Zitting van 23 06 2022
OPENBARE ZITTING
1. MEDEDELINGEN
/
Zitting van 23 06 2022
OPENBARE ZITTING
2. AKTENAME ONTSLAG RAADSLID GLENN LONGEVILLE EN AANSTELLING RAADSLID EVELIEN VAN DE PUTTE
Juridische gronden
● Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 68 §1 dat bepaalt dat ... de raad voor maatschappelijk welzijn uit dezelfde leden als de gemeenteraad bestaat.
● De beslissing van de gemeenteraad van heden waarbij Evelien Van De Putte wordt aangesteld als gemeenteraadslid en waarbij de rangorde van de raadsleden opnieuw wordt vastgesteld.
Feiten
● De raad voor maatschappelijk welzijn bestaat uit dezelfde leden als de gemeenteraad en bestaat uit personen van verschillend geslacht.
Besluit
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt akte van het ontslag als gemeenteraadslid van Glenn Longeville en van de van rechtswege en geldige aanstelling als lid van de raad voor maatschappelijk welzijn van Evelien Van De Putte, in opvolging van ontslagnemend raadslid Glenn Longeville.
Artikel 2
De rangorde in de gemeenteraad geldt eveneens als rangorde in de raad voor maatschappelijk welzijn.
Bart Van Hulle Christine Verplaetse Eva Willems Marten De Jaeger Cedric De Smet Koen Cromheecke Cindy De Baets Evelien Van De Putte Jan De Metsenaere Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Peter Van Hecke Annelies Lammertyn Kiran Van Landschoot Jason Van Landschoot Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Dino Lateste Valerie Taeldeman Henk Deprest Hilde Versluys Ineke Hebbrecht Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Danny Vannevel Timothy De Groote Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Bart Van Hulle Christine Verplaetse Eva Willems Marten De Jaeger Cedric De Smet Cindy De Baets Evelien Van De Putte Jan De Metsenaere Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Peter Van Hecke Annelies Lammertyn Kiran Van Landschoot Jason Van Landschoot Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Dino Lateste Valerie Taeldeman Henk Deprest Hilde Versluys Ineke Hebbrecht Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Danny Vannevel Timothy De Groote Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Leandra Decuyper Peter Van Hecke Timothy De Groote Eva Willems Valerie Taeldeman Annelies Lammertyn Dino Lateste Jason Van Landschoot Stefaan Heyndrikx Nicole Maenhout Wim Swyngedouw Henk Deprest Kiran Van Landschoot Hilde Versluys Stefaan Standaert Evelien Van De Putte Ineke Hebbrecht Cedric De Smet Danny Vannevel Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Bart Van Hulle Cindy De Baets Jan De Metsenaere Christine Verplaetse Koenraad De Ceuninck Marten De Jaeger aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 23 06 2022
OPENBARE ZITTING
3. GOEDKEUREN NOTULEN EN AUDIOVISUELE LIVESTREAMOPNAME VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 19 MEI 2022
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28, §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.
● Artikel 32 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.
Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.
● Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
● Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.
Feiten
● De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.
● De audiovisuele opname werd gelivestreamd tijdens de zitting van 19 mei 2022 en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad': zie https://web-maldegem.streamovations.be
● Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Besluit
27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Annelies Lammertyn, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Danny Vannevel, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en de audiovisuele livestreamopname van de zitting van de raad van 19 mei 2022 goed.
Artikel 2:
De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.
Bart Van Hulle Christine Verplaetse Eva Willems Marten De Jaeger Cedric De Smet Koen Cromheecke Cindy De Baets Evelien Van De Putte Jan De Metsenaere Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Peter Van Hecke Annelies Lammertyn Kiran Van Landschoot Jason Van Landschoot Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Dino Lateste Valerie Taeldeman Henk Deprest Hilde Versluys Ineke Hebbrecht Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Danny Vannevel Timothy De Groote Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Bart Van Hulle Christine Verplaetse Eva Willems Marten De Jaeger Cedric De Smet Cindy De Baets Evelien Van De Putte Jan De Metsenaere Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Peter Van Hecke Annelies Lammertyn Kiran Van Landschoot Jason Van Landschoot Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Dino Lateste Valerie Taeldeman Henk Deprest Hilde Versluys Ineke Hebbrecht Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Danny Vannevel Timothy De Groote Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Peter Van Hecke Cedric De Smet Dino Lateste Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Annelies Lammertyn Timothy De Groote Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Nicole Maenhout Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Marten De Jaeger Anneke Gobeyn Cindy De Baets Leandra Decuyper Wim Swyngedouw Peter E. Van Hecke Danny Vannevel Stefaan Heyndrikx Stefaan Standaert Hilde Versluys Kiran Van Landschoot Evelien Van De Putte Eva Willems aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 23 06 2022
OPENBARE ZITTING
4. VASTSTELLEN JAARREKENING 2021 OCMW
Juridische gronden
● Artikel 28, § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december waarin wordt bepaald dat over dit punt in openbare zitting wordt vergaderd.
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 41 §2 3° stellende dat de gemeenteraad de jaarrekening vaststelt en artikel 78 4° stellende dat de raad voor maatschappelijk welzijn de jaarrekening vaststelt.
● Het lokaal bestuur van 22 december, artikel 595 stelt dat de jaarrekening wordt vastgesteld door de gemeenteraad en deze van het OCMW door de raad voor Maatschappelijk Welzijn. Daarna keurt de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid.
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december, titel 4 hoofdstuk 1 afdeling 5 bepaalt de delen van de jaarrekening. De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 262 stelt dat de toezichthoudende overheid de jaarrekening goedkeurt op voorwaarde dat:
1° aan de raadsleden in het beleidsrapport alle noodzakelijke informatie ter beschikking is gesteld om met kennis van zaken een beslissing te nemen;
2° de jaarrekening juist en volledig is en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;
3° het beleidsrapport dat aan de raadsleden is bezorgd overeenstemt met de digitale rapportering die daarover aan de Vlaamse Regering is bezorgd met toepassing van artikel 250;
4° de algemene en de budgettaire boekhouding op elkaar aansluiten.
○ Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden naar de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn binnen een termijn van honderdvijftig dagen wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren
● Het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, inzonderheid hoofdstuk 4 betreffende de jaarrekening.
● Het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 en latere wijzigingen tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
● Het raadsbesluit van 17 december 2020 betreffende de goedkeuring van het meerjarenplanaanpassingaanpaasing 2020-2025.
● Het collegebesluit van 14 april 2020 betreffende het vaststellen van de waarderingsregels.
Feiten
● De jaarrekening is geconsolideerd voor gemeente en OCMW. Er is één financieel evenwicht. Alleen het rapport J3 geeft de realisatie van de kredieten per entiteit weer. De vaststelling van de rapporten gebeurt door zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, voor hun deel van de kredieten, en daarna keurt de Gemeenteraad ook nog eens het deel van het OCMW goed.
● De jaarrekening bestaat uit:
○ de beleidsevaluatie van de jaarrekening die het beleid weergeeft dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn gedurende het boekjaar hebben gevoerd en dat de beleidsdoelstellingen en de mate waarin waarin ze zijn bereikt evalueert.
○ de financiële nota van de jaarrekening die de financiële gevolgen van het gevoerde beleid weergeeft.
○ de toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van jaarrekening die relevant zijn voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze bevat minstens informatie over de schulden en de financiële risico's.
● De documentatie bij de jaarrekening bevat minstens
○ het overzicht van alle beleidsdoelstellingen die in de jaarrekening zijn opgenomen, met de bijbehorende actieplannen en acties, telkens met de bijbehorende ontvangsten en uitgaven,
○ een overzicht, per boekjaar, van de toegestane werkings- en investeringssubsidies;
○ per beleidsdomein, het overzicht van de beleidsvelden die er deel van uitmaken;
○ een overzicht van de verbonden entiteiten, waarmee alle entiteiten worden bedoeld waarvoor het bestuur de wettelijke, statutaire of feitelijke verplichting heeft om rechtstreeks of onrechtstreeks tussen te komen in verliezen of tekorten;
○ een overzicht van de personeelsinzet;
○ een overzicht van de jaarlijkse opbrengst van elke door het bestuur geheven belastingsoort.
○ overzicht van de investeringen
○ rapportage van de financieel directeur inzake VISUM
○ rapportage van de financieel directeur inzake debiteurenbeheer
● Het gecumuleerde budgettaire resultaat wordt vastgesteld op 12.545.474 euro.
● De autofinancieringsmarge bedraagt 2.289.163 euro.
Argumentatie
● De jaarrekening geeft een waar en getrouw beeld van de financiële toestand van de gemeente en het OCMW en de erin opgenomen opbrengsten, kosten, ontvangsten en uitgaven zijn wettelijk en regelmatig.
● De jaarrekening werd gecontroleerd door Q&A.
● De definitieve vaststelling van de jaarrekening door de gemeenteraad houdt van rechtswege kwijting in van het beheer van de algemeen directeur, de financieel directeur en van de door de algemeen directeur aangestelde rekenplichtigen en de budgethouders, voorzover de ware toestand niet werd verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening.
● De rekening 2021, opgemaakt volgens de regels van de Beleids- en BeheersCyclus (BBC2020), sluit het boekjaar af met een dubbel financieel evenwicht:
○ een positief gecumuleerd resultaat van 12,5 miljoen euro;
○ een positieve autofinancieringsmarge van 2,2 miljoen euro
● De jaarrekening is een geconsolideerde jaarrekening van het OCMW en de gemeente.
● Uit de jaarrekening 2021 blijkt dat Maldegem financieel gezond is.
● De schuld van de gemeente en het OCMW is met 12,9 miljoen historisch laag. De openstaande schuld per inwoner is 523 euro/inwoner. Ter vergelijking de gemiddelde schuldgraad van alle Vlaamse gemeenten en OCMW’s was 1.260 euro in 2020.
● De covid-19 crisis was voelbaar in de gemeente en het OCMW. Er werd minder ontvangen uit de werking van de diensten, maar ook minder uitgegeven. Daarnaast werden er veel subsidies ontvangen, waardoor de netto impact voor het boekjaar 2020 positief was. In 2021 echter was er een negatieve impact, waardoor gecumuleerd voor de boekjaren 2020 en 2021, er een beperkte negatieve impact was.
● Er werd in 2021 35,8 miljoen euro ontvangen. Dit is een daling met 1,3 miljoen euro in vergelijking met 2020. Ruim 45% van die ontvangsten komen uit belastingen en 35% uit ontvangen subsidies.
● Dit geld werd gebruikt om de uitgaven te betalen van de gemeente en het OCMW, voor een totaalbedrag van 37,9 miljoen euro. Er is 4,1 miljoen minder uitgegeven dan gebudgetteerd, maar ook 2.5 miljoen euro meer dan in 2020. De stijging komt door meer uitgaven in exploitatie.
● Het lokaal bestuur investeerde in 2021 ruim 4,5 miljoen euro. Ter vergelijking in 2020 werd er ook voor 4,5 miljoen euro geïnvesteerd. De belangrijkste investeringen waren:
○ Rioleringswerken
○ Onderhoud en aanpassingswerken van wegen
○ Aanpassingswerken aan gebouwen
○ Aankoop van voertuigen voor de diensten
○ Verder investeren in het verledden van openbare verlichting via Fluvius
○ Aankopen van patrimonium
● Ruim 50% van de exploitatie uitgaven zijn personeelsuitgaven, dit voor 229 voltijdse equivalenten. De gemeente en het OCMW dragen bij in de werking van o.a. Politie, Brandweer, Zorgbedrijf, de afvalverwerkingsmaatschappij IVM en vele andere instellingen en verenigingen. In 2021 werd er 5,7 miljoen euro uitgegeven aan werkingsbijdragen voor instellingen en verenigingen.
● Zo is er een negatief resultaat van 1,6 miljoen euro voor boekjaar 2021. Samen met de resultaten van vorige boekjaren komen we op een gecumuleerd resultaat van 12,5 miljoen.
Besluit
27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Annelies Lammertyn, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Danny Vannevel, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de jaarrekening 2021 van het OCMW vast met een gecumuleerd budgettair resultaat van 12.545.474 euro en een autofinancieringsmarge van 2.289.163 euro.
Artikel 2:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de jaarrekening 2021 vast met een boekhoudkundig resultaat van -1.297.719 euro en een balanstotaal van 106.166.041 euro.
Artikel 3:
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de rapporten in het deel documentatie.
Bart Van Hulle Christine Verplaetse Eva Willems Marten De Jaeger Cedric De Smet Koen Cromheecke Cindy De Baets Evelien Van De Putte Jan De Metsenaere Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Peter Van Hecke Annelies Lammertyn Kiran Van Landschoot Jason Van Landschoot Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Dino Lateste Valerie Taeldeman Henk Deprest Hilde Versluys Ineke Hebbrecht Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Danny Vannevel Timothy De Groote Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Bart Van Hulle Christine Verplaetse Eva Willems Marten De Jaeger Cedric De Smet Cindy De Baets Evelien Van De Putte Jan De Metsenaere Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Peter Van Hecke Annelies Lammertyn Kiran Van Landschoot Jason Van Landschoot Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Dino Lateste Valerie Taeldeman Henk Deprest Hilde Versluys Ineke Hebbrecht Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Danny Vannevel Timothy De Groote Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Cindy De Baets Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Marten De Jaeger Cedric De Smet Koenraad De Ceuninck Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Eva Willems Valerie Taeldeman Jan De Metsenaere Timothy De Groote Leandra Decuyper Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Kiran Van Landschoot Jason Van Landschoot Christine Verplaetse Bart Van Hulle Dino Lateste Henk Deprest Wim Swyngedouw Evelien Van De Putte Hilde Versluys Danny Vannevel Annelies Lammertyn Peter Van Hecke aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 23 06 2022
OPENBARE ZITTING
5. GOEDKEUREN CONVENANT JVA (JEUGDWERKING VOOR ANDERSTALIGEN)
27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Annelies Lammertyn, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Danny Vannevel, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte
Juridische gronden
● De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
○ 5° het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten
● Het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid.
● De beslissing van de Gemeenteraad van 18 december 2019 inzake de strategische meerjarenplanning 2020-2025.
● De beslissing van de Gemeenteraad van 18 december inzake de gemeentebegroting 2020.
Feiten
● Onze traditionele jeugdbewegingen krijgen ondersteuning via het subsidiereglement jeugdwerk, zij krijgen werkings- en kampsubsidies. De niet-traditionele jeugdwerkingen die eveneens actief zijn in Maldegem en een werking tot stand brengen, worden vergoed via convenant. JVA (Jeugdwerking voor Anderstaligen) is hier een voorbeeld van.
● Er wordt al een aantal jaren een zomerschool voor anderstaligen in Maldegem tijdens de zomervakantie georganiseerd, van voor 2019.
● In 2019 lanceerde de Vlaamse overheid een projectoproep “Zomerscholen” waarin zomerscholen, georganiseerd door lokale besturen op basis van een aantal voorwaarden werden gesubsidieerd.
● De gemeente Maldegem organiseert vanaf 2019 een zomerschool, in samenwerking met :
○ Een zomerschool van : Nederlands voor anderstalige kinderen voor haar rekening.
○ Een gemeentelijke zomerschool: lessen voor kansarme kinderen.
○ De gemeente neemt de regierol op zich.
○ Kinderen die in aanmerking komen voor de zomerschool, worden door de scholen doorgegeven aan de brugfiguren.
○ De gemeente vroeg de subsidie aan en werd door de gemeente vergoed met de ontvangen subsidies voor de kinderen die daarvoor in aanmerking kwamen.
● De subsidie bedraagt in 2022:
○ 45€ per kind per dag voor 10 dagen,
○ 20€ per kind voor de regierol voor de volledige duur van de zomerschool.
● De subsidieaanvraag dient ingediend te worden uiterlijk tegen 30 mei 2022.
● De samenwerking met bleek in het verleden erg moeizaam te verlopen.
● Dit jaar richtte samen met JVA op, een feitelijke vereniging.
● Dit opent de mogelijkheid om met samen te werken middels een convenant waarin duidelijke afspraken en voorwaarden worden vastgelegd om de samenwerking te verbeteren.
● Op datum van 24 mei 22 hebben de Maldegemse scholen 260 kinderen opgegeven die in aanmerking komen voor de zomerschool. Op basis van eerder jaren, schatten we het aantal kinderen dat de zomerschool zal volgen op 125 in (50 anderstalige kinderen voor JVA en 75 kansarme kinderen voor de gemeente).
● De zomerschool is gratis voor de kinderen en de ouders.
Argumentatie
● Om de samenwerking met JVA te faciliteren en toch gebruik te kunnen maken van de subsidies, stelt de Sociale Dienst voor om via een covenant te werken. De convenant is toegevoegd aan deze nota.
● De subsidie is opgemaakt uit 2 delen:
○ Subsidie onderhevig aan de voorwaarden van de projectoproep:
■ 200 € subsidie per kind voor de duur van de zomerschool
■ Vrijwilligersvergoeding van 35,41 € per vrijwilliger voor maximaal 10 vrijwilligers en 10 dagen
○ Subsidie die niet onderheving is aan de voorwaarden van de projectoproep:
■ Werkingssubside van 1000 € per jaar
■ Gratis gebruik van gemeentelijke lokalen als die beschikbaar zijn en dit in samenspraak met Sociale Activering
● De bewijslast dat JVA voldoet aan de voorwaarden van de projectoproep, is de volledige verantwoordelijkheid van JVA. Subsidies worden ook pas uitgekeerd aan JVA als de gemeente die heeft ontvangen.
● De Sociale Dienst stelde deze convenant op in samenwerking met de bevoegde schepen en de bevoegde stafmedewerker.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Adviezen
● De Sociale Dienst adviseert om de bijgevoegde convenant goed te keuren.
Financiële weerslag
● Budget is toereikend
● Op basis van een geschatte aantal van 125 kinderen (50 voor JVA en 75 voor de gemeente), komt de subsidie neer op 58.750 €.
● De subsidie die de gemeente ontvangt voor de kinderen die JVA opneemt bedraagt 22.500 €.
● De subsidie die de gemeente JVA zou uitbetalen op basis van een geschat aantal van 50 kinderen bedraagt 14.541 €.
● De kosten voor de gemeente zonder loonkost van gemeenteambtenaren bedragen 30.000 €:
● Het verschil tussen de te ontvangen subsidies en de kosten (zomerschool gemeente + subsidie JVA) bedraagt +14.209 €.
● Zie bijgevoegd overzicht.
Tussenkomst raadsleden
● door raadslid Jan De Metsenaere (N-VA)
● door schepen Valerie Taeldeman (CD&V)
Besluit
27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Annelies Lammertyn, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Danny Vannevel, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de convenant voor de feitelijke vereniging JVA (Jeugdwerking voor Anderstaligen) goed tot 31/12/2022.
Convenant ‘subsidie zomerscholen’ tussen Gemeentebestuur Maldegem en JVA
Tussen de ondergetekenden:
Enerzijds:
Gemeente Maldegem, Lazarusbron 1, 9990 Maldegem (hierna “de gemeente”), vertegenwoordigd door:
Dhr. De Jaeger Marten, voorzitter Gemeenteraad,
Dhr. Koen Cromheecke, wnd. Algemeen directeur
Handelend en bedingend in naam en voor rekening van Maldegem, en in uitvoering van de beslissing van de Gemeenteraad, genomen in zitting van 23/06/2022.
En anderzijds:
JVA - Jeugdwerking voor Anderstaligen (hierna “JVA”), dat als feitelijke vereniging actief is, vertegenwoordigd door:
Art.1: Algemene principes
Maldegem geeft, onder verder omschreven voorwaarden, ondersteuning aan JVA (Jeugdwerking voor Anderstaligen) voor de organisatie van een zomerschool voor Anderstalige kinderen.
Art.2: Financiële ondersteuning
De financiële ondersteuning bestaat uit:
Ondersteuning die wordt voorzien door de gemeente en die niet onderhevig is aan de voorwaarden van de oproep zomerscholen: beschreven in artikel 3
Ondersteuning die onderhevig is aan de voorwaarden zoals opgenomen in de “Projectoproep zomerscholen”: beschreven in artikel 4
Art. 3: Ondersteuning van de gemeente
3.1 De gemeente kent JVA een werkingssubsidie toe van 1000 € voor het organiseren van een zomerschool voor anderstalige kinderen in de gemeente Maldegem. Het bedrag van 1000 € zal overgeschreven worden voor 30 juni 2022.
3.2 JVA kan via de uitleendienst gratis tafels, stoelen, banken etc (indien tijdig gereserveerd en voorradig) aanvragen voor de organisatie van de zomerschool.
3.3 De gemeente zal samen met JVA op zoek gaan naar een geschikte locatie voor de zomerschool en indien het een gemeentelijke locatie betreft deze gratis ter beschikking stellen aan JVA.
3.4 De gemeente maakt de zomerschool van JVA bekend via de gebruikelijke kanalen (website, via maatschappelijk werkers, folder, nieuwsbrief, Vrij Maldegem…) in overleg met JVA. JVA is vrij om eigen communicatiemiddelen te gebruiken om het aanbod van de zomerschool bekend te maken.
Eigen flyers en het gebruik ervan worden afgestemd met de communicatiedienst van de gemeente.
Art. 4: Ondersteuning onderhevig aan de voorwaarden van de "Projectoproep Zomerscholen”
4.1 Het subsidiebedrag omschreven in artikel 3 wordt verhoogd met 200 euro per kind dat minstens 2 volledige of 4 halve dagen aanwezig tijdens de zomerschool georganiseerd door JVA.
Om in aanmerking te komen voor de verhoogde subsidie, verbindt JVA zich ertoe om:
In samenspraak met de gemeente (vertegenwoordigd door de brugfiguren) kinderen te laten doorstromen naar de zomerschool voor anderstaligen. Immers, de Maldegemse scholen bepalen welke kinderen nood hebben aan educatieve ondersteuning tijdens de zomervakantie.
Te voldoen aan de voorwaarden zoals omschreven in de jaarlijkse “projectoproep Zomerscholen”, ook als de voorwaarden in de projectoproep wijzigen.
Enkel in Maldegem gedomicilieerde kinderen of kinderen die in Maldegem school lopen, komen in aanmerking voor subsidie.
De verhoogde subsidie per kind zal overgeschreven worden binnen de 14 kalenderdagen van het desbetreffende jaar nadat de gemeente de subsidies zelf heeft ontvangen van de Vlaamse Overheid.
4.2 Het ontvangen bedrag kan besteed worden voor daguitstappen, activiteiten, bezoeken, begeleiding, aankoop van educatief materiaal, kilometervergoeding bij uitstappen, eten en drinken of huur van materialen en lokalen. JVA verbindt zich er toe om voor 31 augustus van elk jaar de originele bonnen van gemaakte kosten te bezorgen aan de gemeente Maldegem. Dit kan digitaal via integratie@maldegem.be.
4.3 Naast de werkingssubsidie en de verhoogde subsidie, kent de gemeente Maldegem aan JVA een vergoeding toe voor de vrijwilligers die meewerken aan de zomerschool. De vrijwilligers ontvangen een forfaitaire vergoeding per dagdeel rekening houdend met de maximumbedragen die zijn vastgelegd in de vrijwilligerswet van 3 juli 2005 en jaarlijks worden geïndexeerd (in 2022 is dit 35,41 euro per volledige dag en 17,70 euro voor een halve dag).
Per dag kunnen er maximum 10 vrijwilligers in aanmerking komen voor een vrijwilligersvergoeding. Het totale bedrag voor de vrijwilligersvergoeding is beperkt tot 354,1 € per dag, en dit voor maximaal 10 dagen.
Om de vrijwilligersvergoeding te ontvangen moet aan volgende voorwaarden worden voldaan:
Vrijwilligerswerk kan vanaf het jaar waarin de vrijwilliger 16 wordt
JVA bezorgt voor elke vrijwilliger een uittreksel uit het strafregister (model 2) aan de gemeente voor de aanvang van het vrijwilligerswerk. Dit kan digitaal via integratie@maldegem.be
JVA is verantwoordelijk voor het opmaken van een vrijwilligersovereenkomst en een informatienota voor elke vrijwilliger en bezorgt hiervan een kopie aan de gemeente. Dit kan digitaal via integratie@maldegem.be.
Daarnaast wordt maandelijks per vrijwilliger een formulier ‘forfaitaire kostenvergoeding vrijwilligerswerk’ opgemaakt en deze worden doorgegeven aan de gemeente ten laatste op de 3de dag van de daaropvolgende maand. De kostenvergoedingen van de vrijwilligers worden verwerkt en uitbetaald door de personeelsdienst.
De gemeente bezorgt de vrijwilligersovereenkomst, informatienota en het formulier ‘forfaitaire kostenvergoeding vrijwilligerswerk’ aan JVA.
De bewijslast dat JVA aan de voorwaarden voldoet van de “Projectoproep Zomerscholen”, is de volledige verantwoordelijkheid van JVA. Indien JVA niet aan de vermelde voorwaarden voldoet, vervallen alle in artikel 4 vermelde subsidies.
Art.5: Samenwerking
JVA en het OCMW plannen jaarlijks minstens:
1 overleg om de werking van de zomerschool af te stemmen
1 overleg om de samenwerking en de werking te evalueren
JVA bezorgt de gemeente jaarlijks tegen 31 augustus een evaluatiefiche per deelnemend kind. Het doel van deze evaluatiefiche is de school te informeren over het leertraject dat het kind heeft doorlopen tijdens de zomerschool.
JVA kan een eigen sjabloon als evaluatiefiche gebruiken of dit kan gebeuren in overleg met de gemeente.
Data van de zomerschool worden tegen 15 juni doorgegeven aan de contactpersoon van de gemeente, Delphine Denys.
Er wordt maximaal gebruik gemaakt van de UiTPAS om recht te openen op het kortingstarief bij activiteiten waar mogelijk.
Art.6: Doelgroep
De zomerscholen zijn bedoeld voor alle leerplichtige leerlingen en kleuters.
De zomerschool met JVA als partner heeft als ontwikkelingsdoel andertalige kinderen de Nederlandse taal te leren en te gebruiken als hefboom om de integratie in de gemeente te stimuleren. Dat doel dient duidelijk te zijn en gecommuniceerd te worden aan vrijwilligers en medewerkers.
JVA kan indien gewenst de zomerschool beperken tot een bepaalde leeftijdscategorie.
Indien JVA de doelgroep wenst te beperken (bijvoorbeeld enkel voor kleuters of enkel voor basisonderwijs), brengt JVA de gemeente hiervan op de hoogte voor 15 mei van elk jaar voor aanvang van de zomerschool.
Anderstalige kinderen die reeds voldoende kennis hebben verworven van de Nederlandse taal kunnen doorverwezen worden naar de zomerschool voor kwetsbare kinderen in Maldegem of Adegem.
De zomerschool is gratis en de deelnemers nemen deel op vrijwillige basis. Er worden geen extra kosten aangerekend aan deelnemende gezinnen en kinderen zodat de zomerschool volledig kostenloos is.
De gemeente Maldegem zorgt in samenwerking met de scholen voor de toeleiding van de kinderen naar het aanbod van JVA.
Art.7 Rapportering en kwaliteit
JVA verbindt zich er toe om aan de voorwaarden te voldoen omschreven in de jaarlijkse projectoproep zomerscholen van Vlaanderen en om in aanmerking te kunnen komen voor subsidie.
De gemeente blijft verantwoordelijk voor de kwaliteitsvolle uitvoering van de zomerschool en de controle op de besteding van de middelen.
Art.8 GDPR
JVA verbindt zich er toe om de GDPR wetgeving na te leven. Dit is ook standaard opgenomen in elk vrijwilligerscontract.
Art. 9 Duur van de overeenkomst
Deze overeenkomst geldt tot en met 31/12/2022 en is jaarlijks verlengbaar na een positieve evaluatie.
Onverminderd en mogelijkheid om ze – in onderlinge akkoord – te wijzigen, eerder te beëindigen, al dan niet gewijzigd te verlengen, of te vervangen door een nieuwe overeenkomst.
Aldus opgemaakt, in tweevoud, te Maldegem op 30/06/2022 waarvan één exemplaar voor ieder van beide partijen.
Zitting van 23 06 2022
OPENBARE ZITTING
6. VRAGEN VAN RAADSLEDEN
Juridische gronden
● Artikel 21 juncto artikel 74 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
● Artikel 38, 5°juncto 74 Decreet Lokaal Bestuur:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
● Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen.
● Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau vragen te stellen, zijn opgenomen.
Feiten
● Door de raadsleden werden geen vragen aan de leden van het vast bureau ingediend: