Notulen raad voor maatschappelijk welzijn van 10 02 2022

 

Aanwezig:

Peter T. Van Hecke, Voorzitter RMW;

Koenraad De Ceuninck, Voorzitter Vast Bureau;

Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Leden vast bureau;

Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet, Raadsleden;

Koen Cromheecke, Algemeen directeur wn..

 

Afwezig:

Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets, Raadsleden;

 

Overzicht punten

 

Zitting van 10 02 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 10 02 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE LIVESTREAMOPNAME VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 20 JANUARI 2022

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28, §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

          Artikel 32 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

          Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

          Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.

 

Feiten

          De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.

          De audio opname werd gelivestreamd tijdens de zitting van 20 januari 2022 en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

          Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

18 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en de audio livestreamopname van de zitting van de raad van 20 januari 2022 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 10 02 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

3.   ALGEMEEN BESTUUR - GOEDKEURING INDIVIDUELE CONSTRUCTIEVE MOTIE VAN WANTROUWEN

 

Juridische gronden

             De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

            Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

            Decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie.

            Artikel 104 van het decreet over het lokaal bestuur zoals gewijzigd door het decreet tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie

 

Feiten.

            Op 2 februari 2022 ontving de algemeen directeur wnd. een individuele constructieve motie van wantrouwen tegen de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst in overeenstemming met art.104 van het decreet over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd bij het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft de versterking van de lokale democratie. De algemeen directeur wnd. ontving ook de bijhorende akte van voordracht van een kandidaat voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

            Deze individuele motie van wantrouwen is ondertekend door 14 raadsleden en is gericht tegen de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst, m.n. Dhr. Stefaan Heyndrickx.

            De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn onderzoekt conform art. 104 §3 van het Decreet lokaal bestuur of de motie van wantrouwen voldoet aan de voorwaarden van §1 & §2 van art. 104 van het Decreet lokaal bestuur. De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn oordeelt eveneens ter vergadering over de ontvankelijkheid van de voordrachtsakte van de kandidaat-voorzitter.

            Conform art. 74 van het decreet lokaal bestuur en artikel 1 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van de gemeente Maldegem vragen 14 raadsleden de bijeenroeping van de raad voor maatschappelijk welzijn, met volgende motivering: "Als motivering voor het bijeenroepen van deze raad voor maatschappelijk welzijn verwijzen we naar een vertrouwensbreuk die is ontstaan tussen de partijen van de meerderheid, met name tussen Open VLD/ De Merlaan en N-VA. Ondanks herhaalde pogingen om de samenwerking te verbeteren, hebben Open Vld en De Merlaan geen blijk gegeven om hieraan mee te werken of tegemoet te komen. Hierdoor wordt verder samenwerken onmogelijk en werd gezocht naar een nieuwe stabiele meerderheid. We maken hierbij gebruik van artikel 104 van het decreet over het lokaal bestuur die het mogelijk maakt om een constructieve motie van wantrouwen in te dienen, gesteund door een meerderheid van de raadsleden en alle raadsleden van elke fractie die de motie ondersteunt.”

 

Argumentatie

             Deze constructieve motie van wantrouwen is als volgt gemotiveerd :

"Door de houding van Open VLD en De Merlaan gedurende de afgelopen jaren binnen de meerderheid, waarbij zich onder meer volgende feiten hebben voorgedaan:

- dossiers die op het schepencollege komen zijn in de feiten al beslist op voorhand, getuige daarvan de extreem korte duur van de schepencolleges;

- het nieuwe organogram is absoluut onvoldoende doorgesproken op het schepencollege en wordt niet gedragen door alle leden van het college;

- er is een absoluut gebrek aan vertrouwen in het eigen gemeentepersoneel, waarvan er heel wat zijn vervangen door externe consultants, met als gevolg dat er abnormaal veel personeelsleden al dan niet gedwongen vertrekken (of vertrokken zijn, zie als voorbeeld het vertrek van de algemeen directeur met een dading);

- de adviesraden worden niet of pas na besluitvorming geconsulteerd;

- bepaalde dossiers worden exclusief door de burgemeester behandeld, zonder daarin de leden van het college te kennen;

… is er een vertrouwensbreuk ontstaan tussen de partijen van de meerderheid, met name tussen Open VLD / De Merlaan en N-VA. Ondanks herhaalde pogingen om de samenwerking te verbeteren, hebben Open Vld en De Merlaan geen blijk gegeven om hieraan mee te werken of tegemoet te komen. Hierdoor wordt verder samenwerken onmogelijk en werd gezocht naar een nieuwe stabiele meerderheid waar iedere coalitiepartner constructief wenst mee te werken aan het beleid, waarbij collegiale besluitvorming het uitgangspunt is.

We maken hierbij gebruik van artikel 104 van het decreet over het lokaal bestuur die het mogelijk maakt om een constructieve motie van wantrouwen in te dienen, gesteund door een meerderheid van de raadsleden en alle raadsleden van elke fractie die de motie ondersteunt."

            De voorzitter van de gemeenteraad stelt vast dat de collectieve motie van wantrouwen voldoet aan de voorwaarden zoals gesteld in art. 104 van het decreet lokaal bestuur en dus ontvankelijk is.

            De algemeen directeur wnd. herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

2 stemmen tegen: Kiran Van Landschoot en Henk Deprest

2 onthoudingen: Peter E. Van Hecke en Timothy De Groote

 

 

Enig artikel:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de individuele constructieve motie van wantrouwen tegen de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst goed.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 10 02 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

4.   ALGEMEEN BESTUUR - AANSTELLING VOORZITTER BIJZONDER COMITÉ VOOR DE SOCIALE DIENST TEN GEVOLGE VAN DE INDIVIDUELE CONSTRUCTIEVE MOTIE VAN WANTROUWEN

 

Juridische gronden

             De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

            Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

            Decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie.

            Artikel 104 van het decreet over het lokaal bestuur zoals gewijzigd door het decreet tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie

 

Feiten

            Op 2 februari 2022 ontving de algemeen directeur wnd. een individuele constructieve motie van wantrouwen tegen de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst in overeenstemming met art.104 van het decreet over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd bij het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft de versterking van de lokale democratie. De algemeen directeur wnd. ontving ook de bijhorende akte van voordracht van een kandidaat voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

            Deze individuele motie van wantrouwen is ondertekend door 14 raadsleden en is gericht tegen de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst, m.n. Dhr. Stefaan Heyndrickx.

            De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn onderzoekt conform art. 104 §3 van het Decreet lokaal bestuur of de motie van wantrouwen voldoet aan de voorwaarden van §1 & §2 van art. 104 van het Decreet lokaal bestuur. De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn oordeelt eveneens ter vergadering over de ontvankelijkheid van de voordrachtsakte van de kandidaat-voorzitter.

            Conform art. 74 van het decreet lokaal bestuur en artikel 1 van het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van de gemeente Maldegem vragen 14 raadsleden de bijeenroeping van de raad voor maatschappelijk welzijn, met volgende motivering: "Als motivering voor het bijeenroepen van deze raad voor maatschappelijk welzijn verwijzen we naar een vertrouwensbreuk die is ontstaan tussen de partijen van de meerderheid, met name tussen Open VLD/ De Merlaan en N-VA. Ondanks herhaalde pogingen om de samenwerking te verbeteren, hebben Open Vld en De Merlaan geen blijk gegeven om hieraan mee te werken of tegemoet te komen. Hierdoor wordt verder samenwerken onmogelijk en werd gezocht naar een nieuwe stabiele meerderheid. We maken hierbij gebruik van artikel 104 van het decreet over het lokaal bestuur die het mogelijk maakt om een constructieve motie van wantrouwen in te dienen, gesteund door een meerderheid van de raadsleden en alle raadsleden van elke fractie die de motie ondersteunt.”

 

Argumentatie

             De constructieve motie van wantrouwen voldoet aan de voorwaarden zoals gesteld in art.104 van het decreet lokaal bestuur en is dus ontvankelijk.

             Deze constructieve motie van wantrouwen is als volgt gemotiveerd :

"Door de houding van Open VLD en De Merlaan gedurende de afgelopen jaren binnen de meerderheid, waarbij zich onder meer volgende feiten hebben voorgedaan:

- dossiers die op het schepencollege komen zijn in de feiten al beslist op voorhand, getuige daarvan de extreem korte duur van de schepencolleges;

- het nieuwe organogram is absoluut onvoldoende doorgesproken op het schepencollege en wordt niet gedragen door alle leden van het college;

- er is een absoluut gebrek aan vertrouwen in het eigen gemeentepersoneel, waarvan er heel wat zijn vervangen door externe consultants, met als gevolg dat er abnormaal veel personeelsleden al dan niet gedwongen vertrekken (of vertrokken zijn, zie als voorbeeld het vertrek van de algemeen directeur met een dading);

- de adviesraden worden niet of pas na besluitvorming geconsulteerd;

- bepaalde dossiers worden exclusief door de burgemeester behandeld, zonder daarin de leden van het college te kennen;

… is er een vertrouwensbreuk ontstaan tussen de partijen van de meerderheid, met name tussen Open VLD / De Merlaan en N-VA. Ondanks herhaalde pogingen om de samenwerking te verbeteren, hebben Open Vld en De Merlaan geen blijk gegeven om hieraan mee te werken of tegemoet te komen. Hierdoor wordt verder samenwerken onmogelijk en werd gezocht naar een nieuwe stabiele meerderheid waar iedere coalitiepartner constructief wenst mee te werken aan het beleid, waarbij collegiale besluitvorming het uitgangspunt is.

We maken hierbij gebruik van artikel 104 van het decreet over het lokaal bestuur die het mogelijk maakt om een constructieve motie van wantrouwen in te dienen, gesteund door een meerderheid van de raadsleden en alle raadsleden van elke fractie die de motie ondersteunt."

             De Voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn stelt eveneens vast dat de  akte van voordracht van de kandidaat-voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst voldoet aan de voorwaarden en dus ontvankelijk is.

             De geloofsbrieven liggen ter inzage op het bureau van algemeen directeur wnd.

             Ter vervanging van de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst tegen wie ze gericht is voorziet de constructieve motie van wantrouwen en de bijhorende voordrachtsakte in overeenstemming met Art. 104 §2, 5de van het Decreet Lokaal Bestuur in de voordracht van volgende personen: Mevr. Valerie Taeldeman, voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst

             Met het oog op haar aanstelling als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst wordt de voorgedragen persoon uitgenodigd om de eed als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst af te leggen.

             Op verzoek van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn legt de voorgedragen voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst individueel in handen van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn de volgende eed af: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen."

             Betreffende het vervullen van deze formaliteit wordt een afzonderlijke akte opgemaakt.

             De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

18 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de ontvankelijke akte van voordracht van de kandidaat-voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de geloofsbrieven van de kandidaat-voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst goed.

 

 

Artikel 3:

De raad voor maatschappelijk welzijn verklaart volgende voorgedragen kandidaat-voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst tot verkozen: Mevr. Valerie Taeldeman

 

Artikel 3:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt akte van de eedaflegging van de verkozen verklaarde voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst die tevens als schepen toegevoegd wordt aan het college van burgemeester en schepenen vanaf heden 10 februari 2022.

 

 

Publicatiedatum: 14/04/2022
Disclaimer