Notulen raad voor maatschappelijk welzijn van 21 12 2023

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter RMW;

Koenraad De Ceuninck, Voorzitter Vast Bureau;

Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Leden vast bureau;

Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte, Raadsleden;

Britt Schouppe, Algemeen directeur.

 

Verontschuldigd:

Anneke Gobeyn, Christine Verplaetse en Cindy De Baets, Raadsleden;

 

Overzicht punten

 

Zitting van 21 12 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 21 12 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   GOEDKEUREN NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 23 NOVEMBER 2023

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

        Artikel 32 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.

        De audiovisuele opname werd gelivestreamd tijdens de zitting van 23 november 2023 en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en audiovisuele opname van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 23 november 2023 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 21 12 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

3.   RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR INNINGSKOSTEN VORDERING: WIJZIGING

 

Juridische gronden

           Artikel 1 van de Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, dat bepaalt dat elke persoon recht heeft op maatschappelijke dienstverlening Deze heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid;

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 2, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB) dat bepaalt dat de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden verzekeren;

           Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

           Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

           Artikel 177 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 omtrent de schuldvorderingen door de gemeente.

           Artikel 298 §2 WIB 1992 en artikel 147 KB WIB 1992.

 

Feiten

           Vanaf 1 september 2023 dient de eerste aanmaning gratis verstuurd te worden. Dit is reeds het geval bij de aanmaningen die OCMW Maldegem uitstuurt.

           Er zou een bedrag aangerekend worden van 15 euro voor de 2de aanmaning (aangetekend) die verstuurd wordt.

           Er wordt ook bewust gekozen voor een 3de aanmaning, aangezien het publiek van OCMW een ander publiek is dan bij de gemeente.

           Voor de vorderingen betreffende toekenning van steun worden geen aanmaningskosten aangerekend. Er is een aparte procedure afgesproken met de sociale dienst hiervoor, waarbij nauw samen wordt gewerkt met de maatschappelijk werker

           De procedures die worden toegepast inzake invordering van vorderingen die geen steun betreffen worden als volgt opgesomd:

           eerste aanmaning

           tweede aangetekende aanmaning

           opmaak dwangbevel

           samenstelling dossier voor gerechtsdeurwaarder

           aanmaning bij niet-naleven afbetalingsplan

           derdenbeslag

           De procedures die worden toegepast inzake invordering van vorderingen betreffende steun worden als volgt opgesomd:

           eerste aanmaning

           tweede aangetekende aanmaning

           derde aanmaning

           opmaak dwangbevel

           samenstelling dossier voor gerechtsdeurwaarder

           aanmaning bij niet-naleven afbetalingsplan

           derdenbeslag

 

Argumentatie

           Bij dit alles dient te worden benadrukt dat als een burger die van goede wil is betalingsmoeilijkheden ondervindt, deze steeds de kans zal krijgen om een betalingsregeling af te spreken. De financieel directeur is steeds bereid om een afbetalingsplan toe te staan wanneer de debiteur blijk geeft van goede trouw en een redelijke termijn wordt voorop gesteld.

           Er wordt bewust gekozen voor ethisch debiteurenbeheer, altijd in overleg met de maatschappelijk werkers.

           Dit reglement bepaalt de retributies die de meerkost voor de administratie vergoeden voor de invordering van schulden wanneer de debiteur duidelijk onwillig is. Het betreft vermijdbare kosten die de wanbetaler door eigen nalatigheid of inertie heeft veroorzaakt. Het is evident dat de debiteur zelf de gevolgen draagt van zijn eigen handelen of gebrek daaraan.

           De meerkost voor de administratie en onrechtstreeks voor de belastingbetaler, bestaande uit materiaal (papier, verzendingskosten, enzovoort) en personeelskost (opzoekingen, opmaak documenten, opvragen attesten, samenstellen adviezen, enzovoort). Afhankelijk van de toegepaste procedure worden meer complexe, tijdrovende en arbeidsintensieve handelingen van de administratie verwacht. Wanneer gemeente Maldegem deze procedures niet zou voeren, zou dit een gevoel van straffeloosheid tot gevolg hebben.

           Het lijkt redelijk om een administratieve kost te vragen vanaf de 2de aanmaning van 15,00 euro

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het retributiereglement voor inningskosten vorderingen goed.

 

RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR INNINGSKOSTEN VORDERINGEN

 

Afdeling I - Algemene bepalingen

 

Artikel 1: duur
Voor de dienstjaren 2024 tot en met 2025 wordt een retributie geheven voor de kosten verbonden aan de invordering van vorderingen.

 

Artikel 2:

Het gaat om vorderingen die geen steun betreffen, uit hoofde van opgelegde retributies, schadevergoedingen, vorderingen uit hoofde van een gerechtelijke uitvoerbare titel en terugvorderingen van ten onrechte betaalde bedragen.

 

Indien de debiteur de vordering niet betaalt binnen de wettelijke bepaalde vervaltermijn, worden de hieronder bepaalde retributies aangerekend ingeval de in die artikelen vermelde acties worden ondernomen met het oog op de invordering van de schuld.

 

Afdeling II - Kosten voor een tweede aanmaning

 

Artikel 3:
Indien de debiteur niet betaalt binnen de termijn voorzien in de gratis eerste aanmaning, wordt een kost van € 15,00 euro aangerekend voor de verzending van de tweede aangetekende aanmaning. De 2de aanmaning is gratis indien de factuur een terugvorderbare steun betreft.


 

Afdeling III - Kosten voor verdere gedwongen uitvoering

 

Artikel 4: opmaak dwangbevel

Wanneer de debiteur niet overgaat tot betaling van de volledige schuld, kosten en intresten inbegrepen, kan de financieel directeur overgaan tot opmaak van een dwangbevel met het oog op betekening door een gerechtsdeurwaarder.

 

Voor het aanmaken van dit dwangbevel dan wel het overmaken van een dossier aan de gerechtsdeurwaarder, wordt een kost van € 20,00 aangerekend.

 

Artikel 5: gedwongen uitvoering

Indien na betekening van een dwangbevel de debiteur nog steeds in gebreke blijft, kan de financieel directeur volgende stappen nemen in gedwongen uitvoering en invordering. Hiervoor wordt telkens de overeenstemmende kost opgegeven.

Deze kost wordt aangerekend bovenop de eventuele gerechtskosten en gerechtsdeurwaarderskosten en reële kosten die op grond van de wettelijke regelingen worden doorgerekend aan de debiteur.

1° derdenbeslag, het beslag wordt aangetekend aangekondigd nadat opzoekingen werden verricht om een derde-schuldenaar van de debiteur te vinden en vervolgens overgemaakt aan de gerechtsdeurwaarder: € 50,00

2° het nemen van een hypothecaire inschrijving indien de debiteur een onroerend goed bezit, hieraan gaan uitgebreide opzoekingen vooraf: de effectief betaalde kost aan het kantoor rechtszekerheid (nieuwe benaming hypotheekkantoor) wordt doorgerekend, vermeerderd met € 50,00 administratieve kosten per hypotheekinschrijving

 

 

 

Artikel 6: samenvattende tabel
 

2de aanmaning aangetekend (geen terugvorderbare steun)

€ 15,00

2de aanmaning (terugvorderbare steun)

gratis

opmaak dwangbevel na uitvoerbaarverklaring

€ 20,00

derdenbeslag

€ 50,00

nemen hypothecaire inschrijving

€ 50,00

 

 

Artikel 7: inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2024 en vervangt de bepalingen betreffende aanmaningskosten opgenomen in de verschillende retributiereglementen en belastingreglementen.

 

Artikel 2:

Een afschrift van dit reglement zal aan de toezichthoudende overheid overgemaakt worden. 

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 21 12 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

4.   MEERJARENPLANAANPASSING 4 2020-2025 OCMW: VASTSTELLING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Decreet Lokaal bestuur, Titel 4, inzake de beheers- en beleidscyclus  voor de gemeente en het OCMW met ingang van 1 januari 2019

        Artikel 249 stelt dat de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel;

        de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

        elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport.

        Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld. Als dat nodig is, kunnen daarbij ook de kredieten voor het lopende boekjaar worden aangepast.

        Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, en latere wijzigingen, betreffende de regels van BBC2020 boekhouding, de beleidsrapporten en de toelichtingen. Bij elke aanpassing van het meerjarenplan wordt het resultaat van de intussen vastgestelde jaarrekeningen verwerkt.

        Ministeriële besluiten van 26 juni 2018 en 12 september 2018 inzake vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen

        Het origineel meerjarenplan 2020-2025 goedgekeurd door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn in haar zitting van december 2019.

        Het laatst aangepast meerjarenplan  2020-2025 vastgesteld door de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn in haar zitting van december 2022.

 

Feiten

        Dit plan betreft een vierde meerjarenplanaanpassing voor de jaren 2020 tot en met 2025.

        Het vast bureau heeft een positief advies verleend in haar zitting van 5 december 2023.

        Er is één financieel evenwicht. Alleen het rapport M3 geeft de kredieten per entiteit weer. De vaststelling van de meerjarenplanaanpassing gebeurt door zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, voor hun deel van de kredieten, en daarna keurt de Gemeenteraad ook nog eens het deel van het OCMW goed.

        Meerjarenplanaanpassing 4 is door de raadsleden te raadplegen via maldegem.begrotingsapp.be.

 

Argumentatie

        De meerjarenplanaanpassing nr. 4 2020-2025 is in evenwicht. Het resultaat op kasbasis is positief elk jaar en de autofinancieringsmarge is positief in 2025, dit ook geconsolideerd met het AGB Maldegem erbij.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Advies

        Het managementteam verleent gunstig advies aan het ontwerp van de vierde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor gemeente en OCMW. Er worden geen opmerkingen geformuleerd.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt meerjarenplanaanpassing nr. 4 2020-2025 van het OCMW Maldegem vast.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 21 12 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

5.   SAMENWERKING MET DE KATROL VOOR STUDIE- EN INTEGRALE GEZINSONDERSTEUNING: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

           Artikel 1 van de Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, dat bepaalt dat elke persoon recht heeft op maatschappelijke dienstverlening. Deze heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid;

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

           Artikel 2, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB) dat bepaalt dat de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden verzekeren;

           Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn;

           Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

 

Feiten

           Vanaf 2018 tot juni 2021 werd er samengewerkt met De Katrol. De Katrol is een organisatie die actief is in het Meetjesland en aan studie- en integrale gezinsondersteuning doet. De doelgroep zijn kwetsbare gezinnen. Deze samenwerking verliep vlot. Er liepen toen 4-5 trajecten per jaar en er werden tussen de 4 en 10 kinderen geholpen.

            Door een beslissing van het toenmalige bestuur werd de samenwerking met De Katrol in juni 2021 beëindigd.

           In 2020 startte Sociale Activering met de huiswerkklassen. Dit beperkt zich echter tot studiebegeleiding, met name hulp bij het huiswerk.

 

Argumentatie

           Op woensdagmiddag organiseert Sociale Activering 3 huiswerkklassen. Die gaan door in Kleit, Adegem en Maldegem. In Kleit zijn er gemiddeld 8 leerlingen aanwezig, in Adegem en Maldegem 1 leerling.

           Tijdens de huiswerkklassen helpen wij de leerlingen met hun huiswerk. Dit gaat voornamelijk over opdrachten lezen en extra uitleg geven. Deze kinderen  alsook het gezin waarin ze opgroeien hebben vaak nood aan meer ondersteuning.  Zelf hebben wij ook de pedagogische achtergrond niet om sommige oefeningen op de juiste manier uit te leggen, wat bij leerzwakkere leerlingen wel noodzakelijk is.

           De kinderen in de huiswerkklas hebben ook meer dan alleen schoolmoeilijkheden. De thuissituatie is niet altijd optimaal of de ouders kunnen hun kinderen door omstandigheden niet helpen. Er is weinig of geen contact met hen.

           Daarom wordt voorgesteld om de samenwerking met vzw De Katrol opnieuw op te starten voor de studie- en algemene gezinsondersteuning van kwetsbare kinderen, met focus op kinderen in de derde kleuterklas en het eerste en tweede leerjaar. De Katrol kan deze gezinnen vooruit helpen voor de verdere schoolcarrière van de kinderen en het hele gezin ondersteunen. Ze werken aan een vertrouwensband met het hele gezin. Ze zijn vaak  de eerste positieve ervaring met de hulpverlening. Momenteel wordt aan de gemeente een bijdrage van €1.840 gevraagd per ondersteuningstraject.

           De huiswerkklassen kunnen voor deze kinderen een mooie aanvulling zijn. Kinderen die wel voldoende hebben met de begeleiding binnen kader van de huiswerkklas of op de wachtlijst staan voor De Katrol kunnen hier wel ondersteuning in vinden.

           In de bijlagen meer info over De Katrol.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: «GBB-SOH/0800-03/649000/OCMW/IP-GEEN

actienr»GBB Sociaal Huis

 

Actie-omschrijving: KATROL

 

Budgetbeheerder: GBB Sociaal Huis

 

Alg.rek/beleidscode

MJP

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

«0800-03

 

10.000 euro

10.000 euro

9.200 euro

800 euro

Tussenkomst raadsleden

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door schepen Valerie Taeldeman (CD&V)

        door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

        door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

 

Besluit

 

19 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

5 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Eva Willems en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord om vanaf januari 2024 de samenwerking met vzw De Katrol op te starten voor studie- en algemene gezinsondersteuning met focus op kwetsbare kinderen in de derde kleuterklas en het eerste en tweede leerjaar.

 

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord om de hieraan verbonden kosten ten laste te nemen.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 21 12 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

6.   RAP OP STAP: GOEDKEUREN VAN EEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN TOERISME VLAANDEREN EN RAP OP STAP MALDEGEM

 

Juridische gronden

        De organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Decreet van 18 januari 2008 houdende flankerende en stimulerende maatregelen ter bevordering van de participatie van cultuur, jeugdwerk en sport.

        Het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), zoals tot op heden gewijzigd.

        Artikel 2 §1 van het DLB van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), dat bepaalt dat de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden te verzekeren.

        Artikel 2 §3 van het DLB van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), dat bepaalt dat de openbare centra voor maatschappelijk welzijn de opdrachten, vermeld in artikel 1 en 57 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, uitoefenen, alsook de andere aangelegenheden die hen door of krachtens een wet of een decreet worden opgelegd.

        Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het DLB van 22 december 2017 dat bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

        Artikel 77 van het DLB van 22 december 2017 dat bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Afsprakennota vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede in Maldegem 2014-2019.

        Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2017 over de toetreding tot de werking van het Rap op Stap in het kader van vakantieparticipatie.

 

Feiten

        In de raad voor maatschappelijk welzijn van 19 december 2017 werd beslist om, in het kader van vakantieparticipatie, een Rap op Stap-loket in te richten binnen het Sociaal Huis.

        Rap op Stap (ROS) is een laagdrempelig reis- en vrijetijdsbemiddelingskantoor tussen de burger en "Iedereen verdient Vakantie" van de Vlaamse Overheid. Zij bieden daguitstappen, vakanties en kampen aan voor mensen met een beperkt budget.

        De doelgroep zijn mensen die cliënt zijn bij het OCMW en mensen met verhoogde tegemoetkoming. Die verhoogde tegemoetkoming wordt gecontroleerd aan de hand van een attest, een klevertje van de mutualiteit of het bezit van een Uitpas Kansentarief (die jaarlijks gecontroleerd wordt).

        Het aanbod van Rap op Stap kan bekeken worden op de website "iedereenverdientvakantie.be" of in het inkijkboek in de wachtruimte van het loket. Daarnaast wordt er ook samengewerkt met Vrijuit.nu voor het aanvragen van tickets voor festivals en optredens.

        Bij de opstart in 2017 moest het loket voldoen aan volgende voorwaarden:

        Voorzien van gemotiveerde medewerkers/vrijwilligers op een laagdrempelige locatie

        Computer met internetverbinding en printer

        Kantoor is minstens 1 dag per week geopend en bemand zodat persoonlijk contact mogelijk is

        Maximaal gebruik maken van het aanbod van de provincie Oost-Vlaanderen, het Steunpunt Vrijetijdsparticipatie en het Fonds Vrijetijdsparticipatie

        Jaarlijks de gebruikers registeren die in aanmerking komen voor de kortingstarieven.

        Verwachtingen waaraan het loket binnen de drie jaar na opstart moest voldoen:

        Duurzaam karakter van het kantoor

        Lokaal en budgetvriendelijk vrijetijdsaanbod wordt sterk uitgewerkt

        Alle mensen in armoede (zeer verscheiden) naar het kantoor brengen: kansarme jongeren, generatiearmen, ... .

        Uitwerken van een ruimer aanbod van georganiseerde groepsreizen.

        Toegankelijke communicatie voor laaggeletterden én anderstaligen.

        Kantoor is minstens twee (halve) dagen in de week open of minstens één halve dag gecombineerd met telefonische permanentie tijdens de kantooruren.

        Momenteel wordt er gewerkt met één vaste medewerker als verantwoordelijke en twee vrijwilligers.  Het loket is  elke donderdag van 14u tot 16u fysiek open. Op dat moment kunnen mensen zonder afspraak binnenkomen om vragen te stellen of een boeking te verrichten. Op alle andere dagen in de week is het de verantwoordelijkheid van de vaste medewerker om de ROS-mailbox op te volgen en zo nodig de dringende aanvragen te boeken of problemen op te lossen. Cliënten kunnen dus op elke dag in de week een aanvraag doen, hoewel ze zoveel als mogelijk doorverwezen worden naar de zitdag op donderdag.

        Sinds juni 2020 wordt er samengewerkt met "Iedereen verdient Vakantie" van de Vlaamse Overheid; zie samenwerkingsovereenkomst in bijlage.

        Daarnaast is het loket ook een ROS+-loket, wat betekent dat er meer aandacht besteed wordt aan de noden en toegankelijkheid van mensen met een beperking. Meer info hierover in het document in bijlage.

        Voor de werking ontvangt het Rap op Stap-loket een jaarlijkse subsidie van € 2000.

 

 

Argumentatie

        Sinds januari 2023 is er een nieuw decreet voor Iedereen Verdient Vakantie waarbij het Rap Op Stapkantoor deel vanuit maakt. Als erkend kantoor kan je aanspraak maken op een forfaitaire en jaarlijks terugkerende subsidie van € 2000.

        Naar aanleiding van erkenning en subsidiëring van ROS-kantoor Maldegem door Iedereen Verdient Vakantie, dient er een samenwerkingsovereenkomst getekend te worden.

        Hierdoor blijft ROS Maldegem ook een sociaal bemiddelingskantoor voor Toerisme Vlaanderen en kan er verder gebruik gemaakt worden van de logo’s en ondersteuning van Toerisme Vlaanderen.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst tussen Toerisme Vlaanderen en het lokaal Rap op Stap-loket Maldegem, in het kader van de erkenning en subsidiëring van het Rap op Stap-loket Maldegem door Iedereen Verdient Vakantie van Toerisme Vlaanderen en keurt de overeenkomst goed als volgt:
 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST BEMIDDELINGSKANTOOR VOOR SOCIAAL TOERISME

Overeenkomst voor een samenwerking tussen Iedereen Verdient Vakantie van Toerisme Vlaanderen en Rap op Stap Maldegem

TOERISME VLAANDEREN VERWACHT DAT DE ORGANISATIE

        Lid is van het netwerk Iedereen verdient vakantie en doelgroepengarantie geeft - Blijvend aan de erkenningsvoorwaarden voldoet:

1° de informatie op het onlinesamenwerkingsplatform van Toerisme Vlaanderen is actueel;

2° in het afgelopen kalenderjaar hebben ze minstens vijftig personen met een vakantiedrempel, individueel of in groepsverband, bereikt;

3° in het afgelopen werkingsjaar hebben ze een of meer daguitstappen in groepsverband aangeboden of georganiseerd;

4° in het afgelopen werkingsjaar hebben ze een of verschillende keren aan een netwerkmoment voor intercollegiale zelfevaluatie deelgenomen;

5° ze zijn minstens twee halve dagen per week open of minstens één halve dag, gecombineerd met telefonische of onlinedienstverlening;

6° ze kunnen een verklaring op erewoord van goed financieel beheer voorleggen.

        Vakantie- en vrijetijdsbemiddeling op maat voorziet, zonder lidmaatschap. Ze hanteren daarbij de zeven B’s van Toegankelijk aanbod: bereikbaarheid, betaalbaarheid, beschikbaar heid, begrijpbaarheid, bruikbaarheid, bekendheid en betrouwbaarheid

        Werkt aan de drempels van participatie

        Toeziet op een correcte toekenning van de kortingen

        Vlotte communicatie met de vakantiebemiddelaars van Iedereen Verdient Vakantie onderhoudt

        Gebruik maakt van het aanbod Iedereen Verdient Vakantie, VRIJUIT en andere aanbieders die vakantiedrempels willen wegwerken.

 

TOERISME VLAANDEREN BIEDT DE ORGANISATIE

        praktische ondersteuning van Toerisme Vlaanderen bij de opstart en bij de lokale uitbouw;

        toegang tot vormings- en netwerkmomenten voor erkende bemiddelingskantoren voor sociaal toerisme;

        toegang tot het onlinesamenwerkingsplatform van Toerisme Vlaanderen om rechtstreeks daguitstappen en vakanties te boeken;

        papieren exemplaren van de brochure voor daguitstappen en vakanties.

        gebruik van de methodiek van reisbemiddeling met Rap op Stap kantoren

        gebruik van het beeldmerk en beeldstijl van Rap op Stap

        een erkenningsmogelijkheid met daaraan een subsidie gekoppeld

 

De organisatie verkrijgt bij deze een erkenning als bemiddelingskantoor voor sociaal toerisme, is zich bewust van de rechten en plichten die deze overeenkomst inhoudt en engageert zich om een eerlijke samenwerking uit te bouwen en te onderhouden, gebaseerd op de criteria en het aanbod zoals hier beschreven. De overeenkomst wordt afgeleverd door Toerisme Vlaanderen, zolang aan de voorwaarden is voldaan.

 

Voor Toerisme Vlaanderen
Grasmarkt 61, 1000 Brussel
Peter De Wilde

Administrateur-generaal

 

 

 

 

Voor Rap op Stap Maldegem, Mevrouw Courtmanslaan 92, 9990 Maldegem

Lokaal bestuur Maldegem

 

Britt Schouppe

 

Algemeen directeur

Marten De Jaeger

Voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn

 

 

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn machtigt de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur om de genoemde samenwerkingsovereenkomst tussen Toerisme Vlaanderen en Rap op Stap Maldegem te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 21 12 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

7.   LOKAAL DIENSTEN CENTRUM (LDC) OUD ST. JOZEF - RETRIBUTIEREGLEMENT ZAALVERHUUR: VASTSTELLEN GEWIJZIGD REGLEMENT

 

Juridische gronden

           De organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018).

           Artikel 2 §1 van het DLB van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), dat bepaalt dat de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden te verzekeren.

           Artikel 2 §3 van het DLB van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), dat bepaalt dat de openbare centra voor maatschappelijk welzijn de opdrachten, vermeld in artikel 1 en 57 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, uitoefenen, alsook de andere aangelegenheden die hen door of krachtens een wet of een decreet worden opgelegd.

           Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het DLB van 22 december 2017 (DLB) dat bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

           Artikel 77 van het DLB van 22 december 2017 dat bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

           Het Woonzorgdecreet 15 februari 2019 dat bepaalt dat het Lokaal dienstencentrum ontspanning en ontmoeting moet aanbieden door, al dan niet in samenwerking, breed toegankelijke activiteiten te organiseren of te faciliteren.

           Het besluit van de Vlaamse Regering dd. 24 juli 2009 betreffende de programmatie, de erkenningsvoorwaarden en de subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen van gebruikers en mantelzorgers, zoals gewijzigd op heden.

           Het retributiereglement van het lokaal dienstencentrum Oud St. Jozef, laatst gewijzigd door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn op 18 december 2018.

 

Feiten

        Het Woonzorgdecreet bepaalt dat een lokaal dienstencentrum moet bijdragen tot het ontwikkelen en uitvoeren van het lokaal sociaal beleid, als onderdeel van het meerjarenplan van het lokaal bestuur, door hiervoor, in overleg met lokaal actieve verenigingen en organisaties, laagdrempelige en toegankelijke activiteiten te organiseren.

        Om hieraan te voldoen, organiseert het LDC bepaalde activiteiten in samenwerking met verschillende erkende Maldegemse verenigingen.

        Als deze activiteiten binnen de werking van het LDC kaderen en bijdragen bij tot een breder aanbod van  vormende, educatieve of ontspannende activiteiten die openstaan voor iedereen, faciliteren zij de werking van het LDC.

        Momenteel is er in het huidig retributiereglement voor zaalverhuur LDC geen afwijking van het gebruikelijke tarief voor zaalverhuur mogelijk voor verenigingen die dergelijke activiteiten organiseren in het LDC en deze openstellen voor iedereen.

 

Argumentatie

        Het zou billijk zijn dat deze verenigingen gratis gebruik kunnen maken van de zalen in het LDC op voorwaarde dat hun activiteiten passen in de werking van het LDC en opengesteld worden voor iedere geïnteresseerde en niet alleen voor de leden.

        Daarom wordt voorgesteld om de paragraaf 3 "Bijzondere tarieven" van het retributiereglement voor zaalverhuur in het LDC aan te vullen als volgt:

De zalen van het LDC worden gratis ter beschikking gesteld aan Maldegemse erkende verenigingen die een activiteit organiseren in het LDC op vraag van of in samenwerking met het LDC, mits aan volgende voorwaarden wordt voldaan:

        De activiteit staat open voor iedereen, niet enkel voor de eigen leden van de vereniging;

        De activiteit kadert binnen de doelstellingen en de werking van het LDC;

        De activiteit heeft voor de vereniging geen winstgevend oogmerk. Dit betekent dat enkel een inkomprijs of deelnameprijs kan toegepast worden die de kosten van de activiteit dekt.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het retributiereglement voor de zaalverhuur in het lokaal dienstencentrum Oud St. Jozef opnieuw vast als volgt:

 

LDC Oud St. Jozef - retributiereglement voor zaalverhuur

 

Artikel 1 – Algemene bepalingen

 

§1. Toepassingsgebied

 

Dit retributiereglement is vanaf dienstjaar 2019 van toepassing op volgende lokalen:

   algemene cafetaria met bar en terras - gelijkvloers

   polyvalente zaal met bar, moduleerbaar / opdeelbaar - gelijkvloers:

        refter

        bijkeuken

        keuken, inbegrepen leskeuken en terras

   dakkaffee - eerste verdieping

   atelierzolder - tweede verdieping

   concertzolder - tweede verdieping

 

§2. Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

 

        Instellingen

Een privaatrechtelijke organisatie met het oog op dienstverlening. De deelneming gebeurt op basis van vrijwilligheid, zonder vereist lidmaatschap, telkens voor de duur van een welbepaald programma.

 

        Diensten

Een gespecialiseerde organisatie die begeleiding en ondersteuning geeft in het voor haar vooropgestelde werkingsgebied (bv. sociaal-cultureel) op basis van haar doelstellingen en door middel van het ter beschikking stellen van informatie, advies, documentatie, educatieve programma’s en producten, publicaties, materialen, technieken of uitrusting.

 

        Verenigingen

Groeperingen met rechten en plichten door de wet erkend, gevormd door een aaneensluiting van personen.

 

        Bewoner sociale campus OCMW

Een bewoner van een bejaardenwoning of assistentiewoning.

 

        Niet-commerciële activiteit

Activiteit met of zonder drankverkoop waarbij al dan niet inkomgeld gevraagd wordt, maar waarbij winst maken niet het hoofddoel is. Het inhoudelijke (socio-culturele) aspect primeert of de activiteit is inherent aan de werking van de organisator. Er is geen persoonlijk gewin voor de leden of andere personen aan verbonden.

 

        Commerciële activiteiten

Activiteiten die georganiseerd worden binnen het kader van handelspraktijken of met de bedoeling winst te maken en activiteiten die niet inherent zijn aan de werking van de organisator. Deze omvatten o.a. commerciële podiumkunsten zoals feesten, organisaties van boekingskantoren, congressen van privé-aard, privé-shows, … en andere commerciële activiteiten, zoals beurzen, infoavonden, verkooptentoonstellingen, personeelsfeesten.

 

        Activiteiten waarbij de bewoner centraal staat

Activiteiten die rechtstreeks refereren naar de bewoner, bijvoorbeeld verjaardagen of jubilea.

 

        Organisator

De natuurlijke persoon, minimum 18 jaar oud, of rechtspersoon die aansprakelijk is voor de aangegane verbintenis na ondertekening van het aanvraagformulier.

 

Artikel 2 – Categorisatie en tarieven

 

§1. Categorisatie

 

De organisatoren zijn opgedeeld in:

 

categorie 0

   Zorgbedrijf Meetjesland, gemeentelijke diensten, OCMW-diensten, Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Maldegem, politie Maldegem en hulpverleningszone (HVZ) Maldegem

   Bewoners van de sociale campus van het OCMW Maldegem

   Maldegemse adviesraden en beheersorganen, Maldegemse dorpsraden, en de per leefkern erkende Maldegemse kermiscomités

 

categorie 1

   door het gemeentebestuur Maldegem erkende Maldegemse verenigingen

        scholen uit Maldegem

 

categorie 2

   niet-erkende verenigingen, instellingen of diensten zonder winstoogmerk in de gemeente Maldegem

   verenigingen, instellingen of diensten met een regionale werking, waar Maldegem deel van uitmaakt

 

categorie 3

   verenigingen, scholen of diensten zonder winstoogmerk buiten de gemeente Maldegem

 

categorie 4

   instellingen met winstoogmerk

   private ondernemers die een activiteit in het kader van hun handelspraktijk organiseren

 

§2. Tarieven

 

1. Per activiteit en/of per voorstelling en per dag in euro:

 

 

C0

C1

C2

C3

C4

Cafetaria

 

0

44

65

131

196

Polyvalente zaal - 3 delen

 

0

76

114

229

343

Refter

 

0

22

33

65

98

Bijkeuken

 

0

16

25

49

74

Keuken

 

0

44

65

131

196

Dakkaffee

 

0

44

65

131

196

Atelierzolder

 

0

16

25

49

74

Concertzolder

 

0

65

98

196

294

 

 

2. Wanneer koffie en water voorzien moeten worden, wordt een extra vergoeding aangerekend van 5,50 euro per persoon.

 

3. Bij reservatie van micro-set en mengpaneel in de concertzolder, wordt een extra vergoeding aangerekend van 25 euro.

 

§3.  Bijzondere tarieven

 

1. Voor een reeks van minimum 5 activiteiten per jaar die in eenzelfde aanvraag worden gereserveerd, wordt er een korting van 10% toegekend op het totale bedrag.

 

2. Wanneer men over een periode van twaalf opeenvolgende maanden voor een zelfde niet-commerciële activiteit een zaal minstens 20 keer gebruikt en de zaal hiervoor in eenzelfde aanvraag wordt gereserveerd, wordt een korting van 20% toegekend op het totale bedrag.

 

3. Een bijzondere korting wordt toegekend wanneer de organisator de nodige maatregelen neemt en het bewijs kan leveren dat voldaan werd aan de voorwaarden inzake toekenning van het toegankelijkheidslabel.

 

Deze korting wordt pas toegekend voor zover het voldaan zijn aan de voorwaarden inzake toekenning van het toegankelijkheidslabel niet eigen is aan de infrastructuur van de lokalen die gehuurd worden.

 

Deze korting bedraagt maximaal 20% indien het label toegekend wordt voor de 4 voorziene deelgebieden, met name fysiek, visueel, auditief en mentaal. Per deelgebied waar aan de gestelde criteria is voldaan voor toekenning van het label, bedraagt de toegestane korting 5%.

 

Deze korting wordt verrekend na verrekening van de in §3.1 en §3.2 toe te kennen kortingen.

 

4. De zalen van het LDC worden gratis ter beschikking gesteld aan Maldegemse erkende verenigingen die een activiteit organiseren in het LDC op vraag van of in samenwerking met het LDC, mits aan volgende voorwaarden wordt voldaan:

        De activiteit staat open voor iedereen, niet enkel voor de eigen leden van de vereniging;

        De activiteit kadert binnen de doelstellingen en de werking van het LDC;

        De activiteit heeft voor de vereniging geen winstgevend oogmerk. Dit betekent dat enkel een inkomprijs of deelnameprijs kan toegepast worden die de kosten van de activiteit dekt.

 

5. Bewoners van de bejaardenwoningen en van de assistentiewoningen van de sociale campus van het OCMW Maldegem kunnen jaarlijks 1 keer gratis gebruik maken van het dakkaffee voor activiteiten waarbij de bewoner centraal staat.

 

§4.  Bijzondere bepalingen

 

Het OCMW Maldegem betaalt de billijke vergoeding, ingesteld bij K.B. van 8 november 2001, voor de zalen en ruimtes bepaald in art.1 §1.

 

Artikel 3 – Reservatie en betaling

 

§1. Na ontvangst van het volledig en correct ingevulde aanvraagformulier wordt de zaalaanvraag behandeld. De reservatie wordt bevestigd per mail of brief met in bijlage de factuur met een overschrijvingsformulier. Een bevestigde aanvraag geldt als gebruikersovereenkomst.

 

§2. Het huurtarief moet uiterlijk betaald zijn op de uiterste betalingsdatum op de factuur. Indien de betaling niet tijdig gebeurt, vervalt de reservatie.

 

Artikel 4 – Annulatie

 

§1. Indien de annulatie van de organisator door overmacht plaats heeft, wordt de reeds betaalde vergoeding teruggegeven.

 

§2. Indien de organisator de geplande activiteit annuleert minder dan 14 dagen vóór de geplande datum, moet een schadevergoeding betaald worden die gelijk gesteld wordt aan het volledige huurtarief, zoals vermeld in de bevestigingsbrief.

 

§3. Indien door overmacht de infrastructuur niet ter beschikking kan gesteld worden van de organisator, kan daarvoor geen schadevergoeding gevraagd worden. Enkel het betaalde huurgeld zal terugbetaald worden.

 

§4. Iedere annulatie moet steeds schriftelijk aan de verantwoordelijke van het Lokaal Dienstencentrum Oud St. Jozef gemeld worden.

 

Artikel 5 – Belastingen, taksen en rechten

 

Alle belastingen, taksen en rechten die uit de ingerichte activiteiten voortvloeien, vallen volledig ten laste van de organisatoren. De organisator dient alle wetten, reglementen en voorschriften na te leven die gelden voor de door hen ingerichte activiteiten, bijvoorbeeld SABAM.

 

Artikel 6 – Schade

 

§1. De organisator aanvaardt het lokaal in de staat waarin het zich bevindt en doet melding van schadevaststelling(en) en eventuele defecten of tekortkomingen bij de ingebruikname aan de verantwoordelijke van het Lokaal Dienstencentrum Oud St. Jozef.

 

§2. Indien na de activiteit schade aan het materiaal of aan het gebouw vastgesteld wordt:

 

1. Zal de organisator op het eerste verzoek van de verantwoordelijke van het Lokaal Dienstencentrum Oud St. Jozef aanwezig zijn om tegensprekelijk de aard en de omvang van de schade te bepalen.

 

2. Indien de organisator niet aanwezig is, zullen aard en omvang van de schade door de verantwoordelijke van het Lokaal Dienstencentrum Oud St. Jozef eenzijdig worden bepaald. Mits behoorlijke uitnodiging van de organisator, zal dergelijke vaststelling als bindend beschouwd worden.

 

3. De veroorzaakte schade dient integraal door de organisator vergoed te worden. Het OCMW Maldegem zal daartoe een factuur opsturen.

 

§3. De mogelijkheid om één of meerdere lokalen van het Lokaal Dienstencentrum Oud St. Jozef te huren vervalt zolang de aangerekende schadevergoedingen niet vereffend werden.

 

Artikel 7 – Invordering

 

De invordering van deze retributie zal desnoods overeenkomstig de wetsbepalingen van de burgerlijke rechtsvordering geschieden.

 

Artikel 8 – Indexering

 

§1. De tarieven vermeld hierboven worden geïndexeerd als volgt:

de basistarieven zijn verbonden aan het gezondheidsindexcijfer van oktober 2018 (= aanvangsindex) en worden jaarlijks op 1 januari door het vast bureau aangepast aan het gezondheidsindexcijfer van oktober ervoor (= nieuwe index), volgens formule:

basisbedrag x nieuwe index = nieuw bedrag
         aanvangsindex

 

Het nieuwe bedrag (bekomen na indexatie) wordt afgerond als volgt:

  - van 0 tot 0,99 euro: op dichtste veelvoud van 5 cent;
  - van 1 tot 19,99 euro: op dichtste veelvoud van 50 cent;
  - vanaf 20 euro: op dichtste veelvoud van één euro.

Als twee veelvouden even dicht liggen, wordt het bedrag afgerond naar boven.

 

§2. De geïndexeerde prijzen zijn van toepassing op alle activiteiten dewelke nog niet gefactureerd en betaald werden op het ogenblik van de indexaanpassing.

 

Artikel 9 – Oneigenlijk gebruik

 

Wie een lokaal aanvraagt, moet dit doen in de hoedanigheid van organisator of namens de organisator. De organisator mag de ter beschikking gestelde ruimte niet laten gebruiken door derden of voor andere doeleinden dan opgegeven op de aanvraag. Als oneigenlijk gebruik wordt bv. beschouwd: een privéaangelegenheid, terwijl de zaal werd aangevraagd door een vzw.

In geval van oneigenlijk gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum kan de gemeente verdere stappen ondernemen.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 21 12 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

8.   REGLEMENT MANTEL- EN THUISZORGTOELAGE: VASTSTELLEN GEWIJZIGD REGLEMENT

 

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), zoals tot op heden gewijzigd.

           Artikel 2 §1 van het DLB van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), dat bepaalt dat de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden te verzekeren.

           Artikel 2 §3 van het DLB van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), dat bepaalt dat de openbare centra voor maatschappelijk welzijn de opdrachten, vermeld in artikel 1 en 57 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, uitoefenen, alsook de andere aangelegenheden die hen door of krachtens een wet of een decreet worden opgelegd.

           Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

           Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

           Het reglement mantel- en thuiszorgtoelage goedgekeurd door de raad voor Maatschappelijk Welzijn op 25 november 2021.

 

Feiten

           De gemeente Maldegem kent jaarlijks een gemeentelijke mantel- en thuiszorgpremie (GMTT) toe aan inwoners van Maldegem met een bepaalde zorgnood. Voor het zorgjaar 2023 bedraagt de premie 472 euro per jaar. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.

           De premie komt toe aan inwoners die net uit de boot vallen voor het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden (ZZZ - 135 euro) van de Vlaamse Zorgkas.

           Sinds 2020 gebeurt het scoren van de zorggraad via de BelRai. Deze manier van scoren is veel strenger dan de vroegere BelFoto.

 

Argumentatie

           Voor de aanvragen 2024 – zorgjaar 2023 kunnen we  geen rekening meer houden met de vroegere Belprofielscore aangezien alle erkenningen verlopen zijn. Dit stelt problemen voor de aanvragen GMTT zorgjaar 2023.

           De afname van de scores gebeurt vooral door de mutualiteiten en door de thuiszorgdiensten. In het verleden mochten ook enkele maatschappelijk werkers van het Sociaal Huis die hiervoor een opleiding gevolgd hadden, deze scores afnemen.

           Momenteel heeft niemand deze opleiding gevolgd aangezien we konden rekenen op de medewerking van de mutualiteiten en thuiszorgdiensten. Hierdoor zullen enkel de inwoners die voldoen aan de voorwaarden erkenning van de FOD Sociale  zekerheid en de BelRai nog een aanvraag kunnen doen. Dit zijn maar een beperkt aantal personen.

           Daarom wordt het volgende voorgesteld:

           Aanpassing van het reglement GMTT: schrappen van de bepaling "minstens de score 30 op de BEL-profielschaal" in artikel 1 §1.

           De GMTT voor het zorgjaar 2023 automatisch toekennen aan de gerechtigden van het zorgjaar 2022. Er wordt wel navraag gedaan bij de mutualiteiten of er in 2023 al dan niet recht was op het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden aangezien deze uitkering niet gecumuleerd kan worden met de GMTT.

           Een opleiding voorzien voor de betrokken medewerkers van het Sociaal Huis zodat zij in de toekomst BelRai screens kunnen afnemen en de rechthebbenden van 2023 kunnen herscoren.  Het Zorgbedrijf Meetjesland organiseert een dergelijke opleiding op 15 en 29 januari en 26 februari 2024 (telkens een halve dag).  Twee personeelsleden van het Sociaal Huis krijgen de mogelijkheid de opleiding gratis mee te volgen.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

        De voorgestelde wijzigingen hebben geen financiële impact op het budget.

        Mogelijks zal er een softwarepakket nodig zijn, maar dit is nog in onderzoek.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het gewijzigd reglement aangaande de mantel- en thuiszorgtoelage als volgt vast:

 

Reglement mantel- en thuiszorgtoelage

 

Artikel 1:

Een mantel- en thuiszorgtoelage vanwege het OCMW wordt toegekend onder de volgende voorwaarden:

§ 1 - De gerechtigde moet:

- op het ogenblik van de aanvraag woonachtig zijn te Maldegem en dagelijks verblijven in de thuissituatie, ongeacht hij alleen woont, samenwoont of inwoont.

-   een blijvende hulpbehoevendheid hebben van:

        een score van 12/30 voor de hele BelRAI Screener;

        of een score van 5/12 voor de modules ADL én IADL van de BelRAI Screener;

        of score 3/6 of 4/6 op de module cognitie van de BelRAI Screener;

        of minstens de score 12 op de medisch-sociale schaal die wordt gebruikt voor de evaluatie van de graad van zelfredzaamheid met het oog op het onderzoek naar het recht op de integratietegemoetkoming en het zorgbudget voor ouderen met een  zorgnood;

        of recht op een zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte op basis van minstens 66% (= minstens 4 punten op pijler 1 van de medisch-sociale schaal) handicap uit hoofde van het kind.

 

§ 2 - Bij de aanvraag dient voormeld attest voorgelegd te worden als bewijs dat de aanvrager gescoord is door een hiertoe bevoegde dienst met vermelding van de score en de datum.

§ 3 - De gerechtigde of zijn aanvrager moet bij de aanvraag een attest voorleggen van de zorgkas met vermelding of er via de zorgkas al dan niet een tussenkomst werd toegekend en, in voorkomend geval, met vermelding van de periode waarvoor de tussenkomst werd toegekend.

§  4 - De aanvrager legt indien mogelijk een attest of bewijs voor waaruit blijkt dat hij/zij niet gerechtigd is op het basisondersteuningsbudget of de persoonsvolgende financiering en/of budget. Indien dit attest niet tijdig kan voorgelegd of afgeleverd worden, vindt er een steekproefsgewijze controle plaats vanuit de dienst.

 

Artikel 2:

De toelage is niet gebonden aan inkomstenvoorwaarden.

 

Artikel 3:

De toelage dient jaarlijks aangevraagd te worden.

- Bij de aanvraag dienen telkens de benodigde, geldige attesten gevoegd te worden. 

- Bij de aanvraag kan een referentiepersoon opgegeven worden aan wie de premie kan uitbetaald worden in geval van overlijden.

 

Artikel 4:

Zijn uitgesloten:

- de personen die opgenomen zijn in een instelling (dag- en nachtverblijf),

- de personen aan wie een toelage is toegekend in het kader van de zorgverzekering,

- de personen die recht hebben op een Persoonlijk Assistentie Budget (PAB),

- de personen aan wie een Basisondersteuningsbudget werd toegekend,

- de personen aan wie een Persoonsvolgend budget werd toegekend.

 

Artikel 5:

In specifieke gevallen kan afgeweken worden van de bepalingen in dit reglement, met name wat betreft de toepassing van artikel 4, voor zover de gerechtigde:

 

- niet ouder is dan 21 jaar en,

- een score van minimaal 12 behaalt op de medisch-sociale schaal van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid en,

- gerechtigd is op het Persoonlijk Assistentie Budget of het Persoonsgebonden Budget, maar het nog niet uitbetaald krijgt.

 

Artikel 6:

De aanvraag moet ingediend worden tegen uiterlijk 31 januari van het jaar volgend op het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft.

 

Artikel 7:

De toelage bedraagt maximum 407 euro en geldt voor het kalenderjaar voorafgaand aan de datum van de aanvraag.

§ 1 - Het recht gaat ten vroegste in vanaf het begin van de geldigheidsdatum van de in Art. 1 §1 bedoelde attesten of, in voorkomend geval, vanaf het begin van de maand waarin één van de in Art. 1 §1 bedoelde attesten werden afgeleverd.

§ 2 - Er gebeurt een breuksgewijze berekening van de premie op basis van het aantal zorgmaanden die in aanmerking komen, waarbij elke onvolledige maand als een volle maand geteld wordt.

§ 3 - Indexering

Het bedrag van de toelage, zoals hierboven vermeld is het basisbedrag en wordt jaarlijks op 1 januari geïndexeerd volgens de formule:

Basisbedrag x nieuwe index = geïndexeerd bedrag

          aanvangsindex

 

Aanvangsindex = gezondheidscijfer van oktober 2020.

Nieuwe index : gezondsheidsindexcijfer van oktober voorafgaand aan 1 januari.

Het geïndexeerd tarief wordt afgerond als volgt:

Van 0 tot 0,99 euro: op dichtste veelvoud van 5 cent

Van 1 tot 19,99 euro: op dichtste veelvoud van 50 cent

Vanaf 20 euro: op één euro

 

Als twee veelvouden even dicht liggen, wordt het bedrag afgerond naar boven.

Het toelagebedrag dat wordt toegekend, is het geïndexeerd bedrag op het ogenblik van de aanvraag.

 

Artikel 8:

Indien er een wijziging gebeurt (bijvoorbeeld bij overlijden, het openen van recht op zorgverzekering) moet dit gemeld worden aan het OCMW.

 

Artikel 9:

Voor minderjarige rechthebbenden en rechthebbenden die zich bevinden in een verlengde staat van minderjarigheid, wordt de toelage uitbetaald aan de ouder of opvoeder die thuis de verzorging en de opvoeding op zich neemt van de rechtgevende.

 

Artikel 10:

Het reglement zal ter kennis worden gebracht van de bevolking door publicatie op de website, in de Infogids, door het aanschrijven van de private diensten voor gezinszorg en thuisverpleging en via de eigen thuiszorgdiensten.

 

Artikel 11:

Bij betwistingen inzake de toepassing en/of de interpretatie van dit reglement is uitsluitend het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst bevoegd.

 

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord om de gemeentelijke mantel- en thuiszorgtoelage voor het zorgjaar 2023 automatisch toe te kennen aan de gerechtigden van het zorgjaar 2022, mits navraag gedaan wordt bij de mutualiteiten of er in 2023 al dan niet recht was op het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden aangezien deze uitkering niet gecumuleerd kan worden met de GMTT.

 

Artikel 3:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord om twee medewerkers van het Sociaal Huis de gratis opleiding BelRai screener in het Zorgbedrijf Meetjesland te laten volgen zodat zij in de toekomst BelRai screens kunnen afnemen en de rechthebbenden van 2023 kunnen herscoren.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 21 12 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

9.   HUISHOUDELIJK REGLEMENT MINDERMOBIELENCENTRALE: VASTSTELLEN GEWIJZIGD REGLEMENT

 

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), zoals tot op heden gewijzigd.

           Artikel 2 §1 van het DLB van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), dat bepaalt dat de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden te verzekeren.

           Artikel 2 §3 van het DLB van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), dat bepaalt dat de openbare centra voor maatschappelijk welzijn de opdrachten, vermeld in artikel 1 en 57 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, uitoefenen, alsook de andere aangelegenheden die hen door of krachtens een wet of een decreet worden opgelegd.

           Artikel 28 §1 juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

           Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

           Het huishoudelijk reglement van de mindermobielencentrale zoals goedgekeurd in de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 januari 2020.

 

Feiten

        In juni 2005 werd de mindermobielencentrale (MMC) opgestart. Alle inwoners van Maldegem, die door beperkte mobiliteit geen of onvoldoende gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, kunnen voor hun verplaatsingen gebruik maken van deze dienst.

        De mindermobielencentrale draait op een team van vrijwilligers en wijkwerkers.

        Aantal chauffeurs: 10 vrijwilligers en 3 wijkwerkers. De wijkwerkers rijden enkel voor de Cado.

        Het OCMW beschikt over een aantal eigen wagens, vooral voor het vervoer van mensen met een rolstoel. Daarnaast rijden 3 vrijwilligers met eigen wagen.

        Momenteel zijn 153 inwoners van Maldegem lid van de MMC, er worden een 3.000 ritten per jaar gereden (incl. ritten Cado en Warmhof).

        De wetgeving op het vrijwilligerswerk bepaalt dat kosten van vrijwilligers kunnen vergoed worden volgens:

        De gewone forfaitaire kostenvergoeding, eventueel aangevuld met een beperkte kilometervergoeding;

        De reële kostenvergoeding met bewijsstukken, waaronder de kilometervergoeding.

        Het huishoudelijk reglement van de MMC bepaalt in artikel 5. Tarieven en berekeningswijze.

        De betaling gebeurt rechtstreeks aan de chauffeur/vrijwilliger.

        Bij gebruik van het voertuig van het OCMW Maldegem is de vergoeding integraal voor de chauffeur/vrijwilliger. Deze bijdragen worden verrekend bij het inleveren van het voertuig.

        De vergoeding van de vrijwilligers die met eigen wagen rijden gebeurt correct, zij krijgen de reële onkostenvergoeding.

 

Argumentatie

           De vergoeding van de vrijwilligers die met de wagens van het OCMW rijden is in strijd met de wetgeving op het vrijwilligerswerk.

           Art. 10 van de Wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van de vrijwilliger heeft het namelijk uitdrukkelijk over het gebruik van het eigen voertuig. Rijdt de vrijwilliger met het door de organisatie ter beschikking gestelde vervoersmiddel (auto, bestelwagen,…), dan kan er geen kilometervergoeding gegeven worden en is dus enkel de forfaitaire vergoeding mogelijk.

           Dit betekent dat er een wijziging in de betaling van de vrijwilligers moet gebeuren en dat het huishoudelijk reglement moet aangepast worden als volgt:

           Vrijwilligers die met wagens van het OCMW rijden krijgen vanaf 1 januari 2024 een forfaitaire onkostenvergoeding, zijnde de vrijwilligersvergoeding.

           Vrijwilligers die met eigen wagen rijden hebben de keuze :

           Of ze ontvangen de reële onkostenvergoeding nl. de brandstofvergoeding, parkeerticket,…

           Of ze ontvangen de forfaitaire onkostenvergoeding en km-vergoeding volgens de opgelegde tarieven per kilometer.

           Er kan slechts voor 1 optie gekozen worden.

           De gebruikers zullen maandelijks een factuur van de gereden ritten ontvangen en niet meer rechtstreeks aan de chauffeur betalen.

           Chauffeurs die met eigen wagen rijden worden maandelijks vergoed volgens de gekozen optie.

           Chauffeurs die met wagens van het OCMW rijden krijgen een maandelijkse uitbetaling van hun vrijwilligersvergoeding.

           Deze wijzigingen werden aangeduid in het document in bijlage.

 

Financiële weerslag

        De financiële weerslag kan momenteel niet berekend worden, aangezien deze afhankelijk is van het aantal ritten en hun duur.

Tussenkomsten

           door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het gewijzigd huishoudelijk reglement van de mindermobielencentrale met ingang van 1 januari 2024 vast als volgt:

 

Huishoudelijk reglement van de mindermobielencentrale (MMC)

Artikel 1. Doelgroep

Alle personen die door een beperkte mobiliteit geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoersaanbod, met uitsluiting van ziekenvervoer, en die verblijven in het gebied dat door de vervoersdienst in kwestie bediend wordt. Dit grondgebied wordt afgebakend door de gemeentegrenzen van groot-Maldegem. De vervoersdienst wordt enkel ingezet waar het geregeld vervoer onvoldoende is aangepast aan de noden van de persoon in kwestie. Er worden geen criteria gesteld, bijvoorbeeld met betrekking tot het inkomen van de gebruiker. In geval van misbruik van de dienst kan het OCMW Maldegem ten allen tijde bepaalde gebruikers weigeren.

 

Artikel 2. Opdracht

Op tijdelijke basis de vervoersvraag opvangen van een brede groep van mindermobiele personen, tot wanneer het regulier netwerk maximaal toegankelijk is. Afhankelijk van de regionale tekorten in het openbare aanbod worden:

- complementair aan dit aanbod, overbruggingstrajecten verzorgd (aansluitingen tussen netten).

- daar waar nodig deur-aan-deur-trajecten aangeboden.

- op permanente basis de vervoersvraag opgevangen van personen met een ernstige handicap, supplementair aan het reguliere aanbod.

 

Artikel 3. Beschikbaarheid

De dienstverlening wordt elke werkdag verzekerd, van 08.00 uur tot 20.00 uur, en uitzonderlijk op zaterdagen, zon- en feestdagen, op voorwaarde dat een chauffeur/vrijwilliger gevonden wordt voor het gevraagde traject.

Een rit dient aangevraagd te worden elke werkdag in de namiddag tussen 13.00 uur en 16.30 uur.  Dit kan telefonisch via het nummer 050/40.39.35 of via kantoorbezoek.

Ritten moeten minimaal twee werkdagen vooraf aangevraagd worden via de centrale: wie op maandag vervoer wenst, dient dit ten allerlaatste de voorafgaande donderdag aan te vragen, vervoer op dinsdag aanvragen op vrijdag, …. Een rit die te laat wordt aangevraagd kan dus NIET doorgaan.

Voor elke rit blijft de afstand heen en terug beperkt tot maximaal 80 kilometer.

Niet-rechthebbenden op de verhoogde tegemoetkoming in het kader van de ziekteverzekering hebben op kalenderjaarbasis en per gebruiker recht op 12 ritten, rechthebbenden op de verhoogde tegemoetkoming in het kader van de ziekteverzekering kunnen op kalenderjaarbasis en per gebruiker onbeperkt gebruik maken van de mindermobielencentrale.

 

Artikel 4. Tarieven en berekeningswijze

Er wordt een jaarlijks lidgeld aangerekend.

De tarieven worden geïndexeerd als volgt: de basistarieven zijn verbonden aan het gezondheidsindexcijfer van oktober 2018 (= aanvangsindex) en worden jaarlijks op 1 januari door het college van burgemeester en schepenen aangepast aan het gezondheidsindexcijfer van oktober ervoor (= nieuwe index), volgens formule:

basisbedrag x nieuwe index = nieuw bedrag
aanvangsindex

 

Het nieuwe bedrag (bekomen na indexatie) wordt afgerond als volgt:

• Van 0 tot 0,99 euro: op dichtste veelvoud van 5 cent

• Van 1 tot 19,99 euro: op dichtste veelvoud van 50 cent

• Vanaf 20 euro: op dichtste veelvoud van één euro

 

Als twee veelvouden even dicht liggen, wordt het bedrag afgerond naar boven.

De huidige bedragen zijn terug te vinden in de tarieflijst op de gemeentelijke website.

 

Het bedrag van de kilometervergoeding is gelijk aan de kilometervergoeding bepaald door de Vlaamse Overheid. Zodra de nieuwe bedragen bekend zijn, worden deze aangepast (meer info op www.binnenland.vlaanderen.be).  De huidige bedragen zijn terug te vinden in de tarieflijst op de gemeentelijke website.

 

        Het minimum te betalen bedrag bedraagt 2 euro. 

        De afstand wordt bepaald aan de hand van de kilometerteller van de wagen.

        Elke begonnen kilometer wordt als een gereden kilometer aangerekend. Ook leeggereden kilometers worden aangerekend (bijvoorbeeld als men iemand moet gaan ophalen).

        Bij gebruik van het door het OCMW Maldegem ter beschikking gestelde voertuig, wordt de afstand gerekend vanaf en tot de administratieve zetel van het OCMW Maldegem.

        Wachttijden worden aangerekend à rato van 1,25 euro per begonnen halfuur.

        Parkeerkosten zijn ten laste van de gebruiker.

        Wanneer verschillende gebruikers samen worden vervoerd naar verschillende bestemmingen, betaalt de gebruiker enkel de afstand van de rechtstreekse eigen rit; voor gemeenschappelijke trajecten worden de kosten pro rata verdeeld.

        Wie tijdig annuleert, is geen vergoeding verschuldigd. De termijn voor annulering wordt bepaald op minimaal 12 uur. Bij niet-tijdige annulering kan een vergoeding aangerekend worden van 2 euro.

 

Vrijwilligers die met wagens van het OCMW rijden krijgen vanaf 1 januari 2024 een forfaitaire onkostenvergoeding, zijnde de vrijwilligersvergoeding.

Vrijwilligers die met eigen wagen rijden hebben de keuze :

        Of ze ontvangen de reële onkostenvergoeding nl. de parkeervergoeding, parkeerticket,…

        Of ze ontvangen de forfaitaire onkostenvergoeding en km-vergoeding volgens de opgelegde tarieven per kilometer

Er kan slechts voor 1 optie gekozen worden.

 

Chauffeurs die met eigen wagen rijden worden maandelijks vergoed volgens de gekozen optie.

Chauffeurs die met wagens van het OCMW rijden krijgen een maandelijkse uitbetaling van hun vrijwilligersvergoeding.

Wat het vervoer van bewoners van het rusthuis betreft, worden de bijdragen vereffend via de administratie van het OCMW Maldegem.

 

Artikel 5. Voertuigen

Chauffeurs/vrijwilligers kunnen gebruik maken van de eigen wagen. Het gebruik van het door het OCMW Maldegem ter beschikking gestelde voertuig wordt in alle geval gestimuleerd. Voor vervoer van rolstoelpatiënten moet in alle geval gebruik gemaakt worden van het voertuig ter beschikking gesteld door het OCMW Maldegem.

 

Artikel 6. Verzekeringen

Het OCMW Maldegem sluit voor de aangesloten chauffeurs/vrijwilligers een aanvullende omniumverzekering en verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af. Deze verzekering geldt enkel voor de ritten aangevraagd en vermeld in het rittenboek. De premiebijdragen voor deze verzekeringen zijn ten laste van het OCMW Maldegem.

Het OCMW Maldegem sluit voor de gebruikers eveneens een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en voor de chauffeurs/vrijwilligers een verzekering lichamelijk letsel af. De premie wordt verrekend via de jaarlijks te betalen bijdrage.

De chauffeur/vrijwilliger moet de eigen verzekeringsmaatschappij op de hoogte brengen van het feit dat hij/zij participeert aan de mindermobielencentrale.

 

Artikel 7. Formaliteiten

- Voor elke chauffeur/vrijwilliger die zich aanmeldt, wordt een inlichtingenfiche opgemaakt.

- Het OCMW Maldegem registreert voor elke chauffeur/vrijwilliger de uitbetaalde vergoedingen en/of onkostenvergoedingen op maandbasis.

- Voor iedereen die beroep wenst te doen op de mindermobielencentrale, wordt eveneens een inlichtingenfiche opgemaakt.

- Het OCMW Maldegem verzorgt het administratieve luik:

        praktische afspraken en organisatie

        vorming en begeleiding chauffeurs/vrijwilligers

        bemanning centrale

- Bewoners van het rusthuis worden als bevoorrechte gebruikers van de mindermobielencentrale beschouwd. De te betalen bijdrage wordt voor deze groep verrekend via de factuur verblijfskosten bij een eerste beroep op de mindermobielencentrale. Bij nieuwe opnames moeten kandidaat-bewoners uitdrukkelijk hun keuze om al dan niet aan te sluiten kenbaar maken.

 

Artikel 8. Baas in eigen wagen

Het vrijwillige karakter van deze inzet houdt ook in dat de chauffeur/vrijwilliger baas is in eigen wagen. Dit betekent dat de chauffeurs/vrijwilligers altijd een aanvraag mogen weigeren. Zij hebben ook  het recht een rit te staken wanneer er zich iets voordoet dat niet gepland was. Voorbeelden:

- Wanneer een gebruiker een andere of meerdere bestemmingen kiest dan oorspronkelijk werd afgesproken.

- Wanneer één persoon een afspraak heeft gemaakt en op het moment zelf nog twee andere mensen wil meenemen.

Boetes, opgelopen tijdens vervoer voor de mindermobielencentrale, zijn ten laste van de chauffeur/vrijwilliger, ook bij gebruik van het door het OCMW Maldegem ter beschikking gestelde voertuig.

 

Artikel 9. Medisch onderzoek

De chauffeurs/vrijwilligers ondergaan één maal per jaar, op kosten van het OCMW Maldegem, een medisch onderzoek.

 

Artikel 10. Vergoedingen

De vergoedingen die chauffeurs/vrijwilligers ontvangen per gereden kilometer met de eigen wagen worden beschouwd als een onkostenvergoeding. De uitbetaalde vergoedingen worden geregistreerd door het OCMW Maldegem.

 

De onkostenvergoeding wordt jaarlijks aangepast aan de index van de Hoge Raad voor Vrijwilligers. Van zodra de index bekend gemaakt wordt door de Vlaamse Overheid wordt de onkostenvergoeding aangepast.
Meer info: https://hogeraadvrijwilligers.belgium.be/nl/vergoedingen/geindexeerde-vergoeding.htm. 

 

Artikel 11. Meldingen en klachten

Onze medewerkers doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je tevreden bent. Het OCMW Maldegem vindt een goede dienstverlening belangrijk. Toch kan het gebeuren dat je niet tevreden bent over de werkwijze van de dienst, de afhandeling van een bepaalde kwestie of over onze dienstverlening. Indien dit zo is, worden wij hierover graag op de hoogte gebracht, zodat wij onze dienstverlening kunnen verbeteren. Je kan ons dit laten weten door het formuleren van een melding of een klacht.

 

Melding:

Een melding is een uiting van ontevredenheid of ongenoegen dat er op een of andere manier iets niet liep zoals het hoort in verband met de hulp- en dienstverlening of in de wijze waarop je behandeld werd. Je hebt een negatief gevoel ten opzichte van de hulp- en dienstverlening. Je wenst echter geen officiële klacht in te dienen.

Een melding kan worden doorgegeven aan het betrokken diensthoofd en wordt door het diensthoofd verder behandeld. Kan er geen passende oplossing gevonden worden, dan kan je alsnog een klacht indienen.

 

Klacht:

Een klacht is een heel erg duidelijke uiting van ontevredenheid over het OCMW Maldegem of over het hulp- en dienstverleningsaanbod van het OCMW Maldegem dat als onjuist of onvoldoende wordt ervaren.

Een klacht kan gaan over:

- een foute handeling of prestatie

        de behandelingswijze (bv. ik werd verkeerd behandeld)

        een termijn (bv. ik wacht nu al maanden op een beslissing)

        een beslissing (bv. de beslissing is niet gemotiveerd)

- het afwijken van de vastgelegde of gebruikelijke werkwijze

- het niet uitvoeren van een handeling of een prestatie

 

Een klacht doorloopt een vastgelegde procedure en moet aan bepaalde voorwaarden voldoen met betrekking tot ontvankelijkheid en gegrondheid. Een klacht wordt in volledige onafhankelijkheid beoordeeld door de klachtencoördinator van de gemeente Maldegem. Mondelinge en anonieme klachten worden niet behandeld volgens deze procedure. Alle klachten worden geregistreerd in een centraal klachtenregistratiesysteem.

Een klacht kan je indienen:

        Online via het meldpunt www.ocwwmaldegem.be/meldpunt

        Via brief: t.a.v. de klachtencoördinator, Gemeentebestuur Maldegem, Marktstraat 7, 9990 Maldegem

        Mondeling: een medewerker kan helpen om een klachtenformulier in te vullen.

Je kan het volledige klachtenreglement opvragen bij de gemeente of het OCMW Maldegem of raadplegen op de website www.ocmwmaldegem.be/meldpunt. Je kan zeker ook meer informatie vragen aan één van onze medewerkers.

De klachtencoördinator kan je bereiken:

        E-mail: klachtenambtenaar@maldegem.be

        Telefonisch: 050 72 89 30

        Brief: t.a.v. de klachtencoördinator, Gemeentebestuur Maldegem, Marktstraat 7, 9990 Maldegem

 

Artikel 12

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2024.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 21 12 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

10.  REGLEMENT SOCIALE KRUIDENIER: VASTSTELLEN GEWIJZIGD REGLEMENT

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        De organieke wet van 08 juli 1976 betreffende de OCMW’s en inzonderheid op art. 57 en volgende.

        Het besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 18 december 2007 waarbij dienstverlening van de “sociale superette” werd ingesteld, laatst gewijzigd in zitting van 25 september 2018.

        KB van 31 maart 2020 houdende dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn

        Koninklijk besluit van 24 juni 2020 tot wijziging van het koninklijk besluit van 31 maart 2020 houdende dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

        Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2021 houdende het reglement van de sociale kruidenier.

 

Feiten

        In de sociale kruidenier worden onder meer gratis producten verdeeld die wij ontvangen van het FEAD (Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen).

        Vanaf januari 2024 verandert FEAD naar ESF+ (Europees Sociaal Fonds plus).

        Deze wijziging brengt tevens een wijziging in de doelgroep mee, namelijk dat elke klant van het OCMW het recht opent op gratis producten van ESF+ (behalve de cliënten die in het LOI - Lokaal Opvang Initiatief - verblijven).

 

 

Argumentatie

        De visie van zowel OCMW als gemeentediensten in combinatie met de huidige veranderingen in de maatschappij zorgen ervoor dat we ook de doelgroep van de sociale kruidenier willen gelijktrekken met de ESF+.

        Concreet betekent dit dat ook elke klant uit budget-en schuldhulpverlening het recht opent op de sociale kruidenier en de gratis ESF+ producten.

        Heden zou dit 48 klanten meer betekenen voor de sociale kruidenier.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

Verhoging budget werd reeds aangevraagd bij de budgetbespreking 2024.

Budget is toereikend

Actienr: 0900-01/604010

Actie-omschrijving:De sociale superette wordt een echte winkel.

Budgetverantwoordelijke: Hermie Kathleen

 

beleidsitem/Alg.rek

 

Budget 2024

 

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

 

Saldo na beslissing

0900-01

125 000 euro

 

125000 euro

 

40 000 euro

 

85000 euro

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn stelt het gewijzigd reglement voor de sociale kruidenier vast als volgt:

 

 

Art. 1. Doelgroep

§ 1. De gehele sociale kruidenier

        alle cliënten van het OCMW;

        alle personen, verblijvend in Maldegem die voldoen aan de voorwaarden voor toekenning van een aanvullende steun of een tussenkomst in het kader van het reglement AanZet;

        eenieder die na individuele beslissing van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst toegelaten wordt tot het gebruik van de sociale kruidenier.

§ 2. Enkel groente/fruit en betalende producten (geen ESF +)

- cliënten verblijvend in het LOI (Lokaal Opvang Initiatief)

 

Art. 2. Tarief sociale kruidenier

Maandelijks kan de klant een bepaald bedrag besteden in de sociale kruidenier. Dit wordt vastgelegd op basis van de gezinssituatie en kan niet overschreden worden. Het toe te kennen bedrag zal ook jaarlijks herbekeken worden op basis van de indexatie.

§ 1 Het te besteden bedrag

        Een alleenstaande kan 20 euro per maand besteden;

        Een gezin bestaande uit 2 personen kan 40 euro per maand besteden;

        Een gezin bestaande uit 3 personen kan 60 euro per maand besteden;

        Een gezin bestaande uit meer dan 3 personen kan 80 euro per maand besteden.

 

§ 2 co-ouderschap

Het te besteden bedrag wordt gehalveerd toegekend aan ouders waarbij één of meerdere kinderen afwisselend verblijven in het kader van een overeenkomst van co-ouderschap. Dit moet aangetoond worden op basis van een officieel document.

Bijvoorbeeld:

        Ouder met 1 kind die halftijds bij de ouder verblijft, krijgt een budget van 30 euro per maand i.p.v. 40 euro per maand.

 

Art. 3. Producten en prijzen

Wegens verschillende leveranciers van de producten, zal het aanbod in de sociale kruidenier niet elke maand hetzelfde zijn. We werken steeds seizoensgebonden, zowel op etensproducten als non-food producten (bv. in september voorzien we schoolmateriaal). Op sommige producten zal er een limiet staan op basis van de gezinssamenstelling. Er wordt ten strengste toegezien dat producten niet kunnen worden doorverkocht en wij geen concurrentie vormen voor de lokale handelaars in Maldegem.

Jaarlijks in januari herbekijken we winkelwaarde van de producten en veranderen we, indien nodig, de prijzen in de winkel.

        De geleverde goederen door het Europees Sociaal Fonds + (ESF +) (= gratis)

        Vuilniszakken per zak aan aankoopprijs

        To goods to give, zoals shampoo, douchegel,.. (17% van de winkelwaarde) (= verplicht)

        Pampers (5 euro per pak van ongeveer 50 pampers)

        Alle andere etensproducten en non-food zoals water, melk, conserven, groenten en fruit, kuisproducten, … (60% van de winkelwaarde)

 

Art. 4. Werkwijze

De toegang tot de sociale kruidenier geldt zolang er voldaan wordt aan de voorwaarden van de doelgroep. Indien men hieraan niet meer voldoet, wordt de toegang onmiddellijk stop gezet maar men kan wel nog het budget opgebruiken dat op de kaart staat.

De cliënten ontvangen een kaartje met een barcode waarop hun maandelijks bedrag staat. De barcode wordt gescand in het kassasysteem, dat tevens bijhoudt welke producten er zijn meegenomen en hoeveel we nog in stock hebben. De barcode omvat ook de gezinsgegevens en hetgeen waar de/het persoon/gezin recht op heeft. Maandelijks wordt het nieuwe bedrag op deze kaart geplaatst. Dit bedrag is enkel virtueel en een manier waarop wij kunnen bijhouden hoeveel hun maandelijks bedrag bedraagt. Klanten betalen aan de kassa cash, met elektronische betaalmiddelenof met de M Bon.

Klanten kunnen hun maandelijks bedrag in één keer of verspreid over meerdere keren per maand uitgeven. Het bedrag dat nog over is, overgezet naar de volgende maand. Een bedrag kan slechts één maand overgezet worden.

De producten uit de sociale kruidenier kunnen enkel in de winkel aangekocht worden. Aleen in uitzonderlijke gevallen kan er aan huis geleverd worden.

 

Artikel 2

Het gewijzigd reglement treedt in werking op 1 januari 2024.

 

Artikel 3

Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2021 houdende het reglement van de sociale kruidenier wordt opgeheven met ingang van 1 januari 2024.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 21 12 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

11.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 juncto artikel 74 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5°juncto 74 Decreet Lokaal Bestuur:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werden geen vragen aan de leden van het vast bureau ingediend.

 

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2024