Annelies Lammertyn Peter Van Hecke Dino Lateste Rudiger De Smet Leandra Decuyper Peter E. Van Hecke Tijs Van Vynckt Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Danny Vannevel Bart Van Hulle Valerie Taeldeman Marleen Van den Bussche Wim Swyngedouw Glenn Longeville Christine Verplaetse Henk Deprest Nicole Maenhout Timothy De Groote Marten De Jaeger Jason Van Landschoot Annuska Van Hoorebeke Kiran Van Landschoot Geert De Roo Katleen De Kesel Raf Pauwels Stefaan Standaert Annelies Lammertyn Peter Van Hecke Dino Lateste Rudiger De Smet Leandra Decuyper Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Danny Vannevel Bart Van Hulle Valerie Taeldeman Marleen Van den Bussche Wim Swyngedouw Glenn Longeville Christine Verplaetse Henk Deprest Nicole Maenhout Timothy De Groote Marten De Jaeger Jason Van Landschoot Annuska Van Hoorebeke Kiran Van Landschoot Geert De Roo Katleen De Kesel Raf Pauwels Stefaan Standaert Annuska Van Hoorebeke Dino Lateste Boudewijn De Schepper Christine Verplaetse Nicole Maenhout Peter E. Van Hecke Kiran Van Landschoot Bart Van Hulle Valerie Taeldeman Henk Deprest Peter Van Hecke Annelies Lammertyn Anneke Gobeyn Rudiger De Smet Stefaan Standaert Raf Pauwels Koenraad De Ceuninck Geert De Roo Wim Swyngedouw Katleen De Kesel Glenn Longeville Marten De Jaeger Jason Van Landschoot Timothy De Groote Danny Vannevel Marleen Van den Bussche Leandra Decuyper aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 24 06 2020
OPENBARE ZITTING
1. HOOGDRINGENDHEID - TOEVOEGEN VAN VOLGEND PUNT AAN DE AGENDA VAN DE OCMW-RAAD: ZORGBEDRIJF MEETJESLAND JAARREKENING 2019
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 39 van het OCMW-decreet van 19 december 2008, waarin wordt bepaald dat een punt dat niet op de agenda voorkomt niet in bespreking mag gebracht worden, behalve in spoedeisende gevallen. Tot spoedbehandeling kan enkel beslist worden door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.
Feiten
• De algemene vergadering van de welzijnsvereniging spreekt zich uit over de vaststelling van de jaarrekening voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft. Een afschrift van de vastgestelde jaarrekening wordt binnen twintig dagen bezorgd aan de betrokken OCMW's, waarna de Raden voor maatschappelijk welzijn binnen 50 dagen over de jaarrekening advies kunnen uitbrengen.
• De jaarrekening werd door de algemene vergadering vastgesteld op 10 juni 2020.
• De jaarrekening werd ontvangen door het OCMW op 18 juni 2020.
• De RMW van augustus valt buiten de wettelijke termijn van 50 dagen.
Argumentatie
• Daar de RMW wettelijk gezien op de vergadering in augustus geen advies meer kan geven, wordt gevraagd om dit punt te agenderen op de RMW van 24 juni 2020.
Besluit
27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote
Artikel 1:
De raad van maatschappelijk welzijn beslist om bij hoogdringendheid het punt 'Zorgbedrijf Meetjesland jaarrekening 2019' aan de agenda van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van heden toe te voegen.
Zitting van 24 06 2020
OPENBARE ZITTING
2. MEDEDELINGEN
Algemeen directeur Tijs Van Vynckt deelt mee dat de vergadering niet gelivestreamd wordt, maar wel gestreamd. Om het openbaar karakter van de raad voor maatschappelijk welzijn zo goed mogelijk te benaderen zal de opname eerstdaags op de website gepubliceerd worden.
Annelies Lammertyn Peter Van Hecke Dino Lateste Rudiger De Smet Leandra Decuyper Peter E. Van Hecke Tijs Van Vynckt Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Danny Vannevel Bart Van Hulle Valerie Taeldeman Marleen Van den Bussche Wim Swyngedouw Glenn Longeville Christine Verplaetse Henk Deprest Nicole Maenhout Timothy De Groote Marten De Jaeger Jason Van Landschoot Annuska Van Hoorebeke Kiran Van Landschoot Geert De Roo Katleen De Kesel Raf Pauwels Stefaan Standaert Annelies Lammertyn Peter Van Hecke Dino Lateste Rudiger De Smet Leandra Decuyper Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Danny Vannevel Bart Van Hulle Valerie Taeldeman Marleen Van den Bussche Wim Swyngedouw Glenn Longeville Christine Verplaetse Henk Deprest Nicole Maenhout Timothy De Groote Marten De Jaeger Jason Van Landschoot Annuska Van Hoorebeke Kiran Van Landschoot Geert De Roo Katleen De Kesel Raf Pauwels Stefaan Standaert Annuska Van Hoorebeke Valerie Taeldeman Boudewijn De Schepper Danny Vannevel Nicole Maenhout Glenn Longeville Marleen Van den Bussche Raf Pauwels Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Stefaan Standaert Dino Lateste Christine Verplaetse Katleen De Kesel Bart Van Hulle Peter E. Van Hecke Marten De Jaeger Leandra Decuyper Geert De Roo Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Koenraad De Ceuninck Rudiger De Smet Annelies Lammertyn Timothy De Groote Peter Van Hecke Henk Deprest aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 24 06 2020
OPENBARE ZITTING
3. GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 27 MEI 2020
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28, §1 juncta 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.
• Artikel 32 juncta 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.
Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.
• Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
• Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.
Feiten
• De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.
• De audiovisuele opname werd eerstdaags na de vergadering van 27 mei en uiterlijk acht dagen voor de dag van de vergadering van heden gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad': zie https://web-maldegem.streamovations.be
• Er werden «eventueel» opmerkingen gemaakt en een aangepaste versie werd aan de raadsleden ter beschikking gesteld.
Besluit
27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en de audiovisuele opname van de zitting van de raad van 27 mei 2020 goed.
Artikel 2:
De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.
Annelies Lammertyn Peter Van Hecke Dino Lateste Rudiger De Smet Leandra Decuyper Peter E. Van Hecke Tijs Van Vynckt Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Danny Vannevel Bart Van Hulle Valerie Taeldeman Marleen Van den Bussche Wim Swyngedouw Glenn Longeville Christine Verplaetse Henk Deprest Nicole Maenhout Timothy De Groote Marten De Jaeger Jason Van Landschoot Annuska Van Hoorebeke Kiran Van Landschoot Geert De Roo Katleen De Kesel Raf Pauwels Stefaan Standaert Annelies Lammertyn Peter Van Hecke Dino Lateste Rudiger De Smet Leandra Decuyper Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Danny Vannevel Bart Van Hulle Valerie Taeldeman Marleen Van den Bussche Wim Swyngedouw Glenn Longeville Christine Verplaetse Henk Deprest Nicole Maenhout Timothy De Groote Marten De Jaeger Jason Van Landschoot Annuska Van Hoorebeke Kiran Van Landschoot Geert De Roo Katleen De Kesel Raf Pauwels Stefaan Standaert Marleen Van den Bussche Rudiger De Smet Danny Vannevel Geert De Roo Stefaan Standaert Katleen De Kesel Nicole Maenhout Dino Lateste Christine Verplaetse Timothy De Groote Annuska Van Hoorebeke Peter Van Hecke Raf Pauwels Bart Van Hulle Kiran Van Landschoot Peter E. Van Hecke Henk Deprest Glenn Longeville Wim Swyngedouw Jason Van Landschoot Anneke Gobeyn Marten De Jaeger Boudewijn De Schepper Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Leandra Decuyper Valerie Taeldeman aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 7 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 24 06 2020
OPENBARE ZITTING
4. ALGEMENE JAARVERGADERING ETHIASCO CVBA JUNI 2020: AANDUIDING VAN DE VERTEGENWOORDIGERS EN VASTSTELLEN VAN HET MANDAAT
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 6 van het koninklijk besluit nr. 4 van 9 april 2020, houdende diverse bepalingen inzake mede-eigendom en het vennootschaps- en verenigingsrecht in het kader van de strijd tegen de Covid-19 pandemie., nl. het houden van de gewone algemene jaarvergadering met behulp van de techniek om op afstand te stemmen.
• Artikel 74 juncto artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.
• Artikel 74 juncto artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
• Artikel 77 DLB waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid over de aangelegenheden die door of krachtens de wet of het decreet aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn zijn toegekend.
• Artikel 78 DLB waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn bij reglement zijn bevoegdheden kan overdragen aan het vast bureau.
De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het vast bureau worden toevertrouwd:
5° het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen, of het aanwijzen van leden van de rechtspersonen, vermeld in deel 3, titel 4, en de besluiten om deel te nemen in een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm;
• De statuten van de coöperatieve Vennootschap Ethiasco cvba, zoals vastgesteld op 27 december 2017.
Feiten
• Bij schrijven van EthiasCo cvba (voorheen Ethias Gemeen Recht) van 29 april 2020 wordt het OCMW Maldegem uitgenodigd om een vertegenwoordiger aan te duiden voor de gewone algemene jaarvergadering met behulp van techniek om op afstand te stemmen.
• Het stemformulier en de informatie over de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2019 zullen vanaf maandag 15 juni 2020 voor de vertegenwoordiger beschikbaar zijn op een internetplatform en de stemming moet uiterlijk dinsdag 30 juni online gebeuren.
• Het aantal deelbewijzen/stemmen van het OCMW Maldegem bedraagt 9.
Argumentatie
• Het OCMW Maldegem is coöperant-lid van cvba EthaisCo en mag als dusdanig deelnemen aan de algemene vergadering.
• De agenda van de algemene vergadering, die digitaal gehouden wordt onder vorm van een stemming op afstand tussen 15 juni en 30 juni 2020 is:
1) Verslag RvB over het boekjaar 2019
2) Goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2019 en bestemming van het resultaat
3) Kwijting te verlenen aan de bestuurders voor hun mandaat
4) Kwijting te verlenen aan de commissaris voor zijn opdracht
5) Mandaat van de commissaris.
• Het OCMW kan zich laten vertegenwoordigen :
- ofwel door een lid van de bestuursorganen of van het personeel van het gemeentebestuur
- ofwel door een vertegenwoordiger van een ander aangesloten bestuur of instelling.
• De OCMW-raad heeft in de huidige legislatuur nog geen vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Ethias of EthiasCo aangeduid.
Tussenkomsten
• Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) deelt mee dat het college raadslid Katleen De Kesel (N-VA) voordraagt als vertegenwoordiger en raadslid Peter T. Van Hecke (N-VA) als plaatsvervanger.
Besluit
20 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote
7 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger en Leandra Decuyper
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de uitnodiging van EthiasCo cvba naar de gewone algemene jaarvergadering die dit jaar, vanwege de Covid-19 maatregelen, gehouden worden met behulp van de techniek om op afstand te stemmen. Het aantal deelbewijzen, en dus stemmen, van het OCMW-bestuur bedraagt 9.
Artikel 2
De agenda van de algemene vergadering, die digitaal gehouden wordt onder vorm van een stemming op afstand tussen 15 juni en 30 juni 2020 en de individuele agendapunten die dit vereisen, worden goedgekeurd:
1) Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2019
2) Goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2019 en bestemming van het resultaat
3) Kwijting te verlenen aan de bestuurders voor hun mandaat
4) Kwijting te verlenen aan de commissaris voor zijn opdracht
5) Mandaat van de commissaris.
Artikel 3
Raadslid Katleen De Kesel met e-mailadres katleendekesel@maldegem.be wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van het OCMW in de gewone algemene jaarvergadering van EthiasCo cvba.
Artikel 4
Raadslid Peter T. Van Hecke met e-mailadres voorzitter@maldegem.be wordt aangeduid als plaatsvervanger in de gewone algemene jaarvergadering van EthiasCo cvba.
Artikel 5
Aan de aangeduide vertegenwoordigers wordt opdracht gegeven hun stemgedrag af te stemmen op de beslissing van de gemeenteraad betreffende de agendapunten in zitting van heden.
Artikel 6
Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan EthiasCo op het adres algemene.vergadering@ethias.be.
Annelies Lammertyn Peter Van Hecke Dino Lateste Rudiger De Smet Leandra Decuyper Peter E. Van Hecke Tijs Van Vynckt Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Danny Vannevel Bart Van Hulle Valerie Taeldeman Marleen Van den Bussche Wim Swyngedouw Glenn Longeville Christine Verplaetse Henk Deprest Nicole Maenhout Timothy De Groote Marten De Jaeger Jason Van Landschoot Annuska Van Hoorebeke Kiran Van Landschoot Geert De Roo Katleen De Kesel Raf Pauwels Stefaan Standaert Annelies Lammertyn Peter Van Hecke Dino Lateste Rudiger De Smet Leandra Decuyper Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Danny Vannevel Bart Van Hulle Valerie Taeldeman Marleen Van den Bussche Wim Swyngedouw Glenn Longeville Christine Verplaetse Henk Deprest Nicole Maenhout Timothy De Groote Marten De Jaeger Jason Van Landschoot Annuska Van Hoorebeke Kiran Van Landschoot Geert De Roo Katleen De Kesel Raf Pauwels Stefaan Standaert Danny Vannevel Wim Swyngedouw Marten De Jaeger Marleen Van den Bussche Annelies Lammertyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Katleen De Kesel Anneke Gobeyn Glenn Longeville Timothy De Groote Kiran Van Landschoot Annuska Van Hoorebeke Koenraad De Ceuninck Dino Lateste Henk Deprest Peter Van Hecke Raf Pauwels Leandra Decuyper Rudiger De Smet Bart Van Hulle Boudewijn De Schepper Nicole Maenhout Stefaan Standaert Geert De Roo Christine Verplaetse Peter E. Van Hecke aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 24 06 2020
OPENBARE ZITTING
5. VASTSTELLING JAARREKENING 2019 OCMW MALDEGEM
27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote
De jaarrekening 2019 werd door de raad voor maatschappelijk welzijn in haar zitting van 24 juni 2020 vastgesteld.
Annelies Lammertyn Peter Van Hecke Dino Lateste Rudiger De Smet Leandra Decuyper Peter E. Van Hecke Tijs Van Vynckt Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Danny Vannevel Bart Van Hulle Valerie Taeldeman Marleen Van den Bussche Wim Swyngedouw Glenn Longeville Christine Verplaetse Henk Deprest Nicole Maenhout Timothy De Groote Marten De Jaeger Jason Van Landschoot Annuska Van Hoorebeke Kiran Van Landschoot Geert De Roo Katleen De Kesel Raf Pauwels Stefaan Standaert Annelies Lammertyn Peter Van Hecke Dino Lateste Rudiger De Smet Leandra Decuyper Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Danny Vannevel Bart Van Hulle Valerie Taeldeman Marleen Van den Bussche Wim Swyngedouw Glenn Longeville Christine Verplaetse Henk Deprest Nicole Maenhout Timothy De Groote Marten De Jaeger Jason Van Landschoot Annuska Van Hoorebeke Kiran Van Landschoot Geert De Roo Katleen De Kesel Raf Pauwels Stefaan Standaert Wim Swyngedouw Annuska Van Hoorebeke Koenraad De Ceuninck Timothy De Groote Peter Van Hecke Stefaan Standaert Raf Pauwels Bart Van Hulle Anneke Gobeyn Annelies Lammertyn Valerie Taeldeman Leandra Decuyper Kiran Van Landschoot Glenn Longeville Dino Lateste Marten De Jaeger Geert De Roo Boudewijn De Schepper Christine Verplaetse Peter E. Van Hecke Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Katleen De Kesel Danny Vannevel Nicole Maenhout Jason Van Landschoot aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 24 06 2020
OPENBARE ZITTING
6. AANPASSING REGLEMENT ZORGELOZE KINDERTIJD - WIJZIGING VOORWAARDEN, WIJZIGING NAAM NAAR "MALDEGEM AANZET"
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 §1 juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.
• Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
• De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn
• Het decreet van 19 december 2018 betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn
Feiten
• In zitting van 25 september 2018 keurde de raad voor maatschappelijk welzijn de herwerkte versie van het reglement zorgeloze kindertijd goed.
• Het college van burgemeester en schepenen gaf in zitting van 2 juni 2020 groen licht voor de opstart van het project Aan Zet.
• In het kader van dit project kunnen Maldegemnaars, maar ook bedrijven en serviceclubs, voor een bedrag van 300 euro optreden als adoptant voor een Maldegems kind in kansarmoede.
• Voor dit engagement dat jaarlijks kan hernieuwd worden ontvangen zij:
▪ een fiscaal attest
▪ een geanonimiseerde verantwoording van de door hen geschonken gelden.
• Het Bijzonder Comité voor de Sociale dienst gaf al in zitting van 17 februari 2020 de goedkeuring voor de opstart van een proefproject ‘adoptie’. De achterliggende idee was
▪ dat de brugfiguren in overleg met de gezinnen zouden beschikken over een basisbedrag om tussen te komen in schoolkosten en aan opvoeding gerelateerde kosten;
▪ administratieve rompslomp hierbij moest vermeden worden.
• Concreet zou de brugfiguur per kind over een vastgesteld budget beschikken om in overleg met de gezinnen te voorzien in de betaling van een aantal kosten:
▪ maaltijden op school
▪ schoolgerief
▪ kosten voor uitstappen
▪ indien nodig kledij
▪ ......
• Voor kleuters werd een bedrag van 250 euro per schooljaar (september-augustus) vooropgesteld, voor kinderen uit het lager onderwijs werd een bedrag van 350 euro vooropgesteld. De brugfiguren zouden per kind op jaarbasis verantwoording afleggen inzake de besteding van de middelen.
• Dit proefproject was bedoeld als voorbereiding op de uitbouw van een algemeen adoptiesysteem ‘Aan Zet’.
• Bij GD&A advocaten werd juridisch advies ingewonnen over een veralgemeende uitrol van dergelijk project. De conclusie van het advies luidt dat er op het eerste zicht geen juridische beletsels lijken te zijn om beroep te doen op ‘sponsoring’ voor de uitvoering van de taak van maatschappelijke dienstverlening aan hulpbehoevenden. Wel zal met de sponsor een overeenkomst moeten afgesloten worden.
Argumentatie
• Het reglement Zorgeloze Kindertijd voorziet in een aantal tussenkomsten voor gerechtigden in de kosten verbonden aan school en opvoeding van jongeren. Deze bedragen worden bepaald in functie van de leeftijd van de jongeren en variëren dus.
• Begin 2020 werd in Maldegem ook het brugfigurenproject opgestart.
• De coronacrisis zorgde voor een stroomversnelling. In een korte tijd werden heel wat gezinnen in kansarmoede bereikt:
▪ 25 gezinnen kregen een gratis internetvoucher,
▪ in 31 gezinnen kreeg één of kregen meerdere kinderen een laptop, tablet, …om thuisonderricht mogelijk te maken,
▪ in 35 gezinnen werd pedagogisch verantwoord speelgoed afgeleverd.
• De gezinnen die bereikt werden, worden door de schooldirecties benoemd als ‘de meest kwetsbaren’. Recent werd ook de huiswerkklas opnieuw opgestart en de opstart van de zomerscholen is in voorbereiding. Aan de huiswerkklas nemen actueel op weekbasis 18 kinderen deel. Voor de zomerscholen wordt gemikt op de organisatie van vier zomerscholen met telkens 10 tot 14 deelnemende kinderen
• Het lijkt logisch dat voor particulieren/bedrijven die de schoolkosten van kinderen wensen te sponsoren, een overeenkomst zou afgesloten worden. Het dient ons inziens te gaan om een algemene modelovereenkomst waarbij de ene partij aan de andere partij een tussenkomst toekent, aan te wenden voor de financiering van de schoolkosten voor één of meerdere kinderen. Uiteraard kan dit, de privacy ter wille, geen overeenkomst zijn tussen OCMW/gemeente en een sponsor voor één welbepaald kind. Het moet gaan om het engagement van een sponsor om de schoolkosten, begroot op 300 euro gemiddeld per schooljaar voor één, niet nader genoemd kind, te financieren.
• Er wordt gekozen voor een vereenvoudigde overeenkomst, in die zin dat adoptanten zich kunnen aanmelden via de website, een aantal gegevens invullen en hun akkoord met het project kunnen geven door het aanklikken van een 'akkoord-knop' na lezing van de overeenkomst.
• De exacte schoolkosten en aan opvoeding gerelateerde kosten voor een jongere zijn moeilijk te ramen. Naar werkbaarheid en duidelijkheid toe is het aan te bevelen om naar adoptanten te werken met een vast bedrag dat geldt als de minimale kost. Bijkomende kosten kunnen gefinancierd worden uit middelen van het lokaal bestuur.
• Het reglement zorgeloze kindertijd voorzag voor een specifieke doelgroep al in tussenkomsten die varieerden in functie van de leeftijd van de kinderen. Het aanpassen van het reglement mag niet leiden tot een 'verarming', in die zin dat gerechtigden op lagere tussenkomsten aanspraak zouden kunnen maken dan voordien.
• Bovendien lijkt het aangewezen om een uniforme werkwijze toe te passen, ongeacht de leeftijd van het kind, waarbij het bedrag dat ter beschikking gesteld wordt weliswaar stijgt met de leeftijd van het kind.
• Na bespreking werd geopteerd voor volgende werkwijze:
▪ de doelgroep wordt uitgebreid met gezinnen en jongeren toegeleid door de brugfiguren;
▪ brugfiguren en maatschappelijk werk(st)ers van de sociale dienst fungeren als gezinsbegeleider, in die zin dat ze per jongere uit de door hen begeleide en ondersteunde gezinnen jaarlijks over een bedrag beschikken dat vrij te besteden is aan de betaling van alle aan opvoeding gerelateerde kosten;
▪ de besteding van de middelen vindt plaats in overleg met de betrokken gezinnen en jongeren;
▪ zij leggen jaarlijks per jongere en gezin verantwoording af over de besteding van de middelen;
▪ de adoptant financiert een bedrag dat begroot wordt op 300 euro per jaar, het bijkomende budget (afhankelijk van de leeftijd) wordt gefinancierd door het lokaal bestuur.
• Tot slot wordt er voor geopteerd om de naam van het reglement 'Zorgeloze Kindertijd' te veranderen in "Maldegem AanZet".
Tussenkomst raadsleden
• door algemeen directeur Tijs Van Vynckt
• door raadslid Stefaan Standaert (Groen)
• door schepen Marleen Van den Bussche (De Merlaan)
Besluit
27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote
Artikel 1:
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn geeft haar goedkeuring voor de opstart van het project Maldegem AanZet waarbij inwoners, serviceclubs, bedrijven, ...uit Maldegem zich kunnen engageren als adoptant door tussen te komen in de opvoedingskosten voor één of meerdere kansarme Maldegemse jongeren ten bedrage van 300 euro op jaarbasis.
Artikel 2:
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn gaat akkoord met de naamsverandering van het reglement van 'Zorgeloze Kindertijd' naar 'Maldegem AanZet'.
Artikel 3:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het reglement 'Maldegem AanZet' goed als volgt:
Reglement 'Maldegem AanZet"
Artikel 1: Doelgroep / gerechtigden
§ 1 Als gerechtigde worden beschouwd die inwoners van de gemeente of daarmee gelijkgesteld die gerechtigd zijn op de toekenning aanvullende steun.
§ 2 Alle inwoners, gedomicilieerd en verblijvend op het grondgebied van de gemeente, waarvan het gezinsinkomen lager is dan het overeenstemmende referentiebudget.
§ 3 Jongeren en gezinnen toegeleid door de brugfiguren.
§ 4 Indien er onbetaalde schoolrekeningen zijn worden de in dit reglement bepaalde tussenkomsten slechts toegekend in zoverre er een afbetalingsplan werd opgemaakt dat ook effectief nageleefd wordt.
Artikel 2: Bovengrenzen
§1 De in dit reglement bepaalde bovengrenzen inzake beschikbare inkomsten zijn gebaseerd op de gezinstypologie en de overeenstemmende bedragen in het kader van de zogenaamde referentiebudgetten in het kader van REMI (Referentiebudgetten voor een Menswaardig Inkomen).
§2 Als basis voor de berekening wordt gebruik gemaakt van de budgetcalculator.
§3 Als beschikbare inkomsten worden beschouwd: alle inkomsten van welke aard dan ook, inclusief de vrijgestelde bestaansmiddelen zoals bepaald in de RMI-wet.
§ 4 Inzake voordelen in natura en spaargelden geldt de berekeningswijze zoals deze bepaald wordt in de RMI-wet en de uitvoeringsbesluiten.
§5 Bij beslag inzake achterstallig onderhoudsgeld en andere geldt het bedrag vóór beslag als meerekenbaar inkomen.
§6.“Voor de gerechtigden bedoeld in artikel 1§2 wordt het referentiebudget berekend zoals bepaald in het “Reglement Aanvullende Steun” met uitzondering van artikel 6 §1, §2 en §3 van het Reglement Aanvullende Steun:
•Inzake huur/hypotheek wordt rekening gehouden met het reëel bedrag van de huishuur of hypotheek dus zonder begrenzing.
•Inzake de verbruikskosten (energie/water/verwarming) wordt rekening gehouden met het reëel bedrag van de verbruikskosten (energie/water/verwarming).
Artikel 3: Onderzoek
§1 Elke tussenkomst kan slechts toegekend worden op basis van een individueel sociaal verslag, waarbij het vervuld zijn van de in dit reglement opgenomen toekenningsvoorwaarden afgetoetst en onderzocht wordt, met uitzondering van de doelgroep opgenomen in artikel1 §1. Hier worden de tussenkomsten automatisch toegekend (gerechtigden op leefloon / equivalent leefloon).
§2 Het orgaan, bevoegd voor de toekenning van de bedoelde tussenkomsten, kan:
•op basis van een gemotiveerd sociaal verslag een uitzondering toestaan op de in dit reglement opgenomen tussenkomsten;
•op gemotiveerde basis de in het sociaal verslag opgenomen voorgestelde tussenkomsten weigeren.
§3 De toekenning van de tussenkomsten wordt ambtshalve onderzocht voor de gerechtigden bedoeld in artikel 1.
§4 Bij stopzetting van het dossier in de loop van het schooljaar / academiejaar blijven de toegekende steunen verder lopen tot het einde van dit schooljaar / academiejaar, op voorwaarde dat de gerechtigde op het grondgebied verblijft.
Artikel 4: Duur
Elke tussenkomst wordt toegekend voor maximaal één school- of academiejaar, waarbij als schooljaar moet begrepen worden de periode van 01/09/….tot en met 30/08/….
Artikel 5: Tussenkomsten
§1 De maatschappelijk werk(st)ers en brugfiguren beschikken per jongere jaarlijks over een budget gefinancierd door schenkingen van Maldegemse inwoners en bedrijven en het lokaal bestuur.
§2 Deze bedragen kunnen aangewend worden voor de kosten van alle uitgaven gerelateerd aan de opvoeding van de jongeren, met bijzondere aandacht voor de schoolkosten en -uitgaven.
§3 Bedragen:
1.voor peuters en kleuters wordt het bedrag bepaald op 250 euro per jaar,
2.voor kinderen uit het lager onderwijs op 300 euro per jaar,
3.voor jongeren uit eerste graad secundair onderwijs 500 euro per jaar,
4.voor jongeren uit de tweede graad secundair onderwijs 550 euro per jaar,
5.voor jongeren uit de derde graad secundair onderwijs 850 euro per jaar,
6.voor jongeren uit het hoger onderwijs 950 euro per jaar.
Bovenvermelde tussenkomsten kunnen eventueel ook buiten de normale duurtijd van de bedoelde studies toegekend worden op basis van een gemotiveerd individueel sociaal verslag.
Artikel 6: Wijze van betaling
De maatschappelijk werk(st)ers en brugfiguren beschikken per jongere jaarlijks over het vastgestelde budget na positieve beslissing van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.
Zij besteden deze middelen naar eigen inzicht en steeds in overleg met het betrokken gezin en de jongere.
Op het eind van elk schooljaar wordt hierover verantwoording afgelegd aan het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.
Artikel 7: datum invoegetreding
Dit reglement treedt in voege voor tussenkomsten toe te kennen vanaf het school-, academiejaar 2020-2021
Annelies Lammertyn Peter Van Hecke Dino Lateste Rudiger De Smet Leandra Decuyper Peter E. Van Hecke Tijs Van Vynckt Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Danny Vannevel Bart Van Hulle Valerie Taeldeman Marleen Van den Bussche Wim Swyngedouw Glenn Longeville Christine Verplaetse Henk Deprest Nicole Maenhout Timothy De Groote Marten De Jaeger Jason Van Landschoot Annuska Van Hoorebeke Kiran Van Landschoot Geert De Roo Katleen De Kesel Raf Pauwels Stefaan Standaert Annelies Lammertyn Peter Van Hecke Dino Lateste Rudiger De Smet Leandra Decuyper Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Danny Vannevel Bart Van Hulle Valerie Taeldeman Marleen Van den Bussche Wim Swyngedouw Glenn Longeville Christine Verplaetse Henk Deprest Nicole Maenhout Timothy De Groote Marten De Jaeger Jason Van Landschoot Annuska Van Hoorebeke Kiran Van Landschoot Geert De Roo Katleen De Kesel Raf Pauwels Stefaan Standaert Anneke Gobeyn Raf Pauwels Rudiger De Smet Kiran Van Landschoot Christine Verplaetse Peter Van Hecke Dino Lateste Leandra Decuyper Bart Van Hulle Marten De Jaeger Henk Deprest Nicole Maenhout Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Wim Swyngedouw Annuska Van Hoorebeke Boudewijn De Schepper Timothy De Groote Danny Vannevel Katleen De Kesel Glenn Longeville Marleen Van den Bussche Geert De Roo Stefaan Standaert Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Valerie Taeldeman aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 24 06 2020
OPENBARE ZITTING
7. ZORGBEDRIJF MEETJESLAND: JAARREKENING 2019 - ADVIES
27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote
De raad voor maatschappelijk welzijn verleent positief advies over de jaarrekening 2019 van het zorgbedrijf Meetjesland.