Notulen raad voor maatschappelijk welzijn van 29 02 2024

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter RMW;

Koenraad De Ceuninck, Voorzitter Vast Bureau;

Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Leden vast bureau;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte, Raadsleden;

Britt Schouppe, Algemeen directeur.

 

Verontschuldigd:

Cedric De Smet, Raadslid;

 

Overzicht punten

 

Zitting van 29 02 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/04/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 02 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   GOEDKEUREN NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 25 JANUARI 2024

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

        Artikel 32 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.

        De audiovisuele opname werd gelivestreamd tijdens de zitting van 25 januari 2024 en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en audiovisuele opname van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 januari 2024 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 04/04/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 02 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

3.   VASTSTELLING (GEACTUALISEERD) ARBEIDSREGLEMENT VOOR HET PERSONEEL VAN HET OCMW MALDEGEM

 

Juridische gronden

        Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.

        Arbeidswet van 16 maart 1971.

        Artikel 57 van de organieke wet van 8 juli 1976 van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn waarin wordt bepaald dat de Raad voor Maatschappelijk Welzijn de reglementen vaststelt.

        Wet van 18 december 2002 tot wijziging van de Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.

        Artikel 38 en artikel 51 van het decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn waarin wordt bepaalde dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositieregeling van de secretaris en de ontvanger van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 12 november 2010 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en het mandaatstelsel van het personeel van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn en houdende de minimale voorwaarden voor sommige aspecten van de rechtspositieregeling van bepaalde personeelsgroepen van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn.

        Beslissing van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 24 november 2009 betreffende de vaststelling van het arbeidsreglement voor het OCMW-personeel.

        Beslissing van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 28 juni 2011, en latere wijzigingen, houdende vaststelling van de rechtspositieregelingen voor het personeel van het OCMW Maldegem.

        Beslissing van het Vast Bureau van 23 mei 2023, en latere wijzigingen, houdende vaststelling van de rechtspositieregelingen voor het personeel van de gemeente & OCMW Maldegem.

 

Feiten

        De Gemeente en het OCMW Maldegem hebben op dit moment twee (afzonderlijke) arbeidsreglementen die evenwel in grote lijnen op elkaar zijn afgestemd. Echter, toen de integratie tussen OCMW en Gemeente in 2017 diende te gebeuren, is er niet voor gekozen om naar één uniforme tekst over te gaan.

        Omwille van bovenstaande reden zijn er op heden nog steeds een aantal verschilpunten tussen beide arbeidsreglementen. Daarom was het essentieel/noodzakelijk dat het arbeidsreglement geactualiseerd werd:

        Beide arbeidsreglementen beschrijven een situatie zoals ze in 2017 voorlag. Sindsdien zijn er (minstens formeel) nooit aanpassingen doorgevoerd. Hoewel sindsdien aanpassingen gebeurd zijn aan arbeidsroosters, regels rond permanentie, fietslease, smartphone… werd het arbeidsreglement nooit aangepast.

        Gelet op voorgaande vaststelling (geen aanpassing meer sinds 2017) is de conclusie dat beide arbeidsreglementen verouderd zijn. Zowel in het arbeidsreglement van de Gemeente als in die van het OCMW zijn talloze voorbeelden terug te vinden van zaken/gegevens/regels die niet meer van toepassing zijn.

        Beide arbeidsreglementen vertonen daarnaast verschillen. Het probleem met deze verschillen is dat een andere regeling zou kunnen gelden voor een personeelslid bij de Gemeente dan voor een personeelslid bij het OCMW.

        Beide arbeidsreglementen zijn (minstens) op 1 punt al juridisch niet in orde. Zo is het wettelijk verplicht om (alle) voltijdse werkroosters in het arbeidsreglement te vermelden. Op zich zijn er wel (een groot aantal) arbeidsroosters (als bijlage) opgenomen bij beide arbeidsreglementen, maar door veroudering zijn deze allerminst correct en is bijgevolg niet voldaan aan de wettelijke verplichting om (alle) werkrooster in het arbeidsreglement te voorzien.

        Gelet op al deze vaststellingen werd besloten dat een actualisering van het arbeidsreglement essentieel/noodzakelijk was.

        In het proces tot actualisering werd de personeelsdienst bijgestaan door een externe partner, Jurplus, dewelke (ook binnen de publieke sector) enorm veel ervaring heeft met dergelijke projecten.

        Het resultaat van dit project/dit proces is een geactualiseerd en geüniformeerd arbeidsreglement dat als bijlage bij dit besluit gevoegd werd.

        Bijgevoegd arbeidsreglement werd tevens voorgelegd aan de syndicale partners op het Hoog Overlegcomité van 19 januari 2024.

        De vakorganisaties hadden noch vragen, noch opmerkingen op dit geactualiseerd arbeidsreglement.

        Het bijgevoegde arbeidsreglement wordt ter goedkeuring aldus voorgelegd aan de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.

 

Argumentatie

        De actualisering/uniformering van het arbeidsreglement heeft een aantal wijzigingen en toevoegingen bewerkstelligd.

        Wat de specifieke wijzigingen betreft, werd het volgende in het nieuwe arbeidsreglement gewijzigd t.o.v. de huidige arbeidsreglementen:

        Jaarlijkse vakantiedagen kunnen voortaan in uren opgenomen worden. Deze nieuwe maatregel moet flexibiliteit bieden; voornamelijk aan personeelsleden met vaste uurroosters.

        (Jaarlijks) over te dragen vakantiedagen worden van 3 naar 5 opgetrokken (à rato van de tewerkstellingsbreuk). Bovendien wordt de termijn waarbinnen personeelsleden deze overgedragen vakantiedagen moeten opnemen verlengd t.e.m. eind maart. Deze nieuwe maatregel laat personeelsleden de facto toe om een volledige week verlof over te dragen naar een nieuw vakantie dienstjaar.

        Voor de toekenning van het verlof werd een zogenaamde "samenloopregeling" ingevoerd. Deze regeling moet het mogelijk maken om - ingeval van eventuele discussies - een voorrangsregeling uit te werken.

        Daarnaast werden ook een aantal nieuwe artikels toegevoegd aan het nieuwe arbeidsreglement:

        Artikel 17 omtrent de modaliteiten rond werkhervatting en medische overmacht.

        Artikelen 21 en 22 omtrent de rol van de leidinggevende.

        Artikelen 29 t.e.m. 37 omtrent de bescherming tegen psychosociale risico's op het werk.

        Zoals aangegeven werden in de afgelopen jaren ook een aantal policy's en reglementen (minstens informeel) goedgekeurd en toegepast. In het nieuwe arbeidsreglement worden deze policy's ook meegenomen als bijlage:

        ICT-reglement (bijlage 5)

        Beleidsverklaring alcohol, medicatie- en drugbeleid (bijlage 6)

        Gedragscode sociale media (bijlage 8)

        Re-integratie voor arbeidsongeschikte personeelsleden (bijlage 9)

        Inzameling en verwerking van persoonsgegevens (bijlage 10)

        Smartphone - reglement (bijlage 11)

        Occasioneel telewerk (bijlage 12)

        Fietspolicy (bijlage 13a voor de oude fietsleasepartner en bijlage 13b voor de nieuwe fietsleasepartner)

        Reglement geolokalisatiesysteem (track & trace) (bijlage 14)

        Camerabewaking op de arbeidsplaats (bijlage 15)

        Procedure meldpunt klokkenluiders (bijlage 16)

        Deze wijzigingen werden besproken en goedgekeurd door de syndicale partners op het Hoog Overlegcomité van 19 januari 2024.

        Na de definitieve goedkeuring van het arbeidsreglement door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn wordt aan alle personeelsleden een exemplaar (digitaal of op papier) bezorgd.

        De personeelsdienst zal ook instaan voor de organisatie van enkele infosessies waarop personeelsleden geïnformeerd zullen worden over de uniformering/actualisering van het arbeidsreglement.

Tussenkomsten

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn stelt het arbeidsreglement, zoals als bijlage bij dit besluit toegevoegd, voor het OCMM-personeel vast.

 

Artikel 2:

Het vastgestelde arbeidsreglement wordt aan alle personeelsleden van het OCMW Maldegem bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 04/04/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 02 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

4.   GOEDKEUREN VAN HET PROTOCOL VOOR DE UITVOERING VAN HET PROJECT ‘DIGITAAL VOOR ELKE MALDEGEMNAAR’ IN HET KADER VAN HET PROJECT 'E-INCLUSION FOR BELGIUM' VAN HET NATIONAAL PLAN VOOR HERSTEL EN  VEERKRACHT

 

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het protocol goed voor de uitvoering van het project ‘Digitaal voor elke Maldegemnaar’ in het kader van het project 'E-inclusion for Belgium' van het Nationaal plan voor Herstel en Veerkracht.

 

 

Publicatiedatum: 04/04/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 02 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

5.   VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 juncto artikel 74 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5°juncto 74 Decreet Lokaal Bestuur:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werdengeen vragen aan de leden van het vast bureau ingediend.

 

 

 

Publicatiedatum: 04/04/2024