Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Tijs Van Vynckt Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Christine Verplaetse Timothy De Groote Marten De Jaeger Peter Van Hecke Glenn Longeville Danny Vannevel Bart Van Hulle Leandra Decuyper Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Koenraad De Ceuninck Nicole Maenhout Raf Pauwels Dino Lateste Rudiger De Smet Peter E. Van Hecke Valerie Taeldeman Boudewijn De Schepper Jason Van Landschoot Henk Deprest Wim Swyngedouw Marleen Van den Bussche Geert De Roo Anneke Gobeyn aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 26 06 2019
OPENBARE ZITTING
2. GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVERSLAG VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 29 MEII 2019
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28, §1 juncta 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.
• Artikel 32 juncta 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.
Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.
• Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
• Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.
Feiten
• De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.
• De audio-opnames werden per agendapunt uiterlijk acht dagen voor de dag van de vergadering gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad'. De tijdsaanduidingen over de aanvang van de onderscheiden agendapunten werden genoteerd in het document 'Tijdsnotatie audioverslag RMW 29 mei 2019' dat eveneens op de website gepubliceerd werd onder 'Vergaderingen OCMW-raad'.
• Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Besluit
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Danny Vannevel en Timothy De Groote
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het audioverslag van de zitting van de raad van 29 mei 2019 goed.
Artikel 2:
De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Danny Vannevel en Timothy De Groote
Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Tijs Van Vynckt Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Koenraad De Ceuninck Nicole Maenhout Danny Vannevel Marleen Van den Bussche Timothy De Groote Valerie Taeldeman Henk Deprest Peter E. Van Hecke Bart Van Hulle Geert De Roo Marten De Jaeger Stefaan Standaert Glenn Longeville Peter Van Hecke Rudiger De Smet Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Wim Swyngedouw Annuska Van Hoorebeke Christine Verplaetse Dino Lateste Raf Pauwels Jason Van Landschoot Anneke Gobeyn aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 26 06 2019
OPENBARE ZITTING
3. GEBRUIKSOVEREENKOMST TUSSEN OCMW EN SCHOOLCOMITÉ VOOR GEBRUIK TERREINEN AAN VBS DE PAPAVER
Juridische gronden
• Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
• De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 november 2019 tot verkoop van twee loten grond, gelegen in Adegem-dorp aan het schoolcomité Adegem-Kleit ten behoeve van VBS De Papaver.
• De notariële akte zoals verleden op 20 december 2018.
• De bespreking in het vast bureau van 16 april 2019.
Feiten
• Twee aanpalende percelen ( de loten, gekend sectie H 1167 B en C P0000 met een oppervlakte van respectievelijk 1150 m² en 254m²) werden door OCMW Maldegem verkocht aan het schoolcomité middels een notariële akte, verleden voor Notaris Daphne Vandevelde ( met kantoor Westeindestraat 32 te Maldegem) op 20 december 2018.
• In deze akte werd op pagina 3 een bijzondere voorwaarde opgenomen met volgende formulering:
• "De verkoopster verklaart dat lot 4 (waaraan het voorafgaandelijk identificatienummer “H 1167 D P0000” werd toegekend, met een oppervlakte van duizend zesendertig vierkante meter) en lot 5 (waaraan het voorafgaandelijk identificatienummer “H 1167 E P0000 werd toegekend, met een oppervlakte van zeshonderd en vijf vierkante meter), respectievelijk afgeschetst in roze kleur onder lot 4 en in gele kleur onder lot 5 op bovenberoepen metingsplan, welke eigendom zijn van het "OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN", niet meeverkocht worden.
• Voor de voornoemde loten 4 en 5 zal er een afzonderlijke onderhandse gebruiksovereenkomst tussen het "OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN" en de vereniging zonder winstoogmerk "SCHOOLCOMITÉ ADEGEM EN KLEIT" opgesteld worden met het oog op gemeenschappelijk gebruik in functie van speelruimte."
• De VBS De Papaver voorziet om in de toekomst de school grondig te verbouwen. Op de aangekochte loten (2 en 3) zou de school bouwen.
Argumentatie
• Het OCMW zou de voornoemde loten vier en vijf een bestemming willen geven voor algemeen nut. Concreet voorziet zij om de school gebruik te laten maken van deze loten (als speelveld/speelplaats in het kader van haar schoolopdracht), maar evengoed als recreatieve ruimte ten behoeve van omwonenden van zowel bestaande woningen in het omliggende als nog te ontwikkelen woningen in het binnengebied Adegem-Dorp.
• In het kader van die ontwikkeling in dit binnengebied en conform het Masterplan Adegem is er tevens sprake van een fietspad, eventuele fietsstalling en een waterbuffering op lot 5. Deze latere ontwikkelingen lijken geen beletsel om nu reeds de aanpalende school feitelijk gebruik te kunnen laten maken van de loten 4 en 5.
• Aangezien de loten 2 tot 5 feitelijk een aaneensluitende grasvlakte (en deels verharding) zijn, lijkt het aangewezen om duidelijke en schriftelijke afspraken te maken tussen de partijen omtrent toelating door het OCMW voor het feitelijk gebruik door de school en onderhoud van het stuk.
• Er zou geen afsluiting geplaatst worden. Het feitelijk gebruik (door de school) zou kosteloos zijn. En minstens twee keer per jaar zou de groendienst de gehele vlakte maaien, inbegrepen de loten die nu eigendom geworden zijn van de school. Want om praktische redenen vraagt de school of de gemeente kan instaan voor het maaien. De school wil hiervoor uitdrukkelijk betalen, kwestie van geen voorkeursbehandeling te genieten ten aanzien van andere scholen. Rekening houdende met loonkost en gebruik materiaal wordt een maaibeurt vastgelegd op 75 euro per keer.
• Gezien de latere realisaties van zowel het schoolbouwproject als de heraanleg van de omgeving (en werfinrichting tijdens de bouwwerkzaamheden) zal deze gebruiksovereenkomst mogelijks nog moeten aangepast worden als dit zover is.
Tussenkomst raadsleden
• door raadslid Stefaan Standaert (Groen)
Besluit
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Danny Vannevel en Timothy De Groote
Artikel1 :
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de gebruiksovereenkomst tussen OCMW Maldegem en het schoolcomité Adegem-Kleit met volgende formulering :
GEBRUIKSOVEREENKOMST tussen OCMW Maldegem en het schoolcomité Adegem-Kleit voor gebruik OCMW-grond door VBS De Papavers in Adegem-Dorp
Gebruiksovereenkomst tussen
OCMW Maldegem, vertegenwoordigd door Dhr. Peter Van Hecke, voorzitter van de OCMW-raad en Dhr. Tijs Van Vynckt algemeen directeur
en
Het Schoolcomité Adegem-Kleit, vertegenwoordigd door Mevr. Veronique Gantois en Dhr. Dirk Van den Abeele
Betreffende
Het opmaken van een gebruiksovereenkomst voor de percelen grond, zijnde lot 4 (waaraan het voorafgaandelijk identificatienummer “H 1167 D P0000” werd toegekend, met een oppervlakte van duizend zesendertig vierkante meter) en lot 5 (waaraan het voorafgaandelijk identificatienummer “H 1167 E P0000 werd toegekend, met een oppervlakte van zeshonderd en vijf vierkante meter).
Historiek :
Twee aanpalende percelen (de loten, gekend sectie H 1167 B en C P0000 met een oppervlakte van respectievelijk 1150 m² en 254m²) werden door OCMW Maldegem verkocht aan het schoolcomité middels een notariële akte, verleden voor Notaris Daphne Vandevelde (met kantoor Westeindestraat 32 te Maldegem) op 20 december 2018.
In deze akte werd op pagina 3 een bijzondere voorwaarde opgenomen met volgende formulering :
1. De verkoopster verklaart dat lot 4 (waaraan het voorafgaandelijk identificatienummer “H 1167 D P0000” werd toegekend, met een oppervlakte van duizend zesendertig vierkante meter) en lot 5 (waaraan het voorafgaandelijk identificatienummer “H 1167 E P0000 werd toegekend, met een oppervlakte van zeshonderd en vijf vierkante meter), respectievelijk afgeschetst in roze kleur onder lot 4 en in gele kleur onder lot 5 op bovenberoepen metingsplan, welke eigendom zijn van het "OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN", niet meeverkocht worden.
Voor de voornoemde loten 4 en 5 zal er een afzonderlijke onderhandse gebruiksovereenkomst tussen het "OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN" en de vereniging zonder winstoogmerk "SCHOOLCOMITÉ ADEGEM EN KLEIT" opgesteld worden met het oog op gemeenschappelijk gebruik in functie van speelruimte.
De VBS De Papaver voorziet om in de toekomst de school grondig te verbouwen. Op de aangekochte loten (2 en 3) zou de school bouwen.
Het OCMW zou de voornoemde loten vier en vijf een bestemming willen geven voor algemeen nut. Concreet voorziet zij om de school gebruik te laten maken van deze loten (als speelveld/speelplaats in het kader van haar schoolopdracht), maar evengoed als recreatieve ruimte ten behoeve van omwonenden van zowel bestaande woningen in het omliggende als nog te ontwikkelen woningen in het binnengebied Adegem-Dorp.
In het kader van die ontwikkeling in dit binnengebied en conform het Masterplan Adegem is er tevens sprake van een fietspad, eventuele fietsstalling en een waterbuffering op lot 5. Deze latere ontwikkelingen lijken geen beletsel om nu reeds de aanpalende school feitelijk gebruik te kunnen laten maken van de loten 4 en 5.
Gezien de latere realisaties van schoolgebouw en omgeving (en werfinrichting tijdens de bouwwerkzaamheden) zal deze gebruiksovereenkomst mogelijks nog moeten aangepast worden als dit zover is.
In afwachting van deze latere realisaties kan VBS De Papaver nu reeds gebruik maken van de loten 4 en 5 onder volgende gebruiksmodaliteiten :
1/ De school maakt kosteloos gebruik van de loten 4 en 5.
2/ De school mag de inrichting op de loten niet fundamenteel wijzigen en gaat hierover steeds overleggen met het OCMW.
3/ De school mag het stuk niet afbakenen.
4/ De grondlasten blijven ten laste van het OCMW.
5/ Het groenonderhoud (vooral grasmaaien) van de loten 4 en 5 blijft ten laste van OCMW/gemeente. Het proper houden van het terrein valt ten laste van de school.
Zolang de bouwwerkzaamheden niet zijn gestart op lot 2 zal de groendienst van de gemeente dit lot meenemen in het groenonderhoud. De VBS De Papaper zal hiervoor aan het gemeentebestuur een vergoeding betalen van 75 euro per maaibeurt. Er worden minstens twee maaibeurten per jaar
voorzien.
Het plan in bijlage maakt integraal deel uit van de overeenkomst.
Opgemaakt te Maldegem op 31 mei 2019 in drie exemplaren.
Namens het OCMWNamens het schoolcomité
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Danny Vannevel en Timothy De Groote
Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Tijs Van Vynckt Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Dino Lateste Raf Pauwels Wim Swyngedouw Annuska Van Hoorebeke Nicole Maenhout Peter E. Van Hecke Valerie Taeldeman Koenraad De Ceuninck Glenn Longeville Marten De Jaeger Bart Van Hulle Timothy De Groote Stefaan Standaert Peter Van Hecke Geert De Roo Rudiger De Smet Danny Vannevel Christine Verplaetse Boudewijn De Schepper Anneke Gobeyn Leandra Decuyper Marleen Van den Bussche Jason Van Landschoot Henk Deprest aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 26 06 2019
OPENBARE ZITTING
4. RECHTSPOSITIEREGELING - AANPASSING MAALTIJDCHEQUES EN 2DE PENSIOENPIJLER VOOR PERSONEELSLEDEN VAN NIVEAU E
Juridische gronden
• Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
• Het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen;
• Het gemeenteraadsbesluit van 14 december 2016, zoals gewijzigd, waarbij de rechtspositieregeling van de gemeente Maldegem wordt vastgesteld;
• Het gemeenteraadsbesluit van 23 maart 2017 waarbij de gemeenteraad haar bevoegdheid met betrekking tot de lokale rechtspositieregeling, het organogram en de personeelsformatie met ingang van 1 april 2017 delegeert aan het college van burgemeester en schepenen.
• De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 28 mei 2019 waarbij de zichtwaarde van de maaltijdcheques voor personeelsleden van niveau E op 8 euro wordt gebracht, door de werkgeversbijdrage te verhogen van 6,41 euro naar 6,91 euro en waarbij, eveneens voor de (contractuele) personeelsleden van niveau E de tweede pensioenpijler van 2% op 3 % werd gebracht.
Feiten
• Momenteel hebben de personeelsleden van gemeente en OCMW Maldegem (met uitzondering van personeelsleden tewerkgesteld in toepassing van artikel 60§7 van de organieke wet) recht op maaltijdcheques. De waarde van één maaltijdcheque bedraagt 7,5 euro. De werkgeversbijdrage bedraagt 6,41 euro.
• Het bestuur wenst voor personeelsleden van niveau E de waarde van de maaltijdcheque op te trekken naar 8 euro (= maximale zichtwaarde op heden) door het optrekken van de werkgeversbijdrage van 6,41 euro naar 6,91 euro.
• De kostprijs van deze verhoging komt op 5.257,71 euro.
• Vanuit VVSG kregen we de bevestiging dat het bestuur een verschillende nominale waarde van maaltijdcheques kan toekennen aan het personeel, voor zover dit verschil gesteund is op een objectief criterium en voor zover een zelfde personeelsgroep gelijk behandeld wordt. De verhoging wordt toegekend aan alle personeelsleden van niveau E, wat de toets van objectiviteit doorstaat.
• Om deze wijziging te kunnen doorvoeren dient de tekst van artikel 212 van de rechtspositieregeling voor het OCMW-personeel artikel 104§1 en 104§2 aangepast te worden.
• Het bestuur wenst voor contractuele personeelsleden van niveau E eveneens de tweede pensioenpijler op te trekken van 2% naar 3% van het pensioengevend jaarloon.
• De kostprijs van deze verhoging bedraagt 16.858,91 euro.
• Vanuit de VVSG kregen we ook hier de bevestiging dat een verschillend percentage kan voor verschillende personeelsgroepen, zolang dit op een objectief criterium gesteund is, wat hier het geval is.
• Om deze wijziging te kunnen doorvoeren dient de tekst van artikel 222 van de rechtspositieregeling voor het OCMW-personeel artikel 104§1 en §2 aangepast te worden.
• Inzake beide wijzigingen werd een protocol van akkoord bekomen met de vakbonden op 14 mei 2019. Door dit protocol kon deze wijziging voor het gemeentepersoneel op het college van burgemeester en schepenen worden behandeld in plaats van op de gemeenteraad. Een dergelijke regeling bestaat echter niet op niveau van het OCMW, waardoor dit op de raad voor maatschappelijk welzijn moet behandeld worden.
• Rond deze wijzigingen zal gecommuniceerd worden op het moment dat ook de communicatie gebeurt inzake de aanpassing van de niveaus (D4-D5) in de dienst uitvoering (zie ander agendapunt). Bedoeling is om een globale communicatie te verzorgen inzake alle maatregelen inzake de "lagere" lonen.
• Deze wijzigingen zijn niet van toepassing op het OCMW-personeel artikel 104§6
Financiële weerslag
• Kostprijs verhoging maaltijdcheques niveau E : 5.257,71 euro
• Kostprijs verhoging tweede pensioenpijler : 16.858,91 euro
Tussenkomst raadsleden
• door raadslid Stefaan Standaert (Groen)
Besluit
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Danny Vannevel en Timothy De Groote
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn past de tekst van artikel 212 inzake de maaltijdcheques als volgt aan :
Art. 212 - §1. Het personeelslid heeft recht op maaltijdcheques. De waarde van één maaltijdcheque bedraagt € 7. De werkgeversbijdrage bedraagt € 5,91.
Bij onvolledige prestaties of prestaties die niet geleverd zijn gedurende het werkjaar, wordt het bedrag op jaarbasis, vermeld in het eerste lid, pro rata verminderd.
Vanaf 1 januari 2016 wordt de waarde van één maaltijdcheque verhoogd met 0,5 euro tot 7,50 euro. De werkgeversbijdrage bedraagt dan 6,41 euro. Deze verhoging is van toepassing zolang het bestuur de nodige VIA-subsidies ontvangt. Bij gebreke aan deze subsidies vervalt de verhoging.
Vanaf 1 juli 2019 wordt de waarde van één maaltijdcheque voor personeelsleden van niveau E, met uitzondering van personeelsleden tewerkgesteld in toepassing van artikel 60§7, verhoogd met 0,5 euro tot 8 euro. De werkgeversbijdrage bedraagt dan 6,91 euro.
§2 – De maaltijdcheques worden toegekend in elektronische vorm overeenkomstig de geldende wetgeving. Er zal geen mogelijkheid zijn om op individuele basis terug te komen op de keuze voor de elektronische vorm van maaltijdcheques. Bij verlies of diefstal van de elektronische kaart zal de kost van de nieuw aangevraagde kaart ten laste zijn van het personeelslid. Deze kost zal echter de nominale waarde van één maaltijdcheque niet overschrijden.
Artikel 2:
De raad voor maatschappelijk welzijn past de tekst van artikel 222 inzake de tweede pensioenpijler als volgt aan :
Art. 222 De pensioentoelage bedraagt 2 % van het pensioengevend jaarloon met ingang van 1 januari 2017.
Voor contractuele personeelsleden van niveau E bedraagt de pensioentoelage 3% van het pensioengevend jaarloon met ingang van 1 juli 2019.
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Danny Vannevel en Timothy De Groote
Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Tijs Van Vynckt Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Dino Lateste Nicole Maenhout Annelies Lammertyn Marleen Van den Bussche Glenn Longeville Raf Pauwels Leandra Decuyper Bart Van Hulle Valerie Taeldeman Geert De Roo Jason Van Landschoot Timothy De Groote Wim Swyngedouw Christine Verplaetse Rudiger De Smet Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Danny Vannevel Marten De Jaeger Stefaan Standaert Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Peter E. Van Hecke aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 26 06 2019
OPENBARE ZITTING
5. RECHTSPOSITIEREGELING - MANAGEMENTSTOELAGE
Juridische gronden
• Het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen;
• Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
• Het gemeenteraadsbesluit van 14 december 2016, zoals gewijzigd, waarbij de rechtspositieregeling van de gemeente Maldegem wordt vastgesteld;
• Het gemeenteraadsbesluit van 23 maart 2017 waarbij de gemeenteraad haar bevoegdheid met betrekking tot de lokale rechtspositieregeling, het organogram en de personeelsformatie met ingang van 1 april 2017 delegeert aan het college van burgemeester en schepenen.
• De bespreking in zitting van het college van burgemeester en schepenen van 15 januari 2019.
• De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 28 mei 2019.
Feiten
• Tijdens de gemeenteraad van 25 januari 2018 werd een procedure uiteengezet voor de selectie van de leden van het gezamenlijk managementteam.
• Kandidaten voor dit gezamenlijk managementteam konden deelnemen aan een selectieprocedure.
• In het kader van dit traject werd ook een managementstoelage voorzien voor personeelsleden die slaagden voor deze selectieprocedure en aangesteld werden als lid van het gemeenschappelijk managementteam.
• Deze managementstoelage wordt toegekend wanneer de vooraf bepaalde te behalen doelstellingen gerealiseerd worden door het lid van het gezamenlijk managementteam. Dit wordt bepaald in een jaarlijkse evaluatie.
• Deze managementstoelage werd vastgelegd op 3% van het brutojaarloon na het eerste jaar, 6% van het brutojaarloon na het tweede jaar en 8% van het brutojaarloon na het derde jaar, op voorwaarde van een gunstige, jaarlijkse evaluatie.
• Deze bepalingen moeten echter nog ingeschreven worden in de rechtspositieregeling. Een eerder voorstel werd weliswaar reeds voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen in zitting van 20 november 2017, maar het voorstel werd nadien gewijzigd en dan niet meer opnieuw voorgelegd.
• In bijlage een ontwerp van te wijzigen / toe te voegen artikelen in de rechtspositieregeling met betrekking tot het invoeren van een managementstoelage.
• Deze wijzigingen werden bij beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 28 mei 2019 ingeschreven in de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel.
• Tijdens de vergadering van het Bijzonder Onderhandelingscomité van 14 mei 2019 werd een protocol van akkoord bekomen ten aanzien van deze materie, waardoor deze regeling door het college van burgemeester en schepenen kon worden behandeld voor wat betreft het gemeentepersoneel.
• Deze wijzigingen moeten ook ingevoerd worden in de rechtspositieregeling van het OCMW-personeel. De rechtspositieregeling voor OCMW-personeel artikel 104§1 volgt automatisch de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel, maar voor het personeel artikel 104§2 (functies die niet bestaan op gemeentelijk vlak) moet de OCMW-raad een beslissing nemen. Een delegatie naar het Vast Bureau in geval van protocol van akkoord is op OCMW-niveau niet voorzien.
• Deze bepalingen worden niet opgenomen in de rechtspositieregeling voor het OCMW-personeel artikel 104§6.
Adviezen
• Tijdens de vergadering van het Bijzonder Onderhandelingscomité van 14 mei 2019 werd een protocol van akkoord gegeven ten aanzien van deze materie.
Besluit
25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Danny Vannevel en Timothy De Groote
Enig artikel:
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om volgende bepalingen op te nemen in de tekst van de rechtspositieregeling van het personeel artikel 104§1 en 104§2 :
Onderafdeling II. De gevolgen van de evaluatie
Art. 64.§1.Het personeelslid met een gunstig evaluatieresultaat dat de vereiste schaalanciënniteit heeft, krijgt de volgende salarisschaal van de functionele loopbaan.
§2 Het personeelslid, lid van het managementteam, van wie uit de evaluatie blijkt dat het een gunstig evaluatieresultaat behaalde, en dat de concrete doelstellingen die hem/haar bij de aanvang van de evaluatieperiode waren opgelegd, bereikt heeft, krijgt een managementstoelage als vastgesteld in art. 205 bis.
Hoofdstuk IV. De andere toelagen
Afdeling IV. De managementstoelage
Art. 205bis.§1 Er wordt een managementstoelage toegekend aan een lid van het managementteam als uit de evaluatie blijkt dat de betrokkene gunstig geëvalueerd is en dat betrokkene de concrete doelstellingen die hem/haar bij de aanvang van de evaluatieperiode waren opgelegd, heeft gerealiseerd.
De algemeen directeur en de financieel directeur komen niet in aanmerking voor een managementstoelage.
§2. De managementstoelage bedraagt 3% van het geïndexeerde brutojaarsalaris, na de eerste evaluatie. Na tweede (opeenvolgende) gunstige evaluatie wordt de managementstoelage op 6% gebracht, na een derde (opeenvolgende) gunstige evaluatie wordt de managementstoelage verhoogd tot 8% van het geïndexeerde brutojaarsalaris.
De managementtoelage wordt telkens uitbetaald in de loop van de maand maart.
25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Danny Vannevel en Timothy De Groote
Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Tijs Van Vynckt Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Bart Van Hulle Rudiger De Smet Marleen Van den Bussche Stefaan Standaert Glenn Longeville Leandra Decuyper Wim Swyngedouw Christine Verplaetse Koenraad De Ceuninck Peter Van Hecke Geert De Roo Marten De Jaeger Raf Pauwels Henk Deprest Peter E. Van Hecke Boudewijn De Schepper Valerie Taeldeman Danny Vannevel Annelies Lammertyn Anneke Gobeyn Nicole Maenhout Jason Van Landschoot Timothy De Groote Dino Lateste Annuska Van Hoorebeke aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 26 06 2019
OPENBARE ZITTING
6. CENTRALISEREN INKOMSTEN GEMEENTEFONDS
Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Tijs Van Vynckt Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Wim Swyngedouw Danny Vannevel Leandra Decuyper Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Bart Van Hulle Timothy De Groote Jason Van Landschoot Marten De Jaeger Glenn Longeville Peter Van Hecke Nicole Maenhout Christine Verplaetse Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Henk Deprest Annelies Lammertyn Rudiger De Smet Boudewijn De Schepper Dino Lateste Raf Pauwels Stefaan Standaert Valerie Taeldeman Geert De Roo Marleen Van den Bussche aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 26 06 2019
OPENBARE ZITTING
7. VASTSTELLING JAARREK 2018 OCMW MALDEGEM
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 §1 juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.
• Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
• Het besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van gemeenten, provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
• Het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 en latere wijzigingen tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
• Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 260 stelt dat de jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting. De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.
• Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 262 stelt dat de toezichthoudende overheid de jaarrekening goedkeurt op voorwaarde dat:
1) aan de raadsleden in het beleidsrapport alle noodzakelijke informatie ter beschikking is gesteld om met kennis van zaken een beslissing te nemen;
2) de jaarrekening juist en volledig is en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;
3) het beleidsrapport dat aan de raadsleden is bezorgd overeenstemt met de digitale rapportering die daarover aan de Vlaamse Regering is bezorgd met toepassing van artikel 250;
4) de algemene en de budgettaire boekhouding op elkaar aansluiten.
• Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden naar de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn binnen een termijn van honderdvijftig dagen wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren
• Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 595 stelt dat de jaarrekening over 2018 van het OCMW wordt vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn.
• Het budget 2018 van het OCMW, zoals goedgekeurd bij besluit van de raad van maatschappelijk welzijn op 19 december 2017, na gunstig advies door het college van burgemeester en schepenen op 5 december 2017, en waarvan de gemeenteraad op 25 januari 2018 kennis nam.
• De budgetwijziging 2018/1 zoals beslist door de raad voor maatschappelijk welzijn op 18 december 2018.
Feiten
• De jaarrekening bestaat uit de beleidsnota, de financiële nota en de samenvatting van de algemene rekeningen.
• De beleidsnota bestaat uit de doelstellingenrealisatie, de doelstellingenrekening en de financiële toestand.
• De financiële nota bestaat uit de exploitatierekening, de investeringsrekening en de liquiditeitenrekening.
• De samenvatting van de algemene rekeningen bestaat uit de balans en de staat van opbrengsten en kosten.
• Het gecumuleerde budgettaire resultaat wordt vastgesteld op 3.024.772,69 euro.
• Het balanstotaal bedraagt 15.072.592,43 euro.
Argumentatie
• De jaarrekening geeft een waar en getrouw beeld van de financiële toestand van de gemeente en de erin opgenomen opbrengsten, kosten, ontvangsten en uitgaven zijn wettelijk en regelmatig.
• De jaarrekening werd gecontroleerd door Q&A.
Adviezen
• Onderhavige jaarrekening zal, na besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn worden voorgelegd aan de gemeenteraad voor het maken van opmerkingen in toepassing van art 174 §2 van het OCMW-decreet van 19 december 2008.
Tussenkomst raadsleden
• door raadslid Stefaan Standaert (Groen)
Besluit
25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Danny Vannevel en Timothy De Groote
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de jaarrekening 2018 vast met een gecumuleerd budgettair resultaat van 3.024.773 euro (voor aftrek bestemde gelden) en een resultaat op kasbasis van 2.828.842 (na aftrek bestemde gelden)
Artikel 2:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de jaarrekening 2018 vast met een positief boekhoudkundig resultaat van 6.589.569 euro en een balanstotaal van 15.072.592 euro.
25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Danny Vannevel en Timothy De Groote
Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Tijs Van Vynckt Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Stefaan Standaert Bart Van Hulle Boudewijn De Schepper Anneke Gobeyn Marten De Jaeger Valerie Taeldeman Koenraad De Ceuninck Peter E. Van Hecke Timothy De Groote Christine Verplaetse Jason Van Landschoot Raf Pauwels Danny Vannevel Wim Swyngedouw Glenn Longeville Annelies Lammertyn Dino Lateste Nicole Maenhout Geert De Roo Rudiger De Smet Marleen Van den Bussche Annuska Van Hoorebeke Peter Van Hecke Henk Deprest Leandra Decuyper aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 26 06 2019
OPENBARE ZITTING
8. ZORGBEDRIJF MEETJESLAND JAARREKENING 2018 ADVIES
Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Tijs Van Vynckt Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Rudiger De Smet Annuska Van Hoorebeke Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Danny Vannevel Geert De Roo Dino Lateste Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Timothy De Groote Raf Pauwels Leandra Decuyper Henk Deprest Marleen Van den Bussche Anneke Gobeyn Nicole Maenhout Marten De Jaeger Jason Van Landschoot Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Christine Verplaetse Glenn Longeville Koenraad De Ceuninck Wim Swyngedouw Boudewijn De Schepper aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 26 06 2019
OPENBARE ZITTING
9. AANPASSINGEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT LOI
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 §1 juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.
• Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
Feiten
• Het huishoudelijk reglement wordt voorgelegd inzake een aantal wijzigingen.
• Het betreft de wijzigingen ter ondertekening van het reglement en de toevoeging GDPR (de Algemene Verordening Gegevens bescherming).
• Tevens worden een aantal zaken aangepast die ondertussen zijn gewijzigd of niet meer van toepassing zijn.
• Er wordt vermeld dat de bewoners wekelijks op dinsdag moeten langskomen. Geruime tijd gebeurt dit reeds op maandag of dinsdag in de voormiddag of via een afspraak met de assistent (afhankelijk van de dagbesteding).
• Bij de nieuwe formulering wordt er vermeld: wekelijks op het afgesproken moment.
• Wat betreft het sanctiebeleid wordt er voorgesteld om toe te voegen dat er na verschillende overtredingen kan overgegaan worden tot een individueel contract (cfr. Nota BCSD 15.04.2019)
• Asielzoeker en asielprocedure worden aangepast naar verzoek om internationale bescherming en verzoeker om internationale bescherming cfr. Wijziging van de opvangwet van maart 2018.
Besluit
25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Danny Vannevel en Timothy De Groote
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het huishoudelijk reglement aangaande het Lokaal Opvanginitiatief (LOI) als volgt vast:
HUISHOUDELIJK REGLEMENT
1. Voorwaarden en begeleiding verblijf in een LOI
Dit Lokaal Opvanginitiatief wordt georganiseerd en ter beschikking gesteld door het OCMW Maldegem in samenwerking met Fedasil (Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers – www.fedasil.be).
Tijdens uw verblijf zal u begeleid worden door het team LOI. Dit team heeft de opdracht gekregen u op te vangen en in te staan voor opvolging en psychologische, medische en sociale begeleiding met respect voor de menselijke waardigheid. We houden ons aan het beroepsgeheim en de deontologische code van de maatschappelijk werk(st)ers.
Het LOI garandeert u een effectieve toegang tot de sociale dienst. U kan elke voormiddag langskomen bij uw maatschappelijk werk(st)er van 8u30 tot 11u30. In de namiddag wordt er enkel op afspraak gewerkt.
Tijdens uw verblijf verwachten we dat u respect toont voor alle personen en alle personeelsleden met wie u in contact komt, alsook voor al het materiaal dat u ter beschikking krijgt.
Gelieve dit reglement aandachtig te lezen en te ondertekenen. Uw handtekening geldt als bewijs dat u kennis heeft genomen van het document. Indien u een punt van dit reglement niet begrijpt, aarzel niet om hierover te spreken met de maatschappelijk werk(st)ers van de LOI-dienst.
Alle leden van het OCMW heten u welkom en verwachten een perfecte samenwerking van u.
Uw maatschappelijk werkster als referentiepersoon: __________________________________________
Lazarusbron 1, 9990 Maldegem
Telefoon 050 / 72 72 _____
Permanenties: , in de namiddag op AFSPRAAK.
Bij afwezigheid kun u contact opnemen met ______________________________________________ op het nummer 050 / 72 72 .
Uw maatschappelijk werk(st)er houdt uw sociaal dossier bij. Hij/zij zal regelmatig uw specifieke behoeften evalueren. Dit gebeurt minimaal één maand na uw aankomst in het LOI en nadien telkens om de zes maanden.
1.1. Indien u een positieve beslissing in uw procedure krijgt, zal u een redelijke termijn krijgen om de opvang te verlaten.
1.2. Indien u een negatieve beslissing in uw procedure krijgt, zal u naar een terugkeercentrum moeten gaan. Er bestaan mogelijkheden om het verblijf in het LOI om uitzonderlijke redenen te verlengen.
1.3. Voor gezinnen met minderjarige kinderen die illegaal op het grondgebied verblijven en waarvan de staat van behoeftigheid werd vastgesteld door het OCMW, is het mogelijk om opvang te vragen in een collectief LOI (Koninklijk Besluit van 24 juni 2004 - www.mi-is.be). Voor meer informatie over deze procedure, informeer bij uw maatschappelijk werk(st)er.
1.4. U kunt kiezen voor vrijwillige terugkeer naar uw land van oorsprong. Er kan eerst een infosessie georganiseerd worden indien u dat wenst. Dit verbindt u tot niets. Zie bijlage voor contactinformatie.
2. Administratief
Fedasil heeft de OCMW's de opdracht gegeven om via LOI’s de verzoekers om internationale bescherming op te vangen. Uw maatschappelijk werk(st)er heeft geen enkele beslissingsmacht over uw asielaanvraag of andere lopende procedure. Hij/zij heeft echter wel de plicht om na te gaan of de bewoners steeds de voorwaarden vervullen die verbonden zijn aan deze opvang. Aangezien er een verband bestaat tussen uw procedure en het recht op opvang, moet u de LOI-dienst verwittigen van elke wijziging op het vlak van uw procedure, regularisatie en/of subsidiaire bescherming. U bent verantwoordelijk voor de officiële documenten betreffende uw asielaanvraag en uw verblijf in België.
Dit document geeft een inhoudelijke beschrijving van de materiële opvang van het OCMW Maldegem. Het beschrijft concreet enkele punten van het huishoudelijk reglement van het LOI dat u werd toegewezen. Het is dus specifiek voor het LOI van het OCMW Maldegem.
U kunt een beroep doen op een tolk bij gesprekken die u heeft met uw maatschappelijk werk(st)er. Indien u psychologische, medische, sociale en juridische stappen wilt ondernemen, kunt u beschikken over een tolk, zodat u beter met uw gesprekspartners kan communiceren. Hiervoor dient u de maatschappelijk werk(st)er op voorhand te verwittigen zodat hij/zij alle nodige maatregelen kan nemen. U krijgt toegang tot deze hulpverlening in functie van de mogelijkheden van de tolkendiensten.
3. Opvang - Logement
Momenteel verblijft u in een LOI met meer autonomie, dit betekent dat u meer persoonlijke ruimte heeft, waardoor u zich vrijer en zelfstandiger zult voelen. We vragen om ook volgende regels te respecteren:
- Gemeubelde woning:
Meubels en ander materiaal zijn niet uw eigendom en moeten in de woning blijven. De inrichting van de woning en de kamer mag alleen gewijzigd worden mits toestemming van de maatschappelijk assistent.
Het is verboden om de woning of een kamer onder te verhuren.
- Onderhoud van de woning:
Elke bewoner moet de woning, zowel binnen (privé deel en gemeenschappelijk deel) als buiten, goed onderhouden. Het OCMW controleert dit regelmatig.
Voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes wordt er een wekelijks poetsschema (zie bijlage) gehanteerd, u voert de taak uit die naast uw naam vermeld staat (indien u de Nederlandse taal niet machtig bent, kan u het pictogram in datzelfde kleur raadplegen).
Indien uw taken vier weken na elkaar goed uitgevoerd zijn, ontvangt u een treinticket voor een verplaatsing (heen en terug) naar keuze. Bij aankomst in ons LOI ontvangt u een poetspakket. Een alleenstaande kan na vier maanden een nieuw pakket aanvragen en een familie na drie maanden. Indien er tijdens die periode producten volledig opgebruikt zijn, dient u zelf nieuwe aan te kopen.
- Poetssancties
Eerste inbreuk
Indien uw taken vier weken na elkaar goed uitgevoerd zijn, ontvangt u een treinticket voor een verplaatsing (heen en terug) naar keuze.
Een eerste inbreuk betekent dat u opnieuw moet starten met vier weken na elkaar uw poetstaak goed uit te voeren vooraleer u recht hebt op een treinticket.
Tweede en derde inbreuk
Eerste inbreuk + vermindering 1/12de van het budget voor kledij.
Vanaf vierde inbreuk
Financiële sanctie (minimum leefgeld).
Bij iedere sanctie wordt het standaardformulier van Fedasil ingevuld en wordt dus bijkomend een formele verwittiging met vermelding in het sociaal verslag gegeven.
Na 3 mondelinge verwittigingen en na het uitschrijven van de 4 opgestelde formele verwittigingen kan een individueel contract opgemaakt worden.
Opmerking: voor tewerkgestelde personen is de financiële sanctie enkel van toepassing indien de bijdrage aan de materiële hulp aan Fedasil niet betaald wordt.
- Nooduitgang:
Het is verboden om voorwerpen te bewaren die in de weg liggen en die de toegang tot de nooddeuren kunnen versperren.
- Recycleren en sorteren:
Net zoals iedere bewoner in onze gemeente moet u afval sorteren in de voorgeschreven vuilniszakken. Ophaalmomenten van deze zakken wordt steeds vermeld op het poetsschema en deze moeten gedeponeerd worden aan de straat. De verantwoordelijke op het poetsschema voor het afval controleert de zakken op correcte inhoud (PMD – karton) en zet de zakken aan de straat. Probeer zo correct mogelijk te sorteren, zoniet wordt het afval niet meegenomen. Huisvuilzakken die niet worden meegenomen, dient u zelf terug binnen te nemen en te hersorteren.
- Veiligheid
Om veiligheidsredenen is het verboden om elektrische toestellen of toestellen op basis van gas te gebruiken die niet geleverd of toegelaten zijn door het OCMW.
Volgende toestellen zijn toegelaten: radio, nachtlamp, gsm-oplader, dvd-speler, laptop (geen vaste PC), haardroger. Deze lijst is niet limitatief. Bij twijfels of een toestel al dan niet toegelaten is, informeer bij uw maatschappelijk werk(st)er.
Brandblussers, noodverlichting en brandkastjes zijn brandbestrijdingsmiddelen. Gelieve ze alleen hiervoor te gebruiken. Branddeuren moeten ook altijd open blijven staan.
- Diefstal
U bent verantwoordelijk voor uw eigen spullen, het OCMW kan in geen geval verantwoordelijk worden gesteld bij eventuele diefstal. Om diefstal te voorkomen, vragen we u om systematisch alle vensters en deuren, alsook de voordeur, op slot te doen wanneer u de woning verlaat. Het is verboden om de kamers van medebewoners te betreden zonder hun toestemming.
- Technische defecten
Elk probleem van technische aard betreffende de veiligheid en hygiëne (verwarming, waterlek, elektriciteit, …) moet zonder uitstel gemeld worden aan het OCMW. Ook alle schade moet onmiddellijk gemeld worden aan het OCMW.
- Wapens, drugs en alcohol zijn verboden in de woning, alsook roken.
- Energie (elektriciteit, verwarming, …) is heel duur in België. We vragen om rationeel om te springen met energie. Gelieve rekening te houden met volgende leefregels:
• Indien u de kamer verlaat, licht uitdoen en televisie uitzetten;
• Gemiddelde temperatuur overdag 18°C en 22°C. ’s Nachts moet de verwarming verlaagd worden in alle kamers;
• In de zomer wordt de verwarming uitgezet;
• Overdag moet de verwarming in de slaapkamers en niet-bewoonde kamers verlaagd worden;
• Geen vensters openen terwijl de verwarming aanstaat;
• Geen kamers verwarmen met de kookplaten of met elektrische radiatoren;
• Steeds de deuren sluiten.
- Het is verboden om abonnementen af te sluiten op het adres van het LOI (internet of telefoon).
- In elke woning is er WIFI aanwezig, vraag het netwerk en de code van uw woning aan uw maatschappelijk werk(st)er..
- In elke woning is er een tv in de woonkamer aanwezig, deze is gratis ter beschikking. Indien u een tv in uw kamer wenst, wordt hiervoor een waarborg en een maandelijkse vergoeding aangerekend. Deze wordt via uw socio-culturele bijdrage betaald. Indien deze op is, wordt de vergoeding via uw leefgeld betaald (zie bijlage).
4. Dagelijkse hulp
Het steunbedrag dat u wekelijks wordt uitbetaald, is berekend op basis van de bedragen die Fedasil heeft vastgelegd. Daarnaast omvat het een deel dat bedoeld is voor uitgaven inzake persoonlijke hygiëne en communicatie. Dit bedrag wordt gestort op een sociale bijstandsrekening, die bij uw vertrek kan omgezet worden naar een gewone rekening.
In bijlage vind u een overzicht van de richtbedragen van het leefgeld, vastgelegd door Fedasil.
Om dit leefgeld te ontvangen, dient u wekelijks op het afgesproken moment langs te komen op de LOI-dienst om de lijst voor het leefgeld te tekenen.
Uitzonderlijk kunnen er andere afspraken gemaakt worden met uw maatschappelijk werk(st)er.
Afscheidspremie
Wanneer u bij het tijdig verlaten van ons LOI alle materialen die eigendom zijn van het OCMW in goede staat terug bezorgt, samen met de sleutel, kan na controle door de maatschappelijk werk(st)er een afscheidspremie toegekend worden ten bedrage van een extra week leefgeld per volwassene.
Concreet:
- De kamer is volledig leeg, er zijn geen persoonlijke spullen meer aanwezig (afval, kledij of persoonlijke spullen die u niet meer dienen, werden in de nodige zakken gesorteerd / naar de kledijcontainer gebracht en niet achtergelaten in andere delen van de woning);
- De kamer is volledig gepoetst (ramen zijn gepoetst, bedden zijn opgemaakt, stof is verwijderd, vloer is gedweild);
- Meubilair is in dezelfde staat ontvangen zoals deze werd gegeven (foto);
- Volgende zaken liggen gewassen op de kamer
• een dekbed;
• een dekbedovertrek (2 stuks);
• een hoeslaken (2 stuks);
• een hoofdkussen;
• een kussensloop (2 stuks);
• een matrasbeschermer.
5. Medische hulp
In bijlage 3 vindt u een lijst terug van de eerstelijnsartsen en apotheken met een praktijk in Maldegem die de medische kaart aanvaarden. Een medische kaart is een document met foto waarin ten behoeve van zorgverleners informatie wordt gegeven over de verblijfsrechtelijke situatie van u (en uw gezin) en de betekenis die dat verblijfsstatuut heeft voor het recht op medische zorgen. De ten laste name beperkt zich tot het wettelijk honorarium.
U heeft enkel recht op medische zorgen op voorlegging van de medische kaart. Deze kaart is slechts geldig voor een periode van twee weken; bij verval van deze kaart wordt er een nieuwe kaart verstrekt (op dinsdag).
Terugbetaling van medicatie is enkel mogelijk wanneer het gaat om voorgeschreven medicatie, erkend door het RIZIV of die voorkomt op de positieve lijst van niet door het RIZIV vergoedbare producten. Elke arts beschikt over deze lijst en is op de hoogte of het OCMW een tussenkomst verleent voor dit product. Indien een product voorgeschreven werd die niet voorkomt op de lijst, dient u dit zelf te betalen bij de apotheek. Een uitzonderlijke terugbetaling kan aangevraagd worden, mits grondige motivatie.
Op doorverwijzing van de huisarts of via uw maatschappelijk werk(st)er kunnen er afspraken gemaakt worden bij gespecialiseerde artsen, bijvoorbeeld psychiater, psycholoog, …. Dit kan ook op beoordeling van uw maatschappelijk werk(st)er.
Voor hospitalisatiekosten en ambulante medische zorgen in het ziekenhuis (= consultatie bij specialist in het ziekenhuis) verkrijgt u een informatiefiche. Deze fiche moet niet verwisseld worden. Kosten worden rechtstreeks verrekend met de Hulpkas of nadien met uw mutualiteit en oplegkosten worden aan u overgemaakt. Het OCMW kan, afhankelijk van uw situatie en de aard van de kosten, ook een tussenkomst voorzien in deze oplegkosten. U dient zich met de factuur aan te bieden bij uw maatschappelijk werk(st)er.
De dokter zal een medisch dossier opstellen en bewaren. Het is belangrijk, wanneer u vertrouwelijke medische informatie ontving, deze aan uw huisarts over te maken. Hij/zij zal uw dossier verder opvolgen. Ook wanneer u het LOI verlaat, is het belangrijk uw medisch dossier te laten overdragen aan uw nieuwe huisarts.
In noodgevallen kan u gebruik maken van de EHBO-koffer die aanwezig is in elke woning.
In het kader van de opsporing van tuberculose (TBC) en poliomyelitis (kinderverlamming), kan uw maatschappelijk werk(st)er u doorverwijzen naar een arts. Dit volgens de instructies omschreven door Fedasil.
Wanneer u tijdens uw verblijf in ons LOI opgenomen wordt in het ziekenhuis, zal het OCMW, voor de dagen tijdens dewelke u in het ziekenhuis verblijft, zes euro inhouden van uw leefgeld. Met de inhouding van dit bedrag worden extra kosten betaald (bv. drank, telefoon, …). Van zodra de factuur vereffend werd, wordt u het resterend bedrag uitbetaald.
Wanneer u moeder wordt tijdens uw verblijf in het LOI, stellen wij een aantal pakketten ter beschikking:
- Voor uw baby ontvangt u een kinderbed met twee lakensets, 4 papflessen, één borstel om de papflessen te reinigen en een handdoek met kapje. Het kinderbed blijft eigendom van het OCMW en hiervoor betaalt u een waarborg die ingehouden wordt van het leefgeld van het kind. Indien u het LOI verlaat, ontvangt u deze waarborg terug.
- Wanneer het kind de leeftijd van vier maanden bereikt, kan u een meegroeistoel verkrijgen, mits betaling van een waarborg, en ontvangt u een bestek en tuimelbeker voor uw kindje. Enkel de meegroeistoel blijft eigendom van het OCMW wanneer u het LOI verlaat.
- Er zal u ook een buggy ter beschikking worden gesteld, mits betaling van een waarborg.
- Luiers en melk zijn zaken die u dient aan te kopen via het leefgeld dat u ontvangt voor uw baby.
- Voor het opvolgen van de gezondheid en de noodzakelijke vaccinaties van uw kind, kan u terecht bij de dienst Kind en Gezin. U kan er terecht voor de opvolging van de groei, gewicht, vaccinaties, vragen, …. Deze informatie over uw kind wordt gebundeld en genoteerd in een schriftje dat aan u overhandigd wordt. Het consultatiebureau van Kind en Gezin in Maldegem bevindt zich in de Mevrouw Courtmanslaan 92. Uw maatschappelijk werk(st)er zal voor u een eerste afspraak maken.
Wat de ten laste name van brillen betreft, worden de regels uit volgend KB in acht genomen: 9 april 2007 – Koninklijk Besluit tot bepaling van de medische hulp en de medische zorgen die niet verzekerd worden aan de begunstigde van de opvang omdat zij manifest niet noodzakelijk blijken te zijn en tot bepaling van de medische hulp en de medische zorgen die tot het dagelijks leven behoren en verzekerd worden aan de begunstigde van de opvang.
- Brillen voor kinderen, voorgeschreven door een oogarts, met uitzondering van bi- of multifocale of gekleurde glazen.
- Brillen voor volwassenen vanaf een refractieafwijking van minstens 1D aan het beste oog, voorgeschreven door een oogarts, met uitzondering van bi- of multifocale of gekleurde glazen.
6. Juridische begeleiding
- Een brochure met het verzoek om internationale bescherming in België, uitgegeven door het CIRE (Coordination et Initiatives pour et avec les Réfugiés et Étrangers), werd u overhandigd op het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. Indien dit niet het geval is, vraag uw maatschappelijk werk(st)er gerust een exemplaar.
- Voor verplaatsingen in het kader van uw procedure ontvangt u van uw maatschappelijk werk(st)er treintickets, alsook wordt u een gratis een De Lijn-abonnement ter beschikking gesteld.
- De kosten voor tolkendiensten in het kader van het verzoek om internationale bescherming kunnen worden terugbetaald. Voor de aanvraag van tolken moet u zich wenden tot uw maatschappelijk werk(st)er. Uw maatschappelijk werk(st)er zal in overleg met de verantwoordelijke van het LOI de mogelijkheden tot terugbetaling van de tolken bespreken.
- De kosten in het kader van de juridische of administratieve stappen die verband houden met het verzoek om internationale bescherming (verblijfsdocumenten, identiteitsfoto's) kunnen terugbetaald worden.
7. Kinderen, school en opleiding
Kinderen:
In België gelden volgende regels:
- De meerderjarigheid ligt vast op 18 jaar;
- Ouders zijn de enige verantwoordelijken voor hun kinderen;
- Ze moeten toezien op hun veiligheid en opvoeding;
- Ze zijn verantwoordelijk voor de materiële schade die hun kinderen veroorzaken;
- Ze moeten hun schoolbezoek opvolgen;
- In België geldt er leerplicht van 6 tot 18 jaar.
Wanneer u de woning verlaat, vragen we u om uw kinderen niet zonder toezicht achter te laten.
Indien u moeilijkheden heeft om opvang te vinden, neem dan contact op met uw maatschappelijk werk(st)er zodat samen een oplossing gezocht kan worden.
Terugbetalen van de schoolfacturen door het OCMW:
Volledige tussenkomst:
- inschrijvingsgeld;
- schooluitstappen in België;
- verplaatsingskosten in het kader van schooluitstappen;
- schoolboeken, kopies, …;
- verplichte turnkledij op school;
Gedeeltelijke tussenkomst:
- naschoolse activiteiten: deze dienen in principe betaald te worden van het u ter beschikking gestelde budget voor socio-culturele activiteiten
- zwemgerief: worden voor 100% terugbetaald van uw kledijbudget of budget socio-culturele activiteiten;
- kosten voor schoolfeest: deze dienen in principe betaald te worden van het u ter beschikking gestelde budget voor socio-culturele activiteiten.
Geen tussenkomst:
- opvangkosten: geen terugbetaling, bijvoorbeeld over de middag op de school;
- lunch, tussendoortjes en/of schoolmaaltijden: geen terugbetaling;
- privé-lessen of kosten voor bijlessen: op basis van een individuele beslissing, dus via een individuele aanvraag bij uw maatschappelijk werk(st)er;
- schoolmateriaal: geen terugbetaling (mappen, cursusblok, balpen,…).
Volwassenen:
Opleidingen: 100 % terugbetaling voor Nederlandstalige opleidingen. Voor andere opleidingen kunt u een beroep doen op de middelen uit het u ter beschikking gestelde budget voor socio-culturele activiteiten.
- inschrijvingsgeld: de maatschappelijk werk(st)er zal u een attest bezorgen voor de inschrijving, waardoor u vrijgesteld wordt van inschrijvingsgeld.
- fotokopieën en/of huur van boeken van de school: 100 % terugbetaling voor Nederlandse lessen. Voor andere opleidingen kunt u een beroep doen op de middelen uit het u ter beschikking gestelde budget voor socio-culturele activiteiten.
Let op: het maximum plafond van de interventie bedraagt 50 euro voor inschrijvingsgeld, cursus en woordenboeken.
- Opvang van kinderen tijdens een opleiding: volledig indien het om Nederlandse lessen en integratielessen lessen gaat.
- Transportkosten: u beschikt over een gratis De Lijn-abonnement.
Let op: we gaan er van uit dat u de lessen en opleidingen waarvoor een tussenkomst werd toegekend ook regelmatig bijwoont (indien u dit niet doet, kunnen de kosten verbonden aan de inschrijving ingehouden worden van uw leefgeld.
8. Culturele, sociale, sportieve activiteiten
Bij uw aankomst in het LOI wordt door het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst een activiteitenbudget toegekend. Dit activiteitenbudget bedraagt 200 euro. Dit wordt uitbetaald mits het voorleggen van de betalingsbewijzen en op beoordeling van de opportuniteit door de begeleidend maatschappelijk werk(st)er in overleg met de verantwoordelijke van het LOI. Dit geld kunt u ook gebruiken om de waarborg voor uw tv en/of fiets te betalen.
Abonnementen (bv. fitness, cinema, toneel, voetbal, zwemkaarten, …).
Zwemkaarten (zwembad Maldegem) zijn te verkrijgen bij uw maatschappelijk werk(st)er.
9. Kledij
Bij uw aankomst in het LOI wordt door het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst een kledijbudget toegekend. Dit budget bedraagt 200 euro. Voor alleenstaanden bedraagt dit budget 250 euro. Dit wordt uitbetaald op beoordeling van de opportuniteit door de begeleidend maatschappelijk werk(st)er in overleg met de verantwoordelijke van het LOI.
10. Zinvolle activiteiten / vrijwilligerswerk
Begunstigden van de opvang hebben toegang tot zinvolle activiteiten en vrijwilligerswerk, zij hebben hiervoor geen arbeidskaart nodig.
Vrijwilligerswerk kan vanaf 15 jaar en is ook toegankelijk voor bewoners wiens aanvraag verlenging van de materiële hulp op basis van art. 7 (familiale eenheid, schoolgaande kinderen, …) in behandeling is of goedgekeurd werd en waarvan de termijn nog niet verstreken is. Uitzondering: NBMV zonder verzoek om internationale bescherming.
Dezelfde regeling wordt toegepast voor de zinvolle activiteiten, maar aan deze activiteiten kunnen NBMV ouder dan 15 zonder verzoek om internationale bescherming wel deelnemen.
Een overzicht van de mogelijkheden van zinvolle activiteiten en vrijwilligerswerk in de buurt kan u opvragen bij uw maatschappelijk werk(st)er.
Bij een opstart van vrijwilligerswerk of zinvolle activiteiten, aangeboden door ons LOI, zal een overeenkomst met u opgemaakt worden waarin concreet de werking van de activiteit omschreven staat.
U behoudt uw rechten binnen het LOI bij het uitoefenen van vrijwilligerswerk / zinvolle activiteiten.
U bent verplicht om uw maatschappelijk werk(st)er in te lichten over elke vorm van vrijwilligerswerk.
U kan ook meer informatie over vrijwilligerswerk terugvinden op volgende websites:
- www.succesvolvrijwilligen.be
- www.vlaanderenvrijwilligt.be
- www.vrijwilligerswerk.be
11. Afwezigheid
Iedere bewoner is vrij om in beperkte mate bezoek te ontvangen. Dit kan enkel tussen 8u00 en 22u00. Het OCMW behoudt zich het recht om bepaalde bezoekers niet binnen te laten of hen te verzoeken het LOI te verlaten.
Zowel de bewoners als de bezoekers dienen de privacy en de rust in het LOI te respecteren. Tussen 22u00 en 8u00 wordt rumoer en lawaai vermeden (ook van radio en tv). Bij gebruik van muziekinstrumenten, radio’s en tv’s moet men er voortdurend op bedacht zijn de medebewoners geen hinder te bezorgen.
Bewoners die zonder verwittigen en/of zonder grondige reden gedurende drie opeenvolgende nachten niet in het LOI slapen, verliezen het recht om er nog langer te wonen. Zij kunnen niet meer in het LOI verblijven. Dit geldt voor het ganse gezin als een familielid deze regel niet naleeft.
Wanneer een bewoner elders wenst te overnachten of voor meerdere dagen zijn kamer verlaat, kan dit – enkel in uitzonderlijke gevallen – worden toegestaan na voorafgaande toestemming van de maatschappelijk werk(st)er. De duur en de bedoeling van het verblijf buiten het initiatief dienen te worden bepaald, u dient ook steeds bereikbaar te zijn.
Indien de bewoner langer afwezig is dan de toegestane duur, wordt hij beschouwd als afwezig zonder geldige reden.
Indien noodzakelijk (bv. een gemaakte afspraak van uw maatschappelijk assistent voor een bezichtiging van een woning, studio of appartement, een gemaakte afspraak bij uw advocaat, een wijziging in uw procedure,…) kan gevraagd worden om vervroegd terug te keren uit vakantie.
12. Hulp bij het verlaten van de LOI
Wanneer u het LOI dient te verlaten, zal uw begeleidend maatschappelijk werk(st)er u hierin ondersteunen. U bent zelf verantwoordelijk om actief op zoek te gaan naar een woning, appartement of studio. Voor de ten laste name van kosten die gepaard gaan met het zoeken naar een woning, wordt op beoordeling van de maatschappelijk werk(st)er en in overleg met de verantwoordelijke van het LOI een besluit genomen. In het kader van uw zoektocht naar huisvesting ontvangt u ook extra treintickets om bezichtigingen mogelijk te maken.
Wat de toekenning betreft van financiële steunen, huurwaarborg, eerste maand huur, …, verwijzen wij naar volgende wetgeving:
• de wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van steun verleend door Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn;
• de organieke wet betreffende de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn van 8 juli 1976;
• de wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van verzoekers om internationale bescherming en bepaalde andere categorieën vreemdelingen.
Uw maatschappelijk werk(st)er zal u begeleiden aan de hand van een informatiemap en helpen bij de administratie die u omtrent uw vertrek in orde moet brengen.
13. Ordemaatregelen – klachten – sancties
A. Ordemaatregelen
Wanneer de veiligheid van medebewoners in het gedrang komt, kan het LOI ingrijpen en een ordemaatregel uitvoeren. Een ordemaatregel kan enkel genomen worden door het bevoegd orgaan van het OCMW.
B. Sancties
Bij ernstige inbreuken op dit reglement, kan u een sanctie opgelegd krijgen door de verantwoordelijke van het LOI. De sanctie houdt rekening met de aard van de inbreuk op de regels van het LOI en de omstandigheden waarin de inbreuk plaats had. De sanctie staat in verhouding tot de inbreuk. De sanctie moet steeds in een schriftelijke beslissing worden meegedeeld en kan alleen genomen worden in geval van ernstige inbreuk op dit reglement. Ze moet de principes van objectiviteit en onpartijdigheid respecteren. De gemotiveerde beslissing wordt u schriftelijk overhandigd via een door u voor ontvangst te ondertekenen document.
Van iedere bewoner van het LOI wordt verwacht dat hij respect toont voor de medebewoners, omwonenden, burgers en personeelsleden van het OCMW. Geen enkele vorm van agressie, zowel verbaal als fysiek, diefstal, druggebruik, buitensporig alcoholmisbruik, vandalisme, … zal worden getolereerd.
In geval van agressie, diefstal, druggebruik, buitensporig alcoholmisbruik, vandalisme of andere misdrijven zullen er sancties genomen worden. Deze sancties kunnen ontstaan door bijvoorbeeld niet onderhouden van de woning, roken, vrienden laten overnachten,… en kunnen bestaan uit stopzetten van extra’s, bijvoorbeeld treintickets, sociale superette, kledij, activiteiten, vermindering van leefgeld, ….
Voorzien in de opvangwet:
1. de formele verwittiging met vermelding in het sociaal dossier;
2. de tijdelijke uitsluiting van deelname aan de activiteiten georganiseerd door het LOI;
3. de tijdelijke uitsluiting van de mogelijkheid tot het verrichten van betaalde prestaties van gemeenschapsdiensten;
4. de beperking van de toegang tot sommige diensten;
5. de verplichting om taken van algemeen nut te verrichten, waarvan de niet-uitvoering of de gebrekkige uitvoering als een nieuwe overtreding beschouwd kan worden;
6. de tijdelijke opheffing of vermindering van de dagvergoeding, met een maximum termijn van vier weken;
7. de overplaatsing, zonder verwijl, van de begunstigde van de opvang naar een andere LOI;
8. de tijdelijke uitsluiting van het recht op de materiële hulp in een LOI, voor een maximale duur van een maand;
9. de definitieve uitsluiting van het recht op de materiële hulp in een LOI.
C. Beroep
Een beroep tegen een sanctie of een medische beslissing kan gericht worden tot de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, Lazarusbron 1 te 9990 Maldegem.
D. Meldingen en klachten
Onze medewerkers doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je tevreden bent. Het OCMW vindt een goede dienstverlening belangrijk. Toch kan het gebeuren dat je niet tevreden bent over de werkwijze van de dienst, de afhandeling van een bepaalde kwestie of over onze dienstverlening. Indien dit zo is, worden wij hierover graag op de hoogte gebracht, zodat wij onze dienstverlening kunnen verbeteren. Je kan ons dit laten weten door het formuleren van een melding of een klacht. De informatiebrochure kunt u terugvinden in de wachtzaal van het LOI.
Indien u nog vragen heeft met betrekking tot dit huishoudelijk reglement of de rechten die u geniet tijdens uw verblijf in het LOI, kunt u steeds terecht bij uw maatschappelijk werk(st)er.
De persoonsgegevens ingevuld in dit formulier worden in ons klantenbestand opgenomen. Dit is uitsluitend om je op de hoogte te houden. Je kan jouw gegevens steeds opvragen, corrigeren of laten schrappen, overeenkomstig de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees parlement en de raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming).
Gemeente/OCMW Maldegem hecht veel waarde aan de bescherming van je persoonsgegevens en je recht op privacy. Lees ons privacybeleid op www.maldegem.be/privacy.
Voor het OCMW,
Koen Cromheecke
Diensthoofd Burger en Welzijn
Handtekening van de maatschappelijk werk(st)er
Datum: ______________________________
Ik, ondergetekende, ____________________________________, bevestig kennis te hebben genomen en een kopie te hebben ontvangen van dit huishoudelijk reglement, dat werd toegelicht in een taal die ik begrijp.
Handtekening van de bewoner(s):
Artikel 2:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het huishoudelijk reglement aangaande het Lokaal Opvanginitiatief (LOI) - transitie als volgt vast:
HUISHOUDELIJK REGLEMENT
1. Voorwaarden en begeleiding verblijf in een LOI
Dit Lokaal Opvanginitiatief wordt georganiseerd en ter beschikking gesteld door het OCMW Maldegem in samenwerking met Fedasil (Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers – www.fedasil.be).
U werd toegewezen aan een LOI in het kader van een overgang van materiële hulp naar financiële steun. Tijdens het beperkte verblijf in ons LOI zal de verwachting hoofdzakelijk zijn dat u zeer intensief op zoek gaat naar huisvesting.
De zoektocht naar huisvesting is uw eigen verantwoordelijkheid. Uw maatschappelijk werk(st)er kan u hierin echter wel ondersteunen door bijvoorbeeld contact op te nemen met verhuurders die u aangebracht heeft. U dient minimaal twee keer per week langs te komen met bewijzen van uw zoektocht naar huisvesting.
Over de regels met betrekking tot de termijn van uw verblijf, zal uw maatschappelijk werk(st)er u informeren via een bijlage van Fedasil.
Tijdens uw verblijf zal u begeleid worden door het team LOI. Dit team heeft de opdracht gekregen u op te vangen en in te staan voor opvolging en psychologische, medische en sociale begeleiding met respect voor de menselijke waardigheid. We houden ons aan het beroepsgeheim en de deontologische code van de maatschappelijk werk(st)ers. Het LOI garandeert u een effectieve toegang tot de sociale dienst. U kan elke voormiddag langskomen bij uw maatschappelijk werk(st)er van 8u30 tot 11u30. In de namiddag wordt er enkel op afspraak gewerkt.
Tijdens uw verblijf verwachten we dat u respect toont voor alle personen en alle personeelsleden met wie u in contact komt, alsook voor al het materiaal dat u ter beschikking krijgt.
Gelieve dit reglement aandachtig te lezen en te ondertekenen. Uw handtekening geldt als bewijs dat u kennis heeft genomen van het document. Indien u een punt van dit reglement niet begrijpt, aarzel niet om hierover te spreken met de maatschappelijk werk(st)ers van de LOI-dienst.
Alle leden van het OCMW heten u welkom en verwachten een perfecte samenwerking van u.
Uw maatschappelijk werkster als referentiepersoon: __________________________________________
Lazarusbron 1, 9990 Maldegem
Telefoon 050 / 72 72 _____
Permanenties: ..................., in de namiddag op AFSPRAAK.
Bij afwezigheid kun u contact opnemen met ______________________________________________ op het nummer 050 / 72 72 _____.
2. Administratief
Fedasil heeft de OCMW's de opdracht gegeven om personen met een verblijfsrecht van meer dan drie maanden te ondersteunen in de overgang van hun materiële steun naar hun financiële steun. De regels omtrent verblijf en eventueel verlenging van verblijf worden volledig vastgelegd door Fedasil. Uw maatschappelijk werk(st)er kan een eventuele aanvraag verlenging indienen en zal dit uit eigen beweging doen indien u intensief zocht naar huisvesting maar deze niet vond. Het resultaat van deze aanvraag is volledig afhankelijk van de beslissing van Fedasil.
Uw maatschappelijk werk(st)er heeft bijgevolg geen enkele beslissingsmacht over uw verder recht op materiële opvang. Hij/zij zal een sociaal dossier bijhouden. U bent verantwoordelijk voor de officiële documenten betreffende uw asielaanvraag en uw verblijf in België.
U kunt een beroep doen op een tolk bij gesprekken die u heeft met uw maatschappelijk werk(st)er. Indien u psychologische, medische, sociale en juridische stappen wilt ondernemen, kunt u beschikken over een tolk, zodat u beter met uw gesprekspartners kan communiceren. Hiervoor dient u de maatschappelijk werk(st)er op voorhand te verwittigen zodat hij/zij alle nodige maatregelen kan nemen. U krijgt toegang tot deze hulpverlening in functie van de mogelijkheden van de tolkendiensten.
3. Opvang - Logement
Momenteel verblijft u in een LOI met meer autonomie, dit betekent dat u meer persoonlijke ruimte heeft, waardoor u zich vrijer en zelfstandiger zult voelen. We vragen om ook volgende regels te respecteren:
- Gemeubelde woning:
Meubels en ander materiaal zijn niet uw eigendom en moeten in de woning blijven. De inrichting van de woning en de kamer mag alleen gewijzigd worden mits toestemming van de maatschappelijk assistent.
Het is verboden om de woning of een kamer onder te verhuren.
- Onderhoud van de woning:
Elke bewoner moet de woning, zowel binnen (privé deel en gemeenschappelijk deel) als buiten, goed onderhouden. Het OCMW controleert dit regelmatig.
Voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes wordt er een wekelijks poetsschema (zie bijlage) gehanteerd, u voert de taak uit die naast uw naam vermeld staat (indien u de Nederlandse taal niet machtig bent, kan u het pictogram in datzelfde kleur raadplegen).
Indien uw taken vier weken na elkaar goed uitgevoerd zijn, ontvangt u een treinticket voor een verplaatsing (heen en terug) naar keuze. Bij aankomst in ons LOI ontvangt u een poetspakket. Een alleenstaande kan na vier maanden een nieuw pakket aanvragen en een familie na drie maanden. Indien er tijdens die periode producten volledig opgebruikt zijn, dient u zelf nieuwe aan te kopen.
- Poetssancties
Eerste inbreuk
Indien uw taken vier weken na elkaar goed uitgevoerd zijn, ontvangt u een treinticket voor een verplaatsing (heen en terug)) naar keuze.
Een eerste inbreuk betekent dat u opnieuw moet starten met vier weken na elkaar uw poetstaak goed uit te voeren vooraleer u recht hebt op een treinticket.
Tweede en derde inbreuk
Eerste inbreuk + vermindering 1/12de van het budget voor kledij.
Vanaf vierde inbreuk
Financiële sanctie (minimum leefgeld).
Bij iedere sanctie wordt het standaardformulier van Fedasil ingevuld en wordt dus bijkomend een formele verwittiging met vermelding in het sociaal verslag gegeven.
Na 3 mondelinge verwittigingen en na het uitschrijven van de 4 opgestelde formele verwittigingen kan een individueel contract opgemaakt worden.
Opmerking: voor tewerkgestelde personen is de financiële sanctie enkel van toepassing indien de bijdrage aan de materiële hulp aan Fedasil niet betaald wordt.
- Nooduitgang:
Het is verboden om voorwerpen te bewaren die in de weg liggen en die de toegang tot de nooddeuren kunnen versperren.
- Recycleren en sorteren:
Net zoals iedere bewoner in onze gemeente moet u afval sorteren in de voorgeschreven vuilniszakken. Ophaalmomenten van deze zakken wordt steeds vermeld op het poetsschema en deze moeten gedeponeerd worden aan de straat. De verantwoordelijke op het poetsschema voor het afval controleert de zakken op correcte inhoud (PMD – karton) en zet de zakken aan de straat. Probeer zo correct mogelijk te sorteren, zoniet wordt het afval niet meegenomen. Huisvuilzakken die niet worden meegenomen, dient u zelf terug binnen te nemen en te hersorteren.
- Veiligheid
Om veiligheidsredenen is het verboden om elektrische toestellen of toestellen op basis van gas te gebruiken die niet geleverd of toegelaten zijn door het OCMW.
Volgende toestellen zijn toegelaten: radio, nachtlamp, gsm-oplader, dvd-speler, laptop (geen vaste PC), haardroger. Deze lijst is niet limitatief. Bij twijfels of een toestel al dan niet toegelaten is, informeer bij uw maatschappelijk werk(st)er.
Brandblussers, noodverlichting en brandkastjes zijn brandbestrijdingsmiddelen. Gelieve ze alleen hiervoor te gebruiken. Branddeuren moeten ook altijd open blijven staan.
- Diefstal
U bent verantwoordelijk voor uw eigen spullen, het OCMW kan in geen geval verantwoordelijk worden gesteld bij eventuele diefstal. Om diefstal te voorkomen, vragen we u om systematisch alle vensters en deuren, alsook de voordeur, op slot te doen wanneer u de woning verlaat. Het is verboden om de kamers van medebewoners te betreden zonder hun toestemming.
- Technische defecten
Elk probleem van technische aard betreffende de veiligheid en hygiëne (verwarming, waterlek, elektriciteit, …) moet zonder uitstel gemeld worden aan het OCMW. Ook alle schade moet onmiddellijk gemeld worden aan het OCMW.
- Wapens, drugs en alcohol zijn verboden in de woning, alsook roken.
- Energie (elektriciteit, verwarming, …) is heel duur in België. We vragen om rationeel om te springen met energie. Gelieve rekening te houden met volgende leefregels:
• Indien u de kamer verlaat, licht uitdoen en televisie uitzetten;
• Gemiddelde temperatuur overdag 18°C en 22°C. ’s Nachts moet de verwarming verlaagd worden in alle kamers;
• In de zomer wordt de verwarming uitgezet;
• Overdag moet de verwarming in de slaapkamers en niet-bewoonde kamers verlaagd worden;
• Geen vensters openen terwijl de verwarming aanstaat;
• Geen kamers verwarmen met de kookplaten of met elektrische radiatoren;
• Steeds de deuren sluiten.
- Het is verboden om abonnementen af te sluiten op het adres van het LOI (internet of telefoon).
- In elke woning is er WIFI aanwezig, vraag het netwerk en de code van uw woning aan uw maatschappelijk werk(st)er.
4. Dagelijkse hulp
Het steunbedrag dat u wekelijks wordt uitbetaald, is berekend op basis van de bedragen die Fedasil heeft vastgelegd. Daarnaast omvat het een deel dat bedoeld is voor uitgaven inzake persoonlijke hygiëne en communicatie. Dit bedrag wordt gestort op een sociale bijstandsrekening, die bij uw vertrek kan omgezet worden naar een gewone rekening.
Indien u over een privé-rekening beschikt, gelieve dit te melden en uw rekeningnummer met een kopie van uw bankkaart te bezorgen aan uw maatschappelijk werk(st)er. Voor uw korte tijd in transitie kan u deze rekening verder gebruiken en zal er geen nieuwe rekening geopend worden.
In bijlage vind u een overzicht van de richtbedragen van het leefgeld, vastgelegd door Fedasil.
Om dit leefgeld te ontvangen, dient u wekelijks op het afgesproken moment langs te komen op de LOI-dienst om de lijst voor het leefgeld te tekenen.
Uitzonderlijk kunnen er andere afspraken gemaakt worden met uw maatschappelijk werk(st)er.
Afscheidspremie
Wanneer u bij het tijdig verlaten van ons LOI alle materialen die eigendom zijn van het OCMW in goede staat terug bezorgt, samen met de sleutel, kan na controle door de maatschappelijk werk(st)er een afscheidspremie toegekend worden ten bedrage van een extra week leefgeld per volwassene.
Concreet:
- De kamer is volledig leeg, er zijn geen persoonlijke spullen meer aanwezig (afval, kledij of persoonlijke spullen die u niet meer dienen, werden in de nodige zakken gesorteerd / naar de kledijcontainer gebracht en niet achtergelaten in andere delen van de woning);
- De kamer is volledig gepoetst (ramen zijn gepoetst, bedden zijn opgemaakt, stof is verwijderd, vloer is gedweild);
- Meubilair is in dezelfde staat ontvangen zoals deze werd gegeven (foto);
- Volgende zaken liggen gewassen op de kamer
• een dekbed;
• een dekbedovertrek (2 stuks);
• een hoeslaken (2 stuks);
• een hoofdkussen;
• een kussensloop (2 stuks);
• een matrasbeschermer.
5. Medische hulp
In afwachting van uw aansluiting bij een mutualiteit naar keuze, ontvangt u een medische kaart. Deze kaart is slechts geldig voor twee weken en hiermee kan u naar dokter, tandarts, oogarts, apotheek, …. Bij verval van deze kaart wordt een nieuwe kaart verstrekt (telkens op dinsdag).
Terugbetaling van medicatie is enkel mogelijk wanneer het gaat om voorgeschreven medicatie, erkend door het RIZIV of die voorkomt op de positieve lijst van niet door het RIZIV vergoedbare producten. Elke arts beschikt over deze lijst en is op de hoogte of het OCMW een tussenkomst verleent voor dit product. Indien een product voorgeschreven werd die niet voorkomt op de lijst, dient u dit zelf te betalen bij de apotheek. Een uitzonderlijke terugbetaling kan aangevraagd worden, mits grondige motivatie.
Van zodra uw aansluiting bij een mutualiteit naar keuze in orde is, ontvangt u geen medische kaart meer. U dient dan uw consultatie bij de arts te betalen en u vraagt en ontvangt van uw mutualiteit
een terugbetaling. Uw maatschappelijk werk(st)er kan u ondersteunen in uw administratie naar uw mutualiteit toe.
U kan uw arts ook vragen om een derdebetalersregeling toe te passen. Hierdoor vraagt de arts rechtstreeks aan uw mutualiteit het wettelijk honorarium terug en zal u bij de consultatie een beperkt remgeld betalen.
De dokter zal een medisch dossier opstellen en bewaren. Het is belangrijk, wanneer u vertrouwelijke medische informatie ontving, deze aan uw huisarts over te maken. Hij/zij zal uw dossier verder opvolgen. Ook wanneer u het LOI verlaat, is het belangrijk uw medisch dossier te laten overdragen aan uw nieuwe huisarts.
In noodgevallen kan u gebruik maken van de EHBO-koffer die aanwezig is in elke woning.
Voor hospitalisatiekosten en ambulante medische zorgen in het ziekenhuis (= consultatie bij specialist in het ziekenhuis) verkrijgt u een informatiefiche. Deze fiche moet niet verwisseld worden. Kosten worden rechtstreeks verrekend met de Hulpkas of nadien met uw mutualiteit en oplegkosten worden aan u overgemaakt. Het OCMW kan, afhankelijk van uw situatie en de aard van de kosten, ook een tussenkomst voorzien in deze oplegkosten. U dient zich met de factuur aan te bieden bij uw maatschappelijk werk(st)er.
In het kader van de opsporing van tuberculose (TBC) en poliomyelitis (kinderverlamming), kan uw maatschappelijk werk(st)er u doorverwijzen naar een arts. Dit volgens de instructies omschreven door Fedasil.
Wanneer u tijdens uw verblijf in ons LOI opgenomen wordt in het ziekenhuis, zal het OCMW, voor de dagen tijdens dewelke u in het ziekenhuis verblijft, zes euro inhouden van uw leefgeld. Met de inhouding van dit bedrag worden extra kosten betaald (bv. drank, telefoon, …). Van zodra de factuur vereffend werd, wordt u het resterend bedrag uitbetaald.
Wanneer u moeder wordt tijdens uw verblijf in het LOI, stellen wij een aantal pakketten ter beschikking:
- Voor uw baby ontvangt u een kinderbed met twee lakensets, 4 papflessen, één borstel om de papflessen te reinigen en een handdoek met kapje. Het kinderbed blijft eigendom van het OCMW en hiervoor betaalt u een waarborg die ingehouden wordt van het leefgeld van het kind. Indien u het LOI verlaat, ontvangt u deze waarborg terug.
- Wanneer het kind de leeftijd van vier maanden bereikt, kan u een meegroeistoel verkrijgen, mits betaling van een waarborg, en ontvangt u een bestek en tuimelbeker voor uw kindje. Enkel de meegroeistoel blijft eigendom van het OCMW wanneer u het LOI verlaat.
- Er zal u ook een buggy ter beschikking worden gesteld, mits betaling van een waarborg.
- Luiers en melk zijn zaken die u dient aan te kopen via het leefgeld dat u ontvangt voor uw baby.
- Voor het opvolgen van de gezondheid en de noodzakelijke vaccinaties van uw kind, kan u terecht bij de dienst Kind en Gezin. U kan er terecht voor de opvolging van de groei, gewicht, vaccinaties, vragen, …. Deze informatie over uw kind wordt gebundeld en genoteerd in een schriftje dat aan u overhandigd wordt. Het consultatiebureau van Kind en Gezin in Maldegem bevindt zich in de Mevrouw Courtmanslaan 92. Uw maatschappelijk werk(st)er zal voor u een eerste afspraak maken.
Wat de ten laste name van brillen betreft, worden de regels uit volgend KB in acht genomen: 9 april 2007 – Koninklijk Besluit tot bepaling van de medische hulp en de medische zorgen die niet verzekerd worden aan de begunstigde van de opvang omdat zij manifest niet noodzakelijk blijken te zijn en tot bepaling van de medische hulp en de medische zorgen die tot het dagelijks leven behoren en verzekerd worden aan de begunstigde van de opvang.
- Brillen voor kinderen, voorgeschreven door een oogarts, met uitzondering van bi- of multifocale of gekleurde glazen.
- Brillen voor volwassenen vanaf een refractieafwijking van minstens 1D aan het beste oog, voorgeschreven door een oogarts, met uitzondering van bi- of multifocale of gekleurde glazen.
6. Kinderen, school en opleiding
Kinderen:
In België gelden volgende regels:
- De meerderjarigheid ligt vast op 18 jaar;
- Ouders zijn de enige verantwoordelijken voor hun kinderen;
- Ze moeten toezien op hun veiligheid en opvoeding;
- Ze zijn verantwoordelijk voor de materiële schade die hun kinderen veroorzaken;
- Ze moeten hun schoolbezoek opvolgen;
- In België geldt er leerplicht van 6 tot 18 jaar.
Wanneer u de woning verlaat, vragen we u om uw kinderen niet zonder toezicht achter te laten.
Indien u moeilijkheden heeft om opvang te vinden, neem dan contact op met uw maatschappelijk werk(st)er zodat samen een oplossing gezocht kan worden.
Terugbetalen van de schoolfacturen door het OCMW:
Volledige tussenkomst:
- inschrijvingsgeld;
- schooluitstappen in België;
- verplaatsingskosten in het kader van schooluitstappen;
- schoolboeken, kopies, …;
- verplichte turnkledij op school;
Gedeeltelijke tussenkomst:
- naschoolse activiteiten: deze dienen in principe betaald te worden van het u ter beschikking gestelde budget voor socio-culturele activiteiten
- zwemgerief: worden voor 100% terugbetaald van uw kledijbudget of budget socio-culturele activiteiten;
- kosten voor schoolfeest: deze dienen in principe betaald te worden van het u ter beschikking gestelde budget voor socio-culturele activiteiten.
Geen tussenkomst:
- opvangkosten: geen terugbetaling, bijvoorbeeld over de middag op de school;
- lunch, tussendoortjes en/of schoolmaaltijden: geen terugbetaling;
- privé-lessen of kosten voor bijlessen: op basis van een individuele beslissing, dus via een individuele aanvraag bij uw maatschappelijk werk(st)er;
- schoolmateriaal: geen terugbetaling (mappen, cursusblok, balpen,…).
Volwassenen:
Opleidingen: 100 % terugbetaling voor Nederlandstalige opleidingen. Voor andere opleidingen kunt u een beroep doen op de middelen uit het u ter beschikking gestelde budget voor socio-culturele activiteiten.
- inschrijvingsgeld: de maatschappelijk werk(st)er zal u een attest bezorgen voor de inschrijving, waardoor u vrijgesteld wordt van inschrijvingsgeld.
- fotokopieën en/of huur van boeken van de school: 100 % terugbetaling voor Nederlandse lessen. Voor andere opleidingen kunt u een beroep doen op de middelen uit het u ter beschikking gestelde budget voor socio-culturele activiteiten.
Let op: het maximum plafond van de interventie bedraagt 50 euro voor inschrijvingsgeld, cursus en woordenboeken.
- Opvang van kinderen tijdens een opleiding: volledig indien het om Nederlandse lessen en integratielessen lessen gaat.
- Transportkosten: u beschikt over een gratis De Lijn-abonnement.
Let op: we gaan er van uit dat u de lessen en opleidingen waarvoor een tussenkomst werd toegekend ook regelmatig bijwoont (indien u dit niet doet, kunnen de kosten verbonden aan de inschrijving ingehouden worden van uw leefgeld.
7. Culturele, sociale, sportieve activiteiten
Bij uw aankomst in het LOI wordt door het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst een activiteitenbudget toegekend. Dit activiteitenbudget bedraagt 70 euro. Dit wordt uitbetaald mits het voorleggen van de betalingsbewijzen en op beoordeling van de opportuniteit door de begeleidend maatschappelijk werk(st)er in overleg met de verantwoordelijke van het LOI.
Abonnementen (bv. fitness, cinema, toneel, voetbal, zwemkaarten, …).
Zwemkaarten (zwembad Maldegem) zijn te verkrijgen bij uw maatschappelijk werk(st)er.
8. Kledij
Bij uw aankomst in het LOI wordt door het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst een kledijbudget toegekend. Dit budget bedraagt 70 euro. Voor alleenstaanden bedraagt dit budget 80 euro. Dit wordt uitbetaald op beoordeling van de opportuniteit door de begeleidend maatschappelijk werk(st)er in overleg met de verantwoordelijke van het LOI.
9. Zinvolle activiteiten / vrijwilligerswerk
Begunstigden van de opvang hebben toegang tot zinvolle activiteiten en vrijwilligerswerk, zij hebben hiervoor geen arbeidskaart nodig. Vrijwilligerswerk en zinvolle activiteiten kunnen vanaf 15 jaar.
Een overzicht van de mogelijkheden van zinvolle activiteiten en vrijwilligerswerk in de buurt kan u opvragen bij uw maatschappelijk werk(st)er.
Bij een opstart van vrijwilligerswerk of zinvolle activiteiten, aangeboden door ons LOI, zal een overeenkomst met u opgemaakt worden waarin concreet de werking van de activiteit omschreven staat.
U behoudt uw rechten binnen het LOI bij het uitoefenen van vrijwilligerswerk / zinvolle activiteiten.
U bent verplicht om uw maatschappelijk werk(st)er in te lichten over elke vorm van vrijwilligerswerk.
U kan ook meer informatie over vrijwilligerswerk terugvinden op volgende websites:
- www.succesvolvrijwilligen.be
- www.vlaanderenvrijwilligt.be
- www.vrijwilligerswerk.be
10. Afwezigheid
Iedere bewoner is vrij om in beperkte mate bezoek te ontvangen. Dit kan enkel tussen 8u00 en 22u00. Het OCMW behoudt zich het recht om bepaalde bezoekers niet binnen te laten of hen te verzoeken het LOI te verlaten.
Zowel de bewoners als de bezoekers dienen de privacy en de rust in het LOI te respecteren. Tussen 22u00 en 8u00 wordt rumoer en lawaai vermeden (ook van radio en tv). Bij gebruik van muziekinstrumenten, radio’s en tv’s moet men er voortdurend op bedacht zijn de medebewoners geen hinder te bezorgen.
Bewoners die zonder verwittigen en/of zonder grondige reden gedurende drie opeenvolgende nachten niet in het LOI slapen, verliezen het recht om er nog langer te wonen. Zij kunnen niet meer in het LOI verblijven. Dit geldt voor het ganse gezin als een familielid deze regel niet naleeft.
Wanneer een bewoner elders wenst te overnachten of voor meerdere dagen zijn kamer verlaat, kan dit – enkel in uitzonderlijke gevallen – worden toegestaan na voorafgaande toestemming van de maatschappelijk werk(st)er. De duur en de bedoeling van het verblijf buiten het initiatief dienen te worden bepaald, u dient ook steeds bereikbaar te zijn.
Indien de bewoner langer afwezig is dan de toegestane duur, wordt hij beschouwd als afwezig zonder geldige reden.
Indien noodzakelijk (bv. een gemaakte afspraak van uw maatschappelijk assistent voor een bezichtiging van een woning, studio of appartement, een gemaakte afspraak bij uw advocaat, een wijziging in uw procedure,…) kan gevraagd worden om vervroegd terug te keren uit vakantie.
11. Hulp bij het verlaten van de LOI
Wanneer u het LOI dient te verlaten, zal uw begeleidend maatschappelijk werk(st)er u begeleiden en ondersteunen bij de zoektocht naar een woning en het verlaten van het LOI.
U bent zelf verantwoordelijk om actief op zoek te gaan naar een woning, appartement of studio. Voor de ten laste name van kosten die gepaard gaan met het zoeken naar een woning, wordt op beoordeling van de maatschappelijk werk(st)er en in overleg met de verantwoordelijke van het LOI een besluit genomen. In het kader van uw zoektocht naar huisvesting ontvangt u ook extra treintickets om bezichtigingen mogelijk te maken.
Wat de toekenning betreft van financiële steunen, huurwaarborg, eerste maand huur, …, verwijzen wij naar volgende wetgeving:
• de wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van steun verleend door Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn;
• de organieke wet betreffende de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn van 8 juli 1976;
• de wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van verzoekers om internationale bescherming en bepaalde andere categorieën vreemdelingen.
Uw maatschappelijk werk(st)er zal u begeleiden aan de hand van een informatiemap en helpen bij de administratie die u omtrent uw vertrek in orde moet brengen.
12. Ordemaatregelen – klachten – sancties
A. Ordemaatregelen
Wanneer de veiligheid van medebewoners in het gedrang komt, kan het LOI ingrijpen en een ordemaatregel uitvoeren. Een ordemaatregel kan enkel genomen worden door het bevoegd orgaan van het OCMW.
B. Sancties
Bij ernstige inbreuken op dit reglement, kan u een sanctie opgelegd krijgen door de verantwoordelijke van het LOI. De sanctie houdt rekening met de aard van de inbreuk op de regels van het LOI en de omstandigheden waarin de inbreuk plaats had. De sanctie staat in verhouding tot de inbreuk. De sanctie moet steeds in een schriftelijke beslissing worden meegedeeld en kan alleen genomen worden in geval van ernstige inbreuk op dit reglement. Ze moet de principes van objectiviteit en onpartijdigheid respecteren. De gemotiveerde beslissing wordt u schriftelijk overhandigd via een door u voor ontvangst te ondertekenen document.
Van iedere bewoner van het LOI wordt verwacht dat hij respect toont voor de medebewoners, omwonenden, burgers en personeelsleden van het OCMW. Geen enkele vorm van agressie, zowel verbaal als fysiek, diefstal, druggebruik, buitensporig alcoholmisbruik, vandalisme, … zal worden getolereerd.
In geval van agressie, diefstal, druggebruik, buitensporig alcoholmisbruik, vandalisme of andere misdrijven zullen er sancties genomen worden. Deze sancties kunnen ontstaan door bijvoorbeeld niet onderhouden van de woning, roken, vrienden laten overnachten,… en kunnen bestaan uit stopzetten van extra’s, bijvoorbeeld treintickets, sociale superette, kledij, activiteiten, vermindering van leefgeld, ….
Voorzien in de opvangwet:
1. de formele verwittiging met vermelding in het sociaal dossier;
2. de tijdelijke uitsluiting van deelname aan de activiteiten georganiseerd door het LOI;
3. de tijdelijke uitsluiting van de mogelijkheid tot het verrichten van betaalde prestaties van gemeenschapsdiensten;
4. de beperking van de toegang tot sommige diensten;
5. de verplichting om taken van algemeen nut te verrichten, waarvan de niet-uitvoering of de gebrekkige uitvoering als een nieuwe overtreding beschouwd kan worden;
6. de tijdelijke opheffing of vermindering van de dagvergoeding, met een maximum termijn van vier weken;
7. de overplaatsing, zonder verwijl, van de begunstigde van de opvang naar een andere LOI;
8. de tijdelijke uitsluiting van het recht op de materiële hulp in een LOI, voor een maximale duur van een maand;
9. de definitieve uitsluiting van het recht op de materiële hulp in een LOI.
C. Beroep
Een beroep tegen een sanctie of een medische beslissing kan gericht worden tot de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, Lazarusbron 1 te 9990 Maldegem.
D. Meldingen en klachten
Onze medewerkers doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je tevreden bent. Het OCMW vindt een goede dienstverlening belangrijk. Toch kan het gebeuren dat je niet tevreden bent over de werkwijze van de dienst, de afhandeling van een bepaalde kwestie of over onze dienstverlening. Indien dit zo is, worden wij hierover graag op de hoogte gebracht, zodat wij onze dienstverlening kunnen verbeteren. Je kan ons dit laten weten door het formuleren van een melding of een klacht. De informatiebrochure kunt u terugvinden in de wachtzaal van het LOI.
Indien u nog vragen heeft met betrekking tot dit huishoudelijk reglement of de rechten die u geniet tijdens uw verblijf in het LOI, kunt u steeds terecht bij uw maatschappelijk werk(st)er.
De persoonsgegevens ingevuld in dit formulier worden in ons klantenbestand opgenomen. Dit is uitsluitend om je op de hoogte te houden. Je kan jouw gegevens steeds opvragen, corrigeren of laten schrappen, overeenkomstig de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees parlement en de raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming).
Gemeente/OCMW Maldegem hecht veel waarde aan de bescherming van je persoonsgegevens en je recht op privacy. Lees ons privacybeleid op www.maldegem.be/privacy.
Voor het OCMW,
Koen Cromheecke
Diensthoofd Burger en Welzijn
Handtekening van de maatschappelijk werk(st)er
Datum: ______________________________
Ik, ondergetekende, ____________________________________, bevestig kennis te hebben genomen en een kopie te hebben ontvangen van dit huishoudelijk reglement, dat werd toegelicht in een taal die ik begrijp.
Handtekening van de bewoner(s):
25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Danny Vannevel en Timothy De Groote
Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Tijs Van Vynckt Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Geert De Roo Nicole Maenhout Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Glenn Longeville Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Raf Pauwels Dino Lateste Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Timothy De Groote Christine Verplaetse Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danny Vannevel Rudiger De Smet Henk Deprest Marleen Van den Bussche Wim Swyngedouw Koenraad De Ceuninck Dino Lateste Henk Deprest Rudiger De Smet Peter Van Hecke Jason Van Landschoot Valerie Taeldeman Timothy De Groote Annelies Lammertyn Danny Vannevel Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Nicole Maenhout Raf Pauwels Annuska Van Hoorebeke Boudewijn De Schepper Leandra Decuyper Geert De Roo Marten De Jaeger Christine Verplaetse Marleen Van den Bussche aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 26 06 2019
OPENBARE ZITTING
10. SAMENSTELLING PLAATSELIJK AUDITCOMITÉ
Juridische gronden
•De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
•Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
• Artikel 224 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn een interne audit kunnen organiseren.
• Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 23 juni 2009 waarbij het “charter van de Interne Audit van de OCMW’s van de Welzijnsband Meetjesland” wordt goedgekeurd, het “procesverloop interne audit” wordt goedgekeurd en het interne auditcomité wordt samengesteld uit voorzitter, algemeen directeur (voorheen secretaris) en financieel directeur (voorheen ontvanger).
• Gemeenteraadsbeslissing van 28 juni 2018 waarin bepaald wordt dat de gemeenteraad toetreedt tot de vereniging Audio, het interne auditcharter goedkeurt en een plaatselijk auditcomité opricht, bestaande uit het managementteam aangevuld met de kwaliteitscoördinator.
Feiten
• In het interne auditcharter, dat goedgekeurd is door gemeente- en OCMW-raad, staat het volgende:
◦Elk deelnemend bestuur of lid richt een auditcomité op. De raad stelt het auditcomité samen.
◦Audio beveelt aan dat het comité voor minstens de helft bestaat uit afgevaardigden van het beleidsniveau. Bij voorkeur zetelen de burgemeester, de voorzitter van het bijzonder comité sociale dienst en/of de eerste schepen, de algemeen directeur en de financieel directeur in het comité.
◦Een lid kan externe onafhankelijke personen aanduiden om te zetelen in het auditcomité, als ze kunnen bijdragen tot de verdere verbetering van het beheer van de organisatie.
◦Het auditcomité heeft als opdracht de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn bij te staan in de uitvoering van de verantwoordelijkheid voor het bevorderen van goed (deugdzaam) bestuur en een adequaat risicobeheer. Dit houdt onder meer het toezicht op de onafhankelijkheid en de prestaties van Audio in alsook de opvolging dat de aanbevelingen van de interne audit tot voldoende bijsturing leiden, zodat het organisatiebeheer voldoende sterk wordt uitgebouwd.
Argumentatie
• Aangezien er één kader voor organisatiebeheersing gehanteerd wordt voor OCMW en gemeente samen, is het logisch dat er slechts één gemeenschappelijk auditcomité wordt opgericht.
Besluit
25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Danny Vannevel en Timothy De Groote
Artikel 1:
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn richten een plaatselijk auditcomité op. Het bestaat uit de burgemeester, die het auditcomité voorzit, de voorzitter van het bijzonder comité sociale dienst, de eerste schepen, de algemeen directeur en de financieel directeur. Het auditcomité nodigt de volgende personen uit, die geen stemrecht hebben:
1) de kwaliteitscoördinator, die het secretariaat van het comité op zich neemt;
2) de verantwoordelijke van de administratieve eenheid waarop de agendapunten betrekking hebben.
Het auditcomité kan eveneens personeelsleden uitnodigen in het kader van zijn activiteiten.
Artikel 2:
Het auditcomité is een specifieke commissie met als rol erover te waken dat de interne of externe auditors hun opdrachten in volledige objectiviteit, vrijheid en onafhankelijkheid kunnen uitvoeren. Het auditcomité waakt over de goede uitvoering van de opdrachten van de interne audit. Daarnaast waakt het erover dat elke auditor over de nodige middelen beschikt om zijn opdrachten uit te voeren.
Het auditcomité verstrekt adviezen over organisatiebeheersing aan het college, het vast bureau en de raden en verschaft eveneens de redelijke zekerheid dat de organisatiebeheersing op gepaste en efficiënte wijze gerealiseerd worden.
Artikel 3:
Het auditcomité komt minstens twee keer per jaar bijeen. De voorzitter kan het comité bijeenroepen voor een buitengewone vergadering, op eigen initiatief, op verzoek van een of meerdere leden van het auditcomité of op verzoek van een auditor of een personeelslid. Indien de voorzitter afwezig of verhinderd is, worden zijn functies waargenomen door de eerste schepen.
De voorzitter bepaalt de agenda en gaat na of geen enkele opgeroepen persoon betrokken partij is bij het auditverslag. Indien dit wel zo is, wordt deze uitgesloten van de zitting tijdens dewelke het verslag in kwestie besproken wordt. De agenda, het verslag van de vorige vergadering en de nodige documentatie worden ten laatste vijf volle dagen voor de vergadering aan de leden van het auditcomité overgemaakt.
De beslissingen van het auditcomité worden genomen bij gewone meerderheid van de aanwezige effectieve leden. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend. De effectieve leden moeten in de meerderheid zijn.
De kwaliteitscoördinator stelt van elke vergadering een verslag op, dat wordt goedgekeurd door het auditcomité tijdens de volgende vergadering.
Artikel 4:
Het auditcomité kan alle aanbevelingen formuleren die het in het kader van zijn opdracht noodzakelijk acht. Het auditcomité kan in het bijzonder rechtstreeks tussenkomen in het opleidingsplan, om te garanderen dat er passende opleidingen betreffende organisatiebeheersing worden verstrekt, zowel aan de kwaliteitscoördinator als aan de verantwoordelijken van administratieve eenheden. Het auditcomité keurt een auditplan goed en bepaalt wat de prioritaire opdrachten zijn.
Artikel 5:
Het auditcomité neemt in overleg met de interne auditor kennis van:
• de problemen waarmee de interne auditor bij de uitvoering van zijn opdrachten geconfronteerd werd, inclusief beperkingen op het werkterrein en de toegang tot de noodzakelijke informatie. Het comité stelt aangepaste oplossingen voor. Het auditcomité is bevoegd om alle geschillen te beslechten die betrekking hebben op de opvolging van een aanbeveling van de interne auditor;
• wijzigingen aan de auditplanning en de reden hiervoor;
• het activiteitenverslag betreffende de uitgevoerde opdrachten en de geplande opdrachten, om te bepalen of de interne auditor de nodige middelen en ondersteuning heeft gekregen;
• de belangrijkste aanbevelingen van de interne auditor van het afgelopen jaar en de opvolging die de personeelsleden met een leidinggevende functie hieraan hebben gegeven.
25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Danny Vannevel en Timothy De Groote