Zitting van 30 09 2021
OPENBARE ZITTING
1. TIJDELIJKE AFWEZIGHEID VAN DE VOORZITTER: AKTENAME EN WAARNEMING VAN HET VOORZITTERSCHAP DOOR EEN RAADSLID
Juridische gronden
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikel 69 DLB bepaalt dat de voorzitter van de gemeenteraad van rechtswege de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn is.
• De aktename door de gemeenteraad van heden van de tijdelijke afwezigheid van voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) en de vervanging door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld) als waarnemend voorzitter.
Argumentatie
• De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Besluit
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt akte van het gemeenteraadsbesluit van heden betreffende de tijdelijke afwezigheid van voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) van 29 september tot en met 5 oktober 2021 en de waarneming van het voorzitterschap door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld).
Zitting van 30 09 2021
OPENBARE ZITTING
2. AANSTELLING RAADSLEDEN: AKTENAME
Juridische gronden
• Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 68.
• De beslissing van de gemeenteraad van heden waarbij Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx worden aangesteld als gemeenteraadslid en waarbij de rangorde van de raadsleden opnieuw wordt vastgesteld.
Feiten
• De raad voor maatschappelijk welzijn bestaat uit dezelfde leden als de gemeenteraad en bestaat uit personen van verschillend geslacht;
Besluit
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt akte van de van rechtswege en geldige aanstelling als lid van de raad voor maatschappelijk welzijn, van Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx.
Artikel 2
Hun rangorde in de gemeenteraad geldt eveneens als rangorde in de raad voor maatschappelijk welzijn.
Zitting van 30 09 2021
OPENBARE ZITTING
3. MEDEDELINGEN
Hilde Versluys Annuska Van Hoorebeke Henk Deprest Jason Van Landschoot Valerie Taeldeman Kiran Van Landschoot Wim Swyngedouw Rudiger De Smet Christine Verplaetse Danny Vannevel Nicole Maenhout Peter E. Van Hecke Eva Willems Leandra Decuyper Timothy De Groote Stefaan Heyndrikx Marten De Jaeger Bart Van Hulle Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Anneke Gobeyn Boudewijn De Schepper Dino Lateste Glenn Longeville Hilde Versluys Annuska Van Hoorebeke Henk Deprest Jason Van Landschoot Valerie Taeldeman Kiran Van Landschoot Wim Swyngedouw Rudiger De Smet Christine Verplaetse Danny Vannevel Nicole Maenhout Peter E. Van Hecke Eva Willems Leandra Decuyper Timothy De Groote Stefaan Heyndrikx Marten De Jaeger Bart Van Hulle Annelies Lammertyn Anneke Gobeyn Boudewijn De Schepper Dino Lateste Glenn Longeville Valerie Taeldeman Henk Deprest Glenn Longeville Rudiger De Smet Danny Vannevel Nicole Maenhout Timothy De Groote Annuska Van Hoorebeke Wim Swyngedouw Eva Willems Stefaan Heyndrikx Dino Lateste Peter E. Van Hecke Marten De Jaeger Leandra Decuyper Anneke Gobeyn Christine Verplaetse Boudewijn De Schepper Hilde Versluys Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Bart Van Hulle aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 30 09 2021
OPENBARE ZITTING
4. GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE LIVESTREAMOPNAME VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 24 JUNI 2021
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28, §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.
• Artikel 32 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.
Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.
• Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
• Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.
Feiten
• De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.
• De audiovisuele opname werd gelivestreamd tijdens de zitting van 24 juni 2021 en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad': zie https://web-maldegem.streamovations.be
• Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Besluit
23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en de audiovisuele livestreamopname van de zitting van de raad van 24 juni 2021 goed.
Artikel 2:
De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.
Zitting van 30 09 2021
OPENBARE ZITTING
5. AKTENAME VAN HET ONTSLAG VAN DE VOORZITTER VAN HET BIJZONDER COMITÉ VOOR DE SOCIALE DIENST EN VERKIEZING EN EEDAFLEGGING VAN EEN OPVOLGEND VOORZITTER
Juridische gronden
• Artikel 42, §1, derde lid van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB);
• Artikel 90 en 103 DLB;
Feiten
• Bij brief van 1 september 2021 dient Marleen Van den Bussche haar ontslag in als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst;
• Een akte van voordracht van kandidaat-voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst op naam van Stefaan Heyndrikx werd overhandigd aan de algemeen directeur;
• De algemeen directeur heeft de akte van voordracht van kandidaat-voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst overhandigd aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn;
• De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld dat de akte van voordracht van kandidaat-voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst werd ondertekend door meer dan de helft van de verkozen raadsleden en door een meerderheid van de raadsleden die op dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaat werden verkozen;
• De kandidaat-voorzitter Stefaan Heyndrikx is geen voorzitter of lid van het vast bureau;
• De akte van voordracht van kandidaat-voorzitter maakt geen melding van een einddatum van het mandaat.
Besluit
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt akte van het ontslag van Marleen Van den Bussche als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Artikel 2
De raad neemt akte van de ontvankelijke akte van voordracht van kandidaat-voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Artikel 3
De kandidaat-voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst legt in deze vergadering van de raad voor maatschappelijk welzijn in handen van de voorzitter de volgende decretaal voorziene eed af:
"Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".
Artikel 4
De voorgedragen kandidaat-voorzitter, Stefaan Heyndrikx wordt verkozen verklaard als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst met ingang van heden en zal het mandaat van Marleen Van den Bussche voleindigen.
Artikel 5
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt akte van de eedaflegging van de verkozen verklaarde voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst die tevens als schepen toegevoegd wordt aan het college van burgemeester en schepenen vanaf heden 30 september 2021.
De eedaflegging als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst geldt tevens als eedaflegging voor het mandaat als schepen.
Hilde Versluys Annuska Van Hoorebeke Henk Deprest Jason Van Landschoot Valerie Taeldeman Kiran Van Landschoot Wim Swyngedouw Rudiger De Smet Christine Verplaetse Danny Vannevel Nicole Maenhout Peter E. Van Hecke Eva Willems Leandra Decuyper Timothy De Groote Stefaan Heyndrikx Marten De Jaeger Bart Van Hulle Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Anneke Gobeyn Boudewijn De Schepper Dino Lateste Glenn Longeville Hilde Versluys Annuska Van Hoorebeke Henk Deprest Jason Van Landschoot Valerie Taeldeman Kiran Van Landschoot Wim Swyngedouw Rudiger De Smet Christine Verplaetse Danny Vannevel Nicole Maenhout Peter E. Van Hecke Eva Willems Leandra Decuyper Timothy De Groote Stefaan Heyndrikx Marten De Jaeger Bart Van Hulle Annelies Lammertyn Anneke Gobeyn Boudewijn De Schepper Dino Lateste Glenn Longeville Valerie Taeldeman Hilde Versluys Bart Van Hulle Rudiger De Smet Boudewijn De Schepper Eva Willems Christine Verplaetse Henk Deprest Glenn Longeville Kiran Van Landschoot Annuska Van Hoorebeke Timothy De Groote Stefaan Heyndrikx Marten De Jaeger Anneke Gobeyn Nicole Maenhout Peter E. Van Hecke Jason Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Leandra Decuyper Wim Swyngedouw Dino Lateste aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 30 09 2021
OPENBARE ZITTING
6. PERSONEEL VAN DE GEMEENTE EN HET OCMW - DEONTOLOGISCHE CODE - AANPASSING
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.
• Artikel 161 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn een gezamelijk organogram van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast stellen.
• Artikels 188 tot 193 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de deontologische rechten en plichten van het personeel van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
Feiten
• Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 oktober 2010 houdende voorstel van deontologische code voor het personeel van het OCMW Maldegem
• Beslissing van de gemeenteraad van 23 juni 2016 houdende voorstel van deontologische code voor het gemeentepersoneel
• In zitting van 5 juli 2021 verleende het bijzonder onderhandelingscomité voor het personeel van de gemeente en het OCMW zijn goedkeuring aan het voorstel van aanpassing aan de deontologische code.
Argumentatie
• In het kader van de integratie van de personeelsleden van het voormalige gemeente- en OCMW-bestuur worden de respectieve deontologische codes op elkaar afgestemd.
• Een deontologische code is in eerste instantie een oproep voor een volwassen houding van zowel de werknemer als van de werkgever. Dit houdt in dat bij mogelijke inbreuken eerst gekeken wordt om de betrokken persoon hierop aan te spreken en te bewegen tot een meer integere en loyale houding ten aanzien van de organisatie.
• Vermits een deontologische code nooit exhaustief kan zijn noch rechtstreeks aanleiding kan geven tot een sanctie, is het aangewezen om de krachtlijnen aan te duiden en deze kort te omschrijven.
• De bijhorende informatiebrochure, zoals beslist door de gemeenteraad van 23 juni 2016 wordt behouden. In deze informatie waarin een korte toelichting bij de deontologische code wordt gegeven bevat tevens een niet-exhaustieve lijst van voorbeelden.
• De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Besluit
22 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx
1 onthouding: Dino Lateste
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de deontologische code goed, zoals hierbij voorgesteld:
Deontologische code van het personeel van de gemeente en het OCMW-Maldegem:
1) Wij oefenen ons ambt op een loyale wijze uit.
Loyauteit betekent niet alleen trouw aan én respect voor de democratische instellingen of regelgeving, het betekent eveneens dat een ambtenaar zijn handelingen en activiteiten afstemt op de missie en de visie van onze gemeente, én alles in het werk stelt om de strategische doelstellingen van de organisatie te realiseren.
2) We streven naar een correct handelen bij de uitvoering van onze taak
Ieder personeelslid streeft naar een correcte en efficiënte uitvoering van zijn taak. Correctheid in ons handelen spitst zicht toe op correct omgaan met voorkennis, eerlijk handelen en respect voor de waardigheid van de burger, de ondernemer, collega-werknemer of mandataris.
3) De burger verwacht een klantvriendelijke en professionele dienstverlening
De burger en de ondernemer hebben recht op een klantvriendelijke en professionele dienstverlening. Dit houdt ook in dat een ambtenaar zijn opdracht uitvoert binnen de afgesproken termijn of binnen een termijn die relevant is, mits de burger of ondernemer hiervan op de hoogte te brengen.
4) Binnen het kader van de wet op de openbaarheid van bestuur hebben ambtenaren een spreekrecht en een spreekplicht.
Als ambtenaar oefent u het spreekrecht uit op gereserveerde wijze: uw spreekrecht mag geen afbreuk doen aan de waardigheid van het ambt of het vertrouwen van het publiek in het gemeentebestuur schaden. Deze gereserveerdheid geldt niet alleen wanneer u uw taak als ambtenaar uitoefent, maar ook wanneer u als privaat persoon uw mening te kennen geeft, hetzij mondeling of schriftelijk, hetzij via internet of social media.
U bent er zich steeds van bewust dat spreekrecht verantwoordelijkheden met zich mee brengt, én dat in sommige situaties de geheimhoudingsplicht primeert.
5) Ambtenaren houden zich ook aan de regels omtrent de geheimhoudingsplicht, het beroepsgeheim en de discretieplicht
Het spreekrecht wordt beperkt door de geheimhoudingsplicht, het beroepsgeheim en de discretieplicht. De geheimhoudingsplicht is ondergeschikt aan de grondwettelijke, wettelijke of decretale bepalingen die het personeelslid tot spreken verplichten.
6) Ambtenaren stellen zich steeds op in het belang van de gemeente en werken actief mee aan de realisatie van haar maatschappelijke opdrachten en doelstellingen
Als ambtenaar getuigt u van voldoende inzet, discipline en initiatief. U maakt hiervoor op een efficiënte wijze gebruik van de ter beschikking gestelde middelen om tot een maximaal effect te komen bij de strategische en operationele doelstellingen.
7) Ambtenaren stimuleren een ethisch en integer gedrag.
Integriteit is een stimulerende en positieve benadering van het ethisch gedrag en uit zich in de persoonlijke houding en gedragingen van elke ambtenaar.
Enerzijds moet het bestuur ervoor zorgen dat integriteitsschendingen voorkomen worden , omdat deze het vertrouwen van de burger in de overheid aantasten, anderzijds moet het bestuur op basis van een goed uitgebouwd integriteitsbeleid zijn werknemers ofwel ondersteunen ofwel ondersteuning bieden in het omgaan met de hen opgelegde taken en beslissingsruimte.
8) Ambtenaren voeren de opdrachten uit op een zorgvuldige wijze.
U toont hierbij initiatief, neemt verantwoordelijkheid en gaat met kennis van zaken te werk.
De plicht tot zorgvuldigheid uit zich op het vlak van
• het naleven van de richtlijnen
• het gebruik van de arbeidstijd
• het gebruik van overheidseigendommen, inclusief het gemeentelijk patrimonium
Artikel 2:
Deze goedgekeurde deontologische code zal als bijlage worden opgenomen in het arbeidsreglement, ter vervanging van de vroegere deontologische code.
Zitting van 30 09 2021
OPENBARE ZITTING
7. JAARRAPPORT ORGANISATIEBEHEERSING 2020 - AKTENAME
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikel 219 van het Decreet Lokaal Bestuur, waarin bepaald wordt dat de algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan het College van Burgemeester en Schepenen, de Gemeenteraad, de Raad voor Maatschappelijk Welzijn en het Vast Bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.
• Gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2019, waarbij het organisatiebeheerssysteem werd goedgekeurd.
Feiten
• De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.
• Het bijgevoegde rapport beslaat de organisatiebeheersing voor het kalenderjaar 2020.
Tussenkomsten
• door algemeen directeur Koen Cromheecke.
Besluit
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het jaarrapport organisatiebeheersing 2020.
Zitting van 30 09 2021
OPENBARE ZITTING
8. VRAGEN VAN RAADSLEDEN
Juridische gronden
• Artikel 21 juncto artikel 74 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
• Artikel 38, 5°juncto 74 Decreet Lokaal Bestuur:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
• Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen.
• Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau vragen te stellen, zijn opgenomen.
Feiten
• Door de raadsleden werden volgende vragen aan de leden van het vast bureau ingediend:
◦ Er werden geen vragen ingediend.