Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
1. MEDEDELINGEN
Henk Deprest Rudi De Smet Annelies Lammertyn Emma De Smet Anneke Gobeyn Britt Schouppe Kiran Van Landschoot Lut D´Hondt Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Valentijn De Lille Cedric De Smet Danté Basslé Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Koenraad De Ceuninck Patrice Timmerman Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Jason Van Landschoot Dino Lateste Timothy De Groote Maxim Vandemoere Henk Deprest Rudi De Smet Annelies Lammertyn Emma De Smet Anneke Gobeyn Kiran Van Landschoot Lut D´Hondt Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Valentijn De Lille Cedric De Smet Danté Basslé Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Koenraad De Ceuninck Patrice Timmerman Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Jason Van Landschoot Dino Lateste Timothy De Groote Maxim Vandemoere Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Nicole Maenhout Lut D´Hondt Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Maxim Vandemoere Wim Swyngedouw Christiaan Verstrynge Robin Van Kerschaver Marten De Jaeger Jason Van Landschoot Anneke Gobeyn Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Henk Deprest Emma De Smet Patrice Timmerman Cedric De Smet Rudi De Smet Ineke Hebbrecht Leandra Decuyper Danté Basslé Dino Lateste Valentijn De Lille aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
2. GOEDKEUREN NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 27 FEBRUARI 2025
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28, §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.
● Artikel 32 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.
Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.
● Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
● Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.
Feiten
● De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.
● De audiovisuele opname werd gelivestreamd tijdens de zitting van 27 februari 2025 en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad': zie https://web-maldegem.streamovations.be
● Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Besluit
25 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere, Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en audiovisuele opname van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2025 goed.
Artikel 2:
De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.
Henk Deprest Rudi De Smet Annelies Lammertyn Emma De Smet Anneke Gobeyn Britt Schouppe Kiran Van Landschoot Lut D´Hondt Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Valentijn De Lille Cedric De Smet Danté Basslé Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Koenraad De Ceuninck Patrice Timmerman Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Jason Van Landschoot Dino Lateste Timothy De Groote Maxim Vandemoere Henk Deprest Rudi De Smet Annelies Lammertyn Emma De Smet Anneke Gobeyn Kiran Van Landschoot Lut D´Hondt Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Valentijn De Lille Cedric De Smet Danté Basslé Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Koenraad De Ceuninck Patrice Timmerman Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Jason Van Landschoot Dino Lateste Timothy De Groote Maxim Vandemoere Valerie Taeldeman Patrice Timmerman Lut D´Hondt Dino Lateste Jason Van Landschoot Cedric De Smet Danté Basslé Leandra Decuyper Maxim Vandemoere Valentijn De Lille Marten De Jaeger Anneke Gobeyn Kiran Van Landschoot Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Emma De Smet Koenraad De Ceuninck Robin Van Kerschaver Henk Deprest Christiaan Verstrynge Timothy De Groote Peter Van Hecke Ineke Hebbrecht Rudi De Smet Annelies Lammertyn aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
3. HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE MINDERMOBIELENCENTRALE - VASTSTELLING GEWIJZIGD REGLEMENT
Juridische gronden
● Artikel 1 van de Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, dat bepaalt dat elke persoon recht heeft op maatschappelijke dienstverlening Deze heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid;
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 2, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB) dat bepaalt dat de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden verzekeren;
● Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.
● Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
● Artikel 77, laatste lid van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vaststelt. Die kunnen betrekking hebben op het beleid, de retributies en het inwendige bestuur van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
● Beslissing van het Vast Bureau in zitting van 11 februari 2025 tot het afsluiten van een overeenkomst dienstverlening Mobitwin met Mpact vzw en aankoop van een planningsprogramma voor de MMC (Mindermobielencentrale).
Feiten
● Bij beslissing van het Vast Bureau van 11 februari 2025 werd een "overeenkomst dienstverlening Mobitwin" afgesloten met Mpact vzw.
● Via deze samenwerking kan gebruik gemaakt worden van de planningsmodule Mobitwin, specifiek ontworpen voor de organisatie van vervoer door vrijwilligers van personen met een behoeftigheid.
● Naar aanleiding van de samenwerking met Mpact dient het huishoudelijk reglement van de mindermobielencentrale op een aantal punten aangepast te worden.
● Tevens wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal andere zaken in het reglement aan te passen aan de huidige situatie.
Argumentatie
● De verwijzingen naar de juridische gronden , feiten en argumentatie worden uit de tekst van het reglement gehaald zoals dat op de website gepubliceerd wordt. Dit moet de leesbaarheid bevorderen.
● Artikel 1 wordt aangepast omwille van het invoeren van een inkomensvoorwaarde. Gebruikers mogen geen inkomen hebben dat hoger ligt dan tweemaal het leefloon. In het huidige reglement gelden geen inkomensvoorwaarden.
● Voor gebruikers die reeds ingeschreven zijn voor 2025 en niet zouden voldoen aan deze inkomensvoorwaarde, geldt een overgangsmaatregel tot 31 december 2025.
● Er is niet te achterhalen voor hoeveel personen, die reeds lid zijn of werden voor het jaar 2025, deze wijziging een impact zal hebben. Aangezien er in het huidig reglement geen inkomensvoorwaarde wordt gesteld, wordt hier bij aanvragen tot lidmaatschap tot op heden ook geen informatie over gevraagd. Momenteel zijn er 172 gebruikers ingeschreven bij de Mindermobielencentrale. 19 daarvan sloten nieuw aan sinds 1 januari 2025. 107 gebruikers genieten een verhoogde tegemoetkoming.
● Er worden ook voorwaarden ingelast inzake vervoer van minderjarigen, begeleiders, vervoer van goederen,....
● In artikel 3 wordt de laatste alinea geschrapt. Het criterium al dan niet rechthebbende op een verhoogde tegemoetkoming wordt geschrapt.
● In artikel 4 wordt de link naar de gemeentelijke website toegevoegd. De link naar Vlaanderen wordt dan weer geschrapt (niet langer geldig).
● Er wordt tevens gespecificeerd dat met "woonzorgcentrum" bedoeld wordt "WZC Warmhof"
● Eveneens in artikel 4 wordt een beperking ingevoerd wat betreft de wachttijd van de chauffeur / vrijwilliger. De wachttijd is beperkt tot maximaal 2 uur.
● De vergoeding voor niet-tijdig annuleren wordt opgetrokken van € 2 naar € 10.
● In artikel 5 wordt toegevoegd dat er geen huisdieren worden vervoerd.
● In artikel 7 wordt een nultolerantie ingevoerd voor alcoholconsumptie en gebruik van verdovende middelen bij de chauffeurs.
● In artikel 7 wordt ook een laatste lid toegevoegd met betrekking tot de beteugeling van discriminerend en/of racistisch gedrag en / of uitspraken en respectloos gedrag.
● In artikel 8 wordt een bepaling opgenomen waarbij de gebruiker gevraagd wordt om tijdig klaar te staan voor de chauffeur. Ook een verbodsbepaling met betrekking tot vervoer van familieleden tot en met de 2de graad wordt ingelast.
● In artikel 11 wordt de mogelijkheid voorzien om een klacht per mail in te dienen.
● Het hernieuwd reglement gaat in op 1 april 2025.
● De algemeen directeur herinnert aan de wettelijke en feitelijke bepalingen.
Tussenkomsten
● door schepen Valerie Taeldeman (cd&v)
● door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld - De Merlaan)
Besluit
25 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere, Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
Enig artikel:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het huishoudelijk reglement van de mindermobielencentrale goed als volgt :
Huishoudelijk reglement van de mindermobielencentrale
Artikel 1. Doelgroep
De mindermobielencentrale van Maldegem is er voor alle personen (gedomicilieerd in groot-Maldegem), die door een beperkte mobiliteit geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoersaanbod, met uitsluiting van ziekenvervoer, en die verblijven in het gebied dat door de vervoersdienst in kwestie bediend wordt. Dit grondgebied wordt afgebakend door de gemeentegrenzen van groot-Maldegem.
De vervoersdienst wordt enkel ingezet waar het geregeld vervoer onvoldoende is aangepast aan de noden van de persoon in kwestie.
Gebruikers van de mindermobielencentrale hebben een netto-inkomen dat niet hoger ligt dan tweemaal het leefloon.
Minderjarigen moeten vergezeld worden door een ouder of voogd. Voor kinderen kleiner dan 135 cm dient de gebruiker zelf voor een reglementair kinderzitje te zorgen.
Gebruikers kunnen kosteloos een begeleider meenemen op voorwaarde dat dit op voorhand werd doorgegeven aan de centrale.
De mindermobielencentrale vervoert geen goederen, met uitzondering van boodschappen en medisch hulpmateriaal.
De mindermobielencentrale is geen ziekenwagendienst. Voor ritten van medische aard verwijzen we door naar ziekenvervoer, ambulancevervoer of het aanbod bij de ziekenfondsen.
In geval van misbruik van de dienst kan het OCMW Maldegem ten allen tijde bepaalde gebruikers weigeren.
Artikel 2. Opdracht
De mindermobielencentrale wil op tijdelijke basis de vervoersvraag opvangen van een brede groep van mindermobiele personen, tot wanneer het regulier netwerk maximaal toegankelijk is. Afhankelijk van de regionale tekorten in het openbare aanbod worden:
complementair aan dit aanbod, overbruggingstrajecten verzorgd (aansluitingen tussen netten);
daar waar nodig deur-aan-deur-trajecten aangeboden;
op permanente basis de vervoersvraag opgevangen van personen met een ernstige handicap, supplementair aan het reguliere aanbod.
Artikel 3. Beschikbaarheid
De dienstverlening wordt elke werkdag verzekerd, van 08.00 uur tot 20.00 uur, en uitzonderlijk op zaterdagen, zon- en feestdagen, op voorwaarde dat een chauffeur/vrijwilliger gevonden wordt voor het gevraagde traject.
Een rit dient aangevraagd te worden elke werkdag in de namiddag tussen 13.30 uur en 17.00
uur. Dit kan telefonisch via het nummer 050 40 39 35, via mail mmc@maldegem.be of via kantoorbezoek (Mevr. Courtmanslaan 92, 9990 Maldegem).
Ritten moeten minimaal twee werkdagen vooraf aangevraagd worden via de centrale: wie op maandag vervoer wenst, dient dit ten allerlaatste de voorafgaande donderdag aan te vragen, vervoer op dinsdag aanvragen op vrijdag, …. Een rit die te laat wordt aangevraagd kan dus niet doorgaan.
Voor elke rit blijft de afstand heen en terug beperkt tot maximaal 80 kilometer.
Artikel 4. Tarieven en berekeningswijze
Er wordt een jaarlijks lidgeld aangerekend, dit is inclusief een aanvullende verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA).
Voor leden die zich aansluiten tijdens het tweede semester geldt 50% van het jaarlijkse lidgeld.
De tarieven worden geïndexeerd als volgt: de basistarieven zijn verbonden aan het gezondheidsindexcijfer van oktober 2018 (= aanvangsindex) en worden jaarlijks op 1 januari door het college van burgemeester en schepenen aangepast aan het gezondheidsindexcijfer van oktober ervoor (= nieuwe index), volgens formule:
basisbedrag x nieuwe index = nieuw bedrag aanvangsindex
Het nieuwe bedrag (bekomen na indexatie) wordt afgerond als volgt:
Van € 0 tot € 0,99: op dichtste veelvoud van € 0,05;
Van € 1 tot € 19,99: op dichtste veelvoud van € 0,50;
Vanaf € 20: op dichtste veelvoud van € 1.
Als twee veelvouden even dicht liggen, wordt het bedrag afgerond naar boven.
De huidige bedragen zijn terug te vinden in de tarieflijst op de gemeentelijke website (www.maldegem.be/mindermobielencentrale).
Het bedrag van de kilometervergoeding is gelijk aan de kilometervergoeding bepaald door de Vlaamse Overheid. De huidige bedragen zijn terug te vinden in de tarieflijst op de gemeentelijke website.
Het minimum te betalen bedrag bedraagt € 2.
De afstand wordt bepaald aan de hand van de kilometerteller van de wagen.
Elke begonnen kilometer wordt als een gereden kilometer aangerekend. Ook gereden kilometers met een leeg voertuig worden aangerekend (bijvoorbeeld als men iemand moet gaan ophalen).
Bij gebruik van het door het OCMW Maldegem ter beschikking gestelde voertuig, wordt de afstand gerekend vanaf en tot de administratieve zetel van het OCMW Maldegem.
Wachttijden worden aangerekend à rato van € 1,25 per begonnen halfuur en zijn beperkt tot maximaal 2 uur. Is de wachttijd langer dan 2 uur, dan wordt dit gezien als 2 aparte ritten en blijft de chauffeur niet ter plaatse wachten.
Parkeerkosten zijn ten laste van de gebruiker.
Wanneer verschillende gebruikers samen worden vervoerd naar verschillende bestemmingen, betaalt de gebruiker enkel de afstand van de rechtstreekse eigen rit; voor gemeenschappelijke trajecten worden de kosten pro rata verdeeld.
Wie tijdig annuleert, is geen vergoeding verschuldigd. De termijn voor annulering wordt bepaald op minimaal 12 uur. Bij niet-tijdige annulering wordt een vergoeding aangerekend van € 10.
Vrijwilligers die met wagens van het OCMW rijden krijgen een forfaitaire onkostenvergoeding, zijnde de vrijwilligersvergoeding.
Vrijwilligers die met eigen wagen rijden hebben de keuze :
of ze ontvangen de reële onkostenvergoeding nl. de parkeervergoeding, parkeerticket,…
of ze ontvangen de forfaitaire onkostenvergoeding en km-vergoeding volgens de opgelegde tarieven per kilometer.
Er kan slechts voor 1 optie gekozen worden.
Chauffeurs die met hun eigen wagen rijden worden maandelijks vergoed volgens de gekozen optie.
Chauffeurs die met wagens van het OCMW rijden krijgen een maandelijkse uitbetaling van hun vrijwilligersvergoeding.
Wat het vervoer van bewoners van het WZC Warmhof betreft, worden de bijdragen vereffend via de administratie van het OCMW Maldegem.
Artikel 5. Voertuigen
Chauffeurs/vrijwilligers kunnen gebruik maken van de eigen wagen. Het gebruik van het door het OCMW Maldegem ter beschikking gestelde voertuig wordt in alle geval gestimuleerd. Voor vervoer van rolstoelpatiënten moet in alle geval gebruik gemaakt worden van het voertuig ter beschikking gesteld door het OCMW Maldegem.
Er worden geen huisdieren vervoerd via de mindermobielencentrale (noch in eigen wagens, noch in wagens die ter beschikking gesteld worden van het Lokaal Bestuur van Maldegem).
Artikel 6. Verzekeringen
Het OCMW Maldegem sluit voor de aangesloten chauffeurs/vrijwilligers een aanvullende omniumverzekering en verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af. Deze verzekering geldt enkel voor de ritten aangevraagd en vermeld in het rittenboek. De premiebijdragen voor deze verzekeringen zijn ten laste van het OCMW Maldegem.
Het OCMW Maldegem sluit voor de gebruikers eveneens een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en voor de chauffeurs/vrijwilligers een verzekering lichamelijk letsel af. De premie wordt verrekend via de jaarlijks te betalen bijdrage.
De chauffeur/vrijwilliger moet de eigen verzekeringsmaatschappij op de hoogte brengen van het feit dat hij/zij participeert aan de mindermobielencentrale.
Artikel 7. Formaliteiten
Voor elke chauffeur/vrijwilliger die zich aanmeldt, wordt een inlichtingenfiche opgemaakt.
Het OCMW Maldegem registreert voor elke chauffeur/vrijwilliger de uitbetaalde vergoedingen en/of
onkostenvergoedingen op maandbasis.
Voor iedereen die beroep wenst te doen op de mindermobielencentrale, wordt eveneens een
inlichtingenfiche opgemaakt.
Het OCMW Maldegem verzorgt het administratieve luik:
● praktische afspraken en organisatie,
● vorming en begeleiding chauffeurs/vrijwilligers,
● bemanning centrale.
Bewoners van het WZC Warmhof worden als bevoorrechte gebruikers van de mindermobielencentrale beschouwd. De te betalen bijdrage wordt voor deze groep verrekend via de factuur verblijfskosten bij een eerste beroep op de mindermobielencentrale. Bij nieuwe opnames moeten kandidaat-bewoners
uitdrukkelijk hun keuze om al dan niet aan te sluiten kenbaar maken.
Er is een nultolerantie voor alcoholconsumptie en gebruik van verdovende middelen bij de chauffeurs
tijdens het uitvoeren van ritten voor de mindermobielencentrale.
Bij vermoeden van gebruik wordt de vrijwilliger uit veiligheidsoverwegingen de rit ontzegd. Bij herhaling van
deze feiten, zal de samenwerking per direct stopgezet worden.
De mindermobielencentrale tolereert geen discriminerend en/of racistisch gedrag en/of uitspraken. Er wordt geen onderscheid gemaakt op basis van gender, huidskleur, nationaliteit, politieke voorkeur, seksuele geaardheid, leeftijd, religie, …
Alle communicatie verloopt op een beleefde en respectvolle manier. Stemverheffing en/of onbeleefd en/of respectloos gedrag wordt niet getolereerd.
Bij inbreuken kan overgegaan worden tot stopzetting van de dienstverlening.
Artikel 8. Baas in eigen wagen
Het vrijwillige karakter van deze inzet houdt ook in dat de chauffeur/vrijwilliger baas is in eigen wagen. Dit betekent dat de chauffeurs/vrijwilligers altijd een aanvraag mogen weigeren. Zij hebben ook het recht een rit te staken wanneer er zich iets voordoet dat niet gepland was. Voorbeelden:
● Wanneer een gebruiker een andere of meerdere bestemmingen kiest dan oorspronkelijk werd afgesproken.
● Wanneer één persoon een afspraak heeft gemaakt en op het moment zelf nog twee andere mensen wil meenemen.
Boetes, opgelopen tijdens vervoer voor de mindermobielencentrale, zijn ten laste van de chauffeur/vrijwilliger, ook bij gebruik van het door het OCMW Maldegem ter beschikking gestelde voertuig.
De gebruiker staat vertrekkensklaar op het afgesproken uur en laat de chauffeur niet onnodig wachten.
Chauffeurs mogen geen familie tot en met de 2de graad vervoeren.
Artikel 9. Medisch onderzoek
De chauffeurs/vrijwilligers ondergaan één maal per jaar, op kosten van het OCMW Maldegem, een medisch onderzoek.
Artikel 10. Vergoedingen
De vergoedingen die chauffeurs/vrijwilligers ontvangen per gereden kilometer met de eigen wagen worden beschouwd als een onkostenvergoeding. De uitbetaalde vergoedingen worden geregistreerd door het OCMW Maldegem.
Artikel 11. Meldingen en klachten
Onze medewerkers doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je tevreden bent. Het OCMW Maldegem vindt een goede dienstverlening belangrijk. Toch kan het gebeuren dat je niet tevreden bent over de werkwijze van de dienst, de afhandeling van een bepaalde kwestie of over onze dienstverlening. Indien dit zo is , worden wij hierover graag op de hoogte gebracht , zodat wij onze dienstverlening kunnen verbeteren. Je kan ons dit laten weten door het formuleren van een melding of een klacht.
Melding:
Een melding is een uiting van ontevredenheid of ongenoegen dat er op een of andere manier iets niet liep zoals het hoort in verband met de hulp- en dienstverlening of in de wijze waarop je behandeld werd. Je hebt een negatief gevoel ten opzichte van de hulp- en dienstverlening. Je wenst echter geen officiële klacht in te dienen.
Een melding kan worden doorgegeven aan het betrokken diensthoofd en wordt door het diensthoofd verder behandeld. Kan er geen passende oplossing gevonden worden, dan kan je alsnog een klacht indienen.
Klacht:
Een klacht is een heel erg duidelijke uiting van ontevredenheid over het OCMW Maldegem of over het hulp- en dienstverleningsaanbod van het OCMW Maldegem dat als onjuist of onvoldoende wordt ervaren.
Een klacht kan gaan over:
● een foute handeling of prestatie:
● de behandelingswijze (bv. ik werd verkeerd behandeld),
● een termijn (bv. ik wacht nu al maanden op een beslissing),
● een beslissing (bv. de beslissing is niet gemotiveerd);
● het afwijken van de vastgelegde of gebruikelijke werkwijze;
● het niet uitvoeren van een handeling of een prestatie.
Een klacht doorloopt een vastgelegde procedure en moet aan bepaalde voorwaarden voldoen met betrekking tot ontvankelijkheid en gegrondheid. Een klacht wordt in volledige onafhankelijkheid beoordeeld door de klachtenambtenaar van de gemeente Maldegem. Mondelinge en anonieme klachten worden niet behandeld volgens deze procedure. Alle klachten worden geregistreerd in een centraal klachtenregistratiesysteem.
Een klacht kan je indienen:
● online via het meldpunt op de website van de gemeente Maldegem
● Via mail: klachtenambtenaar@maldegem.be
● via brief: t.a.v. de klachtenambtenaar, Gemeentebestuur Maldegem, Marktstraat 7, 9990 Maldegem;
● mondeling: een medewerker kan helpen om een klachtenformulier in te vullen.
Je kan het volledige klachtenreglement opvragen bij de gemeente of het OCMW Maldegem of raadplegen op de website. Je kan zeker ook meer informatie vragen aan één van onze medewerkers.
De klachtenambtenaar kan je bereiken:
● e-mail: klachtenambtenaar@maldegem.be;
● telefonisch: 050 72 89 30;
● per brief: t.a.v. de klachtenambtenaar, Gemeentebestuur Maldegem, Marktstraat 7, 9990 Maldegem.
Artikel 12
Dit reglement treedt in werking op 1 april 2025.
Henk Deprest Rudi De Smet Annelies Lammertyn Emma De Smet Anneke Gobeyn Britt Schouppe Kiran Van Landschoot Lut D´Hondt Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Valentijn De Lille Cedric De Smet Danté Basslé Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Koenraad De Ceuninck Patrice Timmerman Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Jason Van Landschoot Dino Lateste Timothy De Groote Maxim Vandemoere Henk Deprest Rudi De Smet Annelies Lammertyn Emma De Smet Anneke Gobeyn Kiran Van Landschoot Lut D´Hondt Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Valentijn De Lille Cedric De Smet Danté Basslé Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Koenraad De Ceuninck Patrice Timmerman Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Jason Van Landschoot Dino Lateste Timothy De Groote Maxim Vandemoere Dino Lateste Marten De Jaeger Emma De Smet Patrice Timmerman Valerie Taeldeman Rudi De Smet Robin Van Kerschaver Leandra Decuyper Timothy De Groote Danté Basslé Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Jason Van Landschoot Maxim Vandemoere Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Peter Van Hecke Valentijn De Lille Ineke Hebbrecht Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Henk Deprest Annelies Lammertyn Nicole Maenhout aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
4. KADEROVEREENKOMST BRUSSEL ONTHAAL VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAAL TOLKEN EN VERTALEN IN BRUSSEL EN VLAANDEREN: GOEDKEURING
Juridische gronden
● Artikel 1 van de Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, dat bepaalt dat elke persoon recht heeft op maatschappelijke dienstverlening Deze heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid;
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 2, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB) dat bepaalt dat de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden verzekeren;
● Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.
● Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
● Decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid.
Feiten
● Er werd reeds een "Kaderovereenkomst voor het gebruik van sociaal tolken en vertalen" afgesloten met het Agentschap Integratie en Inburgering.
● De nieuwe werking van het Agentschap werd voorgelegd in het Vast Bureau van 4 Februari 2020 (zie bijlage).
● De medewerkers van het Lokaal Opvanginitiatief en de Cel Welzijn begeleiden steeds meer bewoners die Kinyarwanda spreken. Heden gaat dit om 8 personen. Het aantal hangt echter af van de toewijzingen vanuit Fedasil.
● Deze cliënten worden verder opgevolgd door de Cel Welzijn in het geval zij in Maldegem blijven wonen. Op heden begeleiden zij 6 personen uit Congo die Kinyarwanda spreken.
● Het Agentschap heeft echter geen tolken ter beschikking die deze taal machtig zijn.
● Het Agentschap heeft daarnaast slechts 1 tolk Tigrinya waardoor het uiterst moeilijk is om deze persoon in te schakelen. Deze taal wordt voornamelijk gesproken door personen afkomstig uit Eritrea. Heden hebben we twee families.
● Vzw Brussel Onthaal heeft tolken Kinyarwanda en Tigrinya ter beschikking.
● Vzw Brussel onthaal is een Brusselse Nederlandstalige sociaal tolk- en vertaaldienst. De vzw beoogt samen met de andere sociaal tolk- en vertaaldiensten in Vlaanderen een behoeftedekkend en kwaliteitsvol aanbod sociaal tolken en vertalen ten behoeve van voorzieningen zoals openbare diensten, Onderwijs, Geestelijke Gezondheidszorg, Gezondheid, ...
● Indien we willen samenwerken met vzw Brussel Onthaal dient er een Kaderovereenkomst afgesloten te worden (zie bijlage).
● Vzw Brussel Onthaal hanteert dezelfde tarieven als het Agentschap Integratie en Inburgering: vanaf 1 januari 2025 worden de tarieven voor de Nederlandstalige gecertificeerde sociaal tolken en vertalers geïndexeerd. Een gecertificeerd sociaal tolk kost voortaan € 59,62 per uur, vertalingen € 0,14 per woord.
Argumentatie
● De communicatie tussen maatschappelijk werker en Loi-bewoner/cliënt is van essentieel belang.
● Onze LOI-bewoners spreken bij aankomst nog onvoldoende Nederlands om tot een goede communicatie te komen waardoor het inschakelen van tolken noodzakelijk is.
● Het is noodzakelijk dat elke cliënt ongeacht zijn afkomst en taal op dezelfde manier begeleid kan worden.
● De inschakeling van de tolkenservice van Brussel Onthaal brengt geen extra uitgave met zich mee aangezien de prijzen dezelfde zijn als die van het Agentschap Inburgering en Integratie.
● Er moet pas betaald worden als er effectief een tolk wordt ingeschakeld.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Financiële weerslag
Budget is toereikend Actienr: GBB-LOI Actie-omschrijving: LOI Budgetbeheerder: LOI/De Clercq Leen | ||||
Alg.rek/beleidscode | MJP 2025 | Saldo bij opmaak nota | Nodig budget bij beslissing | Saldo na beslissing |
0903-00 | 6.200 euro | 6.200 euro | / | / |
Budget is toereikend Actienr: GBB-SOC OCMW Actie-omschrijving: GBB-SOC Budgetbeheerder: De Clercq Leen | |||||
Alg.rek/beleidscode | MJP 2025 | Saldo bij opmaak nota | Nodig budget bij beslissing | Saldo na beslissing | |
616140 | 2.000 euro | 2.200 euro | / | / | |
Besluit
25 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere, Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
Enig artikel:
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met het afsluiten van onderstaande Kaderovereenkomst voor het gebruik van sociaal tolken en vertalen in Brussel en Vlaanderen zoals hierna wordt weergegeven :
KADEROVEREENKOMST VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAAL TOLKEN EN VERTALEN IN BRUSSEL EN VLAANDEREN
Dezesamenwerkingsovereenkomst(de"Samenwerkingsovereenkomst")wordtafgesloten:
TUSSEN:
Hiernade"Dienstverlener"genoemd.
EN:
IngeschrevenindeKruispuntbankvanOndernemingenmetOndernemingsnummer
0212-195-418.
Rechtsgeldigvertegenwoordigddoor:
Mevrouw Britt Schouppe, Algemeen Directeur.
Hiernade"Voorziening"genoemd.
DeDienstverlenerendeVoorzieningwordenhiernaindividueeleen"Partij"engezamenlijkde
"Partijen"genoemd.
PREAMBULE
(A) De Dienstverlener heeft een dienstverlening, inzake gecertificeerd en opgeleid sociaal tolken en sociaal vertalen in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad en aanvullend in Vlaanderen.Dit in het kader van het Decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaams Integratie- en Inburgeringsbeleid (het "Decreet").
(B) DeVoorzieningiseenvoorziening,organisatieofopenbaarbestuurinde zinvanartikel
42vanhetDecreet.
(C) De Voorziening wenst beroep te doen op de Dienstverlener voor het leveren van gecertificeerdeen aanvullend opgeleide sociaal tolken en vertalers voor sociaal tolk- en vertaalopdrachten.
(D) DezeSamenwerkingsovereenkomstbevatdealgemene principes.
(E) Deze Samenwerkingsovereenkomst vervangt alle andere mogelijke overeenkomsten betreffendegecertificeerdenopgeleidsociaaltolkenenvertalentussendeVoorzieningen de Dienstverlener.
WORDTOVEREENGEKOMENALSVOLGT:
Artikel 1 - Gecertificeerd en opgeleid aanbod sociaal tolken en vertalen ingebed in een breder taalbeleid
Een professioneel, kwaliteitsvol uitgebouwd aanbod sociaal tolken en vertalen kan ondersteuning biedenindecommunicatie meteenanderstalig cliënteel. Hetkaneenhulpzijn voor wie het Nederlands (nog) niet (voldoende) beheerst, om de weg te vinden naar deze Voorzieningen.HetbiedtondersteuningaandeVoorzieningenomdekwaliteitvanhetaanbod -ooknaareendiverspubliek-tehandhaven. Maar ookeenaanbodgecertificeerdenopgeleid sociaal tolken envertalenisniethet antwoord opélk communicatieprobleem.DeVoorziening engageertzichbijafsluitenvandezeSamenwerkingsovereenkomsttothetefficiënteneffectief inzetten van aanbod sociaal tolken en vertalen als onderdeel van een ruimer taalbeleid.
Artikel 2 - Omschrijving van de diensten
2.1.DeDienstverlener verstrekt volgende dienstenin het tweetalig Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaanderen:
■ Aanbodsociaaltelefoontolkenmetopgeleidesociaaltolken
■ Aanbodsociaalwebcamtolkenmetgecertificeerdeenopgeleidesociaaltolken
■ aanbodsociaaltolkenterplaatsemetgecertificeerdeenopgeleidesociaaltolken
■ Aanbodsociaalvertalenmetgecertificeerdeenopgeleidevertalers
2.2.De Dienstverlener levert in eerste instantie gecertificeerde en aanvullend opgeleide sociaal tolken en vertalers aan de Voorziening in het kader van hun sociale en administratieve dienstverlening en/of psychosociale ofmedische dienstverlening (Cfr. Het Decreet)
2.3.DeVoorzieningmaghetaanbodsociaaltolkenenvertalennietinzetten bijinterventies met een commercieel, politiek of religieus oogmerk.
2.4.Het gecertificeerd aanbod sociaal tolken en vertalen gebeurt van en naar het Nederlands.
2.5.Hetaanvullend aanbodopgeleidsociaaltolkenenvertalenismeertalig engebeurtvan het Nederlands,hetFrans of het Engels naar devreemde taal en omgekeerd.
Artikel 3 - Duurtijd
3.1.Deze Samenwerkingsovereenkomst gaat in op datum van ondertekening en wordt aangegaan voor onbepaalde duur.
3.2.Elke Partij heeft het recht de Samenwerkingsovereenkomst op elk ogenblik op te zeggen rekening houdend met een opzegperiode van één maand. Deze stopzetting van de Samenwerkingsovereenkomst gebeurt per e-mail met ontvangstbevestiging.
3.3.Elke Partij kan de Samenwerkingsovereenkomst zonder opzegging of vergoeding beëindigen, wanneer uitzonderlijke omstandigheden elke verdere professionele samenwerkingtussendeVoorzieningendeDienstverlenerdefinitiefonmogelijkmaken of wanneer een andere Partij ernstig aan haar verplichtingentekortkomt.
Artikel 4 - Uitvoering
4.1.DeDienstverlenerverbindt zichertoedeinartikel2omschreven dienstentepresteren enzich daartoe naar beste vermogen in tespannen.
4.2.DeVoorzieningrespecteertdealgemenegedragsregelsvooreencorrecteenefficiënte inzet van gecertificeerde en opgeleide sociaal tolken en vertalen, en stelt alles inhet werk omde Dienstverlenertoetelaten de diensten op normale wijzete presteren. De Voorziening zal hierbij het afsprakenkader opgenomen in bijlage 1 (het "Afsprakenkader") en de deontologische code opgenomen in bijlage 2 (de "Deontologische Code") nauwgezet naleven. De Voorziening zal verder haar medewerkers die beroep doen op de dienstverlening op de hoogte brengen van het Afsprakenkader en de Deontologische Code.
4.3.DeVoorziening zalde tolkprestatie steeds valideren. Indien deVoorziening nalaat dit te doen, wordt de tolkprestatie beschouwd als volbracht, en zal deze aan de gecertificeerde/opgeleide sociaal tolk worden vergoed.
4.4.DePartijen verbinden zich er uitdrukkelijk toe om deze Samenwerkingsovereenkomst uit te voeren in overeenstemming met de relevante toepasselijke wetten en normen van welke aard ook.
Artikel 5 - Personeel, aangestelde en onderaannemers
5.1.De Dienstverlener kan voor de uitoefening van de diensten beroep doen op en opdrachten geven aan de door hen geselecteerde en/of aangestelde personen.
5.2.Demet deopdracht belaste personen zullen enkel een overeenkomst hebbenmet de Dienstverlener.Zijzullenopgenerleiwijzekunnenwordenbeschouwd alswerknemers van de Voorziening enhun relatie met de Voorziening zalgeenszins kunnen worden beschouwd als een arbeidsovereenkomst.
5.3.DeDienstverlenerverbindt erzich toe omvoor deuitvoering van de overeengekomen (aanvullende) opdrachten gecertificeerde/opgeleide personen inte zetten.
5.4.DePartijen zullenerzichuitdrukkelijk vanonthouden om ook maar enig gedeelte van het gezag over het personeel van een andere Partij uit te oefenen.
Artikel 6 - Geheimhouding van vertrouwelijke informatie
6.1.Partijen verbinden zich ertoe alle informatie waarvan zij kennis krijgen tijdens de uitvoering van deze Samenwerkingsovereenkomst geheim te houden.
6.2.Alle informatie met betrekking tot de activiteiten van de Partijen, valt onder deze geheimhoudingsverplichting, tenzij deze informatie toegankelijk was voor het publiek ophet ogenblik waarop een Partij deinformatie vernam.
Artikel 7 - Volume van de prestaties
7.1.Partijen maken geenraming vanhetvolume vandedienstendiedeDienstverlenerzal verstrekken aan de Voorziening.
7.2.DeVoorziening doetberoep opdediensten vandeDienstverlenertelkenswanneer dit nodigis.
Artikel 8 - Vergoeding en facturatie
8.1.De Voorziening is de Dienstverlener en vergoeding verschuldigd. Uitzonderingen op deze vergoedingen zijn mogelijk indien hiervoor een beroep kan worden gedaan op een subsidie of andere toelage.
8.2.Voor hetsociaaltolkenterplaatseenwebcamtolkenisereenminimum forfaitvoorhet eerste uur en vanaf het tweede uur is er een bijkomende tolkkost per begonnen kwartier.
Deverplaatsingskosten(enkelvooropdrachtensociaaltolkenterplaatse)vande
sociaal tolk worden vergoed volgens het wettelijk barema voor verplaatsing met auto of fiets. Verplaatsingen met het openbaar vervoer worden vergoed aan de reële kostprijs van het vervoersbewijs.
Voor het telefoontolken is er een minimum forfait voor maximaal 20 minuten. Na 20 minuten wordt een tweede opdracht aangerekend.
8.3.Desociaalvertaler:
Enkelinformatieve documentenzullendoordeDienstverlenerbehandeld worden voor eenvertaling. Devraagnaar eenbeëdigdevertaling vaneendocument wordtdoorde Dienstverlener doorverwezen naar een extern netwerk van beëdigde vertalers:
www.lextra-lingua.bewww.bbvt.be
Dekostprijsvandesociaalvertalingwordtberekendopbasisvandeaangeleverde
brontekst.Indiendeberekeningopbasisvandebrontekstonmogelijkis,zalde berekeninggebeuren op basis van de doeltekst (= vertaling)De vergoedingvoorde vertalingen de revisiewordtberekendper bladzijde (= 400 woorden).
8.4.Allekosteneigenaanhetpresterenvandedienstenzijninbegrepeninde vergoedingen.
8.5.Facturatiesysteemen te volgen procedure wordt geregeld in het Afsprakenkadervan deDienstverlener.
8.6.Devergoedingenzijnterugtevindenopdewebsite:www.sociaalvertaalbureau.be
(voorzieningen)
8.7.Devergoedingvandegecertificeerdesociaaltolk/vertalerwordtomde5jaar geëvalueerd i.f.v. de evolutie van de tarieven in vergelijkbare sectoren.
Artikel9-Annulaties
9.1.Doorde Voorziening
● Voor opdrachten gepland op een werkdag volgend op een werkdag, die worden geannuleerd minder van 24 uur voor het tijdstip van uitvoering, wordt de gereserveerde tijdaangerekend. Indiendesociaal tolkreeds onderweg wasnaarde opdrachten, wordt ook de afgelegde afstand of de kost voor het openbaar vervoer vergoed.
● Vooropdrachtengepland opdeeerstewerkdagnahetweekendofeenfeestdag,dieworden geannuleerd na 16 uur op de laatste werkdag vóór het weekend of de feestdag, wordt de gereserveerde tijd aangerekend. Indien de sociaal tolk reeds onderweg was naar de opdrachten, wordt ook de afgelegde afstand ofde kost voor het openbaar vervoer vergoed.
● Vertalingen die worden geannuleerd nadat de sociaal vertaler de opdracht reeds aanvatte, worden aangerekendà rato van het reeds vertaalde deel.
9.2.DoordeDienstverlenerofde sociaalTolk/Vertaler
● Tolkopdrachten die laattijdig door de Dienstverlener worden geannuleerd kunnen eventueel door eengratistolkprestatie per telefoon (met een maximum van20min.) worden gecompenseerd.
● Deze zelfde compensatieregeling is ook geldig voor opdrachten die minder dan 24 uur voor het tijdstip van uitvoering worden geannuleerd door de sociaal tolk. Frequentie vanannulatie wordt consequent gemonitord enkanaanleiding geventot tijdelijke ofdefinitieve stopzetting van desamenwerkingmet de sociaal tolk.
● Er isgeen compensatieregeling voor een vertaalopdracht die na aanvaarding wordt geannuleerd door de sociaal vertaler. Frequentie van annulatie wordt consequent gemonitord en kan aanleiding geven tot tijdelijke of definitieve stopzetting van samenwerkingmet de sociaal vertaler.
Artikel 10 - Aansprakelijkheid
10.1.Zoals omschreven in artikel 4.1., vormt de verbintenis van de Dienstverlener een inspanningsverbintenis. Deze kan nooit aansprakelijk worden gesteld voor onrechtstreekse schade, gevolgschade of gederfde winst. Hun maximale mogelijke aansprakelijkheid zal steeds beperkt zijn tot de vergoeding uitbetaald aan de Dienstverlener voor de verleende diensten.
Artikel 11 - Toepasselijk recht en bevoegde rechtbank
11.1.Onderhavige KaderovereenkomstisonderworpenaanhetBelgischrecht.
11.2.Elk geschil dat naar aanleiding van de uitvoering of de beëindiging van deze Samenwerkingsovereenkomst tussen partijen ontstaat, behoort tot de uitsluitende bevoegdheid van de Nederlandstalige rechtbanken van Brussel.
OpgemaaktteBrusselop..../...../..........Intweeorigineleexemplaren, waarvanelkePartij verklaarteenorigineeltehebbenontvangen.
VoordeVoorziening,
Mevrouw Britt Schouppe
Algemeen Directeur
Voor BrusselOnthaalvzw,
Robert Pleysier,
VoorzitterBrusselOnthaalvzw
Bijlagen:
1.Afsprakenkadervoorhetgebruikvangecertificeerdenopgeleidsociaaltolkenen vertalen
2.DeontologischeCodebijhetgebruikvangecertificeerdenopgeleidsociaaltolkenen
vertalen
3.Identificatieformuliervoorziening
4.Webcamtolken
Henk Deprest Rudi De Smet Annelies Lammertyn Emma De Smet Anneke Gobeyn Britt Schouppe Kiran Van Landschoot Lut D´Hondt Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Valentijn De Lille Cedric De Smet Danté Basslé Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Koenraad De Ceuninck Patrice Timmerman Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Jason Van Landschoot Dino Lateste Timothy De Groote Maxim Vandemoere Henk Deprest Rudi De Smet Annelies Lammertyn Emma De Smet Anneke Gobeyn Kiran Van Landschoot Lut D´Hondt Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Valentijn De Lille Cedric De Smet Danté Basslé Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Koenraad De Ceuninck Patrice Timmerman Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Jason Van Landschoot Dino Lateste Timothy De Groote Maxim Vandemoere Peter Van Hecke Ineke Hebbrecht Emma De Smet Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Christiaan Verstrynge Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Jason Van Landschoot Rudi De Smet Koenraad De Ceuninck Nicole Maenhout Lut D´Hondt Danté Basslé Dino Lateste Valerie Taeldeman Annelies Lammertyn Kiran Van Landschoot Robin Van Kerschaver Henk Deprest Cedric De Smet Anneke Gobeyn Timothy De Groote Patrice Timmerman Leandra Decuyper aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
5. OPSTART PLATFORM INTRAFAMILIAAL GEWELD MEETJESLAND: GOEDKEURING
Juridische gronden
● Artikel 1 van de Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, dat bepaalt dat elke persoon recht heeft op maatschappelijke dienstverlening Deze heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid;
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 2, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB) dat bepaalt dat de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden verzekeren;
● Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.
● Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
Feiten
● Intrafamiliaal geweld is een complex maatschappelijk probleem dat ernstige gevolgen heeft voor de betrokkenen, zowel op individueel als op collectief niveau. Dit type geweld, dat fysiek, psychologisch, seksueel of economisch kan zijn, komt voor in alle lagen van de bevolking en kent geen geografische of sociale grenzen.
● Ons bestuur nam deel aan het Interstedelijk Platform Intrafamiliaal Geweld (ISP IFG). Leen De Clercq, Hoofdmaatschappelijk Werker, trad op als SPOC (Single Point of Contact = aanspreekpunt) . Via dit platform konden krachten gebundeld worden en werd ingezet op professionalisering van eerstelijnswerkers.
● Dit netwerk bestond uit 15 steden en gemeenten rond Gent.
● Dit platform werd gesubsidieerd vanuit de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Deze middelen liepen echter teneinde in november 2024.
● Vanuit ISP IFG werd een nota "Gecoördineerde holistische interdisciplinaire aanpak IFG" met concrete beleidsaanbevelingen inzake intrafamiliaal geweld ter ondertekening aan alle deelnemende besturen verstuurd (zie bijlage).
● Ook binnen het Meetjesland is Intrafamiliaal geweld geen uitzondering. Uit cijfers van de federale politie kunnen we opmaken dat in 2023 tot 801 gevallen van intrafamiliaal geweld binnen het koppel of tegen nakomelingen zijn geregistreerd als crimineel feit.
● Vanuit de Eerstelijnszone Meetjesland wordt aan de Meetjeslandse besturen de vraag gesteld om deel te nemen aan het Meetjeslands Platform IFG.
Argumentatie
● Er is binnen het Meetjesland nood aan meer samenwerking, kennis- en expertisedeling tussen professionals om de impact van intrafamiliaal geweld voor de burgers te minimaliseren.
● De oprichting van een Meetjeslands Platform IFG als doel heeft om:
*Structurele samenwerkingsverbanden te bevorderen: Lokale partners leren elkaar kennen en de doorverwijzing verbeteren.
*Kennisdeling en informatie-uitwisseling: Ervaringen, best practices, intervisiemogelijkheid en anoniem advies kunnen gedeeld worden.
*Lokale en regionale signalen op te vangen: Er wordt ingespeeld op lokale noden en succesvolle initiatieven worden verbreed naar andere regio’s.
*Ondersteuning bieden aan de lokale SPOC’s: deze zorgen ervoor dat lokale acties goed aansluiten bij de bredere regionale werking.
*Gezamenlijk beleid ontwikkelen: Dit omvat zowel preventieve als curatieve strategieën en gezamenlijke projecten.
● De Zorgraden van de Eerstelijnszone Meetjesland Oost en West zullen fungeren als trekker en coördinator.
● Lokale praktijkwerkers/beleidsmedewerkers zullen fungeren als SPOC's naast vertegenwoordigers van de politie en andere relevante actoren.
Financiële weerslag
De financiering zal in eerste instantie voornamelijk bestaan uit personeelsinzet voor de vergaderingen en acties die voortkomen uit het platform. Er wordt van de lokale besturen voorlopig geen extra budget gevraagd.
Tussenkomsten
● Toelichting door schepen Valerie Taeldeman (cd&v)
Besluit
25 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere, Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de Beleidsaanbeveling in kader van de beëindiging van de subsidie Impulsfonds en gaat ermee akkoord om deel te nemen aan het Meetjeslands Platform Intrafamiliaal Geweld.
Henk Deprest Rudi De Smet Annelies Lammertyn Emma De Smet Anneke Gobeyn Britt Schouppe Kiran Van Landschoot Lut D´Hondt Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Valentijn De Lille Cedric De Smet Danté Basslé Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Koenraad De Ceuninck Patrice Timmerman Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Jason Van Landschoot Dino Lateste Timothy De Groote Maxim Vandemoere Henk Deprest Rudi De Smet Annelies Lammertyn Emma De Smet Anneke Gobeyn Kiran Van Landschoot Lut D´Hondt Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Valentijn De Lille Cedric De Smet Danté Basslé Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Koenraad De Ceuninck Patrice Timmerman Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Jason Van Landschoot Dino Lateste Timothy De Groote Maxim Vandemoere Robin Van Kerschaver Anneke Gobeyn Kiran Van Landschoot Peter Van Hecke Nicole Maenhout Koenraad De Ceuninck Wim Swyngedouw Christiaan Verstrynge Marten De Jaeger Maxim Vandemoere Valerie Taeldeman Annelies Lammertyn Ineke Hebbrecht Rudi De Smet Cedric De Smet Leandra Decuyper Dino Lateste Jason Van Landschoot Timothy De Groote Henk Deprest Emma De Smet Patrice Timmerman Danté Basslé Valentijn De Lille Lut D´Hondt aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
6. DIGIPUNT - SAMENWERKING MET WZC DE KLEITHOEVE: GOEDKEURING
Juridische gronden
● Artikel 1 van de Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, dat bepaalt dat elke persoon recht heeft op maatschappelijke dienstverlening Deze heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid;
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 2, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB) dat bepaalt dat de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden verzekeren;
● Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.
● Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
● Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 februari 2024 tot goedkeuring van het protocol voor de uitvoering van het project "Digitaal voor elke Maldegemnaar" in het kader van het project "E-inclusion for Belgium" van het nationaal plan voor herstel en veerkracht.
Feiten
● Een digipunt is een locatie waar mensen terecht kunnen voor hulp met digitale vragen en problemen. Dit kan variëren van het aanmaken en gebruiken van accounts, het installeren van apps, het zoeken van informatie op internet,... In een digipunt kun je ook terecht voor het volgen van opleidingen en workshops. In het digipunt kun je rekenen op ondersteuning en hulp van digihelpers. De dienstverlening in een digipunt is gratis. Met de digipunten wil het lokaal bestuur de digitale kloof tussen de burgers verkleinen.
● In Maldegem zijn reeds digipunten ingericht in de bibliotheek van Maldegem, in het lokaal dienstencentrum Oud St.Jozef, het OC Kanunnik Andries in Middelburg en het OC De Poermolen in Donk. Recent ging ook een digipunt van start in de lokalen van vzw De Vierklaver in Adegem. Burgers moeten geen afspraak maken. Tijdens de openingsuren kunnen zij gewoon langsgaan bij het digipunt.
● Met de inrichting van digipunten wil het lokaal bestuur Maldegem de vaardigheden van (digitaal) kwetsbare personen verbeteren via individuele begeleiding en collectieve activiteiten.
● Het lokaal bestuur Maldegem streeft binnen het E-inclusiebeleidsplan naar een uitbreiding van de digipunten naar alle deelkernen. Om zoveel mogelijk burgers te bereiken is het aangewezen om minstens één digipunt te voorzien in iedere deelkern. Partnerschappen met externe organisaties kunnen helpen om meer burgers te bereiken.
● WZC De Kleithoeve heeft zich bereid verklaard om samen te werken met het lokaal bestuur Maldegem om in hun lokalen in Kleit een digipunt te organiseren.
● Het lokaal bestuur Maldegem kan gebruik maken van de locatie bij WZC De Kleithoeve, inclusief internet en infrastructuur. Het lokaal bestuur voorziet de vrijwillige digihelper, het ICT-materiaal en zorgt voor de promotie.
Argumentatie
● Om de samenwerking met de externe partner (WZC De Kleithoeve) in goede banen te leiden is het aangewezen om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met betrekking tot de organisatie van het digipunt.
● Inspiratie voor deze overeenkomst werd gehaald bij de lokale besturen van Brugge, Gent en Oostkamp.
● In deze overeenkomst worden afspraken gemaakt omtrent de locatie, de nutsvoorzieningen, toegangsuren, de aanwezigheid van een digihelper, de terbeschikkingstelling van ICT-materiaal, de promotie en bekendmaking van het digipunt,....
● De samenwerkingsovereenkomst loopt van 2 april 2025 tot 31 december 2025. De overeenkomst kan op elk moment in onderlinge overeenstemming worden beëindigd. De overeenkomst kan verlengd worden door een addendum aan de oorspronkelijke overeenkomst toe te voegen.
● Er is een driemaandelijkse evaluatie van de samenwerking voorzien. Een evaluatie ad hoc is steeds mogelijk op vraag van één van de partijen. Naar aanleiding van de evaluaties kan de overeenkomst op elk moment in onderling overleg gewijzigd worden. Deze wijzigingen worden opgenomen in een addendum bij de overeenkomst.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Tussenkomsten
● door schepen Valerie Taeldeman (cd&v)
● door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld - De Merlaan)
Besluit
25 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere, Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst met WZC De Kleithoeve met het oog op het inrichtingen van een digipunt goed als volgt :
Tussen Lokaal Bestuur Maldegem, vertegenwoordigd door dhr. Koenraad De Ceuninck en mevr. Britt Schouppe, respectievelijk burgemeester en algemeen directeur, hierna Lokaal Bestuur Maldegem genoemd,
en
WZC De Kleithoeve, vertegenwoordigd door Ann Peerens, directeur, hierna WZC De Kleithoeve genoemd.
wordt het volgende overeengekomen :
Art. 1 - Het Lokaal Bestuur Maldegem streeft binnen het E-inclusiebeleidsplan naar een uitbreiding van Digipunten naar alle deelkernen. In een Digipunt staan vrijwilligers aangeduid door het Lokaal Bestuur, klaar om burgers te helpen met vragen over het gebruik van een computer, tablet, smartphone,… Zo wil het Lokaal Bestuur ervoor zorgen dat digitale dienstverlening toegankelijk is voor iedereen.
Art. 2 - Een Digipunt is een fysieke locatie waar inwoners terecht kunnen met hun digitale vragen. In een Digipunt kunnen bezoekers terecht met digitale basisvragen zoals een app installeren, instelling van de smartphone aanpassen, een digitaal attest aanvragen, hulp bij email,….. De hulp en begeleiding in een Digipunt is gratis.
Art. 3 - WZC De Kleithoeve stelt het “Activiteitenlokaal” , op de eerste verdieping op de site te Maldegem, Kleitkalseide 124, 9990 Maldegem (Kleit) ter beschikking voor het Digipunt (tafels, stoelen, internet, toilet, elektriciteit). Deze terbeschikkingstelling is gratis en gebeurt uitsluitend in het kader van het Digipunt. De aansluiting en betaling voor nutsvoorzieningen (energie- en andere verbruikskosten) zijn ten laste van WZC De Kleithoeve. Op de locatie is een openbare laptop, een stabiele internetverbinding en een digihelper.
Art. 4 - Het Lokaal Bestuur Maldegem stelt een laptop met de courante software in bruikleen ter beschikking, evenals een kaartlezer. Het Lokaal Bestuur Maldegem staat in voor het onderhoud en de herstelling van het ICT-materiaal. WZC De Kleithoeve verbindt er zich toe de laptop als goed huisvader te gebruiken en in een afgesloten kast of lokaal te bewaren als die niet in gebruik is.
Art. 5 - Het Digipunt is elke eerste woensdag van de maand toegankelijk van 14 tot 16 uur. WZC De Kleithoeve zorgt ervoor dat het “Activiteitenlokaal” op deze ogenblikken opengesteld wordt voor de gebruikers.
Art 6 - Het lokaal Bestuur Maldegem voorziet in vrijwillige digitale helpers en voorziet, behoudens overmacht, in de continuïteit van de aanwezige digihelpers. Er worden telkens een à twee digihelpers ter beschikking gesteld. Het Lokaal Bestuur Maldegem staat in voor de selectie en de opleiding van de digihelpers. Zij ondertekenen een vrijwilligersovereenkomst met het Lokaal Bestuur.
Art 7 - Het lokaal Bestuur Maldegem staat in voor de promotie en bekendmaking van het Digipunt.
Art 8 - Deze samenwerkingsovereenkomst loopt van 2 april 2025 tot 31 december 2025. De overeenkomst kan op elk moment in onderlinge overeenstemming worden beëindigd. De overeenkomst kan verlengd worden door het toevoegen van een addendum aan deze overeenkomst. Er is een driemaandelijkse evaluatie voorzien. Een evaluatie ad hoc is steeds mogelijk op vraag van een van de partijen. Naar aanleiding van de evaluaties kan deze overeenkomst op elk moment in onderling overleg gewijzigd worden. Deze wijzigingen worden opgenomen in een addendum bij deze overeenkomst.
Art 9 - De contactpersoon bij het Lokaal Bestuur Maldegem kan bereikt worden via digitaal@maldegem.be .
Opgemaakt te Maldegem, op ................................, in twee exemplaren, waarvan een voor elke van de partijen.
Het Lokaal Bestuur, |
| WZC De Kleithoeve, |
|
|
|
|
|
|
Britt Schouppe | Koenraad De Ceuninck
| Ann Peerens |
Algemeen directeur | Burgemeester | Directeur |
Henk Deprest Rudi De Smet Annelies Lammertyn Emma De Smet Anneke Gobeyn Britt Schouppe Kiran Van Landschoot Lut D´Hondt Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Valentijn De Lille Cedric De Smet Danté Basslé Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Koenraad De Ceuninck Patrice Timmerman Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Jason Van Landschoot Dino Lateste Timothy De Groote Maxim Vandemoere Henk Deprest Rudi De Smet Annelies Lammertyn Emma De Smet Anneke Gobeyn Kiran Van Landschoot Lut D´Hondt Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Valentijn De Lille Cedric De Smet Danté Basslé Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Koenraad De Ceuninck Patrice Timmerman Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Jason Van Landschoot Dino Lateste Timothy De Groote Maxim Vandemoere Nicole Maenhout Jason Van Landschoot Cedric De Smet Dino Lateste Marten De Jaeger Timothy De Groote Robin Van Kerschaver Christiaan Verstrynge Maxim Vandemoere Patrice Timmerman Ineke Hebbrecht Henk Deprest Lut D´Hondt Leandra Decuyper Annelies Lammertyn Wim Swyngedouw Emma De Smet Kiran Van Landschoot Valerie Taeldeman Koenraad De Ceuninck Rudi De Smet Valentijn De Lille Danté Basslé Peter Van Hecke Anneke Gobeyn aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
7. SAMENWERKING M-ACCENT FIETSATELIER: GOEDKEURING
Juridische gronden
● Artikel 1 van de Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn dat bepaalt dat elke persoon recht heeft op maatschappelijke dienstverlening. Deze heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid;
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;
● Artikel 2, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB) dat bepaalt dat de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden verzekeren;
Feiten
● Het fietsatelier bestaat sinds 2015 en werd opgericht door het LOI om cliënten in te werk te stellen in het kader van zinvolle activiteiten binnen het LOI.
● Het fietsatelier is elke maandag open van 13u tot 17u. Tijdens deze uren is er een vrijwilliger aanwezig in het fietsatelier om herstellingen uit te voeren. Deze vrijwilliger is geen LOI bewoner. Deze vrijwilliger ontvangt per gewerkte namiddag een vrijwilligersvergoeding van € 21,16.
● Een fiets ontlenen kan door het ondertekenen van een contract en het betalen van een waarborg van €25. Wanneer de fiets in goede staat teruggebracht wordt, wordt de waarborg terugbetaald.
● Sinds het ontstaan van het fietsatelier werden er 50 fietsen naar het containerpark gebracht omdat een herstelling niet meer mogelijk was. 23 fietsen zijn gestolen en nooit teruggevonden en 54 fietsen werden ontleend en nooit teruggebracht door de cliënten.
● 29 fietsen staan momenteel in de garage om uitgeleend te worden
● 22% van de fietswaarborgen zijn momenteel niet betaald
● De doelgroep van het fietsatelier is het cliënteel van het OCMW. Zij mogen in het fietsatelier een fiets en fietskar ontlenen of gratis hun eigen fiets of ontleende fiets laten herstellen.
● Aantal ontleende fietsen in januari 2025:
○ 38 damesfietsen
○ 10 herenfietsen
○ 25 kinderfietsen: waarvan 7 aan de Maldegemse scholen
● Aantal fietsen die momenteel in het fietsatelier staan en nog niet verhuurd zijn (incl. alle fietsen zonder zadel, zonder voorwiel, enz. werden hierin meegerekend)
○ 14 damesfietsen
○ 10 herenfietsen
○ 5 kinderfietsen
○ 2 fietskarren
● Momenteel zijn er 66 fietsen verhuurd (scholen niet meegerekend) waarvan 8 fietsen aan het LOI (waaronder 3 kinderfietsen).
● Sinds begin 2024 tot en met januari 2025 zijn er 16 nieuwe verhuurcontracten opgemaakt.
Argumentatie
● Stand van zaken:
○ Wat loopt goed?
■ Sinds 28 oktober 2024 is er een vrijwilliger met ervaring in het herstellen van fietsen aangesteld. Hij werkt ook bij de fietsambassade in Gent en zocht extra vrijwilligerswerk in het kader van fietsherstellingen om zijn planning aan te vullen.
○ Wat loopt minder goed?
■ Momenteel wordt het fietsatelier georganiseerd in 2 garageboxen. De linkse garagebox wordt gebruikt als opslagruimte om herstelde fietsen in te stockeren in afwachting van ontlening. De rechter garagebox wordt gebruikt om al het werkmateriaal te stockeren. Hier worden ook de herstellingen uitgevoerd. De garages zijn kleine koude ruimtes zonder verwarming, zonder ramen. Dit zorgt voor een onaangename werkomgeving voor onze vrijwilliger. Ook is de stockageruimte, om fietsen te stockeren, beperkt (maximaal 20 fietsen).
■ De garageboxen die momenteel als fietsatelier gebruikt worden, zijn eigendom van Zorgbedrijf Meetjesland. Deze werden in erfpacht overgedragen aan het Zorgbedrijf Meetjesland en zijn dus geen bezit van lokaal bestuur Maldegem.
■ Het fietsatelier bestaat sinds 2015 en er is destijds gekomen om fietsen, die gevonden waren door de politie, te herstellen om te ontlenen. Sindsdien zijn er nog enkele gevonden fietsen bijgekomen. Er worden ook af en toe fietsen geschonken. De meeste fietsen zijn oud en in slechte staat. Het is niet altijd mogelijk om deze oude fietsen te herstellen. In het fietsatelier is er een beperkt aanbod werkmateriaal aanwezig, niet vergelijkbaar met het werkmateriaal van een professionele fietsenmaker of een bedrijf zoals M-accent (kringloopwinkel). Hierdoor worden fietsen zo goed als mogelijk in orde gezet maar door de slechte staat komen cliënten snel terug voor een herstelling of ruil van de fiets.
■ Alle administratie en bestellingen moeten uitgevoerd worden door de dienst Sociale Activering omdat de vrijwilliger geen toegang heeft tot een computer.
■ In 2024 alleen al, zijn er 3 verschillende vrijwilligers gestart en gestopt met werken in het fietsatelier. 2 van deze vrijwilligers waren LOI bewoners. Het is echter heel moeilijk om te communiceren met LOI bewoners omdat zij het Nederlands nog niet machtig zijn. Zij moeten ook zoeken naar een woning en die is niet altijd in Maldegem te vinden, waardoor zij verhuizen en het vrijwilligerswerk niet meer mogelijk is. Of volgen zij na een aantal weken Nederlandse les. Deze lessen overlappen vaak met de openingsuren van het fietsatelier waardoor het ook niet langer mogelijk is voor hen om vrijwilligerswerk in het fietsatelier te doen. Er zijn al heel wat vrijwilligers de revue gepasseerd en het is heel moeilijk om een goede vrijwilliger te vinden die zowel Nederlands spreekt, vrij is op maandagmiddag en de nodige technische kennis heeft om fietsen te herstellen. De maatschappelijk werkers van de dienst Sociale Activering hebben deze technische kennis niet, waardoor zij op dat vlak de vrijwilliger niet kunnen begeleiden of sturen.
● De omliggende gemeentebesturen (Sint-Laureins, Kaprijke, Eeklo, Lievegem, Aalter) merken ook overal dat er nood is aan fietsen maar deze gemeenten pakken dit anders aan:
○ Drie van deze gemeenten hebben zelf (als lokaal bestuur) geen fietsen in hun bezit. De andere 2/5 gemeenten hebben ofwel enkel fietsen in hun bezit voor LOI bewoners (en niet voor ander cliënteel), of zij ontvangen enkel eenmaal per jaar fietsen via de politie. Deze fietsen worden gratis uitgedeeld aan hun cliënteel.
○ Voor extern verhuur wordt er gekeken naar kringloopwinkel of Hupsakee (Eeklo).
○ Vier gemeenten doen zelf (als lokaal bestuur) geen herstellingen. Zij hebben een samenwerking met andere organisaties, namelijk de kringloopwinkel (M-accent) of wijkcentrum de kring in Eeklo. Zij verwijzen de cliënten naar deze organisaties door.
○ In één gemeente is er geen samenwerking en doet hun eigen klusjesman de herstellingen. Deze gemeente maakt hier geen reclame mee en ziet dit eerder als een noodoplossing.
● M-accent is een bedrijf dat 6 kringloopwinkels openhoudt. Hun doelen zijn: de afvalberg reduceren, betaalbare tweedehands spullen verkopen en een werkplek zijn op maat van mensen met een afstand tot de gewone arbeidsmarkt. M-accent is geen concurrent voor de lokale fietshandelaars omdat zij enkel werken met tweedehands fietsen en zij zich voornamelijk focussen op duurzaamheid en sociale inclusie.
● Gewenste situatie:
○ Waar willen we naartoe en waarom?
■ Door een samenwerking aan te gaan met M-accent richt het lokaal bestuur zich terug meer op haar kerntaak en komt een nieuw partnerschap tot stand waardoor wij als lokaal bestuur cliënten naar M-accent kunnen doorverwijzen.
■ We willen blijven inzetten op het vervullen van de nood aan een fiets in het kader van mobiliteit, integratie,... en dit op een efficiënte manier.
■ De maatschappelijk werkers van de dienst Sociale Activering hebben niet de vereiste technische kennis, waardoor zij op dat vlak de vrijwilliger niet kunnen begeleiden of sturen. Onze vrijwilliger, die momenteel in het fietsatelier werkt zou tewerkgesteld kunnen worden bij M-accent. Dit is voor hem dichter bij zijn woonplaats in Eeklo. Hij zou bij M-accent meer ondersteuning krijgen, in een warm team en op een geschikte locatie terechtkomen en nog steeds zijn passie kunnen uitoefenen.
■ Een samenwerking met M-accent zal tijd vrijmaken voor de dienst Sociale Activering om zich te focussen op kerntaken. Het fietsatelier is voor de dienst Sociale Activering een puur administratieve job gelet op de ondersteuning die de doelgroep al krijgt van hun eigen maatschappelijk werker.
■ Cliënten zouden een fiets kunnen aankopen en laten herstellen in de kringloopwinkel van Maldegem of Eeklo. Dit zorgt ervoor dat de locatie even goed bereikbaar is voor de cliënten als het fietsatelier.
■ Door cliënten zelf hun fiets te laten aankopen zal dit ervoor zorgen dat cliënten zorg dragen voor hun fiets waardoor deze minder snel hersteld zal moeten worden.
■ De kringloopwinkel in Maldegem is open op van dinsdag tot zaterdag. In vergelijking met het fietsatelier dat enkel op maandagmiddag open is, zorgt M-accent voor een betere toegankelijkheid en flexibele openingsuren.
■ Doordat M-accent de nodige technische kennis, werkmateriaal, locatie, openingstijden… ter beschikking heeft, kunnen de cliënten professioneler, sneller en beter geholpen worden.
■ De kosten van de herstellingen van de fietsen van onze cliënten zouden nog steeds ten laste genomen worden van het lokaal bestuur. Door een doorverwijsformulier mee te geven met de cliënt, kan die zelf naar M-accent gaan om een herstelling te vragen. Zo wordt de klusjesdienst ook niet langer belast met taken van het fietsatelier.
■ Alle fietsen en materialen die momenteel in het bezit zijn van het fietsatelier zouden overgenomen worden door M-accent waardoor dit materiaal niet verloren gaat.
● M-accent is een ideale partner in het herstellen van fietsen omdat:
○ De fietsen hersteld worden op vraag van het lokaal bestuur. De vraag tot herstelling komt dus nooit van een individu waardoor het lokaal bestuur ten allen tijde zicht heeft op wie de herstelling nodig heeft en hoeveel herstellingen er worden gedaan.
○ Er transparantie is over de herstellingskosten. Indien de kosten hoger zijn dan de geschatte waarde van de fiets, wordt het lokaal bestuur op de hoogte gebracht en kan de keuze gemaakt worden om deze fiets al dan niet nog te laten herstellen.
● Momenteel ontvangt de vrijwilliger wekelijks € 21,16, ook als er geen mensen naar het fietsatelier komen en er geen herstellingen zijn. Er is geen zicht op het aantal herstellingen omdat dit niet werd bijgehouden.
● De prijsbepaling van herstellingen uitgevoerd door M-accent, gebeurt via een document met werkplaatstijden. Hierin staat de kost per soort herstelling en ook een inschatting van de tijdsbesteding. Het uurtarief van M-accent is €27,71.
● Het fietsatelier was in 2024 27 dagen open gedurende 4u per dag. Niet elke dag was het even druk in het fietsatelier. Vaak herstelt onze vrijwilliger fietsen die teruggebracht werden en geen eigenaar hebben. Naar schatting 50% van de tijd werden herstellingen gedaan aan fietsen die in bezit zijn van een cliënt en 50% aan fietsen die teruggebracht werden.
● Als we 27 dagen x 2 werkuren x uurtarief van M-accent van € 27,71 doen = € 1496,34 inclusief werkmateriaal. Er is een jaarlijks budget van € 2900 ter beschikking. Het budget is dus zeker toereikend en er is marge.
● Bezit van fietsen:
○ De personen die momenteel een fiets hebben ontleend via het lokaal bestuur, kunnen, indien zij dit wensen, deze fiets houden. De waarborg die zij bij ontlening betaald hebben, zal doorgestort worden naar het lokaal bestuur. Dit gaat momenteel over een bedrag van €840 euro in totaal. Indien de cliënt de fiets wenst te houden, zal er een bewijs van overdracht van de fiets opgemaakt worden.
○ De fietsen en het werk- en herstellingsmateriaal dat momenteel nog in het fietsatelier is, kunnen intern doorgegeven worden of geschonken worden aan M-accent. Kinderfietsen kunnen geschonken worden aan de scholen.
○ De gemiddelde prijs voor een kinderfiets bij M-accent (van zeer klein naar groot) ligt tussen de €50 en €100, afhankelijk van de kwaliteit en de staat van de fiets. De gemiddelde prijs voor een volwassenfiets bij M-accent ligt tussen de €150 en €200. Alle fietsen zijn (verkeer)technisch in orde gezet, vaak met nieuwe onderdelen. Voor de aankoop bij M-accent kan de cliënt gebruik maken van een kortingsbon van 30%, verkrijgbaar bij de maatschappelijk werker. Indien het niet mogelijk is voor de cliënt om het resterende bedrag te betalen, kan dit betaald worden via een derde betalerssysteem via het OCMW. Dit wordt gemotiveerd door de maatschappelijk werker in een individueel sociaal verslag.
○ Voor het ontlenen van kinderfietsen kan men ook nog steeds terecht bij Fietsbieb in Brugge. Daar kunnen fietsen ontleend worden voor één jaar, mits het betalen van een waarborg van €20 en een abonnement van €20. Dit abonnement kan jaarlijks vernieuwd worden. De fiets kan geruild worden voor een nieuwe fiets als het kindje de fiets ontgroeid is.
Adviezen
● De Sociale Dienst stelt voor om
○ Fietsherstellingen vanaf 1 april 2025 te laten uitvoeren door M-accent voor alle cliënten van het OCMW.
○ De cliënten die nog een fiets in hun bezit hebben, deze te laten behouden, mits verzaking aan de waarborg. Deze waarborg kan doorgestort worden aan het lokaal bestuur. Indien iedereen zijn fiets wenst te houden, gaat dit over €840.
○ Fietsen die geschonken werden aan ons door Rotary aan de scholen te schenken.
○ Andere fietsen die nog gestockeerd staan in het fietsatelier, te schenken aan de Maldegemse scholen, JVA of M-accent. Er zullen een 5-tal fietsen behouden worden voor noodsituaties.
○ De garages terug te laten gebruiken door het Zorgbedrijf Meetjesland.
○ Cliënten door te verwijzen naar M-accent voor gratis herstelling en indien nodig aankoop van een tweedehandsfiets inclusief kortingsbon van 30%. Indien nodig kan de maatschappelijk werker een sociaal verslag maken om te motiveren waarom de overige 70% ten laste moet worden genomen.
○ De huidige vrijwilliger van het fietsatelier op de hoogte te brengen van de mogelijkheid om te starten als vrijwilliger bij de fietshersteldienst van M-accent.
Financiële weerslag
● De kostprijzen van M-accent zijn gebaseerd op een document met werkplaatstijden. Hierin staat de kost per soort herstelling en daarin ook een inschatting van de tijdsbesteding. Het uurtarief van M-accent is €27,71. De kostprijs voor het lokaal bestuur wordt geschat op €1496,34 inclusief werkmateriaal.
Actienr: 0903-00 613120 actie-omschrijving: GBB sociale activering | |||
0903-00 613120 | Budget 2025 | Saldo budget | Nodig budget |
2900 euro | 2900 euro | 1500 euro |
Tussenkomsten
● Toelichting door schepen Valerie Taeldeman (cd&v)
Besluit
25 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere, Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
Artikel 1:
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn gaat akkoord om de huidige manier van werken (i.e. OCMW-cliënten kunnen via het OCMW een fiets huren mits betaling van een waarborg en hun fiets gratis laten herstellen in het OCMW-fietsatelier) stop te zetten.
Artikel 2:
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn gaat akkoord met een samenwerking met M-accent (ingangsdatum 1/4/2025).
Artikel 3:
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn gaat akkoord met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst met M-accent (ingangsdatum 1/4/2025) als volgt:
Samenwerkingsovereenkomst
Partijen:
1. Gemeente Maldegem, gevestigd te Marktstraat 7 9990 Maldegem, hierna genoemd 'de gemeente',
en
2. M-Accent vzw, gevestigd te Slachthuisstraat 2/b 9900 Eeklo, hierna genoemd 'Dienstverlener'.
Hierna gezamenlijk te noemen: 'Partijen', is overeengekomen als volgt:
Artikel 1: omschrijving van de samenwerking
Het doel van de samenwerking is enerzijds het stimuleren van sociale tewerkstelling bij de dienstverlener en anderzijds duurzame mobiliteit van de gemeente verhogen via regelmatig onderhoud van (elektrische)fietsen.
Artikel 2: looptijd en opzeggen van de overeenkomst
De samenwerkingsovereenkomst geldt vanaf datum van ondertekening en kent de duurtijd van 1 of 2jaar of onbepaalde duur, automatische verlenging en opzegtermijn van 6 maanden. De opzegtermijn van de overeenkomst bedraagt 1 maand. Is er geen sprake van opzegging, dan wordt de overeenkomst stilzwijgend verlengd.
Artikel 3: tarieven (exclusief btw)
Onderhoud- en herstelkosten zijn afhankelijk van de staat van de fiets. Er wordt contact opgenomen met de gemeente als de kosten te zwaar doorwegen t.a.v. de waarde van de fiets. De gemeente kan ervoor kiezen om per fiets een raming te vragen. Het uitvoeren van de raming wordt aan hetzelfde tarief gerekend als de werkplaatstijden.
• Werkplaatstijden
De gepresteerde uren worden aan het verminderde tarief van voor partnerorganisaties en gemeenten gerekend. Op 01/01/2025 bedraagt het tarief €27,81 per uur.
• Onderdelen
Onderdelen worden betaald op basis van de marktprijzen. Er kunnen, indien deze beschikbaar zijn, tweedehands onderdelen worden gebruikt bij het herstel. Deze onderdelen worden door de fietsherstelplaats van een correcte prijs voorzien (gemiddeld 30% van de marktwaarde).
• Leveringskosten
De gemeente kan de na te kijken fietsen aan de kringloopwinkel van Maldegem of Eeklo brengen tijdens de openingsuren van de kringloopwinkels M-accent (zie M-acent.be).
• Als de Dienstverlener de fietsen moeten komen afhalen/brengen bij de gemeente dan wordt het transport vergoed aan de vaste prijs van 35,00 euro per afhaling/levering.
• Vanaf 5 fietsen die tegelijkertijd bij de gemeente worden opgehaald/gebracht vervalt de transportvergoeding.
• Indexering
De bedragen worden jaarlijks in januari geïndexeerd.
Deze overeenkomst is opgemaakt en ondertekend in tweevoud, te Eeklo, op 28/.04/2023 Welzijnsband Meetjesland
Opgemaakt in 2 exemplaren op 25 februari 2025 waarbij iedere partij een exemplaar ontvangt,
Voor M-accent, Ronny Vandeputte Gedelegeerd bestuurder
Voor de gemeente,
Henk Deprest Rudi De Smet Annelies Lammertyn Emma De Smet Anneke Gobeyn Britt Schouppe Kiran Van Landschoot Lut D´Hondt Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Valentijn De Lille Cedric De Smet Danté Basslé Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Koenraad De Ceuninck Patrice Timmerman Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Jason Van Landschoot Dino Lateste Timothy De Groote Maxim Vandemoere Henk Deprest Rudi De Smet Annelies Lammertyn Emma De Smet Anneke Gobeyn Kiran Van Landschoot Lut D´Hondt Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Valentijn De Lille Cedric De Smet Danté Basslé Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Koenraad De Ceuninck Patrice Timmerman Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Jason Van Landschoot Dino Lateste Timothy De Groote Maxim Vandemoere Cedric De Smet Anneke Gobeyn Leandra Decuyper Kiran Van Landschoot Maxim Vandemoere Henk Deprest Marten De Jaeger Valentijn De Lille Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Koenraad De Ceuninck Nicole Maenhout Lut D´Hondt Christiaan Verstrynge Wim Swyngedouw Annelies Lammertyn Danté Basslé Rudi De Smet Emma De Smet Dino Lateste Robin Van Kerschaver Patrice Timmerman Peter Van Hecke Ineke Hebbrecht Timothy De Groote aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
8. JAARVERSLAG SCHULDBEMIDDELING 2024: GOEDKEURING
Juridische gronden
● Artikel 1 van de Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, dat bepaalt dat elke persoon recht heeft op maatschappelijke dienstverlening Deze heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid;
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 2, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB) dat bepaalt dat de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden verzekeren;
● Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.
● Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
Feiten
● Elke erkende instelling voor schuldbemiddeling moet jaarlijks een basisregistratie van het aantal dossiers budget- en schuldhulpverlening bijhouden. De gegevens moeten voor verdere verwerking aan het Vlaams Centrum Schuldenlast bezorgd worden.
Tussenkomsten
● Toelichting door schepen Valerie Taeldeman (cd&v)
Besluit
25 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere, Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de gegevens in de basisregistratie als erkende instelling voor schuldbemiddeling en met de antwoorden bij het jaarverslag 2024.
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
9. POLDER VAN MALDEGEM - AANDUIDEN VAN DE VERTEGENWOORDIGERS IN DE ALGEMENE VERGADERING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 §1 juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.
● Artikel 34, 2° juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de stemming in de OCMW-raad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
● Artikelen 396 tot en met 464 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de samenwerkingsverbanden.
● De Polderwet dd° 3 juni 1957, zoals gewijzigd tot op heden.
Feiten
● Overeenkomstig de Polderwet is de burgemeester van rechtswege lid van het bestuur van een polder. Hij kan zich door een schepen laten vervangen; dit is gewoonlijk de schepen die bevoegd is voor water.
● De burgemeester is ook van rechtswege lid van de algemene vergadering van de Polder, maar zonder medebeslissende stem.
● Eigenaars met meer dan 3 ha grond in het gebied van de polder, worden uitgenodigd voor de algemene vergadering van de polder en dienen dus een vertegenwoordiger aan te duiden voor deelname aan de algemene vergadering.
● Dit is zowel voor het domein van de gemeente als voor het domein van het OCMW het geval.
● Voor het domein van het OCMW Maldegem zijn dus bij de Polder van Maldegem te begeven :
○ één gevolmachtigde vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering voor het domein van het OCMW van Maldegem en eventueel een plaatsvervanger. De vergadering vindt éénmaal per jaar plaats.
Argumentatie
● De raad voor maatschappelijk welzijn is vernieuwd op 2 december 2024. Het is dus aangewezen om nieuwe vertegenwoordigers voor de algemene vergadering van de Polder van Maldegem aan te duiden.
Stemming
● De raad voor maatschappelijk welzijn gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van een gevolmachtigd vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Polder van Maldegem voor het domein van het OCMW Maldegem:
○ na het afsluiten van de stemming worden 25 stemmen geregistreerd,
○ Rita Verleye bekomt 22 stemmen voor,
○ er is 1 neen-stem en 2 onthoudingen.
● De raad voor maatschappelijk welzijn gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van een plaatsvervangend gevolmachtigd vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Polder van Maldegem voor het domein van het OCMW Maldegem:
○ na het afsluiten van de stemming worden 25 stemmen geregistreerd,
○ Ineke Hebbrecht bekomt 24 stemmen voor,
○ er is 1 onthouding.
Besluit
Artikel 1
Schepen Rita Verleye wordt aangesteld als gevolmachtigd vertegenwoordiger voor het domein van het OCMW in de Algemene Vergadering van de Polder van Maldegem.
Artikel 2
Raadslid Ineke Hebbrecht wordt aangesteld als plaatsvervangend gevolmachtigd vertegenwoordiger voor het domein van het OCMW in de Algemene Vergadering van de Polder van Maldegem.
Artikel 3
Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de Polder van Maldegem.
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
10. VRAGEN VAN RAADSLEDEN
Juridische gronden
● Artikel 21 juncto artikel 74 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
● Artikel 38, 5°juncto 74 Decreet Lokaal Bestuur:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
● Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen.
● Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau vragen te stellen, zijn opgenomen.
Feiten
● Door de raadsleden werden geen vragen aan de leden van het vast bureau ingediend.