Notulen raad voor maatschappelijk welzijn van 16 12 2021

 

Aanwezig:

Peter T. Van Hecke, Voorzitter RMW;

Bart Van Hulle, Voorzitter Vast Bureau;

Nicole Maenhout, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville en Stefaan Heyndrikx, Leden vast bureau;

Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems en Hilde Versluys, Raadsleden;

Koen Cromheecke, Algemeen directeur wn..

 

Verontschuldigd:

Annuska Van Hoorebeke, Raadslid;

Rudiger De Smet en Peter E. Van Hecke, Leden vast bureau;

 

Overzicht punten

 

Zitting van 16 12 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 03/02/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 16 12 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIO LIVESTREAMOPNAME VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 25 NOVEMBER 2021

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28, §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

          Artikel 32 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

          Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

          Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.

 

Feiten

          De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.

          De audio opname werd gelivestreamd tijdens de zitting van 25 november 2021 en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

          Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems en Hilde Versluys

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en de audio livestreamopname van de zitting van de raad van 25 november 2021 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 03/02/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 16 12 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

 

3.   HUISHOUDELIJK REGLEMENT LOI: WIJZIGING

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

 Artikel 28 §1 juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

 Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

 

Feiten

          Op 23 februari 2021 ging er vanuit Fedasil een audit door inzake kwaliteit. De doelstelling van deze audit is het bewaken en handhaven van de kwaliteit van opvang voor bewoners in de opvangstructuren en bijdragen tot de voortdurende verbetering van deze kwaliteit. De controle werd uitgevoerd door Mevr. Lies Vandenberghe en de conformiteit van de minimale normen van opvang werd nagegaan, deze zijn sinds 1 september 2018 van toepassing (zie bijlage 1).

 

          Op 2 maart 2021 ontvingen we eens eerste drafrapport en was er de mogelijkheid om ten laatste op 11 maart 2021 nog eventueel aanpassingen aan te brengen of opmerkingen toe te voegen.

 

          Op vrijdag 19 maart 2021 ontvingen wij via mail het definitief rapport van de kwaliteit audit (zie bijlage 2). De opmerkingen op de draft van het rapport werden ofwel geïntegreerd in het definitief rapport of hebben geleid tot wijzigingen.

Er werd door onze dienst een actieplan opgesteld zoals beschreven in het charter van de audit (zie bijlage 3).

 

Argumentatie

             Naar aanleiding van deze audit werd de interne werking en het huishoudelijk reglement onder de loep genomen en waar nodig aangepast. Bij de aanpassing werd rekening gehouden met de opmerkingen van de audit maar werden ook zaken gewijzigd die niet maar toepasbaar of achterhaald zijn. Tevens werd er ook vooral gekeken naar administratieve vereenvoudiging. Een aantal interne richtlijnen werden ook herwerkt op basis van ervaring in de dagdagelijkse praktijk vooral met de visie om de bewoners zoveel mogelijk voor te bereiden op zelfstandigheid.

 

Adviezen

          Gunstig advies vanuit het BCSD in zitting van 8 november 2021.

 

Financiële weerslag

          Hiermee werd reeds rekening gehouden bij het vastleggen van de toekomstige budgetten

Tussenkomsten

          door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

          door schepen Stefaan Heyndrikx (de Merlaan)

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems en Hilde Versluys

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt onderstaand gewijzigd huishoudelijk reglement voor het LOI, vanaf dienstjaar 2022, vast.

 

Huishoudelijk reglement voor de bewoners van het LOI Maldegem

 

Inhoudstafel:

 

Inleiding

 

1. Voorwaarden voor verblijf in een LOI

2. Administratief

3. Hulp die u krijgt aangeboden

3.1 Logement en materiële hulp

3.2 Maatschappelijke en juridische begeleiding

3.3 School en opleiding - Kinderen

3.4 Dagbesteding – Volwassenen

3.5 Socio-culturele en sportieve activiteiten

3.6 Kledij

3.7 Medische hulp

3.8 Tolkendienst

4. Logement

5. Afwezigheid en bezoek

6. Collectief */ Samenleven

7. Minderjarigen

8. Respecteren van de Belgische wetten

9. Hulp bij het verlaten van het LOI

10. Tuchtmaatregelen, sancties, beroepen, klachten

 

Welkom in het lokaal opvanginitiatief van Maldegem

 

Dit Lokaal Opvanginitiatief (LOI) wordt georganiseerd en ter beschikking gesteld door het OCMW van Maldegem in samenwerking met Fedasil (Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers - www.fedasil.be).

 

Dit LOI werd u toegekend als verplichte plaats van inschrijving conform de wet van 12/01/07 (www.fedasil.be)  Het is de enige plaats in België waar u, als begunstigde van de opvang, materiële hulp kunt krijgen. Dit reglement verwijst naar artikel 19 van voornoemde wet. Dit artikel geldt als wettelijke basis om de werking van de LOI's te bepalen.

 

Tijdens uw verblijf zal u begeleid worden door:

 

 

U zal tijdens uw verblijf ook begeleid worden door het team LOI. Dit team heeft de opdracht gekregen u op te vangen en voor opvolging en psychologische, medische en sociale begeleiding te zorgen met respect voor de menselijke waardigheid. We houden ons aan het beroepsgeheim en de deontologische code van de maatschappelijk werkers.

 

Het LOI garandeert u een effectieve toegang tot de sociale dienst.

 

Tijdens uw verblijf verwachten we dat u respect toont voor alle personen en alle personeelsleden met wie u in contact komt alsook voor al het materiaal dat u ter beschikking krijgt.

 

In dit document vindt u informatie en regels om uw verblijf bij ons te vergemakkelijken.

 

Gelieve dit reglement aandachtig te lezen en te ondertekenen. Uw handtekening geldt als bewijs dat u kennis heeft genomen van het document. Indien u een punt van dit reglement niet begrijpt, aarzel niet om hierover te spreken met de maatschappelijk werkers van de LOI-dienst. Indien u dit wenst kunt u een papieren versie van dit reglement ontvangen. Na ondertekening zal u een digitaal exemplaar ontvangen via mail.

 

Alle leden van het OCMW heten u welkom en verwachten een perfecte samenwerking van u.

 

1. Voorwaarden voor verblijf in een LOI

 

1.1 Indien u een verblijfsvergunning heeft, zal u een redelijke termijn krijgen om de opvang te verlaten.

 

1.2. Indien u een negatieve beslissing in uw procedure krijgt, zal u naar een terugkeercentrum moeten gaan. Er bestaan mogelijkheden om het verblijf in het LOI om uitzonderlijke redenen te verlengen.

 

1.3. Voor gezinnen met minderjarige kinderen die illegaal op het grondgebied verblijven en waarvan de staat van behoeftigheid werd vastgesteld door het OCMW, is het mogelijk om opvang te vragen in een collectief LOI (Koninklijk Besluit van 24 juni 2004 - www.mi-is.be). Voor meer informatie over deze procedure, informeer bij uw maatschappelijk werker.

 

1.4. U kunt kiezen voor vrijwillige terugkeer naar uw land van oorsprong. Er kan eerst een infosessie georganiseerd worden indien u dat wenst. Dit verbindt u tot niets.

We verwijzen hiervoor naar de bijlage voor de contactinformatie.

 

2. Administratief 

 

Fedasil heeft de OCMW ’s de opdracht gegeven om via LOI’s de verzoekers om internationale bescherming op te vangen.

Uw maatschappelijk werker heeft geen enkele beslissingsmacht over u verzoek tot internationale bescherming of andere lopende procedure. Hij/zij heeft echter wel de plicht om na te gaan of de bewoners steeds de voorwaarden vervullen die verbonden zijn aan de opvang.

Aangezien er een verband bestaat tussen uw procedure en het recht op opvang, moet u de LOI-dienst verwittigen van elke wijziging op het vlak van uw procedure.

 

U bent zelf verantwoordelijk voor de officiële documenten betreffende uw verzoek tot internationale bescherming en uw verblijf in België.

 

3. Hulp die u krijgt aangeboden

 

Verzoekers tot internationale bescherming die hun verzoek in België hebben gedaan, hebben recht op materiële opvang.

 

3.1 Logement en materiële hulp

 

Als begunstigde van de opvang heeft u recht op een bemeubelde woning en materiële opvang die u wordt verschaft onder de vorm van dagelijkse hulp.

 

Het steunbedrag dat u wekelijks ontvangt, is u toegekend op basis van de bedragen die Fedasil heeft vastgelegd (zie bijlage). Indien uw rekeningnummer wijzigt, gelieve meteen uw maatschappelijk werker op de hoogte te brengen.

 

3.2 Maatschappelijke en juridische begeleiding

 

3.2.1 U heeft recht op individuele, permanente maatschappelijke begeleiding gedurende uw hele verblijf in onze opvangstructuur. Deze begeleiding wordt verzekerd door een maatschappelijk werker die de opvangstructuur u heeft toegewezen als referentiepersoon. Het LOI garandeert u een effectieve toegang tot de sociale dienst.

U dient steeds een afspraak te maken als u wenst langs te komen. Dit kan rechtstreeks via uw maatschappelijk werker of via het onthaal van het OCMW op het nummer 050/72.72.10.

 

3.2.2 Van zodra u arriveert, stelt de maatschappelijk werker een sociaal dossier op en houdt het bij. U heeft er toegang tot en kan ook een kopij hiervan aanvragen.

 

Binnen de dertig dagen na de toewijzing van de opvangplaats wordt uw situatie onderzocht om te bepalen of de opvang aan uw specifieke behoeften voldoet. Indien het LOI niet aan uw behoeften voldoet, zal de meest geschikte oplossing gezocht worden. Deze evaluatie gebeurt tijdens uw hele verblijf, telkens om de zes maanden.

 

3.2.3 De maatschappelijk werker is verantwoordelijk om u volledige informatie te geven in verband met uw procedure. Anderzijds kunt u, indien u aan de voorwaarden voldoet, vragen om gratis juridische bijstand en de toewijzing van een advocaat, voor alles betreffende uw procedure of eender welk probleem van juridische aard.

 

3.2.4 Voor verplaatsingen in het kader van uw procedure ontvangt u van uw assistent treintickets, alsook wordt u een gratis  lijn-abonnement ter beschikking gesteld.

 

 

3.2.5 De kosten in het kader van de juridische stappen die verband houden met het verzoek om internationale bescherming (verblijfsdocumenten, identiteitsfoto’s, etc ) kunnen terug betaald worden.

 

3.2.6 Als de opvangstructuur voor u een afspraak maakt bij een externe dienstverlening (opleiding, arts, ziekenhuis,….) ben u verplicht deze afspraak correct en op tijd na te komen.

Als u zonder expliciete voorafgaande toestemming van uw opvangstructuur beroep doet op een externe dienst of dienstverlener, zijn de eventuele kosten hiervan voor uw rekening.

Het is mogelijk dat uw aanwezigheid bij bepaalde evenementen (bv. vergadering of opleiding) verplicht is. In dat geval zal u op voorhand worden geïnformeerd over de praktische organisatie (uur, eventueel transportmiddel) en respecteert u deze.

 

3.3  School - Kinderen

 

3.3.1 In België is de school toegankelijk vanaf 2 jaar ½ en verplicht tussen 5 jaar en 18 jaar.

Schoolbezoek is gratis. De school kan wel een aantal kosten aanrekenen. Deze worden volledig terugbetaald of gedeeltelijk terugbetaald door het OCMW.

 

Terugbetaling van de schoolfacturen door het OCMW:

 

Volledige tussenkomst:

 Inschrijvingsgeld;

 Schooluitstappen in België;

 Verplaatsingskosten in het kader van schooluitstappen;

 Schoolboeken, kopies etc;

 Verplichte turnkledij op school.

 

Gedeeltelijke tussenkomst:

 Naschoolse activiteiten: deze dienen in principe betaald te worden van het u ter beschikking gestelde budget voor socio-culturele activiteiten;

 Zwemgerief: wordt u (indien gewenst) terugbetaald van uw kledijbudget of budget socio-culturele activiteiten;

 Kosten voor schoolfeest: deze dienen in principe betaald te worden van het u ter beschikking gestelde budget voor socio-culturele activiteiten.

 

Geen tussenkomst:

 Opvangkosten (over de middag of in het kader van tewerkstelling);

 Lunch, tussendoortjes en/of schoolmaaltijden;

 Privélessen of kosten voor bijlessen;

 Schoolmateriaal: Hierbij kan gebruik gemaakt worden van het beschikbare Socio-culturele budget van de kinderen.

 

3.3.2 U bent verantwoordelijk voor de opvoeding en het schoolbezoek van uw kinderen. De maatschappelijk werker kan u echter begeleiden bij uw initiatieven om uw kinderen in te schrijven en om het op te volgen.

 

3.3.3 Indien u tijdens uw verblijf in het LOI ouder wordt of uw kind nog niet leerplichtig is zal voor

de opvolging van de noodzakelijke vaccinaties, vragen,…  doorverwezen worden naar Kind en Gezin en kunnen jullie beroep doen op een aantal pakketten volgens de kwaliteitsnormen van Fedasil.

Meer info daaromtrent kan u verkrijgen bij uw maatschappelijk werker.

 

3.4 Dagbesteding  – Volwassenen

 

3.4.1 Als volwassene heeft u de mogelijkheid om Nederlandse lessen te volgen, het inburgeringtraject of een opleiding te volgen en deel te nemen aan vormingsactiviteiten.

 

3.4.2 100% terugbetaling voor Nederlandstalige opleidingen.

 Inschrijvingsgeld, cursussen, fotokopieën en/of huur van boeken

 Opvang voor kinderen – enkel bij Nederlandse les- en inburgeringtraject

 Transportkosten; u beschikt over een lijn-abonnement

 

Let op! We gaan ervan uit dat u de lessen en opleidingen waarvoor een tussenkomst werd toegekend ook regelmatig bijwoont (indien u dit niet doet, kunnen de kosten verbonden aan de inschrijving ingehouden worden van uw leefgeld)

 

3.4.3 Als bewoner van het LOI heeft u toegang tot zinvolle activiteiten en vrijwilligerswerk. De bepalingen worden vastgelegd in een overeenkomst. Meer informatie kunt u hieromtrent verkrijgen via u maatschappelijk werker en/of de cel ‘sociale activering’ van het OCMW.

(zie bijlage)

 

3.4.4 Tewerkstelling onder bepaalde voorwaarden mogelijk.

Hierbij is het belangrijk dat u op de hoogte bent van volgende zaken :

 Vanaf de eerste dag tewerkstelling, brengt u zich in orde met het ziekenfonds en staat u zelf in voor uw medische kosten. Uw maatschappelijke werker zorgt samen met u voor de aansluiting.

 Indien u in het LOI verblijft en werkt, dient u de vooropgestelde bijdrageregeling van Fedasil te volgen. Indien u  over eigen inkomsten beschikt, dient u op voorhand de consequenties hiervan op de materiële hulpverlening te bespreken met uw maatschappelijk werker.

 Indien uw verblijfstitel stopt/vervalt, vervalt tevens uw recht op arbeid.

 Bij een tewerkstelling dient u uw maatschappelijk werker een kopie van uw loonfiches en uw arbeidscontract zo snel mogelijk te bezorgen.

 Het is ten stelligste verboden zwartwerk of elke andere vorm van tewerkstelling uit te voeren in het illegale arbeidscircuit of inkomsten te verwerven via illegale praktijken.

 

Vanaf het moment dat u over een statuut beschikt dient u geen bijdrages te betalen.

 

3.5 Socio-culturele en sportieve activiteiten

 

Het LOI geeft u ook toegang tot culturele, maatschappelijke en sportieve activiteiten. Een jaarlijks bedrag van 200 euro per persoon wordt toegekend bij aankomst in het LOI. Het bedrag wordt  uitbetaald na voorleggen van betalingsbewijzen en op beoordeling van de opportuniteit door u begeleidend maatschappelijk werker.

 

Zwemkaarten voor het zwembad te Maldegem, zijn te verkrijgen bij uw maatschappelijk werker.

 

       

3.6   Kledij

 

Bij aankomst in het LOI word u ook een budget toegekend voor de aankoop van kledij. Dit budget bedraagt  75 euro per persoon, dit wordt 3-maandelijks uitbetaald op uw vraag en volgens de opportuniteit van de maatschappelijk werker.

 

3.7     Medische hulp

 

Bij uw aankomst heeft u de mogelijkheid om een huisarts te raadplegen. Er moet een medisch dossier opgesteld worden en bewaard worden door de erkende arts. Aan hem kunt u uw medisch dossier toevertrouwen dat eerder werd opgesteld zodat u verder verzorging blijft genieten. Neem contact op met uw huisarts indien u het dossier wilt raadplegen of een kopij wenst. Indien nodig, kunt  u psychologische begeleiding krijgen. Voor meer informatie, neem contact op met de maatschappelijk assistent die uw referentiepersoon is of met uw huisarts.

 

In het kader van de TBC-opsporing, kan u indien dit aangewezen is doorverwezen worden naar het VRGT (Vlaamse verenging voor respiratoire gezondheidszorg en tuberculosebestrijding vzw).

 

Bij noodgevallen kan u gebruik maken van een EHBO-koffer die aanwezig is in elke woning.

 

i. Eerste lijnhulp

 

In bijlage vindt u een lijst terug van de eerstelijnsartsen en apotheken met een praktijk in Maldegem die de medische kaart aanvaarden. 

 

U beschikt over een vrije keuze van huisarts. Indien nodig zal uw huisarts u doorverwijzen naar een specialist.

 

Terugbetaling van medicatie is enkel mogelijk wanneer het gaat om voorgeschreven medicatie, erkend door het RIZIV of die voorkomt op de positieve lijst van niet door het RIZIV vergoedbare producten.

Als u een voorschrift voor medicatie ontvangt word gevraagd langs te komen bij uw maatschappelijk werker, zij voert een controle uit  van de voorgeschreven medicatie. Voor de producten die het OCMW voor u ten laste neemt, zal u een stempel ontvangen.

De producten die niet worden erkend door het RIZIV of niet voorkomen op de positieve lijst, dient u zelf te betalen of kunnen na inschatting van uw MW wel nog ten laste worden genomen.

 

Verblijvend in LOI en NIET in regel met ziekenfonds:

Bij aankomst zal u een medische kaart ontvangen. U heeft enkel recht op medische zorgen op voorlegging van deze kaart. Deze kaart is beperkt geldig en u bent verantwoordelijk  deze tijdig te verlengen bij uw maatschappelijke werker. 

 

Verblijvend in LOI en wel in regel met ziekenfonds:

Uw maatschappelijk werker zal u ondersteunen bij het aansluiten bij een ziekenfonds. Dit kan op

voorwaarde dat u over een verblijfsstatuut beschikt of bent tewerkgesteld.

Uw verblijf in het LOI staat in teken, van zelfstandigheid. Daarom zal u, als u aansluiting mutualiteit in orde is, geen medische kaart meer ontvangen. U dient zelf in te staan voor de betaling van de medische kosten. 

Er kan na inschatting van uw maatschappelijk werker hierop een uitzondering worden gemaakt.

 

ii. Tweede lijnhulp

 

Op doorverwijzing van de huisarts of via uw maatschappelijk werker kunnen er afspraken gemaakt worden bij een specialist, psychiater, psycholoog,  tandarts, oogarts, kinesist,…

Indien u zelf afspraken vastlegt zonder doorwijziging of zonder daarover met uw maatschappelijk werker in gesprek te gaan dient u deze zelf te betalen.

Overige medische kosten dienen steeds aangevraagd te worden via uw maatschappelijk werker en goedgekeurd te worden door het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

(bv. bril, logopedie, beugel, tandprothese,…).

 

iii. Hospitalisatiekosten en Mediprima

 

De kosten van het remgeld verbonden aan ambulante zorgen of een hospitalisatie bij een verpleeginstelling worden ten laste genomen door het OCMW als het principe “dringende medische hulp” gehanteerd wordt. Als uw verzekerbaarheid niet in regel is met de mutualiteit dient het OCMW een terugbetalingsverbintenis aan te gaan. De ten laste name van de kosten verbonden aan een verpleeginstelling, met name hospitalisatie of ambulante zorgen, zijn gelijk voor LOI bewoners en illegalen.

 

Betrokkene is niet in regel met ziekenfonds.

Voor personen die niet in regel zijn met het ziekenfonds wordt er een principiële goedkeuring genomen voor de ambulante en hospitalisatiekosten, een 100% – gedeelte wordt ingevoerd in hun dossier. Ziekenhuizen consulteren Mediprima na voorlegging van de medische attesten. Voor het persoonlijk gedeelte wordt er geen betalingsverbintenis toegestaan. Het remgeld dient gefactureerd te worden op naam van de patiënt en wordt eventueel nadien na voorlegging ten laste genomen door het OCMW. Wanneer cliënten hun medische attesten niet afgeven bij de ziekenhuizen waarna het OCMW een factuur ontvangt zonder ten laste name via het RIZIV, kan het OCMW weigeren te betalen. De factuur zal standaard teruggestuurd worden naar het ziekenhuis. Kan het ziekenhuis deze kosten niet meer recupereren via (POD) Mediprima, dan worden de kosten niet gedragen door het OCMW en dient de cliënt de factuur zelf te betalen. Kan de factuur wel nog via Mediprima gerecupereerd worden dan kan de opleg alsnog door het OCMW betaald worden.

 

Betrokkene is in regel met een ziekenfonds.

Het remgeld dient gefactureerd te worden op naam van de patiënt en wordt eventueel na voorlegging ten laste genomen door het OCMW.

 

3.8    Tolkendienst

 

Indien u psychologische, medische, sociale en juridisch-administratieve stappen wil ondernemen, kunt u beschikken over een tolk zodat u beter met uw gesprekspartners kan communiceren. Hiervoor dient u de maatschappelijk werker op voorhand te verwittigen zodat hij alle nodige maatregelen kan nemen. U krijgt toegang tot deze hulpverlening in functie van de mogelijkheden van de tolkendiensten.

 

 4. Logement

 

U heeft vermoedelijk enkele maanden in een collectieve opvangstructuur voor verzoekers tot internationale bescherming verbleven. Momenteel verblijft u in een zogeheten structuur met meer autonomie, dit betekent dat u meer persoonlijke ruimte heeft, waardoor u zich vrijer en zelfstandiger zult voelen.

 

Wanneer u aankomt, krijgt u een woning toegewezen. Dit kan een eengezinswoning zijn of een woning die gedeeld wordt door verschillende begunstigden. In ieder geval vragen we om de volgende regels te respecteren:

 

4.1 Onderhoud

 

 Elke bewoner moet zijn woning onderhouden, zowel binnen (privé-deel en gemeenschappelijk deel) als buiten.  Het OCMW controleert dit regelmatig. 

Voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes wordt er wekelijks een poetsschema gehanteerd. U voert de taak uit die naast uw  naam vermeld staat.

Er word verwacht dat u na het uitvoeren van uw poetstaak een foto/video naar uw maatschappelijk werker stuurt.  Na controle van uw maatschappelijk werker krijgt u een beloning per volwassen persoon.

 

 Bij aankomst staat er een persoonlijk pakket met poetsproducten/wasmiddel en materiaal voor u klaar in uw kamer. U dient spaarzaam om te gaan met de producten.

Indien een product op is, in een realistische tijdspanne kunt u deze lege flacon steeds – na melding aan uw assistent – inwisselen voor een nieuwe.

 

 Als bewoner van een gemeente bent u onderworpen aan de gemeentereglementen inzake de gescheiden afvalophaling. Het OCMW zal u hieromtrent informatie verschaffen, we vragen u hierop te letten (zie bijlage).

 

 Huisvuilniszakken, PDM-zakken krijgt u van het OCMW via de verantwoordelijke.

 

 Wat doe je met het vuile vet of de olie uit je (frituur)pan? Je giet het NIET in je gootsteen, toilet of riool! Zo raken de buizen van de afvoer verstopt. Je brengt dit naar het containerpark of vraagt advies aan je maatschappelijk werker.

 

4.2 Veiligheid

 

 Het is verboden om evacuatiewegen te versperren.

 

 Om veiligheidsredenen is het verboden om elektrische toestellen te gebruiken of toestellen op basis van gas die niet geleverd zijn of toegelaten zijn door het OCMW.

 

 Elke kamer beschikt over een rookmelder. Deze mogen niet uitgeschakeld of weggenomen worden.

 

 Brandblussers, noodverlichting en brandkastjes zijn brandbestrijdingsmiddelen. Gelieve ze alleen hiervoor te gebruiken. Het leven van alle bewoners staat op het spel. Branddeuren moeten ook altijd open blijven staan !

 

 Voor de instructies inzake brand. Deze hangen uit in de woning en we verwijzen ook naar de documenten in bijlage.

 

4.3 Niet toegelaten

 

 Het is verboden om de woning of een kamer onder te verhuren.

 

 De plaatsbeschrijving (muren, plafond,...) moet onveranderd blijven zoals bij uw aankomst. Het meubilair moet gerespecteerd worden. Alle schade moet onmiddellijk aan het OCMW worden meegedeeld.

 

 De inrichting van de woning/kamer mag alleen gewijzigd worden mits een geldige reden dit rechtvaardigt. Hiervoor moet steeds een aanvraag ingediend worden bij de maatschappelijk werker.

 

 Het is verboden om abonnementen af te sluiten op het adres van het LOI dit met de eenvoudige reden om misbruik van het adres tegen te gaan (m.a.w. geen internet, telefoonaansluiting,…. mogelijk)

 

 

 Wapens, drugs, roken, shisha en overmatig alcohol gebruik zijn verboden in de woning.

 

4.4  Algemene bepalingen

 

 In elke woning is er een gratis TV in de woonkamer aanwezig.

 

 U krijgt een gemeubelde woning. De meubels en het ander materiaal zijn niet uw eigendom en moeten in de woning blijven.

 

 Het is mogelijk dat de opvangstructuur u om een waarborg vraagt bij het ter beschikking stellen van materiaal. Deze waarborg wordt teruggegeven bij uw vertrek uit de opvangstructuur of bij teruggave.

 

 U bent verantwoordelijk voor uw eigen spullen, het OCMW kan in geen geval verantwoordelijk worden gehouden bij eventuele diefstal. Om diefstal te voorkomen vragen we u om systematisch alle vensters, deuren alsook de voordeur op slot te doen wanneer u de woning verlaat.

 

 In elke woning is er WIFI aanwezig, vraag het netwerk en de code van uw woning aan uw maatschappelijk werker.

 

 Elk probleem van technische aard betreffende de veiligheid en hygiëne (verwarming, waterlek, elektriciteit enz.) moeten zonder uitstel gemeld worden aan het OCMW.

 

 De gemeenschappelijke delen dienen steeds vrij te zijn. U moet er ook voor zorgen dat deze proper blijven. Het is niet toegelaten de kamers van de andere bewoners te betreden zonder hun toestemming. U moet de deuren van uw eigen kamer afsluiten.

 

 U bent verantwoordelijk voor het verbruik van elektriciteit en verwarming. Gelieve hiermee redelijk om te gaan. De watertellers, elektriciteits- en verwarmingstellers worden bijgehouden. Het OCMW kan een periodieke balans opstellen om te veel verbruik te vermijden.

Enkele voorbeelden:

o Indien u de kamer verlaat, licht uitdoen

o Gemiddelde kamertemperatuur overdag 18°c en 22°c. ’s Nachts moet de verwarming verlaagd worden in alle kamers

o In de zomer wordt de verwarming uitgezet

o Geen vensters openen als de verwarming aanstaat.

o Verlucht uw kamer op regelmatige basis

o ...

 

 5. Afwezigheid en bezoek

 

Iedere bewoner is vrij om in beperkte mate bezoek te ontvangen. Dit kan enkel tussen 8u00 en 22u00. Bezoekers zijn tevens verplicht om het reglement te respecteren. 

Het OCMW behoudt zich het recht om bepaalde bezoekers niet binnen te laten of hen te verzoeken het LOI te verlaten.

 

Het overnachten als niet bewoner is NIET toegestaan maar in uitzonderlijke gevallen kan uw maatschappelijk werker wel op voorhand toestemming geven om een familielid/ vriend(in) te laten overnachten. 

 

Bewoners die zonder verwittigen en/of zonder grondige reden gedurende drie opeenvolgende nachten niet in het LOI slapen, verliezen het recht om er nog langer te wonen. Zij kunnen niet meer in het LOI verblijven. Dit geldt voor het ganse gezin als één familielid deze regel niet naleeft. In dat geval houdt het OCMW uw persoonlijke spullen bij gedurende een maand.

 

Wanneer een bewoner elders wenst te overnachten of voor meerdere dagen  (maximum 10 nachten per maand), kan dit – enkel in uitzonderlijke gevallen – worden toegestaan na voorafgaande toestemming van de maatschappelijk werker. De duur en de bedoeling van het verblijf buiten het initiatief dienen te worden bepaald, u dient ook steeds bereikbaar te zijn.

Indien de bewoner langer afwezig is dan de toegestane duur, wordt hij beschouwd als afwezig zonder geldige reden.

 

Indien noodzakelijk (bv. een gemaakte afspraak van uw maatschappelijk werker voor een bezichtiging van een woning, studio of appartement, een gemaakte afspraak bij uw advocaat, een wijziging in uw procedure,…) kan gevraagd worden om vervroegd terug te keren uit vakantie.

 

 6. Collectief / Samenleven

 

6.1.  Elke bewoner moet respect en beleefdheid tonen tegenover het personeel van de gemeente,

de buren, de burgers en eventueel andere bewoners zonder vooroordelen te uiten over hun

nationaliteit, gewoonten, noch hun geloof. Er wordt geen enkele vorm van (fysieke of verbale)

agressie getolereerd.

 

6.2.  Tussen 22h 's avonds en 6 uur 's ochtends is het verboden lawaai te maken

(wet op het nachtlawaai). Bij gebruik van muziekinstrumenten, radio’s,…

moet men er voortdurend op bedacht zijn de medebewoners geen hinder te

bezorgen.

 

7. Minderjarigen

 

In België gelden volgende regels:

 De meerderjarigheid ligt vast op 18 jaar;

 Ouders zijn de enige verantwoordelijken voor hun kinderen;

 Ze moeten toezien op hun veiligheid en opvoeding;

 Ze zijn verantwoordelijk voor de materiële schade die hun kinderen veroorzaken;

   Ze moeten hun leerplicht opvolgen, die in België verplicht is tussen 5 jaar en 18 jaar;

   Wanneer u de woning verlaat, vragen we u uw kinderen niet zonder toezicht achter te laten. Indien u moeilijkheden heeft om opvang te vinden, neem contact op met uw maatschappelijk werker zodat samen een oplossing kan gezocht worden.

 

8. Respecteren van de Belgische wetten

 

Zoals elke Belgische burger, moet u de Belgische wetten respecteren.

 

9. Hulp bij het verlaten van het LOI

 

Indien u een positieve beslissing in uw procedure krijgt, zal u een redelijke termijn krijgen om de opvang te verlaten.

 

Indien u een negatieve beslissing krijgt, zult een plaats toegewezen krijgen in een open terugkeercentrum. Om uitzonderlijke redenen kan het verblijf in het LOI alsnog verlengd worden. 

 

Voor administratieve hulp bij het verlaten van het LOI kan u zich wenden tot uw maatschappelijk werker.

 

Bij het verlaten van het LOI dienen alle persoonlijke bezittingen meegenomen te worden. De kamer dient in nette staat te worden verlaten, voorzien van alle meubilair. De sleutel(s) dient bezorgd te worden aan de maatschappelijk werker.

De maatschappelijk werker zal bij vertrek alles samen overlopen. Indien u met alles in orde bent kan u aanspraak maken op een afscheidspremie.

 

10.Tuchtmaatregelen, sancties, beroepen, klachten  

 

10.1 Ordemaatregelen

 

Wanneer de vastgelegde regels niet gerespecteerd worden en dit de orde of de veiligheid en de rust van de bewoners van de opvangstructuur in gevaar brengt, kan het OCMW ordemaatregelen nemen om de goede werking van het LOI te herstellen.

Ordemaatregelen worden schriftelijk overhandigd of geafficheerd in de structuur indien zij van algemeen belang zijn.

 

10.2  Sancties

 

Als u een inbreuk pleegt op de regels en afspraken, kan een sanctie opgelegd worden. De sanctie houdt rekening met de aard van de inbreuk op de regels van de opvangstructuur en de omstandigheden waarin de inbreuk plaats had. De sanctie staat in verhouding tot de inbreuk. De sanctie moet steeds in een schriftelijke beslissing worden meegedeeld en kan alleen genomen worden in geval van ernstige inbreuk op dit reglement. Ze moet de principes van objectiviteit en onpartijdigheid respecteren. De gemotiveerde beslissing wordt u schriftelijk overhandigd via een door u voor ontvangst te ondertekenen document.

 

De volgende sancties zijn mogelijk en voorzien in de opvangwet:

1. de formele verwittiging met vermelding in het sociaal dossier;

2. de tijdelijke uitsluiting van deelname aan de activiteiten georganiseerd door het LOI;

3. de tijdelijke uitsluiting van de mogelijkheid tot het verrichten van betaalde prestaties van gemeenschapsdiensten;

4. de beperking van de toegang tot sommige diensten;

5. de verplichting om taken van algemeen nut te verrichten, waarvan de niet-uitvoering of de gebrekkige uitvoering als een nieuwe overtreding beschouwd kan worden;

6. de tijdelijke opheffing of vermindering van de dagvergoeding, met een maximum termijn van vier weken;

7. de overplaatsing, zonder verwijl, van de begunstigde van de opvang naar een andere LOI;

8. de tijdelijke uitsluiting van het recht op de materiële hulp in een LOI, voor een maximale duur van een maand;

9. de definitieve uitsluiting van het recht op de materiële hulp in een LOI.

 

De sancties zijn onmiddellijk uitvoerbaar. De uitsluitingssancties dienen bevestigd te worden door een beslissing van de Directeur-Generaal van Fedasil, binnen de drie werkdagen volgende op de dag waarop de sanctie getroffen werd.

 

Loi Maldegem heeft ook een intern sanctiebeleid. (zie bijlage)

 

10.3 Klachten

 

Onze medewerkers doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je tevreden bent. Het OCMW vindt een goede dienstverlening belangrijk.

Toch kan het gebeuren dat je niet tevreden bent over de werkwijze van de dienst, de afhandeling van een bepaalde kwestie of over onze dienstverlening. Indien dit zo is, worden wij hierover graag op de hoogte gebracht, zodat wij onze dienstverlening kunnen verbeteren.

Je kan ons dit laten weten door het formuleren van een melding of een klacht.

 

Melding maken

Een melding is een uiting van ontevredenheid of ongenoegen dat er op een of andere manier iets niet liep zoals het hoort in verband met de hulp- en dienstverlening of in de wijze waarop je behandeld werd. Je hebt een negatief gevoel ten opzichte van de hulp- en dienstverlening. Je wenst echter geen officiële klacht in te dienen.

Een melding kan worden doorgegeven aan het betrokken diensthoofd en wordt door het diensthoofd verder behandeld. Kan er geen passende oplossing gevonden worden, dan kan je alsnog een klacht indienen.

 

Voor een melding kan men terecht bij de hoofdmaatschappelijk werker, Leen De Clercq.

 Via email: leen.de.clercq@maldegem.be

 Telefonisch : 050/72.72.41

 

Indienen van een klacht

Een klacht is een heel erg duidelijke uiting van ontevredenheid over het OCMW Maldegem of over het hulp- en dienstverleningsaanbod van de gemeente Maldegem dat als onjuist of onvoldoende wordt ervaren.

 

Een klacht kan gaan over:

 Een foute handeling of prestatie;

o de behandelingswijze (bv. ik werd verkeerd behandeld);

o een termijn (bv. ik wacht nu al maanden op een beslissing);

o een beslissing (bv. de beslissing is niet gemotiveerd);

 Het afwijken van de vastgelegde of gebruikelijke werkwijze;

 Het niet uitvoeren van een handeling of een prestatie.

 

Een klacht doorloopt een vastgelegde procedure en moet aan bepaalde voorwaarden voldoen met betrekking tot ontvankelijkheid en gegrondheid.

Een klacht wordt in volledige onafhankelijkheid beoordeeld door de klachtenambtenaar van de gemeente Maldegem.

Alle klachten worden geregistreerd in een centraal klachtenregistratiesysteem.

 

Een klacht kan je indienen:

 Online: www.ocmwmaldegem.be/meldingen-en-klachten/klachtenformulier.

 Email: klachtenambtenaar@maldegem.be

 Brief: OCMW Maldegem, t.a.v. de klachtenambtenaar, Marktstraat 7, 9990 Maldegem.

 Mondeling: een medewerker kan helpen om een klachtenformulier in te vullen.

 

Je kan het volledige klachtenreglement opvragen bij het OCMW of raadplegen op de website.

https://www.maldegem.be/procesbeschrijving-klachtenbehandeling-gemeente-en-ocmw-maldegem

 Je kan zeker ook meer informatie vragen aan één van onze medewerkers.

 

De persoonsgegevens ingevuld in dit formulier worden in ons klantenbestand opgenomen. Dit is uitsluitend om je op de hoogte te houden. Je kan jouw gegevens steeds opvragen, corrigeren of laten schrappen, overeenkomstig de Verordening (EU) 2016/679 van het Europees parlement en de raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming).

Gemeente/OCMW Maldegem hecht veel waarde aan de bescherming van je persoonsgegevens en je recht op privacy. Lees ons privacybeleid op www.maldegem.be/privacy.

 

10.4 Beroepen

 

Elke bewoner van een opvangstructuur kan een beroep indienen tegen:

 Sancties met betrekking tot de beperkte toegang tot bepaalde niet-essentiële diensten, de verplichting om werken van algemeen belang uit te voeren en de schrapping of vermindering van het zakgeld (zoals omschreven in art.45, 4, 5, 6 van de opvangwet)

 Een beslissing met betrekking tot de medische begeleiding genomen door de arts van de opvangstructuur (art. 25§5 van de opvangwet).

Het beroep moet gericht zijn aan de Directeur-generaal van Fedasil, en dit enkel schriftelijk in het Nederlands, Frans, Duits of Engels. De omstandigheden van de betwiste beslissing moeten vermeld worden (vb: kopie van de beslissing indien deze bestaat of inhoud en datum van de beslissing die mondeling meegedeeld werd). Het beroep moet toelichten waarom de beslissing betwist wordt en een kopie van het beroep moet aan de opvangstructuur bezorgd worden.

 Brief:

Fedasil - ter attentie van de directeur-generaal

Kartuizersstraat 21 - 1000 Brussel

 Brief (ondertekende en gescande kopie):

info@fedasil.be

De klager ontvangt eerst een ontvangstbevestiging en binnen de 30 kalenderdagen vanaf de indiening van het beroep, een beslissing.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elke wijziging aan dit huishoudelijk reglement zal u meegedeeld worden.

 

Indien u nog vragen heeft met betrekking tot dit huishoudelijk reglement of de rechten die u geniet tijdens uw verblijf in het opvangcentrum, kunt u steeds terecht bij uw maatschappelijk werker.

 

 

Voor het OCMW van Maldegem

 

 

Algemeen directeur                                                        Voorzitter

 

 

...................................                 ...........................................

 

Datum:

 

Handtekening van de maatschappelijk werker:    

 

 

 

                           

 

 

Ik ondergetekende, ............................... , bevestig kennis te hebben genomen en een kopie te hebben ontvangen (digitaal of op papier) van dit huishoudelijk reglement, dat werd toegelicht in een taal die ik begrijp.

 

 

Handtekening van de bewoner(s):

 

 

Publicatiedatum: 03/02/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 16 12 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

 

4.   MEERJARENPLANAANPASSING 2 2020-2025 OCMW: VASTSTELLING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

          Decreet Lokaal bestuur, Titel 4, inzake de beheers- en beleidscyclus  voor de gemeente en het OCMW met ingang van 1 januari 2019

          Artikel 249 stelt dat de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel;

          de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

          elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport.

          Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld. Als dat nodig is, kunnen daarbij ook de kredieten voor het lopende boekjaar worden aangepast.

          Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, en latere wijzigingen, betreffende de regels van BBC2020 boekhouding, de beleidsrapporten en de toelichtingen. Bij elke aanpassing van het meerjarenplan wordt het resultaat van de intussen vastgestelde jaarrekeningen verwerkt.

          Ministeriële besluiten van 26 juni 2018 en 12 september 2018 inzake vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen

          Het origineel meerjarenplan 2020-2025 goedgekeurd door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn in haar zitting van december 2019.

          Het aangepast meerjarenplan 1 2020-2025 vastgesteld door de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn in haar zitting van december 2020.

 

Feiten

          Dit plan betreft een tweede meerjarenplanaanpassing voor de jaren 2020 tot en met 2025.

          Het vast bureau heeft een positief advies verleend in haar zitting van 29 november 2021.

          Het plan beschrijft welke weg het lokaal bestuur de komende vier jaar wil volgen, met name tot en met 2025.

          Bijzonder is dat de gemeente en het OCMW geen afzonderlijke planningsdocumenten meer opmaken. Het meerjarenplan voor 2020-2025 is  een gezamenlijk beleidsrapport waarin de beleidsdoelstellingen en ramingen van zowel de gemeente als van het OCMW opgenomen worden.

          Er is één financieel evenwicht. Alleen het rapport M3 geeft de kredieten per entiteit weer. De vaststelling van de meerjarenplanaanpassing gebeurt door zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, voor hun deel van de kredieten, en daarna keurt de Gemeenteraad ook nog eens het deel van het OCMW goed.

          Meerjarenplanaanpassing 2 is door de raadsleden te raadplegen via maldegem.begrotingsapp.be

 

Argumentatie

          De meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 is in evenwicht. Het resultaat op kasbasis is positief elk jaar en de autofinancieringsmarge is positief in 2025, dit ook geconsolideerd met het AGB Maldegem erbij.

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

          Het vast bureau heeft een positief advies verleend in haar zitting van 29 november 2021.

Tussenkomsten

          door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

          door raadslid Annelies Lammertyn (CD&V)

          door schepen Stefaan Heyndrikx (de Merlaan)

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems en Hilde Versluys

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 van het OCMW Maldegem vast.

 

 

Publicatiedatum: 03/02/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 16 12 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

 

5.   VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

          Artikel 21 juncto artikel 74 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

          Artikel 38, 5°juncto 74 Decreet Lokaal Bestuur:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

          Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen.

          Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

          Er werden geen vragen ingediend.

 

 

 

Publicatiedatum: 03/02/2022