Notulen raad voor maatschappelijk welzijn van 28 01 2021

 

Aanwezig:

Peter T. Van Hecke, Voorzitter RMW;

Bart Van Hulle, Voorzitter Vast Bureau;

Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville en Marleen Van den Bussche, Leden vast bureau;

Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems, Raadsleden;

Steven De Jaeger, Algemeen directeur wn..

 

Verontschuldigd:

Tijs Van Vynckt, Algemeen directeur.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

1.   MEDEDELINGEN

 

Eedaflegging Christiane Bierens als lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

Op 8 januari 2021 heeft mevrouw Christiane Bierens (Groen) de eed afgelegd als lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst als opvolger van mevrouw Patrica Stokx, van wie het mandaat op 31 december 2020 eindigde.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIO- OF AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 17 DECEMBER 2020

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28, §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

          Artikel 32 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

          Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

          Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.

 

Feiten

          De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.

          De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 17 december gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

          Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en de audiovisuele livestreamopname van de zitting van de raad van 17 december 2020 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

3.   WIJZIGING VAN DE RPR (RECHTSPOSITIEREGELING) VAN HET PERSONEEL VAN HET OCMW MALDEGEM

 

Juridische gronden

             De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

            Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

            Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur / gemeentedecreet.

            Het besluit van de Vlaamse regering dd. 7 december 2007, zoals gewijzigd, waarbij de rechtspositieregeling van het gemeente- en provinciepersoneel wordt vastgesteld

            Het besluit van de Vlaamse regering dd. 2 december 2016, betreffende de wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse regering dd. 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het personeel

            Beslissing van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 28 juni 2011 houdende vaststelling van de rechtspositieregelingen voor het personeel van het OCMW Maldegem, en latere wijzigingen.

            Bespreking in het college van 22 september 2020 en 7 december 2020 in verband met het verlof op 24 en 31 december in de namiddag, voor de rest van de legislatuur

 

Feiten

            In de bespreking in het college van 22 september 2020 werd gevraagd om voor de rest van de legislatuur op 24 en 31 december in de namiddag, collectief verlof vast te leggen voor alle diensten.

            Dit werd voorgelegd in het bijzonder onderhandelingscomité van 12 november 2020 en ongunstig geadviseerd.

            In de bespreking in het college van 7 december 2020 werd vastgehouden aan het collectief verlof op 24 en 31 december in de namiddag, voor de rest van de legislatuur.

            Daarom het voorstel om de RPR als volgt aan te vullen :

hoofdstuk II. De jaarlijkse vakantiedagen, art. 228 § 3. :

Voor de rest van de legislatuur (2021-2024) wordt op 24 december in de namiddag en op 31 december in de namiddag collectief verlof vastgelegd.

            Het verlof voor specifieke diensten wordt voorgelegd aan het Vast Bureau.

            De vakbond vraagt om hiervan ook op de hoogte gebracht te worden en vraagt eveneens om het personeel hiervan tijdig te verwittigen.

            Daarom wordt voorgesteld om het collectief verlof voor specifieke diensten vóór 15 december van het voorgaande jaar mee te delen in het vakbondsoverleg. Op die manier kan het collectief verlof voor een bepaalde dienst tijdig gecommuniceerd worden naar het publiek en tijdig ter kennisgeving aan de personeelsleden meegedeeld worden.

            Daarom het voorstel om de RPR als volgt aan te vullen :

hoofdstuk II. De jaarlijkse vakantiedagen, art. 228 § 4. :

Het collectief verlof voor specifieke diensten wordt voorgelegd aan het vast bureau, na voorafgaande onderhandeling met de vakorganisaties, vóór 15 december van het voorgaande jaar. 

            Deze wijziging werd besproken en gunstig geadviseerd in het bijzonder onderhandelingscomité met de vakbonden van 12 november 2020.

 

Argumentatie

            Op 24 december en op 31 december in de namiddag willen vele personeelsleden verlof opnemen. Als er op die momenten permanentie zou moeten zijn, is het voor sommige diensten moeilijk om hierin te kunnen voorzien.

            Daarom werd het voorstel gedaan om op 24 en 31 december in de namiddag verlof voor iedereen vast te leggen. Op die manier kan ruim vooraf gecommuniceerd worden naar het publiek dat alle diensten op die 2 namiddagen gesloten zijn en moeten er geen afspraken rond permanentie gemaakt worden.

            Als dit ruim op voorhand gecommuniceerd wordt aan het personeel, ligt dit verlof op deze 2 namiddagen van bij het begin van het jaar vast en is er geen kans dat personeelsleden niet meer voldoende verlof zouden hebben om op deze 2 middagen thuis te kunnen blijven.

Tussenkomst raadsleden

             Raadslid Anneke Gobeyn (CD&V) is verwonderd dat het bestuur de vrijheid van de personeelsleden om zelf het verlof te kiezen, met deze beslissing beperkt. Ook dat het om twee halve dagen gaat en niet om ganse dagen, maakt dat een werknemer daar weinig of niets aan heeft. Het raadslid begrijpt dat het bestuur deze maatregel neemt om heel wat personeelsleden die thuis willen blijven, deze kans te geven. Zij meent evenwel dat personeelsleden die die dag niet thuis wensen te zijn, zinvol werk kunnen verrichten ook als de dienstverlening gesloten is. Zij stelt voor om de werknemers zelf te laten kiezen en te communiceren naar de bevolking dat de diensten gesloten zijn.

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) deelt mee dat zij het bestuur wel kunnen volgen dat er op die namiddagen collectief verlof opgenomen wordt. Er wordt gekozen voor de duidelijkheid van de organisatie, het is op die manier ook correct voor de burger dat de diensten gesloten zijn en het is ook correct voor de eenduidigheid van afwezigheid van het personeel zelf.

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

             door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

             door schepen Rudi De Smet (N-VA)

 

Besluit

 

19 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

8 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit om in de rechtspositieregeling van het personeel van het OCMW Maldegem art. 104 § 1 en 2, met uitzondering van de ondersteunende diensten (= hoofdzetel) van het zorgbedrijf, het artikel 228 als volgt aan te vullen :

§ 3. Voor de rest van de legislatuur (2021-2024) wordt op 24 december in de namiddag en op 31 december in de namiddag collectief verlof vastgelegd.

 

Artikel 2:

In de rechtspositieregeling van het personeel van het OCMW Maldegem art. 104 § 1 en 2, met uitzondering van de ondersteunende diensten (= hoofdzetel) van het zorgbedrijf, wordt het artikel 228 als volgt aangevuld :

§ 4. Het collectief verlof voor specifieke diensten wordt voorgelegd aan het Vast Bureau, na voorafgaande onderhandeling met de vakorganisaties, vóór 15 december van het voorgaande jaar. 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

4.   UITVOERING VIA6-AKKOORD VAN 22 DECEMBER 2020 OVER KOOPKRACHT VOOR DE PUBLIEKE SECTOR 2021 - 2025

 

Juridische gronden

             De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

             Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017(DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

             Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

            Decreet lokaal bestuur, inzonderheid op de artikelen 77 en 78;

 

Feiten

            Het VIA6-voorakkoord van 24 november 2020 dat voor de private en publieke socialprofitsectoren werd afgesloten;

            Het VIA6-akkoord met koopkrachtmaatregelen voor de publieke sector dat de sociale partners en de Vlaamse regering op 22 december 2020 bereikt hebben, en waarover onderhandeld werd in het Vlaamse onderhandelingscomité C1 van 23 december 2020;

            Het toepassingsgebied van dit VIA6-akkoord, met name voor wat de eenmalige verhoging van de eindejaarstoelage van het jaar 2020 betreft;

            Het feit dat de verhoging van de eindejaarstoelage voor het zorgpersoneel geldt voor al het personeel dat in de DMFA-aangifte een VIA-deelcode heeft toegewezen gekregen, met uitzondering van de deelcodes 102 (dienstencheques) en 500-512 (socio-culturele sector).

            Het feit dat personeel tewerkgesteld met VIA-code 509 (lokale diensteneconomie) toch moet meegenomen worden voor de eenmalige verhoging van de eindejaarstoelage, als deze personen van de lokale diensteconomie tewerkgesteld zijn in één van de VIA sectoren. Dit is niet het geval bij het OCMW Maldegem;

            Het feit dat het al dan niet toekennen van een VIA-deelcode op zich geen element is om te besluiten dat iemand wel of geen recht heeft op de koopkrachtmaatregelen en op de verhoging van de eindejaarstoelage in het bijzonder, maar dat het eerder een administratieve bevestiging is dat het om VIA-personeel gaat.

            Het feit dat in voorkomend geval een rechtzetting van de juiste VIA-deelcode noodzakelijk is, omdat de omvang van de subsidies van de Vlaamse overheid ervan afhangt en ook de verdere verdeling van deze subsidies aan elk individueel bestuur.

            Het feit dat, voor wat het ondersteunend personeel in de welzijns-, zorg- en gezondheidsvoorzieningen betreft, het bestuur enige beleidsmarge heeft om te oordelen dat een ondersteunend personeelslid onder het VIA-toepassingsgebied valt en dus als VIA-personeelslid (met de bijhorende VIA-deelcode) wordt beschouwd. Dit is het geval voor de ondersteunende diensten van de hoofdzetel van het Zorgbedrijf. Het criterium voor de afweging (wel of niet-VIA-personeelslid),is de hoofdactiviteit: wie voor het grootste deel van zijn tijd de ondersteuning doet van VIA-diensten, zou dus ook als VIA-personeelslid kunnen beschouwd worden.

            Het akkoord bereikt in het comité C1;

            De VIA-financiering die hiertegenover staat;

            De informatie op de webpagina van het Agentschap van het Binnenlands Bestuur met betrekking tot de hoogte van het vast bedrag van de eindejaarstoelage van het jaar 2020, die 1.288,43 euro bedraagt.

            Het advies van het Agentschap Binnenlands Bestuur met betrekking tot de boeking van deze uitgaven;

            De coronacrisis heeft aangetoond dat het billijk is dat de personeelsleden in de VIA-zorgsectoren die onder het toepassingsgebied van het VIA6-akkoord ressorteren, een onmiddellijke koopkrachtverhoging ontvangen in de vorm van een verhoging van de eindejaarstoelage met betrekking tot het jaar 2020;

 

Adviezen

             Dit akkoord uitvoeren op volgende personeelsleden tewerkgesteld in de erkende diensten: woonzorgcentra, dagverzorgingscentra, thuiszorg, lokaal dienstencentrum en de ondersteunde diensten van de hoofdzetel van het Zorgbedrijf.

          Met uitzondering van het personeel dat een attractiviteitspremie ontvangt, verhoogt de OCMW-raad het variabel bedrag van de berekening van de eindejaarstoelage van het jaar 2020 met 1,1%, rekening houdend met de prestatiebreuk van het personeelslid,  zodat de nieuwe berekeningswijze voor een voltijds equivalent als volgt is: 1.288,43 euro vast bedrag + 3,6% variabel bedrag (+1,1%) = nieuw bedrag eindejaarstoelage 2020 (VTE).

          Voor het personeel in de ouderenzorg dat tot nu toe een attractiviteitspremie ontving, verhoogt de OCMW-raad raad het vast bedrag tot 1.288,43 euro (inclusief het bedrag van de attractiviteitspremie 2020) en het variabel bedrag van de berekening van de eindejaarstoelage van het jaar 2020 met 1,1%, rekening houdend met de prestatiebreuk van het personeelslid, zodat de nieuwe berekeningswijze voor een voltijds equivalent als volgt is: 1.288,43 euro vast bedrag (inclusief het bedrag van de attractiviteitspremie 2020) + 3,6% variabel bedrag (+1,1%) = nieuw bedrag eindejaarstoelage 2020 (VTE).

 

Financiële weerslag

          De in VIA-akkoorden voorziene verhoging van de eindejaarstoelage werd niet gebudgetteerd, aangezien dit retroactief gebeurt. In theorie staat hier een even grote subsidie tegenover, waardoor het geen impact heeft op de financiële evenwichten.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

Deze beslissing is van toepassing op volgende personeelsleden tewerkgesteld in de erkende diensten: woonzorgcentra, dagverzorgingscentra, thuiszorg, ondersteunende diensten van de hoofdzetel van het Zorgbedrijf Meetjesland en het lokaal dienstencentrum.

 

Artikel 2:

Met uitzondering van het personeel dat een attractiviteitspremie ontvangt, verhoogt de OCMW-raad het variabel bedrag van de berekening van de eindejaarstoelage van het jaar 2020 met 1,1%, rekening houdend met de prestatiebreuk van het personeelslid,  zodat de nieuwe berekeningswijze voor een voltijds equivalent als volgt is: 1.288,43 euro vast bedrag + 3,6% variabel bedrag (+1,1%) = nieuw bedrag eindejaarstoelage 2020 (VTE).

 

Artikel 3:

Voor het personeel in de ouderenzorg dat tot nu toe een attractiviteitspremie ontving, verhoogt de OCMW-raad raad het vast bedrag tot 1.288,43 euro (inclusief het bedrag van de attractiviteitspremie 2020) en het variabel bedrag van de berekening van de eindejaarstoelage van het jaar 2020 met 1,1%, rekening houdend met de prestatiebreuk van het personeelslid, zodat de nieuwe berekeningswijze voor een voltijds equivalent als volgt is: 1.288,43 euro vast bedrag (inclusief het bedrag van de attractiviteitspremie 2020) + 3,6% variabel bedrag (+1,1%) = nieuw bedrag eindejaarstoelage 2020 (VTE).

 

Artikel 4:

De nodige maatregelen worden genomen opdat de personeelsleden bedoeld in artikel 1 het verschil, met name de verhoging van de eindejaarstoelage van het jaar 2020 zoals bepaald in artikel 2 respectievelijk in artikel 3, ontvangen.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

5.   VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Er zijn geen vragen van raadsleden.

 

 

Publicatiedatum: 01/03/2021