Notulen raad voor maatschappelijk welzijn van 28 10 2021

 

Aanwezig:

Peter T. Van Hecke, Voorzitter RMW;

Bart Van Hulle, Voorzitter Vast Bureau;

Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville en Stefaan Heyndrikx, Leden vast bureau;

Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems en Hilde Versluys, Raadsleden;

Koen Cromheecke, Algemeen directeur wn..

 

Verontschuldigd:

Marten De Jaeger en Katleen De Kesel, Raadsleden;

Peter E. Van Hecke, Lid vast bureau;

Vanaf punt 3 verlaat Rudiger De Smet, Lid vast bureau de zitting.

Vanaf punt 4 vervoegt Rudiger De Smet, Lid vast bureau de zitting.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 28 10 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 10 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIO-OPNAME VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 30 SEPTEMBER 2021

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28, §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

          Artikel 32 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

          Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

          Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.

 

Feiten

          De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.

          De audio opname werd gelivestreamd tijdens de zitting van 30 september 2021 en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

          Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems en Hilde Versluys

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en de audio livestreamopname van de zitting van de raad van 30 september 2021 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 10 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

 

3.   WELZIJNSBAND MEETJESLAND - VERVANGING VERTEGENWOORDIGER RAAD VAN BESTUUR EN ALGEMENE VERGADERING

 

Juridische gronden

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 28.

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 34, 2°.

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 77.

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 78, 5° waarin wordt bepaald dat de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn tot ... het aanwijzen van leden van de rechtspersonen, vermeld in deel 3, titel 4 ... niet aan het vast bureau kunnen worden toevertrouwd.

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, deel 3, titel 4, hoofdstuk 2 De Welzijnsvereniging, artikel 475 tot 495:

Volgens artikel 484 §1 van het decreet lokaal bestuur zijn de openbare centra voor maatschappelijk welzijn in de organen van de welzijnsvereniging vertegenwoordigd door leden van de raad voor maatschappelijk welzijn. De leden worden door de raad voor maatschappelijk welzijn aangewezen bij geheime stemming en in één enkele stemronde. Elk lid van de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt daarbij over één stem. Bij staking van stemmen is de jongste kandidaat in jaren verkozen.

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 474, §2 betreffende het geslacht van de bestuurders in de welzijnsvereniging.

            De statuten van de Welzijnsband Meetjesland van 22 november 2017:

Volgens artikel 13 van de statuten van de Welzijnsband wordt iedere deelgenoot in de raad van bestuur vertegenwoordigd door een lid aangeduid door de eigen OCMW-raad. Voor elk lid kan een plaatsvervanger worden aangeduid die de vergaderingen mag bijwonen in de plaats van het effectieve lid. Iedere vertegenwoordiger of plaatsvervanger beschikt over één stem.

Volgens artikel 14 van de statuten van de Welzijnsband verliezen de vertegenwoordigers hun mandaat in de raad van bestuur onmiddellijk na de eerste algemene vergadering die volgt op de vernieuwing van de raden voor maatschappelijk welzijn.

Volgens artikel 23 van de statuten van de Welzijnsband wordt het toezicht op de welzijnsvereniging uitgeoefend door een college van commissarissen bestaande uit drie leden. De leden van het college van commissarissen oefenen een mandaat van raadslid uit bij één van de OCMW’s die deel uitmaken van de vereniging. De leden van dit college worden, op voorstel van de aangesloten OCMW’s, benoemd door de algemene vergadering. Hun mandaat is onverenigbaar met het lidmaatschap van de raad van bestuur. Het OCMW van Maldegem kan voor dit college van commissarissen facultatief iemand voordragen.

Volgens artikel 25 van de statuten van de Welzijnsband bestaat de algemene vergadering uit leden van de raden voor maatschappelijk welzijn van de deelgenoten. Het aantal door de OCMW-raden aan te duiden leden van de algemene vergadering is vier (4) leden voor een OCMW van een gemeente met meer dan vijftienduizend (15.000) inwoners. De leden van de algemene vergadering worden door de respectievelijke OCMW-raden, bij geheime stemming en in een enkele stemronde aangewezen, waarbij elk raadslid over één stem beschikt. Bij staking van stemmen is de jongste kandidaat in jaren verkozen.

 Het besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 30 januari 2019 waarbij Schepen Marleen Van den Bussche werd aangeduid als mandataris-vertegenwoordiger namens de gemeente Maldegem in de Raad van Bestuur en in de Algemene vergadering van Welzijnsband Meetjesland.

 De aktename door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn in zitting van 30 september 2021 van het ontslag als raadslid van Marleen Van den Bussche.

 

Feiten

       De algemeen directeur van Welzijnsband Meetjesland verwijst in haar mail van 21 november 2018 naar de onderlinge afspraak om de schepen van welzijn aan te duiden als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur, maar dit is geen statutaire verplichting.

            Voor de algemene vergadering werden op basis van het inwonersaantal van de gemeente Maldegem, dat hoger is dan 15.000 inwoners, 4 vertegenwoordigers aangeduid.

            Het Vast Bureau stelt voor om raadslid Hilde Versluys aan te duiden als één van de mandataris-vertegenwoordigers in de Algemene vergadering van Welzijnsband Meetjesland in opvolging van mevrouw Marleen Van den Bussche die ontslag nam als raadslid.

            Het Vast Bureau draagt schepen van Welzijn Stefaan Heyndrikx voor als mandataris-vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van Welzijnsband Meetjesland in opvolging van mevrouw Marleen Van den Bussche die ontslag nam als raadslid.

            De Raad voor Maatschappelijk Welzijn gaat over tot de stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems en Hilde Versluys

6 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck en Leandra Decuyper

 

 

Artikel 1

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn duidt raadslid Hilde Versluys aan als één van de mandataris-vertegenwoordigers in de algemene vergadering van Welzijnsband Meetjesland in opvolging van mevrouw Marleen Van den Bussche .

 

Artikel 2

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn duidt schepen Stefaan Heyndrikx aan als mandataris-vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Welzijnsband Meetjesland in opvolging van mevrouw Marleen Van den Bussche.

 

Artikel 3

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan Welzijnsband Meetjesland.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 10 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

 

4.   ZORGBEDRIJF MEETJESLAND - VERVANGING VERTEGENWOORDIGER

 

Juridische gronden

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 28.

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 34, 2°.

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 77.

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 78, 5° waarin wordt bepaald dat de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn tot ... het aanwijzen van leden van de rechtspersonen, vermeld in deel 3, titel 4 ... niet aan het vast bureau kunnen worden toevertrouwd.

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, deel 3, titel 4, hoofdstuk 2 De Welzijnsvereniging, artikel 475 tot 495:

Volgens artikel 484 §1 van het decreet lokaal bestuur zijn de openbare centra voor maatschappelijk welzijn in de organen van de welzijnsvereniging vertegenwoordigd door leden van de raad voor maatschappelijk welzijn. De leden worden door de raad voor maatschappelijk welzijn aangewezen bij geheime stemming en in één enkele stemronde. Elk lid van de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt daarbij over één stem. Bij staking van stemmen is de jongste kandidaat in jaren verkozen.

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 474, §2 betreffende het geslacht van de bestuurders in de welzijnsvereniging.

            De statuten van het Zorgbedrijf Meetjesland van 13 juni 2018:

artikel 11 betreffende de samenstelling van de algemene vergadering,

artikel 15 betreffende de samenstelling van de raad van bestuur.

            Het besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 30 januari 2019 waarbij Schepen Marleen Van den Bussche, werd aangeduid als één van de mandataris-vertegenwoordigers namens de gemeente Maldegem in de Raad van Bestuur en in de Algemene vergadering van Zorgbedrijf Meetjesland.

            De aktename door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn in zitting van 30 september 2021 van het ontslag als raadslid van Marleen Van den Bussche.

 

Feiten

            Het Vast Bureau stelt voor om voorzitter van het Bijzonder Comité voor de sociale dienst Stefaan Heyndrikx aan te duiden als één van de mandaris-vertegenwoordigers in de Algemene vergadering van Zorgbedrijf Meetjesland en als één van de mandaris-vertegenwoordigers in de Raad van Bestuur van Zorgbedrijf Meetjesland in opvolging van mevrouw Marleen Van den Bussche die ontslag nam als raadslid.

            De Raad voor Maatschappelijk Welzijn gaat over tot de stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Besluit

 

18 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems en Hilde Versluys

6 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck en Leandra Decuyper

 

 

Artikel 1

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn duidt schepen Stefaan Heyndrikx aan als één van de mandataris-vertegenwoordigers in de Algemene vergadering van het Zorgbedrijf Meetjesland in opvolging van mevrouw Marleen Van den Bussche.

 

Artikel 2

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn duidt schepen Stefaan Heyndrikx aan als één van de mandataris-vertegenwoordigers in de raad van bestuur van het Zorgbedrijf Meetjesland in opvolging van mevrouw Marleen Van den Bussche.

 

Artikel 3

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan het Zorgbedrijf Meetjesland.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 10 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

 

5.   SOCIAAL VERHUURKANTOOR - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGERS

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of eht decreet zijn toevertrouwd.

          Artikel 34, 2° juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de raad voor maatschappelijk welzijn geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

          De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;

          Het decreet van 6 juli 2001 betreffende de intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder de artikelen 46, 48 en 57.

          Artikel 401 tot 412 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 houdende "Intergemeentelijke samenwerking - projectvereniging".

          De statuten van Sociaal Verhuurkantoor.

          Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 maart 2019 houdende de aanstelling van Marleen Van den Bussche als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van het Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland. Zij werd tevens voorgedragen als lid van de raad van bestuur maar niet effectief verkozen.

          De aktename door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 30 september 2021 van het ontslag van Marleen Van den Bussche als raadslid.

 

Feiten

          In het Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland is er jaarlijks één algemene vergadering, indien gewenst of noodzakelijk komt de algemene vergadering nog een één keer samen in juni of in het najaar. (in 2019 gepland in maart en juni)
Alle vergaderingen zijn 's avonds en onbezoldigd.

          De vertegenwoordiger hoeft niet noodzakelijk een OCMW-raadslid te zijn, maar de vzw dringt er op aan een geëngageerd persoon af te vaardigen, die een vlotte schakel vormt tussen de vzw en het lokaal bestuur.

 

Voorstel Vast Bureau

          Het vast bureau stelt voor om Hilde Versluys aan te stellen als vertegenwoordiger in de algemene vergadering.

 

Besluit

 

18 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems en Hilde Versluys

6 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck en Leandra Decuyper

 

 

Artikel 1

Raadslid Hilde Versluys wordt aangesteld als vertegenwoordiger van OCMW Maldegem in de algemene vergadering van het Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland.

 

Artikel 2

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan het Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland met zetel te Eeklo, Moeie 16a.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 10 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

 

6.   REGLEMENT AANZET

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 §1 juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

          Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

          De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn

          Het decreet van 19 december 2018 betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn

          De raadsbeslissing van 24.06.2020 inzake het reglement "Maldegem AanZet".

 

Feiten

          De Raad voor Maatschappelijk Welzijn gaf in zitting van 24.06.2020 haar goedkeuring voor de opstart van het project Maldegem AanZet waarbij inwoners, serviceclubs, bedrijven … uit Maldegem zich kunnen engageren als adoptant door tussen te komen in de opvoedingskosten van één of meerdere kansarme Maldegemse jongeren ten bedrage van 300 euro op jaarbasis.

          Aangezien de sponsors een bedrag van 300 euro kunnen sponsoren per kind stelden we intern vast dat de administratieve verwerking bij de jongste doelgroep (baby’s, peuters, kleuters) werd  bemoeilijkt. Volgens het reglement hebben zij namelijk recht op 250 euro per schooljaar. Op deze manier hadden we van de sponsoring steeds 50 euro “teveel”. Vastgesteld werd dat de kosten voor deze doelgroep echter veel hoger liggen dan die 250 euro. Denken we maar aan de uitgaven voor pampers edm. Het BCSD ging daarom in zitting van 22.02.2021 reeds akkoord om ook het bedrag van baby’s, peuters en kleuters vanaf het schooljaar 2020/2021 te verhogen van 250 euro naar 300 euro. Er werd tevens beslist om een evaluatie te doen van de sponsoring na afloop van het huidig schooljaar en het reglement dan pas aan te passen.

          De evaluatie van de sponsoring en de aanpassing van het Reglement worden dan ook voorgelegd om na akkoord van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst ook voor te brengen op de eerstvolgende Raad van Maatschappelijk Welzijn .

          Ondertussen stelden we echter vast dat de bedragen tot en met de tweede graad van het secundair vaak niet volstaan. Rekening houdend daarmee stellen we dan ook voor om vanaf het schooljaar 2021/2022 volgende bedragen te hanteren:

 voor peuters en kleuters wordt het bedrag bepaald op 450 euro per jaar,  

 voor kinderen uit het lager onderwijs op 450 euro per jaar,

 voor jongeren uit eerste graad secundair onderwijs 550 euro per jaar,

 voor jongeren uit de tweede graad secundair onderwijs 650 euro per jaar,

 voor jongeren uit de derde graad secundair onderwijs 850 euro per jaar,

 voor jongeren uit het hoger onderwijs 950 euro per jaar.

 

          Evaluatie sponsoring:

Voor het schooljaar 20/21 ontvingen we 47.100 euro aan sponsorgeld van in totaal 119 sponsors. Van dit bedrag werd 43.024,99 euro uitgegeven.

Voor meer gedetailleerde cijfers verwijzen we naar bijlage sponsoring

 

Adviezen

          Gunstig advies BCSD 21/06/2021

Tussenkomst raadsleden

             door raadslid Annelies Lammertyn (CD&V)

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door schepen Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems en Hilde Versluys

 

 

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt het reglement 'Maldegem AanZet' goed als volgt:

Artikel 1: Doelgroep / gerechtigden

§1. Als gerechtigde worden beschouwd die inwoners van de gemeente of daarmee gelijkgesteld die gerechtigd zijn op de toekenning aanvullende steun.

§2. Alle inwoners, gedomicilieerd en verblijvend op het grondgebied van de gemeente, waarvan het gezinsinkomen lager is dan het overeenstemmende referentiebudget.

§3.   Jongeren en gezinnen toegeleid door de brugfiguren.

§4. Indien er onbetaalde schoolrekeningen zijn worden de in dit reglement bepaalde tussenkomsten slechts toegekend in zoverre er een afbetalingsplan werd opgemaakt dat ook effectief nageleefd wordt.

 

Artikel 2: Bovengrenzen

§1.  De in dit reglement bepaalde bovengrenzen inzake beschikbare inkomsten zijn gebaseerd op de gezinstypologie en de overeenstemmende bedragen in het kader van de zogenaamde referentiebudgetten in het kader van REMI (Referentiebudgetten voor een Menswaardig Inkomen).

§2.  Als basis voor de berekening wordt gebruik gemaakt van de budgetcalculator.

§3.  Als beschikbare inkomsten worden beschouwd: alle inkomsten van welke aard dan ook, inclusief de vrijgestelde bestaansmiddelen zoals bepaald in de RMI-wet.

§4.  Inzake voordelen in natura en spaargelden geldt de berekeningswijze zoals deze bepaald wordt in de RMI-wet en de uitvoeringsbesluiten.

§5. Bij beslag inzake achterstallig onderhoudsgeld en andere geldt het bedrag vóór beslag als meerekenbaar inkomen.

§6. Voor de gerechtigden bedoeld in artikel 1§2 wordt het referentiebudget berekend zoals bepaald in het “Reglement Aanvullende Steun” met uitzondering van artikel 6 §1, §2 en §3 van het Reglement Aanvullende Steun:

 Inzake huur/hypotheek wordt rekening gehouden met het reëel bedrag van de huishuur of hypotheek dus zonder begrenzing.

 Inzake de verbruikskosten (energie/water/verwarming) wordt rekening gehouden met het reëel bedrag van de verbruikskosten (energie/water/verwarming).

 

Artikel 3: Onderzoek

§1. Elke tussenkomst kan slechts toegekend worden op basis van een individueel sociaal verslag, waarbij het vervuld zijn van de in dit reglement opgenomen toekenningsvoorwaarden afgetoetst en onderzocht wordt, met uitzondering van de doelgroep opgenomen in artikel 1, §1. Hier worden de tussenkomsten automatisch toegekend (gerechtigden op leefloon / equivalent leefloon).

§2.  Het orgaan, bevoegd voor de toekenning van de bedoelde tussenkomsten, kan:

 op basis van een gemotiveerd sociaal verslag een uitzondering toestaan op de in dit reglement opgenomen tussenkomsten;

 op gemotiveerde basis de in het sociaal verslag opgenomen voorgestelde tussenkomsten weigeren.

§3.  De toekenning van de tussenkomsten wordt ambtshalve onderzocht voor de gerechtigden bedoeld in artikel 1.

§4. Bij stopzetting van het dossier in de loop van het schooljaar / academiejaar blijven de toegekende steunen verder lopen tot het einde van dit schooljaar / academiejaar, op voorwaarde dat de gerechtigde op het grondgebied verblijft.

§5.Studenten gerechtigd op een leefloon blijven gerechtigd op Aanzet voor de ganse duur van hun studies ook al verhuizen ze naar een andere  gemeente.

 

Artikel 4: Duur

Elke tussenkomst wordt toegekend voor maximaal één school- of academiejaar, waarbij als schooljaar moet begrepen worden de periode van 01/09/….tot en met 30/08/….

 

Artikel 5: Tussenkomsten

§1. De maatschappelijk werk(st)ers en brugfiguren beschikken per jongere jaarlijks over een budget gefinancierd door schenkingen van Maldegemse inwoners en bedrijven en het lokaal bestuur.

§2.  Deze bedragen kunnen aangewend worden voor de kosten van alle uitgaven gerelateerd aan de opvoeding van de jongeren, met bijzondere aandacht voor de schoolkosten en -uitgaven.

§3.  Bedragen:

1. voor peuters en kleuters wordt het bedrag bepaald op 450 euro per jaar,

2. voor kinderen uit het lager onderwijs op 450 euro per jaar,

3. voor jongeren uit eerste graad secundair onderwijs 550 euro per jaar,

4. voor jongeren uit de tweede graad secundair onderwijs 650 euro per jaar,

5. voor jongeren uit de derde graad secundair onderwijs 850 euro per jaar,

6. voor jongeren uit het hoger onderwijs 950 euro per jaar.

Bovenvermelde tussenkomsten kunnen eventueel ook buiten de normale duurtijd van de bedoelde studies toegekend worden op basis van een gemotiveerd individueel sociaal verslag.

 

Artikel 6: Wijze van betaling

De maatschappelijk werk(st)ers en brugfiguren beschikken per jongere jaarlijks over het vastgestelde budget na positieve beslissing van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

Zij besteden deze middelen naar eigen inzicht en steeds in overleg met het betrokken gezin en de jongere.

Op het eind van elk schooljaar wordt hierover verantwoording afgelegd aan het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.

 

Artikel 7: datum invoegetreding

Dit reglement treedt in voege voor tussenkomsten toe te kennen vanaf het school-, academiejaar 2021-2022.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 10 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

 

7.   REGLEMENT SOCIALE KRUIDENIER

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

          Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

          De organieke wet van 08 juli 1976 betreffende de OCMW’s en inzonderheid op art. 57 en volgende.

          Het besluit van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 18 december 2007 waarbij dienstverlening van de “sociale superette” werd ingesteld, laatst gewijzigd in zitting van 25 september 2018.

          KB van 31 maart 2020 houdende dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

          Koninklijk besluit van 24 juni 2020 tot wijziging van het koninklijk besluit van 31 maart 2020 houdende dringende maatregelen inzake voedselhulp voor de doelgroep van gebruikers van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Feiten

          Het reglement voorziet momenteel enerzijds een opsplitsing tussen gerechtigden op het volledige pakket en degenen die enkel gerechtigd zijn op het pakket groenten en fruit en betalende producten. Deze opsplitsing blijft behouden, want bewoners van het LOI zijn ingevolg de reglementering FEAD uitdrukkelijk uitgesloten van het gratis basispakket.

          Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen – Europese Commissie (2020)

          Lopende oproepen/ oproep sociale ondernemen – oprichting – 2020 ronde 4 – Vlaamse regering (2020)

 

Argumentatie

          De visie van zowel OCMW als gemeentediensten in combinatie met de huidige veranderingen in de maatschappij zorgen ervoor dat ook de superette een nieuwe aanpak vraagt. Er wordt geopteerd om dit over een andere boeg te gooien namelijk het inrichten van een sociale kruidenier.

          De overstap van sociale superette naar sociale kruidenier omvat 3 belangrijke veranderingspijlers. De eerste verschuiving is dat de hulpvrager, de doelgroep zoals omschreven in het intern reglement van de sociale superette, een klant wordt. ‘Klant zijn’ betekent dat er niet enkel vanuit aanbodzijde gewerkt wordt. Daarbij sluit de tweede verandering aan: de keuzevrijheid. De aangeboden producten worden in rekken geplaatst en de klant kan zelf kiezen wat hij/zij meeneemt gedurende de openingsuren van de sociale kruidenier.  Een derde verschuiving zou zijn dat er meer participatie is vanuit de doelgroep.

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

             door schepen Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems en Hilde Versluys

 

 

Artikel 1:

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn stelt het reglement sociale kruidenier vast als volgt:

 

Reglement Sociale Kruidenier

Art. 1. Doelgroep

§ 1. De gehele sociale kruidenier

- gerechtigden (equivalent) leefloon;

- alle personen, verblijvend in Maldegem die voldoen aan de voorwaarden voor toekenning van een aanvullende steun of een tussenkomst in het kader van het reglement AanZet;

- de gerechtigden op elke vorm van steun of tussenkomst op basis van het reglement Coronasteun;

- eenieder die na individuele beslissing van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst toegelaten wordt tot het gebruik van de sociale kruidenier.

§ 2. Enkel groente/fruit en betalende producten (geen FEAD)

- cliënten verblijvend in het LOI

 

Art. 2. Tarief sociale kruidenier

Maandelijks kan de klant een bepaald bedrag besteden in de sociale kruidenier. Dit wordt vastgelegd op basis van de gezinssituatie en kan niet overschreden worden. Het toe te kennen bedrag zal ook jaarlijks herbekeken worden op basis van de indexatie.

§ 1 Het te besteden bedrag

- Een alleenstaande kan 20 euro per maand besteden;

- Een gezin bestaande uit 2 personen kan 40 euro per maand besteden;

- Een gezin bestaande uit 3 personen kan 60 euro per maand besteden;

- Een gezin bestaande uit meer dan 3 personen kan 80 euro per maand besteden.

 

§ 2 co-ouderschap

Het te besteden bedrag wordt gehalveerd toegekend aan ouders waarbij één of meerdere kinderen afwisselend verblijven in het kader van een overeenkomst van co-ouderschap. Dit moet aangetoond worden op basis van een officieel document.

Bijvoorbeeld:

- Ouder met 1 kind die halftijds bij de ouder verblijft, krijgt een budget van 30 euro per maand i.p.v. 40 euro per maand.

 

Art. 3. Producten en prijzen

Wegens verschillende leveranciers van de producten, zal het aanbod in de sociale kruidenier niet elke maand hetzelfde zijn. We werken steeds seizoensgebonden, zowel op etensproducten als non-food producten. (bv. In september voorzien we schoolmateriaal) Op sommige producten zal er een limiet staan op basis van de gezinssamenstelling. Er wordt ten strengste toegezien dat producten niet kunnen worden doorverkocht en wij geen concurrentie vormen voor de lokale handelaars in Maldegem.

Jaarlijks in januari herbekijken we winkelwaarde van de producten en veranderen we, indien nodig, de prijzen in de winkel.

- De geleverde goederen door het Fonds voor Europese Hulp aan de Meest Behoeftigen (FEAD) (= gratis)

- Vuilniszakken (1.5 euro per zak van 60 liter, 1,13 euro per zak van 45 liter, 0,75 euro per zak van 30 liter en 0.12 euro voor een PMD zak)

- To goods to give, zoals shampoo, douchegel,.. (17% van de winkelwaarde) (= verplicht)

- Pampers (5 euro per pak van ongeveer 50 pampers)

- Alle andere etensproducten en non-food zoals water, melk, conserven, groenten en fruit, kuisproducten, … (60% van de winkelwaarde)

 

Art. 4. Werkwijze

De toegang tot de sociale kruidenier geldt zolang er voldaan wordt aan de voorwaarden van de doelgroep. Indien men hieraan niet meer voldoet, wordt de toegang onmiddellijk stop gezet maar men kan wel nog het budget opgebruiken die op de kaart staat.

De cliënten ontvangen een kaartje met een barcode waarop hun maandelijks bedrag staat. De barcode wordt gescand in het kassasysteem, die tevens bijhoud welke producten er zijn meegenomen en hoeveel we nog in stock hebben. De barcode omvat ook de gezinsgegevens en hetgeen waar de persoon/gezin recht op heeft. Maandelijks wordt het nieuwe bedrag op deze kaart geplaatst. Dit bedrag is enkel virtueel en een manier waarop wij kunnen bijhouden hoeveel hun maandelijks bedrag bedraagt. Klanten betalen aan de kassa cash, via bankcontact, via payconiq of met de M/C Bon.

Klanten kunnen hun maandelijks bedrag in één keer of verspreid over meerdere keren per maand opdoen. Ook wordt het bedrag die nog over is, overgezet naar de volgende maand. Een bedrag kan slechts één maand overgezet worden.

De producten uit de sociale kruidenier kunnen enkel in de winkel aangekocht worden. Enkel in uitzonderlijke gevallen kan er aan huis geleverd worden.

 

Art. 5. Contact

OCMW Maldegem, cel sociale activering, tel. 050 72 72 10

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 10 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

 

8.   ZORGBEDRIJF MEETJESLAND: JAARREKENING 2020 - ADVIES

 

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems en Hilde Versluys

 

 

De raad voor maatschappelijk welzijn verleent positief advies over de jaarrekening 2019 van het zorgbedrijf Meetjesland.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 10 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

 

9.   MEERJARENPLAN 2021 - OPVOLGINGSRAPPORTERING - AKTENAME

 

Juridische gronden

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 263 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd. Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

 

 

 

Feiten

          De opvolgingsrapportering vergelijkt het gerealiseerde beleid van het lopende jaar met het geplande. Het rapport geeft aan de raadsleden de mogelijkheden om op te volgen hoe ver het staat met de uitvoering van beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties die in het meerjarenplan zijn opgenomen.

          Elk jaar moet ten laatste in september een opvolgingsrapportering voor de raad ter beschikking zijn. Deze bevat minstens volgende elementen:

          Een stand van zaken van de prioritaire actieplannen van het meerjarenplan;

          Een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;

          In voorkomend geval, de wijzigingen en assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;

          In voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.

          De bundel voorziet ook een rapportering van de financieel directeur.

          De opvolgingsrapporting is te raadplegen via het PDF bestand in de bijlage of via https://maldegem.begrotingsapp.be/ - gebruikersnaam: Maldegem - wachtwoord: Maldegem9990

 

Besluit

 

Artikel 1:

De raad maatschappelijk welzijn neemt kennis van de opvolgingsrapportering die betrekking heeft op het eerste semester van het boekjaar en het meerjarenplan 2021.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 10 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

 

10.  TOEGEVOEGD PUNT DOOR RAADSLID VALERIE TAELDEMAN (CD&V) - EÉNMALIGE ENERGIETOELAGE VOOR KWETSBARE INWONERS EN VERENIGINGEN

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 21 van het decreet  over het lokaal bestuur 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn, behalve als:

                        1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken.

                        2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            De gemeenteraad besliste in zitting van heden om artikel 1 van het voorstel aan de gemeenteraad van raadslid Valerie Taeldeman (CD&V) te behandelen in de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Feiten

            Door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V) wordt gevraagd volgend punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van heden:
Eénmalige energietoelage voor kwetsbare inwoners en verenigingen

Feiten

Sedert de zomer van 2021 gaan de prijzen voor elektriciteit en aardgas volledig door het dak en op een ongekende hoogte. Men vreest dat de energieprijzen de komende wintermaanden nog meer gaan stijgen.

Voor mensen die geconfronteerd worden met armoede is de energiefactuur een zeer zware, financiële dobber daarom vragen we om voor onze kwetsbare inwoners een éénmalige energietoelage uit te werken.

Ook tal van verenigingen worden geconfronteerd met hoge energiefacturen. De meeste verenigingen zijn opnieuw opgestart na Corona en kunnen bijkomende ondersteuning goed gebruiken.

 

Argumentatie

             Alleenstaanden of gezinnen in armoede worden geconfronteerd met hoge energiefacturen. Elektriciteit en aardgas behoren tot de basisbehoeften van een huishouden. Om deze mensen te ondersteunen vinden we het verantwoord om een éénmalige energietoelage toe te kennen aan de meest kwetsbare personen.

             Deze toelage kan aangevraagd worden via de diensten van het Sociaal Huis.

             Ook tal van verenigingen die gebruik maken van gebouwen kunnen een éénmalige energietoelage goed gebruiken. Tal van verenigingen hebben een moeilijke periode achter de rug omwille van de sanitaire crisis. De meeste verenigingen zijn terug opgestart maar worden nu geconfronteerd met hoge energiekosten.

 

Financiële weerslag

          Financiële middelen voor deze éénmalige energietoelage aan kwetsbare personen/gezinnen kunnen geput worden uit het federaal fonds voor gas en elektriciteit.

          Financiële middelen voor een éénmalige energietoelage aan verenigingen kunnen geput worden uit het Vlaamse Corona Herstelfonds dat in Maldegem nog niet volledig werd aangewend.

 

Voorstel van Besluit

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om een éénmalige energietoelage uit te werken voor kwetsbare personen/gezinnen.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist om een éénmalige energietoelage uit te werken voor die verenigingen die op geen enkel andere manier een tegemoetkoming krijgen voor hun energiekosten.

Tussenkomsten

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

             door schepen Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

 

Besluit

 

8 stemmen voor: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Leandra Decuyper, Dino Lateste en Stefaan Standaert

15 stemmen tegen: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Eva Willems en Hilde Versluys

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om niet in te zetten op het uitwerken van een éénmalige energietoelage voor kwetsbare personen/gezinnen.

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 10 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

 

11.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

          Artikel 21 juncto artikel 74 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

          Artikel 38, 5°juncto 74 Decreet Lokaal Bestuur:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

          Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen.

          Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

          Door de raadsleden werden geen vragen aan de leden van het vast bureau ingediend.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/12/2021