Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
1. MEDEDELINGEN
Schepen Rudi De Smet (N-VA) en raadsleden Christine Verplaetse (De Merlaan) en Timothy De Groote (Vlaams Belang) worden verontschuldigd.
Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) vraagt het akkoord van alle fracties om over de agendapunten te stemmen per fractie, waarbij hij aan de fractieleiders het woord zal geven om de stemming namens hun fractie mee te delen.
Bart Van Hulle Annelies Lammertyn Leandra Decuyper Stefaan Heyndrikx Koen Cromheecke Eva Willems Hilde Versluys Henk Deprest Danny Vannevel Nicole Maenhout Peter E. Van Hecke Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Anneke Gobeyn Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Katleen De Kesel Stefaan Standaert Marten De Jaeger Peter Van Hecke Glenn Longeville Dino Lateste Valerie Taeldeman Annuska Van Hoorebeke Wim Swyngedouw Bart Van Hulle Annelies Lammertyn Leandra Decuyper Stefaan Heyndrikx Eva Willems Hilde Versluys Henk Deprest Danny Vannevel Nicole Maenhout Peter E. Van Hecke Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Anneke Gobeyn Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Katleen De Kesel Stefaan Standaert Marten De Jaeger Peter Van Hecke Glenn Longeville Dino Lateste Valerie Taeldeman Annuska Van Hoorebeke Wim Swyngedouw Annuska Van Hoorebeke Marten De Jaeger Glenn Longeville Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Katleen De Kesel Eva Willems Koenraad De Ceuninck Nicole Maenhout Leandra Decuyper Anneke Gobeyn Dino Lateste Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Jason Van Landschoot Peter Van Hecke Henk Deprest Stefaan Standaert Valerie Taeldeman Danny Vannevel Peter E. Van Hecke Boudewijn De Schepper Bart Van Hulle Wim Swyngedouw aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
2. GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIO LIVESTREAMOPNAME VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 28 OKTOBER 2021
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28, §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.
• Artikel 32 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.
Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.
• Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
• Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.
Feiten
• De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.
• De audio opname werd gelivestreamd tijdens de zitting van 28 oktober 2021 en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad': zie https://web-maldegem.streamovations.be
• Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Besluit
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Eva Willems en Hilde Versluys
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en de audio livestreamopname van de zitting van de raad van 28 oktober 2021 goed.
Artikel 2:
De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.
Bart Van Hulle Annelies Lammertyn Leandra Decuyper Stefaan Heyndrikx Koen Cromheecke Eva Willems Hilde Versluys Henk Deprest Danny Vannevel Nicole Maenhout Peter E. Van Hecke Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Anneke Gobeyn Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Katleen De Kesel Stefaan Standaert Marten De Jaeger Peter Van Hecke Glenn Longeville Dino Lateste Valerie Taeldeman Annuska Van Hoorebeke Wim Swyngedouw Bart Van Hulle Annelies Lammertyn Leandra Decuyper Stefaan Heyndrikx Eva Willems Hilde Versluys Henk Deprest Danny Vannevel Nicole Maenhout Peter E. Van Hecke Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Anneke Gobeyn Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Katleen De Kesel Stefaan Standaert Marten De Jaeger Peter Van Hecke Glenn Longeville Dino Lateste Valerie Taeldeman Annuska Van Hoorebeke Wim Swyngedouw Annuska Van Hoorebeke Hilde Versluys Anneke Gobeyn Eva Willems Jason Van Landschoot Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Bart Van Hulle Peter E. Van Hecke Leandra Decuyper Annelies Lammertyn Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Glenn Longeville Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Henk Deprest Wim Swyngedouw Dino Lateste Marten De Jaeger Stefaan Heyndrikx Katleen De Kesel Peter Van Hecke Stefaan Standaert aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
3. REGLEMENT MANTEL- EN THUISZORGTOELAGE: WIJZIGING
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.
• Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
• Het reglement mantel- en thuiszorgtoelage goedgekeurd door de raad voor Maatschappelijk Welzijn op 25 februari 2014.
Feiten
• Jaarlijks wordt een mantel- en thuiszorgtoelage toegekend.
Argumentatie
• Sinds juni 2021 zijn de diensten voor gezinszorg en de ziekenfondsen gestart met het screenen van zorgbehoevendheid aan de hand van de BelRAI Screener. Deze screener vervangt de belprofielscore om o.a. de zorgbehoevendheid te bepalen i.k.v. het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. Dit uniform instrument zal de komende jaren voor alle zorgsectoren en verschillende doelgroepen uitgerold worden. Wegens de uitrol van de BelRAI Screener zjin een aantal aanpassingen aan de doelgroep van de mantel- en thuiszorgtoelage vereist.
• Voor het afkappen van de doelgroep in functie van de gemeentelijke mantelzorgpremie werd advies ingewonnen bij VVSG en bij het Zorgbedrijf Meetjesland.
• Om er voor te zorgen dat inwoners met een blijvende hulpbehoevendheid en een score van 12/30 voor de hele BelRAI Screener of een score van 5/12 voor de modules ADL èn IADL van de BelRAI Screener of een score van 3/6 of 4/6 op de module cognitie van de BelRAI Screener ook in aanmerking komen voor de gemeentelijke mantelzorgpremie is een wijziging aan het reglement nodig.
• De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Adviezen
• Gunstig advies vanuit het BCSD in zitting van 25 oktober 2021.
Financiële weerslag
• Verwacht wordt dat de wijziging aan de doelgroep geen financiële impact zal hebben op het budget.
• In het budget is jaarlijks een bedrag van 38.000 euro voorzien.
Tussenkomsten
• door raadslid Annelies Lammertyn (CD&V)
• door schepen Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)
Besluit
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Eva Willems en Hilde Versluys
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het gewijzigd reglement aangaande de mantel- en thuiszorgtoelage als volgt vast:
Reglement mantel- en thuiszorgtoelage
Artikel 1:
Een mantel- en thuiszorgtoelage vanwege het OCMW wordt toegekend onder de volgende voorwaarden:
§ 1 - De gerechtigde moet:
• op het ogenblik van de aanvraag woonachtig zijn te Maldegem en dagelijks verblijven in de thuissituatie, ongeacht hij alleen woont, samenwoont of inwoont.
• een blijvende hulpbehoevendheid hebben van:
o minstens de score 30 op de BEL-profielschaal;
o of een score van 12/30 voor de hele BelRAI Screener;
o of een score van 5/12 voor de modules ADL én IADL van de BelRAI Screener;
o of score 3/6 of 4/6 op de module cognitie van de BelRAI Screener;
o of minstens de score 12 op de medisch-sociale schaal die wordt gebruikt voor de evaluatie van de graad van zelfredzaamheid met het oog op het onderzoek naar het recht op de integratietegemoetkoming en het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood;
o of recht op een zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte op basis van minstens 66% (= minstens 4 punten op pijler 1 van de medisch-sociale schaal) handicap uit hoofde van het kind.
§ 2 - Bij de aanvraag dient voormeld attest voorgelegd te worden als bewijs dat de aanvrager gescoord is door een hiertoe bevoegde dienst met vermelding van de score en de datum.
§ 3 - De gerechtigde of zijn aanvrager moet bij de aanvraag een attest voorleggen van de zorgkas met vermelding of er via de zorgkas al dan niet een tussenkomst werd toegekend en, in voorkomend geval, met vermelding van de periode waarvoor de tussenkomst werd toegekend
§ 4 - De aanvrager legt indien mogelijk een attest of bewijs voor waaruit blijkt dat hij/zij niet gerechtigd is op het basisondersteuningsbudget of de persoonsvolgende financiering en/of budget. Indien dit attest niet tijdig kan voorgelegd of afgeleverd worden vindt er een steekproefsgewijze controle plaats vanuit de dienst.
Artikel 2:
De toelage is niet gebonden aan inkomstenvoorwaarden.
Artikel 3:
De toelage dient jaarlijks aangevraagd te worden.
• Bij de aanvraag dienen telkens de benodigde, geldige attesten gevoegd te worden.
• Bij de aanvraag kan een referentiepersoon opgegeven worden aan wie de premie kan uitbetaald worden in geval van overlijden.
Artikel 4:
Zijn uitgesloten:
• de personen die opgenomen zijn in een instelling (dag- en nachtverblijf),
• de personen aan wie een toelage is toegekend in het kader van de zorgverzekering,
• de personen die recht hebben op een Persoonlijk Assistentie Budget (PAB),
• de personen aan wie een Basisondersteuningsbudget werd toegekend,
• de personen aan wie een Persoonsvolgend budget werd toegekend.
Artikel 5:
In specifieke gevallen kan afgeweken worden van de bepalingen in dit reglement, met name wat betreft de toepassing van artikel 4, voor zover de gerechtigde:
• niet ouder is dan 21 jaar en,
• een score van minimaal 12 behaalt op de medisch-sociale schaal van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid en,
• gerechtigd is op het Persoonlijk Assistentie Budget of het Persoonsgebonden Budget, maar het nog niet uitbetaald krijgt.
Artikel 6:
De aanvraag moet ingediend worden tegen uiterlijk 31 januari van het jaar volgend op het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft.
Artikel 7:
De toelage bedraagt maximum 407 euro en geldt voor het kalenderjaar voorafgaand aan de datum van de aanvraag.
§ 1 - Het recht gaat ten vroegste in vanaf het begin van de geldigheidsdatum van de in Art. 1 §1 bedoelde attesten of, in voorkomend geval, vanaf het begin van de maand waarin één van de in Art. 1 §1 bedoelde attesten werden afgeleverd.
§ 2 - Er gebeurt een breuksgewijze berekening van de premie op basis van het aantal zorgmaanden die in aanmerking komen, waarbij elke onvolledige maand als een volle maand geteld wordt.
§3 - Indexering
Het bedrag van de toelage, zoals hierboven vermeld is het basisbedrag en wordt jaarlijks op 1 januari geïndexeerd volgens de formule:
Basisbedrag x nieuwe index = geïndexeerd bedrag
aanvangsindex
Aanvangsindex = gezondheidscijfer van oktober 2020.
Nieuwe index : gezondsheidsindexcijfer van oktober voorafgaand aan 1 januari.
Het geïndexeerd tarief wordt afgerond als volgt:
Van 0 tot 0,99 euro: op dichtste veelvoud van 5 cent
Van 1 tot 19,99 euro: op dichtste veelvoud van 50 cent
Vanaf 20 euro: op één euro
Als twee veelvouden even dicht liggen, wordt het bedrag afgerond naar boven.
Het toelagebedrag dat wordt toegekend, is het geïndexeerd bedrag op het ogenblik van de aanvraag.
Artikel 8:
Indien er een wijziging gebeurt (bijvoorbeeld bij overlijden, het openen van recht op zorgverzekering) moet dit gemeld worden aan het OCMW.
Artikel 9:
Voor minderjarige rechthebbenden en rechthebbenden die zich bevinden in een verlengde staat van minderjarigheid wordt de toelage uitbetaald aan de ouder of opvoeder die thuis de verzorging en de opvoeding op zich neemt van de rechtgevende.
Artikel 10:
Het reglement zal ter kennis worden gebracht van de bevolking door publicatie op de website, in de Infogids, door het aanschrijven van de private diensten voor gezinszorg en thuisverpleging en via de eigen thuiszorgdiensten.
Artikel 11:
Bij betwistingen inzake de toepassing en/of de interpretatie van dit reglement is uitsluitend de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd.
Bart Van Hulle Annelies Lammertyn Leandra Decuyper Stefaan Heyndrikx Koen Cromheecke Eva Willems Hilde Versluys Henk Deprest Danny Vannevel Nicole Maenhout Peter E. Van Hecke Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Anneke Gobeyn Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Katleen De Kesel Stefaan Standaert Marten De Jaeger Peter Van Hecke Glenn Longeville Dino Lateste Valerie Taeldeman Annuska Van Hoorebeke Wim Swyngedouw Bart Van Hulle Annelies Lammertyn Leandra Decuyper Stefaan Heyndrikx Eva Willems Hilde Versluys Henk Deprest Danny Vannevel Nicole Maenhout Peter E. Van Hecke Koenraad De Ceuninck Boudewijn De Schepper Anneke Gobeyn Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Katleen De Kesel Stefaan Standaert Marten De Jaeger Peter Van Hecke Glenn Longeville Dino Lateste Valerie Taeldeman Annuska Van Hoorebeke Wim Swyngedouw Annuska Van Hoorebeke Stefaan Standaert Valerie Taeldeman Danny Vannevel Dino Lateste Bart Van Hulle Marten De Jaeger Katleen De Kesel Leandra Decuyper Peter E. Van Hecke Annelies Lammertyn Eva Willems Nicole Maenhout Jason Van Landschoot Peter Van Hecke Henk Deprest Stefaan Heyndrikx Wim Swyngedouw Hilde Versluys Kiran Van Landschoot Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Glenn Longeville Boudewijn De Schepper aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
4. HUISHOUDELIJK REGLEMENT KLUSJESDIENST: WIJZIGING
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.
• Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.
• De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Feiten
• Er gebeurde een inkanteling van de BelRAI Screener waardoor de BEL-profielscore niet meer actueel is. Het reglement vraagt dus ook een wijziging van de doelgroep.
Argumentatie
• Senioren vanaf 60 jaar met minstens een BEL-profiel score van meer dan 30 OF een totaalscore van 12 punten op 30 op de BelRAI Screener zullen gerechtigd zijn. Dit geldt eveneens voor senioren vanaf 60 jaar met minstens een score van 5 punten op de som van de modules IADL en ADL van de BelRAI Screener.
• De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Adviezen
• Gunstig advies vanuit het BCSD in zitting van 25.10.2021
Financiële weerslag
• Er is geen financiële weerslag verbonden aan de aanpassing van de doelgroep in het huishoudelijk reglement van de klusjesdienst.
Besluit
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Eva Willems en Hilde Versluys
Artikel 1:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt onderstaand gewijzigd huishoudelijk reglement voor de klusjesdienst, vanaf dienstjaar 2022, vast.
HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE KLUSJESDIENST
HOOFDSTUK I. Doel van de klusjesdienst
Artikel 1
De opdracht van de klusjesdienst is karweitjes uitvoeren bij personen aan huis.
De klusjesdienst heeft tot doel om de kwaliteit van de leefomgeving van cliënten te verbeteren door het verlenen van bijstand in de vorm van het opknappen van diverse karweitjes (hulp bij tuinonderhoud, kleinere onderhoudswerken aan de woning, …), het uitvoeren van boodschappen voor mensen die voor deze vormen van bijstand om uiteenlopende redenen (leeftijd, laag inkomen, ontbreken van hulp van familie, …) niet zelf kunnen instaan.
HOOFDSTUK II. Doelpubliek
Artikel 2
• Senioren vanaf 70 jaar,
• Senioren vanaf 60 jaar met minstens een BEL-profiel score van meer dan 30
• Senioren vanaf 60 jaar met een totaalscore van minstens 12/30 op de BelRAI Screener
• Senioren vanaf 60 jaar met 5/6 op de som van de modules IADL van de BelRAI Screener.
• Personen met een handicap van 66% of meer,
• Chronisch zieken:
◦ die voor hun hoofdverblijf ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters van de gemeente Maldegem en er ook effectief wonen,
◦ en die omwille van psychische, fysische of sociale redenen een verminderde zelfredzaamheid ervaren en daardoor niet meer in staat zijn om deze taken zelfstandig uit te voeren.
• Inwoners met een beperkt inkomen:
◦ die voor hun hoofdverblijf ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters van de gemeente Maldegem en er ook effectief wonen,
◦ op basis van een sociaal onderzoek,
◦ en een beslissing van het bevoegd Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.
HOOFDSTUK III. Taken van de klusjesdienst
Artikel 3
Algemeen:
De klusjesdienst voert enkel werken uit die van korte duur zijn met een maximum van een halve werkdag en praktisch en technisch met de middelen van de klusjesdienst uitvoerbaar.
De klusjesdienst voert enkel werken uit die:
• geen of weinig bijzondere vakkennis vereisen,
• geen gespecialiseerd gereedschap vergen,
• geen abnormaal veiligheidsrisico inhouden,
• geen concurrentie betekenen voor de dienstverlenende privésector,
• noodzakelijk zijn om de kwaliteit van de leefomgeving van de cliënt op een aanvaardbaar peil te brengen of te houden.
De boodschappen blijven beperkt tot het halen van dringende en noodzakelijke levensmiddelen, medicatie en andere noodzakelijke boodschappen.
Artikel 4:
Bijzonder:
• onderhoud gazon – beperkt tot 150 m2,
• tuinonderhoud algemeen: onkruid wieden, spitten, klein snoeiwerk, bloemen planten, bladeren ruimen, hagen scheren (niet te hoog en niet te uitgebreid) – beperkt tot een maximum van één mandag per maand,
• kleine schilderwerken: enkel de meest gebruikte leefruimtes – beperkt tot één ruimte,
• klein behangwerk: enkel de meest gebruikte leefruimtes – maximale oppervlakte te behangen: 100 m²,
• vervoeren van afval naar het recyclagepark,
• kleine onderhoudswerken, kleine herstellingswerken zonder technische vakkennis of gespecialiseerd gereedschap.
Uitzonderlijk:
Kleine verhuizen (meubels of huishoudelijk materieel):
• Het verhuizen gaat enkel door als de woning zich op het gelijkvloers bevindt, tenzij er een lift in het gebouw aanwezig is of de trapgang voldoende ruimte biedt om te verhuizen,
• Er worden maximum twee ritten uitgevoerd met de bestelwagen.
• De verhuis is niet toegestaan als het materiaal onhandelbaar en te zwaar is.
• Als de verhuis voldoet aan de voorwaarden, mag de klusjesman de situatie nog steeds weigeren wanneer zijn veiligheid in het gedrang komt.
Artikel 5
Verboden taken:
• herleggen van dakpannen en vloertegels,
• herstellingen uitvoeren op een hoogte van meer dan 5 meter,
• alle herstellingen aan huurwoningen die ten laste zijn van de eigenaar,
• gevaarlijke werken of werken waarvoor de klusjesman niet uitgerust of opgeleid is,
• opruimen van zolders, garages en bergplaatsen,
• vervangen van lampen,
• verwarmingselementen herstellen.
HOOFDSTUK IV. Aanvraagprocedure
Artikel 6
§1. Bijstand van de klusjesdienst wordt steeds (mondeling of schriftelijk) aangevraagd via het sociaal huis of via de verantwoordelijke van de klusjesdienst.
§2. De maatschappelijk werk(st)er of verantwoordelijke van de klusjesdienst beoordeelt de noodzaak van de gevraagde bijstand aan de hand van de criteria, vermeld in Artikel 2. Indien nodig wordt voor het correct inschatten van de aard en de omvang van de gevraagde hulp het advies van de klusjesman ingewonnen en kan een voorafgaand huisbezoek noodzakelijk zijn.
De klusjesman zal zo nodig een raming opmaken bij vermoeden van een hoge kostprijs of bij mogelijk te breken onderdelen tijdens de herstellingswerken. De cliënt kan vrijblijvend de herstellingswerken weigeren.
§3. De bevindingen worden opgenomen in een verslag, voor te leggen aan het diensthoofd Burger en Welzijn die de hulp kan toekennen dan wel weigeren.
§4. De beslissing van het diensthoofd wordt ter kennis voorgelegd aan het Bijzonder Comité Sociale Dienst op de eerstvolgende zitting na de toekenning of weigering van de hulp.
HOOFDSTUK V. Bijdrage van de begunstigde
Artikel 7
§1. De cliënt betaalt een uurprijs voor de bijstand van de klusjesdienst welke wordt vastgesteld aan de hand van een door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn vooraf goedgekeurd tarief.
De tarieven vermeld in bijlage worden geïndexeerd als volgt:
De basistarieven zijn verbonden aan het gezondheidsindexcijfer van oktober 2018 (= aanvangsindex) en worden jaarlijks 1 januari door het vast bureau aangepast aan het gezondheidsindexcijfer van oktober ervoor (= nieuwe index), volgens formule:
Basistarief x nieuwe index =geïndexeerd tarief
aanvangsindex
Het geïndexeerd tarief wordt afgerond als volgt:
van 0 tot 0,99 euro: op dichtste veelvoud van 5 cent, van 1 tot 19,99 euro: op dichtste veelvoud van 50 cent, vanaf 20 euro: op één euro.
Als twee veelvouden even dicht liggen, wordt het bedrag afgerond naar boven.
§2. Er wordt steeds minimaal één uur arbeidsprestatie aangerekend. Voor de bewoners van de woon- en zorgcampus Zorgbedrijf Meetjesland (bejaardenwoningen en serviceflats) kunnen prestaties per half uur aangerekend worden, op voorwaarde dat het om minimaal twee prestaties van minder dan een half uur per maand gaat.
§3. In afwijking op hetgeen in §1. bepaald wordt, kan voor kleine klussen en boodschappen een strippenkaart aangekocht worden. Deze kaart geeft recht op vier tijdsblokken hulp van maximaal één kwartier per blok. Per begonnen kwartier wordt één tijdsblok in mindering gebracht.
Strippenkaarten kunnen aangekocht worden in het Sociaal Huis, iedere werkdag tussen 9u00 en 11u30.
Voor strippenkaarten gelden dezelfde tarieven als 1 uur klusjeshulp:
• Voor gerechtigden op de verhoogde tegemoetkoming in het kader van de ziekteverzekering bedraagt de prijs dezelfde als het uurtarief (zie artikel 7 §1).
• Voor niet-gerechtigden op de verhoogde tegemoetkoming in het kader van de ziekteverzekering bedraagt de prijs dezelfde als het uurtarief (zie artikel 7 §1).
De tarieven worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd volgens bovenvermelde formule.
Artikel 8
De geleverde prestaties worden bewezen aan de hand van een prestatieblad dat door de cliënt voor akkoord wordt ondertekend. Hierop wordt vermeld: het aantal werkmannen, de gewerkte tijd, de hoeveelheid afval, de kilometers.
Artikel 9
§1. De klusjesmannen nemen indien gewenst het groenafval mee naar het containerpark. Er wordt hiervoor een kilometervergoeding aangerekend (*).
* Kilometervergoeding woonplaats – containerpark, heen en terug.
Kilometervergoeding conform het KB van 18 januari 1965 (en de latere aanpassingen) houdende algemene regeling inzake reiskosten.
§2. Ander betalend afval brengen wij naar het containerpark samen met de klant. Op het containerpark kan je met bancontact een bedrag op je identiteitskaart zetten (€ 10, 25, 50, 75 of 100). Indien er reeds budget op de identiteitskaart staat, hoeft de klant niet mee te rijden. Indien je met cash een bedrag op je identiteitskaart wilt zetten, kan je terecht aan het onthaal van het gemeentehuis.
Artikel 10
§1. Indien de opdracht verplaatsingen door de dienst voor rekening van de cliënt inhoudt, worden deze verplaatsingen aangerekend aan de cliënt conform het KB van 18 januari 1965 (en de latere aanpassingen) houdende algemene regeling inzake reiskosten. Ook deze verplaatsingen worden op het prestatieblad vermeld en door de cliënt voor akkoord ondertekend.
§2. Bij verplaatsingen voor boodschappen worden de verplaatsingen aangerekend voor de afstand vanaf de administratieve zetel van het OCMW tot terugkeer naar de zetel, Lazarusbron 1. Bij groepering van boodschappen voor verschillende gebruikers worden de kosten pro rata verdeeld.
Artikel 11
De door de klusjesman gepresteerde uren en verplaatsingen voor een eventueel voorafgaand plaatsbezoek (zie Artikel 6. §2.) en opmaak kostenraming worden eveneens aangerekend aan de cliënt.
Artikel 12
Op het einde van de maand ontvangt de aanvrager een factuur met daarop een gedetailleerd overzicht van de geleverde prestaties.
HOOFDSTUK VI. Uitvoering van de werken
Artikel 13
De klusjesman dient zijn opdrachten uit te voeren binnen de werkuren:
08u00 – 12u15
13u00 – 16u00
Hij heeft recht op 7,5 minuten pauze indien zijn opdracht een volledige voormiddag of namiddag in beslag neemt.
Artikel 14
De aanvragen worden in principe afgewerkt in volgorde van aanvraag en volgens de beschikbaarheid van de klusjesman. In hoogdringende gevallen kan hiervan afgeweken worden, mits overleg tussen de verantwoordelijke van de klusjesdienst en het diensthoofd.
Artikel 15
De klusjesman voert enkel die taken uit die hem door de verantwoordelijke van de klusjesdienst worden opgedragen.
Indien bijkomende werken noodzakelijk zijn, moet dit vooraf aangevraagd worden aan de verantwoordelijke van de klusjesdienst.
Artikel 16
Indien de klusjesman vaststelt dat het opgedragen werk een onvoorzien abnormaal veiligheidsrisico inhoudt, weigert hij de uitvoering van de taak en meldt hij dit aan de verantwoordelijke van de klusjesdienst. Hetzelfde geldt indien het te gebruiken materiaal onvoldoende kwaliteitsgarantie biedt.
HOOFDSTUK VII. Gebruik van gereedschappen
Artikel 17
De klusjesman gebruikt in principe het gereedschap van de dienst. Gereedschappen waarover de dienst niet beschikt, doch die nodig zijn voor het uitvoeren van een opdracht, worden door de cliënt ter beschikking gesteld. De klusjesman weigert het gebruik van dit gereedschap indien het klaarblijkelijk onveilig is.
Artikel 18
Bij het verbruik van gereedschap (bv. vijzen) of een product van de dienst wordt een bijdrage gevraagd ten bedrage van 2,50 euro. Afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid kan dit bedrag meermaals aangerekend worden.
HOOFDSTUK VIII. Gebruik van materialen
Artikel 19
De nodige materialen zoals verf, behangpapier, … dienen door de aanvrager ter beschikking te worden gesteld. Indien de aanvrager in de onmogelijkheid verkeert hiervoor zelf het nodige te doen, kunnen deze bij wijze van uitzondering door de klusjesman aangekocht worden, mits toelating van het diensthoofd.
De arbeidstijd voor deze boodschappen wordt in rekening gebracht, evenals de verplaatsingskosten overeenkomstig het bepaalde in Artikel 10.
HOOFDSTUK IX. Verplichtingen van de aanvrager
Artikel 20
§1. De aanvrager mag enkel de door het bestuur goedgekeurde karweien laten uitvoeren en mag zelf geen bijkomende klusjes aan de klusjesman opdragen.
§2. De aanwezigheid van de aanvrager is vereist gedurende de volledige periode van klusjeshulp. Bij hospitalisatie of langdurige afwezigheid kan er, mits aanwezigheid van familie of een vertrouwenspersoon met getekend bewijs door de cliënt, toch klusjeshulp voorzien worden.
§3. Na voltooiing van de klus dient hij de hem voorgelegde werkfiche te ondertekenen voor akkoord met duur en uitvoering van het geleverde werk.
§4. Het is niet toegelaten enige gift of geschenk aan de klusjesman te overhandigen.
§5. Bij afwezigheid van de aanvrager op het afgesproken tijdstip, dient het OCMW Maldegem minstens één werkdag op voorhand te worden verwittigd. Bij laattijdige verwittiging wordt het werkverlet van de klusjesman aangerekend.
§6. Bij eventuele problemen met de klusjesdienst dient verantwoordelijke van de klusjesdienst rechtstreeks gecontacteerd te worden.
§7. De facturen worden opgemaakt op basis van de ondertekende werkfiche of strippenkaart van de klusjesman. De factuur dient binnen de 30 dagen na factuurdatum vereffend te worden. Niet- betaling kan leiden tot stopzetting van klusjeshulp. De betaling mag nooit rechtstreeks aan de klusjesman gebeuren.
HOOFDSTUK X. Verplichtingen van de klusjesman
Artikel 21
De klusjesman is aangeworven door het OCMW Maldegem en werkt onder verantwoordelijkheid van het OCMW Maldegem. Hij dient de hem opgedragen taken correct uit te voeren en de werkfiche juist in te vullen.
Artikel 22
§1. De klusjesman benadert de cliënt als een unieke persoon, met eerbied voor zijn/haar vrijheid, overtuiging, levensstijl, levensgeschiedenis en persoonlijke keuzes, rekening houdend met zijn/haar omgeving en sociaal netwerk.
§2. De klusjesman is discreet in zijn houding en is gebonden aan het beroepsgeheim. Dit beroepsgeheim kan gedeeld worden met de verantwoordelijke van de klusjesdienst en met collega’s in werkbesprekingen, doch nooit met buitenstaanders zoals familie, vrienden of andere geholpen gezinnen.
§3. De klusjesman heeft een professionele relatie met de hulpvrager en bewaart in zijn relatie en omgang met de aanvrager de nodige afstand. Hij schermt zoveel mogelijk zijn privéleven af voor de hulpvrager.
§4. Als de klusjesman serieuze problemen ervaart op het werk, zowel met het uit te voeren werk als met de aanvrager, heeft hij een meldingsplicht ten opzichte van de dienst.
HOOFDSTUK XI. Aansprakelijkheid
Artikel 23
Het OCMW Maldegem is in het bezit van een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid. Bij eventuele schade aangericht door de klusjesman aan persoonlijke bezittingen van de cliënt, dient er onmiddellijk contact opgenomen te worden met de verantwoordelijke van de klusjesdienst.
HOOFDSTUK XII. Algemeen
Artikel 24
Voor meldingen en klachten verwijzen wij naar het besluit ‘procesbeschrijving klachtenbehandeling’
genomen op de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 30/08/2018.
Artikel 25
Overtreding van onderhavig reglement kan aanleiding geven tot stopzetting van de hulpverlening. In geval van betwisting is enkel de Raad voor Maatschappelijk Welzijn of het Vast Bureau bevoegd om namens het OCMW op te treden.
Artikel 26
Dit reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2022.
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
5. VRAGEN VAN RAADSLEDEN
Juridische gronden
• Artikel 21 juncto artikel 74 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
• Artikel 38, 5°juncto 74 Decreet Lokaal Bestuur:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
• Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen.
• Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau vragen te stellen, zijn opgenomen.
Feiten
• Door raadslid Annelies Lammertyn (CD&V) werd volgende vraag aan de leden van het vast bureau ingediend:
◦ RMW 20211125 - Huiswerkbegeleiding
Bespreking
• De vraag van raadslid Annelies Lammertyn (CD&V) 'Huiswerkbegeleiding' wordt beantwoord door schepen Stefaan Heyndrikx (De Merlaan).