Notulen raad voor maatschappelijk welzijn van 25 05 2023

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter RMW;

Koenraad De Ceuninck, Voorzitter Vast Bureau;

Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Leden vast bureau;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte, Raadsleden;

Britt Schouppe, Algemeen directeur.

 

Verontschuldigd:

Peter T. Van Hecke, Lid vast bureau;

 

Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   MEDEDELINGEN

 

/

 

 

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   GOEDKEUREN NOTULEN EN AUDIOVISUELE LIVESTREAMOPNAME VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 27 APRIL 2023

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

        Artikel 32 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.

        De audiovisuele opname werd gelivestreamd tijdens de zitting van 27 april 2023 en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en de audiovisuele livestreamopname van de zitting van de raad van 27 april 2023 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

3.   DEONTOLOGISCHE COMMISSIE - SAMENSTELLING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

        Artikel 28, § 1 en §2 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) betreffende de openbaarheid of beslotenheid van de vergaderingen van de gemeenteraad;

        Artikel 40, § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden;

        Het decreet van 3 februari 2023 tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wat betreft de oprichting van een deontologische commissie bij de gemeenteraad;

        Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 april 2023 houdende de wijziging van de deontologische code voor de lokale mandataris en toevoeging betreffende de oprichting van een deontologische commissie;

        Het besluit van de gemeenteraad van heden houdende de samenstelling van de deontologische commissie.

 

Feiten

           Lokale besturen zijn al sinds 2007 verplicht om een deontologische code vast te leggen. De deontologische code is een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch correct te handelen als ze hun mandaat uitoefenen.

           Alle steden en gemeenten in Vlaanderen zijn vanaf maart 2023 ook verplicht om een deontologische commissie op te richten.

           De deontologische commissie ziet toe op de verantwoordelijke invulling van de lokale politieke mandaten en op de handhaving van de deontologische code en is bevoegd voor:

        de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn

        de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn

        de leden van het vast bureau

        de voorzitter van het vast bureau

        de voorzitter en de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst

        Lokale besturen bepalen zelf de samenstelling, de openbaarheid van de vergaderingen en de werking van de deontologische commissie, op basis van de bepalingen, opgenomen in de deontologische code.

        De deontologische commissie bestaat minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad.

        Daarnaast kunnen onafhankelijke experten zetelen als volwaardige leden van de commissie.

        Leden van de deontologische commissie ontvangen geen presentiegeld.

        De deontologische code bepaalt hoe de deontologische commissie samenkomt om te vergaderen en het openbare of gesloten karakter van die vergaderingen. Om de sereniteit van het onderzoek te bewaken, en aangezien het vaak gaat om personen of aangelegenheden die de persoonlijke levenssfeer raken, lijkt het aangewezen om achter gesloten deuren te vergaderen. De deontologische code kan bepalen dat de betrokkene die het voorwerp uitmaakt van een melding of klacht, om een openbare behandeling kan vragen voor zijn eigen tussenkomst.

        Er geldt geen aanwezigheidsquorum voor de vergaderingen van de deontologische commissie, behalve indien dit zou opgenomen worden in de deontologische code.

        De deontologische code bepaalt de regels voor de ontvankelijkheid van een klacht. De deontologische commissie kan dit beoordelen, maar het lokaal bestuur kan ook kiezen voor een ambtelijke ontvankelijkheidstoets door de algemeen directeur, een integriteitsambtenaar of een ambtelijk bureau voor deontologie;

        De deontologische code vermeldt bij voorkeur dat enkel klachten tegen individuele mandatarissen ontvankelijk zijn.

        Wanneer sprake is van mogelijke belangenvermenging in hoofde van één van de commissieleden, kan een lid vervangen worden door iemand van dezelfde politieke fractie. Een lid dat deel uitmaakt van een éénmansfractie, kan zich laten vervangen door een mandataris van een andere fractie.

 

Argumentatie

           De deontologische code geeft lokale mandatarissen een kader waarbinnen ze hun mandaat moeten uitoefenen. De samenleving stelt, terecht, hoge eisen aan mandatarissen. Als lokaal geëngageerd politicus is men kwetsbaar. De deontologische code is in de eerste plaats dan ook niet gemaakt om te bestraffen, maar om een veilige omgeving te creëren waarbinnen de lokale mandatarissen moeten werken. De code is een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch zorgvuldig te kunnen handelen bij de uitoefening van het mandaat. Dit handelen steunt op de volgende waarden: dienstbaarheid, functionaliteit, onafhankelijkheid, openheid, vertrouwelijkheid en zorgvuldigheid.

           Naast een deontologische code heeft één op de drie besturen al een deontologische commissie die toeziet op de naleving van de deontologische code. Dergelijke commissie zorgt ervoor dat de deontologie in een gemeente het onderwerp uitmaakt van regelmatig debat, waarbij bepaalde handelswijzen of praktijken besproken kunnen worden en eventueel in vraag gesteld kunnen worden.

           De huidige maatschappelijke evolutie, waarbij het integer en deontologisch uitoefenen van een politiek mandaat meer en meer het voorwerp uitmaken van onderzoek en verantwoording, maakt het noodzakelijk dat er een gespecialiseerd orgaan is dat zich uitspreekt over de toepassing van de deontologische code, m.n. de deontologische commissie.

           Juridisch gezien zijn er minstens twee commissies nodig: Eén voor de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen en één voor de raad voor maatschappelijk welzijn, het vast bureau en het bijzonder comité voor de sociale dienst. Ook al worden gemeente en OCMW vanaf 2019 bestuurd door dezelfde mensen, toch blijven het twee afzonderlijke rechtspersonen waarbij de raden elk voor hun bestuur een deontologische commissie moeten samenstellen. De gemeenteraad kan geen deontologische commissie samenstellen voor de OCMW-raad, en omgekeerd.  Voor de praktische uitwerking werd in de zitting van 27 april 2023 wel afgesproken dat voor beide organen dezelfde samenstelling zou gelden.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist dat de deontologische commissie voor het OCMW samengesteld wordt met dezelfde raadsleden die aangesteld werden door de gemeenteraad als lid van de deontologische commissie.

 

 

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

4.   WELZIJNSBAND JAARREKENING 2022

 

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 28 §1 juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

           Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

           De organieke wet van 08.07.1976 betreffende de OCMW's;

           Het decreet betreffende de organisatie van de OCMW's d.d. 19.12.2008 en inzonderheid Titel VIII, Hoofdstuk I en inzonderheid op art. 490 §§ 2 en 3;

           Artikel 489 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2018 betreffende de de jaarrekening

           Artikel 490 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2018 stelt dat de raad voor maatschappelijk welzijn advies kan uitbrengen over de jaarrekening van de welzijnsvereniging. Als de raad voor maatschappelijk welzijn geen advies verstuurd heeft aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van van vijfitg dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, wordt hij geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht. Als de raad voor maatschappelijk welzijn geen advies verstuurd heeft aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, wordt hij geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

 

Feiten

           De algemene vergadering van de welzijnsvereniging spreekt zich uit over de vaststelling van de jaarrekening voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft. Een afschrift van de vastgestelde jaarrekening wordt binnen twintig dagen bezorgd aan de betrokken OCMW's, waarna de Raden voor maatschappelijk welzijn over de jaarrekening advies kunnen uitbrengen.

           De jaarrekening werd door de algemene vergadering vastgesteld op 20 april 2023 en ontvangen door het OCMW Maldegem op 3 mei 2023.

 

 

Argumentatie

           Cijfers in de jaarrekening van OCMW en gemeente Maldegem:

        De verschillen kunnen verklaard worden door de veel loonindexeringen in 2022 en inflaties.

        Er kan positief advies gegeven worden.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn verleent positief advies over de jaarrekening 2022 van de Welzijnsband Meetjesland.

 

 

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

5.   BESLISSING TOT TOETREDING VAN HET OCMW MALDEGEM TOT DE AANKOOPCENTRALE CREAT VAN TMVS (TUSSENGEMEENTELIJKE MAATSCHAPPIJ VOOR SERVICES) EN AANDUIDEN VAN EEN VERTEGENWOORDIGER EN PLAATSVERVANGER IN DE ALGEMENE VERGADERING VAN TMVS

 

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

           Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

           De Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen.

           Het Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

           Het Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

           De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

           Het Koninklijk Besluit van 2 juni 2013 tot bepaling van de datum van inwerkingtreding van de wet overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, lveringen en diensten van 15 juni 2006 en de koninklijke uitvoeringsbesluiten ervan.

           Alle latere aanvullingen op voormelde besluiten, geldig op datum van bekendmaking

 

Feiten

           Het OCMW is onderhevig aan de wetgeving overheidsopdrachten en wordt soms geconfronteerd met complexe technisch-administratieve vraagstukken.

           Zo worden steeds meer en meer eisen gesteld op vlak van vakspecifieke kennis.

           De samenwerking op het vlak van overheidsopdrachten en/of aanbieden van facilitaire diensten kan positieve schaaleffecten en synergieën genereren.

           Deze dienstverlening kan worden aangeboden door aansluiting bij het TMVS (Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services), Botermarkt 1 te 9000 Gent

           Het voorwerp van de dienstverlenende vereniging bestaat erin om zowel voor eigen rekening als voor rekening van haar deelnemers, die aanbestedende overheden en aanbesteders zijn in de zin van de overheidsopdrachtenwetgeving:

           aankoopcentrales, gecentraliseerde aankoopactiviteiten, aanvullende aankoopactiviteiten, dynamische aankoopsystemen, raamovereenkomsten en gezamenlijke overheidsopdrachten, een en ander zoals geregeld in de wetgeving overheidsopdrachten, op te zetten en eraan deel te nemen;

  en

           elke dienstverlening te organiseren waarbij de beschikbare technische, beheersmatige, administratieve en financiële competenties van de dienstverlenende vereniging inzake klantenmanagement, projectorganisatie, investeringsbeleid, studie en financiering op maatschappelijke wijze kunnen worden ingezet, zowel op gestructureerde wijze, als voor projecten ad hoc, en dit ten dienste van één of meer deelnemers

 

Argumentatie

           TMVS is een dienstverlenende vereniging waarbij CREAT de merknaam is.

           De dienstverlening van TMVS kan enkel aangeboden worden aan de deelnemers van TMVS.

           De autonomie van de deelnemende partners wordt hierbij ten volle gerespecteerd.

           Er dient door het OCMW wel een kapitaalsinbreng te gebeuren, waartegenover aandelen staan.

           Deelnemers die geen gemeente zijn verplicht in te tekenen op vijf (5) aandelen.

           De nominale waarde van één aandeel bedraagt € 1.000, voor één vierde te volstorten zijnde een bedrag van € 1.250

           Het OCMW dient bovendien ook een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden voor de algemene vergadering.

           De vertegenwoordigers dienen deel uit te maken van de raad

           Dit kunnen, en zijn bij voorkeur, dezelfde vertegenwoordigers die werden aangeduid voor gemeentebestuur Maldegem en de Raad van Bestuur van het AGB

           Opgemerkt wordt dat er een minimaal afnamebedrag van € 2.500 is vastgelegd:

           Als er op jaarbasis minder dan het minimale afnamebedrag wordt gefactureerd, zal een factuur worden opgemaakt voor het bedrag van € 250 (excl. BTW). Deze minimale afname gaat pas in 4 jaar na de toetreding. Op dat moment zullen quasi alle raamovereenkomsten beschikbaar zijn. De minimale afname wordt berekend over alle contracten heen en bekeken op het niveau van het lokaal bestuur (= gemeente + OCMW + AGB + Politiezone).

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

        Nodig budget:1.250 euro (5 aandelen van 1.000 euro voor 1/4 te volstorten)

        Budget is niet voorzien

        Het benodigd budget van 1.250 euro zal bij de eerstvolgende meerjarenplanaanpassing worden voorzien op budgetsleutel: 2023/GBB-FIN/0111-00/281100/OCMW/VB/IP-OFIN

Tussenkomst raadsleden

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

        door raadslid Jan De Metsenaere (N-VA)

        door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

 

Besluit

 

over de toetreding tot TMVS

17 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

7 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Henk Deprest, Eva Willems, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

2 onthoudingen: Kiran Van Landschoot en Timothy De Groote

 

 

over de aanduiding van de vertegenwoordigers, zoals vermeld in artikel 3

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist dat OCMW Maldegem met ingang van 1 juni 2023 zal toetreden tot TMVS (met als merknaam CREAT), volgens de modaliteiten vastgelegd in de statuten van TMVS en volgens het toetredingsdossier die als bijlage aan onderhavig besluit worden toegevoegd.

 

Artikel 2:

Het OCMW koopt 5 aandelen ter waarde van € 1.000 per aandeel, voor één vierde te volstorten en dus voor een totaalbedrag van € 1.250

 

Artikel 3:

De raad voor maatschappelijk welzijn duidt als vertegenwoordigers van het OCMW in de algemene vergadering van TMVS dezelfde vertegenwoordiger, respectievelijk plaatsvervangend vertegenwoordiger aan als aangeduid voor de gemeente door de gemeenteraad.

 

Artikel 4:

Onderhavige beslissing wordt meegedeeld aan TMVS.

 

Artikel 5:

Het vast bureau wordt gelast met de (verdere) uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 6:

Het budget van 1.250 euro zal bij de eerstvolgende meerjarenplanaanpassing worden voorzien op budgetsleutel 2023/GBB-FIN/0111-00/281100/OCMW/VB/IP-OFIN

 

 

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

6.   BIJKOMENDE INVESTERINGSDOTATIE AAN ZORGBEDRIJF MEETJESLAND VOOR PV-INSTALLATIES OP PASTORIJ KLEIT EN ADEGEM

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018).

        Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        De statuten van het Zorgbedrijf Meetjesland, vereniging van de OCMW's van Evergem, Maldegem en Deinze, zoals opgenomen in de notariële akte ondertekend op 20 oktober 2016, en zoals gewijzigd bij notariële akte dd. 19 december 2018 en inzonderheid art. 14 dat de bevoegdheid tot het goedkeuren van het meerjarenplan van het Zorgbedrijf Meetjesland toewijst aan de Algemene Vergadering en art. 23;

        Het huishoudelijk reglement van de beraadslagende organen van het Zorgbedrijf Meetjesland;

        De beheersovereenkomst tussen het Zorgbedrijf Meetjesland en de OCMW’s van Evergem, Maldegem en Deinze, afgesloten op 22 mei 2017 en zoals aangevuld bij addendum dd. 1 juni 2018;

        Het originele meerjarenplan 2020-2025 van het Zorgbedrijf, goedgekeurd door de algemene vergadering op 18 december 2019.

        De meerjarenplanaanpassing 4 2020-2025 van het Zorgbedrijf,  goedgekeurd door de algemene vergadering op 21 december 2022.

 

Feiten

        Via schepen Annelies Lammertyn werd op 17 april 2023 een nota bezorgd van het Zorgbedrijf Meetjesland met motivering voor bijkomende, energetische investeringen voor de gebouwen in Maldegem.

        De pastorij van Kleit kampt sinds enige tijd met een besmetting met legionella. Eén van de redenen is dat de stookinstallatie niet hoog genoeg kan worden opgestookt om thermisch te spoelen.  Naast andere maatregelen, dringt een aanpassing aan de stookinstallatie zich op.

        Door de energetische en gesubsidieerde renovatie van het centrum voor dagopvang in de Lazarusbron, komt een nog bruikbare gasketel vrij.

        Door een recente wijziging van het standpunt van het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid wordt nu, in tegenstelling tot in het verleden, wél toegestaan om een PV-installatie te plaatsen op beschermde gebouwen. Dit opent dus mogelijkheden om op de pastorijen van Kleit (erfpacht door de kerkfabriek aan het zorgbedrijf) en Adegem (erfpacht door de gemeente aan het zorgbedrijf) dergelijke installaties te plaatsen.

        Bij de start van het meerjarenplan 2020-2025 werd, in tegenstelling tot bij het OCMW Deinze en het OCMW Evergem, in Maldegem geen budget voorzien voor energiebesparende maatregelen. In de beide eerste besturen werd twee keer in de planningsperiode een bijkomend (bovenop de ‘vervangingsinvesteringen’ en bovenop de ‘grote’ investeringen) budget voorzien voor dergelijke maatregelen van telkens 25.000 euro. In Maldegem werd afgesproken dat we jaar aan jaar zouden zien welke de mogelijkheden en de noodzaak waren.

        Volgende investeringen worden door het zorgbedrijf voorgesteld:

 

        Stookplaats pastorij Kleit: renovatie in 2023

        De stookplaats dateert van 2011. Deze renovatie werd begroot op 25.246,55 euro excl 6% BTW of 26.761,34 euro inclusief BTW.

  De voorgestelde renovatie houdt in dat :

        1/ we de gaswandketel vervangen door de staande, gerecupereerde stookketel Viessmann Vitrocrossal uit de Cado. We kunnen deze stookketel uit de Cado recupereren aangezien er in de Cado een warmtepomp geplaatst wordt in het kader van de energetische verbouwing. Nieuwprijs van een Vitrocrossal = 5854 euro excl BTW.

        2/ we het thermisch zonnepaneel vervangen door een Viessmann vacuümbuiscollector van 1,51 m² met een veel hoger rendement.

        3/ we het grote zonneboilerbuffervat van 300L vervangen door een solar-expansievat van 40l.

        4/ we het SWW (sanitair warm water)-opslagvat vervangen door een nieuw zonneboiler-vat zodat het SWW kan opgewarmd worden door het thermische zonnesysteem en indien nodig door de staande stookketel.

        5/ we de volledige stookplaats opnieuw isoleren.

 

        Installaties van photovoltaïsche zonnepanelen op de pastorijen van Kleit en Adegem in 2024

        Voor Pastorij Kleit komen we uit op 31 panelen van 400Wp, samen goed voor 12,4 kWp. Deze panelen zouden we verdelen over het plat dak  (15 panelen zuid georiënteerd ) en over het hellend dak (8 panelen  vooraan op het oosten en 8 panelen achteraan op het westen ). Kost : 14.934 euro excl 6% BTW  of  15.830,04 euro incl 6% btw.

        In de pastorij Kleit is er een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 22.000 kWh. De panelen zullen 10.540 kWh per jaar opbrengen. De elektriciteit is inbegrepen in de dagprijs; een besparing daarop komt dus te goede van de exploitatieresultaten. We zullen dus 48% van onze elektriciteit zelf kunnen produceren. Daarnaast deelt WZC Ter Leenen sinds 1/01/2023 zijn overproductie (betalend) met Pastorij Kleit.

        Voor Pastorij Adegem komen we uit op 36 panelen van 400Wp, samen 14,4 kWp, verdeeld over het hellend pannen dak (16 panelen zuid georiënteerd) en het plat dak (20 panelen oost/west georiënteerd). Kost : 16.344 euro excl 6% BTW of 17.324,64 euro incl 6% btw ( 6% vanaf 01/01/2024 ).

        In de pastorij Adegem is er een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 25.000 kWh. De panelen zullen 12.240kWh per jaar opbrengen. De elektriciteit is inbegrepen in de dagprijs; een besparing daarop komt dus te goede van de exploitatieresultaten. We zullen dus 49% van onze elektriciteit zelf kunnen produceren. Daarnaast deelt WZC Warmhof sinds 1/01/2023 zijn overproductie met Pastorij Adegem.

 

Argumentatie

        De renovatie van de stookplaats pastorij Kleit is noodzakelijk omdat :

        1/ het rendement van de aanwezige wandketel onvoldoende is in vergelijking met een staande ketel.

        2/ de sturing van het zonnesysteem faalt en op dit moment onherstelbaar uit ligt.

        3/ de koppelingen van de leidingen van de zonneboiler lekken (lekkages van het warmte-dragend medium), waardoor er drukverlies is en een incorrecte werking.

        4/ de configuratie van boilervat, pompen, wisselaars, leidingen edm te complex is voor ‘slechts’ 7 flats.

        5/ er onvoldoende isolatie is van zowel leidingen, warmtewisselaars, collectoren als opslagvaten, waardoor het in de stookplaats constant minstens 25°C is, wat op zijn beurt dan weer nefast is voor het koud water dat in de stookplaats passeert. In functie van legionella moet koud water “koud“ blijven, zeker onder 25°C.

        6/ de wandketel onvoldoende kan opgestookt worden om in het kader van legionellabestrijding een aantal tappunten na elkaar thermisch te spoelen .

 

        De investering in de installaties van de zonnepanelen op pastorijen wordt nu reeds voorgesteld omdat er in 2023 een aanbesteding georganiseerd wordt voor een aantal locaties binnen zorgbedrijf en we dus moeten weten of we de locatie in Kleit en Adegem wel of niet mee kunnen opnemen in het bestek. De aanbesteding zal uitgevoerd worden, rekening houdend met leveringstijden voor zonnepanelen, vanaf ten vroegste eindejaar 2023, vermoedelijk voorjaar 2024 (facturatie 2024). Voort pastorij Adegem wijzigt het BTW-tarief in 2024 naar 6 %.

        De recent fel gestegen energieprijzen enerzijds en anderzijds de dalende kostprijs van dergelijke PV-installaties maken dit een wenselijke investering.

        De voorgestelde investeringen vereisen dus een bijkomende investeringsdotatie door het OCMW aan het zorgbedrijf, bijkomend ten aanzien van de laatste (4°) wijziging van het meerjarenplan.

        Zorgbedrijf Meetjesland zou graag over bovenstaande voorstellen (renovatie stookplaats en zonnepanelen) een beslissing ontvangen tegen 10 mei 2023. Op die manier kan in Pastorij Kleit reeds vanaf de zomer SWW aangemaakt worden met zonne-energie en kan de installatie van de zonnepanelen op pastorij Adegem en Kleit meegenomen worden in een bestek ‘installatie PV’ dat wordt voorgelegd aan de Raad van Bestuur van 24 mei 2023.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Advies

        Financieel directeur: positief advies.

 

Financiële weerslag

        Totale extra investeringsdotatie tbv 59.916,02 euro.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met volgende bijkomende investeringsdotaties aan Zorgbedrijf Meetjesland (bovenop deze reeds voorzien in het meerjarenplan):

        Renovatie stookplaats Pastorij Kleit : 26.761,34 euro inclusief BTW à 6 %.

        PV pastorij Kleit 15.830,04 euro incl 6% btw

        PV pastorij Adegem 17.324,64 euro incl 6% btw

voor een totaal van 59.916,02 euro, afgerond 60.000 euro

 

Artikel 2:

Deze bijkomende investeringsdotaties zullen in een volgende wijziging aan het meerjarenplan worden verwerkt.

 

 

Publicatiedatum: 27/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

7.   VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 juncto artikel 74 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5°juncto 74 Decreet Lokaal Bestuur:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werdengeen vragen aan de leden van het vast bureau ingediend.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/06/2023
Disclaimer