Notulen raad voor maatschappelijk welzijn van 28 04 2022

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter RMW;

Koenraad De Ceuninck, Voorzitter Vast Bureau;

Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Leden vast bureau;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet, Raadsleden;

Koen Cromheecke, Algemeen directeur wn..

 

Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

1.   AKTENEMING VAN DE AANDUIDING VAN DE VOORZITTER VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

 

Juridische gronden

        Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 69.

        De beslissing van de gemeenteraad van heden waarbij akte wordt genomen van het ontslag van de heer Peter T. Van Hecke als voorzitter van de gemeenteraad en waarbij de heer Marten De Jaeger wordt verkozen als voorzitter van de gemeenteraad.

 

Feiten

        De voorzitter van de gemeenteraad is van rechtswege ook de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, in dit geval de heer Marten De Jaeger.

 

Besluit

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt akte van de van rechtswege aanstelling van de heer Marten De Jaeger tot voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

2.   MEDEDELINGEN

 

/

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

3.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE LIVESTREAMOPNAME VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 31 MAART 2022

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

        Artikel 32 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.

        De audiovisuele opname werd gelivestreamd tijdens de zitting van 31 maart 2022 en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en de audiovisuele livestreamopname van de zitting van de raad van 31 maart 2022 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

4.   VASTSTELLING HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTERAAD EN RAAD MAATSCHAPPELIJK WELZIJN.

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 §1 juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

        Artikel 38 en artikel 76 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn een huishoudelijk reglement vaststelt.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Het Decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 10 september 2021 over de voorwaarden voor digitaal of hybride vergaderen voor de organen van de lokale besturen

 

 

Feiten

        De Raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast.

        Sinds de laatste vaststelling van het huishoudelijk reglement werden door het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie, een aantal wijzigingen aan het decreet lokaal bestuur aangebracht, o.m. betreffende de mogelijkheid om naast een fysieke ook een digitale of hybride vergadervorm voor de gemeenteraad/ raad maatschappelijk welzijn te voorzien

        Zowel de gemeente- als de OCMW-raad dienen een huishoudelijk reglement vast te stellen.

 

Argumentatie

           Het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft de versterking van de lokale democratie, wijzigde onder meer het decreet lokaal bestuur door uitdrukkelijk, naast de fysieke vergadervorm ook een digitale en hybride vergadervorm voor de lokale bestuursorganen mogelijk te maken.

           Een digitale vergadering houdt in dat alle leden van de vergadering op digitale wijze deelnemen

           Een hybride vergadering houdt in dat één of meerdere leden op digitale wijze deelnemen aan een fysieke vergadering.

           De fysieke vergadering blijft het uitgangspunt. De digitale of hybride vergadering is enkel mogelijk onder uitzonderlijke omstandigheden die gespecifieerd worden in het huishoudelijk reglement, dat dus in die zin moet aangepast worden.

           Ook inzake de wijze van stemmen wordt afgestemd op de mogelijkheid om digitaal of hybride te vergaderen.

           Inzake de gemeenteraadscommissies wordt een vereenvoudigde werking nagestreefd door nog slechts één algemene gemeenteraadscommissie te voorzien. Bovendien maakt de werking met één commissie het eenvoudiger voor de raadsleden om alle aan de raad voor te leggen punten op te volgen.

           Ten opzichte van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad/ raad maatschappelijk welzijn vastgesteld op 25 september 2019 worden in voorliggend reglement volgende zaken aangepast:

 - in artikel 1 wordt de verwijzing naar het gemeentehuis als principiële vergaderplaats geschrapt, dit gezien de mogelijkheid om digitaal en hybride te vergaderen uitdrukkelijk in het reglement voorzien wordt.

 - vanaf artikel 2 worden de artikels hernummerd, om te vermijden met bis-artikels te moeten werken. Ook de verwijzingen binnen bepaalde artikels naar andere artikels in dit reglement worden bijgevolg hernummerd.

 - in artikel 11, 12 & 13 wordt de mogelijkheid van het digitaal of hybride vergaderen voorzien en worden de voorwaarden geschetst waaronder fysiek, digitaal of hybride vergaderd kan worden, dit in overeenstemming met het desbetreffende Besluit van de Vlaamse regering van 10 september 2021

 - in artikel 28 worden de verschillende wijzes van stemmen uitgebreid, in artikel 32 wordt de wijze van stemmen tijdens digitale of hybride vergaderingen verduidelijkt.

 - in artikel 35 en volgende wordt de commissiewerking vereenvoudigd door nog slechts één algemene commissie te voorzien samen gesteld uit alle gemeenteraadsleden.

           Gezien de integratie gemeente-OCMW bevat voorliggend huishoudelijk reglement bepalingen die van toepassing zijn voor de werking van zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn. Het voorliggende huishoudelijk reglement zal dus zowel van toepassing zijn op zowel de gemeente- als OCMW-raad

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

        door raadslid Wim Swyngedouw

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het huishoudelijk reglement als volgt vast:

 

"HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTERAAD EN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

 

BIJEENROEPING

Artikel 1

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn vergaderen ten minste tienmaal per jaar, bij voorkeur op vooraf meegedeelde dagen en telkens wanneer de noodzaak het vereist.

De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn worden bijeengeroepen door de voorzitter van de raad.

Op verzoek van minimum een derde van de raadsleden of op het verzoek van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau, of in het geval van de gemeenteraad: op verzoek van de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester, is de voorzitter van de raad verplicht de raad bijeen te roepen op dag en uur en met de agenda, door de leden of het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau in het verzoek bepaald.

De voorzitter roept de raad ook bijeen op verzoek van één vijfde van raadsleden als zes weken na de bijeenroeping van de vorige raad nog geen bijeenroeping is gebeurd. Deze periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus.

In hun schriftelijke aanvraag moeten de leden de agenda vermelden en voor elk punt op de agenda hun voorstel van beslissing met een toelichting, alsook de datum en het uur van de beoogde vergadering.  Deze aanvraag moet

ingediend worden bij de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de raad.

 

OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING

Artikel 2

De vergaderingen van de gemeenteraad & raad voor maatschappelijk welzijn zijn openbaar, behalve :

-  als het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;

-  als de raad met een tweederde meerderheid van de aanwezige leden, in het belang van de openbare orde en op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid, beslist dat de vergadering niet openbaar is.

De vergaderingen over de beleidsrapporten (het meerjarenplan, de aanpassing van het meerjarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.

 

Artikel 3

De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de voorzitter de OCMW-raad waarna de agenda van de OCMW-raad volledig afgewerkt wordt. Na het sluiten van de vergadering van de OCMW-raad, opent de voorzitter het besloten deel van de gemeenteraad.

Als tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de gemeenteraad, enkel met dit doel, worden onderbroken.

Als tijdens de besloten vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.

De raadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de raad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

 

TERMIJN VAN OPROEPING

Artikel 4

De (gezamenlijke) oproeping wordt via e-mail, ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering aan de raadsleden bezorgd. In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

Deze e-mail vermeldt de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de openbare en de besloten vergadering.  De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

De e-mail licht het raadslid in dat de vergadering werd gepubliceerd op de beveiligde website https://maldegem.meetingmobile.net.

Elk raadslid heeft de mogelijkheid een punt aan de agenda toe te voegen. Dit punt, moet uiterlijk vijf dagen voor de vergadering, overgemaakt worden aan de algemeen directeur of aan degene die hem vervangt en aan de voorzitter van de raad.

Het punt dient vergezeld te gaan van een toegelicht voorstel van beslissing.

Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau, noch het college respectievelijk het vast bureau als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.

Nadat de agenda werd vastgesteld door de voorzitter, deelt de algemeen directeur de aanvullende punten met de bijhorende toegelichte voorstellen van beslissing onverwijld mee aan de raadsleden.

De voorzitter heeft de bevoegdheid om punten, die niet vergezeld gaan van een voorstel van beslissing of laattijdig werden ingediend, te weigeren.

Twijfelt de voorzitter tenslotte of een ingediend punt onder de beslissingsbevoegdheid van de raad ressorteert, dan dient de voorzitter de beoordeling van de bevoegdheidsvraag aan de raad over te laten.

 

INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK

Artikel 5

Plaats, dag en uur van de raadsvergaderingen en de agenda worden openbaar bekendgemaakt door publicatie op de gemeentelijke website binnen dezelfde termijnen als voor de bijeenroeping van de raad. Indien raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt. In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

De agenda wordt ook bezorgd aan de perscorrespondenten.  Alle toegevoegde punten en vragen worden eveneens gezamenlijk en onverwijld aan de perscorrespondenten bezorgd.

Binnen twintig dagen na de raadszitting wordt een lijst met een beknopte omschrijving van de beslissingen van de raad gepubliceerd op de gemeentelijke website zoals bepaald in art. 285 tot 287 van het decreet lokaal bestuur.

Na goedkeuring van de notulen van de vergadering worden ook deze goedgekeurde notulen gepubliceerd op de gemeentelijke website.

 

Artikel 6

§1 – Voor elk agendapunt uit de openbare zitting worden de dossiers, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de agendapunten, de dag na de verzending van de oproeping ter beschikking gehouden van de raadsleden in het fractielokaal.

De dossiers, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de agendapunten in geheime zitting worden vanaf de oproeping ter beschikking gehouden van de raadsleden op het gemeentesecretariaat tijdens de kantooruren.

§2 – Het ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening worden op zijn minst veertien dagen voor de vergadering gedurende welke de raad dient te beraadslagen over het ontwerp aan ieder lid van de raad bezorgd. Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijhorende documentatie ter beschikking gesteld. Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de raadsleden zoals de oproeping in artikel 4.

§3 – De raadsleden krijgen, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen ambtenaren technische toelichting over de in §1 en §2 van dit artikel bedoelde dossiers. De raadsleden richten hiertoe hun vraag aan de algemeen directeur per e-mail.

Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

 

Artikel 7

§1 – De raadsleden hebben het recht tijdens de kantooruren persoonlijk en afzonderlijk alle documenten te raadplegen die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente.

Dit geldt niet voor o.a.

1)de registers en akten van de burgerlijke stand

2)de bevolkingsregisters

3)het strafregister

4)de kiezerslijsten

5)documenten die nog in bewerking zijn, onafgewerkt of onvolledig zijn.

6)persoonlijke documenten en gegevens die omwille van privacy-redenen niet mogen verstrekt worden.

Deze opsomming is niet limitatief.

De raadsleden stellen hun vraag tot inzage drie dagen voor hun bezoek aan de algemeen directeur zodat de documenten door de betrokken dienst kan klaar gelegd worden.

In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze drie dagen worden afgeweken.

§2 – De raadsleden kunnen op verzoek één afschrift krijgen van de akten en stukken betreffende het lokaal bestuur.

De raadsleden richten daartoe hun vraag aan de algemeen directeur.

Aanvragen tot het verkrijgen van een afschrift van de akten en stukken betreffende het lokaal bestuur die het gewone inzagerecht overstijgen, worden door de algemeen directeur aan het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau voorgelegd.

De gemotiveerde beslissing van het college respectievelijk het vast bureau moet uiterlijk tien werkdagen na ontvangst van de aanvraag aan het betrokken raadslid worden meegedeeld.

De leden kunnen een afschrift krijgen van die dossiers, stukken en akten. Dit geldt niet voor de dossiers die betrekking hebben op de persoonlijke levenssfeer van cliënten van het OCMW of hun onderhoudsplichtigen.

§3 – De raadsleden hebben het recht alle instellingen, autonome gemeentebedrijven en diensten te bezoeken die de gemeente en het OCMW opricht en beheert.

Deze bezoeken hebben een louter informatief karakter. Tijdens het bezoek treden de raadsleden passief op.

De raadsleden verwittigen de algemeen directeur en de betrokken dienst ten minste drie dagen op voorhand van hun bezoek.

In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze termijn van drie dagen worden afgeweken

§ 4 - De notulen van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau worden uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau volgend op de vergadering van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau waarop de notulen werden goedgekeurd, elektronisch verstuurd aan de raadsleden.

§5- De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt meegedeeld aan de gemeenteraadsleden.

§6- De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de OCMW-raad en die bestemd is voor de OCMW-raad, wordt meegedeeld aan de OCMW-raadsleden.

 

Artikel 8

De raadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

Het raadslid geeft duidelijk aan welke vragen op de raad dienen behandeld te worden.

Alle vragen, die ingediend worden om op de raadszitting behandeld te worden, moeten uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering aan de algemeen directeur en de voorzitter van de raad worden overhandigd, die ze op hun beurt overmaken aan het college van burgemeester en schepenen, respectievelijk het vast bureau.

Op vragen van raadsleden, die niet ingediend worden met de bedoeling te worden behandeld op de zitting van de raad, wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord door het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau.

Op vragen, die ingediend worden met de bedoeling tijdens de raad te worden behandeld, wordt tijdens de eerstkomende raad geantwoord. Om gemotiveerde redenen kan er tijdens een volgende raad worden geantwoord.

Indien het niet duidelijk is of een vraag al dan niet werd ingediend met het oog behandeling op de raad, zal de vraag schriftelijk worden beantwoord.

De vragen die ingediend worden om op raadszitting te worden behandeld, zijn digitaal ter beschikking via meeting.mobile.

 

QUORUM

Artikel 9

De namen van de op de vergadering aanwezige leden worden in de notulen vermeld.

 

Artikel 10

De raad kan geen beslissing nemen als niet de meerderheid van de zittinghebbende raadsleden aanwezig is.

De raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

De tweede oproeping moet gebeuren overeenkomstig de voorschriften van artikel 26 van decreet lokaal bestuur. In deze oproeping wordt vermeld dat het om een tweede oproep gaat en worden de bepalingen van artikel 26 overgenomen.

 

WIJZE VAN VERGADEREN

Artikel 11

Binnen het kader uitgewerkt door de Vlaamse regering, kan er fysiek, digitaal of hybride vergaderd worden. In het geval van die laatste twee kan dat echter enkel naar aanleiding van uitzonderlijke omstandigheden. Bij gebrek aan dergelijke uitzonderlijke omstandigheden, is een fysieke vergadering het uitgangspunt. Ongeacht de vergadervorm die gekozen wordt, zullen de vergaderingen steeds via livestream uitgezonden worden, zodat ze door pers en burgers gevolgd kunnen worden en het openbare karakter gewaarborgd blijft.

 

Artikel 12

§ 1 - De vergaderingen van de raden en commissies kunnen tijdens een federale of Vlaamse crisisfase fysiek doorgaan, bijgewoond door burgers, als de regels van social distancing gerespecteerd worden. Kunnen die regels binnen de vooropgestelde locatie niet gerespecteerd worden, kan uitgeweken worden naar een andere locatie waar dat wel mogelijk is. De locatie wordt expliciet vermeld in de oproeping.

Zonodig kunnen door middel van een burgemeesterbesluit op de gewone of aangepaste locatie bijkomende maatregelen, zoals bv. een maximumaantal bezoekers vastgelegd worden. Komt de social distancing alsnog in het gedrang, kan de voorzitter op basis van art. 25 van het decreet lokaal bestuur alsnog de nodige maatregelen nemen.

De fysieke vergaderingen moeten toegankelijk zijn voor pers en publiek. Omwille van uitzonderlijke omstandigheden kunnen de vergaderingen, na burgemeesterbesluit, echter doorgaan achter gesloten deuren. In dat geval moeten de vergaderingen audiovisueel gelivestreamd worden, zodat de openbaarheid verzekerd is. De vergaderingen kunnen enkel in besloten zitting doorgaan conform artikel 28 van het decreet lokaal bestuur.

§ 2 -  Het bestuur kan de vergaderingen van de raden onder uitzonderlijke omstandigheden, digitaal organiseren. De raadsleden nemen digitaal aan de vergaderingen deel. De deelnemers moeten zichtbaar en hoorbaar zijn voor de andere deelnemers en het publiek. Ze moeten via het digitale platform kunnen debatteren, beraadslagen en stemmen.

De raadsleden die deelnemen aan de digitale vergadering laten hun camera aanstaan gedurende de hele digitale raadsvergadering. Ze zetten hun microfoon enkel aan om het woord te vragen en wanneer ze het woord krijgen van de voorzitter. De voorzitter kan de microfoon van de raadsleden dempen.

§ 3 -  Het bestuur kan er, onder uitzonderlijke omstandigheden, voor opteren om vergaderingen hybride te organiseren. Bepaalde raadsleden nemen dan fysiek en andere digitaal aan de vergaderingen deel.

De digitale deelnemers moeten zichtbaar en hoorbaar zijn voor de andere deelnemers en het publiek. Ze moeten via het digitale platform op een gelijkwaardige manier als de raadsleden die fysiek aanwezig zijn mee kunnen debatteren, beraadslagen en stemmen.

De digitale deelnemers laten hun camera aanstaan gedurende de hele raadsvergadering. Ze zetten hun microfoon enkel aan om het woord te vragen en wanneer ze het woord krijgen van de voorzitter. De voorzitter kan de microfoon van de raadsleden dempen.

§ 4 -  Tijdens een federale of Vlaamse crisisfase beslist de voorzitter van de raden over de wijze van vergaderen. Dat kan fysiek, digitaal of hybride zijn, volgens de voorwaarden in dit reglement.

§ 5 -  Wanneer de voorziene locatie onverwacht fysiek niet toegankelijk is, beslist de voorzitter van de raden over de wijze van vergaderen. Dat kan fysiek op een andere geschikte locatie, digitaal of hybride zijn, volgens de voorwaarden in dit reglement.

§ 6 -  Bij een digitale of hybride vergadering moet ieder lid dat digitaal deelneemt afzonderlijk deelnemen, met digitale toegang tot de beraadslaging en de stemming.

§ 7 - uitzonderlijke omstandigheden die kunnen toelaten om hybride/digitaal te vergaderen:

        In geval van een algemeen gezondheids- en of veiligheidscrisis (bijv. pandemieën, terreurdreiging, …)

        Door een onvoorziene gebeurtenis waardoor de raad niet kan bijeenkomen op de voorziene locatie (bijv. extreme weersomstandigheden, overstroming, betoging, raadszaal die onverwacht fysiek niet toegankelijk is, …);

 

Artikel 13

De bepalingen in dit reglement blijven onderworpen aan eventuele bijkomende richtlijnen gegeven vanuit het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

Artikel 14

De voorzitter van de raad zit de raad voor op de vastgestelde dag en uur. De vergadering wordt door de voorzitter geopend en gesloten.

De voorzitter kan ingeval van afwezigheid een plaatsvervanger aanduiden.

 

Artikel 15

De ontwerpnotulen van de vorige vergadering worden samen met de oproeping bezorgd aan de raadsleden.

Elk raadslid heeft het recht om bezwaren tegen de redactie van de notulen en het zittingsverslag in te brengen. Het raadslid richt hiertoe een e-mail aan de algemeen directeur.

De algemeen directeur houdt zich het recht voor om een aangepast ontwerp voor te leggen aan de raad.

 

Artikel 16

De voorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

De vergadering vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde tenzij de raad er anders over beslist.

Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet besproken worden, behalve in spoedeisende gevallen wanneer minstens twee derden van de aanwezige leden hiertoe beslist. 

 

Artikel 17

Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen. De voorzitter kan aan de algemeen en financieel directeur vragen om toelichting te geven.

 

Artikel 18

Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking aldus wordt geschorst:

1° om de verdaging te vragen;

2° om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie.

 

Artikel 19

De amendementen worden voor de hoofdvraag en de subamendementen voor de amendementen ter stemming gelegd.

 

Artikel 20

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt behalve voor een verwijzing naar het reglement, voor een terugroeping tot de orde of voor een terugroeping tot de behandeling van een onderwerp.

Als een lid van de raad, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen.  Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden.  Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

 

Artikel 21

De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering.  Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen.  Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

Als de voormelde maatregelen niet baten kan de voorzitter de zitting schorsen of opheffen en zelfs een raadslid uitsluiten van verdere deelneming aan de vergadering en door de ordediensten laten verwijderen indien hij dit noodzakelijk acht voor een normaal democratisch verloop van de vergadering.

 

Artikel 22

De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, ieder persoon uit het publiek doen verwijderen die tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of op één of andere wijze wanorde veroorzaakt.

Hij kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen de overtreder met het oog op zijn verwijzing naar de politierechtbank, onverminderd andere vervolgingen, indien het feit daartoe grond oplevert.

 

Artikel 23

Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.

 

Artikel 24

Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang komt, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortduring van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Als de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering.  De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Artikel 25

Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking, onverminderd de bepalingen opgenomen in de artikelen 20 en 23.

 

Artikel 26

§1 – Voor elke stemming omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

§2 – De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen, zonder rekening te houden met de onthoudingen. Bij staking der stemmen, is het voorstel verworpen.

§ 3 - De raad stemt over het eigen deel van het beleidsrapport. Nadat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

§4 - De raad stemt over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke bespreking en stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het beleidsrapport. In dat geval mag de raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. De stemming over het geheel heeft dan betrekking op de onderdelen waarover geen enkel raadslid afzonderlijk wil stemmen, en op de onderdelen die al bij een afzonderlijke stemming zijn aangenomen.

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de raad voor maatschappelijk welzijn voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de raad voor maatschappelijk welzijn het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

 

Artikel 27

Door de fractieleiders kan aan de voorzitter gevraagd worden om de zitting te schorsen.

De voorzitter kan een schorsing van maximum tien minuten toestaan.

Van deze schorsing wordt melding gemaakt in de notulen.

 

WIJZE VAN STEMMEN

Artikel 28

§1 – De leden van de raad stemmen in het openbaar, behalve in de gevallen bedoeld in artikel 29.

§2 – Bij stemming in het openbaar stemmen de leden bij handopsteking, via een daartoe geschikt elektronisch stemsysteem of bij zitten en opstaan.

§3 – Als een derde van de aanwezige leden hierom verzoekt, wordt er mondeling gestemd. In dit geval stemt de voorzitter het laatst.

 

Artikel 29

Een afzonderlijke en geheime stemming wordt gehouden voor elke voordracht van kandidaten, benoeming tot ambten, terbeschikkingstelling, preventieve schorsing in het belang van de dienst en de toepassing van een tuchtstraf.

 

Artikel 30

Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt.

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld.

Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Artikel 31

Indien bij de benoeming of bij de voordracht van kandidaten de volstrekte meerderheid niet is verkregen bij de eerste stemming, heeft herstemming plaats over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Indien hierbij twee of meer kandidaten een gelijk aantal stemmen hebben behaald, komt (komen) tussen hen de jongste(n)  in aanmerking voor herstemming.

Hiervoor maakt de voorzitter een lijst op met tweemaal zoveel namen als er benoemingen of voordrachten moeten geschieden. De stemmen kunnen alleen uitgebracht worden op de kandidaten die op deze lijst voorkomen. De benoeming of de voordracht geschiedt bij meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

De benoeming of de voordracht bij herstemming geschiedt bij gewone meerderheid van stemmen.

Indien bij de herstemming de stemmen staken, krijgt de jongste kandidaat de voorkeur.

 

Artikel 32

§1 -  Voor de niet-geheime stemmingen tijdens een digitale of hybride vergadering wordt mondeling of digitaal gestemd via een daartoe geschikt digitaal platform dat de digitale deelnemers toelaat zijn/haar stem individueel en uitdrukkelijk kenbaar te maken.

§2 -  Voor de geheime stemmingen tijdens een digitale of hybride vergaderingen wordt digitaal gestemd via een daartoe geschikt digitaal platform, dat de voorzitter toelaat de authenticiteit van de uitgebrachte stemmen te controleren, zonder dat de geheime stem kan herleid worden tot het lid dat de stem heeft uitgebracht.

Als bij het afsluiten van de stemming door de voorzitter het aantal stemmen niet overeenstemt met het aantal deelnemers aan de vergadering, wordt de stemming als ongeldig beschouwd en wordt tot een nieuwe stemming over gegaan. Komt het aantal stemmen na deze tweede stemming nog niet overeen met het aantal deelnemers dan worden deze genotuleerd als ‘ X aantal aanwezigen namen niet aan de stemming deel.

 

NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG

Artikel 33

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de raad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan de punten waaromtrent de raad geen beslissing genomen heeft. De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd.

Een raadslid kan vragen om in de notulen de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.

Mededelingen aan het begin van de zitting en vragen, gericht aan het college respectievelijk het vast bureau, worden verkort en samengevat opgenomen in de notulen.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de raad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de tussenkomsten en de gestelde vragen en antwoorden. Het zittingsverslag wordt in de vorm van een audio-opname per punt ter beschikking gesteld op de gemeentelijke website.

Bij de aangelegenheden die overeenkomstig artikel 28 van het decreet lokaal bestuur in besloten vergadering behandeld worden, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgemaakt.

De notulen van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via meeting.mobile.

Het zittingsverslag van de vorige vergadering is, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking op de gemeentelijke website.

 

ONDERTEKENING EN BEKENDMAKING

Artikel 34

De reglementen, verordeningen, beslissingen, akten van de raad en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de raad worden ondertekend door de voorzitter van de raad en medeondertekend door de algemeen directeur.

Volgende documenten worden ondertekend door de desbetreffende medewerkers van het lokaal bestuur:

•aan gebruikers van de infrastructuur of aan ontleners van materiaal: mededeling, (reservatie)bevestiging, aankondiging, onkostennota, herinnering, vraag om ouderlijke toestemming

•aangiftedossier tenzij hogerliggende wetgeving anders bepaalt

•aanvraag auteur (bijv. in bibliotheek) of lesgever (bijv. bij de provincie)

•begeleidende brief (bijv. bij doorsturen van mutualiteitspapieren, stagedocumenten, fiscale attesten, beslissingen, …)

•attest (bijv. teruggave sportactiviteit door mutualiteit, tewerkstellingsattest) tenzij hogerliggende wetgeving anders bepaalt

•brief in naam van de adviesraad

•subsidieformulier tenzij hogerliggende wetgeving anders bepaalt

•opvragen van informatie t.b.v. de dienst

•retributie en aanslagbiljet

•mededeling (bijv. kennisgeving oplevering, vrijgave borg, uitnodiging tot offerte) tenzij in het document een beslissing is opgenomen die het gemeentebestuur verbindt op juridisch of ander vlak (bijv. engagementen, standpunten)

De reglementen en verordeningen van de raad worden door de burgemeester bekendgemaakt op de gemeentelijke website, met vermelding van zowel de datum waarop ze werden aangenomen als de datum waarop ze op de website werden bekend gemaakt.

 

RAADSCOMMISSIE

Artikel 35

De gemeenteraad richt in zijn midden een commissie op die is samengesteld uit alle gemeenteraadsleden.

De commissie heeft als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissie kan steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

Deze commissie waakt ook over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en verzelfstandige agentschappen van de gemeente.

In de OCMW-raad wordt niet gewerkt met een raadscommissie.

 

Artikel 36

De commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid dat geen lid is van het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Artikel 37

De commissie is openbaar.

Dezelfde uitzonderingen in zake openbaarheid worden opgenomen als voor de raad.

 

Artikel 38

Plaats, dag, uur en agenda van de commissie wordt door de voorzitter minstens 5 dagen vooraf toegestuurd aan de leden. De agenda van de commissie wordt ook op de gemeentelijke website geplaatst.

 

Artikel 39

Het ambt van secretaris kan worden waargenomen door één of meer ambtenaren van de gemeente.

Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van de commissie een aanwezigheidslijst, die aan de secretaris van de commissie wordt bezorgd.

 

Artikel 40

Inzake de wijze van vergaderen en de wijze van stemmen wordt verwezen naar de desbetreffende artikelen voor de gemeenteraad in dit reglement opgenomen.

 

PRESENTIEGELD

Artikel 41

Aan de raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen respectievelijk de leden van het vast bureau, wordt presentiegeld verleend voor elke vergadering van de gemeenteraad en de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn die niet aansluiten op de vergadering van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn waarop zij aanwezig zijn.

Aan de gemeenteraadsleden wordt eveneens presentiegeld verleend voor het bijwonen van de vergaderingen van de commissie.

Aan de voorzitter van de raad wordt voor de raad en voor een commissie een dubbel presentiegeld toegekend.

Het presentiegeld bedraagt €107,13 voor het bijwonen van de vergaderingen van de raad, en bedraagt €89,27 voor het bijwonen van de vergaderingen van de commissie. Deze bedragen worden gekoppeld aan spilindex 138.01.

Per kalenderdag kan een raadslid nooit meer dan eenmaal een presentiegeld ontvangen voor deelname aan commissie en/of de raad, behoudens de voorzitter van de gemeenteraad die voor de gemeenteraad en het voorzitten van de commissies een dubbel presentiegeld ontvangt.

Er is minimaal een uur aanwezigheid vereist op een commissievergadering of raad om tot uitbetaling van een presentiegeld over te gaan.  Indien de vergadering niet langer dan een uur duurt, is de aanwezigheid gedurende de ganse vergadering vereist.

Aan de leden van het bijzonder comité met uitzondering van de voorzitter wordt overeenkomstig het Besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris, een presentiegeld verleend voor de vergaderingen van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Voor andere vergaderingen kan geen presentiegeld worden toegekend.

Voor het vaststellen van de aanwezigheid ondertekenen zijn daartoe het aanwezigheidsregister.

Het presentiegeld bedraagt €107,13 voor het bijwonen van de vergaderingen van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Dit bedrag wordt gekoppeld aan de spilindex overeenkomst voormeld besluit.

De uitbetaling van het presentiegeld gebeurt per kwartaal.

 

FRACTIES

Artikel 42

De gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn of op lijsten die zich onderling hebben verenigd, vormen één fractie. De onderlinge vereniging om één fractie te vormen geldt tot de eerstvolgende algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

Iedere fractie duidt een fractievoorzitter aan.

 

VERZOEKSCHRIFTEN

Artikel 43

§1 - Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meerdere personen ondertekend, schriftelijk in te dienen bij de organen van het lokaal bestuur.

§2 - Verzoekschriften worden aan het orgaan van het lokaal bestuur gericht en vermelden op leesbare wijze de naam en voornaam van de indiener of indieners.

§3 - Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van het lokaal bestuur behoort, zijn onontvankelijk.

§4 - Een brief of schriftelijk bericht wordt niet als verzoekschrift gekwalificeerd, als aan één of meer van de volgende voorwaarden is voldaan:

1° de schrijver uit louter een mening zonder concreet verzoek;

2° het geformuleerde verzoek is kennelijk niet ernstig;

3° het taalgebruik is beledigend;

4° de vraag is onredelijk of te vaag geformuleerd;

5° de vraag werd anoniem ingediend.

§5 - De voorzitter beslist over de kwalificatie van een brief als verzoekschrift en over de ontvankelijkheid van het verzoekschrift. 

 

Artikel 44

§1 - De voorzitter van het orgaan tot wie deze verzoekschriften gericht zijn, agendeert de verzoekschriften. Wanneer het verzoekschrift wordt ingediend na bekendmaking van de agenda van de raad, wordt het verzoekschrift geagendeerd voor de volgende raad.

§2 - De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften ofwel naar het college van burgemeester en schepenen ofwel naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

§3- De raad voor maatschappelijk welzijn kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het vast bureau of het bijzonder comité verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verschaffen.

§3 - De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door een orgaan van het lokaal bestuur of een gemeenteraadscommissie. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

Artikel 45

Het lokaal bestuur verstrekt, binnen de drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, als het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

VOORSTELLEN VAN BURGERS

Artikel 46

Iedere inwoner heeft het recht te verzoeken om de door hen in een gemotiveerde nota nader omschreven voorstellen en vragen over de gemeentelijke beleidsvoering en dienstverlening op de agenda van de raad in te schrijven en om deze agendapunten te komen toelichten in de raad.

Ze voegen bij die nota eventueel alle nuttige stukken die de raad kunnen voorlichten.

Dit voorstel en/of deze vraag moet worden gesteund door ten minste 300 inwoners van de gemeente ouder dan 16 jaar.

 

Artikel 47

Het voorstel en/of de vraag wordt ingediend op een formulier dat het lokaal bestuur daartoe ter beschikking stelt, en wordt met een aangetekende brief gestuurd aan het college van burgemeester en schepenen.

Het vermeldt de naam, voornamen, geboortedatum en woonplaats van iedereen die het verzoekschrift ondertekend heeft.

Het college van burgemeester en schepenen gaat na of aan die voorwaarden voldaan is.

Het voorstel en/of de vraag moet minstens twintig dagen voor de dag van de vergadering van de gemeenteraad bij het college van burgemeester en schepenen ingediend zijn om in de eerstvolgende gemeenteraad te kunnen worden behandeld, zo niet wordt het voorstel en/of de vraag, indien ontvankelijk, behandeld op de daaropvolgende vergadering van de raad.

 

Artikel 48

De gemeenteraad doet vooraf uitspraak over zijn bevoegdheid ten aanzien van de in het inwonersvoorstel opgenomen voorstellen en/of vragen. Binnen zijn bevoegdheid bepaalt de gemeenteraad ook welk gevolg daaraan wordt gegeven en hoe dat wordt bekend gemaakt."

 

Artikel 2 :

Het huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 september 2019 wordt opgeheven en met ingang van 1 mei 2022 vervangen door bovenstaand reglement, vastgesteld in zitting van heden.

 

Artikel 3 :

Een afschrift van dit huishoudelijk reglement wordt digitaal bezorgd aan alle raadsleden.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

5.   TOETREDING TOT OFP PROLOCUS - VASTSTELLING VAN HET NIVEAU VAN DE BASISTOEZEGGING

 

Juridische gronden

        Decreet Lokaal Bestuur

        Gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2016, en latere wijzigingen, waarbij de rechtspositieregeling voor het statutaire en contractuele personeel van de gemeente Maldegem werd vastgesteld.

        Besluit van het College van Burgemeester en Schepenen van 14 maart 2022 waarbij het college de intentie uit om in het kader van de toezegging voor de tweede pensioenpijler voor contractanten met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot het OFP Prolocus.

 

Feiten

        Het bestuur wenst de pensioenkloof tussen haar statutair personeel en contractueel personeel te verkleinen.Het bestuur voorziet hiertoe in een tweede pensioenpijler voor de totaliteit van haar contractueel personeel;

        Tot op heden was het bestuur aangesloten bij de groepsverzekering die na bemiddeling van de VVSG aangeboden werd door Ethias en Belfius Insurance. Deze verzekeraars hebben in juni 2021 de lopende groepsverzekeringsovereenkomst opgezegd per 1 januari 2022.

        Het bestuur heeft voor het voorzien in een tweede pensioenpijler de keuze tussen enerzijds een overheidsopdracht voor een groepsverzekering bij een verzekeraar en anderzijds het aansluiten bij een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (pensioenfonds);

        Na onderhandelingen met de VVSG werd OFP PROVANT, omgevormd tot OFP PROLOCUS (een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening met ondernemingsnummer 0809.537 155), een pensioenfonds waarbij alle lokale besturen van het Vlaamse Gewest kunnen toetreden;

        Door de toetreding bij een IBP (=instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (=een pensioenfonds), met als verplichte rechtsvorm het Organisme voor de Financiering van Pensioenen = OFP) is men meer betrokken bij het beheer van de pensioenfinanciering. In tegenstelling tot een groepsverzekering vaardigt het bestuur een vertegenwoordiger af in de algemene vergadering van OFP PROLOCUS en heeft het, naast controlebevoegdheid, ook de mogelijkheid om, indien nodig, punten op de agenda van de algemene vergadering te zetten. In tegenstelling tot een groepsverzekering streeft een IBP geen winsten ten voordele van de organisatie zelf na;

        Een IBP heeft ruime beleggingsmogelijkheden, zodat een ruimer rendement mogelijk is dan een tak 21-verzekering, zonder dat dit enige garantie inhoudt;

        Het bestuur kan toetreden tot OFP PROLOCUS zonder overheidsopdracht vermits aan de voorwaarden van een in house opdracht voldaan is. Het bestuur oefent immers ten eerste via de algemene vergadering waar ze lid van wordt, toezicht uit op PROLOCUS zoals op haar eigen diensten. Ten tweede behelst meer dan 80% van de activiteiten van de OFP PROLOCUS de uitvoering van taken die hem zijn toegewezen door de controlerende overheden, nl. het voorzien in aanvullende pensioenen voor lokale en provinciale besturen. Ten derde is er geen directe participatie van privékapitaal in PROLOCUS. Ten vierde is OFP PROLOCUS zelf onderworpen aan de wetgeving op de overheidsopdrachten;

        OFP PROLOCUS zal, in het verlengde van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, zwaar inzetten op het duurzaam karakter van zijn beleggingen;

        Het aanbod van OFP PROLOCUS,dat net zoals de groepsverzekering die tot eind 2021 werd aangehouden bij Ethias en Belfius Insurance geen werknemersbijdragen vereist, voorziet in een overlijdensdekking en een kapitaalsuitkering;

        De mogelijkheid bestaat van een zogeheten "step rate" bijdrage. Het is mogelijk om op het gedeelte van het loon dat boven het maximumplafond voor de berekening van het wettelijk pensioen uitkomt, een toezegging te doen om zo het verschil tussen een statutaire pensioen en een wettelijk pensioen verder te verkleinen voor de hogere lonen;

        Er bestaan drie soorten pensioenplannen (defined benefit of vaste prestaties, cash balance en defined contribution of vaste bedragen). De voorgestelde formule is een vastebijdragenplan. In dit plan belooft de werkgever een bepaalde bijdrage (een bijdrage uitgedrukt als een percentage van het aan de RSZ onderworpen brutoloon) te betalen, zonder vastgesteld rendement. De behaalde rendementen worden toegekend conform het kaderreglement;

        Het bestuur moet de vastgestelde bijdragen betalen. Wanneer het wettelijk minimumrendement niet behaald wordt, zal het bestuur bijkomende bijdragen moeten betalen. In elk geval moet voor de aangeslotenen het wettelijk minimum rendement behaald worden (momenteel 1,75% voor actieve aangeslotenen, 0% voor passief aangeslotenen);

        Het bestuur voorziet als bijkomende veiligheid de eerste vijf jaar, bovenop de middelen nodig voor de pensioentoezegging, in een extra pre-financiering van 5% om zo de kans op het betalen van bijkomende bijdragen te verkleinen. Deze pre-financiering blijft ter beschikking van het bestuur ter financiering van latere bijdragen;

        Het bestuur kan met andere rechtspersonen waarmee het nauwe banden heeft (AGB, OCMW) een MIPS-groep vormen. Binnen een MIPS-groep is er interne mobiliteit voor het personeel zonder dat dit gevolgen heeft voor de pensioentoezegging van het personeelslid. Binnen een MIPS-groep speelt onderlinge solidariteit.

        De kosten voor de werking van OFP PROLOCUS worden voor 2022 forfaitair vastgelegd op 1.000 euro per jaar per werkgever en 10 euro per jaar per aangeslotene. Voor de gemeente komt dit op 1.000 + (122 x 10) = 2.220 euro. Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd tot en met 2024. Nadien zal een meer stabiel systeem van kostenvergoeding worden uitgebouwd, gebaseerd op de werkelijke kosten enerzijds en het werkelijke aantal aangesloten besturen en medewerkers anderzijds;

        De op basis van het financieringsplan verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van OFP PROLOCUS zullen ingehouden worden door de RSZ en daarna doorgestort worden aan OFP PROLOCUS;

 

Argumentatie

        Er wordt voorgesteld om met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot OFP PROLOCUS.

        Momenteel bedraagt de pensioentoelage 2,5% van het pensioengevend jaarloon. Voor de contractuele personeelsleden van niveau E bedraagt de pensioentoelage 3,5% van het pensioengevend jaarloon.

        Voorgesteld wordt om de basis-pensioentoelage met ingang van 1 januari 2022 op te trekken van 2,5% naar 3% van het pensioengevend jaarloon, ten einde de korting op de responsabiliseringstoelage te kunnen veilig stellen en/of een verhoging van de responsabiliseringsbijdrage te vermijden.

        De impact van het optrekken van de basistoelage met 0,5% wordt geraamd op 28.500 euro per jaar. De korting op de responsabiliseringsbijdrage wordt geraamd op 14.250 euro per jaar. Maar dit zolang de pot groot genoeg blijft

        De helft van de kosten van de tweede pensioenpijler kan in mindering gebracht worden op de responsabiliseringsbijdrage die een bestuur in voorkomend geval betaalt, met een maximum van 3% (dus voor besturen die 6% toekennen). Besturen die geen responsabiliseringsbijdrage (zullen) verschuldigd zijn, kunnen geen korting genieten maar riskeren evenmin een verhoging. De korting die het ene lokaal bestuur in voorkomend geval geniet, wordt immers gefinancierd door de verhoging van de responsabiliseringsbijdrage van de andere besturen die niet aan de wettelijke voorwaarden voor een tweede pensioenpijler voldoen.

        Er wordt voorgesteld om de pensioentoelage voor het contractueel personeel op niveau E te behouden op 3,5 %. Bij het optrekken van de niveaus E naar D komt deze bijkomende bijdrage te vervallen en moet eventueel bekeken worden of voor de lagere lonen (op dat ogenblik D-niveau) iets extra wordt voorzien.

        Het bestuur kan eventueel opteren voor een uitzonderlijke toezegging/ inhaaltoezegging. Deze uitzonderlijke toezegging is een mogelijkheid voor de werkgever om bijdragen voor het verleden te storten. Indien de werkgever voor de dienstjaren vóór 2022 voor zijn huidige personeelsleden bijdragen wenst te storten, kan dit via de inhaalbijdragen. Het bestuur dient dan te bepalen vanaf welke datum de inhaalbijdragen van toepassing zijn en of er met een bepaalde percentage van het RSZ-loon als inhaalbijdrage wordt gewerkt of via een forfaitair bedrag (een vast bedrag onafhankelijk van het loon).

        Er wordt voorgesteld om momenteel niet te voorzien in een steprate. De vakbondsdelegatie heeft reeds aangegeven hier geen voorstander van te zijn. Om de onderhandelingen op lokaal vlak niet nodeloos te rekken ,en er zeker van te zijn dat de beslissing tot toetreding voor 30 april 2022 kan gebeuren, en er zodoende geen hiaat is in de pensioenafhoudingen en pensioenopbouw, wordt voorgesteld dit eventueel in een later stadium te bekijken. Tijdens de aansluiting kan dit te allen tijden herbekeken worden, evenals het percentage van de basis- en eventuele bijkomende pensioentoelagen.

        Er wordt voorgesteld om samen met het OCMW Maldegem toe te treden tot een multi-employer pensioenstelsel (MIPS).

        Intussen is er op niveau van het Vlaams Comité C1 een protocol van akkoord is over het kaderreglement, zodat dit niet meer op lokaal niveau onderhandeld moet worden.

        Het Bijzonder Onderhandelingscomité resulteerde in een protocol van akkoord.

        Er dient een vertegenwoordiger te worden aangeduid om het bestuur te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van OFP Prolocus. Deze vertegenwoordiger kan ook een medewerker zijn. Voorgesteld wordt om Stefaan Vansteeland, stafmedewerker, aan te stellen, met Koenraad Cromheecke, wnd. algemeen directeur, als plaatsvervanger.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

 

Financiële weerslag

        Jaarlijkse kost van +/- 5.000 euro, in het budget is er maar 685 euro voorzien => tekort 4.315 euro

        Verhoging van 2.5% naar 3% wordt geraamd op een extra uitgaven van 28.500 euro per jaar, waarvan eventueel, als de pot groot genoeg is, 50% wordt gecompenseerd via een vermindering op de te betalen responsabiliseringsbijdrage voor de pensioen van de statutaire personeelsleden.

        Het budget kan verschoven vanuit het personeelsbudget, door laattijdige invulling van bepaalde vacatures.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

Kennis wordt genomen van en ingestemd wordt met

        de beheersovereenkomst en het financieringsplan (algemeen luik en VVSG) via de toetredingsakte van OFP Prolocus;

        het kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement.

 

Kennis wordt genomen van de verklaring inzake beleggingsbeginselen (SIP) (algemeen luik en luik VVSG) en de statuten.

 

Artikel 2:

Beslist wordt om met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot OFP Prolocus (Afzonderlijk vermogen VVSG), en hiertoe onverwijld een verzoek tot aanvaarding als lid van de Algemene Vergadering te richten tot OFP Prolocus.

 

Artikel 3:

Ingestemd wordt met het feit dat de door het financieringsplan verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van OFP Prolocus zullen worden geïnd door de RSZ in naam en voor rekening van OFP Prolocus.

 

Artikel 4:

De pensioentoezegging bedraagt 3% van het pensioengevend loon. De aanvullende toezegging van 0,5% van het pensioengevend loon voor contractanten op niveau E zoals die ook reeds bestond vóór 1 januari 2022 blijft behouden.

 

Artikel 5:

Er wordt geopteerd om niet te werken met een steprate-bijdrage

(Op dit moment is er een loonplafond voor het berekenen van het wettelijk pensioen. Dit is een nadeel voor de hogere lonen, want dan wordt er in principe geen rekening gehouden met het loon die boven dat plafond zit. Met een step rate wordt er op het loongedeelte daarboven een hogere toezegging toegepast, zodat er een deel van dat negatief effect wordt geneutraliseerd. (= harmonisering over de verschillende loon categorieën tussen verhouding wettelijke en aanvullende pensioen & laatste loon. Eveneens zorgt dit voor een verkleining van het verschil tussen statutairen en contractuelen)).

 

Artikel 6

Het bestuur vormt samen met het OCMW Maldegem een multi-employer pensioenstelsel (MIPS). (=Door toe te treden tot een zogenaamde MIPS-groep kunnen besturen enkele door de wet bepaalde gevolgen van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst opvangen. Die gevolgen hebben zowel een werknemers- als een werkgeversaspect).

 

Artikel 7:

De heer Stefaan Vansteeland, stafmedewerker, wordt afgevaardigd als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP Prolocus. De heer Koenraad Cromheecke, wnd. algemeen directeur, wordt aangeduid als vervanger van voorgaande als hij niet aanwezig kan zijn.

 

Artikel 8:

De voorzitter van de Raad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de noodzakelijke vervolgstappen te nemen voor de uitvoering van voormelde beslissingen.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

6.   VERHOGING TOELAGE ZORGBEDRIJF MEETJESLAND 2021

 

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

           Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

  De organieke wet van 08.07.1976 betreffende de OCMW's;

  Het decreet betreffende de organisatie van de OCMW's d.d. 19.12.2008 en inzonderheid Titel VIII, Hoofdstuk I en inzonderheid op art. 490 §§ 2 en 3;

  De statuten van het Zorgbedrijf Meetjesland, vereniging van de OCMW's van Evergem, Maldegem en Deinze, zoals opgenomen in de notariële akte ondertekend op 20.10.2016, en inzonderheid op art. 14 en art. 22 ;

  Het huishoudelijk reglement van de beraadslagende organen van het Zorgbedrijf Meetjesland.

        Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de raad voor maatschappelijk welzijn bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies;

Feiten

           In het meerjarenplan van 2022 is er een krediet tbv 583.286 euro werkingssubsidie voorzien voor het Zorgbedrijf Meetjesland.

           Het resultaat 2021 van het zorgbedrijf Meetjesland is slechter dan voorzien door:

        Grote stijging van de energiekosten

        Lage bezetting in het voorjaar van 2021 (met een minder gunstige compensatie in vergelijking met 2020): 93,39% in 2021 terwijl de bezetting geraamd werd op 97-98%

        Snellere indexering van de loonkosten in vergelijking met de inschatting van het planbureau in de zomer 2021 bij de aanpassing van het meerjarenplan

        Hoge interimkosten omwille van uitbraken in de WZC met cohort werking en de krapte op de arbeidsmarkt

        Daardoor wordt er een extra toelage gevraagd t.b.v. 147.231,99 euro

 

Argumentatie

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Financieel directeur: Er is voldoende budget in exploitatie aanwezig om deze extra toelage te betalen. De toelage ingeschreven voor de jaren 2022-2025 zal hoogstwaarschijnlijk niet voldoende zijn. De eerstvolgende meerjarenplanaanpassing van het de Gemeente en het OCMW zal deze stijgende kost moeten opnemen.

 

Financiële weerslag

 

        2021: 147.231,99 euro

        2022-2025: nog te ramen

Tussenkomst raadsleden

           door schepen Annelies Lammertyn (CD&V)

           door raadslid Jan De Metsenaere (N-VA)

           door waarnemend algemeen directeur Koen Cromheecke

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de extra toelage voor de werking van het zorgbedrijf Meetjesland 2021 goed voor een bedrag van 147.231,99 euro.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

7.   SOCIAAL VERHUURKANTOOR MEETJESLAND - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGERS

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Artikel 34, 2° juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de raad voor maatschappelijk welzijn geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;

        Artikelen 401 tot 412 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 houdende "Intergemeentelijke samenwerking - projectvereniging".

        De statuten van Sociaal Verhuurkantoor.

        De besluiten van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 maart 2019 en 28 oktober 2021 waarbij de raadsleden Hilde Versluys en Christine Verplaetse werden aangesteld als respectievelijk vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van het OCMW van Maldegem in de Algemene Vergadering van het Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland.

        De besluiten van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

        Het Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland vraagt bij mail van 13 maart 2019 dat een afgevaardigde van het OCMW-bestuur om te zetelen in de algemene vergadering wordt aangesteld.

        De vertegenwoordiger hoeft niet noodzakelijk een OCMW-raadslid te zijn, maar de vzw dringt er op aan een geëngageerd persoon af te vaardigen, die een vlotte schakel vormt tussen de vzw en het lokaal bestuur.

        De leden van de algemene vergadering kunnen zich zelf kandidaat stellen voor de raad van bestuur.

 

Adviezen

        Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden:
- De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.
- Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Argumentatie

        Naar aanleiding van de bestuurswissel van 10 februari 2022 is het aangewezen om de besluiten van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 oktober 2021 en 27 maart 2019 over de aanstelling van de afgevaardigden van het OCMW van Maldegem in de Algemene Vergadering van het Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland op te heffen en een nieuwe vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van het OCMW van Maldegem aan te duiden.

 

Stemming

        De raad voor maatschappelijk welzijn gaat over tot de geheime stemming

        over de aanduiding van een vertegenwoordiger in de algemene vergadering:
27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen
Schepen Stefaan Standaert bekomt 14 stemmen voor
Raadslid Hilde Versluys bekomt 11 stemmen voor
Raadslid Bart Van Hulle bekomt 1 stem voor
Er is 1 blanco stembiljet

 

        over de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering

27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen
Raadslid Dino Lateste bekomt 14 stemmen voor

Raadslid Christine Verplaetse bekomt 11 stemmen voor

Raadslid Jan De Metsenaere bekomt 1 stem voor
Er is 1 blanco stembiljet

 

Besluit

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn heft de besluiten van 28 oktober 2021 en 27 maart 2019 over de aanstelling van de vertegenwoordigers van het OCMW in de algemene vergadering van het Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland, op.

 

Artikel 2

Schepen Stefaan Standaert wordt aangesteld als vertegenwoordiger van OCMW Maldegem in de algemene vergadering van het Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland en kan zich kandidaat stellen voor de raad van bestuur van het Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland.

 

Artikel 3

Raadslid Dino Lateste wordt aangesteld als plaatsvervangend vertegenwoordiger van OCMW Maldegem  in de algemene vergadering van het Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland.

 

Artikel 4

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan het Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland met zetel te Eeklo, Gentsesteenweg 46 (info@svkmeetjesland.be).

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

8.   POLDER VAN MALDEGEM - VERTEGENWOORDIGING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 §1 juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

        Artikel 34, 2° juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de stemming in de OCMW-raad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Artikelen 396 tot en met 464 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

        De Polderwet dd° 3 juni 1957, zoals gewijzigd.

        Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij Henk Deprest werd aangesteld als vertegenwoordiger namens het OCMW van Maldegem in de Algemene Vergadering van de Polder van Maldegem.

        De besluiten van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

        Voor OCMW zijn bij de Polder van Maldegem te begeven :

           één gevolmachtigde vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering voor het domein van het OCMW van Maldegem.

 

Adviezen

      Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden:

      De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

      Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Argumentatie

        Naar aanleiding van de bestuurswissel van 10 februari 2022 is het aangewezen om het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn over de aanstelling van een stemgerechtigd vertegenwoordiger voor het domein van het OCMW van Maldegem in de Algemene Vergadering van de Polder van Maldegem op te heffen en een nieuwe gevolmachtigde aan te stellen.

 

Stemming

          De raad voor maatschappelijk welzijn gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van een gevolmachtigd vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Polder van Maldegem voor het domein van het OCMW Maldegem:

        27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen,

        Raadslid Ineke Hebbrecht bekomt 14 stemmen voor,

        Raadslid Henk Deprest bekomt 11 stemmen voor,

        Raadslid Glenn Longeville bekomt 1 stem voor,

        er is 1 blanco stembiljet.

 

  De raad voor maatschappelijk welzijn gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van een plaatsvervangend gevolmachtigd vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Polder van Maldegem voor het domein van het OCMW Maldegem:

        27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen,

        Schepen Valerie Taeldeman bekomt 14 stemmen voor,

        Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 10 stemmen voor,

        Raadslid Christine Verplaetse bekomt 1 stem voor,

        Raadslid Cindy De Baets bekomt 1 stem voor,

        er is 1 blanco stembiljet.

 

Besluit

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn heft het besluit van 27 februari 2019 over de aanstelling van een stemgerechtigd vertegenwoordiger namens het OCMW in de Algemene Vergadering van de Polder van Maldegem, op.

 

Artikel 2

Raadslid Ineke Hebbrecht wordt aangesteld als gevolmachtigd vertegenwoordiger voor het domein van het OCMW in de Algemene Vergadering van de Polder van Maldegem.

 

Artikel 3

Schepen Valerie Taeldeman wordt aangesteld als plaatsvervangend gevolmachtigd vertegenwoordiger voor het domein van het OCMW in de Algemene Vergadering van de Polder van Maldegem.

 

Artikel 4

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de Polder van Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

9.   WELZIJNSBAND MEETJESLAND - VERTEGENWOORDIGING: INTREKKING VAN DE AANDUIDING VAN DE PLAATSVERVANGEND MANDATARIS-VERTEGENWOORDIGER IN DE RAAD VAN BESTUUR

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 28.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 34, 2°.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 77.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 78, 5° waarin wordt bepaald dat de bevoegdheid van de raad voor maatschappelijk welzijn tot ... het aanwijzen van leden van de rechtspersonen, vermeld in deel 3, titel 4 ... niet aan het vast bureau kunnen worden toevertrouwd.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, deel 3, titel 4, hoofdstuk 2 De Welzijnsvereniging, artikel 475 tot en met 495:

        Volgens artikel 484 §1 van het decreet lokaal bestuur zijn de openbare centra voor maatschappelijk welzijn in de organen van de welzijnsvereniging vertegenwoordigd door leden van de raad voor maatschappelijk welzijn. De leden worden door de raad voor maatschappelijk welzijn aangewezen bij geheime stemming en in één enkele stemronde. Elk lid van de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt daarbij over één stem. Bij staking van stemmen is de jongste kandidaat in jaren verkozen.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 474, §2 betreffende het geslacht van de bestuurders in de welzijnsvereniging.

        De statuten van de Welzijnsband Meetjesland van 22 november 2017:

        Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 maart 2022 waarbij schepen Valerie Taeldeman wordt aangeduid als mandataris-vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Welzijnsband Meetjesland, waarbij raadslid Kiran Van Landschoot wordt aangeduid als plaatsvervangend mandataris-vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Welzijnsband Meetjesland en waarbij de raadsleden Kiran Van Landschoot, Anneke Gobeyn, Cedric De Smet en Timothy De Groote worden aangeduid als mandataris-vertegenwoordigers in de algemene vergadering van Welzijnsband Meetjesland.

 

Feiten

        Het OCMW-bestuur wordt als volgt vertegenwoordigd in de Welzijnsband Meetjesland:

        vier mandatarissen-vertegenwoordigers in de algemene vergadering (raadsleden)

        een mandataris-vertegenwoordiger in de raad van bestuur en een plaatsvervanger

        een kandidaat voor het college van commissarissen

  In de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 maart ll. werd door de twee jongste raadsleden, die instonden  voor de telling van de stemmen, volgend telresultaat meegedeeld voor de plaatsvervanger in de raad van bestuur:

  "27 stembriefjes worden in de stembus gevonden en geteld, wat volgend stemresultaat oplevert:

- Raadslid Kiran Van Landschoot bekomt 15 stemmen voor,

- Schepen Stefaan Standaert bekomt 10 stemmen voor,

- Schepen Annelies Lammertyn bekomt 1 stem voor,

Er is één blanco stembrief."

        Naar aanleiding van het meegedeelde telresultaat, deelde de voorzitter ter zitting mee dat raadslid Kiran Van Landschoot werd aangeduid als plaatsvervangend mandataris-vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Welzijnsband Meetjesland.

        Na de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 maart ll. werd door de algemeen directeur wnd. overgegaan tot een hertelling van de uitgebrachte stemmen voor de aanduiding van de plaatsvervangend mandataris-vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Welzijnsband Meetjesland. De algemeen directeur wnd. kwam tot volgend telresultaat:

  "27 stembriefjes worden in de stembus gevonden en geteld, wat volgend stemresultaat oplevert:

- Schepen Stefaan Standaert bekomt 14 stemmen voor,

- Raadslid Kiran Van Landschoot bekomt 11 stemmen voor,

- Schepen Annelies Lammertyn bekomt 1 stem voor,

Er is één blanco stembrief."

        Uit de hertelling van de stemmen blijkt dat in de zitting van 31 maart ll. een fout is gebeurd bij de telling van de stemmen waardoor een beslissing genomen werd ten gunste van een kandidaat die niet over de vereiste meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen beschikte.
De raad heeft aldus een onwettige beslissing genomen.

 

Adviezen

        Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking:

"Indien de raad voor maatschappelijk welzijn een beslissing heeft genomen ten gunste van een kandidaat waarvan na de zitting, bij een controle van de telling, komt vast te staan dat deze niet over de vereiste meerderheid beschikt (omdat er een vergissing gebeurde bij het tellen van de stemmen), dan heeft de raad een onwettige beslissing genomen.  

De raad voor maatschappelijk welzijn kan deze onwettige beslissing rechtzetten door deze in te trekken en een nieuwe beslissing te nemen, hetgeen een nieuwe stemming impliceert."

 

Argumentatie

        Naar aanleiding van de onwettig genomen beslissing in zitting van 31 maart 2022 betreffende de aanduiding van de plaatsvervangend vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Welzijnsband Meetjesland, is het aangewezen deze bepaling in te trekken en een nieuwe stemming te organiseren voor de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Welzijnsband Meetjesland.

 

Stemming

        De raad gaat over tot de geheime stemming over de aanduiding van een mandataris plaatsvervangend vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Welzijnsband Meetjesland:

        27 stembriefjes worden in de stembus aangetroffen:

        Schepen Stefaan Standaert bekomt 14 stemmen voor,

        Raadslid Kiran Van Landschoot bekomt 12 stemmen voor,

        Er is 1 blanco stembiljet

 

Besluit

 

Artikel 1 :

De aanduiding van raadslid Kiran Van Landschoot als plaatsvervangend mandataris-vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Welzijnsband Meetjesland, zoals bepaald in artikel 2 van het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 maart 2022, wordt ingetrokken.

 

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn duidt schepen Stefaan Standaert aan als plaatsvervangend mandataris-vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Welzijnsband Meetjesland.

 

Artikel 3:

Afschrift hiervan wordt overgemaakt aan Welzijnsband Meetjesland.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

10.  PATRIMONIUM - VERLENGING ERFPACHT ZORGBEDRIJF IFV SUBSIDIE VIPA- DEFINITIEVE BESLISSING

 

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

           Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Artikel 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het vast bureau kunnen worden toevertrouwd:

  11° de daden van beschikking over onroerende goederen°

        Boek 3 - Goederen - Titel 7 - recht van erfpacht van het nieuw Burgerlijk Wetboek

        De beslissing van De Raad voor Maatschappelijk Welzijn dd. 6 juli 2017 waarin het OCMW-patrimonium aangeduid wordt dat in aanmerking komt voor een inbreng in het Zorgbedrijf Meetjesland via een erfpacht, recht van opstal of een optierecht van erfpacht of opstal of dat in eigendom kan overgedragen worden aan het openbaar domein (gemeente).

        De beslissing van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn dd. 19 december 2017 waarbij het ontwerp van notariële akte betreffende het toekennen van een recht van erfpacht of een optiop een erfpacht aan het Zorgbedrijf Meetjesland van :

- 7 assistentiewoningen Pastorij Kleit, Kleitkalseide 105 te Maldegem

- 12 assistentiewoningen Pastorij Adegem, te Adegem dorp 16+

- een woonzorgcentrum en assistentiewoningen 'Warmhof', gelegen te Maldegem Begijnewater 2-17

- assistentiewoningen, dagopvangcentrum en garages gelegen te Maldegem, Lazarusbron;

wordt goedgekeurd.

       De beslissing van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn dd. 28 februari 2018 betreffende de wijziging van het ontwerp van erfpachtakte tussen het Zorgbedrijf Meetjesland en het OCMW Maldegem.

       De notariële akte dd. 27 februari 2018 betreffende het toekennen van een recht van erfpacht of een optie op een erfpacht aan het Zorgbedrijf Meetjesland van :

- 7 assistentiewoningen Pastorij Kleit, Kleitkalseide 105 te Maldegem

- 12 assistentiewoningen Pastorij Adegem, te Adegem dorp 16+

- een woonzorgcentrum en assistentiewoningen 'Warmhof', gelegen te Maldegem Begijnewater 2-17

- assistentiewoningen, dagopvangcentrum en garages gelegen te Maldegem, Lazarusbron;

           De beslissing van het Vast Bureau van 14 maart 2022 betreffende "Patrimonium - erfpacht zorgbedrijf- verlenging - principiële beslissing"

           De beslissing van de Raad van Bestuur van het Zorgbedrijf Meetjesland dd. 20 april 2022 betreffende "Renovatie CADO Maldegem - verlenging erfpacht ifv subsidie VIPA- voorstel tot goedkeuring akte verlenging erfpacht met 5 jaar

 

Feiten

           Op 27.02.2018 werd voor notaris Bart Van de Keere te Evergem – Sleidinge tussen het zorgbedrijf en het OCMW Maldegem een notariële akte van erfpacht gesloten voor een aantal onroerende goederen, die door het OCMW werden ingebracht in de verzelfstandigde welzijnsvereniging, Zorgbedrijf Meetjesland.

           Één van deze onroerende goederen is het gebouw van de dagopvang K. Andries, gelegen te Lazarusbron 8 te Maldegem en kadastraal gekend als Maldegem, afdeling 1, sectie B nummers 1553V2 en 1553 W2. De erfpacht loopt tot 05.12.2046.

           Het gebouw van de CADO is de vroegere ‘zaal met kantoren’ (wit-gele kruis) van de assistentiewoningen Lazarusbron. Bij de opstart van de CADO in 2012 werden die zonder aanpassingen aan het gebouw in gebruik genomen. In samenspraak met het OCMW Maldegem werd in het meerjarenplan van het zorgbedrijf voorzien om het gebouw van de CADO grondig en energetisch te renoveren.

           De Raad van Bestuur van het zorgbedrijf ging op 27.01.2021 akkoord met de 'duurzame'renovatie van de CADO.

           Voor deze renovatie werd een VIPA-toelage aangevraagd en verkregen. Deze toelage werd verkregen bij beslissing dd. 16.12.2021, ontvangen op 21.12.2021, waarin de formele subsidiebelofte werd verleend voor dit project. Het subsidiebedrag werd vastgesteld op 304 958,12 euro.

           Bij de adviezen, die integraal deel uitmaken van de subsidiebelofte, staat uitdrukkelijk vermeld dat de erfpachtovereenkomst met minstens 3 jaar moet worden verlengd. Dit om te bekomen dat de gebruiksduur voor de opvang na renovatie minstens 25 jaar zou bedragen, wat een subsidievoorwaarde is.

           De intentieverklaring voor deze verlenging van de erfpachtovereenkomst met 3 jaar, waartoe de raad van bestuur op 16.06.2021 besliste, volstond voor het verkrijgen van de subsidiebelofte, maar voor het verkrijgen van de eigenlijke subsidiegelden dient een formele verlening van de erfpachtovereenkomst in een notariële akte vastgelegd te zijn. Dit dient in orde te zijn tegen de aanvraag van de eerste subsidieschijf.

           De erfpachtovereenkomst dd. 27.02.2018 dient dus verlengd te worden met minstens 3 jaar en dit dient te

           gebeuren in een notariële akte.

           Het vast bureau van het OCMW Maldegem, die erfpachtgever is, heeft zich hier op 14.02.2022 mee akkoord verklaard.

           Evenwel stelde de notaris voor, gelet op het feit dat de werken nog moeten beginnen, dat nog een aannemer moet worden aangesteld en gelet op de lange leveringstermijnen voor materialen, om de erfpachtakte niet met 3 jaar te verlengen, maar om enige marge in te calculeren en de akte met 5 jaar te verlengen tot 05.12.2051.

           Het vast bureau van het OCMW Maldegem ging hier alvast op 14.03.2022 mee akkoord.

 

Argumentatie

           De notaris legt een ontwerp van notariële akte voor de verlenging van het erfpachtrecht, ter goedkeuring voor aan het zorgbedrijf als erfpachtnemer en aan het OCMW Maldegem als erfpachtgever.

           De ontwerpakte voorziet in een verlenging van de oorspronkelijke vestigingsakte van het erfpachtrecht met een nieuwe termijn van vijf jaar, ingaande op 5 december 2046 en een einde nemende op 5 december 2051.

           Door de verlenging met een termijn van 5 jaar wordt verzekerd dat de gebruiksduur voor de opvang na renovatie minstens 25 jaar zou bedragen, wat een subsidievoorwaarde is.

           Voorgesteld wordt de ontwerp-akte goed te keuren en de wnd. algemeen directeur en de voorzitter te machtigen deze akte, na goedkeuring door de raad voor maatschappelijk welzijn van het OCMW Maldegem, bij de notaris Van de Keere te Sleidinge-Everegem te ondertekenen

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomst raadsleden

           door schepen Annelies Lammertyn (CD&V)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de verlenging van de erfpachtovereenkomst dd. 27 februari 2018, afgesloten met het Zorgbedrijf Meetjesland, voor het centrum voor collectieve dagopvang K. Andries gelegen te Lazarusbron 8 te Maldegem en kadastraal gekend als Maldegem, afdeling 1, sectie B nummers 1553V2 en 1553 W2, voor een duur van 5 jaar tot 05 december 2051 en dit met het oog op de door VIPA gesubsidieerde, duurzame renovatie ervan.

 

Artikel 2:

De desbetreffende notariële akte wordt als volgt goedgekeurd:

 

"Verlenging erfpacht

door : OCMW Maldegem

aan: Zorgbedrijf Meetjesland (dagopvang Lazarusbron)

Referentie dossier: AB/V1907

 $/$/2022

Verlenging erfpacht

door : OCMW Maldegem

aan: Zorgbedrijf Meetjesland (dagopvang Lazarusbron)

Referentie dossier: AB/V1907

Op $ tweeduizend tweeëntwintig.

Voor mij, Bart Van de Keere, notaris met standplaats te Evergem-Sleidinge, die het ambt uitoefent in de besloten vennootschap Wylleman - Van de Keere - Van Maelzaeke Geassocieerde Notarissen, met zetel te Evergem-Sleidinge, Sleidinge-dorp 102.

ZIJN VERSCHENEN:

De Vereniging zonder winstoogmerk "OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN MALDEGEM", hierna verkort "OCMW Maldegem", met zetel te 9990 Maldegem, Lazarusbron, BTW BE0212.195.418, met ondernemingsnummer 0212.195.418.

Alhier vertegenwoordigd $$

Hierna “eigenaar-verpachter” genoemd.

EN

De vereniging ”ZORGBEDRIJF MEETJESLAND”, vereniging onderworpen aan Titel VIII, hoofdstuk I van het Vlaams decreet van 19 december 2008, met zetel te 9940 Evergem, Sleidinge-Dorp 43, met ondernemingsnummer 0666.615.80.

De vereniging werd opgericht blijkens akte verleden voor ondergetekende notaris Bart Van de Keere, op 20 oktober 2016, bekendgemaakt in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 6 december daarna, onder nummer 16167322.

De statuten werden niet gewijzigd sindsdien.

Alhier vertegenwoordigd $$

Hierna “erfpachter” genoemd.

BEVESTIGING IDENTITEIT

De notaris bevestigt op zicht van officiële stukken door de wet vereist de juistheid en conformiteit van de identiteiten van de partijen.

RECHTSBEKWAAMHEID

De comparanten verklaren volledig rechtsbekwaam te zijn, niet in staat van faillissement of onbekwaamheid te verkeren, géén gerechtelijke reorganisatie of collectieve schuldenregeling te hebben aangevraagd.

TOELICHTING EN VOORLEZING

De volledige akte zal door de werkende notaris worden toegelicht en het staat de partijen steeds vrij bijkomende uitleg te vragen over om het even welke bepaling van deze akte alvorens de akte te ondertekenen.

De partijen erkennen een volledige voorlezing te hebben gekregen van al hetgeen voorafgaat en verklaren dat hun voormelde identiteitsgegevens volledig en correct zijn.

De werkende notaris deelt de partijen vervolgens mee dat de akte integraal zal worden voorgelezen indien minstens één van hen hierop prijs stelt, alsook indien minstens één van hen van oordeel is dat het ontwerp van deze akte hem of haar niet tijdig is meegedeeld.

Hierop verklaren alle partijen dat zij het ontwerp tijdig hebben ontvangen, dat zij hiervan kennis hebben genomen en dat zij geen volledige voorlezing van de akte wensen. Eventuele wijzigingen die werden of nog zullen worden aangebracht aan het ontwerp van akte zullen steeds integraal worden voorgelezen. 

I. VOORAFGAANDE UITEENZETTING

De comparanten verklaren dat er door de eigenaar-verpachter aan de voornoemde erfpachter een erfpachtrecht werd toegekend, op het hierna beschreven onroerend goed, ingevolge akte verleden voor notaris Bart Van de Keere op 27 februari 2018, overgeschreven op het hypotheekkantoor Gent 2 op 21 maart daarna, onder referte 68-T-21/03/2018-03943.

De comparanten verklaren dat in voormelde akte vestiging van het erfpachtrecht gevestigd werd voor een termijn van achtentwintig (28) jaar ingaand van 1 januari 2018 om te eindigen op 5 december 2046 om 24 uur.

Gelet op het voornemen om het hierna vermeld dagopvangcentrum K. Andries grondig en energetisch te renoveren werd door voornoemd Zorgbedrijf Meetjesland een VIPA-subsidie aangevraagd. Om te voldoen aan de voorwaarde om het zakelijk recht vanaf de ingebruikname (na de renovatie) minstens 25 jaar te laten duren, werd op 16 juni 2021 door de raad van bestuur van het Zorgbedrijf Meetjesland akkoord gegaan met de opmaak van een intentieverklaring met als doel de erfpachtduur voor het hierna vermeld dagopvangcentrum met een termijn van drie jaar te verlengen.

Op 14 februari 2022 heeft het vast bureau van voornoemd OCMW Maldegem een principiële beslissing tot verlenging met drie (3) jaar getekend.

Blijkens beslissing van het vast bureau van voornoemd OCMW Maldegem op 14 maart 2022 werd besloten de voormelde beslissing van 14 februari 2022 op te heffen en voormelde oorspronkelijke erfpacht te verlengen met een termijn van vijf (5) jaar.

Voormelde heeft aanleiding gegeven tot onderhavige akte, om het erfpachtrecht, uitsluitend met betrekking tot het hierna vermelde goed, te verlengen met een duur van vijf (5) jaar.

In uitvoering van deze overeenkomst verzoeken de partijen, mij, Bart Van de Keere, hen akte te verlenen van wat volgt:

BESCHRIJVING VAN HET GOED

GEMEENTE MALDEGEM eerste afdeling Maldegem

Een dagopvangcentrum, met alle aanhorigheden, op en met grond gelegen te Maldegem, Lazarusbron 8, kadastraal bekend, sectie B, nummers 1553W2 P0000 en 1553V2 P0000, met een oppervlakte van 368 vierkante meter.

Hierna genoemd "het goed".

OORSPRONG VAN EIGENDOM

Voormeld onroerend goed behoort, voor wat betreft de grond, toe aan voornoemd OCMW Maldegem om er het ononderbroken, ongestoord en ondubbelzinnig bezit van te hebben sedert meer dan dertig jaar.

Blijkens akte verleden voor de Voorzitter van het OCMW Maldegem op 21 januari 1993, boek 5537, nummer 36, heeft het OCWM Maldegem met betrekking tot voormeld onroerend goed een recht van opstal toegestaan aan het Gemeentekrediet van België.

Naar aanleiding van de hierna vermelde akte vestiging erfpacht van 2018 werd een mailbericht gericht aan Belfius, waarop zij per elektronisch schrijven van 23 februari 2017 hebben verklaard dat de duur van voormeld recht van opstal is verstreken en dat de akte houdende vaststelling van de beëindiging van het recht van opstal eerstdaags kon worden verleden, gelet op de tegenwerpelijkheid ervan aan derden.

Blijkens akte verleden voor ondergetekende notaris Bart Van de Keere, met tussenkomst van notaris Christian Vanhyfte, voorheen te Maldegem, op 27 februari 2018, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Gent op 21 maart daarna, onder referte 68-T-21/03/2018-03943, werd door voormeld OCMW Maldegem een erfpachtrecht toegekend met betrekking tot voormelde goederen aan en ten behoeve van voornoemd Zorgbedrijf Meetjesland.

ONTSLAG AMBTSHALVE INSCHRIJVING

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt bij deze uitdrukkelijk ontslagen ambtshalve enige inschrijving tegen wie ook te nemen uit welke hoofde ook.

II. VERLENGING VAN HET ERFPACHTRECHT :

1. De comparanten verklaren met wederzijdse instemming het erfpachtrecht, uitsluitend met betrekking tot voormeld onroerend goed, dat volgens de oorspronkelijke vestigingsakte een einde zou nemen op 5 december 2046 te verlengen voor een nieuwe termijn van vijf (5) jaar.

Deze bijgevoegde termijn gaat in op 5 december 2046 en zal van rechtswege een einde nemen op 5 december 2051 om 24 uur zonder dat daartoe een opzegging nodig is.

2. De comparanten verklaren dat voor het overige alle voorwaarden waaronder het erfpachtrecht oorspronkelijk werd verleend en die opgenomen zijn in de voormelde notariële akte van 27 februari 2018, verder gelden voor de gehele duur van het erfpachtrecht, met betrekking tot voormeld onroerend goed.

3. Alle kosten, rechten en erelonen voortvloeiend uit deze overeenkomst zijn ten laste van de erfpachter.

Verklaringen voor de registratie :

Prijsbewimpeling.

De partijen verklaren dat de instrumenterende geassocieerde notaris hun kennis hebben gegeven van artikel 3.18.0.0.14 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit, dat luidt als volgt:

Een belastingverhoging van 100 % van de aanvullende rechten inzake de registratiebelasting is in de volgende gevallen verschuldigd door elk van de contracterende partijen:

1° in geval van bewimpeling over de prijs en de lasten of de overeengekomen waarde;

2° als de overeenkomst, vastgesteld in een akte, niet diegene is die door de partijen is gesloten, of als de akte betreffende een overeenkomst, vermeld in artikel 19, eerste lid, 2° of 5°, van het federale Wetboek van Registratie-, Hypotheek- en Griffierechten, onvolledig of onjuist is, met dien verstande dat ze al de bestanddelen van de overeenkomst niet weergeeft.

Voor de gevallen, vermeld in het eerste lid, zijn de partijen hoofdelijk gehouden tot de betaling van de belastingverhoging.”

Kosteloze registratie

De partijen verklaren te kunnen genieten van de vrijstelling van registratierechten overeenkomstig artikel 2.9.6.0.2 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit. 

De partijen verklaren dat de verlening van voormelde erfpacht op bovenbeschreven onroerende goederen geschiedt voor algemeen nut.

RECHT OP GESCHRIFT

$

SLOTBEPALING

De partijen erkennen er door de notaris over ingelicht te zijn dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman, in het bijzonder wanneer tegenstrijdige belangen of onevenwichtige bedingen worden vastgesteld. Na toelichting van deze akte door de notaris verklaren zij dat zij alle daarin opgenomen bedingen voor evenwichtig houden en deze aanvaarden.

UITGIFTE / IZIMI – DIGITALE KLUIS

De partijen verklaren te zijn geïnformeerd dat elk van hen, nadat de registratieverrichtingen plaatsvonden, het digitaal afschrift van deze akte kan terugvinden in de digitale kluis die ter beschikking wordt gesteld door de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot) via het platform www.izimi.be.

Via deze digitale kluis heeft elke partij toegang tot het digitaal afschrift van zijn notariële akte bewaard in NABAN (=de authentieke bron van notariële akten, ook te raadplegen via www.notaris.be/notariele-akten/mijn-akten)

Ofwel : De partijen ontslaan de notaris bijgevolg van het versturen van een afschrift per e-mail of post

Ofwel : behalve $$$ die de notaris vraagt om een afschrift in papieren vorm toe te zenden.

Ofwel : De comparanten verzoeken de notaris om de uitgifte van de akte elektronisch te bezorgen op volgend e-mailadres: $

WAARVAN AKTE

Gedaan en verleden te Evergem-Sleidinge, op het notariskantoor.

Op $ tweeduizend tweeëntwintig.

En na vervulling van alles wat hierboven staat hebben de comparanten samen met mij, notaris, deze akte getekend."

 

Artikel 3:

De wnd. algemeen directuer en de voorzitter van de OCMW-raad worden gemachtigd deze akte te ondertekenen namens het OCMW Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

11.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 juncto artikel 74 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5°juncto 74 Decreet Lokaal Bestuur:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werden geen vragen aan de leden van het vast bureau ingediend.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2022
Disclaimer