Notulen raad voor maatschappelijk welzijn van 23 03 2023

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter RMW;

Koenraad De Ceuninck, Voorzitter Vast Bureau;

Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Leden vast bureau;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte, Raadsleden;

Koen Cromheecke, Algemeen directeur wn..

 

Overzicht punten

 

Zitting van 23 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 11/05/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 23 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

2.   GOEDKEUREN NOTULEN EN AUDIOVISUELE LIVESTREAMOPNAME VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 2 MAART 2023

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

        Artikel 32 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.

        De audiovisuele opname werd gelivestreamd tijdens de zitting van 2 maart 2023 en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en de audiovisuele livestreamopname van de zitting van de raad van 2 maart 2023 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 11/05/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 23 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

3.   GEBRUIK VAN DE TEWERKSTELLINGSMAATREGEL KB500 BIJ ACTIVERING VAN EEN CLIËNT VAN DE SOCIALE DIENST

 

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Het Koninklijk Besluit van 23 september 2004 tot vaststelling van de financiële tussenkomst vanwege het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn voor de begeleiding en de toeleiding van een gerechtigde op maatschappelijke integratie of een financiële maatschappelijke hulp naar een tewerkstelling in een onderneming.

           De Omzendbrief van 31 januari 2013 van Maggie De Block, Staatssecretaris van Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding betreffende de wijziging van het Koninklijk Besluit van 23 september 2004 tot vaststelling van de financiële tussenkomst vanwege het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn voor de begeleiding en toeleiding van een gerechtigde op maatschappelijke integratie of een financiële maatschappelijke hulp naar een tewerkstelling in een onderneming.

           Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

           Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

           Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 mei 2004 tot oprichting van en toetreding tot de vereniging "Welzijnsband Meetjesland".

           Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 23 februari 2016 houdende de goedkeuring van de engagementsverklaring team tewerkstelling cluster Meetjesland en de  samenwerkingsovereenkomst in het kader van de socio-professionele inschakeling van OCMW-cliënten Cluster Meetjesland tussen OCMW Maldegem en de OCMW’s van Assenede, Eeklo, Kaprijke, Lovendegem, Nevele, Sint-Laureins en Waarschoot.

 

Feiten

           Vanuit het team arbeidstrajectbegeleiding van de Welzijnsband werd de vraag gesteld om de tewerkstellingsmaatregel KB 500 te implementeren in de activering van cliënten.

           KB 500 is een maatregel waarbij het OCMW een kaderovereenkomst aangaat met een openbare dienst voor arbeidsbemiddeling of een erkende partner inzake begeleiding van een persoon naar tewerkstelling in een onderneming.

           De tewerkstellingsmaatregel is gericht naar profielen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt waarbij de opstart van een art.60-tewerkstelling vaak te hoog gegrepen is.

           De tewerkstellingsplaatsen zijn vaak sociale-economie initiatieven.

           Het OCMW betaalt een vergoeding aan de tewerkstellingsplaats van maximum 500 euro. Deze vergoeding wordt volledig terugbetaald door de programmatorische overheidsdienst.

           De OCMW’s aangesloten bij de Welzijnsband maken reeds allemaal gebruik van deze tewerkstellingsmaatregel.

           Tussen het OCMW en de tewerkstellingsplaats dient éénmalig een kaderovereenkomst afgesloten te worden. De voorgestelde kaderovereenkomst (blanco) is terug te vinden in bijlage 2.

           Per cliënt wordt een individuele partnerschapsovereenkomst afgesloten tussen het OCMW, de cliënt en de tewerkstellingsplaats. De voorgestelde  partnerschapsovereenkomst (blanco) is terug te vinden in bijlage 3.

 

Argumentatie

           Deze tewerkstellingsmaatregel richt zich tot cliënten die nog een te grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt en waarbij een art.60-tewerkstelling nog te hoog gegrepen is. Arbeidsattitude en arbeidsregime worden heel geleidelijk terug opgebouwd. De tewerkstellingsmaatregel laat het toe om bv. een tewerkstelling van 15 uur per week op te starten wat niet mogelijk is bij een art.60-tewerkstelling.

           Vanuit het team arbeidstrajectbegeleiding van de Welzijnsband werd de vraag gesteld om deze tewerkstellingsmaatregel ook binnen onze sociale dienst te implementeren aangezien zij de meerwaarde ervan reeds vaststelden in begeleidingen in andere Meetjeslandse besturen.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Het BCSD (Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst) gaf in zitting van 20 februari 2023 positief advies voor het gebruik van de tewerkstellingsmaatregel KB 500.

 

Financiële weerslag

        Geen: de door het OCMW betaalde vergoeding wordt volledig terugbetaald door de programmatorische overheidsdienst.

Tussenkomsten

        door schepen Valerie Taeldeman (CD&V)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord om gebruik te maken van de tewerkstellingsmaatregel KB 500.

 

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn machtigt het vast bureau om kaderovereenkomsten af te sluiten met tewerkstellingsplaatsen in het kader van de maatregel KB 500 en keurt de blanco kaderovereenkomst tussen het OCMW en de nog te bepalen tewerkstellingsplaats goed als volgt:

 

 

Kaderovereenkomst

Tussen

 

OCMW Maldegem, Lazarusbron 1, 9990 Maldegem, vertegenwoordigd door [NAAM], voorzitter van het vast bureau en [NAAM], algemeen directeur,

Hierna genoemd het OCMW,

Enerzijds, en

 

[TEWERKSTELLINGSPLAATS], [ADRES TWERKSTELLINGSPLAATS], vertegenwoordigd door, [NAAM], afgevaardigd bestuurder

Hierna genoemd de partner,

Anderzijds

 

Wordt het volgende overeengekomen en aanvaard:

Gelet op de wet van 26/05/2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie, art. 9, §2 en art. 13, §1;

Gelet op de organieke wet van 08/07/1976 betreffende op openbare centra voor maatschappelijk welzijn, art. 61;

Gelet op het koninklijk besluit van 23/09/2004, gewijzigd door het koninklijk besluit van 08/10/2012 tot vaststelling van de financiële tussenkomst vanwege het OCMW voor de begeleiding en de toeleiding van een gerechtigde op maatschappelijke integratie of een financiële maatschappelijke hulp naar een tewerkstelling in een onderneming, hierna genoemd KB 500.

 

Artikel 1

Tussen de partijen wordt een partnerschapsovereenkomst afgesloten in uitvoering van het KB 500.

 

Artikel 2

De partner wordt door het OCMW erkend als instantie voor het volbrengen van de opdracht gerechtigden op maatschappelijke integratie of een financiële maatschappelijke hulp te begeleiden en toe te leiden naar een tewerkstelling in een onderneming volgens de methodologie van het actief zoeken naar werk en/of jobcoaching.

 

Artikel 3

Voor iedere individuele gerechtigde sluiten het OCMW en de partner een individuele partnerschapsovereenkomst waarin de partner zich ertoe verbindt voor de gerechtigde een op de persoon toegespitst begeleidingsplan op te stellen en uit te voeren.

 

Artikel 4

Het individueel begeleidingsplan bestaat uit een module van minstens 100 uren opvolging, te verrichten door de partner in samenwerking met het OCMW.

 

Artikel 5

De partner ontvangt vanwege het OCMW een financiële tussenkomst voor de opdracht waarmee ze zijn belast ingevolge het partnerschap.

De financiële tussenkomst bedraagt:

        500 EUR per individuele partnerschapsovereenkomst indien de begeleiding minstens 100 uren begeleiding inhoudt;

        500 EUR per individuele partnerschapsovereenkomst indien de gerechtigde tewerkgesteld wordt vooraleer zijn individueel begeleidingsplan voleindigd is.

Bij het afsluiten van de partnerschapsovereenkomst betaalt het OCMW de helft van het overeengekomen bedrag aan de partner.

Bij het beëindigen van de partnerschapsovereenkomst betaalt het OCMW, op basis van een schuldvordering opgemaakt door de partner, het saldo van het overeengekomen bedrag.

 

Artikel 6

Voor de aanmelding, opmaak en de uitvoering van het individueel begeleidingsplan werkt de partner samen met de arbeidstrajectbegeleiders van het OCMW.

 

Artikel 7

De partner voorziet in een verzekering voor de risico’s van de gerechtigde tijdens de uitvoering van het individuele begeleidingsplan.

 

Artikel 8

De partner rapporteert jaarlijks aan het OCMW met betrekking tot de aard van de geleverde adviezen en het bereiken van de doelstellingen in het begeleiden naar werk.

 

Artikel 9

De contactpersoon bij het OCMW is [NAAM], [E-MAILADRES]

De contactpersoon bij de partner is [NAAM], [E-MAILADRES]

Opgemaakt te Maldegem op DD/MM/JJJ , in 2 exemplaren,

 

Voor [TEWERKSTELLINGSPLAATS] ,   Voor het OCMW,

 

 

[NAAM]      [NAAM]    [NAAM]

Afgevaardigd bestuurder    Voorzitter Vast Bureau         Algemeen directeur 

 

 

Artikel 3:

De raad voor maatschappelijk welzijn machtigt het vast bureau om partnerschapsovereenkomsten af te sluiten in het kader van de maatregel KB 500 en keurt de blanco partnerschapsovereenkomst tussen het OCMW, de nog te bepalen tewerkstellingsplaats en de cliënt goed als volgt:

 

PARTNERSCHAPSOVEREENKOMST1

Geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie2

 

Partijen

Tussen

OCMW Maldegem,

 

[TEWERKSTELLINGSPLAATS] hierna genoemd de partner,

 

en

NAAM + Voornaam

 

Adres

 

Geboortedatum

 

hierna genoemd de gerechtigde, 

wordt het volgende overeengekomen:

 

Doel van het project

Dit project kadert in uw traject naar werk. Het legt afspraken vast om de maatschappelijke integratie te bevorderen, met het oog op de begeleiding en toeleiding naar een tewerkstelling.

 

Het individueel begeleidingsplan

Volgende acties worden uitgevoerd:

Actie

Datum

Aantal uren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De acties kunnen verder geconcretiseerd worden in een opvolgingsfiche.

 

Engagementen van de kant van de gerechtigde

        U bent aanwezig op de vastgelegde afspraken;

        U verwittigt tijdig van zodra u een afspraak niet kan nakomen;

        U werkt actief mee aan de uitvoering van de acties

       

Indien u nalaat deze engagementen te voldoen, dan kan het OCMW u een sanctie geven in de vorm van een volledige of gedeeltelijke schorsing van het leefloon.

 

Engagementen van de partner

De partner engageert zich om samen met het OCMW (de maatschappelijk werker van de sociale dienst en/of de arbeidstrajectbegeleider) u te begeleiden in het uitvoeren van de acties uit het individueel begeleidingsplan.

 

Engagementen van het OCMW

U ontvangt vanwege het OCMW een aanmoedigingspremie van 1,5 EUR per effectief gepresteerd uur op de werkvloer (op basis van een aanwezigheidsfiche);

De partner ontvangt vanwege het OCMW de financiële tussenkomst zoals voorzien in de kaderovereenkomst.

 

Evaluatie

Op regelmatige tijdstippen wordt de vooruitgang in de acties uit het individueel begeleidingsplan geëvalueerd. Dit kan leiden tot bijsturing van het individueel begeleidingsplan.

 

Periode

Deze overeenkomst vangt aan op DD/MM/JJJJ en loopt tot en met DD/MM/JJJJ; deze overeenkomst kan, na evaluatie, verlengd worden voor de duur van 1 maand.

 

Contactpersonen

De maatschappelijk werker van de sociale dienst is [NAAM MA]

De arbeidstrajectbegeleider is [NAAM]

De contactpersoon bij de partner is [NAAM]

Opgemaakt te Maldegem op DD/MM/JJJJ, in 3 exemplaren,

 

Voor de [TEWERKSTELLINGSPLAATS],  Voor het OCMW,

 

 [NAAM]      [NAAM]     [NAAM]

 Afgevaardigd bestuurder   Voorzitter Vast Bureau    Algemeen directeur

 

      

 

 

De gerechtigde,

 

 

 

1in toepassing van het Koninklijk besluit van 23 september 2004 tot vaststelling van de financiële tussenkomst vanwege het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn voor de begeleiding en de toeleiding van een gerechtigde op maatschappelijke integratie of een financiële maatschappelijke hulp naar een tewerkstelling in een onderneming.

2 In toepassing van art. 33, RMI-wet

 

 

Publicatiedatum: 11/05/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 23 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

4.   TOELAGE VOOR HET GEBRUIK VAN DE  ONLINE REMI-TOOL (RECHTNORM - EDUCATIEF - MENSWAARDIG LEVEN - INKOMENSONDERZOEK)

 

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

           Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

           Het Koninklijk Besluit van 23 januari 2023  houdende een toelage voor het gebruik van Remi-tool om aanvullende financiële steun te verlenen aan OCMW-begunstigden.

           Het intern reglement Aanvullende Steun goedgekeurd door de Raad in zitting van 24 november 2022.

 

Feiten

        Op dinsdag 31 januari 2023 organiseerde de Programmatorische OverheidsDienst Maatschappelijke Integratie (POD MI) een webinar om REMI voor te stellen.

        De REMI-tool is een online tool voor OCMW's waarmee op maat van iedere cliënt een referentiebudget voor een menswaardig inkomen kan worden berekend. Menselijke waardigheid vormt immers een leidinggevend principe voor het handelen van OCMW-medewerkers en -beleidsvoerders.

        REMI staat voor Rechtnorm - Educatief - Menswaardig leven - Inkomensonderzoek.

        Naar aanleiding van het nieuwe KB van 23 januari 2023 houdende een toelage voor het gebruik van Remi-tool om aanvullende financiële steun te verlenen aan OCMW-begunstigden, stelt de federale regering financiële middelen ter beschikking (35 miljoen euro per jaar) om besturen aan te moedigen om deze toepassing (REMI)  te gebruiken met als hoofddoel om elke steunaanvraag op een gelijke manier te behandelen.

        De toelageperiode in het eerste jaar loopt van 1 mei 2023 tot en met 29 februari 2024 en in het tweede jaar van 1 maart 2024 tot 31 december 2024.

        OCMW's die niet deelnemen aan het eerste jaar van de toelage zullen niet in aanmerking komen voor de toelage in het tweede jaar.

        Doel van de Remi-toelage is om gedurende een beperkte periode (2 maal tien maanden) de tool gratis ter beschikking stellen van de OCMW's om hen in staat te stellen vertrouwd te raken met de tool en het nut ervan èn de toegekende aanvullende financiële steun terug te betalen wanneer die met behulp van de REMI-tool is beoordeeld.

        De prijs van de REMI-licentie hangt af van het aantal deelnemende OCMW's en van het aantal inwoners van de gemeente van het OCMW. Het deelnameformulier moet ingevuld worden voor 31 maart 2023.

        Na 31 maart 2023 volgt een Ministerieel Besluit waarin de verdeelsleutels zijn vastgelegd en de toelage per deelnemend OCMW is bepaald. De publicatie is gepland voor 1 mei 2023. Een deel van de toelage is bestemd om de prijs van de licentie te dekken. Het ander deel van de toelage is bestemd om de aanvullende financiële steun mee te dekken.

        De toelage kan pas toegekend worden op voorwaarde dat het OCMW de Remi-tool effectief gebruikt om het bedrag van de aanvullende steun te bepalen. Het OCMW behoudt wel zijn  autonomie voor de toekenning van de aanvullende financiële steun. Indien het OCMW beslist om een hogere steun toe te kennen dan de Remi-tool heeft bepaald, zal dit extra bedrag niet betoelaagd worden.

        De begunstigde van de aanvullende steun verbindt zich ertoe om een activeringstraject te volgen tenzij hij om gezondheids- of billijkheidsredenen niet kan, hij reeds in een activeringstraject zit of al aan het werk is.

 

Argumentatie

           Binnen de sociale dienst wordt reeds een basistoepassing van REMI gebruikt om te bepalen of iemand al dan niet recht heeft op aanvullende steun (Aanvullende Steun, Aanzet, …). Hierbij wordt het inkomen tegenover het referentiebudget geplaatst. Het gebruik ervan biedt een houvast voor de maatschappelijk werkers.

           Door de Remi-toelage kunnen we niet alleen een nieuwe versie van Remi gebruiken maar wordt ook een deel van de toegekende steun terugbetaald.

           Het reeds bestaande reglement 'Aanvullende steun' dat momenteel betoelaagd wordt met eigen middelen kan nu (deels) betoelaagd worden vanuit de federale regering. Ook andere soorten aanvullende steun hiermee kunnen betoelaagd worden voor zover de Remi-tool werd gebruikt en aan de voorwaarden is voldaan (activeringstraject).

           Het bestuur behoudt zijn autonomie bij de toekenning van enige vorm van steun.

           Onze cliënten die gerechtigd zijn op de aanvullende steun zijn verbonden aan een Geïndividualiseerd Project voor Maatschappelijke Integratie (GPMI) of contract budgetbeheer en voldoen dus aan de voorwaarde om verbonden te zijn aan een activeringstraject.

           De Programmatorische OverheidsDiensten (POD) voorzien in opleidingssessies voor de deelnemende OCMW’s . 

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Het BCSD (Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst) gaf in zitting van 20 februari 2023 positief advies om als OCMW gebruik te maken van de REMI-tool van CEBUD (Centrum voor Budgetadvies en- onderzoek).

 

Financiële weerslag

        De kosten voor de licentie worden door de te ontvangen toelage gedekt.

Tussenkomsten

        door schepen Valerie Taeldeman (CV-D&V)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord om als OCMW gebruik te maken van de REMI-tool en in te stappen in dit project.

 

 

Publicatiedatum: 11/05/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 23 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

5.   VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 juncto artikel 74 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5°juncto 74 Decreet Lokaal Bestuur:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werdengeen vragen aan de leden van het vast bureau ingediend.

 

 

 

Publicatiedatum: 11/05/2023