Notulen raad voor maatschappelijk welzijn van 28 03 2024

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter RMW;

Koenraad De Ceuninck, Voorzitter Vast Bureau;

Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Leden vast bureau;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte, Raadsleden;

Britt Schouppe, Algemeen directeur.

 

Verontschuldigd:

Christine Verplaetse, Raadslid;

 

Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 07/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   GOEDKEUREN NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 29 FEBRUARI 2024

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

        Artikel 32 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.

        De audiovisuele opname werd gelivestreamd tijdens de zitting van 29 februari 2024 en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en audiovisuele opname van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 februari 2024 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 07/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

3.   SAMENSTELLING MAT - TOEVOEGING VAN HET DIENSTHOOFD PERSONEEL AAN HET MANAGEMENTTEAM

 

Juridische gronden

        Decreet Lokaal Bestuur.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007, waarbij de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel worden vastgelegd.

        Gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2016 en volgende, waarbij de rechtspositieregeling van de gemeente Maldegem werd vastgesteld.

        Collegebeslissing van 14 maart 2023 houdende vaststelling van de rechtspositieregelingen voor het personeel van de Gemeente & OCMW Maldegem.

 

Feiten

        Sinds de indiensttreding van de directeur Mens, Valerie Meuser, op 10 juli 2023 bestaat het managementteam (voortaan MAT) uit 4 leden, zijnde: De algemeen directeur, Britt Schouppe, de financieel directeur, Isabelle Dombret, de directeur Ruimte, Koenraad Cromheecke en de directeur Mens, Valerie Meuser.

        Tijdens de verschillende overlegmomenten van het MAT is duidelijk gebleken dat een groot aantal aangelegenheden die in het MAT besproken worden een personeelscomponent bevatten.

        Om tijdens de besprekingen van het MAT over voldoende HR-kennis en -expertise te beschikken, stelt het MAT voor om het diensthoofd Personeel als (permanent) lid toe te voegen aan het MAT.

 

Argumentatie

        Gelet op het feit dat een groot aantal besproken aangelegenheden in het MAT een personeelscomponent bevatten en gelet op het feit dat het diensthoofd Personeel over de meeste HR-gerelateerde kennis en ervaring beschikt binnen de organisatie is het wenselijk/opportuun voor het MAT om het diensthoofd Personeel als (permanent) lid toe te voegen aan het managementteam.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt de toevoeging van het Diensthoofd Personeel als (permanent) lid van het managementteam (MAT) goed.

 

Artikel 2:

Aan het Diensthoofd Personeel dat opgenomen wordt in het managementteam zal (vanaf de datum van concrete toevoeging) conform artikel 209 van de rechtspositieregeling van de Gemeente en het OCMW Maldegem een managementtoelage uitbetaald worden.

 

 

Publicatiedatum: 07/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

4.   SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MET CENTRUM ALGEMEEN WELZIJNSWERK (CAW)

 

Juridische gronden

           Artikel 1 van de Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, dat bepaalt dat elke persoon recht heeft op maatschappelijke dienstverlening Deze heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid;

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 2, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB) dat bepaalt dat de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden verzekeren;

           Artikel 2 §3 van het DLB van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), dat bepaalt dat de openbare centra voor maatschappelijk welzijn de opdrachten, vermeld in artikel 1 en 57 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, uitoefenen, alsook de andere aangelegenheden die hen door of krachtens een wet of een decreet worden opgelegd.

           Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

           Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

           Het decreet van 20 december 1997 tot regeling van het recht op minimumlevering van elektriciteit, gas en water.

 

Feiten

        Ten gevolge van het decreet van 20 december 1997 tot regeling van het recht op minimumlevering van elektriciteit, gas en water, werd in elke gemeente een Lokale Adviescommissie (LAC) opgericht.

        De Lokale Adviescommissie en de sociale dienst van het OCMW komen samen op vraag van een nutsvoorziening (Fluvius/de Watergroep) om de onbetaalde facturen van cliënten te bespreken en tot een oplossing te komen.

        Het OCMW streeft ernaar om de belangen van de cliënt te verdedigen.

        De cliënt wordt per brief uitgenodigd om naar de vergadering van de LAC te komen. Tijdens deze zitting van de LAC kan men zijn situatie toelichten. Als de cliënt reageert op het schrijven, wordt een voorstel uitgewerkt naar de LAC toe rekening houdend met de sociale en financiële situatie van de cliënt. Indien de cliënt niet reageert, proberen de schuldhulpverleners eerst telefonisch contact op te nemen. Indien dit ook tot niks leidt, wordt op onaangekondigd huisbezoek gegaan.

        Deze werkwijze is tijdsintensief.

        Vaak blijkt dat er na de LAC verdere hulpverlening is aangewezen aangezien energieschulden heel vaak gepaard gaan met andere financiële problemen.

        Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) nam contact op met de sociale dienst met het aanbod om onze schuldhulpverleners hierin te ondersteunen, te ontlasten. Zij gaan op huisbezoek bij burgers die worden aangemeld via de LAC, doen aan brede vraagverheldering, trachten rechten te verkennen en te realiseren. Ze slaan de brug naar het reguliere hulp -en dienstverleningsaanbod.

        Het CAW beschikt tot eind 2024 over subsidies om hierop in te zetten waardoor de samenwerking kosteloos is voor de gemeente Maldegem.

        Een samenwerking tussen het OCMW en het CAW dient vastgelegd te worden door ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst.

 

Argumentatie

           Vanuit de sociale dienst zijn we er van overtuigd dat outreachend werken tot de beste oplossingen leidt.

           De hulpverlener van het CAW kan exclusief inzetten op de burgers die voorkomen op de LAC. Voor onze schuldhulpverleners is dit slechts een stukje van hun takenpakket.

           De samenwerking met het CAW in kader van de LAC is beperkt in tijd en loopt tot eind 2024. We zijn er echter van overtuigd dat deze samenwerking een meerwaarde kan bieden binnen onze interne LAC-werking, met als doel de inwoners met energieproblemen nog beter te ondersteunen en toe te leiden tot de bestaande hulpverlening.

           Deze samenwerking in kader van de LAC kan leiden tot een algemene nauwere samenwerking naar de toekomst toe.

 

Financiële weerslag

        Kosteloos voor het Lokaal Bestuur Maldegem

Tussenkomsten

        door schepen Valerie Taeldeman (CD&V)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst tussen het CAW Oost-Vlaanderen en OCMW Maldegem m.b.t. ondersteuning van de Lokale Adviescommissie als volgt:

 

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST CAW Oost-Vlaanderen – OCMW Maldegem  

Samenwerking m.b.t. ondersteuning van de Lokale Advies Commissie (LAC)

 

Artikel 1 – Partners

 

Het OCMW van Maldegem met zetel te Lazarusbron 1 te 9990 Maldegem,  vertegenwoordigd door Dhr. Marten De Jaeger, voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn en Mevr. Britt Schouppe, algemeen directeur, hierna genoemd “sociaal huis”,

 

en

 

CAW Oost-Vlaanderen vzw met zetel te Visserij 153, 9000 Gent, vertegenwoordigd door de heer Geert Hillaert, algemeen directeur, hierna genoemd “CAW Oost-Vlaanderen”,

 

zijn overeengekomen als volgt:

 

Artikel 2 – Doel

 

Het samenwerkingsverband tussen het OCMW en CAW Oost-Vlaanderen heeft tot doel te voorkomen dat burgers door de energiecrisis en de inflatie financiële problemen krijgen.


Artikel 3 – Opdrachten:

 

      De Lokale Advies Commissie (LAC) treedt proactief op naar aanleiding van energieschulden (elektriciteit, gas en/of water) onder het voorzitterschap van het OCMW

      OCMW begeleidt burgers binnen een LAC-procedure die reeds een actief dossier hebben. Daarnaast informeert het OCMW burgers die worden uitgenodigd op een LAC-zitting, en nog geen actief dossier hebben, over hun aanbod in het kader van de opdrachten binnen het samenwerkingsverband geïntegreerd breed onthaal (GBO).

      CAW Oost-Vlaanderen benadert - in het kader van de opdrachten binnen het samenwerkingsverband GBO - mensen binnen een LAC-procedure outreachend (via huisbezoeken) en aanklampend, en slaat de brug naar het reguliere hulp- en dienstverleningsaanbod door:

      CAW gaat op huisbezoek bij burgers die aangemeld worden via LAC.

      Via een onthaalgesprek doet ze een brede vraagverheldering en tracht ze rechten te verkennen en realiseren

      Ze slaat de brug naar reguliere hulp- en dienstverleningsaanbod (o.a. oriënteren naar sociaal huis, energiehuis, eigen achterliggend aanbod …)

 

Artikel 3 – Doelgroep

 

De doelgroep bestaat uit inwoners van de gemeente Maldegem die verbonden zijn aan een LAC-procedure en waarvan de levering van elektriciteit, aardgas en/of water dus in het gedrang komt.

 

Artikel 4 – Samenwerking tussen OCMW en CAW Oost-Vlaanderen

 

Gelet op:

- De Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn die tot de bevoegdheid van de federale overheid blijven behoren voorziet in artikel 57 in het verzekeren van de dienstverlening waartoe de gemeenschap gehouden is. Deze dienstverlening heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid.

- Decreet van 8 mei 2009 betreffende het algemeen welzijnswerk

- Het besluit van de Vlaamse Regering van 21 juni 2013 betreffende het algemeen welzijnswerk.

- Art  9 en 11§2 van het Decreet van 9 februari 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid: met betrekking tot het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) en de verwerking en uitwisseling van persoonsgegevens tussen de actoren ).

-Art 4 en 6 van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 november 2018 betreffende het lokaal sociaal beleid dat de functies van het samenwerkingsverband GBO bepaalt, waaronder proactieve acties opzetten en de verwerking van persoonsgegevens

Het OCMW en CAW Oost-Vlaanderen organiseren het hulpverlenend aanbod, d.m.v. een aanklampende en outreachende aanpak in het kader van samenwerkingsverband GBO.

In de Lokale Advies Commissie (LAC) worden mensen die afgesloten dreigen te worden van verbruik aangemeld door Fluvius of De Watergroep, omdat energie- en/of waterfacturen niet worden betaald. De sociale dienst van het OCMW ontvangt van de voorzitter van het LAC hiertoe van Fluvius/De Watergroep een lijst met persoonsgegevens.  Met deze persoonsgegevens wordt tussen het OCMW en CAW Oost-Vlaanderen samengewerkt binnen het samenwerkingsverband GBO. Hierbij hanteert het CAW een trapsgewijze aanpak. De CAW-medewerker gaat op huisbezoek met als doel de cliënt te kunnen informeren over het CAW-aanbod. Vervolgens vraagt de CAW-medewerker of de potentiële cliënt een traject binnen het CAW wenselijk acht, en vraagt de actieve instemming om samen een hulpverleningstraject op te starten.

 

In een hulpverleningstraject wordt het volgende beoogd:

        Een brede vraagverheldering doen

        Rechten verkennen en realiseren

        De brug helpen maken naar het regulier hulp- en dienstverleningsaanbod (o.a. oriënteren naar sociaal huis, energiehuis, eigen achterliggend aanbod …)

 

Artikel 5 –Gegevensbescherming

 

Bij de verwerking van persoonsgegevens in het kader van deze overeenkomst handelen alle partijen in overeenstemming met de bepalingen van de wet- en regelgeving inzake gegevensbescherming, waaronder onder meer begrepen de Algemene Verordening Gegevensbescherming (hierna ‘AVG’).

De (persoons-)gegevens waarvan de partijen kennis krijgen in uitvoering van deze overeenkomst worden strikt vertrouwelijk behandeld en enkel gebruikt in het kader van de uitvoering van deze overeenkomst.

 Alle partijen treffen maatregelen om het vertrouwelijke karakter van de (persoons-) gegevens te bewaren en zien erop toe dat de personen die betrokken zijn bij de uitvoering van onderhavige overeenkomst op de hoogte zijn van de afspraken.

Deze afspraken blijven gelden zowel tijdens de duur van onderhavige overeenkomst als na het einde ervan.

Tussen CAW Oost-Vlaanderen en OCMW Maldegem wordt bijkomend een overeenkomst verwerkingsverantwoordelijken afgesloten.

 

Artikel 6 – Deontologie en beroepsgeheim

 

Persoonsgegevens kunnen enkel uitgewisseld worden binnen de finaliteit van het samenwerkingsverband GBO.

Deze gegevensuitwisseling is onderworpen aan de bepalingen en voorwaarden van art 11§2 van het decreet lokaal sociaal beleid.

1° de gegevensuitwisseling heeft alleen betrekking op gegevens die noodzakelijk zijn voor een verantwoordelijke hulp- en dienstverlening en de continuïteit van de hulp- en dienstverlening;

2° de gegevens worden alleen uitgewisseld in het belang van de gebruikers;

3° behoudens overmacht of dringende noodzaak, dient de gebruiker op wie de gegevens betrekking hebben, zijn instemming te geven met de gegevensuitwisseling
Onder instemming wordt verstaan: elke vrije, specifieke, geïnformeerde en uitdrukkelijke wilsuiting

In het kader van deze samenwerking wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de rol van de medewerker binnen het GBO en de rol van de voorzitter of zijn afgevaardigde van het LAC.

Elke partij engageert zich dan ook om de cliënt met het grootste respect voor de privacy en het zeggenschap te behandelen, zo ook tijdens cliëntbesprekingen.

 

Artikel 7 – Duur van de samenwerkingsovereenkomst

 

De overeenkomst treedt in werking op 01/04/2024 en loopt tot 31/12/2024.
 

Artikel 9 – Wederzijdse loyaliteit en regeling van geschillen

 

OCMW Maldegem is bekend met de missie van CAW Oost-Vlaanderen en wil die ook respecteren. Het CAW zal zich loyaal opstellen ten aanzien van het beleid van OCMW Maldegem.

Bij geschillen kan het OCMW zich in eerste instantie richten naar de heer Geert Hillaert, algemeen directeur van CAW Oost-Vlaanderen vzw.

Bij geschillen kan CAW Oost-Vlaanderen zich in eerste instantie richten naar de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn van OCMW,  Dhr. Marten De Jaeger.

Deze overeenkomst wordt opgemaakt in twee exemplaren te Maldegem op 01/04/2024 en loopt af op 31/12/2024. Bij definitief nieuws rond het al dan niet verlengen van het project, zal worden geëvalueerd of de overeenkomst wordt verlengd of afgerond.

 

Voor OCMW ,       Voor CAW Oost-Vlaanderen vzw,

 

 

Marten De Jaeger          Britt Schouppe   Geert Hillaert,
           

 

 

 

 

Voorzitter Raad voor          Algemeen Directeur  Directeur
Maatschappelijk Welzijn

 

 

Publicatiedatum: 07/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

5.   BASISREGISTRATIE VAN EEN ERKENDE INSTELLING VOOR SCHULDBEMIDDELING 2023

 

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

           Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

 

Feiten

        Elke erkende instelling voor schuldbemiddeling moet jaarlijks een basisregistratie van het aantal dossiers budget- en schuldhulpverlening bijhouden. De gegevens moeten voor verdere verwerking aan het Vlaams Centrum Schuldenlast bezorgd worden.

Tussenkomsten

        door schepen Valerie Taeldeman (CD&V)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de gegevens in de basisregistratie als erkende instelling voor schuldbemiddeling en met de antwoorden bij het jaarverslag 2023.

 

 

Publicatiedatum: 07/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

6.   VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 juncto artikel 74 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5°juncto 74 Decreet Lokaal Bestuur:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werden geen vragen aan de leden van het vast bureau ingediend.

 

 

 

Publicatiedatum: 07/05/2024