Notulen raad voor maatschappelijk welzijn van 20 06 2024

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter RMW;

Koenraad De Ceuninck, Voorzitter Vast Bureau;

Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Leden vast bureau;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte, Raadsleden;

Britt Schouppe, Algemeen directeur.

 

Verontschuldigd:

Bart Van Hulle, Raadslid;

 

Overzicht punten

 

Zitting van 20 06 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 20 06 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   GOEDKEUREN NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 23 MEI 2024

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

        Artikel 32 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.

        De audiovisuele opname werd gelivestreamd tijdens de zitting van 23 mei 2024 en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en audiovisuele opname van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 23 mei 2024 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 20 06 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

3.   VASTSTELLEN VAN DE JAARREKENING 2023 OCMW

 

Juridische gronden

        Artikel 28, § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december waarin wordt bepaald dat over dit punt in openbare zitting wordt vergaderd.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 41 §2 3° stellende dat de gemeenteraad de jaarrekening vaststelt en artikel 78 4° stellende dat de raad voor maatschappelijk welzijn de jaarrekening vaststelt.

        Het lokaal bestuur van 22 december, artikel 595 stelt dat de jaarrekening wordt vastgesteld door de gemeenteraad en deze van het OCMW door de raad voor Maatschappelijk Welzijn. Daarna keurt de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december, titel 4 hoofdstuk 1 afdeling 5 bepaalt de delen van de jaarrekening. De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft. 

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 262 stelt dat de toezichthoudende overheid de jaarrekening goedkeurt op voorwaarde dat:

1° aan de raadsleden in het beleidsrapport alle noodzakelijke informatie ter beschikking is gesteld om met kennis van zaken een beslissing te nemen;

2° de jaarrekening juist en volledig is en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;

3° het beleidsrapport dat aan de raadsleden is bezorgd overeenstemt met de digitale rapportering die daarover aan de Vlaamse Regering is bezorgd met toepassing van artikel 250;

4° de algemene en de budgettaire boekhouding op elkaar aansluiten.

        Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden naar de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn binnen een termijn van honderdvijftig dagen wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren

        Het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, inzonderheid hoofdstuk 4 betreffende de jaarrekening.

        Het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 en latere wijzigingen tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

        Het raadsbesluit van 21 december 2023 betreffende de goedkeuring van het meerjarenplanaanpassing 4 2020-2025.

        Het collegebesluit van 14 april 2020  betreffende het vaststellen van de waarderingsregels.

 

Feiten

        De jaarrekening 2023 is door de raadsleden te raadplegen via het beleidsportaal: https://maldegem.begrotingsapp.be

        De jaarrekening is geconsolideerd voor gemeente en OCMW. Er is één financieel evenwicht. Alleen het rapport J3 geeft de realisatie van de kredieten per entiteit weer. De vaststelling van de rapporten gebeurt door zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, voor hun deel van de kredieten, en daarna keurt de Gemeenteraad ook nog eens het deel van het OCMW goed.

        De jaarrekening bestaat uit:

        de beleidsevaluatie van de jaarrekening die het beleid weergeeft dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn gedurende het boekjaar hebben gevoerd en dat de beleidsdoelstellingen en de mate waarin ze zijn bereikt evalueert.

        de financiële nota van de jaarrekening die de financiële gevolgen van het gevoerde beleid weergeeft.

        de toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van jaarrekening die relevant zijn voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze bevat minstens informatie over de schulden en de financiële risico's.

        De documentatie bij de jaarrekening bevat minstens

        het overzicht van alle beleidsdoelstellingen die in de jaarrekening zijn opgenomen, met de bijbehorende actieplannen en acties, telkens met de bijbehorende ontvangsten en uitgaven,

        een overzicht, per boekjaar, van de toegestane werkings- en investeringssubsidies;

        per beleidsdomein, het overzicht van de beleidsvelden die er deel van uitmaken;

        een overzicht van de verbonden entiteiten, waarmee alle entiteiten worden bedoeld waarvoor het bestuur de wettelijke, statutaire of feitelijke verplichting heeft om rechtstreeks of onrechtstreeks tussen te komen in verliezen of tekorten;

        een overzicht van de personeelsinzet;

        een overzicht van de jaarlijkse opbrengst van elke door het bestuur geheven belastingsoort.

        overzicht van de investeringen

        rapportage van de financieel directeur inzake VISUM

        rapportage van de financieel directeur inzake debiteurenbeheer

        Het gecumuleerde budgettaire resultaat wordt vastgesteld op 5.587.102 euro.

        De autofinancieringsmarge bedraagt 7.594.143 euro.

 

Argumentatie

        De jaarrekening geeft een waar en getrouw beeld van de financiële toestand van de gemeente en het OCMW en de erin opgenomen opbrengsten, kosten, ontvangsten en uitgaven zijn wettelijk en regelmatig.

        De jaarrekening werd gecontroleerd door Q&A.

        De definitieve vaststelling van de jaarrekening door de raad houdt van rechtswege kwijting in van het beheer van de algemeen directeur, de financieel directeur en van de door de  algemeen directeur aangestelde rekenplichtigen en de budgethouders, voorzover de ware toestand niet werd verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening.

 

 

        De rekening 2023, opgemaakt volgens de regels van de Beleids- en BeheersCyclus (BBC2020), sluit het boekjaar af met een dubbel financieel evenwicht:

        een positief gecumuleerd resultaat van 5,6 miljoen euro;

        een positieve autofinancieringsmarge van 7,6 miljoen euro

 

        De jaarrekening is een geconsolideerde jaarrekening van het OCMW en de gemeente.

        Uit de jaarrekening 2023 blijkt dat Maldegem financieel gezond is.

 

        De schuld van de gemeente en het OCMW is met 11,4 miljoen historisch laag. De openstaande schuld per inwoner is 400,18 euro/inwoner. Ter vergelijking de gemiddelde schuldgraad van alle Vlaamse gemeenten en OCMW’s was 1.260 euro in 2022.

        Er werd in 2023 44 miljoen euro ontvangen. Dit is een stijging met 6 miljoen euro in vergelijking met 2022. Ruim 48% van die ontvangsten komen uit belastingen en 34% uit ontvangen subsidies.

        Dit geld werd gebruikt om de uitgaven te betalen van de gemeente en het OCMW, voor een totaalbedrag van 48 miljoen euro. Er is 6,5 miljoen minder uitgegeven dan gebudgetteerd, maar ook 6,6 miljoen euro meer dan in 2022. De stijging komt door meer uitgaven voor investeringen, maar ook in exploitatie.

        Het lokaal bestuur investeerde in 2023 ruim 12,8 miljoen euro. Ter vergelijking in 2022 werd er voor 8,3 miljoen euro geïnvesteerd. De belangrijkste investeringen waren:

        Rioleringswerken

        Onderhoud en aanpassingswerken van wegen

        Aanpassingswerken en duurzame maatregelen aan gebouwen

        Verder investeren in het verledden van openbare verlichting via Fluvius

        Werken aan het bestaand industrieterrein en het nieuw industrieterrein

        Sportinfrastructuur: kunstgrasvelden

        Aankoop percelen Reesinghe

        Renovatie chirolokalen Kleit, OC Donk en Middelburg

 

        Ruim 51% van de exploitatie uitgaven zijn personeelsuitgaven, dit voor bijna 200 voltijdse equivalenten. De gemeente en het OCMW dragen bij in de werking van o.a. Politie, Brandweer, Zorgbedrijf, de afvalverwerkingsmaatschappij IVM en vele andere instellingen en verenigingen. In 2023 werd er 6,2 miljoen euro uitgegeven aan werkingsbijdragen voor instellingen en verenigingen.

        Zo is er een negatief resultaat van ruim 4 miljoen euro voor boekjaar 2023. Samen met de resultaten van vorige boekjaren komen we op een gecumuleerd resultaat van 5,6 miljoen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de jaarrekening 2023 van het OCMW vast met een gecumuleerd budgettair resultaat van 5.587.102 euro en een autofinancieringsmarge van 7.594.143 euro.

 

Artikel 2:

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de jaarrekening 2023 vast met een boekhoudkundig resultaat van 4.432.103 euro en een balanstotaal van 113.700.478 euro.

 

Artikel 3:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de rapporten in het deel documentatie.

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 20 06 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

4.   SCHORSING VAN DE ZITTING

 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 20 06 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

5.   MEERJARENPLANAANPASSING 5 2020-2025 OCMW: VASTSTELLING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Decreet Lokaal bestuur, Titel 4, inzake de beheers- en beleidscyclus  voor de gemeente en het OCMW met ingang van 1 januari 2019

        Artikel 249 stelt dat de beleidsrapporten van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel;

        de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stemmen over hun deel van elk beleidsrapport. Nadat de raden zo het beleidsrapport elk voor hun deel hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.

        elke raad stemt telkens over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport.

        Minstens een keer per jaar wordt het meerjarenplan aangepast, waarbij in elk geval de kredieten voor het volgende boekjaar worden vastgesteld. Als dat nodig is, kunnen daarbij ook de kredieten voor het lopende boekjaar worden aangepast.

        Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, en latere wijzigingen, betreffende de regels van BBC2020 boekhouding, de beleidsrapporten en de toelichtingen. Bij elke aanpassing van het meerjarenplan wordt het resultaat van de intussen vastgestelde jaarrekeningen verwerkt.

        Ministeriële besluiten van 26 juni 2018 en 12 september 2018 inzake vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen

        Het origineel meerjarenplan 2020-2025 goedgekeurd door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn in haar zitting van december 2019.

        Het laatst aangepast meerjarenplan  2020-2025 vastgesteld door de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn in haar zitting van december 2023.

 

Feiten

        Dit plan betreft een vijfde meerjarenplanaanpassing voor de jaren 2020 tot en met 2025.

        Het vast bureau heeft een positief advies verleend in haar zitting van 4 juni 2024.

        Er is één financieel evenwicht. Alleen het rapport M3 geeft de kredieten per entiteit weer. De vaststelling van de meerjarenplanaanpassing gebeurt door zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, voor hun deel van de kredieten, en daarna keurt de Gemeenteraad ook nog eens het deel van het OCMW goed.

        Meerjarenplanaanpassing 5 is door de raadsleden te raadplegen via maldegem.begrotingsapp.be.

 

Argumentatie

        De meerjarenplanaanpassing nr. 5 2020-2025 is in evenwicht. Het resultaat op kasbasis is positief elk jaar en de autofinancieringsmarge is positief in 2025, dit ook geconsolideerd met het AGB Maldegem erbij.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Advies

        Het managementteam verleent gunstig advies aan het ontwerp van de vijfde aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 voor gemeente en OCMW. Er worden geen opmerkingen geformuleerd.

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

8 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt meerjarenplanaanpassing nr. 5 2020-2025 van het OCMW Maldegem vast.

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 20 06 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

6.   JAARRAPPORT ORGANISATIEBEHEERSING 2023 - AKTENAME

 

Juridische gronden

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Artikel 219 van het Decreet Lokaal Bestuur, waarin bepaald wordt dat de algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan het College van Burgemeester en Schepenen, de Gemeenteraad, de Raad voor Maatschappelijk Welzijn en het Vast Bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

        De beslissing van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 29 mei 2019, waarbij het organisatiebeheerssysteem werd goedgekeurd.

 

Feiten

        De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

        Het bijgevoegde rapport beslaat de organisatiebeheersing voor het kalenderjaar 2023.

 

Besluit

 

Artikel 1:

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn neemt kennis van het jaarrapport organisatiebeheersing 2023.

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 20 06 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

7.   VERKOOP VAN EEN PERCEELTJE GROND TER HOOGTE VAN BRUGSE STEENWEG 183A AAN DE INTERCOMMUNALE IMEWO: GOEDKEUREN ONTWERPAKTE

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn zijn toevertrouwd door of krachtens de wet of het decreet.

        Artikel 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het vast bureau kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

 

Argumentatie

           Ter hoogte van Brugse Steenweg 183 A staat een oude elektriciteitscabine op de gronden van de voormalige rijkswachtgebouwen, die enkele jaren terug door het Vlaamse gewest werden overgedragen aan het OCMW Maldegem.

           Fluvius wenst de oude cabine te vervangen door een nieuwe grotere cabine aangepast aan de huidige veiligheidsreglementering.

           De intercommunale Imewo, hier vertegenwoordigd door Fluvius system operator, Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle, wenst daarom een perceeltje, bekend volgens het huidige kadaster onder Maldegem, 3-de afdeling, sectie H, perceelnummer 1460 S P0000, met een oppervlakte volgens meting van 28,00 m² aan te kopen aan het OCMW Maldegem, mits de koopsom van € 4.254,00.

           Gelet op de ondertekende verkoopbelofte van 12 juni 2015.

           Gelet op de ontwerpakte dossiernr 21922131 zoals opgemaakt door notaris Daphne Vandevelde.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: GBB-SEC

Actie-omschrijving: ontvangst verkoop gronden

Budgetbeheerder: Algemeen directeur

Alg.rek/beleidscode

Budget 2024

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0050-00 260000

10.000 euro

0 euro

0  euro

4.254,00 euro

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de ontwerpakte dossiernr 21922131 goed, zoals opgemaakt door notaris Daphne Vandevelde, inzake de verkoop van een perceeltje grond ter hoogte van Brugse Steenweg 183 A, bekend volgens het huidige kadaster onder Maldegem, 3-de afdeling, sectie H, perceelnummer 1460 S P0000, met een oppervlakte volgens meting van 28,00 m² aan de intercommunale Imewo, hier vertegenwoordigd door Fluvius system operator, Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle, mits de koopsom van € 4.254,00.

 

Artikel 2:

De voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en de algemeen directeur worden gemachtigd deze akte te ondertekenen namens de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 20 06 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

8.   AFSLUITEN VAN EEN SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MET DYZO: GOEDKEUREN VAN DE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

 

Juridische gronden

           Artikel 1 van de Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, dat bepaalt dat elke persoon recht heeft op maatschappelijke dienstverlening Deze heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid;

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 2, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB) dat bepaalt dat de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden verzekeren;

           Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

           Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

 

Feiten

        Onze schuldhulpverleners worden af en toe geconfronteerd met zelfstandigen die te kampen hebben met een zware schuldenlast en door het bos de bomen niet meer zien. Om hen degelijk te kunnen helpen is een specifieke juridische kennis nodig. Deze dossiers zijn vaak zo complex dat onze medewerkers deze zelfstandigen niet terdege kunnen ondersteunen en adviseren.

        Reeds enkele jaren doen we in dit soort situaties beroep op DYZO.

        Dyzo begeleidt zelfstandige ondernemers in moeilijkheden. Men helpt zelfstandigen verder op economisch, juridisch en psychologisch vlak. Men kan bij Dyzo in alle discretie terecht voor het redden van hun zaak, voor het leefbaar maken van een faillissement en voor de ondersteuning van een nieuwe start na faillissement.

 

        Dyzo richt zich op vier doelgroepen:

1.Ondernemers die hun zaak gezond willen houden en hun risico’s in kaart willen brengen om preventieve maatregelen te nemen.

2.Ondernemers in moeilijkheden die hulp willen bij het stopzetten van hun zaak.

3.Ondernemers die een faillissement hebben meegemaakt.

4.Ondernemers die failliet gingen en een nieuwe start willen maken.

 

        Er zijn vier mogelijkheden wanneer we ondernemers naar Dyzo doorverwijzen:
  

1.Geen samenwerking: dan is de dienstverlening van DYZO beperkt tot ondersteuning per mail en telefonisch aan de betrokken maatschappelijk werker. Met andere woorden: het OCMW/stad (en niet DYZO) begeleidt de ondernemer integraal. DYZO gaat niet ter plaatse bij de ondernemer. 

 

2.Samenwerking ‘betaling per case’: het OCMW/stad betaalt een vergoeding per aangebracht dossier. DYZO begeleidt de ondernemer volledig en koppelt terug naar het OCMW.  Bij samenwerking ‘Betaling per Case’ bedraagt het forfait in 2024 € 280,13 per dossier. 

 

3.All-in samenwerking: het OCMW/stad mag onbeperkt beroep doen op de diensten van DYZO. DYZO staat volledig in voor de integrale begeleiding van de ondernemer en koppelt hierover terug naar de  betrokken maatschappelijk werker.  Bij een ‘all-in samenwerking” bedraagt het tarief € 1 per 10 inwoners per jaar, met een minimum van € 1.000 per jaar. Met andere woorden: 

   Gemeenten onder de 10.000 inwoners betalen altijd € 1.000 per jaar 

   Gemeenten boven de 10.000 inwoners betalen in functie van inwonersaantal: 

       13.500 inwoners is € 1.350,00 per jaar 

       29.123 inwoners is € 2.912,30 per jaar 

       Bij een All-in contract met zitdag, komt boven op het tarief ifv het inwonersaantal een forfait van € 1.000 per jaar.  

(Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd. (Gezondheidsindex)).  

 

4.All-in samenwerking met zitdag: bovenop de all-in-samenwerking zoals hierboven beschreven, ontvangt een adviseur van DYZO de ondernemers tijdens een vaste (maandelijkse) zitdag in de lokalen van de gemeente.  
 

Argumentatie

        In het verleden werd reeds intern afgesproken om voor de samenwerking “Betaling per case “ te gaan.

        Heden vraagt Dyzo echter om hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met hen af te sluiten.

        Bij een All-in samenwerking moeten we op basis van het aantal inwoners in 2023 (24.615), 2461.5 euro betalen voor een samenwerking van 1 jaar.

        Met dit bedrag kunnen we zo’n 9 dossiers betalen onder de optie “Betaling per case”. Dit aantal hebben we in het verleden in één jaar nog nooit gehaald.

        Rekening houdend met bovenstaande stellen we dan ook voor om een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met DYZO voor de samenwerking “Betaling per case”  (Bijlage 1). 

        Deze steunaanvraag zal, zoals in het verleden reeds het geval was, worden voorgelegd op het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst ter kennisgeving zodanig dat het aantal tussenkomsten aan Dyzo goed kan opgevolgd worden.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: 0900-00

Actie-omschrijving: GBB Sociale Dienst

Budgetbeheerder: Leen De Clercq

Alg.rek/beleidscode

MJP 2024

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

648100

- 56.000 euro

 -28.886 euro

± 1.401 euro (5 dossiers)

27.485 euro

Tussenkomst raadsleden

        door schepen Valerie Taeldeman (CD&V)

        door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met het afsluiten van onderstaande  samenwerkingsovereenkomst met Dyzo "betaling per case":

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST tussen

het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente Maldegem en DYZO v.z.w..

Type : samenwerking Betaling per Case

 

 

Tussen de ondergetekenden:

Het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente Maldegem waarvan de zetel gevestigd is te Marktstraat 7, 9990 Maldegem hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door Mevr.  Britt Schouppe (Algemeen Directeur), hierna genoemd ‘het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente‘.

en

DYZO vzw (ondernemingsnummer 0554 898 792), waarvan de zetel gevestigd is Willebroekkaai 37 te 1000 Brussel, hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Wim Aerts (Algemeen Directeur), hierna genoemd ‘DYZO,

wordt overeengekomen als volgt:

 

Artikel 1    

In het kader van de samenwerking met het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente verbindt DYZO er zich toe om:

          De doelgroep (=(ex-)ondernemers in moeilijkheden of gezinsleden die moeilijkheden ondervinden ten gevolge van die onderneming) aangemeld door het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente/de stad te begeleiden volgens de modaliteiten bepaald in artikel 2 en 3.

          Het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente op de hoogte te houden van het verdere verloop van de begeleiding van de personen in kwestie.

          Kosteloos ondersteuning te bieden per email of telefonisch aan de personeelsleden van het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente bij de uitoefening van hun functie waar het de problematiek van de doelgroep betreft (zowel bij de behandeling van individuele dossiers als algemeen zoals wetgeving,…).

          In afspraak met het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente, de dienstverlening en het engagement van DYZO bekend te maken in de gemeente/de stad, bijvoorbeeld via folders; artikels in de gemeentelijke infokrant;…

 

Artikel 2     

In het kader van deze samenwerkingsovereenkomst verbindt het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente er zich toe om:

          DYZO - in situaties die het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente als passend beoordeelt - in te schakelen voor het opnemen van een begeleiding. Die begeleiding wordt uitdrukkelijk besteld per email (via info@dyzo.be) door het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente. In deze situaties besteedt het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente de begeleiding van de persoon in kwestie uit aan DYZO.

          DYZO een dossierkost te betalen voor deze begeleidingen. DYZO zal hiertoe voor elke opdracht een factuur sturen naar het Sociaal Huis/OCMW /de stad. Indien de persoon in kwestie (minstens) één jaar na het laatste contact in het kader van de begeleiding zich opnieuw aanmeldt bij het OCMW met een gewijzigde situatie, kan DYZO opnieuw een dossierkost factureren (nieuwe begeleiding).
Deze dossierkost kan door het Sociaal Huis/OCMW/de stad nooit doorgerekend worden aan de persoon die begeleid wordt.

Per dossier, alles inbegrepen, hanteert DYZO een basistarief van € 250 (DYZO is niet btw-plichtig), dat jaarlijks op 1 januari aangepast wordt aan de evolutie van het indexcijfer van de gezondheidsprijzen.
Deze indexatie gebeurt als volgt:
(€ 250 * nieuwe index)/aanvangsindex
De aanvangsindex is de gezondheidsindex van de maand december 2021 (gezondheidsindex 2013=100 12/2021G – 115,60).
De nieuwe index is de gezondheidsindex van de maand december van het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar van de begeleiding.
Het geïndexeerd bedrag voor 2024 is € 280,13
 

          De onthaalmedewerkers, maatschappelijk werk(st)ers, juristen,… van het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente te informeren over de mogelijkheid om ondernemers in moeilijkheden, gefailleerden en allen die nog problematiek overhouden aan een vroegere zelfstandige activiteit, voor begeleiding door te verwijzen naar DYZO.

          DYZO op de hoogte te houden van belangrijke evoluties (mobiliteit, fiscaliteit,…) in de gemeente Maldegem met betrekking tot de omkadering van ondernemers of die invloed (kunnen) hebben op de problematiek van ondernemers.                                                    

 

Artikel 3

De begeleiding gebeurt door de medewerker(s) van DYZO. DYZO verstrekt aan de persoon in kwestie informatie en advies omtrent zijn of haar rechten, plichten, wettelijke mogelijkheden,…

DYZO zal de persoon in kwestie ook helpen met het uitvoeren van bepaalde prestaties (niet exhaustieve opsomming):

        Aanvraag vrijstelling (of kwijtschelding van de intresten) van sociale bijdragen

        Aangifte faillissement via www.regsol.be

        Aanvraag vervangingsinkomen (overbruggingsrecht,…)

       

De gevolgen van de genomen beslissing(en) liggen steeds bij de persoon zelf (en dus niet bij DYZO), die er ook de gevolgen (juridisch, sociaalrechtelijk,…) van draagt. DYZO kan de persoon in kwestie voorafgaand aan de prestaties ook vragen om een opdrachtbrief te tekenen, waarin de taak, opdracht van DYZO duidelijk wordt omschreven.

Indien de medewerker van DYZO niet gelooft in (de haalbaarheid van) de continuering van de onderneming, zal dit ook zo gecommuniceerd worden aan (1) de persoon in kwestie en (2) het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente.


Indien de adviezen van DYZO niet systematisch opgevolgd worden of indien de persoon in kwestie onvoldoende meewerkt (informatie aanreiken,…), kan DYZO na voorafgaand overleg met het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente de begeleiding stopzetten.

 

 

Artikel 4

Beide partijen verbinden zich er toe om op regelmatige basis de samenwerking te evalueren. Op vraag van één van de partijen, wordt binnen de zes weken een afspraak belegd.

 

Artikel 5

De overeenkomst gaat in vanaf 21/06/2024 en wordt afgesloten voor onbepaalde duur.

Elke partij kan er een einde aan stellen mits de andere partij hiervan schriftelijk op de hoogte te stellen ten minste drie maanden voor de jaarlijkse vervaldag. De jaarlijkse vervaldag wordt vastgesteld op 31 december.

 

Artikel 6

Exoneratieclausule: DYZO kan op geen enkele manier aansprakelijk gesteld worden voor de door haar verstrekte informatie, haar verstrekte adviezen en haar handelingen tijdens de begeleidingen van de (ex-) ondernemers in moeilijkheden.

 

 

Opgemaakt te Maldegem op 21.06.2024, in twee exemplaren.

Iedere partij verklaart een exemplaar te hebben ontvangen.

 

Ondertekend namens:

het Sociaal Huis/OCMW/de gemeente DYZO vzw

 

 

 

Britt Schouppe Wim Aerts

Algemeen Directeur Algemeen Directeur

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 20 06 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

9.   WELZIJNSBAND MEETJESLAND - JAARREKENING 2023: ADVIES

 

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 28 §1 juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

           Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

           De organieke wet van 08.07.1976 betreffende de OCMW's;

           Het decreet betreffende de organisatie van de OCMW's d.d. 19.12.2008 en inzonderheid Titel VIII, Hoofdstuk I en inzonderheid op art. 490 §§ 2 en 3;

           Artikel 489 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2018 betreffende de de jaarrekening

           Artikel 490 van het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2018 stelt dat de raad voor maatschappelijk welzijn advies kan uitbrengen over de jaarrekening van de welzijnsvereniging. Als de raad voor maatschappelijk welzijn geen advies verstuurd heeft aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van van vijfitg dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, wordt hij geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht. Als de raad voor maatschappelijk welzijn geen advies verstuurd heeft aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, wordt hij geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

 

Feiten

           De algemene vergadering van de welzijnsvereniging spreekt zich uit over de vaststelling van de jaarrekening voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft. Een afschrift van de vastgestelde jaarrekening wordt binnen twintig dagen bezorgd aan de betrokken OCMW's, waarna de Raden voor maatschappelijk welzijn over de jaarrekening advies kunnen uitbrengen.

           De jaarrekening werd door de algemene vergadering vastgesteld op 21 mei 2024 en ontvangen door het OCMW Maldegem op 3 juni 2024.

 

 

Argumentatie

           Cijfers in de jaarrekening van OCMW en gemeente Maldegem:

 

 

 

 

        In bijlage kan de jaarrekening met uitleg teruggevonden worden.

        Er kan positief advies gegeven worden.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn verleent positief advies over de jaarrekening 2023 van de Welzijnsband Meetjesland.

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 20 06 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

10.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 juncto artikel 74 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5°juncto 74 Decreet Lokaal Bestuur:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werdengeen vragen aan de leden van het vast bureau ingediend.

 

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2024
Disclaimer