Notulen raad voor maatschappelijk welzijn van 26 09 2019

Overzicht punten

 

Zitting van 26 09 2019

 

OPENBARE ZITTING

 

1.   MEDEDELINGEN AAN DE RAAD

 

 

          De mondelinge vragen gesteld in de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 juni 2019 worden beantwoord.

 

          De brief van de gouverneur aangaande de klacht van raadslid Stefaan Standaert (Groen) tegen de gemeenteraads- en OCMW-raadsbesluiten van 27 maart 2019 inzake de goedkeuring van het ontwerp van dading in BIMMO-dossier - stopzetting beroep tot vernietiging bij de raad voor vergunningsbetwistingen, wordt aan de raadsleden meegedeeld.
De gouverneur heeft beslist om niet op te treden.
 

          De opvolgingsrapportering met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan 2019 over het eerste semester van het boekjaar zal zo spoedig mogelijk opgemaakt worden en zal worden voorgelegd aan de raad in oktober 2019.

 

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 09 2019

 

OPENBARE ZITTING

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVERSLAG VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 26 JUNI

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28, §1 juncta 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

          Artikel 32 juncta 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

          Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

          Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.

 

Feiten

          De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.

          De audio-opnames werden per agendapunt uiterlijk acht dagen voor de dag van de vergadering gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad'.  De tijdsaanduidingen over de aanvang van de onderscheiden agendapunten werden genoteerd in het document 'Tijdsnotatie audioverslag RMW 26 juni 2019' dat eveneens op de website gepubliceerd werd onder 'Vergaderingen OCMW-raad'.

          Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Marleen Van den Bussche, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en het audioverslag van de zitting van de raad van 26 juni 2019 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 09 2019

 

OPENBARE ZITTING

 

3.   HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTE- EN OCMW-RAAD

 

Juridische gronden

             De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 §1 juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

            Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

            Artikel 38 en artikel 76 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn een huishoudelijk reglement vaststelt.

            Artikel 50 en artikel 83 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stipuleert dat de notulen van het vast bureau uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het vast bureau volgend op de vergadering van het vast bureau waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd worden aan de raadsleden op de wijze die bepaald is in het huishoudelijk reglement.  Het reglement dient te bepalen dat, indien een raadslid hierom verzoekt, de notulen elektronisch ter beschikking worden gesteld.

            De overige bepalingen van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 7 §5, 19, 23, 32, 35, 37 §1, 38, 279 §1en art. 286 §1, 1°.

            Het vernietigingsbesluit van de gouverneur 14 juni 2019 waarbij de artikelen 7, 3de lid en 13, 4de lid van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 27 februari 2019 vernietigd worden.

 

Feiten

          De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn stellen bij aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast.

          Sinds 1 januari 2019 werden de meeste bepalingen van het decreet over het lokaal bestuur van kracht. De nieuw geïnstalleerde gemeenteraadsleden zijn dan ook van rechtswege OCMW-raadsleden en moeten een nieuw huishoudelijk reglement vaststellen in zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad.

          Zowel de gemeente- als de OCMW-raad dienen een huishoudelijk reglement vast te stellen.

          Het huishoudelijk reglement van gemeenteraad werd vastgesteld door de gemeenteraad op 27 februari 2019.

          Er werd een nieuwe wijze van behandeling mondelinge vragen aangekondigd door de voorzitter van de gemeenteraad op 24 april 2019.

          Op 25 april 2019 dient de heer Koenraad De Ceuninck, gemeenteraadslid, een klacht in bij de gouverneur van Oost-Vlaanderen tegen de werkwijze voor de behandeling van de mondelinge vragen.

          Op 13 juni 2019 vond een overleg plaats met de fractieleiders over het huishoudelijk reglement van de raad.

          Op 27 juni 2019 ontvingen we het vernietigingsbesluit van de gouverneur.

 

 

Argumentatie

          Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur werd een nieuw huishoudelijk reglement opgesteld. Het huishoudelijk reglement houdt rekening met de opmerkingen van de provinciegouverneur en de opmerkingen geformuleerd tijdens het fractieoverleg.

          Gezien de integratie gemeente - OCMW bevat voorliggend huishoudelijk reglement bepalingen die van toepassing zijn voor de werking van de gemeenteraad en voor de raad voor maatschappelijk welzijn. Het voorliggend huishoudelijk reglement is met andere woorden van toepassing op zowel de gemeente- als OCMW-raad.

          In de bijlage “20190925_HR gemeente- & OCMW-raad_wijzigingen” werden de belangrijkste wijzigingen aangeduid:

          In het groen wijzigingen in het kader van het decreet lokaal bestuur

          In het rood wijzigingen naar aanleiding van het vernietigingsbesluit van de gouverneur;

          In het oranje algemene wijzigingen.

Tussenkomsten

             Algemeen directeur Tijs Van Vynckt merkt op dat in de titel, zoals vermeld op het ontwerpbesluit, de woorden 'en de OCMW-raad' dienen toegevoegd te worden en het woord 'wijziging' dient geschrapt te worden.

Hij merkt tevens op dat in artikel 30 §12 "Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt" dient geschrapt te worden, vermits deze paragraaf in strijd is met een voorafgaande zin "Aan elke lijst wordt bij voorrang één zetel toegekend."

             Raadslid Marten De Jaeger (CD&V) vraagt de verdaging van het agendapunt omwille van het feit dat het voorstel van reglement onvoldoende afgetoetst werd met de fractieleiders.

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) treedt de opmerking van raadslid De Jaeger bij en steunt de vraag tot verdaging van het agendapunt, o.m. omwille van het feit dat de vergadering met de fractieleiders aangaande de voorbespreking van dit punt, doorging op een ogenblik dat hij als werknemer niet aanwezig kon zijn, wat hij ook tijdig meedeelde.

             Voorzitter Marleen Van den Bussche vraagt de stemming over de verdaging van het punt.

             10 stemmen voor: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

             en 15 stemmen tegen: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Geert De Roo, Marleen Van den Bussche, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse en Danny Vannevel

             Gelet op deze stemming wordt het punt behandeld en licht algemeen directeur Tijs Van Vynckt alle artikelen van het reglement afzonderlijk toe.

             Tussenkomsten door de raadsleden:

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) over het afbouwen van de democratische en politieke en organen, de inrichting van de commissies die volgens het raadslid niet overeenstemt met de evenredige verdeling gebaseerd op de zetelverdeling in de gemeenteraad na de verkiezingen in 2018, en de zitpenningen voor het bijwonen van de commissies. Hij spreekt hierbij over zelfbedieningspolitiek die niet de democratie ten goede komt. Daarnaast heeft het raadslid bedenkingen over de vragen die per email aan de algemeen directeur dienen gesteld te worden en over het ontvangen van documenten uit dossiers. Over het bezoeken door de raadsleden van de instellingen van de gemeente en het OCMW, merkt raadslid Standaert op dat het Zorgbedrijf dient toegevoegd te worden.

Raadslid Standaert betreurt verder het afschaffen van de mogelijkheid tot het stellen van mondelinge vragen tijdens de gemeenteraadszitting.

             Raadslid Marten De Jaeger (CD&V) over de zitpenningen voor het bijwonen van de commissies en het spreekrecht van de aanwezige raadsleden. Volgens raadslid De Jaeger was afgesproken dat alle raadsleden spreekrecht hebben in de commissie, maar hij vindt dit niet terug in de tekst. Het raadslid begrijpt ook niet waarom geen plaatsvervangers voorzien worden.

Raadslid De Jaeger vraagt te notuleren dat de voorzitter Marleen Van den Bussche antwoordt dat alle raadsleden aanwezig mogen zijn op alle commissies en spreekrecht hebben, dit is nagezien en staat zo in de wetgeving. Om die reden dienen geen plaatsvervangers aangeduid te worden.

Tengevolge van de vraag van raadslid De Jaeger wordt artikel 30 §6 volgende zin toegevoegd: "De raadsleden die niet aangeduid worden, kunnen aanwezig zijn en hebben spreekrecht".

Raadslid De Jaeger vraagt om de termijn voor het doorsturen van de agenda van een commissie te verlengen tot bv. twee weken, al was het enkel maar om de datum mee te delen.

             Raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V) over artikel 7 en meer bepaald over het beantwoorden van de mondelinge vragen tijdens de gemeenteraadszitting en het notuleren ervan. Daarnaast komt raadslid De Ceuninck tussen over het presentiegeld voor het bijwonen van de raadszittingen en de commissiezittingen.

             Raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang) betreurt dat de vragen 5 dagen vooraf dienen gesteld te worden en over het aantal commissieleden.

             Voorzitter Marleen Van den Bussche (De Merlaan) en algemeen directeur Tijs Van Vynckt beantwoorden de vragen van de raadsleden.

 

Besluit

 

15 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Geert De Roo, Marleen Van den Bussche, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse en Danny Vannevel

10 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het huishoudelijk reglement, zoals hierna weergegeven goed.

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTERAAD EN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

BIJEENROEPING

Artikel 1

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn vergaderen in principe in het gemeentehuis van Maldegem, ten minste tienmaal per jaar, bij voorkeur op vooraf meegedeelde dagen en telkens wanneer de noodzaak het vereist.

De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn worden bijeengeroepen door de voorzitter van de raad.

 

Op verzoek van minimum een derde van de raadsleden of op het verzoek van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau, of in het geval van de gemeenteraad: op verzoek van de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester, is de voorzitter van de raad verplicht de raad bijeen te roepen op dag en uur en met de agenda, door de leden of het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau in het verzoek bepaald.

De voorzitter roept de raad ook bijeen op verzoek van één vijfde van raadsleden als zes weken na de bijeenroeping van de vorige raad nog geen bijeenroeping is gebeurd. Deze periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus.

In hun schriftelijke aanvraag moeten de leden de agenda vermelden en voor elk punt op de agenda hun voorstel van beslissing met een toelichting, alsook de datum en het uur van de beoogde vergadering.  Deze aanvraag moet ingediend worden bij de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de raad.

 

 

OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING

Artikel 2

De vergaderingen van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn zijn openbaar, behalve :

-   als het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;

-  als de raad met een tweederde meerderheid van de aanwezige leden, in het belang van de openbare orde en op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid, beslist dat de vergadering niet openbaar is.

 

De vergaderingen over de beleidsrapporten (het meerjarenplan, de aanpassing van het meerjarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.

 

Artikel 2bis

De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

 

Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de voorzitter de OCMW-raad waarna de agenda van de OCMW-raad volledig afgewerkt wordt. Na het sluiten van de vergadering van de OCMW-raad, opent de voorzitter het besloten deel van de gemeenteraad.

 

Als tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de gemeenteraad, enkel met dit doel, worden onderbroken.

 

Als tijdens de besloten vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.

 

De raadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de raad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

 

 

TERMIJN VAN OPROEPING

Artikel 3

De (gezamenlijke) oproeping wordt via e-mail, ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering aan de raadsleden bezorgd. De dag van de oproeping en de dag van de vergadering zijn niet inbegrepen in de periode van acht dagen.  In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

 

Deze e-mail vermeldt de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de openbare en de besloten vergadering.  De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

De e-mail licht het raadslid in dat de vergadering werd gepubliceerd op de beveiligde website https://maldegem.meetingmobile.net.

 

Elk raadslid heeft de mogelijkheid een punt aan de agenda toe te voegen. Dit punt, moet uiterlijk vijf dagen voor de vergadering, overgemaakt worden aan de algemeen directeur of aan degene die hem vervangt en aan de voorzitter van de raad.

 

Het punt dient vergezeld te gaan van een toegelicht voorstel van beslissing.

 

Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau, noch het college respectievelijk het vast bureau als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.

 

Nadat de agenda werd vastgesteld door de voorzitter, deelt de algemeen directeur de aanvullende punten met de bijhorende toegelichte voorstellen van beslissing onverwijld mee aan de raadsleden.

 

De voorzitter heeft de bevoegdheid om punten, die niet vergezeld gaan van een voorstel van beslissing of laattijdig werden ingediend, te weigeren.

 

Twijfelt de voorzitter tenslotte of een ingediend punt onder de beslissingsbevoegdheid van de raad ressorteert, dan dient de voorzitter de beoordeling van de bevoegdheidsvraag aan de raad over te laten.

 

 

INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK

Artikel 4

Plaats, dag en uur van de raadsvergaderingen en de agenda worden openbaar bekendgemaakt door publicatie op de gemeentelijke website binnen dezelfde termijnen als voor de bijeenroeping van de raad. Indien raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt. In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

De agenda wordt ook bezorgd aan de perscorrespondenten.  Alle toegevoegde punten en vragen worden eveneens gezamenlijk en onverwijld aan de perscorrespondenten bezorgd.

 

Binnen twintig dagen na de raadszitting wordt een lijst met een beknopte omschrijving van de beslissingen van de raad gepubliceerd op de gemeentelijke website zoals bepaald in art. 285 tot 287 van het decreet lokaal bestuur.

Na goedkeuring van de notulen van de vergadering worden ook deze goedgekeurde notulen gepubliceerd op de gemeentelijke website.

 

Artikel 5

§1 –Voor elk agendapunt uit de openbare zitting worden de dossiers, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de agendapunten, de dag na de verzending van de oproeping ter beschikking gehouden van de raadsleden in het fractielokaal.

 

De dossiers, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de agendapunten in geheime zitting worden vanaf de oproeping ter beschikking gehouden van de raadsleden op het gemeentesecretariaat tijdens de kantooruren.

 

§2 –Het ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening worden op zijn minst veertien dagen voor de vergadering gedurende welke de raad dient te beraadslagen over het ontwerp aan ieder lid van de raad bezorgd. Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijhorende documentatie ter beschikking gesteld. Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de raadsleden zoals de oproeping in artikel 3.

 

§3 –De raadsleden krijgen, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen ambtenaren technische toelichting over de in §1 en §2 van dit artikel bedoelde dossiers. De raadsleden richten hiertoe hun vraag aan de algemeen directeur per e-mail.

 

Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

 

Artikel 6

§1 –De raadsleden hebben het recht tijdens de kantooruren persoonlijk en afzonderlijk alle documenten te raadplegen die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente.

Dit geldt niet voor o.a.

1)de registers en akten van de burgerlijke stand

2)de bevolkingsregisters

3)het strafregister

4)de kiezerslijsten

5)documenten die nog in bewerking zijn, onafgewerkt of onvolledig zijn.

6)persoonlijke documenten en gegevens die omwille van privacy-redenen niet mogen verstrekt worden.

Deze opsomming is niet limitatief.

 

De raadsleden stellen hun vraag tot inzage drie dagen voor hun bezoek aan de algemeen directeur zodat de documenten door de betrokken dienst kan klaar gelegd worden.

 

In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze drie dagen worden afgeweken.

 

§2 –De raadsleden kunnen op verzoek één afschrift krijgen van de akten en stukken betreffende het lokaal bestuur.

De raadsleden richten daartoe hun vraag aan de algemeen directeur.

 

Aanvragen tot het verkrijgen van een afschrift van de akten en stukken betreffende het lokaal bestuur die het gewone inzagerecht overstijgen, worden door de algemeen directeur aan het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau voorgelegd.

 

De gemotiveerde beslissing van het college respectievelijk het vast bureau moet uiterlijk tien werkdagen na ontvangst van de aanvraag aan het betrokken raadslid worden meegedeeld.

 

De leden kunnen een afschrift krijgen van die dossiers, stukken en akten. Dit geldt niet voor de dossiers die betrekking hebben op de persoonlijke levenssfeer van cliënten van het OCMW of hun onderhoudsplichtigen.

 

§3 –De raadsleden hebben het recht alle instellingen, autonome gemeentebedrijven en diensten te bezoeken die de gemeente en het OCMW opricht en beheert.

Deze bezoeken hebben een louter informatief karakter. Tijdens het bezoek treden de raadsleden passief op.

De raadsleden verwittigen de algemeen directeur en de betrokken dienst ten minste drie dagen op voorhand van hun bezoek.

In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze termijn van drie dagen worden afgeweken

 

§ 4 -De notulen van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau worden uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau volgend op de vergadering van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau waarop de notulen werden goedgekeurd, elektronisch verstuurd aan de raadsleden.

 

§5-De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt meegedeeld aan de gemeenteraadsleden.

 

§6-De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de OCMW-raad en die bestemd is voor de OCMW-raad, wordt meegedeeld aan de OCMW-raadsleden.

 

Artikel 7

De raadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

Het raadslid geeft duidelijk aan welke vragen op de raad dienen behandeld te worden.

 

Alle vragen, die ingediend worden om op de raadszitting behandeld te worden, moeten uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering aan de algemeen directeur en de voorzitter van de raad worden overhandigd, die ze op hun beurt overmaken aan het college van burgemeester en schepenen, respectievelijk het vast bureau.

 

Op vragen van raadsleden, die niet ingediend worden met de bedoeling te worden behandeld op de zitting van de raad, wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord door het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau.

 

Op vragen, die ingediend worden met de bedoeling tijdens de raad te worden behandeld, wordt tijdens de eerstkomende raad geantwoord. Om gemotiveerde redenen kan er tijdens een volgende raad worden geantwoord.

 

Indien het niet duidelijk is of een vraag al dan niet werd ingediend met het oog behandeling op de raad, zal de vraag schriftelijk worden beantwoord.

 

De vragen die ingediend worden om op raadszitting te worden behandeld, zijn digitaal ter beschikking via meeting.mobile.

 

 

QUORUM

Artikel 8

De namen van de op de vergadering aanwezige leden worden in de notulen vermeld.

 

Artikel 9

De raad kan geen beslissing nemen als niet de meerderheid van de zittinghebbende raadsleden aanwezig is.

 

De raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

 

De tweede oproeping moet gebeuren overeenkomstig de voorschriften van artikel 26 van decreet lokaal bestuur. In deze oproeping wordt vermeld dat het om een tweede oproep gaat en worden de bepalingen van artikel 26 overgenomen.

 

 

WIJZE VAN VERGADEREN

Artikel 10

De voorzitter van de raad zit de raad voor op de vastgestelde dag en uur. De vergadering wordt door de voorzitter geopend en gesloten.

De voorzitter kan ingeval van afwezigheid een plaatsvervanger aanduiden.

 

Artikel 11

De ontwerpnotulen van de vorige vergadering worden samen met de oproeping bezorgd aan de raadsleden.

 

Elk raadslid heeft het recht om bezwaren tegen de redactie van de notulen en het zittingsverslag in te brengen. Het raadslid richt hiertoe een e-mail aan de algemeen directeur.

 

De algemeen directeur houdt zich het recht voor om een aangepast ontwerp voor te leggen aan de raad.

 

Artikel 12

De voorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

De vergadering vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde tenzij de raad er anders over beslist.

Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet besproken worden, behalve in spoedeisende gevallen wanneer minstens twee derden van de aanwezige leden hiertoe beslist. 

 

Artikel 13

Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

 

De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen. De voorzitter kan aan de algemeen en financieel directeur vragen om toelichting te geven.

 

Artikel 14

Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

 

In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking aldus wordt geschorst:

1° om de verdaging te vragen;

2° om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie.

 

Artikel 15

De amendementen worden voor de hoofdvraag en de subamendementen voor de amendementen ter stemming gelegd.

 

Artikel 16

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt behalve voor een verwijzing naar het reglement, voor een terugroeping tot de orde of voor een terugroeping tot de behandeling van een onderwerp.

Als een lid van de raad, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen.  Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden.  Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

 

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

 

Artikel 17

De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering.  Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen.  Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

 

Als de voormelde maatregelen niet baten kan de voorzitter de zitting schorsen of opheffen en zelfs een raadslid uitsluiten van verdere deelneming aan de vergadering en door de ordediensten laten verwijderen indien hij dit noodzakelijk acht voor een normaal democratisch verloop van de vergadering.

 

Artikel 18

De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, ieder persoon uit het publiek doen verwijderen die tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of op één of andere wijze wanorde veroorzaakt.

Hij kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen de overtreder met het oog op zijn verwijzing naar de politierechtbank, onverminderd andere vervolgingen, indien het feit daartoe grond oplevert.

 

Artikel 19

Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.

 

Artikel 20

Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang komt, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortduring van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Als de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering.  De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Artikel 21

Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking, onverminderd de bepalingen opgenomen in de artikelen 16 en 19.

 

Artikel 22

§1 –Voor elke stemming omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

 

§2 –De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen, zonder rekening te houden met de onthoudingen. Bij staking der stemmen, is het voorstel verworpen.

 

 

§3-De raad stemt over het eigen deel van het beleidsrapport. Nadat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

 

§4-De raad stemt over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke bespreking en stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het beleidsrapport. In dat geval mag de raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. De stemming over het geheel heeft dan betrekking op de onderdelen waarover geen enkel raadslid afzonderlijk wil stemmen, en op de onderdelen die al bij een afzonderlijke stemming zijn aangenomen.

 

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de raad voor maatschappelijk welzijn voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de raad voor maatschappelijk welzijn het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

 

Artikel 23

Door de fractieleiders kan aan de voorzitter gevraagd worden om de zitting te schorsen.

De voorzitter kan een schorsing van maximum tien minuten toestaan.

Van deze schorsing wordt melding gemaakt in de notulen.

 

 

WIJZE VAN STEMMEN

Artikel 24

§1 –De leden van de raad stemmen in het openbaar, behalve in de gevallen bedoeld in art. 25.

 

§2 –Bij stemming in het openbaar stemmen de leden bij handopsteking.

 

§3 –Als een derde van de aanwezige leden hierom verzoekt, wordt er mondeling gestemd. In dit geval stemt de voorzitter het laatst.

 

Artikel 25

Een afzonderlijke en geheime stemming wordt gehouden voor elke voordracht van kandidaten, benoeming tot ambten, terbeschikkingstelling, preventieve schorsing in het belang van de dienst en de toepassing van een tuchtstraf.

 

Artikel 26

Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt.

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld.

Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Artikel 27

Indien bij de benoeming of bij de voordracht van kandidaten de volstrekte meerderheid niet is verkregen bij de eerste stemming, heeft herstemming plaats over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

 

Indien hierbij twee of meer kandidaten een gelijk aantal stemmen hebben behaald, komt (komen) tussen hen de jongste(n)  in aanmerking voor herstemming.

 

Hiervoor maakt de voorzitter een lijst op met tweemaal zoveel namen als er benoemingen of voordrachten moeten geschieden. De stemmen kunnen alleen uitgebracht worden op de kandidaten die op deze lijst voorkomen. De benoeming of de voordracht geschiedt bij meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

De benoeming of de voordracht bij herstemming geschiedt bij gewone meerderheid van stemmen.

 

Indien bij de herstemming de stemmen staken, krijgt de jongste kandidaat de voorkeur.

 

 

NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG

Artikel 28

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de raad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan de punten waaromtrent de raad geen beslissing genomen heeft. De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd.

Een raadslid kan vragen om in de notulen de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.

 

Mededelingen aan het begin van de zitting en vragen, gericht aan het college respectievelijk het vast bureau, worden verkort en samengevat opgenomen in de notulen.

 

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de raad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de tussenkomsten en de gestelde vragen en antwoorden. Het zittingsverslag wordt in de vorm van een audio-opname per punt ter beschikking gesteld op de gemeentelijke website.

 

Bij de aangelegenheden die overeenkomstig artikel 28 van het decreet lokaal bestuur in besloten vergadering behandeld worden, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgemaakt.

 

De notulen van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via meeting.mobile.

 

Het zittingsverslag van de vorige vergadering is, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking op de gemeentelijke website.

 

 

 

ONDERTEKENING EN BEKENDMAKING

Artikel 29

De reglementen, verordeningen, beslissingen, akten van de raad en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de raad worden ondertekend door de voorzitter van de raad en medeondertekend door de algemeen directeur.

 

Volgende documenten worden ondertekend door de desbetreffende medewerkers van het lokaal bestuur:

•aan gebruikers van de infrastructuur of aan ontleners van materiaal: mededeling, (reservatie)bevestiging, aankondiging, onkostennota, herinnering, vraag om ouderlijke toestemming

•aangiftedossier tenzij hogerliggende wetgeving anders bepaalt

•aanvraag auteur (bijv. in bibliotheek) of lesgever (bijv. bij de provincie)

•begeleidende brief (bijv. bij doorsturen van mutualiteitspapieren, stagedocumenten, fiscale attesten, beslissingen, …)

•attest (bijv. teruggave sportactiviteit door mutualiteit, tewerkstellingsattest) tenzij hogerliggende wetgeving anders bepaalt

•brief in naam van de adviesraad

•subsidieformulier tenzij hogerliggende wetgeving anders bepaalt

•opvragen van informatie t.b.v. de dienst

•retributie en aanslagbiljet

•mededeling (bijv. kennisgeving oplevering, vrijgave borg, uitnodiging tot offerte) tenzij in het document een beslissing is opgenomen die het gemeentebestuur verbindt op juridisch of ander vlak (bijv. engagementen, standpunten)

 

De reglementen en verordeningen van de raad worden door de burgemeester bekendgemaakt op de gemeentelijke website, met vermelding van zowel de datum waarop ze werden aangenomen als de datum waarop ze op de website werden bekend gemaakt.

 

 

RAADSCOMMISSIES

Artikel 30

De gemeenteraad richt in zijn midden 3 commissies op:

-commissie persoonsgebonden zaken;

-commissie grondgebonden zaken;

-commissie algemene zaken en financiën.

 

In de OCMW-raad wordt niet gewerkt met raadscommissies.

 

De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.

 

De commissies zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden die geen deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen. De commissies kunnen daarnaast steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

 

De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies. De berekeningswijze is als volgt:

 

De gemeenteraad wijst de leden van de commissies aan. Het aantal leden van elke commissie bedraagt tien (10). De raadsleden die niet aangeduid worden, kunnen aanwezig zijn en hebben spreekrecht.

 

Het aantal leden van de commissie dat wordt toegewezen aan de verschillende lijsten die hebben deelgenomen aan de lokale verkiezingen, wordt bepaald naar het aantal zetels waarover elke lijst binnen de gemeenteraad beschikt.

Aan elke lijst wordt bij voorrang één zetel toegekend.

De overige zetels worden verdeeld door het nog aantal te begeven zetels van de commissie te delen door het aantal leden van de gemeenteraad, vermenigvuldigd met het aantal zetels waarover elke lijst binnen de raad beschikt.

Het aantal eenheden van het resultaat van die bewerking geeft het aantal rechtstreeks verworven zetels aan.

De niet-rechtstreeks verkozen zetels worden toegewezen in afnemende volgorde van de decimalen van het resultaat van de bewerking. Bij gelijkheid van decimalen van twee lijsten wordt de zetel toegewezen aan de lijst met het hoogste stemcijfer, bepaald overeenkomstig artikel 165 van het Lokaal en Provinciaal kiesdecreet van 8 juli 2011.

 

Tenzij het gaat om een lijst waaraan maar één zetel in de commissie is toegewezen, worden er kandidaat-leden van verschillend geslacht voorgedragen.

 

De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt van meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

 

Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen. Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

 

Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.

 

Artikel 31

Elke commissie wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad.

 

Artikel 32

Elke commissie is openbaar.

Dezelfde uitzonderingen in zake openbaarheid worden opgenomen als voor de raad.

 

Artikel 33

Plaats, dag, uur en agenda van de commissie worden door de voorzitter minstens 5 dagen vooraf toegestuurd aan de leden. De agenda van de commissies wordt ook op de gemeentelijke website geplaatst.

 

Artikel 34

Het ambt van secretaris kan worden waargenomen door één of meer ambtenaren van de gemeente.

 

Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van de commissie een aanwezigheidslijst, die aan de secretaris van de commissie wordt bezorgd.

 

Artikel 35

Inzake de wijze van vergaderen en de wijze van stemmen wordt verwezen naar de desbetreffende artikelen voor de gemeenteraad in dit reglement opgenomen.

 

 

PRESENTIEGELD

Artikel 36

Aan de raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen respectievelijk de leden van het vast bureau, wordt presentiegeld verleend voor elke vergadering van de gemeenteraad en de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn die niet aansluiten op de vergadering van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn waarop zij aanwezig zijn.

Aan de gemeenteraadsleden wordt eveneens presentiegeld verleend voor het bijwonen van de vergaderingen van de commissie.

Aan de voorzitter van de raad wordt voor de raad en voor een commissie een dubbel presentiegeld toegekend.

 

Het presentiegeld bedraagt €107,13 voor het bijwonen van de vergaderingen van de raad, en bedraagt €89,27 voor het bijwonen van de vergaderingen van de commissie. Deze bedragen worden gekoppeld aan spilindex 138.01.

Per kalenderdag kan een raadslid nooit meer dan eenmaal een presentiegeld ontvangen voor deelname aan commissie en/of de raad, behoudens de voorzitter van de gemeenteraad die voor de gemeenteraad en het voorzitten van de commissies een dubbel presentiegeld ontvangt.

 

Er is minimaal een uur aanwezigheid vereist op een commissievergadering of raad om tot uitbetaling van een presentiegeld over te gaan.  Indien de vergadering niet langer dan een uur duurt, is de aanwezigheid gedurende de ganse vergadering vereist.

 

Aan de leden van het bijzonder comité met uitzondering van de voorzitter wordt overeenkomstig het Besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris, een presentiegeld verleend voor de vergaderingen van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Voor andere vergaderingen kan geen presentiegeld worden toegekend.

 

Voor het vaststellen van de aanwezigheid ondertekenen zijn daartoe het aanwezigheidsregister.

 

Het presentiegeld bedraagt €107,13 voor het bijwonen van de vergaderingen van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Dit bedrag wordt gekoppeld aan de spilindex overeenkomst voormeld besluit.

 

De uitbetaling van het presentiegeld gebeurt per kwartaal.

 

 

FRACTIES

Artikel 37

De gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn of op lijsten die zich onderling hebben verenigd, vormen één fractie. De onderlinge vereniging om één fractie te vormen geldt tot de eerstvolgende algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Iedere fractie duidt een fractievoorzitter aan.

 

 

VERZOEKSCHRIFTEN

Artikel 38

§1 -Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meerdere personen ondertekend, schriftelijk in te dienen bij de organen van het lokaal bestuur.

 

§2 -Verzoekschriften worden aan het orgaan van het lokaal bestuur gericht en vermelden op leesbare wijze de naam en voornaam van de indiener of indieners.

 

§3 -Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van het lokaal bestuur behoort, zijn onontvankelijk.

 

§4 -Een brief of schriftelijk bericht wordt niet als verzoekschrift gekwalificeerd, als aan één of meer van de volgende voorwaarden is voldaan:

1° de schrijver uit louter een mening zonder concreet verzoek;

2° het geformuleerde verzoek is kennelijk niet ernstig;

3° het taalgebruik is beledigend;

4° de vraag is onredelijk of te vaag geformuleerd;

5° de vraag werd anoniem ingediend.

 

§5 -De voorzitter beslist over de kwalificatie van een brief als verzoekschrift en over de ontvankelijkheid van het verzoekschrift. 

 

Artikel 39

§1 -De voorzitter van het orgaan tot wie deze verzoekschriften gericht zijn, agendeert de verzoekschriften. Wanneer het verzoekschrift wordt ingediend na bekendmaking van de agenda van de raad, wordt het verzoekschrift geagendeerd voor de volgende raad.

 

§2 -De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften ofwel naar het college van burgemeester en schepenen ofwel naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

 

§3-De raad voor maatschappelijk welzijn kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het vast bureau of het bijzonder comité verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verschaffen.

 

§3 -De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door een orgaan van het lokaal bestuur of een gemeenteraadscommissie. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

Artikel 40

Het lokaal bestuur verstrekt, binnen de drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, als het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

 

VOORSTELLEN VAN BURGERS

Artikel 41

Iedere inwoner heeft het recht te verzoeken om de door hen in een gemotiveerde nota nader omschreven voorstellen en vragen over de gemeentelijke beleidsvoering en dienstverlening op de agenda van de raad in te schrijven en om deze agendapunten te komen toelichten in de raad.

Ze voegen bij die nota eventueel alle nuttige stukken die de raad kunnen voorlichten.

Dit voorstel en/of deze vraag moet worden gesteund door ten minste 300 inwoners van de gemeente ouder dan 16 jaar.

 

Artikel 42

Het voorstel en/of de vraag wordt ingediend op een formulier dat het lokaal bestuur daartoe ter beschikking stelt, en wordt met een aangetekende brief gestuurd aan het college van burgemeester en schepenen.

Het vermeldt de naam, voornamen, geboortedatum en woonplaats van iedereen die het verzoekschrift ondertekend heeft.

Het college van burgemeester en schepenen gaat na of aan die voorwaarden voldaan is.

Het voorstel en/of de vraag moet minstens twintig dagen voor de dag van de vergadering van de gemeenteraad bij het college van burgemeester en schepenen ingediend zijn om in de eerstvolgende gemeenteraad te kunnen worden behandeld, zo niet wordt het voorstel en/of de vraag, indien ontvankelijk, behandeld op de daaropvolgende vergadering van de raad.

 

Artikel 43

De gemeenteraad doet vooraf uitspraak over zijn bevoegdheid ten aanzien van de in het inwonersvoorstel opgenomen voorstellen en/of vragen. Binnen zijn bevoegdheid bepaalt de gemeenteraad ook welk gevolg daaraan wordt gegeven en hoe dat wordt bekend gemaakt.

 

Artikel 2 :

Het huishoudelijk reglement van de OCMW-raad van 27 februari 2019 wordt opgeheven en met ingang van 1 oktober 2019 vervangen door bovenstaand reglement, vastgesteld in zitting van heden.

 

Artikel 3 :

Een afschrift van dit huishoudelijk reglement wordt digitaal bezorgd aan alle raadsleden.

 

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 09 2019

 

OPENBARE ZITTING

 

4.   PRINCIPIËLE GOEDKEURING TOT AANKOOP VAN HET APPARTEMENT BLOEMENDAELELAAN 4A MALDEGEM

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 en 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 41 en 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het vast bureau kunnen worden toevertrouwd:

11°het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

                               Het schrijven van Fedasil van 21 februari 2018.

            LOI-omzendbrief van december 2018.

            De beslissing van de gemeenteraad in zitting van heden houdende de principiële goedkeuring tot verkoop van het appartement Bloemendaelelaan 4A Maldegem aan OCMW Maldegem.

 

Feiten

            Het appartement Bloemendaelelaan 4A te Maldegem (boven de brandweer) wordt momenteel verhuurd aan het gezin Amin-De Witte. Het huurcontract loopt af eind september 2019.

            Een Fedasil schrijven van 21 februari 2018 kondigde aan dat de OCMW's de opgebouwde reserves maar voor welbepaalde doeleinden meer zouden mogen aanwenden, dat zij daar ook expliciet toelating moeten voor vragen en dat ongebruikte reserves mogelijk worden teruggevraagd.

            Actueel krijgen de besturen geen antwoord en dus geen expliciete toelating als ze een investering willen doen. Aanwending van de reserves door een bestuur gebeurt bijgevolg op eigen risico.

            Het appartement werd ondertussen geschat : 174 000 euro voor het appartement en 19 000 euro voor de garage.

 

Argumentatie

            De opgebouwde LOI-reserve bij OCMW Maldegem bedroeg op 31 december 2018 nog 195 930.39 euro.

            Bij niet-besteding bestaat de kans dat deze som wordt teruggevraagd.

            Daarnaast is er een aanvraag van de conventie inzake uitbreiding gebeurd door het OCMW omdat er momenteel een algemeen tekort aan opvangplaatsen is in België.

            De conventie is reeds goedgekeurd met uitbreiding vanaf 1 januari 2020. Dit wordt mogelijk vervroegd.

            Voor de besteding van de LOI-reserve wordt gedacht aan het appartement Bloemendaelelaan 4A, waarbij de gemeente dit zou verkopen aan het OCMW.

            Het door het OCMW uitgegeven bedrag vormt dan een ontvangst uit desinvestering voor de gemeente.

            Om het verkoopbedrag te kunnen bepalen diende het appartement te worden geschat, wat ondertussen is gebeurd.

            De uitbreiding van LOI-bedden zou in dit appartement voorzien worden.

 

Besluit

 

16 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Geert De Roo, Marleen Van den Bussche, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Danny Vannevel en Timothy De Groote

9 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste en Stefaan Standaert

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit om principieel akkoord te gaan met de aankoop van het appartement, gelegen Bloemendaelelaan 4A te 9990 Maldegem  dat momenteel eigendom is van de gemeente Maldegem.

 

Artikel 2:

Het notariskantoor Vanhyfte-Van de Velde wordt aangeduid om de akte te verlijden.

 

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 09 2019

 

OPENBARE ZITTING

 

5.   JAARREKENING 2018 WELZIJNSBAND MEETJESLAND

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 §1 juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

          Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

          Artikel 485 van het DLB stelt dat de bepalingen van deel 2, titel 7, inzake het bestuurlijk toezicht van toepassing zijn op de welzijnsverenigingen. Artikel 193, 2e lid van het Besluit van de Vlaamse Regering (BVR) BBC en artikel 490 paragraaf 2-4 van het decreet over het lokaal bestuur (DLB) beschrijven de procedure van het toezicht. 

          Artikel 490 van Decreet Lokaal Bestuur

          § 1. De boekhouding wordt gevoerd onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van de raad van bestuur. De raad van bestuur stelt het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering van de welzijnsvereniging. De ramingen voor de exploitatie, de investeringen en de financiering in het eerste jaar van de financiële nota van het meerjarenplan omvatten ook de kredieten voor dat boekjaar.

          § 2. De algemene vergadering van de welzijnsvereniging spreekt zich uit over de vaststelling van de jaarrekening voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft. Een afschrift van de vastgestelde jaarrekening wordt binnen twintig dagen bezorgd aan de betrokken openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

          § 3. De betrokken raden voor maatschappelijk welzijn kunnen advies uitbrengen over de jaarrekening van de welzijnsvereniging. Als de raad voor maatschappelijk welzijn geen advies verstuurd heeft aan de toezichthoudende overheid binnen een termijn van vijftig dagen, die ingaat op de dag na de ontvangst van de jaarrekening door het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, wordt hij geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht.

          § 4. Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden over de goedkeuring van de jaarrekening binnen een termijn van honderdvijftig dagen, wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren. Die termijn gaat in op de dag nadat de gemeente de toezichthoudende overheid op de hoogte gebracht heeft van de bekendmaking van de jaarrekening van de welzijnsvereniging, met toepassing van artikel 286, § 2, en de welzijnsvereniging de digitale rapportering erover aan de Vlaamse Regering heeft bezorgd.

 

Feiten

          Het OCMW ontving de beleidsdocumenten per mail op 9 juli 2019.

          Er is geen raad in juli noch in augustus.

          De raad van bestuur verleende gunstig advies op jaarrekening op 26 april 2019

          De algemene vergadering heeft op 30 april 2019 de jaarrekening vastgesteld.

 

Argumentatie

          De termijn van 50 dagen is overschreden. Er kan in principe geen advies meer worden uitgebracht. Er wordt geacht dat de raad een gunstig advies heeft verleend.

 

 

 

Besluit

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt akte van de jaarrekening 2018 van de Welzijnsband Meetjesland.

 

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 09 2019

 

OPENBARE ZITTING

 

6.   REGLEMENT SOCIALE SUPERETTE - AANPASSING

 

Juridische gronden

             De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 §1 juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

            Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

 

Feiten

          Het betreffende reglement wordt voorgelegd inzake een aantal wijzigingen.

          Het betreft de wijzigingen aan art. 6: contactgegevens.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Marleen Van den Bussche, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het reglement aangaande de sociale superette als volgt vast:

 

REGLEMENT SOCIALE SUPERETTE

 

Art. 1. Doelgroep

§ 1. Standaardpakket:

- gerechtigden (equivalent) leefloon;

- alle personen, verblijvend in Maldegem die voldoen aan de voorwaarden voor aanvullende steun of een schoolcheque.

§ 2. Enkel groente en fruit:

- cliënten verblijvend in het LOI.

 

Art. 2. Procedure

De doelgroep krijgt voor elke bedeling een uitnodigingsbrief met een invulstrookje. Op het voorziene tijdstip kunnen ze met hun strookje de aangeboden producten ophalen. Indien het pakket niet kan opgehaald worden op het voorziene tijdstip dan dient het pakket minstens één dag voor de superette gereserveerd te worden en dit door het invulstrookje te bezorgen. De reden waarom een pakket niet kan worden opgehaald dient te worden genoteerd en geëvalueerd door de begeleidend maatschappelijk werker.

 

Art. 3. Standaardpakket

Het standaardpakket is afhankelijk van de geleverde goederen door het Fonds voor Europese Hulp aan de Meest Behoeftigen (FEAD), aangevuld met één soort groente en één soort fruit. Het standaardpakket is afhankelijk van het aantal gezinsleden.

 

Art. 4. Wijze van afhaling

Bij elke bedeling kunnen de gerechtigden met hun ingevuld strookje een pakket ophalen. Er dient zelf voor de nodige verpakking en voor transport gezorgd te worden. Indien men niet mobiel is, kan de mindermobielencentrale ingeschakeld worden volgens de bepalingen van het reglement.

 

Art. 5. Sanctie bij niet afhalen product

Bij het niet afhalen van gereserveerde  producten zonder geldige reden, wordt men uitgesloten van de eerstvolgende bedeling. Indien dit voorvalt, wordt men ook per brief op de procedure gewezen, met name dat indien dit nogmaals voorvalt, men het komende jaar geen uitnodiging meer ontvangt.

 

Art. 6. Voor vragen of opmerkingen betreffende de sociale superette, kunt u zich altijd wenden tot de verantwoordelijken:

- Linde Vande Woestyne: 050/40.39.23

- Sarah Dehondt: 050/72.72.44

- Tessy Verbiest: 050/72.72.29

 

Art. 6. Info

OCMW Maldegem, cel sociale activering, tel. 050 72 72 16 of 050 72 72 12

 

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 09 2019

 

OPENBARE ZITTING

 

7.   KREDIETCOMMISSIE VENECO² FRGE LENINGEN - AANDUIDING VAN EEN VERTEGENWOORDIGER EN PLAATSVERVANGER

 

 

Juridische gronden

             De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 §1 juncto 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

            Artikel 77 DLB bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

            Artikel 78 DLB bepaalt dat de volgende bevoegdheden niet aan het vast bureau worden toevertrouwd:

5° het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen, of het aanwijzen van leden van de rechtspersonen, vermeld in deel 3, titel 4, en de besluiten om deel te nemen in een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm.

            Artikel 34, 2° juncto 74 DLB bepaalt dat de stemming in de raad voor maatschappelijk welzijn geheim is wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

            Artikel 401 tot 412 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 houdende "Intergemeentelijke samenwerking - projectvereniging".

            Het besluit van de Vlaamse regering van 10 september 2010 inzake garanties voor leningen bij het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE).

            De beslissing van de gemeenteraad van 27 juni 2012 om deel te nemen aan de lokale entiteit Veneco² voor het verstrekken van goedkope leningen voor energiesparende maatregelen.

            De samenwerkingsovereenkomst van 17 maart 2011 die door Veneco² afgesloten werd met het FRGE teneinde op te treden als lokale entiteit.

            De samenwerkingsovereenkomst dd° 18/04/2012 tussen Veneco² en het lokaal bestuur van de gemeente, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau aangaande de lokale entiteit voor de financiering van structurele energiebesparende maatregelen in privéwoningen die dienen als hoofdverblijfplaats en gelegen zijn op het grondgebied van de gemeente Maldegem. 

 

Feiten

            De gemeente is aangesloten bij de dienstverlening van het Vlaams Energieagentschap (VEA) waarbij Veneco optreedt als 'Energiehuis'.  Het beslissingsorgaan van de lokale entiteit in het kader van de VEA-dienstverlening is de kredietcommissie.

            De kredietcommissie staat in voor het operationaliseren van de goede werking van het Energiehuis Veneco en bepaalt o.m. de criteria en de procedure met betrekking tot de behandeling van de kredietaanvragen.

            Met brief van 8 januari 2019 vraagt Veneco om de vertegenwoordigers voor de Maldegem in de kredietcommissie aan te duiden.
De kredietcommissie is samengesteld uit één vertegenwoordiger per gemeente en één vertegenwoordiger van het bijzonder comité van de sociale dienst.  Per vertegenwoordiger moet ook steeds een plaatsvervanger voorzien worden.

            De gemeenteraad duidde in zitting van 27 februari 2019 burgemeester Bart Van Hulle aan als vertegenwoordiger van de gemeente in de kredietcommissie binnen de schoot van Veneco dat fungeert als Energiehuis voor het VEA.  Schepen Nicole Maenhout werd aangeduid als plaatsvervanger.

            Een vertegenwoordiger van het bijzonder comité van de sociale dienst moet nog aangeduid worden.

 

Argumentatie

             De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd voor de aanduiding van de vertegenwoordigers, maar de samenwerkingsovereenkomst bepaalt dat een vertegenwoordiger van het bijzonder comité van de sociale dienst moet worden aangeduid.

 

Tussenkomsten

             Voorzitter Marleen Van den Bussche (De Merlaan) vraagt om bij geheime stemming te stemmen over de aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger in de kredietcommissie Veneco² FRGE leningen.

       Er worden 25 stembrieven uitgedeeld.  Vermits de vertegenwoordiger een lid dient te zijn van het bijzonder comité voor de sociale dienst, vermelden de stembrieven de negen leden van het bijzonder comité.

       25 stembrieven worden in de stembus gevonden.  De telling van de stemmen geeft volgend resultaat:

Voor de vertegenwoordiger:
                                         bekomt 17 stemmen,                     bekomt 7 stemmen en                     

                      bekomt 1 stem

Voor de plaatsvervanger:
                        bekomt 17 stemmen,                           bekomt 7 stemmen en                         bekomt 1 stem

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met de verderzetting van de samenwerkingsovereenkomst met Veneco als Energiehuis in het kader van de Vlaamse Energielening.

 

Artikel 2:

Raadslid                                        , wonende te Maldegem, ...................... en lid van het bijzonder comité van de sociale dienst, wordt aangeduid als vertegenwoordiger van het OCMW in de kredietcommissie binnen de schoot van Veneco, dat fungeert als Energiehuis voor het VEA.

 

Artikel 3:

Raadslid                           , wonende te Maldegem,                             en lid van het bijzonder comité van de sociale dienst, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van het OCMW in de Kredietcommissie binnen de schoot van Veneco, dat fungeert als Energiehuis voor het VEA.

 

Artikel 4:

Het vast bureau wordt gelast met de uitvoering van de genomen beslissingen en maakt deze over aan Veneco, Panhuisstraat 1, 9010 Destelbergen.

 

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 26 09 2019

 

OPENBARE ZITTING

 

8.   SCHRIFTELIJKE VRAGEN DOOR RAADSLID STEFAAN STANDAERT (GROEN):

•TERUGKOPPELING AAN DE OCMW-RAAD VAN DE EVALUATIE VAN HET VOORBIJE PARKFEEST

•OP WELKE DIENSTVERLENING VAN DE WELZIJNSBAND MEETJESLAND ZAL MALDEGEM BEROEP DOEN DE KOMENDE JAREN?

 

Vragen door raadslid Stefaan Standaert (Groen):

          Terugkoppeling aan de OCMW-raad van de evaluatie van het voorbije Parkfeest

          Op welke dienstverlening van de Welzijnsband Meetjesland zal Maldegem beroep doen de komende jaren?

 

 

Publicatiedatum: 07/11/2019
Disclaimer