Notulen raad voor maatschappelijk welzijn van 02 03 2023

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter RMW;

Koenraad De Ceuninck, Voorzitter Vast Bureau;

Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Leden vast bureau;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte, Raadsleden;

Koen Cromheecke, Algemeen directeur wn..

 

Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

1.   MEDEDELINGEN

 

Er zijn geen mededelingen.

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

2.   GOEDKEUREN NOTULEN EN AUDIOVISUELE LIVESTREAMOPNAME VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 26 JANUARI 2023

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

        Artikel 32 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de raadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk raadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad voor maatschappelijk welzijn worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 februari 2019 waarbij de raad beslist het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de raadsleden.

        De audiovisuele opname werd gelivestreamd tijdens de zitting van 26 januari 2023 en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen OCMW-raad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de notulen en de audiovisuele livestreamopname van de zitting van de raad van 26 januari 2023 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

3.   TERUGBETALING VAN DIVERSE ONKOSTEN AAN DE POLITIEKE MANDATARISSEN: VASTSTELLING VAN HET GEWIJZIGD REGLEMENT

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris.

        Reglement op de terugbetaling van diverse onkosten aan de politieke mandatarissen zoals goedgekeurd in zitting van 27 maart 2019. 

        Huishoudelijk reglement Gemeente en OCMW-raad zoals goedgekeurd in zitting van 28 februari 2022.

 

Feiten

        Het reglement op de terugbetaling van diverse onkosten aan de politieke mandatarissen dateert van 2019 en is aan een opfrissing toe.

        In het globaal reglement worden ook de onkosten voor de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst meegenomen, dit onderdeel moet specifiek door de Raad van Maatschappelijk Welzijn gestemd worden, maar wordt hier ook meegenomen om tot 1 reglement te komen.

 

Argumentatie

        Het is billijk dat het bestuur (ten dele) tegemoet komt aan de onkosten die niet-uitvoerende mandatarissen maken omwille van digitalisering.

        Het is billijk om aan de politieke mandatarissen werkelijk bewezen onkosten, gemaakt uit hoofde van hun mandaat als raadslid, terug te betalen.

        De gemaakte kosten dienen aan de hand van bewijsstukken te worden verantwoord en ter beoordeling worden voorgelegd aan de algemeen directeur in een gedetailleerd verslag in het eerste trimester van het jaar volgend op het jaar waarin de kosten werden gemaakt. Het verslag is openbaar en zal onverwijld aan de gemeenteraad ter kennis worden gegeven.

          De kosten die niet-uitvoerende mandatarissen en leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst maken beschouwen we ten dele als kosten, eigen aan de werkgever, en kunnen onder de volgende cumulatieve voorwaarden terugbetaald worden:

        de kosten moeten verband houden met de uitoefening van het mandaat

        ze moeten noodzakelijk zijn voor de uitoefening van het mandaat

        de kosten moeten verantwoord worden met bewijsstukken - er kunnen geen forfaitaire kostenvergoedingen worden toegekend.

        Dit bedrag kan door de betrokken mandataris niet ingebracht worden in de individuele aftrekbare kosten van zijn of haar belastingsaangifte.

        De terugbetaalde onkosten moeten wel aangegeven worden volgens de richtlijnen van het FOD in 281.10 fiches (Circulaire 2022/C/62 (29/06/2022)

Tussenkomsten

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

Besluit

 

16 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

8 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Eva Willems, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

3 onthoudingen: Christine Verplaetse, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt onderstaand reglement op de terugbetaling van diverse onkosten aan de politieke mandatarissen, vast:

 

REGLEMENT OP DE TERUGBETALING VAN DIVERSE ONKOSTEN AAN DE POLITIEKE MANDATARISSEN

 

Artikel 1: niet-uitvoerende mandatarissen
A. Aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn kunnen alleen de kosten, die verband houden met de uitoefening van het mandaat, terugbetaald worden. Er kan jaarlijks maximaal 300 euro terugbetaald worden.

 

Deze financiële middelen mogen gebruikt worden voor:

1. de aankoop van boeken en studiemateriaal (documentatiemateriaal)

2. het volgen van opleidingen en studiedagen. De middelen mogen niet worden gebruikt voor partijwerking, verkiezingen of ter compensatie van presentiegelden of wedden.

 

De kosten voor documentatiemateriaal, opleidingen of studiedagen worden hetzij terugbetaald aan de hand van de nodige bewijsstukken en/of betalingsbewijzen, hetzij rechtstreeks door het bestuur betaald op dezelfde wijze als deze die geldt voor het gemeentepersoneel. De vergoeding voor dienstverplaatsingen in het kader van opleidingen en studiedagen wordt vastgesteld volgens de regels die gelden voor het gemeentepersoneel.

 

B. Aan de leden van de raad kan jaarlijks tot maximaal 75,00 euro tussenkomst voorzien worden in internetabonnementskosten, noodzakelijk bij de uitoefening van hun mandaat als gemeenteraadslid.

De kosten worden terugbetaald, aan de hand van de nodige verantwoordingsstukken.

 

C. Aan de raadsleden wordt een vergoeding voor verplaatsingskosten toegekend. Deze vergoeding wordt slechts uitgekeerd voor verplaatsingen (heen en terug) in functie van hun mandaat, buiten de gemeentegrenzen en binnen de landsgrenzen. Deze vergoeding omvat:

        de integrale terugbetaling van de gemaakte kosten voor verplaatsingen met het openbaar vervoer

        een kilometervergoeding voor verplaatsingen met eigen wagen (geen bedrijfswagen). De vergoeding voor dienstverplaatsingen  wordt vastgesteld volgens de regels die gelden voor het gemeente- en OCMW-personeel.

        een fietsvergoeding voor verplaatsingen met de fiets. Deze fietsvergoeding wordt berekend zoals de fietsvergoeding die aan personeelsleden betaald wordt voor woon-werk verkeer.

        Daarnaast kunnen de raadsleden, voor verplaatsingen in functie van hun mandaat, ook gebruik maken van:

        deelwagen ter beschikking op de dienst infrastructuur (te reserveren via het magazijn 050 72 86 20)

        de elektrische en gewone dienstfietsen van de gemeente en het OCMW

        de dienstvoertuigen van de gemeente (te reserveren via het magazijn 050 72 86 20)

 

Artikel 2: leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst

A. Aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst kunnen alleen de kosten, die verband houden met de uitoefening van het mandaat, terugbetaald worden. Er kan jaarlijks maximaal 300 euro terugbetaald worden.

 

Deze financiële middelen mogen gebruikt worden voor:

1. de aankoop van boeken en studiemateriaal (documentatiemateriaal)

2. het volgen van opleidingen en studiedagen. De middelen mogen niet worden gebruikt voor partijwerking, verkiezingen of ter compensatie van presentiegelden of wedden.

 

De kosten voor documentatiemateriaal, opleidingen of studiedagen worden hetzij terugbetaald aan de hand van de nodige bewijsstukken en/of betalingsbewijzen, hetzij rechtstreeks door het bestuur betaald op dezelfde wijze als deze die geldt voor het personeel.  De vergoeding voor dienstverplaatsingen in het kader van opleidingen en studiedagen wordt vastgesteld volgens de regels die gelden voor het personeel.

 

B. Aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst kan jaarlijks tot maximaal 75,00 euro tussenkomst voorzien worden in internetabonnementskosten, noodzakelijk bij de uitoefening van hun mandaat als lid. De kosten worden terugbetaald, aan de hand van de nodige verantwoordingsstukken.

 

C. Aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst wordt een vergoeding voor verplaatsingskosten toegekend. Deze vergoeding wordt slechts uitgekeerd voor verplaatsingen (heen en terug) in functie van hun mandaat, buiten de gemeentegrenzen en binnen de landsgrenzen. Deze vergoeding omvat:

        de integrale terugbetaling van de gemaakte kosten voor verplaatsingen met het openbaar vervoer

        een kilometervergoeding voor verplaatsingen met eigen wagen (geen bedrijfswagen). De vergoeding voor dienstverplaatsingen in  wordt vastgesteld volgens de regels die gelden voor het gemeente- en OCMW-personeel.

        een fietsvergoeding voor verplaatsingen met de fiets. deze fietsvergoeding wordt berekend zoals de fietsvergoeding die aan personeelsleden betaald wordt voor woon-werk verkeer.

        Daarnaast kunnen de leden, voor verplaatsingen in functie van hun mandaat, ook gebruik maken van:

        deelwagen, ter beschikking op de dienst infrastructuur (te reserveren via het magazijn 050 72 86 20)

        de elektrische en gewone dienstfietsen van de gemeente en het OCMW (te reserveren via het magazijn 050 72 86 20)

        de dienstvoertuigen van de gemeente (te reserveren via het magazijn 050 72 86 20)

 

 

Artikel 3: gemeentelijke vertegenwoordigers in de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

De gemeentelijke vertegenwoordigers in de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden worden voor hun dienstreizen, ondernomen in het kader van dit mandaat, vergoed op basis van de tarieven die gelden voor het gemeentepersoneel. Deze dienstreizen dienen te gebeuren buiten de gemeente met de eigen wagen of het openbaar vervoer.

Indien de gemeentelijke vertegenwoordigers voor dienstreizen vergoedingen of enige andere vorm van betaling ontvangen vanwege de betreffende intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, dan kunnen deze kosten niet verhaald worden op de gemeente.

 

Artikel 4: uitvoerende mandatarissen

     §1. Elk lid van het College van Burgemeester en Schepenen, die geen smartphone ter beschikking heeft van de gemeente Maldegem,  kan een maandelijkse tussenkomst krijgen ten bedrage van maximum 45,00 euro in het privé GSM-abonnement. De kosten worden op verzoek van het lid van het College van Burgemeester en Schepenen terugbetaald, aan de hand van de nodige verantwoordingsstukken. Ofwel kan er gekozen worden voor een abonnement afgesloten door de gemeente volgens smartphone policy.

 

 

§2. Aan de leden van het vast bureau kan een smartphone ter beschikking gesteld worden of kan er gekozen worden om een tussenkomst te krijgen in de aankoop van een smartphone, dit volgens de principes van de smartphone policy die geldt voor het gemeente -en OCMW-personeel. tijdens de legislatuur een eenmalige tussenkomst voorzien worden van maximaal 300,00 euro voor de aanschaf van een nieuw GSM-toestel.

De kosten worden terugbetaald, aan de hand van de nodige verantwoordingsstukken.

 

 

 

§3 Elk lid van het College van Burgemeester en Schepenen, die veel gebruik maakt van een eigen tablet, kan een tussenkomst ten bedrage van maximum 10 euro per maand voor het 3G/4G abonnement krijgen, ofwel er voor kiezen zich aan te sluiten bij het contract van de gemeente.

 

§4. Het bestuur draagt de kosten met betrekking tot volgende activiteiten (niet-limitatieve lijst): opleidingen, congressen, netwerkmomenten,… die leden van het vast bureau willen volgen op zich. De partner van het lid dient zelf in te in te staan voor de kosten. 

 

§5. Aan de leden van het vast bureau wordt een vergoeding voor verplaatsingskosten toegekend. Deze vergoeding wordt slechts uitgekeerd voor verplaatsingen (heen en terug) in functie van hun mandaat, buiten de gemeentegrenzen en binnen de landsgrenzen. Deze vergoeding omvat:

        de integrale terugbetaling van de gemaakte kosten voor verplaatsingen met het openbaar vervoer

        een kilometervergoeding voor verplaatsingen met eigen wagen (geen bedrijfswagen). De vergoeding voor dienstverplaatsingen  wordt vastgesteld volgens de regels die gelden voor het gemeente- en OCMW-personeel.

        een fietsvergoeding voor verplaatsingen met de fiets. Deze fietsvergoeding wordt berekend zoals de fietsvergoeding die aan personeelsleden betaald wordt voor woon-werk verkeer.

        Daarnaast kunnen de leden van het vast bureau, voor verplaatsingen in functie van hun mandaat:

        gebruik maken van een deelwagen, ter beschikking op de dienst infrastructuur

        beschikken over een standaard elektrische fiets

        gebruik maken van de dienstvoertuigen van de gemeente (te reserveren via het magazijn 050 72 86 20)

 

§6. Aan de leden van het vast bureau wordt een laptop ter beschikking gesteld voor de looptijd van het mandaat. Deze kan niet aangekocht worden na het beëindigen van het mandaat. De leden kunnen wel uit dienst gestelde ICT materialen aankopen volgens de regels die gelden voor het eigen personeel.

 

Artikel 5: Procedure uitbetaling

De aanvraag tot betaling van de onkosten gebeurt a.d.h.v een onkostennota met facturen of bewijstukken waaruit de gemaakte kosten blijken. De onkostennota's worden voorbereid door de financiële dienst op vraag van de mandataris. Het bewijsstuk mag gemaild worden naar financien@maldegem.be. De onkostennota dient getekend te worden door de mandataris. Indien de bewijsstukken inzake terugbetalingen niet op naam staan van de OCMW Maldegem, dan moet de terugbetaling van deze onkosten volgens de richtlijnen van het FOD Financiën opgenomen worden in de fiscale fiche 281.10 voor de aangifte van de personenbelasting.

 

Artikel 6: algemeen

Jaarlijks wordt in het eerstvolgende kwartaal, volgend op het jaar waarin de gemaakte kosten werd terugbetaald, een gedetailleerd verslag gemaakt van de aanwending van alle middelen. Dit verslag is openbaar en wordt door de algemeen directeur voorgelegd aan de raad.

 

Artikel 7:

Indien iemand lid is van meerdere raden kunnen de bedragen niet gecumuleerd worden en is er slechts recht op een eenmalige tussenkomst. 

 

Artikel 8: datum van inwerkingtreding

Het reglement op de terugbetaling van diverse onkosten aan de politieke mandatarissen van 27 maart 2019  wordt opgeheven en vervangen door huidige reglement.

Artikel 48 §10 van het Huishoudelijk reglement van OCMW-raad wordt vervangen door huidig reglement.
Dit reglement is geldig vanaf 2023.

 

Artikel 2:

Een afschrift van dit reglement zal aan de toezichthoudende overheid overgemaakt worden.

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

4.   ZORGBEDRIJF MEETJESLAND - AANSLUITING LIEVEGEM - INBRENG DEINZE - GOEDKEURING NIEUWE STATUTEN - GOEDKEURING BEHEERSOVEREENKOMST

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

        Artikel 77 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden die aan het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn door of krachtens de wet of het decreet zijn toevertrouwd.

        Artikel 78 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het vast bureau kunnen worden toevertrouwd:

5° het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen, of het aanwijzen van leden van de rechtspersonen, vermeld in deel 3 titel 4, en de besluiten om deel te nemen in een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm.

        De organieke wet van 08.07.1976 betreffende de OCMW's;

        Het decreet lokaal bestuur d.d. 21.12.2017 en inzonderheid Deel 3, Titel 4, Hoofdstuk 2, zoals gewijzigd door het decreet van 16.07.2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie, voor wat betreft art. 153 en 474 van het DLB;

        De statuten van het Zorgbedrijf Meetjesland, welzijnsvereniging van de OCMW's van Evergem, Maldegem en Deinze, zoals opgenomen in de notariële akte ondertekend op 20 oktober 2016 en zoals gewijzigd bij notariële akte van 19 december 2018;

        Het besluit van de Raad van Bestuur van het zorgbedrijf Meetjesland van 19 oktober 2022, waarbij de Raad van Bestuur besloot dat er een voldoende basis is voor lidmaatschap van het OCMW Lievegem in het Zorgbedrijf Meetjesland.

        Het besluit van de Raad van Bestuur van het zorgbedrijf Meetjesland dd. 18 januari 2023, waarbij de raad o.m. besloot:

- principieel akkoord te gaan met de toetreding van OCMW Lievegem tot het zorgbedrijf Meetjesland en om de voorwaarden en uitgangspunten hierbij te laten uitwerken in een ontwerp van nieuwe, gewijzigde-statuten en beheersovereenkomst.

- van de gelegenheid van de statutenwijziging, nodig voor de toetreding van Lievegem tot het zorgbedrijf, gebruik te maken om de inbreng van Deinze in het zorgbedrijf te wijzigen, door twee stukken grond van de site Ter Leenen - op vraag van het Vast Bureau van Deinze dd. 15.02.2022: 1.479,65 m² in de zone voor projectontwikkeling en 1.989,23 m² in de zone voor parkzone - uit de inbreng van Deinze in het zorgbedrijf weg te laten. Voor het eerste stuk zal het zorgbedrijf vragen om dit niet te verkopen aan initiatiefnemers 'die actief zijn in dezelfde sector als het zorgbedrijf of die een gelijkaardige of aanvullende exploitatie beogen'.

        Het besluit van het Vast Bureau van het OCMW Lievegem dd. 10 januari 2023, waarbij besloten werd om principieel toe te treden tot Welzijnsvereniging Zorgbedrijf Meetjesland.

        Het besluit van het Vast Bureau van het OCMW Deinze dd. 17 januari 2023 betreffende het principieel akkoord tot aanpassen van de statutaire onroerende inbreng van het OCMW Deinze in het zorgbedrijf Meetjesland.

 

Feiten

        OCMW Lievegem wil aansluiten bij het zorgbedrijf en wil een erkende dienst gezinszorg inbrengen. Er is een akkoord met de Raad van Bestuur van het Zorgbedrijf Meetjesland over deze toetreding.

        Van de gelegenheid van de statutenwijziging, nodig voor de toetreding van Lievegem tot het zorgbedrijf, wordt gebruik gemaakt om de inbreng van het OCMW Deinze in het zorgbedrijf te wijzigen, door drie kavels grond van de site Ter Leenen uit de inbreng van Deinze in het zorgbedrijf weg te laten.

 

Argumentatie

        Toetreding OCMW Lievegem:

        Een van de beleidsdoelstellingen van het zorgbedrijf is het werkingsgebied vergroten en de dienstverlening laten uitbreiden, oa door het aansluiten van nieuwe leden. Daartoe werden gesprekken gevoerd met verschillende OCMW-besturen. De aansluiting van Lievegem is de eerste concretisering daarvan. Het zorgbedrijf zelf neemt geen dienstverlening óver van een lokaal bestuur; het lokaal bestuur, ic het OCMW wordt eerst lid van het zorgbedrijf en brengt dan zijn dienstverlening in, in het zorgbedrijf, waarna het zorgbedrijf deze dienstverlening, samen met het nieuwe lid, exploiteert.

        Het vast bureau van OCMW Lievegem besloot op 07.12.2021 :

Artikel 1: Het Vast Bureau beslist om aan het Zorgbedrijf Meetjesland officieel de vraag te stellen onder welke voorwaarden een toetreding van OCMW Lievegem tot het Zorgbedrijf mogelijk is. Het Vast Bureau vraagt aan het Zorgbedrijf om deze vraag voor te leggen aan de Raad van Bestuur van het Zorgbedrijf en de aangesloten besturen.

Artikel 2: Het Vast Bureau vraagt aan het Zorgbedrijf om de dotatie voor personeelssubsidies te beperken tot een realistisch deel dat is gebaseerd op de omvang van de DGAT, zijnde een DGAT van 10 VTE met erkenning voor 15.390 uren.

Artikel 3: Het definitieve voorstel van het Zorgbedrijf tot toetreding en overname van het personeel van de DGAT zal opnieuw worden voorgelegd aan het Vast Bureau voor principiële goedkeuring en zal finaal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Raad voor Maatschappelijk welzijn.

        Deze beslissing werd gemeld aan de Raad van Bestuur van het zorgbedrijf op 22.12.2021.

        In 2022 werden gesprekken gevoerd met Lievegem over de modaliteiten van de aansluiting en werd die aansluiting voorbereid. Oa werd gesproken over het inbrengen van de dienstenchequesonderneming door Lievegem ook in het zorgbedrijf, maar Lievegem zag dat (nog) niet zitten.

        Verder werden bepalingen van de beheersovereenkomst onderhandeld en werd de vertegenwoordiging van Lievegem in de bestuursorganen van het zorgbedrijf onderhandeld. Dit alles conform hetgeen al was vooraf afgesproken in de beheersovereenkomst.

        De raad van bestuur van het zorgbedrijf ging met het resultaat van de onderhandelingen akkoord.

        Lievegem wil dus lid worden van het zorgbedrijf en brengt een erkende dienst voor gezinszorg in.

        De erkenning DGAT van OCMW Lievegem :

- op naam van en beheerd door OCMW Lievegem, Kerkstraat 7, 9950 Lievegem (ondernemingsnummer 0697.663.986.

- erkenningsnummer GEZ/236

- erkenningsdatum: besluit van de administrateur-generaal van het Agentschap Zorg & Gezondheid dd. 12.10.2019 met ingang van 01.01.2019 (zie bijlage), erkenning voor onbepaalde duur.

- laatst toegestaan uurcontingent: 15.390 uren

- logistiek personeel: 0,5 VTE

        Om de dienstverlening te verzekeren, worden 16 contractuele personeelsleden ingebracht in het zorgbedrijf. Deze in te brengen personeelsleden worden overgenomen door het zorgbedrijf en worden dus contractueel personeel van het zorgbedrijf. Zij vallen, mits een overgangsregeling in kader van de wetgeving overname ondernemingen, onder de RPR van het zorgbedrijf.

        Wijzging inbreng OCMW Deinze

        Van de gelegenheid van de statutenwijziging en de wijziging van de beheersovereenkomst wordt gebruik gemaakt om de inbreng van het OCMW Nevele (nu OCMW Deinze) aan te passen.

        Bij de oprichting van het zorgbedrijf heeft OCMW Nevele een recht van erfpacht ingebracht op de volledige site van het WZC Ter Leenen. De erfpacht werd bij notariële akte van 27.02.2018. De erfpacht werd verleden op het gehele kadastrale nummer Nevele, eerste afdeling, sectie F nr. 362E en 366G. (ondertussen had wel al een hernummering plaats).

        Op het terrein was nog een kapel, een administratieve gang en een oude rusthuisgang aanwezig. Deze werden allen door het zorgbedrijf gesloopt, om reden van brandveiligheid. Het resultaat was een grasterrein vanaf de oudbouw (afdeling De Bron) tot aan de Graaf van Hoornestraat. Bij het opstellen van het strategisch meerjarenplan van het zorgbedrijf in 2019, werd de  bestemming van dit terrein voor het bouwen door het zorgbedrijf van serviceflats of assistentiewoningen, door Deinze niet weerhouden. Deinze had de opbrengst van de verkoop van het deel bouwgrond van dit terrein aan de zijde Graaf van Hoornestraat ingeschreven in haar meerjarenplan en stelde sindsdien de vraag om de erfpacht op dit deel op te heffen.

        Het aanpassen van de erfpacht betekent het aanpassen van de inbreng van Deinze in het zorgbedrijf, wat een wijziging aan de statuten en de beheersovereenkomst, waarin deze inbreng is opgenomen, noodzaakt.

        Tegelijk heeft het zorgbedrijf de opdracht gekregen om de oude vleugel ‘de bron’ te renoveren. Er werd met Deinze afgesproken dat er eerst een haalbaarheidsoefening zou gebeuren, om na te gaan of het renoveren van die afdeling ‘de bron’ wel compatibel is met de gevraagde teruggave van de grond (onder de vorm van het gedeeltelijk opheffen van de erfpacht). Het resultaat daarvan was positief : er zijn  scenario’s mogelijk, waarbij én de grond kan worden teruggegeven en de renovatie toch kan doorgaan.

        Tegelijk werd met Deinze afgesproken dat :

- Kavel 1 uit de erfpacht zou worden gehaald; Deinze zou deze grond verkopen. De raad van bestuur heeft hier een voorwaarde aan gekoppeld, met name : dat OCMW Deinze dit perceel niet kan verkopen aan initiatiefnemers die actief zijn in dezelfde sector als het zorgbedrijf of die een gelijkaardige of aanvullende exploitatie beogen en onder de voorwaarde dat de bestaande brandweg voor het WZC Ter Leenen integraal in de erfpacht van het zorgbedrijf behouden blijft.

- Kavel 2 uit de erfpacht zou worden gehaald : ook hierover werd een afspraak gemaakt, met name dat Deinze op dit perceel in 2024 een publiek park zou aanleggen op eigen kosten (geschatte waarde van de aanleg voor 350.000 euro) waarin de aanwezige brandweg voor het WZC Ter Leenen ten allen tijde gevrijwaard en behouden blijft.

- Kavel 3 uit de erfpacht zou worden gehaald op verzoek van het zorgbedrijf; het betreft een publiek speelterrein, aan de oost-zijde van het WZC; het zorgbedrijf heeft dat nu in erfpacht, maar zou graag het onderhoud en de verantwoordelijkheid aan OCMW Deinze laten.

        Er was nog wat discussie over het opmetingsplan : het was niet tijdig klaar en het was niet duidelijk tot waar de grenzen van de terreinen liepen. In de laatste versie dd. 27.01.2022 van landmeter Wouter De Maegt is alles goed gekomen en nu is het duidelijk dat :

   - Kavel 1 1459 m² meet

   - Kavel 2 2071 m² meet

   - Kavel 3 773 m² meet

        Het gewijzigd opmetingsplan zit in het dossier en het wordt als verduidelijking bij het besluit van 18.01.2023 voorgelegd aan de raad van bestuur van het zorgbedrijf van 15.02.2023.

        Het aansluiten van een nieuw lid aan het zorgbedrijf vereist een wijziging aan de statuten van de welzijnsvereniging en aan de beheersovereenkomst, teneinde het nieuwe lid toe te laten, de inbreng te aanvaarden, vertegenwoordigers in de organen te kunnen aanduiden en de bepalingen van die statuten en overeenkomst op het nieuwe lid te kunnen laten toepassen.

        Dergelijke wijzigingen aan de statuten en aan de beheersovereenkomst moeten worden goedgekeurd door alle stichtende besturen, door het nieuwe lid Lievegem, finaal door de Algemene Vergadering van het zorgbedrijf en tenslotte moet ook de Vlaamse Regering een goedkeuring geven, vooraleer de statuten in een nieuwe notariële akte kunnen worden opgenomen.

        Aangezien ook de wijziging inbreng van OCMW Nevele, na fusie OCMW Deinze, een zelfde wijziging aan de statuten én aan de beheersovereenkomst veroorzaakt, kan het aansluiten van Lievegem én het aanpassen van de inbreng van Deinze in het zorgbedrijf, in één ronde van statutenwijziging en wijziging beheersovereenkomst gebeuren. Beide operaties verlopen dus gelijktijdig door het goedkeuren van de nieuwe statuten en de nieuwe beheersovereenkomst.

        Hierbij wordt het addendum bij de beheersovereenkomst dd. 01.01.2019 geïntegreerd in die overeenkomst en wordt n beide documenten, statuten en beheersovereenkomst, ‘Nevele’ vervangen door ‘Nevele, na fusie OCMW Deinze’ en worden alle verwijzingen naar artikelen van wetboeken aangepast naar de meest recente decreetgeving.

        Lievegem wordt lid vanaf het verlijden van de nieuwe notariële akte met de statutenwijziging; op dat ogenblik doen ze de inbreng. De exploitatie van de ingebrachte DGAT van Lievegem onder zorgbedrijf-vlag zal evenwel pas gebeuren vanaf 01.01.2024, omdat hiervoor nog een nieuwe erkenning moet worden aangevraagd, uiterlijk op 01.09.2023, van een regionale DGAT (= DGAT zorgbedrijf + DGAT Lievegem). Een nieuwe RDGAT wordt pas erkend per 01.01(2024) van het jaar volgend op de aanvraag erkenning, als die uiterlijk op 01.09(2023)van het voorgaande jaar werd ingediend. Op datum van aanvraag erkenning moet bovendien Lievegem al lid zijn van de erkenningsaanvrager, het zorgbedrijf.

        Betreffende de kosten voor de toetreding, betaalt Llievegem overeenkomstig art. 38, 1° van de beheersovereenkomst een instapkost, als vergoeding voor de opstartkosten die de drie stichtende OCMW’s hebben gemaakt. De raad van bestuur bepaalde die op 6.749 euro, wat het resultaat is van een berekening alsof Lievegem zou bijgedragen hebben in de kosten van de oprichting van het zorgbedrijf.

        Aan het verlijden van de akte ging juridisch advies vooraf en zijn notariële kosten  verbonden. Daarvan werd afgesproken dat deze 50/50 worden door OCMW Deinze en Lievegem verdeeld. De wijziging akte erfpacht voor de site Ter Leenen, zal worden voorgesteld ter betaling aan OCMW Deinze, in toepassing van art. 23 a §1, 3° van de beheersovereenkomst.

        Voorgesteld wordt:

  - formeel akkoord te gaan met het ontwerp van de statutenwijziging

  - formeel akkoord te gaan met het ontwerp van wijziging aan de beheersovereenkomst

  - formeel akkoord te gaan met de toetreding van OCMW Lievegem tot het zorgbedrijf en de inbreng

  - formeel akkoord te gaan met de aanpassing van de inbreng van OCMW Deinze in het zorgbedrijf

        De Raad voor Maatschappelijk Welzijn is bevoegd voor het goedkeuren van de wijziging van de inbreng van het OCMW Nevele in het Zorgbedrijf Meetjesland en voor de wijzigingen van de statuten en van het huishoudelijk reglement van het Zorgbedrijf Meetjesland.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

 

Artikel 1:

Kennis te nemen van het besluit van de Raad van bestuur van het Zorgbedrijf Meetjesland dd. 18 januari 2023 en van het besluit van het Vast bureau van het OCMW Lievegem dd. 18 januari 2023 betreffende de toetreding van OCMW Lievegem tot de welzijnsvereniging Zorgbedrijf Meetjesland.

 

Artikel 2:

Principieel akkoord te gaan met  de toetreding van OCMW Lievegem tot de welzijnsvereniging Zorgbedrijf Meetjesland, waarbij OCMW Lievegem haar erkende dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg, erkend bij besluit van de administrateur-generaal van het Agentschap Zorg & Gezondheid dd. 12.10.2019 onder nummer GEZ/236 met ingang van 01.01.2019 voor onbepaalde duur en voor 15.390 uur en 0.5 VTE logistieke hulp en 16 contractuele personeelsleden, zoals opgenomen in de voorliggende lijst, inbrengt in het zorgbedrijf.

 

Artikel 3:

Principieel akkoord te gaan dat de inbreng van OCMW Nevele, na fusie OCMW Deinze, in het zorgbedrijf wordt gewijzigd, doordat de ingebrachte erfpacht wordt aangepast en drie kavels uit de erfpacht van het zorgbedrijf worden weggelaten, volgens het in bijlage bij dit besluit gevoegde opmetingsplan dd. 27 januari 2023.

 

Artikel 4:

Principieel akkoord te gaan met de voorliggende en in bijlage bij dit besluit op te nemen gewijzigde versie dd. 02.01.2023 van de statuten van het zorgbedrijf.

 

Artikel 5:

Principieel akkoord te gaan met de voorliggende en in bijlage bij dit besluit op te nemen gewijzigde versie dd. 02.01.2023 van de beheersovereenkomst van het zorgbedrijf.

 

Artikel 6:

Afschrift van dit besluit en van de bijlagen bij dit besluit wordt bezorgd aan de raad van bestuur van het Zorgbedrijf Meetjesland, zodat de algemene vergadering van het zorgbedrijf kan worden bijeengeroepen om de gewijzigde beheersovereenkomst en de statutenwijziging goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

5.   KLACHTEN JAARVERSLAG 2022 - AKTENAME

 

Juridische gronden

        Artikel 28 juncto artikel 74 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de vergaderingen van de de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

        Artikel 303 § 1 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat het systeem van klachtenbehandeling zowel voor de gemeente als voor het OCMW georganiseerd wordt op het ambtelijke niveau en maximaal onafhankelijk is van de diensten waarop de klachten betrekking hebben.

        De procesbeschrijving klachtenbehandeling, zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 juni 2018 en in de raad voor maatschappelijk welzijn van 30 augustus 2018, bepaalt dat van de behandelde klachten een verslag wordt opgemaakt en jaarlijks gerapporteerd wordt aan de raden.

 

Besluit

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het klachten jaarverslag 2022.

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

6.   VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 juncto artikel 74 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5°juncto 74 Decreet Lokaal Bestuur:
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de raad voor maatschappelijk welzijn geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de voorzitter en de leden van het vast bureau vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werdengeen vragen aan de leden van het vast bureau ingediend.

 

 

 

Publicatiedatum: 30/03/2023