Notulen gemeenteraad van 29 02 2024

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter;

Koenraad De Ceuninck, Burgemeester;

Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Schepenen;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte, Raadsleden;

Britt Schouppe, Algemeen directeur.

 

Verontschuldigd:

Cedric De Smet, Raadslid;

 

Overzicht punten

 

Zitting van 29 02 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 05/04/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 02 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 25 JANUARI 2024

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

        De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 25 januari 2024 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 25 januari 2024 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 05/04/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 02 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

3.   VASTSTELLING (GEACTUALISEERD) ARBEIDSREGLEMENT VOOR HET PERSONEEL VAN DE GEMEENTE MALDEGEM

 

Juridische gronden

        Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.

        Arbeidswet van 16 maart 1971.

        Wet van 18 december 2002 tot wijziging van de Wet van 8 april 1965 tot instelling van de arbeidsreglementen.

        Artikel 28 § 1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 42 § 1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 42 § 3 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Het Besluit van 7 december 2007 van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van de rechtspositieregeling van het gemeente- en provinciepersoneel.

        Het Gemeenteraadsbesluit van 17 december 2008 houdende vaststelling van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel van de Gemeente Maldegem.

        Het Gemeenteraadsbesluit van 14 december 2016 houdende de vaststelling van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel van de Gemeente Maldegem.

        Het Gemeenteraadbesluit van 14 december 2016 betreffende: "Gemeentepersoneel - vaststelling arbeidsreglement".

        Het Gemeenteraadbesluit van 29 juni 2017 betreffende: "Gemeentepersoneel - vaststelling arbeidsreglement".

        Collegebeslissing van 14 maart 2023 houdende vaststelling van de rechtspositieregelingen voor het personeel van de Gemeente & OCMW Maldegem.

 

Feiten

        De Gemeente en het OCMW Maldegem hebben op dit moment twee (afzonderlijke) arbeidsreglementen die evenwel in grote lijnen op elkaar zijn afgestemd. Echter, toen de integratie tussen OCMW en Gemeente in 2017 diende te gebeuren, is er niet voor gekozen om naar één uniforme tekst over te gaan.

        Omwille van bovenstaande reden zijn er op heden nog steeds een aantal verschilpunten tussen beide arbeidsreglementen. Daarom was het essentieel/noodzakelijk dat het arbeidsreglement geactualiseerd werd:

        Beide arbeidsreglementen beschrijven een situatie zoals ze in 2017 voorlag. Sindsdien zijn er (minstens formeel) nooit aanpassingen doorgevoerd. Hoewel sindsdien aanpassingen gebeurd zijn aan arbeidsroosters, regels rond permanentie, fietslease, smartphone… werd het arbeidsreglement nooit aangepast.

        Gelet op voorgaande vaststelling (geen aanpassing meer sinds 2017) is de conclusie dat beide arbeidsreglementen verouderd zijn. Zowel in het arbeidsreglement van de Gemeente als in die van het OCMW zijn talloze voorbeelden terug te vinden van zaken/gegevens/regels die niet meer van toepassing zijn.

        Beide arbeidsreglementen vertonen daarnaast verschillen. Het probleem met deze verschillen is dat een andere regeling zou kunnen gelden voor een personeelslid bij de Gemeente dan voor een personeelslid bij het OCMW.

        Beide arbeidsreglementen zijn (minstens) op 1 punt al juridisch niet in orde. Zo is het wettelijk verplicht om (alle) voltijdse werkroosters in het arbeidsreglement te vermelden. Op zich zijn er wel (een groot aantal) arbeidsroosters (als bijlage) opgenomen bij beide arbeidsreglementen, maar door veroudering zijn deze allerminst correct en is bijgevolg niet voldaan aan de wettelijke verplichting om (alle) werkrooster in het arbeidsreglement te voorzien.

        Gelet op al deze vaststellingen werd besloten dat een actualisering van het arbeidsreglement essentieel/noodzakelijk was.

        In het proces tot actualisering werd de personeelsdienst bijgestaan door een externe partner, Jurplus, dewelke (ook binnen de publieke sector) enorm veel ervaring heeft met dergelijke projecten.

        Het resultaat van dit project/dit proces is een geactualiseerd en geüniformeerd arbeidsreglement dat als bijlage bij dit besluit gevoegd werd.

        Bijgevoegd arbeidsreglement werd tevens voorgelegd aan de syndicale partners op het Hoog Overlegcomité van 19 januari 2024.

        De vakorganisaties hadden noch vragen, noch opmerkingen op dit geactualiseerd arbeidsreglement.

        Het bijgevoegde arbeidsreglement wordt ter goedkeuring aldus voorgelegd aan de Gemeenteraad.

 

Argumentatie

        De actualisering/uniformering van het arbeidsreglement heeft een aantal wijzigingen en toevoegingen bewerkstelligd.

        Wat de specifieke wijzigingen betreft, werd het volgende in het nieuwe arbeidsreglement gewijzigd t.o.v. de huidige arbeidsreglementen:

        Jaarlijkse vakantiedagen kunnen voortaan in uren opgenomen worden. Deze nieuwe maatregel moet flexibiliteit bieden; voornamelijk aan personeelsleden met vaste uurroosters.

        (Jaarlijks) over te dragen vakantiedagen worden van 3 naar 5 opgetrokken (à rato van de tewerkstellingsbreuk). Bovendien wordt de termijn waarbinnen personeelsleden deze overgedragen vakantiedagen moeten opnemen verlengd t.e.m. eind maart. Deze nieuwe maatregel laat personeelsleden de facto toe om een volledige week verlof over te dragen naar een nieuw vakantie dienstjaar.

        Voor de toekenning van het verlof werd een zogenaamde "samenloopregeling" ingevoerd. Deze regeling moet het mogelijk maken om - ingeval van eventuele discussies - een voorrangsregeling uit te werken.

        Daarnaast werden ook een aantal nieuwe artikels toegevoegd aan het nieuwe arbeidsreglement:

        Artikel 17 omtrent de modaliteiten rond werkhervatting en medische overmacht.

        Artikelen 21 en 22 omtrent de rol van de leidinggevende.

        Artikelen 29 t.e.m. 37 omtrent de bescherming tegen psychosociale risico's op het werk.

        Zoals aangegeven werden in de afgelopen jaren ook een aantal policy's en reglementen (minstens informeel) goedgekeurd en toegepast. In het nieuwe arbeidsreglement worden deze policy's ook meegenomen als bijlage:

        ICT-reglement (bijlage 5)

        Beleidsverklaring alcohol, medicatie- en drugbeleid (bijlage 6)

        Gedragscode sociale media (bijlage 8)

        Re-integratie voor arbeidsongeschikte personeelsleden (bijlage 9)

        Inzameling en verwerking van persoonsgegevens (bijlage 10)

        Smartphone - reglement (bijlage 11)

        Occasioneel telewerk (bijlage 12)

        Fietspolicy (bijlage 13a voor de oude fietsleasepartner en bijlage 13b voor de nieuwe fietsleasepartner)

        Reglement geolokalisatiesysteem (track & trace) (bijlage 14)

        Camerabewaking op de arbeidsplaats (bijlage 15)

        Procedure meldpunt klokkenluiders (bijlage 16)

        Deze wijzigingen werden besproken en goedgekeurd door de syndicale partners op het Hoog Overlegcomité van 19 januari 2024.

        Na de definitieve goedkeuring van het arbeidsreglement door de Gemeenteraad wordt aan alle personeelsleden een exemplaar (digitaal of op papier) bezorgd.

        De personeelsdienst zal ook instaan voor de organisatie van enkele infosessies waarop personeelsleden geïnformeerd zullen worden over de uniformering/actualisering van het arbeidsreglement.

Tussenkomsten

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V) en algemeen directeur Britt Schouppe

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het arbeidsreglement, zoals als bijlage bij dit besluit toegevoegd, voor het gemeentepersoneel vast.

 

Artikel 2:

Het vastgestelde arbeidsreglement wordt aan alle personeelsleden van de Gemeente Maldegem bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 05/04/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 02 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

4.   EIND- EN JAARREKENINGEN 2023 VAN DE KERKFABRIEKEN SINT-BARBARA, SINT-ADRIANUS, SINT-JOZEF, SINT-VINCENTIUS A PAULO EN SINT-PETRUS EN PAULUS - ADVIES

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

    beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt.

           Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, meer bepaald

           het artikel 32, 3° bepaald wordt dat het centraal kerkbestuur bevoegd is voor het gezamelijk indienen bij de gemeenteoverheid van de jaarrekeningen van de kerkfabrieken

           de artikelen 54 tot 56 waarin de procedure bepaald wordt voor het indienen van de eindrekeningen van de penningmeesters en jaarrekeningen van de kerkraden en dat deze eind- en jaarrekeningen onderworpen onderworpen zijn aan het advies van de gemeenteraad.

           Het besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering houdende het Algemeen Reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

           Het decreet van 22 oktober 2021 tot regeling van de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen, de verplichtingen van de besturen van de eredienst en het toezicht daarop, en tot wijziging van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

           Het Ministerieel Besluit van 13 december 2023 houdende de erkenning van de samenvoeging van de erkende lokale geloofsgemeenschappen “Sint-Adrianus”, “Sint-Jozef”, “SintVincentius à Paulo” en “Sint-Petrus en Sint-Paulus” te Maldegem met de erkende lokale geloofsgemeenschap “Sint-Barbara” te Maldegem.

 

Feiten

           Op 7 februari 2024 ontving het gemeentebestuur de eind- en jaarrekeningen van de vijf kerkfabrieken van Maldegem.

           Het ministerieel besluit van 13 december 2023 heft de erkende geloofsgemeenschappen van Sint-Barbara (Maldegem), Sint-Adrianus (Adegem), Sint-Jozef (Donk), Sint-Vincentius a Paulo (Kleit) en Sint-Petrus en Paulus (Middelburg) op en voegt deze samen met de erkende geloofsgemeenschap Sint-Barbara.

           De kerkfabriek “Sint-Barbara” is het te behouden bestuur.

           De nieuwe gebiedsomschrijving behelst de gebiedsomschrijving van de samengevoegde erkende lokale geloofsgemeenschappen.

           De nieuwe naam van de parochie die door de samenvoeging ontstaat luidt: Heilige Drie-eenheid.

           Na overleg tussen het de te behouden kerkraad, de opgeheven kerkbesturen en het bisdom is beslist dat alle penningmeesters hun eindafrekening opmaken op datum van 31 december, zodat deze eindafrekening tevens ook geldt als de jaarrekening 2023.

           De reeds ingediende en door de gemeenteraad van Maldegem goedgekeurde meerjarenplanaanpassingen en budgetten 2024 door de vijf respectieve kerkfabrieken zullen in de loop van 2024 worden samengevoegd en eventueel aangepast door middel van een budgetwijziging en meerjarenplanaanpassing van de kerkfabriek van de Heilige Drie-eenheid.

 

Argumentatie

           Bij het administratief nazicht door de gemeentelijke administratie vertonen deze jaarrekeningen geen anomalieën of foutieve gegevens.

           De door de kerkfabrieken ontvangen exploitatietoelagen overschijden niet het maximumbedrag van de toegelaten gecumuleerde exploitatietoelagen, en zijn conform de toelagen die werd aangevraagd door de betrokken kerkfabrieken naar aanleiding van het budget 2023 en goedgekeurd in de gemeenteraad van 27 oktober 2022.

           Voor de investeringstoelagen, zoals gevraagd door de kerkfabrieken van Maldegem en Adegem blijkt dat voor wat betreft

           Maldegem, er nog enkele facturen te verwachten zijn in 2024, zoals ook pas in 2024 de subsidie vanwege het Agentschap Onroerend Erfgoed zal ontvangen worden, en

           Adegem, niet alle geplande investeringswerken konden worden uitgevoerd in 2023. Deze kredieten worden dan ook overgedragen naar het dienstjaar 2024 en zullen worden opgenomen in het budget van de parochie van de Heilige Drie-eenheid.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           gunstig

Tussenkomsten

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent een gunstig advies voor

        de eind- en jaarrekening van de kerkfabriek van Sint-Adrianus (Adegem)

        de eind- en jaarrekening van de kerkfabriek van Sint-Barbara (Maldegem)

        de eind- en jaarrekening van de kerkfabriek van Sint-Jozef (Donk)

        de eind- en jaarrekening van de kerkfabriek van Sint-Vincentius a Paulo (Kleit)

        de eind- en jaarrekening van de kerkfabriek van Sint-Petrus en Paulus (Middelburg)

 

 

Publicatiedatum: 05/04/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 02 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

5.   JAARVERSLAG KLACHTEN 2023 - AKTENAME

 

Juridische gronden

        Artikels 28 en 74 van het decreet lokaal bestuur bepalen dat de vergaderingen van de gemeenteraad evenals de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

        Artikel 303 § 1 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat het systeem van klachtenbehandeling zowel voor de gemeente als voor het OCMW georganiseerd wordt op het ambtelijke niveau en maximaal onafhankelijk is van de diensten waarop de klachten betrekking hebben.

        De procesbeschrijving klachtenbehandeling, zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 juni 2018 en in de raad voor maatschappelijk welzijn van 30 augustus 2018, bepaalt dat van de behandelde klachten een verslag wordt opgemaakt en jaarlijks gerapporteerd wordt aan de raden.

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het klachten jaarverslag 2023.

 

 

Publicatiedatum: 05/04/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 02 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

6.   TOELAGE OUDERS NIET-INKOMENSGERELATEERDE OPVANG: OPHEFFEN REGLEMENT

 

Juridische gronden

           Artikel 1 van de Organieke Wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, dat bepaalt dat elke persoon recht heeft op maatschappelijke dienstverlening Deze heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid;

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 2, §1 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB) dat bepaalt dat de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden verzekeren;

           Artikel 28 §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) bepaalt dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

           Artikel 40 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang.

           Het reglement over de kinderopvangtoelage, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 24 juni 2020.

 

Feiten

           De kinderopvangtoelage is van kracht sinds 2020; sindsdien is er geen enkele keer beroep op gedaan door ouders.

 

Argumentatie

           Het budget bleef reeds 4 jaar staan op de sleutel, maar kan binnen de kinderopvang besteed worden om het beroep van kinderverzorgster en onthaalouders op een andere manier te ondersteunen.

 

Adviezen

           Er wordt voorgesteld om het reglement kinderopvangtoelage, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 24 juni 2020, op te heffen.

           Er wordt voorgesteld om het budget van 1000 euro dat momenteel aan 'toelage ouders niet-inkomensgerelateerde (IKG) opvang' toegekend is, te verplaatsen naar de sleutel 'organisatie lokaal overleg kinderopvang' voor dag van de Onthaalouder.

 

Financiële weerslag

 

verschuiven krediet vanuit

Actienr: GBB-HVK

Actie-omschrijving: toelage ouders niet IKG opvang

Budgetbeheerder: Kathleen Hermie

Alg.rek/beleidscode

MJP 2024

Saldo bij opmaak nota

Bedrag verschuiving

Saldo na verschuiving

0945-00

 

1000 euro

1000 euro

1000 euro

0 euro

Akkoord van andere budgetbeheerder: ja

Tussenkomsten

        Schepen Annelies Lammartyn (CD&V) verduidelijkt het agendapunt

        Tussenkomst door raadslid Evelien Van De Putte (Open Vld)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het reglement kinderopvangtoelage, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 24 juni 2020, met ingang van 1 maart 2024 op te heffen.

 

 

Publicatiedatum: 05/04/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 02 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

7.   GRONDRUIL T.H.V. OUDE GENTWEG 63: PRINCIPIËLE BESLISSING

 

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        De beslissing van de gemeenteraad van 24 november 1972, houdende goedkeuring van van de grondverwervingen, voor de renovatie van de Sint Barbarastraat

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 april 2021, houdende goedkeuring van de wegenis voor het Reno-09D rioleringsproject Sint Barbarastraat - Vliegplein - Blekkersgat

        De beslissing van de gemeenteraad van 27 april 2023, houdende goedkeuring van het Riopact takenpakket 2023.

Feiten

        In het kader van de huidige renovatie van de infrastructuur van het bestaand bedrijventerrein Maldegem werd bij het verplaatsen van de nutsleidingen opgemerkt dat ter hoogte van het kruispunt Oude Gentweg Sint Barbarastraat de kadastrale toestand niet overeenstemde met het opgemeten toestand.

 

Argumentatie

        Omdat de ontwerpplannen van het project een stukje fietspad en allerlei nutsleidingen op privé domein doen terechtkomen werd door het studiebureau Arcadis Belgium NV, Gaston Crommenlaan 8 bus 101 een plan grondruil/grondinneming opgemaakt .

 

 

kadastrale ligging

oppervlakte

huidige eigenaar

Lot A

1 ste afdeling sectie C nummer 148 W P0000

12 m²

                                                     

Lot B

openbaar domein

7,5 m²

Gemeentebestuur Maldegem, Marktstraat 7 te 9990 Maldegem

 

Het lot A zou dan geruild worden voor het Lot B, mits de oplage van een meerprijs voor 4,5 m² grond ten voordele van de huidige eigenaar van het lot A.

        Aan de gemeenteraad wordt gevraagd principieel akkoord te gaan met deze grondruil met opleg, en een notaris aan te duiden voor de opmaak en het verlijden van de ruilakte.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-5-2-2-01

Actie-omschrijving: Grondverwervingen industrieterrein

Budgetbeheerder:                            

Alg.rek/beleidscode

Budget 2024

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0510-00 220600

547.090 euro

547.090 euro

1.350 euro

545.740 euro

 

Bijlagen

        1 Grondinnameplan Oude Gentweg - Sint Barbarastraat

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de grondruil met opleg ter hoogte van het kruispunt Oude Gentweg - Sint Barbarastraat, zoals afgebeeld op het plan grondruil, grondinneming van het studiebureau Arcadis Belgium NV, Gaston Crommenlaan 8 bus 101 van 22 januari 2024, ten behoeve van de wegenis en rioleringswerken Reno-09D voor de aanpassing van het bestaande bedrijventerrein.

 

 

kadastrale ligging

oppervlakte

huidige eigenaar

Lot A

1 ste afdeling sectie C nummer 148 W P0000

12 m²

                                                                                                                

Lot B

openbaar domein

7,5 m²

Gemeentebestuur Maldegem, Marktstraat 7 te 9990 Maldegem

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met de desaffectatie van het Lot B uit het openbare domein.

 

Artikel 3:

De voorgestelde ruil geschiedt om redenen van openbaar nut, namelijk de realisatie van de infrastructuurwerken ter hoogte van het bestaand bedrijventerrein Maldegem.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad duidt het notariskantoor Julie Leroy, Edestraat 21 te 9990 Maldegem aan voor de opmaak en het verlijden van de ruilakte.

 

Artikel 5:

De uitgaven in verband met deze opdracht worden verrekend onder actie A-5-2-2-01 grondverwervingen industrierrein, algemeen rekeningnummer 0510-00 220600 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

 

Publicatiedatum: 05/04/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 02 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

8.   SPAM 13 MIDDELBURG - OVEREENKOMSTEN PLANTRECHT: GOEDKEURING

 

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, inz. art. 34

        De beslissing van de gemeenteraad van 28 januari 2021, houdende goedkeuring van de geplande grondinnemingen in de Waterpolder, Langeweg en Leestjesweg, in het kader van het Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) project nr. 13 sanering afvalwater Middelburg

        De beslissing van de gemeenteraad van 21 december 2023, houdende goedkeuring van een eerste reeks overeenkomsten afstand plantrecht in de Langeweg.

 

Argumentatie

        In het kader van de geplande wegenis en rioleringswerken Spam 13 sanering Afvalwater Middelburg worden rioleringswerken uitgevoerd in de Waterpolder, Langeweg en Leestjesweg.

        Langsheen de Langeweg is de openbare weg voldoende breed voor de geplande werken, maar vermits het hier een voormalige buurtweg betreft (buurtweg nr 5 uit de atlas der buurtwegen van Middelburg) zijn hier voor sommige percelen door de aangelande eigenaars bomen aangeplant overeenkomstig het plantrecht.

        Met de volgende betrokken bewoners kon de onderhandelaar van Aquafin een overeenkomst bereiken voor de verkoop of het vellen van de door hen aangeplante bomen, en zodoende ook de afstand van hun plantrecht ter hoogte van het betreffende perceel, vermits sinds september 2019 (inwerkingtreding decreet gemeentewegen), de buurtwegen zijn overgegaan in gemeentelijke wegen.

 

Perceel afstand plantrecht

Adres

Eigenaar

Vergoeding (€)

Maldegen (Middelburg) 4-de afdeling, sectie A, nrs 461 C een 462 E

Langeweg 5

                                                                              

1.137,99

Maldegem (Middelburg) 4-de afdeling , sectie A nr. 459 B

Langeweg 7

                                                                              

487,71

Maldegem (Middelburg)

4-de afdeling, sectie A, nr 799 F

Langeweg

                                                                                               

1.300,56

  

        Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de overeenkomsten afstand van plantrecht goed te keuren en de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur te machtigen deze te ondertekenen namens het lokaal bestuur Maldegem.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        schepen van openbare werken: akkoord

  

Financiële weerslag

Budget is toereikend

Actienr: A-3-2-1-05

Actie-omschrijving: Spam 11 - 13 grondverwervingen Middelburg

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2024

overdracht 2023

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00 220800

148.030,63 euro

148.030,63 euro

2.926.26 euro

145.104,37 euro

 

Bijlagen

1 MLD3024 Maldegem Langeweg 5 terreinbeschrijving en overeenkomst plantrecht

2 MLD3024 Maldegem Langeweg 7 terreinbeschrijving

3 MLD 3024 Middelburg Langeweg - M vd Vaghevierelaan

4 GR 21-12-2023_Spam 13 Middelburg - Overeenkomsten plantrecht

 

BESLUIT

Artikel 1:

In het kader van de wegen en rioleringswerken Spam 13 Middelburg, keurt de gemeenteraad volgende overeenkomsten verkoop bomen - afstand van plantrecht in de Langeweg te Middelburg goed:

 

Perceel afstand plantrecht

Adres

Eigenaar

Vergoeding (€)

Maldegen (Middelburg) 4-de afdeling, sectie A, nrs 461 C een 462 E

Langeweg 5

                                                                              

1.137,99

Maldegem (Middelburg) 4-de afdeling , sectie A nr. 459 B

Langeweg 7

                                                                               

487,71

Maldegem (Middelburg)

4-de afdeling, sectie A, nr 799 F

Langeweg

                                                                               

1.300,56

 

Artikel 2:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd deze overeenkomsten te ondertekenen namens het lokaal bestuur Maldegem.

 

Artikel 3:

De uitgaven in verband met deze overeenkomsten worden verrekend onder actie A-3-2-1-05 algemeen rekeningnummer 0310-00 220800 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

 

Publicatiedatum: 05/04/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 02 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

9.   SPAM 16 RIOLERINGSWERKEN VOSSENHOL - VERKOOPBELOFTE GROND: GOEDKEURING

 

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020 houdende goedkeuring van het definitieve ontwerp Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) nr. 16 project Rioleringswerken Vossenhol.

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020, houdende goedkeuring van het Spam 16 project rioleringswerken Vossenhol, goedkeuring van de onteigeningsplannen, de tabel der grondinnemingen en de projectnota.

 

Argumentatie

        De grondverwerving voor de inneming 39 in het kader van de rioleringsproject Spam 16 rioleringswerken Bogaardestraat, Schautenstraat, Francis de Meeuslaan en aangrenzende straten is de allerlaatste grondinname voor de realisatie van dit project.

        De onderhandelingen liepen vertraging op wegens het overlijden van de mede-eigenares.

        De inname 39 beslaat een oppervlakte van 30 m² achteraan het perceel Maldegem, 3de afdeling sectie F nummer 408 C, eigendom van                                                                             ,                                                                               en                                                                                 .

        De verkoopbelofte van 27 december 2023 voor de inname 39 werd opgemaakt met een aankoopprijs van 227,41 euro.

        Het dossier werd ook overgemaakt aan de afdeling Vastgoedtransacties, voor de opmaak van de overnameakte.

        De grondverwerving gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk om dit perceeltje te integreren in het gemeentelijke openbare domein als een deel van de nieuwe afwateringsgracht.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-3-2-1-05

Actie-omschrijving: Spam 16 rioleringswerken Vossenhol - grondverwerving

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2024 (overdracht vorige jaren)

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00 220800

49.557,08 euro

49.557,08 euro

227,41 euro

euro

 

Bijlagen

1 Verkoopbelofte MLD3019 Maldegem inn 39 OV

2 Plan bij akte inn 30-3943-48

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

In het kader van de grondverwervingen, nodig voor de realisatie van het Spam 16 dossier rioleringswerken Vossenhol, keurt de gemeenteraad de verkoopbelofte van 27 december 2023 goed, voor de inname 039 met een oppervlakte van 30 m² achteraan het perceel Maldegem, 3de afdeling sectie F nummer 408 C, eigendom van                                                                        ,                                                                               en                                                                 te 9990 Maldegem, mits een aankoopprijs van 227,41 euro.

 

Artikel 2:

De aankoop gebeurt om redenen van openbaar nut, voor het integreren van deze gronden in het gemeentelijke openbare domein.

 

Artikel 3:

De uitgaven in verband met deze grondverwerving worden verrekend onder actie 3-02-01-05 algemeen rekeningnummer 0310-00 220800 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

 

Publicatiedatum: 05/04/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 02 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

10.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INRICHTING VAN 2 GESCHRANKTE PARKEERSTROKEN EN DE INVOER VAN FLANKERENDE VERKEERSMAATREGELEN IN DE ZONE TUSSEN SPEYESTRAAT NRS. 20E EN 47: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor het maken van politieverordeningen

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

        Collegebesluit van 30 mei 2023 inzake de tijdelijke politieverordening betreffende de inrichting in proefopstelling van 2 geschrankte parkeerstroken (gevormd door 4 uitwijkeilanden), de plaatselijke opheffing van de rijbaanverdeling en de invoer van flankerende verkeersmaatregelen, in de zone tussen Speyestraat 20D en 37F

        Collegebesluit van 9 januari 2024 inzake de verlenging van de tijdelijke politieverordening betreffende de inrichting in proefopstelling van 2 geschrankte parkeerstroken (gevormd door 4 uitwijkeilanden), de plaatselijke opheffing van de rijbaanverdeling en de invoer van flankerende verkeersmaatregelen, in de zone tussen Speyestraat 20D en 37F, tot eind februari 2024

 

Feiten

        Op 24 augustus 2023, werd in de Speyestraat, via een tijdelijke politieverordening (TPV) (college 30 mei 2023), een proefopstelling uitgewerkt met parkeerstroken die eveneens fungeren als een dubbele asverschuiving.

 

        Op 9 januari 2024, werd de proefperiode verlengd tot eind februari 2024, omdat de evaluatie nog niet was afgerond.

 

        Uit observaties, evaluatie en reacties van bewoners en bestuurders, blijkt de verkeersmaatregel overwegend positief te zijn.

        Evaluatie politie:

        De voorziene asverschuiving is zeker goed, maar biedt slechts een beperkte oplossing.

        De hogere snelheden (in de rest van de straat) zijn voornamelijk te verklaren door het verdelen van de rijbaan in rijstroken. Hierdoor mag er op de rijbaan niet geparkeerd worden en vormen er zich geen spontane snelheidsremmers (geparkeerde wagens). Gezien de maximumsnelheid van 50 km/u, is parkeren op de rijbaan hier geen probleem.

        Advies politie luidt om de wegmarkeringen in het midden van de rijbaan te verwijderen, zodat parkeren terug mogelijk is en er zich zo spontane snelheidsremmers vormen.

        Indien dit niet gevolgd wordt door het bestuur, kan politie de asverschuiving alvast welgunstig adviseren.

        Opmerking mobiliteit:

        Het oorspronkelijke standpunt dat werd ingenomen bij de opmaak van de TPV, was om dit systeem van snelheidsremmende parkeerstroken verder door te trekken naar andere locaties.

        De rijbaanverdeling systematisch schrappen, zouden we voorlopig eerder als alternatieve piste beschouwen, mocht blijken dat bijkomende parkeerstroken nog steeds niet in een algemene snelheidsverlaging zouden resulteren.

 

        Objectieve snelheidsgegevens:

        Voor de proefperiode, werd de snelheid reeds grondig gemonitord aan de hand van snelheidsmetingen en -controles. De snelheidshistoriek van toen, wordt hier voor de volledigheid opnieuw aan de bijlage toegevoegd.

        Een overzicht van het snelheidsverloop (met meetpunten over een afstand van ongeveer 900 meter), kan worden geraadpleegd in bijlage.

        Uit de vergelijking van beide metingen (politiecontroles buiten beschouwing), kunnen we afleiden dat op die specifieke locatie (nr. 47, waar ook de parkeerstroken nabij gelegen zijn), ten opzichte van de oorspronkelijke metingen in 2021 (zonder flankerende maatregelen zoals snelheidsindicator):

        Richting Bogaardestraat (richting asverschuiving):

        De V85auto 18 km/u is gedaald;

        Percentage (vermoedelijke) snelheidsovertredingen 60% lager ligt

        Richting Aalterbaan (komende van asverschuiving):

        De V85auto 13 km/u is gedaald;

        Percentage (vermoedelijke) snelheidsovertredingen 47% lager ligt

 

        Reacties bewoners en bestuurders

        Verlichting beperkt, risico op gevaarlijke situaties:

        Opmerking mobiliteit:de openbare verlichting is in de Speyestraat alvast opnieuw aangepast en brandt nu weer op het oorspronkelijke programma.

        Voorrangsregeling niet heel duidelijk (zou tot frustratie en zelfs verkeersagressie leiden):

        Opmerking mobiliteit: de voorrangsregeling is gecreëerd volgens de principes in de wegcode: het verkeer met het obstakel aan diens kant, moet voorrang verlenen aan het tegenliggende verkeer. Het is begrijpelijk dat kruisen in de ruimte tussen de 2 parkeerstroken niet in alle gevallen mogelijk is. In dat geval, of gewoon in geval van onzekerheid, kan steeds het grootlichtsignaal (de zogeheten lichtclaxon) worden gebruikt om de tegenligger voorrang te geven. Dit is in principe een kwestie van verkeersinzicht en hoffelijkheid. De asverschuiving dient uiteraard in elk geval met de nodige voorzichtigheid te worden benaderd. Dit is allesbehalve een alleenstaand geval. Er zullen helaas altijd enkelingen zijn die de situatie verkeerd inschatten of gevaarlijke manoeuvres uitvoeren om toch maar niet te moeten wachten.

        Probleem bij bredere voertuigen:

        Opmerking mobiliteit: geen meldingen ontvangen van de bestuurders van bredere voertuigen zelf. Bovendien is bij de plaatsing rekening gehouden met een minimale vrije doorgang van 3,00 meter (gemeten tussen de witte doorlopende lijnen, dus in werkelijkheid is er nog iets meer marge). In principe worden voertuigen breder dan 2,55 meter beschouwd als uitzonderlijk vervoer. Deze voertuigen hebben een vergunning nodig om (hier) in het verkeer te mogen worden gebracht. Uitzondering hierop zijn landbouwvoertuigen die zich louter op traject hoeve-veld verplaatsen, evenals voor het materieel van speciale constructie, op voorwaarde dat deze zich met een maximale snelheid van 30 km/u verplaatsen, dat de beweegbare of makkelijk afneembare buitenste delen opgevouwen of verwijderd zijn om de breedte tijdens de verplaatsing tot een minimum te beperken, en dat de breedte van 3,00 meter niet overschreden wordt.

 

Argumentatie

        Conclusie/advies mobiliteit:

        De evaluatie is overwegend positief.

        De enkele negatieve opmerkingen kwamen voornamelijk binnen de eerste maand na uitvoering, wat toch een indicatie is dat de maatregel intussen (meer) ingeburgerd is geraakt.

        Bestendiging van de asverschuivingen op de gemeenteraad van februari 2024, wordt gunstig beoordeeld.

        Zoals voor de start van de proefperiode ook al aangegeven, kunnen nieuwe locaties in de Speyestraat worden overwogen om een gelijkaardige maatregel uit te testen.

        Het (plaatselijk) schrappen van de rijbaanverdeling (zie ook advies politie) blijft ook een mogelijke (alternatieve) piste.

        De voorrangsregeling zouden we voorlopig behouden. Het is een kwestie van verkeersinzicht en hoffelijkheid, en zoals eerder aangegeven, is het aantal opmerkingen de laatste maanden enorm beperkt gebleven.

        Uit nader onderzoek blijkt dat het toch niet noodzakelijk is om de bestaande rijbaanverdeling te schrappen in dit geval, omdat de denkbeeldige rand van de rijbaan er al voor zorgt dat het parkeervak niet op de rijbaan is gelegen, waardoor het parkeerverbod door de rijbaanverdeling sowieso wordt opgeheven. Aan de rijbaanverdeling wordt dus niets gewijzigd.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        Politie: gunstig, bijkomend advies voor weghalen rijbaanverdeling.

        Schepen: gunstig

Tussenkomst raadsleden

           door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

           door schepen Danny Vannevel (N-VA)

           door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

           door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

Besluit

 

16 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Jan De Metsenaere en Ineke Hebbrecht

1 stem tegen: Timothy De Groote

9 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van 2 geschrankte parkeerstroken en de invoer van flankerende verkeersmaatregelen in de zone tussen Speyestraat nrs. 20E en 47, goed.

 

Artikel 2:

Alle bestuurders op de rijbaan, worden verplicht om de obstakels langs een enkele zijde voorbij te rijden (= verplichting om de door de pijl aangeduide richting te volgen).

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden D1, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Door de creatie van de stroken tussen de uitwijkeilanden, wordt de doorgang plaatselijk versmald. Er wordt om die reden een voorrangsregeling ingevoerd, om de gangbare voorrangsregels te benadrukken, namelijk dat de bestuurder met de hindernis aan diens zijde, voorrang dient te verlenen aan het tegemoetkomende verkeer.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B19 en B21, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 4:

De parkeerstroken zullen extra worden afgebakend, afgescheiden van de rijbaan, door een witte lijn. Hiermee wordt de maximale breedte van de parkeerstroken geaccentueerd.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de denkbeeldige rand van de rijbaan, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 5:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 6:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 05/04/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 29 02 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

11.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werden volgende vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:

        Vraag van raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan) - keerpunt werfzone N49

        Vraag van raadslid Henk Deprest (onafhankelijke) - stavaza van de situatie van de K-ba

Bespreking

        De vragen van de raadsleden aan het college van burgemeester en schepenen worden beantwoord:

        Vraag van raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan) ivm keerpunt werfzone N49:

        Antwoord door schepen Danny Vannevel (N-VA).

        Vraag van raadslid Henk Deprest (Open Vld) ivm stavaza K-Ba:

        Antwoord door schepen Danny Vannevel (N-VA)

        Antwoord door schepen Peter T. Van Hecke (onafhankelijke)

        Tussenkomst door raadslid Dino Lateste (Groen)

        Tussenkomst door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

 

Publicatiedatum: 05/04/2024