Notulen gemeenteraad van 25 04 2024

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter;

Koenraad De Ceuninck, Burgemeester;

Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Schepenen;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte, Raadsleden;

Britt Schouppe, Algemeen directeur.

Steven De Jaeger, Algemeen directeur wnd..

 

Verontschuldigd:

Annelies Lammertyn, Schepen;

Eva Willems, Raadslid;

 

Vanaf punt 7 vervoegt Valerie Taeldeman, Schepen de zitting.

Vanaf punt 20 verlaat Peter T. Van Hecke, Schepen de zitting.

Vanaf punt 22 vervoegt Peter T. Van Hecke, Schepen de zitting.

Vanaf punt 23 verlaat Britt Schouppe, Algemeen directeur de zitting omwille van een belangenconflict.

Vanaf punt 23 vervoegt Steven De Jaeger, Algemeen directeur wnd. de zitting.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 28 MAART 2024

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

        De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 28 maart 2024 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 28 maart 2024 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

3.   INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - VENECO - ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING AGENDA - MANDAAT VERTEGENWOORDIGER.

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

 22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende                             de intergemeentelijke samenwerking

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid, en art. 436 met betrekking tot de onverenigbaarheden

        Artikel 33 § 5 van de gecoördineerde statuten van Veneco van 1 juli 2020 dat stelt dat de vertegenwoordiger voor de volledige duur van de legislatuur kan worden aangeduid, de concrete inhoud van het mandaat van de vertegenwoordiger daarentegen dient herhaald te worden voor elke Algemene Vergadering;

 

Feiten

        De gemeente Maldegem is vennoot van de intergemeentelijke Vereniging Veneco.

        Veneco deelde in een aangetekend schrijven dd. 20 maart 2024 mee de jaarvergadering 2024 te houden op 13 juni 2024 in het Neerhof in het Lozerkasteel te Kruisem.

        De dagorde is als volgt samengesteld:

1. Akteneming/goedkeuring van verslag Buitengewone algemene vergadering 14-12-2023

2. Jaarverslag 2023 Raad van Bestuur

3. Balans, resultatenrekening, toelichting en verwerking van het resultaat

4.  Verslag van de commissaris

5.  Goedkeuring van het jaarverslag, de balans, de resultatenrekening, de toelichting en verwerking van het resultaat

6.  Verlenen van kwijting aan de bestuurders

7. Verlenen van kwijting aan de commissaris

8. Verzoek gemeente Kruisem: afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur, conf. art. 7 Regiodecreet

9. Benoeming en desgevallend ontslag van bestuurders en deskundigen

        Voor de Algemene vergaderingen van Veneco werd in de gemeenteraad van 31 maart 2022 dhr. Danny Vannevel aangeduid als vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging Veneco, dit voor de resterende duur  van de legislatuur, Dhr. Cedric De Smet werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

        De afgevaardigde mag geen lid zijn van de Raad van Bestuur.

 

Argumentatie

        Het is aangewezen dat de gemeente als houder van 139 aandelen deelneemt aan de jaarvergadering van de intergemeentelijke vereniging Veneco, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De agenda en elk van de afzonderlijke punten van de agenda van de Algemene Vergadering van de Intergemeentelijke Vereniging Veneco die plaatsvindt op 13juni 2024 worden goedgekeurd:

De dagorde is als volgt samengesteld:

1. Akteneming/goedkeuring van verslag Buitengewone algemene vergadering 14-12-2023

2. Jaarverslag 2023 Raad van Bestuur

3. Balans, resultatenrekening, toelichting en verwerking van het resultaat

4. Verslag van de commissaris

5. Goedkeuring van het jaarverslag, de balans, de resultatenrekening, de toelichting en verwerking van het resultaat

6. Verlenen van kwijting aan de bestuurders

7. Verlenen van kwijting aan de commissaris

8. Verzoek gemeente Kruisem: afwijkingsaanvraag voor onbepaalde duur, conf. art. 7 Regiodecreet

9. Benoeming en desgevallend ontslag van bestuurders en deskundigen

 

 

Artikel 2:

Aan de vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem, houder van 139 aandelen, die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de Intergemeentelijke Vereniging Veneco die plaatsvindt op 13 juni 2024 om 18.00 u in ‘‘'t Neerhof in het Lozerkasteel" te Kruisem wordt het mandaat gegeven om:

  - er aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen om de agendapunten van de Algemene Vergadering uit te voeren.

 - deel te nemen aan elke latere algemene vergadering met dezelfde dagorde, in geval de op 13juni 2024 geplande algemene vergadering niet rechtsgeldig zou kunnen beraadslagen en daarbij aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen om de agendapunten van de Algemene Vergadering te realiseren.”

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van de hierbij genomen beslissingen en deze over te maken aan de toezichthoudende overheid en er kennis van te geven aan Veneco, ter attentie van mevrouw Veronique Verstraeten, Panhuisstraat 1, 9070 Destelbergen

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

4.   INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - ZEFIER - ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING AGENDA - MANDAAT VERTEGENWOORDIGER

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

        De wet van 21 december 1994 betreffende sociale en diverse bepalingen, ihb artikel 180 betreffende de participatie van gemeenten in bedrijven voor productie, vervoer en distributie van energie.

        De statuten van cvba Zefier, ihb de artikelen 25, 26 & 27 betreffende de werking van de algemene vergadering

 

Feiten

           De gemeente is vennoot van de cvba Zefier.

           Per e-mailbericht van 12 maart jl. deelt Zefier mee dat een algemene vergadering wordt georganiseerd op 13 juni 2024 om 14.00u. in AuditoRium4 Communicatiecampus, Sint-Denijslaan 485 te Gent.

           De dagorde is als volgt samengesteld:

1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023;

2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2023;

3. Goedkeuring van de jaarrekening 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting)

4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor,

5. Statutaire benoemingen;

           Alle documenten en stukken betreffende de jaarvergadering werden met de uitnodiging meegestuurd

           Aanduiding vertegenwoordiging : in de gemeenteraad van 31 maart 2022 werd Mevr. A. Gobeyn aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van Zefier voor de resterende duur van de huidige legislatuur, de Heer Jan De Metsenaere werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Argumentatie

           Het is aangewezen dat de gemeente als vennoot in de cvba Zefier aanwezig is op de algemene vergadering van Zefier, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.

           Er zijn geen bezwaren voorhanden zijn om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren;

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

Na onderzoek van de documenten die bij de oproeping gevoegd zijn, geeft de gemeenteraad goedkeuring aan de dagorde en alle afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van de cvba Zefier van 13 juni 2024, zijnde:

1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023;

2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2023;

3. Goedkeuring van de jaarrekening 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);

4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor;

5. Statutaire benoemingen.

 

Artikel 2:

Aan de vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem wordt mandaat verleend om op de algemene vergadering van de cvba Zefier op 13 juni 2024:

- aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen ,aanwezigheidslijsten te ondertekenen in het algemeen het nodig te doen en te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

- deel te nemen aan elke latere algemene vergadering met dezelfde dagorde in geval de eerste algemene vergadering niet rechtsgeldig zou kunnen beraadslagen."

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

5.   INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - IMEWO - ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING AGENDA - MANDAAT VERTEGENWOORDIGER.

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

 22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Feiten

        De gemeente Maldegem werd per aangetekend schrijven van 2 april 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van Imewo die op 17 juni 2024 plaats heeft in Belfius Basecamp, Herenweg 9, te 8300 Knokke-Heist;

        De dagorde is als volgt samengesteld:

        1. Kennisneming verslagen van Imewo van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.

        2. Goedkeuring van de jaarrekening van Imewo afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

        3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

        4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Imewo met betrekking tot het boekjaar 2022.

        5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

        6. Statutaire benoemingen.

        7. Statutaire mededelingen:

        Aanduiding vertegenwoordiging voor deze vergadering : in de gemeenteraad van 31 maart 2022 werden de Hr. Marten De Jaeger en dhr. jan De Metsenaerel resp. aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van Imewo tot het einde van de legislatuur.

 

Argumentatie

        De gemeente Maldegem is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Imewo.

        De agenda met documentatiestukken van de algemene vergadering werd door de Raad van bestuur van Imewo vastgesteld in zitting van 20 maart 2024.

        Aan de gemeente werd per aangetekend schrijven brief van 2 april jl. een dossier met documentatiestukken overgemaakt.

        Gelet op het voorstel tot vrijwillige samenvoeging van de gemeente De Pinte en de gemeenteNazareth met ingangsdatum 1 januari 2025, heeft de gemeente Nazareth bij gemeenteraadsbeslissing van 18 december 2023, na een vergelijkend onderzoek, beslist om alle activiteiten die momenteel aan de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest zijn toevertrouwd, met ingang van 1 januari 2025 – zijnde de inwerkingtredingsdatum van de nieuwe gemeente – toe te vertrouwen aan de Opdrachthoudende vereniging Imewo.

Daarom stellen de Raden van Bestuur van Gaselwest en Imewo voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeente Nazareth voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, Strategische Participaties (Publi-T en Publigas), openbare verlichting en openbare elektronische-communicatienetwerken uit de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest zal treden en hiervoor zal toetreden bij de Opdrachthoudende vereniging Imewo. Door deze partiële splitsing zal de fusiegemeente Nazareth-De Pinte per 1 januari 2025 de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1. van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

        Overeenkomstig het artikel 422 alinea 2 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

        Gelet op het voorstel tot oprichting van de wachtstructuur TRANSCO ENERGY CV, beslist door de Raad van Bestuur van Imewo in zijn zitting van 20 maart 2024, en de beslissing om de oprichting, de inbreng in geld (2.000,00 euro), de goedkeuring van de ontwerpstatuten, het financieel plan, de motiveringsnota, de nota mogelijke aandeelhoudersovereenkomst en de  gevraagde volmachtverlening, ter bekrachtiging voor te leggen aan de Algemene Vergadering van 17 juni 2024.

        Overeenkomstig het artikel 472 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur dient de beslissing tot deelneming van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging in een andere rechtspersoon te worden genomen door de Algemene Vergadering op grond van een verslag dat de Raad van Bestuur heeft opgemaakt waarin de voor- en nadelen van de deelneming worden afgewogen en waarin wordt aangetoond dat de opdrachthoudende vereniging zelf niet die voordelen kan bieden. De Raad van Bestuur van Imewo keurde in voormelde zitting van 20 maart 2024 het verslag aan de Algemene Vergadering goed. Samengevat zijn de voordelen van de oprichting van TRANSCO ENERGY CV  o.a. het bestendigen van de gemeentelijke controle en strategische verankering van Elia (via Publi-T) en Fluxys (via Publigas) zonder de gemeente financieel te belasten (een goedkeuring van deze oprichting impliceert geenszins onomkeerbare stappen, noch onomkeerbare financiële engagementen voor Imewo of de gemeente), het gegeven dat dergelijke structuur veel toegankelijker is voor, en gekend door, externe investeerders dan de publiekrechtelijke figuur van de opdrachthoudende vereniging, zonder daarbij de rechten en belangen van de gemeenten uit het oog te verliezen (waarbij Imewo recht heeft op minstens één bestuurder, die regelmatig verslag moet uitbrengen). Ook de gefaseerde aanpak in dit dossier heeft een

        aantal duidelijke voordelen zoals de eenvoudige mogelijkheid tot vereffening indien nodig, het sneller kunnen schakelen bij een eerstvolgende kapitaaloperatie van Elia/Publi-T (of Fluxys/Publigas), de creatie van een duidelijk afgelijnde overlegstructuur en het feit dat er nu nog geen verregaande akkoorden moeten worden gesloten met niet-gemeentelijke partners, waarbij nu enkel sprake is van een minimale cash-inbreng zonder het beleid van de nieuwe gemeenteraad in de volgende legislatuur of de toekomstige ontwikkeling van de financiën van de gemeente nodeloos te verstoren (geen substantiële financiële impact op het gemeentebestuur).

        De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

        De gemeenteraad is bevoegd voor de goedkeuring van de dagorde en het bepalen van het mandaat van de vertegenwoordigers.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1: (Agenda)

De gemeenteraad keurt de agenda van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Imewo d.d. 17 juni 2024 goed als volgt:

 

1. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, Strategische Participaties (Publi-T en Publigas), openbare verlichting en openbare elektronische communicatienetwerken van de gemeente Nazareth, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Gaselwest, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging):

 a. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.

 b. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63

WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing nper 1 januari 2025.

De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Imewo kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

 c. Goedkeuring van:

  i. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, Strategische Participaties (Publi-T en Publigas), openbare verlichting en openbare elektronische-communicatienetwerken van de gemeente Nazareth,

over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2023, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2023 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024;

  ii. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen;

  iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.

 d. Aanvaarding van de toetreding voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, Strategische Participaties (Publi-T en Publigas), openbare verlichting en openbare elektronischecommunicatienetwerken van de gemeente Nazareth vanaf 1 januari 2025.

 e. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:

  i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 1.a vast te stellen;

  ii. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;

  iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;

  iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;

  v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;

  vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

 

2. Kennisneming verslagen van Imewo van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2023.

 

3. Goedkeuring van de jaarrekening van Imewo afgesloten op 31 december 2023 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

 

4. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

 

5. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Imewo met betrekking tot het boekjaar 2023.

 

6. Voorstel oprichting onthaalstructuur voor belangen in Publi-T en Publigas

 

7. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

 

8. Statutaire benoemingen.

 

9. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 1, 6 en desgevallend 7 en 8 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in

de agendapunten 1, 6 en desgevallend 7 en 8 bij authentieke akte te doen vaststellen.

 

10.Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2: (Partiële splitsing door overneming van Gaselwest naar Imewo voor alle activiteiten van de gemeente Nazareth)

Zijn goedkeuring te geven aan het voorstel van partiële splitsing Gaselwest/Imewo door overneming inzake de overgang van Gaselwest naar Imewo van alle activiteiten verbonden aan de gemeente Nazareth.

De Algemene Vergadering van Imewo wordt verzocht de toetreding van de gemeente Nazareth voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, Strategische Participaties (Publi-T en Publigas), openbare verlichting en openbare elektronische-communicatienetwerken te willen aanvaarden.

 

Artikel 3: (Voorstel oprichting onthaalstructuur voor belangen in Publi-T en Publigas)

Zijn goedkeuring te geven aan het voorstel tot oprichting van de wachtstructuur TRANSCO ENERGY CV door Imewo.

De Algemene Vergadering van Imewo wordt verzocht de oprichting, de inbreng in geld (2.000,00 euro), de ontwerpstatuten, het financieel plan, de motiveringsnota, de nota mogelijke aandeelhoudersovereenkomst en de gevraagde volmachtverlening te willen bekrachtigen.

 

Artikel 4:

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Imewo op 17 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1, 2 en 3 van deze beslissing.

 

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Imewo, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

6.   DREEFNAAMGEVING DRONGENGOED WEST GRONDGEBIED MALDEGEM - PRINCIPIËLE BESLISSING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij de decreten van 1 juli 1987, 4 februari 1997 en 29 november 2002, in het bijzonder op artikel 5 juncto 4, 2° dat bepaalt dat het gemeentebestuur dat de namen van wegen en pleinen vaststelt of wijzigt advies vraagt aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding.

        De onderrichtingen van de heer gouverneur van Oost-Vlaanderen, inzonderheid de omzendbrieven van 26 september 1979, 17 maart 1982 en 20 november 1984.

 

Feiten

        Op 20 maart 2024 ontving de gemeente een mail van de boswachter van het Meetjesland, werkzaam bij het Agentschap voor Natuur en Bos, met de vraag om aan de openbare dreven in het Drongengoed, gelegen op het grondgebied Maldegem, namen toe te kennen.

        Het toekennen van dreefnamen is een belangrijk veiligheidsaspect bij eventuele noodsituaties, zodat bezoekers bij dergelijke problemen duidelijk kunnen meedelen aan de hulpdiensten waar zij zich bevinden in het bos.

        Dreefnamen in het Drongengoed kunnen indien gewenst, zoals op grondgebied van de gemeente Aalter, officieel geregistreerd worden in het straatnamenplan.

        De dreefnamen zouden duidelijk aangegeven worden door naambordjes.

        Vanuit het Agentschap voor Natuur en Bos werd geopteerd voor namen van natuurlijke elementen en oude benamingen van onder andere planten en dieren, waarbij volgende dreefnamen werden voorgesteld voor het grondgebied Maldegem:

        Grote Nieuwhofdreef

        Esdoorndreef

        Zwarte Veldpad

        Striemedreef

        Fladderiepenpad

        Waarschootveldeken

        Haagbezepad

        Russuladreef

        Bouwdreef

        Krakeeldreef

        Struikheidedreef

        Houthakkerspad

        Ginstedreef

        Huisdreef

        Beukennootjesdreef

        Persedreef

        Hertendreef

        Gageldreef

        Bosschieterskensdreef

        Hemelawerkedreef

        Pijpenstrootjespad

        Tormentilpad

 

Adviezen

        Advies Heemkundige kring:

      De heemkundige kring vindt het jammer dat bij geen enkele dreefnaam verwezen wordt naar de              vroegere abdij van Drongen en naar de ontginning van het Drongengoed en stelt volgende historische dreefnamen voor:

        Patersdreef

        Priordreef

        Abdijdreef

        Monnikendreef

        Sigerdreef (Abt die Drongengoed kocht)

        De Stoopdreef (Abt De Stoop, grote ontginner van het Drongengoed)

        Tailliedreef

        Hauwdreef

        Tiendendreef

        Veldvijverdreef

        Grotevijverdreef

        Heidedreef

        Cijnsdreef

        Plantsoendreef

 

        Advies cultuuradviesraad:

        De Cultuuradviesraad gaat akkoord met de voorstellen van het Agentschap voor Natuur en Bos.

 

        Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de dreefnamen voorgesteld door 'Het Agentschap voor Natuur en Bos' toe te kennen.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

Aan de dreven van het Drongengoed West, gelegen op het grondgebied Maldegem worden volgende namen toegekend:

        Grote Nieuwhofdreef

        Esdoorndreef

        Zwarte Veldpad

        Striemedreef

        Fladderiepenpad

        Waarschootveldeken

        Haagbezepad

        Russuladreef

        Bouwdreef

        Krakeeldreef

        Struikheidedreef

        Houthakkerspad

        Ginstedreef

        Huisdreef

        Beukennootjesdreef

        Persedreef

        Hertendreef

        Gageldreef

        Bosschieterskensdreef

        Hemelawerkedreef

        Pijpenstrootjespad

        Tormentilpad

 

Artikel 2:

De beslissing wordt aan het voorgeschreven openbaar onderzoek onderworpen en voor advies voorgelegd aan de gemeentelijke cultuuradviesraad.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

7.   AFSPRAKENNOTA UITBATING HORECAZONE SPORT@PARK: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

         het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

        Besluit CBS dd. 23 januari 2024 betreffende de organisatie van sport@park 2024.

        Reglement vastgelegd door de gemeenteraad 30 januari 2019 en gewijzigd door de gemeenteraad op 25 mei 2023 met betrekking tot ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein

 

Feiten

        Er wordt deze zomer een zomerbar met terrasruimte voorzien tijdens sport@park.

        De horecazone wordt volledig ingericht:

        Barcontainer:

        2,5m x 7m

        3m werkblad

        2 x 800L frigo's

        Afwasbak wordt nog extra voorzien

        Er wordt een terraszone voorzien met voldoende en gelijkaardige tafels en stoelen, parasols, ...

        De zone wordt verder aangekleed met de plantenbakken in het bezit van het lokaal bestuur

        Er wordt een extra container voorzien voor stockageruimte:

        Stock dranken

        Opbergen parasols

        ...

        De volledige zone wordt afgebakend met werfhekkens, die op hun beurt mooi zullen aangekleed worden om een gezellige ruimte te creëren en geen opgesloten gevoel.

        We voorzien de volledige afbakening om zo vandalisme of schade te kunnen voorkomen.

        In de beste omstandigheden is er elke dag van de zomer vanaf 1 juli t.e.m. 31 augustus uitbating van de horecazone door verenigingen. Dat moet het streefdoel zijn, maar de kans bestaat dat er sommige momenten geen uitbating is.

        Er zou zeker uitbating moeten voorzien zijn op dagen wanneer er attracties staan of springkastelen.

 

Argumentatie

           Erkende Maldegemse verenigingen krijgen de kans om de horecazone uit te baten.

           Er kan vertrokken worden van de principes van de ter beschikking stelling van de cafetaria in sporthal Meos voor sportclubs.

           De uitbating omvat volgende principes:

           Lokaal Bestuur (sportdienst) voorziet in:

           Aankoop dranken volgens een minimaal vast aanbod:

           Cola, Cola Zero, Fanta, Tonic, Fristi, ice tea, plat water, bruisend water

           Koffie en thee

           Jupiler of Schelfaut Export, Jupiler 0,0, Duvel, Omer, Fourchette, Augustijn

           Rosé wijn, witte wijn, cava

           Chips

           Vaste verkoopprijzen worden vastgelegd:

           € 1,50: chips

           € 2,50: frisdranken, bier, koffie en thee

           € 3,00: Ice Tea

           € 4,00: sterke bieren, wijnen en cava per glas

           € 25,00: wijnen en cava per fles

           Uitrusting van de barcontainer:

           Wastafel

           Koffiemachine of koffiepercolator

           Waterkoker

           Glazen

           Benodigdheden voor koffie en thee: tassen, ondertassen, suiker, melk, ...

           Werking:

           Verenigingen staan in voor de uitbating en voorzien zelf een kassa

           De verkochte artikelen worden bijgehouden op een voorzien sjabloon

           Na de uitbating worden de frigo's opgevuld voor de volgende gebruiker.

           In augustus volgt de facturatie voor de verkoop van juli en in september volgt de facturatie voor de verkoop van augustus.

           Per dag uitbating wordt een ter beschikkingstelling vergoeding aangerekend van 12 euro:

           Dit vangt de energiekosten, kosten sabam, verzekering, ... op.

           Bovenop de inkoopprijs van de dranken bij de drankenhandelaar wordt een marge van 15% aangerekend.

           De openingsuren worden vastgelegd op 14 uur t.e.m. 18 uur met mogelijke uitloop tot 19.30 uur.

           Toegankelijke uren om te bemannen voor de verenigingen.

           In de voormiddag te weinig bezoekers om horeca te openen.

           De bar blijft op die manier ook nog even open na de werkdag.

           Er is de mogelijkheid om ten laatste te openen tot 19.30 uur.

           Laatste drank schenken om 19.30 uur, sluiten om 20.00 uur.

           De verenigingen hebben de mogelijkheid om een foodtruck te voorzien, mits voldaan wordt aan het reglement 'Inname openbaar domein'.

           Aanvragen moeten minstens 30 dagen op voorhand gebeuren.

           Dit geeft ons de tijd om voor te leggen voor CBS ter goedkeuring en de aanvrager tijdig te kunnen inlichten van de beslissing zodat de aanvrager bij positief antwoord nog tijdig kan communiceren.

           De aanvragende vereniging staat hier uitsluitend zelf voor in, zonder tussenkomst van het lokaal bestuur.

           Er wordt een afsprakennota opgemaakt, te ondertekenen door beide partijen (vereniging én lokaal bestuur).

           De periodes van uitbating worden per week vastgelegd waarop verenigingen kunnen inschrijven.

           Er kunnen voorkeur periodes opgegeven worden: 1ste, 2de en 3de keuze

           Er kunnen meerdere periodes opgegeven worden.

           Bij aanvraag van éénzelfde periode van verschillende verenigingen wordt bij loting bepaald welke vereniging de periode krijgt toegewezen.

           De weken die niet zullen uitgebaat worden door verenigingen kunnen opgevuld worden met inzet van redders (sluiting zwembad).

           In dit geval moet een kassa voorzien worden vanuit Lokaal Bestuur Maldegem.

           De opvolging voor het naleven van de regels van uitbating en gebruik van de horecazone wordt opgenomen door de sportdienst.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door  schepen Peter T. Van Hecke (onafhankelijk)

        door  raadslid Peter E. Van Hecke (onafhankelijk)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de afsprakennota als volgt goed:

 

Afsprakennota ter beschikkingstelling horecazone sport@park

 

In deze nota worden een aantal afspraken en richtlijnen opgenomen betreffende de ter beschikkingstelling van de horecazone van sport@park aan erkende Maldegemse vereniginge.
Dit voor de periode met ingang van 1 juli 2024 tot en met 31 augustus 2024.

De kennisname en ondertekening voor akkoord van deze nota door de voorzitter en/of secretaris van de betrokken vereniging geldt als voorwaarde van ter beschikkingstelling van de cafetaria.

 

  1. Enkel verenigingen erkend als Maldegemse vereniging kunnen gebruik maken van de ter beschikkingstelling van de horecazone sport@park.
  2. De horecazone wordt ter beschikking gesteld in een beurtrol, af te spreken met de sportdienst Maldegem. De sportdienst geeft finale goedkeuring en bepaalt de voorrang.
  3. De verenigingen betalen hiervoor een retributie voor de ter beschikkingstelling van de horecaozne, nl.  €12/dag per ter beschikkingstelling.
  4. De drank wordt verkocht aan de vereniging met een marge van 15% op de inkoopprijs. Er wordt geen BTW aangerekend op deze verkoop.
  5. Volgend minimaal vast aanbod kan verkocht worden in de horecazone sport@ park:

        Cola, Cola Zero, Fanta, Tonic, Fristi, ice tea, plat water, bruisend water

        Koffie en thee

        Jupiler of Schelfaut Export, Jupiler 0,0, Duvel, Omer, Fourchette, Augustijn

        Rosé wijn, witte wijn, cava

        Chips

  1. De vereniging verbindt er zich toe het minimale aanbod aan dranken te verkopen aan volgende vaste verkoopprijzen:

        € 1,50: chips

        € 2,50: frisdranken, bier, koffie en thee

        € 3,00: Ice Tea

        € 4,00: sterke bieren, wijnen en cava per glas

        € 25,00: wijnen en cava per fles

  1. De sportclubs zijn vrij om de horecazone te gebruiken en activiteiten te organiseren. De mogelijke opbrengsten zijn voor de vereniging.
  2. Het Lokaal Bestuur Maldegem staat in voor:
    1. Barcontainer
    2. Terrasmeubilair, parasols, ...
    3. Aankleding horecazone
    4. Aankoop dranken + chips volgens een vast afgesproken aanbod
    5. Glazen, tassen, ondertassen, ...
    6. Koffiepercolator + filterzakjes
    7. Waterkoker
  3. De verenigingen vullen het verbruik van dranken in op het voorziene formulier en bezorgen dit na elke ter beschikkingstelling aan de sportdienst.
  4. Maandelijks ontvangt de sportclub een factuur voor de verbruikte dranken en de ter beschikkingstellingsvergoeding.
  5. De uitbating van de horecazone gebeurt tijdens het aanbod van sport@park
  6. Bij evenementen met meer dan 50 personen dient een evenementenaanvraag ingediend te worden conform aan het gemeentereglement.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

8.   GOEDKEURING VERORDENING VERPLICHT CONFORMITEITSATTEST VOOR HUURWONINGEN

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Het Gecodificeerd Decreet over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020 (hierna: Vlaamse Codex Wonen van 2021), en uitvoeringsbesluiten;

        Het Gemeenteraadsbesluit van 23 juni 2022 aangaande de goedkeuring van de subsidieaanvraag van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Maldegem, Wachtebeke en Zelzate (IGS) voor de periode 2023 – 2025, zoals ingediend bij het agentschap Wonen in Vlaanderen, met Veneco als initiatiefnemer en projectuitvoerder van het IGS-project Maldegem, Wachtebeke en Zelzate vanaf 01 juli 2022 ten gevolge van de inkanteling van SOM vzw bij Veneco;

 

Feiten

           In het subsidieaanvraagdossier werd opgenomen een verordening op te stellen en toe te passen waarbij het conformiteitsattest verplicht wordt gesteld in bepaalde situaties.

           De kwaliteit van woningen op het grondgebied van de gemeente moet bewaakt worden om het grondrecht op menswaardig wonen van de inwoners van de gemeente te vrijwaren.

 

Argumentatie

           Door middel van de verordening verplicht conformiteitsattest wil de gemeente Maldegem er toe bijdragen dat verhuurde, te huur aangeboden of ter beschikking gestelde woningen minimaal voldoen aan de veiligheids- en kwaliteitsvereisten zoals vooropgesteld binnen de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

           De invoering zal in eerste instantie laagdrempelig aangepakt worden, waarbij de verplichting geldt bij de start van de nieuwe inhuurname van de huurwoning, die thans over een conformiteitsattest dient te beschikken.

           In aanloop van de opmaak van deze verordening werd een bezoek gebracht aan de stadsdiensten van Brugge om na te gaan wat hun manier van werken is geweest bij de invoer van het verplicht conformiteitsattest. Zij zijn gestart vanuit een positief verhaal waarbij de voordelen van het hebben van een conformiteitsattest voor zowel de huurder als de verhuurder van het pand centraal staan. Vanuit deze good practice willen we dan ook vertrekken om in Maldegem op een positieve manier het conformiteitsattest in te voeren.

           Aan de gemeenteraad wordt om goedkeuring gevraagd.

           Naar aanleiding van gewijzigde hogere wetgeving naar de Vlaamse Codex Wonen is het gemeentelijk reglement tot bepaling van de geldigheidsduur van conformiteitsattesten afgeleverd in uitvoering van de Vlaamse Wooncode dd. 26 mei 2016 niet meer van toepassing. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit reglement dan ook formeel op te heffen.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

        door schepen Stefaan Standaert (Groen) die het punt toelicht;

        door  raadslid Henk Deprest (onafhankelijk)

        door raadslid Jan De Metsenaere (onafhankelijk)

        door raadslid Wim Swyngedouw  (Open Vld)

        door schepen Valerie Taeldeman (CD&V)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

        door  raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

        door raadslid Timothy De Groote (Vlaams  Belang)

        door  raadslid Leandra Decuyper (CD&V)

        door raadslid  Jason Van Landschoot (Open Vld)

        door schepen Peter T. Van Hecke (onafhankelijk)

        door schepen Stefaan Standaert (Groen)

 

Besluit

 

16 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

9 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt hierna vermelde verordening aangaande het verplicht stellen van het conformiteitsattest voor huurwoningen goed.

 

Verordening verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen

 

Artikel 1. Definitie

  1. Administratie: de gemeentelijke of intergemeentelijke administratieve eenheid die door het gemeentebestuur belast wordt met de opmaak, de opbouw en het beheer van de inventaris;
  2. Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen:
    1. Het digitaal invulformulier op de gemeentelijke webtoepassing;
    2. Een afgifte tegen ontvangstbewijs;
    3. Een aangetekend schrijven;
  3. Conformiteitsattest: zoals bedoeld in boek 3, deel 3 van de Vlaamse Codex Wonen;
  4. Houder van het zakelijk recht: zoals omschreven in artikel 1.3, §1, 22° van de Vlaamse Codex Wonen;
  5. Woning: zoals omschreven in artikel 1.3, §1, 66° van de Vlaamse Codex Wonen;

 

Artikel 2. Doel

Door middel van de verordening verplicht conformiteitsattest wil de gemeente Maldegem er toe bijdragen dat verhuurde, te huur aangeboden of ter beschikking gestelde woningen minimaal voldoen aan de veiligheids- en kwaliteitsvereisten zoals vooropgesteld binnen de Vlaamse Codex Wonen.

 

Artikel 3. Toepassingsgebied

§1. Voor elke woning van 25 jaar of ouder die verhuurd of ter beschikking gesteld wordt als hoofdverblijfplaats moet de verhuurder of terbeschikkingsteller over een geldig conformiteitsattest beschikken.
Deze verplichting wordt ingevoerd voor alle nieuwe verhuringen vanaf 1 juni 2024, en dit gedurende de volledige duur van de verhuring of terbeschikkingstelling.

 

§2. De houder van het zakelijk recht of de onderverhuurder vraagt het conformiteitsattest aan op de wijze bepaald in artikel 3.6 Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021.

 

§3. Deze verordening is enkel van toepassing op woningen gelegen op het grondgebied van gemeente Maldegem.

 

Artikel 4. Geldigheidsduur van het conformiteitsattest

De geldigheidsduur van het conformiteitsattest is maximaal tien jaar vanaf de afgifte van het attest.

Het conformiteitsattest kan wel om redenen zoals vermeld in artikel 3.9 van de Vlaamse Codex Wonen van rechtswege vervallen.

 

Artikel 5. Vergoeding

§1. Voor de behandeling van een aanvraag tot afgifte van het conformiteitsattest is een vergoeding verschuldigd volgens het tarief vastgesteld door de gemeenteraad in het retributiereglement "uitvoeren conformiteitsonderzoek" dd. 25 april 2024.

 

§2. Indien de afgifte van een conformiteitsattest wordt geweigerd, dient een nieuwe aanvraag te gebeuren. Bij elke nieuwe aanvraag is een nieuw conformiteitsonderzoek noodzakelijk en is de vergoeding verschuldigd.

 

Artikel 6. Inwerkingtreding

Conform artikel 3.2, tweede lid van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 werd voorafgaand aan de goedkeuring van de gemeenteraad een niet-bindend advies ingewonnen bij het agentschap Wonen in Vlaanderen.

Deze verordening treedt in werking op 01 juni 2024.

 

Artikel 7. Bekendmaking

Dit besluit zal worden bekendgemaakt overeenkomstig de bepalingen opgenomen in de artikel 286 §1, 1° en 287 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Artikel 8. Kennisgeving toezicht

Dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid gezonden.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist de verordening af te kondigen conform artikelen 285 t.e.m. 289 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

Artikel 3:

Het reglement tot bepaling van de geldigheidsduur van conformiteitsattesten afgeleverd in uitvoering van de Vlaamse Wooncode dd. 26 mei 2016 wordt opgeheven.

 

Artikel 4:

Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan het agentschap Wonen in Vlaanderen en Veneco.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

9.   RETRIBUTIEREGLEMENT OP HET UITVOEREN VAN EEN CONFORMITEITSONDERZOEK: VASTSTELLING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

 14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

        De Vlaamse Codex Wonen van 11 september 2021

        Het uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Codex Wonen van 1 juni 2021

        Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten betreffende het woonbeleid - goedgekeurd op 8 december 2023

        Verordening verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen zoals goedgekeurd in zitting van 25 april 2024

 

Feiten

           Elke gemeente heeft de opdracht om te waken over de woonkwaliteit. Hiertoe heeft de Vlaamse Codex Wonen een aantal minimale veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsnormen vastgelegd.

           Het conformiteitsattest draagt ertoe bij dat verhuurde en te huur aangeboden woningen ten minste voldoen aan deze normen.

           De gemeente mag vanaf 1 juni 2024 een vergoeding vragen voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek. Het maximale bedrag dat de gemeente mag aanrekenen voor het uitvoeren van conformiteitsonderzoeken is gelijk aan de werkelijke kostprijs, met een maximum van 200 euro. Dit bedrag zal jaarlijks geïndexeerd worden en voor de eerste maal op 1 januari 2025.

           De gemeente mag geen vergoeding aanrekenen voor het eerste conformiteitsonderzoek bij een waarschuwingsprocedure of een procedure tot ongeschiktheids- en onbewoonbaarverklaring. De houder van het zakelijk recht is in die situatie de vergoeding dus enkel verschuldigd bij hercontroles en bij zijn aanvraag tot afgifte van een conformiteitsattest. Dit is op heden al van toepassing. (er wordt 33.861 euro per jaar betaald voor basisdienstverlening van Veneco, de onderzoeken in kader van waarschuwingsprocedure of een procedure ongeschiktheids- en onbewoonbaarverklaring zit daar in)

           Het bedrag wordt vastgelegd als volgt

           100 euro voor een 1ste aanvraag

           Indien er geen attest van conformiteit bekomen wordt en er dus een tweede keuring dient te gebeuren wordt er 200 euro aangerekend.

 

Argumentatie

           De noodzaak bestaat om de kosten, verbonden aan het woningkwaliteitsonderzoek, te verhalen op de aanvrager van een conformiteitsonderzoek.

           Om de verhuurders te stimuleren een conforme woning aan te bieden en de woning direct volledig in orde te stellen voor de opmaak van het conformiteitsattest beslist gemeente Maldegem om voor het eerste onderzoek een lager tarief aan te rekenen. 

 

Financiële impact

        Gemeente Maldegem zal per onderzoek 200 euro betalen aan Veneco.

        Veneco maakte een inschatting van het aantal attesten dat zal afgeleverd worden per jaar, rekening houdend dat een attest dient worden afgeleverd indien een woning ouder is dan 25 jaar:

        202 woningen per jaar, hierbij werd rekening gehouden met:

        8.531 woningen ouder dan 25 jaar

        29,2% huurders t.o.v. aantal huishoudens in 2023 (uitgaande van een gelijke verdeling huurwoningen per categorie bouwjaar)

        Verhuisbeweging: 8,1% van het totale aantal inwoners had in het jaar 2023 ander adres als het jaar voordien

        Financiële impact: 202 woningen aan 100 euro: 20.200 euro.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het Retributiereglement voor het uitvoeren van een conformiteitsonderzoek vast.

 

RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR HET UITVOEREN VAN CONFORMITEITSONDERZOEKEN

 

Artikel 1 Definities

Voor de toepassing van dit retributiereglement worden de begrippen en de definities gehanteerd zoals omschreven in de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en de besluiten ter uitvoering ervan.

 

Artikel 2 Inwerkingtreding

Er wordt met ingang van 1 juni 2024 een vergoeding gevraagd voor het uitvoeren van een conformiteitonderzoek voor woningen. De vergoeding wordt gevraagd per onderzochte woning en dus per opgemaakt technisch verslag.

 

Artikel 3 Schuldenaar

De vergoeding is verschuldigd door de aanvrager van het conformiteitsonderzoek, tenzij het een eerste conformiteitsonderzoek in het kader van een waarschuwingsprocedure of een procedure tot ongeschiktheids- en onbewoonbaarverklaring betreft, dan is geen vergoeding verschuldigd.

 

Artikel 4

De vergoeding is verschuldigd bij de aanvraag van een conformiteitsonderzoek. Het conformiteitsonderzoek wordt maar gestart wanneer de vergoeding is betaald.

 

Artikel 5 Tarief en grondslag

§1 De vergoeding voor het uitvoeren van een eerste conformiteitsonderzoek wordt als volgt vastgesteld: 100 euro

De vergoeding is verschuldigd bij zowel de afgifte als de weigering van het conformiteitsattest.

 

§2 Indien er geen conformiteitsattest kan worden afgeleverd en er een tweede onderzoek dient worden uitgevoerd wordt de vergoeding als volgt vastgesteld: 200 euro

 

De tarieven vermeld hierboven worden vanaf 1 januari 2025 geïndexeerd als volgt:

De bedragen in euro, vermeld in het eerste lid, worden jaarlijks aangepast aan de gezondheidsindex conform de volgende formule: nieuw bedrag = basisbedrag x aangepaste gezondheidsindex/gezondheidsindex oktober 2023.

 

Het nieuwe bedrag (bekomen na indexatie) wordt afgerond op het dichtste veelvoud van één euro. Als twee veelvouden even dicht liggen, wordt het bedrag afgerond naar boven.

 

Artikel 6: vrijstellingen

De vergoeding is niet verschuldigd voor de behandeling van aanvragen die gebeuren in het kader van sociale verhuring.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

10.  RETRIBUTIEREGLEMENT VERKOOP VAN RESTAFVALZAKKEN: WIJZIGING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

  14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

        Het Materialendecreet en op het Vlaams Reglement voor het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA)

        Retributiereglement verkoop van restafvalzakken: wijziging zoals goedgekeurd in zitting van 23 maart 2023.

 

Feiten

        Het College van Burgemeester en Schepenen besliste in zitting van 27 februari 2024 dat de organisatoren van evenementen zelf rechtstreeks moeten instaan voor de afvalinzameling en -ophaling op hun evenement. De organisatoren kunnen hiervoor beroep doen op Elias Vandevoorde bv volgens de prijzen in de gunning van IVM of bij een andere door OVAM erkende private inzamelaar. Het lokaal bestuur ondersteunt organisatoren door gratis 240 liter rolcontainers ter beschikking te stellen mits deze na het evenement volledig proper en in oorspronkelijke staat teruggegeven worden.

        De retributie voor de transparante restafvalzak voor afval van evenementen dient uit het reglement geschrapt te worden. Artikel 1 punt b dient geschrapt te worden, alsook artikel 3 punt b.

 

Argumentatie

           Het is noodzakelijk de tarieven te reglementeren inzake afvalbeleid.

Tussenkomsten

        door schepen Stefaan Standaert (Groen) die het punt toelicht

        door schepen Peter T. Van Hecke

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt onderstaand retributiereglement houdende verkoop van restafvalzakken vast:

 

RETRIBUTIEREGLEMENT VERKOOP VAN RESTAFVALZAKKEN

 

Artikel 1

Vanaf 1 april 2024 wordt de retributie voor de aanschaf van restafvalzakken als volgt vastgesteld:

 

a) voor de witte restafvalzak voor afval van huishoudelijke oorsprong:

                € 0,75 per zak van het 30 L formaat

                € 1,125 per zak van het 45 L formaat

                € 1,5 per zak van het 60 L formaat

 

Artikel 2

De retributie is verschuldigd door de persoon die, op uitdrukkelijk verzoek, de zakken ontvangt.

 

Artikel 3

§1. De distributie zal als volgt gebeuren:

a) de witte restafvalzakken kunnen aangekocht worden in bepaalde winkels en warenhuizen (de lijst is beschikbaar op de gemeentelijke website en bij de dienst infrastructuur) en op specifieke distributiepunten binnen het gemeentebestuur, zoals bepaald door het college van Burgemeester en Schepenen. De dienst infrastructuur staat in voor de bevoorrading van de verkooppunten.

 

§2. De handelaars-winkeliers worden verplicht deze restafvalzakken te verkopen tegen de prijs zoals vastgelegd in dit besluit.

 

§3. Bij aankoop van zakken door de handelaars-winkeliers bestemd voor verkoop, zullen deze door de gemeentediensten in hun zaak geleverd worden. De facturatie gebeurt via de financiële dienst.

 

§4. Het retributiereglement voor inningskosten van fiscale en niet-fiscale vorderingen zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 21 december 2023 en latere wijzigingen is onverminderd van toepassing op alle vorderingen voortvloeiend uit dit retributiereglement.

 

Artikel 4

Personen die in het voorgaande dienstjaar binnen de ziekteverzekering konden aanspraak maken op het incontinentieforfait (voor zwaar zorgbehoevenden of voor personen die niet afhankelijk zijn), bekomen op basis van een aanvraagformulier, dat wordt ingevuld door het ziekenfonds, 40 huisvuilzakken met een inhoud van 30 liter of 20 huisvuilzakken met een inhoud van 60 liter.

 

Thuisdialyse patiënten (pertioneaal dialyse) bekomen op basis van een aanvraagformulier, dat wordt ingevuld door een arts, 200 huisvuilzakken met een inhoud van 30 liter of 100 huisvuilzakken met een inhoud van 60 liter.

 

Stoma patiënten alsook patiënten die enkel kunnen worden gevoed bij wijze van sondevoeding, bekomen op basis van een aanvraagformulier, waaraan bewijzen worden bijgevoegd die de aankoop van het medische materiaal aantonen, 40 huisvuilzakken met een inhoud van 30 liter of 20 huisvuilzakken met een inhoud van 60 liter.

 

Het college van Burgemeester en Schepenen kan beslissen dat andere individuele patiënten die omwille van overige medische redenen en dit op basis van een gemotiveerde aanvraag, bijvoorbeeld op basis van facturen, kunnen worden voorzien in 40 huisvuilzakken met een inhoud van 30 liter of 20 huisvuilzakken met een inhoud van 60 liter.

 

Patiënten die verblijven in een zorginstelling, waarbij door de instelling wordt gezorgd voor hun afval, worden uitgesloten van de tegemoetkomingen zoals voorzien in dit artikel.

 

Artikel 5

Het college van Burgemeester en Schepenen kan te allen tijde beslissen om de kleur van de restafvalzakken te wijzigen en om de plaatsen te wijzigen waar de zakken worden verkocht of kunnen worden bekomen.

 

Artikel 6

Een afschrift van het reglement wordt gezonden aan:

- OVAM

- IVM

 

Artikel 2:

Het retributiereglement verkoop van restafvalzakken zoals goedgekeurd in zitting van 23 maart 2023 wordt opgeheven vanaf 1 april 2024.

 

Artikel 3:

Een afschrift van deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

11.  WIJZIGING REGLEMENT AMBULANTE HANDEL

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

  het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

        Besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 op de uitoefening en organisatie van ambulante activiteit

        Reglement met betrekking tot ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein Vastgesteld door de gemeenteraad op 30 januari 2019, gewijzigd door de gemeenteraad op 25 mei 2023

 

Feiten

           Sedert 1 april 2024 is het Besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 op de uitoefening en organisatie van ambulante activiteit in voege, waardoor het Maldegemse reglement op markten en ambulante handel op enkele punten moet worden aangepast.

           1/ Zo is de vereiste van een leurderskaart per 1 april 2024 weggevallen. Ambulante  handelaars moeten nu over een KBO-nummer beschikken met nacebel-opgave van hun ambulante activiteit. Alle bepalingen in het reglement die verwijzen naar de leurderskaart werden aangepast.

           2/ Wanneer de openbare markt of een deel van de standplaatsen definitief wordt opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement.

           Deze termijn bedraagt twaalf maanden wanneer de houder definitief zijn abonnement verliest.

           Deze termijn bedraagt zes maanden in het geval van een definitieve verhuizing van de openbare markt of een deel ervan en de houder zijn abonnement behoudt.

           In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden. De minimumtermijn kan dan ingekort worden.

           3/ De wettelijke verplichting voor een marktkramer om een bord op te stellen bij zijn/haar kraam met alle identificatiegegevens op is weggevallen.

           4/ Voorheen moesten ambulante verkopers in het kader van een goed doel vooraf toelating vragen aan de minister van economie (concreet via Vlaio) indien er verkoop was in meerdere gemeenten. Deze opdracht voor Vlaio is nu geschrapt. Er moet voortaan in elke gemeente waar men wil verkopen vooraf toelating worden gevraagd.

           5/ Nu dit reglement toch wordt aangepast zou er één vaste standplaats voor ambulante handel tijdens carnavalszondag worden geschrapt wegens te versperrend voor de aanwezige bezoekers. Concreet:  de plaats op de hoek Marktstraat en markt (ter hoogte van de vroegere bank). Dit op vraag van de dienst veiligheid naar aanleiding van de laatste carnavalseditie.

           6/ Ook zouden marktkramers in de toekomst al vanaf 4.30 uur kunnen oprijden op de markt die daartoe autovrij wordt gemaakt vanaf 00.00 uur (nu pas vanaf 5.00 uur). De dienst mobiliteit neemt hiertoe de nodige stappen. De aanpassing van dit reglement op dat punt is er een van.

 

 

Argumentatie

           Het gemeentelijk reglement wordt aangepast aan de bepalingen van het nieuwe besluit van de Vlaamse Regering.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           politie: Voor de wekelijkse markt op maandagochtend staan parkeerverboden opgesteld die ingaan om 05u00 's morgens. De realiteit is dat de marktkramers op dat moment al doende zijn met het opstellen van hun kramen. De eerste marktkramers komen al voor 05u00 toe.

           Foutgeparkeerde voertuigen kunnen op die manier niet tijdig getakeld worden en ook de interventiedruk voor de ploegen kan ervoor zorgen dat zij op dat moment net niet beschikbaar zijn. Daarom lijkt het me aangewezen om de parkeerverboden al om 00u00 te laten ingaan. Dit geeft de interventieploeg ruim de tijd om eerst de eigenaars te proberen contacteren of indien nodig over te gaan tot takeling.

 

 

 

Financiële weerslag

 

        Geen

Tussenkomsten

        door schepen Nicole Maenhout (N-VA) die het punt toelicht

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de aanpassing van het reglement met betrekking tot ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein goed met volgende formulering:

 

Reglement met betrekking tot ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein

 

AFDELING 1 : ORGANISATIE VAN AMBULANTE ACTIVITEITEN OP DE OPENBARE MARKTEN

 

Artikel 1 Gegevens van openbare markten (Wet art 8 §2)

De gemeente richt op het openbaar domein volgende openbare markten in:

Wekelijkse markt te Maldegem-centrum

- Deze markt wordt gehouden op maandagvoormiddag op het Marktplein. Gedurende de

kermissen bijzondere feestelijkheden of gebeurtenissen en in alle onvoorziene

omstandigheden moeten de marktkramers zich schikken naar de speciale maatregelen

getroffen door het College van Burgemeester en Schepenen.

- De markt begint om 7.00 uur en eindigt om '13.00 uur.

De marktkramers die over een abonnement beschikken mogen hun standplaats innemen

vanaf 4.30 uur en moeten ten laatste om 8.30 uur aanwezig zijn, zoniet worden zij als

afwezig beschouwd.

- De toevallíge marktkramers dienen hun kramen op te stellen voor 9 uur.

De gemeenteraad vertrouwt aan het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheid

toe om de markten in te delen en wijzigingen op te nemen. Het college zal voor elke standplaats

de ligging, de grootte en het gebruik bepalen.

 

Afdeling 1.1 : Toewijzing standplaatsen

 

Artikel 2 Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen (wet art. 8 §2, art. 10 §1 en KB art.

25)

 

Een standplaats op de openbare markt kan enkel toegewezen worden aan ondernemingen met een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen die de ambulante activiteit toelaat, via de persoon die de onderneming rechtsgeldig kan vertegenwoordigen.

 

Ambulante activiteiten zijn pas toegelaten als de verkoper aan volgende bijkomende voorwaarden voldoet:

1° de uitoefening van de ambulante activiteiten in kwestie wordt behoorlijk gedekt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid en in voorkomend geval tegen brandrisico's;

2° bij de uitoefening van een ambulante activiteit waarbij voeding wordt verkocht, wordt voldaan aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid.

 

De standplaatsen kunnen occasioneel ook toegewezen worden aan de verantwoordelijken van verkoopsacties zonder commercieel karakter (voor een goed doel).

 

Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen is de verhouding van het aantal standplaatsen per onderneming (zowel per abonnement als los, conform het marktplan) bepaald op maximaal twee en zijn de standplaatsen op de markt beperkt tot maximaal:

 

-twee kippenkramen

-twee viskramen

-twee broodkramen

-twee groenten en fruitkramen (tenzij bio)

-twee kaaskramen (tenzij korte keten)

-twee koffie/theekramen

-twee bloemenkramen

-twee kramen met wenskaarten

-twee kramen met uurwerken

 

Deze aantallen zijn ingegeven vanuit de bekommernis voor voldoende variatie in het aanbod.

Voor de kramen met een ander aanbod dan hierboven opgegeven geldt geen beperking van aantal.

 

De ambulante activiteit betreft steeds de verkoop van nieuwe koopwaar.

 

Artikel 3 Verhouding abonnementen – losse plaatsen (KB art. 23)

De standplaatsen op de openbare markt worden toegewezen:

- hetzij per groot abonnement (doorlopend gedurende het volledige kalenderjaar)

- hetzij per klein abonnement (abonnement opgeschort tussen 15 mei en 30 september)

- hetzij van dag tot dag

 

Artikel 4 Toewijzingsregels losse plaatsen (KB art 27, gewijzigd door BVR)

De toewijzing van losse plaatsen gebeurt bij loting, in voorkomend geval per specialisatie.

De houder van de machtiging als werkgever moet bij de toewijzing van de standplaats aanwezig

zijn.

 

Artikel 5 Toewijzingsregels per abonnement op de openbare markten

5.1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats per abonnement (KB art. 28 & 30, gewijzigd door

BVR)

Wanneer een standplaats die per abonnement toegewezen wordt, vrijkomt, gaat de gemeente na

of er een geschikte kandidaat is in het register van kandidaturen, zoals omschreven in 5.2.

Als het register geen geschikte kandidaat bevat, wordt een vacature bekendgemaakt door

publicatie van een kennisgeving.

Deze kennisgeving zal gebeuren door middel van een bericht aangeplakt aan het gemeentelijk

infobord en/of via de website (www.maldegem.be)

De kandidaturen kunnen ingediend worden :

- per mail, per duurzame drager

- per post, postdatum geldt als indieningsdatum

- per aangetekende zending

 

5.2. Register van de kandidaturen (KB art. 31, gewijzigd door BVR)

Alle kandidaturen worden naargelang hun ontvangst (chronologisch) bijgehouden in een register

van kandidaturen. Deze kandidaturen worden geklasseerd volgens datum (overhandiging,

indiening bij de post, ontvangst op duurzame drager)

Overeenkomstig het  bestuursdecreet van 7 december 2018 kan dit register steeds geraadpleegd worden.

De kandidaturen blijven geldig zolang ze niet werden nagekomen of ingetrokken door hun

auteur.

Om de drie jaar zullen kandidaten opgenomen in het register de vraag krijgen om hun

kandidatuur te bevestigen en dus in het register opgenomen te blijven.

 

5.3. Volgorde van toekenning standplaatsen op basis van register (KB art 29 en 31, gewijzigd door

BVR)

Bij het vacant komen van een standplaats per abonnement zullen met het oog op de toekenning

ervan, de kandidaturen als volgt geklasseerd worden in het register van kandidaturen :

 

1) personen die een standplaats vragen als gevolg van de opheffing ervan die ze op één van

de markten van de gemeente innamen of aan wie de gemeente een vooropzeg heeft

gegeven omwille van definitieve opheffing van de markt of een deel van de

standplaatsen;

2) personen die een uitbreiding van hun standplaats vragen;

3) personen die een wijziging van hun standplaats vragen;

4) de externe kandidaten.

De standplaatsen worden binnen elke categorie volgens datum chronologisch geordend.

Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend

worden, wordt als volgt voorrang gegeven :

 

A. voorrang wordt gegeven (uitgezonderd de categorie externe kandidaten) aan de

aanvrager die de hoogste anciënniteit op de markten van de gemeente heeft; wanneer de

anciënniteit niet kan vergeleken worden, wordt de voorrang bepaald bij loting;

 

B. voor de externe kandidaten wordt de voorrang bepaald bij loting.

 

5.4. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaatsen per abonnement (KB art. 33)

De toewijzing van de standplaats wordt bekend gemaakt aan de aanvrager :

• bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs;

• of door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs;

• of bij elektronische post (duurzame drager) met ontvangstbewijs.

 

5.5. Het register van de standplaatsen toegewezen per abonnement (KB art. 34, gewijzigd BVR)

Een plan wordt bijgehouden waarop elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld

staat.

En ook een register wordt bijgehouden waarin voor elke standplaats toegewezen per

abonnement vermeld staat :

• de naam, voornaam, het adres van de persoon aan wie of door wiens tussenkomst de

standplaats werd toegekend;

• in voorkomend geval, de handelsnaam van de rechtspersoon aan wie de standplaats

toegekend werd en het adres van haar maatschappelijke zetel;

• het ondernemingsnummer;

• de producten en/of diensten die te koop aangeboden worden;

• de prijs van de standplaats

Overeenkomstig het bestuursdecreet van 7 december 2018 kan dit plan of register steeds geraadpleegd worden.

 

Afdeling. 1.2 : Abonnementen

 

Artikel 6 Periodiciteit van abonnement (KB art. 32 en 37, gewijzigd door BVR)

De abonnementen worden toegekend voor onbepaalde duur, behoudens intrekking bij

aangetekend schrijven door het gemeentebestuur in de gevallen bepaald in artikel 9 van

onderhavig marktreglement.

 

Artikel 7 Opschorting abonnement (KB art. 32, gewijzigd door BVR)

De houder van een abonnement kan het abonnement opschorten voor een voorziene periode

van tenminste een maand wanneer hij ongeschikt is zijn activiteit uit te oefenen:

• door ziekte of ongeval op grond van een medisch attest

• door overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond

De opschorting gaat in de dag waarop de gemeente op de hoogte gebracht wordt van de

ongeschiktheid en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van

de activiteiten. Na afloop van de opschorting krijgt de geabonneerde zijn standplaats

terug.

De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de

overeenkomst voorkomen.

Gedurende de periode van opschorting kan de standplaats toegewezen worden als losse

plaats.

 

Artikel 8 Afstand van het abonnement (KB art. 32, gewijzigd door BVR)

De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement

• bij stopzetting van de ambulante activiteiten mits een opzegtermijn van tenminste 30

dagen

• indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van redenen

vermeld in artikel 8 van dit reglement. In dit geval is geen vooropzeg nodig.

• op ieder ogenblik mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen

De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit

uitoefent kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg afstand doen van het abonnement

waarvan hij de houder was.

De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden

betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:

• bij per post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs

• overhandiging tegen ontvangstbewijs

• op een duurzame drager (fax, email) tegen ontvangstbewijs

 

Artikel 9 Schorsing en opzegging van abonnement door de gemeente (KB art 32 laatste lid,

gewijzigd door BVR)

Het abonnement zal door het college van burgemeester en schepenen geschorst of ingetrokken

worden in volgende gevallen:

• bij niet of niet tijdige betaling standplaatsvergoeding

• bij afwezigheid gedurende vier opeenvolgende weken zonder de marktleider vooraf of

tijdens zijn eerste week van afwezigheid ervan op de hoogte te stellen

• bij overdracht van een abonnement aan een derde zonder te voldoen aan voorwaarden

bepaald in artikel 12 van onderhavig gemeentelijk reglement

• wanneer andere waren verkocht worden dan diegene vermeld op zijn abonnement

• bij het herhaaldelijk niet respecteren van de instructies van de marktleider

• …

De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven

met ontvangstbewijs of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.

 

Artikel 10 Vooropzeg vanuit de gemeente (Wet art. 8 § 2, gewijzigd door decreet)

 

Wanneer de openbare markt of een deel van de standplaatsen  definitief wordt opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement

Deze termijn bedraagt twaalf maanden wanneer de houder definitief zijn abonnement verliest.

Deze termijn bedraagt zes maanden in het geval van een definitieve verhuizing van de openbare markt of een deel ervan en de houder zijn abonnement behoudt.

 In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden. De minimumtermijn kan dan ingekort worden.

 

Artikel 11 Inname standplaatsen (KB art. 26, gewijzigd door BVR)

De standplaatsen op de openbare markt kunnen ingenomen worden door:

 

A. de natuurlijke persoon aan wie de standplaats is toegewezen;

B. de verantwoordelijke(n) van het dagelijks bestuur van een rechtspersoon, aan wie de standplaats is toegewezen, 

C. de feitelijke vennoten van de natuurlijke persoon of een maatschap aan wie de standplaats is toegewezen, die een ambulante activiteit voor eigen rekening uitoefent

D. de echtgenoot of echtgenote of de wettelijk samenwonende partner van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats is toegewezen, voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;

E. de personen die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon bedoeld in A. tot D.;

De personen vermeld in B. tot E. kunnen de standplaatsen innemen, die toegewezen zijn of onderverhuurd zijn aan de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats is toegewezen of onderverhuurd.

 

Artikel 12 Overdracht standplaats (KB art. 35, gewijzigd door BVR)

De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:

A. De overnemer is in de Kruispuntbank van Ondernemingen ingeschreven voor het uitoefenen van ambulante activiteiten en zet de specialisatie van de overlater voort op de overgedragen standplaats.

B. en de specialisatie van de overlater voortgezet wordt op de overgedragen standplaats.

Een eventuele wijziging van de specialisatie KAN aangevraagd worden bij het college van

burgemeester en schepenen.

C. binnen het eerste jaar kan de standplaats NIET opnieuw overgedragen worden, behalve

na expliciete goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen.

 

De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als de gemeente heeft vastgesteld

dat :

-De overnemer beschikt over een KBO-nummer met uitoefening van ambulante activiteiten

om dezelfde specialisatie als de overlater of de specialisaties die toegelaten zijn door de

gemeente, uit te oefenen.

-Als het aantal toegestane standplaatsen per onderneming van de overnemer niet

overschreden wordt.

 

AFDELING 2 : ORGANISATIE VAN AMBULANTE ACTIVITEITEN OP HET OPENBAAR DOMEIN

BUITEN DE OPENBARE MARKTEN

 

Afdeling 2.1 Plaatsen op het openbaar domein waar de ambulante activiteit mag

plaatsvinden zijn VOORAF BEPAALD

 

Artikel 13 Toepassingsgebied (KB art. 42 §1)

Op volgende plaatsen is de uitoefening van ambulante activiteiten toegelaten na een

voorafgaande machtiging van de gemeente naar aanleiding van de Maldegemse Carnavalsstoet:

- voor het Oud Schepenhuis

- op de hoek Marktstraat en Edestraat

- voor het St-Annakasteel

- op de markt, tegenover de huidige schoenwinkel

- op de hoek Marktstraat en B. Lippenstraat

- op de hoek Nieuwstraat en markt (ter hoogte van de school)

- in de Nieuwstraat tegenover het huidig café Old Vick

 

Daarnaast is er ook een vaste plaats voor ambulante handel aan de buitenkant van de bocht

Stationsplein en Nieuwstraat.

 

Artikel 14 Voorafgaande machtiging (KB art. 38)

14.1. Aanvraag machtiging

Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere van de vermelde plaatsen in

artikel 13 om ambulante activiteiten uit te oefenen moet voldoen aan de voorwaarden vermeld in

artikel 2 van dit reglement en is onderworpen aan een voorafgaande machtiging. Deze

machtiging moet voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd

worden aan het college van burgemeester en schepenen, via de dienst lokale economie.

De aanvrager dient ook te vermelden op welke specifieke plaats(-en) hij ambulante activiteiten

wenst uit te oefenen.

14.2. Beslissing machtiging (KB art 42, gewijzigd door BVR)

In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld :

- Identiteit van de aanvrager

- de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen

- de plaats

- de datum en duur van de verkoop

De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande

redenen :

• redenen van openbare orde en veiligheid

• redenen van volksgezondheid

• bescherming van de consument

• wanneer de machtiging ambulante handel en bijbehorende documenten niet in orde zijn

• de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden

• de plaatsen zijn al toegewezen en ingenomen

De gemeente zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van

de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake

beroep.

 

Artikel 15 Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen (KB art. 40 en 41)

De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cf. supra Afdeling 1 artikel 2) en

innemen van de standplaatsen op de openbare markt (cf. supra Afdeling 1 artikel 11) kunnen

standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.

 

Artikel 16 Toewijzingsregels losse standplaatsen (art. 42 §2)

De toewijzing van losse plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aanvragen en

desgevallend in functie van de gevraagde plaats en specialisatie.

Wanneer twee of meerdere aanvragen voor standplaatsen gelijktijdig ingediend worden, gebeurt

de toewijzing via loting.

 

Artikel 17 Toewijzingsregels per abonnement

Hier gelden dezelfde regels als voor de openbare markten (cf. supra).

 

Afdeling 2.2. Plaatsen op het openbaar domein waar de ambulante activiteit mag

plaatsvinden zijn NIET VOORAF BEPAALD

 

Artikel 18. Toepassingsgebied (KB art. 43, gewijzigd door BVR)

Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar

domein buiten de openbare markten om ambulante activiteiten uit te oefenen, moet dit

voorafgaand aanvragen bij de gemeente.

 

Artikel 19 Voorafgaande machtiging

19.1. Aanvraag machtiging (KB art. 43, gewijzigd door BVR)

Om een standplaats in te nemen zoals vermeld in artikel 19 moet voldaan zijn aan de

voorwaarden vermeld in artikel 2 en dient men te beschikken over een machtiging. Deze

machtiging moet voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd

worden aan het college van burgemeester en schepenen, via de dienst lokale economie.

19.2. Beslissing machtiging

In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld :

- Identiteit van de aanvrager

- de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen

- de plaats

- de datum en duur van de verkoop

De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande

redenen :

- redenen van openbare orde en veiligheid

- redenen van volksgezondheid

- bescherming van de consument

- wanneer de machtiging ambulante handel en bijbehorende documenten niet in orde zijn

- de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden

De gemeente zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de

negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.

 

Artikel 20 Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen

De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cf. supra Afdeling 1 artikel 2) en

innemen van de standplaatsen op de openbare markt (cf. supra Afdeling 1 artikel 11) kunnen

standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.

 

Artikel 21 Toewijzingsregels losse standplaatsen (KB art. 43 §2, gewijzigd door BVR)

De toewijzing van losse plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aanvragen en

desgevallend in functie van de gevraagde plaats en specialisatie.

Wanneer twee of meerdere aanvragen voor standplaatsen gelijktijdig ingediend worden, gebeurt

de toewijzing via loting.

 

Artikel 22 Toewijzingsregels per abonnement

Hier gelden dezelfde regels als voor de openbare markten (cf. supra). Voorwaarden inzake

melding van vacature (cf. Afdeling 1 artikel 5.1 van dit reglement) geldt niet.

Afdeling 2.3. Ambulante activiteit op rondtrekkende wijze

 

Artikel 23 Toepassingsgebied (wet art 4 en 9)

Eenieder die op de openbare weg ambulante activiteiten wenst uit te oefenen, dient dit

voorafgaand aan te vragen bij de gemeente.

 

Artikel 24 Voorafgaande machtiging

24.1. Aanvraag machtiging (KB art. 43, gewijzigd door BVR)

Om een ambulante activiteit op de openbare weg uit te oefenen, zoals vermeld in artikel 26,

moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 en dient men te beschikken over een

machtiging. Deze machtiging dient voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit

aangevraagd te worden aan het college van burgemeester en schepenen, via de dienst lokale

economie.

24.2. Beslissing machtiging

In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld :

- Identiteit van de aanvrager

- de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen

- de toegestane route

- de datum en duur van de verkoop (wet art 6 : beperkingen mogen betrekking hebben op

de uren van uitoefening van het geheel of van een gedeelte van de activiteit)

 

De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande

redenen :

- redenen van openbare orde en veiligheid

- redenen van volksgezondheid

- bescherming van de consument

- wanneer de machtiging ambulante handel en bijbehorende documenten niet in orde zijn

- de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden

De gemeente zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de

negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.

 

AFDELING 3 : VERKOPEN VAN PRODUCTEN OF DIENSTEN MET NIET-COMMERCIEEL

KARAKTER

 

Artikel 25 Specifieke voorwaarden voor verkopen met niet-commercieel karakter (KB art 7,

gewijzigd door BVR)

De producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkopen, te koop aanbieden of

uitstallen is niet onderworpen aan de bepalingen van de wet indien deze activiteiten aan al de

volgende voorwaarden voldoen (KB Art. 7. § 1.) :

1) ze vinden plaats met één van volgende doelen

- menslievend doel,

- sociaal doel,

- cultureel doel,

- educatief doel,

- sportief doel

- de verdediging en promotie van de natuur,

- de verdediging en promotie van de dierenwereld,

- de verdediging en promotie van een ambacht

- de verdediging en promotie van streekproducten,

- steun bij een humanitaire catastrofe,

- steun bij een ramp of belangrijke schade;

2) ze blijven occasioneel; occasioneel betekent niet periodiek, niet met een bepaalde

regelmaat.

3) het college van De burgemeester en schepenen heeft vooraf toestemming verleend;

 

Artikel 26 Identificatievereiste

Tijdens de verkoop, te-koop-aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van producten

of diensten voor een niet-commercieel doel zoals vermeld in art 25, is elke verkoper herkenbaar

via een kenmerk dat het mogelijk maakt om de operatie te identificeren.

Op verzoek van de overheid die de toestemming heeft verleend, overhandigt de

verantwoordelijke, binnen dertig dagen, het bewijs van de bestemming van de fondsen om het

aangegeven doel te realiseren.

 

Artikel 27 Aanvraag voorafgaande machtiging (KB art 7 §2 en 3, gewijzigd door BVR).

De aanvraag van een toestemming zoals vermeld in art. 25, is gericht

aan het college van burgemeester en schepenen op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.

De aanvraag omvat :

- de verantwoordelijke van de actie,

- het doel van de actie,

- de plaats of plaatsen,

- de periode of periodes van verkoop,

- de te koop aangeboden producten of diensten en een schatting van de hoeveelheid.

De toestemming, vermeld in paragraaf 1, eerste lid, 3° is beperkt tot één jaar. Ze is

hernieuwbaar. Ze bevat de vermeldingen uit de aanvraag.

 

Artikel 28 Weigering en intrekking machtiging

De toestemming voor een specifiek niet-commercieel doel, zoals vermeld in art 25, eerste lid, 3°

kan geweigerd worden en de actie kan verboden worden als de doelstelling niet

overeenstemt met de toegestane doelen of als de voorgestelde verkopen een risico vormen voor

de openbare orde, veiligheid, gezondheid of rust.

Als de overheid die ervoor bevoegd is de toestemming te verlenen, argwaan heeft over de reële

doelstellingen van de actie of over de moraliteit van de verantwoordelijke(n), kan ze een

voorafgaand onderzoek laten uitvoeren door de personen, vermeld in artikel 11, §1, van de wet. Ze kan ook van een of meer verantwoordelijken eisen dat ze een uittreksel uit het strafregister voorleggen.

De toestemming, vermeld in art 7 §1, eerste lid, 3° kan ingetrokken worden of de actie kan

verboden worden, tijdens de manifestatie, door de bevoegde overheid als vastgesteld wordt dat

de voorwaarden van de toestemming of van de verklaring of de voorschriften, vermeld in dit

artikel, niet worden nageleefd.

Iedere nieuwe actie kan verboden worden voor een natuurlijke of rechtspersoon of een

vereniging die de bepalingen van dit artikel niet naleeft, gedurende een periode van één jaar

vanaf de vaststelling van de niet-naleving. In geval van recidive kan de duur van de voormelde

periode op drie jaar worden gebracht.

De weigering, het verbod of de intrekking wordt betekend :

- met een aangetekende brief tegen ontvangstbewijs

- of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.

 

AFDELING 4 : ALGEMENE EN AANVULLENDE BEPALINGEN

 

Artikel 29 Bevoegdheid marktleider (KB art. 44)

De marktleider, aangesteld door de burgemeester of zijn afgevaardigde, is bevoegd om

documenten die de machtiging en identiteit van de personen die een ambulante activiteit

uitoefenen aantonen te controleren.

 

Artikel 30 Verplichte documenten (KB art 15, gewijzigd door BVR)

De machtiging ambulante handel is alleen geldig als de volgende documenten erbij gevoegd zijn :

-Het identiteitsbewijs van haar houder of, voor de niet-ingezeten en de buitenlandse

onderdanen, een identiteitsbewijs dat dat vervangt;

-Een bewijs waaruit blijkt dat de uitoefening van de ambulante activiteiten in kwestie

behoorlijk gedekt wordt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid

en tegen brandrisico’s;

-Het bewijs dat bij de uitoefening van een ambulante activiteit waarbij voeding wordt

verkocht, voldaan wordt aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid.

 

 

Artikel 2:

Dit reglement gaat in voege op de vijfde dag na bekendmaking.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

12.  BELASTING OP DE INNAME VAN HET OPENBAAR DOMEIN DOOR DE UITSTALLING VAN KOOPWAREN EN ALLERHANDE TOESTELLEN: WIJZIGING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

        Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen.

        Gecoördineerde omzendbrief omtrent de gemeentefiscaliteit KB/ABB  2019/2

        Het algemeen politiereglement Maldegem goedgekeurd in de gemeenteraad van 18 december 2014 en latere wijzigingen, afdeling 18: activiteiten op/of grenzend aan de openbare plaats.

        Het gemeenteraadsbesluit Belasting op de inname van het openbaar domein door de uitstalling van koopwaren en allerhande toestellen, zoals goedgekeurd in zitting van 17 december 2020.

 

Feiten

        Het reglement inname openbaar domein voor de uitstalling van koopwaren en allerhande toestellen werd eind december 2020 gestemd voor de aanslagjaren 2021 tot en met 2025.

        Door de opmaak van het Retributiereglement ambulante handel op het openbaar domein Maldegem, goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad op 21 december 2023 werd artikel 4 punt 4 reeds geschrapt uit het reglement.

        In het college in zitting van 21 november 2023 werd beslist om beroep te doen op de aankoopcentrale van IVM met de betrekking tot de inzameling en verwerking van textiel. Hierdoor wordt er €0,40/kg ingezameld textiel betaald aan gemeente Maldegem.

        Het reglement dient aangepast te worden, er kan niet langer een belasting gevraagd worden voor de plaatsing van containers voor inzameling kledij.  De wijziging betreft aldus de opheffing van artikel 4 punt 3 vanaf 1 januari 2024.

 

Argumentatie

        Het is billijk dat belastingplichtigen die een toelating krijgen om een deel van de openbare weg / het openbaar domein privatief in gebruik te nemen hiervoor een bijdrage leveren via een belasting.

        De financiële toestand van de gemeente.

Tussenkomsten

           Voorzitter Marten De Jaeger (CD&V) deelt mee dat in artikel 2 een materiële misslag dient verbeterd te worden, m.n. waar het ontwerp vermeldt: "De gemeenteraad heft het reglement inname openbaar domein voor  ... , gestemd op 17 december 2020, ..." moet toegevoegd worden: "gewijzigd in zitting van 21 december 2023" op vanaf 1 januari 2024.

           Toelichting door schepen Stefaan Standaert (Groen)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

Het reglement belasting op de inname van het openbaar domein door de uitstalling van koopwaren en allerhande toestellen wordt als volgt vastgelegd:

 

Belasting op de inname van het openbaar domein
door de uitstalling van koopwaren en allerhande toestellen

 

Artikel 1: Belastbaar voorwerp

Voor de aanslagjaren 2024 tot en met 2025 wordt een belasting geheven op het privaat en commercieel gebruik van de openbare weg en/of het openbaar domein.

 

Artikel 2: Definities

Uitstalling: Inname van het openbaar domein door koopwaren en voorwerpen die nodig zijn om koopwaren te tonen, als de inname niet onder de wet op ambulante handel valt.

 

Openbare weg: onder openbare weg wordt verstaan elke weg die voor het openbaar verkeer openstaat, zelfs indien de bedding ervan privé-eigendom is. dit zijn de wegen, wandelpaden, fietspaden, pleinen of enige andere openbare ruimte, alsmede hun aanhorigheden, die toebehoren aan de staat, de Vlaamse gemeenschap, het vlaamse gewest, de provincie Oost-Vlaanderen of de gemeente Maldegem en die bestemd zijn tot het gebruik van allen.

 

Openbaar domein: onder openbaar domein wordt verstaan de goederen die tot het openbaar domein behoren in de meest ruime betekenis en die voor iedereen toegankelijk zijn ongeacht wie de eigenaar is van het goed.

 

Commercieel gebruik of commerciële doeleinden: hieronder dient begrepen te worden elk privaat gebruik van de openbare weg en/of openbaar domein, met als doel geld te verdienen, rechtstreeks of onrechtstreeks, ten voordele van de belastingplichtige, aanvrager of andere belanghebbende, en waarbij de inname of tijdelijke standplaats gericht is op handel, verkoop of het voeren van reclame.

 

Artikel 3: Belastingplichtige

De belastingplichtige is de natuurlijke of rechtspersoon die over een door het gemeentebestuur verstrekte vergunning beschikt voor de permanente of tijdelijke inname van de openbare weg en/of van het openbaar domein, of diegene die zonder voorafgaande vergunning effectief de openbare weg of het openbaar domein inneemt.

 

Artikel 4: Tarief en berekening

De belasting wordt als volgt vastgesteld per standplaats en per uitstalling

 

  1. voor uitstallingen van koopwaren en ermee verband houdende voorwerpen: 30 euro/jaar/m² 
  2. voor automaten: drank-, brood-, en gelijkaardige toestellen: 150 euro/jaar/m²

 

Met de gedeelten kleiner dan een halve m² wordt geen rekening gehouden, de gedeelten gelijk aan of boven een halve m² worden aangerekend als volledige m².

 

- voor stopzettingen in de loop van een aanslagjaar wordt de belasting vastgesteld in twaalfden van de voormelde bedragen pro rata het aantal maanden exploitatie in het aanslagjaar. De maand waarin de stopzetting gebeurt wordt nog als een volle maand meegerekend.

- voor nieuwe vestigingen of overnames tijdens het aanslagjaar wordt de belasting vastgesteld in

twaalfden van de voormelde bedragen pro rata het aantal maanden exploitatie in het aanslagjaar.

De maand waarin de exploitatie begint of de maand waarin een overname gebeurt wordt als een

volle maand meegerekend.

 

Artikel 5: Vrijstellingen

Volgende vrijstellingen worden voorzien, voor de inname

-  tijdens soldenperioden, sportwedstrijden, kermissen, braderieën en bijzondere feestdagen

-  van oppervlakten waarvoor marktgeld betaald wordt

-  van de oppervlakten die belast worden onder de horecabelasting

 

Artikel 6: Wijze van inning

De gemeente Maldegem vestigt de belasting door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 7: Aangifteplicht

De belastingplichtige moet ten laatste 4 weken voor aanvang aangifte doen van inname openbaar domein bij de dienst lokale economie of op de website op www.maldegem.be door middel van het bekomen van een vergunning.

De belastingplichtige is vrijgesteld van aangifteplicht indien hij voor het vorig aanslagjaar werd aangeslagen en de belastbare toestand ongewijzigd is gebleven.

 

Artikel 8: Looptijd

De belasting is verschuldigd zolang de stopzetting van de privatieve ingebruikneming van het openbaar domein niet werd betekend aan het Gemeentebestuur. Ook een voortijdige stopzetting moet aan het Gemeentebestuur worden gemeld, zo niet blijft de belasting verschuldigd.

 

Artikel 9: Procedure van ambtshalve vaststelling

Bij gebrek aan aangifte binnen de in de in artikel 7 gestelde termijn, of in geval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte vanwege de belastingplichtige, kan de belasting ambtshalve worden ingekohierd.

 

Vooraleer wordt overgegaan tot de ambtshalve vaststelling van de belastingaanslag, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.

 

De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van die betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

 

Artikel 10: Belastingverhoging

De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met 50 euro. Het bedrag van deze verhoging wordt ook ingekohierd.

 

Artikel 11: Betaaltermijn

De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na verzending van het aanslagbiljet.

 

Artikel 12: Bezwaarprocedure 

De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het College van Burgemeester en Schepenen.

Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.

Het wordt gedagtekend en ondertekend door de eiser of zijn vertegenwoordiger en vermeldt:

1° de naam, hoedanigheid, het adres of de zetel van de belastingplichtige ten laste van wie de belasting gevestigd wordt;

2° het voorwerp van het bezwaarschrift en een opgave van de feiten en middelen.

Het vermeldt eveneens of de belastingplichtige wenst gehoord te worden.

 

Artikel 2: 

De gemeenteraad heft het reglement inname openbaar domein voor de uitstalling van koopwaren en allerhande toestellen gestemd op 17 december 2020, gewijzigd in zitting van 21 december 2023, op vanaf 1 januari 2024.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

13.  VASTSTELLING WIJZIGINGEN AAN HET RETRIBUTIEREGLEMENT OP HET GEBRUIK VAN DE ZALEN VAN HET GEMEENSCHAPSCENTRUM

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

            het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

        14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

        Retributiereglement op het gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 29 juni 2017, gewijzigd door de gemeenteraad op 19 februari 2020.

        Reglement Adviesraden / Adviesplatforms goedgekeurd door de gemeenteraad op 2 maart 2023.

        De statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor cultuur, vastgesteld door de gemeenteraad op 22 juni 2023.

 

Feiten

           Met de renovatie van zalen Kanunnik Andries en De Poermolen dringen zich een aantal wijzigingen op aan het retributiereglement op het gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum:

           Straatnaam- en adreswijzigingen

           Veranderde procedures

           Aanpassing tarifering

          

           Het reglement werd in zijn geheel bekeken en de cultuurdienst bereidde een voorstel tot wijziging van het reglement voor.

           Het wijzigingsvoorstel werd op 1 maart 2024 ter advies voorgelegd aan de Cultuuradviesraad Maldegem (CARM) met de vraag advies te verlenen tegen uiterlijk 1 april 2024.

 

Argumentatie

           In bijlage vindt u een document om de voorgestelde wijzigingen goed te kunnen bekijken: links het retributiereglement 2020 versus rechts het wijzigingsvoorstel in rood.

           Volgende wijzigingen, besproken in de collegezitting van 27 februari 2024, worden voorgesteld:

           Aanpassingen lay-out en aanpassingen i.f.v. leesbaarheid (zonder dat de inhoud wijzigt).

           Artikel 1 §1: aanpassingen adressen, aanpassing naamgeving, aanpassingen te huren ruimtes.

           Artikel 1 §2:

           Schrappen van voorbeelden bij de definitie van ‘Activiteiten’ en ‘Privéaangelegenheid’.

           Duidelijker definitie van ‘Privéaangelegenheid'.

           Artikel 2 §1 – 1 (= in wijzigingsvoorstel §1): aanpassingen aan de categorieën.

           Artikel 2 §1 – 2 (= in wijzigingsvoorstel §2 – 1):

           Vermelding van de tarieven van alle zalen in een gezamenlijke tabel.

           Aanpassing van de prijzen.

           Artikel 2 §1 – 2.2 (= in wijzigingsvoorstel §2 – 2): momenteel geldt het tarief voor inhuur van de theatertechnicus bij zaalhuur met beperkte techniek of repetitie/ opbouw/ afbouw niet voor de gemeentelijke diensten, OCMW-, politiediensten van Maldegem, Zorgbedrijf Meetjesland en HVZ Meetjesland. Voorstel = dit uitbreiden naar volledige categorie 0 en 0 bis.

           Artikel 2 §2 – 1 (= in wijzigingsvoorstel §4 – 1): formulering ‘periode van twaalf opeenvolgende maanden’ in plaats van ‘jaar’.

           Artikel 4:

           §1: schrapping passage over hogere waarborg voor een fuif in de polyvalente zaal van Den Hoogen Pad.

           §3: schrapping ‘en van de keuken in zaal De Poermolen’.

           §4 en §5: aanpassingen naar aanleiding van gewijzigde procedure voor waarborgen.

           Artikel 5 §2: aanvulling gezien de meeste zaalaanvragen nu digitaal gebeuren.

           Artikel 7 §2 D en §3: aanpassingen cfr. reële waarborgprocedure.

           Volgende wijzigingen, besproken in de collegezitting van 9 april 2024, worden voorgesteld:

           Artikel 1 §1: toevoeging van 'Vergader- / leslokaal (1ste verdieping)' aan de te huren ruimtes in Den Hoogen Pad.

           Artikel 2: andere nummering van de paragrafen.

           Artikel 2 §1 – 2 (= in wijzigingsvoorstel §2 – 1):

           aparte vermelding van tarieven voor privéaangelegenheden bij de zalen die daarvoor in aanmerking komen.

           toevoeging 'Vergader- / leslokaal' in Den Hoogen Pad.

           Artikel 2 §2 – 3 (= in wijzigingsvoorstel §4 – 3): toevoeging 'Vergader- / leslokaal'

           Artikel 4 §3: toevoeging 'Vergader- / leslokaal'

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           CARM: Het schrijven van de cultuurdienst  i.v.m. de gevraagde wijziging aan de reglementen op het gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum werd besproken tijdens de vergadering van het dagelijks bestuur van de CARM (cultuuradviesraad) op 21/03/2024. Het dagelijks bestuur van de CARM heeft geen opmerkingen op de voorgestelde wijzigingen.

Tussenkomsten

           Voorzitter Marten De Jaeger (CD&V) deelt mee dat in het ontwerp -besluit een fout opgenomen is, m.n. in artikel 2 - Tarieven §2 - 1. Basistarieven.

           OC Kan. Andrieszaal - categorie 1: waar € 65 vermeld wordt, wenst het college van burgemeester en schepenen een tarief van € 35 voor te stellen;

           OC De Poermolen - categorie 1: waar € 65 vermeld wordt, wenst het college van burgemeester en schepenen een tarief van € 35 voor te  stellen

        Raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang) vraagt of het tarief voor  de polyvalente zaal in Den Hoogen Pad met beperkte techniek, waar ook € 65 vermeld wordt in het ontwerp dan ook moet aangepast worden?

        Algemeen directeur Britt Schouppe antwoordt dat dat niet de bedoeling was vermits  de twee eerder vermelde zaaltjes slechts half zo groot zijn ongeveer.

        Voorzitter Marten De Jaeger stelt voor om eerst te stemmen over het amendement en vervolgens over het geheel van het gewijzigd punt.

 

Besluit

 

over het amendement, m.n. OC Kan.Andreiszaal en OC De Poermolen - Cat. 1: telkens €35 i.p.v. €65

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Over het gewijzigd besluit in zijn geheel

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1 - Algemene bepalingen:

§1 – Toepassingsgebied

Dit retributiereglement is vanaf 1 mei 2024 op volgende gemeentelijke lokalen en gebouwen van toepassing:

A. Den Hoogen Pad, Elisabethstraat 3, 9991 Adegem:

        Polyvalente zaal met bijhorende keuken, berging en backstage met kleedkamers en sanitair

        Inkomhal en sanitair blok

        Cafetaria met bijhorende keuken

        Vergaderzaal

        Vergader- / leslokaal (1ste verdieping)

B. Zaal De Kesel (2de verdieping), Adegem-Dorp 14, 9991 Adegem;

C. Ontmoetingscentrum (OC) Kanunnik Andries, Pelderijn 1, 9992 Middelburg;

D. Ontmoetingscentrum (OC) De Poermolen, Paardekerkhof 1, 9990 Maldegem:

        Polyvalente zaal

        Kleine zaal met keuken

 

§2 – Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

Instellingen en diensten:

        een instelling: een privaatrechtelijke organisatie met het oog op dienstverlening (die vooral volksontwikkelingsprogramma’s aanbiedt aan personen, groepen of organisaties. De deelneming gebeurt op basis van vrijwilligheid, zonder vereiste lidmaatschap, telkens voor de duur van een welbepaald programma).

        een dienst: een gespecialiseerde organisatie die begeleiding en ondersteuning geeft in het voor haar vooropgestelde werkingsgebied (bv. sociaal-cultureel) op basis van haar doelstellingen en door middel van het ter beschikking stellen van informatie, advies, documentatie, educatieve programma’s en producten, publicaties, materialen, technieken of uitrusting.

Verenigingen: groeperingen met rechten en plichten door de wet erkend, gevormd door een aaneensluiting van personen.

Privépersoon: persoon, die individueel en onafhankelijk van een vereniging, instelling of dienst handelt.

Beperkte techniek: de organisator kan gebruik maken van:

        één vaste micro op statief met klankversterking (zelf te bedienen)

        beamer via de voorziene aansluitingen

        projectiescherm

        spots op statief

Er wordt hierbij geen enkele installatie vanuit de regiekamer gebruikt en de theatertechnicus is niet aanwezig.

Volledige techniek:

        de volledige licht- en klankinstallatie die vanuit de regiekamer bediend kan worden, is beschikbaar (zie technische fiche op www.denhoogenpad.be).

        de technicus is aanwezig.

Activiteit: Initiatief met of zonder drankverkoop waarbij al dan niet inkomgeld gevraagd wordt, maar waarbij winst maken niet het hoofddoel is. Het inhoudelijke (socio-culturele) aspect primeert of de activiteit is inherent aan de werking van de organisator. Er is geen persoonlijk gewin voor de leden of andere personen aan verbonden.

Privéaangelegenheid: Vooraf geplande gebeurtenis zonder vrije toegang (= niet publiek toegankelijk), die plaats vindt op nominatieve uitnodiging en gericht is op de familiale, vrienden- of professionele kring. Privéaangelegenheden mogen niet commercieel zijn en kunnen enkel worden aangevraagd door privépersonen woonachtig in Maldegem.

Organisator: de natuurlijke persoon, minimum 18 jaar oud, of rechtspersoon die aansprakelijk is voor de aangegane verbintenis na ondertekening van het aanvraagformulier.

 

Artikel 2 - Tarieven:

§1. De organisatoren zijn opgedeeld in:

        Categorie 0:  = gratis gebruik

        gemeentelijke diensten (inclusief personeelsvereniging)

        Categorie 0 bis:  = gratis gebruik

        Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Maldegem

        OCMW Maldegem

        Politiezone Aalter/Maldegem (inclusief personeelsvereniging)

        Zorgbedrijf Meetjesland

        Hulpverleningszone (HVZ) Meetjesland (inclusief personeelsvereniging)

        Maldegemse adviesraden

        Maldegemse dorpsraden

        de per leefkern erkende Maldegemse kermiscomités

        bloedinzamelingen Rode Kruis

        Categorie 1: 

        door gemeentebestuur Maldegem erkende verenigingen

        scholen uit Maldegem

        kerkbestuur Maldegem

        Categorie 2: 

        niet-erkende verenigingen, instellingen of diensten zonder winstoogmerk in de gemeente Maldegem

        verenigingen, instellingen of diensten met een regionale werking, waar het gemeentebestuur deel van uitmaakt

        Categorie 3: verenigingen, scholen of diensten zonder winstoogmerk buiten de gemeente Maldegem

        Categorie 4: instellingen met winstoogmerk en privépersonen in de gemeente Maldegem

        Categorie 5: instellingen en privépersonen buiten de gemeente Maldegem

 

§2 - 1. De basistarieven per dag in euro:

 

categorie 1

categorie 2

categorie 3

categorie 4

categorie 5

Den Hoogen Pad

 

 

 

 

 

     - Polyvalente zaal

 

 

 

 

 

Activiteit met beperkte techniek

65

185

250

745

930

Activiteit met volledige techniek

250

375

495

1.485

1.855

Repetitie / opbouw / afbouw

25

40

50

150

185

     - Cafetaria

 

 

 

 

 

Activiteit / opbouw / afbouw

25

75

100

300

375

Privéaangelegenheid

/

/

/

300

/

     - Vergaderzaal

 

 

 

 

 

Activiteit / opbouw / afbouw

10

20

25

100

125

Privéaangelegenheid

/

/

/

100

/

     - Vergader- / leslokaal

 

 

 

 

 

Activiteit / opbouw / afbouw

10

20

25

100

125

Zaal De Kesel

 

 

 

 

 

Activiteit / opbouw / afbouw

10

20

25

100

125

Privéaangelegenheid

/

/

/

100

/

OC Kanunnik Andries

 

 

 

 

 

Activiteit / opbouw / afbouw

35

185

250

745

930

Privéaangelegenheid

/

/

/

300

/

OC De Poermolen

 

 

 

 

 

     - Polyvalente zaal

 

 

 

 

 

Activiteit / opbouw / afbouw

35

185

250

745

930

Privéaangelegenheid

/

/

/

300

/

     - Kleine zaal met keuken

 

 

 

 

 

Activiteit / opbouw / afbouw

25

75

100

300

375

Privéaangelegenheid

/

/

/

100

/

 

§2 – 2 Specifieke bepalingen Den Hoogen Pad:

        Bij activiteiten in de polyvalente zaal met volledige techniek is de theatertechnicus voor maximum acht uren inbegrepen in het basistarief.

        Bij de overige activiteiten in de polyvalente zaal: beperkte techniek of repetitie/ opbouw/ afbouw, is de theatertechnicus niet aanwezig.

Indien er dan toch extra hulp van / ondersteuning door de theatertechnicus noodzakelijk is, dient de organisator (met uitzondering van categorie 0 en 0 bis) een bijkomend tarief van 50 euro per begonnen uur te betalen.

        De inkomhal en de polyvalente zaal kunnen gratis ter beschikking worden gesteld als expositieruimte op voorwaarde dat dit geen exclusief gebruik betreft (d.w.z. dat er nog andere activiteiten moeten kunnen doorgaan).

 

§3  Indexering:

De hierboven vermelde basistarieven worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd volgens de formule:

basistarief x nieuwe index = geïndexeerd tarief

         aanvangsindex

 

Aanvangsindex = gezondheidscijfer van oktober 2024.

Nieuwe index = gezondheidsindexcijfer van oktober voorafgaand aan 1 januari.

 

Het geïndexeerd tarief wordt afgerond als volgt:

Van 0 tot 0,99 euro : op dichtste veelvoud van 5 cent

Van 1 tot 19,99 euro : op dichtste veelvoud van 50 cent

Vanaf 20 euro : “ op één euro

Als twee veelvouden even dicht liggen, wordt het bedrag afgerond naar boven.

 

Het huurtarief dat wordt aangerekend, is het geïndexeerd tarief op het ogenblik van de aanvraag.

 

§4 – Bijzondere tarieven:

§4 – 1. Voor een reeks van minimum 5 activiteiten per periode van twaalf opeenvolgende maanden in de polyvalente zaal in Den Hoogen Pad, die in eenzelfde aanvraag worden gereserveerd, wordt er een korting van 10% toegekend op het totale bedrag (repetitie, opbouw en afbouw niet inbegrepen).

 

§4 – 2. Voor zover men over een periode van twaalf opeenvolgende maanden voor eenzelfde niet-commerciële activiteit telkens dezelfde zaal gebruikt, en de zaal hiervoor in eenzelfde aanvraag wordt gereserveerd, worden volgende kortingen toegekend op het totale bedrag:

        20% korting vanaf 20 verhuringen

        30% korting vanaf 30 verhuringen

        40% korting vanaf 40 verhuringen

 

§4 – 3. Organisatoren die vallen onder categorie 1 zijn, mits correcte aanvraag, voor het houden van bestuursvergaderingen vrijgesteld van het betalen van het tarief voor het gebruik van:

        de vergaderzaal en het vergader- / leslokaal in Den Hoogen Pad

        de lokalen onder artikel 1, §1, B-D

 

Bij bestuursvergaderingen van maximaal 10 personen kan in Den Hoogen Pad eventueel ook een kleedkamer als vergaderruimte ter beschikking gesteld worden.

 

§5. Het gemeentebestuur betaalt billijke vergoeding, ingesteld bij K.B. van 8 november 2001, voor volgende zalen:

        Den Hoogen Pad

Soort tarief: polyvalente zaal met dans, tot 800 m²

        OC Kanunnik Andrieszaal - Middelburg

Soort tarief: polyvalente zaal met dans, tot 200 m²

        Polyvalente zaal OC De Poermolen - Donk

Soort tarief: polyvalente zaal met dans, tot 200 m²

De organisator staat zelf in voor het betalen van billijke vergoeding voor de zalen en de activiteiten, die buiten de reeds betaalde tarieven vallen. Doet de organisator dit niet, kan gemeentebestuur Maldegem in geen geval aansprakelijk worden gesteld.

 

Artikel 3 - Reservatie en betaling:

§1. Na ontvangst van het volledig en correct ingevulde aanvraagformulier wordt de zaalaanvraag behandeld.  De reservatie wordt bevestigd per mail of brief met in bijlage de factuur met een overschrijvingsformulier.

Een bevestigde aanvraag geldt als gebruiksovereenkomst.

 

§2. Het huurtarief moet uiterlijk betaald zijn op de uiterste betalingsdatum op de factuur. Indien de betaling niet tijdig gebeurt, vervalt de reservatie.

 

Artikel 4 - Waarborg:

§1 Voor gebruik van de polyvalente zaal Den Hoogen Pad, cafetaria Den Hoogen Pad, polyvalente zaal De Poermolen en OC Kanunnik Andries dient er een waarborg van 250 euro betaald te worden, minimum 5 dagen voor de activiteit. Bij veelvuldig gebruik van eenzelfde gemeentelijke lokaal, kan de waarborg voor een gans jaar gedeponeerd worden.

 

§2 Door gemeentebestuur Maldegem erkende verenigingen die op regelmatige basis gebruik maken van de infrastructuur kunnen op expliciete vraag aan het schepencollege vragen vrijgesteld te worden van betaling van de waarborg.

 

Voor het organiseren van fuiven is geen vrijstelling van betaling van de waarborg mogelijk.

 

§3. Er dient geen waarborg te worden betaald voor de huur van de vergaderzaal en het vergader- / leslokaal in Den Hoogen Pad en van zaal De Kesel.

 

§4. De waarborg wordt teruggestort na

        controle van de gebruikte accommodatie en alle inboedel op schade, onregelmatigheden en volledigheid.

        vaststelling dat de opkuis werd uitgevoerd zoals beschreven in het huishoudelijk reglement.

        bij schade of onvolledigheid: betaling van de factuur om deze schade of onvolledigheid aan het materiaal of aan het gebouw te vergoeden.

 

Artikel 5 - Annulatie:

§1. Indien de annulatie van de organisator door overmacht plaats heeft, wordt de reeds betaalde vergoeding teruggegeven.

 

§2. Indien de organisator de geplande activiteit annuleert minder dan 14 dagen voor de geplande datum, moet een schadevergoeding betaald worden, die gelijk gesteld wordt aan het volledige huurtarief, zoals vermeld in de bevestigingsbrief of -mail.

 

§3. Indien door overmacht de infrastructuur niet ter beschikking kan gesteld worden van de organisator, zal daarvoor geen schadevergoeding kunnen gevraagd worden. Enkel het betaalde huurgeld zal terugbetaald worden.

 

§4. Iedere annulatie moet steeds schriftelijk aan het secretariaat van het gemeenschapscentrum gemeld worden.

 

Artikel 6 - Belastingen, taksen en rechten:

Alle belastingen, taksen en rechten, die uit de ingerichte activiteiten voortvloeien, vallen volledig ten laste van de inrichters. De organisator dient alle wetten, reglementen en voorschriften na te leven die gelden voor de door hen ingerichte activiteiten (vb. SABAM).

 

Artikel 7 - Schade

§1. De organisator aanvaardt het lokaal in de staat waarin het zich bevindt en doet melding van schadevaststelling(en) en eventuele defecten of tekortkomingen op de inventaris van de inboedel bij de ingebruikname aan het secretariaat van het gemeenschapscentrum of de zaalverantwoordelijke.

 

§2. Indien na de activiteit schade aan het materiaal of aan het gebouw vastgesteld wordt:

        wordt de waarborg automatisch geblokkeerd.

        zal de organisator op het eerste verzoek van de verantwoordelijke van het gemeenschapscentrum aanwezig zijn om tegensprekelijk de aard en omvang van de schade te bepalen.

        indien de organisator niet aanwezig is, zullen aard en omvang van de schade door de verantwoordelijke van het gemeenschapscentrum eenzijdig worden bepaald. Mits behoorlijke uitnodiging van de gebruiker, zal dergelijke vaststelling als bindend beschouwd worden.

        wordt op basis van het schadedossier een factuur opgemaakt t.a.v. de huurder.

        De waarborg wordt vrijgegeven van zodra deze factuur betaald is. 

 

§3. Indien na de activiteit tekortkomingen op de inventaris vastgesteld worden, dan dienen de verdwenen materialen vergoed te worden aan winkelprijs. Het gemeentebestuur zal daartoe een factuur opsturen.

 

§4. Het college van burgemeester en schepenen kan op basis van het schadedossier een organisator tijdelijk of permanent uitsluiten van verder gebruik van een gemeentelijke zaal.

 

Artikel 8 - Opkuis:

§1. Indien de opkuis niet werd uitgevoerd zoals bepaald in het huishoudelijk reglement zal het gemeentepersoneel dit uitvoeren. Per personeelslid zal hiertoe een vergoeding van 50 euro per begonnen uur worden aangerekend. Het gemeentebestuur zal daartoe een factuur opsturen.

 

§2.  Indien het vuilnis niet werd verwijderd zoals bepaald in het huishoudelijk reglement zal het gemeentepersoneel dit uitvoeren. De kosten hiervoor zullen volgens het ‘Retributiereglement voor het uitvoeren van werken voor derden’ worden aangerekend. Het gemeentebestuur zal daartoe een factuur opsturen.

 

§3. Het college van burgemeester en schepenen kan op basis van herhaaldelijke problemen met de opkuis een organisator:

        verplichten tot het gebruik van gemeentelijk poetsen aan de tarieven vermeld bij Artikel 8 §1.

        tijdelijk of permanent uitsluiten van verder gebruik van een gemeentelijke zaal.

 

Artikel 9 - Invordering:

De invordering van deze retributie zal desnoods overeenkomstig de wetsbepalingen van de burgerlijke rechtsvordering geschieden of overeenkomstig art. 94 van het gemeentedecreet door middel van een dwangbevel.

 

Artikel 10

De gemeenteraad delegeert aan het college van burgemeester en schepenen de opdracht om wijzigingen aan het tarief en de waarborgen vast te stellen.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

14.  VASTSTELLING WIJZIGINGEN AAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP HET GEBRUIK VAN DE ZALEN VAN HET GEMEENSCHAPSCENTRUM

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

           het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

        Huishoudelijk reglement op het gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 29 juni 2017, gewijzigd door de gemeenteraad op 19 februari 2020.

        Reglement Adviesraden / Adviesplatforms goedgekeurd door de gemeenteraad op 2 maart 2023.

        De statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor cultuur, vastgesteld door de gemeenteraad op 22 juni 2023.

 

Feiten

           Met de renovatie van zalen Kanunnik Andries en De Poermolen dringen zich een aantal wijzigingen op aan het huishoudelijk reglement op het gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum:

           Straatnaam- en adreswijzigingen

           Veranderde procedures

          

           Het reglement werd in zijn geheel bekeken en de cultuurdienst bereidde een voorstel tot wijziging van het reglement voor.

           Het wijzigingsvoorstel werd op 1 maart 2024 ter advies voorgelegd aan de Cultuuradviesraad Maldegem (CARM) met de vraag advies te verlenen tegen uiterlijk 1 april 2024.

 

Argumentatie

           In bijlage vindt u een document om de voorgestelde wijzigingen goed te kunnen bekijken: links het huishoudelijk reglement 2020 versus rechts het wijzigingsvoorstel in rood.

           Volgende wijzigingen, besproken in de collegezitting van 27 februari 2024, worden voorgesteld:

           Aanpassingen lay-out en aanpassingen i.f.v. leesbaarheid (zonder dat de inhoud wijzigt).

           Artikel 1: Aanpassingen adressen, aanpassing naamgeving, aanpassingen te huren ruimtes.

           Artikel 2 §3: schrapping.

           Artikel 2 §4 wordt §3: vermelding ‘UiTloket’ wordt aangepast.

           Artikel 5: 'nieuwe' §3. Expliciete vermelding dat organisatoren de aard van de activiteit duidelijk dienen te specifiëren, om dubbele programmering of overlapping tegen te gaan.

           Artikel 6 §1: nieuwe afspraken omtrent ingebruikname.

           Artikel 7:

           Andere volgorde van de verbodsbepalingen.

           Ruimere verwoording van het verbod om in de zalen te timmeren, nagelen, plakken of nieten.

           Het beoefenen van sportactiviteiten in de zalen (tenzij uitdrukkelijk gevraagd en toegestaan door het college van burgemeester en schepenen) wordt een algemene bepaling.

           Artikel 8 §2: andere verwoording.

           Artikel 12: ‘nieuwe’ §4. De bepaling omtrent beurzen wordt uitgebreid naar toepassing voor alle zalen van het gemeenschapscentrum.

           Artikel 13 §5: kortere omschrijving.

           Artikel 14: aanvulling met betrekking tot digitale zaalaanvragen.

           Volgende wijzigingen, besproken in de collegezitting van 9 april 2024, worden voorgesteld:

           Artikel 1: toevoeging van 'Vergader- / leslokaal (1ste verdieping)' aan de te huren ruimtes in Den Hoogen Pad.

           Artikel 13 §3:

           aanpassing tekst gezien de puntjes niet langer geordend worden via A, B, C, ...

           schrapping van het laatste punt.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           CARM: Het schrijven van de cultuurdienst i.v.m. de gevraagde wijziging aan de reglementen op het gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum werd besproken tijdens de vergadering van het dagelijks bestuur van de CARM (cultuuradviesraad) op 21/03/2024. Het dagelijks bestuur van de CARM heeft geen opmerkingen op de voorgestelde wijzigingen.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1 - Toepassingsgebied:

Dit huishoudelijk reglement is vanaf 1 mei 2024 op volgende gemeentelijke lokalen en gebouwen van toepassing:

A. Den Hoogen Pad, Elisabethstraat 3, 9991 Adegem:

        Polyvalente zaal met bijhorende keuken, berging en backstage met kleedkamers en sanitair

        Inkomhal en sanitair blok

        Cafetaria met bijhorende keuken

        Vergaderzaal

        Vergader- / leslokaal (1ste verdieping)

B. Zaal De Kesel (2de verdieping), Adegem-Dorp 14, 9991 Adegem;

C. Ontmoetingscentrum (OC) Kanunnik Andries, Pelderijn 1, 9992 Middelburg;

D. Ontmoetingscentrum (OC) De Poermolen, Paardekerkhof 1, 9990 Maldegem:

        Polyvalente zaal

        Kleine zaal met keuken

 

Artikel 2 – Algemene bepalingen:

§1. Gemeentelijke activiteiten hebben altijd voorrang op activiteiten door derden.

 

§2. Manifestaties hebben altijd voorrang op losse repetities (die niet in een aaneensluitende reeks gepland zijn) of op repetities die niet onmiddellijk gevolgd worden door een voorstelling.

 

§3. Elke zaal beschikt over een basisuitrusting in basisopstelling.

        De inventarissen van de zalen kunnen bekomen worden bij het secretariaat van het gemeenschapscentrum en zijn te consulteren op www.maldegem.be.

        Extra feestmateriaal kan ontleend worden bij de gemeentelijke uitleendienst. Meer info via www.maldegem.be.

        Bij ingebruikname van het openbaar domein (bijvoorbeeld voor het bijplaatsen van tenten,…) moet een evenementenaanvraag worden ingediend. Meer info bij de dienst evenementen of via www.maldegem.be.

        De organisator staat zelf in voor de plaatsing van tafels en stoelen.

 

§4. Het gemeentebestuur heeft, in samenspraak met de brandweer, en om veiligheidsredenen, een maximum aantal toegelaten personen per zaal bepaald. Deze maximumaantallen staan genoteerd in de inventaris van de desbetreffende zaal en in de technische fiche van Den Hoogen Pad.

 

Artikel 3 – Wettelijke voorschriften:

Organisatoren sluiten een gebruiksovereenkomst af met het gemeentebestuur. Het gemeentebestuur stelt aan de organisator enkel de lokalen ter beschikking, maar kan niet als inrichter worden beschouwd.

 

De organisator zal in zijn verhouding tot het gemeentebestuur als inrichter worden beschouwd en is gehouden tot:

        naleving van alle wettelijke en reglementaire bepalingen die op hem als inrichter rusten.

        het afsluiten van alle nodige verzekeringen. Wat betreft de verzekering burgerlijke en contractuele aansprakelijkheid, kan worden ingetekend op een door de gemeente afgesloten abonnementspolis. De organisator is verplicht zich ofwel via deze abonnementspolis te verzekeren ofwel via de eigen verzekeringsmaatschappij. Bij het ontbreken van een geldig verzekeringsbewijs is de organisator persoonlijk aansprakelijk.

 

Artikel 4 – Verantwoordelijkheid:

Het gemeentebestuur kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor diefstal of beschadiging van materiaal dat toebehoort aan de organisator of betrekking heeft op de activiteit die hij inricht.

 

Artikel 5 – Reservatie:

§1. Als organisator kan je een aanvraag tot zaalreservatie indienen:

        tot uiterlijk 6 weken voor de activiteit

        tot uiterlijk 2 weken voor een vergadering in Den Hoogen Pad, zaal De Kesel, Kanunnik  Andrieszaal en De Poermolen

        vanaf maximaal 1,5 jaar voorafgaand aan niet-privéaangelegenheden

        vanaf maximaal 6 maand voorafgaand aan privéaangelegenheden

Reserveren kan via het standaard reservatieformulier, beschikbaar bij het secretariaat van het gemeenschapscentrum of via www.maldegem.be/webshop.

 

§2. Het reservatieformulier dient integraal te zijn ingevuld. Telefonische reserveringen of mondelinge afspraken hebben geen enkele waarde en zijn niet bindend.

 

§3. In het belang van de gemeentelijke programmering en van andere organisatoren of initiatiefnemers, is het noodzakelijk de aard van de geplande activiteit duidelijk te specifiëren om een dubbele programmering of overlapping tegen te gaan en om een betere spreiding te bekomen.

 

§4. Elke reservatie wordt pas definitief na schriftelijke bevestiging, hetzij per reguliere briefwisseling, hetzij per mail, met in bijlage de factuur met een overschrijvingsformulier voor betaling waarborg en zaalhuur.

Een bevestigde aanvraag geldt als gebruiksovereenkomst.

 

Artikel 6 – Ingebruikname:

§1. Na de schriftelijke bevestiging van de reservatie van de lokalen dient minstens een week voor de geplande activiteit contact te worden opgenomen met het secretariaat van het gemeenschapscentrum, cultureelcentrum@maldegem.be of +32 (0)50 71 00 21, om nadere informatie te krijgen over de toegangsmodaliteiten.

 

§2. De organisator dient het bewijs te leveren dat het volledige huurtarief, de waarborg en andere eventuele verschuldigde bedragen betaald zijn. Tevens moet hij de gebruiksovereenkomst kunnen voorleggen.

 

In geval een tentoonstelling georganiseerd wordt in de hal of polyvalente zaal van Den Hoogen Pad (zie ook Artikel 12 §6), dient tevens een verzekeringsbewijs van de werken voorgelegd te kunnen worden.

 

§3. De organisator moet zich als een goede huisvader gedragen tegenover de infrastructuur en de benutte voorzieningen (toiletten, meubelen, glazen,…). Bij de start van de ingebruikname van de aangevraagde infrastructuur wordt de inventaris gecontroleerd en een staat van bevinding opgemaakt, eventuele mankementen, tekorten of schade worden gemeld aan de zaalverantwoordelijke.

 

§4. Het in gereedheid brengen van de aangevraagde infrastructuur en techniek kan enkel tijdens de periode waarvoor het gebruik werd toegestaan.

Op- en afbouw van de zaal dienen onmiddellijk aan te sluiten op de periode van gebruik van de zaal.

 

§5. De zalen van het gemeenschapscentrum zijn voor organisatoren toegankelijk vanaf 8.00 uur. Voor activiteiten die ’s ochtends doorgaan, is het mogelijk een uitzondering hierop aan te vragen via het aanvraagformulier.

 

Artikel 7 – Verbodsbepalingen:

Het is ten strengste verboden;

        te roken in de zalen. Er zijn asbakken voorzien aan de ingang van elk gebouw. De organisator dient erover te waken dat het rookverbod nageleefd wordt.

        de zalen te betreden met dieren, m.u.v. geleidehond;

        kennisgevingen, affiches, reclame of aankondigingen van welke aard ook aan te brengen zonder toestemming van de zaalverantwoordelijke.

        materiaal van welke aard ook in de zalen op te bergen zonder toestemming van de zaalverantwoordelijke.

        ramen, deuren, muren, panelen en vloeren te benagelen, te beplakken en/of te beschrijven. Zij mogen van geen enkel hechtingsmiddel voorzien worden.

        bijkomende belichting, geluidsversterking of andere elektrische apparatuur aan te brengen / te gebruiken zonder voorafgaande toestemming.

        open vuren te maken, flessengas of bijkomende verwarmingsinstallaties te gebruiken.

        brandbare versieringen zoals bijvoorbeeld papieren slingers, karton, stro, kerstbomen, doeken,… aan te brengen tenzij er toelating werd verschaft door de brandweer.

        confetti en soortgelijke versiering - al dan niet door middel van kanon - rond te strooien.

        sfeerverlichting te gebruiken op basis van verbranding (kaarsen zonder staander of glazen houder, fakkels, vuurmanden of gelijkaardig).

        sportactiviteiten te beoefenen tenzij het uitdrukkelijk aangevraagd en toegestaan werd door het college van burgemeester en schepenen.

        zonder begeleiding de regiekamer in Den Hoogen Pad te betreden.

        te drinken of te eten in de polyvalente zaal van Den Hoogen Pad als er gebruik gemaakt wordt van de uitschuifbare tribune.

        het podium in Den Hoogen Pad te gebruiken voor andere doeleinden dan podiumkunsten of presentaties: bv. als extra eetruimte bij eetfestijn, voor standjes bij beurzen,…

        wijzigingen aan te brengen aan de instellingen van onder andere verwarming of verlichting in Den Hoogen Pad.

 

Artikel 8 – Specifieke veiligheidsbepalingen:

§1. De organisator dient er steeds op te letten dat alle nooduitgangen volledig worden vrijgehouden en de voorzieningen in verband met brandveiligheid volledig bereikbaar zijn.

 

§2. De richtlijnen verstrekt door het secretariaat van het gemeenschapscentrum (of desgevallend door de aanwezige theatertechnicus in Den Hoogen Pad) dienen strikt te worden nageleefd, zo niet kan bevel gegeven worden tot stopzetten van de activiteit of tot het ontruimen van de zaal.

 

§3. De toegang tot de regiekamer in Den Hoogen Pad is verboden, behoudens om dienstredenen.

 

Artikel 9 – Oneigenlijk gebruik:

Wie een lokaal aanvraagt, moet dit doen in de hoedanigheid van organisator of namens de organisator. De organisator mag de ter beschikking gestelde ruimte niet laten gebruiken door derden of voor andere doeleinden dan opgegeven op de aanvraag. Als oneigenlijk gebruik wordt bv. beschouwd: een privéaangelegenheid, terwijl de zaal werd aangevraagd door een vzw.

 

In geval van oneigenlijk gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum kan het gemeentebestuur verdere stappen ondernemen.

 

Artikel 10 – Ontruiming:

§1. De organisator verbindt er zich toe onmiddellijk na de activiteit, de voorstelling of na de laatste van een ononderbroken reeks voorstellingen de gebruikte infrastructuur opnieuw te verlaten zoals bij de ingebruikname, met name:

        de standaardopstelling.

        het verwijderen van het meegebrachte materiaal.

        het zorgen voor en nette en ordelijke staat.

Achtergelaten voorwerpen worden na 14 dagen eigendom van het gemeentebestuur.

 

§2. Alle activiteiten, die doorgaan in de zalen van het gemeenschapscentrum, dienen ten laatste tegen 2.00 uur te worden beëindigd.

 

§3. De organisator is verantwoordelijk voor het correct afsluiten van de gehuurde infrastructuur.

 

§4. De organisator meldt eventuele schadegevallen en defecten zo snel mogelijk aan de zaalverantwoordelijke, ten laatste bij het terugbrengen van de sleutel van de infrastructuur.

 

Schade aan een installatie van de gehuurde zaal dient volledig vergoed te worden door de organisator.

Onder schade aan een installatie van een zaal wordt onder andere verstaan:

        schade aan het brandalarm, inbraakalarm of een ander alarm

        schade aan de elektrische installatie inclusief schakelaars, stopcontacten en verlichting

        schade aan de sanitaire installatie inclusief toiletten, wasbakken, kranen en leidingen

        schade aan de verwarmingsinstallatie inclusief radiatoren, kranen, leidingen en aansluitingen

        schade aan de ramen, deuren, portalen, poorten en gordijnen

        schade aan het meubilair en vast meubilair

        schade aan het gebouw inclusief muren en vloeren

        schade aan ingebouwde en losstaande elektrische apparaten zoals frigo’s, ovens, kookplaten, e.d.

        schade aan audiovisuele apparaten zoals schermen, televisies, beamers, geluidsinstallaties, luidsprekers, e.d.

       

 

Artikel 11 – Opkuis:

§1. Alle zalen dienen door de organisator in hun oorspronkelijke staat te worden achtergelaten.

        Bij gebruik van de polyvalente zaal in Den Hoogen Pad, dient de organisator de gebruikte tafels en stoelen af te wassen en terug in de berging te plaatsen op de stapelkarren. De zaal moet worden uitgeveegd en eventuele vlekken dienen onmiddellijk met water/poetsmiddel te worden verwijderd. Hij dient deze zaal echter nooit volledig te dweilen. Dit gebeurt door het gemeentepersoneel.

        Bij gebruik van elke andere zaal dient de organisator eveneens alle tafels en stoelen af te wassen en terug te plaatsen volgens hun oorspronkelijke schikking (in het lokaal zelf of in de berging). Alle gebruikte ruimtes (incl. Wc’s en gang) dienen te worden uitgeveegd én gedweild

        Ook de buitenruimte dient netjes te worden achtergelaten (bijvoorbeeld verwijderen peuken, flesjes,…).

 

§2. Bij drankverkoop en gebruik van een tap- en/of afwasinstallatie dient men deze dadelijk na afsluiting van de activiteit samen met alle aanwezige materiaal proper te maken en ordelijk terug te plaatsen in de berging en in de eventueel voorziene kasten.

 

§3. Men dient het nodige poetsmateriaal (borstels, zeep, vuilniszakken,…) zelf mee te brengen. Afval en resten moeten door de organisator uit de lokalen worden verwijderd. Vuilzakken dienen onmiddellijk na de activiteit te worden meegenomen/verwijderd. Ook de toiletvuilnisbakjes dienen te worden geledigd. Indien dit niet werd uitgevoerd door de organisator zal het gemeentepersoneel dit uitvoeren. De kosten hiervoor zullen volgens het 'retributiereglement voor het uitvoeren van werken voor derden‘ gefactureerd worden.

 

§4. Indien de schoonmaak niet werd uitgevoerd zoals hierboven beschreven, zal de organisator hier zo snel mogelijk op gewezen worden. Indien de organisator deze schoonmaak niet zelf in orde kan brengen (bv.

wegens tijdsnood omdat een nieuwe organisator reeds de zaal in gebruik zal nemen), dan zal het gemeentepersoneel dit uitvoeren. Per personeelslid zal hiertoe een vergoeding per begonnen uur worden aangerekend.

 

Artikel 12 – Extra bepalingen:

§1. De toegang kan geweigerd worden aan:

        personen die zich in kennelijke staat van dronkenschap of onder invloed van drugs bevinden.

        personen onder de 16 jaar, tenzij zij vergezeld zijn van een meerderjarige verantwoordelijke.

 

§2. De organisator is verplicht ervoor te zorgen dat:

        al diegenen die van de zalen van het gemeenschapscentrum gebruik maken, de gebruiksvoorwaarden stipt naleven.

        er voldoende toezicht uitgeoefend wordt, het publiek zich ordelijk gedraagt en de verbodsbepalingen worden nageleefd.

 

§3. Indien de organisator zijn verplichtingen niet nakomt, heeft het college van burgemeester en schepenen en/of de zaalverantwoordelijke het recht de activiteit onmiddellijk stop te zetten en de organisator niet meer toe te laten zonder verhaal op enige schadevergoeding.

 

§4. Bij de organisatie van beurzen dient verplicht gebruik gemaakt te worden van tafels van de gemeentelijke uitleendienst, hiervoor worden evenwel geen extra kosten aangerekend. Het secretariaat van het gemeenschapscentrum staat in voor de praktische organisatie hiervan.

 

Artikel 13 – Specifieke bepalingen Den Hoogen Pad:

§1. Jaarlijkse sluiting

Tenzij het college van burgemeester en schepenen anders beslist, zijn Den Hoogen Pad en het secretariaat van het gemeenschapscentrum gesloten tussen Kerstmis en Nieuwjaar en van 22 juli tot 21 augustus.

 

§2. Zomervakantie

De polyvalente zaal van Den Hoogen Pad is van 1 juli tot en met 31 augustus enkel te huur met beperkte techniek (er wordt daarbij geen enkele installatie vanuit de regiekamer gebruikt en de theatertechnicus is niet aanwezig).

 

§3. Technische gegevens

        Op verzoek kan de technische fiche met een volledige beschrijving van de installaties en lokalen bekomen worden. Deze technische fiche is ook steeds beschikbaar via www.denhoogenpad.be

        Door de organisator zelf meegebracht technisch materiaal moet vóór gebruik worden goedgekeurd door de technicus.

Indien noodzakelijk kan het gemeentebestuur dit materiaal laten vervangen door gelijkwaardige materialen zonder dat de organisator hiervoor een schadevergoeding kan eisen.

        Bij gebruik van de volledige techniek dient men hieromtrent vooraf concreet af te spreken met de technicus. Technische fiches en andere technische gegevens moeten ruim op voorhand aan hem doorgespeeld worden.

 

§4. Arbeidsduur en rusttijden technicus

Na een arbeidstijd van 6 uur dient voor de technicus arbeidswettelijk een pauze te worden voorzien van minimaal een half uur. Deze bepaling dient eveneens gerespecteerd te worden bij zaalhuur door derden.

 

De effectieve duur van deze pauze wordt op voorhand in onderling overleg tussen technicus en organisator afgesproken en telt niet mee in de in de prijs inbegrepen 8 uur aanwezigheid van de technicus bij zaalhuur met volledige techniek.

 

§5. Gebruik promotieschermen

De promotieschermen in de hal kunnen door de organisator gebruikt worden mits hij 1 week op voorhand hierover afspreekt met het secretariaat van het gemeenschapscentrum.

 

§6. Tentoonstelling in inkomhal en/of polyvalente zaal

De inkomhal en de polyvalente zaal kunnen gratis ter beschikking worden gesteld als expositieruimte op voorwaarde dat:

        het geen exclusief gebruik betreft. D.w.z. dat er nog andere activiteiten moeten kunnen doorgaan.

        de aanvraag minstens 1 maand op voorhand gebeurt, zoals nader omschreven in artikel 5.

        enkel gebruik wordt gemaakt van het professioneel ophangsysteem dat in beide zalen is voorzien. D.w.z. dat er geen andere montagesysteem(en) en/ of verankeringen mogen worden gebruikt of aangebracht.

        de tentoongestelde voorwerpen door de exposant zelf worden verzekerd tegen alle  risico’s. Bij ingebruikname legt hij hiertoe een afschrift van de polis voor.

 

Artikel 14:

De inrichters en gebruikers verklaren zich door het ondertekenen van het reservatieformulier of het digitaal indienen van de zaalreservatie akkoord om het retributiereglement en het huishoudelijk reglement stipt na te leven.

 

Artikel 15:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit en wordt ertoe gemachtigd in alle onvoorziene gevallen de nodige beslissingen te nemen of eventuele uitzonderingen toe te staan.

 

Artikel 16:

Bij vaststelling van schade, ontvreemding of vandalisme evenals bij wanbetaling of andere inbreuken op de bepalingen in dit huishoudelijk reglement, kan het college van burgemeester en schepenen beslissen een bepaalde gebruiker tijdelijk of definitief uit te sluiten voor verder gebruik.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

15.  VRAAG PROJECTSUBSIDIE SANAPOLIS

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

Feiten

           Op 27 februari 2024 ontving het lokaal bestuur de vraag van dhr. Luc Verhulst, CEO Gezondheidscampus Sanapolis, om bij te dragen aan een boek over de geschiedenis van het gebouw Sanapolis en de impact die dit heeft gehad op de ruimere regio.

           In bijlage vind je de conceptnota voor dit boek waarin wordt uitgelegd waarom men dit verhaal wil brengen, alsook een kostenraming (uitgaven: 15.500 euro) en timing (doorlooptijd van 1 mei 2024 t.e.m. 7 februari 2025).

           Voor de totstandkoming van het boek wordt aan diverse instanties financiële ondersteuning gevraagd. Zo wordt aan lokaal bestuur Maldegem een financiële bijdrage van 2.500 euro gevraagd.

           In ruil voor deze financiële steun krijgt lokaal bestuur Maldegem naams- en logovermelding in het boek, ontvangt het 15 gratis exemplaren van het boek en zal men uitgenodigd worden op de persconferentie en boekvoorstelling.

           De opbrengst van de boekverkoop zal integraal worden aangewend voor de herbestemming van de erfgoedsite tot multidisciplinaire (gezondheids)campus.

 

Argumentatie

           Sinds eind 2019 is er binnen de werking van lokaal bestuur Maldegem geen kader meer voor projectsubsidiëring voor bijvoorbeeld erfgoedprojecten zoals deze.

           Het gebouw heeft een belangrijke historische waarde voor vele inwoners van Maldegem. Gelet op dit argument, wenst het lokaal bestuur een financiële bijdrage te leveren aan Sanapolis van 1.000 euro bij de totstandkoming van het boek.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

        Budget was niet voorzien. Voorstel is om het nodige krediet van 1.000 euro te verschuiven vanuit de budgetsleutel "onvoorzien beleid".

Tussenkomsten

           door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

           door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord om een financiële bijdrage te leveren aan Sanapolis van 1.000 euro bij de totstandkoming van het boek over de geschiedenis van het gebouw Sanapolis.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

16.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN PARKEERMAATREGELEN IN HET DEEL SINT-BARBARASTRAAT TUSSEN DE N9 EN HET KRUISPUNT VLIEGPLEIN - OUDE GENTWEG: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor het maken van politieverordeningen

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

        Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van parkeermaatregelen in de Sint-Barbarastraat ter hoogte van het winkelcomplex nr. 19 - 25 van 24 juni 2020.

 

Feiten

        In het deel Sint-Barbarastraat tussen de N9 en het kruispunt Vliegplein - Oude Gentweg, werd in kader van de uitbreiding van het bedrijventerrein, de wegenis opnieuw aangelegd.

        Ten gevolge van deze werken, zal het wegbeeld in dit deel Sint-Barbarastraat wijzigen. Om die reden dient er nieuwe signalisatie te worden aangebracht, conform het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.

        Deze nota heeft enkel betrekking op de parkeerreglementering in dit deel Sint-Barbarastraat. De definitieve inrichting van het kruispunt Sint-Barbarastraat - Vliegplein - Oude Gentweg wordt gefinaliseerd vanaf het moment dat het kruispunt Nijverheidslaan - Vliegplein wordt opengesteld. Van zodra dit kruispunt is afgewerkt, wordt er een overkoepelend reglement opgemaakt.

 

Argumentatie

        Dit aanvullend reglement zal in de nabije toekomst nog dienen te worden opgeheven in functie van de opmaak van een overkoepeld reglement, gezien de gefaseerde uitvoering van de uitbreiding van het bedrijventerrein.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de invoer van parkeermaatregelen in het deel Sint-Barbarastraat tussen de N9 en het kruispunt Vliegplein - Oude Gentweg, goed.

 

Artikel 2: parkeerplaatsen

Op de volgende plaatsen zullen parkeerplaatsen worden afgebakend:

        Sint-Barbarastraat

        zijde van de even huisnummers:

        Vanaf de N9 tot en met de woning nr. 36

 

Deze maatregel zal worden uitgevoerd zoals voorzien in het art. 77.5. van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van parkeermaatregelen in de Sint-Barbarastraat ter hoogte van het winkelcomplex nr. 19 - 25 van 24 juni 2020, wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 4:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 5:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

17.  KOSTELOZE GRONDAFSTAND PERCEELTJE MOLENSTRAAT - SPANJAARDSHOEK

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

           De beslissing van de gemeenteraad van 28 januari 1981, houdende goedkeuring van de rooilijn Molenstraat, bevestigd bij KB van 6 november 1981.

           De beslissing van het schepencollege van 4 juli 2023, houdende voorwaardelijke goedkeuring van de verkaveling van de firma Moyabell van een bestaand perceel ter hoogte van Spanjaardshoek 17.

 

Feiten

           Een deel van het perceel Spanjaardshoek 17, kadastraal gekend als Maldegem 5de afdeling, sectie B nummer 165 2 C wordt getroffen door de rooilijn van de Molenstraat.

           In het kader van de verkavelingsaanvraag  OMV 20322 werd opgelegd deze grondstrook kosteloos af te staan aan de gemeente Maldegem, voor opname in de gemeentelijke wegen. 

 

Argumentatie

           Op 11 maart 2024 werd een verklaring van gratis grondafstand van 60,1 m² ondertekend namens de firma Moyabell BV, p.a. Ketelpoort 4 te 9000 Gent, zoals aangegeven op het opmetingsplan 01_A4 dd. 12 maart 2024 van het landmeetbureau Neefs & Roos, Kerkblokstraat 11 te 2990 Wuustwezel - Loenhout .

           Het perceel ontving vanwege de FOD Financiën dienst Patrimoniumdocumentatie het gereserveerd identificatienummer 43001 B 165 /2 G POOOO.

           De overname gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk om deze grondstrook op te nemen in de gemeentelijke openbare wegenis.

           Aan de gemeenteraad wordt gevraagd principieel akkoord te gaan met deze kosteloze grondafstand en een notaris aan te duiden voor de opmaak en het verlijden van de authentieke akte.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: gemeentelijk patrimonium

Actie-omschrijving: GBB-PAT

Budgetbeheerder: De Jaeger Steven

Alg.rek/beleidscode

Budget 2024

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0050-00  615400

25.000 euro

23.000 euro

2.0000 euro

21.000 euro

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad  gaat akkoord met de kosteloze overname van 60,1 m² grond, met Precad nummer 43001 B 165 2 G POOOO en gelegen ter hoogte van het kruispunt  Spanjaardshoek - Molenstraat, overeenkomstig de verklaring van gratis grondafstand van 11 maart 2024 van de firma Moyabell BV en aangegeven op het opmetingsplan 01_A4 dd. 12 maart 2024 van het landmeetbureau Neefs & Roos.

 

Artikel 2:

De overname gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk om het perceel op te nemen in de gemeentelijke openbare wegenis.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt het notariskantoor Vanhyfte - Vandevelde, Westeindestraat 30-32 te 9990 Maldegem, voor de opmaak en het verlijden van de authentieke akte.

 

Artikel 4:

De uitgaven in verband met deze opdracht worden verrekend onder actie GBB-PAT, algemeen rekeningnummer 0050-00 615400 vand e gemeentelijke meerjarenplanning 2020-2025.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

18.  SPAM 16 RIOLERINGSWERKEN VOSSENHOL - GRONDVERWERVING - GOEDKEURING VAN DE AKTE

 

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020 houdende goedkeuring van het definitieve ontwerp Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) nr. 16 project Rioleringswerken Vossenhol.

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020, houdende goedkeuring van het Spam 16 project rioleringswerken Vossenhol, goedkeuring van de onteigeningsplannen, de tabel der grondinnemingen en de projectnota.

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 februari 2024, houdende goedkeuring van de verkoopsovereenkomst voor de inname 39, in het kader van het Spam 16 project.

 

Argumentatie

        De verwerving van de inneming 39 in het kader van de rioleringsproject Spam 16 rioleringswerken

Bogaardestraat, Schautenstraat, Francis de Meeuslaan en aangrenzende straten is de voorlaatste grondinname voor de realisatie van dit project. (inname 35 volgt nog met een tussenkomst van de Vrederechter wegens voorlopig bewindvoering)

        De inname 39 beslaat een oppervlakte van 30 m² achteraan het perceel Maldegem, 3de afdeling sectie F nummer 408 C, eigendom van                                                              ,                               ,                                                         en                                                                                    .

        Door                                 van de afdeling Vastgoedtransacties werd onder het dossiernummer 10460-028 een akte van minnelijke verwerving opgemaakt.

        De aankoopsom van 227,41 euro wordt verhoogd met 175 euro gedeeltelijke handlichtingskosten tot 402,41 euro.

        De grondverwerving gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk om dit perceeltje te integreren in het gemeentelijke openbare domein als een deel van de nieuwe afwateringsgracht.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-3-2-1-05

Actie-omschrijving: Spam 16 rioleringswerken Vossenhol - grondverwerving

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2024

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00 220800

49.557,08 euro

 

48.557,08 euro

402.41 euro

48.154,67 euro

 

Bijlagen

1 Akte 10460-028 - aankoop onbebouwd -                                    - aangepast

2 Plan bij akte inn 30-3943-48

3 GR 29-02-2024_Afschrift (voorlopig)_Spam 16 Vossenhol - verkoopbelofte grond (1)

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de akte met dossiernr. 10460-028 voor minnelijke verwerving goed, zoals opgemaakt door                                   van de afdeling Vastgoedtransacties, voor de aankoop van 30 m² grond, met gereserveerd individueel perceelnummer Maldegem, 3de afdeling sectie F nr 408 D P0000, opgenomen als inname 39 in de grondverwervingen Spam 16 rioleringswerken Vossenhol, mits de totaal geraamde kostprijs van 402,41 euro.

 

Artikel 2:

De uitgaven in verband met deze aankoop worden verrekend onder de actie A-3-2-1-05 algemeen rekeningnummer 0310-00 220800 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

Artikel 3:

De aankoop geschiedt om redenen van openbaar nut, namelijk de realisatie van de wegen en rioleringswerken in de Bogaardestraat, Schautenstraat, Francis de Meeuslaan en andere straten.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

19.  SPAM 13 MIDDELBURG GRONDINNAMES - VERKOOPBELOFTE  INNAME 10

 

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

  • De beslissing van de gemeenteraad van 28 januari 2021, houdende goedkeuring van de geplande grondinnemingen in de Waterpolder, Langeweg en Leestjesweg, in het kader van het Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) project nr. 13 sanering afvalwater Middelburg

 

Argumentatie

        De grondinnames voor het Spam 13 project rioleringswerken Waterpolder, Langeweg en andere straten werden ondertussen bijna volledig afgewerkt.

        De inname 10 ter hoogte van Waterpolder 19 liep vertraging op, omdat de nieuw geplande gracht eerst ter hoogte van de bestaande afsluiting en poort werd gepland, daarna opschoof richting straat maar nog steeds dicht bij de afsluiting wordt aangelegd.

 

inname

kadastraal (huidig)

eigenaar

oppervlakte inname

kostprijs (€)

10

4de afdeling, sectie B nr. 312 L

                                                                                            

76 m²

15.000

     

        De inname gebeurt om reden van openbaar nut, namelijk de realisatie van wegen- en rioleringswerken.

        Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de verkoopbelofte goed te keuren, zodat ze kan worden ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

        Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-3-2-1-05

Actie-omschrijving: Spam 13 Middelburg grondverwervingen

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2024

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00 220800

120.317 euro

120.317 euro

15.000 euro

105.317 euro

 

Bijlagen

1 Verkoopbelofte Inname 10

1.1 Terreinbeschrijving inname 10

2 Grondinnemingsplan Inneming 6 - 12 MLD3024_5.2_4 (2)

3 Straatbeeld thv Waterpolder 19

4 GR_28-01-2021_-_SPAM13_-_Grondinnemingen_Waterpolder_-_Langeweg

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende verkoopsbelofte goed, nodig voor de realisatie van het Spam 11 - 13 dossier rioleringswerken Middelburg:

 

inname

kadastraal (huidig)

eigenaar

oppervlakte inname

kostprijs (€)

10

4de afdeling, sectie B nr. 312 L

                                                             

76 m²

15.000

 

Artikel 2:

De vergoeding in verband met de aankoop wordt gefinancierd met kredieten voorzien onder actie A-3-2-1-05 realisatie Spam 11 - 13 riolering Middelburg grondverwerving, algemeen rekeningnummer 0310-00 220800 van de gemeentelijke meerjarenplanning.

 

Artikel 3:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd de verkoopsbelofte te ondertekenen namens de gemeente Maldegem.

 

Artikel 4:

De overeenkomst wordt overgemaakt aan de afdeling vastgoedtransacties voor de opmaak van de authentieke akte.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

20.  AANPASSING ROOILIJN KARREWEG - DEFINITIEVE VASTSTELLING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, inz. de artikelen nrs. 8, 17, 18 en 19 en volgende inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad en de vaststelling van rooilijnplannen.

        Het besluit van de gemeenteraad van 23 november 2023, houdende voorlopige vaststelling van de aanpassing van de rooilijn van de Karreweg.

 

Feiten

           Het plan aanpassing rooilijn Karreweg, dossier 2023.05.112.MAL werd opgemaakt door het studiebureau Plan² op 22 september 2023.

 

Argumentatie

           Tussen 23 januari en 22 februari 2024 werd aangaande het rooilijnplan een openbaar onderzoek georganiseerd met aanschrijving van de aangelanden, publicatie in het Belgisch Staatsblad en een lokaal weekblad, publicatie op de gemeentelijke website en aanplakking ter plaatse.

           Op 22 februari 2024 werd door de gemeentelijke administratie en proces verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek opgemaakt, waaruit bleek dat er geen schriftelijke of mondelinge bezwaren aangaande de aanpassing van het rooilijnplan van de Karreweg werden ingediend.

           Op 16 januari 2024 ontving de gemeente onderstaand advies vanwege de provincie Oost-Vlaanderen:

           Tijdens de zitting van 27 augustus 2020 besliste de deputatie om enkel gemeentelijke voorstellen (i.c. een gemeentelijk rooilijnplan) met een provinciaal (bovenlokaal) belang formeel te adviseren.

           Aangezien het rooilijnplan enkel de Karreweg als lokale gemeenteweg vermeldt, zal de deputatie geen formeel advies verstrekken.

           Na de definitieve vaststelling moet het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling tezamen met het rooilijnplan met een beveiligde zending aan de deputatie worden bezorgd.

 

           De vaststellingen van de provinciale dienst Mobiliteit luiden als volgt :

           Door de inwerkingtreding op 1 september 2019 van het gemeentewegendecreet kreeg de vroegere buurtweg 46 op deze datum het statuut van gemeenteweg.

            

           De volledige gemeenteweg Karreweg verbindt de Meersstraat met de zuidelijker Westeindestraat.

           Het kwestieuze deel van de Karreweg, dat reikt tot de huisnummers 36 en 37, sluit aan bij de Meersstraat.

           Bij gemeenteraadsbesluit van 6 februari 1937 werd een rooilijnplan voor de toenmalige buurtweg 46 (Karreweg) vastgesteld. Dit rooilijnplan vermeldde een rooilijnbreedte van 8 m.

           In het stuk van de Karreweg voor het kruispunt met de Meersstraat bleef het openbaar gebruikte deel van deze gemeenteweg beperkt tot 6 m.

           Aan de straatzijde met de pare huisnummers ligt de rooilijn ter hoogte van de gevels van de woningen en ligt een voetpad.

           Met het voorgestelde rooilijnplan wil men aan de aangelande eigenaars van de straatzijde met de oneven huisnummers rechtszekerheid geven door de rooilijnbreedte van 8 m te verminderen tot 6 m.

            

           Het op te heffen deel van de rooilijn van 6 februari 1937, dat in blauwe kleur werd weergegeven, reikt van de grenspunten 1 tot en met 46.

           Het te behouden deel van deze rooilijn, langs de straatzijde met de huisnummers 52 tot en met 36 van de Karreweg, wordt in groene kleur weergegeven.

           De nieuwe rooilijn tussen de grenspunten 1 tot en met 46 werd in rode kleur aangeduid.

           De nieuwe rooilijnbreedte bedraagt 6,00 m.

           Het rooilijnplan vermeldt 7 grondinnames nl. de innames A tot en met N. Er zijn 7 desaffectaties nl. de desaffectaties E tot en met M.

           Er wordt geconcludeerd dat :

           Het rooilijnplan de rooilijnen en rooilijnbreedte eenduidig vastlegt ; de Karreweg blijft als functionele verbinding behouden.

           Het rooilijnplan werd afdoende gemotiveerd.

           De verkeersveiligheid wordt niet gewijzigd.

           De Karreweg is niet gemeenteoverschrijdend.

           De verbindings- en ontsluitingsfunctie van de gemeenteweg wordt behouden en de behoeften van de toekomstige generaties worden gevrijwaard.

 

           Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de aanpassing van de rooilijn van de Karreweg goed te keuren.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

        Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het plan aanpassing rooilijn Karreweg, dossier 2023.05.112.MAL, zoals opgemaakt door het studiebureau Plan² op 22 september 2023, definitief vast.

 

Artikel 2:

Het besluit tot definitieve vaststelling wordt overeenkomstig de bepalingen van het decreet op de gemeentewegen bekendgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

21.  ROOILIJNPLAN GEDEELTELIJKE OPHEFFING BUURTWEG 12 LIEVESTRAAT

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, inz. de artikelen nrs. 8, 17, 18 en 19 en volgende inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad en de vaststelling van rooilijnplannen.

          Het besluit van de gemeenteraad van 23 november 2023, houdende voorlopige vaststelling van de rooilijnplan voor de gedeeltelijke opheffing van buurtweg nr 12 Lievestraat.

           

Feiten

          Het rooilijnplan D3-100 613_RL-01 voor de gedeeltelijke opheffing van buurtweg 12 Lievestraat werd opgemaakt door De Vlaamse Waterweg, afdeling Regio West op 17 oktober 2023.

           

Argumentatie

          Tussen 16 januari en 15 februari 2024 werd aangaande het rooilijnplan een openbaar onderzoek georganiseerd met publicatie in het Belgisch Staatsblad en een lokaal weekblad, publicatie op de gemeentelijke website en aanplakking ter plaatse.

          Op 15 februari 2024 werd door de gemeentelijke administratie en proces verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek opgemaakt, waaruit bleek dat er geen schriftelijke of mondelinge bezwaren aangaande het rooilijnplan voor de gedeeltelijke opheffing van de buurtweg nr 12 Lievestraat werden ingediend.

          Op 15 januari 2024 ontving de gemeente onderstaand advies vanwege de provincie Oost-Vlaanderen:

          Tijdens de zitting van 27 augustus 2020 besliste de deputatie om enkel gemeentelijke voorstellen (i.c. een gemeentelijk opheffingsplan) met een provinciaal (bovenlokaal) belang formeel te adviseren.

          Aangezien het opheffingsplan enkel het feitelijk verdwenen, op te heffen deel van de vroegere buurtweg 12 als lokale gemeenteweg vermeldt, zal de deputatie geen formeel advies verstrekken.

          Na de definitieve vaststelling moet het besluit van de gemeenteraad tot definitieve vaststelling tezamen met het rooilijnplan met een beveiligde zending aan de deputatie worden bezorgd.

 

          De vaststellingen van de provinciale dienst Mobiliteit luiden als volgt :

          Door de inwerkingtreding op 1 september 2019 van het gemeentewegendecreet kreeg de vroegere buurtweg 12 (toenmalige benaming “de Lievestraete” ; detailplan 1 van de atlas der buurtwegen van Maldegem) op deze datum het statuut van gemeenteweg.

 

          De motivering van de voorgestelde buurtwegopheffing

          Er werd door de gewestelijk omgevingsambtenaar op 4 oktober 2023 een omgevingsvergunning (knm. OMV_20210671868) voor het bouwen van een nieuwe brug over het Leopoldskanaal aan de Vlaamse Waterweg verleend.

          De nieuwe brug verbindt de huidige gemeentewegen ‘Vlotweg’ en ‘Lievestraat’.

          Deze gemeentewegen sluiten loodrecht aan op de paden langs het Leopoldkanaal. Deze paden zijn het noordelijke, betonnen jaagpad “Aardenburgkalseide’ – ‘Vlotweg” en het zuidelijke pad, dat een onverharde wandelroute is.

          Het op te heffen deel van de vroegere buurtweg 12 verdween feitelijk door de aanleg van het Leopoldskanaal.

          Door de opheffing wordt het gemeentelijk wegenregister (artikel 37 van het gemeentewegendecreet) met de actuele situatie in overeenstemming gebracht.

 

          De atlas der buurtwegen van Maldegem

          Het te behouden noordelijk deel van de toenmalige buurtweg 12 (atlas der buurtwegen van Maldegem : detailplan 1) sluit als Vlotweg ter hoogte van de grens met Nederland aan bij de vroegere buurtweg 10 (thans eveneens Vlotweg).

          Het te behouden zuidelijk deel van buurtweg 12 loopt als de actuele Lievestraat naar de Moerhuizestraat (vroegere buurtweg 8).

 

          Het opheffingsplan

          Het opheffingsplan (versie 17 oktober 2023) werd opgemaakt door de Vlaamse Waterweg nv.

          De nieuwe rooilijnen (tussen de merkpunten 1 en 2 en 5 en 3) werden in rode kleur weergegeven.

          De op te heffen en te behouden rooilijnen werden respectievelijk in blauwe kleur en groene kleur aangeduid.

 

          Er wordt geconcludeerd dat :

 

          Het algemeen belang van de gemeenteweggebruikers wordt door de opheffing van het feitelijk verdwenen buurtwegdeel niet geschonden ; er verdwijnt geen functionele verbinding.

          De gedeeltelijke opheffing van de actuele gemeenteweg is nodig om het gemeentelijk wegenregister met de werkelijke situatie in overeenstemming te brengen ; het opheffingsvoorstel werd afdoende gemotiveerd.

          De verkeersveiligheid wordt niet gewijzigd.

          De buurtweg 12 is niet gemeenteoverschrijdend.

          De behoeften van de toekomstige generaties worden gevrijwaard.

           Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het rooilijnplan voor de gedeeltelijke opheffing van de bw 12 Lievestraat definitief vast te stellen.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

        Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan D3-100 613_RL-01 voor de gedeeltelijke opheffing van buurtweg 12 Lievestraat, zoals opgemaakt door De Vlaamse Waterweg, afdeling Regio West, op 17 oktober 2023, definitief vast.

 

Artikel 2:

Het besluit tot vaststelling wordt bekendgemaakt overeenkomstig de bepalingen van het decreet op de gemeentewegen.

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 25 04 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

22.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werden geen vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend.

 

 

 

Publicatiedatum: 27/05/2024
Disclaimer