Notulen gemeenteraad van 26 08 2020

 

Aanwezig:

Peter T. Van Hecke, Voorzitter;

Bart Van Hulle, Burgemeester;

Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville en Marleen Van den Bussche, Schepenen;

Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Timothy De Groote, Raadsleden;

Tijs Van Vynckt, Algemeen directeur.

 

Verontschuldigd:

Raf Pauwels en Danny Vannevel, Raadsleden;

 

Vanaf punt 2 verlaat Wim Swyngedouw, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 7 vervoegt Wim Swyngedouw, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 10 verlaat Bart Van Hulle, Burgemeester de zitting omwille van een belangenconflict.

Vanaf punt 10 verlaat Leandra Decuyper, Raadslid de zitting omwille van een belangenconflict.

Vanaf punt 11 vervoegt Bart Van Hulle, Burgemeester de zitting.

Vanaf punt 11 vervoegt Leandra Decuyper, Raadslid de zitting.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

1.   MEDEDELINGEN

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt deelt mee dat de vergadering niet gelivestreamd wordt maar wel gestreamd. Om het openbaar karakter van de gemeenteraad zo goed mogelijk te benaderen, zal de opname eerstdaags op de website gepubliceerd worden.

          In overeenstemming met artikel 333 van het decreet over het lokaal bestuur wordt aan de gemeenteraad kennis gegeven van het besluit van de waarnemend gouverneur van 3 augustus 2020 houdende vernietiging van het besluit van de gemeenteraad van Maldegem van 29 april 2020 houdende toepassing van de deontologische code raadslid.

          Algemeen directeur Tijs Van Vynckt deelt tevens mee dat de wnd. gouverneur van Oost-Vlaanderen het collegebesluit van 20 december 2019 inzake de weigering van de reservatie van een concessie voor grond en kelder voor 2 personen op het kerkhof van Middelburg heeft vernietigd.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Wim Swyngedouw verlaat de zitting.

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIO- OF AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 24 JUNI 2020

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

          De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

          De audiovisuele opname werd eerstdaags na de zitting van 24 juni 2020 en uiterlijk acht dagen voor de dag van de vergadering van heden gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

          Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 24 juni 2020 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Wim Swyngedouw verlaat de zitting.

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

3.   BESLUITEN VAN DE BURGEMEESTER, GENOMEN ALS MAATREGELEN IN HET KADER VAN HET CORONAVIRUS COVID-19: BEKRACHTIGING

 

Juridische gronden

          Artikel 133 van de Nieuwe Gemeentewet (NGW) dat stelt dat de burgemeester in het bijzonder belast is met de uitvoering van de politiewetten, de politiedecreten, de politieordonnanties, de politieverordeningen en de politiebesluiten. Onverminderd de bevoegdheden van de Minister van Binnenlandse Zaken, van de gouverneur en van de bevoegde gemeentelijke instellingen, is de burgemeester de verantwoordelijke overheid inzake de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente.

          Artikel 133bis (NGW) bepaalt dat de gemeenteraad het recht heeft geïnformeerd te worden door de burgemeester over de wijze waarop deze  de bevoegdheden uitoefent die hem zijn verleend krachtens artikel 133 (NGW).

          Artikel 134, §1 NGW: In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

          Artikel 135 §2, 5° NGW:

          De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

          Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

          5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

          De besluiten van de nationale veiligheidsraad, genomen in het kader van de coronacrisis COVID-19.

          Het ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende de afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19, en de latere ministeriële besluiten, genomen in het kader van de crisis coronavirus COVID-19.

          Het ministerieel besluit van 30 mei 2020 ter wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus covid-19 te beperken.

          Artikel 28 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) dat bepaalt dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 40 §1 (DLB) dat bepaalt dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden van gemeentelijk belang.

          De besluiten van de provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen met betrekking tot het tegengaan van verdere verspreiding van het coronavirus.

          Het politiebesluit van de burgemeester van 30 juli 2020 tot het bepalen van plaatsen en straten waar een mondmaskerverplichting geldt in de strijd tegen het corona-virus Covid-19.

          De politieverordening van de burgemeester van 31 juli 2020 tot het opzetten van een lokale contactonderzoeksdienst om de verspreiding van het coronavirus covid-19 te beperken

 

Feiten

          De maatregelen om de verspreiding van het COVID-19 virus (coronavirus) in te dijken, werden zowel in België als in veel andere landen binnen Europa, versoepeld na een neerwaartse trend gedurende enkele weken.

          Tijdens de periode van enkele weken voorafgaand aan 30 juli 2020, steeg opnieuw het aantal nieuwe besmettingen. Het virus is niet verdwenen van het Belgisch grondgebied en blijft circuleren.

          Het dragen van een mondmasker of van elk ander alternatief in stof speelt een belangrijke rol in de strategie om de maatregelen geleidelijk af te bouwen en wordt aanbevolen aan de bevolking voor elke situatie waarin de regels van social distancing, die de belangrijkste preventiemaatregel blijft, niet kunnen worden nageleefd.

          Om de verspreiding van het coronavirus snel in te dijken is het noodzakelijk een systeem van contract-tracing op te zetten op gemeentelijk vlak.

          De gemeentelijke veiligheidscel kwam op 11, 13, 16, 18, 20, 23, 27 maart en 3, 10 en 17, 28 april, 5, 8 en 15, 20, 26 mei, 5, 12, 19, 30 juni, 24 juli en 5 augustus 2020 bijeen om de maatregelen te bespreken die nodig zijn om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en om de maatregelen te bespreken die kunnen versoepeld worden teneinde het sociaal en economisch leven geleidelijk her op te starten.

 

Argumentatie

          Het COVID-19-virus en de strijd tegen de verdere verspreiding hiervan, is een onvoorziene gebeurtenis, zoals vermeld in artikel 134, §1 NGW.

          Het algemeen principe is dat de gemeenteraad bevoegd is voor het opmaken van politieverordeningen en de burgemeester belast is met de uitvoering ervan.

Echter, in uitzonderlijke, hoogdringende omstandigheden, zoals naar aanleiding van de maatregelen die dienden genomen te worden om het coronavirus in te dijken, kon de burgemeester politieverordeningen maken in plaats van de gemeenteraad.

          De burgemeester volgt de instructies van de hogere overheid (het Agentschap Zorg en Gezondheid, het Agentschap Onderwijs en de wnd. gouverneur).

          In navolging o.m. van de richtlijnen van de waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen heeft de burgemeester besluiten genomen zonder de gemeenteraadszitting af te wachten, omwille van het dringend karakter van deze maatregelen.

          De besluiten van de burgemeester van 30 en 31 juli 2020 werden bij hoogdringendheid genomen, zonder een zitting van de gemeenteraad af te wachten, vermits de maatregelen noodzakelijk en dringend waren om de tweede besmettingsgolf zoveel mogelijk te beperken en lokaal in Maldegem in te dijken.

          Aan de gemeenteraad wordt nu gevraagd om deze maatregelen, genomen door de burgemeester op 30 en 31 juli 2020 te bekrachtigen.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad bekrachtigt volgende besluiten van de burgemeester:

          Politiebesluit van de burgemeester van 30 juli 2020 tot het bepalen van plaatsen en straten waar een mondmaskerverplichting geldt in de strijd tegen het corona-virus COVID-19.

            Politieverordening van de burgemeester van 31 juli 2020: Opzetten van een lokale contactonderzoeksdienst om de verspreiding van het coronavirus covid-19 te beperken

 

Artikel 2

De in artikel 1 vermelde besluiten van de burgemeester word(en) tesamen met deze beslissing ter bekrachtiging ervan, bezorgd aan de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen, dienst veiligheid, via het e-mailadres: veiligheid.ovl@ibz.fgov.be.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Wim Swyngedouw verlaat de zitting.

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

4.   PATRIMONIUM - GOEDKEURING DADING INZ. ASBESTDOSSIER KLEIT

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

17°het aangaan van dadingen

            De gemeenteraadsbeslissing van 28 juni 2018 betreffende  het gezamenlijk uitvoeren door de gemeente en de vzw Schoolcomité Adegem-Kleit van het deel van de werken aan SCC de Berken en VBS de Kleiheuvel dat met elkaar verweven is (i.e. het aanleggen van een nieuwe pleininrichting en het vernieuwen van het deel van de gevelbekleding van SCC de Berken hierbij aansluitend)

            De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 15 januari 2019 wordt de opdracht ‘Renovatie Sportzaal De Berken, gelegen te Kleikalseide 109A, te 9990 Kleit (Maldegem)’ gegund aan de firma NV Algemene Ondernemingen Himpe

            Het ontwerp van dading betreffende bovengenoemde opdracht.

 

Feiten

            De VZW schoolcomité Adegem-Kleit heeft met de gemeente Maldegem een overeenkomst gesloten voor de heraanleg van het plein tussen de sporthal De Berken en VBS De Kleiheuvel, en voor de renovatie van gevel van de sporthal.

            Door de bouwkundig complexe situatie van eigendommen van de bouwwerken was het aangewezen om het dak van de sporthal te vernieuwen gelijktijdig en/of aansluitend met de werken aan de school.

            Voor de geïntegreerde aanpak en een goede synergie van de uitvoering van de bouwwerken werd de architectuuropdracht voor de vernieuwing van het dak uitgevoerd door de architect die reeds door de school was aangesteld (Salens Architecten BVBA), doch middels een afzonderlijke omschreven opdracht uitgaande van de gemeente Maldegem.

            BVBA Amib werd in het kader van de opdracht tot vernieuwing van het dak van de sporthal door de gemeente Maldegem aangesteld als veiligheidscoördinator.

            De opdracht van werken voor de vernieuwing van het dak van de sporthal De Berken werd door de gemeente Maldegem op 15 januari 2019 gegund aan Algemene Onderneming Himpe NV op basis van haar offerte van 22 februari 2018.

            De werken werden door Algemene Onderneming Himpe NV aangevat op 2 mei 2019.

            Op 15 mei 2019 werd er vastgesteld dat werknemers van Polydeck BVBA (onderaannemer van Algemene Onderneming Himpe NV) springen op asbesthoudende golfplaten in de container op de werf. Ingevolge hiervan werden de werken stilgelegd en werd de omgeving ontruimd.

            Na het hierboven beschreven asbestincident werd vastgesteld dat de directe omgeving was verontreinigd met asbestvezels. De omgeving werd daarop gereinigd door NV Recon International (KBO. 0450.809.577) - de kosten hiervan werden geprovisioneerd door de gemeente Maldegem. Uit navolgende testen is gebleken dat de reiniging volledig en voldoende was, en dat de oppervlaktes na reiniging geen gevaar meer uitmaakten.

            Hierdoor is een geschil ontstaan tussen de gemeente, Algemene onderneming Himpe NV, Amib BVBA en Salens Architecten BVBA over de omvang van de schade die door het asbestincident in hoofde van diverse betrokkenen ontstaan is en wie hiervoor aansprakelijk is.

            Ter oplossing van dit geschil werd een ontwerp van dadingsovereenkomst opgesteld.

 

Argumentatie

             Dit ontwerp van dadingsovereenkomst heeft tot doel de rechten en verplichtingen van de partijen, vergoedingen inbegrepen, definitief te regelen, zonder enige nadelige erkenning.

             In het ontwerp wordt in artikel 1 gesteld dat de gemeente een forfaitair bedrag van vijfennegentig duizend euro (95.000,00 EUR) ontvangt als vergoeding voor alle schade als gevolg van het Asbestincident

             Dit bedrag omvat de door de gemeente Maldegem geleden schade, alsook alle schade als gevolg van het Asbestincident geleden door derden (bv. de concessiehouder van cafetaria De Berken, VBS De Kleiheuvel, het schoolcomité ,....). De gemeente Maldegem staat in voor de schadeafhandeling t.o.v. alle derden.

             Verder staat in artikel 1.1 dat de gemeente de overige partijen vrijwaart voor eventuele aanspraken van derden als gevolg van het Asbestincident.

             Dit heeft als gevolg dat de gemeente alle mogelijke vorderingen van derden (ook t.a.v. Himpe, Amib en Polydeck) moet opvangen en dus het volledige risico hiervoor draagt.

             In artikel 1.2 en volgende worden de betalingsmodaliteiten beschreven ene wordt meteen ook gesteld dat aan schuldcompensatie zal worden gedaan met de openstaande bedragen die o.m. Himpe en Amib nog van de gemeente moeten ontvangen. Aldus moet de gemeente nog € 67.662,93 betalen aan nv Himpe (152.662,93 openstaand - 85.000 = 67;662,93); Amib moet de gemeente nog € 3.965,12 betalen (10.000 - 6.034,88 openstaand = € 3.965,12.

             In artikel 1.9 wordt ook meteen gesteld dat de dading ook geldt als definitieve oplevering van de werken.

             De betaling van deze bedragen geldt tot slot van alle rekening tussen de gemeente, Himpe, AMIB en Polydeck.

             In artikel 2 wordt gesteld dat alle Partijen definitief, onherroepelijk en onvoorwaardelijk afzien van alle verdere vorderingen en eisen die ze heden en in de toekomst zouden hebben ten aanzien van elkaar betreffende het asbestincident. Dit houdt dus een vrijwaring in van vorderingen t.a.v elkaar. aldus kan bv. de gemeente geen claim meer indienen t.a.v Himpe NV als de gemeente zou aangesproken worden door bv. de uitbater van cafetaria De Berken of door het schoolbestuur Adegem-Kleit vzw mbt het asbestincident.

             Verder houdt de dading nog een geheimhoudingsverplichting in.

             De partijen sluiten de dadingsovereenkomst - zonder enige nadelige erkentenis of aanvaarding van fout of schuld – met het oog op de definitieve beëindiging van het Geschil. De dading wordt gesloten tot slot van alle rekeningen in de zin van de artikelen 2044 e.v. van het Burgerlijk Wetboek.

             De dadingsovereenkomst moet eerst bekrachtigd worden door de gemeenteraad vooraleer ze definitief kan ondertekend worden.

Tussenkomsten

             door raadslid Leandra Decuyper (CD&V)

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

             door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

 

Besluit

 

15 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Timothy De Groote

2 stemmen tegen: Dino Lateste en Stefaan Standaert

7 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger en Leandra Decuyper

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de dading betreffende het "Asbestincident" te Maldegem-Kleit tussen de gemeente Maldegem en de partijen Algemene Ondernemingen Himpe NV; Amib BV en Polydeck NV.

De dading luidt als volgt:

 

"DADINGSOVEREENKOMST

 

Tussen:

De Gemeente Maldegem, met zetel te 9990 Maldegem, Markt 7, vertegenwoordigd door haar Gemeenteraad, waarvoor rechtsgeldig optreden, de Voorzitter van de Gemeenteraad, Peter T. Van Hecke, evenals de Algemeen Directeur, Tijs Van Vynckt.

 

en

 

Algemene Ondernemingen Himpe NV, met maatschappelijke zetel te 8210 Zedelgem, Autobaan 16, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen onder het nummer 0408.081.176, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Tony Himpe, vaste vertegenwoordiger van haar gedelegeerd bestuurder bv Vitruvius Vastgoed.

 

en

 

Amib BV, met maatschappelijke zetel te 9880 Aalter, Hof van Praet 15, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen onder het nummer 0453.010.784, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Ignas Bogaert.

 

en

 

Polydeck NV, met maatschappelijke zetel te 9070 Destelbergen, Dendermondesteenweg 721, ingeschreven in de Kruispuntbank der Ondernemingen onder het nummer 0446.846.336, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Ivan De Wilde, vaste vertegenwoordiger van haar gedelegeerd bestuurder bv MSDW.

 

 

Verder gezamenlijk “Partijen” genoemd;

 

Wordt vooraf uiteengezet hetgeen volgt:

 

De VZW schoolcomité Adegem en Kleit heeft met de gemeente Maldegem een overeenkomst gesloten voor de heraanleg van het plein tussen de sporthal De Berken en VBS De Kleiheuvel, en voor de renovatie van gevel van de sporthal.

Door de bouwkundig complexe situatie van eigendommen van de bouwwerken was het aangewezen om het dak van de sporthal te vernieuwen gelijktijdig en/of aansluitend met de werken aan de school.

Voor de geïntegreerde aanpak en een goede synergie van de uitvoering van de bouwwerken werd de architectuuropdracht voor de vernieuwing van het dak uitgevoerd door de architect die reeds door de school was aangesteld (Salens Architecten BVBA), doch middels een afzonderlijke omschreven opdracht uitgaande van de gemeente Maldegem.

Amib BV werd in het kader van de opdracht tot vernieuwing van het dak van de sporthal door de gemeente Maldegem aangesteld als veiligheidscoördinator.

De opdracht van werken voor de vernieuwing van het dak van de sporthal De Berken werd door de gemeente Maldegem op 15 januari 2019 gegund aan Algemene Ondernemingen Himpe NV op basis van haar offerte van 10 december 2018.

De uitvoering van de dakwerken werd door Algemene Ondernemingen Himpe NV op 22 februari 2019 besteld aan onderaannemer Polydeck NV. 

De uitvoering van de werken werd aangevat op 2 mei 2019.

Op 15 mei 2019 werd er vastgesteld dat een werknemer van Polydeck NV (onderaannemer van Algemene Ondernemingen Himpe NV) springt op asbesthoudende golfplaten in de container op de werf. Ingevolge hiervan werden op 15 mei 2019 de werken stilgelegd. Op 16 mei 2019 werd de omgeving ontruimd op bevel van het College van Burgemeester en Schepenen. (hierna het “Asbestincident”).

Na het Asbestincident werd vastgesteld dat de directe omgeving was verontreinigd met asbestvezels. De omgeving werd daarop gereinigd door Recon International NV (KBO. 0450.809.577) - de kosten hiervan werden geprovisioneerd door de gemeente Maldegem. Uit navolgende testen is gebleken dat de reiniging volledig en voldoende was, en dat de oppervlaktes na reiniging geen gevaar meer uitmaakten.

Gelet op bovenstaande is er heden een Geschil ontstaan tussen Partijen over de omvang van de schade die door het Asbestincident in hoofde van diverse betrokkenen ontstaan is en wie hiervoor aansprakelijk is (hierna het “Geschil”).

Partijen sluiten onderhavige dadingsovereenkomst - zonder enige nadelige erkentenis of aanvaarding van fout of schuld – met het oog op de definitieve beëindiging van het Geschil. De dading wordt gesloten tot slot van alle rekeningen in de zin van de artikelen 2044 e.v. van het Burgerlijk Wetboek.

Deze dadingsovereenkomst heeft tot doel de rechten en verplichtingen van de Partijen, vergoedingen inbegrepen, definitief te regelen, zonder enige nadelige erkenning.

 

 

Wordt thans overeengekomen hetgeen volgt:

 

 

Artikel 1 – De vergoedingen tot slot van alle rekeningen

1.1.-

De gemeente Maldegem ontvangt als vergoeding voor alle schade als gevolg van het Asbestincident een forfaitair bedrag van vijfennegentig duizend euro (95.000,00 EUR).

Dit forfaitair bedrag omvat de door de gemeente Maldegem geleden schade, alsook alle schade als gevolg van het Asbestincident geleden door derden, o.m. de sporthal De Berken, de concessiehouder van cafetaria De Berken, de VBS De Kleiheuvel, het schoolcomité en ev. andere. De gemeente Maldegem staat in voor de schadeafhandeling t.o.v. alle derden.

De gemeente Maldegem vrijwaart de overige partijen voor eventuele aanspraken van derden als gevolg van het Asbestincident met uitzondering van alle vorderingen ten gevolge van strafrechtelijke procedures.

 

1.2.-

Het voornoemd forfaitair bedrag van 95.000 EUR wordt aan de gemeente Maldegem betaald als volgt:

1.2.a. - Algemene Ondernemingen Himpe NV betaalt een forfaitair bedrag van twee en veertigduizend vijfhonderd euro (42.500,00 EUR);

1.2.b. - Polydeck NV betaalt een forfaitair bedrag van twee en veertigduizend vijfhonderd euro (42.500,00 EUR);

1.2.c. - Amib BV betaalt een forfaitair bedrag van tienduizend euro (10.000,00 EUR).

De onder 1.2.a. en 1.2.b. voormelde bedragen worden gecompenseerd met de betaling vermeld in 1.3.

Het onder 1.2.c. voormeld bedrag wordt gecompenseerd met de betaling vermeld in 1.4.

 

1.3.-

De gemeente Maldegem betaalt overeenkomstig de bepalingen en principes van de regelgeving inzake overheidsopdrachten volgende bedragen aan NV Algemene Ondernemingen Himpe voor de door laatstgenoemde uitgevoerde werken:

VS 1 voor een bedrag van 146.088,56 euro incl. 21% BTW

VS 2 voor een bedrag van 5.317,83 euro incl. 21% BTW

VS 3 (eindstaat) voor een bedrag van 1.256,54 euro incl. 21% BTW

Totaal: 152.662,93 euro

 

1.4.-

De gemeente Maldegem betaalt overeenkomstig de bepalingen en principes van de regelgeving inzake volgend bedrag aan Amib BV voor de door laatstgenoemde uitgevoerde diensten:

Factuur met nummer 2019/3960 voor een bedrag van 6.034,88 euro incl. 21% BTW

 

1.5.-

Na compensatie worden binnen de acht (8) kalenderdagen na de datum van ondertekening door alle Partijen van deze dadingsovereenkomst volgende betalingen uitgevoerd :

 

1.5.a. – Door de gemeente Maldegem zal de som van 67.662,93 euro worden overgeschreven op rekeningnummer  BE11 4770 0108 4148  van Algemene Ondernemingen Himpe NV.

 

1.5.b. – Door Amib BV zal de som van 3.965,12 euro worden overgeschreven op rekeningnummer BE54 0910 0030 7597 van de gemeente Maldegem.

 

1.6.-

Door Algemene Ondernemingen Himpe NV wordt de som van 50.196,97 euro  overgeschreven binnen de acht (8) kalenderdagen na datum van ontvangst van de betaling vermeld in punt 1.5.a. op rekening nummer BE52 7374 3601 1609  van Polydeck NV.

 

Dit bedrag is samengesteld als volgt :

-Factuur nr. 19057 85.912,32 Euro

-Factuur nr. 19063   3.231,34 Euro

-Factuur nr. 19088  3.553.31 Euro

Totaal vóór compensatie92.696,97 Euro

-Compensatie betaling 1.2.b.      -42.500,00 Euro

-Totaal na compensatie 50.196,97 Euro

 

1.7.-

De betalingen van de bedragen zoals voorzien in artikel 1.1. t.e.m. 1.6. gelden tot slot van alle rekeningen tussen Partijen m.b.t. de uitgevoerde werken, de verleende diensten en het Asbestincident.

 

1.8.-

Ingevolge het Asbestincident is de uitvoering van de werken vertraagd.

De gemeente Maldegem zal hiervoor geen (vertragings)boetes en/of straffen toerpassen jegens Algemene Ondernemingen Himpe NV.

Algemene Ondernemingen Himpe NV zal hiervoor geen vordering tot vergoeding van termijnverlengingsschade indienen t.a.v. de Gemeente Maldegem.

 

1.9.-

De werken worden definitief opgeleverd. De gemeente Maldegem geeft de borg, gesteld door Algemene Ondernemingen Himpe NV via cv Algemene Borgstellingen volgens borgstellingsakte nr. 1651020A t.b.v. 7.050 euro, integraal vrij.

 

 

Artikel 2

Partijen doen middels onderhavige dadingsovereenkomst definitief, onherroepelijk en onvoorwaardelijk afstand van alle eventuele rechten, vorderingen en eisen die zij heden of in de toekomst ten aanzien van elkaar hebben met betrekking tot het Geschil en het in dat kader geboden rechtsherstel.

Indien en voor zover de Partijen hun verbintenissen zoals vermeld in de huidige dadingovereenkomst integraal voldoen, worden de geschillen en discussiepunten die tot op heden nog hangende zijn tussen de Partijen definitief beëindigd.

Deze dading heeft tussen Partijen kracht van gewijsde in hoogste aanleg overeenkomstig artikel 2052 van het Burgerlijk Wetboek.

 

 

Artikel 3

Deze dadingsovereenkomst kan enkel in rechte uitwerking hebben en in rechte worden aangewend na ondertekening ervan door alle Partijen.

In het andere geval hernemen de Partijen hun volledige rechten.

 

 

Artikel 4

Partijen verbinden er zich toe noch het bestaan noch de inhoud van deze dadingsovereenkomst aan derden mee te delen zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de andere Partijen, behoudens wat noodzakelijk zou zijn om de naleving van de rechten en verplichtingen uit deze dadingsovereenkomst af te dwingen.

 

 

Artikel 5

5.1.- Partijen verklaren en waarborgen bekwaam te zijn om een dading te sluiten en over de vereiste hoedanigheid te beschikken om deze aan te gaan. Zij verklaren en erkennen dat zij met volledige kennis van zaken hebben ingestemd met deze dading.

 

5.2.- Voorts ontslaan de Partijen elkaar wederzijds, onvoorwaardelijk en onherroepelijk van elke gebeurlijke aansprakelijkheid met betrekking tot de totstandkoming van deze dading, en doen zij onvoorwaardelijk en onherroepelijk afstand van elke gebeurlijke vordering tot ontbinding van deze dading uit hoofde van artikel 1184 van het Burgerlijk Wetboek, alsook van elke gebeurlijke vordering omtrent de geldige totstandkoming en/of de bindende kracht van deze dading (of een gedeelte ervan).

 

5.3.- Indien zou worden geoordeeld dat één of meerdere krachtens onderhavige overeenkomst aangegane verbintenissen geheel of ten dele ongeldig, nietig of niet-afdwingbaar zou(den) zijn, zal dat geen invloed hebben op de andere (gedeelten van de) artikelen of bepalingen van onderhavige overeenkomst. In voorkomend geval zullen Partijen te goeder trouw besprekingen met elkaar aanknopen teneinde de ongeldige, nietige of niet-afdwingbare verbintenis zowel qua inhoud als qua bedoeling te vervangen door een geldige, wettige en afdwingbare verbintenis die zo nauw als maar enigszins mogelijk is, aansluit bij de (rechts)gevolgen die door het ongeldig, nietig of niet-afdwingbaar verklaarde artikel en/of gedeelte van artikel zouden zijn tot stand gekomen.

 

5.4.- Partijen erkennen volledige kennis te hebben van de omvang van hun rechten en verplichtingen die uit deze overeenkomst voortvloeien. Zij zullen geen enkel nieuw element dat niet zou zijn opgenomen in de onderhavige overeenkomst kunnen inroepen om de draagwijdte van de huidige dadingovereenkomst te betwisten of om terug te komen op de dadingsovereenkomst. 

 

5.5.- Geen enkele Partij kan enig voorbehoud formuleren ten overstaan van de uitvoering van deze dadingsovereenkomst. Deze overeenkomst behelst derhalve overeenkomstig artikel 2052 B.W. onherroepelijk afstand vanwege Partijen van het recht zich te beroepen op enige dwaling in feite of in rechte of op welk verzuim dan ook met betrekking tot het bestaan of de draagwijdte van hun rechten en plichten. Partijen verklaren uitdrukkelijk voldoende informatie te hebben ontvangen, voldoende bedenktijd te hebben gehad en voldoende advies te hebben kunnen inwinnen omtrent hun rechten en plichten die voortkomen uit deze dadingsovereenkomst.

 

 

Artikel 6

6.1.- Deze dading omvat volledig hetgeen tussen Partijen is overeengekomen en heeft voorrang op iedere voorafgaande schriftelijke of mondelinge, uitdrukkelijke of impliciete overeenkomst of afspraak in welke vorm ook met betrekking tot de uiteengezette betwisting.

 

6.2.- Voor de interpretatie van deze dading zullen de Partijen zich baseren op de bewoordingen ervan.

 

6.3.- Elke wijziging of aanvulling van deze dading gebeurt uitsluitend schriftelijk. Een gebeurlijke verzaking aan één of meerdere rechten uit deze dading kan uitsluitend schriftelijk en uitdrukkelijk plaatsvinden.

 

 

Artikel 7

Onderhavige dadingsovereenkomst treedt in werking, na voorafgaande goedkeuring door de daartoe bevoegde organen van Partijen, op de datum van ondertekening ervan door alle Partijen.

 

 

Artikel 8

Deze dading wordt beheerst door het Belgisch recht, in het bijzonder door de artikelen 2044 en volgende van het Burgerlijk Wetboek.

In geval van betwistingen met betrekking tot deze dadingsovereenkomst en de uitvoering daarvan, zullen de Partijen op ernstige wijze proberen om tot een redelijke minnelijke schikking te komen.

Indien niettegenstaande dergelijke inspanningen geen minnelijke schikking kan worden bereikt, zal elk geschil betreffende de geldigheid, de interpretatie of de uitvoering van onderhavige overeenkomst behoren tot de uitsluitende bevoegdheid van de hoven en rechtbanken van het gerechtelijke arrondissement Oost-Vlaanderen.

 

Opgemaakt te Maldegem op …………………………………………………………………………….2020 in vier (4) exemplaren, waarvan Partijen verklaren er elk één te hebben ontvangen.

 

Voor de GemeenteVoor Himpe

 

Voor AmibVoor Polydeck

 

 

 

Artikel 2:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad worden gemachtigd om deze dading te ondertekenen namens de gemeente Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Wim Swyngedouw verlaat de zitting.

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

5.   PATRIMONIUM - GOEDKEURING DADING INZ. CAFETARIA DE BERKEN

 

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Timothy De Groote

 

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

17°het aangaan van dadingen

De gemeenteraadsbeslissing van 28 juni 2018 betreffende  het gezamenlijk uitvoeren door de gemeente en de vzw Schoolcomité Adegem-Kleit van het deel van de werken aan SCC de Berken en VBS de Kleiheuvel dat met elkaar verweven is (i.e. het aanleggen van een nieuwe pleininrichting en het vernieuwen van het deel van de gevelbekleding van SCC de Berken hierbij aansluitend)

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 15 januari 2019 wordt de opdracht ‘Renovatie Sportzaal De Berken, gelegen te Kleikalseide 109A, te 9990 Kleit (Maldegem)’ gegund aan de firma NV Algemene Ondernemingen Himpe

De gemeenteraadsbeslissing van 27 september 2018 betreffende de vaststelling van de voorwaarden voor de concessie voor cafetaria De Berken

De gemeenteraadsbeslissing van 20 december 2018 betreffende de toewijs van de concessie voor cafetaria De Berken

Het ontwerp van dading t.a.v. de concessionaris van cafetaria De Berken

 

Feiten

In de gemeenteraad van 20 december 2018 werd de uitbating van de cafetaria van de sporthal De Berken toegewezen aan ............................... Op 31 december 2018 werd hieromtrent een concessieovereenkomst afgesloten. De cafetaria maakt structureel deel uit van de gemeentelijke sporthal De Berken te Kleit. 

De VZW schoolcomité Adegem-Kleit heeft met de gemeente Maldegem een overeenkomst gesloten voor de heraanleg van het plein tussen de sporthal De Berken en VBS De Kleiheuvel, en voor de renovatie van gevel van de sporthal.

Door de bouwkundig complexe situatie van eigendommen van de bouwwerken was het aangewezen om het dak van de sporthal te vernieuwen gelijktijdig en/of aansluitend met de werken aan de school.

De opdracht van werken voor de vernieuwing van het dak van de sporthal De Berken werd door de gemeente Maldegem op 15 januari 2019 gegund aan Algemene Onderneming Himpe NV op basis van haar offerte van 22 februari 2018.

De uitvoering van de dakwerken werd door Algemene Ondernemingen Himpe NV op 22 februari 2019 besteld aan onderaannemer Polydeck NV. 

De uitvoering van de werken werd aangevat op 2 mei 2019.

Op 15 mei 2019 werd er vastgesteld dat een werknemer van Polydeck BVBA (onderaannemer van Algemene Ondernemingen Himpe NV) springt op asbesthoudende golfplaten in de container op de werf. Ingevolge hiervan werden op 15 mei 2019 de werken stilgelegd. Op 16 mei 2019 werd de omgeving ontruimd op bevel van het College van Burgemeester en Schepenen. (hierna het “Asbestincident”).

Na het Asbestincident werd vastgesteld dat de directe omgeving was verontreinigd met asbestvezels.

In navolging hiervan moest de gemeentelijke sporthal De Berken, en dus ook de cafetaria, noodgedwongen sluiten. Dit met als gevolg dat de Concessionaris schade leed daar zij in de onmogelijkheid was haar beroepsactiviteit uit te oefenen, alle geplande activiteiten en reservaties diende te annuleren alsook andere exploitatieverliezen leed (o.a. bederfbare goederen).

De concessionaris vordert een vergoeding voor de geleden schade van de Concessieverlener ingevolge waarvan er een geschil is ontstaan tussen Partijen.

Ter oplossing van dit geschil werd een ontwerp van dadingsovereenkomst opgesteld.

            In deze dadingsovereenkomst wordt ook een regeling getroffen voor de periode dat de cafetaria gesloten bleef door de lock down ten gevolge van de verspreiding vanhet Corona-virus

 

Argumentatie

Dit ontwerp van dadingsovereenkomst heeft tot doel de rechten en verplichtingen van de partijen, vergoedingen inbegrepen, definitief te regelen, zonder enige nadelige erkenning.

In het ontwerp wordt in artikel 1 gesteld dat de gemeente aan de concessionaris tot slot van alle rekeningen een eenmalige en forfaitaire schadevergoeding ten belope van 10.000,00 euro betaalt.

Verder bepaalt artikel 1 ook dat de concessionaris geen concessievergoeding verschuldigd is aan de concessieverlener vanaf 14 maart  2020 tot en met 8 juni 2020, dit ter compensatie van de geleden verliezen bij de Corona-lock down. De nutskosten blijven - ongeacht voormelde regeling -steeds door de Concessionaris verschuldigd aan de Concessieverlener.

            In artikel 2 doet de concessionaris op grond van de dadingsovereenkomst definitief, onherroepelijk en onvoorwaardelijk afstand van alle eventuele rechten, vorderingen en eisen die zij heden of in de toekomst heeft ten aanzien van zowel de Concessieverlener als alle bij het Asbestincident betrokken partijen. Aldus kan de gemeente niet meer aangesproken worden hierop vanwege de concessionaris of enig andere partij in deze.

De betaling van deze bedragen geldt tot slot van alle rekening tussen de gemeente en concessionaris.

Verder houdt de dading nog een geheimhoudingsverplichting in.

De partijen sluiten de dadingsovereenkomst - zonder enige nadelige erkentenis of aanvaarding van fout of schuld – met het oog op de definitieve beëindiging van het Geschil. De dading wordt gesloten tot slot van alle rekeningen in de zin van de artikelen 2044 e.v. van het Burgerlijk Wetboek.

De dadingsovereenkomst moet eerst bekrachtigd worden door de gemeenteraad vooraleer ze definitief kan ondertekend worden.

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de dading betreffende "Asbestincident - cafetaria De Berken" te Maldegem-Kleit tussen de gemeente Maldegem en ............................................., concessionaris van cafetaria De Berken.

De dading luidt als volgt:

 

"DADINGSOVEREENKOMST

Tussen:

De Gemeente Maldegem, met zetel te 9990 Maldegem, Markt 7, vertegenwoordigd door haar Gemeenteraad, waarvoor rechtsgeldig optreden, de Voorzitter van de Gemeenteraad, Peter T. Van Hecke, evenals de Algemeen Directeur, Tijs Van Vynckt;

Hierna: “de Concessieverlener”;

 

En anderzijds:

                                                                  

Hierna: “de Concessionaris”;

 

Verder gezamenlijk “Partijen” genoemd;

 

Wordt vooraf uiteengezet hetgeen volgt:

 

Partijen hebben op 31 december 2018 een concessieovereenkomst gesloten waarmee de Concessionaris zich er toe verbindt om het cafetaria “De Berken” uit te baten. Voormeld cafetaria maakt structureel deel uit van de gemeentelijke sporthal De Berken te Kleit. 

De opdracht van werken voor de vernieuwing van het dak van de sporthal De Berken werd door de gemeente Maldegem op 15 januari 2019 gegund aan Algemene Ondernemingen Himpe NV op basis van haar offerte van 10 december 2018.

De uitvoering van de dakwerken werd door Algemene Ondernemingen Himpe NV op 22 februari 2019 besteld aan onderaannemer Polydeck NV. 

De uitvoering van de werken werd aangevat op 2 mei 2019.

Op 15 mei 2019 werd er vastgesteld dat een werknemer van Polydeck BVBA (onderaannemer van Algemene Ondernemingen Himpe NV) springt op asbesthoudende golfplaten in de container op de werf. Ingevolge hiervan werden op 15 mei 2019 de werken stilgelegd. Op 16 mei 2019 werd de omgeving ontruimd op bevel van het College van Burgemeester en Schepenen. (hierna het “Asbestincident”).

Na het Asbestincident werd vastgesteld dat de directe omgeving was verontreinigd met asbestvezels.

In navolging hiervan moest de gemeentelijke sporthal De Berken, en dus ook het cafetaria, noodgedwongen sluiten. Dit met als gevolg dat de Concessionaris schade leed daar zij in de onmogelijkheid was haar beroepsactiviteit uit te oefenen, alle geplande activiteiten en reservaties diende te annuleren alsook andere exploitatieverliezen leed (o.a. bederfbare goederen).

De Concessionaris vordert een vergoeding voor de geleden schade van de Concessieverlener ingevolge waarvan er een geschil is ontstaan tussen Partijen. (hierna het “Geschil”)

Partijen sluiten onderhavige dadingsovereenkomst - zonder enige nadelige erkentenis of aanvaarding van fout of schuld – met het oog op de definitieve beëindiging van het Geschil. De dading wordt gesloten tot slot van alle rekeningen in de zin van de artikelen 2044 e.v. van het Burgerlijk Wetboek.

Deze dadingsovereenkomst heeft tot doel de rechten en verplichtingen van de Partijen, vergoedingen inbegrepen, definitief te regelen, zonder enige nadelige erkenning.

 

Wordt thans overeengekomen hetgeen volgt:

 

Artikel 1

1.1.- De Concessieverlener betaalt aan de Concessionaris tot slot van alle rekeningen een eenmalige en forfaitaire schadevergoeding ten belope van 10.000,00 euro.

De Concessieverlener verklaart uitdrukkelijk dat, gelet op het schadevergoedend karakter ervan, op dit bedrag geen belasting over de toegevoegde waarde is verschuldigd. Mocht de Concessionaris toch hiertoe door de fiscale administratie worden aangesproken, dan zal de Concessieverlener de Concessionaris hiervoor integraal vrijwaren.

1.2.- Voormelde betaling dient aan de Concessionaris te worden betaald binnen de vijftien (15) dagen na ondertekening van de dadingsovereenkomst door beide Partijen. De betaling is enkel bevrijdend indien deze wordt uitgevoerd op volgend rekeningnummer BE67 1030 4788 1187, met vermelding “Schadevergoeding asbestschade april/mei 2019”.

1.3.- De Concessionaris is geen concessievergoeding verschuldigd aan de Concessieverlener vanaf 14 maart 2020 tot 8 juni 2020. De nutskosten blijven - ongeacht voormelde regeling - steeds door de Concessionaris verschuldigd aan de Concessieverlener.

De Concessionaris heeft de concessieprijs voor de maand maart 2020 vooruit betaald. Het te veel betaalde – zijnde de helft van de concessieprijs voor de maand maart 2020 – zal worden verrekend met de nog verschuldigde nutskosten.

Artikel 2

De Concessionaris doet middels onderhavige dadingsovereenkomst definitief, onherroepelijk en onvoorwaardelijk afstand van alle eventuele rechten, vorderingen en eisen die zij heden of in de toekomst heeft ten aanzien van zowel de Concessieverlener als alle bij het Asbestincident betrokken partijen.

Indien en voor zover de Partijen hun verbintenissen zoals vermeld in de huidige dadingovereenkomst integraal voldoen, wordt het Geschil tussen de Partijen definitief beëindigd.

Deze dading heeft tussen Partijen kracht van gewijsde in hoogste aanleg overeenkomstig artikel 2052 van het Burgerlijk Wetboek.

Partijen sluiten uitdrukkelijk de mogelijkheid tot gerechtelijke ontbinding van deze overeenkomst uit. In geval van niet-nakoming van de verbintenissen vervat in deze dadingsovereenkomst zal enkel de uitvoering van de overeenkomst kunnen worden gevorderd.

Artikel 3

Deze dadingsovereenkomst kan enkel in rechte uitwerking hebben en in rechte worden aangewend na ondertekening ervan door beide Partijen.

In het andere geval hernemen de Partijen hun volledige rechten.

Artikel 4

Partijen verbinden er zich toe noch het bestaan noch de inhoud van deze dadingsovereenkomst aan derden mee te delen zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de andere Partij, behoudens wat noodzakelijk zou zijn om de naleving van de rechten en verplichtingen uit deze dadingsovereenkomst af te dwingen.

Artikel 5

5.1.- Partijen verklaren en waarborgen bekwaam te zijn om een dading te sluiten en over de vereiste hoedanigheid te beschikken om deze aan te gaan. Zij verklaren en erkennen dat zij met volledige kennis van zaken hebben ingestemd met deze dading.

5.2.- Voorts ontslaan de Partijen elkaar wederzijds, onvoorwaardelijk en onherroepelijk van elke gebeurlijke aansprakelijkheid met betrekking tot de totstandkoming van deze dading, en doen zij onvoorwaardelijk en onherroepelijk afstand van elke gebeurlijke vordering tot ontbinding van deze dading uit hoofde van artikel 1184 van het Burgerlijk Wetboek, alsook van elke gebeurlijke vordering omtrent de geldige totstandkoming en/of de bindende kracht van deze dading (of een gedeelte ervan).

5.3.- Indien zou worden geoordeeld dat één of meerdere krachtens onderhavige overeenkomst aangegane verbintenissen geheel of ten dele ongeldig, nietig of niet-afdwingbaar zou(den) zijn, zal dat geen invloed hebben op de andere (gedeelten van de) artikelen of bepalingen van onderhavige overeenkomst. In voorkomend geval zullen Partijen te goeder trouw besprekingen met elkaar aanknopen teneinde de ongeldige, nietige of niet-afdwingbare verbintenis zowel qua inhoud als qua bedoeling te vervangen door een geldige, wettige en afdwingbare verbintenis die zo nauw als maar enigszins mogelijk is, aansluit bij de (rechts)gevolgen die door het ongeldig, nietig of niet-afdwingbaar verklaarde artikel en/of gedeelte van artikel zouden zijn tot stand gekomen.

5.4.- Partijen erkennen volledige kennis te hebben van de omvang van hun rechten en verplichtingen die uit deze overeenkomst voortvloeien. Zij zullen geen enkel nieuw element dat niet zou zijn opgenomen in de onderhavige overeenkomst kunnen inroepen om de draagwijdte van de huidige dadingovereenkomst te betwisten of om terug te komen op de dadingsovereenkomst. 

5.5.- Geen enkele Partij kan enig voorbehoud formuleren ten overstaan van de uitvoering van deze dadingsovereenkomst. Deze overeenkomst behelst derhalve overeenkomstig artikel 2052 B.W. onherroepelijk afstand vanwege Partijen van het recht zich te beroepen op enige dwaling in feite of in rechte of op welk verzuim dan ook met betrekking tot het bestaan of de draagwijdte van hun rechten en plichten. Partijen verklaren uitdrukkelijk voldoende informatie te hebben ontvangen, voldoende bedenktijd te hebben gehad en voldoende advies te hebben kunnen inwinnen omtrent hun rechten en plichten die voortkomen uit deze dadingsovereenkomst.

Artikel 6

6.1.- Deze dading omvat volledig hetgeen tussen Partijen is overeengekomen en heeft voorrang op iedere voorafgaande schriftelijke of mondelinge, uitdrukkelijke of impliciete overeenkomst of afspraak in welke vorm ook met betrekking tot de uiteengezette betwisting.

6.2.- Voor de interpretatie van deze dading zullen de Partijen zich baseren op de bewoordingen ervan.

6.3.- Elke wijziging of aanvulling van deze dading gebeurt uitsluitend schriftelijk. Een gebeurlijke verzaking aan één of meerdere rechten uit deze dading kan uitsluitend schriftelijk en uitdrukkelijk plaatsvinden.

Artikel 7

Onderhavige dadingsovereenkomst treedt in werking, na voorafgaande goedkeuring door de daartoe bevoegde organen van Partijen, op de datum van ondertekening ervan door alle Partijen.

Artikel 8

Deze dading wordt beheerst door het Belgisch recht, in het bijzonder door de artikelen 2044 en volgende van het Burgerlijk Wetboek.

In geval van betwistingen met betrekking tot deze dadingsovereenkomst en de uitvoering daarvan, zullen de Partijen op ernstige wijze proberen om tot een redelijke minnelijke schikking te komen.

Indien niettegenstaande dergelijke inspanningen geen minnelijke schikking kan worden bereikt, zal elk geschil betreffende de geldigheid, de interpretatie of de uitvoering van onderhavige overeenkomst behoren tot de uitsluitende bevoegdheid van de hoven en rechtbanken van het gerechtelijke arrondissement Oost-Vlaanderen.

 

Opgemaakt te Maldegem op ……………………………………………………………………………. 2020 in twee (2) exemplaren, waarvan Partijen verklaren er elk één te hebben ontvangen.

 

Voor de concessieverlenerVoor de concessionaris

 

 

Artikel 2:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad worden gemachtigd om deze dading te ondertekenen namens de gemeente Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Wim Swyngedouw verlaat de zitting.

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

6.   LOKALE POLITIE - VACANTVERKLARING (INSPECTEUR VAN POLITIE) (MEDEWERKER TEAM INTERVENTIE/VERKEER)

 

Juridische gronden

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          De wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.

          Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd, en al z'n latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, hierna KB mobiliteit genoemd.

          Het koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 7 juni 2009 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 31 mei 2009 tot wijziging van de RPPol inzake de wervingsreserve in het raam van de mobiliteit.

          De ministeriële omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 houdende toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones (+ de aanvullingen GPI 15bis, 15 quater en 15 quinquies).

          De permanente nota van de federale politie, met kenmerk DGS/DSP/C-2011/22746, uitgegeven op 09 juni 2011, omtrent de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie - procedures en statutaire gevolgen.

          De beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 25 september 2019, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de heer Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen op 28 oktober 2019.

          Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.

          De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.

 

Feiten

          Een inspecteur van politie medewerker team interventie/verkeer overleed op 01 mei 2020.

          Er wordt gevraagd om de functie inspecteur van politie medewerker interventie/verkeer nu vacant te verklaren zodat de in plaats stelling kan gebeuren ten vroegste met ingang van 1 november 2020.

          Het functieprofiel voor de functie inspecteur van politie medewerker interventie/verkeer werd opgemaakt en wordt in bijlage gevoegd.

          De procedure die zal gevolgd worden voor de vacantverklaring en voor het indienen van de kandidaturen, is deze conform de algemene regelgeving inzake de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie.

          De procedure die zal gevolgd worden voor het voeren van de selectie, is deze conform het op dat moment geldende selectiereglement van de PZ Maldegem. De ontvankelijke kandidaturen zullen naar inhoud beoordeeld worden en de vacature zal uiteindelijk toegewezen worden aan de hand van volgende selectiecriteria: "het organiseren van één of meerdere testen of geschiktheidsproeven" en "het inwinnen van het advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort."

 

Argumentatie

          De operationele werking van de lokale politie Maldegem komt in het gedrang bij het niet volledig bestaffen van het kader.

          Op basis van de dienstnoodwendigheden de bezetting van deze functie verantwoord is.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om 1 voltijdse statutaire betrekking van inspecteur van politie medewerker interventie/verkeer, van de lokale politie Maldegem, vacant te verklaren  in het kader van de mobiliteit van de geïntegreerde politie conform de hierboven bepaalde modaliteiten.

 

Artikel 2:

De functie die vacant wordt verklaard heeft het functieprofiel van medewerker team interventie/verkeer.

 

Artikel 3:

De functie van inspecteur van politie medewerker interventie/verkeer, is geen betrekking waaraan een voorrang is gekoppeld voor de oud-Brusselaars.

 

Artikel 4:

De functie van inspecteur van politie medewerker team interventie/verkeer, is geen gespecialiseerde betrekking.

 

Artikel 5:

In de selectie van inspecteur van politie medewerker team interventie/verkeer, wordt wel voorzien in een wervingsreserve die geldt voor een gelijkwaardige functionaliteit tot de datum van de volgende 2 mobiliteitscycli.

 

Artikel 6:

Volgende selectiemodaliteiten worden weerhouden:

- het organiseren van één of meerdere testen of geschiktheidsproeven

- advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort.

 

Artikel 7:

De plaatselijke selectiecommissie moet nog worden samengesteld:

 

Artikel 8:

Het quoteringsmodel voor onderhavige functie wordt overeenkomstig het op dat moment geldende selectiereglement van de PZ Maldegem vastgelegd.

 

Artikel 9:

Een afschrift van deze beslissing wordt aan de betrokken voornoemde diensten overgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

7.   JAARRAPPORT ORGANISATIEBEHEERSING 2019

 

Juridische gronden

          Artikel 219 van het Decreet Lokaal Bestuur, waarin bepaald wordt dat de algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan het College van Burgemeester en Schepenen, de Gemeenteraad, de Raad voor Maatschappelijk Welzijn en het Vast Bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

          Gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2019, waarbij het organisatiebeheerssysteem werd goedgekeurd.

 

Feiten

          De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

          Door de impact van de coronacrisis heeft de opmaak van het jaarrapport vertraging opgelopen.

          Het bijgevoegde rapport beslaat de organisatiebeheersing voor het kalenderjaar 2019.

Tussenkomsten

          door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

          door raadslid Anneke Gobeyn (CD&V)

          door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

          door algemeen directeur Tijs Van Vynckt

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het jaarrapport organisatiebeheersing 2019 goed.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

8.   STREEKWERKING - OVEREENKOMST INZAKE STREEKSAMENWERKING IN HET MEETJESLAND

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

 

Feiten

            In het Meetjesland was Streekplatform Meetjesland voorheen actief als trekker voor de streekwerking. Het Streekplaftorm Meetjesland werd omgevormd tot Streeknetwerk Meetjesland +. De samenwerking met het Streeknetwerk Meetjesland + werd in 2015 stopgezet door de deelnemende gemeentebesturen.

            De middelen voor de streekwerking werden na deze stopzetting verdeeld tussen enerzijds Streeknetwerk Meetjesland (middenveldorganisaties, toeristische en economische actoren) en anderzijds Veneco.

            Op vandaag bestaat de werking van het Streeknetwerk Meetjesland niet langer.

            Veneco is sinds 2016 verantwoordelijk voor de streekwerking op bestuurlijk vlak en zet ook projecten op voor de streek. 

            De bijdrage voor de streekwerkingsmiddelen bedroeg 0,8 euro / inwoner in de samenwerkingsovereenkomst die liep tot en met 2019.

            Hiermee werd de werking van het burgemeester -en algemeen directeursoverleg gefinancierd alsook een aantal andere streekprojecten zoals Meetjesland Klimaatgezond, hergebruik hoeves, cofinanciering voor ESF 'versterkt Streekbeleid'.

            Veneco legt nu een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor. Deze nieuwe samenwerkingsovereenkomst bevat nu een structurele financiering voor het burgemeesteroverleg, algemeen directeuroverleg, aanzetten voor streekwerking en een beperkte ondersteuning voor de vervoerregio voor. Deze financiering wordt aangegaan voor de duur van de legislatuur + 1 jaar. 

            Naast deze samenwerkingsovereenkomst maakt Veneco ook melding van projecten die worden uitgewerkt op vraag van het burgemeesteroverleg. Hier zal per project een engagement gevraagd worden van minstens 3 jaar. Op vandaag is Maldegem deelnemer aan het project Meetjesland = Klimaatgezond.

            De structurele streekwerking omvat volgende dienstverlening :

burgemeesteroverleg en algemeen directeursoverleg

voortraject naar het uitwerken van projectvoorstellen, acties, dossiers,..... in functie van nieuwe vragen van gemeentebesturen

gezamenlijk burgemeesteroverleg, desgewenst met stad Gent, provincie Oost-Vlaanderen, parlementairen uit de regio.

beperkte inhoudelijke ondersteuning vervoerregio (opvolging van de ambtelijke vervoerregio met verwerking van de gegevens vanuit een regionale visie en presentatie van bevindingen en conclusies op regelmatige collegawerkgroep mobiliteit.)

project/actie Meetjesland ter vervanging van de nieuwjaarsreceptie Meetjesland

            De projectfinanciering (geen voorwerp van de samenwerkingsovereenkomst) is als volgt samen te vatten. Er wordt per subregio (Meetjesland, Leie-Schelde-Oostrand) beslist om op projectbasis extra middelen in te zetten voor intergemeentelijke samenwerkingsprojecten en streekwerking. Op vandaag loopt het project Klimaatgezond tot augustus 2020. Als na een opstartfase een werking structureel wordt, wordt een minimum engagement van 3 jaar gevraagd. Bijvoorbeeld om de werking rond energie en klimaat structureel verder te zetten zal 0,3 euro/ inwoner gevraagd worden gedurende een periode van 3 jaar.

            Voor Maldegem wordt gerekend op 23.843 inwoners wat voor de structurele streekwerking neer komt op een bedrag van 8.345,05 euro  (0,35 euro x 23.843 inwoners)   

            De principes van de samenwerkingsovereenkomst werden voorgelegd aan het burgemeesteroverleg van 14 februari 2020.

            In een bericht van 6 augustus 2020 werd door mevrouw Marieke Vaneyghen meegedeeld dat als een bestuur aan (streek)projecten wil deelnemen, dit een lidmaatschap van de structurele streekwerking vereist.

            " Met de structurele financiering wordt de afstemming tussen de verschillende gemeenten gefinancierd via het burgemeesters- en algemeen directeursoverleg. Daarnaast wordt ook met de structurele financiering de voorbereiding van nieuwe projecten gefinancierd. Daarom is het niet mogelijk om enkel deel te nemen aan projecten streekwerking zonder deel te nemen aan de structurele financiering van de streekwerking."

 

            Op het college van 28 juli 2020 werd aan Veneco gevraagd of de bijdrage kon heroverwogen worden en of er geen mogelijkheid bestond om toe te treden voor de duur van één jaar zodat het gemeentebestuur de uitvoering van de overeenkomst kon evalueren en een beslissing kon nemen voor het lidmaatschap voor de verdere legislatuur.

            Op 14 augustus 2020 werd vanuit Veneco geantwoord dat er geen aanpassingen aan de overeenkomst mogelijk waren omdat deze nieuwe overeenkomst het resultaat is van besprekingen die opgestart zijn sinds 2019 waarbij getracht om een gelijkwaardige behandeling van alle gemeenten aangesloten bij Veneco te bekomen. Daarnaast wijst de algemeen directeur in haar brief op de daling in de bijdrage die gevraagd wordt en geeft zij tot slot aan dat een langdurig engagement noodzakelijk is voor het voeren van een degelijke streekwerking.

 

Argumentatie

             De gemeente Maldegem maakt deel uit van de regio Meetjesland.

             Aanwezigheid binnen het bestuurlijk overleg is aangewezen. Zo blijft Maldegem mee betrokken bij het nemen van standpunten, het uitdragen van een visie,... vanuit de regio.

             Projectwerking samen met andere besturen binnen de beleidsdomeinen en getrokken door Veneco kunnen ook een meerwaarde betekenen. Veneco staat hier open voor ideeën, input vanuit de besturen. Dus ook voor ideeën, input,.... vanuit Maldegem. Voor de deelname aan de projecten is het lidmaatschap van het bestuurlijk overleg vereist. 

             Streekwerking en intergemeentelijke samenwerking wordt sterk aanbevolen vanuit de Vlaamse overheid ingegeven vanuit het standpunt dat dit leidt tot het versterken van de bestuurskracht van de lokale besturen.

             Er wordt voorgesteld om verder deel uit te maken van de streekwerking en hierbij voor Maldegem

opnieuw een aantal prioriteiten naar voor te schuiven.

 

Financiële weerslag

 

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de overeenkomst inzake streeksamenwerking en streekontwikkeling in het Meetjesland goed.

 

OVEREENKOMST INZAKE  STREEKSAMENWERKING EN STREEKONTWIKKELING IN HET MEETJESLAND

 

Tussen Partij A, de 10 gemeenten van het Meetjesland (Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Maldegem,  Sint-Laureins, Zelzate  en Wachtebeke) vertegenwoordigd door hun voorzitter van de gemeenteraad en algemeen directeur,

 

Partij B, Veneco cvba, Panhuisstraat 1, 9070 Destelbergen vertegenwoordigd door mevrouw Sofie Vandelannoote, algemeen directeur.

 

Wordt overeengekomen:

 

1.Partij B engageert zich om voor de partij A de streekontwikkeling en streeksamenwerking te coördineren.

 

2.De gemeenten onder partij A engageren zich om jaarlijks € 0,35 per inwoner te betalen aan partij B die hiermee volgende taken zal financieren:

a.Burgemeestersoverleg en algemeen directeursoverleg

b.Voortraject naar het uitwerken van projectvoorstellen, acties, dossiers, …  in functie van nieuwe               vragen van de gemeentebesturen

c.Gezamenlijk burgemeestersoverleg, desgewenst aangevuld met stad Gent, provincie Oost-Vlaanderen, parlementairen uit de regio

d.Beperkte inhoudelijke ondersteuning vervoerregio

 

3.Deze ter beschikking gestelde middelen van de partijen onder A zullen exclusief door Veneco gebruikt worden voor de streekontwikkeling in het Meetjesland.

 

4.Het burgemeestersoverleg van het Meetjesland zal de streekontwikkeling aansturen in  overleg met de coördinator en algemene directie van Veneco. Formeel en bestuurlijk zal dit door de Raad van Bestuur van Veneco, indien nodig, bekrachtigd worden.

 

5.Het burgemeestersoverleg adviseert over de streekwerkingsmiddelen aan de Raad van Bestuur van Veneco. De middelen worden gebruikt voor de financiering van de loonkost van de taken beschreven onder 2. Verder worden de middelen aangewend om mogelijke projecten te verkennen en voor te bereiden, studienamiddagen en infomomenten te organiseren, etc.. Indien het tot een concreet project komt, zal formeel aan de colleges van burgemeester en schepenen de vraag gesteld worden tot deelname aan het project. Uitgaven groter dan 2.500 euro dienen formeel goedgekeurd te worden door de Raad van Bestuur van Veneco, na advies van het burgemeestersoverleg.

 

6.Jaarlijks zal een verslag opgemaakt worden van de besteding van de streekwerkingsmiddelen.

 

7.Deze overeenkomst gaat in op 1 januari 2020 en duurt tot 31 december 2025 (cf. looptijd BBC).

 

Bijlage: Toelichtende nota samenwerkingsovereenkomst streekwerking Meetjesland

 

Opgemaakt in 11 exemplaren, te Destelbergen op 3 -03 -2020

 

 

Artikel 2:

De uitgave voor deze samenwerkingovereenkomst wordt aangerekend op GBB/SEC/0500/00/649000.

 

Artikel 3:

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan Veneco, t.a.v. Marieke Van Eyghen, Panhuisstraat 1, 9070 Destelbergen.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

9.   VERKAVELING DONKSTRAAT - GOEDKEURING TRACÉ WEG

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 19 mei 2009 (VCRO), en latere aanpassingen.

            Art.4.2.15. §1. Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor het verkavelen van een stuk grond  een stuk grond verkavelen voor woningbouw of voor het opstellen van vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt. [...]

            Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden aangevraagd en verleend voor het verkavelen voor de aanleg en het bebouwen van terreinen voor andere functies.

            §2. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden.

            §3. De verkavelaar zorgt ervoor dat de in de verkaveling opgenomen loten kunnen aansluiten op alle voorzieningen van openbaar nut die vereist worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan. In voorkomend geval bepaalt de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op welke wijze in de nodige infrastructuur voor de nutsvoorzieningen wordt voorzien.

            Art. 4.2.17. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt als omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken, zoals in het bijzonder:

            1° de aanleg van nieuwe verkeerswegen, of de tracéwijziging, verbreding of opheffing daarvan;

            2° de wijziging van het reliëf van de bodem;

            3° de ontbossing, met behoud van de toepassing van artikel 90bis van het Bosdecreet van 13 juni 1990;

            4° het afbreken van constructies.

            Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt tevens als omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie, vermeld in artikel 9bis, § 7, en artikel 13, § 4 en § 5, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken.

            Het eerste en het tweede lid gelden als de vergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden voldoet aan de vereisten inzake ontvankelijkheid en volledigheid die gelden voor de aanvraag voor stedenbouwkundige handelingen of voor het wijzigen van de vegetatie.

            Het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, inz. art. 31:

            Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

            Als dat nodig is, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie respectievelijk de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur.

            Het Gewestplan Eeklo-Aalter zoals goedgekeurd bij K.B. van 24 maart 1978

 

Feiten

          Door de firma Danneels Development, Sint-Baafsekerkstraat 1, 8200 Brugge werd een aanvraag omgevingsvergunning ingediend tot het verkavelen in 17 loten van een terrein met adres 9990 Maldegem, Donkstraat en met als kadastrale omschrijving Maldegem Afdeling 4 sectie H nr. 1997D, 1994B, 1980D en 1978F (VKA 2020-9)

          De voorliggende aanvraag betreft het verkavelen van de percelen waarbij binnen het woongebied met landelijk karakter een nieuwe straat wordt gepland, met in het eerste deel van de wegenis een rotonde ter hoogte van de basisschool 'De Parel' waarbij een 'kiss and ride' wordt ingericht.  In het tweede deel worden 9 parkeerplaatsen gerealiseerd, waarvan 4 haakse parkeerplaatsen en 5 langsparkeerplaatsen.

          De geplande wegenis tot en met het rondpunt wordt aangelegd in platines. Het tweede deel van de wegenis wordt aangelegd in achthoekige betonstraatsteen waterdoorlatend grijs. De kiss and ride zone wordt voorzien in kleiklinkers licht naar mastiekbruin met donkerbruine nuances. De geplande parkeerplaatsen in grasbetontegels met zwarte deklaag

          De dienst infrastructuur heeft over de geplande werken op 26/05/2020 een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht over het ontwerp van de werken;

          voorwaarden:

          De bedding van de Vaekebeke (inclusief de afgeschafte) wordt geacht eigendom te zijn van de Polder van Maldegem, dit is van invloed op lot 14 en lot 1. De bedding dient te worden geregeld via de grondafstand of rechtstreeks met de Polder van Maldegem. In ieder geval is het aangewezen aan lot 14 de bedding op te nemen in openbaar domein.

          Alle voorwaarden opgesomd in het luik hydraulisch advies

          Het as-builtdossier dient minimaal te voldoen aan de vereisten in bijlage

          De dienst mobiliteit heeft over de geplande werken op 8 juni 2020 voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht:

          Voorwaarden

          Parkeerplaatsen op het openbaar domein niet verschuiven. Bij de aanleg van de opritten dient er dus rekening te worden gehouden met de inplanting van deze parkeerplaatsen.

          De garages / carports worden op een minimum van 5 meter van de rooilijn ingeplant. Sommige voortuinstroken kennen slecht een lengte van 3 meter. Dit houdt in dat de garages / carports 2 meter achteruit dienen te worden gebouwd. Dit dient in de verkavelingsvoorschriften te worden opgenomen.

          De garages kennen een minimumbreedte van 3 meter en een minimumlengte van 5,70 meter , mits een bergruimte wordt voorzien.

          De carports kennen een minimumbreedte van 2,50 meter en een minimumlengte van 5 meter .

          De opritbreedte bedraagt maximum 4,50 meter .

          Haakse parkeerplaatsen: minimumbreedte 2,50 meter – minimumlengte 5 meter

          Langs parkeerplaatsen: minimumbreedte 2 meter – minimumlengte 6 meter

          De nodige signalisatie ter aanduiding van het woonerf, kiss and ride zone en de doodlopende straat conform het KB van 1 december 1975 wordt voorzien.

          De mobiliteitstoets wordt aangepast.

          Alle kosten aan het openbaar domein dienen te worden verhaald op de bouwheer.

          Het advies van de Brandweerzone Meetjesland - Hulpverleningszone Meetjesland van 4 augustus 2020 is voorwaardelijk gunstig

          Voorwaarden

          Indien de hydranten in de Donkstraat niet volstaan om aan bovenstaande vereisten te voldoen, dienen in de verkaveling bijkomende hydranten voorzien te worden.

          Bemerking: Na de uitvoering van de werken wordt ons een nauwkeurig as-builtplan bezorgd.

 

          Er wordt een centraal groenplein gecreëerd waarbij een verbreding van de bestaande gracht wordt voorzien. Deze waterpartij draagt bij aan de buffering van het regenwater komende van het openbaar domein.

          De vrije en onbelaste eigendom van de gronden bestemd voor het aanleggen van de openbare wegenis en riolering, groenvoorzieningen en aanhorigheden ter hoogte van en binnen de verkaveling wordt kostelooos afgestaan aan de gemeente Maldegem. Deze kosteloze grondafstand moet geschieden bij de definitieve aanvaarding van de werken.

          De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek dat plaats vond van 11 mei 2020 tot en met 9 juni 2020. Er werden in de loop ervan 4 bezwaren ingediend; Daarin werden de volgende bezwaren geuit betreffende de wegenis

 

Een burger wenst een bijkomende uitweg te voorzien via de nieuw aan te leggen weg naar zijn eigendom

Ontvankelijk maar ongegrond. Op het plan van de wegenis wordt nu geen ontsluiting voorzien naar de aanpaler. Echter heeft de bezwaarindiener vandaag al een strikt noodzakelijke toegang vooraan langsheen Donkstraat. In de verkaveling is nu geen extra ontsluiting voorzien, en is dat ook geen verplichting van de verkavelaar. Indien de wegenis wordt overgedragen aan de gemeente kan deze burger een machtiging aanvragen voor een bijkomende ontsluiting en zal die aanvraag dan beoordeeld worden.

De verbindingsweg ingetekend voor voetgangers en fietsers tussen lot 8 en 9 komt uit op een private weg waarvoor er geen overeenkomst werd afgesloten. Deze privéweg wordt gebruikt voor landbouwverkeer. De bezwaarindiener heeft als mening dat dit niet mag aangelegd worden aangezien het geen zin heeft, en er nooit doorgang zal gegeven worden. Het zal een strook worden die zal gebruikt worden als een soort niemandsland voor wat vuil te dumpen en miserie te zoeken?. Er dient een volledige gesloten afscheiding gezet te worden door de projectontwikkelaar tussen het private terrein en de verkaveling             

 

Ontvankelijk en gegrond. De verbindingsweg tussen lot 8 en 9 is ingetekend voor voetgangsers en fietsers. Deze verbindingsweg is 3,0m breed. In de beschrijvende nota staat hierover enkel 'er is een verbinding voor voetgangers en fietsers'. Volgens de kadastrale gegevens komt deze inderdaad uit een op een perceel (Afd. 3 sectie H nr. 1999 E) in privé-eigendom en niet op het openbaar domein. In de voorbesprekingen werd destijds gezegd dat deze verbinding 'nog niet zal aangelegd worden, maar de ruimte wel al wordt voorzien'. In de huidige omgevingsaanvraag is hierover niks meer terug te vinden. Aangezien de bezwaarindiener duidelijk aangeeft dat er geen toestemming wordt gegeven om over het aanpalende perceel te gaan, kan de verkavelaar enkel de verbindingsweg aanleggen op eigen terrein. om dit visueel duidelijk weer te geven is het aangewezen om de verbindingsweg af te sluiten. Gelijktijdig rijst dan de vraag wat de zin is van de aanleg ervan.

 

 

 

Adviezen

          Het advies van de dienst infrastructuur van 26 mei 2020

          Het advies van de dienst mobiliteit van 8 juni 2020

          Het advies van de groendienst van 12 mei 2020

          Het advies van de milieudienst van 5 mei 2020

          Het hydraulisch advies van 19 februari 2020

          Het advies van Agentschap Natuur en Bos van 19 mei 2020

          Het advies van Brandweerzone Meetjesland - Hulpverleningszone Meetjesland van 4 augustus 2020

          De archeologienota ID 13817

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Timothy De Groote

2 onthoudingen: Dino Lateste en Stefaan Standaert

 

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het tracé goed van de wegenis in de verkaveling van Danneels Development, Sint-Baafskerkstraat 1, 8200 Brugge, voor een terrein met adres 9990 Maldegem, Donkstraat en met kadastrale omschrijving omschrijving Maldegem Afdeling 4 sectie H nr. 1997D, 1994B, 1980D en 1978F.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad legt de verkavelaar de verplichting op om op zijn kosten:

a) de wegenis en rioleringswerken uit te voeren conform de goedgekeurde plannen en het bestek van het dossier van het studiebureau Goegebeur - Vandenbulcke inclusief de bijhorende adviezen van de gemeentelijke diensten.

b) de verkaveling te voorzien van elektriciteit, openbare verlichting, aardgas, ICS-distributie en waterleiding en dit overeenkomstig de plannen en verordeningen opgemaakt door de maatschappijen die deze nutsvoorzieningen beheren. De verkavelaar zal de desbetreffende maatschappijen contacteren om de modaliteiten ter kennis te krijgen.

 

Artikel 3:

De verkavelaar kan pas over gaan tot het vervreemden van de loten uit de verkaveling nadat hij een (verkoops)attest bekomen heeft van het college van burgemeester en schepenen, waarin het college van burgemeester en schepenen bevestigt dat de verkavelaar aan de hem opgelegde lasten (inzake uitvoering van de wegenis en nutsvoorzieningen) heeft voldaan.

 

Artikel 4:

De verkavelaar is er overeenkomstig artikel 75 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, toe gehouden op eerste verzoek van de gemeente aan de gemeente gratis, vrij en onbelast de eigendom over te dragen van de in de vergunningsaanvraag vermelde openbare wegen, groene of verharde ruimten, openbare gebouwen, nutsvoorzieningen, of de gronden waarop die worden of zullen worden aangelegd alsmede van alle uitrustingen in goede staat.

De verkavelaar zal ook instaan voor de kosten van het verlijden van de akte inzake overdracht.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting en neemt niet deel aan de beraadslaging en de stemming van dit besluit overeenkomstig artikel 27 van het gemeentedecreet.

Raadslid Leandra Decuyper verlaat de zitting en neemt niet deel aan de beraadslaging en de stemming van dit besluit overeenkomstig artikel 27 van het gemeentedecreet.

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

10.  VERKAVELING HOGEBRANDDREEF - GOEDKEURING TRACÉ WEG

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 19 mei 2009 (VCRO), en latere aanpassingen.

          Art.4.2.15. §1. Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor het verkavelen van een stuk grond  een stuk grond verkavelen voor woningbouw of voor het opstellen van vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt. [...]

          Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden aangevraagd en verleend voor het verkavelen voor de aanleg en het bebouwen van terreinen voor andere functies.

          §2. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden.

          §3. De verkavelaar zorgt ervoor dat de in de verkaveling opgenomen loten kunnen aansluiten op alle voorzieningen van openbaar nut die vereist worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan. In voorkomend geval bepaalt de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op welke wijze in de nodige infrastructuur voor de nutsvoorzieningen wordt voorzien.

          Art. 4.2.17. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt als omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken, zoals in het bijzonder

          1° de aanleg van nieuwe verkeerswegen, of de tracéwijziging, verbreding of opheffing daarvan;

          2° de wijziging van het reliëf van de bodem;

          3° de ontbossing, met behoud van de toepassing van artikel 90bis van het Bosdecreet van 13 juni 1990;

          4° het afbreken van constructies.

          Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt tevens als omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie, vermeld in artikel 9bis, § 7, en artikel 13, § 4 en § 5, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken.

          Het eerste en het tweede lid gelden als de vergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden voldoet aan de vereisten inzake ontvankelijkheid en volledigheid die gelden voor de aanvraag voor stedenbouwkundige handelingen of voor het wijzigen van de vegetatie.

          Het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, inz. art. 31:

          Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

          Als dat nodig is, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie respectievelijk de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur.

          Het Gewestplan Eeklo-Aalter zoals goedgekeurd bij K.B. van 24 maart 1978

 

Feiten

          Door Bouwkantoor Danneels nv., Sint-Baafsekerkstraat 1, 8200 Brugge werd een aanvraag omgevingsvergunning ingediend met als onderwerp 'wegenis- en rioleringswerken + bouwen van 64 woningen en 22 carports + rooien van bomen', op het terrein met adres 9990 Maldegem, Doornstraat - Hogebranddreef en met als kadastrale omschrijving MALDEGEM Afdeling 2 sectie D nr. 1301G, 1292F2, 1298H, 1295, 1294A,D,E,F en 1292S

          De voorliggende aanvraag betreft een groepswoningbouwproject van percelen waarbij binnen het woonuitbreidingsgebied een nieuwe straat wordt gepland, Er is een hoofdingang vanuit de Doornstraat. Vanaf deze hoofdas takken zowel naar het oosten als naar het west 2 zijtakken af. Er is een doorgang voor de fietsers en voetgangers. Er is een tweede verbinding voorzien voor fietsers en voetgangers. De verbinding is eveneens voorzien voor de nooddiensten. Naar de Hogebranddreef is eveneens een verbinding voorzien voor de zwakke weggebruiker

          Voor de hoofdrijloper wordt asfalt gebruikt welke aansluit met de materialisatie van de Doornstraat. Deze wegenis takt aan op de Doornstraat, het wegdek zal er bij de aantakking aangepast moeten worden zodoende het kruispunt duidelijk geaccentueerd is (zoals het afwaarts kruispunt met de Kleitkalseide). Op de hoofdwegenis zijn diverse beperkte doodlopende nevenwegen welke waterdoorlatend worden aangelegd zonder straatkolken met infiltratie in de weg en in de zijberm (voorkeur holle berm voor maximalisatie berging). De trage wegen doorheen het project vormen een grote meerwaarde, een aantakking naar de Hogebranddreef om zo een snelle trage verbinding te realiseren naar Kleit centrum en het voetbalveld zou daarbij een bijkomend pluspunt zijn. Deze trage wegen dienen te voldoen aan het vademecum paden en verhardingen van het “Harmonisch park- en groenbeheer”.

          De dienst infrastructuur heeft over de geplande werken op 29 april 2020 een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht over het ontwerp van de werken;

          voorwaarden:

          Het voorzien van bijkomende wegneembare paaltjes om te vermijden dat er zich verkeer op de trage wegen begeeft.

          De opbouw van de weg moet rekening houden met de klei in de ondergrond zodoende dat scheurvorming tegengegaan wordt

          Grondwaterstroming in de aangevulde rioolsleuf dient te worden vermeden

          Het as-builtdossier dient minimaal te voldoen aan de bepalingen in bijlage

          Lastenboek aan te passen conform standaardbestek versie 4.1 alvorens over te gaan tot aanbesteding

          De groendienst bracht op 29/04/2020 voorwaardelijk gunstig advies uit

          voorwaarden

          Aandacht voor een luchtige opbouw bij de aanleg van de grasdallen.

          Gebruik van vlakke grasdallen op de parkeerstroken.

          Voor de uitvoering van de werken dient men maatregelen te voorzien om het behoud van de bomen te verzekeren. Hierbij is een inventarisatie van de te behouden bomen met lokale aanduiding van rechten en plichten (zie werfbord boven) het strikte minimum.

          De grondoverdracht naar openbaar domein wordt negatief geadviseerd door de dienst. Het onderhoud van de volledige site, uitgezonderd de verkochte percelen, blijft de verantwoordelijkheid van de verkavelaar.

          Het voorwaardelijk gunstig advies van de dienst mobiliteit van 5 juni 2020

          Voorwaarden

          Alle inpandige garages een minimumlengte kennen van 5,70 meter en een bergruimte wordt voorzien.

          Om de rechten van de diverse weggebruikers te garanderen, is het aangewezen dat het project ingericht wordt als een woonerf.

          Wegneembare paaltjes worden geplaatst ter hoogte van de trage verbindingen en de nieuw aan te leggen weg, om doorgaand verkeer te weren. 

          De mobiliteitstoets wordt aangepast.

 

          Het aanwezige waardevolle groen wordt behouden. Doorheen het project wordt, langsheen de afgeschafte waterloop ( die loopt vanaf de Doornstraat naar de Hogebranddreef , een grote groenzone ontworpen die wordt ingericht met wadi’s en bufferbekken en infiltratie voor het hemelwater. Aan de noordzijde wordt eveneens een langgerekte groenzone voorzien. Deze zal een natuurlijke buffer vormen tussen de bestaande en de nieuwe woningen. Landschappelijk gezien blijft het waardevolle deel van het bestaande loofbos behouden en wordt, samen met de bijkomende groene zones doorheen het project als buurtgroen in het project geïntegreerd.

          De vrije en onbelaste eigendom wordt kosteloos afgestaan aan de gemeente Maldegem van de gronden bestemd voor het aanleggen van de openbare wegenis en riolering, groenvoorzieningen en aanhorigheden.

          De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek dat plaats vond van 5 mei 2020 tot en met 4 juni 2020. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden 9 bijna identieke bezwaren ingediend; Daarin werden de volgende bezwaren geuit betreffende de wegenis

           

Gevaar voor spookwegenis

Ontvankelijk maar ongegrond. In een eerste fase wordt inderdaad de hoofdontsluiting(maw de rijweg in asfalt) gerealiseerd en niet deze van de zijtakken gezien deze zijtakken niet kunnen afgewerkt worden (zij het enkel met de riolering en onderfundering) gezien de woningen daar tot op de rooilijn worden gebouwd waardoor het wegdek telkens moet opgebroken worden als de aansluitingen van de woningen (gas, elektriciteit, telenet, Proximus) moeten gemaakt worden. De wegenis van de zijtakken, type woonerf, worden daardoor enkel afgewerkt na het oprichten van de woningen om te vermijden dat de weg zoveel keer moet opgebroken worden voor aansluitingen.

 

 

De nieuwe wegenis (de weg zelf+ de verharding in grasdallen) reikt tot aan de perceelsgrenzen - en dus de tuin en het terras - van de naastgelegen geburen. Er wordt geen redelijke afstand tot de perceelsgrenzen gevrijwaard. Er wordt niet voorzien in een groen-/geluidsbuffer teneinde de woningen Doornstraat 16 en 22 te bufferen.

 

Ontvankelijk maar ongegrond. Voor de aanleg van een ontsluiting/oprit dient er geen bepaalde afstand tot de perceelsgrens te worden genomen. De aanleg van grasdallen vooraan de ontsluiting is in functie van de toegankelijkheid voor de brandweer. Na de eerste meters wordt langs beide zijden een wadi aangelegd.

De bestaande afsluiting bij Doornstraat 16 is een open afsluiting en bij Doornstraat 22 een lage haag. De aanleg van de wadi naast de weg is een noodzaak gezien het wegdek er infiltreert in deze zijbermen. Het is dus niet mogelijk om op het openbaar domein een groenscherm te plaatsen. Bijkomend dienen we er op te wijzen dat de afsluiting en hagen op de perceelsgrens van de aanpalende de hoogte van 70cm niet mogen overschrijden om een goed zicht te hebben op het kruispunt..

De passage van meer dan 200 (!) voertuigen daags zal de leefkwaliteit van de bewoners van de woningen aan de Doornstraat 16 en 22 onherroepelijk en op onaanvaardbare wijze aantasten

 

ontvankelijk maar ongegrond. De aanleg van de wadi naast de weg is een noodzaak gezien het wegdek er infiltreert in deze zijbermen.  Het is dus niet mogelijk om op het openbaar domein een groenscherm te plaatsen.

Bezwaarindieners merken op dat een deel van de wegenis (de zijwegen) – wellicht om te voldoen aan de Gewestelijke Hemelwaterverordening - aangelegd worden in waterdoorlatende verharding.  Dergelijke verharding is dan wel ideaal voor de aanleg van parkings of opritten, maar niet als duurzaam materiaal voor het aanleggen van wegenis voor gemotoriseerd verkeer.

 

Ontvankelijk maar ongegrond. Doodlopende straatjes in verkavelingen worden de laatste jaren steeds aangelegd in waterdoorlatende bestrating op een waterdoorlatende fundering. De opbouw is dusdanig dat het hemelwater goed kan infiltreren en draagkrachtig kan blijven en dus ook duurzaam. Tevens werd gekozen voor een robuuste waterdoorlatende steen zodoende deze geen vervormingen heeft door draaibewegingen en wringingen.

 

Adviezen

          Het advies van de dienst infrastructuur van 29 april 2020

          Het advies van de dienst mobiliteit van 5 juni 2020

          Het advies van de groendienst van 29 april 2020

          Het hydraulisch advies van 10 april 2020

          Het advies van Fluvius van 15 april 2020

          Het advies van ASTRID- veiligheidscommissie van 7 april 2020

          Het advies van Agentschap Natuur en Bos van 9 april 2020

          Het advies van Brandweerzone Meetjesland - Hulpverleningszone Meetjesland van 31 maart 2020

          De archeologienota ID 11085

Tussenkomsten

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

             door schepen Marleen Van den Bussche (De Merlaan)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

             door schepen Glenn Longeville (Open Vld)

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse en Katleen De Kesel

9 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het tracé goed van de wegenis in de verkaveling van Danneels Development, Sint-Baafskerkstraat 1, 8200 Brugge, voor een terrein met adres adres 9990 Maldegem, Doornstraat - Hogebranddreef en met als kadastrale omschrijving MALDEGEM Afdeling 2 sectie D nr. 1301G, 1292F2, 1298H, 1295, 1294A,D,E,F en 1292S

 

Artikel 2:

De gemeenteraad legt de verkavelaar de verplichting op om op zijn kosten:

a) de wegenis en rioleringswerken uit te voeren conform de goedgekeurde plannen en het bestek van het dossier van het studiebureau Goegebeur - Vandenbulcke inclusief de bijhorende adviezen van de gemeentelijke diensten.

b) de verkaveling te voorzien van elektriciteit, openbare verlichting, aardgas, ICS-distributie en waterleiding en dit overeenkomstig de plannen en verordeningen opgemaakt door de maatschappijen die deze nutsvoorzieningen beheren. De verkavelaar zal de desbetreffende maatschappijen contacteren om de modaliteiten ter kennis te krijgen.

 

Artikel 3:

De verkavelaar kan pas over gaan tot het vervreemden van de loten uit de verkaveling nadat hij een (verkoops)attest bekomen heeft van het college van burgemeester en schepenen, waarin het college van burgemeester en schepenen bevestigt dat de verkavelaar aan de hem opgelegde lasten (inzake uitvoering van de wegenis en nutsvoorzieningen) heeft voldaan.

 

Artikel 4:

De verkavelaar is er overeenkomstig artikel 75 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, toe gehouden op eerste verzoek van de gemeente aan de gemeente gratis, vrij en onbelast de eigendom over te dragen van de in de vergunningsaanvraag vermelde openbare wegen, groene of verharde ruimten, openbare gebouwen, nutsvoorzieningen, of de gronden waarop die worden of zullen worden aangelegd alsmede van alle uitrustingen in goede staat.

De verkavelaar zal ook instaan voor de kosten van het verlijden van de akte inzake overdracht.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

11.  SCHENKING 3D PRINTER ROTARY MALDEGEM AAN BIB

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

12°het definitief aanvaarden van schenkingen en het aanvaarden van legaten

 

Feiten

            Rotary Maldegem zette tijdens de coronacrisis verschillende acties op touw om de Maldegemse scholen te ondersteunen, waaronder een verdeling van earbuddies (straps om irritatie aan de oren te vermijden bij het dragen van een mondmasker).

            Voor deze actie kon Rotary Maldegem rekenen op steun van het Maldegemse fablab: een 100-tal earbuddies werden geprint met de 3d printer van het fablab.

            In het kader van deze en eerdere samenwerking tussen Rotary Maldegem en de bibliotheek wenst Rotary Maldegem een Ender 5-plus 3d printer te schenken aan het Maldegemse fablab.

 

Argumentatie

             Deze schenking dient gezien te worden als erkenning voor de ondersteuning en ter promotie van de verdere uitbouw van het Maldegemse fablab. Ook het geloof in lokale productie tijdens noodsituaties is in dit geval een factor. De 3d printer schroeft daarbij de productiecapaciteit van het fablab op.

             De 3d printer kan bovendien gebruikt worden voor de algemene werking van het fablab en de bibliotheek: techniekacademie, programmeerclub, fablababonnementhouders, e.d.

 

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de schenking van een Ender 5-plus 3D printer te aanvaarden.

 

Artikel 2:

De aanvaarding van deze schenking doet op geen enkele wijze enig recht of voordeel ontstaan voor de schenker t.a.v. de gemeente Maldegem, niet nu en niet in de toekomst. Het gemeentebestuur is Rotary Maldegem dankbaar voor de schenking.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

12.  UITPAS MALDEGEM - GOEDKEUREN REGLEMENTEN

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

22°de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

            De beslissing van de gemeenteraad van 22 februari 2018 inzake instap van Maldegem in UiTPAS Meetjesland.

            Opzeg addendum regionale samenwerkingsovereenkomst UiTPAS 20 december 2019.

            Artikel 2 van de dadingsovereenkomst tussen gemeente Maldegem en COMEET, waarin wordt bepaald dat COMEET aanvaardt dat gemeente Maldegem nog kosteloos lid is van UiTPAS Meetjesland tot en met 31 augustus 2020.

            De beslissing van de Raad Van Bestuur van publiq van 7 juli 2020 dat de "aanvraag tot implementatie van UiTPAS in een gemeente of regio" van Maldegem werd goedgekeurd.

 

Feiten

            Op 31 augustus 2020 stopt het lidmaatschap van Maldegem binnen UiTPAS Meetjesland.

            COMEET aanvaardt dat de gemeente Maldegem, ook na de wettelijke opzegtermijn van 31 augustus 2020, in het KSB Meetjesland zou blijven. Hierbij kon Maldegem afzonderlijk met de overige UiTPASgemeenten een samenwerkingsovereenkomst afsluiten om verder te kunnen functioneren in het KSB Meetjesland.

            Als gemeente namen we echter de beslissing om een aanvraagdossier in te dienen bij publiq om vanaf 1 september 2020 een eigen regio uit te bouwen.

            De Vlaamse Regering stelt een aantal specifieke voorwaarden aan lokale besturen om te kunnen toetreden:

Solidaire kostendeling 20% (mensen in armoede, kortweg MIA), 40% (vereniging) en 40% (lokaal bestuur) bij mensen die in het bezit zijn van een UiTPAS met kansentarief.

doelgroepcriteria gebaseerd op het statuut verhoogde tegemoetkoming en collectieve schuldenregeling

aanwezigheid van een lokaal netwerk (afsprakennota vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede)

voldoende aanbod en een regionale intentie en visie nastreven

            Op 8 juli 2020 kregen we vanuit publiq het positief bericht dat ons aanvraagdossier om een eigen regio uit te bouwen werd goedgekeurd door de Raad Van Bestuur van publiq.

 

 

Argumentatie

             Tot op heden werken we binnen UiTPAS Meetjesland reeds met een afwijkende solidaire kostendeling van 25% (MIA), 20% (vereniging) en 55% (lokaal bestuur). Dit biedt als grote voordeel dat onze verenigingen vrij makkelijk te overhalen zijn om in te stappen als UiTPAS aanbieder.

             In ons aanvraagdossier stelden we uitdrukkelijk de vraag om voor UiTPAS Maldegem de 20% korting door verenigingen te kunnen behouden. We vonden een gulden middenweg waarbij we de goedkeuring kregen om vanaf 1 september de verdeelsleutel 20% (MIA), 20% (vereniging), 60% (lokaal bestuur) te hanteren.

             Dit betekent dat we aan de verenigingen eenzelfde tegemoetkoming van 20% blijven vragen in plaats van een verdubbeling naar 40%. Als gemeente nemen we het engagement om in te staan voor 60% van de kosten bij activiteiten van aangesloten verenigingen in plaats van 55%. Tot slot wordt het ook voor mensen in armoede financieel aantrekkelijker, aangezien zij zelf slechts 20% van de kosten dragen in plaats van 25%. 

             Bij eigen gemeentelijke activiteiten geldt de verdeelsleutel 20% voor mensen in armoede - 80% voor het lokaal bestuur.

             Voor Maldegemnaars die beschikken over een UiTPAS met kansentarief wordt het recht op korting beperkt tot het aanbod in onze gemeente. In tussentijd blijven we echter niet stil zitten en gaan we op zoek naar partnersteden en -gemeenten om onze regio uit te breiden. Op die manier zouden pashouders met kansentarief op termijn ook daar kunnen genieten van een kortingstarief.

             De deelname aan activiteiten tegen kortingstarief voor MIA's in onze gemeente is echter onbeperkt.

             Voor de modale UiTPAShouder verandert er niets, zij blijven punten sparen en omruilen in heel Vlaanderen zoals voorheen.

             Het persbericht rond UiTPAS Maldegem werd reeds gelanceerd op maandag 10 augustus. Gezien de korte tijdspanne (officiële goedkeuring op 7 juli en eerstvolgende gemeenteraad pas op 26 augustus), konden we niet meer wachten tot na de gemeenteraad van augustus om te communiceren naar de verenigingen, adviesraden en Meetjeslandse UiTPAShouders.

             Bij de oprichting van de regio "UiTPAS Maldegem" dienen volgende documenten opgesteld en goedgekeurd te worden:

basisovereenkomst tussen publiq en gemeentebestuur Maldegem

algemene voorwaarden tussen publiq en gemeentebestuur Maldegem

verklaring op eer voor baliemedewerkers

reglement UiTPAS Maldegem

algemene en lokale gebruiksvoorwaarden UiTPAS Maldegem

privacybeleid vanaf juni 2018

aanvraagformulier UiTPAS Maldegem met kansentarief

samenwerkingsovereenkomst met verenigingen

overeenkomst bruikleen UiTPASmateriaal met verenigingen

samenwerkingsovereenkomst met scholen

          We stellen voor om kleine administratieve wijzigingen aan de documenten in de toekomst te delegeren van de gemeenteraad naar het college ter kennisgeving. Met dergelijke administratieve wijzigingen verstaan we onder andere:

          wijziging in gegevens van de contactpersonen

          wijziging in telefoonnummers

          wijziging in de e-mailadressen

 

Adviezen

             Jeugdadviesraad: advies zie bijlage

             Cultuuradviesraad: advies zie bijlage

             Seniorenadviesraad:  gaf aan dat ze binnen de beperkte periode geen overlegd advies kunnen geven.

             Sportadviesraad: de deadline is niet haalbaar. Hun eerst volgend dagelijks bestuur van de sportadviesraad is pas op woensdag 26/08.

Tussenkomsten

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             door raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V)

             door schepen Glenn Longeville (Open Vld)

 

Besluit

 

15 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse en Katleen De Kesel

9 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste en Stefaan Standaert

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende documenten goed:

 

            basisovereenkomst tussen publiq en gemeentebestuur Maldegem

            algemene voorwaarden tussen publiq en gemeentebestuur Maldegem

            verklaring op eer voor baliemedewerkers

            reglement UiTPAS Maldegem

            algemene en lokale gebruiksvoorwaarden UiTPAS Maldegem

            privacybeleid vanaf juni 2018

            aanvraagformulier UiTPAS Maldegem met kansentarief

            samenwerkingsovereenkomst met verenigingen

            overeenkomst bruikleen UiTPASmateriaal met verenigingen

            samenwerkingsovereenkomst met scholen

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord dat de overeenkomsten met UiTPAS Meetjesland worden opgeheven vanaf 1 september 2020.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad gaat akkoord dat kleine administratieve wijzigingen voortaan enkel worden voorgelegd aan het college ter kennisgeving.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad gaat akkoord dat de documenten ondertekend worden door de burgemeester en algemeen directeur.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

13.  INFORMATIEVEILIGHEIDSBELEID GEMEENTE EN OCMW

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

 

 

 

Feiten

            In bijlage een actualisatie van het informatieveiligheidsbeleid voor de gemeente en OCMW Maldegem met daarin de concrete werking van de informatieveiligheidscel, de algemene context rond informatieveiligheid en de rollen en verantwoordelijkheden.

 

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het geactualiseerde "Informatieveiligheidsbeleid gemeente en OCMW Maldegem" goed, als volgt:

 

Informatieveiligheidsbeleid

Gemeente en OCMW Maldegem

 

Managementsamenvatting

Het bestuur van gemeente en OCMW Maldegem vindt bescherming van informatie van medewerkers, leveranciers, klanten en/of burgers van essentieel belang. Deze informatie wordt zowel op digitale als fysieke dragers opgeslagen. Deze dragers, en daarmee de informatie, dienen op een toereikend niveau beveiligd te worden.

Het Informatieveiligheidsbeleid geeft hiervoor de richtlijnen en uitgangspunten aan. Het beleid is erop gericht om een ISMS (Information Security Management System) in te richten, zoals dat is aangegeven in de internationale standaard van het ISO/IEC (ISO27000). Daarbij zal de praktijkrichtlijn met zijn beheersmaatregelen uit de ISO27002 zoveel als mogelijk als leidraad dienen.

Naast de beschrijving van het ISMS, wordt er ook ingegaan op de diverse rollen die binnen de informatieveiligheid van belang zijn. De bescherming van informatie is een organisatiebreed thema en iedereen binnen deze organisatie dient daarin dan ook een rol op te nemen.

 

Leeswijzer

Dit document beschrijft het Informatieveiligheidsbeleid van gemeente en OCMW Maldegem. Allereerst worden in hoofdstuk 2 de uitgangspunten en de doelstelling van het informatieveiligheidsbeleid voor de organisatie toegelicht. Het gaat hierbij om het borgen van de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van de informatie binnen deze organisatie.

Om informatieveiligheid binnen een organisatie effectief te laten functioneren, dient een beveiligingsorganisatie opgezet te worden. Het informatieveiligheidsproces, zoals dat gehanteerd wordt binnen gemeente en OCMW Maldegem, beschrijft de organisatie van het beveiligingsproces, inclusief rollen en taken. Deze twee laatste - organisatie en proces - staan respectievelijk beschreven in de hoofdstukken 3 en 4. In hoofdstuk 4 wordt onder andere beschreven hoe het beveiligingsproces raakvlakken heeft met, of samenwerkt met andere bedrijfsprocessen van de organisatie zoals bedrijfscontinuïteit, projectbeheer en incidentenbeheer.

Omdat informatieveiligheid begint bij de medewerkers van de organisatie is het belangrijk voldoende in te zetten op verhoogde of voortdurende bewustwording bij medewerkers en het management op vlak van informatieveiligheid. Dit wordt in hoofdstuk 5 verder uitgewerkt.

 

Inhoud

 

Informatieveiligheidsbeleid Gemeente en OCMW Maldegem0

1.Inleiding5

1.1Missie van de organisatie5

1.2Definitie informatieveiligheid en doelstelling5

1.3Toepassingsgebied6

1.4Beheer van het beleidsdocument6

2.Strategische uitgangspunten7

2.1Uitgangspunten informatieveiligheidsbeleid7

2.2De toepassingsdomeinen met de doelstellingen8

2.2.1Informatiebeveiligingsbeleid (H5)8

2.2.2Organiseren van informatiebeveiliging (H6)8

2.2.3Veilig personeel (H7)8

2.2.4Beheer van bedrijfsmiddelen (H8)9

2.2.5Toegangsbeveiliging (H9)9

2.2.6Cryptografie (H10)9

2.2.7Fysieke beveiliging en beveiliging van de omgeving (H11)9

2.2.8Beveiliging bedrijfsvoering (H12)9

2.2.9Communicatiebeveiliging (H13)10

2.2.10Acquisitie, ontwikkeling en onderhoud van informatiesystemen (H14)10

2.2.11Leveranciersrelaties (H15)10

2.2.12Beheer van informatiebeveiligingsincidenten (H16)11

2.2.13Informatiebeveiligingsaspecten van bedrijfscontinuïteitsbeheer (H17)11

2.2.14Naleving (H18)11

2.2.15Wettelijke voorschriften11

3.Informatieveiligheidsorganisatie13

3.1Rollen binnen Informatieveiligheid13

3.1.1Bestuur13

3.1.2Dagelijks bestuur13

3.1.3Diensthoofd informatica13

3.1.4Functionaris voor gegevensbescherming13

3.1.5Stuurgroep informatieveiligheid14

3.1.6Lijnmanagement14

3.1.7Medewerkers14

3.2RACI-model15

4.Informatieveiligheidsproces16

4.1Informatieveiligheidsproces (PDCA-cyclus)16

4.2Aansturing van het proces16

4.3Bedrijfscontinuïteitsbeheer (BCP)17

4.4Projecten18

4.5Gegevensbeschermingseffectbeoordeling18

4.6Incident management18

4.7Producten19

4.7.1informatieveiligheidsbeleid19

4.7.2Informatieveiligheidsplan19

4.7.3Risicoanalyses en audits19

4.7.4Incidentregistratie19

4.7.5Verwerkingsregister20

4.7.6Jaarverslag20

4.8Evaluatie20

5.Bevordering Informatieveiligheidsbewustzijn21

5.1Zwakste schakel21

5.2Activiteiten om het beveiligingsbewustzijn te vergroten21

 

Versies en historiek van het document

Versies

VersieDatumVerantwoordelijkeVoornaamste wijzigingen

V0.131-10-2018Frederik Dhondt Initiële versie 

Projectverantwoordelijke informatieveiligheid

V0.211-01-2019Paul Schelleman

Functionaris gegevensbescherming

V0.321-01-2019Paul Schelleman

Functionaris gegevensbeschermingSpecifiek voor prov. OV

V0.424-01-2019Paul Schelleman

Functionaris gegevensbeschermingRACI-model

V0.508-02-2019Victor De Meulemeester

Functionaris gegevensbeschermingTekstuele revisie(s)

V4.013-02-2019Paul Schelleman

Functionaris gegevensbeschermingPublicatie

 

Goedkeuring

VersieGoedgekeurd opVerantwoordelijke bestuur

 

1.Inleiding

1.1Missie van de organisatie

Refererend aan artikel 2 van het Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is de missie van gemeente en OCMW Maldegem:

          De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden. Ze betrekken de inwoners zo veel mogelijk bij het beleid en zorgen voor openheid van bestuur.

          De gemeenten zijn overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

          De openbare centra voor maatschappelijk welzijn oefenen de opdrachten, vermeld in artikel 1 en 57 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, uit, alsook de andere aangelegenheden die hen door of krachtens een wet of een decreet worden opgelegd.

Gemeente en OCMW Maldegem beschikken uit hoofde van hun missie over veel informatie: zelf gegenereerd of verkregen van andere besturen. Het is evident dat niet al deze informatie openbaar is (vanwege bv. bedrijfsgeheimen, of gevoeligheden omwille van de persoonlijke levenssfeer), en dat derhalve deze informatie beveiligd dient te worden, in het bijzonder tegen oneigenlijk gebruik.

 

1.2Definitie informatieveiligheid en doelstelling

Onder informatieveiligheid wordt het proces verstaan van het vaststellen van de vereiste betrouwbaarheid van informatiesystemen in termen van vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit, alsmede het treffen, onderhouden en controleren van een samenhangend pakket van bijbehorende maatregelen. Het gaat om de beveiliging van informatie, die over het algemeen is opgeslagen in informatiesystemen (digitale dragers), maar ook opgeslagen kan zijn in papieren dossiers (fysieke dragers).

Met vertrouwelijkheid wordt bedoeld: de mate waarin de toegang tot informatie of functionaliteit beperkt is tot diegenen die hiertoe zijn geautoriseerd;

Met beschikbaarheid wordt bedoeld: de mate waarin geautoriseerde gebruikers op de juiste momenten tijdig toegang hebben tot de informatie;

Met integriteit wordt bedoeld: de mate van correctheid en volledigheid van de informatie.

Het informatieveiligheidsbeleid is erop gericht om, op basis van risicomanagement, te verzekeren dat de informatie van gemeente en OCMW Maldegem correct en volledig is en tijdig toegankelijk voor de geautoriseerde personen.

 

1.3Toepassingsgebied

Het informatieveiligheidsbeleid is bindend voor alle onderdelen van gemeente en OCMW Maldegem.

Het informatieveiligheidsbeleid is van toepassing op het gehele proces van informatievoorziening en geldt gedurende de gehele levenscyclus van informatiesystemen, ongeacht de toegepaste technologie en ongeacht het karakter van de informatie.

Het terrein van de informatieveiligheid beperkt zich niet tot bepaalde functies of functionarissen, maar geldt voor al degenen die toegang kunnen nemen tot de informatie van de organisatie (medewerkers, bezoekers, leveranciers) en voor alle (mondelinge en schriftelijke) informatie. Met dit laatste wordt de gecontroleerde informatie, die door de instelling zelf is gegenereerd, opgehaald en wordt beheerd, alsook niet-gecontroleerde informatie (bv. uitspraken, persoonlijke websites of zakelijke personal pages, waarop de organisatie kan worden aangesproken) bedoeld. Met externe organisaties (VZW’s, leveranciers, …) die toegang kunnen nemen tot de infrastructuur van de organisatie dienen de nodige afspraken gemaakt te worden (bv. via een verwerkersovereenkomst).

Het beleid strekt zich zowel uit over de strategische en de tactische als de operationele organisatieniveaus. Tot slot heeft het informatieveiligheidsbeleid ook betrekking op ketens van informatiesystemen die zich kunnen uitstrekken tot buiten gemeente en OCMW Maldegem en de externe partijen waarmee gemeente en OCMW Maldegem samenwerken (ook met deze externe partijen zullen overeenkomsten inzake informatiebeveiliging opgesteld moeten worden).

 

1.4Beheer van het beleidsdocument

Het informatieveiligheidsbeleid wordt minimaal elke zes jaar, of zodra zich belangrijke wijzigingen voordoen, beoordeeld en zo nodig bijgesteld. Bij deze actualisatie worden nieuwe ontwikkelingen op het terrein van de bedrijfsvoering en op het terrein van informatieveiligheid en privacy meegenomen. Waar het bestuur verantwoordelijk is voor de goedkeuring en uitvoering van het beleid, beheert de functionaris voor gegevensbescherming het informatieveiligheidsbeleid: hij draagt zorg voor het bijstellen en actueel houden van het document.

De functionaris voor gegevensbescherming onderhoudt contact met relevante partijen, waaronder:

Andere overheidsinstellingen

Expertisegroepen

ICT-leveranciers

De functionaris voor gegevensbescherming gebruikt deze contacten om informatieveiligheid te verbeteren en zo nodig te vertalen naar nieuw beleid. Het informatieveiligheidsbeleid wordt van kracht na validatie door de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn. Bij het van kracht worden van dit document worden vorige versies van het informatieveiligheidsbeleid ingetrokken.

Het geactualiseerde informatieveiligheidsbeleid wordt gepubliceerd en ter beschikking gehouden van de medewerkers van gemeente en OCMW Maldegem.

 

2.Strategische uitgangspunten

2.1Uitgangspunten informatieveiligheidsbeleid

Onze filosofie is dat we een open instelling zijn, waar veel mogelijk is. De benadering van ICT en beveiliging is minder open. Er wordt van medewerkers en mandatarissen verwacht dat ze zich qua techniek en ook qua houding ‘fatsoenlijk’ gedragen (eigen verantwoordelijkheid). Niet acceptabel is dat door al dan niet opzettelijk gedrag onveilige situaties ontstaan die leiden tot schade en/of imagoverlies. Het is om deze reden dat er gedragscodes (deontologische codes) zijn geformuleerd en geïmplementeerd.

De volgende uitgangspunten worden gehanteerd om de doelstelling van informatieveiligheid binnen gemeente en OCMW Maldegem te verwezenlijken:

          Informatiebeveiliging is een lijnverantwoordelijkheid: dat betekent dat de diensthoofden de primaire verantwoordelijkheid dragen voor een goede informatiebeveiliging op hun diensten.

          Informatiebeveiliging is de verantwoordelijkheid van iedereen. Van medewerkers, mandatarissen en derden wordt er verwacht dat ze actief bijdragen aan de veiligheid van geautomatiseerde en analoge systemen en de daarin opgeslagen informatie.

          Informatiebeveiliging is een continu proces. Regelmatige herijking van beleid en audits: technologische en organisatorische ontwikkelingen binnen en buiten de organisatie maken het noodzakelijk om periodiek te reflecteren of men nog wel op de juiste wijze bezig is de beveiliging te waarborgen. Audits maken het mogelijk het beleid en de genomen maatregelen te controleren op hun effectiviteit (controleerbaarheid).

          De organisatie is als rechtspersoon eigenaar van de informatie die onder haar verantwoordelijkheid wordt geproduceerd, tenzij dit anders is overeengekomen (bijvoorbeeld voor onderzoek). Medewerkers dienen goed geïnformeerd te zijn over de regelgeving voor het (her)gebruik van deze informatie.

          Waardering van informatie: iedereen behoort de waarde van informatie te kennen en daarnaar te handelen. Deze waarde wordt bepaald door de schade als gevolg van verlies van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid. Classificatie is hierbij een behulpzaam instrument.

          Bij projecten, zoals infrastructurele wijzigingen of de aanschaf van nieuwe systemen, dient vanaf de start rekening gehouden te worden met informatiebeveiliging.

          Het informatieveiligheidsbeleid voldoet aan de Europese en Belgische wet -en regelgeving, inzonderheid de privacywetgeving. Als leidraad worden de volgende normen gehanteerd:

          De minimale normen van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid (KSZ) ten aanzien van informatieveiligheid . Deze zijn gebaseerd op de ISO 27002 norm.

          Richtsnoeren met betrekking tot de informatiebeveiliging van persoonsgegevens van de GBA . Deze zijn gebaseerd op de ISO 27002 norm.

Zowel de minimale normen van de KSZ als de richtsnoeren van de GBA zijn op de internationale standaard voor informatiebeveiliging (ISO 27000) gebaseerd. Deze standaard dient dan ook als een belangrijke leidraad voor het inrichten en onderhouden van de informatiebeveiliging.

 

2.2De toepassingsdomeinen met de doelstellingen

In dit onderdeel worden de toepassingsdomeinen beschreven waarbinnen maatregelen worden gedefinieerd om de beoogde doelstelling te verwezenlijken. Per titel wordt telkens verwezen naar de relevante hoofdstukken in de ISO-27002 norm (de praktijkrichtlijn met beheersmaatregelen op het gebied van informatiebeveiliging).

 

2.2.1Informatiebeveiligingsbeleid (H5)

          Aansturing door de directie van de informatiebeveiliging

Doelstelling: Het verschaffen van directieaansturing van en -steun voor informatiebeveiliging, in overeenstemming met bedrijfseisen en relevante wet- en regelgeving.

 

2.2.2Organiseren van informatiebeveiliging (H6)

          Interne organisatie

Doelstelling: Een beheerkader vaststellen om de implementatie en uitvoering van de informatiebeveiliging binnen de organisatie te initiëren en te beheersen.

          Mobiele apparatuur en telewerken

Doelstelling: Het waarborgen van de veiligheid van telewerken en het gebruik van mobiele apparatuur.

 

2.2.3Veilig personeel (H7)

          Voorafgaand aan het dienstverband

Doelstelling: Waarborgen dat medewerkers en contractanten hun verantwoordelijkheden begrijpen en geschikt zijn voor de rollen waarvoor zij in aanmerking komen.

          Tijdens het dienstverband

Doelstelling: Ervoor zorgen dat medewerkers en contractanten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden op het gebied van informatiebeveiliging en deze nakomen.

          Beëindiging en wijziging van dienstverband

Doelstelling: Het beschermen van de belangen van de organisatie als onderdeel van de wijzigings- of beëindigingsprocedure van het dienstverband.             

 

2.2.4Beheer van bedrijfsmiddelen (H8)

          Verantwoordelijkheid voor bedrijfsmiddelen

Doelstelling: Bedrijfsmiddelen van de organisatie identificeren en passende verantwoordelijkheden ter bescherming definiëren.

          Informatieclassificatie

Doelstelling: Bewerkstelligen dat informatie een passend beschermingsniveau krijgt dat in overeenstemming is met het belang ervan voor de organisatie.

          Behandelen van media

Doelstelling: Onbevoegde openbaarmaking, wijziging, verwijdering of vernietiging van informatie die op media is opgeslagen voorkomen.

 

2.2.5Toegangsbeveiliging (H9)

          Bedrijfseisen voor toegangsbeveiliging

Doelstelling: Toegang tot informatie en informatieverwerkende faciliteiten beperken.

          Beheer van toegangsrechten van gebruikers

Doelstelling: Toegang voor bevoegde gebruikers bewerkstelligen en onbevoegde toegang tot systemen en diensten voorkomen.

          Verantwoordelijkheden van gebruikers

Doelstelling: Gebruikers verantwoordelijk maken voor het beschermen van hun authenticatie-informatie.

          Toegangsbeveiliging van systeem en toepassing

Doelstelling: Onbevoegde toegang tot systemen en toepassingen voorkomen.

 

2.2.6Cryptografie (H10)

          Cryptografische beheersmaatregelen

Doelstelling: Zorgen voor correct en doeltreffend gebruik van cryptografie om de vertrouwelijkheid, authenticiteit en/of integriteit van informatie te beschermen.

 

2.2.7Fysieke beveiliging en beveiliging van de omgeving (H11)

          Beveiligde gebieden

Doelstelling: Onbevoegde fysieke toegang tot, schade aan en interferentie met informatie en informatieverwerkende faciliteiten van de organisatie voorkomen.

          Apparatuur

Doelstelling: Verlies, schade, diefstal of het compromitteren van bedrijfsmiddelen en onderbreking van de bedrijfsvoering van de organisatie voorkomen.

 

2.2.8Beveiliging bedrijfsvoering (H12)

          Bedieningsprocedures en verantwoordelijkheden

Doelstelling: Correcte en veilige bediening van informatieverwerkende faciliteiten waarborgen.

          Bescherming tegen malware

Doelstelling: Waarborgen dat informatie en informatieverwerkende faciliteiten beschermd zijn tegen malware.

          Back-up

Doelstelling: Beschermen tegen het verlies van gegevens.

          Verslaglegging en monitoren

Doelstelling: Gebeurtenissen vastleggen en bewijs verzamelen.

          Beheersing van operationele software

Doelstelling: De integriteit van operationele systemen waarborgen.

          Beheer van technische kwetsbaarheden

Doelstelling: Benutting van technische kwetsbaarheden voorkomen.

          Overwegingen betreffende audits van informatiesystemen

Doelstelling: De impact van auditactiviteiten op uitvoeringssystemen zo gering mogelijk maken.

 

2.2.9Communicatiebeveiliging (H13)

          Beheer van netwerkbeveiliging

Doelstelling: De bescherming van informatie in netwerken en de ondersteunende informatieverwerkende faciliteiten waarborgen.

Informatietransport

Doelstelling: Handhaven van de beveiliging van informatie die wordt uitgewisseld binnen een organisatie en met een externe entiteit.

 

2.2.10Acquisitie, ontwikkeling en onderhoud van informatiesystemen (H14)

Beveiligingseisen voor informatiesystemen

Doelstelling: Waarborgen dat informatiebeveiliging integraal deel uitmaakt van informatiesystemen in de gehele levenscyclus. Hiertoe behoren ook de eisen voor informatiesystemen die diensten verlenen via openbare netwerken.

Beveiliging in ontwikkelings- en ondersteunende processen

Doelstelling: Bewerkstelligen dat informatiebeveiliging wordt ontworpen en geïmplementeerd binnen de ontwikkelingslevenscyclus van informatiesystemen.

Testgegevens

Doelstelling: Bescherming waarborgen van gegevens die voor het testen zijn gebruikt.

 

2.2.11Leveranciersrelaties (H15)

Informatiebeveiliging in leveranciersrelaties

Doelstelling: De bescherming waarborgen van bedrijfsmiddelen van de organisatie die toegankelijk zijn voor leveranciers.

Beheer van dienstverlening van leveranciers

Doelstelling: Een overeengekomen niveau van informatiebeveiliging en dienstverlening in overeenstemming met de leveranciersovereenkomsten handhaven.

 

2.2.12Beheer van informatiebeveiligingsincidenten (H16)

Beheer van informatiebeveiligingsincidenten en -verbeteringen

Doelstelling: Een consistente en doeltreffende aanpak bewerkstelligen van het beheer van informatiebeveiligingsincidenten, met inbegrip van communicatie over beveiligingsgebeurtenissen en zwakke plekken in de beveiliging.

 

2.2.13Informatiebeveiligingsaspecten van bedrijfscontinuïteitsbeheer (H17)

Informatiebeveiligingscontinuïteit

Doelstelling: Informatiebeveiligingscontinuïteit behoort te worden ingebed in de systemen van het bedrijfscontinuïteitsbeheer van de organisatie.

Redundante componenten

Doelstelling: Beschikbaarheid van informatieverwerkende faciliteiten bewerkstelligen.

 

2.2.14Naleving (H18)

Naleving van wettelijke en contractuele eisen

Doelstelling: Voorkomen van schendingen van wettelijke, statutaire, regelgevende of contractuele verplichtingen betreffende informatiebeveiliging en beveiligingseisen.

Informatiebeveiligingsbeoordelingen

Doelstelling: Verzekeren dat informatiebeveiliging wordt geïmplementeerd en uitgevoerd in overeenstemming met de beleidsregels en procedures van de organisatie.

 

2.2.15Wettelijke voorschriften

De belangrijkste toepasselijke wet- en regelgeving met betrekking tot informatieveiligheid en gegevensbescherming:

          Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (Algemene Verordening Gegevensbescherming)

Wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen

          Wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de sociale zekerheid

          Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens

          Decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer

          Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur

          Bestuursdecreet van 7 december 2018

          Besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 houdende de uitvoering van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer

          Besluit van de Vlaamse Regering van 29 november 2013 tot uitvoering van het decreet van 13 juli 2012 houdende de oprichting en organisatie van een Vlaamse dienstenintegrator

          Besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2018 betreffende de functionarissen voor gegevensbescherming, vermeld in artikel 9 van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer

 

3.Informatieveiligheidsorganisatie

3.1Rollen binnen Informatieveiligheid

In dit onderdeel worden beknopt de rollen, bevoegdheden en verantwoordelijkheden beschreven binnen de werking rond informatieveiligheid.

 

3.1.1Bestuur

Het hoogste bestuursorgaan is verantwoordelijk voor de verwerking binnen de organisatie. Daardoor is dit de eindverantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens en voor het informatieveiligheidsbeleid. Dit bestuursorgaan is doorgaans een gekozen groep van volksvertegenwoordigers. Voor gemeente en OCMW Maldegem is dit respectievelijk de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn. Zij keuren het informatieveiligheidsbeleid goed.

 

3.1.2Dagelijks bestuur

Het dagelijks bestuur legt verantwoording af aan het algemeen bestuur, zij heeft een meer uitvoerende taak. De uitvoering van het informatieveiligheidsbeleid via het informatieveiligheidsplan wordt dan ook ter goedkeuring voorgelegd aan dit dagelijks bestuur. Adviezen worden tevens meegedeeld aan het dagelijks bestuur. Het jaarverslag over het informatieveiligheidsbeleid wordt gerapporteerd aan het dagelijks bestuur: het College van Burgemeester en Schepenen (CBS) en het Vast Bureau (VB).

 

3.1.3Diensthoofd informatica

Het diensthoofd informatica, ook wel IT-verantwoordelijke of IT-manager, is verantwoordelijk voor het opstellen van de informatiestrategie en voor de informatiecoördinatie (het coördineren en afstemmen tussen diverse beleidsplannen). Daarnaast is hij/zij verantwoordelijk voor het financieel-, capaciteits-, kwaliteits- en contractmanagement van de informatieverwerkende faciliteiten. Idealiter wordt hij/zij bijgestaan door een Chief Information Security Officer (CISO). De CISO neemt dan de verantwoordelijkheid voor de implementatie van en het toezicht op het informatiebeveiligingsbeleid van de organisatie op zich en stelt de betrouwbaarheidseisen en een samenhangend pakket aan beveiligingseisen voor de informatieverwerkende faciliteiten vast, mede gebaseerd op de classificatie van de informatie die door deze faciliteiten worden verwerkt. Binnen gemeente en OCMW Maldegem is deze laatste functie momenteel niet ingevuld.

 

3.1.4Functionaris voor gegevensbescherming

De taken en bevoegdheden van de functionaris voor gegevensbescherming worden vastgelegd in het besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2018  .

De functionaris voor gegevensbescherming werkt onder het rechtstreekse functionele gezag van de verantwoordelijke voor het dagelijks bestuur binnen de instantie, de leidend ambtenaar (algemeen directeur). Hij werkt nauw samen met de andere diensten binnen de instantie die mee instaan voor de gegevensbescherming. Tevens is hij aanspreekpunt voor en werkt hij samen met de toezichthoudende autoriteit(en).

 

3.1.5Stuurgroep informatieveiligheid

Een stuurgroep informatieveiligheid (ook wel aangeduid als informatieveiligheidscel, of met soortgelijke term) volgt de uitvoering van het beveiligingsbeleid op dat werd opgemaakt in een informatieveiligheidsplan.

De stuurgroep komt op regelmatige momenten (om de zes weken) samen en heeft een adviserende, stimulerende, documenterende en faciliterende opdracht binnen de organisatie op vlak van informatiebeveiliging. Zij volgt ook de gemelde incidenten en zwakheden inzake informatieveiligheid op, en formuleert naar aanleiding hiervan eventuele acties en beheersmaatregelen.

De leden van de stuurgroep zijn aanspreekpunten inzake informatiebeveiliging voor de organisatie. Zij zijn vanwege hun functie en takenpakket betrokken bij of hebben affiniteit met processen en/of projecten waarin informatieveiligheid van belang is. In functie van de agenda kunnen er ook ad hoc leden worden uitgenodigd.

De functionaris voor gegevensbescherming fungeert als voorzitter van de stuurgroep.

 

3.1.6Lijnmanagement

Informatieveiligheid is een lijnverantwoordelijkheid. De afdelings- en diensthoofden zien toe op de correcte toepassing van het informatieveiligheidsbeleid. Eventuele tekortkomingen en/of inbreuken worden gemeld aan de functionaris voor gegevensbescherming (of aan de stuurgroep).

 

3.1.7Medewerkers

Informatiebeveiliging is ieders verantwoordelijkheid. De medewerker is verantwoordelijk voor het zorgvuldig omgaan met (vertrouwelijke) informatie conform het Informatieveiligheidsbeleid. Elk incident met betrekking tot de informatieveiligheid wordt gemeld aan de functionaris voor gegevensbescherming en andere belanghebbenden, conform de procedure inzake informatieveiligheidsincidenten en datalekken.

 

3.2RACI-model

Een RACI-model is een schema dat gehanteerd wordt om de rollen en verantwoordelijkheden bij de diverse activiteiten aan te duiden en de communicatiestromen te verduidelijken. De letters RACI staan voor:

          R (Responsible, NL: Verantwoordelijk): De rol die verantwoordelijk is voor de uitvoering. Verantwoording wordt afgelegd aan de rol ‘accountable’.

          A (Accountable, NL: Eindverantwoordelijk): De rol die (eind)verantwoordelijk, bevoegd is en goedkeuring geeft aan het resultaat.

          C (Consulted, NL: Geraadpleegd): Deze rol geeft (mede) richting aan het resultaat, wordt voorafgaand aan beslissingen of acties (verplicht) geraadpleegd.

          I (Informed, NL: Geïnformeerd): Iemand die geïnformeerd wordt over de beslissingen, over de voortgang, bereikte resultaten enz. Dit is eenrichtingscommunicatie, in tegenstelling tot ‘consulted’.

 

4.Informatieveiligheidsproces

In dit hoofdstuk wordt het informatieveiligheidsproces, risicomanagement en het gemeenschappelijk informatieveiligheidsniveau beschreven. Doel van dit hoofdstuk is om inzicht te geven in het proces van informatieveiligheid, de aansturing van dit proces en de samenhang met de bedrijfsprocessen van de organisatie.

 

4.1Informatieveiligheidsproces (PDCA-cyclus)

Het informatieveiligheidsproces zelf is, conform de ISO 27000 norm, ingericht op basis van de Plan-Do-Check-Act-cyclus (zie figuur 1). De PDCA-cyclus zorgt voor periodieke toetsing van de werking en de noodzaak van gekozen beheersmaatregelen zoals voorgesteld in een informatieveiligheidsplan en leidt zo tot continue verbetering van de informatieveiligheid. De maatregelen worden geïmplementeerd op basis van risicomanagement en een bewuste kosten-batenanalyse. Dit zorgt voor een optimale beveiliging tegen een aanvaardbare kost. Hiermee wordt invulling gegeven aan het beleid van gemeente en OCMW Maldegem om veilig te faciliteren in plaats van maximaal te beveiligen.

 

Figuur 1: het beveiligingsproces.

4.2Aansturing van het proces

Informatieveiligheid gaat om het voortdurend bepalen van risico’s, het kunnen reageren op incidenten en het nemen van adequate maatregelen voorgesteld in een informatieveiligheidsplan op basis van risicomanagement. Om de risico’s te bewaken en te beheersen is binnen gemeente en OCMW Maldegem een informatieveiligheidsproces ingericht. Het beveiligingsproces wordt aangestuurd vanuit het lijnmanagement, omdat daar de verantwoordelijkheid ligt met betrekking tot de informatieveiligheid.

Het lijnmanagement wordt daarbij ondersteund door de functionaris voor gegevensbescherming. Doel van het beveiligingsproces is het inzichtelijk maken van de (rest)risico’s voor een bepaalde situatie of informatiesysteem zodat de lijnmanager op basis hiervan tot een weloverwogen besluit kan komen.

Wet- en regelgeving stellen de minimumeisen waaraan informatieveiligheid moet voldoen. Het eerbiedigen ervan is een uitgangspunt voor de inrichting van het beveiligingsproces. Andere organisaties (derden) kunnen eisen stellen aan de informatieveiligheid van gemeente en OCMW Maldegem voor de borging van hun bedrijfsprocessen. Andersom zullen gemeente en OCMW Maldegem bij het buiten de organisatie brengen van informatie eisen stellen aan de informatieveiligheid van de ontvangende partijen en bij het ontvangen van informatie eisen stellen aan de informatieveiligheid van de leverende partijen.

Om de risico’s te verkleinen worden maatregelen getroffen in de bedrijfsprocessen en de daarbinnen gebruikte informatiesystemen. Informatieveiligheidsincidenten kunnen een aanleiding zijn om (aanvullende) maatregelen te nemen en de bestaande maatregelen te evalueren.

Departementen en de ICT-dienst rapporteren over de voortgang, actualiteit en de effectiviteit van de maatregelen. Vanuit het beveiligingsproces kan hierop worden ingegrepen door verbetervoorstellen in te dienen.

Ontwikkelingen op technisch en sociaal gebied zorgen ervoor dat het informatieveiligheidsbeleid veroudert. Om dit te voorkomen dient het beleid periodiek geëvalueerd en herzien te worden.

 

4.3Bedrijfscontinuïteitsbeheer (BCP)

Gemeente en OCMW Maldegem zullen een BCP uitwerken, testen en onderhouden indien de kritische processen dit vereisen. Dit continuïteitsplan moet gebaseerd zijn op een risicoanalyse om de kritische opdrachten van gemeente en OCMW Maldegem te kunnen waarborgen.

Onderdelen van het BCP:

          Een inventaris van de infrastructuur: hardware, software en netwerk.

          De documentatie van de activiteiten in processen en procedures.

          Het opstellen van een matrix die de verbinding maakt tussen de activiteiten en de infrastructuurelementen.

          Het bepalen van de risico's van en de gewenste minimale dienstverlening voor elke activiteit (o.a. maximale onderbreking).

          Het bepalen van de mogelijke en/of nodige maatregelen om de minimale dienstverlening te garanderen en hun invloed op of nood aan ICT-ondersteuning.

          Het voorzien van redundantie om continuïteit te waarborgen, met inachtname van de bijkomende risico’s ten gevolge van redundantie.

          Er worden draaiboeken opgesteld die moeten helpen bij:

          een IT-incident (het onbeschikbaar worden van (een deel van) de ICT-infrastructuur of connectiviteit),

          een ramp (het onbeschikbaar worden van (een deel van) de ICT-infrastructuur of connectiviteit en van de omgeving).

Evaluatieprocedures, testmethodes en testplan voor beide scenario's.

 

4.4Projecten

In projecten met een ICT-component worden, voorafgaand aan de ontwikkeling of aankoop van nieuwe systemen of belangrijke aanpassingen van bestaande systemen, procedures gehanteerd waarbij door de projectverantwoordelijke rekening wordt gehouden met de veiligheidsvereisten.

De functionaris voor gegevensbescherming wordt bij aanvang van elk project waar het een nieuwe verwerking of wijzigende verwerking van persoonsgegevens betreft geïnformeerd en uitgenodigd om hierover advies te verlenen. Eventueel brengt de functionaris voor gegevensbescherming op eigen initiatief advies uit . Voor alle kritische systemen die privacygevoelige gegevens verwerken wordt bij elke belangrijke aanpassing een (externe) veiligheidsaudit gedaan.

Ter ondersteuning van projecten is het nuttig een ‘project office’ in te richten. Een dergelijke groep kan administratieve ondersteuning bieden en standaarden ontwikkelen binnen de projectwerking.

 

4.5Gegevensbeschermingseffectbeoordeling

Wanneer een gegevensverwerking van gemeente en OCMW Maldegem een hoog risico inhoudt met betrekking tot de gegevensbescherming, in het bijzonder door het gebruik van nieuwe technologieën, zal een beoordeling worden gemaakt van het effect daarvan op informatieveiligheid.

Bij het uitvoeren van deze beoordeling wordt het advies van de functionaris voor gegevensbescherming ingewonnen. De beoordeling omvat de maatregelen die genomen moeten worden om de geïdentificeerde risico’s aan te pakken.

 

4.6Incident management

Een actuele en betrouwbare registratie van incidenten is een essentiële randvoorwaarde voor een goed beleid. De stuurgroep informatieveiligheid zorgt voor het registreren van incidenten in een incidentenregister.  Dit register is de basis voor de afhandeling van informatieveiligheidsincidenten en datalekken, en dient tevens om inzicht te krijgen in trends en ontwikkelingen. Dit dient als input voor de evaluatie en het bijstellen van het informatieveiligheidsbeleid en/of het informatieveiligheidsplan.

 

4.7Producten

Het informatieveiligheidsproces levert een aantal producten op die de voortgang van het proces inzichtelijk maken:

 

4.7.1informatieveiligheidsbeleid

Dit document, het beleid, ligt ten grondslag aan de aanpak van informatiebeveiliging binnen de organisatie.

 

4.7.2Informatieveiligheidsplan

Het informatieveiligheidsplan is het geheel van voorgestelde acties en beheersmaatregelen die tot doel hebben om binnen de organisatie het gewenste niveau van informatiebeveiliging te kunnen waarborgen. Het veiligheidsplan wordt opgemaakt door de functionaris voor gegevensbescherming in samenspraak met de werkgroep informatiebeveiliging. Uiteindelijk beslist het dagelijks bestuur (of diens gedelegeerde) inzake de uitvoering van het plan.

 

4.7.3Risicoanalyses en audits

Periodieke evaluatie van de risico’s van systemen is noodzakelijk om vast te stellen of het gekozen pakket van beheersmaatregelen nog steeds voldoet aan de gewijzigde omstandigheden. Bedreigingen kunnen immers in de loop der tijd veranderen, informatieverwerkende systemen en/of de organisatie kunnen inmiddels zijn aangepast en maatregelen werken wellicht anders uit dan oorspronkelijk bedoeld. De risicoanalyses worden besproken met de systeemeigenaren en de functionaris voor gegevensbescherming en over eventuele te nemen beheersmaatregelen wordt geadviseerd aan het bestuur.

De risicoanalyses en audits worden gemaakt onder verantwoordelijkheid van de functionaris voor gegevensbescherming en in samenwerking met eventuele externe firma’s.

 

4.7.4Incidentregistratie

Er wordt een register opgemaakt van informatieveiligheidsincidenten en datalekken. Het is het resultaat van het incidentmanagement-proces (ref. 4.6). Het is vanuit dit register dat een eventuele melding van een inbreuk gedaan wordt aan de bevoegde autoriteit voor de gegevensbescherming .

 

4.7.5Verwerkingsregister

Het verwerkingsregister bevat een overzicht van alle processen (verwerkingsactiviteiten) met betrekking tot persoonsgegevens. De inhoud van dit register wordt gespecificeerd in artikel 30 van de AVG . Het register dient ook ter beschikking gehouden te worden van de bevoegde autoriteit.

 

4.7.6Jaarverslag

De functionaris voor gegevensbescherming maakt elk jaar een verslag op houdende een overzicht van de veiligheidstoestand, uitgevoerde taken, controles, campagnes en genoten opleidingen. De minimale inhoud van het jaarverslag is vastgelegd in artikel 3 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2018.

Het jaarverslag wordt aangeboden aan het dagelijks bestuur, of diens vertegenwoordiger.

 

4.8Evaluatie

Het beleid, de betrouwbaarheidseisen en de maatregelen worden op centraal niveau (door een onafhankelijke deskundige) één keer in de drie jaar geëvalueerd, om vast te stellen of deze leiden tot de gewenste mate van beveiliging. De evaluatie kan aanleiding geven tot het bijstellen van het informatieveiligheidsbeleid, de betrouwbaarheidseisen en/of de maatregelen.

Elke lijnmanager die eigenaar is van een eigen informatiesysteem, heeft de plicht de informatieveiligheid van dit systeem elke drie jaar te (laten) evalueren en actueel te houden (of eerder, bij ingrijpende wijzigingen).

De functionaris voor gegevensbescherming houdt toezicht op de informatieveiligheid door middel van bovengenoemde toetsingsinstrumenten en door middel van de jaarlijkse zelfevaluaties die worden uitgevoerd. De functionaris voor gegevensbescherming draagt zorg voor de (ontwikkeling van de) nodige deskundigheid, mede door intercollegiaal overleg.

 

5.Bevordering Informatieveiligheidsbewustzijn 

5.1Zwakste schakel

Een goede informatieveiligheid hangt niet alleen af van technische maatregelen maar heeft ook een belangrijke relatie met het gedrag van medewerkers. De beveiligingsketen is zo sterk als de zwakste schakel. Dit blijkt vaak het gedrag van medewerkers te zijn, die zich niet steeds bewust zijn van de risico’s van hun handelen. Technische maatregelen kunnen dit vaak niet oplossen.

Daarom is het belangrijk om medewerkers attent te maken op veilig en onveilig gedrag. Medewerkers hebben een eigen verantwoordelijkheid bij het zorgvuldig en integer omgaan met informatie die zij verwerken. Dit betekent niet alleen dat zij vertrouwelijke informatie als zodanig herkenbaar maken voor anderen (classificeren), maar ook dat zij vertrouwelijke informatie alleen delen met anderen die deze informatie nodig hebben voor hun werkzaamheden, vertrouwelijke informatie volgens het vier ogen-principe verwerken, en ervoor zorgen dat onbevoegden geen kennis kunnen nemen van deze informatie (veilig opbergen of clear desk-principe, versleuteld verzenden, informatie alleen delen op basis van het ‘need to know’ principe in plaats van het ‘nice to know’ principe). Medewerkers volgen de classificatierichtlijnen en kennen de regels voor informatieveiligheid.

 

5.2Activiteiten om het beveiligingsbewustzijn te vergroten

Het vergroten van het veiligheidsbewustzijn bij medewerkers van de organisatie wordt bereikt door periodiek gerichte activiteiten te organiseren. De functionaris voor gegevensbescherming, samen met de werkgroep informatieveiligheid, initieert en coördineert de periodiek uit te voeren bewustwordingsprogramma’s in de vorm van bewustwordingscampagnes, gedragscodes, nieuwsbrieven, presentaties en nieuwsvoorziening via de gebruikelijke kanalen. Informatieveiligheid maakt eveneens een standaard onderdeel uit van de introductieopleiding voor nieuwe medewerkers.

De lijnmanagers verlenen hun medewerking aan en ondersteunen deze activiteiten. Daarnaast is de lijnmanager zelf ook verantwoordelijk voor het vergroten van de bewustwording van zijn/haar medewerkers. Dit kan bijvoorbeeld door informatieveiligheid bespreekbaar te maken in werkoverleggen en in start- en functioneringsgesprekken.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

14.  M-BON REGLEMENT

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

                               Het M-bon reglement vastgesteld door de gemeenteraad op 24 september 2015.

 

Feiten

            Er werd een nieuwe M-bon systeem uitgerold in mei 2020. Sindsdien is er een digitale versie van de M-bon beschikbaar.

 

Argumentatie

             Het M-bon reglement dient opnieuw te worden vastgesteld, gelet op de gewijzigde werking in het nieuwe systeem.

 

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het M-bon reglement als volgt goed:

 

M-bon reglement

 

Artikel 1: Algemeen

Dit reglement regelt de uitgifte van de Maldegemse cadeaubon, de M-bon. Door deelnemer te worden aan de M-Bon gaat de handelaar akkoord met dit reglement.

 

Artikel 2: Opmaak M-bon

§1. Elke M-bon krijgt een uniek nummer en wordt op de dag van de aankoop voorzien van de uitgiftedatum. De M-bon is eveneens uitgerust met een systeem om fraude tegen te gaan.

§2. De M-bon is voor de gebruiker één jaar geldig vanaf de uitgiftedatum. Na het verstrijken van deze termijn heeft de M-bon geen waarde meer.

§3. De M-bon heeft ook een digitale versie die via de webshop (www.m-bon.be) wordt aangemaakt.

 

Artikel 3: De M-bon als betaalmiddel

§1. De papieren M-bon verkocht door het gemeentebestuur heeft een waarde van 10 euro of 25 euro of 50 euro. De waarde van de digitale M-bon wordt gekozen door de koper met een minimum waarde van 5 euro per digitale bon.

§2. De M-bon kan enkel ingewisseld worden bij de deelnemende winkels, handelaars, ondernemers en horeca in Maldegem. De M-bon kan niet ingewisseld worden voor cash geld.

§3. De aankoop van de M-bon vindt plaats in het gemeentehuis, de bibliotheek en via de webshop. Mochten er in de toekomst nog bijkomende verkooppunten komen, is het college van burgemeester en schepenen bevoegd om deze bijkomende verkooppunten te voorzien.

§4. M-bonnen die verkeerd ingevuld worden, worden aan het onthaal van het gemeentehuis ontwaard en bijgehouden in het registratiesysteem.

 

Artikel 4: Deelnemende ondernemers

§1. Iedere ondernemer met maatschappelijke zetel in Maldegem of een onderneming met een zelfstandige zetel in Maldegem kan deelnemen aan deze doorlopende actie. De deelnemende ondernemer vult het online inschrijvingsformulier volledig in waarmee hij tevens uitdrukkelijk de algemene bepalingen aanvaardt. In geval van betwisting neemt het college van burgemeester en schepenen een gemotiveerde beslissing.

§2. Enkel deelnemende ondernemers mogen de M-bonnen aanvaarden en krijgen de tegenwaarde uitbetaald door het gemeentebestuur Maldegem.

§3. Ondernemers die zich hebben ingeschreven, engageren zich om de aangeboden M-bonnen te aanvaarden. Zij kunnen enkel weigeren wanneer de echtheid van de bon in twijfel wordt getrokken.

§4. De deelnemende ondernemers zullen bekend gemaakt worden door :

          vermelding op website www.m-bon.be met foto’s en tekst gevalideerd door de gemeente en de ondernemer

          het aanbrengen van een sticker of een affiche aan de etalage van de zaak van de deelnemende ondernemer (sticker of affiche worden door het gemeentebestuur ter beschikking gesteld na toelating overeenkomstig artikel 4 §1).

§5. Het staat iedere ondernemer vrij op eender welk moment zich uit te schrijven uit de lijst van deelnemende handelaars. Dit dient schriftelijk te gebeuren aan het college van burgemeester en schepenen, Marktstraat 7, 9990 Maldegem.

 

Artikel 5: De ondernemers - verwerking en uitbetaling van de M-bon

§1. De ondernemer dient de ingeruilde M-bon onmiddellijk bij afgifte te ontwaarden in het digitaal platform en dit binnen de geldigheidstermijn vermeld op de M-bon. Na het verstrijken van deze geldigheidstermijn vervalt het recht op terugbetaling.

§2. Wekelijks worden de ingeruilde M-bonnen uitbetaald op het rekeningnummer van de ondernemer.

 

Artikel 6: Aankopen van M-bonnen op factuur

M-bonnen kunnen op factuur aangekocht worden. Hiertoe dient een bestelling geplaatst te worden via de webshop (www.m-bon.be). Vervolgens wordt een factuur opgemaakt door het gemeentebestuur. Na ontvangst van de betaling worden de M-bonnen verstuurd.

 

Artikel 7: Toepassingen voor het gemeentebestuur

§1. Het gemeentebestuur kan zelf de M-bon gebruiken in het kader van het geven van attenties binnen de daartoe voorziene beschikbare kredieten.

§2. Het gemeentebestuur zal al het mogelijke doen om aan de verplichtingen te voldoen, maar kan niet aansprakelijk gesteld worden voor een vertraging of het niet plaatsvinden van een levering die voortvloeit uit omstandigheden buiten zijn wil zoals stakingen, werkonderbrekingen of andere gebeurtenissen die de productie of de levering van de M-bon verhinderen.

§3. Het gemeentebestuur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de kwaliteit van de producten of diensten die werden geleverd na betaling met de M-bon.

§4. Het gemeentebestuur kan te allen tijde beslissen om geen M-bon meer uit te delen. De M- bonnen die nog in omloop zijn in dat geval zullen nog behandeld worden conform de geldende afspraken.

 

Artikel 2:

Het M-bon reglement vastgesteld door de gemeenteraad op 24 september 2015 wordt opgeheven.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

15.  STREEKWERKING - ONDERSTEUNING KLIMAATGEZOND MEETJESLAND

 

Juridische gronden

          Het Europese Burgemeestersconvenant vormt de kapstok voor de samenwerking Meetjesland Klimaatgezond.

          Beslissing van de Gemeenteraad van 26 maart 2015 om toe te treden tot de Burgemeestersconvenant, waarbij zij zich verbindt om de doelstellingen inzake inzake CO2-uitstoot tussen 2011 (referentiejaar) en 2020 met 20 % te verminderen. Deze beslissing kadert in de doelstelling om op lange termijn (tegen 2050) te streven naar klimaatneutraliteit.

          Beslissing van de Gemeenteraad van 23 juni 2016 waarbij het Maldegems Klimaatactieplan wordt goedgekeurd

          Beslissing gemeenteraad van gemeenteraad van 27 april 2017 om toe te treden tot het samenwerkingsproject Klimaatgezond Meetjesland.

 

Feiten

          Veneco en de Provincie Oost-Vlaanderen zijn beiden erkend als territoriale coördinatoren van het burgemeesterconvenant. Ze bieden ondersteuning aan de lokale overheden bij de opmaak en de implementatie van lokale klimaat- en energieactieplannen en bij het uitwerken van gezamenlijke klimaatacties.

          Veneco, de Provincie Oost-Vlaanderen en de veertien Meetjeslandse gemeenten kozen voor een regionale aanpak om gezamenlijke klimaatdoelstellingen te realiseren. De modaliteiten van deze samenwerking werden vastgelegd in een startnota die werd goedgekeurd door alle respectievelijke partners.

          In het nieuwe meerjarenplan staat de doelstelling om de nieuwe burgemeestersconvenant te ondertekenen. Doel hiervan is de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% te verminderen.

          Vanuit de werking Meetjesland Klimaatgezond werden verschillende klimaatactieplannen voor gemeenten opgesteld, samen met een regionaal adaptatieplan. Er werden ook tal van acties gerealiseerd zoals klimaatscholen, groepsacties stookolietanksanering, duurzaam toerisme in het Meetjesland, zonnepanelen op gemeentegebouwen, etc.

          Eind september 2020 loopt het project Meetjesland Klimaatgezond af. Samen met de stuurgroep werd het project en de ondersteuning positief geëvalueerd. Daarom stelt Veneco een afgeslankt vervolg aan deze ondersteuning voor, analoog aan de ondersteuning die ze ook aanbieden voor de gemeenten in de Leie-Schelde-Oostrand.

          Vanuit de taakstelling van Veneco als Energiehuis komen nog tal van subsidiemogelijkheden naar de gemeenten. Het opschalen van de acties naar bovenlokale initiatieven brengen een efficiëntiewinst met zich mee.

          De ondersteuning die Veneco biedt, situeert zich op 3 domeinen:

1)      Prioritiseren van de doelstellingen en acties in de gemeentelijke klimaatactieplannen (opmaak plannen gebeurt door de provincie Oost-Vlaanderen).

2)      Uitrollen van intergemeentelijke acties die bijdragen tot het verwezenlijken van de klimaatdoelstellingen van de gemeentebesturen.

3)      Regionale kennisdeling faciliteren, door een regionaal overleg wonen & energie (in afstemming met Energiehuis Veneco en in samenwerking met partners zoals Fluvius, IGS'en Wonen, Wonen Vlaanderen, DuBo provincie Oost-Vlaanderen)

          Gemeenten kunnen deelnemen aan dit ondersteuningsaanbod voor een periode van minstens 3 jaar. Veneco vraagt hiervoor een jaarlijkse gemeentelijke bijdrage van 0,30 euro per inwoner. Voor Maldegem betekent dit op basis van het huidige aantal inwoners: 7187,10 euro.

          De financiering zal starten op 1 oktober 2020. Ze dekt niet alle mogelijke voorgestelde acties. Bij elke toekomstige actie zal de gemeente kunnen aangeven of we al dan niet deelnemen.

 

Argumentatie

          Veneco organiseert al enkele jaren ondersteuning binnen het energie- en klimaatthema, voor het Meetjesland onder de noemer Meetjesland Klimaatgezond. Veneco wil verder maximaal bijdragen tot de transitie naar een koolstofarme samenleving en wil de gemeenten die dit engagement ook aangingen, verder doorgedreven ondersteunen.

          Het nieuwe burgemeesterconvenant zal moeten ondertekend worden. Daaropvolgend moet een mitigatie- en een adaptatieplan worden opgemaakt. Daarin moeten acties worden opgenomen om de CO2-uitstoot te verminderen en maatregelen om de gemeente te beschermen tegen de veranderingen door de klimaatopwarming.

          Ondersteuning voor de opmaak van de plannen en uitwerken van de acties zal nodig zijn.

          De gemeente kan bij elk actievoorstel van Veneco zelf aangeven of we er al dan niet wensen aan deel te nemen.

          Deze vraag van Veneco kadert dus binnen de klimaat- en energiewerking van Veneco en zal voor de gemeente een meerwaarde betekenen bij het uitvoeren van het klimaatactieplan en de eigen klimaatdoelstellingen. Voor diverse acties en maatregelen is het wenselijk om op te schalen naar het regionale niveau om een hogere efficiëntie te bereiken. Bv. diverse groepsacties, energieprestatiecontracten voor gemeentelijke gebouwen, energiecoaching voor bedrijven, enz. Bovendien wordt de eigen milieudienst voor een deel ontlast door de voorgestelde acties van Veneco.

          De gemeente blijft daarnaast ook op de hoogte van nieuwe wetgeving, subsidiemogelijkheden, voorstellen van mogelijke partners enz. via de deelname aan het regionaal overleg.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-3-1-1-05

Actie-omschrijving: werkingskosten klimaatbeleidsplan

Budgetverantwoordelijke: milieudienst

beleidscode/Alg.rek

Budget 2020

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0350-00 / 613300

49500 euro

47402 euro

7187,10 euro

40214,90 euro

Tussenkomsten

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door schepen Rudi De Smet (N-VA)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

             door schepen Glenn Longeville (Open Vld)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt deel aan het ondersteuningsaanbod van Veneco in het kader van de werking rond klimaat en energie in het Meetjesland voor de komende 3 jaar.

 

Artikel 2:

De jaarlijkse bijdrage van 0,30 euro per inwoner per jaar wordt voorzien in de gemeentelijke begroting.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

16.  NIEUW OPENBAAR VERVOERPLAN OP KORTE TERMIJN 2021 - KENNISNAME

 

Juridische gronden

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 8 van het decreet betreffende de basisbereikbaarheid van 26 april 2019, artikel 8.

          Goedkeuring synthesenota van het mobiliteitsplan in de Regionale Mobiliteitscommissie van 23 oktober 2017.

          Goedkeuring beleidsplan van het mobiliteitsplan in de Regionale Mobiliteitscommissie van 17 juni 2019.

          Definitieve vaststelling van het mobiliteitsplan in de gemeenteraad van 25 september 2019.

          Publicatie van de definitieve vaststelling van het mobiliteitsplan Maldegem in het Belgisch Staatsblad van 19 november 2019.

          Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 betreffende de vertegenwoordiging in de vervoerregioraad.

          Het collegebesluit van 5 mei 2020 waarin het voorliggende openbaar vervoerplan korte termijn 2021 ongunstig werd geadviseerd.

          Het besluit van de vervoerregioraad, genomen op 13 mei 2020, inzake de voorlopige vaststelling van het openbaar vervoerplan korte termijn.

          Het collegebesluit van 14 juli 2020 waarin het ongunstige advies op het voorliggende openbaar vervoerplan korte termijn niet werd heroverwogen, maar wel, waar nodig, werd aangepast en constructiever werd verwoord.

 

Feiten

          In het eerdere besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 (zie bijlage 1), waarin de gemeenteraad akkoord ging met de aanstelling van de vertegenwoordigers van de gemeente Maldegem in de vervoerregioraad Gent, werden de streefdoelen, de werkwijze, de organisatie en de structuur van de vervoerregio in het kader van het decreet basisbereikbaarheid, reeds toegelicht. Met de principes van basisbereikbaarheid wordt een vernieuwde mobiliteitsaanpak nagestreefd:

          Vraaggericht en efficiënt (verplaatsingsnoden als uitgangspunt)

          Hiërarchie in het netwerk (gelaagd netwerk van vervoersmogelijkheden op basis van vraag, waarbij de verschillende lagen, niveaus, optimaal op elkaar worden afgestemd)

          Combimobiliteit (het combineren van verschillende vervoersmiddelen)

          Inbedding in het ruimtelijke kader (mobipunt als mobiliteitsknooppunt tussen verschillende lagen)

 

          Op basis van deze aspecten en binnen het kader van budgetneutraliteit werd in de vervoerregio het nieuwe openbaar vervoerplan korte termijn 2021 (verder naar verwezen als OV-plan KT) vormgegeven en uitgewerkt. Dit OV-plan is tot stand gekomen in tal van werkgroepen, die door de dienst mobiliteit werden bijgewoond. Dit proces verliep grotendeels via een vast stramien: voorbereiding in de ambtelijke werkgroep - huiswerk door de dienst  mobiliteit - advies college -  beslissing politieke vervoerregioraad. Via de documenten op de website van de vervoerregio kan alles qua timing, proces, overlegstructuur en inhoud worden geraadpleegd.

 

          Doorheen het proces zijn verschillende voorstelnetwerken gepresenteerd, waarop steeds een visie werd geformuleerd door de dienst mobiliteit en het college van burgemeester en schepenen. Gezien de beperking van het aanbod op Maldegems grondgebied (en dus het hypothekeren van de bereikbaarheid van de gemeente) en gezien er weinig rekening was gehouden met een eerdere geformuleerde visie van de diverse actoren met betrekking tot het openbaar vervoer in het mobiliteitsplan van Maldegem, was het standpunt steeds sceptisch. In het vergelijkende document in bijlage 2 kan een beknopte samenvatting worden geraadpleegd van de verschillende belangrijkste wijzigingen, de reacties van het college van burgemeester en schepenen, en daaruit volgende nieuwe voorstellen in de aanloop naar de finalisatie van het OV-plan KT 2021 (laatste kolom in de tabel).

 

          In de laatste fase van de totstandkoming van het OV-plan KT 2021, werd het officiële advies van de gemeentebesturen gevraagd. In het college van 5 mei 2020 (zie collegebesluit in bijlage 3) werd een ongunstig advies geformuleerd op basis van volgende aspecten opgenomen in artikel 2 van dit besluit:

          Het voorliggende voorstel strookt niet met de doelstelling in het meerjarenplan 2020 - 2025: "2025-2-2: Maldegem is vlot bereikbaar en beschikt over kwaliteitsvolle weginfrastructuur";

          Het voorstel strookt niet met het reeds goedgekeurde mobiliteitsplan van de gemeente Maldegem. Het resultaat van een beperkt aanbod, is logischerwijs een beperktere (concrete) vraag. Volgens het gemeentebestuur wordt met deze logica te weinig rekening gehouden in de uitwerking van het concept basisbereikbaarheid;

          Daarenboven wordt een reeds bestaande snelle busverbinding (lijn 58S) afgeschaft;

          De route van de lijn 58 zoals die nu voorligt, is niet in overeenstemming met het eerste voorstel, namelijk via Mariakerke en de aanpak van de doorstromingsproblematiek op de aansluiting met de R4. De route werd zonder toelichting gewijzigd in een later stadium;

          Het engagement van de gemeente om de lijn via de N9 recht te trekken op Maldegems grondgebied (deel tussen Maldegem centrum en Adegem-Dorp), komt niet ter sprake.

 

          In de politieke vervoerregioraad van 13 mei 2020 werd het OV-plan KT, ondanks het ongunstige advies van Maldegem en een andere gemeente, voorlopig vastgesteld (zie het besluit inclusief bijlage en het verslag van de politieke vervoerregioraad in de bijlagen 4). Naar aanleiding van het ongunstige advies, werd een bijkomend bilateraal overleg tussen de gemeente en MOW en De Lijn ingepland op 23 juni 2020. Tijdens dit overleg, werden verschillende onduidelijkheden uitgeklaard, werden visies uitgewisseld en werd gevraagd door de aanwezige schepenen dat het voorstel opnieuw zou worden voorgelegd aan het college, samen met een samenvatting van het overleg:

          Er werd meer informatie gegeven over de wijze waarop de "vraag" precies werd bepaald. Zo werd er in het OV-plan KT (in tegenstelling tot wat verondersteld werd) niet uitgegaan van de huidige effectieve vraag, maar werd de vraag berekend op basis van het verplaatsingsgedrag, het aantal inwoners, een bevraging van reizigers en dergelijke meer.

          De gemeente Maldegem gaf tijdens dit overleg meermaals aan dat men zich niet van de indruk kon ontdoen, dat onvoldoende rekening werd gehouden met het principe dat een kwalitatief aanbod de vraag vanzelf zal doen stijgen; het principe bij uitstek om de modal shift te creëren, oftewel het realiseren van een verschuiving in de mobiliteitskeuze van de Maldegemnaar om het openbaar vervoer te nemen, in plaats van het private vervoer. Het principe van modal shift zou nochtans één van de belangrijkste speerpunten moeten zijn van het hele verhaal. Snoeien in het aanbod op Maldegems grondgebied, gelegen in de uithoek van de vervoerregio, zou de vraag enkel doen dalen en de keuze voor het privévoertuig enkel meer in de hand werken. Dit was dan ook het grootste breekpunt voor de gemeente Maldegem, waar het grootste deel van de opmerkingen en het ongunstige advies op is gebaseerd.

          Alle partners waren het er volledig mee eens dat het principe basisbereikbaarheid in combinatie met het budgetneutrale kader het aanbod sterk hypothekeert, en men liet ook weten dat aan de Vlaamse overheid herhaaldelijk het signaal wordt gegeven dat er echt nood is aan bijkomende investering in het openbaar vervoer. Het signaal dat tijdens het bilaterale overleg aan de gemeente Maldegem werd gegeven, was dat het een betere tactiek zou zijn om het voorliggende OV-plan KT gunstig te adviseren, mits opmerkingen. In die optiek dat de gemeente dus veel meer ambities heeft dan wat wordt voorgelegd, maar dat, binnen de beperkingen van basisbereikbaarheid en budgetneutraliteit, wel akkoord kan worden gegaan met het concept dat voorligt. Dat de verschillende partners er samen het beste van moeten maken. De hoofdgedachte hierbij was dat het belangrijk is om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen; elke gemeente heeft grotere ambities, maar door samen te werken en samen het signaal te blijven geven aan de Vlaamse overheid dat de investering te beperkt is, kan meer worden bereikt dan met een ongunstig advies, aldus de partners binnen de Vervoerregio Gent. De dienst mobiliteit staat in ieder geval sceptisch tegenover deze filosofie.

          Eén van de moeilijkheden aan het verkocht kunnen krijgen van dit verhaal, is volgens de dienst mobiliteit de nog steeds beperkte concretisering van het vervoer op maat; wat zal de kostprijs zijn? Zal het vervoer op maat effectief kwaliteitsvol uitgerold kunnen worden tegen eind 2021? Zal het vervoer op maat überhaupt een kans op slagen hebben?

          De Lijn stelde voor om een totaaloverzicht te bezorgen waarin duidelijk beschreven staat wat er precies om welke reden zou wijzigen ten opzichte van de huidige situatie.

 

          De dienst mobiliteit ontving op 30 juni 2020 het totaaloverzicht in bijlage 5 van De Lijn met de wijzigingen op Maldegems grondgebied en maakte op basis van dit document een finaal, vergelijkend document op (zie bijlage 6). Deze documenten bevatten de inhoudelijke essentie van het OV-plan KT. Uit de documenten kan worden afgeleid dat er geen wijzigingen zijn doorgevoerd ten opzichte van het ongunstige advies van 5 mei 2020 en sinds het bilateraal overleg van 23 juni 2020, met uitzondering van de concretisering van de avondbedieningen (onder andere laatste vertrek uit Brugge omstreeks 2.40 uur en laatste vertrek uit Gent omstreeks 1.00 uur op vrijdag- en zaterdagavond), waar eerder tijdens de ambtelijke werkgroep van 22 juni 2020 reeds dieper op ingegaan werd. Zowel in dit overzicht, als tijdens de bilaterale overleggen, wordt echter meermaals aangegeven door De Lijn dat er wel potentieel wordt gezien op langere termijn, bijvoorbeeld in snelbussen bovenop het basisaanbod.

 

          De dienst mobiliteit heeft op basis van al het voorgaande aan het college van burgemeester en schepenen het volgende advies meegegeven:

          Gezien ten opzichte van het ongunstig advies van 5 mei 2020 geen wijzigingen meer werden doorgevoerd, met uitzondering van de avondbediening die concreet werd gemaakt, is er inhoudelijk gezien in se geen reden om het ongunstige advies aan te passen;

          De dienst mobiliteit kan bovendien niet inzien hoe (een heroverweging tot) een gunstig advies, mits opmerkingen weliswaar, tactisch gezien een beter signaal zou zijn naar de Vlaamse overheid toe, laat staan dat dit in het voordeel zou kunnen spelen van (de toekomst van het aanbod openbaar vervoer van) de gemeente Maldegem.

          Het zou een veel beter signaal geweest zijn, mochten andere gemeenten zich evenmin akkoord hebben verklaard met het OV-plan KT, in plaats van een gunstig advies te geven, met daaraan gekoppeld een hele waslijst aan opmerkingen waaruit blijkt dat eigenlijk niet akkoord kan worden gegaan met het voorstel. Het is dan ook niet raadzaam om het ongunstige advies te heroverwegen. Wat wel een optie is, is dat het ongunstige advies enigszins wordt geherformuleerd (en waar nodig aangepast) om een meer constructief signaal te geven.

 

          Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 14 juli 2020 besloten het ongunstige advies niet te heroverwegen. Het besluit werd echter wel geherformuleerd en aangepast waar nodig.

 

Argumentatie

          Gezien het webinar van 2 juni 2020, bedoeld om gemeenteraadsleden te informeren over het voorliggende OV-plan KT 2021 en vragen te centraliseren, onvoldoende concreet was voor wat betreft de specifieke wijzigingen die impact hebben op het openbaar vervoersaanbod in de gemeente Maldegem, werd voorgesteld door de dienst mobiliteit aan het college van burgemeester en schepenen om meer transparantie te creëren over de wijzigingen naar de gemeenteraad toe.  Idealiter wordt deze bijkomende uitleg verschaft door de afgevaardigden van de Vlaamse overheid en De Lijn, maar wegens tijdgebrek en de te hoge kostprijs, was men niet in de mogelijkheid om deze taak op zich  te nemen.  Omwille van die reden zal het diensthoofd mobiliteit de concrete wijzigingen in het aanbod van het openbaar vervoer op korte termijn toelichten, zodanig dat de raadsleden op voldoende geïnformeerde wijze akte kunnen nemen van het voorstel op de gemeenteraad van 26 augustus 2020

 

          Na de aktename van het voorstel openbaar vervoer op korte termijn in de gemeenteraad zal het plan definitief ter vaststelling voorgelegd worden aan de politieke vervoerregioraad die zal gepland worden in oktober 2020. 

Aspecten die nog inhoudelijk moeten uitgewerkt worden zowel in de ambtelijke werkgroepen als de politieke vervoersregioraden zijn de volgende:

          financiering en tarifering

          doorstromingsmaatregelen

          haltes

 

 

 

 

Tussenkomsten

          door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

          door raadlid Stefaan Standaert (Groen) die vraagt om te notuleren dat Groen het negatief advies van het college steunt, maar wel positief is over de wijzigingen op lijn 87 met vervoer op maat in de daluren en een snellere verbinding naar Aalter.

          door raadslid Marten De Jaeger (CD&V)

          door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het voorlopig vastgesteld plan openbaar vervoer op korte termijn die te raadplegen is in bijlage van deze nota.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze aktename zal ter kennisgeving overgemaakt worden naar:

          De voorzitter van de politieke vervoersregioraad

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

17.  BELASTING OP NACHTWINKELS: WIJZIGING

 

Juridische gronden

Het Wetboek op de Inkomstenbelastingen 1992

            De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

14°het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

            Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari 2012.

            Artikel 4, § 1, eerste lid, 1° van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid .

            Ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

            De gemeenteraadsbeslissing van 18 december 2019 betreffende de belasting op nachtwinkels

            Omzendbrief KB ABB 2019/2

 

Feiten

            Sinds 12 maart 2020 zijn de maatregelen in het kader van de corona-pandemie die genomen zijn door de Nationale Veiligheidsraad steeds strikter geworden, met een aanzienlijke impact op onze maatschappij en economie. Meerdere ondernemers werden verplicht om hun activiteiten stop te zetten of zien in deze tijd hun inkomsten sterk teruglopen. Zo ook de nachtwinkels.

            De Vlaamse Regering roept de lokale besturen op om erover te waken dat de belastingplichtigen op hun grondgebied minder belastingen moeten betalen op activiteiten waarop ze door de crisis financieel al zwaar inleveren.

            De openingsuren van nachtwinkels zijn door de coronamaatregelen fors beperkt: de winkels mochten bij het begin van de coronacrisis slechts 4 uur openen, tussen 18u en 22u. Sinds 8 juni mochten ze open zijn tot 1u 's nachts (normale openingstijd is van 18u tot 7u) en sinds 30 juli opnieuw tot 22 uur, waardoor ze een groot deel van hun openingstijd verliezen.

            Onder meer daardoor spelen ze inkomsten kwijt. Nachtwinkels concurreren nu meer dan anders met andere voedingswinkels.

            Er zijn ook minder problemen op vlak van veiligheid en reinheid, aangezien de nachtwinkels minder lang geopend zijn.

            De gemeente Maldegem int jaarlijks een belasting op nachtwinkels, die bedraag 1.500 euro per nachtwinkel. Aangezien er minder opbrengsten zijn voor de nachtwinkels is er het voorstel om de belasting eenmalig te halveren tot 750 euro.

 

Argumentatie

             De financiële toestand van de gemeente.

             Nachtwinkels brengen voor de gemeente bijkomende uitgaven met zich mee op vlak van veiligheid en reinheid zonder dat zij een bijdrage leveren voor de financiering van deze bijkomende uitgaven; daarom is het gerechtvaardigd een gedeelte van deze uitgaven te financieren door middel van een belastingreglement.

            Door het minderen van de openingsuren moet er minder controle zijn van de politie en is er ook minder kans op vervuiling. Het zou dus gerechtvaardigd zijn om ook een lagere belasting te vragen.

            Als nachtwinkel kon men geen beroep doen op Vlaamse hinderpremies, aangezien de winkel niet gesloten was.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt onderstaand reglement houdende het instellen van een gemeentebelasting op nachtwinkels vast:

 

BELASTING OP NACHTWINKELS

 

Artikel 1: Definities

       Voor de toepassing van het reglement, moet er onder nachtwinkels verstaan worden, elke winkel die in algemene voedingswaren en huishoudartikelen handelt en tussen 18u00 en 07u00 open is, zoals bedoeld de wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening,  ongeacht of alle verplichtingen en beperkingen voortvloeiend uit die wet door de nachtwinkel gerespecteerd zijn.

       Onder openingsbelasting wordt verstaan een éénmalige belasting verschuldigd bij elke opening van een nieuwe handelsactiviteit van een nachtwinkel.

 

Artikel 2: Heffingstermijn

Voor de aanslagjaren 2020 tot en met 2025 wordt er zowel een openingsbelasting als een jaarlijkse belasting geheven op nachtwinkels gelegen op het grondgebied van Maldegem.

 

Artikel 3:

De belasting is verschuldigd door de uitbater van de nachtwinkel.

 

Artikel 4: Tarief

       De openingsbelasting bedraagt: 6.000,00 euro per nachtwinkel

       De belasting bedraagt voor aanslagjaar 2020: 750,00 euro per nachtwinkel.

       De jaarlijkse belasting bedraagt vanaf aanslagjaar 2021: 1.500,00 euro per nachtwinkel

       De openingsbelasting en de jaarlijkse belasting zijn ondeelbaar. Zij zijn verschuldigd voor het ganse jaar, welke ook de aanvangs- of stopzettingsdatum van de economische activiteit of de wijziging van uitbating in het jaar is.

       De jaarlijkse belasting gaat in vanaf het jaar dat volgt op het aanslagjaar waarvoor de openingsbelasting verschuldigd is, of bij gebreke hiervan vanaf de inwerkingtreding van huidig belastingreglement.

 

Artikel 5:

De belasting wordt ingevorderd door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Artikel 6:

De eigenaar van de handelszaak en de uitbater ervan zijn ertoe gehouden voorafgaandelijk aan elke economische activiteit aangifte hiervan te doen bij het Gemeentebestuur. Ze zijn verplicht alle nodige documenten en vergunningen voor te leggen op eerste verzoek van het Gemeentebestuur. Ze worden eraan gehouden de eventuele controle van hun verklaring mogelijk te maken.

 

Teneinde de belasting te heffen, stuurt het Gemeentebestuur naar alle nachtwinkels in uitbating een aangifteformulier dat binnen de door het Gemeentebestuur vastgestelde periode behoorlijk dient ingevuld, ondertekend en teruggestuurd te worden.

 

Indien, om welke reden ook, de belastingplichtigen geen aangifteformulier ontvangen hebben, zijn deze jaarlijks ertoe gehouden vóór 1 maart van het belastingjaar op eigen initiatief het Gemeentebestuur te informeren.

 

Artikel 7:

Een wijziging of stopzetting dient schriftelijk gemeld te worden aan het College van Burgemeester en Schepenen, Marktstraat 7 te 9990 Maldegem.

 

Artikel 8:

Bij gebrek aan aangifte binnen de in de in artikel 5 gestelde termijn, of in geval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte vanwege de belastingplichtige kan de belasting ambtshalve worden ingekohierd.

Vooraleer wordt overgegaan tot de ambtshalve vaststelling van de belastingaanslag, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.

 

De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van die betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

 

Artikel 9:

Er kan een vrijstelling voor een deel van belasting aangevraagd worden indien door omstandigheden buiten de wil om van de uitbater de openingsuren beperkt worden of de bereikbaarheid van de winkel beperkt wordt gedurende lange tijd.

 

Artikel 10:

De belasting is betaalbaar binnen de twee maanden na het verzenden van het aanslagbiljet.

 

Artikel 11:

De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het College van Burgemeester en Schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en  gemotiveerd zijn en op straffe van verval binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of van de kennisgeving van de aanslag.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad trekt het reglement Belasting op nachtwinkels goedgekeurd in zitting van 18 december 2019 in.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

18.  GOEDKEURING REGLEMENT KASVERRICHTINGEN GEMEENTE MALDEGEM

 

Juridische gronden

            De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

            Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

            Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

                               De artikels 217 tot 220 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 die handelen over het organisatiebeheersingssysteem en artikel 272§1 van hetzelfde decreet dat het werken met kasprovisie mogelijk maakt indien het organisatiebeheersingssysteem hierin voorzien.

                               De artikels 221 tot 224 van hetzelfde decreet die handelen over Audit Vlaanderen.

 

Feiten

            Voorliggend reglement regelt zowel kassa-ontvangsten in cash als betalingen via een provisierekening.

            De Algemeen directeur duidt bij directeursbesluit de personeelsleden aan die mogen optreden als kassaverantwoordelijke en/of hoofdkassa-verantwoordelijke. Er kunnen meerdere kassaverantwoordelijken en/of hoofdkassa-verantwoordelijken zijn.

            Bij het ontvangen van gelden moet steeds een geldig ontvangstbewijs afgeleverd worden in één van de volgende vormen:

Een (kas)ticket/ inningsticket via de kassa-software

Een kwitantie.

            Bankbiljetten van meer dan 100 EUR mogen niet aanvaard worden bij betaling met chartaal geld. Girale betalingen en betalingen via bancontact worden aangemoedigd en genieten de voorkeur.

            Wanneer de in de kassa aanwezige gelden de limiet van 750 euro bereiken, dient de kassagebruiker na het beëindigen van de dagelijkse kasregistraties een transfert naar de kassa van de hoofdkassa-verantwoordelijke uit te voeren.

            De hoofdkassa-verantwoordelijk zal de aanwezigheid van kasgelden in de hoofdkassa beperken tot maximaal € 2.500,00. In geval van overschrijding zullen de gelden zo vlug mogelijk in een bankagentschap worden afgegeven om te storten op een zichtrekening van de entiteit.

            Bij het vaststellen van een kasverschil is er de verplichting dit onmiddellijk te melden aan de hoofdkassaverantwoordelijke. Daartoe bestaat een document kasverschil.

            Het bewaren van gelden die geen eigendom zijn van het bestuur is verboden.

            Tijdelijk geld ontlenen uit de kas voor privédoeleinden is uitdrukkelijk niet toegestaan.

            Uitgaven worden verricht conform de procedures, werkvoorschriften en documenten m.b.t. de uitgavencyclus.

            Afwijkingen op het verbod om uitgaven te verrichten worden enkel toegestaan voor betalingen met een provisierekening op basis van een bankkaart, voor die betalingen waarbij geen uitstel van betaling wordt toegestaan. De beheerders van deze provisierekeningen worden door de algemeen directeur aangeduid. Deze rekeningen staan ook op naam van de beheerders en niet het lokaal bestuur. Voor deze uitgaven moeten steeds de originele bewijsstukken worden bijgevoegd en ze  worden pas toegestaan na een goedgekeurde bestelbon.

            De kassa-verantwoordelijken en de hoofdkassa-verantwoordelijke zijn elk verantwoordelijk voor de gelden die zij in bewaring hebben. 

            Bij een tekort zijn zij aansprakelijk in geval van bedrog of van zware schuld.

            Voor lichte schuld zijn zij enkel aansprakelijk als die eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt.

            Indien het personeelslid niet aansprakelijk is, wordt het tekort door het bestuur ten laste genomen.

            De kassa-verantwoordelijke moet op regelmatige basis bij het afsluiten van de kassa, verplicht een kascontrole uitvoeren en deze in het kassasysteem vastleggen.

            Per einde jaar wordt er een kascontrole uitgevoerd door de financiële dienst op de kassen van de andere diensten. Deze eindejaarcontrole wordt ook uitgevoerd op de kassen van de financiële dienst door de hoofdkassa-verantwoordelijken, en waarbij er wordt rekening gehouden met de functiescheiding.

            De Algemeen directeur, de hoofdkassa-verantwoordelijke(n) of een door hem/haar aangeduid personeelslid kunnen te allen tijde een onverwachtse kassacontrole uitvoeren.

            Iedere diefstal of verlies wordt onmiddellijk gemeld aan de hoofdkassa-verantwoordelijke, de Algemeen directeur en de Financieel directeur. In geval van diefstal wordt door de hoofdkassa-verantwoordelijke de lokale politie gewaarschuwd.

            De opdracht tot inning namens het bestuur maakt deel uit van het takenpakket van de (hoofd)kasverantwoordelijke en geeft geen recht op enige bijkomende vergoeding. 

 

Argumentatie

             In de dagelijkse werking van de diensten, komt het voor dat sommige ontvangsten direct worden geïnd nadat de vordering ontstaat. In het algemeen zijn dit vorderingen waarvan vooraf de schuldenaar niet gekend is, en hierdoor niet met factuur gewerkt wordt. Hiertoe is het wenselijk dat sommige personeelsleden belast worden met de inning van deze dagontvangsten. Het komt evengoed voor dat in uitzonderlijke gevallen bij het doen van uitgaven er geen uitstel van betaling kan worden toegestaan, waardoor het werken met provisierekening, op basis van goedgekeurde bestelbon aangewezen is.

             De mogelijkheid om te werken met provisies is voorzien in art 272§1 van het decreet lokaal bestuur: "Als het organisatiebeheersingssysteem daarvoor een regeling bevat, kunnen provisies ter beschikking gesteld worden van personeelsleden voor het betalen van geringe exploitatie-uitgaven die voor de goede werking van de dienst onmiddellijk moeten worden gedaan."

             Wat is het organisatiebeheersingssysteem? Art 218 decreet lokaal bestuur:"Het organisatiebeheersingssysteem bepaalt op welke wijze de organisatiebeheersing van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn wordt georganiseerd, met inbegrip van de te nemen controlemaatregelen, procedures en de aanwijzing van de personeelsleden en organen die ervoor verantwoordelijk zijn, en de rapporteringsverplichtingen van de personeelsleden die bij het organisatiebeheersingssysteem betrokken zijn.

             Het organisatiebeheersingssysteem beantwoordt minstens aan het principe van functiescheiding waar mogelijk en is verenigbaar met de continuïteit van de werking van de gemeentelijke diensten." Ze heeft onder andere tot doel de activa te beschermen en fraude te voorkomen (art 217 5°decreet lokaal bestuur).

             Wanneer er gewerkt wordt met provisies verlangt Audit Vlaanderen dat er een kasreglement opgesteld en goedgekeurd wordt.

             Over Audit Vlaanderen art 222 decreet lokaal bestuur: "Audit Vlaanderen evalueert de organisatiebeheersing, gaat na of ze adequaat is en formuleert aanbevelingen tot verbetering daarvan. Audit Vlaanderen kan daarvoor organisatie- en procesaudits uitvoeren en is gemachtigd alle bedrijfsprocessen en activiteiten te onderzoeken.

             Audit Vlaanderen is ook bevoegd voor het uitvoeren van forensische audits.

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door schepen Marleen Van den Bussche (De Merlaan)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement kasverrichtingen gemeente Maldegem goed met volgende formuleringen:

 

Reglement kasverrichtingen gemeente Maldegem

 

In de dagelijkse werking van de diensten, komt het voor dat sommige ontvangsten direct worden geïnd nadat de vordering ontstaat. In het algemeen zijn dit vorderingen waarvan vooraf de schuldenaar niet gekend is, en hierdoor niet met factuur gewerkt wordt. Hiertoe is het wenselijk dat sommige personeelsleden belast worden met de inning van deze dagontvangsten. Het komt evengoed voor dat in uitzonderlijke gevallen bij het doen van uitgaven er geen uitstel van betaling kan worden toegestaan, waardoor het werken met provisierekening, op basis van goedgekeurde bestelbon aangewezen is.

 

Artikel 1: 

 

Dit reglement is van toepassing op:

 

          Alle personeelsleden die de Algemeen directeur, na advies van de Financieel directeur, belast met de inning van geringe dagontvangsten evenals het opdragen van de kasverrichtingen van de hoofdkas van het bestuur (gemeente). Dit kader in de bevoegdheid van de Algemeen directeur voor het vaststellen van het organisatiebeheersingssysteem  (geregeld in art 217 tot 220 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en in het bijzonder art 220 :

“Met behoud van de toepassing van artikel 57, 85 en 196 kan de algemeen directeur, binnen de grenzen van het organisatiebeheersingssysteem, zijn bevoegdheden toevertrouwen aan andere personeelsleden van de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. Ook de financieel directeur kan zijn bevoegdheden toevertrouwen aan andere personeelsleden van de gemeente of het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. In beide gevallen gebeurt dat schriftelijk en met een ondubbelzinnige omschrijving van de toegekende bevoegdheden en de daaraan verbonden opdrachten, middelen en rapporteringsverplichtingen.

De toepassing van het eerste lid ontslaat de algemeen directeur of de financieel directeur nooit van zijn verantwoordelijkheid.”)

          Alle personeelsleden aan wie de Algemeen directeur, na advies van de Financieel directeur, een provisie ter beschikking stelt, via een provisierekening met bankkaart, voor het doen van geringe uitgaven op basis van een goedgekeurde bestelbon, cfr artikel 272 §1van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 2:

 

De Algemeen directeur duidt, bij directeursbesluit de personeelsleden aan die mogen optreden als kassaverantwoordelijke en/of hoofdkassa-verantwoordelijke. Er kunnen meerdere kassaverantwoordelijken en/of hoofdkassa-verantwoordelijken zijn.

 

De lijst van kassa-verantwoordelijken maakt deel uit van de jaarlijkse rapportage in het kader van het organisatiebeheersingssysteem (cfr. Art 219 decreet lokaal bestuur).

 

Er moeten voldoende kassa-verantwoordelijken aangesteld worden teneinde de continuïteit van de kassawerking te kunnen verzekeren. De Algemeen directeur bezorgt aan elke kassaverantwoordelijke een exemplaar van dit reglement. Zij tekenen voor ontvangst. 

 

Enkel de personeelsleden aangesteld als kassa-verantwoordelijke en de hoofdkassa-verantwoordelijke zijn gemachtigd kasgelden te ontvangen en hiervoor een geldig ontvangstbewijs af te leveren. 

 

Wanneer een betrokken kasverantwoordelijke (tijdelijk) niet meer in staat is de kasfunctie uit te oefenen, wordt er een afrekening opgemaakt en bezorgd aan de hoofdkasverantwoordelijke. De Algemeen directeur duidt een vervanger aan.

 

Artikel 3:

 

Bij het ontvangen van gelden moet er steeds een geldig ontvangstbewijs afgeleverd worden in één van de volgende vormen:

       een (kas)ticket/ inningsticket via de kassa-software,

       een kwitantie.

 

De bewijsstukken worden, voor zover zij niet elektronisch vastgelegd zijn (via de kassasoftware), bewaard en per dag geklasseerd, volgens de onderrichtingen van de Financieel directeur.

 

Artikel 4: 

 

Bankbiljetten van meer dan 100 EUR mogen niet aanvaard worden bij betaling met chartaal geld. Girale betalingen en betalingen via bancontact worden aangemoedigd en genieten de voorkeur.

 

Artikel 5:

 

De gelden moeten zowel buiten als tijdens de diensturen veilig opgeborgen worden.

 

Artikel 6:

 

De hoeveelheid chartaal geld dient zo beperkt mogelijk te worden gehouden. 

 

Startgeld:

Het startgeld van een kassa wordt door de hoofdkassa-verantwoordelijke in overleg met de kassa-verantwoordelijke bepaald en geregistreerd.

 

Transfert:

Het wordt de kassa-verantwoordelijke toegestaan om naar eigen inzicht, wanneer de in de kassa aanwezige gelden oplopen, deze te transfereren naar de kassa van de hoofdkassa-verantwoordelijke. Wanneer de in de kassa aanwezige gelden echter de limiet van 750 euro bereiken, dient de kassagebruiker na het beëindigen van de dagelijkse kasregistraties een transfert naar de kassa van de hoofdkassa-verantwoordelijke uit te voeren. De hoofdkassa-verantwoordelijke levert hiervan een ontvangstbewijs af.

 

Kasverschil:

Bij het vaststellen van een kasverschil is er de verplichting dit onmiddellijk te melden aan de hoofdkassaverantwoordelijke. Daartoe bestaat een document kasverschil.

 

Afrekening:

De kassa-verantwoordelijke rekent minstens éénmaal per maand de kassa bij de hoofdkassa-verantwoordelijke af (ongeacht het aanwezige bedrag in kas). Onder afrekening wordt verstaan alle gelden, met uitzondering van het startgeld.  Bij elke afrekening worden, voor zover van toepassing op de betrokken kassa, de nuttige bewijsstukken en, voor zover van toepassing het document kasverschil overhandigd. De hoofdkassa-verantwoordelijke levert hiervan een ontvangstbewijs af.

 

De hoofdkassa-verantwoordelijk zal de aanwezigheid van kasgelden in de hoofdkassa beperken tot maximaal € 2.500,00. In geval van overschrijding zullen de gelden zo vlug mogelijk in een bankagentschap worden afgegeven om te storten op een zichtrekening van de entiteit. 

 

Artikel 7: 

 

Het bewaren van gelden die geen eigendom zijn van het bestuur (gemeente, AGB, politie, OCMW) is verboden. 

 

Het bestuur kan niet aansprakelijk gesteld worden bij diefstal of verlies van gelden of geldwaardige documenten die geen eigendom zijn van het bestuur.

 

Artikel 8: 

 

Het is niet toegelaten om met de ontvangen gelden leningen toe te staan of uitgaven te verrichten andere dan correcties en/of teruggaven van inningen en/of verkopen.

 

Tijdelijk geld ontlenen uit de kas voor privédoeleinden is uitdrukkelijk niet toegestaan.

 

Afwijkingen op het verbod om uitgaven te verrichten worden enkel toegestaan voor betalingen met een provisierekening op basis van een bankkaart, voor die betalingen waarbij geen uitstel van betaling wordt toegestaan. De beheerders van deze provisierekeningen worden door de algemeen directeur aangeduid. Deze rekeningen staan ook op naam van de beheerders en niet het lokaal bestuur. Voor deze uitgaven moeten steeds de originele bewijsstukken worden bijgevoegd en ze worden pas toegestaan na een goedgekeurde bestelbon.

 

Uitgaven worden verricht conform de procedures, werkvoorschriften en documenten m.b.t. de uitgavencyclus.

 

De kassa moet steeds kunnen weder samengesteld worden op basis van het aanwezige chartaal geld, de verantwoordingsstukken van de verrichte uitgaven en de ontvangstbewijzen.

 

Eigen financiële middelen (privé-gelden) mogen niet in de kas/kluis zitten. Alle waarden die in de kas/kluis zitten worden geacht eigendom van het bestuur te zijn, tenzij het tegendeel onomstotelijk bewezen wordt.

 

Artikel 9:

 

De kassa-verantwoordelijken en de hoofdkassa-verantwoordelijke zijn elk verantwoordelijk voor de gelden die zij in bewaring hebben.

 

Bij een tekort zijn zij aansprakelijk in geval van bedrog of van zware schuld.

 

Voor lichte schuld zijn zij enkel aansprakelijk als die eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt.

 

Wordt o.a. beschouwd als zware fout (niet limitatieve opsomming):

        geld of geldwaardige stukken onbewaakt achterlaten,

        niet minstens maandelijks afrekenen,

        een bedrag meer dan het toegelaten bedrag zoals bepaald in artikel 6 in kas hebben en de
       vastgestelde regels niet volgen,

        het verwaarlozen van het afleveren van ontvangstbewijzen en het niet bewaren van
       verantwoordingsstukken,

        het niet onmiddellijk melden van een kasverschil cfr artikel 6.

 

Indien het personeelslid niet aansprakelijk is, wordt het tekort door het bestuur ten laste genomen.

 

Kascontrole:

 

De kassa-verantwoordelijke moet op regelmatige basis bij het afsluiten van de kassa, verplicht een kascontrole uitvoeren en deze in het kassasysteem vastleggen.

 

Per einde jaar wordt er een kascontrole uitgevoerd door de financiële dienst op de kassen van de andere diensten. Deze eindejaarcontrole wordt ook uitgevoerd op de kassen van de financiële dienst door de hoofdkassa-verantwoordelijken, en waarbij er wordt rekening gehouden met de functiescheiding.

 

Bij de vaststelling van een verschil vult de kassa-verantwoordelijke steeds het document kasverschil in. Dit document wordt steeds bij een transfert of afrekening bezorgd aan de hoofd-kassaverantwoordelijke. 

 

In geval het kasverschil meer dan 10,00 EUR bedraagt, wordt naast het noteren van het kasverschil eveneens de hoofd-kassaverantwoordelijke ingelicht.

 

Bij een kasverschil van meer dan 50,00 EUR zal de hoofd-kassaverantwoordelijk zowel de Algemeen directeur als de Financieel directeur inlichten.

 

Indien het kasverschil meer dan 75,00 EUR bedraagt zal de Algemeen directeur een omstandig verslag overmaken aan het schepencollege dat  een beslissing aangaande de aansprakelijkheid m.b.t. het kasverschil zal nemen cfr artikel 10.

 

Bij frequente tekorten, zal de Algemeen directeur ongeacht het bedrag van de kasverschillen, de beslissing nemen om de aansprakelijkheid voor de kasverschillen door het schepencollege te laten vastleggen.

 

De Algemeen directeur, de hoofdkassa-verantwoordelijke(n) of een door hem/haar aangeduid personeelslid kunnen te allen tijde een onverwachtse kassacontrole uitvoeren.

 

Artikel 10:

 

Iedere diefstal of verlies wordt onmiddellijk gemeld aan de hoofdkassa-verantwoordelijke, de Algemeen directeur en de Financieel directeur. In geval van diefstal wordt door de hoofdkassa-verantwoordelijke de lokale politie gewaarschuwd.

 

De hoofdkassa-verantwoordelijke, de Algemeen directeur en de Financieel directeur stellen zo snel mogelijk een administratief onderzoek in en gaan onverwijld over tot een verificatie van de kas teneinde het bedrag van het tekort vast te stellen.

 

Zij maken een verslag aan het schepencollege op, waarin naast een relaas van de feiten ook een voorstel wordt geformuleerd betreffende de aansprakelijkheid van het personeelslid dat instaat voor het beheer van de gelden. 

In geval de diefstal of het verlies betrekking heeft op de hoofdkassa, wordt het verslag opgemaakt door de Financieel directeur.

 

Het schepencollege neemt een beslissing betreffende de mate waarin de Algemeen directeur, de hoofdkassa-verantwoordelijke en/of de kassa-verantwoordelijke voor de diefstal of het verlies aansprakelijk gesteld moeten worden dan wel of dat er aan de betrokkenen niets ten laste wordt gelegd en in voorkomend geval, hoeveel het tekort bedraagt dat moet worden vereffend. Indien noch de kassa-verantwoordelijke, noch de hoofdkassa-verantwoordelijke, noch de Algemeen directeur aansprakelijk gesteld worden, wordt het tekort door het bestuur ten laste genomen.

 

Volgend op de beslissing van het schepencollege betreffende de aansprakelijkheid van de diefstal of het verlies, schrijft de financiële dienst de diefstal of het verlies in de boekhouding in als ofwel een vordering op de kassa-verantwoordelijke, de hoofdkassa-verantwoordelijke en/of op de Algemeen directeur ofwel als een kwijtschelding waarbij het bedrag volledig ten laste van het bestuur komt.

 

Artikel 11:

 

De opdracht tot inning namens het bestuur maakt deel uit van het takenpakket van de (hoofd)kasverantwoordelijke en geeft geen recht op enige bijkomende vergoeding.

 

Artikel 12:

Een afschrift van dit reglement zal worden overgemaakt aan alle kassaverantwoordelijken, hoofdkassa-verantwoordelijken, de Algemeen directeur en de Financieel directeur.

 

Artikel 2:

Dit reglement is van toepassing vanaf 1 september 2020.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 08 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Raf Pauwels verlaat de zitting.

Raadslid Danny Vannevel verlaat de zitting.

 

19.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

          Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

          Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

          Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

          Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

          Volgende vragen werden ingediend door de raadsleden:

1. Vraag  door raadslid Dino Lateste (Groen) - Steun aan lokale verenigingensleven nav Corona - Stavaza

1. Vraag door raadslid Leandra Decuyper (CD&V) - Vlaamse subsidies voor sport- cultuur- en jeugdverenigingen

2. Vraag door raadslid Lateste Dino (Groen) - Snelheidscontroles

3. Vraag door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V) - Coronaproof evenementen organiseren in Maldegem

4. Vraag door raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V) - Aanstelling efficiëntie manager

5. Vraag door raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V) - Stand van zaken culturele hotspot

6. Vraag door raadslid Stefaan Standaert (Groen) - Finantieel-technisch en cultuurstrategisch plan Cultureel Centrum

7. Vraag door raadslid Anneke Gobeyn (CD&V) - Kostenplaatje Kinepolis on tour

7. Vraag door raadslid Stefaan Standaert (Groen) - Organisatie van Kinepolis on Tour en kostprijs

8. Vraag door raadslid Leandra Decuyper (CD&V) - stand van zaken jeugdsite

9. Vraag door raadslid Leandra Decuyper (CD&V) - Dedouanering mondmaskers

Bespreking

1. Vraag  door raadslid Dino Lateste (Groen) - Steun aan lokale verenigingensleven nav Corona - Stavaza

1. Vraag door raadslid Leandra Decuyper (CD&V) - Vlaamse subsidies voor sport- cultuur- en jeugdverenigingen
Schepen Glenn Longeville (Open Vld) beantwoordt de vragen.

 

2. Vraag door raadslid Lateste Dino (Groen) - Snelheidscontroles
Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) beantwoordt de vraag.

 

3. Vraag door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V) - Coronaproof evenementen organiseren in Maldegem
Schepen Peter Van Hecke (Open Vld) beantwoordt de vraag.

 

4. Vraag door raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V) - Aanstelling efficiëntie manager
Burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld) beantwoordt de vraag.

 

5. Vraag door raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V) - Stand van zaken culturele hotspot
Schepen Nicole Maenhout (N-VA) beantwoordt de vraag.

 

6. Vraag door raadslid Stefaan Standaert (Groen) - Financieel-technisch en cultuurstrategisch plan Cultureel Centrum
Schepen Nicole Maenhout (N-VA) beantwoordt de vraag.

 

7. Vraag door raadslid Anneke Gobeyn (CD&V) - Kostenplaatje Kinepolis on tour

7. Vraag door raadslid Stefaan Standaert (Groen) - Organisatie van Kinepolis on Tour en kostprijs
Schepen Glenn Longeville (Open Vld) beantwoordt de vragen.

 

8. Vraag door raadslid Leandra Decuyper (CD&V) - stand van zaken jeugdsite
Schepen Glenn Longeville (Open Vld) beantwoordt de vraag.

 

9. Vraag door raadslid Leandra Decuyper (CD&V) - Dedouanering mondmaskers
Burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld) beantwoordt de vraag.

 

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2020