Notulen gemeenteraad van 31 03 2022

 

Aanwezig:

Peter T. Van Hecke, Voorzitter;

Koenraad De Ceuninck, Burgemeester;

Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Schepenen;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet, Raadsleden;

Koen Cromheecke, Algemeen directeur wn..

 

Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

        Voorzitter Peter Van Hecke verwelkomt de raadsleden in levenden lijve en deelt mee dat het dragen van een mondmasker niet verplicht is, maar wel aanbevolen.

        De voorzitter deelt ook mee dat de gemeenteraad live gestreamd wordt en dus te volgen is via de gemeentelijke website.

        Raadslid Wim Swyngedouw wordt als fractieleider van Open-Vld vervangen door Henk Deprest.

        Raadslid Hilde Versluys wordt als fractieleider van De Merlaan vervangen door Stefaan Heyndrikx.

        Schepen Stefaan Standaert wordt als fractieleider van Groen vervangen door Dino Lateste

        Raadslid Marten De Jaeger wordt als fractieleider van CD&V vervangen door Leandra Decuyper

        Schepen Danny Vannevel wordt als fractieleider van N-VA vervangen door Cedric De Smet

        Peter Van Hecke en Timothy De Groote blijven fractieleiders bij hun éénmansfractie.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

2.   ORGANISATIE VAN DE VERGADERINGEN VAN DE BESTUURSORGANEN IN HET KADER VAN DE INPERKING VAN HET CORONAVIRUS - OPHEFFING: BEKRACHTIGING VAN HET BESLUIT VAN DE BURGEMEESTER VAN 18 FEBRUARI 2022

 

Juridische gronden

        Artikel 133, 2de alinea van de Nieuwe Gemeentewet en artikel 63 van het Decreet Lokaal Bestuur bepalen dat de burgemeester bevoegd is voor de uitvoering van de politiewetten, politiedecreten, politieverordeningen, politiereglementen en politiebesluiten, voor de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente.

        Artikel 133, 2de alinea en artikel 135 §2, 5" van de Nieuwe Gemeentewet bepalen dat de burgemeester beschikt over uitvoerende politiebevoegdheden en dat de burgemeester politiebesluiten kan maken.

        Artikel 134, §1 van de Nieuwe Gemeentewet dat bepaalt dat de burgemeester politieverordeningen kan maken in geval van ... andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners. De burgemeester is verplicht om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven.

        Artikel 135 §2 Nieuwe Gemeentewet:

"De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :...

        5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;"

        De Pandemiewet van 14 augustus 2021 betreffende de maatregelen van bestuurlijke politie tijdens een epidemiologische noodsituatie;

        Het koninklijk besluit van 17 februari 2022 houdende wijziging van het koninklijk besluit van 28 oktober 2021 houdende de nodige maatregelen van bestuurlijke politie teneinde de gevolgen voor de volksgezondheid van de afgekondigde epidemische noodsituatie betreffende de coronavirus COVID-19 pandemie te voorkomen of te beperken;

        Artikel 31, 2° van het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie, dat bepaalt dat de vergadering van de gemeenteraad plaatsvindt in het gemeentehuis of op de fysieke plaats door de gemeenteraad bepaald.
Het huishoudelijk reglement bepaalt of de gemeenteraad of de gemeenteraadscommissies - in uitzonderlijke omstandigheden - digitaal of hybride kunnen vergaderen en de wijze waarop.Het besluit van de burgemeester van 22 november 2021 waarbij beslist werd dat vanaf 25 november 2021 alle vergaderingen van de bestuursorganen van de gemeente en het OCMW Maldegem, m.n. de vergaderingen van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraadscommissies, digitaal georganiseerd dienen te worden.

        Het besluit van de burgemeester van 18 februari 2022 houdende de opheffing van het besluit van 22 november 2021 betreffende de digitale organisatie van de vergaderingen van de bestuursorganen van  gemeente en OCMW Maldegem.

 

Feiten en argumentatie

        Het overlegcomité besliste dat vanaf 29 oktober 2021 mondmaskers moeten gedragen worden tijdens de vergaderingen van de politieke organen. De uitzonderingen die er waren om het mondmasker toch af  te zetten zijn vervallen door het overlegcomité van 17 november 2021;

        Bij de fysieke organisatie van de vergaderingen van de lokale bestuursorganen geldt nog steeds de mondmaskerplicht . De lokale besturen kunnen daarnaast nog bijkomende hygiënevoorschriften in acht nemen;

        De viruscirculatie is de afgelopen weken sterk verminderd en de epidemiologische toestand is geëvolueerd naar code oranje van de coronabarometer. Het overlegcomité heeft naar aanleiding van de verbeterde toestand de maatregelen versoepeld.

        Het is omwille van de epidemiologische evolutie niet langer noodzakelijk om de vergaderingen van de bestuursorganen van gemeente en OCMW digitaal te laten doorgaan.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 18 februari 2022 houdende de opheffing van het besluit van de burgemeester van 22 november 2021 houdende de digitale organisatie van alle vergaderingen van de bestuursorganen van de gemeente en het OCMW Maldegem, m.n. de vergaderingen van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraadscommissies.

 

Artikel 2

Dit besluit zal worden aangeplakt en bekendgemaakt op de gemeentelijke website. Het zal tevens ter kennis worden gebracht aan de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen.

 

Artikel 3

Dit besluit zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad voor bekrachtiging in de eerstvolgende zitting.

 

Artikel 4

In toepassing van artikel 19, lid 2 van de gecoördineerde wetten op de Raad van State kan een verzoekschrift tot nietigverklaring bij de Raad van State worden ingediend tegen deze beslissing. Het verzoekschrift moel gedateerd en ondertekend, vergezeld worden van het vereiste aantal eensluidend verklaarde afschriften en van een afschrift van de bestreden beslissing en bevat :

        het opschrift “ verzoekschrift tot nietigverklaring" als het niet eveneens een vordering tot schorsing bevat;

        de naam, hoedanigheid en woonplaats of zetel van de verzoekende partij, en in voorkomend geval, de gekozen woonplaats;

        het voorwerp van het beroep en een uiteenzetting van de feiten en de middelen;

        de naam en het adres van de verwerende partij;

De termijn voor het indienen van een beroep bij de Raad van state bedraagt 60 dagen vanaf de kennisgeving. Op hetzelfde ogenblik als zij haar verzoekschrift indient, stuurt de verzoekende partij een kopie daarvan ter informatie aan de verwerende partij. De verzoekende partij mag zich laten vertegenwoordigen of bijstaan door een advocaat.

De verzending naar de Raad van State gebeurt bij ter post aangetekende brief naar volgend adres Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

3.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 10 FEBRUARI 2022

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

        De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 10 februari 2022 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 10 februari 2022 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

4.   JAARVERSLAG KLACHTEN 2021: AKTENAME

 

Juridische gronden

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 303 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de algemeen directeur jaarlijks aan de gemeenteraad rapporteert over klachten ingediend tegen de gemeente.

        Gemeenteraadsbeslissing van 29 mei 2019 waarin het organisatiebeheersingssysteem werd goedgekeurd. Hierbij werd vastgelegd dat het jaarverslag van de klachten jaarlijks gerapporteerd wordt aan de gemeenteraad.

 

 

 

Feiten

        Het organisatiebeheersingssysteem stelt dat jaarlijks over de klachten wordt gerapporteerd aan de raad.

        Het jaarrapport bevat de nodige statistische gegevens, die voorzien worden van de nodige duiding.

        Enkele vaststellingen:

        115 geregistreerde klachten

        Hoogst aantal sinds 2015

        66% van geregistreerde klachten is ontvankelijk

        De gemiddelde doorlooptijd bedraagt 12 dagen

 

 

Argumentatie

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag klachten 2021.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

5.   LOKALE POLITIE -  MANDAAT KORPSCHEF

 

 

eenparig

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen

        De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.

        De wet van 26 april 2002 houdende de essentiële elementen van het statuut van de personeelsleden van de politiediensten en houdende diverse andere bepalingen met betrekking tot de politiediensten.

        Artikel 28 §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Het koninklijk besluit van 26 maart 2005 tot regeling van de structurele detacheringen van personeelsleden van de politiediensten en van soortgelijke toestanden en tot invoering van verschillende maatregelen.

        Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPOL genoemd, en al z'n latere wijzigingen.

        Artikel 7.3.20 RPPOL:

Onverminderd het bepaalde in het tweede en het derde lid, beslissen de gemeente- of politieraad wat de lokale politie betreft, de commissaris-generaal of de door deze aangewezen directeur-generaal wat de federale politie betreft en de minister wat de algemene inspectie betreft:

1° dat een bij wege van mandaat te begeven ambt wordt vacant verklaard;

2° over de termijn waarbinnen de kandidaatstelling ontvankelijk kan worden ingediend, zonder dat deze termijn minder dan twintig dagen mag bedragen, te rekenen vanaf de dag van de mededeling van de in artikel VII.III.23 bedoelde oproep aan de voor de aanwijzing voor het mandaat in aanmerking komende personeelsleden;

3° over de samenstelling van de bevoegde selectiecommissie dan wel, indien het een mandaat van korpschef betreft, of een beroep wordt gedaan op de nationale selectiecommissie voor het ambt van korpschef bedoeld in artikel VII.III.59.

(...)

        Artikel 7.3.58 RPPOL:

De in de artikelen 48 en 50, eerste lid, van de wet bedoelde selectiecommissie, hierna " de plaatselijke selectiecommissie voor het ambt van korpschef " genoemd, wordt voorgezeten door, naar gelang van het geval, de burgemeester of de voorzitter van het politiecollege, en is bovendien samengesteld uit de volgende bijzitters :

1° een korpschef die een mandaat uitoefent van ten minste dezelfde categorie als het te begeven mandaat.

Is het te begeven ambt, een ambt van categorie 5 dan kan, in voorkomend geval, hetzij een gewezen korpschef van categorie 5, hetzij een korpschef die een mandaat van categorie 4 uitoefent, worden aangewezen;

2° een bestuurlijke directeur-coördinator of eventueel een gerechtelijke directeur, uit een ander ambtsgebied dan datgene waarin de gemeente of de meergemeentenzone waarin het ambt van korpschef te begeven is, is gelegen of, in voorkomend geval, een gewezen bestuurlijke directeur-coördinator;

3° een deskundige die niet behoort tot het betrokken lokaal politiekorps en die doet blijken van een voor de opdracht van de plaatselijke selectiecommissie voor het ambt van korpschef relevante beroepservaring;

4°de gouverneur of de door hem aangewezen vice-gouverneur of arrondissementscommissaris;

5°de procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement waarin de gemeente of de meergemeentezone waarin het ambt van korpschef te begeven is, is gelegen;

6°de inspecteur-generaal of de door hem aangewezen adjunct-inspecteur-generaal.

De bijzitters bedoeld in het eerste lid, 1° tot 3°, worden aangewezen door de gemeente- of de politieraad.

Voor de aanwijzing van de in het eerste lid, 3°, bedoelde deskundige kan geput worden uit de lijst bedoeld in artikel VII.III.57, tweede lid.

Een secretaris, aangewezen door de voorzitter, staat de plaatselijke selectiecommissie voor het ambt van korpschef bij.

De gemeente- of politieraad kan voor de voorzitter een plaatsvervanger aanwijzen en kan voor elke bijzitter bedoeld in het eerste lid, 1° tot 3°, één of meer plaatsvervangers aanwijzen die voldoen aan dezelfde aanwijzingsvoorwaarden als de werkende bijzitters.

        Ministerieel besluit van 28 december 2001 tot uitvoering van sommige bepalingen van het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten (Ubpol).

        Ministerieel besluit van 11 januari 2006 tot vaststelling van de functiebeschrijving en de daaruit voortvloeiende profielvereisten van een korpschef

        Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.

        De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.

        Besluit van de burgemeester van 20 juni 2019 houdende zijn akkoord met de vrijwillige mandaatneerlegging van toenmalige korpschef Yasmine Vanavermaete.

        Het Koninklijk besluit van 17 augustus 2019 houdende de beëindiging van het mandaat van mevrouw Yasmine Vanavermaete als korpschef van de lokale politie van de politiezone Maldegem op 31 augustus 2019.

        Besluit van de burgemeester van 5 augustus 2019 houdende de tijdelijke aanstelling van eerste commissaris van politie Francis Van Hove in het ambt van hoofdcommissaris en in de functie van waarnemend korpschef.

        Besluit van de gemeenteraad van 30 september 2020, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen op 3 november 2020.

        Besluit van de gemeenteraad van 30 september 2021 houdende de vacantverklaring van het mandaat van korpschef categorie 1.

 

 

Feiten

        Eerste commissaris van politie                           werd tijdelijk aangesteld in het ambt van hoofdcommissaris van politie en waarnemend korpschef vanaf 1 september 2019.

        Het mandaat van korpschef van de lokale politie Maldegem is een mandaat van categorie 1 gezien de personeelsbezetting omvattende het operationeel en administratief en logistiek kader minder dan 75 voltijds tewerkgestelde personeelsleden omvat ( art. 67 van de wet van 26 april 2002, hierboven vermeld).

        Het functieprofiel voor de functie korpschef en de daaruit voortvloeiende profielvereisten van korpschef is vastgelegd in het ministerieel besluit van 11 januari 2006.

        Het mandaat van korpschef werd vacant verklaard in de gemeenteraad van 30 september 2021.

        De eerste oproep tot kandidaatstellingen korpschef politie Maldegem werd gepubliceerd op 18 oktober 2021 en de kandidaten konden hun dossier indienen tot en met 17 november 2021. Er waren geen kandidaturen.

        De tweede oproep tot kandidaatstellingen korpschef politie Maldegem werd gepubliceerd op 30 november 2021 en kandidaten konden hun dossier indienen tot en met 3 januari 2022. Er waren geen kandidaturen.

        De derde oproep tot kandidaatstelling korpschef politie Maledegem werd gepubliceerd op 26 januari 2022 en kandidaten konden hun dossier indienen tot en met 26 februari 2022. Er waren geen kandidaturen.

 

Argumentatie

        De politiezone heeft geen weet van hoofdcommissarissen die momenteel hun kandidatuur zouden indienen als deze plaats  onmiddellijk opnieuw zou worden open gesteld.

        De eerstkomende maanden studeren er geen nieuwe hoofdcommissarissen af ( eerste nieuwe lichting is pas voorzien in oktober).

        Het oogt niet goed als een plaats te veel opeenvolgend wordt open gesteld zonder kandidaten.

        Vanuit de directie van personeel van de federale politie komt het advies om de plaats even niet open te stellen.

        Wat de samenstelling van de selectiecommissie betreft: wij zouden de selectiecommissie op dezelfde manier blijven samenstellen zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 30 september 2021.

        Wat de termijn van indienen kandidaatstellingen betreft: de termijn zouden wij verhogen van 30 dagen naar 60 dagen om zo de kandidaten meer tijd te bieden om hun dossier in te dienen en te vermijden dat de vacature te veel wordt open gesteld.

 

BESLUIT

Artikel 1:

Het mandaat van korpschef van de politiezone Maldegem (mandaat categorie 1) wordt niet meer open gesteld tot juni 2022.

 

Artikel 2:

Het mandaat van korpschef van de politiezone Maldegem ( mandaat categorie 1) wordt in juni opnieuw open gesteld.

 

Artikel 3:

De termijn om kandidaturen ontvankelijk in te dienen wordt vastgelegd op 60 dagen vanaf de dag van de mededeling van de in art. 7.3.23 RPPOL bedoelde oproep tot kandidaatstelling aan de voor de aanwijzing voor het mandaat in aanmerking komende personeelsleden.

 

Artikel 4:

De selectie zal gebeuren door een plaatselijke selectiecommissie die als volgt wordt samengesteld:

 

Samenstelling

Lid

Plaatsvervanger

Voorzitter

 

 

Burgemeester

                                           

 

Bijzitters

 

 

Een korpschef die een mandaat uitoefent van ten minste dezelfde categorie

                                           

 

                                           

 

Een bestuurlijk directeur-coördinator of een gerechtelijk directeur, uit een ander ambtsgebied

                                            

                                           

 

Een deskundige die niet behoort tot het betrokken lokaal politiekorps

                                            

 

                                                       

 

De gouverneur of arrondissementscommissaris

                                            

 

De door de gouverneur aangewezen vice-gouverneur of arrondissementscommissaris

De procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement

                                            

 

De door de procureur des Konings aangewezen substituut

De inspecteur-generaal of de adjunct-inspecteur generaal

                                            

 

De door de inspecteur-generaal aangewezen adjunct inspecteur-generaal

Secretaris- staat de commissie bij

 

 

 

                                            

 

                                           

 

 

Artikel 5:

De aanwijzing zal verlopen volgens de specifieke aanwijzinsprocedure van een mandaat zoals omschreven in deel VII titel III RPPOL.

 

Artikel 6:

Een afschrift van onderhavige beslissing zal worden overgemaakt aan de Directie van het Personeel, dienst Loopbaanbeheer van de federale politie om het nodige te doen voor de oproep tot kandidaatstelling en aan de betrokken  diensten.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

6.   LOKALE POLITIE - VACANTVERKLARING 2 INSPECTEURS VAN POLITIE - MEDEWERKER INTERVENTIE

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          De wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.

          Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd, en al z'n latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, hierna KB mobiliteit genoemd.

          Het koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 7 juni 2009 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 31 mei 2009 tot wijziging van de RPPol inzake de wervingsreserve in het raam van de mobiliteit.

          De ministeriële omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 houdende toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones (+ de aanvullingen GPI 15bis, 15 quater en 15 quinquies).

          De permanente nota van de federale politie, met kenmerk DGS/DSP/C-2011/22746, uitgegeven op 09 juni 2011, omtrent de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie - procedures en statutaire gevolgen.

          De beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 30 september 2020, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen op 3 november 2020.

          Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.

          De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.

 

Feiten

          2 inspecteurs van politie maken uitgaande mobiliteit op 1 juli 2022.

          Er wordt gevraagd om beide functies inspecteur van politie - medewerker interventie nu vacant te verklaren.

          Het functieprofiel voor de functie inspecteur van politie - medewerker interventie werd opgemaakt en wordt in bijlage gevoegd.

          De procedure die zal gevolgd worden voor de vacantverklaring en voor het indienen van de kandidaturen, is deze conform de algemene regelgeving inzake de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie.

          De procedure die zal gevolgd worden voor het voeren van de selectie, is een gestructureerd interview door een selectiecommissie.

           

Argumentatie

          De operationele werking van de lokale politie Maldegem komt in het gedrang bij het niet volledig bestaffen van het kader.

          Op basis van de dienstnoodwendigheden de bezetting van deze functie verantwoord is.

 

Besluit

 

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om 2 voltijdse statutaire betrekking van inspecteur van politie medewerker interventie, van de lokale politie Maldegem, vacant te verklaren  in het kader van de mobiliteit van de geïntegreerde politie conform de hierboven bepaalde modaliteiten.

 

Artikel 2:

De functie die vacant wordt verklaard heeft het functieprofiel van inspecteur van politie - medewerker interventie.

 

Artikel 3:

De functie van inspecteur van politie medewerker interventie, is geen betrekking waaraan een voorrang is gekoppeld voor de oud-Brusselaars.

 

Artikel 4:

De functie van inspecteur van politie medewerker interventie, is geen gespecialiseerde betrekking.

 

Artikel 5:

In de selectie van inspecteur van politie medewerker interventie, wordt wel  voorzien in een wervingsreserve die geldt voor een gelijkwaardige functionaliteit tot de datum van de volgende 2 mobiliteitscycli.

 

Artikel 6:

Volgende selectiemodaliteiten worden weerhouden:

 - advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort.

 

Artikel 7:

De plaatselijke selectiecommissie is nog nader te bepalen.

 

De korpschef kan overeenkomstig de beschikbaarheid van de leden van de selectiecommissie desnoods vervangers aanduiden.

 

Artikel 8:

Een afschrift van onderhavige beslissing zal aan de betrokken voornoemde diensten overgemaakt worden.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

7.   AANSTELLING OMGEVINGSAMBTENAREN

 

Juridische gronden

 Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

         Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

         Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en haar bijlagen. Artikel 143 zegt:

§1. Om te kunnen worden aangewezen als gemeentelijke omgevingsambtenaar, moet een persoon voldoen aan elk van de volgende voorwaarden:

1° houder zijn van een diploma dat toegang geeft tot niveau A of B;

2° beschikken over een relevante aantoonbare beroepservaring van minstens twee jaar.

§2. Onverminderd hoofdstuk 12 van het decreet van 25 april 2014 en in afwijking van paragraaf 1 kunnen personen die houder zijn van een diploma dat toegang geeft tot niveau B, als gemeentelijke omgevingsambtenaar worden aangewezen op voorwaarde dat op de datum van goedkeuring van dit besluit de administratieve behandeling van aanvragen tot milieuvergunning, stedenbouwkundige vergunning of verkavelingsvergunning een van hun hoofdtaken was.

§3. Onverminderd hoofdstuk 12 van het decreet van 25 april 2014 en in afwijking van paragraaf 1 kunnen personen die houder zijn van een diploma dat toegang geeft tot niveau C als gemeentelijke omgevingsambtenaar worden aangewezen op voorwaarde dat op de datum van goedkeuring van dit besluit de administratieve behandeling van aanvragen tot milieuvergunning, stedenbouwkundige vergunning of verkavelingsvergunning gedurende minstens vijf jaar een van hun hoofdtaken was.

         De beslissing van de gemeenteraad van 30 mei 2017 met betrekking tot de aanwijzing van gemeentelijke omgevingsambtenaren.

         De beslissing van de gemeenteraad van 27 september 2018 met betrekking tot de aanwijzing van gemeentelijke omgevingsambtenaren.

           Het besluit van de algemeen directeur van 4 januari 2022 houdende aanstelling van mevr. Cindy Hoogerwerf als coördinator omgeving niveau B.

           De beslissingen van het schepencollege van 22 december 2003, 20 december 2004, 5 december 2005 en 31 maart 2008 inzake tijdelijke aanstellingen van dhr. Bjorn Heirman als personeelslid dienst burgerzaken.

           De beslissing van het schepencollege van 31 oktober 2011, houdende vaste benoeming van dhr. Bjorn Heirman als administratief medewerker niveau C.

           De detachering van dhr. Bjorn Heirman vanaf 1 maart 2016 naar de dienst ruimtelijke ordening en stedenbouw.

 

Feiten

            Volgens het omgevingsdecreet moet elke gemeente minstens 1 gemeentelijke omgevingsambtenaar, of een groep van ambtenaren, hebben die voldoende kennis heeft over zowel ruimtelijke ordening als milieu.

            De gemeenteraad kan op basis van artikel 143 van het uitvoeringsbesluit van 27 november 2015 ambtenaren als omgevingsambtenaar aanwijzen als deze voldoen aan de voorwaarden;

            Met het oog op de continuïteit van de dienst is het aangewezen dat er een gemeentelijke omgevingsambtenaar wordt aangeduid.

            Zowel mevrouw Cindy Hoogerwerf als de heer Bjorn Heirman komen in aanmerkingen om te worden aangesteld als gemeentelijke omgevingsambtenaar;

           Mevrouw Cindy Hoogerwerf is sedert 17 januari 2022 in dienst bij de gemeente. Voorafgaand heeft zij reeds voldoende beroepservaring opgedaan als architect-assistent bij het:

           - Architectenbureau Luc Willem in Aalter van september 1996 tot augustus 2009;

           - Architectenbureau Patrick Loete van september 2009 tot december 2021.

           Tevens werkte zij als zelfstandig ontwerper en tekenaar van 1997 tot december 2021. Zodoende vormde de administratieve behandeling van aanvragen tot stedenbouwkundige vergunningen een van haar hoofdtaken gedurende meer dan 2 jaar.

           De heer Bjorn Heirman is reeds 17,5 in dienst bij de gemeente, en zal op 1 maart 2022 zes jaar werken op de dienst ruimtelijke ordening. 

           Beide personen voldoen aan de voorwaarden zoals gesteld in artikel 143

           Omgevingsvergunningsbesluit.

           De aanwijzing als omgevingsambtenaar komt bij een uitdiensttreding automatisch te vervallen.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

           Deze beslissing heeft geen invloed op het gemeentelijk budget.

 

Besluit

 

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad wijst mevr. Cindy Hoogerwerf en Dhr. Bjorn Heirman met onmiddellijke ingang aan als gemeentelijk omgevingsambtenaar.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

8.   AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN EEN GEVLEUGELDE OVERSTEEKPLAATS VOOR VOETGANGERS IN DE STAATSBAAN TER HOOGTE VAN NR. 67 EN NR. 76-80

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

          Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

        Collegebeslissing van 28 juni 2021 betreffende het principieel akkoord met de creatie van een oversteekplaats voor voetgangers langs de Staatsbaan (N9), net ten oosten van de verbindingsweg voor fietsers en voetgangers naar de site CC Den Hoogen Pad

        PCV van 5 oktober 2021 - gevleugelde voetgangersoversteekplaats N9 Staatsbaan - CC toegang Den Hoogen Pad

 

Feiten

  1. College van burgemeester en schepenen van 28 juni 2021

        Het college van burgemeester en schepenen ging in zitting van 28 juni 2021 principieel akkoord met volgende zaken:

        De creatie van een gevleugelde oversteekplaats voor voetgangers langs de Staatsbaan (N9), net ten oosten van de verbindingsweg voor fietsers en voetgangers naar de site CC Den Hoogen Pad;

        Agendering op de Provinciale Commissie Verkeersveiligheid;

        De aanleg van noodzakelijke voetpaden wordt uitgevoerd op kosten van de gemeente via het onderhoudscontract wegen;

        De verbindingsweg voor fietsers en voetgangers ter hoogte van de aansluiting met de N9, wordt zodanig geoptimaliseerd, dat de fietser uitdrukkelijk attent wordt gemaakt op de voorrangssituatie (door middel van verkeerssignalisatie, geschrankte omegabeugels, enzovoort).

 

  1. Provinciale Commissie Verkeersveiligheid van 5 oktober 2021

        Op de Provinciale Commissie Verkeersveiligheid van 5 oktober 2021, waar de gemeente werd vertegenwoordigd door de schepen van openbare werken en mobiliteit en de mobiliteitsambtenaar, werd tussen de gemeente en het Agentschap Wegen en Verkeer principieel overeengekomen dat er een gevleugelde oversteekplaats voor voetgangers zou worden ingericht ter hoogte van de toegangsweg naar de site CC Den Hoogen Pad, op voorwaarde dat de gemeente instaat voor de aanleg van de voetpaden. Aan de noordzijde van de N9 worden tussen Molinehof en Canadezenlaan de nodige stukken zachte berm omgevormd tot voetpad.
 

 

 

Argumentatie

        Tijdens de PCV werden volgende afspraken gemaakt:

        Om misbruik van fietsers te voorkomen, werd ervoor gekozen om de gevleugelde oversteekplaats voor voetgangers net ten oosten van de verbindingsweg voor fietsers en voetgangers naar de site CC Den Hoogen Pad aan te leggen. De ligging op het overzichtsplan is een indicatie. De precieze locatie van de gevleugelde oversteekplaats zal nog tijdens een plaatsbezoek door het Agentschap Wegen en Verkeer worden vastgelegd.

        De looplijnen naar deze oversteekplaats dienen te worden verhard tot voetpad. We verwijzen hierbij naar het Vademecum Voetgangersvoorzieningen:

        Oversteekvoorzieningen dienen, samen met het netwerk van voetpaden en voetgangersgebieden een samenhangend geheel te vormen, dat de voetganger in staat stelt om alle functionele verplaatsingen op een veilige en directe manier te doen.

        De nodige stukken zachte berm worden omgevormd tot voetpad:

        Aan de noordzijde van de N9: tussen Molinehof en de Canadezenlaan;

        Aan de zuidzijde van de N9: ten oosten van de verbindingsweg (strikt noodzakelijk stukje kasseistrook voor de breedte van de oversteekplaats).

        Alle kosten voor de aanleg van de voetpaden worden door de gemeente gedragen. De uitvoering van de voetpaden wordt door de gemeente voorzien in het voorjaar 2022. Nadien wordt een gevleugelde oversteekplaats voor voetgangers aangebracht door het Agentschap Wegen en Verkeer.

        Een oversteekplaats voor voetgangers dient te worden aangeduid door middel van de verkeersborden F49. Voor deze verkeersborden moet een aanvullend reglement worden opgesteld.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        Advies politie: reeds gunstig advies (nota CBS 28 juni 2021)

        Advies communicatie: naast de wettelijke verkeersborden en -signalisatie, dient de gewijzigde verkeerssituatie ook rechtstreeks gecommuniceerd te worden naar betrokken doelgroepen zoals basisschool De Papaver en naar de weggebruikers in het algemeen via de verschillende gemeentelijke communicatiekanalen.

Tussenkomst raadsleden

           door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)

           door schepen Danny Vannevel (N-VA)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement houdende de invoer van een gevleugelde oversteekplaats voor voetgangers ter hoogte van nr. 67 en 76-80 goed.

 

Artikel 2:

Op de volgende plaats wordt een gevleugelde oversteekplaats voor voetgangers voorzien:

        Staatsbaan (N9): ter hoogte van nr. 67 en 76-80

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F49 en door markeringen zoals bepaald in art. 76.3, zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Dit reglement zal ter goedkeuring overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 4:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

        Het Agentschap Wegen en Verkeer

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

9.   IMEWO - AANDUIDING VAN DE VERTEGENWOORDIGER EN PLAATSVERVANGEND VERTEGENWOORDIGER IN DE ALGEMENE VERGADERING EN VOORDRACHT VAN EEN KANDIDAAT-LID VOOR HET REGIONAAL BESTUURSCOMITÉ OOST

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

           Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

           De statuten van Imewo, zoals vastgesteld door de buitengewone algemene vergadering dd. 14 december 2020, ihb de titels III & IV betr. resp. de raad van bestuur - regionale bestuurscomités en de algemene vergadering

           Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij Jason Van Landschoot werd aangeduid als vertegenwoordgier en Danny Vannevel als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering en waarbij Katleen De Kesel werd voorgedragen als kandidaat-lid voor het Regionaal bestuurscomité (RBC) Oost van de opdrachtgevende vereniging Imewo.

           De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

        De gemeente neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Imewo, Intercommunale Maatschappij voor Energie-voorziening in West- en Oost-Vlaanderen.

        Artikel 17, punt 2 van de statuten van Imewo stelt dat elke gemeente het recht heeft om één kandidaat-lid voor te dragen voor het regionaal bestuurscomité (RBC).

        De decretale en statutaire onverenigbaarheden gelden ook voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering, deze vertegenwoordigers kunnen niet als kandidaat-lid voorgedragen worden voor het regionaal bestuurscomité (RBC) of voor de raad van bestuur.

        Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering en de kandidaat voor het Regionaal bestuurscomité Oost van de opdrachtgevende vereniging Imewo te vervangen.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

        Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

        De gemeenteraad gaat over tot stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.             

        Aanduiding van een vertegenwoordiger in de algemene vergadering:

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Raadslid Marten De Jaeger bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 11 ja-stemmen

        Schepen Peter T. Van Hecke bekomt 1 ja-stem
Er is één blanco stembiljet

 

     Aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering:

     Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

     Raadslid Jan De Metsenaere bekomt 14 ja-stemmen

     Raadslid Glenn Longeville bekomt 11 ja-stemmen

     Raadslid Bart Van Hulle bekomt 1 ja-stem
Er is één blanco stembiljet

 

        Voordracht van een kandidaat-lid voor het Regionaal bestuurscomité (RBC) Oost van de opdrachtgevende vereniging Imewo:

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Raadslid Anneke Gobeyn bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Wim Swyngedouw bekomt 11 ja-stemmen

        Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 1 ja-stem
Er is één blanco stembiljet

 

Besluit

 

Artikel 1:

Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 betreffende de aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergaderingen van Imewo wordt opgeheven.

 

Artikel 2:

Raadslid Marten De Jaeger wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in de (buitengewone)  algemene vergaderingen van Imewo voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 3:

Raadslid Jan De Metsenaere wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in de (buitengewone) algemene vergaderingen van Imewo voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 4:

Artikel 2 van het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019, betreffende de aanduiding van de kandidaat voor het Regionaal bestuurscomité Oost van de opdrachtgevende vereniging Imewo wordt opgeheven en vervangen door onderstaande bepalingen:

 

"Artikel 2:

De gemeenteraad draagt raadslid Anneke Gobeyn voor als kandidaat-lid voor het regionaal bestuurscomité (RBC) Oost van de opdrachthoudende vereniging Imewo, voor de periode vanaf  heden tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

De kandidaat voor het regionaal bestuurscomité (RBC) Oost wordt eveneens voorgedragen als lid van de raad van bestuur."

 

Artikel 5:

Een afschrift van dit besluit zal aan de opdrachthoudende vereniging Imewo (t.a.v. het secretariaat, p/a/ Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle), bezorgd worden.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

10.  IVM - (PLAATSVERVANGEND) KANDIDAAT BESTUURDER

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

           Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

           De statuten van IVM, zoals vastgesteld door de buitengewone algemene vergadering dd. 20 maart 2019, ihb de titels IV & V betr. resp. de raad van bestuur en de algemene vergadering.

           Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij Peter T. Van Hecke werd voorgedragen als kandidaat bestuurder en waarbij Annuska Van Hoorebeke werd voorgedragen als plaatsvervangend kandidaat bestuurder namens de gemeente Maldegem in de Raad van Bestuur van IVM.

           De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

        Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de raad van bestuur van IVM te vervangen.

        De voordracht van de leden van de Raad van bestuur is een bevoegdheid van de gemeenteraad

        De leden van de Raad van Bestuur worden gekozen door de algemene vergadering.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

        Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

        De gemeenteraad gaat over tot stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Kandidaat bestuurder in de raad van bestuur van IVM:

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Raadslid Jan De Metsenaere bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 11 ja-stemmen

        Schepen Peter T. Van Hecke bekomt 1 ja-stem
Er is één blanco stembiljet

 

        Plaatsvervangend kandidaat bestuurder in de raad van bestuur van IVM:

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Schepen Stefaan Standaert bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Christine Verplaetse bekomt 8 ja-stemmen

        Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 3 ja-stemmen

        Raadslid Dino Lateste bekomt 1 ja-stem
Er is één blanco stembiljet

 

Besluit

 

Artikel 1:

Artikel 2 van het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019, betreffende de aanduiding van de bestuurders in de raad van bestuur van IVM, wordt opgeheven en vervangen door onderstaande bepalingen:

 

"Artikel 2:

De gemeenteraad draagt raadslid Jan De Metsenaere voor als kandidaat-bestuurder in de Raad van Bestuur van IVM.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad draagt schepen Stefaan Standaert voor als plaatsvervangend kandidaat-bestuurder in de Raad van Bestuur van IVM."

 

Artikel 2 :

Een afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan de opdrachthoudende vereniging IVM.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

11.  IVM - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGERS

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

           Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

           De statuten van IVM, zoals vastgesteld door de buitengewone algemene vergadering dd. 20 maart 2019, ihb de titels IV & V betr. resp. de raad van bestuur en de algemene vergadering.

           Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij Rudi De Smet, Annuska Van Hoorebeke en Jason Van Landschoot werden aangeduid als eerste, tweede en derde vertegenwoordiger en waarbij Christine Verplaetse en Danny Vannevel werden aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Maldegem in de algemene vergadering van IVM.

           Het besluit van de gemeenteraad van 28 oktober 2021 waarbij Christine Verplaetse aangeduid werd als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Maldegem in de algemene vergadering van IVM.

           De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

           Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordigers en plaatsvervangend vertegenwoordigers in de algemene vergadering van IVM en de voorgedragen bestuurder en plaatsvervanger in de raad van bestuur, opnieuw aan te duiden.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

        Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

           De gemeenteraad gaat over tot stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

  Aanduiding eerste vertegenwoordiger in de algemene vergadering van IVM.

  Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

  Raadslid Ineke Hebbrecht bekomt 14 ja-stemmen

  Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 11 ja-stemmen

  Schepen Peter T. Van Hecke bekomt 1 ja-stem

  Er is één blanco stembiljet

 

  Aanduiding tweede vertegenwoordiger in de algemene vergadering van IVM.

  Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

  Raadslid Dino Lateste bekomt 14 ja-stemmen

  Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 11 ja-stemmen

  Raadslid Wim Swyngedouw bekomt 1 ja-stem

  Er is één blanco stembiljet

 

  Aanduiding derde vertegenwoordiger in de algemene vergadering van IVM.

  Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

  Raadslid Cedric De Smet bekomt 14 ja-stemmen

  Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 11 ja-stemmen

  Raadslid Leandra Decuyper bekomt 1 ja-stem
Er is één blanco stembiljet

 

           Aanduiding eerste plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van IVM.

           Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

           Raadslid Anneke Gobeyn bekomt 14 ja-stemmen

           Raadslid Christine Verplaetse bekomt 11 ja-stemmen

        Raadslid Leandra Decuyper bekomt 1 ja-stem

        Er is één blanco stembiljet

 

  Aanduiding tweede plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van IVM.

           Na het openen van de stembus worden 14 stembrieven geteld.

           Raadslid Marten De Jaeger bekomt 14 ja-stemmen

           Raadslid Christine Verplaetse bekomt 11 ja-stemmen

           Raadslid Wim Swyngedouw bekomt 1 ja-stem

           Er is één blanco stembiljet

 

  Aanduiding derde plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van IVM.

           Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

           Schepen Danny Vannevel bekomt 14 ja-stemmen

           Raadslid Christine Verplaetse bekomt 11 ja-stemmen

           Schepen Peter T. Van Hecke bekomt 1 ja-stem

           Er is één blanco stembiljet

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad heft het besluit van 27 februari 2019, betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering van IVM op.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad heft het besluit van 28 oktober 2021 betreffende de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van IVM op.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt raadslid Ineke Hebbrecht aan als eerste vertegenwoordiger om de gemeente Maldegem te vertegenwoordigen op de algemene vergaderingen van IVM.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad duidt raadslid Dino Lateste aan als tweede vertegenwoordiger om de gemeente Maldegem te vertegenwoordigen op de algemene vergaderingen van IVM.

 

Artikel 5:

De gemeenteraad duidt raadslid Cedric De Smet aan als derde vertegenwoordiger om de gemeente Maldegem te vertegenwoordigen op de algemene vergaderingen van IVM.

 

Artikel 6:

De gemeenteraad duidt raadslid Anneke Gobeyn aan als eerste plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente Maldegem te vertegenwoordigen op de algemene vergaderingen van IVM.

 

Artikel 7:

De gemeenteraad duidt raadslid Marten De Jaeger aan als tweede plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente Maldegem te vertegenwoordigen op de algemene vergaderingen van IVM.

 

Artikel 8:

De gemeenteraad duidt schepen Danny Vannevel aan als derde plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente Maldegem te vertegenwoordigen op de algemene vergaderingen van IVM.

 

Artikel 9:

Deze beslissing wordt ter kennis gebracht aan de opdrachthoudende vereniging IVM, Sint-Laureinsesteenweg 29, 9900 Eeklo (ivm@ivmmilieubeheer.be)

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

12.  M-ACCENT (VOORHEEN KRINGLOOPCENTRUM MEETJESLAND) - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGERS

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

        De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;

        De statuten van M-Accent (voorheen Kringloopcentrum Meetjesland).

        Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij schepen Rudi De Smet werd aangeduid als effectief vertegenwoordiger namens de gemeente Maldegem in de algemene vergadering van Kringloopwinkel Meetjesland.

        De samenwerkingovereenkomst 2022 van M-Accent met het gemeentebestuur, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 16 december 2021.

        De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

        In de Algemene Vergadering van M-Accent dienen 1 effectief vertegenwoordiger en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger te worden aangesteld.

        Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van M-Accent te vervangen.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

        Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

        De gemeenteraad gaat over tot stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Aanduiding vertegenwoordiger in de algemene vergadering van M-Accent:

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Schepen Stefaan Standaert bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Glenn Longeville bekomt 12 ja-stemmen

         Er is één blanco stembiljet

 

        Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van M-Accent:

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Raadslid Dino Lateste bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Christine Verplaetse bekomt 12 ja-stemmen

        Er is één blanco stembiljet
 

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad heft het besluit van 27 februari 2019 betreffende de aanduiding van de  vertegenwoordigers in de algemene vergadering van M-Accent op.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt schepen Stefaan Standaert aan als effectief vertegenwoordiger namens de gemeente Maldegem in de algemene vergadering van M-Accent.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt raadslid Dino Lateste aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Maldegem in de algemene vergadering van M-Accent

 

Artikel 4:

Een afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan M-Accent, Slachthuisstraat 2b, 9900 Eeklo.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

13.  MEETJESLANDSE BOUWMAATSCHAPPIJ VOOR VOLKSWONINGEN - AANDUIDING (PLAATSVERVANGEND) VERTEGENWOORDIGER EN VOORDRACHT VAN EEN LID VOOR DE RAAD VAN BESTUUR

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

        Artikelen 396 tot en met 464 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

        De statuten van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen.

        Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij Kiran Van Landschoot werd aangeduid als vertegenwoordiger, Christine Verplaetse werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij.

        Het besluit van de gemeenteraad van 28 oktober 2021 waarbij Hilde Versluys werd voorgedragen als lid van de raad van bestuur van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij.

        De besluiten van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

        Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij, alsook het voorgedragen lid van de raad van bestuur te vervangen.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

        Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

        De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Aanduiding van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij.

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Schepen Valerie Taeldeman bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 11 ja-stemmen

        Raadslid Kiran Van Landschoot bekomt 1 ja-stem

        Er is één blanco stembiljet

 

        Aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij.

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Schepen Nicole Maenhout bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Christine Verplaetse bekomt 11 ja-stemmen

        Raadslid Jan De Metsenaere bekomt 1 ja-stem

        Er is één blanco stembiljet
 

        Voordracht van een vertegenwoordiger voor de raad van bestuur van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij.

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Raadslid Leandra Decuyper bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Hilde Versluys bekomt 11 ja-stemmen

        Raadslid Wim Swyngedouw bekomt 1 ja-stem

        Er is één blanco stembiljet

 

Besluit

 

Artikel 1:

De artikelen 2 en 3 van het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 betreffende de aanduiding van vertegenwoordigers in de algemene vergadering van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij worden opgeheven en vervangen door onderstaande bepalingen:

 

"Artikel 2:

Schepen Valerie Taeldeman wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen.

 

Artikel 3:

Schepen Nicole Maenhout wordt aangeduid als plaatsvervanger in de algemene vergadering van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen."

 

Artikel 2:

Het besluit van de gemeenteraad van 28 oktober 2021, waarbij mevr. Hilde Versluys werd voorgedragen als lid van de raad van bestuur van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij, wordt opgeheven.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad draagt raadslid Leandra Decuyper voor als vertegenwoordiger namens de gemeente Maldegem in de raad van bestuur van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen.

 

Artikel 4:

Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen, Stationsstraat 58 te 9900 Eeklo.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

14.  ONDERWIJS - INTERLOKALE VERENIGING ACADEMIE MUZIEK WOORD & DANS - AANDUIDING (PLAATSVERVANGEND) VERTEGENWOORDIGER BEHEERSCOMITÉ

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen, geheim wordt gestemd.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.

           De beslissing van de gemeenteraad van Maldegem dd. 29 juni 2011 betreffende de oprichting van de interlokale vereniging ‘Academie voor Muziek, woord en Dans’ en de goedkeuring van de statuten en het huishoudelijk reglement van de interlokale vereniging;

           De statuten van de samenwerkingsovereenkomst interlokale vereniging 'Academie voor Muziek, Woord en Dans', inzonderheid de artikelen 4 & 5 betreffende de samenstelling van het beheerscomité.

           Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij Glenn Longeville werd aangeduid als vertegenwoordiger en Danny Vannevel werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in het beheerscomité van de interlokale vereniging 'Academie voor Muziek, Woord en Dans'.

           De besluiten van de gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

           Op grond van de statuten van de interlokale vereniging 'Academie muziek, woord & dans wordt een beheerscomité samengesteld dat uitsluitend bestaat uit de daartoe door de gemeenteraad aangestelde leden van het college van burgemeester en schepenen die het deeltijds kunstonderwijs tot hun takenpakket hebben, die elke deelnemende gemeente op zich vertegenwoordigen.

           De deelnemers kunnen ook een plaatsvervanger aanstellen; deze plaatsvervanger moet een gemeenteraadslid zijn en deze zal het effectieve lid bij tijdelijke afwezigheid vervangen.

           Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in het beheerscomité van de interlokale vereniging 'Academie voor Muziek, Woord en Dans' te vervangen.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

           De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

           Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

 

Stemming

           De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

           Aanduiding van een vertegenwoordiger in het beheerscomité van de interlokale vereniging 'Academie voor Muziek, Woord en Dans'.

           Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

           Schepen Peter T. Van Hecke bekomt 16 ja-stemmen
Er zijn 11 blanco stembiljetten

 

           Aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger in het beheerscomité van de interlokale vereniging 'Academie voor Muziek, Woord en Dans'.

           Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

           Raadslid Cedric De Smet bekomt 14 ja-stemmen

           Raadslid Stefaan Heyndrikx bekomt 9 ja-stemmen

           Raadslid Glenn Longeville bekomt 2 ja-stemmen

           Raadslid Eva Willems bekomt 1 ja-stem

           Er is één blanco stembiljet

Tussenkomsten

        door raadslid Henk Deprest (Open Vld)

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad heft het besluit van 27 februari 2019 betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers in het beheerscomité van de interlokale vereniging "Academie voor Muziek, Woord en Dans", op.

 

Artikel 2:

Schepen Peter T. wordt aangeduid als vertegenwoordiger in het beheerscomité van de interlokale vereniging "Academie voor Muziek, Woord en Dans".

 

Artikel 3:

Raadslid Cedric De Smet wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in het beheerscomité van de interlokale vereniging "Academie voor Muziek, Woord en Dans".

 

Artikel 4:

Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de beherende gemeente van de interlokale vereniging ‘Academie voor Muziek, Woord en Dans.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

15.  PROJECT MEETJESLAND KLIMAATGEZOND - AANSTELLING VERTEGENWOORDIGER STUURGROEP MEETJESLAND KLIMAATGEZOND

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat geheim wordt gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

          De startnota: 'Samenwerking tussen de Provincie Oost-Vlaanderen en Veneco voor het realiseren van gemeenschappelijke klimaatdoelstellingen en ondersteuning van de gemeenten in het Meetjesland.'

          Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij Rudi De Smet werd aangeduid als bestuurlijk vertegenwoordiger en waarbij Kelly Van Leeuwe als ambtelijk vertegenwoordiger werd aangeduid in de stuurgroep van het project Meetjesland Klimaatgezond namens de gemeente Maldegem.

          De besluiten van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

 In 2017 beslisten 14 gemeenten, waaronder Maldegem, om deel te nemen aan de samenwerking Meetjesland Klimaatgezond.

          Het samenwerkingsproject met Veneco en de Provincie Oost-Vlaanderen heeft als doel gemeenschappelijke klimaatdoelstellingen te realiseren.

          Daarbij wordt enerzijds ondersteuning geboden bij het opmaken van lokale klimaatactieplannen .

          Anderzijds wordt ook ondersteuning geboden bij het implementeren van de klimaatactieplannen en het uitvoeren van klimaatacties.

          Daarnaast wordt expertise rond lokaal klimaat- en energiebeleid opgebouwd en ter beschikking gesteld aan de gemeenten.

          De samenwerking wordt aangestuurd door een stuurgroep waarin twee vertegenwoordigers per gemeente worden aangeduid, 1 bestuurlijke en 1 ambtelijke.

          De stuurgroep komt 2-3 keer per jaar samen.

          Naar aanleiding van het ontslag van Kelly Van Leeuwe werd zij in de stuurgroep vervangen door Franky Vandycke, die momenteel langdurig afwezig is.

          Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur en de langdurige afwezigheid van Franky Vandycke is het wenselijk de bestuurlijk en de ambtelijk vertegenwoordigers in de stuurgroep van project Meetjesland Klimaatgezond te vervangen.

          Het college van burgemeester en schepenen draagt Eva Monbalyu voor als ambtelijk vertegenwoordiger in de stuurgroep van Project Meetjesland Klimaatgezond.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

      De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

      Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

 De gemeenteraad gaat over tot stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Bestuurlijk vertegenwoordiger in de stuurgroep van Project Meetjesland Klimaatgezond:

         Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

         Schepen Stefaan Standaert bekomt 13 ja-stemmen

         Raadslid Eva Willems bekomt 11 ja-stemmen

         Raadslid Bart Van Hulle bekomt 1 ja-stem

         Raadslid Cedric De Smet bekomt 1 ja-stem

         Er is één blanco stembiljet
 

     Ambtelijk vertegenwoordiger in de stuurgroep van Project Meetjesland Klimaatgezond:

     Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

     Eva Monbalyu bekomt 23 ja-stemmen

     Er zijn 4 blanco stembiljetten

      

        Vermits in de eerste stemronde voor de bestuurlijk vertegenwoordiger in de stuurgroep van Project Meetjesland Klimaatgezond geen enkele kandidaat de meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaalde, wordt overgegaan tot een tweede stemronde:

  Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

  Schepen Stefaan Standaert bekomt 14 ja-stemmen

  Raadslid Eva Willems bekomt 13 ja-stemmen

Tussenkomsten

          door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad heft het besluit van 27 februari 2019 betreffende de aanstelling van de bestuurlijk en de ambtelijk vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in de stuurgroep Meetjesland Klimaatgezond, op.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt schepen Stefaan Standaert aan als bestuurlijk vertegenwoordiger in de stuurgroep van het project Meetjesland Klimaatgezond.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt Eva Monbalyu aan als ambtelijk vertegenwoordiger in de stuurgroep van het project Meetjesland Klimaatgezond.

 

Artikel 4:

Een afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan Veneco, Panhuisstraat 1, 9070 Destelbergen

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

16.  VENECO - ALGEMENE VERGADERING - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER & PLAATSVERVANGEND VERTEGENWOORDIGER

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

        Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, bepaalt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit moeten aanwijzen uit de leden van de gemeenteraad, en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

        De gecoördineerde statuten van Veneco, zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering dd. 1 juli 2020.

        Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij Katleen De Kesel werd aangeduid als vertegenwoordiger en Annuska Van Hoorebeke werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Veneco.

        De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

        De gemeente Maldegem is vennoot van de intergemeentelijke vereniging Veneco.

        De decretale en statutaire onverenigbaarheden gelden ook voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering, deze vertegenwoordigers kunnen geen lid zijn van de raad van bestuur.

        Het is aangewezen dat de gemeente als houder van 139 aandelen deelneemt aan de jaarvergaderingen van de intergemeentelijke vereniging Veneco, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.

        Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Veneco te vervangen.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

        Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

        De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Aanduiding van een vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergadering van de Veneco.

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

Schepen Danny Vannevel bekomt 14 ja-stemmen

Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 12 ja-stemmen

Er is één blanco stembiljet

 

        Aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergadering van de Veneco.

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

Raadslid Cedric De Smet bekomt 14 ja-stemmen

Raadslid Hilde Versluys bekomt 12 ja-stemmen

Raadslid Cindy De Baets bekomt 1 ja-stem

Er is één blanco stembiljet

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad heft het besluit van 27 februari 2019, betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering van Veneco op.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt schepen Danny Vannevel aan als vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging Veneco.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt raadslid Cedric De Smet aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging Veneco.

 

Artikel 4:

Een afschrift van deze beslissing zal bezorgd worden aan Veneco, Panhuisstraat 1, 9070 Destelbergen.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

17.  VENECO - VOORDRACHT KANDIDAAT-BESTUURDER RAAD VAN BESTUUR

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

 22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

           Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

           De gecoördineerde statuten van Veneco, zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering dd. 1 juli 2020.

        Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij Bart Van Hulle werd voorgedragen als kandidaat-bestuurder bij Veneco.

        Toegevoegd ter zitting: het besluit van de gemeenteraad van 29 oktober 2020 waarbij beslist werd om Jason Van Landschoot voor te dragen als kandidaat-bestuurder bij Veneco.

        De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

           Artikel 17 van de gecoördineerde statuten van Veneco stelt dat de Raad van Bestuur van de intergemeentelijke vereniging Veneco een bindend voorstel doet over de verdeling van de voordrachtstrechten over de aandeelhouders,

           De Raad van Bestuur van de intergemeentelijke vereniging Veneco legde bij beslissing dd. 22 januari 2019 de verdeling van de voordrachtsrechten vast : voor Maldegem wordt voorzien dat een vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur zetelt voor de periodes 2019-2020 en 2021-2022; voor de periode 2023-2024 kan een deskundige voorgedragen worden.

           Volgens art. 434 van het decreet lokaal bestuur worden de leden van de Raad van bestuur  benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de deelnemers, aldus kan de gemeenteraad een voordracht doen.

           Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de voorgedragen kandidaat-bestuurder bij Veneco te vervangen.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

        Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming 

           De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

           Aanduiding van een kandidaat-bestuurder bij Veneco.

           Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

           Burgemeester Koenraad De Ceuninck bekomt 14 ja-stemmen

           Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 12 ja-stemmen

           Er is één blanco stembiljet

Tussenkomsten

        Raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) merkt op dat niet Bart Van Hulle dient vervangen te worden, maar wel hijzelf vermits hij Bart Van Hulle heeft opgevolgd nadat bleek dat het mandaat onverenigbaar was met het mandaat van Vlaams parlementslid.

        De voorzitter vraagt het akkoord om het besluit in die zin aan te passen. Raadslid Van Landschoot gaat akkoord.

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad heft de besluiten van 27 februari 2019 en (toegevoegd ter zitting:) van 29 oktober 2020, betreffende de aanduiding van de kandidaat-bestuurder bij Veneco, op.

 

Artikel 2:

Burgemeester Koenraad De Ceuninck wordt voorgedragen als kandidaat-bestuurder voor de bestuursperiode tot en met 31-3-2023 en wordt voor voordracht door de gemeente Destelbergen voorgesteld als kandidaat-deskundige voor de bestuursperiode lopende van 1-4-2023 tot en met 31-3-2025.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

18.  KREDIETCOMMISSIE VOOR DE FRGE-LENINGEN VAN VENECO - ENERGIEHUIS - AANDUIDING (PLAATSVERVANGEND) VERTEGENWOORDIGER

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

        Artikelen 396 tot en met 464 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

        De samenwerkingsovereenkomst dd° 18/04/2012 met Veneco.

        Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij Bart Van Hulle werd aangeduid als vertegenwoordiger en Nicole Maenhout werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de Kredietcommissie voor de FRGE-leningen van Veneco.

        De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

        De aansluiting van de gemeente bij de door Veneco aangeboden VEA-dienstverlening.

        De erkenning door VEA van VENECO als "Energiehuis".

        Het kredietreglement van VEA voorziet in de samenstelling van een Kredietcommissie, die instaat voor het operationaliseren van de goede werking van het Energiehuis Veneco.

        Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de Kredietcommissie van Veneco te vervangen.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

        Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

        De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Aanduiding van een vertegenwoordiger voor de Kredietcommissie voor de FRGE-leningen van Veneco.

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Burgemeester Koenraad De Ceuninck bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 11 ja-stemmen

        Raadslid Jan De Metsenaere bekomt 1 ja-stem

        Er is één blanco stembiljet

 

        Aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de Kredietcommissie voor de FRGE-leningen van Veneco.

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Raadslid Marten De Jaeger bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Stefaan Heyndrikx bekomt 10 ja-stemmen

        Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 1 ja-stem

        Burgemeester Koenraad De Ceuninck bekomt 1 ja-stem

        Er is één blanco stembiljet
 

 

Besluit

 

Artikel 1:

Artikel 2 en 3 van het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente in de Kredietcommissie van Veneco worden opgeheven en vervangen door onderstaande bepalingen:

 

"Artikel 2:

Burgemeester Koenraad De Ceuninck wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de Kredietcommissie voor de FRGE-leningen van Veneco.

 

Artikel 3:

Raadslid Marten De Jaeger wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de Kredietcommissie voor de FRGE-lenignen van Veneco."

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt ter kennisgeving bezorgd aan Veneco, Panhuisstraat 1, 9010 Destelbergen.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

19.  VERENIGING VOOR OPENBAAR GROEN (VVOG) - AANDUIDING VAN EEN (PLAATSVERVANGEND) VERTEGENWOORDIGER IN DE ALGEMENE VERGADERING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

        De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;

        Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 ihb deel 3, titel 3 betreffende de Intergemeentelijke samenwerking..

        De statuten van de Vereniging voor Openbaar Groen.

        Het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2019 waarbij Jason Van Landschoot werd aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergadering en als voorgedragen lid van de raad van bestuur, Rudi De Smet werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering en Annuska Van Hoorebeke werd voorgedragen als lid van het financieel comité van VVOG.

        De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

        Het gemeentebestuur wordt in de Vereniging voor Openbaar Groen vertegenwoordigd door:

        een vertegenwoordiger in de algemene vergadering

        een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering

        Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van VVOG te vervangen.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

      De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

      Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

        De gemeenteraad gaat over tot stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Aanduiding vertegenwoordiger in de algemene vergadering

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Schepen Stefaan Standaert bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 3 ja-stemmen

        Er zijn 10 blanco stembiljetten

 

        Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Schepen Danny Vannevel bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 3 ja-stemmen

        Er zijn 10 blanco stembiljetten

Tussenkomsten

        door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)

        door algemeen directeur wnd. Koen Cromheecke

        door voorzitter Peter Van Hecke

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad heft het besluit van 27 februari 2019, betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers in de VVOG op.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt schepen Stefaan Standaert aan als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de VVOG.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt schepen Danny Vannevel aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de VVOG.

 

Artikel 4:

Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de vereniging voor openbaar groen en aan de aangeduide vertegenwoordigers.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

20.  VZW DE BOSGROEP OOST-VLAANDEREN NOORD - AANDUIDEN GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGERS

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

           Het decreet decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.

          De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;

          De statuten van De Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord vzw.

          Het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2019 waarbij Rudi De Smet aangeduid werd als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering en voorgedragen als lid in de raad van bestuur van De Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord vzw en waarbij Henk Deprest aangeduid werd als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering en voorgedragen werd als lid van de raad van bestuur.

          De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij een nieuw college van burgemeester en schepenen geïnstalleerd werd na indienen van een collectieve, constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

     Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger, de plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering en de vertegenwoordiger in de raad van bestuur van De Bosgroep Oost-Vlaanderen te vervangen.

        Aan het gemeentebestuur wordt gevraagd om voor De Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord vzw voor te dragen :

- een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering.

- een kandidaat bestuurder en een plaatsvervangend kandidaat bestuurder

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

          De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

          Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

Tussenkomsten

        door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)

        door schepen Stefaan Standaert (Groen)

        door voorzitter Peter Van Hecke, die het akkoord vraagt van de raadsleden om het punt te verdagen.

 

Besluit

 

over de verdaging van het punt

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

De raad beslist om het punt te verdagen.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

21.  VZW RATO - (PLAATSVERVANGEND) VERTEGENWOORDIGER IN DE ALGEMENE VERGADERING - VERTEGENWOORDIGER IN DE RAAD VAN BESTUUR

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

          Deel 3, titel 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.

          De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;

          De statuten van vzw Rato.

          Het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2019 waarbij Rudi De Smet werd aangeduid als vertegenwoordiger en Henk Deprest als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Rato en waarbij Henk Deprest werd aangeduid als vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Rato.

          De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

          Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger, de plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering en de vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Rato te vervangen.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

          De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

          Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

          De gemeenteraad gaat over tot stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Aanduiding vertegenwoordiger in de algemene vergadering

Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

Schepen Stefaan Standaert bekomt 14 ja-stemmen
Er zijn 13 blanco stembiljetten

 

        Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering:

Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

Raadslid Jan De Metsenaere bekomt 14 ja-stemmen
Er zijn 13 blanco stembiljetten

 

        Voordracht vertegenwoordiger in de raad van bestuur:

Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

Raadslid Cedric De Smet bekomt 14 ja-stemmen

Er zijn 13 blanco stembiljetten

Tussenkomsten

        Raadslid Henk Deprest (Open Vld -fractie) merkt op dat zijn fractie de samenwerking met vzw. Rato onderzocht heeft en dat, naar analogie met de gemeente Aalter, een offerte gevraagd werd aan een privé-firma die 25.000 euro goedkoper was. De offerte en de papieren werden op 28 juni vorig jaar overgemaakt aan algemeen directeur die opdracht gaf aan de dienst om dit te implementeren.
Open Vld is van mening dat de gemeente geen lid meer moet zijn van Rato en zal daarom geen kandidaten voordragen.

        Schepen Stefaan Standaert (Groen) antwoordt dat de opmerkingen van het raadslid zullen onderzocht worden.

 

Besluit

 

Artikel 1:

Artikel 2, 3 en 4 van het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2019, betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van Rato, worden opgeheven en vervangen door onderstaande bepalingen:

 

"Artikel 2:

De gemeenteraad duidt schepen Stefaan Standaert aan als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de vzw Rato.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt raadslid Jan De Metsenaere aan als effectief plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de vzw Rato.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad draagt raadslid Cedric De Smet voor als vertegenwoordiger van de gemeente in de raad van bestuur van de vzw Rato."

 

Artikel 2:

Een afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan de vzw Rato, Gouvernementstraat 1 te 9000 Gent.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

22.  ZEFIER - ALGEMENE VERGADERING- AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

       Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, waarin wordt bepaald dat geheim wordt gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

           De wet van 21 december 1994 betreffende sociale en diverse bepalingen, ihb artikel 180 betreffende de participatie van gemeenten in bedrijven voor productie, vervoer en distributie van energie.

           De statuten van cvba Zefier, ihb de artikelen 24 & 28 betreffende de samenstelling en werking van de algemene vergadering.

           Het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2019 waarbij Annuska Van Hoorebeke werd aangeduid als vertegenwoordiger en Peter T. Van Hecke werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Zefier.

           De besluiten van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

        De gemeente Maldegem is vennoot van de cvba Zefier (vroeger Finiwo).

        Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Zefier te vervangen.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

        Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

        De gemeenteraad gaat over tot stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Aanduiding als volmachthouder in de (buitengewone) algemene vergadering

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Raadslid Gobeyn Anneke bekomt 14 ja-stemmen

        Schepen Valerie Taeldeman bekomt 1 ja-stem

        Raadslid Cindy De Baets bekomt 11 ja-stemmen

        Er is één blanco stembiljet

 

        Aanduiding als plaatsvervangend volmachthouder in de (buitengewone) algemene vergadering

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Raadslid Jan De Metsenaere bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Eva Willems bekomt 11 ja-stemmen

        Raadslid Wim Swyngedouw bekomt 1 ja-stem

        Er is één blanco stembiljet

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad heft het besluit van 27 maart 2019 betreffende de aanstelling van de vertegenwoordigers in de algemene vergaderingen van cvba Zefier, op.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt raadslid Anneke Gobeyn aan als volmachthouder van de gemeente Maldegem in de buitengewone, bijzondere en gewone algemene vergaderingen van de cvba Zefier.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt raadslid Jan De Metsenaere aan als plaatsvervangend volmachthouder van de gemeente Maldegem in de buitengewone, bijzondere en gewone algemene vergaderingen van de cvba Zefier.

 

Artikel 4:

Een afschrift van dit besluit zal aan cvba Zefier bezorgd worden.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

23.  STRAATNAAMWIJZIGING VAN EEN DEEL VAN ADEGEM-DORP NAAR DEN HOOGEN PAD - DEFINITIEVE BESLISSING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij de decreten van 1 juli 1987, 4 februari 1997 en 29 november 2002, in het bijzonder op artikel 5 juncto 4, 2° dat bepaalt dat het gemeentebestuur dat de namen van wegen en pleinen vaststelt of wijzigt advies vraagt aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding.

          Het besluit van de bestendige deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen van 24 augustus 2017 waarbij het rooilijnplan voor voetweg 55 ter hoogte van Adegem-Dorp wordt bevestigd.

          Het besluit van de gemeenteraad van 26 januari 2017 waarbij het rooilijnplan voorlopige werd vastgesteld.

          Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2017 waarbij het rooilijnplan definitief werd vastgesteld.

          Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 15 oktober 2019 waarbij aan Volkshaard cvba-so uit Gent onder voorwaarden een vergunning werd verleend voor het bouwen van een appartementsgebouw met 21 woongelegenheden en ondergrondse parkeergarage voor 16 wagens te Adegem-Dorp zn, kadastraal gekend: afdeling 5 sectie H nr. 1164A.

          Het besluit van de gemeenteraad van 20 januari 2022 waarbij principieel de straatnaam 'Oaigemstraat' werd toegekend aan de verbindingsweg Adegem-Dorp naar CC Den Hoogen Pad.

 

Feiten

          Door cvba Volkshaard werd gevraagd de straatnaam en de huisnummers toe te kennen.

          Het bouwproject van de sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard cvba met een realisatie van 21 appartementen, is gelegen aan de voetweg nr. 55, die ook reeds dienst doet als verbindingsweg naar CC Den Hoogen Pad.

          In de Atlas der buurtwegen wordt de voetweg nr. 55 omschreven als : sentier de Adegem vers Maldegem en wordt Den Hoogen Pad genoemd.

          De voetweg werd in het verleden via grondaankopen en kosteloze grondafstand in eigendom verkregen door de gemeente die er de toegangsweg en de parking voor het c.c. Den Hoogen pad aanlegde. Het CC Den Hoogen Pad werd dus in feite genoemd naar de vermelding van de voetweg nr. 55 in de Atlas der buurtwegen.

          De weg die fungeert als toegang naar het kerkhof, de parking van de school, het bouwproject van Volkshaard en c.c. Den Hoogen Pad werd recent verbreed en heraangelegd, waardoor de oude voetweg verdween in het nieuwe openbaar domein.

          De verbrede verbindingsweg is heden een zijweg van Adegem-Dorp en kan niet gezien worden als een verlengde van Adegem-Dorp, vermits de straat Adegem-Dorp voorbij de verbindingsweg verder doorloopt.

          Zowel CC Den Hoogen Pad als de basisschool kregen als adres Adegem-Dorp, respectievelijk 16A en 16B toegekend.

          Het is niet mogelijk om aan de appartementen een adres toe te kennen in Adegem-Dorp, vermits het niet toegelaten is om te werken met indexen. Een woning in het appartementsgebouw zou in dat geval het huisnummer 16C + index moeten krijgen.

          Aan de weg grenst ook de voormalige pastorij van Adegem (momenteel Adegem-dorp 16 – senioren onder de toren) en de school De papaver (achteringang), alsook de achterzijde van het grote bouwproject Staatsbaan 80.

          Het toekennen of wijzigen van een straatnaam is de bevoegdheid van de gemeenteraad. Het advies van de cultuuradviesraad werd gehouden. Tevens werd een openbaar onderzoek gehouden.

          Overeenkomstig artikel 4 van het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, heeft het gemeentebestuur haar voornemen op de straatnaam te wijzigen meegedeeld aan de personen die, hetzij langs de bedoelde weg wonen, hetzij eigenaar zijn van een erf gelegen langs de bedoelde weg. Deze personen konden binnen 30 dagen hun eventuele opmerkingen en bezwaren bij het gemeentebestuur indienen.

          Aangaande de principiële beslissing van de gemeenteraad van 20 januari 2022 werd van
1 februari 2022 tot en met 7 maart 2022 een openbaar onderzoek 'de commodo et incommodo' gevoerd en werd het definitief advies van de cultuuradviesraad gevraagd.

          Uit het proces-verbaal betreffende het gehouden openbaar onderzoek werd 1 telefonisch bezwaar ingediend. Een bewoonster van de appartementen voor senioren, opteerde voor de straatnaam 'Pastorijstraat'. Deze naam verwijst naar de voormalige pastorij die gelegen was langs deze verbindingsweg.

 

Advies cultuuradviesraad

          Op 28 december 2021 gaf de cultuuradviesraad het voorlopige advies inzake de straatnaam van de verbindingsweg van Adegem-Dorp naar CC Den Hoogen Pad.

          De cultuuradviesraad is na beraad teruggekomen op haar eerder voorlopig gegeven advies m.n. de straatnaam 'Oaigemstraat' en geeft nu de voorkeur aan de benaming 'Elisabethstraat'.

          Motivatie:

          "Bij nader inzien is er over de naam “Aoigemse straat” toch serieuze twijfel bij de leden van het dagelijks bestuur. Een straatnaam moet makkelijk te schrijven en uit te spreken zijn, de mogelijkheid om hierbij te missen moet door de keuze van de straatnaam zoveel mogelijk worden vermeden. Een “korte”, niet-fonetisch geschreven straatnaam - zonder koppeltekens of dergelijke – moet dan ook het streefdoel zijn.

          Op basis van dit voorschrijdend inzicht – alsook de opportuniteit om nu eens effectief “meer vrouw in de straat” te krijgen – geven we bij ons definitief advies de voorkeur aan Elisabethstraat. Deze benaming refereert naar het Sint-Elisabeth rustoord, dat van 1875 tot 2007 op deze plaats was gevestigd. Tevens suggereren wij om dit op het straatnaambord te vermelden of om in de straat een bord te plaatsen met geschiedkundige uitleg over het voormalig rusthuis."

Tussenkomsten

           door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)

           door raadslid Glenn Longeville (Open Vld)

           door schepen Danny Vannevel (N-VA)

           door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

           door schepen Annelies Lammertyn (CD&V)

           door raadslid Dino Lateste (Groen)

           door raadslid Peter E. Van Hecke (onafhankelijk)

           door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

12 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets

1 onthouding: Peter E. Van Hecke

 

 

Artikel 1:

Aan de verbindingsweg van Adegem-Dorp naar CC Den Hoogen Pad wordt definitief de straatnaam 'Elisabethstraat' toegekend.

 

Artikel 2:
Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de gemeentelijke diensten die het aanbelangt en aan:

- Proximus Atlas

- Fluvius, dienst studie en aanleg - dossieradministratie

- Ministerie van financiën, administratie van het kadaster

- Ministerie van financiën, federale overheidsdienst

- Bpost

- Hulpverleningszone Meetjesland, zonepost Maldegem

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

24.  ARCHIEF - GOEDKEURING ARCHIEF- & LEESZAALREGLEMENT

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

 het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

            Artikel 32 van de Grondwet

            De Archiefwet van 24 juni 1955 (Belgisch Staatsblad 12/08/1955), gewijzigd door de artikelen 126 tot 132 van de wet van 6 mei 2009 houdende diverse bepalingen (

            Het KB van 12 december 1957 rakende uitvoering van de Archief van 24 juni 1955

            Het KB van 18 augustus 2010 tot uitvoering van de archiefwet van 24 juni 1955: KB over het archieftoezicht – KB over de overbrenging van archief

            Het KB van 5 januari 2014 tot wijziging van het KB van 16 juli n1992 betreffende het verkrijgen van informatie uit de bevolkingsregisters en uit het vreemdelingenregister

            Het MB van 12 december 2016 betreffende de technische voorvoorschriften en normen waaraan archieflokalen van de overheden en openbare instellingen opgesomd in art. 2 §2, moeten voldoen

            De Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) dd.27/04/2016

            Het Decreet over het Lokaal Bestuur dd 22/12/2017, inz. de artikels 56 §5, 84 §5 en 173 betreffende de zorg over en het beheer van het archief

            Het Bestuursdecreet van 7/12/2018

 

Feiten

            Het archiefreglement van de gemeente dateert van 1989.

            In het OCMW werd nooit een archiefreglement opgesteld.

 

Argumentatie

             Het archiefreglement regelt de relatie tussen de archiefvormende overheid en de archiefdienst. Dit reglement legt dan ook de verantwoordelijkheden vast die beide partijen dragen inzake archief, archiefzorg en archiefbeheer.

             Het leeszaalreglement is een onderdeel van het archiefreglement en beschrijft de rechten en de plichten van de interne en externe gebruikers van het archief. . In het leeszaalreglement zijn ook de na te leven regels inzake openbaarheid van bestuur en de afspraken voor bruikleen van archiefstukken opgenomen.

             Het is belangrijk dat de afspraken in het archief - en leeszaalreglement up-to-date zijn, aangepast zijn aan de huidige stand van de wetgeving en voorzien in het gebruik van de huidige technologie in het archief.

             Aldus moet het oude archiefreglement vervangen worden door een actueel reglement.

             Een ontwerp van archief- & leeszaalreglement werd opgesteld.

             Het archiefreglement omvat verduidelijking omtrent welke diensten onder de archiefzorg vallen, waarvoor de archiefdienst bevoegd is, het toezicht op het archief, de selectie en bestemming van archief, het overdragen van stukken naar het archiefdepot, het beheer van het archiefdepot, de openbaarheid van het archiefdepot en de raadpleging ervan en de bruikleen van de archieven.

             Verder omvat het ontwerp een leeszaalreglement en een aantal bijlages, mbt de vernietigingsprocedures van archiefstukken, de procedure voor interne bruikleen en een modelovereenkomst betreffende de bruiklenen van het archief aan derden.

             Het archiefreglement werd besproken met de vrijwilligers aktief in het archief. Ze adviseerden het ontwerpreglement positief.

             De gemeenteraad is bevoegd voor het vastleggen van dit reglement,

             De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het archiefreglement en leeszaalreglement  met bijlages goed zoals hierna opgesomd:

 

Archief- en leeszaalreglement

 

1. Inleiding

Goede dienstverlening is gebaseerd op regels en duidelijke afspraken. Die regels en afspraken omtrent het Gemeente- en OCMW-archief Maldegem zijn vervat in het archief- en leeszaalreglement.

Het archiefreglement regelt de relatie tussen de archiefvormende overheid en de archiefdienst. Dit reglement legt dan ook de verantwoordelijkheden vast die beide partijen dragen inzake archief, archiefzorg en archiefbeheer.

Het leeszaalreglement is een onderdeel van het archiefreglement. Dit beschrijft de rechten en de plichten van de gebruikers van het archief. Dat kan zowel gaan over interne als externe gebruikers. In het leeszaalreglement zijn ook de na te leven regels inzake openbaarheid van bestuur en de afspraken voor bruikleen van archiefstukken opgenomen.

 

2. Wet- en regelgeving

Dit reglement werd opgemaakt rekening houdende met:

- Belgische grondwet, artikel 32 (7 februari1831)

- Burgerlijk Wetboek

- Archiefwet van 24 juni 1955 (Belgisch Staatsblad 12/08/1955), gewijzigd door de artikelen 126 tot 132 van de wet van 6 mei 2009 houdende diverse bepalingen (Belgisch Staatsblad 19/05/2009)

- KB van 12 december 1957 rakende uitvoering van de Archief van 24 juni 1955

- KB van 18 augustus 2010 tot uitvoering van de archiefwet van 24 juni 1955: KB over het archieftoezicht – KB over de overbrenging van archief (Belgisch Staatsblad 17/01/2014)

- KB van 5 januari 2014 tot wijziging van het KB van 16 juli n1992 betreffende het verkrijgen van informatie uit de bevolkingsregisters en uit het vreemdelingenregister (Belgisch Staatsblad 17/01/2014)

- MB van 12 december 2016 betreffende de technische voorvoorschriften en normen waaraan archieflokalen van de overheden en openbare instellingen opgesomd in

art. 2 §2, moeten voldoen (Belgisch Staatsblad 21/12/2016)

- Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) (27/04/2016)

- Decreet over het Lokaal Bestuur (22/12/2017)

- Bestuursdecreet (7/12/2018)

 

3. Terminologie

Archiefzorg

De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het archiefbeheer.

Concreet betekent de archiefzorg dat volgende zaken voorzien zijn: budget, deskundig personeel, aangepaste archiefinfrastructuur (archiefruimte, rekken,…), een leeszaal, voorschriften voor archiefbeheer en regels in verband met de openbaarheid van archiefstukken. Het bestuur is verantwoordelijk voor het ter beschikking stellen van die materiële, financiële en personele middelen zodat de archiefdienst op een optimale manier kan functioneren (Decreet over het Lokaal Bestuur, artikel 56§5 en artikel 84§5).

Het toezicht op de archiefzorg is een bevoegdheid van de Algemeen Rijksarchivaris.

Archiefbeheer

Het archiefbeheer is het geheel van normen, plannen, procedures en activiteiten gericht op de archiefvorming, de archiefbewerking, het beheer van het archiefdepot, de daarin berustende archiefstukken en het beschikbaar stellen van die stukken. De algemeen directeur organiseert het beheer van het archief (Decreet over het Lokaal Bestuur, artikel 173).

De verantwoordelijke archief begeleidt samen met de archief- en documentbeheerder van de Welzijnsband Meetjesland de archiefvorming in de administratie en zorgt voor de selectie en vernietiging, de verwerving, het toegankelijk maken, het bewaren, het beschikbaar stellen en het valoriseren van de archieven.

Archiefdienst

Deze bestaat uit een samenwerking tussen de verantwoordelijke archief van gemeente en OCMW Maldegem enerzijds en de archief- en documentbeheerder van de Welzijnsband Meetjesland anderzijds.

Deze dienst staat in voor het archiefbeheer van gemeente en OCMW Maldegem.

Archiefruimte

De archiefruimte is een ruimte bij de archiefvormers (i.c. de gemeente- en OCMW-diensten) die bestemd is voor het bewaren van archief. De archiefruimtes worden beheerd door de diensten, maar onder toezicht van de archiefdienst.

Archiefdepot

Een archiefdepot is een ruimte of een geheel van ruimtes die speciaal ingericht is voor de tijdelijke of permanente bewaring van archiefstukken. Een archiefdepot wordt beheerd door de archiefdienst.

Het archiefdepot van gemeente Maldegem bevindt zich in de Loods dienst Infrastructuur, Bloemestraat 45, 9990 Maldegem.

Het archiefdepot van het OCMW bevindt zich in WZC Warmhof, Begijnewater 1, 9990 Maldegem.

Archiefoverdracht

De archiefoverdracht is het overbrengen van archiefstukken van de diensten naar het archiefdepot. Hiermee wordt de verantwoordelijkheid voor het beheer van het archief overgedragen van de archiefvormende dienst naar de archiefdienst.

Archiefstukken = archiefdocumenten

Archiefstukken zijn al die stukken die – ongeacht hun datum, vorm, drager – bestemd zijn om te berusten onder de instelling, persoon of groep personen (=zorgdrager) die ze heeft ontvangen of opgemaakt uit hoofde van zijn/haar taken. Archief is procesgebonden informatie en is gegroeid uit de werkprocessen die binnen een organisatie bestaan.

Archiefvormer

De archiefvormer is de dienst of de persoon die archiefstukken creëert.

Bewaartermijn

De bewaartermijn is de periode die voorzien is voor het bewaren van archiefstukken.

Selectielijst

Een selectielijst is een lijst die aan de verschillende archiefstukken een definitieve bestemming (vernietigen of permanent bewaren) en een bewaartermijn toekent.

Schonen

Schonen is een selectiemethode op dossierniveau. Bij het schonen worden dubbels, blanco bladen en alle elementen die op termijn schade aan het dossier kunnen toebrengen (bv. metalen of plastic voorwerpen) verwijderd. Het schonen heeft als doel een zuiver dossier over te houden en plaatswinst te bekomen in de depots.

Vernietiging

Vernietigen van archief is het zodanig bewerken van archief dat de inhoud van de archiefstukken op geen enkele manier gereconstrueerd kan worden.

Dynamisch archief

Dynamisch of primair archief wordt door de archiefvormer nog bestendig aangevuld en/of gebruikt bij de werking van de dienst. Dynamisch of primair archief bevindt zich meestal in de kantoren of in de archiefruimtes van de diensten. Het dynamisch of primair archief wordt bewaard door de archiefvormer, in overleg met de archiefdienst.

Semi-dynamisch archief

Semi-dynamisch of semi-statisch archief wordt door de archiefvormer niet meer aangevuld of gebruikt en speelt vaak geen rol meer bij de administratieve afhandeling van taken. Toch is de archiefvormer er nog steeds administratief verantwoordelijk voor. Semi-dynamisch archief kan zowel door de archiefvormer als door de archiefdienst bewaard worden.

Statisch archief

Statisch archief of secundair archief heeft niet langer waarde voor de archiefvormer, noch op administratief vlak, noch op vlak van verantwoordelijkheid. Enkel de stukken met een historisch of cultureel belang worden permanent bewaard. Statisch archief wordt bewaard door de archiefdienst.

4. Archiefreglement

 

I. Algemene bepalingen

Artikel 1 – Welke diensten vallen onder de archiefzorg van het bestuur?

Alle diensten van gemeente en OCMW Maldegem, het bureau van de algemeen directeur en het Autonoom Gemeentebedrijf vallen onder de archiefzorg van het bestuur.

De stukken in de kabinetten van burgemeester en schepenen, ontvangen of opgemaakt uit hoofde van hun ambt, behoren tot het archief van de gemeente Maldegem. Persoonlijke en partijpolitieke stukken die niet rechtstreeks voortkomen uit de uitoefening van het ambt van burgemeester of schepen worden niet als archief van de gemeente Maldegem beschouwd. De burgemeester, schepenen en politieke fracties kunnen deze stukken evenwel vrijwillig overdragen aan de zorg van het gemeentearchief.

Het bureau van de voorzitter van het BCSD valt onder de archiefzorg van het OCMW-bestuur.

Persoonlijke en partijpolitieke stukken die niet rechtstreeks voortkomen uit de uitoefening van het ambt van voorzitter van het BCSD worden niet als OCMW-archief beschouwd. De voorzitter van het BCSD kan deze documenten evenwel vrijwillig overdragen aan de zorg van het OCMW-archief.

Wat betreft de welzijnsverenigingen staat het lokaal bestuur in voor de archiefzorg van volgende documenten en dossiers:

- Documenten betreffende het oprichten van, aansluiten bij en verlaten van de vereniging (bv. samenwerkingsovereenkomsten, documenten betreffende toetreden/uittreden uit de vereniging, documenten over de financiële inbreng van het bestuur)

- Documenten betreffende het zich laten vertegenwoordigen door mandatarissen in de vereniging (bv. dossiers betreffende het aanduiden van vertegenwoordigers in de beheersorganen van de vereniging, overzichten van de vergoedingen en presentiegelden van de mandatarissen in de vereniging)

Ook archiefstukken die voortvloeien uit uitbestede taken vallen onder de archiefzorg van het bestuur.

 

Artikel 2 – Waarvoor is de archiefdienst bevoegd?

Deze dienst is belast met het beheer van de archiefstukken die zijn overgebracht naar de archiefdepots en met het toezicht op de archiefstukken van de gemeente- en OCMW-diensten die nog niet zijn overgebracht.

De archiefdienst wordt door de algemeen directeur belast met:

- het beheer, de ontsluiting, de terbeschikkingstelling en de valorisatie van het gemeente- en OCMW-archief;

- het toezicht op de goede, geordende en toegankelijke bewaring van het archief en dit gedurende de volledige levenscyclus;

- het toezicht op de naleving van de hoger vermelde wetgeving, wat betreft alle archieven van gemeente en OCMW;

- de coördinatie van de overdrachten naar het archiefdepot;

- de selectie en vernietiging van het gemeente- en OCMW-archief. Dit in overleg met de gemeente- en OCMW-diensten en met het Rijksarchief (in latere fase zal de selectiecommissie Vlaamse overheid deze rol op zich nemen);

- het opstellen van adviezen over het archiefbeheer bij de diensten aangehaald in

artikel 1.

 

II. Toezicht

Artikel 3 – Archiefdienst houdt toezicht

De archiefdienst bezoekt geregeld alle gemeente- en OCMW-diensten na afspraak met de leidende ambtenaar. Daarbij krijgt de archiefdienst toegang tot de gebouwen en alle lokalen waar archief bewaard wordt. De archiefdienst heeft recht op inzage in de totaliteit van de documenten.

 

Artikel 4 – Niet naleving afspraken

Bij niet-naleving van de goede, geordende en toegankelijke bewaring en/of de niet naleving van de hoger vermelde wetgeving door de diensten kan de archiefdienst in overleg met de algemeen directeur dwingende maatregelen opleggen. De archiefdienst kan bv. de onmiddellijke overdracht van archiefstukken naar het archiefdepot gelasten.

Het Rijksarchief kan als toezichthoudende overheid op de hoogte gesteld worden.

 

III. Selectie en bestemming van archief

Artikel 5 – Bewaartermijnen

De archiefdienst bepaalt welke categorieën archiefstukken voor tijdelijke en welke stukken voor blijvende bewaring in aanmerking komen. Als dwingende leidraad worden de selectielijsten, zoals bedoeld in het uitvoeringsbesluit van 21 juni 2014 bij het decreet van 9 juli 2010, gebruikt (Bestuursdecreet artikel III.89§2).

De gehanteerde selectielijst is opgesteld of goedgekeurd door de Algemeen Rijksarchivaris.

In latere instantie zal het serieregister als centraal register aangewend worden voor de bepaling van de bewaartermijnen van de stukken, zoals bedoeld in het Bestuursdecreet (artikel III.87 – III.89).

 

Artikel 6 – Vernietiging

Voor elke vernietiging van archief is de uitdrukkelijke toelating vereist van de archiefdienst en de betrokken leidende ambtenaar. Bij afwezigheid van een leidend ambtenaar vraagt de archiefdienst het advies van de algemeen directeur.

Vernietiging gebeurt volgens de procedure die hiervoor is vastgesteld (zie bijlage 1).

De beschrijvingen en de inventarissen van de vernietigde archiefstukken moeten permanent worden bewaard.

 

IV. Overdracht van archiefstukken naar het archiefdepot

Artikel 7 – Wie mag archiefstukken overdragen?

Alle diensten van gemeente en OCMW Maldegem, het kabinet van de burgemeester, de kabinetten van de schepenen, het bureau van de algemeen directeur, het bureau van de voorzitter van het BCSD, de welzijnsverenigingen (Decreet over het Lokaal Bestuur, artikel 475) en het Autonoom Gemeentebedrijf kunnen archiefstukken overdragen aan de archiefdienst (zie ook artikel 1)

 

Artikel 8 – Expliciete toestemming van de archiefdienst

Voor elke archiefoverdracht is de uitdrukkelijke toelating vereist van de archiefdienst.

 

Artikel 9 – Staat van archief dat wordt overgedragen

Enkel archieven in goede, geordende en toegankelijke staat kunnen worden overgedragen. Dit houdt in dat de archieven geschoond, genummerd en behoorlijk verpakt zijn. Bovendien zijn toegestane selecties en vernietigingen al uitgevoerd.

De archiefstukken die worden overgedragen, zijn steeds vergezeld van een overdrachtslijst en alle andere toegangen (of afschriften ervan) die betrekking hebben op die archiefstukken. De oorspronkelijke orde van het archief blijft behouden.

 

V. Beheer van het archiefdepot en administratieve raadpleging

Artikel 10 – Beperkte toegang tot het archiefdepot

Het archiefdepot is enkel toegankelijk voor de medewerkers van de archiefdienst en de algemeen directeur.

De diensthoofden zijn verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de archiefruimten waarin het dynamisch archief van hun dienst bewaard wordt.

 

Artikel 11 – Wie kan welke archiefstukken ontlenen?

Alle diensten vermeld in artikel 7 kunnen steeds eigen archiefstukken raadplegen en laten overbrengen naar hun dienst. Om deze interne bruiklenen te realiseren dient de uitgewerkte bruikleenprocedure (zie bijlage 2) gevolgd te worden. Ontleende archiefstukken mogen niet zonder toestemming van de archiefdienst doorgegeven worden aan particulieren of andere diensten.

 

Artikel 12 – Uitleentermijn

De uitleentermijn is maximum 1 maand en kan per maand verlengd worden, maar enkel na uitdrukkelijke toestemming van de archiefdienst.

 

Artikel 13 – Zorg voor ontleende archiefstukken

De ontleende archiefstukken moeten steeds met de nodige zorg behandeld worden en moeten in dezelfde staat en verpakking aan de archiefdienst worden teruggegeven. De stukken mogen niet worden gewijzigd (men mag bv. geen extra notities aanbrengen, de volgorde van de stukken moet behouden blijven, en men mag niet op eigen initiatief herstel- of restauratiewerken uitvoeren).

 

Artikel 14 – Register van interne ontleningen

De gegevens over interne bruiklenen worden door de archiefdienst bijgehouden in een chronologisch register.

 

Artikel 15 – Sancties bij niet-naleving van afspraken inzake interne bruiklenen

Wanneer de archiefdienst vaststelt dat uitgeleende archiefstukken niet volgens afspraak worden behandeld, kan deze de bruikleen onmiddellijk stopzetten. De desbetreffende dienst kan bovendien het recht van bruikleen ontzegd worden.

 

Artikel 16 – Statisch archief kan opnieuw dynamisch worden

Sommige archiefstukken of dossiers kunnen heel uitzonderlijk opnieuw actief worden en definitief terugkeren naar de betrokken dienst. Om dit te verkrijgen leggen de diensten uit artikel 7 een goede argumentatie voor aan de archiefdienst die over de aanvraag beslist. In dit geval zijn de bepalingen in artikel 13 en artikel 14 niet van toepassing.

VI. Openbaarheid van het archief en raadpleging door derden

Artikel 17 – Het archief van gemeente en OCMW Maldegem is openbaar

Het archief van gemeente en OCMW Maldegem is openbaar. Dat wil zeggen dat iedereen het recht heeft om het archief van gemeente en OCMW te komen inkijken.

De raadpleger behandelt alle archiefstukken op discrete wijze, met respect voor het fundamentele recht op de bescherming van het privé-leven van derden.

 

Artikel 18 – Uitzonderingen op de openbaarheid

De wetgever beperkt de openbaarheid echter en bepaalt de volgende uitzonderingen (Bestuursdecreet, artikel II.34) als:

- de openbaarmaking afbreuk doet aan een geheimhoudingsverplichting, vastgesteld in een aangelegenheid waarvoor de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaamse Gewest bevoegd is;

- de openbaarmaking afbreuk doet aan de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, tenzij de betrokken persoon met de openbaarmaking instemt;

- de openbaarmaking afbreuk doet aan het geheim van de beraadslagingen van de organen van de Vlaamse overheid, van de organen van de lokale overheden, van de organen van de instellingen met een publieke taak en van de organen van de milieu-instanties;

- het om bestuursdocumenten gaat die uitsluitend ten behoeve van de strafvordering of de vordering van een administratieve sanctie werden opgesteld;

- het om bestuursdocumenten gaat die uitsluitend ten behoeve van de mogelijke toepassing van tuchtmaatregelen zijn opgesteld, zolang de mogelijkheid om een tuchtmaatregel te nemen blijft bestaan;

- het om bestuursdocumenten gaat die informatie bevatten die door een derde is verstrekt zonder dat hij daartoe verplicht is en die hij uitdrukkelijk als vertrouwelijk heeft bestempeld, tenzij die persoon met de openbaarmaking instemt.

Het Bestuursdecreet, artikel II.37 bepaalt het volgende:

- Als de aanvraag tot openbaarmaking betrekking heeft op bestuursdocumenten die meer dan twintig jaar geleden opgemaakt of ontvangen zijn, kunnen de uitzonderingsgronden, vermeld in artikel II.34, 3°, 4° en 5°, artikel II.35, 1°, 4°, 5° en 6°, en artikel II.36, § 1, tweede lid, 2°, 3°, 4°, 8°, 9°, 10° en 11°, niet ingeroepen worden om de openbaarmaking te weigeren.

- Als de aanvraag tot openbaarmaking betrekking heeft op bestuursdocumenten die meer dan vijftig jaar geleden opgemaakt of ontvangen zijn, kunnen ook de uitzonderingsgronden, vermeld in artikel II.34, 1° en 6°, in artikel II.35, 2° en 3°, en in artikel II.36, § 1, tweede lid, 5°, 6° en 7°, niet ingeroepen worden om de openbaarmaking te weigeren.

- Als de aanvraag tot openbaarmaking betrekking heeft op bestuursdocumenten die meer dan honderdtwintig jaar geleden opgemaakt of ontvangen zijn of als de aanvraag betrekking heeft op persoonsgegevens van een persoon die meer dan twintig jaar geleden overleden is, kunnen ook de uitzonderingsgronden, vermeld in artikel II.34, 2°, en in artikel II.36, § 1, tweede lid, 1°, niet ingeroepen worden om de openbaarmaking te weigeren.

Daarnaast biedt artikel II.38. van het Bestuursdecreet de mogelijkheid om toegang te verlenen voor wetenschappelijk onderzoek tot informatie die anders (nog) niet openbaar is. De zorgdrager kan de toegang onderwerpen aan bijzondere en specifieke voorwaarden die opgenomen zijn in de procedure voor inzage voor wetenschappelijk onderzoek.

Akten van burgerlijke stand zijn raadpleegbaar na 50 (overlijdensaktes), 75 (huwelijksaktes) en 100 jaar (geboorteaktes). (Burgerlijk wetboek, artikel 29).

De bevolkingsregisters zijn na 120 jaar openbaar. (KB 5 januari 2014).

Artikel 12 van dit reglement blijft geldig. De beperkingen van de openbaarheid gelden dus niet voor raadplegingen door diensten die eigen archiefstukken willen raadplegen of ontlenen.

 

Artikel 19 – Uitstel of weigering van inzage

De archiefdienst kan het recht voor inzage weigeren of uitstellen:

- als het gaat om niet-geïnventariseerde archieven;

- als de toestand van de archiefstukken het niet toelaat. ‘Toestand’ kan betrekking hebben op de materiële staat of op de staat van ordening. Wanneer de archiefdienst bv. bezig is met de ordening van bepaalde archiefstukken, kan men het recht voor inzage van deze archiefstukken tijdelijk uitstellen;

- als er vermoedens bestaan dat de verzoeker de archiefstukken zal beschadigen of zal laten verdwijnen.

 

Artikel 20 – Auteursrecht

De raadpleger verbindt er zich toe bij elk verder gebruik of reproductie van informatie uit het archief van gemeente en OCMW Maldegem de auteurswet en de naburige rechten na te leven en in acht te nemen.

De raadpleger ontslaat het (archief van) gemeente en OCMW Maldegem van elke aansprakelijkheid hieromtrent.

 

VII. Bruikleen van archieven aan derden

Artikel 21 – Wie kan archief in bruikleen krijgen?

Archiefstukken kunnen aan derden enkel uitgeleend worden voor tentoonstellingen, voor restauratie en voor microfilmen, digitaliseren of een andere vorm van reproductie.

 

Artikel 22 – Hoe aanvragen?

Alle aanvragen voor bruikleen worden schriftelijk gericht aan het bestuur. De algemeen directeur beslist na advies van de archiefdienst.

De aanvraag voor bruikleen moet minstens 6 weken voorafgaand aan de bruikleen worden ingediend.

 

Artikel 23 – Bruikleenovereenkomst

Bij het in bruikleen geven van archieven aan derden wordt een bruikleenovereenkomst afgesloten (zie bijlage 3).

 

Artikel 24 – Raadpleging en openbaarheid van bestuur

Alle bepalingen betreffende de raadpleegbaarheid van archiefstukken zijn ook bij bruikleen van archiefstukken van toepassing (zie artikel 18 en 19).

 

Artikel 25 – Veiligheidskopie en/of conditierapport

Bij elke bruikleen wegen bruikleengever en bruikleennemer in overleg af of een veiligheidskopie en/of conditierapport waarin eventuele tekortkomingen en beschadigingen worden opgenomen, noodzakelijk is. Dit rapport wordt als bijlage toegevoegd aan de ingevulde bruikleenovereenkomst (zie bijlage 3)

 

5. Leeszaalreglement

Artikel 26 – Open voor het publiek

Bezoekers die archiefstukken van gemeente en/of OCMW Maldegem wensen in te kijken, zijn tijdens de openingsuren welkom in de leeszaal (Bloemestraat 45, Maldegem). De openingsuren zijn terug te vinden op de gemeentelijke website en in de archiefleeszaal.

 

Ook hier gelden de bepalingen betreffende de raadpleegbaarheid van archiefstukken zoals vermeld in artikel 18 en 19.

 

Artikel 27 – Gratis toegang en raadpleging

Het raadplegen van de archiefstukken is gratis. Er wordt geen inschrijvingsgeld gevraagd.

 

Artikel 28 – Vestiaire verplicht

In de leeszaal mag niet gerookt, gedronken of gegeten worden. Jassen, tassen en andere voorwerpen die niet noodzakelijk zijn voor de raadpleging van archiefstukken mogen niet in de leeszaal binnen worden gebracht.

Het gemeente- en OCMW-bestuur zijn niet verantwoordelijk voor gebeurlijke diefstal of beschadiging.

 

Artikel 29 – Leeszaalregister

Bij elk bezoek vult de lezer het leeszaalregister in. Hierin noteert hij/zij zijn/haar naam, voornaam, adres en het doel van zijn/haar onderzoek (bv. door verwijzing naar het inventarisnummer).

Met deze inschrijving verklaart hij/zij in te stemmen met de opname van zijn/haar gegevens in dit register en te hebben kennisgenomen van het archief- en leeszaalreglement. Alle gegevens in het leeszaalregister worden verzameld en behandeld in overeenstemming met de AVG-wetgeving.

 

Artikel 30 – Consulteren van naslagwerken en archieftoegangen

De bezoekers mogen zelf de voorhanden zijnde naslagwerken (bibliotheek), toegangen tot het archief en de fotokopies van de parochieregisters en de registers van de Burgerlijke Stand consulteren, met maximum van 3 stuks tegelijk in lezing. Uiteraard moeten deze achteraf correct terugplaatst worden.

De bibliotheek van de archiefdienst is geen uitleenbibliotheek.

 

Artikel 31 – Aanvraag van archiefstukken

De archiefstukken worden aangevraagd bij een medewerker van de archiefdienst, met een maximum van 5 per aanvraag.

 

Artikel 32 – Wijze van raadpleging

De archiefstukken worden in de leeszaal geraadpleegd onder toezicht van een medewerker van de archiefdienst en na raadpleging weer bij hem ingeleverd.

 

Artikel 33 – Stukken in lezing

Archiefstukken die de lezer bij een later bezoek nog wil raadplegen, kunnen in lezing worden geplaatst bij een archiefmedewerker. Dit kan maximum voor 1 maand.

Medewerkers van de archiefdienst kunnen het aantal in lezing gegeven stukken beperken.

 

Artikel 34 – Voorzorgsmaatregelen bij het behandelen van de archiefstukken

Archiefstukken worden steeds met de grootst mogelijke zorg behandeld:

- archiefstukken worden enkel met propere handen gehanteerd;

- er worden geen aantekeningen gemaakt op de stukken;

- aantekeningen worden enkel gemaakt met potlood. Ander schrijfmateriaal mag niet gebruikt worden;

- archiefstukken worden niet gekreukt, op de grond gelegd of gebruikt als schrijfsteun of onderlegger;

- de interne ordening van de archiefstukken wordt steeds behouden;

- archiefstukken worden na raadpleging weer zorgvuldig ingepakt.

De lezer volgt steeds de aanwijzingen op van de medewerkers van de archiefdienst.

 

Artikel 35 – Vergoeden van schade

De lezer die schade toebrengt aan archiefstukken, zal die schade moeten vergoeden ten belope van het bedrag dat door een deskundige wordt geraamd en door het College van Burgemeester en Schepenen of het Vast Bureau, na advies van de archiefdienst, wordt bekrachtigd.

 

Artikel 36 – Reproductie

De lezer moet toestemming vragen aan een medewerker van de archiefdienst om een reproductie van archiefstukken te maken.

Het fotokopiëren wordt verboden wanneer de stukken zich in een slechte materiële toestand bevinden.

Fotokopies worden enkel door de medewerkers van de archiefdienst gemaakt.

De prijs van de fotokopies wordt bepaald overeenkomstig het van toepassing zijnde retributiereglement.

Het fotograferen met flits van archiefstukken is omwille van preserverings- en conserveringsoverwegingen niet toegestaan.

Documenten mogen gefotografeerd of gefilmd worden zonder flits mits toestemming van medewerkers van de archiefdienst.

 

Artikel 37 – Digitaal archief

Digitale archiefstukken zijn enkel raadpleegbaar op de computers in de leeszaal. Het door de bezoeker kopiëren van de digitale stukken en bestanden (bv. op usb) is absoluut verboden.

 

Artikel 38 – Archief Gemeente of OCMW Maldegem vermelden als vindplaats

Indien de lezer informatie en/of reproducties uit het gemeente- of OCMW-archief van Maldegem opneemt in een publicatie, dient hij/zij het gemeente- of OCMW-archief als vindplaats van de bronnen te vermelden (naam van de instelling, het archiefbestand, het inventarisnummer, de pagina of folio). Tevens wordt de auteur verzocht 1 exemplaar van de publicatie aan het gemeente- of OCMW-archief te schenken. Dit verzoek tot schenking geldt ook voor onderzoeksresultaten (bv. in de vorm van een eindeverhandeling of een seminarie-oefening).

 

Artikel 39 – Lezers oriënteren

De medewerkers van de archiefdienst oriënteren de lezer.

De lezer heeft het recht te weten welke archiefbestanden worden bewaard door de archiefdienst, zelfs als zij niet toegankelijk of niet openbaar zijn. De lezer moet ook kunnen beschikken over het complete overzicht van toegangen. Dit betekent niet hetzelfde als beschikken over de toegangen zelf, want de inhoud van een inventaris of overdrachtslijst kan reeds tot de persoonlijke levenssfeer behoren.

 

Artikel 40 – Diefstal

Bij vaststelling van diefstal of poging tot diefstal wordt de politie verwittigd.

 

Artikel 41 – Ordeverstoring

Alle archiefbezoekers moeten de mogelijkheid krijgen om in alle stilte te kunnen werken en de archiefstukken te raadplegen. De medewerkers van de archiefdienst kunnen de toegang tot de leeszaal ontzeggen aan wie het archief- en leeszaalreglement niet respecteert of de rust en orde verstoort.

 

Artikel 42 – Beroepsmogelijkheden

De archiefdienst beslist over alle zaken die niet in dit reglement zijn opgenomen.

De bezoeker van het archief kan tegen de beslissingen van de archiefdienst beroep aantekenen bij het College van Burgemeester en Schepenen in verband met beslissingen omtrent het gemeentearchief of bij het Vast Bureau in verband met beslissingen omtrent het OCMW-archief. Dit beroep werkt niet opschortend. Bij ontstentenis van enige beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen of het Vast Bureau blijft die van de archiefdienst gehandhaafd.

 

Bijlage 1: Vernietigingsprocedure

 

 

Bijlage 2: Procedure interne bruiklenen

 

 

Bijlage 3: Overeenkomst bruiklenen archief aan derden

 

De ondergetekenden:

Gemeentebestuur Maldegen    OF            OCMW Maldegem

Gevestigd in Marktstraat 7, 9990 Maldegem              Lazarusbron 1, 9990 Maldegem

vertegenwoordigd door [in te vullen]

hierna te noemen: Bruikleengever

en

[Naam]

Gevestigd in [adres]

vertegenwoordigd door [in te vullen]

hierna te noemen: Bruikleennemer

komen het volgende overeen:

 

Artikel 1: Inhoud van de overeenkomst

1. Bruikleengever geeft volgende archiefstukken in bruikleen aan de bruikleennemer:

Inventarisnummer Omschrijving archiefstukken Datering

2. De stukken worden in bruikleen gegeven ten behoeve van [tentoonstelling, evenement,… invullen]

 

Artikel 2: Duur van de overeenkomst

1. De bruikleen vangt aan op de datum dat de archiefstukken getransporteerd worden van bruikleengever naar bruikleennemer, voor deze overeenkomst is dat [datum invullen]

2. Deze overeenkomst is aangegaan voor de duur van [invullen] maanden, en zal derhalve eindigen op [datum invullen]

3. De bruikleentermijn kan verlengd worden. De aanvraag hiertoe wordt schriftelijk gemotiveerd.

 

Artikel 3: Vervoer en verpakking

1. Bruikleennemer staat in voor het vervoer van de archiefstukken in overleg met de bruikleengever. De bruikleengever zorgt voor de verpakking van de archiefstukken voor transport. Bij retourtransport dient de bruikleennemer de stukken op dezelfde wijze te verpakken.

2. De archiefstukken worden vervoerd door een daarvoor geschikte vervoersmaatschappij die vooraf door bruikleengever goedgekeurd wordt.

3. De bruikleengever kan beslissen om een medewerker van de archiefdienst aan te duiden om de archiefstukken te vergezellen bij transport. De reis- en verblijfskosten vallen ten laste van de bruikleennemer.

4. Het retourtransport vindt plaats ten laatste op de dag dat deze overeenkomst eindigt.

5. De goede toestand van de teruggebrachte archiefstukken wordt nagekeken door een medewerker van de archiefdienst

 

Artikel 4: Exposeren

1. Bruikleennemer zal de stukken uitsluitend exposeren op de locatie: [invullen]

2. Bruikleennemer zal het object uitsluitend exposeren voor het in artikel 1.2 genoemde doel

3. Bruikleennemer vermeldt bij de stukken van welke bruikleengever het geleend is, en wel als volgt: “Bruikleen van het archief Gemeente/OCMW Maldegem, het archiefbestand, het inventarisnummer, de pagina of folio”.

4. De bruikleennemer moet de uitgeleende archiefstukken met de grootste zorg en voorzichtigheid behandelen. Hij/zij:

- staat in voor strikte naleving van het rookverbod en een verbod op het nuttigen van etenswaren of dranken in de ruimte

- verzekert de archiefstukken tegen alle risico’s “van spijker tot spijker”; het bewijs van verzekering wordt ten laatste bij het ophalen van de archiefstukken bij de bruikleengever ingediend;

- neemt voldoende veiligheidsmaatregelen om de archiefstukken te beschermen tegen schade en diefstal (in het geval van een expositie: gesloten tentoonstellingskasten, bewaking tijdens de openingsuren, brandbeveiliging, alarmsysteem tegen diefstal,…);

- houdt zich aan de gewenste klimatologische bewaaromstandigheden bepaald door de archiefdienst;

- mag geen aanduidingen aanbrengen op het archiefstuk;

- mag de uitgeleende archiefstukken niet vastspijkeren, -plakken of –prikken (in het geval van een expositie enkel in een gesloten tentoonstellingskast neerleggen);

- moet de materiële toestand van het archiefstuk respecteren (bv. een opgerolde kaart of een opgeplooide perkament mag niet worden ontplooid, een gezegelde oorkonde niet opgehangen, etc.).

- zorgt voor de naleving van het verbod op het fotograferen met flits van de archiefstukken

Alle kosten zijn ten laste van de bruikleennemer.

5. Bruikleengever heeft het recht om ter plaatse op de naleving van de voorwaarden toe te zien en bij niet naleving de bruikleen van desbetreffende stuk(ken) stop te zetten (zie ook artikel 9).

 

Artikel 5: Diefstal, schade, restauratie

1. In geval van schade of diefstal van de in bruikleen gegeven archiefstukken verwittigt de bruikleennemer onmiddellijk de bruikleengever.

2. De bruikleennemer zal nooit zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de bruikleengever een in bruikleen gekregen archiefstuk (laten) restaureren, schoonmaken of iets anders aan de stukken wijzigen tenzij er voor het vragen en verkrijgen van toestemming van de bruikleengever geen tijd is vanwege een spoedeisende omstandigheid en deze met zich meebrengt dat er direct actie moet ondernomen worden. De bruikleennemer zal in dit geval alles wat redelijkerwijs in zijn vermogen ligt in het werk stellen voor het behoud van de archiefstukken.

 

Artikel 6: Reproductie

1. De in bruikleen gegeven archiefstukken mogen niet worden gereproduceerd zonder de schriftelijke toestemming van de bruikleengever.

2. Bij elk tentoongesteld archiefstuk, evenals bij elke reproductie ervan in een publicatie of een begeleidend drukwerk, dient de herkomst te worden aangeduid door de vermelding “Bruikleen van het archief Gemeente/OCMW Maldegem, het archiefbestand, het inventarisnummer, de pagina of folio”.

 

Artikel 7: Auteursrecht

1. De bruikleennemer verbindt er zich toe de auteurswet na te leven.

2. Aan de bruikleengever wordt door de bruikleennemer 1 exemplaar bezorgd van elke publicatie die verschijnt naar aanleiding van de bruikleen.

 

Artikel 8: Risico bruikleen

1. De bruikleen geschiedt voor rekening en risico van de bruikleennemer

2. De bruikleennemer is verantwoordelijk voor herstelbare schade van de stukken tijdens transport van en naar de bruikleengever.

3. Kosten van onderhoud en herstel van schade, ontstaan in verband met de bruikleen, komen voor rekening van bruikleennemer.

4. Bruikleennemer is niet aansprakelijk voor de normale slijtage van de stukken en voor schade aan de stukken die veroorzaakt is door een omstandigheid die niet te wijten is aan de bruikleennemer.

 

Artikel 9: Tussentijdse beëindiging

1. Indien bruikleennemer de stukken

a. niet voor het in artikel 1.2 genoemde doel gebruik,

b. deze bruikleenovereenkomst niet naleeft,

dan is de bruikleengever gerechtigd de bruikleenovereenkomst met onmiddellijke ingang en zonder tussenkomst van een rechterlijke instantie te beëindigen en te verlangen dat de bruikleennemer ervoor zorg draagt dat het object terstond weer bij bruikleengever in bezit komt.

2. Bruikleengever kan een schadevergoeding gelijk aan de verzekeringswaarde aanrekenen en het recht van bruikleen kan in de toekomst aan bruikleennemer worden ontzegd. Als ontleende archiefstukken te laat worden teruggebracht, zal een vergoeding van € 15 per stuk per dag worden aangerekend.

 

Artikel 10: Terugnamebevoegdheid

1. In het geval bruikleengever voor de einddatum van deze bruikleenovereenkomst de stukken zelf dringend nodig heeft als gevolg van een omstandigheid die bij het aangaan van deze bruikleenovereenkomst redelijkerwijs niet was te voorzien, deelt bruikleengever dit schriftelijk en met redenen mee aan bruikleennemer. Bruikleennemer zal hierop zo spoedig als redelijkerwijs mogelijk de stukken afstaan aan bruikleengever.

2. Bruikleennemer kan de stukken voor de einddatum van deze bruikleenovereenkomst op grond van bij het aangaan van deze overeenkomst redelijkerwijs niet te voorziene, dringende omstandigheid teruggeven aan bruikleengever, mits bruikleengever aangeeft dat hij opslagruimte beschikbaar heeft voor de stukken. Is dit niet het geval, dan zal bruikleennemer de stukken voor eigen rekening in een daartoe passende opslagruimte opslaan tot het einde van de bruikleenovereenkomst of zoveel eerder als bruikleengever aangeeft.

 

Artikel 11: Uitnodiging voor het bestuur

De leden van het College van Burgemeester en Schepenen, de leden van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, de voorzitter van het BCSD, de algemeen directeur en de archiefdienst ontvangen een uitnodiging voor de opening van de tentoonstelling, de officiële presentatie van de publicatie of ander evenement, waarbij gebruik werd gemaakt van een bruikleen van het archief van gemeente en/of OCMW Maldegem.

 

Aldus overeengekomen en in tweevoud opgemaakt,

 

[Gemeentebestuur of OCMW] Maldegem

Datum: [in te vullen]

Plaats: [in te vullen]

Handtekening [in te vullen]:

 

[Bruikleennemer] naam: [in te vullen]

Datum: [in te vullen]

Plaats: [in te vullen]

Handtekening [in te vullen]:"

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

25.  PATRIMONIUM - AANKOOP GRONDEN MBV KLEIT - PRINCIPIËLE BESLISSING

 

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten

 

Feiten

        De huidige terreinen van FC Kleit zijn te klein om een volwaardig tweede voetbalterrein te vormen. Ten noorden van de terreinen van FC Kleit bevinden zich onbebouwde percelen die deels in recreatiezone, deels in woonuitbreidingsgebied, die eigendom zijn van de resp. de Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen (MBV)en van                                          .

        Deze eigenaars zijn bereid hun gronden te verkopen.

        De MBV is eigenaar van twee percelen kadastraal gekend als Maldegem, 2de afdeling, sectie D, nr. 1365c met een oppervlakte van 5.225 m², deels gelegen in recreatiezone en deels gelegen in woonuitbreidingsgebied en Maldegem, 2de afdeling, sectie D, nr. 1365d met een oppervlakte van 1.231 m², volledig gelegen in recreatiezone.

        De gemeente stelde een schatter (Freddie De Keyser, cvba Assuplan) aan die de percelen van de MBV schatte op € 585.000.

        De MBV liet zelf ook de gronden schatten. Hun schatting bedraagt € 523.526 voor beide percelen samen.

        In een mailbericht dd. 6 december jl. deelde de directeur van MBV, Mevr. Isabelle Verwilst mee dat de raad van bestuur van MBV op 2 december 2021 akkoord ging de percelen gelegen te Maldegem, 2de afdeling Sectie D. nr. 1365c en 1365 d voor een totale oppervlakte van 6.456 m² te verkopen voor de prijs van € 523.526,00.

 

Argumentatie

        De gemeente kan in principe ten hoogste de prijs betalen zoals deze werd vastgesteld door de door de gemeente aangestelde landmeter, i.e. € 585.000.

        De vraagprijs van MBV bedraagt € 523.526, ruimschoots onder de prijs van de gemeentelijke schatting.

        De aankoop van deze percelen is essentieel met het oog op de uitbreiding van de voetbalterreinen te Kleit en voor de eventuele inplanting van een gemeenschapscentrum.

        De betrokken percelen zullen in de toekomst bestemd worden voor openbaar nut.

        Het is van belang dat naast de percelen van de MBV ook de naastliggende percelen van dhr. M. Van den Bossche verworven worden, zodat de uitbreiding van de voetbalterreinen ook daadwerkelijk kan gerealiseerd worden, gezien enkel de terreinen van MBV of enkel de terreinen van dhr. Van den Bossche onvoldoende groot zullen zijn hiervoor .

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: 2022/A-6-1-8-01

Actie-omschrijving: opwaarderen centrum en deelkernen

beleidsitem/Alg.rek

Budget

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0742-00/22000

4.091.255 euro

4.091.255 euro

523.526 euro

3.567.729 euro

 

Tussenkomsten

        door raadslid Glenn Longeville (Open Vld)

        door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de principiële aankoop van de percelen gelegen te Maldegem, 2de afdeling Sectie D. nrs. 1365c en 1365 d, eigendom van de Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen, met een totale oppervlakte van 6.456 m² tegen de prijs van € 523.526.

 

Artikel 2:

Het college wordt opdracht gegeven het dossier samen te stellen, teneinde de aankoop te realiseren.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

26.  PATRIMONIUM - AANKOOP TERREINEN KLEIT - PRINCIPIËLE BESLISSING

 

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

        De collegebeslissing dd. 7 februari 2022 betreffende: "Patrimonium - Aankoop gronden Van den Bossche te Kleit - Principiële beslissing."

        De onderhandse verkoopovereenkomst dd. 8 februari 2021 betreffende de gronden gelegen te Maldegem, 2de afdeling, sectie D nrs. 1366a, 1367a en 1370 b (deels), afgesloten tussen de gemeente Maldegem en dhr. Marcel Van den Bossche.

 

Feiten

        De huidige terreinen van FC Kleit zijn te klein om een volwaardig tweede voetbalterrein te vormen. Ten noorden van de terreinen van FC Kleit bevinden zich onbebouwde percelen die deels in recreatiezone, deels in woonuitbreidingsgebied, die eigendom zijn van de resp. de Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen (MBV)en van dhr. Marcel Van den Bossche.

        Deze eigenaars zijn bereid hun gronden te verkopen.

                                                        is eigenaar van drie percelen kadastraal gekend als Maldegem, 2de afdeling, sectie D, nr. 1366a met een oppervlakte van 1.710 m², deels gelegen in recreatiezone en deels gelegen in woonuitbreidingsgebied; Maldegem, 2de afdeling, sectie D, nr. 1367a, met een oppervlakte van 510 m², volledig gelegen in woonuitbreidingsgebied; en Maldegem 2de afdeling, sectie D, nr. 1370b, met een oppervlakte van 5.169 m², deels gelegen in recreatiezone, deels in woonuitbreidingsgebied en deels in woongebied.

        De familie                          wenst van dit laatste perceel (1370b) het deel gelegen in woongebied niet mee te verkopen, hierdoor wordt de te verwerven oppervlakte ong. 950 m² kleiner.

        De gemeente stelde een schatter (bvba plan²) aan die de percelen                        schatte op € 713.602. Als het deel woongebied van perceel nr. 1370b hiervan afgetrokken wordt , bedraagt de schatting nog. € 506.050

                                         liet de gronden ook zelf schatten. Deze schatting bedraagt, eveneens zonder het woongebied van perceel nr. 1370b, € 639.875.

        De familie                            deelde mee de gronden niet te willen verkopen voor een bedrag lager dan € 600.000.

 

Argumentatie

        De gemeente kan in principe ten hoogste de prijs betalen zoals deze werd vastgesteld door de door de gemeente aangestelde landmeter, i.e. € 506.050.

        De vraagprijs van de familie Van den Bossche bedraagt evenwel € 600.000, een prijs die ong. 16 % hoger ligt.

        Het is toegelaten af te wijken van een schattingsverslag, mits hiervoor een grondige motivering opgegeven wordt in het licht van het algemeen belang en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.

        Volgende redenen rechtvaardigen in dit geval een afwijking van de schattingsprijs

- de ligging van de percelen in kwestie, aansluitend bij de terreinen van FC Kleit

- de potentieel toekomstige bestemming van algemeen nut.

- de polyvalentie van de aan te kopen terreinen.

        De aankoop van deze percelen is essentieel met het oog op de uitbreiding van de voetbalterreinen te Kleit.

        Zonder deze percelen kan geen tweede volwaardig voetbalterrein ingeplant worden en komt de jeugdwerking van FC Kleit in het gedrang. Gezien FC Kleit een jeugdwerking met meer dan 15 teams en meer dan 150 spelers in stand houdt, is een uitbreiding van de terreinen noodzakelijk.

        De jeugdwerking van FC Kleit vormt ook een belangrijke gemeenschapsvormende pijler voor de lokale Kleitse bevolking. Deze jeugdwerking is bovendien ingebed in een missie en een visie waar naast het sportieve aspect ook sociale aspecten en gegevens als gemeenschapsvorming en educatie een centrale rol krijgen. Aldus is het van het grootste belang om deze jeugdwerking en de daaruit voortvloeiende sportieve en sociale werking lokaal te behouden.

        De betrokken percelen zullen in de toekomst volledig bestemd worden voor algemeen en openbaar nut.

        Het is van belang dat zowel de percelen van de MBV als de naastliggende percelen van dhr. M. Van den Bossche verworven worden, zodat de uitbreiding van de voetbalterreinen ook daadwerkelijk kan gerealiseerd worden, gezien enkel de terreinen van MBV of enkel de terreinen van dhr. Van den Bossche onvoldoende groot zullen zijn hiervoor .

        Bovendien kan doordat de te verwerven oppervlakte voldoende groot is, eventueel naast een bijkomende volwaardig voetbalterrein mogelijks ook nog een gemeenschapscentrum ingeplant worden op de desbetreffende percelen, wat het gebruik ten algemeen nut nog verder zou versterken.

        De gemeente krijgt nu de éénmalige en unieke opportuniteit om deze verschillende naast elkaar gelegen percelen te verwerven. Door de verwerving van de combinatie van deze percelen ontstaat een aaneengesloten zone, waardoor deze terreinen polyvalent kunnen ingezet worden in het algemeen en openbaar belang.

        Rekening houdend met de unieke mogelijkheid die zich aanbiedt voor de gemeente, de ligging naast de voetbalterreinen van FC Kleit, de doorgedreven jeugdwerking van Fc Kleit met een onmiskenbaar gemeenschapsvormend, sportief en sociaal aspect, de polyvalentie van de terreinen en de geplande bestemming van algemeen nut is de afwijking van de schattingsprijs verantwoord.

        Er werd op 8 februari een onderhandse verkoopovereenkomst betreffende de gronden gelegen te Maldegem, 2de afdeling, sectie D nrs. 1366a, 1367a en 1370 b (deels), afgesloten tussen de gemeente Maldegem en dhr. Marcel Van den Bossche.

        In deze verkoopovereenkomst wordt gespecifieerd dat de koopprijs € 600.000 zal bedragen en dat dezerden dat deze afgesloten is onder de uitdrukkelijk opschortende voorwaarde van goedkeuring in de volgende gemeenteraad.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: 2022/A-6-1-8-01

Actie-omschrijving: opwaarderen centrum en deelkernen

beleidsitem/Alg.rek

Budget 2022

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0742-00/22000

 

4.091.255 euro

3.567.729 euro

600.000 euro

2.967.729 euro

 

Tussenkomsten

        door raadslid Glenn Longeville (Open Vld)

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de aankoop van de van de percelen gelegen te Maldegem, 2de afdeling Sectie D. nrs. 1366a en 1367a en 1370b (deels), eigendom van de familie Van den Bossche, met een totale oppervlakte van ong. 6.400 m², tegen de prijs van € 600.000..

 

Artikel 2:

Het college wordt opdracht gegeven het dossier samen te stellen, teneinde de aankoop te realiseren.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

27.  OMVORMING N 49 - DEEL 1  - TRACÉ GEMEENTEWEGEN

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 19 mei 2009 (VCRO) en latere aanpassingen.

        Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 en latere wijzigingen, inz. art. 12 § 2 inzake de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg. 

        Het omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 en latere wijzigingen, inz. art. 31 in verband met de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg in het kader van een omgevingsvergunningsaanvraag

 

Feiten

           Tractebel Engineering diende in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer West-Vlaanderen een omgevingsvergunningsaanvraag in voor de ombouw van de N 49 tot autosnelweg A11, Project Damme Maldegem, Aanbesteding 1.

           Vanaf 22 januari tot en met 20 februari 2022 werd de aanvraag onderworpen aan een openbaar onderzoek.

 

Argumentatie

           De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de gemeentewegen gelegen binnen het projectgebied.

           Binnen het projectgebied wordt voorgesteld dat delen van volgende wegen worden afgeschaft: de Hoornstraat (chemin nr 7), de Waterpolder (chemin nr 4), weg tussen Waterpolder en chemin nr 26 bis, Leestjesweg (chemin nr 18), Langeweg (chemin nr 5), Polderken (chemin nr 2).

           Deze worden in deze zone vervangen door:

           De Warande, De Hoornstraat, De Natiënlaan / Koning Albertlaan (parellelwegen), de Tunnelweg en de Waterpolder.

           Gelet op de rooilijnplannen nrs 121834 en 121835 dd. 16 april 2021 in het kader van de ombouw van de N 49 tot autosnelweg A 11, zoals opgesteld door het Studiebureau Tractebel.

           De gronden nodig voor het project werden via een onteigenisprocedure ondertussen door het Vlaamse gewest verworven.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

        Er is geen gemeentelijke tussenkomst voorzien in de geplande aanpassingswerken aan gemeentelijke wegen.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de opheffing van de delen van buurtwegen, die binnen het projectgebied van de ombouw van de N 49 tot autosnelweg A 1, Project Damme - Maldegem, Aanbesteding 1, vallen, zoals aangegeven op de rooilijnplannen nrs 121834 en 121835 dd. 16 april 2021 van het studiebureau Tractebel.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de ligging, breedte en uitrusting van de nieuwe gemeentewegen goed, zoals opgenomen  in de omgevingsvergunningsaanvraag voor de ombouw van de N 49 tot autosnelweg A1, project Damme - Maldegem, Aanbesteding 1 en de rooilijnplannen nrs 121834 en 121835 dd. 16 april 2021 in het kader van de ombouw van de N 49 tot autosnelweg A 11, zoals opgesteld door het Studiebureau Tractebel.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

28.  ROOILIJN BOGAARDESTRAAT E.A. STRATEN - WIJZIGING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, inzonderheid artikel 8, dat aangeeft dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen of verplaatsen zonder voorafgaande goedkeuring vanwege de gemeenteraad en artikel 11, dat stelt dat gemeenten de ligging en breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vastleggen in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.

          De beslissing van de gemeenteraad van 8 februari 1962, houdende goedkeuring van het rooilijnplan van buurtweg nr 4 Bogaardestraat

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020, houdende goedkeuring van het Spam 16 Rioleringsproject Vossenhol, de bijhorende onteigeningsplannen, de tabel der grondinnemingen en de projectnota.

          De beslissing van de gemeenteraad van 28 januari 2021, houdende voorlopige vaststelling van de wijzigingen aan de rooilijn van de buurtweg nr 4 Bogaardestraat, Schautenstraat en Francis de Meeuslaan.

          De omgevingsvergunning OMV_2021478 vanwege het schepencollege dd. 6 december 2021, zoals aangevraagd door Aquafin nv.

 

Feiten

          Het studiebureau Sweco, Herkenrodesingel 8B, bus 3.01 te 3500 Hasselt, stelde in het kader van het rioleringsproject sanering Vossenhol, Schautenstraat en andere straten, op 19 november 2020 rooilijnplannen op voor de Francis de Meeuslaan MLD3019/3-5.1/3, de Schautenstraat MLD 3019/3-5.2/3 en de Bogaardestraat MLD3019/3-5.3/3.

          Deze plannen werden voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad op 28 januari 2021.

 

Argumentatie

          Tussen 29 oktober en 27 november 2021 werden de rooilijnplannen onderworpen aan een openbaar onderzoek in het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag, met publiciteit op de website en in het Belgisch Staatsblad.

          Er werden geen bezwaren of opmerkingen ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

          Bij brief van 22 november 2021 deelde de provinciale dienst mobiliteit mee dat de deputatie geen formaal advies zou verstrekken aangaande deze rooilijnplannen omdat deze enkel betrekking hebben op lokale wegen.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de rooilijnplannen definitief vast te stellen.

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

             Schepen van openbare werken: akkoord

Tussenkomsten

           door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt de rooilijnplannen voor de Francis de Meeuslaan met nr. MLD3019/3-5.1/3, de Schautenstraat met nr. MLD 3019/3-5.2/3 en de Bogaardestraat met nr. MLD3019/3-5.3/3, zoals opgemaakt op 19 november 2020 door het studiebureau Sweco, definitief vast.

 

Artikel 2:

Het besluit tot vaststelling wordt door het college overeenkomstig de bepalingen van het decreet op de gemeentewegen bekendgemaakt aan alle betrokkenen.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

29.  SPAM 16 VOSSENHOL - AKTEN GRONDVERWERVING

 

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020 houdende goedkeuring van het definitief ontwerp Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) nr. 16 project rioleringswerken Vossenhol.

        De beslissing van de gemeenteraad van 24 februari 2022, houdende goedkeuring van een aantal verkoopsbeloftes en overeenkomsten, voor de realisatie van de rioleringswerken Vossenhol.

 

Argumentatie

           De afdeling Vastgoedtransacties stelde een aantal aankoopakten, akten pachtafstand en gebruiksbeëindiging op voor goedkeuring door de gemeenteraad:

 

dossiernr.

inname

kadastraal (nieuw)

naam

oppervlakte

bedrag (€)

10460-010

13, 14

1) 3-de afdeling sectie F nr. 171/A2 P0000

2) 3-de afdeling sectie F nr. 171/B2 P0000

1)                                    

2)                                     

22 m² + 361 m² = 383 m²

17.258,45

10460-010A

14

3-de afdeling sectie F nr. 171/B2 P0000

..........................................

pachtbeëindiging 361 m²

234,65

10460-014

18

3-de afdeling, sectie F nr. 168/E P0000

                                         

125 m²

1.821,21

10460-014A

18

3-de afdeling, sectie F nr. 168/E P0000

                                        

gebruiksbeëindiging 125 m²

81,25

10460-026

37

3-de afdeling sectie F nr. 432/B P0000

                                        

117 m²

11.621,45

10460-027

38

3-de afdeling sectie F nr. 434/C P0000

                                        

202 m²

2.110,43

10460-027A

38

3-de afdeling sectie F nr. 434/C P0000

                                        

gebruiksbeëindiging 202 m²

131,30

10460-029

40, 41

1) 3de afdeling sectie F nr. 2028/C P0000

2) 3-de afdeling sectie F nr. 2028/D P0000

                                       

890 m² + 256 m² = 1.146 m²

40.041,77

10460-030

43, 44, 45 en 46

1) 3-de afdeling sectie F nr. 619/A P0000

2) 3-de afdeling sectie F nr. 616/A P0000

3) 3-de afdeling sectie F nr. 615/A P0000

4) 3-de afdeling sectie F nr. 614/A P0000

                                           

94 m² + 45 m² + 62 m² + 139 m² = 340 m²

8.115,10

10460-030A

43, 44, 45 en 46

1) 3-de afdeling sectie F nr. 619/A P0000

2) 3-de afdeling sectie F nr. 616/A P0000

3) 3-de afdeling sectie F nr. 615/A P0000

4) 3-de afdeling sectie F nr. 614/A P0000

                                       

pachtbeëindiging 340 m²

221,00

10460-031

47

3-de afdeling sectie F nr. 612/A P0000

                                        

142 m²

1.237,53

10460-031A

47

3-de afdeling sectie F nr. 612/A P0000

                                        

pachtbeëindiging 142 m²

92,30

 

        De aankopen en verwervingen gebeuren om redenen van openbaar nut, voor het integreren van deze gronden in het gemeentelijke openbare domein.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A 3-2-1-05

Actie-omschrijving: Spam 16 Vossenhol - inname gronden

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2022

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  220800

264.871 euro

264.871 euro

82.966,44 euro

181.904,56 euro

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende ontwerpakten goed voor de aankoop van grond, vestiging erfdienstbaarheden of pachtbeëindiging, zoals opgemaakt door                              van de afdeling Vastgoedtransacties, in het kader van de realisatie van het Spam 16 dossier rioleringswerken Vossenhol:

 

dossiernr.

inname

kadastraal (nieuw)

naam

oppervlakte

bedrag (€)

10460-010

 

13, 14

 

1) 3-de afdeling sectie F nr. 171/A2 P0000

2) 3-de afdeling sectie F nr. 171/B2 P0000

1)                                     

2)                                     

22 m² + 361 m² = 383 m²

 17.258,45

 

10460-010A

14

 

3-de afdeling sectie F nr. 171/B2 P0000

                                         

pachtbeëindiging 361 m²

 

 234,65

 

10460-014

 

18

 

3-de afdeling, sectie F nr. 168/E P0000

                                         

125 m²

 

1.821,21

 

10460-014A

 

18

 

3-de afdeling, sectie F nr. 168/E P0000

 

                                         

 

gebruiksbeëindiging 125 m²

 

81,25

 

10460-026

 

37

 

3-de afdeling sectie F nr. 432/B P0000

                                        

 

117 m²

 

11.621,45

 

10460-027

 

38

 

3-de afdeling sectie F nr. 434/C P0000

 

                                         

202 m²

 

2.110,43

 

10460-027A

 

38

 

3-de afdeling sectie F nr. 434/C P0000

 

                                         

 

gebruiksbeëindiging 202 m²

 

131,30

 

10460-029

 

40, 41

 

1) 3de afdeling sectie F nr. 2028/C P0000

2) 3-de afdeling sectie F nr. 2028/D P0000

                                         

 

890 m² + 256 m² = 1.146 m²

 

40.041,77

10460-030

 

43, 44, 45 en 46

 

1) 3-de afdeling sectie F nr. 619/A P0000

2) 3-de afdeling sectie F nr. 616/A P0000

3) 3-de afdeling sectie F nr. 615/A P0000

4) 3-de afdeling sectie F nr. 614/A P0000

                                         

 

94 m² + 45 m² + 62 m² + 139 m² = 340 m²

 

8.115,10

 

10460-030A

 

43, 44, 45 en 46

 

1) 3-de afdeling sectie F nr. 619/A P0000

2) 3-de afdeling sectie F nr. 616/A P0000

3) 3-de afdeling sectie F nr. 615/A P0000

4) 3-de afdeling sectie F nr. 614/A P0000

                                         

 

pachtbeëindiging 340 m²

 

 221,00

 

10460-031

 

47

 

3-de afdeling sectie F nr. 612/A P0000

                                         

 

142 m²

 

1.237,53

 

10460-031A

47

 

3-de afdeling sectie F nr. 612/A P0000

 

                                       

pachtbeëindiging 142 m²

 

92,30

 

 

Artikel 2:

Deze aankopen gebeuren om redenen van openbaar nut, voor het integreren van deze gronden in het gemeentelijke openbare domein.

 

Artikel 3:

De uitgaven in verband met deze aankopen worden verrekend onder actie 3-02-01-05 algemeen rekeningnummer 0310-00 220800 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 2025.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

30.  SPAM 16 VOSSENHOL - OVEREENKOMSTEN GRONDVERWERVING

 

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020 houdende goedkeuring van het definitief ontwerp Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) nr. 16 project rioleringswerken Vossenhol.

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020, houdende goedkeuring van het Spam 16 project rioleringswerken Vossenhol, goedkeuring van de onteigeningsplannen, de tabel der grondinnemingen en de projectnota.

        De beslissingen van de gemeenteraad van 29 april, 27 mei, 24 juni, 30 september en 16 december 21, houdende goedkeuring van verkoopbeloftes voor de realisatie van het Spam 16 project rioleringswerken Vossenhol.

 

Argumentatie

 

           Het gemeentebestuur ontving de volgende reeks verkoopbeloftes / vestigingen erfdienstbaarheid RWA in het kader van de rioleringswerken Spam 16 Vossenhol in de Francis de Meeuslaan, Oude Burkelslag en Schautenstraat.

 

Inname

kadastraal

eigenaars

oppervlakte inname

kostprijs (€)

13, 14

3-de afdeling sectie F nr. 171 L en 171 Z

                                                             

                                                               

383 m²

17.285,45

14

3-de afdeling sectie F nr. 171 Z

                                                              

afstand van pacht + voorkooprecht 361 m²

234,65

18

3-de afdeling sectie F nr. 168 D

                                                              

125 m²

1.821,21

18

3-de afdeling sectie F nr. 168 D

                                                              

uitwinnings-

schade

81,25

37

3-de afdeling sectie F nr. 432 A

                                                              

117 m²

11.621,45

40, 41

3-de afdeling sectie F, nrs. 2028 A en 2028 B

                                                            

1.146 m²

40.041,77

 

        Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de verkoopbeloftes goed te keuren, zodat ze kunnen worden ondertekend door de burgemeester en de wnd. algemeen directeur.

        Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A 3-2-1-05

Actie-omschrijving: Spam 16 Vossenhol - inname gronden

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2022

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  220800

264.871 euro

264.871 euro

65.014,57 euro

258.856.43 euro

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende overeenkomsten tot aankoop van grond, vestiging erfdienstbaarheidszone RWA, pachtverbreking en uitwinningsschade goed, nodig voor de realisatie van het Spam 16 dossier rioleringswerken Vossenhol:

 

inname

kadastraal

eigenaars

oppervlakte inname

kostprijs (€)

13, 14

3-de afdeling sectie F nr. 171 L en 171 Z

                                           

                                           

383 m²

 

17.285,45

 

14

 

3-de afdeling sectie F nr. 171 Z

 

                                           

afstand van pacht + voorkooprecht 361 m²

234,65

 

18

 

3-de afdeling sectie F nr. 168 D

 

                                           

 

125 m²

1.821,21

 

18

 

3-de afdeling sectie F nr. 168 D

 

                                          

 

uitwinnings-

schade

 

81,25

 

37

 

3-de afdeling sectie F nr. 432 A

 

                                          

 

117 m²

 

11.621,45

 

40, 41

 

3-de afdeling sectie F, nrs. 2028 A en 2028 B

 

                                          

 

1.146 m²

 

40.041,77

 

 

 

Artikel 2:

De vergoedingen in verband met deze aankopen worden gefinancierd met kredieten voorzien onder actie A-3-2-1-5 realisatie Spam 16 Vossenhol inname gronden, algemeen rekeningnummer 0310-00 220800 van de gemeentelijke meerjarenplanning

 

Artikel 3:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de koopovereenkomsten te ondertekenen namens het gemeentebestuur van Maldegem.

 

Artikel 4:

De overeenkomsten worden overgemaakt aan de afdeling vastgoedtransacties voor de opmaak van de authentieke akten.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

31.  CONVENANT SAMENWERKING GEMEENTEBESTUUR - SHOPPING IN MALDEGEM (S@M)

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

5° het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

 

Feiten

        Er is geen convenant meer met de VHMC voor het ondersteunen van de braderie.

        De lokale handelaars aangesloten bij de feitelijke vereniging S@M (Shopping in Maldegem) wensen een braderie te organiseren in 2022.

        S@M heeft via schepen Nicole Maenhout gevraagd of het gemeentebestuur bereid is een toelage te geven voor het organiseren van de braderie in 2022. Zij vragen 10.000 euro.

 

Argumentatie

        Het is noodzakelijk om opnieuw de nodige middelen te voorzien voor het ontplooien van diverse activiteiten met als doel het ondersteunen en de uitbouw van de lokale economie, zoals de jaarlijkse braderie.

        Dit kan best gerealiseerd worden door een samenwerkingsconvenant waarin de doelstelling van het economisch beleid verder uiteengezet wordt en waarbij de nodige middelen ter beschikking gesteld worden om deze doelstellingen te realiseren.

  De winkeliers hebben door de COVID-19 pandemie verliezen geleden. Daarom wordt voorgesteld om eenmalig een toelage van 10.000 euro te geven, zodat de winkeliers niets moeten bijdragen voor de braderie in 2022.

 

 

Advies

        Schepen en financieel directeur: positief advies

 

Financiële weerslag

        10.000 euro

Tussenkomsten

           door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

           door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

           door voorzitter Peter Van Hecke (N-VA)

           door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

 

Besluit

 

16 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

11 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het convenant tussen de gemeente Maldegem en de vereniging S@M goed en machtigt de burgemeester en de algemeen directeur om deze te ondertekenen.

 

Convenant samenwerking tussen het gemeentebestuur van Maldegem en de Shopping in Maldegem (S@M) 2022

 

 

Tussen de ondergetekenden

        enerzijds het gemeentebestuur van Maldegem, Marktstraat 7, 9990 Maldegem, vertegenwoordigd door dhr. Koenraad De Ceuninck, burgemeester, en dhr. Koen  Cromheecke, wnd/ algemeen directeur, en

        anderzijds de feitelijke vereniging Shopping in Maldegem , hierna S@M genoemde vertegenwoordigd door Gino Braet,  Sandrien Timmerman, Els  Harnisfeger en Bavo Van Houcke.

 

wordt overeengekomen:

 

Artikel 1: doelstelling

Dit convenant faciliteert volgende doelstelling:

Organiseren van een braderie in samenwerking met de vzw VHMC en het comité voor initiatief in 2022.

 

Artikel 2: duur

De overeenkomst wordt gesloten tot en met 31/12/2022. Wijzigingen in de vertegenwoordigers moeten gemeld aan worden aan het College van burgemeester en Schepenen.

 

Artikel 3: rol van de S@M

S@M organiseert en faciliteert de organisatie van de braderie. Zij overlegt hiervoor met de vzw VHMC en het comité voor initiatief. Er wordt een evaluatiemoment op na de braderie georganiseerd.

De vertegenwoordigers van S@M acteren als intermediair tussen de gemeente en de deelnemende handelaars. Dat wil zeggen dat de informatie over acties van de braderie consequent wordt doorgespeeld aan die handelaars van Maldegem.

 

Artikel 4: toelage braderie Maldegem-centrum

Het gemeentebestuur van Maldegem kent S@M een tegemoetkoming in de kosten voor de organisatie van de braderie Maldegem-centrum toe voor een van maximum 10.000 euro, voor de periode 2022. Hierdoor hoeven de handelaars geen bijdrage te leveren in de kosten van de braderie.

Het programma van het evenement dient voorgelegd te worden aan het college ten laatste 1 maand voor het event.

Indien dergelijk event niet (meer) georganiseerd wordt, is het bedrag ook niet verschuldigd.

 

Artikel 5: uitbetalingsmodaliteiten

Deze toelage is voorzien in het meerjarenplan van de gemeente.

De effectieve uitbetaling gebeurt op basis van voorgelegde facturen met bewijstukken en mits voorleggen van een toelage-aanvraag, tot het maximumbedrag bepaald in artikel 4. De uitbetaling kan enkel op een bankrekening op naam van S@M (BE80.9734.1945.1777).

Deze facturen zijn niet voor uitgaven die betrekking hebben op de verkoop van drank en eten, maar hebben puur betrekking op benodigdheden en diensten die nodig zijn voor de organisatie of promotie van de activiteit.
Op aanvraag bij de financieel directeur, kan er een voorschot bekomen worden tot maximaal 75% van het maximum bedrag.

 

Artikel 6: Afspraken

De vereniging S@M en haar vertegenwoordigers verbinden er zich toe:

        Geen enkele vorm van discriminatie op grond van geslacht, nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming, leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, taal, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, handicap, fysieke of genetische eigenschap of sociale afkomst te dulden

        Evenement en acties toegankelijk te maken voor iedereen

        Elk discriminerend gedrag op de werkplaats te voorkomen en indien nodig te bestrijden en te bestraffen

        De wetten en reglementen die de toepassing van de non-discriminatie en gelijke kansen bevorderen en verdedigen na te leven

        Indien men beroep doet op derden onderhavige code aan hen ter kennis te brengen en ervoor te zorgen dat ook zij die naleven in de bijdrage die zij leveren in het kader van de overeenkomst.

 

Artikel 7: Inhoudelijke en financiële controle

        De gemeente heeft het recht aanvullende informatie en/of stukken op te vragen of, indien nodig, ter plaatse bij de vertegenwoordigers de vereiste controles uit te voeren inzake de aanwending van de subsidie. Bij verhindering van deze controle, kan de gemeente overgaan tot terugvordering bij de vertegenwoordigers van de vereniging van de reeds uitgekeerde subsidie.

        De gemeente heeft het recht de subsidie niet uit te keren of terug te vorderen indien de financiële en inhoudelijke verantwoordingsdocumenten niet worden voorgelegd en wanneer de subsidie wordt aangewend voor andere doeleinden dan waarvoor ze werd toegekend.

        In geval van fraude of valse verklaringen in hoofde van de vereniging, kan de gemeente beslissen om de toekenning van de subsidie te schorsen en in de toekomst geen subsidies meer toe te staan aan de vereniging S@M en haar vertegenwoordigers.

        In geval zou blijken dat de activiteit niet gerealiseerd wordt zoals bepaald in deze overeenkomst, kan de gemeente ofwel de betaling van het nog verschuldigde bedrag tijdelijk of definitief opschorten, ofwel het reeds uitbetaalde bedrag terugvorderen. Indien in geval van overmacht de activiteit niet is kunnen doorgaan (bvb. storm) en S@M heeft reeds kosten betaald volgens de afspraken, dan kunnen deze via de subsidie vergoed worden.

        De toegekende subsidie mag door de S@M niet in pand gegeven worden aan een derde.

        Elke vastgestelde onregelmatigheid geeft bij de gemeente Maldegem aanleiding tot een deel of de geheel uitgekeerde middelen terug te vorderen en/of het saldo niet uit te betalen.

        De vereniging S@M en haar vertegenwoordigers verbinden zich ertoe uiterlijk 30 juni een verslag inzake beheer en financiële toestand aan de gemeente te bezorgen.

        De leden van de vereniging zijn hoofdelijk aansprakelijk.

 

Aldus opgemaakt te Maldegem op 30 maart 2022, in twee exemplaren, waarna aan ieder van de contracterende partijen een exemplaar werd overhandigd.

 

 

Namens het gemeentebestuur van Maldegem,

 

De algemeen directeur, wnd.      De Burgemeester

 

 

 

 

Koen Cromheecke       Koenraad De Ceuninck

 

 

Namens de Vereniging S@M

 

 

 

 

 

Gino Braet        Bavo Van Houcke 

 

 

 

 

 

 

Sandrien Timmerman      Els Harnisfeger

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

32.  TOEGEVOEGDE PUNTEN DOOR DE RAADSLEDEN ANNEKE GOBEYN (CD&V) EN STEFAAN HEYNDRIKX  (DE MERLAAN): VRAAG AAN VLAAMSE REGERING TOT SCHRAPPING VAN DE RESERVATIESTROOK LANGS HET SCHIPDONKKANAAL

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 21 van het decreet  over het lokaal bestuur 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 

Feiten

           Bij e-mail van 26 maart 2022 vraagt raadslid Anneke Gobeyn (CD&V) om volgend punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad:

"Brief sturen naar de Vlaamse Regering

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 21 van het decreet  over het lokaal bestuur 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn, behalve als:             

1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken.

2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 

Feiten

        16 maart 2022 is een resolutie over de volledige schrapping van de reservatiestrook langs het Schipdonkkanaal aangenomen door het Vlaams Parlement.

        Hierin werd niets concreet afgesproken wat timing betreft, maar er komt nu toch schot in de zaak lijkt ons.

        Omliggende gemeenten zijn ook bezig om een brief op te stellen en te sturen naar de Vlaamse Overheid of hebben dit reeds gedaan.

 

Argumentatie

        Al vijftig jaar lang is er sprake van een mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal. Een verbreed en uitgediept kanaal zou de binnenvaartontsluiting van de haven van Zeebrugge moeten verzekeren. In de jaren ’70 werd op de gewestplannen een reservatiestrook voor de verbreding aangeduid op het grondgebied van de gemeenten Maldegem, Sint-Laureins, Eeklo, Zomergem, Nevele, Damme en Brugge. Deze reservatiestroken leggen een claim op de ontwikkelingsmogelijkheden van de erin gelegen bedrijven, woningen en gronden en zorgen voor onzekerheid voor alle betrokkenen.

        CD&V Maldegem betreurt dat onze inwoners langs het Schipdonkkanaal nog steeds geen zekerheid hebben over wat ze op hun eigendom mogen/kunnen doen.

        Door het volledig schrappen van de reservatiestrook langs het Schipdonkkanaal en een passende bestemming te vinden voor de gronden in de omgeving van het kanaal zorgen we niet enkel voor rechtszekerheid voor de getroffen burgers, maar is er ook toekomstperspectief voor de landbouwsector en extra natuur langs het kanaal.

        De resolutie van 16 maart 2022 in het Vlaams Parlement is een zeer goede stap in de juiste richting.

        We hebben nu ook dringend een timing, deadline, nodig voor een definitieve schrapping.

 

Adviezen

        CD&V Maldegem voelt zich bij haar punt gesteund door de vele reacties van inwoners die al jaren ijveren voor het afschaffen van de reservatiestrook van het Schipdonkkanaal.

 

Financiële weerslag

        Nihil voor de gemeente Maldegem.

 

Besluit

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om binnen de 14 dagen een brief te sturen naar de Vlaamse Overheid om de druk op te houden om zo snel mogelijk werk te maken van de schrapping van de reservatiestrook van het Schipdonkkanaal.

 

Artikel 2:

In de brief wordt opgenomen:

        de gemeenteraad van Maldegem is blij met de resolutie over de schrapping van de reservatiestrook van het Schipdonkkanaal (16 maart 2022). 

        we geven mee welke problemen onze inwoners hebben die langs het Schipdonkkanaal wonen met uitoefening van hun beroep als landbouwer, of problemen i.v.m. verbouwingen aan de eigen woning of het plaatsen van een tuinhuis of andere … .

        we vragen naar de voorziene timing en definitieve beslissing van de schrapping van de reservatiestrook.

        de gemeenteraad van Maldegem dringt aan om zo snel mogelijk hier werk van te maken en dit deze legislatuur nog te realiseren. "

 

Feiten

  Bij e-mail aan de voorzitter vraagt raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan) volgend toegelicht voorstel van beslissing op te nemen op de agenda van de gemeenteraad:

"TITEL VAN VOORSTEL DOOR RAADSLID STEFAAN HEYNDRIKX: VRAAG TOT GEZAMENLIJK SCHRIJVEN NAAR DE BEVOEGDE MINISTERS OMTRENT HET SCHIPDONKDOSSIER:

 

Juridische gronden

  De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

  Artikel 21 van het decreet over het lokaal bestuur 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

  Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn, behalve als:

1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken.

2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

  Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 

 

Feiten

  De gemeenteraad heeft kennis genomen van de resolutie van 15 februari 2022 over de verdere nautische ontsluiting van de Haven van Zeebrugge en de estuaire vaart met daarin het voornemen om de reservatiestrook langs het Schipdonkkanaal te schrappen.

  Dit stemt de Maldegemse raadsleden tevreden, maar we uiten toch enige bezorgdheid, die we schriftelijk overbrengen ten aanzien van de bevoegde minister.

 

Argumentatie

  Wij dringen er immers op aan dat het project onverwijld voortgaat. Wij verzoeken niet alleen de schrapping van de reservatiestrook, maar uiteraard ook de herbestemming van de gronden van deze strook (rekening houdend met het huidig gebruik) met spoed door te voeren. Wij vragen u ook om het 'Schipdonkdossier', gezien alle partijen het erover eens zijn dat een schrapping van de reservatiestrook een goede beslissing is, los te koppelen van de onderhandelingen met Nederland omtrent de estuaire vaart. Zodoende hoeft het dossier in verband met de schrapping en de herbestemming geen onnodige vertraging op te lopen.

 

Bijlagen

  Voorontwerp inhoud van het schrijven aan de bevoegde ministers

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad van Maldegem beslist om in navolging van de Gemeente Lievegem een gelijkaardig schrijven te richten aan de bevoegde Ministers Mervouw Zuhal Demir en Mevrouw Lydia Peeters over het Schipdonkdossier:

  Met vraag tot onverwijld starten met het planningsproces om zo te komen tot de volledige schrapping van de reservatiestrook langs het Schipdonkkanaal

  het omturnen van de onderkleur op het gewestplan naar de bestaande situatie

  het dossier los te koppelen van de onderhandelingen met Nederland"

 

Advies

        Het college van burgemeester en schepenen nam tijdens een bespreking op 22 maart 2019 een standpunt in over het GRUP Schipdonkkanaal (zie afschrift van de nota in bijlage).
Naar aanleiding van de bespreking werd op 6 mei 2019 een brief geschreven vanuit het gemeentebestuur aan het Departement Omgeving, Afdeling Gebiedsontwikkeling, omgevingsplannen en -projecten te Brussel (zie afschrift van de brief in bijlage).

        Het college van burgemeester en schepenen nam in zitting van 22 maart 2021 een beslissing over de schrapping van de reservatiestrook aan het Schipdonkkanaal (zie afschrift van de beslissing in bijlage).
Naar aanleiding van de beslissing werd op 24 maart 2021 een brief geschreven aan Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Mevrouw Lydia Peeters te Brussel. (zie afschrift van de brief in bijlage)

Tussenkomsten

           Voorzitter Peter Van Hecke merkt op dat de twee toegevoegde punten door raadslid Anneke Gobeyn (CD&V) en raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan) hetzelfde onderwerp, m.n. de schrapping van de reservatiestrook langs het Schipdonkkanaal, dat reeds geruime tijd lopende is. De voorzitter stelt daarom voor dat dit als één gezamenlijk punt gestemd wordt en dat een gezamenlijke brief gericht wordt aan de Vlaamse Regering vanuit alle fracties, waarin we vragen dat de reservatiestrook geschrapt wordt en dat we inspraak willen hebben in de nabestemming van de gronden en dat we ook verwijzen naar de twee vorige brieven die vanuit Maldegem al verstuurd zijn.

           Raadslid Stefaan Heyndrikx(De Merlaan) en raadslid Anneke Gobeyn (CD&V) delen mee dat zij akkoord zijn om hun punten als één gezamenlijk punt te stemmen in het belang van alle inwoners.

           Raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan) licht toe dat het voor De Merlaan belangrijk is om de druk hoog te houden voor het dossier van het Schipdonkkanaal. Het voorstel van raadslid Anneke Gobeyn is goed omschreven, vnl. artikel 2 is heel concreet omschreven. Het hoog houden van de druk op de Vlaamse overheid, zoals omschreven in artikel 1 van haar voorstel, is ook een vraag van De Merlaan. Zij hadden ook graag die druk nog hoger gehouden en stellen daarom voor een artikel 3 aan het voorstel van Anneke toe te voegen, m.n. om een signaal te geven dat nog krachtiger is doordat het mede ondertekend is door alle fractieleiders binnen de gemeenteraad. Dat is ook de manier waarop ze het o.m. in Lievegem doen en het signaal is zeker nog krachtiger als de verschillende gemeenten die langs het Schipdonkkanaal gelegen zijn, een gelijkaardige aanpak tonen. Ook vraagt hij om in het toegevoegd artikel 3 op te nemen dat het schrijven binnen de 14 dagen zou verstuurd worden.

           Raadslid Anneke Gobeyn (CD&V) licht toe voor de mensen die het verhaal van de reservatiestrook langs het Schipdonkkanaal niet kennen: er is al 50 jaar lang sprake van een verbreding en uitdieping van het Schipdonkkanaal met het oog op de binnenvaartontsluiting van de haven van Zeebrugge. In de jaren '70 werd op de gewestplannen een reservatiestrook getekend om de verbreding mogelijk te maken in de gemeenten Maldegem, Damme, Sint-Laureins, Nevele, Zomergem en Brugge. Deze reservatiestroken legden een claim op de ontwikkelingsmogelijkheden van de erin gelegen bedrijven en zorgden voor onzekerheid bij heel wat bedrijven, eigenaars en bewoners die daar wonen. CD&V Maldegem betreurt dat de inwoners nog steeds geen zekerheid hebben over wat ze op hun eigendom mogen of kunnen doen. Door het schrappen van de reservatiestrook en het geven van een nieuwe bestemming aan het kanaal zorgen we niet enkel voor de rechtszekerheid van de getroffen landbouwers maar ook voor de natuur langs het kanaal. Op 16 maart werd in het Vlaams parlement een belangrijke stap gezet in de goede richting en het is daarom belangrijk dat alle gemeenten bij de overheid aandringen om nu werk te maken van de resolutie en de schrapping van de reservatiestrook concreet te maken zeker nog tijdens deze legislatuur.
 

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om binnen de 14 dagen een brief te sturen naar de Vlaamse Overheid om de druk op te houden om zo snel mogelijk werk te maken van de schrapping van de reservatiestrook van het Schipdonkkanaal.

 

Artikel 2:

In de brief wordt opgenomen:

  de gemeenteraad van Maldegem is blij met de resolutie over de schrapping van de reservatiestrook van het Schipdonkkanaal (16 maart 2022).

  we geven mee welke problemen onze inwoners hebben die langs het Schipdonkkanaal wonen met uitoefening van hun beroep als landbouwer, of problemen i.v.m. verbouwingen aan de eigen woning of het plaatsen van een tuinhuis of andere … .

  we vragen naar de voorziene timing en definitieve beslissing van de schrapping van de reservatiestrook.

  de gemeenteraad van Maldegem dringt aan om zo snel mogelijk hier werk van te maken en dit deze legislatuur nog te realiseren.

 

Artikel 3:

Om de druk hoog te houden en een krachtig signaal te geven aan de Vlaamse overheid wordt de brief, waarvan sprake in artikel 2, mede-ondertekend door de fractieleiders van alle fracties binnen de gemeenteraad, die dit voorstel steunen.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

33.  TOEGEVOEGD PUNT DOOR RAADSLID JASON VAN LANDSCHOOT (OPEN VLD): AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN VERKEERSMAATREGELEN IN DE OUDE STAATSBAAN

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

 Artikel 21 van het decreet  over het lokaal bestuur 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn, behalve als

1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken.

2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 

Feiten

        Bij e-mail van 26 maart 2022 werd door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) gevraaggd om onderstaand punt toe te voegen aan de agenda van de gemeenteraad van 31 maart 2022:

"AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN

VERKEERSMAATREGELEN IN DE OUDE STAATSBAAN

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 21 van het decreet  over het lokaal bestuur 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn, behalve als:

1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken.

2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 

Juridische gronden met betrekking tot het voorstel:

 

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald

dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald

dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke

aangelegenheden.

• Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

• Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

• Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het

wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen

• Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

• Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens

• Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de

verkeerstekens bepaald.

• Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen

op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

• Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing

en de bekostiging van de verkeerstekens

• Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op

het wegverkeer;

• De bestaande politiereglementen betreffende de Oude Staatsbaan en de afbakening van de bebouwde kom.

 

Feiten

Er zijn reeds jaren klachten over te hoge snelheid alsook de slechte toestand van het wegdek in de Oude staatsbaan. Eveneens zijn de fietspaden te smal en rijden bestuurders gevaarlijk dicht bij de fietsers. In het verleden waren er ook veel klachten over vallende fietsers in de omgeving van de spoorovergang waar een tweetal jaar geleden de nodige aanpassingen met een aangepast overwegsysteem werd aangelegd.

 

De belangrijkste opmerkingen zijn:

◦ (Negeren van) maximumsnelheid van 70 km/u binnen de bebouwde kom;

◦ Te smalle fietspaden

◦ De Oude Staatsbaan is een voorrangsweg wat hoge snelheiden bevordert

 

Een korte, algemene beschrijving van het grootste deel van de Oude staatsbaan:

◦ Rijbaan is vrij breed en relatief rechtlijnig ingericht;

◦ Tweezijdige,fietspaden, die doorlopen over de kruispunten;

◦ Voetpaden aan beide zijden;

◦ Verharde gelijkgrondse berm (parkeerfunctie);

◦ Voorrangsweg

◦ Kruispunten met volgende straten: Moerwege, Oude Weg ter hoogte van nr 22, Striepe, Oude Weg ter hoogte van nr 94, Dokter Herrebautlaan, Croonestraat, Loskaai en Vaartkant

 

Argumentatie

De Oude Staatsbaan is de laatste straat op het grondgebied van de Gemeente Maldegem waar men in de bebouwde kom 70 km/h mag rijden.

        In de afgelopen maanden was er overleg met de korpschef a.i., voormalig schepen Van Landschoot en werden er met de dienst wegen en riolering, voorstellen voorbereid om de Oude Staatsbaan naar analogie van de Buurtstraat  verkeersveiliger te maken;.

        Uiteindelijk werd voor de Oude Staatsbaan tussen de Moerwege en de Loskaai een voorstel uitgewerkt, waarbij:

        Er een volledig nieuwe toplaag wordt aangelegd ook over het bestaande fietspad; dit is structureel onderhoud in gelijkblijvend beleid en dringend;

        De wegindeling volledig wordt aangepast waardoor een breder fietspad kan worden aangelegd;

        De maximaal toegelaten snelheid wordt beperkt tot 50 km/u, zoals dat gebruikelijk is in een bebouwde kom; hiervoor is een wijziging van het politiereglement houdende de afbakening van de bebouwde kom en een opheffing van het politiereglement houdende de snelheidsbeperkingen vereist en dienen de bestaande borden C43 '70km/u' te worden verwijderd.

        De rijbaan wordt herverdeeld in twee smallere rijstroken door middel van een witte, onderbroken streep;

        deze maatregel dient te worden opgenomen in een nieuw aanvullend reglement.

        De rand van de rijbaan wordt aangeduid door middel van een witte, doorlopende streep; die dichter naar de middenas zal liggen dan de huidige om aldus meer ruimte voor de fietser te voorzien. deze maatregel dient te worden opgenomen in een nieuw aanvullend reglement.

        De bestaande fietspaden, ter hoogte van de kruispunten, worden voorzien van een rode coating om de voorrang van de fietser in de verf te zetten;

        De kruispunten worden bijkomend voorzien van attentieverhogende kruispuntmarkeringen, zoals projecties in thermoplast van het bord C43 ’50 km/h’. Deze markeringen dienen niet te worden opgenomen in een aanvullend reglement;

        De kruispunten Oude Weg ter hoogte van nummer 22 en Dokter Herrebautlaan worden voorzien van arceringen en paaltjes om de snelheid te verminderen bij het inrijden van deze straten.

        Op de Loskaai wordt een fietsoversteek ingericht naar de veilige oversteek die naast de bestaande ophaalbrug over het kanaal ligt.

        Waar en indien mogelijk, voorzien van groen en bomen langs deze weg

 

Adviezen

        Zowel de dienst mobiliteit, Politie als de dienst wegen en riolering hebben positief aan dit voorstel deelgenomen

 

Financiële weerslag

        Voor de wegmarkeringen/wegbeeld

 A-2-2-1-03 Verkeerstechnische maatregelen beschikbaar 70.000€

Voor het vervangen van de toplaag

 GBB-WEG  Onderhoud wegen beschikbaar 700.000€

 

Bijlagen

        Conceptplan Oude Staatsbaan

 

Besluit op voorstel van Gemeenteraadslid Jason Van Landschoot

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met een voorstel tot Politiereglement om de snelheid in de Oude staatsbaan als laatste straat binnen de bebouwde kom te verminderen van 70 km/h naar 50 km/h door middel van een visuele aanpassing van het wegbeeld met meer ruimte voor de fietser zoals beschreven in het plan in bijlage.

 

Artikel 2:

De Gemeenteraad gaat akkoord om dit voorstel af te toetsen met bestaande politiereglementen en dit tegen de Gemeenteraad van april 2022 te agenderen als definitief en de budgetten hiervoor voorzien aan te wenden voor dit voorstel voor aanbesteding en uitvoering in 2022."

Tussenkomsten

           Raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) licht zijn voorstel toe.

           Schepen Danny Vannevel (N-VA) antwoordt.

           Burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V) vult aan.

 

Besluit

 

11 stemmen voor: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets

14 stemmen tegen: Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

2 onthoudingen: Peter E. Van Hecke en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat niet akkoord met het voorstel tot politiereglement om de snelheid in de Oude staatsbaan te verminderen van 70 km/h naar 50 km/h.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat niet akkoord om dit voorstel af te toetsen met bestaande politiereglementen en dit tegen de gemeenteraad van april 2022 te agenderen als definitief.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 31 03 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

34.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld) werd volgende vraag aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:

        Stopzetting studie vergroening markt

        De vraag wordt beantwoord door schepen Stefaan Standaert (Groen)

  Door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld) werd volgende vraag aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:

  Stopzetting studie vergroening markt

  De vraag wordt beantwoord door schepen Stefaan Standaert (Groen)

Bespreking

  De vragen van raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld) aan het college van burgemeester en schepenen

        Stopzetting studie vergroening markt

  wordt beantwoord door schepen Stefaan Standaert (Groen)

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022