Notulen gemeenteraad van 30 09 2021

 

Aanwezig:

Wim Swyngedouw, Voorzitter wn.;

Bart Van Hulle, Burgemeester;

Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche en Stefaan Heyndrikx, Schepenen;

Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems en Hilde Versluys, Raadsleden;

Koen Cromheecke, Algemeen directeur wn..

 

Verontschuldigd:

Peter T. Van Hecke, Voorzitter;

Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert en Katleen De Kesel, Raadsleden;

Vanaf punt 3 vervoegt Anneke Gobeyn, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 3 vervoegt Marten De Jaeger, Raadslid de zitting.

 

Vanaf punt 4 vervoegt Hilde Versluys, Raadslid de zitting.

 

Vanaf punt 6 vervoegt Stefaan Heyndrikx, Schepen de zitting.

Vanaf punt 19 verlaat Anneke Gobeyn, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 25 vervoegt Anneke Gobeyn, Raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

1.   TIJDELIJKE AFWEZIGHEID VAN DE VOORZITTER: AKTENAME EN WAARNEMING VAN HET VOORZITTERSCHAP DOOR EEN GEMEENTERAADSLID

 

Juridische gronden

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 7 §5 derde lid, 1° en vierde lid betreffende de tijdelijke afwezigheid van de voorzitter.

 

Feiten

          Bij e-mail van 20 september 2021 deelt voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) mee dat hij afwezig is van 29 september tot en met 5 oktober wegens verblijf in het buitenland.
Hij vraagt om vervangen te worden door raadslid Wim Swyngedouw.

          Raadslid Wim Swyngedouw heeft de Belgische nationaliteit.

 

Argumentatie

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt akte van de tijdelijke afwezigheid van voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) van 29 september tot en met 5 oktober 2021.

 

Artikel 2:

Het voorzitterschap wordt waargenomen door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld), zoals opgedragen door de voorzitter die afwezig is.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

2.   OPHEFFING VAN DE BESLUITEN VAN DE BURGEMEESTER BETREFFENDE DE ORGANISATIE VAN DE VERGADERINGEN VAN DE BESTUURSORGANEN TIJDENS DE CORONACRISIS EN VASTSTELLEN VAN DE NIEUWE MAATREGELEN: BEKRACHTIGING BESLUIT VAN DE BURGEMEESTER VAN 15 SEPTEMBER 2021

 

Juridische gronden

          Artikel 133, 2de alinea van de Nieuwe Gemeentewet en artikel 63 van het Decreet Lokaal Bestuur bepalen dat de burgemeester bevoegd is voor de uitvoering van de politiewetten, politiedecreten, politieverordeningen, politiereglementen en politiebesluiten, voor de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente.

          Artikel 133, 2de alinea en artikel 135 §2, 5" van de Nieuwe Gemeentewet bepalen dat de burgemeester beschikt over uitvoerende politiebevoegdheden en dat de burgemeester politiebesluiten kan maken.

          Artikel 134, §1 van de Nieuwe Gemeentewet dat bepaalt dat de burgemeester politieverordeningen kan maken in geval van ... andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners. De burgemeester is verplicht om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven.

          Artikel 135 §2 Nieuwe Gemeentewet:

"De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :...

          5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;"

          Artikel 31, 2° van het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie, dat bepaalt dat de vergadering van de gemeenteraad plaatsvindt in het gemeentehuis of op de fysieke plaats door de gemeenteraad bepaald.
Het huishoudelijk reglement bepaalt of de gemeenteraad of de gemeenteraadscommissies - in uitzonderlijke omstandigheden - digitaal of hybride kunnen vergaderen en de wijze waarop.

          Het ministerieel besluit van 25 augustus 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

          Artikel 23 van het gewijzigde ministerieel besluit van 28 oktober 2020 bepaalt dat, behalve in een aantal opgesomde uitzonderingen, iedereen de nodige maatregelen neemt om de naleving van de regels van social distancing te garanderen, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

          Artikel 25 van het gewijzigde ministerieel besluit van 28 oktober 2020 bepaalt de plaatsen en omstandigheden waar een mondmasker dient gedragen te worden vanaf 1 september 2021. Het MB bepaalt dat de regels van social distancing van belang blijven;

          Het besluit van de burgemeester van 15 september 2021 betreffende de organisatie van de vergaderingen van de bestuursorganen tijdens de coronacrisis.

 

Feiten en argumentatie

          Het overlegcomité besliste op 20 augustus 2021 dat het dragen van een mond-neusmasker niet meer verplicht is vanaf 1 september 2021 in publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen en in de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector voor evenementen en private feesten met minder dan 200 toeschouwers binnen en 400 toeschouwers buiten, tenzij de lokale overheid daar anders over beslist;

          In de richtlijnen van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) aan de lokale overheden wordt gewezen op het feit dat nog steeds een beroep wordt gedaan op het verantwoordelijkheidsgevoel en de geest van solidariteit van elke burger om de regels van social distancing na te leven en om alle gezondheidsaanbevelingen toe te passen. De regels van social distancing hebben in het bijzonder betrekking op het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen personen.
ABB adviseert lokale besturen om hun voorbeeldfunctie te behouden en de afstandsregels tot nader order te blijven respecteren bij de organisatie van fysieke vergaderingen van de lokale bestuursorganen.

          In de raadzaal in het gemeentehuis kan de afstand van 1,5 meter tussen de raadsleden niet mogelijk gemaakt worden. De zaal K-ba is de meest geschikte vrije zaal waar zowel de 1,5 meter afstand tussen de raadsleden mogelijk is als waar de akoestiek voldoende goed is om een ordentelijk debat mogelijk te maken en een audioverslag van de vergadering te maken.

          Uit het zaalplan van de K-ba blijkt dat de 1,5 meter afstand slechts kan gegarandeerd worden bij een maximum van 31 personen in het publiek.

          De burgemeester heeft op 15 september ll. beslist om de vergaderingen van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraadscommissie te organiseren met inachtname van de nodige maatregelen voor social distancing, en dit zolang de regels van social distancing van belang blijven in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.
Teneinde de nodige maatregelen voor social distancing te kunnen garanderen, heeft de burgemeester beslist dat voornoemde vergaderingen gehouden worden in de gemeentelijke zaal K-ba met een beperking van het publieksaantal tot maximum 31 personen.

 

Besluit

 

20 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 15 september 2021 betreffende de organisatie van de vergaderingen van de bestuursorganen tijdens de coronacrisis.

 

Artikel 2

§ 1 - Zolang de regels van social distancing van belang blijven in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus, worden de vergaderingen van de bestuursorganen van de gemeente en het OCMW georganiseerd met inachtname van de nodige maatregelen voor social distancing.

 

§ 2 - Teneinde de nodige maatregelen voor social distancing te kunnen garanderen, worden de vergaderingen van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraadscommissie gehouden in de gemeentelijke zaal K-ba met een beperking van het publieksaantal tot maximum 30 personen.

 

Artikel 3

Dit besluit zal worden aangeplakt en bekendgemaakt op de gemeentelijke website. Het zal tevens ter kennis worden ter gebracht aan de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen.

 

Artikel 4

In toepassing van artikel 19, lid 2 van de gecoördineerde wetten op de Raad van State kan een verzoekschrift tot nietigverklaring bij de Raad van State worden ingediend tegen deze beslissing. Het verzoekschrift moel gedateerd en ondertekend, vergezeld worden van het vereiste aantal eensluidend verklaarde afschriften en van een afschrift van de bestreden beslissing en bevat :

          het opschrift “ verzoekschrift tot nietigverklaring" als het niet eveneens een vordering tot schorsing bevat;

          de naam, hoedanigheid en woonplaats of zetel van de verzoekende partij, en in voorkomend geval, de gekozen woonplaats;

          het voorwerp van het beroep en een uiteenzetting van de feiten en de middelen;

          de naam en het adres van de verwerende partij;

De termijn voor het indienen van een beroep bij de Raad van state bedraagt 60 dagen vanaf de kennisgeving. Op hetzelfde ogenblik als zij haar verzoekschrift indient, stuurt de verzoekende partij een kopie daarvan ter informatie aan de verwerende partij. De verzoekende partij mag zich laten vertegenwoordigen of bijstaan door een advocaat.

De verzending naar de Raad van State gebeurt bij ter post aangetekende brief naar volgend adres Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

.

 

3.   ONTSLAG GEMEENTERAADSLID GEERT DE ROO: AKTENAME

 

Juridische gronden

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 13 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat stelt dat het gemeenteraadslid dat ontslag wil nemen, dat deelt schriftelijk meedeelt aan de voorzitter van de gemeenteraad.  Het ontslag is definitief na ontvangst van de kennisgeving door de voorzitter van de gemeenteraad.  Het lid van de gemeenteraad blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd, behoudens als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid.

          Artikel 68 §1 DLB dat bepaalt dat ... de raad voor maatschappelijk welzijn uit dezelfde leden als de gemeenteraad bestaat.

 

Feiten

          Bij brief van 31 augustus 2021 deelde Geert De Roo mee ontslag te nemen als gemeenteraadslid.

Tussenkomsten

          door raadslid Geert De Roo (De Merlaan)

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt akte van het ontslag als gemeenteraadslid van Geert De Roo.

 

Artikel 2:

Het ontslag als gemeenteraadslid houdt van rechtswege het ontslag als lid van raad van maatschappelijk welzijn in.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

.

 

4.   AANWIJZING VAN EEN OPVOLGEND RAADSLID N.A.V. HET ONTSLAG VAN RAADSLID GEERT DE ROO: ONDERZOEK VAN DE GELOOFSBRIEVEN EN EEDAFLEGGING

 

Juridische gronden

            De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

            Artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011;

            Artikel 6 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) betreffende de installatie van de raadsleden, de eedaflegging en de rangorde van de raadsleden;

            Artikel 8 (DLB) dat bepaalt dat een verkozen gemeenteraadslid dat voor zijn installatie afstand wil doen van zijn mandaat, de voorzitter daarvan schriftelijk op de hoogte brengt. De afstand wordt definitief zodra de gemeenteraad er kennis van heeft genomen.

            Artikel 28 §1 (DLB) waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt;

            Artikel 68 §1 (DLB) dat bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn uit dezelfde leden als de gemeenteraad bestaat.

            De gemeenteraadsbeslissing van 7 januari 2019 houdende de installatie van de raadsleden en het vaststellen van de rangorde van de gemeenteraadsleden werd;

            De aktename door de gemeenteraad in zitting van heden van het ontslag als titelvoerend gemeenteraadslid van Geert De Roo die bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 deel uitmaakte van de lijst 'De Merlaan';

            Het proces-verbaal betreffende de uitslag der gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 en het besluit van de Bestendige Deputatie houdende geldigverklaring van deze verkiezingen, waaruit blijkt dat op de lijst 'De Merlaan' Dimitri De Coster werd verkozen als eerste opvolger en Hilde Versluys als tweede opvolger.

 

Feiten

          Het mandaat van titelvoerend raadslid is vacant naar aanleiding van het ontslag van raadslid Geert De Roo;

          Bij brief van 5 september 2021 deelt Dimitri De Coster mee dat hij verzaakt aan de opname van zijn mandaat als gemeenteraadslid;

          Uit het onderzoek van de geloofsbrieven van Hilde Versluys blijkt dat aan alle voorwaarden voldaan is om als gemeenteraadslid aangesteld te kunnen worden in opvolging van Geert De Roo.

 

Besluit

 

22 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems en Hilde Versluys

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt akte van de verzaking aan het mandaat van gemeenteraadslid door Dimitri De Coster, verkozen als 1ste opvolger op de lijst 'De Merlaan'.

 

Artikel 2

De gemeenteraad beslist de geloofsbrieven van Hilde Versluys, die bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 verkozen werd op de lijst 'De Merlaan', goed te keuren.

Met het oog op haar aanstelling als titelvoerend lid van de gemeenteraad wordt zij uitgenodigd om de eed als gemeenteraadslid af te leggen. 

Op verzoek van de voorzitter treedt Hilde Versluys in de vergaderzaal en legt in handen van de voorzitter de volgende eed af : ‘Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen”. 

Betreffende het vervullen van deze formaliteit wordt een afzonderlijke akte opgemaakt.

 

Artikel 3

Hilde Versluys wordt aangesteld als effectief gemeenteraadslid en wordt toegelaten tot deelname aan de beraadslagingen van de gemeenteraad. Hilde Versluys zal het mandaat van ontslagnemend raadslid Geert De Roo voleindigen.

 

Artikel 4

De tabel van rangorde van de gemeenteraadsleden wordt vastgesteld als volgt:

 

Naam

Partij

Anciënniteit

Aantal Stemmen

1.  VAN DEN BUSSCHE Marleen

De Merlaan

11/01/1989 - heden

929

 

2.  DE SCHEPPER Boudewijn

CD&V

11/01/1989 - 18/01/1995 en 06/02/1995 - heden

543

3.  GOBEYN Anneke

CD&V

18/01/1995 - heden

689

 

4.  TAELDEMAN Valerie

CD&V

03/01/2001 - heden

2092

 

5.  VAN LANDSCHOOT Jason

Open Vld

03/01/2001 - heden

1357

 

6.  VAN HECKE Peter E.

Open Vld

02/01/2007 - heden

1518

 

7.  LAMMERTYN Annelies

CD&V

02/01/2007 - heden

1207

 

8.  DE CEUNINCK Koenraad

CD&V

02/01/2007 - heden

752

 

9.  VAN HULLE Bart

Open Vld

02/01/2013 - heden

2646

 

10. DE SMET Rudiger

N-VA

2/01/2013 - heden

1390

 

11. DE JAEGER Marten

CD&V

2/01/2013 - heden

981

 

12. MAENHOUT Nicole

N-VA

2/01/2013 - heden

863

 

13. VAN HECKE Peter T.

N-VA

2/01/2013 - heden

657

 

14. SWYNGEDOUW Wim

Open Vld

2/01/2013 - heden

621

 

15. DECUYPER Leandra

CD&V

29/06/2017 - heden

556

 

16. LATESTE Dino

Groen

17/12/2015 - 23/6/2016

323

 

17. STANDAERT Stefaan

Groen

02/01/2007 - 02/1/2007

2/01/2013 - 24/01/2013

502

18. LONGEVILLE Glenn

Open Vld

7/1/2019 - heden

1073

 

19. VAN LANDSCHOOT Kiran

Open Vld

7/1/2019 - heden

992

 

20. VAN HOOREBEKE Annuska

Open Vld

7/1/2019 - heden

794

 

21. DEPREST Henk

Open Vld

7/1/2019 - heden

657

 

22. VERPLAETSE Christine

 

De Merlaan

7/1/2019 - heden

379

23. DE KESEL Katleen

N-VA

7/1/2019 - heden

359

 

24. VANNEVEL Danny

N-VA

7/1/2019 - heden

353

 

25. DE GROOTE Timothy

VLAAMS BELANG

7/1/2019 - heden

295

 

26. WILLEMS Eva

 

Open Vld

29/10/2020 - heden

619

27. VERSLUYS Hilde

 

De Merlaan

30/09/2021 - heden

369

 

Artikel 5

Ingevolge haar aanstelling als gemeenteraadslid wordt Hilde Versluys van rechtswege lid van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

.

 

5.   ONTSLAG GEMEENTERAADSLID MARLEEN VAN DEN BUSSCHE: AKTENAME

 

Juridische gronden

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 13 DLB dat stelt dat het gemeenteraadslid dat ontslag wil nemen, dat deelt schriftelijk meedeelt aan de voorzitter van de gemeenteraad.  Het ontslag is definitief na ontvangst van de kennisgeving door de voorzitter van de gemeenteraad.  Het lid van de gemeenteraad blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd, behoudens als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid.

          Artikel 68 §1 DLB dat bepaalt dat ... de raad voor maatschappelijk welzijn uit dezelfde leden als de gemeenteraad bestaat.

 

Feiten

          Bij brief van 1 september 2021 deelde schepen Marleen Van den Bussche mee ontslag te nemen als gemeenteraadslid.

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt akte van het ontslag als gemeenteraadslid van Marleen Van den Bussche.

 

Artikel 2:

Het ontslag als gemeenteraadslid houdt van rechtswege het ontslag als lid van raad van maatschappelijk welzijn in.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

6.   AANWIJZING VAN EEN OPVOLGEND RAADSLID N.A.V. HET ONTSLAG VAN RAADSLID MARLEEN VAN DEN BUSSCHE: ONDERZOEK VAN DE GELOOFSBRIEVEN EN EEDAFLEGGING

 

Juridische gronden

            De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

            Artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011;

            Artikel 6 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) betreffende de installatie van de raadsleden, de eedaflegging en de rangorde van de raadsleden;

            Artikel 8 (DLB) dat bepaalt dat een verkozen gemeenteraadslid dat voor zijn installatie afstand wil doen van zijn mandaat, de voorzitter daarvan schriftelijk op de hoogte brengt. De afstand wordt definitief zodra de gemeenteraad er kennis van heeft genomen.

            Artikel 28 §1 (DLB) waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt;

            Artikel 68 §1 (DLB) dat bepaalt dat de raad voor maatschappelijk welzijn uit dezelfde leden als de gemeenteraad bestaat.

            De gemeenteraadsbeslissing van 7 januari 2019 houdende de installatie van de raadsleden en het vaststellen van de rangorde van de gemeenteraadsleden werd;

            De aktename door de gemeenteraad in zitting van heden van het ontslag als titelvoerend gemeenteraadslid van Marleen Van den Bussche die bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 deel uitmaakte van de lijst 'De Merlaan';

            De aanstelling door de gemeenteraad in zitting van heden van Hilde Versluys als titelvoerend gemeenteraadslid in opvolging van ontslagnemend raadslid Geert De Roo;

            Het proces-verbaal betreffende de uitslag der gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 en het besluit van de Bestendige Deputatie houdende geldigverklaring van deze verkiezingen, waaruit blijkt dat op de lijst 'De Merlaan' Dimitri De Coster werd verkozen als eerste opvolger, Hilde Versluys als tweede opvolger, Valentijn De Lille als derde opvolger en Stefaan Heyndrikx als vierde opvolger.

            Het besluit van de gemeenteraad van heden waarbij Hilde Versluys werd aangesteld als titelvoerend raadslid in opvolging van Geert De Roo die ontslag nam als raadslid .

 

Feiten

          Het mandaat van titelvoerend raadslid is vacant naar aanleiding van het ontslag van raadslid Marleen Van den Bussche;

          Bij brief van 6 september 2021 deelt Valentijn De Lille mee dat hij verzaakt aan de opname van zijn mandaat als gemeenteraadslid;

          Uit het onderzoek van de geloofsbrieven van Stefaan Heyndrikx blijkt dat aan alle voorwaarden voldaan is om als gemeenteraadslid aangesteld te kunnen worden in opvolging van Marleen Van den Bussche.

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt akte van de verzaking aan het mandaat van gemeenteraadslid door Valentijn De Lille, verkozen als 3de opvolger op de lijst 'De Merlaan'.

 

Artikel 2

De gemeenteraad beslist de geloofsbrieven van Stefaan Heyndrikx, die bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 verkozen werd op de lijst 'De Merlaan', goed te keuren.

Met het oog op zijn aanstelling als titelvoerend lid van de gemeenteraad wordt hij uitgenodigd om de eed als gemeenteraadslid af te leggen. 

Op verzoek van de voorzitter treedt Stefaan Heyndrikx in de vergaderzaal en legt in handen van de voorzitter de volgende eed af : ‘Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen”. 

Betreffende het vervullen van deze formaliteit wordt een afzonderlijke akte opgemaakt.

 

Artikel 3

Stefaan Heyndrikx wordt aangesteld als effectief gemeenteraadslid en wordt toegelaten tot deelname aan de beraadslagingen van de gemeenteraad. Stefaan Heyndrikx zal het mandaat van ontslagnemend raadslid Marleen Van den Bussche voleindigen.

 

Artikel 4

De tabel van rangorde van de gemeenteraadsleden wordt vastgesteld als volgt:

 

Naam

Partij

Anciënniteit

Aantal Stemmen

1.  DE SCHEPPER Boudewijn

CD&V

11/01/1989 - 18/01/1995 en 06/02/1995 - heden

 

543

2.  GOBEYN Anneke

CD&V

18/01/1995 - heden

689

 

3.  TAELDEMAN Valerie

CD&V

03/01/2001 - heden

2092

 

4.  VAN LANDSCHOOT Jason

Open Vld

03/01/2001 - heden

1357

 

5.  VAN HECKE Peter E.

Open Vld

02/01/2007 - heden

1518

 

6.  LAMMERTYN Annelies

CD&V

02/01/2007 - heden

1207

 

7.  DE CEUNINCK Koenraad

CD&V

02/01/2007 - heden

752

 

8.  VAN HULLE Bart

Open Vld

02/01/2013 - heden

2646

 

9.  DE SMET Rudiger

N-VA

2/01/2013 - heden

1390

 

10. DE JAEGER Marten

CD&V

2/01/2013 - heden

981

 

11. MAENHOUT Nicole

N-VA

2/01/2013 - heden

863

 

12. VAN HECKE Peter T.

N-VA

2/01/2013 - heden

657

 

13. SWYNGEDOUW Wim

Open Vld

2/01/2013 - heden

621

 

14. DECUYPER Leandra

CD&V

29/06/2017 - heden

556

 

15. LATESTE Dino

Groen

17/12/2015 - 23/6/2016

323

 

16. STANDAERT Stefaan

Groen

02/01/2007 - 02/1/2007

2/01/2013 - 24/01/2013

502

17. LONGEVILLE Glenn

Open Vld

7/1/2019 - heden

1073

 

18. VAN LANDSCHOOT Kiran

Open Vld

7/1/2019 - heden

992

 

19. VAN HOOREBEKE Annuska

Open Vld

7/1/2019 - heden

794

 

20. DEPREST Henk

Open Vld

7/1/2019 - heden

657

 

21. VERPLAETSE Christine

 

De Merlaan

7/1/2019 - heden

379

22. DE KESEL Katleen

N-VA

7/1/2019 - heden

359

 

23. VANNEVEL Danny

N-VA

7/1/2019 - heden

353

 

24. DE GROOTE Timothy

VLAAMS BELANG

7/1/2019 - heden

295

 

25. WILLEMS Eva

 

Open Vld

29/10/2020 - heden

619

26. VERSLUYS Hilde

 

De Merlaan

30/09/2021 - heden

369

27. HEYNDRIKX Stefaan

 

De Merlaan

30/09/2021 - heden

351

 

Artikel 5

Ingevolge zijn aanstelling als gemeenteraadslid wordt Stefaan Heyndrikx van rechtswege lid van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

7.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

8.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIO- OF AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 24 JUNI 2021

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

          De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

          De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 24 juni 2021 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

          Er werden geen opmerkingen gemaakt en een aangepaste versie werd aan de raadsleden ter beschikking gesteld.

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audio-opname of audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 24 juni 2021 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

9.   JAARRAPPORT ORGANISATIEBEHEERSING 2020 - AKTENAME

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 219 van het Decreet Lokaal Bestuur, waarin bepaald wordt dat de algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan het College van Burgemeester en Schepenen, de Gemeenteraad, de Raad voor Maatschappelijk Welzijn en het Vast Bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

            Gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2019, waarbij het organisatiebeheerssysteem werd goedgekeurd.

 

 

 

Feiten

            De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

            Het bijgevoegde rapport beslaat de organisatiebeheersing voor het kalenderjaar 2020.

Tussenkomsten

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             door raadslid Leandra Decuyper (CD&V)

             door waarnemend voorzitter Wim Swyngedouw (Open Vld)

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarrapport organisatiebeheersing 2020.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

10.  PERSONEEL VAN DE GEMEENTE EN HET OCMW - DEONTOLOGISCHE CODE - AANPASSING

 

Juridische gronden

            De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

            Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

            Artikel 161 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn een gezamelijk organogram van de diensten van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast stellen.

            Artikels 188 tot 193 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de deontologische rechten en plichten van het personeel van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.

 

Feiten

            Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 oktober 2010 houdende voorstel van deontologische code voor het personeel van het OCMW Maldegem

            Beslissing van de gemeenteraad van 23 juni 2016 houdende voorstel van deontologische code voor het gemeentepersoneel

            In zitting van 5 juli 2021 verleende het bijzonder onderhandelingscomité voor het personeel van de gemeente en het OCMW zijn goedkeuring aan het voorstel van aanpassing aan de deontologische code.

 

Argumentatie

            In het kader van de integratie van de personeelsleden van het voormalige gemeente- en OCMW-bestuur worden de respectieve deontologische codes op elkaar afgestemd.

            Een deontologische code is in eerste instantie een oproep voor een volwassen houding van zowel de werknemer als van de werkgever. Dit houdt in dat bij mogelijke inbreuken eerst gekeken wordt om de betrokken persoon hierop aan te spreken en te bewegen tot een meer integere en loyale houding ten aanzien van de organisatie.

            Vermits een deontologische code nooit exhaustief kan zijn noch rechtstreeks aanleiding kan geven tot een sanctie, is het aangewezen om de krachtlijnen aan te duiden en deze kort te omschrijven.

            De bijhorende informatiebrochure, zoals beslist door de gemeenteraad van 23 juni 2016 wordt behouden. In deze informatie waarin een korte toelichting bij de deontologische code wordt gegeven bevat tevens een niet-exhaustieve lijst van voorbeelden.

            De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

             door waarnemend algemeen directeur Koen Cromheecke

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de deontologische code goed, zoals hierbij voorgesteld:

 

Deontologische code van het personeel van de gemeente en het OCMW-MAldegem:

 

1)      Wij oefenen ons ambt op een loyale wijze uit.

Loyauteit betekent niet alleen trouw aan én respect voor de democratische instellingen of regelgeving, het betekent eveneens dat een ambtenaar zijn handelingen en activiteiten afstemt op de missie en de visie van onze gemeente, én alles in het werk stelt om de strategische doelstellingen van de organisatie te realiseren.

2)      We streven naar een correct handelen bij de uitvoering van onze taak
Ieder personeelslid streeft naar een correcte en efficiënte uitvoering van zijn taak. Correctheid in ons handelen spitst zicht toe op correct omgaan met voorkennis, eerlijk handelen en respect voor de waardigheid van de burger, de ondernemer, collega-werknemer of mandataris.

3)      De burger verwacht een klantvriendelijke en professionele dienstverlening
De burger en de ondernemer hebben recht op een klantvriendelijke en professionele dienstverlening. Dit houdt ook in dat een ambtenaar zijn opdracht uitvoert binnen de afgesproken termijn of binnen een termijn die relevant is, mits de burger of ondernemer hiervan op de hoogte te brengen.

4)      Binnen het kader van de wet op de openbaarheid van bestuur hebben ambtenaren een spreekrecht en een spreekplicht.
Als ambtenaar oefent u het spreekrecht uit op gereserveerde wijze: uw spreekrecht mag geen afbreuk doen aan de waardigheid van het ambt of het vertrouwen van het publiek in het gemeentebestuur schaden. Deze gereserveerdheid geldt niet alleen wanneer u uw taak als ambtenaar uitoefent, maar ook wanneer u als privaat persoon uw mening te kennen geeft, hetzij mondeling of schriftelijk, hetzij via internet of social media.
U bent er zich steeds van bewust dat spreekrecht verantwoordelijkheden met zich mee brengt, én dat in sommige situaties de geheimhoudingsplicht primeert.

5)      Ambtenaren houden zich ook aan de regels omtrent de geheimhoudingsplicht, het beroepsgeheim en de discretieplicht
Het spreekrecht wordt beperkt door de geheimhoudingsplicht, het beroepsgeheim en de discretieplicht. De geheimhoudingsplicht is ondergeschikt aan de grondwettelijke, wettelijke of decretale bepalingen die het personeelslid tot spreken verplichten.

6)      Ambtenaren stellen zich steeds op in het belang van de gemeente en werken actief mee aan de realisatie van haar maatschappelijke opdrachten en doelstellingen

Als ambtenaar getuigt u van voldoende inzet, discipline en initiatief. U maakt hiervoor op een efficiënte wijze gebruik van de ter beschikking gestelde middelen om tot een maximaal effect te komen bij de strategische en operationele doelstellingen.

7)      Ambtenaren stimuleren een ethisch en integer gedrag.
Integriteit is een stimulerende en positieve benadering van het ethisch gedrag en uit zich in de persoonlijke houding en gedragingen van elke ambtenaar.
Enerzijds moet het bestuur ervoor zorgen dat integriteitsschendingen voorkomen worden , omdat deze het vertrouwen van de burger in de overheid aantasten, anderzijds moet het bestuur op basis van een goed uitgebouwd integriteitsbeleid zijn werknemers ofwel ondersteunen ofwel ondersteuning bieden in het omgaan met de hen opgelegde taken en beslissingsruimte.

8)      Ambtenaren voeren de opdrachten uit op een zorgvuldige wijze.

U toont hierbij initiatief, neemt verantwoordelijkheid en gaat met kennis van zaken te werk.
De plicht tot zorgvuldigheid uit zich op het vlak van

          het naleven van de richtlijnen

          het gebruik van de arbeidstijd

          het gebruik van overheidseigendommen, inclusief het gemeentelijk patrimonium

 

Artikel 2:

Deze goedgekeurde deontologische code zal als bijlage worden opgenomen in het arbeidsreglement, ter vervanging van de vroegere deontologische code.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

11.  LOKALE POLITIE - VACANTVERKLARING 2 PLAATSEN INSPECTEUR INTERVENTIE

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          De wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.

          Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd, en al z'n latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, hierna KB mobiliteit genoemd.

          Het koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 7 juni 2009 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 31 mei 2009 tot wijziging van de RPPol inzake de wervingsreserve in het raam van de mobiliteit.

          De ministeriële omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 houdende toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones (+ de aanvullingen GPI 15bis, 15 quater en 15 quinquies).

          De permanente nota van de federale politie, met kenmerk DGS/DSP/C-2011/22746, uitgegeven op 09 juni 2011, omtrent de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie - procedures en statutaire gevolgen.

          De beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 30 september 2020, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen op 3 november 2020.

          Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.

          De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.

 

Feiten

          Een inspecteur van politie medewerker interventie/verkeer, maakt uitgaande mobiliteit op 1 januari 2022.

          Een inspecteur van politie was al sinds 1 februari 2018 gedetacheerd naar de politiezone Gent.  Zij heeft op 1 juni 2021 mobiliteit gemaakt naar de politiezone Gent. Haar vertrek wordt nog tot 1 januari 2022 gecompenseerd door een detachering vanuit de politiezone Gent.

          Er wordt gevraagd om 2 plaatsen inspecteur team interventie vacant te verklaren zodat de in plaats stelling kan gebeuren met ingang maart 2022.

          Het functieprofiel voor de functie inspecteur team interventie werd opgemaakt en wordt in bijlage gevoegd.

          De procedure die zal gevolgd worden voor de vacantverklaring en voor het indienen van de kandidaturen, is deze conform de algemene regelgeving inzake de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie.

          De procedure die zal gevolgd worden voor het voeren van de selectie, is een gestructureerd interview door een selectiecommissie.

 

Argumentatie

          De operationele werking van de lokale politie Maldegem komt in het gedrang bij het niet volledig bestaffen van het kader.

          Op basis van de dienstnoodwendigheden de bezetting van deze functie verantwoord is.

Tussenkomsten

          door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

          door raadslid Anneke Gobeyn (CD&V)

          door burgemeester Bart Van HUlle (Open Vld)

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om 2 voltijdse statutaire betrekkingen inspecteur medewerker interventie, van de lokale politie Maldegem, vacant te verklaren  in het kader van de mobiliteit van de geïntegreerde politie conform de hierboven bepaalde modaliteiten.

 

Artikel 2:

De functie die vacant wordt verklaard heeft het functieprofiel van medewerker interventie.

 

Artikel 3:

De functie van inspecteur medewerker interventie, is geen betrekking waaraan een voorrang is gekoppeld voor de oud-Brusselaars.

 

Artikel 4:

De functie van inspecteur medewerker interventie, is geen gespecialiseerde betrekking.

 

Artikel 5:

In de selectie van inspecteur medewerker interventie, wordt voorzien in een wervingsreserve die geldt voor een gelijkwaardige functionaliteit tot de datum van de volgende 2 mobiliteitscycli.

 

Artikel 6:

Volgende selectiemodaliteiten worden weerhouden:

 - advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort.

 

Artikel 7:

De plaatselijke selectiecommissie wordt als volgt samengesteld:

 

Voorzitter: de korpschef

 

Leden:

- Een officier van een korps van de lokale politie nog nader te bepalen

- Een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de lokale politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de de te begeven betrekking en die over de bekwaamheden beschikt die voor de te begeven betrekking vereist zijn nog nader te bepalen

 

Secretaris: een personeelslid van het administratief kader nog nader te bepalen

 

Artikel 8:

Een afschrift van onderhavige beslissing zal aan de betrokken voornoemde diensten overgemaakt worden.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

12.  LOKALE POLITIE - VACANTVERKLARING MANDAAT KORPSCHEF CATEGORIE 1

 

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen

          De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.

          De wet van 26 april 2002 houdende de essentiële elementen van het statuut van de personeelsleden van de politiediensten en houdende diverse andere bepalingen met betrekking tot de politiediensten.

          Artikel 28 §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Het koninklijk besluit van 26 maart 2005 tot regeling van de structurele detacheringen van personeelsleden van de politiediensten en van soortgelijke toestanden en tot invoering van verschillende maatregelen.

          Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPOL genoemd, en al z'n latere wijzigingen.

          Artikel 7.3.20 RPPOL:

Onverminderd het bepaalde in het tweede en het derde lid, beslissen de gemeente- of politieraad wat de lokale politie betreft, de commissaris-generaal of de door deze aangewezen directeur-generaal wat de federale politie betreft en de minister wat de algemene inspectie betreft:

1° dat een bij wege van mandaat te begeven ambt wordt vacant verklaard;

2° over de termijn waarbinnen de kandidaatstelling ontvankelijk kan worden ingediend, zonder dat deze termijn minder dan twintig dagen mag bedragen, te rekenen vanaf de dag van de mededeling van de in artikel VII.III.23 bedoelde oproep aan de voor de aanwijzing voor het mandaat in aanmerking komende personeelsleden;

3° over de samenstelling van de bevoegde selectiecommissie dan wel, indien het een mandaat van korpschef betreft, of een beroep wordt gedaan op de nationale selectiecommissie voor het ambt van korpschef bedoeld in artikel VII.III.59.

(...)

          Artikel 7.3.58 RPPOL:

De in de artikelen 48 en 50, eerste lid, van de wet bedoelde selectiecommissie, hierna " de plaatselijke selectiecommissie voor het ambt van korpschef " genoemd, wordt voorgezeten door, naar gelang van het geval, de burgemeester of de voorzitter van het politiecollege, en is bovendien samengesteld uit de volgende bijzitters :

1° een korpschef die een mandaat uitoefent van ten minste dezelfde categorie als het te begeven mandaat.

Is het te begeven ambt, een ambt van categorie 5 dan kan, in voorkomend geval, hetzij een gewezen korpschef van categorie 5, hetzij een korpschef die een mandaat van categorie 4 uitoefent, worden aangewezen;

2° een bestuurlijke directeur-coördinator of eventueel een gerechtelijke directeur, uit een ander ambtsgebied dan datgene waarin de gemeente of de meergemeentenzone waarin het ambt van korpschef te begeven is, is gelegen of, in voorkomend geval, een gewezen bestuurlijke directeur-coördinator;

3° een deskundige die niet behoort tot het betrokken lokaal politiekorps en die doet blijken van een voor de opdracht van de plaatselijke selectiecommissie voor het ambt van korpschef relevante beroepservaring;

4°de gouverneur of de door hem aangewezen vice-gouverneur of arrondissementscommissaris;

5°de procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement waarin de gemeente of de meergemeentezone waarin het ambt van korpschef te begeven is, is gelegen;

6°de inspecteur-generaal of de door hem aangewezen adjunct-inspecteur-generaal.

De bijzitters bedoeld in het eerste lid, 1° tot 3°, worden aangewezen door de gemeente- of de politieraad.

Voor de aanwijzing van de in het eerste lid, 3°, bedoelde deskundige kan geput worden uit de lijst bedoeld in artikel VII.III.57, tweede lid.

Een secretaris, aangewezen door de voorzitter, staat de plaatselijke selectiecommissie voor het ambt van korpschef bij.

De gemeente- of politieraad kan voor de voorzitter een plaatsvervanger aanwijzen en kan voor elke bijzitter bedoeld in het eerste lid, 1° tot 3°, één of meer plaatsvervangers aanwijzen die voldoen aan dezelfde aanwijzingsvoorwaarden als de werkende bijzitters.

          Ministerieel besluit van 28 december 2001 tot uitvoering van sommige bepalingen van het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten (Ubpol).

          Ministerieel besluit van 11 januari 2006 tot vaststelling van de functiebeschrijving en de daaruit voortvloeiende profielvereisten van een korpschef

          Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.

          De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.

          Besluit van de burgemeester van 20 juni 2019 houdende zijn akkoord met de vrijwillige mandaatneerlegging van toenmalige korpschef                                    .

          Het Koninklijk besluit van 17 augustus 2019 houdende de beëindiging van het mandaat van
                                                                   als korpschef van de lokale politie van de politiezone Maldegem op 31 augustus 2019.

          Besluit van de burgemeester van 5 augustus 2019 houdende de tijdelijke aanstelling van eerste commissaris van politie                          in het ambt van hoofdcommissaris en in de functie van waarnemend korpschef.

          Besluit van de gemeenteraad van 30 september 2020, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen op 3 november 2020.

 

Feiten

          Het mandaat van                                                    als korpschef van de lokale politiezone Maldegem werd vrijwillig beëindigd op 31 augustus 2019.

          Eerste commissaris van politie                           werd tijdelijk aangesteld in het ambt van hoofdcommissaris van politie en als waarnemend korpschef vanaf 1 september 2019.

          De plaats hoofdcommissaris, momenteel ingenomen door                          , kan door de gemeenteraad vacant worden verklaard omdat zij structureel gedetacheerd is als verbindingsambtenaar bij de gouverneur.  Het personeelslid komt dan in bovental op de formatie en er kan een bijkomende/nieuwe hoofdcommissaris- korpschef worden aangeworven.

          Het mandaat van korpschef van de lokale politie Maldegem is een mandaat van categorie 1 gezien de personeelsbezetting omvattende het operationeel en administratief en logistiek kader minder dan 75 voltijds tewerkgestelde personeelsleden omvat ( art. 67 van de wet van 26 april 2002, hierboven vermeld). Hiervoor is rekening gehouden met de personeelsbezetting zoals ze bestond zes maanden voorafgaand aan de datum waarop het bij de mandaat te begeven ambt vacant wordt verklaard (art. 7.3.2. RPPOL). De personeelsbezetting bestond toen uit 57 personeelsleden.

          Het functieprofiel voor de functie korpschef en de daaruit voortvloeiende profielvereisten van korpschef is vastgelegd in het ministerieel besluit van 11 januari 2006.

          De procedure die zal gevolgd worden voor de vacantverklaring en voor het indienen van de kandidaturen, is de specifieke aanwijzingsprocedure van een mandaat zoals omschreven in deel VII titel III van de RPPOL hierboven vermeld. Een schematische weergave wordt in bijlage toegevoegd.

 

Argumentatie

          Wat de vacantverklaring zelf betreft:

De operationele werking van de lokale politie Maldegem komt in het gedrang als de functie van korpschef niet vacant wordt verklaard.

          Wat de termijn indienen kandidaatstellingen betreft:

De gemeenteraad beslist over de termijn waarbinnen de kandidaatstellingen ontvankelijk kunnen worden ingediend. Deze termijn moet minstens 20 dagen betreffen te rekenen vanaf de dag van mededeling van de oproep tot kandidaatstelling. Het voorstel is om de kandidaten 30 dagen de tijd te geven wat een gebruikelijke termijn is.

          Wat de samenstelling van de selectiecommissie betreft:

Het voorstel is om een plaatselijke selectiecommissie samen te stellen overeenkomstig artikel 7.3.58 RPPOL dat wordt voorgezeten door de burgemeester. De gouverneur, de procureur des Konings en de inspecteur-generaal maken steeds deel uit van de plaatselijke selectiecommissie (ze kunnen er wel voor kiezen om zicht te laten vervangen). Daarnaast voorziet de RPPOL in de aanwezigheid van 1) een korpschef van ten minste dezelfde categorie 2) een bestuurlijk directeur-coördinator of een gerechtelijk directeur uit een ander rechtsgebied 3) een deskundige die niet behoort tot het betrokken lokaal politiekorps.  Alle voorgestelde leden beschikken over bijzonder relevante expertise/ervaring voor een selectiecommissie voor korpschef en hebben zich bereid verklaard om deel te nemen aan deze selectiecommissie. De deskundige Prof. Dr.          
              is een professor aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent met specialisaties veiligheid, criminologie, private veiligheid en milities en prof. dr.             is een professor aan de Vrije Universiteit Brussel met specialisaties veiligheid en politie.

 

Bijlagen

          Schematische voorstelling verschillende stappen voor de aanwijzing mandaat korpschef

 

Tussenkomsten

          door raadslid Dino Lateste (Groen)

          door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

Het mandaat van korpschef van de politiezone Maldegem (mandaat categorie 1) wordt vacant verklaard .

 

Artikel 2:

De hoofdcommissaris die structureel gedetacheerd is als verbindingsambtenaar bij de gouverneur wordt in bovental geplaatst.

 

Artikel 3:

De termijn om kandidaturen ontvankelijk in te dienen wordt vastgelegd op 30 dagen vanaf de dag van de mededeling van de in art. 7.3.23 RPPOL bedoelde oproep tot kandidaatstelling aan de voor de aanwijzing voor het mandaat in aanmerking komende personeelsleden.

 

Artikel 3:

De selectie zal gebeuren door een plaatselijke selectiecommissie die als volgt wordt samengesteld:

 

Samenstelling

Lid

Plaatsvervanger

Voorzitter

 

 

                         r

 

 

Bijzitters

 

 

Een korpschef die een mandaat uitoefent van ten minste dezelfde categorie

 

 

Een bestuurlijk directeur-coördinator of een gerechtelijk directeur, uit een ander ambtsgebied

 

 

Een deskundige die niet behoort tot het betrokken lokaal politiekorps

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Secretaris- staat de commissie bij

 

 

 

 

 

 

Artikel 4:

De aanwijzing zal verlopen volgens de specifieke aanwijzinsprocedure van een mandaat zoals omschreven in deel VII titel III RPPOL.

 

Artikel 5:

Indien er geen kandidaten zijn  wordt het mandaat van korpschef opnieuw open gesteld totdat de functie is ingevuld.

 

Artikel 6:

Een afschrift van onderhavige beslissing zal worden overgemaakt aan de Directie van het Personeel, dienst Loopbaanbeheer van de federale politie om het nodige te doen voor de oproep tot kandidaatstelling en aan de betrokken  diensten.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

13.  GECOÖRDINEERD AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN PARKEERPLAATSEN VAN KORTE DUUR OP GEMEENTEWEGEN

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

            Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

            Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

          Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

          Gecoördineerd politiereglement houdende de invoer van parkeerplaatsen van korte duur op gemeentewegen van 28 juni 2018

          Tijdelijke politieverordening van 23 juli 2018 houdende de invoer van een parkeerstrook (12 meter) korte duur in de Westeindestraat ter hoogte van de woning nr. 50 vanaf 30 juli 2018 tot einde van de bouwwerken ter hoogte van het kruispunt Westeindestraat - Bogaardestraat

          Tijdelijke politieverordening Shop & Go van 7 december 2020

          Verlenging tijdelijke politieverordening Shop & Go van 10 mei 2021

 

Feiten

Omvormen parkeerplaatsen korte duur tot Shop&Go parkeerplaatsen

          In het centrum van Maldegem werden een veertiental parkeerplaatsen uitgerust met parkeersensoren en aangeduid als 'Shop & Go parkeerplaats':

          Marktstraat:

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 62

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 30

          2 parkeerplaatsen ter hoogte van nr. 24

          1 parkeerplaats ter hoogte van nr. 23

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 20

          2 parkeerplaatsen ter hoogte van residentie 'De Linde' nr. 1 (ter hoogte van apotheek Depuydt)

 

          Nieuwstraat:

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 2

          1 parkeerplaats aan de overzijde van de woning nr. 28

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 38

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 21

          2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 74

          De proefperiode ging in op 1 april 2021 en loopt tot eind september 2021.

          Het Shop & Go-systeem werd intussen gemonitord en geëvalueerd.

 

Tijdelijke politieverordening parkeerstrook (12 meter) korte duur WesteindestraatGedurende de bouwwerken ter hoogte van het kruispunt Westeindestraat - Bogaardestraat werd de invoer van een tijdelijke parkeerstrook met een beperkte parkeerduurtijd van 30 minuten goedgekeurd. Inmiddels is de termijn van deze politieverordening verstreken en wordt de vraag gesteld om deze maatregel permanent in te voeren. 

 

Parkeerplaatsen korte duur Kallestraat

          Een bewoner van de Kallestraat is vragende partij om de 2 parkeerplaatsen met een beperkte parkeerduurtijd te verwijderen. Volgens de bewoner hebben deze parkeerplaatsen geen nut meer, gezien de handelszaken waarvoor ze oorspronkelijk werden ingevoerd, inmiddels verdwenen zijn.

 

Argumentatie

Omvorming parkeerplaatsen korte duur tot Shop&Go parkeerplaatsen

          Na een proefperiode van bijna 6 maanden werd het systeem gemonitord en geëvalueerd. Op basis van deze resultaten kan worden aangenomen dat de sensoren over het algemeen op een correcte manier en frequent worden gebruikt.

          Gezien het Shop&Go-systeem als een goed systeem wordt beschouwd, werd er voorgesteld om het systeem voort te zetten en het aantal parkeerplaatsen uit te breiden. Hiervoor wordt een aanvullend reglement opgemaakt (aparte nota). Bijkomend dient het gecoördineerd politiereglement van 28 juni 2018 houdende de invoer van parkeerplaatsen van korte duur op gemeentewegen en het retributiereglement 'parkeren in een zone met beperkte parkeertijd' van 27 januari 2010 te worden gewijzigd. 

 

Tijdelijke politieverordening parkeerstrook (12 meter) korte duur Westeindestraat

          Gezien er in de nabije omgeving verschillende handelszaken gelegen zijn en die baat zouden hebben bij de invoer van een parkeerstrook met een beperkte parkeerduurtijd, kan deze maatregel worden bestendigd. 

 

Parkeerplaatsen korte duur Kallestraat

          Onderzoek heeft uitgewezen dat er in de buurt van de parkeerplaatsen met een beperkte parkeerduurtijd gelegen in de Kallestraat geen handelszaken meer zijn. Hiermee rekening houdend is de afdeling mobiliteit de mening toegedaan dat de parkeerplaatsen met een beperkte parkeerduurtijd kunnen worden verwijderd. Dit houdt dus in dat er op deze 2 parkeerplaatsen geen parkeerduurtijd meer zal gelden en er langdurig zal kunnen worden geparkeerd.

 

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

          Advies politie: Besproken op het mobiliteitsoverleg van 9 augustus 2021 en gunstig geadviseerd.

          Advies communicatie: De communicatie omtrent korte duur parkeren van de Shop&Go parkeerplaatsen wordt meegenomen in de totaalcommunicatie over het Shop&Go-project. De bestendiging van de parkeerplaatsen korte duur in Westeindestraat en afschaffing van de parkeerplaatsen korte duur in Kallestraat kan worden meegedeeld via de passende verkeersborden.

Tussenkomsten

             door raadslid Annelies Lammertyn (CD&V)

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

             door waarnemend voorzitter Wim Swyngedouw (Open Vld)

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het gecoördineerd reglement houdende de invoer van parkeerplaatsen van korte duur op gemeentewegen goed.

 

Artikel 2:

Op volgende plaatsen wordt tussen 09.00 uur en 18.00 uur het parkeren toegelaten voor maximum 30 minuten:

 

Maldegem

Noordstraat

3 parkeerplaatsen vanaf woning nr. 22 tot en met woning nr. 26

2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 85

2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 161 over een lengte van 12 meter

 

Westeindestraat

4 parkeerplaatsen op het pleintje ter hoogte van het kruispunt Westeindestraat - Karreweg

Een parkeerstrook over een lengte van 12 meter ter hoogte van de woning nr. 50

 

Vakekerkweg

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 37

 

Bogaardestraat

Een parkeerstrook over een lengte van 18 meter ter hoogte van de woning nr. 90 - 92

 

Adegem

Adegem-Dorp

2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 22

2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 14

2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woningen nr. 44 - 46

 

Schoolstraat

Eerste parkeerplaats komende uit de richting Adegem-Dorp

 

Kleit

Kleitkalseide

3 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 144A

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 109

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden E9a waarop het symbool van de parkeerschijf wordt afgebeeld en voorzien van onderborden "30 minuten - iedere dag tussen 09.00 uur en 18.00 uur"  zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Het gecoördineerd politiereglement betreffende de invoer van parkeerplaatsen van korte duur op gemeentewegen van 28 juni 2018 wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 4:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 5:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

          De heer Procureur des Konings

          De Zonechef van de Lokale Politie

          Parkeerbedrijf Indigo

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

14.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN SHOP&GO PARKEERPLAATSEN OP GEMEENTEWEGEN

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

            Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

            Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

          Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

          Gecoördineerd politiereglement houdende de invoer van parkeerplaatsen van korte duur op gemeentewegen van 28 juni 2018

          Collegebeslissing proefproject Shop & Go-systeem in zitting van 22 september 2020;

          Tijdelijke politieverordening Shop & Go van 7 december 2020;

          Verlenging tijdelijke politieverordening Shop & Go van 10 mei 2021.

 

Feiten

          In het centrum van Maldegem werden een veertiental parkeerplaatsen uitgerust met parkeersensoren en aangeduid als 'Shop & Go parkeerplaats':

          Marktstraat:

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 62

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 30

          2 parkeerplaatsen ter hoogte van nr. 24

          1 parkeerplaats ter hoogte van nr. 23

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 20

          2 parkeerplaatsen ter hoogte van residentie 'De Linde' nr. 1 (ter hoogte van apotheek Depuydt)

 

          Nieuwstraat:

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 2

          1 parkeerplaats aan de overzijde van de woning nr. 28

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 38

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 21

          2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 74

          De proefperiode ging in op 1 april 2021 en loopt tot eind september 2021.

          Het Shop & Go-systeem werd intussen gemonitord en geëvalueerd.

 

Argumentatie

Evaluatie proefperiode

          Na een proefperiode van bijna 6 maanden werd het systeem gemonitord en geëvalueerd. Het parkeerbedrijf Indigo bezorgde ons enkele statistieken over het gebruik van de Shop&Go parkeerplaatsen. Op basis van deze resultaten kan worden aangenomen dat de sensoren over het algemeen op een correcte manier en frequent worden gebruikt.

          Gezien het Shop&Go-systeem als een goed systeem wordt beschouwd, stellen we voor om het systeem voort te zetten en het aantal parkeerplaatsen uit te breiden. Hiervoor dient een aanvullend reglement te worden opgemaakt. Bijkomend dient het gecoördineerd politiereglement van 28 juni 2018 houdende de invoer van parkeerplaatsen van korte duur op gemeentewegen en het retributiereglement 'parkeren in een zone met beperkte parkeerduurtijd' van 27 januari 2010 te worden gewijzigd.

          Momenteel gebeurt de controle door de parkeerwachters. Er zal worden onderzocht of de controle van de geldigheid van de parkeersessie automatisch kan gebeuren. Dit zal op het overleg met het parkeerbedrijf Indigo eind september worden besproken.

 

Opmaak aanvullend reglement

Bestendiging proefperiode :

          Momenteel zijn een veertiental parkeerplaatsen uitgerust met een parkeersensor en aangeduid als Shop&Go plaats. Deze worden bestendigd in het nieuw aanvullend reglement.

 

Uitbreiding Shop&Go parkeerplaatsen:

          Volgende parkeerplaatsen die bestemd zijn voor korte duur worden omgevormd tot Shop&Go parkeerplaats en opgenomen in het nieuw aanvullend reglement:

          Schouwburgplaats:

          2 parkeerplaatsen ter hoogte van het postkantoor

 

Extra Shop&Go parkeerplaatsen inrichten. Volgend locaties komen hiervoor in aanmerking en worden opgenomen in het nieuw aanvullend reglement:

          Boudewijn Lippensstraat:

          1 parkeerplaats ter hoogte van woning nr. 11 (drukkerij Van Hoestenberghe)

          Schouwburgplaats:

          2  parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr.67 (dichtbij de Noordstraat gelegen).

          Noordstraat:

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 2

          Stationsstraat

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 32

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 48

          Aandachtspunt: deze sensoren kunnen pas worden geplaatst na de renovatiewerken in de Stationsstraat (vermoedelijke datum najaar 2022)

 

Benodigd budget uitbreiding

          Voor de uitbreiding / inrichting van het aantal Shop&Go parkeerplaatsen is ca. 5812,48 euro (inclusief BTW) nodig.

          Aantal sensoren: 200 euro per stuk eenmalige kost: 1600 euro

          48 maand x 6 euro x 8 stuks: 2304 euro

          Bijkomende diensten: 900 euro

          Vermoedelijk totaal inclusief 21% BTW: 5812,84 euro

 

Uitvoering / plaatsing

          Er dient rekening te worden gehouden met een tijdspanne van minimaal 8 weken vanaf de bestelling is goedgekeurd en geplaatst, vooraleer het systeem in werking kan treden.

          De rand van een Shop&Go parkeerplaats wordt aangeduid met een groene lijn, zodat ze onmiddellijk opvallen bij bestuurders.  

 

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

          Advies politie: Besproken op het mobiliteitsoverleg van 9 augustus 2021 en gunstig geadviseerd.

          Advies communicatie: Bij bestendiging en uitbreiding van de Shop&Go parkeerplaatsen dient het geactualiseerde overzicht en de werkwijze bij voorkeur nogmaals gecommuniceerd te worden via de diverse gemeentelijke communicatiekanalen. De productinformatie en bijhorende plannetje op de website dient geactualiseerd te worden.

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement houdende de invoer van Shop&Go parkeerplaatsen op gemeentewegen goed.

 

Artikel 2:

Navolgende plaatsen worden ingericht als Shop&Go parkeerplaatsen:

Marktstraat:

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 62

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 30

          2 parkeerplaatsen ter hoogte van nr. 24

          1 parkeerplaats ter hoogte van nr. 23

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 20

          2 parkeerplaatsen ter hoogte van residentie 'De Linde' nr. 1 (ter hoogte van apotheek Depuydt)

 

Nieuwstraat:

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 2

          1 parkeerplaats aan de overzijde van de woning nr. 28

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 38

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 21

          2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 74

 

Boudewijn Lippensstraat:

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 11 (drukkerij Van Hoestenberghe)

 

Schouwburgplaats:

          2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 10 (postkantoor)

          2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 67 (dichtbij de Noordstraat gelegen)

 

Noordstraat:

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 2

 

Stationsstraat:

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 32

          1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 48

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van het verkeersbord E9a met onderbord '30 min. Ma t.e.m. Za van 09u tot 19u', zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer. Bijkomend dient een infobord Shop&Go te worden geplaatst en dienen de bovengenoemde parkeerplaatsen te worden voorzien van een groene belijning.

 

Artikel 3:

Het gecoördineerd politiereglement houdende de invoer van parkeerplaatsen van korte duur op gemeentewegen van 28 juni 2018 wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 4:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 5:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

          De heer Procureur des Konings

          De Zonechef van de Lokale Politie

          Parkeerbedrijf Indigo

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

15.  STRAATNAAMGEVING VERBINDING TUSSEN KERSELARE EN GENTWEG : DEFINITIEVE BESLISSING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij de decreten van 1 juli 1987, 4 februari 1997 en 29 november 2002, in het bijzonder op artikel 5 juncto 4, 2° dat bepaalt dat het gemeentebestuur dat de namen van wegen en pleinen vaststelt of wijzigt advies vraagt aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding.

          Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2021 waarbij aan de naamloze straat tussen Kerselare en Gentweg principieel de straatnaam 'Molewegel' werd toegekend.

 

Feiten

          Aangaande de principiële beslissing van de gemeenteraad van 24 juni 2021 werd van 29 juni 2021 tot en met 30 juli 2021 een openbaar onderzoek 'de commodo et incommodo' gevoerd en werd het definitief advies van de cultuuradviesraad gevraagd.

          Uit het proces-verbaal betreffende het gehouden openbaar onderzoek blijkt dat geen bezwaren werden ingediend.

 

Advies cultuuradviesraad

 Voorstel cultuuradviesraad:

          Molewegel

          Motivatie: Deze naam komt op 2 oude kaarten voor.

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

Aan de naamloze straat gelegen tussen Kerselare en de Gentweg wordt definitief de straatnaam 'Molewegel' toegekend.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de gemeentelijke diensten die het aanbelangt en aan:

- Proximus Atlas

- Fluvius, dienst studie en aanleg - dossieradministratie

- Ministerie van financiën, administratie van het kadaster

- Ministerie van financiën, federale overheidsdienst

- Bpost

- Hulpverleningszone Meetjesland, zonepost Maldegem

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

16.  SCHENKING GROND KERKHOF BREZENDEDREEF DONK

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          12° het definitief aanvaarden van schenkingen en het aanvaarden van legaten

 

Argumentatie

          Het gemeentebestuur ontving per e-mail een aangetekend schrijven dd. 17 augustus 2021 vanwege de kerkfabriek Sint Jozef te Maldegem Donk, met het voorstel tot schenking van de grond van het kerkhof in de Brezendedreef aan de gemeente Maldegem.

          In het kader van de opheffing van de parochie Sint Jozef Maldegem - Donk besliste de kerkraad unaniem in haar vergadering van 11 augustus 2021, om het kadastraal perceel Maldegem, 3de afdeling, sectie H nr. 40 A, met een kadastrale oppervlakte van 2.719 m², en fungerend als kerkhof, aan de gemeente Maldegem te schenken.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd principieel akkoord te gaan met de kosteloze overname van het perceel Maldegem, 3de afdeling sectie H nr. 40 A en de afdeling Vastgoedtransacties aan te stellen voor de opmaak van de schenkingsakte.

          De overname gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk om dit perceel op te nemen in de gemeentelijke openbare begraafplaatsen.

          Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

             De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             door waarnemend voorzitter Wim Swyngedouw (Open Vld)

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met het voorstel van de kerkfabriek Sint Jozef tot kosteloze overname van het kadastraal perceel Maldegem, 3de afdeling, sectie H nr. 40 A, met een kadastrale oppervlakte van 2.719 m², en fungerend als kerkhof van de parochie Donk.

 

Artikel 2:

De overname gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk om deze begraafplaats te integreren in de gemeentelijke begraafplaatsen.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad stelt de afdeling Vastgoedtransactie, Virginie Logelingsgebouw, Koningin Maria Hendrikaplein 70 te 9000 Gent aan voor de opmaak en het verlijden van de overnameakte.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

17.  PARKING BREZENDEDREEF THV KERK

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          Het decreet van 3 mei 2019 inzake de gemeentewegen

 

Feiten

          In het kader van een mogelijke opheffing van de parochie Sint Jozef Maldegem - Donk zijn de leden van de kerkfabriek Sint Jozef gestart met de voorbereidingen in verband met de herbestemming van de onroerende eigendommen van de kerkfabriek.

 

Argumentatie

          Per aangetekend schrijven van 17 augustus 2021 deelt de kerkfabriek mee dat na het inwinnen van juridisch advies en na consultatie van de aangeduide notaris de leden van de kerkfabriek besloten hebben dat de kadastrale percelen 3de afdeling sectie H nr 57 K en 3de afdeling sectie H nr 58 K in hun geheel eigendom zijn van de kerkfabriek en bijgevolg in hun geheel in aanmerking komen om betrokken te worden in een herbestemming (verkoop / erfpachtregeling).

          In het kader van de renovatie van Donk centrum in 1992 werd op vraag van de inwoners en het kerkbestuur door het gemeentebestuur een parking aangelegd langsheen de Brezendedreef ter hoogte van de kerk.

          Bij de rioleringswerken van Donk centrum in 2012 (Strategisch plan afvalwater Maldegem project nr 5) werd deze parking langsheen de Brezendedreef opnieuw aangelegd (12 parkeerplaatsen en 3 groenzones).

          In 2019 werd ten behoeve van de openbare dienstverlening ook een elektrische laadpaal voor de zone Donk ter hoogte van de parking voorzien.

          Overeenkomstig art. 8 van het decreet gemeentewegen kan niemand een gemeenteweg wijzigen of verplaatsen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.

          Grondstroken waarvan met enig middel van recht bewezen wordt dat ze gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek werden gebruikt, kunnen in aanmerking komen als gemeenteweg

             Het feit dat in 1992 op vraag van de inwoners werd gestart met een dossier om een verharde parking aan te leggen geeft aan dat de bedoelde grondstrook ook voorheen al gebruikt werd als onverharde parkeerzone.

             De bedoelde zone wordt op het plan van de dienst infrastructuur van 17 juni 1987 gearceerd aangegeven, als een verhoogde zandberm naast de weg die openbaar werd gebruikt.

             Ter bescherming van haar rechten (mogelijke natrekking door de nieuwe eigenaar van de openbare infrastructuur) lijkt het aangewezen dat de gemeenteraad vaststelt dat de bedoelde grondstrook van de parking gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek werd gebruikt en het college belast met de opmaak van een rooilijnplan.

             De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             door waarnemend voorzitter Wim Swyngedouw (Open Vld)

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt vast, overeenkomstig artikel 13 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 en op basis van de voorliggende stukken, dat de zone ingenomen door de parkeerplaatsen voor de kerk van Donk, aansluitend aan de Brezendedreef, de voorbije dertig jaar door het publiek werd gebruikt.

 

Artikel 2:

Het college wordt belast met de opmaak van een rooilijnplan en de vrijwaring en het beheer van dit weggedeelte.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

18.  PATRIMONIUM - AANKOOP WESTEINDESTRAAT 16 - AANKOOPBELOFTE - PRINCIPIËLE BESLISSING

 

 

22 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

1 onthouding: Dino Lateste

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten

          De collegebeslissing dd. 13 september 2021 betreffende 'Patrimonium - aankoop Westeindestraat 16 - aankoopbelofte - principiële goedkeuring'.

 

Feiten

          De woning en de achterliggende tuinpercelen gelegen Westeindestraat 16, eigendom van ...........
...............,                                ,                                   en                                               wordt te koop aangeboden.

          Er werd vooraf geen specifieke vraagprijs voor de woning bepaald, de eigenaars wensen te verkopen aan de meest-biedende.

          De woning is kadastraal gekend als Maldegem 2de afdeling, sectie D, nrs. 136v, 132v en 132a2, de grondoppervlakte bedraagt 443m².

          De gemeente stelde een schatter (landmeter B. Van Meulebroeck,  bvba Plan ²) aan die de waarde van de betreffende woning schatte op  € 259.500.

          Uitgaande van deze schatting werd een bod van € 259.500 uitgebracht.

          Om te vermijden dat de eigenaars tussen het uitbrengen van het bod en de eerstvolgende gemeenteraadszitting een eventueel hoger bod van een derde zouden aanvaarden werd onmiddellijk overgegaan tot het opmaken van een aankoopbelofte, dit onder de opschortende voorwaarde van goedkeuring op de eerstvolgende gemeenteraadszitting

 

Argumentatie

          De gemeente kan in principe maximum de prijs betalen zoals deze werd vastgesteld door de door de gemeente aangestelde landmeter, i.e. € 259.500.

          Het door de gemeente uitgebrachte bod is gelijk aan de geschatte venale waarde van het goed, er wordt niet afgeweken van het schattingsverslag

          De aankoop van de woning is essentieel voor de gemeente gezien de ligging van de woning en tuin in kwestie naast de toekomstige ontsluiting naar Hof ter Ede

          De betrokken percelen zullen in de toekomst bestemd worden voor algemeen nut.

          De woning ligt naast de toekomstige ontsluitingsweg die een deel van Hof ter Ede verbindt met de Westeindestraat. De verwerving van deze woning, na de eerdere verwerving van de woningen Westeindestraat 18 en Westeindestraat 22 laat toe de ontsluiting van Hof ter Ede naar de Westeindestraat en de  verbinding voor voetgangers en fietsers van het noordelijke deel van de gemeente naar de schoolcampus Maricolen en de Brielstraat/Weggevoerdenlaan te optimaliseren en op een veilige manier uit te voeren.

          Door de aankoop wordt de optimale bereikbaarheid van de publieke gedeelten van Hof ter Ede en van de schoolcampus Maricolen verzekerd.

          Het creëren van een bredere ontsluiting verzekert bovendien ook een rustiger en duidelijker straatbeeld, wat de verkeersveiligheid, zeker van zwakke wegebruikers ten goede komt.

          Tegenover de woning Westeindestraat 16 bevindt zich de toegangsweg tot de parking Belfius-St.-Annazwembad. ook hier ontstaat dus de mogelijkheid om een duidelijker straatbeeld en een veiligere en vlottere verkeersafhandeling voor alle weggebruikers te verzekeren.

          De aankoopbelofte, goedgekeurd door het college in zitting van 13 september geldt slechts onder uitdrukkelijke opschortende voorwaarde van goedkeuring door de gemeenteraad in haar eerstvolgende zitting.

          De gemeenteraad is bevoegd om over te gaan tot de principiële aankoop.

 

Financiële weerslag

 

Actienr: 2021/A-6-1-8-01

Actie-omschrijving: opwaarderen centrum en deelkernen

0119-00/221000

Budget 2021

Saldo budget

Nodig budget

2.900.000 euro

2.380.000 euro

259.500 euro

 

 

Tussenkomsten

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de aankoop van de woning gelegen Westeindestraat 16, kadastraal gekend als Maldegem 2de afdeling, Sie D, nrs. 136v, 132v en 132a2 met een oppervlakte van 443 m², tegen een bedrag van € 259.500, zoals opgenomen in de desbetreffende aankoopbelofte afgesloten met de eigenaars op 27 augustus 2021.

 

Artikel 2:

Het college wordt opdracht gegeven het dossier verder samen te stellen ten einde de aankoop te realiseren.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

.

 

19.  PATRIMONIUM - WESTEINDESTAAT 14 -  AANKOOP - PRINCIPIËLE BESLISSING

 

 

21 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

1 stem tegen: Dino Lateste

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten

 

Feiten

          De woning en het achterliggende perceel gelegen Westeindestraat 14, eigendom van ................
......................... wordt te koop aangeboden.

          De woning is kadastraal gekend als Maldegem 2de afdeling, sectie D, nr.136w, de grondoppervlakte bedraagt 468m².

          De vraagprijs voor dit pand bedraagt € 495.000.

          De gemeente stelde een schatter (landmeter B. Van Meulebroeck,  bvba Plan ²) aan die de waarde van de betreffende woning schatte op €466.000.

          De eigenaars zijn niet bereid om te verkopen aan een prijs lager dan de schattingsprijs of aan de schattingsprijs zelf. Een bod van € 485.000 is voor hen wel aanvaardbaar.

          Om te vermijden dat de eigenaars tussen het uitbrengen van het bod en de eerstvolgende gemeenteraadszitting een eventueel hoger bod van een derde zouden aanvaarden werd onmiddellijk overgegaan tot het opmaken van een aankoopbelofte, dit onder de opschortende voorwaarde van goedkeuring op de eerstvolgende gemeenteraadszitting

 

Argumentatie

          De gemeente kan in principe maximum de prijs betalen zoals deze werd vastgesteld door de door de gemeente aangestelde landmeter, i.e. € 466.000.

          Er bestaat echter een verschil tussen de schatting (€ 466.000) en de geboden prijs (€ 485.000). (€ 19.000, ong. 3.9%).

          Het is evenwel toegelaten om af te wijken van een schattingsverslag, mits hiervoor een grondige motivering wordt opgegeven in het licht van het algemeen belang en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Hierbij moeten voornamelijk het motiveringsbeginsel en de zuinigheidsplicht als beginselen van behoorlijk bestuur in acht genomen worden.

          Volgende redenen rechtvaardigen in dit geval een afwijking van de schattingsprijs.

- de ligging van de woning in kwestie naast de toekomstige ontsluiting naar Hof ter Ede

- de potentiële/toekomstige bestemming van algemeen nut.

          De woning ligt naast de toekomstige ontsluitingsweg die een deel van Hof ter Ede verbindt met de Westeindestraat. Deze toekomstige ontsluitingsweg vormt ook een noodzakelijke schakel in de verbinding voor voetgangers en fietsers van het noordelijke deel van de gemeente naar de schoolcampus Maricolen en de Brielstraat/Weggevoerdenlaan. Aldus doet zich een unieke opportuniteit voor voor de gemeente om een goede en veilige aansluiting van Hof ter Ede op de Westeindestraat te verzekeren, temeer daar de gemeente ook al de woningen Westeindestraat 22 en 18 verwierf en bezig is met de verwerving van de woning Westeindestraat 16. door de verwerving van de combinatie van deze percelen kan de veiligheid en het comfort van de aansluiting gegarandeerd worden.

          De gemeente krijgt een éénmalige en unieke opportuniteit om deze verschillende naast elkaar gelegen woningen te verwerven. Door de verwerving van de combinatie van deze percelen ontstaat een aaneengesloten zone, waardoor de facto een waardevermeerderingen ontstaat voor alle betrokken panden.

          De in de schatting aangehaalde handelspanden die in het centrum gelegen zijn en dus het best vergelijkbaar zijn met het aan te kopen pand, halen op zijn minst vergelijkbare verkoopprijzen.

          De aankoop van deze woning verzekert een aaneengesloten open ruimte van meer dan 40 meter, zodat een comfortabele en veilige ontsluiting voor alle weggebruikers kan verzekerd worden.

          Door de aankoop wordt de optimale bereikbaarheid van de publieke gedeelten van Hof ter Ede en van de schoolcampus Maricolen verzekerd.

          Het creëren van een open,  bredere ontsluiting verzekert bovendien ook een rustiger en duidelijker straatbeeld, wat de verkeersveilgheid, zeker van zwakke wegebruikers ten goede komt.

          Rechtover de aldus gecreërde aansluiting bevindt zich de toegangsweg tot de parking Belfius-St.-Annazwembad. ook hier ontstaat dus de mogelijkheid om een duidelijker straatbeeld en een veiligere en vlottere verkeersafhandeling voor alle weggebruikers te verzekeren.

          Rekening houdende met de unieke mogelijkheid die zich aanbiedt voor de gemeente, de ligging aan de ontsluiting van de publiek gedeelten van Hof ter Ede op de Westeindestraat en de geplande bestemming van algemeen nut is de afwijking van de schattingsprijs verantwoord.

          De eigenares van het pad stelt nog een bijkomende voorwaarde voor de verkoop: het pand wordt momenteel nl. nog bewoond en de eigenares wenst enkel te verkopen als de bewoners van het pand een woonrecht toegekend krijgen tot 30 april 2022. Gezien het verlijden van de akte en het aanvragen en verkrijgen van een eventuele sloopvergunning  nog meerdere maanden in beslag zal nemen, vormt deze bewoning tot uiterlijk 30 april 2022 geen hinderpaal voor de gemeente

          Het is aangewezen; gezien de periode tussen het uitbrengen van het bod en de eerstvolgende gemeenteraad, die over de bevoegdheid beschikt voor deze aankoop, de aankoopbelofte goed te keuren in het college.

          De aankoopbelofte gebeurt trouwens expliciet onder de uitdrukkelijke opschortende voorwaarde van goedkeuring in de volgende gemeenteraad

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Actienr: 2021/A-6-1-8-01

Actie-omschrijving: opwaarderen centrum en deelkernen

0119-00/221000

Budget 2021

Saldo budget

Nodig budget

2.900.000 euro

2.120.500euro

485.000 euro

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de aankoop van de woning gelegen Westeindestraat 14, kadastraal gekend als Maldegem 2de afdeling, Sie D, nr. 136w, met een oppervlakte van 468 m², tegen een bedrag van € 485.000, zoals opgenomen in de desbetreffende aankoopbelofte afgesloten met de eigenaars op 16 september 2021.

 

Artikel 2:

Het college wordt opdracht gegeven het dossier verder samen te stellen ten einde de aankoop te realiseren.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

.

 

20.  SPAM 16 - OVEREENKOMSTEN GRONDINNAMES

 

 

22 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020 houdende goedkeuring van het definitief ontwerp Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) nr. 16 project rioleringswerken Vossenhol.

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020, houdende goedkeuring van het Spam 16 project rioleringswerken Vossenhol, goedkeuring van de onteigeningsplannen, de tabel der grondinnemingen en de projectnota.

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 april 2021, houdende goedkeuring van een eerste reeks verkoopbeloftes

          De beslissing van de gemeenteraad van 27 mei 2021, houdende goedkeuring van een tweede reeks verkoopsbeloftes en overeenkomsten;

          De beslissing van de gemeenteraad van 24 juni 2021, houdende goedkeuring van de derde reeks verkoopsbeloftes

 

Argumentatie

             Het gemeentebestuur ontving de volgende verkoopbelofte en vestiging erfdienstbaarheid RWA in het kader van de rioleringswerken Spam 16 Vossenhol in de Pollepelstraat.

             De grondinnemingsplannen MLD 3019 3-5.1-5 en MLD 3019 3-5.5-5 werden tijdens de uitwerking van het project lichtjes gewijzigd ter hoogte van de innames 6 (elektriciteitscabine Fluvius) en 33 (aanpassing t.b.v ligging oprit).

 

Inname

kadaster

eigenaars

oppervlakte

kostprijs

006, 007

2de afdeling sectie E, nr. 18 K en 14 C

 

inname 577 m²

5.878,56 euro

034, 036 en 048

3de afdeling, sectie F, nrs. 626 A, 628 B en 613

 

inname 836 m², erfdienstbaarheidszone 476 m²

8.391,16 euro + 2.665,60 euro = 11.056,76 euro

 

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de verkoopbeloftes goed te keuren, zodat ze kunnen worden ondertekend door de burgemeester en de wnd. algemeen directeur.

          Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-3-2-1-09

Actie-omschrijving: realisatie Spam 16 Vossenhol - inname gronden

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  220800

152.712,00 euro

138.481,51 euro

16.935,32 euro

121.546,19 euro

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende overeenkomsten tot aankoop van grond en vestiging erfdienstbaarheidszone RWA goed, nodig voor de realisatie van het Spam 16 dossier rioleringswerken Vossenhol

Inname

kadaster

eigenaars

oppervlakte inname

kostprijs

006, 007

2de afdeling, sectie E nrs 18 K en 14 C

 

inname 577 m²

5.878,56 euro

034, 036 en 048

3de afdeling sectie F, nrs. 626 A, 628 B en 613

 

inname 836 m², erfdienstbaarheidszone 476 m²8.391,16

8.391,16 + 2.665,60 = 11.056,76 euro

 

Artikel 2:

De vergoedingen in verband met deze aankopen worden gefinancierd met kredieten voorzien onder actie A-3-2-1-9 realisatie Spam 16 Vossenhol inname gronden, algemeen rekeningnummer 0310-00 220800 van de gemeentelijke meerjarenplanning

 

Artikel 3:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de koopovereenkomsten te ondertekenen namens het gemeentebestuur van Maldegem.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad keurt de aangepaste grondinnemingsplannen MLD 3019 3-5.1-5 (dd. 18/03/2021) en MLD 3019 3-5.5-5 (dd. 15/12/2020) goed, zoals opgemaakt door het studiebureau Sweco, Herkenrodesingel 8B 3.01 te 3500 Hasselt.

 

Artikel 5:

De overeenkomsten worden overgemaakt aan de afdeling vastgoedtransacties voor de opmaak van de authentieke akten.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

.

 

21.  SPAM 16 VOSSENHOL - GOEDKEURING AKTEN

 

 

22 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020 houdende goedkeuring van het definitief ontwerp Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) nr. 16 project rioleringswerken Vossenhol.

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020, houdende goedkeuring van het Spam 16 project rioleringswerken Vossenhol, goedkeuring van de onteigeningsplannen, de tabel der grondinnemingen en de projectnota.

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 april 2021, houdende goedkeuring van een eerste reeks verkoopbeloftes

          De beslissing van de gemeenteraad van 27 mei 2021, houdende goedkeuring van een tweede reeks verkoopsbeloftes en overeenkomsten;

          De beslissing van de gemeenteraad van 24 juni 2021, houdende goedkeuring van de derde reeks verkoopsbeloftes

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 september 2021, houdende goedkeuring van een vierde reeks grondinnames

 

Argumentatie

             Het gemeentebestuur ontving de volgende akten in verband met de grondaankopen, erfdienstbaarheidszones en werkzones, nodig voor de realisatie van het Spam 16 project rioleringswerken Vossenhol in de Bogaardestraat, Schautenstraat, Francis de Meeuslaan en andere straten.

 

akte

nr

Inname nr.

kadaster

eigenaars

oppervlakte inname

kostprijs

10460-005

6 en 7

1) 2 de afdeling sectie E nr. 18 K P0000 (nieuw nr 2 E 1612 AP0000)

2) 2de afdeling sectie E nr 14 C P 0000 (nieuw nr 2 E 1612 B P0000)

 

484 m² en 93 m²

€ 5.878,56

10460-006

8 en 9

1) 2de afdeling sectie E nr. 13 C P0000 (nieuw nr. 2 E 13 E P0000)

2) 2de afdeling sectie E nr. 13 D P0000

(nieuw nr. 2 E 13 F P0000)

 

111 m² en 112 m²

€ 1.943,45

10460-015

19

1) 3 de afdeling sectie F nr. 168/02 P0000 (nieuw nr. 3 F 2 A P0000)

 

121 m²

€ 1.129,51

10460-017

21, 24 en 25

1) 3de afdeling sectie F nr. 166/03 P0000

(nieuw nr. 3 F 2027 A P0000)

2) 3de afdeling sectie F  nr. 165/02 P0000 (nieuw nr. 3 F 2027 B P0000)

3) 3de afdeling sectie F nr. 161/02 A P0000 (nieuw nr. 3 F 2027 C P0000)

 

117 m² + 92 m² + 123 m²

€ 3.143,38

10460-019

23

3de afdeling sectie F nr. 165/03 P0000 (nieuw nr. 3 F 165 3 A P0000)

 

110 m²

€ 1.033,65

10460-024

34, 36 en 48

1) 3de afdeling sectie F nr. 626 A P 0000 (nieuw nr. 3 F 626 B P0000)

+ erfdienstbaarheids-

zone

2) 3de afdeling sectie F nr. 628/B P0000

(nieuw nr. 3 F 628 C P0000) + erfdienstbaarheids- zone

3) 3de afdeling sectie F nr. 613 P0000 (nieuw nr. 3 F 613 A P0000)

 

 

567 m² + 298 m² erfdienstbaarheidszone, + 123 m² + 178 m² erfdienstbaarheidszone , + 146 m²

€ 11.056,76

10460-017A

21, 24 en 25

1) 3de afdeling sectie F nr. 166/03 P0000

(nieuw nr. 3 F 2027 A P0000)

2) 3de afdeling sectie F  nr. 165/02 P0000 (nieuw nr. 3 F 2027 B P0000)

3) 3de afdeling sectie F nr. 161/02 A P0000 (nieuw nr. 3 F 2027 C P0000)

 

117 m² + 92 m² + 123 m²

akte pachtbeëindiging

€ 215,80

10460-019A

23

3de afdeling sectie F nr. 165/03 P0000 (nieuw nr. 3 F 165 3 A P0000)

 

110 m²

akte pachtafstand

€ 71,50

 

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de akten goed te keuren.

          Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-3-2-1-09

Actie-omschrijving: realisatie Spam 16 Vossenhol - inname gronden

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  220800

152.712,00 euro

138.481,51 euro

16.935,32 euro

121.546,19 euro

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende akten tot aankoop van grond en vestiging erfdienstbaarheidszones goed, nodig voor de realisatie van het Spam 16 dossier rioleringswerken Vossenhol:

 

aktenr.

Inname

kadaster

eigenaars

oppervlakte inname

kostprijs

10460-005

6 en 7

1) 2 de afdeling sectie E nr. 18 K P0000 (nieuw nr 2 E 1612 AP0000)

2) 2de afdeling sectie E nr 14 C P 0000 (nieuw nr 2 E 1612 B P0000)

 

484 m² en 93 m²

€ 5.878,56

10460-006

 

8 en 9

1) 2de afdeling sectie E nr. 13 C P0000 (nieuw nr. 2 E 13 E P0000)

2) 2de afdeling sectie E nr. 13 D P0000

(nieuw nr. 2 E 13 F P0000)

 

111 m² en 112 m²

 

€ 1.943,45

 

10460-015

 

19

 

3 de afdeling sectie F nr. 168/02 P0000 (nieuw nr. 3 F 2 A P0000)

 

 

121 m²

€ 1.129,51

10460-017

 

21, 24 en 25

1) 3de afdeling sectie F nr. 166/03 P0000

(nieuw nr. 3 F 2027 A P0000)

2) 3de afdeling sectie F  nr. 165/02 P0000 (nieuw nr. 3 F 2027 B P0000)

3) 3de afdeling sectie F nr. 161/02 A P0000 (nieuw nr. 3 F 2027 C P0000)

 

117 m² + 92 m² + 123 m²

€ 3.143,38

 

10460-019

 

23

 

3de afdeling sectie F nr. 165/03 P0000 (nieuw nr. 3 F 165 3 A P0000

 

110 m²

€ 1.033,65

10460-024

 

34, 36 en 48

 

1) 3de afdeling sectie F nr. 626 A P 0000 (nieuw nr. 3 F 626 B P0000)

+ erfdienstbaarheids-

zone

2) 3de afdeling sectie F nr. 628/B P0000

(nieuw nr. 3 F 628 C P0000) + erfdienstbaarheids- zone

3) 3de afdeling sectie F nr. 613 P0000 (nieuw nr. 3 F 613 A P0000)

 

 

567 m² + 298 m² erfdienstbaarheidszone, + 123 m² + 178 m² erfdienstbaarheidszone , + 146 m²

 

€ 11.056,76

10460-017A

 

21, 24 en 25

1) 3de afdeling sectie F nr. 166/03 P0000

(nieuw nr. 3 F 2027 A P0000)

2) 3de afdeling sectie F  nr. 165/02 P0000 (nieuw nr. 3 F 2027 B P0000)

3) 3de afdeling sectie F nr. 161/02 A P0000 (nieuw nr. 3 F 2027 C P0000)

 

 

117 m² + 92 m² + 123 m²

akte pachtbeëindiging

€ 215,80

10460-019A

23

3de afdeling sectie F nr. 165/03 P0000 (nieuw nr. 3 F 165 3 A P0000)

 

110 m²

akte pachtafstand

€ 71,50

 

Artikel 2:

De grondverwervingen gebeuren om redenen van openbaar nut, namelijk de realisatie van het project 16 van het strategisch plan afvalwater Maldegem.

 

Artikel 3:

De vergoedingen in verband met deze aankopen worden gefinancierd met kredieten voorzien onder actie A-3-2-1-9 realisatie Spam 16 Vossenhol inname gronden, algemeen rekeningnummer 0310-00 220800 van de gemeentelijke meerjarenplanning

 

Artikel 4:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de afdeling vastgoedtransacties voor de realisatie van de grondverwervingen.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

.

 

22.  SPAM 18 - VERBRANDEN BOS, KALLESTRAAT EN ZANDAKKERS -RIOLERINGSWERKEN RINGBAAN - DEFINITIEF BESLUIT ONTEIGENING

 

 

22 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          Artikel 16 van de Grondwet, dat stelt dat onteigening slechts mogelijk is ten algemene nutte;

          Artikel 1 van het Aanvullend protocol bij het Europees verdrag van de Rechten van de Mens, dat stelt dat onteigening slechts mogelijk is als dit noodzakelijk is.

          Het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017

          De wet van 26 maart 1971 inzake de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging, en zijn latere wijzigingen

          Het Vlaams decreet betreffende integraal waterbeleid van 18 juli 2003

          Het Vlaamse decreet van 24 december 2004 met het oog op het behalen van de Europese doelstellingen voor de Kaderrichtlijn Water

          De Decreten van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en de handhaving van de omgevingsvergunning

          Het besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning

          Het besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende vaststelling van de regels met betrekking tot de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsplicht en de vaststelling van de zoneringsplannen, en latere wijzigingen

          De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, zoals goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 15 mei 2009, en latere wijzigingen

          Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater

          De beslissing van de Gemeenteraad van 16 september 2009, houdende goedkeuring van het strategisch plan afvalwater Maldegem (SPAM), met daarin onder meer het Spam 18 project rioleringswerken Verbranden Bos - Kallestraat - Weide

          De beslissing van de Gemeenteraad van 27 november 2019, houdende goedkeuring van het ontwerp rioleringswerken Spam 18, Verbranden Bos - Kallestraat en Zandakkers

          De beslissing van de Gemeenteraad van 18 december 2019, houdende voorlopige goedkeuring van de onteigeningsplannen met de bijhorende tabel der grondinnemingen en de projectnota voor de rioleringswerken in de Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers

          De beslissingen van de gemeenteraad van 12 december 2020, 29 april en 27 mei 2021, houdende goedkeuring van overeenkomsten voor grondinneming, pachtafstand en ter beschikkingstelling van gronden met het oog op de realisatie van het hierboven vermelde rioleringsproject.

          De beslissing van de gemeenteraad van 24 juni 2021, houdende voorlopige goedkeuring van het grondinnemingsplan MLD 3015 Zandakkers en Ringbaan, innemingen 70 tot en met 78 en 80.

 

Feiten

          Het grondinnemingsplan MLD 3015 Zandakkers en Ringbaan, Innemingen 70 t.e.m. 78 en 80, opgemaakt en laatst aangepast naar aanleiding van de uitwerking van het ontwerp op 6 november 2020 door het BV Studiebureau Jonckheere, Koningin Astridlaan 134/5 te 8200 Brugge, en de projectnota voor het gebruik van privaat domein (MLD3015/1-3-6) van 14 november 2019 werden voorlopig goedgekeurd door de gemeenteraad van Maldegem in zitting van 24 juni 2021.

 

Argumentatie

          Tussen maandag 9 augustus en woensdag 8 september 2021 werd een openbaar onderzoek naar bezwaren georganiseerd door middel van aanplakking ter plaatse, publicaties in het Belgisch Staatsblad, de lokale pers en individuele aanschrijving van de betrokkenen.

          Gelet op het verslag van het openbaar onderzoek.

          Op donderdag 3 september 2021 werd per e-mail een bezwaar ingediend namens de familie Van Holderbeke, omdat zij geen schadevergoeding krijgen voor het kwijtraken van bouwgrond.

          Kadastraal staan de gronden aangeduid als gelegen in de landbouwzone en in de zone woonuitbreidingsgebied.

          Voorts kan worden aangemerkt dat de bestemming van de te onteigenen gronden in het woonuitbreidingsgebied, namelijk aanleg van een regenwaterafvoergracht ook dienstig kan zijn bij de ontwikkeling van het gebied via een verkaveling.

          Het dossier van het gehouden openbaar onderzoek werd ook overgemaakt aan de afdeling vastgoedtransacties met het oog op het bereiken van een billijke oplossing in der minne.

 

            Omschrijving van de te onteigenen goederen

 

nr. inname

kadastrale omschrijving

oppervlakte

omschrijving

eigenaars

bovengrondse inname

erfdienstbaarheidszone

075

5de afdeling sectie H, nr. 340 D

5.395 m²

bouwland (landbouwzone

 

383 m²

300 m²

076

5de afdeling, sectie H, nr. 340 C

1.668 m²

bouwland (woonuitbreidingsgebied)

i                                   

83 m²

62 m²

077

5de afdeling sectie H, nr. 339 A

2.792 m²

bouwland (woonuitbreidingsgebied)

i                                    

202 m²

185 m²

078

5de afdeling

sectie H, nr. 290 A

 

bouwland (woonuitbreidingsgebied)

i                                    

312 m²

127 m²

 

             Op voorstel van het College van burgemeester en schepenen.

             De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: 3-02-01-05

Actie-omschrijving: Spam 18 B inname gronden

Budgetbeheerder: Vancanneyt Sander

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  220800

139.081 euro

100.854,91 euro

51.551,46 euro

49.303,45euro

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het grondinnemingsplan MLD 3015 Zandakkers en Ringbaan, innemingen 70 t.e.m. 78 en 80 zoals opgemaakt door het BV Studiebureau Jonckheere, Koningin Astridlaan 134/5 te 8200 Brugge, met bijhorende projectnota en verslag van het openbaar onderzoek, definitief goed voor volgende te onteigenen onroerende goederen:

 

nr. inname

kadastrale omschrijving

oppervlakte

omschrijving

eigenaars

bovengrondse inname

erfdienstbaarheids - zone

075

5de afdeling sectie H, nr. 340 D

5.395 m²

bouwland (landbouwzone

 

383 m²

300 m²

076

5de afdeling, sectie H, nr. 340 C

1.668 m²

bouwland (woonuitbreidingsgebied)

 

83 m²

62 m²

077

5de afdeling sectie H, nr. 339 A

2.792 m²

bouwland (woonuitbreidingsgebied)

i                                             

202 m²

185 m²

078

5de afdeling

sectie H, nr. 290 A

 

2.390 m²

weiland (woonuitbreidingsgebied)

 

312 m²

127 m²

 

Artikel 2:

Binnen de 15 dagen na de definitieve vaststelling wordt een kopie van het definitieve onteigeningsbesluit en haar bijlagen per beveiligde zending aan de te onteigenen partijen gezonden. Een uittreksel van het definitieve onteigeningsbesluit wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en op de gemeentelijke website.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

.

 

23.  SPAM 18 VERBRANDEN BOS - OVEREENKOMSTEN

 

 

22 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2019, houdende voorlopige van het Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) nr. 18 dossier, onteigening Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers.

          De beslissing van de gemeenteraad van 24 juni 2020, houdende goedkeuring van het grondinnemingsplan voor het tijdelijk gebruik van een terrein voor grondverbetering.

          De beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2020, houdende goedkeuring van een eerste reeks overeenkomsten aankoop, pachtafstand en ter beschikkingstelling gronden voor de realisatie van het Spam 18 dossier Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers,

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 april 2021, houdende goedkeuring van een tweede reeks overeenkomsten aankoop en afstand van plantrecht nodig voor de realisering van het Spam 18 rioleringsdossier.

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 april 2021, houdende goedkeuring van een eerste reeks akten in verband met deze overeenkomsten.

          De beslissing van de gemeenteraad van 27 mei 2021, houdende goedkeuring van een derde reeks overeenkomsten voor grondverwerving in het kader van het Spam 18 rioleringsdossier.

 

Feiten

          De gemeenteraad keurde in zitting van 27 mei 2021 de overeenkomst goed voor de inname nr. 66 van 1.735 m² landbouwgrond ter hoogte van het perceel Maldegem, 5de afdeling, sectie H nr. 926 D.

 

Argumentatie

             Met de firma B & C Van Hulle, Pot en Zuidhoutstraat 10 te 9990 Maldegem kon op 21 juni 2021 een overeenkomst afstand van pacht worden afgesloten.

             Volgende overeenkomst(en) worden aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd.

Inname

kadaster

eigenaars

gebruikers

kostprijs

066

5de afdeling, sectie H, nr. 926 D

 

 

afstand van pacht over 1.735 m² mits vergoeding van 1.127,75 euro

 

             Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de overeenkomst(en) goed te keuren, zodat ze kunnen worden ondertekend namens het gemeentebestuur door de eerste schepen en de wnd. algemeen directeur

             De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: 3-02-01-05

Actie-omschrijving: Spam 18 B rioleringswerken Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  220800

139.081 euro

85.965.14 euro

1.127,75 euro

84.837,39 euro

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende overeenkomst(en) inzake grondverwerving goed, nodig voor de realisatie van het Spam 18 dossier rioleringswerken Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers

 

Inname

kadaster

eigenaars

gebruikers

kostprijs

066

5de afdeling, sectie H, nr. 926 D

 

 

afstand van pacht over 1.735 m² mits een vergoeding van 1.127,75 euro

 

Artikel 2:

De vergoedingen opgenomen in deze overeenkomsten worden verrekend onder actie 3-02-01-05 realisatie Spam 18 rioleringswerken Verbranden Bos - Kallestraat - Zandakkers, algemeen rekeningnummer 0310-00  2208000 van de meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

Artikel 3:

De eerste schepen en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de overeenkomsten te ondertekenen namens het Gemeentebestuur van Maldegem.

 

Artikel 4:

De overeenkomsten worden aansluitend overgemaakt aan de afdeling vastgoedtransacties voor de opmaak van de authentieke akten.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

.

 

24.  VERKOOP STUKJE WEG THV DE STATIONSSTRAAT

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

 

Argumentatie

          Nog voor het ontstaan van België liep tussen de huidige Stationsstraat en de Mevrouw Courtmanslaan een verbindingsweg.

          Deze weg komt sinds 1830 voor in de bestanden van het kadaster als openbaar domein.

          Hij komt niet voor in de Atlas der buurtwegen van Maldegem van 1850, vermoedelijk omdat hij aan weerszijden aan rijkswegen paalde.

          Hij staat wel aangeduid op de Popp kaarten uit 1856 (een voorloper van het kadaster) als ontsluitingsweg naar een molen in het binnengebied.

          De weg vertrok vanaf Stationsstraat 90 en loopt achter het appartementsgebouw van het ACV uit op de Mevrouw Courtmanslaan.

          De huidige Zwarte Zusterslaan ligt deels op het oude tracé van de weg.

          Op 12 april 2007 werd bij Ministerieel Besluit een deel van de voormalige gewestweg N 410 a, namelijk de Noordstraat en de Stationsstraat bij de gemeentewegen ingedeeld.

          Het daarbij resterend stukje openbaar domein ter hoogte van Stationsstraat 90 werd zo bij de gemeentewegen ingedeeld.

          Het perceeltje kan door de aanpalende bebouwing met grote glasramen enkel als groene doorgang worden gebruikt en sluit achteraan op de deels overwelfde bedding van de oude Crommewegewatergang, waardoor het niet mogelijk is het als zachte ontsluiting van het binnengebied te bestemmen.

          De voorbije decennia kwamen regelmatig vragen om dit perceeltje te verwerven maar pas sinds 2007 is er duidelijkheid omtrent het statuut.

          Op 12 februari 2021 diende de firma Strakbv, Staatsbaan 89/001 een bod in van 35.000 euro.

          Naar aanleiding van de vraag werd werd het perceeltje op 10 maart 2020 opgemeten en op 15 mei 2020 geschat door landmeter Siska Depuydt, die voor deze 167,17 m² grond een prijs voorstelde van 363,83 €/m², ofwel 61.000 euro.

          Per mail van 24 augustus 2021 ging dhr. Pieter Jan Gurickx van de firma Strakbv akkoord met de gevraagde aankoopprijs.

          De koper stelt notaris Karel D'Aubioul van Notarissen Noord te Zelzate voor als tussenkomende notaris.

             Vermits het hier openbaar domein betreft dient het perceel door de gemeenteraad aan het openbaar domein te worden onttrokken.

             De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

22 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de desaffectatie uit het openbare domein van het stukje weg ter hoogte van Stationsstraat nr 90.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de verkoop aan de firma Strakbv, Staatsbaan89/001 te 9991 Maldegem (Adegem) van dit perceeltje weg, zoals aangegeven op het proces verbaal van afbakening dd. 10 maart 2020 vanwege landmeter-expert Siska Depuydt-vandecasteele, voor de som van 61.000 euro, overeenkomstig het bod van 24 augustus 2021.

 

Artikel 3:

Notaris Karel D'Aubioul, Onteigeningsstraat 3 te 9060 Zelzate wordt aangeduid voor de opmaak en het verlijden van de aankoopakte.

 

Artikel 4:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de gemeente te vertegenwoordigen bij de opmaak en het verlijden van de verkoopsakte.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

25.  KOSTELOZE OVERNAME WEG VERBRANDEN BOS 23

 

 

22 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

1 onthouding: Dino Lateste

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

 

Feiten

          Ter hoogte van Verbranden Bos 23 ligt een private weg die gebruikt wordt voor de ontsluiting van de woningen Verbranden Bos 17, 19 en 21.

          De weg maakt deel uit van het perceel kadastraal gekend Maldegem, 5de afdeling Adegem, sectie H nr. 733/02/c/ex.

          De weg is door toedoen van de betrokkenen verhard met betonstraatstenen op een stevige fundering, over een breedte van 3 m en een lengte van 60 m.

          Alle nutsleidingen voor de achtergelegen woningen (gescheiden RWA (regenweerafvoer)- en DWA (droog weder afvoer) rioleringsstelsel, openbare waterleiding, bovengronds elektriciteitsnet, TV-distributienet en aardgas) zijn aanwezig.

 

Argumentatie

                                      , eigenaar van de woning Verbranden Bos 23 stelde op 26 augustus 2019 aan het gemeentebestuur voor om deze kosteloos over te dragen.

          De eigenaars van het laatste stukje van de weg werden de daaropvolgende periode herhaaldelijk gecontacteerd om ook dit deel over te dragen, maar bleken daar uiteindelijk niet toe bereid.

          Voor de toegang naar de woningen Verbranden Bos 17 en 21 blijft de ontsluiting over dit laatste deel dus beperkt tot een erfdienstbaarheid van overgang.

          Het studiebureau Assuplan cvba stelde op 14 oktober 2019 een metingsplan op in verband met het over te dragen weggedeelte.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd principieel akkoord te gaan met de kosteloze overname van dit weggedeelte en de afdeling Vastgoedtransacties aan te stellen voor de opmaak van de authentieke akte.

          Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

schepen van openbare werken : akkoord

 

Tussenkomsten

        door raadslid Dino Lateste (Groen)

        door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de kosteloze overname van de weg ter hoogte van Verbranden Bos 23, gelegen op het kadastraal perceel Maldegem, 5-de afdeling Adegem, sectie H nr 733/02/c/ex en aangegeven op het proces-verbaal van opmeting van cvba Assuplan dd. 14 oktober 2019.

 

Artikel 2:

De overname gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk om deze weg op te nemen in de gemeentelijke openbare wegenis.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt de afdeling Vastgoedtransacties, Virginie Lovelingsgebouw, Koningin Maria Hendrikaplein 70 te 9000 Gent aan voor de opmaak en het verlijden van de authentieke akte.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

26.  OVEREENKOMST LANDSGRENSOVERSCHRIJDENDE LOZINGEN

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

           het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

          De beslissing van de gemeenteraad van 25 september 2002, houdende goedkeuring van de overeenkomst grensoverschrijdende samenwerking, in het kader van de wegenis- en rioleringswerken Fortuinstraat - Lievebarm en De Tol.

 

Feiten

          Tijdens de realisatie van de rioleringswerken in de Fortuinstraat en voor de aansluiting van het restaurant De Tol in Eede (gemeente Sluis) bleek het veel efficiënter om het DWA (droogwederafvoer) afvalwater van de woningen en het restaurant over de landsgrens naar de zuiveringsinstallaties in respectievelijk Nederland (Oostburg) en Middelburg te transporteren om het daar te laten verwerken.

          Ook hemelwater van de Scheidingstraat te Eede (gemeente Sluis) kon op die manier afgevoerd worden via de regenwederafvoer (RWA) riolering langs de Fortuinstraat en oppervlaktewaterlopen richting het Leopoldskanaal.

 

Argumentatie

          Beide landen heffen belastingen op het zuiveren van afvalwater.

          Aquafin nv wordt door Sabewa Zeeland aangeslagen voor het afvalwater afkomstig van de woningen in de Fortuinstraat dat wordt gezuiverd in Oostburg. Het Waterschap Zeeuws Vlaanderen wordt door de Vlaamse Milieumaatschappij aangeslagen voor het afvalwater afkomstig van De Tol dat in België wordt gezuiverd.

          Voor het regelen van de afspraken ivm deze belastingheffing, het transport van de waters, wat te doen bij storingen en werkzaamheden aan installaties en leidingen, onderlinge contactpersonen e. d. werd een overeenkomst opgemaakt in 2002 die na twintig jaar werd geactualiseerd aan de huidige normen, instanties en personen.

             De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

             Schepen van openbare werken: akkoord

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de geactualiseerde overeenkomst goed ,voor de landsgrens overschrijdende DWA  (droogwederafvoer) - en hemelwater verwerking tussen de Fortuinstraat (België) _ Scheidingstraat (Eede - Nederland) en de Tol, zoals opgemaakt tussen Aquafin nv, het waterschap Scheldestromen, de gemeente Sluis en de gemeente Maldegem.

 

Artikel 2:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de overeenkomst te ondertekenen namens de gemeente Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

27.  OVERNAME BOMEN EN PLANTRECHT WALEWEG

 

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

          De beslissing van de gemeenteraad van 26 november 2020, houdende overname bomen en plantrecht Waleweg

 

Feiten

          In 2020 realiseerde De Watergroep een uitbreiding van het drinkwaternet aan de oostelijke zijde van de Waleweg, om bij calamiteiten de drinkwatervoorziening te kunnen garanderen in de zone Waleweg, Broekelken en Deisterweg.

          Omdat in de Waleweg aan weerszijden volgroeide populierenrijen in de smalle wegberm stonden, die ingevolge het plantrecht langsheen voormalige buurtwegen aan de aangelande grondeigenaars toebehoorden, was het noodzakelijk voor de gemeente om zowel de bomen als het plantrecht over te nemen.

 

Argumentatie

          Ook met                                                                                       , Canadezenlaan 15 te 9991 maldegem - Adegem, de eigenaars van het perceel Maldegem, 1ste afdeling sectie B perceelnummer 1714, gelegen aan de westelijke zijde van de straat, kon een overeenkomst inzake kosteloze overname van de bomen en het plantrecht langsheen de Waleweg worden bereikt.

          Op deze wijze kan een rooiing en een heraanplant worden gerealiseerd, met het oog op het behoud en herstel van groene ruimten, welke een landschappelijke, natuurwetenschappelijke of ecologische waarde dragen.

          Aangezien het plantrecht een accessorium of bijkomend recht is van het eigendomsrecht van een onroerend goed behoort de behandeling ervan tot de bevoegdheid van de gemeenteraad en is voor de overname van het plantrecht een authentieke akte vereist.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de afdeling Vastgoedtransacties, VAC Virginie Lovelinggebouw, Koningin Maria Hendrikaplein 70 te 9000 Gent aan te stellen voor de opmaak van de akte afstand plantrecht.

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

Schepen van Openbare werken:

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de kosteloze overname van de wassende bomen en het plantrecht langsheen de Waleweg ter hoogte van het perceel Maldegem, 1ste afdeling sectie B nr. 1714.

 

Artikel 2:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de overeenkomst overname bomen en plantrecht ter hoogte van dit perceel met                                                                               te ondertekenen.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad stelt de Afdeling vastgoedtransacties, VAC Virginie Lovelinggebouw, Kon. Maria hendrikaplein 70 te 9000 Gent aan voor de opmaak en het verlijden van de authentieke akte.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

28.  PROTOCOL VOOR DE ELEKTRONISCHE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS VAN AQUAFLANDERS NAAR GEMEENTE MALDEGEM

 

Juridische gronden

          Verordening (EU) 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (algemene verordening gegevensbescherming, afgekort AVG);

          Het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer, hierna eGovdecreet genoemd;

          Het Besluit van de Vlaamse regering van 8 april 2011 houdende bepalingen van rechten en plichten van de exploitanten van een openbaar waterdristributienetwerk en hun klanten met betrekking tot de levering van water bestemd voor de menselijke consumptie, de uitvoering van de saneringsverplichting, de niet-aangesloten binneninstallatie en installaties voor tweedewatercircuitwater in onroerende goederen die niet aangesloten zijn of worden op het openbaar waterdistributienetwerk, en het algemeen waterverkoopreglement;

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

           het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

 

Argumentatie

          Aquaflanders is de federatie van de Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders.

          De federatie fungeert ook als keuringsinstelling voor waterinstallaties van woningen of bedrijven.

          Vanaf 1 januari 2021 is de keuring van de sanitaire binneninstallatie uitgebreid met 2 nieuwe keuringen,en omvat vanaf dan zowel de keuring van de binneninstallatie aangesloten op het openbare drinkwaternet, als de keuring van de niet aangesloten binneninstallatie (bv gebruik makend van putwater) of de keuring van de installatie voor het tweedewatercircuit (regenwater, grijs water (wasmachines, e.d.).

          Rioolbeheerders zoals de gemeente Maldegem kunnen Aquaflanders belasten met de organisatie van de keuring, de opvolging en kwaliteitsborging van het keuringsproces, alsook de wettelijk opgelegde digitale archiveringstaak van de keuringsattesten.

          De gemeente verleent omgevingsvergunningen en houdt, middels tussenkomst van de op het niveau van de gemeente aangeduide of belaste ambtenaren, toezicht op de correcte uitvoering van de verleende omgevingsvergunningen. Om de opdrachten in het kader van de omgevingsvergunningen te kunnen uitvoeren, hierin inbegrepen het opzetten en uitvoeren van een controle- en handhavingsbeleid door de bevoegde gemeentelijke ambtenaren, is het voor de gemeente noodzakelijk om toegang te krijgen tot de gegevens over de privéwaterafvoer uit de keuringsdatabank van Aquaflanders en eventuele andere samenwerkingsverbanden met derden zoals bedoeld in het besluit van de Vlaamse regering van 8 april 2011 in verband met het openbare waterdistributienetwerk.

          De betrokken partijen wensen overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Regering van 8 april 2011 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer een protocol te sluiten met betrekking tot de elektronische mededeling van persoonsgegevens.

          Gelet op het ontwerp protocol voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens van Aquaflanders naar de gemeente Maldegem

          Gelet op het advies van de functionaris voor gegevensbescherming voor de gemeente Maldegem

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het protocol voor de elektronische mededeling van persoonsgegevens van Aquaflanders naar de gemeente Maldegem goed.

 

Artikel 2:

De bekomen gegevens zullen alleen gebruikt worden voor de doeleinden zoals in het protocol vermeld, overeenkomstig de voorwaarden van het positief advies van de functionaris voor gegevensbescherming.

 

Artikel 3:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd het protocol te ondertekenen namens de gemeente Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

29.  KUMA - SCHOOLJAAR 2021-2022 - STRUCTUUR - BIJKOMENDE NIET-GESUBSIDIEERDE UREN.

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet betreffende het deeltijds kunstonderwijs dd. 28 februari 2018, zoals gewijzigd;

 

Feiten

          De tellingen van de leerlingen in de KuMa geeft aanleiding tot een gesubsidieerd urenpakket van 145 uur (95 uur 1ste, 2de en 3de graad, 50u. 4de graad en specialisatie)

          Er worden echter 156 lesuren ingericht in de KuMa en haar filialen, dit is een tekort van 11 uur. (Dit is o.m. te wijten aan de opstart van nieuwe richtingen in de filialen)

          Deze 11 uur kunnen aangevuld worden onder vorm van niet-gesubsidieerde uren. hiervan zouden er dan telkens twee aangewend worden in Beernem en Aalter, vier in Sint-Laureins en drie zouden in Maldegem aangewend worden.

          De kostprijs van de uren voor Beernem, Sint-Laureins en Aalter wordt volledig doorgerekend aan deze gemeenten. Deze kostprijs moet evenwel voorzien worden in ons budget, de uren worden nl. geprefinancierd door Maldegem, de werkelijke kostprijs wordt dan gefactureerd aan de andere gemeenten.

          In een brief dd. 6 september jl. deelt de directeur van de Kuma mee dat er dit jaar een zeer hoog aantal inschrijvingen is en dat sommige cursussen al vol zitten, terwijl de jaarlijkse schoolbezoeken (klassen lager onderwijs die de Kuma bezoeken) nog in volle gang zijn. Mogelijks komen hieruit nog een aantal bijkomende inschrijvingen voort.

          De directeur vraagt dan ook om een bijkomende lesmoment Beeldatelier in de lagere graad (2u.) te voorzien als alle lesmomenten volzet zijn én er een wachtlijst bestaat van minimum 15 leerlingen.

          Aldus kan het volledige lesprogramma in de Kuma georganiseerd worden. De directeur van de Kuma vraagt aldus om een niet-gesubsidieerd urenpakket van 13 uur te voorzien voor komend schooljaar (2 uur Aalter, 2 uur Beernem, 4uur Sint-Laureins, 5 uur Maldegem)

 

Argumentatie

          De bijkomende niet-gesubsidieerde uren zijn een gevolg van de lagere leerlingenaantallen van het schooljaar 2020-2021 ten gevolge van Covid. Gezien de beschikbare lesuren berekend worden op het leerlingenaantal van het voorgaande schooljaar heeft dit een negatieve impact voor het schooljaar 2021-2022.

          Ook de opstart van bijkomend richtingen in de filialen zorgt voor een urentekort.

          Voor de 4de graad (volwassenen) werd dit grotendeels gecompenseerd door het toekennen van negen extra uren door het departement onderwijs, voor de lagere graden zijn geen compensatie-uren toegekend.

          Toch zitten de inschrijvingscijfers voor dit schooljaar terug in de lift en is er vooral in de eerste en tweede graad en stijgende vraag. Om aan deze vraag te kunnen voldoen zijn dus bijkomende uren noodzakelijk.

          Indien alle cursusen volzet zijn en er een wachtlijst van tenminste 15 leerlingen ontstaat is het wenselijk om nog een bijkomende cursus Beeldatelier (2u. in de lagere graad)te voorzien. Zo moeten geen potentiële leerlingen ontgoocheld worden. bovendien zorgen deze bijkomende inschrijvingen volgend schooljaar voor een aantal bijkomende gesubsidieerde uren , zodat volgend jaar dus minder uren door de gemeente zullen moeten betaald worden.

          De kostprijs voor één bijkomend uur/jaar bedraagt ong. € 1.750. De definitieve kostprijs is nu nog moeilijk in te schatten, gezien dit afhangt van wie de uren effectief invult en hoeveel anciënniteit die heeft. Aldus zou de maximale totale kostprijs op € 19.250 komen (€ 22.750 indien nog een bijkomende cursus beeldatelier lagere graad kan ingericht worden). Hiervan zouden telkens € 3.500 gefactureerd worden aan Beernem en Aalter en € 7.000 aan Sint-Laureins voor de bijkomende uren die in die filialen ingericht worden, de kost voor Maldegem zou nog € 5.250 (€ 8.750 indien nog een bijkomende cursus beeldatelier lagere graad kan ingericht worden) bedragen voor de drie (vijf) uur die in Maldegem bijkomend georganiseerd worden.

          De inrichting van de bijkomende cursus beeldatelier (2u. lagere graad) gaat enkel door indien alle cursussen beeldatellier in de lagerre graad volzet zijn en indien er een wachtlijst van ten minste 15 leerlingen bestaat.

          Vorig schooljaar werden 12 bijkomende niet- gesubsidieerde uren gevraagd, alle voor de afdelingen van de Kuma in de andere gemeenten.

          Gezien het momenteel stijgend leerlingenaantal daalt de kans dat er volgend jaar bij een gelijkblijvend lesaanbod bijkomende uren gevraagd zullen moeten worden.

          Voor 2021 is nog voldoende budget voorzien, het nodige budget voor 2022 moet in het budget van volgend jaar voorzien worden.

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet betreffende het deeltijds kunstonderwijs dd. 28 februari 2018, zoals gewijzigd;

 

 

Financiële weerslag

 

Actienr:

actie-omschrijving: GBB KuMa

0820-00 620200 bezoldigingen contractueel personeel

Budget 2021

Saldo budget

Nodig budget

23.939 euro

10.977 euro

9.100 euro

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad kent aan de gemeentelijke Kunstacademie voor de periode van 1 september 2021 tot 30 juni 2022 maximaal dertien bijkomende lestijden toe ten laste van de gemeente. Deze lestijden worden aangewend in de 1ste, 2de en 3de graad van onze gemeentelijke Kunstacademie te Maldegem (2u. afdeling Aalter, 2u. afdeling Beernem, 4u. afdeling Sint-Laureins, 5u. Maldegem).

 

Artikel 2:

Van de dertien maximaal bijkomende toegekende lestijden worden de twee uur voorzien voor de bijkomende cursus beeldatelier in de lagere graad enkel voorzien indien de al voorzien cursussen beeldatelier volledig volzet zijn en er een wachtlijst met tenminste 15 inschrijvingen voor deze cursus bestaat.

 

Artikel 3:

Het voor deze bijkomende lestijden in 2022 noodzakelijke budget wordt voorzien in het budget voor volgend jaar

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

30.  VERVANGING LEDEN RAAD VAN BESTUUR AGB MALDEGEM

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 7, derde lid van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 30 mei 2017 en latere wijzigingen, waarin wordt bepaald dat, wanneer een lid van de raad van bestuur ophoudt gemeenteraadslid te zijn, zijn vervanger in de gemeenteraad als vervanger in de raad van bestuur benoemd wordt van zodra hij is geïnstalleerd als gemeenteraadslid.

            Het besluit van de gemeenteraad van heden, waarbij Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx worden aangesteld als gemeenteraadslid in opvolging van de raadsleden Geert De Roo en Marleen Van den Bussche, beiden lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem.

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt akte van de benoeming als lid van de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem van Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx in opvolging van Geert De Roo en Marleen Van den Bussche.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

31.  RETRIBUTIEVERORDENING OP HET PARKEREN IN EEN ZONE MET BEPERKTE PARKEERTIJD: WIJZIGING

 

Juridische gronden

          De Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          2° het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

          14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

          Artikel 170, §4 van de grondwet.

          De Wet van 22 februari 1965 waarbij aan de gemeenten werd toegestaan parkeergeld op motorvoertuigen in te voeren.

          De Wet van 22 december 2008 waarbij aan het enige artikel van de Wet van 22 februari 1965 een artikel toegevoegd wordt met betrekking tot de tenlastelegging van de belasting of retributie aan de houder van de nummerplaat.

          Het Wetboek van Inkomstenbelastingen.

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen. Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering, en latere wijzigingen.

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens. Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

          Ministeriële besluiten van 26 september 2005 betreffende de parkeerkaart voor mensen met een beperking, en latere wijzigingen.

          Ministerieel Besluit van 7 januari 2007 betreffende de gemeentelijke parkeerkaart, en latere wijzigingen.

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen.

          Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer.

          Omzendbrief KB/ABB/ 2019/2 van 12 maart 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

          Gecoördineerd politiereglement houdende de invoer van parkeerplaatsen van korte duur op gemeentewegen van 28 juni 2018.

          Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van Shop & Go parkeerplaatsen op de gemeentewegen, goedgekeurd in zitting van 30 september 2021.

          Retributieverordening op het parkeren in een zone met beperkte parkeertijd: aanvulling goedgekeurd in zitting van 27 januari 2010.

 

Feiten

          Het huidige retributiereglement dateert van 2010. Ondertussen werden er in diverse straten Shop&Go parkeerplaatsen aangelegd. Bijgevolg dient het retributiereglement te worden aangepast.

 

 

 

Argumentatie

1)      Dit reglement beoogt het regelen van het parkeren van een motorvoertuig op plaatsen waar dat parkeren toegelaten is én waar een beperking inzake parkeerduur van toepassing is:

a)      Maximum parkeerduur van 2 uur: blauwe zone;

b)      Maximum parkeerduur van 30 minuten: kortparkeerplaatsen;

c)       Maximum parkeerduur van 30 minuten: Shop&Go parkeerplaatsen.

 

2)      Een retributie wordt gevestigd op de parkeerplaatsen waarvan de parkeerduur beperkt is tot:

a)      Maximum 2 uur;

b)      Parkeerplaatsen die worden aangeduid als 'kortparkeerplaatsen'. Deze parkeerplaatsen worden aangeduid met aangepaste signalisatie.

c)       Parkeerplaatsen die worden aangeduid als 'Shop&Go parkeerplaatsen'. Deze parkeerplaatsen worden aangeduid met aangepaste signalisatie. Een parkeerkaart voor personen met een beperking is niet geldig op deze parkeerplaatsen.

d)      Bij het overschrijden van de ‘gratis parkeertijd’ wordt de bestuurder geacht te kiezen voor de betaling van het in artikel 3 bedoelde forfaitaire bedrag.

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt onderstaand reglement houdende het instellen van een retributieverordening op het parkeren in een zone met beperkte parkeertijd: wijziging vast:

 

RETRIBUTIEVERORDENING OP HET PARKEREN IN EEN ZONE MET BEPERKTE PARKEERTIJD: WIJZIGING

 

Artikel 1:

Er wordt een gemeentelijke retributie gevestigd voor het parkeren van motorvoertuigen op de openbare weg of op de plaatsen gelijkgesteld aan de openbare weg, waar een beperking inzake parkeerduur van toepassing is.

 

Artikel 2: Definities

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan:

          Onder openbare weg verstaat men de wegen en hun trottoirs of nabijgelegen bermen die eigendom zijn van de gemeentelijke, provinciale of gewestelijke overheden.

          Onder met een openbare weg gelijkgestelde plaatsen verstaat men de parkeerplaatsen gelegen op de openbare weg, zoals vermeld in artikel 2 van de wet van 4 juli 2005 betreffende de               uitoefening van ambulante en kermisactiviteiten.

          Parkeerschijf: Schijf die aan de binnenkant van de voorruit wordt aangebracht en die wordt ingesteld met en op het tijdstip van parkeren in de zone van beperkte parkeertijd. Verlengen van de parkeertijd door middel van bijstellen van de parkeerschijf is niet toegelaten. De parkeerschijf stemt overeen met het model dat bepaald is door de federale overheid.

          Parkeertijd: Is de duurtijd die men gratis mag parkeren indien de parkeerschijf wordt gelegd. Zonder nadere bepalingen bedraagt deze 2 uren. Indien deze afwijkt, wordt dit kenbaar gemaakt door verkeersborden.

          Kortparkeerplaatsen: Op deze plaatsen kan men 30 minuten gratis parkeren.

          Shop&go parkeerplaatsen: De maximum parkeerduur is beperkt tot 30 minuten.

 

Artikel 3: Tarief

De retributie wordt als volgt vastgesteld:

1)      Gratis voor de parkeertijd die toegelaten is volgens de vermelding op de signalisatie en op voorwaarde dat de bestuurder de richtlijnen inzake het gebruik van de blauwe Europese parkeerschijf naleeft.

2)      Een forfaitair bedrag van 25,00 euro per dag wanneer er in het geparkeerde voertuig geen parkeerschijf is aangebracht conform het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer of wanneer de toegelaten gratis parkeertijd overschreden werd. 

 

Artikel 4: Europese parkeerschijf

De door de gebruiker gewenste parkeerduur wordt vastgesteld door het zichtbaar en leesbaar aanbrengen van de Europese parkeerschijf achter de voorruit van het voertuig of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig, overeenkomstig het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer. Deze moet bovendien zodanig worden geplaatst dat het uur van instellen duidelijk kan worden afgelezen, hetgeen de mogelijkheid biedt tot het afleiden van het uiterste tijdstip waarop men de parkeerplaats dient te verlaten.

 

Artikel 5: Retributieplichtige

De retributie is verschuldigd door de houder van de nummerplaat van het voertuig.

 

Artikel 6: Vaststelling

3)      De retributie is verschuldigd zodra het voertuig langer geparkeerd is dan de parkeerduurtijd.

4)      Als de parkeerschijf niet zichtbaar achter de voorruit van zijn voertuig is geplaatst of in geval de houder van de nummerplaat van het voertuig de pijl niet op het streepje plaatst dat volgt op het tijdstip van aankomst of indien de houder van de nummerplaat van het voertuig de aanduidingen wijzigt zonder dat het voertuig de parkeerplaats heeft verlaten, wordt de houder geacht te kiezen voor de betaling van het in artikel 3 bedoelde forfaitaire bedrag.

Bij toepassing van het hierboven vermelde forfait, brengt de aangestelde van de gemeente een uitnodiging om de retributie binnen de vijf dagen te betalen aan op de voorruit van het voertuig.

5)      Shop&Go parkeerplaats: Bij het overschrijden van de 'parkeertijd Shop&Go' ontvangt de parkeerwachter een automatisch bericht en komt vervolgens ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen. 

 

Artikel 7: Procedure tot inning

De retributie wordt betaald volgens de richtlijnen van de betalingsuitnodiging achtergelaten door gemachtigde van de door het gemeentebestuur aangestelde firma. In geval van niet-betaling van de verschuldigde som is het retributiereglement voor inningskosten van fiscale en niet-fiscale vorderingen zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 24 april 2019 onverminderd van toepassing.

 

Artikel 8: Vrijstelling

          De voertuigen van de hulpdiensten zijn in het kader van de uitvoering van dringende opdrachten vrijgesteld van retributie.

          Houders van een geldige parkeerkaart voor personen met een beperking mogen onbeperkt en gratis parkeren. Deze vrijstelling geldt niet voor Shop&Go parkeerplaatsen.

Het statuut van "persoon met een beperking" wordt beoordeeld op het ogenblik van het parkeren door het aanbrengen op een zichtbare plaats achter de voorruit van het voertuig van de kaart uitgereikt overeenkomstig de Ministeriële besluiten van 26 september 2005 en 9 januari 2007.

 

Artikel 2:

Het reglement retributieverordening op het parkeren in een zone met beperkte parkeertijd goedgekeurd in zitting van 27 januari 2010, wordt opgeheven.

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

32.  WELZIJNSVERENIGING AUDIO - JAARREKENING 2020: KENNISNAME

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) dat bepaalt dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 40 §1 (DLB) bepaalt dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang.

          Artikel 485 (DLB) stelt dat de bepalingen van deel 2, titel 7, inzake het bestuurlijk toezicht van toepassing zijn op de welzijnsvereniging.

          Artikel 490 §2 (DLB) dat o.m. bepaalt dat de betrokken raden advies kunnen uitbrengen over de jaarrekening van de welzijnsvereniging. Als geen advies wordt uitgebracht, wordt het geacht een gunstig advies te zijn.

          Het besluit van de gemeenteraad 28 juni 2018 houdende de toetreding van de gemeente Maldegem tot de welzijnsvereniging Audio.

 

Feiten

          Op 25 juni 2021 keurde de Algemene Vergadering van welzijnsvereniging Audio de jaarrekening 2020 goed.

          Bij e-mail van 26 juli 2021 bezorgt Audio de jaarrekening, samen met de toelichting en een afschrift van het besluit van de algemene vergadering van Audio, met verzoek om de jaarrekening 2020 voor te leggen voor advies/opmerkingen aan de gemeenteraad. Als geen advies wordt uitgebracht, wordt het geacht een gunstig advies te zijn.

 

Advies financieel directeur

          positief advies

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2020 van Welzijnsvereniging Audio en verleent hierover een positief advies.

 

Artikel 2:

Afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan Welzijnsvereniging Audio, Bischoffsheimlaan 1-8, 1000 Brussel (bart.de-pauw@audio-lokaal.be).

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

33.  WELZIJNSVERENIGING AUDIO - TOETREDING VAN NIEUWE LEDEN: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

             De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) dat bepaalt dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

            Artikel 40 §1 (DLB) dat bepaalt dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid voor de aangelegenheden ten aanzien van de aangelegenheden van gemeentelijk belang.

            Artikel 482, tweede lid (DLB) betreffende de verenigingen voor maatschappelijk welzijn dat de instemming van alle deelgenoten vereist voor de toetreding van nieuwe deelgenoten.

            Artikel 485 (DLB) stelt dat de bepalingen van deel 2, titel 7, inzake het bestuurlijk toezicht van toepassing zijn op de welzijnsvereniging.

            Het besluit van de gemeenteraad van 28 juni 2018 houdende de toetreding van de gemeente Maldegem tot de welzijnsvereniging Audio.

 

Feiten

            Vanwege de gemeente Assenede en het Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk werd gevraagd om toe te treden tot de vereniging Audio.

            Bij e-mail van 26 juli 2021 verzoekt de vereniging Audio haar leden om de toetreding van gemeente Assenede en het Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk formeel goed te keuren.

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de toetreding tot de welzijnsvereniging Audio van gemeente Assenede en van het Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk, goed.

 

Artikel 2:

Afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan Welzijnsvereniging Audio, Bischoffsheimlaan 1-8, 1000 Brussel (bart.de-pauw@audio-lokaal.be).

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

.

.

.

 

34.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

          Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

          Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

          Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

          Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

          Door de raadsleden werden volgende vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:

          Vraag door raadslid Leandra Decuyper CD&V - dienst stedenbouw en omgevingsvergunningsdossiers

          Vraag door raadslid Annelies Lammertyn CD&V - Verdere ontwikkeling van terreinen rond Den Hoogen Pad

          Vraag door raadslid Lateste Dino Groen - Pact Energie en Klimaatplan

          Vraag door raadslid Valerie Taeldeman CD&V - Aanplant van zuileiken in Kleitkalseide

          Vraag door raadslid Leandra Decuyper CD&V - personeel jeugddienst

Bespreking

          De vragen van de raadsleden aan het college van burgemeester en schepenen worden beantwoord:

          Vraag door raadslid Leandra Decuyper CD&V - dienst stedenbouw en omgevingsvergunningsdossiers
door schepen Nicole Maenhout (N-VA)
 

          Vraag door raadslid Annelies Lammertyn CD&V - Verdere ontwikkeling van terreinen rond Den Hoogen Pad
door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)
 

          Vraag door raadslid Lateste Dino Groen - Pact Energie en Klimaatplan
door schepen Rudi De Smet (N-VA)
 

          Vraag door raadslid Valerie Taeldeman CD&V - Aanplant van zuileiken in Kleitkalseide
door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)
 

          Vraag door raadslid Leandra Decuyper CD&V - personeel jeugddienst
door schepen Glenn Longeville (Open Vld)

 

 

Publicatiedatum: 10/11/2021