Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
1. MEDEDELINGEN
Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Christine Verplaetse Cindy De Baets Bart Van Hulle Anneke Gobeyn Timothy De Groote Glenn Longeville Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Koenraad De Ceuninck Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Dino Lateste Eva Willems Peter Van Hecke Jan De Metsenaere Stefaan Heyndrikx Henk Deprest Cedric De Smet Wim Swyngedouw Peter E. Van Hecke Annelies Lammertyn Ineke Hebbrecht Hilde Versluys Danny Vannevel Leandra Decuyper Stefaan Standaert aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
2. GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 28 APRIL 2022
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.
● Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.
Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.
Feiten
● De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.
● De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 28 april 2022 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be
● Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Besluit
27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de notulen en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 28 april 2022 goed.
Artikel 2:
De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.
Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Cindy De Baets Jason Van Landschoot Wim Swyngedouw Hilde Versluys Koenraad De Ceuninck Valerie Taeldeman Dino Lateste Henk Deprest Danny Vannevel Jan De Metsenaere Annelies Lammertyn Cedric De Smet Nicole Maenhout Anneke Gobeyn Glenn Longeville Stefaan Standaert Christine Verplaetse Peter Van Hecke Ineke Hebbrecht Eva Willems Peter E. Van Hecke Stefaan Heyndrikx Marten De Jaeger Bart Van Hulle Timothy De Groote aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
3. KERKFABRIEKEN MALDEGEM - JAARREKENINGEN 2021 - ADVIES
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college vvan burgemeester en schepenen kan worden toevertrouwd:
9) - beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt
● Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, meer bepaald
○ het artikel 32, 3° bepaald wordt dat het centraal kerkbestuur bevoegd is voor het gezamelijk indienen bij de gemeenteoverheid van de jaarrekeningen van de kerkfabrieken
○ het artikel 55, §2 bepaald wordt dat de jaarrekeningen van de kerkraden onderworpen zijn aan het advies van de gemeenteraad.
Feiten
● Op 28 april 2022 ontving het gemeentebestuur van Maldegem de volgende documenten
○ coördinatie jaarrekeningen 2021
○ toelichting bij de coördinatie jaarrekeningen 2021
● op 29 april 2022 ontving het gemeentebestuur van Maldegem via het programma Religio de jaarrekeningen van de respectieve kerkfabrieken.
Argumentatie
● Bij het nazicht door de gemeentelijke administratie vertonen deze jaarrekeningen geen anomaliën of foutieve gegevens.
● De door de kerkfabrieken ontvangen exploitatietoelagen overschrijden niet het maximumbedrag van €85.434 , zoals afgesproken op het overleg van 25 mei 2021 tussen het centraal kerkbestuur en de gemeente.
● voor de investeringstoelagen werd het gebudgetteerde bedrag niet ten volle aangesproken, ic:
■ kerkfabriek Sint-Barbara (Maldegem)
● restauratiedossier
bij een eerste prijsvraag werden geen offertes ingediend. Wellicht heeft dit te maken met de fragmentatie van het oorspronkelijke restauratiedossier in kleinere stukken. De opdracht en dus ook de prijsvraag zal in 2022 worden aangepast en terug gelanceerd.
● dringende dakwerken
Deze werken werden uitgesteld tot april 2022 wegens het aanhoudend slecht weer in 2021. De subsidiëring door het Agentschap Onroerend Erfgoed komt als dusdanig dus niet in gevaar (=€31.668,52, ic 60% excl BTW op het totale bedrag)
■ kerkfabriek Sint-Adrianus (Adegem)
● ventilatieschachten
Het dossier bleek uiteindelijk meer complex dan verwacht en diende bijgestuurd te worden. Hierdoor is de uitvoering van deze werken verschoven naar 2022.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Adviezen
● gunstig
Besluit
26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
1 onthouding: Timothy De Groote
Artikel 1:
De gemeenteraad verleent een gunstig advies voor de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek van Sint-Adrianus (Adegem).
Artikel 2:
De gemeenteraad verleent een gunstig advies voor de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek van Sint-Barbara (Maldegem).
Artikel 3:
De gemeenteraad verleent een gunstig advies voor de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek van Sint-Jozef (Donk).
Artikel 4:
De gemeenteraad verleent een gunstig advies voor de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek van Sint-Petrus en Paulus (Middelburg).
Artikel 5:
De gemeenteraad verleent een gunstig advies voor de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek van Sint-Vincentius a Paulo (Kleit).
Artikel 6:
Afschrift van deze beslissing zal overgemaakt worden aan de provinciegouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen.
Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Leandra Decuyper Marten De Jaeger Koenraad De Ceuninck Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Timothy De Groote Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Danny Vannevel Anneke Gobeyn Dino Lateste Annelies Lammertyn Jan De Metsenaere Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Cedric De Smet Glenn Longeville Jason Van Landschoot Bart Van Hulle Cindy De Baets Christine Verplaetse Kiran Van Landschoot Hilde Versluys Henk Deprest Stefaan Heyndrikx Wim Swyngedouw Eva Willems aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Goedgekeurd
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
4. ASBESTDOSSIER KLEIT - CLAIM DE KLEIHEUVEL - VOORSTEL VAN DADING
16 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
11 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
17° het aangaan van dadingen
● De gemeenteraadsbeslissing van 28 juni 2018 betreffende het gezamenlijk uitvoeren door de gemeente en de vzw Schoolcomité Adegem-Kleit van het deel van de werken aan SCC de Berken en VBS de Kleiheuvel dat met elkaar verweven is (i.e. het aanleggen van een nieuwe pleininrichting en het vernieuwen van het deel van de gevelbekleding van SCC de Berken hierbij aansluitend)
● De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 15 januari 2019 wordt de opdracht ‘Renovatie Sportzaal De Berken, gelegen te Kleikalseide 109A, te 9990 Kleit (Maldegem)’ gegund aan de firma NV Algemene Ondernemingen Himpe
● De gemeenteraadsbeslissing van 26 augustus 2020 betreffende de goedkeuring van het ontwerp van dading inzake het asbestdossier Kleit.
Feiten
● Inzake het asbestdossier te Kleit ontvingen we op 26 januari 2021 een mail van de raadsman (mr. Gielen, GD&A) die ons bijstond in het kader van de opmaak van dading inz. het asbestdossier (gemeenteraad 26 augustus 2020). Deze mail betreft de mededeling van de raadsman van VBS de Kleiheuvel van de onkosten gemaakt door de school in het kader van het asbestincident. Deze kosten lopen op tot € 17.949,93. De grootste kostenpost bedraagt € 8.037,72, voor IT-materialen.
● Overeenkomstig de dadingsovereenkomst dd. 28 augustus 2020 met Himpe e.a. dient de gemeente Maldegem in te staan voor de verdere schadeafhandeling van derde partijen en kunnen Himpe NV, Polydeck en AMIB niet meer worden aangesproken.VBS de Kleiheuvel wordt in het kader van de dading van 28-8-20 als een derde partij aanzien
● De vordering van de VBS Kleiheuvel kwam dus integraal terecht bij de gemeente Maldegem.
● In het college van 8 februari 2021 werd de claim besproken, er werd opdracht gegeven besprekingen met de school hieromtrent te starten. Er kon echter geen akkoord bereikt worden en op 26 april 2021 besloot het college om geen verdere onderhandelingen met de Kleiheuvel te voeren en geen verdere minnelijke schikking na te streven, ondanks het advies hiertoe van onze raadsman (juridische nota GD&A 16/3/2, zie bijlage)
● Op 26 januari jl. ging het schoolbestuur over tot de dagvaarding van de gemeente in deze (zie bijlage). Hierbij werd de schadeclaim van het schoolbestuur begroot op € 17.149,93. Bij dit bedrag moeten dan nog intresten gerekend worden, de eventuele rechtsplegingsvergoeding en de dagvaardingskosten...
● In zitting van 4 februari werden door de rechtbank van 1ste aanleg te Gent conclusiedata en een zititngsdag vastgelegd (2-12-2022)
● Het nieuw samengestelde college besloot vervolgens terug gesprekken met het schoolbestuur op te starten, en in een vergadering op 8 maart met de voorzitter van het schoolbestuur Adegem-Kleit, werd overeengekomen een dading uit te werken. De gemeente ging hierbij uit van een bedrag van ong. € 9.000-9.500 om tot een overeenkomst te komen, het schoolbestuur mikte op een bedrag van € 11.000-12.000. Na onderhandelingen kon een akkoord bereikt worden over een schadevergoeding voor de school van ong. € 10.000. Op deze basis werd een ontwerp van dadingsovereenkomst opgesteld door de raadsmannen van gemeente en schoolbestuur.
● Op 20 april ontvingen we een ontwerp van dading
Argumentatie
● Onze raadsman maakte op het ogenblik van de oorspronkelijke claim van het schoolbestuur Adegem-Kleit een inschatting van de kosten die de gemeente zou moeten dragen in het geval een gerechtelijke procedure opgestart wordt. Hierbij zou wellicht een groot deel van de schadeposten weerhouden worden. Daarnaast zou de gemeente wellicht ook een deel intresten moeten betalen en de rechtsplegingsvergoeding. Aldus zou de gemeente een kost moeten dragen van ong. €11.700, nog te vermeerderen met de erelonen van de raadslieden die ook al snel enkele duizenden euro's zullen bedragen. Aldus leek opd at ogenblik een kost voor de gemeente van €15-16.000 niet denkbeeldig . Intussen zal dit bedrag nog verder opgelopen zijn
● Er werd meermaals door onze advocaat meegedeeld dat het trachten bereiken van een minnelijke schikking voor de gemeente de beste optie is. In de "juridische nota vorderingen VBS De Kleiheuvel" van GD&A-advocaten dd. 16 maart 2021 wordt letterlijk gesteld: "Op grond van bovenstaande juridische analyse dient een minnelijke regeling, voor de gemeente Maldegem, als de meest economische piste te worden beschouwd voor de afhandeling van de (schade-)vordering vanwege VBS De Kleiheuvel."
● Deze visie wordt ook bevestigd in een mailbericht van onze advocate dd. 21 april '21: "Ons inziens is het verder onderhandelen met het oog op een minnelijke regeling in ieder geval overwegenswaardig aangezien er een grote probabiliteit bestaat dat een gerechtelijke procedure nadelige financiële gevolgen heeft voor de gemeente Maldegem.
De slaagkansen van de eventuele vordering van VBS De Kleitheuvel zijn zeer groot, aangezien de school buitencontractuele schade heeft geleden, waarbij een fout en oorzakelijk verband kan worden aangetoond ten aanzien van de verantwoordelijke partijen (Polydeck en Himpe).
Gelet op de buitencontractuele fout en schade heeft zij recht op een integrale schadevergoeding ongeacht de reeds gedane inspanningen van de gemeente.
Ingevolge de reeds gesloten dadingsovereenkomst dient de gemeente Maldegem de verantwoordelijke partijen integraal te vrijwaren voor alle schade van derden, o.a. de schade geleden door VBS de Kleitheuvel."
en "Indien er gerechtelijke stappen worden ondernemen door VBS Kleitheuvel, valt het geenszins uit te sluiten dat de gemeente een totale kost zal dragen boven de oorspronkelijk gevorderde schadeclaim van 17.949,93 EUR."
● Gezien de gemeente intussen gedagvaard werd is een minnelijke schikking niet meer mogelijk, wel kan een dading afgesloten worden.
● Er werd in overleg tussen de raadslieden van beide partijen een ontwerp van dading opgemaakt
● Het ontwerp van dading voorziet in de betaling door de gemeente aan het schoolcomité Maldegem-Kleit vzw van een éénmalig forfaitair bedrag van € 10.000, tot slot van alle rekeningen
● In ruil hiervoor doet het Schoolcomité afstand van haar vordering ingesteld in de procedure, hangende voor de 12de burgerlijke kamer van de Rechtbank van eerste aanleg te Gent.
● Aldus maakt deze dadingsovereenkomst een einde aan het geschil met de vzw schoolcomité Adegem en Kleit.
● Het goedkeuren van een dadingsovereenkomst is een bevoegdheid van de gemeenteraad.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Tussenkomsten
● door raadslid Glenn Longeville (Open Vld)
● door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)
Besluit
16 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
11 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets
Artikel 1:
De gemeenteraad bekrachtigt de dading tussen de vzw Schoolcomité Adegem en Kleit en de gemeente Maldegem betreffende het beëindigen van de tussen hen hangende procedure voor de rechtbank van 1ste aanleg te Gent.
De dading luidt als volgt:
"DADINGSOVEREENKOMST
TUSSEN:
De VZW Schoolcomité Adegem en Kleit, met zetel te9991 Maldegem, Adegem-dorp 16A, KBO nr. 0435.004.616, hier vertegenwoordigd door **
Hierna “Schoolcomité” genoemd,
en
De GEMEENTE MALDEGEM, met zetel te 9990 Maldegem, Markstraat 7-10, KBO nr. 0207.448.554, hier vertegenwoordigd door **
Hierna “de Gemeente Maldegem” genoemd,
hierna gezamenlijk ook “Partijen” genoemd.
IS BIJ WIJZE VAN DADING OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT:
1. Op 01.02.2019 hebben Partijen een “overeenkomst voor uitvoering van werken aan het terrein en de gebouwen van SCC De Berken en het terrein van VBS De Kleiheuvel met gemeentelijke investeringstoelage door het Schoolcomité Adegem-Kleit” afgesloten.
Het voorwerp van deze overeenkomst betrof een resultaatsverbintenis voor vernieuwings- en renovatiewerken aan het terrein palend aangedeeltelijk VBS De Kleiheuvel en gedeeltelijk de gebouwen en terreinen van SCC De Berken. In het bijzonder ging het hierbij om het vernieuwen van de gevelbekledingen van de sportzaal aan de kant van het plein/ de school en het aanleggen van een nieuwe pleininrichting.
2. Door de bouwkundig complexe situatie van de eigendommen van de bouwwerken, was het aangewezen om het dak van de sporthal te vernieuwen, samen met de verbouwingswerken van de schoolgebouwen. De werken inzake het vernieuwen van het dak van de sporthal werden door de Gemeente Maldegem gegund aan NV Algemene Ondernemingen Himpe. Laatstgenoemde heeft voor de uitvoering van het vernieuwen van het dak aan de sportzaal, beroep gedaan op een onderaannemer, NV Polydeck.
3. Tijdens de uitvoering van de werken voor de vernieuwing van het dak van de sporthal, heeft zich op 15.05.2019 een asbestincident voorgedaan, i.e. een werknemer van NV Polydeck was aan het springen op asbesthoudende golfplaten in de container van de werf waardoor deze golfplaten zijn gebroken en hierdoor asbest is vrijgekomen, hierna het Asbestincident.
De werken werden stilgelegd en de omgeving werd ontruimd op het bevel van de Gemeente Maldegem. Er diende te worden vastgesteld dat de directe omgeving was verontreinigd met asbestvezels.
Het Schoolcomité heeft de school moeten sluiten en de lessen tijdelijk moeten organiseren in andere lokalen op een andere locatie waardoor zij schade heeft geleden. Tevens diende een geplande opendeurdag geannuleerd te worden met alle gevolgen van dien.
4. Gelet op het bovenstaande is er een geschil ontstaan tussen Partijen over de omvang van de schade die door het Asbestincident in hoofde van diverse betrokkenen is ontstaan en wie hiervoor aansprakelijk is.
5. Tussen de Gemeente Maldegem, de NV Algemene Ondernemingen Himpe, de BV Amib en de NV Polydeck werd op 28.08.2020 een dading gesloten. Hierbij werd overeengekomen dat de Gemeente Maldegem als vergoeding voor alle schade als gevolg van het Asbestincident een forfaitair bedrag van € 95.000,00 zou ontvangen.
In desbetreffende dading werd uitdrukkelijk bepaald dat voormeld forfaitair bedrag de door de Gemeente Maldegem geleden schade omvat, alsook alle schade als gevolg van het Asbestincident geleden door derden, o.m. het Schoolcomité. Er werd bepaald dat de Gemeente Maldegem zou instaan voor de schadeafhandeling t.o.v. alle derden.
Gezien tussen de Gemeente Maldegem en Schoolcomite geen akkoord kon bereikt worden, zag laatstgenoemde zich genoodzaakt om tot dagvaarding over te gaan van de Gemeente Maldegem teneinde de door haar geleden schade te recupereren.
Deze zaak is hangende voor de 12de burgerlijke kamer van de Rechtbank van eerste aanleg van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, gekend onder AR. nr. 22/257/A, hierna het Geschil.
Thans wensen Partijen, na onderhandelingen het voornoemde Geschil definitief en transactioneel te regelen. Zij hebben aldus de bedoeling om door wederzijdse toegevingen een einde te maken aan het voornoemde Geschil, en een dading in de zin van artikel 2044 e.v. van het Burgerlijk Wetboek te sluiten volgens de hierna volgende bepalingen en voorwaarden.
Partijen doen hiervoor wederzijdse toegevingen, zonder enige nadelige bekentenis en zonder aanvaarding van eigen schuld of fout of van de gegrondheid van de aanspraken van de andere partij.
Partijen komen derhalve ten titel van dading en tot slot van alle rekeningen overeen wat volgt:
Artikel 1:
De Gemeente Maldegem zal aan het Schoolcomité, tot slot van alle rekeningen, een forfaitaire schadevergoeding betalen t.b.v. € 10 000,00 (tienduizend euro).
Gezien het gaat om een schadevergoeding is op dit bedrag geen BTW verschuldigd.
De betaling geschiedt door storting op de derdenrekening van de raadsman van het Schoolcomité met nummer BE45 6301 9503 1289 en dit binnen de 15 dagen na ondertekening van deze dading. Bij gebreke aan tijdige betaling is van rechtswege een verwijlintrest verschuldigd van 6%.
Artikel 2:
Partijen komen daarbij overeen dat elke partij de door haar gedragen en voorgeschoten gedingkosten, definitief ten laste neemt en zij geen rechtsplegingsvergoedingen aan elkaar verschuldigd zijn.
Artikel 3:
Huidige dading heeft enkel betrekking op de geschilpunten voorwerp van de bovenvermelde procedure, alles inbegrepen, niets uitgezonderd, noch voorbehouden en staat los van eventuele andere geschilpunten.
Partijen doen afstand van alle overige vorderingen ten aanzien van elkaar met betrekking tot het voorwerp van de procedure, alles inbegrepen, niets uitgezonderd, met inbegrip van huidige en toekomstige, zekere en onzekere betwistingen.
Artikel 4:
Mits en na de volledige uitvoering van de verbintenissen door de Partijen opgenomen in deze dading, verklaart het Schoolcomité afstand te doen van haar vordering ingesteld in de voormelde procedure, hangende voor de 12de burgerlijke kamer van de Rechtbank van eerste aanleg van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, gekend onder AR nr. 22/257/A, afstand die door de Gemeente Maldegem wordt aanvaard.
Met het oog hierop machtigen de Partijen hun respectievelijke raadslieden ook om, nadat huidige dading volledig zal zijn uitgevoerd, de zaak hangende voor de 12de burgerlijke kamer van de Rechtbank van eerste aanleg van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, gekend onder AR nr. 22/257/A, te laten doorhalen op de rol. Ingeval van stilzitten van een van de Partijen, zal huidige dading gelden als instemming met deze doorhaling.
Artikel 5:
Het sluiten van deze dading houdt geen erkenning van schuld of aansprakelijkheid in door één van de Partijen, doch is louter ingegeven door de wederzijdse bezorgdheid om het Geschil in der minne te regelen.
Artikel 6:
Indien een of meerdere clausules van deze overeenkomst nietig verklaard zouden worden of onuitvoerbaar of onafdwingbaar zouden zijn of worden, al dan niet wegens een wetswijziging of voor enige andere reden, zullen de geldigheid, de afdwingbaarheid en de uitvoerbaarheid van de andere bepalingen van deze overeenkomst hierdoor niet worden aangetast, voor zover deze bepalingen nog uitwerking of een bestaansreden kunnen hebben.
Artikel 7:
Deze dading maakt een einde aan het Geschil.
Partijen verzaken wederzijds aan iedere verdere vordering en zijn elkaar voor het overige, buiten hetgeen wat voorgaat, niets meer verschuldigd noch in hoofdsommen, noch in interesten, noch in schadevergoedingen, noch in kosten van welke aard ook.
Huidige overeenkomst is tussen Partijen ten transactionele titel afgesloten en aldus zal voornoemd Geschil tussen Partijen beëindigd zijn. Aangezien huidige overeenkomst een dading uitmaakt, heeft dit kracht van gewijsde tussen Partijen in hoogste aanleg.
De Partijen sluiten deze dading met vrije en volledige toestemming, zonder behept te zijn met enige mate of vorm van dwaling, benadeling, bedrog of geweld. Zij zullen zich niet kunnen verzetten tegen de uitvoering ervan op basis van dwaling in rechte of in feite of van benadeling, bedrog of geweld. Evenmin kunnen zij de ontbinding, vernietiging of enige andere vorm van beëindiging vorderen van deze dading op basis van dwaling in rechte of in feite of van benadeling, bedrog of geweld. Iedere partij is genoegzaam bekend met de aangehaalde feiten, met de feiten van en de personen betrokken bij de hoger genoemde betwisting en met het toepasselijk recht.
Artikel 8:
Onderhavige dadingsovereenkomst treedt in werking, na voorafgaande goedkeuring door de daartoe bevoegde organen van Partijen, op datum van ondertekening ervan door alle Partijen.
Artikel 9:
Deze dadingsovereenkomst wordt beheerst door het Belgisch recht, in het bijzonder door de artikelen 2044 e.v. van het Burgerlijk Wetboek.
In geval van betwistingen met betrekking tot deze dadingsovereenkomst en de uitvoering daarvan, zullen de Partijen op ernstige wijze proberen om tot een redelijke minnelijke schikking te komen.
In geval van niet-naleving van de overeenkomst kunnen Partijen enkel de gedwongen uitvoering vorderen.
Indien niettegenstaande dergelijke inspanningen geen minnelijke schikking kan worden bereikt, zal elk geschil betreffende de geldigheid, de interpretatie of de uitvoering van onderhavige overeenkomst behoren tot de uitsluitende bevoegdheid van de Rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Gent.
Aldus opgemaakt te Gent op ………………2022 in twee exemplaren, elk der Partijen verklarende zijn origineel te hebben ontvangen. "
Artikel 2:
De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad worden gemachtigd om deze dading te ondertekenen namens de gemeente Maldegem.
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
5. AANDUIDING (PLAATSVERVANGEND) VERTEGENWOORDIGER(S) IN MEDOV VZW
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;
● Het besluit van de gemeenteraad van 29 mei 2019 waarbij Bart Van Hulle werd aangeduid als vertegenwoordiger en Jason Van Landschoot werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Medov vzw.
● De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.
Feiten
● Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Medov vzw te vervangen.
Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden
● De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.
● Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Aanduiding van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Medov vzw.
○ Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
Koenraad De Ceuninck bekomt 14. ja-stemmen
Peter E. Van Hecke bekomt 1 ja-stem
Er is 1 blanco stembiljet
● Aanduiding van de plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Medov vzw.
○ Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
Danny Vannevel bekomt 14 ja-stemmen
Jason Van Landschoot bekomt 11 ja-stemmen
Jan De Metsenaere bekomt 1 ja-stem
Er is 1 blanco stembiljet
Besluit
Artikel 1:
De gemeenteraad heft het besluit van 29 mei 2019, betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering van Medov vzw, op.
Artikel 2:
Burgemeester Koenraad De Ceuninck wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van Medov vzw.
Artikel 3:
Schepen Danny Vannevel wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van Medov vzw.
Artikel 4:
Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan Medov vzw, medov@oost-vlaanderen.be.
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
6. CVBA WONEN - (PLAATSVERVANGEND) VERTEGENWOORDIGER - KANDIDAAT BESTUURDER RAAD VAN BESTUUR
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.
● Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
● De statuten van cvba Wonen.
● Artikel 14 van de statuten van cvba Wonen waaruit blijkt dat een mandaat van bestuurder voorbehouden wordt aan de gemeente Maldegem.
● Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij Kiran Van Landschoot werd aangeduid als vertegenwoordiger en Christine Verplaetse werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van cvba Wonen.
● Het besluit van de gemeenteraad van 28 oktober 2021 waarbij Hilde Versluys werd voorgedragen als vertegenwoordiger in de raad van bestuur van cvba Wonen.
● De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.
Feiten
● Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering en de vertegenwoordiger in de raad van bestuur van CVBA Wonen te vervangen.
● Het college van burgemeester en schepenen draagt ... voor als vertegenwoordiger in de algemene vergadering, ... als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering en ... als vertegenwoordiger in de raad van bestuur van CVBA Wonen.
Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden
● De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.
● Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Aanduiding vertegenwoordiger in de algemene vergadering
○ Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
○ Anneke Gobeyn bekomt 14 ja-stemmen
○ Kiran Van Landschoot bekomt 11 ja-stemmen
○ Henk Deprest bekomt 1 ja-stem
○ Er is 1 blanco stembiljet
● Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering
○ Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
○ Ineke Hebbrecht bekomt 14 ja-stemmen
○ Christine Verplaetse bekomt 11 ja-stemmen
○ Glenn Longeville bekomt 1 ja-stem
○ Er is 1 blanco stembiljet
● Voordracht vertegenwoordiger in de raad van bestuur
○ Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
○ Leandra Decuyper bekomt 14 ja-stemmen
○ Hilde Versluys bekomt 11 ja-stemmen
○ Glenn Longeville bekomt 1 ja-stem
○ Er is 1 blanco stembiljet
Besluit
Artikel 1:
Artikel 2, 3 en 4 van het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019, betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering van CVBA Wonen worden opgeheven en vervangen door onderstaande bepalingen:
"Artikel 2:
Raadslid Anneke Gobeyn wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene Vergadering van cvba Wonen.
Artikel 3:
Raadslid Ineke Hebbrecht wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering van cvba Wonen."
Artikel 2:
Het besluit van de gemeenteraad van 28 oktober 2021, betreffende de aanduiding van de vertegenwoordiger in de raad van bestuur van CVBA Wonen wordt opgeheven.
Artikel 3:
De gemeenteraad draagt raadslid Leandra Decuyper voor als vertegenwoordiger namens de gemeente Maldegem, in de Raad van Bestuur van CVBA Wonen.
Artikel 4:
Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan cvba Wonen, Marcel Mollelaan 17 te Zelzate.
over artikel 1 Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Cedric De Smet Timothy De Groote Nicole Maenhout Anneke Gobeyn Jan De Metsenaere Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Annelies Lammertyn Danny Vannevel Stefaan Standaert Dino Lateste Koenraad De Ceuninck Peter E. Van Hecke Peter Van Hecke Marten De Jaeger Ineke Hebbrecht Hilde Versluys Cindy De Baets Kiran Van Landschoot Glenn Longeville Christine Verplaetse Henk Deprest Stefaan Heyndrikx Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Eva Willems Wim Swyngedouw aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Goedgekeurd
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
7. VZW DE BOSGROEP OOST-VLAANDEREN NOORD: HERNIEUWEN VAN HET LIDMAATSCHAP EN AANDUIDEN VAN DE GEMEENTELIJKE (PLAATSVERVANGEND) VERTEGENWOORDIGERS IN DE ALGEMENE VERGADERING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
4° het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen;
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.
● Het decreet decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
● De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;
● De statuten van De Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord vzw.
● Het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2019 waarbij Rudi De Smet aangeduid werd als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering en voorgedragen als lid in de raad van bestuur van De Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord vzw en waarbij Henk Deprest aangeduid werd als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering en voorgedragen werd als lid van de raad van bestuur.
● De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij een nieuw college van burgemeester en schepenen geïnstalleerd werd na indienen van een collectieve, constructieve motie van wantrouwen.
Feiten
● Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger, de plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering en de vertegenwoordiger in de raad van bestuur van De Bosgroep Oost-Vlaanderen te vervangen.
● De leden van de Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord vzw kunnen een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger aanduiden in de algemene vergadering.
● De vertegenwoordigers in de raad van bestuur werden door de Bosgroep aangeduid op 23 april 2022, waardoor de gemeente Maldegem hiervoor nu geen kandidaat meer kan aanduiden.
● In zitting van 31 maart 2022 besliste de gemeenteraad om het punt te verdagen omdat de gemeente geen lid meer zou zijn van vzw. De Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord, ingevolge een bespreking van het colege van burgemeester en schepenen van 7 april 2020 waarbij het college kennis nam van de werking van de Bosgroep en niet langer lid wenste te blijven van De Bosgroep.
Naar aanleiding van deze bespreking in het college werd op 11 mei 2020 een brief geschreven aan De Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord waarbij wordt meegedeeld dat beslist werd om niet langer lid te blijven van de Bosgroep.
● Bij e-mail van 8 april 2022 deelt De Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord mee dat het lidmaatschap gratis is en dat ze - om het lidmaatschap te hernieuwen een gemeenteraadsbesluit nodig hebben.
● Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om het lidmaatschap bij De Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord te hernieuwen en enkel een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering aan te duiden.
Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden
● De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.
● Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.
Stemmingen
● De gemeenteraad gaat over tot geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
○ voor de aanduiding van een vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van De Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord vzw:
27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen,
Stefaan Standaert bekomt 15 stemmen voor
Jason Van Landschoot bekomt 10 stemmen voor
Bart Van Hulle bekomt 1 stem voor
Er is 1 blanco stembiljet
● voor de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene Vergadering van De Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord vzw:
27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen,
Dino Lateste bekomt 14 stemmen voor
Henk Deprest bekomt 10 stemmen voor
Wim Swyngedouw bekomt 1 stem voor
Kiran Van Landschoot bekomt 1 stem voor
Er is 1 blanco stembiljet
Besluit
over artikel 1
16 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
11 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist om het lidmaatschap van de gemeente Maldegem bij De Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord vzw. te hernieuwen.
Artikel 2:
De artikelen 2, 3, 4 en 5 van het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2019 betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van De Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord vzw, worden opgeheven en vervangen door onderstaande bepalingen:
"Artikel 2:
Schepen Stefaan Standaert wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van De Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord vzw.
Artikel 3:
Raadslid Dino Lateste wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van De Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord vzw.
Artikel 3
Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan De Bosgroep Oost-Vlaanderen Noord vzw, PAC Het Zuid, Woodrow Wilsonplein 2 te 9000 Gent.
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
8. DE LIJN - AANDUIDEN GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER(S)
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.
• Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
• De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;
• Het decreet van 6 juli 2001 betreffende de intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder de artikelen 46, 48 en 57.
• Artikel 401 tot 412 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 houdende "Intergemeentelijke samenwerking - projectvereniging".
• De statuten van de Lijn.
Feiten
• Het gemeentebestuur is lid van de Algemene Vergadering van de Lijn.
• Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dienen de vertegenwoordigers in de Lijn aangeduid worden
• Aan het gemeentebestuur wordt gevraagd om voor de Lijn voor te dragen :
- een vertegenwoordiger in de algemene vergadering.
- een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering
• Het voorstel van het College van Burgemeester en Schepenen waarbij Jason Van Landschoot wordt voorgedragen als effectief lid in de Algemene Vergadering en Nicole Maenhout wordt voorgedragen als plaatsvervangend lid van de Algemene Vergadering van De Lijn.
• De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• Na het openen van de stembus worden 26 stembrieven geteld, wat de volgende stemuitslag oplevert :
• vertegenwoordiger :
Jason Van Landschoot bekomt 20 ja-stemmen
Er zijn 6 onthoudingen
• plaatsvervangend vertegenwoordiger
Nicole Maenhout bekomt 20 ja-stemmen
Er zijn 6 onthoudingen
BESLUIT
Artikel 1:
De gemeenteraad gaat akkoord met de verlenging van het lidmaatschap in De Lijn.
Artikel 2:
Jason Van Landschoot, wonende te ......................................, wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van De Lijn.
Artikel 3:
Nicole Maenhout, wonende te .........................................., wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van De Lijn.
Artikel 4:
Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan De Lijn, Motstraat 20 te 2800 Mechelen.
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
9. DE VIERKLAVER VZW - AANDUIDING (PLAATSVERVANGEND) VERTEGENWOORDIGER IN DE RAAD VAN BESTUUR
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.
● De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;
● De statuten van VZW De Vierklaver.
● De toelage-overeenkomst afgesloten met het gemeentebestuur op 20 augustus 2009 waarin gestipuleerd werd dat een lid van het schepencollege dient opgenomen te worden in de raad van bestuur van vzw De Vierklaver.
● Het besluit van de gemeenteraad van 30 januari 2019 waarbij Glenn Longeville werd aangeduid als vertegenwoordiger en Nicole Maenhout werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de raad van bestuur van De Vierklaver.
● De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.
Feiten
● Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in raad van bestuur van De Vierklaver te vervangen.
Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden
● De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.
● Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Aanduiding van een vertegenwoordiger voor de raad van bestuur van De Vierklaver.
○ Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
○ Annelies Lammertyn bekomt 14 ja-stemmen
Valerie Taeldeman bekomt 1 ja-stem
Er zijn 12 blanco stembiljetten
● Aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de raad van bestuur van De Vierklaver.
○ Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
○ Nicole Maenhout bekomt 14 ja-stemmen
Danny Vannevel bekomt 1 ja-stem
Er zijn 12 blanco stembiljetten
Besluit
Artikel 1:
Artikel 2 en 3 van het besluit van de gemeenteraad van 30 januari 2019, betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente in de raad van bestuur van vzw De Vierklaver worden opgeheven en vervangen door onderstaande bepalingen:
"Artikel 2:
Schepen Annelies Lammertyn wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de Raad van Bestuur van vzw De Vierklaver.
Artikel 3:
Schepen Nicole Maenhout wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de vzw De Vierklaver."
Artikel 2:
Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan vzw De Vierklaver, Haarkenstraat 32a, 9850 Landegem.
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
10. DE WATERGROEP - VERTEGENWOORDIGING
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.
• Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
• De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;
• Het decreet van 6 juli 2001 betreffende de intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder de artikelen 46, 48 en 57.
• Artikel 401 tot 412 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 houdende "Intergemeentelijke samenwerking - projectvereniging".
• Het decreet van 28 juni 1983 houdende oprichting van de instelling Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening.
• De statuten van de cvba Vlaamse Watervoorziening.
Feiten
• Het gemeentebestuur wordt in De Watergroep vertegenwoordigd door:
- een vertegenwoordiger in de algemene vergadering.
- een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering.
- een vertegenwoordiger in het aandeelhoudersbestuur drinkwater
• Het college van burgemeester en schepenen draagt
- Jason Van Landschoot voor als vertegenwoordiger in de algemene vergadering.
- Nicole Maenhout voor als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering.
- Jason Van Landschoot voor als vertegenwoordiger in het aandeelhoudersbestuur drinkwater
Stemmingen
• De gemeenteraad gaat over tot geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
• De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van een vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van De Watergroep :
27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen,
Jason Van Landschoot bekomt 20 stemmen voor
Er zijn 7 onthoudingen.
• De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van De Watergroep :
27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen,
Nicole Maenhout bekomt 20 stemmen voor
Er zijn 7 onthoudingen.
• De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van een vertegenwoordiger van de gemeente in het aandeelhoudersbestuur drinkwater van De Watergroep :
27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen,
Jason Van Landschoot bekomt 20 stemmen voor
Er zijn 7 onthoudingen
BESLUIT
Artikel 1
Jason Van Landschoot, wonende .............................................................. wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene Vergadering van de Watergroep.
Artikel 2
Nicole Maenhout, wonende ................................................................ wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene Vergadering van de Watergroep.
Artikel 3
Jason Van Landschoot wonende ............................................................. wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in het aandeelhoudersbestuur drinkwater van de Watergroep.
Artikel 4
Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan De Watergroep, Vooruitgangstraat 189 te 1030 Brussel.
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
11. EERSTELIJNSZORGZONE WEST-MEETJESLAND - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat geheim gestemd wordt over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002.
● Het decreet betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders van 26 april 2019. De gemeente Maldegem maakt, overeenkomstig dit decreet, deel uitmaakt van de Eerstelijnszone West-Meetjesland.
● Het besluit van de gemeenteraad van 24 april 2019 waarbij Koen Cromheecke, hoofd van de sociale dienst en raadslid Kiran Van Landschoot werden aangeduid als de vertegenwoordigers van de gemeente Maldegem in de zorgraad van de Eerstelijnszone West-Meetjesland en waarbij Caroline De Saer, projectmedewerker en raadslid Katleen De Kesel werden aangeduid als plaatsvervangers.
● De besluiten van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.
Feiten
● De gemeente Maldegem maakt deel uit van de Eerstelijnszone West-Meetjesland met de gemeenten Aalter en Lievegem.
● De eerstelijnszone wordt aangestuurd door een zorgraad waar vertegenwoordigers van lokale besturen, zorg- en welzijnsactoren en personen met een zorg- en ondersteuningsnood in zetelen.
● De zorgraad is samengesteld uit 5 clusters die elk een maximum aantal zetels hebben:
○ de cluster lokale besturen (6 zetels)
○ de cluster zorg (6 zetels)
○ de cluster welzijn (6 zetels)
○ de cluster personen met zorg- en ondersteuningsnoden (2 zetels)
○ de cluster optionele partners (4 zetels)
Argumentatie
● Binnen de cluster lokale besturen voor Eerstelijnszone West-Meetjesland kunnen twee leden per lokaal bestuur worden afgevaardigd. Het is aangewezen en afgesproken binnen de zorgraad om te kiezen voor een gemengde samenstelling, m.n. één mandataris en één ambtenaar.
● Van de leden van de zorgraad wordt een actief engagement gevraagd in functie van mensen met zorg- en ondersteuningsnoden en de eigen cluster overstijgend. Aan de leden van de zorgraad wordt gevraagd om te denken en te handelen in functie van de volledige eerstelijnszone, en om werkgroepen te trekken.
● Naar aanleiding van de bestuurswissel van 10 februari 2022 is het aangewezen om nieuwe vertegenwoordigers aan te duiden.
● Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om Kurt Soreyn, manager burger en welzijn, aan te duiden als ambtelijk vertegenwoordiger en Leen De Clercq, diensthoofd sociale dienst en Delphine Denys, diensthoofd sociaal huis als plaatsvervangend ambtelijk vertegenwoordigers voor de zorgraad van de Eerstelijnszone West-Meetjesland.
Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden
● De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.
● Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming over de aanstelling van:
○ een politiek vertegenwoordiger in de zorgraad van de Eerstelijnszone West-Meetjesland
■ 27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen
■ Anneke Gobeyn bekomt 14 stemmen voor
Kiran Van Landschoot bekomt 11 stemmen voor
Glenn Longeville bekomt 1 stem voor
Er is 1 blanco stembiljet
○ een plaatsvervangend politiek afgevaardigde in de zorgraad van de Eerstelijnszone West-Meetjesland
■ 27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen
■ Jan De Metsenaere bekomt 14 stemmen voor
Stefaan Heyndrikx bekomt 11 stemmen voor
Henk Deprest bekotm 1 stem voor
Er is 1 blanco stembiljet
○ een ambtelijk afgevaardigde in de zorgraad van de Eerstelijnszone West-Meetjesland
■ 27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen
■ Kurt Soreyn bekomt 23 stemmen voor;
■ er zijn 4 blanco stembiljetten
○ een plaatsvervangend ambtelijk afgevaardigde in de zorgraad van de Eerstelijnszone West-Meetjesland
■ 27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen
■ Leen De Clercq bekomt 23 stemmen voor;
■ er zijn 4 blanco stembiljetten
○ een plaatsvervangend ambtelijk afgevaardigde in de zorgraad van de Eerstelijnszone West-Meetjesland
■ 27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen
■ Delphine Denys bekomt 23 stemmen voor;
■ er zijn 4 blanco stembiljetten
Besluit
Artikel 1:
De gemeenteraad heft het besluit van de gemeenteraad van 24 april 2019 waarbij de vertegenwoordigers van de gemeente Maldegem in de zorgraad van de Eerstelijnszone West-Meetjesland werden aangeduid, op.
Artikel 2:
De gemeenteraad stelt raadslid Anneke Gobeyn en raadslid Jan De Metsenaere aan als respectievelijk politiek vertegenwoordiger en plaatsvervangend politiek vertegenwoordiger voor de gemeente Maldegem in de zorgraad van de Eerstelijnszone West-Meetjesland.
Artikel 3:
De gemeenteraad stelt Kurt Soreyn aan als ambtelijk vertegenwoordiger voor de gemeente Maldegem in de zorgraad van de Eerstelijnszone West-Meetjesland.
Artikel 4:
De gemeenteraad stelt Leen De Clercq en Delphine Denys aan als plaatsvervangend ambtelijk vertegenwoordiger voor de gemeente Maldegem in de zorgraad van de Eerstelijnszone West-Meetjesland.
Artikel 5:
Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, het lokaal bestuur van Aalter en het lokaal bestuur van Lievegem worden van deze beslissing in kennis gesteld.
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
12. ONDERWIJS - INTERLOKALE VERENIGING KUNSTACADEMIE MALDEGEM - BEERNEM - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER BEHEERSCOMITÉ
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
● De beslissing van de gemeenteraad van Maldegem dd. 26 april 2018 betreffende de oprichting van de interlokale vereniging ‘KuMa Maldegem-Beernem' en de goedkeuring van de statuten en het huishoudelijk reglement van de interlokale vereniging;
● De statuten van de samenwerkingsovereenkomst interlokale vereniging 'KuMa Maldegem-Beernem', inzonderheid artikel 5 betreffende de samenstelling van het beheerscomité;
● Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij Glenn Longeville werd aangeduid als lid van het beheerscomité en Danny Vannevel werd aangeduid als plaatsvervangend lid van het beheerscomité van de interlokale vereniging Kunstacademie Maldegem-Beernem.
● De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.
Feiten
● Op grond van de statuten van de interlokale vereniging 'Academie muziek, woord & dans wordt een beheerscomité samengesteld dat uitsluitend bestaat uit de daartoe door de gemeenteraad aangestelde leden van het college van burgemeester en schepenen die het deeltijds kunstonderwijs tot hun takenpakket hebben, die elke deelnemende gemeente op zich vertegenwoordigen.
● De deelnemers kunnen ook een plaatsvervanger aanstellen, deze plaatsvervanger moet een gemeenteraadslid zijn en deze zal het effectieve lid bij tijdelijke afwezigheid vervangen.
● Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk het aangeduide lid en het plaatsvervangend lid in het beheerscomité van de interlokale vereniging Kunstacademie Maldegem-Beernem te vervangen.
Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden
● De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.
● Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Aanduiding lid beheerscomité ILV Kunstacademie Maldegem-Beernem
○ Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
○ Peter T. van Hecke bekomt 15 ja-stemmen
er zijn 12 blanco stembiljetten
● Aanduiding plaatsvervangend lid beheerscomité ILV Kunstacademie Maldegem-Beernem
○ Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
○ Cedric De Smet bekomt 15 ja-stemmen
Stefaan Heyndrikx bekomt 11 ja-stemmen
er is 1 blanco stembiljet
Besluit
Artikel 1:
De gemeenteraad heft het besluit van 27 februari 2019, betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers van de ILV Kunstacademie Maldegem-Beernem op.
Artikel 2:
Schepen Peter T. Van Hecke wordt aangeduid als vertegenwoordiger in het beheerscomité van de interlokale vereniging 'KuMa Maldegem-Beernem'.
Artikel 3:
Raadslid Cedric De Smet wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in het beheerscomité van de interlokale vereniging 'KuMa Maldegem-Beernem'.
Artikel 4:
Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de beherende gemeente van de interlokale vereniging ‘KuMa Maldegem-Beernem'.
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
13. INTERGEMEENTELIJKE ONROEREND ERFGOEDDIENST MEETJESLAND (IOED MEETJESLAND) - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGERS
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Het wijzigingsdecreet van het onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013.
● De gemeenteraadsbeslissing van 17 november 2016 houdende de toetreding van Maldegem tot de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Meetjesland en de goedkeuring van het beleidsplan van IOED Meetjesland.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemmingen in de gemeenteraad over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen, geheim zijn.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41, 22° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd.
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 392 t.e.m. 395 betreffende de samenwerkingsverbanden zonder rechtspersoonlijkheid.
● De gemeenteraadsbeslissing van 7 januari 2019 houdende de installatie van de nieuwe gemeenteraad.
● Het besluit van de gemeenteraad van 30 januari 2019 waarbij Nicole Maenhout werd aangeduid als bestuurlijke vertegenwoordiger en Isabel Ginneberge en Fien Devuyst als ambtelijke vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in de feedbackgroep van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Meetjesland.
● De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.
Feiten
● ln 2016 beslisten de Meetjeslandse gemeenten Aalter, Eeklo, Evergem, Knesselare, Lovendegem, Waarschoot, Wachtebeke, Zomergem, Sint-Laureins, Nevele en Maldegem om in te stappen in de IOED Meetjesland.
● De IOED ondersteunt de betrokken gemeentebesturen en ambtenaren in hun beleid en dienstverlening inzake bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. Om een kwaliteitsvolle werking te garanderen stellen Veneco, Cultuuroverleg Meetjesland (COMEET) en Regionaal Landschap Meetjesland (RLM) hun expertise ter beschikking.
● De IOED wordt aangestuurd door een feedbackgroep waarin twee vertegenwoordigers per gemeente zetelen (1 bestuurlijke en 1 ambtelijke vertegenwoordiger). Deze feedbackgroep komt 3-6 keer per jaar samen. De bedoeling is wisselwerking te stimuleren tussen de besturen en betrokken ambtenaren, externe partners en de medewerkers van de IOED. Daarbij wordt vooral gerekend op inbreng op vlak van ruimtelijke ordening en cultuur. Er zijn geen vergoedingen voorzien.
● De jaarlijkse bijdrage voor de gemeente Maldegem aan IOED Meetjesland bedraagt 5.500 euro (met jaarlijkse indexering).
Argumentatie
● Naar aanleiding van de bestuurswissel van 10 februari 2022 is het aangewezen om de vertegenwoordigers van de gemeente Maldegem in de feedbackgroep van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Meetjesland opnieuw aan te stellen.
● Van de vertegenwoordigers in de feedbackgroep wordt vooral gerekend op inbreng op vlak van ruimtelijke ordening en cultuur.
● Qua bestuurlijke vertegenwoordiger is het voorstel om de schepen van cultuur en ruimtelijke ordening opnieuw aan te duiden.
● Wat de ambtelijke vertegenwoordiging betreft, is het voorstel om de huidige vertegenwoordiger, Isabel Ginneberge (cultuurdienst), opnieuw aan te stellen als effectieve vertegenwoordiger en om de aangestelde plaatsvervangster Fien Devuyst (ruimtelijke ordening) te vervangen door haar opvolgster op de dienst ruimtelijke ordening, Cindy Hoogerwerf.
Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden
● De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.
● Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot geheime stemming:
○ voor de aanduiding van een effectief bestuurlijk vertegenwoordiger in de feedbackgroep van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Meetjesland.
■ Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
Nicole Maenhout bekomt 14 stemmen
Timothy De Groote bekomt 12 stemmen
er is 1 blanco stembiljet
○ voor de aanduiding van Isabel Ginneberge als ambtelijk vertegenwoordiger en Cindy Hoogerwerf als plaatsvervanger in de feedbackgroep van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Meetjesland.
■ Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
Isabel Ginneberge bekomt 22 ja-stemmen, er zijn 5 blanco stemmen
Cindy Hoogerwerf bekotm 24 ja-stemmen, er zijn 3 blanco stemmen
Besluit
Artikel 1
De gemeenteraad heft het besluit van 30 januari 2019 over de aanstelling van de vertegenwoordigers van de gemeente Maldegem in de feedbackgroep van de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Meetjesland, op.
Artikel 2:
De gemeenteraad duidt schepen Nicole Maenhout aan als bestuurlijke vertegenwoordiger van gemeentebestuur Maldegem voor de feedbackgroep van de IOED Meetjesland.
Artikel 3:
De gemeenteraad bekrachtigt de aanstelling van Isabel Ginneberge als ambtelijke vertegenwoordiger van gemeentebestuur Maldegem voor de feedbackgroep van de IOED Meetjesland en duidt Cindy Hoogerwerf aan als plaatsvervanger.
Artikel 4:
Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan Veneco, Panhuisstraat 1, 9070 Destelbergen.
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
14. KLEINE LANDEIGENDOM HET VOLK - AANDUIDING (PLAATSVERVANGEND) VERTEGENWOORDIGERS
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
● De statuten van de Kleine Landeigendom Het Volk.
● Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij Christine Verplaetse werd aangeduid als vertegenwoordiger, Kiran Van Landschoot werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering en waarbij Nicole Maenhout werd voorgedragen als lid van de raad van bestuur van de Kleine Landeigendom Het Volk.
● De besluiten van de gemeenteraad en de raad van maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.
Feiten
● Het gemeentebestuur is vennoot van de Kleine Landeigendom Het Volk.
● Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Kleine Landeigendom Het Volk.
Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden
● De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.
● Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
● Aanduiding van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de Kleine Landeigendom Het Volk:
● Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
Anneke Gobeyn bekomt 14 ja-stemmen
Christine Verplaetse bekomt 11 ja-stemmen
Timothy De Groote bekomt 1 ja-stem
Er is 1 blanco stembiljet
● Aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van de Kleine Landeigendom Het Volk:
● Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
Stefaan Standaert bekomt 14 ja-stemmen
Kiran Van Landschoot bekomt 11 ja-stemmen
Cindy De Baets bekomt 1 ja-stem
Er is 1 blanco stembiljet
Besluit
Artikel 1:
De artikelen 2 en 3 van het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers, in de algemene vergadering van de Kleine Landeigendom Het Volk worden opgeheven en vervangen door onderstaande bepalingen:
"Artikel 2:
Raadslid Anneke Gobeyn wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de Kleine Landeigendom Het Volk.
Artikel 3:
Schepen Stefaan Standaert wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de Kleine Landeigendom Het Volk."
Artikel 2:
Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan de Kleine Landeigendom Het Volk, Ravensteinstraat 12 te Gent.
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
15. OVSG - AANDUIDING (PLAATSVERVANGEND) VERTEGENWOORDIGER
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.
● De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;
● De statuten van OVSG.
● Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij Glenn Longeville werd aangeduid als vertegenwoordiger en Danny Vannevel werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering OVSG.
● De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.
Feiten
● Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OVSG te vervangen.
Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden
● De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.
● Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
● Aanduiding van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van OVSG.
○ Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
Peter T. Van Hecke bekomt 14 ja-stemmen
Kiran Van Landschoot bekomt 12 ja-stemmen
Er is 1 blanco stembiljet
● Aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van OVSG.
○ Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
Cedric De Smet bekomt 14 ja-stemmen
Stefaan Heyndrikx 11 ja-stemmen
Kiran Van Landschoot bekomt 1 ja-stem
Er is 1 blanco stembiljet
Besluit
Artikel 1:
Artikel 2 en 3 van het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers in OVSG, worden opgeheven en vervangen door onderstaande bepalingen:
"Artikel 2:
Schepen Peter T. wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van OVSG.
Artikel 3:
Raadslid Cedric De Smet wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van OVSG."
Artikel 2
Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan OVSG, Ravensteingalerij 3 bus 7 te 1000 Brussel.
over artikel 5 Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Glenn Longeville Cindy De Baets Leandra Decuyper Dino Lateste Annelies Lammertyn Cedric De Smet Koenraad De Ceuninck Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Stefaan Heyndrikx Eva Willems Jan De Metsenaere Timothy De Groote Henk Deprest Peter Van Hecke Hilde Versluys Anneke Gobeyn Bart Van Hulle Ineke Hebbrecht Nicole Maenhout Jason Van Landschoot Danny Vannevel Kiran Van Landschoot Christine Verplaetse aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
16. REGIONAAL LANDSCHAP MEETJESLAND & LEIEVALLEI -VERTEGENWOORDIGING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt;
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden;
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking;
● Deel 3, titel 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de intergemeentelijke samenwerking;
● De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;
● De statuten van vzw Regionaal Landschap Meetjesland, zoals laatst gewijzigd op 10 augustus 2021 en de naamswijziging naar Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei (afgekort RLML) van 7 maart 2022;
● Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij Geert De Roo werd aangeduid als vertegenwoordiger en Henk Deprest als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van Regionaal Landschap Meetjesland vzw. (RLM) en waarbij Geert De Roo werd voorgedragen als lid van de raad van bestuur van RLM;
● Het besluit van de gemeenteraad van 28 oktober 2021 waarbij Myriam Veirman werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van RLM en waarbij Christiaan Verstringe werd voorgedragen als lid van de raad van bestuur van RLM in opvolging van Geert De Roo;
● De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 houdende de installatie van een nieuw college van burgemeester en schepenen na indienen van een collectieve constructieve motie van wantrouwen;
Feiten
● Naar aanleiding van de uitbreiding van het werkingsgebied van RLM met de gemeenten Wachtebeke, Zulte en Nazareth was een nieuwe naam noodzakelijk geworden en werd gekozen voor Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei (afgekort RLML)
● Naar aanleiding van de installatie van een nieuw bestuur, is het aangewezen de vertegenwoordigers van de gemeente in RLML opnieuw aan te stellen.
● In het schrijven van 18 december 2018 van Regionaal Landschap Meetjesland wordt de gemeentelijke vertegenwoordiging in RLML toegelicht.
● In Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei zijn voor de gemeente te begeven :
één vertegenwoordiger en één plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de Algemene Vergadering
● Volgens artikel 17 van de statuten bepalen de gemeenten in onderling akkoord welke gemeenten een vertegenwoordiging afvaardigen in de Raad van Bestuur als werkend lid. Meestal wordt hiervoor de vertegenwoordiger in de algemene vergadering voorgedragen.
● In de mail van RLML van 2 mei 2022 wordt ook gemeld dat een raadgevend lid mag aangeduid worden, in het verleden was dit de milieuambtenaar.
Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden
● De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.
● Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld, wat de volgende stemuitslag oplevert :
○ vertegenwoordiger in de algemene vergadering:
Stefaan Standaert bekomt 14 stemmen voor
Jason Van Landschoot bekomt 12 stemmen voor
er is 1 blanco stembiljet
○ plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering:
Anneke Gobeyn bekomt 14 stemmen voor
Christine Verplaetse bekomt 11 stemmen voor
Glenn Longeville bekomt 1 stem voor
er is 1 blanco stembiljet
○ kandidaat voor de raad van bestuur
Stefaan Standaert bekomt 14 stemmen voor
Jason Van Landschoot bekomt 11 stemmen voor
Glenn Longeville bekomt 1 stem voor
er is 1 blanco stembiljet
Besluit
over artikel 5
27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de uitbreiding van het werkingsgebied van het Regionaal Landschap Meetjesland met de gemeenten Wachtebeke, Zulte en Nazareth en de bijhorende naamswijziging naar
Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei.
Artikel 2
De gemeenteraad neemt kennis van de statutenwijziging van 10 augustus 2021.
Artikel 3
Het besluit van de gemeenteraad van 28 oktober 2021 betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente in Regionaal Landschap Meetjesland vzw (RLM), wordt opgeheven.
Artikel 4
De artikelen 2, 3 en 4 van het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers in Regionaal Landschap Meetjesland vzw (RLM) worden opgeheven en vervangen door onderstaande bepalingen:
"Artikel 2
De gemeenteraad duidt schepen Stefaan Standaert aan als vertegenwoordiger namens de gemeente in de algemene vergadering van Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei vzw.
Artikel 3
De gemeenteraad duidt raadslid raadslid Anneke Gobeyn aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente in de algemene vergadering van Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei vzw.
Artikel 4
De gemeenteraad draagt schepen Stefaan Standaert voor als vertegenwoordiger namens de gemeente, in de raad van bestuur van Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei."
Artikel 5
De gemeentelijke milieu-expert(e) wordt aangeduid als raadgevend lid.
Artikel 6
Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei, Oostveldstraat 91 bus 4, 9900 Eeklo.
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
17. VOLKSHAARD - AANDUIDING (PLAATSVERVANGEND) VERTEGENWOORDIGER IN ALGEMENE VERGADERING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
● De statuten van Volkshaard.
● Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij Kiran Van Landschoot werd aangeduid als vertegenwoordiger, Christine Verplaetse werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Volkshaard.
● De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.
Feiten
● Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Volkshaard te vervangen.
Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden
● De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.
● Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Aanduiding vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Volkshaard
○ Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
Anneke Gobeyn bekomt 14 ja-stemmen
Kiran Van Landschoot bekomt 11 ja-stemmen
Leandra Decuyper bekomt 1 ja-stem
Er is 1 blanco stembiljet
● Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Volkshaard
○ Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
Jan De Metsenaere bekomt 15 ja-stemmen
Christine Verplaetse bekomt 11 ja-stemmen
Er is 1 blanco stembiljet
Besluit
Artikel 1:
Artikel 2, 3 en 4 van het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019, betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van Volkshaard worden opgeheven en vervangen door onderstaande bepalingen:
"Artikel 2:
Raadslid Anneke Gobeyn wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene Vergadering van de Volkshaard.
Artikel 3:
Raadslid Jan De Metsenaere wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering van de Volkshaard."
Artikel 2:
Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan de Volkshaard, Ravensteinstraat 12 te 9000 Gent.
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
18. WATERING VAN DE WAGEMAKERSTROOM - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER: VERNIETIGING VAN ARTIKEL 1 VAN HET BESLUIT VAN 28 APRIL 2022 EN AANDUIDING VAN DE EFFECTIEF VERTEGENWOORDIGER IN DE ALGEMENE VERGADERING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Artikel 35 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat - als bij de ... verkiezing of de voordracht van kandidaten de veresiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, opnieuw gestemd wordt over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Deel 3, titel 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
● De wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen, en latere wijzigingen.
● De wet van 5 juli 1956 betreffende de Wateringen, inz. op art. 80.
● Het decreet van 18 juni 2003 op het integraal waterbeleid en latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.
● Het besluit van de gemeenteraad van 28 april 2022 waarbij schepen Valerie Taeldeman werd aangeduid als vertegenwoordiger en raadslid Ineke Hebbrecht als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de Watering van de Wagemakersstroom.
Feiten
● Bij de watering is er in de wetgeving geen afvaardiging van het gemeentebestuur voorzien in het bestuur.
● Gezien de gemeente Maldegem geen 3 ha eigendom heeft binnen het gebied van de Watering van de Wagemakerstroom, komt de gemeente ook niet voor op de lijst van stemgerechtigden. Wél worden de gemeentebesturen uitgenodigd naar de algemene vergadering, maar de afgevaardigde heeft geen stemrecht.
● Bij de afwerking van het gemeenteraadsbesluit van 28 april ll. werd door het secretariaat van de gemeente vastgesteld dat voor de aanduiding van de effectief vertegenwoordiger een fout gebeurd is bij de interpretatie van de telling van de stembrieven in de eerste stemronde. De voorzitter deelde mee dat niemand de volstrekte meerderheid van de stemmen behaald had en diende herstemd te worden over de twee kandidaten die de meeste stemmen behaald hadden, m.n. Valerie Taeldeman en Wim Swyngedouw. Bij nazicht van de stembrieven bleek dat niet raadslid Wim Swyngedouw 11 stemmen behaalde, maar wel raadslid Henk Deprest. De stemming in de tweede stemronde had derhalve dienen door te gaan tussen schepen Valerie Taeldeman en raadslid Henk Deprest en moet derhalve als ongeldig beschouwd worden.
Argumentatie
● Teneinde een geldig stemresultaat te bekomen, overeenkomstig artikel 35 DLB, voor de aanduiding van de vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de Watering van de Wagemakersstroom is het aangewezen dat de tweede stemronde hernomen wordt met volgende kandidaten die in de eerste stemronde de meeste stemmen hebben behaald: m.n. schepen Valerie Taeldeman en raadslid Henk Deprest.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot de tweede stemronde van de geheime stemming voor de aanduiding van een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Watering van de Wagemakersstroom:
■ Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.
Valerie Taeldeman bekomt 14 stemmen voor,
Henk Deprest bekomt 12 stemmen voor,
Er is 1 blanco stembiljet.
Besluit
Artikel 1
Artikel 1 van het besluit van de gemeenteraad van 28 april 2022 wordt vernietigd en vervangen door onderstaande bepaling:
"Artikel 1
Schepen Valerie Taeldeman wordt aangesteld als vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in de algemene vergadering van de Watering van de Wagemakerstroom,"
Artikel 2
Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de Watering van de Wagemakerstroom.
Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Stefaan Standaert Marten De Jaeger Nicole Maenhout Annelies Lammertyn Stefaan Heyndrikx Timothy De Groote Leandra Decuyper Glenn Longeville Wim Swyngedouw Cedric De Smet Danny Vannevel Peter E. Van Hecke Eva Willems Koenraad De Ceuninck Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Peter Van Hecke Cindy De Baets Kiran Van Landschoot Anneke Gobeyn Henk Deprest Hilde Versluys Jason Van Landschoot Bart Van Hulle Dino Lateste Jan De Metsenaere Valerie Taeldeman aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
19. INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - IVM - ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING AGENDA - VASTSTELLING MANDAAT VERTEGENWOORDIGERS
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.
● De statuten van IVM, inz. artikel 28
Feiten
● In een aangetekend schrijven dd. 25 april 2022 deelt IVM mee dat een algemene vergadering wordt georganiseerd op 8 juni 2022 om 19.00u. ind e gebouwen van IVM te Eeklo. Dit aangetekend schrijven omvat ook de uitnodiging tot de algemene vergadering, de agenda en de informatie bij de agendapunten, uitgez. de informatie bij punt 3, die wordt nagestuurd
● De dagorde werd door de Raad van Bestuur van IVM van 5 april 2022 als volgt samengesteld:
1. Jaarverslag/verslag raad van bestuur 2021 over de werking van de intergemeentelijke vereniging.
2. Verslag van de raad van bestuur m.b.t. de jaarrekening 2021.
3. Verslag van de commissaris.
4. Goedkeuring jaarrekening per 31 december 2021.
5. Verlenen van kwijting aan de bestuurders.
6. Verlenen van kwijting aan de commissaris.
7. Aanstelling vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger raad van bestuur (Maldegem) - beslissing
8. Voordracht lid raad van bestuur met raadgevende stem (Lievegem )- akteneming.
● Aanduiding vertegenwoordiging : in de gemeenteraad van 31 maart 2022 werden Mevr. Ineke Hebbrecht, dhr. Dino Lateste en dhr. Cedric De Smet als vertegenwoordigers aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van IVM voor de resterende duurtijd van de huidige legislatuur, Mevr. Anneke Gobeyn en de Heren Marten De Jaeger en Danny Vannevel .werden aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordigers
● Bij beslissing van de gemeenteraad van Maldegem van 31 maart 2022 werd dhr. Jan De Metsenaere voorgedragen als bestuurder bij IVM; dhr. Stefaan Standaert werd voorgedragen als plaatsvervangend bestuurde bij IVM.
Argumentatie
● Het is aangewezen dat de gemeente als deelnemer in de intergemeentelijke opdrachthoudende Vereniging voor huisvuilverwerking Meetjesland (IVM) aanwezig is op de algemene vergadering van IVM, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Besluit
27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
Artikel 1:
Goedkeuring te geven aan de agenda van de algemene vergadering van IVM van 8 juni 2022 en aan de afzonderlijke agendapunten die dit vereisen:
1. Jaarverslag/verslag raad van bestuur 2021 over de werking van de intergemeentelijke vereniging.
2. Verslag van de raad van bestuur m.b.t. de jaarrekening 2021.
3. Verslag van de commissaris.
4. Goedkeuring jaarrekening per 31 december 2021.
5. Verlenen van kwijting aan de bestuurders.
6. Verlenen van kwijting aan de commissaris.
7. Aanstelling vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger raad van bestuur (Maldegem) - beslissing.
8. Voordracht lid raad van bestuur met raadgevende stem (Lievegem).
Artikel 2:
De vertegenwoordigers of plaatsvervangende vertegenwoordigers van de gemeente te mandateren om op de algemene vergadering van IVM van 8 juni 2022 hun stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid en verder al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.
Artikel 3:
In toepassing van artikel 28 van de statuten van IVM, worden de stemmen van de gemeente (23.689 stemmen) waarover iedere vertegenwoordiger voor dit mandaat beschikt, evenredig verdeeld onder de verschillende vertegenwoordigers die aan de algemene vergadering van IVM van 8 juni 2022 deelnemen.
Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Hilde Versluys Danny Vannevel Ineke Hebbrecht Marten De Jaeger Peter Van Hecke Cindy De Baets Dino Lateste Christine Verplaetse Kiran Van Landschoot Valerie Taeldeman Cedric De Smet Timothy De Groote Wim Swyngedouw Peter E. Van Hecke Jason Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Heyndrikx Nicole Maenhout Anneke Gobeyn Annelies Lammertyn Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Glenn Longeville Henk Deprest Bart Van Hulle Koenraad De Ceuninck aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
20. INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - ZEFIER - ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING AGENDA - MANDAAT VERTEGENWOORDIGERS
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwer"kingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.
● De wet van 21 december 1994 betreffende sociale en diverse bepalingen, ihb artikel 180 betreffende de participatie van gemeenten in bedrijven voor productie, vervoer en distributie van energie.
● De statuten van cvba Zefier, ihb de artikelen 26, 27 & 28 betreffende de werking van de algemene vergadering
Feiten
● De gemeente is vennoot van de cvba Zefier.
● Per e-mailbericht van 27 april jl. deelt Zefier mee dat een algemene vergadering wordt georganiseerd op 9 juni 2022 om 14.00u. in de Faculty Club te Leuven.
● De dagorde is als volgt samengesteld:
1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021;
2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2021;
3. Goedkeuring van de jaarrekening 2021balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);
4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor;
● Aanduiding vertegenwoordiging : in de gemeenteraad van 31 maart 2021 werd Mevr. A. Gobeyn aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van Zefier voor de resterende duur van de huidige legislatuur, de Heer Jan De Metsenaere werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Argumentatie
● Het is aangewezen dat de gemeente als vennoot in de cvba Zefier aanwezig is op de algemene vergadering van Zefier, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Besluit
27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
Artikel 1:
Na onderzoek van de documenten die bij de oproeping gevoegd zijn, geeft de gemeenteraad goedkeuring aan de dagorde en alle afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van de cvba Zefier van 9 juni 2022, zijnde:
1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021;
2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2021;
3. Goedkeuring van de jaarrekening 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);
4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor;
Artikel 2:
Aan de vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem wordt mandaat verleend om op de algemene vergadering van de cvba Zefier op 9 juni 2022:
- aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen ,aanwezigheidslijsten te ondertekenen in het algemeen het nodig te doen en te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.
- deel te nemen aan elke latere algemene vergadering met dezelfde dagorde in geval de eerste algemene vergadering niet rechtsgeldig zou kunnen beraadslagen.
Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Stefaan Heyndrikx Dino Lateste Christine Verplaetse Leandra Decuyper Kiran Van Landschoot Jason Van Landschoot Nicole Maenhout Peter Van Hecke Peter E. Van Hecke Henk Deprest Timothy De Groote Stefaan Standaert Koenraad De Ceuninck Marten De Jaeger Danny Vannevel Eva Willems Ineke Hebbrecht Cindy De Baets Valerie Taeldeman Anneke Gobeyn Annelies Lammertyn Cedric De Smet Glenn Longeville Bart Van Hulle Hilde Versluys Wim Swyngedouw Jan De Metsenaere aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
21. TOELAGE 2022 VERBROEDERING SWIDNICA
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies;
Feiten
● Er is geen nominatieve subsidie voor projecten verbroedering in het meerjarenplan 2022 opgenomen.
Argumentatie
● Het gemeentebesuur van Maldegem is verbroederd met de gemeente Swidnica.
● Momenteel is er in Swidnica een enorme toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne.
● Uit communicatie met de andere partnersteden blijkt dat ook zij een bepaalde vorm van solidariteitsbijdrage zullen leveren onder de vorm van een financiële tegemoetkoming.
● Dit jaar werd in het budget € 10.000 voorzien voor de reis – en verblijfskosten voor de organisatie van het verbroederingsweekend.
● Het verbroederingsweekend zal dit jaar niet doorgaan en wordt verschoven naar 5 – 6 – 7 mei 2023.
● Er wordt voorgesteld om een deel van het voorziene budget, nl. € 5000 als toelage aan Swidnica over te maken.
Advies
● Schepen en financieel directeur: positief advies
Financiële weerslag
● 5.000 euro
Tussenkomsten
● door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)
● door schepen Peter T. Van Hecke (N-VA)
● door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)
● door schepen Valerie Taeldeman (CD&V)
Besluit
27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt een eenmalige toelage aan verbroederingsgemeente Swidnica goed voor een bedrag van 5.000 euro.
Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Danny Vannevel Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Danny Vannevel Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Peter E. Van Hecke Ineke Hebbrecht Koenraad De Ceuninck Marten De Jaeger Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Annelies Lammertyn Cedric De Smet Leandra Decuyper Nicole Maenhout Dino Lateste Valerie Taeldeman Timothy De Groote Danny Vannevel Anneke Gobeyn Peter Van Hecke Cindy De Baets Christine Verplaetse Stefaan Heyndrikx Glenn Longeville Jason Van Landschoot Eva Willems Hilde Versluys Henk Deprest Wim Swyngedouw Bart Van Hulle aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 10 Goedgekeurd
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
Raadslid Kiran Van Landschoot verlaat de zitting en neemt niet deel aan de beraadslaging en de stemming van dit besluit overeenkomstig artikel 27 van het gemeentedecreet.
22. VERDELING CORONAFONDS
Juridische gronden
● Beslissing van de Vlaamse Regering van 2 juni 2020 om lokale besturen eenmalig 87,3 miljoen euro via het Vlaamse Noodfonds ter beschikking te stellen voor de jeugd-, sport- en cultuurverenigingen. Voor Maldegem komt dit neer op een bedrag van 242.382,60 euro.
● Het subsidiereglement basis- en werkingssubsidies specifiek voor cultuur erkende Maldegemse verenigingen, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 juni 2018.
● Het reglement kwaliteitsvolle sportclub, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 juni 2018.
● Het reglement kwaliteitsvolle jeugdsport, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 juni 2018.
● Het reglement voor de subsidiëring van de plaatselijke seniorenwerking, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 april 2005.
● Reglement voor de subsidiëring van het plaatselijk erkende jeugdwerk Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 29 oktober 2020.
● Tijdelijke maatregel op de toekenning van subsidies aan Maldegemse jeugd-, sport-, senioren- en cultuurverenigingen - bepalen subsidiebedrag voor de werkjaren 2019-2020 en 2020-2021, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 29 oktober 2020.
● Reglement erkenning als Maldegemse vereniging - wijziging (vanaf 1 september 2021), zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 mei 2021.
● De beslissing van de gemeenteraad van 24 juni 2021 betreffende : "Tijdelijke maatregel op de toekenning van subsidies aan Maldegemse jeugd-, sport-, senioren-, en cultuurverenigingen - extra subsidiebedrag."
Feiten
● De gemeente ontving via het Vlaamse noodfonds een bedrag van € 242.383.
● Hiervan werd al € 119.129 uitbetaald als subsidie aan de verenigingen, via het gratis ter beschikking stellen van zalen aan verenigingen die geen subsidie kregen, via toelages aan bepaalde verenigingen en via het subsidiereglement Uitpas.
● Er is aldus nog een resterend saldo van € 123.254.
● In een brief dd. 13 maart vraagt de cultuurraad om een overzicht te ontvangen van de besteding van het al uitgegeven bedrag van het noodfonds en de cultuurraad vraagt wat er zal gebeuren met het resterende bedrag van het noodfonds.
● Er werd aan de Maldegemse erkende verenigingen voor de werkingsjaren 2019-2020 en 2020-2021 éénzelfde subsidie toegekend als ze ontvingen in het werkjaar 2018-2019, Omwille van de verstoorde werking van de verenigingen omwille van Covid-19 ontvingen de verenigingen dit subsidiebedrag zonder dat ze bewijsstukken van hun kosten moesten bezorgen, zonder toepassing van de subsdiereglementen die normaal van toepassing zijn.
● Aldus ontvingen de Maldegemse verenigingen voor hun afgelopen twee werkingsjaren een subsidie van € 187.717.
● Daarbovenop ontvingen ze volgende bedragen of gratis dienstverlening:
Argumentatie
● Het Vlaamse Noodfonds stelt extra middelen ter beschikking van de gemeenten om de gevolgen van de Coronacisis voor lokale sport-, cultuur-, jeugdverenigingen te temperen.
● Aldus is het logisch dat het resterende bedrag ter beschikking gesteld wordt van de verenigingen.
● De verenigingen aangesloten bij sociale raad kregen geen extra subsidie in 2021, maar wel de gewone subsidie in 2020 en 2021. Daarnaast konden zij gratis gebruik maken van de zalen.
● Het stoomcentrum ontving 2.197 euro van de gemeente in 2021 nav open monumentendag, maar mocht op 3.000 euro rekenen..
● Het college wenst het resterende bedrag op een eenvoudige manier verdelen aan de verenigingen.
● Voorstel:
○ de extra subsidie die werd uitbetaald in 2021 nog eens uitbetalen aan op vandaag erkende verenigingen (sport, jeugd, cultuur en senioren)
○ Sociale raad krijgt 2 maal het normale subsidiebedrag
○ Stoomcentrum krijgt een eenmalige subsidie tbv 3.000 euro
○ Erkende verenigingen die geen aanspraak kunnen maken over een extra subsidies kunnen gratis gebruik maken van de zalen tot eind 2022.
● Aldus krijgen onderstaande verenigingen volgende subsidie:
Vereniging | toelage | type |
Chiro PAO Maldegem | € 2.327,17 | Jeugd vereniging |
Chiro Vannoes Kleit | € 3.825,63 | Jeugd vereniging |
Gidsen Gertrude Maldegem | € 3.243,42 | Jeugd vereniging |
KLJ Adegem | € 1.897,51 | Jeugd vereniging |
KSA Maldegem | € 2.206,26 | Jeugd vereniging |
Bedrijfsgilde Maldegem-Adegem | € 99,16 | niet-gespecifieerd |
Neos Adegem | € 229,86 | senioren vereniging |
Neos Maldegem | € 319,77 | senioren vereniging |
OKRA Maldegem | € 308,05 | senioren vereniging |
Okra trefpunt Adegem | € 288,50 | senioren vereniging |
Okra trefpunt Donk | € 223,34 | senioren vereniging |
Okra trefpunt Kleit | € 263,74 | senioren vereniging |
Okra trefpunt Middelburg | € 233,77 | senioren vereniging |
VIEF Maldegem | € 328,89 | senioren vereniging |
Adegems Volkstheater | € 313,15 | Socio - cultuur vereniging |
Ambibrew vzw | € 175,95 | Socio - cultuur vereniging |
Buurtcomité Ringbaan - Zandakkers - 't Blekkersgat | € 140,65 | Socio - cultuur vereniging |
Davidsfonds Adegem | € 389,10 | Socio - cultuur vereniging |
Davidsfonds Maldegem | € 293,55 | Socio - cultuur vereniging |
De Donkse Roodborst | € 128,40 | Socio - cultuur vereniging |
Familiekunde Vlaanderen - regio meetjesland | € 102,68 | Socio - cultuur vereniging |
Femma Maldegem Donk | € 398,90 | Socio - cultuur vereniging |
Femma Maldegem Kleit | € 313,15 | Socio - cultuur vereniging |
Femma Maldegem-centrum | € 291,10 | Socio - cultuur vereniging |
Ferm Adegem | € 247,00 | Socio - cultuur vereniging |
Ferm Donk | € 232,30 | Socio - cultuur vereniging |
FERM Kleit | € 242,10 | Socio - cultuur vereniging |
FERM Maldegem | € 303,35 | Socio - cultuur vereniging |
FERM Middelburg | € 283,75 | Socio - cultuur vereniging |
Ferm Oostwinkel-Kruipuit | € 197,00 | Socio - cultuur vereniging |
Gemengd Koor Canticorum | € 864,60 | Socio - cultuur vereniging |
Gezinsbond Adegem | € 310,70 | Socio - cultuur vereniging |
Gezinsbond Maldegem-Middelburg | € 286,20 | Socio - cultuur vereniging |
Gregoriuskoor Maldegem | € 471,50 | Socio - cultuur vereniging |
Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem vzw | € 256,80 | Socio - cultuur vereniging |
Katholieke Vereniging Gehandicapten Maldegem | € 1.239,46 | Socio - cultuur vereniging |
KM Getrouwe Oud Wapenbroeders Maldegem | € 223,10 | Socio - cultuur vereniging |
Koninklijke Fanfare en Drumband Nut en Vermaak | € 3.995,60 | Socio - cultuur vereniging |
Koninklijke Fanfare Verenigde Vrienden Adegem | € 3.422,10 | Socio - cultuur vereniging |
Koninklijke Nationale Verbroedering der Grenadiers sectie Adegem | € 223,10 | Socio - cultuur vereniging |
Koninklijke Vaderlandse Vereniging Eendracht Maakt Macht | € 446,20 | Socio - cultuur vereniging |
KWB Kleit | € 163,70 | Socio - cultuur vereniging |
KWB Maldegem | € 254,35 | Socio - cultuur vereniging |
Landelijke Gilde Adegem | € 224,95 | Socio - cultuur vereniging |
Landelijke Gilde Maldegem | € 175,95 | Socio - cultuur vereniging |
Landelijke Gilde Oostwinkel-Kruipuit | € 86,75 | Socio - cultuur vereniging |
Maldocaps | € 99,00 | Socio - cultuur vereniging |
Markant Maldegem | € 237,20 | Socio - cultuur vereniging |
Natuurpunt Maldegem-Knesselare | € 130,85 | Socio - cultuur vereniging |
Nood zoekt Troost Adegem | € 991,58 | Socio - cultuur vereniging |
NSB Kleit | € 148,74 | Socio - cultuur vereniging |
NSB Maldegem | € 148,74 | Socio - cultuur vereniging |
NSB Middelburg | € 148,74 | Socio - cultuur vereniging |
NVOBS vzw | € 297,48 | Socio - cultuur vereniging |
Orgelpunt Adegem | € 168,60 | Socio - cultuur vereniging |
Oudercomité VBS De Parel Donk | € 158,80 | Socio - cultuur vereniging |
Ouderraad De Papaver | € 141,65 | Socio - cultuur vereniging |
Ouderraad van de Ark II vestigingsplaats Middelburg | € 161,25 | Socio - cultuur vereniging |
Ouders van de Ark Maldegem (Ouderraad De Ark) | € 141,65 | Socio - cultuur vereniging |
Rode Kruis Maldegem | € 247,90 | Socio - cultuur vereniging |
Samana | € 495,78 | Socio - cultuur vereniging |
Silver Thistle Pipes & Drums | € 349,00 | Socio - cultuur vereniging |
Smokkelaars Maldegem | € 209,25 | Socio - cultuur vereniging |
Stoomcentrum Maldegem vzw | € 3.000,00 | Socio - cultuur vereniging |
t Folkloorke | € 219,05 | Socio - cultuur vereniging |
Thaleia | € 606,80 | Socio - cultuur vereniging |
Van-R vzw | € 135,75 | Socio - cultuur vereniging |
Videoclub Maldegem | € 337,65 | Socio - cultuur vereniging |
VLA-ROM vzw | € 1.239,46 | Socio - cultuur vereniging |
Welzijnsschakel Maldegem | € 495,78 | Socio - cultuur vereniging |
Wiegwijs | € 247,90 | Socio - cultuur vereniging |
Atletiekclub Meetjesland vzw | € 5.603,51 | Sport vereniging |
AZ 77 Maldegem vzw | € 1.331,32 | Sport vereniging |
Borussia Vake | € 305,10 | Sport vereniging |
B-team Maldegem | € 258,59 | Sport vereniging |
Canicross Maldegem-Kleit | € 347,89 | Sport vereniging |
Dansschool S-pression Meetjesland vzw | € 2.833,61 | Sport vereniging |
De Bezemzangers Kleit | € 199,06 | Sport vereniging |
De Maldegemse zwemclub | € 230,69 | Sport vereniging |
Excelsior Donk vzw | € 1.258,77 | Sport vereniging |
FC KLEIT vzw | € 5.754,22 | Sport vereniging |
FC SOBEMAI | € 143,25 | Sport vereniging |
Felicity's Dance World vzw | € 405,56 | Sport vereniging |
Gezinssport Vlaanderen - Adegem | € 1.127,96 | Sport vereniging |
Gezinssport Vlaanderen - Afdeling Maldegem 't Hof | € 1.425,62 | Sport vereniging |
Groot-Maldegemse Curve-Bowlers | € 294,87 | Sport vereniging |
Jeugdbasket Maldegem vzw | € 1.919,49 | Sport vereniging |
Jevo Maldegem vzw | € 3.420,64 | Sport vereniging |
Kadeess vzw | € 932,97 | Sport vereniging |
Karaté Samouraï Maldegem | € 909,72 | Sport vereniging |
KBC Maldegem-Donk | € 2.127,55 | Sport vereniging |
Ksk Maldegem vzw | € 4.638,91 | Sport vereniging |
Landelijke Rijvereniging St-Barbara Maldegem vzw | € 719,96 | Sport vereniging |
Maldegem Cycling Team | € 329,28 | Sport vereniging |
Maldegemse Badminton Club vzw | € 265,10 | Sport vereniging |
Maldegemse Hondenschool Hond en Meester vzw | € 643,69 | Sport vereniging |
Malvovet | € 391,61 | Sport vereniging |
Mega Zwemteam Maldegem vzw | € 7.796,40 | Sport vereniging |
Roundnet Meetjesland | € 294,81 | Sport vereniging |
Survivalrun Meetjesland vzw | € 2.166,85 | Sport vereniging |
SY-dansstudio vzw | € 1.533,87 | Sport vereniging |
TC 't Lobbeke Maldegem vzw | € 5.306,11 | Sport vereniging |
Triatlon Team Meetjesland vzw | € 1.948,41 | Sport vereniging |
TTC MALDEGEM | € 876,35 | Sport vereniging |
Vinkenmaatschappij Ons Genoegen | € 212,08 | Sport vereniging |
Visclub 50+ | € 193,48 | Sport vereniging |
VK Adegem vzw | € 1.650,72 | Sport vereniging |
VKA Middelburg vzw | € 514,39 | Sport vereniging |
Vlaamse Vereniging voor Bolsporten vzw | € 387,89 | Sport vereniging |
Westeynde Ruiters vzw | € 1.407,37 | Sport vereniging |
WTC 2000 ADEGEM vzw | € 226,96 | Sport vereniging |
WTC Den Akker Maldegem | € 192,55 | Sport vereniging |
WTC Kleit | € 288,36 | Sport vereniging |
WTC Maldegem vzw | € 389,75 | Sport vereniging |
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Adviezen
● Advies financieel directeur I. Dombret: positief advies.
Financiële weerslag
● totaal 102.690,74 euro. Deze extra subsidies zijn niet voorzien in het huidig meerjarenplan van de gemeente. bij de eerstvolgende meerjarenplanaanpassing zal dit krediet meten voorzien worden.
Tussenkomsten
● 't Katootje is ondertussen gestopt met hun werking en dient derhalve geschrapt te worden uit de nominatieve lijst.
● door raadslid Henk Deprest (Open Vld)
● door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan), die vraagt om te onderzoeken of de sociale raad nog subsidies dient te ontvangen vermits die volgens hem zou gestopt zijn en de kas verdeeld.
● door schepen Annelies Lammertyn (CD&V)
● door raadslid Dino Lateste (Groen)
● door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)
● door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang), die vraagt wat meer toelichting te krijgen over de cijfers
● door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)
Besluit
16 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
10 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets
Besluit
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt volgende nominatieve toelagen als extra coronasteun aan de verenigingen goed:
Vereniging | toelage | type |
Chiro PAO Maldegem | € 2.327,17 | Jeugd vereniging |
Chiro Vannoes Kleit | € 3.825,63 | Jeugd vereniging |
Gidsen Gertrude Maldegem | € 3.243,42 | Jeugd vereniging |
KLJ Adegem | € 1.897,51 | Jeugd vereniging |
KSA Maldegem | € 2.206,26 | Jeugd vereniging |
Bedrijfsgilde Maldegem-Adegem | € 99,16 | niet-gespecifieerd |
Neos Adegem | € 229,86 | senioren vereniging |
Neos Maldegem | € 319,77 | senioren vereniging |
OKRA Maldegem | € 308,05 | senioren vereniging |
Okra trefpunt Adegem | € 288,50 | senioren vereniging |
Okra trefpunt Donk | € 223,34 | senioren vereniging |
Okra trefpunt Kleit | € 263,74 | senioren vereniging |
Okra trefpunt Middelburg | € 233,77 | senioren vereniging |
VIEF Maldegem | € 328,89 | senioren vereniging |
Adegems Volkstheater | € 313,15 | Socio - cultuur vereniging |
Ambibrew vzw | € 175,95 | Socio - cultuur vereniging |
Buurtcomité Ringbaan - Zandakkers - 't Blekkersgat | € 140,65 | Socio - cultuur vereniging |
Davidsfonds Adegem | € 389,10 | Socio - cultuur vereniging |
Davidsfonds Maldegem | € 293,55 | Socio - cultuur vereniging |
De Donkse Roodborst | € 128,40 | Socio - cultuur vereniging |
Familiekunde Vlaanderen - regio meetjesland | € 102,68 | Socio - cultuur vereniging |
Femma Maldegem Donk | € 398,90 | Socio - cultuur vereniging |
Femma Maldegem Kleit | € 313,15 | Socio - cultuur vereniging |
Femma Maldegem-centrum | € 291,10 | Socio - cultuur vereniging |
Ferm Adegem | € 247,00 | Socio - cultuur vereniging |
Ferm Donk | € 232,30 | Socio - cultuur vereniging |
FERM Kleit | € 242,10 | Socio - cultuur vereniging |
FERM Maldegem | € 303,35 | Socio - cultuur vereniging |
FERM Middelburg | € 283,75 | Socio - cultuur vereniging |
Ferm Oostwinkel-Kruipuit | € 197,00 | Socio - cultuur vereniging |
Gemengd Koor Canticorum | € 864,60 | Socio - cultuur vereniging |
Gezinsbond Adegem | € 310,70 | Socio - cultuur vereniging |
Gezinsbond Maldegem-Middelburg | € 286,20 | Socio - cultuur vereniging |
Gregoriuskoor Maldegem | € 471,50 | Socio - cultuur vereniging |
Heemkundige Kring Het Ambacht Maldegem vzw | € 256,80 | Socio - cultuur vereniging |
Katholieke Vereniging Gehandicapten Maldegem | € 1.239,46 | Socio - cultuur vereniging |
KM Getrouwe Oud Wapenbroeders Maldegem | € 223,10 | Socio - cultuur vereniging |
Koninklijke Fanfare en Drumband Nut en Vermaak | € 3.995,60 | Socio - cultuur vereniging |
Koninklijke Fanfare Verenigde Vrienden Adegem | € 3.422,10 | Socio - cultuur vereniging |
Koninklijke Nationale Verbroedering der Grenadiers sectie Adegem | € 223,10 | Socio - cultuur vereniging |
Koninklijke Vaderlandse Vereniging Eendracht Maakt Macht | € 446,20 | Socio - cultuur vereniging |
KWB Kleit | € 163,70 | Socio - cultuur vereniging |
KWB Maldegem | € 254,35 | Socio - cultuur vereniging |
Landelijke Gilde Adegem | € 224,95 | Socio - cultuur vereniging |
Landelijke Gilde Maldegem | € 175,95 | Socio - cultuur vereniging |
Landelijke Gilde Oostwinkel-Kruipuit | € 86,75 | Socio - cultuur vereniging |
Maldocaps | € 99,00 | Socio - cultuur vereniging |
Markant Maldegem | € 237,20 | Socio - cultuur vereniging |
Natuurpunt Maldegem-Knesselare | € 130,85 | Socio - cultuur vereniging |
Nood zoekt Troost Adegem | € 991,58 | Socio - cultuur vereniging |
NSB Kleit | € 148,74 | Socio - cultuur vereniging |
NSB Maldegem | € 148,74 | Socio - cultuur vereniging |
NSB Middelburg | € 148,74 | Socio - cultuur vereniging |
NVOBS vzw | € 297,48 | Socio - cultuur vereniging |
Orgelpunt Adegem | € 168,60 | Socio - cultuur vereniging |
Oudercomité VBS De Parel Donk | € 158,80 | Socio - cultuur vereniging |
Ouderraad De Papaver | € 141,65 | Socio - cultuur vereniging |
Ouderraad van de Ark II vestigingsplaats Middelburg | € 161,25 | Socio - cultuur vereniging |
Ouders van de Ark Maldegem (Ouderraad De Ark) | € 141,65 | Socio - cultuur vereniging |
Rode Kruis Maldegem | € 247,90 | Socio - cultuur vereniging |
Samana | € 495,78 | Socio - cultuur vereniging |
Silver Thistle Pipes & Drums | € 349,00 | Socio - cultuur vereniging |
Smokkelaars Maldegem | € 209,25 | Socio - cultuur vereniging |
Stoomcentrum Maldegem vzw | € 3.000,00 | Socio - cultuur vereniging |
t Folkloorke | € 219,05 | Socio - cultuur vereniging |
Thaleia | € 606,80 | Socio - cultuur vereniging |
Van-R vzw | € 135,75 | Socio - cultuur vereniging |
Videoclub Maldegem | € 337,65 | Socio - cultuur vereniging |
VLA-ROM vzw | € 1.239,46 | Socio - cultuur vereniging |
Welzijnsschakel Maldegem | € 495,78 | Socio - cultuur vereniging |
Wiegwijs | € 247,90 | Socio - cultuur vereniging |
Atletiekclub Meetjesland vzw | € 5.603,51 | Sport vereniging |
AZ 77 Maldegem vzw | € 1.331,32 | Sport vereniging |
Borussia Vake | € 305,10 | Sport vereniging |
B-team Maldegem | € 258,59 | Sport vereniging |
Canicross Maldegem-Kleit | € 347,89 | Sport vereniging |
Dansschool S-pression Meetjesland vzw | € 2.833,61 | Sport vereniging |
De Bezemzangers Kleit | € 199,06 | Sport vereniging |
De Maldegemse zwemclub | € 230,69 | Sport vereniging |
Excelsior Donk vzw | € 1.258,77 | Sport vereniging |
FC KLEIT vzw | € 5.754,22 | Sport vereniging |
FC SOBEMAI | € 143,25 | Sport vereniging |
Felicity's Dance World vzw | € 405,56 | Sport vereniging |
Gezinssport Vlaanderen - Adegem | € 1.127,96 | Sport vereniging |
Gezinssport Vlaanderen - Afdeling Maldegem 't Hof | € 1.425,62 | Sport vereniging |
Groot-Maldegemse Curve-Bowlers | € 294,87 | Sport vereniging |
Jeugdbasket Maldegem vzw | € 1.919,49 | Sport vereniging |
Jevo Maldegem vzw | € 3.420,64 | Sport vereniging |
Kadeess vzw | € 932,97 | Sport vereniging |
Karaté Samouraï Maldegem | € 909,72 | Sport vereniging |
KBC Maldegem-Donk | € 2.127,55 | Sport vereniging |
Ksk Maldegem vzw | € 4.638,91 | Sport vereniging |
Landelijke Rijvereniging St-Barbara Maldegem vzw | € 719,96 | Sport vereniging |
Maldegem Cycling Team | € 329,28 | Sport vereniging |
Maldegemse Badminton Club vzw | € 265,10 | Sport vereniging |
Maldegemse Hondenschool Hond en Meester vzw | € 643,69 | Sport vereniging |
Malvovet | € 391,61 | Sport vereniging |
Mega Zwemteam Maldegem vzw | € 7.796,40 | Sport vereniging |
Roundnet Meetjesland | € 294,81 | Sport vereniging |
Survivalrun Meetjesland vzw | € 2.166,85 | Sport vereniging |
SY-dansstudio vzw | € 1.533,87 | Sport vereniging |
TC 't Lobbeke Maldegem vzw | € 5.306,11 | Sport vereniging |
Triatlon Team Meetjesland vzw | € 1.948,41 | Sport vereniging |
TTC MALDEGEM | € 876,35 | Sport vereniging |
Vinkenmaatschappij Ons Genoegen | € 212,08 | Sport vereniging |
Visclub 50+ | € 193,48 | Sport vereniging |
VK Adegem vzw | € 1.650,72 | Sport vereniging |
VKA Middelburg vzw | € 514,39 | Sport vereniging |
Vlaamse Vereniging voor Bolsporten vzw | € 387,89 | Sport vereniging |
Westeynde Ruiters vzw | € 1.407,37 | Sport vereniging |
WTC 2000 ADEGEM vzw | € 226,96 | Sport vereniging |
WTC Den Akker Maldegem | € 192,55 | Sport vereniging |
WTC Kleit | € 288,36 | Sport vereniging |
WTC Maldegem vzw | € 389,75 | Sport vereniging |
Artikel 2:
De maatregel genomen in de gemeenteraadsbeslissing van 24 juni 2021 inzake tijdelijke vrijstelling van betalen retributie voor zaalhuur wordt verlengd tot 31 december 2022.
Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Timothy De Groote Stefaan Standaert Jan De Metsenaere Danny Vannevel Dino Lateste Jason Van Landschoot Ineke Hebbrecht Peter E. Van Hecke Leandra Decuyper Cedric De Smet Bart Van Hulle Eva Willems Hilde Versluys Valerie Taeldeman Henk Deprest Nicole Maenhout Peter Van Hecke Cindy De Baets Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Christine Verplaetse Anneke Gobeyn Stefaan Heyndrikx Glenn Longeville Wim Swyngedouw Marten De Jaeger aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
23. PATRIMONIUM - AANKOOP WESTEINDESTRAAT 12 - PRINCIPIËLE BESLISSING - GOEDKEURING ONDERHANDSE VERKOOPOVEREENKOMST
27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
PATRIMONIUM - AANKOOP WESTEINDESTRAAT 12 - PRINCIPIËLE BESLISSING - GOEDKEURING ONDERHANDSE VERKOOPOVEREENKOMST
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen
● Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten
Feiten
● Het pand gelegen Westeindestraat 12, eigendom van wordt te koop aangeboden.
● De woning is kadastraal gekend als Maldegem 2de afdeling, sectie D, nr.136t, de grondoppervlakte bedraagt 68m².
● De gemeente stelde een schatter (landmeter F. De Keyser, cvba Assuplan) aan die de waarde van de betreffende woning schatte op € 168.000.
● De eigenaars zijn niet bereid om te verkopen aan een prijs lager dan de schattingsprijs of aan de schattingsprijs zelf. Een bod van € 190.000 is voor hen wel aanvaardbaar.
● In het pand is een handelszaak (Carmello) gevestigd, De huurder is, voor zover bekend niet op de hoogte van de intentie van de eigenaar om het pand te verkopen. De handelshuurovereenkomst loopt af op 30 juni 2023.
Argumentatie
● De gemeente kan in principe maximum de prijs betalen zoals deze werd vastgesteld door de door de gemeente aangestelde landmeter, i.e. € 168.000.
● Er bestaat echter een aanzienlijk verschil tussen de schatting (€ 168.000) en de vraagprijs (€ 190.000). (€ 22.000, ong. 13%).
● Het is evenwel toegelaten om af te wijken van een schattingsverslag, mits hiervoor een grondige motivering wordt opgegeven in het licht van het algemeen belang en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Hierbij moeten voornamelijk het motiveringsbeginsel en de zuinigheidsplicht als beginselen van behoorlijk bestuur in acht genomen worden.
● Volgende redenen rechtvaardigen in dit geval een afwijking van de schattingsprijs.
- de ligging van de woning in kwestie naast de toekomstige ontsluiting naar Hof ter Ede
- de potentiële/toekomstige bestemming van algemeen nut.
● De woning ligt naast de toekomstige ontsluitingsweg die een deel van Hof ter Ede verbindt met de Westeindestraat. Deze toekomstige ontsluitingsweg vormt ook een noodzakelijke schakel in de verbinding voor voetgangers en fietsers van het noordelijke deel van de gemeente naar de schoolcampus Maricolen en de Brielstraat/Weggevoerdenlaan. Aldus doet zich een unieke opportuniteit voor voor de gemeente om een goede en veilige aansluiting van Hof ter Ede op de Westeindestraat te verzekeren, temeer daar de gemeente ook al de woningen Westeindestraat 22, 18, 16 en 14 verwierf. Door de verwerving van de combinatie van deze percelen kan de veiligheid en het comfort van de aansluiting gegarandeerd worden. In het bijzonder voor fietsers en voetgangers is de realisatie van deze bijkomende trage ontsluiting tussen de Westeindestraat, de schoolcampus Maricolen en publieke deel van Hof ter Ede van groot belang voor de veiligheid.
● De gemeente krijgt een éénmalige en unieke opportuniteit om dit handelspand, gelegen naast de eerder door de gemeente aangekochte woningen, te verwerven. Door de verwerving van de combinatie van deze percelen ontstaat een aaneengesloten zone, waardoor de facto een waardevermeerdering ontstaat voor alle betrokken panden.
● De aankoop van dit handelspand woning verzekert een aaneengesloten open ruimte van meer dan 45 meter, zodat een comfortabele en veilige ontsluiting voor alle weggebruikers, in het bijzonder voor fietsers en voetgangers kan verzekerd worden.
● Door deze aankoop wordt bovendien ook de mogelijkheid gecreëerd om een ruimere en zichtbare groenzone te voorzien in het centrum van de gemeente.
● Door de aankoop wordt de optimale bereikbaarheid van de publieke gedeelten van Hof ter Ede en van de schoolcampus Maricolen verzekerd.
● Het creëren van een open, bredere ontsluiting verzekert bovendien ook een rustiger en duidelijker straatbeeld, wat de verkeersveiligheid, zeker van zwakke weggebruikers, ten goede komt.
● Rechtover de aldus gecreërde aansluiting bevindt zich de toegangsweg tot de parking Belfius-St.-Annazwembad. ook hier ontstaat dus de mogelijkheid om een duidelijker straatbeeld en een veiligere en vlottere verkeersafhandeling voor alle weggebruikers te verzekeren.
● Rekening houdende met de unieke mogelijkheid die zich aanbiedt voor de gemeente, de ligging aan de ontsluiting van de publiek gedeelten van Hof ter Ede op de Westeindestraat en de geplande bestemming van algemeen nut is de afwijking van de schattingsprijs verantwoord.
● Er is een lopende handelshuurovereenkomst gevestigd op het pand.
● Deze handelshuurovereenkomst loopt van 1 juli 2014 tot en met 30 juni 2023. We beschikken momenteel niet over een getekend exemplaar van deze overeenkomst, evenmin hebben we zicht op het feit of de handelshuurovereenkomst al dan niet geregistreerd is. Deze gegevens werden opgevraagd bij de akterende notaris.
● In de overeenkomst is een opzeggingsbeding opgenomen. Art. 21.B van de overeenkomst stelt nl. bij verkoop van het goed de overeenkomst kan verbroken worden binnen de drie maand van het verkrijgen van het goed mits het in acht nemen van een opzegtermijn van één jaar en mits voldaan wordt aan de modaliteiten van artikels 12 en 16 van de handelshuurwet.
● Hierbij moet vermeld worden waarom de opzegging gegrond is. Art. 16,I, 2° van de handelshuurwet laat toe het onroerend goed een bestemming te geven die elke handelsonderneming uitsluit. Het afbreken van eht goed om er een doorgang naar een achterliggend gebied te vestigen valt hieronder.
● Dit opzeggingsbeding kan toegepast worden ongeacht of de huurder een verzoek tot huurhernieuwing indient of niet (dit verzoek tot huurhernieuwing moet gebeuren tussen de 18 en 15 maand voor het aflopen van het contract. De huurder had dus tijd tot 31 maart om dergelijk verzoek in te dienen. Momenteel zijn we niet op de hoogte van het al dan niet indienen van dit verzoek, maar zoals gezegd, indien opgezegd wordt volgens het beding van art. 21.B van de huurovereenkomst en volgens art. 12 & 16 handelshuurwet maakt dit geen verschil.
● Er werd een onderhandse aankoopovereenkomst opgesteld. Hierin is de uitdrukkelijke opschortende voorwaarde van goedkeuring van de aankoop door de gemeenteraad opgenomen.
● Het is nu aangewezen dat dit compromis ondertekend wordt, dat vervolgens de gemeente een notaris aanstelt en dat vervolgens een ontwerpakte opgesteld wordt en ter definitieve beslissing aan de gemeenteraad voorgelegd wordt.
● Daarna kan de akte verleden worden en kan de opzeg gegeven worden.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Financiële weerslag
Budget is toereikend Actienr: 2022/A-6-1-8-01 Actie-omschrijving: opwaarderen centrum en deelkernen | ||||
beleidsitem/Alg.rek | Budget 2022 | Saldo bij opmaak nota | Nodig budget bij beslissing | Saldo na beslissing |
0742-00/22000 | 4.091.255 euro | 2.967.729 euro | 190.000euro | 2.777.729e uro |
Tussenkomsten
● door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)
● door schepen Stefaan Standaert (Groen)
Besluit
27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
Artikel 1:
De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de aankoop van het handelspand gelegen Westeindestraat 12, kadastraal gekend als Maldegem, 2de afdeling Sectie D, nr. 136t tegen een bedrag van ten hoogste € 190.000.
Artikel 2:
Het ontwerp van onderhandse koopovereenkomst betreffende de aankoop van het handelspand Westeindestraat 12, 9990 Maldegem wordt goedgekeurd als volgt:
"VERKOOPOVEREENKOMST
VOOR EEN ONROEREND GOED
Verkoper(s):
Koper(s): Gemeente MALDEGEM
Het verkochte goed: een woonhuis gelegen te 9990 Maldegem, Westeindestraat 12.
|
De verkoper verkoopt aan de koper het onroerend goed
olgens de hierna beschreven voorwaarden:
Opgelet
● Dit document is een hulpmiddel om een verkoopovereenkomst op maat op te stellen. Het is een basismodel. We garanderen geen volledigheid.
● Lees de overeenkomst grondig na voor u tekent.
Het ondertekenen van een verkoopovereenkomst verbindt u onmiddellijk.
● Raadp
eeg een notaris of een vastgoedkantoor om u goed te informeren.
Essentiële elementen van de verkoop__________________________________________________4
1. Koper en verkoper______________________________________________________________4
2. Het verkochte goed_____________________________________________________________4
3. De prijs van het verkochte goed____________________________________________________5
4. De kosten verbonden aan de verkoop________________________________________________5
5. Opschortende voorwaarden_______________________________________________________6
5a. van het krijgen van een krediet_____________________________________________________6
5b. van het krijgen van de goedkeuring door de gemeenteraad________________________________6
6. De notariële verkoopakte_________________________________________________________6
7. Verklaringen van de partijen_______________________________________________________6
Algemene voorwaarden van de verkoop_________________________________________________7
8. Het kadastraal inkomen__________________________________________________________7
9. De hypothecaire toestand_________________________________________________________7
10. Eigendomsoverdracht____________________________________________________________7
11. Gebruik van het verkochte goed____________________________________________________8
12. Risico’s – Verzekering___________________________________________________________8
13. Opname meterstanden___________________________________________________________9
14. Belastingen – Taksen____________________________________________________________9
15. De staat van het goed___________________________________________________________9
16. Erfdienstbaarheden – Mandeligheden________________________________________________9
17. Oppervlakte van het goed________________________________________________________10
18. Reclamepanelen______________________________________________________________10
19. Sancties als de verbintenissen niet worden nageleefd____________________________________10
20. Woonstkeuze_________________________________________________________________11
21. Conflictoplossing______________________________________________________________11
Administratieve voorwaarden van de verkoop____________________________________________11
22. Postinterventiedossier (PID)______________________________________________________11
23. De energieprestatie____________________________________________________________11
24. De stedenbouwkundige toestand___________________________________________________12
25. Overstromingsgebied___________________________________________________________13
26. Rooilijn – Onteigening___________________________________________________________14
27. Onroerend erfgoed_____________________________________________________________14
28. Ongeschiktheid – Onbewoonbaarheid – Leegstand – Verwaarlozing_________________________14
29. Voorkooprecht – Voorkeurrecht – Recht van wederinkoop_________________________________14
30. Bodem______________________________________________________________________15
31. Natuur en bos________________________________________________________________15
32. Herstelvordering op basis van de veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsnormen____________16
33. Premies_____________________________________________________________________16
Belastingen op deze verkoop________________________________________________________16
34. Registratiebelasting en BTW______________________________________________________16
Handtekeningen_________________________________________________________________16
Essentiële elementen van de verkoop
De verkopers zijn:
1) Mevrouw , geboren te , echtgenote van de heer , geboren te , wonend te 9990 Maldegem, .
Gehuwd op onder het wettelijk stelsel bij gebrek aan huwelijkscontract. Gewijzigd blijkens akte verleden voor notaris Thibault Van Belle, te Lievegem, op 22 december 2015, doch met behoud van het stelsel, nadien niet meer gewijzigd tot op heden, zo zij verklaart.
2) De heer , geboren te , echtgenoot van mevrouw , geboren te , wonend te 9990 Maldegem, .
Gehuwd op onder het wettelijk stelsel blijkens huwelijkscontract verleden voor ondergetekende notaris op 11 mei 2015. Niet gewijzigd tot op heden, zo hij verklaart.
De koper is:
De GEMEENTE MALDEGEM, met administratieve zetel te 9990 Maldegem, Marktstraat 7, hier vertegenwoordigd overeenkomstig artikel 279 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 door:
1) De burgemeester: De heer Koenraad De Ceuninck, geboren te Eeklo op 17 oktober 1981 en wonende te 9990 Maldegem, Sint-Jansherenplein 7, en
2) De waarnemend algemeen directeur: de heer Koen Cromheecke, geboren te Eeklo op 26 november 1962, wonende te 9990 Maldegem, Canadezenlaan 6.
Beiden gemachtigd bij beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Maldegem van 19 mei 2022, waarvan alle partijen verklaren een kopie ontvangen te hebben.
De koper(s) verklaart het onroerend goed te kopen.
De verkoper en de koper worden hierna ook ‘partijen’ genoemd.
Het verkochte goed:
GEMEENTE MALDEGEM – tweede afdeling
Een woonhuis met aanhorigheden (thans ingericht als taverne/eethuis) op en met grond gelegen te 9990 Maldegem, Westeindestraat 12, gekadastreerd volgens titel sectie D, nummer 136/T, met een oppervlakte van acht en zestig vierkante meter (68 m²), thans gekend ten kadaster sectie D, nummer 0136 T P0000, met een oppervlakte van acht en zestig vierkante meter (68 m²).
Kadastraal inkomen: 235,00 euro
De verkoper verklaart dat de verkoop ook omvat:
● de goederen die onroerend door incorporatie zijn;
De verkoper verklaart dat de inrichting van het pand eigendom is van de huurder.
De koper verklaart dat hij het verkochte goed bezocht heeft. Hij vraagt van de verkoper geen nauwkeurigere of uitgebreidere beschrijving in deze overeenkomst.
De kadastrale aanduidingen worden enkel als informatie gegeven.
De overeengekomen verkoopprijs is HONDERD NEGENTIGDUIZEND EURO EUR (190.000,00 EUR).
Die wordt betaald als volgt:
● Bij het ondertekenen van dezeovereenkomst:
De koper heeft NEGENTIENDUIZEND EURO (19.000,00 EUR) betaald als waarborg voor de verkoop. De koper betaalt die waarborg via overschrijving van rekeningnummer # op naam van # naar rekeningnummer # op naam van #.
Dat bedrag blijft geblokkeerd op naam van de koper tot wanneer partijen de notariële verkoopakte tekenen. Bij het ondertekenen van de notariële verkoopakte wordt de waarborg een voorschot op de verkoopprijs.
Bij het ondertekenen van de notariële verkoopakte:
De koper betaalt nog HONDERD ÉÉNENZEVENTIGDUIZEND EURO (171.000,00 EUR) bij het ondertekenen van de notariële verkoopakte. De koper verklaart dat hij het bedrag zal betalen via een krediet #en/of via rekeningnummer # op naam van #.
De koper betaalt bij het ondertekenen van de notariële verkoopakte volgende kosten:
● de registratiebelasting;
● de dossierkosten;
● de erelonen;
● btw op de kosten en erelonen.
Als de koper een krediet aangaat, betaalt hij ook de kosten van het krediet.
De koper betaalt daarnaast de volgende kosten:
- De eventuele kosten verbonden aan het ontbinden van de bestaande handelshuurovereenkomst met Carmello. De koper kan aan de notaris een schatting van de kosten vragen.
Een schatting van de totale kosten kan hij ook berekenen op notaris.be.
De verkoper betaalt volgende kosten:
● de kosten om het onroerend goed te koop te stellen;
○ Bijvoorbeeld: vastgoedkantoor, onderhandeling, publiciteit, enz.
● de kosten die nodig zijn om het onroerend goed te kunnen overdragen.
○ Bijvoorbeeld: keuring van de stookolietank/gastank, keuring van de elektrische installatie, energieprestatiecertificaat, bodemattest, stedenbouwkundige inlichtingen, kadasterdocumenten, schrappen van een hypotheek op het goed, informatie van de syndicus, opmaken van het postinterventiedossier, kopieën van akten, landmeterskosten, kosten van zijn volmacht, …
5a. van het krijgen van een krediet
Partijen sluiten de verkoop zonder de opschortende voorwaarde dat de koper een krediet krijgt. Dat betekent dat de verkoop doorgaat, ook al krijgt de koper geen krediet van de bank.
5b. van het krijgen van de goedkeuring door de gemeenteraad
Partijen sluiten de verkoop onder opschortende voorwaarde van de definitieve goedkeuring van de aankoop door de gemeenteraad van Maldegem.
De notariële verkoopakte wordt ondertekend ten laatste binnen de vier maanden te rekenen vanaf heden
Opgelet: de belastingdienst kan zowel de koper als de verkoper aanspreken om de registratiebelasting te betalen binnen de wettelijke termijnen. Het is een hoofdelijke verbintenis. Als er niet betaald wordt binnen de wettelijke termijn, kan er een boete worden opgelegd.
De koper en de verkoper mogen elk hun eigen notaris kiezen. De keuze heeft geen invloed op de kosten van de verkoop. De koper en verkoper kunnen zich ook laten bijstaan door een adviseur (advocaat, expert, …).
Ten laatste 8 dagen na het ondertekenen van deze overeenkomst moeten ze de naam van hun notaris aan mekaar laten weten.
● Gekozen notaris door de verkoper: notaris Frank Desmet, te Eeklo
● Gekozen notaris door de koper:
De verkoper(s) en koper(s) of hun vertegenwoordiger(s) verklaren:
● dat hun identiteit overeenkomt met de gegevens onder punt 1 of dat ze de verkoper/koper rechtsgeldig vertegenwoordigen;
● niet onder bewind te staan
● niet ontzet te zijn uit het beheer van zijn goederen;
● niet failliet te zijn verklaard;
● geen verzoekschrift tot gerechtelijke reorganisatie te hebben ingediend;
● geen verzoekschrift tot collectieve schuldenregeling te hebben ingediend en dat ook niet van plan te zijn;
● dat hij zich persoonlijk en hoofdelijk met de andere verkopers/kopers verbindt;
● dat zijn erfgenamen en rechthebbendenondeelbaar verbonden zijn tot de verplichtingen in deze overeenkomst.
Daarnaast verklaart/verklaren de verkoper(s) of zijn/hun vertegenwoordiger:
● de enige eigenaar(s) te zijn van het verkochte goed en het recht te hebben dat goed te verkopen;
● dat er geen voorkooprecht, voorkeurrecht, recht van wederinkoop of verkoopbelofte bestaat voor het verkochte goed;
● dat hij niets weet van een lopend conflict of gerechtelijke procedure over het verkochte goed.
De koper/verkoper is op de hoogte gebracht dat, als hij een vastgoeddeskundige is, de rechtbanken daarmee rekening kunnen houden om zijn verantwoordelijkheid strenger te beoordelen.
Algemene voorwaarden van de verkoop
Het goed heeft een niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van 235 EUR.
De verkoper verklaart dat er geen procedure loopt om het kadastraal inkomen te herzien.
De verkoper verzekert de koper dat die het goed koopt zonder een schuld, pand of hypotheek.
De verkoper is verplicht om het goed over te dragen vrij van:
● alle schulden;
● voorrechten;
● lasten;
● hypothecaire inschrijvingen;
● registratie in het pandregister.
De verkoper verklaart geen hypothecaire volmacht te hebben ondertekend voor het verkochte goed.
De notaris die de notariële verkoopakte opstelt, ziet daarop toe en gebruikt daarvoor de verkoopprijs en andere bedragen die voor de verkoper zijn. De verkoper betaalt alle kosten die nodig zijn om het goed hypotheekvrij te maken.
Opschortende voorwaarde
Partijen sluiten de verkoop onder de opschortende voorwaarde dat de verkoper alle akkoorden krijgt die nodig zijn om het goed hypotheekvrij te kunnen verkopen. De akkoorden moeten er zijn ten laatste bij de ondertekening van de notariële verkoopakte.
Enkel de koper kan de opschortende voorwaarde inroepen, omdat die in zijn belang is opgesteld.
De koper wordt eigenaar van het onroerend goed bij het ondertekenen van denotariële verkoopakte.
De verkoper verklaart dat het verkochte goed verhuurd is. De koper krijgt het genot van het goed bij de ondertekening van de notariële verkoopakte. Dat betekent dat hij vanaf dan de huurgelden ontvangt.
De koper heeft een exemplaar van de huurovereenkomst ontvangen vóór de ondertekening van deze overeenkomst. De koper moet de lopende huurovereenkomst naleven en de wettelijke regels volgen als hij ze wil beëindigen.
Plaatsbeschrijving – Huurwaarborg
De verkoper verklaart:
● dat er een plaatsbeschrijving werd opgemaakt bij het begin van de huur: JA
● dat er een huurwaarborg betaald is: JA
De verkoper moet aan de koper bezorgen:
● de originele huurovereenkomst;
● de volledige huurwaarborg;
● en de gedetailleerde plaatsbeschrijving.
Hij doet dat ten laatste tegen de ondertekening van de notariële verkoopakte.
De verkoper verklaart dat de huurder in het verkochte goed geen werken heeft uitgevoerd:
● waarvoor de huurder een schadevergoeding kan eisen;
● of die de huurder bij het einde van de overeenkomst ongedaan kan maken.
Verbintenissen van de verkoper
De verkoper verbindt zich ertoe:
● om de koper op de hoogte te brengen als de huurder de huurovereenkomst opzegt. Hij doet dat binnen de 8 dagen nadat hij de opzegbrief van de huurder heeft ontvangen.
● om enkel een nieuwe huurovereenkomst af te sluiten als de koper ermee akkoord gaat.
● om de lopende huurovereenkomst enkel te verlengen als de koper ermee akkoord gaat.
● om de bewoningsvoorwaarden van het verkochte goed enkel te veranderen als de koper ermee akkoord gaat.
● om de koper uit te nodigen voor de plaatsbeschrijving bij vertrek als er ook een plaatsbeschrijving bij aankomst werd opgemaakt.
De verkoper blijft verantwoordelijk voor brand en andere risico’s voor het verkochte goed tot aan het ondertekenen van de notariële verkoopakte.
De verkoper verklaart dat het goed daarvoor verzekerd is.
De verkoper behoudt het bestaande verzekeringscontract tot de dag van de ondertekening van de notariële verkoopakte. Na die dag mag hij het verzekeringscontract beëindigen.
Vanaf de notariële verkoopakte is de koper zelf verantwoordelijk om het goed te verzekeren tegen brand en andere risico’s.
Als de koper niet op hetzelfde moment het genot van het goed en de eigendom van het goed krijgt, dan moet de persoon die het goed gebruikt, zorgen dat die verzekerd is voor brand en andere risico’s.
Zodra de koper het genot van het verkochte goed krijgt, moeten de verkoper en de koper samen de meterstanden (water, elektriciteit, gas, enz.) opnemen en doorgeven aan de nutsmaatschappijen.
De onroerende voorheffing
De verkoper ontvangt het aanslagbiljet van de onroerende voorheffing voor het lopende jaar en betaalt het geheel. De koper betaalt zijn aandeel daarin vanaf het moment dat hij het genot van het goed krijgt. Dat aandeel wordt verrekend bij het ondertekenen van de notariële verkoopakte.
Voor de andere belastingen en taksen moet de koper aan de verkoper niets betalen.
Het goed wordt verkocht in zijn huidige staat. De koper verklaart dat hij het goed bezocht heeft en dat hij de huidige staat kent.
14.a. Gebreken
De verkoper is niet verantwoordelijk voor gebreken van het verkochte goed die hij niet kent, ongeacht of de gebreken zichtbaar of verborgen zijn. Enkel als er verborgen gebreken zijn die de verkoper kende en verzwegen heeft, dan is hij daarvoor verantwoordelijk. De verkoper verklaart dat hij geen verborgen gebreken van het goed kent.
Het gaat om gebreken zoals bedoeld in artikel 1641 en volgende oud Burgerlijk Wetboek.
Opgelet: als de verkoper een onderneming is (natuurlijke persoon of rechtspersoon) en de koper een consument, dan is de verkoper verantwoordelijk voor alle verborgen gebreken (gekend of niet gekend).
Het gaat om een onderneming in de zin van artikel I, 8, 39° van het Wetboek Economisch Recht.
Als de koper een verborgen gebrek ontdekt dat onder de verantwoordelijkheid van de verkoper valt, dan moet hij de verkoper zo snel mogelijk verwittigen. Hij moet dat doen via een aangetekende brief. Als koper en verkoper daarover geen akkoord bereiken, dan moet de koper zo snel mogelijk een vordering instellen voor verborgen gebreken tegen de verkoper.
Het goed wordt verkocht met:
● al zijn erfdienstbaarheden;
● en al zijn mandeligheden.
De eigendomsakte van 3 april 1998 bevat geen erfdienstbaarheden of bijzondere voorwaarden.
De verkoper verklaart dat hij geen erfdienstbaarheden of bijzondere voorwaarden heeft toegekend.
De verkoper is niet aansprakelijk voor de erfdienstbaarheden die hij niet kent.
De koper moet alle erfdienstbaarheden en bijzondere voorwaarden naleven die bestaan of kunnen bestaan. Hij kan ook eisen dat die die in zijn voordeel bestaan, worden nageleefd.
De oppervlakte die vermeld staat in de beschrijving van het goed wordt niet gegarandeerd door de verkoper.
Een verschil met de werkelijke oppervlakte verandert de prijs niet, ook al is dat verschil 5 % meer of minder voor de koper. De oppervlakte die uit de kadastrale gegevens blijkt, wordt enkel als informatie gegeven.
De verkoper verklaart dat er zich op het verkochte goed geen reclamepanelen bevinden.
19a. Gedwongen uitvoering of nietigheid
Als koper of verkoper de verbintenissen in deze overeenkomst niet naleeft, dan kan de andere hem een ingebrekestelling sturen.
Als de persoon die de ingebrekestelling ontving, de verbintenis niet binnen de 15 dagen uitvoert, dan kan de andere:
● aan de rechter vragen om de gedwongen uitvoering van de verbintenissen te bevelen. Met de beslissing van de rechter kan hij bijvoorbeeld naar een gerechtsdeurwaarder gaan.
● de verkoop als nietig beschouwen, zonder tussenkomst van de rechter. De persoon die de verbintenissen uit deze overeenkomst niet uitvoerde, moet in deze situatie:
● aan de andere 10% van de verkoopprijs betalen als vaste schadevergoeding en
● de eventuele fiscale gevolgen dragen.
Opgelet: tenzij er een minnelijke ontbinding werd geregistreerd, heeft de nietigheid van de verkoop ook gevolgen voor de belastingen. De partijen worden geïnformeerd dat een minnelijke ontbinding (aan het vast recht van 2 X 10 euro) ervoor zorgt dat eventuele fiscale gevolgen vermeden worden.
19.b Interesten verschuldigd bij laattijdige uitvoering
Als de koper de verkoopprijs of het resterend bedrag niet betaalt binnen de termijn die ze zijn overeengekomen voor de ondertekening van de notariële verkoopakte, dan moet de koperintresten betalen aan de verkoper. De verwijlintresten beginnen automatisch te lopen (van rechtswege), zonder dat de verkoper een ingebrekestelling moet sturen.
Als de notariële verkoopakte door een fout van de verkoper of koper niet binnen de afgesproken termijn kan ondertekend worden, dan zijn intresten verschuldigd door de partij die verantwoordelijk is voor de vertraging. De verwijlintresten beginnen automatisch te lopen (van rechtswege), zonder dat een ingebrekestelling moet gestuurd worden.
In beide gevallen worden de intresten berekend op de verkoopprijs aan 6 % per jaar. Ze worden geteld per dag vertraging tot de dag waarop de notariële verkoopakte kan ondertekend worden. Als 1 van beide schade lijdt door de vertraging die de fout is van de andere, kan die daarvoor bijkomend nog een schadevergoeding vragen.
De koper en de verkoper kiezen het adres of de zetel vermeld onder punt 1, als het adres waarop zij bereikbaar zijn tot aan de ondertekening van de notariële verkoopakte. Zij zijn op dat adres bereikbaar zowel voor de uitvoering van deze overeenkomst als voor alle communicatie errond.
Als er een conflict ontstaat over de geldigheid, de totstandkoming, de interpretatie, verbreking of uitvoering van deze overeenkomst, dan kunnen koper en verkoper een alternatieve conflictoplossing gebruiken. Mogelijkheden zijn verzoening, bemiddeling of arbitrage.
Administratieve voorwaarden van de verkoop
De notaris informeert de partijen dat zijn tussenkomst beperkt is tot de informatie waar hij toegang toe heeft en de bronnen waarover hij beschikt.
Een postinterventiedossier bevat nuttige informatie over bouwwerken die zijn uitgevoerd op het verkochte goed. Partijen zijn op de hoogte van het belang van het dossier.
De verkoper verklaart dat er sinds 1 mei 2001 op het verkochte goed geen werken werden uitgevoerd waarvoor een postinterventiedossier moet worden opgemaakt.
De verkoper heeft nog geen EPC van het verkochte goed.
Hij is op de hoogte van de sanctie die hij kan krijgen omdat hij het EPC niet kan voorleggen. De koper kan klacht neerleggen bij het Vlaams Energieagentschap (VEA) voor de afwezigheid van het EPC.
De verkoper duidt zo snel mogelijk een energiedeskundige aan die het EPC opmaakt. Hij betaalt ook de kosten.
Zodra het EPC klaar is, wordt de koper op de hoogte gebracht van de inhoud. De koper bevestigt dat hij sowieso deze verkoopovereenkomst wil sluiten, ongeacht wat het EPC zal zeggen. Hij ontvangt het origineel EPC bij het ondertekenen van de notariële verkoopakte.
Het EPCgeeft enkel informatie over het energieverbruik van de woning.
De koper kan achteraf niet terugkomen op de verkoop op basis van het EPC dat hij ontving. Het is geen essentieel element van de verkoop.
Het EPC:
● verplicht de koper niet om de suggesties uit te voeren die erin staan.
De koper is niet verplicht om de energiezuinigheid van de verkochte woning te verbeteren.
● verplicht de verkoper niet om aanpassingswerken te betalen of om de prijs van de woning te verminderen.
24.a. Informatie over de stedenbouwkundige toestand
De verkoper moet de koper spontaan informeren over de stedenbouwkundige toestand van het verkochte goed.
De koper werd ingelicht waarom het belangrijk is om ook zelf informatie in te winnen vóór de ondertekening van deze overeenkomst rond:
○ de toestand van het goed;
○ de huidige bestemming van het goed;
○ of het goed beantwoordt aan de stedenbouwkundige voorschriften;
○ de haalbaarheid van het project dat de koper van plan is.
Voorbeelden van informatie die de koper kan opvragen rond het verkochte goed: voorschriften, vergunningen, uitgevoerde werkzaamheden, enz.
De koper moet alle voorschriften naleven die staan in:
● de stedenbouwkundige vergunning en de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen;
● de verkavelingsvergunning en de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden;
● de verkavelingsakte.
De koper neemt alle rechten en plichten daarrond over van de verkoper.
24.b. Plannen- en vergunningenregister
De gemeente heeft een goedgekeurd plannen- en vergunningenregister.
De stedenbouwkundige informatie die onder dit punt is opgenomen, is gebaseerd op een stedenbouwkundig uittreksel dat door de gemeente Maldegem is afgegeven op 1 april 2022. Een afschrift van het uittreksel wordt bij deze overeenkomst gevoegd.
● Voor het verkochte goed is er een stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen afgeleverd;
Het gaat om de volgende vergunningen:
● Een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 8 oktober 2007 met als onderwerp: laatsen van een raam in zijgevel + reclamepaneel. Aard van de aanvraag: Publiciteitsinrichtingen of uithangborden plaatsen of wijzigen. Dossiernummer 43010_2007_3591;
● Een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 31 maart 2008 met als onderwerp: plaatsen van een raam in zijgevel + reclamepaneel. Aard van de aanvraag: Nieuwbouw handel, horeca, diensten (bvb banken, winkels, winkelcentra, …). Dossiernummer 43010_2007_3591;
● Een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 27 december 2012 met als onderwerp: uitbekleden van een voorgevel in houten panelen (regularisatie) en plaatsen windscherm. Aard van de aanvraag: Verbouwen van/tot of uitbreiden van handel, horeca, diensten. Dossiernummer 43010_2012_9841;
● Een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 24 februari 2014 met als onderwerp: plaatsen jaarterras. Aard van de aanvraag: Andere. Dossiernummer 43010_2013_10549;
● Een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd op 21 augustus 2017 met als onderwerp: jaarterras. Aard van de aanvraag: Andere. Dossiernummer 43010_2012_9841;
● Volgens het plannenregister is de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het verkochte goed: woongebied (volgens het gewestplan Eeklo-Aalter).
Het onroerend goed is tevens opgenomen in een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Naam: Windlandschap Eeklo-Maldegem. Goedgekeurd op 29 april 2015.
● Voor het verkochte goed is er geen maatregel opgelegd als sanctie voor een inbreuk op de stedenbouwkundige regels. (Het gaat om zowel een rechterlijke als een bestuurlijke maatregel.)
Er loopt ook geen procedure om dergelijke maatregel op te leggen.
De wettelijke basis van de rechterlijke en bestuurlijke maatregelen voor stedenbouwkundige misdrijven staat in titel VI, hoofdstuk III en IV van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO).
● Voor het verkochte goed bestaat er geen voorkooprecht voor een overheid om een ruimtelijk uitvoeringsplan, een voorkeursbesluit of een projectbesluit te verwezenlijken.
Het voorkooprecht voor de verwezenlijking van een ruimtelijk uitvoeringsplan staat in artikel 2.4.1 VCRO.
Het voorkooprecht voor de verwezenlijking van een voorkeursbesluit of een projectbesluit staat in artikel 34 van het Decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten.
● Het verkochte goed ligt niet in een goedgekeurde verkaveling.
● Er werd geen voorkeursbesluit of een projectbesluit voor complexe projecten opgesteld over het verkochte goed.
● Het onroerend ged bevindt zich in een zuiveringszone van het type: centraal gebied.
De koper wordt geïnformeerd dat voor bepaalde handelingen een vergunningsplicht geldt. In sommige situaties wordt de vergunningsplicht vervangen door een meldingsplicht of een vrijstelling.
Artikel 4.2.1 VCRO omschrijft de handelingen waarvoor een vergunning verplicht is.
Het verkochte goed ligt niet in:
● mogelijk overstromingsgevoelig gebied
● effectief overstromingsgevoelig gebied
● een afgebakend overstromingsgebied
● een afgebakende oeverzone
● een risicozone voor overstromingen
De verkoper verklaart dat het goed bij zijn weten nooit is overstroomd.
De verkoper verklaart dat er voor het verkochte goed:
● geen maatregel om het goed te onteigenen bestaat of dreigt te komen;
● geen ondergrondse of bovengrondse inneming bestaat of dreigt te komen.
De verkoper verklaart dat er voor het verkochte goed een rooilijn geldt.
Dat blijkt uit de stedenbouwundige inlichtingen dd. 1 april 2022:
Er is een gemeentelijk/gewestelijk rooilijnplan van toepassing. Het onroerend goed is bezwaard door de een rooilijn.
De verkoper verklaart dat het verkochte goed niet is opgenomen in 1 van de volgende lijsten:
● de landschapsatlas;
● de inventaris van archeologische zones;
● de inventaris van bouwkundig erfgoed;
● de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde;
● de inventaris van historische tuinen en parken.
De regels rond onroerend erfgoed staan in het Decreet van 12 juli 2013 betreffende het Onroerend Erfgoed gewijzigd bij decreet van 13 juli 2018.
De verkoper verklaart dat het verkochte goed niet beschermd is.
De verkoper verklaart dat het verkochte goed niet staat in:
● de inventaris van ongeschikte en/of onbewoonbare woningen;
● het register van verwaarloosde gebouwen en woningen;
● het register van leegstaande gebouwen en woningen;
● de inventaris van leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimten.
De inlichtingenbrief van de gemeente bevestigt dat.
De verkoper verklaart dat hij niet weet dat de overheid plannen heeft om het goed op te nemen in een inventaris of in een register.
Er is geen stookolietank aanwezig.
De verkoper verklaart dat er op/in het verkochte goed geen stookolietank aanwezig is.
Als achteraf zou blijken dat er toch een tank aanwezig is, dan moet de verkoper:
● de tank vakkundig laten verwijderen of buiten gebruik stellen;
● én de bewijzen daarvan aan de koper bezorgen.
De verkoper verklaart dat er voor het verkochte goed:
● geen voorkooprecht;
● geen voorkeurrecht;
● en geen recht van wederinkoop;
bestaat.
De verkoper verklaart dat op de verkochte grond geen activiteiten werden of worden uitgevoerd die een risico inhouden voor bodemverontreiniging.
De lijst met activiteiten die een risico inhouden voor bodemverontreiniging staat in bijlage 1 van het Vlaams reglement betreffende de bodemsanering en de bodembescherming (VLAREBO) of bijlage 1 (kolom 8) van het Besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (VLAREM II). De wettelijke basis daarvoor is artikel 6 van het Bodemdecreet.
²De verkoper verklaart dat er een bodemattest werd afgeleverd door OVAM op 4 november 2021 met refertenummer 20210996972, omdat de grond wordt overgedragen in deze overeenkomst.
De inhoud van het attest is:
2 INHOUD VAN HET BODEMATTEST
Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.
2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS
De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.
2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT
Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.
2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN
Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden. De verkoper bevestigt dat hij een kopie van het bodemattest heeft overhandigd aan de koper. De koper bevestigt dit.
Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.
3 OPMERKINGEN
1 Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.
2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op
www.ovam.be/disclaimer.
3 Maatregelen opgelegd of van toepassing buiten het kader van het Bodemdecreet worden
niet vermeld op het bodemattest. Hiervoor kunt u best contact opnemen met uw lokaal bestuur.
4 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.
39.1 Het Bosdecreet
De verkoper verklaart dat het goed geen bos is volgens de wettelijke definitie. Hij baseert zich daarvoor op:
● de boskartering 1990;
● de bosreferentielaag 2000;
● en de digitale boswijzer 2009 en/of 2012 op geopunt.be.
39.2 Het Natuurdecreet
De verkoper verklaart dat het verkochte goed geen deel uitmaakt van een Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN).
Voor het verkochte goed bestaat er geenvordering of veroordeling om het goed te laten herstellen omdat het niet beantwoordt aan de veiligheids-, gezondheids- of woonkwaliteitsnormen.
De wettelijke basis van de herstelvordering is artikel 3.43 Vlaamse Codex Wonen 2021.
De koper werd geïnformeerd dat er verschillende gewestelijke of gemeentelijke premies bestaan. Meer info op onder meer volgende websites:
● https://www.premiezoeker.be/
● https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank
De verkoper verbindt zich ertoe om, op vraag van de koper en op de koper zijn kosten, een nieuw EPC aan te vragen indien dit nodig is voor het verkrijgen van een premie of steunmaatregel.
Als het nieuwe EPC een andere EPC-score geeft, dan geeft dat geen van beide partijen het recht om de prijs te veranderen of om aanpassingswerken te eisen van de andere.Belastingen op deze verkoop
De registratiebelasting is van toepassing.
De partijen verklaren dat de verkoop volledig onder de registratiebelasting valt.
Handtekeningen
De verkoper en de koper zijn verplicht om hun verbintenissen te goeder trouw na te komen.
Opgemaakt in twee originele exemplaren te Maldegem op kantoor van notaris Frank Desmet.
Op
De verkoper en de koper hebben elk hun exemplaar ontvangen. Een bijkomend exemplaar is voor de notaris van de verkoper, het andere voor de notaris van de koper.
Handtekening verkoper(s) Handtekening koper(s)"
Artikel 3:
Dhr. burgemeester en dhr. wnd. algemeen directeur worden gemachtigd om deze onderhandse overeenkomst namens de gemeente te tekenen.
Artikel 4:
Het college wordt opdracht gegeven het dossier verder samen te stellen ten einde de aankoop te realiseren.
over de verdaging van het punt Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Cedric De Smet Kiran Van Landschoot Peter E. Van Hecke Timothy De Groote Annelies Lammertyn Christine Verplaetse Hilde Versluys Bart Van Hulle Glenn Longeville Jason Van Landschoot Marten De Jaeger Eva Willems Koenraad De Ceuninck Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Cindy De Baets Danny Vannevel Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Henk Deprest Anneke Gobeyn Leandra Decuyper Stefaan Heyndrikx Dino Lateste Peter Van Hecke Ineke Hebbrecht aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
24. RESIDENTIE REESINGHEHOF - JURIDISCH GESCHIL - VOORSTEL TOT MINNELIJKE SCHIKKING (WIJZIGING OFFERTE 22-4-2022)
Het agendapunt wordt verdaagd.
Reden: Er is nog onduidelijkheid over de minnelijke schikking.
Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Glenn Longeville Timothy De Groote Ineke Hebbrecht Koenraad De Ceuninck Peter Van Hecke Cedric De Smet Cindy De Baets Henk Deprest Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Bart Van Hulle Dino Lateste Danny Vannevel Wim Swyngedouw Anneke Gobeyn Eva Willems Stefaan Heyndrikx Christine Verplaetse Annelies Lammertyn Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Leandra Decuyper Hilde Versluys Peter E. Van Hecke Nicole Maenhout aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
25. KOSTELOZE OVERNAME WEGENIS MOLINEHOF
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen
● De beslissing van de gemeenteraad van 26 juni 2014, houdende goedkeuring van het tracé van de wegenis in de verkaveling van de firma Huysman langsheen de Staatsbaan.
Argumentatie
● De wegenis en rioleringswerken alsook de aanleg van voetpaden, opritten en groen in de verkaveling Molinehof werden gerealiseerd door aannemer NV Tavernier in opdracht van de firma Huysman NV.
● Op 31 januari 2022 werden de laatste infrastructuurwerken zonder opmerkingen opgeleverd.
● Het grondplan afstand van wegen voor het Molinehof werd opgemaakt op 14 maart 2022 door het Studieburo Goegebeur, Kestelstraat 2 te 9880 Aalter.
● De overdracht omvat de kadastrale percelen 5de afdeling, sectie A nr. 0969T P0000 met een oppervlakte van 1.033,66 m² (lot 1 :wegenis), nr. 0969A P0000 en nr. 0969B P0000 met een oppervlakte van 359,90 m² (lot 2: groen) en nr. 0969V P0000 met een oppervlakte van 179 m² (lot 3: groen)
● Door het notariaatskantoor Bernard Vanderplaetsen en Erika Redel, Grote Baan 222 te 9020 Lievegem werd in opdracht van de firma Huysman een ontwerp akte van kosteloze overdracht met ref. JF D.4965-GRO opgemaakt.
● Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de kosteloze overname van het toekomstig openbaar domein in de verkaveling Molinehof en de voorgelegde ontwerpakte.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Financiële weerslag
● Er is geen financiële weerslag op het gemeentelijke budget.
Besluit
27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
Artikel 1:
De gemeenteraad gaat akkoord met de kosteloze overname van de wegenis en het groen in de verkaveling Molinehof van de firma Huysman. De overdracht omvat de kadastrale percelen 5de afdeling, sectie A nr. 0969T P0000 met een oppervlakte van 1.033,66 m² (lot 1 :wegenis), nr. 0969A P0000 en nr. 0969B P0000 met een oppervlakte van 359,90 m² (lot 2: groen) en nr. 0969V P0000 met een oppervlakte van 179 m² (lot 3: groen), zoals aangeduid op het grondplan afstand van wegen dd. 14 maart 2022 van het Studieburo Goegebeur.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de ontwerpakte afstand met ref. JF D.4965-GRO van het notariaatskantoor Bernard Vanderplaetsen en Erika Redel goed.
Artikel 3:
De gemeenteraad duidt de burgemeester en de wnd. algemeen directeur aan om het gemeentebestuur te vertegenwoordigen bij de opmaak en het verlijden van de overnameakte.
Artikel 4:
De overname gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk de integratie van deze percelen in de gemeentelijke openbare wegenis.
Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Marten De Jaeger Kiran Van Landschoot Koenraad De Ceuninck Bart Van Hulle Henk Deprest Stefaan Standaert Anneke Gobeyn Leandra Decuyper Jan De Metsenaere Christine Verplaetse Danny Vannevel Cedric De Smet Peter Van Hecke Peter E. Van Hecke Timothy De Groote Dino Lateste Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Valerie Taeldeman Eva Willems Ineke Hebbrecht Hilde Versluys Nicole Maenhout Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Glenn Longeville Wim Swyngedouw aantal voorstanders: 27 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
26. CHARTER 2022 - 2025 PREVENTIE
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd: 13° het inrichten van adviesraden en overlegstructuren.
Feiten
● In 2015 ging er een engagementsverklaring in voege omtrent preventie. Deze verklaring werd ondertekend door het gemeentebestuur, de diverse scholen in Maldegem, de politie en het jeugdhuis;
● Het luik ‘preventie’ viel toen onder de werking van de jeugddienst;
● De vorige engagementsverklaring liep van 2015 tot 2020;
● Sinds 2019 valt preventie niet meer onder jeugddienst, maar is er in Maldegem een drugpunt opgericht. Een maatschappelijk werker van de cel sociale activering is hierin halftijds actief en neemt preventie en vroeginterventie op zich.
Argumentatie
● Het is belangrijk om met alle actoren samen te brengen die rond preventie (kunnen) werken. Een eerste grote stap in die samenwerking, is een charter opstellen die alle actoren ondertekenen.
● Er is een sterke link met de actie ‘A-6-2-1-05 Een ondersteunend gezondheidsbeleid ontwikkelen’ uit het meerjarenplan van de gemeente.
● Met het nieuwe charter willen we ook de samenwerking met partners uitbreiden.
● De partijen zijn de volgende:
■ Drugpunt Maldegem
■ Rotaryclub Maldegem vzw
■ Rotary Action Group for Addiction Prevention vzw
■ Gemeente Maldegem: Jeugddienst en jeugdopbouwwerker optredend als liaison voor de jeugdbewegingen; sportcoördinator optredend als liaison voor de sportorganisaties; Huis van het kind, optredend als liaison voor ouders en ouderverenigingen
■ Het jeugdhuis Redekiel.
● Het charter is tot stand gekomen tijdens de projectcommissie die maandelijks plaats vindt. De projectcommissie wordt vertegenwoordigd door bovenstaande partijen.
● De projectcommissie “Preventieverslaving Maldegem” concentreert zich op de inhoudelijke aspecten van de preventiewerking verslaving terwijl het lokaal overleg preventie voornamelijk een coördinerende taak heeft voor de goede samenwerking en afstemming van alle stakeholders en van alle preventie-aspecten in de breedste zin waaronder o.a. verslaving, verkeersveiligheid, …
● Het charter en de engagementen zijn toegevoegd als bijlage.
● De gemeente Maldegem investeert eenmalig 5000 euro voor de komende 3 jaar in projecten die op basis van dit charter tot stand komen. Ook de Rotaryclub Maldegem vzw investeert een eenmalige steun van 5000 euro.
Dit betekent dat een totaal budget van 10.000 euro is voorzien om tijdens een periode van 3 jaar projecten te steunen.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Financiële weerslag
Budget is ontoereikend, maar via kredietverschuiving Actienr:A-6-2-1-05 Actie-omschrijving: Een ondersteunend gezondheidsbeleid ontwikkelen
Budgetverantwoordelijke: Denys Delphine | ||||
beleidsitem/Alg.rek | Budget 2022 | Saldo bij opmaak nota | Nodig budget bij beslissing | Saldo na verschuiving en beslissing |
| 2500 euro | 2500 euro | 2500euro | 0 euro |
verschuiven krediet vanuit Actienr: Actie-omschrijving: workshops scholen Budgetverantwoordelijke: D'Hont Lisa | ||||
beleidsitem/Alg.rek | Budget 2022 | Saldo bij opmaak nota | Bedrag verschuiving | Saldo na verschuiving |
| 3000 euro | 3000 euro | 2500 euro | 500 euro |
Tussenkomsten
● door schepen Peter T. Van Hecke (N-VA)
Besluit
27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
Artikel 1:De gemeenteraad beslist om het charter 'engagementsverklaring preventie Maldegem' goed te keuren:
ENGAGEMENTSVERKLARING PREVENTIE MALDEGEM
In deze verklaring bevestigt de projectcommissie samengesteld uit onderstaande partijen zich te engageren voor de volgende acties op het vlak van preventie in Groot-Maldegem:
1.a.De partijen:
● Drugpunt Maldegem ;
● Rotaryclub Maldegem vzw, in een stimulerende en ondersteunende rol
● Rotary Action Group for Addiction Prevention vzw ;
● Gemeente Maldegem: Jeugddienst en jeugdopbouwwerker optredend als liaison voor de jeugdbewegingen;
● sportcoördinator optredend als liaison voor de sportorganisaties
● Huis van het kind, optredend als liaison voor ouders en ouderverenigingen
● Het jeugdhuis Redekiel
3.a.Ter verklaring: de projectcommissie preventie verslaving Maldegem concentreert zich op de inhoudelijke aspecten van de preventiewerking verslaving terwijl het lokaal overleg preventie voornamelijk een coördinerende taak heeft voor de goede samenwerking en afstemming van alle stakeholders en van alle preventie aspecten in de breedste zin waaronder o.a. verslaving, verkeersveiligheid, …
Een preventiebeleid is een samenhangend geheel van afspraken over hoe de organisatie omgaat met verslaving.
● Het charter vertrekt vanuit een gedeelde visie met het Vlaamse expertisecentrum voor Alcohol en andere drugs (VAD), de partner van de Vlaamse Gemeenschap voor Alcohol- en drugpreventie.
● De VAD en de partijen werken vanuit een gezondheids- en welzijnsperspectie en willen de algemene bevolking deskundiger maken om verantwoordelijk om te gaan met alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen.
● De doelstelling kan gaan van niet-gebruik aanmoedigen, experimenteergedrag uitstellen, verantwoordelijk gedrag aanmoedigen tot hulp aanbieden en schade beperken.
● Het voorkomen, begeleiden en beperken van middelengerelateerde problemen gebeurt het meest effectief wanneer er een coherente en gemeenschappelijke aanpak is. Er is hierbij geen standaard aanpak. Iedere organisatie vult dit in op maat van de eigen context, de eigen rol, de samenstelling van het team en de eigenheid van de doelgroep waarmee men werkt.
● Deze aanpak op maat wordt uitgewerkt aan de hand van het kader ‘alcohol- en drugbeleid’. Dit omvat het gebruik en voorkomen van alcohol, psychoactieve medicatie en illegale drugs zoals cannabis. We kiezen er ook voor om ook internetverslaving, gamen en gokken aan bod te laten komen als gedrag met een risico op verslaving.
● Het alcohol- en drugbeleid vertrekt vanuit de visie op de thematiek, die kadert in de algemene visie van de organisatie. Het beleid bestaat verder uit de pijlers afspraken en regels, educatie, zorg en begeleiding en omgevingsinterventies (zie bijlage I).
Enkel als een organisatie beroep doet op de financiële steun vanuit het samenwerkingsverband dient de organisatie 1/3 zelf te betalen (en dit enkel als het haalbaar is). De Projectcomissie Preventie Maldgem zal hierover beslissen (zoals bv. jeugdbeweging).
Elke deelnemende partenerorganisatie engageert zich tot:
● het invoeren van een verslavingsbeleid.
● 1/3 van het budget bij te dragen indien men beroep doet op financiële steun. De Rotaryclub Maldegem en het gemeentebestuur Maldegem investeren sowieso elk 5000 euro.
● Het organiseren van een concrete actie kaderend binnen de uitvoering van het opgemaakte beleid en de eigen prioriteiten voor de duur van het charter. (zie de niet uitputtende lijst van evidence based acties en projecten van de professionele preventieorganisaties. in bijlage II)
● De aanvragende organisatie en de uitvoerende organisatie zijn de contractueel verbonden partij.
Het budget wordt beheerd door drugpunt Maldegem. Elke organisatie uit Maldegem kan een aanvraag indienen voor steun.
● De voorwaarde om financiële steun te verkrijgen om een actie of een project uit te voeren is dat er binnen de aanvragende organisatie in de eerste plaats een coherent verslavingsbeleid wordt ontwikkeld. Organisaties die dit nog niet hebben kunnen realiseren kunnen zich inschrijven voor training en ondersteuning om een dergelijk beleid uit te werken. Een melding hiervan bij drugpunt Maldegem is voldoende.
● De Charterpartners (Rotaryclub en drugpunt Maldegem) nemen 2/3 van de kost voor hun rekening, de organisatie betaalt 1/3.
Indien de organisatie het 1/3 deel niet kan betalen kan er een gemotiveerde aanvraag via Drugpunt voorgelegd worden aan de projectcommissie die hierop uitzonderingen kan maken.
● Organisaties die reeds een drug- en alcoholbeleid hebben ontwikkeld kunnen een aanvraag indienen voor een actie of een programma dat past binnen de prioriteiten van het eigen beleid. Indien de actie gekozen wordt uit de lijst evidence based preventie programma’s in bijlage is het voldoende om aan te geven hoe, door wie en hoelang het programma zal worden toegepast. Ook hier zal drugpunt dan het nodige voor doen.
● De projectcommissie evalueert en vraagt hiervoor aan de deelnemende organisaties om de enquêtes in bijlage III in te vullen vóór de start van de actie of het programma, na 6 maand, na 1 jaar en na 5 jaar of bij de afloop van het Charter.
● Criteria voor beoordelingsprocedure:
● De organisatie is een feitelijke vereniging of een vzw zonder winstgevende doelstellingen
● De organisatie heeft zijn maatschappelijke zetel in Groot-Maldegem
● De organisatie organiseert zijn activiteiten hoofdzakelijk voor de bevolking van Groot-Maldegem
● Het bestuur van de organisatie bestaat minstens voor de helft uit inwoners van Groot-Maldegem
● De organisatie heeft een drugbeleid of verbindt zich ertoe om dit op te maken en in te voeren als eerste activiteit
● De organisatie verbindt zich ertoe mee te werken aan het meten van het sociaal impact van zijn preventie acties en hiervoor de enquêtes in te vullen zoals beschreven in het Charter
Artikel 2: De gemeenteraad gaat akkoord met een eenmalige investering van 5000 euro die tijdens een periode van 3 jaar kan worden ingezet voor projecten die tot stand komen op basis van het charter.
Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Eva Willems Henk Deprest Kiran Van Landschoot Stefaan Heyndrikx Dino Lateste Jason Van Landschoot Marten De Jaeger Annelies Lammertyn Leandra Decuyper Hilde Versluys Stefaan Standaert Timothy De Groote Peter E. Van Hecke Cedric De Smet Bart Van Hulle Koenraad De Ceuninck Glenn Longeville Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Jan De Metsenaere Cindy De Baets Valerie Taeldeman Danny Vannevel Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Anneke Gobeyn aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
Schepen Nicole Maenhout verlaat de zitting en neemt niet deel aan de beraadslaging en de stemming van dit besluit overeenkomstig artikel 27 van het gemeentedecreet.
27. STIKSTOFDOSSIER IN HET KADER VAN PROGRAMMATORISCHE AANPAK STIKSTOF (PAS) - LANDBOUWBEDRIJF MALDEGEM - SCHRIJVEN VAN EEN BRIEF AAN MINISTER ZUHAL DEMIR
26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Bespreking in het College van Burgemeester en Schepenen van 9 mei 2022
Feiten
● Op 28 april 2022 vernam de Maldegemse gemeenteraad het verontrustende nieuws dat het landbouwbedrijf van de familie uit Maldegem in 2025 moet sluiten vanwege het stikstofakkoord van de Vlaamse regering van 23 februari 2022.
● In een mail van 3 mei 2022 stelt schepen Valerie Taeldeman voor om vanuit de gemeente een brief, ondertekend door alle fractieleiders, te richten aan de bevoegde minister Zuhal Demir in verband met de code rood die het landbouwbedrijf van ontvingen vanwege de Vlaamse Landmaatschappij in het kader van het stikstofakkoord van de Vlaamse Regering.
● Na bespreking besliste het college van burgemeester en schepenen de brief te agenderen op de gemeenteraad van 19 mei 2022 om , na goedkeuring op de gemeenteraad, te worden ondertekend door al de fractieleiders.
Argumentatie
● Volgende elementen worden aangegeven door schepen Taeldeman om in de brief op nemen:
○ Op 28 april 2022 vernam de Maldegemse gemeenteraad het verontrustende nieuws dat het landbouwbedrijf van de familie uit Maldegem in 2025 moet sluiten vanwege het stikstofakkoord van de Vlaamse regering van 23 februari 2022.
○ Dat is een grote verrassing aangezien de boerderij in 2014 nog een code oranje kreeg voor haar PAS-impactscore. Toen werd het bedrijf door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) ingelicht over hun oranje score voor de Programmatorische Aanpak Stikstof (PAS).
○ Tussen 2014 en 2022 investeerde het landbouwbedrijf in tal van maatregelen om stikstof te reduceren. Zo werd op 6 januari 2022 bij besluit van de Bestendige Deputatie nog een vergunning verleend voor het veranderen van een gemengd veeteeltbedrijf. De einddatum van deze vergunning is 1 september 2030.
○ Van de ene dag op de andere krijgt de landbouwfamilie nu te horen dat ze code rood krijgen, omdat hun stikstofuitstoot gestegen is en dat ze in 2025 met hun landbouwactiviteiten moeten stoppen. De gemeenteraad is van oordeel dat de Vlaamse Overheid contractbreuk pleegt. Als het desbetreffende landbouwbedrijf op 6 januari 2022 nog een vergunning heeft verkregen en nu te horen krijgt dat ze moeten sluiten, dan vinden we dit niet correct.
○ Vanuit de gemeenteraad in Maldegem willen we dan ook onze grote bezorgdheid uitdrukken. Achter elk cijfer staat een familiaal bedrijf, een gezin, een gezicht dat al generaties aan landbouw doet
○ We hopen dan ook dat het dossier van de familie nauw zal onderzocht worden aan de hand van een plaatsbezoek door de Vlaamse Landmaatschappij zodat de familie kan rekenen op een grondig gesprek met de administratie over hun berekening PAS en over hun toekomstperspectieven.
Tussenkomsten
● door raadslid Henk Deprest (Open Vld)
● door schepen Valerie Taeldeman (CD&V)
Besluit
26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
Besluit
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist om een brief te sturen naar de Vlaamse Overheid inzake het stikstofdossier van het landbouwbedrijf van de familie .
Artikel 2:
Om een krachtig signaal te geven aan de Vlaamse Overheid wordt de brief, waarvan sprake is in artikel 1, mede-ondertekend door de fractieleiders van alle fracties binnen de gemeenteraad, die dit voorstel steunen.
Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Stefaan Heyndrikx Christine Verplaetse Cindy De Baets Henk Deprest Bart Van Hulle Eva Willems Kiran Van Landschoot Glenn Longeville Jason Van Landschoot Hilde Versluys Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Stefaan Standaert Cedric De Smet Ineke Hebbrecht Jan De Metsenaere Annelies Lammertyn Marten De Jaeger Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Nicole Maenhout Leandra Decuyper Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Timothy De Groote Peter E. Van Hecke aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 14 Verworpen
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
28. TOEGEVOEGD PUNT DOOR RAADSLID WIM SWYNGEDOUW: CONVENANT VHMC
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 21 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld in zitting van 25 september 2019 bepaald dat elk raadslid de mogelijkheid heeft een punt aan de agenda toe te voegen.
Feiten
• Op 12 mei 2022 ontving algemeen directeur Koen Cromheecke volgend toegelicht voorstel van beslissing van raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld).
• "CONVENANT VHMC"
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 21 van het decreet over het lokaal bestuur 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn, behalve als:
1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken.
2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• …
Feiten
• Op de gemeenteraad van 30 maart werd een convenant van samenwerking met het gemeentebestuur goedgekeurd met shopping in Maldegem (S@m).
• Begin mei heeft schepen Maenhout verschillende overleg momenten gehad met de betrokken verenigingen en S@m om het convenant te ondertekenen. Zonder resultaat waardoor de braderie niet kan worden georganiseerd, aangezien de toelage enkel en alleen via S@m mogelijk was. De betrokken schepen werd daarop gewezen tijdens de gemeenteraad maar zag daar geen probleem in. Ze werkte in vertrouwen met S@m.
• Op navraag bij de waarnemend directeur bleek dat de ondertekening van het convenant op 11/5 niet in het bezit van de gemeente was.
• Gezien er in de agenda van de gemeenteraad van 19 mei geen nieuw convenant is geagendeerd en VHMC te kennen heeft gegeven om alsnog de braderie te organiseren legt de oppositie een nieuw convenant voor.
Argumentatie
• Het is noodzakelijk om opnieuw de nodige middelen te voorzien voor het ontplooien van diverse activiteiten met als doel het ondersteunen en de uitbouw van de lokale economie, zoals de jaarlijkse braderie.
• Dit kan best georganiseerd worden door een samenwerkingsverband waarin de doelstelling van het beleid uiteengezet worden en waarbij de nodige middelen ter beschikking gesteld worden om deze doelstellingen te realiseren.
• De VZW VHMC, die uitdovend was, heeft zich bereid verklaard om zijn VZW verder te laten bestaan om de braderie op deze korte termijn alsnog te kunnen organiseren.
Adviezen
• Gemeenteraad gaf reeds positief advies, alleen is het door de meerderheid voorgestelde convenant tot op heden niet ondertekend.
Financiële weerslag
• 10.000 euro en de bijkomende kosten voor verderzetting VZW
Bijlagen
• Voorstel Convenant met VZW VHMC
Besluit
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het convenant tussen de gemeente Maldegem en de vereniging VHMC goed en machtigt de Burgemeester en de wn Algemeen Directeur om deze te ondertekenen.
Tussenkomst raadsleden
● Raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld) licht zijn gemotiveerd voorstel toe.
● Schepen Nicole Maenhout bedankt raadslid Swyngedouw voor zijn bezorgdheid voor de braderie en bevestigt dat de nodige voorbereidingen hiervoor getroffen werden in samenwerking met vzw S@M, VHMC en het comité voor Initiatief als evenwaardige partners. De vzw. S@M neemt de verzekering hoofdelijke aansprakelijkheid op zich. De gemeente voorziet in een budget van 10.000 euro en er wordt rechtstreeks gefactureerd aan de gemeente en er is geen boekhoudkundige poespas.
● Raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang) vraagt een antwoord op de vraag van Wim of de mensen van S@M het convenant gelezen hebben vooraleer het voorgelegd werd aan de gemeenteraad.
● Raadslid Swyngedouw vraagt te notuleren dat schepen Maenhout bevestigend antwoordt op de vraag.
Besluit
11 stemmen voor: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets
14 stemmen tegen: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
2 onthoudingen: Peter E. Van Hecke en Timothy De Groote
Artikel 1:
De gemeenteraad gaat niet akkoord met het voorstel van raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld) betreffende het convenant tussen de gemeente Maldegem en de vereniging VHMC.
Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Ineke Hebbrecht Glenn Longeville Cindy De Baets Jan De Metsenaere Stefaan Standaert Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Eva Willems Marten De Jaeger Timothy De Groote Cedric De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Dino Lateste Kiran Van Landschoot Danny Vannevel Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Valerie Taeldeman Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Christine Verplaetse Bart Van Hulle Kiran Van Landschoot Jason Van Landschoot Wim Swyngedouw Bart Van Hulle Stefaan Heyndrikx Glenn Longeville Cindy De Baets Christine Verplaetse Hilde Versluys Eva Willems Henk Deprest Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Dino Lateste Annelies Lammertyn Ineke Hebbrecht Danny Vannevel Nicole Maenhout Stefaan Standaert Koenraad De Ceuninck Marten De Jaeger Cedric De Smet Anneke Gobeyn Jan De Metsenaere Peter E. Van Hecke Timothy De Groote aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 14 Verworpen
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
29. TOEGEVOEGD PUNT DOOR RAADSLID JASON VAN LANDSCHOOT - SUBSIDIES VEILIGE SCHOOLROUTES
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 21 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld in zitting van 25 september 2019 bepaald dat elk raadslid de mogelijkheid heeft een punt aan de agenda toe te voegen.
Feiten
• Op 14 mei 2022 ontving algemeen directeur wn. Koen Cromheecke volgend toegelicht voorstel van beslissing van raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)
TITEL VAN VOORSTEL DOOR RAADSLID JASON VAN LANDSCHOOT
Subsidie veilige schoolroutes
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 21 van het decreet over het lokaal bestuur 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn, behalve als:
◦1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken.
◦2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
Feiten
• Maldegem verkreeg deze legislatuur reeds subsidies voor veilige schoolomgevingen van Vlaams minister Lydia Peeters. Zo kon ik als toenmalig schepen reeds een aantal projecten realiseren
• Naast deze subsidies, zijn er echter ook specifieke subsidies voor veilige schoolroutes.
• Al 12 Oost-Vlaamse gemeenten vroegen die subsidie reeds aan, maar Maldegem nog niet.
• Een schoolroute ligt op het grondgebied van de gemeente.
• Eindigt waar de schoolomgeving van de school begint (zelfs al is die schoolomgeving niet aangevraagd voor de subsidie in het kader van het verbeteren van de verkeersveiligheid van de schoolomgeving).
• De schoolroute ligt buiten een straal van 100 meter rond een schooltoegang, of voorbij het eerste kruispunt aan beide zijden als dat verder ligt dan 100 meter.
• Wordt gebruikt door verschillende scholieren, te voet of met de (brom)fiets op het woon-schooltraject, tijdens de uren die voorafgaan aan de opening van de school of scholen en/of die volgen op de sluiting van de school of scholen.
• De keuze van de schoolroute(s) moet gemotiveerd worden.
• Een schoolroute kan verschillende schoolomgevingen bedienen en een schoolomgeving kan op zijn beurt aansluiten op verschillende schoolroutes.
Argumentatie
• De routes van en naar school zijn minstens even belangrijk als de veiligheid rond de schoolomgevingen zelf.
• Veiligheid van de schoolgaande jeugd is belangrijk
• De recente actie VeloVeilig Vlaandernvan HLN maakt dit brandend actueel
• Maldegem kan maximaal 5 schoolroutes indienen
Adviezen
Financiële weerslag
Kosten die in aanmerking komen
• Materiaal- en plaatsingskosten
• verkeerssignalisatie (overal)
• infrastructurele maatregelen die de verkeersveiligheid op de schoolroute verhogen (exclusief op fietspaden van het BFF).
• Het plaatsen en instellen van trajectcontrole (systeem waarbij de gemiddelde snelheid over een langere afstand wordt gemeten) op gemeentelijke wegen (zowel hardware als software)
• Huurovereenkomsten van maximaal 3 opeenvolgende jaren voor de hardware van scan- en beloningssystemen komen éénmalig in aanmerking voor subsidie
Bijlagen
• Template aanvraag schoolroute
Besluit
Artikel 1:
De gemeenteraad gaat akkoord om de dienst Mobiliteit op te dragen 5 schoolroutes te selecteren en de aanvraag hiervoor in te dienen.
Tussenkomst raadsleden
● Raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) licht zijn voorstel toe.
● Schepen Danny Vannevel geeft antwoord op de vraag.
● door raadslid Jan De Metsenaere (N-VA)
● door schepen Peter T. Van Hecke
Besluit
11 stemmen voor: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets
14 stemmen tegen: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
2 onthoudingen: Peter E. Van Hecke en Timothy De Groote
Artikel 1:
De gemeenteraad gaat niet akkoord met het voorstel van raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) om de dienst mobiliteit op te dragen 5 schoolroutes te selecteren en de aanvraag hiervoor in te dienen.
Zitting van 19 05 2022
OPENBARE ZITTING
30. VRAGEN VAN RAADSLEDEN
Juridische gronden
● Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
● Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
● Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.
● Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.
Feiten
● Door raadslid Kiran Van Landschoot (Open Vld) werd volgende vraag aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:
○ Wat is de impact voor de gemeente voor de opvang van Oekraïners?
○ Schepen Valerie Taeldeman beantwoordt de vraag.
● Door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld) werd volgende vraag aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:
○ Stand van zaken rond het bijgewerkte pop-up reglement
○ Voorzitter Marten De Jaeger beantwoord de vraag.