Notulen gemeenteraad van 27 05 2020

Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

1.   MEDEDELINGEN

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt deelt mee dat de vergadering niet gelivestreamd wordt, maar wel gestreamd. Om het openbaar karakter van de gemeenteraad zo goed mogelijk te benaderen zal de opname eerstdaags op de website gepubliceerd worden.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

2.   HOOGDRINGENDHEID - TOEVOEGEN VAN VOLGEND PUNT AAN DE GEMEENTERAADSAGENDA : GEMEENTELIJKE HOLDING NV - IN VEREFFENING: ALGEMENE VERGADERING 24 JUNI 2020 - KENNISNAME VAN DE AGENDA EN AANDUIDING VAN DE GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER(S)

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 23 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, waarin wordt bepaald dat een punt dat niet op de agenda voorkomt niet in bespreking mag gebracht worden, behalve in spoedeisende gevallen.

            Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 

Feiten

          Op 25 mei 2020 ontving het gemeentebestuur de oproeping voor de algemene vergadering van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening, die zal doorgaan op 24 juni 2020 om 14 uur.

          Gevraagd wordt de ingevulde volmacht, met vermelding van de vertegenwoordiger van de gemeente te bezorgen tegen uiterlijk 17 juni 2020.

          De agenda van de gemeenteraad van heden werd aan de raadsleden bezorgd binnen de decretale termijn, op dinsdag 18 mei 2020, dit is ruim voor de ontvangst van de oproeping tot de algemene vergadering.

          De volgende zitting van de gemeenteraad is gepland op 24 juni 2020 om 19.30 uur. Dit is later dan de door de Gemeentelijke Holding NV - in  vereffening gevraagde ontvangst van de ingevulde volmacht en tevens later dan de algemene vergadering zelf.

 

Argumentatie

          Als aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening is het aangewezen om kennis te nemen van de agenda van de vergadering en een vertegenwoordiger aan te duiden om aan de algemene vergadering deel te nemen namens de gemeente Maldegem.

 

Besluit

 

Stemming acceptatie hoogdringend punt

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om bij hoogdringendheid het punt 'Gemeentelijke Holding NV - in vereffening: kennisname van de agenda en aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordiger(s)' aan de agenda van de gemeenteraad van heden toe te voegen.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

3.   BESLUITEN VAN DE BURGEMEESTER, GENOMEN ALS MAATREGELEN IN HET KADER VAN HET CORONAVIRUS COVID-19 VIRUS (CORONA): BEKRACHTIGING

 

Juridische gronden

          Het verdrag betreffende de werking van de Europese unie van 26 oktober 2012, dat de Europese basisvrijheid van vrij verkeer van personen waarborgt, in het bijzonder op artikel 45, §3, b dat stelt dat de lidstaten gerechtvaardigde beperkingen kunnen opleggen op dit recht uit hoofde van de openbare orde, de openbare veiligheid en de volksgezondheid.

          De wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968

          Artikel 133, lid 2 en artikel 135 §2,5° van de Nieuwe Gemeentewet (NGW) dat stelt dat de gemeente passende maatregelen kan nemen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en de nodige hulp kan verstrekken om ze te doen ophouden.

          Artikel 134, §1 NGW: In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder  verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

          Artikel 135 §2 NGW:

          De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

          Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

          5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

          Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, en latere wijzigingen;

          Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens, en latere wijzigingen.

          Het ministerieel rondschrijven van 14 november 1977 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens.

          Het ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende de afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19.

          Het ministerieel besluit van 30 april 2020 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken. In artikel 5, tweede lid wordt bepaald dat wandelingen en fysieke activiteiten in open lucht die geen fysieke contacten impliceren, alleen of in het gezelschap van personen die onder hetzelfde dak wonen en /of in het gezelschap van maximum twee, steeds dezelfde, andere personen, met respect van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon, toegestaan wordt.
Dit ministerieel besluit treedt in werking op 4 mei 2020.

          De besluiten van de nationale veiligheidsraad van toepassing vanaf 4 mei 2020, waarbij bepaald onder openbaar leven: "Het gebruik van een gemotoriseerd voertuig voor het uitoefenen van een fysieke activiteit of een wandeling is enkel toegelaten om zich naar de plaats (bv. een bos op redelijke afstand) of de noodzakelijke sportinfrastructuur van de sport of wandeling in kwestie te begeven. Toeristische activiteiten of uitstappen zijn niet toegelaten."

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB), in het bijzonder de artikels 28 en 41.

          Het besluit van de burgemeester van 7 mei 2020: Opheffing van het burgemeesterbesluit van 20 maart 2020 bereffende het afsluiten van het Drongengoedbos (inclusief de parking).

          Het besluit van de burgemeester van 18 mei 2020: Intrekking van artikel 2 van het burgemeesterbesluit van 17 april 2020 aangaande de vergaderingen van gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en gemeenteraadscommissies.

          Het besluit van de burgemeester van 18 mei 2020: Wijzigingen verkeersmaatregelen tijdens de wekelijkse markt.

          Het besluit van de burgemeester van 19 mei 2020: Maatregelen naar aanleiding van het coronavirus - vergaderingen gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en gemeenteraadscommissies digitaal.

 

Feiten

          De maatregelen om de verspreiding van het COVID-19 virus (coronavirus) in te dijken, worden zowel in België als in veel andere landen binnen Europa, versoepeld.

          Overeenkomstig de raadgevingen van de nationale veiligheidsraad is het toegelaten om een gemotoriseerd voertuig te gebruiken om zich naar een plaats (binnen redelijke afstand) te begeven voor het beoefenen van een fysieke activiteit of een wandeling.

          De gemeentelijke veiligheidscel kwam op 11, 13, 16, 18, 20, 23, 27 maart en 3, 10 en 17, 28 april, 5, 8 en 15 mei 2020 bijeen om de maatregelen te bespreken die nodig zijn om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en om de maatregelen te bespreken die kunnen versoepeld worden teneinde het sociaal en economisch leven geleidelijk her op te starten.

 

Argumentatie

          Het is niet langer noodzakelijk om het Drongengoedbos (inclusief parking) af te sluiten voor bestuurders. De tijdelijk aangepaste verkeersregeling aan het Drongengoedbos is niet langer noodzakelijk.

          Vermits de wekelijkse markt opnieuw mocht doorgaan vanaf maandag 18 mei, zij het onder strikte veiligheids- en hygiënische voorwaarden, dienden door de burgemeester maatregelen te worden opgelegd.

          Vermits na de zittingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 april 2020 gebleken was dat de livestreaming door technische moeilijkheden mislukt was, diende de burgemeester artikel 2 van zijn besluit van 17 april aangaande het livestreamen van de vergaderingen in te trekken.

          Om dezelfde reden diende de burgemeester een nieuw besluit te nemen, teneinde de vergaderingen van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraadscommissies te organiseren en de openbaarheid zo goed als mogelijk te benaderen.

          Het COVID-19-virus en de strijd tegen de verdere verspreiding hiervan, is een onvoorziene gebeurtenis, zoals vermeld in artikel 134, §1 NGW.

          Het algemeen principe is dat de gemeenteraad bevoegd is voor het opmaken van politieverordeningen en de burgemeester belast is met de uitvoering ervan.

Echter, in uitzonderlijke, hoogdringende omstandigheden, zoals naar aanleiding van de maatregelen die dienden genomen te worden om het coronavirus in te dijken, kon de burgemeester politieverordeningen maken in plaats van de gemeenteraad.

          De burgemeester volgt de instructies van de hogere overheid (het Agentschap Zorg en Gezondheid, het Agentschap Onderwijs en de wnd. gouverneur).

          In navolging van de richtlijnen van de waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen heeft de burgemeester besluiten genomen zonder de gemeenteraadszitting af te wachten, omwille van het dringend karakter van deze maatregelen. Aan de gemeenteraad wordt nu gevraagd om deze maatregelen te bekrachtigen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt volgende besluiten van de burgemeester:

          Besluit van de burgemeester van 7 mei 2020: Opheffing van het burgemeesterbesluit van 20 maart 2020 betreffende het afsluiten van het Drongengoedbos (inclusief de parking).

          Het besluit van de burgemeester van 18 mei 2020: Intrekking van artikel 2 van het burgemeesterbesluit van 17 april 2020 aangaande de vergaderingen van gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en gemeenteraadscommissies.

          Het besluit van de burgemeester van 18 mei 2020: Wijzigingen verkeersmaatregelen tijdens de wekelijkse markt.

          Het besluit van de burgemeester van 19 mei 2020: Maatregelen naar aanleiding van het coronavirus - vergaderingen gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en gemeenteraadscommissies digitaal.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

4.   GOEDKEURING NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 29 APRIL 2020

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 32 DLB dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.
Dat verder bepaalt dat de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur worden opgesteld overeenkomstig artikel 277 en 278.

          Artikel 40 § 1 DLB waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 277. §1 DLB betreffende het opstellen en het bewaren van de notulen en het zittingsverslag van de vergaderingen van de gemeenteraad door de algemeen directeur.

          Artikel 278. §1 DLB betreffende de notulen en de zittingsverslagen van de gemeenteraad, waarin o.m. wordt bepaald dat de gemeenteraad kan beslissen om het zittingsverslag te vervangen door een audio- of audio-visuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

          Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

          Het besluit van de burgemeester van 17 april 2020 waarbij werd beslist om de vergaderingen van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraadscommissies te organiseren via een digitaal vergaderplatform en de vergaderingen te livestreamen op de website van de gemeente zodat ze kunnen beschouwd worden als openbare vergaderingen

          Het besluit van de gemeenteraad van 29 april 2020 houdende de bekrachtiging van vermeld burgemeesterbesluit van 17 april 2020.

          Het besluit van de burgemeester van 18 mei 2020 houdende de intrekking van artikel 2 van diens besluit van 17 april 2020 dat bepaalt dat de vergaderingen gelivestreamd worden op de gemeentelijke website. De intrekking van dit artikel 2 houdt in dat het geacht wordt nooit te hebben bestaan.

          Het besluit van de burgemeester van 19 mei 2020, waarbij wordt beslist het burgemeesterbesluit van 17 april 2020 op te heffen en de wijze waarop de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraadscommissies zullen doorgaan wordt vastgesteld en het openbaar karakter ervan zo goed mogelijk zal benaderd worden, wordt vastgesteld.

          Het besluit van de gemeenteraad in zitting van heden, houdende de bekrachtiging van de vermelde burgemeesterbesluiten van 18 en 19 mei 2020.

 

Feiten

          De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

          De opname en de streaming van de vergadering van de gemeenteraad van 29 april 2020 mislukten door technische problemen, er kon daardoor geen audio- of audiovisueel verslag gepubliceerd worden op de gemeentelijke website.
De algemeen directeur ging daarom over tot de opmaak van een schriftelijk zittingsverslag dat eveneens ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld wordt aan de raadsleden, en mits goedkeuring door de gemeenteraad in zitting van heden, zal gepubliceerd worden op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad'. 

          Raadslid Stefaan Standaert (Groen) merkte op dat de notulen en het verslag bij de mededelingen beknopt vermelden dat de gouverneur geantwoord heeft op de klachten die ingediend werden door raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V) en raadslis Stefaan Standaert (Groen) aangaande de gevoerde communicatie over het meerjarenplan. Het raadslid merkt op dat de mededeling door de algemeen directeur uitgebreider was en ook de inhoud van de brieven van de gouverneur weergaf. Hij vraagt om de volledige mededeling door de algemeen directeur op te nemen in de notulen en het verslag van de gemeenteraadszitting van 29 april 2020.

Tussenkomsten

          Raadslid Marten De Jaeger (CD&V) deelt mee dat het verslag van de zitting correct en omstandig is opgemaakt, hoewel er geen audio-opname was, hetgeen hij betreurt. De CD&V-fractie zal zich desondanks onthouden bij de stemming over het verslag en de notulen vermits zij een klacht voorbereiden aangaande punt 30 van de vorige zitting.

 

Besluit

 

20 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

7 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger en Leandra Decuyper

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en het schriftelijk zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 29 april 2020 goed, mits aanpassing overeenkomstig de gemaakte opmerking van raadslid Stefaan Standaert (Groen).

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen en het zittingsverslag na deze goedkeuring te ondertekenen en het zittingsverslag bekend te maken op de gemeentelijke website.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

5.   LOKALE POLITIE - VACANTVERKLARING (INSPECTEUR VAN POLITIE) (MEDEWERKER INTERVENTIE/VERKEER)

 

Juridische gronden

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          De wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.

          Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd, en al z'n latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, hierna KB mobiliteit genoemd.

          Het koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 7 juni 2009 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 31 mei 2009 tot wijziging van de RPPol inzake de wervingsreserve in het raam van de mobiliteit.

          De ministeriële omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 houdende toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones (+ de aanvullingen GPI 15bis, 15 quater en 15 quinquies).

          De permanente nota van de federale politie, met kenmerk DGS/DSP/C-2011/22746, uitgegeven op 09 juni 2011, omtrent de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie - procedures en statutaire gevolgen.

          De beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 25 september 2019, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de heer Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen op 28 oktober 2019.

          Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.

          De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.

 

Feiten

          Inspecteur van politie (medewerker interventie/verkeer) Maaikel Coens, maakt uitgaande mobiliteit op 01 juli 2020.

          Er wordt gevraagd om de functie inspecteur van politie (medewerker interventie/verkeer) nu vacant te verklaren zodat de in plaats stelling kan gebeuren met ingang van 1 september 2020.

          Het functieprofiel voor de functie inspecteur van politie (medewerker interventie/verkeer) werd opgemaakt en wordt in bijlage gevoegd.

          De procedure die zal gevolgd worden voor de vacantverklaring en voor het indienen van de kandidaturen, is deze conform de algemene regelgeving inzake de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie.

          De procedure die zal gevolgd worden voor het voeren van de selectie, is deze conform het op dat moment geldende selectiereglement van de PZ Maldegem. De ontvankelijke kandidaturen zullen naar inhoud beoordeeld worden en de vacature zal uiteindelijk toegewezen worden aan de hand van volgende selectiecriteria: "het organiseren van één of meerdere testen of geschiktheidsproeven" en "het inwinnen van het advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort."

 

Argumentatie

          De operationele werking van de lokale politie Maldegem komt in het gedrang bij het niet volledig bestaffen van het kader.

          Op basis van de dienstnoodwendigheden de bezetting van deze functie verantwoord is.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om één voltijdse statutaire betrekking van inspecteur van politie medewerker interventie/verkeer, van de lokale politie Maldegem, vacant te verklaren  in het kader van de mobiliteit van de geïntegreerde politie conform de hierboven bepaalde modaliteiten.

 

Artikel 2:

De functie die vacant wordt verklaard heeft het functieprofiel van inspecteur van politie medewerker interventie/verkeer.

 

Artikel 3:

De functie van inspecteur van politie medewerker interventie/verkeer, is geen betrekking waaraan een voorrang is gekoppeld voor de oud-Brusselaars.

 

Artikel 4:

De functie van inspecteur van politie medewerker interventie, is geen gespecialiseerde betrekking.

 

Artikel 5:

In de selectie van inspecteur van politie medewerker interventie/verkeer, wordt wel voorzien in een wervingsreserve die geldt voor een gelijkwaardige functionaliteit tot de datum van de volgende 2 mobiliteitscycli.

 

Artikel 6:

Volgende selectiemodaliteiten worden weerhouden:

- het organiseren van één of meerdere testen of geschiktheidsproeven

- advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort.

 

Artikel 7:

De plaatselijke selectiecommissie is nog nader te bepalen

 

De korpschef kan overeenkomstig de beschikbaarheid van de leden van de selectiecommissie desnoods vervangers aanduiden.

 

Artikel 8:

Het quoteringsmodel voor onderhavige functie wordt overeenkomstig het op dat moment geldende selectiereglement van de PZ Maldegem vastgelegd.

 

Artikel 9:

Een afschrift van onderhavige beslissing zal aan de betrokken voornoemde diensten overgemaakt worden.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

6.   OVERNAME VALEER VAN KERKHOVELAAN - AKTE

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11°het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 27 oktober 2010, in verband met de verkavelingsaanvraag NV R.E. Van Parys te Maldegem nabij de Buurtstraat, goedkeuring tracé, aanleg van wegenis, riolering, voetpaden, opritten, groenvoorziening, nutsvoorzieningen en infrastructuur.

          De beslissing van de gemeenteraad van 25 september 2019, houdende principiële goedkeuring van de overname van de Valeer Van Kerkhovelaan.

 

Argumentatie

          De Afdeling Vastgoedtransacties stelde een ontwerpakte kosteloze grondafstand met dossiernummer 09939-001 op voor de overname van de wegenis en de infrastructuur in de verkaveling Valeer Van Kerkhovelaan van de NV R.E. Van Parys, zoals aangeduid op het overnameplan 99900902/AW/1 van 15 maart 2019 van het studieburo Goegebeur uit Eeklo van de percelen Maldegem, 3 de afdeling, sectie H nummers 2035 A en 2035 B (voorheen 1045/S/ex en 1056/F2/ex), met een oppervlakte van 3.104,37 m² en 390,64 m².

          De overdracht geschiedt om redenen van openbaar nut, namelijk om de wegen en bijhorende structuur op te nemen in het gemeentelijke openbare domein.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de ontwerpakte goed te keuren. 

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte kosteloze grondafstand met dossiernummer 09939-001 goed, zoals opgemaakt door de  Afdeling Vastgoedtransacties voor de overname van de wegenis en de infrastructuur in de verkaveling Valeer Van Kerkhovelaan van de NV R.E. Van Parys, zoals aangeduid op het overnameplan 99900902/AW/1 van 15 maart 2019 van het studieburo Goegebeur uit Eeklo van de percelen Maldegem, 3 de afdeling, sectie H nummers 2035 A en 2035 B (voorheen 1045/S/ex en 1056/F2/ex), met een oppervlakte van 3.104,37 m² en 390,64 m².

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de Afdeling Vastgoedtransacties voor het realiseren van de overdracht. 

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

7.   ROOILIJN VERBRANDEN BOS, KALLESTRAAT, ZANDAKKERS, VOORLOPIGE GOEDKEURING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, inzonderheid artikel 11, dat stelt dat gemeenten de ligging en breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vastleggen in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.

          De beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2019, houdende voorlopige goedkeuring van de onteigeningen nodig voor het Spam nr. 18 wegenis- en rioleringsdossier Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers.

 

Argumentatie

          De rooilijn van Verbranden Bos, de Kallestraat en Zandakkers werd tot op heden enkel vastgelegd in de Atlas der buurtwegen van Adegem, goedgekeurd door de Deputatie op 22 mei 1844.

          Omdat het uit oogpunt van ruimtelijke ordening belangrijk is te beschikken over goede rooilijnplannen, is het aangewezen om in het kader van de geplande wegenis en rioleringswerken in deze straten en de daarbij horende grondinnemingen, meteen ook te de rooilijn op basis van de meest actuele meetgegevens vast te leggen.

          Door het studiebureau Jonckheere BVBA, Koningin Astridlaan 134/5 te 8200 Brugge werd op 22 april 2020 met als dossiernummer gemeente MLD 3015, een ontwerp rooilijnplan opgemaakt voor Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit ontwerp rooilijnplan voorlopig vast te stellen en het college van burgemeester en schepenen op te dragen gedurende dertig dagen een openbaar onderzoek te houden, overeenkomstig artikel 17 van het decreet gemeentewegen.

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het ontwerp rooilijnplan voor Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers, zoals opgemaakt door het studiebureau Jonckheere BVBA, Koningin Astridlaan 134/5 te 8200 Brugge op 22 april 2020 met als dossiernummer gemeente MLD 3015, voorlopig vast.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt opgedragen een openbaar onderzoek te organiseren, overeenkomstig artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 op de gemeentewegen.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

8.   OPHEFFEN VAN HET REGLEMENT HOUDENDE HET AANSCHAFFEN VAN LAADKAARTEN VOOR HET OPLADEN VAN ELEKTRISCHE FIETSEN

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

                               De beslissing van de gemeenteraad van 22 augustus 2012 houdende de goedkeuring van het retributiereglement: aanschaffen van laadkaarten voor het opladen van elektrische fietsen.

 

Feiten

            Sinds 1 september 2012 werden laadkaarten voor elektrische fietsen aangeboden.

            Deze laadkaarten worden op heden niet meer aangeboden, het reglement is dan ook niet meer van toepassing.

Tussenkomsten

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

             Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) beantwoordt de vraag.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad heft het retributiereglement aanschaffen van laadkaarten voor het opladen van elektrische fietsen zoals goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 22 augustus 2012 op, met ingang van 1 juni 2020.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan dienst toezicht.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

9.   VLAAMSE VERVOERMAATSCHAPPIJ DE LIJN - ALGEMENE VERGADERING MEI 2020: UITNODIGING, AGENDA EN STEMFORMULIER

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22°de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

                               Het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2019 houdende de aanduiding van schepen Jason Van Landschoot als vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in de algemene vergadering van De Lijn en van schepen Nicole Maenhout als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Feiten

            De gemeente Maldegem werd per mail van 4 mei 2020 uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van van aandeelhouders van De Lijn die omwille van corona zal georganiseerd worden middels een schriftelijke procedure.
 

            De procedure telt vier stappen:

1.het ter beschikking stellen van de agenda, documenten en het stemformulier;

2.de mogelijkheid tot het stellen van een vraag over het jaarverslag of de jaarrekening 2019;

3.een conference call op dinsdag 26 mei 2020 om 14 uur waar toelichting en duiding zal gegeven worden bij het jaarverslag en de jaarrekening 2019 en de vooraf gestelde vragen zullen worden beantwoord;
De uitnodiging die in pdf-bestand werd bijgevoegd bevat een Skype-link naar de conference call, waar toelichting gegeven wordt over de agendapunten.

4.de schriftelijke stemming uit te voeren met het stemformulier.

 

Argumentatie

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda goed van de algemene vergadering van de aandeelhouders van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn die schriftelijk georganiseerd wordt in mei 2020.

 

Artikel 2

De gemeenteraad verleent haar akkoord over elk van de voorliggende agendapunten en geeft opdracht aan het college van burgmeester en schepenen om het stemformulier in die zin in te vullen en terug te bezorgen aan de Vervoermaatschappij De Lijn, uiterlijk op vrijdag 29 mei 2020 om 17 uur, per mail aan algemeen.secretariaat@delijn.be.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

10.  INTEKENING OP DE UITGIFTE VAN AANDELEN APT DOOR IMEWO

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22°de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

                               Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017, meer in het bijzonder Deel 3 Titel 3;

 

Feiten

            Imewo is aandeelhouder van Publi-T

            Aangetekende brief van 17 april 2020 van Imewo met als onderwerp “Uitnodiging intekening uitgifte aandelen Apt”;

            De Raad van Bestuur van Imewo heeft in december 2019 beslist in te tekenen op een kapitaalverhoging van Publi-T, de holding die de hoogspanningsnetbeheerder Elia controleert.

            De gezamenlijke investering van de opdrachthoudende verenigingen met Fluvius als werkmaatschappij bedraagt 79,25 miljoen euro en is per 29 januari 2020 gefinancierd uit de cash pool van Fluvius in afwachting van een structurele financiering.

            Ten einde de steden en gemeenten de mogelijkheid te bieden te participeren in de investering en te genieten van de bijbehorende winsten, heeft Imewo beslist over te gaan tot de uitgifte van nieuwe aandelen Apt.

            Daarbij is een voorstel ontwikkeld waarbij de steden en gemeenten de mogelijkheid maar niet de verplichting hebben eigen middelen in te brengen. Elke deelnemer kan kiezen voor een sluitende financiering binnen Imewo zonder eigen inbreng.

            De uitgifte van aandelen – inclusief waarde en aantallen – is een statutaire bevoegdheid van de Raad van Bestuur van Imewo. De statuten schrijven voor dat in een eerste ronde de deelnemers proportioneel kunnen intekenen teneinde hun percentage in de rekeningsector Apt te behouden. Indien niet op alle aandelen werd ingeschreven na voltooiing van de eerste ronde, worden de niet-ingeschreven aandelen aangeboden aan de deelnemers die in de eerste ronde hebben bevestigd te willen inschrijven op bijkomende aandelen. De Raad van Bestuur bepaalt de procedure voor de toebedeling van deze bijkomende aandelen.

            Imewo geeft maximaal 520.256 nieuwe aandelen Apt uit aan een uitgifteprijs van EUR 27,57 per aandeel, zij het een totaal bedrag van EUR 14.343.457,92.

            Het rendement op de nieuwe Apt-aandelen zal overeenkomen met het rendement op de nieuwe aandelen Publi-T, in casu 3,2%.

            In de eerste ronde worden de nieuwe Apt-aandelen verdeeld volgens de huidige verhoudingen binnen de rekeningsector Apt,

            Meteen wordt ook gepolst naar de interesse bijkomende aandelen te verwerven in een tweede ronde, indien deze beschikbaar zouden zijn omdat niet alle deelnemers intekenen op hun proportioneel deel.

            Elke deelnemer kan kiezen uit vier opties:

Optie 1: de deelnemer schrijft in op de hem proportioneel toegekende aandelen Apt (en vraagt eventueel bijkomende aandelen indien deze beschikbaar zouden zijn) en financiert dat volledig met de inbreng van eigen middelen.

Optie 2: de deelnemer schrijft in op de hem proportioneel toegekende aandelen Apt (en vraagt eventueel bijkomende aandelen indien deze beschikbaar zouden zijn) en financiert het saldo na de aanwending van de aanwezige liquiditeiten in de rekeningsectoren Apt en Apg met de inbreng van eigen middelen. Deze liquiditeiten zijn niet uitgekeerde winsten die gereserveerd werden herschikking van het eigen vermogen).

Optie 3: de deelnemer schrijft in op de hem proportioneel toegekende aandelen Apt (en vraagt eventueel bijkomende aandelen indien deze beschikbaar zouden zijn) en verzoekt Imewo dit te financieren volgens een individueel financieringsvoorstel zonder eigen inbreng.

Optie 4: de deelnemer schrijft niet in op de hem toegekende aandelen Apt en heeft dus geen recht op zijn proportioneel deel van de winsten op de nieuwe aandelen Publi-T.

            De deelnemers krijgen tot 30 juni 2020 om 23.59 uur om in te schrijven op hun proportioneel deel, bekend te maken of ze eventuele extra aandelen willen verwerven en de gewenste financieringsvorm te kiezen.

            Volgens de actuele planning zal de hele operatie worden gefinaliseerd in januari 2021. Pas dan zal de structurele financiering in werking treden en zullen de nieuwe Apt-aandelen daadwerkelijk worden toegekend aan de deelnemers. Dat houdt ook in dat de steden en gemeenten die voor een eigen inbreng kiezen, pas dan de middelen moeten storten, zodat de operatie geen impact heeft op de begroting van 2020.

 

Argumentatie

             Aan Maldegem worden 9.377 aandelen Apt aangeboden aan een eenheidsprijs van EUR 27,57 per aandeel voor een totaal bedrag van EUR 258.523,89.

             Imewo kan dit bedrag als volgt gefinancierd worden:

             Herschikking binnen het beschikbaar eigen vermogen van de aandelensectoren Apt (Publi-T) en Apg => 182.932,18 euro

             Te financieren met een banklening afgesloten door Imewo voor een periode van vijf jaar met jaarlijkse vaste aflossingen en vaste rentevoet => 75.591,71 euro met jaarlijkse aflossing van de lening = 15.118,34 euro. Op basis van actuele vooruitzichten kan de aflossing jaarlijks gebeuren met winsten die volgens de meerjarenplanning sowieso niet voor uitkering waren voorzien. Anders gesteld: de aflossingen kunnen gebeuren zonder de vooropgestelde dividenden uit de sectoren Apt en Apg te verlagen.

             ofwel te financieren vanuit de eigen middelen => 75.591,71 euro

             De gemeente kan in de 2de rond bijkomend aandelen aankopen tegen dezelfde uitgifteprijs. Voor 4.000 bijkomende aandelen is dit 110.280 euro.

 

Financiële weerslag

          Indien gekozen wordt voor een herschikking van het eigen vermogen, dan zal er geen cash stroom nodig zijn. Dit wordt gefinancierd met overgedragen resultaten in IMEWO van de gemeente Maldegem.

          ook de eventuele aflossingen van een lening kunnen gefinancierd worden met de toekomstige overgedragen winsten, aangezien er telkens maar 85% van de winsten worden uitgekeerd, en dus 15% wordt gereserveerd.

          Afhankelijk of het bestuur opteert om bijkomend aandelen aan te schaffen. 4000 aandelen is een bijkomende investering van 110.280 euro.

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V)

             door schepen Marleen Van den Bussche (De Merlaan).

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

2 stemmen tegen: Dino Lateste en Stefaan Standaert

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist in te tekenen op het proportioneel toegewezen aantal aandelen Apt, in casu 9377  aandelen aan een eenheidsprijs van EUR 27,57 voor een totaal bedrag van EUR 258.523,89.

 

Artikel 2:

De volstorting van de nieuwe aandelen Apt gebeurt gedeeltelijk via een herschikking binnen het beschikbaar eigen vermogen van de aandelen sectoren Apt (Publi-T) en Apg (Publigas) voor een bedrag van EUR 182.932,18, en gedeeltelijk via inbreng van eigen middelen voor een bedrag  75.591,71. Die volstorting wordt uitgevoerd op eenvoudig verzoek van Imewo.

 

Artikel 3:

Bekend te maken aan Imewo dat de gemeente interesse heeft maximaal 4000 bijkomende aandelen Apt te verwerven indien deze beschikbaar zouden zijn omdat niet alle andere deelnemers hebben ingetekend op de hen toegewezen aandelen.

 

Artikel 4:

Voor de volstorting van de bijkomende nieuwe aandelen Apt in te gaan op het bijkomend financieringsvoorstel van Imewo, in casu te financieren met een banklening afgesloten door Imewo voor een periode van vijf jaar met jaarlijkse vaste aflossingen en vaste rentevoet.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

11.  INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - IMEWO - ALGEMENE VERGADERING

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22°de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

            Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Feiten

            De gemeente Maldegem werd per aangetekend schrijven van 26 maart 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Imewo die op 25 juni 2020 plaats heeft in restaurant Renard te Lochristi;

            De dagorde is als volgt samengesteld:

1.Kennisneming verslagen van Imewo van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2019.

2.Goedkeuring van de jaarrekening van Imewo afgesloten op 31 december 2019 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3.Vaststelling van de uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 WVV - netto-actieftest (artikel 6:115 WVV)

4.Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Imewo met betrekking tot het boekjaar 2019.

5.Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig artikelen 12:8 en 12:59 en volgende van het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten van de stad Deinze - postcode 9800 welke zij heeft toevertrouwd aan Gaselwest over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging).

5.1.Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.

5.2.Goedkeuring van de omzetting van het aantal bestaande aandelen à rato van 25 euro per eigen vermogenswaarde voor de activiteit elektriciteit, aardgas, Publi-T en Publigas.

5.3.Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het bijzonder verslag van de raad van bestuur (art. 12:61 WVV) en van de commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2021.

De deelnemers kunnen één maand voor de algemene vergadering op de zetel van de vereniging kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 van het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

5.4.Goedkeuring van:

a.  de partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten van de stad Deinze - postcode 9800 welke zij heeft toevertrouwd aan Gaselwest over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2020, met inwerkingtreding per 1 januari 2021 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2019 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2020.

b.  de overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.

5.5.Aanvaarding van de aansluiting (toetreding) van de stad Deinze – postcode 9800 vanaf 1 januari 2021.

5.6.Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluit

vorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:

a.  de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 5.1. vast te stellen;

b.  de verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;

c. het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 

d.  de definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2020, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2020;

e.  daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;

f.  alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de algemene vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

5.7.Verlenen van machtiging om de beslissingen genomen in onderhavig agendapunt  bij authentieke akte te doen vaststellen.

6.Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7.Statutaire benoemingen.

8.Benoeming van een commissaris.

9.Statutaire mededelingen.

            Aanduiding vertegenwoordiging voor deze vergadering : in de gemeenteraad van 27 februari 2019 werden de Hr. Jason Van Landschoot en de Hr. Danny Vannevel resp. aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van Imewo tot het einde van de legislatuur.

 

Argumentatie

            De gemeente Maldegem is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Imewo.

            Aan de gemeente werd per brief van 26 maart 2020 een dossier met documentatiestukken overgemaakt.

            Naar aanleiding van de beslissing van de stad Deinze (gemeenteraadsbeslissing van 19 juni 2019) om met ingang van 1 januari 2021 voor alle activiteiten op haar grondgebied met postcode 9800 uit te treden uit de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest en haar aansluiting bij de Opdrachthoudende vereniging Imewo daarmee uit te breiden en waarvan akte genomen werd op de buitengewone algemene vergaderingen van respectievelijk 11 (Imewo) en 12 (Gaselwest) december 2019 werd een voorstel van partiële splitsing door overneming overgemaakt.

            Het gehele vermogen van deze activiteiten, die alle activa en passiva en alle rechten en plichten omvat, zal overeenkomstig artikel 12:8 en volgende van het Wetboek Vennoot-schappen en Verenigingen overgaan naar Imewo en dit vanaf 1 januari 2021. 

            De opschortende voorwaarden inzake de partiële splitsing door overneming zijn:

-  de voorafgaande goedkeuring door de Algemene Aandeelhoudersvergadering van Imewo van de omzetting van het aantal bestaande aandelen binnen Imewo à rato van 25 euro per eigen vermogenswaarde voor de activiteit elektriciteit, aardgas, Publi-T en Publigas. 

-  de voorafgaande goedkeuring door de Algemene Aandeelhoudersvergaderingen van de opdrachthoudende verenigingen Gaselwest en Imewo van de voorgestelde partiële splitsing door overneming.

-  het verkrijgen van de beslissing van de VREG tot aanwijzing van Imewo als distributienetbeheerder voor elektriciteit en gas voor de stad Deinze – postcode 9800.

            Er wordt geopteerd voor een voorlopige ruilverhouding gebaseerd op de gegevens per 31 december 2019.  Op basis van de definitieve cijfers per 31 december 2020 die geattesteerd zullen worden door de betrokken commissarissen, zal de definitieve ruilverhouding, bepaald aan de hand van de goedgekeurde ruilverhoudingsmethodiek met betrekking tot de cijfers van 31 december 2019 (voorlopige ruilverhouding), worden vastgelegd en verwerkt.  Deze werkwijze laat in de eerste plaats toe om met de meest geactualiseerde boekhoudkundige cijfers rekening te kunnen houden die zo dicht mogelijk aansluiten op de datum van 1 januari 2021, waarop genoemde partiële splitsing binnen Gaselwest en Imewo fiscaal en juridisch van kracht wordt.

            Gelet op het feit dat we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden. 

            Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

            De gemeenteraad is bevoegd voor de goedkeuring van de dagorde en het bepalen van het mandaat van de vertegenwoordigers.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda goed van de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Imewo d.d. 25 juni 2020:

 

1.Kennisneming verslagen van Imewo van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2019.

2.Goedkeuring van de jaarrekening van Imewo afgesloten op 31 december 2019 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3.Vaststelling van de uitkeringen overeenkomstig artikel 6:114 WVV - netto-actieftest (artikel 6:115 WVV)

4.Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Imewo met betrekking tot het boekjaar 2019.

5.Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig artikelen 12:8 en 12:59 en volgende van het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten van de stad Deinze - postcode 9800 welke zij heeft toevertrouwd aan Gaselwest over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging).

5.1.Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.

5.2.Goedkeuring van de omzetting van het aantal bestaande aandelen à rato van 25 euro per eigen vermogenswaarde voor de activiteit elektriciteit, aardgas, Publi-T en Publigas.

5.3.Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het bijzonder verslag van de raad van bestuur (art. 12:61 WVV) en van de commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2021.

De deelnemers kunnen één maand voor de algemene vergadering op de zetel van de vereniging kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 van het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

5.4.Goedkeuring van:

a.  de partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten van de stad Deinze - postcode 9800 welke zij heeft toevertrouwd aan Gaselwest over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2020, met inwerkingtreding per 1 januari 2021 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2019 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2020.

b.  de overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.

5.5.Aanvaarding van de aansluiting (toetreding) van de stad Deinze – postcode 9800 vanaf 1 januari 2021.

5.6.Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:

a.  de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 5.1. vast te stellen;

b.  de verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;

c.  het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving; 

d.  de definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2020, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2020;

e.  daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;

f.  alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de algemene vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

5.7.Verlenen van machtiging om de beslissingen genomen in onderhavig agendapunt  bij authentieke akte te doen vaststellen.

6.Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7.Statutaire benoemingen.

8.Benoeming van een commissaris.

9.Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

keurt het voorstel goed van partiële splitsing door overneming inzake  e overgang van de activiteiten verbonden aan de stad Deinze (postcode 9800) van de opdrachthoudende vereniging Gaselwest naar de opdrachthoudende vereniging Imewo.

 

Artikel 3

– in geval van schriftelijke algemene vergadering:

Zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten.  Dit geeft het standpunt van de gemeente weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd en dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde Algemene Vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 4

– in geval van een fysieke algemene vergadering:

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Imewo op 25 juni 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1, 2 en 3 van onderhavige beslissing.

 

 

Artikel 5

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Imewo, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

12.  REGLEMENT WIJZERAAD EN ADVIESRADEN: VASTSTELLING

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd: 13° het inrichten van adviesraden en overlegstructuren.

                               Artikel 304 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad kan overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.

 

 

Feiten

            In het strategisch meerjarenplan 2020-2025 is uitwerking gegeven aan het installeren van een participatieraad. Hierbij hervormen we de adviesmogelijkheden in de gemeente en installeren we een participatieraad als overkoepelend orgaan voor de onderliggende adviesraden (actie A-4-1-1-02: participatieraad installeren).

            Op 17 december 2019 werd een uitnodiging verstuurd naar de voorzitters en secretarissen van de adviesraden. Dit in verband met de toelichting structuur participatieraad en adviesraden.

            Op 18 december 2019 werd deze uitnodiging ook verstuurd naar de raadsleden. 

            Op 27 januari 2020 vond de toelichting structuur participatieraad en adviesraden plaats. Aan de adviesraden werd gevraagd advies op het reglement te formuleren voor 9 maart 2020, 12.00 uur.

            We ontvingen advies van onderstaande adviesraden binnen de gestelde termijn:

adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking;

landbouw- en milieuadviesraad;

seniorenadviesraad;

economische adviesraad;

cultuuradviesraad;

sportadviesraad;

jeugdadviesraad.

            We ontvingen daarnaast het gemeenschappelijke advies van de voorzitters en secretarissen met bijhorend voorstel van organogram.

            Er werd geen advies ontvangen van de sociale adviesraad binnen de gestelde termijn. Dit adviesorgaan stelde ook geen vraag om de termijn te verlengen. Er kan uitgegaan worden dat de sociale adviesraad akkoord gaat met het voorgelegde ontwerp van reglement.

            De integrale adviezen zijn ook terug te vinden in de bijlage van deze nota.

            Op 20 april 2020 werd een schriftelijk antwoord digitaal naar de voorzitters en secretarissen verstuurd. In het antwoord werd aangegeven in welke mate met het advies in de verdere besluitvorming zal worden rekening gehouden.

            Het schriftelijk antwoord kan u nalezen in bijlage.

            Op 5 mei 2020 besliste het college van burgemeester en schepenen definitief om te spreken van de Wijzeraad in plaats van de participatieraad. (deze benaming wordt ook zo in het reglement opgenomen, in de bespreking hierna wordt nog wel gesproken van de participatieraad omdat dit ook zo in de adviezen werd meegegeven.)

 

Argumentatie

             Rekening houdend met de uitgebrachte adviezen heeft het college van burgemeester en schepenen zich akkoord verklaard met enkele voorstellen. Deze adviezen werden verwerkt in het voorliggende voorstel van reglement.

             Hoewel het bestuur de waarde van sommige adviezen erkent, deelt het niet altijd de mening van het adviesorgaan dat dit advies uitbracht.

             In 88% van de uitgebrachte adviezen wordt gesteld dat de vooropgestelde adviestermijn van 4 weken te kort is. De adviesorganen stellen een adviestermijn van 6 weken voorop. Het college van burgemeester en schepenen gaat hiermee akkoord. De adviestermijn wordt aangepast: De totale adviestermijn bedraagt 6 weken, met andere woorden de participatieraad dient binnen een termijn van 6 weken een advies ter formuleren. Indien de participatieraad voor zijn advies de adviesraden wenst te consulteren dan is het de bedoeling dat de adviesraden binnen de 4 weken een advies formuleren. Concreet krijgt de participatieraad 1 week de tijd (vanaf ontvangst adviesvraag van lokaal bestuur Maldegem) om de adviesraden een adviesvraag te stellen. De geconsulteerde adviesraden krijgen op hun beurt 4 weken de tijd om een advies te formuleren, zodat hierna de participatieraad nog 1 week de tijd heeft om het finale advies gericht aan het lokaal bestuur te formuleren. Op deze manier kan binnen de termijn van 6 weken een goed onderbouwd advies aan het lokaal bestuur Maldegem worden bezorgd. Slechts om uitzonderlijke redenen en omwille van hoogdringendheid kan het lokaal bestuur deze termijn gemotiveerd inkorten. In onderlinge afspraak kan deze termijn ook verlengd worden.

             In 88% van de uitgebrachte adviezen wordt gesteld dat het van belang is dat de leden van de participatieraad ook lid zijn van de adviesraden. Het college van burgemeester en schepenen kan zich vinden in het advies. Het college is echter van mening dat ook een niet lid van een adviesraad een zekere affiniteit met het domein kan hebben en bijgevolg het domein ook kan vertegenwoordigen in de participatieraad. Kortom, de vertegenwoordiger van een domein in de participatieraad kan een lid zijn van een adviesraad, maar dat hoeft niet. Ook een niet lid met sterke affiniteit met het domein kan de adviesraad vertegenwoordigen in de participatieraad.

             In 75% van de uitgebracht adviezen wordt bezorgdheid geuit over een te logge werking van de participatieraad. Het college van burgemeester en schepenen erkent het advies, maar is van mening dat de oprichting van een participatieraad er juist voor zal zorgen dat snel en efficiënt een onderbouwd advies kan geformuleerd worden. De participatieraad bestaat uit vertegenwoordigers van de verschillende domeinen. De participatieraad is niet verplicht van de adviesraden te consulteren wanneer zij advies uitbrengen. De participatieraad bekijkt steeds de beste mogelijke werkwijze om een zo goed mogelijk onderbouwd advies te formuleren. Voorliggend reglement en bijhorende nieuwe werkwijze worden geëvalueerd nadat het reglement één jaar in werking is getreden.

             In 63% van de uitgebrachte adviezen wordt bezorgdheid geuit over de werkingsmiddelen, subsidies en financiering. Het college van burgemeester erkent het advies en wenst te benadrukken dat er in het meerjarenplan 2020-2025 budget wordt voorzien om adviesraden te ondersteunen bij het organiseren van evenementen of activiteiten. Daarnaast wordt met het advies van de adviesorganen rekening gehouden door de toevoeging van een nieuw artikel. Het lokaal bestuur voorziet jaarlijks een voorschot van 200 euro per adviesraad/Wijzeraad voor wat betreft de werkingskosten. Werkingskosten zijn onder meer kantoorbenodigdheden, drukwerk, vorming en dergelijke. Jaarlijks dient hierover een verantwoording afgelegd te worden aan het lokaal bestuur.

             In 63% van de uitgebrachte adviezen wordt gesteld dat de periode van het mandaat te beperkt is. Het college van burgemeester en schepenen wenst de duur van het mandaat te beperken tot 3 jaar. Dit om vernieuwing in de hand te werken. Er wordt gestreefd naar het voortdurend in vraag stellen van de adviesraad en het zoeken van nieuwe leden. Het college wenst echter gedeeltelijk tegemoet te komen aan het advies. Dit door de duur van het mandaat van de participatieraad en adviesraden voor de eerste mandaatperiode te beëindigen op 31 december 2024. Vanaf legislatuurperiode 2025 - 2030 wordt de participatieraad en elke adviesraad samengesteld voor de duur van de helft van de legislatuur.

             De adviesorganen geven in 38% van de uitgebrachte adviezen aan dat er sprake is van een onevenwichtige vertegenwoordiging van de adviesraden in de participatieraad. Het college van burgemeester en schepenen erkent het advies, maar wenst de verschillende adviesraden te clusteren per domein. Door te clusteren per domein en niet per adviesraad wordt er net meer democratie gecreëerd.

             Bijzonderheden in kader van de inwerkingtreding van het reglement werden in het reglement opgenomen.

             Met de inwerkingtreding van voorliggend reglement wordt de afsprakennota van 29 juni 2017 opgeheven.

             Binnen de drie maanden volgend op de goedkeuring van dit reglement dienen de adviesraden te zijn (her)samengesteld. De procedure hiervoor zal worden uitgeschreven in de statuten en/ of het huishoudelijke reglement van elke adviesraad. Deze statuten en/ of huishoudelijk reglementen dienen binnen diezelfde termijn van drie maanden te zijn aangepast/ opnieuw opgesteld conform dit reglement en door de gemeenteraad te worden bekrachtigd.

             De algemene vergadering van elke adviesraad, eenmaal samengesteld, zal zich tijdens de installatievergadering ook buigen over alle kandidaturen voor zijn domein voor in de participatieraad en zijn vertegenwoordigers aanduiden.

             De samenstelling van elke raad en de vertegenwoordigers voor in de participatieraad worden ter kennisgeving aan de gemeenteraad voorgelegd.

             De participatieraad komt bijeen kort na de hersamenstelling van de adviesraden en nadat de algemene vergadering van elke adviesraad tijdens de installatievergadering uit alle kandidaturen de vertegenwoordigers voor zijn domein aanduidde.

             Tijdens deze bijeenkomst spreekt de participatieraad zich uit over de kandidatuur of kandidaturen van degene(n) die het voorzitterschap van de adviesraad op zich wil(len) nemen.

             Dit dient uiterlijk aan de gemeenteraad van oktober 2020 ter kennisgeving voorgelegd te worden.

 

Adviezen

            Op 10 en 22 februari 2020 bezorgde de adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking het advies.

            Op 20 februari 2020 bezorgde de landbouw- en milieuadviesraad het advies.

            Op 1 maart 2020 bezorgde de seniorenadviesraad het advies.

            Op 6 maart 2020 bezorgde de economische adviesraad het advies.

            Op 7 maart 2020 bezorgde de cultuuradviesraad het advies.

            Op 8 maart 2020 bezorgde de sportadviesraad het advies.

            Op 9 maart 2020 bezorgde de jeugdadviesraad het advies.

            Op 1 maart ontvingen we het gemeenschappelijk advies van de voorzitters en secretarissen met bijhorend voorstel van organogram.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-4-1-1-02

Actie-omschrijving: Participatieraad installeren

Budgetbeheerder:

Alg.rek/beleidscode

Budget 2020

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

613050

6750 euro

6750 euro

0 euro

6750 euro

 

Tussenkomsten

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             door raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V)

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

             door algemeen directeur Tijs Van Vynckt die uitlegt dat in het voorliggende voorstel geen oplossing voorzien is voor het geval er door de adviesraad geen vertegenwoordiger in de Wijzeraad aangeduid wordt.  Het college stelt voor om daarom volgend amendement bij het reglement te stemmen, m.n. de toevoeging van artikel 14 bis:
Bij het ontbreken van aangeduide vertegenwoordigers door de adviesraad zal de voorzitter van de adviesraad worden aangeduid als vertegenwoordiger in de Wijzeraad. Bij weigering zal het lokaal bestuur Maldegem op zoek gaan naar het aantal ontbrekende vertegenwoordigers van het domein buiten de adviesraad. De vertegenwoordigers voldoen aan de voorwaarden zoals in artikel 4 en artikel 5 voorzien.

             door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

             door schepen Marleen Van den Bussche (De Merlaan)

 

Besluit

 

over het amendement

17 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Danny Vannevel

9 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste en Stefaan Standaert

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

over het agendapunt in zijn geheel

17 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Danny Vannevel

10 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het hierondervermelde reglement Wijzeraad en adviesraden vast:

 

Reglement Wijzeraad en adviesraden

 

Oprichting

 

Artikel 1

Het lokaal bestuur Maldegem richt, met toepassing van artikel 304 van het decreet lokaal bestuur, een participatieraad, de Wijzeraad, en adviesraden op.

 

Het lokaal bestuur betrekt de Wijzeraad bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de meerjarenplanning. De Wijzeraad is een overkoepelend orgaan dat advies verleent aan het lokaal bestuur. In de Wijzeraad zetelen vertegenwoordigers van de domeinen cultuur, jeugd, welzijn, economie en sport.

 

Adviesraden verlenen advies aan het lokaal bestuur al dan niet via de Wijzeraad. Adviesraden zijn geen vereniging, maar belangenbehartigers van de Maldegemse bevolking.

Het lokaal bestuur erkent de hieronder vermelde adviesraden als participatiepartner per domein:

          Cultuur:

          Cultuuradviesraad

          Jeugd:

          Jeugdadviesraad

          Economie:

          Economische Adviesraad

          Landbouwadviesraad

          Welzijn:

          Adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking

          Seniorenadviesraad

          Milieuadviesraad

          Sport:

          Sportadviesraad

 

 

Doel

 

Artikel 2

De Wijzeraad heeft tot doel het lokaal bestuur op niet-bindende wijze te adviseren. De Wijzeraad verleent een onderbouwd advies aan het lokaal bestuur. Kruisbestuiving tussen de verschillende domeinen in de Wijzeraad is hierbij van belang.

 

Artikel 3

De kerntaak van adviesraden is het adviseren van het lokaal bestuur op niet-bindende wijze hetzij op eigen initiatief, hetzij op vraag van het lokaal bestuur via de Wijzeraad. Er moet wel een raakpunt zijn met de hun toebedeelde materie, ook al overschrijdt het advies strikt genomen hun werkdomein.

Adviesraden zijn fora waarin verschillende meningen aan bod kunnen komen en waarin open discussie gestimuleerd wordt.

 

Samenstelling Wijzeraad

 

Artikel 4

De Wijzeraad bestaat uit stemgerechtigde leden en niet stemgerechtigde leden.

Stemgerechtigde leden zijn:

a)drie vertegenwoordigers van het domein cultuur;

b)drie vertegenwoordigers van het domein jeugd:

c)drie vertegenwoordigers van het domein welzijn; waarvan één vertegenwoordiger voor het luik ontwikkelingssamenwerking, één voor het luik senioren en één voor het luik milieu.

d)drie vertegenwoordigers van het domein economie; waarvan twee vertegenwoordigers voor het luik economie en één vertegenwoordiger voor het luik landbouw.

e)drie vertegenwoordigers van het domein sport.

Deze leden:

-wonen in de gemeente;

-bekleden geen politiek mandaat;

-hebben sterke affiniteit met het te vertegenwoordigen domein;

-hoeven geen lid te zijn van een adviesraad.

 

Niet stemgerechtigde leden zijn:

a)bevoegde ambtenaren daartoe aangewezen door de algemeen directeur;

b)externe deskundigen.

 

Artikel 5

De leden van de Wijzeraad representeren een zo correct mogelijke afspiegeling van de maatschappij. Hierbij is er aandacht voor diversiteit in leeftijd, origine en geslacht. Ten hoogste twee derde van de leden van de Wijzeraad zijn van hetzelfde geslacht.

 

Artikel 6

Onder de leden van de Wijzeraad wordt een voorzitter en secretaris aangeduid. De voorzitter en secretaris worden ter kennisgeving voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Artikel 7

De Wijzeraad moet na de installatie van de nieuwe gemeenteraad tijdens het eerste semester opnieuw worden samengesteld. Drie kalenderjaren na de installatie van de nieuwe gemeenteraad, tijdens het eerste semester, dient de Wijzeraad opnieuw worden samengesteld. Zolang de Wijzeraad niet opnieuw samengesteld is, blijft de uittredende Wijzeraad in functie en kan hij vergaderen.

 

 

Samenstelling adviesraad

 

Artikel 8

Elke adviesraad bestaat uit een algemene vergadering en kan een daaruit afgeleid dagelijks bestuur oprichten. Daarnaast kan hij één of meer werkgroepen ad hoc oprichten. De werking hiervan wordt geregeld in het huishoudelijk reglement en/of de statuten van de adviesraad.

 

Artikel 9

De algemene vergadering is samengesteld uit stemgerechtigde leden en niet stemgerechtigde leden. Deze zijn vertegenwoordigers van verenigingen, organisaties, instellingen of ondernemingen en/of deskundigen en geïnteresseerden. In geen geval kunnen leden die een politiek mandaat bekleden, lid zijn van de algemene vergadering.

 

Het huishoudelijk reglement en/of de statuten bepaalt het totaal aantal leden, het aantal leden per vereniging of onderneming, het aantal individuele burgers, wie onder welke categorie valt en welke criteria van lidmaatschap dienen te worden gehanteerd.

 

Artikel 10

De leden van een adviesraad representeren een zo correct mogelijke afspiegeling van de maatschappij. Hierbij is er aandacht voor diversiteit in leeftijd, origine en geslacht. Ten hoogste twee derde van de leden van de adviesraad zijn van hetzelfde geslacht.

 

Artikel 11

Het lid van het college van burgemeester en schepenen binnen wiens takenpakket het beleidsterrein van de adviesraad valt, zal op vraag van de voorzitter van de adviesraad minimaal twee keer per jaar de nodige mondelinge toelichting verschaffen over beleidsmateries waarover de adviesraad adviesbevoegdheid heeft.

 

Het lid van het college van burgemeester en schepenen is geen lid van de adviesraad, maar geeft enkel informatie aan de adviesraad. Het lid van het college van burgemeester en schepenen ontvangt na de bijeenkomst van de algemene vergadering van de adviesraad het verslag van deze vergadering.

 

Artikel 12

De door de algemeen directeur aangeduide ambtenaar, is geen stemgerechtigd lid van de adviesraad.

 

Artikel 13

De adviesraden moeten na de installatie van de nieuwe gemeenteraad tijdens het eerste semester opnieuw worden samengesteld. Drie kalenderjaren na de installatie van de nieuwe gemeenteraad, tijdens het eerste semester, dient elke adviesraad opnieuw worden samengesteld. Zolang de adviesraad niet opnieuw samengesteld is, blijft de uittredende adviesraad in functie en kan hij vergaderen.

 

 

Procedure samenstelling Wijzeraad

 

Artikel 14

De Wijzeraad wordt samengesteld aan het begin en in de helft van de legislatuur.

 

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad tijdens het eerste semester en drie kalenderjaren na de installatie van de nieuwe gemeenteraad tijdens het eerste semester, tijdens de eerste bijeenkomst van de adviesraad, worden door de algemene vergadering van de adviesraad de vertegenwoordigers in de Wijzeraad aangeduid. De adviesraden van eenzelfde domein spreken onderling af welke kandidaten worden voorgedragen, zodat de vertegenwoordigers voldoen aan de voorwaarden zoals in artikel 4 en artikel 5 voorzien. 

 

De voordracht van leden van de Wijzeraad wordt aan de gemeenteraad voorgelegd ter goedkeuring. 

 

Artikel 14 bis

Bij het ontbreken van aangeduide vertegenwoordigers door de adviesraad zal de voorzitter van de adviesraad worden aangeduid als vertegenwoordiger in de Wijzeraad. Bij weigering zal het lokaal bestuur Maldegem op zoek gaan naar het aantal ontbrekende vertegenwoordigers van het domein buiten de adviesraad. De vertegenwoordigers voldoen aan de voorwaarden zoals in artikel 4 en artikel 5 voorzien.

 

 

Procedure samenstelling adviesraad

 

Artikel 15

Elke adviesraad wordt samengesteld aan het begin en in de helft van de legislatuur.

 

Het lokaal bestuur Maldegem lanceert een algemene oproep, zodat elke Maldegemnaren de mogelijkheid heeft zich kandidaat te stellen om lid te worden van een adviesraad.

 

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad tijdens het eerste semester en drie kalenderjaren na de installatie van de nieuwe gemeenteraad tijdens het eerste semester, komt de algemene vergadering van elke adviesraad, op uitnodiging van de uittredende voorzitter of een ander lid van het uittredend dagelijks bestuur, samen om zich opnieuw samen te stellen.

 

Tijdens deze bijeenkomst spreekt de algemene vergadering zich tenminste uit over de kandidatuur of kandidaturen van nieuwe leden en van degene(n) die het voorzitterschap van de adviesraad op zich wil(len) nemen. Dit dient in een volgende gemeenteraad ter kennisgeving voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

De nadere uitwerking van de procedure is onderdeel van het huishoudelijk reglement en/of de statuten.

 

 

Duur mandaat Wijzeraad

 

Artikel 16

De Wijzeraad wordt samengesteld voor de duur van de helft van de legislatuur.

 

De Wijzeraad moet na de installatie van de nieuwe gemeenteraad tijdens het eerste semester opnieuw worden samengesteld. Drie kalenderjaren na de installatie van de nieuwe gemeenteraad, tijdens het eerste semester, dient de Wijzeraad opnieuw worden samengesteld. Zolang de Wijzeraad niet opnieuw samengesteld is, blijft de uittredende Wijzeraad in functie en kan hij vergaderen.

 

 

Artikel 17

Aan het mandaat van de vertegenwoordigers wordt een einde gesteld bij:

- ontslagneming door het lid;

- bekleden van een politiek mandaat;

- overlijden of rechtsonbekwaamheid.

 

Indien aan een lidmaatschap een einde komt, door de reden vermeld in dit artikel, wordt zo spoedig mogelijk in de opvolging voorzien. De opvolging moet geschieden op de wijze zoals voorzien in artikel 14 van dit reglement en aan de voorwaarden voorzien in artikel 4 van dit reglement.

 

Duur mandaat adviesraad

 

Artikel 18

Elke adviesraad wordt samengesteld voor de duur van de helft van de legislatuur.

 

De adviesraden moeten na de installatie van de nieuwe gemeenteraad tijdens het eerste semester opnieuw worden samengesteld. Drie kalenderjaren na de installatie van de nieuwe gemeenteraad, tijdens het eerste semester, dient elke adviesraad opnieuw worden samengesteld. Zolang de adviesraad niet opnieuw samengesteld is, blijft de uittredende adviesraad in functie en kan hij vergaderen.

 

De nadere uitwerking is onderdeel van het huishoudelijk reglement en de statuten van de adviesraad.

 

 

Procedure van advies

 

Artikel 19

Het lokaal bestuur kan de Wijzeraad om advies verzoeken. Dit zal steeds schriftelijk gebeuren ter attentie van de voorzitter en secretaris van de Wijzeraad.

De adviesvraag bevat volgende informatie:

-een duidelijke omschrijving van de vraag;

-opgave van de wettelijke en financiële randvoorwaarden waarmee de Wijzeraad rekening moet houden;

-opgave van de uiterste datum van inlevering van het advies bij het lokaal bestuur;

-alle relevante stukken om een degelijk advies mogelijk te maken.

 

Artikel 20

De Wijzeraad bezorgt een degelijk onderbouwd advies binnen een termijn van maximaal zes weken, te rekenen vanaf de datum van ontvangst van de adviesvraag aan de aanvrager. Slechts om uitzonderlijke redenen en omwille van hoogdringendheid  kan het lokaal bestuur deze termijn gemotiveerd inkorten.

In onderlinge afspraak kan deze termijn ook verlengd worden.

 

Artikel 21

De Wijzeraad kan voor zijn advies alle, één, geen of enkele adviesraden consulteren, afhankelijk van de materie. De Wijzeraad bekijkt steeds wat de best mogelijke werkwijze is om kwalitatief advies af te leveren. Het huishoudelijk reglement van de Wijzeraad bepaalt de nadere regels.

 

De adviesvraag zal steeds schriftelijk gebeuren ter attentie van de voorzitter en de secretaris van de adviesraad. De adviesvraag bevat volgende informatie:

-een duidelijke omschrijving van de vraag;

-opgave van de wettelijke en financiële randvoorwaarden waarmee de Wijzeraad rekening moet houden;

-opgave van de uiterste datum van inlevering van het advies bij het lokaal bestuur;

-alle relevante stukken om een degelijk advies mogelijk te maken.

 

Artikel 22

De adviesraad bezorgt een degelijk onderbouwd advies binnen een termijn van maximaal vier weken, te rekenen vanaf de datum van ontvangst van de adviesvraag aan de Wijzeraad. Slechts om uitzonderlijke redenen en omwille van hoogdringendheid kan de Wijzeraad deze termijn gemotiveerd inkorten.

In onderlinge afspraak kan deze termijn ook verlengd worden.

 

Artikel 23

De Wijzeraad maakt uiteindelijk één onderbouwd advies op, dat de adviezen en inzichten van de verschillende geconsulteerde adviesraden bevat.

 

Artikel 24

Binnen de vooropgestelde termijn bezorgt de Wijzeraad het advies schriftelijk aan het lokaal bestuur.

Het advies bevat volgende informatie:

-de wijze waarop het advies tot stand kwam met duidelijk opgave welke betrokkenen op welke manier geconsulteerd werden;

-de argumentatie die geleid heeft tot de standpuntbepaling in het advies;

-duidelijke weergave van het standpunt van de Wijzeraad met vermelding van afwijkende meningen of minderheidsstandpunten.

 

Artikel 25

De Wijzeraad kan op eigen initiatief een advies uitbrengen. De Wijzeraad kan voor zijn advies alle, één, geen of enkele adviesraden consulteren, afhankelijk van de materie. De Wijzeraad bekijkt steeds wat de best mogelijke werkwijze is om kwalitatief advies af te leveren. Het huishoudelijk reglement van de Wijzeraad bepaalt de nadere regels.

 

De adviesvraag zal steeds schriftelijk gebeuren ter attentie van de voorzitter van de adviesraad. De adviesvraag bevat volgende informatie:

-een duidelijke omschrijving van de vraag;

-opgave van de wettelijke en financiële randvoorwaarden waarmee de Wijzeraad rekening moet houden;

-opgave van de uiterste datum van inlevering van het advies bij het lokaal bestuur;

-alle relevante stukken om een degelijk advies mogelijk te maken.

 

Artikel 26

Elke adviesraad kan op eigen initiatief een advies uitbrengen. Er moet wel een raakpunt zijn met de hun toebedeelde materie, ook al overschrijdt het advies strikt genomen hun werkdomein.

 

De adviesraad kan het advies rechtstreeks of via de Wijzeraad aan het lokaal bestuur bezorgen.

 

Artikel 27

Na ontvangst van het advies van de Wijzeraad geeft het lokaal bestuur binnen de zes weken een schriftelijk antwoord aan de Wijzeraad. Dit antwoord wordt door de Wijzeraad schriftelijk bezorgd aan de voorzitter en secretaris van de betrokken adviesraad.

 

Na ontvangst van het rechtstreeks advies van een adviesraad geeft het lokaal bestuur binnen de zes weken een schriftelijk antwoord aan de adviesraad.

 

In het antwoord wordt aangegeven in welke mate met het advies in de verdere besluitvorming wordt rekening gehouden. Indien het advies geheel of gedeeltelijk wordt afgewezen, zal de reden daarvan worden gemotiveerd. Indien geen antwoord mogelijk is binnen de gestelde termijn wordt de adviesverlener op de hoogte gesteld van de datum tegen dewelke er zal geantwoord worden en wordt de reden van uitstel aangeduid.

 

 

Werking en ondersteuning Wijzeraad

 

Artikel 28

De Wijzeraad stelt een huishoudelijk reglement op dat minstens de in dit reglement opgelegde verplichtingen bevat en dat dient te worden bekrachtigd door de gemeenteraad. In geen geval kunnen bepalingen worden opgenomen, tegenstrijdig met dit reglement.

 

Artikel 29

De bijeenkomsten van de Wijzeraad worden geleid door de voorzitter. Bij zijn/haar afwezigheid wordt de taak waargenomen door een ander lid van de Wijzeraad op de wijze zoals bepaald in het huishoudelijk reglement van de Wijzeraad.

 

Artikel 30

De Wijzeraad kan slechts rechtsgeldig vergaderen indien minstens de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig is.

Alle beslissingen worden genomen met gewone meerderheid van de stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

 

Artikel 31

De bijeenkomsten van de Wijzeraad zijn niet toegankelijk voor andere personen dan degenen bepaald in artikel 4 van dit reglement.

 

Artikel 32

De Wijzeraad komt minstens eenmaal per kalenderjaar samen. Het huishoudelijk reglement kan deze frequentie opdrijven.

 

Artikel 33

Het lokaal bestuur stelt op vraag van de voorzitter van de Wijzeraad de nodige infrastructuur gratis ter beschikking voor de bijeenkomsten van de Wijzeraad.

 

Artikel 34

Het lokaal bestuur voorziet voor de bijeenkomst van de Wijzeraad ondersteuning vanuit de administratie, aangesteld door de algemeen directeur.

 

Artikel 35

Het lokaal bestuur sluit de nodige verzekeringen af voor de leden van de Wijzeraad. De leden zijn verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke schade. 

 

 

Werking en ondersteuning adviesraad

 

Artikel 36

Elke adviesraad stelt een huishoudelijk reglement en/of statuten op dat minstens de in dit reglement opgelegde verplichtingen bevat en dat dient te worden bekrachtigd door de gemeenteraad. In geen geval kunnen bepalingen worden opgenomen, tegenstrijdig met dit reglement.

 

Artikel 37

Het lokaal bestuur stelt op vraag van de voorzitter van de adviesraad de nodige infrastructuur gratis ter beschikking voor de bijeenkomsten van de adviesraad.

 

Artikel 38

Het lokaal bestuur voorziet jaarlijks een voorschot van 200 euro per adviesraad/Wijzeraad voor wat betreft de werkingskosten. Werkingskosten zijn onder meer kantoorbenodigdheden, drukwerk, vorming en dergelijke. Jaarlijks dient hierover een verantwoording afgelegd te worden aan het lokaal bestuur.

 

Artikel 39

Het lokaal bestuur voorziet voor de bijeenkomst van de adviesraad ondersteuning vanuit de administratie, aangesteld door de algemeen directeur. Deze ambtenaar organiseert geen activiteiten of evenementen voor de adviesraad.

 

Artikel 40

Het lokaal bestuur sluit de nodige verzekeringen af voor de leden van de adviesraad. De leden zijn verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke schade. 

 

 

Bijkomende opdracht adviesraad

 

Artikel 41

Adviesraden kunnen evenementen of activiteiten organiseren.

 

Artikel 42

Adviesraden dienen verantwoording af te leggen aan het college van burgemeester in verband met de te organiseren evenementen of activiteiten.

 

De verantwoording bevat volgende informatie:

-inhoud evenement of activiteit;

-wijze organisatie evenement of activiteit;

-wijze communicatie;

-wenselijke ondersteuning van het lokaal bestuur Maldegem;

-bestemming opbrengst.

 

Artikel 43

In het meerjarenplan van het lokaal bestuur wordt budget voorzien om adviesraden te ondersteunen bij het organiseren van evenementen of activiteiten.

 

Artikel 44

Het evenement of de activiteit wordt aangekondigd als volgt: “Een organisatie van [naam van de adviesraad] in samenwerking met het lokaal bestuur Maldegem”.

 

 

Bijzonderheden inwerkingtreding reglement 2020

 

Artikel 45

Met de inwerkingtreding van voorliggend reglement wordt de afsprakennota van 29 juni 2017 opgeheven.

 

Artikel 46

Binnen de drie maanden volgend op de goedkeuring van dit reglement dienen de adviesraden te zijn (her)samengesteld. De procedure hiervoor zal worden uitgeschreven in de statuten en/ of het huishoudelijke reglement van elke adviesraad. Deze statuten en/ of huishoudelijk reglementen dienen binnen diezelfde termijn van drie maanden te zijn aangepast/ opnieuw opgesteld conform dit reglement en door de gemeenteraad te worden bekrachtigd.

 

De algemene vergadering van elke adviesraad, eenmaal samengesteld, zal zich tijdens de installatievergadering ook buigen over alle kandidaturen voor zijn domein voor in de Wijzeraad en zijn vertegenwoordigers aanduiden.

 

De samenstelling van elke raad en de vertegenwoordigers voor in de Wijzeraad worden ter kennisgeving aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Artikel 47

De Wijzeraad  komt bijeen kort na de hersamenstelling van de adviesraden en nadat de algemene vergadering van elke adviesraad tijdens de installatievergadering uit alle kandidaturen de vertegenwoordigers voor zijn domein aanduidde.

 

Tijdens deze bijeenkomst spreekt de Wijzeraad zich uit over de kandidatuur of kandidaturen van degene(n) die het voorzitterschap van de adviesraad op zich wil(len) nemen.

 

Dit dient uiterlijk aan de gemeenteraad van oktober 2020 ter kennisgeving voorgelegd te worden.

 

 

Artikel 48

Voorliggend reglement en bijhorende nieuwe werkwijze worden geëvalueerd nadat het reglement één jaar in werking is getreden.

 

Artikel 49

De duur van het mandaat van de Wijzeraad en adviesraden loopt voor de eerste mandaatperiode af op 31 december 2024. Binnen de 6 maanden na de installatie van de nieuwe gemeenteraad hierop volgend dienen zij opnieuw worden samengesteld. Zolang zij niet zijn hersamengesteld, blijven de uittredende Wijzeraad en adviesraden in functie.

 

Vanaf legislatuurperiode 2025 - 2030 wordt de Wijzeraad en elke adviesraad samengesteld voor de duur van de helft van de legislatuur. De mandaten vervallen ten laatste binnen de 6 maanden volgend op de installatie van een nieuwe gemeenteraad en binnen de 6 maanden volgend op de helft van de legislatuur. Zolang zij niet zijn hersamengesteld, blijven de uittredende raden in functie.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

13.  INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - IVM - ALGEMENE VERGADERING -GOEDKEURING AGENDA - VASTSTELLING MANDAAT VERTEGENWOORDIGERS

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22°de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

            De statuten van IVM, zoals vastgesteld door de buitengewone algemene vergadering dd. 12 december 2018, inz. artikel 30 bis

 

Feiten

            In een aangetekend schrijven dd. 7 mei 2020. deelt IVM mee dat een algemene vergadering wordt georganiseerd op 10 juni 2020 om 19.00u. op een nog te bepalen locatie.

            De dagorde werd door de Raad van Bestuur van IVM van 7 april 2020 als volgt samengesteld:

1.Jaarverslag/verslag raad van bestuur 2019 over de werking van de intergemeentelijke vereniging.

2.Verslag van de raad van bestuur m.b.t. de jaarrekening 2019.

3.Verslag van de commissaris.

4.Goedkeuring jaarrekening per 31 december 2019.

5.Verlenen van kwijting aan de bestuurders.

6.Verlenen van kwijting aan de commissaris.

7.Aanstelling bedrijfsrevisor/commissaris.

8.Coronacrisis – impact op IVM.

9.Varia.

            Aanduiding vertegenwoordiging : in de gemeenteraad van 27 februari 2019 werden de Hr. R. De Smet, Mevr. A. van Hoorebeke en de Hr. J. Van Landschoot als vertegenwoordigers aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van IVM voor de huidige legislatuur, de Heren G. De Roo, D. Vannevel en Mevr. C. Verplaetse werden aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger

            Bij beslissing van de gemeenteraad van Maldegem van 27 februari 2019 werd de Hr. Peter T. Van Hecke voorgedragen als bestuurder bij IVM. Hij werd op de algemene vergadering van 20 maart 2019 benoemd als bestuurder bij IVM.

 

Argumentatie

             Het is aangewezen dat de gemeente als deelnemer in de intergemeentelijke opdrachthoudende Vereniging voor huisvuilverwerking Meetjesland (IVM) aanwezig is op de algemene vergadering van IVM, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.

 

Tussenkomsten

             door voorzitter Peter T. Van Hecke (N-VA)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van IVM van 10 juni 2020 en de afzonderlijke agendapunten die dit vereisen, goed:

1.Jaarverslag/verslag raad van bestuur 2019 over de werking van de intergemeentelijke vereniging.

2.Verslag van de raad van bestuur m.b.t. de jaarrekening 2019.

3.Verslag van de commissaris.

4.Goedkeuring jaarrekening per 31 december 2019.

5.Verlenen van kwijting aan de bestuurders.

6.Verlenen van kwijting aan de commissaris.

7.Aanstelling bedrijfsrevisor/commissaris.

8.Coronacrisis – impact op IVM.

9.Varia.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordigers of plaatsvervangende vertegenwoordigers van de gemeente om op de algemene vergadering van IVM van 10 juni 2020 hun stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in de gemeenteraad van heden inzake deze aangelegenheid en om verder al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Artikel 3:

In toepassing van artikel 30bis van de statuten van IVM, worden de stemmen van de gemeente (23.689 stemmen) waarover iedere vertegenwoordiger voor dit mandaat beschikt, evenredig verdeeld onder de verschillende vertegenwoordigers die aan de algemene vergadering van IVM van 10 juni 2020 deelnemen.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

14.  SCHENKING KERSTVERLICHTING VHMC AAN GEMEENTE

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

12°het definitief aanvaarden van schenkingen en het aanvaarden van legaten

                               Het besluit van de gemeenteraad van 29 april 2020 om het ontwerp van een nieuwe convenant 2020 met vzw VHMC  goed te keuren.

 

 

Feiten

            VHMC Maldegem was tot 27 januari 2020 een feitelijke vereniging ter behartiging van de belangen van handelaars en horeca in Maldegem-centrum met Dhr. Johan Ysebaert als voorzitter.

            Sedert 27 januari 2020 (datum neerlegging statuten) is VHMC nu een vzw met een vernieuwd en verjongd bestuur en een andere voorzitter.

            VHMC heeft tussen 2015 en 2019 jaarlijks kerstverlichting aangekocht ten behoeve van het openbaar domein in Maldegem. Deze werd telkens door de gemeentelijke diensten opgehangen.

            Op basis van een convenant van 25 september 2014 tussen het gemeentebestuur en VHMC heeft de gemeente tussen 2015 en 2019 jaarlijks een bedrag toegekend aan VHMC waarmee ze deze kerstverlichting kon aankopen. De aankopen zelf gebeurden door VHMC. De aankoopfacturen stonden op naam van VHMC en haar feitelijke vertegenwoordigers.

            De kerstverlichting werd tot op vandaag opgeslagen in een loods, eigendom van Dhr. Ysebaert.

            Nu het voormalig bestuur van de feitelijke vereniging VHMC en haar voorzitter niet langer actief zijn in (het vernieuwde) VHMC (vzw) wensen zij het lot kerstverlichting kosteloos te schenken aan de gemeente Maldegem. Ook zou de verlichting in de toekomst niet langer opgeslagen worden in de loods van Dhr. Ysebaert. Op 17 februari 2020 heeft het gemeentebestuur hiertoe een schrijven ontvangen.

            Het lot kerstverlichting bestaat uit volgende stukken:

1 Kerstboom - 9 m hoog beschadigd wegens vandalisme.

1 kerstboom – 8 m hoog  bestaande uit mast met licht krans.

10 sterren  - 2 m groot, 3 D

4 kerstballen diameter 2 m

23 guirlandes,   aan de ramen van het  St- Annakasteel

5 armaturen 2 m lang, tegen glas terras gemeentehuis.

6 sterren op voet - 2 m groot , 2 D

3 sterren op voet 1.2 m groot , 2D

8 sterren 1.2 m groot , 2D

5 vallende sterren 2 m groot

14 kleine sterren tegen gevel gemeentehuis.

57 kleine sterren wit in de straten van Kleit en Adegem.

33 lichtgordijnen met haakse beugel

55 lichtgordijnen op rechte regels.

29 bakken lichtkransen voor in de bomen en struiken

4 bakken verlengkabels.

            In de tekst van de nieuwe convenant 2020, afgesloten met de vzw VHMC is er over kerstverlichting de volgende bepaling opgenomen in artikel 7: "De VHMC begeleidt en adviseert het ophangen van de kerstverlichting in Maldegem centrum."

 

Argumentatie

             De voormalige bestuursleden van de feitelijke vereniging willen op een correcte wijze en in schoonheid hun activiteiten afronden. Deze schenking moet in het licht hiervan gezien worden.

             De kerstverlichting werd door VHMC aangekocht, grotendeels met behulp van gemeentelijke middelen, zoals vastgelegd in de vroegere convenant.

             Het is daarom niet onlogisch dat deze kerstverlichting wordt geschonken aan de gemeente Maldegem, nu de feitelijke vereniging VHMC haar werking heeft stopgezet.

          Het aanvaarden van een schenking is een exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad.

          Het aanvaarden van deze schenking doet in hoofde van de schenker geen enkel recht of enigerlei voordeel ontstaan, nu niet en niet in de toekomst.

 

 

Tussenkomsten

             door schepen Peter Van Hecke (Open Vld)

             door raadslid Marten De Jaeger (CD&V)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de schenking van een lot kerstverlichting door Dhr. Johan Ysebaert, namens de feitelijke vereniging VHMC te aanvaarden, bestaande uit volgende stukken:

1 Kerstboom - 9 m hoog beschadigd wegens vandalisme.

1 kerstboom – 8 m hoog  bestaande uit mast met licht krans.

10 sterren  - 2 m groot, 3 D

4 kerstballen diameter 2 m

23 guirlandes,   aan de ramen van het  St.-Annakasteel

5 armaturen 2 m lang, tegen glas terras gemeentehuis.

6 sterren op voet - 2 m groot , 2 D

3 sterren op voet 1.2 m groot , 2D

8 sterren 1.2 m groot , 2D

5 vallende sterren 2 m groot

14 kleine sterren tegen gevel gemeentehuis.

57 kleine sterren wit in de straten van Kleit en Adegem.

33 lichtgordijnen met haakse beugel

55 lichtgordijnen op rechte regels.

29 bakken lichtkransen voor in de bomen en struiken

4 bakken verlengkabels.

 

 

Artikel 2:

De aanvaarding van deze schenking doet op geen enkele wijze enig recht of voordeel ontstaan voor de schenker t.a.v. de gemeente Maldegem, niet nu en niet in de toekomst. Maar het gemeentebestuur is het voormalig bestuur en haar voorzitter wel dankbaar voor deze schenking en de correcte afhandeling in deze kwestie.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

15.  AANVRAGEN EN AFSPRAKENNOTA BETREFFENDE GEBRUIK VAN HET JEUGDHUIS VOOR SOCIO CULTURELE ACTIVITEITEN MET JONGEREN ALS DOELGROEP: VASTSTELLING

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

 

Feiten

            De cel sociale activering ontfermt zich sinds oktober 2019 over het jeugdhuis. Sindsdien worden aanvragen voor het gebruik van de accommodatie overgemaakt aan de aangestelde beroepskrachten, echter hieromtrent zijn er geen afspraken uitgeschreven.

            Zo zijn er vragen tot combinatie gebruik K-ba en jeugdhuis. Hierover moet een duidelijke procedure afgesproken worden.

            Naast de accomodatie moet er ook duidelijkheid zijn welke soort activiteiten in het jeugdhuis kunnen plaatsvinden. Zo moet het jeugdhuis een plaats zijn waar jongeren terecht kunnen voor concerten, activiteiten, een fuif,... en moet dit zo laagdrempelig mogelijk zijn.

            Er werd een afsprakennota opgemaakt met daarin omschreven dat het gaat over socioculturele activiteiten met jongeren als doelgroep (12 tot 30 jaar).

            Er werd ook een aanvraagformulier voor de website opgemaakt.

 

Argumentatie

          Om het voor onze diensten op administratief vlak zo eenvoudig mogelijk te maken en ook om zo spoedig mogelijk een antwoord te kunnen geven aan de aanvrager, wordt voorgesteld om volgende werkwijze toe te passen voor een aanvraag van gebruik van het jeugdhuis:

          Een aanvraag gebeurt via de website en met het daarvoor bestemde aanvraagformulier. Dit aanvraagformulier komt terecht bij de beroepskrachten van het jeugdhuis. De beroepskrachten gaan na of de aanvraag mogelijk is, conform de afsprakennota en maken verdere afspraken met de jongeren. Het is de bedoeling dat op termijn verdere aanvragen zullen behandeld worden door een Raad van Bestuur van het jeugdhuis, in samenspraak met de beroepskrachten.

          Aan het college zal maandelijks een overzicht voorgelegd worden van de aanvragen.

          Indien het een aanvraag betreft K-ba in combinatie met het jeugdhuis:

          Aanvraag verloopt via een evenementenaavraag en komt bij het UITloket. Het UITloket neemt contact op met de beroepskrachten van het jeugdhuis en de beschikbaarheid wordt nagegaan.

          Voor afspraken rond K-Ba geldt het retributie- en huishoudelijk reglement K-ba. Voor afspraken rond het jeugdhuis, geldt deze afsprakennota.

Tussenkomsten

             door raadslid Leandra Decuyper (CD&V)

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             Schepen Glenn Longeville (Open Vld) beantwoordt de vragen.

 

Besluit

 

20 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

7 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger en Leandra Decuyper

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de afsprakennota betreffende het gebruik van het jeugdhuis.

 

AFSPRAKENNOTA GEBRUIK JEUGDHUIS MALDEGEM

 

Beste organisator,

Jij maakt binnenkort gebruik van onze accommodatie. Wij vragen je om dit document grondig door te nemen. De afspraken en voorwaarden hieronder dienen te allen tijde gerespecteerd te worden.

We wensen je in ieder geval veel succes bij het organiseren van je activiteit!

 

Algemeen

Het jeugdhuis staat open voor alle jongeren in Maldegem en is gelegen in de Mevrouw Courtmanslaan 82 – 9990 MALDEGEM.

Het jeugdhuis is voorzien van een geïnstalleerde toog met tapinstallatie, afwasbak, frigo’s, muziekinstallatie, berging en in het onthaal ook een balie en sanitaire ruimte.

Volgende activiteiten zijn toegelaten in het jeugdhuis:

-Socio-culturele activiteiten zoals bijvoorbeeld fuiven, vormingen, quizzen, muziekvoorstellingen, optredens, ontmoetings- en thema activiteiten.

De activiteiten moeten duidelijk jongeren als doelgroep hebben (12 jaar – 30 jaar).

 

Aanvraag

De aanvraag voor het gebruik van het jeugdhuis dient te gebeuren door een aanvraagdocument in te vullen via de website: https://www.maldegem.be/jeugdhuis.

In bijlage 1 kan u het in te vullen aanvraagdocument terugvinden.

De reservering is pas definitief na een bevestiging via brief of email. Bij gelijktijdige of overlappende aanvragen, krijgt de eerste aanvraag voorrang.

De reservatieaanvraag gebeurt door één meerderjarige verantwoordelijke. Een minderjarige wordt vertegenwoordigd door één van de ouders of voogd.

 

Beschikbaarheid

De activiteiten die door het jeugdhuis worden georganiseerd, hebben voorrang op aanvragen voor het gebruik van de accommodatie.

Het vaste sluitingsuur bij gebruik van het jeugdhuis is 04.00u.

De organisator mag geen andere bestemming geven aan het jeugdhuis, dan die waarvoor het gebruik werd toegestaan.

Het is verboden zich te begeven in de ruimten voorbehouden aan de diensten van de inrichting.

Aan de gebruiker die de regels niet respecteert, kan elke volgende reservatie geweigerd worden.

 

Wetgeving

Elke gebruiker is zelf verantwoordelijk voor de naleving van alle voorschriften van gemeente en alle bovenlokale overheden, van auteursrechten, van politiereglementen, het gemeentelijk fuifreglement, wetgeving in verband met geluidsnormen en de wet van de handelspraktijken.

Het jaarlijkse tarief billijke vergoeding is voor de rekening van het gemeentebestuur. SABAM en verzekering burgerlijke aansprakelijkheid zijn voor de rekening van de organisator.

Meer informatie hieromtrent kan u terugvinden op www.unisono.be

De organisator dient een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor lichamelijke schade af te sluiten voor zijn activiteit (voor zover deze hier nog niet over zou beschikken).

 

Sleutels

Het gebruik van het jeugdhuis gaat gepaard met een badge. Bij de bevestiging van de aanvraag door de beroepskracht, zal er concreet afgesproken worden voor de overdracht van de badge en om alle praktische zaken in verband met het gebruik van de zaal af te handelen.

 

Gebruik van het materiaal

De organisator beschikt over het gebouw, meubilair binnen de globale veiligheids- en gebruikersvoorschriften. Het meubilair moet in het gebouw blijven en mag niet versleept worden. Na de activiteit wordt het materiaal gereinigd en op de aangegeven wijze teruggezet (zie poetsen).

Er is keukenmateriaal ter beschikking. Het materiaal mag gebruikt worden en moet na gebruik proper en droog teruggezet worden. Gebruikers controleren de inventaris voor gebruik. Ze zijn verplicht achteraf aan te geven welke materialen zij tijdens de organisatie verloren of gebroken hebben.

Het is verboden om de ramen, deuren, muren te benagelen, beplakken, beschilderen, of van enig ander hechtingsmiddel te voorzien. Versieringen uit licht ontvlambare materialen, kaarsen en open vuren in en rond het jeugdhuis zijn verboden.

De gebruiker mag de zaal en bijhorende materialen in geen geval verder uitlenen of verhuren aan derden.

 

Geluid en Lawaai

Het jeugdhuis is gelegen in een omgeving palend aan verschillende particulieren en openbare eigendommen. Het is noodzakelijk de buren en terreinen gelegen rond het jeugdhuis te respecteren. Er wordt met aandrang gevraagd om:

-Na 22.00u het lawaai buiten zoveel mogelijk beperken;

-Auto’s zoveel mogelijk te parkeren op de parking naast het jeugdhuis;

-Stapvoets rijden op het terrein aan het jeugdhuis om de veiligheid van voetgangers te kunnen waarborgen;

-De deuren van het jeugdhuis direct sluiten na het binnenkomen en buitengaan;

-Overmatig lawaai in te tomen in de buurt van het jeugdhuis (bijvoorbeeld: roepen, luide muziek door autoradio’s, met gierende banden vertrekken,…. ;

-Geen afval achterlaten op de terreinen gelegen rond het jeugdhuis;

Volgens de milieuvergunning van 7 april 2016 mag in het jeugdhuis een maximaal geluidsniveau 95 dB(A) LAeq,15min gedraaid worden. Er werden geen bepalingen vastgelegd omtrent het aantal keer dat dit niveau gehaald mag worden. Indien in het jeugdhuis een geluidsniveau van meer dan 85 dB(A) LAeq,15min (achtergrondmuziek) wordt gedraaid, moet het geluid geregistreerd worden zodat kan gecontroleerd worden of men voldoet aan de norm.

Om het geluidsniveau te controleren kan bij de milieudienst een geluidsmeter gereserveerd worden. Hiervoor moet een waarborg van 200 euro betaald worden.

Oordopjes zijn verplicht zelf te voorzien door de organisator bij fuiven en optredens. De oordopjes worden ter beschikking gesteld aan de toog.

Bij een optreden/concert is het te verwachten dat het geluidsniveau hoger zal zijn. Het schepencollege kan een afwijking geven tot 100 dB(A) als het om live muziek gaat en dit enkel voor het optreden en maximum tot middernacht.

Bijkomende voorwaarden zijn:

-Het geluidsniveau dient door de organisator of zijn aangestelde continu te worden gemeten en te worden geregistreerd. De metingen worden opgestart 15 minuten voor de aanvang van de eerste muziekactiviteit (inclusief soundcheck) en lopen continu door tot minimaal 15 minuten nadat de laatste muziekactiviteit werd stopgezet;

-Binnen de 7 dagen na het evenement worden de registratiegegevens digitaal (excel file of export file) overgemaakt aan de milieudienst, Bloemestraat 45, 9990 Maldegem, milieudienst@maldegem.be.

-De exploitant beschikt over oordopjes die gratis ter beschikking worden gesteld van het publiek.

 

Poetsen

Het jeugdhuis en de toiletten dienen in verzorgde en oorspronkelijke staat te worden achtergelaten. De gemeente voorziet poetsmateriaal in de berging in het jeugdhuis. Het poetsen gebeurt op volgende manier:

-De organisator brengt zelf vuilniszakken mee (restafval en PMD). De vuilniszakken worden na afloop van de activiteit op het terras in de daartoe voorziene containers gegooid. Er wordt geen los afval in deze container gegooid! Enkel afval in zakken is toegelaten;

Deze containers worden geleegd op woensdag en zullen door de gemeentelijke diensten op dinsdag aan de straat gezet worden;

-Alle afval wordt bij elkaar geveegd en in de voorhanden vuilniszakken gedaan. De gebruikte infrastructuur wordt volledig afvalvrij gemaakt (ook flyers, affiches,…), dit geldt voor zowel vloer, toog, toiletten,…

-De gebruiker dweilt de vloer van de zaal. Het product hiervoor stellen we ter beschikking.

-De tafels en de stoelen, indien deze gebruikt worden, worden afgekuist en opnieuw op hun oorspronkelijke plaats te worden gezet;

-De gebruiker reinigt de toiletten en maakt de vuilnisbakken leeg in de voorhanden vuilniszakken;

-De toog wordt grondig afgekuist;

-Glazen worden afgewassen, afgedroogd en op de daarvoor voorziene plaats gezet. We stimuleren het gebruik van herbruikbare bekers;

-De buitenomgeving wordt proper en vrij achtergelaten (geen flesjes, glazen, peuken, kapot glas of ander materiaal uit het jeugdhuis).

Bij het verlaten van het gebouw moeten alle lichten gedoofd zijn, de verwarming moet uitgezet worden en alle deuren en vensters moeten gesloten zijn.

Let op: Indien er een gecombineerd gebruik is van de K-ba en het jeugdhuis zal het poetsen van de vloeren (jeugdhuis, K-Ba, inkomhal en toiletten) gebeuren door een externe firma, hiervoor zal een kost aangerekend worden. Deze kostprijs kan verschillen naargelang het gebruik (fuif, evenement met of zonder catering,…). De beroepskracht zal u informeren hoeveel de kostprijs bedraagt.

 

Waarborg

Het gebruik van het jeugdhuis is voor de bovenstaande omschreven doelgroep gratis. Er wordt echter wel een waarborg gevraagd.

Elke gebruiker betaalt een waarborg van 150 euro per activiteit. Deze waarborg kan ingehouden worden bij schade of nalatenschap.

De volgende kosten kunnen van de waarborg afgehouden worden:

-Niet kuisen van de toog: 25 euro;

-Niet kuisen van de toiletten: 25 euro;

-Niet kuisen van het jeugdhuis: 25 euro;

-Beschadiging van de wanden (deuren, muren, vloeren) door benagelen, beplakken of schilderen: 25 euro;

-Kapotte glazen: vanaf 5 glazen -> 0,50 euro per glas;

-Kapot meubilair: (stoelen, tafels…): 25 euro per tafel en 15 euro per stoel;

-Buitengewone schoonmaak of herstel is afhankelijk van de kosten;

-Bij verlies, misbruik of laattijdig inlevering van de sleutels: 25 euro.

Na elk gebruik van het jeugdhuis zal een controle plaatsvinden door de beroepskracht. Hierbij heeft de gebruiker het recht op aanwezig te zijn en eventuele opmerkingen te maken.

 

Schade

De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor de aangerichte schade aan het gebouw zowel door hemzelf, zijn aangestelde als door de deelnemers van de door hem ingerichte activiteit. De gebruiker is verantwoordelijk voor de schade aan de mobiele infrastructuur en materialen die het gevolg is van onoordeelkundig gebruik. Er zal een schadevergoeding aangerekend worden ten bedrage van de herstellings- of vervangingskosten.

Onder schade wordt verstaan:

-Schade aan het brandalarm, inbraakalarm of ander alarm of detectiesystemen;

-Schade aan de elektrische installatie inclusief schakelaars, stopcontacten en verlichting;

-Schade aan de sanitaire installatie inclusief toiletten, wasbakken, kranen en leidingen;

-Schade aan de verwarmingsinstallatie inclusief radiatoren, kranen, leidingen en aansluitingen;

-Schade aan ramen, deuren, sloten, portalen, poorten;

-Schade aan meubilair en vast meubilair;

-Schade aan gebouw inclusief muren en vloeren;

-Schade aan ingebouwde en losstaande elektrische apparaten zoals frigo’s, ovens, kookplaten, e.d.;

-Schade aan audiovisuele apparaten zoals schermen, beamers, luidsprekers,…

-Oneigenlijk gebruik van brandblussers

-….

Eventuele beschadigingen of diefstal moet gemeld worden aan de beroepskrachten.

Bij herhaalde of ernstige beschadiging kan de betrokken organisatie voor een bepaalde periode geschorst of uitgesloten worden van het gebruik van de zaal.

 

Drank

De drank moet verplicht afgenomen worden via het gemeentebestuur. De prijzen van verkoop kan u als organisator zelf bepalen.

Vooraf zal met de beroepskrachten van het jeugdhuis overlopen worden welke dranken beschikbaar zijn, hoeveel,… en worden er praktische afspraken gemaakt.

Bij overhandiging van de sleutel zal de voorziene drank samen overlopen worden. Bij overhandiging van de sleutel na afloop van de activiteit zal een afrekening gemaakt worden van het verbruik dat u aan aankoopprijs kan verkrijgen en zal u gevraagd worden om dit bedrag over te maken aan het gemeentebestuur.

 

Veiligheid

Het gemeentebestuur heeft, in samenspraak met de brandweer en om veiligheidsredenen, een maximum aantal toegelaten personen bepaald: 200 personen. Het overschrijden van het aantal toegewezen plaatsen is voor de brandveiligheid verboden.

Er geldt een algemeen rookverbod in het gebouw.

De vrije toegang tot de lokalen mag op geen enkele wijze belemmerd worden door meubilair, linten of andere obstakels.

De in- en uitgangen en de nooddeuren mogen nooit slotvast en nooit versperd zijn. Noch de brandweerkasten, noch enig ander veiligheidsmateriaal mogen bedekt zijn.

 

Extra bepalingen

De toegang wordt geweigerd aan personen die zich in kennelijke staat van dronkenschap of onder invloed van drugs bevinden.

De organisator is verplicht om ervoor te zorgen dat:

-Al diegenen die van de zalen gebruik maken, de gebruiksvoorwaarden stipt naleven;

-Er voldoende toezicht uitgeoefend wordt;

-Het publiek zich ordelijk gedraagt en de verbodsbepalingen worden nageleefd.

De verkoop van alcohol aan –16 jarigen is verboden. Er dienen voldoende maatregelen getroffen te worden om dit verbod te hanteren.

In het jeugdhuis is er een nultolerantie wat drugs betreft.

 

Aansprakelijkheid

Het gemeentebestuur kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor diefstal of beschadiging van materiaal dat toebehoort aan de organisator of betrekking heeft op de activiteit die hij inricht.

 

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord dat toekomstige aanvragen worden ingediend via een webformulier dat terecht komt bij de beroepskrachten van het jeugdhuis. Bij de aanvraag dient aangeduid te worden of het een socio culturele activiteit betreft voor jongeren (12 jaar - 30 jaar).

 

Artikel 3:

Kennisname van het feit dat het jeugdhuis over een milieuvergunning klasse 2 waarbij een geluidsniveau van 95dB(A) LAeq, 15min mag gedraaid worden.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad gaat akkoord met de werkwijze om voor de toekomstige aanvragen van gebruik van de accommodatie, de richtlijnen van de afsprakennota te volgen.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

16.  GEMEENTELIJKE HOLDING NV IN VEREFFENING - ALGEMENE VERGADERING 24 JUNI 2020: KENNISNAME VAN DE AGENDA EN AANDUIDING VAN DE GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER(S)

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Het KB nr. 4 van 9 april 2020 zoals verlengd door het KB van 28 april 2020.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22°de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

          Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

          Het besluit van de gemeenteraad in zitting van heden, houdende toevoeging van dit agendapunt bij hoogdringendheid.

 

Feiten

          De gemeente is aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening

          De algemene vergadering zal niet fysiek plaatsvinden maar uitsluitend via videoconferentie.

          De agenda omvat volgende agendapunten:

1)      Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over de periode 01.01.2019 tot en met 31.12.2019

2)      Bespreking van de jaarrekening over de periode 01.01.2019 - 31.12.2019 door de vereffenaars

3)      Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over de periode 01.01.2019 tot en met 31.12.2019 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten

4)      Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over de periode 01.01.2019 tot en met 31.12.2019

5)      Vraagstelling

Alle punten van de agenda worden louter ter kennisname meegedeeld aan de algemene vergadering. Zij worden niet ter stemming voorgelegd.

 

Stemming

          over de aanduiding van een vertegenwoordiger
Raadslid Annuska Van Hoorebeke bekomt 14 stemmen voor
Raadslid Boudewijn De Schepper bekomt 3 stemmen voor
Schepen Marleen Van den Bussche bekomt 2 stemmen voor
Schepen Rudi De Smet bekomt 2 stemmen voor
Raadslid Koenraad De Ceuninck bekomt 1 stem voor
Schepen Nicole Maenhout bekomt 1 stem voor
Schepen Glenn Longeville bekomt 1 stem voor
Raadslid Henk Deprest bekomt 1 stem voor
Er zijn 2 onthoudingen

         
over de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger
Schepen Marleen Van den Bussche bekomt 16 stemmen voor
Schepen Rudi De Smet bekomt 3 stemmen voor
Raadslid Boudewijn De Schepper bekomt 2 stemmen voor
Raadslid Koenraad De Ceuninck bekomt 2 stemmen voor
Raadslid Stefaan Standaert bekomt 1 stem voor
Er zijn 3 onthoudingen

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van aandeelhouders van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening, die zal doorgaan op elektronische wijze op woensdag 24 juni 2020 om 14 u., met volgende agenda:

1)      Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over de periode 01.01.2019 tot en met 31.12.2019

2)      Bespreking van de jaarrekening over de periode 01.01.2019 - 31.12.2019 door de vereffenaars

3)      Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over de periode 01.01.2019 tot en met 31.12.2019 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten

4)      Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over de periode 01.01.2019 tot en met 31.12.2019

5)      Vraagstelling

 

Artikel 2:

Raadslid Annuska Van Hoorbeke, met e-mailadres annuskavanhoorebeke@maldegem.be, wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van 24 juni 2020 van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening.

 

Artikel 3:

Schepen Marleen Van den Bussche, met e-mailadres marleenvandenbussche@maldegem.be, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van 24 juni 2020 van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening.

 

Artikel 4:

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening op 24 juni 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en dient onder meer kennis hiervan te geven door indiening van de ingevulde volmacht op volgend e-mailadres: avgh@quinz.be.

 

Artikel 6:

Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening op het e-mailadres avgh@quinz.be.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

17.  TOEGEVOEGD PUNT DOOR RAADSLID STEFAAN STANDAERT (GROEN): ORGANISATIE VAN EEN REFERENDUM OVER DE BOUW VAN EEN NIEUW CULTUREEL CENTRUM

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 21 van het decreet  over het lokaal bestuur 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn, behalve als:

1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken.

2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

            Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld in zitting van 25 september 2019 bepaalt dat elk raadslid de mogelijkheid heeft een punt aan de agenda toe te voegen.

 

Feiten

            Op 22 mei ll. ontving algemeen directeur Tijs Van Vynckt volgend toegelicht voorstel van beslissing van raadslid Stefaan Standaert (Groen):
"Organisatie van een referendum over de bouw van een nieuw Cultureel Centrum:

Feiten

             De gemeenteraad kreeg tot op heden van de meerderheidspartijen geen antwoorden op de vragen inzake de visie op het geplande cultuurcentrum, inzake de financiële analyse van het huidige cultuurbeleid en het toekomstige cultuurbeleid.

             Tot op de datum waarop in de pers (januari 2020) het plan voor een nieuw Cultureel Centrum verscheen, was er in Maldegem geen enkele formele vraag naar een nieuw CC (partijprogramma’s, nota’s adviesraden, …)

             Er zijn pas investeringen gebeurd in Den Hoogen Pad en er is veel en gevarieerde infrastructuur voor handen voor Cultuur op maat.

             Er is pas een nieuw RUP goedgekeurd voor het gebied waarvoor het college nu een voorstel ontvangt (Triginta). Dit voorstel is niet in overeenstemming met het RUP Hof ter Ede.

             In een persbericht van zondag 17 mei ’20 wordt gesteld dat het CC komt in het centrum van Maldegem, met bijhorende foto van een stuk grond, in eigendom van Triginta, projectontwikkelaar.

             De keuze voor de bouw van een nieuw CC werd noch aan de gemeenteraad, noch aan de adviesraden, noch aan de Maldegemnaar voorgelegd.

             Het MJP 2020-2025 spreekt enkel van een heel algemeen actiepunt (opwaardering van het Centrum en de deelkernen), en beschouwt deze actie als niet-prioritair. Het eraan gekoppelde bedrag is 15 miljoen, bedoeld voor meerdere projecten die niet geconcretiseerd worden in de MJP.

             80 % van de Belgen is bezorgd over ons klimaat (uit “Omgevingsanalyse bij MJP 2020 – 2025)?

             De Corona-crisis heeft nieuwe vragen, noden, inzichten en maatregelen aangebracht, die tot op heden niet in de MJP 2020-2025 opgenomen zijn.

          Argumentatie

          Dit project is tot op heden helemaal niet onderbouwd met een visie op cultureel beleid, Ondanks de inzet van 15 miljoen euro. Het lijkt dus vooral een prestigeproject.

          Er zijn momenteel voldoende alternatieven om een mooi cultuurbeleid te voeren in Maldegem, Op maat van Maldegem en met de onderliggende doelstelling de opwaardering van de verschillende dorpskernen. Het mankeert momenteel eerder aan visie en aan middelen om voor een goede en gevarieerde programmatie te zorgen.

          In de Vlaamse regelgeving is er momenteel geen plaats voor de erkenning van een CC in Maldegem, met bijhorende subsidies.

          Het Corona-virus heeft onze maatschappij voor ontzettend grote nieuwe uitdagingen geplaatst op vlak van gezondheidsmaatregelen, zorg voor mekaar, socio-economische maatregelen om armoede te bestrijden, zorg voor leefkwaliteit en open ruimte, seniorenzorg en de waardering voor veel zorgberoepen en beroepen met een lage verloning. De prioriteiten voor het lokale beleid zijn volgens ons dan ook grondig gewijzigd (op korte, halflange en lange termijn). Dit zal het nodige budget vragen en een herziening van de MJP dringt zich op.

          Groen wil het voorziene geld (voor het CC) daarnaast eerder besteden aan het versneld realiseren van klimaatmaatregelen met IEDEREEN in Maldegem, aan veel meer fietspaden, aan méér dan één vernieuwde centrumstraat, aan natuur en landbouw, aan de opvang van demente mensen.

          Op de site van Hof ter Ede hebben reeds heel wat mensen een woning aangekocht. Dit in het perspectief van het huidig geldende RUP.

          De cijfers voor aankoop / huur vermeld in het voorstel van ontwikkelaar Triginta overtreffen verregaand de voorziene cijfers in het MJP.

          Door over dit voorstel reeds in het openbaar te communiceren, stelt het college ons bestuur in een heel zwakke onderhandelingspositie t.a.v. de betreffende projectontwikkelaar.

          Theoretisch kan er een mededinging georganiseerd worden. In werkelijkheid lijkt de keuze voor een samenwerking met een projectontwikkelaar, voor de bouw van een CC reeds gemaakt. Door de schaarste aan centraal gelegen gronden in privé-bezit, lijkt het er bovendien op dat er te weinig kandidaten zullen zijn om van een mededinging en concurrentiële insteken te kunnen spreken.

          Het is nodig om de bevolking grondig te informeren over voorgaande gegevens en over het opzet van het bouwproject, het toekomstig cultuurbeleid, en de kosten ervan: zowel voor de investering als voor het draaiende houden ervan in de toekomst.

          Lokaal beleid moet optimaal gedragen worden door de inwoners van onze mooie gemeente. Een dergelijk project vraagt om participatie van de burger vóór je er aan begint.  Tot op heden werden de Maldegemnaars voor de volle 100 %  genegeerd inzake hun inbreng en de keuze voor prioriteiten.

          Voorstel van besluit

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om een gemeentelijke volksraadpleging te organiseren over de al dan niet opstart van de bouw van een nieuw cultureel centrum.

Artikel 2:

De gemeenteraad zal in een commissievergadering debatteren over de concrete vraagstelling van deze volksraadpleging en over de inhoud van de hieraan voorafgaande informatiecampagne naar de Maldegemnaar toe."

Tussenkomst raadsleden

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

             door raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V)

             door raadslid Marten De Jaeger (CD&V)

 

Besluit

 

over het voorstel van raadslid Standaert:

2 stemmen voor: Dino Lateste en Stefaan Standaert

17 stemmen tegen: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Danny Vannevel

8 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat nietakkoord met het voorstel om een gemeentelijke volksraadpleging te organiseren over de al dan niet opstart van de bouw van een nieuw cultureel centrum.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad zal niet debatteren in een commissievergadering over de concrete vraagstelling van deze volksraadpleging en over de inhoud van de hieraan voorafgaande informatiecampagne naar de Maldegemnaar toe.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

18.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

          Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

          Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

          Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

          Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

Volgende vragen werden ingediend door de raadsleden, om te worden behandeld tijdens de vergadering van de gemeenteraad:

          Vraag A Lammertyn (CD&V): Handhaving op hondenlosloopweide

          Vraag L Decuyper (CD&V): Heropening bibliotheek en verdere dienstverlening aan huis

          Vraag L Decuyper (CD&V): Vrijetijdsaanbod zomer 2020

          Vraag S Standaert (Groen): Annulering commissie 25 mei 2020

          Vraag S Standaert (Groen): Stand van zaken tevredenheidsmeting personeel 2020

Notulen

De vragen ingediend door de raadsleden om te worden behandeld tijdens de vergadering van de gemeenteraad, worden beantwoord:

          Vraag van raadslid Annelies Lammertyn (CD&V): Handhaving op hondenlosloopweide
Schepen Rudi De Smet (N-VA) beantwoordt de vraag.
 

          Vraag van raadslid Leandra Decuyper (CD&V): Vrijetijdsaanbod zomer 2020
Raadslid Decuyper vraagt om de door haar gestelde vragen en het antwoord van schepen Glenn Longeville (Open Vld) op te nemen in de notulen:
De vraag gesteld door raadslid Decuyper:
"Zomer 2020: organisatie sport- en jeugdkampen, gemeentelijke speelpleinwerking

Korte toelichting bij de vraag. 

Geachte leden van het schepencollege

Minister Benjamin Dalle gaf 22 mei groen licht voor zomerkampen en -activiteiten. Zomerkampen kunnen doorgaan onder voorwaarden, de jeugdwerkregels genoemd, om zo de veiligheid maximaal te garanderen. Zo moeten kampen en activiteiten onder meer opgesplitst in ‘bubbels’ van maximum 50 personen.

Eén en ander impliceert dat ook op gemeentelijk vlak zomerkampen en – activiteiten kunnen doorgaan. We denken onder meer aan de sportkampen, jeugdkampen, speelpleinwerking, zomeractiviteiten.

Vraagstelling. 

          Is de gemeente hierop voorbereid? Komt er een aangepast gemeentelijk vrijetijdsprogramma? Met CD&V zijn we vragende partij om het aanbod zo maximaal als mogelijk te houden zodat het aanbod toegankelijk blijft voor zoveel mogelijk Maldegemnaars. 

          Hoe zullen de inschrijvingen aangepakt worden? Zijn de sport- en jeugddienst klaar om deze onmiddellijk op te starten nu er groen licht is?

          Voor de speelpleinwerking moet traditioneel niet ingeschreven worden. Hoe zullen jullie dit nu aanpakken? Kan er in bijkomende speelpleinwerking (op alternatieve locaties zoals bv. op de Kruipuit) geïnvesteerd worden? 

          Is er al gecommuniceerd met de speelpleinmonitoren?

          Wanneer zullen jullie extern communiceren over het al dan niet aangepast gemeentelijk vrijetijdsprogramma en de start van de inschrijvingen?

          Mogen we ervan uitgaan dat voor o.m. speelpleinwerking in voldoende beschermingsmaterialen zal voorzien worden?

          Zijn jullie bereid de jeugdverenigingen die deze zomer op kamp trekken bijkomend te ondersteunen (door bv. te voorzien in ontsmettingsmateriaal, een tentsubsidie zodat extra tenten kunnen gehuurd worden om extra op te zetten op het terrein en zo de jongeren maximaal te spreiden)? We mogen niet vergeten dat de Maldegemse jeugdverenigingen dit jaar al een deel van hun inkomsten zagen wegvallen. "

 

Schepen Glenn Longeville (Open Vld) antwoordt: "Ik denk dat we ons al bewezen hebben. De vorige gemeenteraad heb ik net dezelfde vragen gekregen van raadslid Dino Lateste in verband met het onderwijs en ik zal nu min of meer hetzelfde antwoorden. Wij zijn ons ervan bewust dat alles goed geregeld zal worden, ik moet geen tips hebben. Gisteren is alles bewust op de veiligheidscel besproken, op datum van uw vraagstelling was er zelfs nog geen ministerieel besluit. Maar ik vind de timing van uw vraagstelling echt niet gepast en voor mij, zowel als voor mijn dienst, komt uw vraag echt respectloos over. We zullen wel zorgen, net zoals bij de scholen dat alles geregeld is."

Raadslid Decuyper vraagt ook een antwoord op haar andere vragen, speciaal naar ondersteuning toe van de jeugdverenigingen die op kamp vertrekken.

Schepen Longeville antwoordt: "We zullen het wel bespreken, alle gepaste communicatie zal later volgen."

Raadslid Decuyper: "Ik ben blij dat jullie liever in de pers communiceren dan met jullie gemeenteraadsleden."

Raadslid Decuyper vraagt aan de algemeen directeur om haar vragen en het antwoord van de schepen op te nemen in de notulen, alsook de vaststelling dat de schepen niet verder wil ingaan op haar vragen.

Schepen Longeville antwoordt: "Dan doe je dat maar."

 

          Vraag van raadslid Leandra Decuyper (CD&V): Heropening bibliotheek en verdere dienstverlening aan huis
Schepen Nicole Maenhout (N-VA) beantwoordt de vraag.
 

          Vraag S Standaert (Groen): Stand van zaken tevredenheidsmeting personeel 2020

Burgemeester Bart Van Hulle antwoordt op de vraag.

 

          Vraag S Standaert (Groen): Annulering commissie 25 mei 2020
Burgemeester Bart Van Hulle antwoordt op de vraag.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2020