Notulen gemeenteraad van 23 05 2024

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter;

Koenraad De Ceuninck, Burgemeester;

Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Schepenen;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte, Raadsleden;

Britt Schouppe, Algemeen directeur.

 

Verontschuldigd:

Timothy De Groote en Eva Willems, Raadsleden;

 

Overzicht punten

 

Zitting van 23 05 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 23 05 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIO- OF AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 25 APRIL 2024

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

        De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 25 april 2024 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt.

Tussenkomst raadsleden

        Voorzitter Marten De Jaeger (CD&V) deelt mee dat een rechtzetting aan de raadsleden bezorgd werd, meer bepaald dat Britt Schouppe de zitting verlaat vanaf punt 23 en dat in punt 24 niet de algemeen directeur, maar wel de algemeen directeur waarnemend herinnert aan de feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audio-opname of audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 25 april 2024 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 23 05 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

3.   GEWONE JAARLIJKSE ALGEMENE VERGADERING VAN ETHIASCO OP 13 JUNI 2024: KENNISNAME VAN DE AGENDA

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

        Het besluit van de gemeenteraad van 28 april 2022 betreffende de algemene vergadering van EthiasCo van 5 mei 2022, waarbij raadslid Anneke Gobeyn wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van EthiasCo cvba van 5 mei 2022 en in alle volgende vergaderingen van EthiasCo tijdens de huidige legislatuur en waarbij schepen Stefaan Standaert wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van EthiasCo cvba van 5 mei 2022 en in alle volgende vergaderingen van EthiasCo tijdens de huidige legislatuur.

        De statuten van de coöperatieve Vennootschap EthiasCo cvba, zoals vastgesteld op 27 december 2017.

 

Feiten

        Met schrijven van EthiasCo cvba van 8 april 2024 betreffende de jaarlijkse algemene vergadering op donderdag 13 juni 2024, wordt de agenda van de vergadering meegedeeld:

  1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023
  2. Goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2023 en bestemming van het resultaat
  3. Kwijting te verlenen aan de bestuurders voor hun mandaat
  4. Kwijting te verlenen aan de commissaris voor zijn opdracht
  5. Statutaire benoemingen - Client Board
  6. Mandaat van commissaris - boekjaren 2026 - 2027 - 2028

        Het aantal aandelen, en dus stemmen, van het gemeentebestuur van Maldegem bedraagt 8.

 

Argumentatie

        De gemeente Maldegem is coöperant-lid van cvba EthaisCo (voorheen Ethias Gemeen Recht) en mag als dusdanig deelnemen aan de algemene vergadering.

        De documentatie voor de algemene vergadering zal vanaf 27 mei 2024 beschikbaar zijn op het digitaal platform van EthiasCo bv.

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda vande jaarlijkse algemene jaarvergadering van EthiasCo bv die doorgaat op donderdag 13 juni 2024 om 10 uur.

  1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2023
  2. Goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2023 en bestemming van het resultaat
  3. Kwijting te verlenen aan de bestuurders voor hun mandaat
  4. Kwijting te verlenen aan de commissaris voor zijn opdracht
  5. Statutaire benoemingen - Client Board
  6. Mandaat van commissaris - boekjaren 2026 - 2027 - 2028


Het aantal deelbewijzen, en dus stemmen, van het gemeentebestuur bedraagt 8.

 

Artikel 2

Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan EthiasCo bv op het adres algemene.vergadering@ethias.be.

 

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 23 05 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

4.   INTERGEMEENTELIJK SAMENWERKINGSVERBAND CREAT SERVICES DV - ALGEMENE VERGADERING: GOEDKEURING VAN DE AGENDA EN VASTSTELLEN VAN HET MANDAAT VAN DE VERTEGENWOORDIGER

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt;

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden;

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

  22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking;

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid;

        Het besluit van de gemeenteraad van 25 mei 2023 tot toetreding van de gemeente Maldegem en de politiezone Maldegem tot de aankoopcentrale CREAT van TMVS, waarbij burgemeester Koenraad De Ceuninck wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger en schepen Danny Vannevel als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van TMVS.

        Artikel 26, 2de lid van de gecoördineerde statuten van TMVS van 10 december 2019, gewijzigd door de buitengewone algemene vergadering van 12 december 2023, dat stelt dat de vertegenwoordiger(s) in de algemene vergadering wordt (worden) aangesteld voor de duur van de legislatuur. De vaststelling van het (de) mandaat (mandaten) van de vertegenwoordiger(s) in de algemene vergadering wordt herhaald voor elke vergadering;

        Bij de statutenwijziging, die vastgesteld werd in de buitengewone algemene vergadering van TMVS van 12 december 2023 wijzigde de naam van de"Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services, afgekort TMVS", naar "Creat Services".

 

Feiten

        De gemeente Maldegem is met ingang van 1 juni 2023 toegetreden tot de Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (TMVS) - met als merknaam CREAT;

        De gemeente werd uitgenodigd naar de algemene vergadering van Creat Services (voorheen TMVS dv) die zal doorgaan op 18 juni 2024 om 14.30 uur in Flanders Expo, Maaltekouter 1, 9051 Gent.
De vergadering zal fysiek doorgaan met digitale inbelmogelijkheid  via ZOOM;

        De uitnodiging vermeldt de agenda van de vergadering:

  1. Wijziging van vermogen
  2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
  3. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2023
  4. Verslag van de commissaris
  5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2023 afgesloten per 31 december 2023

                  b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2023

  1. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
  2. Actualisering presentievergoeding
  3. Statutaire benoemingen

Varia

 

Argumentatie

        Het is aangewezen dat de gemeente als houder van 4 aandelen deelneemt aan de jaarvergadering van Creat Services dv, met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.

Tussenkomsten

        door  raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan onderstaande agenda en elk van de afzonderlijke punten van de agenda met  de daarbijhorende documentatie van de algemene vergadering van Creat Services dv die doorgaat op 18 juni 2024:

  1. Wijziging van vermogen
  2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
  3. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2023
  4. Verslag van de commissaris
  5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2023 afgesloten per
    31 december 2023

b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2023

  1. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
  2. Actualisering presentievergoeding
  3. Statutaire benoemingen

Varia

 

Artikel 2:

Aan de (plaatsvervangend) vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem, houder van 4 aandelen, die zal deelnemen aan de algemene vergadering van Creat Services dv van 18 juni 2024 wordt het mandaat gegeven om namens het gemeentebestuur:

        aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen om de agendapunten van de algemene vergadering uit te voeren.

        deel te nemen aan elke latere algemene vergadering met dezelfde agenda, in geval de op 18 juni 2024 geplande algemene vergadering niet rechtsgeldig zou kunnen beraadslagen, en daarbij aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen om de agendapunten van de Algemene Vergadering te realiseren.”

 

Artikel 3:

Afschrift van dit besluit wordt verzonden naar 20240618AV@farys.be.

Van de vertegenwoordiger/ plaatsvervanger worden tevens volgende gegevens bezorgd, zodat zij kunnen gecontacteerd worden in verband met dit mandaat: Naam + voornaam - E-mailadres - GSM-nr.

 

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 23 05 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

5.   INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - IVM - ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING AGENDA - VASTSTELLING MANDAAT VERTEGENWOORDIGERS.

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

 22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

        De statuten van IVM, inz. artikel 28

 

Feiten

           In een aangetekend schrijven dd. 18 april 2024 deelt IVM mee dat een algemene vergadering wordt georganiseerd op 12 juni 2024 om 19.00u. in de gebouwen van IVM te Eeklo. Dit aangetekend schrijven omvat ook de uitnodiging tot de algemene vergadering, de agenda en de informatie bij de agendapunten, uitgez. de informatie bij punt 3 die wordt nagestuurd

           In een aangetekend schrijven dd. ...... mei 2024 wordt ook de informatie inz. agendapunte3  bezorgd

           De dagorde werd door de Raad van Bestuur van IVM van 16 april 2043 als volgt samengesteld:

1. Jaarverslag/verslag raad van bestuur 2023 over de werking van de intergemeentelijke vereniging.

2. Verslag van de raad van bestuur m.b.t. de jaarrekening 2023.

3. Verslag van de commissaris.

4. Goedkeuring jaarrekening per 31 december 2023.

5. Verlenen van kwijting aan de bestuurders.

6. Verlenen van kwijting aan de commissaris.

           In de beslissing van de gemeenteraad van 27 februari 2019 werden de heer Rudiger De Smet, mevrouw Annuska Van Hoorebeke en de heer Jason Van Landschoot aangeduid als vertegenwoordigers en de heer Geert De Roo, de heer Danny Vannevel en mevrouw Christine Verplaetse aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordigers om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van IVM voor de duurtijd van de huidige legislatuur;

           Gelet op de bestuurswissel van 10 februari 2022;

           In de gemeenteraad van 31 maart 2022 werd de beslissing van de gemeenteraad van 27 februari 2019 betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers en de plaatsvervangende vertegenwoordigers van de gemeente Maldegem in IVM opgeheven en werden Mevr. Ineke Hebbrecht, dhr. Dino Lateste en dhr. Cedric De Smet als vertegenwoordigers aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van IVM voor de resterende duurtijd van de huidige legislatuur, Mevr. Anneke Gobeyn en de Heren Marten De Jaeger en Danny Vannevel werden aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordigers

 

Argumentatie

           Het is aangewezen dat de gemeente als deelnemer in de intergemeentelijke opdrachthoudende Vereniging voor huisvuilverwerking Meetjesland (IVM) aanwezig is op de algemene vergadering van IVM, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door voorzitter Marten De Jaeger (CD&V)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De agenda van de algemene vergadering van IVM van 12 juni 2024 en  de afzonderlijke agendapunten die dit vereisen goed te keuren:

1. Jaarverslag/verslag raad van bestuur 2023 over de werking van de intergemeentelijke vereniging.

2. Verslag van de raad van bestuur m.b.t. de jaarrekening 2023.

3. Verslag van de commissaris.

4. Goedkeuring jaarrekening per 31 december 2023.

5. Verlenen van kwijting aan de bestuurders.

6. Verlenen van kwijting aan de commissaris.

 

Artikel 2:

De vertegenwoordigers of plaatsvervangende vertegenwoordigers van de gemeente krijgen het mandaat om op de algemene vergadering van IVM van 12 juni 2024 hun stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid en verder al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Artikel 3:

In toepassing van artikel 28 van de statuten van IVM, worden de stemmen van de gemeente (23.689 stemmen) waarover iedere vertegenwoordiger voor dit mandaat beschikt, evenredig verdeeld onder de verschillende vertegenwoordigers die aan de algemene vergadering van IVM van 12 juni 2024 deelnemen.

 

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 23 05 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

6.   REGLEMENT GEVELTUINEN: VASTSTELLING

 

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 2 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenten overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd zijn voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

           Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

           Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

           Artikel 40 § 2 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad het beleid van de gemeente bepaalt en daarvoor algemene regels kan vaststellen.

           Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

           Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

           2° het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

           23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies

           Het ondertekenen door de gemeente Maldegem van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 oktober 2021.

           Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemenen engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen (LEKP 1.0), zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 oktober 2021.

           Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 8 juli 2022 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 17 specifieke doelstellingen (LEKP 2.0), zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 22 september 2022.

           Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 16 december 2022 aangaande de aanscherping en uitbreiding van de doelstellingen zoals vermeld in werf 2 “verrijk je wijk” (energiebesparende renovaties en hernieuwbare energieprojecten). Dit LEKP 2.1 is een addendum bij het LEKP 2.0 en werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 22 juni 2023.

           Het Hemelwater- en droogteplan voor Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 16 december 2021.

           Het klimaatmitigatieplan en -adaptatieplan 2021-2030 voor Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 22 juni 2023.

           LEKP rapport, waarvan kennis werd genomen door de gemeenteraad in zitting van 28 maart 2024.

 

Feiten

           Het Lokaal Energie- en Klimaatpact vermeldt als streefdoel onder Werf 1 (vergroening) 0,5 m extra haag of geveltuinbeplanting per inwoner tegen 2030. Voor Maldegem betekent dit 12.307,50 m extra haag of geveltuinbeplanting tegen eind 2030, gerekend met het inwonersaantal per 1 januari 2024.

           Navraag bij andere vergelijkbare gemeentes en steden toont aan dat er bij hen gemiddeld tussen de 5 en 20 aanvragen voor de aanleg van een geveltuin per jaar zijn. Deze cijfers houden geen rekening met gemeentes en steden die extra stimulerende acties in specifieke straten / tuinstraten opgezet hebben. Daar liggen de cijfers hoger.

 

Argumentatie

        Het aanleggen, beplanten en onderhouden van een geveltuin kan bijdragen aan extra kwaliteitsvol groen in de gemeente en kan buurtbeheer stimuleren.

        Een reglement heeft als voordeel dat de gemeente zelf voorwaarden kan stellen voor het inrichten van een geveltuin, zodat er bij de aanleg ervan voldoende rekening wordt gehouden met toegankelijkheid, onderhoud en uniformiteit met andere geveltuinen.

        Geveltuinen kunnen bijdragen tot de gewenste vergroening in het kader van het lokaal energie- en klimaatpact (LEKP). Op datum van 19 april is er 2.574m haag/geveltuin van de 12.307,50 m of 20,91% gerealiseerd. Dit betekent dat er tegen 2030 nog heel wat extra haag/geveltuin dient gerealiseerd te worden. (bron: https://www.lokaalklimaatpact.be/lekp-cijfers/steden-en-gemeenten-doelstellingen/43010). Naast projecten uitgevoerd door het lokaal bestuur, zoals Groenblauwe parels en Maldegem Boomt, kan het initiatief van invoeren van een reglement voor geveltuinen extra bijdragen tot het realiseren van de door het LEKP gewenste vergroening van Maldegem.

        De aanvraag gebeurt bij voorkeur door middel van het online aanvraagformulier dat beschikbaar is via de website van het lokaal bestuur Maldegem. Als alternatief kan het aanvraagformulier ook op papier afgehaald en ingediend worden aan het onthaal van de dienst Infrastructuur in de Bloemestraat 45, Maldegem. Bij de aanvraag worden de gevraagde bijlages toegevoegd (foto van de gevel en het bestaande voetpad, een voorstel van beplanting en een schets met de gewenste afmetingen van de plantzone t.o.v. de gevel). Indien van toepassing wordt ook een schriftelijk akkoord van de buren toegevoegd.  Indien een huurder een geveltuin wil aanvragen, wordt ook een schriftelijk akkoord van de eigenaar toegevoegd. 

        Het lokaal bestuur voorziet een gegroepeerde aanleg van de geveltuinen. Aanvragen worden gebundeld in 2 aanvraagperiodes en worden per aanvraagperiode verwerkt en uitgevoerd: nl. aanvragen vóór 1 januari en vóór 1 juli. Voor 2024 wordt er een uitzondering gemaakt, en wordt 1 augustus als datum gehanteerd in plaats van 1 juli.

        Het uitbreken van de voetpadverharding, en de aanleg van het plantvak (inclusief afboording en teelaarde), mag enkel uitgevoerd worden door de gemeentelijke diensten of een door het lokaal bestuur Maldegem aangestelde aannemer. De momenteel ingeschatte kost op basis van het huidig raamcontract met de aangestelde aannemer hiervoor is 200 EUR (incl. btw, exclusief beplanting die door de vergunninghouder dient te gebeuren).

        Om het lokaal bestuur Maldegem zoveel mogelijk te vrijwaren van eventuele schadedossiers, werden bepalingen met betrekking tot aansprakelijkheid opgenomen in het reglement geveltuinen.

        Om het reglement geveltuinen zoveel mogelijk bekend te maken bij het bredere publiek zal er een uitgebreide informatiecampagne opgezet worden via de gebruikelijke communicatiekanalen (Vrij Maldegem, website, sociale media, affiche in de gemeentelijke gebouwen, etc.). Daarnaast zal er ook een brochure opgemaakt worden met de belangrijkste informatie over het reglement geveltuinen en andere nuttige informatie voor het aanleggen van een geveltuin.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        Het opgestelde reglement in bijlage houdt rekening met de adviezen die gegeven zijn in het overleg van 28 februari 2024 en van 17 april 2024 van de dienst infrastructuur, de groendienst, de dienst milieu en duurzaamheid en de directeur ruimte.

        Daarnaast werd ook advies bekomen van de juridische dienst op 29 april met betrekking tot het artikel van de burgerrechtelijke aansprakelijkheid van de vergunninghouder.

        Om gevelgroen aan te planten dient het algemeen politiereglement te worden aangepast. In huidig artikel 32 en 33 wordt de aanplant op openbaar domein immers verboden. De aanpassing zal voorgelegd worden op de gemeenteraad van 23 mei 2024.

 

Financiële weerslag

        Er wordt momenteel rekening gehouden met een 10-tal aanvragen per jaar, wat een kost betekent van 2000 EUR per jaar. Indien er toch meer aanvragen zouden zijn, dan kan er indien nodig, extra budget voorzien worden vanuit de LEKP-subsidies die het lokaal bestuur Maldegem ontvangt.

 

Budget is toereikend

Actienr: A-3-1-2-01

Actie-omschrijving: Laten we een boom opzetten (LEKP-werf 1) / Verder vergroenen van de bebouwde ruimte

Budgetbeheerder: Dienst Milieu en duurzaamheid

Alg.rek/beleidscode

Budget 2024

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0349-00/ 613300

2500

2500 euro

2000 euro

500 euro

Tussenkomsten

        door schepen Stefaan Standaert (Groen) die het punt toelicht.

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

8 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Christine Verplaetse, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het reglement geveltuinen vast, als volgt:

 

Artikel 1. Doel

Het Lokaal Bestuur Maldegem wil extra kwaliteitsvol groen in de gemeente en buurtbeheer stimuleren. Inwoners kunnen een deel van het voetpad omvormen tot geveltuin.

Het aanleggen, beplanten en onderhouden van bovenvermeld groen kan volgens de voorwaarden bepaald in dit reglement.

 

Artikel 2. Definities

        Geveltuin: een beplante zone van het openbaar voetpad tegen de gevel van een gebouw, vrijstaande muur,...

        Winterharde beplanting: doorlevende klimplanten, struiken en/of vaste planten.

        Vergunninghouder: de persoon die de geveltuin aanvraagt zijnde de eigenaar, vereniging van mede-eigenaars, mede-eigenaar of de gebruiker of houder van een zakelijk recht, die de geveltuin aanlegt, heeft laten aanleggen of het eigendom verworven heeft van een gebouw met een bestaande geveltuin. Een huurder kan optreden als vergunninghouder, mits toestemming van de eigenaar.

        De weg voor voetgangersverkeer / voetpad: elk gedeelte van de openbare weg dat hoofdzakelijk gebruikt wordt voor voetgangersverkeer waaronder ook rolstoelgebruikers.

        Obstakelvrije loopweg: ruimte waarbinnen de voetganger zich kan voortbewegen zonder dat een vaste hindernis (een paal, een verkeersbord, een parkeerzone, enzovoort) zijn voortgang belemmert. De afstand van deze loopweg wordt in dit reglement gemeten grenzend aan de rand van het geveltuintje en gemeten loodrecht op de perceelgrens.

 

Artikel 3. Subsidiebedrag

        De subsidie betreft geen financiële tegemoetkoming, maar het uitbreken van de verharding en het plantklaar leggen van de plantzone door de gemeentelijke diensten of een door het lokaal bestuur Maldegem aangestelde aannemer.

        Deze service wordt éénmalig per adres gratis aangeboden.

 

Artikel 4. Algemene voorwaarden

        Voorwaarden aanleg:

        Het uitbreken van de voetpadverharding en de aanleg van het plantvak (inclusief afboording en teelaarde), mag enkel uitgevoerd worden door de gemeentelijke diensten of een door het lokaal bestuur Maldegem aangestelde aannemer.

        Een onbelemmerde voetpadbreedte van minimum 1,20 m dient over de ganse lengte van de gevel behouden te worden.

        Een geveltuin kan aangelegd worden tot op 0,30 m van de perceelsgrens met de naaste buur. Mits schriftelijk akkoord van de buur kan de aanleg tot op de perceelsgrens gerealiseerd worden.

        De breedte van de geveltuin bedraagt loodrecht op de perceelgrens gemeten over zijn gehele lengte maximaal 60 cm.

        Er moet ook altijd voldoende obstakelvrije loopweg/brandweertoegang zijn. Dit betekent dat ter hoogte van obstakels de geveltuin over de volledige gevellengte misschien smaller zal moeten zijn dan 60 cm.

        De beplanting moet steeds bestaan uit winterharde planten. De plantkeuze moet van die aard zijn dat deze geen schade kan berokkenen aan medeburgers en boven- en ondergrondse constructies.

        De beplanting moet aangepast zijn. Sterk gedoornde en/of giftige en/of invasieve en/of breed uitgroeiende planten zijn niet toegestaan. Een lijst van de aanbevolen plantensoorten is terug te vinden op de website van het Lokaal Bestuur Maldegem en in de brochure.

        Ornamenten (vb. tuinbeelden, verlichtingsarmaturen, sierafsluitingen,…) zijn niet toegelaten in de geveltuin.

        Eventuele gevelbevestigingen zijn ten laste van de vergunninghouder.

        Het is verboden om de ankerpunten voor vlaggen, kerstverlichting, openbare verlichting, nutsleidingen, … te gebruiken om een klimstructuur te maken.

        Voor panden met aanwezige erfgoedwaarde op de vastgestelde inventaris van het Vlaams Gewest kan een geveltuin, maar moet omzichtig te werk gegaan worden en de eventuele bevestiging van de klimplanten of klimhulp tegen de gevel met de nodige zorg aangebracht worden zodat er geen permanente schade aan de erfgoedwaarden optreedt. Bij waardevolle gevels mogen geen zelfhechtende klimplanten (klimop, wingerd, klimhortensia of andere klimplanten met hechtwortels) gebruikt worden. Voor de bevestiging van de klimhulp mag enkel geboord worden in de voegen in plaats van in monoliete gevelelementen. De geveltuin heeft dan geen negatieve impact op de erfgoedwaarde van het pand, onder voorwaarde dat de natuursteen, baksteen, sierelementen (bijv. mollures, keramische tegels en andere ) of kunststeen niet onherstelbaar beschadigd wordt.

        Voorwaarden onderhoud:

        Het onderhoud van de geveltuin en de verharding/voetpad errond is ten laste van de vergunninghouder. Het onderhoud moet zodanig gebeuren dat de beplanting geen hinder of gevaar oplevert voor voetgangers of verkeer. Planten en klimbegeleiding mogen niet buiten de rand uitspringen en moeten zodanig onderhouden worden zodat de vereiste minimale doorgang (zie artikel 4 – voorwaarden aanleg) tot op een hoogte van 2,50 m gevrijwaard blijft.

        Alle voorzieningen van openbaar nut zoals straatnaamborden, huisnummers, verkeersborden, verlichtingspalen en pictogrammen moeten steeds zichtbaar blijven en bereikbaar zijn. Op deze plaatsen mag er geen gevelbegroeiing komen.

        Alle dood of levend materiaal in de beplanting verwerkt, moet verwijderd worden door de vergunninghouder.

        De verzorging van de geveltuin gebeurt zonder biociden door de vergunninghouder.

        De vergunninghouder verbindt er zich toe elke verzakking of andere beschadiging onmiddellijk te melden aan het lokaal bestuur Maldegem en zelf voorlopig de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen.

        De bevoegde gemeentediensten herstellen eventuele schade aan de openbare weg veroorzaakt door de geveltuin op kosten van de vergunninghouder.

 

Artikel 5. Aanvragen geveltuin

De aanvraag gebeurt bij voorkeur door middel van het online aanvraagformulier dat beschikbaar is via de website van het lokaal bestuur Maldegem. Als alternatief kan het aanvraagformulier ook op papier afgehaald en ingediend worden aan het onthaal van de dienst Infrastructuur in de Bloemestraat 45, Maldegem. Bij de aanvraag worden de gevraagde bijlages toegevoegd (foto van de gevel en het bestaande voetpad, een voorstel van beplanting en een schets met de gewenste afmetingen van de plantzone t.o.v. de gevel). Indien van toepassing (zie artikel 4 – voorwaarden aanleg) wordt ook een schriftelijk akkoord van de buren toegevoegd. Indien een huurder een geveltuin wil aanvragen, wordt ook een schriftelijk akkoord van de eigenaar toegevoegd (zie artikel 4 – voorwaarden).

De aanvrager dient te bevestigen dat hij gemachtigd is om op te treden als vergunningshouder.

 

Aanvragen worden gebundeld in 2 aanvraagperiodes en worden per aanvraagperiode verwerkt en uitgevoerd: nl. aanvragen vóór 1 januari en vóór 1 juli. Voor 2024 wordt er een uitzondering gemaakt, en wordt 1 augustus als datum gehanteerd in plaats van 1 juli.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan de aanvraag voor de aanleg van een geveltuin gemotiveerd weigeren. De motivatie voor de weigering zal bezorgd worden aan de aanvrager.

 

Artikel 6. Controle en aansprakelijkheid

        Controle:

        Het college van burgemeester en schepenen is gemachtigd alle onderzoeken in te stellen of te laten instellen om controle uit te oefenen op de naleving van de voorwaarden van dit reglement. Het verstrekken van onvolledige of onjuiste gegevens of het niet naleven van de voorwaarden van dit reglement kan aanleiding geven tot het intrekken van de vergunning voor de geveltuin.

        Op eerste verzoek van het college van burgemeester en schepenen moeten de geveltuinen die afwijken van de regelgeving of slecht onderhouden worden, verwijderd worden of in overeenstemming gebracht worden met de regelgeving. Indien hier niet op in gegaan wordt, kan het college van burgemeester en schepenen de geveltuin laten verwijderen op kosten van de vergunninghouder.

        Aansprakelijkheid:

        De ondergrondse nutsvoorzieningen mogen door de aanleg of het bestaan van de geveltuin geen hinder ondervinden. Alle eventuele schade aan ondergrondse leidingen en andere nutsvoorzieningen, veroorzaakt na de aanleg van de geveltuin, zal ten koste vallen van de vergunninghouder.

        De vergunninghouder moet ten allen tijde de toegang van het lokaal bestuur Maldegem en de nutsbedrijven tot de geveltuin, ten behoeve van werkzaamheden, gedogen. Het lokaal bestuur Maldegem en de nutsbedrijven zijn gerechtigd de verwijdering van materialen te eisen ten behoeve van hun werkzaamheden. De vergunninghouder kan de beplanting desgewenst recupereren. Het lokaal bestuur betaalt hiervoor geen vergoeding aan de beheerder. Het lokaal bestuur kan nooit aansprakelijk gesteld worden voor gelijk welke verandering of beschadiging veroorzaakt aan de geveltuin.

        De vergunninghouder vrijwaart het Lokaal Bestuur Maldegem tegen alle vorderingen die derden tegen haar instellen als gevolg van de geveltuin.

        De vergunninghouder is burgerrechtelijk verantwoordelijk voor alle ongevallen die voortvloeien uit de aanwezigheid van de geveltuin of het niet naleven van het reglement.

        Het Lokaal Bestuur kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor schade aan opstaande kabels of afsterven van planten door het strooien van zout.

 

Artikel 7. Duurtijd, stopzetting en aanpassingen

        Duurtijd: De aanvrager moet de geveltuin gedurende minimum 5 jaar in stand houden, tenzij de woning verkocht wordt. Deze termijn gaat in vanaf de aanleg door de gemeentelijke diensten of een door het lokaal bestuur aangestelde aannemer. De aanplant van de geveltuin dient binnen de 6 maand na aanleg van het plantvak te gebeuren, zo niet dan wordt dit beschouwd als een vroegtijdige stopzetting.

        Stopzetting: Bij het stopzetten van de geveltuin dient de vergunninghouder de dienst infrastructuur (infrastructuur@maldegem.be) hierover in te lichten. De planten dienen door de vergunninghouder zelf verwijderd te worden. Het herstellen van het voetpad gebeurd door de gemeentelijke diensten of een door het lokaal bestuur aangestelde aannemer. Indien het een vroegtijdige stopzetting betreft (binnen de 5 jaar na aanleg), dan gebeuren deze werken op kosten van de vergunninghouder.

        Aanpassingen: Wanneer de vergunninghouder de afmetingen van zijn geveltuin wenst aan te passen, dient contact opgenomen te worden met de dienst infrastructuur (infrastructuur@maldegem.be). De uit te voeren aanpassingen gebeuren door de gemeentelijke diensten of een door het lokaal bestuur aangestelde aannemer. Deze werken gebeuren op kosten van de vergunninghouder.

 

Artikel 8. Procedure

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd om te beslissen over betwistingen of onduidelijkheden in het kader van de uitvoering van dit reglement.

 

Artikel 9. Slotbepalingen

Dit reglement treedt in werking op 1 juni 2024.

 

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 23 05 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

7.   WIJZIGING VAN HET ALGEMEEN POLITIEREGLEMENT MALDEGEM N.A.V. REGLEMENT GEVELTUINEN

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

    het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

        Algemeen Politiereglement Maldegem vastgesteld door de gemeenteraad op 18 december 2014, zoals laatst gewijzigd door de gemeenteraad op 29 april 2021;

        Het gemeentelijk reglement geveltuinen zoals voorgelegd aan de gemeenteraad van 23 mei 2024.

 

Feiten en argumentatie

      Naar aanleiding van het reglement geveltuinen, dient het huidige algemeen politiereglement Maldegem (GAS-reglement) te worden aangepast. In huidig artikel 32 en 33 wordt de aanplant op openbaar domein immers verboden.

      Artikel 32

      De hoofdbewoner, hoofdgebruiker, de bewoner van de benedenverdieping en, bij ontstentenis van deze, de eigenaar van ieder gebouw of ander onroerend goed moet instaan voor de reinheid van de aangelegde berm, het voetpad en de goot voor de eigendom dat hij/zij gebruikt of bewoont. Is het een appartementsgebouw, dan berusten deze verplichtingen op degenen die op het gelijkvloers woonachtig zijn, of op de eerste verdieping, indien het gelijkvloers onbewoond is, tenzij het reglement van inwendige orde een andere verantwoordelijke daartoe heeft aangeduid. Het is verboden op alle openbare plaatsen biociden te gebruiken.

      Artikel 33

      De huurder en desgevallend de eigenaar van een stuk grond palend aan een voetpad of verhoogde berm deel uitmakend van de openbare weg is verplicht dit voetpad of deze verhoogde berm te onderhouden, zodanig dat de voetgangers op geen enkele wijze gehinderd worden zelfs niet door onkruid of gewassen op dit voetpad of verhoogde berm.

      Voorgesteld wordt om een artikel 33/1 toe te voegen als volgt:

      Een uitzondering wordt gemaakt voor eigenaars en huurders die een geveltuin willen aanleggen na verkrijgen van een vergunning via de dienst Infrastructuur. Zij moeten het aangelegde groen zodanig onderhouden dat het geen hinder of gevaar oplevert, zoals vermeld in het Reglement Geveltuinen. Het Lokaal Bestuur Maldegem kan, na eerste verwittiging, het gevelgroen wegnemen en de openbare weg in zijn oorspronkelijke staat herstellen op kosten van de eigenaar.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het gewijzigde algemene politiereglement als volgt vast:

Algemeen Politiereglement Maldegem:

 

AFDELING 1: Toepassingsgebied

Artikel 1

Dit reglement is van toepassing op het grondgebied van de gemeente Maldegem en op iedereen die zich op dit grondgebied bevindt, ongeacht zijn woonplaats of nationaliteit.

Artikel 2

Zijn in overtreding met dit reglement, diegenen die weigeren gevolg te geven aan de aanmaningen van bevoegde personen teneinde inbreuken op dit reglement te doen ophouden of om inbreuken te voorkomen.

Artikel 3

Wanneer in betreffend reglement sprake is van vergunningen en/of toelatingen dienen de erin vervatte voorwaarden, modaliteiten, verplichtingen strikt na geleefd te worden. 

 

AFDELING 2: Soorten inbreuken

Artikel 4

§1. Inbreuken die uitsluitend met een gemeentelijke administratieve sanctie kunnen worden gesanctioneerd, opgenomen in de gemeentelijke reglementen als vormen van lokale overlast met inbegrip van de gedepenaliseerde inbreuken van boek II, titel X van het strafwetboek, gedepenaliseerde inbreuken van de besluitwet van 29 december 1945 houdende verbod tot het aanbrengen van opschriften op de openbare weg. Deze inbreuken kunnen uitsluitend bestraft worden met gemeentelijke administratieve sancties.

§2. Lichte gemengde inbreuken vervat in onderstaande artikelen van het strafwetboek (Sw) waarvan de gedragingen zijn opgenomen als vormen van lokale overlast in de verordeningen en reglementen van de gemeenteraad:

- artikel 461 Sw: het bedrieglijk wegnemen van een zaak;

- artikel 463 Sw: eenvoudige diefstal;

- artikel 526 Sw: vernielen of beschadigen van grafstenen, monumenten, standbeelden,

- kunstvoorwerpen;

- artikel 534 bis Sw: aanbrengen van graffiti op roerende of onroerende goederen;

- artikel 534 ter Sw: beschadigen van onroerende goederen;

- artikel 537 Sw: kwaadwillig omhakken van bomen;

- artikel 545 Sw: vernielen van afsluitingen, hagen, enz.;

- artikel 559, 1° Sw: beschadigen van roerende goederen;

- artikel 561, 1° Sw: nachtlawaai;

- artikel 563, 2° Sw: beschadigen van landelijke of stedelijke afsluitingen;

- artikel 563, 3° Sw: feitelijkheden of lichte gewelddaden;

- artikel 563 bis Sw: zich in de voor het publiek toegankelijke plaatsen begeven met het gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt of verborgen, zodat men niet herkenbaar is.

Deze gedragingen kunnen worden bestraft met een straf voorzien in het strafwetboek of met een gemeentelijke administratieve sanctie. Inbreuken begaan door minderjarigen zullen (conform het protocolakkoord niet-verkeer) uitsluitend op niveau van het parket worden behandeld.

§3. Zware gemengde inbreuken vervat in onderstaande artikelen van het strafwetboek waarvan de gedragingen zijn opgenomen als vormen van lokale overlast in de verordeningen en reglementen van de gemeenteraad:

- artikel 398 Sw: opzettelijk verwondingen of slagen toebrengen;

- artikel 521.3° Sw: gehele of gedeeltelijke vernieling of onbruikbaarmaking, met het oogmerk om te schaden, van rijtuigen, wagons en motorvoertuigen.

Deze gedragingen kunnen worden bestraft met een straf voorzien in het strafwetboek of een gemeentelijke administratieve sanctie. Inbreuken begaan door minderjarigen zullen (conform het protocolakkoord niet-verkeer) uitsluitend op niveau van het parket worden behandeld.

§4. De verkeerinbreuken vervat in  de onderstaande artikelen van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg:

 Overtredingen van de eerste categorie:

- artikel 22 bis, 4°,

- artikel 22 ter, 1,3°

- artikel 22 sexies, 1 en 2

- artikel 23.1, 1°

- artikel 23.1, 2°

- artikel 23.1, 2, eerste lid, 1°, 2° en 3° en tweede lid

- artikel 23.3

- artikel 23.4

- artikel 24, eerste lid, 2°, 4° en 7°, 8°, 9° en 10

- artikel 25.1, 1°, 2°, 3°, 5°, 8°, 9°, 10°, 11°, 12°, 13°

- artikel 27.1.3

- artikel 27.5.1, 5.2.2 en 5.3.

- artikel 27bis

- artikel 68.3

- artikel 68.3

- artikel 70.2.1

- artikel 70.3

- artikel 77.4

- artikel 77.5

- artikel 77.8

 Overtredingen van de tweede categorie:

- artikel 24 lid 1, 1°, 2°, 4°, 5° en 6°

- artikel 25.1, 4°, 6° en 7°

- artikel 25.1.14°

Het K.B. van 9 maart 2014 (B.S. 20 juni 14) bepaalt in artikel 1 dat de gemeenteraad in zijn besluiten of verordeningen kan voorzien in een administratieve sanctie voor de overtredingen van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, die in artikel 2 van het K.B. van 9 maart 2014 worden opgesomd en die begaan worden door meerderjarige natuurlijke personen of door rechtspersonen. Inbreuken begaan door minderjarigen zullen bijgevolg uitsluitend op het niveau van het parket worden behandeld.

 

AFDELING 3: Vaststelling

Artikel 5

De politie is bevoegd voor de vaststelling van alle overtredingen vervat in dit algemeen politiereglement.

Inbreuken die uitsluitend bestraft worden met een administratieve sanctie kunnen eveneens vastgesteld worden door ambtenaren zoals bepaald in artikel 21 van de wet van 24 juni 2013.

Elke overtreding die aanleiding kan geven tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie dient te worden vastgesteld door middel van een proces-verbaal of een bestuurlijk verslag. 

Indien het proces-verbaal of het bestuurlijk verslag onvoldoende gegevens zou bevatten, kan de aangewezen sanctionerend ambtenaar de politiediensten of de bevoegde gemeentelijke ambtenaar verzoeken die gegevens, eventueel na bijkomend onderzoek, nog toe te voegen aan het dossier.

 

AFDELING 4: Sancties

Artikel 6

§1. De gemeentelijke administratieve sanctie wordt proportioneel vastgesteld in functie van de feiten die haar verantwoorden en in functie van eventuele herhaling. In het geval van gemengde inbreuken die zowel strafrechtelijk als administratiefrechtelijk kunnen worden bestraft, kunnen nooit terzelfdertijd een strafsanctie en een gemeentelijke administratieve sanctie worden opgelegd, maar slechts één van beide.

§2. Na het verstrijken van de wettelijk voorziene termijn kan geen gemeentelijke administratieve sanctie meer worden opgelegd. Deze termijn bedraagt 6 maanden en neemt een aanvang op het moment van de vaststelling. Ingeval in een dossier een bemiddelingsaanbod gebeurt, bedraagt deze termijn 12 maanden.

§3. De vaststelling van meerdere samenlopende inbreuken op dezelfde reglementen of verordeningen zal worden bestraft met één enkele administratieve geldboete, in verhouding tot de ernst van de feiten zonder dat het bedrag van de geldboete het wettelijk maximum toegelaten bedrag van 350 euro voor meerderjarigen of 175 euro voor minderjarigen mag overschrijden.

§4. De schorsing, intrekking en de sluiting worden opgelegd door het College van Burgemeester en Schepenen nadat de overtreder een voorafgaande verwittiging heeft gekregen en volgens de procedure beschreven in dit hoofdstuk.

Artikel 6/1

De gemeentelijke administratieve sancties kunnen opgelegd worden aan natuurlijke personen vanaf de minimumleeftijd van zestien jaar en aan rechtspersonen.

Artikel 7- Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 8- Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

 

AFDELING 5: Sanctionerend ambtenaar en Procedure

Artikel 9 – sanctionerend ambtenaar

Het gemeentebestuur zal beroep doen op de provinciale ambtenaren als aangewezen ambtenaar. (Beslissing gemeenteraad d.d. 23/01/08)

Artikel 9/1 – opstarten van de procedure

§1. Wanneer een inbreuk enkel met een gemeentelijke administratieve sanctie kan worden bestraft, wordt het proces-verbaal of het bestuurlijk verslag uiterlijk binnen 2 maanden na de vaststelling verstuurd aan de sanctionerend ambtenaar.

§2. Voor de lichte gemengde inbreuken moet het origineel van het proces-verbaal uiterlijk binnen de twee maanden na de vaststelling door de lokale politie worden overgemaakt aan de procureur des Konings. De politieambtenaar of agent van politie vermeldt op het proces-verbaal uitdrukkelijk de datum waarop het werd toegestuurd aan of ter hand gesteld van de procureur des Konings. Gelijktijdig wordt een afschrift van het proces-verbaal bezorgd aan de sanctionerend ambtenaar.

De sanctionerend ambtenaar kan onmiddellijk de procedure opstarten zoals vermeld onder §4, ofwel de mededeling van de procureur des Konings of het verstrijken van de termijn waarbinnen de procureur des Konings de mededeling kan doen, afwachten.

§3. Voor de zware gemengde inbreuken gelden dezelfde voorschriften als voor de lichte gemengde inbreuken zoals vermeld in § 2. De sanctionerend ambtenaar moet echter wachten op de mededeling van de procureur des Konings dat het aangewezen lijkt een administratieve geldboete op te leggen, alvorens hij/zij de procedure tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie opstart.

§4. Wanneer de procedure tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie wordt opgestart, wordt het volgende door middel van een aangetekende brief meegedeeld:

- de feiten en hun kwalificatie;

- dat de overtreder de mogelijkheid heeft om binnen de 15 dagen na de datum van kennisgeving zijn verweermiddelen door middel van een aangetekend schrijven uiteen te zetten, en hij/zij bij die gelegenheid het recht heeft om aan de sanctionerend ambtenaar te vragen om zijn verweer mondeling uiteen te zetten;

- dat de overtreder het recht heeft om zich te laten bijstaan of vertegenwoordigen door een raadsman;

- dat de overtreder het recht heeft om zijn dossier te raadplegen.

Een kopie van het proces-verbaal of van het bestuurlijk verslag wordt als bijlage bij de brief gevoegd.

Indien de overtreder een minderjarige betreft, worden tevens de ouders, voogden of personen die de hoede hebben over de minderjarige ingelicht door middel van een aangetekend schrijven evenals de stafhouder van de orde van advocaten met het oog op het ter beschikking stellen van een raadsman aan de minderjarige.

Artikel 9/2 - verweermiddelen

De overtreder kan bij aangetekende brief een verweerschrift indienen bij de sanctionerend ambtenaar met een eventueel verzoek tot mondelinge verdediging van zijn zaak, uiterlijk de vijftiende dag na de datum van de kennisgeving.

Het recht op een mondeling verweer is niet van toepassing indien de geldboete die kan worden opgelegd niet hoger is dan 70 euro.

De sanctionerend ambtenaar bepaalt de dag waarop de overtreder wordt uitgenodigd om de monde-linge verdediging van zijn zaak voor te dragen.

Van de hoorzitting wordt een verslag opgemaakt dat door de overtreder wordt ondertekend.

Artikel 9/3 – lokale bemiddeling.

In navolging van de Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en het Koninklijk besluit houdende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de bemiddeling in kader van de Wet betreffende de Gemeentelijke Administratieve Sancties, wordt er samengewerkt met de stad Gent voor de toepassing van de bemiddeling voor meerderjarigen en minderjarigen.

Een toepassing van een herstelprestatie in het kader van lokale bemiddeling kan zijn, een onbetaalde prestatie onder toezicht van de gemeente of van een door de gemeente aangewezen bevoegde rechtspersoon en uitgevoerd ten behoeve van een gemeenschapsdienst of een publiekrechtelijke rechtspersoon, een stichting of een vereniging zonder winstgevend oogmerk die door de gemeente wordt aangewezen.

Artikel 9/4- Kennisgeving beslissing sanctionerend ambtenaar

De sanctionerend ambtenaar brengt zijn beslissing tot het opleggen van een administratieve sanctie bij aangetekende brief ter kennis van de overtreder. Indien de overtreder een minderjarige betreft, wordt tevens een afschrift van de beslissing per aangetekend schrijven aan de ouders, de  voogden of de personen die de minderjarige onder hun hoede hebben, evenals aan de raadsman van de minderjarige toegestuurd.

In deze brief worden de rechtsmiddelen vermeld. De sanctionerend ambtenaar kan een afschrift van zijn beslissing versturen naar elke belanghebbende partij die voorafgaandelijk hiertoe een schriftelijk en gemotiveerd verzoek heeft ingediend.

Artikel 9/5- Rechtsmiddelen

§1. De meerderjarige overtreder kan binnen een termijn van één maand vanaf de kennisgeving van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar, bij de politierechtbank bij verzoekschrift hoger beroep instellen tegen de beslissing van de sanctionerend ambtenaar.

De politierechter beoordeelt de wettigheid en de proportionaliteit van de opgelegde sanctie. Hij/zij kan de beslissing van de sanctionerend ambtenaar hetzij bevestigen, hetzij herzien. De politierechter doet, in het kader van een openbaar debat met uiteenzetting door alle partijen, uitspraak in eerste en laatste aanleg. Tegen deze beslissing staat geen hoger beroep open. Wel is cassatieberoep als buiten-gewoon rechtsmiddel mogelijk.

§2. De minderjarige overtreder kan binnen een termijn van één maand vanaf de kennisgeving van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar via een kosteloos verzoek bij de jeugdrechtbank hoger beroep instellen tegen de beslissing van de sanctionerend ambtenaar. Het beroep kan eveneens worden ingesteld door de vader, moeder, voogden of personen die de minderjarige onder hun hoede hebben. De jeugdrechtbank blijft bevoegd indien de overtreder meerderjarig is op het ogenblik van de uitspraak.

De jeugdrechtbank kan in de plaats van een administratieve geldboete een maatregel van bewaring, behoeding of opvoeding opleggen bepaald bij artikel 37 van de Wet van 19 juli 2013 tot wijziging van de Wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, het ten laste nemen van minderjarigen die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd en het herstel van de door dit feit veroorzaakte schade. In dit geval is artikel 60 van dezelfde wet van toepassing.

De beslissing van de jeugdrechter is niet vatbaar voor hoger beroep.

Wanneer de jeugdrechtbank echter beslist om de gemeentelijke administratieve sanctie te vervangen door een maatregel van bewaring, behoeding of opvoeding zoals bedoeld in artikel 37 van voormelde wet, is de beslissing wel vatbaar voor hoger beroep. In dit geval zijn de procedures bedoeld in voormelde wet van toepassing.

Artikel 9/6- Uitvoerbaarheid van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar

De beslissing van de sanctionerend ambtenaar heeft uitvoerbare kracht na het verstrijken van een termijn van één maand vanaf haar kennisgeving, behoudens wanneer hoger beroep wordt ingesteld.

Artikel 9/7 - Inning van de geldboete

§1. De administratieve geldboetes worden geïnd ten voordele van de gemeente.

§2. De beslissing tot het opleggen van een administratieve geldboete heeft uitvoerbare kracht na het verstrijken van één maand vanaf de dag van de kennisgeving, behoudens wanneer hoger beroep wordt aangetekend overeenkomstig artikel 31 van de Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

Artikel 9/8- Onmiddellijke betaling van de administratieve geldboete

Personeelsleden van het operationele kader van de federale en lokale politie kunnen, onder de voorwaarden bepaald in hoofdstuk 5 van de wet van 24 juni 2013, voor natuurlijke personen die noch een woonplaats, noch een vaste verblijfplaats in België hebben, gebruikmaken van een onmiddellijke betaling van de administratieve geldboete.

Artikel 9/9- Verjaring van de geldboete

De administratieve geldboetes verjaren na 5 jaar te rekenen vanaf de datum waarop ze betaald moeten worden. Die termijn kan gestuit worden, hetzij zoals voorzien bij de artikelen 2244 en volgende van het burgerlijk wetboek, hetzij door een afstand van de verkregen verjaring.

Artikel 9/10 - Procedure voor het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie door het College van Burgemeester en Schepenen

§1. De sanctionerend ambtenaar ontvangt het proces-verbaal of het bestuurlijk verslag en stuurt dit door naar het College van Burgemeester en Schepenen in het geval de inbreuk betrekking heeft op een toelating of vergunning afgeleverd door het gemeentebestuur of betrekking heeft op een andere inbreuk die een vorm van overlast uitmaakt en die kan leiden tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie door het College van Burgemeester en Schepenen.

§2. Het College van Burgemeester en Schepenen kan slechts een sanctie opleggen nadat de overtreder met aangetekende brief een voorafgaande verwittiging heeft ontvangen.

Deze verwittiging bevat een uittreksel van het overtreden reglement of van de overtreden verordening. De verwittiging vermeldt verder dat wanneer de inbreuk wordt gehandhaafd of bij een volgende inbreuk, het College van Burgemeester en Schepenen, naargelang het geval, één van volgende gemeentelijke administratieve sancties zal opleggen: de administratieve schorsing of intrekking van een toelating of vergunning of de tijdelijke of definitieve sluiting van de instelling.

§3. In het geval na de voorafgaande schriftelijke verwittiging vaststaat op grond van een proces-verbaal of het bestuurlijk verslag, dat de inbreuk blijft bestaan of dat er een volgende zelfde inbreuk is, stuurt de sanctionerend ambtenaar een aangetekende brief aan de overtreder waarin hij/zij de feiten meedeelt die aanleiding geven tot het opstarten van de procedure met een afschrift van het proces-verbaal of het bestuurlijk verslag. Tevens wordt meegedeeld dat het College van Burgemeester en Schepenen een gemeentelijke administratieve sanctie zal opleggen en dat betrokkene binnen een termijn van 15 dagen na ontvangst van de aangetekende brief schriftelijk zijn verweermiddelen kan indienen met een eventueel verzoek tot mondelinge verdediging van zijn zaak voor het College van Burgemeester en Schepenen en dat hij/zij het recht heeft zich te laten bijstaan of vertegenwoordigen door een raadsman. Betrokkene heeft het recht zijn dossier in te zien. De hoorzitting wordt gehouden door het College van Burgemeester en Schepenen.

§4. Bij het bepalen van de sanctie houdt het College van Burgemeester en Schepenen rekening met de ernst van de inbreuk.

§5. De kennisgeving van de gemeentelijke administratieve sanctie opgelegd door het College van Burgemeester en Schepenen wordt ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de gemeentesecretaris en wordt bij aangetekende brief verstuurd naar de overtreder. Bij de kennisgeving worden de rechtsmiddelen en termijnen vermeld.

§6. Tegen de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie kan een beroep tot schorsing of nietigverklaring worden ingesteld bij de Raad van State.

 

AFDELING 6: Opheffing politiereglementen

Artikel 10

Worden expliciet opgeheven op de dag van de inwerkingtreding van huidig reglement:

- politiereglement op het rein houden van de gemeente d.d. 29/10/1980;

- politiereglement op de bescherming van dieren d.d. 29/10/1980;

- politiereglement betreffende luidsprekers op de openbare weg d.d. 25/03/1981;

- politiereglement op het afvuren van vreugdeschoten d.d. 19/10/1982;

- politiereglement op het uitvliegen van duiven tijdens het vluchtseizoen d.d. 26/04/1989;

- politieverordening betreft het voederen van duiven op de openbare weg d.d. 28/03/1990;

- politieverordening op het snoeien van planten langs de openbare weg d.d. 27/11/1991;

- politiereglement aangaande het voeren van verkiezingspropaganda d.d. 10/03/1999;

- politiereglement op woonwagenbewoners d.d. 17/03/2004;

- politiereglement aangaande het aanbrengen van huisnummers in de gemeente Maldegem d.d. 22/01/2003;

- politiereglement betreffende gemeentelijke begraafplaatsen d.d. 26/03/2003.

Bepalingen van het huidig politiereglement gaan boven eender welke bepaling van enig vroeger gemeentelijk politiereglement zelfs al werd dit nu, of eerder, niet expliciet opgegeven.

 

HOOFDSTUK 2

OPENBARE RUST, VEILIGHEID EN OVERLAST

 

AFDELING 1: Definities

Artikel 11– Openbare plaats

§1. Voor de toepassing van onderhavig reglement, verstaat men onder «openbare plaats» :

 de openbare weg, te weten de wegen en doorgangen die in hoofdorde bestemd zijn voor alle verkeer van personen en voertuigen, met inbegrip van de bermen, voetpaden en de ruimten aangelegd als aanhorigheden van de verkeerswegen en voornamelijk bestemd voor het parkeren van voertuigen. De berm is de ruimte of het gedeelte van de weg dat niet in de rijweg begrepen is.

 de parken, openbare tuinen, pleinen en speelterreinen en alle stukken van de openbare plaats, buiten de openbare weg, die open staan voor het verkeer van personen en in hoofdorde bestemd zijn voor wandelen en ontspanning.

§2. Onder een «voor het publiek toegankelijke plaats» verstaat men in onderhavig reglement elke plaats waar andere personen dan de beheerder en de personen die er werkzaam zijn toegang hebben ofwel omdat ze geacht worden gewoonlijk toegang te hebben tot die plaats, ofwel omdat ze er toegelaten zijn zonder individueel te zijn uitgenodigd.

Artikel 12- Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 13 – Openbare bijeenkomst

Iedere bijeenkomst op een openbare plaats, zowel in open lucht (d.i. ook tent) als in een overdekte plaats, waar iedereen kan aan deelnemen, al dan niet mits betalen van een toegangsgeld.

Hieronder vallen:

– Fuif (georganiseerd in het kader van vermakelijkheden waar gewoonlijk muziek gespeeld wordt en gedanst wordt);

– Muzikaal optreden met elektronisch versterkte muziek (waarbij een zanger of muziekgroep optreedt voor publiek);

– Een georganiseerde samenscholing met als doel een overtuiging of een eis kenbaar te maken.

 

AFDELING 2: Bijeenkomsten zoals bedoeld in artikel 26 van de grondwet

Onderafdeling 1: Openbare bijeenkomsten in open lucht

Artikel 14

Behoudens voorafgaande schriftelijke toelating van het College van Burgemeester en Schepenen is het organiseren van iedere openbare bijeenkomst in open lucht, verboden.

Indien de organisatoren niet gekend zijn en niet kunnen geïdentificeerd worden en geen toelating verleend werd door de het College van Burgemeester en Schepenen, kan een administratieve sanctie opgelegd worden aan alle deelnemers.

Artikel 15

De toelating voor een openbare bijeenkomst, in open lucht zal schriftelijk, 6 weken op voorhand, aangevraagd worden, tenzij de situatie een kortere termijn vereist wegens overmacht. Deze aanvraag wordt gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen door middel van het volledig ingevulde “aanvraagformulier fuiven en evenementen”.

Artikel 16

Het gemeentebestuur verbindt zich ertoe om binnen de maand na de aanvraag een schriftelijk antwoord te melden aan de organisator.

Het inrichten van een openbare bijeenkomst, in open lucht waar ten minste 500 bezoekers worden verwacht, moet worden voorafgegaan door een coördinatievergadering. Bij minder dan 500 bezoekers kan, indien het gemeentebestuur dit nodig acht, tevens een coördinatievergadering ingelast worden.

Op deze coördinatievergadering zullen naast de organisator alle andere betrokken partners aanwezig zijn. Een afgevaardigde van het College van Burgemeester en Schepenen zit de vergadering voor.

De gemaakte afspraken worden geformaliseerd in een verslag, in de vorm van een overeenkomst tussen enerzijds de bestuurlijke overheid en anderzijds de organisator.

Artikel 17

De organisator heeft de plicht al het mogelijke te doen opdat het ordelijk verloop van de bijeenkomst gehandhaafd kan blijven, inzonderheid dient hij/zij zich te houden aan afspraken die gemaakt zijn met het gemeentebestuur.

Artikel 18

Elke persoon die deelneemt aan een openbare bijeenkomst dient zich te gedragen naar de bevelen van de plaatselijke politie die tot doel hebben de veiligheid of het gemak van doorgang te vrijwaren of te herstellen.

Artikel 19

Het dragen van helmen of het geheel of gedeeltelijk bedekken van het gezicht, is gedurende iedere openbare bijeenkomst verboden.

Artikel 20

Het is verboden, op enige wijze, een openbare bijeenkomst die voorafgaandelijk werd vergund en die op de openbare plaats wordt georganiseerd, te onderbreken of op enige wijze te storen.

 

Onderafdeling 2: Openbare bijeenkomsten in een niet ingedeelde inrichting

Artikel 21

Het organiseren van een openbare bijeenkomst in een niet – ingedeelde inrichting dient 3 weken op voorhand gemeld te worden aan het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Onderafdeling 3: Bijeenkomst in een gemeentelijke zaal/infrastructuur

Artikel 22

Behoudens voorafgaande schriftelijke toelating van het College van Burgemeester en Schepenen is het organiseren van een openbare of privatieve bijeenkomst in een gemeentelijke zaal/infrastructuur verboden.

Indien de organisatoren niet gekend zijn en niet kunnen geïdentificeerd worden en geen toelating verleend werd door het College van Burgemeester en Schepenen, kan een administratieve sanctie opgelegd worden aan alle deelnemers.

Artikel 23

De toelating voor een openbare of privatieve bijeenkomst, in een gemeentelijke zaal/infrastructuur zal schriftelijk, 6 weken op voorhand, aangevraagd worden, tenzij de situatie een kortere termijn vereist wegens overmacht. Deze aanvraag wordt gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen door middel van het volledig ingevulde “aanvraagformulier fuiven en evenementen”.

Artikel 24

Het Gemeentebestuur verbindt zich ertoe om binnen de maand na de aanvraag een schriftelijk antwoord te melden aan de organisator.

Het inrichten van een openbare bijeenkomst, in een gemeentelijke zaal waar ten minste 500 bezoekers worden verwacht, moet worden voorafgegaan door een coördinatievergadering. Bij minder dan 500 bezoekers kan, indien het gemeentebestuur dit nodig acht, tevens een coördinatievergadering ingelast worden.

Op deze coördinatievergadering zullen naast de organisator alle andere betrokken partners aanwezig zijn. Een afgevaardigde van het College van Burgemeester en Schepenen zit de vergadering voor.

De gemaakte afspraken worden geformaliseerd in een verslag, in de vorm van een overeenkomst tussen enerzijds de bestuurlijke overheid en anderzijds de organisator.

Artikel 25

De organisator heeft de plicht al het mogelijke te doen opdat het ordelijk verloop van de bijeenkomst gehandhaafd kan blijven, inzonderheid dient hij/zij zich te houden aan afspraken die gemaakt zijn met het gemeentebestuur.

Artikel 26

Elke persoon die deelneemt aan een openbaar bijeenkomst dient zich te gedragen naar de bevelen van de plaatselijke politie die tot doel hebben de veiligheid of het gemak van doorgang te vrijwaren of te herstellen.

Artikel 27

Het dragen van helmen of het geheel of gedeeltelijk bedekken van het gezicht, is gedurende iedere openbare bijeenkomst verboden.

Artikel 28

Het is verboden, op enige wijze, een openbare bijeenkomst in een gemeentelijke zaal/infrastructuur die voorafgaandelijk werd vergund en die op de openbare plaats wordt georganiseerd, te onderbreken of op enige wijze te storen.

 

AFDELING 3: Veiligheid en doorgang op de openbare plaats

Onderafdeling 1: Algemene bepaling

Artikel 29– Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Onderafdeling 2: Hinderlijke en gevaarlijke voorwerpen

Artikel 30 – Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 31

De huurder of eigenaar van een gebouw mag de kelderingangen die wegens gedoogzaamheid in de voetpaden bestaan enkel openen gedurende de tijd dat hun opening nodig is voor het laden en het lossen.

Onderafdeling 3: Reinheid van de openbare plaats

Artikel 32

De hoofdbewoner, hoofdgebruiker, de bewoner van de benedenverdieping en, bij ontstentenis van deze, de eigenaar van ieder gebouw of ander onroerend goed moet instaan voor de reinheid van de aangelegde berm, het voetpad en de goot voor de eigendom dat hij/zij gebruikt of bewoont.

Is het een appartementsgebouw, dan berusten deze verplichtingen op degenen die op het gelijkvloers woonachtig zijn, of op de eerste verdieping, indien het gelijkvloers onbewoond is, tenzij het reglement van inwendige orde een andere verantwoordelijke daartoe heeft aangeduid.

Het is verboden op alle openbare plaatsen biociden te gebruiken.

Artikel 33

De huurder en desgevallend de eigenaar van een stuk grond palend aan een voetpad of verhoogde berm deel uitmakend van de openbare weg is verplicht dit voetpad of deze verhoogde berm te onderhouden, zodanig dat de voetgangers op geen enkele wijze gehinderd worden zelfs niet door onkruid of gewassen op dit voetpad of verhoogde berm.

Artikel 33/1

Een uitzondering wordt gemaakt voor eigenaars en huurders die een geveltuin willen aanleggen na verkrijgen van een vergunning via de dienst Infrastructuur. Zij moeten het aangelegde groen zodanig onderhouden dat het geen hinder of gevaar oplevert, zoals vermeld in het Reglement Geveltuinen. Het Lokaal Bestuur Maldegem kan, na eerste verwittiging, het gevelgroen wegnemen en de openbare weg in zijn oorspronkelijke staat herstellen op kosten van de eigenaar.

Artikel 34

Werkzaamheden die stof of afval op de openbare plaats of de omringende eigendommen kunnen verspreiden mogen pas aangevat worden nadat er schermen aangebracht zijn.

Iedereen die, op om het even welke wijze, de openbare plaats heeft bevuild of laten bevuilen moet er voor zorgen dat deze onverwijld opnieuw gereinigd wordt.

Bij niet naleving zal mits aanmaning het reinigen ambtshalve en op kosten van de bevuiler en indien deze laatste niet gekend, de eigenaar, gebeuren.

Het is verboden afval, dat zich al dan niet op de straat bevindt, in de rioolroosters, in waterlopen of in de kunstmatige afvoerwegen voor hemelwater te brengen, zodat de goede werking ervan zou kunnen belemmerd of in gevaar gebracht worden.

 

Onderafdeling 4: Bestrijding van sneeuw en ijs en het betreden van ijs

Artikel 35

Het is verboden, behoudens toelating van de Burgemeester, op een openbare plaats :

 water te laten lopen of te doen lopen bij vriesweer of dreigende vorst;

 glijbanen te maken;

 sneeuw of ijs afkomstig van of uit de gebouwen of aanhorigheden ervan te werpen of neer te leggen;

 ijskegels aan de buitenkant van de daken te laten hangen.

Het is verboden zich op het ijs te begeven van kanalen, vijvers, beken, grachten en waterlopen, zonder toelating van de bevoegde overheden.

Artikel 36

Bij gladheid of sneeuwval is de hoofdbewoner, hoofdgebruiker, de bewoner van de benedenverdieping en, bij ontstentenis van deze, de eigenaar van ieder gebouw of stuk grond verplicht :

 sneeuw of ijs weg te ruimen van de voetpaden en stoepen die grenzen aan zijn gebouw of het perceel grond dat hij/zij bewoont, gebruikt of waarvan hij/zij eigenaar is, alsook dezelfde gedeelten te bestrooien met strooizout, zand, zaagsel of fijne as. In verkeersvrije straten en pleinen, of in straten waar geen trottoir is aangelegd, geldt deze verplichting over een breedte van 1 meter. In beide omstandigheden wordt de afstand gemeten vanaf de rooilijn of de gevel of in geval van aanwezige gelijkgrondse uitsprongen (o.a. terrassen, ...) vanaf de uiterste grens van deze uitsprongen;

 te zorgen dat de sneeuw of het ijs, bij het wegruimen, wordt gebracht op de uiterste rand van het voetpad of de stoep, derwijze dat er voor de voetgangers voldoende ruimte overblijft en er tevens voldoende openingen aanwezig zijn voor het afvloeien van het dooiwater. Tevens dienen de brandkranen en riooldeksels vrij te blijven. Bij een te smal voetpad of stoep zal de sneeuw of ijs op de weg opgehoopt worden, zo dicht mogelijk bij de boordsteen van het voetpad of de stoep maar op die wijze dat de greppels, riooldeksels, autobushaltes, rioolmonden en overige kunstwerken van openbaar nut vrij blijven.

 

Onderafdeling 5: Snoeien van planten die boven de openbare weg hangen

Artikel 37

De gebruiker of bij ontstentenis daarvan de eigenaar van een onroerend goed moet ervoor zorgen dat de planten op hun eigendom zodanig gesnoeid worden dat geen enkele tak ervan :

 over de rijbaan hangt op minder dan 4,50 meter boven de grond;

 over de gelijkgrondse berm of over het voetpad hangt op minder dan 2,5 meter boven de grond;

 de luchtleidingen van het laagspanningsnet en de openbare verlichting hindert;

 levende afsluitingen moeten op minimum 0,50 meter achter de perceelsgrens geplant worden en dienen gesnoeid te worden indien zij het voet- en/of fietspad belemmeren.

Dode afsluitingen moeten volledig buiten de grens van het openbaar domein staan.

Langs de verharde wegen mogen de hagen en het ondoorzichtig gedeelte van de dode afsluitingen langs de bolvormige kant van de onoverzichtelijke bochten slechts een maximum-hoogte van 1 meter bereiken. Deze hoogte wordt gemeten vanaf het peil van de rijweg.

 de stabiliteit van de installaties voor openbare verlichting in het gedrang brengt of het uitgestraalde licht ervan in belangrijke mate vermindert;

 enige belemmering betekent voor de leesbaarheid van de straatnaamborden of voor de doeltreffendheid van de openbare verlichting;

 het(de) huisnummer(s) bedekt.

 

Onderafdeling 6: Draden, toestellen en andere verbindingen

Artikel 38

Zonder voorafgaande en schriftelijke vergunning van de burgemeester is het verboden op of over de openbare plaats, draden, toestellen of andere verbindingen, uitgaande van privé-initiatief, aan te brengen.

 

AFDELING 4: Identificeerbaarheid

Onderafdeling 1: Algemene bepalingen

Artikel 39

Voor de toepassing van dit artikel wordt onder

- “het gelaat” verstaan :”het voorhoofd, de wangen, de ogen, de mond, de neus en de kin”.

- maskeren : is het bedekken van het gelaat of het onherkenbaar maken van het gelaat (bv. door het aanbrengen van verf, dragen van een nylonkous,...).

Artikel 40

Het maskeren van het gelaat is verboden op openbare plaatsen.

 

Onderafdeling 2: Carnaval en Halloween

Artikel 41

Het maskeren van het gelaat is toegestaan in het kader van Driekoningen, carnaval, viering van 100- dagen, Pasen, Halloween feesten, Sinterklaas, Kerstmis tot 24u.

Artikel 42

Het is tijdens carnavalsoptochten en andere openbare bijeenkomsten verboden computerconfetti en andere materialen bestaande uit kunststof (plastiek) te werpen of te bezitten, of spuitbussen met kleur- en scheerschuim, spuitbussen met kleurhaarlak, spuitserpentaires, dolle draad, schoensmeer of enig ander middel dat kwetsuren of schade kan veroorzaken aan personen of goederen, op de openbare plaats of in de openbare inrichtingen te gebruiken of bij zich te hebben.

Met computerconfetti wordt alleen de confetti bedoeld die uit afval van computerpapier vervaardigd is. Het is verboden confetti of slingerpapier in openbare plaatsen, waar dranken of eetwaren worden verbruikt te werpen of opgeraapte confetti of slingerpapier te werpen.

 

AFDELING 5: Bestrijding van de geluidshinder

Onderafdeling 1:  Geluidsoverlast

Artikel 43

Het is dag en nacht verboden geluid, gerucht of rumoer te veroorzaken zonder reden of zonder noodzaak als dat toe te schrijven is aan een gebrek aan vooruitzicht en voorzorg en de rust van de inwoners in het gedrang brengt. Het bewijs kan met alle mogelijke middelen geleverd worden.

Onder dag wordt verstaan de periode van 6u tot 22u.

 

Onderafdeling 2: Niet-hinderlijk geluid

Artikel 44

Een geluid wordt als niet-hinderlijk beschouwd wanneer dit het gevolg is van :

- werken aan de openbare weg of voor het aanleggen van openbare nutsvoorzieningen, uitgevoerd met toestemming van de daartoe bevoegde overheid of in opdracht van die overheid;

- werken van 7 uur tot 20 uur op werkdagen en van 8 uur tot 20 uur op zaterdagen die aan private eigendommen worden uitgevoerd, waarvoor de bevoegde overheid een vergunning heeft verleend, en van verbeterings-, verbouwings- of onderhoudswerken aan dergelijke eigendommen die zonder vergunning kunnen worden uitgevoerd, en waarbij de nodige voorzorgen worden getroffen om overdreven of niet noodzakelijk lawaai te voorkomen;

- werken of handelingen die dringend of zonder verder uitstel moeten worden uitgevoerd ter bescherming van personen of eigendommen, of ter voorkoming van rampen;

- een door het gemeentebestuur vergund bijeenkomst, voor zover de in de vergunning en afgesloten overeenkomst met het gemeentebestuur opgelegde voorwaarden worden nageleefd;

- spelende kinderen.

 

Onderafdeling 3: Geluidsinstallaties in en op de voertuigen

Artikel 45

Het is de bestuurder van een voertuig verboden elektronische versterkte muziek die hoorbaar is buiten het voertuig te produceren of toe te laten dat dergelijke muziek wordt geproduceerd. De overtredingen tegen deze bepaling, die aan boord van voertuigen worden begaan, worden verondersteld door de persoon op wiens naam het voertuig staat ingeschreven te zijn begaan, tot bewijs van het tegendeel.

Het is verboden voertuigen of hun toebehoren draaiende te houden terwijl het voertuig stilstaat, tenzij daartoe noodzaak is.

Het gebruik van voertuigen uitgerust met of voorzien van luidsprekers en bestemd voor het maken van reclame en propaganda is onderworpen aan de voorafgaande geschreven toelating van het college van burgemeester en schepenen.

 

Onderafdeling 4: Werktuigen aangedreven door ontploffings- of elektrische motoren

Artikel 46

Het gebruik in open lucht van alle werktuigen aangedreven door ontploffing- of elektrische motoren is verboden van 22.00 uur tot 6.00 uur. Tenzij een voorafgaande toelating werd bekomen van de burgmeester of het college van burgemeester en schepenen in het kader van bepaalde bouwwerkzaamheden. Op zondagen, evenals op wettelijke feestdagen is het gebruik van dergelijke toestellen eveneens verboden.

De verbodsbepalingen van dit artikel zijn echter niet van toepassing op land-, tuin- en bosbouwmachines, aangewend voor de normale exploitatie van het land-, tuin- en bosbouwbedrijf.

 

Onderafdeling 5: Speel-, sport of experimenteertuigen

Artikel 47

Het gebruik van speel-, sport- of experimenteertuigen aangedreven door verbrandingsmotoren en die niet kunnen worden aangezien als zijnde voertuigen te gebruiken in open lucht, is verboden, behoudens toelating van de burgemeester op openbare of private terreinen die gelegen zijn op minder dan 500 meter aan de rand van een woonwijk of woonkern of van stilte behoevende inrichtingen en parken.

 

Onderafdeling 6: Alarmkanonnen

Artikel 48

Zonder voorafgaande en schriftelijke toelating van de burgemeester of zijn gemachtigde is het verboden, op private of openbare eigendommen al dan niet automatische alarmkanonnen en gelijkaardige toestellen die gebruikt worden om vogels af te schrikken, te gebruiken.

Deze kanonnen mogen niet gebruikt worden op minder dan 100 meter van een woning of op minder dan 500 meter van een woonkern, tenzij het gebruik ervan gegrond is.

Het gebruik ervan is enkel toegelaten tussen 7.00 uur 's morgens en 20.00 uur 's avonds.

In de mate van het mogelijke dient de opening van het alarmkanon weg van de omliggende woning(en) of woonkern geplaatst te worden.

De ontploffingen mogen elkaar niet opvolgen met tussenpozen van minder dan 15 minuten.

De toelating wordt geschorst of ingetrokken indien een overtreding van dit reglement of het bestaan van overmatige hinder wordt vastgesteld.

Bij gebreke aan een machtiging, wordt bewarend beslag gelegd op het vogelschrikkanon en toebehoren door de politiediensten.

 

Onderafdeling 7: Verhuizingen

Artikel 49

Geen verhuizing mag plaatshebben tussen 22.00 uur en 06.00 uur tenzij bij dringende noodzakelijkheid en wanneer de lokale politie hiervan vooraf in kennis werd gesteld.

 

Onderafdeling 8: Geluid veroorzaakt door dieren

Artikel 50

Honden of andere dieren mogen geen abnormale hinder veroorzaken voor de buren door aanhoudend geblaf, geschreeuw, gekrijs of ander aanhoudend geluid.

De burgemeester kan de politieambtenaren laten overgaan tot de inbeslagname van de betrokken dieren en de plaatsing van het dier op kosten van de eigenaar of de houder ervan in een dierenasiel, zo de eigenaar of de houder van de dieren na de eerste waarschuwing geen passende maatregelen zou genomen hebben en de abnormale hinder zou aanhouden waarbij de openbare rust wordt verstoord.

 

Onderafdeling 9: Openbare bijeenkomsten in open lucht en in niet-ingedeelde inrichtingen

Artikel 51

Onverminderd de toepassing van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 betreffende het maximale geluidsniveau voor muziekactiviteiten is, behoudens voorafgaande en schriftelijke toelating van het College van Burgemeester en Schepenen overeenkomstig de bepalingen van hoofdstuk 5.32 en hoofdstuk 6.7 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 (versie d.d. 04/10/2014) houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem II), het spelen van elektronisch versterkte muziek en het gebruik van luidsprekers verboden tijdens festiviteiten, fuiven, manifestaties of elke andere openbare bijeenkomst in open lucht en/of in een voor publiek toegankelijke inrichting, andere dan een volgens Vlarem II ingedeelde inrichting.

Het college van Burgemeester en Schepenen legt de voorwaarden vast waaronder de toegelaten activiteit mag plaatshebben, waaronder het aanvangs- en het einduur en het maximale geluidsniveau van de geproduceerde muziek.

De eigenaar of uitbater van een publiektoegankelijke inrichting moet de nodige voorzorgsmaatregelen nemen opdat het lawaai veroorzaakt in zijn inrichting, de buurtbewoners niet zou storen.

De bewoners moeten ervoor zorgen dat muziek en andere geluiden voortgebracht in hun woning of aanhorigheden de buurtbewoners niet storen.

Een activiteit moet op minimaal 200 meter afstand georganiseerd worden van een stiltebehoevende inrichting zoals ziekenhuizen, scholen (gedurende de lesperiodes) en natuurreservaten.

De gevallen van geluidshinder afkomstig van niet-elektronisch versterkte muziek vallen onder de toepassing van de algemene bepalingen inzake geluidsoverlast (Artikel 43 van dit reglement).

Het college van Burgemeester en Schepenen kan bijkomende beperkingen of verplichtingen opleggen aan de organisator, zoals het gebruik van geluidsbegrenzers, het gebruik van meerdere geluids
kasten, het oriënteren van de geluidskasten naar het midden van de plaats waar de openbare bijeenkomst plaatsvindt (spreiding van het geluid), het laten uitvoeren van preventieve metingen door de gemachtigde instanties, het inlichten van de buurtbewoners aangaande de openbaar bijeenkomst ,….

Artikel 51/1

Indien de openbare rust verstoord wordt door gelijk welk geluid veroorzaakt in en/of vanuit lokalen toegankelijk voor het publiek, met inbegrip van het daaraan palende terras, dan kan de inrichting tijdelijk gesloten worden.

 

AFDELING 6: Dieren

Onderafdeling 1:  Algemene bepalingen

Artikel 52

De eigenaars, de bezitters of bewakers van honden en andere dieren moeten deze aangelijnd laten rondlopen op een openbare plaats. Deze verplichting geldt niet voor honden die gebruikt worden tijdens de jacht, die een kudde begeleiden, die onder toezicht rondlopen binnen de gemeentelijke hondenlosloopweide, die voor reddingsoperaties ingezet worden en voor politiehonden, blindengeleidehonden en assistentiehonden.

De bewaking dient zodanig te zijn dat de begeleider de hond of het dier elk ogenblik kan beletten om personen of dieren te intimideren of lastig te vallen, voertuigen te bespringen of private eigendommen te betreden.

Het is verboden honden of andere dieren te laten begeleiden door personen die het dier niet onder controle kunnen houden.

Het is verboden wilde of verwilderde duiven of verwilderde huisdieren (bv. zwerfkatten) te voederen.

Artikel 53

De eigenaar of de begeleider van de dieren die de openbare plaats vervuilen, is verplicht de openbare plaats op te kuisen.

Indien de overtreder de uitwerpselen niet verwijdert, worden de kosten voor het opruimen en reinigen door de gemeente aan de overtreder aangerekend.

Artikel 54

De eigenaar, bezitter, bewaker of houder van een dier dient ervoor te zorgen dat de afsluiting waardoor het dier van de openbare plaats gescheiden wordt, zich op elk moment in goede staat bevindt teneinde een uitbraak of schade te vermijden.

Artikel 55 – Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

 

Onderafdeling 2: Honden

Artikel 56 – Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 57 – Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 58 – Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 59

De eigenaar of begeleider van honden is ertoe gehouden:

 te beletten dat hun hond de parken en plantsoenen, de speelpleinen (indien toegelaten), de recreatiecentra, andere voor het publiek toegankelijke plaatsen, alsmede de voet- en fietspaden, de rijwegen, de wandelpaden en de bermen bevuilt;

 steeds in het bezit te zijn van voldoende zakjes voor het verwijderen van de uitwerpselen van zijn dier. Het (de) zakje(s) moet(en)op het eerste verzoek van de toezichthoudende ambtenaar worden getoond;

 altijd en overal, met uitzondering van speciaal aangelegde hondentoiletten, de uitwerpselen van de hond onmiddellijk te verwijderen met behulp van het daartoe bestemde zakje. Het zakje moet de uitwerpselen mag alleen worden gedeponeerd in de gemeentelijke vuilnisbakken of meegegeven worden met het huisvuil. Uitzondering aan deze verplichting wordt gemaakt voor slechtzienden en blinden met een blindengeleidehond en rolstoelgebruikers.

De bepalingen van dit artikel ontslaan de aangelanden evenwel niet van hun algemene verplichting de bepalingen inzake het rein houden van de gemeente na te leven.

 

Onderafdeling 3: Uitvliegen van duiven

Artikel 60

Het is verboden duiven die niet deelnemen aan prijsvluchten te laten uitvliegen tijdens het speelseizoen tussen 07.00 uur en 18.00 uur op zaterdagen en op zon- en feestdagen en vooraleer de prijsvluchten gesloten zijn.

Het speelseizoen begint de eerste zondag van april en eindigt de laatste zondag van oktober.

Zo de duiven niet gelost werden, gelden dezelfde voorschriften tot het sluiten van de prijskamp. In dit geval zijn de deelnemende duivenliefhebbers gehouden dit ruchtbaar te maken in de buurt van het duivenhok.

Artikel 61

Elke handeling die de liefhebber schade kan toebrengen of hem benadelen is verboden. Deze handelingen zijn o.a. slaan op allerlei voorwerpen, zwaaien met of uithangen van linnen of gelegenheidsvlaggen, uitgezonderd de nationale of andere vaandels die uithangen ter gelegenheid van bepaalde feestdagen of toegestane feesten, of die hangen aan openbare gebouwen, het plaatsen van molentjes en het oplaten van ballonnen in de nabijheid van duivenhokken.

 

Onderafdeling 4:  Exotische in het wild levende dieren

Artikel 62 - Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 63 - Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

 

Onderafdeling 5:  Circus met dieren

Artikel 63/1

Het is verboden met wilde dieren te werken in een circus.

Gedomesticeerde dieren zoals ganzen, eenden, hoenderachtigen, duiven, runderen, honden, katten,  Aziatische buffel, dromedarissen, kamelen, lama’s, geiten, paarden, pony’s, ezels, fretten, konijnen, schapen en varkens mogen gebruikt worden, mits aan de voorwaarden wordt voldaan van het KB van 2 september 2005 betreffende het welzijn van dieren gebruikt in circussen en rondreizende tentoonstellingen (gewijzigd bij KB van 26 april 2007).

 

AFDELING 7: Vuurwerk, wensballonnen, wapens en munitie

Artikel 64

Zowel op het openbaar domein als binnen private eigendommen is het verboden, zonder afbreuk te doen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen betreffende de jacht en het organiseren van schietoefeningen op schietstanden, zonder een voorafgaandelijke geschreven toelating van de burgemeester of zijn gemachtigde schietwapens af te schieten, afschieten van wapens met veren of perslucht,  paintball shooting, airsoft shooting, veldkanonnetjes in werking te zetten, vreugdeschoten te lossen of op het openbaar domein vuur te maken.

Het gebruik van wensballonnen of gelijkaardig is ten allen tijde verboden.

Artikel 64/1

§1. Het ontsteken van feestvuurwerk door particulieren is verboden.

Onder feestvuurwerk dient te worden verstaan: vuurwerk dat bestemd is voor gebruik door particulieren en in België vrij mag verkocht worden aan personen vanaf 16 jaar. Elk type feestvuurwerk bestemd voor particulieren is duidelijk gedefinieerd in hogere wetgeving.

 

§2. Het ontsteken van spektakelvuurwerk (en toebehoren) kan enkel toegelaten worden op voorwaarde dat een voorafgaande machtiging wordt aangevraagd aan het college van burgemeester en schepenen.

Wel is het vereist dat bij deze handelingen de gepaste veiligheidsmaatregelen worden genomen om het veroorzaken van schade of gevaar voor derden te vermijden.

Onder spektakelvuurwerk (en toebehoren) wordt verstaan: professioneel vuurwerk dat afgestoken wordt ter gelegenheid van bijeenkomsten. Een particulier mag geen spektakelvuurwerk bezitten.

Bij het afsteken van vuurwerk moet de hinder voor de buurt beperkt blijven.

Artikel 65

In het geval van een individuele vergunning dient de betrokkene, ten tijde van de activiteit drager te zijn van deze vergunning en dient hij/zij bovendien bij deze, op verzoek, aan ieder binnen deze regelgeving gemachtigd persoon te vertonen.

Artikel 66

Het is verboden aan minderjarigen beneden de leeftijd van zestien jaar te verkopen of uit te delen: knalbonbons, knalerwten, knalstenen, voetzoekers en ander vuurwerk die niet vallen onder de wet op de springstoffen van 28 mei 1956 en zijn latere wijzigingen.

Artikel 67

Vuurwerk dat gebruikt wordt of kennelijk bedoeld is om gebruikt te worden in strijd met bovenvermelde bepalingen wordt in beslag genomen.

 

AFDELING 8: Rondreizende woonwagenbewoners en kampeerders

Artikel 68

Behoudens vergunning vanwege de burgemeester, is het verboden op het hele grondgebied van de gemeente en op iedere plaats van de openbare ruimte langer dan 24 uur achtereen te verblijven of te slapen in een tent, wagen, een caravan of een daartoe ingericht voertuig, of er te kamperen.

Het is eveneens verboden meer dan 24 uur achtereen op een privéterrein te verblijven in een mobiel onderkomen zoals een woon- en aanhangwagen, een caravan of een mobilhome, behoudens vergunning.

Artikel 68/1

Uitzonderingen op artikel 68 zijn toegestaan voor:

 het verblijven op een locatie die als zone voor verblijfsrecreatie is ingekleurd;

 het kamperen in een tent op de terreinen nabij het speelbos te Kleit en dit voor maximaal twee opeenvolgende nachten, voor maximum drie tenten en maximum vijftien personen per nacht.

Artikel 69

Het is verboden:

 een kermis of circusvoorstelling te organiseren of zich als foorkramer te vestigen op een voor het publiek toegankelijk privaat terrein zonder vergunning van de bevoegde overheid;

 een kermis- of circusattractie te installeren of de installatie ervan op te slaan buiten de voorziene plaatsen en data voor iedere kermis, foor of circus, alsook in de gevallen dat de overheid de intrekking van de concessie of de vergunning beveelt;

 voor de uitbaters hun voertuigen elders te plaatsen dan op de door het bestuur aangeduide plaatsen.

De kermis- en circusattracties en de voertuigen geplaatst in overtreding met onderhavige bepaling moeten verplaatst worden bij het eerste politiebevel.

Circusexploitanten die het dierenwelzijn niet garanderen, verliezen onmiddellijk hun vergunning.

Artikel 70

Het is kermis-, circusexploitanten en foorkramers in het bijzonder verboden groot en klein vee, almede  pluimvee, te houden op het terrein dat ze met woon- of kermiswagen bezetten, tenzij het terrein speciaal daartoe is uitgerust en uitgezonder trekdieren en dieren van het kermis- of circusbedrijf.

Artikel 71

De kermis- en circusexploitanten en woonwagenbewoners zijn verplicht:

- de plaats rond en onder de wagen zuiver te houden;

- zich van hun afval op wettige wijze te ontdoen;

- een doorgang van ten minste vier meter tussen de wagens te laten, die moeten toelaten eventuele tussenkomsten van de hulpverleners mogelijk te maken.

Artikel 72 - Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 73 - Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

 

AFDELING 9:  Voorkomen van ongevallen

Artikel 74

Het is verboden op een openbare plaats enig voorwerp te werpen of producten te verspreiden of te plaatsen waardoor dieren zouden gekwetst of bevuild worden, goederen beschadigd of bevuild worden of personen gekwetst of gehinderd worden.

Artikel 75

Het is verboden te klimmen op of over afsluitingen en kunstwerken of op plaatsen te komen waar dit volgens de opschriften verboden is. Het is eveneens verboden te klimmen op andere voorwerpen op een manier waarop men zichzelf of een ander effectief in gevaar brengt.

De (speel)toestellen ter beschikking gesteld van het publiek mogen niet ongepast gebruikt worden zodat de openbare veiligheid in het gedrang komt. De gemeente is niet aansprakelijk voor ongevallen te wijten aan het onoordeelkundig gebruik van speeltoestellen op een gemeentelijk speelterrein, noch voor het gebruik van dergelijke (speel)toestellen in tegenstrijd met de bepaling van onderhavig artikel.

Het is verboden om op de openbare plaats voorwerpen neer te werpen, te plaatsen of achter te laten, die door hun val of door ongezonde uitwasemingen kunnen schaden.

Artikel 76

Het is verboden de openbare veiligheid in het gedrang te brengen door bouwvalligheid, gebrek aan herstelling of onderhoud aan huizen of gebouwen, of door een belemmering of een uitgraving of enig ander werk op of nabij openbare straten, wegen, pleinen of banen, zonder de voorgeschreven of gebruikelijke voorzorgsmaatregelen of waarschuwingstekens.

De eigenaars van gebouwen zijn verplicht om gehoor te geven aan de aanmaning van de administratieve overheid om gebouwen die bouwvallig zijn, te herstellen of te slopen.

Artikel 77

De eigenaar moet gepaste feitelijke maatregelen nemen om de toegang tot onbezette gebouwen te verhinderen.

De eigenaar van een niet-bewoond of niet gebruikt gebouw is verplicht het op een zodanige wijze af te sluiten dat iedere toegangsmogelijkheid, zonder inbraak, onmogelijk wordt. Tevens dienen in deze gebouwen de gepaste maatregelen te worden genomen om de toegang voor huis- en knaagdieren, in het wild levende dieren en voor vogels via vensters, ramen, deuren keldergaten en riolen te voorkomen.

Artikel 78

Het is verboden op een openbare plaats voorwerpen te plaatsen of te bevestigen die, ingevolge een onvoldoende stevigheid, op de openbare weg kunnen vallen en daardoor de veiligheid of het gemak van doorgang in gevaar kunnen brengen of die door hun aard de openbare weg of de gebruikers ervan kunnen bevuilen.

Vlaggen en constructies mogen worden aangebracht mits de onderkant ervan ten minste drie meter van de grond verwijderd is. Zij dienen verder in overeenstemming te zijn met andere reglementaire bepalingen dienaangaande.

 

AFDELING 10:  Bediening van installaties van algemeen nut

Artikel 79

Personen die daar door het gemeentebestuur niet toe werden gemandateerd, mogen geen kranen van leidingen of kanaliseringen, schakelaars van de openbare verlichting, openbare uurwerken, signalisatieapparaten, elektriciteitskasten alsook uitrustingen voor telecommunicatie die zich bevinden op of onder de openbare weg of in openbare gebouwen bedienen.

Artikel 79/1

Iedere bedrieglijke hulpoproep of bedrieglijk gebruik van een praatpaal of signalisatietoestel bestemd om de veiligheid van de gebruikers te vrijwaren, is verboden.

 

AFDELING 11: Toebrengen van schade

Artikel 80

Het is verboden voorwerpen op iemand te werpen, die de persoon hinderen of bevuilen of op welke manier dan ook schade veroorzaken.

Artikel 81

Het is verboden stenen of andere harde lichamen, of andere voorwerpen die kunnen bevuilen of beschadigen, tegen voertuigen, huizen, gebouwen, afsluitingen of in tuinen en besloten erven te werpen.

Artikel 82

Met behoud van de toepassing van de bepalingen van Boek II, titel XI, hoofdstuk III, van het Strafwetboek is het verboden andermans roerende eigendommen opzettelijk te beschadigen of te vernielen.

Artikel 83

Het is verboden afsluitingen, van welk materialen dan ook gemaakt, opzettelijk te beschadigen.

Artikel 84

Het is verboden eigendommen en straatmeubilair te vernielen of met graffiti te bespuiten, tenzij het college uitdrukkelijk toelating geeft in het kader van een artistiek project.

Artikel 85

Het is verboden om andermans onroerende goederen opzettelijk te beschadigen.

Artikel 86

Het is verboden te vernielen, neer te halen, te verminken of te beschadigen:

 grafsteden, gedenktekens of grafstenen;

 monumenten, standbeelden of andere voorwerpen die tot algemeen nut of tot openbare versiering bestemd zijn en door de bevoegde overheid of met machtigingen zijn opgericht;

 monumenten, standbeelden, schilderijen of welke kunstvoorwerpen ook, die in kerken, tempels of andere openbare plaatsen zijn geplaatst.

Artikel 87

Het is verboden om kwaadwillig bomen om te hakken of zodanig af te snijden, te verminken of te  ontschorsen dat zij vergaan, of om enten te vernielen.

Artikel 88

Het is verboden om grachten geheel of ten dele te dempen, levende of dode hagen af te hakken of uit te rukken, landelijke of stedelijke afsluitingen, uit welke materialen ook gemaakt, te vernielen en ook om grenspalen, hoekbomen of andere bomen, geplant of erkend om de grenzen tussen verschillende erven te bepalen, te verplaatsen of te verwijderen.

 

AFDELING 12:  Opzettelijke slagen en verwondingen

Artikel 89

Het is verboden om opzettelijke slagen en verwondingen toe te brengen.

 

AFDELING 13: Diefstal

Artikel 90

Hij/zij die een zaak die hem niet toebehoort, bedrieglijk wegneemt, is schuldig aan diefstal.  Met diefstal wordt gelijkgesteld: het bedrieglijk wegnemen van andermans goed voor een kortstondig gebruik.

 

AFDELING 14:  Wildplassen

Artikel 91

Het is verboden te urineren of uitwerpselen achter te laten op een openbare plaats of in galerijen en passages op privé- gebied die voor het publiek toegankelijk zijn, elders dan in de daartoe bestemde plaatsen.

 

AFDELING 15:  Voeren van publiciteit – aanplakkingen – aanbrengen spandoeken en opschriften

Artikel 92

Het is verboden door aanplakking, beschildering, uitstrooiing of op enige andere wijze publicitaire teksten, propaganda of andere teksten, beelden of tekeningen op het openbaar domein aan te brengen, tenzij op plaatsen aangeduid door het College van Burgemeester en Schepenen.

Artikel 93

Aangebrachte publiciteit mag niet afgerukt, gescheurd, bevuild, noch onleesbaar gemaakt worden.

Artikel 94

Het overdekken van aanplakkingen is verboden tot zolang de datum van de gebeurtenis waarvoor de aanplakking dient niet is verstreken of tot zolang dat deze haar belang niet verloren heeft. Publiciteit wordt geacht haar belang te hebben verloren vanaf het ogenblik dat zij twee maanden is aangebracht of wanneer deze door weer- of andere omstandigheden in de tekst of in de voorstelling beschadigd is.

 

AFDELING 16:  Verkiezingspropaganda

Artikel 95

Veertig dagen voor de datum van een door of krachtens de wet voorziene verkiezing of volksraadpleging tot en met de dag van die verkiezing of volksraadpleging, is het verboden door aanplakking, beschildering, uitstrooiing of op andere wijze publicitaire teksten, propaganda of andere teksten, beelden of tekeningen aan te brengen, tenzij met voorafgaande en schriftelijke toelating van de eigenaar of de gebruiksgerechtigde.

Het gemeentebestuur stelt na de toekenning van de lijstnummers bij verkiezing of na het ter beschikking stellen aan de inwoners van de brochure bij volksraadpleging, aanplakborden ter beschikking van de in de kiesomschrijving ingediende lijsten bij verkiezingen en/of de verdedigers van de mogelijke antwoorden op de vragen bij volksraadpleging, op de door het gemeentebestuur voorziene plaatsen.

Elke hierboven bedoelde lijst bij verkiezing of elk mogelijk antwoord op de vragen bij volksraadpleging beschikt per bord over een vlakke oppervlakte van 2m² met dezelfde afmetingen en met een gelijke zichtbaarheid van op de openbare weg. De volgorde op de borden wordt bepaald van links naar rechts en naar volgorde van de lijstnummers bij verkiezing of aan de volgorde van de brochure bij volksraadpleging. Elke lijst of elk mogelijk antwoord plakt op deze borden uitsluitend op de met het lijstnummer gemarkeerde ruimte bij verkiezing of op de met het vraagnummer en het mogelijk antwoord gemarkeerde ruimte bij volksraadpleging.

De verkiezingspropaganda moet binnen de 2 weken na de datum van de verkiezing of volksraadpleging verwijderd zijn.

Het gemeentebestuur mag de officiële aanplakborden vroeger verwijderen.

Het gemeentebestuur zal de officiële aankondigingen bij verkiezing of volksraadpleging op het marktplein uithangen.

Artikel 96

Op de dag van de verkiezing of volksraadpleging is het verboden in een straal van 100 meter rond de ingang van kiesbureaus voertuigen en/of aanhangwagens voorzien van propaganda of publiciteit te plaatsen.

Artikel 97

Op de dag van de verkiezing of volksraadpleging is het verboden gebruik te maken van luidsprekers, toestellen of apparaten voor het verspreiden van propaganda of publiciteit.

In de periode bedoeld in art. 95 en onverminderd de eerste bepaling van dit artikel, is het gebruik van geluidsinstallaties enkel toegelaten op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur en voor zover men over een voorafgaande schriftelijke toelating van de burgemeester beschikt, onverminderd art. 45.

Artikel 98

In de periode bedoeld in art. 95 is het uitrijden van een aaneengesloten groep van ten minste tien voertuigen enkel toegelaten mits men over een voorafgaande schriftelijke toelating van de burgemeester beschikt.

Bij de organisatie van auto- en fietskaravanen moeten de deelnemers zich houden aan de verkeersregels (KB 1 december 1975). Bij de organisatie van een fietskaravaan moet in het bijzonder rekening gehouden worden met de bepalingen betreffende fietsers in groep (art. 43bis).

 

AFDELING 17: Lichtpollutie

Artikel 99

Het gebruik van lichtbronnen in open lucht is beperkt tot de noodwendigheden inzake uitbating en veiligheid. De verlichting is dermate geconcipieerd dat niet functionele lichtoverdracht naar de omgeving maximaal wordt beperkt. Het in de lucht projecteren van stilstaande of bewegende lichtstralen voor publicitaire, artistieke of ander doeleinden, is verboden. Mits een voorafgaande en schriftelijke toelating van de burgemeester kan hiervan worden afgeweken voor openbare bijeenkomsten.

Artikel 100

Deze bepalingen zijn niet van toepassing op :

 de openbare verlichting en de monumentenverlichting, geplaatst door of in opdracht van de overheden;

 de specifieke verlichting van sportterreinen;

 de wettelijke verplichte verlichting op voertuigen;

 de vergunde lichtreclames.

 

AFDELING 18:  Activiteiten op/of grenzend aan de openbare plaats

Onderafdeling 1a: Uitstallen van koopwaar door handelszaken

Artikel 101

De exploitant van een handelszaak mag geen uitstalinrichtingen van koopwaar en/of automaten plaatsen op de openbare plaats zonder voorafgaandelijke schriftelijke vergunning van het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 101/1

De uitstalinrichtingen (uitgezonderd automaten) mogen uitsluitend op de openbare plaats geplaatst worden overdag (d.w.z. tussen 6u en 22u), op de dagen waarop de achterliggende handelszaak geopend is, aan de straatzijde waar de betreffende handelszaak gelegen is en voor de gevel van de betreffende handelszaak.. Draagtoestellen (uitgezonderd automaten) mogen niet op de openbare plaats worden geplaatst of tegen de gevel bevestigd indien er geen waren op uitgestald zijn.

Artikel 101/2

De uitstalinrichtingen mogen slechts die oppervlakte innemen bepaald in de vergunning en ze moeten steeds voldoen aan de opgelegde voorwaarden bepaald in de vergunning.

Artikel 101/3

Tenzij anders bepaald in de vergunning, moeten de uitstalinrichtingen tegen de rooilijn geplaatst worden over een breedte die niet meer bedraagt dan de breedte van de bijbehorende handelszaak.

Artikel 101/4

De doorgang dient obstakelvrij en vrij van hoogteverschillen te zijn en moet minimaal voldoen aan de normen opgenomen in artikel 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997 houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.

Artikel 101/5

De uitstallingen moeten zorgvuldig onderhouden worden.

Artikel 101/6

De uitstallingen die in strijd met de vergunning zijn geplaatst of die zonder de vereiste vergunning zijn geplaatst, moeten op het eerste verzoek van de politie of van een gemachtigde ambtenaar verwijderd worden. Als op dat verzoek niet ingegaan wordt, kan ambtshalve worden overgegaan tot de verwijdering ervan, op kosten en risico van de overtreder.

 

Onderafdeling 1b: het plaatsen van fietsstallingen of fietsrekken op de openbare plaats bij een handelszaak

Artikel 101/7

De exploitant van een handelszaak mag geen fietsenstallingen of fietsrekken plaatsen op de openbare plaats zonder voorafgaandelijke schriftelijke vergunning van het college van burgemeester en schepenen.

De modaliteiten voor het bekomen van dergelijke vergunning zijn dezelfde als omschreven onder onderafdeling 1a, artikel 101/1 t.e.m. artikel 101/6

 

Onderafdeling 1c: Publiciteit, bekendmakingen, verfraaiing waarbij de openbare plaats wordt ingenomen door handelszaken.

Artikel 101/8

Er mogen geen voorzieningen of objecten op het openbaar domein geplaatst worden voor publiciteit, bekendmaking, verfraaiing, of niet-winstgevende doeleinden, zonder voorafgaandelijke schriftelijke melding aan het gemeentebestuur volgend de procedure vermeld op de gemeentelijke website.

Artikel 101/9

Dergelijke objecten mogen uitsluitend overdag (d.w.z. tussen 6u en 22u) geplaatst worden, op de dagen waarop de achterliggende handelszaak geopend is, aan de straatzijde waar de betreffende handelszaak gelegen is en voor de gevel van de betreffende handelszaak.

Artikel 101/10

De doorgang dient obstakelvrij en vrij van hoogteverschillen te zijn en moet minimaal voldoen aan de normen opgenomen in artikel 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997 houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.

Artikel 101/11

De uitstallingen moeten zorgvuldig onderhouden worden.

Artikel 101/12

De objecten die niet conform zijn geplaatst, moeten op het eerste verzoek van de politie of van een gemachtigde ambtenaar verwijderd worden. Als op dat verzoek niet ingegaan wordt, kan ambtshalve worden overgegaan tot de verwijdering ervan, op kosten en risico van de overtreder.

 

Onderafdeling 2: Inzamelingen op de openbare weg

Artikel 102

Het is verboden op het openbaar domein en in voor het publiek toegankelijke plaatsen om het even welke inzamelingen te verrichten, inclusief de huis-aan-huis inzameling, zonder in het bezit te zijn van een geschreven vergunning. Indien men niet beschikt over een vergunning afgeleverd door een hogere autoriteit, kan een vergunning toegekend worden door de burgemeester of zijn gemachtigde. De burgemeester of zijn gemachtigde bepaalt gebeurlijk de voorwaarden die in acht dienen te worden genomen.  Verzoekers moeten hun aanvraag tot de vereiste vergunning richten tot de burgemeester minimum 2 weken voor de eerste inzameling.

Artikel 103

Het is de inzamelaars geboden deze geschreven vergunning, waarin duidelijk de redenen van hun activiteit en de eventuele voorwaarden worden bepaald, tijdens hun activiteiten bij zich te hebben en deze telkens spontaan te vertonen.

 

Onderafdeling 3: Straatoptredens

Artikel 104

Het is verboden om op de openbare plaats zang-, muziek- of andere voorstellingen te geven zonder voorafgaandelijke schriftelijke toelating van de burgemeester.

 

Onderafdeling 4: Skateboards

Artikel 105 –Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

 

Onderafdeling 5: Schaatsen op beken, vijvers en waterlopen

Artikel 105/1

Het is verboden zich op het ijs van de waterlopen en stilstaande waters te begeven.

Bij een voldoende ijsdikte kan de burgemeester, na technisch advies te hebben ingewonnen, een afwijking van dit verbod toestaan.

 

Onderafdeling 6: Bedelarij

Artikel 105/2

Het is op het ganse grondgebied verboden te bedelen op een agressieve manier, onder meer door het opdringerig aanklampen van voorbijgangers.

Artikel 105/3

Het is op het ganse grondgebied verboden bij het bedelen gebruik te maken van dieren.

Artikel 105/4

Het is op het ganse grondgebied verboden te bedelen op trottoirs waar de doorgang van voetgangers of de toegang naar gebouwen bemoeilijkt kan worden.

Artikel 105/5

Het is op het ganse grondgebied verboden te bedelen op de rijbaan of ten aanzien van de bestuurders of passagiers van voertuigen op de rijbaan, onder meer op of in de nabijheid van kruispunten.

Artikel 105/6

Het is op het ganse grondgebied verboden aan de deuren te bellen of te kloppen met het doel een aalmoes te bekomen.

 

AFDELING 19: Betreden van akkers

Artikel 106

Het is verboden, zonder daartoe gerechtigd te zijn, op andermans grond te komen of erover te gaan of dieren of vee erover te laten lopen vanaf de periode dat de grond is gereed gemaakt of bezaaid of beplant tot het ogenblik dat de veldvruchten geoogst zijn.

Artikel 107

Het is verboden veldvruchten of andere nuttige voortbrengsels van de bodem die nog niet geoogst zijn, te roven.

 

AFDELING 20: Drankslijterijen

Artikel 108

Het is de exploitant van een drankslijterij verboden een besluit van de burgemeester, waarbij met het oog op de vrijwaring van de openbare orde, de sluiting van zijn inrichting wordt bevolen, te overtreden.

De officier van bestuurlijke politie kan, na een eerste waarschuwing en tot de eerstvolgende ochtendopening, de voor het publiek toegankelijke gelegenheid sluiten, wanneer de uitbating ervan de openbare orde verstoort.

 

AFDELING 21: Verplichtingen opgelegd in geval van brand, overstroming en andere gevaren

Artikel 109  - Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 110  - Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 111 - Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 112

De brandmonden gelegen in een openbare plaats, moeten steeds vrij blijven voor gebruik en gemakkelijk toegankelijk gehouden worden.

 

AFDELING 22: Nummering der gebouwen

Artikel 113

Elk gebouw dat bewoond is of bewoond kan worden moet voorzien zijn van een, enkel en alleen door de gemeenteoverheid toegekend, huisnummer. Ook bij gebouwen voor administratief, commercieel of industrieel gebruik moet een dergelijk huisnummer aangebracht worden, zelfs indien ze geen woning bevatten.

Artikel 114

Het huisnummer moet aangebracht worden op of bij het hoofdgebouw, bij de hoofdingang, zicht- en leesbaar vanaf de openbare weg. Wanneer een gebouw niet langs de openbare weg gelegen is moet bovendien een huisnummer aangebracht worden aan de hoofdingang of –toegang van de eigendom waarop het gebouw opgericht is.

 

AFDELING 23: Zwerfvuil, inzameling huishoudelijke afvalstoffen

Onderafdeling 1: Achterlaten van afval

Artikel 115

§1. Het is verboden in de openbare ruimte of op de onbebouwde gronden om het even welke voorwerpen, stoffen, materialen of afval te werpen, neer te leggen, achter te laten, te laten vloeien of terecht te laten komen die van die aard zijn om iemand te doen struikelen, of om de openbare ruimte of onbebouwde gronden te bevuilen, te beschadigen of onveilig te maken.

 

§2. Onder afval wordt verstaan:

 zwerfvuil (verpakkingen van snoep, snacks, sigaretten en drank, maar ook papier- en plasticafval, sigarettenpeuken, kauwgom, fruit- en groente afval, …);

 sluikstorten van huishoudelijk afval;

 het oneigenlijk gebruik van straatvuilbakjes voor huishoudelijk afval, ander dan afval afkomstig van ter plekke geconsumeerde producten.

§3. Iedereen die, op om het even welke wijze, de openbare ruimte heeft bevuild of laten bevuilen, moet ervoor zorgen dat deze onverwijld opnieuw proper gemaakt wordt. Indien men nalaat hieraan gevolg te geven, wordt ambtshalve overgegaan tot de reiniging op kosten en risico van de overtreder.

 

Onderafdeling 2: Inzameling huisvuil, papier, karton en PMD

Artikel 116

§1. Onder ‘huisvuil’ wordt verstaan: alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en de gelijkgestelde afvalstoffen die in de voorgeschreven recipiënt voor de huisvuilophaling kunnen geborgen worden, met uitzondering van papier, karton, textiel, glas, klein gevaarlijk afval (KGA), tuin- en groenafval, plastiek, metaal en drankkartons en andere selectief ingezamelde afvalstoffen.

§2. Onder ‘papier en karton’ wordt verstaan: alle kranten, reclamedrukwerk, tijdschriften, publicaties, schrijfpapier, kopieerpapier, computerpapier, boeken en papieren of kartonnen verpakkingen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en de gelijkgestelde afvalstoffen, met uitzondering van geolied papier of karton, papier met waslaag, carbonpapier, vervuild papier, vervuilde papieren en kartonnen verpakkingen, papieren voorwerpen waar kunststof of andere materialen in verwerkt zijn, kaarten met magneetbanden, behangpapier, cementzakken, meststofzakken en sproeistofzakken en dergelijke.

§3. Onder PMD (plastiek verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons) wordt verstaan :

 plastiek flessen en flacons van frisdrank, water, melk en detergenten

 plastiek schaaltjes, vlootjes en bakjes

 plastiek potjes en tubes

 plastiek folies en zakjes

 metalen blikjes (bussen) van frisdranken, water en bier

 conservenblikken

 spuitbussen van voedingswaren en cosmetica

 aluminiumschoteltjes, -bakjes en -zakjes

 metalen deksels en schroefdoppen van deze verpakkingen

 drankkartons van frisdrank, melk en soep

Het aangeboden PMD-afval mag geen KGA, glas, etensresten of andere afvalstoffen bevatten.

Artikel 117

Het huisvuil wordt eenmaal per week huis-aan-huis opgehaald langs de straten, wegen en pleinen waar de ophaling is ingericht, op de door het College van Burgemeester en Schepenen bepaalde dagen.

Huisvuil mag niet worden meegegeven met het grofvuil of een andere inzameling dan deze van huisvuil.

Huisvuil mag evenmin aangeboden worden op het recyclagepark.

Voor papier en karton en PMD wordt de huis-aan-huis inzameling tweewekelijks georganiseerd.

 

Artikel 118

§1.De verschillende afvalfracties moet aangeboden worden in de daarvoor voorziene zakken en/of recipiënten ten vroegste om 18 uur op de vooravond van de ophaling.

De inzameling start vanaf 6.00 uur ’s morgens. De aangeboden afvalstoffen moeten vóór de eerste passage van de ophaaldienst voor ophaling zijn aangeboden.

§2. De zakken en/of recipiënten moeten degelijk gesloten zijn, zodat ze hun inhoud niet verliezen en gemakkelijk hanteerbaar zijn. Het is verboden in de huisvuilzakken gelijk welke stof of gelijk welk voorwerp te bergen dat het personeel van de reinigingsdienst kan kwetsen of besmetten.

§3. Papier en karton dienen aangeboden te worden in papieren zakken, kartonnen dozen of voldoende samengebonden. Er moet voor gezorgd worden dat het papier niet kan wegwaaien en dat het door de ophalers op een vlotte en nette manier kan opgehaald worden.

§4. De inwoners moeten het afval goed zichtbaar aan de rand van het voetpad op de berm voor hun woning plaatsen. Het afval moet zodanig geplaatst worden dat het de weggebruiker niet hindert.

§5. Het afval dat door nalatigheid van de ophaler niet is opgehaald, mag na melding aan het meldpunt van IVM, maximaal 24 uur na de normale ophaaldag blijven staan.

§6. Buiten de bevoegde personen is het voor iedereen verboden grof huisvuil, metalen, papier, vuilniszakken, recipiënten en containers te doorzoeken, mee te nemen, te verplaatsen, te beschadigen of de inhoud ervan op de openbare ruimte te storten.

 

Onderafdeling 3: Inzameling grofvuil en asbestplaten en -leien

Artikel 119

§1. Onder grofvuil wordt verstaan: alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en de gelijkgestelde afvalstoffen die omwille van de omvang, de aard en/of het gewicht niet in het recipiënt voor de huisvuilophaling kunnen geborgen worden, met uitzondering van papier, karton, textiel, glas, KGA, GFT- en groenafval, plastiek-, metaal- en drankkartonverpakkingen (PMD), tapijten, matrassen, bouw- en sloopafval, ‘metalen gemengd’, autobanden, afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA), sanitaire toestellen, handels- en nijverheidsafval en andere selectief ingezamelde afvalstoffen.

§2. Onder asbestplaten en -leien wordt verstaan: alle asbest bevattende golfplaten en dakleien.

§3. Het grofvuil en de asbestplaten en -leien worden aan huis opgehaald, op afroep en tegen betaling. De inzameling wordt via de IVM geregeld. Wie grofvuil of asbestplaten en -leien wenst aan te bieden moet hiervoor eerst een afspraak maken met IVM. Het grofvuil en de asbestplaten en -leien kunnen ook worden aangeboden op het containerpark. Het herbruikbaar grofvuil kan worden aangeboden in het kringloopcentrum waarmee de gemeente een overeenkomst heeft afgesloten.

§4. Het grofvuil mag ten vroegste de avond vóór de ophaling na 16.00 uur op de openbare weg geplaatst worden. Het grofvuil moet aangeboden worden en zich bevinden ter hoogte van de woning van de betrokken inwoner, en op zodanige wijze geplaatst worden dat het verkeer hierdoor niet verhinderd of belemmerd wordt. De stukken moeten verhandelbaar zijn door 2 personen (dus max. 60 kg zwaar). Alle voorwerpen moeten zodanig verpakt worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de ophalers van de afvalstoffen en het totale volume van alle aangeboden voorwerpen samen, per ophaalpunt, is beperkt tot 3 m³.

§5. De asbestplaten en -leien moeten in een speciaal daarvoor voorziene asbestplaatzak of bigbag worden aangeboden aan de rand van (of op) de openbare weg. De aanbieder moet in het desbetreffende geval een inname openbaar domein aanvragen. Er mogen maximaal 2 asbestplaatzakken en/of bigbags worden aangeboden.

 

Onderafdeling 4: Selectieve inzameling

Artikel 120

Het is verboden afval dat niet overeenstemt met de bepalingen van selectieve inzameling te deponeren in een recipiënt bestemd voor selectieve inzameling. Het is verboden afval te werpen of achter te laten in en naast een recipiënt voor selectieve inzameling.

Artikel 121

§1. Glas moet volgens kleur in de verschillende openingen van de glascontainer gedeponeerd worden. Dit kan iedere dag tussen 8 uur ’s ochtends en 20 uur ’s avonds.

§2. Het is verboden glas of ander afval achter te laten naast de glasbol. Wanneer de glasbol vol is, moet het glas terug meegenomen worden of in een andere glasbol gedeponeerd worden.

Onderafdeling 5: Textielinzameling en inzameling andere afvalstoffen

Artikel 121/1

Behoudens goedkeuring door het College van Burgemeester en Schepenen, is de inzameling van textiel op alle openbare plaatsen en plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn (dus ook private plaatsen die toegankelijk zijn zoals parkings) verboden..

Artikel 121/2

Behoudens goedkeuring door het College van Burgemeester en Schepenen, is de inzameling van afvalstoffen die winst kunnen opleveren zoals papier en karton, frituurolie, oud ijzer, gsm’s, … (deze lijst is niet limitatief) op alle openbare plaatsen en plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn (dus ook private plaatsen die toegankelijk zijn zoals parkings) verboden.

 

AFDELING 24: Ordemaatregelen begraafplaatsen

Artikel 122

De gemeentelijke begraafplaatsen zijn voor het publiek toegankelijk:

- in de zomer met ingang van het zomeruur van 08.00u tot 22.00u.

- in de winter met ingang van het winteruur van 08.00u tot 18.00 u.

Afwijkingen kunnen worden toegestaan door de burgemeester, meer bepaald in de periode rond Allerheiligen.  Hieraan zal de nodige ruchtbaarheid gegeven worden.

Voor dienstnoodwendigheden kunnen de begraafplaatsen, tijdens de openingsuren, op bevel van de burgemeester tijdelijk voor het publiek gesloten worden.

Artikel 123

Op de begraafplaatsen zijn alle handelingen verboden waardoor de orde of de aan de overledenen verschuldigde eerbied wordt verstoord.

Het is in het bijzonder verboden :

 aanplakbrieven of opschriften aan te brengen, behoudens in de gevallen bepaald bij het decreet van 16 januari 2004 (en latere wijzigingen) of bij politieverordening;

 goederen te koop aan te bieden of zijn diensten aan te bieden;

 de grasperken en de aanplantingen van de begraafplaats en aanhorigheden te betreden of op welk wijze dan ook te beschadigen;

 om grafschennis te plegen, maar ook voorwerpen te ontvreemden, verplaatsen of beschadigen;

 de graftekens en alle hulde- en versieringsvoorwerpen op welke wijze ook te beschadigen;

 binnen de omheining van de begraafplaats en de aanhorigheden vuilnis en afval neer te leggen, tenzij op de daartoe bestemde plaatsen;

 op de begraafplaats of de aanhorigheden zich te gedragen op een wijze die met de ernst en de stilte der plaats en met de eerbied verschuldigd aan de overledenen niet overeenstemt;

 met voertuigen de begraafplaats binnen te rijden, tenzij om uitzonderlijke redenen en in uitzonderlijke gevallen onder toezicht van de door het college aangestelde personen;

 op de begraafplaatsen te fietsen;

 opschriften of grafschriften aan te brengen die de welvoeglijkheid, de orde aan de overledenen verschuldigde eerbied verstoren;

 verharde al of niet met steen of gras bedekte wegen om te woelen of te beplanten;

 gelijk welke daad te stellen, die de welvoeglijkheid van de plaats, de orde en de eerbied voor de overledenen stoort of kan storen.

Honden zijn toegelaten op de begraafplaats mits deze zijn aangelijnd conform artikel 52 en artikel 59 van dit reglement.

Artikel 124

Het plaatsen van graftekens en monumenten is onderworpen aan de reglementering opgenomen in het huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen en de lijkbezorging.

Bij niet-naleving ervan kan, na het verstrijken van de termijn van bekendmaking aan de nabestaanden heeft het gemeentebestuur de bevoegdheid om de grafzerk te verwijderen en de kosten te verhalen op de nabestaanden.

Artikel 125

Op zondagen, wettelijke en reglementaire feestdagen en vanaf de voorlaatste werkdag van oktober tot en met 2 november is het behoudens toestemming van de burgemeester, op de gemeentelijke begraafplaatsen verboden graftekens te plaatsen, bouw- en beplantings- of aanaardingswerk aan de graven uit te voeren.

De personen die ter gelegenheid van Allerheiligen bloemen wensen aan te brengen op de graven, mogen deze bloemen ten vroegste de dag na Allerheiligen wegnemen. Niet weggenomen bloempotten na 30 november zullen ambtswege worden verwijderd.

Artikel 126

Binnen de omheining van de gemeentelijke begraafplaats mag geen enkel materiaal achtergelaten worden en worden materialen geplaatst naarmate van de behoeften. De voor de graftekens bestemde stenen moeten langs alle zichtbare kanten afgewerkt en gekapt zijn en klaar om onmiddellijk geplaatst te worden. Indien een vaste bloembak deel uitmaakt van het grafteken op een grafkelder of urnenkelder dient deze zich binnen de vastgelegde maximumafmetingen van de concessie te bevinden zoals bepaald in het huishoudelijk reglement op begraafplaatsen en lijkbezorging.

 

AFDELING 25: Drankgelegenheden

Artikel 127

Iedere nieuwe uitbater dient zijn/haar intentie om een drankgelegenheid te openen of te heropenen kenbaar te maken aan de burgemeester via het aanvraagformulier dat op de website van de gemeente of bij de dienst lokale economie te vinden is. 

De aanvrager dient het formulier te naam- en dagtekenen, waarna het minstens twee maanden voor de (her)opening van de inrichting dient afgegeven of opgestuurd te worden naar de dienst lokale economie.

 

AFDELING 26: Gebruik en verkoop van alcohol

Artikel 128

Het is verboden om tussen 00.00 uur en 08.00 uur (gedistilleerde of gegiste dranken al dan niet in gemixte vorm) in de openbare plaats, buiten de terrassen en andere toegelaten plaatsen speciaal bestemd voor dit doel, alcoholhoudende dranken te gebruiken. Het bezit van geopende recipiënten die alcoholhoudende dranken bevatten worden gelijkgesteld met het gebruik beoogd in onderhavig artikel.

Artikel 129

De burgemeester kan de verantwoordelijke exploitanten of door hem aangestelde personen van inrichtingen, uitbatingen en aanhorigheden die al dan niet tegen betaling voor het publiek toegankelijk zijn, ook al is de toegang beperkt tot bepaalde categorieën van personen, verbieden om gedurende een bepaalde periode, alcoholhoudende dranken (gedistilleerde of gegiste dranken al dan niet in gemixte vorm) te verkopen en /of aan te bieden, zelfs gratis en in welke hoeveelheid ook, tenzij de consument na bestelling of aanbod bediend wordt binnenin de zaak of aanhorigheden (terras, tuin,...) en dit voor onmiddellijke consumptie aldaar.

Artikel 130

Een uitzondering op voorgaande artikelen kan door de burgemeester worden toegestaan aan de organisatoren van activiteiten waarbij de inname van een afgebakende zone van de openbare plaats voorafgaandelijk werd toegestaan. De uitzondering heeft enkel uitwerking binnen de toegestane afbakening van de openbare plaats.

 

AFDELING 27: Schadelijke middelen

Artikel 130/1

§1. Het is verboden om schadelijke middelen zoals lachgas te verhandelen of te bezitten indien de handel of het bezit gericht is op het oneigenlijk gebruik van het middel met als doel het bekomen van een roeseffect

§2. Onverminderd de gemeentelijke administratieve sancties en maatregelen zoals voorzien in deze verordening, kan de politie bij inbreuken op §1 van dit artikel de schadelijke middelen in beslag nemen.

 

AFDELING 28: De groene ruimte

Artikel 131

Onder groene ruimtes wordt verstaan: het geheel van openbare parken en bossen, groene zones langs spoor- en andere wegen, braakland, recreatiegebieden en begraafplaatsen.

Artikel 132

Behoudens dienstvoertuigen en hulpverleningsdiensten, mag geen enkel motorvoertuig in groene ruimten circuleren zonder de toelating van de burgemeester. De groene ruimten zijn verder alleen toegankelijk voor voetgangers, invalidenwagens, kinderwagens, aan de hand geleide fietsen en bromfietsen, al dan niet bereden kinderrijwielen van kinderen jonger dan 9 jaar, in de mate dat hun gedrag de veiligheid van de andere gebruikers niet in het gedrang brengt.

Ruiters of gespannen zijn niet toegestaan in de groene ruimten, tenzij anders aangeduid op de locatie of indien zij beschikken over een voorafgaande toelating van de burgemeester of het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 133

Het is verboden vogels te vangen en hun nesten te vernielen en alle andere dieren die zich in de omgeving bevinden lastig te vallen.

Artikel 134

Het is verboden knoppen en bloemen of planten te verwijderen. Het is verboden bomen te verminken, schudden of ontschorsen; takken, bloemen of andere planten af te rukken of af te snijden; palen of andere voorwerpen voor de bescherming van aanplantingen uit te rukken; wegen en dreven te beschadigen; zich te begeven in bloemperken- en tapijten, ze te vernietigen of te beschadigen.

Artikel 135

De toegang tot grasperken is verboden voor alle personen en dieren wanneer dit verbod tot betreden wordt aangeduid door specifieke borden. De toegang tot grasperken is verboden voor alle voertuigen. Grasperken die door voertuigen mogen bereden worden zijn aangeduid door specifieke borden.

 

AFDELING 29: Plaatsverbod

Artikel 136

Het is verboden het plaatsverbod opgelegd door de burgemeester op basis van artikel 134 sexies van de Nieuwe Gemeentewet niet te respecteren.

 

AFDELING 30: Verkeer

Onderafdeling 1: Overtredingen van de eerste categorie

Artikel 137

Zijn overtredingen van de eerste categorie, bestraft met een administratieve geldboete of een onmiddellijke betaling zoals bepaald in artikel 2, §1 van het Koninklijk Besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen:

 

a

Binnen de woonerven en de erven, is het parkeren verboden, behalve:

22bis, 4°, a)

 

 - op de plaatsen die afgebakend zijn door wegmarkeringen of door een wegbedekking in een andere kleur en waar de letter "P" aangebracht is;             

 - op plaatsen waar een verkeersbord het toelaat. 

 

b

Op de openbare wegen voorzien van verhoogde inrichtingen, die aangekondigd zijn door de verkeersborden A14 en F87, of die op de kruispunten alleen aangekondigd zijn door de verkeersborden A14, of die gelegen zijn binnen een zone afgebakend door de verkeersborden F4a en F4b, is stilstaan en parkeren verboden op deze inrichtingen, behoudens plaatselijke reglementering

22ter.1, 3°

c

Voetgangers hebben toegang tot de voetgangerszone. In voetgangerszones is het parkeren verboden.

22sexies 1 en 2

d

Elk stilstaand of geparkeerd voertuig moet worden opgesteld rechts ten opzichte van zijn rijrichting.

23.1, 1°

 

Indien het een rijbaan is met éénrichtingsverkeer, mag het evenwel langs de ene of langs de andere kant opgesteld worden.

 

e

Elk stilstaand of geparkeerd voertuig moet worden opgesteld:

23.1, 2°

 

- buiten de rijbaan op de gelijkgrondse berm of, buiten de bebouwde kommen, op eender welke berm;

- indien het een berm betreft die de voetgangers moeten volgen, moet langs de buitenkant van de openbare weg een begaanbare strook van ten minste 1,50 meter breed vrijgelaten worden;

- indien de berm niet breed genoeg is, moet het voertuig gedeeltelijk op de berm en gedeeltelijk op de rijbaan opgesteld worden;

- indien er geen bruikbare berm is, moet het voertuig op de rijbaan opgesteld worden.

 

f

Elk voertuig dat volledig of ten dele op de rijbaan opgesteld is, moet geplaatst worden:

23.2, lid 1, 1° tot 3°

 

1° zover mogelijk van de aslijn van de rijbaan; 

2° evenwijdig met de rand van de rijbaan, behoudens bijzondere plaatsaanleg;

3° in één enkele file.

 

 

Motorfietsen zonder zijspan of aanhangwagen mogen evenwel haaks op de rand van de rijbaan parkeren voor zover zij daarbij de aangeduide parkeermarkering niet overschrijden.

23.2 lid 2°

 

g

Fietsen en tweewielige bromfietsen moeten buiten de rijbaan en de parkeerzones bedoeld in artikel 75.2 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg opgesteld worden zonder het verkeer van de andere weggebruikers te hinderen of onveilig te maken, behalve op plaatsen gesignaleerd zoals voorzien in artikel 70.2.1.3°. f van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

23.3

h

Motorfietsen mogen buiten de rijbaan en de parkeerzones bedoeld in artikel 75.2 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer van het gebruik van de openbare weg opgesteld worden zonder het verkeer van de andere weggebruikers te hinderen of onveilig te maken

23.4

 

i

Het is verboden een voertuig te laten stilstaan of te parkeren op elke plaats waar het duidelijk een gevaar zou kunnen betekenen voor de andere weggebruikers of waar het hun onnodig zou kunnen hinderen, inzonderheid:

24, lid 1, 2°, 4° en 7° tot 10°

 

- op 3 meter of meer doch op minder dan 5 meter van de plaats waar de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen verplicht zijn het fietspad te verlaten om op de rijbaan te rijden of de rijbaan te verlaten om op het fietspad te rijden;             

- op de rijbaan op 3 meter of meer doch op minder dan 5 meter voor de oversteekplaatsen voor voetgangers en de oversteekplaatsen voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen;

- in de nabijheid van de kruispunten, op minder dan 5 meter van de verlenging van de naastbijgelegen rand van de dwarsrijbaan, behoudens plaatselijke reglementering;             

- op minder dan 20 meter voor de verkeerslichten op de kruispunten, behoudens plaatselijke reglementering; 

- op minder dan 20 meter voor de verkeerslichten buiten de kruispunten behalve voor voertuigen waarvan de hoogte, lading inbegrepen, niet meer dan 1,65 m bedraagt, wanneer de onderkant van die verkeerslichten zich ten minste 2 meter boven de rijbaan bevindt;             

op minder dan 20 meter voor de verkeersborden behalve voor voertuigen waarvan de hoogte, lading inbegrepen, niet meer dan 1,65 m bedraagt, wanneer de onderkant van die verkeersborden zich ten minste 2 meter boven de rijbaan bevindt.             

 

j

Het is verboden een voertuig te parkeren:

25.1

 

- op minder dan 1 meter zowel voor als achter een ander stilstaand of geparkeerd voertuig en op elke plaats waar het voertuig het instappen in of het wegrijden van een ander voertuig zou verhinderen;

- op minder dan 15 meter aan weerszijden van een bord dat een autobus-, trolleybus- of tramhalte aanwijst; 

- voor de inrij van eigendommen, behalve de voertuigen waarvan het inschrijvingsteken leesbaar op die inrij is aangebracht;

- op elke plaats waar het voertuig de toegang tot buiten de rijbaan aangelegde parkeerplaatsen zou verhinderen; 

- buiten de bebouwde kommen op de rijbaan van een openbare weg waarop het verkeersbord B9 is aangebracht; 

- op de rijbaan wanneer deze verdeeld is in rijstroken, behalve op de plaatsen waar het verkeersbord E9a of E9b is aangebracht;

- op de rijbaan langs de gele onderbroken streep, bedoeld in artikel 75.1.2.° van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;             

- op rijbanen met tweerichtingsverkeer tegenover een ander stilstaand of geparkeerd voertuig, wanneer twee andere voertuigen daardoor elkaar moeilijk zouden kunnen kruisen;             

- op de middelste rijbaan van een openbare weg met drie rijbanen;

- buiten de bebouwde kommen, langs de linkerkant van een rijbaan van een openbare weg met twee rijbanen of op de middenberm die deze rijbanen scheidt.

1°, 2°, 3°, 5°, 8°, 9°, 10°, 11°, 12°, 13°

k

Het is verboden onjuiste aanduidingen op de schijf te laten verschijnen. De aanduidingen van de schijf mogen niet gewijzigd worden voordat het voertuig de parkeerplaats verlaten heeft.

27.1.3

 

l

Het is verboden op de openbare weg motorvoertuigen die niet meer kunnen rijden en aanhangwagens langer dan vierentwintig uur na elkaar te parkeren.

27.5.1

 

Binnen de bebouwde kommen is het verboden op de openbare weg auto's, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te parkeren, behalve op de plaatsen waar het verkeersbord E9a, E9c of E9d is aangebracht.

27.5.2

 

Het is verboden op de openbare weg reclamevoertuigen langer dan drie uur na elkaar te parkeren.

27.5.3

 

m

Het niet hebben aangebracht van de speciale kaart bedoeld in artikel 27.4.3 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg of het door artikel 27.4.1 van hetzelfde besluit hiermee gelijkgesteld document op de binnenkant van de voorruit of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het op een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap geparkeerde voertuig.

27bis

 

n

Het niet in acht nemen van het verkeersbord C3 wanneer deze inbreuken vastgesteld worden door automatisch werkende toestellen.

68.3

o

Het niet in acht nemen van het verkeersbord F 103 wanneer deze inbreuken vastgesteld worden door automatisch werkende toestellen.

68.3

 

p

Verkeersborden E1, E3, E5, E7 en van type E9 betreffende het stilstaan en het parkeren niet in acht nemen.

70.2.1

q

Het verkeersbord E11 niet in acht nemen.

70.3

r

Het stilstaan of parkeren is verboden op markeringen van verkeersgeleiders en verdrijvingsvlakken.

77.4

s

Het stilstaan of parkeren is verboden op witte markeringen bedoeld in artikel 77.5 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg die de plaatsen afbakenen waar de voertuigen moeten staan.

77.5

t

Het stilstaan of parkeren is verboden op de dambordmarkering die bestaat uit witte vierkanten die op de grond zijn aangebracht.

77.8

 

 

Onderafdeling 2: Overtredingen van de tweede categorie

Artikel 138

Zijn overtredingen van de tweede categorie, bestraft met een administratieve geldboete of een onmiddellijke betaling zoals bepaald in artikel 2, §2 van het Koninklijk Besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen:

 

a

Het is verboden een voertuig te laten stilstaan of te parkeren op elke plaats waar het duidelijk een gevaar zou kunnen betekenen voor de andere weggebruikers of waar het hun onnodig zou kunnen hinderen, inzonderheid:

24, lid 1, 1°, 2°, 4°, 5° en 6°

 

- op de trottoirs en, binnen de bebouwde kommen, op de verhoogde bermen, behoudens plaatselijke reglementering;              

- op de fietspaden en op minder dan 3 meter van de plaats waar de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen verplicht zijn het fietspad te verlaten om op de rijbaan te rijden of de rijbaan te verlaten om op het fietspad te rijden;              

- op de oversteekplaatsen voor voetgangers, op de oversteekplaatsen voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen en op de rijbaan op minder dan 3 meter voor deze oversteekplaatsen;              

- op de rijbaan in de onderbruggingen, in de tunnels en behoudens plaatselijke reglementering onder de bruggen;              

- op de rijbaan nabij de top van een helling en in een bocht wanneer de zichtbaarheid onvoldoende is.

 

c

Het is verboden een voertuig te parkeren:

25.1, 4°, 6°, 7°

 

- op de plaatsen waar de voetgangers en de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen op de rijbaan moeten komen om omheen een hindernis te gaan of te rijden;              

- op de plaatsen waar de doorgang van spoorvoertuigen zou belemmerd worden;  

- wanneer de vrije doorgang op de rijbaan minder dan 3 meter breed zou worden.

 

d

Het is verboden een voertuig te parkeren op de parkeerplaatsen gesignaleerd zoals voorzien in artikel 70.2.1.3°, c van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg behalve voor de voertuigen gebruikt door personen met een handicap die in het bezit zijn van een speciale kaart zoals bedoeld in artikel 27.4.1 of 27.4.3 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

25.1, 14°

 

Artikel 139

In geval van wijziging van het Koninklijk besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F 103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen, geldt de aangepaste tekst van voornoemd Koninklijk besluit van 9 maart 2014, in afwachting van de aanpassing van de artikelen 137 en 138.

Artikel 140

Voor de identificatie van de overtreder gelden de artikelen 67bis en 67ter van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, en artikel 33 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Onderafdeling 3: Zone met beperkte parkeertijd (blauwe zone)

Artikel 141

§1. Elke bestuurder die, op een werkdag of op de dagen vermeld op de signalisatie, een auto, een vierwielige bromfiets, een driewieler met motor of een vierwieler met motor 248 parkeert in een zone met beperkte parkeertijd, moet op de binnenkant van de voorruit of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig een parkeerschijf aanbrengen, die overeenstemt met het model dat bepaald is door de Minister van Verkeerswezen.

Het betreft een gedepenaliseerde inbreuk (zie artikel 27.1.1 koninklijk besluit 1/12/1975).

Het begin en het einde van die zone worden aangeduid door een verkeersbord waaraan de zonale geldigheid wordt gegeven bedoeld in artikel 65.5 van het koninklijk besluit 1/12/1975 en die het verkeersbord E9a en de parkeerschijf weergeeft.

§2. De bestuurder moet de pijl van de parkeerschijf op het streepje plaatsen dat volgt op het tijdstip van aankomst.

Behalve wanneer bijzondere voorwaarden zijn aangebracht op de signalisatie, is het gebruik van de schijf voorgeschreven van 9 u. tot 18 u. op de werkdagen en voor een maximumduur van twee uren.

Het voertuig moet de parkeerplaats verlaten hebben uiterlijk bij het verstrijken van de vergunde parkeerduur.

§3. Bovenvermelde bepalingen gelden niet op de plaatsen waar één van de verkeersborden E9a tot E9g is aangebracht, tenzij deze aangevuld zijn met een onderbord waarop een parkeerschijf is afgebeeld.

§4. De beperkte parkeertijd, bedoeld in dit artikel (zie artikel 27.1 koninklijk besluit 1/12/1975) is niet van toepassing op de voertuigen die geparkeerd staan voor de inrij van eigendommen en waarvan het inschrijvingsteken van dit voertuig leesbaar op die inrij is aangebracht.

Artikel 142

Voor de identificatie van de overtreder gelden de artikelen 67bis en 67ter van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, en artikel 33 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

Artikel 143

Inbreuken op artikel 141 worden bestraft met een gemeentelijke administratieve geldboete van maximaal 175 of 350 euro, naargelang de overtreder minderjarig of meerderjarig is, tenzij het parkeren valt onder de toepassing van een concessieovereenkomst.

 

AFDELING 31: Protocolakkoorden

Artikel 144

De gemengde inbreuken voorzien in de politiereglementen of verordeningen van de Gemeente Maldegem worden behandeld conform het Protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties in geval van gemengde inbreuken, afgesloten tussen de procureur des Konings en het college van burgemeester en schepenen op 16 november 2015, bekrachtigd door de gemeenteraad. Dit protocolakkoord leeft alle wettelijke bepalingen na die betrekking hebben op de procedures voorzien voor de overtreders en schendt de rechten van de overtreders niet.

Artikel 145

Het algemeen politiereglement betreffende gemeentelijke administratieve sancties van 29 augustus 2013 werd opgeheven bij besluit van de gemeenteraad van 18 december 2014.

 

Artikel 2:

§1. Het algemeen politiereglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286. §1. 1° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

§2. Het algemeen politiereglement wordt eveneens bekendgemaakt overeenkomstig artikel 15 van de Wet van 24 juni 2013. Dat gebeurt door publicatie op de gemeentelijke website en via het gemeentelijk infomagazine.

 

Artikel 3:

Dit gewijzigde algemeen politiereglement treedt in werking 1 juni 2024.

 

Artikel 4

Een afschrift van dit besluit wordt gezonden aan:

 de Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen,

 het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen - Dienst Juridische aangelegenheden - Cel Administratieve Sancties,

 de Korpschef van de Lokale Politie Maldegem

 de Procureur des Konings te Gent

 

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 23 05 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

8.   RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN  WOONUITBREIDINGSGEBIED REESINGHE - DEFINITIEVE VASTSTELLING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009 en latere wijzigingen, (in het bijzonder art. 2.2.1 tot en met 2.2.25)

        Het besluit van de Vlaamse regering van 17 februari 2017 betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen.

        Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan voor Maldegem, goedgekeurd door de bestendige deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen op 29 maart 2007.

        De beslissing van de gemeenteraad van 23 november 2023, houdende voorlopige vaststelling van het ontwerp ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Woonuitbreidingsgebied Reesinghe.

 

Argumentatie

        In de gemeenteraad van 23 november 2023 werd het ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voorlopig vastgesteld.

        De voorlopige vaststelling werd doorgestuurd naar de deputatie, het departement en de Vlaamse Regering.

        Er diende binnen de 30 dagen na de voorlopige vaststelling een openbaar onderzoek opgestart te worden.

        Na de aankondiging werd het ontwerp van het ruimtelijke uitvoeringsplan gedurende 60 dagen ter inzage gelegd en werd het ook gepubliceerd. Het openbaar onderzoek liep van 20 december 2023 tot en met 19 februari 2024.

        Binnen de 10 dagen na het openbaar onderzoek werden de uitgebrachte adviezen en de bezwaren of opmerkingen aan de GECORO (gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening) bezorgd.

        De GECORO diende binnen de 90 dagen na afloop van het openbaar onderzoek (uiterlijk 19/05/2024) een gemotiveerd advies uit te brengen bij de gemeenteraad met een bundeling van alle adviezen, opmerkingen en bezwaren. (Zie advies in bijlage) De adviezen van de deputatie en het departement moeten hier integraal in opgenomen zijn.

        De GECORO bezorgt dit advies eveneens aan het college van burgmeester en schepenen.

        In de GECORO van 19 maart 2024 werd het gemotiveerd advies unaniem goedgekeurd.

        De gemeenteraad dient de definitieve vaststelling van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan te doen binnen de 180 dagen na het einde van het openbaar onderzoek (uiterlijk 17/08/2024).

        Bij de definitieve vaststelling van het plan kunnen ten opzichte van het voorlopig vastgestelde plan alleen wijzigingen worden aangebracht die gebaseerd zijn op of voortvloeien uit de tijdens het openbaar onderzoek geformuleerde bezwaren en opmerkingen of uit adviezen uitgebracht door de aangewezen diensten en overheden of uit het advies van de GECORO.

        Gelet op het advies van 19 maart 2024 van de GECORO, samen met de gebundelde adviezen, opmerkingen en bezwaren die geuit zijn tijdens de periode van het openbaar onderzoek, overeenkomstig de bepalingen van artikel 2.2.21 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

        Gelet op het Ruimtelijk uitvoeringsplan Woonuitbreidingsgebied Reesinghe, bestaande uit het grafisch plan dd. 11/2023, het grafische plan register plancompensaties dd. 11/2023, de stedenbouwkundige voorschriften dd. 29 april 2024 en de toelichtingsnota dd. 29 april 2024, zoals opgemaakt door Veneco, Panhuisstraat 1 te 9070 Destelbergen.

        Als het RUP niet definitief wordt vastgesteld door de gemeenteraad binnen de termijn vervalt het ontwerp RUP.

        Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan wordt dan samen met het besluit van de gemeenteraad en het volledige advies van de GECORO onmiddellijk na de definitieve vaststelling met een beveiligde zending bezorgd worden aan de deputatie en het departement.

Tussenkomsten

        door schepen Stefaan Standaert (Groen) die het punt verduidelijkt

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

        door burgemeester Koenraad De Ceunicnk (CD&V)

        door raadslid Peter E. Van Hecke (onafhankelijke)

        door raadslid Dino Lateste (Groen)

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

8 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Christine Verplaetse, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het advies van 19 maart 2024 van de GECORO, samen met de gebundelde adviezen, opmerkingen en bezwaren die geuit zijn tijdens de periode van het openbaar onderzoek, overeenkomstig de bepalingen van artikel 2.2.21 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Woonuitbreidingsgebied Reesinghe, bestaande uit het grafisch plan dd. 11/2023, het grafische plan register plancompensaties dd. 11/2023, de stedenbouwkundige voorschriften dd. 29 april 2024 en de toelichtingsnota dd. 29 april 2024, zoals opgemaakt door Veneco, Panhuisstraat 1 te 9070 Destelbergen, definitief vast.

 

Artikel 3:

Een exemplaar van het gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Woonuitbreidingsgebied Reesinghe wordt opgeladen in het DSI-platform voor digitale uitwisseling en ter beschikking gesteld van de deputatie, het departement Omgeving en de Vlaamse Regering, overeenkomstig de bepalingen van art. 2.2.21 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 23 05 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

9.   GEBRUIKS- EN BEHEERSOVEREENKOMSTEN AGENTSCHAP WEGEN EN VERKEER - GEMEENTE: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

         het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

 

Argumentatie

        Aan de gemeenteraad worden twee beheers- en onderhoudsovereenkomsten voorgelegd, af te sluiten tussen het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) Oost-Vlaanderen en de gemeente Maldegem.

           1) Beheer en onderhoud Boslaan

           Deze overeenkomst omvat de zone van de wegberm ter hoogte van de brug van de N 9 over de Bogaardestraat.

           Het gewest staat in voor het beheer en onderhoud van het talud van deze gewestweg.

           De gemeente staat in voor het volledig beheer van de Boslaan en de berm, vanaf 1 m voorbij de bovenkant van de gracht, die beneden naast de talud van de brug loopt.

           De gemeente mag op deze berm bomen en ander groen aanplanten, op voordwaarde dat de gracht voldoende bereikbaar blijft voor onderhoud. In geval een normaal onderhoud van de gracht niet mogelijk is door de aanplantingen, zal de gemeente instaan voor het onderhoud van de gracht.

           Beide partijen zijn verantwoordelijk en aansprakelijk voor de onderhoudswerken in hun zone, en de eventuele schade die ontstaat door de uitvoering van de beheers- en onderhoudswerken.

           De overeenkomst treedt onmiddellijk in werking na ondertekening en wordt gesloten voor onbepaalde duur.

           Bij de overeenkomst hoort ook een plan voor beheer en onderhoud van de Boslaan.

           2) Gebruiksovereenkomst grond thv rond punt N 44a - N 9

           De gebruiksovereenkomst gaat over een perceel openbaar domein ter hoogte van Koningin Astridlaan 4

           en het rond punt Koningin Astridlaan - Aalterbaan.

           Op dit terrein kan een openbare parking voor enkele voertuigen worden voorzien, eventueel ook met een elektrische laadpaal.

           De gebruiksovereenkomst is kosteloos en wordt afgesloten voor onbepaalde duur vanaf de ondertekening.

           Bij de overeenkomst hoort ook een plan 

 

           Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze beide overeenkomsten met AWV Oost-Vlaanderen goed te keuren en de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester en de algemeen directeur te machtigen deze te ondertekenen namens het gemeentebestuur. 

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

        Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning

Tussenkomsten

           door schepen Stefaan Standaert (Groen) die het punt toelicht.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de overeenkomst voor gebruik en onderhoud van de Boslaan, tussen het Vlaamse Gewest, vertegenwoordigd door het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen en het gemeentebestuur van Maldegem, met bijhorend plan goed.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de gebruiksovereenkomst voor grond ter hoogte van het rond punt N 44 a - N 9, tussen het Vlaamse Gewest, vertegenwoordigd door het agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen en het gemeentebestuur van Maldegem, met bijhorend plan goed.

 

Artikel 3:

De voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd deze overeenkomsten en plannen te ondertekenen namens het gemeentebestuur van Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 23 05 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

10.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN VERKEERSMAATREGELEN OP HET TRAJECT BOGAARDESTRAAT - SCHAUTENSTRAAT - FRANCIS DE MEEUSLAAN - OUDE BURKELSLAG TUSSEN DE KRUISPUNTEN SCHAUTENSTRAAT EN OUDE BURKELWEGEL - GOTJENSSTRAAT - MEERSCHOOTDREEF

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor het maken van politieverordeningen

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

        Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van verkeersmaatregelen op het traject Bogaardestraat - Schautenstraat - Francis De Meeuslaan - Oude Burkelslag tussen de kruispunten Schautenstraat en Oude Burkelwegel van 28 maart 2024

 

Feiten

        In de volgende straten werd, in kader van het SPAM 16 een nieuw gescheiden rioleringsstelsel aangelegd:

        Gotjensstraat;

        Meerschootdreef.

 De gemeenteraad gaf in zitting van 29 januari 2020 hiervoor haar goedkeuring.

 

        Ten gevolge van deze werken zal het wegbeeld in bovengenoemde straten wijzigen. Om die reden dient er nieuwe signalisatie te worden aangebracht, conform het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Argumentatie

        In deze nota wordt de snelheid in de Gotjensstraat en de Meerschootdreef behandeld.

        Vanaf het kruispunt Gotjensstraat - Schautenstraat tot de woning nr. 8 gelegen in de Gotjensstraat, geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u (uitbreiding 50 km/u).

        Meerschootdreef: 50 km/u.

 

        Dit aanvullend reglement zal in de nabije toekomst nog dienen te worden opgeheven in functie van de opmaak van een overkoepelend reglement, gezien de gefaseerde uitvoering van SPAM 16.

 

        Het vorige aanvullend reglement van 28 maart 2024 betreffende de invoer van verkeersmaatregelen op het traject Bogaardestraat - Schautenstraat vanaf Speyestraat tot en met Gotjensstraat zal worden opgeheven. De artikels worden integraal overgenomen in het voorliggend, nieuw aanvullend reglement en waar nodig aangevuld.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de invoer van verkeersmaatregelen op het traject Bogaardestraat - Schautenstraat - Francis De Meeuslaan - Oude Burkelslag tussen de kruispunten Schautenstraat en Oude Burkelwegel - Gotjensstraat - Meerschootdreef, goed.

 

Artikel 2: invoer snelheidsbeperking 50 km/u

1. De maximaal toegelaten snelheid in het deel Bogaardestraat tussen Lange Planke en Boombosdreef, wordt beperkt tot 50 km/u.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C43 met opschrift '50' en, waar van toepassing, bijhorende borden type Ia met aanduiding afstand, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

2. De maximaal toegelaten snelheid in het deel Schautenstraat tussen de asverschuiving (gelegen in de nabije omgeving van de woning nr. 244G) en het begin van de zone 30, wordt beperkt tot 50 km/u.

 

3. De maximaal toegelaten snelheid in het deel Oude Burkelslag tussen de Oude Burkelwegel en de Schautenstraat, wordt beperkt tot 50 km/u.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C43 met opschrift '50' en, waar van toepassing, bijhorende borden type Ia met aanduiding afstand, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

4. De maximaal toegelaten snelheid in het deel Gotjensstraat tussen het kruispunt met de Schautenstraat en de woning nr. 8 gelegen in de Gotjensstraat, wordt beperkt tot 50 km/u.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C43 met opschrift '50' en, waar van toepassing, bijhorende borden type Ia met aanduiding afstand, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

5. De maximaal toegelaten snelheid in de Meerschootdreef, wordt beperkt tot 50 km/u.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C43 met opschrift '50' en, waar van toepassing, bijhorende borden type Ia met aanduiding afstand, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3: invoer zone 30

De maximaal toegelaten snelheid in het deel Schautenstraat tussen woning nr. 153 en de Oude Burkelslag nr. 1 en het deel Francis de Meeuslaan tussen de woning nr. 2 en de Oude Burkelslag nr. 1, wordt beperkt tot 30 km/u.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F4a met A23 en F4b, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 4: voorrangsregeling Bogaardestraat

De hoofdas van de Bogaardestraat heeft buiten de bebouwde kom, voorrang op het verkeer komende uit de zijstraten.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B15 in de Bogaardestraat, en verkeersborden B1 en de bijhorende dwarsstreep gevormd door witte driehoeken in de zijstraten, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 5: voorrangsregeling Schautenstraat

De hoofdas van de Schautenstraat heeft voorrang op het verkeer komende uit de zijstraten.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B15 in de Schautenstraat, en verkeersborden B1 en de bijhorende dwarsstreep gevormd door witte driehoeken in de zijstraten, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 6: voorrangsregeling Francis de Meeuslaan

De hoofdas van de Francis de Meeuslaan heeft voorrang op het verkeer komende uit de zijstraten.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B15 in de Francis de Meeuslaan, en verkeersborden B1 en de bijhorende dwarsstreep gevormd door witte driehoeken in de zijstraten, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 7: voorrangsregeling wegversmalling

1. Ter hoogte van de wegversmalling tussen woning nr. 243a en Lange Planke, dient het verkeer komende van de Schautenstraat (Vossenhol ® Maldegem), voorrang te verlenen aan het tegenliggende verkeer. 

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door de verkeersborden B19 en B21, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

2.Ter hoogte van de wegversmalling gelegen ter hoogte van de woning nr. 248, dient het verkeer komende uit de richting van de Pollepelstraat, voorrang te verlenen aan het tegenliggende verkeer.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door de verkeersborden B19 en B21, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 8: markeringen van verkeersgeleiders en verdrijvingsvlakken op de grond

In de Schautenstraat, in de nabije omgeving van de woning nr. 244G wordt een verkeersgeleider ingericht.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van witte evenwijdige schuine strepen zoals voorzien in artikel 77.4 in het KB van 1 december 1975 en voorzien van de verkeersborden D1 zoals voorzien in het KB van 1 december 1975.

 

Artikel 9: fietsvoorzieningen

1) Er worden dubbelzijdige enkelrichtingsfietspaden voorzien vanaf Bogaardestraat nrs. 151 - 220 tot aan de Francis de Meeuslaan nr. 2.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden D7, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

2) Doorlopende fietspaden over kruispunten:

        Het fietspad in de Bogaardestraat zal doorlopen ter hoogte van de volgende kruispunten en dus voorrang krijgen op het verkeerkomende uit:

        Bogaardestraat (industriezone);

        Lange Planke;

        Boombosdreef;

        Holleweg.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van twee evenwijdige witte onderbroken strepen die een fietspad aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

        Het fietspad in de Schautenstraat zal doorlopen ter hoogte van de volgende kruispunten en dus voorrang krijgen op het verkeer komende uit:

        Pollepelstraat;

        Gotjensstraat.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van twee evenwijdige witte onderbroken strepen die een fietspad aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

        Het fietspad in de Francis de Meeuslaan zal doorlopen ter hoogte van het volgende kruispunt en dus voorrang krijgen op het verkeer komende uit:

        Oude Burkelslag.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van twee evenwijdige witte onderbroken strepen die een fietspad aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 10:

1) Op de volgende plaatsen worden overlangse markeringen aangebracht die de rand van de rijbaan aanduiden:

        In het deel Bogaardestraat tussen de Speyestraat en de Holleweg.

        In het deel Schautenstraat tussen de Holleweg en de Oude Burkelslag

        In het deel Francis de Meeuslaan tussen de Schautenstraat en de Francis de Meeuslaan nr. 2.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van overlangse markeringen die de rand van de rijbaan aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

2) Op de volgende plaatsen worden overlangse markeringen aangebracht die de rijstroken aanduiden:

        Vanaf Boombosdreef tot de asverschuiving gelegen in de Schautenstraat in de nabije omgeving van de woning nr. 244G

        In de Schautenstraat ter hoogte van de bocht aan de Oude Burkelslag.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van overlangse wegmarkeringen die de rijstroken aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 11: oversteekplaats voor voetgangers

Op de volgende plaats wordt er een oversteekplaats voor voetgangers (regenboogzebrapad) ingericht:

        Schautenstraat: ter hoogte van de woning nr. 256

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F49 zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 12: parkeerplaatsen Oude Burkelwegel

Op de volgende plaatsen zullen parkeerplaatsen worden afgebakend:

        Oude Burkelwegel;

        Aan de overzijde van de woning nr. 2A: 9 parkeerplaatsen.

 

Deze maatregel dient te worden uitgevoerd zoals voorzien in het art. 77.5 van het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 13: stilstaan- en parkeerverbod Oude Burkelwegel

Op de volgende plaatsen is het verboden om stil te staan en te parkeren:

        Oude Burkelwegel ter hoogte van de woning nr. 2a.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden E3 met de nodige onderborden zoals voorzien in het art. 70.2.1.1° van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 14: Parkeerplaatsen Oude Burkelslag

Op de volgende plaatsen zullen parkeerplaatsen worden afgebakend:

         Oude Burkelslag:

        Ter hoogte van de woningen nr. 2 en nr. 2a: 4 parkeerplaatsen

 

Deze maatregel dient te worden uitgevoerd zoals voorzien in het art. 77.5 van het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 15:

Het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van verkeersmaatregelen in het deel Bogaardestraat - Schautenstraat vanaf Speyestraat tot en met Gotjensstraat van 28 maart 2024, wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 16:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 17:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 23 05 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

11.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN VERKEERSMAATREGELEN IN HET DEEL VLIEGPLEIN TUSSEN WONING NR. 44 EN HET KRUISPUNT VLIEGPLEIN - INDUSTRIELAAN - SINT-BARBARASTRAAT

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor het maken van politieverordeningen

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer

        Politiereglement houdende rijbaanverdeling deel Vliegplein van 23 februari 2005.

        Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van verkeersmaatregelen in het nieuw gedeelte van het bedrijventerrein (gebied tussen de N9, CC Den Hoogen Pad, Ringbaan, Zandakkers en het Vliegplein) van 23 juni 2022.

 

Feiten

        In het deel Vliegplein tussen woning nr. 44 en het kruispunt Vliegplein - Industrielaan - Sint-Barbarastraat, in kader van het project REN09, werd een nieuw gescheiden rioleringsstelsel aangelegd.

        Ten gevolge van deze werken zal het wegbeeld in bovengenoemde straat wijzigen. Om die reden dient er nieuwe signalisatie te worden aangebracht, conform het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
 

Argumentatie

        Op heden bestaan een aantal reglementen die de bestaande (niet-wijzigende) toestand reglementeren. Dit reglement gaat over het feit dat de as Krommewege - Nijverheidslaan - Vliegplein de hoofdonsluiting en dus een voorrangsweg wordt. Pas wanneer alle maatregelen gefinaliseerd zijn, wordt er een overkoepelend reglement opgemaakt.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

        door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)

        door schepen Danny Vannevel (N-VA)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de invoer van verkeersmaatregelen in het deel Vliegplein tussen woning nr. 44 en het kruispunt Vliegplein - Industrielaan - Sint-Barbarastraat, goed.

 

Artikel 2: Voorrangsregeling Vliegplein

1. De hoofdas Vliegplein heeft voorrang op het verkeer komende uit de zijstraten.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B15 in het Vliegplein, en verkeersborden B1 en bijhorende dwarsstreep gevormd door witte driehoeken in de zijstraten, zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

2. Ter hoogte van de fietsgeleiding dient extra te worden verduidelijkt dat het verkeer op de rijbaan voorrang heeft.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B1 en bijhorende dwarsstreep gevormd door witte driehoeken zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 4:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 23 05 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

12.  SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE GEMEENTE MALDEGEM EN PASSWERK: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

           De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° d) ii) (de opdracht kan slechts door één bepaalde ondernemer worden uitgevoerd om redenen van: mededinging ontbreekt om technische redenen).

           Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

           Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

           Het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), zoals tot op heden gewijzigd.

           Artikel 2 §1 van het DLB van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018), dat bepaalt dat de gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden te verzekeren.

           Artikel 28 §1 juncto artikel 74 van het DLB van 22 december 2017 dat bepaalt dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

           Artikel 40 §1 van het DLB van 22 december 2017 dat bepaalt dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2, §1 en §2.

 

Feiten

        Over Passwerk

Passwerk CVBA is een Belgisch bedrijf dat opgericht is in 2008. Het bedrijf is gespecialiseerd in het testen van software en het leveren van IT-diensten. Hun hoofdkantoor is gevestigd in Posthofbrug 12, Berchem, België.

 

        Wat doet Passwerk?

Passwerk biedt een scala aan diensten, met de nadruk op softwaretesten en IT-diensten. Ze richten zich voornamelijk op het testen van software, waarbij ze gebruik maken van de unieke vaardigheden van mensen met autisme. Passwerk levert ook consultancydiensten op het gebied van softwaretesting en biedt IT-oplossingen aan bedrijven.

 

        Inclusiviteit en Maatschappelijke Verantwoordelijkheid

Een belangrijk aspect van Passwerk's missie is inclusiviteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door mensen met autisme actief te betrekken bij hun werk, draagt Passwerk bij aan het creëren van een meer inclusieve samenleving en het verminderen van de kloof op de arbeidsmarkt voor mensen met autisme. Zij zijn de enige in België die dit aanbieden.

 

        Missie van Passwerk

De missie van Passwerk is om mensen met autisme volledig te integreren in de arbeidsmarkt door hen in te zetten als softwaretesters en andere IT-professionals. Ze streven ernaar om de unieke vaardigheden van mensen met autisme te benutten en een werkomgeving te creëren die geschikt is voor hun behoeften. Passwerk heeft als doel om deze individuen te helpen bij het vinden van zinvol werk en bij te dragen aan hun professionele ontwikkeling.

 

        Focus op Kwaliteit en Nauwkeurigheid

Passwerk staat bekend om zijn focus op kwaliteit en nauwkeurigheid in het testen van software. Door gebruik te maken van de sterke punten van mensen met autisme, zoals aandacht voor detail en precisie, levert Passwerk hoogwaardige testresultaten aan zijn klanten.

 

Argumentatie

        Deze samenwerking heeft als doel het digitaliseren en optimaliseren van de gemeentelijke archieven van Maldegem, met inzet van de expertise van Passwerk op het gebied van softwaretesten en digitalisering, en het bieden van werkgelegenheid aan mensen met een autismespectrumstoornis.

 

Voordelen van samenwerking met Passwerk voor digitalisatie:

 

1. Verhoogde Kwaliteit en Nauwkeurigheid:

Met Passwerk aan onze zijde kunnen we vertrouwen op een ongeëvenaarde kwaliteit en nauwkeurigheid in het digitaliseren van onze documenten. Hun expertise in softwaretesten zorgt ervoor dat elk aspect van het digitalisatieproces grondig wordt gecontroleerd, wat resulteert in foutloze resultaten.

 

2. Verbeterde Efficiëntie:

Dankzij de unieke vaardigheden van de medewerkers van Passwerk, die vaak een uitzonderlijke focus en aandacht voor detail hebben, kunnen we ons digitalisatieproces aanzienlijk versnellen. Dit leidt tot een efficiënter gebruik van middelen en een snellere afhandeling van documenten.

 

3. Bevordering van Inclusiviteit en Maatschappelijke Verantwoordelijkheid:

Door samen te werken met Passwerk tonen we als lokaal bestuur Maldegem ons engagement voor inclusiviteit en diversiteit. We bieden mensen met autisme de kans om hun capaciteiten te benutten en volledig deel te nemen aan het arbeidsproces, wat een positieve impact heeft op onze gemeenschap.

 

4. Op Maat Gemaakte Ondersteuning:

Passwerk staat bekend om hun op maat gemaakte ondersteuning voor hun werknemers. Dit betekent dat we kunnen rekenen op een aangepaste aanpak die ervoor zorgt dat hun medewerkers optimaal presteren bij het digitaliseren van onze documenten. Dit resulteert in een productieve en ondersteunende werkomgeving voor iedereen die betrokken is bij het project.

 

        Doordat er geen andere aanbieders zijn die deze dienstverlening kunnen uitvoeren is er enkel bij Passwerk een offerte opgevraagd.

 

Financiële weerslag

        508,2 euro per dag voor een medewerker ( inclusief coaching/opvolging vanuit passwerk), die 60 dagen zou ingezet worden

 

Budget is toereikend

Actienummer: A-1-1-4-01/0114-00/211000/Gemeente/PR-0156

Actie omschrijving Digitale Transformatie - Less paper ontwikkelingen

Budgetbeheerder: Merlijn Van Hecke

Alg. Rek / Beleidscode

Budget 2024

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0114-00 / 211000

€ 70.000,00

€ 69 787,05

€ 30492

€ 39 295,05

Tussenkomsten

        door schepen Annelies Lammertyn (CD&V) die het punt toelicht.

        door raadslid Jan De Metsenaere (N-VA)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met Passwerk CVBA, met maatschappelijk zetel te Posthofbrug 12, Berchem voor het digitaliseren en optimaliseren van de gemeentelijke archieven.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst goed als volgt:

 

Samenwerkingsovereenkomst tussen de Gemeente Maldegem en Passwerk CVBA

 

1. Partijen

Deze overeenkomst wordt aangegaan tussen de Gemeente Maldegem, Marktstraat 7, 9990 Maldegem, vertegenwoordigd door Mevr. Britt Schouppe, algemeen directeur en dhr. Marten De Jaeger, voorzitter, hiertoe gemachtigd door de beslissing van de gemeenteraad in zitting van heden.

Hierna genoemd "de Gemeente"

En

Passwerk, Posthofbrug 12 7, 2600 Berchem, vertegenwoordigd door dhr. Joran Dewael, en dhr. Guillaume Dewyn.

Hierna genoemd “Passwerk”

 

2. Doel van de Samenwerking

Deze samenwerking heeft als doel het digitaliseren en optimaliseren van de gemeentelijke archieven van Maldegem, met inzet van de expertise van Passwerk op het gebied van softwaretesten en digitalisering, en het bieden van werkgelegenheid aan mensen met een autismespectrumstoornis.

 

3. Looptijd van de Overeenkomst

Deze overeenkomst gaat in op 1 juni 2024, heeft een looptijd van 2 jaar en loopt dus af op 31 mei 2026. Indien géén van beide partijen tenminste twee maand voor het aflopen van de overeenkomst een opzeg betekende wordt de overeenkomst telkens met één jaar verlengd.

 

4. Verantwoordelijkheden van Passwerk

        Leveren van gekwalificeerd personeel voor het uitvoeren van digitaliseringswerkzaamheden.

        Zorgen voor kwaliteitscontrole en softwaretesten van de digitale systemen.

Regelmatige rapportage over de voortgang van het project.

 

5. Verantwoordelijkheden van de Gemeente

        Verschaffen van alle noodzakelijke documenten en materialen voor digitalisering.

        Zorgen voor toegang tot relevante systemen en infrastructuur.

        Coördinatie met interne afdelingen voor een soepele uitvoering van het project.

6. Financiële Voorwaarden

        Een gedetailleerd budget voor het project wordt vastgesteld en goedgekeurd door beide partijen. Dit budget wordt opgenomen in een afzonderlijk document dat als bijlage bij deze overeenkomst wordt gevoegd.

        Betalingsvoorwaarden en -schema's worden overeengekomen en vastgelegd in een afzonderlijk document dat als bijlage bij deze overeenkomst wordt gevoegd.

 

7. Vertrouwelijkheid en Gegevensbeveiliging

Beide partijen verbinden zich tot het handhaven van de vertrouwelijkheid van alle informatie en gegevens die tijdens het project worden verwerkt.

Passende maatregelen worden genomen om de veiligheid van de gegevens te waarborgen.

 

8. Geschillenbeslechting

Op deze Overeenkomst is het Belgische recht van toepassing.

In geval van geschil met betrekking tot het bestaan, de interpretatie, de uitvoering of de beëindiging van deze Overeenkomst, zijn uitsluitend de rechtbanken van het rechtsgebied van de gemeente bevoegd.

 

9. Slotbepalingen

Deze overeenkomst bevat alle afspraken tussen de partijen met betrekking tot het onderwerp van de overeenkomst en vervangt alle voorgaande mondelinge of schriftelijke afspraken.

Ondertekening

 

Opgesteld te Maldegem op …………………… 2024 in twee exemplaren, waarvan elk van de partijen verklaart één origineel exemplaar ontvangen te hebben,

Britt Schouppe,      Marten De Jaeger

Algemeen Directeur Maldegem    Voorzitter van de gemeenteraad

 

Joran Dewael, Passwerk   Guillaume Dewyn, Passwerk

 

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 23 05 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

13.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werden geen vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend.

 

 

 

Publicatiedatum: 24/06/2024
Disclaimer