Notulen gemeenteraad van 27 04 2023

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter;

Koenraad De Ceuninck, Burgemeester;

Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Schepenen;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte, Raadsleden;

Britt Schouppe, Algemeen directeur.

Vanaf punt 3 vervoegt Dino Lateste, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 10 verlaat Jason Van Landschoot, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 11 vervoegt Jason Van Landschoot, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 25 verlaat Bart Van Hulle, Raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 23 MAART 2023

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

        De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 23 maart 2023 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden <eventueel> opmerkingen gemaakt en een aangepaste versie werd aan de raadsleden ter beschikking gesteld.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 23 maart 2023 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

3.   STRAATNAAMGEVING IN DE VERKAVELING NABIJ KLEINE KATSWEG - DEFINITIEVE BESLISSING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij de decreten van 1 juli 1987, 4 februari 1997 en 29 november 2002, in het bijzonder op artikel 5 juncto 4, 2° dat bepaalt dat het gemeentebestuur dat de namen van wegen en pleinen vaststelt of wijzigt advies vraagt aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding.

        De beslissing van de Gemeenteraad van 24 november 2022 betreffende het wegenistracé in de verkaveling ter hoogte van de Kleine Katsweg 27.

        De beslissing van de Gemeenteraad van 15 december 2022 houdende de goedkeuring van het wegenistracé in de nieuwe verkaveling nabij de Kleine Katsweg.

        Het besluit van de gemeenteraad van 2 maart 2023 waarbij principieel de straatnaam 'De Melkerij' werd toegekend aan de nieuw aangelegde straat in de verkaveling nabij de Kleine Katsweg.

 

Feiten

        Aangaande de principiële beslissing van de gemeenteraad in zitting van 2 maart 2023 werd van 6 maart tot en met 6 april 2023 een openbaar onderzoek 'de commodo et incommodo' gevoerd en werd het definitief advies van de Cultuuradviesraad gevraagd.

        Uit het proces-verbaal betreffende het gehouden openbaar onderzoek blijkt dat geen bezwaren werden ingediend.

        De Algemeen Directeur wijst op alle feitelijke en juridische bepalingen.

 

Adviezen

        Op 22 januari 2023 gaf de Cultuuradviesraad voorlopig advies inzake de straatnaam in de verkaveling nabij de Kleine Katsweg, waarbij 'De Melkerij' één van de voorstellen was.

        Op 10 maart 2023 deelde de Cultuuradviesraad haar definitief advies mee en geeft de voorkeur aan 'Melkerij'. Dit zonder toevoeging van 'De'.

        De voorkeur van het dagelijks bestuur CARM gaat uit naar 'Melkerij'.

        Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de naam 'Melkerij' toe te kennen.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

Aan de nieuw aangelegde straat binnen de verkaveling nabij de Kleine Katsweg, gelegen te Maldegem wordt definitief de straatnaam 'Melkerij' toegekend.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de gemeentelijke diensten die het aanbelangt en aan:

- Proximus Atlas

- Fluvius, dienst studie en aanleg - dossieradministratie

- Ministerie van financiën, administratie van het kadaster

- Ministerie van financiën, federale overheidsdienst

- Bpost

- Hulpverleningszone Meetjesland, zonepost Maldegem

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

4.   REGLEMENT SPEELSTRATEN: VASTSTELLING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

   het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

   het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

           Het wettelijk kader van het Koninklijk Besluit van 9 oktober 1998 dat een speelstraat definieert.

           Het Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976, artikelen 9.2 bis waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

           De beslissing van de gemeenteraad van 27 november 2014 houdende de goedkeuring van het  reglement speelstraten.

           De gemeenteraad heft in de zitting van 18 december 2019 het reglement speelstraten zoals goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 27 november 2014 op, met ingang van 1 januari 2020.

 

Feiten

           Een speelstraat is een straat die tijdens de paas- en zomervakanties tussen 14.00 uur en 19.00 uur afgesloten wordt voor doorgaand verkeer, zodat kinderen de mogelijkheid krijgen om op straat te spelen. Kinderen hebben gedurende deze periode voorrang op het verkeer. Buurtbewoners die hun auto in de straat willen parkeren mogen dat, maar ze moeten stapvoets rijden.

           Om klachten/problemen te voorkomen wordt in het huidig voorstel opgenomen dat minimum 3 bewoners, waarvan minumum één wonende in de straat, zich dienen op te geven als peters/meters. Zij moet aan volgende voorwaarden voldoen:

           De omwonenden vooraf informeren door de infobrochure ‘speelstraten’ in de brievenbussen te bezorgen. De infobrochure wordt aangeleverd door de jeugddienst.

           Instaan voor de voorbereiding van de speelstraat.

           Plaatsen van de verkeershekkens ten vroegste om 14.00 uur en het weghalen ervan ten laatste om 19.00 uur.

           Toezicht houden op de speelstraat, op het respecteren van de ‘speeltijd’ en de goede werking van de speelstraat. Hiervoor wordt op het aanvraagformulier vermeld welke meter/peter zich per dag verantwoordelijk stelt, vergezeld van een bijhorend telefoonnummer.

           Via het aanvraagformulier of nadien de jeugddienst op de hoogte brengen indien er extra activiteiten worden gepland tijdens de periode van de speelstraat (vb. een drink, een barbecue,…)

           Melden van eventuele problemen of onregelmatigheden aan de jeugddienst.

           Evalueren van de speelstraat.

 

           Een speelstraat kan enkel ingericht worden als 67% van de bewoners akkoord gaat. Dit percentage wordt vastgelegd aan de hand van de bewonersbevraging. Per huisnummer wordt hierbij één stem toegekend aan de bewoners.

           Aanvraagdossiers moeten volledig en correct online ingevuld en ingediend worden. De aanvraag voor een speelstraat in de zomervakantie moet ingediend worden vóór 15 mei van het betrokken kalenderjaar. Voor speelstraten in de zomervakantie 2023 moet de aanvraag ingediend worden voor 30 mei 2023. Het dossier wordt vervolgens onderzocht op haalbaarheid. Indien een dossier een negatieve beslissing krijgt, kan men dit niet herroepen. Dossiers die te laat of onvolledig worden ingediend worden niet onderzocht.

           Gemeente Maldegem staat in voor de logistieke en materiële ondersteuning, communicatie betreffende het project en de verzekering "burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen" voor de peters en meters.

           Aantal aanvragen om een speelstraat in te richten gedurende de afgelopen jaren:

           In 2007: 1 aanvraag van buurtbewoners Koningin Fabiolalaan

           In 2008: 2 aanvragen van buurtbewoners Grote Nieuwhofdreef en Koningin Fabiolalaan

           In 2009: 1 aanvraag van buurtbewoners Koningin Fabiolalaan

           In 2010: 1 aanvraag van buurtbewoners 't Rivierenhof

           In 2011: 1 aanvraag van buurtbewoners 't Rivierenhof

           In 2012: 1 aanvraag van buurtbewoners 't Rivierenhof

           In 2013: geen aanvragen

           In 2014: 2 aanvragen van buurtbewoners Deisterweg en de Charles Louis Verstryngestraat

           In 2015: 1 aanvraag van buurtbewoners Deisterweg

           In 2016: geen aanvragen

           In 2017: geen aanvragen

           In 2018: geen aanvragen

           In 2019: geen aanvragen

 

Argumentatie

           Kaderend binnen het 10 000 stappenproject waarvoor de sportdienst zich engageert wordt voorgesteld nieuw leven te geven aan de speelstraten.

           Op het aanvraagformulier moet worden vermeld welke meter/peter zich per dag verantwoordelijk stelt, vergezeld van een bijhorend telefoonnummer. Er wordt verwacht dat deze persoon in kwestie effectief toezicht houdt tijdens de speelstraaturen. 

           bij de aanvraag moeten de meters/peters een plattegrond meegeven met de duidelijke aanwijzing van welk stuk ze precies willen inrichten als speelstraat, dit om misverstanden te voorkomen.

           niet alleen de Korpschef of commissaris van de politie, maar ook de dienst mobiliteit onderzoekt de aanvraag verkeerstechnische en geeft advies.

           Dienst evenementen gaat na of de speelstraatinrichting andere evenementen in gedrang brengt en koppelt terug naar de jeugddienst.

           De omwonenden worden duidelijk geïnformeerd via een infobrochure 'speelstraten' die ze via de meters/peters in de brievenbus zullen ontvangen. De jeugddienst voorziet de concrete uitwerking.

           de jeugddienst bezorgt een duidelijke plattegrond aan de dienst signalisatie, voor het plaatsen van de hekkens.

           Daarnaast pleiten we ons strikt te houden aan de aanvraagperiodes. Zo hebben we voldoende tijd om de administratieve voorbereidingen grondig uit te voeren: overleg met betrokken diensten, communicatie met de bewoners, communicatie met het college.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Politie: Punt is het al dan niet invoeren van parkeerverbod in de speelstraat. Politie adviseert om dit wel systematisch te doen omdat de kans op schadegevallen anders toch wel groot is. De bewoners die zouden meegaan in de aanvraag voor een speelstraat dienen zich daar wel bewust van te zijn.

Tussenkomsten

        door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

        door schepen Peter T. Van Hecke (N-VA)

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

Besluit

 

16 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

11 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met het reglement speelstraten.

 

Reglement inrichting Speelstraten

 

Artikel 1. Definitie

Speelstraat – Een openbare weg dewelke, onder de voorwaarden zoals bepaald in dit reglement, tijdens bepaalde dagen en voor een bepaalde tijdsduur, wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer middels een afsluiting voorzien van het verkeersbord C31 en een onderbord met daarop de vermelding “speelstraat”1, zoals bepaald in het Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

 

Artikel 2. Wettelijke bepalingen

Conform artikel 22septies. ‘verkeer in speelstraten’. In de speelstraten is de ganse breedte van de openbare weg voorbehouden voor het spelen, in hoofdzaak door kinderen. De personen die spelen worden gelijkgesteld met voetgangers, evenwel zijn de bepalingen van artikel 42.2 van de wegcode niet van toepassing.

 

Alleen bestuurders van motorvoertuigen, die in de straat wonen of wiens garage in de straat gelegen is, alsook prioritaire voertuigen als bedoeld in artikel 373 van de wegcode, wanneer de aard van hun opdracht dit verrechtvaardigt, alsook voertuigen in het bezit van een vergunning afgegeven door de beheerder van deze wegen, alsook gebruikers van rolschaatsen, steps en fietsers, hebben toegang tot speelstraten.

 

De bestuurders die in de speelstraten rijden moeten dit stapvoets doen; ze moeten de doorgang vrijlaten voor voetgangers die spelen, hen voorrang verlenen en zo nodig stoppen. Fietsers moeten zo nodig afstappen. De bestuurders mogen de voetgangers die spelen niet in gevaar brengen en niet hinderen. Ze moeten bovendien dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van kinderen.

De andere verkeersregels in de wegcode dienen eveneens te allen tijde gerespecteerd te worden.

 

Artikel 3. Voorwaarden

Een kandidaat-speelstraat moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 

  1. In de straat geldt in normale omstandigheden een maximumsnelheid van 50 km per uur;

 

  1. De straat heeft voornamelijk een woonfunctie;

 

  1. De straat kent geen of geen belangrijk doorgaand (fiets-of auto)verkeer;
    De straat kent geen belangrijk doorgaand (fiets- of auto) verkeer en mag niet bediend worden door een geregelde dienst voor gemeenschappelijk vervoer.
     
  2. De omringende straten blijven bereikbaar bij het afsluiten van de speelstraat;
    De bereikbaarheid van de omliggende straten mag niet in het gedrang komen. Er moeten mogelijkheden zijn voor een normale doorstroming van het verkeer rond de speelstraat. Naast de volledige straat, kan ook slechts een deel van de straat als speelstraat ingericht worden, bijvoorbeeld als het gaat om lange straten, of straten met veel kruispunten.

 

  1. Minstens drie meters en/of peters stellen zich verantwoordelijk voor de speelstraat;
    Minimaal drie peters en/of meters, moeten zich als ‘speelstraatverantwoordelijke’ vrijwillig engageren voor de organisatie ervan. Van deze peters en/of meters is minstens 1 persoon ingeschreven in (het deel van) de straat waarvoor de aanvraag geldt.

 

Organisaties en feitelijke verengingen kunnen zich eveneens engageren als 1 van de meters en/of peters. De organisaties of feitelijke verenigingen dienen te voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Ze hebben een duidelijke Maldegemse link;

- Ze werken buurtgericht;

- Kinderen maken deel uit van de doelgroep waarop hun reguliere werking gericht is;

- Zij verbinden zich ertoe om geen religieuze, politieke of commerciële activiteiten te organiseren in de speelstraat.

 

Ook een gemeentedienst kan zich als peter of meter engageren. Hiertoe dienen zich echter reeds minimaal 2 natuurlijke personen als peter of meter geëngageerd te hebben voor de organisatie van de betrokken speelstraat. Deze laatste personen dragen ten allen tijde mee de eindverantwoordelijkheid voor de organisatie van de speelstraat.

 

De peters en meters plaatsen de afsluitingen, houden toezicht tijdens de speelstraaturen en zijn contactpersoon voor bewoners en gemeentediensten. Ze zijn door de gemeente Maldegem verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen.

 

  1. Er moeten voldoende hekken geplaatst worden om de speelstraat duidelijk af te bakenen.

Op de hekken wordt een bord C3 en onderbord ‘speelstraat’ vast bevestigd. De uren tijdens welke de straat als speelstraat is ingericht worden op het onderbord vermeld.

 

  1. Minstens 67 % van de bewoners gaat akkoord met de inrichting van de speelstraat.

Een speelstraat kan enkel ingericht worden als 2/3e of 67 % van de bewoners akkoord gaat. Dit percentage wordt vastgelegd aan de hand van een bewonersbevraging. Elk huisnummer dat in de straat (of het deel van de straat waarvoor de aanvraag geldt) gelegen is, heeft hierbij één stem.

 

Artikel 4. Procedure

  1. Aanvraag

De bewoners vragen zelf een speelstraat aan, met behulp van een aanvraagformulier. Het aanvraagformulier is te verkrijgen via het e-loket op www.maldegem.be.

De aanvraag voor een speelstraat in de zomervakantie moet ingediend worden vóór 15 mei van het betrokken kalenderjaar. Voor speelstraten in de zomervakantie 2023 moet de aanvraag ingediend worden vóór 30 mei 2023.

 

Een speelstraat kan maximum 10 dagen doorheen de zomervakantie ingericht worden met uitzondering van weekenddagen. De speelstraten lopen van 14u00 tot 19u00. Indien er  voor, tijdens of na een speelstraatinrichting nevenactiviteiten doorgaan, wordt dit steeds vermeld op het aanvraagformulier en indien nodig een evenementaanvraag ingediend. Basisrichtlijnen en meer informatie over evenementaanvragen is terug te vinden op https://www.maldegem.be/aanvraag-evenement.

 

  1. Onderzoek

De dienst Mobiliteit en de Lokale Politie onderzoeken alle aanvragen en geven verkeerstechnisch advies. De aanvragers die al dan niet voldoen aan de wettelijke en/of Maldegemse voorwaarden worden hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht. De aanvragers die wel voldoen aan de voorwaarden worden hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht en ontvangen informatie over volgende stappen alsook het formulier dat dient ingevuld te worden.

 

  1. Vervolledigen aanvraag

Ten laatste 14 dagen nadat aanvragers die voldoen aan de voorwaarden schriftelijk op de hoogte gebracht werden, wordt de bewonersbevraging bij de jeugddienst ingediend.
Daarnaast dienen de aanvragers eveneens hun goedkeuring te verlenen aan de afsprakennota dewelke een aantal regels en verplichtingen vastlegt in het kader van de organisatie van een speelstraat.

 

  1. Beslissing

De beslissing wordt schriftelijk gecommuniceerd aan de aanvragers. De betrokken diensten evenals het College van Burgemeester en Schepenen worden schriftelijk op de hoogte gebracht. Indien een dossier een negatieve beslissing krijgt, kan men dit niet herroepen.

Dossiers die te laat of onvolledig worden ingediend worden niet onderzocht.

 

Artikel 5. Aansprakelijkheid

De gemeente Maldegem laat de afsluitingen plaatsen en is verantwoordelijk voor het feit dat de afsluitingen en signalisatie aan de wettelijke criteria voldoen.
De Gemeente Maldegem is niet aansprakelijk voor schade aan derden. De bewoners blijven aansprakelijk voor eventueel toegebrachte schade door henzelf of hun kinderen aan derden. Het inrichten van een speelstraat ontslaat ouders niet van hun plicht tot toezicht op hun kinderen.
Peters en meters zijn verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen.

 

Artikel 6. Non-discriminatieclausule

De aanvrager/contractant verbindt er zich toe:

  1. geen enkele vorm van discriminatie op grond van het geslacht, nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming, leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, taal, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, handicap, fysieke of genetische eigenschap of sociale afkomst te dulden.
  2. toegankelijk te zijn voor iedereen.
  3. elk discriminerend gedrag in de speelstraat te voorkomen en indien nodig te bestrijden en te bestraffen.
  4. de wetten en reglementen die de toepassing van de non-discriminatie en gelijke kansen bevorderen en verdedigen na te leven.
  5. indien men beroep doet op derden onderhavige non-discriminatieclausule aan hen ter kennis te brengen en er voor te zorgen dat ook zij die naleven in de bijdrage die zij leveren in het kader van het toepasselijke reglement. Wanneer de non-discriminatieclausule niet nageleefd wordt, kan de gemeente Maldegem – rekening houdend met alle elementen - maatregelen nemen.

 

Artikel 7. Opheffingsbepalingen

  1. Indien bewoners bepalingen van het reglement niet naleven kan de beslissing tot het inrichten van de speelstraten ingetrokken worden.
  2. Vanaf de beslissing tot intrekking is genomen en de peters/meters hiervan schriftelijk op de hoogte zijn gebracht, kan door de betrokken bewoners geen speelstraat meer worden ingericht voor de toegestane periode.

 

Artikel 8. Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking op 1 mei 2023.

 

 

Bijlage

1Verkeersbord C3 + ‘speelstraat’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2Artikel 37. Prioritaire voertuigen

37.1. Prioritaire voertuigen zijn uitgerust met één of meerdere blauwe knipperlichten en een speciaal geluidstoestel overeenkomstig de bepalingen van de technische reglementen van de auto's of van de bromfietsen en motorfietsen.

37.2. De blauwe knipperlichten moeten gebruikt worden wanneer het prioritaire voertuig een dringende opdracht uitvoert.

Ze mogen gebruikt worden bij de uitvoering van een andere opdracht, alleen wanneer de aard van de opdracht het rechtvaardigt.

37.3. Het speciaal geluidstoestel mag slechts gebruikt worden wanneer het prioritaire voertuig een dringende opdracht uitvoert.

37.4. Wanneer het verkeer door verkeerslichten wordt geregeld mag het prioritaire voertuig dat het speciaal geluidstoestel gebruikt, het rood licht voorbijrijden met een gematigde snelheid en op voorwaarde dat zulks geen gevaar voor de andere weggebruikers oplevert.

37.5 De bestuurder van een prioritair voertuig dat een dringende opdracht uitvoert hoeft dit reglement niet na te leven met uitzondering van de artikelen 4, 8.4, 16.4, 20, 24, eerste lid, 3°, 35, 36, 37, 44.1, vierde en vijfde lid en 59.1, indien het gaat om:

  1. een bevoegde persoon bedoeld in artikel 3, 1°, 2°, 5°, 7° of 11°;
  2. een bestuurder van een voertuig voor dringende medische hulpverlening;
  3. een bestuurder van een brandweervoertuig;
  4. een bestuurder van een voertuig van de Civiele Bescherming;
  5. een bestuurder van een voertuig van de veiligheidsdienst van de spoorwegen;
  6. een bestuurder van een voertuig voor hulpverlening van Infrabel;
  7. een bestuurder van een voertuig voor hulpverlening bij een ernstig incident veroorzaakt door water, gas, elektriciteit of radioactieve stoffen.
  8. een bestuurder van de Dienst Opruiming en Vernietiging van Explosieven (DOVO) van Defensie, bij dringende ingrepen
  9. een bestuurder van een voertuig gebruikt voor het vervoer van gedetineerden;
  10. een noodplanningscoördinator.

 

3Artikel 42. voetgangers

42.1. De voetgangers gebruiken in volgorde van aanwezigheid de volgende toegankelijke en begaanbare delen van de openbare weg:

  1. het trottoir of het deel van de openbare weg gesignaleerd door het verkeersbord D9, D10 of D11;
  2. het deel van de openbare weg gesignaleerd door het verkeersbord D13;
  3. de verhoogde berm;
  4. de gelijkgrondse berm;
  5. de parkeerstrook;
  6. de zijdelingse strook;
  7. het fietspad;
  8. de rijbaan.

 

D9 D10 D11 D13

 

Wanneer de voetgangers de rijbaan volgen, houden ze zich zo dicht mogelijk bij de rand van de rijbaan.

 

Ze gaan links ten opzichte van de door hen gevolgde richting wanneer ze de rijbaan of de zijdelingse stroken volgen, of rechts wanneer veiligheidsredenen het rechtvaardigen. Wanneer voetgangers het fietspad volgen, verlenen zij doorgang aan de andere weggebruikers die zich hierop bevinden.

42.2.1. De personen die een rijwiel, een gemotoriseerd rijwiel, een voortbewegingstoestel of een tweewielige bromfiets aan de hand leiden of die voorwerpen vervoeren die veel plaats innemen, moeten de rijbaan volgen zo zij in aanzienlijke mate de andere voetgangers hinderen.

42.2.2. (Opgeheven)

42.3. Stoeten, processies en voetgangers in groep vergezeld van een leider, mogen de rijbaan volgen; in dat geval moeten zij rechts gaan. Groepen voetgangers van minimum vijf personen, vergezeld van een leider, mogen evenwel ook de linkerkant van de rijbaan volgen. In dat geval moeten zij achter elkaar lopen.

Wanneer de zichtbaarheidsvereisten, bedoeld in artikel 30 van toepassing zijn, moet de positie van de lichten, voorgeschreven in artikel 30.3.5°, omgekeerd worden.

 

42.4.1. De voetgangers moeten de rijbaan haaks op haar aslijn oversteken; zij mogen er, zonder dat het nodig is, noch slenteren, noch blijven staan. Wanneer er op minder dan ongeveer 20 meter afstand een oversteekplaats voor voetgangers is, moeten de voetgangers deze oversteekplaats volgen. De voetgangers mogen het verkeer niet nodeloos belemmeren op een trottoir dat de rijbaan oversteekt, zoals gedefinieerd in artikel 2.40.

42.4.2. Op de plaatsen waar tweekleurige voetgangerslichten zijn aangebracht, mogen de voetgangers zich niet op de rijbaan begeven zolang de lichten hun dat niet toelaten.

42.4.3. Op de plaatsen waar het verkeer geregeld wordt door een bevoegd persoon of door verkeerslichten zonder tweekleurige voetgangerslichten mogen de voetgangers zich slechts op de rijbaan begeven met inachtneming van de bevelen van de bevoegde personen of van de aanduidingen van de verkeerslichten.

42.4.4. Op de plaatsen waar het verkeer noch door een bevoegd persoon, noch door verkeerslichten geregeld wordt, mogen de voetgangers zich slechts voorzichtig op de rijbaan begeven en met inachtneming van de naderende voertuigen.

42.4.5. (Opgeheven)

42.4.6. Behalve indien het hun toegestaan is door verkeerslichten, mogen de voetgangers zich niet op een oversteekplaats voor voetgangers begeven waarover een tramspoor of een eigen trambedding loopt, wanneer een tram nadert.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met de afsprakennota speelstraten.

 

Afsprakennota Speelstraten

 

Wat doet de Gemeente Maldegem?

        Aanbieden van logistieke en materiële ondersteuning.

        De communicatie betreffende het project ondersteunen.

        De verzekering ‘burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen’ aanbieden aan de peters en meters. De jeugddienst onderneemt hiervoor de nodige stappen. De andere bewoners blijven aansprakelijk voor eventuele toegebrachte schade door henzelf of hun kinderen.

        Indien nodig wordt ter verduidelijking een coördinatievergadering belegd met de betrokken diensten.

Wat doen de Peters en Meters?

        De omwonenden vooraf informeren door de infobrochure ‘speelstraten’ in de brievenbussen te bezorgen. De infobrochure kan na aanmaak bij de jeugddienst opgehaald worden.

        Instaan voor de voorbereiding van de speelstraat.

        Plaatsen van de verkeershekkens om 14.00 uur en het weghalen ervan om 19.00 uur.

        Toezicht houden op de speelstraat, op het respecteren van de ‘speeltijd’ en de goede werking van de speelstraat.

        Peter(s)/meter(s) verzamelen pakjes van koerierdiensten en bezorgen dit aan het juiste adres.

        Via het aanvraagformulier of nadien de jeugddienst op de hoogte brengen indien er extra activiteiten worden gepland tijdens de periode van de speelstraat (vb. een drink, een barbecue,…)

        Melden van eventuele problemen of onregelmatigheden aan de jeugddienst.

        Evalueren van de speelstraat.

Deze afspraken gelden enkel voor de peters en meters van de speelstraat. Ze kunnen niet gedelegeerd worden aan andere bewoners.

 In viervoud opgemaakt te Maldegem op  ……/……/…………
Voor de Peters/Meters (Minimaal 3 namen + handtekening)

 

   Voor het Gemeentebestuur,

De Burgemeester,      De Algemeen Directeur,
Koenraad De Ceuninck      Britt Schouppe

 

Artikel 3:

De gemeenteraad gaat akkoord de aanvraagperiode eenmalig te verlengen tot 30 mei 2023.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

5.   AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN SHOP & GO PARKEERPLAATSEN OP GEMEENTEWEGEN

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

        Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

        Gecoördineerd aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van parkeerplaatsen van korte duur op gemeentewegen van 30 september 2021

        Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van Shop & Go parkeerplaatsen op gemeentewegen van 23 juni 2022

 

Feiten

        Er werden in de laatste jaren al een aantal Shop & Go parkeerplaatsen voorzien in het centrum van Maldegem. Een aantal van deze parkeerplaatsen zijn omgevormde parkeerplaatsen voor korte duur (30 minuten). Het meest recente aanvullend reglement betreffende de invoer van Shop & Go parkeerplaatsen op gemeentewegen, dateert van 23 juni 2022. Het meest recente aanvullend reglement betreffende de invoer van parkeerplaatsen voor korte duur, dateert van 30 september 2021.

 

        Verschillende vragen en meldingen hebben geleid tot het voorstel om bepaalde parkeerplaatsen voor korte duur om te vormen tot Shop & Go parkeerplaatsen en op bepaalde locaties volledig nieuwe Shop & Go parkeerplaatsen te voorzien:

        Omvorming parkeerplaatsen korte duur tot Shop & Go:

        Kleitkalseide nrs. 142 - 144A: 3 parkeerplaatsen (vraag gesteld via college, 5 december 2022).

        Kleitkalseide nr. 109: 1 parkeerplaats (om uniformiteit te creëren bij parkeerplaatsen die in elkaars directe omgeving gelegen zijn en dus verwarring te vermijden bij de bestuurder).

        Adegem-Dorp nrs. 46 - 48: 2 parkeerplaatsen (eerdere vraag handelaar om extra parkeerplaatsen korte duur te voorzien, in plaats daarvan wordt in samenspraak met schepen het voorstel geformuleerd om de 2 parkeerplaatsen om te vormen).

        Nieuwe Shop & Go parkeerplaats:

        Kleitkalseide nr. 89: 1 parkeerplaats (eerdere vraag handelaar)

 

Argumentatie

        Volgende argumenten ondersteunen de keuze om de parkeerplaatsen voor korte duur om te vormen tot Shop & Go parkeerplaatsen:

        Limiet van 30 minuten is strikter na te leven: in theorie is het mogelijk (= wettelijk toegestaan) dat een parkeerder maximaal 59 minuten parkeert op een standaard parkeerplaats voor korte duur (als parkeerder arriveert om 14.01 uur, dan mag de schijf worden gelegd op 14.30 uur en mag de parkeerder dus tot maximum 15.00 uur parkeren). Shop & Go kan dus de parkeerrotatie extra bevorderen.

        Misbruik/fraude is moeilijker: daar er geen gebruik kan worden gemaakt van de parkeerschijf, kan deze ook niet worden doorgedraaid. Een parkeerder kan de parkeerplaats wel even verlaten en opnieuw inrijden, maar misbruik is dus in se minder vanzelfsprekend.

        Dataverzameling: op basis van het systeem Shop & Go, kunnen parkeerbehoeftes worden bepaald, kan worden nagegaan in welke mate er misbruik optreedt (ook wanneer er geen parkeerwachter in de buurt is), enzoverder.

 

        De invoer van bijkomende Shop & Go parkeerplaatsen en het feit dat hiervoor bepaalde parkeerplaatsen voor korte duur dienen te worden omgevormd, betekent een update van de beide aanvullende reglementen. Om het overzicht te bewaren, worden beide bestaande aanvullende reglementen volledig opgeheven. Volgende wijzigingen worden opgenomen in de reglementen:

        Op volgende locaties zullen parkeerplaatsen voor korte duur worden omgevormd tot Shop & Go parkeerplaatsen:

        Kleitkalseide, nrs. 142 - 144A: 3 parkeerplaatsen

        Kleitkalseide, nr. 109: 1 parkeerplaats

        Adegem-Dorp, nrs. 46 - 48: 2 parkeerplaatsen

        Op volgende locaties zouden volledig nieuwe Shop & Go parkeerplaatsen worden gecreëerd:

        Kleitkalseide, nr. 89: 1 parkeerplaats

 

        Voor de 3 parkeerplaatsen ter hoogte van Kleitkalseide 142 - 144A, werd de plaatsing reeds besteld. Dit kwam neer op een vermoedelijke kostprijs van € 2668,05 (incl. alle kosten en BTW). Bijkomend werd de vraag gesteld om een offerte bezorgen voor 4 bijkomende sensoren voor de extra Shop & Go plaatsen. Het parkeerbedrijf Indigo heeft daarop de leverancier gecontacteerd. De prijs zou kunnen worden beperkt tot:

        Setup van de sensor € 250,00/stuk (= € 1000,00 als eenmalige kost).

        Als de plaatsing kan gecombineerd worden met de 3 reeds bestelde sensoren, komen er geen bijkomende kosten voor verplaatsing en dergelijke.

        De maandelijkse licentiekost is € 7,50/sensor/maand voor een periode van 48 maanden, omgerekend € 30,00/maand = € 1440 in totaal voor 48 maanden

        Indien ze dus samen kunnen worden geplaatst met de eerder bestelde sensoren, zou dit op een bijkomende kost van om en bij de € 2952,40 (incl. BTW) uitkomen.

        Een eindtotaal van € 5620,45 (incl. BTW) voor alle 7 de sensoren.

 

        Bijkomende zaken ter informatie:

        Tijdens het mobiliteitsoverleg van maart 2022 met schepen en politie, werd de afspraak gemaakt om in Maldegem-centrum geen bijkomende vragen van afzonderlijke handelaars in overweging te nemen. In plaats daarvan zou de parkeerbehoefte worden bepaald op basis van het kernhandelsgebied. Er is vooralsnog geen tijd geweest om dit verder te onderzoeken.

        Tijdens het college van 5 december 2022, werd eveneens de vraag gesteld waarom het parkeerbedrijf amper controles zou uitvoeren op het naleven van de parkeerregelingen in de deelkernen. Het antwoord van het parkeerbedrijf, luidde dat er wel degelijk wordt gecontroleerd, maar dat het soms gaat over een beperkt aantal parkeerplaatsen, die ofwel juist worden gebruikt, ofwel niet in gebruik zijn, aangezien er veel vrije parkeerplaatsen met onbeperkte parkeerduur in de directe omgeving gelegen zouden zijn.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

        door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)

        door schepen Danny Vannevel (N-VA)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend reglement betreffende de invoer van Shop & Go parkeerplaatsen op gemeentewegen goed.

 

Artikel 2:

Op volgende locaties worden Shop & Go parkeerplaatsen ingericht, waarbij van maandag tot en met zaterdag, tussen 09.00 tot 19.00 uur, het parkeren toegelaten is voor maximum 30 minuten:

 

Marktstraat:

        1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 62

        1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 30

        2 parkeerplaatsen ter hoogte van nr. 24

        1 parkeerplaats ter hoogte van nr. 23

        1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 20

        2 parkeerplaatsen ter hoogte van residentie 'De Linde' nr. 1 (ter hoogte van apotheek Depuydt)

 

Nieuwstraat:

        1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 2

        1 parkeerplaats aan de overzijde van de woning nr. 28

        1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 38

        1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 21

        2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 74

 

Boudewijn Lippensstraat:

        1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 11 (drukkerij Van Hoestenberghe)

 

Schouwburgplaats:

        2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 10 (postkantoor)

        2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 67 (dichtbij de Noordstraat gelegen)

 

Noordstraat:

        1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 2

 

Stationsstraat:

        1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 32

        1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 48

        2 parkeerplaatsen aan de overzijde van de woning nr.15

        2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 46

 

Adegem-Dorp:

        2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woningen nrs. 46 - 48

 

Kleitkalseide:

        3 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nrs. 142 - 144A

        1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 89

        1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 109

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van het verkeersbord E9a met onderbord '30 min. Ma t.e.m. Za van 09u tot 19u', zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer. Bijkomend dient een infobord Shop & Go te worden geplaatst en dienen de bovengenoemde parkeerplaatsen te worden voorzien van witte letters Shop & Go.

 

Artikel 3:

Het aanvullend reglement op het wegverkeer houdende de invoer van Shop & Go parkeerplaatsen op gemeentewegen van 23 juni 2022 wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 4:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 5:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

        Parkeerbedrijf Indigo

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

6.   AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN PARKEERPLAATSEN VOOR KORTE DUUR OP GEMEENTEWEGEN

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

        Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

        Gecoördineerd aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van parkeerplaatsen van korte duur op gemeentewegen van 30 september 2021

        Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van Shop & Go parkeerplaatsen op gemeentewegen van 23 juni 2022

 

Feiten

        Er werden in de laatste jaren al een aantal Shop & Go parkeerplaatsen voorzien in het centrum van Maldegem. Een aantal van deze parkeerplaatsen zijn omgevormde parkeerplaatsen voor korte duur (30 minuten). Het meest recente aanvullend reglement betreffende de invoer van Shop & Go parkeerplaatsen op gemeentewegen, dateert van 23 juni 2022. Het meest recente aanvullend reglement betreffende de invoer van parkeerplaatsen voor korte duur, dateert van 30 september 2021.

 

        Verschillende vragen en meldingen hebben geleid tot het voorstel om bepaalde parkeerplaatsen voor korte duur om te vormen tot Shop & Go parkeerplaatsen en op bepaalde locaties volledig nieuwe Shop & Go parkeerplaatsen te voorzien:

        Omvorming parkeerplaatsen korte duur tot Shop & Go:

        Kleitkalseide nrs. 142 - 144A: 3 parkeerplaatsen (vraag gesteld via college, 5 december 2022).

        Kleitkalseide nr. 109: 1 parkeerplaats (om uniformiteit te creëren bij parkeerplaatsen die in elkaars directe omgeving gelegen zijn en dus verwarring te vermijden bij de bestuurder).

        Adegem-Dorp nrs. 46 - 48: 2 parkeerplaatsen (eerdere vraag handelaar om extra parkeerplaatsen korte duur te voorzien, in plaats daarvan wordt in samenspraak met schepen het voorstel geformuleerd om de 2 parkeerplaatsen om te vormen).

        Nieuwe Shop & Go parkeerplaats:

        Kleitkalseide nr. 89: 1 parkeerplaats (eerdere vraag handelaar)

 

Argumentatie

        Volgende argumenten ondersteunen de keuze om de parkeerplaatsen voor korte duur om te vormen tot Shop & Go parkeerplaatsen:

        Limiet van 30 minuten is strikter na te leven: in theorie is het mogelijk (= wettelijk toegestaan) dat een parkeerder maximaal 59 minuten parkeert op een standaard parkeerplaats voor korte duur (als parkeerder arriveert om 14.01 uur, dan mag de schijf worden gelegd op 14.30 uur en mag de parkeerder dus tot maximum 15.00 uur parkeren). Shop & Go kan dus de parkeerrotatie extra bevorderen.

        Misbruik/fraude is moeilijker: daar er geen gebruik kan worden gemaakt van de parkeerschijf, kan deze ook niet worden doorgedraaid. Een parkeerder kan de parkeerplaats wel even verlaten en opnieuw inrijden, maar misbruik is dus in se minder vanzelfsprekend.

        Dataverzameling: op basis van het systeem Shop & Go, kunnen parkeerbehoeftes worden bepaald, kan worden nagegaan in welke mate er misbruik optreedt (ook wanneer er geen parkeerwachter in de buurt is), enzoverder.

 

        De invoer van bijkomende Shop & Go parkeerplaatsen en het feit dat hiervoor bepaalde parkeerplaatsen voor korte duur dienen te worden omgevormd, betekent een update van de beide aanvullende reglementen. Om het overzicht te bewaren, worden beide bestaande aanvullende reglementen volledig opgeheven. Volgende wijzigingen worden opgenomen in de reglementen:

        Op volgende locaties zullen parkeerplaatsen voor korte duur worden omgevormd tot Shop & Go parkeerplaatsen:

        Kleitkalseide, nrs. 142 - 144A: 3 parkeerplaatsen

        Kleitkalseide, nr. 109: 1 parkeerplaats

        Adegem-Dorp, nrs. 46 - 48: 2 parkeerplaatsen

        Op volgende locaties zouden volledig nieuwe Shop & Go parkeerplaatsen worden gecreëerd:

        Kleitkalseide, nr. 89: 1 parkeerplaats

 

        Voor de 3 parkeerplaatsen ter hoogte van Kleitkalseide 142 - 144A, werd de plaatsing reeds besteld. Dit kwam neer op een vermoedelijke kostprijs van € 2668,05 (incl. alle kosten en BTW). Bijkomend werd de vraag gesteld om een offerte bezorgen voor 4 bijkomende sensoren voor de extra Shop & Go plaatsen. Het parkeerbedrijf Indigo heeft daarop de leverancier gecontacteerd. De prijs zou kunnen worden beperkt tot:

        Setup van de sensor € 250,00/stuk (= € 1000,00 als eenmalige kost).

        Als de plaatsing kan gecombineerd worden met de 3 reeds bestelde sensoren, komen er geen bijkomende kosten voor verplaatsing en dergelijke.

        De maandelijkse licentiekost is € 7,50/sensor/maand voor een periode van 48 maanden, omgerekend € 30,00/maand = € 1440 in totaal voor 48 maanden

        Indien ze dus samen kunnen worden geplaatst met de eerder bestelde sensoren, zou dit op een bijkomende kost van om en bij de € 2952,40 (incl. BTW) uitkomen.

        Een eindtotaal van € 5620,45 (incl. BTW) voor alle 7 de sensoren.

 

        Bijkomende zaken ter informatie:

        Tijdens het mobiliteitsoverleg van maart 2022 met schepen en politie, werd de afspraak gemaakt om in Maldegem-centrum geen bijkomende vragen van afzonderlijke handelaars in overweging te nemen. In plaats daarvan zou de parkeerbehoefte worden bepaald op basis van het kernhandelsgebied. Er is vooralsnog geen tijd geweest om dit verder te onderzoeken.

        Tijdens het college van 5 december 2022, werd eveneens de vraag gesteld waarom het parkeerbedrijf amper controles zou uitvoeren op het naleven van de parkeerregelingen in de deelkernen. Het antwoord van het parkeerbedrijf, luidde dat er wel degelijk wordt gecontroleerd, maar dat het soms gaat over een beperkt aantal parkeerplaatsen, die ofwel juist worden gebruikt, ofwel niet in gebruik zijn, aangezien er veel vrije parkeerplaatsen met onbeperkte parkeerduur in de directe omgeving gelegen zouden zijn.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend reglement betreffende de invoer van parkeerplaatsen voor korte duur op gemeentewegen goed.

 

Artikel 2:

Op volgende locaties worden parkeerplaatsen voor korte duur ingericht, waarbij iedere dag, tussen 09.00 uur en 18.00 uur, het parkeren toegelaten is voor maximum 30 minuten:

 

Maldegem

Noordstraat

        3 parkeerplaatsen vanaf woning nr. 22 tot en met woning nr. 26

        2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 85

        2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 161 over een lengte van 12 meter

 

Westeindestraat

        4 parkeerplaatsen op het pleintje ter hoogte van het kruispunt Westeindestraat - Karreweg

        Een parkeerstrook over een lengte van 12 meter ter hoogte van de woning nr. 50

 

Vakekerkweg

        1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 37

 

Bogaardestraat

        Een parkeerstrook over een lengte van 18 meter ter hoogte van de woning nr. 90 - 92

 

Adegem

Adegem-Dorp

        2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 22

        2 parkeerplaatsen ter hoogte van de woning nr. 14

 

Schoolstraat

        Eerste parkeerplaats komende uit de richting Adegem-Dorp

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden E9a, waarop het symbool van de parkeerschijf wordt afgebeeld, en bijhorende onderborden "30 minuten - iedere dag tussen 09.00 uur en 18.00 uur", zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Het gecoördineerd aanvullend reglement betreffende de invoer van parkeerplaatsen van korte duur op gemeentewegen van 30 september 2021, wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 4:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 5:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

        Parkeerbedrijf Indigo

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

7.   RETRIBUTIEREGLEMENT KUNSTACADEMIE MALDEGEM: WIJZIGING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

  14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

        Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen.

        De gecoördineerde omzendbrief omtrent de gemeentefiscaliteit KB/ABB  2019/2

        De gemeenteraadsbeslissingen van 20 december 2013, 18 december 2014, 24 maart 2016, 18 december 2019 en 24 juni 2020 betreffende respectievelijk : 'Kuma - retributiereglement inschrijvingen en dagreizen'; 'Kuma - retributiereglement inschrijvingen en dagreizen - wijziging'; 'KuMa - retributiereglement uitschrijvingen en dagreizen'.; 'Retributiereglement Kunstacademie Maldegem (KuMa) wijziging'; 'Retributiereglement Kunstacademie Maldegem - wijziging'.

 

Feiten

        De KuMa organiseert dikwijls lezingen voor de cursisten. Als niet alle plaatsen bij de lezingen ingevuld zijn kunnen ook niet-cursisten deze lezingen meevolgen. tot op heden betalen zij hiervoor geen bijdrage.

        Bij de vorige wijziging van het retributiereglement werd een retributie gevestigd op de tweede inschrijving in de Kuma tijdens éénzelfde schooljaar van leerlingen in de 4de graad-volwassenene en specialisatieopleidingen.

        Momenteel zijn een aantal vrije leerlingen ingeschreven in de richting Kunstgeschiedenis. De vergoeding die zij hiervoor betalen (€73) is niet afgestemd op de vergoeding die andere KuMa-cursisten betalen, temeer daar deze cursisten niet gesubsidieerd worden.

 

Argumentatie

        Niet-cursisten die lezingen volgen aan onze KuMa maken gebruik van de faciliteiten van de Kuma en genieten van een voordeel voor de cursisten van de KuMa zonder dat zij enige bijdrage betalen. aldus is een betaling van een beperkte bijdrage (€12) een minimale en wenselijke compensatie voor het gebruik van de faciliteiten van de KuMa en het kunnen meevolgen van lezingen.

        Inzake de retributie gevestigd op de tweede inschrijving in de Kuma tijdens éénzelfde schooljaar van leerlingen in de 4de graad-volwassenen en specialisatieopleidingen wordt voorgesteld de retributie voor de tweede inschrijving in de specialisatieopleidingen te schrappen.

        Omzendbrief DKO/2018/04 (gewijzigd op 15 juli 2022) betreffende de omkaderingsberekening en personeelsformatie in het deeltijds kunstonderwijs stelt nu immers dat leerlingen die gelijktijdig met een opleiding in de 4de graad een opleiding specialisatiegraad volgen voor beide opleidingen financierbaar zijn en dat deze leerlingen slechts één maal inschrijvingsgeld moeten betalen. Verder bevestigt de gewijzigde omzendbrief ook dat deze leerlingen twee maal meetellen in de omkaderingsberekening en dat zij aldus ook gesubsidieerde leraarsuren opbrengen voor de KuMa. Er is dan ook geen reden meer om hen een retributie te laten betalen.

        De vrije leerlingen in de cursus kunst & cultuur (kunstgeschiedenis)betalen momenteel een bjjdrage van € 73.

        Het is aangewezen deze bijdrage af te stemmen op de overige bijdrages die leerlingen betalen. Gezien deze cursus echter geen volwaardige opleiding van 4 u. omvat (de cursus k&c omvat slechts 2 uur) en gezien deelname aan deze cursus minder middelen van de KuMa vraagt (bv. inz. te gebruiken lesmaterialen) wordt voorgesteld de retributie hier vast te leggen op € 157. Voor deze cursus is het verder niet aangewezen een verminderd tarief te voorzien, gezien het hierbij enkel gaat om vrije leerlingen.

        Tenslotte werden in het nieuwe reglement de geïndexeerde bedragen van de verschillende retributies in de KuMa als uitgangspunt opgenomen. Dit verduidelijkt het reglement voor de gebruikers.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

De gemeenteraad stelt het retributiereglement op in- en/of uitschrijving en studiereizen in het Deeltijds Kunstonderwijs, Kunstacademie Maldegem vast als volgt:

 

"Retributiereglement op in- en/of uitschrijving en studiereizen in het Deeltijds Kunstonderwijs, Kunstacademie Maldegem

Artikel 1: inschrijving

Met ingang van schooljaar 2020-2021 wordt een retributie gevestigd bij de inschrijving van een leerling in het Deeltijds Kunst Onderwijs, Kunstacademie Maldegem. De retributie wordt geheven als kostendeelname in de werkingskosten aangerekend ten behoeve van de school.

Artikel 2:

De retributie wordt vanaf het schooljaar 2023-2024 vastgelegd op € 15 voor alle leerlingen van de KuMa.

Artikel 3:

De retributie is verschuldigd op het ogenblik van de inschrijving en wordt samen met het wettelijk vastgestelde inschrijvingsgeld aangerekend.

Artikel 4: uitschrijving

Er wordt een retributie gevestigd bij de uitschrijving van een leerling uit het Deeltijds Kunst Onderwijs, Kunstacademie Maldegem. De retributie wordt geheven als kostendeelname in de administratiekosten die een uitschrijving met zich mee brengt.

Artikel 5:

De retributie wordt vastgelegd op € 35 voor alle leerlingen van de KuMa.

Artikel 6:

De retributie is verschuldigd op het ogenblik van de uitschrijving.

Artikel 7: dagreizen

Er wordt een retributie gevestigd op dagreizen georganiseerd door de KuMa in het kader van haar onderwijsopdracht. De retributie wordt geheven als kostendeelname in de vervoerkosten voor de dagreizen.

Artikel 8:

De retributie wordt vastgelegd op :

- De totale kostprijs (vervoerkost, verzekering, begeleiding, etc…, telkens incl. BTW) van de dagreis gedeeld door het aantal deelnemers aan de dagreis die op het ogenblik van de dagreis 18 jaar of ouder zijn. Deze retributie wordt geheven t.a.v. alle deelnemers aan de dagreis, ongeacht of ze leerling van de KuMa zijn of niet.

De retributie bedraagt maximum € 35.

Artikel 9: lezingen

Er wordt een retributie gevestigd op lezingen georganiseerd door de KuMa in het kader van haar onderwijsopdracht. De retributie wordt geheven als kostendeelname in de vergoedingen van de sprekers.

De retributie wordt vastgelegd op € 12 voor niet-leerlingen.

Artikel 10: tweede inschrijving

Er wordt een retributie gevestigd op de tweede inschrijving in de KuMa tijdens éénzelfde schooljaar van leerlingen van de KuMa in de 4de graad-volwassenen. 

Deze retributie wordt vastgelegd op € 373. Voor de leerlingen die in aanmerking komen voor het verminderd tarief wordt de retributie vastgelegd op € 157.

Artikel 11: inschrijving vrije leerlingen kunstgeschiedenis

Er wordt een retributie gevestigd op de  inschrijving als vrije leerling in de richting Kunstgeschiedenis.

Deze retributie wordt vastgelegd op € 157.

Artikel 12:

De hierboven vermelde basistarieven worden als volgt geïndexeerd :

De basistarieven zijn verbonden aan het gezondheidsindexcijfer van oktober 2022 (= aanvangsindex) en worden jaarlijks op 1 januari door het college van burgemeester en schepenen aangepast aan het gezondheidsindexcijfer van de voorafgaande maand oktober (= nieuwe index), volgens volgende formule :

basisbedrag x nieuwe index  = nieuw tarief

 aanvangsindex

Het aldus verkregen tarief wordt afgerond op het dichtste veelvoud van € 1.

Als twee veelvouden even dicht liggen, wordt het bedrag afgerond naar boven.

Artikel 13

Het retributiereglement voor inningskosten van fiscale en niet-fiscale vorderingen zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 24 april 2019 is onverminderd van toepassing op alle vorderingen voortvloeiend uit dit retributiereglement.

Artikel 14:

Artikel 177 van het decreet lokaal bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.

Artikel 15:

Het retributiereglement KuMa zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 24 juni 2020 wordt opgeheven en vervangen door huidig reglement. Dit reglement treedt in werking op 1 mei 2023."

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

8.   DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE LOKALE MANDATARIS: WIJZIGING EN TOEVOEGING BETREFFENDE DE OPRICHTING VAN EEN DEONTOLOGISCHE COMMISSIE

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

        Artikel 28, § 1 en §2 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) betreffende de openbaarheid of beslotenheid van de vergaderingen van de gemeenteraad;

        Artikel 40, § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden;

        Het burgerlijk wetboek van 21 maart 1804, zoals gewijzigd, artikel 1596 betreffende het verbod voor bestuurders om koper te worden bij een openbare verkoop van de goederen van de gemeenten of van de openbare instellingen, die aan hun zorg zijn toevertrouwd;

        Het strafwetboek van 8 juni 1867, zoals gewijzigd, artikel 245 betreffende de bestraffing van verboden handelingen door personen die een openbaar ambt uitoefenen;

        Het strafwetboek van 8 juni 1867, zoals gewijzigd, artikel 458 inzake het beroepsgeheim;

        De wet van 15 juni 2006 op de overheidsopdrachten, artikel 8 betreffende het verbod om tussen te komen bij de plaatsing en de uitvoering van een overheidsopdracht;

        De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten, zoals gewijzigd, artikel 10, §2;

        Artikel 10 en artikel 11 DLB betreffende de onverenigbaarheden met het lidmaatschap van de gemeenteraad;

        Artikel 27, §1, §3 en §4 DLB betreffende het verbod voor raadsleden tot deelname aan de stemming en beraadslaging;

        Artikel 27, §2 en §3 DLB betreffende verboden handelingen voor gemeenteraadsleden;

        Artikel 29, §4 DLB inzake geheimhoudingsplicht;

        Artikel 35, §1 DLB betreffende de terugbetaling en verantwoording van kosten van lokale en provinciale mandatarissen;

        Artikel 38 DLB betreffende de terugbetaling van specifieke kosten die verband houden met de uitoefening van het mandaat van gemeenteraadslid of lid van het college van burgemeester en schepenen;

        Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 houdende de bezoldigingsregeling van de lokale en provinciale mandataris, artikel 35, §1;

        Het decreet van 3 februari 2023 tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wat betreft de oprichting van een deontologische commissie bij de gemeenteraad;

        Het besluit van de gemeenteraad van 4 april 2007 houdende de vaststelling van de deontologische code voor de lokale mandataris;

 

Feiten

           Lokale besturen zijn al sinds 2007 verplicht om een deontologische code vast te leggen. De deontologische code is een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch correct te handelen als ze hun mandaat uitoefenen.

           Alle steden en gemeenten in Vlaanderen zijn vanaf maart 2023 ook verplicht om een deontologische commissie op te richten.

           De deontologische commissie ziet toe op de verantwoordelijke invulling van de lokale politieke mandaten en op de handhaving van de deontologische code en is bevoegd voor:

        de gemeenteraadsleden

        de voorzitter van de gemeenteraad

        de schepenen

        de burgemeester

        Lokale besturen bepalen zelf de samenstelling, de openbaarheid van de vergaderingen en de werking van de deontologische commissie, op basis van de bepalingen, opgenomen in de deontologische code.

        De deontologische commissie bestaat minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad.

        Daarnaast kunnen onafhankelijke experten zetelen als volwaardige leden van de commissie.

        Leden van de deontologische commissie ontvangen geen presentiegeld.

        De deontologische code bepaalt hoe de deontologische commissie samenkomt om te vergaderen en het openbare of gesloten karakter van die vergaderingen. Om de sereniteit van het onderzoek te bewaken, en aangezien het vaak gaat om personen of aangelegenheden die de persoonlijke levenssfeer raken, lijkt het aangewezen om achter gesloten deuren te vergaderen. De deontologische code kan bepalen dat de betrokkene die het voorwerp uitmaakt van een melding of klacht, om een openbare behandeling kan vragen voor zijn eigen tussenkomst.

        Er geldt geen aanwezigheidsquorum voor de vergaderingen van de deontologische commissie, behalve indien dit zou opgenomen worden in de deontologische code.

        De deontologische code bepaalt de regels voor de ontvankelijkheid van een klacht. De deontologische commissie kan dit beoordelen, maar het lokaal bestuur kan ook kiezen voor een ambtelijke ontvankelijkheidstoets door de algemeen directeur, een integriteitsambtenaar of een ambtelijk bureau voor deontologie;

        De deontologische code vermeldt bij voorkeur dat enkel klachten tegen individuele mandatarissen ontvankelijk zijn.

        Wanneer sprake is van mogelijke belangenvermenging in hoofde van één van de commissieleden, kan een lid vervangen worden door iemand van dezelfde politieke fractie. Een lid dat deel uitmaakt van een éénmansfractie, kan zich laten vervangen door een mandataris van een andere fractie.

 

Argumentatie

           De deontologische code geeft lokale mandatarissen een kader waarbinnen ze hun mandaat moeten uitoefenen. De samenleving stelt, terecht, hoge eisen aan mandatarissen. Als lokaal geëngageerd politicus is men kwetsbaar. De deontologische code is in de eerste plaats dan ook niet gemaakt om te bestraffen, maar om een veilige omgeving te creëren waarbinnen de lokale mandatarissen moeten werken. De code is een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch zorgvuldig te kunnen handelen bij de uitoefening van het mandaat. Dit handelen steunt op de volgende waarden: dienstbaarheid, functionaliteit, onafhankelijkheid, openheid, vertrouwelijkheid en zorgvuldigheid.

           Naast een deontologische code heeft één op de drie besturen al een deontologische commissie die toeziet op de naleving van de deontologische code. Dergelijke commissie zorgt ervoor dat de deontologie in een gemeente het onderwerp uitmaakt van regelmatig debat, waarbij bepaalde handelswijzen of praktijken besproken kunnen worden en eventueel in vraag gesteld kunnen worden.

           De huidige maatschappelijke evolutie, waarbij het integer en deontologisch uitoefenen van een politiek mandaat meer en meer het voorwerp uitmaken van onderzoek en verantwoording, maakt het noodzakelijk dat er een gespecialiseerd orgaan is dat zich uitspreekt over de toepassing van de deontologische code, m.n. de deontologische commissie.

           Juridisch gezien zijn er minstens twee codes nodig: Eén voor de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen en één voor de raad voor maatschappelijk welzijn, het vast bureau en het bijzonder comité voor de sociale dienst. Ook al worden gemeente en OCMW vanaf 2019 bestuurd door dezelfde mensen, toch blijven het twee afzonderlijke rechtspersonen waarbij de raden elk voor hun bestuur een code moeten vaststellen. De gemeenteraad kan hierbij geen vaststelling doen voor de OCMW-raad, en omgekeerd.

           Het college kan zelf beslissen de door de raad vastgestelde code nog verder aan te vullen.

Tussenkomsten

           door raadslid Kiran Van Landschooot (Open Vld)

           door voorzitter Marten De Jaeger (CD&V)

           door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

           door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt de gewijzigde deontologische code voor de lokale mandatarissen vast als volgt:

 

DEONTOLOGISCHE CODE VOOR DE LOKALE MANDATARISSEN

 

Artikel 1 - Toepassingsgebied

 

De deontologische code is van toepassing op de lokale mandatarissen.

Voor de gemeente worden hieronder begrepen:

        de voorzitter van de gemeenteraad

        de gemeenteraadsleden,

        de burgemeester,

        de schepenen.

 

Lokale mandatarissen die namens de gemeenteandere mandaten bekleden, zijn in die hoedanigheid eveneens ertoe gehouden de bepalingen van de deontologische code na te leven. Dit geldt zowel voor de mandaten die rechtstreeks in verband staan met hun ambt als voor alle hiervan afgeleide mandaten.

 

Indien een mandaat namens de gemeente wordt opgenomen door een extern persoon, dus niet vermeld onder de eerste paragraaf van dit artikel, zal bij diens aanstelling gevraagd worden deze deontologische code te onderschrijven.

 

Zij zullen er tevens over waken dat zij, ook buiten het kader van deze mandaten, geen dienstverlenende activiteiten ontplooien die afbreuk doen aan de eer en de waardigheid van hun ambt.

 

Artikel 2

De ‘deontologische code voor de lokale mandataris’ omvat het geheel van beginselen, gedragsregels, richtlijnen en principes dat de lokale mandataris tot leidraad dient bij de uitoefening van zijn mandaat en bij de dienstverlenende activiteiten ten behoeve van de burger, de bevolking, of groepen, verenigingen, bedrijven en organisaties die particuliere belangen nastreven of behartigen.

 

Artikel 3

Bij zijn optreden op en buiten het lokale bestuursniveau geeft de lokale mandataris te allen tijde en principieel voorrang aan het algemeen boven het particulier belang. Hij voert zijn mandaat op integere wijze uit.

Hij ziet er in het bijzonder op toe elke vorm of schijn van belangenvermenging te vermijden. Iedere vorm van dienstverlening, informatiebemiddeling, doorverwijzing of begeleiding gebeurt zonder enige materiële of financiële tegenprestatie van welke aard of omvang ook, en mag geen enkele vorm van cliëntelisme inhouden.

 

Artikel 4

De lokale mandataris staat op dezelfde gewetensvolle manier ten dienste van alle burgers die op zijn dienstverlening wensen een beroep te doen, zonder onderscheid van geslacht, ras, afstamming, sociaal statuut, nationaliteit, filosofische en/of religieuze overtuiging, ideologische of politieke voorkeur, of persoonlijke gevoelens.

 

Artikel 5

De gemeenteraad richt een deontologische commissie op.
 

Het aantal leden van de deontologische commissie bedraagt 1 per fractie en evenveel als het aantal fracties in de gemeenteraad, aangevuld met de voorzitter van de gemeenteraad die toegevoegd wordt als voorzitter van de deontologische commissie.

 

Elke fractie wijst het mandaat in de commissie toe met een voordracht gericht aande voorzitter van de gemeenteraad. Stel dat de raadsvoorzitter voordrachten ontvangt voor meer dan één fractielid als lid van de commissie, dan beslist de raad.  Bij deze voordracht kunnen ook één of meer plaatsvervangers aangeduid worden die in opgesomde volgorde het commissielid vervangen bij afwezigheid of wanneer die betrokken partij is.  Een plaatsvervanger is een raadslid voorgedragen door dezelfde fractie, tenzij de fractie maar één lid telt. In dat geval kan ook een raadslid van een andere fractie voorgesteld worden. Een fractie kan tijdens de bestuursperiode steeds beslissen een ander lid aan te duiden en/of één of meer plaatsvervangers te vervangen of toe te voegen.

Gaat het om een mogelijke schending van de code door de voorzitter van de commissie, dan wordt tijdens de hele procedure daarover de voorzitter vervangen conform art. 7, §5, derde lid van het decreet over het lokaal bestuur.
 

Gaat het om een mogelijke schending van de code door een lid van de commissie, dan wordt tijdens de hele procedure daarover het lid vervangen door een plaatsvervanger in volgorde van hoe ze door de fractie werden voorgedragen.

 

Artikel 6

De voorzitter van de deontologische commissie is verantwoordelijk voor de oproeping en stelt de agenda op.


De commissie vergadert minstens één keer per jaar en wordt in ieder geval bijeengeroepen wanneer dat nodig is conform artikel 12 van deze code. De voorzitter is daarenboven gehouden de commissie bijeen te roepen op aanvraag van minstens een derde van haar leden.

 

De oproepingen vermelden in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en worden tenminste 8 dagen voor de vergadering aan de leden bezorgd. In geval van hoogdringendheid, te beoordelen door de voorzitter, wordt de bijeenroeping tenminste 3 dagen voor de vergadering bezorgd. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn. Voor elk agendapunt wordt het dossier dat erop betrekking heeft, ter beschikking van de leden van de commissie vanaf de verzending van de agenda.
 

De bezorging van de oproeping, de agenda en de dossier gebeurt op dezelfde wijze als dat gebeurt in de raad, met als verschil dat enkel de leden van de deontologische commissie deze oproep, agenda en dossiers ontvangen.

De vergaderingen van de deontologische commissie zijn niet openbaar.

De leden van de commissie werken volgens volgende principes:

        De handhaving is onpartijdig.

        Men is terughoudend met publiciteit.

        Men gaat zorgvuldig om met de vermeende schender.


Artikel 7

De commissie is bevoegd voor:

        Het formuleren van een gemotiveerd advies aan de raad over het vermoeden van een schending van deze code door personen die door deze code gevat worden zoals voorzien in de procedure van artikel 11 tot 13 van deze code.

        Het geven van adviezen en aanbevelingen aan de raad over de inhoud van deze code met het oog op het bijsturen ervan. Dat kan op eigen initiatief van de commissie of minstens één keer per bestuursperiode op vraag van de raad conform artikel 14 van deze code.

 

Artikel 8

De gemeenteraad ziet erop toe dat de fracties en de individuele lokale mandatarissen volgens de deontologische code handelen.

 

Er zijn verschillende fasen te onderscheiden die spelen bij het toezien op de naleving van de deontologische code, namelijk:

        het voorkomen van mogelijke schendingen

        het signaleren van vermoedens van schendingen van de deontologische code

        het eventueel onderzoeken van vermoedens van schendingen van de deontologische code

        het eventueel zich uitspreken over schendingen van de deontologische code

 

Het voorkomen van mogelijke schendingen

 

Artikel 9

Wanneer een lokale mandataris  twijfelt of een handeling die hij/zij wil verrichten een overtreding van de code zou kunnen zijn, wint het lid hierover advies in bij de algemeen directeur of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen.

 

Artikel 10

Eenieder die twijfelt over een nog niet uitgevoerde handeling van een lokale mandataris, waarschuwt die persoon. Hij/zij verwoordt de twijfels en verwijst de betrokkene zo nodig door naar de algemeen directeur of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen.

 

Het signaleren van vermoedens van schendingen (= start formele procedure binnen het lokaal bestuur)

 

Artikel 11

Eenieder die vermoedt dat een regel van de deontologische code is overtreden door een lokale mandataris, kan dit aankaarten bij de algemeen directeur (of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen).

 

Al dan niet na het gesprek met de algemeen directeur (of het personeelslid dat door de algemeen directeur daartoe werd aangewezen), wanneer het vermoeden van een schending blijft bestaan, meldt de persoon die het vermoeden uitsprak dit aan de voorzitter van de gemeenteraad en aan de algemeen directeur die samen een vooronderzoek doen onder mandaat van de deontologische commissie. De algemeen directeur kan een personeelslid aanwijzen om dat in zijn/haar plaats te doen.

 

Het onderzoeken van vermoedens van schendingen

 

Artikel 12

Wanneer de raadsvoorzitter en de algemeen directeur (of het daartoe aangewezen personeelslid) besluiten dat de melding onontvankelijk is dan betekent dit meteen het einde van de procedure die gestart werd naar aanleiding van dit vermoeden. De commissieleden worden hierover wel geïnformeerd.

Is de melding ontvankelijk dan onderzoekt de commissie de melding. De voorzitter van de deontologische commissie roept de commissie bijeen binnen de dertig dagen na de melding. De periode van dertig dagen wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus.

 

De commissie onderzoekt de melding en geeft zowel de melder als de vermeende schender de kans zich te laten horen. Ook mogelijke getuigen kunnen gehoord worden. Niemand kan daartoe verplicht worden.

Na het horen van betrokkenen bespreekt de commissie het vermoeden van schending en wordt een gemotiveerd advies overgemaakt aan de gemeenteraad.

 

Het zich uitspreken over schendingen (= einde formele procedure binnen het lokaal bestuur)

 

Artikel 13

Enkel de gemeenteraad kan zich uitspreken of een mandataris van de gemeente een schending heeft begaan. Dat kan op basis van het gemotiveerd advies van de deontologische commissie. Als de raad beslist om af te wijken van het advies dan moet de vermeende schender de kans krijgen om door de raad zelf gehoord te worden vooraleer de raad ten gronde besluit.
 

Wanneer de gemeenteraad vaststelt dat deze code geschonden werd door een mandataris van de gemeente, dan kan de raad:

        zich uitdrukkelijk distantiëren van het gedrag van een raadslid.

        vragen dat het raadslid zich verontschuldigt.

        beslissen een melding te doen bij het parket of Audit Vlaanderen.

        bij een kennelijk wangedrag of grove nalatigheid van of door de burgemeester, een schepen of de raadsvoorzitter eendossier overmaken aan de Vlaamse regering zodat die een tuchtonderzoek kan instellen.

 

Evalueren van de deontologische code

 

Artikel 14

 

Minimaal één keer per bestuursperiode evalueert de raad de deontologische code. De raad vraagt daarvoor eerst advies aan de deontologische commissie. Daarbij wordt o.a. bekeken of de code nog actueel is, nog goed werkt en of ze nageleefd wordt.

 

Artikel 2:

Aan de fractieleiders wordt gevraagd de namen mee te delen van de raadsleden van hun fractie die deel zullen uitmaken van de deontologische commissie en van diens plaatsvervanger(s) in volgorde.

 

Artikel 3

De deontologische commissie zal samengesteld worden in zitting van volgende gemeenteraad.

 

Artikel 4:

Het besluit van de gemeenteraad van 4 april 2007 houdende de vaststelling van de deontologische code voor de lokale mandataris wordt opgeheven vanaf de inwerking treding van huidig besluit op 1 mei 2023.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

9.   JAARREKENING HULPVERLENINGSZONE MEETJESLAND JAARREKENING 2022 - KENNISNAME

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Volgens artikel 90 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, moet de jaarrekening worden neergelegd op het gemeentehuis van elke gemeente die deel uitmaakt van de zone, zodat iedereen er ter inzage kennis kan van nemen.

        zoneraad beslissing van 15 maart 2023 inzake de vaststelling van de jaarrekening 2022.

 

Feiten

        De jaarrekening 2022 van de Hulpverleningszone Meetjesland werd vastgesteld door de zoneraad in haar zitting van 15 maart 2023.

        De jaarrekening heeft een algemeen begrotingsresultaat van 320.701,72 euro in de gewone dienst en 518.846,76 euro in de buitengewone dienst.

        In bijlage kan de boek gevonden worden, waarin een verslag over de jaarrekening werd opgenomen.

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2022 van de Hulpverleningszone Meetjesland.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

10.  JAARREKENING AGB 2022 - ADVIES

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden

          De goedkeuring van de oprichting en de statuten van het autonoom gemeentebedrijf Maldegem door de Vlaamse regering dd. 12/7/04;

          De bepalingen van de statuten, inzonderheid artikel 18

          Artikel 235 stelt dat de gemeenteraad jaarlijks beslist over de aan de bestuurders te verlenen kwijting na goedkeuring van de jaarrekening.

          Artikel 241 samen met  artikel 260-261 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin bepaald wordt dat de jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.

          Artikel 241 samen met artikel 262 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin bepaald wordt dat de toezichthoudende overheid de jaarrekening goedkeurt.

          Artikel 243 § 1 De Raad van bestuur spreekt zich uit over de vaststelling van de jaarrekening voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

          Artikel 243 § 2 de gemeenteraad brengt advies uit bij de jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf.

 

 

Feiten

           De jaarrekening werd vastgesteld door de Raad van Bestuur op 24 april 2023.

           De jaarrekening heeft een budgettair resultaat van het boekjaar t.b.v. -175.408 euro en een gecumuleerd budgettair resultaat van 98.883 euro.

           De autofinancieringsmarge bedraagt -159.376 euro.

           Er is een boekhoudkundig verlies t.b.v. 92.465,16 euro dus wordt er geen dividend uitgekeerd

           Het document is beschikbaar op het beleidsportaal: https://maldegem.begrotingsapp.be

 

 

Argumentatie

           De jaarrekening geeft een waar en getrouw beeld van de financiële toestand van het AGB en de erin opgenomen opbrengsten, kosten, ontvangsten en uitgaven zijn wettelijk en regelmatig.

           De jaarrekening werd gecontroleerd door Q&A.

           Een positief advies van de gemeenteraad over de jaarrekening verleent kwijting van het beheer van de algemeen directeur; de financieel directeur en van de door de algemeen directeur aangestelde rekenplichtigen en de budgethouders, voor zover de ware toestand niet werd verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening.

           Uit de jaarrekening 2022 blijkt dat het AGB Maldegem financieel gezond is.

Tussenkomsten

           door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

           door schepen Peter T. Van Hecke (N-VA)

           door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2022 van het AGB Maldegem.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad geeft positief advies over de jaarrekening 2022 van het AGB Maldegem.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

11.  JAARREKENING 2022 GEMEENTE MALDEGEM - VASTSTELLING

 

Juridische gronden

        Artikel 28, § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december waarin wordt bepaald dat over dit punt in openbare zitting wordt vergaderd.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 41 §2 3° stellende dat de gemeenteraad de jaarrekening vaststelt en artikel 78 4° stellende dat de raad voor maatschappelijk welzijn de jaarrekening vaststelt.

        Het lokaal bestuur van 22 december, artikel 595 stelt dat de jaarrekening wordt vastgesteld door de gemeenteraad en deze van het OCMW door de raad voor Maatschappelijk Welzijn. Daarna keurt de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december, titel 4 hoofdstuk 1 afdeling 5 bepaalt de delen van de jaarrekening. De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft. 

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 262 stelt dat de toezichthoudende overheid de jaarrekening goedkeurt op voorwaarde dat:

1° aan de raadsleden in het beleidsrapport alle noodzakelijke informatie ter beschikking is gesteld om met kennis van zaken een beslissing te nemen;

2° de jaarrekening juist en volledig is en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;

3° het beleidsrapport dat aan de raadsleden is bezorgd overeenstemt met de digitale rapportering die daarover aan de Vlaamse Regering is bezorgd met toepassing van artikel 250;

4° de algemene en de budgettaire boekhouding op elkaar aansluiten.

        Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden naar de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn binnen een termijn van honderdvijftig dagen wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren

        Het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, inzonderheid hoofdstuk 4 betreffende de jaarrekening.

        Het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 en latere wijzigingen tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

        Het gemeenteraadsbesluit van  24 november 2022 betreffende de goedkeuring van de meerjarenplanaanpassing 3 2020-2025.

        Het collegebesluit van 14 april 2020  betreffende het vaststellen van de waarderingsregels.

 

Feiten

        De jaarrekening 2022 is door de raadsleden te raadplegen via het beleidsportaal: https://maldegem.begrotingsapp.be

        De jaarrekening is geconsolideerd voor gemeente en OCMW. Er is één financieel evenwicht. Alleen het rapport J3 geeft de realisatie van de kredieten per entiteit weer. De vaststelling van de rapporten gebeurt door zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, voor hun deel van de kredieten, en daarna keurt de Gemeenteraad ook nog eens het deel van het OCMW goed.

        De jaarrekening bestaat uit:

        de beleidsevaluatie van de jaarrekening die het beleid weergeeft dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn gedurende het boekjaar hebben gevoerd en dat de beleidsdoelstellingen en de mate waarin waarin ze zijn bereikt evalueert.

        de financiële nota van de jaarrekening die de financiële gevolgen van het gevoerde beleid weergeeft.

        de toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van jaarrekening die relevant zijn voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze bevat minstens informatie over de schulden en de financiële risico's.

        De documentatie bij de jaarrekening bevat minstens

        het overzicht van alle beleidsdoelstellingen die in de jaarrekening zijn opgenomen, met de bijbehorende actieplannen en acties, telkens met de bijbehorende ontvangsten en uitgaven,

        een overzicht, per boekjaar, van de toegestane werkings- en investeringssubsidies;

        per beleidsdomein, het overzicht van de beleidsvelden die er deel van uitmaken;

        een overzicht van de verbonden entiteiten, waarmee alle entiteiten worden bedoeld waarvoor het bestuur de wettelijke, statutaire of feitelijke verplichting heeft om rechtstreeks of onrechtstreeks tussen te komen in verliezen of tekorten;

        een overzicht van de personeelsinzet;

        een overzicht van de jaarlijkse opbrengst van elke door het bestuur geheven belastingsoort.

        Overzicht van de investeringen

        Rapportage van de financieel directeur inzake VISUM

        Rapportage van de financieel directeur inzake debiteurenbeheer

        Het gecumuleerde budgettaire resultaat wordt vastgesteld op 9.555.775 euro.

        De autofinancieringsmarge bedraagt 4.147.237 euro.

 

Argumentatie

        De jaarrekening geeft een waar en getrouw beeld van de financiële toestand van de gemeente en het OCMW en de erin opgenomen opbrengsten, kosten, ontvangsten en uitgaven zijn wettelijk en regelmatig.

        De jaarrekening werd gecontroleerd door Q&A.

        De definitieve vaststelling van de jaarrekening door de gemeenteraad houdt van rechtswege kwijting in van het beheer van de algemeen directeur, de financieel directeur en van de door de  algemeen directeur aangestelde rekenplichtigen en de budgethouders, voorzover de ware toestand niet werd verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening.

 

 

 

        De rekening 2022, opgemaakt volgens de regels van de Beleids- en BeheersCyclus (BBC2020), sluit het boekjaar af met een dubbel financieel evenwicht:

        een positief gecumuleerd resultaat van 9,6 miljoen euro;

        een positieve autofinancieringsmarge van 4,1 miljoen euro

 

        De jaarrekening is een geconsolideerde jaarrekening van het OCMW en de gemeente.

        Uit de jaarrekening 2022 blijkt dat Maldegem financieel gezond is.

De schuld van de gemeente en het OCMW is met 11,4 miljoen historisch laag. De openstaande schuld per inwoner is 461 euro/inwoner. Ter vergelijking de gemiddelde schuldgraad van alle Vlaamse gemeenten en OCMW’s was 1.224 euro in 2021.

        Er werd in 2022 38,6 miljoen euro ontvangen. Dit is een stijging met 2,8 miljoen euro in vergelijking met 2021. Ruim 43% van die ontvangsten komen uit belastingen en 38% uit ontvangen subsidies.

        Dit geld werd gebruikt om de uitgaven te betalen van de gemeente en het OCMW, voor een totaalbedrag van 41,9 miljoen euro. Er is 5,2 miljoen minder uitgegeven dan gebudgetteerd, maar ook 3,9 miljoen euro meer dan in 2021. De stijging komt door meer uitgaven in investeringen.

        Het lokaal bestuur investeerde in 2022 ruim 8,3 miljoen euro. Ter vergelijking in 2021 werd er voor 4,5 miljoen euro geïnvesteerd. De belangrijkste investeringen waren:

        Rioleringswerken

        Aankoop terreinen/gronden

        Onderhoud en aanpassingswerken van wegen

        Aanpassingswerken aan gebouwen

        Verder investeren in het verledden van openbare verlichting via Fluvius

 

        Ruim 50% van de exploitatie uitgaven zijn personeelsuitgaven, dit voor 216 voltijdse equivalenten. De gemeente en het OCMW dragen bij in de werking van o.a. Politie, Brandweer, Zorgbedrijf, de afvalverwerkingsmaatschappij IVM en vele andere instellingen en verenigingen. In 2022 werd er 4,6 miljoen euro uitgegeven aan werkingsbijdragen voor instellingen en verenigingen. 

        Zo is er een negatief resultaat van ruim 2,9 miljoen euro voor boekjaar 2022. Samen met de resultaten van vorige boekjaren komen we op een gecumuleerd resultaat van 9,6 miljoen.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2022 van de gemeente vast met een gecumuleerd budgettair resultaat van 9.555.775 euro en een autofinancieringsmarge van 4.147.237 euro.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2022 vast met een boekhoudkundig resultaat van -514.460 euro en een balanstotaal van 108.310.909 euro.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad neemt kennis van de rapporten in het deel documentatie.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

12.  SCHORSING VAN DE ZITTING

 

 

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

13.  JAARREKENING 2022 OCMW - GOEDKEURING

 

Juridische gronden

        Artikel 28, § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december waarin wordt bepaald dat over dit punt in openbare zitting wordt vergaderd.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 41 §2 3° stellende dat de gemeenteraad de jaarrekening vaststelt en artikel 78 4° stellende dat de raad voor maatschappelijk welzijn de jaarrekening vaststelt.

        Het lokaal bestuur van 22 december, artikel 595 stelt dat de jaarrekening wordt vastgesteld door de gemeenteraad en deze van het OCMW door de raad voor Maatschappelijk Welzijn. Daarna keurt de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december, titel 4 hoofdstuk 1 afdeling 5 bepaalt de delen van de jaarrekening. De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft. 

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 262 stelt dat de toezichthoudende overheid de jaarrekening goedkeurt op voorwaarde dat:

1° aan de raadsleden in het beleidsrapport alle noodzakelijke informatie ter beschikking is gesteld om met kennis van zaken een beslissing te nemen;

2° de jaarrekening juist en volledig is en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;

3° het beleidsrapport dat aan de raadsleden is bezorgd overeenstemt met de digitale rapportering die daarover aan de Vlaamse Regering is bezorgd met toepassing van artikel 250;

4° de algemene en de budgettaire boekhouding op elkaar aansluiten.

        Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden naar de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn binnen een termijn van honderdvijftig dagen wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren

        Het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, inzonderheid hoofdstuk 4 betreffende de jaarrekening.

        Het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 en latere wijzigingen tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

        Het gemeenteraadsbesluit van 24 november 2022 betreffende de goedkeuring van het meerjarenplanaanpassing nr. 3 2020-2025.

        Het collegebesluit van 14 april 2020  betreffende het vaststellen van de waarderingsregels.

 

Feiten

        De jaarrekening 2022 van de gemeente werd vastgesteld door de gemeenteraad op 27 april 2023.

        De jaarrekening van het OCMW werd vastgesteld door de raad voor maatschappelijk Welzijn op 27 april 2023.

        De gemeenteraad dient de jaarrekening van het OCMW goed te keuren. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid.

 

Argumentatie

        De jaarrekening geeft een waar en getrouw beeld van de financiële toestand van de gemeente en het OCMW en de erin opgenomen opbrengsten, kosten, ontvangsten en uitgaven zijn wettelijk en regelmatig.

        De jaarrekening werd gecontroleerd door Q&A.

        De definitieve vaststelling van de jaarrekening door de gemeenteraad houdt van rechtswege kwijting in van het beheer van de algemeen directeur, de financieel directeur en van de door de  algemeen directeur aangestelde rekenplichtigen en de budgethouders, voorzover de ware toestand niet werd verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening.

        De gemeente heeft 4.592.079,25 euro betaald aan het OCMW als tussenkomsten in het tekort van liquiditeiten.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de vaststelling van de jaarrekening 2022 van het OCMW goed met een gecumuleerd budgettair resultaat van 9.555.775 euro en een autofinancieringsmarge van 4.147.237 euro.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2022 vast met een boekhoudkundig resultaat van -514.460 euro en een balanstotaal van 108.310.909 euro.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad neemt kennis van de rapporten in het deel documentatie.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

14.  INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN- ZEFIER - ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING AGENDA - MANDAAT VERTEGENWOORDIGER

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

        De wet van 21 december 1994 betreffende sociale en diverse bepalingen, ihb artikel 180 betreffende de participatie van gemeenten in bedrijven voor productie, vervoer en distributie van energie.

        De statuten van cvba Zefier, ihb de artikelen 26, 27 & 28 betreffende de werking van de algemene vergadering

 

Feiten

        De gemeente is vennoot van de cvba Zefier.

        Per e-mailbericht van 14 maart jl. deelt Zefier mee dat een algemene vergadering wordt georganiseerd op 8 juni 2023 om 14.00u. in AuditoRium4 Communicatiecampus, Sint-Denijslaan 485 te Gent.

        De dagorde is als volgt samengesteld:

  1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022;

  2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2022;

  3. Goedkeuring van de jaarrekening 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting)

  4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor;

        Alle documenten en stukken betreffende de jaarvergadering werden met de uitnodiging meegestuurd

        Aanduiding vertegenwoordiging : in de gemeenteraad van 31 maart 2022 werd Mevr. A. Gobeyn aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van Zefier voor de resterende duur van de huidige legislatuur, de Heer Jan De Metsenaere werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Argumentatie

        Het is aangewezen dat de gemeente als vennoot in de cvba Zefier aanwezig is op de algemene vergadering van Zefier, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.

        Er zijn geen bezwaren voorhanden zijn om de goedkeuring van de voorgelegde agendapunten te weigeren;

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

Na onderzoek van de documenten die bij de oproeping gevoegd zijn, geeft de gemeenteraad goedkeuring aan de dagorde en alle afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van de cvba Zefier van 8 juni 2023, zijnde:

1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022;

2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2022;

3. Goedkeuring van de jaarrekening 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);

4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor;

 

Artikel 2:

Aan de vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem wordt mandaat verleend om op de algemene vergadering van de cvba Zefier op 8 juni 2023:

- aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen ,aanwezigheidslijsten te ondertekenen in het algemeen het nodig te doen en te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

- deel te nemen aan elke latere algemene vergadering met dezelfde dagorde in geval de eerste algemene vergadering niet rechtsgeldig zou kunnen beraadslagen."

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

15.  INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - VENECO - ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING  AGENDA - MANDAAT VERTEGENWOORDIGER

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

  22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende                de intergemeentelijke samenwerking

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid, en art. 436 met betrekking tot de onverenigbaarheden

        Artikel 33 § 5 van de gecoördineerde statuten van Veneco van 1 juli 2020 dat stelt dat de vertegenwoordiger voor de volledige duur van de legislatuur kan worden aangeduid, de concrete inhoud van het mandaat van de vertegenwoordiger daarentegen dient herhaald te worden voor elke Algemene Vergadering;

 

Feiten

        De gemeente Maldegem is vennoot van de intergemeentelijke Vereniging Veneco.

        Veneco deelde in een aangetekend schrijven dd. 30 maart 2023 mee de jaarvergadering 2023 te houden op 8 juni 2023 in Qubiz te Deinze.

        De dagorde is als volgt samengesteld:

1. Goedkeuring schriftelijke en digitale vergaderwijze wegens uitzonderlijke omstandigheden (indien noodzakelijk)

2. Akteneming/goedkeuring van verslag Buitengewone algemene vergadering 8-12-2022

3. Jaarverslag 2022 Raad van Bestuur

4. Balans, resultatenrekening, toelichting en verwerking van het resultaat

5.  Verslag van de commissaris

6.  Goedkeuring van het jaarverslag, de balans, de resultatenrekening, de toelichting en verwerking van het resultaat

7.  Verlenen van kwijting aan de bestuurders

8. Verlenen van kwijting aan de commissaris

9. Aanstellen commissaris

10. Benoeming en desgevallend ontslag van bestuurders en deskundigen

        Voor de Algemene vergaderingen van Veneco werd in de gemeenteraad van 31 maart 2022 dhr. Danny Vannevel aangeduid als vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging Veneco, dit voor de resterende duur  van de legislatuur, Dhr. Cedric De Smet werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

        De afgevaardigde mag geen lid zijn van de Raad van Bestuur.

 

Argumentatie

        Het is aangewezen dat de gemeente als houder van 139 aandelen deelneemt aan de jaarvergadering van de intergemeentelijke vereniging Veneco, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De agenda en elk van de afzonderlijke punten van de agenda van de Algemene Vergadering van de Intergemeentelijke Vereniging Veneco die plaatsvindt op 8 juni 2023 worden goedgekeurd:

1. Goedkeuring schriftelijke en digitale vergaderwijze wegens uitzonderlijke omstandigheden (indien noodzakelijk)

2. Akteneming/goedkeuring verslag Buitengewone Algemene Vergadering 8-12-2022

3. Jaarverslag 2022 Raad van Bestuur

4. Balans, resultatenrekening, toelichting en verwerking van het resultaat

5. Verslag van de commissaris

6. Goedkeuring van het jaarverslag, de balans, de resultatenrekening, de toelichting en verwerking van het resultaat

7. Verlenen van kwijting aan de bestuurders

8. Verlenen van kwijting aan de commissaris

9. Aanstellen commissaris

10. Benoeming en desgevallend ontslag van bestuurders en deskundigen

 

Artikel 2:

Aan de vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem, houder van 139 aandelen, die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de Intergemeentelijke Vereniging Veneco die plaatsvindt op 8 juni 2023 om 18.00 u in ‘‘Qubiz, Steenweg Deinze 154 -9810 Nazareth wordt het mandaat gegeven om:

  - er aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen om de agendapunten van de Algemene Vergadering uit te voeren.

 - deel te nemen aan elke latere algemene vergadering met dezelfde dagorde, in geval de op 8 juni 2023 geplande algemene vergadering niet rechtsgeldig zou kunnen beraadslagen en daarbij aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen om de agendapunten van de Algemene Vergadering te realiseren.”

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van de hierbij genomen beslissingen en deze over te maken aan de toezichthoudende overheid en er kennis van te geven aan Veneco, ter attentie van mevrouw Veronique Verstraeten, Panhuisstraat 1, 9070 Destelbergen

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

16.  INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - IMEWO - ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING AGENDA - MANDAAT VERTEGENWOORDIGERS

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

  22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Feiten

        De gemeente Maldegem werd per aangetekend schrijven van 3 april 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van Imewo die op 19 juni 2023 plaats heeft in Het Beurs- Meeting- en congrescentrum, Beursplein 1, 8000 Brugge.

        De dagorde is als volgt samengesteld:

1. Kennisneming verslagen van Imewo van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.

2. Goedkeuring van de jaarrekening van Imewo afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Imewo met betrekking tot het boekjaar 2022.

5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6. Statutaire benoemingen.

7. Statutaire mededelingen:

        Aanduiding vertegenwoordiging voor deze vergadering : in de gemeenteraad van 31 maart 2022 werden de Hr. Marten De Jaeger en dhr. jan De Metsenaerel resp. aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van Imewo tot het einde van de legislatuur.

 

Argumentatie

        De gemeente Maldegem is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Imewo.

        Aan de gemeente werd per aangetekend schrijven brief van 3 april jl. een dossier met documentatiestukken overgemaakt.

        De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

        De gemeenteraad is bevoegd voor de goedkeuring van de dagorde en het bepalen van het mandaat van de vertegenwoordigers.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de agenda van de Algemene Vergadering, tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Imewo d.d. 19 juni 2023:

1. Kennisneming verslagen van Imewo van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.

2. Goedkeuring van de jaarrekening van Imewo afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Imewo met betrekking tot het boekjaar 2022.

5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6. Statutaire benoemingen.

7. Statutaire mededelingen:

 

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente die  zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering, tevens jaarvergadering, van Imewo op 19 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden),wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van deze beslissing.

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer hiervan kennis te geven aan de opdrachthoudende vereniging Imewo, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

17.  WOONMAATSCHAPPIJ MEETJESLAND: VOORDRACHT VAN DE VERTEGENWOORDIGERS IN DE RAAD VAN BESTUUR

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn;

        Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden;

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

        Artikelen 396 tot en met 464 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid;

        Het wijzigingsdecreet 'Wonen', goedgekeurd op 7 juli 2021;

        Artikel 4.39/5 §2 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 bepaalt dat ten hoogste 2/3de van de leden van de raad van bestuur van hetzelfde geslacht mogen zijn.

        Het besluit van de gemeenteraad van 28 oktober 2021 waarbij het afsprakenkader over de afbakening van het werkingsgebied voor de nieuwe 'Woonmaatschappij Meetjesland' wordt goedgekeurd;

        Het besluit van de gemeenteraad van 22 september 2022 over de vorming van de woonmaatschappij Gent-Meetjesland;

 

Feiten

        Maldegem behoort tot het werkingsgebied van de op te richten Woonmaatschappij Meetjesland, vanuit de fusie door overname door de Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen (MBV) van cvba Wonen, onder voorbehoud van de aanvaarding van de fusie door de algemene vergadering.

        De woonmaatschappij omhelst de taken van de sociale verhuurkantoren en van de sociale huisvestingsmaatschappijen; Het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) zal inkantelen in de Woonmaatschappij Meetjesland;
De algemene vergaderingen bij voornoemde organisaties die beslissen tot fusie zullen doorgaan op woensdag 31 mei 2023 ('s avonds); Aansluitend zal tevens een algemene vergadering van de nieuwe Woonmaatschappij Meetjesland doorgaan, waarin de leden van de raad van bestuur zullen aangesteld worden.

        Bij brief van 9 maart 2023 wordt door de stuurgroep van het werkingsgebied Meetjesland gevraagd om minstens 3 kandidaten voor te dragen voor de raad van bestuur van de woonmaatschappij. De leden van het bestuursorgaan zullen dan door de algemene vergadering uit die voorgedragen kandidaten benoemd worden. Voor lokaal bestuur Maldegem zijn er 2 mandaten voorbehouden, er wordt evenwel gevraagd om één extra kandidaat voor te dragen om te kunnen voldoen aan de genderdiversiteitsvoorwaarde, opgelegd in de Vlaamse Codex.
De eventueel derde voorgedragen kandidaat is aldus geen plaatsvervanger, maar kan door de algemene vergadering aangeduid worden indien niet aan de genderdiversiteitsvoorwaarde voldaan is.

        In MBV werden, bij gemeenteraadsbeslissing van 31 maart 2022, Valerie Taeldeman en Nicole Maenhout aangeduid als effectief, respectievelijk plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering. Leandra Decuyper werd voorgedragen als lid van de raad van bestuur en ook effectief aangesteld.

        In het SVK werden, bij beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 april 2022, Stefaan Standaert en Dino Lateste aangeduid als effectief, respectievelijk plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering. Stefaan Standaert werd voorgedragen als lid van de raad van bestuur en ook effectief aangesteld.

        In cvba Wonen werden, bij gemeenteraadsbeslissing van 19 mei 2022, Anneke Gobeyn en Ineke Hebbrecht aangeduid als effectief, respectievelijk plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering. Leandra Decuyper werd voorgedragen als lid van de raad van bestuur en ook effectief aangesteld.


Stemming

        De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, over de voordracht van:
 

        een eerste vertegenwoordiger voor de raad van bestuur van de Woonmaatschappij Meetjesland

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Schepen Stefaan Standaert bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Hilde Versluys bekomt 13 ja-stemmen

 

        een tweede vertegenwoordiger voor de raad van bestuur  van de Woonmaatschappij Meetjesland Bouwmaatschappij.

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Raadslid Leandra Decuyper bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Hilde Versluys bekomt 13 ja-stemmen

 

        een extra vertegenwoordiger voor de raad van bestuur van de Woonmaatschappij Meetjesland (voor het geval bij aanstelling van de eerste twee kandidaten, niet voldaan wordt aan de genderdiversiteitsvoorwaarde)

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Burgemeester Koenraad De Ceuninck bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Hilde Versluys bekomt 13 ja-stemmen

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad draagt schepen Stefaan Standaert en raadslid Leandra Decuyper voor als vertegenwoordigers namens de gemeente Maldegem in de raad van bestuur van de Woonmaatschappij Meetjesland.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad draagt burgemeester Koenraad De Ceuninck voor als extra vertegenwoordiger namens de gemeente Maldegem, om aangeduid te worden in de raad van bestuur van de Woonmaatschappij Meetjesland, in het geval - bij aanstelling van de eerste twee voorgedragen kandidaten - niet voldaan is aan de genderdiversiteitsvoorwaarde.

 

Artikel 3:

Afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen cvba, aan Wonen Zelzate cvba en aan Sociaal Verhuurkantoor Meetjesland vzw.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

18.  BEDRIJVENTERREIN MALDEGEM - GOEDKEURING VAN HET GRONDINNEMINGEN VOOR DE AANLEG VAN HET BUFFERBEKKEN

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan bedrijvenpark Krommewege, zoals vastgesteld bij besluit van de Provincieraad Oost-Vlaanderen van 8 juli 2009 en Ministerieel Besluit van 4 augustus 2009.

        De beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2008 houdende goedkeuring van een afsprakennota voor de ontwikkeling van een Prup regionaal bedrijventerrein.

        De beslissing van de gemeenteraad van 22 februari 2018, houdende goedkeuring van de aanpassing van het bedrijventerrein - wegenis fase 1

        Artikel 16 van de Grondwet, dat stelt dat onteigening slechts mogelijk is ten algemene nutte;

           Artikel 1 van het Aanvullend protocol bij het Europees verdrag van de Rechten van de Mens, dat stelt dat onteigening slechts mogelijk is als dit noodzakelijk is.

           Het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017, en latere wijzigingen, inz. art. 15 aangaande de minnelijke onderhandelingstermijn.

 

Argumentatie

           In het kader van de administratieve uitwerking van de wegenis- en rioleringswerken voor de transformatie en uitbreiding van het bedrijventerrein, blijkt dat er ter hoogte van de Industrielaan nog bijkomende buffercapaciteit moet worden voorzien ter voorkoming van wateroverlast in de omgeving.

           Door het studiebureau Arcadis Belgium NV, Markiersstraat 1 te 1000 Brussel, werd een grondinnemingsplan projectnr. BEO113-000714 opgemaakt op 25 augustus 2022 voor het verwerven van de nodige buffercapaciteit op de regenwaterafvoer.

           (BI: bovengrondse inname; OI: ondergrondse inname; BE: breedte erfdienstbaarheidszone

           LE: lengte erfdienstbaarheidszone, OE: ondergrondse erfdienstbaarheidszone)

 

nr.

kadastraal

oppervlakte inname

oppervlakte werkzone

eigenaar

1A

1ste afdeling sectie C nr. 156 C2

BI: 195 m², OI: 123 m² BE: 4 m, LE: 41 m; OE: 638 m²

802 m²

Roxell, Industrielaan 13 te 9990 Maldegem

1B

1ste afdeling sectie C nr. 156 C2

BI: 5.363 m²

1.101 m²

Roxell, Industrielaan 13 te 9990 Maldegem

2

1ste afdeling sectie C nr. 190 C

BI: 195 m²

437 m²

Adifo Vastgoed, Industrielaan 11 B te 9990 Maldegem

 

        Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het grondinnemingsplan goed te keuren, alsook de afdeling vastgoedtransacties aan te duiden, zodat deze instantie namens de gemeente onderhandelingen kan opstarten voor het in der minne aankopen van deze percelen.

        De gemeenteraad dient ook de onderhandelingstermijn vast te stellen.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-5-2-2-01

Actie-omschrijving: realisatie van een nieuw industreterrein en optimalisatie van het huidige terrein

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2022

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0510-00  220600

560.000 euro

547.090 euro

 euro

 euro

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het grondinnemingsplan projectnr. BE0113-000714 voor de aanleg van een bufferbekken ter hoogte van de Industrielaan goed, zoals opgemaakt door het studiebureau Arcadis Belgium NV op 25 augustus 2022, met volgende innames:

 

nr.

kadastraal

oppervlakte inname

oppervlakte

 werkzone

eigenaar

1A

1ste afdeling sectie C nr. 156 C2

BI: 195 m², OI: 123 m²; BE: 4 m

LE: 41 m; OE 638 m²

802 m²

Roxell, Industrielaan 13 te 9990 Maldegem

1B

1ste afdeling sectie C nr. 156 C2

BI: 5.363 m²

1.101 m²

Roxell, Industrielaan 13 te 9990 Maldegem

2

1ste afdeling sectie C nr. 190 C

BI: 195 m²

437 m²

Adifo Vastgoed, Industrielaan 11B te 9990 Maldegem

 

 

Artikel 2:

De realisatie van de grondverwervingen wordt opgedragen aan de Afdeling Vastgoedtransacties, Virginie Lovelinggebouw, Koningin Maria Hendrikaplein 70 te 9000 Gent.

 

Artikel 3:

De onderhandelingstermijn wordt vastgesteld op 6 maanden.

 

Artikel 4:

De grondinnames wordt gefinancierd met kredieten voorzien onder actie A-5-2-2-01, realisatie van een nieuw en oprimalisatie van het huidige industrieterrein,  artikel 0510-00 220600 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

19.  RIOPACT TAKENPAKKET 2023: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          De wet van 26 maart 1971 inzake de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging, en zijn latere wijzigingen

          Het Vlaams decreet betreffende integraal waterbeleid van 18 juli 2003

          Het Vlaamse decreet van 24 december 2004 met het oog op het behalen van de Europese doelstellingen voor de Kaderrichtlijn Water

          De Decreten van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en de handhaving van de omgevingsvergunning

          Het besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning

          Het besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende vaststelling van de regels met betrekking tot de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsplicht en de vaststelling van de zoneringsplannen, en latere wijzigingen

          De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, zoals goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 15 mei 2009, en latere wijzigingen

          Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater

          Het Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 houdende definitieve goedkeuring van de omgevingsvergunning

          De beslissing van de gemeenteraad van 17 mei 2006, houdende goedkeuring van de overeenkomst met de VMW (nu De Watergroep), betreffende de uitbouw, het onderhoud en het beheer van het gemeentelijke rioleringsstelsel, met als bijlage 1 de takenlijst voor de uitbouw en het beheer van het gemeentelijke rioleringsstelsel.

          De beslissing van de gemeenteraad van 30 juni 2010, houdende aanvulling van het Rioact takenpakket 2010 met het onderdeel realisatie IBA's.

          De beslissing van de gemeenteraad van 15 december 2016, houdende aanvulling van het Riopact takenpakket met de éénmalige keuring van het privé rioleringsstelsel van een woongelegenheid of gebouw, of de keuring van een gerealiseerde IBA (individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater) in het kader van Spam rioleringsprojecten, nieuwbouwprojecten of grondige verbouwingsprojecten.

          De beslissing van de gemeenteraad van 24 oktober 2007 inzake het beheer van afvalwater en oppervlaktewateren

          De beslissing van de gemeenteraad van 16 september 2009, houdende goedkeuring van het strategisch plan afvalwater Maldegem (SPAM) , met daarin het investeringsprogramma inzake rioleringen voor de gemeente Maldegem

          Het Gebiedsdekkend uitvoeringsplan voor de gemeente Maldegem

          De beslissing van de gemeenteraad van 25 februari 2021, houdende goedkeuring van het Riopact takenpakket 2021.

          De beslissing van de gemeenteraad van 20 januari 2022, houdende goedkeuring van het Riopact takenpakket 2022.

 

Feiten

          In overleg met de dienst infrastructuur wordt door Aquafin het ontwerp Riopact takenpakket 2023 voorgesteld

 

 

Omschrijving opdracht

raming 2021 (€)

raming 2022 (€)

raming 2023 (€)

Beheren van riooldatabank

10.469

9.513

9.308

interne prestaties aan service uurtarief 119,30 €/uur

externe kosten = factuur dienstverlener

 

 

 

KLIP-planaanvragen

370

370

430

gegevenspartner voor AWIS

370

370

430

Opmaak en beheer investeringsportfolio

interne prestaties aan service-uurtarief 119,30 €/uur

externe kosten = factuur dienstverlener

2.900

2.900

3.818

Opmaken en beheer assetmanagement (Rosi)

jaarlijks forfait gedurende 6 jaar van 2022 tot en met 2027

7.250

50.000

55.315

Hydraulisch advies

interne prestaties aan service-uurtarief 119,30 €/uur

7.250

7.250

9.544

Technisch advies

interne prestaties aan service-uurtarief 119,30 €/uur

3.625

3.625

4.772

Totaal studies en adviezen

56.498

79.466

83.617

Beheer van het rioolstelsel, 2DWA-systemen, pompstations en hydraulische structuren

interne prestaties aan service uurtarief 99,02 €/uur/forfait

externe kosten= factuur dienstverlener, onderaannemer, materialen,...

66.231

73.825

60.234

Beheer  IBA's

Interne prestaties aan service-uurtarief 99,02 €/uur

externe kosten= factuur dienstverlener, onderaannemer, materialen

35.599

37.170

53.490

Audit hydraulische structuur of  KWZI of IBA

Interne prestaties aan service uurtarief 119,30 €/uur

externe kosten= factuur dienstverlener, onderaannemer, materialen

2.175

2.175

954

Vervangingen en herstellingen

interne prestaties aan service-uurtarief 119,30 €/uur

externe kosten= factuur dienstverlener, onderaannemer, materialen,..

onvoorzien falen van infrastructuur (pompen,..) : 5.000

13.936

14.710

23.080

Optimalisatie

interne prestaties aan service-uurtarief 119,30 €/uur

externe kosten = factuur dienstverlener, onderaannemer, materialen,...

95.116

52.188

67.116

Camera-inspectie riolen

forfait volgens Rosi

52.422

5.242

5.472

Totaal beheer infrastructuur

265.479

185.310

210.346

Projecten en aansluitingen

 

 

 

huisaansluitingen rioleringsnet (aanrekening aan aanvrager)

 

 

 

Projectmanagement investeringsprojecten (Spam's en rioleringsprojecten)

 

interne prestaties projectmanagement aan service-uurtarief  119,30 €/u

interne prestaties werftoezicht aan service-uurtarief 107,38

 €/u

interne prestaties grondverwerving aan service-uurtarief 107,38 €/u

interne prestaties afkoppelingsadvies aan service-uurtarief 107,38 €/u

interne prestaties werfcommunicatie aan service-uurtarief 107,38 €/u

intene prestaties burgerparticipatie aan service-uurtarief 107,38 €/u

externe kosten = factuur van dienstverlener, aannemers, materialen,..

(zie overzicht investeringsprojecten in bijlage bij dit besluit)

 

 

 

Plaatsen en in dienst stellen IBA's

interne prestaties aan service-uurtarief 107,38 €/u

externe kosten= factuur van dienstverlener, aannemers, materialen,..

aantal: 6

projectgerelateerde kosten: 13.852

investeringen: 52.800

(gemeente ontvangt wel tussen de 2.250 en 3.500 € subsidie per IBA vanwege de VMM

52.065

52.065

66.652

Totaal projecten en aansluitingen

/

282.506

 

Flankerende services

 

 

 

Beleidsondersteuning (opmaak/beheer financiëel plan)

interne prestaties aan service-uurtarief 143,17 €/uur

 

 

5.727

Totaal flankerende services

4.520

4.520

5.727

 

          Het Riopact takenpakket 2022 werd goedgekeurd voor de periode 2022 - 2023 en 2024, mits een jaarlijkse indexering.

          De jaarlijkse indexering van de lonen voor 2022 alsook de herberekening van de verschillende aangeboden deelprestaties vanwege Aquafin, geeft voor 2023 aanleiding tot een stijging van het gevraagde service uurtarief. 

          Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: GBB-WEG en andere acties

Actie-omschrijving: Riopact takenpakket + erelonen rioleringsprojecten

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2023

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  616130

180.000 euro

180.000 euro

 euro

 euro

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het takenpakket Riopact 2023 goed:

 

Omschrijving opdracht

raming 2021 (€)

raming 2022 (€)

raming 2023 (€)

Beheren van riooldatabank

10.469

9.513

9.308

interne prestaties aan service uurtarief 119,30 €/uur

externe kosten = factuur dienstverlener

 

 

 

KLIP-planaanvragen

370

370

430

gegevenspartner voor AWIS

370

370

430

Opmaak en beheer investeringsportfolio

interne prestaties aan service-uurtarief 119,30 €/uur

externe kosten = factuur dienstverlener

2.900

2.900

3.818

Opmaken en beheer assetmanagement (Rosi)

jaarlijks forfait gedurende 6 jaar van 2022 tot en met 2027

7.250

50.000

55.315

Hydraulisch advies

interne prestaties aan service-uurtarief 119,30 €/uur

7.250

7.250

9.544

Technisch advies

interne prestaties aan service-uurtarief 119,30 €/uur

3.625

3.625

4.772

Totaal studies en adviezen

56.498

79.466

83.617

Beheer van het rioolstelsel, 2DWA-systemen, pompstations en hydraulische structuren

interne prestaties aan service uurtarief 99,02 €/uur/forfait

externe kosten= factuur dienstverlener, onderaannemer, materialen,...

66.231

73.825

60.234

Beheer  IBA's

Interne prestaties aan service-uurtarief 99,02 €/uur

externe kosten= factuur dienstverlener, onderaannemer, materialen

35.599

37.170

53.490

Audit hydraulische structuur of  KWZI of IBA

Interne prestaties aan service uurtarief 119,30 €/uur

externe kosten= factuur dienstverlener, onderaannemer, materialen

2.175

2.175

954

Vervangingen en herstellingen

interne prestaties aan service-uurtarief 119,30 €/uur

externe kosten= factuur dienstverlener, onderaannemer, materialen,..

onvoorzien falen van infrastructuur (pompen,..) : 5.000

13.936

14.710

23.080

Optimalisatie

interne prestaties aan service-uurtarief 119,30 €/uur

externe kosten = factuur dienstverlener, onderaannemer, materialen,...

95.116

52.188

67.116

Camera-inspectie riolen

forfait volgens Rosi

52.422

5.242

5.472

Totaal beheer infrastructuur

265.479

185.310

210.346

Projecten en aansluitingen

 

 

 

huisaansluitingen rioleringsnet (aanrekening aan aanvrager)

 

 

 

Projectmanagement investeringsprojecten (Spam's en rioleringsprojecten)

 

interne prestaties projectmanagement aan service-uurtarief  119,30 €/u

interne prestaties werftoezicht aan service-uurtarief 107,38

 €/u

interne prestaties grondverwerving aan service-uurtarief 107,38 €/u

interne prestaties afkoppelingsadvies aan service-uurtarief 107,38 €/u

interne prestaties werfcommunicatie aan service-uurtarief 107,38 €/u

intene prestaties burgerparticipatie aan service-uurtarief 107,38 €/u

externe kosten = factuur van dienstverlener, aannemers, materialen,..

(zie overzicht investeringsprojecten in bijlage bij dit besluit)

 

 

 

Plaatsen en in dienst stellen IBA's

interne prestaties aan service-uurtarief 107,38 €/u

externe kosten= factuur van dienstverlener, aannemers, materialen,..

aantal: 6

projectgerelateerde kosten: 13.852

investeringen: 52.800

(gemeente ontvangt wel tussen de 2.250 en 3.500 € subsidie per IBA vanwege de VMM

52.065

52.065

66.652

Totaal projecten en aansluitingen

/

282.506

 

Flankerende services

 

 

 

Beleidsondersteuning (opmaak/beheer financiëel plan)

interne prestaties aan service-uurtarief 143,17 €/uur

 

 

5.727

Totaal flankerende services

4.520

4.520

5.727

 

 

Artikel 2:

Het Riopact takenpakket 2022 wordt verlengd voor het jaar 2024, mits een jaarlijkse indexering met gezondheidsindex 2004 voor de inbegrepen service-uurtarieven.

 

Artikel 3:

De uitgaven in verband met dit takenpakket worden verrekend onder het exploitatiepakket GBB-WEG 0310-00 616130, de actie 3-02-01-2 (Spam 15 realisatie IBA's algemeen rekeningnummer 0310-00 227000) en de algemeen rekeningnummers 0310-00 227100 (erelonen rioleringsprojecten).

 

Artikel 4:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de Riopact takenpartners Aquafin nv en De Watergroep CVBA.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

20.  AANPASSING ROOILIJN KLEINE BUURTSTRAAT - DEFINITIEVE VASTSTELLING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, inz. de artikels 8,16, 17 en volgende inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        De beslissing van de gemeenteraad van 11 september 1974, houdende goedkeuring van het rooilijnplan voor de Kleine Buurtstraat, vastgesteld bij KB van 11 maart 1975.

        De beslissing van de gemeenteraad van 27 oktober 2022, houdende voorlopige vaststelling van de aanpassing van de rooilijn van de Kleine Buurtstraat

 

Feiten

           Het studiebureau Plan² bvba, Nieuwebosstraat 4 te 9000 Gent stelde de aanpassing van het rooilijn op voor de Kleine Buurtstraat, zoals opgenomen in het rooilijnplan 2022.06.214.MAL van 29 september 2022.

 

Argumentatie

           Tussen 6 februari en 7 maart 2023 werd het rooilijnplan onderworpen aan een openbaar onderzoek, met aanschrijving van de aangelanden, publicatie in het Belgisch Staatsblad en een lokaal weekblad, publicatie op de gemeentelijke website en aanplakking ter plaatse.

           Op 9 februari werd een aangetekend bezwaar ingediend door een aanpalende huiseigenaar tegen de aanpassing van de rooilijn.

           Bij een bezoek aan de dienst infrastructuur op 20 februari, deelde hij mee dat hij zich vergist had bij het bekijken van de gepubliceerde plannen en hij er ook bij onderling overleg in de straat op was gewezen dat de bedoelde woningen niet meer getroffen werden door de geplande wijziging van de rooilijn.

           Per brief van 21 februari 2023 stelde het Provinciebestuur "Aangezien het rooilijnplan enkel de Kleine Buurtstraat als lokale gemeenteweg vermeldt, zal de deputatie geen formeel advies verstrekken"

           De conclusie van de provinciale dienst mobiliteit luidt als volgt:

           1) Het algemeen belang van de gemeenteweggebruiker wordt niet geschonden; de functionele verbinding tussen de Buurtstraat en de Gidsenlaan blijft behouden

           2) de aanpassing van het rooilijnplan, zoals goedgekeurd bij KB van 11 maart 1975, laat toe om aanvragen voor omgevingsvergunningen of de verkoop van de aanpalende woningen vanuit een actuele mobiliteitsvisie te benaderen. Het voorgestelde rooilijnplan werd afdoende gemotiveerd.

           3) de verkeersveiligheid wordt niet gewijzigd.

           4) de Kleine Buurtstraat is niet gemeenteoverschrijdend

           5) de actuele verbindings- en ontsluitingsfunctie van de gemeenteweg wordt behouden en de behoeften van de toekomstige generaties worden gevrijwaard.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

        Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt de aanpassing aan de rooilijn van de Kleine Buurtstraat, zoals opgenomen in het rooilijnplan 2022.06.214.MAL van 29 september 2022 van het studiebureau Plan² bvba, Nieuwebosstraat 4 te 9000 Gent, definitief vast.

 

Artikel 2:

Het besluit tot vaststelling wordt overeenkomstig de bepalingen van het decreet op de gemeentewegen van 3 mei 2019 bekendgemaakt aan alle betrokkenen.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

21.  VERKAVELING WATERPOLDER 3 - ROOILIJNPLAN DEFINITIEVE VASTSTELLING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        Het rooilijnplan voor de Waterpolder, zoals goedgekeurd door de Bestendige Deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen in zitting van 25 september 1953

        Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

        De beslissing van de gemeenteraad van 23 juni 2022 houdende goedkeuring van de verkaveling Waterpolder 3 - Grondruil - voorwaarden

        De beslissing van de gemeenteraad van 26 juni 2023, houdende voorlopige vaststelling van het rooilijnplan ter hoogte van de verkaveling Waterpolder 3  

 

Feiten

           Door landmeter Paul Caus, BV Wille Caus, Oostveld Kouter 61 te 9920 Lievegem werd op 8 augustus 2022 een rooilijnplan opgemaakt, voor de Waterpolder en het ontsluitingspad ter hoogte van de verkaveling Waterpolder nr. 3. 

 

Argumentatie

           Tussen 1 maart en vrijdag 31 maart 2023 werd het rooilijnplan onderworpen aan een openbaar onderzoek met aanschrijving van de aangelanden, publicatie in het Belgisch Staatsblad, een lokaal weekblad en op de gemeentelijke website en aanplakking ter plaatse.

           Per brief van 9 maart 2023 stelde het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen "Aangezien het rooilijnplan enkel de Waterpolder (de vroegere buurtweg nr 3) als lokale gemeenteweg vermeldt, zal de deputatie geen formeel advies verstrekken"

           De conclusie van de provinciale dienst mobiliteit luidt als volgt:

           1) Het algemeen beland van de gemeenteweggebruikers wordt niet geschonden; het verbindend karakter van de gemeenteweg Waterpolder blijft behouden.

           2) Het rooilijnplan, dat nodig is voor de verkaveling, werd afdoende gemotiveerd.

           3) De verkeersveiligheid wordt niet gewijzigd.

           4) De gemeenteweg Waterpolder is niet gemeenteoverschrijdend

           5) De actuele functie van de gemeenteweg wordt behouden en de behoeften van de toekomstige generaties worden gevrijwaard.

           Uit het proces verbaal van sluiting van dit openbaar onderzoek van 3 april 2023 blijkt dat er geen bezwaren werden ingediend.  

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

        Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan voor de Waterpolder en het ontsluitingspad ter hoogte van de verkaveling Waterpolder nr. 3, zoals opgemaakt door landmeter Paul Caus, BV Wille Caus, Oostveld Kouter 61 te 9920 Lievegem op 8 augustus 2022, definitief vast.

 

Artikel 2:

Het besluit tot definitieve vaststelling wordt door het schepencollege overeenkomstig de bepalingen van het decreet op de gemeentewegen van 3 mei 2019 bekendgemaakt aan alle betrokkenen.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

22.  SPAM 16 VOSSENHOL - SCHAUTENSTRAAT 248 - RUIL PERCELEN GROND: GOEDKEURING VAN DE AKTE

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020 houdende goedkeuring van het definitief ontwerp van het SPAM (strategisch plan afvalwater Maldegem) nr. 16 project rioleringswerken Vossenhol.

        De beslissing van de gemeenteraad van 27 oktober 2022, houdende goedkeuring van de ruilovereenkomst van perceeltjes grond ter hoogte van Schautenstraat 248, nodig voor de realisatie van het Spam 16 project rioleringswerken Vossenhol.

 

Argumentatie

           De dienst infrastructuur stelde een ontwerp-ruilakte op met dhr. en mevr. Dirk Ingels - Petra Dumoulin, Schautenstraat 248 te 9990 Maldegem.

           Daarbij wordt het goed A van 57 m², kadastraal gekend onder Maldegem, 3de afdeling sectie F nr. 2017 A 2, huidig eigendom van dhr. en mevr. Ingels - Dumoulin, zonder opleg geruild voor het goed B van 48 m², kadastraal gekend als Maldegem, 3de afdeling sectie F nr. 171 C2 huidig eigendom van de gemeente Maldegem.

           De ruil gebeurd om redenen van algemeen nut, namelijk om de realisatie mogelijk te maken van het Spam 16 rioleringsproject Vossenhol in de Bogaardestraat, de Schautenstraat, de Francis de Meeuslaan en aanpalende straten.

           Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

         De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

        Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ruilakte van de dienst infrastructuur goed, waarbij het goed A van 57 m², kadastraal gekend onder Maldegem, 3de afdeling sectie F nr. 2017 A 2, huidig eigendom van dhr. en mevr. Ingels - Dumoulin, zonder opleg van prijs geruild wordt voor het goed B van 48 m², kadastraal gekend als Maldegem, 3de afdeling sectie F nr. 171 C2, huidig eigendom van de gemeente Maldegem.

 

Artikel 2:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd de gemeente Maldegem te vertegenwoordigen, bij het verlijden van de authentieke ruilakte door de burgemeester.

 

Artikel 3:

De ruil geschiedt om redenen van openbaar nut, namelijk de realisatie van de wegenis en rioleringswerken van het Spam 16 project in de Schautenstraat.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

23.  LOKALE POLITIE - VACANTVERKLARING INSPECTEUR INTERVENTIE

 

Juridische gronden

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        De wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.

        Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd, en al z'n latere wijzigingen.

        Het koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, hierna KB mobiliteit genoemd.

        De ministeriële omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 houdende toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones (+ de aanvullingen GPI 15bis, 15 quater en 15 quinquies).

        De beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 30 september 2020, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen op 3 november 2020.

        Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.

 

 

Feiten

        De inspecteur sociale politie verschuift naar de vacante plaats wijkinspecteur ( GR 22 september 2022) op 1 mei 2023.

        Een inspecteur team interventie binnen de zone heeft zich kandidaat gesteld voor de functie sociale politie en wordt op 1 juli 2023 verschoven naar de functie van sociale politie.

        Er wordt gevraagd om de functie inspecteur interventie vacant te verklaren zodat de in plaats stelling kan gebeuren met ingang op 1 september 2023.

        Het functieprofiel voor de functie inspecteur medewerker interventie werd opgemaakt en wordt in bijlage gevoegd.

        De procedure die zal gevolgd worden voor de vacantverklaring en voor het indienen van de kandidaturen, is deze conform de algemene regelgeving inzake de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie.

        Indien er geen kandidaten worden gevonden/ geen kandidaten slagen in de mobiliteitsprocedure vragen we om de vacature open te stellen in het systeem van laureaten ( personen die geslaagd zijn voor de toegangsproeven politie maar de opleiding nog moeten volgen) zoals voorzien in de vernieuwde rekruteringsprocedure.

        De procedure die zal gevolgd worden voor het voeren van de selectie, is een gestructureerd interview door een selectiecommissie.

 

Argumentatie

        De operationele werking van de lokale politie Maldegem komt in het gedrang bij het niet volledig bestaffen van het kader.

        Op basis van de dienstnoodwendigheden de bezetting van deze functie verantwoord is.

Tussenkomsten

        door raadslid Wim Swyngedouw  (Open Vld)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om 1 voltijdse statutaire betrekking van inspecteur interventie van de lokale politie Maldegem, vacant te verklaren  in het kader van de mobiliteit van de geïntegreerde politie conform de hierboven bepaalde modaliteiten.

 

Artikel 2:

De functie die vacant wordt verklaard heeft het functieprofiel van inspecteur medewerker interventie.

 

Artikel 3:

De functie is geen betrekking waaraan een voorrang is gekoppeld voor de oud-Brusselaars.

 

Artikel 4:

De functie is geen gespecialiseerde betrekking.

 

Artikel 5:

In de selectie van inspecteur medewerker interventie, wordt voorzien in een wervingsreserve die geldt voor een gelijkwaardige functionaliteit tot de datum van de volgende 2 mobiliteitscycli.

 

Artikel 6:

Volgende selectiemodaliteiten worden weerhouden:

 - advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort.

 

Artikel 7:

De plaatselijke selectiecommissie wordt als volgt samengesteld:

 

Voorzitter: de korpschef

 

Leden:

- een officier van een korps van de lokale politie

- een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de lokale politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de te begeven betrekking

 

Secretaris: een personeelslid van het administratief en logistiek kader

 

Artikel 8:

De gemeenteraad beslist dat de plaats mag worden opengesteld voor laureaten overeenkomstig het nieuw rekruteringssysteem indien er geen kandidaten zijn in mobiliteit/ geen kandidaten slagen in mobiliteit.

 

Artikel 9:

De selectiecommissie voor laureaten wordt als volgt samengesteld:

 

Voorzitter: de korpschef

 

Bijzitters die:

- een aantoonbare beroepservaring hebben die relevant is voor de opdracht van de selectiecommissie

- minstens de graad van inspecteur hebben

 

De selectiecommissie dient steeds over een oneven aantal deelnemers te beschikken en over mannelijke en vrouwelijke leden te beschikken.

 

Artikel 10:

Een afschrift van onderhavige beslissing zal aan de betrokken voornoemde diensten overgemaakt worden.

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 27 04 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

24.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werden volgende vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:

        Vraag van raadslid Stefaan Heyndrikx - Gebruik raadzaal 12 mei

        Vraag van raadslid Henk Deprest - Afsprakennota communicatie

        Vraag van raadslid Peter E Van Hecke - Hoever staat het met de fusie van de politiezones Maldegem en Aalter

        Vraag van raadslid Stefaan Heyndrikx - Personeelsbeleid, RPR en toekenning managementregeling zonder duiding van de concrete prestatievoorwaarden

        Vraag van raadslid Hilde Versluys - Plannen sociale huisvesting voor de toekomst

        Vraag van raadslid Stefaan Heyndrikx - Verkoopprijs van de kerk van Donk en waarde van het orgel

        Vraag van raadslid Jason Van Landschoot - Wegenwerken N9 Staatsbaan Adegem - veiligheid

        Vraag van raadslid Kiran Van Landschoot - vraag naar IVRI verkeerslichten in Maldegem

Bespreking

        De vragen van de raadsleden aan het college van burgemeester en schepenen worden beantwoord:

        Vraag van raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan) - Gebruik raadzaal 12 mei:
door schepen Peter Van Hecke (N-VA) en schepen Stefaan Standaert (Groen)

        Vraag van raadslid Henk Deprest (onafhankelijke) - Afsprakennota communicatie:
door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V) en voorzitter Marten De Jaeger (CD&V)

        Vraag van raadslid Peter E Van Hecke (onafhankelijke) - Hoever staat het met de fusie van de politiezones Maldegem en Aalter:
door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)
De vraag wordt aangevuld met een vraag van raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld), de burgemeester zal het antwoord opvragen en bezorgen.

        Vraag van raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan) - Personeelsbeleid, RPR en toekenning managementregeling zonder duiding van de concrete prestatievoorwaarden:
door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)
De vraag wordt aangevuld met een vraag van raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)
Het antwoord wordt aangevuld door voorzitter Marten De Jaeger (CD&V)

        Vraag van raadslid Hilde Versluys (De Merlaan) - Plannen sociale huisvesting voor de toekomst:
door schepen Stefaan Standaert (Groen) en schepen Valerie Taeldeman (CD&V)

        Vraag van raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan) - Verkoopprijs van de kerk van Donk en waarde van het orgel:
door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

        Vraag van raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) - Wegenwerken N9 Staatsbaan Adegem – veiligheid:
door schepen Danny Vannevel (N-VA) en burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

        Vraag van raadslid Kiran Van Landschoot (onafhankelijke) - vraag naar IVRI verkeerslichten in Maldegem:
door schepen Danny Vannevel (N-VA) en burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

 

Publicatiedatum: 01/06/2023