Notulen gemeenteraad van 25 05 2023

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter;

Koenraad De Ceuninck, Burgemeester;

Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Schepenen;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte, Raadsleden;

Britt Schouppe, Algemeen directeur.

 

Verontschuldigd:

Peter T. Van Hecke, Schepen;

Vanaf punt 11 verlaat Henk Deprest, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 13 vervoegt Henk Deprest, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 16 verlaat Britt Schouppe, Algemeen directeur de zitting omwille van een belangenconflict.

Vanaf punt 16 vervoegt Steven De Jaeger, Algemeen directeur wn. de zitting.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIO- OF AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 27 APRIL 2023

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

        De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 27 april 2023 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt en een aangepaste versie werd aan de raadsleden ter beschikking gesteld.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audio-opname of audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 27 april 2023 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

3.   DEONTOLOGISCHE COMMISSIE - SAMENSTELLING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

        Artikel 28, § 1 en §2 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) betreffende de openbaarheid of beslotenheid van de vergaderingen van de gemeenteraad;

        Artikel 40, § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden;

        Het decreet van 3 februari 2023 tot wijziging van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, wat betreft de oprichting van een deontologische commissie bij de gemeenteraad;

        Het besluit van de gemeenteraad van 27 april 2023 houdende de wijziging van de deontologische code voor de lokale mandataris en toevoeging betreffende de oprichting van een deontologische commissie;

 

Feiten

           Lokale besturen zijn al sinds 2007 verplicht om een deontologische code vast te leggen. De deontologische code is een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch correct te handelen als ze hun mandaat uitoefenen.

           Alle steden en gemeenten in Vlaanderen zijn vanaf maart 2023 ook verplicht om een deontologische commissie op te richten.

           De deontologische commissie ziet toe op de verantwoordelijke invulling van de lokale politieke mandaten en op de handhaving van de deontologische code en is bevoegd voor:

        de gemeenteraadsleden

        de voorzitter van de gemeenteraad

        de schepenen

        de burgemeester

        Lokale besturen bepalen zelf de samenstelling, de openbaarheid van de vergaderingen en de werking van de deontologische commissie, op basis van de bepalingen, opgenomen in de deontologische code.

        De deontologische commissie bestaat minstens uit één vertegenwoordiger per fractie in de gemeenteraad.

        Daarnaast kunnen onafhankelijke experten zetelen als volwaardige leden van de commissie.

        Leden van de deontologische commissie ontvangen geen presentiegeld.

        De deontologische code bepaalt hoe de deontologische commissie samenkomt om te vergaderen en het openbare of gesloten karakter van die vergaderingen. Om de sereniteit van het onderzoek te bewaken, en aangezien het vaak gaat om personen of aangelegenheden die de persoonlijke levenssfeer raken, lijkt het aangewezen om achter gesloten deuren te vergaderen. De deontologische code kan bepalen dat de betrokkene die het voorwerp uitmaakt van een melding of klacht, om een openbare behandeling kan vragen voor zijn eigen tussenkomst.

        Er geldt geen aanwezigheidsquorum voor de vergaderingen van de deontologische commissie, behalve indien dit zou opgenomen worden in de deontologische code.

        De deontologische code bepaalt de regels voor de ontvankelijkheid van een klacht. De deontologische commissie kan dit beoordelen, maar het lokaal bestuur kan ook kiezen voor een ambtelijke ontvankelijkheidstoets door de algemeen directeur, een integriteitsambtenaar of een ambtelijk bureau voor deontologie;

        De deontologische code vermeldt bij voorkeur dat enkel klachten tegen individuele mandatarissen ontvankelijk zijn.

        Wanneer sprake is van mogelijke belangenvermenging in hoofde van één van de commissieleden, kan een lid vervangen worden door iemand van dezelfde politieke fractie. Een lid dat deel uitmaakt van een éénmansfractie, kan zich laten vervangen door een mandataris van een andere fractie.

 

Argumentatie

           De deontologische code geeft lokale mandatarissen een kader waarbinnen ze hun mandaat moeten uitoefenen. De samenleving stelt, terecht, hoge eisen aan mandatarissen. Als lokaal geëngageerd politicus is men kwetsbaar. De deontologische code is in de eerste plaats dan ook niet gemaakt om te bestraffen, maar om een veilige omgeving te creëren waarbinnen de lokale mandatarissen moeten werken. De code is een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch zorgvuldig te kunnen handelen bij de uitoefening van het mandaat. Dit handelen steunt op de volgende waarden: dienstbaarheid, functionaliteit, onafhankelijkheid, openheid, vertrouwelijkheid en zorgvuldigheid.

           Naast een deontologische code heeft één op de drie besturen al een deontologische commissie die toeziet op de naleving van de deontologische code. Dergelijke commissie zorgt ervoor dat de deontologie in een gemeente het onderwerp uitmaakt van regelmatig debat, waarbij bepaalde handelswijzen of praktijken besproken kunnen worden en eventueel in vraag gesteld kunnen worden.

           De huidige maatschappelijke evolutie, waarbij het integer en deontologisch uitoefenen van een politiek mandaat meer en meer het voorwerp uitmaken van onderzoek en verantwoording, maakt het noodzakelijk dat er een gespecialiseerd orgaan is dat zich uitspreekt over de toepassing van de deontologische code, m.n. de deontologische commissie.

           Juridisch gezien zijn er minstens twee commissies nodig: Eén voor de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen en één voor de raad voor maatschappelijk welzijn, het vast bureau en het bijzonder comité voor de sociale dienst. Ook al worden gemeente en OCMW vanaf 2019 bestuurd door dezelfde mensen, toch blijven het twee afzonderlijke rechtspersonen waarbij de raden elk voor hun bestuur een deontologische commissie moeten samenstellen. De gemeenteraad kan geen deontologische commissie samenstellen voor de OCMW-raad en omgekeerd. Voor de praktische uitwerking werd in de zitting van 27 april 2023 wel afgesproken dat voor beide organen dezelfde samenstelling zou gelden.

           In zitting van 27 april 2023 werd aan de fractieleiders gevraagd om tegen de huidige zitting hun kandidaten voor te dragen.

           Volgende kandidaten werden voorgedragen:

           door de fractie CD&V: raadslid Leandra Decuyper

           door de fractie De Merlaan: raadslid Stefaan Heyndrikx en als plaatsvervanger (1) raadslid Hilde Versluys en (2) raadslid Christine Verplaetse

           door de fractie Groen: raadslid Dino Lateste

           door de fractie N-VA: raadslid Cedric De Smet

           door de fractie Open Vld: raadslid Jason Van Landschoot

           door de fractie Vlaams Belang: raadslid Timothy De Groote en als plaatsvervanger raadslid Henk Deprest

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt de deontologische commissie samen met volgende leden:

        voor de fractie CD&V: raadslid Leandra Decuyper

        voor de fractie De Merlaan: raadslid Stefaan Heyndrikx en als plaatsvervanger (1) raadslid Hilde Versluys en (2) raadslid Christine Verplaetse

        voor de fractie Groen: raadslid Dino Lateste

        voor de fractie N-VA: raadslid Cedric De Smet

        voor de fractie Open Vld: raadslid Jason Van Landschoot

        voor de fractie Vlaams Belang: raadslid Timothy De Groote en als plaatsvervanger raadslid Henk Deprest

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

4.   JAARREKENINGEN 2022 - KERKFABRIEKEN MALDEGEM - GUNSTIG ADVIES

 

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

           Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

           Artikel 41 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kan worden toevertrouwd:

9) - beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad  voorbehoudt

        Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, meer bepaald

        het artikel 32, 3° bepaald wordt dat het centraal kerkbestuur bevoegd is voor het gezamelijk indienen bij de gemeenteoverheid van de jaarrekeningen van de kerkfabrieken

        het artikel 55, §2 bepaald wordt dat de jaarrekeningen van de kerkraden onderworpen zijn aan het advies van de gemeenteraad.

 

Feiten

           Op 27 april 2023 bezorgde het centraal kerkbestuur van Maldegem op gecoördineerde wijze de jaarrekeningen 2022 van de kerkfabrieken van Sint-Adrianus (Adegem), Sint-Barbara (Maldegem), Sint-Jozef (Donk), Sint-Petrus en Sint-Paulus (Middelburg) en Sint-Vincentius a Paulo (Kleit).

 

Argumentatie

           Bij het administratief nazicht door de gemeentelijke administratie vertonen deze jaarrekeningen geen anomalieën of foutieve gegevens.

           De door de kerkfabrieken ontvangen exploitatietoelagen overschrijden niet het maximumbedrag van de gecumuleerde exploitatietoelagen zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 oktober 2021 naar aanleiding van de goedkeuring van de budgetten 2022, en in zitting van 27 oktober 2022 voor wat betreft de budgetwijziging voor Sint-Adrianus en Sint-Barbara.

           Voor de investeringstoelagen werd het gebudgetteerde bedrag noch voor Sint-Adrianus noch voor Sint-Barbara ten volle aangesproken

           Sint-Adrianus
Naast de investeringswerken voor de restauratie van de ventilatieschachten, was er eveneens een toelage voor de vernieuwing van de elektriciteits- en gasinstallatie. Deze werken konden echter pas in 2023 worden afgerond, waardoor een deel van de toelage is verschoven naar 2023.

           Sint-Barbara

           de werken nav het restauratiedossier konden pas starten midden november. De kerkfabriek heeft dan ook gevraagd om de investeringstoelage, voorzien voor de restauratiewerken in 2022, te verschuiven naar 2023.

           Na overleg tussen de kerkfabriek en het gemeentebestuur werd aan de kerkfabriek de toelating verleend om een bedrag van € 25 245,18 voor dringende dakwerken te benemen op de investeringstoelage voor hierbovenvermelde restauratiewerken

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           gunstig advies

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent een gunstig advies aan:

        de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek van Sint-Adrianus (Adegem)

        de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek van Sint-Barbara (Maldegem)

        de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek van Sint-Jozef (Donk)

        de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek van Sint-Petrus en Sint-Paulus (Middelburg)

        de jaarrekening 2022 van de kerkfabriek van Sint-Vincentius a Paulo (Kleit)

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

5.   INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - IVM - ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING AGENDA - VASTSTELLING MANDAAT VERTEGENWOORDIGERS

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

 22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

        De statuten van IVM, inz. artikel 28

 

Feiten

           In een aangetekend schrijven dd. 20 april 2023 deelt IVM mee dat een algemene vergadering wordt georganiseerd op 7 juni 2023 om 19.00u. in de gebouwen van IVM te Eeklo. Dit aangetekend schrijven omvat ook de uitnodiging tot de algemene vergadering, de agenda en de informatie bij de agendapunten, uitgez. de informatie bij punten 3 & 7 die wordt nagestuurd

           In een aangetekend schrijven dd. 3 mei 2023 wordt ook de informatie inz. agendapunten 3 & 7 bezorgd

           De dagorde werd door de Raad van Bestuur van IVM van 18 april 2023 als volgt samengesteld:

1. Jaarverslag/verslag raad van bestuur 2022 over de werking van de intergemeentelijke vereniging.

2. Verslag van de raad van bestuur m.b.t. de jaarrekening 2022.

3. Verslag van de commissaris.

4. Goedkeuring jaarrekening per 31 december 2022.

5. Verlenen van kwijting aan de bestuurders.

6. Verlenen van kwijting aan de commissaris.

7.  Aanstelling bedrijfsrevisor/commissaris (bestek nr. 2023/08) - beslissing

8. Aanstelling vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger raad van bestuur (Lievegem) - beslissing

9. Aanstelling plaatsvervangend vertegenwoordiger raad van bestuur (Zulte) - beslissing.

           Aanduiding vertegenwoordiging : in de gemeenteraad van 31 maart 2022 werden Mevr. Ineke Hebbrecht, dhr. Dino Lateste en dhr. Cedric De Smet als vertegenwoordigers aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van IVM voor de resterende duurtijd van de huidige legislatuur, Mevr. Anneke Gobeyn en de Heren Marten De Jaeger en Danny Vannevel werden aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordigers

 

 

 

Argumentatie

           Het is aangewezen dat de gemeente als deelnemer in de intergemeentelijke opdrachthoudende Vereniging voor huisvuilverwerking Meetjesland (IVM) aanwezig is op de algemene vergadering van IVM, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

Goedkeuring te geven aan de agenda van de algemene vergadering van IVM van 7 juni 2023 en aan de afzonderlijke agendapunten die dit vereisen:

1. Jaarverslag/verslag raad van bestuur 2022 over de werking van de intergemeentelijke vereniging.

2. Verslag van de raad van bestuur m.b.t. de jaarrekening 2022.

3. Verslag van de commissaris.

4. Goedkeuring jaarrekening per 31 december 2022.

5. Verlenen van kwijting aan de bestuurders.

6. Verlenen van kwijting aan de commissaris.

7.  Aanstelling bedrijfsrevisor/commissaris (bestek nr. 2023/08) - beslissing

8. Aanstelling vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger raad van bestuur (Lievegem) - beslissing

9. Aanstelling plaatsvervangend vertegenwoordiger raad van bestuur (Zulte) - beslissing.

 

 

Artikel 2:

De vertegenwoordigers of plaatsvervangende vertegenwoordigers van de gemeente te mandateren om op de algemene vergadering van IVM van 7 juni 2023 hun stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid en verder al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Artikel 3:

In toepassing van artikel 28 van de statuten van IVM, worden de stemmen van de gemeente (23.689 stemmen) waarover iedere vertegenwoordiger voor dit mandaat beschikt, evenredig verdeeld onder de verschillende vertegenwoordigers die aan de algemene vergadering van IVM van 7 juni 2023 deelnemen.

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

6.   BESLISSING TOT TOETREDING VAN DE GEMEENTE MALDEGEM EN DE POLITIEZONE MALDEGEM TOT DE AANKOOPCENTRALE CREAT VAN TMVS EN AANDUIDEN VAN EEN VERTEGENWOORDIGER EN PLAATSVERVANGER IN DE ALGEMENE VERGADERING VAN TMVS

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        5° het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

        Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

        De Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen.

        Het Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

        Het Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

        De Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

        Het Koninklijk Besluit van 2 juni 2013 tot bepaling van de datum van inwerkingtreding van de wet overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten van 15 juni 2006 en de koninklijke uitvoeringsbesluiten ervan.

        Alle latere aanvullingen op voormelde besluiten, geldig op datum van bekendmaking

 

Feiten

        De gemeente en de politiezone Maldegem zijn onderhevig aan de wetgeving overheidsopdrachten en worden soms geconfronteerd met complexe technisch-administratieve vraagstukken.

        Zo worden steeds meer en meer eisen gesteld op vlak van vakspecifieke kennis.

        De samenwerking op het vlak van overheidsopdrachten en/of aanbieden van facilitaire diensten kan positieve schaaleffecten en synergieën genereren.

        Deze dienstverlening kan worden aangeboden door aansluiting bij het TMVS (Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services), Botermarkt 1 te 9000 Gent

        Het voorwerp van de dienstverlenende vereniging bestaat erin om zowel voor eigen rekening als voor rekening van haar deelnemers, die aanbestedende overheden en aanbesteders zijn in de zin van de overheidsopdrachtenwetgeving:

        aankoopcentrales, gecentraliseerde aankoopactiviteiten, aanvullende aankoopactiviteiten, dynamische aankoopsystemen, raamovereenkomsten en gezamenlijke overheidsopdrachten, een en ander zoals geregeld in de wetgeving overheidsopdrachten, op te zetten en eraan deel te nemen;

 en

        elke dienstverlening te organiseren waarbij de beschikbare technische, beheersmatige, administratieve en financiële competenties van de dienstverlenende vereniging inzake klantenmanagement, projectorganisatie, investeringsbeleid, studie en financiering op maatschappelijke wijze kunnen worden ingezet, zowel op gestructureerde wijze, als voor projecten ad hoc, en dit ten dienste van één of meer deelnemers

 

Argumentatie

           De dienstverlening van TMVS kan enkel aangeboden worden aan de deelnemers van TMVS. De autonomie van de deelnemende partners wordt hierbij ten volle gerespecteerd.

           TMVS is een dienstverlenende vereniging waarbij CREAT de merknaam is.

           Er dient door de gemeente wel een kapitaalsinbreng te gebeuren, waartegenover aandelen staan

           Voor de politiezone Maldegem is als ééngemeentezone geen kapitaalsinbreng nodig.

           De aandelen worden bepaald op basis van het aantal inwoners op 1 januari van het jaar voorafgaand aan de toetreding waarbij één (1) aandeel wordt uitgegeven per vijfduizend (5 000) inwoners. De aandelen worden afgerond naar de lager gelegen eenheid met een minimum van één (1) aandeel.

           Voor de gemeente Maldegem betekent dit dat er 4 aandelen aangekocht moet worden.

           De nominale waarde van één aandeel bedraagt € 1.000, voor één vierde te volstorten zijnde een totaalbedrag van € 1.000

           De gemeente dient bovendien ook een vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden voor de algemene vergadering.

           De vertegenwoordigers dienen deel uit te maken van de gemeenteraad

           Voor de politiezone Maldegem is dit niet van toepassing

           De vertegenwoordigers in de algemene vergadering dienen raadsleden te zijn

           Opgemerkt wordt dat er een minimaal afnamebedrag van € 2.500 is vastgelegd:

           Als er op jaarbasis minder dan het minimale afnamebedrag wordt gefactureerd, zal een factuur worden opgemaakt voor het bedrag van € 250 (excl. BTW). Deze minimale afname gaat pas in 4 jaar na de toetreding. Op dat moment zullen quasi alle raamovereenkomsten beschikbaar zijn. De minimale afname wordt berekend over alle contracten heen en bekeken op het niveau van het lokaal bestuur (= gemeente + OCMW + AGB + eventueel Politie).

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
 

Stemming

        De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Aanduiding van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering van TMVS.

        Na het openen van de stembus worden 26 stembrieven geteld.
Koenraad De Ceuninck bekomt 13 ja-stemmen
Stefaan Heyndrikx bekomt 9 ja-stemmen

Stefaan Standaert bekomt 1 ja-stem
Er zijn 3 blanco stembiljetten

 

        Aanduiding van de plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van TMVS.

        Na het openen van de stembus worden 26 stembrieven geteld.
Danny Vannevel bekomt 13 ja-stemmen
Stefaan Heyndrikx bekomt 10 ja-stemmen
Stefaan Standaert bekomt 1 ja-stem
Er zijn 2 blanco stembiljetten

 

 

Financiële weerslag

        Nodig budget:1.000 euro (4 aandelen van 1.000 euro voor 1/4 te volstorten)

        Budget is niet voorzien

        Het benodigd budget van 1.000 euro zal bij de eerstvolgende meerjarenplanaanpassing worden voorzien op budgetsleutel: 2023/GBB-FIN/0111-00/281100/GEMEENTE/CBS/PR-GFIN

Tussenkomsten

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

        door raadslid Jan De Metsenaere (N-VA)

        door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

 

Besluit

 

over de troetreding tot TMVS

17 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

7 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Henk Deprest, Eva Willems, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

2 onthoudingen: Kiran Van Landschoot en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist dat gemeente Maldegem en Politiezone Maldegem met ingang van 1 juni 2023 toetreden tot TMVS (Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services) (met als merknaam CREAT), volgens de modaliteiten vastgelegd in de statuten van TMVS en volgens het toetredingsdossier die als bijlage aan onderhavig besluit worden toegevoegd.

 

Artikel 2:

De gemeente koopt 4 aandelen ter waarde van € 1.000 per aandeel voor één vierde te volstorten zijnde een totaalbedrag van € 1.000

 

Artikel 3:

Burgemeester Koenraad De Ceuninck wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene vergadering van TMVS.

 

Artikel 4:

Schepen Danny Vannevel wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de Algemene vergadering van TMVS.

 

Artikel 5:

Onderhavige beslissing wordt meegedeeld aan TMVS.

 

Artikel 6:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de (verdere) uitvoering van deze beslissing.

 

Artikel 7:

Het budget van 1.000 euro zal bij de eerstvolgende meerjarenplanaanpassing worden voorzien op budgetsleutel 2023/GBB-FIN/0111-00/281100/GEMEENTE/CBS/PR-GFIN

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

7.   VERLENGING SAMENWERKINGSOVEREENKOMST REDEKIEL

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

   het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

        Het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid.

        De beslissing van de gemeenteraad dd. 23 juni 2022 betreffende de goedkeuring vn de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Maldegem en vzw De Redekiel,

 

Feiten

           De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Maldegem en vzw de Redekiel liep van 1 april 2022 tot 1 april 2023.

           De samenwerkingsovereenkomst voorziet in een tegemoetkoming in de personeelskosten voor een beroepskracht voor jeugdhuis de Redekiel voor een bedrag van € 25.000, voor één jaar met ingang van 1 april 2022.

           De betreffende beroepskracht kwam in dienst op 1 juli 2022.

 

Argumentatie

           De beroepskracht voor Jeugdhuis De Redekiel kwam pas in dienst op 1 juli 2022 met een arbeidsovereenkomst met een duur van één jaar, Deze arbeidsovereenkomst loopt dus nog tot en met 30 juni 2023, dus tot na het einde van de samenwerkingsovereenkomst.

           Het is aangewezen de looptijd van de samenwerkingsovereenkomst en de duur van de samenwerkingsovereenkomst van de beroepskracht op elkaar af te stemmen zodat beide overeenkomsten een zelfde einddatum hebben.

           Dit impliceert dat de einddatum van de samenwerkingsovereenkomst op 30 juni gebracht wordt, een verlenging met drie maand.

           Hierbij is het evenwel zo dat deze verlenging met drie maand geen wijziging aan de tegemoetkoming in de personeelskosten met zich mee brengt, deze blijft ongewijzigd op € 25.000.

           Een halftijdse beroepskracht in dienst hebben is één van de voorwaarden om aanspraak te maken op bovenlokale subsidies (1 VTE). De deadline voor het indienen van dit dossier is 30 juni.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

        door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

        door schepen Valerie Taeldeman (CD&V)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst met vzw De Redekiel voor een periode van 3 maand, van 1 april 2023 tot en met 30 juni 2023.

 

Artikel 2:

De overige modaliteiten van de samenwerkingsovereenkomst blijven ongewijzigd.

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

8.   STEUNMAATREGEL ENERGIECOACHING KMO'S: VASTSTELLING VAN HET SUBSIDIEREGLEMENT

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden

        23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies

        De internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen

        Ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken

        Ondertekenen door de gemeente Maldegem van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

        Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030

        Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024

        Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen. Ter goedkeuring beslist op de gemeenteraad van 28 oktober 2021 en 22 september 2022

        ‘FIT for 55’-pakket van de Europese Commissie waardoor Europese regelgeving in overeenstemming wordt gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Met als gevolg de visienota van de Vlaamse Regering van 5 november 2021 ‘Bijkomende maatregelen Klimaat’ met een extra pakket aan maatregelen voor een reductie van 40% broeikasgasuitstoot (ten opzichte van 2005) voor de sectoren transport, bouw, landbouw, afval en industrie.

        Het gemeenteraadsbesluit van 28 oktober 2021 om in te stappen op het ondersteuningsaanbod vanuit Veneco voor het uitvoeren van diverse acties die uitvoering geven aan de vooropgestelde lokale klimaatdoelstellingen;

        Beslissing van de Raad van Bestuur van Veneco dd. 24 september 2019 om het aanbod van regionale klimaatacties te kaderen binnen vijf klimaatkapstokken. De voorstellen, die onderwerp uitmaken van dit besluit, kaderen binnen klimaatkapstok 1: renovatieadvies, woongebouwen en niet-residentiële gebouwen renoveren en klimaatkapstok 5: hernieuwbare energie.

 

 

Feiten

        Met het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant streeft de gemeente naar 40% CO2-reductie tegen 2030 en naar klimaatneutraliteit tegen 2050.

        Veneco ondersteunt de gemeente voor het uitvoeren van klimaatacties die bijdragen tot een concrete CO2-reductie. De projecten die worden voorgesteld binnen dit besluit worden aangeboden aan alle gemeenten die participeren in ‘Meetjesland Klimaatgezond’ en alle gemeenten uit de subregio Leie-Schelde Oostrand die aangesloten zijn bij het ondersteuningsaanbod voor Energie en Klimaat.

        Op het regionaal overleg wonen en energie van 9 oktober 2019 en de kredietcommissie van 5 december 2019 werden alle projectvoorstellen die kaderen binnen de vijf klimaatkapstokken overlopen en opengesteld voor suggesties.

        Brief van Veneco van 08/12/2022 inzake de opstart van het project "Energiecoaching KMO 's", een project dat ressorteert onder de streekwerking rond Klimaat en Energie. Er wordt gevraagd of de gemeente wil instappen in het project.

        Sinds 1 maart biedt Veneco energiecoaching voor KMO’s binnen het Veneco-werkingsgebied i.s.m. de lokale besturen. De aangestelde coach is ABO Consultancy.

        Het doel:

        individuele coaching aan KMO’s voor het on-site optimaliseren van de energiehuishouding (zowel energiebesparing als het opwekken van hernieuwbare energie)

        detecteren van reststromen/tekorten aan hernieuwbare energie i.f.v. latere instap/deelname aan een energiegemeenschap

        De werkwijze:

        de KMO meldt zich vrijblijvend aan en krijgt een voordelige offerte op maat (afhankelijk van het huidig verbruik stapt men in een light-, medium- of maxitraject)

        de coach voert een grondige energieaudit uit en levert een stappenplan op voor interessante energie-investeringen

        de coach bespreekt het stappenplan met de KMO en biedt indien gewenst verdere begeleiding aan voor het uitvoeren van de maatregelen

        De financiering:

        de kost voor het traject varieert tussen 1700 en 4400 euro (afhankelijk van de grootorde van het huidig verbruik en het type traject)

        de coaching komt in aanmerking voor steun via de KMO-portefeuille (20% of 30%)

 

Traject

Inhoud

Prijs

LIGHT - KMO’s met een verbruik lager dan 10.000 kWh elektriciteit en 50.000 kWh thermische energie

19 uren coaching

1.710 euro

MEDIUM - KMO’s met een verbruik hoger dan 10.000 kWh elektriciteit en 50.000 kWh thermische energie en lager dan 100.000 kWh elektriciteit en

345.000 kWh thermische energie

41 uren coaching

3.690 euro

MAXI - KMO’s met een verbruik hoger dan 100.000 kWh elektriciteit en 345.000 kWh thermische energie en lager dan 1.000.000 kWh elektriciteit en 3.000.000 kWh thermische energie

49 uren coaching

4.410 euro

 

 

Advies

        De economische raad heeft over dit onderwerp ook een advies uitgebracht (in bijlage).

        "Grotere kmo’s hebben vaak ondertussen al effectieve stappen genomen om hun energieverbruik te beperken. Bij kleinere KMO’s is de drempel aanzienlijk groter. Vandaar het voorstel om vooral tussen te komen in de kostprijs van de energiescreening bij de kleinere KMO’s die onder het ‘light’ traject vallen. Wanneer zij uit een rapport wit op zwart kunnen aflezen welke winst zij kunnen realiseren in een bepaalde termijn door een bepaalde investering te doen, dan zou dit hun twijfel moeten wegnemen."

 

Argumentatie

        KMO’s vertegenwoordigen een belangrijk deel van de CO2-uitstoot in de gemeente, maar hebben vaak andere prioriteiten waardoor energie-efficiëntie soms weinig aandacht krijgt. Veneco wil binnen haar werkingsgebied de CO2-uitstoot bij KMO 's verminderen. Aan de hand van een energie-audit worden suggesties gedaan voor energiebesparende investeringen en zal aan de KMO 's hulp geboden worden bij het uitvoeren van deze maatregelen en het zoeken naar mogelijke financieringsmogelijkheden.

        Veneco sluit een overeenkomst af met ABO consultany waarbij op afroep coachingstrajecten kunnen worden opgestart bij KMO 's in de deelnemende gemeenten. De definitieve overeenkomst voor de coaching wordt afgesloten tussen het studiebureau en de KMO. De KMO "koopt" zelf een coachingtraject en kan hiervoor een subsidie via de KMO-portefeuille ontvangen.

        De gemeente engageerde zich via het Burgemeestersconvenant om werk maken van mitigatie in de tertiaire sector en de sector industrie. In het Lokaal Klimaatactieplan (SECAP) werd hiervoor een concrete actie opgenomen. Vanuit de vraag van de lokale besturen om hierbij ontzorgd te worden en vanuit de eigen affiniteit met de sector zet Veneco een regionaal project op.

        De energiecoaching houdt minstens volgende zaken in:

        energie-audit: analyse energieverbruik en potentieel hernieuwbare energie;

        opmaak energieactieplan;

        ondersteuning bij uitvoering van het actieplan;

        premiebegeleiding.

        Bovenop de ondersteuning van de KMO-portefeuille kan de gemeente een extra subsidie toekennen voor de KMO's , die bv. verleend wordt als een KMO zich engageert om binnen de 3 jaar alle maatregelen uit het energieactieplan uit te voeren met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar.

        Voor de kleinere KMO's wordt het toch de moeite gevonden om ondersteuning te bieden, ook volgens het advies van de economische raad, om de stap kleiner te maken. Volgens de bepalingen in het reglement zullen zij ook optreden als ambassadeur voor het coachingtraject.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-3-1-1-08

Actie-omschrijving: Implementatie mitigatieplan burgemeester convenant

Budgetverantwoordelijke: Dienst milieu en duurzaamheid

beleidsitem/Alg.rek

Budget 2023

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0350-00

10.000 euro

39.389 euro

10.000 euro

29.389 euro

Tussenkomsten

        door schepen Stefaan Standaert (Groen)

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het subsidiereglement ter ondersteuning van energiecoachingtrajecten voor KMO's die onder het light coachingtraject vallen vast:

 

Subsidiereglement ter ondersteuning van energiecoachingtrajecten voor KMO's die onder het light coachingtraject vallen

 

Artikel 1. Aanleiding en doelstelling

KMO’s vertegenwoordigen een belangrijk deel van de CO2-uitstoot in de gemeente, maar hebben vaak onvoldoende expertise of tijd waardoor van energie-efficiëntie te weinig werk wordt gemaakt.

De gemeente wil concrete mitigatieresultaten behalen bij deze doelgroep. Aan de hand van een energie-audit worden suggesties gedaan voor energiebesparende investeringen en zal hulp worden geboden bij het uitvoeren van deze maatregelen en het zoeken naar mogelijke alternatieve financieringsmogelijkheden (leningen, burgercoöperatie, ESCO,…).

De gemeente engageert zich via het Burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en Klimaatpact om werk maken van mitigatie in de tertiaire sector en de sector industrie. In het Lokaal Klimaatactieplan (SECAP) werd hiervoor een concrete actie opgenomen.

 

Artikel 2. Toepassingsgebied

Met deze subsidie worden de energiecoachingtrajecten die aangeboden worden door het regionaal project ‘Energiecoaching voor KMO’s’ i.s.m. intercommunale Veneco extra ondersteund, indien de deelnemende onderneming zich engageert tot realisatie van de meest rendabele maatregelen (zie artikel 4).

De gemeente en Veneco treden enkel op als facilitator om KMO’s een kwalitatieve energiecoaching aan te bieden. De definitieve overeenkomst voor de coaching wordt afgesloten tussen de geselecteerde opdrachtnemer en de KMO. Ook betalingen en geschillen vinden plaats tussen de opdrachtnemer en de opdrachtgevende KMO.

KMO’s die deelnemen aan de energiecoaching zullen volgend traject doorlopen:

        Energie-audit: analyse van energieverbruik (gebouwschil, technieken en processen) en potentieel hernieuwbare energie en energiedelen;

        Opmaak energieactieplan (koppeling investering en terugverdientijden);

        Ondersteuning bij de uitvoering van het actieplan: begeleiding bij uitvoeren van maatregelen (opvragen en vergelijken van offertes) en voorstellen van pistes voor alternatieve financiering;

        Premiebegeleiding (o.a. KMO-portefeuille,…).

Artikel 3. Doelgroep

Tot de doelgroep behoren KMO’s volgens de Europese definitie:

Een kmo is een zelfstandig bedrijf met minder dan 250 werknemers én met een jaaromzet van maximum € 50 miljoen óf een balanstotaal van maximum € 43 miljoen.

Emissions Trading Systems (ETS)-bedrijven komen niet in aanmerking.

Het exploitatieadres van de KMO ligt binnen het grondgebied van gemeente Maldegem.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie trajecten, afhankelijk van het verbruik van het bedrijf:

        Light: Traject voor KMO’s met een verbruik lager dan 10 000 kWh elektriciteit en 50 000 kWh thermische energie;

        Medium: Traject voor KMO’s met een verbruik hoger dan 10 000 kWh elektriciteit en 50 000 kWh thermische energie en lager dan 100 000 kWh elektriciteit en 345 000 kWh thermische energie;

        Maxi: Traject voor KMO’s met een verbruik hoger dan 100 000 kWh elektriciteit en 345 000 kWh thermische energie en lager dan 1 000 000 kWh elektriciteit en 3 000 000 kWh thermische energie.

Dit reglement focust op KMO’s in het light traject.

 

Artikel 4. Bijkomende voorwaarde

Om in aanmerking te komen voor de gemeentelijke subsidie engageert de KMO zich om minstens:

        Alle voorgestelde energie-investeringen (cfr. stappenplan) met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar uit te voeren binnen een periode van drie jaar;

        Als deelnemer aan het project, het aanbod te helpen bekend te maken binnen het eigen netwerk en – indien dit door de gemeente wordt gevraagd – een korte getuigenis te formuleren over de eigen ervaringen.

Als blijkt dat de KMO geen of onvoldoende gevolg geeft aan dit engagement kan het college van burgemeester en schepenen beslissen om de toegekende subsidie integraal terug te vorderen.

 

Artikel 5. Bedrag van de subsidie

De KMO koopt zelf het toepasselijk coachingtraject aan en komt daardoor in aanmerking voor ondersteuning via de KMO-portefeuille (30% kleine onderneming, 20% middelgrote onderneming).

Indien de KMO behoort tot het light coachingtraject zal de gemeente een subsidie toekennen van 500 euro voor de eerste 20 bedrijven die instappen en beantwoorden aan de voorwaarden.

 

Artikel 6. Uitbetaling van een subsidie

De subsidie zal binnen de 30 dagen na het indienen van het aanvraagformulier en mits goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen uitbetaald worden op het rekeningnummer van de KMO.

Subsidieaanvragen zullen behandeld worden binnen de grenzen van het beschikbaar budget op de meerjarenplanning van de gemeente.

Indien het aantal aanvragen het totaal van het beschikbaar budget overstijgt, zal het toekennen van de subsidies verlopen in functie van de datum van aanvraag tot uitputting van het totaal beschikbaar budget voor het betrokken dienstjaar.

 

Artikel 7. Aanvraag van een subsidie

De KMO bezorgt na het uitvoeren van de energie-audit en de opmaak van het stappenplan aan de dienst duurzaamheid schriftelijk of per mail een aanvraag die minstens volgende gegevens bevat:

        De titel ‘Aanvraag subsidie Energiecoaching KMO’s’;

        Naam KMO;

        Gegevens exploitatieadres;

        Naam, telefoonnummer, e-mailadres contactpersoon;

        De factuur van de energiecoaching;

        Rekeningnummer waarop de subsidie mag uitbetaald worden;

        In eigen bewoordingen: vermelding dat de KMO het engagement aangaat cfr. artikel 4 van dit subsidiebesluit.

Artikel 8. Slotbepalingen

Dit besluit treedt in werking op 1 juni 2023 en geldt enkel binnen de grenzen van het regionaal project ‘Energiecoaching voor KMO’s’ i.s.m. intercommunale Veneco.

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit reglement.

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

9.   GRENSOVERSCHRIJDEND LANDSCHAPSPARK ZWINSTREEK: GOEDKEURING VAN HET MASTERPLAN, DE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST EN MANDATERING VAN DE PROVINCIE WEST-VLAANDEREN OM HET KANDIDAATSDOSSIER IN TE DIENEN.

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 

        Het Ministerieel Besluit van 1 april 2022 tot toekenning van de subsidie ter ondersteuning van de opmaak van een masterplan en operationeel plan in het kader van de kandidatuur Landschapspark,

        De gunning van de overheidsopdracht voor diensten door de Deputatie van de Provincie West-Vlaanderen, voor "de opmaak van een landschapsbiografie voor de Zwinstreek" aan, MUST Stedenbouw BV, op 14 april 2022

        De gunning van de overheidsopdracht voor diensten door de Deputatie van de Provincie West-Vlaanderen, voor de "Opmaak van een masterplan, operationeel plan en een governance-model voor het Landschapspark Zwinstreek" aan LAMA Landscape Architects i.s.m. Endeavour, op 18 augustus 2022

        Het ontwerpdecreet, goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 31 maart 2023 en ingediend ter goedkeuring bij het Vlaams Parlement, houdende de Vlaamse Parken en algemene Landschapszorg

        De principiële goedkeuring van de algemene erkennings- en subsidiëringsvoorwaarden Vlaamse Parken, goedgekeurd door de Vlaamse regering op 28 april 2023

        Het charter voor de grensoverschrijdende Zwinstreek, ondertekend door de steden en gemeenten Damme, Knokke-Heist, Maldegem, Sint-Laureins, Sluis, de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland, Westtoer en Toerisme Oost-Vlaanderen, overeengekomen te Brugge op 18 november 2020.

        De engagementsverklaring van de gemeenten, die de provincie West-Vlaanderen mandateren als de coördinator voor de opdrachten verbonden aan de kandidatuur, door de gemeente Maldegem ondertekend namens het college van burgemeester en schepenen op 6 september 2021

 

Feiten

        Eind 2020 ondertekenden de steden en gemeenten Damme, Knokke-Heist, Maldegem, Sint-Laureins,   
Sluis, de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Zeeland, Westtoer en Toerisme
Oost-Vlaanderen het charter voor de Grensoverschrijdende Zwinstreek

        De Vlaamse overheid lanceerde een oproep tot Landschapsparken op 19 april 2021.

           Het aanvraagformulier in het kader van deze oproep en conceptnota met bijlage werden ingediend op 15 september 2021

           De selectie van de kandidaat-Landschapsparken werd bekendgemaakt op 12 januari 2022.

           De overheidsopdracht voor ‘de opmaak van een landschapsbiografie voor de Zwinstreek’ werd gegund door de Deputatie van de Provincie West-Vlaanderen, aan MUST Stedenbouw BV, op 14 april 2022.

           De overheidsopdracht voor de ‘opmaak van een masterplan, operationeel plan en een governance-model voor het Landschapspark Zwinstreek’ werd door de Deputatie van de Provincie West-Vlaanderen gegund aan LAMA Landscape Architects i;s.m. Endeavour, op 18 augustus 2022.

           Een ondersteunende project- en overlegstructuur werd gevormd met o.m. thematische werkgroepen, een projectgroep, een stuurgroep en het Zwinstreekforum om de deelopdrachten te begeleiden en aan te sturen.

           De projectgroep kwam bijeen op 07/11/22 (Sint Laureins), 10/01/23 (Damme), 07/02/23 (Knokke-Heist), 07/03/23 (Maldegem) en 31/03/23 (Knokke-Heist). De stuurgroepen vonden plaats op 18/10/22 (Damme), 25/11/22 (Maldegem), 16/01/23 (Middelburg NL), 17/02/23 (Knokke-Heist), 24/03/23 (Sluis), 03/05/23 (Brugge) en 12/05/23 (Brugge).

           De Vlaamse overheid deelde bij brief van 25 april 2023 aan de lokale besturen de erkenning van Landschapsparken en de meerwaarde en de implicaties van een erkenning mee,

        De samenwerking voor de kandidatuur van de Zwinstreek-partners heeft geleid het kandidaatsdossier voor  de erkenning en voor de indiening op uiterlijk 31 mei 2023.

 

Argumentatie

           De "Samenwerkingsovereenkomst met oog op de erkenning van het Landschapspark Zwinstreek en de verdere grensoverschrijdende samenwerking" stelt een aantal afspraken vast tussen de verschillende partijen die bij betrokken zij ij de erkenning van het Landschapspark.

           Hierbij wordt in art. 1§2 uitdrukkelijk gesteld dat de erkenning als Landschapspark geen bijkomende verplichtingen of beperkende maatregelen bovenop de nu al geldende regelgeving voor houders van zakelijke rechten binnen de Zwinstreek. Aldus blijven de gemeentelijke bevoegdheden en de gemeentelijke autonomie gevrijwaard en treedt het Landschapspark niet in de plaats van de gemeente  voor de uitvoering van haar bevoegdheden.

           Verder verklaren de deelnemers aan het Landschapspark akkoord te zijn met de algemene doelstellingen die voortvloeien uit de erkenning als Landschapspark en verbinden ze zich ertoe deze te goeder trouw uit te voeren.

           De samenwerkingsovereenkomst omvat ook een bijlage waarin de organisatie en werking van het parkbureau en een financieringsvoorstel opgenomen zijn.

           Dit Parkbureau wordt opgericht binnen de zes maand na de erkenning van het Landschapspark onder vorm van een "Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS)", zoals voorzien in het Benelux-verdrag.

           Dergelijke BGTS beschikt over rechtspersoonlijkheid en kan roerende en onroerende goederen verwerven en vervreemden, kan personeel in dienst nemen, in rechte op treden, enz...

           De werking ervan wordt geregeld via statuten en er wordt voorzien in een algemene vergadering en in een raad van bestuur. In de algemene vergadering is een vertegenwoordiging van de deelnemende gemeenten, dus ook van Maldegem, voorzien.Het aantal vertegenwoordigers dat elke gemeente kan aanduiden is nog niet vastgelegd. .

           Ook in de Raad van Bestuur, waarvan de leden benoemd worden door de algemene vergadering op voordracht van de deelnemers, is voorzien dat de gemeente een vertegenwoordiger voordraagt.

           Daarnaast wordt verder nog voorzien in een secretariaat met professionele krachten, inhoudelijke adviesgroepen, taakgerichte project- & werkgroepen; een wetenschapskamer en een dagelijks bestuurder aangeduid door de Raad van Bestuur, specifiek voor het nemen van dringende beslissingen die geen uitstel verdragen.

           Tenslotte wordt ook nog een "Zwinstreek-forum" voorzien waarin alle belanghebbenden bij het Landschapspark, gaande van de lokale besturen tot geïnteresseerde streekbewoners geïnformeerd worden over en betrokken worden bij het Landschapspark.

           Het financieringsvoorstel voor het Landschapspark Zwinstreek voorziet voor de fase opmaak masterplan en operationeel plan  (kost € 125.000) geen bijdrage van de lokale partners. 

           Voor de financiering van de werking wordt voor de jaren 2024 en 2025 telkens een bedrag vooropgesteld van € 41.125 te betalen door de lokale overheden.

           De gemeente Maldegem betaalt hiervan 5% (€ 2.057) (de bijdrage van de gemeente wordt berekend op basis van de oppervlakte van de gemeente die binnen de contouren van het Landschapspark valt vermenigvuldigd met de bevolkingsdichtheid van de gemeente).

           Voor de financiering van de investeringen wordt voor de jaren 2024 en 2025 telkens een bedrag vooropgesteld van € 20.000 te betalen door de lokale overheden op wiens grondgebied deze investeringen plaatsvinden.

           Aldus komt de te budgetteren kost voor de gemeente Maldegem op telkens € 2.057 / jaar in 2024 en in 2025 + een eventueel aandeel in investeringen op het grondgebied Maldegem.

Tussenkomsten

           door voorzitter Marten De Jaeger (CD&V)

           door schepen Annelies Lammertyn (CD&V)

           door raadslid Ineke Hebbrecht (CD&V)

           door raadslid Anneke Gobeyn (CD&V)

           door raadslid Henk Deprest (onafhankelijke)

           door raadslid Bart Van Hulle (Open Vld)

           door schepen Stefaan Standaert (Groen)

           door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

 

Besluit

 

13 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

1 stem tegen: Henk Deprest

12 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de landschapsbiografie als een beschrijvend document over de ontwikkelingsgeschiedenis van het Zwinstreek-landschap.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het masterplan voor het Landschapspark Zwinstreek als richtinggevende visie voor het landschapspark, goed.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad neemt kennis van het ontwerp van operationeel plan, dat na erkenning verder wordt uitgewerkt op basis van onderhandeling, en het voorwerp vormt van verdere besluitvorming.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst - versie 20230515 - goed, en machtigt de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om deze te ondertekenen namens het gemeentebestuur.

 

Artikel 5:

De gemeenteraad mandateert de Provincie West-Vlaanderen om het kandidaatsdossier, namens de Zwinstreek-partners - en dus mede namens het gemeentebestuur Maldegem - in te dienen op 31 mei 2023.

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

10.  AANPASSING REGLEMENT TOT AMBULANTE ACTIVITEITEN OP DE OPENBARE MARKT EN OP HET OPENBAAR DOMEIN

 

Juridische gronden

 

        De wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening van ambulante activiteiten en de organisatie van Openbare markten, gewijzigd bij wet van 4 juli 2005 en van 20 juli 2006.

        Het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van ambulante activiteiten gewijzigd bij decreet van 24 februari 2017.

        De gemeenteraadsbeslissing van 30 januari 2019, betreffende het reglement tot ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein.

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de                             gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

 

 

Feiten

 

        In veel gemeenten is de wekelijkse markt op haar retour. In Maldegem is er in het najaar een overlegmoment doorgegaan met een delegatie van marktkramers om te brainstormen hoe het tij te kunnen keren.

        Met een aantal acties (kerstliederen, oliebollen, fanfare,…) en meer communicatie probeert de gemeente nu het marktgebeuren nadrukkelijker in de verf te zetten. En lokale economie probeert een goede band op te bouwen met alle marktkramers, zodat zij de markt in Maldegem ook aanprijzen bij hun collega’s.

        Het komt er niet op aan om zoveel mogelijk kramen en per definitie een grote markt te hebben, maar wel om een gevarieerd aanbod te hebben en een goede mix tussen voeding en niet-voeding.

        Als er nieuwe kramen bijkomen is dit best met een aanbod dat we voorheen nog niet hadden. In de laatste maanden is dit gelukt met enkele nieuwe kramen en een aanbod van oliebollen, gebakken vis, geitenkaas, een tweede broodkraam,…

        Gezien het aantal bezoekers op de Maldegemse markt is het economisch maar leefbaar om van bepaalde specialisaties maximaal twee kramen te hebben, maar niet meer. Bijvoorbeeld maximaal twee viskramen, twee broodkramen, twee kippenkramen, twee kramen met wenskaarten, enz.

        Het is ook niet aantrekkelijk om veel kramen van hetzelfde te hebben. Bijvoorbeeld een derde of vierde kippenkraam zou de markt daarom niet aantrekkelijker maken.

        We hebben echter nog plaats op de achtermarkt (= strook op de markt tussen terras gemeentehuis en de school). En zolang die beschikbare ruimte er is, kunnen we een derde of vierde kraam van hetzelfde strikt genomen niet weigeren. Tenzij er quota zouden zijn opgenomen in het gemeentelijk reglement op ambulante handel.

        Quota belemmeren op zich de verdere doorgroei van de markt (en een gevarieerd aanbod) niet. Maar voorkomen wel een overaanbod van hetzelfde.

        Voorgesteld wordt om voor een aantal specialiteiten effectief quota op te nemen in artikel 2 van het marktreglement. Dit, om te kunnen waken over de variatie van het aanbod en om overaanbod van hetzelfde te kunnen voorkomen.

        Dit wordt ook belangrijker naarmate de reputatie van de Maldegemse markt opgekrikt wordt en meer externe marktkamers interesse zouden tonen in een standplaats op onze markt. Dan is het belangrijk om het aanbod te kunnen sturen en te kunnen waken over de variatie van het aanbod. De quota zijn hiertoe een middel.

        De aanpassing van artikel 2 is de enige wijziging van dit reglement dat nu wordt voorgesteld.

        Concreet zou volgende tekstpassage worden toegevoegd aan art 2 van het marktreglement:

 

        Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen is de verhouding van het aantal standplaatsen per onderneming (zowel per abonnement als los, conform het marktplan) bepaald op maximaal twee en zijn de standplaatsen op de markt beperkt tot maximaal:

        -twee kippenkramen

        -twee viskramen

        -twee broodkramen

        -twee groenten en fruitkramen (tenzij bio)

        -twee kaaskramen (tenzij korte keten)

        -twee koffie/theekramen

        -twee bloemenkramen

        -twee kramen met wenskaarten

        -twee kramen met uurwerken

 

        Deze aantallen zijn ingegeven vanuit de bekommernis voor voldoende variatie in het aanbod.

        Voor de kramen met een ander aanbod dan hierboven opgegeven geldt geen beperking van aantal.

 

 

 

Argumentatie

 

        Het is belangrijk om het aanbod te kunnen sturen en te kunnen waken over de variatie van het aanbod. De voorgestelde quota zijn hiertoe een middel.

        De algemeen directeur wijst op alle wettelijke bepalingen.

 

 

Financiële weerslag

        Geen

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel1

De gemeenteraad keurt het reglement met betrekking tot ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein goed met volgende formulering:

 

        Reglement met betrekking tot ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein

 

        AFDELING 1 : ORGANISATIE VAN AMBULANTE ACTIVITEITEN OP DE OPENBARE MARKTEN

 

        Artikel 1 Gegevens van openbare markten (Wet art 8 §2)

        De gemeente richt op het openbaar domein volgende openbare markten in:

        Wekelijkse markt te Maldegem-centrum

        - Deze markt wordt gehouden op maandagvoormiddag op het Marktplein. Gedurende de

        kermissen bijzondere feestelijkheden of gebeurtenissen en in alle onvoorziene

        omstandigheden moeten de marktkramers zich schikken naar de speciale maatregelen

        getroffen door het College van Burgemeester en Schepenen.

        - De markt begint om 7.00 uur en eindigt om '13.00 uur.

        De marktkramers die over een abonnement beschikken mogen hun standplaats innemen

        vanaf 5.00 uur moeten ten laatste om 8.30 uur aanwezig zijn, zoniet worden zij als

        afwezig beschouwd.

        - De toevallíge marktkramers dienen hun kramen op te stellen voor 9 uur.

        De gemeenteraad vertrouwt aan het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheid

        toe om de markten in te delen en wijzigingen op te nemen. Het college zal voor elke standplaats

        de ligging, de grootte en het gebruik bepalen.

 

        Afdeling 1.1 : Toewijzing standplaatsen

 

        Artikel 2 Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen (wet art. 8 §2, art. 10 §1 en KB art.

        25)

        Een standplaats op de openbare markt kan enkel toegewezen worden aan :

        - de natuurlijke personen die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefenen

        houders van een “machtiging als werkgever”

        - rechtspersonen die dezelfde activiteit uitoefenen. De standplaatsen worden toegekend

        door tussenkomst van een persoon verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de

        vennootschap die houder is van de “machtiging als werkgever”

        - de verantwoordelijken van verkoopsacties zonder commercieel karakter, hiervoor

        toegelaten door een afzonderlijk collegebesluit.

 

        Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen is de verhouding van het aantal standplaatsen per onderneming (zowel per abonnement als los, conform het marktplan) bepaald op maximaal twee en zijn de standplaatsen op de markt beperkt tot maximaal:

 

        -twee kippenkramen

        -twee viskramen

        -twee broodkramen

        -twee groenten en fruitkramen (tenzij bio)

        -twee kaaskramen (tenzij korte keten)

        -twee koffie/theekramen

        -twee bloemenkramen

        -twee kramen met wenskaarten

        -twee kramen met uurwerken

 

        Deze aantallen zijn ingegeven vanuit de bekommernis voor voldoende variatie in het aanbod.

        Voor de kramen met een ander aanbod dan hierboven opgegeven geldt geen beperking van aantal.

 

        Artikel 3 Verhouding abonnementen – losse plaatsen (KB art. 23)

        De standplaatsen op de openbare markt worden toegewezen:

        - hetzij per groot abonnement (doorlopend gedurende het volledige kalenderjaar)

        - hetzij per klein abonnement (abonnement opgeschort tussen 15 mei en 30 september)

        - hetzij van dag tot dag

 

        Artikel 4 Toewijzingsregels losse plaatsen (KB art 27, gewijzigd door BVR)

        De toewijzing van losse plaatsen gebeurt bij loting, in voorkomend geval per specialisatie.

        De houder van de machtiging als werkgever moet bij de toewijzing van de standplaats aanwezig

        zijn.

 

        Artikel 5 Toewijzingsregels per abonnement op de openbare markten

        5.1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats per abonnement (KB art. 28 & 30, gewijzigd door

        BVR)

        Wanneer een standplaats die per abonnement toegewezen wordt, vrijkomt, gaat de gemeente na

        of er een geschikte kandidaat is in het register van kandidaturen, zoals omschreven in 5.2.

        Als het register geen geschikte kandidaat bevat, wordt een vacature bekendgemaakt door

        publicatie van een kennisgeving.

        Deze kennisgeving zal gebeuren door middel van een bericht aangeplakt aan het gemeentelijk

        infobord en/of via de website (www.maldegem.be)

        De kandidaturen kunnen ingediend worden :

        - per mail, per duurzame drager

        - per post, postdatum geldt als indieningsdatum

        - per aangetekende zending

 

        5.2. Register van de kandidaturen (KB art. 31, gewijzigd door BVR)

        Alle kandidaturen worden naargelang hun ontvangst (chronologisch) bijgehouden in een register

        van kandidaturen. Deze kandidaturen worden geklasseerd volgens datum (overhandiging,

        indiening bij de post, ontvangst op duurzame drager)

        Overeenkomstig het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur kan

        dit register steeds geraadpleegd worden.

        De kandidaturen blijven geldig zolang ze niet werden nagekomen of ingetrokken door hun

        auteur.

        Om de drie jaar zullen kandidaten opgenomen in het register de vraag krijgen om hun

        kandidatuur te bevestigen en dus in het register opgenomen te blijven.

 

        5.3. Volgorde van toekenning standplaatsen op basis van register (KB art 29 en 31, gewijzigd door

        BVR)

        Bij het vacant komen van een standplaats per abonnement zullen met het oog op de toekenning

        ervan, de kandidaturen als volgt geklasseerd worden in het register van kandidaturen :

 

        1) personen die een standplaats vragen als gevolg van de opheffing ervan die ze op één van

        de markten van de gemeente innamen of aan wie de gemeente een vooropzeg heeft

        gegeven omwille van definitieve opheffing van de markt of een deel van de

        standplaatsen;

        2) personen die een uitbreiding van hun standplaats vragen;

        3) personen die een wijziging van hun standplaats vragen;

        4) de externe kandidaten.

        De standplaatsen worden binnen elke categorie volgens datum chronologisch geordend.

        Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend

        worden, wordt als volgt voorrang gegeven :

 

        A. voorrang wordt gegeven (uitgezonderd de categorie externe kandidaten) aan de

        aanvrager die de hoogste anciënniteit op de markten van de gemeente heeft; wanneer de

        anciënniteit niet kan vergeleken worden, wordt de voorrang bepaald bij loting;

 

        B. voor de externe kandidaten wordt de voorrang bepaald bij loting.

 

        5.4. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaatsen per abonnement (KB art. 33)

        De toewijzing van de standplaats wordt bekend gemaakt aan de aanvrager :

        • bij een ter post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs;

        • of door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs;

        • of bij elektronische post (duurzame drager) met ontvangstbewijs.

 

        5.5. Het register van de standplaatsen toegewezen per abonnement (KB art. 34, gewijzigd BVR)

        Een plan wordt bijgehouden waarop elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld

        staat.

        En ook een register wordt bijgehouden waarin voor elke standplaats toegewezen per

        abonnement vermeld staat :

        • de naam, voornaam, het adres van de persoon aan wie of door wiens tussenkomst de

        standplaats werd toegekend;

        • in voorkomend geval, de handelsnaam van de rechtspersoon aan wie de standplaats

        toegekend werd en het adres van haar maatschappelijke zetel;

        • het ondernemingsnummer;

        • de producten en/of diensten die te koop aangeboden worden;

        • de prijs van de standplaats

        Overeenkomstig het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur kan

        dit plan of register steeds geraadpleegd worden.

 

        Afdeling. 1.2 : Abonnementen

 

        Artikel 6 Periodiciteit van abonnement (KB art. 32 en 37, gewijzigd door BVR)

        De abonnementen worden toegekend voor onbepaalde duur, behoudens intrekking bij

        aangetekend schrijven door het gemeentebestuur in de gevallen bepaald in artikel 9 van

        onderhavig marktreglement.

 

        Artikel 7 Opschorting abonnement (KB art. 32, gewijzigd door BVR)

        De houder van een abonnement kan het abonnement opschorten voor een voorziene periode

        van tenminste een maand wanneer hij ongeschikt is zijn activiteit uit te oefenen:

        • door ziekte of ongeval op grond van een medisch attest

        • door overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond

        De opschorting gaat in de dag waarop de gemeente op de hoogte gebracht wordt van de

        ongeschiktheid en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van

        de activiteiten. Na afloop van de opschorting krijgt de geabonneerde zijn standplaats

        terug.

        De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de

        overeenkomst voorkomen.

        Gedurende de periode van opschorting kan de standplaats toegewezen worden als losse

        plaats.

 

        Artikel 8 Afstand van het abonnement (KB art. 32, gewijzigd door BVR)

        De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement

        • bij stopzetting van de ambulante activiteiten mits een opzegtermijn van tenminste 30

        dagen

        • indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van redenen

        vermeld in artikel 8 van dit reglement. In dit geval is geen vooropzeg nodig.

        • op ieder ogenblik mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen

        De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit

        uitoefent kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg afstand doen van het abonnement

        waarvan hij de houder was.

        De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden

        betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:

        • bij per post aangetekend schrijven met ontvangstbewijs

        • overhandiging tegen ontvangstbewijs

        • op een duurzame drager (fax, email) tegen ontvangstbewijs

 

        Artikel 9 Schorsing en opzegging van abonnement door de gemeente (KB art 32 laatste lid,

        gewijzigd door BVR)

        Het abonnement zal door het college van burgemeester en schepenen geschorst of ingetrokken

        worden in volgende gevallen:

        • bij niet of niet tijdige betaling standplaatsvergoeding

        • bij afwezigheid gedurende vier opeenvolgende weken zonder de marktleider vooraf of

        tijdens zijn eerste week van afwezigheid ervan op de hoogte te stellen

        • bij overdracht van een abonnement aan een derde zonder te voldoen aan voorwaarden

        bepaald in artikel 12 van onderhavig gemeentelijk reglement

        • wanneer andere waren verkocht worden dan diegene vermeld op zijn abonnement

        • bij het herhaaldelijk niet respecteren van de instructies van de marktleider

        • …

        De beslissing tot schorsing of opzegging wordt betekend bij een ter post aangetekend schrijven

        met ontvangstbewijs of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.

 

        Artikel 10 Vooropzeg vanuit de gemeente (Wet art. 8 § 2, gewijzigd door decreet)

        Wanneer een deel van de markt of alle standplaatsen definitief worden opgeheven, geldt een

        termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement van ten minste 6

        maanden. In gevallen van absolute noodzakelijkheid kan hier van afgeweken worden. De

        minimumtermijn kan dan ingekort worden.

        Deze personen krijgen voorrang bij het toekennen van een vacante standplaats per abonnement

        (cf. artikel 5.3).

 

        Artikel 11 Inname standplaatsen (KB art. 26, gewijzigd door BVR)

        De standplaatsen op de openbare markt kunnen ingenomen worden door:

        A. de natuurlijke personen die voor eigen rekening een ambulante activiteit uitoefenen,

        houder van een “machtiging als werkgever”, aan wie een standplaats is toegewezen;

        B. de verantwoordelijke(n) voor het dagelijks bestuur van een rechtspersoon, aan wie de

        standplaats is toegewezen, houder(s) van een “machtiging als werkgever”;

        C. de feitelijke venno(o)t(en) van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats werd

        toegewezen, houder van een “machtiging als werkgever” voor de uitoefening van een

        ambulante activiteit voor eigen rekening;

        D. de echtgenoot of echtgenote en wettelijk samenwonende van de natuurlijke persoon aan

        wie de standplaats werd toegewezen, houder van een “machtiging als werkgever” voor de

        uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;

        E. door de personen die beschikken over een “machtiging als aangestelde A” of een

        “machtiging als aangestelde B”, die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of

        in dienst van de natuurlijke persoon of rechtspersoon bedoeld in A. tot D.;

        F. De personen die verkopen realiseren zonder commercieel karakter binnen het kader van

        de acties bedoeld in artikel 7 van voornoemd BVR van 21 april 2017, kunnen een

        standplaats innemen, toegewezen aan de verantwoordelijke van de actie. Desgevallend

        kunnen zij deze innemen buiten de aanwezigheid van deze.

 

        Artikel 12 Overdracht standplaats (KB art. 35, gewijzigd door BVR)

        De overdracht van een standplaats is toegelaten onder de volgende voorwaarden:

        A. indien de overnemer(s) houder(s) zijn van een machtiging tot het uitoefenen van

        ambulante activiteiten als werkgever

        B. en de specialisatie van de overlater voortgezet wordt op de overgedragen standplaats.

        Een eventuele wijziging van de specialisatie KAN aangevraagd worden bij het college van

        burgemeester en schepenen.

        C. binnen het eerste jaar kan de standplaats NIET opnieuw overgedragen worden, behalve

        na expliciete goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen.

        De inname van de overgedragen standplaats is pas toegelaten als de gemeente heeft vastgesteld

        dat :

        5) de overnemer beschikt over een machtiging tot uitoefening van ambulante activiteiten

        om dezelfde specialisatie als de overlater of de specialisaties die toegelaten zijn door de

        gemeente, uit te oefenen.

        6) Als het aantal toegestane standplaatsen per onderneming van de overnemer niet

        overschreden wordt.

 

        AFDELING 2 : ORGANISATIE VAN AMBULANTE ACTIVITEITEN OP HET OPENBAAR DOMEIN

        BUITEN DE OPENBARE MARKTEN

 

        Afdeling 2.1 Plaatsen op het openbaar domein waar de ambulante activiteit mag

        plaatsvinden zijn VOORAF BEPAALD

 

        Artikel 13 Toepassingsgebied (KB art. 42 §1)

        Op volgende plaatsen is de uitoefening van ambulante activiteiten toegelaten na een

        voorafgaande machtiging van de gemeente naar aanleiding van de Maldegemse Carnavalsstoet :

        - voor het Oud Schepenhuis

        - op de hoek Marktstraat en markt (ter hoogte van de vroegere bank)

        - op de hoek Marktstraat en Edestraat

        - voor het St-Annakasteel

        - op de markt, tegenover de huidige schoenwinkel (Bonne Shoe)

        - op de hoek Nieuwstraat en markt (ter hoogte van de school)

        - in de Nieuwstraat tegenover het huidig café Old Vick

        Daarnaast is er ook een vaste plaats voor ambulante handel aan de buitenkant van de bocht

        Stationsplein en Nieuwstraat.

 

        Artikel 14 Voorafgaande machtiging (KB art. 38)

        14.1. Aanvraag machtiging

        Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere van de vermelde plaatsen in

        artikel 13 om ambulante activiteiten uit te oefenen moet voldoen aan de voorwaarden vermeld in

        artikel 2 van dit reglement en is onderworpen aan een voorafgaande machtiging. Deze

        machtiging moet voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd

        worden aan het college van burgemeester en schepenen, via de dienst lokale economie.

        De aanvrager dient ook te vermelden op welke specifieke plaats(-en) hij ambulante activiteiten

        wenst uit te oefenen.

        14.2. Beslissing machtiging (KB art 42, gewijzigd door BVR)

        In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld :

        - Identiteit van de aanvrager

        - de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen

        - de plaats

        - de datum en duur van de verkoop

        De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande

        redenen :

        • redenen van openbare orde en veiligheid

        • redenen van volksgezondheid

        • bescherming van de consument

        • wanneer de machtiging ambulante handel en bijbehorende documenten niet in orde zijn

        • de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden

        • de plaatsen zijn al toegewezen en ingenomen

        De gemeente zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van

        de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake

        beroep.

 

        Artikel 15 Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen (KB art. 40 en 41)

        De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cf. supra Afdeling 1 artikel 2) en

        innemen van de standplaatsen op de openbare markt (cf. supra Afdeling 1 artikel 11) kunnen

        standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.

 

        Artikel 16 Toewijzingsregels losse standplaatsen (art. 42 §2)

        De toewijzing van losse plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aanvragen en

        desgevallend in functie van de gevraagde plaats en specialisatie.

        Wanneer twee of meerdere aanvragen voor standplaatsen gelijktijdig ingediend worden, gebeurt

        de toewijzing via loting.

 

        Artikel 17 Toewijzingsregels per abonnement

        Hier gelden dezelfde regels als voor de openbare markten (cf. supra).

 

        Afdeling 2.2. Plaatsen op het openbaar domein waar de ambulante activiteit mag

        plaatsvinden zijn NIET VOORAF BEPAALD

 

        Artikel 18. Toepassingsgebied (KB art. 43, gewijzigd door BVR)

        Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar

        domein buiten de openbare markten om ambulante activiteiten uit te oefenen, moet dit

        voorafgaand aanvragen bij de gemeente.

 

        Artikel 19 Voorafgaande machtiging

        19.1. Aanvraag machtiging (KB art. 43, gewijzigd door BVR)

        Om een standplaats in te nemen zoals vermeld in artikel 19 moet voldaan zijn aan de

        voorwaarden vermeld in artikel 2 en dient men te beschikken over een machtiging. Deze

        machtiging moet voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd

        worden aan het college van burgemeester en schepenen, via de dienst lokale economie.

        19.2. Beslissing machtiging

        In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld :

        - Identiteit van de aanvrager

        - de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen

        - de plaats

        - de datum en duur van de verkoop

        De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande

        redenen :

        - redenen van openbare orde en veiligheid

        - redenen van volksgezondheid

        - bescherming van de consument

        - wanneer de machtiging ambulante handel en bijbehorende documenten niet in orde zijn

        - de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden

        De gemeente zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de

        negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.

 

        Artikel 20 Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen

        De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen (cf. supra Afdeling 1 artikel 2) en

        innemen van de standplaatsen op de openbare markt (cf. supra Afdeling 1 artikel 11) kunnen

        standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.

 

        Artikel 21 Toewijzingsregels losse standplaatsen (KB art. 43 §2, gewijzigd door BVR)

        De toewijzing van losse plaatsen gebeurt volgens de chronologische volgorde van aanvragen en

        desgevallend in functie van de gevraagde plaats en specialisatie.

        Wanneer twee of meerdere aanvragen voor standplaatsen gelijktijdig ingediend worden, gebeurt

        de toewijzing via loting.

 

        Artikel 22 Toewijzingsregels per abonnement

        Hier gelden dezelfde regels als voor de openbare markten (cf. supra). Voorwaarden inzake

        melding van vacature (cf. Afdeling 1 artikel 5.1 van dit reglement) geldt niet.

        Afdeling 2.3. Ambulante activiteit op rondtrekkende wijze

 

        Artikel 23 Toepassingsgebied (wet art 4 en 9)

        Eenieder die op de openbare weg ambulante activiteiten wenst uit te oefenen, dient dit

        voorafgaand aan te vragen bij de gemeente.

 

        Artikel 24 Voorafgaande machtiging

        24.1. Aanvraag machtiging (KB art. 43, gewijzigd door BVR)

        Om een ambulante activiteit op de openbare weg uit te oefenen, zoals vermeld in artikel 26,

        moet voldaan zijn aan de voorwaarden vermeld in artikel 2 en dient men te beschikken over een

        machtiging. Deze machtiging dient voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit

        aangevraagd te worden aan het college van burgemeester en schepenen, via de dienst lokale

        economie.

        24.2. Beslissing machtiging

        In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een machtiging met daarin vermeld :

        - Identiteit van de aanvrager

        - de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen

        - de toegestane route

        - de datum en duur van de verkoop (wet art 6 : beperkingen mogen betrekking hebben op

        de uren van uitoefening van het geheel of van een gedeelte van de activiteit)

        De gevraagde machtiging kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande

        redenen :

        - redenen van openbare orde en veiligheid

        - redenen van volksgezondheid

        - bescherming van de consument

        - wanneer de machtiging ambulante handel en bijbehorende documenten niet in orde zijn

        - de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden

        De gemeente zal deze reden(-en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de

        negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.

 

        AFDELING 3 : VERKOPEN VAN PRODUCTEN OF DIENSTEN MET NIET-COMMERCIEEL

        KARAKTER

 

        Artikel 25 Specifieke voorwaarden voor verkopen met niet-commercieel karakter (KB art 7,

        gewijzigd door BVR)

        De producten of diensten met een niet-commercieel karakter verkopen, te koop aanbieden of

        uitstallen is niet onderworpen aan de bepalingen van de wet indien deze activiteiten aan al de

        volgende voorwaarden voldoen (KB Art. 7. § 1.) :

        1) ze vinden plaats met één van volgende doelen

        - menslievend doel,

        - sociaal doel,

        - cultureel doel,

        - educatief doel,

        - sportief doel

        - de verdediging en promotie van de natuur,

        - de verdediging en promotie van de dierenwereld,

        - de verdediging en promotie van een ambacht

        - de verdediging en promotie van streekproducten,

        - steun bij een humanitaire catastrofe,

        - steun bij een ramp of belangrijke schade;

        2) ze blijven occasioneel; occasioneel betekent niet periodiek, niet met een bepaalde

        regelmaat.

        3) het college van burgemeester en schepenen heeft vooraf toestemming verleend;

        4) als ze de grenzen van de gemeente overschrijdt en geen bijkomende toelating van de

        gemeente vereist is, dan heeft de organisatie een voorafgaande toelating gevraagd aan

        de Minister of de personeelsleden aan wie hij deze bevoegdheid heeft gedelegeerd.

        De voorwaarde vermeld in het eerste lid, 3°, geldt niet ingeval toepassing wordt gemaakt

        van het eerste lid, 4°.

 

        Artikel 26 Identificatievereiste

        Tijdens de verkoop, te-koop-aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van producten

        of diensten voor een niet-commercieel doel zoals vermeld in art 30, is elke verkoper herkenbaar

        via een kenmerk dat het mogelijk maakt om de operatie te identificeren.

        Op verzoek van de overheid die de toestemming heeft verleend, overhandigt de

        verantwoordelijke, binnen dertig dagen, het bewijs van de bestemming van de fondsen om het

        aangegeven doel te realiseren.

 

        Artikel 27 Aanvraag voorafgaande machtiging (KB art 7 §2 en 3, gewijzigd door BVR).

        De aanvraag van een toestemming zoals vermeld in art. 30, is afhankelijk van de situatie, gericht

        aan het college van burgemeester en schepenen of aan de Minister of aan de personeelsleden

        aan wie hij die bevoegdheid heeft gedelegeerd, op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.

        De aanvraag omvat :

        - de verantwoordelijke van de actie,

        - het doel van de actie,

        - de plaats of plaatsen,

        - de periode of periodes van verkoop,

        - de te koop aangeboden producten of diensten en een schatting van de hoeveelheid.

        De toestemming, vermeld in paragraaf 1, eerste lid, 3° of 4°, is beperkt tot één jaar. Ze is

        hernieuwbaar. Ze bevat de vermeldingen uit de aanvraag.

 

        Artikel 28 Weigering en intrekking machtiging

        De toestemming voor een specifiek niet-commercieel doel, zoals vermeld in art 30, eerste lid, 3°

        of 4°, kan geweigerd worden en de actie kan verboden worden als de doelstelling niet

        overeenstemt met de toegestane doelen of als de voorgestelde verkopen een risico vormen voor

        de openbare orde, veiligheid, gezondheid of rust.

        Als de overheid die ervoor bevoegd is de toestemming te verlenen, argwaan heeft over de reële

        doelstellingen van de actie of over de moraliteit van de verantwoordelijke(n), kan ze een

        voorafgaand onderzoek laten uitvoeren door de personen, vermeld in artikel 11, §1, van de wet,

        en artikel 45 van dit besluit. Ze kan ook van een of meer verantwoordelijken eisen dat ze een

        uittreksel uit het strafregister voorleggen.

        De toestemming, vermeld in art 7 §1, eerste lid, 3° of 4°, kan ingetrokken worden of de actie kan

        verboden worden, tijdens de manifestatie, door de bevoegde overheid als vastgesteld wordt dat

        de voorwaarden van de toestemming of van de verklaring of de voorschriften, vermeld in dit

        artikel, niet worden nageleefd.

        Iedere nieuwe actie kan verboden worden voor een natuurlijke of rechtspersoon of een

        vereniging die de bepalingen van dit artikel niet naleeft, gedurende een periode van één jaar

        vanaf de vaststelling van de niet-naleving. In geval van recidive kan de duur van de voormelde

        periode op drie jaar worden gebracht.

        De weigering, het verbod of de intrekking wordt betekend :

        - met een aangetekende brief tegen ontvangstbewijs

        - of op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs.

 

        AFDELING 4 : ALGEMENE EN AANVULLENDE BEPALINGEN

 

        Artikel 29 Bevoegdheid marktleider (KB art. 44)

        De marktleider, aangesteld door de burgemeester of zijn afgevaardigde, is bevoegd om

        documenten die de machtiging en identiteit van de personen die een ambulante activiteit

        uitoefenen aantonen te controleren.

 

        Artikel 30 Verplichte documenten (KB art 15, gewijzigd door BVR)

        De machtiging ambulante handel is alleen geldig als de volgende documenten erbij gevoegd zijn :

        7) het identiteitsbewijs van haar houder of, voor de niet-ingezeten en de buitenlandse

        onderdanen, een identiteitsbewijs dat dat vervangt;

        8) een bewijs waaruit blijkt dat de uitoefening van de ambulante activiteiten in kwestie

        behoorlijk gedekt wordt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid

        en tegen brandrisico’s;

        9) het bewijs dat bij de uitoefening van een ambulante activiteit waarbij voeding wordt

        verkocht, voldaan wordt aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid.

        De machtiging en de documenten, vermeld in het eerste lid, 1° tot en met 3°, worden voorgelegd

        op elk verzoek van de personen, vermeld in artikel 11, §1, van de wet, en artikel 44 en 45 van dit

        besluit.

        De gemeente of de concessionaris zal de machtiging en de documenten, vermeld in het eerste

        lid, 1° tot en met 3°, bij de toekenning van een standplaats en nadien periodiek en

        steekproefsgewijs controleren.

 

        Artikel 31 Identificatievereiste bij uitoefenen ambulante activiteiten (KB art 21)

        Elke persoon die een ambulante activiteit uitoefent, dient zich te identificeren aan de hand van

        een leesbaar uithangbord, zichtbaar geplaatst op het kraam of het voertuig, indien hij de activiteit

        aan het kraam of het voertuig uitoefent. Het bord moet eveneens door de aangestelden

        aangebracht worden wanneer deze alleen werken.

        Het bord bevat volgende vermeldingen:

        10) hetzij de naam, de voornaam van de persoon die een ambulante activiteit uitoefent als

        natuurlijk persoon voor eigen rekening of voor wiens rekening of in wiens dienst de

        activiteit wordt uitgeoefend; hetzij de naam, de voornaam van de persoon die het

        dagelijks bestuur binnen een rechtspersoon waarneemt of voor wiens rekening of in

        wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend;

        11) de firmanaam en/of de benaming van de onderneming;

        12) al naargelang het geval, de gemeente van haar maatschappelijke zetel of van de

        uitbatingszetel; en indien de onderneming niet in België gelegen is, het land en de

        gemeente waar deze zich bevindt;

        13) het inschrijvingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (of een identificatie

        die deze vervangt, indien het om een buitenlands bedrijf gaat).

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

11.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN VERKEERSMAATREGELEN IN HET DEEL BOGAARDESTRAAT TUSSEN NRS. 151 - 220 EN DE HOLLEWEG IN HET KADER VAN SPAM 16 PROJECT RIOLERINGSWERKEN: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

          Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer

        Politiereglement 'snelheidsbeperking Bogaardestraat 25 juni 1997

        Gemeenteraadsbeslissing van 29 januari 2020 - SPAM 16 Vossenhol - goedkeuring ontwerp

        Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de afbakening van de bebouwde kommen van 15 december 2022

 

Feiten

        In het deel Bogaardestraat, tussen nrs. 151 - 220 en de Holleweg werd, in kader van het SPAM 16, een nieuw gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. De gemeenteraad gaf in zitting van 29 januari 2020 hiervoor haar goedkeuring.

        Ten gevolge van deze werken zal het wegbeeld in de Bogaardestraat, deel tussen de nrs. 151 - 220 en de Holleweg, wijzigen. Om die reden dient er nieuwe signalisatie te worden aangebracht, conform het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.

        In dit reglement worden de volgende zaken behandeld:

        Enkelrichtingsfietspaden aan beide zijden van de rijbaan;

        Doorlopende fietspaden op de kruispunten; 

        Aanpassen snelheidsregime;

        Voorrangsregelingen.
 

Argumentatie

        Hieronder volgt een overzicht van de te treffen verkeersmaatregelen die in 1 nieuw aanvullend reglement worden opgenomen (te bekijken samen met het signalisatieplan):

        Snelheid:

        De maximaal toegelaten snelheid in het deel Bogaardestraat tussen Lange Planke en Boombosdreef, wordt beperkt tot 50 km/u.

        Vanaf Boombosdreef tot de Holleweg, geldt een snelheidsbeperking van 70 km/u. Het standaardsnelheidsregime buiten de bebouwde kom is 70 km/u. Dit hoeft niet specifiek te worden gereglementeerd.

        Het huidige reglement van 25 juni 1997 met betrekking tot snelheidsbeperking Bogaardestraat, wordt opgeheven en vervangen door een nieuw aanvullend reglement.

 

        Voorrangsregelingen:

        De hoofdas van de Bogaardestraat heeft, buiten de bebouwde kom, voorrang op het verkeer komende uit de zijstraten.

        De hoofdas van de Bogaardestraat heeft, binnen de bebouwde kom, geen voorrang op het verkeer komende uit de zijstraten. Ter verduidelijking wordt er een bord B17 geplaatst ter hoogte van het eerste kruispunt binnen de bebouwde kom. Dit bord dient niet officieel te worden gereglementeerd. We verwijzen hiervoor naar de Omzendbrief MOB/2009/01.

        Ter hoogte van de wegversmalling dient het verkeer komende van de Schautenstraat, voorrang te verlenen aan het tegenliggende verkeer. 

 

        Fietsvoorzieningen:

        Aanduiding fietspad:

        Er worden dubbelzijdige enkelrichtingsfietspaden voorzien.

        Volgens de wegcode moeten bromfietsen klasse B en speed pedelecs standaard het fietspad gebruiken waar er een snelheidsbeperking geldt van meer dan 50 km/u. Waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u mogen ze standaard op het fietspad rijden. De politie is voorstander om de keuze zoveel mogelijk aan de bestuurder te laten (steeds rekening houdend met de omstandigheden).

 

        Doorlopende fietspaden over kruispunten:

        Het fietspad in de Bogaardestraat zal doorlopen ter hoogte van de volgende kruispunten en dus voorrang krijgen op het verkeer komende uit:

        Bogaardestraat zijtak (industriezone);

        Lange Planke;

        Boombosdreef;

        Holleweg.

 

        Wegmarkeringen:

        Op de volgende plaatsen worden overlangse markeringen aangebracht die de rand van de rijbaan aanduiden:

        In het deel Bogaardestraat tussen de Speyestraat en de Holleweg.

        Op de volgende plaatsen worden overlangse markeringen aangebracht die de rijstroken aanduiden:

        Vanaf Boombosdreef tot de Holleweg.

 

        De bebouwde kom wordt in een apart reglement behandeld.

 

        De volgende maatregelen dienen niet in een aanvullend reglement te worden opgenomen:

        Om de plaats van de fietser extra aan te duiden, wordt de overgang van het nieuwe fietspad naar het bestaande fietspad in okergeel gemarkeerd.

        Attentieverhogende markeringen;

        Aanwijzigingsborden (visgraatsignalisatie).

 

        Om zo efficiënt en overzichtelijk mogelijk te werken, kiezen we ervoor om de bestaande aanvullende reglementen op te heffen waar nodig en nieuwe aanvullende reglementen op te maken.

 

        Dit aanvullend reglement zal in de nabije toekomst nog dienen te worden opgeheven in functie van de opmaak van een overkoepelend reglement, gezien de gefaseerde uitvoering van SPAM 16.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de invoer van verkeersmaatregelen in het deel Bogaardestraat tussen Speyestraat en Holleweg, goed.

 

Artikel 2: invoer snelheidsbeperking 50 km/u

De maximaal toegelaten snelheid in het deel Bogaardestraat tussen Lange Planke en Boombosdreef, wordt beperkt tot 50 km/u.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C43 met opschrift '50' en, waar van toepassing, bijhorende borden type Ia met aanduiding afstand, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3: voorrangsregeling

De hoofdas van de Bogaardestraat heeft buiten de bebouwde kom, voorrang op het verkeer komende uit de zijstraten.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B15 in de Bogaardestraat, en verkeersborden B1 en de bijhorende dwarsstreep gevormd door witte driehoeken in de zijstraten, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 4: voorrangsregeling wegversmalling

Ter hoogte van de wegversmalling tussen woning nr. 243a en Lange Planke, dient het verkeer komende van de Schautenstraat (Vossenhol Maldegem), voorrang te verlenen aan het tegenliggende verkeer. 

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door de verkeersborden B19 en B21, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 5: fietsvoorzieningen

1) Er worden dubbelzijdige enkelrichtingsfietspaden voorzien vanaf nrs. 151 - 220 tot aan de Holleweg.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden D7, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

2) Doorlopende fietspaden over kruispunten:

Het fietspad in de Bogaardestraat zal doorlopen ter hoogte van de volgende kruispunten en dus voorrang krijgen op het verkeer komende uit:

        Bogaardestraat zijtak (industriezone);

        Lange Planke;

        Boombosdreef;

        Holleweg.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van twee evenwijdige witte onderbroken strepen die een fietspad aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 6: overlangse wegmarkeringen

1) Op de volgende plaatsen worden overlangse markeringen aangebracht die de rand van de rijbaan aanduiden:

        In het deel Bogaardestraat tussen de Speyestraat en de Holleweg.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van overlangse markeringen die de rand van de rijbaan aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

2) Op de volgende plaatsen worden overlangse markeringen aangebracht die de rijstroken aanduiden:

        Vanaf Boombosdreef tot de Holleweg.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van overlangse wegmarkeringen die de rijstroken aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 7:

Het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de snelheidsbeperking in de Bogaardestraat van 25 juni 1997, wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 8:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 9:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

12.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE AFBAKENING VAN DE BEBOUWDE KOMMEN: GOEDKEURING VAN HET GEWIJZIGD REGLEMENT

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

          Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer

        Politiereglement 'snelheidsbeperking Bogaardestraat 25 juni 1997

        Gemeenteraadsbeslissing van 29 januari 2020 - SPAM 16 Vossenhol - goedkeuring ontwerp

        Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de afbakening van de bebouwde kommen van 15 december 2022

 

Feiten

        In het deel Bogaardestraat, tussen nrs. 151 - 220 en de Holleweg werd, in kader van het SPAM 16, een nieuw gescheiden rioleringsstelsel aangelegd. De gemeenteraad gaf in zitting van 29 januari 2020 hiervoor haar goedkeuring.

        Ten gevolge van deze werken zal het wegbeeld in de Bogaardestraat, deel tussen de nrs. 151 - 220 en de Holleweg, wijzigen. Om die reden dient er nieuwe signalisatie te worden aangebracht, conform het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.

 

Argumentatie

        De bebouwde kom wordt uitgebreid tot de Lange Planke (kruispunt niet inbegrepen). Dit houdt in dat de borden dienen te worden verplaatst tot net voor het kruispunt Bogaardestraat - Lange Planke. Bijkomend dienen er op de zijtak van de Bogaardestraat (industriezone), borden te worden bijgeplaatst ter hoogte van het kruispunt met de Lange Planke.

 

        Om zo efficiënt en overzichtelijk mogelijk te werken, wordt het huidige politiereglement van 15 december 2022 met betrekking tot de afbakening van de bebouwde kommen opgeheven en vervangen door een nieuw aanvullend reglement.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement houdende de afbakening van de bebouwde kommen goed.

 

Artikel 2:

De grenzen van de bebouwde kom in Maldegem-centrum worden als volgt vastgesteld:

 

  1. Stationsstraat: ter hoogte van de aansluiting met de N9.
  2. Melingstraat: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  3. Brielwegel: zijde centrum - ter hoogte van de aansluiting met de N9.
  4. Bogaardestraat (hoofdas): ter hoogte van het kruispunt met de Lange Planke.
  5. Bogaardestraat (zijtak industriezone): ter hoogte van het kruispunt met de Lange Planke.
  6. Kleine Bogaardestraat: ter hoogte van de kruispunten met de Oude Kasteeldreef.
  7. Kleine Bogaardestraat: ter hoogte van het kruispunt met de Veldstraat.
  8. Kleine Bogaardestraat: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  9. Boslaan: ter hoogte van de woning nr. 47.
  10. Westeindestraat: ter hoogte van de woning nr. 154.
  11. Kapellestraat: ter hoogte van de woning nr. 8.
  12. Dreef komende in de Vakebuurtstraat: ter hoogte van de woning nr. 192G.
  13. Vakebuurtstraat: ter hoogte de woning nr. 252B.
  14. Buurtstraat: ter hoogte van het kruispunt met de Vakebuurtstraat.
  15. Oude Aardenburgse Weg: ter hoogte van de electriciteitspaal nr. 807.
  16. Noordstraat: ter hoogte van de woning nr. 243.
  17. Rapenbrugstraat: ter hoogte van de woning nr. 6.
  18. Kleine Warmestraat: ter hoogte van het kruispunt Bloemestraat.
  19. Kapelaanstraat: ter hoogte van de woning nr. 40.
  20. Kleine Katsweg: ter hoogte van het kruispunt met de Burchtstraat.
  21. Gentse Steenweg: ter hoogte van het kruispunt met de fietswegel Kleine Katsweg net voor de brug, gelegen naast de N44.
  22. Gentse Steenweg: ter hoogte van het kruispunt met de fietswegel Kleine Katsweg net voorbij de brug, gelegen naast de N44.
  23. Radestraat: ter hoogte van het kruispunt met de Gentse Steenweg.
  24. Sint-Barbarastraat: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  25. Popkensstraat: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  26. Oude Gentweg: zijde centrum ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  27. Oude Gentweg: ter hoogte van het kruispunt met de Sint-Barbarastraat.
  28. Oude Gentweg: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  29. Kattewegel: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  30. Oude Molenweg: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  31. Leentjesstraat: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  32. Rozenlaan: ter hoogte van het kruispunt met de N44a.
  33. Krommewege: ter hoogte van het kruispunt met de N44a.
  34. Speyestraat: ter hoogte van het kruispunt met de N44a.
  35. Krommewege: ter hoogte van het kruispunt met de N44.
  36. Zuidzandstraat: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  37. Brielwegel: zijde Speyestraat - ter hoogte van het kruispunt met de N9.

 

Artikel 3:

De grenzen van de bebouwde kom in Adegem worden als volgt vastgesteld:

 

  1. N9 (Prins Boudewijnlaan): ter hoogte van het kruispunt met de Hillestraat.
  2. Molenstraat: ter hoogte van de woning nr. 21.
  3. Kruisken: ter hoogte van de woning nr. 16.
  4. Kallestraat: ter hoogte van de woning nr. 41A.
  5. N9 (Staatsbaan): ter hoogte van het kruispunt met de Gentse Steenweg.
  6. N9 (Staatsbaan): ter hoogte van het kruispunt met Roterij.
  7. Waleweg: ter hoogte van de woning nr. 32.
  8. Broekelken: ter hoogte van de woning nr. 16.
  9. Broekelken: ter hoogte van de woning nr. 54.
  10. Moerwege: ter hoogte van de woning nr. 71.
  11. Kleine Moerwege: ter hoogte van de woning nr. 2.
  12. Oude Staatsbaan: ter hoogte van het kruispunt met de Vaartkant.
  13. Koekoeklaan: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  14. Oude Weg: ter hoogte van het kruispunt met de N9.

 

Artikel 4:

De grenzen van de bebouwde kom in Middelburg worden als volgt vastgesteld:

 

  1. Waterpolder: ter hoogte van de woning nr. 9.
  2. Schorreweg: ter hoogte van de woning nr. 13.
  3. Hoornstraat: ter hoogte van de verlichtingspaal nr. 105.
  4. Rentestraat: ter hoogte van de woning nr. 14.

 

Artikel 5:

De grenzen van de bebouwde kom in Kleit worden als volgt vastgesteld:

 

  1. Kleitkalseide: ter hoogte van de woning nr. 9.
  2. Kleitkalseide: ter hoogte van de woning nr. 157B.
  3. Nieuwhofdreef: ter hoogte van de woning nr. 2C
  4. Thyskensstraat: ter hoogte van de aansluiting met de N44.
  5. Halledreef: ter hoogte van de aansluiting met de N44.
  6. Lievevrouwdreef: ter hoogte van de aansluiting met de N44.
  7. Doornstraat: ter hoogte van de aansluiting met de Kleitkalseide.
  8. Hogebranddreef: ter hoogte van de woning nr. 32.
  9. Hogebranddreef: ter hoogte van het kruispunt met de Urselweg.
  10. Urselweg: ter hoogte van de woning nr. 56.
  11. Lindestraat: ter hoogte van de woning nr. 12
  12. Jonge Jansdreef: ter hoogte van de woning nr. 1.
  13. Baaikensedestraat: ter hoogte van het kruispunt met de Urselweg.

 

Artikel 6:

De grenzen van de bebouwde kom in Donk worden als volgt vastgesteld:

 

  1. Heirweg: ter hoogte van de verlichtingspaal nr. 1191.
  2. Butswervestraat: ter hoogte van de woning nr. 37.
  3. Pastoor de Swaeflaan: ter hoogte van de woning nr. 90.
  4. Donkstraat: ter hoogte van de woning nr. 142.
  5. Brezendedreef: ter hoogte van het kerkhof.

  

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F1a en F3a, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 7:

Het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de afbakening van de bebouwde kommen van 15 december 2022 wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 8:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 9:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

13.  PATRIMONIUM - CONCESSIE STANDPLAATS FRITUUR MARKT -VASTSTELLING VOORWAARDEN

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

  11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen.

        Artikel 1712 Burgerlijk Wetboek (De verhuring van de goederen van de Staat, van de gemeenten en van de openbare instellingen is aan bijzondere reglementen onderworpen.)

        De gemeenteraadsbeslissing dd. 30 mei 2017 inz. de vaststelling van de voorwaarden voor de concessie frituur Markt.

 

Feiten

           Er werd een concessie verleend tot tijdelijke ingebruikname van het openbaar domein voor een standplaats voor een mobiele frituur op het marktplein voor de periode van 1 september 2017 tot en met 31 augustus 2023.

           Deze concessie werd toegewezen aan dhr. Benni Van de Walle, Aalterweg 8, 9880 Aalter.

           De jaarlijkse concessievergoeding ingeschreven in de overeenkomst bedraagt € 6.500, door indexering is de vergoeding intussen opgelopen tot € 7.611 /jaar.

           Deze concessie kan niet verlengd worden, er moet dus een nieuwe concessie uitgeschreven worden.

 

Argumentatie

           Het is aangewezen de plaatsing van een mobiele frituur op de markt te regelen via een concessieovereenkomst.

           Gezien de concessie niet verlengd kan worden moet een nieuwe toewijsprocedure met openbare oproep gevoerd worden

           Er wordt een gewijzigd ontwerp van concessie voorgesteld waarbij enkele nieuwe bepalingen toegevoegd worden, hierbij wordt extra aandacht besteedt aan het netjes houden van de omgeving van de frituur

           De zwaartepunten van de overeenkomst:

- de concessie wordt toegestaan voor 6 jaar, van 1-9-23 tot 31-8-29.

- de concessiehouder kan tijdelijk een andere standplaats toegewezen worden (bv. tijdens evenementen, of tijdens werkzaamheden aan de Markt).

- de frituur moet ten minste drie dagen/ week open zijn. Ze moet evenwel steeds gesloten zijn tussen 6u. en 11u. 's morgens. (gewijzigd van 5u. 's morgens, omdat de frituur de facto steeds tot na 5u. open is en dit volgens de uitbater nog een lucratief uur is. Indien deze uren toegestaan worden zal wel strikt de naleving ervan gecontroleerd worden).

- de frituur heeft een opp. van max. 20 m²

- in art.7.2 worden bijkomende voorwaarden opgelegd inz. het opvangen van vet, het plaatsen van twee staantafels, het opnetten van de omgeving, enz...

- de verkoop van sterke dranken wordt verboden.

- niet-naleving van de uitbatingsvoorwaarden kan aanleiding geven tot het verbreken van de concessie.

- de concessie is niet automatisch hernieuwbaar na afloop.

           Inzake de procedure wordt het volgende voorgesteld:

- inschrijvingen kunnen enkel door één natuurlijk of rechtspersoon.

- er wordt een minimuminschrijvingsprijs van € 7.600 gevraagd (ongeveer de uitgaande vergoeding)

- de toewijs gebeurt door het college op basis van de prijs (40 punten), het voorleggen van een uitbatingsplan (30 punten) en een plan van aanpak voor het netjes houden van de omgeving en eht beperken van overlast (30 punten)

           Het vastleggen van de concessieovereenkomst is een bevoegdheid van de gemeenteraad.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met het instellen van een concessie betreffende de tijdelijke in gebruik name van het openbaar domein voor een standplaats van een mobiele frituur op het Marktplein te Maldegem

 

Artikel 2:

De concessie wordt ingesteld op basis van de voorwaarden zoals hierna opgesomd:

"CONCESSIEOVEREENKOMST.

 

Tussen de gemeente Maldegem, vertegenwoordigd door ………., burgemeester en ………………, algemeen directeur, handelend in uitvoering van de gemeenteraadsbeslissing dd. ………………., hierna ‘eigenaar’ genoemd

en

……………………….., hierna de concessiehouder’ genoemd

wordt het volgende overeengekomen :

 

Artikel 1 :

Aan ……………….. wordt een concessie verleend tot tijdelijke ingebruikname van het openbaar domein voor een standplaats voor een mobiele frituur op het marktplein te Maldegem voor de periode van 1 september 2023 tot en met 31 augustus 2029. De concessie wordt toegestaan op het deel van de markt zoals aangeduid op het plan in bijlage bij deze overeenkomst gevoegd.

Artikel 2 :

De jaarlijkse concessievergoeding bedraagt €………………. voor de voorziene oppervlakte van 20 m² ( = € ……………/ m² per jaar), te voldoen per kwartaal volgens opvraging door de financieel directeur.

Artikel 3 :

De eigenaar houdt zich het recht voor, tijdens de duur van deze concessieovereenkomst, tijdelijk (bv. tijdens werkzaamheden aan het Marktplein of bij evenementen,…) een andere standplaats aan de concessiehouder toe te wijzen, zonder dat de concessiehouder enige aanspraak kan maken op schadeloosstelling of vermindering van de concessieprijs.

Artikel 4 :

Beide partijen erkennen uitdrukkelijk dat dat deze overeenkomst geen handelshuurovereenkomst betreft en dat er bij de beëindiging van de overeenkomst geen uitwinnings- of andere vergoeding zal worden toegekend.

Artikel 5 :

De concessiehouder is verplicht binnen de eerste maand van de concessie de frituur voor het publiek te openen.

Tijdens de hele duur van de concessie moet de frituur minstens drie dagen/week open zijn, de openingsuren zijn vrij te kiezen door de concessiehouder, evenwel met die beperking dat de frituur steeds moet gesloten zijn tussen 06.00u. en 11.00u. ’s morgens. Deze openingsuren moeten strikt nageleefd worden.

Artikel 6 :

De concessiehouder is verplicht persoonlijk voor de uitbating van de frituur in te staan en het is hem verboden die uitbating geheel of gedeeltelijk en in welke vorm ook aan derden toe te vertrouwen, over te dragen of af te staan.

Het is hem niet toegelaten een gerant aan te duiden.

De concessionaris blijft steeds en uitsluitend verantwoordelijk tegenover de eigenaar wat betreft het naleven van de verplichtingen voorzien in deze overeenkomst.

De concessiehouder kan, onder zijn exclusieve verantwoordelijkheid, steeds bijkomend personeel, zoals vereist voor een vlotte uitbating, in dienst nemen.

Het is de verantwoordelijkheid van de concessiehouder ervaren, vakbekwaam en vriendelijk personeel in dienst te nemen.

De concessionaris zal ervoor instaan dat het personeel een onberispelijke houding aanneemt.

Artikel 7 :

Navolgende voorwaarden moeten door de concessiehouder steeds strikt nagevolgd worden:’

 Alle nutsvoorzieningen moeten steeds bereikbaar zijn en toegankelijk blijven voor de openbare diensten (o.a. brand- en waterkranen).

 De op te stellen frituur zal een maximum oppervlakte hebben van 20 m². In deze oppervlakte is alle aanbouw (o.a. luifels, afdak,...) inbegrepen. De opstelling ervan mag onder geen enkel voorwendsel aanleiding geven tot belemmering van het verkeer. De frituur blijft ten allen tijde mobiel.

Het is verboden bakken, kuipen, manden, dozen of andere recipiënten op het openbaar domein te plaatsen nabij de inrichting, uitgezonderd voor het opvangen van vet, zodat geen vet op de straattegels druipt.

Naast de frituur zal echter een vuilniscontainer met waterdichte bodem, opgesteld worden om het afval van papier of etensresten op te vangen. Deze papiermand wordt dagelijks, zo dikwijls als nodig en ten minste bij het sluiten van de frituur, geleegd worden. Het afval mag niet ter plaatse opgeslaan worden.

In de onmiddellijke omgeving van de frituur mogen maximum drie kleine staantafels geplaatste worden voor klanten. Deze tafels mogen onder geen beding het verkeer of de doorgang op de Markt verhinderen.

Als de straatbetegeling toch vuil wordt of beschadigd raakt ten gevolge van de opstelling van de frituur en/ of ten gevolge van de uitbating ervan, dan is de concessiehouder gehouden tot het regelmatig opnetten en/ of het zo snel mogelijk herstellen ervan.

 De inrichting zal zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde steeds zindelijk en net onderhouden worden, op die wijze dat zij het uitzicht van de omgeving niet schaadt, noch in opspraak brengt.

De concessiehouder is verplicht een verzekering aan te gaan tegen brand en ontploffing, waardoor alle schade aan personen en goederen, evenals aan het

openbaar domein en wat er zich op bevindt, gedekt is. Hij is gebonden een afschrift van deze polis aan het Schepencollege te overhandigen en de kwijtschriften op verzoek voor te leggen.

 De concessiehouder is er uitdrukkelijk toe gehouden, tijdens de openingstijden van de frituur en na iedere dag dat zijn inrichting open is voor het publiek, het vuil dat in de onmiddellijke omgeving door de uitbating en de klanten van de frituur veroorzaakt wordt, te verwijderen en de omgeving (omvattende o.m. de parkeerruimtes voor & achter de frituur gelegen, de omgeving van de fontein en de trappen van het gemeentehuis) ordelijk, zindelijk en proper te houden.

 Voor het bereiden van de eetwaren zal in de frituur vuur gemaakt worden door middel van gas of elektriciteit, alle andere soorten brandstoffen zijn ten stelligste verboden. Alle eetwaren moeten bereid worden in vetten die geen onaangename geuren verspreiden. De concessiehouder is verplicht zich te gedragen naar alle wettelijke voorschriften en reglementen op het verkopen van eetwaren.

 De verkoop van sterke dranken in de frituur is verboden.

 De juiste plaats van opstelling zal op het marktplein visueel aangeduid worden. Het college kan, als dit noodzakelijk zou zijn, de standplaats tijdelijk verplaatsen. In dit geval zal een andere passende standplaats toegewezen worden.

 De buitenzijdes van de frituur moeten reclamevrij zijn. De hoofdkleur moet aansluiten bij de kleur bepaald voor terrasschermen, zoals vastgelegd in art. 15 van het Politiereglement dd. 23 februari 2017 betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein; meer bepaald de kleur met NCS code S7000-N.

Het is mogelijk enkele tinten af te wijken van deze kleurcode na grondige motivatie en goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen, voor zover dit binnen de grijstinten blijft.

 De concessie wordt ten persoonlijke titel verleend. Het is ten alle tijde verboden de standplaats te laten innemen door derden, behoudens schriftelijke toestemming van het college van burgemeester en schepenen waarbij de nieuwe rechthebbende een concessie verkrijgt voor de nog resterende termijn.

10 De concessiehouder moet houder zijn van een geldige machtiging ambulante handel (leurkaart)

11° Het jaarlijkse standgeld wordt, bij vierde delen, tijdens de laatste halve maand van ieder kwartaal in de gemeentekas gestort. Voor de volgende jaren zal het aanbiedingsbedrag geïndexeerd worden op basis van de gezondheidsindex volgens onderstaande formule:

aanbestedingsprijs x index vervalmaand dienstjaar

   index maand en jaar van toewijzing

waarin de vervalmaand de maand is waarin de vergunning verjaart.

12° Voor elk geval dat niet voorzien wordt in deze overeenkomst moet de concessiehouder zich gedragen naar het besluit van het schepencollege dat zonder beroep beslist.

13° De eventuele kosten voor aansluiting en/of aanleg van nutsvoorzieningen zijn ten laste van de concessiehouder.

14° Indien, door oorzaken waarover het alleen oordelen zal, het schepencollege zich in de noodzakelijkheid bevindt het standnemen tijdelijk te verbieden, zal de concessiehouder zich moeten gedragen naar de bevelen te dien einde gegeven, zonder hiervoor enige aanspraak op schadeloosstelling te kunnen maken. Als de duur van de schorsing meer dan drie dagen is, zal een evenredige teruggave van de aanbiedingsprijs geschieden.

Artikel 8 :

De concessiehouder dient de voortdurende, ononderbroken en werkelijke uitbating van de frituur te verzekeren. Het is hem verboden zijn concessierecht geheel of gedeeltelijk aan derden ten bezwarende titel of om niet af te staan of over te dragen.

Artikel 9 :

Iedere ernstige overtreding of niet-naleving van de voorwaarden van deze overeenkomst door de concessiehouder, kan aanleiding geven tot verbreking van de concessie, zonder enig verhaal voor de concessiehouder, en onverminderd het recht van de eigenaar op schadevergoeding.

De concessiehouder zal voorafgaandelijk in gebreke gesteld worden door het College van Burgemeester en Schepenen bij aangetekend schrijven. De concessiehouder beschikt over een termijn van vijftien dagen om zijn verweermiddelen in te dienen.

Worden in elk geval beschouwd als redenen tot verbreking van de concessie :

        niet betaling van de verschuldigde bedragen door de concessiehouder

        nalatigheid in de uitbating,

        nalatigheid bij het proper en ordelijk houden van de omgeving van de frituur

        veroordeling van de concessiehouder tot een correctionele straf.

        Persoonlijke houding van de concessiehouder of personeelsleden die niet strookt met de sfeer van het centrum of strijdig is met de openbare orde of de goede zeden.

Als de overeenkomst wordt ontbonden door de fout van de concessiehouder is deze een schadeloosstelling verschuldigd vastgesteld op een forfaitair bedrag van € 2.500, vermeerderd met om het even welke kosten, onkosten en uitgaven die voortvloeien uit de ontbinding.

Artikel 10 :

Na 31 augustus 2029 vervalt de verleende concessie volledig en eigent het college zich het recht toe al dan niet een nieuwe concessie uit te schrijven. Het gemeentebestuur is hierbij door geen enkele bepaling van het huidig concessiecontract gebonden. De concessiehouder zal op geen enkele wijze aanspraak kunnen maken op stilzwijgende hernieuwing van de concessie.

Artikel 11 :

Behalve de onroerende voorheffing, zijn alle belastingen, retributies, opcentiemen en taksen in verband met het in concessie gegeven domein ten bate van om het even welke overheid uitsluitend voor rekening van de concessiehouder.

Artikel 12 :

De concessiehouder moet deze overeenkomst laten registreren binnen de wettelijk gestelde termijn. Eventuele kosten van zegels en registratie van deze overeenkomst zijn ten laste van de concessiehouder.

Artikel 13 :

Deze overeenkomst is onderworpen aan de Belgische wetgeving. Alle geschillen die tussen partijen zouden kunnen ontstaan door de toepassing van deze overeenkomst, zullen beslecht worden door de rechtbanken met bevoegdheid voor de gemeente Maldegem

 

Opgesteld te Maldegem, op ………………, in drie exemplaren, waarvan één wordt overhandigd aan de concessiehouder, één is bestemd voor de eigenaar en het derde is bestemd voor de registratie.

De eigenaar,         De concessiehouder,

De algemeen directeur.   de burgemeester,

 

PROCEDURE

Artikel 14 :

Inschrijvingen kunnen slechts door één persoon gebeuren. Inschrijvingen door meer dan 1 natuurlijk persoon worden niet aanvaard. Dit geldt eveneens voor de personen die rechtspersonen vertegenwoordigen ingeval van inschrijvingen door een rechtspersoon. Onder geen enkel beding kunnen inschrijvingen van 2 of meer rechtspersonen aanvaard worden.

Artikel 15 :

De inschrijver blijft gebonden op grond van zijn inschrijving gedurende een termijn van VIJFTIG dagen, ingaande op de dag volgend op de vastgestelde datum voor de opening van de aanbiedingen.

Artikel 16 :

Het gemeentebestuur behoudt zich het recht voor om niet toe te wijzen. Om in aanmerking te komen voor de toewijzing van de concessie moet de inschrijver op elk criterium afzonderlijk minstens de helft van de punten halen en op alle criteria samen ten minste 60% van de punten.

Inschrijvingen waarin een bedrag van minder dan € 7.600/jaar als concessieprijs geboden wordt, worden niet verder in aanmerking genomen.

Artikel 17 :

De offerte-aanvraag gebeurt door aankondiging en bekendmaking via tenminste 2 plaatselijke dag- en/of weekbladen en via de website van de gemeente.

Artikel 18 :

De afgifte van de inschrijvingen moet als volgt gebeuren:

   hetzij per aangetekend schrijven gericht aan het college van burgemeester en schepenen, Markt 7, 9990 Maldegem en dient minstens vier kalenderdagen voor de datum vastgesteld voor het openen der aanbiedingen besteld te worden;

        hetzij door afgifte voor de opening van de aanbiedingen ter openbare zitting;

Artikel 19 :

De inschrijving moet gebeuren bij middel van het op het secretariaat van de gemeente verkrijgbare inschrijvingsformulier.

Artikel 20 :

De inschrijving moet gebeuren onder dubbel gesloten omslag. De binnenste omslag moet de vermelding 'concessie frituur Markt’ dragen.

Artikel 21 :

De inschrijvers van de aanbiedingen worden uitgenodigd naar de opening van de inschrijvingen. Eens de opening der inschrijvingen begonnen is, is een hoger bod niet meer mogelijk.

Artikel 22 :

Het college van burgemeester en schepenen zal de concessie toewijzen, na toepassing van bovenvermelde artikelen en op basis van volgende criteria:

        de concessieprijs

        Een uitbatingsplan, Dit omvat tenminste een overzicht van het gamma en de producten die te koop zullen aangeboden worden; de geplande openingsuren & een overzicht van de ervaring nuttig voor het uitbaten van een frituur.

        Een plan van aanpak voor het netjes houden van de omgeving van de frituur en voor het beperken van de eventuele overlast van de frituur., in het bijzonder m.b.t. geluidsoverlast en afval. De kandidaat-uitbater verduidelijkt hierbij zijn praktische aanpak.

De concessieprijs wordt bij de beoordeling van de offerten voor 40 van de 100 punten in aanmerking genomen. De hoogste inschrijver krijgt het maximum (40) van de punten toegekend. De punten toegekend aan de andere inschrijvingen verminderen verhoudingsgewijs t.o.v. het hoogste bod, waarbij de punten toegekend worden evenredig met het percentage dat zij vertegenwoordigen t.o.v. het hoogste bod.

Het uitbatingsplan wordt voor 30 van de 100 punten in aanmerking genomen. De kandidaat met het beste uitbatingsplan krijgt het maximum van de punten, De kandidaat met het tweede beste uitbatingsplan krijgt 15 punten, de derde krijgt nog 3 punten. Indien er meer dan 3 inschrijvers zijn krijgen de vierde en volgende gerangschikten nog 1 punt, tenzij ze helemaal geen uitbatingsplan indienden, dan krijgen ze nul punten.

Het plan van aanpak voor het netjes houden van de omgeving van de frituur en voor het beperken van de eventuele overlast van de frituur wordt voor 30 van de 100 punten in aanmerking genomen. De kandidaat met het beste plan van aanpak krijgt het maximum van de punten. De kandidaat met het tweede beste plan van aanpak krijgt 15 punten, de derde krijgt nog 3 punten. Indien er meer dan 3 inschrijvers zijn krijgen de vierde en volgende gerangschikten nog 1 punt, tenzij ze helemaal geen uitbatingsplan indienden, dan krijgen ze nul punten.

 

De punten voor het uitbatingsplan en het plan van aanpak worden toegekend door een ambtelijke jury bestaande uit tenminste drie personen."

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd de concessie toe te wijzen overeenkomstig de voorwaarden van de concessieovereenkomst zoals in artikel 2 hierboven opgenomen onder de titel 'Procedure'.

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

14.  GOEDKEUREN CONVENANT JVA (JEUGDWERKING VOOR ANDERSTALIGEN)

 

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Juridische gronden

        De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        5° het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

        Het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid.

        De beslissing van de Gemeenteraad van 18 december 2019 inzake de strategische meerjarenplanning 2020-2025.

        De beslissing van de Gemeenteraad van 18 december inzake de gemeentebegroting 2020.

 

Feiten

        Onze traditionele jeugdbewegingen krijgen ondersteuning via het subsidiereglement jeugdwerk, zij krijgen werkings- en kampsubsidies. De niet-traditionele jeugdwerkingen die eveneens actief zijn in Maldegem en een werking tot stand brengen, worden vergoed via convenant. JVA (Jeugdwerking voor Anderstaligen) is hier een voorbeeld van.

        Er wordt al een aantal jaren een zomerschool voor anderstaligen in Maldegem tijdens de zomervakantie georganiseerd, van voor 2019.

        In 2019 lanceerde de Vlaamse overheid een projectoproep “Zomerscholen” waarin zomerscholen, georganiseerd door lokale besturen op basis van een aantal voorwaarden werden gesubsidieerd.

        De gemeente Maldegem organiseert vanaf 2019:

        Een zomerschool: Nederlands voor anderstalige kinderen.

        Een gemeentelijke zomerschool: lessen voor kansarme kinderen.

        De gemeente neemt de regierol op zich.

        Kinderen die in aanmerking komen voor de zomerschool, worden door de scholen doorgegeven aan de brugfiguren.

        De gemeente vroeg de subsidie aan.

        De subsidie bedraagt in 2023:

        45€ per kind per dag voor 10 dagen,

        20€ per kind voor de regierol voor de volledige duur van de zomerschool.

        .In 2022 werd een feitelijke vereniging.rond de werking JVA opgericht.

        Dit geeft de mogelijkheid om samen te werken middels een convenant waarin duidelijke afspraken en voorwaarden worden vastgelegd om de samenwerking te verbeteren.

        Op basis van eerdere jaren, schatten we het aantal kinderen dat de zomerschool zal volgen op 125 in (50 anderstalige kinderen voor JVA en 75 kansarme kinderen voor de gemeente).

        De zomerschool is gratis voor de kinderen en de ouders.

 

Argumentatie

        Om de samenwerking met JVA te faciliteren en toch gebruik te kunnen maken van de subsidies, stelt de Sociale Dienst voor om via een covenant te werken. De convenant is toegevoegd aan deze nota.

        De subsidie is opgemaakt uit 2 delen:

        Subsidie onderhevig aan de voorwaarden van de projectoproep:

        200 € subsidie per kind voor de duur van de zomerschool

        Vrijwilligersvergoeding van 40,67 € per vrijwilliger voor maximaal 15 vrijwilligers en 10 dagen

        Subsidie die niet onderhevig is aan de voorwaarden van de projectoproep:

        Werkingssubsidie van 1000 € per jaar

        Gratis gebruik van gemeentelijke lokalen als die beschikbaar zijn en dit in samenspraak met Sociale Activering

        De bewijslast dat JVA voldoet aan de voorwaarden van de projectoproep, is de volledige verantwoordelijkheid van JVA. Subsidies worden ook pas uitgekeerd aan JVA als de gemeente die heeft ontvangen.

        De Sociale Dienst stelde deze convenant op in samenwerking met de bevoegde schepen.

 

Adviezen

        De Sociale Dienst adviseert om de bijgevoegde convenant goed te keuren.

 

Financiële weerslag

        Budget is toereikend

        Op basis van een geschatte aantal van 125 kinderen (50 voor JVA en 75 voor de gemeente), komt de subsidie neer op 58.750 €.

        De subsidie die de gemeente ontvangt voor de kinderen die JVA opneemt bedraagt 22.500 €.

        De subsidie die de gemeente JVA zou uitbetalen op basis van een geschat aantal van 50 kinderen bedraagt 14.541 €.

        De kosten voor de gemeente zonder loonkost van gemeenteambtenaren bedragen 30.000 €:

        Het verschil tussen de te ontvangen subsidies en de kosten (zomerschool gemeente + subsidie JVA) bedraagt +14.209 €.

        Zie bijgevoegd overzicht.

 

         

 

 

Artikel 1:

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de convenant voor de feitelijke vereniging JVA (Jeugdwerking voor Anderstaligen) goed tot 31/12/2025.

 

Convenant ‘subsidie zomerscholen’ tussen Gemeentebestuur Maldegem en JVA

 

Tussen de ondergetekenden:

 

Enerzijds:

Gemeente Maldegem, Lazarusbron 1, 9990 Maldegem (hierna “de gemeente”), vertegenwoordigd door:

Dhr. De Jaeger Marten, voorzitter Gemeenteraad,

Mevr. Britt Schouppe,  Algemeen directeur

Handelend en bedingend in naam en voor rekening van Maldegem, en in uitvoering van de beslissing van de Gemeenteraad, genomen in zitting van 25/05/2023

 

En anderzijds:

JVA - Jeugdwerking voor Anderstaligen (hierna “JVA”), dat als feitelijke vereniging actief is, vertegenwoordigd door: Stefanie Bral en Inge Dobbelaere

 

 Convenant ‘subsidie zomerscholen’ tussen Gemeentebestuur Maldegem en JVA

 

 

Tussen de ondergetekenden:

 

Enerzijds:

Gemeente Maldegem, Lazarusbron 1, 9990 Maldegem (hierna “de gemeente”), vertegenwoordigd door:

Dhr. De Jaeger Marten, voorzitter Gemeenteraad,

Mevr. Britt Schouppe, Algemeen directeur

Handelend en bedingend in naam en voor rekening van Maldegem, en in uitvoering van de beslissing van de Gemeenteraad, genomen in zitting van 27/04/2023.

 

En anderzijds:

JVA - Jeugdwerking voor Anderstaligen (hierna “JVA”), dat als feitelijke vereniging actief is, vertegenwoordigd door:

Mevr. Stephanie Bral, Brielstraat 24, 9990 Maldegem

Mevr. Inge Dobbelaere, Gotjensstraat 9, 9990 Maldegem

 

Art.1: Algemene principes

 

Maldegem geeft, onder verder omschreven voorwaarden, ondersteuning aan JVA (Jeugdwerking voor Anderstaligen) voor de organisatie van een zomerschool voor Anderstalige kinderen.

 

Art.2: Financiële ondersteuning

 

De financiële ondersteuning bestaat uit:

 

        Ondersteuning die wordt voorzien door de gemeente en die niet onderhevig is aan de voorwaarden van de oproep zomerscholen: beschreven in artikel 3

        Ondersteuning die onderhevig is aan de voorwaarden zoals opgenomen in de “Projectoproep zomerscholen”: beschreven in artikel 4

 

Art. 3: Ondersteuning van de gemeente

 

3.1 De gemeente kent JVA een werkingssubsidie toe van €3000, bestaande uit €1000 werkingsvergoeding en €2000 voorschot op opvang, voor het organiseren van een zomerschool voor anderstalige kinderen in de gemeente Maldegem. De €2000 voorschot op opvang zal verrekend worden in de eindafrekening. Het bedrag van €3000 zal overgeschreven worden voor 30 juni van dat werkingsjaar.

 

3.2 JVA kan via de uitleendienst gratis tafels, stoelen, banken etc (indien tijdig gereserveerd en voorradig) aanvragen voor de organisatie van de zomerschool.

 

3.3 De gemeente zal samen met JVA op zoek gaan naar een geschikte locatie voor de zomerschool en indien het een gemeentelijke locatie betreft deze gratis ter beschikking stellen aan JVA.

 

3.4 De gemeente maakt de zomerschool van JVA bekend via de gebruikelijke kanalen (website, via maatschappelijk werkers, folder, nieuwsbrief, Vrij Maldegem…) in overleg met JVA. JVA is vrij om eigen communicatiemiddelen te gebruiken om het aanbod van de zomerschool bekend te maken.

 

 

Art. 4: Ondersteuning onderhevig aan de voorwaarden van de "Projectoproep Zomerscholen”

 

4.1 Het subsidiebedrag omschreven in artikel 3 wordt verhoogd met €200,00 per kind dat minstens 2 volledige of 4 halve dagen aanwezig is tijdens de zomerschool georganiseerd door JVA. Dit subsidiebedrag wordt enkel toegekend na het voorleggen van uitgavebewijzen van JVA in kader van de zomerschool.

 

Om in aanmerking te komen voor de verhoogde subsidie, verbindt JVA zich ertoe om:

        In samenspraak met de gemeente (vertegenwoordigd door de brugfiguren) kinderen te laten doorstromen naar de zomerschool voor anderstaligen.

        Te voldoen aan de voorwaarden zoals omschreven in de jaarlijkse “projectoproep Zomerscholen”, ook als de voorwaarden in de projectoproep wijzigen.

 

Enkel in Maldegem gedomicilieerde kinderen of kinderen die in Maldegem school lopen, komen in aanmerking voor subsidie.

 

De verhoogde subsidie per kind zal overgeschreven worden binnen de 21 kalenderdagen van het desbetreffende jaar nadat de gemeente de subsidies zelf heeft ontvangen van de Vlaamse Overheid.

 

4.2 Het ontvangen bedrag kan besteed worden voor daguitstappen, activiteiten, bezoeken, begeleiding, aankoop van educatief materiaal, kilometervergoeding bij uitstappen, eten en drinken of huur van materialen en lokalen. JVA verbindt zich er toe om voor 31 augustus van elk jaar de originele bonnen van gemaakte kosten te bezorgen aan de gemeente Maldegem en hiervan ook een overzicht te voorzien waarin alle bonnen opgeteld worden. Dit kan digitaal via integratie@maldegem.be.

 

4.3 Naast de werkingssubsidie en de verhoogde subsidie, kent de gemeente Maldegem aan JVA een vergoeding toe voor de vrijwilligers die meewerken aan de zomerschool. De vrijwilligers ontvangen een forfaitaire vergoeding per dagdeel rekening houdend met de maximumbedragen die zijn vastgelegd in de vrijwilligerswet van 3 juli 2005 en jaarlijks worden geïndexeerd (in 2023 is dit €40,67 per volledige dag en €20,33 voor een halve dag).

 

Per dag kunnen er maximum 15 vrijwilligers in aanmerking komen voor een vrijwilligersvergoeding. Het totale bedrag voor de vrijwilligersvergoeding is beperkt tot €610,05 per dag, en dit voor maximaal 10 dagen.

 

Om de vrijwilligersvergoeding te ontvangen moet aan volgende voorwaarden worden voldaan:

 

        Vrijwilligerswerk kan vanaf het jaar waarin de vrijwilliger 16 wordt

        JVA bezorgt voor elke vrijwilliger een uittreksel uit het strafregister (model 2) aan de gemeente voor de aanvang van het vrijwilligerswerk. Dit kan digitaal via integratie@maldegem.be

        JVA is verantwoordelijk voor het opmaken van een vrijwilligersovereenkomst en een informatienota voor elke vrijwilliger en bezorgt hiervan een kopie aan de gemeente voor het einde van de eerste week zomerschool, tenzij de vrijwilliger later van start gaat. Dit kan digitaal via integratie@maldegem.be.

        Daarnaast wordt per vrijwilliger een formulier ‘forfaitaire kostenvergoeding vrijwilligerswerk’ opgemaakt en deze worden doorgegeven aan de gemeente ten laatste op 31 augustus. De kostenvergoedingen van de vrijwilligers worden verwerkt en uitbetaald door de personeelsdienst.

        De vrijwilligers zullen ook verzekerd worden tijdens de terugkomdagen en huiswerkklassen van JVA.

 

De gemeente bezorgt de vrijwilligersovereenkomst en informatienota aan JVA.

 

De bewijslast dat JVA aan de voorwaarden voldoet van de “Projectoproep Zomerscholen”, is de volledige verantwoordelijkheid van JVA. Indien JVA niet aan de vermelde voorwaarden voldoet, vervallen alle in artikel 4 vermelde subsidies.

 

Art.5: Samenwerking

 

JVA en het OCMW plannen jaarlijks minstens:

        1 overleg om de werking van de zomerschool af te stemmen

        1 overleg om de samenwerking en de werking te evalueren

 

Data van de zomerschool worden tegen 15 juni doorgegeven aan de contactpersoon van de gemeente, Kathleen Hermie.

 

Er wordt maximaal gebruik gemaakt van de UiTPAS om recht te openen op het kortingstarief bij activiteiten waar mogelijk.

 

Art.6: Praktische afspraken met betrekking tot de locatie

JVA voorziet zelf vuilniszakken, sorteert het afval tijdens de zomerschool en zorgt dat er geen vuilnis achterblijft na de zomerschool op de locatie.

 

JVA houdt hun locatie proper tijdens de zomerschool. Zij hebben de mogelijkheid om poetsmateriaal te ontlenen via de dienst sociale activering. Na afloop van de zomerschool zal de locatie grondig gepoetst worden door een poetsploeg. Dit organiseert de dienst sociale activering.

 

Art.7: Doelgroep

 

De zomerscholen zijn bedoeld voor alle kleuters, leerplichtige leerlingen en jongeren.

 

De zomerschool met JVA als partner heeft als ontwikkelingsdoel anderstalige kinderen de Nederlandse taal te leren en te gebruiken als hefboom om de integratie in de gemeente te stimuleren. Dat doel dient duidelijk te zijn en gecommuniceerd te worden aan vrijwilligers en medewerkers.

 

JVA kan indien gewenst de zomerschool beperken tot een bepaalde leeftijdscategorie.

 

Indien JVA de doelgroep wenst te beperken (bijvoorbeeld enkel voor kleuters of enkel voor basisonderwijs), brengt JVA de gemeente hiervan op de hoogte voor 15 mei van elk jaar voor aanvang van de zomerschool.

 

Anderstalige kinderen die reeds voldoende kennis hebben verworven van de Nederlandse taal kunnen doorverwezen worden naar de zomerschool voor groeikansen, georganiseerd door de dienst sociale activering.

 

De zomerschool is gratis en de deelnemers nemen deel op vrijwillige basis. Er worden geen extra kosten aangerekend aan deelnemende gezinnen en kinderen zodat de zomerschool volledig kosteloos is.

 

De gemeente Maldegem zorgt in samenwerking met de scholen voor de toeleiding van de kinderen naar het aanbod van JVA.

 

 

Art.8: Rapportering en kwaliteit

 

JVA verbindt zich er toe om aan de voorwaarden te voldoen omschreven in de jaarlijkse projectoproep zomerscholen van Vlaanderen en om in aanmerking te kunnen komen voor subsidie. De gemeente stuurt de subsidieoproep steeds door naar JVA voor aanvang van de zomerschool.

De gemeente blijft verantwoordelijk voor de kwaliteitsvolle uitvoering van de zomerschool en de controle op de besteding van de middelen.

 

Art.9: GDPR

 

JVA verbindt zich er toe om de GDPR wetgeving na te leven. Dit is ook standaard opgenomen in elk vrijwilligerscontract.

 

Art.10: Duur van de overeenkomst

 

Deze overeenkomst geldt tot en met 31/12/2025. 

Onverminderd en mogelijkheid om ze – in onderlinge akkoord – te wijzigen, eerder te beëindigen, al dan niet gewijzigd te verlengen, of te vervangen door een nieuwe overeenkomst.

 

Aldus opgemaakt, in tweevoud, te Maldegem op 26/05/2023 waarvan één exemplaar voor ieder van beide partijen.

 

 

 

 

 

 

 

Stephanie Bral       Inge Dobbelaere

JVA Maldegem       JVA Maldegem

 

 

 

 

De Jaeger Marten      Britt Schouppe

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 25 05 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

15.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werden geen vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2023