Notulen gemeenteraad van 28 03 2024

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter;

Koenraad De Ceuninck, Burgemeester;

Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Schepenen;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte, Raadsleden;

Britt Schouppe, Algemeen directeur.

 

Verontschuldigd:

Christine Verplaetse, Raadslid;

Vanaf punt 21 vervoegt Cedric De Smet, Raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   MEDEDELINGEN

 

                   Schepen Annelies Lammertyn (CD&V) kondigt het Kick-off feest aan voor het Landschapspark Zwinstreek.
Dat zal doorgaan op dinsdag 18 juni vanaf 18u in Damme. Alle raadsleden zullen hiernaar uitgenodigd worden en ook al inwoners zullend de kans krijgen om aanwezig te zijn.

        Schepen Stefaan Standaert (Groen) deelt mee dat het 'Wij-Water-project dat ingediend werd bij Interreg Vlaanderen-Nederland in het kader van het onderzoeken van de waterhuishouding voor de landbouw en het plaatsen van stuwen in beken en grachten, goedgekeurd werd. Ons bestuur heeft dit project gedeeltelijk gefinancierd, het gaat in november 2024 van start.

        Schepen Peter T. Van Hecke (onafhankelijk) deelt mee dat het Sint-Annazwembad een grote onderhoudsbeurt zal krijgen en daarvoor gesloten zal zijn van maandag 29 april tot en met 31 augaustus. We hopen terug te kunnen openen tegen het nieuwe schooljaar op 1 september.

Het Sint-Annazwembad zal sluiten vanaf maandag 29 april - er worden 4 maanden voorzien om de werken uit te voeren - de beoogde opening is begin september voorzien.

De verschillende werven:

        Dakwerken

        Waterbehandeling

        Plafondwerken (slopen + vernieuwen)

        Vloerwerken (uitbreken + vernieuwen)

        Voorzitter Marten De Jaeger (CD&V) deelt de data van de volgende vergaderingen mee:

Gemeenteraad en Raad voor maatschappelijk welzijn: 25 april - 23 mei - 20 juni - 26 september - 24 oktober - 28 november - (19 december = met de nieuw verkozen ploeg)

Gemeenteraadscommissie: dinsdag 21 mei (betr. de jaarrekening) en maandag 16 december (betr. de MJP = met de nieuw verkozen ploeg)

De installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad - nog definitief te bevestigen - zal normaal gezien doorgaan op maandag 2 december.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIO- OF AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 29 FEBRUARI 2024

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

        De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 29 februari 2024 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 29 februari 2024 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

3.   SAMENSTELLING MAT - TOEVOEGING VAN HET DIENSTHOOFD PERSONEEL AAN HET MANAGEMENTTEAM

 

Juridische gronden

        Decreet Lokaal Bestuur.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007, waarbij de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie en de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel worden vastgelegd.

        Gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2016 en volgende, waarbij de rechtspositieregeling van de gemeente Maldegem werd vastgesteld.

        Collegebeslissing van 14 maart 2023 houdende vaststelling van de rechtspositieregelingen voor het personeel van de Gemeente & OCMW Maldegem.

 

Feiten

        Sinds de indiensttreding van de directeur Mens, Valerie Meuser, op 10 juli 2023 bestaat het managementteam (voortaan MAT) uit 4 leden, zijnde: De algemeen directeur, Britt Schouppe, de financieel directeur, Isabelle Dombret, de directeur Ruimte, Koenraad Cromheecke en de directeur Mens, Valerie Meuser.

        Tijdens de verschillende overlegmomenten van het MAT is duidelijk gebleken dat een groot aantal aangelegenheden die in het MAT besproken worden een personeelscomponent bevatten.

        Om tijdens de besprekingen van het MAT over voldoende HR-kennis en -expertise te beschikken, stelt het MAT voor om het diensthoofd Personeel, als (permanent) lid toe te voegen aan het MAT.

 

Argumentatie

        Gelet op het feit dat een groot aantal besproken aangelegenheden in het MAT een personeelscomponent bevatten en gelet op het feit dat het diensthoofd Personeel over de meeste HR-gerelateerde kennis en ervaring beschikt binnen de organisatie is het wenselijk/opportuun voor het MAT om het diensthoofd Personeel als (permanent) lid toe te voegen aan het managementteam.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De Gemeenteraad keurt de toevoeging van het Diensthoofd Personeel als (permanent) lid van het managementteam (MAT) goed.

 

Artikel 2:

Aan het Diensthoofd Personeel dat opgenomen wordt in het managementteam zal (vanaf de datum van concrete toevoeging) conform artikel 209 van de rechtspositieregeling van de Gemeente en het OCMW Maldegem een managementtoelage uitbetaald worden.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

4.   BELASTING OP HET VERVOER VAN PERSONEN MET EEN POLITIEVOERTUIG: WIJZIGING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Het koninklijk besluit van 28 december 1950 houdende het algemeen reglement op de gerechtskosten in strafzaken, artikel 93, 4°.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

   het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

  14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

        De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst op twee niveaus van bepaalde bestuurlijke politiediensten, inzonderheid artikel 90 dat bepaalt dat de gemeenteraad of de politieraad een reglement kan vaststellen betreffende de inning van een vergoeding voor opdrachten van bestuurlijke politie van de lokale politie.

        De wet van 15 maart 1999 en latere wijzigingen betreffende de beslechting van fiscale geschillen.

          Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen.

          Gecoördineerde omzendbrief omtrent de gemeentefiscaliteit KB/ABB  2019/2

          Het reglement Belasting op het vervoer van personen met een politievoertuig, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 18 december 2019.

          Het voorstel van het politiecollege van 29 december 2023 betreffende de aanpassing van het tarief voor vervoer personen met een politievoertuig.

 

Argumentatie

           De politie vervoert vaak personen die in de politiezone Aalter-Maldegem worden aangehouden voor verstoring van de openbare orde of naar aanleiding van openbare dronkenschap. Het is niet wenselijk dat de belastingbetaler opdraait voor deze kosten.

           Op basis van het huidige reglement wordt aan de persoon die vervoerd wordt een belasting opgelegd voor het vervoer ten bedrage van 105 euro. In Aalter bedraagt dit 127 euro (geïndexeerd).

           Door de fusie tussen de zone Aalter en de zone Maldegem werd vanuit het politiecollege van de nieuwe zone Aalter-Maldegem voorgesteld om het bedrag in de gefuseerde politiezone Aalter-Maldegem gelijk te stellen. Het politiecollege stelt voor 130 euro aan te rekenen.

Tussenkomsten

        door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt onderstaand reglement houdende het instellen van een gemeentebelasting op het vervoer van personen met een politievoertuig vast.

 

BELASTING OP HET VERVOER VAN PERSONEN MET EEN POLITIEVOERTUIG

 

 

Artikel 1

De gemeente Maldegem heft voor de periode van 1 april 2024 tot en met 31 december 2025 een belasting op het vervoer van personen met een politievoertuig op grond van artikel 1 §2 van de Besluitwet van 14 november 1939 betreffende de beteugeling van de dronkenschap, of in het kader van een bestuurlijke aanhouding op grond van artikel 31 van de wet van 5 augustus 1992 op het politieambt.

 

Artikel 2

De belasting is verschuldigd door de vervoerde persoon die de interventie noodzakelijk maakt of door diegene die voor hem burgerlijk verantwoordelijk is. Hij is hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.

 

Artikel 3

De belasting is ineens en per vervoer verschuldigd.

 

De belasting bedraagt 130,00 euro per rit en per vervoerd persoon.

 

Onder ‘rit’ dient verstaan: het traject dat wordt afgelegd vanaf het uitrukken van het politievoertuig tot de bestemming die de politie bepaalt.

 

Artikel 4

De belasting wordt ingevorderd bij wege van een kohier dat wordt vastgesteld en uitvoerbaar verklaard door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 5

De belasting is betaalbaar binnen de twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

Artikel 6

De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen.

Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.

 

Artikel 7

Deze verordening treedt in werking op 1 april 2024.

 

Artikel 2:

Het reglement 'Belasting op het vervoer van personen met een politievoertuig' van 18 december 2019 wordt opgeheven met ingang van 1 april 2024.

 

Artikel 3:

Een afschrift van deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

5.   REKENING 2023 POLITIEZONE MALDEGEM: VASTSTELLING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        De wet van 7 december 1998 houdende organisatie van de geïntegreerde politie (WGP), gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid artikel 77 en 78 inzake de goedkeuring door de Gouverneur;

          Het koninklijk besluit van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie, inzonderheid artikel 66 tot 72, gewijzigd door het koninklijk besluit van 25 april 2004 en gewijzigd door het koninklijk besluit van 24 januari 2006

          De Nieuwe gemeentewet (NGW) via artikel 33 en 34 van het WGP, inzake de kas verificatie (artikel 131 NGW) en artikel 240 dat stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het goedkeuren van de jaarrekening.

          De omzendbrieven PLP 33 en 8bis betreffende de jaarrekening 2002 van de politiezones;

          De omzendbrief PLP 61 betreffende de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting voor 2022 ten behoeve van de politiezones.

 

Feiten

        De bijzonder rekenplichtige heeft de jaarrekening opgesteld.

        Q&A bedrijfsrevisoren hebben deze gecontroleerd.

        Het verslag van de jaarrekening 2023 werd toegevoegd achteraan de jaarrekening.

        Het College heeft op 12 maart 2024 positief advies verleend.

 

Argumentatie

        De jaarrekening geeft een waar en getrouw beeld van de financiële toestand van de politiezone en de erin opgenomen opbrengsten, kosten, ontvangsten en uitgaven zijn wettelijk en regelmatig.

        Uit de jaarrekening 2023 blijkt dat de politiezone Maldegem financieel gezond is.

        De jaarrekening is eveneens de eindrekening van de bijzonder Rekenplichtige en wordt ook gerapporteerd aan de politieraad. Er zal niets meer geboekt worden in de boekhouding van PZ Maldegem. De eindbalans per 31/12/2023 zal overgeboekt worden in de beginbalans van de nieuwe zone

Tussenkomsten

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De begrotingsrekening van de politiezone Maldegem over het dienstjaar 2023 wordt als volgt vastgesteld :

 

 

Artikel 2 :

De politierekening dienstjaar 2023 zal toegezonden worden aan de Heer Provinciegouverneur en de  minister van Binnenlandse zaken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de eindrekening van de bijzonder rekenplichtige goed.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

6.   STANDPUNT GEMEENTERAAD  T.A.V. PROVINCIAAL RAADGEVEND COMITÉ M.B.T. INTENTIEVERKLARING(EN) WIJZIGING(EN) HULPVERLENINGSZONE(EN)

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        De Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, inzonderheid de artikelen 14 en 15.

        Het Koninklijk Besluit van 4 maart 2008 (gewijzigd bij Koninklijk Besluit van 18 januari 2018).

 

Feiten en argumentatie

           Overeenkomstig artikel 14 van de Wet, de Koning de territoriale afbakening van de zones bepaalt, op voorstel van het provinciaal raadgevend comité van de zones, na overleg in de Ministerraad;

           Overwegende dat dit provinciaal raadgevend comité van de zones is samengesteld uit alle burgemeesters van de provincie en wordt voorgezeten door de gouverneur;

           Dat dit comité het advies inwint van de autoriteiten van de verschillende gemeenten van de provincie en op basis hiervan een advies aan de Koning formuleert;

           Uit het arrest van de Raad van State van 23 september 2011 (n°215.302) blijkt dat voorafgaand aan het provinciaal raadgevend comité de betrokken gemeenteraden hierover dienen te beraadslagen;

           Op 17/11/2023 werd een schrijven van de gouverneur gericht aan de burgemeesters waarin gevraagd werd om een gemotiveerde gemeenteraadsbeslissing over te maken indien de intentie bestaat om te veranderen van hulpverleningszone;

           Gelet op de goedkeuring van de definitieve fusiebeslissing door de gemeenteraden van Lokeren en Moerbeke op respectievelijk 18/09/2023 en 19/09/2023 met de vraag om de nieuwe fusiegemeente te laten behoren tot de hulpverleningszone Oost;

           Gelet op de goedkeuring van de definitieve fusiebeslissing door de gemeenteraden van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht op respectievelijk 14/11/2023, 06/11/2023 en 26/10/2023;

           Gelet op de gemeenteraadsbesluiten van de gemeenten Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht op respectievelijk 12/12/2023, 18/12/2023 en 21/12/2023 met de vraag om de nieuwe fusiegemeente te laten behoren tot de hulpverleningszone Waasland;

           Gelet op het gemeenteraadsbesluit van de gemeente Wichelen d.d. 20/12/2023 met de vraag om toe te treden tot de hulpverleningszone Oost;

           Gelet op het gemeenteraadsbesluit van de gemeente Laarne d.d. 21/12/2023 met de vraag om toe te treden tot de hulpverleningszone Centrum;

           Gelet op het gemeenteraadsbesluit van de gemeente Wetteren d.d. 19/12/2023 met de vraag om toe te treden tot de hulpverleningszone Centrum;

           Gelet op het gemeenteraadsbesluit van de gemeente Lierde d.d. 27/11/2023 met de vraag om toe te treden tot de hulpverleningszone Vlaamse Ardennen;

           Gelet op het schrijven aan de gouverneur van de burgemeesters van Haaltert, Denderleeuw, Erpe-Mere en Lede uit de hulpverleningszone Zuid-Oost aangaande de evolutie binnen deze zone, dat bekrachtigd werd door de verschillende gemeenteraden op respectievelijk 18, 21, 19 en 21 december; 

           Aan de gemeenteraad wordt door het Provinciaal raadgevend comité gevraagd om over de voorstellen tot territoriale wijziging een standpunt in te nemen;

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt akte van de intentieverklaringen van Moerbeke-Lokeren en Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht om als nieuwe fusiegemeenten respectievelijk deel uit te maken van de hulpverleningszone Oost en de hulpverleningszone Waasland en van de intentieverklaringen van Laarne, Lierde, Wetteren en Wichelen om respectievelijk toe te treden tot de hulpverleningszones Centrum, Vlaamse Ardennen, Centrum en Oost.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad neemt akte van het, door de gemeenteraden bekrachtigd, schrijven aan de gouverneur van de burgemeesters van Haaltert, Denderleeuw, Erpe-Mere en Lede.

 

Artikel 3:

De voorstellen van Moerbeke-Lokeren, Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht, Laarne, Lierde, Wetteren en Wichelen gunstig te adviseren en de burgemeester te mandateren om hierover te stemmen in het Provinciaal Raadgevend Comité van Oost-Vlaanderen.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

7.   GEMEENTEPATRIMONIUM - AANVAARDING SCHENKING - PORTRET KOLONEL A. DU ROY DE BLICQUY

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

 12° het definitief aanvaarden van schenkingen en het aanvaarden van legaten

 

Feiten

        De Koninklijke Verbroedering 2de Gidsen, (Kolonel bd Jean Claude Pochet en Kolonel Militair Administrateur Leon Symoens), wensen een kader met een foto van Kolonel A. du Roy de Blicquy, bevelhebber van het regiment Gidsen dat  Maldegem in 1918 bevrijdde, te schenken aan de gemeente.

        In een brief dd. 2 maart vraagt kolonel Symoens om deze schenking te aanvaarden.

 

Argumentatie

        Kolonel du Roy de Bliccuy stond als KorpsCommandant van het 2de Regiment Gidsen aan het hoofd van de Cavalerie-eenheid die Maldegem bevrijdde op 20 oktober 1918.

        Deze schenking is een uiting van de uitstekende relaties tussen de gemeente Maldegem en het 2de regiment Gidsen.

        De Koninklijke Verbroedering vraagt hierbij om dit fotokader een eerbare plaats te geven

        Het aanvaarden van een schenking is een exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad

        Het aanvaarden van deze schenking doet in hoofde van de schenker geen enkel recht of enigerlei voordeel ontstaan, niet nu, niet in de toekomst;

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de schenking door Koninklijke Verbroedering - 2de Regiment Gidsen, van een fotokader met afbeelding van Kolonel A. du Roy de Blicquy, bevelhebber van het regiment Gidsen dat Maldegem in 1918 bevrijdde, te aanvaarden..

 

Artikel 2:

De gemeente zal aan het fotokader een eervolle en zinvolle bestemming toekennen ter nagedachtenis van Kolonel A. du Roy de Blicquy, van de bevrijding van Maldegem in 1918 en van de hierbij gesneuvelden, teneinde de herinnering aan het verleden levendig te houden.

 

Artikel 3:

De aanvaarding van deze schenking doet op geen enkele wijze enig recht of voordeel ontstaan voor de schenker t.a.v. de gemeente Maldegem, niet nu en niet in de toekomst.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

8.   WIJZIGING SUBSIDIËRING JEUGDWERK - TENTSUBSIDIES

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

 het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

23°  het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies

           De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

           De beslissing van de Gemeenteraad van 27 mei 2014 inzake het reglement voor de erkenning en subsidiëring van het plaatselijk jeugdwerk.

           De beslissing van de Gemeenteraad van 18 december 2019 inzake de strategische meerjarenplanning 2020-2025.

           De beslissing van de gemeenteraad van 29 oktober 2020 inzake afschaffing tentsubsidies voor jeugdverenigingen.

 

 

Feiten

           Het “reglement voor de subsidiëring van het plaatselijk jeugdwerk Maldegem” werd laatst goedgekeurd in het college van 29 oktober 2020. Hierin werd volgende beslissing genomen:

           Afschaffing subsidie extra inspanning drugpreventie. De €1.000 subsidie voor extra inspanningen rond drugpreventie op fuiven te schrappen, gezien van deze subsidie weinig gebruik werd gemaakt. Bovendien is het als jeugddienst moeilijk te controleren of de organisator effectief aan de voorwaarden voldoet.

           Afschaffing tentsubsidie (begroting 2.000 euro of maximum 500 euro per aanvraag).

        Tijdens de jeugdraad vrijdag 16 februari 2024 werd de nood aan tentsubsidies voor fuiven aangekaart.

 

 

Argumentatie

           Door jeugdverenigingen financieel te ondersteunen bij het organiseren van evenementen met tenten, moedigt de gemeente actieve deelname van jongeren aan bij dergelijke activiteiten. Dit draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van jongeren en versterkt het gemeenschapsgevoel.

           Het ondersteunen van jeugdverenigingen met subsidies voor tenthuur moedigt lokale betrokkenheid en verenigingsleven aan.

           Bevordert het bloeien van het Maldegems jeugdverenigingsleven.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Jeugdraad: We geven positieve advies met betrekking tot het implementeren van tentsubsidies voor jeugdverenigingen. Wij zijn van mening dat deze subsidie een waardevolle stap zou zijn in het ondersteunen van de jeugdverenigingen binnen onze gemeente. De kosten voor het ontlenen van tenten zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, waardoor het voor veel jeugdverenigingen steeds moeilijker wordt om evenementen te organiseren. Door het verstrekken van deze subsidies kunnen we de financiële last voor deze verenigingen verlichten en hen in staat stellen om hun activiteiten voort te zetten. Wij zijn ervan overtuigd dat het verstrekken van tentsubsidies aan jeugdverenigingen een positieve impact zal hebben op de jeugdparticipatie en het verenigingsleven in Maldegem.
Daarnaast moet worden opgemerkt dat de huidige voorziene evenementenaccommodatie binnen de gemeente onvoldoende gefaciliteerd is om grote evenementen te organiseren. Dit gebrek aan geschikte faciliteiten benadrukt de noodzaak voor jeugdverenigingen om tenten te huren als alternatieve locatie voor hun activiteiten wat de financiële last voor hen verder vergroot. Subsidies voor tenthuur zouden dit probleem helpen verlichten en de mogelijkheden voor het organiseren van evenementen in de gemeente vergroten.
Daarom raden wij het college ten zeerste aan om dit voorstel goed te keuren en te implementeren.

Tussenkomsten

        door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

        door raadslid Eva Willems (Open Vld)

        door schepen Peter T Van Hecke (onafhankelijk)

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

        door raadslid Dino Lateste (Groen)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

Met ingang van 1 april 2024 wordt in het subsidiereglement van het plaatselijk erkende jeugdwerk Maldegem de artikelen 27 tot en met 41 betreffende het toekennen van een tentsubsidie toegevoegd.

 

Artikel 2:

Het gewijzigde subsidiereglement van het plaatselijk erkende jeugdwerk Maldegem wordt door de gemeenteraad vastgesteld als volgt:

 

REGLEMENT VOOR DE SUBSIDIËRING VAN HET PLAATSELIJK ERKENDE JEUGDWERK MALDEGEM

 

 

AFDELING 1: ALGEMENE BEPALINGEN

 

Art. 1  -

Binnen de perken van de kredieten, daartoe goedgekeurd op de gemeentebegroting en rekening houdend met de geboden mogelijkheden om wel bepaalde gemeentelijke voorzieningen zoals gebouwen, terreinen en diensten te gebruiken, worden aan de plaatselijkejeugdwerkverenigingensubsidies verleend volgens de normen en voorwaarden, die hierna worden vastgesteld.

 

Art. 2  -

Par. 1 - Dit reglement is van toepassing op de toekenning van subsidies aan de door het gemeentebestuur van Maldegem erkende plaatselijke jeugdverenigingen.

 

Par. 2 - Alleen de plaatselijke organisaties, die een werking ontwikkelen ten bate van de eigen inwoners, kunnen gesubsidieerd worden. Dit geldt ook indien deze organisaties hun normale activiteiten slechts kunnen uitoefenen in gebouwen of op terreinen die gelegen zijn buiten het grondgebied van de gemeente, wegens het ontbreken van gebouwen of terreinen op gemeentelijk grondgebied.

 

Par. 3 - Deelname aan de gemeentelijke Jeugdraad is gewenst, maar niet verplicht.

 

Par. 4 - Jeugdverenigingen die voor hun werking (of een onderdeel ervan) gesubsidieerd worden door een hogere overheid of een ander gemeentebestuur kunnen voor het al gesubsidieerde deel van hun werking geen subsidies meer ontvangen via dit reglement. Ook indien de vereniging al via een ander reglement door het eigen gemeentebestuur gesubsidieerd wordt (bv. als culturele vereniging via het reglement van de culturele raad) kan deze vereniging niet meer via dit reglement worden gesubsidieerd.

In het kader van intergemeentelijke samenwerking is het wel mogelijk dat een jeugdvereniging het ene jaar door het eigen gemeentebestuur en het andere jaar door een aangrenzend gemeentebestuur wordt gesubsidieerd. Dit kan enkel indien de vereniging ongeveer evenveel inschrijvingen van leden uit de eigen gemeente als uit de omliggende gemeente kan voorleggen.

 

Art. 3  -

 

 

 

Art. 4  -

De subsidies zijn financiële tegemoetkomingen van de gemeente, en bestaan uit het op de gemeentelijke begroting ingeschreven krediet, en dit volgens de bepalingen in het Strategisch Meerjarenplan.

 

De subsidies kunnen de volgende vormen aannemen:

- Werkingssubsidies

- Kampsubsidies

- Subsidies voor Kadervorming

 

Werkingssubsidies worden aan de plaatselijke jeugdverenigingen toegekend, deels op forfaitaire grondslag, deels op basis van elementen die het bestaan zelf van die verenigingen bewijzen, zoals bv. het aantal leden, het aantal openingsuren, de deskundige begeleiding, en op grond van de door hen ontwikkelde activiteiten.

Kampsubsidies worden aan de plaatselijke jeugdbewegingen toegekend op basis van de kostprijs van het verblijf, de afstand tussen Maldegem en de kampplaats, het aantal deelnemers en het aantal kampdagen.

Subsidies voor kadervorming worden toegekend aan de jeugdverenigingen als tegemoetkoming in de onkosten voor het bijwonen van vormingscursussen door monitoren of leden van werkgroepen van de betrokken jeugdverenigingen (prijs cursus).

 

Art. 5  -

De subsidieformulieren dienen door de gemeentelijke jeugddienst verstuurd te worden in het begin van het werkjaar (van 01 september tot 31 augustus) De papieren dienen door de subsidieaanvrager regelmatig ingevuld te worden en kunnen door de gemeentelijke jeugddienst op willekeurige tijdstippen opgevraagd worden ter controle.
Bij verenigingen die gesubsidieerd worden via een subsidieovereenkomst is een werkingsjaar gelijk aan een kalenderjaar; zij ontvangen geen subsidieformulieren maar dienen jaarlijks tegen 31 maart een jaarverslag met financieel verslag in.

 

 

 

AFDELING 2: ERKENNING.

 

Art. 6  -

De voorwaarden om erkend te worden als jeugdvereniging staan opgenomen in het “Reglement Erkenning Als Maldegemse Vereniging”.

 

 

Art. 7  -

Een erkenning als jeugdwerkvereniging geeft niet automatisch recht op subsidiëring. Daartoe moet voldaan worden aan subsidievoorwaarden die per categorie of soort subsidie bepaald worden.

 

 

 

AFDELING 3: CATEGORIEËN BINNEN HET JEUGDWERK: WERKINGS- EN KAMPSUBSIDIES.

 

Art. 8  -

De volgende categorieën kunnen binnen het jeugdwerk worden onderscheiden:

 

        Jeugdhuizen.

        Jeugdbewegingen.

        Politieke, mutualistische en syndicale jongerengroepen.

        Variajeugdverenigingen.

 

 

HOOFDSTUK 1: JEUGDHUIZEN.

 

Art. 9  -

Een jeugdhuis of een jongerencentrum is een plaats waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, vrijetijdsactiviteiten kunnen uitbouwen, en waar aandacht besteed wordt aan de permanente vorming van jongeren. Jeugdhuiswerk is groepswerk, jongeren leren er samenwerken in groep en samen beslissingen nemen, het is een oefenschool voor democratische besluitvorming. Ze leren er respect krijgen voor andere meningen, smaken en culturen, maar ze leren er ook opkomen voor zichzelf en leren hun eigen grenzen verleggen. Jeugdhuiswerk heeft een pedagogische waarde.

Jeugdhuiswerk biedt jongeren ruimte om te experimenteren, het geeft hen de mogelijkheid om aan eigen cultuurbeleving te doen.

 

Art. 10  -

Om als jeugdhuis erkend te worden moet een jeugdhuis minstens aan volgende basisnormen en -voorwaarden voldoen. (= basiserkenning)

 

Par. 1 - Algemene voorwaarden :

        een niet - consumptiegerichte werking (geen verplichting tot consumeren, ook aandacht voor andere dan hitparademuziek)

        vrijblijvende deelname aan activiteiten.

        actief pluralistisch en niet partijgebonden, d.w.z. men richt zich principieel naar alle jongeren zonder onderscheid van geslacht, ras, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging.

 

Par. 2 - Voorwaarden wat betreft doelgroep:

        er wordt voornamelijk gewerkt met 14 tot 25-jarigen.

        jaarlijks worden met de werking minimum 100 jongeren bereikt.

        speciale initiatieven naar andere leeftijdsgroepen toe, of een afbakening van een bepaalde doelgroep kan mits duidelijke motivatie.

 

Par. 3 - Voorwaarden wat betreft infrastructuur:

        het jeugdhuis moet beschikken over een eigen ruimte die permanent beschikbaar is, met minimaal een ontmoetingsruimte, sanitaire voorzieningen en een secretariaat. In de ontmoetingsruimte is een infohoek aanwezig. (folders, brochures, tijdschriften, aanbod in de regio, belangrijke briefwisseling).

        in het jeugdhuis moet een ledenlijst aanwezig zijn indien met leden wordt gewerkt, alsook de verslagen en de samenstelling van beleidsorganen, kernraad en diverse werkgroepen, en gegevens met betrekking tot het financieel beleid.

 

Par. 4 - Voorwaarden wat betreft structuur en participatie van jongeren daarin:

        de vzw - structuur is verplicht.

        het jeugdhuis heeft statuten en een binnenhuisreglement. Dit reglement bepaalt de rechten en plichten van bezoekers.

        de beleidsorganen (Raad van Beheer en Open Vergadering) bestaan minimaal uit vijf mensen waarvan de helft jonger is dan 35 jaar. Minstens de helft van de leden van deze beleidsorganen zijn ledenmedewerkers. Het stimuleren van de actieve participatie van meisjes binnen deze beleidsorganen is noodzakelijk.

        de Raad van Beheer plant de activiteiten. Minimum 2/3 bestaat uit leden jonger dan 25 jaar. Ze komen minstens 10 keer per jaar samen voor planning van de activiteiten.

 

Par. 5 - Voorwaarden wat betreft functies:

        ontmoeting en recreatie (ontmoetingsruimte, animatie, ontspanning, optredens, fuiven, uitstappen, e.d.)

        vorming en informatie (via eigen tijdschrift, infotheek, bezoeken, sprekers ontvangen, minimaal jaarlijks één evaluatiemoment voor medewerkers waarbij de planning en opties voor volgend jaar worden vastgelegd).

        maatschappelijke participatie (er wordt minstens met de gemeentelijke jeugdraad samengewerkt)

 

Par. 6 - Het jeugdhuis is verplicht een brandverzekering en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Er is een EHBO -koffer aanwezig.

 

Par. 7 - De ontmoetingsruimte moet minimaal 12 uur per week open zijn gespreid over minimum 2 dagen. Openingsuren na 01.00 uur worden niet meegerekend.

 

Par. 8 - Jaarlijks is er minimum één publicatie naar de doelgroep toe, waarin de jongeren informatie krijgen over werking en structuur van het jeugdhuis, de activiteiten en de mogelijkheid tot participatie.

 

Art. 11  -

De subsidievoorwaarden worden geregeld via een subsidieovereenkomst tussen jeugdhuis en gemeentebestuur, dat wordt opgenomen in het Strategisch Meerjarenplan. Daarin wordt ook de wijze van uitbetaling geregeld.

 

 

 

HOOFDSTUK 2: JEUGDBEWEGINGEN

 

2.1 WERKINGSSUBSIDIES JEUGDBEWEGINGEN

 

Art. 12  -

Een jeugdbeweging is een jeugdvereniging die aangesloten is bij een landelijke koepelvereniging, en die op onbaatzuchtige wijze en in de lijn van de eigen maatschappijvisie de vorming en de ontspanning van de jeugd nastreeft in het activiteitenaanbod.

 

Art. 13  -

Om werkingssubsidies te kunnen krijgen moet aan de hieronder vermelde voorwaarden worden voldaan.

 

Par. 1 - In het voorbije werkjaar moeten in totaalminstens 25 werkingsdagdelen van minimum 3 uur georganiseerd zijn.

Par. 2 - Een jeugdbeweging moet minimum 20 leden hebben tussen de 6 en 25 jaar plus minimum 2 begeleiders (per 20 leden).

Par. 3 - Indien de lokale groep is aangesloten bij een landelijke koepel die zelf een vzw is, hoeft de lokale groep zelf geen vzw meer op te richten. Het bestuur is voor 2/3 jonger dan 35 jaar en de helft van het bestuur behoort tot de actieve pedagogische begeleiding. De actieve pedagogische begeleiding is voor 2/3 jonger dan 25 jaar.

Par. 4 - Via spel en creatieve activiteiten dient de jeugdbeweging een werking te hebben die gericht is op de algemene en harmonische ontwikkeling van de leden, zowel op fysiek en intellectueel, als op sociaal en ethisch gebied.

Par. 5 - Alle leden en begeleiders zijn verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen.

 

Art. 14  -

Het bedrag dat in de gemeentelijke begroting werd ingeschreven voor de werkingssubsidies van de jeugdbewegingen wordt als volgt verdeeld: per lid (leiding niet inbegrepen) wordt € 1,25 toegekend. Dit bedrag wordt van het totale subsidiebedrag beschikbaar voor de werkingssubsidies van de jeugdbewegingen afgetrokken, waarna het resterende bedrag wordt verdeeld in functie van het aantal punten die bekomen worden volgens de hierna volgende puntentabel. Iedere jeugdbeweging ontvangt min. € 125 mits aan alle erkenning - en subsidiëringvoorwaarden wordt voldaan.

 

Volgende punten worden toegekend:

 

a) voor de jeugdbewegingen per begeleider zonder attest: 10 punten / per begeleider met attest ‘animator in het jeugdwerk’: 30 punten / per begeleider met attest ‘hoofdanimator in het jeugdwerk’: 50 punten / per begeleider met attest ‘instructeur in het jeugdwerk’: 70 punten.

b) voor door de jeugdbeweging ingerichte activiteiten die kaderen in de regelmatige werking: (enkel de activiteiten met en voor de kinderen, dus geen leidingkring of voorbereiding door leiding e.d.)

- per activiteit van minimum 2 uur en per leeftijdsgroep: 50 punten

- per dagactiviteit van minimum 6 uur en per leeftijdsgroep: 100 punten

- per activiteit van meer dan 24 uur en minder dan 6 overnachtingen en per leeftijdsgroep: 150 punten.

c) voor door de jeugdbeweging ingerichte activiteiten waarvoor een bijzondere inspanning wordt geleverd (dit zijn activiteiten ook voor ouders en sympathisanten, bv. ouderavond, spaghetti - avond, diavoorstelling, playbackshow, bonte avond, of een speciale activiteit voor de kinderen bv. toneelvoorstelling, muziekoptreden, daguitstap met busvervoer en/of toegangsprijs e.d.): 100 punten extra, d.w.z. deze activiteiten mogen als gewone activiteiten worden aangegeven volgens leeftijdsgroep, en daar komen éénmalig 100 punten bij, dus niet per leeftijdsgroep.

d) voor de medewerking aan activiteiten die door de gemeentelijke jeugdraad of door de gemeentelijke diensten gecoördineerd, gestimuleerd of georganiseerd worden: 100 punten (extra). (bv. deelname aan activiteiten en Algemene Vergaderingen Jeugdraad, 11.11.11., MOP, carnavalsstoet, strandkarrenrace e.d.)

Hier worden dus ook activiteiten waaraan enkel de leiding deelneemt gesubsidieerd.

e) voor het aantrekken van externe deskundigen: 100 punten (extra). (bv. voordracht, EHBO-cursus, vormingssessie e.d.) Hier worden dus ook activiteiten waaraan enkel de leiding deelneemt gesubsidieerd.

f) voor de uitgave van een eigen tijdschrift, per editie: 50 punten

g) voor het leveren van extra inspanningen om kinderen en jongeren met een beperking te integreren in de vereniging: 50 punten extra per lid. (op voorwaarde dat je dit kan aantonen d.m.v. een attest)

 

Art. 15  -

De jaarlijks in te dienen administratieve gegevens voor het verkrijgen van werkingssubsidies, in het kader van hoofdstuk 2, art. 14 tot en met 16, zijn:

        de aanvraag tot subsidiëring op de daartoe bestemde formulieren.

        samenstelling bestuur met adres hoofdverantwoordelijke.

        werkingsdagen en -uren.

        een korte beschrijving van minimum 25 werkingsdagdelen die het programma illustreren. De link met de maatschappijvisie of het jaarthema moet uit een aantal van die activiteiten duidelijk worden.

        een ledenlijst met vermelding van naam, voornaam, adres en leeftijdsgroep waartoe het lidbehoort. De door de landelijke jeugdbeweging afgestempelde ledenlijst geldt als officiële lijst.

        een lijst met naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en functie binnen de verenigingvan de begeleiders.

        bewijs van verzekering.

        een financieel verslag van het afgelopen werkjaar met balans (inkomsten/uitgaven).

        indien uitgave eigen ledentijdschrift: van elke publicatie 1 exemplaar bijvoegen.

        Namenlijst van personen die in het komende werkjaar één of meerdere sleutels in hun bezit hebben van gemeentelijke lokalen, en wie welke sleutels heeft.

        Naam, adres en telefoonnummer van de lokaalverantwoordelijke in het komende werkjaar.

 

Art. 16  -

De administratieve gegevens moeten ingediend worden ten laatste één maand na het voorbije werkingsjaar (uiterlijk 30 september) bij de gemeentelijke jeugddienst op speciaal daartoe bestemde formulieren. Bij laattijdig indienen wordt een punt afgetrokken per dag dat men de formulieren te laat afgeeft. De verenigingen houden de documenten bij die als bewijs van activiteiten kunnen gelden.

 

 

 

2.2  KAMPSUBSIDIES JEUGDBEWEGINGEN.

 

Art. 17  -

Om kampsubsidies te kunnen krijgen moet aan de hieronder vermelde voorwaarden voldaan worden.

Par. 1 - De duur van de kampen omvat één of meerdere verblijven van telkens tenminste 6 overnachtingen. De vakanties die hiervoor in aanmerking komen zijn de kerst-, krokus-, paas-, zomer- en herfstvakantie.

 

Par. 2 - Tijdens de gehele duur van de kampen beschikt de vereniging over minimum 1 ervaren begeleider per 20 deelnemers. De kampverantwoordelijke is tenminste 18 jaar oud.

 

Par. 3 - Ieder kamp heeft tenminste 20 deelnemers waarvan 2/3 jonger is dan 25 jaar.

 

Par. 4 - De jeugdbeweging beschikt, hetzij in eigendom, hetzij door een schriftelijke overeenkomst die het exclusieve gebruik vastlegt tijdens de gehele duur van het kamp voor die jeugdbeweging, over een aangepaste verblijfsaccommodatie in tenten of gebouwen, gelegen in een gezonde en veilige omgeving.

 

Par. 5 - Indien de vakantie georganiseerd wordt in een gebouw dan dienen de volgende minimale voorzieningen ter beschikking te zijn: een slaapplaats met voldoende bedden en voldoende bergruimte, een eetzaal met voldoende tafels en stoelen, een behoorlijk ingerichte keuken met voldoende kook - en eetgerei, een afzonderlijke EHBO - ruimte en sanitaire voorzieningen die in verhouding staan tot het aantal gebruikers. Het kampgebouw moet voldoen aan de normen vastgelegd in het desbetreffende KB.

 

Par. 6 - Indien het een tentenkamp betreft, dient het hele tentenkamp, rekening houdend met het aantal deelnemers, voldoende mogelijkheden te verschaffen tot behoorlijk overnachten, koken en eten. Daarenboven is drinkbaar water op het terrein zelf of op een redelijke afstand, hygiënische toiletten en een EHBO-tent ter beschikking van de kampeerders.

 

Art. 18  -

Het bedrag dat in de gemeentelijke begroting werd ingeschreven voor de kampsubsidies van de jeugdbewegingen wordt verdeeld in functie van het aantal punten dat zij bekomen volgens de hierna volgende puntentabel.

Volgende punten worden toegekend:

 

1. bij heemkampen: kostprijs verblijf (huurprijs heem, incl. energiekosten)

bij tentenkampen: huurprijs tenten en/of afschrijving eigen tenten + huur terrein (de huur van het terrein wordt alleen in aanmerking genomen indien deze nog niet was inbegrepen in de huur van het heem). De afschrijving van eigen tenten loopt over een periode van 5 jaar, dus 20% per jaar. Daarnaast kunnen de onderhoudskosten worden ingebracht.

 

0 -    250 €   10 punten

250 -    500 €   20 punten

500 -    750 €   30 punten

750 - 1.000 €   40 punten

1.000 - 1.250 €   50 punten

1.250 - 1.500 €   60 punten

1.500 - 1.750 €   70 punten

1.750 - 2.000 €   80 punten

Enz.

 

2. Afstand Maldegem - kampplaats (totaal afgelegde km., heen en terug, binnen België)

 

0-100 km.   4 punten

101-200 km.   8 punten

201-300 km.   12 punten

301-400 km.   16 punten

401-500 km.   20 punten

501-600 km.   24 punten

+ 600 km.   28 punten

 

3. Aantal deelnemers (inclusief leiding en kookploeg, min. 20 deelnemers),

 

Per deelnemer: 5 punten

 

4. Aantal dagen (effectieve kampdagen zoals deze voor de leden gelden, dus geen voor - of nakampen voor de leiding, minimum 7 dagen),

 

Per kampdag: 10 punten

 

Art. 19  -

De jaarlijks in te dienen administratieve gegevens voor het verkrijgen van kampsubsidies, in het kader van hoofdstuk 2.2, art. 19 en 20, zijn:

        Een aanvraag tot subsidiëring op de daartoe bestemde formulieren

        Kopie huurovereenkomst (of factuur) heem, terrein en/of tenten, waarop de prijs duidelijk vermeld is. Indien de energiekosten niet vermeld zijn ook een bewijs van betaling van de energiekosten toevoegen.

        Indien van toepassing een kopie aankoopbewijs tenten of bewijs van onderhoudskosten tenten.

        Een lijst met de namen van alle deelnemers (kinderen en begeleiding) met vermelding van adres enleeftijd.

        Afstand Maldegem – kampplaats.

        Aantal effectieve kampdagen.

        Korte beschrijving kampthema en -activiteiten.

 

Art. 20  - 

De administratieve gegevens moeten ingediend worden ten laatste op 30 september na de laatste kampperiode bij de gemeentelijke jeugddienst op speciaal daartoe bestemde formulieren.

Bij laattijdig indienen wordt een punt afgetrokken per dag dat men de formulieren te laat afgeeft.

De verenigingen houden de documenten bij die als bewijs van activiteiten kunnen gelden.

 

 

 

HOOFDSTUK 3: POLITIEKE, MUTUALISTISCHE EN SYNDICALE JONGERENGROEPEN.

 

Art. 21  -

Bovengenoemde jeugdwerkverenigingen hebben geen recht op subsidies omwille van het feit dat deze verenigingen deel uitmaken van een belangengroepering, dit zijn verenigingen die rechtstreekse banden hebben met een politieke partij, een vakbond of een mutualiteit (het gaat hier dus niet over levensbeschouwing!)

 

 

HOOFDSTUK 4: VARIAJEUGDVERENIGINGEN.

 

Art. 22  -

Een variajeugdvereniging is een vereniging die voldoet aan de erkenningvoorwaarden als jeugdvereniging, en die niet valt onder één van voornoemde jeugdwerkcategorieën.

 

Art. 23  -

Indien een variajeugdvereniging voldoet aan de hieronder vermelde basisvoorwaarden dan komt zij in aanmerking voor een forfaitaire subsidie van 125 euro:

        minimum 5 activiteiten organiseren op jaarbasis, kaderend in de regelmatige werking. Een activiteit moet min. 3 uur duren, repetities en voorbereidingen/vergaderingen van de leiding tellen niet mee.

        minimum 30 deelnemers op jaarbasis bereiken.

        de deelnemers en begeleiders moeten verzekerd worden voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen.

 

Bijkomende voorwaarde is dat bij de eerste subsidiëringaanvraag moet worden omschreven welke de doelstelling(en) en de doelgroep(en) zijn, en hoe de vereniging deze doelstelling(en) wil realiseren/deze doelgroep wil bereiken.

 

Art. 24  -

Omwille van een groot bereik wat betreft aantal leden, een specifiek karakter of omwille van een verworven recht (= een subsidie die reeds bestaande is voor dit reglement in voege treedt) kan een variajeugdvereniging een hogere subsidie ontvangen. Het gaat hier over een wel bepaald bedrag dat in het Strategisch Meerjarenplan moet worden opgenomen.

Ook hier moet een convenant worden afgesloten met het gemeentebestuur waarin de vereniging een wel bepaald minimumaanbod onderschrijft naar een wel bepaalde doelgroep toe. Indien dit minimumaanbod niet (meer) wordt gerealiseerd, dan wordt het convenant herbekeken.

 

Art. 25  -

De jaarlijks in te dienen administratieve gegevens voor het verkrijgen van werkingssubsidies, in het kader van hoofdstuk 4, art. 24 tot en met 26, zijn:

        aanvraag tot subsidiëring op daartoe bestemde formulieren.

        omschrijving van de werking (aantal en soort activiteiten, werkingsdagen en -uren).

        opgave van het aantal deelnemers of leden, met vermelding van adres en leeftijd.

        lijst met naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en functie binnen de vereniging van alle begeleiders.

        bewijs van verzekering.

        financieel verslag van het afgelopen werkjaar met balans.

        namenlijst van personen die in het komende werkjaar één of meerdere sleutels in hun bezit hebben van gemeentelijke lokalen, en wie welke sleutels heeft.

        naam, adres en telefoonnummer van de lokaalverantwoordelijke in het komende werkjaar.

 

(evt. verdere bepalingen via convenant)

 

Art. 26  -

Bij laattijdig indienen wordt een punt afgetrokken per dag dat men de formulieren te laat afgeeft. De verenigingen houden de documenten bij die als bewijs van activiteiten kunnen gelden.
Bij verenigingen die gesubsidieerd worden via een subsidieovereenkomst is een werkingsjaar gelijk aan een kalenderjaar; zij ontvangen geen subsidieformulieren maar dienen jaarlijks tegen 31 maart een jaarverslag met financieel verslag in.

 

 

 

AFDELING 4: SUBSIDIE VOOR HET PLAATSEN VAN EEN TENT VOOR DE ORGANISATIE VAN EEN FUIF, IN HET KADER VAN EEN FEESTEDITIE OF BIJ EEN INITIATIEF MET BOVENGEMEENTELIJK KARAKTER.

 

Art. 27  -

 

 

 

Art. 28 -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Art. 29 -

Aanvragen voor subsidies voor de organisatie van een fuif worden verleend in functie van de kredieten ingeschreven in de begroting van het lopende dienstjaar, met een maximum van 1.000 euro per aanvraag.

 

Tentsubsidie wordt uitsluitend toegekend indien de capaciteit van de bestaande evenementen accommodatie, de K-ba, ontoereikend is om aan de behoeften van de aanvrager te voldoen.

        In geval van twijfel over de ontoereikendheid van de capaciteit van de K-ba behoudt de gemeentelijke jeugddienst zich het recht voor om nadere informatie of aanvullende bewijsstukken op te vragen bij de aanvrager.

        De beslissing tot toekenning of afwijzing van tentsubsidie wordt genomen op basis van de beschikbare informatie en de beoordeling van de capaciteit van de K-ba in relatie tot de behoeften van de aanvrager.

 

Aanvragen voor subsidies in het kader van een feesteditie of bij een initiatief met bovengemeentelijk karakter worden verleend in functie van de kredieten ingeschreven in de begroting van het lopende dienstjaar. Dit met een maximum van 1.000 euro per aanvraag.

 

De aanvraag gebeurt schriftelijk via de gemeentelijke jeugddienst, tijdens het lopende gemeentelijk dienstjaar (01 januari - 31 december) voor 01 november.

 

Art. 30  -

 

 

Enkel erkende jeugdverenigingen of samenwerkingsverbanden tussen erkende jeugdverenigingen uit Maldegem komen in aanmerking voor dergelijke subsidiëring.

Art. 31  -

 

 

Art. 32  -

 

 

Art. 33  -

 

Art. 34  -

 

 

De aanvraag van 1.000 euro tentsubsidies in het kader van een feesteditie, kan per vereniging slechts 1 keer per feesteditie worden gesubsidieerd.

 

De aanvraag van 1.000 euro tentsubsidies bij een initiatief met bovengemeentelijk karakter, kan per vereniging slechts 1 keer per jaar worden gesubsidieerd.

 

Per activiteit kan er slechts één vereniging een fuif aanvragen.

 

Het evenement moet toegankelijk zijn voor alle geïnteresseerden, dus niet enkel voor de eigen leden.

Art. 35  -

 

 

 

Art. 36  -

 

Art. 37  -

 

 

 

 

Art. 38  -

 

 

 

Art. 39  -

 

 

 

 

 

Art. 40  -

 

 

Art. 41  -

 

Op alle promotiemateriaal dient de ondersteuning van de gemeente Maldegem (met logo) worden vermeld. De initiatiefnemers dienen tijdig een uitnodiging tot bijwonen van het cultureel project toe te sturen aan het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Het evenement moet doorgaan op grondgebied van de Gemeente Maldegem.

 

Bij het bepalen van het basissubsidiebedrag wordt enkel rekening gehouden met de huurprijs en plaatsingskosten van een tent, het huren van een plankenvloer en het huren van een verwarmingsinstallatie. Het basissubsidiebedrag van max. 1.000euro kan nooit meer bedragen dan de som van deze kosten.

 

Bij het bepalen van het tentsubsidiebedrag van 1.000 euro in het kader van een feesteditie, komen enkel de tienjaarlijkse feestedities in aanmerking (10, 20, 30, 40, 50,… jarig bestaan)

 

Bij het bepalen van het tentsubsidiebedrag van 1.000 euro bij een initiatief met bovengemeentelijk karakter, moet aan volgende voorwaarden worden voldaan:

        Minimum 500 deelnemers

        Het moet een samenwerking betreffen met 1 of meerdere andere gemeente(s) of met de koepel van de jeugdvereniging.

 

Het College van Burgemeester en Schepenen is bevoegd voor het bepalen van de grootte van het subsidiebedrag na evaluatie van de gemaakte kosten.


Het College van Burgemeester en Schepenen kan beslissen het subsidiebedrag niet te verlenen wanneer de gemaakte afspraken in de fuifcoördinatievergadering niet worden nageleefd.

 

 

 

AFDELING 5: SUBSIDIES VOOR KADERVORMING: AANVRAAG EN BEREKENING.

 

Art. 42  -

Aanvragen voor subsidies voor kadervorming, verleend in functie van de kredieten ingeschreven in de begroting van het lopende dienstjaar, worden berekend op basis van de gegevens betreffende het afgelopen werkjaar.

 

Art. 43  -

Onder kadervorming wordt de pedagogische, methodische en geprogrammeerde vorming en vervolmaking van begeleiders en jeugd verstaan, met het oog op de animatie en de begeleiding van kinderen en jongeren. De vorming is van die aard dat ze het jeugdverenigingsleven kan stimuleren.

 

De kadervorming omvat tenminste 2 van de volgende elementen:

        pedagogische vorming, praktische psychologie, opvoedkunde en methodiek

        algemene sociale vorming

        creatieve technieken

        spel-, sport- en openluchtactiviteiten

        ontspanningsactiviteiten

 

Art. 44  -

Jongeren tussen 16 en 35 die ofwel wonen in Maldegem, ofwel actief zijn in een lokaal erkende Maldegemse jeugdvereniging kunnen een tegemoetkoming krijgen voor het volgen van kadervorming. Jeugdverenigingen kunnen ook als groep beroep doen op subsidies voor kadervorming, na het volgen van de in art. 30 omschreven kadervorming, op voorwaarde dat zij het inschrijvingsgeld heeft betaald voor de afzonderlijke leden.

 

Art. 45  -

 

 

 

 

 

 

Art. 46 -

De vereniging of de individuele jongere is verplicht ten laatste één maand na het voorbije werkingsjaar (uiterlijk 30 september) de aanvraag in te dienen bij de gemeentelijke jeugddienst, op daartoe bestemde formulieren.
Ook die verenigingen waarbij een werkingsjaar gelijk is aan een kalenderjaar, moeten subsidies voor kadervorming aanvragen over de periode 01/09 tot 31/08. Deze verenigingen krijgen de benodigde formulieren tijdig toegestuurd door de jeugddienst.

 

Indien reeds in een andere gemeente een subsidie voor deze zelfde kadervorming werd uitbetaald, kan de aanvrager onmogelijk nog een beroep doen op dergelijke subsidies voor kadervorming vanwege het Gemeentebestuur Maldegem.

 

Art. 47 -

De kadervorming moet ingericht worden door een kadervormingorganisatie erkend door het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen van de Vlaamse Overheid, dus met een erkenningnummer. Kadervorming die niet ingericht wordt door een organisatie erkend door het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen van de Vlaamse Overheid kan in aanmerking komen voor subsidiëring na een advies van de Jeugdraad waarin wordt vastgesteld dat de vorming relevant is voor het jeugdwerk.

 

Art. 48  -

De aanvraag tot terugbetaling van kadervorming dient volgende elementen te omvatten:

        kopie betalingsbewijs aan de organisatie.

        kopie attest (of bewijs van het volgen van de cursus en de daarbij horende stage).

        identificatiegegevens (adres en rekeningnummer) van de aanvrager.

 

Art. 49 -

De aan de vereniging of jongere toe te kennen subsidie bedraagt 75% van de effectieve cursuskosten, met een maximaal plafond van ten hoogste 120 euro per aanvrager per jaar.

 

 

 

AFDELING 6: UITBETALING

 

Art. 50  -

De uitbetaling van de financiële toelage gebeurt overeenkomstig de reglementering op de gemeentelijke comptabiliteit op bevel van het College van Burgemeester en Schepenen door overschrijving op de post- of bankrekening van de organisatie.

 

Art. 51  -

De werkingssubsidies van het lopende gemeentelijk dienstjaar worden berekend op basis van het vorige werkjaar.

 

Art. 52  -

De kampsubsidies van het lopende gemeentelijk dienstjaar worden berekend op basis van het voorbije kamp.

 

Art. 53  -

De uitbetaling van de werkingssubsidies voor jeugdbewegingen en variajeugdverenigingen zal gebeuren voor het einde van het lopende gemeentelijk dienstjaar, en ditbinnen de drie maanden na het indienen van de aanvraagformulieren.

 

Art. 54  -

De uitbetaling van de werkingssubsidies van de jeugdhuizen wordt bepaald in een subsidieovereenkomst tussen gemeentebestuur en jeugdhuizen.

 

Art. 55  -

Het uitbetalen van de kampsubsidies zal gebeuren in het jaar volgend op het jaar waarin het voorbije kamp doorging, en dit voor het volgende kamp begint.

 

Art. 56  -

 

 

Het uitbetalen van de subsidies voor kadervorming gebeurt voor het einde van het lopende dienstjaar, na het overmaken van betalingsbewijzen.

 

 

AFDELING 7: SANCTIES

 

Art. 57  -

Bij niet naleven van de bepalingen in dit reglement kan het Schepencollege besluiten de toegestane financiële steun niet uit te betalen.

 

Art. 58  -

Bij vastgestelde misbruiken kan het Schepencollege besluiten in één of meerdere daaropvolgende jaren de vereniging niet meer voor financiële steun in aanmerking te laten komen.

 

 

AFDELING 8: OVERSCHOTTEN.

 

Art. 59  -

Eventuele kredietoverschotten kunnen gebruikt worden voor activiteiten van de gemeentelijke jeugdraad of jeugddienst. Het advies van de gemeentelijke jeugdraad hieromtrent wordt voorgelegd aan het College van Burgemeester en Schepenen die de gelden definitief toewijst. Er wordt uiteraard voorrang gegeven aan posten binnen de (jeugd)begroting waar zich tekorten voordoen; in dat geval is advies van de jeugdraad niet vereist.

 

 

AFDELING 9: SLOTBEPALINGEN.

 

Art. 60  -

 

 

Het subsidiereglement voor de erkenning en subsidiëring van het plaatselijk jeugdwerk - Maldegem, laatste wijziging d.d. 29 oktober 2020wordt opgeheven bij het in werking treden van dit reglement.

 

Art. 61 -

 

Dit reglement zal voor kennisgeving aan de toezichthoudende overheid worden toegezonden.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

9.   WIJZIGING STATUTEN SPORTADVIESRAAD

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

  13° het inrichten van adviesraden en overlegstructuren

           Het besluit van de gemeenteraad van 2 maart 2023 'Adviesraden - herziening reglement - vaststelling' waarbij de wijzeraad als overkoepelend orgaan geschrapt werd.

           Statuten sportadviesraad goedgekeurd in gemeenteraad van 29 oktober 2020.

 

Feiten

           De statuten moesten aangepast worden door de afschaffing van de Wijzeraad.

           De goedkeuring van de aanpassing van de statuten was een agendapunt op de Algemene Vergadering dd. 29 januari 2024.

           De Algemene Vergadering keurde unaniem de aanpassingen goed.

 

Argumentatie

           De aanpassing van de statuten van de sportadviesraad bevat volgende wijzigingen/aanpassingen:

           Het (her)samenstellen van de algemene vergadering geldt voor de volledige legislatuur en moet niet aan de helft opnieuw gebeuren

           Artikel 7: schrappen in artikel 7 van "alsook binnen de zes maanden volgend op de helft van de legislatuur"

           Artikel 9:

           aanpassingen in artikel 9 van "De duur van het lidmaatschap bedraagt maximum 6 jaar.

           schrappen in artikel 9 van "Ze vervallen eveneens binnen de zes maanden volgend op de helft van de legislatuur."

           Artikel 12: aanpassing in artikel 12 van "De duur van de bestuursmandaten bedraagt 6 jaar, behoudens hernieuwing/herverkiezing."

           Artikel 14: schrappen in artikel 14 van "alsook binnen zes maanden drie kalenderjaren na de installatie van de nieuwe gemeenteraad"

           Door de afschaffing van de Wijzeraad vervalt ook het reglement en huishoudelijk reglement Wijzeraad en de verwijzing ernaar in de statuten

           Artikel 15a: schrappen in artikel 15 van het volledige punt a.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           De sportdienst en de sportadviesraad geven positief advies voor de aanpassingen van de statuten van de sportadviesraad.

Tussenkomsten

        door schepen Peter T Van Hecke (onafhankelijk)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de aangepaste statuten van de sportadviesraad, die in werking treden vanaf 1 april 2024, als volgt goed:

 

STATUTEN SPORTADVIESRAAD

 

ERKENNING

 

Artikel 1:

Het gemeentebestuur van Maldegem erkent de gemeentelijke sportadviesraad van Maldegem  – hierna sportadviesraad genoemd – als gemeentelijk adviesorgaan voor sport volgens de nadere voorwaarden bepaald in deze statuten en het huishoudelijk reglement.

 

OPDRACHT EN DOELSTELLINGEN

 

Artikel 2:

De gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen betrekt de sportadviesraad bij de voorbereiding en de uitvoering van het gemeentelijk sportbeleid.

 

De sportadviesraad wordt bijgevolg in het kader van de beleidsvoorbereiding en evaluatie om advies gevraagd over alle aangelegenheden tot doel de sport, de lichamelijke opvoeding en de openluchtrecreatie te bevorderen bij alle inwoners.

 

De sportadviesraad wordt hierover tevens om advies gevraagd bij de opmaak en de uitvoering van het strategische meerjarenplan.

 

Daarnaast heeft de sportadviesraad de mogelijkheid om over alle hierboven genoemde aangelegenheden en over alle andere beleidsdossiers, waarvan zij vindt dat er sportieve belangen in het geding zijn, advies uit te brengen aan de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 3:

De sportadviesraad wijdt zicht tevens aan volgende taken:

        Het geven van advies aan de gemeentelijke overheid, hetzij op eigen initiatief, hetzij op verzoek, voor alle aangelegenheden die de sportadviesraad belangrijk acht in het kader van het sportbeleid en voor alle aangelegenheden die voorzien zijn in de van kracht zijnde regelgeving.

        Het tot stand brengen van overleg en samenwerking tussen alle Nederlandstalige sportinitiatieven onder andere sportverenigingen, sportprojecten, instellingen, scholen en organisaties, zowel private als publieke, die sportieve activiteiten ontplooien op het grondgebied van de gemeente Maldegem.

        Het voorstellen van op de behoeften afgestemde initiatieven op het gebied van sportbeoefening en kaderopleiding.

        Het verrichten van onderzoek, verzamelen van documentatie en informatie.

        De deelname aan het geregeld gezamenlijk overleg met andere bestaande raden voor alle aangelegenheden en de onderlinge uitwisseling van informatie.

        Oog hebben voor gezondheidseducatie.

        Het organiseren/ ondersteunen van activiteiten die een kwalitatief en integraal sportbeleid in het belang van alle inwoners van de gemeente bevorderen.

 

De sportadviesraad is de spreekbuis van alle sportgebruikers en werkt autonoom.

 

DE LEDEN

 

Artikel 4:

De sportadviesraad wordt samengesteld uit stemgerechtigde leden en waarnemers (niet-stemgerechtigd, wel spreekrecht).

 

Stemgerechtigde leden zijn:

  1. één afgevaardigde van elk Maldegems sportinitiatief, sportverenigingen, sportprojecten, instellingen, scholen en organisaties, zowel private als publiek, die sportieve activiteiten ontplooien op het grondgebied van de gemeente Maldegem.
  2. deskundigen inzake sport woonachtig in Maldegem: deskundigen zijn personen die wegens hun bijzondere sportieve bevoegdheid en/of bekwaamheid positief kunnen bijdragen tot de werking van de sportadviesraad. Zij kunnen geen bestuurslid zijn van een organisatie die lid is van de sportadviesraad.
  3. maximum drie Maldegemse niet-georganiseerde sporters en/of burgers, die omwille van hun professionele of vrijwillige bezigheid of persoonlijke interesse affiniteit met het lokaal sportbeleid bezitten. Zij kunnen geen bestuurslid zijn van een organisatie die lid is van de sportadviesraad.

 

Waarnemers zijn:

  1. de schepen bevoegd voor sport;
  2. de medewerker aangeduid door de gemeente ter ondersteuning van de sportadviesraad;

 

Externe deskundigen kunnen gehoord worden in het kader van de adviesverlening over een specifiek item.

 

RECHTEN EN PLICHTEN VAN DE STEMGERECHTIGDE LEDEN

 

Artikel 5:

Alle stemgerechtigde leden:

        onderschrijven de opdracht en doelstellingen van de sportadviesraad en verbinden zich er toe om actief mee te werken aan de realisering ervan;

        wonen de samenkomsten van de sportadviesraad, waar het lid deel van uitmaakt, bij. Bij verhindering dient het lid zich uitdrukkelijk te verontschuldigen. De afgevaardigden (art. 4 a-c) kunnen zich laten vertegenwoordigen door hun vaste plaatsvervanger;

        de afgevaardigden (art. 4 a-c) informeren hun achterban grondig over de werkzaamheden van de sportadviesraad en plegen geregeld overleg met deze achterban in functie van het opsporen van behoeftes, ideeën en verwachtingen inzake sportbeleid.

        hebben spreekrecht op alle vergaderingen van het adviesorgaan voor sport;

        hebben stemrecht op de samenkomsten van de sportadviesraad waar het lid deel van uitmaakt;

        hebben inzagerecht in alle documenten en dossiers die het gemeentebestuur ter beschikking stelt aan de sportadviesraad.

SAMENSTELLING EN STRUCTUUR

 

Artikel 6:

De sportadviesraad is voldoende representatief voor alle bestaande vormen van sportparticipatie en streeft ernaar dat ten hoogste twee derde van de leden van hetzelfde geslacht zijn. De raad is samengesteld uit een algemene vergadering en een bestuur. Deze laatste kan – al dan niet op voorstel van de algemene vergadering – per werksoort, per beleidsthema of per territoriale geleding bestendige of tijdelijke werkgroepen oprichten hetzij voor de organisatie van sportieve manifestaties en/ of activiteiten die tot doel hebben coördinatie en samenwerking tussen verenigingen tot stand te brengen hetzij om te beraadslagen over bepaalde (deel)aspecten van sportbeleid. Het bestuur bepaalt de samenstelling van deze werkgroepen.

 

DE ALGEMENE VERGADERING

 

Artikel 7:

De algemene vergadering wordt aan het begin van elke nieuwe legislatuur - binnen de zes maanden die volgen op de installatie van de nieuwe gemeenteraad – samengesteld, volgens volgende procedure:

  1. Elk Maldegems sportinitiatief, sportverenigingen, sportprojecten, instellingen, scholen en organisaties, zowel private als publiek, die sportieve activiteiten ontplooien op het grondgebied van de gemeente Maldegem die in aanmerking komen voor het lidmaatschap van de sportadviesraad, worden door het gemeentebestuur schriftelijk uitgenodigd een aanvraag hiertoe in te dienen en een afgevaardigde en een plaatsvervanger aan te duiden. Deze verengingen, organisaties en instellingen én hun afgevaardigden en plaatsvervangers moeten voldoen aan de verder gestelde voorwaarden.
  2. Via verschillende informatiekanalen lanceert de gemeente een algemene oproep opdat iedere burger, die omwille van zijn professionele of vrijwillige bezigheid of persoonlijke interesse affiniteit met het lokaal sportbeleid bezit, zich kandidaat zou stellen als lid van de sportadviesraad.

 

Artikel 8:

De aanvragen tot lidmaatschap van nieuwe leden of van leden die hun lidmaatschap willen vernieuwen, worden, tegen ontvangstbewijs, ingediend op de sportdienst ter attentie van de voorzitter van de sportadviesraad. De aanvragen kunnen ook per e-mail aan de sportdienst (sportdienst@maldegem.be) worden gesteld, met bevestiging van ontvangst. De sportdienst beschikt hiertoe over een gestandaardiseerd aanvraagformulier.

 

  1. Verenigingen, organisaties, instellingen, deskundigen en niet-georganiseerde sporters (art. 4 a-c) moeten hierbij aantonen dat ze minstens 1 jaar werking op het grondgebied van Maldegem ontplooiden met betrekking tot een of meerdere van de sportieve materies opgesomd in artikel 2 en erkend zijn door gemeentebestuur Maldegem. Ze geven in hun aanvraag tevens een effectieve afgevaardigde en de vaste plaatsvervanger op, die aan volgende voorwaarden voldoet:
  2. minimum achttien jaar oud zijn;
  3. actief betrokken zijn bij de werking van de desbetreffende organisatie;
  4. niet meer dan één organisatie vertegenwoordigen;
  5. geen politiek mandaat bekleden;
  6. zich bereid verklaren zich actief te engageren om de doelstellingen van de sportadviesraad te realiseren en hiertoe een engagementsverklaring met de rechten en plichten van het lidmaatschap van de sportadviesraad te onderschrijven.

 

  1. De Maldegemse burger (art. 4 b-c), die lid wenst te worden, moet zijn aanvraag vanuit zijn werkervaring en/of zijn engagement in de sportsector motiveren en moet voldoen aan volgende voorwaarden:
  1. minimum achttien jaar oud zijn;
  2. niet reeds een vereniging, organisatie of instelling vertegenwoordigen;
  3. geen politiek mandaat bekleden;
  4. zich bereid verklaren zich actief te engageren om de doelstellingen van de sportadviesraad te realiseren en hiertoe een engagementsverklaring met de rechten en plichten van het lidmaatschap van de sportadviesraad te onderschrijven.

 

Het bestuur onderzoekt elke aanvraag en formuleert een gemotiveerd advies, waarna de algemene vergadering de beslissingen betreffende de eventuele toetreding neemt.

 

De werkwijze is dan als volgt:

  1. Het bestuur van de sportadviesraad geeft aan om welke reden(en) een aanvraag wel of niet ontvankelijk is.
  2. De aanvrager wordt op de algemene vergadering uitgenodigd en krijgt de gelegenheid zijn aanvraag te motiveren, waarna hij de vergadering verlaat voor de stemming.
  3. De algemene vergadering beslist bij gewone meerderheid van stemmen (helft van aanwezige stemgerechtigde leden plus één).
  4. Bij toelating tot de sportadviesraad kan het nieuw verkozen lid al aan het vervolg van de algemene vergadering deelnemen.

 

Artikel 9:

De duur van het lidmaatschap bedraagt maximum 6 jaar. Voor de eerste helft van de legislatuur vervallen de mandaten ten laatste binnen de 6 maanden volgend op de installatie van een nieuwe gemeenteraad.

 

Artikel 10:

Het mandaat van een lid/plaatsvervangend lid (art. 4 a-c) is onbezoldigd.

 

Aan het mandaat van een lid/plaatsvervangend lid (art. 4 a-c) komt een einde door:

  1. het ontslag uit de sportadviesraad;
  2. (art. 4 a) het ontslag uit de afvaardigende vereniging, organisatie of instelling;
  3. (art. 4 a) de intrekking van de opdracht door de afvaardigende organisatie;
  4. overlijden of rechtsonbekwaamheid;
  5. wanneer hij niet meer voldoet aan de gestelde voorwaarden in artikel 8.
  6. (art. 4 a) de intrekking door het gemeentebestuur van de erkenning van de afvaardigende organisatie omdat deze niet meer beantwoordt aan de gestelde criteria.

 

Wanneer aan het mandaat van een lid/plaatsvervangend lid van een sportvereniging, organisatie of instelling een einde komt, dient de belanghebbende vereniging, organisatie of instelling binnen de drie maanden in de vervanging te voorzien.

Als dit niet gebeurt, vervalt het lidmaatschap van de betrokken vereniging, organisatie of instelling en kan het alleen worden terug verkregen na het indienen van een nieuwe aanvraag.

 

Eventueel andere administratieve wijzigingen (bv. verplaatsing zetel etc.) dienen onmiddellijk te worden gemeld.

 

HET BESTUUR

 

Artikel 11:

In de installatievergadering bij elke nieuwe samenstelling van de sportadviesraad kiest de algemene vergadering uit het geheel van de stemgerechtigde leden, die zich kandidaat stellen, bij geheime stemming en gewone meerderheid, maximum 20 bestuursleden. Maximum één Maldegemse niet-georganiseerde sporter en/of burger (art. 4 c) kan zetelen in het bestuur. 

 

De gewenste man-vrouwverhouding wordt hierbij nagestreefd.

 

Dit verkozen bestuur verkiest intern zijn voorzitter, ondervoorzitter, secretaris en penningmeester.

 

De vergaderingen van het bestuur worden bijgewoond door de waarnemers.

 

Externe deskundigen kunnen gehoord worden in het kader van de adviesverlening over een specifiek item.

 

Artikel 12:

De duur van de bestuursmandaten bedraagt 6 jaar, behoudens hernieuwing/ herverkiezing.

 

De bestuursmandaten vervallen uiterlijk op de eerstvolgende algemene vergadering, na de nieuwe samenstelling van de algemene vergadering.

 

Artikel 13:

Het mandaat van een bestuurslid is onbezoldigd.

 

Aan het mandaat van een bestuurslid komt een einde door:

  1. (art. 4 a) ontslag uit de vereniging of organisatie waarvoor het lid is afgevaardigd
  2. aanvaarden van een politiek mandaat
  3. als de burger (art. 4 b-c) verhuisd is naar een andere gemeente
  4. als de sportvereniging, organisatie of instelling geen werking meer ontplooit op het grondgebied van de gemeente Maldegem
  5. overlijden

 

Wanneer een bestuursmandaat tussentijds vacant wordt, kiest de algemene vergadering een opvolger. Bij vacatie van één of meerdere functies van het bestuur kiest het bestuur van de sportadviesraad een plaatsvervanger tot de eerstvolgende algemene vergadering.

 

WIJZE VAN ERKENNEN, VAN INFORMATIE-UITWISSELING EN OVERLEG, ADVIESPROCEDURE EN ONDERSTEUNING

 

Artikel 14:

De sportadviesraad wordt opgericht voor onbepaalde duur en vraagt zijn erkenning aan de gemeenteraad binnen zes maanden die volgen op de installatie van de nieuwe gemeenteraad en legt daartoe zijn statuten, en de latere wijzigingen ervan, ter goedkeuring voor.

 

Artikel 15:

Erkenning van de sportadviesraad door het gemeentebestuur impliceert dat het gemeentebestuur:

  1. op het gemeentebudget jaarlijks een bedrag op te nemen voor werkingskosten. De controle op de aanwending hiervan gebeurt door een jaarlijks bij het gemeentebestuur in te dienen rekening.
  2. het ter beschikking stellen van een medewerker voor administratieve ondersteuning.
  3. ter dekking van de risico's " burgerlijke aansprakelijkheid", " rechtsbijstand" en "lichamelijke ongevallen" de nodige verzekeringspolissen afsluit voor de bestuursleden en de leden van de algemene vergadering.
  4. gemeentelijke (vergader)lokalen en logistiek (feest)materiaal kosteloos ter beschikking stelt, mits tijdig verzoek en op voorwaarde van beschikbaarheid.

 

ONTBINDING

 

Artikel 16:

Bij ontbinding van de sportadviesraad worden de gelden en bezittingen bekendgemaakt aan het gemeentebestuur. Bij oprichting van een nieuwe sportadviesraad worden de gelden en bezittingen van de ontbonden sportadviesraad overgemaakt aan de nieuw samengestelde sportadviesraad.

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

 

Artikel 17:

Een huishoudelijk reglement bepaalt de nadere werking van de algemene vergadering, het bestuur en de werkgroepen. De algemene vergadering keurt dit huishoudelijk reglement goed bij gewone meerderheid van de aanwezige, stemgerechtigde leden. Wijzigingen worden voorbereid door het bestuur van de sportadviesraad en ter goedkeuring aan de algemene vergadering voorgelegd. De gemeenteraad neemt kennis van het huishoudelijk reglement.

 

OVERGANGSMAATREGEL

 

Artikel 18:

De duur van het mandaat van de sportadviesraad loopt voor de eerste mandaatperiode af op 31 december 2024. Binnen de 6 maanden na de installatie van de nieuwe gemeenteraad hierop volgend dient de raad opnieuw te worden samengesteld. Zolang de raad niet is hersamengesteld, blijft de uittredende sportadviesraad in functie.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

10.  WIJZIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT SPORTADVIESRAAD

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

 13° het inrichten van adviesraden en overlegstructuren

        Het besluit van de gemeenteraad van 2 maart 2023 'Adviesraden - herziening reglement - vaststelling' waarbij de wijzeraad als overkoepelend orgaan geschrapt werd.

           Huishoudelijk reglement sportadviesraad goedgekeurd in Gemeenteraad dd. 29 oktober 2020

 

Feiten

           Het huishoudelijk reglement moest aangepast worden door de afschaffing van de Wijzeraad.

           Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om nog enkele kleine aanpassingen door te voeren.

           De goedkeuring van de aanpassing van het huishoudelijk reglement was een agendapunt op de Algemene Vergadering dd. 29 januari 2024.

           De Algemene Vergadering keurde unaniem de aanpassingen goed.

 

Argumentatie

           De aanpassing van het huishoudelijk reglement van de sportadviesraad bevat volgende wijzigingen/aanpassingen:

           Het is niet noodzakelijk dat het oudste aanwezige lid de vergadering moet voorzitten bij afwezigheden van de voorzitter en ondervoorzitter

           Artikel 5: schrappen in artikel 5 van "door het aanwezige bestuurslid met de hoogste leeftijd"

           Een schrijven voor het ontslag uit de sportadviesraad moet niet noodzakelijk ondertekend door de voorzitter van de desbetreffende vereniging van het bestuurslid:

           Artikel 14: aanpassen in artikel 14 van "moet dit ontslag ondertekend zijn door het ontslagnemend bestuurslid zelf of een ander bestuurslid van de desbetreffende vereniging"

           Door de afschaffing van de Wijzeraad vervallen ook de afvaardiging, verkiezing en functieomschrijvingen voor de Wijzeraad:

           Artikel 18: schrappen in artikel 18 van "Het bestuur stelt 3 leden van de sportadviesraad aan voor afvaardiging in de wijzeraad."

           Artikel 23: schrappen van artikel 23

           Artikel 24: schrappen van artikel 24

           Artikel 30: schrappen van artikel 30

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           De sportdienst en de sportadviesraad geven positief advies voor de aanpassingen van het huishoudelijk reglement van de sportadviesraad.

Tussenkomsten

        door schepen Peter T Van Hecke (onafhankelijk)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het aangepast huishoudelijk reglement van de sportadveisraad, die in werking treed vanaf 1 april 2024, als volgt goed:

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT SPORTADVIESRAAD

 

Artikel 1:

Dit huishoudelijk reglement regelt de interne werking van het gemeentelijk adviesorgaan voor sport – hierna de sportadviesraad genoemd – door het organiseren van de werking van de algemene vergadering, het bestuur en de werkgroepen.

 

DE ALGEMENE VERGADERING

 

SAMENSTELLING

 

Artikel 2:

De algemene vergadering wordt samengesteld volgens de nadere voorwaarden bepaald in de artikels 7 tot en met 10 van de statuten van de sportadviesraad.

 

OPDRACHT

 

Artikel 3:

De algemene vergadering beslist over:

        het goedkeuren en wijzigen van de statuten, die vervolgens ter bekrachtiging aan de gemeenteraad worden voorgelegd;

        de ontbinding van de sportadviesraad;

        de aanstelling en het ontslag van de bestuursleden;

        aanvaarding toetreding, aanvaarding ontslag en uitsluiting van leden van de algemene vergadering;

        alle belangrijke aangelegenheden, die de goede werking van de sportadviesraad mogelijk maken;

        het goedkeuren en wijzigen van het huishoudelijk reglement van de sportadviesraad. Het huishoudelijk reglement wordt vervolgens ter kennisgeving aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Daarnaast kan de algemene vergadering taken toewijzen aan het bestuur, zoals het opmaken van de rekeningen van de sportadviesraad van het afgelopen boekjaar en het budget voor het volgend jaar.

 

BEPALINGEN OVER HET BIJEENROEPEN VAN DE VERGADERINGEN

 

Artikel 4:

De algemene vergadering komt minstens tweemaal per jaar samen. Een buitengewone algemene vergadering kan worden bijeengeroepen door het bestuur of op schriftelijk verzoek van minstens 1/5 van de leden per brief of per mail bij de voorzitter, met een opgave van de te bespreken agenda. De gevraagde samenkomst dient plaats te vinden binnen de maand na het indienen van het verzoek. Buitengewone vergaderingen op verzoek van de leden, kunnen niet worden opgeroepen tijdens de maanden juli en augustus.

 

De uitnodiging per brief of per mail wordt ten minste 10 dagen voor de bijeenkomst verstuurd naar de stemgerechtigde leden en naar de waarnemers. De agenda wordt bij de uitnodiging gevoegd.

 

Op de agenda moet elk voorstel worden ingeschreven dat minstens 7 dagen voor de samenkomst schriftelijk door een lid werd ingediend bij de voorzitter en/of secretaris.

Over onderwerpen die niet op de agenda voorkomen, kan niet geldig beraadslaagd worden, tenzij het akkoord van twee derden van de aanwezige stemgerechtigde leden.

Als een bepaald punt niet (volledig) kan afgehandeld worden, wordt het automatisch verzonden naar de agenda van de volgende bijeenkomst en dan bij prioriteit behandeld.

 

BEPALINGEN OVER HET GELDIG VERGADEREN EN STEMMEN

 

Artikel 5:

De samenkomsten van de algemene vergadering worden voorgezeten door de voorzitter, bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter, en als ook deze niet aanwezig is, door een voorafgaand aangeduid lid van het bestuur.

 

Elke bijeenkomst begint met een goedkeuring van de notulen van de vorige vergadering en een overzicht van de aanwezigheden. Daarna volgt de vooropgestelde dagorde. De vergadering wordt besloten met mogelijke variapunten.

Alleen bij goedkeuring door de aanwezigen kan de dagorde worden gewijzigd. Als een punt wegens tijdsgebrek of bij gebrek aan informatie niet kan worden afgehandeld, wordt het automatisch verschoven naar de dagorde van de volgende algemene vergadering, waarop het prioritair wordt behandeld.

Bij het begin van een vergadering kan, met een gewone meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden, worden beslist dat een nieuw punt dringend op de dagorde geplaatst wordt.

 

Artikel 6:

Behalve bij advies over wijziging van de statuten of bij ontbinding van de sportadviesraad kan de algemene vergadering slechts geldig vergaderen indien minstens de helft van de leden aanwezig is.

Als dit aantal niet wordt bereikt, wordt binnen de 14 dagen een nieuwe algemene vergadering samengeroepen met dezelfde agenda, welke geldig beslist bij gewone meerderheid, ongeacht het aantal aanwezige leden.

 

Artikel 7:

Behalve bij advies over wijziging van de statuten of bij ontbinding van de sportadviesraad, worden de beslissingen van de algemene vergadering genomen bij gewone meerderheid van stemmen.

 

Artikel 8:

Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend. Indien deze staking van stemmen zich voordoet bij geheime stemming is het voorstel verworpen.

 

Artikel 9:

Met onthoudingen wordt geen rekening gehouden voor het bepalen van het quorum inzake gewone meerderheid.

 

Artikel 10:

De stemming is geheim telkens als het om personen gaat.

 

Artikel 11:

Van elke zitting van de algemene vergadering wordt een verslag opgesteld en aan de leden van de algemene vergadering bezorgd.

De besluiten en gemotiveerde adviezen van de algemene vergadering worden binnen de vastgestelde termijn en volgens de voorgeschreven procedure overgemaakt aan de desbetreffende instanties.

Elke inwoner van de gemeente kan inzage nemen in de verslagen en de documenten van de sportadviesraad via de ambtenaar door de gemeente aangeduid ter ondersteuning van het adviesorgaan.

 

BEPALINGEN OVER HET GOEDKEUREN OF WIJZIGEN VAN DE STATUTEN EN DE ONTBINDING VAN DE SPORTADVIESRAAD

 

Artikel 12:

De algemene vergadering kan de statuten slechts goedkeuren of wijzigen als de goed te keuren tekst of de aan te brengen wijzigingen bij de uitnodiging gevoegd zijn en minimum twee derde van de leden op de vergadering aanwezig is.

Tot goedkeuren/ wijzigen kan enkel worden besloten met een twee derde meerderheid van de stemmen.

Zijn twee derde van de leden op de eerste vergadering niet aanwezig, wordt binnen de 14 dagen een nieuwe algemene vergadering samengeroepen met dezelfde agenda. Deze kan bij gewone meerderheid beslissen, ongeacht het aantal aanwezige leden. De wijziging van de statuten wordt voorbereid door het bestuur.

 

Artikel 13:

De algemene vergadering kan slechts beslissen over de ontbinding van de sportadviesraad, wanneer twee derde van haar leden aanwezig zijn. Zijn twee derde van de leden op de eerste vergadering niet aanwezig, wordt binnen de 14 dagen een nieuwe algemene vergadering samengeroepen met dezelfde agenda. Deze kan bij gewone meerderheid beslissen, ongeacht het aantal aanwezige leden.

 

BEPALINGEN OVER UITSLUITING VAN DE LEDEN

 

Artikel 14:

Een lid is ontslagnemend wanneer hij zijn ontslag schriftelijk ter kennis brengt aan het bestuur van de sportadviesraad. Voor verenigingen, organisaties en instellingen moet dit ontslag ondertekend zijn door het ontslagnemend lid of één bestuurslid van de desbetreffende organisatie. De ontslagnemende organisatie of burger is geen lid meer vanaf de volgende algemene vergadering.

 

Artikel 15:

Bij een niet verwittigde afwezigheid op 3 opeenvolgende vergaderingen is een sportorganisatie, -vereniging of -instelling dat lid is van de algemene vergadering automatisch ontslagnemend. Het bestuur zal de aanwezigheden vaststellen en het ontslag meedelen aan het betrokken lid, de sportorganisatie, -vereniging of -instelling die het lid vertegenwoordigt en de algemene vergadering.

De sportorganisatie, -vereniging of -instelling is geen lid meer vanaf de volgende algemene vergadering.

Voor sportdeskundigen en inwoners van Maldegem, die lid zijn, geldt dezelfde procedure.

 

Artikel 16:

Een vertegenwoordiger verliest het mandaat van lid van de algemene vergadering door het niet meer voldoen aan één van de voorwaarden gesteld in artikel 13 van de statuten. Deze vertegenwoordiger is geen lid meer vanaf de volgende algemene vergadering. De sportorganisatie, -vereniging of -instelling kan eventueel een nieuwe vertegenwoordiger aanduiden. 

 

Artikel 17:

De uitsluiting van een lid kan slechts door de algemene vergadering met gewone meerderheid van stemmen uitgesproken worden.

 

HET BESTUUR

 

OPDRACHT

 

Artikel 18:

Het bestuur voert het dagelijks beheer van de sportadviesraad en neemt hiertoe volgende taken op zich:

        Het bestuur bereidt de samenkomsten van de algemene vergaderingen voor, stelt de agenda ervan samen en bepaalt de datum van de buitengewone vergaderingen.

        Het voert de beslissingen van de algemene vergadering uit en kan bij hoogdringendheid bevoegdheden van de algemene vergadering overnemen, mits voorlegging ervan op de eerstvolgende algemene vergadering.

        Het bestuur neemt kennis van de binnengekomen briefwisseling en zorgt ervoor dat daaraan het nodige gevolg wordt gegeven.

        Het bepaalt de houding van het adviesorgaan voor sport ten overstaan van dringende en actuele problemen, op voorwaarde dat de algemene vergadering niet tijdig kan samengeroepen worden en onder voorbehoud van goedkeuring door de eerstvolgende algemene vergadering.

        Het bestuur houdt toezicht op de rekeningen en stelt een ontwerp van begroting op.

        Het bestuur is bevoegd voor alle aangelegenheden die door de algemene vergadering aan hem zijn toevertrouwd.

        Het bestuur onderzoekt nieuwe aanvragen tot lidmaatschap en legt deze ter beslissing voor aan de algemene vergadering.

        Het bestuur kan voor specifieke kwesties deskundigen uitnodigen en opdrachten geven aan derden.

        Het bestuur kan ook zelfstandig overgaan tot het samenstellen van werkgroepen.

 

BEPALINGEN OVER DE VERKIEZING VAN HET BESTUUR

 

Artikel 19:

Het bestuur wordt gekozen volgens de bepalingen van artikel 11 van de statuten van de sportadviesraad.

 

 

Artikel 20:

Elk lid van de algemene vergadering kan één keer volmacht geven aan een ander lid die slechts éénmaal bij volmacht kan stemmen. Elk lid kan verkozen worden zonder aanwezig te zijn op de stemming.

 

Artikel 21:

De voorzitter, de ondervoorzitter, de penningmeester en de secretaris worden bij de eerste

stemming verkozen met gewone meerderheid van de stemmen. Zo niet, heeft er een

stemming plaats tussen de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald, tenzij meerdere kandidaten evenveel stemmen behaalden. Dan vindt een herstemming plaats tussen deze kandidaten. Wanneer er dan nog een gelijk aantal stemmen is, wordt de jongste in leeftijd aangeduid. Onthoudingen worden niet meegerekend voor het quorum.

 

Artikel 22:

Alle kandidaturen moeten minstens één week op voorhand ingediend worden bij de secretaris van de sportadviesraad.

 

Functieomschrijving van de verschillende functies binnen het bestuur

 

Artikel 23: functieomschrijving voorzitter

        Onderschrijft de bevoegdheden van de leden van de algemene vergadering en van de bestuursleden.

        Leidt de vergaderingen

        Houdt contact met de schepen bevoegd voor sport, de gemeentelijke sportdienst en met alle geledingen van de sportadviesraad en andere gemeentelijke organen die voor sport van belang kunnen zijn. Hij verzorgt de communicatie in het algemeen.

        Delegeert in samenspraak bepaalde taken en communicatieve aspecten naar de ondervoorzitter en andere bestuursleden

        Pleegt overleg met de medewerkers van de sportdienst over de werking van de sportadviesraad

        Verzoekt de secretaris, op aangegeven tijdstip, de nodige briefwisseling, uitnodigingen en verslagen van vergaderingen te verzenden, alsook afspraken te maken namens de sportadviesraad.

 

Artikel 25: functieomschrijving ondervoorzitter

        Vervangt de voorzitter waar nodig en neemt bij diens afwezigheid zijn taken waar.

        Assisteert de voorzitter, in samenspraak, in diens taken.

        Onderhoudt samen met de voorzitter de contacten met de leden.

 

Artikel 26: functieomschrijving secretaris

        zorgt voor het opstellen van de notulen van alle vergaderingen en zorgt voor het bijhouden van het archief

        staat in voor het administratief werk en zorgt op verzoek van de voorzitter, op aangegeven tijdstip, de nodige briefwisseling, uitnodigingen en verslagen van vergaderingen te verzenden, alsook om de nodige afspraken te maken namens de sportadviesraad.

        zorgt op vraag van het bestuur voor de nodige informatie en documentatie

 

Artikel 27: functieomschrijving penningmeester

        zorgt voor de bewaring van de gelden van de sportadviesraad op een post- of bankrekening

        is samen met de voorzitter volmachthouder en ondertekent de bevelen tot betaling, die in opdracht van het bestuur dienen te gebeuren.

        brengt verslag uit over de kastoestand op elke bestuursvergadering en maakt jaarlijks een uitgebreid financieel verslag.

 

Artikel 28: functieomschrijving bestuursleden

        ijveren om zo objectief mogelijk de doelstellingen en de werking van de sportadviesraad intern en extern te realiseren en bewerkstelligen

        nemen kennis van de dossiers en agendapunten en bereiden zich voor om deel te nemen aan het dynamisch debat of gesprek dat in de bestuursvergadering wordt gevoerd

        voeren alle eventueel bijkomende taken uit die hen na overleg met de andere bestuursleden werden toevertrouwd

 

BEPALINGEN OVER HET BIJEENROEPEN VAN DE VERGADERINGEN, HET GELDIG VERGADEREN EN STEMMEN VAN HET BESTUUR

 

Artikel 30:

Het bestuur vergadert minstens om de 2 maanden, de maanden juli en augustus niet meegerekend.

Verder wordt de werking van het bestuur geregeld volgens de bepalingen vermeld onder de artikels 4 tot en met 11, die ook gelden voor de algemene vergadering.

Buitengewone samenkomsten van het bestuur moeten gehouden worden, wanneer 1/3 van de stemgerechtigde bestuursleden daarom schriftelijk verzoekt bij de voorzitter, met opgave van de te bespreken agenda. De gevraagde samenkomst dient plaats te vinden binnen de veertien dagen na het indienen van het verzoek.

Het beknopt verslag van de samenkomsten van het bestuur wordt aan alle bestuursleden bezorgd met de dagorde van de volgende vergadering.

 

Artikel 31:

Opdat een geldig besluit kan genomen worden, is de aanwezigheid vereist van de helft van het bestuur vereist plus één. Is die voorwaarde niet vervuld, dan wordt het bestuur binnen de acht dagen opnieuw samen geroepen met dezelfde agenda en kan het geldig besluiten nemen ongeacht het aantal aanwezige bestuursleden.

 

Artikel 32:

Besluiten van het bestuur worden genomen bij gewone meerderheid.

 

Artikel 33:

De samenkomsten van het bestuur zijn niet openbaar.

 

BEPALINGEN OVER UITSLUITING VAN DE LEDEN

 

Artikel 34:

Een lid is ontslagnemend wanneer hij zijn ontslag schriftelijk ter kennis brengt aan het bestuur van de sportadviesraad.

Bij een niet verwittigde afwezigheid op 3 opeenvolgende vergaderingen is een bestuurslid automatisch ontslagnemend.

 

Bepalingen over het ondertekenen van documenten en externe vertegenwoordiging

 

Artikel 35:

Alle documenten uitgaande van de sportadviesraad dienen ondertekend te zijn door de voorzitter (of bij ontstentenis door de ondervoorzitter) en door de secretaris (of bij ontstentenis door een ander bestuurslid).

 

Artikel 36:

De sportadviesraad wordt extern vertegenwoordigd door de bestuursleden van de sportadviesraad.

De vertegenwoordigingsopdrachten in andere raden worden herzien bij elke nieuwe samenstelling van sportadviesraad. Voor éénmalige aangelegenheden, zoals vergaderingen of plechtigheden, duidt het bestuur ad hoc vertegenwoordigers aan.

 

WERKGROEPEN

 

Artikel 37:

Voor de praktische uitvoering van beslissingen of het organiseren van activiteiten kan het bestuur bestendige of tijdelijke werkgroepen oprichten. Deze werkgroepen kunnen afzonderlijk vergaderen om te beraadslagen over problemen eigen aan de hen toegewezen opdracht. Het bestuur heeft ook de mogelijkheid om aan zo’n werkgroep de bevoegdheid te verlenen om advies uit te brengen over (een) bepaalde materie(s). Al deze adviezen worden ter kennisgeving voorgelegd aan het bestuur.

 

Artikel 38:

Alle bestuursleden van de sportadviesraad hebben toegang tot deze werkgroepen, al wordt onder hen meestal 1 coördinator aangeduid, die de werkgroep leidt.

Ook de waarnemers kunnen op de samenkomsten van deze werkgroepen worden uitgenodigd.

Externe deskundigen kunnen gehoord worden in het kader van de adviesverlening over een specifiek item.

 

Artikel 39:

De werkgroepen lichten het bestuur in over hun werking via een door hen aangeduide verslaggever.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

11.  KENNISNAME LEKP RAPPORT

 

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 2 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenten overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd zijn voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.

           Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

           Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

           Artikel 40 § 2 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad het beleid van de gemeente bepaalt en daarvoor algemene regels kan vaststellen.

           Het ondertekenen door de gemeente Maldegem van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 oktober 2021.

           Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemenen engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen (LEKP 1.0), zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 oktober 2021.

           Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 8 juli 2022 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 17 specifieke doelstellingen (LEKP 2.0), zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 22 september 2022.

           Het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 16 december 2022 aangaande de aanscherping en uitbreiding van de doelstellingen zoals vermeld in werf 2 “verrijk je wijk” (energiebesparende renovaties en hernieuwbare energieprojecten). Dit LEKP 2.1 is een addendum bij het LEKP 2.0 en werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 22 juni 2023.

           Het Hemelwater- en droogteplan voor Maldegem, zoals goedgekeurid door de gemeenteraad in zitting van 16 december 2021.

           Het klimaatmitigatieplan en -adaptieplan 2021-2030 voor Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 22 juni 2023.

 

Feiten

           Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact moet een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voorgang opgemaakt worden dat na voorleggen aan de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden.

           Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Lokaal Klimaatpactportaal, waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.

           Voor de lokale besturen die hebben ingetekend op LEKP 2.0 in 2022, waaronder Lokaal Bestuur Maldegem, staat het rapport 1.0+2.0 klaar. Beide moeten gerapporteerd worden tegen de deadline van 1 mei 2024. 

           De lokale besturen die LEKP 2.1 hebben ondertekend, waaronder Lokaal Bestuur Maldegem, moeten voor de volgende rapportering in 2024 nog niet rapporteren over LEKP 2.1. Het rapport 2.1 is nog niet opgemaakt, gezien er ook nog geen dataverzameling is voor de bijkomende doelstellingen. 

           Het Pactportaal toont de resultaten van de lokale besturen voor de 16 verschillende doelstellingen van het LEKP1.0 en de bijkomende doelstellingen van het LEKP2.0 doorheen de tijd.

           Het Pactportaal volgt de resultaten per werf en per lokaal bestuur op. Via het Pactportaal kunnen lokale besturen een overzicht voor het eigen grondgebied downloaden. Waar gewenst kunnen ze dit overzicht aanvullen, indien een actie niet gecapteerd zou zijn via de brondatabanken. Eénmaal per jaar dienen deze resultaten in functie van het LEKP van het voorbijgaande jaar op de gemeenteraad voorgelegd te worden.

           Voor de opvolging van de realisaties onder het LEKP laadt het lokaal bestuur een gemeenteraadsbesluit van de jaarlijkse bespreking op via het Loket voor Lokale Besturen (module subsidiebeheer).

           Periode van rapportage is 1 januari 2021 - 2 maart 2024.

 

Argumentatie

           De cijfers momenteel opgenomen in het rapport zijn voor verschillende doelstellingen nog niet volledig en dienen nog geüpdatet te worden via verschillende databronnen. Het Pactportaal verzamelt authentieke data bij partnerorganisaties en stelt deze gebruiksvriendelijk ter beschikking aan de lokale besturen. Bij deze partnerorganisaties voeren de lokale besturen, burgers en andere betrokkenen de nodige data reeds in. Het Pactportaal hergebruikt deze data zodat er geen extra monitoringslast is.

           Het Pactportaal stond in het najaar 2022 nog in zijn kinderschoenen, en heeft tijdens 2023 een ganse update ondergaan. Het linken van de juiste data is nog steeds niet 100% operationeel, maar er wordt verder aan gewerkt om nog meer databronnen automatisch te linken. Het huidige Pactportaal is, na een lange periode zonder updates, sinds begin december 2023 terug operationeel.

           De datum en frequentie van rapportage door de verschillende databronnen is verschillend, wat er voor zorgt dat voor bepaalde doelstellingen de cijfers van 2022 en 2023 nog niet beschikbaar zijn.

           Het verzamelen van de gegevens die de gemeente zelf dient aan te leveren, werd niet structureel aangepakt tot eind 2022. In 2023 werd hier verandering in gebracht en werden de indicatoren van de periode 2021 - 2023 zoveel mogelijk verzameld via de verschillende diensten binnen het lokaal bestuur en gerapporteerd via de Groenblauwpeil website (voor LEKP - werf 1 en werf 4) door de Dienst Milieu en duurzaamheid.

           Voor een aantal doelstellingen binnen Werf 1 en Werf 4 van het LEKP kunnen burgers, bedrijven, etc. ook zelf rapporteren via de Groenblauwpeil website. We zullen deze mogelijkheid ook actief vermelden in de verschillende communicaties de komende jaren die betrekking hebben op vergroening en ontharding.

           Deze indicatoren zullen in de toekomst op regelmatige tijdstippen gerapporteerd worden zodat het rapport de werkelijkheid weerspiegelt. Intern zal dit gebeuren via het interne rapportagesysteem 'Pepperflow', maar dit moet nog verder worden opgezet.

           De neerslag van de argumentatie / toelichtingen bij de verschillende indicatoren kan ook worden doorgestuurd als toelichting bij de rapportage van Maldegem op het Loket voor Lokale besturen.

           Er is geen financiële of andere impact doordat de LEKP rapportage van Maldegem nu niet volledig is.

           We zien dat de problematiek van een rapport voor te leggen dat niet volledig is voor 2022 en 2023 doordat het systeem van rapportage op Vlaams niveau nog niet in orde is, ook in de andere gemeenten/steden zo blijkt te zijn.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

           door schepen Stefaan Standaert (Groen)

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het Lokaal Energie en Klimaat Pact (LEKP) Rapport (status op 2 maart 2024).

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

12.  TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR HET WERKINGSGEBIED VAN WOONMAATSCHAPPIJ MEETJESLAND: ‘GENT-MEETJESLAND’

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt; Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.12 t.e.m. 6.14.

          Titel 2 van Boek 6 van de Vlaamse Codex Wonen (VCW) geeft de bevoegdheid aan de Vlaamse Regering om de regels te bepalen voor toewijzing van sociale woningen. Deze worden nader beschreven in Boek 6 (Sociale huur) van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW).

          Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.22 t.e.m. 6.28.

          Deel 4 van Boek 6 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW) betreft de toelatingsvoorwaarden (Titel 1) en toewijzing (Titel 2). Hoofdstuk 2 van Titel 2 betreft de ‘Toewijzingsraad, toewijzingsreglement en huishoudelijk reglement’. Hoofdstuk 3 van Titel 2 betreft de ‘Toewijzingsregels’.

 

Feiten

           Aanleiding, feiten en context:

           Met de vorming van de nieuwe woonmaatschappijen treedt in 2024 ook een nieuw toewijsmodel in werking. De Vlaamse overheid schetste een breed kader waarmee de toewijzingsraden van de woonmaatschappijen aan de slag gaan om tot een concrete invulling te komen.

           In 2024 treedt het nieuwe toewijzingssysteem ‘sociale huur’ (van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021) in werking. De regelgeving is grondig gewijzigd. Zo zorgt de eenmaking van sociale verhuurkantoren en sociale huisvestingsmaatschappijen in woonmaatschappijen voor een hertekening van het woonlandschap. Vlaanderen telt 41 werkingsgebieden met telkens één erkende woonmaatschappij per werkingsgebied. Op die manier zal in elke gemeente nog maar één woonactor actief zijn. Door de vorming van de woonmaatschappijen wordt ook de wijze waarop sociale huurwoningen worden verhuurd, grondig hertekend.

           De Vlaamse Codex Wonen van 2021 (verder de VCW), het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (verder het BVCW) en haar ministerieel uitvoeringsbesluit blijven het gemeenschappelijk kader vormen voor de verhuring van alle sociale huurwoningen in het Vlaamse Gewest. Deze regelgeving moet tegemoet komen aan de bijzondere doelstellingen van het Vlaamse woonbeleid met name de realisatie van optimale ontwikkelingskansen voor iedereen, een optimale leefbaarheid van de wijken, het bevorderen van de integratie van de bewoners in de samenleving en het bevorderen van gelijke kansen voor iedereen. Om dit te realiseren werd er gekozen om autonomie te geven aan de woonmaatschappijen en aan de lokale actoren. De situatie op het platteland is immers verschillend van deze in de stad, en de situatie tussen steden en gemeenten onderling kan ook anders zijn. Om een aanpak op maat te realiseren nemen de woonmaatschappijen het initiatief om een toewijzingsraad op te richten. De sociale verhuurders, lokale besturen en relevante welzijnsactoren kunnen op die manier in dialoog gaan met elkaar en afspraken maken, om een geïntegreerd en gedragen toewijzingsbeleid op maat te realiseren.

           In het BVCW wordt ruimte gelaten om bij het vastleggen van de toewijzingsregels regionale en lokale accenten te leggen. Deze bepalingen worden opgenomen in een toewijzingsreglement. Hierbij wordt een grote rol toebedeeld aan de toewijzingsraad. Deze raad krijgt de kans om passende maatregelen uit te werken in een toewijzingsreglement voor het werkingsgebied van de woonmaatschappij, waarbij wordt afgeweken van de standaardtoewijzingsregels, als de regionale of lokale situatie hierom vraagt. Hierdoor kan maximaal rekening worden gehouden met de specifieke noden.

           Het BVCW bepaalt dat het in twee gevallen verantwoord is passende maatregelen uit te werken in een toewijzingsreglement, waar men kan afwijken van de standaardtoewijzingsregels. Een eigen toewijzingsbeleid kan worden ontwikkeld als men rekening wil houden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurders en/of met de woonbehoeftigheid van specifieke doelgroepen.

           De opmaak van een toewijzingsreglement dient tot stand te komen in nauw overleg met alle relevante lokale (huisvestings- en welzijns-)actoren. De toewijzingsraad van het werkingsgebied van de woonmaatschappij speelt hierin de trekkersrol en is verantwoordelijk voor de opmaak van een ontwerp van het toewijzingsreglement. Het BVCW biedt op die manier de kans om een dynamiek te genereren waarin kan worden gestreefd naar een regionaal gedragen en geïntegreerd toewijzingsbeleid.

           Proces:

           Woonmaatschappij Meetjesland heeft het initiatief genomen om een toewijzingsraad op te richten voor het werkingsgebied ‘Gent-Meetjesland’ (Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate). De gemeenten en OCMW’s in het werkingsgebied zijn vertegenwoordigd in de toewijzingsraad. Ook het CAW actief in het werkingsgebied maakt deel uit van de toewijzingsraad. De toewijzingsraad heeft een beleidsmatige opdracht en een operationele opdracht. Dit wordt geregeld in artikel 6.23 van het BVCW.

           De toewijzingsraad stelde op 17 januari 2024 in consensus een ontwerp van toewijzingsreglement op. Hierin werden bepalingen over de langdurige woonbinding en bepalingen voor specifieke doelgroepen opgenomen. Er werd – na overleg met de betrokken colleges – in consensus met de betrokken gemeenten geopteerd om een verstrenging van de langdurige woonbinding en een uitbreidende bepaling over de langdurige woonbinding met het werkingsgebied op te nemen.

           De toewijzingsraad staat ook in voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen. De toewijzingsraad heeft afspraken gemaakt over de werkwijze met betrekking tot de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders. Deze afspraken werden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad. Dit document maakt geen deel uit van het toewijzingsreglement.

           De woonmaatschappij bezorgde dit ontwerp van toewijzingsreglement aan de gemeenten van haar werkingsgebied en bracht de gemeenten op de hoogte van de beslissingen over de aanpak van de versnelde toewijzingen (deze beslissingen maken geen deel uit van het toewijzingsreglement). Het ontwerp van het toewijzingsreglement dient te worden besproken in de gemeenteraden van Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate. De gemeenteraad kan het ontwerp eventueel amenderen, voor wat betreft een eventuele strengere woonbinding en de toewijzing aan specifieke doelgroepen. Voor de uitbreiding van de lokale bindingsvoorwaarde voor kandidaten die binding hebben met het werkingsgebied, is een consensus vereist met de andere gemeenten van het werkingsgebied. Deze consensus werd bereikt. Het (eventueel geamendeerde) ontwerp dient te worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

           De gemeenten Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate bezorgen vervolgens het goedgekeurde toewijzingsreglement aan Woonmaatschappij Meetjesland die het goedgekeurde toewijzingsreglement zal integreren in haar intern huurreglement.

           Het toewijzingsreglement bevat doelgroepen uit de lijst, vermeld in artikel 6.27, §1, tweede lid van het BVCW, waarvoor de opmaak van een doelgroepenplan niet vereist is.

           Woonmaatschappij Meetjesland integreert de bepalingen uit het toewijzingsreglement in haar intern huurreglement en bezorgt haar intern huurreglement aan de toezichthouder. Woonmaatschappij Meetjesland bezorgt tenslotte ook een afschrift van het toewijzingsreglement aan de toezichthouder.

           Bepalingen toewijzingsreglement:

           Het ontwerp van toewijzingsreglement wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

           Door de toewijzingsraad werd geopteerd voor de volgende invulling van ‘langdurige woonbinding’, van toepassing op het volledig werkingsgebied: de langdurige woonbinding wordt ingevuld a.d.h.v. volgende cascade:

           1) (Verstrenging) Kandidaat-huurders die de afgelopen 15 jaar minstens 10 jaar in de gemeente woonden, waar de toe te wijzen woning ligt, krijgen voorrang.

           2) (Standaard regel) Kandidaat-huurders die de afgelopen 10 jaar minstens 5 jaar onafgebroken in de gemeente woonden, waar de toe te wijzen woning ligt, krijgen voorrang.

           3) (Uitbreiding) Kandidaat-huurders die de afgelopen 10 jaar minstens 5 jaar onafgebroken in het werkingsgebied woonden, waar de toe te wijzen woning ligt, krijgen voorrang.

           Deze langdurige woonbinding is een voorrangsbepaling, geen inschrijvings- of toewijzings-voorwaarde; en ze is van toepassing op alle standaard toewijzingen en toewijzingen aan een specifieke doelgroep.

           De toewijzingsraad staat ook in voor de praktische uitvoering van de regels die betrekking hebben op de versnelde toewijzingen en de toewijzingen aan specifieke doelgroepen. De toewijzingsraad heeft afspraken gemaakt over de werkwijze met betrekking tot de aanmelding en begeleiding van kandidaat-huurders en huurders (bij versnelde toewijzingen). Deze afspraken werden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad. Dit document maakt geen deel uit van het toewijzingsreglement.

           Voor de instroom via ‘versnelde toewijzingen’ werd er een systeem uitgewerkt met ‘objectieve criteria woonnood’, conform de categorieën voorzien in het BVCW (zijnde: (dreigend) dak- of thuisloosheid, jongeren die zelfstandig wonen of gaan wonen met begeleiding, geestelijke gezondheidsproblematiek, wonen in slechte huisvesting en bijzondere omstandigheden van sociale aard, en hun subcategorieën).

           In het toewijzingsreglement wordt tevens aangegeven welke voorrangsbepalingen van toepassing zijn voor specifieke doelgroepen. Het toewijzingsreglement bevat doelgroepen uit het BVCW, zijnde kandidaat-huurders vanaf 65 jaar, kandidaat-huurders die rolstoelgebruiker zijn (een fysieke beperking of handicap) en de kandidaat-huurder met een fysieke of mentale beperking en patiënt bij een begeleidende dienst actief in de gemeente (een fysieke of mentale beperking). De bovenvermelde langdurige woonbinding is van toepassing op alle toewijzingen aan een specifieke doelgroep.

 

Argumentatie

           In 2024 treedt het nieuwe toewijzingssysteem ‘sociale huur’ in werking.

           De opmaak van een toewijzingsreglement is tot stand gekomen in nauw overleg met alle relevante lokale (huisvestings- en welzijns-)actoren.

           In het BVCW wordt ruimte gelaten om bij het vastleggen van de toewijzingsregels regionale en lokale accenten te leggen. De toewijzingsraad werkte in consensus passende maatregelen uit in een toewijzingsreglement voor het werkingsgebied van Woonmaatschappij Meetjesland, waarbij wordt afgeweken van de standaardtoewijzingsregels, als de regionale of lokale situatie hierom vraagt. Hierdoor wordt maximaal rekening worden gehouden met de specifieke noden en beleidswensen.

           Woonmaatschappij Meetjesland bezorgde dit ontwerp van toewijzingsreglement aan de gemeenten van haar werkingsgebied en bracht de gemeenten op de hoogte van de beslissingen over de aanpak van de versnelde toewijzingen.

           Het college stelt voor aan de gemeenteraad om dit ontwerp van toewijzingsreglement integraal goed te keuren zoals voorgelegd, met inbegrip van de specifieke bepalingen omtrent de ‘langdurige woonbinding’ en ‘specifieke doelgroepen’.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

        door schepen Stefaan Standaert (Groen)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het toewijzingsreglement voor het werkingsgebied van Woonmaatschappij Meetjesland (‘Gent-Meetjesland’: Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate), met inbegrip van de specifieke bepalingen omtrent de ‘langdurige woonbinding’ en ‘specifieke doelgroepen’, goed.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad neemt kennis van de bepalingen en gemaakte afspraken met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2) zoals opgenomen in het toewijzingsreglement en het huishoudelijk reglement van de toewijzingsraad.

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de verdere uitvoering van deze beslissing. Het goedgekeurde toewijzingsreglement wordt bezorgd aan Woonmaatschappij Meetjesland die dit zal integreren in haar intern huurreglement.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

13.  WERKINGSTOELAGE IOED MEETJESLAND: PRINCIPIEEL AKKOORD

 

Juridische gronden

        Wet van 29 juli 1991 betreffende de motivering van bestuurshandelingen.

        Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009.

        Het wijzigingsdecreet van het onroerenderfgoeddecreet (OED) van 12 juli 2013.

        De gemeenteraadsbeslissing van 17 november 2016 houdende de toetreding van Maldegem tot de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Meetjesland en de goedkeuring van het beleidsplan en meerjarenbegroting van IOED Meetjesland 2018-2020, inclusief het engagement voor een jaarlijkse gemeentelijke te indexeren bijdrage van 5.500 euro.

        Het ministerieel besluit van 20 maart 2017 houdende de erkenning van de intergemeentelijk onroerend erfgoeddienst Meetjesland.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41, 22° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd.

        De gemeenteraadsbeslissing van 18 december 2019 houdende de toetreding van Maldegem tot de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Meetjesland en de goedkeuring van het beleidsplan en meerjarenbegroting van IOED Meetjesland 2021-2026, inclusief het engagement voor een jaarlijkse gemeentelijke te indexeren bijdrage van 6.000 euro.

        Het ministerieel besluit van 30 april 2020 tot aanpassing van de erkenning van de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst Meetjesland.

        De collegebeslissing van 14 maart 2022 houdende de uitwerking van een waarderingskader voor het bouwkundig erfgoed in Maldegem door de IOED Meetjesland volgens de hiertoe door de IOED vooropgestelde principes en methodiek.

 

Feiten

        Op 1 januari 2015 trad het nieuwe onroerenderfgoeddecreet in werking. Dit nieuwe decreet herschreef de mogelijkheden om met onroerend erfgoed om te gaan in Vlaanderen. Het impliceert onder andere meer autonomie voor de lokale besturen vanaf 1 januari 2017.

        Het decreet voorziet twee opties voor gemeenten om met deze autonomie om te gaan:

        een gemeente kan een erkenning als onroerend erfgoed gemeente aanvragen en zo een aantal specifieke bevoegdheden in eigen handen nemen;

        een gemeente kan zich met andere gemeenten verenigingen in een erkende intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst (IOED).

        Een IOED is een intergemeentelijk samenwerkingsverband dat werkt rond bouwkundig, archeologisch en landschappelijk erfgoed. Aangesloten gemeenten kunnen beroep doen op de IOED voor beleidsvoorbereidende taken, de beslissingsbevoegdheid blijft altijd bij de gemeente. Bij aansluiting van een erkende onroerend erfgoed gemeente bij de IOED kan zij desgewenst haar taken aan deze IOED overdragen, zonder dat zij haar beslissingsbevoegdheid verliest.

        Sinds 2018 bundelen acht gemeenten de krachten voor het onroerend erfgoed van de regio. De IOED Meetjesland ondersteunt Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Lievegem, Wachtebeke, Sint-Laureins en Maldegem bij de erfgoedzorg in hun gemeente. Dit gaat van adviesverlening van bouwdossiers* tot hulp bij de opmaak van masterplannen, beheersplannen, publieksprojecten, enz.

* Vanaf 1 januari 2017 geldt immers de zorg en motiveringsplicht voor gemeenten bij vergunningsaanvragen van derden aan vastgesteld erfgoed. Dit dient te gebeuren op basis van de zgn. onroerenderfgoedtoets. Hierbij dient de vergunningverlener, de lokale overheid, zelf na te gaan wat de impact is van de werkzaamheden op de aanwezige erfgoedwaarden. Een vertegenwoordiger van een administratieve overheid moet de schade zo veel mogelijk voorkomen. Hierbij dient de overheid zich te houden aan de zorgplicht waarbij: “Elke administratieve overheid neemt zo veel mogelijk zorg in acht voor de erfgoedkenmerken van onroerende goederen die opgenomen zijn in een aan een openbaar onderzoek onderworpen vastgestelde inventaris.” (OED artikel 4.1.9)

Een vergunningverlenende overheid is bovendien altijd verplicht om haar beslissingen in kader van vergunningsaanvragen en dergelijke waarbij waardevol erfgoed betrokken is, te motiveren (volgens de Wet van 29 juli 1991 betreffende de motivering van bestuurshandelingen). Dus ook wanneer enkel de zorgplicht geldt vanuit de onroerenderfgoedwetgeving, zal de vergunningverlenende overheid haar beslissing moeten motiveren.

Volgens de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening zijn cultuurhistorische aspecten een criterium om de goede ruimtelijke ordening te beoordelen (VCRO artikel 4.3.1, §2).

        Bij het opmaken van de begroting voor 2024 voor de IOED Meetjesland werd een tekort begroot van 30.824 euro. De oorzaak voor het begrotingstekort is te wijten aan de steile indexering van de loonkosten. Aan de inkomstenzijde wordt dit niet gevolgd door een gelijkwaardige indexering van de Vlaamse subsidie of de 2% index van de gemeentelijke bijdragen.

 

Argumentatie

        Om het begrotingstekort op te vangen, werden verschillende scenario’s voorgesteld aan de betrokken voorzitters van COMEET en Veneco, de feedbackgroep van de IOED, het burgemeestersoverleg en de betrokken raden van bestuur.

        In hun schrijven van 17 januari 2024 aan het college van burgmeester en schepenen vraagt de IOED om volgend scenario om het begrotingstekort te overbruggen goed te keuren:

        Enerzijds wil de IOED werken met een basispakket aan adviesuren per gemeente op basis van hun gemeentelijke bijdragen (vorken volgens inwonersaantal: vork 1 = 100 uren voor > 15.000 inwoners, vork 2 = 200 uren tussen 15.000 en 25.000 inwoners en vork 3 = 300 uren > 25.000 inwoners). Wanneer gemeenten meer adviesuren vragen, zullen deze aan uurtarief gefactureerd worden. Uren zijn niet overdraagbaar tussen gemeenten. Men houdt rekening met een zekere terugval van het aantal adviesuren (tot 30% minder). De IOED schat in om hiermee een tekort van 20.000 euro te kunnen opvangen.

        Daarnaast komt er wat ruimte vrij om in te zetten op (nu reeds) betalende dienstverlening via lopende offertes (betalende dienstverlening: waarderen van niet-vastgesteld erfgoed zoals funerair erfgoed, opmaak of update van kerkenbeleidsplannen, beheer van Onroerend Erfgoedinventarissen, opmaak landschapsbeheersplannen en begeleiding archeologisch trajecten). De IOED schat hiermee een tekort van 12.000 euro te ondervangen.

        Omdat de IOED niet zeker is van de inkomsten via dit scenario, zal men deze financiering tweemaal per jaar evalueren, met als eerste keer in juni 2024. De vaste gemeentelijke bijdrage stijgt voorlopig niet. Indien blijkt dat de financiering niet toereikend zal zijn, zal het tekort verdeeld worden over de deelnemende gemeenten.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        Cultuurdienst: Het staat buiten kijf dat de IOED de professionalisering op het lokale niveau n.a.v. het nieuwe OED mogelijk heeft gemaakt voor lokale besturen. Ze doet dit voor Maldegem alvast op deskundige wijze én met resultaat. Het lokale beleidsniveau wordt versterkt met haar expertise en dienstverlening. De IOED is voor de diensten hét eerste aanspreekpunt voor onroerend erfgoed. Ze versterkt het lokale erfgoedcomité en in overleg met hen en de cultuurdienst maakt ze expertise verslagen of (pre)adviezen met inschatting van de erfgoedwaarde op vraag van de dienst RO, bij dossiers (met een sloop- of kapvraag) voor vastgesteld erfgoed. Samen met ons ontwikkelt de IOED instrumenten om het beheer van onroerend erfgoed te optimaliseren (~waarderingskader inventaris bouwkundig erfgoed = under construction). Daarnaast participeert en initialiseert de IOED (in) projecten, sensibiliseert en vergroot ze het draagvlak bij het brede publiek voor onroerend erfgoed door gerichte acties uit te werken en te ondersteunen (~participatieproject archeologie Meetjesland, ondersteuning bij de organisatie van Archeologiedagen, Open Monumentendag, Onroerend Erfgoedprijs Maldegem …).  Op dat vlak maakt de IOED de doelstellingen in haar beleidsplan 2021-2026 zeker waar.

        Wat betreft het voorstel om het begrotingstekort 2024-2025 te overbruggen: het voorstel kan fair worden beschouwd: wie veel vraagt, betaalt ervoor, al valt ook iets te zeggen voor het solidariteitsprincipe binnen een intergemeentelijke samenwerking.

        De cultuurdienst wenst te benadrukken dat ze consequent op de hoogte wenst gehouden te worden van alle adviesvragen die de IOED ontvangt en zal het aantal gepresteerde adviesuren voor Maldegem nauwgezet bijhouden.

        Noot:

        Aangezien de adviesvragen naar IOED via het omgevingsloket verlopen, kan de dienst RO wellicht gemakkelijk een export maken van alle adviesvragen naar IOED. Dit zal zeker nog met de dienst RO verder worden bekeken.

        Daarnaast kunnen we met de dienst RO ook nog bekijken waar we de adviesprocedure eventueel kunnen stroomlijnen, waar we nog efficiëntiewinst kunnen halen, uiteraard binnen het juridische kader (bv. hernemen van een adviesvraag bij herwerkte OMV’s of bij verlenging bronbemaling enz.).

        Ook het waarderingskader dat momenteel voor de inventaris bouwkundig erfgoed door de IOED wordt voorbereid, zal hiertoe bijdragen. Een waarderingskader biedt immers de mogelijkheid om een duidelijke differentiatie te maken binnen het vastgesteld bouwkundig erfgoed en biedt zo houvast aan de omgevingsambtenaar over de te doorlopen (advies)procedure op maat van elke categorie. Dit zal de dienstverlening naar de Maldegemse burger toe en de doorlooptijd van de aanvraagprocedure bij de dienst ruimtelijke ordening alleen maar ten goede komen.

        Als het maximum aan adviesuren binnen het basispakket is bereikt, bestaat immers het risico dat er geen adviezen meer zullen (mogen) worden ingewonnen omdat het vanaf dan betalend is. We moeten er dan ook ten allen tijde over waken dat dit niet gebeurt als het advies wettelijk verplicht is. Gemeentelijke dienstverlening vertrekt immers vanuit het gelijkheidsbeginsel.

        Directeur ruimte:

        Wat de vanuit RO gevraagde adviezen betreft

        Op heden wordt, naast de gevallen waar een advies verplicht is (en dat zijn er toch heel wat) ook advies gevraagd indien het gaat om een project dat op de inventarislijst staat en waar advies dus niet verplicht, maar facultatief is. In een aantal gemeenten wordt dat ondervangen door een advies te vragen aan het erfgoedcomité. Het is vermoedelijk in Maldegem een bewuste keuze geweest dit niet zo te doen.

        Ten gronde wordt de adviesprocedure in RO actueel bekeken, met advisering / ondersteuning vanuit Mondea (Werner Van Hoof). Uitgangspunten zijn

        Advies te vragen waar dit wettelijk verplicht is

        Dit niet meer te doen waar dit niet verplicht is, maar te beoordelen op basis van wenselijkheid (in een aantal situaties)

        Idem wat betreft de interne adviezen: deze zijn doorgaans niet verplicht, we willen gaan naar een systeem van

        Standaardadviezen (mobiliteit / groen / …)

        Advies indien wenselijk, bv. wat betreft watertoets

        Verplichte adviezen onroerend erfgoed grofweg in volgende gevallen

        Archeologische site

        Voorlopig of definitief beschermd

        Monument

        cultuurhistorisch landschap

        stads- of dorpsgezicht

        overgangszone

        perceel in erfgoedlandschap

        werelderfgoed

        bufferzone op minder dan 100 meter

        meer dan 100 meter met bouwhoogte van meer dan 15 meter

        Financieel directeur: Er is momenteel geen budget voorzien voor de adviesuren boven de 200 uren. Gelet op het gewijzigd beleid bij RO zal het aantal adviesuren mogelijks dalen in vergelijking met 2023. Er wordt hiervan geen inschatting gegeven. Er zou best al een marge genomen worden bovenop de 200 uren, bijvoorbeeld 50 uur (5.250 euro), en dus reeds een extra budget te voorzien. Er kan budget verschoven worden vanuit de budgetsleutel hiervoor. Daarnaast zal dit verhoogde budget, nl. 11.7542 euro, nauwgezet moeten opgevolgd worden. Wanneer blijkt dat de 250 uren bijna bereikt zijn, zal er krediet moeten voorzien worden. Aangezien er een wijziging is aan de samenwerkingsovereenkomst zou dit mijn inziens naar de gemeenteraad moeten. In Lievegem wordt dit alvast op de gemeenteraad geagendeerd.

        Steven De Jaeger (juridisch advies): Gezien de voorgestelde aanpassingen wijzigingen met zich meebrengen aan het bij  gemeenteraadsbeslissing van 18 december 2019 goedgekeurde beleidsplan en aan de meerjarenbegroting 2021-2026 van IOED Meetjesland 2021-2026, moet deze beslissing eveneens voorgelegd worden aan de gemeenteraad. De voorgestelde oplossing waarbij, om het begrotingstekort 2024 en 2025 te overbruggen, gewerkt wordt met een basispakket aan adviesuren op basis van de gemeentelijke bijdrage en waarbij boven dit basispakket gepresteerde adviesuren aan uurtarief gefactureerd worden, is perfect in te passen in het goedgekeurde beleidsplan IOED Meetjesland.

 

Financiële weerslag

        In onderstaande tabel geeft de IOED een overzicht voor Maldegem van: de in 2021, 2022 en 2023 gevraagde adviezen en het gemiddelde hiervan, het aantal ad hoc adviesvragen in 2023 en de impact hiervan op het gemiddeld aantal adviezen, de uren adviesverlening die daar tegenover staan, de vork waartoe Maldegem behoort op basis van het inwonersaantal (24.629 per 1/1/2023) en hoeveel het basispakket aan adviesuren betreft. In de laatste kolom wordt het verschil weergegeven tussen de uren waarop de gemeente recht heeft in het nieuwe basispakket en de werkelijk gevraagde adviesuren in de laatste 2,5 jaar.

 

Aantal adviezen 2021

Aantal adviezen 2022

Aantal adviezen 2023

Gem. aantal adviezen

Aantal

ad hoc adviezen 2023

Gem. aant. adviezen ~ad hoc

Aantal adviesuren

VORK

Basispakket adviesuren

Verschil

41

66

49

52

9

43

362

2

200

-162 *

 

        Ter verduidelijking: de berekening achter de cijfers in bovenstaande tabel:

        362 adviesuren:

        52 (gem. aant. adviezen 2021-2023) - 9 (ad hoc adviezen 2023) = 43 uitgebreide adviezen

        43 uitgebreide adviezen x 8 uur (per advies) = 344 adviesuren

        9 ad hoc adviezen x 2 uur (per advies) = 18 adviesuren

        344 uur + 18 uur = 362 adviesuren

        Verschil van 162 adviesuren = 362 werkelijk gevraagde adviesuren - 200 adviesuren basispakket

        * Die 162 adviesuren bovenop het basispakket aan adviesuren voor Maldegem impliceert een factuur van 17.010 euro (uurtarief = 105 euro/ uur, geen BTW verschuldigd).

        Dit betreft een simulatie. De adviesvragen van de voorbije 3 jaar zijn een momentopname. Het is koffiedik kijken welke dossiers (met een sloop- of kapvraag) voor vastgesteld erfgoed er zullen binnen komen in 2024. Al geeft het natuurlijk wel een indicatie.

Tussenkomsten

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

        door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad is principieel akkoord met het door de IOED Meetjesland voorgestelde scenario om het begrotingstekort 2024 en 2025 te overbruggen, met name om:

        te werken met een basispakket aan adviesuren op basis van de gemeentelijke bijdrage. Voor Maldegem bedraagt dit 200 adviesuren. Daarbovenop gepresteerde adviesuren zullen aan uurtarief gefactureerd worden.

        (meer) in te zetten op (nu reeds) betalende dienstverlening via lopende offertes.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad wenst/vraagt:

        dit scenario tweemaal per jaar te evalueren en wil verder op de hoogte gehouden worden van de eventuele impact op het voorgestelde scenario.

        een rapportering van IOED Meetjesland over het aantal adviezen en de werkelijk gepresteerde adviesuren voor Maldegem.

        de IOED Meetjesland, de dienst RO en cultuurdienst de nodige afspraken te maken om de adviesprocedure rond bouwkundig, archeologisch en landschappelijk erfgoed zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad is akkoord dat er 5.250 euro extra budget wordt voorzien op GBB-CUL/0729-00/649200 voor de facturatie van de eventueel bovenop het basispakket van 200 adviesuren gepresteerde adviesuren voor Maldegem.

 

Artikel 4:

Deze beslissing dient als addendum bij de gemeenteraadsbeslissing te worden gevoegd van 18 december 2019 houdende de toetreding van Maldegem tot de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Meetjesland en de goedkeuring van het beleidsplan en meerjarenbegroting van IOED Meetjesland 2021-2026, inclusief het engagement voor een jaarlijkse gemeentelijke te indexeren bijdrage van 6.000 euro.

 

Artikel 5:

De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van de hierbij genomen beslissingen en deze over te maken aan Veneco, Panhuisstraat 1, 9070 Destelbergen.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

14.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE AFBAKENING VAN DE BEBOUWDE KOMMEN

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor het maken van politieverordeningen

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

        Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de afbakening van de bebouwde kommen van 25 mei 2023

 

Feiten

        Door de aanleg van de nieuwe verkaveling 'De Melkerij' en de verkeersmaatregelen die dienen te worden getroffen (wordt behandeld in een andere nota), dienen bestaande verkeersmaatregelen te worden bijgewerkt. 

 

        Momenteel begint de bebouwde kom in de Kleine Katsweg ter hoogte van de Burchtstraat in de richting van het centrum, waardoor het doodlopende gedeelte van de Kleine Katsweg (= 70 km/u) en de Melkerij (= 30 km/u) buiten de bebouwde kom vallen (zie plan in bijlage). In kader van de verkeersveiligheid is het aangewezen dat de snelheid gradueel wordt afgebouwd, namelijk van 70 km/u, naar 50 km/u, naar 30 km/u, in plaats van meteen van 70 km/u naar 30 km/u over te gaan. Rekening houdend hiermee, rekening houdend met de bebouwingsdichtheid in dit deel van de Kleine Katsweg en rekening houdende met het feit dat dit kleine stukje gelegen is tussen twee komgrenzen, is het wenselijk om de bebouwde kom meteen uit te breiden. De uitbreiding van de bebouwde kom dient in een aanvullend reglement te worden opgenomen.

 

Argumentatie

        Om zo efficiënt en overzichtelijk mogelijk te werken, wordt het huidige politiereglement van 25 mei 2023 met betrekking tot de afbakening van de bebouwde kommen opgeheven en vervangen door een nieuw aanvullend reglement.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de afbakening van de bebouwde kommen, goed.

 

Artikel 2:

De grenzen van de bebouwde kom in Maldegem-centrum worden als volgt vastgesteld:

 

  1. Stationsstraat: ter hoogte van de aansluiting met de N9.
  2. Melingstraat: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  3. Brielwegel: zijde centrum - ter hoogte van de aansluiting met de N9.
  4. Bogaardestraat (hoofdas): ter hoogte van het kruispunt met de Lange Planke.
  5. Bogaardestraat (zijtak industriezone): ter hoogte van het kruispunt met de Lange Planke.
  6. Kleine Bogaardestraat: ter hoogte van de kruispunten met de Oude Kasteeldreef.
  7. Kleine Bogaardestraat: ter hoogte van het kruispunt met de Veldstraat.
  8. Kleine Bogaardestraat: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  9. Boslaan: ter hoogte van de woning nr. 47.
  10. Westeindestraat: ter hoogte van de woning nr. 154.
  11. Kapellestraat: ter hoogte van de woning nr. 8.
  12. Dreef komende in de Vakebuurtstraat: ter hoogte van de woning nr. 192G.
  13. Vakebuurtstraat: ter hoogte de woning nr. 252B.
  14. Buurtstraat: ter hoogte van het kruispunt met de Vakebuurtstraat.
  15. Oude Aardenburgse Weg: ter hoogte van de electriciteitspaal nr. 807.
  16. Noordstraat: ter hoogte van de woning nr. 243.
  17. Rapenbrugstraat: ter hoogte van de woning nr. 6.
  18. Kleine Warmestraat: ter hoogte van het kruispunt Bloemestraat.
  19. Kapelaanstraat: ter hoogte van de woning nr. 40.
  20. Burchtstraat: ter hoogte van de woning nr. 8.
  21. Gentse Steenweg: ter hoogte van het kruispunt met de fietswegel Kleine Katsweg net voor de brug (ter hoogte van de woning nr. 140C), gelegen naast de N44.
  22. Radestraat: ter hoogte van het kruispunt met de Gentse Steenweg.
  23. Sint-Barbarastraat: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  24. Popkensstraat: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  25. Oude Gentweg: zijde centrum ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  26. Oude Gentweg: ter hoogte van het kruispunt met de Sint-Barbarastraat.
  27. Oude Gentweg: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  28. Kattewegel: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  29. Oude Molenweg: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  30. Leentjesstraat: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  31. Rozenlaan: ter hoogte van het kruispunt met de N44a.
  32. Krommewege: ter hoogte van het kruispunt met de N44a.
  33. Speyestraat: ter hoogte van het kruispunt met de N44a.
  34. Krommewege: ter hoogte van het kruispunt met de N44.
  35. Zuidzandstraat: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  36. Brielwegel: zijde Speyestraat - ter hoogte van het kruispunt met de N9.

 

Artikel 3:

De grenzen van de bebouwde kom in Adegem worden als volgt vastgesteld:

 

  1. N9 (Prins Boudewijnlaan): ter hoogte van het kruispunt met de Hillestraat.
  2. Molenstraat: ter hoogte van de woning nr. 21.
  3. Kruisken: ter hoogte van de woning nr. 16.
  4. Kallestraat: ter hoogte van de woning nr. 41A.
  5. N9 (Staatsbaan): ter hoogte van het kruispunt met de Gentse Steenweg.
  6. N9 (Staatsbaan): ter hoogte van het kruispunt met Roterij.
  7. Waleweg: ter hoogte van de woning nr. 32.
  8. Broekelken: ter hoogte van de woning nr. 16.
  9. Broekelken: ter hoogte van de woning nr. 54.
  10. Moerwege: ter hoogte van de woning nr. 71.
  11. Kleine Moerwege: ter hoogte van de woning nr. 2.
  12. Oude Staatsbaan: ter hoogte van het kruispunt met de Vaartkant.
  13. Koekoeklaan: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  14. Oude Weg: ter hoogte van het kruispunt met de N9.

 

Artikel 4:

De grenzen van de bebouwde kom in Middelburg worden als volgt vastgesteld:

 

  1. Waterpolder: ter hoogte van de woning nr. 9.
  2. Schorreweg: ter hoogte van de woning nr. 13.
  3. Hoornstraat: ter hoogte van de verlichtingspaal nr. 105.
  4. Rentestraat: ter hoogte van de woning nr. 14.

 

Artikel 5:

De grenzen van de bebouwde kom in Kleit worden als volgt vastgesteld:

 

  1. Kleitkalseide: ter hoogte van de woning nr. 9.
  2. Kleitkalseide: ter hoogte van de woning nr. 157B.
  3. Nieuwhofdreef: ter hoogte van de woning nr. 2C
  4. Thyskensstraat: ter hoogte van de aansluiting met de N44.
  5. Halledreef: ter hoogte van de aansluiting met de N44.
  6. Lievevrouwdreef: ter hoogte van de aansluiting met de N44.
  7. Doornstraat: ter hoogte van de aansluiting met de Kleitkalseide.
  8. Hogebranddreef: ter hoogte van de woning nr. 32.
  9. Hogebranddreef: ter hoogte van het kruispunt met de Urselweg.
  10. Urselweg: ter hoogte van de woning nr. 56.
  11. Lindestraat: ter hoogte van de woning nr. 12
  12. Jonge Jansdreef: ter hoogte van de woning nr. 1.
  13. Baaikensedestraat: ter hoogte van het kruispunt met de Urselweg.

 

Artikel 6:

De grenzen van de bebouwde kom in Donk worden als volgt vastgesteld:

 

  1. Heirweg: ter hoogte van de verlichtingspaal nr. 1191.
  2. Butswervestraat: ter hoogte van de woning nr. 37.
  3. Pastoor de Swaeflaan: ter hoogte van de woning nr. 90.
  4. Donkstraat: ter hoogte van de woning nr. 142.
  5. Brezendedreef: ter hoogte van het kerkhof.

  

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F1a en F3a, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 7:

Het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de afbakening van de bebouwde kommen van 25 mei 2023 wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 8:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 9:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

15.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN VERKEERSMAATREGELEN IN DE MELKERIJ

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor het maken van politieverordeningen

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer.

 

Feiten

        Om het verkeer in de nieuwe verkaveling 'De Melkerij' in goede banen te leiden, dienen de volgende verkeersmaatregelen te worden getroffen en in een aanvullend reglement te worden opgenomen:

        Zone 30;

        Parkeren;

        Verboden doorgang voor alle verkeer met uitzondering van fietsers.

 

        Momenteel begint de bebouwde kom in de Kleine Katsweg ter hoogte van de Burchtstraat in de richting van het centrum, waardoor het doodlopende gedeelte van de Kleine Katsweg (= 70 km/u) en de Melkerij (= 30 km/u) buiten de bebouwde kom vallen. In kader van de verkeersveiligheid is het aangewezen dat de snelheid gradueel wordt afgebouwd, namelijk van 70 km/u, naar 50 km/u, naar 30 km/u, in plaats van meteen van 70 km/u naar 30 km/u over te gaan. Rekening houdend hiermee, rekening houdend met de bebouwingsdichtheid in dit deel van de Kleine Katsweg en rekening houdende met het feit dat dit kleine stukje gelegen is tussen twee komgrenzen, is het wenselijk om de bebouwde kom meteen uit te breiden. Dit wordt in een aparte nota behandeld.

 

Argumentatie

        De te treffen verkeersmaatregelen in de nieuwe verkaveling 'De Melkerij' dienen in een aanvullend reglement te worden opgenomen.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomst raadsleden

        door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de invoer van verkeersmaatregelen in Melkerij, goed.

 

Artikel 2: invoer zone 30

De maximaal toegelaten snelheid in de Melkerij wordt beperkt tot 30 km/u.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F4a en F4b, zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3: invoer stilstaan- en parkeerverbod

Op de volgende plaatsen is het verboden om stil te staan en te parkeren:

         Melkerij: over gans de lengte en aan beide zijde van de rijbaan, met uitzondering van de 4 afgebakende parkeerplaatsen, zoals opgenomen in artikel 4 van dit reglement.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden E3 met de nodige onderborden zoals voorzien in het art. 70.2.1.1° van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 4: parkeerplaatsen

Op de volgende locatie zullen parkeerplaatsen worden afgebakend:

        Melkerij: komende uit de richting Kleine Katsweg, aan de rechterzijde: 4 haakse parkeerplaatsen net voor de woning nr. 1.

 

Deze maatregel dient te worden uitgevoerd zoals voorzien in het art. 77.5 van het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 5: verboden doorgang voor alle verkeer, met uitzondering van fietsers

Op de volgende plaats wordt de doorgang voor alle verkeer, met uitzondering van fietsers, verboden:

        Fiets- en wandelverbinding tussen Melkerij en de fiets- en wandelverbinding parallel met de N44 tussen Gentse Steenweg en de Kleine Katsweg.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C3 met onderboden M2, zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 6:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 7:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

16.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN VERKEERSMAATREGELEN OP HET TRAJECT BOGAARDESTRAAT - SCHAUTENSTRAAT - FRANCIS DE MEEUSLAAN - OUDE BURKELSLAG TUSSEN DE KRUISPUNTEN SCHAUTENSTRAAT EN OUDE BURKELWEGEL

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor het maken van politieverordeningen

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer

        Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van verkeersmaatregelen op het traject Bogaardestraat - Schautenstraat vanaf Speyestraat tot en met Gotjensstraat van 23 november 2023

 

Feiten

        In de volgende straten werd, in kader van het SPAM 16 een nieuw gescheiden rioleringsstelsel aangelegd:

        Schautenstraat: deel tussen de Gotjensstraat en het kruispunt Oude Burkelslag - Francis De Meeuslaan;

        Francis De Meeuslaan: deel tussen het kruispunt Schautenstraat - Oude Burkelslag en de woning nr. 2A.

        Oude Burkelslag: deel tussen het kruispunt Schautenstraat - Francis De Meeuslaan en het kruispunt Oude Burkelslag - Oude Burkelwegel.

 De gemeenteraad gaf in zitting van 29 januari 2020 hiervoor haar goedkeuring.

 

        Ten gevolge van deze werken zal het wegbeeld in bovengenoemde straten wijzigen. Om die reden dient er nieuwe signalisatie te worden aangebracht, conform het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

        In deze nota worden de volgende zaken behandeld:

        Snelheid;

        Enkelrichtingsfietspaden aan beide zijden van de rijbaan;

        Doorlopende fietspaden op de kruispunten;

        Voorrangsregeling;

        Parkeren.

 

Argumentatie

        Hieronder volgt een overzicht van de te treffen verkeersmaatregelen die in 1 nieuw aanvullend reglement worden opgenomen (te bekijken samen met het signalisatieplan):

        Snelheid

        Vanaf woning nr.153 gelegen in de Schautenstraat tot de woning nr. 1 gelegen in de Oude Burkelwegel en de woning nr. 2 gelegen in de Francis De Meeuslaan, geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u (start zone 30);

        Vanaf de woning nr.1 gelegen in de Oude Burkelwegel tot en met het kruispunt Oude Burkelwegel - Oude Burkelslag, geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u;

        Oude Burkelwegel (doodlopende gedeelte komende van het kruispunt Oude Burkelwegel - Oude Burkelslag, geldt een snelheidsbeperking van 50 km/u.

 

        Voorrangsregeling

        De hoofdas van de Schautenstraat heeft voorrang op het verkeer komende uit de zijstraten.

        De hoofdas van de Francis De Meeuslaan heeft voorrang op het verkeer komende uit de zijstraten.

 

        Fietsvoorzieningen

        Aanduiding fietspad:

        Er worden dubbelzijdige enkelrichtingsfietspaden voorzien.

        Volgens de wegcode moeten bromfietsen klasse B en speed pedelecs standaard het fietspad gebruiken waar er een snelheidsbeperking geldt van meer dan 50 km/u. Waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u mogen ze standaard op het fietspad rijden. De politie is voorstander om de keuze zoveel mogelijk aan de bestuurder te laten (steeds rekening houdend met de omstandigheden).

 

        Doorlopende fietspaden over kruispunten:

        Het fietspad in de Schautenstraat zal doorlopen ter hoogte van de volgende kruispunten en dus voorrang krijgen op het verkeer komende uit:

        Gotjensstraat;

        Oude Burkelslag.

 

        Wegmarkeringen

        Op de volgende plaatsen worden overlangse markeringen aangebracht die de rand van de rijbaan aanduiden:

        Vanaf de Gotjensstraat tot het einde van de zone 30 in de Oude Burkelslag en de Francis de Meeuslaan.

 

        Op de volgende plaatsen worden overlangse markeringen aangebracht die de rijstroken aanduiden:

        Schautenstraat in de bocht ter hoogte van de Oude Burkelslag.

 

        Ter hoogte van de school wordt er een regenboogzebrapad voorzien.

 

        Ter aanduiding van de schoolzone worden er uniforme thermoplastische wegmarkeringen op de rijbaan voorzien met het woord 'school' en opvallende figuren.

 

        Dit aanvullend reglement zal in de nabije toekomst nog dienen te worden opgeheven in functie van de opmaak van een overkoepelend reglement, gezien de gefaseerde uitvoering van SPAM 16.

 

        Het vorige aanvullend reglement van 23 november 2023 betreffende de invoer van verkeersmaatregelen op het traject Bogaardestraat - Schautenstraat vanaf Speyestraat tot en met Gotjensstraat zal worden opgeheven. De artikels worden integraal overgenomen in het voorliggend, nieuw aanvullend reglement en waar nodig aangevuld.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de invoer van verkeersmaatregelen op het traject Bogaardestraat - Schautenstraat - Francis de Meeuslaan - Oude Burkelslag tussen de kruispunten Schautenstraat en Oude Burkelwegel, goed.

 

Artikel 2: invoer snelheidsbeperking 50 km/u

1. De maximaal toegelaten snelheid in het deel Bogaardestraat tussen Lange Planke en Boombosdreef, wordt beperkt tot 50 km/u.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C43 met opschrift '50' en, waar van toepassing, bijhorende borden type Ia met aanduiding afstand, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

2. De maximaal toegelaten snelheid in het deel Schautenstraat tussen de asverschuiving (gelegen in de nabije omgeving van de woning nr. 244G) en het begin van de zone 30, wordt beperkt tot 50 km/u.

 

3. De maximaal toegelaten snelheid in het deel Oude Burkelslag tussen de Oude Burkelwegel en de Schautenstraat, wordt beperkt tot 50 km/u.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C43 met opschrift '50' en, waar van toepassing, bijhorende borden type Ia met aanduiding afstand, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3: invoer zone 30

De maximaal toegelaten snelheid in het deel Schautenstraat tussen woning nr. 153 en de Oude Burkelslag nr. 1 en het deel Francis de Meeuslaan tussen de woning nr. 2 en de Oude Burkelslag nr. 1, wordt beperkt tot 30 km/u.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F4a met A23 en F4b, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 4: voorrangsregeling Bogaardestraat

De hoofdas van de Bogaardestraat heeft buiten de bebouwde kom, voorrang op het verkeer komende uit de zijstraten.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B15 in de Bogaardestraat, en verkeersborden B1 en de bijhorende dwarsstreep gevormd door witte driehoeken in de zijstraten, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

 

Artikel 5: voorrangsregeling Schautenstraat

De hoofdas van de Schautenstraat heeft voorrang op het verkeer komende uit de zijstraten.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B15 in de Schautenstraat, en verkeersborden B1 en de bijhorende dwarsstreep gevormd door witte driehoeken in de zijstraten, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 6: voorrangsregeling Francis de Meeuslaan

De hoofdas van de Francis de Meeuslaan heeft voorrang op het verkeer komende uit de zijstraten.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B15 in de Francis de Meeuslaan, en verkeersborden B1 en de bijhorende dwarsstreep gevormd door witte driehoeken in de zijstraten, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 7: voorrangsregeling wegversmalling

1. Ter hoogte van de wegversmalling tussen woning nr. 243a en Lange Planke, dient het verkeer komende van de Schautenstraat (Vossenhol Maldegem), voorrang te verlenen aan het tegenliggende verkeer. 

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door de verkeersborden B19 en B21, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

2.Ter hoogte van de wegversmalling gelegen ter hoogte van de woning nr. 248, dient het verkeer komende uit de richting van de Pollepelstraat, voorrang te verlenen aan het tegenliggende verkeer.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door de verkeersborden B19 en B21, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 8: markeringen van verkeersgeleiders en verdrijvingsvlakken op de grond

In de Schautenstraat, in de nabije omgeving van de woning nr. 244G wordt een verkeersgeleider ingericht.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van witte evenwijdige schuine strepen zoals voorzien in artikel 77.4 in het KB van 1 december 1975 en voorzien van de verkeersborden D1 zoals voorzien in het KB van 1 december 1975.

 

Artikel 9: fietsvoorzieningen

1) Er worden dubbelzijdige enkelrichtingsfietspaden voorzien vanaf Bogaardestraat nrs. 151 - 220 tot aan de Francis de Meeuslaan nr. 2.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden D7, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

2) Doorlopende fietspaden over kruispunten:

        Het fietspad in de Bogaardestraat zal doorlopen ter hoogte van de volgende kruispunten en dus voorrang krijgen op het verkeerkomende uit:

        Bogaardestraat (industriezone);

        Lange Planke;

        Boombosdreef;

        Holleweg.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van twee evenwijdige witte onderbroken strepen die een fietspad aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

        Het fietspad in de Schautenstraat zal doorlopen ter hoogte van de volgende kruispunten en dus voorrang krijgen op het verkeer komende uit:

        Pollepelstraat;

        Gotjensstraat.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van twee evenwijdige witte onderbroken strepen die een fietspad aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

        Het fietspad in de Francis de Meeuslaan zal doorlopen ter hoogte van het volgende kruispunt en dus voorrang krijgen op het verkeer komende uit:

        Oude Burkelslag.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van twee evenwijdige witte onderbroken strepen die een fietspad aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 10:

1) Op de volgende plaatsen worden overlangse markeringen aangebracht die de rand van de rijbaan aanduiden:

        In het deel Bogaardestraat tussen de Speyestraat en de Holleweg.

        In het deel Schautenstraat tussen de Holleweg en de Oude Burkelslag

        In het deel Francis de Meeuslaan tussen de Schautenstraat en de Francis de Meeuslaan nr. 2.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van overlangse markeringen die de rand van de rijbaan aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

2) Op de volgende plaatsen worden overlangse markeringen aangebracht die de rijstroken aanduiden:

        Vanaf Boombosdreef tot de asverschuiving gelegen in de Schautenstraat in de nabije omgeving van de woning nr. 244G

        In de Schautenstraat ter hoogte van de bocht aan de Oude Burkelslag.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van overlangse wegmarkeringen die de rijstroken aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 11: oversteekplaats voor voetgangers

Op de volgende plaats wordt er een oversteekplaats voor voetgangers (regenboogzebrapad) ingericht:

        Schautenstraat: ter hoogte van de woning nr. 256

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F49 zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 12: parkeerplaatsen Oude Burkelslag

Op de volgende plaatsen zullen parkeerplaatsen worden afgebakend:

        Oude Burkelslag;

        Aan de overzijde van de woning nr. 2A: 9 parkeerplaatsen.

 

Deze maatregel dient te worden uitgevoerd zoals voorzien in het art. 77.5 van het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 13: stilstaan- en parkeerverbod Oude Burkelslag

Op de volgende plaatsen is het verboden om stil te staan en te parkeren:

        Oude Burkelslag ter hoogte van de woning nr. 2a.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden E3 met de nodige onderborden zoals voorzien in het art. 70.2.1.1° van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 14:

Het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van verkeersmaatregelen in het deel Bogaardestraat - Schautenstraat vanaf Speyestraat tot en met Gotjensstraat van 23 november 2023, wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 15:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 16:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

17.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN EEN WOONERF EN AFGEBAKENDE PARKEERPLAATSEN IN DE IVONNE DE SMETLAAN

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor het maken van politieverordeningen

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

        Politiereglement betreffende het invoeren van een woonerf en beperkt verkeer in de Adegemse Kerkstraat van 4 november 1992

 

Feiten

        De Ivonne De Smetlaan is een recente verkaveling, die aantakt op de Adegemse Kerkstraat. Aan de Adegemse Kerkstraat is reeds sinds 1992 het statuut 'woonerf' toegewezen. Het is dan ook een logische keuze geweest om van de Ivonne De Smetlaan - een doodlopende straat voor autoverkeer en dus ingekapseld in het woonerf van de Adegemse Kerkstraat - eveneens een woonerf te maken.

        De Ivonne De Smetlaan valt intussen reeds enige tijd onder het beheer van de gemeente Maldegem.

 

Argumentatie

        Uit nazicht in ons overzicht van reglementen, is gebleken dat de verkeerstekens in de Ivonne De Smetlaan vooralsnog niet werden gereglementeerd. Dit wordt bij deze rechtgezet:

        Statuut woonerf:

        Aanwijzingsborden F12a (en F12b); in principe zijn beginborden aan de toegang van de Ivonne De Smetlaan zijde Adegemse Kerkstraat evenwel niet noodzakelijk, aangezien de Ivonne De Smetlaan dus al binnen de woonerfzone van de Adegemse Kerkstraat valt.

        Wel zou voor de volledigheid de nodige afbakening moeten worden voorzien aan de aansluiting met de fiets- en voetgangersverbinding met de Hillestraat (fietsers zijn tenslotte ook bestuurders die de regels moeten naleven en het moet sowieso ook van die zijde duidelijk zijn voor iedereen dat men een woonerf binnentreedt).

        Afgebakende parkeervakken:

        12 afgebakende langsparkeerplaatsen doorheen de wijk;

        8 afgebakende haakse parkeerplaatsen in de westelijke pijpekop;

        Er dient nog een letter 'P' te worden aangebracht in elk afzonderlijk vak, volgens de bepalingen in de wegcode.

        Randopmerking: uit vrij recente beelden (2021), blijkt dat er op heden niet altijd (uitsluitend) binnen de afgebakende parkeervakken wordt geparkeerd, wat niet is toegestaan volgens de bepalingen in de wegcode.

        Doodlopende straat voor autoverkeer:

        Aanwijzingsborden F45b worden niet gereglementeerd.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        Schepen: gunstig

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend reglement op het wegverkeer, betreffende de invoer van een woonerf en afgebakende parkeerplaatsen in de Ivonne De Smetlaan, goed.

 

Artikel 2:

Aan de Ivonne De Smetlaan wordt het statuut woonerf toegekend.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van F12a en F12b, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

In de Ivonne De Smetlaan worden parkeerplaatsen afgebakend:

        12 langsparkeerplaatsen in parkeereilanden doorheen de wijk;

        8 haakse parkeerplaatsen in een parkeerhaven in de westelijke pijpekop.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de markeringen voor parkeerplaatsen en een letter 'P' aangebracht in elke afzonderlijke parkeerplaats, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 4:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 5:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

18.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN EEN LAAD- EN LOSZONE OP DE VERHOOGDE BERM IN DE 39E LINIELAAN, AAN DE ACHTERZIJDE VAN DE SCHOOLSITE ZWARTE ZUSTERSLAAN

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor het maken van politieverordeningen

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

        Politiereglement betreffende parkeren op de verhoogde berm in de 39e Linielaan, van 2 december 2013

        Politiereglement betreffende de invoer van een laad- en loszone in de 39e Linielaan, van 2 december 2013

 

Feiten

        Op heden zijn er, bovenop de bestaande, gelijkgronds aangelegde parkeerstroken, 2 aanvullende parkeerreglementeringen van kracht in de 39e Linielaan:

        Parkeren verhoogde berm/trottoir, links in de rijrichting, ter hoogte van de achterzijde van de woningen in de Stationsstraat met nrs. 46 tot en met 36;

        Laad- en loszone, rechts in de rijrichting, ter hoogte van de schoolsite VBS De Ark (Zwarte Zusterslaan).

 

        Het probleem op heden is dat geen van beide parkeerreglementeringen in de praktijk van kracht zijn, bij gebrek aan de vereiste signalisatie:

        Parkeren verhoogde berm/trottoir:

        De borden hebben er op een gegeven moment effectief gestaan, maar niet voor lange duur. In 2015 stonden deze er nog, in 2017 niet meer. Het parkeren gebeurt nog steeds, in het bijzonder aan de achterzijde van de bakkerij (Stationsstraat 46).

        Laad- en loszone:

        Uit historische mobile mappingbeelden, kan niet met zekerheid worden gezegd of deze signalisatie er überhaupt ooit heeft gestaan, maar vandaag de dag wordt deze strook wel degelijk nog steeds gebruikt hiervoor, ondanks het gebrek aan signalisatie.

        Conclusie: ergens tussen de invoer van de aanvullende parkeerreglementeringen in december 2013 en maart 2017, is alles naar de oorspronkelijke staat teruggekeerd. Het aanbod is dus verdwenen, maar de vraag blijft bestaan.

 

Argumentatie

        Na herhaaldelijke vragen uit de buurt (in het bijzonder van de bakkerij), een plaatsbezoek met de schepen en vervolgens een bespreking met de schepen en de directeur ruimte, werd het volgende geconcludeerd:

        De bestaande reglementen dienen te worden geüpdatet, aangezien de omschrijving niet meer actueel/niet 100% overeenkomstig de wenselijke situatie is (waarbij idealiter de verandering in kleur van de betegeling de leidraad is):

        Het parkeren op de verhoogde berm was in principe slechts van toepassing vanaf verlichtingspaal 4264 (net voorbij de bakkerij dus, de verlichtingspaal is bevestigd op de scheiding tussen de achterzijdes van Stationsstraat 46 en Stationsstraat 40), en dit voor slechts 10,00 meter. De afstand tussen de parkeerstrook en het eerstvolgende plantvak, bedraagt echter 27,00 meter.

        De laad- en loszone was dan weer van toepassing 'ter hoogte van verlichtingspaal 4265', en dit over een afstand van 25,00 meter gerekend. Tussen de plantvakken is er echter in principe slechts een kleine 20,00 meter beschikbaar (volgens GIS-meting), en idealiter wordt er dus nog een doorgang voorzien op het einde van de strook voor fietsers, om zoveel mogelijk het risico te vermijden dat men al vanaf het zebrapad op het voetpad fietst om naar de fietsenstalling te rijden en zo eventueel voetgangers, schoolgaande kinderen, te hinderen/in gevaar te brengen.

        Pas na de beslissing van de gemeenteraad om de reglementen te updaten, kan alle signalisatie opnieuw worden geplaatst zoals het hoort.

 

        Het is zeker te verantwoorden om in dit geval de situatie terug te brengen naar de gereglementeerde staat (mits update). Zo kan de parkeerdruk in het centrum immers enigszins worden verminderd en kan er eenvoudiger worden geladen en gelost (bv. voor het brengen en ophalen van de kinderen bij VBS De Ark, site Zwarte Zusterslaan). Momenteel is de betegeling ook wel degelijk anders dan de rest van het voetpad, wat de duidelijkheid niet ten goede komt op heden.

 

        De politie benadrukt bij het voorstel wel dat het parkeren op de verhoogde berm, ongeacht de signalisatie, enkel toegestaan is, wanneer de eigenaars van de garages bovendien hun nummerplaat (of meerdere nummerplaten) duidelijk zichtbaar aanbrengen op hun inrij (conform artikel 25.3° in de wegcode). Enkele garages staan weliswaar dicht bij elkaar, wat ervoor zorgt dat niet iedereen voor de eigen inrij kan staan zonder een andere inrij te blokkeren. Er werd door politie voorts geen bezwaar geuit tegen de rechtzetting van de situatie.

 

        Een overzicht van de beschikbare en benodigde breedtes:

        Ter hoogte van de achterzijde van de woningen in de Stationsstraat:

        Bedraagt de huidige voetpadbreedte ± 4,00 meter;

        Er wordt bij langsparkeren rekening gehouden met een parkeerbreedte van 2,00 meter;

        De minimale obstakelvrije doorgang voor voetgangers dient 1,50 meter te bedragen;

        De bloembakken die aan de achterzijde van de bakkerij zijn geplaatst, dienen mogelijk te worden verwijderd om de vlotte toegankelijkheid van het voetpad zoveel mogelijk te waarborgen.

        Ter hoogte van VBS De Ark, site Zwarte Zusterslaan:

        Bedraagt de huidige voetpadbreedte ± 4,00 meter;

        Er wordt ook hier rekening gehouden met een breedte van 2,00 meter voor het stilstaan;

        De minimale obstakelvrije doorgang voor voetgangers dient 1,50 meter te bedragen;

        In de praktijk zou het best zijn dat het eindbord van het parkeerverbod nog 1,50 meter vóór het plantvak eindigt, om de vlotte toegankelijkheid van de fietsparkeerplaatsen te waarborgen.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van een laad- en loszone op de verhoogde berm in de 39e Linielaan, aan de achterzijde van de schoolsite Zwarte Zusterslaan, goed.

 

Artikel 2:

In de 39e Linielaan wordt, ter hoogte van de achterzijde van de schoolsite Zwarte Zusterslaan (tussen het tweede en het derde plantvak rechts in de rijrichting), een laad- en loszone ingericht, door de invoer van een parkeerverbod op de verhoogde berm, hiermee implicerend dat het stilstaan wel is toegestaan. Het einde van het parkeerverbod wordt weliswaar zodanig geplaatst, dat er nog zeker 1,50 meter tussenruimte overblijft voor fietsers om de fietsenstalling vlot te kunnen bereiken.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de borden E1, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 4:

Het politiereglement betreffende de invoer van een laad- en loszone 39e Linielaan van 2 december 2013, wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 5:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

19.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN HET PARKEREN OP DE VERHOOGDE BERM IN DE 39E LINIELAAN, AAN DE ACHTERZIJDE VAN DE WONINGEN IN DE STATIONSSTRAAT NRS. 46 TOT 36

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor het maken van politieverordeningen

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

        Politiereglement betreffende parkeren op de verhoogde berm in de 39e Linielaan, van 2 december 2013

        Politiereglement betreffende de invoer van een laad- en loszone in de 39e Linielaan, van 2 december 2013

 

Feiten

        Op heden zijn er, bovenop de bestaande, gelijkgronds aangelegde parkeerstroken, 2 aanvullende parkeerreglementeringen van kracht in de 39e Linielaan:

        Parkeren verhoogde berm/trottoir, links in de rijrichting, ter hoogte van de achterzijde van de woningen in de Stationsstraat met nrs. 46 tot en met 36;

        Laad- en loszone, rechts in de rijrichting, ter hoogte van de schoolsite VBS De Ark (Zwarte Zusterslaan).

 

        Het probleem op heden is dat geen van beide parkeerreglementeringen in de praktijk van kracht zijn, bij gebrek aan de vereiste signalisatie:

        Parkeren verhoogde berm/trottoir:

        De borden hebben er op een gegeven moment effectief gestaan, maar niet voor lange duur. In 2015 stonden deze er nog, in 2017 niet meer. Het parkeren gebeurt nog steeds, in het bijzonder aan de achterzijde van de bakkerij (Stationsstraat 46).

        Laad- en loszone:

        Uit historische mobile mappingbeelden, kan niet met zekerheid worden gezegd of deze signalisatie er überhaupt ooit heeft gestaan, maar vandaag de dag wordt deze strook wel degelijk nog steeds gebruikt hiervoor, ondanks het gebrek aan signalisatie.

        Conclusie: ergens tussen de invoer van de aanvullende parkeerreglementeringen in december 2013 en maart 2017, is alles naar de oorspronkelijke staat teruggekeerd. Het aanbod is dus verdwenen, maar de vraag blijft bestaan.

 

Argumentatie

        Na herhaaldelijke vragen uit de buurt (in het bijzonder van de bakkerij), een plaatsbezoek met de schepen en vervolgens een bespreking met de schepen en de directeur ruimte, werd het volgende geconcludeerd:

        De bestaande reglementen dienen te worden geüpdatet, aangezien de omschrijving niet meer actueel/niet 100% overeenkomstig de wenselijke situatie is (waarbij idealiter de verandering in kleur van de betegeling de leidraad is):

        Het parkeren op de verhoogde berm was in principe slechts van toepassing vanaf verlichtingspaal 4264 (net voorbij de bakkerij dus, de verlichtingspaal is bevestigd op de scheiding tussen de achterzijdes van Stationsstraat 46 en Stationsstraat 40), en dit voor slechts 10,00 meter. De afstand tussen de parkeerstrook en het eerstvolgende plantvak, bedraagt echter 27,00 meter.

        De laad- en loszone was dan weer van toepassing 'ter hoogte van verlichtingspaal 4265', en dit over een afstand van 25,00 meter gerekend. Tussen de plantvakken is er echter in principe slechts een kleine 20,00 meter beschikbaar (volgens GIS-meting), en idealiter wordt er dus nog een doorgang voorzien op het einde van de strook voor fietsers, om zoveel mogelijk het risico te vermijden dat men al vanaf het zebrapad op het voetpad fietst om naar de fietsenstalling te rijden en zo eventueel voetgangers, schoolgaande kinderen, te hinderen/in gevaar te brengen.

        Pas na de beslissing van de gemeenteraad om de reglementen te updaten, kan alle signalisatie opnieuw worden geplaatst zoals het hoort.

 

        Het is zeker te verantwoorden om in dit geval de situatie terug te brengen naar de gereglementeerde staat (mits update). Zo kan de parkeerdruk in het centrum immers enigszins worden verminderd en kan er eenvoudiger worden geladen en gelost (bv. voor het brengen en ophalen van de kinderen bij VBS De Ark, site Zwarte Zusterslaan). Momenteel is de betegeling ook wel degelijk anders dan de rest van het voetpad, wat de duidelijkheid niet ten goede komt op heden.

 

        De politie benadrukt bij het voorstel wel dat het parkeren op de verhoogde berm, ongeacht de signalisatie, enkel toegestaan is, wanneer de eigenaars van de garages bovendien hun nummerplaat (of meerdere nummerplaten) duidelijk zichtbaar aanbrengen op hun inrij (conform artikel 25.3° in de wegcode). Enkele garages staan weliswaar dicht bij elkaar, wat ervoor zorgt dat niet iedereen voor de eigen inrij kan staan zonder een andere inrij te blokkeren. Er werd door politie voorts geen bezwaar geuit tegen de rechtzetting van de situatie.

 

        Een overzicht van de beschikbare en benodigde breedtes:

        Ter hoogte van de achterzijde van de woningen in de Stationsstraat:

        Bedraagt de huidige voetpadbreedte ± 4,00 meter;

        Er wordt bij langsparkeren rekening gehouden met een parkeerbreedte van 2,00 meter;

        De minimale obstakelvrije doorgang voor voetgangers dient 1,50 meter te bedragen;

        De bloembakken die aan de achterzijde van de bakkerij zijn geplaatst, dienen mogelijk te worden verwijderd om de vlotte toegankelijkheid van het voetpad zoveel mogelijk te waarborgen.

        Ter hoogte van VBS De Ark, site Zwarte Zusterslaan:

        Bedraagt de huidige voetpadbreedte ± 4,00 meter;

        Er wordt ook hier rekening gehouden met een breedte van 2,00 meter voor het stilstaan;

        De minimale obstakelvrije doorgang voor voetgangers dient 1,50 meter te bedragen;

        In de praktijk zou het best zijn dat het eindbord van het parkeerverbod nog 1,50 meter vóór het plantvak eindigt, om de vlotte toegankelijkheid van de fietsparkeerplaatsen te waarborgen.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van het parkeren op de verhoogde berm in de 39e Linielaan, aan de achterzijde van de woningen in de Stationsstraat nrs. 46 tot 36, goed.

 

Artikel 2:

In de 39e Linielaan wordt, ter hoogte van de achterzijde van de woningen Stationsstraat nrs. 46 tot 36 (links in de rijrichting), het parkeren op de verhoogde berm/het trottoir toegestaan (verplicht).

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de borden E9e, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 4:

Het politiereglement betreffende het parkeren op de verhoogde berm 39e Linielaan van 2 december 2013, wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 5:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

20.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN LAAD- EN LOSZONES IN DE BOUDEWIJN LIPPENSSTRAAT

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor het maken van politieverordeningen

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

 

Feiten

        De vraag wordt gesteld om de laad- en loszone ter hoogte van de Boudewijn Lippensstraat 9 - 11 opnieuw in te voeren. Uit onderzoek blijkt dat hier in het verleden inderdaad signalisatie heeft gestaan om het laden en lossen toe te staan, meer bepaald een parkeerverbod. Dit naar het voorbeeld van de laad- en loszone in het begin van de straat, aan de zijkant van de supermarkt gevestigd te Marktstraat 19. De signalisatie is door de jaren heen echter enkele malen aangepast, zonder duidelijke (geregistreerde) aanleiding:

        2009 - 2014: begin en einde duidelijk aangeduid;

        2014 - 2016: enkel begin aangeduid;

        2017 - 2019: alle signalisatie verdwenen

 

Argumentatie

        Uit nazicht van ons overzicht van reglementen, lijkt het erop dat voor beide laad- en loszones waarschijnlijk een aanvullend reglement op het wegverkeer ontbreekt:

        Laad- en loszone Boudewijn Lippensstraat, ter hoogte van de zijkant van de supermarkt gevestigd te Marktstraat 19;

        Laad- en loszone Boudewijn Lippensstraat 9 - 11.

 

        Er is in het verleden, bij de nota met betrekking tot het politiereglement betreffende de invoer van een laad- en loszone gelegen in de Marktstraat (voorzijde handelszaken nrs. 19 - 23), al sprake geweest van de invoer van een gecoördineerd politiereglement, waarin alle laad- en loszones zouden worden opgenomen. Dit is uiteindelijk nooit verder uitgewerkt.

 

        In de geest van de rechtzetting van de stilstaan- en parkeerregeling in de 39e Linielaan (andere nota), wordt ook hier het voorstel geformuleerd om het stilstaan in de Boudewijn Lippensstraat (op beide vermelde locaties) te officialiseren. Uiteraard dient te allen tijde een minimale obstakelvrije doorgang van 1,50 meter op het voetpad te worden gegarandeerd.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        Schepen: gunstig

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend reglement op het wegverkeer, betreffende de invoer van laad- en loszones in de Boudewijn Lippensstraat, goed.

 

Artikel 2:

Op volgende locaties wordt een laad- en loszone ingevoerd op de verhoogde berm/het trottoir:

        Laad- en loszone Boudewijn Lippensstraat, ter hoogte van de zijkant van de supermarkt gevestigd te Marktstraat 19;

        Laad- en loszone Boudewijn Lippensstraat 9 - 11.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden E1, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 4:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

21.  GRONDINNEMING KROMMEWEGE - VOORSTEL

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        De beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2008, houdende goedkeuring van de afsprakennota voor de ontwikkeling van een PRUP regionaal bedrijventerrein.

        De projectnota bedrijvenpark Krommewege in het kader van module 14, zoals goedgekeurd door de regionale mobiliteitscommissie op 16 oktober 2017.

        De beslissing van de gemeenteraad van 21 december 2017, houdende goedkeuring van de grondverwervingen voor de ontsluiting van het bedrijvenpark ter hoogte van de Krommewege

        De beslissing van de Gemeenteraad van 22 februari 2019, houdende goedkeuring van de aanpassing bedrijventerrein wegenis fase 1 en fase 2.

        De beslissing van de Gemeenteraad van 27 maart 2019, houdende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst " transformatie en uitbreiding bedrijvenpark Maldegem", met inbegrip van de aansluiting op de gewestwegen N 9 en N 44.

        De beslissing van de Gemeenteraad van 19 februari 2020, houdende goedkeuring van de éénzijdige verkoopbeloften voor de eerste 3 innames in het kader van de grondverwervingen Krommewege.

        De beslissing van de Gemeenteraad van 29 april 2021 houdende goedkeuring van de akte van deze grondverwervingen in de Krommewege.

        De beslissing van de Gemeenteraad van 26 november 2020, houdende goedkeuring van Reno 09A - Krommewege - Lindestraat - goedkeuring tracé.

        De beslissing van de Gemeenteraad van 29 april 2021, houdende goedkeuring van Reno 09 D bedrijventerrein - Goedkeuring wegenis.

        Artikel 16 van de Grondwet, dat stelt dat onteigening slechts mogelijk is ten algemene nutte;

        Artikel 1 van het Aanvullend protocol bij het Europees verdrag van de Rechten van de Mens, dat stelt dat onteigening slechts mogelijk is als dit noodzakelijk is.

        Het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017, en latere wijzigingen.

        De beslissing van de gemeenteraad van 27 oktober 2022, houdende voorlopige goedkeuring van de onteigening Krommewege

 

Argumentatie

           De gemeenteraad keurde in zitting van 27 oktober 2022 het onteigeningsplan goed voor de grondinnemingen ter hoogte van de Krommewege, voor de ontsluiting van het bedrijventerrein Maldegem.

           Ter hoogte van het kruispunt Krommewege, - Industrielaan, zijn daarvoor de innames 4 en 5 voorzien

           Inname 4: 980 m² uit het perceel Maldegem, 1ste afdeling sectie C nummer 298 D

           Inname 5: 74 m² uit het perceel Maldegem, 1ste afdeling sectie C nummer 296 C

           Deze percelen werden bij notariële akte dd. 20 januari 2022 aangekocht door Bilkhave BV, Kouter 3 te 9790 Wortegem-Petegem  .

           De firma Bilkhave gaat bij schrijven van 29 januari 2024 akkoord met de verkoop van de gronden uit de innames 4 en 5 mits een vergoeding van 140 €/m² of een totale vergoeding van 147.560 €, onder de volgende voorwaarden:

           1) alle administratieve en notariële kosten verbonden aan de overdracht zijn ten laste van de gemeente

           2) opschortende voorwaarde: BV BIlkhage zal in de loop van 2024 een omgevingsvergunningsaanvraag indienen voor een KMO park bestaande uit KMO units, units voor groothandel, parkings en buitenaanleg op de percelen 174 N, 296 C, 298 D en 176, op een totale oppervlakte van 23.856 m².

           Het akkoord is gesloten onder de uitdrukkelijke opschortende voorwaarde van het bekomen van een uitvoerbare omgevingsvergunning voor het hierboven beschreven project, of op zijn minst een omgevingsvergunning vrij van negatieve voorwaarden voor het te ontwikkelen project. BV Bilkhave behoudt zich het recht voor om de al dan niet negatieve impact van dergelijke voorwaarden vrij te beoordelen.

           Bij niet realisatie vervalt het voorgestelde akkoord en behoudt BV BIlkhage het recht om de onteigening door middel van het recht aan vechten.

           De voorgestelde vergoeding valt binnen de schatting van de Afdeling Vastgoedtransacties.

           Gaat de gemeenteraad principieel akkoord met de voorgestelde aankoop onder de gestelde voorwaarden, in afwachting van de beoordeling van de omgevingsvergunningsaanvraag die door BV Bilkhage zal ingediend worden voor een KMO park voor de percelen 174 N, 296 C, 298 D en 176.   

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Schepen van openbare werken: te bespreken

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-5-2-2-01

Actie-omschrijving: Aankoop gronden realisatie bedrijventerrein Maldegem

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2024

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0510-00  220600

547.090 euro

547.090 euro

147.050 euro

400.040 euro

Tussenkomsten

           door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)

           door schepen Danny Vannevel (N-VA)

           door schepen Stefaan Standaert (Groen)

           door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

           door schepen Valerie Taeldeman (CD&V)

           door burgemeester Koernaad De Ceuninck (CD&V)

           door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

8 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de aankoop in der minne van de gronden uit de innames 4 en 5, in het kader van het onteigeningsdossier Krommewege, mits een vergoeding van 140 €/m² of een totale vergoeding van 147.560 €, onder de voorwaarde dat alle administratieve en notariële kosten verbonden aan de overdracht ten laste van de gemeente zijn.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad beslist slechts definitief over de aankoop nadat een definitieve beslissing werd genomen door het college of de deputatie inzake de omgevingsvergunningsaanvraag van de firma Bilkhage BV voor een KMO park bestaande uit KMO units, units voor groothandel, parkings en buitenaanleg op de percelen 174 N, 296 C, 298 D en 176, die door de firma in de loop van 2024 zal worden ingediend.

 

Artikel 3:

De uitgaven in verband met deze aankoop worden verrekend onder de actie A5-2-2-01 grondaankopen realisatie bedrijventerrein maldegem, algemeen rekeningnummer 0510-00 220600 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

22.  OPSTALOVEREENKOMST ELEKTRICITEITSCABINE POLLEPELSTRAAT

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

 

Feiten

           De bestaande metalen elektriciteitscabine ter hoogte van het kruispunt Pollepelstraat - Veldstraat voldoet niet meer aan de huidige arbeidsveiligheidsreglementering. Ze dient vervangen te worden door een grotere kunststof cabine.

 

Argumentatie

           Het studiebureau Daeninck - Audenaert, Doornzeelsestraat 56 B, te 9940 Evergem stelde in opdracht van de opdrachthoudende vereniging Imewo - Fluvius, pa Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle, een aantal metingsplannen en een opstalovereenkomst op voor het dossier 91007274.

           Zij wensen een perceeltje openbaar domein van 26 m² te verwerven met een opstalovereenkomst voor 50 jaar mits een vergoeding van 250 €/m², te betalen bij het verlijden van de notariële akte.

           Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de opstalovereenkomst goed te keuren en het notariskantoor Julie Leroy, Edestraat 21 te 9990 aan te duiden voor de opmaak en het verlijden van de akte.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

 

Actienr: GBB-SEC

actie-omschrijving: Ontvangsten verkopen gronden gemeente

Budgetverantwoordelijke: algemeen directeur

beleidscode/Alg.rek

Budget MJP

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0050-00 2600000

10.000

10.000

ontvangst 6.500 euro

 

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de opstalovereenkomst nr. 91007274 goed, met de opdrachthoudende vereniging Imewo - Fluvius system Operator, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Mellle, voor een perceel grond van 26 m² deel uitmakende van de openbare wegenis ter hoogte van het kruispunt Pollepelstraat - Veldstraat. Het opstalrecht voor het plaatsen van een elektriciteitscabine wordt verleend voor een termijn van 50 jaar vanaf de datum van het verlijden van de akte, mits het betalen van een opstalrecht van 250 €/m².

 

Artikel 2:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd de opstalovereenkomst te ondertekenen namens het lokaal bestuur Maldegem.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt het notariskantoor Julie Leroy, Edestraat 21 te 9990 Maldegem aan voor de opmaak en het verlijden van de notariële akte.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

23.  BEDRIJVENTERREIN MALDEGEM RENO-09D - OVEREENKOMST  TIJDELIJKE OVERGANG

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

         het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

        De beslissing van de gemeenteraad van 21 april 2021, houdende goedkeuring van de wegenis in het dossier Reno-09D wegen en rioleringswerken Sint Barbarastraat - Vliegplein - Industrielaan

 

Feiten

           Ten behoeve van de toegankelijkheid van een aantal bedrijven tijdens de wegen en rioleringswerken Vliegplein, is het nodig om een tijdelijke toegangsweg aan te leggen over de percelen Vliegplein 16 (eigendom van de firma Roxell NV), Vliegplein 14 (eigenaar gemeente - erfpachter POM Oost-Vlaanderen), Vliegplein 12 (Transhumal) en Vliegplein 18 (natuursteen Bollé)

 

Argumentatie

           Omdat er zwaar vervoer gebruik zal maken van deze tijdelijke toegangsweg, werd gevraagd door de betrokken partijen om een overeenkomst op te maken waarin de nodige afspraken worden opgenomen in verband met de aanleg, gebruik, opbraak en aansprakelijkheid.

           De gemeentelijke aansprakelijkheid bij schadegevallen ingevolge aanleg, gebruik en opbraak van de tijdelijke toegang is verzekerd via de bestaande burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering.

           Gelet op de ontwerp overeenkomst Reno-09D Tijdelijke overgang in verband met de toegankelijkheid, af te sluiten tussen gemeentebestuur, de POM Oost-Vlaanderen, Roxell, Transhumal en Natuursteen Bollé  

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-5-2-2-01

Actie-omschrijving: riolering nieuw en bestaand industrieterrein

Budgetverantwoordelijke: Vancanneyt Sander

beleidscode/Alg.rek

Budget MJP

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Resterend saldo na beslissing

IP-G165/227000

3.434.320 euro

278.562 euro

wordt verrekend in het globaal budget voor de wegen- en rioleringswerken

 

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontwerp overeenkomst Reno-09D Tijdelijke overgang in verband met de toegankelijkheid goed, af te sluiten tussen het gemeentebestuur, de POM Oost-Vlaanderen, Roxell, Transhumal en Natuursteen Bollé.

 

Artikel 2:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd deze te ondertekenen namens het Gemeentebestuur Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

24.  SPAM 13 MIDDELBURG - OVEREENKOMSTEN PLANTRECHT

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, inz. art. 34

        De beslissing van de gemeenteraad van 28 januari 2021, houdende goedkeuring van de geplande grondinnemingen in de Waterpolder, Langeweg en Leestjesweg, in het kader van het Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) project nr. 13 sanering afvalwater Middelburg

        De beslissing van de gemeenteraad van 21 december 2023, houdende goedkeuring van een eerste reeks overeenkomsten afstand plantrecht in de Langeweg.

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 februari 2024, houdende goedkeuring van een tweede reeks overeenkomsten afstand plantrecht.

 

Argumentatie

        In het kader van de geplande wegenis en rioleringswerken Spam 13 sanering Afvalwater Middelburg worden rioleringswerken uitgevoerd in de Waterpolder, Langeweg en Leestjesweg.

        Langsheen de Langeweg is de openbare weg voldoende breed voor de geplande werken, maar vermits het hier een voormalige buurtweg betreft (buurtweg nr 5 uit de atlas der buurtwegen van Middelburg) zijn hier voor sommige percelen door de aangelande eigenaars bomen aangeplant overeenkomstig het plantrecht.

        Met de volgende bewoners kon de onderhandelaar van Aquafin een overeenkomst bereiken voor de verkoop of het vellen van de door hen aangeplante bomen, en zodoende ook de afstand van hun plantrecht ter hoogte van het betreffende perceel, vermits sinds september 2019 (inwerkingtreding decreet gemeentewegen), de buurtwegen zijn overgegaan in gemeentelijke wegen.

 

Perceel

Adres

Eigenaar

vergoeding (€)

4de afdeling sectie A 801 F

Langeweg 14A

Dhr. & Mevr. Nico Cardon - Martina Versieck

162,57

4de afdeling sectie A 495 B

Langeweg 7

Dhr. & Mevr. Roy Defoort - Kim Allemeersch

487,71

 

        Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de overeenkomsten afstand van plantrecht goed te keuren en de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur te machtigen deze te ondertekenen namens het lokaal bestuur Maldegem.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr:  A-3-2-1-05

Actie-omschrijving: Spam 11 - 13 grondverwerving Middelburg

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2024

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  220800

148.030,63 euro

145.104,37 euro

650,28 euro

144.454,09 euro

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

In het kader van de wegen en rioleringswerken Spam 13 Middelburg, keurt de gemeenteraad volgende overeenkomst verkoop bomen - afstand van plantrecht in de Langeweg te Middelburg goed:

 

Perceel

Adres

Eigenaar

vergoeding (€)

4de afdeling sectie A 801 F

Langeweg 14A

Dhr. & Mevr. Nico Cardon - Martina Versieck

162,57

4de afdeling sectie A 495 B

Langeweg 7

Dhr. & Mevr. Roy Defoort - Kim Allemeersch

487,71

 

Artikel 2:

De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd deze overeenkomst te ondertekenen namens het lokaal bestuur Maldegem.

 

Artikel 3:

De uitgaven in verband met deze overeenkomsten worden verrekend onder actie A-3-2-1-05 algemeen rekeningnummer 0310-00 220800 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

25.  STOPZETTING VERKOOP VOORGROND KLEITKALSEIDE

 

Mededeling

De firma Ascot Projects verzocht in 2023 aan de gemeente, om een stukje voorgrond te verwerven naast Kleitkalseide 9, om op het perceel 720 D een administratief gebouw met groen te kunnen bouwen.

De gemeenteraad ging hiermee akkoord in zittingen van 22 juni en 26 oktober 2023.

Per mail van 21 februari 2024 deelde dhr. Stijn Desmadryl van Ascot project aan de dienst infrastructuur mee, dat zij door omstandigheden, nl. het wijzigen van de bouwvrije strook naast de N 44 Aalterbaan en het advies van de dienst stedenbouw, niet meer verder gaan werken aan dit project en dus de gemeentelijke grond niet meer wensen aan te kopen. 

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt akte van de kennisgeving van de firma Ascot Projects om de aankoop van een perceeltje voorgrond in de Kleitkalseide stop te zetten, wegens wijzigingen in de gewestelijke reglementering.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

 

26.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werden volgende vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:

        GR 20240328 - Vraag van raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld): MJP 5

        GR 20240328 - Vraag van raadslid Kiran Van Landschoot (onafhankelijke): Aziatische hoornaars 2.0

        GR 20240328 - Vraag van raadslid Hilde Versluys (De Merlaan): nieuwe richtlijnen GRverkiezingen

        GR 20240328 - Vraag van raadslid Henk Deprest (onafhankelijke): Veilige oversteekplaatsen langs de N9

        GR 20240328 - Vragen van raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld): Weide - Bedrijventerrein en omliggende straten - straatverlichting

Bespreking

        De vragen van de raadsleden aan het college van burgemeester en schepenen worden beantwoord:

        Vraag van raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld): MJP 5

        Toelichting door Burgemeester De Ceuninck (CD&V)

        Deel van de vraag (Brandweerkazerne) wordt hernomen in gesloten zitting aan het einde.

        Vraag van raadslid Kiran Van Landschoot (onafhankelijk): Aziatische hoornaars 2.0

        Toelichting door Schepen Stefaan Standaert (Groen)

        Vraag van raadslid Hilde Versluys (De Merlaan): nieuwe richtlijnen GR verkiezingen

        Toelichting door Schepen Annelies Lammertyn (CD&V), aangevuld door raadslid Jan De Metsenaere (onafhankelijk) en voorzitter Marten De Jaeger (CD&V)

        Vraag van raadslid Henk Deprest (onafhankelijke): Veilige oversteekplaatsen langs de N9

        Toelichting door schepen Danny Vannevel (N-VA)

        Vraag van raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld): Weide

        Toelichting door schepen Vannevel (N-VA), aangevuld door voorzitter Marten De Jaeger (CD&V) en schepen Stefaan Standaert (Groen)

        Vraag van raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld): Bedrijventerrein en omliggende straten

        Toelichting door schepen Danny Vannevel (N-VA)

        Vraag van raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld): Straatverlichting

        Toelichting door schepen Danny Vannevel (N-VA)

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024
Overzicht punten

 

Zitting van 28 03 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

27.  SCHORSING VAN DE ZITTING

 

 

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2024