Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
1. MEDEDELINGEN
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
2. TOELICHTING BIJ HET BELEID VAN IVM EN OVER DE UITOEFENING VAN DE BEVOEGDHEDEN EN TAKEN VAN DE RAAD VAN BESTUUR
Juridische gronden
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad openbaar is.
• Artikel 40 § 1 DLB waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikel 441 DLB dat stelt dat tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad verslag dient uitgebracht te worden over de uitoefening van de bevoegdheden en taken van de raad van bestuur, en toelichting dient te worden verstrekt bij het beleid van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging.
Feiten
• Bij brief van 11 oktober 2021 werd door IVM aangeboden om verslag uit te brengen over de uitoefening van de bevoegdheden en taken van de raad van bestuur en toelichting te verstrekken bij het beleid van de opdrachthoudende vereniging.
Argumentatie
• De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Tussenkomsten
• Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) deelt mee dat een toelichting met een powerpointpresentatie door de verantwoordelijke van IVM te veel tijd in beslag zou nemen en daarom uitgesteld wordt naar de gemeenteraadscommissie van januari 2022.
• door raadslid Dino Lateste (Groen)
• door raadslid Anneke Gobeyn (CD&V)
Besluit
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van de voorbereidende nota voor de halfjaarlijkse verslaggeving over het beleid van IVM en over de uitoefening van de bevoegdheden en taken van de raad van bestuur.
De toelichting over het beleid van IVM en over de uitoefening van de bevoegdheden en taken van de raad van bestuur wordt verdaagd naar de gemeenteraadscommissie van januari 2022.
Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Eva Willems Leandra Decuyper Kiran Van Landschoot Peter Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Hilde Versluys Wim Swyngedouw Stefaan Heyndrikx Annuska Van Hoorebeke Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Katleen De Kesel Annelies Lammertyn Danny Vannevel Dino Lateste Jason Van Landschoot Koenraad De Ceuninck Nicole Maenhout Glenn Longeville Boudewijn De Schepper Marten De Jaeger Bart Van Hulle Valerie Taeldeman aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
3. GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIO OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 28 OKTOBER 2021
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.
• Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.
Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.
Feiten
• De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.
• De audio opname werd tijdens de zitting van 28 oktober 2021 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be
• Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Besluit
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Eva Willems en Hilde Versluys
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de notulen en de audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 28 oktober 2021 goed.
Artikel 2:
De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.
Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Anneke Gobeyn Bart Van Hulle Dino Lateste Peter E. Van Hecke Annelies Lammertyn Wim Swyngedouw Koenraad De Ceuninck Leandra Decuyper Kiran Van Landschoot Marten De Jaeger Valerie Taeldeman Henk Deprest Glenn Longeville Katleen De Kesel Danny Vannevel Eva Willems Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Stefaan Standaert Hilde Versluys Annuska Van Hoorebeke Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
4. BESLUITEN VAN DE BURGEMEESTER VAN 20 OKTOBER EN 26 OKTOBER 2021 BETREFFENDE DE ORGANISATIE VAN DE VERGADERINGEN VAN DE BESTUURSORGANEN TIJDENS DE CORONACRISIS: BEKRACHTIGING
Juridische gronden
• Artikel 133, 2de alinea van de Nieuwe Gemeentewet en artikel 63 van het Decreet Lokaal Bestuur bepalen dat de burgemeester bevoegd is voor de uitvoering van de politiewetten, politiedecreten, politieverordeningen, politiereglementen en politiebesluiten, voor de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente.
• Artikel 133, 2de alinea en artikel 135 §2, 5" van de Nieuwe Gemeentewet bepalen dat de burgemeester beschikt over uitvoerende politiebevoegdheden en dat de burgemeester politiebesluiten kan maken.
• Artikel 134, §1 van de Nieuwe Gemeentewet dat bepaalt dat de burgemeester politieverordeningen kan maken in geval van ... andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners. De burgemeester is verplicht om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven.
• Artikel 135 §2 Nieuwe Gemeentewet:
"De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.
Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :...
◦ 5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;"
• Artikel 31, 2° van het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie, dat bepaalt dat de vergadering van de gemeenteraad plaatsvindt in het gemeentehuis of op de fysieke plaats door de gemeenteraad bepaald.
Het huishoudelijk reglement bepaalt of de gemeenteraad of de gemeenteraadscommissies - in uitzonderlijke omstandigheden - digitaal of hybride kunnen vergaderen en de wijze waarop.
• Het ministerieel besluit van 25 augustus 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;
• Het ministerieel besluit van 27 september 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.
• De richtlijnen van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 27 oktober 2021 betreffende de mondmaskerplicht vanaf 29 oktober 2021.
• Het besluit van de burgemeester van 15 september 2021 betreffende de organisatie van de vergaderingen van de bestuursorganen tijdens de coronacrisis en vaststellen van de nieuwe maatregelen.
• Het besluit van de burgemeester van 26 oktober 2021 betreffende de organisatie van de vergaderingen van de bestuursorganen met social distancing en mondmaskerplicht in het kader van de inperking van het coronavirus.
Feiten en argumentatie
• Het overlegcomité van 17 september 2021 versoepelde de coronamaatregelen verder. Om die reden worden de eerdere richtlijnen rond het fysiek vergaderen van de organen van de lokale besturen tot nader order opgeheven. De Lokale besturen kunnen terug autonoom beslissen op welke wijze een fysieke vergadering mogelijk is en welke voorschriften daarbij in acht te nemen zijn (https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/nieuws/covid-19-fysiek-vergaderen-lokaal-bestuur-beslist -autonoom, publicatiedatum 23 september 2021);
• De burgemeester vond het aangewezen om de vergadering van de gemeenteraad niet af te wachten vooraleer het besluit te nemen betreffende de opheffing van artikel 2 van het besluit van de burgemeester betreffende de organisatie van de vergaderingen van de bestuursorganen tijdens de coronacrisis en betreffende de nieuwe maatregelen.
• Het overlegcomité van 26 oktober 2021 besliste dat vanaf vrijdag 29 oktober 2021 mondmaskers weer door iedereen gedragen moeten worden in de publieke ruimten (o.a. overheidsgebouwen) binnen. De beslissing van het overlegcomité houdt in dat bij de fysieke organsatie van de vergaderingen van de lokale bestuursorganen opnieuw de mondmaskerplicht geldt. De lokale besturen kunnen daarnaast nog bijkomende voorschriften in acht nemen. (https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/nieuws/covid-19-fysiek-vergaderen-mondmaskerplicht-vanaf29-oktober-2021, publicatiedatum 27 oktober 2021);
• De viruscirculatie is de afgelopen weken erg toegenomen en de epidemiologische toestand noopt tot voorzichtigheid en waakzaamheid.
• Ook in Maldegem stellen we een toename van het aantal besmettingen vast de afgelopen weken.
• De burgemeester vond het raadzaam de datum van 29 oktober niet af te wachten, maar reeds vanaf de gemeenteraadszitting van 28 oktober de maatregelen in acht te nemen die de verspreiding van het coronavirus kunnen inperken;
Besluit
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Eva Willems en Hilde Versluys
Artikel 1
Het besluit van de burgemeester van 20 oktober 2021 betreffende de opheffing van artikel 2 van het besluit van de burgemeester betreffende de organisatie van de vergaderingen van de bestuursorganen tijdens de coronacrisis en vaststellen van de nieuwe maatregelen, wordt bekrachtigd.
Artikel 2
Het besluit van de burgemeester van 26 oktober 2021 betreffende de organisatie van de vergadeirngen van de bestuursorganen met social distancing en mondmaskerplicht in het kader van de inperking van het coronavirus, wordt bekrachtigd.
Artikel 3
Dit besluit zal worden bekendgemaakt op de gemeentelijke website. Het zal tevens ter kennis worden gebracht aan de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen.
Artikel 4
In toepassing van artikel 19, lid 2 van de gecoördineerde wetten op de Raad van State kan een verzoekschrift tot nietigverklaring bij de Raad van State worden ingediend tegen deze beslissing. Het verzoekschrift moel gedateerd en ondertekend, vergezeld worden van het vereiste aantal eensluidend verklaarde afschriften en van een afschrift van de bestreden beslissing en bevat :
• het opschrift “ verzoekschrift tot nietigverklaring" als het niet eveneens een vordering tot schorsing bevat;
• de naam, hoedanigheid en woonplaats of zetel van de verzoekende partij, en in voorkomend geval, de gekozen woonplaats;
• het voorwerp van het beroep en een uiteenzetting van de feiten en de middelen;
• de naam en het adres van de verwerende partij;
De termijn voor het indienen van een beroep bij de Raad van state bedraagt 60 dagen vanaf de kennisgeving. Op hetzelfde ogenblik als zij haar verzoekschrift indient, stuurt de verzoekende partij een kopie daarvan ter informatie aan de verwerende partij. De verzoekende partij mag zich laten vertegenwoordigen of bijstaan door een advocaat.
De verzending naar de Raad van State gebeurt bij ter post aangetekende brief naar volgend adres Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel.
Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Bart Van Hulle Katleen De Kesel Boudewijn De Schepper Annuska Van Hoorebeke Kiran Van Landschoot Anneke Gobeyn Glenn Longeville Koenraad De Ceuninck Eva Willems Peter Van Hecke Nicole Maenhout Danny Vannevel Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Jason Van Landschoot Hilde Versluys Peter E. Van Hecke Annelies Lammertyn Valerie Taeldeman Henk Deprest Dino Lateste Stefaan Standaert aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
5. LOKALE POLITIE - VACANTVERKLARING ASSISTENT VERKEER
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• De wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.
• De wet van 6 december 2005 betreffende de verdeling van deel van de federale ontvangsten inzake verkeersveiligheid.
• Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd, en al z'n latere wijzigingen.
• Het koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, hierna KB mobiliteit genoemd.
• Het koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.
• Het koninklijk besluit van 7 juni 2009 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.
• Het koninklijk besluit van 31 mei 2009 tot wijziging van de RPPol inzake de wervingsreserve in het raam van de mobiliteit.
• De ministeriële omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 houdende toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones (+ de aanvullingen GPI 15bis, 15 quater en 15 quinquies).
• De permanente nota van de federale politie, met kenmerk DGS/DSP/C-2011/22746, uitgegeven op 09 juni 2011, omtrent de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie - procedures en statutaire gevolgen.
• De beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 30 september 2020, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen op 3 november 2020.
• Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.
• De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.
Feiten
• Het doen dalen van verkeersongevallen met doden en/of lichamelijk letsel is voorzien als prioriteit in het Zonaal Veiligheidsplan van de lokale politie Maldegem.
• Er wordt gevraagd om een plaats niveau C assistent verkeer vacant te verklaren om voltijds taken uit te voeren in kader van het verkeersveiligheidbeleid ( onder andere flitsen).
• Gezien deze assistent voltijds werkt aan verkeersveiligheid kunnen wij hiervoor het budget van het Verkeersveiligheidsfonds gebruiken.
• Een aanwerving op basis van het Verkeersveiligheidsfonds kan buiten kader en is contractueel ( wisselend budget).
• Het functieprofiel voor de functie assistent verkeer werd opgemaakt en wordt in bijlage gevoegd.
• De procedure die zal gevolgd worden voor het voeren van de selectie, is een gestructureerd interview door een selectiecommissie. Bij meer dan 10 kandidaten zal er eerst een schriftelijke proef worden georganiseerd ( kandidaten dienen dan minstens 60% te behalen alvorens zij worden toegelaten tot de volgende ronde)..
Argumentatie
• Deze aanwerving kadert binnen de prioriteiten van ons zonaal Veiligheidsplan
• Op basis van de dienstnoodwendigheden deze functie verantwoord is.
Financiële weerslag
• De jaarlijkse kost van deze contractuele niveau C wordt geraamd op 54.304,15 euro.
• Exact bedrag budget verkeersveiligheidsfonds 2022 is nog niet gekend maar zou, gebaseerd op de vorige jaren, toereikend moeten zijn. In 2021 was het budget 239. 841 euro.
• Plaats wordt toegevoegd eerstvolgende wijziging begroting 2022. Budget verkeersveiligheidsfonds werd voorlopig ook nog niet voorzien in begroting 2022.
Tussenkomsten
• Raadslid Dino Lateste (Groen), zegt dat de fractie Groen blij is met de aandacht voor verkeersveiligheid, het thema leeft ook sterk bij de Maldegemnaar. De Groen-fractie zal zich niettemin onthouden bij de stemming en raadslid Lateste verduidelijkt waarom: vermits de vooropgestelde functie nog niet opgenomen was in de begroting van volgend jaar, zal die functie betaald worden met budget uit het verkeersveiligheidsfonds, dat is het fonds waarin de boetes op snelheidsovertredingen gestort worden. Fractie Groen zou liever zien dat het geld uit het verkeersveiligheidsfonds gebruikt wordt voor structurele aanpassingen, zodat er geen boetes moeten uitgeschreven worden. Dat is beter en zo kan het budget vrijgemaakt worden om bijvoorbeeld de werking van de wijkagenten beter uit te bouwen. Dit is iets waar de Groen-fractie al een aantal keer voor gepleit heeft.
Besluit
22 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Eva Willems en Hilde Versluys
2 onthoudingen: Dino Lateste en Stefaan Standaert
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist om één voltijdse contractuele betrekking assistent verkeer van de lokale politie Maldegem vacant te verklaren.
Artikel 2:
De gemeenteraad beslist om een contract van onbepaalde duur aan te bieden en beroep te doen op het Verkeersveiligheidsfonds.
Artikel 3:
De functie die vacant wordt verklaard heeft het functieprofiel van assistent verkeer.
Artikel 4:
In de selectie van assistent verkeer, wordt voorzien in een wervingsreserve die geldt voor een gelijkwaardige functionaliteit voor een maximale termijn van twee jaar.
Artikel 5:
Volgende selectiemodaliteiten worden weerhouden:
- Advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort.
- Bij meer dan 10 kandidaten zal er eerst een schriftelijke proef worden georganiseerd ( kandidaten dienen dan 60% te behalen alvorens te worden uitgenodigd voor de selectiecommissie)
Artikel 6:
Er zal een plaatselijke selectiecommissie worden samengesteld.
Voorzitter: de korpschef
Bijzitters: de korpschef duidt twee personeelsleden aan om op te treden als bijzitter. Minstens één van deze personeelsleden zal deel uitmaken van het administratief en logistiek kader.
Secretaris: assistent van de steundienst nog nader te bepalen
Artikel 8:
Een afschrift van onderhavige beslissing zal aan de betrokken voornoemde diensten overgemaakt worden.
Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Bart Van Hulle Boudewijn De Schepper Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Hilde Versluys Danny Vannevel Annuska Van Hoorebeke Annelies Lammertyn Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Nicole Maenhout Stefaan Standaert Katleen De Kesel Eva Willems Jason Van Landschoot Anneke Gobeyn Dino Lateste Leandra Decuyper Peter E. Van Hecke Peter Van Hecke Glenn Longeville Valerie Taeldeman Stefaan Heyndrikx Marten De Jaeger aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
6. SAMENSTELLING GEMEENTERAADSCOMMISSIES - WIJZIGING
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt;
• Artikel 37 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 aangaande de oprichting van commissies;
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden;
• Artikel 30 tot en met 36 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld in zitting van 25 september 2019;
• Het gemeenteraadsbesluit van 27 november 2019: Samenstelling gemeenteraadscommissies - wijziging;
• Het gemeenteraadsbesluit van 25 september 2020: Samenstelling gemeenteraadscommissies - wijziging;
• De aktename door de gemeenteraad in zitting van 30 september 2021 van het ontslag als gemeenteraadslid van Geert De Roo.
Feiten
• Overeenkomstig artikel 30 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad geldt volgende zetelverdeling in de commissies:
◦Open Vld: 2 zetels
◦N-VA: 2 zetels
◦De Merlaan: 2 zetels
◦CD&V: 2 zetels
◦Groen: 1 zetel
◦Vlaams Belang: 1 zetel
• Tenzij het gaat om een lijst waaraan maar één zetel in de commissie is toegewezen, worden er kandidaat-leden van verschillend geslacht voorgedragen.
• Naar aanleiding van het ontslag van raadslid Geert De Roo, werd aan De Merlaan gevraagd een kandidaat aan te duiden als opvolger in de commissies waarin raadslid De Roo zetelde:
◦ De commissie persoonsgebonden zaken
• De commissie grondgebonden zaken
• De commissie algemene zaken en financiën
• Met mail van 24 oktober 2021 deelde raadslid Hilde Versluys mee dat zij raadslid Geert De Roo zou opvolgen in alle gemeenteraadscommissies.
Besluit
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Eva Willems en Hilde Versluys
Artikel 1:
De gemeenteraad stelt de gemeenteraadscommissies opnieuw vast als volgt:
• De commissie persoonsgebonden zaken wordt samengesteld uit volgende gemeenteraadsleden:
▪ Open Vld: Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke
▪ N-VA: Peter Van Hecke, Danny Vannevel
▪ De Merlaan: Christine Verplaetse, Hilde Versluys
▪ CD&V: Anneke Gobeyn, Marten De Jaeger
▪ Groen: Dino Lateste
▪ Vlaams Belang: Timothy De Groote
• De commissie grondgebonden zaken wordt samengesteld uit volgende gemeenteraadsleden:
▪ Open Vld: Kiran Van Landschoot, Henk Deprest
▪ N-VA: Peter Van Hecke, Katleen De Kesel
▪ De Merlaan: Christine Verplaetse, Hilde Versluys
▪ CD&V: Leandra Decuyper, Boudewijn De Schepper
▪ Groen: Stefaan Standaert
▪ Vlaams Belang: Timothy De Groote
• De commissie algemene zaken en financiën wordt samengesteld uit volgende gemeenteraadsleden:
▪ Open Vld: Wim Swyngedouw, Annuska Van Hoorebeke
▪ N-VA: Peter Van Hecke, Katleen De Kesel
▪ De Merlaan: Christine Verplaetse, Hilde Versluys
▪ CD&V: Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck
▪ Groen: Stefaan Standaert
▪ Vlaams Belang: Timothy De Groote
Artikel 2:
De voorzitter van de gemeenteraad is voorzitter van elke gemeenteraadscommissie.
over de verdaging van het punt Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Glenn Longeville Peter Van Hecke Danny Vannevel Nicole Maenhout Kiran Van Landschoot Annuska Van Hoorebeke Annelies Lammertyn Leandra Decuyper Dino Lateste Wim Swyngedouw Boudewijn De Schepper Katleen De Kesel Jason Van Landschoot Valerie Taeldeman Eva Willems Hilde Versluys Koenraad De Ceuninck Marten De Jaeger Henk Deprest Bart Van Hulle Anneke Gobeyn Stefaan Heyndrikx aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
7. STRAATNAAMWIJZIGING VAN EEN DEEL VAN ADEGEM-DORP NAAR DEN HOOGEN PAD: PRINCIPIËLE BESLISSING
Het agendapunt wordt verdaagd.
Reden: Het college wenst voorafgaand aan de gemeenteraadsbeslissing een pré-advies te vragen aan de gemeentelijke cultuuradviesraad
Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Peter E. Van Hecke Leandra Decuyper Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Valerie Taeldeman Eva Willems Stefaan Heyndrikx Dino Lateste Kiran Van Landschoot Hilde Versluys Marten De Jaeger Jason Van Landschoot Stefaan Standaert Annuska Van Hoorebeke Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Annelies Lammertyn Danny Vannevel Peter Van Hecke Bart Van Hulle Anneke Gobeyn Henk Deprest Boudewijn De Schepper Glenn Longeville aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
8. POLITIEREGLEMENT GEBRUIK RECYCLAGEPARK: WIJZIGING
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.
• Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
◦ 2° het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen
• Beslissing gemeenteraad van 20 december 2013 houdende retributiereglement recyclagepark 2014 - vaststelling
• Beslissing gemeenteraad van 20 december 2013 houdende politiereglement recyclagepark 2014 - vaststelling
• Beslissing gemeenteraad van 28 april 2016 houdende retributiereglement recyclagepark 2016
• Beslissing gemeenteraad van 18 december 2019 tot wijziging politiereglement gebruik recyclagepark
Feiten
• Het gebruik van het recyclagepark moet gereglementeerd worden via een politiereglement. Het huidige reglement werd door de gemeenteraad op 18 december 2019 goedgekeurd.
• Artikel 2§14 moeten aangepast worden. In dit punt staat:
Het recyclagepark is enkel toegankelijk voor personenwagens (al of niet met aanhangwagen) en bestelwagens. Het betreden van het recyclagepark voor het aanleveren van afvalstoffen met grotere vervoermiddelen zoals tractor, vorklift, vrachtwagen, verreiker, kraan… is niet toegestaan, met uitzondering voor wat betreft het aanleveren van landbouwplastiekfolie, waar de levering met een tractor en landbouwwagen wel wordt toegestaan.
• Er wordt gevraagd dat kleinere tractoren wel steeds toegang zouden hebben.
Argumentatie
• Bepaalde inwoners beschikken over een kleine (hobby)tractor met bijhorend karretje en hebben daarnaast geen aanhangwagen ter beschikking om materiaal naar het recyclagepark te brengen.
• Er wordt voorgesteld om zich te baseren op de grootte van het achterwiel. Voorgesteld wordt om tractoren met een diameter van 1,30 meter voor de achterband toe te laten.
• De andere grotere voertuigen (vorklift, vrachtwagen, verreiker, kraan, ...) blijven uitgesloten.
• Voor het afleveren van landbouwplastiek kan men ook nog steeds met tractor en landbouwwagen op het recyclagepark terecht. Om ook deze voertuigen wat minder vaak op het recyclagepark te hebben wordt door het bestuur jaarlijks 2 keer, in maart en september, een inzameling van landbouwplastiek voorzien. Dit gebeurt dat op het terrein naast het recyclagepark. Daarnaast zal het recyclagepark ook op 1 dinsdagvoormiddag open zijn voor landbouwvoertuigen (enkel voor deze voertuigen) die landbouwplastiek willen afleveren
Financiële weerslag
• Het politiereglement heeft geen invloed op de gemeentelijke budgetten.
Besluit
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Eva Willems en Hilde Versluys
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de aanpassing van het politiereglement van 18 december 2019 voor gebruik van het recyclagepark als volgt goed:
Punt §14 van artikel 2 van het retributiereglement wordt vervangen door:
Het recyclagepark is enkel toegankelijk voor:
- personenwagens en bestelwagens (beide al of niet met aanhangwagen)
- tractoren met een achterbandgrootte van maximum 1,30 meter diameter
- tractoren en landbouwwagens voor het aanleveren van landbouwplastiekfolie (enkel voor deze afvalfractie), op de speciaal daartoe voorziene data volgens de ophaalkalender.
Het betreden van het recyclagepark voor het aanleveren van afvalstoffen met grotere vervoermiddelen zoals grote tractoren, vorklift, vrachtwagen, verreiker, kraan, … is niet toegestaan.
Artikel 2:
Onderhavig reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Katleen De Kesel Jason Van Landschoot Danny Vannevel Valerie Taeldeman Dino Lateste Eva Willems Peter Van Hecke Kiran Van Landschoot Marten De Jaeger Stefaan Standaert Bart Van Hulle Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Annuska Van Hoorebeke Wim Swyngedouw Annelies Lammertyn Henk Deprest Koenraad De Ceuninck Peter E. Van Hecke Nicole Maenhout Glenn Longeville Anneke Gobeyn aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
9. SPAM 16 VOSSENHOL - GOEDKEURING TRACÉ WEGENIS
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• De beslissing van de Gemeenteraad van 16 september 2009, houdende goedkeuring van het strategisch plan afvalwater Maldegem (SPAM), met daarin ondermeer het SPAM16 project
• Het Ministerieel besluit houdende de vaststelling van het subsidiëringsprogramma van de werken van 28 februari 2018
• Het Ministerieel besluit waarbij de oprichting van rioolwaterzuiveringsinfrastructuur in de Gemeente Maldegem van openbaar nut wordt verklaard voor het bovengemeentelijk aandeel van 1 oktober 2019
• De beslissing van de Gemeenteraad van 29 januari 2020, houdende goedkeuring van het ontwerp van het Spam 16 project rioleringswerken Bogaardestraat, Schautenstraat en Francis de Meeuslaan
• Het Decreet op de omgevingsvergunning van 25 april 2014 en latere wijzigingen, inz. art. 31
Feiten
• In het kader van de gemeenschappleijke uitvoering van het Spam 16 project riolering Vossenhol (Bogaardestraat, Schautenstraat en de Francis de Meeuslaan en andere straten), werd door Aquafin nv een aanvraag tot het bekomen van een omgevingsvergunning in het omgevingsloket ingediend (projectnummer OMV_2021139451).
• Artikel 31 van het Decreet betreffende de omgevingsvergunning vermeldt het volgende:
• § 1. Als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, roept het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.
• De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
Argumentatie
• Door het studiebureau Sweco Belgium nv/sa, vestiging Kortrijk, Engelse wandeling 70 te 8510 Kortrijk - Marke, werden de ontwerpplannen voor het dossier 08870451 opgemaakt.
• Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het nieuwe tracé van de betrokken wegen goed te keuren.
• De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Financiële weerslag
Budget is toereikend Actienr: A-3-2-1-05 Actie-omschrijving: realisatie Spam 16 rioleringswerken Vossenhol Budgetbeheerder: Sander Vancaneyt | ||||
Alg.rek/beleidscode | Budget 2022-2023 | Saldo bij opmaak nota | Nodig budget bij beslissing | Saldo na beslissing |
0310-00 227000 | 5.365.167 euro uitgave 1.350.223 euro (toelagen) | 5.365.167 euro uitgave 1.350.223 euro (toelagen) | 5.365.167 euro | euro |
Tussenkomsten
• Raadslid Stefaan Standaert (Groen) vraagt aan schepen Van Landschoot (Open-Vld) om dergelijke technisch moeilijke en veel omvattende dossiers op een andere manier voor de gemeenteraad te brengen. Hij betreurt dat er geen gemeenteraadscommissie was, de nota bevat te weinig uitleg en opnieuw werden geen wegprofielen toegevoegd in het dossier. De plannen zijn moeilijk te lezen en bevatten geen legende en zelfs geen meetlat. De fractie Groen gaat zich onthouden bij de stemming, al vinden ze het goed dat er vooruit gegaan wordt met de SPAM-projecten, aangezien Vlaanderen dit verwacht en de wereld ook. Fractie Groen heeft ook een aantal vragen. Er is nogal vaak een beperkte zone tussen het fietspad en de autoweg, in de wegprofielen heeft raadslid Standaert gezien dat die overal met een verharde zone ingevuld is. Hij vraagt waarom er niet gekozen is - zoals af en toe op het industrieterrein - voor een haag of een groenstructuur, die toch zorgt voor een versmallend effect van de weg. De indruk van raadslid Standaert is dat er weinig bomen ingeplant worden langsheen het tracé. Hij is wel niet nagegaan of de autoweg smaller is dan de huidige autoweg, of indien deze hetzelfde zou gebleven zijn. Daarnaast vraagt raadslid Standaert of uitleg kan gegeven worden over de overkapping van de gracht van 14,5 meter in de Francis De Meeuslaan. Nadien is er ook een verharde oprit aan twee percelen, van 19,5 meter. Raadslid Standaert vraagt of die overkapping voor het bestaande vergunde deel wel noodzakelijk is en eventueel nog kan teruggeschroefd worden.
• Raadslid Valerie Taeldeman (CD&V) zegt dat de CD&V-fractie het punt zal goedkeuren, maar zij sluit zich aan bij de opmerking van raadslid Standaert betreffende de doorstroming van informatie over de grote infrastructuurwerken. Zij betreurt dat de raadsleden niet uitgenodigd zijn geweest naar de laatste infomarkt over de werken aan de nutsvoorzieningen en vraagt dat dit in de toekomst wel steeds zou gebeuren of dat hiervoor een gemeenteraadscommissie zou georganiseerd worden. Tevens vraagt zij om een overzicht te krijgen van de planning van de toekomstige SPAM-projecten.
• Schepen Jason Van Landschoot (Open-Vld) beantwoordt de vragen van de raadsleden. Bestaande vergunningen worden behouden en er zal zoveel mogelijk groen aangeplant worden. De schepen wenst wel eerst dit project te realiseren en daarna te kijken wat nog extra kan voorzien worden. Hij legt uit dat de infomarkt betreffende het huidige SPAM-project al doorging in 2018 en engageert zich om de raadsleden in de toekomst zeker uit te nodigen naar alle infomomenten betreffende grote infrastructuurwerken. Schepen Van Landschoot belooft een overzicht te laten bezorgen van de planning van de toekomstige SPAM-projecten.
• Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA), vraagt ook uitdrukkelijk dat vanuit het college, het secretariaat en de algemeen directeur, bij infomomenten betreffende SPAM projecten, aan de raadsleden een uitnodiging wordt bezorgd, liever dan hiervoor een gemeenteraadscommissie te organiseren.
Besluit
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Eva Willems en Hilde Versluys
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het tracé van de wegenis goed in het kader van het Spam 16 project Riolering Vossenhol, zoals voorzien in de ontwerpplannen voor het dossier 08870451 van het studiebureau Sweco Belgium nv/sa, vestiging Kortrijk, Engelse Wandeling 70 te 8510 Kortrijk - Marke.
Artikel 2:
De gemeentelijke tussenkomst in het project wordt gefinancierd via het budget voorzien onder actienummer A-3-2-1-05, realisatie Spam 16 riolering Vossenhol, algemeen rekeningnumeer 0310-00 227000.
Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Peter Van Hecke Annuska Van Hoorebeke Annelies Lammertyn Wim Swyngedouw Jason Van Landschoot Nicole Maenhout Katleen De Kesel Stefaan Heyndrikx Peter E. Van Hecke Bart Van Hulle Marten De Jaeger Danny Vannevel Stefaan Standaert Henk Deprest Valerie Taeldeman Glenn Longeville Eva Willems Dino Lateste Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Boudewijn De Schepper Hilde Versluys aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
10. PATRIMONIUM - CONCESSIEOVEREENKOMST NMBS - KLEINE BOGAARDESTRAAT
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen
• Artikel 1712 Burgerlijk Wetboek (De verhuring van de goederen van de Staat, van de gemeenten en van de openbare instellingen is aan bijzondere reglementen onderworpen.)
Feiten
• Tussen de Kleine Bogaardestraat en de vroegere spoorlijn 58 richting Brugge ligt een perceel van ong. 580 m² dat toebehoort aan de NMBS.
• Dit perceel werd tot nu toe gebruikt als moestuin, de desbetreffende concessieovereenkomst loopt evenwel af en de huidige gebruiker heeft geen interesse in het verder zetten van de overeenkomst.
• De NMBS is bereid het betreffende perceel in concessie te geven aan de gemeente, met ingang van 1 januari 2022
Argumentatie
• Het perceel is ideaal gelegen langs een aantal fietsroutes en naast de oude spoorwegbedding om in te richten als een klein parkje, speelplein of als rustpunt voor fietsers.
• De NMBS stelde een ontwerpovereenkomst op, met volgende zwaartepunten:
- duur van de concessie: 25 jaar, vanaf 1 januari 2022 toto en met 31 december 2046.
- concessievergoeding : € 350/jaar, jaarlijks te indexeren. (& éénmalig de kost voor het bodemattest van € 55)
- de NMBS wenst nog in de specifieke voorwaarden te vermelden dat het perceel wordt ingericht als parkje/ rustplaats voor fietsers en wandelaars.
- het onderhoud van het perceel komt ten laste van de gemeentelijke diensten
- de gemeente verbindt er zich toe het goed te gebruiken als 'goede huisvader'
- de concessie mag enkel gebruikt worden voor het gebruik aangehaald in de specifieke voorwaarden
- er wordt een jaarlijkse opzegmogelijkheid voor de gemeente voorzien met een opzegtermijn van 3 maand
- overdracht van de concessie of onder-concessie is niet mogelijk zonder voorafgaand schriftelijk akkoord van de NMBS
- bij het einde van de concessie wordt het perceel terug in de oorspronkelijke staat gebracht, tenzij de NMBS verkiest intussen aangebrachte verbeteringen aan het terrein te aanvaarden zonder dat zij hiervoor een vergoeding moeten betalen.
- verbranding van materiaal, opslag van bepaalde (vervuilende) goederen, lozing van afvalwater, permanente bewoning, plaatsing van glascontainers, enz... op het in concessie gegeven perceel zijn verboden.
• Gezien de NMBS een concessie met een looptijd van 25 jaar voorstelt wordt dit beschouwd als een daad van beschikking van onroerend goed en is de gemeenteraad dus bevoegd om te beslissen over deze concessieovereenkomst
• De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Tussenkomsten
• door raadslid Stefaan Standaert (Groen)
• door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)
Besluit
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Eva Willems en Hilde Versluys
Artikel 1:
De gemeenteraad gaat akkoord met het in concessie nemen van een perceel grond zoals aangeduid op de patrimoniumschets in bijlage, gelegen tussen de bedding van de afgeschafte spoorlijn 58 naar Brugge en de Kleine Bogaardestraat te Maldegem; van de NMBS NV, volgens de voorwaarden opgenomen in de concessieovereenkomst (met bijlages), zoals gevoegd in bijlage bij deze beslissing.t
Artikel 2:
De Heer burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd om namens het gemeentebestuur de overeenkomst af te sluiten.Het college gaat akkoord met de opname van dit punt op de eerstvolgende gemeenteraad.
Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Kiran Van Landschoot Eva Willems Leandra Decuyper Nicole Maenhout Glenn Longeville Bart Van Hulle Peter Van Hecke Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Dino Lateste Katleen De Kesel Henk Deprest Jason Van Landschoot Stefaan Standaert Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Wim Swyngedouw Peter E. Van Hecke Hilde Versluys Boudewijn De Schepper Danny Vannevel Stefaan Heyndrikx Valerie Taeldeman aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
11. SAMENWERKING DE WATERGROEP - FARYS/TMVW
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
• 5° het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten
• 22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking
Feiten
• De gemeente Maldegem is aandeelhouder van De Watergroep CV.
• Op de recente vergaderingen van het aandeelhoudersbestuur van september 2021 werd de samenwerking tussen de watermaatschappijen De Watergroep en Farys/TMVW in een nieuwe dochteronderneming voorgesteld.
Argumentatie
• De watermaatschappijen De Watergroep en Farys/TMVW wensen een dochteronderneming op te richten, uit het oogpunt om te zoeken naar samenwerkingsopportuniteiten.
• Er wordt in eerste instantie gedacht aan:
• - gezamelijk (automatiseren) van netmonitoring en sturing van de drinkwaternetten
• - gezamelijk optimaliseren van de opslagcapaciteit (afstemming / optimalisatie gezamelijke opslagcapaciteit en reserves, gezamelijk opstart investeringsplannen inzake ASR (ondergrondse opslag van water tussen grondlagen)
• - gezamelijk optimaliseren aan- en verkoopcontracten water
• - gezamelijk coördineren van investeringen
• De dochteronderneming wordt in eerste instantie opgestart als pilootproject, zonder eigen assets, personeel of kernactiviteiten naar derden
• Naar structuur wordt het een naamloze vennootschap, met een gelijk aantal A-aandelen (De Watergroep) en B-aandelen (TMVW).
• De Watergroep vraagt aan de gemeenteraad:
• - een positief advies te verlenen omtrent de oprichting van de gezamelijke dochteronderneming, alsook inzake de voorgelegde statuten en het intern reglement ervan
• - de vertegenwoordiger van de gemeente te mandateren om op de vergadering van het aandeelhoudersbestuur drinkwater van De Watergroep (14 of 15 december e.k.) zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in de gemeenteraad.
• De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Adviezen
• Schepen Van Landschoot: gunstig
Tussenkomsten
• door raadslid Stefaan Standaert (Groen)
Besluit
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Eva Willems en Hilde Versluys
Artikel 1:
De gemeenteraad verleent een positief advies omtrent de oprichting van de gezamelijke dochteronderneming van De Watergroep en Farys/TMVW en omtrent de voorgelegde statuten en het intern reglement ervan.
Artikel 2:
De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de vergadering van het aandeelhoudersbestuur Drinkwater van De Watergroep van 14 of 15 december 2021 zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissing van de gemeenteraad van heden.
over de verdaging van het punt Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Annuska Van Hoorebeke Danny Vannevel Annelies Lammertyn Koenraad De Ceuninck Eva Willems Boudewijn De Schepper Kiran Van Landschoot Marten De Jaeger Henk Deprest Wim Swyngedouw Jason Van Landschoot Glenn Longeville Hilde Versluys Katleen De Kesel Peter E. Van Hecke Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Anneke Gobeyn Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Bart Van Hulle Peter Van Hecke Stefaan Standaert Dino Lateste aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 2 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
12. SAMENWERKINGSOVEREENKOMST M-ACCENT VZW 2022-2025
Het agendapunt wordt verdaagd.
Reden: Het college stelt voor om de termijn van de overeenkomst terug te brengen naar één jaar
Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Anneke Gobeyn Dino Lateste Eva Willems Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Marten De Jaeger Kiran Van Landschoot Peter E. Van Hecke Annelies Lammertyn Wim Swyngedouw Koenraad De Ceuninck Annuska Van Hoorebeke Henk Deprest Danny Vannevel Leandra Decuyper Hilde Versluys Valerie Taeldeman Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Stefaan Heyndrikx Glenn Longeville Katleen De Kesel Nicole Maenhout Peter Van Hecke aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
13. INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - VENECO - (BUITENGEWONE) ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING AGENDA - VASTSTELLING MANDAAT VERTEGENWOORDIGERS
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking
• Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid, en art. 436 met betrekking tot de onverenigbaarheden
• Artikel 33 § 5 van de gecoördineerde statuten van Veneco van 1 juli 2020 dat stelt dat de vertegenwoordiger voor de volledige duur van de legislatuur kan worden aangeduid, de concrete inhoud van het mandaat van de vertegenwoordiger daarentegen dient herhaald te worden voor elke Algemene Vergadering;
Feiten
• De gemeente Maldegem is vennoot van de intergemeentelijke vereniging Veneco.
• Veneco deelde in een aangetekend schrijven dd. 20 oktober 2021 mee de buitengewone algemene vergadering 2021 te houden op 9 december ek. om 18.00u. in Kasteel Te Lake te Zulte of, indien noodzakelijk, op digitale wijze.
• De dagorde is als volgt samengesteld:
1. Goedkeuring schriftelijke en digitale vergaderwijze wegens uitzonderlijke omstandigheden (indien noodzakelijk)
2 . Akteneming/goedkeuring van verslag Algemene Vergadering dd. 17-06-2021
3. Goedkeuring werkprogramma en begroting 2021
4. Toetreding nieuwe vennoten
IGS Westlede
Politiezone Leie-Schelde
Hulpverleningszone centrum
OCMW De Pinte
5. Goedkeuring dubbel presentiegeld voorzitter
6. Benoeming en desgevallend ontslag van bestuurders en deskundigen
• Voor de Algemene vergaderingen van Veneco werd in de gemeenteraad van 27 februari 2019 Mevr. Katleen De Kesel aangeduid als vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging Veneco, dit voor de volledige duur' van de legislatuur, mevr. Annuska Van Hoorebeke werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.
• De afgevaardigde mag geen lid zijn van de Raad van Bestuur.
Argumentatie
• Het is aangewezen dat de gemeente als houder van 139 aandelen deelneemt aan de jaarvergadering van de intergemeentelijke vereniging Veneco, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.
• De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Tussenkomsten
• door raadslid Dino Lateste (Groen)
• door raadslid Annuska Van Hoorebeke (Open Vld)
Besluit
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Eva Willems en Hilde Versluys
Artikel 1:
De agenda en elk van de afzonderlijke punten van de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de Intergemeentelijke Vereniging Veneco die plaatsvindt op 9 december 2021 worden goedgekeurd:
1. Goedkeuring schriftelijke en digitale vergaderwijze wegens uitzonderlijke omstandigheden (indien noodzakelijk)
2. Akteneming/goedkeuring van verslag Algemene Vergadering dd. 17-06-2021
3. Goedkeuring werkprogramma en begroting 2021
4. Toetreding nieuwe vennoten
IGS Westlede
Politiezone Leie-Schelde
Hulpverleningszone centrum
OCMW De Pinte
5. Goedkeuring dubbel presentiegeld voorzitter
6. Benoeming en desgevallend ontslag van bestuurders en deskundigen
Artikel 2.
Aan de vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem, houder van 139 aandelen, die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de Intergemeentelijke Vereniging Veneco die plaatsvindt op 9 december 2021 om 18.00 u in ‘‘Kasteel Te Lake - Linkeroever 34 -9870 Zulte - wordt het mandaat gegeven om,
Er aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen om de agendapunten van de Algemene Vergadering uit te voeren.
Deel te nemen aan elke latere algemene vergadering met dezelfde dagorde, in geval de op 9 december 2021 geplande algemene vergadering niet rechtsgeldig zou kunnen beraadslagen en daarbij aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen om de agendapunten van de Algemene Vergadering te realiseren.”
Artikel 3.
Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van de hierbij genomen beslissingen en deze over te maken aan de toezichthoudende overheid en er kennis van te geven aan Veneco, ter attentie van mevrouw Veronique Verstraeten, Panhuisstraat 1, 9070 Destelbergen.
Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Wim Swyngedouw Annelies Lammertyn Stefaan Heyndrikx Dino Lateste Kiran Van Landschoot Hilde Versluys Leandra Decuyper Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Peter Van Hecke Nicole Maenhout Eva Willems Marten De Jaeger Boudewijn De Schepper Jason Van Landschoot Bart Van Hulle Valerie Taeldeman Danny Vannevel Annuska Van Hoorebeke Glenn Longeville Henk Deprest Stefaan Standaert aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
14. INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN- IVM - (BUITENGEWONE) ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING AGENDA - VASTSTELLING MANDAAT VERTEGENWOORDIGERS.
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking
• Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.
• De statuten van IVM, zoals vastgesteld door de buitengewone algemene vergadering dd. 12 december 2018, inz. artikel28
Feiten
• In een aangetekend schrijven dd. 31 augustus jl. deelt IVM mee dat een (buitengewone) algemene vergadering wordt georganiseerd op 8 december 2021 om 19.00u. op een nog te bepalen locatie. Bij dit aangetekend schrijven is de informatie betreffende agendapunten1 toegevoegd. De informatie betreffende de andere agendapunten wordt nagestuurd in een afzonderlijke aangetekend schrijven.
• De dagorde werd door de Raad van Bestuur van IVM als volgt samengesteld:
1. Statutenwijziging - goedkeuring
2. Activiteiten en strategieën voor volgend boekjaar (2021) - bespreking.
3. Begroting IVM 2022 - goedkeuring
• Aanduiding vertegenwoordiging : in de gemeenteraad van 27 februari 2019 werden de Hr. R. De Smet, Mevr. A. van Hoorebeke en de Hr. J. Van Landschoot als vertegenwoordigers aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van IVM voor de huidige legislatuur, de Heren G. De Roo, D. Vannevel en Mevr. C. Verplaetse werden aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger
• IN een aangetekend schrijven dd. 22 oktober 2021 werd bijkomende informatie over de agendpunten 2 & 3 toegestuurd.
• In een aangetekend schrijven dd. 25 oktober werd nog een wijziging van de agenda (bijkomend agendapunt) doorgestuurd. Aldus wordt nog een punt 4. "Aanstelling plaatsvervangend vertegenwooridger raad van bestuur (Zulte) - beslissing" aan de agenda toegevoegd.
• Bij beslissing van de gemeenteraad van Maldegem van 27 februari 2019 werd de Hr. Peter T. Van Hecke voorgedragen als bestuurder bij IVM, hij werd door de algemene vergadering van IVM van 20 maart 2019 benoemd als bestuurder.
Argumentatie
• Het is aangewezen dat de gemeente als deelnemer in de intergemeentelijke opdrachthoudende Vereniging voor huisvuilverwerking Meetjesland (IVM) aanwezig is op de algemene vergadering van IVM, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.
• Gezien een wijziging van de agenda doorgestuurd werd is het noodzakelijk de gewijzigde agenda en de bijkomende informatie hieromtrent nog te laten goedkeuren door de gemeenteraad.
Besluit
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Eva Willems en Hilde Versluys
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van IVM van 8 december 2021 en de afzonderlijke agendapunten die dit vereisen, goed :
1. Statutenwijziging - goedkeuring
2. Activiteiten en strategieën voor volgend boekjaar (2022) - bespreking.
3. Begroting IVM 2022 - goedkeuring
4. Aanstelling plaatsvervangend vertegenwoordiger raad van bestuur (Zulte) - beslissing
Artikel 2:
De vertegenwoordigers of plaatsvervangende vertegenwoordigers van de gemeente te mandateren om op de algemene vergadering van IVM van 8 december 2021 hun stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in de gemeenteraad van heden inzake deze aangelegenheid en verder al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.
Artikel 3:
In toepassing van artikel 28 van de statuten van IVM, worden de stemmen van de gemeente (23.689 stemmen) waarover iedere vertegenwoordiger voor dit mandaat beschikt, evenredig verdeeld onder de verschillende vertegenwoordigers die aan de algemene vergadering van IVM van 8 december 2021 deelnemen."
Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Henk Deprest Jason Van Landschoot Annuska Van Hoorebeke Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Glenn Longeville Eva Willems Stefaan Heyndrikx Kiran Van Landschoot Peter Van Hecke Katleen De Kesel Danny Vannevel Hilde Versluys Peter E. Van Hecke Nicole Maenhout Koenraad De Ceuninck Marten De Jaeger Leandra Decuyper Boudewijn De Schepper Valerie Taeldeman Dino Lateste Stefaan Standaert Annelies Lammertyn Anneke Gobeyn aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 9 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
15. STOPZETTING LIDMAATSCHAP AUDIO
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikelen 217 tot en met 220 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin bepalingen opgenomen zijn inzake organisatiebeheersing.
• Artikel 41 § 4 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt vermeld dat de gemeenteraad haar bevoegdheid om toe te treden tot rechtspersonen niet kan delegeren.
• Gemeenteraadsbeslissing van 28 juni 2018 inzake het lidmaatschap Audio.
• Beslissing raad maatschappelijk welzijn van 18 december 2019 inzake stopzetting van de samenwerking met Welzijnsband Meetjesland inzake huiswerkbegeleiding, schuldbemiddeling (geleidelijk), archiefbeheer (gedeeltelijk) en Audio.
• Artikel 8 van de statuten van Audio waarin wordt vermeld dat een deelgenoot ontslag kan nemen bij ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van de raad van bestuur tijdens de eerste zes maanden van het betrokken werkingsjaar. De uittreding kan pas aanvang nemen met ingang van 1 januari van het volgend werkingsjaar.
Feiten
• Audio is op 15 juni 2010 opgericht als een vereniging in het kader van titel 8 (hoofdstuk 1) van het OCMW.-decreet.
• De vereniging richt zich op het uitvoeren van interne audits, zowel onder de vorm van kwaliteitscontrole op de interne controle als onder de vorm van operationele audits en alle daaraan gerelateerde adviesverlening.
• OCMW Maldegem was in het verleden lid van Audio via de Welzijnsband Meetjesland.
• De samenwerking van OCMW Maldegem met Welzijnsband Meetjesland werd 18 december 2019 stopgezet inzake Audio.
• Gemeente Maldegem is lid van Audio sinds 28 juni 2018.
• Een auditcomité werd opgericht bestaande uit de burgemeester, de algemeen directeur, de financieel directeur en de kwaliteitscoördinator.
• De gemeente heeft een engagement lopen om jaarlijks een audit af te nemen.
• De gemeente betaalt hiervoor een jaarlijkse bijdrage.
• De jaarlijkse bijdrage bedraagt ongeveer 11 000 euro.
• Naast Audio worden er ons audits opgelegd vanuit Audit Vlaanderen of doen we vrijwillige audits via externe partners. Ook doen we aan periodieke zelfevaluatie.
• Volgende interne audits, uitgevoerd door Audio, vonden plaats in Gemeente Maldegem:
◦Audit voorraadbeheer in 2018
◦Audit interne communicatie in 2019
Argumentatie
• Het engagement om elk jaar een minimum auditdagen af te nemen, legt veel druk op de organisatie en het personeel.
• Ook na de uitstap zal de gemeente een beroep kunnen doen op Audio, zij het dan via een vergoeding per audit die we bestellen.
• Volgens de statuten kan een uittreding pas beslist worden tijdens de eerste 6 maanden van het werkingsjaar, met uitwerking op 1 januari van het volgend werkingsjaar, dus in principe per 1 januari 2023.
• Gelet op het feit dat geen audits werden besteld voor 2022, wordt aan de Raad van Bestuur van Audio gevraagd om uittreding vanaf 1 januari 2022 te aanvaarden.
• De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Tussenkomsten
• Raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V) licht toe dat zijn fractie de stopzetting van het lidmaatschap bij Audio niet zal goedkeuren. Audio is gespecialiseerd in het voeren van audits bij openbare besturen en zij werken voor een zeer aanvaardbare kostprijs. De motivering betreffende de druk op de organisatie en op het personeel vindt de CD&V-fractie zwak vermits dit evengoed zo is voor andere audits die het bestuur o.m. laat uitvoeren door consultants.
• Raadslid Stefaan Standaert (Groen) sluit zich aan bij dit standpunt. Hij meent dat Audio in het verleden steeds zinvolle audits heeft uitgevoerd over specifiek afgesproken thema's en aan een betaalbare prijs, waarbij het opzet niet te vergelijken is met de huidige audits die via consultants gevoerd worden.
• Schepen Stefaan Heyndrikx (De Merlaan) begrijpt de opmerkingen niet. Enerzijds werd in vorige zittingen geopperd dat er te veel audits gedaan worden, anderzijds is men nu tegen het opzeggen van dit lidmaatschap, hoewel er sinds 2019 geen audits bij Audio meer zijn afgenomen. Toch dient hiervoor een jaarlijks lidmaatschap betaald te worden. Bovendien kan nog steeds beroep gedaan worden op Audio, zij het dan mits betaling van de gevraagde audit.
• Raadslid Koenraad De Ceuninck legt nogmaals uit dat het lidmaatschap bij Audio - dat 10.000 euro per jaar bedraagt - veel betaalbaarder is dan het laten uitvoeren van audits door consultants die 900 euro per dag kosten. De CD&V-fractie zal dan ook tegenstemmen.
• Vooraleer over te gaan tot de stemming legt algemeen directeur Koen Cromheecke uit dat door het college van burgemeester en schepenen gevraagd wordt om enkel te stemmen over artikel 1 van het besluit en om artikel 2 te schrappen, waardoor het auditcomité niet zou worden opgeheven.
• Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) vraagt de stemming over artikel 1 van het ontwerp.
Besluit
15 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Eva Willems en Hilde Versluys
9 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste en Stefaan Standaert
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist tot stopzetting lidmaatschap gemeente Maldegem bij Audio.
Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Danny Vannevel Jason Van Landschoot Eva Willems Nicole Maenhout Bart Van Hulle Peter E. Van Hecke Katleen De Kesel Wim Swyngedouw Hilde Versluys Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Peter Van Hecke Kiran Van Landschoot Glenn Longeville Stefaan Heyndrikx Boudewijn De Schepper Marten De Jaeger Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Dino Lateste Annelies Lammertyn Stefaan Standaert Leandra Decuyper aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 9 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
16. TOEGESTANE LENING AGB MALDEGEM - GOEDKEURING
Juridische gronden
• Artikel 28 § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Het besluit van de gemeenteraad van 30 mei 2017, houdende de goedkeuring van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem, afgekort AGB Maldegem;
• De goedkeuring van de gemeenteraadsbeslissing van 21 april 2004 inzake de oprichting van het AGB Maldegem door de Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur op 12 juli 2004;
• De beheersovereenkomst tussen de Gemeente en het AGB Maldegem;
• Voorafgaande beslissing nr. 2010.047 dd. 30.03.2010 bevestigt dat het renteloze karakter van een lening die wordt verstrekt door een gemeente aan een AGB niet wordt aangemerkt als een verkregen abnormaal of goedgunstig voordeel in hoofde van het AGB;
Feiten
• Het AGB Maldegem dient de toegestane lening terug te betalen voor een bedrag van 165.383 euro
• De liquiditeitspositie van het AGB Maldegem laat geen integrale en onmiddellijke terugbetaling toe.
• Het is aangewezen dat de Gemeente ter financiering een lening toestaat aan het AGB Maldegem.
Tussenkomsten
• door raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V)
• door raadslid Stefaan Standaert (Groen)
• door voorzitter Peter Van Hecke (N-VA)
Besluit
15 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Eva Willems en Hilde Versluys
9 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste en Stefaan Standaert
Artikel 1:
De overeenkomst toegestane lening AGB Madegem wordt als volgt vastgelegd :
LENINGSOVEREENKOMST TOEGESTANE LENING
Tussen:
De GEMEENTE MALDEGEM, met zetel te 9990 MALDEGEM, Markstraat 7, hier vertegenwoordigd door:
- De voorzitter van de gemeenteraad, zijnde de heer Peter Van Hecke;
- De algemeen directeur wnd, zijnde Koen Cromheecke;
Tot onderhavige overeenkomst gemachtigd ingevolge besluit van de gemeenteraad van 25 november 2021 waarvan een uittreksel aan deze akte wordt gehecht.
Overeenkomstig artikel 326 e.v. van Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018) is dit besluit van de gemeenteraad onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen administratief toezicht van de provinciegouverneur;
hierna genoemd ‘Uitlener’, enerzijds en
Het AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MALDEGEM, afgekort “AGB Maldegem”, met zetel te 9990 MALDEGEM, Marktstraat 7 en ondernemingsnummer 0870.672.097, hier vertegenwoordigd door de voorzitter van de raad van bestuur,
Opgericht bij besluit van de gemeenteraad van de Gemeente Maldegem op 20 april 2004 en goedgekeurd door de Vlaamse minister van Binnenlands bestuur op 12 juli 2004;
De voorzitter van de raad van bestuur werd gemachtigd deze overeenkomst te ondertekenen door de Raad van Bestuur dd. 20 oktober 2021.
Overeenkomstig artikel 326 e.v. van Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari 2018) is dit besluit van de gemeenteraad onmiddellijk uitvoerbaar doch onderworpen aan het algemeen administratief toezicht van de provinciegouverneur;
hierna genoemd ‘Lener’, anderzijds,
hierna samen genoemd ‘de partijen’
wordt een leningsovereenkomst gesloten met volgende voorwaarden:
Art. 1 – Voorwerp
De Uitlener verleent een lening aan de Lener, die de lening aanvaardt, gelijk aan de hoofdsom, met de duurtijd en volgens de regeling en de voorwaarden, zoals die hierna worden bepaald.
Art. 2 – Hoofdsom
De Lener erkent aan de Uitlener de som van 165.383 EUR verschuldigd te zijn.
Art. 3 – Doel van de lening
De lening zal uitsluitend worden aangewend voor de terugbetaling van investeringen voor de aankoop van schrobzuigmachine voor MEOS, voor herstel kleedkamers MEOS, voor het aantrekkelijker maken van het zwembad, voor de zwembadverlichting, voor het aanstellen theater adviesbureau en voor LED verlichting tennisterreinen.
Elke aanwending van het ontleende bedrag in strijd met deze overeenkomst heeft van rechtswege de onmiddellijke opeisbaarheid van het openstaande bedrag voor gevolg.
Art. 4 – Duurtijd
Deze lening is toegestaan voor een termijn van 30 jaar.
Tussen partijen is uitdrukkelijk overeengekomen dat al de bepalingen van de huidige overeenkomst na de vervaltijd van toepassing zullen blijven ingeval de terugbetaling, om het even welke reden, niet op de vastgestelde datum zou geschieden, en dit zonder alsdan afbreuk te doen aan de eisbaarheid.
Art. 5 - Vaststelling renteloosheid
Er is door de Lener geen enkele rente verschuldigd gedurende de volledige periode dat de lening loopt.
Art. 6 – Terugbetaling
De Lener verbindt zich er toe om het ontleende bedrag als volgt terug te betalen 5.512,76 EUR per jaar op vervaldag. De eerste aflossing is verschuldigd op 31/12/2022.
Art. 7 - Boete bij te late terugbetaling
Over te laat terugbetaalde bedragen is door de Lener bij wijze van boete rente verschuldigd tegen het op dat ogenblik geldende Euribor rentepercentage (minimaal 0,00%), verhoogd met 100 basispunten, en zulks ten belope van het aantal maanden laattijdigheid waarbij iedere begonnen maand als een volledige maand zal worden aangerekend. De Uitlener is bevoegd onmiddellijke betaling daarvan te verlangen.
Ingeval van niet betaling binnen de vijftien (15) dagen na aanmaning bij ter post aangetekende brief wordt het volledige bedrag der lening onmiddellijk opeisbaar en zal het gehele nog verschuldigde bedrag vermeerderd worden met de rente zoals in vorige alinea berekend.
Art. 8 – Opeisbaarheid
Alle uit hoofde van de lening verschuldigde bedragen kunnen met onmiddellijke ingang worden opgeëist, en de lening geldt bij opeising als opgezegd indien:
de Lener in strijd handelt met deze overeenkomst en het verzuim niet is te herstellen;
de Lener in strijd handelt met deze overeenkomst en de Lener niet alsnog nagekomen heeft binnen 30 dagen na sommatie per aangetekend schrijven of een langere termijn in de sommatie genoemd, zich in regel te stellen.
Bij niet-naleving door de Lener van haar verplichting(en) heeft de Uitlener het recht onverminderd alle persoonlijk vorderingen en dwangmaatregelen in het algemeen verhaal uit te oefenen op al de goederen van de Lener zowel roerende als onroerende. Alle kosten van beslag, inbegrepen van bewarend beslag, zijn ten laste van de Lener.
Art. 9 - Wijzigingen
Deze leningsovereenkomst bevat de integrale overeenkomst tussen de Uitlener en de Lener en vervangt alle andere mondelinge - of schriftelijke overeenkomsten tussen de Partijen. Deze overeenkomst kan enkel schriftelijk en via uitdrukkelijk akkoord tussen de Partijen worden gewijzigd.
Art. 10 - Niet-overdraagbaarheid
Behoudens in gevallen, vermeld in onderhavige overeenkomst, kan deze overeenkomst, noch enige rechten daarin, geheel of gedeeltelijk worden overgedragen aan derde partijen.
Art. 11 - Toepasselijk recht
Deze Leningsovereenkomst renteloze lening is onderworpen aan het Belgisch recht. Enkel de hoven en rechtbanken van de woonplaats van de Uitlener zijn bevoegd.
Art. 12 – Splitsbaarheid
De nietigheid van één der artikelen van deze overeenkomst of een deel daarvan, tast de geldigheid van de overige bepalingen van deze overeenkomst niet aan, noch van de overeenkomst in haar geheel. Hun afdwingbaarheid blijft onverminderd tot wat wettelijk toegelaten is.
Ingeval van ongeldigheid of onafdwingbaarheid van enige bepaling van de overeenkomst zullen partijen ter goeder trouw onderhandelen teneinde deze te vervangen door een bepaling die zoveel mogelijk hetzelfde effect teweegbrengt als de ongeldige of onafdwingbare bepaling.
Evenzo zullen partijen te goeder trouw onderhandelen teneinde een voor iedere partij aanvaardbare oplossing te vinden indien zich een situatie voordoet, die niet voorzien is in de overeenkomst.
Aldus opgemaakt en ondertekend te Maldegem op 17 december 2020 in twee originele exemplaren, waarvan elke partij erkent er één te hebben ontvangen
Voor de Uitlener,
De algemeen directeur wnd, De Voorzitter van de gemeenteraad,
Koen Cromheecke Peter Van Hecke
Voor de Lener,
De Voorzitter van de raad van bestuur,
Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Koen Cromheecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Katleen De Kesel Koenraad De Ceuninck Danny Vannevel Dino Lateste Nicole Maenhout Stefaan Heyndrikx Annelies Lammertyn Hilde Versluys Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Jason Van Landschoot Henk Deprest Annuska Van Hoorebeke Anneke Gobeyn Glenn Longeville Bart Van Hulle Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper Eva Willems Stefaan Standaert Boudewijn De Schepper Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Peter Van Hecke Glenn Longeville Wim Swyngedouw Eva Willems Nicole Maenhout Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Henk Deprest Leandra Decuyper Danny Vannevel Kiran Van Landschoot Koenraad De Ceuninck Katleen De Kesel Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Stefaan Standaert Jason Van Landschoot Stefaan Heyndrikx Hilde Versluys Annuska Van Hoorebeke Valerie Taeldeman Boudewijn De Schepper Dino Lateste aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
17. KENNISNAME VAN DE BEGROTING 2022 VAN DE HULPVERLENINGSZONE MEETJESLAND EN GOEDKEURING VAN DE GEMEENTELIJKE DOTATIE
Juridische gronden
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• De wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.
• Artikel 68 stelt dat de gemeentelijke dotatie wordt ingeschreven in de uitgaven van elke gemeentebegroting. Zij wordt ten minste in twaalfden uitbetaald. De dotaties van de gemeenten van de zone worden jaarlijks vastgelegd door de zoneraad op basis van een akkoord, bereikt tussen de verschillende betrokken gemeenteraden. Het akkoord wordt bereikt ten laatste op 1 november van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor de dotatie bestemd is.
• Het gemeenteraadsbesluit van 22 november 2018 inzake de goedkeuring van de zonale verdeelsleutel.
• Het zoneraadbesluit van 21 oktober 2021 inzake vaststellen van de gemeentelijke dotaties 2022.
• Het zoneraadbesluit van 21 oktober 2021 inzake het goedkeuren van het meerjarenbeleidsplan 2022-2025.
Feiten
• Het meerjarenbeleidsplan werd voorgesteld op de informatievergadering van 23/09/2021.
• Het financieel luik van meerjarenbeleidsplan werd vastgesteld door de zoneraad in haar zitting van 21/10/2021.
• Het inhoudelijk deel van het meerjarenbeleidsplan met de strategische doelstellingen en acties werd opgesteld door de Zonecommandant, zoals goedgekeurd in de zoneraad van 21 oktober 2020. Wanneer het meerjarenbeleidsplan voor de eerste keer wordt opgesteld en de resterende duur van de ambtstermijn van de zonale adviseurs minder dan zes jaar bedraagt, wordt het plan opgesteld voor de resterend looptijd.
Argumentatie
• De brandweerhervorming die op 1 januari 2015 van start gaat, beoogt een schaalvergroting en een betere samenwerking tussen de verschillende bestaande brandweerdiensten.
• De dotaties per gemeente worden berekend op basis van de zonale verdeelsleutel. Voor de gemeente Maldegem is deze 26,08%.
• De dotatie voor de gewone dienst bedraagt 504.931,75 euro, de dotatie voor de buitengewone dienst bedraagt 0 euro.
• De presentatie in bijlage kan meer toelichting geven omtrent het financieel luik van het meerjarenbeleidsplan.
Tussenkomsten
• door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)
• door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)
Besluit
24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Stefaan Heyndrikx, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Eva Willems en Hilde Versluys
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van de begroting 2022-2025 van de Hulpverleningszone Meetjesland.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de dotatie t.b.v. 504.931,75 euro voor de gewone dienst van de begroting 2022 goed.
Artikel 3:
Afschrift van dit besluit zal ter kennisgeving aan de voorzitter van de zoneraad en aan de Gouverneur van de Provincie toegezonden worden.
Zitting van 25 11 2021
OPENBARE ZITTING
18. VRAGEN VAN RAADSLEDEN
Juridische gronden
• Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
• Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
• Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.
• Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.
Feiten
• Door de raadsleden werden volgende vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:
◦ GR 20211125 - Vraag van raadslid Marten De Jaeger (CD&V) - Lokale economie
◦ GR 20211125 - Vragen raadslid Valerie Taeldeman (CD&V) - Mobiliteit en openbare werken
Bespreking
• De vragen van de raadsleden aan het college van burgemeester en schepenen worden beantwoord:
◦ Vraag van raadslid Marten De Jaeger (CD&V) - Lokale economie
door schepen Peter Van Hecke (Open Vld)
◦ Vragen raadslid Valerie Taeldeman (CD&V) - Mobiliteit en openbare werken
door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)