Notulen gemeenteraad van 19 02 2020

Overzicht punten

 

Zitting van 19 02 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

1.   MEDEDELINGEN

 

/

 

 

Publicatiedatum: 15/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 02 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 29 JANUARI 2020

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

          De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden.

          De audio-opname van de gemeenteraad van 29 januari 2020 is door een technisch probleem met de tafelmicro's in de raadzaal niet gelukt en wordt voor deze zitting daarom schriftelijk en ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden.  Het schriftelijk verslag wordt, na goedkeuring, op de website gepubliceerd onder 'Vergaderingen gemeenteraad'.

          Volgende opmerkingen werden gemaakt bij het schriftelijk zittingsverslag:

          Door raadslid B. De Schepper wordt gevraagd om toe te voegen:
Bij punt 8 ‘Polder van Maldegem – raming 2020’:
Raadslid Boudewijn De Schepper (CD&V) vraagt of er budget voorzien is om op te treden bij onverwachte calamiteiten.
Schepen Nicole Maenhout (N-VA) antwoordt dat het budget in dergelijke gevallen kan aangepast worden.

          Door raadslid S. Standaert (Groen) :
Bij zijn schriftelijke vraag i.v.m. de communicatie “Het lelijke zwaantje” na het antwoord van de burgemeester antwoordt raadslid Standaert (Groen) dat hij een klacht over deze communicatie zal neerleggen bij de hogere overheid.

          Een aangepaste versie werd aan de raadsleden ter beschikking gesteld.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag, aangepast overeenkomstig de opmerkingen van raadslid Boudewijn De Schepper (CD&V) en raadslid Stefaan Standaert (Groen) van de zitting van de gemeenteraad van 29 januari 2020 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen en het zittingsverslag na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 15/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 02 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

3.   PATRIMONIUM - AANKOOP TERREINEN MEVR. COURTMANSLAAN - KLEINE KATSWEG - PRINCIPIËLE BESLISSING.

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11°het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

 

Feiten

De gemeente heeft de opportuniteit om de gronden, eigendom van het gemeenschapsonderwijs (GO!) te Maldegem aan te kopen. Het betreft hier de gronden gelegen langsheen de Katsweg te 9990 Maldegem. Deze gronden hebben een oppervlakte van 18.312 m². Momenteel bevinden zich op deze gronden grasvelden, sportterreinen, bomen en als opslagplaats in gebruik zijnde paviljoenen van het GO! Maldegem.

De percelen zijn kadastraal gekend als Maldegem, 1ste afdeling, sectie B, nrs. 1456c (deel), 1456e, 1550b (deel) en 1554x en liggen in zone voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut.

Met het oog op deze mogelijke overdracht werd een schatting opgemaakt van de waarde van de gronden.

De geschatte venale waarde bedraagt € 1.799.500.

Een protocol met afspraken inzake deze mogelijke verkoop ligt ter goedkeuring voor op de gemeenteraad van Maldegem van heden.

 

Argumentatie

De gronden vormen een groot aaneengesloten gebied, vrij centraal gelegen in de bebouwde kom van Maldegem.

De gronden sluiten aan bij de site van de KuMa, K-Ba en Oud Sint-Jozef en zouden bij aankoop één groot geheel in het centrum van de gemeente kunnen vormen.

De gronden bieden de mogelijkheid om verschillende functies t.a.v. de Maldegemse jeugd te verenigen:

- Er kan een evenementenhal gebouwd worden die groot genoeg is om alle jeugdevenementen te organiseren; (optredens, speelactiviteiten, vakantieactiviteiten, opvang tijdens de vakatieperiodes, fuiven, ....).

- Ook andere evenementen met andere doelgroepen kunnen hier eventueel georganiseerd worden

- Er kan een speelweide ingericht worden, ook een skatepark en een speeltuin zijn mogelijk.

- Er kunnen faciliteiten voor alle Maldegemse jeugdverenigingen ingericht worden. In de evenementenhal kunnen diverse ruimtes voor de verschillende verenigingen voorzien worden, er kan een magazijn voor het opslaan van de materialen van de jeugdverenigingen (bv. de kampmaterialen) voorzien worden, enz....

- Er kunnen sportvelden ingericht worden, enz...

Aldus biedt de aankoop van deze terreinen een geweldige flexibiliteit voor het organiseren en inrichten van allerlei (jeugd)activiteiten

De gronden zijn gemakkelijk en veilig bereikbaar, want gelegen in een eerder verkeersluwe omgeving. Er is openbaar vervoer ter beschikking in de onmiddellijke omgeving van de site.

De functies gesitueerd in de naburige zones sluiten perfect aan bij de beoogde functie van jeugdsite: de kunstacademie en muziekacademie zijn al bestaande aantrekkingspolen voor de jeugd. Ook het jeugdcentrum Redekiel en de zaal K-Ba zijn al bestaande en bij de Maldegemse jeugd ingeburgerde begrippen.

De bestaande stedenbouwkundige bestemming van de gronden (zone voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut) sluit perfect aan bij de beoogde functies.

Gezien de verkoop betrekking heeft op gronden gesitueerd over verschillende kadastrale percelen is een splitsing van de percelen nog noodzakelijk.

De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking mbt de onroerende goederen van de gemeente.

Tussenkomsten

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

             door raadslid Dino Lateste (Groen), die vraagt te notuleren dat Groen zich zal onthouden om reden dat het raadslid oordeelt dat voor hem het dossier dat voorlag ter inzage lag niet volledig was en dat voor hem de werkwijze in dit dossier van geen respect getuigt voor de oppositie en geen respect voor de democratie.

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen).

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V).

             Schepen Glenn Longeville (Open Vld) antwoordt.

             door raadslid Marten De Jaeger (CD&V)

             door schepen Peter Van Hecke (Open Vld)

             door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

             door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door raadslid Marten De Jaeger (CD&V)

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Danny Vannevel

10 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de aankoop van de gronden gelegen langsheen de Kleine Katsweg te 9990 Maldegem, kadastraal gekend als Maldegem, 1ste afdeling, sectie B, nrs. 1456c (deel), 1456e, 1550b (deel) en 1554x. Deze gronden hebben een oppervlakte van 18.312 m² en zijn eigendom van het gemeenschapsonderwijs (GO!).

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen krijgt de opdracht het dossier verder samen te stellen, ten einde de verkoopovereenkomst te realiseren.

 

 

 

Publicatiedatum: 15/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 02 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

4.   PATRIMONIUM - PROTOCOLOVEREENKOMST AANKOOP TERREINEN MEVR. COURTMANSLAAN - KLEINE KATSWEG - GOEDKEURING.

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

11°het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

 

Feiten

            De gemeente heeft de opportuniteit om de gronden, eigendom van het gemeenschapsonderwijs (GO!) te Maldegem aan te kopen. Het betreft hier de gronden gelegen langsheen de Katsweg te 9990 Maldegem. Deze gronden hebben een oppervlakte van 18.312 m². Momenteel bevinden zich op deze gronden grasvelden, sportterreinen, bomen en als opslagplaats in gebruik zijnde paviljoenen van het GO!.

            De percelen zijn kadastraal gekend als Maldegem, 1ste afdeling, sectie B, nrs. 1456c (deel), 1456e, 1550b (deel) en 1554x en liggen in zone voor gemeenschapsvoorzieningen en openbaar nut.

            Met het oog op deze mogelijke overdracht werd een schatting opgemaakt van de waarde van de gronden.De geschatte venale waarde bedraagt € 1.799.500.

            Een protocol met afspraken inzake deze mogelijke verkoop werd opgemaakt.

 

Argumentatie

            De gronden vormen een groot aaneengesloten gebied, vrij centraal gelegen in de bebouwde kom van Maldegem.

            De gronden sluiten aan bij de site van de KuMa, K-Ba en Oud Sint-Jozef en zouden bij aankoop één groot geheel in het centrum van de gemeente kunnen vormen.

            De gronden bieden de mogelijkheid om verschillende functies t.a.v. de Maldegemse jeugd te verenigen.

            Het betreffende protocol omvat volgende afspraken mbt tot deze terreinen:

- Het GO! verkoopt aan de gemeente Maldegem 18.312 m² grond gelegen langsheen de Mevr. Courtrmanslaan - Kleine Katsweg te Maldegem voor een bedrag van 1.799.500 euro.

- Als de gemeente Maldegem de verworven gronden binnen de zes jaar na aankoop geheel of gedeeltelijk zou vermarkten, dan wordt de helft van de eventuele meerwaarde die op deze grond gerealiseerd word doorbetaald aan het GO.

- De gemeente Maldegem richt nog tijdens deze legislatuur het aangekochte terrein in als jeugd- en ontmoetingscentrum. Hierbij kunnen o.m. volgende faciliteiten voorzien worden: een evenementenhal, een speelweide, een skatepark, sportvelden, enz… Ook wordt op dit terrein een opslagruimte / magazijn opgetrokken.

- GO! scholengroep Meetjesland krijgt tijdens de schooluren een gebruiksrecht op de speelplaats, skatepark, parking en een magazijn.

- De gemeente en het GO! kunnen steeds overeenkomsten uitwerken en afsluiten over het gebruik van bv. de evenementenhal, een aantal lokalen, …

- De gemeente Maldegem zal een landmeter aanstellen voor de opmeting en de splitsing van het domein in percelen.

            De bovenstaande afspraken verzekeren een optimaal gebruik van de betreffende gronden, ook op momenten dat deze anders wellicht minder druk bezet zouden zijn (vb. tijdens de schooluren). Op de voor de jeugd meest geschikt momenten (weekends, na de schooluren en op woensdagnamiddag) zijn alle faciliteiten volledig ter beschikking van de jeugd.

            Het voorzien in een magazijn is aangewezen om het steeds terugkerende probleem van het kampmateriaal van de jeugdverenigingen aan te pakken. In onderling overleg wordt ook voor het GO! opslagruimte voorzien, zodat de bergruimtes steeds ten volle gebruikt worden

            De mogelijkheid tot het afsluiten van gebruiksovereenkomsten met het GO omtrent de op de zone te voorziene evenementenhal laat ook toe dat deze ten volle gebruikt kan worden, dit dan evenwel tegen vergoeding.

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door raadslid Leandra Decuyper (CD&V)

             Burgemeester Bart Van Hulle antwoordt.

             Algemeen directeur Tijs Van Vynckt deelt mee dat in het ontwerp van beslissing een fout stond, die in het eigenlijke besluit dient rechtgezet te worden.
Verbetering in artikel 1:

“2.3. GO! scholengroep Meetjesland krijgt tijdens de schooluren een gebruiksrecht op de speelplaats, skatepark, parking. GO! scholengroep Meetjesland krijgt ook het gratis gebruikrecht van een magazijn (400 tot 500 m2).  GO! scholengroep Meetjesland en de gemeente Maldegem zijn gemachtigd om een overeenkomst uit te werken en af te sluiten over het gebruik van bv. de evenementenhal, een aantal lokalen, het magazijn (wordt hier toegevoegd), …

 2.5. moet 2.4. zijn

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Danny Vannevel

2 stemmen tegen: Dino Lateste en Stefaan Standaert

8 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper en Timothy De Groote

 

 

over het amendement

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het protocolakkoord inzake de aankoop van de terreinen Mevr. Courtmanslaan - Kleine Katsweg goed. Dit protocolakkoord luidt als volgt :

 

Verkoop deel van domein aan Courtmanslaan 80 te Maldegem

protocolakkoord

 

1.Algemeen

Protocol tot verkoop van domein gelegen aan de Courtmanslaan 80 te Maldegem door het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap.

De hierna vermelde partijen:

Het Gemeenschapsonderwijs, openbare instelling met rechtspersoonlijkheid opgericht bij bijzonder decreet van 14 juni 1998 betreffende het gemeenschapsonderwijs, met zetel te 1000 Brussel, Willebroekkaai 36, vertegenwoordigd door mevrouw Raymonda Verdyck afgevaardigd bestuurder, in uitvoering van de beslissing van de Raad van het Gemeenschapsonderwijs d.d. 20 maart 2020, hierna genoemd het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

en

GO! scholengroep Meetjesland met zetel te, vertegenwoordigd door mevrouw Jenny De Potter, algemeen directeur, en door de heer Peter Evens,  voorzitter Raad van Bestuur optredend als inrichtende macht van GO! scholengroep Meetjesland, in uitvoering van de beslissing van de Raad van Bestuur d.d. 18 februari 2020, hierna genoemd GO! scholengroep Meetjesland.

en

de gemeente Maldegem, vertegenwoordigd door de heer Bart Van Hulle, burgemeester en door de heer Tijs Van Vynckt, algemeen directeur, handelend in uitvoering van de beslissing/het besluit van de gemeenteraad van 19 februari 2020;

 

komen overeen wat volgt:

 

2.Infrastructuur

Voor het domein van de GO! middenschool en atheneum gelegen Mevrouw Courtmanslaan 80 te Maldegem.

 

2.1. Verkoop door het GO! aan de gemeente Maldegem van 18.312 m² grond voor een bedrag van 1.799.500 euro.

Mocht de gemeente Maldegem de verworven gronden binnen de zes jaar na aankoop geheel of gedeeltelijk vermarkten, dan zal de eventuele meerwaarde die op deze grond gerealiseerd wordt, al dan niet na bestemmingswijziging, voor 50% aan het GO! betaald worden.

 

2.2. De gemeente Maldegem richt nog tijdens deze legislatuur het aangekochte terrein in als jeugd- en ontmoetingscentrum. Hierbij kunnen o.m. volgende faciliteiten voorzien worden: een evenementenhal, een speelweide, een skatepark, sportvelden, enz… Ook wordt op dit terrein een opslagruimte / magazijn opgetrokken.

 

2.3. GO! scholengroep Meetjesland krijgt tijdens de schooluren een gebruiksrecht op de speelplaats, skatepark, parking. GO! scholengroep Meetjesland en de gemeente Maldegem zijn gemachtigd om een overeenkomst uit te werken en af te sluiten over het gebruik van bv. de evenementenhal, een aantal lokalen, het magazijn, …

 

2.4. Gemeente Maldegem zal een landmeter aanstellen voor de opmeting en de splitsing van het domein in percelen.

 

3.Aanvang en duur van de overeenkomst

Deze overeenkomst vangt aan op de dag van de ondertekening van deze overeenkomst door alle partijen.

Aldus opgemaakt in drievoud te Brussel waarvan iedere partij een origineel exemplaar heeft ontvangen.

Datum: ……………………….

 

Artikel 2:

De Hr. Burgemeester en de Hr. Algemeen directeur worden gemachtigd deze overeenkomst namens de gemeente Maldegem te tekenen.

 

 

Publicatiedatum: 15/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 02 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

5.   JAARVERSLAG KLACHTEN 2019: AKTENAME

 

Juridische gronden

          Artikel 303 § 3 van het Decreet Lokaal Bestuur, waarin vermeld wordt dat de algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn over de klachten ingediend tegen de gemeente en het OCMW.

          De gemeenteraadsbeslissing van 29 mei 2019, waarin het organisatiebeheersingssysteem werd goedgekeurd. Hierbij werd vastgelegd dat het jaarverslag van de klachten jaarlijks gerapporteerd wordt aan de gemeenteraad.

 

Feiten

          Het aantal klachten lag in 2019 lager dan in 2018, al zeggen deze cijfers weinig aangezien dit in grote mate afhangt van de mate waarin klachten worden doorgegeven aan de klachtenambtenaar. De doorlooptijd van klachten is zo goed als gehalveerd, van 13 naar 7 dagen gemiddeld. De digitale indiening van klachten is nog steeds het meest gebruikte klachtenkanaal en 2019 was het eerste jaar waarin geen klacht meer per brief of fax ontvangen werd. Ongeveer de helft van de klachten bleek ontvankelijk. Deze klachten gingen vooral over het niet akkoord zijn met een prestatie of beslissing, zich onheus behandeld voelen of het niet uitvoeren van een gevraagde handeling of prestatie.

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarverslag klachten 2019.

 

 

Publicatiedatum: 15/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 02 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

6.   AANPASSING RECHTSPOSITIEREGELING VENECO: KENNISNAME

 

Juridische gronden

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22°de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

          Artikel 458 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, in hoofdstuk 3, afdeling 3 'dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen', waarin wordt bepaald dat de rechtspositieregeling, het arbeidsreglement en de deontologische code worden meegedeeld aan alle deelnemers en aan de toezichthoudende overheid.

 

Feiten

          Maldegem is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Veneco.

          Op 21 januari 2020 hechtte de raad van bestuur van Veneco haar goedkeuring aan de gewijzigde rechtspositieregeling.

 

Argumentatie

          Als deelnemende gemeente ontvangt het gemeentebestuur de gewijzigde rechtspositieregeling ter kennisname.

Tussenkomsten

          door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de rechtspositieregeling van Veneco, zoals laatst gewijzigd door de raad van bestuur in zitting van 21 januari 2020.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze aktename wordt bezorgd aan Veneco met maatschappelijke zetel: Panhuisstraat 1, 9070 Destelbergen.

 

 

Publicatiedatum: 15/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 02 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

7.   STRAATNAAMGEVING 'VERBROEDERINGSLAAN' IN DE VERKAVELING HUYSBOUW BOUW NV NABIJ DE MOTTEDREEF : DEFINITIEVE BESLISSING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen;

          De onderrichtingen van de heer gouverneur van Oost-Vlaanderen, inzonderheid de omzendbrieven van 26 september 1979, 17 maart 1982 en 20 november 1984;

          Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019 waarbij het tracé van de nieuwe wegenis in de verkaveling Mottedreef - Huysman bouw NV, gelegen te Maldegem en uitkomende in de Mottedreef goedgekeurd werd.

          Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 18 december 2019 waarbij aan de nieuw aangelegde straat binnen de verkaveling Mottedreef - Huysman bouw NV, gelegen te Maldegem en uitkomende in de Mottedreef principieel de straatnaam 'Verbroederingslaan' werd toegekend.

 

Feiten

          Aangaande de principiële beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2019 werd van 6 januari 2020 tot en met 5 febrauri 2020 een openbaar onderzoek 'de commodo et incommodo' gevoerd en werd het definitief advies van de cultuurraad gevraagd.

          Uit het proces-verbaal betreffende het gehouden openbaar onderzoek blijkt dat geen bezwaren werden ingediend.

 

Advies cultuurraad

          Het dagelijks bestuur van de cultuurraad keurt de principiële beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2019 tot toekenning van de naam “Verbroederingslaan” aan de nieuw aangelegde straat in de verkaveling Huysman, die uitkomt op de Mottedreef, goed.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

Aan de nieuw aangelegde straat binnen de verkaveling Mottedreef - Huysman bouw NV, gelegen te Maldegem en uitkomende in de Mottedreef wordt definitief de straatnaam 'Verbroederingslaan' toegekend.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de gemeentelijke diensten die het aanbelangt en aan:

- Proximus Atlas

- Fluvius, dienst studie en aanleg - dossieradministratie

- Ministerie van financiën, administratie van het kadaster

- Ministerie van financiën, federale overheidsdienst

- Bpost

- Hulpverleningszone Meetjesland, zonepost Maldegem

 

 

Publicatiedatum: 15/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 02 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

8.   GOEDKEURING WIJZIGINGEN AAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP HET GEBRUIK VAN DE ZALEN VAN HET GEMEENSCHAPSCENTRUM

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

            Het huishoudelijk reglement op gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum vastgesteld door de gemeenteraad op 29 juni 2017, gewijzigd door de gemeenteraad op 31 mei 2018.

 

Feiten

            Het college besprak in zitting van 17 december 2019 volgende voorgestelde wijzigingen aan het huishoudelijk reglement op het gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum:

Sluitingsperiode Den Hoogen Pad tijdens de zomer te wijzigen van '15 juli tot en met 15 augustus' in '22 juli tot 21 augustus'.

Tijdens de zomervakantie enkel verhuringen met beperkte techniek toe te staan.

            Dit voorstel met wijzigingen werd 18 december 2019 doorgestuurd aan de bevoegde adviesraad met de vraag om binnen de 6 weken advies uit te brengen hieromtrent.

 

Adviezen

             Cultuurraad: "Het Dagelijks  Bestuur van de Cultuurraad Maldegem kan zich vinden in de wijziging  van het huishoudelijk reglement van de zalen van het gemeenschapscentrum, meer bepaald met betrekking tot wijziging van de periode zomersluiting van Den Hoogen Pad en de nieuwe bepaling beperkte techniek in Den Hoogen Pad tijdens de zomervakantie."

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) antwoordt.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

2 stemmen tegen: Dino Lateste en Stefaan Standaert

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan het huishoudelijk reglement op het gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum goed:

 

Huishoudelijk reglement op het gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum

 

Artikel 1 – Toepassingsgebied

Dit huishoudelijk reglement is vanaf 25 februari 2020 op volgende gemeentelijke lokalen en gebouwen van toepassing:

A. Den Hoogen Pad, Adegem-Dorp 16B, 9991 Adegem:

• Polyvalente zaal met bijhorende keuken, berging en kleedkamers

• Inkomhal

• Vergaderzaal

• Cafetaria met bijhorende keuken

B. Zaal De Kesel (2e verdieping), Adegem-Dorp 14, 9991 Adegem;

C. Polyvalente zaal Kanunnik Andries, Kloosterstraat, 9992 Middelburg;

D. Zaal De Poermolen, Paardekerkhof, 9990 Maldegem:

• Polyvalente zaal

• Keuken

 

Artikel 2 – Algemene bepalingen

§1. Gemeentelijke activiteiten hebben altijd voorrang op activiteiten door derden.

 

§2. Manifestaties hebben altijd voorrang op losse repetities (die niet in een aaneensluitende reeks gepland zijn) of op repetities die niet onmiddellijk gevolgd worden door een voorstelling.

 

§3. De polyvalente zaal van Den Hoogen Pad kan voor eenzelfde voorstelling maximum 14 dagen gehuurd worden in 30 kalenderdagen.

 

§4. Elke zaal beschikt over een basisuitrusting in basisopstelling.

- De inventaris van de zalen kan bekomen worden bij het secretariaat van het  gemeenschapscentrum en is te consulteren op www.maldegem.be.

- Extra feestmateriaal kan ontleend worden bij de gemeentelijke uitleendienst. Meer info bij het UiTloket of op www.maldegem.be.

- Ook bij ingebruikname van het openbaar domein (bijvoorbeeld voor het bijplaatsen van tenten,…) dient contact te worden opgenomen met het UiTloket.

- De organisator staat zelf in voor de plaatsing van tafels en stoelen.

 

§5. Het gemeentebestuur heeft, in samenspraak met de brandweer, en om veiligheidsredenen, een maximum aantal toegelaten personen per zaal bepaald. Deze maximumaantallen staan genoteerd in de inventaris van de desbetreffende zaal en in de technische fiche van Den Hoogen Pad.

 

Artikel 3 – Wettelijke voorschriften

Organisatoren sluiten een gebruiksovereenkomst af met het gemeentebestuur. Het gemeentebestuur stelt aan de organisator enkel de lokalen ter beschikking, maar kan niet als inrichter worden beschouwd.

 

De organisator zal in zijn verhouding tot de gemeente als inrichter worden beschouwd en is gehouden tot:

- naleving van alle wettelijke en reglementaire bepalingen die op hem als inrichter rusten.

- het afsluiten van alle nodige verzekeringen. Wat betreft de verzekering burgerlijke en contractuele aansprakelijkheid, kan worden ingetekend op een door de gemeente afgesloten abonnementspolis. De organisator is verplicht zich ofwel via deze abonnementspolis te verzekeren ofwel via de eigen verzekeringsmaatschappij. Bij het ontbreken van een geldig verzekeringsbewijs is de organisator persoonlijk aansprakelijk.

 

Artikel 4 – Verantwoordelijkheid

Het gemeentebestuur kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor diefstal of beschadiging van materiaal dat toebehoort aan de organisator of betrekking heeft op de activiteit die hij inricht.

 

Artikel 5 – Reservatie

§1. Als organisator kan je een aanvraag tot zaalreservatie indienen:

- tot uiterlijk 6 weken voor de activiteit

- tot uiterlijk 2 weken voor een vergadering in Den Hoogen Pad, zaal De Kesel, Kanunnik  Andrieszaal en De Poermolen

- vanaf maximaal 1,5 jaar voorafgaand aan niet-privéaangelegenheden

- vanaf maximaal 6 maand voorafgaand aan privéaangelegenheden

Reserveren kan via het standaard reservatieformulier, beschikbaar bij het secretariaat van het gemeenschapscentrum of via www.maldegem.be/webshop.

 

§2. Het reservatieformulier dient integraal te zijn ingevuld. Telefonische reserveringen of mondelinge afspraken hebben geen enkele waarde en zijn niet bindend.

 

§3. Elke reservatie wordt pas definitief na schriftelijke bevestiging, hetzij per reguliere briefwisseling, hetzij per mail, met in bijlage de factuur met een overschrijvingsformulier voor betaling waarborg en zaalhuur.

Een bevestigde aanvraag geldt als gebruiksovereenkomst.

 

Artikel 6 – Ingebruikname

§1. Na de schriftelijke bevestiging van de reservatie van de lokalen dient minstens een week voor de geplande activiteit contact te worden opgenomen met het secretariaat van het gemeenschapscentrum of met de zaalverantwoordelijke om nadere informatie te krijgen over de toegangsmodaliteiten:

A. Voor de zalen Den Hoogen Pad en De Kesel dient contact te worden opgenomen met het secretariaat van het gemeenschapscentrum, cultureelcentrum@maldegem.be of +32 (0)50 71 00 21.

B. Voor de zalen De Poermolen en Kanunnik Andries kan de sleutel worden afgehaald bij de respectievelijke zaalverantwoordelijke. Contactgegevens van deze verantwoordelijke ontvangt u bij bevestiging van de zaalreservatie.

 

§2. De organisator dient het bewijs te leveren dat het volledige huurtarief, de waarborg en andere eventuele verschuldigde bedragen betaald zijn. Tevens moet hij de gebruiksovereenkomst kunnen voorleggen.

 

In geval een tentoonstelling georganiseerd wordt in de hal of polyvalente zaal van Den Hoogen Pad (zie ook Artikel 12 §6), dient tevens een verzekeringsbewijs van de werken voorgelegd te kunnen worden.

 

§3. De organisator moet zich als een goede huisvader gedragen tegenover de infrastructuur en de benutte voorzieningen (toiletten, meubelen, glazen,…). Bij de start van de ingebruikname van de aangevraagde infrastructuur wordt de inventaris gecontroleerd en een staat van bevinding opgemaakt, eventuele mankementen, tekorten of schade worden gemeld aan de zaalverantwoordelijke.

 

§4. Het in gereedheid brengen van de aangevraagde infrastructuur en techniek kan enkel tijdens de periode waarvoor het gebruik werd toegestaan.

Op- en afbouw van de zaal dienen onmiddellijk aan te sluiten op de periode van gebruik van de zaal.

 

§5. De zalen van het gemeenschapscentrum zijn voor organisatoren toegankelijk vanaf 8.00 uur. Voor activiteiten die ’s ochtends doorgaan, is het mogelijk een uitzondering hierop aan te vragen via het aanvraagformulier.

 

Artikel 7 – Verbodsbepalingen

Het is ten strengste verboden;

• te roken in de zalen van het gemeenschapscentrum. Er zijn asbakken voorzien aan de ingang van elk gebouw. De organisator dient erover te waken dat het rookverbod nageleefd wordt.

• de zalen van het gemeenschapscentrum te betreden met dieren, m.u.v. geleidehond;

• kennisgevingen, affiches, reclame of aankondigingen van welke aard ook, in de zalen van het gemeenschapscentrum aan te brengen zonder toestemming van de zaalverantwoordelijke.

• materiaal van welke aard ook in de zalen van het gemeenschapscentrum op te bergen zonder toestemming van de zaalverantwoordelijke.

• te timmeren, te nagelen, te plakken of te nieten in de muren van de zalen van het Gemeenschapscentrum.

• bijkomende belichting, geluidsversterking of andere elektrische apparatuur aan te brengen / te gebruiken zonder voorafgaande toestemming.

• open vuren te maken, flessengas of bijkomende verwarmingsinstallaties te gebruiken.

• brandbare versieringen zoals bijvoorbeeld papieren slingers, karton, stro, kerstbomen, doeken,… aan te brengen tenzij er toelating werd verschaft door de brandweer.

• confetti en soortgelijke versiering - al dan niet door middel van kanon - rond te strooien.

• sfeerverlichting te gebruiken op basis van verbranding (kaarsen zonder staander of glazen houder, fakkels, vuurmanden of gelijkaardig).

• zonder begeleiding de regiekamer in Den Hoogen Pad te betreden.

• te drinken of te eten in de polyvalente zaal van Den Hoogen Pad als er gebruik gemaakt wordt van de uitschuifbare tribune.

• het podium in Den Hoogen Pad te gebruiken voor andere doeleinden dan podiumkunsten of presentaties: bv. als extra eetruimte bij eetfestijn, voor standjes bij beurzen,…

• wijzigingen aan te brengen aan de centrale regelingen zoals verwarming of verlichting in Den Hoogen Pad.

• sportactiviteiten in de polyvalente zaal van Den Hoogen Pad te beoefenen tenzij het uitdrukkelijk aangevraagd en toegestaan werd door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Artikel 8 – Specifieke veiligheidsbepalingen

§1. De organisator dient er steeds op te letten dat alle nooduitgangen volledig worden vrijgehouden en de voorzieningen in verband met brandveiligheid volledig bereikbaar zijn.

 

§2. De richtlijnen verstrekt door de zaalverantwoordelijke (of desgevallend door de aanwezige theatertechnicus in Den Hoogen Pad), dienen strikt te worden nageleefd, zo niet kan bevel gegeven worden tot stopzetten van de activiteit of tot het ontruimen van de zaal.

 

§3. De toegang tot de regiekamer in Den Hoogen Pad is verboden, behoudens om dienstredenen.

 

Artikel 9 – Oneigenlijk gebruik

Wie een lokaal aanvraagt, moet dit doen in de hoedanigheid van organisator of namens de organisator. De organisator mag de ter beschikking gestelde ruimte niet laten gebruiken door derden of voor andere doeleinden dan opgegeven op de aanvraag. Als oneigenlijk gebruik wordt bv. beschouwd: een privéaangelegenheid, terwijl de zaal werd aangevraagd door een vzw.

 

In geval van oneigenlijk gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum kan de gemeente verdere stappen ondernemen.

 

Artikel 10 – Ontruiming

§1. De organisator verbindt er zich toe onmiddellijk na de activiteit, de voorstelling of na de laatste van een ononderbroken reeks voorstellingen de gebruikte infrastructuur opnieuw te verlaten zoals bij de ingebruikname, met name:

• de standaardopstelling.

• het verwijderen van het meegebrachte materiaal.

• het zorgen voor en nette en ordelijke staat.

Achtergelaten voorwerpen worden na 14 dagen eigendom van het gemeentebestuur.

 

§2. Alle activiteiten, die doorgaan in de zalen van het gemeenschapscentrum, dienen ten laatste tegen 2.00 uur te worden beëindigd.

 

§3. De organisator is verantwoordelijk voor het correct afsluiten van de gehuurde infrastructuur.

 

§4. De organisator meldt eventuele schadegevallen en defecten zo snel mogelijk aan de zaalverantwoordelijke, ten laatste bij het terugbrengen van de sleutel van de infrastructuur.

 

Schade aan een installatie van de gehuurde zaal dient volledig vergoed te worden door de organisator.

Onder schade aan een installatie van een zaal wordt onder andere verstaan:

• schade aan het brandalarm, inbraakalarm of een ander alarm

• schade aan de elektrische installatie inclusief schakelaars, stopcontacten en verlichting

• schade aan de sanitaire installatie inclusief toiletten, wasbakken, kranen en leidingen

• schade aan de verwarmingsinstallatie inclusief radiatoren, kranen, leidingen en aansluitingen

• schade aan de ramen, deuren, portalen, poorten en gordijnen

• schade aan het meubilair en vast meubilair

• schade aan het gebouw inclusief muren en vloeren

• schade aan ingebouwde en losstaande elektrische apparaten zoals frigo’s, ovens, kookplaten, e.d.

• schade aan audiovisuele apparaten zoals schermen, televisies, beamers, geluidsinstallaties, luidsprekers, e.d.

• …

 

Artikel 11 – Opkuis

§1. Alle zalen dienen door de organisator in hun oorspronkelijke staat te worden achtergelaten.

A. Bij gebruik van de polyvalente zaal in Den Hoogen Pad, dient de organisator de gebruikte tafels en stoelen af te wassen en terug in de berging te plaatsen op de stapelkarren. De zaal moet worden uitgeveegd en eventuele vlekken dienen onmiddellijk met water/poetsmiddel te worden verwijderd. Hij dient deze zaal echter nooit volledig te dweilen. Dit gebeurt door het gemeentepersoneel.

B. Bij gebruik van elke andere zaal dient de organisator eveneens alle tafels en stoelen af te wassen en terug te plaatsen volgens hun oorspronkelijke schikking (in het lokaal zelf of in de berging). Alle gebruikte ruimtes (incl. Wc’s en gang) dienen te worden uitgeveegd én gedweild.

C. Ook de buitenruimte dient netjes te worden achtergelaten (bijvoorbeeld verwijderen peuken, flesjes,…).

§2. Bij drankverkoop en gebruik van een tap- en/of afwasinstallatie dient men deze dadelijk na afsluiting van de activiteit samen met alle aanwezige materiaal proper te maken en ordelijk terug te plaatsen in de berging en in de eventueel voorziene kasten.

§3. Men dient het nodige poetsmateriaal (borstels, zeep, vuilniszakken,…) zelf mee te brengen. Afval en resten moeten door de organisator uit de lokalen worden verwijderd. Vuilzakken dienen onmiddellijk na de activiteit te worden meegenomen/verwijderd. Ook de toiletvuilnisbakjes dienen te worden geledigd. Indien dit niet werd uitgevoerd door de organisator zal het gemeentepersoneel dit uitvoeren. De kosten hiervoor zullen volgens het 'retributiereglement voor het uitvoeren van werken voor derden‘ gefactureerd worden.

 

§4. Indien de schoonmaak niet werd uitgevoerd zoals hierboven beschreven, zal de organisator hier zo snel mogelijk op gewezen worden. Indien de organisator deze schoonmaak niet zelf in orde kan brengen (bv. wegens tijdsnood omdat een nieuwe organisator reeds de zaal in gebruik zal nemen), dan zal het gemeentepersoneel dit uitvoeren. Per personeelslid zal hiertoe een vergoeding per begonnen uur worden aangerekend.

 

Artikel 12 – Extra bepalingen

§1. De toegang kan geweigerd worden aan:

A. personen die zich in kennelijke staat van dronkenschap of onder invloed van drugs

bevinden

B. personen onder de 16 jaar, tenzij zij vergezeld zijn van een meerderjarige

verantwoordelijke

 

§2. De organisator is verplicht ervoor te zorgen dat:

A. al diegenen die van de zalen van het gemeenschapscentrum gebruik maken, de gebruiksvoorwaarden stipt naleven.

B. er voldoende toezicht uitgeoefend wordt, het publiek zich ordelijk gedraagt en de verbodsbepalingen worden nageleefd.

 

§3. Indien de organisator zijn verplichtingen niet nakomt, heeft het college van burgemeester en schepenen en/of de zaalverantwoordelijke het recht de activiteit onmiddellijk stop te zetten en de organisator niet meer toe te laten zonder verhaal op enige schadevergoeding.

 

Artikel 13 – Specifieke bepalingen Den Hoogen Pad

§1. Jaarlijkse sluiting

Tenzij het college van burgemeester en schepenen anders beslist, zijn Den Hoogen Pad en het secretariaat van het gemeenschapscentrum gesloten tussen Kerstmis en Nieuwjaar en van 22 juli tot 21 augustus.

 

§2. Zomervakantie

De polyvalente zaal van Den Hoogen Pad is van 1 juli tot en met 31 augustus enkel te huur met beperkte techniek (er wordt daarbij geen enkele installatie vanuit de regiekamer gebruikt en de theatertechnicus is niet aanwezig).

 

§3. Technische gegevens

A. Op verzoek kan de technische fiche met een volledige beschrijving van de installaties en lokalen bekomen worden. Deze technische fiche is ook steeds beschikbaar via www.denhoogenpad.be

B. Door de organisator zelf meegebracht technisch materiaal moet vóór gebruik worden goedgekeurd door de technicus.

C. Indien noodzakelijk kan het gemeentebestuur dit materiaal onder punt B. laten vervangen door gelijkwaardige materialen zonder dat de organisator hiervoor een schadevergoeding kan eisen.

D. Bij gebruik van de volledige techniek dient men hieromtrent vooraf concreet af te spreken met de technicus. Technische fiches en andere technische gegevens moeten ruim op voorhand aan hem doorgespeeld worden.

E. In geval men de beamer wil gebruiken is vooraf een test noodzakelijk in aanwezigheid van een afgevaardigde van de betrokken organisator. Afspraken kan men maken via het secretariaat van het gemeenschapscentrum.

 

§4. Arbeidsduur en rusttijden technicus

Na een arbeidstijd van 6 uur dient voor de technicus arbeidswettelijk een pauze te worden voorzien van minimaal een half uur. Deze bepaling dient eveneens gerespecteerd te worden bij zaalhuur door derden.

 

De effectieve duur van deze pauze wordt op voorhand in onderling overleg tussen technicus en organisator afgesproken en telt niet mee in de in de prijs inbegrepen 8 uur aanwezigheid van de technicus bij zaalhuur met volledige techniek.

 

§5. Gebruik promotieschermen

De promotieschermen in de hal kunnen door de organisator gebruikt worden mits hij 1 week op voorhand de af te spelen informatie tijdens de openingsuren aan het secretariaat van het gemeenschapscentrum bezorgt. Deze informatie moet als PowerPointpresentatie aangeleverd worden op USB-stick en moet volledig klaar zijn.

 

§6. Beurzen

Bij de organisatie van beurzen dient verplicht gebruik gemaakt te worden van tafels van de gemeentelijke uitleendienst, hiervoor worden evenwel geen extra kosten aangerekend. Het secretariaat van het gemeenschapscentrum staat in voor de praktische organisatie hiervan.

 

§7. Tentoonstelling in inkomhal en/of polyvalente zaal

De inkomhal en de polyvalente zaal kunnen gratis ter beschikking worden gesteld als expositieruimte op voorwaarde dat:

- het geen exclusief gebruik betreft. D.w.z. dat er nog andere activiteiten moeten kunnen doorgaan.

- de aanvraag minstens 1 maand op voorhand gebeurt, zoals nader omschreven in artikel 5.

- enkel gebruik wordt gemaakt van het professioneel ophangsysteem dat in beide zalen is voorzien. D.w.z. dat er geen andere montagesysteem(en) en/ of verankeringen mogen worden gebruikt of aangebracht.

- de tentoongestelde voorwerpen door de exposant zelf worden verzekerd tegen alle

risico’s. Bij ingebruikname legt hij hiertoe een afschrift van de polis voor.

 

Artikel 14

De inrichters en gebruikers verklaren zich door het ondertekenen van het reservatieformulier akkoord om het retributiereglement en het huishoudelijk reglement stipt na te leven.

 

Artikel 15

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit en wordt ertoe gemachtigd in alle onvoorziene gevallen de nodige beslissingen te nemen of eventuele uitzonderingen toe te staan.

 

Artikel 16

Bij vaststelling van schade, ontvreemding of vandalisme evenals bij wanbetaling of andere inbreuken op de bepalingen in dit huishoudelijk reglement, kan het college van burgemeester en schepenen beslissen een bepaalde gebruiker tijdelijk of definitief uit te sluiten voor verder gebruik.

 

 

 

Publicatiedatum: 15/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 02 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

9.   GOEDKEURING WIJZIGINGEN RETRIBUTIEREGLEMENT GEMEENSCHAPSCENTRUM

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

14°het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

            Retributiereglement op gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum vastgesteld door de gemeenteraad op 29 juni 2017, gewijzigd door de gemeenteraad op 31 mei 2018.

 

Feiten

            Het college van burgemeester en schepenen wenst het voordeeltarief voor zaalhuur van het gemeenschapscentrum voor privéaangelegenheden door personeelsleden te schrappen.

            Dit wijzigingsvoorstel werd ter advies voorgelegd aan het bevoegde adviesorgaan, de cultuurraad.

 

Argumentatie

             Het schrappen van het voordeeltarief voor zaalhuur van het gemeenschapscentrum voor privéaangelegenheden door personeelsleden houdt wijzigingen in aan:

             de definitie van privéaangelegenheden in Artikel 1 §2.

             de tabellen met overzicht van huurprijzen in Artikel 2 §1 - 2 en Artikel 2 §1 - 3.

             In bijlage een document met concreet overzicht van de wijzigingen met aan de linkerzijde het huidige reglement en aan de rechterzijde het reglement met in fluo de wijzigingen gemarkeerd.

 

Adviezen

             Cultuurraad: "Naar aanleiding van de vraag van het College van Burgemeester en Schepenen d.d. 22/01/2020, in verband met een wijziging aan het retributiereglement op het gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum, onthoudt het Dagelijks Bestuur zich met betrekking tot het aspect van het geven van een voordeeltarief voor privégebruik van Den Hoogen Pad ten behoeve van personeelsleden van het gemeentebestuur en het O.C.M.W. Het is immers niet aan de cultuurraad om te oordelen over een maatregel van het gemeentebestuur, waarbij een voordeel aan eigen gemeentepersoneel ingevoerd of afgeschaft wordt."

Tussenkomsten

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

             schepen Nicole Maenhout (N-VA) antwoordt.

 

Besluit

 

18 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

9 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste en Stefaan Standaert

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan het retributiereglement op het gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum goed:

 

Retributiereglement op het gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum

 

Artikel 1 – Algemene bepalingen

§1 – Toepassingsgebied

Dit retributiereglement is vanaf 25 februari 2020 op volgende gemeentelijke lokalen en gebouwen van toepassing:

A. Den Hoogen Pad, Adegem-Dorp 16B, 9991 Adegem:

•   Polyvalente zaal met bijhorende keuken, berging en kleedkamers

•   Inkomhal

•   Vergaderzaal

•   Cafetaria met bijhorende keuken

B. Zaal De Kesel (2e verdieping), Adegem-Dorp 14, 9991 Adegem;

C. Polyvalente zaal Kanunnik Andries, Kloosterstraat, 9992 Middelburg;

D. Zaal De Poermolen, Paardekerkhof, 9990 Maldegem:

•   Polyvalente zaal

•   Keuken

 

§2 – Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

Instellingen en diensten:

een instelling: een privaatrechtelijke organisatie met het oog op dienstverlening (die vooral volksontwikkelingsprogramma’s aanbiedt aan personen, groepen of organisaties. De deelneming gebeurt op basis van vrijwilligheid, zonder vereiste lidmaatschap, telkens voor de duur van een welbepaald programma).

een dienst: een gespecialiseerde organisatie die begeleiding en ondersteuning geeft in het voor haar vooropgestelde werkingsgebied (bv. sociaal-cultureel) op basis van haar doelstellingen en door middel van het ter beschikking stellen van informatie, advies, documentatie, educatieve programma’s en producten, publicaties, materialen, technieken of uitrusting.

Verenigingen: groeperingen met rechten en plichten door de wet erkend, gevormd door een aaneensluiting van personen.

Privépersoon: persoon, die individueel en onafhankelijk van een vereniging, instelling of dienst handelt.

Beperkte techniek: de organisator kan gebruik maken van:

- één vaste micro op statief met klankversterking (zelf te bedienen)

- beamer via de voorziene aansluitingen

- projectiescherm

- spots op statief

Er wordt hierbij geen enkele installatie vanuit de regiekamer gebruikt en de theatertechnicus is niet aanwezig.

Volledige techniek:

A. de volledige licht- en klankinstallatie die vanuit de regiekamer bediend kan worden, is beschikbaar (zie technische fiche op www.denhoogenpad.be).

B. de technicus is aanwezig.

Activiteiten: Initiatief met of zonder drankverkoop waarbij al dan niet inkomgeld gevraagd wordt, maar waarbij winst maken niet het hoofddoel is. Het inhoudelijke (socio-culturele) aspect primeert of de activiteit is inherent aan de werking van de organisator. Er is geen persoonlijk gewin voor de leden of andere personen aan verbonden.

Voorbeelden: voorstellingen van de toneelvereniging, muziekopvoeringen van koren en muziekgezelschappen, een kaartnamiddag van een seniorenvereniging, een hobbynamiddag van ziekenzorg, wandeling van een wandelclub, een eetfestijn ten voordele van de vereniging, enz.

Privéaangelegenheid: bv. communie-, verjaardags- of doopfeesten, herdenkings- en rouwplechtigheden, … .

Privéaangelegenheden mogen niet commercieel zijn en kunnen enkel worden aangevraagd door privépersonen woonachtig in Maldegem.

Organisator: de natuurlijke persoon, minimum 18 jaar oud, of rechtspersoon die aansprakelijk is voor de aangegane verbintenis na ondertekening van het aanvraagformulier.

 

Artikel 2 – Tarieven

§1 – Standaardtarieven:

§1 – 1. De organisatoren zijn opgedeeld in:

Categorie 0:= gratis gebruik

•      gemeentelijke diensten

Categorie 0 bis:= gratis gebruik

         Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Maldegem

         OCMW Maldegem

         Politie Maldegem

         Zorgbedrijf Meetjesland

         Hulpverleningszone (HVZ) Meetjesland

         Maldegemse adviesraden en beheersorganen

         Maldegemse dorpsraden

         de per leefkern erkende Maldegemse kermiscomités

Categorie 1:

•     door gemeentebestuur Maldegem erkende Maldegemse verenigingen

•     scholen uit Maldegem

•     kerkbesturen uit Maldegem

Categorie 2:

•     niet-erkende verenigingen, instellingen of diensten zonder winstoogmerk in de gemeente Maldegem

•     verenigingen, instellingen of diensten met een regionale werking, waar Maldegem deel van uitmaakt

Categorie 3: verenigingen, scholen of diensten zonder winstoogmerk buiten de gemeente Maldegem

Categorie 4: instellingen met winstoogmerk en privépersonen in de gemeente Maldegem

Categorie 5: instellingen en privépersonen buiten de gemeente Maldegem

 

§1 – 2. De basistarieven voor Den Hoogen Pad (art. 1, §1 A) per activiteit en/of per voorstelling en/of per dag in euro:

A. Polyvalente zaal

CAT. 1

CAT. 2

CAT. 3

CAT. 4

CAT. 5

1. Beperkte techniek

50

150

200

600

750

2. Volledige techniek

200

300

400

1.200

1.500

3. Repetitie / opbouw / afbouw

20

30

40

120

150

B. Vergaderzaal

 

 

 

 

 

Activiteiten / opbouw / afbouw / privéaangelegenheden

5

15

20

80

100

C. Cafetaria

 

 

 

 

 

Activiteiten / opbouw / afbouw / privéaangelegenheden

20

60

80

240

300

 

§1 – 2.1 Bij activiteiten vermeld onder punt A 2 uit voorgaande tabel is de technicus voor maximum acht uren inbegrepen in het tarief.

 

§1 – 2.2 Bij de overige activiteiten, vermeld onder punt A 1, A 3, B en C uit voorgaande tabel is de technicus niet aanwezig.

Indien er dan toch extra hulp van / ondersteuning door de technicus noodzakelijk is, dient de organisator (met uitzondering van de gemeentelijke diensten, OCMW-, politiediensten van Maldegem, Zorgbedrijf Meetjesland en HVZ Meetjesland) een bijkomend tarief van 50 euro per begonnen uur te betalen.

 

§1 – 2.3 De inkomhal en de polyvalente zaal kunnen gratis ter beschikking worden gesteld als expositieruimte op voorwaarde dat dit geen exclusief gebruik betreft (d.w.z. dat er nog andere activiteiten moeten kunnen doorgaan).

 

§1 – 3. De basistarieven voor de overige lokalen (art. 1, §1 B-D) worden opgedeeld in twee soorten:

A. Zalen die in aanmerking komen voor tarief 1 zijn: zaal De Kesel, keuken De Poermolen;

B. Zalen die in aanmerking komen voor tarief 2 zijn: polyvalente zaal Kanunnik Andries, polyvalente zaal De Poermolen (inclusief keuken De Poermolen);

 

De basistarieven voor de overige lokalen (art. 1 §1 B-D) per activiteit en/of per dag (tenzij anders aangeduid) in euro:

A. Zalen tarief 1

CAT. 1

CAT. 2

CAT. 3

CAT. 4

CAT. 5

Activiteiten / opbouw / afbouw / privéaangelegenheden

5

15

20

80

100

B. Zalen tarief 2

CAT. 1

CAT. 2

CAT. 3

CAT. 4

CAT. 5

Activiteiten / opbouw / afbouw / privéaangelegenheden

10

60

80

240

300

 

§1 – 4  Indexering

De hierboven vermelde tarieven zijn de basistarieven. Ze worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd volgens de formule:

basistarief x nieuwe index = geïndexeerd tarief

         aanvangsindex

 

Aanvangsindex = gezondheidscijfer van oktober 2016.

Nieuwe index = gezondheidsindexcijfer van oktober voorafgaand aan 1 januari.

 

Het geïndexeerd tarief wordt afgerond als volgt:

Van 0 tot 0,99 euro : op dichtste veelvoud van 5 cent

Van 1 tot 19,99 euro : op dichtste veelvoud van 50 cent

Vanaf 20 euro : “ op één euro

Als twee veelvouden even dicht liggen, wordt het bedrag afgerond naar boven.

 

Het huurtarief dat wordt aangerekend, is het geïndexeerd tarief op het ogenblik van de aanvraag.

 

§2 – Bijzondere tarieven:

§2 – 1. Voor een reeks van minimum 5 activiteiten per jaar in de polyvalente zaal in Den Hoogen Pad, die in eenzelfde aanvraag worden gereserveerd, wordt er een korting van 10% toegekend op het totale bedrag (repetitie, opbouw en afbouw niet inbegrepen).

 

§2 – 2. Voor zover men over een periode van twaalf opeenvolgende maanden voor eenzelfde niet-commerciële activiteit telkens dezelfde zaal gebruikt, en de zaal hiervoor in eenzelfde aanvraag wordt gereserveerd, worden volgende kortingen toegekend op het totale bedrag:

A.    20% korting vanaf 20 verhuringen

B.    30% korting vanaf 30 verhuringen

C.    40% korting vanaf 40 verhuringen

 

§2 – 3. Organisatoren die vallen onder categorie 1 zijn, mits correcte aanvraag, voor het houden van bestuursvergaderingen vrijgesteld van het betalen van het tarief voor het gebruik van:

A. de vergaderzaal in Den Hoogen Pad

B. de lokalen onder artikel 1, §1, B-D

Bij bestuursvergaderingen van slechts een 10-tal personen kan in Den Hoogen Pad eventueel ook een kleedkamer als vergaderruimte ter beschikking gesteld worden.

 

§2 –  4. Het gemeentebestuur betaalt billijke vergoeding, ingesteld bij K.B. van 8 november 2001, voor volgende zalen:

A. Den Hoogen Pad

     Soort tarief: polyvalente zaal met dans, tot 800 m²

B. Kanunnik Andrieszaal - Middelburg

Soort tarief: polyvalente zaal met dans, tot 200 m²

C. Polyvalente zaal De Poermolen - Donk

Soort tarief: polyvalente zaal met dans, tot 200 m²

De organisator staat zelf in voor het betalen van billijke vergoeding voor de zalen en de activiteiten, die buiten de reeds betaalde tarieven vallen. Doet de organisator dit niet, kan gemeentebestuur Maldegem in geen geval aansprakelijk worden gesteld.

 

Artikel 3 – Reservatie en betaling      

§1. Na ontvangst van het volledig en correct ingevulde aanvraagformulier wordt de zaalaanvraag behandeld.  De reservatie wordt bevestigd per mail of brief met in bijlage de factuur met een overschrijvingsformulier.

Een bevestigde aanvraag geldt als gebruiksovereenkomst.

 

§2. Het huurtarief moet uiterlijk betaald zijn op de uiterste betalingsdatum op de factuur. Indien de betaling niet tijdig gebeurt, vervalt de reservatie.

 

Artikel 4 – Waarborg

§1 Voor gebruik van de polyvalente zaal Den Hoogen Pad, cafetaria Den Hoogen Pad, polyvalente zaal De Poermolen en polyvalente zaal Kanunnik Andries dient er een waarborg van 250 euro betaald te worden, minimum 5 dagen voor de activiteit. Bij veelvuldig gebruik van eenzelfde gemeentelijke lokaal, kan de waarborg voor een gans jaar gedeponeerd worden.

 

Voor het organiseren van een fuif in polyvalente zaal Den Hoogen Pad of polyvalente zaal De Poermolen bedraagt de waarborg 500 euro.

 

§2 Door gemeentebestuur Maldegem specifiek erkende Maldegemse verenigingen die op regelmatige basis gebruik maken van de infrastructuur kunnen op expliciete vraag aan het schepencollege vragen vrijgesteld te worden van betaling van de waarborg.

 

Voor het organiseren van fuiven is geen vrijstelling van betaling van de waarborg mogelijk.

 

§3. Er dient geen waarborg te worden betaald voor de huur van de vergaderzaal  in Den Hoogen Pad, van zaal De Kesel en van de keuken in zaal De Poermolen.

 

§4. De waarborg wordt teruggestort na

controle van de gebruikte accommodatie en alle inboedel op schade, onregelmatigheden en volledigheid

vaststelling dat de opkuis werd uitgevoerd zoals beschreven in het huishoudelijk reglement.

 

§5. De waarborg dient als eerste schadeloosstelling. Is het bedrag van de herstellingskosten en/of schadevergoedingen groter dan het bedrag van de waarborg of heeft de organisator vrijstelling van waarborg verkregen, dan zal de invordering van het saldo geschieden jegens de organisator die de aanvraag deed.

 

Artikel 5 – Annulatie

§1. Indien de annulatie van de organisator door overmacht plaats heeft, wordt de reeds betaalde vergoeding teruggegeven.

 

§2. Indien de organisator de geplande activiteit annuleert minder dan 14 dagen voor de geplande datum, moet een schadevergoeding betaald worden, die gelijk gesteld wordt aan het volledige huurtarief, zoals vermeld in de bevestigingsbrief.

 

§3. Indien door overmacht de infrastructuur niet ter beschikking kan gesteld worden van de organisator, zal daarvoor geen schadevergoeding kunnen gevraagd worden. Enkel het betaalde huurgeld zal terugbetaald worden.

 

§4. Iedere annulatie moet steeds schriftelijk aan het secretariaat van het gemeenschapscentrum gemeld worden.

 

Artikel 6 – Belastingen, taksen en rechten 

Alle belastingen, taksen en rechten, die uit de ingerichte activiteiten voortvloeien, vallen volledig ten laste van de inrichters. De organisator dient alle wetten, reglementen en voorschriften na te leven die gelden voor de door hen ingerichte activiteiten (vb. SABAM).

 

Artikel 7 – Schade

§1. De organisator aanvaardt het lokaal in de staat waarin het zich bevindt en doet melding van schadevaststelling(en) en eventuele defecten of tekortkomingen op de inventaris van de inboedel bij de ingebruikname aan het secretariaat van het gemeenschapscentrum of de zaalverantwoordelijke.

 

§2. Indien na de activiteit schade aan het materiaal of aan het gebouw vastgesteld wordt:

A. wordt de waarborg automatisch geblokkeerd

B. zal de organisator op het eerste verzoek van de verantwoordelijke van het gemeenschapscentrum aanwezig zijn om tegensprekelijk de aard en omvang van de schade te bepalen.

C. indien de organisator niet aanwezig is, zullen aard en omvang van de schade door de verantwoordelijke van het gemeenschapscentrum eenzijdig worden bepaald. Mits behoorlijke uitnodiging van de gebruiker, zal dergelijke vaststelling als bindend beschouwd worden.

D. wordt op basis van het schadedossier een factuur opgemaakt t.a.v. de huurder. Die factuur wordt betaald met de waarborg of een deel van de waarborg. Als de waarborg onvoldoende blijkt, of de organisator heeft vrijstelling van waarborg verkregen, dan dient het resterende deel van de factuur bijkomend betaald te worden.

 

§3. Indien na de activiteit tekortkomingen op de inventaris vastgesteld worden, dan dienen de verdwenen materialen vergoed te worden aan winkelprijs. De kosten hiervoor worden betaald met de waarborg. Als de waarborg onvoldoende blijkt, of de organisator heeft vrijstelling van waarborg verkregen, dan dient het resterende deel bijkomend betaald te worden. De gemeente zal daartoe een factuur opsturen.

 

§4. Het college van burgemeester en schepenen kan op basis van het schadedossier een organisator tijdelijk of permanent uitsluiten van verder gebruik van een gemeentelijke zaal.

 

Artikel 8 – Opkuis

§1. Indien de opkuis niet werd uitgevoerd zoals bepaald in het huishoudelijk reglement zal het gemeentepersoneel dit uitvoeren. Per personeelslid zal hiertoe een vergoeding van 50 euro per begonnen uur worden aangerekend. De gemeente zal daartoe een factuur opsturen.

 

§2.  Indien het vuilnis niet werd verwijderd zoals bepaald in het huishoudelijk reglement zal het gemeentepersoneel dit uitvoeren. De kosten hiervoor zullen volgens het ‘Retributiereglement voor het uitvoeren van werken voor derden’ worden aangerekend. De gemeente zal daartoe een factuur opsturen.

 

§3. Het college van burgemeester en schepenen kan op basis van herhaaldelijke problemen met de opkuis een organisator:

verplichten tot het gebruik van gemeentelijk poetsen aan de tarieven vermeld bij Artikel 9 §1.

tijdelijk of permanent uitsluiten van verder gebruik van een gemeentelijke zaal.

 

Artikel 9 - Invordering

De invordering van deze retributie zal desnoods overeenkomstig de wetsbepalingen van de burgerlijke rechtsvordering geschieden of overeenkomstig art. 94 van het gemeentedecreet door middel van een dwangbevel.

 

Artikel 10

De gemeenteraad delegeert aan het college van burgemeester en schepenen de opdracht om wijzigingen aan het tarief en de waarborgen vast te stellen.

 

 

Publicatiedatum: 15/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 02 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

10.  GRONDINNEMINGEN BEDRIJVENPARK KROMMEWEGE: GOEDKEURING VAN DE EENZIJDIGE VERKOOPBELOFTEN

 

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11°het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2008, houdende goedkeuring van de afsprakennota voor de ontwikkeling van een PRUP regionaal bedrijventerrein.

          De beslissing van de gemeenteraad van 21 december 2017, houdende goedkeuring van de grondverwervingen voor de ontsluiting van het bedrijvenpark ter hoogte van de Krommewege;

          De beslissing van het schepencollege van 9 juli 2019, met de aanstelling van                            van Veneco als onderhandelaar voor deze grondverwervingen.

 

Feiten

                                       kon ondertussen met de huidige eigenaars van de eerste 3 grondstrookjes langsheen de Krommewege een éénzijdige verkoopsbelofte bekomen.

 

Inname

oppervlakte

eigenaars

bedrag

1

22 m²

                                                           

 

€ 210

2

6 m²

.................................................... .......

 

€ 1.900

3

35 m²

......... ..................................................

 

€ 10.800

 

Argumentatie

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de éénzijdige verkoopsbeloften goed te keuren.

          De wederbeleggingsvergoedingen werden berekend op basis van de op dit moment geldende wederbeleggingstarieven bij de afdeling vastgoedtransacties, zoals meegedeeld aan landmeter Plan². De motivering voor het toepassen van de wederbeleggingsvergoedingen is tweeledig:

1)      De aankopen geschieden om reden van openbaar nut, namelijk om aanpassingen aan het wegennet toe te laten voor de beveiliging van fietsers.

2)      De aankopen in de minne gebeuren om een onteigeningsprocedure te vermijden

          Voor de opmaak en het verlijden van de aankoopakten stelt Veneco voor het notariskantoor De Rop en Leroy, Edestraat 21 te 9990 Maldegem aan te stellen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-5-2-2-01

Actie-omschrijving: Realisatie van een nieuw industrieterrein en optimalisatie van het huidige industrieterrein

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2020

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0510-00  220600

250.000 euro

250.000 euro

12.910 euro

237.090 euro

 

 

BESLUIT:

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende éénzijdige verkoopsbeloften in het kader van de grondinnemingen Krommewege, voorzien op het grondinnameplan bedrijvenpark Krommewege , zoals opgemaakt door           ...............................van Veneco goed:

 

Inname

oppervlakte

eigenaars

bedrag

datum

1

22 m²

........................................................

 

€ 210

18/09/2019

2

6 m²

........................................................

 

€ 1.900

19/09/2019

3

35 m²

........................................................

 

€10.800

12/11/2019

 

Eénzijdige verkoopbelofte: inname 1

 

De ondergetekende:

 

Naam, voornaam, adres: ....................................................................

GSM of vaste telefoon: ................................

e-mailadres: .................................

Indien BTW-nummer of BTW-eenheid: persoon en nummer invullen:

 

Hierna genoemd de “optiegever”;

 

Verbindt zich onherroepelijk, onder de voorwaarden als hierna bedongen, te verkopen onder de gewone waarborg als naar recht en voor vrij, zuiver en onbelast van alle schulden, bevoorrechte en hypothecaire inschrijvingen en overschrijvingen hoegenaamd;

 

Aan de gemeente Maldegem, Marktstraat 7 9990 Maldegem, hierbij  vertegenwoordigd door ..................................., Stafmedewerker aankoop onroerende goederen van de Intergemeentelijke vereniging Veneco, daartoe aangesteld door de gemeente Maldegem bij delegatieverklaring van 9 juli 2019.

 

Hierna genoemd de “optiehouder”.

 

Het onroerend goed waarvan de beschrijving volgt :

 

Gemeente Maldegem , 1e afdeling

 

Een oppervlakte van 22m2, gelegen Krommewege - hoek N44, 9990 Maldegem                         , te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger, sectie C nummer 342n met een oppervlakte van ca 3,5 ha.

 

METING EN PLAN

Zo en gelijk voormeld goed aangeduid en afgebeeld staat op het grondverwervingsplan , opgemaakt op 23 november 2017 door .................................. , landmeter-expert bij Studiebureau Arcadis.

Hierna genoemd “het goed”.

 

De optiegever bevestigt dat hij de enige eigenaar is en dat hij de vereiste bevoegdheid bezit om er over te beschikken.

 

A. Hoofdinhoud van de eenzijdige verbintenis:

 

De voormelde optiegever verbindt er zich toe om, gedurende een termijn van zes maanden, ingaand op heden, het hierboven beschreven onroerend goed enkel aan de voormelde optiehouder te verkopen.

 

De optiehouder heeft dus het recht dit goed tegen die voorwaarden aan te kopen mits hij, vóór het verstrijken van deze termijn, de hem verleende aankoopoptie licht.

 

Gedurende deze termijn is het de optiegever verboden hogervermeld goed aan anderen dan de optiehouder of zijn indeplaatsgestelde te vervreemden, er enig zakelijk recht op toe te staan en de huurtoestand of de gebruikstoestand ervan te wijzigen, of enige veranderingen aan het goed toe te brengen.

 

De verkoop komt tot stand door de aanvaarding van de optiehouder. Deze aanvaarding moet geschieden binnen de bovenvermelde bepaalde termijn van zes maanden te rekenen van heden.

 

De aanvaarding moet door de optiehouder gedaan worden bij aangetekend schrijven waarin de aanvaarding wordt vermeld en ondertekend door de optiehouder, of door de optiegever uit te nodigen tot het ondertekenen van de akte vaststellende de verkoop tegen de hierna vermelde voorwaarden.

 

De optiegever verklaart bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van zowel alle rechtshandelingen vastgesteld bij deze overeenkomst als alle rechtshandelingen voor de authentieke akte van verkoop, en niet failliet verklaard te zijn, noch een gerechtelijke reorganisatie of een collectieve schuldenregeling aangevraagd of bekomen te hebben, en niet het voorwerp te zijn van enige maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou kunnen roepen. Indien zou blijken dat de optiegever niet over de nodige bekwaamheid en of bevoegdheid zou beschikken, vervalt deze eenzijdige verkoopbelofte van rechtswege.

 

B. Gebruik van het goed

 

De optiegever verklaart dat voor voormeld onroerend goed  WEL EEN recht van huur, toegekend is.

 

INDIEN WEL: Hierbij de gegevens van de gebruiker:

Identiteit: ....................................

woonplaats: ...................................................

hoedanigheid: huurders

 

Voorafgaandelijk het ondertekenen van de authentieke verkoopakte dient er een akkoord te zijn van de huurder, gebruiker, (erf)pachter of houder van enig ander recht met de voorgestelde verkoop, en dient deze afstand te hebben gedaan van zijn recht op voormeld onroerend goed. Indien de optiehouder de optie wil lichten, zal hij zich tot de huurder, gebruiker, (erf)pachter of houder van enig ander recht op voormeld onroerend goed richten, en hiervoor het nodige doen.

 

C. Voorwaarden waaronder de verkoop zal plaatsvinden indien de optie door de optiehouder zou gelicht worden:

 

1. De optiehouder bekomt de eigendom, het genot, vrij gebruik en het risico van het verkochte goed met ingang van het ondertekenen van de gebeurlijke authentieke akte.

De authentieke koopakte zal verleden worden voor notaris De Rop - Leroy te Maldegem.

2. Het goed wordt verkocht voor vrij, zuiver en niet bezwaard met enige schuld, hypotheek, voorrecht, in- of bezwarende overschrijvingen en andere bezwarende kantmeldingen.

De optiehouder zal het goed nemen in zijn huidige staat zonder aanspraak te kunnen maken op enige vergoeding, of op een vermindering van de hierna vastgestelde prijs noch wegens gebreken in de bouw, zichtbare of onzichtbare, sleet of een andere oorzaak, noch wegens gebreken aan de grond of aan de ondergrond, noch wegens misrekening in de hoger aangeduide oppervlakte; elk verschil tussen deze oppervlakte en de werkelijke, al overtrof het één twintigste, zal in het voordeel of nadeel van de optiehouder blijven, zonder verhaal tegen de eigenaar.

 

3. Het goed wordt verkocht met al zijn lijdende en heersende, durende en niet-voortdurende, zicht- en onzichtbare erfdienstbaarheden waarmee het belast of bevoordeeld zou kunnen zijn. Het staat de optiehouder vrij zich tegen de nadelige te verzetten en de voordelige in zijn voordeel te doen gelden, doch dit alles voor eigen rekening en op eigen risico.

 

4. De optiehouder moet vanaf de datum van ondertekening van de authentieke akte de taksen, belastingen en lasten die op het goed rusten, te zijn laste nemen, behalve deze die logischerwijze lastens de eigenaar blijven (verhaalbelasting, taks op leegstaande goederen, enz).

 

5. De verkoop omvat noch de roerende goederen noch de aan de maatschappijen of regies toebehorende leidingen of meters welke zich eventueel in het verkochte goed bevinden.

 

6. Bodemdecreet: 

De optiegever verklaart dat, bij zijn weten, op het goed geen risico-inrichting gevestigd is of was die opgenomen is in de lijst, zoals bedoeld in artikel 6 van het Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming. Hij verklaart tevens met betrekking tot het goed zelf geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, gebruiksbeperkingen of andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

 

7. Voorkoop- of voorkeurrecht - Recht van wederinkoop:

De optiegever verklaart dat voorschreven goed niet het voorwerp uitmaakt van een conventioneel voorkoop- of voorkeurrecht, of recht van wederinkoop.

De eenzijdige verkoopbelofte wordt gedaan onder de opschortende voorwaarde van het niet uitoefenen door de begunstigden van enig voorkooprecht, voorkeurrecht of recht van wederinkoop op voormeld onroerend goed.

 

8. De optiegever verklaart dat bij zijn weten, het goed niet het voorwerp is geweest van een besluit tot onteigening, noch van een beschermingsmaatregel genomen krachtens de wetgeving op monumenten, stads- of dorpsgezichten of archeologisch waardevol patrimonium.

 

9. De optiegever verklaart voor alle door hem opgerichte constructies de nodige bouwtoelatingen – in de mate door de wet vereist – te hebben verkregen en geen weet te hebben van enige bouwovertreding met betrekking tot de gebouwen die er reeds stonden voor hij eigenaar werd.

 

10. De optiehouder mag onderhavig optierecht niet overdragen aan derden.

 

Vergoeding

 

In het geval dat de optie wordt gelicht, zal de verkoop worden toegestaan mits de hierna vermelde globale vergoeding van 210 euro (tweehonderdentien euro).

 

Deze vergoeding is betaalbaar bij de ondertekening van de authentieke akte.

 

Indien het goed in verpachte of verhuurde toestand wordt verkocht, blijven de eventuele pachtgelden of huurgelden voor het lopende jaar volledig toekomen aan de optiegever.

 

Deze vergoeding geldt voor de verwerving van het goed voor de geheelheid in volle eigendom. Indien u slechts deelgenoot bent, wordt dit bedrag verdeeld tussen de deelgenoten, volgens de respectieve persoonlijke aandelen of volgens onderlinge overeenkomst.

 

Toelating tot inbezitneming

 

Kosten van de akte

 

De kosten van de authentieke akte en de eventueel verschuldigde registratierechten zijn ten laste van de optiehouder; de eventuele kosten van opmeting en plan zijn eveneens ten laste van de optiehouder. De kosten die betrekking hebben op de doorhaling van eventueel bestaande in- en overschrijvingen vallen ten laste van de optiehouder. De kosten verbonden aan een eventuele gerechtelijke machtiging zijn ten laste van de optiehouder. In dit laatste geval verbindt de optiegever er zich toe de optiehouder voorafgaandelijk te contacteren.

 

Opgemaakt te Lievegem op 18/09/2019

 

De optiegever

 

Handtekening laten voorafgaan door de vermelding 'gelezen en goedgekeurd'. Opgemaakt in zoveel exemplaren als er partijen zijn, elke partij verklaart een exemplaar te hebben ontvangen.

 

 

Eénzijdige verkoopbelofte Inname 2

 

De ondergetekende:

 

Naam, voornaam, adres: .................................................................

GSM of vaste telefoon: ..................................

e-mailadres: .....................................

Indien BTW-nummer of BTW-eenheid: persoon en nummer invullen: -------

 

Hierna genoemd de “optiegever”;

 

Verbindt zich onherroepelijk, onder de voorwaarden als hierna bedongen, te verkopen onder de gewone waarborg als naar recht en voor vrij, zuiver en onbelast van alle schulden, bevoorrechte en hypothecaire inschrijvingen en overschrijvingen hoegenaamd;

 

Aan de gemeente Maldegem, Marktstraat 7 9990 Maldegem, hierbij vertegenwoordigd door ........................, Stafmedewerker aankoop onroerende goederen van de Intergemeentelijke vereniging Veneco, daartoe aangesteld door de gemeente Maldegem bij delegatieverklaring van 9 juli 2019.

 

Hierna genoemd de “optiehouder”.

 

Het onroerend goed waarvan de beschrijving volgt :

 

Gemeente Maldegem , 1e afdeling

 

Een oppervlakte van 6m2, gelegen Krommewege 26 , 9990 Maldegem , te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger, sectie C nummer 283m met een oppervlakte van 1.390m2.

 

METING EN PLAN

Zo en gelijk voormeld goed aangeduid en afgebeeld staat op het grondverwervingsplan , opgemaakt op 23 november 2017 door ......................... , landmeter-expert bij Studiebureau Arcadis.

Hierna genoemd “het goed”.

 

De optiegever bevestigt dat hij de enige eigenaar is en dat hij de vereiste bevoegdheid bezit om er over te beschikken.

 

A. Hoofdinhoud van de eenzijdige verbintenis:

 

De voormelde optiegever verbindt er zich toe om, gedurende een termijn van zes maanden, ingaand op heden, het hierboven beschreven onroerend goed enkel aan de voormelde optiehouder te verkopen.

 

De optiehouder heeft dus het recht dit goed tegen die voorwaarden aan te kopen mits hij, vóór het verstrijken van deze termijn, de hem verleende aankoopoptie licht.

 

Gedurende deze termijn is het de optiegever verboden hogervermeld goed aan anderen dan de optiehouder of zijn indeplaatsgestelde te vervreemden, er enig zakelijk recht op toe te staan en de huurtoestand of de gebruikstoestand ervan te wijzigen, of enige veranderingen aan het goed toe te brengen.

 

De verkoop komt tot stand door de aanvaarding van de optiehouder. Deze aanvaarding moet geschieden binnen de bovenvermelde bepaalde termijn van zes maanden te rekenen van heden.

 

De aanvaarding moet door de optiehouder gedaan worden bij aangetekend schrijven waarin de aanvaarding wordt vermeld en ondertekend door de optiehouder, of door de optiegever uit te nodigen tot het ondertekenen van de akte vaststellende de verkoop tegen de hierna vermelde voorwaarden.

 

De optiegever verklaart bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van zowel alle rechtshandelingen vastgesteld bij deze overeenkomst als alle rechtshandelingen voor de authentieke akte van verkoop, en niet failliet verklaard te zijn, noch een gerechtelijke reorganisatie of een collectieve schuldenregeling aangevraagd of bekomen te hebben, en niet het voorwerp te zijn van enige maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou kunnen roepen. Indien zou blijken dat de optiegever niet over de nodige bekwaamheid en of bevoegdheid zou beschikken, vervalt deze eenzijdige verkoopbelofte van rechtswege.

 

B. Gebruik van het goed

 

De optiegever verklaart dat voor voormeld onroerend goed GEEN recht van (onder-)huur, pacht, erfpacht, lening, concessie, gebruik, genot, vruchtgebruik toegekend is.

 

INDIEN WEL: Hierbij de gegevens van de gebruiker:

Identiteit:

woonplaats:

hoedanigheid:

 

Voorafgaandelijk het ondertekenen van de authentieke verkoopakte dient er een akkoord te zijn van de huurder, gebruiker, (erf)pachter of houder van enig ander recht met de voorgestelde verkoop, en dient deze afstand te hebben gedaan van zijn recht op voormeld onroerend goed. Indien de optiehouder de optie wil lichten, zal hij zich tot de huurder, gebruiker, (erf)pachter of houder van enig ander recht op voormeld onroerend goed richten, en hiervoor het nodige doen.

 

C. Voorwaarden waaronder de verkoop zal plaatsvinden indien de optie door de optiehouder zou gelicht worden:

 

1. De optiehouder bekomt de eigendom, het genot, vrij gebruik en het risico van het verkochte goed met ingang van het ondertekenen van de gebeurlijke authentieke akte.

De authentieke koopakte zal verleden worden voor notaris De Rop - Leroy.

2. Het goed wordt verkocht voor vrij, zuiver en niet bezwaard met enige schuld, hypotheek, voorrecht, in- of bezwarende overschrijvingen en andere bezwarende kantmeldingen.

De optiehouder zal het goed nemen in zijn huidige staat zonder aanspraak te kunnen maken op enige vergoeding, of op een vermindering van de hierna vastgestelde prijs noch wegens gebreken in de bouw, zichtbare of onzichtbare, sleet of een andere oorzaak, noch wegens gebreken aan de grond of aan de ondergrond, noch wegens misrekening in de hoger aangeduide oppervlakte; elk verschil tussen deze oppervlakte en de werkelijke, al overtrof het één twintigste, zal in het voordeel of nadeel van de optiehouder blijven, zonder verhaal tegen de eigenaar.

 

3. Het goed wordt verkocht met al zijn lijdende en heersende, durende en niet-voortdurende, zicht- en onzichtbare erfdienstbaarheden waarmee het belast of bevoordeeld zou kunnen zijn. Het staat de optiehouder vrij zich tegen de nadelige te verzetten en de voordelige in zijn voordeel te doen gelden, doch dit alles voor eigen rekening en op eigen risico.

 

4. De optiehouder moet vanaf de datum van ondertekening van de authentieke akte de taksen, belastingen en lasten die op het goed rusten, te zijn laste nemen, behalve deze die logischerwijze lastens de eigenaar blijven (verhaalbelasting, taks op leegstaande goederen, enz).

 

5. De verkoop omvat noch de roerende goederen noch de aan de maatschappijen of regies toebehorende leidingen of meters welke zich eventueel in het verkochte goed bevinden.

 

6. Bodemdecreet: 

De optiegever verklaart dat, bij zijn weten, op het goed geen risico-inrichting gevestigd is of was die opgenomen is in de lijst, zoals bedoeld in artikel 6 van het Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming. Hij verklaart tevens met betrekking tot het goed zelf geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, gebruiksbeperkingen of andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

 

7. Voorkoop- of voorkeurrecht - Recht van wederinkoop:

De optiegever verklaart dat voorschreven goed niet het voorwerp uitmaakt van een conventioneel voorkoop- of voorkeurrecht, of recht van wederinkoop.

De eenzijdige verkoopbelofte wordt gedaan onder de opschortende voorwaarde van het niet uitoefenen door de begunstigden van enig voorkooprecht, voorkeurrecht of recht van wederinkoop op voormeld onroerend goed.

 

8. De optiegever verklaart dat bij zijn weten, het goed niet het voorwerp is geweest van een besluit tot onteigening, noch van een beschermingsmaatregel genomen krachtens de wetgeving op monumenten, stads- of dorpsgezichten of archeologisch waardevol patrimonium.

 

9. De optiegever verklaart voor alle door hem opgerichte constructies de nodige bouwtoelatingen – in de mate door de wet vereist – te hebben verkregen en geen weet te hebben van enige bouwovertreding met betrekking tot de gebouwen die er reeds stonden voor hij eigenaar werd.

 

10. De optiehouder mag onderhavig optierecht niet overdragen aan derden.

 

Vergoeding

 

In het geval dat de optie wordt gelicht, zal de verkoop worden toegestaan mits de hierna vermelde globale vergoeding van 1900 EUR (duizendnegenhonderd eur)

 

Deze vergoeding is betaalbaar bij de ondertekening van de authentieke akte.

 

Indien het goed in verpachte of verhuurde toestand wordt verkocht, blijven de eventuele pachtgelden of huurgelden voor het lopende jaar volledig toekomen aan de optiegever.

 

Deze vergoeding geldt voor de verwerving van het goed voor de geheelheid in volle eigendom. Indien u slechts deelgenoot bent, wordt dit bedrag verdeeld tussen de deelgenoten, volgens de respectieve persoonlijke aandelen of volgens onderlinge overeenkomst.

 

Toelating tot inbezitneming

 

Kosten van de akte

 

De kosten van de authentieke akte en de eventueel verschuldigde registratierechten zijn ten laste van de optiehouder; de eventuele kosten van opmeting en plan zijn eveneens ten laste van de optiehouder. De kosten die betrekking hebben op de doorhaling van eventueel bestaande in- en overschrijvingen vallen ten laste van de optiehouder. De kosten verbonden aan een eventuele gerechtelijke machtiging zijn ten laste van de optiehouder. In dit laatste geval verbindt de optiegever er zich toe de optiehouder voorafgaandelijk te contacteren.

 

Opgemaakt te 19/09/2019 op Maldegem

 

De optiegever

 

Handtekening laten voorafgaan door de vermelding 'gelezen en goedgekeurd'. Opgemaakt in zoveel exemplaren als er partijen zijn, elke partij verklaart een exemplaar te hebben ontvangen.

 

 

Eénzijdige verkoopbelofte: Inname 3

 

De ondergetekende:

 

Naam, voornaam, adres: ................................................................................................

GSM of vaste telefoon: ...........................

e-mailadres: ...................................................

Indien BTW-nummer of BTW-eenheid: persoon en nummer invullen:

 

Hierna genoemd de “optiegever”;

 

Verbindt zich onherroepelijk, onder de voorwaarden als hierna bedongen, te verkopen onder de gewone waarborg als naar recht en voor vrij, zuiver en onbelast van alle schulden, bevoorrechte en hypothecaire inschrijvingen en overschrijvingen hoegenaamd;

 

Aan de gemeente Maldegem, Marktstraat 7 9990 Maldegem, hierbij  vertegenwoordigd door de heer Filip Standaert, Stafmedewerker aankoop onroerende goederen van de Intergemeentelijke vereniging Veneco, daartoe aangesteld door de gemeente Maldegem bij delegatieverklaring van 9 juli 2019.

 

Hierna genoemd de “optiehouder”.

 

Het onroerend goed waarvan de beschrijving volgt :

 

Gemeente Maldegem , 1e afdeling

 

Een oppervlakte van 35 m2, gelegen Krommewege 24 , 9990 Maldegem, te nemen uit een perceel, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger, sectie C nummer 284D  met een oppervlakte van 665 m2.

 

METING EN PLAN

Zo en gelijk voormeld goed aangeduid en afgebeeld staat op het grondverwervingsplan , opgemaakt op 23 november 2017 door ............................... , landmeter-expert bij Studiebureau Arcadis.

Hierna genoemd “het goed”.

 

De optiegever bevestigt dat hij de enige eigenaar is en dat hij de vereiste bevoegdheid bezit om er over te beschikken.

 

A. Hoofdinhoud van de eenzijdige verbintenis:

 

De voormelde optiegever verbindt er zich toe om, gedurende een termijn van zes maanden, ingaand op heden, het hierboven beschreven onroerend goed enkel aan de voormelde optiehouder te verkopen.

 

De optiehouder heeft dus het recht dit goed tegen die voorwaarden aan te kopen mits hij, vóór het verstrijken van deze termijn, de hem verleende aankoopoptie licht.

 

Gedurende deze termijn is het de optiegever verboden hogervermeld goed aan anderen dan de optiehouder of zijn indeplaatsgestelde te vervreemden, er enig zakelijk recht op toe te staan en de huurtoestand of de gebruikstoestand ervan te wijzigen, of enige veranderingen aan het goed toe te brengen.

 

De verkoop komt tot stand door de aanvaarding van de optiehouder. Deze aanvaarding moet geschieden binnen de bovenvermelde bepaalde termijn van zes maanden te rekenen van heden.

 

De aanvaarding moet door de optiehouder gedaan worden bij aangetekend schrijven waarin de aanvaarding wordt vermeld en ondertekend door de optiehouder, of door de optiegever uit te nodigen tot het ondertekenen van de akte vaststellende de verkoop tegen de hierna vermelde voorwaarden.

 

De optiegever verklaart bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van zowel alle rechtshandelingen vastgesteld bij deze overeenkomst als alle rechtshandelingen voor de authentieke akte van verkoop, en niet failliet verklaard te zijn, noch een gerechtelijke reorganisatie of een collectieve schuldenregeling aangevraagd of bekomen te hebben, en niet het voorwerp te zijn van enige maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou kunnen roepen. Indien zou blijken dat de optiegever niet over de nodige bekwaamheid en of bevoegdheid zou beschikken, vervalt deze eenzijdige verkoopbelofte van rechtswege.

 

B. Gebruik van het goed

 

De optiegever verklaart dat voor voormeld onroerend goed GEEN recht van (onder-)huur, pacht, erfpacht, lening, concessie, gebruik, genot, vruchtgebruik toegekend is.

 

INDIEN WEL: Hierbij de gegevens van de gebruiker:

Identiteit:

woonplaats:

hoedanigheid:

 

Voorafgaandelijk het ondertekenen van de authentieke verkoopakte dient er een akkoord te zijn van de huurder, gebruiker, (erf)pachter of houder van enig ander recht met de voorgestelde verkoop, en dient deze afstand te hebben gedaan van zijn recht op voormeld onroerend goed. Indien de optiehouder de optie wil lichten, zal hij zich tot de huurder, gebruiker, (erf)pachter of houder van enig ander recht op voormeld onroerend goed richten, en hiervoor het nodige doen.

 

C. Voorwaarden waaronder de verkoop zal plaatsvinden indien de optie door de optiehouder zou gelicht worden:

 

1. De optiehouder bekomt de eigendom, het genot, vrij gebruik en het risico van het verkochte goed met ingang van het ondertekenen van de gebeurlijke authentieke akte.

De authentieke koopakte zal verleden worden voor notaris Julie De Rop - Leroy

2. Het goed wordt verkocht voor vrij, zuiver en niet bezwaard met enige schuld, hypotheek, voorrecht, in- of bezwarende overschrijvingen en andere bezwarende kantmeldingen.

De optiehouder zal het goed nemen in zijn huidige staat zonder aanspraak te kunnen maken op enige vergoeding, of op een vermindering van de hierna vastgestelde prijs noch wegens gebreken in de bouw, zichtbare of onzichtbare, sleet of een andere oorzaak, noch wegens gebreken aan de grond of aan de ondergrond, noch wegens misrekening in de hoger aangeduide oppervlakte; elk verschil tussen deze oppervlakte en de werkelijke, al overtrof het één twintigste, zal in het voordeel of nadeel van de optiehouder blijven, zonder verhaal tegen de eigenaar.

 

3. Het goed wordt verkocht met al zijn lijdende en heersende, durende en niet-voortdurende, zicht- en onzichtbare erfdienstbaarheden waarmee het belast of bevoordeeld zou kunnen zijn. Het staat de optiehouder vrij zich tegen de nadelige te verzetten en de voordelige in zijn voordeel te doen gelden, doch dit alles voor eigen rekening en op eigen risico.

 

4. De optiehouder moet vanaf de datum van ondertekening van de authentieke akte de taksen, belastingen en lasten die op het goed rusten, te zijn laste nemen, behalve deze die logischerwijze lastens de eigenaar blijven (verhaalbelasting, taks op leegstaande goederen, enz).

 

5. De verkoop omvat noch de roerende goederen noch de aan de maatschappijen of regies toebehorende leidingen of meters welke zich eventueel in het verkochte goed bevinden.

 

6. Bodemdecreet: 

De optiegever verklaart dat, bij zijn weten, op het goed geen risico-inrichting gevestigd is of was die opgenomen is in de lijst, zoals bedoeld in artikel 6 van het Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming. Hij verklaart tevens met betrekking tot het goed zelf geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, gebruiksbeperkingen of andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

 

7. Voorkoop- of voorkeurrecht - Recht van wederinkoop:

De optiegever verklaart dat voorschreven goed niet het voorwerp uitmaakt van een conventioneel voorkoop- of voorkeurrecht, of recht van wederinkoop.

De eenzijdige verkoopbelofte wordt gedaan onder de opschortende voorwaarde van het niet uitoefenen door de begunstigden van enig voorkooprecht, voorkeurrecht of recht van wederinkoop op voormeld onroerend goed.

 

8. De optiegever verklaart dat bij zijn weten, het goed niet het voorwerp is geweest van een besluit tot onteigening, noch van een beschermingsmaatregel genomen krachtens de wetgeving op monumenten, stads- of dorpsgezichten of archeologisch waardevol patrimonium.

 

9. De optiegever verklaart voor alle door hem opgerichte constructies de nodige bouwtoelatingen – in de mate door de wet vereist – te hebben verkregen en geen weet te hebben van enige bouwovertreding met betrekking tot de gebouwen die er reeds stonden voor hij eigenaar werd.

 

10. De optiehouder mag onderhavig optierecht niet overdragen aan derden.

 

Vergoeding

 

In het geval dat de optie wordt gelicht, zal de verkoop worden toegestaan mits de hierna vermelde globale vergoeding van 10.800,- euro (tienduizend achthonderd euro).

 

Deze vergoeding is betaalbaar bij de ondertekening van de authentieke akte.

 

* De optiehouder staat in voor de aanpassing/herstel van de opstallen op het goed en draagt hiervoor ook de kosten. Deze werkzaamheden zullen in overleg met de optiegever gepland worden.

 

Deze vergoeding geldt voor de verwerving van het goed voor de geheelheid in volle eigendom. Indien u slechts deelgenoot bent, wordt dit bedrag verdeeld tussen de deelgenoten, volgens de respectieve persoonlijke aandelen of volgens onderlinge overeenkomst.

 

Toelating tot inbezitneming

 

Kosten van de akte

 

De kosten van de authentieke akte en de eventueel verschuldigde registratierechten zijn ten laste van de optiehouder; de eventuele kosten van opmeting en plan zijn eveneens ten laste van de optiehouder. De kosten die betrekking hebben op de doorhaling van eventueel bestaande in- en overschrijvingen vallen ten laste van de optiehouder. De kosten verbonden aan een eventuele gerechtelijke machtiging zijn ten laste van de optiehouder. In dit laatste geval verbindt de optiegever er zich toe de optiehouder voorafgaandelijk te contacteren.

 

 

Opgemaakt te Maldegem op 12/11/2019

 

De optiegever

 

Handtekening laten voorafgaan door de vermelding 'gelezen en goedgekeurd'. Opgemaakt in zoveel exemplaren als er partijen zijn, elke partij verklaart een exemplaar te hebben ontvangen.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt het notariskantoor De Rop en Leroy, Edestraat 21 te 9990 Maldegem aan voor de opmaak en het verlijden van de grondverwervingsaktes.

 

Artikel 3:

De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd de gemeente Maldegem te vertegenwoordigen bij de ondertekening van de akten.

 

Artikel 4:

De uitgaven in verband met deze grondverwervingen worden verrekend onder de actie A-5-02-2-01 Realisatie van een nieuw industrieterrein en optimalisatie van het huidige industrieterrein, algemeen rekeningnummer 0510-00 220600 van de gemeentelijke meerjarenplanning.

 

 

Publicatiedatum: 15/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 02 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

11.  ROOILIJNPLAN KLEINE BOGAARDESTRAAT 65 - 81 - VOORLOPIGE GOEDKEURING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, inzonderheid artikel 8, dat aangeeft dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen of verplaatsen zonder voorafgaande goedkeuring vanwege de gemeenteraad en artikel 11, dat stelt dat gemeenten de ligging en breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vastleggen in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.

 

Feiten

          Het schepencollege verleende in zitting van 9 november 1967 een verkavelingsvergunning aan dhr. baron H. Crombrugghe de Looringhe voor gronden tussen de Koningin Astridlaan en de Kleine Bogaardestraat.

 

Argumentatie

          De weg in deze verkaveling werd aangelegd over de percelen van 8 aanpalende woningen (de huisnummers Kleine Bogaardestraat 65, 69, 71, 73, 75, 79 en 81).

          De betrokken eigenaars waren in het verleden bereid tot gratis grondafstand, maar dit betekende voor de gemeente dan wel de opmaak van 8 notariële akten met bijhorende opmetingsplannen.

          Afhankelijk van de opmaak van de akten door de afdeling vastgoedtransacties of door een notaris zou dit tussen de 6.000 tot 14.000 euro kunnen kosten.

          Om deze reden werd de overname van de weg tot op heden nog niet gerealiseerd.

          Het nieuwe decreet gemeentewegen van 3 mei 2019 vermeldt echter in artikel 13 dat grondstroken, waarvan met enig middel van recht bewezen wordt dat ze gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek werden gebruikt, in aanmerking kunnen komen als gemeenteweg. De vaststelling door de gemeenteraad van het dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van overgang tot gevolg.

          Als de gemeente met betrekking tot de grondstrook ook al dertig jaar bezitshandelingen heeft gesteld waaruit de wil van de gemeente om eigenaar te worden van de wegbedding duidelijk tot uiting komt, dan is de gemeenteraad ertoe gerechtigd om de grondstrook zonder financiële vergoeding op te nemen in het openbaar domein.

          In opdracht van een aantal van de betrokkenen stelde het studiebureau Plan² bvba, Nieuwenbosstraat 4 te 9000 Gent op 7 januari 2020 daarom een ontwerp rooilijnplan op voor de verkaveling tussen Kleine Bogaardestraat 65 en 81.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het ontwerp rooilijnplan voorlopig vast te stellen, en het college van burgemeester en schepenen op te dragen gedurende dertig dagen een openbaar onderzoek te houden, zoals aangegeven in artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 van de gemeentewegen.

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) antwoordt.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het ontwerp rooilijnplan voor de weg in de verkaveling tussen Kleine Bogaardestraat 65 en 81, zoals opgemaakt door het studiebureau Plan² bvba, Nieuwenbosstraat 4 te 9000 Gent op 7 januari 2020, voorlopig vast.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepen wordt omgedragen een openbaar onderzoek te organiseren, overeenkomstig artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 op de gemeentewegen.

 

 

Publicatiedatum: 15/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 02 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

12.  ONDERWIJS - OVERDRACHT GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL KRUIPUIT NAAR DE KOEPEL VAN HET GEMEENSCHAPSONDERWIJS - GOEDKEURING PROTOCOLAKKOORD.

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

11°het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

            Het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997

            Het besluit van de Vlaamse regering van 17 juni 1997 betreffende de programmatie- en de rationalisatienormen in het gewoon basisonderwijs

            Omzendbrief BAO/97/10 van 17 juni 1997 betreffende de programmatie en de rationalisatie in het gewoon basisonderwijs

            Het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gemeenschapsonderwijs, i.h.b. art. 56 en volgende.

            Het regeerakkoord van de Vlaamse regering voor de periode 2019-2020, i.h.b. punt 1.2.5. Scholen en het punt 1.2.6; 'Basisonderwijs', waar telkens gesteld wordt dat bij een overdracht van een school vanhet officieel onderwijs in eerste instantie een overdracht binnen het officieel onderwijs onderzocht wordt.

 

Feiten

            De basisschool Kruipuit behoort tot het gemeentelijke onderwijsnet.

            De school groeide op ongeveer 15 jaar tijd van minder dan 100 naar ongeveer 180 leerlingen. Hierdoor werden de gebouwen te klein om een optimaal lescomfort voor alle leerlingen en leerkrachten te verzekeren.

            Er is een trend naar schaalvergroting en verdichting in het onderwijs, ondanks de recente groeicijfers die de school kan voorleggen blijft de school Kruipuit een relatief kleine school.

            Het gemeentelijk onderwijsnet is het kleinste onderwijsnet in de gemeente Maldegem.

            Naast de loonsubsidies en werkingsmiddelen die de school jaarlijks ontvangt, draagt de gemeente jaarlijks een bedrag bij om de school draaiende te houden. Dit bedrag bedroeg in 2018 ongeveer € 84.000, voor het jaar 2019 bedroeg dit ong €40.000. Deze kosten omvatten o.m.personeelskosten (bv. kosten poetspersoneel). bij deze kosten zijn nog een aantal zaken niet in rekening gebracht, vb. de inzet van personeel van de administratie, de financiële dienst, de groendienst, de technische dienst,... als zij bepaalde werken voor de Kruipuit vervullen.

            Er werden onlangs door de gemeente ook investeringen in de omgeving van de Kruipuit gedaan die mede de aantrekkelijkheid van de school verhogen, o.m. de investeringen in het project Gek op groen, een weide gelegen naast de school die in gebruik genomen wordt als ontmoetingsplaats voor de buurt en speelweide voor de school.

            Er zijn investeringen in de schoolgebouwen noodzakelijk. Een aantal van de schoolgebouwen begint te verouderen en zijn te klein voor het aantal leerlingen dat er school loopt.

            Hiervoor werd in 2011 bij Agion een subsidiedossier ingediend met het oog op de uitbreiding en renovatie van een deel van de gemeentelijke basisschool Kruipuit. Van Agion werd een subsidie verkregen van € 434.500 (excl. BTW), eventueel oplopend tot maximaal € 650.000.

            Door de gemeente werd een aanzet tot bouwprogramma en een budget voor de bouwwerken aan de school Kruipuit vooropgezet, waarbij de bouwkost zou oplopen tot ongeveer 1,6 miljoen euro, zoals blijkt uit de minimale berekening van het bouwprogramma (zie bijlage).

 

Argumentatie

             Het bestuur wenst het voortbestaan van het onderwijs in de Kruipuit en van de basisschool Kruipuit in het bijzonder op lange termijn te verzekeren. De school is momenteel succesvol vertegenwoordigd en sterk uitgebouwd in de lokale gemeenschap.

             Er wordt algemeen verwacht dat het veranderende onderwijslandschap en de daarmee gepaard gaande uitdagingen binnen enkele jaren het gemeentelijk beleidsniveau zullen overstijgen. Deze evolutie is nu al zichtbaar in steeds meer samenwerkingsverbanden die in het onderwijs afgesloten worden, zo werden de laatste jaren o.m. scholengemeenschappen in het leven geroepen, worden gezamenlijke overeenkomsten met CLB's afgesloten, zijn er afspraken inzake schooloverschrijdende ondersteuningsnetwerken en lerarenplatformen.

             Ook de gemeentelijke basisschool Kruipuit ontsnapt niet aan deze drang naar schaalvergroting.

             De beslissing om de school naar een ander net over te dragen wordt dan ook ingegeven door de wens om het voortbestaan van de school en van het onderwijs op de Kruipuit op lange termijn te verzekeren.

             Door de school over te dragen naar een groter net kan het kwalitatief hoogstaand onderwijs zoals dat momenteel op de Kruipuit gegeven wordt gegarandeerd worden op lange termijn.

             Bij de overdracht worden volgende principes centraal gesteld :

-  Het onderwijs in de Kruipuit wordt verzekerd gedurende een periode van ten minste 30 jaar vanaf de overname.

-  De school behoudt in de nieuwe koepel haar eigenheid en manier van werken. Voor leerlingen en ouders verandert er niets. Personeel, leerinhouden, werkwijzes en schoolcultuur (neutraliteit) blijven behouden.

-  De leerkrachten en het administratief personeel krijgen de uitdrukkelijke garantie dat zij allen overgenomen worden en dat hun loon en alle arbeidsvoorwaarden volledig behouden blijven, dit in overeenstemming met het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie.

-  De overnemer verzekert dat de in de school(gebouwen) van de Kruipuit geplande investeringen ten belope van 1,6 miljoen euro binnen de drie (3) jaar na de overname effectief uitgevoerd worden. Met betrekking tot deze geplande investeringen werd aan de gemeente reeds een subsidie van 434.500 euro toegekend door Agion. Deze subsidie kan oplopen tot ongeveer 600.000 euro, afhankelijk van het totaal aantal ingediende subsidiedossiers bij Agion. De gemeente kan echter geen enkele garantie geven dat de verkregen subsidie effectief en volledig kan overgenomen worden. Dit neemt niet weg dat het voormeld investeringsbedrag ten belope van 1,6 miljoen euro, uit te voeren binnen de drie (3) jaar na de overname, een bindende voorwaarde betreft.

-  Het bestaande schoolpatrimonium wordt door de overnemer aangekocht (koop-verkoop) of wordt via een ander zakelijk recht (erfpacht, …) overgenomen voor minstens de geschatte prijs

             Uitgaande van deze principes werd de overdracht van de gemeentelijke basischool Kruipuit naar een ander net onderzocht.

             Naast het gemeentelijk net bestaan er drie andere grote onderwijsnetten: het provinciaal net, het vrije onderwijs en het gemeenschapsonderwijs.

             Het provinciaal onderwijs is niet vertegenwoordigd in de gemeente Maldegem en is het kleinste van de drie netten. Bovendien is er geen duidelijkheid over het voortbestaan van de provincies als bestuursniveau op lange termijn.

             Het vrij onderwijs net is het grootste net in Maldegem. Het vrije onderwijsnet komt echter in eerste instantie niet in aanmerking voor de overname van de school omdat het van cruciaal belang is dat het principe van het neutrale onderwijs verzekerd wordt. Ook het Vlaams regeerakkoord 2019-2024 bevestigt uitdrukkelijk dat bij overdracht van een school van het officieel onderwijs in eerste instantie een overdracht binnen het officieel onderwijs onderzocht moet worden.

             Het gemeenschapsonderwijs GO! is de meest voor de hand liggende partner:

- Het GO! is aanwezig als net in de gemeente.

- Het GO! is uitdrukkelijk bereid om de eigenheid van de school te bewaren. Het GO verzekert dat de schooluren, uurroosters, inhoudelijke leerplannen (die dezelfde zijn in de school Kruipuit als in het GO!), enz... kunnen behouden blijven

- Het GO! verzekert dat de leerkrachten volledig overgenomen worden met hun huidige statuut, met hun geldelijke anciënniteit en met behoud van alle aanstellingen, benoemingen, diensten, enz....

- Het GO! verzekert het behoud van de neutralitiet van de school en van de schoolcultuur

- Het GO! verzekert dat de investeringen ten belope van 1,6 miljoen euro in de vernieuwing en uitbreiding van de school binnen een redelijke termijn zullen uitgevoerd worden.

             Inzake de overname werden onderhandelingen gevoerd met het gemeenschapsonderwijs en het vrije net (vzw katholieke scholen regio Krekengebied en vzw katholiek basisonderwijs Zomergem).

             Na de mededeling van de voorwaarden voor de overname reageerde de inrichtende macht vzw katholiek basisonderwijs Zomergem met de mededeling dat zij geen verdere interesse in de overname van de school hadden (zie bijlage). De vzw katholieke scholen regio Krekengebied reageerde niet meer.

             Met het gemeenschapsonderwijs kon wel verder onderhandeld worden.

             De principes voor de overname werden uitgewerkt in een protocolakkoord tussen gemeente en GO!. Dit protocolakkoord omvat bepalingen mbt:

- De onderwijsorganisatie, het onderwijsaanbod, de leerplannen de nascholing en de pedagogische begeleiding.

- De bestuurlijke organisatie (dit omvat o.m. de vorming van een schoolraad, de administratieve ondersteuning, de opleidingen van het personeel, de gebruikte administratieprogramma's, die dezelfde zullen blijven).

- Garanties voor het personeel van de school. De personeelsleden van de school gaan op hun verzoek mee over als personeelslid van het gemeenschapsonderwijs en behouden al hun voordelen die ze als personeelslid van de gemeenteschool genoten inz. aanstelling, statuut, diensten, anciënniteit, enz...

- De overname van het niet-gesubsidieerd personeel (vb. onderhoudspersoneel of personeel van de voor- & naschoolse opvang)

- De overname van de uitrusting van de school en van de onroerende infrastructuur van de school.

- Diverse bepalingen mbt het CLB, de opvang, de schoolmaaltijden, de creatie van een opvolgingscomité met vertegenwoordigers van de gemeenten en het GO, enz...

             De overname van de onroerende infrastructuur van de school wordt expliciet uitgewerkt in het protocolakkoord.

             Er wordt overeengekomen dat het GO! een deel van de schoolinfrastructuur verwerft voor een bedrag van € 899.000, dit conform de schatting terzake dd. 31 december 2019.

             De rest van de schoolterreinen wordt in erfpacht gegeven tegen een symbolisch bedrag van  €100/ jaar, dit eveneens conform de desbetreffende schatting dd.31 december 2019.

             De koopovereenkomst en de erfpachtovereenkomst worden uitgewerkt in afzonderlijke overeenkomsten.

             De gemeente behoudt een doorgang van 2.5 meter breed naar de achterliggende weide waar het project Gek op groen gevestigd is, zodat de lokale gemeenschap dit steeds ongehinderd kan bereiken

             De gemeente behoudt een erfdienstbaarheid langs de oostrand van de terreinen van de school om de de gemeenschapszone ook met landbouwvoertuigen te kunnen bereiken.

             Het GO verzekert de investeringen in het schooldomein en de schoolgebouwen ter waarde van 1, 6 miljoen euro, incl. BTW. De bouwvergunning voor deze werken wordt tegen ten laatste 1 september 2021 aangevraagd, ten hoogste anderhalf jaar later starten de werken.

             Het GO zet de huurovereenkomst van de villa naast de school verder, ten minste tot de oplevering van de schoolgebouwen.

             Dit protocolakkoord werd op 10 februari 2020 door beide partijen ondertekend, uiteraard onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad.

             De schoolraad van de basisschool Kruipuit bracht omtrent de overname op 10 februari jl. een gunstig advies uit, evenwel met de opmerking dat de communicatie rond de overname niet optimaal verliep.

             De gevolgen voor het personeel werden besproken met de onderwijsvakbonden in het ABOC van 10 februari 2020. 2 van de drie aanwezige vakbonden ondertekenden een protocol van akkoord.

 

 

Tussenkomsten

             door raadslid Marten De Jaeger (CD&V)

             door raadslid Leandra Decuyper (CD&V)

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

             Schepen Glenn Longeville (Open Vld) antwoordt.

             Burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld) vult aan.

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) vraagt te notuleren dat Groen niet tegen een overname van de school is, maar wel tegen de manier waarop de meerderheid dit dossier heeft aangepakt. Voor de Groenfractie was dit een gemiste kans om samen te werken.

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             door raadslid Marten De Jaeger (CD&V)

             door raadslid Annelies Lammertyn (CD&V)

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Danny Vannevel

8 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper en Timothy De Groote

2 onthoudingen: Dino Lateste en Stefaan Standaert

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de overname van de gemeentelijke basisschool Kruipuit door het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap volgens de bepalingen van het hiernavolgende protocolakkoord:

 

Overname gemeenteschool Maldegem

Protocolakkoord

 

 

1.Algemeen

Protocol tot overname van de gemeentelijke basisschool Kruipuit in Adegem door het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap

De hierna vermelde partijen:

Het Gemeenschapsonderwijs, openbare instelling met rechtspersoonlijkheid opgericht bij bijzonder decreet van 14 juni 1998 betreffende het gemeenschapsonderwijs, met zetel te 1000 Brussel, Willebroekkaai 36, vertegenwoordigd door mevrouw Raymonda Verdyck afgevaardigd bestuurder, in uitvoering van de beslissing van de Raad van het Gemeenschapsonderwijs d.d. 20 maart 2020, hierna genoemd het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

en

GO! scholengroep Meetjesland met zetel te, vertegenwoordigd door mevrouw Jenny De Potter, algemeen directeur, en door de heer Peter Evens,  voorzitter Raad van Bestuur optredend als inrichtende macht van GO! scholengroep Meetjesland, in uitvoering van de beslissing van de Raad van Bestuur d.d. 18 februari 2020, hierna genoemd GO! scholengroep Meetjesland.

en

de gemeente Maldegem, vertegenwoordigd door de heer Bart Van Hulle, burgemeester en door de heer Tijs Van Vynckt, algemeen directeur, handelend in uitvoering van de beslissing/het besluit van de gemeenteraad van 19 februari 2020;

 

komen overeen wat volgt:

 

2.Onderwijsorganisatie

2.1.Toepassingsgebied

Met ingang van 1 september 2020 en overeenkomstig de bepalingen van deze overeenkomst, wordt de gemeentelijke basisschool Kruipuit te Adegem overgenomen door GO! scholengroep Meetjesland, die er op dat ogenblik de inrichtende macht van wordt overeenkomstig de bepalingen van het bijzonder decreet van 14 juli 1998 betreffende het gemeenschapsonderwijs. De gemeente Maldegem verklaart m.i.v. dezelfde datum niet langer de in bijlage 1 opgesomde gemeenteschool onderwijs in te richten.

De bestaande overeenkomsten en convenants inzake onderwijsorganisatie met externe partners afgesloten, zullen bekeken worden, waarbij in voorkomend geval nieuwe akkoorden zullen afgesloten worden. Bijlage 1 bevat de inventaris van de bestaande overeenkomsten en convenants inzake onderwijsorganisatie met externe partners.

 

2.2.Onderwijsaanbod

Voor de resterende duur van het schooljaar 2019-2020 zal het college van directeurs van GO! scholengroep Meetjesland in samenwerking met de directeur van de over te nemen onderwijsinstelling het onderwijsaanbod bestuderen en de gemeente Maldegem als inrichtende macht van de school voor de wettelijke en reglementair voorziene tijdstippen de nodige beleidsadviezen formuleren ter voorbereiding van de overname in een sfeer van collegialiteit en conform van hun beider pedagogisch project.

GO! scholengroep  Meetjesland en de gemeente Maldegem verbinden er zich toe tijdig en vóór 1 mei 2020 de nodige documenten met betrekking tot bovenvermelde overname in te dienen bij het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Agentschap voor Onderwijsdiensten.

 

2.3.Leerplannen, nascholing en pedagogische begeleiding

De leerplannen van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap zullen progressief ingevoerd worden.

In een overgangsperiode, voorzien in 2 schooljaren,  kunnen de voordien gevolgde leerplannen van toepassing blijven. Op termijn wordt eenvormigheid nagestreefd. Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap zal hiervoor met de betrokken directeur afspraken maken en pedagogische begeleiding voorzien.

Wat de nascholing betreft kan beroep gedaan worden op GO! PBD.

De pedagogische begeleiding zal vanaf het schooljaar 2020-2021 verricht worden door de Pedagogische Begeleidingsdienst van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

 

3.Bestuurlijke organisatie

3.1.Schoolraden  

In overeenstemming met de bepalingen van artikel 23§3 van het Bijzonder Decreet van 14 juli 1998 betreffende het gemeenschapsonderwijs, verbindt het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap zich ertoe om na de overname zo snel mogelijk in de betrokken onderwijsinstelling een schoolraad te vormen.

In afwachting hiervan wordt het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap geadviseerd door de huidige schoolraad.

 

3.2.Voorbereidende werkzaamheden

In de periode tussen de ondertekening van deze overeenkomst en de effectieve overnamedatum wordt een overleg opgestart tussen het GO! scholengroep Meetjesland en de directeur van de over te nemen onderwijsinstelling om de overheveling effectief uit te voeren. Bij dit overleg krijgt de directeur van de over te nemen onderwijsinstelling de nodige ondersteuning.

In dit kader zal de directeur van de betrokken school onder meer betrokken worden bij de werking van het college van directeurs van GO! Meetjesland.

Het college van directeurs van GO! scholengroep Meetjesland zal in samenspraak met de directeur van de betrokken school deze samenwerking organiseren.

 

3.3.Administratieve ondersteuning

Om de overname van gemeentelijke basisschool Adegem vlot te laten verlopen, verbindt de gemeente Maldegem zich ertoe om in de voorbereiding van de overgang en na de overgang alle informatie te ontsluiten aan GO! scholengroep Meetjesland die zij in het kader van de overgang zouden nodig hebben en omgekeerd.

 

3.4.Opleidingen

Het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap stelt zijn opleidingen inzake onderwijsorganisatie, personeelsaangelegenheden, begroting en boekhouding open voor de personeelsleden van de over te nemen instelling.

 

3.5.Administratieprogramma’s

De gemeentelijke basisschool Kruipuit te Adegem is momenteel aangesloten bij Informat voor de leerlingendatabank, facturatie en de personeelsadministratie.

GO! scholengroep Meetjesland zorgt voor een vlotte overname van de databankgegevens naar hun huidige programma en verdere afspraken tussen het GO! en de betrokken directeur worden gemaakt. GO! scholengroep Meetjesland voorziet voor de directeur en de administratieve ondersteuning de nodige opleidingen.

 

4.Gesubsidieerd personeel

4.1.Overgang naar het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Wat door het departement Onderwijs gesubsidieerde personeelsleden betreft is artikel 56 en artikel 56 bis van het Decreet van 27 maart 1991 betreffende rechtspositie van bepaalde  personeelsleden van het GO! van toepassing, dat luidt als volgt:

 

‘Art. 56. Rechten van personeelsleden bij het overnemen van onderwijsinstellingen

§ 1. De personeelsleden van een instelling die door het Gemeenschapsonderwijs wordt overgenomen, verkrijgen op hun verzoek de hoedanigheid van personeelslid van het gemeenschapsonderwijs.

 

§ 2. De personeelsleden bedoeld in § 1 gaan, al naar gelang het geval zij vastbenoemd of tijdelijk aangesteld zijn in de instelling die overgenomen wordt, als vastbenoemd of tijdelijk aangesteld personeelslid over.

Voor overname in de hoedanigheid van tijdelijk personeelslid komen in aanmerking de personeelsleden die op de laatste effectieve lesdag voor de overname in dienst zijn en voor hun prestaties door de Vlaamse Gemeenschap worden bezoldigd.

 

§ 3. De diensten gepresteerd in het gesubsidieerd onderwijs worden beschouwd als diensten gepresteerd in het gemeenschapsonderwijs. Voor de toepassing van dit decreet worden de diensten gepresteerd in een ambt, betrekking, opleiding, module, vak of specialiteit in de overgenomen instelling geacht gepresteerd te zijn in hetzelfde ambt, dezelfde betrekking, dezelfde opleiding, dezelfde module, hetzelfde vak of dezelfde specialiteit in de scholengroep, en, in voorkomend geval, de scholengemeenschap die na overname bevoegd is voor de instelling.

 

§ 4.Een kandidatuurstelling voor een tijdelijke aanstelling of voor een vaste benoeming gedaan bij de inrichtende macht die haar instelling overlaat, wordt geacht gedaan te zijn bij de raad van bestuur die de instelling overneemt. De mededeling van de vacante betrekkingen met het oog op een vaste benoeming in de instelling die wordt overgenomen, wordt eveneens geacht gedaan te zijn bij de raad van bestuur die deze instelling overneemt.

 

§ 5. De personeelsleden die voor de overname recht hadden op een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur, 5zoals bedoeld in artikel 21, § 3, of artikel 100quater decies, en artikel 21bis, § 3, of artikel 100quinquies decies, van dit decreet of in artikel 23, § 3, of artikel 77bis en artikel 23bis, § 3, of artikel 77ter van het decreet rechtspositie personeelsleden gesubsidieerd onderwijs,] behouden dit recht na de overname.

 

Art. 56bis. Rechten van personeelsleden bij wijziging van de samenstelling van een scholengemeenschap

 

§ 1. Niet van toepassing

 

§ 2. Wanneer een instelling die voorheen tot een scholengemeenschap behoorde, toetreedt tot een andere scholengemeenschap, dan worden de diensten die voor de toetreding tot deze andere scholengemeenschap in deze instelling werden gepresteerd in een ambt, betrekking, vak of specialiteit geacht ook gepresteerd te zijn in dat ambt, deze betrekking, dat vak of deze specialiteit in deze andere scholengemeenschap.

[[Het personeelslid dat in de instelling die toetreedt tot een andere scholengemeenschap in de loop van het voorgaande schooljaar tijdelijk is aangesteld voor doorlopende duur, behoudt bij de toetreding tot de andere scholengemeenschap zijn tijdelijke aanstelling van doorlopende duur onder de voorwaarden gesteld in dit decreet. Het personeelslid behoudt eveneens zijn recht op een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur. Dit recht op een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur geldt vanaf het ogenblik van de toetreding voor alle instellingen van de scholengemeenschap waartoe de instelling is toegetreden.

Het personeelslid dat in de instelling die toetreedt tot een andere scholengemeenschap uiterlijk op het einde van het voorgaande schooljaar vastbenoemd en geaffecteerd is, behoudt bij de toetreding tot de andere scholengemeenschap alle rechten en plichten die verbonden zijn aan deze vaste benoeming en affectatie. Het personeelslid dat deeltijds vastbenoemd is, beantwoordt bij de toetreding tot de scholengemeenschap, en onverminderd artikel 36bis, aan de voorwaarden gesteld in dit decreet voor een uitbreiding van zijn vaste benoeming in alle instellingen van de scholengemeenschap waartoe de instelling is toegetreden.]]

Een kandidaatstelling voor een tijdelijke aanstelling die in toepassing van dit decreet reeds werd gedaan bij de raad van bestuur of een inrichtende macht van de scholengemeenschap of de scholengroep, wordt geacht ook gedaan geweest te zijn voor de scholengemeenschap waartoe de instelling zal behoren.

 

§ 3. Niet van toepassing

 

De intenties tot het verkrijgen van de hoedanigheid van personeelslid van het GO! dienen door de personeelsleden te worden ingediend bij de gemeente, die tot op het moment van de overname als schoolbestuur de bevoegdheid over het personeel uitoefent. Tot zolang is op deze personeelsleden het Decreet Rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs van toepassing.

 

4.2.Vergoedingen

De bijkomende financiële voordelen die sommige personeelsleden van de gemeentelijke basisschool van Adegem ontvingen als gevolg van hun vroeger onderwijsstatuut, worden niet overgenomen door het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

 

4.3.Vervoerskosten openbaar vervoer - fietsvergoeding

Vanaf 1 september 2020 staat het GO! in voor de terugbetaling van de vervoerskosten  aan  de personeelsleden conform de wettelijke bepalingen van toepassing voor het onderwijspersoneel.  Voor de periode tot en met 31/8/2020 is de gemeente Maldegem verantwoordelijk.

De inrichtende machten vorderen elk de door hen gemaakte kosten in het kalenderjaar 2020 terug bij AGODI.

 

4.4.Mutatie

De mutatie van personeelsleden, die bij de overname niet overgaan naar het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en door de gemeente Maldegem na de overname ter beschikking zullen gesteld worden wegens ontstentenis van betrekking, is nadien enkel mogelijk in toepassing van de bepalingen van afdeling IV Mutatie, van hoofdstuk III, van het DRP van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

 

4.5.Reaffectatie of wedertewerkstelling.

De reaffectatie of wedertewerkstelling van personeelsleden, die bij de overname niet overgaan naar het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en na de overname door de gemeente Maldegem ter beschikking gesteld zullen worden wegens ontstentenis van betrekking, is enkel mogelijk in toepassing van de bepalingen van het DRP, de Gecodificeerde decreten sommige bepalingen voor het onderwijs van 28 oktober, meer bepaald Deel V, Titel 3 betreffende de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking  en het uitvoeringsbesluit van de Vlaamse regering van 29 april 1992 betreffende de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, de reaffectatie, de wedertewerkstelling en de toekenning van een wachtgeld of wachtgeldtoelage.

 

4.6.Voorbereidende werkzaamheden

De gemeente Maldegem en GO! scholengroep Meetjesland verbinden er zich toe, met het oog op de vlotte en geordende aanvang van het schooljaar 2020-2021 de daartoe voorbereidende werkzaamheden te verrichten.

de gemeente Maldegem zal overleg plegen met GO! scholengroep Meetjesland bij het nemen van de hierna vermelde beslissingen:

de maatregelen voorafgaand aan de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking van personeelsleden;

het uitspreken van de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking;

de toekenning van opdrachten (cfr. het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1992, artikel 18) rekening houdend met de dienstanciënniteit van de personeelsleden per hetzelfde ambt;

de tijdelijke aanstelling van personeelsleden;

de besteding van het lestijdenpakket, het raadplegen van het personeelsteam, oudervereniging, basiscomité en schoolraad;

het gebruik van de puntenenveloppes van de scholengemeenschap en de toewijzing van de betrekkingen aan tijdelijke en vast benoemde personeelsleden.

 

4.7.Functieomschrijvingen en evaluaties

 

De functieomschrijvingen van de gemeente Maldegem en van het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap zijn gelijklopend op basis van de geldende regelgeving. 

De functiebeschrijving van de directeur van de overgenomen school zal aangepast worden aan de taken binnen het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap en overeenkomstig de toegekende bevoegdheden volgens het BDGO.

 

5.Niet-gesubsidieerd personeel

Het niet-gesubsidieerd personeel (contractueel personeel of personeel benoemd door de inrichtende macht) contractueel belast met het onderhoud van alle schoollokalen en het bedelen van de maaltijden wordt door GO! scholengroep Meetjesland overgenomen voor maximaal 1 VTE volgens de loonkost van deze personeelsleden op basis van de door GO! gebruikte weddenschalen.

 

Het niet-gesubsidieerd personeel (contractueel personeel of personeel benoemd door de inrichtende macht) contractueel belast met de voor- en naschoolse opvang wordt door GO! scholengroep Meetjesland overgenomen voor maximaal 37,5 uur/week volgens de loonkost van deze personeelsleden op basis van de door GO! gebruikte weddenschalen.

 

De namenlijst van deze personeelsleden met hun respectievelijk opdracht is als addendum 3 toegevoegd.

 

6.Overname van roerende en onroerende goederen

6.1.Uitrusting

De didactische en niet-didactische uitrusting van de overgenomen instelling - waarvan de inventaris wordt bijgevoegd en die in onderling overleg op te stellen is uiterlijk op 31 augustus 2020 - wordt om niet overgedragen aan GO! scholengroep Meetjesland ten behoeve van de overgenomen onderwijsinstellingen en het verder aanbieden van het onderwijs.

 

6.2.Overname onderhoudscontracten

De lopende onderhoudscontracten voor de overgenomen instelling wordt in samenspraak en onderlinge overeenkomst tussen de gemeente Maldegem en GO! scholengroep Meetjesland geregeld. Een lijst van deze contracten zoals op vandaag gekend wordt als bijlage aan deze overeenkomst gehecht.

 

6.3.Infrastructuur

De overname door het GO! van de gemeentelijke basisschool Kruipuit gelegen Kruipuit 19A te 9991 Adegem gaat gepaard met een aantal afspraken inzake infrastructuur die in voorliggend protocol worden beschreven.

Hierna is een overzicht van de gemaakte afspraken voor het domein van de gemeentelijke basisschool gelegen Kruipuit 19A te Adegem

 

Uittreksel uit opmetingsplan en schattingsverslag

Luchtfoto

 

1.1   Vestiging van een erfpachtrecht voor 99 jaar voor een jaarlijkse canon van € 100 niet-indexeerbaar op het roos gekleurde perceel (zonder omlijning) van het uittrekstel uit opmetingsplan met o.a. de gebouwen G02 en G03.

Bijgevoegd is een Ontwerp GO! van een “Akte tot vestiging van een erfpachtrecht”, opgemaakt op basis van het model van Afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse Gemeenschap.

1.2Aankoop door het GO! van de grond te zien als het roos gekleurde en omlijnde perceel van het uittreksel uit het opmetingsplan met de gebouwen G01, 4, 5 en 6 voor een bedrag van 899.000 euro.

1.3De gemeente krijgt een erfdienstbaarheid van doorgang om met landbouwvoertuigen toegang te krijgen tot de speelweide / gemeenschapszone. Deze toegang zou slechts zeer beperkt gebruikt worden, slechts enkele keren per jaar. Deze toegang is noodzakelijk om het grove onderhoud op de zone uit te voeren. Deze zone werd ook aangeduid op het opmetingsplan.

1.4Het GO! voert investeringen uit op het domein ter waarde van 1.600.000 euro inclusief btw, tijdelijke huisvesting en afbraak.

Het GO! vraagt tegen ten laatste 1 september 2021 de bouwvergunning aan. Maximaal anderhalf jaar na het verkrijgen van de bouwvergunning worden de werken gestart.

In het kader van “brede school” staan alle scholen open voor lokale initiatieven t.a.v. kinderen, jongeren volwassenen en verenigingen uit de buurt of de wijk.

1.5Het GO! mag op het perceel in erfpacht (punt 1.1 hierboven) volgens eigen inzichten en noden schoolgebouwen slopen, bouwen en renoveren.

1.6 Vestiging van een tijdelijk huur van de grond met de gebouwen G07, 8 en 9 tot oplevering van de bouwwerken. GO! scholengroep Meetjesland zal het lopende huurcontract overnemen tot oplevering en tijdig opzeggen.

1.7. De gemeente Maldegem zal een landmeter aanstellen voor de opmeting en de splitsing van het domein in percelen. Dit wordt als addendum bij dit document gevoegd.

 

7.Werkingsmiddelen

De werkingsmiddelen zoals begroot door de gemeente Maldegem voor het jaar 2020 worden tot en met 31 augustus 2020 gedragen door de gemeente Maldegem zoals in de voorgaande jaren. De gemeente Maldegem zal de noodzakelijke werken, waarvoor in het budget de nodige kredieten zijn vastgelegd, uitvoeren.

Het saldo in plus van nog niet bestede middelen specifiek bestemd voor de school, zal per 1 september 2020 worden overgemaakt op rekening van de raad van bestuur van GO! scholengroep Meetjesland, die ervoor zorgt dat overgedragen onderwijsinstelling hiervan ten volle gebruik zal maken.

 

8.Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB)

De samenwerkingsafspraken met het Vrij CLB Meetjesland zijn voor het schooljaar 2020-2021 gemaakt. Vanaf het schooljaar 2021-2022 zal BS Kruipuit bediend worden  door het CLB verbonden aan GO! scholengroep Meetjesland. De afspraken met het Vrij CLB Meetjesland dienen voor 31 december 2020 opgezegd te worden.

 

9.Voor- en naschoolse opvang

Bovenop de reeds gemaakte afspraak i.v.m. de 37,5 uur per week (zie 5. niet-gesubsidieerd personeel) voor de organisatie van de voor- en naschoolse opvang kunnen de huidige personeelsleden met een PWA-statuut en vrijwilligers door GO! scholengroep Meetjesland  worden overgenomen onder de voorwaarden die voorgeschreven zijn door GO! scholengroep Meetjesland.

 

10.Warme maaltijden

Het lopende contract met Sodexho wordt door de gemeente Maldegem opgezegd vanaf 30 juni 2020.

Met ingang van 1 september 2020 zal GO! scholengroep Meetjesland de mogelijkheid tot warme maaltijden via Agape aanbieden.

 

11.Opvolgingscomité

Er wordt een opvolgingscomité opgericht met vertegenwoordigers van de gemeente Maldegem, GO! scholengroep Meetjesland en het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap. Dit comité komt jaarlijks samen om de gemaakte afspraken uit deze overeenkomst op te volgen en te evalueren.

 

12.Aanvang en duur van de overeenkomst

Deze overeenkomst vangt aan na de officiële beslissingen van de respectievelijke Gemeenteraad, de Raad van Bestuur van GO! scholengroep Meetjesland en de Raad van het GO! met als opschortende voorwaarde dat tegelijkertijd  de overeenkomst tot verkoop van het afgebakende domein aan de Courtmanslaan door alle partijen wordt goedgekeurd bij beslissing van de Gemeenteraad, de RvB van GO! scholengroep Meetjesland en de Raad van het GO!.

Deze beslissingstukken worden na 20 maart bijgevoegd bij dit protocol.

Aldus opgemaakt in drievoud waarvan iedere partij een origineel exemplaar heeft ontvangen.

Datum: ……………………….

 

 

Artikel 2:

Omtrent de verkoop van een deel van het schoolterrein en omtrent de erfpacht van het overige deel van het schoolterrein worden afzonderlijke overeenkomsten afgesloten.

 

Artikel 3:

Het protocolakkoord wordt nog gefinaliseerd met bijlagen mbt o.m.

- het overzicht van de onderwijsorganisatie

- de inventaris van de schooluitrusting

- de lijst van het niet-gesubsidieerd personeel in de school Kruipuit dat overgenomen wordt door het GO

- de individuele personeelsfiches van de personeelsleden van de basisschool Kruipuit.

- de protocollen van de terzake gevoerde vakbondsonderhandelingen.

 

Artikel 4:

Dhr. Burgemeester en dhr. Algemeen directeur worden gemachtigd deze overeenkomst namens de gemeente Maldegem te tekenen.

 

 

Publicatiedatum: 15/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 02 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

13.  PATRIMONIUM - BASISSCHOOL KRUIPIT - VERKOOP-ERFPACHT - PRINCIPIËLE BESLISSING

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11°het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

 

Feiten

            De gemeente Maldegem is eigenaar van de percelen Maldegem, 6de afdeling, sectie O, nr. 205m2 en Maldegem, 6de afdeling, sectie O, nr. 205n2.

            Op deze percelen bevinden zich de gebouwen van de gemeentelijke basisschool Kruipuit.

            De gemeente wenst deze school over te dragen aan een andere scholenkoepel.

            Met het oog op deze overdracht werd een schatting opgemaakt van de waarde van de school.

            Deze schatting gaat uit van een opsplitsing van het perceel waarbij een deel verkocht kan worden en een deel in erfpacht kan gegeven worden. Het te verkopen deel, dat de eigenlijke schoollokalen omvat, wordt geschat tegen € 899.000

            Het deel dat in erfpacht gegeven kan worden betreft de speelplaatsen, een bergruimte op de speelplaats vooraan, en het gebouw met de turnzaal, keuken en eetzaal. De erfpacht kan verleend worden tegen een symbolisch bedrag.

            Een protocol tot overname van de gemeentelijke basisschool Kruipuit door het gemeenschapsonderwijs (GO!), onderwijs van de Vlaamse gemeenschap ligt ter goedkeuring voor op de gemeenteraad van Maldegem van heden.

 

Argumentatie

             Het deel van het perceel dat door het GO! zou verworven worden heeft een oppervlakte van ongeveer 2.075 m². Het omvat de klaslokalen (zowel nieuwbouw, paviljoen als het oude schoolgebouw), de parking en de toegangweg tot de klaslokalen en een klein deel van de in landbouwzone gelegen speelplaats.

             Een toegangsweg (voor niet-gemotoriseerd verkeer) met een breedte van 2.5m tot de achterliggende weide, die in het kader van het project Gek op Groen volledig ingericht wordt als gemeenschapsgebied wordt niet in de te verkopen oppervlakte opgenomen en moet dus afgesplitst worden. Op deze wijze wordt gevrijwaard dat dit achterliggende gebied steeds toegankelijk blijft voor iedereen.

             Het deel van het perceel dat in erfpacht zou gegeven worden heeft een oppervlakte van 1783 m². Dit deel omvat de speelplaatsen vooraan en achteraan het schoolterrein en het gebouw met de turnzaal, keuken en eetzaal van de school. Dit gedeelte is grotendeels in landbouwzone gelegen en gezien de bestemming als schoolgebouw en de nood aan renovatie en herstelling van de erop gesitueerde gebouwen kan hiervoor een symbolische erfpacht toegestaan worden.

             De gemeente behoudt eveneens een erfdienstbaarheid langs de oostrand van de terreinen van de school om de de gemeenschapszone ook met landbouwvoertuigen te kunnen bereiken.

             Het bestuur wenst het voortbestaan van het onderwijs In de Kruipuit en van de basisschool Kruipuit in het bijzonder op lange termijn te verzekeren. De school is momenteel succesvol vertegenwoordigd en sterk uitgebouwd in de lokale gemeenschap.

             Er wordt algemeen verwacht dat het veranderende onderwijslandschap en de daarmee gepaard gaande uitdagingen binnen enkele jaren het gemeentelijk beleidsniveau zullen overstijgen. Deze evolutie is nu al zichtbaar in steeds meer samenwerkingsverbanden die in het onderwijs afgesloten worden, zo werden de laatste jaren o.m. scholengemeenschappen in het leven geroepen, worden gezamenlijke overeenkomsten met CLB's afgesloten, zijn er afspraken inzake schooloverschrijdende ondersteuningsnetwerken en lerarenplatformen.

             Gezien ook de gemeentelijke basisschool Kruipuit niet ontsnapt aan het streven naar schaalvergroting is de overdracht naar een ander net aangewezen.

             Aldus wordt het voortbestaan van de school en van het onderwijs op de Kruipuit op lange termijn verzekerd.

             De koopoverenkomst en de erfpachtovereenkomst worden uitgewerkt in afzonderlijke overeenkomsten.

             Gezien de verkoop en de erfpacht betrekking hebben op gronden gesitueerd over verschillende kadastrale percelen is een opmeting en splitsing van de percelen nog noodzakelijk.

             De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking mbt de onroerende goederen van de gemeente.

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             Raadslid Leandra Decuyper (CD&V) verwijst naar de wetgeving omtrent de onroerende transacties door openbare besturen, waarbij de verplichtingen opgelegd worden aan o.m. de gemeentebesturen om bij vervreemding van onroerend goed, zoals hier het geval is, de principes te hanteren van mededinging en transparantie.  Dit betekent dat een schattingsverslag moet worden opgemaakt en dat de markt moet worden geconsulteerd.  Raadslid Decuyper vraagt of de markt in dit dossier werd bevraagd en zo ja, op welke wijze en zo neen, waarom niet?

             Burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld) antwoordt dat hij de vragen van raadslid Stefaan Standaert (Groen) en raadslid Leandra Decuyper (CD&V) al heeft beantwoord en dat alles duidelijk is.

             Raadslid Leandra Decuyper (CD&V) vraagt te notuleren dat de burgemeester niet bereid is om haar vraag te beantwoorden.

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Danny Vannevel

10 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de verkoop van een deel van ong. 2.075 m² (omvattende o.m. de klaslokalen (zowel nieuwbouw, paviljoen als het oude schoolgebouw), de parking en de toegangweg tot de klaslokalen en een klein deel van de in landbouwzone gelegenn speelplaats) van de percelen Maldegem, 6de afdeling, sectie O, nr. 205M2 en Maldegem, 6de afdeling, sectie O, nr. 205n2. aan het Gemeenschapsonderwijs (GO!), onderwijs van de Vlaamse gemeenschap.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met het in erfpacht geven van een deel van ong. 1783 m² (omvattende speelplaatsen vooraan en achteraan het schoolterrein en het gebouw met de turnzaal, keuken en eetzaal van de school) van de percelen Maldegem, 6de afdeling, sectie O, nr. 205M2 en Maldegem, 6de afdeling, sectie O, nr. 205n2. aan het Gemeenschapsonderwijs (GO!), onderwijs van de Vlaamse gemeenschap.

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen krijgt de opdracht het dossier verder samen te stellen, ten einde de verkoopovereenkomst en de erfpachtovereenkomst te realiseren.

 

 

 

Publicatiedatum: 15/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 02 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

14.  POLITIE: AFSLUITEN VAN EEN CONVENANT MET PAULO-POLITIEOPLEIDING

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

            Het gemeenteraadsbesluit van 22 maart 2018 waar voor het dienstjaar 2018 werd gekozen voor een convenant met PAULO - politieopleiding met een basistrekkingsrecht van 75%

            Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waar voor het dienstjaar 2019 werd gekozen voor een convenant met PAULO - politieopleiding met een basistrekkingsrecht van 75 %

            Het burgemeesterbesluit van 22 december 2016 waar voor het dienstjaar 2017 werd gekozen voor een convenant met PAULO- politieopleiding met een basistrekkingsrecht van 75%

 

 

Feiten

          De afgelopen 3 jaren werd een samenwerkingsconvenant afgesloten tussen de politieschool en de politiezone Maldegem.

          Deze samenwerking geeft de politiezone rechten en plichten in kader van opleidingen, mogelijkheden tot huur van materiaal of infrastructuur, bijdrage voor de PROF-medewerker, enz.

          Het convenant wordt afgesloten per jaar

          Het convenant biedt de politiezone een korting van 15%

          De bijdrage van de zone wordt berekend op basis van enerzijds de inwonersaantallen jaar X-1 en anderzijds de effectieven zoals bepaald in de recenste MFO-2

          De politiezones betalen een basistrekkingsrecht, gelijk aan 50 % ( voor het eerst een optie), 75 % of 100 %.

          Uit het historisch overzicht blijkt dat het gemiddeld verbruik voor Maldegem in het verleden tussen 50% en 75% lag.  Een overschot kan echter niet meer overgedragen worden.  Op basis van onze historische cijfers raadt de politieopleiding dan ook een basistrekkingsrecht van 50% aan.

          De zones kunnen steeds bijkomende trekkingsrechten kopen indien gewenst

          Niet-opgebruikte trekkingsrechten worden vanaf 2020 niet meer overgedragen

 

Argumentatie

          Dit convenant biedt de politiezone korting onder andere bij opleidingen die noodzakelijk zijn in kader van de verdere ontwikkeling en baremische loopbaan van onze personeelsleden

          Er wordt ons een basistrekkingsrecht van 50% aanbevolen. Op basis van de cijfergegevens lijkt ons dit een correcte keuze. De zone kan steeds bijkomende trekkingsrechten kopen indien gewenst.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: 330/123-48

Actie-omschrijving: Bijdrage politie - academie

Alg.rek/beleidscode

 

Budget 2020

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

Bijdrage Paulo ( 50%)

10.520,29 euro

10.520,90 euro

6.276.76 euro

4.243,53 euro

 

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord om voor het dienstjaar 2020 opnieuw te kiezen voor een convenant met Paulo- politieopleiding, zoals onderstaand:

 

CONVENANT TUSSEN DE PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

EN DE POLITIEZONE MALDEGEM

Tussen de ondergetekenden,

de Provincie Oost-Vlaanderen, inrichtende macht van PAULO-Politieopleiding, met zetel in het Provinciehuis, Gouvernementstraat 1 te 9000 Gent, vertegenwoordigd door de Deputatie, voor wie optreden

-de heer Kurt Moens, gedeputeerde voor onderwijs en vorming,

-de heer Albert De Smet, provinciegriffier,

hierna genoemd "de provincie"

en

de gemeente Maldegem, in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van xxx, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, voor wie optreden

- de heer Bart Van Hulle, burgemeester van Maldegem

- de heer Tijs Van Vynckt, algemeen directeur van Maldegem

hierna genoemd “de politiezone”

wordt het volgende overeengekomen:

Artikel 1 – Context

De Oost-Vlaamse politiezones wensen meer transparantie over de prijs van de opleidingen en het huren van infrastructuur en materiaal.

Daarom wordt er met ingang van 2017 geen algemene bijdrage meer gevraagd en wordt voor alle diensten die PAULO-Politieopleiding verstrekt, een aparte vergoeding aangerekend.

Politiezones die een convenant met de provincie ondertekenen, hebben recht op korting. De politiezones betalen een basistrekkingsrecht, gelijk aan 50 %, 75 % of 100 % van het gecorrigeerde inschrijvingsgeld dat voor 2016 vastgelegd werd. De zones kunnen hier bovenop ook bijkomende trekkingsrechten aankopen.

De trekkingsrechten kunnen ook gebruikt worden bij de andere opleidingen van PAULO. In dit geval geldt het recht op korting evenwel niet.

Het gecorrigeerde inschrijvingsgeld wordt vastgesteld als volgt: 50 % op basis van het aantal operationele leden zoals vastgesteld in de kolom ‘Min. norm KB 05-09-2001’ van de bijlage bij de ministeriële richtlijn MFO-2 van 23 november 2017 betreffende het solidariteitsmechanisme tussen de politiezones inzake versterkingen voor opdrachten van bestuurlijke politie + 50 % op basis van het aantal inwoners in de zone in 2019.

De politiezones die een convenant afsluiten, kunnen exact nagaan welke hun return is op het vlak van afname van de diensten van PAULO.

Artikel 2 – Bedrag van de trekkingsrechten

De politiezone betaalt een bedrag van 6564,7642 EUR aan de provincie. Dit bedrag is 50 % van het gecorrigeerde inschrijvingsgeld 2016.

Indien van toepassing

Dit bedrag wordt verminderd met 288 EUR, omdat de politiezone in 2019 niet alle trekkingsrechten opgebruikt heeft.

Artikel 3 – Korting voor de politiezone

§ 1 Door het betalen van het in artikel 2 vermelde bedrag krijgt de politiezone recht op 15 % korting. De korting wordt afgerond tot een geheel getal. Wanneer het eerste cijfer na de komma 1, 2, 3 of 4 is, wordt er afgerond naar beneden. Wanneer het eerste cijfer na de komma 5, 6, 7, 8 of 9 is, wordt er afgerond naar boven.

§ 2 De korting geldt voor:

-het inschrijvingsgeld van alle opleidingen die georganiseerd worden door PAULO-Politieopleiding. Dit inschrijvingsgeld geldt ook wanneer de opleiding op locatie gegeven wordt;

-de vergoeding voor het huren van de infrastructuur van PAULO-Politieopleiding.

§ 3 Het recht op korting blijft ook gelden nadat het bedrag van de trekkingsrechten overschreden wordt.

§ 4 De korting geldt niet voor de kosten van de opleiding die apart aangerekend worden, zoals:

-de bij de opleiding schietmonitor gebruikte en afgevuurde patronen;

-inkomgelden musea.

Artikel 4 – Gratis huur van materiaal

De politiezone heeft recht op gratis huur van het volgende materiaal van PAULO-Politieopleiding:

-de mountainbikes;

-de mobiele lasershoot;

-het materiaal dat bij de DOJO hoort en dat op voorhand aangevraagd wordt (bij huren van de DOJO).

Artikel 5 – Administratieve verwerking

§ 1 Alle door PAULO-Politieopleiding aan de politiezone verstrekte prestaties worden afgetrokken van de trekkingsrechten.

Op vraag van de politiezone worden ook afgetrokken van de trekkingsrechten:

- de bijdrage van de politiezone in de loonkost 2020 van de informatie- en documentatiedeskundige van PAULO-Politieopleiding;

- de door de andere opleidingen van PAULO verstrekte prestaties.

De politiezone kan permanent het reeds opgenomen bedrag of het saldo online raadplegen via de applicatie MyOpac van PAULO-Politieopleiding. De politiezone kan deze informatie ook schriftelijk opvragen via het algemeen e-mailadres van PAULO-Politieopleiding.

Wanneer het bedrag van de trekkingsrechten overschreden is, worden alle kosten van PAULO-Politieopleiding 1 maal per maand gefactureerd. De politiezone heeft 1 maand tijd om de factuur te betalen.

§ 2 Voor het aanbod van PAULO-Politieopleiding schrijft de politiezone rechtstreeks in via de Politieopleiding.

Voor het aanbod van de andere opleidingen van PAULO schrijft de politiezone rechtstreeks in bij de betrokken opleiding. Bij de inschrijving zal gevraagd worden of de politiezone wenst gebruik te maken van de trekkingsrechten om het inschrijvingsgeld te betalen.

§ 3 Voor elke opleiding georganiseerd door PAULO wordt vooraf een minimum aantal deelnemers vastgesteld door de opleiding. Van zodra het minimum aantal bereikt is, krijgt de politiezone elektronisch de bevestiging dat de cursus doorgaat.

§ 4 Bij PAULO-Politieopleiding is annulatie niet meer mogelijk nadat de bevestiging naar de politiezone werd verstuurd.

Wanneer een cursist niet deelneemt aan de opleiding, wordt het inschrijvingsgeld niet terugbetaald. Een andere persoon kan wel de voorziene plaats innemen.

§ 5 Bij PAULO-Bestuursopleiding is annulatie mogelijk tot 8 werkdagen voor de start van de opleiding. Nadien blijft het inschrijvingsgeld verschuldigd. Een andere persoon kan wel de voorziene plaats innemen.

§ 6 De inschrijving bij PAULO-Brandweeropleiding kan kosteloos geannuleerd worden tot 14 dagen vóór de aanvang van de opleiding. Wordt de inschrijving tot uiterlijk 7 dagen vóór de aanvang van de opleiding geannuleerd, dan wordt de helft van het inschrijvingsgeld terugbetaald. Nadien is het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd.

In afwijking van het eerste lid van deze paragraaf wordt de inschrijving steeds kosteloos geannuleerd wanneer de ingeschreven cursist ziek is en dit gestaafd wordt met een doktersattest.

§ 7 De inschrijving bij PAULO-Opleiding Dringende Geneeskundige Hulpverlening kan steeds geannuleerd worden. Het inschrijvingsgeld wordt niet terugbetaald.

Artikel 6 – Niet-opgebruikte trekkingsrechten

Niet-opgebruikte trekkingsrechten worden niet terugbetaald aan de politiezone.  Ze kunnen ook niet overgedragen worden naar een volgend kalenderjaar.

Artikel 7 – Engagement van de provincie

§ 1 De provincie engageert zich dat PAULO-Politieopleiding een opleidingsaanbod zal uitwerken dat afgestemd is op de opleidingsbehoeften van de politiezones.

§ 2 Wanneer een opleiding georganiseerd wordt op vraag van de politiezone en het minimum aantal inschrijvingen niet bereikt wordt, gaat, in afwijking op artikel 5, § 3 de opleiding toch door als de politiezone het volledige inschrijvingsgeld betaald.

§ 3 PAULO-Politieopleiding zal, na de elektronische bevestiging zoals vermeld in artikel 5, § 3, de opleiding effectief organiseren, ook wanneer niet alle ingeschreven cursisten aanwezig zijn. Alleen wanneer het aantal opgedaagde cursisten te laag is om de opleiding op een veilige manier te laten doorgaan, wordt de opleiding afgelast.

Dit principe geldt ook bij de andere opleidingen van PAULO, op voorwaarde dat de opleiding georganiseerd wordt op vraag van de politiezone en de politiezone het volledige inschrijvingsgeld betaalt.

Artikel 8 –Engagement van de politiezone

De politiezone engageert zich om voor haar opleidingsbehoeften maximaal beroep te doen op het aanbod van PAULO-Politieopleiding.

Daarnaast engageert de politiezone zich PAULO-Politieopleiding te informeren over haar eigen opleidingsnoden en interne initiatieven.

Artikel 9 - Evaluatie

Deze convenant zal eind 2020 geëvalueerd worden.

Artikel 10 – Slotbepalingen

Deze convenant treedt in werking op 1 januari 2020 en heeft een duurtijd van 1 jaar.

Op deze convenant is uitsluitend het Belgisch recht van toepassing.

Elk geschil betreffende deze convenant en alle aanvullingen van deze convenant behoren tot de bevoegdheid van de rechtbanken te Gent.

Opgemaakt in tweevoud waarbij elke partij verklaart een exemplaar te hebben ontvangen.

Gedaan te Gent op

Namens de Provincie Oost-Vlaanderen,

Albert De SmetKurt Moens

Provinciegriffierde bevoegde gedeputeerde

Namens de gemeente Maldegem

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met de keuze voor een basistrekkingsrecht van 50%.

 

Artikel 3:

De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het budget 2020 op het artikel 330/123-48 van de gewone dienst.

 

 

Publicatiedatum: 15/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 02 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

15.  LOKALE POLITIE - VACANTVERKLARING INSPECTEUR

 

Juridische gronden

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          De wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.

          De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.

          Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd, en al z'n latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, hierna KB mobiliteit genoemd.

          Het koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 7 juni 2009 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 31 mei 2009 tot wijziging van de RPPol inzake de wervingsreserve in het raam van de mobiliteit.

          De ministeriële omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 houdende toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones (+ de aanvullingen GPI 15bis, 15 quater en 15 quinquies).

          Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.

          De permanente nota van de federale politie, met kenmerk DGS/DSP/C-2011/22746, uitgegeven op 09 juni 2011, omtrent de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie - procedures en statutaire gevolgen.

          De beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 25 september 2019, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en het logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de heer Gouverneur van de provincie Oost- Vlaanderen op 28 oktober 2019.

 

Feiten

          Stephanie Taets, inspecteur van politie, medewerker interventie verkeer, heeft via uitgaande mobiliteit deelgenomen voor een functie van hoofdinspecteur van politie. Zij is geslaagd en was batig gerangschikt en heeft meegedeeld dat zij deze functie wenst op te nemen.

          Inspecteur Stephanie Taets is momenteel reeds bezig met haar opleiding tot hoofdinspecteur van politie maar dient deze eerst nog succesvol te voltooien waardoor zij pas ten vroegste kan worden in plaats gesteld in de andere zone op 1 juli 2020.

          Er wordt gevraagd om de functie medewerker interventie verkeer nu vacant te verklaren opdat er in de plaats stelling kan gebeuren met ingang vanaf 1 mei.  Er wordt nu reeds vacant verklaring gevraagd omdat de langdurige afwezigheid van de inspecteur een impact heeft op het team interventie ( reeds afwezig sinds oktober) en omdat we momenteel een sterke kandidaat hebben voor deze functie.

          Op 06 februari 2020 heeft een selectie plaatsgevonden voor een plaats van inspecteur medewerker interventie verkeer. Er werden 2 sterke kandidaten gevonden voor één vacante plaats. De tweede gerangschikte kandidaat is automatisch op de werfreserve gekomen. De kandidaat die tweede gerangschikt is zou kunnen worden benoemd voor deze vacante plaats zonder dat er opnieuw een selectie dient plaats te vinden.

          Het functieprofiel voor de functie inspecteur medewerker interventieverkeer werd opgemaakt en wordt in bijlage gevoegd.

          Stel dat de tweede gerangschikte kandidaat de functie niet opneemt zal er opnieuw een selectie worden gevoerd. De selectie zal gebeuren conform het op dat moment geldende selectiereglement van de PZ Maldegem. De ontvankelijke kandidaturen zullen naar inhoud beoordeeld worden en de vacature zal uiteindelijk toegewezen worden aan de hand van volgende selectiecriteria: "het organiseren van één of meerdere testen of geschiktheidsproeven" en "het inwinnen van het advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort."

 

Argumentatie

          De operationele werking van de lokale politie Maldegem komt in het gedrang bij het niet volledig bestaffen van het kader.

          Op basis van de dienstnoodwendigheden de bezetting van deze functie verantwoord is.

 

 

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om 1 voltijdse statutaire betrekking van inspecteur van politie, van de lokale politie Maldegem, vacant te verklaren conform de hierboven bepaalde modaliteiten.

 

Artikel 2:

De functie die vacant wordt verklaard heeft het functieprofiel van medewerker interventie verkeer.

 

Artikel 3:

De functie van inspecteur medewerker interventie verkeer, is geen betrekking waaraan een voorrang is gekoppeld voor de oud-Brusselaars.

 

Artikel 4:

De functie van inspecteur medewerker interventie verkeer, is geen gespecialiseerde betrekking.

 

Artikel 5:

Voor de invulling van deze vacante plaats kan eventueel beroep gedaan worden op de werfreserve van de vorige selectie inspecteur medewerker interventie verkeer.

 

Artikel 6:

Indien geen beroep kan worden gedaan op de werfreserve van de vorige selectie inspecteur medewerker interventie verkeer zal een nieuwe selectie worden georganiseerd  conform het op dat moment geldende selectiereglement van de PZ Maldegem. De ontvankelijke kandidaturen zullen naar inhoud beoordeeld worden en de vacature zal uiteindelijk toegewezen worden aan de hand van volgende selectiecriteria: "het organiseren van één of meerdere testen of geschiktheidsproeven" en "het inwinnen van het advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort." Bij een nieuwe selectie zal een werfreserve worden aangelegd

 

 

Artikel 9:

Een afschrift van onderhavige beslissing zal aan de betrokken voornoemde diensten overgemaakt worden.

 

 

Publicatiedatum: 15/05/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 19 02 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

16.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

          Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

          Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

          Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

          Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

          Door de raadsleden werden volgende vragen ingediend:

1. Vraag T De Groote - Kap en heraanplant bomen

2. Vraag D Lateste - Voorstel verbetering samenstelling participatieraad

3. Vraag D Lateste - Nood aan bloed ook voor Maldegemnaren

4. Vraag A Lammertyn - Fairtrade gemeente

5. Vraag L Decuyper - Bouwpauze

6. Vraag L Decuyper - Lokale economie

7. Vraag L Decuyper - Verlichting De Berken

8. Vraag S Standaert - Bomenkap Reesinghelaan en andere Maldegemse straten

9. Vraag S Standaert - Weigering ondersteuning Europees Interreg Project Grassification

          De vragen ingediend door de raadsleden worden beantwoord:

1. Vraag van raadslid Thimothy De Groote - Kap en heraanplant bomen:
Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) beantwoordt de vraag.

2. Vraag van raadslid Dino Lateste (Groen) - Voorstel verbetering samenstelling participatieraad:
Burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld) beantwoordt de vraag.

3. Vraag van Dino Lateste (Groen) - Nood aan bloed ook voor Maldegemnaren:
Schepen Marleen Van den Bussche (De Merlaan) beantwoordt de vraag.

4. Vraag van raadslid Annelies Lammertyn (CD&V) - Fairtrade gemeente:
De schepenen Glenn Longeville (Open Vld) en Nicole Maenhout (N-VA) beantwoorden de vraag.

5. Vraag van raadslid Leandra Decuyper (CD&V)- Bouwpauze:
Schepen Nicole Maenhout (N-VA) beantwoordt de vraag.

6. Vraag van raadslid Leandra Decuyper CD&V) - Lokale economie:
Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) deelt mee dat de vraag ingestuurd werd door raadslid Leandra Decuyper maar eigenlijk gesteld wordt door raadslid Marten De Jaeger (CD&V).
Schepen Peter Van Hecke (Open Vld) beantwoordt de vraag.

7. Vraag van raadslid Leandra Decuyper - Verlichting De Berken:
Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) beantwoordt de vraag.

8. Vraag van raadslid Stefaan Standaert (Groen) - Bomenkap Reesinghelaan en andere Maldegemse straten:
Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) beantwoordt de vraag.

9. Vraag van raadslid Stefaan Standaert (Groen) - Weigering ondersteuning Europees Interreg Project Grassification:
Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) beantwoordt de vraag.

 

 

Publicatiedatum: 15/05/2020