Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
1. MEDEDELINGEN
Dino Lateste Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Britt Schouppe Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Dino Lateste Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Lut D´Hondt Annelies Lammertyn Cedric De Smet Valerie Taeldeman Nicole Maenhout Jason Van Landschoot Henk Deprest Dino Lateste Emma De Smet Wim Swyngedouw Valentijn De Lille Patrice Timmerman Ineke Hebbrecht Christiaan Verstrynge Marten De Jaeger Rudi De Smet Peter Van Hecke Timothy De Groote Kiran Van Landschoot Robin Van Kerschaver Danté Basslé Anneke Gobeyn Maxim Vandemoere Koenraad De Ceuninck aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
2. GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 27 FEBRUARI 2025
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.
● Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.
Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.
Feiten
● De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.
● De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 27 februari 2025 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be
● Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Besluit
24 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere, Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de notulen en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 27 februari 2025 goed.
Artikel 2:
De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
3. MEDOV VZW - AANDUIDING VAN DE VERTEGENWOORDIGER(S) IN DE ALGEMENE VERGADERING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;
● Het wetboek van vennootschappen en verenigingen van 28 februari 2019;
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt;
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden;
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
4° het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen;
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking;
Feiten
● De gemeente is lid van Medov vzw. (noodplanning onder de federale dienst van de gouverneur van Oost-Vlaanderen) en dient bij de aanstelling van een nieuw bestuur is de aangeduide vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Medov vzw te vervangen.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
● Aanduiding van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Medov vzw.
○ Na het sluiten van de stemming worden 24 stemmen geregistreerd.
Kiran Van Landschoot bekomt 22 stemmen
Er is 1 onthouding en 1 neen-stem
● Aanduiding van de plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Medov vzw.
○ Na het sluiten van de stemming worden 24 stemmen geregistreerd.
○ Anneke Gobeyn bekomt 17 ja-stemmen
○ Er zijn 5 onthoudingen en 2 neen-stemmen
Besluit
Artikel 1:
Raadslid Kiran Van Landschoot wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van Medov vzw.
Artikel 2
Raadslid Anneke Gobeyn wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van Medov vzw.
Artikel 3
Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan Medov vzw, medov@oost-vlaanderen.be.
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
4. POOLSTOK - AANDUIDEN VERTEGENWOORDIGERS IN DE ALGEMENE VERGADERING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de vertegenwoordigers van de gemeente in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
○ 22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.
● Deel 3, titel 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
Feiten
● Elke Poolstok-klant is ook aandeelhouder en dus vertegenwoordigd in de algemene vergadering van Poolstok.
● De aandeelhouders kunnen één vaste vertegenwoordiger aanduiden: een mandataris (raadslid, schepen of burgemeester) of een medewerker. Deze persoon neemt namens de organisatie deel aan de beraadslagingen, brengt zijn of haar stem uit en kan akten/beslissingen ondertekenen. En dat gedurende de hele legislatuur, per jaar of per vergadering.
● Het wordt aanbevolen om ook een plaatsvervanger aan te duiden.
Argumentatie
● De gemeenteraad is vernieuwd op 2 december 2024. Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur vraagt Poolstok om een nieuwe vertegenwoordiger aan te duiden in de algemene vergadering.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming over de aanduiding van een effectief vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Poolstok:
○ na het afsluiten van de stemming worden 24 stemmen geregistreerd, wat volgend stemresultaat oplevert:
○ De algemeen directeur bekomt 24 stemmen voor,
● De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Poolstok:
○ na het afsluiten van de stemming worden 24 stemmen geregistreerd,
○ Het diensthoofd HR bekomt 24 stemmen voor,
Besluit
Artikel 1
De algemeen directeur wordt aangesteld als effectieve vertegenwoordiger van lokaal bestuur Maldegem in de algemene vergadering van de Poolstok.
Artikel 2
Het diensthoofd HR wordt aangesteld als plaatsvervangende vertegenwoordiger van lokaal bestuur Maldegem
in de algemene vergadering van de Poolstok.
Artikel 3
Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan Poolstok.
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
5. VVSG - AANDUIDING VAN DE GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER(S) IN DE ALGEMENE VERGADERING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Het wetboek van vennootschappen en verenigingen van 28 februari 2019;
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden;
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
4° het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen;
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.
● Deel 3 'Deelname in rechtspersonen en samenwerking' van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;
● De statuten van VVSG (Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten).
Feiten
● Bij de start van een nieuwe lokale legislatuur breekt voor de VVSG het moment aan voor de samenstelling van de eigen bestuursorganen. Dat gebeurt in overeenstemming met de VVSG-statuten;
● De VVSG kent vier bestuursorganen:
○ De algemene vergadering
○ Het bestuursorgaan (voorheen: raad van bestuur)
○ Het dagelijks bestuur
○ De bestuurlijke commissies
● De nieuw samengestelde algemene vergadering komt in juni 2025 voor het eerst bijeen. Ze zal op dat moment een nieuw bestuursorgaan verkiezen. Dat zal op zijn beurt uit zijn midden het dagelijks bestuur aanstellen en het aantal en de omvang van de bestuurlijke commissies bekrachtigen. Het bestuursorgaan is ook bevoegd om uit zijn midden de voorzitters van de bestuurlijke commissies aan te stellen. Het dagelijks bestuur zal de overige leden van de bestuurlijke commissies aanstellen.
● Het gemeentebestuur wordt bij VVSG vertegenwoordigd door :
- een vertegenwoordiger in de algemene vergadering,
- optioneel: een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering
● De algemene vergadering meet de polsslag van de Vlaamse lokale besturen. Daarom vraagt de VVSG om (in de mate van het mogelijke) een lid van het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad of een sterk geëngageerd raadslid af te vaardigen. Zij of hij vormt de brug tussen de gemeente en de VVSG.
● De algemene vergadering van de VVSG vergadert in de regel twee keer per jaar (juni en december), afwisselend digitaal en fysiek. Aan de deelname aan deze algemene vergadering is geen presentiegeld verbonden. De algemene vergadering is o.a. bevoegd voor de jaarlijkse goedkeuring van de begroting, de jaarrekening en het jaarverslag.
● Het bestuursorgaan van de VVSG bestaat uit 20 rechtstreeks verkozen lokale politieke mandatarissen. De belangrijkste rol van het bestuursorgaan is het innemen van politieke standpunten namens de VVSG. Dat kan gebeuren op vraag van de Vlaamse, federale of Europese overheid, maar ook op initiatief van de VVSG zelf. Deze standpunten worden voorbereid door een of meer bestuurlijke commissies (zie verder).
● De VVSG streeft naar een bestuursorgaan dat qua samenstelling maximaal de grote diversiteit van de Vlaamse gemeenten weerspiegelt. Ze houdt hiervoor dan ook rekening met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024, een billijke man-vrouwverhouding, de diverse types gemeenten (grootte, landelijk-stedelijk, …), de geografische spreiding, enz. Verder verbieden de statuten dat er van één gemeente meer dan één bestuurder is.
● Het bestuursorgaan vergadert tien keer per jaar gedurende ongeveer 3 uur, wellicht op een woensdag. De vergaderingen vinden afwisselend fysiek (in Huis Madou, Brussel) en digitaal plaats.
● De VVSG-statuten bepalen dat de politieke standpunten die het bestuursorgaan inneemt worden voorbereid door bestuurlijke commissies. Die bestaan elk uit 18 rechtstreeks verkozen lokale politieke mandatarissen, eventueel aangevuld met experten.
● De VVSG streeft naar bestuurlijke commissies die qua samenstelling maximaal de grote diversiteit van de Vlaamse gemeenten weerspiegelt. Ze houdt hiervoor dan ook rekening met de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024, een billijke man-vrouwverhouding, de diverse types gemeenten (grootte, landelijk-stedelijk, …), de geografische spreiding, enz.
● Elke bestuurlijke commissie wordt voorgezeten door een lid van het bestuursorgaan.
● De bestuurlijke commissies vergaderen zes tot tien keer per jaar, doorgaans op een woensdag. De vergaderingen vinden afwisselend fysiek (in Huis Madou, Brussel) en digitaal plaats.
● De VVSG zal aan het nieuwe bestuursorgaan voorstellen om in de periode 2025-2030 te werken met vijf bestuurlijke commissies:
○ Bestuurlijke Commissie Krachtig(e) Besturen
Deze bestuurlijke commissie behandelt bestuurlijke thema’s zoals financiën, de politieke werking, samenwerking, schaal en fusies en personeelszaken.
○ Bestuurlijke Commissie Veiligheid
Deze bestuurlijke commissie behandelt veiligheidsthema’s, zoals de lokale politie, brandweer en civiele veiligheid en lokaal veiligheidsbeleid.
○ Bestuurlijke Commissie Samenleven en Zorg voor elkaar
Deze bestuurlijke commissie behandelt sociale en welzijnsthema’s, zoals lokaal sociaal beleid, kinderopvang, ouderen- en thuiszorg, vrijetijdsbeleid en gezondheidsbeleid.
○ Bestuurlijke Commissie Kwaliteitsvolle Leefomgeving
Deze bestuurlijke commissie behandelt thema’s zoals klimaat en energie, ruimtelijke ordening, leefmilieu en afval, wonen, mobiliteit, lokale economie en water.
○ Bestuurlijke Commissie Innovatief en Digitaal besturen
Deze bestuurlijke commissie behandelt thema’s zoals digitalisering, data, digitale veiligheid, innovatie en technologie
Argumentatie
● Het mandaat van bestuurder of commissielid van de VVSG is bezoldigd. Per vergadering krijgen de aanwezigen een presentiegeld dat gelijk is aan het maximale bedrag van het presentiegeld voor de gemeenteraad. Verder vergoedt de VVSG de verplaatsingskosten, voor zover het bestuur die zelf niet ten laste zou nemen.
● Tegenover deze bezoldiging staat een engagement: van VVSG-bestuurders en -commissieleden wordt een actieve betrokkenheid verwacht vanuit een sterke lokale gedrevenheid: een grondige voorbereiding van de dossiers, een actieve deelname aan de vergaderingen, het opnemen van de rol van VVSG-gezicht binnen de eigen streek, het mee verdedigen van de door de VVSG ingenomen standpunten binnen de eigen politieke partij, enz. VVSG-bestuurders en -commissieleden ondertekenen in functie hiervan ook een engagementsverklaring.
● Wegens het belang van deze functies voor de VVSG in het algemeen en de band met de lokale beleidsvisies in het bijzonder, is een kandidaat-VVSG-bestuurder of -commissielid bij voorkeur een lid van het college van burgemeester en schepenen (of het districtscollege). In elk geval moet hij of zij gedurende het volledige mandaat als VVSG-bestuurder lokaal mandataris zijn en blijven.
● Leden van het bestuursorgaan en van de bestuurlijke commissies kunnen alleen zetelen na het uitdrukkelijke akkoord van de gemeenteraad. Deze validatie moet pas gebeuren nadat de VVSG op basis van de ingediende kandidaturen een volledig voorstel klaar heeft voor de samenstelling van het nieuwe bestuursorgaan en de vijf bestuurlijke commissies. Dat wordt verwacht in de loop van de maand april. De eventuele validatie kan dan geagendeerd worden op de raadszitting van mei of begin juni, voorafgaand aan de algemene vergadering van de VVSG.
● Kandidaturen voor het bestuursorgaan of een van de bestuurlijke commissies van de VVSG kunnen uitsluitend worden ingediend door het invullen van een vragenlijst, waarvan de link vermeld wordt in het document 'Hersamenstelling bestuursorganen VVSG, dat in bijlage bij dit besluit gevoegd werd. Het invullen moet gebeuren voor eind maart 2025.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming
○ over de aanduiding van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering:
Na het sluiten van de stemming worden 24 stemmen geregistreerd
Leen Anthuenis bekomt 23 stemmen voor
er is 1 onthouding
● over de aanduiding van de plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering:
Na het sluiten van de stemming worden 24 stemmen geregistreerd
Danté Basslé bekomt 15 stemmen voor
Timothy De Groote bekomt 9 stemmen voor
Besluit
Artikel 1
De gemeenteraad duidt raadslid Leen Anthuenis aan als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de VVSG.
Artikel 2
Raadslid Danté Basslé wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de VVSG.
Artikel 3
§1 - Aan de raadsleden (bij voorkeur leden van het college van burgemeester en schepenen) die kandidaat zijn voor het bestuursorgaan of voor een bestuurlijke commissie wordt gevraagd om vóór 31 maart 2025 de vragenlijst in te vullen waarvan de link vermeld wordt in de bijlage bij dit besluit 'Hersamenstelling bestuursorganen VVSG'.
§2 - Leden van het bestuursorgaan en van de bestuurlijke commissies kunnen alleen zetelen na het uitdrukkelijke akkoord van de gemeenteraad. Deze validatie zal pas gebeuren nadat de VVSG op basis van de ingediende kandidaturen een volledig voorstel klaar heeft voor de samenstelling van het nieuwe bestuursorgaan en de vijf bestuurlijke commissies. Dat wordt verwacht in de loop van de maand april.
De eventuele validatie zal geagendeerd worden na ontvangst van voormeld voorstel, en voorafgaand aan de algemene vergadering van de VVSG.
Artikel 4
Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de VVSG (ingrid.vankelecom@vvsg.be).
.
Over artikel 1: de intrekking van het besluit van 23 januari 2025 Dino Lateste Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Britt Schouppe Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Dino Lateste Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Peter Van Hecke Christiaan Verstrynge Dino Lateste Annelies Lammertyn Patrice Timmerman Rudi De Smet Robin Van Kerschaver Valerie Taeldeman Anneke Gobeyn Danté Basslé Kiran Van Landschoot Valentijn De Lille Henk Deprest Cedric De Smet Lut D´Hondt Maxim Vandemoere Timothy De Groote Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Emma De Smet Marten De Jaeger Ineke Hebbrecht Jason Van Landschoot Koenraad De Ceuninck aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
6. AANDUIDING VAN EEN VERTEGENWOORDIGER IN DE RAAD VAN BESTUUR VAN DE PROJECTVERENIGING MEETJESMAN: INTREKKING VAN HET BESLUIT VAN DE GEMEENTERAAD VAN 23 JANUARI 2025 EN NIEUWE STEMMING OVER DE AANDUIDING VAN EEN VERTEGENWOORDIGER
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
○ 22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid
● De oprichtingsakte van projectvereniging Meetjesman die op 11 december 2019 te Zomergem verleden werd.
● De statuten van de projectvereniging Meetjesman, inzonderheid de artikelen 8, 9 en 10;
● Het gemeenteraadsbesluit van 23 januari 2025 waarbij raadslid Danté Basslé werd aangeduid als stemgerechtigd vertegenwoordiger en raadslid Dino Lateste als raadgevend vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van projectvereniging Meetjesman.
Feiten
● De huidige projectvereniging Meetjesman loopt tot en met 2025.
● Na de installatie van de gemeenteraad dient ook het bestuur van projectvereniging Meetjesman vernieuwd te worden. Zoals bepaald in de statuten van Meetjesman, kan elk lokaal bestuur één stemgerechtigde en één lid met raadgevende stem aanduiden uit de leden van de gemeenteraad.
● Het stemgerechtigd lid wordt verkozen uit de meerderheid, het raadgevend lid wordt gekozen uit de oppositie zoals dit bepaald is in de artikel 8 tot en met 10 in de statuten van Meetjesman, die hieronder zijn toegevoegd:
○ Artikel 8:
De gemeenten worden als lid van de Raad van Bestuur vertegenwoordigd door een lid uit de meerderheid.
Dit kan een gemeenteraadslid uit de meerderheid, een schepen of de burgemeester zijn.
Deze vertegenwoordiger wordt aangesteld als stemgerechtigd lid van de Raad van Bestuur.
De vertegenwoordiger wordt aangeduid door de gemeenteraad.
Het mandaat van een stemgerechtigd lid wordt beëindigd wanneer de gemeenteraad uit zijn of haar gemeente, het mandaat intrekt en in dezeIfde gemeenteraadszitting zijn vervanger aanduidt.
Alle bestuurders zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd in geval van een volledige vernieuwing van de gemeenteraden.
Wanneer de gemeenteraden volledig vernieuwd worden, dient de Raad van Bestuur opnieuw samengesteld te worden. De gemeenteraad van januari, volgend op het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen, duidt de nieuwe bestuurders (stemgerechtigd en raadgevend lid) aan. Zij treden aan op 1 februari daaropvolgend.
○ Artikel 9:
Alle gemeenten hebben recht op één bestuursmandaat waarbij de stemgerechtigde vertegenwoordiger beschikt over één stem. Deze stemgerechtigden hebben daarnaast ook één volmacht.
○ Artikel 10:
Alle gemeenten duiden één lid met een raadgevende stem in de Raad van Bestuur aan. Deze leden nemen deel aan de vergaderingen van de Raad van Bestuur.
De leden met een raadgevende stem worden gekozen uit een lid van de oppositie.
● In de gemeenteraadszitting van 23 januari 2025 werd gestemd met een nieuwe digitale stemmodule op het Conferoplatform, waarbij het toen niet gekend was dat de mogelijkheid op dit systeem bestond om raadsleden tegenover elkaar te plaatsen en in één stemronde te stemmen over meerdere kandidaten voor één mandaat. Om aan de geest van het decreet over het lokaal bestuur in verband met de geheime stemming te voldoen, werd toen als pragmatische oplossing de geheime stemming ingericht met afzonderlijke stemmingen over de verschillende kandidaten voor één mandaat. De kandidaat die de meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen én de meeste stemmen ten opzichte van de andere kandidaat bekomen had, werd als verkozen aangeduid.
● Tegen deze werkwijze werd beroep ingediend bij het Agentschap Binnenlands Bestuur.
● Vermits het mogelijk geacht wordt dat het besluit zal vernietigd worden door gouverneur van Oost-Vlaanderen, is het raadzaam het besluit niet af te wachten en de stemming te hernemen.
Argumentatie
● Projectvereniging Meetjesman, is een intergemeentelijke samenwerking tussen de lokale besturen van Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Maldegem, Sint-Laureins, Wachtebeke en Zelzate. Meetjesman biedt expertise- en ondersteuningsplatform in de regio op vlak van jeugdbeleid. Door middel van uitwisseling en intervisie dragen ze bij tot een breder jeugdbeleid binnen de lokale besturen en de regio.
● Overeenkomstig de statuten van de projectvereniging Meetjesman mogen volgende vertegenwoordigers aangeduid worden voor de raad van bestuur:
○ een stemgerechtigd vertegenwoordiger uit de meerderheid. Dit kan een gemeenteraadslid, schepen of burgemeester zijn.
○ een vertegenwoordiger met raadgevende stem, uit de leden van de oppositie.
● De aanduiding van de vertegenwoordigers is een bevoegdheid van de gemeenteraad
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Stemming
● Geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur over de aanduiding van de stemgerechtigde vertegenwoordiger in het bestuur van projectvereniging Meetjesman.
○ Na het afsluiten van de stemmingen worden 24 stemmen geregistreerd:
○ Leen Anthuenis bekomt 23 ja-stemmen
○ Er is 1 onthouding
● Geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur over de aanduiding van de vertegenwoordiger uit de minderheid met raadgevende stem in het bestuur van projectvereniging Meetjesman.
○ Na het afsluiten van de stemmingen worden 24 stemmen geregistreerd:
○ Dino Lateste bekomt 16 ja-stemmen,
○ Timothy De Groote bekomt 7 ja-stemmen,
○ er is 1 onthoudingen
Besluit
Over artikel 1: de intrekking van het besluit van 23 januari 2025
24 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere, Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
Artikel 1
Het besluit van de gemeenteraad van 23 januari 2025 houdende de aanduiding van de vertegenwoordigers in de raad van bestuur van de projectvereniging Meetjesman wordt ingetrokken.
Artikel 2
De gemeenteraad duidt raadslid Danté Basslé aan als stemgerechtigd vertegenwoordiger en raadslid Dino Lateste als vertegenwoordiger met raadgevende stem in de raad van bestuur van de projectvereniging Meetjesman.
Artikel 3
Afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de projectvereniging Meetjesman.
over artikel 1, de goedkeuring van de gewijzigde statuten Dino Lateste Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Britt Schouppe Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Dino Lateste Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Danté Basslé Dino Lateste Robin Van Kerschaver Anneke Gobeyn Kiran Van Landschoot Nicole Maenhout Emma De Smet Lut D´Hondt Valerie Taeldeman Valentijn De Lille Annelies Lammertyn Wim Swyngedouw Rudi De Smet Christiaan Verstrynge Jason Van Landschoot Patrice Timmerman Ineke Hebbrecht Marten De Jaeger Maxim Vandemoere Koenraad De Ceuninck Cedric De Smet Henk Deprest Peter Van Hecke Timothy De Groote aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
7. LANDSCHAPSPARK ZWINSTREEK - GOEDKEURING STATUTEN BENELUX GROEPERING VOOR TERRITORIALE SAMENWERKING - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGERS ALGEMENE VERGADERING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de vertegenwoordigers van de gemeente in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
4° het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
● Het Benelux Verdrag inzake grensoverschrijdende en interterritoriale samenwerking, gedaan te ’s-Gravenhage op 20 februari 2014.
● Het Vlaamse Decreet van 9 juni 2023 houdende de Vlaamse Parken en algemene Landschapszorg (het parkendecreet).
● Het Besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2023 tot vaststelling van de algemene erkennings- en subsidiëringsvoorwaarden voor Vlaamse Parken.
● Het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2023 tot erkenning van het Landschapspark Zwinstreek conform artikel 7 van het decreet van 9 juni 2023 houdende de Vlaamse Parken en de algemene landschapszorg.
● Het Ministerieel Besluit van 11 oktober 2024 tot aanduiding van een parkbureau voor het Landschapspark Zwinstreek conform artikel 20 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2023 tot vaststelling van de erkennings- en subsidiëringsvoorwaarden voor Vlaamse Parken.
● De gemeenteraadsbeslissing van 20 juni 2024 betreffende "Landschapspark Zwinstreek, goedkeuring statuten Benelux Groepering voor Territoriale samenwerking" en betreffende de aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de BGTS landschapspark Zwinstreek.
● De gemeenteraadsbeslissing van 23 januari 2025 betreffende "Landschapspark Zwinstreek - Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking - aanduiding lid & plaatsvervangend lid Algemene Vergadering".
Feiten
● Artikel 20 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2023 tot vaststelling van de algemene erkennings- en subsidiëringsvoorwaarden voor Vlaamse Parken stelt dat een rechtspersoon moet opgericht worden met het oog op het besturen van een landschapspark.
● In uitvoering hiervan besloot onze gemeenteraad op 20 juni 2024 de oprichting van een BGTS Landschapspark Zwinstreek goed te keuren en werden de statuten van het BGTS Landschapspark Zwinstreek goedgekeurd, Op 11 september 2024 werd de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS) Landschapspark Zwinstreek opgericht.
● De algemene vergadering van de BGTS Landschapspark Zwinstreek werd hierbij als bestuursorgaan aangeduid met een samenstelling overeenkomstig artikel 12, §2, 2° van het parkendecreet.
● In zijn Ministerieel Besluit dd. 11 oktober 2024 deelt de Vlaamse minister van Omgeving en Landbouw, dhr. Jo Brouns, mee dat dit bestuursorgaan niet is samengesteld conform de regels van artikel 12 van het parkendecreet en dat de samenstelling van het bestuursorgaan van de BGTS Landschapspark Zwinstreek moet aangepast worden conform de vereisten van het parkendecreet binnen een termijn van 6 maanden.
● Om de bestuursorganen van de BGTS Landschapspark Zwinstreek samen te stellen conform de bepalingen van het parkdecreet moet naast de algemene vergadering met een directeur voor de uitvoering van bestuurstaken ook een raad van bestuur voorzien worden.
● Als gevolg hiervan moeten de statuten van de BGTS landschapspark Zwinstreek worden herzien en moet de aanduiding van de vertegenwoordigers in de Algemene Vergadering hernomen worden.
Argumentatie
● Gezien het landschapspark Zwinstreek grensoverschrijdend is (omvat delen van de provincies Oost- & West-Vlaanderen en Zeeland en delen van de gemeentes Knokke-Heist, Damme, Brugge, Maldegem, Sint-Laureins en Sluis) kan geen exclusief Belgisch of Nederlands rechtsfiguur gekozen worden om het Parkbureau in onder te brengen, er werd aldus voor gekozen om een "Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking" (BGTS) op te richten.
● Een Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS) is een samenwerkingsvorm met rechtspersoonlijkheid die gebruikt wordt door regio's, steden en lokale overheden binnen de Benelux om grensoverschrijdende en territoriale samenwerking te bevorderen. De BGTS helpt om gezamenlijke projecten en initiatieven te ontwikkelen en uit te voeren, wat bijdraagt aan de economische, sociale en territoriale cohesie in de regio.
● Het doel en de werking van een BGTS wordt geregeld in de statuten van de BGTS, in dit geval in de "Statuten Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking Landschapspark Zwinstreek."
● De samenwerking kan nooit afbreuk doen aan de gemeentelijke en provinciale bevoegdheden, opdrachten of autonomie en houdt rekening met het lokaal beleid, dat volstrekt autonoom wordt gevoerd door de gemeenten en de provincies op wiens grondgebied de samenwerking plaatsvindt.
● De eerder uitgewerkte statuten van de BGTS (zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 20 juni 2024 voorzagen in een structuur met een algemene vergadering en een directeur, die de dagelijkse leiding van de BGTS verzekert.
● Deze structuur voldoet echter niet aan de eisen van het Parkendecreet. Het Parkendecreet vereist nl. een structuur met en raad van bestuur naast de algemene vergadering.
● In de nu voorliggende statuten wordt een raad van bestuur ingeschreven,
● Artikel 16 en volgende omschrijven de samenstelling, de werking en wijze van besluitvorming, de bevoegdheden en de rol van de voorzitter en dagelijks bestuur van de raad van bestuur
● De raad van bestuur wordt gevormd door één afgevaardigde van elk van de deelnemers (dit zijn de lokale en provinciale besturen over wiens grondgebied het landschapspark zich uitstrekt) in het landschapspark en één van vertegenwoordiger van respectievelijk de landbouwsector, de natuursector en de erfgoedsector.
● De afgevaardigden van de deelnemers worden aangeduid door de algemene vergadering onder haar leden.
● Onder de leden wordt een voorzitter en ondervoorzitter van de raad van bestuur aangeduid.
● De raad vergadert minstens 4/jaar en besluit bij consensus.Om geldig te kunnen vergaderen moet minstens de helft van de Vlaamse en van de Nederlandse partijen vertegenwoordigd zijn.
● De raad van bestuur heeft alle bevoegdheden die niet aan de algemene vergadering zijn opgedragen, de raad voert de beslissingen van de algemene vergadering uit en behandelt de dagelijkse taken.
● Het voorzitterschap van de raad wordt afwisselend waargenomen door een Nederlandse of een Vlaamse deelnemer, de ondervoorzitter is telkens een deelnemers uit een ander land dan dat van de voorzitter.
● De voorzitter, ondervoorzitter en directeur vormen samen het dagelijks bestuur uit. Het dagelijks bestuur heeft alle bevoegdheden die door de raad van bestuur aan het dagelijks bestuur gedelegeerd werden.
● Om te vermijden dat de algemene vergadering en de raad van bestuur quasi dezelfde samenstelling zouden hebben wordt de algemene vergadering uitgebreid (art. 11). In plaats van één afgevaardigde kunnen de deelnemers elk twee afgevaardigden en één of twee plaatsvervangers aanduiden.
● Verder werden nog een aantal kleine aanpassingen en verduidelijkingen opgenomen in de statuten, zo werd in art. 24 de rol van het parksecretariaat verduidelijkt en werd in art. 25 de rol van het personeel verder verduidelijkt.
● Deze ontwerpstatuten moeten door de resp. gemeente- & provincieraden van de deelnemers goedgekeurd worden.
● Vervolgens moeten de statuten ondertekend worden, moeten deze gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad en moeten deze ter kennis gegeven worden aan de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).
● Daarna wordt nog een samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Gewest afgesloten waarin o.m. de subsidies voor het landschapspark vastgelegd worden.
● Gezien de wijziging van de statuten is het noodzakelijk om de afgevaardigden van de gemeente opnieuw aan te duiden (nu twee effectieve ipv één) en eventueel één of twee plaatsvervangers.
● In overeenstemming met art.11 van de ontwerpstatuten kan de gemeenteraad twee effectieve en één of twee plaatsvervangende leden van de algemene vergadering van de BGTS aanduiden.
● Overeenkomstig artikel 12 van het Decreet van 9 juni 2023 houdende de Vlaamse Parken en algemene Landschapszorg moeten de voorgedragen leden lid zijn van de gemeenteraad.
● De aanduiding van een effectief en plaatsvervangend lid is cruciaal voor de volwaardige deelname van de gemeente in de BGTS Landschapspark Zwinstreek en om de belangen van de gemeente hierin te vrijwaren.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming overeenkomstig artikel 34,2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en de afzonderlijke stemmingen geven volgend resultaat
● Stemming over de eerste vertegenwoordiger:
● Na het sluiten van de stemming worden 24 stemmen geregistreerd.
Annelies Lammertyn krijgt 15 stemmen
Dino Lateste krijgt 8 stemmen
er is 1 onthouding
● Stemming over de tweede vertegenwoordiger:
● Na het sluiten van de stemming worden 24 stemmen geregistreerd.
Anneke Gobeyn krijgt 14 stemmen
Dino Lateste krijgt 2 stemmen
Christiaan Verstrynge krijgt 7 stemmen
er is 1 onthouding
● Stemming over de eerste plaatsvervangend vertegenwoordiger:
● Na het sluiten van de stemming worden 24 stemmen geregistreerd.
Henk Deprest krijgt 16 stemmen
Dino Lateste krijgt 8 stemmen
● Stemming over de tweede plaatsvervangend vertegenwoordiger:
● Na het sluiten van de stemming worden 24 stemmen geregistreerd.
Lut D'Hondt krijgt 15 stemmen
Dino Lateste krijgt 8 stemmen
er is 1 onthouding
Besluit
over artikel 1, de goedkeuring van de gewijzigde statuten
23 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere, Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
1 onthouding: Timothy De Groote
Artikel 1:
De Gemeenteraad keurt de gewijzigde statuten van de Benelux Groepering Voor Territoriale Samenwerking ‘Landschapspark Zwinstreek’ goed als volgt:
"Statutenwijziging
Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking Landschapspark Zwinstreek
De Provincie West-Vlaanderen, met bestuurszetel te Koning Leopold III-laan 41, B-8200 Sint-Andries, hier vertegenwoordigd door de heer Bart NAEYAERT, gedeputeerde voor bestuurlijke organisatie, de heer Jurgen VANLERBERGHE, gedeputeerde voor leefmilieu, natuur en landschap en de heer Stijn LOMBAERT, provinciegriffier, in uitvoering van de beslissing van de Provincieraad dd.
hierna genoemd "provincie West-Vlaanderen" en
de Stad Brugge, Burg 12, te B-8000 BRUGGE, waarvoor optreedt mevrouw Annick LAMBRECHT, Voorzitter van de Gemeenteraad en de heer Colin BEHEYDT, Algemeen directeur, in uitvoering van de beslissing van de Gemeenteraad dd.
hierna genoemd "Stad Brugge" en
de Stad Damme, Vissersstraat 2A, te B-8340 DAMME, waarvoor optreedt de heer Rik STRUBBE, Voorzitter van de Gemeenteraad en de heer Kristof SCHOTSMANS, Algemeen directeur, in uitvoering van de beslissing van de Gemeenteraad dd.
hierna genoemd "Stad Damme" en
de Gemeente Knokke-Heist, A. Verweeplein 1, te B-8300 KNOKKE-HEIST, waarvoor
optreedt Mevrouw Katleen LANCKRIET - VAN STEEN, Voorzitter van de Gemeenteraad en mevrouw Miet GOBERT, Algemeen directeur, in uitvoering van de beslissing van de Gemeenteraad dd.
hierna genoemd "Gemeente Knokke-Heist" en
de Gemeente Maldegem, Marktstraat 7, te B-9990 MALDEGEM, waarvoor optreedt mevrouw
Anneke GOBEYN, Voorzitter van de Gemeenteraad en mevrouw Britt SCHOUPPE, Algemeen directeur, in uitvoering van de beslissing van de Gemeenteraad dd.
hierna genoemd "Gemeente Maldegem" en
de Gemeente Sint-Laureins, Dorpsstraat 91, te B-9980 SINT-LAUREINS, waarvoor optreedt de heer Jan ROETS, Voorzitter van de Gemeenteraad en mevrouw Melina VAN AUDENAERDE,
Algemeen directeur, in uitvoering van de beslissing van de Gemeenteraad dd.
hierna genoemd "Gemeente Sint-Laureins" en
de Gemeente Sluis, Postbus 27, te NL-4500 AA OOSTBURG, waarvoor optreedt mevrouw Marga VERMUE, Burgemeester, en Mevrouw Samira DE KIEVIT - MINNAERT, Gemeentesecretaris, in uitvoering van de beslissing van het College van Burgemeester en Wethouders dd.
hierna genoemd "Gemeente Sluis" en
de Provincie Oost-Vlaanderen, Charles de Kerchovelaan 189, te B-9000 GENT, waarvoor optreedt mevrouw Dagmar BEERNAERT, gedeputeerde voor Ruimtelijke planning, Recreatie- en natuurdomeinen, Leefmilieu en Toerisme en de heer Steven GHYSENS, Provinciegriffier, in uitvoering van de beslissing van de Provincieraad dd.
hierna genoemd "Provincie Oost-Vlaanderen" en
de Provincie Zeeland, Postbus 6001, te NL-4330 LA MIDDELBURG , waarvoor optreedt de heer Han POLMAN, Commissaris van de Koning, en de heer Hugo DE JONGE, Provinciesecretaris, in uitvoering van de beslissing van de Provinciale Staten dd.
hierna genoemd "Provincie Zeeland
Gelet op
het Benelux Verdrag inzake grensoverschrijdende en interterritoriale samenwerking, gedaan te ’s-Gravenhage op 20 februari 2014,hierna genoemd “het Benelux-Verdrag”;
het Vlaamse Decreet van 9 juni 2023 houdende de Vlaamse Parken en algemene Landschapszorg, hierna genoemd “het Decreet”;
het Besluit van de Vlaamse Regering van 14 juni 2023 tot vaststelling van de algemene erkennings- en subsidiëringsvoorwaarden voor Vlaamse Parken, hierna genoemd ‘het Uitvoeringsbesluit’;
het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2023 tot erkenning van het Landschapspark Zwinstreek conform artikel 7 van het decreet van 9 juni 2023 houdende de Vlaamse Parken en de algemene landschapszorg, hier genoemd ‘het Erkenningsbesluit’.
de Samenwerkingsovereenkomst met oog op de erkenning van het Landschapspark Zwinstreek en de verdere grensoverschrijdende samenwerking, opgemaakt te Brugge op 31 mei 2023,
hierna genoemd “de Samenwerkingsovereenkomst”;
het Masterplan voor het Landschapspark Zwinstreek 2024-2047, dd. 31 mei 2023,
hierna genoemd “Masterplan”;
het Operationeel Plan Landschapspark Zwinstreek 2024-2029, dd. 31 mei 2023,
hierna genoemd “Operationeel Plan”;
het Charter voor de grensoverschrijdende Zwinstreek, dd. 18 november 2020,
de oprichtingsakte van de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking Landschapspark Zwinstreek, dd. 11 september 2024;
de toekenning van het ondernemingsnummer 1013.752.146, dd. 19 september 2024
het ministerieel besluit tot aanduiding van een parkbureau voor het Landschapspark Zwinstreek conform artikel 20 van het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juli 2023 tot vaststelling van de erkennings- en subsidiëringsvoorwaarden voor Vlaamse Parken van 11 oktober 2024.
Overwegende dat
het advies van de Vlaamse Landmaatschappij van 7 juni 2024 een aanpassing van de structuur van de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking Landschapspark Zwinstreek, of kortweg de BGTS Landschapspark Zwinstreek voorstelt, waarbij wordt gesteld dat de gekozen structuur van een ‘algemene vergadering-directeur’ weliswaar toegelaten is, maar niet past binnen de toepasselijke Vlaamse regelgeving en bijgevolg moet vervangen worden door de gebruikelijke structuur van ‘algemene vergadering-raad van bestuur’;
de BGTS Landschapspark Zwinstreek, bij het ministerieel besluit van 11 oktober 2024 werd aangeduid als parkbureau voor het Landschapspark Zwinstreek, onder de voorwaarde dat op een termijn van 6 maanden de samenstelling van het bestuursorgaan van de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking Landschapspark Zwinstreek aangepast wordt conform de vereiste samenstelling zoals bepaald in artikel 12, 2° van het decreet van 9 juni 2023 houdende de Vlaamse Parken en de algemene landschapszorg.
het in het gemeenschappelijk belang van de partijen is om een gestructureerde grensoverschrijdende samenwerking verder vorm te geven;
de samenwerking nooit afbreuk kan doen aan de gemeentelijke en provinciale bevoegdheden, opdrachten of autonomie en rekening houdt met het lokaal beleid, dat volstrekt autonoom wordt gevoerd door de gemeenten en de provincies op wiens grondgebied de samenwerking plaatsvindt;
door middel van een functionele opbouw van de structuur de noodzakelijke betrokkenheid van alle publieke en private belanghebbenden kan worden verzekerd;
aan over tot de wijziging van de statuten van de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS) Landschapspark Zwinstreek, welke dan luiden als volgt:
Inhoud van de Statuten:
Artikel 1: Definities
Artikel 2: Naam
Artikel 3: Rechtspersoonlijkheid
Artikel 4: Ambtsgebied
Artikel 5: Deelnemers
Artikel 6: Maatschappelijke Zetel
Artikel 7: Doel, taken en bevoegdheden
Artikel 8: Toepasselijk recht
Artikel 9: Administratief en financieel toezicht
Artikel 10: De organen van de BGTS
Artikel 11: Samenstelling van de algemene vergadering
Artikel 12: Bevoegdheden van de algemene vergadering
Artikel 13: Werking van de algemene vergadering
Artikel 14: Wijze van besluitvorming van de algemene vergadering
Artikel 15: Verhouding tussen de algemene vergadering en de bevoegde organen van de partijen
Artikel 16: Samenstelling van de raad van bestuur
Artikel 17: Werking en wijze van besluitvorming van de raad van bestuur
Artikel 18: Bevoegdheden van de raad van bestuur
Artikel 19: De voorzitter, de ondervoorzitter en het dagelijks bestuur
Artikel 20: Aansprakelijkheid
Artikel 21: De Zwinstreekraad
Artikel 22: De commissaris
Artikel 23: De directeur
Artikel 24: Het secretariaat
Artikel 25: Personeel
Artikel 26: Projecten en opdrachten
Artikel 27: Verkrijgen van financiële en andere middelen
Artikel 28: Begroting
Artikel 29: Rekening
Artikel 30: Boekhouding en boekjaar
Artikel 31: Statutenwijziging
Artikel 32: Duur
Artikel 33: Toetreding
Artikel 34: Uittreding
Artikel 35: Ontbinding en vereffening
Artikel 36: Uitsluiting van een deelnemer
Artikel 37: Toezending
Artikel 38: Inwerkingtreding
Artikel 1 : Definities
In deze Statuten wordt verstaan onder:
❒ De Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking
de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking Landschapspark Zwinstreek, kortweg BGTS Landschapspark Zwinstreek, die als publiekrechtelijke rechtspersoon zonder winstoogmerk fungeert als het parkbureau in uitvoering van het Decreet;
❒ Het parkbureau :
Een rechtspersoon zonder winstuitkeringsoogmerk aan wie het management van een Vlaams Park is toegewezen, als bedoeld in artikel 2, 20° van het Decreet;
❒ De deelnemers
de in artikel 5 vermelde overheden;
❒ De partijen
de deelnemers en andere relevante stakeholders in de betekenis van art. 21.3 van deze statuten;
❒ De colleges
de colleges van gedeputeerde staten en de deputaties, de colleges van burgemeester en wethouders en de colleges van burgemeester en schepenen van de partijen;
❒ De raden
de gemeenteraden, provincieraden en provinciale staten van de partijen;
❒ Het bevoegde orgaan
het orgaan van een partij dat bevoegd is voor handelingen met betrekking tot de BGTS volgens de regels van het op de betrokken partij toepasselijke interne recht;
❒ De toezichthouders
de organen met toezicht op de BGTS en/of de respectieve partijen overeenkomstig de Nederlandse en de Belgische regelgeving, zijnde – voor Nederland - het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor wat betreft financiële aspecten, en het betrokken vakdepartement voor wat betreft beleidsmatige aspecten, én – voor Vlaanderen - de Vlaamse Regering of namens de Vlaamse Regering, de provinciegouverneur die handelt overeenkomstig de instructies van de Vlaamse Regering, voor wat betreft het toezicht op de gemeenten, en de Vlaamse Regering voor wat betreft het toezicht op de Provincies Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen;
❒ Het Benelux-Verdrag
het Benelux-Verdrag inzake grensoverschrijdende en interterritoriale samenwerking van 20 februari 2014;
❒ De commissaris
de commissaris als bedoeld in artikel 13, lid 5, van het Benelux-Verdrag;
❒ Code van goed bestuur
De code betreffende de werking van de BGTS, als bedoeld in artikel 434, § 5, van het Vlaamse Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;
❒ Algemene vergadering
het orgaan zoals bedoeld in artikel 9, a), van het Benelux-Verdrag;
❒ Raad van bestuur
het orgaan zoals bedoeld in artikel 9, b) van het Benelux-Verdrag en in artikel 12 §2 van het Decreet.
Artikel 2 : Naam
De BGTS is genaamd “Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking Landschapspark Zwinstreek”, afgekort “BGTS Landschapspark Zwinstreek”, hierna genoemd “de BGTS”.
Artikel 3 : Rechtspersoonlijkheid
De BGTS bezit rechtspersoonlijkheid overeenkomstig het bepaalde in artikel 4, lid 4, en artikel 7 van het Benelux-Verdrag. De BGTS wordt daartoe vertegenwoordigd door de voorzitter en de directeur, zoals bedoeld in artikel 19 van deze statuten.
Artikel 4 : Ambtsgebied
Het ambtsgebied van de BGTS strekt zich uit over het grondgebied van de deelnemende steden/gemeenten.
Artikel 5 : Deelnemers
De BGTS bestaat uit de volgende deelnemers:
● De provincie West-Vlaanderen;
● De provincie Oost-Vlaanderen;
● De provincie Zeeland;
● De stad Brugge;
● De stad Damme;
● De gemeente Knokke Heist;
● De gemeente Maldegem;
● De gemeente Sint-Laureins;
● De gemeente Sluis.
Artikel 6 : Maatschappelijke zetel
De maatschappelijke zetel van de BGTS is gevestigd te Provinciehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41, B-8200 BRUGGE (Sint-Andries).
Artikel 7 : Doel, activiteiten, bevoegdheden
1. De BGTS streeft de volgende algemene doelen na:
a. het versterken en herstellen van de landschappelijke identiteit en landschapskwaliteit van het gebied vanuit een integrale visie op erfgoed, natuur, landbouw, wonen, bedrijvigheid, recreatie en toerisme;
b. het bijdragen aan de realisatie van Europese, Vlaamse en Nederlandse beleidsbeslissingen met betrekking tot de landschappelijke identiteit en landschapskwaliteit vermeld in Europese wetgeving, Vlaamse decreten, Nederlandse wetgeving en beleidsplannen;
c. het aanbieden van een unieke beleving van het landschap en de streek aan zowel lokale als binnen- en buitenlandse bezoekers.
2. De BGTS zal zich inzetten om het in lid 1 aangegeven doel te bereiken door:
a. het begeleiden en het op elkaar afstemmen van de uitvoering van het Masterplan en het Operationeel Plan;
b. het vertalen van de aspecten rond de uitvoering van nieuw beleid, dit binnen de respectieve bevoegdheden van de partijen;
c. het tot stand brengen van een goede samenwerking tussen de verschillende betrokkenen;
d. het afstemmen en coördineren van gezamenlijke acties en projecten, alsook programma’s voor beheer en ontwikkeling.
3. Ter realisatie van de doelstelling kan de BGTS, onder meer, de volgende activiteiten ondernemen:
a. het uitvoeren van alle activiteiten en verrichtingen die rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking hebben op het in lid 1 aangegeven doel of die de verwezenlijking ervan kunnen begunstigen;
b. het verwerven en beheren van fondsen ten behoeve van de samenwerking;
c. het doen van uitgaven in het kader van de samenwerking;
d. het instellen van permanente of ad hoc adviesgroepen / werkgroepen;
e. het instellen of bevorderen van onderzoeken;
f. het formuleren van voorstellen en adviezen;
g. het geven van voorlichting;
h. het opzetten van communicatiecampagnes;
i. relevante kennis verzamelen, opbouwen en ontsluiten;
j. dossiervorming ten behoeve van de belangenbehartiging;
k. het aanwerven en/of inhuren van personeel;
l. alles wat bijdraagt aan het realiseren van de doelstellingen.
4. De BGTS is bevoegd voor het management van het grensoverschrijdend gebied.
5. De BGTS mag direct noch indirect vermogensvoordelen uitkeren of uitdelen aan de partijen behalve voor het in de Statuten bepaald belangeloos doel.
Artikel 8 : Toepasselijke recht
1. Het recht van de plaats waar de BGTS haar maatschappelijke zetel heeft, is van toepassing op de limitatief in artikel 11, lid 2, en andere relevante bepalingen van het Benelux-Verdrag opgesomde aangelegenheden. Voor het overige blijven het Belgische/Vlaamse en Nederlandse recht van toepassing, als zouden de deelnemers zelf de taken van de BGTS hebben uitgevoerd.
2. Onverminderd de bepalingen van het Benelux-Verdrag, is het recht van de plaats van de maatschappelijke zetel aldus van toepassing op:
a. het opstellen en de interpretatie van de statuten;
b. het beoordelen van de rechtsgeldigheid van de rechtshandelingen die door de organen van de BGTS worden gesteld;
c. de aansprakelijkheid van de BGTS ten opzichte van haar deelnemers;
d. de aansprakelijkheid van de deelnemers voor handelingen van de BGTS ten opzichte van derden;
e. de actieve en passieve openbaarheid van bestuur;
f. de arbeidsverhoudingen met personeelsleden die daadwerkelijk bij de maatschappelijke zetel werkzaam zijn overeenkomstig de bepalingen van de vigerende Europese regelgeving ter zake;
g. de overheidsopdrachten die uitgaan van de BGTS, tenzij de opdracht uitsluitend verbonden is aan een specifieke vestiging
h. de ontbinding en de vereffening van de BGTS, zonder afbreuk te doen aan de rechten van de personeelsleden en derden die verbonden zijn aan een specifieke vestiging op grond van de op hen toepasselijke regelgeving;
i. het voeren van de boekhouding en de bekendmaking van de jaarrekeningen van de BGTS.
3. Onverminderd hetgeen bepaald onder lid 1. en 2. is het recht van de plaats van een eventuele vestiging van toepassing op :
a. de arbeidsverhoudingen met personeelsleden die daadwerkelijk bij deze vestiging werkzaam zijn overeenkomstig de bepalingen van de vigerende Europese regelgeving ter zake;
b. de overheidsopdrachten die uitgaan van een BGTS en die uitsluitend verbonden zijn aan deze vestiging.
Artikel 9 : Administratief en financieel toezicht
De administratieve, budgettaire en financiële controle van de BGTS gebeurt in overeenstemming met de bepalingen van artikel 13 van het Benelux-Verdrag.
Artikel 10 : De organen van de BGTS
De BGTS bestaat uit de volgende organen:
● de algemene vergadering
● de raad van bestuur.
Artikel 11 : Samenstelling van de algemene vergadering
1. De BGTS heeft een algemene vergadering, welke wordt gevormd door twee afgevaardigden van elk van de deelnemers. Het staat de deelnemers van BGTS vrij om één of twee vaste plaatsvervangers aan te duiden.
2. De effectieve en plaatsvervangende leden van de algemene vergadering die de partijen vertegenwoordigen, worden aangewezen door hun respectieve bevoegde organen.
3. De effectieve en plaatsvervangende leden van de algemene vergadering treden af wanneer het bevoegde orgaan uit wiens midden zij zijn aangewezen aftreedt. In elk geval zal het bevoegde orgaan binnen zes maanden na zijn algehele vernieuwing zijn effectieve en in voorkomend geval plaatsvervangende leden in de algemene vergadering aanwijzen.
4. Bij de samenstelling van de algemene vergadering wordt maximaal gestreefd naar een evenwichtige verhouding van de verschillende geslachten.
5. Een effectief of plaatsvervangend lid van de algemene vergadering treedt af wanneer hij ophoudt lid te zijn van het bevoegd orgaan uit wiens midden hij is aangewezen, of wanneer het bevoegde orgaan uit wiens midden hij is aangewezen daartoe beslist. In elk geval zal het bevoegde orgaan zo spoedig mogelijk maar in ieder geval binnen zes maanden een nieuw effectief of plaatsvervangend lid aanwijzen.
6. Deskundigen, adviseurs en vertegenwoordigers van andere instellingen en organisaties kunnen ad hoc worden uitgenodigd op een vergadering van de algemene vergadering.
Artikel 12 : Bevoegdheden van de algemene vergadering
De algemene vergadering beschikt over navolgende bevoegdheden:
a. Wijziging van de statuten overeenkomstig artikel 31;
b. Vaststellen van het huishoudelijk reglement van de BGTS en van de Zwinstreekraad;
c. Vaststellen en goedkeuren van de jaarlijkse begroting;
d. Vaststellen en goedkeuren van de jaarrekening;
e. Vaststellen van de bijdragen van de deelnemers overeenkomstig artikel 27;
f. Vaststellen van het jaarplan en het jaarverslag;
g. Benoeming of ontslag van de leden van de raad van bestuur en de commissaris;
h. Bepaling van de formatie van het personeel alsmede het administratief en geldelijk statuut, inbegrepen de aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden;
i. Verlenen van kwijting aan de leden van de raad van bestuur en aan de commissaris;
j. De toetreding, uittreding en uitsluiting van deelnemers;
k. De ontbinding en de vereffening.
Artikel 13 : Werking van de algemene vergadering
1. De algemene vergadering vergadert minstens tweemaal per jaar, op uitnodiging van de raad van bestuur en zoals bepaald in artikel 15
2. Minstens één algemene vergadering vindt plaats voor 31 maart. Deze algemene vergadering stelt de jaarrekening en het jaarverslag van het afgelopen jaar vast en verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en aan de commissaris voor de uitoefening van hun mandaat in het afgelopen jaar.
3. Minstens één algemene vergadering vindt plaats in de loop van het laatste trimester van elk jaar om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar te bespreken. De door de raad van bestuur opgestelde begroting en het jaarplan staan op de agenda van die vergadering.
4. De vergaderingen van de algemene vergadering zijn openbaar, tenzij de algemene vergadering besluit dat dit niet het geval is, overeenkomstig het recht van de plaats van de maatschappelijke zetel.
5. De algemene vergadering stelt, met inachtneming van het toepasselijke recht, een code van goed bestuur vast.
7. De notulen van de algemene vergadering zijn ter inzage van de leden van de colleges en raden op het secretariaat van de betrokken deelnemer. Voor zover dit is toegestaan volgens het toepasselijke recht kan dit op digitale wijze gebeuren.
8. De algemene vergadering wordt geleid door de voorzitter van de raad van bestuur zoals bepaald in artikel 16, lid 6 en artikel 19, lid 2 en 5.
Artikel 14 : Wijze van besluitvorming van de algemene vergadering
1. De algemene vergadering besluit bij voorkeur bij consensus. Ingeval tot stemming wordt overgegaan, wordt een besluit slechts geldig genomen wanneer het wordt aanvaard met een gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen, behoudens andersluidende bepaling.
2. Het huishoudelijk reglement van de algemene vergadering bepaalt de nadere regels volgens dewelke een lid van de algemene vergadering een volmacht kan verlenen aan een ander lid van de algemene vergadering.
3. In de gevallen waarin beslissingen overeenkomstig deze statuten anders dan bij consensus genomen moeten worden, heeft elk effectief lid van de algemene vergadering recht op één stem, die ingeval dat lid verhinderd is tevens kan worden uitgebracht door diens plaatsvervanger. De onthouding van een lid verhindert niet dat een besluit wordt genomen.
4. Behoudens andersluidende bepaling, is om geldig te kunnen beraadslagen de aanwezigheid van de meerderheid van de leden van de algemene vergadering en de aanwezigheid van minstens twee leden uit elk van de deelnemende landen vereist.
5. Indien bij eerste oproeping aan het vereiste vermeld in lid 4 van dit artikel niet wordt voldaan, moet binnen de periode van 14 kalenderdagen een volgende oproeping plaatsvinden. Voor deze vergadering is het aanwezigheidsquorum niet langer van toepassing.
6. Deskundigen, adviseurs en vertegenwoordigers van andere instellingen en organisaties die zijn uitgenodigd op de algemene vergadering hebben geen stemrecht. Zij zijn gerechtigd om, zonder stemrecht, actief aan de besprekingen deel te nemen, tenzij de algemene vergadering anders beslist.
Artikel 15 : Verhouding tussen de algemene vergadering en de raad van bestuur en de vertegenwoordigende organen van de partijen
1. De raad van bestuur verstrekt aan de bevoegde organen van de partijen uiterlijk 30 kalenderdagen vóór de eerste algemene vergadering van een jaar een volledig verslag van de activiteiten van de BGTS gedurende het voorgaande jaar.
2. De raad van bestuur verstrekt aan de colleges en raden van de deelnemers de door één of meer leden van die gremia gevraagde inlichtingen.
3. De door de raad van bestuur vastgestelde agenda voor de vergadering van de algemene vergadering wordt uiterlijk 30 kalenderdagen voor haar zitting aan de effectieve en plaatsvervangende leden toegestuurd, samen met de voor die vergadering bestemde documenten. De agenda vermeldt tevens de plaats, de datum en het uur waarop de algemene vergadering zal plaatsvinden. Het is toegestaan dat de voor de vergadering bestemde documenten na de voornoemde termijn worden toegestuurd, mits alle leden van de algemene vergadering daarmee instemmen.
4. Voor zover dit is toegestaan volgens het toepasselijke recht kunnen informatievoorziening en kennisgeving uit de voorgaande leden op digitale wijze gebeuren.
5. De raad van bestuur kan besluiten de vergadering te laten plaatsvinden op digitale wijze, mits in overeenstemming met het recht van de plaats van de maatschappelijke zetel.
6. De algemene vergadering kan enkel beraadslagen en beslissen over punten die op de agenda staan. Agendapunten kunnen door de leden van de algemene vergadering aan de agenda toegevoegd worden tot veertien dagen voor de onder lid 3 bedoelde vergadering. Hiertoe bezorgen ze hun toegelichte voorstel van beslissing aan de voorzitter van de algemene vergadering. Over de toevoeging van bijkomende agendapunten kan enkel beslist worden met unanimiteit.
Artikel 16 : Samenstelling van de raad van bestuur
1. De raad van bestuur wordt gevormd door één afgevaardigde van elk van de deelnemers en drie andere afgevaardigden namens de beheerders met een terrein gelegen in het Landschapspark, die voldoen aan de bepalingen in artikel 2 van het Benelux-Verdrag, en waarvan er één de landbouwsector, één de natuursector en één de erfgoedsector vertegenwoordigt, overeenkomstig artikel 12, § 2, 2° van het Decreet.
2. De algemene vergadering benoemt de leden van de raad van bestuur voor elk van de deelnemers uit haar midden. De algemene vergadering benoemt de afgevaardigden namens de in lid 1 genoemde sectoren.
3. De leden de raad van bestuur verliezen hun mandaat wanneer de partij die hen heeft voorgedragen het mandaat herroept, alsook voor wat de deelnemers betreft wanneer zij niet langer lid zijn van de algemene vergadering.
4. De leden die zijn afgevaardigd namens de in lid 1 genoemde sectoren, worden schriftelijk aan de voorzitter voorgedragen door het bestuursorgaan van de desbetreffende instanties.
5. De drie afgevaardigden van de in lid 1 genoemde sectoren, hebben een mandaat voor de duur van drie jaren. Na deze termijn wisselt de afvaardiging, zodat om beurt een Vlaamse of een Nederlandse vertegenwoordiger in de raad van bestuur zetelt.
6. De raad van bestuur duidt een voorzitter en een ondervoorzitter van de raad van bestuur aan onder zijn leden.
7. De notulen van de raad van bestuur zijn ter inzage van de leden van de colleges en raden op het secretariaat van de aangesloten partijen. Voor zover dit is toegestaan volgens het toepasselijke recht kan dit op digitale wijze gebeuren.
8. De vergaderingen van de raad van bestuur zijn niet openbaar.
Artikel 17 : Werking en wijze van besluitvorming van de raad van bestuur
1. De raad van bestuur is een besloten vergadering en vergadert minstens 4 keer per jaar; op uitnodiging van de voorzitter.
2. De raad van bestuur besluit bij consensus.
3. Elke afgevaardigde heeft in de raad van bestuur één stem. De onthouding van een partij verhindert niet dat een besluit wordt genomen.
4. Uitgezonderd in gevallen van hoogdringendheid, moeten de oproepingsbrieven tenminste zeven kalenderdagen vóór de bijeenkomst bezorgd worden. Zij vermelden de agenda. Voor zover dit is toegestaan volgens het toepasselijke recht kan dit op digitale wijze gebeuren.
5. De raad van bestuur kan pas geldig beraadslagen wanneer tenminste de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is én op voorwaarde dat ten minste de helft van de partijen uit Vlaanderen en de helft van de partijen uit Nederland vertegenwoordigd is.
6. Indien bij eerste oproeping aan deze vereiste niet wordt voldaan dan moet binnen 14 kalenderdagen een tweede oproeping plaatsvinden. Voor deze vergadering is het aanwezigheidsquorum niet langer van toepassing.
7. Deskundigen, adviseurs en vertegenwoordigers van andere instellingen en organisaties die zijn uitgenodigd op de raad van bestuur hebben geen stemrecht. Zij zijn gerechtigd om, zonder stemrecht, actief aan de besprekingen deel te nemen, tenzij de raad van bestuur anders beslist.
Artikel 18 : Bevoegdheden van de raad van bestuur
1. Aan de raad van bestuur behoren alle bevoegdheden die niet bij of krachtens deze statuten aan de algemene vergadering van de BGTS zijn opgedragen.
2. De raad van bestuur bereidt de vergaderingen voor van de algemene vergadering, voert de besluiten van de algemene vergadering uit en is belast met de afhandeling van alle dagelijkse zaken.
3. De raad van bestuur benoemt of ontslaat de voorzitter van de raad van bestuur, de ondervoorzitter van de raad van bestuur en de directeur.
Artikel 19 : De voorzitter van de raad van bestuur, de ondervoorzitter van de raad van bestuur en het dagelijks bestuur
1. De raad van bestuur wordt voorgezeten door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter.
2. De voorzitter is belast met de leiding van de vergaderingen van de algemene vergadering en de raad van bestuur.
3. De voorzitter en de ondervoorzitter worden aangeduid voor een periode van drie jaren.
4. Het voorzitterschap wordt afwisselend waargenomen door een Nederlandse of Vlaamse deelnemer. Een deelnemer uit het andere land dan dat van de voorzitter neemt het ondervoorzitterschap waar. De raad van bestuur bepaalt een beurtrol voor de rotatie van het voorzitterschap en ondervoorzitterschap.
5. Bij afwezigheid van de voorzitter wordt deze in de uitoefening van al zijn statutaire functies vervangen door de ondervoorzitter. Indien ook de ondervoorzitter afwezig is, wordt de vergadering voorgezeten door een aanwezig lid van de deelnemer die het eerstvolgend voorzitterschap zal waarnemen overeenkomstig de in lid 4 bedoelde beurtrol.
6. De voorzitter, de ondervoorzitter en de directeur vormen samen het dagelijks bestuur. Het dagelijks bestuur oefent alle bevoegdheden uit die door de raad van bestuur aan het dagelijks bestuur werden gedelegeerd en van een beperkt belang zijn en/of neemt alle beslissingen dievoor de dagelijkse werking bij hoogdringendheid dienen genomen te worden.
7. De directeur tekent, samen met de voorzitter of, indien deze verhinderd is, de ondervoorzitter, of indien ook deze laatste verhinderd is, een ander lid van de raad van bestuur, de notulen, de reglementen en de beslissingen van de algemene vergadering, de raad van bestuur en het dagelijks bestuur, zonder dat zij zich hiervoor ten overstaan van derden moeten verantwoorden. Het huishoudelijk reglement van de algemene vergadering bepaalt de nadere regels voor de ondertekening van de stukken die van de BGTS uitgaan.
8. Met toestemming van zowel de voorzitter als de directeur en mits niet in strijd met het toepasselijke recht, kan ondertekening op digitale wijze gebeuren.
Artikel 20 : Aansprakelijkheid
1. De leden van de algemene vergadering, de bestuurders en de directeur zijn persoonlijk noch hoofdelijk gebonden door de verbintenissen die de BGTS aangaat.
2. De deelnemers zijn financieel aansprakelijk bij ontoereikend vermogen van de BGTS naar rato van hun in artikel 27 van deze Statuten vastgelegde deelname. In dezelfde mate zijn zij aansprakelijk voor de verplichtingen die voortvloeien uit de verbintenissen die na de ontbinding gehandhaafd blijven.
3. In het kader van projecten of opdrachten als bedoeld in artikel 26, kunnen deelnemers zo nodig, per specifiek geval, onderling andersluidende afspraken maken over hun respectieve aansprakelijkheid, inclusief de eventuele beperking daarvan indien het specifieke geval dat rechtvaardigt. Ook bij afwezigheid van dergelijke andersluidende afspraken, zijn de partijen die niet bijdragen aan de financiering van bepaalde kosten van investeringen als bedoeld in artikel 26, lid 2, niet financieel aansprakelijk voor verplichtingen die verband houden met niet door die partijen bekostigde aspecten.
Artikel 21 : De Zwinstreekraad
1. De algemene vergadering duidt een Zwinstreekraad aan.
2. De Zwinstreekraad functioneert binnen de BGTS als permanente adviesgroep zoals bedoeld in artikel 7, lid 3, onder d).
3. De Zwinstreekraad is samengesteld uit vertegenwoordigers namens de deelnemers en andere relevante stakeholders.
4. De algemene vergadering stelt de samenstelling van de Zwinstreekraad vast, waarbij een goede mix van partners wordt nagestreefd, met een brede waaier aan inhoudelijke expertise met betrekking tot de doelen en activiteiten, zoals omschreven in artikel 7, lid 2 en lid 3.
5. De deelnemers en andere relevante stakeholders uit het werkingsgebied kunnen zich kandidaat stellen om deel te nemen aan de Zwinstreekraad.
6. De Zwinstreekraad is belast met advisering aan de algemene vergadering en de raad van bestuur. De algemene vergadering bepaalt in het huishoudelijk reglement van de Zwinstreekraad, na advies van de raad van bestuur, de
7. Eén vertegenwoordiger van de Zwinstreekraad kan op uitnodiging deelnemen aan de algemene vergadering en de raad van bestuur, zonder stem.
Artikel 22 : De commissaris
1. De algemene vergadering stelt een commissaris aan voor een periode van drie jaar. De commissaris is een erkend revisor of accountant uit het land waar de BGTS haar maatschappelijke zetel heeft.
2. De commissaris mag inzage nemen, doch zonder ze te verplaatsen, van de boeken, de briefwisseling en de notulen en, in het algemeen, van alle geschriften van de BGTS.
Artikel 23 : De directeur
1. De raad van bestuur benoemt een directeur. De directeur is belast met het secretariaat van de algemene vergadering en van de raad van bestuur.
2. De raad van bestuur bepaalt de duurtijd waarvoor de directeur wordt aangeduid.
3. De directeur woont, zonder stem, de vergaderingen van de algemene vergadering en van de raad van bestuur bij en kan eveneens de bijeenkomsten van alle andere organen en werkgroepen, opgericht in de schoot van de BGTS, bijwonen.
4. De directeur vervult voor de BGTS in elk geval niet de rol van directeur als bedoeld in artikel 9, onder b), van het Benelux-Verdrag.
5. De directeur voert de besluiten en opdrachten van de algemene vergadering en de raad van bestuur uit. Hij vertegenwoordigt de BGTS samen met de voorzitter en zij handelen namens haar en voor haar rekening. De raad van bestuur bepaalt, met in acht name van de toepasselijke rechtsregels, de voorwaarden waaronder verhaal ten opzichte hen mogelijk is voor handelingen die zij buiten hun mandaat hebben gesteld.
6. De directeur maakt deel uit van de dagelijks bestuur zoals bedoeld in artikel 19, lid 6 en is verantwoordelijk voor de dagelijkse werking van de BGTS.
Artikel 24 : Het secretariaat
Het secretariaat bestaat uit de directeur en alle personele capaciteit die door de partijen worden ingezet in het Landschapspark of die ter beschikking worden gesteld aan de BGTS, om haar doelstellingen te realiseren. Het secretariaat staat onder leiding van de directeur mee in voor de uitvoering van de beslissingen van de algemene vergadering, de raad van bestuur en het dagelijks bestuur, en ontwikkelt activiteiten en werking in lijn van de doelstellingen.
Artikel 25 : Personeel
1. De algemene vergadering bepaalt het personeelsstatuut, voor zover dit niet door andere overheden geregeld is, voor het eventuele personeel in dienst van de BGTS.
2. De personeelsleden in dienst van de BGTS ontvangen hun instructies uitsluitend van de BGTS.
3. Onverminderd het bepaalde in artikel 24 kunnen de deelnemers eigen personeelsleden ter beschikking stellen aan de BGTS, voor zover dit gebeurt conform de toepasselijke regelgeving van de betrokken partij. Deze kunnen volgens noodzaak, voor een optimale functionering van de BGTS en voor de duur van hun (specifieke) opdracht, voltijds of deeltijds ingezet worden. Het recht van de maatschappelijke zetel is van toepassing op de arbeidsverhoudingen met personeelsleden die daadwerkelijk bij de maatschappelijke zetel werkzaam zijn overeenkomstig de bepalingen van de vigerende Europese regelgeving ter zake. Het recht van de plaats van een eventuele vestiging is van toepassing op de arbeidsverhoudingen met personeelsleden die daadwerkelijk bij deze vestiging werkzaam zijn overeenkomstig de bepalingen van de vigerende Europese regelgeving ter zake.
4. Het werkgeversgezag van de respectievelijke partijen over de betrokken personeelsleden personeelsleden die ter beschikking gesteld worden overeenkomstig lid 3, wordt niet overgedragen aan de BGTS. De betrokken personeelsleden ontvangen wel instructies van de BGTS, die nader gespecificeerd worden in een specifieke overeenkomst tussen de werkgever en de BGTS.
5. De modaliteiten van de terbeschikkingstelling overeenkomstig lid 3, in het bijzonder de eventuele verrekening van het door de oorspronkelijke werkgever betaalde loon met de door hem verschuldigde financiële bijdrage aan de BGTS, maken eveneens het voorwerp uit van een specifieke overeenkomst tussen de werkgever en de BGTS.
Artikel 26 : Projecten en opdrachten
1. De BGTS kan in het kader van haar maatschappelijke doel projecten en opdrachten realiseren.
2. Voor de kosten van de investeringen, die enkel kunnen gedaan worden op het grondgebied van het Vlaamse Gewest, zoals deze waarop de Vlaamse overheid in overeenstemming met artikel 34 en artikel 42 §3 van het Uitvoeringsbesluit een subsidie voorziet, dragen de deelnemers die geen bevoegdheid hebben op het Vlaamse grondgebied, niet bij aan de financiering van dergelijke kosten.
3. Bovenop de kosten zoals vermeld in 2, kunnen de deelnemers onderling verdere afspraken maken over de kosten en de financiering van de activiteiten die ze ontplooien voor de uitvoering van het programma, zoals geformuleerd in het Masterplan en in het Operationeel Plan.
Artikel 27 : Verkrijgen van financiële en andere middelen
1. De algemene vergadering stelt de hoogte van de jaarlijks door de deelnemers te betalen bijdrage voor de werking van de BGTS vast op basis van een verdeelsleutel tussen de deelnemers, volgens de afspraken vastgelegd in de Samenwerkingsovereenkomst en waarbij als uitgangspunt geldt dat de deelnemers in elk geval voorzien in een jaarlijkse financiële bijdrage zoals opgenomen in het kosten- en financieringsschema onder punt 2.6 van bijlage 2 bij de Samenwerkingsovereenkomst. De algemene vergadering kan unaniem de verdeelsleutel voor deze bijdrage aanpassen, ten laatste met uitwerking vanaf de eerstvolgende jaarlijkse begroting.
2. De modaliteiten met betrekking tot de financiering worden verder uitgewerkt door de algemene vergadering.
3. Er kan enkel goedkeuring worden verleend aan de financiering van eventuele overige kosten mits een voorafgaand akkoord van alle deelnemers over de wijze van financiering van deze kosten.
4. De algemene vergadering bij unanimiteit van stemmen het uitgangspunt voor de verdeelsleutel aanpassen in functie van relevante maatschappelijke ontwikkelingen.
5. De jaarlijkse betaling van de bijdragen zal geschieden uiterlijk eind februari van het nieuwe begrotingsjaar.
6. Werkingskosten van de BGTS kunnen geheel of gedeeltelijk worden gedekt uit inkomsten die de BGTS verwerft van anderen dan de deelnemers. Dergelijke inkomsten worden voor ieder begrotingsjaar geraamd.
7. De relatie tussen de deelnemers van de BGTS en een derde betalende partij is geregeld in een afzonderlijke overeenkomst tussen de deze partijen.
Artikel 28 : Begroting
1. De raad van bestuur stelt de ontwerpbegroting op en zendt ze 30 kalenderdagen voordat ze aan de algemene vergadering wordt aangeboden, aan de colleges van de deelnemers.
2. De algemene vergadering stelt de begroting van de BGTS vast uiterlijk een maand voorafgaand aan het jaar waarvoor deze geldt.
3. De raad van bestuur zendt de begroting met alle daarbij behorende stukken binnen 30 kalenderdagen na vaststelling aan de toezichthouders.
Artikel 29 : Rekening
1. Overeenkomstig artikel 13, lid 2, stelt de algemene vergadering de jaarrekening van de BGTS met het jaarverslag vast voor 31 maart van het jaar volgend op het kalenderjaar waarop deze jaarrekening betrekking heeft.
2. De algemene vergadering voegt bij de jaarrekening alle stukken die de algemene vergadering voor het afleggen van verantwoording dienstig acht, waaronder minstens het verslag van de commissaris. Voor zover dit is toegestaan volgens het toepasselijke recht kan dit op digitale wijze gebeuren.
3. De raad van bestuur zendt de door de algemene vergadering vastgestelde rekening met de in het vorige lid genoemde stukken binnen 30 kalenderdagen na vaststelling toe aan de toezichthouders.
4. Na instemming van de toezichthouders of in elk geval na 30 kalenderdagen bij uitblijven van antwoord, wordt de rekening door de algemene vergadering aan de deelnemers ter kennisgeving toegezonden.
5. De door de algemene vergadering goedgekeurde rekening van de BGTS wordt, samen met het verslag van de commissaris, bekendgemaakt op de wijze die voorzien is voor de jaarrekeningen van ondernemingen volgens het interne recht van de plaats waar de BGTS haar maatschappelijke zetel heeft. In voorkomend geval wordt zij eveneens aan de in artikel 13 van het Benelux-Verdrag bedoelde toezichthouder bezorgd, overeenkomstig de bepalingen van dat artikel.
Artikel 30 : Boekhouding en boekjaar
1. De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de regelgeving die van toepassing is op de boekhouding van ondernemingen op de plaats waar de BGTS haar maatschappelijke zetel heeft, in voorkomend geval met naleving van eventuele richtlijnen van de in artikel 13 van het Benelux-Verdrag bedoelde gezamenlijke toezichthouder.
2. Het boekjaar stemt overeen met het burgerlijke jaar. Het eerste boekjaar begint echter op de datum van oprichting en eindigt op 31 december van datzelfde jaar.
Artikel 31: Statutenwijziging
1. Tot een wijziging van de statuten kan enkel beslist worden door de algemene vergadering met een meerderheid van ten minste drie vierden der geldig uitgebrachte stemmen op voorwaarde dat ten minste de helft van de leden uit Vlaanderen, en van elke Nederlandse deelnemer minstens 1 lid aanwezig is en dat deze meerderheid bereikt is onder de aanwezige leden uit Vlaanderen en onder de aanwezige leden uit Nederland.
2. In afwijking van het eerste lid kan tot een wijziging van de artikelen 14, 27 en 31 van de statuten enkel bij unanimiteit door de algemene vergadering beslist worden in aanwezigheid van alle leden van de algemene vergadering.
Artikel 32 : Duur
1. De BGTS wordt opgericht voor onbepaalde duur.
2. Lid 1 laat onverlet dat de algemene vergadering de werking van de BGTS op elk passend moment kan bespreken overeenkomstig de bepalingen van deze Statuten.
Artikel 33 : Toetreding
1. De algemene vergadering legt de voorwaarden en de gevolgen van de toetreding van de nieuwe deelnemers vast voor zover deze passen binnen het kader van de statutaire bepalingen.
2. De algemene vergadering beslist over de toetreding van nieuwe deelnemers volgens de meerderheidsvereisten voorzien in artikel 31 lid 1.
3. Ter gelegenheid van de goedkeuring van de toetreding van nieuwe deelnemers worden de statuten aangepast.
Artikel 34 : Uittreding
1. Een deelnemer kan uittreden uit de BGTS, door een daartoe strekkend besluit van het daartoe bevoegde orgaan, per aangetekend schrijven aan de voorzitter van de algemene vergadering, mits een opzeg ten laatste op 30 juni van het lopende kalenderjaar. De uittreding is effectief vanaf 1 januari van het daaropvolgende kalenderjaar. Alle lopende engagementen, en derhalve niet uitsluitend de financiële engagementen, van de uittredende deelnemer worden in voorkomend geval onverminderd uitgevoerd tot het tijdstip van de effectieve uittreding.
2. De deelnemer die uit de BGTS wenst te treden, deelt dit schriftelijk mee aan de voorzitter van de algemene vergadering.
3. De algemene vergadering regelt de voorwaarden en de gevolgen van de uittreding, waarbij in ieder geval geldt dat een eventuele afkoopsom nooit meer bedraagt dan twee maal het gemiddelde van de jaarbijdrage als bedoeld in artikel 27 van deze statuten van de voorbije drie jaar.
Artikel 35 : Ontbinding en vereffening
1. De BGTS wordt ontbonden hetzij in het geval bedoeld in artikel 16, lid 1, onder c), van het Benelux-Verdrag, hetzij als gevolg van een beslissing van de algemene vergadering welke voldoet aan de vereisten van artikel 16, leden 2 en 3, van het Benelux-Verdrag.
2. De beslissing van de algemene vergadering houdende de ontbinding van de BGTS is slechts geldig indien alle deelnemers unaniem daartoe hebben besloten.
3. Bij ontbinding van de BGTS wordt door de algemene vergadering een college van vereffenaars aangesteld. De algemene vergadering bepaalt de bevoegdheden van de vereffenaars en de wijze waarop de vereffening precies moet geschieden.
4. De algemene vergadering legt de wijze van vereffening en verdeling vast in een vereffeningplan.
5. Het vereffeningplan voorziet minstens in de financiële gevolgen van de vereffening voor de partijen, de overgang van rechten en plichten, de bestemming van de eigendommen en de gevolgen voor het personeel van de BGTS.
6. Het vereffeningplan wordt niet vastgesteld voordat de bevoegde organen van de deelnemers zijn gehoord.
7. De deelnemers blijven te allen tijde verantwoordelijkheid dragen voor de financiële afwikkeling.
Artikel 36 : Uitsluiting van een deelnemer
1. Een deelnemer kan slechts worden uitgesloten op grond van ernstige en voortdurende niet-naleving van zijn verbintenissen tegenover de BGTS. Tot uitsluiting wordt besloten door de algemene vergadering. De algemene vergadering beslist ook over de voorstellen die of de deelnemers kunnen doen met betrekking tot de gevolgen, eventuele schade en de modaliteiten die aan de uitsluiting dienen verbonden te worden.
2. De betrokken deelnemer neemt niet deel aan de besluitvorming in de algemene vergadering. Zij dient tenminste 90 kalenderdagen vóór de desbetreffende besluitvorming binnen algemene vergadering in kennis te zijn gesteld, teneinde haar toe te laten haar standpunt te verdedigen, zowel schriftelijk binnen de 60 kalenderdagen nadat een aangetekende brief met het met redenen omklede voorstel tot uitsluiting is verstuurd, als mondeling tijdens de algemene vergadering.
3. Elk besluit tot uitsluiting wordt met redenen omkleed en staat niet open voor beroep bij de organen van de BGTS, onverminderd enig rechtsmiddel ter beoordeling van de rechtsgeldigheid van het besluit tot uitsluiting overeenkomstig artikel 11 van het Benelux-Verdrag.
4. Het besluit tot uitsluiting wordt vastgesteld in een proces-verbaal dat op voordracht van de raad van bestuur wordt opgemaakt en wordt getekend door twee leden van de algemene vergadering belast met deze opdracht. Het vermeldt de feiten waarop de uitsluiting is gebaseerd. Een eensluidend afschrift van het besluit wordt, binnen de vijftien kalenderdagen nadat het werd genomen, bij een ter post aangetekende brief tegen ontvangstbewijs, aan de uitgesloten deelnemer toegezonden.
5. De uitgesloten deelnemer dient de BGTS te vergoeden voor de in het besluit tot uitsluiting bepaalde schade.
Artikel 37 : Toezending
1. De bevoegde organen zenden deze statuten, alsook de besluiten tot wijziging ervan evenals een eventueel besluit tot ontbinding, toe aan hun toezichthouders.
2. De algemene vergadering zendt deze statuten alsook de besluiten tot wijziging ervan en een eventueel besluit tot ontbinding aan het secretariaat-generaal van de Benelux Unie te Brussel, ten behoeve van de in artikel 17 van het Benelux-Verdrag bedoelde bekendmaking in het Benelux Publicatieblad.
3. De deelnemers dragen zorg voor neerlegging en officiële bekendmaking van de akten tot oprichting, tot wijziging of tot ontbinding van de BGTS overeenkomstig het interne recht van de plaats waar de BGTS haar maatschappelijke zetel heeft.
Artikel 38 : Inwerkingtreding
De BGTS treedt in werking op de datum van ondertekening van deze Statuten."
Artikel 2:
de Gemeenteraad stelt schepen Annelies Lammertyn en raadslid Anneke Gobeyn aan als effectieve leden van de Algemene Vergadering van de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking Landschapspark Zwinstreek;
De Gemeenteraad stelt raadslid Henk Deprest en raadslid Lut D'Hondt aan als plaatsvervangende leden van de Algemene Vergadering van de Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking Landschapspark Zwinstreek;
zoals bedoeld in artikel 11 van de statuten.
Artikel 3:
Dit besluit wordt toegezonden aan de andere deelnemers van de Benelux Groepering Voor Territoriale Samenwerking Landschapspark Zwinstreek zijnde de Steden en Gemeenten Brugge, Damme, Knokke-Heist, Sint-Laureins, Sluis en de Provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland.
Dino Lateste Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Britt Schouppe Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Dino Lateste Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Lut D´Hondt Kiran Van Landschoot Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Rudi De Smet Robin Van Kerschaver Annelies Lammertyn Marten De Jaeger Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Henk Deprest Danté Basslé Emma De Smet Ineke Hebbrecht Koenraad De Ceuninck Wim Swyngedouw Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Christiaan Verstrynge Nicole Maenhout Cedric De Smet Jason Van Landschoot Timothy De Groote Dino Lateste aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 8 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
8. GECORO - SAMENSTELLING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
○ 13° het inrichten van adviesraden en overlegstructuren
● Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, inz. titel 6 - participatie van de burger.
● Art. 1.3.3. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, volgens hetwelk elk gemeente een Gemeentelijke Commissie ruimtelijke Ordening moet inrichten.
● Het Besluit van de Vlaamse Regering dd. 19 mei 2000 betr. de nadere regels voor de samenstelling van de Gemeentelijke Commissies voor Ruimtelijke Ordening, zoals gewijzigd.
Feiten
● De Vlaamse codex Ruimtelijke Ordening voorziet in de oprichting van een Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (gecoro). Voor de gemeente Maldegem moet die bestaan uit ten minste 9 leden en ten hoogste 13 leden.
● Verder moeten in een gemeente met meer dan 10 000 en niet meer dan 30 000 inwoners minstens 4 verschillende maatschappelijke geledingen opgeroepen worden om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de gecoro.
● De gemeenteraad beslist welke maatschappelijke geledingen vertegenwoordigers mogen voordragen.
● Volgende maatschappelijke geledingen kunnen volgens art. 1 van het BVR dd. 19 mei 2000 (zie boven) onderscheiden worden:
○ de maatschappelijke geleding vertegenwoordigd door één of meer milieu- en natuurverenigingen;
○ de maatschappelijke geleding vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van werkgevers of zelfstandigen met uitsluiting van verenigingen van handelaars of landbouwers;
○ de maatschappelijke geleding vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van handelaars;
○ de maatschappelijke geleding vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van landbouwers;
○ de maatschappelijke geleding vertegenwoordigd door één of meer verenigingen van werknemers.
● Naast de afvaardiging van de maatschappelijke geledingen dienen ook een aantal deskundigen aangeduid te worden in de gecoro.
● Max. 2/3de van de leden mogen van hetzelfde geslacht zijn.
● Concreet zijn in de gemeente Maldegem volgende combinaties mogelijk:
○ 9 leden: min. 3 deskundigen - max. 6 leden maatsch. geledingen, max 6 zelfde geslacht.
○ 10 leden: min. 3 deskundigen - max. 7 leden maatsch. geledingen, max 6 zelfde geslacht.
○ 11 leden: min. 3 deskundigen - max. 8 leden maatsch. geledingen, max 7 zelfde geslacht.
○ 12 leden: min. 3 deskundigen - max. 9 leden maatsch. geledingen, max 8 zelfde geslacht.
○ 13 leden: min. 4 deskundigen - max. 9 leden maatsch. geledingen, max 8 zelfde geslacht.
Argumentatie
● De eerste stap in de hernieuwing van de gecoro is de aanduiding van de maatschappelijke geledingen die leden kunnen voordragen.
● Voor elk van de geselecteerde maatschappelijk geledingen moeten vertegenwoordigers worden gezocht uit verenigingen die deel uitmaken van deze geleding.
● Deze verenigingen kunnen dan kandidaten voordragen die vervolgens door de gemeenteraad benoemd kunnen worden.
● De kandidaten 'externe deskundigen' zullen door de gemeenteraad aangeduid worden na hun kandidaatstelling.
● De verenigingen die aangeschreven worden om vertegenwoordigers te leveren zullen gevraagd worden om een effectief lid en een plaatsvervangend lid voor te dragen, en bij voorkeur 1 man en 1 vrouw.
● Er wordt voorgesteld een gecoro met 9 leden samen te stellen, met hierbij 5 vertegenwoordigers van de maatschappelijke geledingen. Dit zijn alle gemeenschappelijke geledingen die volgens art. 1 van het BVR dd. 19 mei 2000 onderscheiden worden.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Tussenkomsten
● door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld - De Merlaan)
● door schepen Peter Van Hecke (Ons Dorp)
Besluit
15 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt en Emma De Smet
8 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Timothy De Groote, Cedric De Smet, Maxim Vandemoere, Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
1 onthouding: Dino Lateste
Artikel 1:
De gemeenteraad gaat akkoord om volgende maatschappelijke geledingen aan te schrijven:
● de milieu- en natuurverenigingen,
● de verenigingen van werkgevers of zelfstandigen met uitsluiting van verenigingen van handelaars of landbouwers;
● de verenigingen van handelaars;
● de verenigingen van landbouwers;
● de verenigingen van werknemers.
Artikel 2:
Het college krijgt de opdracht de verenigingen vallend onder de 5 voornoemde maatschappelijke geledingen op te lijsten en aan te schrijven.
Artikel 3:
Iedere aangeschreven vereniging kan binnen de dertig dagen na hiertoe aangeschreven te zijn twee personen schriftelijk voordragen (telkens 1 effectieve & 1 plaatsvervanger en bij voorkeur 1 man en 1 vrouw).
Dino Lateste Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Britt Schouppe Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Dino Lateste Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Maxim Vandemoere Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Christiaan Verstrynge Nicole Maenhout Patrice Timmerman Jason Van Landschoot Dino Lateste Valentijn De Lille Annelies Lammertyn Emma De Smet Koenraad De Ceuninck Marten De Jaeger Timothy De Groote Wim Swyngedouw Anneke Gobeyn Rudi De Smet Danté Basslé Peter Van Hecke Henk Deprest Lut D´Hondt Valerie Taeldeman Ineke Hebbrecht aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
9. AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN EXTRA SIGNALISATIE OP N9-STAATSBAAN TER VERDUIDELIJKING VAN DE TONNAGEBEPERKING IN DE WALEWEG EN CANADEZENLAAN: GOEDKEURING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor het maken van politieverordeningen
● Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens
● Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.
● Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.
● Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
● Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;
● Het besluit van de gemeenteraad van 30 oktober 2019 betreffende het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van een tonnagebeperking +3,5T met uitzondering van plaatselijke bediening en landbouwverkeer in de zone N9 - Broekelken - Celieplas - Kleine Moerwege - Striepe - Moerwege
Feiten
● Tijdens verschillende overleggen tussen de dienst mobiliteit en het Agentschap Wegen & Verkeer (hierna AWV) is gevraagd om extra signalisatie te plaatsen langs de N9-Staatsbaan ter hoogte van de kruispunten Canadezenlaan en Waleweg, ter verduidelijking van de geldende +,3,5t tonnagebeperking in deze 2 straten.
● Tijdens het laatste overleg met AWV op 3 februari 2025 werd aangegeven dat er zo snel mogelijk C31 borden zouden geplaatst worden door het AWV, maar dat de gemeente hiervoor een aanpassing van het aanvullend reglement voor de N9-Staatsbaan moet doorvoeren, conform het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Argumentatie
● De bestaande C21 verbodsborden zijn niet goed zichtbaar vanaf de N9-Staatsbaan komende uit de richting van Eeklo. Zwaar vervoer zal dikwijls het C21 bord pas opmerken bij het indraaien wanneer het te laat is met een overtreding of gevaarlijke keerbeweging als gevolg.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Adviezen
● Advies AWV: gunstig
● Advies schepen van mobiliteit: gunstig
Tussenkomsten
● door schepen Annelies Lammertyn (cd&v)
Besluit
24 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere, Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de invoer van verkeersmaatregelen op de N9-Staatsbaan aan de kruispunten met de Canadezenlaan en de Waleweg, richting Maldegem, goed.
Artikel 2:
Op de N9-Staatsbaan aan de kruispunten met de Canadezenlaan en de Waleweg, richting Maldegem wordt een afslagverbod ingevoerd voor zwaar vervoer +3,5t, uitgezonderd plaatselijk verkeer en landbouwvoertuigen.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van C31b met onderborden +3,5t en uitgezonderd plaatselijk verkeer en landbouwvoertuigen, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Artikel 3:
Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.
Artikel 4:
Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.
Tevens wordt een afschrift van dit besluit gezonden aan:
● De heer Procureur des Konings
● De Zonechef van de politiezone Aalter/Maldegem
● AWV
Dino Lateste Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Britt Schouppe Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Dino Lateste Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Valerie Taeldeman Ineke Hebbrecht Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Patrice Timmerman Maxim Vandemoere Henk Deprest Jason Van Landschoot Dino Lateste Nicole Maenhout Emma De Smet Koenraad De Ceuninck Peter Van Hecke Robin Van Kerschaver Rudi De Smet Cedric De Smet Annelies Lammertyn Danté Basslé Lut D´Hondt Anneke Gobeyn Timothy De Groote Valentijn De Lille Christiaan Verstrynge aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 1 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
10. AANVULLEND WEGREGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN VERKEERSMAATREGELEN OP HET TRAJECT BOGAARDESTRAAT, SCHAUTENSTRAAT, FRANCIS DE MEEUSLAAN, OUDE BURKELSLAG, OUDE BURKELWEGEL, GOTJENSSTRAAT, MEERSCHOOTDREEF, POLLEPELSTRAAT: GOEDKEURING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor het maken van politieverordeningen
● Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens
● Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.
● Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.
● Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
● Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens
● Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;
● De gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2024 betreffende het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van verkeersmaatregelen op het traject Bogaardestraat - Schautenstraat - Francis de Meeuslaan - Oude Burkelslag tussen de kruispunten Schautenstraat en Oude Burkelwegel - Gotjensstraat - Meerschootdreef.
Feiten
● In de volgende straten, werd in kader van het SPAM 16, een nieuw gescheiden rioleringsstelsel aangelegd:
○ Pollepelstraat;
○ Oude Burkelslag.
De gemeenteraad gaf in zitting van 29 januari 2020 hiervoor haar goedkeuring.
● Ten gevolge van deze werken zal het wegbeeld in bovengenoemde straat wijzigen. Om die reden dient er nieuwe signalisatie te worden aangebracht, conform het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Argumentatie
● In deze nota worden de volgende zaken behandeld:
○ Snelheid;
○ Voorrangsregeling;
○ Wegmarkeringen.
● Het na de vorige fases ingevoerde aanvullend reglement van 26 september 2024 betreffende de invoer van verkeersmaatregelen op het traject Bogaardestraat - Schautenstraat - Francis De Meeuslaan - Oude Burkelslag tussen de kruispunten Schautenstraat en Oude Burkelwegel - Gotjensstraat - Meerschootdreef zal worden opgeheven. De artikels worden integraal overgenomen in het voorliggend, nieuw aanvullend reglement en waar nodig aangevuld.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Tussenkomsten
● door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)
Besluit
21 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet en Maxim Vandemoere
1 stem tegen: Timothy De Groote
2 onthoudingen: Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de invoer van verkeersmaatregelen op het traject - Bogaardestraat - Schautenstraat - Francis de Meeuslaan - Oude Burkelslag - Oude Burkelwegel - Gotjensstraat - Meerschootdreef - Pollepelstraat, goed.
Artikel 2: invoer snelheidsbeperking 50 km/u
1. De maximaal toegelaten snelheid in het deel Bogaardestraat tussen Lange Planke en Boombosdreef, wordt beperkt tot 50 km/u.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C43 met opschrift '50' en, waar van toepassing, bijhorende borden type Ia met aanduiding afstand, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
2. De maximaal toegelaten snelheid in het deel Schautenstraat tussen de asverschuiving (gelegen in de nabije omgeving van de woning nr. 244G) en het begin van de zone 30, wordt beperkt tot 50 km/u.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C43 met opschrift '50' en, waar van toepassing, bijhorende borden type Ia met aanduiding afstand, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
3. De maximaal toegelaten snelheid in het deel Oude Burkelslag tussen de Oude Burkelwegel en de Schautenstraat, wordt beperkt tot 50 km/u.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C43 met opschrift '50' en, waar van toepassing, bijhorende borden type Ia met aanduiding afstand, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
4. De maximaal toegelaten snelheid in het deel Gotjensstraat tussen het kruispunt met de Schautenstraat en de woning nr. 8 gelegen in de Gotjensstraat, wordt beperkt tot 50 km/u.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C43 met opschrift '50' en, waar van toepassing, bijhorende borden type Ia met aanduiding afstand, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
5. De maximaal toegelaten snelheid in de Meerschootdreef, wordt beperkt tot 50 km/u.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C43 met opschrift '50' en, waar van toepassing, bijhorende borden type Ia met aanduiding afstand, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
6. De maximaal toegelaten snelheid in het deel Francis De Meeuslaan tussen woningen nr. 5 (einde zone 30) en nr. 6E, wordt beperkt tot 50 km/u.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C43 met opschrift '50' en, waar van toepassing, bijhorende borden type Ia met aanduiding afstand, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
7. De maximaal toegelaten snelheid in de Pollepelstraat tussen de Schautenstraat en het kruispunt Pollepelstraat - Gotjensstraat, wordt beperkt tot 50 km/u.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C43 met opschrift '50' en, waar van toepassing, bijhorende borden type Ia met aanduiding afstand, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Artikel 3: invoer zone 30
De maximaal toegelaten snelheid in het deel Schautenstraat tussen woning nr. 153 en de Oude Burkelslag nr. 1 en het deel Francis de Meeuslaan tussen de woning nr. 2 en de Oude Burkelslag nr. 1, wordt beperkt tot 30 km/u.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F4a met A23 en F4b, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Artikel 4: voorrangsregeling Bogaardestraat
De hoofdas van de Bogaardestraat heeft buiten de bebouwde kom, voorrang op het verkeer komende uit de zijstraten.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B15 in de Bogaardestraat, en verkeersborden B1 en de bijhorende dwarsstreep gevormd door witte driehoeken in de zijstraten, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Artikel 5: voorrangsregeling Schautenstraat
De hoofdas van de Schautenstraat heeft voorrang op het verkeer komende uit de zijstraten.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B15 in de Schautenstraat, en verkeersborden B1 en de bijhorende dwarsstreep gevormd door witte driehoeken in de zijstraten, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Artikel 6: voorrangsregeling Francis de Meeuslaan
De hoofdas van de Francis de Meeuslaan heeft voorrang op het verkeer komende uit de zijstraten.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B15 in de Francis de Meeuslaan, en verkeersborden B1 en de bijhorende dwarsstreep gevormd door witte driehoeken in de zijstraten, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Artikel 7: voorrangsregeling wegversmalling
1. Ter hoogte van de wegversmalling tussen woning nr. 243a en Lange Planke, dient het verkeer komende van de Schautenstraat (Vossenhol ® Maldegem), voorrang te verlenen aan het tegenliggende verkeer.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door de verkeersborden B19 en B21, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
2.Ter hoogte van de wegversmalling gelegen ter hoogte van de woning nr. 248, dient het verkeer komende uit de richting van de Pollepelstraat, voorrang te verlenen aan het tegenliggende verkeer.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door de verkeersborden B19 en B21, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
3. Ter hoogte van de wegversmalling, gelegen in de nabije omgeving van woning nr. 7 in de Francis De Meeuslaan, dient het verkeer komende van de Francis De Meeuslaan, voorrang te verlenen aan het tegenliggende verkeer (komende uit de richting van de Schautenstraat).
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door de verkeersborden B19 en B21, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
4. Ter hoogte van de wegversmalling, gelegen in de nabije omgeving van de woning nr. 10 in de Francis De Meeuslaan, dient het verkeer komende van de Francis De Meeuslaan, voorrang te verlenen aan het tegenliggende verkeer (komende uit de richting van de Schautenstraat).
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door de verkeersborden B19 en B21, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Artikel 8: markeringen van verkeersgeleiders en verdrijvingsvlakken op de grond
In de Schautenstraat, in de nabije omgeving van de woning nr. 244G wordt een verkeersgeleider ingericht.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van witte evenwijdige schuine strepen zoals voorzien in artikel 77.4 in het KB van 1 december 1975 en voorzien van de verkeersborden D1 zoals voorzien in het KB van 1 december 1975.
Artikel 9: fietsvoorzieningen
1. Er worden dubbelzijdige enkelrichtingsfietspaden voorzien vanaf Bogaardestraat nrs. 151 - 220 tot aan de Francis de Meeuslaan nr. 6A.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden D7, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
2. Doorlopende fietspaden over kruispunten:
● Het fietspad in de Bogaardestraat zal doorlopen ter hoogte van de volgende kruispunten en dus voorrang krijgen op het verkeerkomende uit:
○ Bogaardestraat (industriezone);
○ Lange Planke;
○ Boombosdreef;
○ Holleweg.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van twee evenwijdige witte onderbroken strepen die een fietspad aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
● Het fietspad in de Schautenstraat zal doorlopen ter hoogte van de volgende kruispunten en dus voorrang krijgen op het verkeer komende uit:
○ Pollepelstraat;
○ Gotjensstraat.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van twee evenwijdige witte onderbroken strepen die een fietspad aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
● Het fietspad in de Francis de Meeuslaan zal doorlopen ter hoogte van het volgende kruispunt en dus voorrang krijgen op het verkeer komende uit:
○ Oude Burkelslag.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van twee evenwijdige witte onderbroken strepen die een fietspad aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
3. Dubbelrichtingsfietspad
Er wordt een dubbelrichtingsfietspad voorzien in de Francis De Meeuslaan, zijde even huisnummers, vanaf woning nr. 6A tot voorbij woning nr. 23 (tot de fietsoversteekplaats)
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden D7, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
4. Oversteekplaats fietsers
● Op de volgende plaatsen worden fietsoversteekplaatsen ingericht:
○ Francis De Meeuslaan: ter hoogte van de woning nr. 6A;
○ Francis De Meeuslaan: voorbij de woning nr. 23A - op het einde van het dubbelrichtingsfietspad.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F50 en door middel van twee onderbroken strepen gevormd door witte vierkanten of parallellogrammen zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
5. Verplichting om voorrang te verlenen:
Ter hoogte van de fietsoversteekplaatsen dient extra te worden verduidelijkt dat het verkeer op de rijbaan voorrang heeft.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B1 en bijhorende dwarsstreep gevormd door witte driehoeken zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
6. Verboden toegang voor bestuurders van rijwielen (o.a.fietsers) ter hoogte van de plaatsen waar men niet in de tegengestelde rijrichting mag rijden:
● Ter hoogte van de fietsoversteekplaatsen
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C11, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Artikel 10:
1. Op de volgende plaatsen worden overlangse markeringen aangebracht die de rand van de rijbaan aanduiden:
● In het deel Bogaardestraat tussen de Speyestraat en de Holleweg.
● In het deel Schautenstraat tussen de Holleweg en de Oude Burkelslag
● Francis de Meeuslaan.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van overlangse markeringen die de rand van de rijbaan aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
2. Op de volgende plaatsen worden overlangse markeringen aangebracht die de rijstroken aanduiden:
● Vanaf Boombosdreef tot de asverschuiving gelegen in de Schautenstraat in de nabije omgeving van de woning nr. 244G
● In de Schautenstraat ter hoogte van de bocht aan de Oude Burkelslag.
● Vanaf de asverschuiving gelegen in de Francis De Meeuslaan tot woning nr. 24.
● Vanaf woning nr. 35 gelegen in de Francis De Meeuslaan tot de Biezevelddreef.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van overlangse wegmarkeringen die de rijstroken aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Artikel 11: oversteekplaats voor voetgangers
Op de volgende plaats wordt er een oversteekplaats voor voetgangers (regenboogzebrapad) ingericht:
● Schautenstraat: ter hoogte van de woning nr. 256
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F49 zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Artikel 12: parkeerplaatsen Oude Burkelwegel
Op de volgende plaatsen zullen parkeerplaatsen worden afgebakend:
● Oude Burkelwegel;
○ Aan de overzijde van de woning nr. 2A: 9 parkeerplaatsen.
Deze maatregel dient te worden uitgevoerd zoals voorzien in het art. 77.5 van het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Artikel 13: stilstaan- en parkeerverbod Oude Burkelwegel
Op de volgende plaatsen is het verboden om stil te staan en te parkeren:
● Oude Burkelwegel ter hoogte van de woning nr. 2a.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden E3 met de nodige onderborden zoals voorzien in het art. 70.2.1.1° van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Artikel 14: Parkeerplaatsen Oude Burkelslag
Op de volgende plaatsen zullen parkeerplaatsen worden afgebakend:
● Oude Burkelslag:
○ Ter hoogte van de woningen nr. 2 en nr. 2a: 4 parkeerplaatsen
Deze maatregel dient te worden uitgevoerd zoals voorzien in het art. 77.5 van het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Artikel 15:
Het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van verkeersmaatregelen op het traject Bogaardestraat - Schautenstraat - Francis de Meeuslaan - Oude Burkelslag tussen de kruispunten Schautenstraat en Oude Burkelwegel - Gotjensstraa - Meerschootdreef van 26 september 2024, wordt hierbij opgeheven.
Artikel 16:
Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.
Artikel 17:
Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.
Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:
● De heer Procureur des Konings
● De Zonechef van de politiezone Aalter/Maldegem
Dino Lateste Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Britt Schouppe Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Dino Lateste Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Dino Lateste Kiran Van Landschoot Robin Van Kerschaver Emma De Smet Valerie Taeldeman Danté Basslé Nicole Maenhout Rudi De Smet Marten De Jaeger Lut D´Hondt Anneke Gobeyn Timothy De Groote Koenraad De Ceuninck Annelies Lammertyn Henk Deprest Patrice Timmerman Peter Van Hecke Cedric De Smet Ineke Hebbrecht Maxim Vandemoere Wim Swyngedouw Jason Van Landschoot Christiaan Verstrynge Valentijn De Lille aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
11. AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN EEN STILSTAAN- EN PARKEERVERBOD OP DE TOEGANGSWEG NAAR DE NOORDZIJDE VAN HET SINT-ANNAPARK EN DE PARKING JEUGDLOKALEN, VIA DE GIDSENLAAN: GOEDKEURING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor het maken van politieverordeningen
● Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens
● Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.
● Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.
● Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
● Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;
Feiten
● De dienst mobiliteit ontving meldingen over het stilstaan en parkeren langs de toegangsweg tot het Sint-Annapark en de parking Jeugdlokalen, via de Gidsenlaan. De vraag wordt gesteld om dit te verbieden.
Argumentatie
● De rijbaanbreedte, inclusief goten, bedraagt slechts 5,00 meter. Dit is nipt (on)voldoende om reglementair te kunnen parkeren, rekening houdend met de minimale vrije doorgang van 3,00 meter, die te allen tijde moet worden gevrijwaard op de rijbaan.
● De hoofdweg door het Sint-Annapark, is geselecteerd als een functionele fietsroute in het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF). Het maakt de verbinding tussen de beide fietssnelwegen op ons grondgebied (F311 en F42). Het is dus logischerwijs en in het bijzonder een frequent door schoolgaande jeugd gebruikte fietsroute. Het is dan ook wenselijk om het aantal potentiële conflictsituaties langs dit tracé tot een minimum te beperken.
● In het mobiliteitsoverleg van 3 maart 2025 met de schepen en de directeur ruimte, werd daarom gunstig advies gegeven om dit verzoek in te willigen.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Tussenkomsten
● door schepen Peter Van Hecke (Ons Dorp)
● door raadslid Jason Van Landschoot (Open VLD - De Merlaan)
Besluit
19 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Nicole Maenhout, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt en Emma De Smet
3 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw en Maxim Vandemoere
2 onthoudingen: Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van een stilstaan- en parkeerverbod op de toegangsweg naar de noordzijde van het Sint-Annapark en de parking Jeugdlokalen, via de Gidsenlaan, goed.
Artikel 2:
Er wordt een stilstaan- en parkeerverbod ingevoerd, op de toegangsweg naar de noordzijde van het Sint-Annapark en de parking Jeugdlokalen (via de Gidsenlaan), zodat er enkel nog kan worden geparkeerd binnen de afgebakende vakken van de parking Jeugdlokalen.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van E3, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Artikel 3:
Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.
Artikel 4:
Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.
Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:
● De heer Procureur des Konings
● De Zonechef van de politiezone Aalter/Maldegem
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
12. DE LIJN - AANDUIDEN GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER(S) IN DE ALGEMENE VERGADERING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Het wetboek van vennootschappen en verenigingen van 28 februari 2019;
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
○ 4° het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernernemingen;
○ 22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.
● Deel 3 'Deelname in rechtspersonen en samenwerking' van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur
● De statuten van de Lijn, in het bijzonder artikel 2
Feiten
● De Lijn is een 'Extern Verzelfstandigd Agentschap", waar het gemeentebestuur aandeelhouder van is. Het gemeentebestuur wordt jaarlijks uitgenodigd naar de algemene vergadering die doorgaat op de laatste dinsdag van mei.
● Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur dienen de vertegenwoordigers die namens de aandeelhouder mag optreden tijdens de vergadering van De Lijn, aangeduid te worden;
● Aan het gemeentebestuur wordt gevraagd om voor de Lijn voor te dragen :
- een vertegenwoordiger in de algemene vergadering.
- een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017,
• voor de aanduiding van een vertegenwoordiger in de algemene vergadering:
Henk Deprest bekomt 15 stemmen
Jason Van Landschoot bekomt 9 stemmen
Raadslid Leandra Decuyper vervoegt de vergadering
• voor de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering:
Robin Van Kerschaver bekomt 20 stemmen voor
Er zijn 2 onthoudingen en 3 neen-stemmen
Besluit
Artikel 1:
Raadslid Henk Deprest wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van De Lijn.
Artikel 2:
Raadslid Robin Van Kerschaver wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van De Lijn.
Artikel 3:
Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan De Lijn (algemeen.secretariaat@delijn.be).
Dino Lateste Leandra Decuyper Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Britt Schouppe Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Dino Lateste Leandra Decuyper Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Koenraad De Ceuninck Leandra Decuyper Jason Van Landschoot Nicole Maenhout Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Annelies Lammertyn Rudi De Smet Robin Van Kerschaver Kiran Van Landschoot Marten De Jaeger Dino Lateste Timothy De Groote Peter Van Hecke Cedric De Smet Emma De Smet Anneke Gobeyn Ineke Hebbrecht Valerie Taeldeman Henk Deprest Danté Basslé Maxim Vandemoere Christiaan Verstrynge Patrice Timmerman Valentijn De Lille aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
13. ONDERWIJS - KUNSTACADEMIE MALDEGEM - INTERLOKALE VERENIGING ACADEMIE MUZIEK WOORD DANS - BEVESTIGING VERDERZETTING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, inz. de artikelen 388 tot 473 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
● Het decreet betreffende het deeltijds kunstonderwijs dd. 28 februari 2018
● Het besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2018 betreffende het opleidingsaanbod, de organisatie, de personeelsformatie, de inning van het inschrijvingsgeld en de certificering van het deeltijds kunstonderwijs (organisatiebesluit)
● De beslissing van de gemeenteraad van Maldegem dd. 29 juni 2011 betreffende : "Academie Muziek Woord en Dans - oprichting interlokale vereniging - goedkeuring statuten & huishoudelijk reglement - aanduiding vertegenwoordigers".
● De beslissing van de gemeenteraad van Maldegem dd. 24 april 2019 betreffende: "Academie Muziek Woord en Dans - oprichting interlokale vereniging - wijziging statuten & huishoudelijk reglement - vaststelling".
● De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van Maldegem dd. 14 januari 2025 betreffende: "Onderwijs - Kunstaccademie Maldegem - interlokale vereniging Academie Muziek Woord Dans - bevestiging verderzetting".
Feiten
● Sinds 2001 bestaat Inzake het muziekonderwijs in de gemeente Maldegem een samenwerking met de gemeente Aalter, aanvankelijk onder vorm van een filiaal van de Academie voor Muziek Woord en Dans Aalter, (AMWD), sinds 2011 onder vorm van een intergemeentelijke samenwerking tussen de gemeentes Aalter, Knesselare, Maldegem, Beernem en Ruiselede Hiertoe werd een Interlokale Vereniging Academie Muziek Woord en Dans opgericht.
● Eén van de deelnemende gemeentes in deze interlokale vereniging, de gemeente Ruiselede, ging sinds 1 januari 2025 een fusie aan met de gemeente Wingene. Wingene heeft ook een samenwerking over het deeltijds Kunstonderwijs, nl. met de gemeente Tielt.
● Aanvankelijk wensten de betrokken gemeentes de bestaande samenwerking verder te zetten, maar toch werd na onderling overleg beslist de samenwerking inz. de lessen muziek, woord en dans met de gemeente Ruiselede te stoppen na het schooljaar 2024-2025.
● De hieruit resulterende uittreding van de gemeente Ruiselede uit de "Overeenkomst Interlokale Vereniging AMWD" werd meegedeeld per aangetekend schrijven dd. 25 oktober 2024 (beslissing gemeenteraad Ruiselede 24 oktober 2024).
● Artikel 23 van de statuten van de samenwerkingsovereenkomst interlokale vereniging voor de Academie Muziek, Woord en Dans stelt: "De interlokale vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur. De interlokale vereniging kan ontbonden worden mits opzeg van één van de deelnemende gemeenten. De resterende gemeenten kunnen beslissen om verder te gaan met de activiteiten".
● In zitting van 14 januari 2025 besloot het college van burgemeester en schepenen principieel om de samenwerking binnen de interlokale vereniging AMWD verder te zetten.
● Op de vergadering van 5 februari jl. van het beheerscomité van de interlokale vereniging AMWD werd afgesproken dat de overblijvende gemeenten in de interlokale vereniging AMWD (Aalter, Beernem & Maldegem) het principe van de verderzetting van de interlokale vereniging zullen voorleggen aan hun respectievelijke gemeenteraden.
● In Aalter gebeurde dit al in de gemeenteraad van 10 februari jl., in Beernem is dit voorzien op de gemeenteraad van 20 maart 2025.
Argumentatie
● De uittreding van de gemeente Ruiselede heeft niet als gevolg dat het intergemeentelijk samenwerkingsverband AMWD automatisch beëindigd wordt vanaf 1 september 2025, de overblijvende gemeenten kunnen nl. beslissen om de activiteiten van de Interlokale vereniging verder te zetten.
● In de gemeente Aalter nam de gemeenteraad in zitting van 25 februari jl. al een beslissing waarin principieel besloten wordt om de samenwerking met de gemeentes Beernem en Maldegem verder te zetten, in de gemeente Beernem wordt dit voorzien op 20 maart e.k.
● Het is aangewezen dat ook de gemeente Maldegem een dergelijke beslissing neemt, want de samenwerking in de Interlokale Vereniging AMWD geeft de gemeente de mogelijkheid om een breed artistiek aanbod te realiseren (muziek, woord, dans) dat moeilijk door één gemeente alleen georganiseerd kan worden. Dit versterkt de culturele participatie van de inwoners van de deelnemende gemeenten.
● De samenwerking zorgt bovendien, door o.m. het delen van de kosten, ook voor een efficiënter gebruik van financiële en infrastructurele middelen, zoals leslokalen en instrumenten.
● Gezien de huidige samenwerkingsovereenkomst juridisch en bestuurlijk goed uitgewerkt is, biedt ze een solide basis om de samenwerking verder te zetten. Wel zullen nog een aantal beperkte inhoudelijke wijzigingen moeten gebeuren aan statuten en huishoudelijk reglement om de nieuwe toestand te weerspiegelen, hiertoe zal nog voor de start van het schooljaar 2025-2026 een ontwerp van geoptimaliseerde statuten en huishoudelijk reglement voor de interlokale vereniging AMWD aan de gemeenteraad voorgelegd worden.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Besluit
25 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere, Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
Artikel 1:
De gemeenteraad besluit om de bestaande samenwerking tussen de gemeentebesturen van Aalter, Beernem en Maldegem inzake het aanbieden van deeltijds kunstonderwijs in de domeinen muziek, woord en dans, zoals geformaliseerd in de Interlokale Vereniging Academie Muziek, Woord en Dans verder te zetten, ook na de uittreding van de gemeente Ruiselede.
Artikel 2:
Een actualisering en optimalisering van de statuten en het huishoudelijk reglement van de Interlokale Vereniging Academie Muziek, Woord en Dans wordt voor de start van het schooljaar 2025-2026 op 1 september 2025 voorgelegd aan de gemeenteraad."
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
14. M-ACCENT (VOORHEEN KRINGLOOPCENTRUM MEETJESLAND) - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGERS
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Het wetboek van vennootschappen en verenigingen van 28 februari 2019.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
4° het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen;
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.
● De statuten van M-Accent (voorheen Kringloopcentrum Meetjesland), laatst gewijzigd op 20 oktober 2020, die o.m. bepalen dat elke rechtspersoon vertegenwoordigd wordt door een vaste vertegenwoordiger.
● De samenwerkingovereenkomst 2023-2025 met M-Accent, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2023.
Feiten
● De gemeente Maldegem is lid van de vzw. M-Accent.
● De algemene vergadering is doorgegaan op 19 december 2024.
● In de Algemene Vergadering van M-Accent dienen 1 effectief vertegenwoordiger en 1 plaatsvervangend vertegenwoordiger te worden aangesteld.
Argumentatie
● Naar aanleiding van de vernieuwing van de gemeenteraad is het nodig de aangeduide vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van M-Accent opnieuw aan te duiden.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;
● Aanduiding vertegenwoordiger in de algemene vergadering van M-Accent:
Na het sluiten van de stemming worden 25 stemmen geregistreerd,
Leen Anthuenis bekomt 17 stemmen
Dino Lateste bekomt 8 stemmen
● Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van M-Accent:
Na het sluiten van de stemming worden 25 stemmen geregistreerd,
Danté Basslé bekomt 16 stemmen
Dino Lateste bekomt 9 stemmen
Besluit
Artikel 1:
De gemeenteraad duidt raadslid Leen Anthuenis aan als effectief vertegenwoordiger namens de gemeente Maldegem in de algemene vergadering van M-Accent.
Artikel 2:
De gemeenteraad duidt Danté Basslé aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Maldegem in de algemene vergadering van M-Accent
Artikel 3:
Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan M-Accent (r.vandeputte@m-accent.be).
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
15. VERENIGING VOOR OPENBAAR GROEN (VVOG) - VERTEGENWOORDIGING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.
● Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen van 28 februari 2019;
● Artikel 401 tot 412 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 houdende "Intergemeentelijke samenwerking - projectvereniging".
● De statuten van de Vereniging voor Openbaar Groen.
Feiten
● Lokaal Bestuur Maldegem is aangesloten als lid van de Vereniging voor Openbaar Groen. Als lid beschikt het lokaal bestuur over één stem in de algemene vergadering. Deze wordt vertegenwoordigd door één effectieve vertegenwoordiger (bij voorkeur een politieke mandataris). Daarnaast wordt ook één plaatsvervangende vertegenwoordiger aangesteld.
● Tevens kan elk lid één bestuurder voordragen (een politieke mandataris of een ambtenaar). Een intern reglement bepaalt de samenstelling. Het bestuursorgaan bestaat uit 15 bestuurders (3 per provincie), met aandacht voor genderevenwicht.
Argumentatie
● De gemeenteraad is vernieuwd op 2 december 2024. Naar aanleiding van de nieuwe legislatuur wordt gevraagd om nieuwe vertegenwoordigers aan te duiden.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming over de aanduiding van een effectieve vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Vereniging voor Openbaar Groen.
Na het afsluiten van de stemming worden 25 stemmen geregistreerd, wat volgend stemresultaat oplevert:
Rudi De Smet bekomt 18 stemmen voor,
Er zijn 5 neen-stemmen en 2 onthoudingen.
● De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming over de aanduiding van een plaatsvervangende vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Vereniging voor Openbaar Groen.
Na het afsluiten van de stemming worden 25 stemmen geregistreerd, wat volgend stemresultaat oplevert:
Robin Van Kerschaver bekomt 20 stemmen voor,
Er zijn 5 neen-stemmen
● De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming over de voordracht van een kandidaat-vertegenwoordiger in het bestuursorgaan van de Vereniging voor Openbaar Groen.
Na het afsluiten van de stemming worden 25 stemmen geregistreerd, wat volgend stemresultaat oplevert:
Rudi De Smet bekomt 18 stemmen voor,
Er zijn 5 neen-stemmen en 2 onthoudingen.
Besluit
Artikel 1
De gemeenteraad duidt schepen Rudi De Smet aan als effectieve vertegenwoordiger van het lokaal bestuur Maldegem in de algemene vergadering van de Vereniging voor Openbaar Groen.
Artikel 2
Raadslid Robin Van Kerschaver wordt aangeduid als plaatsvervangende vertegenwoordiger van het lokaal bestuur Maldegem in de algemene vergadering van de Vereniging voor Openbaar Groen.
Artikel 3
Schepen Rudi De Smet wordt voorgedragen als kandidaat-vertegenwoordiger van het lokaal bestuur Maldegem in het bestuursorgaan van de Vereniging voor Openbaar Groen.
Artikel 4
Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de Vereniging voor Openbaar Groen en aan de aangeduide vertegenwoordigers.
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
16. LEKP RAPPORT: STAND VAN ZAKEN INHOUDELIJKE (DOELSTELLINGEN) RAPPORTAGE EN FINANCIËLE RAPPORTAGE: KENNISNAME
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 2 § 2 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenten overeenkomstig artikel 41 van de Grondwet bevoegd zijn voor de aangelegenheden van gemeentelijk belang. Voor de verwezenlijking daarvan kunnen ze alle initiatieven nemen. Ze beogen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijk gebied.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 oktober 2021.
● Het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP 1.0) van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen, met verdere uitbreidingen en verscherpingen op 8 juli 2022 tot 17 specifieke doelstellingen (LEKP 2.0) en op 16 december 2022 tot 20 doelstellingen (LEKP 2.1), zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 oktober 2021 (LEKP 1.0) en 22 september 2022 (LEKP 2.0) en 22 juni 2023 (LEKP 2.1).
● Het hemelwater- en droogteplan voor Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 16 december 2021.
● Het klimaatmitigatieplan en -adaptatieplan 2021-2030 voor Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 22 juni 2023.
● LEKP rapport Maldegem, waarvan kennis werd genomen door de gemeenteraad in zitting van 28 maart 2024.
● Deelname Tuinrangers project, zoals beslist door het college van burgemeester en schepenen op 20 juni 2023.
● Reglement geveltuinen, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 23 mei 2024.
● Reglement ontharden en vergroenen op privéterrein bij particulieren: inzet van de tegeltaxi en subsidie voor plantgoed, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 23 januari 2025.
Feiten
● Binnen het Lokaal Energie- en Klimaatpact moet een jaarlijkse inhoudelijke rapportering met betrekking tot de voorgang van de doelstellingen opgemaakt worden dat na voorleggen aan de gemeenteraad bij Agentschap Binnenlands Bestuur moet ingediend worden.
○ Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Lokaal Klimaatpactportaal (pactportaal), waar de Vlaamse overheid de monitoring van de doelstellingen bijhoudt.
○ Voor de lokale besturen die hebben ingetekend op LEKP1.0, LEKP 2.0 en LEKP 2.1, waaronder Lokaal Bestuur Maldegem, staat het rapport 1.0+2.0+2.1 klaar. Dit moet gerapporteerd worden tegen de deadline van 1 mei 2025.
○ Het Pactportaal toont de resultaten van de lokale besturen voor de verschillende doelstellingen van het LEKP1.0 en de bijkomende doelstellingen van het LEK P2.0 en LEK P2.1 doorheen de tijd.
○ Het Pactportaal volgt de resultaten per werf en per lokaal bestuur op. Via het Pactportaal kunnen lokale besturen een overzicht voor het eigen grondgebied downloaden. Waar gewenst kunnen ze dit overzicht aanvullen, indien een actie niet gecapteerd zou zijn via de brondatabanken. Eénmaal per jaar dienen deze resultaten in functie van het LEKP van het voorbijgaande jaar op de gemeenteraad voorgelegd te worden.
○ Voor de opvolging van de realisaties onder het LEKP laadt het lokaal bestuur een gemeenteraadsbesluit van de jaarlijkse bespreking op via het Loket voor Lokale Besturen (module subsidiebeheer).
○ De periode van rapportage is 1 januari 2021 - 27 februari 2025.
● Naast de inhoudelijke rapportering moet er ook jaarlijks financieel gerapporteerd worden over het LEKP. De financiële rapportering van het LEKP verloopt vanaf 2025 niet langer via de Beleids- en Beheerscyclus (BBC), maar via een rapportering voor de gemeenteraad, die simultaan verloopt met de inhoudelijke rapportering.
○ Volgens het cofinancieringsprincipe van LEKP moet je als gemeente kunnen aantonen dat je voor elke LEKP-ronde minstens het dubbele uitgaf van het subsidiebedrag dat je ontving. Het subsidiebedrag dat je ontvangt binnen een bepaalde ronde wordt berekend aan de hand van trekkingsrechten.
○ Alle acties in de gemeentelijke boekhouding die bijdragen aan het verwezenlijken van de LEKP-doelstellingen kunnen gemeld worden. Daarbuiten mogen ook de loonkosten van klimaat- en duurzaamheidsambtenaren in rekening gebracht worden, alsook kosten die de gemeente maakt aan voorbereidende studies en trajecten in het kader van LEKP-doelstellingen.
○ Er bestaat ook een categorie acties die gedeeltelijk met het LEKP te maken hebben. Een vaak voorkomend voorbeeld zijn de weg- en rioleringswerken die gemeenten uitvoeren die soms hemelwaterbuffering en -infiltratie of blijvende ontharding verwezenlijken. Deze acties worden best gemeld in hun totaliteit met vermelding van splitsing van kosten.
Argumentatie
● Inhoudelijke LEKP-rapportage:
○ De cijfers in het rapport zijn voor verschillende doelstellingen nog niet volledig en dienen nog geüpdatet te worden via verschillende databronnen. Het Pactportaal verzamelt authentieke data bij partnerorganisaties en stelt deze gebruiksvriendelijk ter beschikking aan de lokale besturen. Bij deze partnerorganisaties voeren de lokale besturen, burgers en andere betrokkenen de nodige data in. Het Pactportaal hergebruikt deze data zodat er geen extra monitoringslast is.
○ Het Pactportaal stond in het najaar 2022 nog in zijn kinderschoenen, en heeft tijdens 2023 en 2024 updates ondergaan. Het linken van de juiste data is nog steeds niet 100% operationeel, maar er wordt verder aan gewerkt om nog meer databronnen automatisch te linken. Het huidige Pactportaal is, na een periode zonder updates, sinds eind januari 2025 opnieuw bijgewerkt.
○ De datum en frequentie van rapportage door de verschillende databronnen is verschillend, wat er voor zorgt dat voor bepaalde doelstellingen de cijfers van 2023 en 2024 nog niet beschikbaar zijn. Zo zijn de cijfers van 2023 en 2024 voor de doelstellingen "Energiebesparing lokaal patrimonium" en "Reductie CO2-uitstoot lokaal patrimonium" niet tijdig doorgestroomd vanuit de databron naar het LEKP-rapport. Dit is te wijten aan problemen met de omschakeling in 2024 en 2025 van de energiedatabank E-lyse (van Fluvius) naar het Terra-platform (van het Vlaams Energiebedrijf, VEB). Het Terra-platform is verplicht te gebruiken in Vlaanderen door lokale besturen voor rapportagedoeleinden met betrekking tot het gemeentelijk patrimonium. Het Pactportaal geeft aan dat er in 2025 geen update komt voor deze 2 doelstellingen. Ook voor sommige andere doelstellingen zijn de gegevens niet tijdig automatisch geüpdatet via het Pactportaal.
○ Het verzamelen van de gegevens die de gemeente zelf dient aan te leveren, werd niet structureel aangepakt tot eind 2022. Sinds 2023 worden de indicatoren van de periode 2021 - 2024 zoveel mogelijk verzameld en gerapporteerd via de Groenblauwpeil website (voor LEKP - werf 1 en werf 4) en via het Loket voor Lokale Besturen door de Dienst Milieu en duurzaamheid. De informatie is afkomstig van de verschillende diensten binnen het lokaal bestuur, de provincie Oost-Vlaanderen, het Regionaal Landschap Meetjesland & Leievallei, Tuinrangers, aangevraagde geveltuinen, etc.
○ Voor een aantal doelstellingen binnen Werf 1 en Werf 4 van het LEKP kunnen burgers, bedrijven, etc. ook zelf rapporteren via de Groenblauwpeil website. We hebben deze mogelijkheid ook actief vermeld in de verschillende communicaties die betrekking hebben op vergroening en ontharding. We stellen echter vast, net zoals andere gemeentes en steden, dat de burgers en bedrijven de weg niet echt vinden naar deze website.
○ De neerslag van de argumentatie / toelichtingen bij de verschillende indicatoren werd ook doorgestuurd als toelichting bij de rapportage van Maldegem op het Loket voor Lokale besturen, De beperking hierbij is wel dat deze toelichting maar maximaal 500 tekens lang mag zijn, waardoor de tekst in het rapport voor de gemeenteraad in sommige gevallen uitgebreider is dan wat er via het Pactportaal terug gevonden kan worden.
○ We zien dat de problematiek van een rapport voor te leggen dat niet volledig is voor 2023 en 2024 doordat het systeem van rapportage op Vlaams niveau nog niet in orde is, ook in de andere gemeenten/steden zo blijkt te zijn.
○ Er is geen financiële of andere impact doordat de inhoudelijke LEKP rapportage van Maldegem nu niet volledig is.
● financiële rapportage over het LEKP:
○ De financiële rapportage werd aangeleverd door de Financieel directeur van Maldegem.
○ Hieruit blijkt dat de cofinancieringsdrempel voor Maldegem 368,174,74 EUR bedraagt en dat Maldegem voor de LEKP-subsidie voldoende uitgaven in 2023 en 2024 verantwoord heeft om aan de cofinancieringsvoorwaarde te voldoen.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Tussenkomsten
● door raadslid Danté Basslé (cd&v)
● door raadslid Dino Lateste (Groen Maldegem)
● door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld - De Merlaan)
● door schepen Rudi De Smet (Ons Dorp)
● door schepen Peter Van Hecke (Ons Dorp)
Besluit
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt kennis van het inhoudelijke Lokaal Energie en Klimaat Pact (LEKP) rapport van Maldegem (status op 27 februari 2025).
Artikel 2:
De gemeenteraad neemt kennis van de financiële rapportering over het Lokaal Energie en Klimaat Pact (LEKP) van Maldegem.
Dino Lateste Leandra Decuyper Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Britt Schouppe Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Dino Lateste Leandra Decuyper Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Emma De Smet Annelies Lammertyn Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Anneke Gobeyn Valentijn De Lille Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Koenraad De Ceuninck Marten De Jaeger Timothy De Groote Leandra Decuyper Rudi De Smet Henk Deprest Patrice Timmerman Christiaan Verstrynge Maxim Vandemoere Danté Basslé Dino Lateste Valerie Taeldeman Kiran Van Landschoot Nicole Maenhout Cedric De Smet aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
17. RETRIBUTIEREGLEMENT VERKOOP VAN CONTAINERS EN RETRIBUTIESTICKERS GFT (ORGANISCH-BIOLOGISCH AFVAL OF BIOAFVAL): VASTSTELLING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan
● Richtlijn (EU) 2008/98/EG van het Europees Parlement en de Raad van 19 november 2008 betreffende afvalstoffen en tot intrekking van een aantal richtlijnen;
● Materialendecreet - Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen;
● VLAREMA - Besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen;
● Lokaal Materialenplan 2023-2030, goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 26 mei 2023;
● Collegebeslissing d.d. 5 september 2023 waarbij het college akkoord gaat om uitstel te vragen van de startdatum van 01/01/2024 voor de invoering van de ophaling van organisch biologisch afval, nl. uitstel tot 01/01/2026, en deze aanvraag voor uitstel door de Intergemeentelijke opdrachthoudende Vereniging voor huisvuilverwerking Meetjesland (IVM) te laten indienen;
● Gemeenteraadsbeslissing d.d. 20 juni 2024 waarbij de gemeenteraad besluit om de bevoegdheid voor de huis-aan-huisinzameling van organisch-biologisch afval (bioafval of GFT) over te dragen aan IVM en IVM aan te stellen om de marktbevraging hiervoor te organiseren.
Feiten
● Vlaanderen is volgens Europese regelgeving verplicht om bioafval (organisch-biologisch afval of GFT) tegen 31 december 2023 uit het restafval te halen en om de reductiedoelstellingen voor het restafval en recyclagedoelstellingen te behalen. Hierdoor zijn lokale besturen verplicht om een selectieve inzameling van alle bioafval aan te bieden aan de burger. Gemeente Maldegem heeft op basis van een gemotiveerde afwijking via IVM van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) uitstel gekregen voor de inzameling van organisch-biologisch afval of GFT bij huishoudens tot 1 januari 2026.
● De bevoegdheid voor de huis-aan-huisinzameling van organisch-biologisch afval werd overgedragen aan IVM. IVM heeft voor deze inzameling een marktbevraging georganiseerd.
● De huis-aan-huisinzameling van GFT vindt tweewekelijks plaats, wat neerkomt op 26 huis-aan-huisinzamelingen van GFT per jaar.
● In de aanloop naar de huis-aan-huisinzameling van GFT vanaf 1 januari 2026 zijn voorbereidingen en bijhorende beslissingen zoals onder andere het vastleggen en reglementeren van de tarieven van GFT-containers en retributiestickers noodzakelijk.
● Voor de huis-aan-huisinzameling van GFT kan gekozen worden tussen 2 types containers, namelijk een 120-litercontainer en een 40-litercontainer. Bij elke inzameling dient de burger een sticker op de container te kleven die daarna bij lediging door de ophaler verwijderd wordt.
● Op basis van de huis-aan-huisinzameling van GFT in andere gemeenten/steden in het werkingsgebied van IVM voorgaande jaren wordt verwacht dat 30 % tot 50 % van de huishoudens zal gebruikmaken van de huis-aan-huisinzameling van GFT. Gemeenten/steden in het werkingsgebied van IVM die reeds GFT huis-aan-huis inzamelen zijn: Assenede, Eeklo, Evergem, Merelbeke, Nazareth-De Pinte, Sint-Laureins en Zulte. Gemeenten/steden in het werkingsgebied van IVM die GFT huis-aan-huis zullen inzamelen vanaf 1 januari 2026 zijn: Aalter, Deinze, Gavere, Kaprijke, Lievegem, Maldegem en Sint-Martems-Latem.
Argumentatie
● Vlaanderen is volgens Europese regelgeving verplicht om bioafval (organisch-biologisch afval of GFT) tegen 31 december 2023 uit het restafval te halen en om de reductiedoelstellingen voor het restafval en recyclagedoelstellingen te behalen. Hierdoor zijn lokale besturen verplicht om een selectieve inzameling van alle bioafval aan te bieden aan de burger.
● Het is aangewezen dat de tarieven voor de aanschaf van containers en retributiestickers GFT in de lijn liggen van het advies van IVM en de tarieven die gehanteerd worden in andere gemeenten/steden in het werkingsgebied van IVM die vanaf 1 januari 2026 ook starten met de selectieve inzameling van GFT.
● Het is noodzakelijk de tarieven vast te leggen en te reglementeren inzake afvalbeleid.
Tussenkomsten
● door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld - De Merlaan)
● door schepen Peter Van Hecke (Ons Dorp)
● door raadslid Cedric De Smet (N-VA)
● door raadslid Robin Van Kerschaver (cd&v)
● door raadslid Valentijn De Lille (Open Vld - De Merlaan)
● door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)
● door raadslid Dino Lateste (Groen Maldegem)
Besluit
23 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere, Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
2 onthoudingen: Nicole Maenhout en Cedric De Smet
Artikel 1:
De gemeenteraad stelt onderstaand retributiereglement houdende verkoop van containers en retributiestickers GFT (organisch-biologisch afval of bioafval) vast:
RETRIBUTIEREGLEMENT VERKOOP VAN CONTAINERS EN RETRIBUTIESTICKERS GFT (ORGANISCH-BIOLOGISCH AFVAL OF BIOAFVAL)
Artikel 1
Vanaf 1 april 2025 wordt de retributie voor de aanschaf van containers en retributiestickers GFT (organisch-biologisch afval of bioafval) als volgt vastgesteld:
○ € 40 voor een 40-litercontainer GFT
○ € 50 voor een 120-litercontainer GFT
○ € 0,50 voor een retributiesticker 40 liter GFT
○ € 1,50 voor een retributiesticker 120 liter GFT
Artikel 2
De retributie is verschuldigd door de persoon die, op uitdrukkelijk verzoek, de containers en retributiestickers ontvangt.
Artikel 3
§1. De distributie zal als volgt gebeuren:
Het college van burgemeester en schepenen bepaalt de modaliteiten voor bestelling en levering/afhaling van de GFT-containers.
Analoog aan de afvalzakken voor restafval en PMD, kunnen de GFT-retributiestickers aangekocht worden in bepaalde winkels en warenhuizen (de lijst is beschikbaar op de gemeentelijke website en bij de dienst infrastructuur) en op specifieke distributiepunten binnen het gemeentebestuur, zoals bepaald door het college van burgemeester en schepenen.
§2. De handelaars-winkeliers worden verplicht deze retributiestickers te verkopen tegen de prijs zoals vastgelegd in dit besluit.
§3. Bij aankoop van retributiestickers door de handelaars-winkeliers bestemd voor verkoop, zullen deze door de gemeentediensten in hun zaak geleverd worden.
§4. Het retributiereglement voor inningskosten van fiscale en niet-fiscale vorderingen zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 21 december 2023 en latere wijzigingen is onverminderd van toepassing op alle vorderingen voortvloeiend uit dit retributiereglement.
Artikel 4
Het college van burgemeester en schepenen kan te allen tijde beslissen om de modaliteiten voor bestelling en levering/afhaling van GFT-containers te wijzigen en om de plaatsen te wijzigen waar de retributiestickers worden verkocht of kunnen worden bekomen.
Artikel 5
Een afschrift van het reglement wordt gezonden aan:
- OVAM
- IVM
Artikel 2:
Een afschrift van deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.
Dino Lateste Leandra Decuyper Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Britt Schouppe Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Dino Lateste Leandra Decuyper Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Wim Swyngedouw Cedric De Smet Maxim Vandemoere Timothy De Groote Ineke Hebbrecht Valentijn De Lille Lut D´Hondt Emma De Smet Annelies Lammertyn Peter Van Hecke Anneke Gobeyn Rudi De Smet Leandra Decuyper Dino Lateste Christiaan Verstrynge Nicole Maenhout Henk Deprest Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Patrice Timmerman Robin Van Kerschaver Danté Basslé Koenraad De Ceuninck Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
18. BEKKEN VAN DE BRUGSE POLDERS - AANDUIDEN VERTEGENWOORDIGER IN HET BEKKENBESTUUR
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de vertegenwoordigers van de gemeente in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Deel 3, titel 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
● Het decreet integraal waterbeleid van 18 juli 2003 (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek);
Feiten
● Bij brief van 23 januari 2025 vanwege de provinciegouverneur van West-Vlaanderen, voorzitter van het bekkenbestuur van het bekken van de Brugse Polders, inzake de afvaardiging in het bekkenbestuur, wordt aan alle steden en gemeenten die zich op het grondgebied van het bekken bevinden, gevraagd een gemeentelijke mandataris aan te duiden.
Argumentatie
● De gemeenteraad is vernieuwd op 2 december 2024. Het is dus aangewezen om nieuwe vertegenwoordigers voor het bekkenbestuur van het bekken van de Brugse Polders aan te duiden.
● Het bekkenbestuur heeft tot taak:
1° het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;
2° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;
3° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;
4° advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5, § 1;
5° advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;
6° advies te verlenen over:
a) ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;
b) ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;
7° het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;
8° indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming over de aanduiding van een effectief vertegenwoordiger in het bekkenbestuur van het bekken van de Brugse Polders:
○ na het afsluiten van de stemming worden 25 stemmen geregistreerd,
○ Lut D'Hondt bekomt 16 stemmen voor
○ Christiaan Verstrynge bekomt 9 stemmen voor
● De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming over de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger in het bekkenbestuur van het bekken van de Brugse Polders:
○ na het afsluiten van de stemming worden 25 stemmen geregistreerd,
○ Henk Deprest bekomt 16 stemmen voor
○ Christiaan Verstrynge bekomt 9 stemmen voor
Besluit
25 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere, Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
Artikel 1:
De gemeenteraad verklaart zich akkoord met de deelname van de gemeente Maldegem in het bekkenbestuur van de Brugse Polders onder voorzitterschap van de gouverneur van de provincie West-Vlaanderen. Hiertoe worden de gemeentelijke mandatarissen aangeduid.
Artikel 2:
Raadslid Lut D'Hondt wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in het bekkenbestuur van het bekken van de Brugse Polders.
Artikel 3:
Raadslid Henk Deprest wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in het bekkenbestuur van het bekken van de Brugse Polders.
Artikel 4:
Afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan het bekkensecretariaat van het bekken van de Brugse Polders.
Dino Lateste Leandra Decuyper Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Britt Schouppe Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Dino Lateste Leandra Decuyper Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Timothy De Groote Emma De Smet Marten De Jaeger Valentijn De Lille Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Christiaan Verstrynge Cedric De Smet Robin Van Kerschaver Valerie Taeldeman Peter Van Hecke Danté Basslé Rudi De Smet Annelies Lammertyn Henk Deprest Jason Van Landschoot Lut D´Hondt Wim Swyngedouw Annelies Lammertyn Marten De Jaeger Jason Van Landschoot Rudi De Smet Valentijn De Lille Patrice Timmerman Robin Van Kerschaver Christiaan Verstrynge Leandra Decuyper Maxim Vandemoere Emma De Smet Danté Basslé Peter Van Hecke Ineke Hebbrecht Cedric De Smet Timothy De Groote Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Kiran Van Landschoot Dino Lateste Koenraad De Ceuninck Henk Deprest Anneke Gobeyn aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
19. BEKKEN VAN DE GENTSE KANALEN - AANDUIDEN VERTEGENWOORDIGER IN HET BEKKENBESTUUR
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de vertegenwoordigers van de gemeente in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Deel 3, titel 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
● Het decreet integraal waterbeleid van 18 juli 2003 (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek);
Feiten
● Bij brief van 23 januari 2025 vanwege de provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen, voorzitter van het bekkenbestuur van het bekken van de Gentse kanalen, inzake de afvaardiging in het bekkenbestuur, wordt aan alle steden en gemeenten die zich op het grondgebied van het bekken bevinden, gevraagd een gemeentelijke mandataris aan te duiden.
Argumentatie
● De gemeenteraad is vernieuwd op 2 december 2024. Het is dus aangewezen om nieuwe vertegenwoordigers voor het bekkenbestuur van het bekken van de Gentse kanalen te duiden.
● Het bekkenbestuur heeft tot taak:
1° het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;
2° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;
3° het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;
4° advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5, § 1;
5° advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;
6° advies te verlenen over:
a) ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;
b) ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;
7° het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;
8° indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming over de aanduiding van een effectief vertegenwoordiger in het bekkenbestuur van het bekken van de Gentse kanalen:
○ na het afsluiten van de stemming worden 25 stemmen geregistreerd,
○ Lut D'Hondt bekomt 18 stemmen voor
○ Er zijn 2 neen-stemmen en 5 onthoudingen.
● De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming over de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger in het bekkenbestuur van het bekken van de Gentse kanalen:
○ na het afsluiten van de stemming worden 25 stemmen geregistreerd,
○ Henk Deprest bekomt 22 stemmen voor
○ Er zijn 2 neen-stemmen en 1 onthouding
Besluit
25 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere, Christiaan Verstrynge en Valentijn De Lille
Artikel 1:
De gemeenteraad verklaart zich akkoord met de deelname van de gemeente Maldegem in het bekkenbestuur van de Gentse kanalen onder voorzitterschap van de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen. Hiertoe worden de gemeentelijke mandatarissen aangeduid.
Artikel 2:
Raadslid Lut D'Hondt wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in het bekkenbestuur van het bekken van de Gentse kanalen.
Artikel 3:
Raadslid Henk Deprest wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in het bekkenbestuur van het bekken van de Gentse kanalen.
Artikel 4:
Afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan het bekkensecretariaat van het bekken van de Gentse kanalen.
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
20. POLDER VAN MALDEGEM - AANDUIDEN VERTEGENWOORDIGERS IN DE ALGEMENE VERGADERING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de vertegenwoordigers van de gemeente in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Deel 3, titel 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
● De Polderwet dd° 3 juni 1957, zoals gewijzigd tot op heden.
Feiten
● Overeenkomstig de Polderwet is de burgemeester van rechtswege lid van het bestuur van een polder. Hij kan zich door een schepen laten vervangen; dit is gewoonlijk de schepen die bevoegd is voor water.
● De burgemeester is ook van rechtswege lid van de algemene vergadering van de Polder, maar zonder medebeslissende stem.
● Eigenaars met meer dan 3 ha grond in het gebied van de polder, worden uitgenodigd voor de algemene vergadering van de polder en dienen dus een vertegenwoordiger aan te duiden voor deelname aan de algemene vergadering.
● Dit is zowel voor het domein van de gemeente als voor het domein van het OCMW het geval.
● Voor het domein van de gemeente Maldegem zijn dus bij de Polder van Maldegem te begeven :
○ één gevolmachtigde vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering voor het domein van de gemeente Maldegem en eventueel een plaatsvervanger. De vergadering vindt éénmaal per jaar plaats.
Argumentatie
● De gemeenteraad is vernieuwd op 2 december 2024. Het is dus aangewezen om nieuwe vertegenwoordigers voor de algemene vergadering van de Polder van Maldegem aan te duiden.
Stemming
● De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van een gevolmachtigd vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Polder van Maldegem voor het domein van de gemeente Maldegem:
○ na het afsluiten van de stemming worden 25 stemmen geregistreerd,
○ Ineke Hebbrecht bekomt 24 stemmen voor,
○ er is 1 onthouding
● De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming voor de aanduiding van een plaatsvervangend gevolmachtigd vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Polder van Maldegem voor het domein van de gemeente Maldegem:
○ na het afsluiten van de stemming worden 25 stemmen geregistreerd,
○ Rita Verleye bekomt 22 stemmen voor,
○ er is 1 neen-stem en 2 onthoudingen.
Besluit
Artikel 1
Raadslid Ineke Hebbrecht wordt aangesteld als gevolmachtigd vertegenwoordiger voor het domein van de gemeente Maldegem in de Algemene Vergadering van de Polder van Maldegem.
Artikel 2
Schepen Rita Verleye wordt aangesteld als plaatsvervangend gevolmachtigd vertegenwoordiger voor het domein van de gemeente Maldegem in de Algemene Vergadering van de Polder van Maldegem.
Artikel 3
Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de Polder van Maldegem.
Zitting van 27 03 2025
OPENBARE ZITTING
21. VRAGEN VAN RAADSLEDEN
Juridische gronden
● Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
● Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
● Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.
● Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.
Feiten
● Door de raadsleden werden volgende vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:
1. Vraag van raadslid Cedric De Smet - Handelskilometer
2. Vraag van raadslid Cedric De Smet - Jeugdsite
3. Vraag van raadslid Timothy De Groote - Rookvrije zones
4. Vraag van raadslid Christiaan Verstrynge - grachtenkaart VMM
5. Vraag van raadslid Wim Swyngedouw - Rotondes N9
6. Vraag van raadslid Wim Swyngedouw - Terrein VK Adegem
Bespreking
● De vragen van de raadsleden aan het college van burgemeester en schepenen worden beantwoord:
○ Raadslid Cedric De Smet - Handelskilometer
■ Antwoord door schepen Peter Van Hecke
○ Raadslid Cedric De Smet - Jeugdsite
■ Antwoord door schepen Peter Van Hecke
○ Raadslid Timothy De Groote - Rookvrije Zones
■ Antwoord door schepen Marten De Jaeger
○ Raadslid Christiaan Verstrynge - Grachtenkaart VMM
■ Antwoord door schepen Rudi De Smet, schepen Peter Van Hecke en burgemeester De Ceuninck
■ Tussenkomst door raadslid Valentijn De Lille
○ Raadslid Wim Swyngedouw - Rotondes N9
■ Antwoord door schepen Peter Van Hecke en burgemeester Koenraad De Ceuninck
○ Raadslid Wim Swyngedouw - Terrein VK Adegem
■ Antwoord door schepen Peter Van Hecke