Notulen gemeenteraad van 02 03 2023

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter;

Koenraad De Ceuninck, Burgemeester;

Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Schepenen;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte, Raadsleden;

Koen Cromheecke, Algemeen directeur wn..

Vanaf punt 5 vervoegt Kiran Van Landschoot, Raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   EEDAFLEGGING DOOR DE ALGEMEEN DIRECTEUR

 

Juridische gronden

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 163 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de algemeen directeur, na diens aanstelling tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad de volgende eed aflegt in handen van de voorzitter: "Ik zweer de verplichtingen van mijn ambt trouw na te komen".

        Het besluit van de gemeenteraad van 26 januari 2023 houdende de aanstelling van mevrouw Britt Schouppe als voltijds algemeen directeur op proef.

 

Feiten

        Op 20 februari 2023 werd mevrouw Britt Schouppe met een aangetekende brief uitgenodigd om hogervermelde eed af te leggen in de openbare zitting van de gemeenteraad van heden.

        Met het oog op haar aanstelling als algemeen directeur wordt mevrouw Britt Schouppe uitgenodigd in de vergaderzaal om in handen van de voorzitter de volgende eed af te leggen: "Ik zweer de verplichtingen van mijn ambt trouw na te komen".

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging als algemeen directeur in openbare zitting van de gemeenteraad en in handen van de voorzitter door mevrouw Britt Schouppe: "Ik zweer de verplichtingen van mijn ambt trouw na te komen".

 

Artikel 2:

Van de eedaflegging wordt een afzonderlijk proces-verbaal opgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

3.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN  26 JANUARI 2023

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

        De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 26 januari 2023 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 26 januari 2023 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

4.   TERUGBETALING VAN DIVERSE ONKOSTEN AAN DE POLITIEKE MANDATARISSEN: VASTSTELLING VAN HET GEWIJZIGD REGLEMENT

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris.

        Reglement op de terugbetaling van diverse onkosten aan de politieke mandatarissen zoals goedgekeurd in zitting van 27 maart 2019. 

        Huishoudelijk reglement Gemeente en OCMW-raad zoals goedgekeurd in zitting van 28 februari 2022.

 

Feiten

        Het reglement op de terugbetaling van diverse onkosten aan de politieke mandatarissen dateert van 2019 en is aan een opfrissing toe.

        In het huidig reglement worden ook de onkosten voor de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst meegenomen, dit onderdeel moet specifiek door de Raad van Maatschappelijk Welzijn gestemd worden, maar wordt hier ook meegenomen om tot 1 reglement te komen.

 

Argumentatie

        Het is billijk dat het bestuur (ten dele) tegemoet komt aan de onkosten die niet-uitvoerende mandatarissen maken omwille van digitalisering.

        Het is billijk om aan de politieke mandatarissen werkelijk bewezen onkosten, gemaakt uit hoofde van hun mandaat als raadslid, terug te betalen.

        De gemaakte kosten dienen aan de hand van bewijsstukken te worden verantwoord en ter beoordeling worden voorgelegd aan de algemeen directeur in een gedetailleerd verslag in het eerste trimester van het jaar volgend op het jaar waarin de kosten werden gemaakt. Het verslag is openbaar en zal onverwijld aan de gemeenteraad ter kennis worden gegeven.

          De kosten die niet-uitvoerende mandatarissen en leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst maken beschouwen we ten dele als kosten, eigen aan de werkgever, en kunnen onder de volgende cumulatieve voorwaarden terugbetaald worden:

        de kosten moeten verband houden met de uitoefening van het mandaat

        ze moeten noodzakelijk zijn voor de uitoefening van het mandaat

        de kosten moeten verantwoord worden met bewijsstukken - er kunnen geen forfaitaire kostenvergoedingen worden toegekend.

        Dit bedrag kan door de betrokken mandataris niet ingebracht worden in de individuele aftrekbare kosten van zijn of haar belastingsaangifte.

        De terugbetaalde onkosten moeten wel aangegeven worden volgens de richtlijnen van het FOD in 281.10 fiches (Circulaire 2022/C/62 (29/06/2022)

Tussenkomsten

           door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

           door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

Besluit

 

16 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

7 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Henk Deprest, Eva Willems, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

3 onthoudingen: Christine Verplaetse, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt onderstaand reglement op de terugbetaling van diverse onkosten aan de politieke mandatarissen, vast:

 

REGLEMENT OP DE TERUGBETALING VAN DIVERSE ONKOSTEN AAN DE POLITIEKE MANDATARISSEN

 

Artikel 1: niet-uitvoerende mandatarissen
A. Aan de leden van de gemeenteraad kunnen alleen de kosten, die verband houden met de uitoefening van het mandaat, terugbetaald worden. Er kan jaarlijks maximaal 300 euro terugbetaald worden.

 

Deze financiële middelen mogen gebruikt worden voor:

1. de aankoop van boeken en studiemateriaal (documentatiemateriaal)

2. het volgen van opleidingen en studiedagen. De middelen mogen niet worden gebruikt voor partijwerking, verkiezingen of ter compensatie van presentiegelden of wedden.

 

De kosten voor documentatiemateriaal, opleidingen of studiedagen worden hetzij terugbetaald aan de hand van de nodige bewijsstukken en/of betalingsbewijzen, hetzij rechtstreeks door het bestuur betaald op dezelfde wijze als deze die geldt voor het gemeentepersoneel. De vergoeding voor dienstverplaatsingen in het kader van opleidingen en studiedagen wordt vastgesteld volgens de regels die gelden voor het gemeentepersoneel.

 

B. Aan de leden van de gemeenteraad kan jaarlijks tot maximaal 75,00 euro tussenkomst voorzien worden in internetabonnementskosten, noodzakelijk bij de uitoefening van hun mandaat als gemeenteraadslid.

De kosten worden terugbetaald, aan de hand van de nodige verantwoordingsstukken.

 

C. Aan de gemeenteraadsleden wordt een vergoeding voor verplaatsingskosten toegekend. Deze vergoeding wordt slechts uitgekeerd voor verplaatsingen (heen en terug) in functie van hun mandaat, buiten de gemeentegrenzen en binnen de landsgrenzen. Deze vergoeding omvat:

        de integrale terugbetaling van de gemaakte kosten voor verplaatsingen met het openbaar vervoer

        een kilometervergoeding voor verplaatsingen met eigen wagen (geen bedrijfswagen). De vergoeding voor dienstverplaatsingen  wordt vastgesteld volgens de regels die gelden voor het gemeente- en OCMW-personeel.

        een fietsvergoeding voor verplaatsingen met de fiets. Deze fietsvergoeding wordt berekend zoals de fietsvergoeding die aan personeelsleden betaald wordt voor woon-werk verkeer.

        Daarnaast kunnen de raadsleden, voor verplaatsingen in functie van hun mandaat, ook gebruik maken van:

        deelwagen ter beschikking op de dienst infrastructuur (te reserveren via het magazijn 050 72 86 20)

        de elektrische en gewone dienstfietsen van de gemeente en het OCMW

        de dienstvoertuigen van de gemeente (te reserveren via het magazijn 050 72 86 20)

 

Artikel 2: leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst

A. Aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst kunnen alleen de kosten, die verband houden met de uitoefening van het mandaat, terugbetaald worden. Er kan jaarlijks maximaal 300 euro terugbetaald worden.

 

Deze financiële middelen mogen gebruikt worden voor:

1. de aankoop van boeken en studiemateriaal (documentatiemateriaal)

2. het volgen van opleidingen en studiedagen. De middelen mogen niet worden gebruikt voor partijwerking, verkiezingen of ter compensatie van presentiegelden of wedden.

 

De kosten voor documentatiemateriaal, opleidingen of studiedagen worden hetzij terugbetaald aan de hand van de nodige bewijsstukken en/of betalingsbewijzen, hetzij rechtstreeks door het bestuur betaald op dezelfde wijze als deze die geldt voor het personeel.  De vergoeding voor dienstverplaatsingen in het kader van opleidingen en studiedagen wordt vastgesteld volgens de regels die gelden voor het personeel.

 

B. Aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst kan jaarlijks tot maximaal 75,00 euro tussenkomst voorzien worden in internetabonnementskosten, noodzakelijk bij de uitoefening van hun mandaat als lid. De kosten worden terugbetaald, aan de hand van de nodige verantwoordingsstukken.

 

C. Aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst wordt een vergoeding voor verplaatsingskosten toegekend. Deze vergoeding wordt slechts uitgekeerd voor verplaatsingen (heen en terug) in functie van hun mandaat, buiten de gemeentegrenzen en binnen de landsgrenzen. Deze vergoeding omvat:

        de integrale terugbetaling van de gemaakte kosten voor verplaatsingen met het openbaar vervoer

        een kilometervergoeding voor verplaatsingen met eigen wagen (geen bedrijfswagen). De vergoeding voor dienstverplaatsingen in  wordt vastgesteld volgens de regels die gelden voor het gemeente- en OCMW-personeel.

        een fietsvergoeding voor verplaatsingen met de fiets. deze fietsvergoeding wordt berekend zoals de fietsvergoeding die aan personeelsleden betaald wordt voor woon-werk verkeer.

        Daarnaast kunnen de leden, voor verplaatsingen in functie van hun mandaat, ook gebruik maken van:

        deelwagen, ter beschikking op de dienst infrastructuur (te reserveren via het magazijn 050 72 86 20)

        de elektrische en gewone dienstfietsen van de gemeente en het OCMW (te reserveren via het magazijn 050 72 86 20)

        de dienstvoertuigen van de gemeente (te reserveren via het magazijn 050 72 86 20)

 

 

Artikel 3: gemeentelijke vertegenwoordigers in de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

De gemeentelijke vertegenwoordigers in de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden worden voor hun dienstreizen, ondernomen in het kader van dit mandaat, vergoed op basis van de tarieven die gelden voor het gemeentepersoneel. Deze dienstreizen dienen te gebeuren buiten de gemeente met de eigen wagen of het openbaar vervoer.

Indien de gemeentelijke vertegenwoordigers voor dienstreizen vergoedingen of enige andere vorm van betaling ontvangen vanwege de betreffende intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, dan kunnen deze kosten niet verhaald worden op de gemeente.

 

Artikel 4: uitvoerende mandatarissen

     §1. Elk lid van het College van Burgemeester en Schepenen, die geen smartphone ter beschikking heeft van de gemeente Maldegem,  kan een maandelijkse tussenkomst krijgen ten bedrage van maximum 45,00 euro in het privé GSM-abonnement. De kosten worden op verzoek van het lid van het College van Burgemeester en Schepenen terugbetaald, aan de hand van de nodige verantwoordingsstukken. Ofwel kan er gekozen worden voor een abonnement afgesloten door de gemeente volgens smartphone policy.

 

 

§2. Aan de leden van College van Burgemeester en Schepenen kan een smartphone ter beschikking gesteld worden of kan er gekozen worden om een tussenkomst te krijgen in de aankoop van een smartphone, dit volgens de principes van de smartphone policy die geldt voor het gemeente -en OCMW-personeel. tijdens de legislatuur een eenmalige tussenkomst voorzien worden van maximaal 300,00 euro voor de aanschaf van een nieuw GSM-toestel.

De kosten worden terugbetaald, aan de hand van de nodige verantwoordingsstukken.

 

 

 

§3 Elk lid van het College van Burgemeester en Schepenen, die veel gebruik maakt van een eigen tablet, kan een tussenkomst ten bedrage van maximum 10 euro per maand voor het 3G/4G abonnement krijgen, ofwel er voor kiezen zich aan te sluiten bij het contract van de gemeente.

 

§4. Het gemeentebestuur draagt de kosten met betrekking tot volgende activiteiten (niet-limitatieve lijst): opleidingen, congressen, netwerkmomenten,… die leden van het college willen volgen op zich. De partner van het collegelid dient zelf in te in te staan voor de kosten. 

 

§5. Aan de leden van het college wordt een vergoeding voor verplaatsingskosten toegekend. Deze vergoeding wordt slechts uitgekeerd voor verplaatsingen (heen en terug) in functie van hun mandaat, buiten de gemeentegrenzen en binnen de landsgrenzen. Deze vergoeding omvat:

        de integrale terugbetaling van de gemaakte kosten voor verplaatsingen met het openbaar vervoer

        een kilometervergoeding voor verplaatsingen met eigen wagen (geen bedrijfswagen). De vergoeding voor dienstverplaatsingen  wordt vastgesteld volgens de regels die gelden voor het gemeente- en OCMW-personeel.

        een fietsvergoeding voor verplaatsingen met de fiets. Deze fietsvergoeding wordt berekend zoals de fietsvergoeding die aan personeelsleden betaald wordt voor woon-werk verkeer.

        Daarnaast kunnen de collegeleden, voor verplaatsingen in functie van hun mandaat:

        gebruik maken van een deelwagen, ter beschikking op de dienst infrastructuur

        beschikken over een standaard elektrische fiets

        gebruik maken van de dienstvoertuigen van de gemeente (te reserveren via het magazijn 050 72 86 20)

 

§6. Aan de leden van het college wordt een laptop ter beschikking gesteld voor de looptijd van het mandaat. Deze kan niet aangekocht worden na het beëindigen van het mandaat. De leden kunnen wel uit dienst gestelde ICT materialen aankopen volgens de regels die gelden voor het eigen personeel.

 

Artikel 5: Procedure uitbetaling

De aanvraag tot betaling van de onkosten gebeurt a.d.h.v een onkostennota met facturen of bewijstukken waaruit de gemaakte kosten blijken. De onkostennota's worden voorbereid door de financiële dienst op vraag van de mandataris. Het bewijsstuk mag gemaild worden naar financien@maldegem.be. De onkostennota dient getekend te worden door de mandataris. Indien de bewijsstukken inzake terugbetalingen niet op naam staan van de gemeente Maldegem, dan moet de terugbetaling van deze onkosten volgens de richtlijnen van het FOD Financiën opgenomen worden in de fiscale fiche 281.10 voor de aangifte van de personenbelasting.

 

Artikel 6: algemeen

Jaarlijks wordt in het eerstvolgende kwartaal, volgend op het jaar waarin de gemaakte kosten werd terugbetaald, een gedetailleerd verslag gemaakt van de aanwending van alle middelen. Dit verslag is openbaar en wordt door de algemeen directeur voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Artikel 7:

Indien iemand lid is van meerdere raden kunnen de bedragen niet gecumuleerd worden en is er slechts recht op een eenmalige tussenkomst. 

 

Artikel 8: datum van inwerkingtreding

Het reglement op de terugbetaling van diverse onkosten aan de politieke mandatarissen van 27 maart 2019  wordt opgeheven en vervangen door huidige reglement.

Artikel 48 §10 van het Huishoudelijk reglement van OCMW-raad wordt vervangen door huidig reglement.
Dit reglement is geldig vanaf 2023.

 

Artikel 2:

Een afschrift van dit reglement zal aan de toezichthoudende overheid overgemaakt worden.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

5.   VERKIEZING LEDEN POLITIERAAD - NAAR EINDE ZITTING

 

                   Voorzitter Marten De Jaeger (CD&V) deelt mee dat raadslid Kiran Van Landschoot (Open Vld) onderweg naar de gemeenteraadszitting opgehouden werd door een persoon die verzorging nodig had en hij stelt daarom voor om dit punt te behandelen op het einde van de reguliere agendapunten, in openbare zitting vóór de vragen van de raadsleden. Hij vraagt hierover het akkoord van alle raadsleden.

        De raadsleden gaan akkoord met de behandeling van het agendapunt op het einde van de reguliere agendapunten, in openbare zitting, vóór de behandeling van de vragen van de raadsleden.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

6.   GOEDKEURING FIETSLEASE POLITIE

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        De wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.

        Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd, en al z'n latere wijzigingen.

        Het koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

        Het koninklijk besluit van 7 juni 2009 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

        De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.

        Collegebeslissing 17 mei 2018 inzake fietslease policy

        Collegebeslissing 7 maart 2022 waarin gesteld wordt dat de fietslease policy van 2018 blijft gelden voor personeel van de politiezone Maldegem

        Eenheidsstatuut van de personeel van de politiediensten

 

Feiten

        Geen fiscale optimalisatie mogelijk voor politiepersoneel zoals voor gemeentepersoneel geldt, waarbij het personeelslid een deel van de eindejaarpremie kan gebruiken om de fietslease te financieren.

        Op vandaag geldt de fietslease policy van 2018 nog voor het personeel van de PZ Maldegem

        tegemoetkoming van de gemeente Maldegem van 250 euro/jaar indien het engagement wordt behaald

       

        Keuze fiets: geen koersfiets of mountainbike

        lease alleen op 4 jaar

        Principeakkoord tot fusie politiezones Maldegem en Aalter

        Fietslease Aalter

        PZ Aalter least fiets en stelt ter beschikking

        125 euro/maand per fiets.

        personeelslid kan kiezen voor een duurdere lease. Het surplus wordt door personeelslid zelf betaald aan de zone. (niet conform de regels opgelegd door de SSGPI)

        engagement 60 werkdagen/jaar met de fiets, onafhankelijk van de afstand naar huis

        krijgen standaard budget van 500 euro voor 4 jaar voor onderhoud + accessoires

        personeelslid kan op einde overnemen aan restwaarde. dit moet wel rechtstreeks met de leasemaatschappij geregeld worden.

        Nota SSGPI (organisatie belast met de centrale loonadministratie van alle politiepersoneel)  inzake fietslease, waaruit blijkt dat het systeem dat Aalter toepast niet conform de regels is, maar ook het huidig systeem waarbij er 250 euro per jaar wordt tussengekomen door de gemeente Maldegem is niet conform deze regels.

 

Argumentatie

        Toegelaten fietslease systeem volgens richtlijnen SSGPI (organisatie belast met de centrale loonadministratie van alle politiepersoneel)

        PZ koopt/least fietsen en stelt ter beschikking. fiets kan wel gekozen worden op basis van preferentie van het personeelslid.

        Gebruik personeelsleden voor dienstverplaatsingen en/of woonwerkverplaatsingen

        PZ beslist bij leasing over al dan niet overname einde contract

        Verschil met systeem Aalter, is dat de kost/meerkost voor de fietslease niet kan doorgerekend worden aan het personeelslid, noch dat de overname via de zone kan geregeld worden.

        Wat de risico's zijn om zich niet te houden aan die regels is niet gekend.

        Er zijn op vandaag ook 5 lopende fietslease contracten. Deze kunnen pas stopgezet worden mits betalen van een verbrekingsvergoeding. Dit aangezien het contract rechtstreeks met het personeelslid is afgesloten. Ter compensatie, kan voorgesteld worden, dat de gemeente de verbrekingsvergoeding pre financiert en dat het personeelslid dit via een afbetalingsplan terugbetaald.

 

Adviezen

        Advies vanuit politie: gelet op de extra afstand die sommige personeelsleden zullen moeten afleggen vanaf de fusie zijn wij voorstander van een gunstigere fietspolicy om dit tegemoet te komen ( op die manier kunnen ze voordelig een speedpedelec ter beschikking krijgen). De vraag is om dit gunstiger systeem al in voege te laten opdat de personeelsleden al effectief over de fietsen zouden kunnen beschikken tegen 1 juli 2023 ( voorziene datum fusie).

 

Financiële weerslag

        Een maandelijks maximum budget van 125 euro/maand = 1.500 euro per personeelslid die instapt.

        Er is budget voorzien in de politiebegroting van 2023.

Tussenkomsten

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

Besluit

 

15 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

11 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de fiestleasepolicy zoals in bijlage van dit besluit en gaat akkoord met het nieuwe fietslease systeem voor politiezone Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

7.   STRAATNAAMGEVING IN DE VERKAVELING NABIJ KLEINE KATSWEG - PRINCIPIËLE BESLISSING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij de decreten van 1 juli 1987, 4 februari 1997 en 29 november 2002, in het bijzonder op artikel 5 juncto 4, 2° dat bepaalt dat het gemeentebestuur dat de namen van wegen en pleinen vaststelt of wijzigt advies vraagt aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding.

        De onderrichtingen van de heer gouverneur van Oost-Vlaanderen, inzonderheid de omzendbrieven van 26 september 1979, 17 maart 1982 en 20 november 1984;

        De beslissing van de Gemeenteraad van 24 november 2022 betreffende het wegenistracé in de verkaveling ter hoogte van de Kleine Katsweg 27.

        De beslissing van de Gemeenteraad van 15 december 2022 houdende de goedkeuring van het wegenistracé in de nieuwe verkaveling nabij de Kleine Katsweg.

 

Feiten

        De gemeenteraad keurde in zitting van 15 december 2022 het tracé van de nieuwe wegenis, in de verkaveling nabij de Kleine Katsweg, gelegen te Maldegem goed, waardoor aan de nieuw aangelegde straat een naam kan toegekend worden.

 

Adviezen

        Advies archiefverantwoordelijke :

        Kleine Warme: Volgens kadasterplan noemt de omgeving 'Kleine Warme'. Op deze locatie stond vroeger de melkerij Sint Marie van de familie Maes

        De Melkerij

        Sint Marie

        De melkerij Sint Marie

 

        Advies cultuuradviesraad:

        Haendewalde: ten noorden is de bron van de 'Haendewaldebeek'. Loopt via de Ruddervoordewatergang in de Noordbroekwatergang.

        Het Wonnehuis: De nieuwe verkaveling van de Kleine Katsweg ligt ten noorden van de gewezen Melkerij Ste-Marie en ten oosten van de terreinen van de jeugdherberg 'Die Loyale'.
Volgens sommige bronnen stemt de ligging van de jeugdherberg overeen met een vroegere dokterswoning (Inventaris onroerend erfgoed), met de Villa Pype (in Vrij Maldegem verkeerdelijk vermeld als Villa Puype), met het Wonnehuis (Jaarboek Ambacht Maldegem, bijdrage van Gerlind Martens). In het laatste geval draait alles rond de figuur van Alice Van Kerschaver.
Het Wonnehuis en Alice Van Kerschaver, nationale voorzitster VKSJ (1942-1946) laat haar villa in 1942 ombouwen als jeugdheem In gebruik door VKSJ in 1942-1953

        De Melkerij: Vanwege nabijheid van de voormalige melkerij Sint-Marie: volgens Wikipedia werd Ste Marie opgestart in Oedelem in 1901 en werd “in de loop van de volgende jaren door de familie Maes nog een melkerij opgericht in Maldegem (langs de Gentsesteenweg) en een in Zomergem (op de hoek van het Motje met de Zandstraat)”.
Op de stafkaart van 1967 staat de schoorsteen van de melkerij nog aangeduid als topografisch (planimetrisch of altimetrisch) punt.

        Het Rad: Ten oosten ervan is de wijk 'Het Rad', naar die wijk is ook de 'Radestraat' vernoemd.

 

        De voorkeur van het dagelijks bestuur CARM gaat uit naar 'Het Wonnehuis' of 'Haendewalde'.

 

        Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de naam 'De Melkerij' toe te kennen.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

Aan de nieuw aangelegde straat binnen de verkaveling nabij de Kleine Katsweg, gelegen te Maldegem wordt principieel de straatnaam 'De Melkerij' toegekend.

 

Artikel 2:

De beslissing wordt aan het voorgeschreven openbaar onderzoek onderworpen en voor advies voorgelegd aan de gemeentelijke cultuuradviesraad.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

8.   KERKFABRIEK BALGERHOEKE - VORDERING EXPLOITATIETOELAGE 2021

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

  - 23°  - vaststellen van subsidiereglementen en toekennen van nominatieve subsidies

        decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, en in het bijzonder artikel 52/1 betreffende de gemeentelijke verplichtingen inzake de gemeentelijke bijdragen naar aanleiding van eventuele tekorten in de exploitatie van de kerkfabrieken.

 

Feiten

           Op 20 december 2022 heeft de penningmeester van de kerkfabriek Sint-Antonius aan de gemeente Maldegem gevraagd om nog het restsaldo voor de exploitatietoelage 2021 ten bedrage van 1.393,52 euro te willen overmaken.

           In zitting van van 18 december 2019 keurde de gemeenteraad van Maldegem in het kader van de strategische meerjarenplanning 2020-2025 voor het dienstjaar 2021 een exploitatietoelage ten laste van Maldegem voor een bedrag van 8.158€ goed.

           In zitting van 20 oktober 2020 verleende de gemeenteraad van Maldegem geen goedkeuring aan het budget 2021 van de kerkfabriek van Balgerhoeke, waarbij kerkfabriek van Balgerhoeke een bedrag van 9.551,52€ inschreef als exploitatietoelage ten laste van Maldegem, ic. een verhoging met 1.393,52€.

           Op 25 november 2021 diende de kerkfabriek van Balgerhoeke een budgetwijziging 2021 in, waarbij de exploitatietoelage ten laste van Maldegem op 9.551,52€ werd vastgelegd, ic een verhoging van 1.393,52€ ten opzichte van de initieel vastgelegde exploitatietoelage.

           Op 6 januari 2022 heeft de kerkfabriek van Sint-Antonius de jaarrekening opgemaakt. In de rubriek openstaande schulden en vorderingen (p.19) van de jaarrekening 2021 staat nog een boeking van €1.393,52 open. Het betreft een onbetaald deel van de exploitatietoelage ten laste van de gemeente Maldegem.

           Het stadsbestuur van Eeklo heeft geen (tijdig) advies uitgebracht over deze jaarrekening 2021 binnen de termijn van 50 dagen. Bij ontstentenis van het versturen van advies binnen deze termijn wordt de gemeenteraad geacht een gunstig advies te hebben uitgebracht. Het stadsbestuur heeft het gemeentebestuur van Maldegem hierover niet ingelicht.

           Op datum van 23 augustus 2022 bezorgde het Agentschap Binnenlands Bestuur, afdeling Lokale Financiën, ons het besluit van 17 augustus 2022 van de gouverneur van Oost-Vlaanderen tot goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2021 van de kerkfabriek Sint-Antonius (Balgerhoeke) te Eeklo.

 

Argumentatie

           Het is decretaal de taak van de hoofdgemeente om de bijgemeente te betrekken bij het decretaal voorzien overleg én in kennis te stellen van ondermeer de gemeenteraadsbeslissingen die de hoofdgemeente neemt omtrent de financiële beleidsdocumenten.

           Ondertussen werd met het stadsbestuur van Eeklo de nodige afspraken gemaakt om de decretaal verplichte communicatie voortaan vlot en efficiënt te laten verlopen.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Vermits de exploitatietoelage verschuldigd is met het oog op de liturgische dienstverlening en dus niet gerelateerd is aan investeringsdossiers, is het uitbetalen van het nog niet uitgekeerde saldo op basis van de jaarrekening een wettelijke verplichting.

 

Financiële weerslag

 

        1.393,52€

Tussenkomsten

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

4 onthoudingen: Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de uitbetaling van een extra nominatieve toelage aan kerkfabriek Sint-Antonius te Balgerhoeke ten bedrage van €1.393,52.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

9.   ADVIESRADEN - HERZIENING REGLEMENT -VASTSTELLING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

   13° het inrichten van adviesraden en overlegstructuren

        decreet lokaal bestuur dd. 22 december 2017 inz. art. 304§3 betreffende de mogelijke organisatie door de gemeenteraad van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.

        De gemeenteraadsbeslissing dd. 27 mei 2020 betreffende de vaststelling van het reglement Wijzeraad en adviesraden.

 

Feiten

        Momenteel bestaat in onze gemeente een adviesstructuur waarbij 8 verschillende adviesraden bestaan, met de wijzeraad als overkoepelende adviesraad.

        Er werd een ontwerp van reglement voor de adviesraden uitgewerkt, Dit ontwerpreglement werd in bijlage bij deze nota gevoegd.

        Op 11 oktober werd dit reglement ter advisering doorgestuurd aan de diverse adviesraden met de vraag om op uiterlijk 25 november hun advies uit te brengen. Sportraad en Jeugdraad vroegen nog een bijkomende periode om het advies uit te brengen.

        Volgende adviezen werden ontvangen:

  - cultuurraad, 15-11-22

  - raad ontwikkelingssamenwerking, 19-11-22

  - seniorenraad , 20-11-22

  - economische raad,  25-11-22

  - sportadviesraad, 5-12-22

          - jeugdraad, 13-12-22

 

Argumentatie

        Bij het opstellen van dit ontwerpreglement werd uitgegaan van volgende krachtlijnen:

- herwaardering adviesraden door afschaffing tweetrapssysteem waarbij Wijzeraad nog als niveau tussen adviesraden en bestuur stond.

- mogelijkheid voor adviesraden om zich te verenigen in adviesplatformen

- meer vrijheid voor adviesraden naar samenstelling & werking

- verduidelijking rol gemeentelijk ambtenaar

- vereenvoudiging van het reglement.

        Door de afschaffing van de Wijzeraad wordt getracht de adviesprocedure te versnellen en vereenvoudigen. door het verwijderen van de verplichte tussenstap via de Wijzeraad kan de adviesraad sneller aangesproken worden, komt de aanvraag rechtstreeks en meteen bij de betreffende adviesraad terecht en wordt een snellere adviesprocedure mogelijk.

        De primaire taak van de adviesraden blijft het verlenen van (niet-bindend) advies over de terreinen waarvoor de adviesraad bevoegd is. Daarnaast kunnen ze ook participatietrajecten organiseren voor de burgers en kunnen ze allerlei projecten uitwerken in relatie tot hun werkdomeinen.

        Nieuw is ook dat verschillende adviesraden zich gaan verlenen in adviesplatformen. voor hun advieswerking kan dit als gevolg hebben dat ze een beroep kunne doen op de kennis en ervaring van deskundigen in verschillende domeinen. Voor hun participatie- en projectwerking betekent dit dat ze kunnen rekenen op een bredere werking binnen verschillende verenigingen en maatschappelijke geledingen, waardoor een kruisbestuiving ontstaat. Deze adviesplatformen worden echter geenszins verplicht, de adviesraden kiezen autonoom of zij in een adviesplatform wensen samen te werken of niet en kunnen steeds andere of informele samenwerkingsmogelijkheden verkiezen.

        Er wordt voor alle adviesraden éénzelfde structuur met een algemene vergadering en eventueel een dagelijks bestuur en werkgroepen met een specifiek doel oprichten. Over hoe de adviesraden dit concreet aanpakken kunnen zij autonoom beslissen in hun huishoudelijk reglement/ statuten.

        In het algemeen krijgen de adviesraden volgens dit ontwerpreglement een grotere autonomie, waarbij ze kunnen beslissen over hun (her)samenstelling en werkwijze. Hierover kunnen ze de nodige bepalingen opnemen in hun statuten en huishoudelijke reglementen.

        Verder wordt de ondersteuning van de adviesraad door een gemeentelijk ambtenaar gespecifieerd. hierbij wordt verduidelijkt dat deze ambtenaar een secretarisrol op zich kan nemen en worden een aantal specifieke taken in het ontwerp opgenomen. Ook wordt voorgesteld dat het lokaal bestuur voorziet in een verzekering van de leden van de adviesraad en wordt in dit ontwerp voorzien in de betaling van werkingskosten van de adviesraad.

        Tenslotte wordt ook de mogelijkheid voorzien dat de adviesraden evenementen en activiteiten voorzien en daarvoor een ondersteuningsbudget mogen aanwenden.

        Over het algemeen werd het reglement vereenvoudigd, ook in taalgebruik, en werd het minder sturend.

        In de adviezen omtrent de wijziging van het reglement van de verschillende adviesraden waren nog volgende zaken van belang:

        Advies & opmerkingen cultuurraad:

  - als algemene opmerking deelt de cultuurraad mee dat volgens hen eigenlijk enkel een gemeenteraadsbeslissing nodig is waarbij het reglement Wijzeraad en adviesraden dd. 27 mei 2020 wordt opgeheven en waarin de adviesprocedure en de ondersteuning van de verschillende adviesraden wordt vastgelegd.                           

        op het reglement zelf worden nog volgende opmerkingen meegegeven:

  - Alle bepalingen inzake samenstelling en werking van de raden zijn sinds jaar en dag vastgelegd in de statuten en/of huishoudelijke reglementen van de respectievelijke raden zelf. Dit uniformiseren – zodat elkeen zou werken met een algemene vergadering en een dagelijks bestuur – is voor een aantal van de raden trouwens sowieso onhaalbaar.

  Hierop werd door geen van de andere adviesraden commentaar gegeven, zij zien het blijkbaar zelf wel zitten om met een stramien AV/dagelijks bestuur te werken (of werken hier al mee).

  - Ook het nut van de nieuwe overlegplatforms wordt door de cultuuradviesraad in twijfel getrokken. De raden brachten immers in het verleden meermaals gezamenlijk advies uit zonder dat dit via een bovenliggende structuur moest verlopen. Er is geen enkele reden om te betwijfelen dat dit in de toekomst niet meer zou kunnen

  Het nieuwe overlegplatform is niet verplicht, het is enkel een bijkomende mogelijkheid die gegeven wordt.

  - Artikel 6: De bevoegde schepen kan momenteel als waarnemer steeds alle vergaderingen bijwonen, ongeacht of dit een bijeenkomst van het dagelijks bestuur is of een algemene vergadering.  Dit beperken tot enkel het bijwonen van de algemene vergadering is een verarming van de communicatie tussen het beleid en de adviesraad. Het verslag van elk overlegmoment wordt steeds via de cultuurdienst ter beschikking gesteld.

  Dit artikel houdt evenmin een beperking of verplichting in: schepenen kunnen steeds in overleg met de betrokken adviesraad als waarnemer de vergaderingen van de adviesraden bijwonen

  - Artikel 9: “verhuis naar een andere gemeente/ uitschrijving uit de bevolkingsregisters”. Afgevaardigden van erkende Maldegemse verenigingen hoeven niet perse woonachtig te zijn op het grondgebied van Maldegem.

  Terechte opmerking, ook de economische raad maakte een vergelijkbare opmerking

  - Artikel 11: De cultuuradviesraad opteert er voor om steeds een degelijk onderbouwd advies in te dienen.  Dit kan wanneer de oorspronkelijke termijn van 6 weken, die in het verleden gold, behouden blijft, maar niet binnen de voorgestelde 4 weken.

  Ook andere adviesraden maakten deze opmerking

  - Artikel 14: “…rechtstreeks’ advies…” is verwarrend. Na ontvangst door het gemeentebestuur van een advies ongeacht of dit werd uitgebracht op vraag van het gemeentebestuur als op eigen initiatief van de raad, is er steeds een terugkoppeling binnen de 6 weken. Dit is een essentieel onderdeel van de adviesprocedure. De voorbije legislatuur/ legislaturen bleef de terugkoppeling van de uiteindelijke beslissing heel vaak achterwege.

  Terechte opmerking lijkt me terecht; het is een vorm van goed bestuur om deadviesraad in ieder geval een repliek op hun advies te bezorgen, het woord rechtstreeks kan dus geschrapt worden.

  - Artikel 20: De voor de raad bevoegde ambtenaar is informatiedraaischijf tussen de raad en het gemeentebestuur en vice versa. Hij/ zij zetelt als waarnemer in de raad. Alle andere taken die in dit artikel staan opgesomd – vaak ook een herhaling van elkaar – zijn in principe taken van de secretaris van de raad. De taak van secretaris kan enkel toevertrouwd worden aan de bevoegde ambtenaar wanneer er binnen de adviesraad geen bestuurslid is die deze kan opnemen en dit mits expliciete toelating van het bestuur/ algemeen directeur. Bij de organisatie van vergaderingen of activiteiten biedt de bevoegde ambtenaar waar nodig praktische en administratieve ondersteuning.

  In dit artikel wordt enkel de maximaal mogelijke rol van de gemeentelijke ambtenaar omschreven.Indien de gemeentelijke ambtenaar niet alle aspecten van opneemt kan dit uiteraard. De secretaris van de adviesraad  kan dus zijn taak ten volle blijven uitoefenen. 

  - Artikel 22: Er wordt een voorschot van 500 euro per adviesraad voorzien. Wanneer de werkingskosten meer dan 500 euro bedragen, worden deze dan bijgepast? En wanneer de werkingskosten minder dan 500 euro zijn, wordt er dan een teruggave verwacht?

  Terechte opmerking, dit wordt verder verduidelijkt inhet nieuwe reglement

  - Artikel 23-25: Elk evenement dient via het nieuwe evenementenplatform te worden aangevraagd. Dienen de adviesraden hierin dan verschillende kanalen te volgen, nl. zowel rechtstreeks via het gemeentebestuur als via het evenementenplatform?

  Het evenementenplatform blijft zijn functie voor het aanvragen van evenementen behouden. Deze artikelen slaan op het geven van informatie aan het bestuur. Dit kan echter ervaren worden als een bijkomende administratieve last. Er wordt onderzocht of het evenementenplatform deze informatie rechtstreeks door kan geven aan het bestuur. De adviesraad zal al zijn evenementen dan wel tijdig moeten aanvragen  via het evenementenplatform.

 

        Advies en opmerkingen ROM:

   - het ontwerpreglement wordt unaniem goedgekeurd, geen verdere opmerkingen.

 

        Advies en opmerkingen seniorenraad:

   - er is een persoonlijke opmerking omtrent het niet functioneren van de Wijzeraad, daarnaast is er een inhoudelijke opmerking op het ontwerpreglement, m.n. op art. 5. Hier wordt voorgesteld de bepaling inz. het feit dat ten hoogste 2/3 van de leden van hetzelfde geslacht kunnen zijn te wijzigen.

   Deze wijziging zou evenwel een slecht signaal geven, Dit is trouwens decretaal bepaald, afwijking kan niet.

 

        Advies en opmerkingen economische raad.

   - als algemene opmerking wordt gesteld dat 'het allemaal nogal betuttelend is'

        op het reglement zelf worden nog volgende opmerkingen meegegeven:

  - Adviesraden konden in het verleden al samen vergaderen indien dit opportuun was. Moet daarom expliciet een ‘adviesplatform’ in het leven geroepen worden als nieuw vehikel?

  Het adviesplatform is geen verplichting, het is enkel een mogelijkheid die voorzien wordt.

  - Art 5 stelt dat alle leden inwoner moeten zijn van de gemeente. In een ER kunnen perfect ondernemers zitten met een bedrijf dat actief is op Maldegems grondgebied, terwijl zij privé buiten Maldegem wonen. Cfr ook art 9 (einde lidmaatschap ten gevolge verhuis naar een andere gemeente).

  Terechte opmerking, zie ook opmerking cultuurraad heirover.

  - Art 6 Wij verwachten dat de bevoegde schepen systematisch toelichting kan komen geven over het gevoerde beleid en de beleidsintenties.

  Dit artikel houdt evenmin een beperking of verplichting in: schepenen kunnen steeds in overleg met de betrokken adviesraad als waarnemer de vergaderingen van de adviesraden bijwonen. (zie ook opmerking cultuurraad hierover).

  - Art 11 en 13 Een adviesraad krijgt vier weken om te antwoorden. Het schepencollege zes weken. Logica? Een college komt wekelijks bijeen. Een adviesraad in het beste geval maandelijks.

  Zie ook opmerking cultuurraad & jeugdraad hierover.

  - Art 20 ‘Van de ambtenaar wordt geen actieve inbreng verwacht’. Maar enige betrokkenheid mag toch wel, of niet soms?

  Deze bepaling werd ingeschreven om te vermijden dat een adviesraad verwacht dat de ambtenaar de werking van de raad draagt, de ambtenaar kan duidelijk enkel een ondersteunende rol spelen.

 

        Advies en opmerkingen sportraad:

   - algemene opmerking: 'Zoals de adviesraden hadden voorspeld was de oprichting van de Wijzeraad met een eigen werking, samenstelling en reglement geen lang leven beschoren. Reeds vóór de oprichting van de Wijzeraad is aangetoond dat de adviesraden, door zich te verenigingen, zelf initiatief kunnen nemen voor samenwerking en onderhandeling met het gemeentebestuur. De gebundelde inspanningen van de verenigingen mbt uitbetaling van het Noodfonds is hier een uitstekend voorbeeld van.

        Op het reglement zelf worden nog volgende opmerkingen meegegeven:

   - Art2. De sportadviesraad is voorstander dat de gemeente één- of tweemaal per jaar initiatief neemt om alle adviesraden samen te brengen om, in overleg met een vertegenwoordiger van de gemeente, elk hun activiteitenkalender voor te leggen. Doel van deze samenkomst is elkaar te informeren van geplande (grote) activiteiten of evenementen zodat er geen onverwachte beslissingen of overlappingen worden vastgesteld waardoor bepaalde activiteiten op een laatste moment moeten worden verplaatst.

   Dit is een goed idee, dat perfect kan uitgevoerd worden binnen het eventueel op te richten adviesplatform

   - Art 3. We stellen ons de vraag naar de zin van de oprichting van een nieuw adviesplatform met een algemene vergadering en een dagelijks bestuur in geval adviesraden zich verenigen. Wij zijn van mening dat de adviesraden voldoende onderlegd zijn om dit zelfstandig te organiseren zonder bijkomende structuur. De sportadviesraad is akkoord dat dit een mogelijkheid is, maar vindt niet dat dit kan worden opgelegd indien adviesraden zich verenigen.

   Art. 3 houdt geen verplichting in, de mogelijkheid wordt enkel aangeboden.

   - Art 8. De sportadviesraad is voorstander dat de duur van het mandaat gelijk wordt gesteld aan de duur van de legislatuur. Enerzijds zorgen meerdere hersamenstellingen tijdens eenzelfde legislatuur voor heel wat administratieve beslommeringen, wat moet worden vermeden aangezien de organisatie/hersamenstelling ten laste valt van vrijwilligers. Anderzijds omdat de aanvaarding van een mandaat een bepaald engagement en inspanning vraagt van een vertegenwoordiger, waarbij we moeten vermijden dat dit mandaat eenvoudig en vroegtijdig wordt beeïndigd of moet worden aangepast. Dit kan de werking van een adviesraad heel wat bemoeilijken.

   Er is geen verplichting om tot hersamenstelling tijdens de legislatuur over te gaan, de sportraad kan voor zichzelf perfect beslissen (in haar huishoudelijk reglement of in haar statuten) om haar samenstelling voor een volledige legislatuur te laten gelden.

   - Art 18. Wat betreft de sportadviesraad worden het aantal minimum verplichte bijeenkomsten van de algemene vergadering bepaald in haar huishoudelijk reglement.

   Dit is precies wat art. 18 toelaat.

 

        Advies en opmerkingen Jeugdraad

   - algemene opmerking: positief voor de mogelijkheid dat ern een nieuw platform komt boven de verschillende raden

 

        Op het reglement zelf worden nog volgende opmerkingen meegegeven:

  - Binnen de jeugdraad hebben we ons eigen statuten. Deze vorm van vrijheid zouden we graag behouden. Over het algemeen uniformiseren staan we dus sceptisch.

  Het nieuwe reglement verbiedt niet eigen statuten te hebben. Wel kunnen in die statuten geen bepalingen opgenomen worden die ingaan tegen de (vrij minimale) bepalingen van het ontwerpreglement

  - Vervolgens lijkt het ons niet toepasselijk dat de schepen enkel komt tijdens de algemene vergadering. Op dit moment wordt soms al opgemerkt dat er een kloof bestaat tussen de raad en het bestuur. Dit is onvermijdelijk maar een lakser aanwezigheid beleid zal dit verder in de hand werken. Er wordt dus geopteerd om het aantal aanwezigheid van schepenen op minstens 3 keer per jaar te houden.

  Deze bepaling (in art. 6) houdt geen verplichting in, er kunnen steeds per adviesraad afspraken gemaakt worden omtrent het al dan niet aanwezig zijn van de bevoegde schepen.

  - Doordat wij met de jeugd- en coördinatieraad (dagelijks bestuur) slechts om de 2 maanden samenkomen, behouden we de termijn om adviezen te geven liever op 6 weken in plaats van 4 zoals wordt aangegeven. Zo kunnen de meeste aanvragen voor advies op de jeugdraad besproken worden. Op deze manier kan er een zo goed en gedragen mogelijk advies geven worden.

  Zie ook de opmerkingen van de cultuurraad en de economische raad hierover.

  - Verder zijn we voorstander van duidelijkheid in het financieel beleid. Een voorschot per werkjaar is volgens ons een goed plan. Het is echter niet helemaal duidelijk wat te doen met tekorten of overschotten?

  Terechte opmerking, zie ook opmerking cultuurraad hierover

 

        Gebaseerd op de opmerkingen van de verschillende adviesraden werden een aantal artikelen van het ontwerpreglement nog herzien/aangepast:

        Artikel 5: schrapping laatste zin (Alle leden  van de adviesraden/adviesplatforms zijn inwoners van de gemeente Maldegem).(zie hierover ook sub art. 9).

        Artikel 9: schrapping laatste punt eerste lid (Verhuis naar een andere gemeente/uitschrijving uit de bevolkingsregisters) (zie hierover ook supra art. 5).

        Artikel 11: termijn van 4 weken voor uitbrengen advies naar 6 weken brengen. verschillende adviesraden stellen dat dit noodzakelijk is door hun eigen timing van vergaderingen binnen hun raad.

        Artikel 14: schrapping van het woord 'rechtstreeks'. Het lijkt me inderdaad een maatregel van goed bestuur om te antwoorden op alle adviezen van de adviesraden, niet enkel op deze die ze rechtstreeks/ op eigen initiatief  uitbrachten.

        Artikel 22: verduidelijking omtrent het voorschot op de werkingskosten. Hier wordt inderdaad best verder aangevuld hoe dit kan gebruikt worden. Voorstel nieuw artikel: "Het lokaal bestuur voorziet jaarlijks een voorschot van ten hoogste 500 euro per adviesraad / adviesplatform voor de werkingskosten. Dit omvat onder meet kantoorbenodigdheden, drukwerk, vorming, documentatie, vergaderkosten,.... De uitgaven voor de werkingskosten worden minstens één maal per jaar verantwoord aan het lokaal bestuur. Indien bij het einde van het werkingsjaar het bedrag niet volledig gebruikt werd. kan dit overgedragen worden naar het volgende werkingsjaar. Het voorschot van het volgende werkingsjaar wordt dan verminderd met het overgedragen bedrag."

        Aldus wordt de bestemming van het voorschot verduidelijkt.

        De wijziging van het reglement adviesraden  is een bevoegdheid van de gemeenteraad

Tussenkomsten

        door schepen Annelies Lammertyn (CD&V)

        door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

 

Besluit

 

16 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

11 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het hieronder vermelde reglement adviestraden/adviesplatforms vast:

 

"Reglement adviesraden/ adviesplatforms

Oprichting

Artikel 1

Het lokaal bestuur Maldegem richt adviesraden op. Deze adviesraden worden betrokken bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de meerjarenplanning.

Het lokaal bestuur erkent de hieronder vermelde adviesraden als participatiepartner per domein:

 Cultuur:

 Cultuuradviesraad

Jeugd:

 Jeugdadviesraad

Economie:

 Economische Adviesraad

 Landbouwadviesraad

Welzijn:

 Adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking

 Seniorenadviesraad

 Milieuadviesraad

 Lokaal overleg Kinderopvang

Sport:

 Sportadviesraad

Deze adviesraden kunnen zich verenigen in adviesplatformen waarbinnen ze samenwerken om hun doelen te realiseren: ze kunnen hierbij gezamenlijke adviezen formuleren, participatietrajecten organiseren en projecten uitwerken.

Doel & taken adviesraden/ adviesplatformen.

Artikel 2

De kerntaak van adviesraden/adviesplatformen is het adviseren van het lokaal bestuur op niet-bindende wijze hetzij op eigen initiatief, hetzij op vraag van het lokaal bestuur. Er moet wel een raakpunt zijn met de hun toebedeelde materie, ook al overschrijdt het advies strikt genomen hun werkdomein.

Daarnaast kunnen de adviesraden/adviesplatformen ook participatietrajecten organiseren, eventueel met het oog op adviezen die ze wensen te formuleren, en allerlei projecten uitwerken in relatie tot hun werkdomeinen.

Samenstelling adviesraden/ adviesplatformen

Artikel 3

Elke adviesraad/ elk adviesplatform bestaat uit een algemene vergadering en kan een daaruit afgeleid dagelijks bestuur oprichten. Daarnaast kan de raad of het platform één of meer werkgroepen ad hoc oprichten. De werking hiervan wordt geregeld in het huishoudelijk reglement en/of de statuten van de adviesraad/ het adviesplatform.

Adviesraden die zich samen tot één adviesplatform verenigen blijven in beginsel afzonderlijk bestaan en kunnen elk hun algemene vergadering en dagelijks bestuur behouden. Zij kunnen evenwel eveneens één gezamenlijke algemene vergadering en één gezamenlijk dagelijks bestuur voor het adviesplatform oprichten

Artikel 4

De algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van verenigingen, organisaties, instellingen of ondernemingen en/of deskundigen en geïnteresseerden. In geen geval kunnen personen die een politiek mandaat bekleden, lid zijn van de algemene vergadering.

Het huishoudelijk reglement en/of de statuten bepaalt het totaal aantal leden, het aantal leden per vereniging of onderneming, het aantal individuele burgers, wie onder welke categorie valt en welke criteria van lidmaatschap dienen te worden gehanteerd.

Artikel 5

De adviesraden/adviesplatformen proberen bij hun samenstelling een zo correct mogelijke afspiegeling van de maatschappij te vormen, rekening houdend met diversiteit in leeftijd, origine en geslacht.

Ten hoogste twee derde van de leden van de adviesraad/ het adviesplatform zijn van hetzelfde geslacht.

Artikel 6

Adviesraden/adviesplatformen kunnen, voor de beleidsmateries waarrond ze werken en waarvoor ze adviesbevoegdheid hebben, het lid van het college van burgemeester en schepenen binnen wiens takenpakket het beleidsterrein van de adviesraad/ het adviesplatform valt, minstens twee maal per jaar vragen om op de algemene vergadering mondelinge toelichting te geven.

Het lid van het college van burgemeester en schepenen ontvangt na de bijeenkomst van de algemene vergadering van de adviesraad het verslag van deze vergadering.

Artikel 7

De adviesraden/ adviesplatformen moeten na de installatie van de nieuwe gemeenteraad tijdens het eerste semester opnieuw worden samengesteld.  Zolang de adviesraad/ het adviesplatform niet opnieuw samengesteld is, blijft de/ het  uittredende adviesraad / adviesplatform in functie en kan deze vergaderen.

Procedure samenstelling Adviesraad/ adviesplatform

Artikel 8

De Adviesraad/ het adviesplatform wordt samengesteld aan het begin van de legislatuur. De adviesraad/ het adviesplatform bepaalt zelf de duur van het mandaat in het huishoudelijk reglement of de statuten van de raad/ het platform.. Eén of meerdere hersamenstelling(en) tijdens eenzelfde legislatuur zijn dus mogelijk.

Het lokaal bestuur Maldegem lanceert voor de eerste samenstelling na het begin van de legislatuur een algemene oproep, zodat alle Maldegemnaren de mogelijkheid hebben zich kandidaat te stellen om lid te worden van een adviesraad.  Bij een eventuele hersamenstelling lanceert de adviesraad/ het adviesplatform zelf een algemene oproep zodanig dat alle Maldegemnaren de mogelijkheid hebben om zich kandidaat te stellen.

De adviesraad/ het adviesplatform duidt zelf een voorzitter en de leden van het dagelijks bestuur aan., op de wijze bepaald in het huishoudelijk regelement of de statuten van de adviesraad/ het adviesplatform. De samenstelling van de algemene vergadering, het dagelijks bestuur en de aanduiding van een voorzitter en secretaris wordt meegedeeld aan de eerstvolgende gemeenteraad. Ook elke wijziging van één van de organen wordt meegedeeld aan de gemeenteraad.

De nadere uitwerking van de procedure is onderdeel van het huishoudelijk reglement en/of de statuten.

Artikel 9

Aan het mandaat van de vertegenwoordigers wordt een einde gesteld bij:

- ontslagneming door het lid;

- bekleden van een politiek mandaat;

- overlijden of rechtsonbekwaamheid.

Als aan een lidmaatschap een einde komt, door een reden vermeld in dit artikel, wordt zo spoedig mogelijk in de opvolging voorzien. De opvolging gebeurt op de wijze  voorzien in het huishoudelijk reglement of de statuten van de adviesraad/ het adviesplatform en aan de voorwaarden voorzien in artikel 4 & 5 van dit reglement.

Procedure van advies

Artikel 10

Het lokaal bestuur kan een adviesraad/ adviesplatform om advies verzoeken. Dit zal steeds schriftelijk gebeuren ter attentie van de voorzitter en secretaris van de adviesraad/ het adviesplatform.

De adviesvraag bevat minstens:

- een duidelijke omschrijving van de vraag;

- de wettelijke en financiële randvoorwaarden waarmee de adviesraad/ het adviesplatform rekening moet houden;

- de uiterste datum van inlevering van het advies bij het lokaal bestuur;

- alle relevante stukken om een degelijk advies mogelijk te maken.

Artikel 11

De adviesraad/ het adviesplatform bezorgt een degelijk onderbouwd advies binnen een termijn van maximaal zes weken na de datum van ontvangst van de adviesvraag aan de aanvrager. Om uitzonderlijke redenen en/ of omwille van hoogdringendheid kan het lokaal bestuur deze termijn gemotiveerd inkorten.

De termijn kan, in onderlinge afspraak, ook verlengd worden.

Artikel 12

Binnen de vooropgestelde termijn bezorgt de adviesraad/ het adviesplatform het advies schriftelijk aan het lokaal bestuur.

Het advies bevat volgende informatie:

- de wijze waarop het advies tot stand kwam met o.m. hoe en wie geconsulteerd werd;

- de argumentatie die het advies ondersteunt

- het standpunt van de adviesraad/ het adviesplatform

- eventuele afwijkende meningen of minderheidsstandpunten geuit binnen de adviesraad/ het adviesplatform.

Artikel 13

Een adviesraad/ adviesplatform kan ook op eigen initiatief een advies uitbrengen. Er moet wel een raakpunt zijn met de aan de raad/ het platform toebedeelde materie, ook al overschrijdt het advies strikt genomen hun werkdomein.

De adviezen op eigen initiatief uitgebracht voldoen ook aan de voorwaarden opgenomen in artikel 12 van dit reglement.

Artikel 14

Na ontvangst van het advies van een adviesraad geeft het lokaal bestuur binnen de zes weken een schriftelijk antwoord aan de adviesraad.

Dit antwoord vermeldt in welke mate het lokaal bestuur met het advies in haar verdere besluitvorming rekening zal houden. Een eventuele afwijzing van het advies (geheel of gedeeltelijk) wordt gemotiveerd.

Als geen antwoord mogelijk is binnen de zes weken wordt aan de/ het betrokken adviesraad/ adviesplatform meegedeeld waarom en wanneer wel een antwoord zal gegeven worden.

Werking en ondersteuning Adviesraad/ adviesplatform

Artikel 15

De adviesraad/ het adviesplatform stelt statuten en/of een huishoudelijk reglement op dat de werking van de raad/ het platform verduidelijkt. In deze statuten /dit huishoudelijk reglement kunnen geen bepalingen opgenomen worden die ingaan tegen dit reglement.

De statuten en /of het huishoudelijk reglement van de adviesraad/ het adviesplatform wordt ter bekrachtiging voorgelegd aan de gemeenteraad.

Artikel 16

De adviesraad/ het adviesplatform  bepaalt de wijze van vergaderen en het voorzitterschap/ het secretariaat in het huishoudelijk regelement en/of de statuten.

 

Artikel 17

De adviesraad/ het adviesplatform kan slechts rechtsgeldig vergaderen indien minstens de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig is.

Alle beslissingen worden genomen met gewone meerderheid van de stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

Artikel 18

De adviesraad/ het adviesplatform bepaalt het vergaderritme in haar huishoudelijk reglementen en/ of statuten. De adviesraad/ het adviesplatform komt minstens eenmaal per kalenderjaar samen.

Artikel 19

Het lokaal bestuur stelt op vraag van de voorzitter van de adviesraad/ het adviesplatform de nodige vergaderinfrastructuur gratis ter beschikking voor de bijeenkomsten van de adviesraad/ het adviesplatform.

Artikel 20

Het lokaal bestuur voorziet voor de bijeenkomst van de adviesraad/ het adviesplatform ondersteuning vanuit de administratie, aangesteld door de algemeen directeur.

Deze ambtenaar kan volgende taken uitvoeren voor de adviesraad/ het adviesplatform:

        Contactpersoon tussen adviesraden/adviesplatformen en het lokaal bestuur inz. verslagen en adviezen

        Praktische organisatie van de vergaderingen van de adviesraad/ het adviesplatform (zaal, uitnodiging, catering, ….)

        Contactpersoon met het lokaal bestuur inz. adviesvragen.

        Aanwezigheid op de vergaderingen van de adviesraad/ het adviesplatform, evt. presenteren en verwoorden van bepaalde beleidsstandpunten van het lokaal bestuur op deze vergaderingen.

        Opmaken van verslagen van de adviesraad, in overleg met de voorzitter

        De ambtenaar die deze rol vervult kan aangeduid worden als secretaris van de adviesraad, of kan deze rol uitoefenen in nauw overleg met de secretaris van de betrokken adviesraad.

Deze ambtenaar kan zelf geen adviezen formuleren en/of redigeren, er wordt van hem/haar geen actieve inbreng in de werking en/ of de activiteiten van de adviesraad/ het adviesplatform verwacht,

Artikel 21

Het lokaal bestuur sluit de nodige verzekeringen af voor de leden van de adviesraad/ het adviesplatform. De leden zijn verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke schade. 

Artikel 22

Het lokaal bestuur voorziet jaarlijks een voorschot van ten hoogste 500 euro per adviesraad/ adviesplatform voor de werkingskosten. Dit omvat onder meer kantoorbenodigdheden, drukwerk, vorming, documentatie, vergaderkosten….. De uitgaven voor de werkingskosten worden minstens één maal per jaar verantwoord aan het lokaal bestuur.

Indien bij het einde van het werkingsjaar het bedrag niet volledig gebruikt werd. kan dit overgedragen worden naar het volgende werkingsjaar. Het voorschot van het volgende werkingsjaar wordt dan verminderd met het overgedragen bedrag.

Bijkomende opdracht adviesraden/ adviesplatformen

Artikel 23

De adviesraden/adviesplatformen kunnen evenementen of activiteiten organiseren.

Artikel 24

Adviesraden/ Adviesplatformen informeren het lokaal bestuur ten minste twee maanden voor deze plaatsvinden over de te organiseren evenementen of activiteiten.

Minstens volgende informatie over de evenementen of activiteiten wordt meegedeeld:

- tijdstip evenement of activiteit

- inhoud evenement of activiteit;

- wijze organisatie evenement of activiteit;

- wijze communicatie;

- wenselijke ondersteuning van het lokaal bestuur Maldegem;

- bestemming opbrengst.

Artikel 25

In alle communicatie en/of publiciteit rond het evenement of de activiteit wordt ondubbelzinnig, duidelijk en met een goede visibiliteit de samenwerking met het lokaal bestuur Maldegem meegedeeld.

Bijzonderheden inwerkingtreding reglement 2022

Artikel 26

Bij de inwerkingtreding van dit reglement word het reglement Wijzeraad en adviesraden dd. 27 mei 2020 opgeheven.

Artikel 27

Binnen de zes maanden volgend op de goedkeuring van dit reglement passen de adviesraden hun statuten en/of huishoudelijke reglementen aan dit reglement aan en worden deze ter bekrachtiging aan de gemeenteraad voorgelegd.

Artikel 28

Adviesraden kunnen zich op elk ogenblik na de inwerkingtreding van dit reglement bij beslissing van hun algemene vergaderingen verenigen tot een adviesplatform.  Binnen de zes maanden volgend op deze beslissingen moet het adviesplatform zijn statuten en/of huishoudelijke reglementen aanpassen aan dit reglement en ter bekrachtiging aan de gemeenteraad voorleggen.

Artikel 29

Dit reglement wordt geëvalueerd één jaar nadat het in werking trad. "

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

10.  RETRIBUTIEREGLEMENT OP HET GEBRUIK VAN DE GEMEENTELIJKE ELEKTRISCHE AANSLUITINGSKASTEN: WIJZIGING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

 14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de               retributies en de voorwaarden ervan.

           Artikel 4.7.1, § 2 van het Energiedecreet dat bepaalt dat een doorlevering van energie (zoals hier: door de stad aan de marktkramers) op zich verboden is, maar er een uitzondering bestaat indien deze doorlevering deel uitmaakt van een pakket van diensten.

           De beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2019 houdende goedkeuring van het retributiereglement op het gebruik van de gemeentelijke elektrische aansluitingskasten.

 

Feiten

           Op een aantal openbare plaatsen in de gemeente staan vaste elektrische aansluitingskasten, zgn. marktkasten, waarop personen die dit aanvragen, tijdelijk kunnen aansluiten om elektriciteit te bekomen voor bv een marktkraam, een mobilhome, een kleinschalig evenement,…

           Zo staan er 3 elektrische aansluitingskasten op de Markt te Maldegem en telkens één kast op het kerkplein van Maldegem, op het kerkplein van Adegem, op de parking ter hoogte van de grot langs de Halledreef te Kleit en op het kruispunt Donkstraat – Brezendedreef te Donk.

           Op heden wordt voor het gebruik van de marktkasten per 6 uur volgende vergoeding aangerekend:

        Tarief 1, voor een monofasige aansluiting: 3,5 euro

        Tarief 2: voor een driefasige aansluiting: 6,5 euro

        Deze tarieven zijn van toepassing sinds 1 juli 2014.

        Het is wenselijk de tarieven aan te passen aan huidige normen.

 

Argumentatie

           Er werd een  vergelijking gemaakt met omliggende gemeentes.

           We zien dat in Eeklo, Lievegem en Aalter een onderscheid gemaakt wordt tussen elektriciteit voor kramen met enkel verlichting en kramen met verwarming en/of koelinstallatie.

           Aangezien kramen met een verwarming- en/of koelinstallatie ook meer verbruiken lijkt het logisch ook meer aan te rekenen.

           In Aalter wordt voor de kermisattracties een ander tarief aangerekend, de energiekost wordt effectief berekend en er is een minimumbedrag van 75 euro. 

 

Adviezen

           Lokale economie: akkoord, de tarieven liggen in lijn van wat Aalter en Eeklo aanrekenen en zijn iets hoger dan dat van Lievegem. Het kan niet de bedoeling zijn om te "verdienen" aan nutsverbruik, daarvoor dient het standgeld.

 

Financiële weerslag

        Momenteel wordt aan een 25-tal marktkramers (met abonnement) elektriciteit aangerekend. Dit komt op 45,50 euro per kwartaal (13 weken aan 3,5 euro). Jaarlijkse opbrengst: 4.650 euro.

        Wekelijks betalen er ook een aantal marktkramers zonder abonnement 3,5 euro elektriciteit (afhankelijk van het soort kraam). Jaaropbrengst 2022: 294 euro.

        Er zijn op heden 6 kramen die ook een verwarmings- of koelingsinstallatie hebben. Voorstel om voor hen een vaste prijs van 7 euro per marktdag aan te rekenen en voor de andere kramen het tarief te behouden op 3,5 euro per dag (ipv periode van 6 uur).

        Jaaropbrengst nieuw tarief: 19 kramen aan 3,5 euro (3.458,00 euro) en 6 kramen aan 7 euro (2.184,00 euro) 5.642,00 euro. Stijging van 992 euro.

        Voor de kermiskramen hebben we volgende opbrengst:

        voor de karnavalkermis: 9 kramen aan 7 euro (2 dagen aan 3,5 euro monofase) en 1 kraam driefase aan 13 euro (2 dagen aan 6,5 euro) = 76 euro

        voor de septemberkermis: 10 kramen aan 14 euro (4 dagen aan 3,5 euro monofase) en 4 kramen driefase aan 26 euro (4 dagen aan 6,5 euro) = 244 euro

        Voorstel vanaf 2023, een vast tarief per kermis, niet meer per dag, tarieven iets opgetrokken:

        karnavalkermis:

        25 euro voor monofase

        40 euro voor driefase

        septemberkermis

        50 euro voor monofase

        80 euro voor driefase

        Extra opbrengst jaarlijks voor kermissen:

        karnavalkermis: 225 + 40 = 265 euro, dus 190 euro meeropbrengst

        septemberkermis: 500 + 320 = 820 euro, dus 576 euro meeropbrengst

        totaal 766 euro meeropbrengst

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt onderstaand reglement vast.

 

RETRIBUTIEREGLEMENT OP HET GEBRUIK VAN DE GEMEENTELIJKE ELEKTRISCHE AANSLUITINGSKASTEN

 

 

Artikel 1 - Algemeen

§1) Aan de gebruiker van een van de vaste elektrische aansluitingskasten opgesteld op de Markt te Maldegem, het kerkplein van Maldegem, het kerkplein van Adegem, op de parking ter hoogte van de grot langs de Halledreef te Kleit en Brezendedreef 1 te Donk wordt een vergoeding aangerekend, per aansluiting en per dag dat de marktkast wordt aangesloten aan de installatie van de gebruiker. Elke begonnen periode wordt aangerekend als een volledige.

 

§2) Volgende tarieven gelden voor het vaststellen van de verschuldigde vergoeding:

voor marktkramers:

Tarief 1, voor kramen die enkel werken met verlichting: 3,5 euro

Tarief 2: voor kramen die beschikken over een koel- en/of verwarmingsinstallatie: 7 euro

 

voor kermiskramen

tarief carnavalkermis:

- 25 euro voor monofase

- 40 euro voor driefase

tarief septemberkermis:

- 50 euro voor monofase

- 80 euro voor driefase

 

§3) Erkende verenigingen, kermis- en wijkcomités kunnen, mits een door het Schepencollege goedgekeurde voorafgaande aanvraag, kosteloos gebruik maken van de vaste elektrische aansluitingskasten voor evenementen.

 

Artikel 2 – Inning

De retributie dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na toezending van de factuur.

Het retributiereglement voor inningskosten van fiscale en niet-fiscale vorderingen zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 24 april 2019 is onverminderd van toepassing op alle vorderingen voortvloeiend uit dit retributiereglement.

 

Artikel 3 – Indexering

De hierboven vermelde tarieven zijn de basistarieven. Ze worden jaarlijks op 1 januari door het college geïndexeerd volgens de formule:

basistarief x nieuwe index = geïndexeerd tarief

aanvangsindex

 

Aanvangsindex = gezondheidscijfer van oktober 2022.

Nieuwe index = gezondheidsindexcijfer van oktober voorafgaand aan 1 januari.

Het geïndexeerd tarief wordt afgerond als volgt:

Van 0 tot 0,99 euro : op dichtste veelvoud van 5 cent

Van 1 tot 9,99 euro : op dichtste veelvoud van 10 cent

Van 10 tot 19,99 euro: op dichtste veelvoud van 50 cent

Vanaf 20 euro : “ op één euro

Als twee veelvouden even dicht liggen, wordt het bedrag afgerond naar boven.

 

 

Artikel 4 – Periode

Onderhavig retributiereglement treedt in werking op 1 april 2023, voor een termijn eindigend op 31 december 2025.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

11.  JAARVERSLAG KLACHTEN 2022: AKTENAME

 

Juridische gronden

        Artikels 28 en 74 van het decreet lokaal bestuur bepalen dat de vergaderingen van de gemeenteraad evenals de raad voor maatschappelijk welzijn openbaar zijn.

        Artikel 303 § 1 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat het systeem van klachtenbehandeling zowel voor de gemeente als voor het OCMW georganiseerd wordt op het ambtelijke niveau en maximaal onafhankelijk is van de diensten waarop de klachten betrekking hebben.

        De procesbeschrijving klachtenbehandeling, zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 juni 2018 en in de raad voor maatschappelijk welzijn van 30 augustus 2018, bepaalt dat van de behandelde klachten een verslag wordt opgemaakt en jaarlijks gerapporteerd wordt aan de raden.

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het klachten jaarverslag 2022.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

12.  KENNISNAME RAPPORTERING VAN DE REALISATIES ONDER HET LOKAAL ENERGIE EN KLIMAATPACT (LEKP)

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        2° het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

        5° het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

        13° het inrichten van adviesraden en overlegstructuren

        17° het aangaan van dadingen

        22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

        23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies

        Gelet op de internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen

        Gelet op het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken

        Gelet op het ondertekenen door de gemeente Maldegem van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

        Gelet op het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030

        Gelet op het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024

        Gelet op het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemene engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen. Ter goedkeuring beslist op de gemeenteraad van 28 oktober 2021 en 22 september 2022

        Gelet op het ‘FIT for 55’-pakket van de Europese Commissie waardoor Europese regelgeving in overeenstemming wordt gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Met als gevolg de visienota van de Vlaamse Regering van 5 november 2021 ‘Bijkomende maatregelen Klimaat’ met een extra pakket aan maatregelen voor een reductie van 40% broeikasgasuitstoot (ten opzichte van 2005) voor de sectoren transport, bouw, landbouw, afval en industrie.

 

 

Feiten

        Het Pactportaal toont de resultaten van de lokale besturen voor de 16 verschillende doelstellingen van het LEKP1.0 en de bijkomende doelstellingen van het LEKP2.0 doorheen de tijd. Ook is het mogelijk om een samenwerkingsverband aan te duiden waarmee je gezamenlijk de Pact-doelstellingen wenst te bereiken.

        Het Pactportaal volgt de resultaten per werf en per lokaal bestuur op. Via het Pactportaal zullen lokale besturen een overzicht voor het eigen grondgebied kunnen downloaden. Waar gewenst kunnen ze dit overzicht aanvullen, indien een actie niet gecapteerd zou zijn via de brondatabanken. Eénmaal per jaar dienen deze resultaten in functie van het LEKP van het voorbijgaande jaar op de gemeenteraad voorgelegd te worden.

        Voor de opvolging van de realisaties onder het LEKP laadt het lokaal bestuur een gemeenteraadsbesluit van de jaarlijkse bespreking op via het Loket voor Lokale Besturen (module subsidiebeheer). Dit dient een eerste keer te gebeuren ten laatste in maart 2023, met een jaarlijkse frequentie.

        Periode van rapportage is 1 januari 2021 - 6 februari 2023

 

Argumentatie

           De cijfers momenteel opgenomen in het rapport zijn niet volledig en dienen nog geüpdatet te worden via verschillende databronnen. Het Pactportaal verzamelt authentieke data bij partnerorganisaties en stelt deze gebruiksvriendelijk ter beschikking aan de lokale besturen. Bij deze partnerorganisaties voeren de lokale besturen, burgers en andere betrokkenen de nodige data reeds in. Het Pactportaal hergebruikt deze data zodat er geen extra monitoringslast is.Deze bronnen krijgen hun info voor de verschillende indicatoren op de volgende manier:

Werf

Wat?

Waar in te vullen?

Door wie?

Werf 1 – Laten we een boom opzetten

 

 

Bomen (aantal)

Groenblauwpeil.be

Lokale besturen kunnen aan hun burgers, bedrijven en verenigingen vragen om zelf de extra bomen op hun privédomein aan te geven. Zelf kunnen de gemeenten extra bomen op publiek domein invoeren.

Hagen en geveltuinbeplanting (meter)

Groenblauwpeil.be

Lokale besturen kunnen aan hun burgers, bedrijven en verenigingen vragen om zelf de extra hagen en gevelbeplanting op hun privédomein aan te geven. Zelf kunnen de gemeenten extra hagen en/of geveltuinen op publiek domein invoeren per extra meter.

Natuurgroenperken (m²)

Groenblauwpeil.be

Lokale besturen kunnen aan hun burgers, bedrijven en verenigingen vragen om zelf de extra natuurgroenperken op hun privédomein aan te geven. Zelf kunnen de gemeenten extra natuurgroenperken op publiek domein invoeren per extra vierkante meter.

Werf 2 - Verrijk je wijk

 

 

Collectief georganiseerde energiebesparende renovaties (aantal) waarvan fossielvrije renovaties (aantal)

Auomatisch via Burenpremie (Fluvius)

Fluvius

Klimaattafels (aantal wooneenheden + aantal georganiseerde klimaattafels)

Automatisch

De gemeenteraad van het lokaal bestuur neemt beslissingen over het organiseren van deze klimaattafels. Lokale besturen zijn wettelijk verplicht alle beslissingen van de gemeenteraad te publiceren en te melden bij het Loket voor Lokale Besturen van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), bij de functie “toezicht”. Het Loket voor Lokale Besturen stuurt de data automatisch door naar het Pactportaal.

Coöperatieve/participatieve hernieuwbare energieprojecten (Aantal – per project wordt een equivalent van 18kWp gehanteerd)

Lokale besturen kunnen alle hernieuwbare energieprojecten melden aan VEKA.

Lokaal bestuur

Werf 3 – Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar

 

 

Deelsystemen (aantal deelwagens)

Automatisch

Autodelen.net

Laadpunten (aantal laadpunten of aantal laadequivalenten (CPE))

Automatisch

Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Fietspaden (Aantal meter nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra)

Automatisch

Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Werf 4 – Het nieuwe goud

 

Ontharding (aantal m²)

Groenblauwpeil.be

Lokale besturen kunnen aan hun burgers, bedrijven en verenigingen vragen om zelf de extra ontharding op hun privédomein aan te geven. Zelf kunnen de gemeenten extra ontharding op publiek domein invoeren.

Hemelwateropvang (m³)

Groenblauwpeil.be

Lokale besturen kunnen aan hun burgers, bedrijven en verenigingen vragen om zelf de extra opvang van hemelwater op hun privédomein aan te geven. Zelf kunnen de gemeenten de extra opvang van hemelwater op publiek domein invoeren.

Eigen patrimonium

 

 

 

 

Energiebesparing

Automatisch

Fluvius / E-lyse

Reductie CO2-uitstoot

Automatisch

Fluvius / E-lyse

VerLEDding openbare verlichting

Automatisch

Fluvius

Geen heffing op hernieuwbare energie

Automatisch

De gemeenteraad van het lokaal bestuur neemt beslissingen over de gemeentebelasting op hernieuwbare energie-installaties en publiceert deze beslissingen. Lokale besturen zijn wettelijk verplicht alle beslissingen van de gemeenteraad te publiceren en te melden bij het Loket voor Lokale Besturen van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB). ELIA verzamelt deze data per lokaal bestuur en geeft ze jaarlijks door aan het Pactportaal.

Lokaal warmte- en sloopbeleid

Inspiratiekaart warmtezonering VVSG

Lokale besturen die een goedgekeurd warmteplan ontwikkeld hebben, kunnen dit opladen in de inspiratiekaart warmtezonering van de VVSG. De VVSG stuurt deze informatie door naar het Pactportaal.

 

        Het pactportaal stond in het najaar 2022 nog in zijn kinderschoenen en is pas sinds januari 2023 bijna volledig operationeel. De laatste hindernissen bij het linken van de juiste data worden door het pactportaal nu genomen.

        Het verzamelen van de gegevens die de gemeente zelf dient aan te leveren, werd niet structureel aangepakt tot eind 2022.

        Er wordt momenteel een plan ontwikkeld om deze indicatoren van de voorbije jaren te verzamelen en in de toekomst op regelmatige tijdstippen te rapporteren zodat het rapport de werkelijkheid weerspiegelt. Intern zal dit gebeuren via het interne rapportagesysteem 'Pepperflow'.

        De dienst duurzaamheid plant om samen met de collega's van de andere diensten de rapportage op orde te hebben aan het einde van het tweede kwartaal 2023.

        De neerslag van deze argumentatie zal ook gepost worden als toelichting bij de rapportage van Maldegem op het Loket voor Lokale besturen.

        Er is geen financiële of andere impact doordat de LEKP rapportage van Maldegem nu niet volledig is.

        We zien dat de problematiek van een rapport voor te leggen dat niet volledig is doordat het systeem van rapportage op Vlaams niveau nog niet ok was, ook in de andere gemeenten zo blijkt te zijn.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        De gemeenteraad neemt kennis van het rapport.

Tussenkomsten

        door schepen Stefaan Standaert (Groen)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het Lokaal Energie en Klimaat Rapport.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

13.  GEBRUIKSREGLEMENT ZORGPARKEREN: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

        Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, en latere wijzigingen, inzonderheid artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen

 

Feiten

        In zitting van 3 januari 2023, verklaarde het college van burgemeester en schepenen zich ermee akkoord om verder te gaan met het project zorgparkeren, ongeacht het feit dat dit in enkele opzichten in strijd is met de wegcode. Concreet komt het erop neer dat het college ermee akkoord gaat om, enkel en alleen in functie van zorgparkeren, volgende uitzonderingen toe te staan op de wegcode:

        Parkeren voor een inrij;

        Parkeren voor een inrij én op de verhoogde berm/trottoir;

        Uiteraard op voorwaarde dat dit veilig kan gebeuren en er dus geen andere inbreuken op de wegcode worden gemaakt.

 

        Er is voldoende draagvlak voor dit project:

        De vraag komt ook uit de oppositie (via raadslid Kiran Van Landschoot, Open Vld);

        De politie heeft gunstig advies gegeven om dit project te organiseren voor onze gemeente;

        Vele andere gemeenten zijn hiermee reeds aan de slag gegaan.

 

Argumentatie

        De specifieke gebruiksvoorwaarden worden vastgelegd in dit gemeenteraadsbesluit. Deze vormen het voorliggende gebruiksreglement zorgparkeren.

 

        Ten opzichte van gebruiksreglementen van andere gemeenten, lopen de meeste zaken gelijk. Toch zijn er enkele punten die vooralsnog verschillen in het voorliggende gebruiksreglement:

        Er wordt om praktische redenen geen toestemming gegeven voor het aanmelden van een gemeenschappelijke inrij. Hiermee wordt bedoeld, een inrij die toegang verleent tot bv. een achterliggend garagecomplex. Uiteraard wordt elke aanvraag afzonderlijk behandeld en beoordeeld.

        Volgens andere reglementen mogen aanbieders geen andere nummerplaten dan hun 'eigen' nummerplaat aanbrengen op de inrij. Dit is niet iets wat als dusdanig in de wegcode voorgeschreven staat (en dus niet in overeenstemming is met de wegcode). Ieder voertuig waarvan de nummerplaat op de inrij is aangebracht, mag voor die inrij parkeren.

 

        Een overzicht van de kosten voor de zorgparkeerkaarten en -stickers, is opgenomen in de bijlage.

 

        Om nog enige marge te kunnen behouden tussen de definitieve goedkeuring door de gemeenteraad en de effectieve uitrol van het project, mikken we op 3 april 2023 om het project te lanceren. Dit geeft ons een kleine maand om alles finaal in gereedheid te brengen. Het voorliggende gebruiksreglement zorgparkeren kan immers pas in werking treden van zodra de volgende zaken zijn gerealiseerd, na goedkeuring van de gemeenteraad:

        Aanmaak webpagina's (informatief met gebruiksreglement, aan- en afmeldprocedures, interactieve kaart ...);

        Ontwerp en druk zorgparkeerstickers en zorgparkeerkaarten.

 

        De dienst mobiliteit zal iedere aanvraag steeds autonoom beoordelen, rekening houdend met de verkeersveiligheid en de voorwaarden opgenomen in dit reglement.

 

        Evaluatie gebeurt op basis van input van onder meer de politie, het parkeerbedrijf, de gebruikers, betrokken omwonenden en eigen observaties. Zowel de politie als het parkeerbedrijf zullen in kennis worden gesteld van de lancering van het project.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

        door raadslid Kiran Van Landschoot (Open Vld)

        door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt navolgend gebruiksreglement inzake het project zorgparkeren goed.

 

        Artikel 1.1.: Definities

        Zorgparkeren: het project waarbij bewoners, na goedkeuring van de gemeente Maldegem, de parkeerruimte voor de eigen inrij ter beschikking stellen aan zorgverleners, om hun opdracht te faciliteren. Het project is van toepassing op alle dagen van 06.00 tot 23.00 uur. Iedere zorgparkeersessie is beperkt tot maximaal 1 uur.

 

        Aanbieder: de persoon die het actuele, rechtmatige en exclusieve gebruiksrecht (bv. huurder, eigenaar, vruchtgebruiker ...) uitoefent op een inrij en die de parkeerruimte op het openbaar domein voor deze eigen inrij, aanbiedt aan de zorgverlener, door middel van een duidelijk op de inrij aangebrachte zorgparkeersticker.

 

        Zorgverlener: de zorgverlener die in functie van zijn huisbezoeken zijn verplaatsingen aflegt met een voertuig, in het bezit is van een RIZIV-nummer en duidelijk leesbaar de zorgparkeerkaart voorlegt achter de voorruit.

 

        Zorgparkeersticker: een sticker ontworpen door de gemeente Maldegem (naar analogie met de zorgparkeerkaart), die kosteloos ter beschikking wordt gesteld van de aanbieder. Door deze sticker duidelijk zichtbaar op de inrij aan te brengen, geeft de aanbieder aan dat de zorgverlener gebruik kan maken van de ruimte voor de inrij om kortstondig te parkeren.

 

        Zorgparkeerkaart: een parkeerkaart (type: invulkaart) ontworpen door de gemeente Maldegem (naar analogie met de zorgparkeersticker), die wordt uitgereikt door de gemeente Maldegem. Een geldige zorgparkeerkaart geldt als legitimatie en bevat volgende informatie:

        Voor- en achternaam zorgverlener;

        Telefoonnummer waarop de zorgverlener onmiddellijk bereikbaar is;

        Kentekenplaat van het voertuig waarmee de zorgverlener de verplaatsingen aflegt in functie van de huisbezoeken;

        Stempel en datum van afgifte.

 

        Artikel 1.2.: Instemming met het gebruiksreglement

        Dit gebruiksreglement is van toepassing op alle aanbieders en zorgverleners die deelnemen aan het project zorgparkeren. Alle deelnemende aanbieders en zorgverleners aanvaarden het gebruiksreglement en verbinden zich ertoe dit na te leven.

 

        De aanvragen voor zowel aanbieders als zorgverleners, gebeuren via de webformulieren op www.maldegem.be/zorgparkeren. Nadat de aanvraag is gecontroleerd en goedgekeurd, wordt de zorgparkeersticker (indien gewenst) bezorgd aan de aanbieders, en kunnen de zorgverleners de zorgparkeerkaart (na afspraak) in ontvangst nemen bij de dienst mobiliteit in de Bloemestraat 45, 9990 Maldegem.

 

        De gemeente Maldegem behoudt zich het recht voor om de deelname op te schorten, indien het gebruiksreglement niet wordt nageleefd.

 

        Artikel 1.3.: Engagement van de aanbieder

        De aanbieder mag in geen geval een gemeenschappelijke inrij ter beschikking stellen, hiermee wordt bedoeld, een inrij die toegang verleent tot bv. een achterliggend garagecomplex.

 

        De aanbieder brengt de zorgparkeersticker duidelijk zichtbaar op de eigen inrij aan.

 

        De aanbieder stemt ermee in dat, op eender welk moment tussen 06.00 en 23.00 uur, zorgverleners met zorgparkeerkaart gebruik kunnen maken van de ruimte voor inrij van de aanbieder, in functie van hun huisbezoeken.

 

        De aanbieder staat toe dat de gemeente Maldegem de locatie van de inrij van de aanbieders aanduidt op een interactieve kaart op de website van Maldegem.

 

        De aanbieder dient nog steeds, zoals voorgeschreven in de wegcode, de nummerplaten van alle (andere) voertuigen die worden toegelaten om voor de inrij te parkeren, duidelijk zichtbaar op de inrij aan te brengen.

 

        De aanbieder stelt de ruimte voor de inrij gratis ter beschikking. In geen geval kan een vergoeding worden gevraagd voor het gebruik, ook niet als de maximale parkeerduur overschreden is.

 

        De aanbieder verwijdert de sticker en meldt de inrij af op de website, wanneer hij deze niet meer kan of wil ter beschikking stellen.

 

        Artikel 1.4.: Engagement van de zorgverlener

        De zorgverlener is verplicht om bij de aanmelding een telefoonnummer door te geven waarop men onmiddellijk bereikbaar is tijdens het uitvoeren van de opdracht. Dit nummer dient te allen tijde duidelijk leesbaar te zijn vermeld op zorgparkeerkaart. Wijzigingen dienen steeds onmiddellijk te worden doorgegeven. De zorgverlener mag zelf geen wijzigingen aanbrengen. De zorgverlener dient een afspraak te maken met de dienst mobiliteit om een nieuwe zorgparkeerkaart te kunnen bekomen.

 

        De zorgverlener moet de zorgparkeerkaart én de blauwe parkeerschijf (volgens de voorschriften in de wegcode) te allen tijde duidelijk leesbaar achter de voorruit in het voertuig leggen, wanneer hij gebruikmaakt van de ruimte voor een deelnemende inrij. De zorgverlener moet de maximale parkeerduur van 1 uur respecteren.

 

        De zorgverlener moet te allen tijde de gangbare verkeersregels naleven. De gemeente Maldegem beroept zich hierbij op het gezond verstand en de actuele kennis van de wegcode van alle gebruikers. Zo dient bijvoorbeeld ten alle tijde een vrije doorgang voor voetgangers te worden gevrijwaard van 1,5 meter.

 

        Er kunnen zich ook steeds tijdelijke situaties voordoen, waardoor het parkeren voor een deelnemende inrij tijdelijk niet veilig kan verlopen. De gemeente Maldegem kan in geen geval verantwoordelijk worden geacht voor hinder, ongevallen en eventuele schade van welke aard ook, veroorzaakt door de zorgverlener in kader van het zorgparkeren. Dit is steeds de verantwoordelijkheid van de zorgverlener zelf.

 

        De zorgverlener moet het voertuig zo snel mogelijk verplaatsen op eenvoudig verzoek van de aanbieder.

 

        Het is de zorgverlener in geen geval toegestaan om misbruik te maken van het project zorgparkeren, door bv.:

        Een inrij van een aanbieder op te eisen. Het zorgparkeren is een parkeermogelijkheid, geen parkeergarantie.

        De zorgparkeerkaart te gebruiken om te parkeren voor een niet-deelnemende inrij.

        De zorgparkeerkaart te gebruiken op momenten waarop men geen zorg verstrekt of wanneer men helemaal niet meer werkzaam is als zorgverstrekker.

        De zorgparkeerkaart te gebruiken met ontbrekende/incorrecte informatie.

        De parkeerruimte voor een inrij te reserveren of te laten voorbehouden.

        Een vergoeding te betalen aan de aanbieder van een inrij.

        De zorgparkeerkaart te laten gebruiken door derden.

 

        De zorgverlener dient zich af te melden en de zorgparkeerkaart onmiddellijk terug te bezorgen aan de dienst mobiliteit, wanneer de deelname aan het project zorgparkeren wordt stopgezet.

 

        Artikel 1.5.: Praktisch

        Alle informatie inzake het project zorgparkeren in de gemeente Maldegem, kan worden geraadpleegd op www.maldegem.be/zorgparkeren.

 

        De GDPR-wetgeving en de privacyverklaring van het lokaal bestuur Maldegem zijn van toepassing op dit reglement.

 

        Omdat het parkeren voor een inrij volgens de wegcode enkel is toegestaan indien de nummerplaat duidelijk leesbaar op de inrij is aangebracht en het parkeren op de verhoogde berm/trottoir slechts in bepaalde gevallen is toegestaan, heeft de gemeente Maldegem beslist om volgende uitzonderingen op de wegcode (slechts in functie van zorgparkeren) toe te staan:

        Parkeren voor een inrij;

        Parkeren voor een inrij, op de verhoogde berm/trottoir.

 

        De gemeente Maldegem kan evenwel in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor schade van welke aard ook, naar aanleiding van het project zorgparkeren.

 

        De gemeente Maldegem behoudt zich het recht voor om het gebruiksreglement aan te passen, wanneer bijsturing nodig is. Dit wordt beoordeeld op basis van evaluaties in samenspraak met betrokken diensten, de politie en het parkeerbedrijf. De gemeente Maldegem kan bij een algemene, ongunstige evaluatie van het project te allen tijde beslissen het project stop te zetten. Eén jaar na de invoer van het gebruiksreglement volgt er een algemene evaluatie van het project.

 

        Het parkeerbedrijf zal controleren op het juiste gebruik van de zorgparkeerkaart in combinatie met de blauwe parkeerschijf om eventueel misbruik op te kunnen sporen.

 

        Artikel 1.6.: Slotbepalingen

        Het project zorgparkeren heeft geen invloed op andere bestaande reglementeringen. De wegcode blijft van toepassing. Bij eventuele conflicten is de politie bevoegd. Indien nodig, kan worden overgegaan tot het vaststellen van een inbreuk en het wegtakelen van het voertuig.

 

        De toegestane uitzonderingen op de wegcode worden nauwlettend opgevolgd en geëvalueerd. Bij een ongunstige evaluatie, kunnen deze uitzonderingen worden herroepen.

 

        De gemeente Maldegem beoordeelt iedere aanvraag afzonderlijk. Een aanvraag kan steeds worden geweigerd. De gemeente Maldegem behoudt zich eveneens het recht voor om een eerder toegestane locatie te herroepen, als blijkt dat het zorgparkeren hier toch onvoldoende veilig kan gebeuren.

 

        Ongunstige evaluaties (bv. misbruik van het project, (tijdelijk) gewijzigde verkeerssituaties, en dergelijke meer) kunnen leiden tot opschorting van zorgparkeerkaart of deelnemende inrijen.

 

        Bij stopzetting van de deelname aan het project (of de activiteiten als zorgverlener) of bij opschorting van de deelname door de gemeente Maldegem, dient de zorgparkeerkaart onmiddellijk te worden ingeleverd bij de dienst mobiliteit. Indien dit niet gebeurt, kunnen juridische stappen ondernomen worden om deze terug te vorderen.

 

        Klachten en suggesties kunnen steeds worden bezorgd via info@maldegem.be.

 

        Op dit reglement en alle betwistingen, is het Belgisch recht van toepassing. Alleen de Belgische rechtbanken zijn desgevallend bevoegd.

 

Artikel 2:

Dit gebruiksreglement treedt in werking op 3 april 2023.

 

Artikel 3:

Een afschrift van dit gebruiksreglement, wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de volgende instanties:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

        Parkeerbedrijf Indigo

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

14.  AANPASSINGEN ROOILIJN ELISABETHSTRAAT  - VOORLOPIGE VASTSTELLING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, inz. de art. nrs. 8 en 17 en volgende inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad en de vaststelling van rooilijnplannen.

        Het besluit van de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen van 24 augustus 2017, houdende goedkeuring van de rooilijn van de voetweg nr 55 te Adegem-dorp.

        Het besluit van de gemeenteraad van 29 januari 2020, houdende goedkeuring van de gratis grondafstand vanwege de firma BBE van 109 m² grond ter hoogte van voetweg nr 55.

        Het besluit van het schepencollege van 15 oktober 2019, houdende verlening van de OMV2019202 aan de Volkshaard voor de bouw van 21 woongelegenheden en een ondergrondse parking voor 16 wagens

        Het besluit van de gemeenteraad van 31 maart 2022,  houdende straatnaamwijziging van Adegem-dorp in Elisabethstraat.   

 

Argumentatie

           De rooilijn van de voetweg nr 55, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 april 2017 en vastgesteld door de deputatie in zitting van 24 augustus 2017, dient ondertussen op een aantal plaatsen te worden aangepast ingevolge bouwprojecten die in de omgeving werden gerealiseerd.

           1) De gemeenteraad ging in zitting van 29 januari 2020 akkoord met de gratis grondafstand vanwege projectontwikkelaar BBE van 109 m² grond ter hoogte van de voetweg 55, zodat een bredere ontsluitingsweg voor de omgeving kon worden gecreëerd.

           Hiervoor werd op 10 januari 2023 een plan wijziging rooilijn buurtweg nr 55 Elisabethstraat opgemaakt door het studiebureau Plan² bvba

           2) In het kader van de ontsluiting van het sociale bouwproject van de Volkshaard OMV2019202 verleend in zitting van 15 oktober 2019 werd op 5 oktober 2022 door het studieburo Goegebeur een aanvullend rooilijnplan opgemaakt voor dit deel van de Elisabethstraat.

           Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze beide aanpassingen aan de rooilijn van de Elisabethstraat voorlopig vast te stellen, zodat een openbaar onderzoek naar bezwaren kan worden georganiseerd 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

 

        Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het plan wijziging rooilijn buurtweg nr 55 Elisabethstraat, zoals opgemaakt op 10 januari 2023 door het studiebureau Plan² bvba, voorlopig vast.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt de aanpassing van het rooilijnplan van de Elisabethstraat, zoals opgemaakt op 5 oktober 2022 door het studieburo Goegebeur, voorlopig vast.

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt opgedragen een openbaar onderzoek te organiseren, overeenkomstig artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 op de gemeentewegen.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

15.  ROOILIJN WATERPOLDER - AANPASSING - DEFINITIEVE VASTSTELLING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, inzonderheid artikel 8, dat aangeeft dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen of verplaatsen zonder voorafgaande goedkeuring vanwege de gemeenteraad en artikel 11, dat stelt dat gemeenten de ligging en breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vastleggen in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.

        De beslissing van de Bestendige Deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen van 25 september 1953, houdende goedkeuring van de rooilijn van de Waterpolder, overeenkomstig het plan voorgelegd aan de gemeenteraad van Middelburg op 13 november 1952 en 12 juni 1953.

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 juni 2017, houdende goedkeuring van de lokaal pact gebruiksovereenkomst voor o.m. het Spam 13 project sanering Middelburg

        De beslissing van het schepencollege van 9 november 2020, houdende aanstelling van het studiebureau Sweco, met vestiging te Kortrijk, Engelse Wandeling 70 te 8510 Kortrijk Marke voor de opmaak van een rooilijnplan voor de Waterpolder.

        De beslissing van de gemeenteraad van 22 september 2022, houdende voorlopige vaststelling van de aanpassing van de rooilijn van de Waterpolder.

 

Feiten

           Het studiebureau Sweco, Elfjuliestraat 43 te 9000 Gent stelde op 1 februari 2022 een ontwerp rooilijnplan op voor een deel van de Waterpolder (projectnummer 08870313), in het kader van het rioleringsproject Spam 13 Middelburg MLD 3024.

           Dit werd door de gemeenteraad in zitting van 22 september 2022 voorlopig vastgesteld.

 

Argumentatie

           Tussen 24 oktober en 24 november 2022 werd het rooilijnplan onderworpen aan een openbaar onderzoek, met aanschrijving van alle aangelanden, publicatie in het Belgisch Staatsblad en aanplakking ter plaatse.

           Per brief van 19 oktober 2022 stelde het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen "Aangezien het rooilijnplan enkel een deel van de lokale gemeenteweg Waterpolder behelst zal de deputatie geen formeel advies verstrekken"

           De vaststellingen van de provinciale dienst mobiliteit luiden als volgt:

           1) het algemeen belang van de gemeenteweggebruikers wordt niet geschonden; de actuele gemeenteweg Waterpolder behoudt zijn verbindend karakter

           2) het rooilijnplan en de grondinnames zijn nodig voor rioleringswerken "strategisch plan afvalwater Maldegem Spam 13 project sanering riolering Middelburg"

           3) de verkeersveiligheid wordt niet gewijzigd

           4) het rooilijnplan beperkt zich tot een deel van de huidige gemeenteweg Waterpolder en heeft geen gemeenteoverschrijdende reikwijdte

           5) de actuele functie van de gemeenteweg wordt behouden en de behoeften van de toekomstige generaties worden gevrijwaard.

           Gelet op het proces verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek van 25 november 2022, waaruit blijkt dat er geen bezwaren aangaande het rooilijnplan werden ontvangen. 

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

        Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan voor de Waterpolder (projectnummer 08870313), zoals opgemaakt op 1 februari 2022 door het studiebureau Sweco, Elfjuliestraat 43 te 9000 Gent, definitief vast.

 

Artikel 2:

Het besluit tot vaststelling wordt door het schepencollege overeenkomstig de bepalingen van het decreet op de gemeentewegen van 3 mei 2019 bekendgemaakt aan alle betrokkenen.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

16.  ROOILIJNPLAN KLEITKALSEIDE 109 - VOORLOPIGE  VASTSTELLING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 

 

Feiten

           In de meerjarenplanning 2020 - 2025 is de renovatie van de Chirolokalen Kleit, gelegen achter de sporthal Kleit, opgenomen.

           De voorbije jaren werden in de omgeving van de sporthal ook al enkele achterliggende percelen grond aangekocht.

           Zowel ten behoeve van de geplande renovatie van de chiro lokalen, als voor de ontsluiting van de achterliggende gemeentelijke percelen is het aangewezen dat de toegangsweg naar de sporthal wordt opgenomen in de gemeentelijke openbare wegenis.  

 

Argumentatie

           Door het studiebureau Plan² bvba, Nieuwebosstraat 4 te 9000 Gent werd op 2 december 2022 een ontwerp rooilijnplan opgemaakt voor deze weg thv site De Berken Kleitkalseide 109.

           Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het rooilijnplan voorlopig vast te stellen, zodat een openbaar onderzoek naar bezwaren kan worden opgestart.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

        Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan voor de site De Berken - Kleitkalseide 109, zoals opgemaakt door het studiebureau Plan² bvba op 2 december 2022, voorlopig vast.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt opgedragen een openbaar onderzoek te organiseren, overeenkomstig art. 17 van het decreet van 3 mei 2019 op de gemeentewegen.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

17.  OVERNAME WEG VERKAVELING CROONESTRAAT - GOEDKEURING VAN DE ONTWERPAKTE

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat  volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        De beslissing van de gemeenteraad van 21 december 2011, houdende goedkeuring van het tracé wegenis van de verkaveling te Maldegem, Adegem langsheen de Oude Staatsbaan.

        De beslissing van de gemeenteraad van 23 maart 2017, houdende goedkeuring van de kosteloze overname van wegenis en groen in de verkaveling Croonestraat.

 

Argumentatie

           Het overnamedossier liep vertraging op omdat het oorspronkelijke bodemattest aangaf  dat ingevolge kadastrale wijziging het onderzoeksverslag van 9 maart 2012 niet voldeed als oriënterend bodemonderzoek voor deze grond.

           Dit betekende dat er ofwel een nieuw bodemonderzoek nodig was ofwel dat de verkrijger van de grond akkoord ging met de overname van mogelijke risicogrond.

           Op 29 november 2022  verleende OVAM een nieuw bodemattest, dat aangaf dat er volgens het Bodemdecreet op deze grond geen verdere maatregelen moeten worden uitgevoerd en dat er ook geen beschrijvend bodemonderzoek moet worden uitgevoerd.

           Ovam baseerde zich hiervoor op de resultaten van het orienterend bodemonderzoek van 9 maart 2012.

           Notaris Bernard Vanderplaetsen van het notariaat Vanderplaetsen en Redel stelde onder de referte JFD.4964-GRO de ontwerpakte kosteloze afstand op vanwege de NV Huysman Promoties en de NV Danneels Development, voor het perceel Maldegem, vijfde afdeling, Adegem eerste afdeling, sectie B, nummer 0484P P0000 met een kadastrale oppervlakte van 3.639m².

           De overname gebeurt om reden van openbaar nut, namelijk om deze infrastructuur te integreren in het gemeentelijke openbare domein.

           Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de ontwerpakte goed te keuren.

           Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.    

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

        De overname heeft geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte kosteloze afstand  vanwege de NV Huysman Promoties en de NV Danneels Development, met de referte JDF.4964-GRO goed, zoals opgemaakt door Notaris Bernard Vanderplaetsen van het notariaat Vanderplaetsen en Redel, voor het perceel Maldegem, vijfde afdeling, Adegem eerste afdeling, sectie B, nummer 0484P P0000 met een kadastrale oppervlakte van 3.639m², dat de wegenis, bijhorende infrastructuur en openbaar groen van de Croonestraat omvat.

 

Artikel 2:

De overname gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk om de wegenis te integreren in het gemeentelijke openbare domein. 

 

Artikel 3:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de gemeente te vertegenwoordigen bij de opmaak en de ondertekening van de notariële akte.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

18.  OVERNAME WEG VERKAVELING DE PAAP: GOEDKEURING VAN DE ONTWERPAKTE

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        De beslissing van de gemeenteraad van 30 mei 2012, houdende goedkeuring van het tracé van de wegenis van de verkaveling van de firma Novus in de Oude Molenweg.

        De beslissing van het schepencollege van 21 november 2022, houdende goedkeuring van het proces verbaal van definitieve oplevering van de wegenis en rioleringswerken in de verkaveling De Paap

 

Argumentatie

           Na het verstrijken van de onderhoudsperiode werden de wegenis en rioleringswerken in de verkaveling De Paap op 20 oktober 2022 definitief opgeleverd.

           Het notariskantoor Philip Bauwens, Leemweg 63 te 9980 Sint Laureins stelde de ontwerp akte van kosteloze afstand nr 9776 2220785 op inzake de kosteloze afstand vanwege de NV Novus, BEO466.286.522, adres Scheepsdalelaan 60 te 8000 Brugge inzake de wegenis en infrastructuur op het perceel kadastraal gekend onder Maldegem, 1ste afdeling sectie C nummer 1361 N 2, met een kadastrale oppervlakte van 4.524 m², zoals afgebeeld op het metingsplan van het studiebureau Jonckheere van 1 december 2016.

           De overname gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk om deze infrastructuur te integreren in het gemeentelijke openbare domein.

           Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de overnameakte goed te keuren.

           Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

         De overname heeft geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontwerp akte van kosteloze afstand nr 9776 2220785 goed, zoals opgemaakt door Het notariskantoor Philip Bauwens, Leemweg 63 te 9980 Sint Laureins, vanwege de NV Novus, BEO466.286.522, adres Scheepsdalelaan 60 te 8000 Brugge, van het perceel Maldegem, 1ste afdeling sectie C nummer 1361 N 2, met een kadastrale oppervlakte van 4.524 m², zijnde de wegenis en infrastructuur van de verkaveling De Paap, zoals afgebeeld op het metingsplan van het studiebureau Jonckheere van 1 december 2016.

 

Artikel 2:

De overname gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk om de wegenis te integreren in het gemeentelijke openbare domein.

 

Artikel 3:

De voorzitter van de gemeenteraad en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de gemeente te vertegenwoordigen bij de opmaak en de ondertekening van de notariële akte.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

19.  SPAM 13 GRONDVERWERVINGEN WATERPOLDER - AKTE

 

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

           Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

           Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

           11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

           De beslissing van de gemeenteraad van 28 januari 2021, houdende goedkeuring van de geplande grondinnemingen in de Waterpolder, Langeweg en Leestjesweg, in het kader van het Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) project nr. 13 sanering afvalwater Middelburg

 

Argumentatie

           Dhr. Pieter Verbeeck, Vlaams commissaris bij de afdeling vastgoedtransacties stelde de ontwerpakte op met dossiernummer 11982-003 voor de grondinnames nr. 6, 7, 8 en 9, nodig voor het realiseren van de geplande wegen- en rioleringswerken in de Waterpolder, de Langeweg en andere straten te Midddelburg.

 

nr. inname

kadastrale omschrijving

eigenaar

nieuw kadasternummer

oppervlakte inname

6

Maldegem, 4de afdeling sectie B nr. 308 A

                               

Maldegem, 4de afdeling sectie B nr. 308 B P0000

139 m²

7

Maldegem, 4de afdeling sectie B nr 309 A

                                

Maldegem, 4de afdeling sectie B nr. 309 B P0000

164 m²

8

Maldegem, 4de afdeling sectie B nr. 310 C

                              

Maldegem, 4de afdeling sectie B nr. 310 D P0000

884 m²

9

Maldegem, 4de afdeling sectie B nr. 311 B

                             

Maldegem, 4de afdeling sectie B nr. 311 C P0000

39 m²

 

           De totale kostprijs voor de innames bedraagt 13.600,00 euro.

           De aankopen en verwervingen gebeuren om redenen van openbaar nut, namelijk de realisatie van wegenis en rioleringswerken langsheen de Waterpolder in Middelburg.

           Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen;

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Schepen van openbare werken: akkoord

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A 3-2-1-05

Actie-omschrijving: Spam 11- 13 Middelburg - verwerving gronden

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2023

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00 220800

90.000 euro

65.373 euro

13.600 euro

51.773 euro

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte met dossiernummer 11982-003 goed, voor de grondinnames nr. 6, 7, 8 en 9, zoals opgemaakt door commissaris Pieter Verbeeck van de Afdeling vastgoedtransacties, nodig voor het realiseren van de geplande wegen- en rioleringswerken in de Waterpolder, de Langeweg en andere straten te Midddelburg.

 

nr. inname

kadastrale omschrijving

eigenaar

nieuw kadasternummer

oppervlakte inname

6

Maldegem, 4de afdeling sectie B nr. 308 A

                                                                                                

Maldegem, 4de afdeling sectie B nr. 308 B P0000

139 m²

7

Maldegem, 4de afdeling sectie B nr 309 A

                          

Maldegem, 4de afdeling sectie B nr. 309 B P0000

164 m²

8

Maldegem, 4de afdeling sectie B nr. 310 C

                              

Maldegem, 4de afdeling sectie B nr. 310 D P0000

884 m²

9

Maldegem, 4de afdeling sectie B nr. 311 B

                             

Maldegem, 4de afdeling sectie B nr. 311 C P0000

39 m²

 

De totale kostprijs voor de innames bedraagt 13.600,00 euro.

 

Artikel 2:

Deze aankopen gebeuren om redenen van openbaar nut, namelijk de realisatie van wegenis- en rioleringswerken.

 

Artikel 3:

De uitgaven in verband met deze aankopen worden verrekend onder actie 3-02-01-05 algemeen rekeningnummer 0310-00 220800 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

20.  SPAM 18 GRONDVERWERVING RINGBAAN - AKTES

 

 

27 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

           Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

           Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 56 § 1 betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen : het college bereidt de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voor en voert de besluiten van de gemeenteraad uit

           Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

           11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen.

           De beslissing van de gemeenteraad van 27 november 2019, houdende goedkeuring van het ontwerp voor de rioleringswerken Spam 18 Verbranden Bos, Kallestraat en Weide.

           De beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2019, houdende voorlopige goedkeuring van de onteigeningsplannen met de bijhorende tabel van grondinnemingen en de projectnota voor de rioleringswerken in de Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers.

           De beslissing van de gemeenteraad van 30 september 2021 houdende definitief besluit onteigening in het dossier Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) nr. 18, onteigening Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers.

           De beslissing van de gemeenteraad van 26 januari 2023, houdende goedkeuring van de aankoopbelofte jegens de familie                                              .

           De beschikking van het Vredegerecht van het kanton Eeklo van 26 januari 2023, in het dossier met rolnummer 23B90.

 

Argumentatie

           Aan de hand van de door de gemeenteraad goedgekeurde aankoopbelofte en de beschikking van de Vrederechter in het dossier                         stelde Vlaams commissaris                            van de dienst Vastgoedtransacties de akte nummer 09754-008 aankoop onroerend goed en vestiging erfdienstbaarheid op jegens:

                                                                                                           

                                                                                                          

                                                                                               

                                                                                                                  

                                                                                                                

                                                                                                                

                                                                                                              

 

        De grondinnemingen en zones met erfdienstbaarheden staan afgebeeld als innemingen 75, 76, 77, 78.01, 78.02 en 78.03 op het grondinnemingsplan met ref. MLD3015/2-3-5.4/4 van 30 maart 2018, laatst gewijzigd op 26 april 2022 van BVBA Studiebureau Jonckheere en omvatten

 

inname

nieuw kadastraal nummer

oppervlakte inname

75

Maldegem, 5de afdeling sectie H nummer 1185 A P0000

383 m²

76

Maldegem, 5de afdeling sectie H 1185 B P00000

85 m²

77

Maldegem, 5de afdeling sectie H nummer 1185 C P0000

176 m²

78.01

Maldegem, 5de afdeling sectie H nummer 1185 D P0000

166 m²

78.02

Maldegem, 5de afdeling sectie H nummer 1185 E P0000

128 m²

78.03

Maldegem, 5de afdeling sectie H nummer 1185 F P0000

24 m²

 

Volgende zones met erfdienstbaarheden worden ook voorzien in deze akte

 

kadastraal nummer

oppervlakte erfdienstbaarheid

breedte erfdienstbaarheid

Maldegem, 5de afdeling sectie H nummer 340 D P0000

300 m²

4 m

Maldegem, 5de afdeling sectie H 340 C P0000

64 m²

4 m

Maldegem, 5de afdeling sectie H nummer 339/A P0000

165 m²

4m

Maldegem, 5de afdeling sectie H nummer 290 A P0000

243 m²

4 m

 

        De totale kostprijs voor de aankoop van de gronden en de vestiging van de erfdienstbaarheidszones bedraagt 50.024,53 euro

        Voor de hierboven vermelde zones van grondinneming werd door aankoopcommisaris Pieter Verbeeck een akte houdende pachtbeëindiging opgemaakt met dossiernummer 09754-008 A, jegens                                                        ,                           te                                     , voor de totale som van 650,00 euro

        De aankoop van gronden en verwerving van erfdienstbaarheden gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk de realisatie van rioleringswerken.

        Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze akten goed te keuren.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A 3-2-1-05

Actie-omschrijving: Spam 18 B Verbranden Bos - grondinnames

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

 

Alg.rek/beleidscode

Budget 2023

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00 220800

83.000 euro

83.000 euro

50.674 euro

32.326 euro

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de akte nummer 09754-008 aankoop onroerend goed en vestiging erfdienstbaarheid goed, zoals opgesteld door Vlaams commissaris Pieter Verbeeck van de Afdeling Vastgoedtransacties jegens:

                                                                       

                                                                                    

                                                                                            

                                                                                                       

                                                                                  

                                                                  

                                                                               

De grondinnemingen en zones met erfdienstbaarheden staan afgebeeld als innemingen 75, 76, 77, 78.01, 78.02 en 78.03 op het grondinnemingsplan met ref. MLD3015/2-3-5.4/4 van 30 maart 2018, laatst gewijzigd op 26 april 2022 van BVBA Studiebureau Jonckheere en omvatten

 

inname

nieuw kadastraal nummer

oppervlakte inname

75

Maldegem, 5de afdeling sectie H nummer 1185 A P0000

383 m²

76

Maldegem, 5de afdeling sectie H 1185 B P00000

85 m²

77

Maldegem, 5de afdeling sectie H nummer 1185 C P0000

176 m²

78.01

Maldegem, 5de afdeling sectie H nummer 1185 D P0000

166 m²

78.02

Maldegem, 5de afdeling sectie H nummer 1185 E P0000

128 m²

78.03

Maldegem, 5de afdeling sectie H nummer 1185 F P0000

24 m²

 

Volgende zones met erfdienstbaarheden worden ook voorzien in deze akte

 

kadastraal nummer

oppervlakte erfdienstbaarheid

breedte erfdienstbaarheid

Maldegem, 5de afdeling sectie H nummer 340 D P0000

300 m²

4 m

Maldegem, 5de afdeling sectie H 340 C P0000

64 m²

4 m

Maldegem, 5de afdeling sectie H nummer 339/A P0000

165 m²

4m

Maldegem, 5de afdeling sectie H nummer 290 A P0000

243 m²

4 m

De totale kostprijs voor de aankoop van de gronden en de vestiging van de erfdienstbaarheidszones bedraagt 50.024,53 euro.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de akte houdende pachtbeëindiging met dossiernummer 09754-008A goed, zoals opgesteld door Vlaams commissaris Pieter Verbeeck, jegens                                                             ,                                         te                                             , voor de totale som van 650,00 euro.

 

 

Artikel 3:

De aankoop van gronden en verwerving van erfdienstbaarheden gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk de realisatie van rioleringswerken.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

21.  PATRIMONIUM - CONCESSIE AFVOER HEMELWATER - VERNIEUWING CONCESSIEOVEREENKOMST

 

 

15 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

12 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

  11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        Artikel 1712 burgerlijk Wetboek (De verhuring van de goederen van de Staat, van de gemeenten en van de openbare instellingen is aan bijzondere reglementen onderworpen.)

        De concessieovereenkomst dd. 31 maart 2003 betreffende de afvoer van hemelwater, afkomstig van het dakplatform van de bijgebouwen van het perceel kadastraal gekend als Maldegem 1ste afdeling, sectie G nr. 397k (inmiddels nr. 423l), naar het perceel gekend als Maldegem 1ste afdeling sie. G nr. 423f (inmiddels nr. 423k), behorend tot het gemeentelijk domein en grenzend aan het voornoemde kadastraal perceel.

 

Feiten

        Op 31 maart 2003 werd een overeenkomst verleden tussen de gemeente Maldegem en                                                               ,                          te                           betreffende het verlenen van een concessie van afvoer van hemelwater, afkomstig van het dakplatform van de bijgebouwen van het perceel kadastraal gekend als Maldegem 1ste afdeling, sectie G nr. 397k (inmiddels nr. 423l), naar het perceel gekend als Maldegem 1ste afdeling sie. G nr. 423f (inmiddels nr. 423k), behorend tot het gemeentelijk domein en grenzend aan het voornoemde kadastraal perceel

        Deze concessie werd toegestaan tegen een jaarlijkse vergoeding van € 10.

        De concessie heeft een looptijd van 20 jaar, van 1 maart 2003 tot en met 28 februari 2023.

 

Argumentatie

        Indien de concessiehouder  het recht op de afvoer van hemelwater wenst te behouden moet een nieuwe concessieovereenkomst afgesloten worden. (Verlenging is niet mogelijk, gezien een concessie steeds precair is.)

        Voor het afsluiten van een nieuwe concessie moet een nieuwe schatting gebeuren en moet een nieuw bodemattest aangevraagd worden.

        De kosten hiervoor zullen doorgerekend worden aan de concessiehouder

        De akte kan verleden worden door de burgemeester.

        De zwaartepunten van de huidige concessie zijn:

  - looptijd 20 jaar

  - de concessie is persoonlijk en dus niet overdraagbaar

  - de afvoer mag enkel gebeuren voor de daken van de bijgebouwen, via permanente en stevige afvoerpijpen

  - de concessie is precair en kan dus steeds door de gemeente beëindigd worden.

        Gezien de zeer beperkte impact op het openbaar domein en gezien de administratieve last die ermee gepaard gaat met de verwerking van de concessievergoeding is het aanvaardbaar om de concessie toe te staan tegen een éénmalige symbolische vergoeding van € 1/jaar. Deze vergoeding kan dan ineens betaald worden voor de ganse duur van de concessie, zodat de administratieve impact minimaal is.

        Het toestaan van een nieuwe concessieovereenkomst is een bevoegdheid van de gemeenteraad

 

Tussenkomsten

        door raadslid Henk Deprest (Open Vld)

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met het toestaan aan                                                          van een concessie van afvoer van hemelwater, afkomstig van het dakplatform van de bijgebouwen van het perceel kadastraal gekend als Maldegem 1ste afdeling, sectie G nr. 423l, naar het perceel gekend als Maldegem 1ste afdeling sie. G nr. 423k, behorend tot het gemeentelijk domein en grenzend aan het voornoemde kadastraal perceel ; volgens de hierna vermelde voorwaarden:

"Concessieovereenkomst.

Voor de Heer Koenraad De Ceuninck, burgemeester van de gemeente Maldegem, handelend in naam en voor rekening van de gemeente Maldegem, overeenkomstig artikel 9 van de wet van …;

Zijn verschenen :

Voor de gemeente Maldegem, de Heren Marten De Jaeger en Koen Cromheecke, respectievelijk voorzitter van de gemeenteraad en wnd. algemeen directeur, handelend in uitvoering van de gemeenteraadsbeslissing van 2 maart 2023 betreffend ‘gemeentepatrinomium – concessie afvoer hemelwater – vernieuwing concessieovereenkomst’, hierna ‘concessieverlener’ genoemd;

en

                                                     ?                         te                           ,  hierna ‘concessiehouder' genoemd.

Tussen concessieverlener en concessiehouder wordt het volgende overeengekomen :

De concessieverlener verleent, aan de concessiehouder die aanvaardt, een concessie van afvoer van hemelwater tegen de hierna vermelde voorwaarden :

A.   Voorwerp en doel van de concessie :

Deze concessieovereenkomst heeft tot doel de concessiehouder de mogelijkheid te geven, om als eigenaar van het perceel kadastraal gekend als Maldegem 1ste afdeling, sectie G nr. 423l, toe te laten het hemelwater, afkomstig van het dakplatform van de bijgebouwen op voornoemd perceel af te voeren naar het perceel gekend als Maldegem 1ste afdeling sie. G nr. 423k, behorend tot het gemeentelijk domein en grenzend aan het voornoemde kadastraal perceel

B.   Aanduiding van het goed :

het perceel kadastraal gekend als Maldegem 1ste afdeling, sectie G nr. 423k, behorend tot het gemeentelijk domein in de staat waarin het zich bevindt, zonder enige waarborg wat betreft de goede staat van de constructies, constructiefouten of zichtbare of verborgen gebreken en met alle voordelige en/ of nadelige erfdienstbaarheden die kunnen bestaan.

C.  Voorwaarden :

Art. 1 - De vergunning wordt verleend voor een duur van twintig (20) jaar, zonder  toekenning van enig recht ten gunste van diegene die ze bekomt en zonder waarborg omtrent de duur van het gebruik.

Deze termijn van twintig jaar gaat in op 1 maart 2023 en eindigt dus op 28 februari 2043.

Art. 2 - Deze concessieovereenkomst is persoonlijk ten voordele van de concessiehouder en  is dus niet overdraagbaar, geheel noch gedeeltelijk, op de erfgenaam of andere  rechtverkrijgenden van de concessiehouder.

Art. 3 - De afvoer van hemelwater naar het perceel gekend als Maldegem, 1ste afdeling, sie G nr. 423k mag enkel via een of meerdere afvoerpijpen aangebracht aan de bijgebouwen op de grens van de betrokken percelen. Bovendien mag enkel het hemelwater afkomstig van het dak van de voornoemde bijgebouwen op deze wijze naar het voornoemde perceel afgevoerd worden.

Art. 4 - De concessiehouder zal alle bestaande een toekomstige voorschriften en voorwaarden die door de overheden zijn of zullen opgelegd worden aan het publiek met betrekking tot het gebruik van het voornoemde perceel, naleven.

Art. 5 -  De voornoemde afvoer van hemelwater zal enkel gebeuren via een of meerdere afvoerpijpen aangebracht aan de bijgebouwen op de grens van de betrokken percelen. Deze afvoerpijpen moeten voldoende stevig zijn en de spuiopening mag zich op maximaal 20 cm boven de begane grond bevinden.

 De afvoerpijpen moeten permanent en op voldoende stevige wijze verankerd worden aan de bijgebouwen op de grens van de betrokken percelen.

 De aangebrachte afvoerpijpen mogen op een enkele wijze de veiligheid van de gebruikers van het gemeentelijk domein in het gedrang brengen.

 De afvoerpijp (en) aan de bijgebouwen mag/ mogen door de vergunninghouder pas worden aangebracht nadat de daartoe eventueel vereiste vergunningen verkregen werden.

Art .6 - De concessiehouder mag geen veranderingen aanbrengen aan het in concessie gegeven goed.

- Aldus mag de concessiehouder geen uithangborden en/ of reclamepanelen bevestigen op het in concessie gegeven goed

- De concessiehouder mag onder geen enkele andere ruimtelijke constructie dan die waarvan sprak in artikel 5 van deze overeenkomst, aanbrengen of bevestigen aan het in concessie gegeven goed.

- De concessiehouder mag onder geen enkel beding het normale gebruik van het in concessie gegeven goed belemmeren of onmogelijk maken. Het is de concessiehouder verboden elke handeling te stellen die de bestaande bestemming van het goed zou kunnen wijzigen.

- De concessiehouder mag op het in concessie gegeven goed geen goederen, verpakkingen, afval enz. opslaan.

De concessieverlener behoudt zich hierbij het recht voor te allen tijden en zonder enige schadeloosstelling alle wederrechtelijk aangebrachte constructies, opgeslagen goederen enz. te doen verwijderen op kosten en risico van de concessiehouder.

Art. 7 - Indien de concessiehouder de opgelegde voorwaarden overtreedt, kunnen, zelfs van ambtswege, alle tegen hem nodige geoordeelde maatregelen genomen worden en worden de eventueel daaruit voortvloeiende kosten op de gewone wijze verhaald.

Art. 8 - Op elk ogenblik, zonder dat daartoe enige opzegging moet gegeven worden en zonder formaliteiten en zonder enig recht op vergoeding, heeft de concessieverlener het recht tijdelijk over het geheel of over een deel van het geconcedeerde goed te beschikken :

 1° om alle werken uit te voeren die hij nuttig acht, zoals het vullen van putten, het aanbrengen van kabels, enz….;

 2° om, naar goeddunken, elke constructie van welke aard ook op te richten of te slopen;

 3° om alle redenen waarover de concessieverlener alleen oordeelt

Art. 9 -  Als de voorwaarden van deze vergunningen naderhand onvoldoende worden geacht, moet de concessiehouder zich voegen naar alle andere voorwaarden die hem opgelegd worden, alsook naar de aanwijzingen die hem door de concessieverlener gegeven worden.

Art. 10 - Behalve wanneer een opzettelijke fout ten laste van de concessieverlener kan gelegd worden draagt alleen de concessiehouder, tot volledige ontlasting van de concessieverlener, die hij tegen alle eventueel verhaal vrijwaart, alle om het even welke schadelijke gevolgen, beschadigingen en/ of verlies voortspruitend uit ongevallen of ingevolge elke andere oorzaak, zelfs toevallige, die naar aanleiding van het uitoefenen van de vergunning mochten overkomen aan:

- de concessieverlener en/ of diens eigendom

- de concessiehouder

- derden.

Art. 11  - Betaalde concessievergoedingen blijven steeds verworven door de concessieverlener,  ook indien de concessie vroegtijdig beëindigd wordt.

Art. 12 -  Als de concessiehouder de verbintenissen hem door deze overeenkomst of door de  wet opgelegd, niet naleeft, heeft de concessieverlener het recht, onverminderd zijn recht op schadevergoeding, de concessie als van rechtswege ontbonden te beschouwen, door het enkel feit van de niet-uitvoering of het verstrijken van de termijn, zonder ingebrekestelling en zonder andere formaliteiten dan de betekening van de ontbinding aan de concessiehouder.

D. Concessieretributie :

De concessieovereenkomst wordt toegestaan en aanvaard mits een jaarlijkse vergoeding van één euro (€ 1)

De concessieretributie wordt ineens betaald voor 1 april 2023 op rekening nummer BE54 0910 0030 759 van het gemeentebestuur van Maldegem gestort en voor de eerste keer voor…

E. Bodemaneringsdecreet :

De concessieverlener verklaart dat hij voor het sluiten van de huidige overeenkomst een bodemattest aanvroeg bij OVAM betreffende het in concessie gegeven goed en dat hij in de concessiehouder in kennis heeft gesteld van de inhoud ervan.

De inhoud van dit attest, afgeleverd door de OVAM luidt als volgt :

‘1 Kadastrale gegevens :

datum : toestand op 6 januari 2023

afdeling : 43010 Maldegem 1 AFD

straat + nr : Edestraat 2

sectie : G

nummer : 0423/00K000

 Verder ‘deze grond genoemd.

2 Inhoud van het bodemattest

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.0 Extra informatie:

Meer informatie over de aanpak van PFAS-verontreiniging en de stand van het onderzoek, en de bijhorende no regret-maatregelen vindt u op https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.

2.1 Informatie uit de gemeentelijke inventaris

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2 Uitspraak over de bodemkwaliteit

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.

2.3 Bijkomende adviezen en/of bepalingen

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m3 een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.’

De concessieverlener verklaart ook dat hij sinds de datum van het attest niet door de OVAM ambtshalve in kennis gesteld werd van enige wijziging van dit attest.

F. Slotbepalingen :

Kosten :

Alle kosten van deze concessieovereenkomst zijn voor rekening van de concessiehouder.

Woonstkeuze :

Voor de uitvoering van deze concessieovereenkomst, doet de concessieverlener keuze van woonst op het gemeentehuis van Maldegem en de concessiehouder op zijn adres van woonplaats.

Waarvan akte.

Verleden te Maldegem op … , in drie exemplaren, waarvan één wordt overhandigd aan de concessiehouder, een aan de concessieverlener en één bestemd is voor de registratie."

 

Artikel 2:

Dhr. burgemeester wordt gemachtigd de akte te verlijden en de algemeen directeur wnd. en de voorzitter van de gemeenteraad worden gemachtigd om de overeenkomst af te sluiten namens het gemeentebestuur.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

22.  VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE POLITIERAAD

 

 

over de behandeling van het punt op het einde van de reguliere agenda in openbare zitting, vóór de behandeling van de vragen van de raadsleden

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

1 niet gestemd: Kiran Van Landschoot

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

        De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, verder WGP genoemd;

        Overeenkomstig artikel 12, eerste lid WGP is de politieraad van de meergemeentezone Aalter-Maldegem samengesteld uit 19 verkozen leden;

        Overeenkomstig artikel 12, tweede lid WGP dient de gemeenteraad over te gaan tot verkiezing van 9 leden van de gemeenteraad als lid van de politieraad;

        Overeenkomstig artikel 16 WGP beschikt elk van de 27 gemeenteraadsleden over 5 stemmen;

        Artikel 91/3 WGP bepaalt dat de verkiezing van de leden van de politieraad van de nieuwe politiezone plaatsheeft tijdens de eerste openbare zitting van de gemeenteraad die volgt op de bekendmaking van het koninklijk besluit tot bepaling van het territoriaal ambtsgebied van de nieuwe politiezone;

        Het koninklijk besluit van 20 december 2000 betreffende de verkiezing in elke gemeenteraad van de leden van de politieraad, verder het KB genoemd;

        Het koninklijk besluit van 16 december 2022 tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 april 2000 houdende de indeling van het grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen in politiezones, gepubliceerd in het Belgisch staatsblad van 9 februari 2023;

        De ministeriële omzendbrief van 13 november 2018 betreffende de verkiezing en de installatie van de politieraadsleden van een meergemeentezone;

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad in openbare zitting vergadert;

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden;

        De beslissing van de gemeenteraad van 7 januari 2019 houdende de installatie van de gemeenteraadsleden en vaststelling van hun rangorde, laatst gewijzigd in zitting van 23 juni 2022;

        Het besluit van de gemeenteraad van  22 september 2022 waarbij werd beslist tot vrijwillige samensmelting van de politiezones Aalter en Maldegem;

 

Argumentatie

           Met een bevolkingscijfer van 53.749 (1/1/2022) wordt de politieraad van de meergemeentezone Aalter-Maldegem samengesteld uit 19 te verkiezen leden, waarvan 10 raadsleden uit Aalter (bevolkingscijfer: 29.340 op 1/1/2022) en 9 raadsleden uit Maldegem (bevolkingscijfer 24.409 op 1/1/2022);

           De burgemeester heeft de datum en het uur voor de overhandiging van de voordrachten vastgesteld op 16 februari 2023 van 9.30 uur tot 10 uur;

           De burgemeester heeft op 3 februari ll. aan de gemeenteraadsleden een nota bezorgd over de datum en het uur voor de overhandiging van de voordrachtakten en over de regels die van toepassing zijn voor het indienen van de voordrachtakten van de kandidaten;

           Op 16 februari 2023 werden 7 voordrachtakten voor 11 effectieve kandidaten overhandigd aan burgemeester wnd. Annelies Lammertyn, in aanwezigheid van Koen Cromheecke, algemeen directeur wnd. en van de raadsleden Timothy De Groote (Vlaams Belang), Jan De Metsenaere (N-VA), Anneke Gobeyn (CD&V), Stefaan Standaert (Groen), Wim Swyngedouw (Open Vld), Peter Van Hecke (onafhankelijk), Christine Verplaetse (De Merlaan);

           Deze akten dragen de hierna vermelde kandidaat-effectieve leden en kandidaat-opvolgers voor (per effectief lid mogen 0, 1 of 2 opvolgers voorgedragen worden):

        Eerste voordrachtakte, ingediend en ondertekend door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang) vermeldt volgende kandidaten en opvolgers:

        kandidaat 1: Timothy De Groote, zonder opvolger;
 

        Tweede voordrachtakte, ondertekend door schepenen en raadsleden Peter Van Hecke, Nicole Maenhout en Danny Vannevel en door de raadsleden Jan De Metsenaere en Cedric De Smet en ingediend door raadslid Jan De Metsenaere (N-VA) vermeldt volgende kandidaten en opvolgers:

        kandidaat 1: Cedric De Smet, met als enige opvolger Jan De Metsenaere;

        Kandidaat 2: Danny Vannevel, met als enige opvolger Jan De Metsenaere;
 

        Derde voordrachtakte, ondertekend door burgemeester Koenraad De Ceuninck, voorzitter Marten De Jaeger, schepenen Valerie Taeldeman en Annelies Lammertyn en door de raadsleden Anneke Gobeyn, Leandra Decuyper en Ineke Hebbrecht en ingediend door raadslid Anneke Gobeyn (CD&V) vermeldt volgende kandidaten en opvolgers:

        kandidaat 1: Anneke Gobeyn, met als enige opvolger Marten De Jaeger;

        Kandidaat 2: Valerie Taeldeman, met als enige  opvolger Marten De Jaeger;

 

        Vierde voordrachtakte, ondertekend door raadslid Dino Lateste en raadslid en schepen Stefaan Standaert en ingediend door Stefaan Standaert  (Groen) vermeldt volgende kandidaten en opvolgers:

        kandidaat 1: Dino Lateste met als enige opvolger Stefaan Standaert;

 

        Vijfde voordrachtakte, ingediend en ondertekend door raadslid Wim Swyngeduow (Open Vld)  vermeldt volgende kandidaten en opvolgers:

        kandidaat 1: Willem Swyngedouw met als enige opvolger Henk Deprest;

        Kandidaat 2: Jason Van Landschoot met als enige opvolger Evelien Van De Putte;

        Kandidaat 3: Eva Willems met als enige opvolger Kiran Van Landschoot;
 

        Zesde voordrachtakte, ingediend en ondertekend door raadslid Peter Van Hecke (onafhankelijk) vermeldt volgende kandidaten en opvolgers:

        kandidaat 1: Peter Van Hecke, zonder opvolger;

 

        Zevende voordrachtakte, ingediend en ondertekend door raadslid Marie Christine Verplaetse (De Merlaan) vermeldt volgende kandidaten en opvolgers:

        kandidaat 1: Marie Christine Verplaetse met als eerste opvolger Hilde Versluys en als tweede opvolger Stefaan Heyndrikx;

 

        De burgemeester heeft de kandidatenlijst in alfabetische volgorde als volgt opgemaakt en deze werd als bijlage bij de oproeping van deze vergadering gevoegd:

        De Groote Timothy, geboren op                                , zonder opvolger ;

        De Smet Cedric, geboren op                                     met als enige opvolger De Metsenaere Jan,                                        ;

        Gobeyn Anneke, geboren op                        ,                            met als enige opvolger De Jaeger Marten, geboren op                                                ;

        Lateste Dino, geboren op                                    met als enige opvolger Standaert Stefaan, geboren op                                                                ;

        Swyngedouw Willem, geboren op                                                                           met als enige opvolger Deprest Henk, geboren op                                             

        Taeldeman Valerie, geboren op                                                               .met als enige opvolger De Jaeger Marten, geboren op                                                       

        Van Hecke Peter, geboren op                                                , zonder opvolger;

        Van Landschoot Jason, geboren op                                              met als enige opvolger Van De Putte Evelien, geboren op                                                   

        Vannevel Danny, geboren op                                                      met als enige opvolger De Metsenaere Jan, geboren op                        

        Verplaetse Marie Christine, geboren op                                                    met als eerste opvolger Versluys Hilde, geboren op                              en als tweede opvolger Heyndrikx Stefaan, geboren op                                           

        Willems Eva, geboren op                                         met als enige opvolger Van Landschoot Kiran, geboren op                                                         

 

Stemverrichtingen (overgenomen uit het proces-verbaal van de kiesverrichtingen)

           De algemeen directeur stelt tijdens de vergadering een proces-verbaal op over het verloop van de verrichting van de stemming en van de stemopneming, zoals hierbij opgenomen in de notulen van de gemeenteraadszitting;

           De burgemeester is belast met het verzekeren van de goede gang van de verrichtingen van de geheime stemming en de stemopneming die in de openbare vergadering plaatsvinden;

           De gemeenteraadsleden Leandra Decuyper en Evelien Van De Putte, de jongste gemeenteraadsleden in leeftijd van de aanwezige gemeenteraadsleden die geen kandidaat-lid zijn voor de politieraad, staan de burgemeester bij bij de verrichtingen van de stemming en van de stemopneming;

           De algemeen directeur neemt het secretariaat waar en is belast met het opmaken van het proces-verbaal van de stemming en van de stemopneming;

           De gemeenteraad gaat in openbare vergadering en bij geheime stemming in één stemronde over tot de verkiezing van de effectieve leden en hun opvolgers van de politieraad;

        27 gemeenteraadsleden nemen deel aan de stemming, elk gemeenteraadslid heeft 5 stemmen en ontvangt 5 stembiljetten, die de namen van alle kandidaten en hun opvolgers vermelden;

        Nadat de stemming gesloten werd, worden 135 stembiljetten overhandigd aan de burgemeester en zijn bijzitters en wordt overgegaan tot de telling van de stemmen;

        Er zijn geen ontbrekende stembiljetten;

        Het bureau voor de kiesverrichtingen heeft de stembiljetten geopend en gesorteerd, waarbij de ongeldige stemmen en blanco stemmen apart werden gelegd en de geldige stembiljetten werden gerangschikt volgens de effectieve kandidaten waarvoor een stem is uitgebracht;

        Er werden 0 ongeldige stemmen uitgebracht en 0 blanco stemmen;
Er werden 135 geldige stemmen uitgebracht, die toegekend werden aan volgende kandidaat-effectieve raadsleden:

        5 stemmen voor kandidaat-effectief lid Timothy De Groote

        14 stemmen voor kandidaat-effectief lid Cedric De Smet

        14 stemmen voor kandidaat-effectief lid Anneke Gobeyn

        14 stemmen voor kandidaat-effectief lid Dino Lateste

        14 stemmen voor kandidaat-effectief lid Wim Swyngedouw

        14 stemmen voor kandidaat-effectief lid Valerie Taeldeman

        5 stemmen voor kandidaat-effectief lid Peter E. Van Hecke

        14 stemmen voor kandidaat-effectief lid Jason Van Landschoot

        14 stemmen voor kandidaat-effectief lid Danny Vannevel

        14 stemmen voor kandidaat-effectief lid Christine Verplaetse

        13 stemmen voor kandidaat-effectief lid Eva Willems

        De stemmen werden uitgebracht op naam van regelmatig voorgedragen kandidaat-effectieve leden;

        De kandidaat-effectieve leden die het grootste aantal stemmen hebben bekomen, worden verkozen. Bij staking van stemmen wordt een keuze gemaakt overeenkomstig artikel 17 WGP; De burgemeester stelt dientengevolge vast dat volgende kandidaten verkozen werden:

        De Smet Cedric, geboren                                  met als enige opvolger De Metsenaere Jan, geboren op                         ;

        Gobeyn Anneke, geboren op                                                met als enige opvolger De Jaeger Marten, geboren op                                              ;

        Lateste Dino, geboren op                                                 met als enige opvolger Standaert Stefaan, geboren op                                                                                                  ;

        Swyngedouw Willem, geboren op                                                                                                        met als enige opvolger Deprest Henk, geboren op                          

        Taeldeman Valerie, geboren op                                             met als enige opvolger De Jaeger Marten, geboren op                                             

        Van Landschoot Jason, geboren op                                           met als enige opvolger Van De Putte Evelien, geboren op                                                      

        Vannevel Danny, geboren op                                               met als enige opvolger De Metsenaere Jan, geboren op                       

        Verplaetse Marie Christine, geboren op                                                        met als eerste opvolger Versluys Hilde, geboren op                                  en als tweede opvolger Heyndrikx Stefaan, geboren op                                             

        Willems Eva, geboren op                                                    met als enige opvolger Van Landschoot Kiran, geboren op                                                                     

        De aldus verkozen politieraadsleden en hun kandidaat-opvolgers zijn tevens gemeenteraadslid en voldoen derhalve aan de verkiesbaarheidsvoorwaarde;

        De burgemeester, de gemeenteraadsleden Leandra Decuyper en Evelien Van De Putte. die de burgemeester bijstonden bij de verrichtingen van de stemming en van de stemopneming, de algemeen directeur en de volgende gemeenteraadsleden die dat wilden, hebben het proces-verbaal van de stemverrichtingen ondertekend.

 

Tussenkomsten

           Voorzitter Marten De Jaeger (CD&V) deelt mee dat raadslid Kiran Van Landschoot (Open Vld) onderweg naar de gemeenteraadszitting opgehouden werd door een persoon die verzorging nodig had en hij stelt daarom voor om dit punt te behandelen op het einde van de reguliere agendapunten, in openbare zitting vóór de vragen van de raadsleden. Hij vraagt hierover het akkoord van alle raadsleden.

           Raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld) merkt op dat hij op maandag 20 februari op het gemeentesecretariaat inzage kreeg in de kandidatenlijst maar dat het een niet-ondertekend exemplaar was dat ter inzage lag vermits de kandidatenlijst nog diende ondertekend te worden door de burgemeester wnd.

 

BESLUIT

 

over de behandeling van het punt op het einde van de reguliere agenda in openbare zitting, vóór de behandeling van de vragen van de raadsleden

26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

1 niet gestemd: Kiran Van Landschoot

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het koninklijk besluit van 16 december 2022 tot wijziging van het koninklijk besluit van 28 april 2000 houdende de indeling van het grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen in politiezones, gepubliceerd in het Belgisch staatsblad van 9 februari 2023, waarbij de zone Aalter/Maldegem wordt toegevoegd bij de indeling van het grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt vast dat de politieraad van de meergemeentezone Aalter/Maldegem, overeenkomstig artikel 12 WGP samengesteld is uit 19 verkozen leden, waarvan 9 leden te verkiezen door de gemeenteraad van Maldegem.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad neemt kennis van de stemming, de stemopneming en de verkiezingsuitslag van de verkiezing van de leden van de politieraad van de meergemeentezone Aalter-Maldegem, zoals door de burgemeester vastgesteld en afgekondigd.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad verklaart volgende leden tot effectieve leden en tot opvolgers van de politieraad van de meergemeentezone Aalter-Maldegem:

        De Smet Cedric, geboren op                                    met als enige opvolger De Metsenaere Jan, geboren op                          ;

        Gobeyn Anneke, geboren op                                              met als enige opvolger De Jaeger Marten, geboren op                                      ;

        Lateste Dino, geboren op                                        met als enige opvolger Standaert Stefaan, geboren op                                                                     ;

        Swyngedouw Willem, geboren op                                                                            met als enige opvolger Deprest Henk, geboren op                                           

        Taeldeman Valerie, geboren op                                                     met als enige opvolger De Jaeger Marten, geboren op                                     

        Van Landschoot Jason, geboren op                                      met als enige opvolger Van De Putte Evelien, geboren op                                                      

        Vannevel Danny, geboren op                                                   met als enige opvolger De Metsenaere Jan, geboren op                       

        Verplaetse Marie Christine, geboren op                                                          met als eerste opvolger Versluys Hilde, geboren op                                   en als tweede opvolger Heyndrikx Stefaan, geboren op                                            

        Willems Eva, geboren op                                                   met als enige opvolger Van Landschoot Kiran, geboren op                                                  

 

Artikel 5:

De burgemeester deelt aan de verkozen raadsleden mee dat een onverenigbaarheid bestaat tussen de effectieve leden va de politieraad die bloed- of aanverwant zijn tot en met de tweede graad of door het huwelijk of de wettelijke samenwoning verbonden zijn. Aanverwantschap die na de verkiezing tot stand komt onder de leden van de raad, stelt geen einde aan hun mandaat.

Bij de vaststelling van een onverenigbaarheid zal één van de beide raadsleden dus ontslag moeten indienen, waarna de (eventuele) opvolger zal aangesteld worden in de politieraad.

 

Artikel 6:

Een afschrift van dit besluit en van het proces-verbaal van de kiesverrichtingen wordt onverwijld in dubbel exemplaar, samen met de bewijsstukken, naar de bestendige deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen verzonden.

 

Artikel 7:

Enkel de kandidaten kunnen een bezwaar indienen tegen deze verkiezingen. Elk bezwaar tegen de verkiezing moet, op straffe van verval, binnen tien dagen volgend op de afkondiging van de verkiezingsuitslag door de burgemeester, schriftelijk worden ingediend bij:

de bestendige deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen

P.a. Federale dienst toezicht

Kalandeberg 1

9000 Gent

 

Artikel 8:

Het mandaat van de leden van de politieraad vangt ten vroegste aan op de eenendertigste dag nadat de deputatie het volledige verkiezingsdossier ontvangen heeft van alle gemeenten die deel uitmaken van de politiezone.

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 02 03 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

23.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werden volgende vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:

        Vraag van raadslid Henk Deprest - GRUP schrappen reservatiestrook Schipdonkkanaal

        Vraag van raadslid Stefaan Heyndrikx - Energieverwervende geluidsschermen met zonnepanelen

        Vraag van raadslid Stefaan Heyndrikx - Communicatie brug Lievestraat

        Vraag van raadslid Wim Swyngedouw - Pop up reglement

        Vraag van raadslid Jason Van Landschoot - straatverlichting

Bespreking

        De vragen van de raadsleden aan het college van burgemeester en schepenen worden beantwoord:

        Vraag van raadslid Henk Deprest - GRUP schrappen reservatiestrook Schipdonkkanaal:
door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

        Vraag van raadslid Stefaan Heyndrikx - Energieverwervende geluidsschermen met zonnepanelen:
door schepen Stefaan Standaert (Groen)

        Vraag van raadslid Stefaan Heyndrikx - Communicatie brug Lievestraat:
door schepen Danny Vannevel (N-VA)

        Vraag van raadslid Wim Swyngedouw - Pop up reglement:
door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

        Vraag van raadslid Jason Van Landschoot - straatverlichting
door schepen Danny Vannevel (N-VA) en burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

met een aanvullende tussenkomst door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

 

 

Publicatiedatum: 06/04/2023