Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
1. MEDEDELINGEN
Jason Van Landschoot Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Britt Schouppe Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Jason Van Landschoot Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Annelies Lammertyn Valerie Taeldeman Henk Deprest Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Lut D´Hondt Jason Van Landschoot Rudi De Smet Leen Anthuenis Marten De Jaeger Kiran Van Landschoot Maxim Vandemoere Anneke Gobeyn Rita Verleye Leandra Decuyper Patrice Timmerman Nicole Maenhout Christiaan Verstrynge Dino Lateste Timothy De Groote Wim Swyngedouw Danté Basslé aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
2. VASTSTELLING HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTERAAD EN RAAD MAATSCHAPPELIJK WELZIJN.
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 38 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad een huishoudelijk reglement vaststelt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie
● Het besluit van de Vlaamse regering van 10 september 2021 over de voorwaarden voor digitaal of hybride vergaderen voor de organen van de lokale besturen
● Het besluit van de gemeenteraad van 28 april 2022 houdende het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn.
Feiten
● De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn stellen bij aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast.
Argumentatie
● Vermits gemeente en OCMW geïntegreerd zijn, is het aangewezen dat hetzelfde reglement van toepassing is, zowel voor de gemeenteraad als voor de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het huishoudelijk reglement bevat dan ook bepalingen die van toepassing zijn voor de werking van zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn.
● De fysieke vergadering blijft het uitgangspunt. De digitale of hybride vergadering is enkel mogelijk onder uitzonderlijke omstandigheden die gespecifieerd worden in het huishoudelijk reglement.
○ Een digitale vergadering houdt in dat alle leden van de vergadering op digitale wijze deelnemen
○ Een hybride vergadering houdt in dat één of meerdere leden op digitale wijze deelnemen aan een fysieke vergadering.
● Om een goede werking van de raden te blijven garanderen en omdat het aangewezen is het reglement aan te passen aan nieuwe evoluties en recente projecten binnen het gemeentebestuur, worden volgende aanpassingen voorgesteld:
○ Het gemeentebestuur werkt al enige tijd met het notuleringsprogramma meeting.mobile. De raadsleden ontvingen de nodige devices om een vlotte toegang tot het programma te garanderen. Het lijkt daarom overbodig om de oproeping naar de vergaderingen nog schriftelijk op te maken en te versturen. Het notuleringsprogramma meeting.mobile genereert immers zelf een agenda en verstuurt de uitnodiging naar de vergaderingen per e-mail.
Voorgesteld wordt om artikel 4 (i.v.m. gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn) en artikel 38 (i.v.m. de gemeenteraadscomissie) in die zin te wijzigen.
○
○ In artikel 5 werd bepaald dat de agenda ook bezorgd werd aan de perscorrespondenten. Sinds de mogelijkheid bestaat om nieuwsbrieven te verzenden vanuit de gemeentelijke website, werd aan de perscorrespondenten en andere geïnteresseerden de kans geboden om in te schrijven op de nieuwsbrieven 'agenda gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn'. Wie hierop ingeschreven is, ontvangt de agenda en de latere aanpassingen aan de agenda.
Voorgesteld wordt om artikel 5 in die zin te wijzigen.
○ In het derde lid van artikel 5 werd bepaald dat een lijst met beknopte omschrijving van de beslissingen binnen twintig dagen gepubliceerd wordt op de gemeentelijke website. De wettelijke termijn wijzigde evenwel naar 10 dagen.
Voorgesteld wordt om het derde lid van artikel 5 in die zin te wijzigen.
○ In het kader van het less-paper-project is het ook aangewezen om de agenda, de nota's en de bijhorende dossierstukken digitaal ter beschikking stellen aan de raadsleden en niet langer op papier. Het bestuur gebruikt hiervoor het notuleringsprogramma meeting.mobile.
Voogesteld wordt om artikel 6, §1 in die zin te wijzigen.
○ In het kader van de digitalisering van de gemeentelijke processen, kan informatie voor raadsleden op het Sharepoint-platform van de gemeente ter beschikking zal gesteld worden. We denken hierbij aan informatie over informaticatools, participatieprojecten, samenwerkingsverbanden, ... (niet-limitatieve lijst)
Voorgesteld wordt om in artikel 7 een paragraaf 1 toe te voegen i.v.m. het sharepointplatform en de volgende paragrafen te hernummeren.
○ In artikel 8 wordt voorgesteld om de passages i.v.m. punten die ingediend worden om te behandelen op de zitting van de gemeenteraad / raad voor maatschappelijk welzijn samen te plaatsen en de passages i.v.m. punten die niet ingediend worden om te behandelen op de zitting van de gemeenteraad / raad voor maatschappelijk welzijn na de voorgaande te plaatsen.
○ In artikel 33 werd bepaald dat het zittingsverslag ter beschikking wordt gesteld in de vorm van een audio-opname op de gemeentelijke website. Door recente ontwikkelingen en de plaatsing van nieuwe digitale vergadertechnieken, worden de vergaderingen die publiek zijn (openbaar gedeelte van gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraadscommissie) audiovisueel opgenomen en ter beschikking gesteld.
Voorgesteld wordt om in artikel 33 audio-opname te vervangen door audiovisuele opname.
○ Het huidige artikel 36 bepaalt dat de commissie voorgezeten wordt door een gemeenteraadslid dat geen lid is van het college van burgemeester en schepenen. Het lijkt aangewezen dit artikel te wijzigen naar: De gemeenteraadscommissie wordt voorgezeten door de voorzitter van de gemeenteraad.
○ In artikel 41 werd bepaald dat voor het vaststellen van de aanwezigheid, de raadsleden het aanwezigheidsregister ondertekenen. Vermits de aanwezigheden bij gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het bijzonder comité bijgehouden worden in het notuleringsprogramma meeting.net, is de ondertekening van het aanwezigheidsregister bij deze vergaderingen overbodig. Enkel bij de gemeenteraadscommissie wordt nog een aanwezigheidslijst ter ondertekening gelegd, omdat het daar moeilijker is om dit via het notuleringssysteem bij te houden.
Voorgesteld wordt om artikel 41 in die zin aan te passen.
Tussenkomsten
● door raadslid Wim Swyngedouw (Open VLD De Merlaan)
Besluit
22 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rita Verleye, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Leen Anthuenis, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Lut D´Hondt, Maxim Vandemoere en Christiaan Verstrynge
Artikel 1:
De gemeenteraad stelt het huishoudelijk reglement als volgt vast:
"HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTERAAD EN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN
BIJEENROEPING
Artikel 1
De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn vergaderen ten minste tienmaal per jaar, bij voorkeur op vooraf meegedeelde dagen en telkens wanneer de noodzaak het vereist.
De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn worden bijeengeroepen door de voorzitter van de raad.
Op verzoek van minimum een derde van de raadsleden of op het verzoek van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau, of in het geval van de gemeenteraad: op verzoek van de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester, is de voorzitter van de raad verplicht de raad bijeen te roepen op dag en uur en met de agenda, door de leden of het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau in het verzoek bepaald.
De voorzitter roept de raad ook bijeen op verzoek van één vijfde van raadsleden als zes weken na de bijeenroeping van de vorige raad nog geen bijeenroeping is gebeurd. Deze periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus.
In hun schriftelijke aanvraag moeten de leden de agenda vermelden en voor elk punt op de agenda hun voorstel van beslissing met een toelichting, alsook de datum en het uur van de beoogde vergadering. Deze aanvraag moet
ingediend worden bij de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de raad.
OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING
Artikel 2
De vergaderingen van de gemeenteraad & raad voor maatschappelijk welzijn zijn openbaar, behalve :
- als het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;
- als de raad met een tweederde meerderheid van de aanwezige leden, in het belang van de openbare orde en op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid, beslist dat de vergadering niet openbaar is.
De vergaderingen over de beleidsrapporten (het meerjarenplan, de aanpassing van het meerjarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.
Artikel 3
De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.
Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de voorzitter de OCMW-raad waarna de agenda van de OCMW-raad volledig afgewerkt wordt. Na het sluiten van de vergadering van de OCMW-raad, opent de voorzitter het besloten deel van de gemeenteraad.
Als tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de gemeenteraad, enkel met dit doel, worden onderbroken.
Als tijdens de besloten vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.
De raadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de raad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.
TERMIJN VAN OPROEPING
Artikel 4
De (gezamenlijke) oproeping wordt doorgaans via het notuleringsprogramma meeting.mobile - via e-mail, ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering aan de raadsleden bezorgd. In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.
Deze e-mail vermeldt de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de openbare en de besloten vergadering. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.
De e-mail licht het raadslid in dat de vergadering werd gepubliceerd op de beveiligde website https://maldegem.meetingmobile.net.
Elk raadslid heeft de mogelijkheid een punt aan de agenda toe te voegen. Dit punt, moet uiterlijk vijf dagen voor de vergadering, overgemaakt worden aan de algemeen directeur of aan degene die hem vervangt en aan de voorzitter van de raad.
Het punt dient vergezeld te gaan van een toegelicht voorstel van beslissing.
Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau, noch het college respectievelijk het vast bureau als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.
Nadat de agenda werd vastgesteld door de voorzitter, deelt de algemeen directeur de aanvullende punten met de bijhorende toegelichte voorstellen van beslissing onverwijld mee aan de raadsleden. it gebeurt doorgaans eveneens via meeting.mobile.
De voorzitter heeft de bevoegdheid om punten, die niet vergezeld gaan van een voorstel van beslissing of laattijdig werden ingediend, te weigeren.
Twijfelt de voorzitter tenslotte of een ingediend punt onder de beslissingsbevoegdheid van de raad ressorteert, dan dient de voorzitter de beoordeling van de bevoegdheidsvraag aan de raad over te laten.
INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK
Artikel 5
Plaats, dag en uur van de raadsvergaderingen en de agenda worden openbaar bekendgemaakt door publicatie op de gemeentelijke website binnen dezelfde termijnen als voor de bijeenroeping van de raad. Indien raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt. In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.
De agenda wordt via de nieuwsbrieven ook bezorgd aan alle geÏnteresseerden die zich hiervoor kunnen inschrijven. Alle toegevoegde punten en vragen worden eveneens gezamenlijk en onverwijld aan de bezorgd op dezelfde wijze.
Binnen tien dagen na de raadszitting wordt een lijst met een beknopte omschrijving van de beslissingen van de raad gepubliceerd op de gemeentelijke website zoals bepaald in art. 285 tot 287 van het decreet lokaal bestuur.
Na goedkeuring van de notulen van de vergadering worden ook deze goedgekeurde notulen gepubliceerd op de gemeentelijke website.
Artikel 6
§1 – Voor elk agendapunt uit de openbare zitting worden de dossiers, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de agendapunten, vanaf de verzending van de oproeping ter beschikking gesteld via het notuleringsprogramma meeting.mobile. Raadsleden die afschriften wensen te bekomen op papier, dienen dit aan te vragen aan de algemeen directeur.
De vertrouwelijke documenten die horen bij de dossiers van de agendapunten in geheime zitting worden vanaf de oproeping ter beschikking gehouden van de raadsleden op het gemeentesecretariaat tijdens de kantooruren.
§2 – Het ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening worden op zijn minst veertien dagen voor de vergadering gedurende welke de raad dient te beraadslagen over het ontwerp aan ieder lid van de raad bezorgd. Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijhorende documentatie ter beschikking gesteld. Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de raadsleden zoals de oproeping in artikel 4.
§3 – De raadsleden krijgen, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen ambtenaren technische toelichting over de in §1 en §2 van dit artikel bedoelde dossiers. De raadsleden richten hiertoe hun vraag aan de algemeen directeur per e-mail.
Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.
Artikel 7
§1 – Onder de bevoegdheid van de algemeen directeur worden documenten als informatie voor de raadsleden ter beschikking gesteld op het Sharepointplatform van de gemeente onder de map 'Raadsleden'. Deze map zal o.m. informatie bevatten over informaticatools, participatieprojecten, samenwerkingsverbanden, ... (niet-limitatieve lijst)
§2 - Daarnaast hebben de raadsleden het recht om tijdens de kantooruren persoonlijk en afzonderlijk alle documenten te raadplegen die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente.
Dit geldt niet voor o.a.
1) de registers en akten van de burgerlijke stand
2) de bevolkingsregisters
3) het strafregister
4) de kiezerslijsten
5) documenten die nog in bewerking zijn, onafgewerkt of onvolledig zijn.
6) persoonlijke documenten en gegevens die omwille van privacy-redenen niet mogen verstrekt worden.
Deze opsomming is niet limitatief.
De raadsleden stellen hun vraag tot inzage drie dagen voor hun bezoek aan de algemeen directeur zodat de documenten door de betrokken dienst kan klaar gelegd worden.
In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze drie dagen worden afgeweken.
§3 – De raadsleden kunnen op verzoek één afschrift krijgen van de akten en stukken betreffende het lokaal bestuur.
De raadsleden richten daartoe hun vraag aan de algemeen directeur.
Aanvragen tot het verkrijgen van een afschrift van de akten en stukken betreffende het lokaal bestuur die het gewone inzagerecht overstijgen, worden door de algemeen directeur aan het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau voorgelegd.
De gemotiveerde beslissing van het college respectievelijk het vast bureau moet uiterlijk tien werkdagen na ontvangst van de aanvraag aan het betrokken raadslid worden meegedeeld.
De leden kunnen een afschrift krijgen van die dossiers, stukken en akten. Dit geldt niet voor de dossiers die betrekking hebben op de persoonlijke levenssfeer van cliënten van het OCMW of hun onderhoudsplichtigen.
§4 – De raadsleden hebben het recht alle instellingen, autonome gemeentebedrijven en diensten te bezoeken die de gemeente of het OCMW opricht en beheert.
Deze bezoeken hebben een louter informatief karakter. Tijdens het bezoek treden de raadsleden passief op.
De raadsleden verwittigen de algemeen directeur en de betrokken dienst ten minste drie dagen op voorhand van hun bezoek.
In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze termijn van drie dagen worden afgeweken.
§ 5 - De notulen van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau worden uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau volgend op de vergadering van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau waarop de notulen werden goedgekeurd, elektronisch verstuurd aan de raadsleden.
§ 6 - De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt meegedeeld aan de gemeenteraadsleden.
§ 7 - De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de OCMW-raad en die bestemd is voor de OCMW-raad, wordt meegedeeld aan de OCMW-raadsleden.
Artikel 8
De raadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.
Het raadslid geeft duidelijk aan welke vragen op de raad dienen behandeld te worden.
Alle vragen, die ingediend worden om op de raadszitting behandeld te worden, moeten uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering aan de algemeen directeur en de voorzitter van de raad worden overhandigd, die ze op hun beurt overmaken aan het college van burgemeester en schepenen, respectievelijk het vast bureau.
Op vragen, die ingediend worden met de bedoeling tijdens de raad te worden behandeld, wordt tijdens de eerstkomende raad geantwoord. Om gemotiveerde redenen kan er tijdens een volgende raad worden geantwoord.
De vragen die ingediend worden om op raadszitting te worden behandeld, zijn digitaal ter beschikking via meeting.mobile.
Op vragen van raadsleden, die niet ingediend worden met de bedoeling te worden behandeld op de zitting van de raad, wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord door het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau.
Indien het niet duidelijk is of een vraag al dan niet werd ingediend met het oog behandeling op de raad, zal de vraag schriftelijk worden beantwoord.
QUORUM
Artikel 9
De namen van de op de vergadering aanwezige leden worden in de notulen vermeld.
Artikel 10
De raad kan geen beslissing nemen als niet de meerderheid van de zittinghebbende raadsleden aanwezig is.
De raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.
De tweede oproeping moet gebeuren overeenkomstig de voorschriften van artikel 26 van decreet lokaal bestuur. In deze oproeping wordt vermeld dat het om een tweede oproep gaat en worden de bepalingen van artikel 26 overgenomen.
WIJZE VAN VERGADEREN
Artikel 11
Binnen het kader uitgewerkt door de Vlaamse regering, kan er fysiek, digitaal of hybride vergaderd worden. In het geval van die laatste twee kan dat echter enkel naar aanleiding van uitzonderlijke omstandigheden. Bij gebrek aan dergelijke uitzonderlijke omstandigheden, is een fysieke vergadering het uitgangspunt. Ongeacht de vergadervorm die gekozen wordt, zullen de vergaderingen steeds via livestream uitgezonden worden, zodat ze door pers en burgers gevolgd kunnen worden en het openbare karakter gewaarborgd blijft.
Artikel 12
§ 1 - De vergaderingen van de raden en commissies kunnen tijdens een federale of Vlaamse crisisfase fysiek doorgaan, bijgewoond door burgers, als de regels van social distancing gerespecteerd worden. Kunnen die regels binnen de vooropgestelde locatie niet gerespecteerd worden, kan uitgeweken worden naar een andere locatie waar dat wel mogelijk is. De locatie wordt expliciet vermeld in de oproeping.
Zonodig kunnen door middel van een burgemeesterbesluit op de gewone of aangepaste locatie bijkomende maatregelen, zoals bv. een maximumaantal bezoekers vastgelegd worden. Komt de social distancing alsnog in het gedrang, kan de voorzitter op basis van art. 25 van het decreet lokaal bestuur alsnog de nodige maatregelen nemen.
De fysieke vergaderingen moeten toegankelijk zijn voor pers en publiek. Omwille van uitzonderlijke omstandigheden kunnen de vergaderingen, na burgemeesterbesluit, echter doorgaan achter gesloten deuren. In dat geval moeten de vergaderingen audiovisueel gelivestreamd worden, zodat de openbaarheid verzekerd is. De vergaderingen kunnen enkel in besloten zitting doorgaan conform artikel 28 van het decreet lokaal bestuur.
§ 2 - Het bestuur kan de vergaderingen van de raden onder uitzonderlijke omstandigheden, digitaal organiseren. De raadsleden nemen digitaal aan de vergaderingen deel. De deelnemers moeten zichtbaar en hoorbaar zijn voor de andere deelnemers en het publiek. Ze moeten via het digitale platform kunnen debatteren, beraadslagen en stemmen.
De raadsleden die deelnemen aan de digitale vergadering laten hun camera aanstaan gedurende de hele digitale raadsvergadering. Ze zetten hun microfoon enkel aan om het woord te vragen en wanneer ze het woord krijgen van de voorzitter. De voorzitter kan de microfoon van de raadsleden dempen.
§ 3 - Het bestuur kan er, onder uitzonderlijke omstandigheden, voor opteren om vergaderingen hybride te organiseren. Bepaalde raadsleden nemen dan fysiek en andere digitaal aan de vergaderingen deel.
De digitale deelnemers moeten zichtbaar en hoorbaar zijn voor de andere deelnemers en het publiek. Ze moeten via het digitale platform op een gelijkwaardige manier als de raadsleden die fysiek aanwezig zijn mee kunnen debatteren, beraadslagen en stemmen.
De digitale deelnemers laten hun camera aanstaan gedurende de hele raadsvergadering. Ze zetten hun microfoon enkel aan om het woord te vragen en wanneer ze het woord krijgen van de voorzitter. De voorzitter kan de microfoon van de raadsleden dempen.
§ 4 - Tijdens een federale of Vlaamse crisisfase beslist de voorzitter van de raden over de wijze van vergaderen. Dat kan fysiek, digitaal of hybride zijn, volgens de voorwaarden in dit reglement.
§ 5 - Wanneer de voorziene locatie onverwacht fysiek niet toegankelijk is, beslist de voorzitter van de raden over de wijze van vergaderen. Dat kan fysiek op een andere geschikte locatie, digitaal of hybride zijn, volgens de voorwaarden in dit reglement.
§ 6 - Bij een digitale of hybride vergadering moet ieder lid dat digitaal deelneemt afzonderlijk deelnemen, met digitale toegang tot de beraadslaging en de stemming.
§ 7 - uitzonderlijke omstandigheden die kunnen toelaten om hybride/digitaal te vergaderen:
● In geval van een algemeen gezondheids- en of veiligheidscrisis (bijv. pandemieën, terreurdreiging, …)
● Door een onvoorziene gebeurtenis waardoor de raad niet kan bijeenkomen op de voorziene locatie (bijv. extreme weersomstandigheden, overstroming, betoging, raadszaal die onverwacht fysiek niet toegankelijk is, …);
Artikel 13
De bepalingen in dit reglement blijven onderworpen aan eventuele bijkomende richtlijnen gegeven vanuit het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Artikel 14
De voorzitter van de raad zit de raad voor op de vastgestelde dag en uur. De vergadering wordt door de voorzitter geopend en gesloten.
De voorzitter kan ingeval van afwezigheid een plaatsvervanger aanduiden.
Artikel 15
De ontwerpnotulen van de vorige vergadering worden samen met de oproeping bezorgd aan de raadsleden.
Elk raadslid heeft het recht om bezwaren tegen de redactie van de notulen en het zittingsverslag in te brengen. Het raadslid richt hiertoe een e-mail aan de algemeen directeur.
De algemeen directeur houdt zich het recht voor om een aangepast ontwerp voor te leggen aan de raad.
Artikel 16
De voorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.
De vergadering vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde tenzij de raad er anders over beslist.
Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet besproken worden, behalve in spoedeisende gevallen wanneer minstens twee derden van de aanwezige leden hiertoe beslist.
Artikel 17
Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.
De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen. De voorzitter kan aan de algemeen en financieel directeur vragen om toelichting te geven.
Artikel 18
Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.
In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking aldus wordt geschorst:
1° om de verdaging te vragen;
2° om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie.
Artikel 19
De amendementen worden voor de hoofdvraag en de subamendementen voor de amendementen ter stemming gelegd.
Artikel 20
Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt behalve voor een verwijzing naar het reglement, voor een terugroeping tot de orde of voor een terugroeping tot de behandeling van een onderwerp.
Als een lid van de raad, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.
Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.
Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.
Artikel 21
De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering. Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.
Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.
Als de voormelde maatregelen niet baten kan de voorzitter de zitting schorsen of opheffen en zelfs een raadslid uitsluiten van verdere deelneming aan de vergadering en door de ordediensten laten verwijderen indien hij dit noodzakelijk acht voor een normaal democratisch verloop van de vergadering.
Artikel 22
De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, ieder persoon uit het publiek doen verwijderen die tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of op één of andere wijze wanorde veroorzaakt.
Hij kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen de overtreder met het oog op zijn verwijzing naar de politierechtbank, onverminderd andere vervolgingen, indien het feit daartoe grond oplevert.
Artikel 23
Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.
Artikel 24
Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang komt, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortduring van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.
Als de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.
Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.
Artikel 25
Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking, onverminderd de bepalingen opgenomen in de artikelen 20 en 23.
Artikel 26
§1 – Voor elke stemming omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.
§2 – De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen, zonder rekening te houden met de onthoudingen. Bij staking der stemmen, is het voorstel verworpen.
§ 3 - De raad stemt over het eigen deel van het beleidsrapport. Nadat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.
§4 - De raad stemt over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke bespreking en stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het beleidsrapport. In dat geval mag de raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. De stemming over het geheel heeft dan betrekking op de onderdelen waarover geen enkel raadslid afzonderlijk wil stemmen, en op de onderdelen die al bij een afzonderlijke stemming zijn aangenomen.
Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de raad voor maatschappelijk welzijn voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de raad voor maatschappelijk welzijn het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.
Artikel 27
Door de fractieleiders kan aan de voorzitter gevraagd worden om de zitting te schorsen.
De voorzitter kan een schorsing van maximum tien minuten toestaan.
Van deze schorsing wordt melding gemaakt in de notulen.
WIJZE VAN STEMMEN
Artikel 28
§1 – De leden van de raad stemmen in het openbaar, behalve in de gevallen bedoeld in artikel 29.
§2 – Bij stemming in het openbaar stemmen de leden bij handopsteking, via een daartoe geschikt elektronisch stemsysteem of bij zitten en opstaan.
§3 – Als een derde van de aanwezige leden hierom verzoekt, wordt er mondeling gestemd. In dit geval stemt de voorzitter het laatst.
Artikel 29
Een afzonderlijke en geheime stemming wordt gehouden voor elke voordracht van kandidaten, benoeming tot ambten, terbeschikkingstelling, preventieve schorsing in het belang van de dienst en de toepassing van een tuchtstraf.
Artikel 30
Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt.
Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld.
Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.
Artikel 31
Indien bij de benoeming of bij de voordracht van kandidaten de volstrekte meerderheid niet is verkregen bij de eerste stemming, heeft herstemming plaats over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.
Indien hierbij twee of meer kandidaten een gelijk aantal stemmen hebben behaald, komt (komen) tussen hen de jongste(n) in aanmerking voor herstemming.
Hiervoor maakt de voorzitter een lijst op met tweemaal zoveel namen als er benoemingen of voordrachten moeten geschieden. De stemmen kunnen alleen uitgebracht worden op de kandidaten die op deze lijst voorkomen. De benoeming of de voordracht geschiedt bij meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.
De benoeming of de voordracht bij herstemming geschiedt bij gewone meerderheid van stemmen.
Indien bij de herstemming de stemmen staken, krijgt de jongste kandidaat de voorkeur.
Artikel 32
§1 - Voor de niet-geheime stemmingen tijdens een digitale of hybride vergadering wordt mondeling of digitaal gestemd via een daartoe geschikt digitaal platform dat de digitale deelnemers toelaat zijn/haar stem individueel en uitdrukkelijk kenbaar te maken.
§2 - Voor de geheime stemmingen tijdens een digitale of hybride vergaderingen wordt digitaal gestemd via een daartoe geschikt digitaal platform, dat de voorzitter toelaat de authenticiteit van de uitgebrachte stemmen te controleren, zonder dat de geheime stem kan herleid worden tot het lid dat de stem heeft uitgebracht.
Als bij het afsluiten van de stemming door de voorzitter het aantal stemmen niet overeenstemt met het aantal deelnemers aan de vergadering, wordt de stemming als ongeldig beschouwd en wordt tot een nieuwe stemming over gegaan. Komt het aantal stemmen na deze tweede stemming nog niet overeen met het aantal deelnemers dan worden deze genotuleerd als ‘ X aantal aanwezigen namen niet aan de stemming deel.
NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG
Artikel 33
De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de raad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.
De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan de punten waaromtrent de raad geen beslissing genomen heeft. De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd.
Een raadslid kan vragen om in de notulen de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.
Mededelingen aan het begin van de zitting en vragen, gericht aan het college respectievelijk het vast bureau, worden verkort en samengevat opgenomen in de notulen.
De zittingsverslagen van de vergaderingen van de raad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de tussenkomsten en de gestelde vragen en antwoorden. Het zittingsverslag wordt in de vorm van een audiovisuele opname per punt ter beschikking gesteld op de gemeentelijke website.
Bij de aangelegenheden die overeenkomstig artikel 28 van het decreet lokaal bestuur in besloten vergadering behandeld worden, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgemaakt.
De notulen van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via meeting.mobile.
Het zittingsverslag van de vorige vergadering is, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking op de gemeentelijke website.
ONDERTEKENING EN BEKENDMAKING
Artikel 34
De reglementen, verordeningen, beslissingen, akten van de raad en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de raad worden ondertekend door de voorzitter van de raad en medeondertekend door de algemeen directeur.
Volgende documenten worden ondertekend door de desbetreffende medewerkers van het lokaal bestuur:
• aan gebruikers van de infrastructuur of aan ontleners van materiaal: mededeling, (reservatie)bevestiging, aankondiging, onkostennota, herinnering, vraag om ouderlijke toestemming
• aangiftedossier tenzij hogerliggende wetgeving anders bepaalt
• aanvraag auteur (bijv. in bibliotheek) of lesgever (bijv. bij de provincie)
• begeleidende brief (bijv. bij doorsturen van mutualiteitspapieren, stagedocumenten, fiscale attesten, beslissingen, …)
• attest (bijv. teruggave sportactiviteit door mutualiteit, tewerkstellingsattest) tenzij hogerliggende wetgeving anders bepaalt
• brief in naam van de adviesraad
• subsidieformulier tenzij hogerliggende wetgeving anders bepaalt
• opvragen van informatie t.b.v. de dienst
• retributie en aanslagbiljet
• mededeling (bijv. kennisgeving oplevering, vrijgave borg, uitnodiging tot offerte) tenzij in het document een beslissing is opgenomen die het gemeentebestuur verbindt op juridisch of ander vlak (bijv. engagementen, standpunten)
De reglementen en verordeningen van de raad worden door de burgemeester bekendgemaakt op de gemeentelijke website, met vermelding van zowel de datum waarop ze werden aangenomen als de datum waarop ze op de website werden bekend gemaakt.
RAADSCOMMISSIE
Artikel 35
De gemeenteraad richt in zijn midden een commissie op die is samengesteld uit alle gemeenteraadsleden.
De commissie heeft als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissie kan steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
Deze commissie waakt ook over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en verzelfstandige agentschappen van de gemeente.
In de OCMW-raad wordt niet gewerkt met een raadscommissie.
Artikel 36
De commissie wordt voorgezeten door de voorzitter van de gemeenteraad.
Artikel 37
De commissie is openbaar.
Dezelfde uitzonderingen inzake openbaarheid worden opgenomen als voor de raad.
Artikel 38
Plaats, dag, uur en agenda van de commissie wordt door de voorzitter minstens 5 dagen vooraf via e-mail toegestuurd aan de leden. Dit gebeurt gewoonlijk via het notuleringsprogramma meeting.mobile. De agenda van de commissie wordt ook op de gemeentelijke website geplaatst.
Artikel 39
Het ambt van secretaris kan worden waargenomen door één of meer ambtenaren van de gemeente.
Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van de commissie een aanwezigheidslijst, die aan de secretaris van de commissie wordt bezorgd.
Artikel 40
Inzake de wijze van vergaderen en de wijze van stemmen wordt verwezen naar de desbetreffende artikelen voor de gemeenteraad in dit reglement opgenomen.
PRESENTIEGELD
Artikel 41
Aan de raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen respectievelijk de leden van het vast bureau, wordt presentiegeld verleend voor elke vergadering van de gemeenteraad en de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn die niet aansluiten op de vergadering van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn waarop zij aanwezig zijn.
Aan de gemeenteraadsleden wordt eveneens presentiegeld verleend voor het bijwonen van de vergaderingen van de commissie.
Aan de voorzitter van de raad wordt voor de raad en voor een commissie een dubbel presentiegeld toegekend.
Het presentiegeld bedraagt €107,13 voor het bijwonen van de vergaderingen van de raad, en bedraagt €89,27 voor het bijwonen van de vergaderingen van de commissie. Deze bedragen worden gekoppeld aan spilindex 138.01.
Per kalenderdag kan een raadslid nooit meer dan eenmaal een presentiegeld ontvangen voor deelname aan commissie en/of de raad, behoudens de voorzitter van de gemeenteraad die voor de gemeenteraad en het voorzitten van de commissies een dubbel presentiegeld ontvangt.
Er is minimaal een uur aanwezigheid vereist op een commissievergadering of raad om tot uitbetaling van een presentiegeld over te gaan. Indien de vergadering niet langer dan een uur duurt, is de aanwezigheid gedurende de ganse vergadering vereist.
Aan de leden van het bijzonder comité met uitzondering van de voorzitter wordt overeenkomstig het Besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris, een presentiegeld verleend voor de vergaderingen van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Voor andere vergaderingen kan geen presentiegeld worden toegekend.
Voor het vaststellen van de aanwezigheid in de gemeenteraadscommissie ondertekenen zijn daartoe het aanwezigheidsregister.
Het presentiegeld bedraagt €107,13 voor het bijwonen van de vergaderingen van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Dit bedrag wordt gekoppeld aan de spilindex overeenkomst voormeld besluit.
De uitbetaling van het presentiegeld gebeurt per kwartaal.
FRACTIES
Artikel 42
De gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn of op lijsten die zich onderling hebben verenigd, vormen één fractie. De onderlinge vereniging om één fractie te vormen geldt tot de eerstvolgende algehele vernieuwing van de gemeenteraad.
Iedere fractie duidt een fractievoorzitter aan.
VERZOEKSCHRIFTEN
Artikel 43
§1 - Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meerdere personen ondertekend, schriftelijk in te dienen bij de organen van het lokaal bestuur.
§2 - Verzoekschriften worden aan het orgaan van het lokaal bestuur gericht en vermelden op leesbare wijze de naam en voornaam van de indiener of indieners.
§3 - Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van het lokaal bestuur behoort, zijn onontvankelijk.
§4 - Een brief of schriftelijk bericht wordt niet als verzoekschrift gekwalificeerd, als aan één of meer van de volgende voorwaarden is voldaan:
1° de schrijver uit louter een mening zonder concreet verzoek;
2° het geformuleerde verzoek is kennelijk niet ernstig;
3° het taalgebruik is beledigend;
4° de vraag is onredelijk of te vaag geformuleerd;
5° de vraag werd anoniem ingediend.
§5 - De voorzitter beslist over de kwalificatie van een brief als verzoekschrift en over de ontvankelijkheid van het verzoekschrift.
Artikel 44
§1 - De voorzitter van het orgaan tot wie deze verzoekschriften gericht zijn, agendeert de verzoekschriften. Wanneer het verzoekschrift wordt ingediend na bekendmaking van de agenda van de raad, wordt het verzoekschrift geagendeerd voor de volgende raad.
§2 - De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften ofwel naar het college van burgemeester en schepenen ofwel naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.
§3- De raad voor maatschappelijk welzijn kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het vast bureau of het bijzonder comité verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verschaffen.
§3 - De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door een orgaan van het lokaal bestuur of een gemeenteraadscommissie. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.
Artikel 45
Het lokaal bestuur verstrekt, binnen de drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, als het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.
VOORSTELLEN VAN BURGERS
Artikel 46
Iedere inwoner heeft het recht te verzoeken om de door hen in een gemotiveerde nota nader omschreven voorstellen en vragen over de gemeentelijke beleidsvoering en dienstverlening op de agenda van de raad in te schrijven en om deze agendapunten te komen toelichten in de raad.
Ze voegen bij die nota eventueel alle nuttige stukken die de raad kunnen voorlichten.
Dit voorstel en/of deze vraag moet worden gesteund door ten minste 300 inwoners van de gemeente ouder dan 16 jaar.
Artikel 47
Het voorstel en/of de vraag wordt ingediend op een formulier dat het lokaal bestuur daartoe ter beschikking stelt, en wordt met een aangetekende brief gestuurd aan het college van burgemeester en schepenen.
Het vermeldt de naam, voornamen, geboortedatum en woonplaats van iedereen die het verzoekschrift ondertekend heeft.
Het college van burgemeester en schepenen gaat na of aan die voorwaarden voldaan is.
Het voorstel en/of de vraag moet minstens twintig dagen voor de dag van de vergadering van de gemeenteraad bij het college van burgemeester en schepenen ingediend zijn om in de eerstvolgende gemeenteraad te kunnen worden behandeld, zo niet wordt het voorstel en/of de vraag, indien ontvankelijk, behandeld op de daaropvolgende vergadering van de raad.
Artikel 48
De gemeenteraad doet vooraf uitspraak over zijn bevoegdheid ten aanzien van de in het inwonersvoorstel opgenomen voorstellen en/of vragen. Binnen zijn bevoegdheid bepaalt de gemeenteraad ook welk gevolg daaraan wordt gegeven en hoe dat wordt bekend gemaakt."
Artikel 2 :
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 28 april 2022 wordt opgeheven en met ingang van 19 december 2024 vervangen door bovenstaand reglement, vastgesteld in zitting van heden.
Artikel 3 :
Een afschrift van dit huishoudelijk reglement wordt digitaal bezorgd aan alle raadsleden.
Jason Van Landschoot Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Britt Schouppe Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Jason Van Landschoot Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Maxim Vandemoere Timothy De Groote Leandra Decuyper Anneke Gobeyn Jason Van Landschoot Annelies Lammertyn Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Leen Anthuenis Nicole Maenhout Christiaan Verstrynge Rudi De Smet Kiran Van Landschoot Peter Van Hecke Henk Deprest Danté Basslé Wim Swyngedouw Dino Lateste Rita Verleye Ineke Hebbrecht Lut D´Hondt Patrice Timmerman aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
3. GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTINGEN VAN 28 NOVEMBER EN 2 DECEMBER 2024
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.
● Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.
Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.
Feiten
● De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.
● De audiovisuele opname werd tijdens de zittingen van 28 november gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be.
● De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 2 december 2024 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https;//www.maldegem.be/installatievergadering.
● Er werden geen opmerkingen gemaakt.
Besluit
22 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rita Verleye, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Leen Anthuenis, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Lut D´Hondt, Maxim Vandemoere en Christiaan Verstrynge
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de notulen en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 28 november en van de installatievergadering van 2 december 2024, goed.
Artikel 2:
De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
4. BEPALING VAN DE RANGORDE VAN DE GEMEENTERAADSLEDEN: BEKRACHTIGING
Bevoegdheid
● Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB), artikel 6
Juridische context
● Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB), artikel 6
● Omzendbrief KBBJ/ABB 2024/2 over de start van de lokale en provinciale bestuursperiode
Feitelijke context en argumentatie
● De rangorde van de gemeenteraadsleden wordt vastgesteld aan de hand van de anciënniteit van de raadsleden. De anciënniteit omvat de hele tijdsduur waarin een gemeenteraadslid deel heeft uitgemaakt van de gemeenteraad.
● Bij gelijke anciënniteit neemt het gemeenteraadslid dat bij de laatste vernieuwing van de gemeenteraad het hoogste aantal naamstemmen heeft behaald een hogere rang in.
● Tijdens de installatievergadering van 2 december ll. werd door de toenmalige voorzitter per vergissing de rangorde voorgelezen van een document dat nog niet aan de laatste wijzigingen aangepast was, naar aanleiding van de last-minute verzakingen vlak voor de zitting. Het ontwerp-besluit dat officieel ter inzage lag, was evenwel wel aangepast aan de laatste wijzigingen waardoor het in huidige zitting aangewezen is de rangorde te bekrachtigen. Ze dient evenwel niet gewijzigd te worden.
Tussenkomsten
● door schepen Marten De Jaeger 'cd&v) en algemeen directeur Britt Schouppe
Besluit
Enig artikel 1
De rangorde van de gemeenteraadsleden is als volgt vastgesteld tijdens de installatievergadering van 2 december ll. en wordt heden bekrachtigd als volgt:
Rangorde raadsleden | Naam en roepnaam | Anciënniteit | Aantal Stemmen 2024 |
1 | Gobeyn Anneke | 18/01/1995 - | 726 |
2 | Taeldeman Valerie | 03/01/2001 - | 1219 |
3 | Van Landschoot Jason | 03/01/2001 - | 667 |
4 | De Ceuninck Koenraad | 02/01/2007 - | 2713 |
5 | Lammertyn Annelies | 2/01/2007 - | 1698 |
6 | De Jaeger Marten | 2/01/2013 - | 1026 |
7 | Van Hecke Peter | 2/01/2013 - | 898 |
8 | Swyngedouw Wim | 2/01/2013 - | 316 |
9 | Maenhout Nicole | 2/01/2013 - | 276 |
10 | De Smet Rudi | 2/01/2013 - 1/2/2022 en 2/12/2024 - | 723 |
11 | Decuyper Leandra | 29/06/2017 - | 540 |
12 | Lateste Dino | 17/12/2015 - 23/6/2016 en 7/1/2019 - | 285 |
13 | Van Landschoot Kiran | 7/1/2019 - | 533 |
14 | De Groote Timothy | 7/1/2019 - | 298 |
15 | Deprest Henk | 7/1/2019 - | 287 |
16 | Hebbrecht Ineke | 20/1/2022 - | 590 |
17 | De Smet Cedric | 1/2/2022 - | 308 |
18 | Verleye Rita | 2/12/2024 - | 762 |
19 | Anthuenis Leen | 2/12/2024 - | 577 |
20 | Basslé Danté | 2/12/2024 - | 571 |
21 | Timmerman Patrice | 2/12/2024 - | 538 |
22 | Van Kerschaver Robin | 2/12/2024 - | 526 |
23 | D'Hondt Lut | 2/12/2024 - | 482 |
24 | De Smet Emma | 2/12/2024 - | 429 |
25 | Vandemoere Maxim | 2/12/2024 - | 336 |
26 | Verstrynge Christiaan | 2/12/2024 | 334 |
27 | De Lille Valentijn | 2/12/2024 - | 316 |
Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Britt Schouppe Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Anneke Gobeyn Robin Van Kerschaver Dino Lateste Rudi De Smet Timothy De Groote Peter Van Hecke Danté Basslé Maxim Vandemoere Jason Van Landschoot Ineke Hebbrecht Lut D´Hondt Valerie Taeldeman Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Nicole Maenhout Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Leen Anthuenis Marten De Jaeger Leandra Decuyper Rita Verleye Patrice Timmerman Henk Deprest Annelies Lammertyn aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
5. TERUGBETALING VAN DIVERSE ONKOSTEN EN TER BESCHIKKINGSTELLING MATERIAAL AAN POLITIEKE MANDATARISSEN - VASTSTELLING WIJZIGINGEN
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.
● Besluit van de Vlaamse Regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris.
● Reglement op de terugbetaling van diverse onkosten aan de politieke mandatarissen zoals goedgekeurd in zitting van 2 maart 2023.
Feiten
● Het bestaand reglement dient aangepast te worden ikv digitalisatie van de stukken van de Gemeente en de OCMW-raad.
Argumentatie
● Het is billijk dat het bestuur (ten dele) tegemoet komt aan de onkosten die niet-uitvoerende mandatarissen maken omwille van digitalisering.
● Het is billijk om aan de politieke mandatarissen werkelijk bewezen onkosten, gemaakt uit hoofde van hun mandaat als raadslid, terug te betalen.
● De gemaakte kosten dienen aan de hand van bewijsstukken te worden verantwoord en ter beoordeling worden voorgelegd aan de algemeen directeur in een gedetailleerd verslag in het eerste trimester van het jaar volgend op het jaar waarin de kosten werden gemaakt. Het verslag is openbaar en zal onverwijld aan de gemeenteraad ter kennis worden gegeven.
● De kosten die niet-uitvoerende mandatarissen en leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst maken beschouwen we ten dele als kosten, eigen aan de werkgever, en kunnen onder de volgende cumulatieve voorwaarden terugbetaald worden:
○ de kosten moeten verband houden met de uitoefening van het mandaat
○ ze moeten noodzakelijk zijn voor de uitoefening van het mandaat
○ de kosten moeten verantwoord worden met bewijsstukken - er kunnen geen forfaitaire kostenvergoedingen worden toegekend.
● Dit bedrag kan door de betrokken mandataris niet ingebracht worden in de individuele aftrekbare kosten van zijn of haar belastingsaangifte.
● De terugbetaalde onkosten moeten wel aangegeven worden volgens de richtlijnen van het FOD in 281.10 fiches (Circulaire 2022/C/62 (29/06/2022)
● In het huidig reglement worden ook de onkosten voor de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst meegenomen, dit onderdeel moet specifiek door de Raad van Maatschappelijk Welzijn gestemd worden, maar wordt hier ook meegenomen om tot 1 reglement te komen.
● Het lokaal bestuur Maldegem zet in op digitalisatie van processen en documenten en wil zo minder papier verbruiken en processen efficiënter maken. Daarom wenst het bestuur aan elke raadlid een tablet ter beschikking stellen zodat alle dossiers digitaal ter inzage worden aangeleverd en dus niet meer op papier. Hierdoor dienen de diensten hun nota's en bijlage niet meer af te drukken en aan te leveren aan het secretariaat. Dit bespaart tijd en papier.
Besluit
24 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rita Verleye, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Leen Anthuenis, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Maxim Vandemoere en Christiaan Verstrynge
Artikel 1:
De gemeenteraad stelt onderstaand reglement op de terugbetaling van diverse onkosten en ter beschikkingstelling materiaal aan de politieke mandatarissen, vast:
REGLEMENT Terugbetaling van diverse onkosten en ter beschikkingstelling materiaal aan politieke mandatarissen
Artikel 1: niet-uitvoerende mandatarissen
A. Aan de leden van de gemeenteraad kunnen alleen de kosten, die verband houden met de uitoefening van het mandaat, terugbetaald worden. Er kan jaarlijks maximaal 300 euro terugbetaald worden.
Deze financiële middelen mogen gebruikt worden voor:
1. de aankoop van boeken en studiemateriaal (documentatiemateriaal)
2. het volgen van opleidingen en studiedagen, inclusief de verplaatsingskosten. De middelen mogen niet worden gebruikt voor partijwerking, verkiezingen of ter compensatie van presentiegelden of wedden.
De kosten voor documentatiemateriaal, opleidingen of studiedagen worden hetzij terugbetaald aan de hand van de nodige bewijsstukken en/of betalingsbewijzen, hetzij rechtstreeks door het bestuur betaald op dezelfde wijze als deze die geldt voor het gemeentepersoneel.
B. Aan de leden van de gemeenteraad kan jaarlijks tot maximaal 75,00 euro tussenkomst voorzien worden in internetabonnementskosten, noodzakelijk bij de uitoefening van hun mandaat als gemeenteraadslid. De kosten worden terugbetaald, aan de hand van de nodige verantwoordingsstukken. Deze bewijstukken dienen maar 1 keer ingediend te worden in het begin van mandaatperiode en dit geldt voor de duurtijd van het mandaat.
C. Aan de gemeenteraadsleden wordt een vergoeding voor verplaatsingskosten toegekend. Deze vergoeding wordt slechts uitgekeerd voor verplaatsingen (heen en terug) in functie van hun mandaat, buiten de gemeentegrenzen en binnen de landsgrenzen.
Deze vergoeding omvat:
● de integrale terugbetaling van de gemaakte kosten voor verplaatsingen met het openbaar vervoer
● een kilometervergoeding voor verplaatsingen met eigen wagen (geen bedrijfswagen). De vergoeding voor dienstverplaatsingen wordt vastgesteld volgens de regels die gelden voor het gemeente- en OCMW-personeel.
● een fietsvergoeding voor verplaatsingen met de fiets. Deze fietsvergoeding wordt berekend zoals de fietsvergoeding die aan personeelsleden betaald wordt voor woon-werk verkeer.
● Daarnaast kunnen de raadsleden, voor verplaatsingen in functie van hun mandaat, ook gebruik maken van:
○ deelwagen ter beschikking op de dienst infrastructuur (te reserveren via het magazijn 050 72 86 20)
○ de elektrische en gewone dienstfietsen van de gemeente en het OCMW
○ de dienstvoertuigen van de gemeente (te reserveren via het magazijn 050 72 86 20)
● De vergoeding voor verplaatsingskosten kan niet gecumuleerd worden met een soortgelijke vergoeding die toegekend wordt voor het bijwonen door afgevaardigde gemeenteraadsleden van vergaderingen van sommige intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.
D. Aan elk gemeenteraadslid wordt een tablet met nodige software ter beschikking gesteld. Bij beëindiging van het mandaat moet het toestel ingeleverd worden de IT dienst. Dit kan niet overgenomen worden. Alle herstellingen en onderhoud moeten door de IT dienst gebeuren. Dit kan aangevraagd via mail naar informatica@maldegem.be. Bij verlies of diefstal moet aangifte gebeuren bij de politie en moet de IT dienst op de hoogte worden gebracht met een mail naar informatica@maldegem.be waarbij het PV van de politie wordt toegevoegd.
Artikel 2: leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst
A. Aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst kunnen alleen de kosten, die verband houden met de uitoefening van het mandaat, terugbetaald worden. Er kan jaarlijks maximaal 300 euro terugbetaald worden.
Deze financiële middelen mogen gebruikt worden voor:
1. de aankoop van boeken en studiemateriaal (documentatiemateriaal)
2. het volgen van opleidingen en studiedagen, inclusief de verplaatsingskosten. De middelen mogen niet worden gebruikt voor partijwerking, verkiezingen of ter compensatie van presentiegelden of wedden.
De kosten voor documentatiemateriaal, opleidingen of studiedagen worden hetzij terugbetaald aan de hand van de nodige bewijsstukken en/of betalingsbewijzen, hetzij rechtstreeks door het bestuur betaald op dezelfde wijze als deze die geldt voor het personeel. De vergoeding voor dienstverplaatsingen in het kader van opleidingen en studiedagen wordt vastgesteld volgens de regels die gelden voor het personeel.
B. Aan de leden van het bijzonder comité voor de sociale dienst kan jaarlijks tot maximaal 75,00 euro tussenkomst voorzien worden in internetabonnementskosten, noodzakelijk bij de uitoefening van hun mandaat als lid.
De kosten worden terugbetaald, aan de hand van de nodige verantwoordingsstukken. Deze bewijstukken dienen maar 1 keer ingediend te worden in het begin van mandaatperiode en dit geldt voor de duurtijd van het mandaat.
C. Aan de leden van het bijzonder comité wordt een vergoeding voor verplaatsingskosten toegekend. Deze vergoeding wordt slechts uitgekeerd voor verplaatsingen (heen en terug) in functie van hun mandaat, buiten de gemeentegrenzen en binnen de landsgrenzen.
Deze vergoeding omvat:
● de integrale terugbetaling van de gemaakte kosten voor verplaatsingen met het openbaar vervoer
● een kilometervergoeding voor verplaatsingen met eigen wagen (geen bedrijfswagen). De vergoeding voor dienstverplaatsingen wordt vastgesteld volgens de regels die gelden voor het gemeente- en OCMW-personeel.
● een fietsvergoeding voor verplaatsingen met de fiets. Deze fietsvergoeding wordt berekend zoals de fietsvergoeding die aan personeelsleden betaald wordt voor woon-werk verkeer.
● Daarnaast kunnen de raadsleden, voor verplaatsingen in functie van hun mandaat, ook gebruik maken van:
○ deelwagen ter beschikking op de dienst infrastructuur (te reserveren via het magazijn 050 72 86 20)
○ de elektrische en gewone dienstfietsen van de gemeente en het OCMW o de dienstvoertuigen van de gemeente (te reserveren via het magazijn 050 72 86 20)
● De vergoeding voor verplaatsingskosten kan niet gecumuleerd worden met een soortgelijke vergoeding die toegekend wordt voor het bijwonen door afgevaardigde leden van vergaderingen van sommige intergemeentelijke samenwerkingsverbanden.
D. Aan elk lid van het bijzonder comité wordt een tablet met nodige software ter beschikking gesteld. Bij beëindiging van het mandaat moet het toestel ingeleverd worden de IT dienst. Dit kan niet overgenomen worden. Alle herstellingen en onderhoud moeten door de IT dienst gebeuren. Dit kan aangevraagd via mail naar informatica@maldegem.be. Bij verlies of diefstal moet aangifte gebeuren bij de politie en moet de IT dienst op de hoogte worden gebracht met een mail naar informatica@maldegem.be waarbij het PV van de politie wordt toegevoegd.
Artikel 3: gemeentelijke vertegenwoordigers in de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden
De gemeentelijke vertegenwoordigers in de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden worden voor hun dienstreizen, ondernomen in het kader van dit mandaat, vergoed op basis van de tarieven die gelden voor het gemeentepersoneel. Deze dienstreizen dienen te gebeuren buiten de gemeentegrenzen en binnen de landsgrenzen, met de eigen wagen of het openbaar vervoer.
Indien de gemeentelijke vertegenwoordigers voor dienstreizen vergoedingen of enige andere vorm van betaling ontvangen vanwege de betreffende intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, dan kunnen deze kosten niet verhaald worden op de gemeente.
Artikel 4: uitvoerende mandatarissen
§1. 1.Elk lid van het College van Burgemeester en Schepenen, dat geen smartphone ter beschikking heeft van de gemeente Maldegem, kan een maandelijkse tussenkomst krijgen ten bedrage van maximum 45,00 euro in het privé GSM-abonnement. De kosten worden op verzoek van het lid van het College van Burgemeester en Schepenen terugbetaald, aan de hand van de nodige verantwoordingsstukken. Ofwel kan er gekozen worden voor een abonnement afgesloten door de gemeente volgens smartphone policy.
§2. De leden van het College van Burgemeester en Schepen kunnen een smartphone ter beschikking krijgen of kunnen ervoor kiezen om een tussenkomst te krijgen in de aankoop van een smartphone, dit volgens de principes van de smartphone policy die geldt voor het gemeente -en OCMW-personeel.
§3. Het gemeentebestuur draagt de kosten met betrekking tot volgende activiteiten (niet-limitatieve lijst): opleidingen, congressen, netwerkmomenten,… die leden van het college willen volgen op zich. De partner van het collegelid dient zelf in te in te staan voor de kosten.
§4 Aan de leden van het college wordt een vergoeding voor verplaatsingskosten toegekend.
Deze vergoeding wordt slechts uitgekeerd voor verplaatsingen (heen en terug) in functie van hun mandaat, buiten de gemeentegrenzen. .Deze vergoeding omvat:
● de integrale terugbetaling van de gemaakte kosten voor verplaatsingen met het openbaar vervoer
● een kilometervergoeding voor verplaatsingen met eigen wagen (geen bedrijfswagen).
De vergoeding voor dienstverplaatsingen wordt vastgesteld volgens de regels die gelden voor het gemeente- en OCMW-personeel.
● een fietsvergoeding voor verplaatsingen met de fiets. Deze fietsvergoeding wordt berekend zoals de fietsvergoeding die aan personeelsleden betaald wordt voor woon-werk verkeer.
● Daarnaast kunnen de collegeleden, voor verplaatsingen in functie van hun mandaat:
○ gebruik maken van een deelwagen, ter beschikking op de dienst infrastructuur
○ beschikken over een standaard elektrische fiets
○ gebruik maken van de dienstvoertuigen van de gemeente (te reserveren via het magazijn 050 72 86 20)
§5.Aan de leden van het college wordt een laptop ter beschikking gesteld voor de looptijd van het mandaat. Deze kan niet aangekocht worden na het beëindigen van het mandaat. Daarnaast beschikt lid van het college over een budget tbv 1.000 euro over de ganse legislatuur voor de aankoop van IT materiaal.
Artikel 5: Procedure uitbetaling
De aanvraag tot betaling van de onkosten gebeurt a.d.h.v een onkostennota met facturen waaruit de gemaakte kosten blijken. De onkostennota's worden voorbereid door de financiële dienst op vraag van de mandataris. Het bewijsstuk mag gemaild worden naar financien@maldegem.be. De onkostennota dient getekend te worden door de mandataris.
Artikel 6: algemeen
Jaarlijks wordt in het eerstvolgende kwartaal, volgend op het jaar waarin de gemaakte kosten werd terugbetaald, een gedetailleerd verslag gemaakt van de aanwending van alle middelen. Dit verslag is openbaar en wordt door de algemeen directeur voorgelegd aan de gemeenteraad.
Artikel 7:
Indien iemand lid is van meerdere raden kunnen de kosten en vergoedingen voorzien in dit reglementniet gecumuleerd worden en is er slechts recht op een eenmalige tussenkomst.
Artikel 8: datum van inwerkingtreding
Het reglement op de terugbetaling van diverse onkosten aan de politieke mandatarissen van 2 maart 2023 wordt opgeheven en vervangen door huidige reglement.
Dit reglement is geldig vanaf 20 december 2024.
Artikel 2:
Een afschrift van dit reglement zal aan de toezichthoudende overheid overgemaakt worden.
Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Britt Schouppe Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Anneke Gobeyn Peter Van Hecke Rudi De Smet Henk Deprest Valerie Taeldeman Leandra Decuyper Koenraad De Ceuninck Lut D´Hondt Ineke Hebbrecht Nicole Maenhout Robin Van Kerschaver Marten De Jaeger Annelies Lammertyn Leen Anthuenis Kiran Van Landschoot Rita Verleye Patrice Timmerman Dino Lateste Danté Basslé Maxim Vandemoere Timothy De Groote Wim Swyngedouw Jason Van Landschoot Christiaan Verstrynge aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
6. EINDREKENING VAN DE PENNINGMEESTER VAN DE KERKFABRIEK HEILIGE DRIE-EENHEID IN MALDEGEM: ADVIES GEMEENTERAAD
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
9° beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt
● Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten, meer bepaald :
○ het artikel 32,3° waarin bepaald wordt dat het centraal kerkbestuur bevoegd is voor het indienen bij de gemeenteoverheid van de jaarrekening van de kerkfabrieken
○ de artikelen 54 tot 56 waarin de procedure bepaald wordt voor het indienen van de eindrekeningen van de penningmeesters en jaarrekeningen van de kerkfabrieken, en waarin bepaalt wordt dat deze eind- en jaarrekeningen onderworpen zijn aan het advies van de gemeenteraad.
● Het besluit van 13 oktober 2006 van de Vlaamse Regering houdende het Algemeen Reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.
● Het decreet van 22 oktober 2021 tot regeling van de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen, de verplichtingen van de besturen van de eredienst en het toezicht daarop, en tot wijziging van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.
Feiten
● Tijdens de zitting van de kerkraad van 10 oktober 2024 werd een nieuw bestuur verkozen van de kerkfabriek Heilige Drie-eenheid . Er werd een nieuwe penningmeester aangesteld, waardoor de vorige penningmeester haar eindrekening diende voor te leggen.
● Deze eindrekening, over de periode van 1 januari 2024 tot 3 oktober 2024, werd door de kerkraad op 22 oktober 2024 goedgekeurd.
Argumentatie
● Nazicht van deze eindrekening brengt geen anomalieën of foutieve gegevens aan het licht.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Adviezen
● FD: positief advies
Tussenkomsten
● door raadslid Wim Swyngedouw (Open VLD De Merlaan)
Besluit
19 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rita Verleye, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Leen Anthuenis, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver en Lut D´Hondt
5 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Timothy De Groote, Maxim Vandemoere en Christiaan Verstrynge
Enig artikel:
De gemeenteraad verleent een gunstig advies voor de eindrekening van de kerkfabriek Heilige Drie-eenheid voor de periode van 1 januari 2024 tot 3 oktober 2024, naar aanleiding van de aanstelling van een nieuwe penningmeester met ingang van 4 oktober 2024.
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
7. KERKFABRIEK - BUDGET 2025: AKTENAME
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
9° beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt
● Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder :
○ de artikelen 41 tot 50, waarin het administratief toezicht op het meerjarenplan, het budget en de wijzigingen van de kerkfabrieken wordt vastgelegd.
○ het artikel 32 waarin het centraal kerkbestuur de bevoegdheid toegekend wordt voor het gecoördineerd indienen bij de gemeenteoverheid van de budgetten en budgetwijzigingen, en het meerjarenplan en meerjarenplanwijziging van de kerkfabrieken.
○ de artikelen 33 en 33/1 betreffende het overleg tussen het centraal kerkbestuur en een afvaardiging van het college van burgemeester en schepenen.
○ het artikel 52/1 betreffende de gemeentelijke verplichtingen op vlak van de eventuele exploitatietekorten of bijdragen in de investeringen in de gebouwen van de eredienst.
○ de artikelen 57 tot 63 betreffende het algemeen administratief toezicht op de notulen en beslissingen van de kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur.
● Het kerkenbeleidsplan voor Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 september 2017.
Feiten
● Op 27 juni 2024 heeft de kerkfabriek Heilige Drie-eenheid het budget 2025 vastgesteld.
● Op 23 juli 2024 heeft het bisdom Gent gunstig advies verleend aan het budget 2025 van de kerkfabriek Heilige Drie-eenheid.
● De jaarrekeningcijfers 2023 werden goedgekeurd door de provinciegouverneur op 14 mei 2024.
● De budgetcijfers 2024 werden overgenomen uit de budgetwijziging zoals goedgekeurd op 27 juni 2024.
● De meerjarenplancijfers werden overgenomen uit het gewijzigde meerjarenplan zoals goedgekeurd op 26 juni 2023.
● De juridische eenmaking van de vijf kerkfabrieken brengt heel wat wijzigingen met zich mee, waarvan de impact op heden nog niet volledig is in te schatten.
● Voor het budget 2025 heeft de kerkfabriek zich gebaseerd op de jaarrekening 2023 en op de oorspronkelijke budgetten 2024 van de voormalige kerkfabrieken.
● Het budget 2025 werd op 5 november 2024 ingediend bij het gemeentebestuur.
Argumentatie
● Uit het budget 2025, zoals opgesteld door de kerkfabriek Heilige Drie-eenheid te Maldegem, blijkt dat de gemeente een exploitatietoelage van € 54 161,49 moet voorzien. Aan de gemeente wordt geen investeringstoelage gevraagd.
● Het voorgestelde budget 2025 is opgesteld conform het goedgekeurde meerjarenplan 2020-2025.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Adviezen
● Financieel directeur: positief advies
Besluit
Artikel 1:
De gemeenteraad neemt akte van het budget 2025, zoals opgesteld door de kerkfabriek Heilige Drie-eenheid te Maldegem.
Artikel 2:
Uit dit budget 2025 blijkt dat de gemeente Maldegem moet voorzien in een exploitatietoelage van € 54.161,49 en dat er geen investeringstoelage door de kerkfabriek wordt gevraagd.
Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Britt Schouppe Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Peter Van Hecke Dino Lateste Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Timothy De Groote Koenraad De Ceuninck Danté Basslé Anneke Gobeyn Kiran Van Landschoot Marten De Jaeger Ineke Hebbrecht Annelies Lammertyn Wim Swyngedouw Christiaan Verstrynge Maxim Vandemoere Lut D´Hondt Jason Van Landschoot Rita Verleye Leen Anthuenis Patrice Timmerman Nicole Maenhout Robin Van Kerschaver Rudi De Smet Henk Deprest aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
8. WIJZIGING AAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP HET GEBRUIK VAN DE ZALEN VAN HET GEMEENSCHAPSCENTRUM
24 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rita Verleye, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Leen Anthuenis, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Maxim Vandemoere en Christiaan Verstrynge
De gemeenteraad keurt de voorgestelde wijzigingen aan het huishoudelijk reglement op het gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum goed.
Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Britt Schouppe Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Valerie Taeldeman Rita Verleye Patrice Timmerman Annelies Lammertyn Leandra Decuyper Ineke Hebbrecht Christiaan Verstrynge Kiran Van Landschoot Anneke Gobeyn Dino Lateste Henk Deprest Danté Basslé Maxim Vandemoere Jason Van Landschoot Peter Van Hecke Rudi De Smet Nicole Maenhout Wim Swyngedouw Marten De Jaeger Koenraad De Ceuninck Timothy De Groote Lut D´Hondt Leen Anthuenis Robin Van Kerschaver aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
9. VASTSTELLING WIJZIGINGEN AAN HET RETRIBUTIEREGLEMENT OP HET GEBRUIK VAN DE ZALEN VAN HET GEMEENSCHAPSCENTRUM
24 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rita Verleye, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Leen Anthuenis, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Maxim Vandemoere en Christiaan Verstrynge
De gemeenteraad keurt de voorgestelde wijzigingen aan het retributiereglement op het gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum goed.
Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Britt Schouppe Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Rudi De Smet Danté Basslé Peter Van Hecke Annelies Lammertyn Leandra Decuyper Rita Verleye Patrice Timmerman Robin Van Kerschaver Valerie Taeldeman Henk Deprest Nicole Maenhout Lut D´Hondt Marten De Jaeger Leen Anthuenis Jason Van Landschoot Ineke Hebbrecht Dino Lateste Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Kiran Van Landschoot Maxim Vandemoere Wim Swyngedouw Christiaan Verstrynge Timothy De Groote aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
10. AANVULLENDE BELASTING OP DE PERSONENBELASTING: VERLENGING IN 2025
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;
● Het Wetboek op de Inkomstenbelastingen 1992, artikels 464 tot en met 470/2.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan
● Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, en latere wijzigingen.
● Bijzondere wet betreffende de financiering van de Gemeenschappen en de Gewesten, artikel 5/3, § 2 tweede lid.
● De gemeenteraadsbeslissing van 21 december 2023 betreffende de aanvullende belasting op de personenbelasting - verlenging in 2024.
Feiten
● Er wordt een aanvullende belasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 1 januari van het betreffende aanslagjaar.
● De belasting werd, voor het aanslagjaar 2024, vastgesteld op 6,9% van het volgens het Wetboek van Inkomstenbelastingen 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar. Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorafgaande jaar.
● De vestiging en de inning van gemeentelijke belasting zullen door het toedoen van het bestuur der directe belastingen geschieden, zoals bepaald in artikel 469 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen.
● Voor het aanslagjaar 2025 moet opnieuw een beslissing genomen worden.
Argumentatie
● Er moet rekening gehouden worden met de financiële toestand van de gemeente.
Financiële weerslag
Budget is toereikend Actienr: GBB-FIN Actie-omschrijving: Aanvullende belasting op de personenbelasting | ||||
beleidscode/Alg.rek | Budget 2025 |
|
|
|
0020-00 / 730100 | 9.129.310,20 euro |
|
|
|
Tussenkomsten
● door raadslid Dino Lateste (GROEN MALDEGEM)
● door raadslid Wim Swyngedouw (Open VLD De Merlaan)
● door schepen Marten De Jaeger (cd&v)
● door burgemeester Koenraad De Ceuninck (cd&v)
Besluit
20 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rita Verleye, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Leen Anthuenis, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver en Lut D´Hondt
3 stemmen tegen: Wim Swyngedouw, Maxim Vandemoere en Christiaan Verstrynge
1 onthouding: Timothy De Groote
Artikel 1:
Voor het aanslagjaar 2025 wordt een aanvullende belasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 1 januari van het aanslagjaar.
Artikel 2:
De belasting wordt gevestigd op 6,9% van de overeenkomstig artikel 466 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar. Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorafgaande jaar.
Artikel 3:
De vestiging en de inning van de gemeentelijke belasting gebeuren door het bestuur der directe belastingen geschieden, zoals bepaald in artikel 469 van het Wetboek der Inkomstenbelastingen.
Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Emma De Smet Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Britt Schouppe Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Emma De Smet Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Leen Anthuenis Leandra Decuyper Dino Lateste Peter Van Hecke Henk Deprest Kiran Van Landschoot Nicole Maenhout Rita Verleye Patrice Timmerman Emma De Smet Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Ineke Hebbrecht Marten De Jaeger Danté Basslé Lut D´Hondt Robin Van Kerschaver Rudi De Smet Annelies Lammertyn Wim Swyngedouw Jason Van Landschoot Timothy De Groote Maxim Vandemoere Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 5 Goedgekeurd
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
11. GEMEENTELIJKE OPCENTIEMEN OP DE ONROERENDE VOORHEFFING: VERLENGING IN 2025
Juridische gronden
• De Grondwet, artikel 170, §4.
• De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;
● Het Wetboek op de Inkomstenbelastingen van 10 april 1992, artikel 464/1, 1°, artikel 471 tot en met 504.
• Decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit, titel 1 en 3, titel 2, hoofdstuk 1.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.
• Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan
• De gemeenteraadsbeslissing van 21 december 2023 betreffende de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing.
Feiten
● Voor het aanslagjaar 2024 werden, ten behoeve van de gemeente, 1.039 opcentiemen op de onroerende voorheffing geheven.
● Aangezien deze opcentiemen slechts voor het aanslagjaar 2024 werden gestemd, moet voor het aanslagjaar 2025 opnieuw een beslissing genomen worden.
Argumentatie
● De financiële toestand van de gemeente.
Financiële weerslag
Budget is toereikend Actienr: GBB-FIN Actie-omschrijving: opcentiemen op de onroerende voorheffing Budgetbeheerder: Isabelle Dombret | ||||
Alg.rek/beleidscode | Budget 2025 |
|
|
|
0020-00 / 730 000 | 10.539.841 euro |
|
|
|
Tussenkomsten
● door raadslid Wim Swyngedouw (Open VLD De Merlaan)
● door burgemeester Koenraad De Ceuninck (cd&v)
Besluit
19 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rita Verleye, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Leen Anthuenis, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt en Emma De Smet
5 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Timothy De Groote, Maxim Vandemoere en Christiaan Verstrynge
1 niet gestemd: Koenraad De Ceuninck
Artikel 1:
Voor het aanslagjaar 2025 worden ten behoeve van de gemeente 1.039 opcentiemen op de onroerende voorheffing geheven.
Artikel 2:
De vestiging en de inning van de gemeentebelasting gebeuren door toedoen van de Vlaamse Belastingdienst.
Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Emma De Smet Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Britt Schouppe Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Emma De Smet Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Leandra Decuyper Koenraad De Ceuninck Marten De Jaeger Patrice Timmerman Danté Basslé Maxim Vandemoere Henk Deprest Robin Van Kerschaver Christiaan Verstrynge Anneke Gobeyn Leen Anthuenis Timothy De Groote Ineke Hebbrecht Dino Lateste Wim Swyngedouw Jason Van Landschoot Peter Van Hecke Rudi De Smet Nicole Maenhout Lut D´Hondt Emma De Smet Rita Verleye Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Valerie Taeldeman aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
12. PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT AGB MALDEGEM 2025
Juridische gronden
● De wet van 19 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen
● Artikel 28 §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 §1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van de bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden
● Artikel 40 §3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt
● Statuten van het AGB Maldegem,
● Artikel 240 §4 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat het autonoom gemeentebedrijf de tarieven en de tariefstructuren voor de door het bedrijf geleverde prestaties vaststelt binnen de grenzen van de in de beheersovereenkomst bepaalde grondregelen inzake tarifering. De maximumtarieven of de formules voor hun berekening die niet in de beheersovereenkomst zijn geregeld, worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
● De beheersovereenkomst tussen het AGB Maldegem en de gemeente Maldegem. In bijzonder artikel 7 dat stelt dat het AGB een voorstel van tarieven formuleert waarover de gemeenteraad zich uitspreekt. De modaliteiten en de berekeningswijze van de prijssubsidies worden vastgesteld in een apart prijssubsidiereglement.
● Prijssubsidiereglement goedgekeurd door de gemeenteraad in haar zitting van september 2024
● De BTW-circulaire (E.T. 129.288) inzake AGB's
Argumentatie
● Het AGB Maldegem moet kunnen aantonen dat het beschikt over een structureel vermogen om winst te maken.
● De prijssubsidies moeten worden aangepast zodat de geraamde kosten voor 2024 kunnen gedekt worden en opdat er een winst kan gemaakt worden in het AGB Maldegem.
● Er werd een simulatie gemaakt om de hoogte van de prijssubsidies te bepalen voor 2024. Aangezien deze afhankelijk zijn van de kosten en van de inkomsten van het AGB en dat deze kunnen fluctueren, kunnen de prijssubsidies meerdere keren herzien worden per jaar.
● De prijssubsidies worden bepaald door een factor toe te passen op de toegangsprijs exclusief BTW. Op de facturen aan de gemeente worden geen prijssubsidies toegepast. De tarieven liggen dan ook hoger voor het gebruik van de sportinfrastructuur door de gemeente. .
● De factor voor het gebruik van de zalen MEOS wordt verhoogd van 3,50 naar 4 vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025. De factor gebruikt voor het zwembad kan verhoogd worden van 3 naar 3,50 vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025. Voor de parkcross wenst het AGB Maldegem een verhoging van de prijs met 15 euro (exclusief BTW) per bezoeker vast te leggen om economisch rendabel te zijn. De factor voor de ter beschikking stelling van de cafetaria MEOS wenst het AGB Maldegem te behouden op 5 vanaf 1 januari 2025 tot 31 december 2025.
Tussenkomsten
● door schepen Marten De Jaeger (cd&v)
Besluit
25 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rita Verleye, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Leen Anthuenis, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere en Christiaan Verstrynge
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het prijssubsidiereglement voor de sporthal MEOS, de tennis terreinen, het Sint-Anna zwembad, de Park cross en de ter beschikking stelling van cafetaria MEOS goed als volgt :
PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT VOOR SPORTHAL MEOS, TENNIS TERREINEN, ZWEMBAD SINT-ANNA EN PARK CROSS
TUSSEN
I. De gemeente Maldegem, met zetel te Marktstraat 7 9990 Maldegem, hier vertegenwoordigd door het College van Burgemeester en Schepenen, voor wie optreden de heer Koenraad De Ceuninck burgemeester, en mevrouw Britt Schouppe algemeen directeur, hierna genoemd “Gemeente”, anderzijds,
en
2. Het autonoom gemeentebedrijf Maldegem, met maatschappelijke zetel te Marktstraat 7, 9990 Maldegem, opgericht bij Besluit van de Gemeenteraad van de gemeente Maldegem dd dd. 21 april 2004 en rechtspersoonlijkheid verkregen ingevolge de goedkeuring door de oprichting door de Vlaamse Minister van Binnenlandse aangelegenheden dd. 12 juli 2004
ondernemingsnummer BE 0870.672.097, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door voorzitter van de Raad van Bestuur de heer Marten De Jaeger en mevrouw Britt Schouppe, algemeen directeur, hierna genoemd “AGB Maldegem”, enerzijds,
wordt overeengekomen dat de Gemeente prijssubsidies zal toekennen aan het AGB Maldegem voor het verlenen van recht op toegang tot de sporthal MEOS, de tennisterreinen, cafetaria MEOS, de Park cross en het Sint-Anna zwembad.
Dit prijssubsidiereglement legt de toekenning van deze prijssubsidies vast en geldt voor de periode vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025.
VOORWAARDEN
Het AGB Maldegem heeft haar inkomsten en uitgaven geraamd voor 2025.
Om economisch rendabel te zijn, wenst het AGB Maldegem de voorziene toegangsprijzen (exclusief btw) voor recht op toegang voor derden tot de sporthal MEOS en de tennisterreinen te vermenigvuldigen met een factor 4. Voor het zwembad Sint-Anna wenst het AGB Maldegem de voorziene toegangsprijzen voor derden (exclusief btw) voor recht op toegang, te vermenigvuldigen met een factor 3,5. Voor de park cross wenst het AGB Maldegem de voorziene toegangsprijzen (exclusief btw) te verhogen met 15 euro per bezoeker. Voor de ter beschikking stelling van de cafetaria MEOS wenst het AGB Maldegem een factor 5 toe te passen. Er wordt geen prijssubsidie aangerekend op de toegangsprijzen aangerekend aan de gemeente. Daarvoor geldt het tariefreglement.
De Gemeente erkent dat het AGB Maldegem, op basis van deze ramingen, de voorziene toegangsprijzen (exclusief btw) voor recht op toegang tot de sporthal MEOS en de tennisterreinen moet vermenigvuldigen met een factor 4, voor het zwembad met een factor van 3,5; voor de ter beschikking stelling van de cafetaria MEOS met factor 5 en een verhoging van de prijs met 15 euro (exclusief BTW) per bezoeker voor de park cross, om economisch rendabel te zijn.
Rekening houdend met de sportieve en sociale functie van de sportinfrastructuur wenst de Gemeente dat er slechts minimale prijsverhogingen doorgevoerd worden ten aanzien van gebruikers van de sportinfrastructuur en de park cross. De Gemeente wenst immers de toegangsgelden te beperken opdat de sporthal MEOS, de tennisterreinen, de park cross en het Sint-Anna zwembad toegankelijk zijn voor iedereen. De Gemeente verbindt er zich toe om voor de periode vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025 deze beperkte toegangsgelden te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies. De waarde van de prijssubsidie toegekend door de Gemeente bedraagt de prijs (exclusief btw) die de gebruiker of bezoeker voor recht op toegang betaalt vermenigvuldigd met een factor 4 voor de sporthal MEOS en de tennisterreinen, voor het zwembad met een factor van 3,5 en een prijssubsidie van 15 euro per bezoeker voor de park cross. Voor de ter beschikking stelling van de cafetaria MEOS wordt factor 5 gehanteerd.
De gratis activiteiten worden gesubsidieerd voor een bedrag van 4 euro per bezoeker zwembad.
De gesubsidieerde toegangsgelden (exclusief 6% btw) kunnen opnieuw geëvalueerd worden tijdens de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025 in het kader van een periodieke evaluatie van de exploitatieresultaten van het AGB Maldegem. In de mate er een prijssubsidieaanpassing noodzakelijk is, zal de Gemeente deze steeds documenteren (bv. aan de hand van een gemeenteraadsbeslissing).
Het AGB Maldegem moet op de 15e werkdag van elke maand de Gemeente een overzicht bezorgen van het aantal gebruikers waaraan recht op toegang is verleend tijdens de voorbije maand. Dit overzicht dient tevens het bedrag aan te betalen prijssubsidies te bevatten. De afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren middels de uitreiking van een debet nota die het AGB Maldegem uitreikt aan de Gemeente. De Gemeente dient deze debet nota te betalen aan het AGB Maldegem binnen de 30 werkdagen na ontvangst.
Een nieuw prijssubsidiereglement geldig vanaf 1 januari 2026 zal worden onderhandeld tussen de Gemeente en het AGB Maldegem.
Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Emma De Smet Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Britt Schouppe Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Emma De Smet Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Dino Lateste Rudi De Smet Annelies Lammertyn Marten De Jaeger Emma De Smet Lut D´Hondt Maxim Vandemoere Rita Verleye Patrice Timmerman Koenraad De Ceuninck Robin Van Kerschaver Jason Van Landschoot Leandra Decuyper Henk Deprest Kiran Van Landschoot Danté Basslé Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Nicole Maenhout Anneke Gobeyn Leen Anthuenis Timothy De Groote Ineke Hebbrecht Christiaan Verstrynge Wim Swyngedouw aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
13. AGB - WIJZIGING STATUTEN - VASTSTELLING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Art. 233 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende wijzigingen in de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf, dat vermeldt dat de wijziging in de statuten aangebracht worden bij beslissing van de gemeenteraad op voorstel of advies van de Raad van Bestuur van het AGB.
● Het besluit van de Vlaamse regering dd. 12 juli 2004 waarbij de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem goedgekeurd werden.
● De statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem, zoals gewijzigd, meest recent door de gemeenteraad in de zitting van 24 juni 2020.
Feiten
● Volgende wijzigingen aan de statuten van het Autonoom Gemeente Bedrijf Maldegem worden voorgesteld:
● In art. 6 betreffende de Raad van Bestuur wordt de samenstelling van de Raad gelijkgeschakeld aan de samenstelling van de gemeenteraad.
● In art. 9 betreffende de bijeenroeping wordt de Raad voortaan verplicht samengeroepen op verzoek van minstens 10 bestuurders ipv op verzoek van 4 bestuurders. Ook wordt in dit artikel voorzien dat de uitnodigingen voor de Raad van bestuur digitaal verzonden zullen worden ipv schriftelijk.
● In art. 10 wordt toegevoegd dat de stemmingen ook via een digitaal stemsysteem kunnen gebeuren. Verder wordt hier bepaald dat een volmacht niet lager enkel schriftelijk kan gegeven worden, dat de algemeen directeur ook de secretaris is van de Raad van Bestuur, dat diens vervanger door de gemeenteraad kan aangeduid worden en dat de notulen voortaan elektronisch ter beschikking gesteld worden.
● In artikel 11 wordt geschrapt dat de raad van Bestuur de tarieven voor de door het AGB geleverde prestaties vastlegt en wordt inzake personeelsaangelegenheden de term "gemeente" vervangen door "lokaal bestuur".
● In artikel 12 wordt toegevoegd dat de Raad van Bestuur het vaststellen van het statuut van het personeel kan delegeren aan het directiecomité tenzij er geen akkoord met de vakbonden werd bereikt. Ook wordt in dit artikel het verbod op het delegeren van het sluiten van dienstverleningsovereenkomsten geschrapt.
● Artikel 14 wordt aangepast zodat de leden van de Raad van Bestuur hun mandaat onbezoldigd uitoefenen.
● In artikel 15 wordt gesteld dat het Directiecomité voortaan is samengesteld uit het volledige College van burgemeester en schepenen,
● In overeenstemming met de wijziging in artikel 15 wordt in art. 16 dan ook de bepaling "of als raadslid" geschrapt.
● In artikel 19 wordt toegevoegd dat de algemeen directeur ook secretaris van het directiecomité is en dat de notulen ten laatste meegestuurd worden met de uitnodiging voor de volgende vergadering en dat ze voortaan elektronisch ter beschikking gesteld worden.
● In artikel 20 wordt toegevoegd dat het directiecomité leningen kan aangaan in zoverre deze zijn opgenomen in het goedgekeurd meerjarenplan.
● In art. 22 wordt gesteld dat de leden van het directiecomité, net zoals de leden van de Raad van Bestuur, hun mandaat onbezoldigd uitoefenen.
● Vervolgens wordt de volgorde van de hoofdstukken 3 & 4 gewijzigd, met de hieruit voortvloeiende hernummering van de artikelen.
● De Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem verleende in haar zitting van 3 december 2024 een gunstig advies aan het voorstel van statutenwijziging
Argumentatie
● De wijzigingen in de samenstelling van de Raad van Bestuur en het Directiecomité voorzien in een uitbreiding van de samenstelling, zodat de volledige gemeenteraad en het volledige college steeds op de hoogte zijn van de verrichtingen en het beleid van het AGB. Hierdoor ontstaat een grotere transparantie en een hogere betrokkenheid bij het AGB.
● De praktische wijzigingen en aanvullingen inzake de digitale uitnodigingen, het digitaal raadplegen van documenten, de mogelijkheid tot gebruik van een digitaal stemsysteem en het vergaderen via digitale platformen bij zowel de Raad van Bestuur als het Directiecomité zijn ingegeven door een het streven naar een eenvoudigere en meer praktische werking en weerspiegelen de verder doorgedreven digitalisering van de werking van het lokaal bestuur.
● De aanduiding van de algemeen directeur als secretaris van de Raad van Bestuur en van het Directiecomité is een bestendiging van de huidige werkwijze en vloeit bovendien ook logisch voort uit de wijziging in de samenstelling van deze organen.
● Inzake de bevoegdheid van de Raad van Bestuur wordt het schrappen van het vaststellen van de tarieven ingegeven vanuit praktisch oogpunt, zo wordt nl. vermeden dat voor elke individuele tariefaanpassing aan de Raad van Bestuur voorgelegd moet worden. De Raad behoudt evenwel de controle door de bepaling dat het vastleggen van de tariefstructuren wel tot de bevoegdheid van de Raad blijft behoren.
● De wijzigingen in de bevoegdheden die de Raad van Bestuur niet kan delegeren worden geharmoniseerd met de toestand in het gemeentebestuur,
● De hoofdstukken 3 & 4 (digitale zittingen van de Raad van Bestuur en het Directiecomité worden van volgorde veranderd, aldus wordt consistent doorheen de ganse statuten steeds eerst de Raad van bestuur behandeld en daarna het Directiecomité
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Besluit
25 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rita Verleye, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Leen Anthuenis, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere en Christiaan Verstrynge
Artikel 1:
De gemeenteraad stelt de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem vast als volgt:
"STATUTEN AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MALDEGEM
HOOFDSTUK I
ALGEMENE BEPALINGEN
Art. 1 Naam, juridische basis en duur
Het ‘Autonoom gemeentebedrijf Maldegem’ is een autonoom gemeentebedrijf, een publiekrechtelijke rechtspersoon opgericht op basis van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 bij besluit van de gemeenteraad van de gemeente Maldegem (hierna “de gemeente”) van 21 april 2004. Het wordt hieronder ‘AGB Maldegem’ genoemd.
Het AGB wordt opgericht voor onbepaalde duur.
Art. 2 Maatschappelijke zetel
De maatschappelijke zetel van het AGB is gevestigd te Marktstraat 7, 9990 Maldegem.
Art. 3 Maatschappelijk doel en taken
Het AGB Maldegem heeft als maatschappelijk doel het beheer en de exploitatie te verzorgen van de infrastructuren met sportieve, culturele, educatieve en/of toeristische bestemming en van de infrastructuren voor ontspanning, voor jeugd-, sociale, wetenschappelijke of verzorgende activiteiten van de gemeente Maldegem.
Het AGB Maldegem heeft verder als doel het realiseren van sportieve, culturele, recreatieve, jeugd-, verzorgende, educatieve, wetenschappelijke, en/of sociale projecten in opdracht van de gemeente Maldegem.
Het AGB Maldegem mag, binnen de grenzen van haar doel, vrij beslissen over de verwerving, de aanwending en de vervreemding van de lichamelijke en onlichamelijke goederen, over de vestiging of de opheffing van de zakelijke rechten op die goederen, alsook over de uitvoering van dergelijke beslissingen en over hun financiering.
Het AGB Maldegem kan om deze doelstellingen te realiseren alle handelingen stellen, zo onder meer het verwerven van onroerende goederen, de vorming van zakelijke rechten, de bouw, de renovatie, de verbouwing, het verhuren of de financieringshuur van onroerende goederen met het oog op de verkoop, de verhuur, de financieringshuur of andere juridische handelingen betreffende deze onroerende goederen
Het AGB Maldegem kan, na machtiging door de Vlaamse Regering, over gaan tot de onteigeningen die noodzakelijk zijn voor de verwezenlijking van het doel.
Het AGB Maldegem kan, op voorwaarde van bijzondere en omstandige motivering, zakelijke rechten vestigen op de onroerende goederen die behoren tot het openbaar domein, voor zover de gevestigde zakelijke rechten niet kennelijk onverenigbaar zijn met de bestemming van deze goederen.
In de beheersovereenkomst die werd afgesloten tussen de gemeente en het AGB worden de wijze waarop het AGB zijn taken moet vervullen en de doelstellingen verder geconcretiseerd.
Art. 4 Participaties
Het AGB Maldegem kan rechtspersonen oprichten, erin deelnemen of zich erin laten vertegenwoordigen, voor zover dat past in de opdrachten van het AGB Maldegem vermeld in artikel 3 en voor zover hiermee geen speculatieve oogmerken worden nagestreefd.
De oprichting, deelname of vertegenwoordiging gebeurt in overeenstemming met het gelijkheidsbeginsel, de regelgeving inzake mededinging en staatssteun en de voorwaarden, bepaald in de beheersovereenkomst. De beslissing tot oprichting, deelname of vertegenwoordiging toont aan dat aan de voormelde voorwaarden is voldaan.
De deelname is onderworpen aan de voorwaarde dat aan het AGB Maldegem minstens een mandaat van bestuurder wordt toegekend.
De beslissing tot oprichting, deelname of vertegenwoordiging wordt binnen dertig dagen aan de Vlaamse Regering verzonden. Tot de oprichting, deelname of vertegenwoordiging kan pas worden overgegaan nadat de beslissing hiertoe werd goedgekeurd. Binnen honderd dagen na verzending keurt de Vlaamse Regering de beslissing al dan niet goed. Als die termijn verstrijkt zonder dat de Vlaamse Regering een beslissing heeft genomen en die beslissing heeft verzonden aan het AGB Maldegem, dan wordt de goedkeuring geacht te zijn verleend.
HOOFDSTUK II - ORGANEN
Afdeling 1 - Algemeen
Art. 5 Structuur
Het bedrijf wordt bestuurd door een raad van bestuur en een directiecomité.
Afdeling 2 - Raad van bestuur
Art. 6 Samenstelling
§ 1. De samenstelling van de raad van bestuur is dezelfde als deze van de gemeenteraad.
§ 2. De benoeming van de leden van de raad van bestuur gebeurt door de gemeenteraad in openbare zitting.
Art. 7 Einde van het mandaat
Het mandaat van lid van de raad van bestuur is hernieuwbaar.
Na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt tot volledige vernieuwing van de raad van bestuur overgegaan. In dat geval blijven de leden van de raad van bestuur in functie tot de nieuwe gemeenteraad tot hun vervanging is overgegaan.
Wanneer een lid van de raad van bestuur ophoudt gemeenteraadslid te zijn, wordt zijn vervanger in de gemeenteraad als vervanger in de raad van bestuur benoemd van zodra hij is geïnstalleerd als gemeenteraadslid, behoudens in het geval bedoeld in de vorige alinea.
Art. 8 Voorzitterschap
De raad van bestuur kiest uit zijn leden een voorzitter die deel moet uitmaken van het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Maldegem. De voorzitter zit de vergaderingen van de raad van bestuur voor.
Indien de voorzitter verhinderd is, wordt de raad van bestuur voorgezeten door een bestuurder die door de voorzitter daartoe is aangeduid. Bij gebreke aan de aanduiding van een vervangend voorzitter, zal de oudste aanwezige bestuurder de raad van bestuur voorzitten.
Art. 9 Bijeenroeping
De raad van bestuur wordt bijeengeroepen door de voorzitter van de raad van bestuur telkens wanneer de belangen van het AGB het vereisen en minstens 4 maal per jaar.
De raad van bestuur beraadslaagt op de maatschappelijke zetel van het AGB of, indien de omstandigheden dit vereisen, op een andere plaats die wordt bepaald door de voorzitter. De vergaderingen zijn niet openbaar. Indien de omstandigheden dit zouden vereisen kan er ook via een digitaal platform worden vergaderd.
Op verzoek van minstens 10 bestuurders is de voorzitter verplicht de raad bijeen te roepen binnen de 14 dagen na de aanvraag. De uitnodigingen vermelden plaats, datum, uur en agenda van de vergadering en worden tenminste vijf dagen voor de vergadering digitaal verzonden. De uitnodiging bevat een link naar de plaats waar de documenten digitaal kunnen worden geraadpleegd.
Art. 10 Beraadslaging, stemming en notulen
§1 De raad van bestuur kan slechts geldig beraadslagen en beslissen indien ten minste de helft van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Indien dit quorum niet wordt bereikt, kan een nieuwe raad bijeengeroepen worden met dezelfde agenda. Die zal geldig beraadslagen en beslissen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders.
Iedere bestuurder kan aan een andere bestuurder een volmacht geven om hem op een welbepaalde vergadering te vertegenwoordigen. Een bestuurder mag niet meer dan één volmacht dragen.
Over dringende punten die niet op de agenda werden vermeld, kan de raad van bestuur slechts geldig beraadslagen indien twee derde van de aanwezige bestuurders hiermee akkoord gaat.
De raad van bestuur kan steeds de financieel directeur en andere experten uitnodigen om tijdens de raad van bestuur de punten toe te lichten.
§ 2 Elke bestuurder heeft één stem.
Een beslissing is slechts geldig genomen wanneer zij genomen wordt met de volstrekte meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden niet bij de uitgebrachte stemmen geteld.
De stemmingen gebeuren bij handopsteking, behalve bij benoemingen en voordrachten of bij personeelszaken, waar de stemmingen geheim zijn, of via een digitaal stemsysteem
In geval van staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend; bij geheime stemming evenwel wordt de beslissing dan verworpen.
§ 3 De algemeen directeur is de secretaris en staat in voor het secretariaat van de raad van bestuur. De beraadslagingen en de beslissingen van de raad van bestuur worden door de secretaris genotuleerd overeenkomstig artikel 278, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017. De algemeen directeur kan vervangen worden door een plaatsvervanger aangeduid door de gemeenteraad.
De notulen worden door de secretaris en de voorzitter ondertekend. De notulen van de vergaderingen worden ten laatste meegestuurd met de uitnodiging voor de volgende vergadering, waar ze ter goedkeuring worden voorgelegd.
Deze goedgekeurde notulen worden, samen met alle documenten waarnaar in de notulen verwezen elektronisch ter beschikking gesteld.
Art. 11 Bevoegdheden
§ 1 De raad van bestuur van het AGB:
• is inzake aangelegenheden van het AGB bevoegd voor alles wat niet uitdrukkelijk bij decreet of in de beheersovereenkomst is voorbehouden aan de gemeenteraad, behoudens de hieronder vermelde delegaties;
• is gemachtigd alle nuttige of noodzakelijke handelingen te verrichten om de doelstellingen van het AGB te verwezenlijken.
§ 2 Meer specifiek heeft de raad van bestuur onder meer volgende bevoegdheden. De raad:
• vertegenwoordigt het AGB Maldegem in rechte als eiser of als verweerder.
• controleert het bestuur van het directiecomité.
• brengt, telkens de gemeenteraad daartoe verzoekt en minstens éénmaal per jaar, verslag uit over alle of sommige activiteiten van het AGB Maldegem, conform de modaliteiten vastgelegd in de beheersovereenkomst.
• stelt de tariefstructuren voor de door het AGB Maldegem geleverde prestaties vast binnen de grenzen van de in de beheersovereenkomst bepaalde grondregelen inzake tarifering..
• is bevoegd om binnen de grenzen van de statuten zijn werking nader te regelen in een huishoudelijk reglement.
• kan eveneens met de gemeente Maldegem of met derden, natuurlijke of rechtspersonen, dienstverleningsovereenkomsten afsluiten waarbij de uitvoering van bepaalde taken of opdrachten aan de gemeente Maldegem of voormelde derden wordt toevertrouwd
§ 3 De raad van bestuur is bevoegd inzake personeelsaangelegenheden, meer bepaald:
• het aanwerven van personeel en
• het vaststellen van het personeelsstatuut.
Wanneer de raad van bestuur beslist tot contractuele aanwervingen, stelt zij in dit geval het arbeidsreglement en de algemene voorwaarden van de arbeidsovereenkomsten vast.
De overeenstemmende rechtspositieregeling van het personeel van het lokaal bestuur Maldegem is van toepassing op het personeel van het AGB Maldegem. Het AGB Maldegem stelt de afwijkingen op deze rechtspositieregeling vast, voor zover het specifieke karakter van het AGB Maldegem dat verantwoordt. Het AGB Maldegem bepaalt de rechtspositieregeling van de betrekkingen die niet bestaan binnen het lokaal bestuur.
Art. 12 delegatie
De raad van bestuur kan de uitoefening van bepaalde bevoegdheden delegeren aan het directiecomité. Dit kan echter niet voor:
• het vaststellen van tariefreglementen;
• het beslissen over participaties;
• het vaststellen van het huishoudelijk reglement van de raad van bestuur;
• het vaststellen van het statuut van het personeel; uitgezonderd als er geen akkoord met de vakbonden bereikt werd.
• het afsluiten van de beheersovereenkomst met de gemeente;
• het vaststellen van het meerjarenplan, het budget en de jaarrekening.
Art. 13 Vertegenwoordiging
Het AGB wordt ten overstaan van derden geldig vertegenwoordigd door de voorzitter van de raad van bestuur of door twee leden van de raad van bestuur samen.
Wanneer het belang van het bedrijf dit vereist, beslist de voorzitter of zijn vervanger over het instellen van rechtsvorderingen en over het treffen van bewarende maatregelen, zowel in rechte als daarbuiten. Deze maatregelen worden bekrachtigd op de eerstvolgende raad van bestuur.
Tenzij de raad van bestuur een bijzondere lastgeving verstrekt, en behoudens een andere regeling in het huishoudelijk reglement, worden de akten en alle andere stukken of briefwisseling ondertekend door de voorzitter van de raad van bestuur of door twee leden van de raad van bestuur samen.
Art. 14 Vergoedingen
De leden van de Raad Van Bestuur oefenen hun mandaat onbezoldigd uit.
Afdeling 3 – Directiecomité
Art. 15 Samenstelling
§1. Het directiecomité is samengesteld uit het volledige college van Burgemeester en Schepenen.
§2. De benoeming van de leden van het directiecomité gebeurt door de raad van bestuur.
Art. 16 Duur en einde van het mandaat
Het mandaat van lid van het directiecomité neemt een einde op de eerste vergadering van de nieuw samengestelde raad van bestuur die volgt op de installatie van de gemeenteraad.
Het lid van het directiecomité waarvan het mandaat als lid van het College van Burgemeester en Schepenen voortijdig een einde neemt, wordt geacht van rechtswege ontslagnemend te zijn.
Het lid van het directiecomité blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd op de eerstvolgende raad van bestuur, behoudens wanneer het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid.
Art. 17 Voorzitterschap
Het directiecomité kiest uit zijn leden een voorzitter die de vergaderingen van het directiecomité voorzit.
Indien de voorzitter verhinderd is, wordt het directiecomité voorgezeten door een lid dat door de voorzitter daartoe is aangeduid. Bij gebreke aan de aanduiding van een vervangend voorzitter, zal het oudste aanwezige lid het directiecomité voorzitten .
Art. 18 Bijeenroeping
Het directiecomité wordt bijeengeroepen door de voorzitter van het directiecomité telkens als de belangen van het AGB het vereisen.
Het directiecomité beraadslaagt op de maatschappelijke zetel van het AGB of, indien de omstandigheden dit vereisen, op een andere plaats die wordt bepaald door de voorzitter. De vergaderingen zijn niet openbaar.
Indien de omstandigheden dit zouden vereisen kan er ook via een digitaal platform worden vergaderd.
Op verzoek van minstens de helft van de leden van het directiecomité is de voorzitter verplicht het directiecomité bijeen te roepen binnen de 5 dagen na de aanvraag.
De uitnodigingen vermelden plaats, datum, uur en agenda van de vergadering en worden ten minste twee dagen voor de vergadering digitaal verzonden. De uitnodiging bevat een link naar de plaats waren de documenten kunnen digitaal geraadpleegd worden..
Art. 19 Beraadslaging, stemming en notulen
§1 Het directiecomité kan slechts geldig beraadslagen en beslissen indien ten minste de helft van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is.
Het directiecomité kan steeds de financieel directeur en andere experten uitnodigen om tijdens het directiecomité de punten toe te lichten.
§ 2 Elk lid van het directiecomité heeft één stem.
Een beslissing is slechts geldig genomen wanneer zij genomen wordt met de volstrekte meerderheid van de stemmen van de aanwezige leden. Onthoudingen en ongeldige stemmen worden niet bij de uitgebrachte stemmen geteld.
In geval van staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend; bij geheime stemming evenwel wordt de beslissing dan verworpen.
§ 3 De algemeen directeur is de secretaris van het directiecomité en staat in voor het secretariaat van het directiecomité. De beraadslagingen en de beslissingen van het directiecomité worden door de secretaris genotuleerd overeenkomstig artikel 278 §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
De notulen worden door de secretaris en de voorzitter ondertekend. De notulen van de vergaderingen worden ten laatste meegestuurd met de uitnodiging voor de volgende vergadering, waar ze ter goedkeuring worden voorgelegd.
Deze goedgekeurde notulen worden, samen met alle documenten waarnaar in de notulen verwezen wordt, worden elektronisch ter beschikking gesteld.
Art. 20 Bevoegdheden
§ 1 Het directiecomité van het AGB is belast met het dagelijks bestuur, met de vertegenwoordiging met betrekking tot dat bestuur en met de voorbereiding en uitvoering van de beslissingen van de raad van bestuur.
Volgende overheidsopdrachten vallen binnen het begrip dagelijks bestuur, waarvoor het directie comité bevoegd is om de plaatsingsprocedure en voorwaarden vast te stellen van de opdrachten:
● waarvoor kredieten voorzien zijn op het exploitatiebudget;
● waarvoor kredieten voorzien zijn op het investeringsbudget ;
○ die betrekking hebben op het dagelijks beheer van het autonoom gemeentebedrijf;
○ die de dagelijkse werking van de het autonoom gemeentebedrijf moeten verzekeren;
○ die een dringend karakter vertonen en een snel optreden vereisen;
● die noodzakelijk zijn wegens dwingende en onvoorziene omstandigheden. De besluiten van het autonoom gemeentebedrijf in deze zin worden meegedeeld aan de raad van bestuur die er op zijn eerstvolgende vergadering akte van neemt.
Het directiecomité kan leningen aangaan in zover deze zijn opgenomen in het goedgekeurd meerjarenplan.
Het directiecomité is verantwoording verschuldigd aan de raad van bestuur. Het verschaft de raad van bestuur informatie over zijn beslissingen en licht hem in over al zijn handelingen.
§ 2 Het directiecomité is daarenboven bevoegd voor alle materies die door de raad van bestuur worden gedelegeerd
Art. 21 Vertegenwoordiging
Het AGB wordt, binnen de bevoegdheden van het directiecomité, ten overstaan van derden geldig vertegenwoordigd door de voorzitter van het directiecomité.
Tenzij het directiecomité een bijzondere lastgeving verstrekt, en behoudens een andere regeling in het huishoudelijk reglement, worden de akten en alle andere stukken of briefwisseling ondertekend door de voorzitter van het directiecomité.
Art. 22 Vergoedingen
De leden van het directiecomité oefenen hun mandaat onbezoldigd uit.
Hoofdstuk III - Digitale zitting Raad van bestuur
Art. 23 Bijeenroeping van een digitale zitting van de raad van bestuur
De voorzitter van de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem kan oproepen tot het houden van vergadering van de Raad van Bestuur op de dagen en uren die hij/zij bepaalt, via een digitaal platform voor online vergaderen.
De agenda vermeldt uitdrukkelijk dat het gaat om een overleg via een vergaderplatform voor online vergaderen (Dit is een zitting met overleg en stemmingen via een digitaal platform). De agenda wordt in dat geval verstuurd via e-mail die een link bevat voor het inloggen in de vergadering.
Art. 24 Wijze van vergaderen
Voor de zittingen die georganiseerd worden via digitaal platform voor online vergaderen, loggen de leden bij de aanvang van de vergadering in via de link die toegevoegd wordt in de uitnodigingsmail, waarna het overleg en de stemmingen geleid worden door de voorzitter.
Art. 25 Stemmingen
Elk lid van de Raad van Bestuur heeft één stem.
Een beslissing is slechts geldig genomen wanneer zij genomen wordt met de volstrekte meerderheid van de stemmen van de leden.
Art. 26 Notulen
De notulen vermelden uitdrukkelijk dat het gaat om een vergadering van de Raad van Bestuur die gehouden wordt via een digitaal overlegplatform voor online vergaderen.
Hoofdstuk IV - Digitale zitting directiecomité
Art. 27 Bijeenroeping van een digitaal directiecomité
De voorzitter van het directiecomité van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem kan oproepen tot het houden van een digitaal directiecomité op de dagen en uren die hij/zij bepaalt.
De agenda vermeldt uitdrukkelijk dat het ofwel gaat om een digitale zitting (Dit is een zitting waarbij digitaal gestemd wordt in de gewone vergadermodule van meeting.mobile) dan wel om een overleg via een vergaderplatform voor online vergaderen (Dit is een zitting met overleg en stemmingen via een digitaal platform).
Art. 28 Wijze van vergaderen
§1 - Voor de digitale zitting loggen de leden van het directiecomité in via meeting.mobile binnen een vooraf door het directiecomité bepaald tijdsvenster van twee werkdagen. Binnen dit tijdsvenster moeten de leden van het directiecomité hun stemmingen in meeting.mobile ingeven.
Na het verstrijken van de termijn voor het inloggen, wordt nagegaan hoeveel leden van het directiecomité hebben ingelogd. Alleen in het geval de meerderheid van de leden van het directiecomité heeft ingelogd, wordt de inlogsessie beschouwd als een zitting van het directiecomité.
§2 - Voor de zittingen die georganiseerd worden via digitaal platform voor online vergaderen, loggen de leden bij de aanvang van de vergadering in via de link die toegevoegd wordt in de uitnodigingsmail, waarna het overleg en de stemmingen geleid worden door de voorzitter.
Art. 29 Stemmingen
Elk lid van het directiecomité heeft één stem.
Een beslissing is slechts geldig genomen wanneer zij genomen wordt met de volstrekte meerderheid van de stemmen van de leden.
Van zodra een lid van het directiecomité in meeting.mobile aangeeft dat het een punt ter bespreking wil stellen, wordt dit punt verdaagd naar een volgende zitting van het directiecomité.
Indien een lid van het directiecomité geen punten ter bespreking stelt vóór het verstrijken van het vooraf bepaalde tijdsvenster, wordt het geacht zijn goedkeuring te hebben verleend voor de geagendeerde punten.
Art. 30 Notulen
De notulen vermelden uitdrukkelijk dat het gaat om een digitaal directiecomité.
HOOFDSTUK V – FINANCIËN EN CONTROLE
Art. 31 Jaarrekening
De raad van bestuur spreekt zich uit over de vaststelling van de jaarrekening en de gemeenteraad brengt advies uit bij de jaarrekening. De toezichthoudende overheid keurt de jaarrekening goed.
Art. 32 Resultaatsbestemming
Rekening houdend met wat bepaald is in de beheersovereenkomst wordt tien procent van de winst gereserveerd en wordt de rest van de winst doorgestort naar de gemeentekas.
De verplichting tot reserveren houdt op wanneer de reserve één tiende van het maatschappelijk kapitaal heeft bereikt,
HOOFDSTUK VI – ONTBINDING EN VEREFFENING
Art. 33 Ontbinding en vereffening
De gemeenteraad kan, na advies te hebben ingewonnen bij de raad van bestuur, steeds beslissen om tot ontbinding en vereffening van een autonoom gemeentebedrijf over te gaan. In de beslissing tot ontbinding wijst de gemeenteraad de vereffenaars aan. Alle andere organen vervallen op het ogenblik van de ontbinding.
Het personeel in statutair dienstverband van het ontbonden autonoom gemeentebedrijf wordt overgenomen door de gemeente.
De gemeente waarborgt de rechten die het autonoom gemeentebedrijf op het ogenblik van ontbinding voor het overgenomen personeel had vastgesteld, m.i.v. de pensioenrechten. De rechten en verplichtingen van het ontbonden autonoom gemeentebedrijf worden overgenomen door de gemeente, inclusief de overname van de contractuele personeelsleden.
De gemeenteraad kan in het ontbindingsbesluit de personeelsleden, die daarmee moeten instemmen, en de rechten en verplichtingen aanwijzen die overgenomen worden door de overnemer of de overnemers van de activiteiten van het gemeentebedrijf.
Art. 34 Vergoeding vereffenaars
Aan de vereffenaars kunnen ten hoogste dezelfde presentiegelden en dezelfde reisvergoedingen worden toegekend als aan de leden van de raad van bestuur van het AGB voor het AGB in vereffening werd gesteld. De beheersovereenkomst bepaalt de bedragen en voorwaarden hiervan."
Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Emma De Smet Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Britt Schouppe Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Emma De Smet Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Timothy De Groote Ineke Hebbrecht Danté Basslé Annelies Lammertyn Dino Lateste Jason Van Landschoot Leen Anthuenis Robin Van Kerschaver Peter Van Hecke Lut D´Hondt Christiaan Verstrynge Patrice Timmerman Maxim Vandemoere Wim Swyngedouw Marten De Jaeger Rudi De Smet Koenraad De Ceuninck Henk Deprest Anneke Gobeyn Emma De Smet Rita Verleye Kiran Van Landschoot Leandra Decuyper aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
14. AANSTELLING LEDEN RAAD VAN BESTUUR AGB MALDEGEM
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 6 § 2 van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem, goedgekeurd door de gemeenteraad van 19 december 2024, waarin wordt bepaald dat de benoeming van de leden van de Raad van Bestuur gebeurt door de gemeenteraad in openbare zitting en bij geheime stemming.
● Artikel 6 § 1 van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2024, waarin wordt bepaald dat de samenstelling van de Raad van Bestuur identiek is als de gemeenteraad.
● Artikel 7 van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 19 december 2024, waarin wordt bepaald dat na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad tot volledige vernieuwing van de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf wordt overgegaan.
Feiten
● Na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad dient tot volledige vernieuwing van de Raad van Bestuur overgegaan te worden.
Besluit
25 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rita Verleye, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Leen Anthuenis, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere en Christiaan Verstrynge
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist om alle gemeenteraadsleden aan te stellen als lid van de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem.
Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Emma De Smet Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Britt Schouppe Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Emma De Smet Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Henk Deprest Ineke Hebbrecht Marten De Jaeger Christiaan Verstrynge Leen Anthuenis Patrice Timmerman Rita Verleye Robin Van Kerschaver Danté Basslé Koenraad De Ceuninck Rudi De Smet Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Lut D´Hondt Timothy De Groote Jason Van Landschoot Emma De Smet Leandra Decuyper Nicole Maenhout Wim Swyngedouw Maxim Vandemoere Peter Van Hecke Dino Lateste aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
15. POLDER VAN MALDEGEM - GOEDKEURING RAMING 2025 VOOR ONDERHOUDSWERKEN AAN WATERLOPEN 3-DE CATEGORIE
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● De wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen, en latere wijzigingen.
● De wet van 3 juni 1957 betreffende de polders, inz. op art. 80.
● Het decreet van 18 juni 2003 op het integrale waterbeleid en latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten
Feiten
● Overeenkomstig artikel 7 van de wet op betreffende de onbevaarbare waterlopen, laatst gewijzigd bij decreet van 26 april 2019, behoort de bevoegdheid voor het beheer van de waterlopen van de derde categorie, gelegen binnen het gebied van de polders en de wateringen, tot de respectievelijke polders en wateringen.
Argumentatie
● Het bestuur van de Polder van Maldegem stelde op 12 november 2024 de raming op voor de onderhoudswerken aan waterlopen van de 3de categorie in Maldegem voor het werkingsjaar 2025, met een totaal geraamde kostprijs van 88.698,00 euro.
● Vermits de onderhoudswerken aan de waterlopen werden gegund volgens een raamcontract 2023 - 2027 blijft de raming 2025 praktisch gelijk aan de raming voor 2024 (88.475,32 euro).
● Een aantal werken gepland in 2024, o.m. het ruimen en de wandversterkingswerken in de Ruddervoordewatergang en de Celieplasbeek werden tot op heden nog niet gerealiseerd en worden daarom opnieuw voorzien voor 2025.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Adviezen
● Schepen van polders en wateringen: akkoord
Financiële weerslag
Budget is toereikend Actienr: GBB-GRD Actie-omschrijving: Polders en wateringen Budgetbeheerder: Nico Willemarck | ||||
Alg.rek/beleidscode | Budget 2025 | Saldo bij opmaak nota | Nodig budget bij beslissing | Saldo na beslissing |
0310-00 649300 | 134.266.35 euro | 134.266.35 euro | 88.698,00 euro | 45.568.35 euro |
Besluit
25 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rita Verleye, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Leen Anthuenis, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere en Christiaan Verstrynge
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de raming voor 2025 goed, voor de onderhoudswerken aan de waterlopen van de 3de categorie, gelegen binnen de gebiedsomschrijving van de Polder van Maldegem, met een totaal geraamde kostprijs van 88.698,00 euro, zoals opgemaakt op 12 november 2024.
Artikel 2:
De nodige kredieten voor deze onderhoudswerken worden voorzien onder actie GBB-GRD, algemeen rekeningnummer 0319-00 649300 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.
Artikel 3:
Een afschrift van dit besluit wordt samen met de goedgekeurde raming overgemaakt aan het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen.
Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Emma De Smet Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Britt Schouppe Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Emma De Smet Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Emma De Smet Rudi De Smet Leandra Decuyper Rita Verleye Robin Van Kerschaver Anneke Gobeyn Leen Anthuenis Danté Basslé Kiran Van Landschoot Koenraad De Ceuninck Henk Deprest Maxim Vandemoere Ineke Hebbrecht Annelies Lammertyn Jason Van Landschoot Patrice Timmerman Christiaan Verstrynge Wim Swyngedouw Nicole Maenhout Dino Lateste Marten De Jaeger Peter Van Hecke Valerie Taeldeman Lut D´Hondt Timothy De Groote aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
16. AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN EEN SNELHEIDSBEPERKING VAN 50 KM/U, IN HET DEEL KLEINE MOERWEGE, VANAF HET KRUISPUNT BROEKELKEN (TOT AAN DE BEBOUWDE KOM)
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 119 van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor het maken van politieverordeningen
● Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens
● Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.
● Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.
● Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
● Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;
Feiten
● De vraag wordt gesteld om de snelheid in het deel Kleine Moerwege, tussen Broekelken en de komgrens, te beperken tot 50 km/u.
● Deze vraag werd besproken tijdens het mobiliteitsoverleg met schepen en directeur ruimte, van 21 oktober 2024:
○ De bebouwde kom start ongeveer 215 meter na het kruispunt Broekelken;
○ Het stuk tussen het kruispunt Broekelken en de huidige komgrens, kan bezwaarlijk als 'bebouwd' worden beschouwd. Een uitbreiding van de bebouwde kom is hier dus niet aan de orde.
○ Het is weliswaar logisch om de lijn van 50 km/u op de as Kleine Moerwege - Moerwege volledig door te trekken.
○ Er is een akkoord om een voorstel voor te bereiden om de snelheidsbeperking van 50 km/u in de Kleine Moerwege, reeds te starten vanaf het kruispunt Broekelken.
Argumentatie
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Tussenkomst raadsleden
● door schepen Peter Van Hecke (Ons Dorp)
● door raadslid Jason Van Landschoot (Open VLD De Merlaan)
Besluit
24 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rita Verleye, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Leen Anthuenis, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt, Emma De Smet, Maxim Vandemoere en Christiaan Verstrynge
1 onthouding: Timothy De Groote
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van een snelheidsbeperking van 50 km/u, in het deel Kleine Moerwege, vanaf het kruispunt Broekelken (tot aan de bebouwde kom), goed.
Artikel 2:
Er wordt in de Kleine Moerwege een snelheidsbeperking van 50 km/u ingevoerd, vanaf het kruispunt Broekelken - Moerwege, tot aan de bebouwde kom.
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van C43, zoals voorzien in het KB van 1 december 1975, houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Artikel 3:
Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.
Artikel 4:
Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.
Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:
● De heer Procureur des Konings
● De Zonechef van de politiezone Aalter/Maldegem
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
17. ZORGBEDRIJF: KENNISNAME VAN DE MEERJARENPLANAANPASSING 5 2020-2025
De gemeenteraad neemt kennis van de meerjarenplanaanpassing nr. 5 2020-2025 van het zorgbedrijf Meetjesland
Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Emma De Smet Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Britt Schouppe Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Jason Van Landschoot Robin Van Kerschaver Wim Swyngedouw Dino Lateste Anneke Gobeyn Patrice Timmerman Danté Basslé Rudi De Smet Peter Van Hecke Leandra Decuyper Timothy De Groote Lut D´Hondt Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Emma De Smet Christiaan Verstrynge Koenraad De Ceuninck Maxim Vandemoere Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Leen Anthuenis Rita Verleye Ineke Hebbrecht Henk Deprest Henk Deprest Timothy De Groote Leen Anthuenis Nicole Maenhout Danté Basslé Marten De Jaeger Patrice Timmerman Emma De Smet Lut D´Hondt Rudi De Smet Robin Van Kerschaver Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Rita Verleye Peter Van Hecke Ineke Hebbrecht Maxim Vandemoere Wim Swyngedouw Christiaan Verstrynge Dino Lateste Jason Van Landschoot aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
18. GOEDKEURING GEMEENTELIJK ACTIEPROGRAMMA (GAP) VOOR SOCIALE WONINGBOUW
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd: 9° beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt
● Boek 2, Titel 2 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 (over het sociaal woonaanbod, voorheen onderdeel van het Decreet Grond- en Pandenbeleid)
● Het decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid, in het bijzonder artikel 4.1.7.
● De Vlaamse Codex Wonen van 2021, in bijzonder artikel 2.6 en 2.7
● Het besluit van de Vlaamse regering van 11 september 2020 tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, in het bijzonder artikel 2.7.
Feiten
● Het decreet grond- en pandenbeleid legt de verplichting op aan gemeenten die het Bindend Sociaal Objectief (BSO) nog niet behaalden om een gemeentelijk actieprogramma op te maken ter activering van onbebouwde gronden voor sociale woningbouw.
● Het actieprogramma start vanuit een berekening van de gezamenlijke oppervlakte van onbebouwde bouwgronden en kavels in eigendom van Vlaamse besturen. Deze berekening diende uiterlijk op 31/10/2010 gebeurd te zijn.
● Het betreft alle ‘bebouwbare’ onbebouwde bouwgronden en kavels in eigendom van de Vlaamse besturen en eventueel ook van de Vlaamse semipublieke rechtspersonen.
● Het betreft alle onbebouwde bouwgronden en kavels waar op basis van de bestemming ontwikkeling van woningbouw mogelijk is, of meer specifiek:
○ Kavels in niet-vervallen verkavelingen - zowel in woongebied als in woonuitbreidingsgebied;
○ Bouwgronden gelegen aan een voldoende uitgeruste weg in woongebied;
○ Bouwgronden gelegen aan een voldoende uitgeruste weg in woonuitbreidingsgebied dat reeds voor bebouwing in aanmerking komt blijkens een principiële beslissing. Daaronder wordt niet het principieel akkoord in de zin van artikel 5.6.6, §2, VCRO verstaan, maar een beslissing genomen bij het opstellen van een RUP. Van een principiële beslissing is er sprake vanaf het moment dat formeel beslist wordt tot het opmaken van een RUP waarbij woonuitbreidingsgebied wordt omgezet naar woongebied. Het RUP hoeft niet voorlopig of definitief vastgesteld te zijn;
○ Bouwgronden gelegen aan een voldoende uitgeruste weg in woonuitbreidingsgebied dat reeds voor bebouwing in aanmerking komt op grond van artikel 5.6.6 VCRO. Daaronder wordt het principieel akkoord van de deputatie in de zin van artikel 5.6.6, §2, VCRO verstaan.
● Gemeenten die vervolgens onvoldoende inspanning leverden om het BSO te behalen, dienen in de periode 2009-2025, minimum een kwart van de berekende gezamenlijke oppervlakte aan te wenden voor de realisatie van een sociaal woonaanbod.
● De opmaak van een gemeentelijk actieprogramma wordt tot op vandaag verplicht zolang het BSO nog niet is bereikt. Overeenkomstig het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 dient de gemeente een beleid te voeren rond de activering van gronden en panden voor sociaal wonen.
Argumentatie
● Als een gemeente haar BSO tijdig heeft behaald, vervalt die verplichting. Aangezien dit nog niet het geval is in Maldegem, is de opmaak van een GAP dus verplicht.
● Zoals vermeld in het plan van aanpak 2024 betreffende het bindend sociaal objectief dat werd goedgekeurd door het college van 24 september 2024 beschikt lokaal bestuur Maldegem over een gemeentelijk actieprogramma opgemaakt in 2014. Deze lijst dient te worden voorzien van een update. Op de stuurgroep wonen van 11 september 2024 werd aangegeven dat de update nog zal gebeuren voor het einde van 2024. Dit is mogelijks louter een herbevestiging van hetgeen in 2014 werd geconcludeerd.
● In 2014 heeft het college de oplijsting van publieke bouwgronden en de mogelijkheid voor sociale woningen besproken. Het college concludeerde dat er geen resterende gronden meer zijn in eigendom van de gemeente of OCMW waarvoor nog geen sociale ontwikkelingsplannen bestonden.
● Het actieprogramma van 2014 werd intussen geactualiseerd en wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring.
● Bij het uitblijven van zo'n gemeentelijk actieprogramma zal de subsidiëring van het intergemeentelijk project Maldegem-Wachtebeke-Zelzate ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid ingehouden worden.
● De opmaak van een actueel gemeentelijk actieprogramma biedt mogelijkheden voor de gemeente om haar toekomstig woonbeleid vorm te geven. Om die reden werd er in 2024 een geactualiseerde berekening gemaakt van de gezamenlijke oppervlakte van de onbebouwde gronden in eigendom van Vlaamse besturen.
● Het actieplan maakt een opsomming van de gronden in eigendom van het lokaal bestuur Maldegem en geeft weer of deze in aanmerking komen voor sociale woningbouw.
● Uit deze opsomming blijkt dat er slechts enkele gronden in aanmerking komen voor activering in het kader van het gemeentelijk actieprogramma sociale woningbouw.
○ Perceel nr 27 en nr 28: Deze percelen aan de Gentse Steenweg, eigendom van het OCMW Maldegem, bieden mogelijkheden voor het ontwikkelen van sociale woningen. Aangezien deze gronden reeds werden aangegeven als mogelijke uitbreidingsplaats voor het Zorgbedrijf Meetjesland, dient de bestemming in onderling overleg met het zorgbedrijf te worden geëvalueerd alvorens de ontwikkeling van sociale woningen kan plaatsvinden.
● Een belangrijke reden waarom het aantal gronden beperkt is, is dat een groot aandeel van deze gronden gelegen is in woonuitbreidingsgebied dat nog niet is vrijgegeven. Deze gronden kunnen daarom niet als bebouwbaar worden beschouwd. Bij vrijgave zouden deze wel kunnen worden behouden in het gemeentelijk actieplan.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Tussenkomsten
● door schepen Valerie Taeldeman (cd&v)
● door raadslid Dino Lateste (GROEN MALDEGEM)
● door raadslid Jason Van Landschoot (Open VLD De Merlaan)
Besluit
20 stemmen voor: Anneke Gobeyn, Koenraad De Ceuninck, Annelies Lammertyn, Peter Van Hecke, Marten De Jaeger, Rita Verleye, Rudi De Smet, Valerie Taeldeman, Nicole Maenhout, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Henk Deprest, Ineke Hebbrecht, Leen Anthuenis, Danté Basslé, Patrice Timmerman, Robin Van Kerschaver, Lut D´Hondt en Emma De Smet
5 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Maxim Vandemoere en Christiaan Verstrynge
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het gemeentelijk actieprogramma, zoals bijgevoegd als bijlage bij dit besluit, goed.
Zitting van 19 12 2024
OPENBARE ZITTING
19. VRAGEN VAN RAADSLEDEN
Juridische gronden
● Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
● Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
● Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.
● Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.
Feiten
● Door de raadsleden werden volgende vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:
○ Vraag raadslid Dino Lateste - relatie gemeente-Vrij Maldegem
○ Vraag raadslid Jason Van Landschoot - stavaza ivm schenking perceel grond Weide
Bespreking
● De vragen van de raadsleden aan het college van burgemeester en schepenen worden beantwoord:
○ Raadslid Dino Lateste (GROEN MALDEGEM)
■ door burgemeester Koenraad De Ceuninck (cd&v)
○ Raadslid Jason Van Landschoot
■ Voorzitter Anneke Gobeyn (cd&v) verwijst de behandeling van de vraag naar de besloten zitting, omwille van de privacy van de bij het dossier betrokken personen.
■ Tussenkomst schepen Peter Van Hecke (Ons Dorp), raadslid Wim Swyngedouw (Open VLD De Merlaan), burgemeester Koenraad De Ceuninck (cd&v), schepen Marten De Jaeger (cd&v) en raadslid Timothy De Groote (VLAAMS BELANG).