Notulen gemeenteraad van 28 04 2022

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter;

Koenraad De Ceuninck, Burgemeester;

Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Schepenen;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet, Raadsleden;

Koen Cromheecke, Algemeen directeur wn..

 

Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

        Voorzitter Peter Van Hecke deelt mee dat de gouverneur - naar aanleiding van de klacht inzake de organisatie van carnaval, die bij haar ambt werd ingediend - concludeerde dat deze grotendeels ongegrond is.

        Bijlage: Brief 20220407 van gouverneur - conclusie

 

        De voorzitter deelt mee dat de Vlaamse ministers Peeters en Demir geantwoord hebben op de brieven die hen bezorgd werden naar aanleiding van het toegevoegd punt van de raadsleden Anneke Gobeyn en Stefaan Heyndrikx in de gemeenteraad van 31 maart 2022.

        Brief 20220421 van Vlaams minister Demir - Reservatiestrook Schipdonkkanaal

        Brief 20220426 van Vlaams minister Peeters - antwoord ivm schrapping reservatiestrook langs het Schipdonkkanaal

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIO- OF AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 31 MAART 2022

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

        De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 31 maart 2022 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audio-opname opname van de zitting van de gemeenteraad van 31 maart 2022 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

3.   AKTENAME ONTSLAG EN VERKIEZING VAN DE VOORZITTER VAN DE GEMEENTERAAD IN OPVOLGING VAN PETER T. VAN HECKE

 

Juridische gronden

        Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, de artikelen 6 en 7 ;

        De omzendbrief KB / ABB 2018 / 3 van 26 oktober 2018 — Start van de lokale en provinciale bestuursperiode;

        Het besluit van de gemeenteraad van 7 januari 2019 houdende de verkiezing tot voorzitter van de gemeenteraad van raadslid Peter T. Van Hecke.

 

Feiten

        Er werd in de gemeenteraadszitting van 7 januari 2019 geen opvolger aangeduid voor de voorzitter Peter T. Van Hecke.

        Op 19 april 2022 deelde voorzitter Peter T. van Hecke mee dat hij ontslag neemt als voorzitter van de gemeenteraad vanaf de eerstvolgende gemeenteraadszitting.

        Een akte van voordracht van kandidaat-voorzitter op naam van Marten De Jaeger werd overhandigd aan de algemeen directeur wnd. op 20 april 2022;

        De algemeen directeur wnd. overhandigt de akte van voordracht van kandidaat-voorzitter ter zitting aan de voorzitter van de vergadering;

        De voorzitter van de vergadering stelt vast dat de akte van voordracht van kandidaat-voorzitter werd ondertekend door meer dan de helft van de raadsleden op de lijsten die aan de verkiezingen deelnamen en door een meerderheid van de raadsleden die op dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaat werden verkozen en bevestigt daarmee de ontvankelijkheid van de voordrachteakte;

        De kandidaat-voorzitter heeft de voorgeschreven eed als gemeenteraadslid afgelegd en er dient geen specifieke eed als voorzitter van de gemeenteraad afgelegd te worden;

        In de akte van voordracht van kandidaat-voorzitter wordt geen melding gemaakt van de einddatum van het mandaat. Er wordt dus geen opvolger aangeduid;​

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt akte het ontslag als voorzitter van de gemeenteraad van schepen Peter T. Van Hecke.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt akte van de tijdige en ontvankelijke akte van voordracht van kandidaat-voorzitter.

 

Artikel 3

De voorgedragen kandidaat-voorzitter, Marten De Jaeger, wordt verkozen verklaard als voorzitter van de gemeenteraad met ingang van 28 april 2022, om 19.37 uur.

Artikel 4

Conform het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 24, neemt de nieuw gekozen voorzitter het voorzitterschap van de vergadering over van de uittredende voorzitter.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

4.   VASTSTELLING HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTERAAD EN RAAD MAATSCHAPPELIJK WELZIJN.

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 38 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad een huishoudelijk reglement vaststelt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het Decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 10 september 2021 over de voorwaarden voor digitaal of hybride vergaderen voor de organen van de lokale besturen

 

 

Feiten

        De gemeenteraad stelt bij aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast.

        Sinds de laatste vaststelling van het huishoudelijk reglement werden door het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie, een aantal wijzigingen aan het decreet lokaal bestuur aangebracht, o.m. betreffende de mogelijkheid om naast een fysieke ook een digitale of hybride vergadervorm voor de gemeenteraad/ raad maatschappelijk welzijn te voorzien

        Zowel de gemeente- als de OCMW-raad dienen een huishoudelijk reglement vast te stellen.

 

Argumentatie

           Het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft de versterking van de lokale democratie, wijzigde ondermeer het decreet lokaal bestuur door uitdrukkelijk, naast de fysieke vergadervorm ook een digitale en hybride vergadervorm voor de lokale bestuursorganen mogelijk te maken.

           Een digitale vergadering houdt in dat alle leden van de vergadering op digitale wijze deelnemen

           Een hybride vergadering houdt in dat één of meerdere leden op digitale wijze deelnemen aan een fysieke vergadering.

           De fysieke vergadering blijft het uitgangspunt. De digitale of hybride vergadering is enkel mogelijk onder uitzonderlijke omstandigheden die gespecifieerd worden in het huishoudelijk reglement, dat dus in die zin moet aangepast worden.

           Ook inzake de wijze van stemmen wordt afgestemd op de mogelijkheid om digitaal of hybride te vergaderen.

           Inzake de gemeenteraadscommissies wordt een vereenvoudigde werking nagestreefd door nog slechts één algemene gemeenteraadscommissie te voorzien. Bovendien maakt de werking met één commissie het eenvoudiger voor de raadsleden om alle aan de raad voor te leggen punten op te volgen.

           Ten opzichte van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad/ raad maatschappelijk welzijn vastgesteld op 25 september 2019 worden in voorliggend reglement volgende zaken aangepast:

 - in artikel 1 wordt de verwijzing naar het gemeentehuis als principiële vergaderplaats geschrapt, dit gezien de mogelijkheid om digitaal en hybride te vergaderen uitdrukkelijk in het reglement voorzien wordt.

 - vanaf artikel 2 worden de artikels hernummerd, om te vermijden met bis-artikels te moeten werken. Ook de verwijzingen binnen bepaalde artikels naar andere artikels in dit reglement worden bijgevolg hernummerd.

 - in artikel 11, 12 & 13 wordt de mogelijkheid van het digitaal of hybride vergaderen voorzien en worden de voorwaarden geschetst waaronder fysiek, digitaal of hybride vergaderd kan worden, dit in overeenstemming met het desbetreffende Besluit van de Vlaamse regering van 10 september 2021

 - in artikel 28 worden de verschillende wijzes van stemmen uitgebreid, in artikel 32 wordt de wijze van stemmen tijdens digitale of hybride vergaderingen verduidelijkt.

 - in artikel 35 en volgende wordt de commissiewerking vereenvoudigd door nog slechts één algemene commissie te voorzien samen gesteld uit alle gemeenteraadsleden.

           Gezien de integratie gemeente-OCMW bevat voorliggend huishoudelijk reglement bepalingen die van toepassing zijn voor de werking van zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn. Het voorliggende huishoudelijk reglement zal dus zowel van toepassing zijn op zowel de gemeente- als OCMW-raad

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

           door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het huishoudelijk reglement als volgt vast:

 

"HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTERAAD EN RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

 

BIJEENROEPING

Artikel 1

De gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn vergaderen ten minste tienmaal per jaar, bij voorkeur op vooraf meegedeelde dagen en telkens wanneer de noodzaak het vereist.

De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn worden bijeengeroepen door de voorzitter van de raad.

Op verzoek van minimum een derde van de raadsleden of op het verzoek van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau, of in het geval van de gemeenteraad: op verzoek van de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester, is de voorzitter van de raad verplicht de raad bijeen te roepen op dag en uur en met de agenda, door de leden of het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau in het verzoek bepaald.

De voorzitter roept de raad ook bijeen op verzoek van één vijfde van raadsleden als zes weken na de bijeenroeping van de vorige raad nog geen bijeenroeping is gebeurd. Deze periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus.

In hun schriftelijke aanvraag moeten de leden de agenda vermelden en voor elk punt op de agenda hun voorstel van beslissing met een toelichting, alsook de datum en het uur van de beoogde vergadering.  Deze aanvraag moet

ingediend worden bij de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de raad.

 

OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING

Artikel 2

De vergaderingen van de gemeenteraad & raad voor maatschappelijk welzijn zijn openbaar, behalve :

-  als het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;

-  als de raad met een tweederde meerderheid van de aanwezige leden, in het belang van de openbare orde en op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid, beslist dat de vergadering niet openbaar is.

De vergaderingen over de beleidsrapporten (het meerjarenplan, de aanpassing van het meerjarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.

 

Artikel 3

De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de voorzitter de OCMW-raad waarna de agenda van de OCMW-raad volledig afgewerkt wordt. Na het sluiten van de vergadering van de OCMW-raad, opent de voorzitter het besloten deel van de gemeenteraad.

Als tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de gemeenteraad, enkel met dit doel, worden onderbroken.

Als tijdens de besloten vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.

De raadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de raad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

 

TERMIJN VAN OPROEPING

Artikel 4

De (gezamenlijke) oproeping wordt via e-mail, ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering aan de raadsleden bezorgd.  In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

Deze e-mail vermeldt de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de openbare en de besloten vergadering.  De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

De e-mail licht het raadslid in dat de vergadering werd gepubliceerd op de beveiligde website https://maldegem.meetingmobile.net.

Elk raadslid heeft de mogelijkheid een punt aan de agenda toe te voegen. Dit punt, moet uiterlijk vijf dagen voor de vergadering, overgemaakt worden aan de algemeen directeur of aan degene die hem vervangt en aan de voorzitter van de raad.

Het punt dient vergezeld te gaan van een toegelicht voorstel van beslissing.

Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau, noch het college respectievelijk het vast bureau als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.

Nadat de agenda werd vastgesteld door de voorzitter, deelt de algemeen directeur de aanvullende punten met de bijhorende toegelichte voorstellen van beslissing onverwijld mee aan de raadsleden.

De voorzitter heeft de bevoegdheid om punten, die niet vergezeld gaan van een voorstel van beslissing of laattijdig werden ingediend, te weigeren.

Twijfelt de voorzitter tenslotte of een ingediend punt onder de beslissingsbevoegdheid van de raad ressorteert, dan dient de voorzitter de beoordeling van de bevoegdheidsvraag aan de raad over te laten.

 

INFORMATIE VOOR RAADSLEDEN EN PUBLIEK

Artikel 5

Plaats, dag en uur van de raadsvergaderingen en de agenda worden openbaar bekendgemaakt door publicatie op de gemeentelijke website binnen dezelfde termijnen als voor de bijeenroeping van de raad. Indien raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt. In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

De agenda wordt ook bezorgd aan de perscorrespondenten.  Alle toegevoegde punten en vragen worden eveneens gezamenlijk en onverwijld aan de perscorrespondenten bezorgd.

Binnen twintig dagen na de raadszitting wordt een lijst met een beknopte omschrijving van de beslissingen van de raad gepubliceerd op de gemeentelijke website zoals bepaald in art. 285 tot 287 van het decreet lokaal bestuur.

Na goedkeuring van de notulen van de vergadering worden ook deze goedgekeurde notulen gepubliceerd op de gemeentelijke website.

 

Artikel 6

§1 – Voor elk agendapunt uit de openbare zitting worden de dossiers, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de agendapunten, de dag na de verzending van de oproeping ter beschikking gehouden van de raadsleden in het fractielokaal.

De dossiers, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de agendapunten in geheime zitting worden vanaf de oproeping ter beschikking gehouden van de raadsleden op het gemeentesecretariaat tijdens de kantooruren.

§2 – Het ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening worden op zijn minst veertien dagen voor de vergadering gedurende welke de raad dient te beraadslagen over het ontwerp aan ieder lid van de raad bezorgd. Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijhorende documentatie ter beschikking gesteld. Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de raadsleden zoals de oproeping in artikel 4.

§3 – De raadsleden krijgen, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen ambtenaren technische toelichting over de in §1 en §2 van dit artikel bedoelde dossiers. De raadsleden richten hiertoe hun vraag aan de algemeen directeur per e-mail.

Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

 

Artikel 7

§1 – De raadsleden hebben het recht tijdens de kantooruren persoonlijk en afzonderlijk alle documenten te raadplegen die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente.

Dit geldt niet voor o.a.

1)de registers en akten van de burgerlijke stand

2)de bevolkingsregisters

3)het strafregister

4)de kiezerslijsten

5)documenten die nog in bewerking zijn, onafgewerkt of onvolledig zijn.

6)persoonlijke documenten en gegevens die omwille van privacy-redenen niet mogen verstrekt worden.

Deze opsomming is niet limitatief.

De raadsleden stellen hun vraag tot inzage drie dagen voor hun bezoek aan de algemeen directeur zodat de documenten door de betrokken dienst kan klaar gelegd worden.

In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze drie dagen worden afgeweken.

§2 – De raadsleden kunnen op verzoek één afschrift krijgen van de akten en stukken betreffende het lokaal bestuur.

De raadsleden richten daartoe hun vraag aan de algemeen directeur.

Aanvragen tot het verkrijgen van een afschrift van de akten en stukken betreffende het lokaal bestuur die het gewone inzagerecht overstijgen, worden door de algemeen directeur aan het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau voorgelegd.

De gemotiveerde beslissing van het college respectievelijk het vast bureau moet uiterlijk tien werkdagen na ontvangst van de aanvraag aan het betrokken raadslid worden meegedeeld.

De leden kunnen een afschrift krijgen van die dossiers, stukken en akten. Dit geldt niet voor de dossiers die betrekking hebben op de persoonlijke levenssfeer van cliënten van het OCMW of hun onderhoudsplichtigen.

§3 – De raadsleden hebben het recht alle instellingen, autonome gemeentebedrijven en diensten te bezoeken die de gemeente en het OCMW opricht en beheert.

Deze bezoeken hebben een louter informatief karakter. Tijdens het bezoek treden de raadsleden passief op.

De raadsleden verwittigen de algemeen directeur en de betrokken dienst ten minste drie dagen op voorhand van hun bezoek.

In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze termijn van drie dagen worden afgeweken

§ 4 - De notulen van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau worden uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau volgend op de vergadering van het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau waarop de notulen werden goedgekeurd, elektronisch verstuurd aan de raadsleden.

§5- De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt meegedeeld aan de gemeenteraadsleden.

§6- De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de OCMW-raad en die bestemd is voor de OCMW-raad, wordt meegedeeld aan de OCMW-raadsleden.

 

Artikel 8

De raadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

Het raadslid geeft duidelijk aan welke vragen op de raad dienen behandeld te worden.

Alle vragen, die ingediend worden om op de raadszitting behandeld te worden, moeten uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering aan de algemeen directeur en de voorzitter van de raad worden overhandigd, die ze op hun beurt overmaken aan het college van burgemeester en schepenen, respectievelijk het vast bureau.

Op vragen van raadsleden, die niet ingediend worden met de bedoeling te worden behandeld op de zitting van de raad, wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord door het college van burgemeester en schepenen respectievelijk het vast bureau.

Op vragen, die ingediend worden met de bedoeling tijdens de raad te worden behandeld, wordt tijdens de eerstkomende raad geantwoord. Om gemotiveerde redenen kan er tijdens een volgende raad worden geantwoord.

Indien het niet duidelijk is of een vraag al dan niet werd ingediend met het oog behandeling op de raad, zal de vraag schriftelijk worden beantwoord.

De vragen die ingediend worden om op raadszitting te worden behandeld, zijn digitaal ter beschikking via meeting.mobile.

 

QUORUM

Artikel 9

De namen van de op de vergadering aanwezige leden worden in de notulen vermeld.

 

Artikel 10

De raad kan geen beslissing nemen als niet de meerderheid van de zittinghebbende raadsleden aanwezig is.

De raad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

De tweede oproeping moet gebeuren overeenkomstig de voorschriften van artikel 26 van decreet lokaal bestuur. In deze oproeping wordt vermeld dat het om een tweede oproep gaat en worden de bepalingen van artikel 26 overgenomen.

 

WIJZE VAN VERGADEREN

Artikel 11

Binnen het kader uitgewerkt door de Vlaamse regering, kan er fysiek, digitaal of hybride vergaderd worden. In het geval van die laatste twee kan dat echter enkel naar aanleiding van uitzonderlijke omstandigheden. Bij gebrek aan dergelijke uitzonderlijke omstandigheden, is een fysieke vergadering het uitgangspunt. Ongeacht de vergadervorm die gekozen wordt, zullen de vergaderingen steeds via livestream uitgezonden worden, zodat ze door pers en burgers gevolgd kunnen worden en het openbare karakter gewaarborgd blijft.

 

Artikel 12

§ 1 - De vergaderingen van de raden en commissies kunnen tijdens een federale of Vlaamse crisisfase fysiek doorgaan, bijgewoond door burgers, als de regels van social distancing gerespecteerd worden. Kunnen die regels binnen de vooropgestelde locatie niet gerespecteerd worden, kan uitgeweken worden naar een andere locatie waar dat wel mogelijk is. De locatie wordt expliciet vermeld in de oproeping.

Zonodig kunnen door middel van een burgemeesterbesluit op de gewone of aangepaste locatie bijkomende maatregelen, zoals bv. een maximumaantal bezoekers vastgelegd worden. Komt de social distancing alsnog in het gedrang, kan de voorzitter op basis van art. 25 van het decreet lokaal bestuur alsnog de nodige maatregelen nemen.

De fysieke vergaderingen moeten toegankelijk zijn voor pers en publiek. Omwille van uitzonderlijke omstandigheden kunnen de vergaderingen, na burgemeesterbesluit, echter doorgaan achter gesloten deuren. In dat geval moeten de vergaderingen audiovisueel gelivestreamd worden, zodat de openbaarheid verzekerd is. De vergaderingen kunnen enkel in besloten zitting doorgaan conform artikel 28 van het decreet lokaal bestuur.

§ 2 -  Het bestuur kan de vergaderingen van de raden onder uitzonderlijke omstandigheden, digitaal organiseren. De raadsleden nemen digitaal aan de vergaderingen deel. De deelnemers moeten zichtbaar en hoorbaar zijn voor de andere deelnemers en het publiek. Ze moeten via het digitale platform kunnen debatteren, beraadslagen en stemmen.

De raadsleden die deelnemen aan de digitale vergadering laten hun camera aanstaan gedurende de hele digitale raadsvergadering. Ze zetten hun microfoon enkel aan om het woord te vragen en wanneer ze het woord krijgen van de voorzitter. De voorzitter kan de microfoon van de raadsleden dempen.

§ 3 -  Het bestuur kan er, onder uitzonderlijke omstandigheden, voor opteren om vergaderingen hybride te organiseren. Bepaalde raadsleden nemen dan fysiek en andere digitaal aan de vergaderingen deel.

De digitale deelnemers moeten zichtbaar en hoorbaar zijn voor de andere deelnemers en het publiek. Ze moeten via het digitale platform op een gelijkwaardige manier als de raadsleden die fysiek aanwezig zijn mee kunnen debatteren, beraadslagen en stemmen.

De digitale deelnemers laten hun camera aanstaan gedurende de hele raadsvergadering. Ze zetten hun microfoon enkel aan om het woord te vragen en wanneer ze het woord krijgen van de voorzitter. De voorzitter kan de microfoon van de raadsleden dempen.

§ 4 -  Tijdens een federale of Vlaamse crisisfase beslist de voorzitter van de raden over de wijze van vergaderen. Dat kan fysiek, digitaal of hybride zijn, volgens de voorwaarden in dit reglement.

§ 5 -  Wanneer de voorziene locatie onverwacht fysiek niet toegankelijk is, beslist de voorzitter van de raden over de wijze van vergaderen. Dat kan fysiek op een andere geschikte locatie, digitaal of hybride zijn, volgens de voorwaarden in dit reglement.

§ 6 -  Bij een digitale of hybride vergadering moet ieder lid dat digitaal deelneemt afzonderlijk deelnemen, met digitale toegang tot de beraadslaging en de stemming.

§ 7 - uitzonderlijke omstandigheden die kunnen toelaten om hybride/digitaal te vergaderen:

        In geval van een algemeen gezondheids- en of veiligheidscrisis (bijv. pandemieën, terreurdreiging, …)

        Door een onvoorziene gebeurtenis waardoor de raad niet kan bijeenkomen op de voorziene locatie (bijv. extreme weersomstandigheden, overstroming, betoging, raadszaal die onverwacht fysiek niet toegankelijk is, …);

 

Artikel 13

De bepalingen in dit reglement blijven onderworpen aan eventuele bijkomende richtlijnen gegeven vanuit het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

Artikel 14

De voorzitter van de raad zit de raad voor op de vastgestelde dag en uur. De vergadering wordt door de voorzitter geopend en gesloten.

De voorzitter kan ingeval van afwezigheid een plaatsvervanger aanduiden.

 

Artikel 15

De ontwerpnotulen van de vorige vergadering worden samen met de oproeping bezorgd aan de raadsleden.

Elk raadslid heeft het recht om bezwaren tegen de redactie van de notulen en het zittingsverslag in te brengen. Het raadslid richt hiertoe een e-mail aan de algemeen directeur.

De algemeen directeur houdt zich het recht voor om een aangepast ontwerp voor te leggen aan de raad.

 

Artikel 16

De voorzitter geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

De vergadering vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde tenzij de raad er anders over beslist.

Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet besproken worden, behalve in spoedeisende gevallen wanneer minstens twee derden van de aanwezige leden hiertoe beslist. 

 

Artikel 17

Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen. De voorzitter kan aan de algemeen en financieel directeur vragen om toelichting te geven.

 

Artikel 18

Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking aldus wordt geschorst:

1° om de verdaging te vragen;

2° om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie.

 

Artikel 19

De amendementen worden voor de hoofdvraag en de subamendementen voor de amendementen ter stemming gelegd.

 

Artikel 20

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt behalve voor een verwijzing naar het reglement, voor een terugroeping tot de orde of voor een terugroeping tot de behandeling van een onderwerp.

Als een lid van de raad, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen.  Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden.  Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

 

Artikel 21

De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering.  Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen.  Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

Als de voormelde maatregelen niet baten kan de voorzitter de zitting schorsen of opheffen en zelfs een raadslid uitsluiten van verdere deelneming aan de vergadering en door de ordediensten laten verwijderen indien hij dit noodzakelijk acht voor een normaal democratisch verloop van de vergadering.

 

Artikel 22

De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, ieder persoon uit het publiek doen verwijderen die tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of op één of andere wijze wanorde veroorzaakt.

Hij kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen de overtreder met het oog op zijn verwijzing naar de politierechtbank, onverminderd andere vervolgingen, indien het feit daartoe grond oplevert.

 

Artikel 23

Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.

 

Artikel 24

Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang komt, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortduring van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

Als de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering.  De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Artikel 25

Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking, onverminderd de bepalingen opgenomen in de artikelen 20 en 23.

 

Artikel 26

§1 – Voor elke stemming omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

§2 – De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen, zonder rekening te houden met de onthoudingen. Bij staking der stemmen, is het voorstel verworpen.

§ 3 - De raad stemt over het eigen deel van het beleidsrapport. Nadat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

§4 - De raad stemt over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport. In afwijking daarvan kan elk raadslid de afzonderlijke bespreking en stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het beleidsrapport. In dat geval mag de raad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming. De stemming over het geheel heeft dan betrekking op de onderdelen waarover geen enkel raadslid afzonderlijk wil stemmen, en op de onderdelen die al bij een afzonderlijke stemming zijn aangenomen.

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de raad voor maatschappelijk welzijn voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de raad voor maatschappelijk welzijn het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

 

Artikel 27

Door de fractieleiders kan aan de voorzitter gevraagd worden om de zitting te schorsen.

De voorzitter kan een schorsing van maximum tien minuten toestaan.

Van deze schorsing wordt melding gemaakt in de notulen.

 

WIJZE VAN STEMMEN

Artikel 28

§1 – De leden van de raad stemmen in het openbaar, behalve in de gevallen bedoeld in artikel 29.

§2 – Bij stemming in het openbaar stemmen de leden bij handopsteking, via een daartoe geschikt elektronisch stemsysteem of bij zitten en opstaan.

§3 – Als een derde van de aanwezige leden hierom verzoekt, wordt er mondeling gestemd. In dit geval stemt de voorzitter het laatst.

 

Artikel 29

Een afzonderlijke en geheime stemming wordt gehouden voor elke voordracht van kandidaten, benoeming tot ambten, terbeschikkingstelling, preventieve schorsing in het belang van de dienst en de toepassing van een tuchtstraf.

 

Artikel 30

Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt.

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld.

Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Artikel 31

Indien bij de benoeming of bij de voordracht van kandidaten de volstrekte meerderheid niet is verkregen bij de eerste stemming, heeft herstemming plaats over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

Indien hierbij twee of meer kandidaten een gelijk aantal stemmen hebben behaald, komt (komen) tussen hen de jongste(n)  in aanmerking voor herstemming.

Hiervoor maakt de voorzitter een lijst op met tweemaal zoveel namen als er benoemingen of voordrachten moeten geschieden. De stemmen kunnen alleen uitgebracht worden op de kandidaten die op deze lijst voorkomen. De benoeming of de voordracht geschiedt bij meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

De benoeming of de voordracht bij herstemming geschiedt bij gewone meerderheid van stemmen.

Indien bij de herstemming de stemmen staken, krijgt de jongste kandidaat de voorkeur.

 

Artikel 32

§1 -  Voor de niet-geheime stemmingen tijdens een digitale of hybride vergadering wordt mondeling of digitaal gestemd via een daartoe geschikt digitaal platform dat de digitale deelnemers toelaat zijn/haar stem individueel en uitdrukkelijk kenbaar te maken.

§2 -  Voor de geheime stemmingen tijdens een digitale of hybride vergaderingen wordt digitaal gestemd via een daartoe geschikt digitaal platform, dat de voorzitter toelaat de authenticiteit van de uitgebrachte stemmen te controleren, zonder dat de geheime stem kan herleid worden tot het lid dat de stem heeft uitgebracht.

Als bij het afsluiten van de stemming door de voorzitter het aantal stemmen niet overeenstemt met het aantal deelnemers aan de vergadering, wordt de stemming als ongeldig beschouwd en wordt tot een nieuwe stemming over gegaan. Komt het aantal stemmen na deze tweede stemming nog niet overeen met het aantal deelnemers dan worden deze genotuleerd als ‘ X aantal aanwezigen namen niet aan de stemming deel.

 

NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAG

Artikel 33

De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de raad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.

De notulen vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan de punten waaromtrent de raad geen beslissing genomen heeft. De notulen maken ook duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd.

Een raadslid kan vragen om in de notulen de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.

Mededelingen aan het begin van de zitting en vragen, gericht aan het college respectievelijk het vast bureau, worden verkort en samengevat opgenomen in de notulen.

De zittingsverslagen van de vergaderingen van de raad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de tussenkomsten en de gestelde vragen en antwoorden. Het zittingsverslag wordt in de vorm van een audio-opname per punt ter beschikking gesteld op de gemeentelijke website.

Bij de aangelegenheden die overeenkomstig artikel 28 van het decreet lokaal bestuur in besloten vergadering behandeld worden, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgemaakt.

De notulen van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via meeting.mobile.

Het zittingsverslag van de vorige vergadering is, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking op de gemeentelijke website.

 

ONDERTEKENING EN BEKENDMAKING

Artikel 34

De reglementen, verordeningen, beslissingen, akten van de raad en alle andere stukken of briefwisseling die specifiek betrekking hebben op de raad worden ondertekend door de voorzitter van de raad en medeondertekend door de algemeen directeur.

Volgende documenten worden ondertekend door de desbetreffende medewerkers van het lokaal bestuur:

•aan gebruikers van de infrastructuur of aan ontleners van materiaal: mededeling, (reservatie)bevestiging, aankondiging, onkostennota, herinnering, vraag om ouderlijke toestemming

•aangiftedossier tenzij hogerliggende wetgeving anders bepaalt

•aanvraag auteur (bijv. in bibliotheek) of lesgever (bijv. bij de provincie)

•begeleidende brief (bijv. bij doorsturen van mutualiteitspapieren, stagedocumenten, fiscale attesten, beslissingen, …)

•attest (bijv. teruggave sportactiviteit door mutualiteit, tewerkstellingsattest) tenzij hogerliggende wetgeving anders bepaalt

•brief in naam van de adviesraad

•subsidieformulier tenzij hogerliggende wetgeving anders bepaalt

•opvragen van informatie t.b.v. de dienst

•retributie en aanslagbiljet

•mededeling (bijv. kennisgeving oplevering, vrijgave borg, uitnodiging tot offerte) tenzij in het document een beslissing is opgenomen die het gemeentebestuur verbindt op juridisch of ander vlak (bijv. engagementen, standpunten)

De reglementen en verordeningen van de raad worden door de burgemeester bekendgemaakt op de gemeentelijke website, met vermelding van zowel de datum waarop ze werden aangenomen als de datum waarop ze op de website werden bekend gemaakt.

 

RAADSCOMMISSIE

Artikel 35

De gemeenteraad richt in zijn midden een commissie op die is samengesteld uit alle gemeenteraadsleden.

De commissie heeft als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissie kan steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

Deze commissie waakt ook over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en verzelfstandige agentschappen van de gemeente.

In de OCMW-raad wordt niet gewerkt met een raadscommissie.

 

Artikel 36

De commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid dat geen lid is van het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Artikel 37

De commissie is openbaar.

Dezelfde uitzonderingen in zake openbaarheid worden opgenomen als voor de raad.

 

Artikel 38

Plaats, dag, uur en agenda van de commissie wordt door de voorzitter minstens 5 dagen vooraf toegestuurd aan de leden. De agenda van de commissie wordt ook op de gemeentelijke website geplaatst.

 

Artikel 39

Het ambt van secretaris kan worden waargenomen door één of meer ambtenaren van de gemeente.

Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van de commissie een aanwezigheidslijst, die aan de secretaris van de commissie wordt bezorgd.

 

Artikel 40

Inzake de wijze van vergaderen en de wijze van stemmen wordt verwezen naar de desbetreffende artikelen voor de gemeenteraad in dit reglement opgenomen.

 

PRESENTIEGELD

Artikel 41

Aan de raadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen respectievelijk de leden van het vast bureau, wordt presentiegeld verleend voor elke vergadering van de gemeenteraad en de vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn die niet aansluiten op de vergadering van de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn waarop zij aanwezig zijn.

Aan de gemeenteraadsleden wordt eveneens presentiegeld verleend voor het bijwonen van de vergaderingen van de commissie.

Aan de voorzitter van de raad wordt voor de raad en voor een commissie een dubbel presentiegeld toegekend.

Het presentiegeld bedraagt €107,13 voor het bijwonen van de vergaderingen van de raad, en bedraagt €89,27 voor het bijwonen van de vergaderingen van de commissie. Deze bedragen worden gekoppeld aan spilindex 138.01.

Per kalenderdag kan een raadslid nooit meer dan eenmaal een presentiegeld ontvangen voor deelname aan commissie en/of de raad, behoudens de voorzitter van de gemeenteraad die voor de gemeenteraad en het voorzitten van de commissies een dubbel presentiegeld ontvangt.

Er is minimaal een uur aanwezigheid vereist op een commissievergadering of raad om tot uitbetaling van een presentiegeld over te gaan.  Indien de vergadering niet langer dan een uur duurt, is de aanwezigheid gedurende de ganse vergadering vereist.

Aan de leden van het bijzonder comité met uitzondering van de voorzitter wordt overeenkomstig het Besluit van de Vlaamse regering van 6 juli 2018 houdende het statuut van de lokale mandataris, een presentiegeld verleend voor de vergaderingen van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Voor andere vergaderingen kan geen presentiegeld worden toegekend.

Voor het vaststellen van de aanwezigheid ondertekenen zijn daartoe het aanwezigheidsregister.

Het presentiegeld bedraagt €107,13 voor het bijwonen van de vergaderingen van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Dit bedrag wordt gekoppeld aan de spilindex overeenkomst voormeld besluit.

De uitbetaling van het presentiegeld gebeurt per kwartaal.

 

FRACTIES

Artikel 42

De gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn of op lijsten die zich onderling hebben verenigd, vormen één fractie. De onderlinge vereniging om één fractie te vormen geldt tot de eerstvolgende algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

Iedere fractie duidt een fractievoorzitter aan.

 

VERZOEKSCHRIFTEN

Artikel 43

§1 - Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meerdere personen ondertekend, schriftelijk in te dienen bij de organen van het lokaal bestuur.

§2 - Verzoekschriften worden aan het orgaan van het lokaal bestuur gericht en vermelden op leesbare wijze de naam en voornaam van de indiener of indieners.

§3 - Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van het lokaal bestuur behoort, zijn onontvankelijk.

§4 - Een brief of schriftelijk bericht wordt niet als verzoekschrift gekwalificeerd, als aan één of meer van de volgende voorwaarden is voldaan:

1° de schrijver uit louter een mening zonder concreet verzoek;

2° het geformuleerde verzoek is kennelijk niet ernstig;

3° het taalgebruik is beledigend;

4° de vraag is onredelijk of te vaag geformuleerd;

5° de vraag werd anoniem ingediend.

§5 - De voorzitter beslist over de kwalificatie van een brief als verzoekschrift en over de ontvankelijkheid van het verzoekschrift. 

 

Artikel 44

§1 - De voorzitter van het orgaan tot wie deze verzoekschriften gericht zijn, agendeert de verzoekschriften. Wanneer het verzoekschrift wordt ingediend na bekendmaking van de agenda van de raad, wordt het verzoekschrift geagendeerd voor de volgende raad.

§2 - De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften ofwel naar het college van burgemeester en schepenen ofwel naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

§3- De raad voor maatschappelijk welzijn kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het vast bureau of het bijzonder comité verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verschaffen.

§3 - De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door een orgaan van het lokaal bestuur of een gemeenteraadscommissie. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

Artikel 45

Het lokaal bestuur verstrekt, binnen de drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, als het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

VOORSTELLEN VAN BURGERS

Artikel 46

Iedere inwoner heeft het recht te verzoeken om de door hen in een gemotiveerde nota nader omschreven voorstellen en vragen over de gemeentelijke beleidsvoering en dienstverlening op de agenda van de raad in te schrijven en om deze agendapunten te komen toelichten in de raad.

Ze voegen bij die nota eventueel alle nuttige stukken die de raad kunnen voorlichten.

Dit voorstel en/of deze vraag moet worden gesteund door ten minste 300 inwoners van de gemeente ouder dan 16 jaar.

 

Artikel 47

Het voorstel en/of de vraag wordt ingediend op een formulier dat het lokaal bestuur daartoe ter beschikking stelt, en wordt met een aangetekende brief gestuurd aan het college van burgemeester en schepenen.

Het vermeldt de naam, voornamen, geboortedatum en woonplaats van iedereen die het verzoekschrift ondertekend heeft.

Het college van burgemeester en schepenen gaat na of aan die voorwaarden voldaan is.

Het voorstel en/of de vraag moet minstens twintig dagen voor de dag van de vergadering van de gemeenteraad bij het college van burgemeester en schepenen ingediend zijn om in de eerstvolgende gemeenteraad te kunnen worden behandeld, zo niet wordt het voorstel en/of de vraag, indien ontvankelijk, behandeld op de daaropvolgende vergadering van de raad.

 

Artikel 48

De gemeenteraad doet vooraf uitspraak over zijn bevoegdheid ten aanzien van de in het inwonersvoorstel opgenomen voorstellen en/of vragen. Binnen zijn bevoegdheid bepaalt de gemeenteraad ook welk gevolg daaraan wordt gegeven en hoe dat wordt bekend gemaakt."

 

Artikel 2 :

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van 25 september 2019 wordt opgeheven en met ingang van 1 mei 2022 vervangen door bovenstaand reglement, vastgesteld in zitting van heden.

 

Artikel 3 :

Een afschrift van dit huishoudelijk reglement wordt digitaal bezorgd aan alle raadsleden.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

5.   BENOEMING BURGEMEESTER KOENRAAD DE CEUNINCK: AKTENAME VAN HET MINISTERIEEL BESLUIT VAN 31 MAART 2022

 

Juridische gronden

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 46 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, zoals gewijzigd bij decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten wat betreft de versterking van de lokale democratie, betreffende de collectieve motie van wantrouwen.

        Artikel 58 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de burgemeester door de Vlaamse Regering benoemd wordt uit de verkozenen voor de gemeenteraad.

        Het besluit van de gemeenteraad van 10 februari 2022 waarbij een collectieve constructieve motie van wantrouwen werd aangenomen.

        Het besluit van de gemeenteraad van 10 februari 2022 waarbij Koenraad De Ceuninck wordt aangeduid als aangewezen-burgemeester en de eed aflegt in handen van de voorzitter van de gemeenteraad in afwachting van de benoeming tot burgemeester door de Vlaamse regering.

        Het ministerieel besluit van 31 maart 2022 van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers, waarbij Koenraad De Ceuninck wordt benoemd tot burgemeester van de gemeente Maldegem, provincie Oost-Vlaanderen.

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt akte van het ministerieel besluit van 31 maart 2022 van Bart Somers, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen houdende de benoeming van Koenraad De Ceuninck tot burgemeester van de gemeente Maldegem, provincie Oost-Vlaanderen.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

6.   TOETREDING TOT OFP PROLOCUS - VASTSTELLING VAN HET NIVEAU VAN DE BASISTOEZEGGING

 

Juridische gronden

        Decreet Lokaal Bestuur

        Gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2016, en latere wijzigingen, waarbij de rechtspositieregeling voor het statutaire en contractuele personeel van de gemeente Maldegem werd vastgesteld.

        Besluit van het College van Burgemeester en Schepenen van 14 maart 2022 waarbij het college de intentie uit om in het kader van de toezegging voor de tweede pensioenpijler voor contractanten met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot het OFP Prolocus.

 

Feiten

        Het bestuur wenst de pensioenkloof tussen haar statutair personeel en contractueel personeel te verkleinen.Het bestuur voorziet hiertoe in een tweede pensioenpijler voor de totaliteit van haar contractueel personeel;

        Tot op heden was het bestuur aangesloten bij de groepsverzekering die na bemiddeling van de VVSG aangeboden werd door Ethias en Belfius Insurance. Deze verzekeraars hebben in juni 2021 de lopende groepsverzekeringsovereenkomst opgezegd per 1 januari 2022.

        Het bestuur heeft voor het voorzien in een tweede pensioenpijler de keuze tussen enerzijds een overheidsopdracht voor een groepsverzekering bij een verzekeraar en anderzijds het aansluiten bij een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (pensioenfonds);

        Na onderhandelingen met de VVSG werd OFP PROVANT, omgevormd tot OFP PROLOCUS (een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening met ondernemingsnummer 0809.537 155), een pensioenfonds waarbij alle lokale besturen van het Vlaamse Gewest kunnen toetreden;

        Door de toetreding bij een IBP (=instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (=een pensioenfonds), met als verplichte rechtsvorm het Organisme voor de Financiering van Pensioenen = OFP) is men meer betrokken bij het beheer van de pensioenfinanciering. In tegenstelling tot een groepsverzekering vaardigt het bestuur een vertegenwoordiger af in de algemene vergadering van OFP PROLOCUS en heeft het, naast controlebevoegdheid, ook de mogelijkheid om, indien nodig, punten op de agenda van de algemene vergadering te zetten. In tegenstelling tot een groepsverzekering streeft een IBP geen winsten ten voordele van de organisatie zelf na;

        Een IBP heeft ruime beleggingsmogelijkheden, zodat een ruimer rendement mogelijk is dan een tak 21-verzekering, zonder dat dit enige garantie inhoudt;

        Het bestuur kan toetreden tot OFP PROLOCUS zonder overheidsopdracht vermits aan de voorwaarden van een in house opdracht voldaan is. Het bestuur oefent immers ten eerste via de algemene vergadering waar ze lid van wordt, toezicht uit op PROLOCUS zoals op haar eigen diensten. Ten tweede behelst meer dan 80% van de activiteiten van de OFP PROLOCUS de uitvoering van taken die hem zijn toegewezen door de controlerende overheden, nl. het voorzien in aanvullende pensioenen voor lokale en provinciale besturen. Ten derde is er geen directe participatie van privékapitaal in PROLOCUS. Ten vierde is OFP PROLOCUS zelf onderworpen aan de wetgeving op de overheidsopdrachten;

        OFP PROLOCUS zal, in het verlengde van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, zwaar inzetten op het duurzaam karakter van zijn beleggingen;

        Het aanbod van OFP PROLOCUS,dat net zoals de groepsverzekering die tot eind 2021 werd aangehouden bij Ethias en Belfius Insurance geen werknemersbijdragen vereist, voorziet in een overlijdensdekking en een kapitaalsuitkering;

        De mogelijkheid bestaat van een zogeheten "step rate" bijdrage. Het is mogelijk om op het gedeelte van het loon dat boven het maximumplafond voor de berekening van het wettelijk pensioen uitkomt, een toezegging te doen om zo het verschil tussen een statutaire pensioen en een wettelijk pensioen verder te verkleinen voor de hogere lonen;

        Er bestaan drie soorten pensioenplannen (defined benefit of vaste prestaties, cash balance en defined contribution of vaste bedragen). De voorgestelde formule is een vastebijdragenplan. In dit plan belooft de werkgever een bepaalde bijdrage (een bijdrage uitgedrukt als een percentage van het aan de RSZ onderworpen brutoloon) te betalen, zonder vastgesteld rendement. De behaalde rendementen worden toegekend conform het kaderreglement;

        Het bestuur moet de vastgestelde bijdragen betalen. Wanneer het wettelijk minimumrendement niet behaald wordt, zal het bestuur bijkomende bijdragen moeten betalen. In elk geval moet voor de aangeslotenen het wettelijk minimum rendement behaald worden (momenteel 1,75% voor actieve aangeslotenen, 0% voor passief aangeslotenen);

        Het bestuur voorziet als bijkomende veiligheid de eerste vijf jaar, bovenop de middelen nodig voor de pensioentoezegging, in een extra pre-financiering van 5% om zo de kans op het betalen van bijkomende bijdragen te verkleinen. Deze pre-financiering blijft ter beschikking van het bestuur ter financiering van latere bijdragen;

        Het bestuur kan met andere rechtspersonen waarmee het nauwe banden heeft (AGB, OCMW) een MIPS-groep vormen. Binnen een MIPS-groep is er interne mobiliteit voor het personeel zonder dat dit gevolgen heeft voor de pensioentoezegging van het personeelslid. Binnen een MIPS-groep speelt onderlinge solidariteit.

        De kosten voor de werking van OFP PROLOCUS worden voor 2022 forfaitair vastgelegd op 1.000 euro per jaar per werkgever en 10 euro per jaar per aangeslotene. Voor de gemeente komt dit op 1.000 + (122 x 10) = 2.220 euro. Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd tot en met 2024. Nadien zal een meer stabiel systeem van kostenvergoeding worden uitgebouwd, gebaseerd op de werkelijke kosten enerzijds en het werkelijke aantal aangesloten besturen en medewerkers anderzijds;

        De op basis van het financieringsplan verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van OFP PROLOCUS zullen ingehouden worden door de RSZ en daarna doorgestort worden aan OFP PROLOCUS;

 

Argumentatie

        Er wordt voorgesteld om met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot OFP PROLOCUS.

        Momenteel bedraagt de pensioentoelage 2,5% van het pensioengevend jaarloon. Voor de contractuele personeelsleden van niveau E bedraagt de pensioentoelage 3,5% van het pensioengevend jaarloon.

        Voorgesteld wordt om de basis-pensioentoelage met ingang van 1 januari 2022 op te trekken van 2,5% naar 3% van het pensioengevend jaarloon, ten einde de korting op de responsabiliseringstoelage te kunnen veilig stellen en/of een verhoging van de responsabiliseringsbijdrage te vermijden.

        De impact van het optrekken van de basistoelage met 0,5% wordt geraamd op 28.500 euro per jaar. De korting op de responsabiliseringsbijdrage wordt geraamd op 14.250 euro per jaar. Maar dit zolang de pot groot genoeg blijft

        De helft van de kosten van de tweede pensioenpijler kan in mindering gebracht worden op de responsabiliseringsbijdrage die een bestuur in voorkomend geval betaalt, met een maximum van 3% (dus voor besturen die 6% toekennen). Besturen die geen responsabiliseringsbijdrage (zullen) verschuldigd zijn, kunnen geen korting genieten maar riskeren evenmin een verhoging. De korting die het ene lokaal bestuur in voorkomend geval geniet, wordt immers gefinancierd door de verhoging van de responsabiliseringsbijdrage van de andere besturen die niet aan de wettelijke voorwaarden voor een tweede pensioenpijler voldoen.

        Er wordt voorgesteld om de pensioentoelage voor het contractueel personeel op niveau E te behouden op 3,5 %. Bij het optrekken van de niveaus E naar D komt deze bijkomende bijdrage te vervallen en moet eventueel bekeken worden of voor de lagere lonen (op dat ogenblik D-niveau) iets extra wordt voorzien.

        Het bestuur kan eventueel opteren voor een uitzonderlijke toezegging/ inhaaltoezegging. Deze uitzonderlijke toezegging is een mogelijkheid voor de werkgever om bijdragen voor het verleden te storten. Indien de werkgever voor de dienstjaren vóór 2022 voor zijn huidige personeelsleden bijdragen wenst te storten, kan dit via de inhaalbijdragen. Het bestuur dient dan te bepalen vanaf welke datum de inhaalbijdragen van toepassing zijn en of er met een bepaalde percentage van het RSZ-loon als inhaalbijdrage wordt gewerkt of via een forfaitair bedrag (een vast bedrag onafhankelijk van het loon).

        Er wordt voorgesteld om momenteel niet te voorzien in een steprate. De vakbondsdelegatie heeft reeds aangegeven hier geen voorstander van te zijn. Om de onderhandelingen op lokaal vlak niet nodeloos te rekken ,en er zeker van te zijn dat de beslissing tot toetreding voor 30 april 2022 kan gebeuren, en er zodoende geen hiaat is in de pensioenafhoudingen en pensioenopbouw, wordt voorgesteld dit eventueel in een later stadium te bekijken. Tijdens de aansluiting kan dit te allen tijden herbekeken worden, evenals het percentage van de basis- en eventuele bijkomende pensioentoelagen.

        Er wordt voorgesteld om samen met het OCMW Maldegem toe te treden tot een multi-employer pensioenstelsel (MIPS).

        Intussen is er op niveau van het Vlaams Comité C1 een protocol van akkoord is over het kaderreglement, zodat dit niet meer op lokaal niveau onderhandeld moet worden.

        Het Bijzonder Onderhandelingscomité resulteerde in een protocol van akkoord.

        Er dient een vertegenwoordiger te worden aangeduid om het bestuur te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van OFP Prolocus. Deze vertegenwoordiger kan ook een medewerker zijn. Voorgesteld wordt om Stefaan Vansteeland, stafmedewerker, aan te stellen en Koenraad Cromheecke, wnd. algemeen directeur, als plaatsvervanger.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

 

Financiële weerslag

        Jaarlijkse kost van +/- 5.000 euro, in het budget is er maar 685 euro voorzien => tekort 4.315 euro

        Verhoging van 2.5% naar 3% wordt geraamd op een extra uitgaven van 28.500 euro per jaar, waarvan eventueel, als de pot groot genoeg is, 50% wordt gecompenseerd via een vermindering op de te betalen responsabiliseringsbijdrage voor de pensioen van de statutaire personeelsleden.

        Het budget kan verschoven vanuit het personeelsbudget, door laattijdige invulling van bepaalde vacatures.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

Kennis wordt genomen van en ingestemd wordt met

        de beheersovereenkomst en het financieringsplan (algemeen luik en VVSG) via de toetredingsakte van OFP Prolocus;

        het kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement.

 

Kennis wordt genomen van de verklaring inzake beleggingsbeginselen (SIP) (algemeen luik en luik VVSG) en de statuten.

 

Artikel 2:

Beslist wordt om met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot OFP Prolocus (Afzonderlijk vermogen VVSG), en hiertoe onverwijld een verzoek tot aanvaarding als lid van de Algemene Vergadering te richten tot OFP Prolocus.

 

Artikel 3:

Ingestemd wordt met het feit dat de door het financieringsplan verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van OFP Prolocus zullen worden geïnd door de RSZ in naam en voor rekening van OFP Prolocus.

 

Artikel 4:

De pensioentoezegging bedraagt 3% van het pensioengevend loon. De aanvullende toezegging van 0,5% van het pensioengevend loon voor contractanten op niveau E zoals die ook reeds bestond vóór 1 januari 2022 blijft behouden.

 

Artikel 5:

Er wordt geopteerd om niet te werken met een steprate-bijdrage

(Op dit moment is er een loonplafond voor het berekenen van het wettelijk pensioen. Dit is een nadeel voor de hogere lonen, want dan wordt er in principe geen rekening gehouden met het loon die boven dat plafond zit. Met een step rate wordt er op het loongedeelte daarboven een hogere toezegging toegepast, zodat er een deel van dat negatief effect wordt geneutraliseerd. (= harmonisering over de verschillende loon categorieën tussen verhouding wettelijke en aanvullende pensioen & laatste loon. Eveneens zorgt dit voor een verkleining van het verschil tussen statutairen en contractuelen)).

 

Artikel 6

Het bestuur vormt samen met het OCMW Maldegem een multi-employer pensioenstelsel (MIPS). (=Door toe te treden tot een zogenaamde MIPS-groep kunnen besturen enkele door de wet bepaalde gevolgen van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst opvangen. Die gevolgen hebben zowel een werknemers- als een werkgeversaspect).

 

Artikel 7:

De heer Stefaan Vansteeland, stafmedewerker, wordt afgevaardigd als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP Prolocus. De heer Koenraad Cromheecke wordt aangeduid als vervanger van voorgaande als hij niet aanwezig kan zijn.

 

Artikel 8:

De voorzitter van de Raad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de noodzakelijke vervolgstappen te nemen voor de uitvoering van voormelde beslissingen.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

7.   AANPASSING PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT AGB MALDEGEM

 

Juridische gronden

 Artikel 28 § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 240 §4 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat het autonoom gemeentebedrijf de tarieven en de tariefstructuren voor de door het bedrijf geleverde prestaties vaststelt binnen de grenzen van de in de beheersovereenkomst bepaalde grondregelen inzake tarifering. De maximumtarieven of de formules voor hun berekening die niet in de beheersovereenkomst zijn geregeld, worden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

           Statuten van het AGB Maldegem,

           De beheersovereenkomst tussen het AGB Maldegem en de gemeente Maldegem. In bijzonder artikel 7 dat stelt dat het AGB een voorstel van tarieven formuleert waarover de gemeenteraad zich uitspreekt. De modaliteiten en de berekeningswijze van de prijssubsidies worden vastgesteld in een apart prijssubsidiereglement.

           Prijssubsidiereglement goedgekeurd door de gemeenteraad in haar zitting van 27 november 2019

           De BTW-circulaire (E.T. 129.288) inzake AGB's

 

Argumentatie

           Het AGB Maldegem moet kunnen aantonen dat het beschikt over een structureel vermogen om winst te maken.

           De prijssubsidies moeten worden aangepast zodat de geraamde kosten voor 2022 kunnen gedekt worden en opdat er een winst kan gemaakt worden in het AGB Maldegem.

           Er werd een simulatie gemaakt om de hoogte van de prijssubsidies te bepalen voor 2022. Aangezien deze afhankelijk zijn van de kosten en van de inkomsten van het AGB en dat deze kunnen fluctueren, kunnen de prijssubsidies meerdere keren herzien worden per jaar.

           De prijssubsidies worden bepaald door een factor toe te passen op de toegangsprijs exclusief BTW. Op de facturen aan de gemeente worden geen prijssubsidies toegepast. De tarieven liggen dan ook hoger voor het gebruik van de sportinfrastructuur door de gemeente.

           De factor voor het gebruik van de zalen MEOS zou moeten verlaagd worden van 7 naar 4 vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022. De factor gebruikt voor het zwembad blijft 3,5 vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022. Voor de Ethias cross wenst het AGB Maldegem de voorziene toegangsprijzen (exclusief btw) te verhogen met 5 euro per bezoeker.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het prijssubsidiereglement voor de sporthal MEOS, de tennis terreinen, het Sint-Anna zwembad en de Ethias cross goed als volgt:

 

PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT VOOR DE SPORTHAL MEOS, TENNIS TERREINEN, HET ZWEMBAD SINT-ANNA en ETHIAS CROSS

 

TUSSEN

I. De gemeente Maldegem, met zetel te Marktstraat 7 9990 Maldegem, hier vertegenwoordigd door het College van Burgemeester en Schepenen, voor wie optreden de heer Koenraad De Ceuninck burgemeester, en de heer Koen Cromheecke algemeen directeur wnd, hierna genoemd “Gemeente”, anderzijds,

 

en

 

2. Het autonoom gemeentebedrijf Maldegem, met maatschappelijke zetel te Marktstraat 7, 9990 Maldegem, opgericht bij Besluit van de Gemeenteraad van de gemeente Maldegem dd dd. 21 april 2004 en rechtspersoonlijkheid verkregen ingevolge de goedkeuring door de oprichting door de Vlaamse Minister van Binnenlandse aangelegenheden dd. 12 juli 2004

ondernemingsnummer BE 0870.672.097, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door voorzitter van de Raad van Bestuur de heer Koenraad De Ceuninck en de heer Koen Cromheecke, algemeen directeur wnd, hierna genoemd “AGB Maldegem”, enerzijds,

 

wordt overeengekomen dat de Gemeente prijssubsidies zal toekennen aan het AGB Maldegem voor het verlenen van recht op toegang tot de sporthal MEOS, de tennisterreinen, de Ethias cross en het Sint-Anna zwembad.

 

Dit prijssubsidiereglement legt de toekenning van deze prijssubsidies vast en geldt voor de periode vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022.

 

VOORWAARDEN

 

Het AGB Maldegem heeft haar inkomsten en uitgaven geraamd voor 2022.

 

Om economisch rendabel te zijn, wenst het AGB Maldegem de voorziene toegangsprijzen (exclusief btw) voor recht op toegang voor derden tot de sporthal MEOS en de tennisterreinen te vermenigvuldigen met een factor 4. Voor het zwembad Sint-Anna wenst het AGB Maldegem de voorziene toegangsprijzen voor derden (exclusief btw) voor recht op toegang, te vermenigvuldigen met een factor 3,5. Voor de Ethias cross wenst het AGB Maldegem de voorziene toegangsprijzen (exclusief btw) te verhogen met 5 euro per bezoeker. Er wordt geen prijssubsidie aangerekend op de toegangsprijzen aangerekend aan de gemeente. Daarvoor geldt het tariefreglement.

 

De Gemeente erkent dat het AGB Maldegem, op basis van deze ramingen, de voorziene toegangsprijzen (exclusief btw) voor recht op toegang tot de sporthal MEOS en de tennisterreinen moet vermenigvuldigen met een factor 4, voor het zwembad met een factor van 3,5 en een verhoging van de prijs met 5 euro (exclusief BTW) per bezoeker voor de Ethias cross om economisch rendabel te zijn.

 

Rekening houdend met de sportieve en sociale functie van de sportinfrastructuur wenst de Gemeente dat er slechts minimale prijsverhogingen doorgevoerd worden ten aanzien van gebruikers van de sportinfrastructuur en de parkcross. De Gemeente wenst immers de toegangsgelden te beperken opdat de sporthal MEOS, de tennisterreinen, de Ethias cross en het Sint-Anna zwembad toegankelijk zijn voor iedereen. De Gemeente verbindt er zich toe om voor de periode vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022 deze beperkte toegangsgelden te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies. De waarde van de prijssubsidie toegekend door de Gemeente bedraagt de prijs (exclusief btw) die de gebruiker of bezoeker voor recht op toegang betaalt vermenigvuldigd met een factor 4 voor de sporthal MEOS en de tennisterreinen, voor het zwembad met een factor van 3,5 en een prijssubsidie van 5 euro per bezoeker voor de Ethias cross.

De gratis activiteiten worden gesubsidieerd voor een bedrag van 4 euro per bezoeker zwembad.

 

De gesubsidieerde toegangsgelden (exclusief 6% btw) kunnen steeds geherevalueerd worden tijdens de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022 in het kader van een periodieke evaluatie van de exploitatieresultaten van het AGB Maldegem. In de mate er een prijssubsidieaanpassing noodzakelijk is, zal de Gemeente deze steeds documenteren (bv. aan de hand van een gemeenteraadsbeslissing).

 

Het AGB Maldegem moet op de 15e werkdag van elke maand de Gemeente een overzicht bezorgen van het aantal gebruikers waaraan recht op toegang is verleend tijdens de voorbije maand. Dit overzicht dient tevens het bedrag aan te betalen prijssubsidies te bevatten. De afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren middels de uitreiking van een debet nota die het AGB Maldegem uitreikt aan de Gemeente. De Gemeente dient deze debet nota te betalen aan het AGB Maldegem binnen de 30 werkdagen na ontvangst.

 

Een nieuw prijssubsidiereglement geldig vanaf 1 januari 2023 zal worden onderhandeld tussen de Gemeente en het AGB Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

8.   MEERJARENPLANAANPASSING NR. 2 2020-2025 AGB: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

        Artikel 28 § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 241 Decreet Lokaal Bestuur vermeldt dat artikel 221 tot en met 223 en de bepalingen van titel 4 van toepassing zijn op autonome gemeentebedrijven. Daarin wordt verwezen naar de artikels 249, 250 en 251 welke gaan over de beleidsrapporten en het meerjarenplan.

        Artikel 242 Decreet Lokaal Bestuur stelt dat het meerjarenplan en de aanpassingen ervan vastgesteld worden door de Raad van Bestuur en voorgelegd worden ter goedkeuring aan de gemeenteraad

        De goedkeuring van de oprichting en de statuten van het autonoom gemeentebedrijf Maldegem door de Vlaamse regering dd. 12/7/04;

        De bepalingen van de statuten, inzonderheid artikel 11

        De meerjarenplanaanpassing nr. 1  2020-2025 werd vastgesteld door de raad van bestuur AGB op 15 december 2020 en goedgekeurd door de gemeenteraad op 17 december 2020.

        De meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 werd vastgesteld door de raad van bestuur AGB op 25 april 2022.

 

Feiten

        Jaarlijks dient een ondernemingsplan opgesteld te worden. Het ondernemingsplan legt de doelstellingen van het autonoom gemeentebedrijf vast.  Om deze doelstelling te vervullen is een goede financiële basis noodzakelijk.  Dit wordt jaarlijks vastgelegd in het ondernemingsplan. Aangezien het AGB vanaf 1 januari 2014 onder de BBC-wetgeving valt, wordt deze financiële basis opgenomen in het meerjarenplan.  Het meerjarenplan bestaat uit de strategische nota, de financiële nota en de bijkomende toelichtingen en documentatie

        Er werd een tweede meerjarenplanaanpassing 2020-2025 opgemaakt.

Tussenkomsten

        door raadslid Henk Deprest (Open vld)

        door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

        door voorzitter Marten De Jaeger (CD&V)

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

11 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets

2 onthoudingen: Peter E. Van Hecke en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem goed.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

9.   BELASTING OP HET ONTBREKEN VAN GROEN BIJ MEERGEZINSWONINGEN EN VERKAVELINGEN: INTREKKING

 

Juridische gronden

          Artikel 170 §4 Grondwet

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

           Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen, gepubliceerd in het B.S. van 4 juli 2008 en latere wijzigingen.

           Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende de openbaarheid van bestuur.

           Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

           Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, in het bijzonder art. 2.3.2 §2 en art. 4.2.20 §1.

           Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, en latere wijzigingen.

           Omzendbrief d.d. 18 juli 2008 over het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen, gepubliceerd in het B.S. van 4 juli 2008.

           Besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2021 betreffende Bouwcode Maldegem 2021.

           Besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2021 betreffende Belasting op het ontbreken van groen bij meergezinswoningen en verkavelingen: vaststelling.

 

Argumentatie

           Op de gemeenteraad van maart 2021 werd het reglement "Belasting op het ontbreken van groen bij meergezinswoningen en verkavelingen: vaststelling" goedgekeurd.

           Dit reglement is verbonden aan de Bouwcode Maldegem 2021, de voorwaarden om de belasting te kunnen innen worden opgelegd in de Bouwcode.

           De Bouwcode is op heden niet goedgekeurd, er is dus geen belastbare grond voor de belasting op het ontbreken van groen bij meergezinswoningen en verkavelingen.

Tussenkomsten

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

        door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

        door schepen Stefaan Standaert (Groen)

        door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

 

Besluit

 

16 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

11 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets

 

 

Artikel 1:

De beslissing van de gemeenteraad van 25 maart 2021 betreffende de belasting op het ontbreken van groen bij meergezinswoningen en verkavelingen: vaststelling wordt ingetrokken.

 

Artikel 2:

Dit besluit wordt bekendgemaakt op de gemeentelijke webtoepassing, met vermelding van zowel

de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing

bekendgemaakt werd.

De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking van het

besluit op de webtoepassing van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

10.  BELASTING OP HET ONTBREKEN VAN PARKEERPLAATSEN: INTREKKING

 

Juridische gronden

        Artikel 170 §4 Grondwet

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

           Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen, gepubliceerd in het B.S. van 4 juli 2008 en latere wijzigingen.

           Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende de openbaarheid van bestuur.

           Omzendbrief KB/ABB 2019/2 van 15 februari 2019 betreffende de gemeentefiscaliteit.

           Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, en latere wijzigingen.

           Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, in het bijzonder art. 2.3.2 §2 en art. 4.2.20 §1.

           Omzendbrief d.d. 18 juli 2008 over het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van de provincie- en gemeentebelastingen, gepubliceerd in het B.S. van 4 juli 2008.

           Besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2021 betreffende Bouwcode Maldegem 2021.

           Besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2021 betreffende Belasting op het ontbreken van parkeerplaatsen: vaststelling.

 

 

Argumentatie

           Op de gemeenteraad van maart 2021 werd het reglement "Belasting op het ontbreken van parkeerplaatsen" goedgekeurd.

           Dit reglement is verbonden aan de Bouwcode Maldegem 2021, de voorwaarden om de belasting te kunnen innen worden opgelegd in de Bouwcode.

           De Bouwcode is op heden niet goedgekeurd, er is dus geen belastbare grond voor de belasting op het ontbreken van parkeerplaatsen.

 

Besluit

 

16 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

11 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets

 

 

Artikel 1:

De beslissing van de gemeenteraad van 25 maart 2021 betreffende de belasting op het ontbreken van parkeerplaatsen: vaststelling wordt ingetrokken.

 

Artikel 2:

Dit besluit wordt bekendgemaakt op de gemeentelijke webtoepassing, met vermelding van zowel

de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing

bekendgemaakt werd.

De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking van het

besluit op de webtoepassing van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

11.  ALGEMENE JAARVERGADERING ETHIASCO 5 MEI 2022: AANDUIDING VAN EEN VERTEGENWOORDIGER

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

        De statuten van de coöperatieve Vennootschap EthiasCo cvba, zoals vastgesteld op 27 december 2017.

 

Feiten

        Met schrijven van EthiasCo cvba van 5 april 2022 betreffende de buitengewone algemene vergadering op donderdag 5 mei 2022, wordt de gemeente uitgenodigd om voor deze vergadering een vertegenwoordiger aan te duiden.  De vergadering gaat door te Brussel om 10 uur.

        Het aantal deelbewijzen/stemmen van het gemeentebestuur van Maldegem bedraagt 8.

 

Argumentatie

        De gemeente Maldegem is coöperant-lid van cvba EthaisCo (voorheen Ethias Gemeen Recht) en mag als dusdanig deelnemen aan de algemene vergadering.

        De agenda van de buitengewone algemene vergadering van 5 mei 2022 is als volgt:

1. Vaststelling van de omzetting van het kapitaal in een statuair onbeschikbare eigen vermogensrekening

2. Aanneming van de rechtsvorm van de besloten vennootschap in toepassing van artikel 41 §4 van de wet van 23 maart 2019 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen

3. Aanneming van de statuten van de besloten vennootschap

4. Opdracht aan ondergetekende notaris om de coördinatie van de statuten op te stellen en neer te leggen

5. Mandaat van de bestuurders en de leden van de Client Board

        Het gemeentebestuur kan zich overeenkomstig artikel 25 van de statuten laten vertegenwoordigen:laten vertegenwoordigen :

- ofwel door een lid van de bestuursorganen of van het personeel van het gemeentebestuur

- ofwel door een vertegenwoordiger van een ander aangesloten bestuur of instelling.

        Voor de algemene vergadering van EthiasCo van juni 2021 werd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2021 raadslid Kathleen De Kesel (N-VA) aangeduid als vertegenwoordiger en raadslid Peter T. Van Hecke (N-VA) als plaatsvervanger.

 

Stemming

        De raad gaat over tot de stemming over de aanduiding van een effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de buitengewone algemene vergadering van EthiasCo van 5 mei 2022 en in alle volgende vergaderingen van EthiasCo tijdens de huidige legislatuur.

        27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen

        Raadslid Anneke Gobeyn bekomt 14 stemmen voor,

        Raadslid Kiran Van Landschoot bekomt 12 stemmen voor,

        Raadslid Glenn Longeville bekomt 1 stem voor.

 

        De raad gaat over tot de stemming over de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de buitengewone algemene vergadering van EthiasCo van 5 mei 2022 en in alle volgende vergaderingen van EthiasCo tijdens de huidige legislatuur.

        27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen

        Schepen Stefaan Standaert bekomt 14 stemmen voor,

        Raadslid Glenn Longeville bekomt 11 stem voor.

        Raadslid Bart Van Hulle bekomt 2 stemmen voor.

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging van EthiasCo cvba naar de buitengewone algemene jaarvergadering die doorgaat op donderdag 5 mei 2022 om 10 uur te Brussel.
Het aantal deelbewijzen, en dus stemmen, van het gemeentebestuur bedraagt 8.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 5 mei 2022:

1. Vaststelling van de omzetting van het kapitaal in een statuair onbeschikbare eigen vermogensrekening

2. Aanneming van de rechtsvorm van de besloten vennootschap in toepassing van artikel 41 §4 van de wet van 23 maart 2019 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen

3. Aanneming van de statuten van de besloten vennootschap

4. Opdracht aan ondergetekende notaris om de coördinatie van de statuten op te stellen en neer te leggen

5. Mandaat van de bestuurders en de leden van de Client Board

 

Artikel 3

Raadslid Anneke Gobeyn wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de buitengewone algemene vergadering van EthiasCo cvba van 5 mei 2022 en in alle volgende vergaderingen van EthiasCo tijdens de huidige legislatuur.

 

Artikel 4

Schepen Stefaan Standaert wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de buitengewone algemene vergadering van EthiasCo cvba van 5 mei 2022 en in alle volgende vergaderingen van EthiasCo tijdens de huidige legislatuur.

 

Artikel 5

Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan EthiasCo cvba op het adres algemene.vergadering@ethias.be.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

12.  EUREGIO SCHELDEMOND - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER.

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen, geheim wordt gestemd.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

        Deel 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

        De afsprakenregeling tussen de provincies Zeeland, Oost-Vlaanderen en  West-Vlaanderen van 26 mei 2008.

        Het besluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij Bart Van Hulle werd aangeduid als kandidaat-vertegenwoordiger van de gemeente in de Euregio Scheldemondraad.

        De besluiten van de gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

        De afsprakenregeling vermeldt dat de Scheldemondraad samengesteld is uit drie gemeenten per provincie. Voor ieder lid wordt een plaatsvervanger aangewezen.

        Bij brief van 8 april 2019 deelde Euregio Scheldemond mee dat burgemeester Bart Van Hulle aangeduid werd als effectief lid van de Scheldemondraad voor de periode van 2019 tot eind 2021. Gemeenteraadslid Michel De Sutter (Eeklo) werd aangeduid als plaatsvervanger.
Van 2022 tot eind 2024 wisselen de plaatsvervangers en de effectieve leden om. De gemeente Maldegem dient aldus een plaatsvervanger aan te duiden voor raadslid Michel De Sutter (Eeklo) in de Scheldemondraad.

        Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide plaatsvervangend vertegenwoordiger in de Euregio Scheldemondraad te vervangen.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

        Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

        De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 voor de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de Euregio Scheldemondraad.

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Burgemeester Koenraad De Ceuninck bekomt 14 ja-stemmen

        Raadslid Bart Van Hulle bekomt 12 ja stemmen

        Raadslid Peter E. Van Hecke bekomt 1 ja-stem

 

Besluit

 

Artikel 1:

Artikel 2 van het besluit van 27 februari 2019, betreffende de aanduiding van een kandidaat-vertegenwoordiger in de Euregio Scheldemondraad wordt vervangen door onderstaande bepaling:

 

"Artikel 2:

Burgemeester Koenraad De Ceuninck wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de Euregio Scheldemondraad voor de periode van 2022 tot eind 2024."

 

Artikel 2:

Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan Euregio Scheldemond, PAC Het Zuid, Woodrow Wilsonplein 2 te 9000 Gent.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

13.  VVSG - VERTEGENWOORDIGING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

        De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;

        Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb deel 3, titel 3 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.

        De statuten van VVSG (Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten).

        Artikel 7 van de statuten waarin bepaald wordt dat 1 euro lidgeld per inwoner aangerekend wordt; dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd aan het indexcijfer der consumptieprijzen.

        Het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2019 waarbij Bart Van Hulle werd aangeduid als effectief vertegenwoordiger en Peter T. Van Hecke als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in de algemene vergadering van de VVSG.

        De besluiten van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

        Het gemeentebestuur wordt bij VVSG vertegenwoordigd door :

- een vertegenwoordiger in de algemene vergadering.

- een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering

 

Argumentatie

        Naar aanleiding van de bestuurswissel van 10 februari 2022 is het aangewezen om nieuwe vertegenwoordigers voor de algemene vergadering aan te stellen.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

        Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming

        over de aanduiding van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering:

27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen

Raadslid Marten De Jaeger bekomt 14 stemmen voor

Raadslid Bart Van Hulle bekomt 11 stemmen voor

Raadslid Wim Swyngedouw bekomt 1 stem voor

er is 1 blanco stembiljet

        over de aanduiding van de plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering:

27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen

Schepen Peter T. Van Hecke bekomt 14 stemmen voor

Raadslid Stefaan Heyndrikx bekomt 11 stemmen voor

Raadslid Wim Swyngedouw bekomt 1 stem voor

er is 1 blanco stembiljet

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad heft het besluit van 27 maart 2019 betreffende de aanstelling van de vertegenwoordigers van de gemeente Maldegem in de algemene vergaderingen van de VVSG op.

 

Artikel 2

De gemeenteraad duidt raadslid Marten De Jaeger aan als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de VVSG.

 

Artikel 3

Schepen Peter T. Van Hecke wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de VVSG.

 

Artikel 4

Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan de VVSG.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

14.  MEETJESLANDSE BURENSPORTDIENST - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGERS

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikelen 392 t.e.m. 395 betreffende de samenwerkingsverbanden zonder rechtspersoonlijkheid.

          De statuten van de Meetjeslandse Burensportdienst.

          Het besluit van de gemeenteraad van 30 januari 2019 waarbij Glenn Longeville werd aangeduid als stemgerechtigd lid en Danny Vannevel werd aangeduid als plaatsvervangend lid van het beheerscomité van de Burensportdienst.

          De besluiten van de gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

          Het gemeentebestuur is lid van de Meetjeslandse Burensportdienst.

          Volgens artikel 7 van de statuten van de Meetjeslandse Burensportdienst wordt het beheerscomité samengesteld uit 1 afgevaardigde met stemrecht van elke gemeente nl. de schepen van sport en een plaatsvervanger die gemeenteraadslid is.

          Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk het aangeduide stemgerechtigd lid en het plaatsvervangend lid in het beheerscomité van de Burensportdienst te vervangen.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

          De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

          Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

                        De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

                        Aanduiding van het stemgerechtigd lid van het Beheerscomité van de Burensportdienst

            Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

            Schepen Peter T. Van Hecke bekomt 16 ja-stemmen

            Er zijn 11 blanco stembiljetten

 

                        Aanduiding van een plaatsvervangend lid van het Beheerscomité van de Burensportdienst

            Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

            Raadslid Marten De Jaeger bekomt 14 ja-stemmen

            Raadslid Glenn Longeville bekomt 9 ja-stemmen

            Raadslid Kiran Van Landschoot bekomt 2 ja-stemmen

            Raadslid Timothy De Groote bekomt 1 ja-stem

            Er is 1 blanco stembiljet
 

 

Besluit

 

Artikel 1:

Artikel 2 en 3 van het besluit van 30 januari 2019, betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente in de Meetjeslandse Burensportdienst, worden vervangen door onderstaande bepalingen:

 

"Artikel 2:

Schepen Peter T. van Hecke wordt aangeduid als stemgerechtigd lid van het beheerscomité van de Meetjeslandse Burensportdienst.

 

Artikel 3:

Raadslid Marten De Jaeger wordt aangeduid als plaatsvervangend lid van het beheerscomité van de Meetjeslandse Burensportdienst."

 

Artikel 2:

Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan de Meetjeslandse Burensportdienst, Guldensporenlaan 34, 9940 Evergem.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

15.  CENTRUM VOOR BASISEDUCATIE (VZW) - AANDUIDING (PLAATSVERVANGEND) VERTEGENWOORDIGERS IN ALGEMENE VERGADERING EN KANDIDAAT LID VAN DE RAAD VAN BESTUUR

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

          Deel 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.

          De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;

          De statuten van de vzw Centrum voor Basiseducatie.

          Het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2019 waarbij Glenn Longeville werd aangeduid als vertegenwoordiger, Danny Vannevel werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering en waarbij Glenn Longeville werd voorgedragen als lid van de raad van bestuur van het Centrum voor Basiseducatie vzw .

          De besluiten van de gemeenteraad en de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

          Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het wenselijk de aangeduide vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van het Centrum voor Basiseducatie vzw, alsook het voorgedragen lid van de raad van bestuur te vervangen.

          In de algemene vergadering mag een vertegenwoordiger en plaatsvervanger worden aangeduid, voor de raad van bestuur wordt een kandidaat voorgedragen, de samenstelling wordt geregeld in het huishoudelijk regelement, o.m. de verhouding van de vertegenwoordiging van de verschillende regio's. Uit de mail van 16 december 2018 blijkt dat de leden van de raad van bestuur gekozen worden uit de leden van de algemene vergadering die zich kandidaat stellen.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

                        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

                        Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

                        De gemeenteraad gaat over tot een geheime stemming overeenkomstig artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

                        Aanduiding van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van het Centrum voor Basiseducatie vzw.

            Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

            Schepen Peter T. Van Hecke bekomt 14 ja-stemmen

            Raadslid Glenn Longeville bekomt 11 ja-stemmen

            Schepen Annelies Lammertyn bekomt 1 ja-stem

            er is 1 blanco stembiljet

 

                        Aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van het Centrum voor Basiseducatie vzw.

            Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

            Raadslid Cedric De Smet bekomt 14 ja-stemmen

            Raadslid Stefaan Heyndrikx bekomt 11 ja-stemmen

            Raadslid Henk Deprest bekomt 1 ja-stem

            Er is 1 blanco stembiljet

 

Besluit

 

Artikel 1:

De artikelen 2, 3 en 4 van het besluit van 27 maart 2019 betreffende de aanduiding van de gemeentelijke vertegenwoordigers in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van het Centrum voor Basiseducatie vzw. worden vervangen door onderstaande bepalingen:

 

"Artikel 2:

Schepen Peter T. Van Hecke wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van het Centrum voor Basiseducatie vzw.

 

Artikel 3:

Raadslid Cedric De Smet wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van het Centrum voor Basiseducatie vzw.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad gaat akkoord met de voordracht door de effectief vertegenwoordiger als kandidaat-lid namens de gemeente Maldegem in de raad van bestuur van het Centrum voor Basiseducatie vzw."

 

Artikel 2:

Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan Centrum voor Basiseducatie, Kolveniersgang 133 te 9000 Gent.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

16.  TOERISME MEETJESLAND - (PLAATSVERVANGEND) VERTEGENWOORDIGER - ALGEMENE VERGADERING - VERTEGENWOORDIGER IN DE RAAD VAN BESTUUR

 

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

           Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

           Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

           Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

           De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;

           Deel 3 'Deelname in rechtspersonen en samenwerking' van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 over het lokaal bestuur;

           De statuten van Toerisme Meetjesland.

           Het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2019 waarbij Peter E. Van Hecke werd aangeduid als vertegenwoordiger en Katleen De Kesel werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering en waarbij Peter E. Van Hecke werd aangeduid als vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Toerisme Meetjesland.

           De besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

           Naar aanleiding van de aanstelling van een nieuw bestuur is het aangewezen de aangeduide vertegenwoordiger, de plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering en de aangeduide vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Toerisme Meetjesland opnieuw aan te duiden.

           Ieder lid heeft het recht de algemene vergadering bij te wonen en heeft één stem;

           Bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de leden. Meestal wordt de schepen voor Toerisme afgevaardigd naar de algemene vergadering en voorgedragen voor de raad van bestuur.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

        Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

 De gemeenteraad gaat over tot stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

           Aanduiding vertegenwoordiger in de algemene vergadering:

      Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

      Schepen Annelies Lammertyn bekomt 14 ja-stemmen

      Raadslid Hilde Versluys bekomt 11 ja-stemmen

      Raadslid Glenn Longeville bekomt 1 ja-stem

      Er is 1 blanco stembiljet
 

 

           Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering:

      Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

      Raadslid Anneke Gobeyn bekomt 14 ja-stemmen

      Raadslid Christine Verplaetse bekomt 11 ja-stemmen

      Raadslid Jan De Metsenaere bekomt 1 ja-stem

      Er is 1 blanco stembiljet

 

           Voordracht vertegenwoordiger in de raad van bestuur:

      Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

      Schepen Annelies Lammertyn bekomt 14 ja-stemmen

      Raadslid Hilde Versluys bekomt 11 ja-stemmen

      Schepen Nicole Maenhout bekomt 1 ja-stem

      er is 1 blanco stembiljet

 

Besluit

 

Artikel 1:

Artikel 2, 3 en 4 van het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2019 betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers in de algemene vergadering en in de raad van bestuur van Toerisme Meetjesland worden opgeheven en vervangen door onderstaande bepalingen:

 

"Artikel 2:

De gemeenteraad duidt schepen Annelies Lammertyn aan als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de vzw Toerisme Meetjesland.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt raadslid Anneke Gobeyn aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van de vzw Toerisme Meetjesland.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad draagt schepen Annelies Lammertyn voor als vertegenwoordiger van de gemeente in de raad van bestuur van de vzw Toerisme Meetjesland."

 

Artikel 2:

Een afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan de VZW Toerisme Meetjesland, Stationsstraat 21 te 9900 Eeklo.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

17.  TOERISME OOST-VLAANDEREN - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGERS

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

        De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002;

        De statuten van de vzw Toerisme Oost-Vlaanderen dd° 24/09/2015.

        Het besluit van de gemeenteraad van 30 januari 2019 waarbij Peter E. Van Hecke aangeduid werd als vertegenwoordiger en Peter T. Van Hecke als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering en waarbij Peter E. Van Hecke voorgedragen werd als kandidaat voor de raad van bestuur van Toerisme Oost-Vlaanderen vzw.

        De besluiten van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij een nieuw college van burgemeester en schepenen geïnstalleerd werd na indienen van een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

        Naar aanleiding van de installatie van een nieuw college van burgemeester en schepenen is het aangewezen dat de vertegenwoordigers van de gemeente in Toerisme Oost-Vlaanderen opnieuw aangeduid worden.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

        Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

        De gemeenteraad gaat over tot geheime stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Vertegenwoordiger in de algemene vergadering:

Raadslid Anneke Gobeyn bekomt 14 stemmen voor

Raadslid Hilde Versluys bekomt 11 stemmen voor

Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 1 stem voor

Er is 1 blanco stembiljet

 

                                                          Plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering:

Schepen Peter T. Van Hecke bekomt 14 stemmen voor

Raadslid Christine Verplaetse bekomt 11 stemmen voor

Raadslid Cedric De Smet bekomt 1 stem voor

Er is 1 blanco stembiljet

 

                                                          Vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur

Schepen Annelies Lammertyn bekomt 14 stemmen voor

Raadslid Hilde Versluys bekomt 11 stemmen voor

Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 1 stem voor

Er is 1 blanco stembiljet

 

Besluit

 

Artikel 1:

De artikelen 2, 3 en 4 van het besluit van de gemeenteraad van 30 januari 2019 worden opgeheven en vervangen door onderstaande bepalingen:

 

"Artikel 2:

Raadslid Anneke Gobeyn wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van vzw Toerisme Oost-Vlaanderen.

 

Artikel 3:

Schepen Peter T. Van Hecke wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de vzw Toerisme Oost-Vlaanderen.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad draagt schepen Annelies Lammertyn voor als vertegenwoordiger namens de gemeente Maldegem, in de raad van bestuur van de vzw Toerisme Oost-Vlaanderen."

 

Artikel 2:

Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan vzw Toerisme Oost-Vlaanderen, PAC Het Zuid, Woodrow Wilsonplein 2 te 9000 Gent.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

18.  INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN -  VENECO - ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING AGENDA - MANDAAT VERTEGENWOORDIGER

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

         Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

  22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende                                                                       de intergemeentelijke samenwerking

           Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid, en art. 436 met betrekking tot de onverenigbaarheden

         Artikel 33 § 5 van de gecoördineerde statuten van Veneco van 1 juli 2020 dat stelt dat de vertegenwoordiger voor de volledige duur van de legislatuur kan worden aangeduid, de concrete inhoud van het mandaat van de vertegenwoordiger daarentegen dient herhaald te worden voor elke Algemene Vergadering;

 

Feiten

           De gemeente Maldegem is vennoot van de intergemeentelijke Vereniging Veneco.

           Veneco deelde in een aangetekend schrijven dd. 30 maart 2022 mee de jaarvergadering 2022 te houden op 14 juni 2022 in kasteel te Lake te Zulte of, indien noodzakelijk, op digitale wijze.

           De dagorde is als volgt samengesteld:

1. Goedkeuring schriftelijke en digitale vergaderwijze wegens uitzonderlijke omstandigheden (indien noodzakelijk)

2. Akteneming/goedkeuring van verslag Buitengewone algemene vergadering 9-12-2021

3. Jaarverslag 2021 Raad van Bestuur

4. Balans, resultatenrekening, toelichting en verwerking van het resultaat

5.  Verslag van de commissaris

6.  Goedkeuring van het jaarverslag, de balans, de resultatenrekening, de toelichting en verwerking van het resultaat

7.  Verlenen van kwijting aan de bestuurders

8. Verlenen van kwijting aan de commissaris

9.  Benoeming en desgevallend ontslag van bestuurders en deskundigen

           Voor de Algemene vergaderingen van Veneco werd in de gemeenteraad van 31 maart 2022 dhr. Danny Vannevel aangeduid als vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging Veneco, dit voor de resterende duur  van de legislatuur, Dhr. Cedric De Smet werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

           De afgevaardigde mag geen lid zijn van de Raad van Bestuur.

 

Argumentatie

           Het is aangewezen dat de gemeente als houder van 139 aandelen deelneemt aan de jaarvergadering van de intergemeentelijke vereniging Veneco, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

16 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

11 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets

 

 

Artikel 1:

De agenda en elk van de afzonderlijke punten van de agenda van de Algemene Vergadering van de Intergemeentelijke Vereniging Veneco die plaatsvindt op 14 juni 2022 worden goedgekeurd:

1. Goedkeuring schriftelijke en digitale vergaderwijze wegens uitzonderlijke omstandigheden (indien noodzakelijk)

2.  Akteneming/goedkeuring verslag Buitengewone Algemene Vergadering 9-12-2021

3.  Jaarverslag 2021 Raad van Bestuur

4.  Balans, resultatenrekening, toelichting en verwerking van het resultaat

5. Verslag van de commissaris

6. Goedkeuring van het jaarverslag, de balans, de resultatenrekening, de toelichting en verwerking van het resultaat

7. Verlenen van kwijting aan de bestuurders

8. Verlenen van kwijting aan de commissaris

9. Benoeming en desgevallend ontslag van bestuurders en deskundigen

 

Artikel 2:

Aan de vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem, houder van 139 aandelen, die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de Intergemeentelijke Vereniging Veneco die plaatsvindt op 14 juni 2022 om 18.00 u in ‘‘Kasteel Te Lake’ – Linkeroever 34 – 9870 Zulte - of digitaal - wordt het mandaat gegeven om:

 

Er aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen om de agendapunten van de Algemene Vergadering uit te voeren.

 

Deel te nemen aan elke latere algemene vergadering met dezelfde dagorde, in geval de op 14 juni 2022 geplande algemene vergadering niet rechtsgeldig zou kunnen beraadslagen en daarbij aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen om de agendapunten van de Algemene Vergadering te realiseren.”

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van de hierbij genomen beslissingen en deze over te maken aan de toezichthoudende overheid en er kennis van te geven aan Veneco, ter attentie van mevrouw Veronique Verstraeten, Panhuisstraat 1, 9070 Destelbergen.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

19.  INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - IMEWO

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

           Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Feiten

           De gemeente Maldegem werd per aangetekend schrijven van 4 april 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van Imewo die op 24 juni 2022 plaats heeft in de Ghelamco-arena Ottergemse Steenweg Zuid 808, 9000 Gent.

           De dagorde is als volgt samengesteld:

1. Kennisneming verslagen van Imewo van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021.

2. Goedkeuring van de jaarrekening van Imewo afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Imewo met betrekking tot het boekjaar 2021.

5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6. Statutaire benoemingen.

7. Benoeming van een commissaris

8. Statutaire mededelingen:

        Aanduiding vertegenwoordiging voor deze vergadering : in de gemeenteraad van 31 maart 2022 werden de Hr. Marten De Jaeger en dhr. jan De Metsenaerel resp. aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van Imewo tot het einde van de legislatuur.

 

Argumentatie

           De gemeente Maldegem is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Imewo.

           Aan de gemeente werd per aangetekend schrijven brief van 4 april jl. een dossier met documentatiestukken overgemaakt.

           De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

           Gezien we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, staat het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden. 

           Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op deze bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan eventueel overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

           De gemeenteraad is bevoegd voor de goedkeuring van de dagorde en het bepalen van het mandaat van de vertegenwoordigers.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

16 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

11 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de agenda van de Algemene Vergadering, tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Imewo d.d. 24 juni 2022:

1. Kennisneming verslagen van Imewo van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021.

2. Goedkeuring van de jaarrekening van Imewo afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Imewo met betrekking tot het boekjaar 2021.

5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6. Statutaire benoemingen.

7. Benoeming van een commissaris

8. Statutaire mededelingen:

 

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente die  zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering, tevens jaarvergadering, van Imewo op 24 juni 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden),wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van deze beslissing.

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer hiervan kennis te geven aan de opdrachthoudende vereniging Imewo, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

20.  POLDER VAN MALDEGEM - VERTEGENWOORDIGING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

          Deel 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.

          De Polderwet dd° 3 juni 1957, zoals gewijzigd.

          In overeenstemming met artikel 18 van de Wet betreffende de Polders maakt de burgemeester of zijn gemachtigde van rechtswege, maar zonder medebeslissende stem, deel uit van de algemene vergadering van de Polder.

          In overeenstemming met artikel 28 van de Wet betreffende de Polders maakt de burgemeester van rechtswege deel uit van het bestuur (met raadgevende stem).  In geval van verhindering kan hij zich door een schepen laten vervangen.

          De beslissing van de gemeenteraad van 27 februari 2019 waarbij Henk Deprest werd aangeduid als vertegenwoordiger en Nicole Maenhout als plaatsvervangend vertegerwoordiger van de gemeente Maldegem in de Polder van Maldegem.

        De besluiten van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

          De burgemeester of zijn gemachtigde maakt van rechtswege, maar zonder medebeslissende stem, deel uit van het bestuur en van de algemene vergadering de Polder.

          Daarnaast is er nog een afvaardiging (stemgerechtigd) in de algemene vergadering voor het domein van de gemeente Maldegem te voorzien.

          Naar aanleiding van de bestuurswissel van 10 februari 2022 is het aangewezen om het mandaat van de huidige vertegenwoordigers in de algemene vergadering voor het domein van de gemeente Maldegem op te heffen en nieuwe vertegenwoordigers aan te duiden.

          Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om .................... aan te duiden als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Polder van Maldegem voor het domein van de gemeente Maldegem.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

          De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

 

Stemming

           De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

           voor de aanduiding van een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Polder van Maldegem voor het domein van de gemeente Maldegem:

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Raadslid Ineke Hebbrecht bekomt 14 stemmen voor,

        Raadslid Henk Deprest bekomt 11 stemmen voor,

        Raadslid Bart Van Hulle bekomt 1 stem voor,

        er is 1 blanco stembiljet.

 

     voor de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Polder van Maldegem voor het domein van de gemeente Maldegem:

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

        Schepen Valerie Taeldeman bekomt 14 stemmen voor,

        Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 11 stemmen voor

        Raadslid Eva Willems bekomt 1 stem voor

        Er is 1 blanco stembiljet

 

Besluit

 

Artikel 1:

Artikel 2 en 3 van het bgesluit van de gemeenteraad van 27 februari 2019 over de aanstelling van de vertegenwoordigers namens de gemeente Maldegem in de Polder van Maldegem, worden opgeheven en vervangen door onderstaande bepalingen:

 

"Artikel 2

Raadslid Ineke Hebbrecht wordt aangesteld als vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in de algemene vergadering van de Polder van Maldegem.

 

Artikel 3

Schepen Valerie Taeldeman wordt aangesteld als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in de algemene vergadering van de Polder van Maldegem."

 

Artikel 2:

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de Polder van Maldegem, Wurmstraat 38 te 9940 Evergem.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

21.  WATERING VAN DE WAGEMAKERSTROOM - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Deel 3, titel 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.

        De wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen, en latere wijzigingen.

        De wet van 5 juli 1956 betreffende de Wateringen, inz. op art. 80.

        Het decreet van 18 juni 2003 op het integraal waterbeleid en latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.

 

Feiten

        Bij de watering is er in de wetgeving geen afvaardiging van het gemeentebestuur voorzien in het bestuur.

        Gezien de gemeente Maldegem geen 3 ha eigendom heeft binnen het gebied van de Watering van de Wagemakerstroom, komt de gemeente ook niet voor op de lijst van stemgerechtigden. Wél worden de gemeentebesturen uitgenodigd naar de algemene vergadering, maar de afgevaardigde heeft geen stemrecht. 

 

Argumentatie

        Er kan dus een vertegenwoordiger zonder stemrecht aangesteld worden in de algemene vergadering van de Watering van de Wagemakerstroom, maar in 2019 werd niemand aangeduid.

       De aanduiding van een afgevaardigde van de gemeente Maldegem en een plaatsvervanger kan nuttig zijn vermits de Watering van de Wagemakerstroom zich gedeeltelijk over Maldegems grondgebied uitstrekt.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

     De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

 

Stemming

        De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming ingevolge artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

        Eerste stemronde:

        Voor de aanduiding van een vertegenwoordiger:

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

Schepen Valerie Taeldeman bekomt 13 stemmen voor,

Raadslid Wim Swyngedouw bekomt 11 stemmen voor,

Schepen Danny Vannevel bekomt 1 stem voor,

Raadslid Ineke Hebbrecht bekomt 1 stem voor,

Er is 1 blanco stembiljet.

 

     Voor de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger:

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

Raadslid Ineke Hebbrecht bekomt 13 stemmen voor,

Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 11 stemmen voor,

Burgemeester Koenraad De Ceuninck bekomt 1 stem voor

Schepen Valerie Taeldeman bekomt 1 stem voor

er is 1 blanco stembiljet.

 

        Vermits geen van de kandidaten in de eerste stemronde de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen (onthoudingen niet meegerekend) bekomen heeft, wordt overgegaan tot een tweede stemronde over de kandidaten die in de eerste stemronde de meeste stemmen bekwamen:

        Voor de aanduiding van een vertegenwoordiger:

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

Schepen Valerie Taeldeman bekomt 14 stemmen voor,

Raadslid Wim Swyngedouw bekomt 11 stemmen voor,

Er is 1 blanco stembiljet

 

        Voor de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger:

        Na het openen van de stembus worden 27 stembrieven geteld.

Raadslid Ineke Hebbrecht bekomt 14 stemmen voor,

Raadslid Jason Van Landschoot bekomt 12 stemmen voor,

Er is 1 blanco stembiljet

 

Besluit

 

Artikel 1

Schepen Valerie Taeldeman wordt aangesteld als vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in de algemene vergadering van de Watering van de Wagemakerstroom,

 

Artikel 2

Raadslid Ineke Hebbrecht wordt aangesteld als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in de algemene vergadering van de Watering van de Wagemakerstroom.

 

Artikel 3

Afschrift van dit besluit wordt overgemaakt aan de Watering van de Wagemakerstroom.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

22.  OOSTKUSTPOLDER - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGERS

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

        Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Deel 3, titel 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.

        De Polderwet dd° 3 juni 1957, zoals gewijzigd.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering dd. 3 december 2010 houdende de oprichting van de Oostkustpolder.

        Volgens artikel 24 van het huishoudelijk reglement dd. 9 maart 2011 van de Oostkustpolder en artikel 28 van de Wet op de Polders zijn de gemeenten met raadgevende stem vertegenwoordigd in het Polderbestuur door de burgemeester of de plaatsvervangende schepen.

        In overeenstemming met artikel 18 van de Wet betreffende de Polders maakt de burgemeester of zijn gemachtigde van rechtswege, maar zonder medebeslissende stem deel uit van de algemene vergadering van de polder.

        De beslissing van de gemeenteraad van 30 januari 2019 waarbij Nicole Maenhout werd aangeduid als vertegenwoordiger en Henk Deprest als plaatsvervangend vertegenwoordiger met raadgevende stem van de gemeente Maldegem in de algemene vergadering van de Oostkustpolder en waarbij Nicole Maenhout en Jason Van Landschoot worden aangeduid als vertegenwoordiger met raadgevende stem in het bestuur van de Oostkustpolder.

        De besluiten van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Argumentatie

        Naar aanleiding van de bestuurswissel van 10 februari 2022 is het aangewezen om het mandaat van de huidige vertegenwoordigers in de Oostkustpolder op te heffen.  Er dienen geen nieuwe vertegenwoordigers aangeduid te worden aangezien de burgemeester van rechtswege en met raadgevende stem deel uitmaakt van de raad van bestuur en de algemene vergadering van de Oostkustpolder. 

        Bij verhindering kan de burgemeester bij wijze van volmacht een plaatsvervangende schepen aanduiden.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

 

Besluit

 

16 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

1 stem tegen: Stefaan Heyndrikx

10 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys en Cindy De Baets

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad heft het besluit van 30 januari 2019 over de aanstelling van de vertegenwoordigers namens de gemeente Maldegem in de Oostkustpolder op.

 

Artikel 2:

Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan Oostkustpolder, Arendstraat 34, 8000 Brugge.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

23.  BEKKEN VAN DE BRUGSE POLDERS - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Deel 3, titel 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.

        Het decreet van 13 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, en latere wijzigingen.

        De beslissing van de gemeenteraad van 27 maart 2019 waarbij Nicole Maenhout werd aangeduid als vertegenwoordiger en Jason Van Landschoot als plaatsvervanger in het Bekken van de Brugse Polders.

        De besluiten van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

        Bij brief van 4 februari 2019 vanwege de provinciegouverneur van West-Vlaanderen, voorzitter van het bekkenbestuur van het bekken van de Brugse Polders, inzake de afvaardiging in het bekkenbestuur, wordt aan alle steden en gemeenten die zich op het grondgebied van het bekken bevinden, gevraagd een gemeentelijke mandataris aan te duiden.

 

Argumentatie

        Naar aanleiding van de bestuurswissel van 10 februari 2022 is het aangewezen om het mandaat van de huidige vertegenwoordiger in het Bekken van de Brugse Polders op te heffen en een nieuwe vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aan te duiden.

        Het bekkenbestuur heeft tot taak:

1) het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;

2) het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 37, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;

3) het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;

4) advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 37, §1;

5) advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, §3, van het besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;

6) advies te verlenen over:

a) ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;

b) ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;

7) het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;

8) indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

 

Stemming

        De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming over de aanduiding van een vertegenwoordiger in het bekkenbestuur van de Brugse Polders:

27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen

Ineke Hebbrecht bekomt 14 stemmen voor

Henk Deprest bekomt 11 stemmen voor

Koenraad De Ceuninck bekomt 1 stem voor

Er is 1 blanco stembiljet

 

        De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming over de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger in het bekkenbestuur van de Brugse Polders:

27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen

Valerie Taeldeman bekomt 14 stemmen voor

Jason Van Landschoot bekomt 11 stemmen voor

Peter E. Van Hecke bekomt 1 stem voor

Er is 1 blanco stembiljet

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad heft het besluit van 27 maart 2019 over de aanstelling van een gemeentelijk mandataris in het Bekken van de Brugse Polders op.

 

Artikel 2:

Raadslid Ineke Hebbrecht wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in het bekkenbestuur van de Brugse Polders.

 

Artikel 3:

Schepen Valerie Taeldeman wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in het bekkenbestuur van de Brugse Polders.

 

Artikel 3:

Afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan het bekkensecretariaat van de Brugse Polders, Zandvoordestraat 375 te 8400 Oostende of secretariaat.brugsepolder@vmm.be .

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

24.  BEKKEN VAN DE GENTSE KANALEN - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikelen 396 tot en met 464 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

        Het decreet van 13 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, en latere wijzigingen.

        De beslissing van de gemeenteraad van 27 maart 2019 waarbij Nicole Maenhout werd aangeduid als vertegenwoordiger en Jason Van Landschoot als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene bekkenvergadering van het Bekken van de Gentse Kanalen.

        De besluiten van de gemeenteraad en van de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

        Bij brief van 4 februari 2019 vraagt de waarnemend provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen, voorzitter van het bekkenbestuur van het bekken van de Gentse Kanalen, aan alle steden en gemeenten die zich op het grondgebied van het bekken bevinden om hun afvaardiging in het bekkenbestuur aan te duiden.

 

Argumentatie

        Naar aanleiding van de bestuurswissel van 10 februari 2022 is het aangewezen om het mandaat van de huidige vertegenwoordigers in het Bekken van de Gentse Kanalen op te heffen en nieuwe vertegenwoordigers, zijnde een gemeentelijk mandataris en een plaatsvervanger aan te duiden.

        Het bekkenbestuur heeft tot taak:

1) het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;

2) het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 37, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;

3) het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;

4) advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 37, §1;

5) advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, §3, van het besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;

6) advies te verlenen over:

a) ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;

b) ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;

7) het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;

8) indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

        Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Stemming

        De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming over de aanduiding van een vertegenwoordiger in het Bekkenbestuur van de Gentse Kanalen:

27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen

Ineke Hebbrecht bekomt 14 stemmen voor

Henk Deprest bekomt 11 stemmen voor

Marten De Jaeger bekomt 1 stem voor

Er is 1 blanco stembiljet

 

        De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming over de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger in het Bekkenbestuur van de Gentse Kanalen:

27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen

Valerie Taeldeman bekomt 14 stemmen voor

Jason Van Landschoot bekomt 11 stemmen voor

Jan De Metsenaere bekomt 1 stem voor

Er is 1 blanco stembiljet

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad heft het besluit van 27 maart 2019 over de aanstelling van een gemeentelijk mandataris in het Bekken van de Gentse Kanalen op.

 

Artikel 2:

Raadslid Ineke Hebbrecht wordt aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in het bekkenbestuur van de Gentse Kanalen.

 

Artikel 3:

Schepen Valerie Taeldeman wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem in het bekkenbestuur van de Gentse Kanalen.

 

Artikel 4:

Afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan het bekkensecretariaat van de Gentse Kanalen, Raymonde de Larochelaan 1 te 9051 Sint-Denijs-Westrem (Gent) of secretariaatgentsekanalenbekken@vlaamsewaterweg.be.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

25.  EERSTELIJNSZORGZONE WEST-MEETJESLAND - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER

 

 

Het agendapunt wordt verdaagd.

 

Reden: Er dient te worden nagegaan of een consultant rechtsgeldig kan voorgedragen worden als ambtelijke gemeentelijke vertegenwoordiger.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

26.  LOGO GEZOND+ VZW - AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER(S) IN DE ALGEMENE VERGADERING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

        De vzw-wet van 27 juni 1921, gewijzigd door de wet van 2 mei 2002.

        Het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2019 over het lidmaatschap van Logo Gezond+ vzw en de aanstelling van schepen Marleen Van den Bussche als effectief vertegenwoordiger en raadslid Christine Verplaetse als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering van Logo Gezond+ vzw.

        Het besluit van de gemeenteraad van 28 oktober 2021 waarbij schepen Stefaan Heyndrikx aangesteld werd als effectief vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering van Logo Gezond+ vzw, in opvolging van schepen Marleen Van den Bussche.

        Besluiten van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 10 februari 2022 waarbij het college van burgemeester en schepenen opnieuw geïnstalleerd werd na een collectieve constructieve motie van wantrouwen.

 

Feiten

        Logo Gezond+ vzw is het regionaal aanspreekpunt voor het Vlaams preventieve gezondheidsbeleid en draagt bij tot het realiseren van de Vlaamse gezondheidsdoelstelling dankzij lokale samenwerking en overleg.

        In 2019 werd het lidmaatschap van Logo Gezond+ vzw niet verlengd, maar vertegenwoordiging in de algemene vergadering blijft wel mogelijk zonder ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

        Sinds 2019 vaardigden gemeente en OCMW één gemeenschappelijke vertegenwoordiger af.

        Er werd geen kandidatuur voorgedragen voor de Raad van Bestuur van Logo Gezond+, waarin de regio Meetjesland twee mandaten heeft.

        Het Logo-gebied is ingedeeld in vijf zones met een lokaal netwerk.  Om de lokale werking te garanderen werden regioraden opgericht, de Netwerken Gezondheidspromotie (NGP). Als lid van de Algemene Vergadering maakt de gemeente automatisch deel uit van dit adviesorgaan.  De NGP's willen in dialoog met hun leden, vooral afstemmen op de eerstelijnszones.

 

Advies ABB, afdeling lokale organisatie en werking, team werking en bevoegdheden

        De gemeenteraad kan de vertegenwoordigers aanduiden (voor algemene vergaderingen) of voordragen (voor bv. raden van bestuur). Als de raad zich niet langer adequaat vertegenwoordigd acht kan zij een andere vertegenwoordiger of andere vertegenwoordigers aanduiden/voordragen.

        Verder wordt bevestigd dat wat de gemeenteraad de kandidaten voor de raden van bestuur kan voordragen en dat het dan aan de algemene vergadering van de betrokken rechtspersoon is om de bestuurders aan te stellen.

 

Argumentatie

        Naar aanleiding van de bestuurswissel van 10 februari 2022 wordt voorgesteld om het besluit van de gemeenteraad van 28 oktober 2021 en artikel 2 en 3 (vertegenwoordiging) van het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2019 op te heffen en een nieuwe gezamenlijke vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger van gemeente en OCMW Maldegem in de Algemene Vergadering van Logo Gezond+ vzw aan te stellen.

 

Stemming

        De gemeenteraad gaat over tot de geheime stemming

        over de aanduiding van de vertegenwoordiger in de algemene vergadering:
27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen
Valerie Taeldeman bekomt 14 stemmen voor

Stefaan Heyndrikx bekomt 11 stemmen voor

Dino Lateste bekomt 1 stem voor
Er is één blanco stembiljet

        over de aanduiding van de plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering:
27 stembrieven worden in de stembus aangetroffen
Anneke Gobeyn bekomt 14 stemmen voor
Kiran Van Landschoot bekomt 11 stemmen voor
Dino Lateste bekomt 1 stem voor
Er is één blanco stembiljet

 

Besluit

 

Artikel 1

De artikelen 2 en 3 van het besluit van de gemeenteraad van 27 maart 2019 betreffende de aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente in Logo Gezond + worden opgeheven en vervangen door onderstaande bepalingen:

 

"Artikel 2

Schepen Valerie Taeldeman wordt aangesteld als vertegenwoordiger van gemeente en OCMW Maldegem in de algemene vergadering van Logo Gezond+ vzw.

 

Artikel 3

Raadslid Anneke Gobeyn wordt aangesteld als plaatsvervangend vertegenwoordiger van gemeente en OCMW Maldegem  in de algemene vergadering van Logo Gezond+ vzw."

 

Artikel 2

De gemeenteraad heft het besluit van de gemeenteraad van 28 oktober 2021 houdende de aanstelling van een vertegenwoordiger van gemeente in de algemene vergadering van Logo Gezond+ vzw, op.

 

Artikel 3:

Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan Logo Gezond+ vzw., Koning Willem I-kaai 8, 9000 Gent.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

27.  STRAATNAAMGEVING IN DE UITBREIDING VAN HET INDUSTRIETERREIN: WIJZIGING VAN DE LIGGING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij de decreten van 1 juli 1987, 4 februari 1997 en 29 november 2002, in het bijzonder op artikel 5 juncto 4, 2° dat bepaalt dat het gemeentebestuur dat de namen van wegen en pleinen vaststelt of wijzigt advies vraagt aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding.

        Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2021 houdende de principiële toekenning van volgende straatnamen in de uitbreiding van de industriezone Maldegem:

 straat A: Vlaskote

 straat B: Rootweg

 straat C: Liviastraat

 straat D: Roterij

        Het besluit van de gemeenteraad van 27 mei 2021 houdende de definitieve toekenning van volgende straatnamen binnen de uitbreiding van het bedrijventerrein Maldegem:

 straat A: Vlaskote

 straat B: Rootweg

 straat C: Liviastraat

 straat D: Roterij

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 28 juni 2021 na bezwaar door de cultuuradviesraad Maldegem, waarbij het college kennis nam van de bezwaren van de cultuuradviesraad tegen de door de gemeenteraad toegekende straatnamen in de uitbreiding van het industrieterrein Maldegem en besliste om het dossier niet opnieuw aan de gemeenteraad voor te leggen.

        Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 21 maart 2022 na de vraag van Veneco om de straatnamen te herbekijken, waarbij Het college van burgemeester en schepenen kennis neemt van de brief van de cultuuradviesraad Maldegem van 12 maart 2022 en van de brief van Veneco van 25 juni 2021 betreffende de door de gemeenteraad toegekende straatnamen in de uitbreiding van het industrieterrein Maldegem en beslist om het dossier niet opnieuw aan de gemeenteraad voor te leggen.

 

Feiten

        In zitting van 8 september 2020 ging het college akkoord dat de procedure voor het toekennen van een straatnaam aan de vier op het plan aangeduide straten in de uitbreidingszone van het industrieterrein werd opgestart.

        Op 24 september 2020 werd aan de cultuuradviesraad, de heemkundige kring Maldegem en de gemeentelijke archiefdienst gevraagd om voorstellen in te dienen aangaande de straatnaamgevingen.

        Op 13 oktober ontving het gemeentesecretariaat het advies vanwege de cultuuradviesraad Maldegem: Het voorstel was om aan de vier straten één straatnaam 'Campagne' toe te kennen. De wijk Campagne wordt vermeld op een historische kaart in de buurt van de Sint-Barbarastraat.

        Op 6 november werd aan de Economische adviesraad advies gevraagd aangaande de straatnamen.

        De economische raad verzamelde suggesties ook bij de BIM-koepel en diende volgend voorstel in, vnl. geïnspireerd in een historische industrie van Maldegem en Adegem, met een oorsprong in de vlasindustrie:

 

 

Voorstel 1

Voorstel 2

straat A

Vlaskote

Vlaskote

straat B

Rootweg

Rootweg

straat C

Liviastraat

Liviastraat

straat D

Roterij

Mevr. Van Cleemputstraat

 

        Zoals voorgeschreven door het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, werd een openbaar onderzoek 'de commodo et incommodo' gevoerd en werd de principiële beslissing van de gemeenteraad van 25 februari 2021 aan de cultuuradviesraad bezorgd met de vraag hun definitief advies hierover te willen bezorgen.

 

In haar officieel advies van 30 april 2021 deelt de cultuuradviesraad mee dat dit advies gedragen wordt door de Wijzeraad en dat overlegd werd met de economische raad over de finale bevoegdheid van de cultuuradviesraad voor de definitieve advisering.

De cultuuradviesraad deelt mee dat zij rekening hield met voorstellen van de heemkundige kring,  het Ambacht Maldegem en van heem- en geschiedkundigen, maar eveneens met de inbreng van de economische raad. Het definitief advies luidt samengevat als volgt:

        Straat A: Vlaskot: geïnspireerd op historische vlasnijverheid in Adegem

        Straat B: Campagne: verwijzend naar de historische wijknaam vlakbij het toekomstige industrieterrein

        Straat C: Duinpan: verwijzend naar het archeologisch onderzoek op het industrieterrein en de lezing hierover door prof. Philippe Crombé vanuit de Maldegemse bibltiotheek op 1 december 2020

        Straat D: Paalgat (Paalgatlaan of Paalgatstraat): verwijzend naar het archeologisch onderzoek op het industrieterrein waar de Paalgaten zichtbare getuigen zijn van bewoning die teruggaat tot de Midden Bronstijd.

        Tegelijk werd op vraag van een raadslid toelichting gevraagd aan de economische raad aangaande de naam 'Liviastraat'.

Er werd geantwoord dat Liviastraat zijn oorsprong vond enerzijds bij de oude romeinen als naam van de echtgenote van Keizer Augustus (symbool voor trouwe adviseur, ambitie, ondernemerschap) en anderzijds is Livia ook  het platform van Unizo voor vrouwelijke ondernemers.

        In de nota aan de gemeenteraad van 27 mei 2021 werd de naam 'Liviastraat' verduidelijkt en werd het advies van de cultuuradviesraad opgenomen.

Het college van burgemeester en schepenen stelde voor om de straatnamen 'Vlaskote', 'Rootweg', 'Liviastraat' en 'Roterij', zoals principieel beslist op 25 februari 2021, definitief toe te kennen aan de straten A, B, C en D in de uitbreiding van het bedrijventerrein, en volgde daarbij het nieuwe advies van de cultuuradviesraad niet.

        In haar brief van 21 juni 2021 deelt de cultuuradviesraad mee de aanpak van het gemeentebestuur inzake de straatnaamgevingen van de straten in de uitbreiding van het industrieterrein te betreuren. De redenen werden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen op 28 juni 2021. Het college legde het dossier niet opnieuw voor aan de gemeenteraad.

        Op 25 juni 2021 ontving het gemeentebestuur een brief van Veneco waarin suggesties werden gegeven voor de straatnaamgevingen binnen de uitbreiding van de industriezone, m.n. om te kijken vanuit het mobiliteitsconcept, dat uitgaat van:

        een lusweg doorheen het regionaal bedrijventerrein, die aantakt op Vliegplein (voorstel bv. Rootweg),

        een lokale ontsluiting naar de N9, verbinding tussen de interne lus binnen het regionaal bedrijventerrein en de N9 (voorstel bv. Roterij),

        een weg binnen het lokaal bedrijventerrein (enkel bestemmingsverkeer) - (voorstel bv. Vlaskote),

        een extra verbinding tussen de weg in het lokaal bedrijventerrein en de lus doorheen het regionaal bedrijventerrein voor de zachte weggebruiker en als noodontsluiting (voorstel bv. Liviastraat).

De huidige naamgeving is gekoppeld aan de indeling van de straten overeenkomstig het aanbestedingsdossier. De grond daarvoor ligt bij de opdeling van het aanbestedingsdossier in het kader van de subsidiëring. Veneco vraagt dat de straatnamen de opdeling zouden volgen vanuit de mobiliteitsvisie teneinde een logischere signalisatie en sturing van het verkeer toe te laten.
Op die manier zou het verkeer van het regionaal bedrijventerrein toegeleid worden naar de N44. Het verkeer van het lokaal bedrijventerrein wordt op die manier toegeleid naar de N9.

 

Advies dienst infrastructuur

        De dienst infrastructuur, dienst wegen, volgt de argumentering van Veneco aangaande de mobiliteitsvisie.

        Daarnaast wordt opgemerkt dat het deel van de Ringbaan tussen Vliegplein en Zandakkers door de werken afgeknipt is van het overige deel van de Ringbaan dat uitkomt op het verticale (noord-zuid) deel van de Rootweg, waarvan rechts een knip gemaakt is met een fietspad en vervolgens het waterbekken. Logischerwijs wordt dit deel van de Ringbaan ook Rootweg genoemd, vermits het een éénrichtingslus is die vertrekt op het Vliegplein (zuidelijk) en loopt naar het Vliegplein (meer noordelijk) en vermits het voor de hulpdiensten duidelijker zal zijn als de geknipte weg een andere straatnaam heeft.

 

Argumentatie

     Het college van burgemeester en schepenen is niet bevoegd om de beslissingen van de gemeenteraad te herroepen, maar kan eventueel opteren om het dossier opnieuw voor te leggen.
Rekening houdend met de toelichting van Veneco betreffende de mobiliteitsvisie en met het advies van de eigen gemeentelijke dienst, is het college van burgemeester en schepenen van oordeel dat de toegekende straatnamen bij beslissing van de gemeenteraad van 25 februari en 27 mei 2021 niet dienen gewijzigd te worden, maar wel de ligging ervan, overeenkomstig het nieuwe plan in bijlage.

     Vermits het voorstel een straatnaamwijziging inhoudt voor het gedeelte van de Ringbaan tussen Vliegplein en Zandakkers, zal hiervoor een nieuwe procedure moeten gevoerd worden met openbaar onderzoek 'de commodo et incommodo'.

     De algemeen directeur wijst op alle feitelijke en juridische bepalingen.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De ligging van de in zitting van de gemeenteraad van 27 mei 2021 toegekende straatnamen aan de nieuw aangelegde straten binnen de uitbreiding van het bedrijventerrein, gelegen te Maldegem worden gewijzigd overeenkomstig onderstaand plan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de gemeentelijke diensten die het aanbelangt en aan:

- Proximus Atlas

- Fluvius, dienst studie en aanleg - dossieradministratie

- Ministerie van financiën, administratie van het kadaster

- Ministerie van financiën, federale overheidsdienst

- Bpost

- Hulpverleningszone Meetjesland, zonepost Maldegem

 

Artikel 3:

De straatnaamwijziging van de Ringbaan naar Rootweg betreft een principiële beslissing, die zal onderworpen worden aan de openbaar onderzoek de commodo et incommodo, vermits het een wijziging van een bestaande weg betreft.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

28.  VERLENGEN VERVALDAG M-BON: AANPASSING REGLEMENT

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

2° het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

5° het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

  Het M-bon reglement vastgesteld door de gemeenteraad op 26 augustus 2020.

 

 

Feiten

        In mei 2020 is Gemeentebestuur Maldegem gestart met de digitale M-bon.

        Sinds mei 2021 tot op heden zijn er al voor ongeveer € 11.000,00 vervallen M-bonnen.

        Regelmatig wordt de vraag door burgers gesteld om de vervaldatum van M-bonnen te verlengen zodat ze hun vervallen bonnen toch nog kunnen gebruiken bij de lokale handelaar.

        Momenteel is dit niet mogelijk omdat in het huidig reglement staat dat de M-bon slechts 1 jaar geldig is. Na de vervaldatum is de M-bon dus niets meer waard.

        Tijdens de corona pandemie werd de vervaldatum tijdelijk verlengd.

 

Argumentatie

        Er wordt voorgesteld om de vervallen M-bonnen éénmalig te verlengen met een termijn van 6 maanden  zonder daarbij de periode van 2 jaar na uitgiftedatum te overschrijden. Deze verlenging kan enkel mits vermindering van de (rest)waarde van de M-bon met € 5,00.

    Het M-bon reglement dient opnieuw te worden vastgesteld, gelet op de gewijzigde geldigheidsduur.

Tussenkomsten

           door raadslid Christine Verplaetse (De Merlaan)

           door raadslid Leandra Decuyper (CD&V)

           door raadslid Kiran Van Landschoot (Open Vld)

           door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

           door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

 

Besluit

 

19 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

8 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Eva Willems en Cindy De Baets

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het reglement M-bon vast als volgt:

 

            Reglement M-bon:

 

Artikel 1: Algemeen

Dit reglement regelt de uitgifte van de Maldegemse cadeaubon, de M-bon. Door deelnemer te worden aan de M-Bon gaat de handelaar akkoord met dit reglement.

 

Artikel 2: Opmaak M-bon

§1. Elke M-bon krijgt een uniek nummer en wordt op de dag van de aankoop voorzien van de uitgiftedatum. De M-bon is eveneens uitgerust met een systeem om fraude tegen te gaan.

§2. De M-bon is voor de gebruiker één jaar geldig vanaf de uitgiftedatum. Een vervallen M-bon kan éénmalig verlengd worden met een termijn van 6 maanden zonder daarbij de periode van 2 jaar na uitgiftedatum te overschrijden. Deze verlenging kan enkel mits vermindering van de (rest)waarde van de M-bon met 5,00 euro.

§3. De M-bon heeft ook een digitale versie die via de webshop (www.m-bon.be) wordt aangemaakt.

 

Artikel 3: De M-bon als betaalmiddel

§1. De papieren M-bon verkocht door het gemeentebestuur heeft een waarde van 10 euro, 20 euro, 25 euro of 50 euro. De waarde van de digitale M-bon wordt gekozen door de koper met een minimum waarde van 5 euro per digitale bon.

§2. De M-bon kan enkel ingewisseld worden bij de deelnemende winkels, handelaars, ondernemers en horeca in Maldegem. De M-bon kan niet ingewisseld worden voor cash geld.

§3. De aankoop van de M-bon vindt plaats in het gemeentehuis, de bibliotheek en via de webshop. Mochten er in de toekomst nog bijkomende verkooppunten komen, is het college van burgemeester en schepenen bevoegd om deze bijkomende verkooppunten te voorzien.

§4. M-bonnen die verkeerd ingevuld worden, worden aan het onthaal van het gemeentehuis ontwaard en bijgehouden in het registratiesysteem.

 

Artikel 4: Deelnemende ondernemers

§1. Iedere ondernemer met maatschappelijke zetel in Maldegem of een onderneming met een zelfstandige zetel in Maldegem kan deelnemen aan deze doorlopende actie. De deelnemende ondernemer vult het online inschrijvingsformulier volledig in waarmee hij tevens uitdrukkelijk de algemene bepalingen aanvaardt. In geval van betwisting neemt het college van burgemeester en schepenen een gemotiveerde beslissing.

§2. Enkel deelnemende ondernemers mogen de M-bonnen aanvaarden en krijgen de tegenwaarde uitbetaald door het gemeentebestuur Maldegem.

§3. Ondernemers die zich hebben ingeschreven, engageren zich om de aangeboden M-bonnen te aanvaarden. Zij kunnen enkel weigeren wanneer de echtheid van de bon in twijfel wordt getrokken. §4. De deelnemende ondernemers zullen bekend gemaakt worden door :

• vermelding op website www.m-bon.be met foto’s en tekst gevalideerd door de gemeente en de ondernemer

• het aanbrengen van een sticker of een affiche aan de etalage van de zaak van de deelnemende ondernemer (sticker of affiche worden door het gemeentebestuur ter beschikking gesteld na toelating overeenkomstig artikel 4 §1).

§5. Het staat iedere ondernemer vrij op eender welk moment zich uit te schrijven uit de lijst van deelnemende handelaars. Dit dient schriftelijk te gebeuren aan het college van burgemeester en schepenen, Marktstraat 7, 9990 Maldegem.

 

Artikel 5: De ondernemers - verwerking en uitbetaling van de M-bon

§1. De ondernemer dient de ingeruilde M-bon onmiddellijk bij afgifte te ontwaarden in het digitaal platform en dit binnen de geldigheidstermijn vermeld op de M-bon. Na het verstrijken van deze geldigheidstermijn vervalt het recht op terugbetaling.

§2. Wekelijks worden de ingeruilde M-bonnen uitbetaald op het rekeningnummer van de ondernemer.

 

 

Artikel 6: Aankopen van M-bonnen op factuur

M-bonnen kunnen op factuur aangekocht worden. Hiertoe dient een bestelling geplaatst te worden via de webshop (www.m-bon.be). Vervolgens wordt een factuur opgemaakt door het gemeentebestuur. De M-bonnen worden samen met de factuur naar de aanvrager verstuurd.

 

Artikel 7: Toepassingen voor het gemeentebestuur

§1. Het gemeentebestuur kan zelf de M-bon gebruiken in het kader van het geven van attenties binnen de daartoe voorziene beschikbare kredieten.

§2. Het gemeentebestuur zal al het mogelijke doen om aan de verplichtingen te voldoen, maar kan niet aansprakelijk gesteld worden voor een vertraging of het niet plaatsvinden van een levering die voortvloeit uit omstandigheden buiten zijn wil zoals stakingen, werkonderbrekingen of andere gebeurtenissen die de productie of de levering van de M-bon verhinderen.

§3. Het gemeentebestuur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de kwaliteit van de producten of diensten die werden geleverd na betaling met de M-bon.

§4. Het gemeentebestuur kan te allen tijde beslissen om geen M-bon meer uit te delen. De M-bonnen die nog in omloop zijn in dat geval zullen nog behandeld worden conform de geldende afspraken.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

29.  REGLEMENT POP-UP HORECA

 

Juridische gronden

        Decreet Lokaal Bestuur

 

Feiten

        Naar aanleiding van een concrete klacht tegen de uitbating van een horeca-pop-up in 2020 en 2021, werd vorig jaar gewerkt met een "Charter Pop-Up Horeca" bij het verlenen van vergunningen voor pop-up horeca.

        In dit charter werden een aantal afspraken opgenomen die resulteerden in een gentlemen's agreement tussen de uitbater van de pop-u en het gemeentebestuur.

        Naar aanleiding van de uitbating van de Summerbar Carmello in de zomer van 2021, en ondanks het charter en een overeenkomst met de buur, werd er door deze buur toch opnieuw een klacht ingediend.

        Een aantal gemeentebesturen werkt voor de pop-up horeca met een afzonderlijk reglement.

        Op basis van de bepalingen van het charter en na advies van GD&A werd een reglement pop-up horeca opgesteld waarin voorwaarden worden opgenomen inzake :

 

        de maximale uitbating van 120 dagen;

        de documenten die bij de aanvraag moeten gevoegd worden;

        vaste sluitingsdagen en einduur

        geluidsnormen

        toegankelijkheid

        inname openbaar domein

        buurtbevraging

        slotbepalingen (sanctiemogelijkheden)

 

Argumentatie

        Het ontwerp-reglement werd voorgelegd aan GD&A voor advies en werd op basis hiervan op een aantal zaken aangepast.

        Een reglement is een juridisch abstract en afdwingbaar instrument dat de gemeente(raad) toelaat regels vast te stellen die van toepassing zijn op een bepaald aantal personen / situaties, in casu de horeca pop-upzaken die op het Maldegems grondgebied wensen op te starten. Het betreft een juridisch instrument om het gemeentelijk beleid enerzijds, en de gemeentelijke bevoegdheid voor politieverordeningen anderzijds, te vertalen naar concrete, afdwingbare acties.

        Er bestaan in veel gemeentes politiereglementen die een vast sluitingsuur opleggen aan horecazaken, veelal met een verschil tussen week- en weekenddagen. Het opleggen van een sluitingsuur behoort tot de gemeentelijke bevoegdheid om in te staan voor de openbare orde.

        in de rechtspraak, in het bijzonder van de Raad van State, wordt het opleggen van een algemeen sluitingsuur relatief strikt beoordeeld. Dit wordt dan in verband gebracht met enerzijds de vrijheid van handel en anderzijds het evenredigheidsbeginsel. In het algemeen politiereglement van de gemeente Maldegem is vooralsnog geen algemeen sluitingsuur ingesteld. Enkel de mogelijkheid van een "muziekstopuur" bestaat. Gelet op het feit dat pop-up horeca-initiatieven vaak aangevraagd worden op locaties die eerder landelijk gelegen zijn, lijkt het, om reden van beperken van burenhinder, objectief te verantwoorden om een vaste sluitingsdag en een vast sluitingsuur op te leggen via het reglement. Dit kan meteen ook het verschil motiveren ten aanzien van de reguliere horecazaken waar geen algemeen sluitingsuur geldt.

        De grootste moeilijkheid inzake afdwingbaarheid van een reglement omtrent de uitbating van een horecazaak is gelegen in de toetsing aan het recht op handel. Dit recht verhindert dat algemene uitbatingsbeperkingen worden opgelegd, zonder concrete motivering. Ook wanneer bepaalde keuzes binnen de beleidsvrijheid vallen, zal een objectieve motivering moeten bestaan, in het bijzonder om een toetsing aan het gelijkheidsbeginsel te doorstaan. Steeds zal het recht op handel dienen te worden afgewogen aan de ingeroepen motieven ter verantwoording van enige beperking.

        Dit reglement beperkt zich tot pop-up horeca. Niet-horeca pop-up zaken geven nl. meestal minder aanleiding tot eventuele overlast. Bovendien zijn niet-horecazaken op zich ook aan minder regels onderworpen dan horecazaken. Aldus is het niet aangewezen niet-horeca pop-ups aan zwaardere voorwaarden te onderwerpen dan klassieke niet-horecazaken, mede gezien het louter feit van een pop-up zaak te zijn niet meer overlast veroorzaakt dan de uitbating van een klassieke niet-horecazaak.

        In artikel 1 van het voorliggende reglement wordt uitdrukkelijk bepaald dat Maldegemse erkende verenigingen niet onder het toepassingsgebied van dit reglement vallen.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

           door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

           door raadslid Glenn Longeville (Open Vld)

           door raadslid Leandra Decuyper (CD&V)

           door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

           Voorzitter Marten De Jaeger stelt voor om te stemmen over volgend amendement:
Artikel 3: ... en eventuele constructies, aan te vullen met: ", met aanduiding van de parkeergelegenheid."

 

Besluit

 

over het amendement

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

over het besluit in zijn geheel

16 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

11 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het ontwerpreglement Pop-up Horeca goed als volgt :

 

Gemeente Maldegem – reglement pop-up horeca

Artikel 1 : Algemene bepalingen

§1 Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder :

1° horeca pop-up : een commercieel initiatief voor de tijdelijke uitbating van een horecazaak voor maximaal 120 dagen aaneensluitend, op een locatie waarvan een vestigingseenheid werd geregistreerd of geregistreerd zou moeten zijn in de Kruispuntbank Ondernemingen;

2° aanvrager : de initiatiefnemer voor de horeca pop-up;

3° omgevingsvergunning : een vergunning in de zin van het Decreet d.d. 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning;

4° nevenactiviteit : een activiteit die gekoppeld is aan de horeca pop-up, maar geen deel uitmaakt van de reguliere werking ervan, zoals bijvoorbeeld een markt of festival (niet-limitatieve opsomming);

 

§2 Maldegemse erkende verenigingen vallen buiten het toepassingsgebied van dit reglement.

 

Artikel 2 : Maximale uitbating van 120 dagen

De uitbatingsperiode wordt ingepast in de wettelijke termijn van maximaal vier periodes van 30 dagen of 120 opeenvolgende dagen per kalenderjaar, voor zover niet strijdig met de uitdrukkelijke voorwaarden van de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. De periodes van 30 dagen kunnen aaneengesloten zijn, maar overlappen elkaar niet.

Indien een tijdelijke constructie geplaatst moet worden voor de horeca pop-up, nemen de periodes vermeld in het eerste lid een aanvang op de eerste dag van de plaatsing van de constructie, ongeacht of de constructie voor de volledige uitbatingsperiode geplaatst wordt.

Indien een tijdelijke wijziging van de hoofdfunctie van een gebouw noodzakelijk is voor de horeca pop-up, nemen de periodes vermeld in het eerste lid een aanvang op de eerste dag van de tijdelijke functiewijziging, ongeacht of de functiewijziging voor de volle dertig dagen gebeurt.

 

 

Artikel 3 : Aanvraag

§1. Elke aanvraag voor een horeca pop-up moet ten laatste drie maanden vóór de aanvang van de geplande uitbatingsperiode worden ingediend bij de dienst Lokale Economie van de gemeente.

De aanvraag bevat minstens volgende documenten :

        Uittreksel uit KBO of Vlaio (registratie vestigingseenheid);

        Uittreksel uit strafregister;

        Aansprakelijkheidsverzekering brand- en ontploffing;

        Bewijs (brand)veiligheid;

        Bewijs aangifte FAVV;

        Bewijs aangifte UNISONO;

        Aanvraag drankvergunning;

        Gedetailleerd plan van de locatie en eventuele constructies, met aanduiding van de parkeergelegenheid;

        Alle overige documenten die noodzakelijk zijn voor de uitbating.

De gemeente kan te allen tijde bij de aanvrager bijkomende documenten opvragen die noodzakelijk worden geacht om de aanvraag te beoordelen.

§2. Het college van burgemeester en schepenen kan de aanvraag weigeren of (voorwaardelijk) goedkeuren.

§3. De (voorwaardelijke) goedkeuring heeft betrekking op de uitbating van de horeca pop-up en houdt geenszins enige andere goedkeuring in. De toepasselijke regelgeving geldt onverminderd, zodat de (voorwaardelijke) goedkeuring voor de horeca pop-up steeds precair is en onder voorbehoud van eventuele andere noodzakelijke toelatingen.

In het bijzonder moet de aanvrager tijdig contact opnemen met de dienst omgeving van de gemeente, opdat de noodzaak voor een omgevingsvergunning voor de horeca pop-up kan worden nagegaan.

Tevens is een goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen nodig voor iedere nevenactiviteit. De aanvraag voor één of meerdere nevenactiviteiten moet minstens één maand voorafgaandelijk aan de nevenactiviteit worden ingediend bij het UiTloket van de gemeente.

 

Artikel 4 : Vaste sluitingsdagen en einduren

§1 De aanvrager geeft op voorhand één vaste sluitingsdag op.

§2. Voor de horeca pop-up in een akoestisch geïsoleerde binnenruimte geldt 24.00 uur als sluitingsuur.

Voor de horeca pop-up in een buitenruimte geldt  op 22.00 uur als sluitingsuur.

 

Artikel 5 : Geluidsnormen

Een horeca  pop-up in binnen- of buitenruimte mag maximaal 85 dB produceren conform artikel 6.7.3,§1 van VLAREM II.

Voor een horeca pop-up in een binnenruimte kan een permanente uitzondering worden toegestaan op voorwaarde dat hierom wordt verzocht in de aanvraag vermeld in artikel 3.

Voor een buitenruimte kan slechts een uitzondering worden toegestaan voor een nevenactiviteit en op voorwaarde dat hierom wordt verzocht in de aanvraag voor die nevenactiviteit.

 

Artikel 6 : Toegankelijkheid

De aanvrager zorgt voor een optimale toegankelijkheid op de site en er is voldoende parking voor auto’s en fietsen.

 

Artikel 7 : Inname openbaar domein

Bij inname van het openbaar domein dient na afloop van de vergunde periode alles hersteld te worden in de oorspronkelijke staat. Schade aan het openbaar domein ten gevolge van deze inname zal rechtstreeks vergoed worden aan het gemeentebestuur.

 

Artikel 8 : Buurtbevraging

Het voorwerp en een korte omschrijving van de aanvraag wordt toegelicht aan de bewoners of handelaars in de onmiddellijke omgeving (in een straal van 250m).

De in kennis gestelde buurtbewoners en handelaars hebben de mogelijkheid om binnen  een termijn van 14 dagen na deze kennisgeving hun opmerkingen of bezwaren over te maken aan de dienst Lokale Economie.

Dit gebeurt via e-mail (lokale.economie@maldegem.be) of per gewone post (Lokale Economie, Marktstraat 7, 9990 Maldegem).

 

Artikel 9 : Slotbepalingen

§1. In geval van inbreuken op de bepalingen in dit reglement of niet-naleving van de bepalingen in het collegebesluit houdende de (voorwaardelijke) goedkeuring voor de uitbating van de horeca pop-up, behoudt het college van burgemeester en schepenen zich het recht  voor om volgende sanctie te nemen : waarschuwing, tijdelijke opschorting van de toelating, definitieve intrekking van de toelating.

§2. Dit reglement treedt in werking op 1 mei 2022.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

30.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE AFBAKENING VAN DE BEBOUWDE KOMMEN

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

          Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer

        Politiereglement betreffende de afbakening van de bebouwde kom van 23 maart 2017

 

Feiten

        Het bedrijventerrein wordt uitgebreid, waarbij het bestaande wegennet op bepaalde plaatsen wijzigt en nieuwe wegenis en een netwerk van fietspaden wordt gerealiseerd.

 

Argumentatie

        Door de creatie van een nieuw kruispunt binnen de bebouwde kom (nieuwe ontsluitingsweg straat B die aantakt op de N9), dient de bebouwde kom bijkomend te worden afgebakend.                

        Om zo efficiënt en overzichtelijk mogelijk te werken, wordt het huidige politiereglement van 23 maart 2017 opgeheven en vervangen door een nieuw aanvullend reglement.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Advies politie: gunstig

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement houdende de afbakening van de bebouwde kommen goed.

 

Artikel 2:

De grenzen van de bebouwde kom in Maldegem-centrum worden als volgt vastgesteld:

 

  1. Stationsstraat: ter hoogte van de aansluiting met de N9.
  2. Melingstraat: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  3. Brielwegel: zijde centrum - ter hoogte van de aansluiting met de N9.
  4. Bogaardestraat: ter hoogte van het kruispunt met de Speyestraat.
  5. Bogaardestraat: ter hoogte van het kruispunt met de Kleine Bogaardestraat.
  6. Boslaan: ter hoogte van de woning nr. 47.
  7. Westeindestraat: ter hoogte van de woning nr. 154.
  8. Kapellestraat: ter hoogte van de woning nr. 8.
  9. Dreef komende in de Vakebuurtstraat: ter hoogte van de woning nr. 192G.
  10. Vakebuurtstraat: ter hoogte de woning nr. 252B.
  11. Buurtstraat: ter hoogte van het kruispunt met de Vakebuurtstraat.
  12. Oude Aardenburgse Weg: ter hoogte van de electriciteitspaal nr. 807.
  13. Noordstraat: ter hoogte van de woning nr. 243.
  14. Rapenbrugstraat: ter hoogte van de woning nr. 6.
  15. Kleine Warmestraat: ter hoogte van het kruispunt Bloemestraat.
  16. Kapelaanstraat: ter hoogte van de woning nr. 40.
  17. Kleine Katsweg: ter hoogte van het kruispunt met de Burchtstraat.
  18. Gentse Steenweg: ter hoogte van het kruispunt met de fietswegel Kleine Katsweg net voor de brug, gelegen naast de N44.
  19. Gentse Steenweg: ter hoogte van het kruispunt met de fietswegel Kleine Katsweg net voorbij de brug, gelegen naast de N44.
  20. Radestraat: ter hoogte van het kruispunt met de Gentse Steenweg.
  21. Sint-Barbarastraat: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  22. Popkensstraat: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  23. Oude Gentweg: zijde centrum ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  24. Oude Gentweg: ter hoogte van het kruispunt met de Sint-Barbarastraat.
  25. Oude Gentweg: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  26. Kattewegel: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  27. Oude Molenweg: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  28. Leentjesstraat: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  29. Rozenlaan: ter hoogte van het kruispunt met de N44a.
  30. Krommewege: ter hoogte van het kruispunt met de N44a.
  31. Speyestraat: ter hoogte van het kruispunt met de N44a.
  32. Krommewege: ter hoogte van het kruispunt met de N44.
  33. Zuidzandstraat: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  34. Brielwegel: zijde Speyestraat - ter hoogte van het kruispunt met de N9.

 

Artikel 3:

De grenzen van de bebouwde kom in Adegem worden als volgt vastgesteld:

 

  1. N9 (Prins Boudewijnlaan): ter hoogte van het kruispunt met de Hillestraat.
  2. Molenstraat: ter hoogte van de woning nr. 21.
  3. Kruisken: ter hoogte van de woning nr. 16.
  4. Kallestraat: ter hoogte van de woning nr. 41A.
  5. N9 (Staatsbaan): ter hoogte van het kruispunt met de Gentse Steenweg.
  6. N9 (Staatsbaan): ter hoogte van het kruispunt met straat B.
  7. Waleweg: ter hoogte van de woning nr. 32.
  8. Broekelken: ter hoogte van de woning nr. 16.
  9. Broekelken: ter hoogte van de woning nr. 54.
  10. Moerwege: ter hoogte van de woning nr. 71.
  11. Kleine Moerwege: ter hoogte van de woning nr. 2.
  12. Oude Staatsbaan: ter hoogte van het kruispunt met de Vaartkant.
  13. Koekoeklaan: ter hoogte van het kruispunt met de N9.
  14. Oude Weg: ter hoogte van het kruispunt met de N9.

 

Langs volgende wegen wordt binnen deze bebouwde kom een snelheid toegelaten van 70 km/u:

 

  1. Oude Staatsbaan

 

Artikel 4:

De grenzen van de bebouwde kom in Middelburg worden als volgt vastgesteld:

 

  1. Waterpolder: ter hoogte van de woning nr. 9.
  2. Schorreweg: ter hoogte van de woning nr. 13.
  3. Hoornstraat: ter hoogte van de verlichtingspaal nr. 105.
  4. Rentestraat: ter hoogte van de woning nr. 14.

 

Artikel 5:

De grenzen van de bebouwde kom in Kleit worden als volgt vastgesteld:

 

  1. Kleitkalseide: ter hoogte van de woning nr. 9.
  2. Kleitkalseide: ter hoogte van de woning nr. 157B.
  3. Nieuwhofdreef: ter hoogte van de woning nr. 2C
  4. Thyskensstraat: ter hoogte van de aansluiting met de N44.
  5. Halledreef: ter hoogte van de aansluiting met de N44.
  6. Lievevrouwdreef: ter hoogte van de aansluiting met de N44.
  7. Doornstraat: ter hoogte van de aansluiting met de Kleitkalseide.
  8. Hogebranddreef: ter hoogte van de woning nr. 32.
  9. Hogebranddreef: ter hoogte van het kruispunt met de Urselweg.
  10. Urselweg: ter hoogte van de woning nr. 56.
  11. Lindestraat: ter hoogte van de woning nr. 12
  12. Jonge Jansdreef: ter hoogte van de woning nr. 1.
  13. Baaikensedestraat: ter hoogte van het kruispunt met de Urselweg.

 

Artikel 6:

De grenzen van de bebouwde kom in Donk worden als volgt vastgesteld:

 

  1. Heirweg: ter hoogte van de verlichtingspaal nr. 1191.
  2. Butswervestraat: ter hoogte van de woning nr. 37.
  3. Pastoor de Swaeflaan: ter hoogte van de woning nr. 90.
  4. Donkstraat: ter hoogte van de woning nr. 142.
  5. Brezendedreef: ter hoogte van het kerkhof.

 

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F1a en F3a en borden C43 zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

 

Artikel 7:

Het politiereglement betreffende de afbakening van de bebouwde kommen van 23 maart 2017 wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 8:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 9:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

        Agentschap Wegen en Verkeer

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

31.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN VERKEERSMAATREGELEN IN HET NIEUW GEDEELTE VAN HET BEDRIJVENTERREIN (GEBIED TUSSEN DE N9, CC DEN HOOGEN PAD, RINGBAAN, ZANDAKKERS EN HET VLIEGPLEIN)

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

          Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

        Politiereglement houdende instellen snelheidsbeperking op het industrieterrein van 28 februari 2007

        De beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2008 houdende de goedkeuring van de afsprakennota voor de ontwikkeling van een PRUP Regionaal bedrijventerrein

        Politiereglement houdende de invoer van gemotoriseerd verkeer in openbare dreven van 17 november 2016

        Politiereglement betreffende de afbakening van de bebouwde kom van 23 maart 2017

        De beslissingen van de gemeenteraad van 22 februari 2018 houdende de goedkeuring van de aanpassing bedrijventerrein, wegenis fase 1 en fase 2

        Mobiliteitsplan 17 juni 2019

        Aanvullend politiereglement over het wegverkeer houdende de invoer op gemotoriseerd uitgezonderd fietsers, bromfietsers en diensten in Lekvijverswegel van 26 juni 2019.

 

Feiten

        Het bedrijventerrein wordt uitgebreid, waarbij het bestaande wegennet op bepaalde plaatsen wijzigt en nieuwe wegenis en een netwerk van fietspaden wordt gerealiseerd. In dit reglement wordt de uitbreidingszone, gelegen tussen de N9, CC Den Hoogen Pad, Ringbaan, Zandakkers en het Vliegplein, behandeld:

        Straat B: nieuwe (secundaire) ontsluitingsweg, die aantakt op de N9. Het bestaande deel Ringbaan tussen Vliegplein en Zandakkers zit hierin vervat;

        Straat D: verbinding tussen straat B en Vliegplein, als deel van de eenrichtingslus straat B en straat D;

        Straat A: doodlopende weg uitgezonderd voor voetgangers en fietsers, die aantakt op straat B;

        Straat C: fietsverbinding tussen straat A en straat D;

        Zandakkers: knip om het industriegebied van de residentiële zone te scheiden;

        Vliegplein: het grootste deel van de inrichting van de kruispunten wordt meegenomen in de volgende fasen. Hiervoor wordt een apart aanvullend reglement opgemaakt.

 

Argumentatie

        Ten gevolge van deze wegeniswerken, dient er nieuwe signalisatie te worden geplaatst en dienen er nieuwe markeringen te worden aangebracht conform het KB van 1 december 1975 houdende het Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

        Om zo efficiënt en overzichtelijk mogelijk te werken, kiezen we ervoor om de bestaande aanvullende reglementen op te heffen waar nodig en nieuwe aanvullende reglementen op te maken.

 

        Hieronder volgt een overzicht van de treffen maatregelen die in 1 nieuw aanvullend reglement worden opgenomen (te bekijken samen met het signalisatieplan).

        Eenrichtingsverkeer, verboden richting en verplicht rechtsaf:

        In het deel van straat B (gelegen tussen Vliegplein en straat D) en in de volledige straat D wordt een eenrichtingslus gecreëerd:

        Rijrichting: inrijden straat B via het Vliegplein en uitrijden straat D;

        Uitzondering: fietsers.

        Verkeer komende van de N9 dient ter hoogte van straat D rechtsaf te slaan.

 

        Voorrangsregelingen:

        De eenrichtingslus heeft voorrang op het verkeer komende van de N9 ter hoogte van het kruispunt straat B - straat D.

        Het verkeer met rijrichting N9 komende van het kruispunt straat B - straat D dient voorrang te verlenen aan het verkeer ter hoogte van het kruispunt straat A - straat B.

        Ter hoogte van de wegversmalling tussen de N9 en het kruispunt straat B - straat A dient het verkeer komende van de N9 voorrang te verlenen aan het tegenliggende verkeer.

 

        Fietsvoorzieningen:

        Aanduiding fietspad:

        Er worden dubbelzijdige enkelrichtingsfietspaden voorzien:

        Straat B tussen Vliegplein en de fietsoversteekplaats ter hoogte van de Ringbaan;

        Straat B tussen de N9 en de fietsoversteekplaats ter hoogte van de wegversmalling.

        Er wordt een dubbelrichtingsfietspad voorzien:

        Oost-west tussen Vliegplein en Lekvijverswegel;

        Noord-zuid tussen de fietsoversteekplaats ter hoogte van de wegversmalling en de fietsoversteekplaats ter hoogte van de Ringbaan;

        Straat C.

 

        Oversteekplaats fietsers:

        Op de volgende plaatsen worden fietsoversteekplaatsen ingericht:

        Straat B ter hoogte van de Ringbaan;

        Straat B ter hoogte van de wegversmalling.

 

        Doorlopende fietspaden over kruispunten:

        Het fietspad in Vliegplein zal ter hoogte van de volgende kruispunten doorlopen en dus voorrang krijgen op het verkeer komende uit:

        Straat B;

        Straat D.

 

        Verplichting om voorrang te verlenen:

        Ter hoogte van de fietsoversteekplaatsen dient extra te worden verduidelijkt dat het verkeer op de rijbaan voorrang heeft;

        Ter hoogte van de plaatsen waar de fietspaden uitkomen op de rijbaan:

        Ringbaan - Zandakkers;

        Nabij kruispunt met straat B - straat D;

        Nabij kruispunt met straat B - straat A.

        Ter hoogte van de plaatsen waar de fietser van de rijbaan op het fietspad komt:

        Ringbaan - Zandakkers;

        Nabij kruispunt met straat B - straat A.

 

        Verboden toegang voor bestuurders van rijwielen (o.a. fietsers) ter hoogte van de plaatsen waar men niet in de tegengestelde rijrichting mag rijden:

        Ter hoogte van de fietsoversteekplaatsen;

        Ter hoogte van de aansluitingen met Ringbaan - Zandakkers.

 

        Markeringen:

        Op volgende plaatsen in straat B worden overlangse markeringen aangebracht die de rijstroken aanduiden:

        In de aanloop naar het kruispunt met straat D, ter geleiding van het verkeer dat voorrang dient te verlenen;

        In de aanloop naar het kruispunt met straat A, ter geleiding van het verkeer dat voorrang dient te verlenen;

        Straat B: tussen kruispunt N9 en het kruispunt met straat A (korte onderbreking ter hoogte van de wegversmalling).

 

        Op volgende plaatsen worden overlangse markeringen aangebracht die de rand van de rijbaan aanduiden:

        Straat B

        Straat A

        Straat D

 

        Voetweg:

        Verboden toegang voor bestuurders van rijwielen (o.a. fietsers) ter hoogte van de voetweg die een alternatieve verbinding voor voetgangers vormt tussen de fietspaden noord-zuid en oost-west.

 

        De bebouwde kom, zone 50 en trage wegen worden in aparte nieuwe reglementen behandeld.

 

        De volgende maatregelen dienen niet in een aanvullend reglement te worden opgenomen:

        Doodlopende weg;

        Doodlopende weg uitgezonderd voor voetgangers en fietsers;

        Markeringspijlen, accentmarkeringen, fietssuggestiestroken en attentieverhogende markeringen.

 

        De maatregelen die betrekking hebben op het kruispunt met de N9 (voorsorteervakken, de verkeerslichten...) worden door het Agentschap Wegen en Verkeer gereglementeerd.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Advies politie: gunstig

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement houdende de invoer van verkeersmaatregelen in het nieuw gedeelte van het bedrijventerrein (gebied tussen de N9, CC Den Hoogen Pad, Ringbaan, Zandakkers en het Vliegplein) goed.

 

Artikel 2: eenrichtingsverkeer, verboden richting en verplicht rechtsaf

In het deel van straat B (gelegen tussen Vliegplein en straat D) en in de volledige straat D wordt een eenrichtingslus gecreëerd:

        Rijrichting: inrijden straat B via het Vliegplein en uitrijden straat D;

        Uitzondering: fietsers.

Verkeer komende van de N9 dient ter hoogte van straat D rechtsaf te slaan.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F19, C1 en D1 met respectievelijke onderborden M4 en M2 zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3: voorrangsregelingen op de rijbaan

1) In straat B:

        Heeft het verkeer op de eenrichtingslus ter hoogte van het kruispunt met straat D voorrang op het verkeer komende van de N9.

        Dient het verkeer komende van het kruispunt met straat D ter hoogte van het kruispunt met straat A  voorrang te verlenen.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B1 met bijhorende dwarsstreep gevormd door witte driehoeken en de verkeersborden B15 zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

2) Ter hoogte van de wegversmalling tussen de N9 en het kruispunt straat B - straat A dient het verkeer komende van de N9 voorrang te verlenen aan het tegenliggende verkeer.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B19 en B21 zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 4: fietsvoorzieningen

1) Aanduiding fietspad:

        Er worden dubbelzijdige enkelrichtingsfietspaden voorzien:

        Straat B tussen Vliegplein en de fietsoversteekplaats ter hoogte van de Ringbaan;

        Straat B tussen de N9 en de fietsoversteekplaats ter hoogte van de wegversmalling.

        Er wordt een dubbelrichtingsfietspad voorzien:

        Oost-west tussen Vliegplein en Lekvijverswegel;

        Noord-zuid tussen de fietsoversteekplaats ter hoogte van de wegversmalling en de fietsoversteekplaats ter hoogte van de Ringbaan;

        Straat C.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden D7 met onderborden M16 zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

2) Oversteekplaats fietsers:

        Op de volgende plaatsen worden fietsoversteekplaatsen ingericht:

        Straat B ter hoogte van de Ringbaan;

        Straat B ter hoogte van de wegversmalling.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F50 en door middel van twee onderbroken strepen gevormd door witte vierkanten of parallellogrammen zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

3) Doorlopende fietspaden over kruispunten:

        Het fietspad in Vliegplein zal ter hoogte van de volgende kruispunten doorlopen en dus voorrang krijgen op het verkeer komende uit:

        Straat B;

        Straat D.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van twee evenwijdige witte onderbroken strepen die een fietspad aanduiden zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

4) Verplichting om voorrang te verlenen:

        Ter hoogte van de fietsoversteekplaatsen dient extra te worden verduidelijkt dat het verkeer op de rijbaan voorrang heeft;

        Ter hoogte van de plaatsen waar de fietspaden uitkomen op de rijbaan:

        Ringbaan - Zandakkers;

        Nabij kruispunt met straat B - straat D;

        Nabij kruispunt met straat B - straat A.

        Ter hoogte van de plaatsen waar de fietser van de rijbaan op het fietspad komt:

        Ringbaan - Zandakkers;

        Nabij kruispunt met straat B - straat A.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B1 en bijhorende dwarsstreep gevormd door witte driehoeken zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

5) Verboden toegang voor bestuurders van rijwielen (o.a. fietsers) ter hoogte van de plaatsen waar men niet in de tegengestelde rijrichting mag rijden:

        Ter hoogte van de fietsoversteekplaatsen;

        Ter hoogte van de aansluitingen met Ringbaan - Zandakkers.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C11 zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 5: overlangse markeringen

1) Op volgende plaatsen in straat B worden overlangse markeringen aangebracht die de rijstroken aanduiden:

        In de aanloop naar het kruispunt met straat D, ter geleiding van het verkeer dat voorrang dient te verlenen;

        In de aanloop naar het kruispunt met straat A, ter geleiding van het verkeer dat voorrang dient te verlenen;

        Straat B: tussen kruispunt N9 en het kruispunt met straat A (korte onderbreking ter hoogte van de wegversmalling).

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van overlangse wegmarkeringen die de rijstroken aanduiden zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

2) Op volgende plaatsen worden overlangse markeringen aangebracht die de rand van de rijbaan aanduiden:

        Straat B

        Straat A

        Straat D

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van overlangse markeringen die de rand van de rijbaan aanduiden zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 6: voetweg

Verboden toegang voor bestuurders van rijwielen (o.a. fietsers) ter hoogte van de voetweg die een alternatieve verbinding voor voetgangers vormt tussen de fietspaden noord-zuid en oost-west, ten oosten van straat B.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden C11 zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 7:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 8:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

        Agentschap Wegen en Verkeer

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

32.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN EEN ZONALE SNELHEIDSBEPERKING TOT 50 KM/U IN HET BEDRIJVENTERREIN

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

          Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer

        Politiereglement houdende het instellen snelheidsbeperking op het industrieterrein van 28 februari 2007

 

Feiten

        Het bedrijventerrein wordt uitgebreid, waarbij het bestaande wegennet op bepaalde plaatsen wijzigt en nieuwe wegenis en een netwerk van fietspaden wordt gerealiseerd.

 

Argumentatie

        De nieuwe straten dienen te worden opgenomen in de bestaande zone 50. 

        Om zo efficiënt en overzichtelijk mogelijk te werken, wordt het huidige politiereglement houdende het instellen snelheidsbeperking op het industrieterrein van 28 februari 2007 opgeheven en vervangen door een nieuw aanvullend reglement.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Advies politie: gunstig

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement houdende de invoer van een zonale snelheidsbeperking tot 50 km/u in het bedrijventerrein goed.

 

Artikel 2:

Op het bedrijventerrein wordt een zonale snelheidsbeperking van 50 km/uur ingevoerd in de volgende straten:

        Krommewege (deel begrepen tussen de N44 en Blekkersgat);

        Sint-Barbarastraat (deel begrepen tussen de N9 en het Vliegplein);

        Vliegplein;

        Industrielaan;

        Ambachtenlaan;

        Steenhouwerslaan;

        Nijverheidslaan;

        Ringbaan;

        Zandakkers;

        Kallestraat (deel begrepen tussen Ringbaan en kruispunt Kallestraat - Kallestraat);

        Kallestraat (deel begrepen tussen Krommewege en Verbranden Bos);

        Straat B;

        Straat A;

        Straat C;

        Straat D.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden ZC43 (opschrift 50 met zonale geldigheid) zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Het politiereglement houdende instellen snelheidsbeperking op het industrieterrein van 28 februari 2007 wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 4:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 5:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

33.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE BEPERKING VAN GEMOTORISEERD VERKEER IN OPENBARE DREVEN EN TRAGE WEGEN

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

          Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer

        Politiereglement houdende de invoer beperking van gemotoriseerd verkeer in openbare dreven van 17 november 2016

        Aanvullend politiereglement over het wegverkeer houdende de invoer van een verbod op gemotoriseerd verkeer uitgezonderd fietsers, bromfietsers en diensten in Lekvijverswegel van 26 juni 2019

 

Feiten

        Het bedrijventerrein wordt uitgebreid, waarbij het bestaande wegennet op bepaalde plaatsen wijzigt en nieuwe wegenis en een netwerk van fietspaden wordt gerealiseerd.

 

Argumentatie

        In het mobiliteitsplan staat de Lekvijverswegel (voetweg 56) opgenomen als trage weg.

        Alle verkeer wordt in deze wegel verboden, met uitzondering van voetgangers, fietsers, speed pedelecs en ruiters. De Lekvijverswegel mag evenwel ook worden gevolgd door:

        Prioritaire voertuigen;

        Voertuigen voor toezicht, controle en onderhoud van deze wegen;

        Voertuigen van de aanwonenden en van hun leveranciers;

        Voertuigen voor het wegruimen van vuilnis;

        Het treintje van de opvang 'De Zandloper'.

        Om zo efficiënt en overzichtelijk mogelijk te werken, wordt het huidige politiereglement houdende de invoer beperking van gemotoriseerd verkeer in openbare dreven opgeheven en vervangen door een nieuw aanvullend reglement. Het huidige reglement met betrekking tot de invoer van een verbod op gemotoriseerd verkeer uitgezonderd fietsers, bromfietsers en diensten in Lekvijverswegel wordt opgeheven.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Advies politie: gunstig

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement houdende de beperking van gemotoriseerd verkeer in openbare dreven en trage wegen goed.

 

Artikel 2:

Op volgende wegen wordt alle verkeer verboden, met uitzondering van voetgangers, fietsers, speed pedelecs en ruiters, alsook de prioritaire voertuigen, voertuigen voor toezicht, controle en onderhoud van deze wegen, de voertuigen van de aanwonenden en van hun leveranciers en de voertuigen voor het wegruimen van vuilnis.

 

  Lekvijverswegel (voetweg 56) - mag worden gevolgd door het treintje van de opvang 'De Zandloper'

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van verkeersborden F99a en F101a zoals voorzien in Art. 22 quinquies van het KB van 1.12.1975, houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Op volgende wegen wordt alle verkeer verboden, met uitzondering van landbouwvoertuigen, ruiters, fietsers en voetgangers, alsook voertuigen van en naar de aanliggende percelen, niet gemotoriseerde drie- en vierwielers, gespannen op voorwaarde dat het symbool van een landbouwvoertuig is afgebeeld op de verkeersborden, voertuigen voor onderhoud, afvalophaling, toezicht, hulpverlening en prioritaire voertuigen.

 

        Barbaraweg, gedeelte tussen Heirweg en Kronekalseide (deel BW 58)

        Boneveld, gedeelte tussen Onderdijke en Perenboom (BW 68)

        Booneveld (R 116)

        De Coninck - Dervaesdreef (R 127)

        Doornmeersch (BW 5 bis)

        Dreef vanaf Urselweg (doodlopend), gelegen tussen Booneveld en Prins de Croydreef (R 123)

        Goebilkstraat en verbinding kerkwegel tot aan Oude Burkelslag (BW 68 bis en 68 ter)

        Haakdreef (R 120 en R 121)

        Harinkweg, gedeelte tussen huisnummer 6 en Langedreef (BW 3 bis)

        Hutselodreef (BW 11)

        Kapellestraat en verbinding tot aan Butswervestraat (voetweg 104)

        Kom (R82 - R83)

        Lange Planke tussen Vakebuurtstraat en Paddepoeleweg  (BW 37)

        Lange Planke tussen Bogaardestraat en Holleweg  (BW 109 en 110 bis)

        Langedreef (R 125)

        Leendreef (R 84)

        Lievestraat, het deel tussen het kanaal en het kruispunt Lievestraat - Moerhuizestraat (deel BW 12)

        Marnix D'Anversdreef (R 126)

        Oude Doorn (R 124)

        Oude Eecloweg (BW 32)

        Papinglodreef (BW 79)

        Pispot (BW 60)

        Prins De Croydreef (BW 32)

        Prinsevelddreef (BW 2 bis)

        Schipstaldreef (BW 51)

        Torredreef, gedeelte tussen Groot Burkelkalseide en Oude Bruggeweg (BW 81)

        Torredreef, gedeelte (BW 81bis)

        Urselweg, zijgedeelte vanaf huisnummer 81A tot aan de Langedreef (BW 2bis)

        Veertig Gemetenstraat (BW 78)

        Verloren kreek, gedeelte vanaf huisnummer 4 (BW 32)

        Winkeldreef (R 85 + R 86)

        Verbinding tussen Kleitkalseide en speelbos (BW 14 M)

        Verbinding tussen Doornstraat en speelbos (R 115)

 

verklaring termen:

BW = buurtweg

R = weg met openbaar karakter uit ruilverkaveling

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van verkeersborden F99c en F101c zoals voorzien in Art. 22 octies van het KB van 1.12.1975, houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 4:

Het politiereglement houdende de invoer beperking gemotoriseerd verkeer in openbare dreven van 17 november 2016 wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 5:

Aanvullend politiereglement over het wegverkeer houdende de invoer van een verbod op gemotoriseerd verkeer uitgezonderd fietsers, bromfietsers en diensten in Lekvijverswegel van 26 juni 2019 wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 6:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 7:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

34.  SPAM 16 VOSSENHOL - AKTEN GRONDVERWERVING

 

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        De beslissing van de gemeenteraad van 26 januari 2020 houdende goedkeuring van het definitief ontwerp Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) nr. 16 project rioleringswerken Vossenhol.

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020, houdende goedkeuring van het Spam 16 project rioleringswerken Vossenhol, goedkeuring van de onteigeningsplannen, de tabel der grondinnemingen en de projectnota.

        De beslissing van de gemeenteraad van 27 mei 2021, houdende goedkeuring van de tweede reeks overeenkomsten en verkoopsbeloftes.

 

Argumentatie

           De afdeling Vastgoedtransacties stelde een aantal aankoopakten en akten pachtafstand en gebruiksbeëindiging op voor goedkeuring door de gemeenteraad

 

dossiernr.

inname

kadastraal nr. (nieuw)

naam

oppervlakte

bedrag (€)

10460-018

22

3de afdeling sectie F nr. 166/2A P0000

                                

113 m²

1.059,80

10460-018A

22

3de afdeling sectie F nr. 166/2A P0000

                               

pachtbeëindiging 113 m²

73,45

 

 

           De aankopen en verwervingen gebeuren om redenen van openbaar nut, namelijk de realisatie van de wegenis en rioleringswerken van het Spam 16 project rioeringswerken Vossenhol.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A 3-2-1-05

Actie-omschrijving: Spam 16 Vossenhol - inname gronden

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2022

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00 220800

264.871 euro

238.528 euro

1.133,25 euro

237.394,75 euro

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende ontwerpakten goed voor de aankoop van grond, vestiging erfdienstbaarheden of pachtbeëindiging, zoals opgemaakt door dhr. Pieter Verbeeck van de afdeling Vastgoedtransacties, in het kader van de realisatie van het Spam 16 dossier rioleringswerken Vossenhol:

 

dossiernr.

inname

kadastraal nr. (nieuw)

naam

oppervlakte

bedrag (€)

10460-018

22

3de afdeling sectie F

nr. 166/2A P0000

                                         

113 m²

1.059,80

10460-018A

22

3de afdeling sectie F nr. 166/2A P0000

                                         

pachtbeëindiging 113 m²

73,45

 

  

Artikel 2:

Deze aankopen gebeuren om redenen van openbaar nut, voor het integreren van deze gronden in het gemeentelijke openbare domein.

 

Artikel 3:

De uitgaven in verband met deze aankopen worden verrekend onder actie 3-02-01-05 algemeen rekeningnummer 0310-00 220800 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

35.  SPAM 16 VOSSENHOL - INNAME THV SCHAUTENSTRAAT 248

 

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020 houdende goedkeuring van het definitief ontwerp Spam (Strategisch plan afvalwater Maldegem) nr. 16 project rioleringswerken Vossenhol.

          De beslissingen van de gemeenteraad van 31 maart 2022, houdende goedkeuring van een aantal verkoopsovereenkomsten en akten ten behoeve van de project rioleringswerken Vossenhol. 

 

Feiten

           Het Gemeentebestuur van Maldegem verkocht bij akte van 22 november 1984 een perceeltje restgrond van 134 m² aan                              . Ten gevolge van een fout in het opmetingsplan behorende bij de verkoop, werd ook een grondstrook van 6 m breed verkocht, die voor de aanpalende woning Schautenstraat 248 (heden familie Ingels) lag. 

 

Argumentatie

           Bij de onderhandelingen voor de grondinnames 14 (                        ) en 15 (                    ) bleek het resterende stukje oprit een struikelpunt. De familie                   was slechts bereid de verkoop van de inname 15 af te ronden, indien zij hun oprit tot tegen de nieuwe openbare weg konden realiseren.

           Een onderlinge regeling tussen beide aangelanden bleek ondanks een aantal gemeentelijke initiatieven niet te realiseren.

           Na een verder overleg met                    biedt deze de gemeente de reststrook van 48 m² aan mits een verkoopprijs van 8.000 euro.

           In geval de gemeenteraad instemt met dit aanbod kan deze grond ofwel geruild worden voor de inname 15, ofwel geïntegreerd worden in het wegenisproject.

           Gelet op het proces verbaal van opmeting 2014.03.0017.MAL dd. 14 december 2021 en het schattingsverslag dd. 4 april 2022 vanwege het studiebureau Plan² bvba.

           Door de dienst infrastructuur werd een ontwerp verkoopsovereenkomst opgemaakt.

           De grondverwerving gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk de realisatie van de wegen en rioleringswerken van het Spam 16 project riolering Vossenhol langsheen de Schautenstraat.

           Omdat het perceeltje restgrond niet opgenomen was in de oorspronkelijke grondinnemingen kan de aankoopakte niet worden opgemaakt door de afdeling vastgoedtransacties.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-3-2-1-05

Actie-omschrijving: Grondverwervingen Spam 16 Vossenhol

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2022

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  220800

260.406 euro

246.528 euro

8.000 euro

238.528 euro

 

 

BESLUIT

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met de aankoop van 48 m² grond aangeduid als Lot 1 op het plan dossier 2014.03.0017.Mal van 14 december 2021 van het studiebureau Plan² bvba, mits een totale prijs van 8.000 euro, overeenkomstig de voorgelegde ontwerp overeenkomst.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad duidt de burgemeester aan voor de opmaak van de aankoopakte en de eventuele ruilakte.

De eerste schepen en de wnd. algemeen directeur worden aangeduid om de gemeente te vertegenwoordigen bij het ondertekenen van de overeenkomst tot aankoop en het verlijden van de authentieke akte(n).

 

Artikel3:

De aankoop geschiedt om redenen van openbaar nut, namelijk de realisatie van het Spam 16 project rioleringswerken Vossenhol.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

36.  POLITIE: AFSLUITEN VAN EEN CONVENANT MET PAULO-POLITIEOPLEIDING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

  5°het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

 

 

Feiten

        De afgelopen jaren werd een samenwerkingsconvenant afgesloten tussen de politieschool Oost- Vlaanderen en de politiezone Maldegem.

        Het convenant biedt de politiezone een korting van 15% op de prijs van opleidingen en het huren van infrastructuur en materiaal.

        De politiezone dient een voorafbetaling te doen van een budget dat wordt berekend onder andere op basis van het aantal inwoners en effectieven.

        De politiezone Maldegem kan kiezen tussen een voorafbetaling van 50 %  ( wat neerkomt op voorafbetaling van  6.754 euro), van 75 % ( wat neerkomt op voorafbetaling van 9.861 euro) of de volle 100 % (wat neerkomt op een voorafbetaling van 13.147 euro).

        In 2021 heeft de politie Maldegem in het totaal 6.569 euro betaald aan de politieschool Oost-Vlaanderen.

        Niet-opgebruikt budget wordt normaal niet overgedragen. In afwijking hiervan zou in 2022 evenwel tot maximum 20% kunnen worden overgedragen naar 2023.

        Het recht op korting blijft ook gelden nadat het bedrag van de trekkingsrechten wordt overschreden.  Er is wel bijkomende administratieve last.

 

 

Argumentatie

        Dit convenant biedt de politiezone korting op opleidingen die noodzakelijk zijn in kader van de verdere ontwikkeling en baremische loopbaan van onze personeelsleden

        Op basis van ons verbruik vorige jaren adviseren wij een bijdrage van 50% wat neerkomt op 6.569 euro. Het recht op korting blijft ook gelden nadat het bedrag van de trekkingsrechten wordt overschreden.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: 330/123-48

Actie-omschrijving: Bijdrage politie - academie

Alg.rek/beleidscode

 

Budget 2022

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

 Bijdrage Paulo ( 50%)

10.838,26 euro

10.838,26 euro

 6.574,00 euro

 4.264,26 euro

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord om voor het dienstjaar 2022 opnieuw te kiezen voor een convenant met Paulo- politieopleiding, zoals onderstaand:

 

CONVENANT TUSSEN DE PROVINCIE OOST-VLAANDEREN EN DE POLITIEZONE PZ MALDEGEM

Tussen de ondergetekenden,

de Provincie Oost-Vlaanderen, inrichtende macht van PAULO-Politieopleiding, met zetel in het Provinciehuis, Gouvernementstraat 1 te 9000 Gent, vertegenwoordigd door de Deputatie, voor wie optreden

- de heer Kurt Moens, gedeputeerde voor onderwijs en vorming,

- de heer Steven Ghysens, provinciegriffier,

hierna genoemd "de provincie"

en

de politiezone Maldegem met zetel gevestigd te Industrielaan 10, 9990 Maldegem in uitvoering van de beslissing van de politieraad op 28 april 2022

vertegenwoordigd door :

- de heer Koenraad De Ceuninck, burgemeester

- de heer Koen Cromheecke, wnd. Algemeen directeur

hierna genoemd “de politiezone”

wordt het volgende overeengekomen:

Artikel 1 – Context

De Oost-Vlaamse politiezones wensen meer transparantie over de prijs van de opleidingen en het huren van infrastructuur en materiaal.

Daarom wordt er met ingang van 2017 geen algemene bijdrage meer gevraagd en wordt voor alle diensten die PAULO-Politieopleiding verstrekt, een aparte vergoeding aangerekend.

Politiezones die een convenant met de provincie ondertekenen, hebben recht op korting. De politiezones betalen een basistrekkingsrecht, gelijk aan 50 %, 75 % of 100 % van het gecorrigeerde inschrijvingsgeld dat voor 2016 vastgelegd werd. De zones kunnen hier bovenop ook bijkomende trekkingsrechten aankopen.

De trekkingsrechten kunnen ook gebruikt worden bij de andere opleidingen van PAULO. In dit geval geldt het recht op korting evenwel niet.

Het gecorrigeerde inschrijvingsgeld wordt vastgesteld als volgt: 50 % op basis van het aantal operationele leden zoals vastgesteld in de kolom ‘Min. norm KB 05-09-2001 van de bijlage bij de ministeriële richtlijn MFO-2 van 23 november 2017 betreffende het solidariteitsmechanisme tussen de politiezones inzake versterkingen voor opdrachten van bestuurlijke politie + 50 % op basis van het aantal inwoners in de zone in 2021.

De politiezones die een convenant afsluiten, kunnen exact nagaan welke hun return is op het vlak van afname van de diensten van PAULO.

Artikel 2 – Bedrag van de trekkingsrechten

De politiezone betaalt een bedrag van 6574 EUR aan de provincie. Dit bedrag is 50 % van het gecorrigeerde inschrijvingsgeld 2016.

Dit bedrag wordt vermeerderd met 0 EUR omdat de politiezone in 2021 niet  alle trekkingsrechten opgebruikt heeft.

Artikel 3 – Korting voor de politiezone

§ 1 Door het betalen van het in artikel 2 vermelde bedrag krijgt de politiezone recht op 15 % korting. De korting wordt afgerond tot een geheel getal. Wanneer het eerste cijfer na de komma 1, 2, 3 of 4 is, wordt er afgerond naar beneden. Wanneer het eerste cijfer na de komma 5, 6, 7, 8 of 9 is, wordt er afgerond naar boven.

§ 2 De korting geldt voor:

- het inschrijvingsgeld van alle opleidingen die georganiseerd worden door PAULO-Politieopleiding. Dit inschrijvingsgeld geldt ook wanneer de opleiding op locatie gegeven wordt;

- de vergoeding voor het huren van de infrastructuur van PAULO-Politieopleiding.

§ 3 Het recht op korting blijft ook gelden nadat het bedrag van de trekkingsrechten overschreden wordt.

§ 4 De korting geldt niet voor de kosten van de opleiding die apart aangerekend worden, zoals:

- de bij de opleiding schietmonitor gebruikte en afgevuurde patronen;

- inkomgelden musea.

Artikel 4 – Gratis huur van materiaal

De politiezone heeft recht op gratis huur van het volgende materiaal van PAULO-Politieopleiding:

- de mountainbikes;

- de mobiele lasershoot;

- het materiaal dat bij de DOJO hoort en dat op voorhand aangevraagd wordt (bij huren van de DOJO).

Artikel 5 – Administratieve verwerking

§ 1 Alle door PAULO-Politieopleiding aan de politiezone verstrekte prestaties worden afgetrokken van de trekkingsrechten.

Op vraag van de politiezone worden ook afgetrokken van de trekkingsrechten:

- de bijdrage van de politiezone in de loonkost van de informatie- en documentatiedeskundige van PAULO-Politieopleiding;

- de door de andere opleidingen van PAULO verstrekte prestaties.

De politiezone kan permanent het reeds opgenomen bedrag of het saldo online raadplegen via de applicatie MyOpac van PAULO-Politieopleiding. De politiezone kan deze informatie ook schriftelijk opvragen via het algemeen e-mailadres van PAULO-Politieopleiding.

Wanneer het bedrag van de trekkingsrechten overschreden is, worden alle kosten van PAULO-Politieopleiding 1 maal per maand gefactureerd. De politiezone heeft 1 maand tijd om de factuur te betalen.

§ 2 Voor het aanbod van PAULO-Politieopleiding schrijft de politiezone rechtstreeks in via de Politieopleiding.

Voor het aanbod van de andere opleidingen van PAULO schrijft de politiezone rechtstreeks in bij de betrokken opleiding. Bij de inschrijving zal gevraagd worden of de politiezone wenst gebruik te maken van de trekkingsrechten om het inschrijvingsgeld te betalen.

§ 3 Voor elke opleiding georganiseerd door PAULO wordt vooraf een minimum aantal deelnemers vastgesteld door de opleiding. Van zodra het minimum aantal bereikt is, krijgt de politiezone elektronisch de bevestiging dat de cursus doorgaat.

Artikel 6 – Niet-opgebruikte trekkingsrechten

Niet-opgebruikte trekkingsrechten worden niet terugbetaald aan de politiezone. Ze kunnen ook niet overgedragen worden naar een volgend kalenderjaar.

Artikel 7 – Engagement van de provincie

§ 1 De provincie engageert zich dat PAULO-Politieopleiding een opleidingsaanbod zal uitwerken dat afgestemd is op de opleidingsbehoeften van de politiezones.

§ 2 Wanneer een opleiding georganiseerd wordt op vraag van de politiezone en het minimum aantal inschrijvingen niet bereikt wordt, gaat, in afwijking op artikel 5, § 3 de opleiding toch door als de politiezone het volledige inschrijvingsgeld betaald.

§ 3 PAULO-Politieopleiding zal, na de elektronische bevestiging zoals vermeld in
artikel 5, § 3, de opleiding effectief organiseren, ook wanneer niet alle ingeschreven cursisten aanwezig zijn. Alleen wanneer het aantal opgedaagde cursisten te laag is om de opleiding op een veilige manier te laten doorgaan, wordt de opleiding afgelast.

Dit principe geldt ook bij de andere opleidingen van PAULO, op voorwaarde dat de opleiding georganiseerd wordt op vraag van de politiezone en de politiezone het volledige inschrijvingsgeld betaalt.

Artikel 8 –Engagement van de politiezone

De politiezone engageert zich om voor haar opleidingsbehoeften maximaal beroep te doen op het aanbod van PAULO-Politieopleiding.

Daarnaast engageert de politiezone zich PAULO-Politieopleiding te informeren over haar eigen opleidingsnoden en interne initiatieven.

Artikel 9 - Evaluatie

Deze convenant zal eind 2022 geëvalueerd worden.

Artikel 10 – Slotbepalingen

Deze convenant treedt in werking op 1 januari 2022 en heeft een duurtijd van 1 jaar.

Op deze convenant is uitsluitend het Belgisch recht van toepassing.

Elk geschil betreffende deze convenant en alle aanvullingen van deze convenant behoren tot de bevoegdheid van de rechtbanken te Gent.

Opgemaakt in tweevoud waarbij elke partij verklaart een exemplaar te hebben ontvangen.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met de keuze voor een basistrekkingsrecht van 50%.

 

Artikel 3:

De betaling zal gebeuren met het krediet ingeschreven in het budget 2022 op het artikel 330/123-48 van de gewone dienst.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad machtigt de burgemeester en de waarnemend algemeen directeur om dit convenant te tekenen.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

37.  TOEGEVOEGD PUNT DOOR RAADSLID JASON VAN LANDSCHOOT (OPEN VLD): DUIZENDPOTEN ROND MALDEGEM

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 21 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld in zitting van 25 september 2019 bepaald dat elk raadslid de mogelijkheid heeft een punt aan de agenda toe te voegen.

 

Feiten

        Op 23 april 2022 ontving algemeen directeur wnd. Koen Cromheecke volgend toegelicht voorstel van beslissing van raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld):
"DUIZENDPOTEN ROND MALDEGEM

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 21 van het decreet  over het lokaal bestuur 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn, behalve als:

1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken.

2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 

Feiten

       Op het schepencollege van 10 mei 2021 werd overgegaan tot prijsvraag van

* 12 zitbanken (6 geel en 6 rood) , met armleuning, in geverfd staal ,afmeting

 b 129 x d 69,5 x h 74 , zithoogte 40 (type EMU star)

* 10 tafels (5 geel en 5 rood) , rechthoekig 160 x 90 , in geverfd staal , hoogte 75(type EMU star)

* bijkomend : stukprijs voor gelijkaardige stoel op kinderformaat

* bijkomend : stukprijs voor klaptafel 110/70

 

        Deze werden in het najaar geleverd en gestockeerd op de Technische dienst.

        In dezelfde periode werd door een aantal vrijwilligers een fietsroute ontwikkeld rond de gemeente Maldegem met een twaalftal stopplaatsen waar deze banken , stoelen en tafels zouden worden geplaatst.

        Er zou ook worden uitgekeken om bepaalde tafels en stoelen te voorzien van tracking om eventuele diefstal tegen te gaan

        Door de Coronamaatregelen werd de uitrol uitgesteld tot Pasen 2022

        De duizendpoten in het park die ter gelegenheid van de Parkcross zijn weggenomen staan intussen ook te wachten op hun terugkeer naar het park.

 

Argumentatie

       De duizendpoten zorgden tijdens en na corona voor een positief verhaal bij de Maldegemse burger

       Het project duizendpoten is een succes tot grote tevredenheid van de inwoners ook in de deelkernen.

       De uitbreiding naar een fietsbelevenis rond Maldegem is een logisch gevolg.

       Het aantal stoelen dat beschadigd werd is verwaarloosbaar tegenover het positieve verhaal en de gezelligheid van het duizenpotenverhaal

 

Adviezen

         

Financiële weerslag

        Geen. 

 

Bijlagen

 

Besluit

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord om de 3 ‘duizendpootfietsroutes ‘rond Maldegem af te werken tegen het begin van de zomer en de tafels, banken en stoelen een plaats te geven langs deze route rond Maldegem.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord om het project duizendpoten verder te zetten in alle leefkernen en het aantal stoelen op peil te houden."

Tussenkomst raadsleden

           door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) die zijn voorstel toelicht.

           door schepen Annelies Lammertyn (CD&V)

           door schepen Stefaan Standaert (Groen)

           door schepen Valerie Taeldeman (CD&V)

           door schepen Peter T. Van Hecek (N-VA)

 

Besluit

 

12 stemmen voor: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets

15 stemmen tegen: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat niet akkoord met het voorstel van raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) betreffende de duizendpoten rond Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

38.  TOEGEVOEGD PUNT DOOR RAADSLID JASON VAN LANDSCHOOT: UITROL VAN LAADINFRASTRUCTUUR IN MALDEGEM - VOLDOEN AAN LAADBEHOEFTE

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 21 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld in zitting van 25 september 2019 bepaald dat elk raadslid de mogelijkheid heeft een punt aan de agenda toe te voegen.

 

Feiten

           Op 23 april 2022 ontving algemeen directeur wnd. Koen Cromheecke volgend toegelicht voorstel van beslissing van raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld):

"Uitrol van Laadinfrastructuur in Maldegem – voldoen aan laadbehoefte

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 21 van het decreet  over het lokaal bestuur 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn, behalve als:

 1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken.

2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 

Feiten

        Sinds medio 2021 onderzocht de toenmalige Schepen van Mobiliteit samen met de diensten de mogelijkheid om de laadinfrastructuur gevoelig uit te breiden. Er werden diverse voorbereidende gesprekken gevoerd o.a. meyt fluvius en ook PPS constructies werden onderzocht. Het kabinet van Minister Lydia Peeters meldde in augustus 2021 dat er regelgeving op komst was om dit vanop vlaams niveau te organiseren.

        De Vlaamse ministerraad keurde op 17 december het besluit goed waarmee de Vlaamse overheid de uitrol van publieke laadpalen kan faciliteren en coördineren. Het besluit stipuleert onder meer de organisatie van een Vlaams-brede aanbesteding voor die laadinfrastructuur, waardoor steden en gemeenten hiervoor in verregaande mate ontzorgd worden. Via het Vlaams loket kan de plaatsing gevraagd worden van laadpalen:

        Volgens het principe ‘paal volgt wagen’: op vraag van een inwoner met een batterij-elektrische wagen zonder eigen laadmogelijkheid.

        Volgens het principe ‘paal volgt paal’: in de nabijheid van een drukbezochte paal, op basis van gebruiksdata.

        Door gemeenten op strategische plaatsen op hun openbaar domein, bijvoorbeeld aan een mobipunt of de sporthal.

        Daartoe wordt door de Vlaamse overheid per cluster van vervoerregio’s, een laadpaalleverancier aangesteld. In alle gevallen moet de concrete plaatsbepaling gebeuren via overleg tussen de gemeente, Fluvius en de laadpaalleverancier.

        De brief van Minister Lydia Peeters DD 01/12/2021

        De leidraad lokaal laden gepubliceerd in maart 2022

        De bestaande openbare laadinfrastructuur op openbaar domein aan de parking zwembad, technische dienst, kerk Donk, zijkant K-Ba, Kerkplein Adegem en diverse privatieve initiatieven aan supermarkten, garages is momenteel ontoereikend

 

Argumentatie

        Voor de (semi)publiek toegankelijke laadinfrastructuur wordt gemikt op 35.000 laadpuntequivalenten (CPE) tegen 2025. Vertrekkende van dit cijfer werd een meer gedetailleerde behoefteanalyse gemaakt. Op basis van een aantal parameters zoals bevolkingsdichtheid, inkomen, opleiding, autobezit, aantal huishoudens, … werden de geschatte behoeften gespreid over Vlaanderen met als resultaat een raming per stad/gemeente.

        Het Departement MOW organiseert plaatsingsprocedures voor de installatie, het onderhoud en de commerciële exploitatie van laadpunten voor elektrische voertuigen voor normaal (AC) en hoog (DC) vermogen op het openbare domein. Via deze plaatsingsprocedures beoogt het Departement MOW om per regio een Charge Point Operator (CPO) aan te stellen, die de uitrol voor zijn rekening neemt.

        Maldegem heeft  een laadbehoefte van 130 CPE. Het heeft daarmee de 70ste hoogste laadbehoefte van Vlaanderen.

        Bestaande capaciteit

Overzicht laadpalen Maldegem

 

 

 

AANBIEDER

 

LOCATIE

KERN

AANSLUITINGEN

CPE

Allego

openbaar

Bloemestraat 45

Maldegem

2

2

Blue Corner

openbaar

Vakekerkweg 26

Maldegem

4

5

Allego

openbaar

Mevr. Courtmanslaan 82

Maldegem

2

2

Allego

openbaar

dorp

Adegem

2

2

Allego

openbaar

Brezendedreef

Donk

2

2

TOTAAL

 

 

 

 

13

 

 

 

 

 

 

EV-Point

privaat

Koningin astridlaan 61

Maldegem

1

2

Blue Corner

privaat

Koning Leopoldlaan 2

Maldegem

4

6

Smappee

privaat

Aalterbaan 141

Maldegem

1

2

Powerland

privaat

Koning Leopoldlaan 8A

Maldegem

4

7

Blue Corner

privaat

Sint-Barbarastraat 23

Maldegem

4

4

Powerland

privaat

Industrielaan 9A

Maldegem

3

17

Mobilityplus

privaat

Krommewege 32C1

Maldegem

2

4

Powerland

privaat

steenhouwerslaan

Maldegem

3

6

Powerland

privaat

Kraailokerkweg 17

Maldegem

3

6

Powerland

privaat

Staatsbaan 16

Adegem

2

4

Electricea

privaat

Staatsbaan 35

Adegem

2

2

Powerland

privaat

Staatsbaan 69

Adegem

4

8

TOTAAL

 

 

 

 

68

 

        Vergelijking met omliggende gemeenten qua behoefte :

 

Gemeente

Laadbehoefte (CPE)

Knokke-Heist

239

Maldegem

130

Eeklo

124

Assenede

80

Damme

61

Aalter

48

Sint-Laureins

36

 

        CPE staat voor laadequivalenten.

        Laadpalen met een beperkt vermogen zijn minder laadequivalenten dan laadpalen met een hoog vermogen. Een laadpunt met een beperkt vermogen (3-11 kW) = 1CPE

        Een laadpunt met een hoger vermogen (22 kW) = 2 CPE

        Een AC-snellaadpunt (43 kW) = 4CPE

        Een DC-snellaadpunt = 50 kW-150 kW) = 5 CPE

        Ultrasnellaadpunt (150 kW) = 10 CPE

 

        Binnen de plaatsingsprocedure is ook voorzien dat laadpalen kunnen uitgerold worden op zogenaamde strategische plaatsen. Dit is een proactieve en aanbodgedreven uitrolstrategie waarbij laadpalen niet worden geplaatst op aanvraag van gebruikers/e-rijders, maar waarbij wegbeheerders zelf verzoeken kunnen indienen met potentiële locaties voor de plaatsing van een laadpaal

        Op openbaar domein zijn er slechts 13 CPE beschikbaar. Op private locaties zijn er 68 CPE beschikbaar doch een groot deel ligt ver buiten het woongebied

        Er is momenteel geen laadinfrastructuur in Kleit, Kruipuit, Vossenhol en Middelburg.

        Maldegem centrum en Adegem-Dorp hebben niet voldoende laadmogelijkheid

        Op volgende locaties ‘strategische plaatsen is er dringend behoefte aan bijkomende laadcapaciteit:

        Parking zwembad naast bestaande locatie 8 CPE

        Markt Maldegem 8 CPE

        Stationsplein Maldegem (toekomstig Hoppin punt) 4 CPE

        K-Ba parking Sint-Jozef 8 CPE

        Voetbal Maldegem 4 CPE

        Parking De Berken Kleit 4 CPE

        Parking K. Andries Middelburg 4 CPE

        Parking den Hoogen Pad Adegem 8 CPE

        Parking Kruipuit Adegem aan school 2 CPE

 

Adviezen

         

Financiële weerslag

        Geen. Plaatsingsprocedure via Vlaanderen

 

Bijlagen

        Aanpak uitrol laadinfrastructuur 2021-2025

        MOW_2201638_Leidraad_lokaal_laden-v4

 

Besluit

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord om een voortrekkersrol te spelen op gebied van laadinfrastructuur en zo snel mogelijk te voldoen aan het behoeftepotentieel en de steeds groter wordende druk om over te schakelen van fossiele brandstoffen naar electrisch rijden mee te steunen en te faciliteren.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord om op volgende locaties extra laadcapaciteit te voorzien conform de plaatsingsprocedure van de Vlaamse Overheid vanaf het moment dat deze in uitvoering gaat:

       Parking zwembad naast bestaande locatie 8 CPE

       Markt Maldegem 8 CPE

       Stationsplein Maldegem (toekomstig Hoppin punt) 4 CPE

       K-Ba parking Sint-Jozef 8 CPE

       Voetbal Maldegem 4 CPE

       Parking De Berken Kleit 4 CPE

       Parking K. Andries Middelburg 4 CPE

       Parking den Hoogen Pad Adegem 8 CPE

       Parking Kruipuit Adegem aan school 2 CPE

 

Artikel 3:

De Gemeenteraad gaat akkoord om eventuele bijkomende locaties te laten onderzoeken door de gemeentelijke diensten."

Tussenkomst raadsleden

           door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) die zijn voorstel toelicht.

           door schepen Danny Van Landschoot (N-VA),

           door raadslid Jan De Metsenaere (N-VA)

           door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang), die wel akkoord gaat met artikel 1 en 3, maar zich wenst te onthouden bij artikel 2 en daarom voorstelt afzonderlijk te stemmen over de verschillende artikelen.

           Voorzitter Marten De Jaeger stelt vraagt de stemming over de afzonderlijke artikelen.

 

Besluit

 

over artikel 1

27 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

 

 

over artikel 2

11 stemmen voor: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets

15 stemmen tegen: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

over artikel 3

11 stemmen voor: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Glenn Longeville, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx en Cindy De Baets

14 stemmen tegen: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

2 onthoudingen: Peter E. Van Hecke en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van raadslid Jason Van Landschoot (Open vld) om een voortrekkersrol te spelen op gebied van laadinfrastructuur en zo snel mogelijk te voldoen aan het behoeftepotentieel en de steeds groter wordende druk om over te schakelen van fossiele brandstoffen naar elektrisch rijden mee te steunen en te faciliteren.

 

Artikel 2

De gemeenteraad gaat niet akkoord met het voorstel van raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) om op volgende locaties extra laadcapaciteit te voorzien conform de plaatsingsprocedure van de Vlaamse Overheid vanaf het moment dat deze in uitvoering gaat:

        Parking zwembad naast bestaande locatie 8 CPE

        Markt Maldegem 8 CPE

        Stationsplein Maldegem (toekomstig Hoppin punt) 4 CPE

        K-Ba parking Sint-Jozef 8 CPE

        Voetbal Maldegem 4 CPE

        Parking De Berken Kleit 4 CPE

        Parking K. Andries Middelburg 4 CPE

        Parking den Hoogen Pad Adegem 8 CPE

        Parking Kruipuit Adegem aan school 2 CPE

 

Artikel 3

De Gemeenteraad gaat niet akkoord met het voorstel van raadslid Jason Van Landschoot om eventuele bijkomende locaties te laten onderzoeken door de gemeentelijke diensten."

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 28 04 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

39.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werden geen vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:

Bespreking

        Voorzitter Marten De Jaeger merkt op dat de raadsleden voortaan hun vragen aan het college van burgemeester en schepenen mogen indienen bij hemzelf met de waarnemend algemeen directeur in copy. Het tijdstip voor het indienen van de vragen blijft ongewijzigd.

        Raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan) wenst een actuele vraag te stellen bij hoogdringendheid over de hoge stikstofuitstoot.

        Voorzitter Marten De Jaeger vraagt om de vraag schriftelijk in te dienen en belooft een antwoord binnen de maand.

 

 

Publicatiedatum: 29/06/2022