Notulen gemeenteraad van 29 04 2021

 

Aanwezig:

Peter T. Van Hecke, Voorzitter;

Bart Van Hulle, Burgemeester;

Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville en Marleen Van den Bussche, Schepenen;

Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems, Raadsleden;

Koen Cromheecke, Algemeen directeur wn..

 

Verontschuldigd:

Rudiger De Smet, Schepen;

Marten De Jaeger, Raadslid;

Vanaf punt 8 vervoegt Anneke Gobeyn, Raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIO- OF AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 25 MAART 2021

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

          De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

          De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 25 maart 2021 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

          Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audio-opname of audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 25 maart 2021 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

 

3.   WIJZIGING VAN DE PERSONEELSFORMATIE VAN DE GEMEENTE

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Het besluit van de Vlaamse regering dd. 7 december 2007, zoals gewijzigd, waarbij de rechtspositieregeling van het gemeente- en provinciepersoneel wordt vastgesteld

            Het besluit van de Vlaamse regering dd. 2 december 2016, betreffende de wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse regering dd. 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel

            Het gemeenteraadsbesluit van 23 maart 2017 waarbij de gemeenteraad haar bevoegdheid met betrekking tot de lokale rechtspositieregeling, het organogram en de personeelsformatie met ingang van 1 april 2017 delegeert aan het college van burgemeester en schepenen

            Bespreking in het college van 22 februari 2021 waarbij akkoord gegaan werd met de voorgestelde wijziging aan de formatie

 

 

Feiten

            In de bespreking in het college van 22 februari 2021 werden volgende wijzigingen aan de formatie voorgesteld :

 Statutaire formatie

 - 1 VTE bibliothecaris A1a-a3a  uitdovend plaatsen

 - 1 VTE coördinator kwaliteit / klachtenambtenaar B1-B3 / C4-C5 schrappen

 - 2 VTE coördinatoren omgeving uitdovend plaatsen

 - 0,89 VTE bibliotheekassistent schrappen

 - 1 VTE gespecialiseerde arbeider uitdovend plaatsen

 

 Contractuele formatie

 - 1 VTE bibliothecaris A1a-a3a 

 - 2 VTE coördinatoren omgeving

 - 1 VTE gespecialiseerde arbeider D1-D3

- 1 VTE diensthoofd vrije tijd A1a-A3a : de bijgevoegde opmerking dat deze functie de functie van de titularis (momenteel de functie van jeugdconsulent) blokkeert en de bijgevoegde opmerking bij de functie van jeugdconsulent dat deze functie geblokkeerd werd door de tijdelijke bevordering tot diensthoofd vrije tijd schrappen.

 

Argumentatie

            Statutaire formatie

 - 1 VTE bibliothecaris A1a-a3a 

In de statutaire formatie is 1 VTE bibliothecaris voorzien op niveau A1a-A3a. Aangezien de titularis momenteel onbetaald verlof neemt en de kans reëel is dat hij na dit onbetaald verlof zijn ontslag zal indienen, wordt voorgesteld om deze functie in de statutaire formatie uitdovend te plaatsen. Deze functie zal dan voorzien worden in de contractuele formatie.

 

 - 1 VTE coördinator kwaliteit / klachtenambtenaar B1-B3 / C4-C5

Aangezien de titularis van deze functie reeds uit dienst is en deze functie reeds voorzien werd in de contractuele formatie, mag de functie van coördinator kwaliteit / klachtenambtenaar in de statutaire formatie geschrapt worden.

 

 - 2 VTE coördinatoren omgeving

In de statutaire formatie zijn o.m. 2 VTE coördinatoren omgeving voorzien op niveau B1-B3. Aangezien 1 titularis momenteel onbetaald verlof neemt en 1 titularis van plan is onbetaald verlof aan te vragen, en de kans reëel is dat zij na dit onbetaald verlof hun ontslag zullen indienen, wordt voorgesteld om deze 2 VTE in de statutaire formatie uitdovend te plaatsen. Deze functies zullen dan voorzien worden in de contractuele formatie.

 

 - 0,89 VTE bibliotheekassistent

Aangezien de titularissen van deze 0,89 VTE reeds uit dienst zijn en een functie van coördinator bibliotheek reeds voorzien werd in de contractuele formatie, mag deze 0,89 VTE bibliotheekassistent in de statutaire formatie geschrapt worden.

 

 - 1 VTE gespecialiseerde arbeider

In de statutaire formatie is o.m. 1 VTE gespecialiseerde arbeider voorzien op niveau D1-D3. Aangezien de titularis op pensioen gaat, wordt voorgesteld om deze functie in de statutaire formatie uitdovend te plaatsen. Deze functie zal dan voorzien worden in de contractuele formatie.

 

 Contractuele formatie

 

 - 1 VTE bibliothecaris A1a-a3a 

In de statutaire formatie is 1 VTE bibliothecaris voorzien op niveau A1a-A3a. Aangezien de titularis momenteel onbetaald verlof neemt en de kans reëel is dat hij na dit onbetaald verlof zijn ontslag zal indienen, wordt voorgesteld om deze functie in de statutaire formatie uitdovend te plaatsen en deze functie te voorzien in de contractuele formatie.

 

 - 2 VTE coördinatoren omgeving

In de statutaire formatie zijn o.m. 2 VTE coördinatoren omgeving voorzien op niveau B1-B3. Aangezien 1 titularis momenteel onbetaald verlof neemt en 1 titularis van plan is onbetaald verlof aan te vragen, en de kans reëel is dat zij na dit onbetaald verlof hun ontslag zullen indienen, wordt voorgesteld om deze 2 VTE in de statutaire formatie uitdovend te plaatsen en deze 2 functies te voorzien in de contractuele formatie.

 

 - 1 VTE gespecialiseerde arbeider D1-D3

In de statutaire formatie is o.m. 1 VTE gespecialiseerde arbeider voorzien op niveau D1-D3. Aangezien de titularis op pensioen gaat, wordt voorgesteld om deze functie in de statutaire formatie uitdovend te plaatsen en deze functie te voorzien in de contractuele formatie.

 

 - 1 VTE diensthoofd vrije tijd A1a-A3a

Deze functie blijft voorzien in de contractuele formatie, maar er stond bij vermeld dat deze functie de functie van de titularis (momenteel de functie van jeugdconsulent) blokkeert. Bij de functie van jeugdconsulent stond dan vermeld dat deze functie geblokkeerd werd door de tijdelijke bevordering tot diensthoofd vrije tijd. Aangezien de jeugdconsulent geen interesse meer heeft in de functie van diensthoofd vrije tijd, mogen deze bijkomende vermeldingen geschrapt worden.

            Deze wijziging formatie werd voorgesteld in het hoog overleg comité van 16 maart 2021. De vakbond wou geen advies formuleren, maar 30 dagen inroepen om toelichting te vragen en hun advies dan te kunnen formuleren. Na deze termijn van 30 dagen werd geen reactie van de vakbond ontvangen. Er werd bijgevolg geen advies gegeven en na het verstrijken van de 30 dagen werd het overleg beëindigd. Aangezien er geen akkoord bereikt werd met de vakbonden, kan dit niet gedelegeerd worden aan het schepencollege, maar wordt dit voorgelegd aan de gemeenteraad.

Tussenkomsten

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

 

Besluit

 

19 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

5 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck en Leandra Decuyper

 

 

Artikel 1:

De personeelsformatie van de gemeente Maldegem wordt als volgt gewijzigd :

 

 Statutaire formatie

 - 1 VTE bibliothecaris A1a-a3a  uitdovend plaatsen

 - 1 VTE coördinator kwaliteit / klachtenambtenaar B1-B3 / C4-C5 schrappen

 - 2 VTE coördinatoren omgeving uitdovend plaatsen

 - 0,89 VTE bibliotheekassistent schrappen

 - 1 VTE gespecialiseerde arbeider uitdovend plaatsen

 

 Contractuele formatie

 - 1 VTE bibliothecaris A1a-a3a 

 - 2 VTE coördinatoren omgeving

 - 1 VTE gespecialiseerde arbeider D1-D3

 - 1 VTE diensthoofd vrije tijd A1a-A3a : de bijgevoegde opmerking dat deze functie de functie van de titularis (momenteel de functie van jeugdconsulent) blokkeert en de bijgevoegde opmerking  bij de functie van jeugdconsulent dat deze functie geblokkeerd werd door de tijdelijke bevordering tot diensthoofd vrije tijd schrappen.

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

 

4.   WIJZIGING VAN DE RPR (RECHTSPOSITIEREGELING) VAN HET GEMEENTEPERSONEEL) - WAARDERINGSBELEID

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

          Artikel 194 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt omschreven dat personeelsleden recht hebben op opvolging en feedback, al dan niet door middel van een evaluatie, over hun wijze van functioneren. De personeelsleden worden opgevolgd en, in voorkomend geval, geëvalueerd op ambtelijk niveau.

          Het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, en latere wijzigingen.

          Gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2016, en latere wijzigingen, waarbij de rechtspositieregeling voor het statutaire en contractuele personeel van de gemeente Maldegem wordt vastgesteld.

          Het gemeenteraadsbesluit van 23 maart 2017 waarbij de gemeenteraad haar bevoegdheid met betrekking tot de lokale rechtspositieregeling, het organogram en de personeelsformatie met ingang van 1 april 2017 delegeert aan het college van burgemeester en schepenen.

          Gemeenteraadsbeslissing van 30 oktober 2019 waarbij de rechtspositieregeling wordt aangepast in verband met het waarderingsbeleid en evaluatietraject.

 

 

Feiten

          Vanaf januari 2020 is de uitrol van het waarderingsbeleid t.e.m. het niveau van diensthoofd gestart.

          In de nota aan het college van 11 juni 2019 werd geadviseerd om een evaluatie te organiseren na 1 jaar met aanpassingen waar nodig om vanaf 2021 te kunnen implementeren in de hele organisatie.

          In januari 2021 is de uitrol van het waarderingsbeleid in de gehele organisatie gestart.

 

 

Argumentatie

          Aanpassing van de tekst zoals goedgekeurd in de gemeenteraadsbeslissing van van 30 oktober 2019 is nodig om de tekst duidelijker te maken.

          Uit de evaluatie bleek dat een nieuwe, simpelere benaming voor de gesprekken nodig was. Zo wordt er vanaf nu gesproken van een doelstellingengesprek en bijsturingsgesprek in plaats van respectievelijk feedforwardgesprek en formeel feedbackgesprek.

          Tijdens de eerste uitrol werd duidelijk dat het opportuun is om de mogelijkheid te voorzien dat na het eerste jaar, het doelstellingengesprek en het waarderingsgesprek op hetzelfde moment plaatsvinden. Dit om de belasting voor diensthoofden te beperken.

          Sommige passages in de originele tekst dienden verduidelijkt te worden en meer samen te vallen met de ondersteunende documenten.

          De aanpassingen aan de tekst hebben geen impact op de inhoudelijke invulling van het waarderingsbeleid. 

          De personeelsdienst heeft met ondersteuning van Jurplus de tekst, zoals goedgekeurd in de gemeenteraadsbeslissing van van 30 oktober 2019, aangepast aan bovenstaande opmerkingen.

          Deze aanpassing werd voorgesteld in het bijzonder onderhandelingscomité van 16 maart 2021. De vakbond wou geen advies formuleren, maar 30 dagen inroepen om daarna hun advies te kunnen formuleren. Na deze termijn van 30 dagen werd geen reactie van de vakbond ontvangen. Er werd bijgevolg geen advies gegeven en na het verstrijken van de 30 dagen werd de onderhandeling beëindigd. Aangezien er geen akkoord bereikt werd met de vakbonden, kan dit niet gedelegeerd worden aan het schepencollege, maar wordt dit voorgelegd aan de gemeenteraad.

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

 

Besluit

 

16 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

2 stemmen tegen: Dino Lateste en Stefaan Standaert

6 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Leandra Decuyper en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de tekst houdende wijziging aan de rechtspositieregeling artikel 51, 55, 56, 57, 59, 63, 64, 65, 66 en 84 inzake waarderingsbeleid en evaluatie zoals voorliggend.

 

Hoofdstuk VIII. Waarderingsbeleid

 

Afdeling 1. algemene bepalingen

 

Artikel 51

 

Paragraaf 1

Dit hoofdstuk is van toepassing op zowel de vast aangestelde statutaire personeelsleden als op de contractuele personeelsleden met uitzondering van medewerkers tewerkgesteld via een sociaal tewerkstellingsproject.

 

Voor de contractuele personeelsleden gelden de bepalingen van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten onverminderd.

 

...

 

Afdeling 2. opvolging en feedback

 

Artikel 55

Het personeelslid wordt opgevolgd en krijgt feedback over zijn manier van functioneren.

 

Artikel 56

Paragraaf 1

Naast de dagelijkse informele feedback neemt de feedback ook de vorm aan van een aantal formele gesprekken met het personeelslid:

- een doelstellingengesprek;

- een waarderingsgesprek;

- eventueel een bijsturingsgesprek.

 

Paragraaf 2

Het waarderingstraject is een jaarlijkse cyclus. Elke cyclus bevat minstens een doelstellingengesprek en een waarderingsgesprek, deze twee gesprekken kunnen samenvallen op één moment in één gezamenlijk gesprek. 

Paragraaf 3

Onder doelstellingengesprek wordt verstaan: een gelijkwaardig tweegesprek tussen de rechtstreekse leidinggevende en het personeelslid met het oog op het vastleggen van de afspraken en planning inzake het optimaal functioneren van het personeelslid en de dienst, de optimale kwaliteit van de dienstverlening, als ook de persoonlijke ontwikkeling van het personeelslid. Zowel het personeelslid als zijn leidinggevende brengen te bespreken punten aan.

Het doelstellingengesprek vindt plaats na elke aanwerving en naar aanleiding van een substantiële wijziging van het takenpakket of de overgang naar een nieuwe functie. Het doelstellingengesprek vindt plaats binnen de eerste vier maand van de opstart, de substantiële wijziging van het takenpakket of de overgang naar een nieuwe functie.

Het doelstellingengesprek resulteert in een verslag (doelstellingenfiche of afsprakenfiche) met vastegelegde afspraken (resultaat- en ontwikkelafspraken) en/of uitgewerkte doelstellingen, eventueel met bepaalde aandachtspunten. Het personeelslid kan hier opmerkingen aan toevoegen.

 

Paragraaf 4

Onder waarderingsgesprek wordt verstaan: een gelijkwaardig tweegesprek tussen de rechtstreekse leidinggevende en het personeelslid waarbij de afspraken, de doelstellingen en eventuele aandachtspunten uit de werking van het afgelopen jaar besproken worden.

Het waarderingsgesprek vindt jaarlijks plaats.

Het waarderingsgesprek resulteert in een verslag met een algemene waardering van het personeelslid.

 

Paragraaf 5

Een bijsturingsgesprek kan plaatsvinden op vraag van het personeelslid of van zijn leidinggevende.

Indien er aandachtspunten zijn, nodigt de rechtstreekse leidinggevende het personeelslid uit voor een eerste bijsturingsgesprek. Aandachtspunten zijn zaken die een probleem vormen en waaraan moet gewerkt worden zodat de werking van dienst of samenwerking met collega’s niet in het gedrang komt..

De besproken aandachtspunten worden binnen de drie maanden opnieuw besproken in een tweede bijsturingsgesprek. Aandachtspunten kunnen in het tweede bijsturingsgesprek breekpunten worden. Breekpunten zijn ernstige tekortkomingen die een duidelijke verbetering noodzaken. Een goede werking van de dienst of van de collega’s is niet meer mogelijk en/of er is een duidelijk attitudeprobleem dat niet strookt met de waarden van het bestuur. Breekpunten die na 3 maanden niet weggewerkt zijn,  geven aanleiding tot de opstart van een evaluatietraject.

Het eerste bijsturingsgesprek resulteert in een verslag met afspraken en vermelding van aandachtspunten. Het tweede bijsturingsgesprek resulteert in een verslag met vermelding van de weggewerkte aandachtpunten en/of met vermelding van aandachtspunten die niet weggewerkt zijn en geëvolueerd zijn in breekpunten ,.

In elk geval neemt de rechtstreekse leidinggevende, naar aanleiding van een bijsturingsgesprek, de passende maatregelen met het oog op het verbeteren van de wijze waarop het betrokken personeelslid functioneert.

 

Paragraaf 6

Zowel het personeelslid als zijn leidinggevende ondertekenen in voorkomend geval de verslagen zoals bedoeld in dit artikel en krijgen er een exemplaar van. Het personeelslid ondertekent ter kennisname. Indien het personeelslid weigert het verslag te ondertekenen, wordt dit in het dossier vermeld en wordt een schriftelijke bevestiging van deze weigering aan het personeelslid betekend.

 

Afdeling 3. het evaluatietraject

 

Artikel 57

Indien het functioneren van het personeelslid aanleiding geeft tot breekpunten, kan de rechtstreeks leidinggevende van het personeelslid een evaluatietraject opstarten. Een evaluatietraject kan maar opgestart worden na advies van HR en goedkeuring door de algemeen directeur.

Een evaluatie kan maar plaatsvinden minstens drie maanden na het laatste bijsturingsgesprek waaruit breekpunten behouden zijn.

...

 

Afdeling 4. de evaluatiecriteria

 

Artikel 59

De evaluatie wordt uitgevoerd op basis van vooraf vastgestelde evaluatiecriteria, vervat in de breekpunten. De evaluatiecriteria sluiten aan bij de functiebeschrijvingen en bij de doelstellingen van het bestuur. Bij de vaststelling van de evaluatiecriteria voor de evaluatie van personen met een arbeidshandicap wordt zo nodig rekening gehouden met de handicap.

 

Afdeling 5. de beoordelaars en het verloop van het evaluatietraject

...

 

Artikel 63

 

De beoordelaars leggen de evaluatie vast in een kwalitatief beschrijvend evaluatieverslag dat het evaluatieresultaat op afdoende wijze onderbouwt. Het evaluatieverslag wordt als volgt opgemaakt:

 

1 De eerste evaluator maakt het evaluatieverslag op

2 De eerste evaluator bespreekt het verslag met de tweede evaluator

3 De eerste evaluator finaliseert het evaluatieverslag

4 De eerste evaluator (en eventueel de tweede evaluator) voeren het evaluatiegesprek en overhandigen het evaluatieverslag aan de medewerker die opmerkingen kan maken en tekent voor kennisname en ontvangst

5 De eerste en tweede evaluator ondertekenen het verslag en de eventuele opmerkingen van het personeelslid

6 De eerste evaluator bezorgt aan het personeelslid een kopie en houdt zelf ook een kopie

7 De eerste evaluator stuurt het origineel door naar de personeelsdienst

8 De personeelsdienst voegt het exemplaar toe aan het evaluatiedossier van het betrokken personeelslid

 

Artikel 64

 

Paragraaf 1

Het personeelslid ontvangt het evaluatieverslag. Het personeelslid kan in het evaluatieverslag opmerkingen bij zijn evaluatie formuleren. Het personeelslid bezorgt het ondertekende evaluatieverslag terug aan zijn eerste beoordelaar binnen veertien kalenderdagen na ontvangst van het evaluatieverslag. Het personeelslid ondertekent ter kennisname.

De beoordelaars ondertekenen het evaluatieverslag en, in voorkomend geval, de opmerkingen van het personeelslid voor kennisneming.

 

Paragraaf 2

Indien het personeelslid weigert het evaluatieverslag te ondertekenen, wordt dit in het dossier vermeld en wordt schriftelijke bevestiging van deze weigering aan het personeelslid betekend. De weigering wijzigt het gestelde evaluatieresultaat niet.

 

Paragraaf 3

Het personeelslid ontvangt een kopie van zijn definitief evaluatieverslag. Het evaluatieresultaat van het personeelslid wordt opgenomen in het individuele evaluatiedossier.

 

Het evaluatiedossier omvat de evaluatieverslagen, de persoonlijke nota’s betreffende het personeelslid en de opmerkingen van het personeelslid ter zake, de verslagen van de andere gesprekken, de functieomschrijving, het eventuele beroep tegen de evaluatie en de beslissing in beroep.

 

Het personeelslid kan op elk ogenblik kennis nemen van zijn evaluatiedossier en er binnen 5 werkdagen een afschrift of kopie van bekomen via eenvoudige aanvraag bij het hoofd van personeel.

 

Afdeling 6. de evaluatieresultaten en de gevolgen van de evaluatie

 

Onderafdeling 1. de evaluatieresultaten

 

Artikel 65

Het evaluatieresultaat is gunstig of ongunstig. De eerste en aanvullende, tweede beoordelaar (indien van toepassing) bepalen de eindconclusie van de evaluaties. Beide beoordeelaars streven naar een consensus over de eindconclusie van de evaluatie en over het voorstel van het evaluatiegevolg.

 

Op basis van het door het personeelslid ondertekende evaluatieverslag wordt binnen de tien kalenderdagen een voorstel van het evaluatiegevolg aan de algemeen directeur voorgelegd. Als twee beoordelaars niet tot een overeenstemming komen over het evaluatieresultaat of het evaluatiegevolg, is het standpunt van de algemeen directeur doorslaggevend. De algemeen directeur komt dan met een evaluatieresultaat of evaluatiegevolg binnen de tien kalenderdagen.

 

Onderafdeling 2. de gevolgen van de evaluatie

 

Artikel 66

Het personeelslid met een gunstig evaluatieresultaat dat de vereiste schaalanciënniteit heeft, krijgt de volgende salarisschaal van de functionele loopbaan.

 

Het personeelslid met een ongunstig evaluatieresultaat heeft geen recht op de volgende salarisschaal van de functionele loopbaan, ook al heeft het de vereiste schaalanciënniteit. Het  personeelslid krijgt die salarisschaal pas als het een volgende evaluatieperiode afsluit met een gunstig evaluatieresultaat.

 

Artikel 84

 

Indien het functioneren van de functiehouder aanleiding geeft tot breekpunten, kan het college een evaluatietraject opstarten.

 

Een evaluatie kan maar plaatsvinden minstens drie maanden na het laatste bijsturingsgesprek waaruit breekpunten naar voor gekomen zijn.

 

De evaluatie heeft betrekking op de periode die volgt op de vorige evaluatie of op het voorbije jaar indien er in die periode geen evaluatie plaatsvond.

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

 

5.   LOKALE POLITIE - DRINGENDE EXTERNE WERVING ADVISEUR DIENST STEUN

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          De wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.

          Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd, en al z'n latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, hierna KB mobiliteit genoemd.

          Het koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 7 juni 2009 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 31 mei 2009 tot wijziging van de RPPol inzake de wervingsreserve in het raam van de mobiliteit.

          De ministeriële omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 houdende toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones (+ de aanvullingen GPI 15bis, 15 quater en 15 quinquies).

          De permanente nota van de federale politie, met kenmerk DGS/DSP/C-2011/22746, uitgegeven op 09 juni 2011, omtrent de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie - procedures en statutaire gevolgen.

          De beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 30 september 2020, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen op 3 november 2020.

          Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.

          De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.

 

Feiten

          Een statutair aangesteld adviseur is sinds juni 2018 afwezig ten gevolge van een stelsel afwezigheid lange duur wegens persoonlijke aangelegenheden.

          De adviseur heeft op 14 april 2021 haar vrijwillig ontslag ingediend met ingang op 9 mei 2021.

          Er wordt gevraagd om  de procedure van dringende externe contractuele aanwerving te hanteren.

 

Argumentatie

          Voor de goede interne werking is het nodig om te voorzien in een dringende invulling van een adviseur binnen de lokale politiezone Maldegem.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om één betrekking van voltijds adviseur klasse 2 (niveau A2), diensthoofd steundienst, binnen het administratief en logistiek kader van de lokale politie Maldegem vacant te verklaren via de procedure van dringende externe contractuele aanwerving. 

 

Artikel 2:

De dringende externe aanwerving zal worden gepubliceerd op www.jobpol.be met vermelding van uiterste inschrijvingsdatum.

 

Artikel 3:

De wijze van selectie wordt vastgelegd als volgt:

- Cognitieve proef en persoonlijkheidsproef ( via de federale politie)

- Een interview van alle kandidaten door de korpschef

 

Artikel 4:

Overeenkomstig de procedure van dringende externe aanwerving wordt deze betrekking ingevuld middels een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur van maximum twaalf maanden. Daarna wordt deze betrekking vacant verklaard via de mobiliteitscyclus die onmiddellijk volgt op de aanstelling.

 

Artikel 5:

Een afschrift van onderhavige beslissing zal aan de betrokken voornoemde diensten overgemaakt worden.

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

 

6.   WIJZIGING ALGEMEEN POLITIEREGLEMENT MALDEGEM

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

 het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

            Algemeen Politiereglement Maldegem vastgesteld door de gemeenteraad op 18 december 2014, zoals laatst gewijzigd door de gemeenteraad op 18 december 2019

 

Feiten en argumentatie

        Het Algemeen Politiereglement Maldegem (gemeentelijk administratieve sanctie- of GAS-reglement ) dient om verschillende redenen te worden aangepast. Volgende wijzigingen (in vetgedrukte tekst) worden voorgesteld:

 

1)        Onder afdeling 4: Sancties wordt artikel 6/2 toegevoegd zodanig dat er bij niet naleving van een burgemeestersbesluit ook een administratieve sanctie zou kunnen worden opgelegd om het dwingende karakter van de beslissing kracht bij te zetten. Dit nieuwe artikel wordt omschreven als volgt:

a)                     Bevelen van de burgemeester, gegeven in uitvoering van artikel 133 tot 135 van de Nieuwe Gemeentewet, dienen te worden nageleefd. De niet-naleving van deze bevelen is strafbaar overeenkomstig artikel 6/2 van deze politieverordening. Iedere persoon, op de openbare weg alsook in alle openbare plaatsen, moet zich voegen naar de bevelen en/of vorderingen hem door de bevoegde overheid in de uitvoering van zijn ambt gegeven

2)        Na toename van klachten omtrent de niet-naleving van de richtlijnen voor het kamperen op de bivakzone ter hoogte van de speelweide in Maldegemveld (Doornstraat) en vandalisme, worden de richtlijnen om gebruik te maken van de bivakzone gewijzigd. Om te kunnen optreden bij het niet respecteren van de regels voor het gebruik van de bivakzone te Kleit, zal gebruik gemaakt worden van een digitale registratiemodule (website en gsm). Omwille daarvan zal artikel 68/1 worden gewijzigd als volgt:

a)                     Uitzonderingen op artikel 68 zijn toegestaan voor:

i)           Het verblijven op een locatie die als zone voor verblijfsrecreatie is ingekleurd

ii)          Het kamperen in een tent op de daartoe voorziene plaatsen op de bivakzone nabij het Speelbos te Kleit, wanneer betrokkene(n) zich voorafgaandelijk geregistreerd hebben via de reserveringsmodule, daartoe voorzien door de gemeente. Daarbij mag het maximum van 15 kampeerders, 3 tenten en 2 opeenvolgende overnachtingen niet overschreden worden. De betrokkenen dienen het bewijs van de registratie steeds bij zich te hebben en op verzoek te tonen.

Tussenkomsten

          door raadslid Dino Lateste (Groen)

          door raadslid Annelies Lammertyn (CD&V)

          door schepen Glenn Longeville (Open Vld)

          door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

          door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het gewijzigde algemene politiereglement als volgt vast:

Algemeen Politiereglement Maldegem.

 

AFDELING 1: Toepassingsgebied

Artikel 1

Dit reglement is van toepassing op het grondgebied van de gemeente Maldegem en op iedereen die zich op dit grondgebied bevindt, ongeacht zijn woonplaats of nationaliteit.

Artikel 2

Zijn in overtreding met dit reglement, diegenen die weigeren gevolg te geven aan de aanmaningen van bevoegde personen teneinde inbreuken op dit reglement te doen ophouden of om inbreuken te voorkomen.

Artikel 3

Wanneer in betreffend reglement sprake is van vergunningen en/of toelatingen dienen de erin vervatte voorwaarden, modaliteiten, verplichtingen strikt na geleefd te worden. 

 

AFDELING 2: Soorten inbreuken

Artikel 4

§1. Inbreuken die uitsluitend met een gemeentelijke administratieve sanctie kunnen worden gesanctioneerd, opgenomen in de gemeentelijke reglementen als vormen van lokale overlast met inbegrip van de gedepenaliseerde inbreuken van boek II, titel X van het strafwetboek, gedepenaliseerde inbreuken van de besluitwet van 29 december 1945 houdende verbod tot het aanbrengen van opschriften op de openbare weg. Deze inbreuken kunnen uitsluitend bestraft worden met gemeentelijke administratieve sancties.

§2. Lichte gemengde inbreuken vervat in onderstaande artikelen van het strafwetboek (Sw) waarvan de gedragingen zijn opgenomen als vormen van lokale overlast in de verordeningen en reglementen van de gemeenteraad:

- artikel 461 Sw: het bedrieglijk wegnemen van een zaak;

- artikel 463 Sw: eenvoudige diefstal;

- artikel 526 Sw: vernielen of beschadigen van grafstenen, monumenten, standbeelden,

- kunstvoorwerpen;

- artikel 534 bis Sw: aanbrengen van graffiti op roerende of onroerende goederen;

- artikel 534 ter Sw: beschadigen van onroerende goederen;

- artikel 537 Sw: kwaadwillig omhakken van bomen;

- artikel 545 Sw: vernielen van afsluitingen, hagen, enz.;

- artikel 559, 1° Sw: beschadigen van roerende goederen;

- artikel 561, 1° Sw: nachtlawaai;

- artikel 563, 2° Sw: beschadigen van landelijke of stedelijke afsluitingen;

- artikel 563, 3° Sw: feitelijkheden of lichte gewelddaden;

- artikel 563 bis Sw: zich in de voor het publiek toegankelijke plaatsen begeven met het gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt of verborgen, zodat men niet herkenbaar is.

Deze gedragingen kunnen worden bestraft met een straf voorzien in het strafwetboek of met een gemeentelijke administratieve sanctie. Inbreuken begaan door minderjarigen zullen (conform het protocolakkoord niet-verkeer) uitsluitend op niveau van het parket worden behandeld.

§3. Zware gemengde inbreuken vervat in onderstaande artikelen van het strafwetboek waarvan de gedragingen zijn opgenomen als vormen van lokale overlast in de verordeningen en reglementen van de gemeenteraad:

- artikel 398 Sw: opzettelijk verwondingen of slagen toebrengen;

- artikel 521.3° Sw: gehele of gedeeltelijke vernieling of onbruikbaarmaking, met het oogmerk om te schaden, van rijtuigen, wagons en motorvoertuigen.

Deze gedragingen kunnen worden bestraft met een straf voorzien in het strafwetboek of een gemeentelijke administratieve sanctie. Inbreuken begaan door minderjarigen zullen (conform het protocolakkoord niet-verkeer) uitsluitend op niveau van het parket worden behandeld.

§4. De verkeerinbreuken vervat in  de onderstaande artikelen van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg:

 Overtredingen van de eerste categorie:

- artikel 22 bis, 4°,

- artikel 22 ter, 1,3°

- artikel 22 sexies, 1 en 2

- artikel 23.1, 1°

- artikel 23.1, 2°

- artikel 23.1, 2, eerste lid, 1°, 2° en 3° en tweede lid

- artikel 23.3

- artikel 23.4

- artikel 24, eerste lid, 2°, 4° en 7°, 8°, 9° en 10

- artikel 25.1, 1°, 2°, 3°, 5°, 8°, 9°, 10°, 11°, 12°, 13°

- artikel 27.1.3

- artikel 27.5.1, 5.2.2 en 5.3.

- artikel 27bis

- artikel 68.3

- artikel 68.3

- artikel 70.2.1

- artikel 70.3

- artikel 77.4

- artikel 77.5

- artikel 77.8

 Overtredingen van de tweede categorie:

- artikel 24 lid 1, 1°, 2°, 4°, 5° en 6°

- artikel 25.1, 4°, 6° en 7°

- artikel 25.1.14°

Het K.B. van 9 maart 2014 (B.S. 20 juni 14) bepaalt in artikel 1 dat de gemeenteraad in zijn besluiten of verordeningen kan voorzien in een administratieve sanctie voor de overtredingen van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, die in artikel 2 van het K.B. van 9 maart 2014 worden opgesomd en die begaan worden door meerderjarige natuurlijke personen of door rechtspersonen. Inbreuken begaan door minderjarigen zullen bijgevolg uitsluitend op het niveau van het parket worden behandeld.

 

AFDELING 3: Vaststelling

Artikel 5

De politie is bevoegd voor de vaststelling van alle overtredingen vervat in dit algemeen politiereglement.

Inbreuken die uitsluitend bestraft worden met een administratieve sanctie kunnen eveneens vastgesteld worden door ambtenaren zoals bepaald in artikel 21 van de wet van 24 juni 2013.

Elke overtreding die aanleiding kan geven tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie dient te worden vastgesteld door middel van een proces-verbaal of een bestuurlijk verslag. 

Indien het proces-verbaal of het bestuurlijk verslag onvoldoende gegevens zou bevatten, kan de aangewezen sanctionerend ambtenaar de politiediensten of de bevoegde gemeentelijke ambtenaar verzoeken die gegevens, eventueel na bijkomend onderzoek, nog toe te voegen aan het dossier.

 

AFDELING 4: Sancties

Artikel 6

§1. De gemeentelijke administratieve sanctie wordt proportioneel vastgesteld in functie van de feiten die haar verantwoorden en in functie van eventuele herhaling. In het geval van gemengde inbreuken die zowel strafrechtelijk als administratiefrechtelijk kunnen worden bestraft, kunnen nooit terzelfdertijd een strafsanctie en een gemeentelijke administratieve sanctie worden opgelegd, maar slechts één van beide.

§2. Na het verstrijken van de wettelijk voorziene termijn kan geen gemeentelijke administratieve sanctie meer worden opgelegd. Deze termijn bedraagt 6 maanden en neemt een aanvang op het moment van de vaststelling. Ingeval in een dossier een bemiddelingsaanbod gebeurt, bedraagt deze termijn 12 maanden.

§3. De vaststelling van meerdere samenlopende inbreuken op dezelfde reglementen of verordeningen zal worden bestraft met één enkele administratieve geldboete, in verhouding tot de ernst van de feiten zonder dat het bedrag van de geldboete het wettelijk maximum toegelaten bedrag van 350 euro voor meerderjarigen of 175 euro voor minderjarigen mag overschrijden.

§4. De schorsing, intrekking en de sluiting worden opgelegd door het College van Burgemeester en Schepenen nadat de overtreder een voorafgaande verwittiging heeft gekregen en volgens de procedure beschreven in dit hoofdstuk.

Artikel 6/1

De gemeentelijke administratieve sancties kunnen opgelegd worden aan natuurlijke personen vanaf de minimumleeftijd van zestien jaar en aan rechtspersonen.

Artikel 6/2

Bevelen van de burgemeester, gegeven in uitvoering van artikel 133 tot 135 van de Nieuwe Gemeentewet, dienen te worden nageleefd. De niet-naleving van deze bevelen is strafbaar overeenkomstig artikel 6§2 van deze politieverordening. Iedere persoon, op de openbare weg alsook in alle openbare plaatsen, moet zich voegen naar de bevelen en/of vorderingen hem door de bevoegde overheid in de uitvoering van zijn ambt gegeven

Artikel 7- Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 8- Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

 

AFDELING 5: Sanctionerend ambtenaar en Procedure

Artikel 9 – sanctionerend ambtenaar

Het gemeentebestuur zal beroep doen op de provinciale ambtenaren als aangewezen ambtenaar. (Beslissing gemeenteraad d.d. 23/01/08)

Artikel 9/1 – opstarten van de procedure

§1. Wanneer een inbreuk enkel met een gemeentelijke administratieve sanctie kan worden bestraft, wordt het proces-verbaal of het bestuurlijk verslag uiterlijk binnen 2 maanden na de vaststelling verstuurd aan de sanctionerend ambtenaar.

§2. Voor de lichte gemengde inbreuken moet het origineel van het proces-verbaal uiterlijk binnen de twee maanden na de vaststelling door de lokale politie worden overgemaakt aan de procureur des Konings. De politieambtenaar of agent van politie vermeldt op het proces-verbaal uitdrukkelijk de datum waarop het werd toegestuurd aan of ter hand gesteld van de procureur des Konings. Gelijktijdig wordt een afschrift van het proces-verbaal bezorgd aan de sanctionerend ambtenaar.

De sanctionerend ambtenaar kan onmiddellijk de procedure opstarten zoals vermeld onder §4, ofwel de mededeling van de procureur des Konings of het verstrijken van de termijn waarbinnen de procureur des Konings de mededeling kan doen, afwachten.

§3. Voor de zware gemengde inbreuken gelden dezelfde voorschriften als voor de lichte gemengde inbreuken zoals vermeld in § 2. De sanctionerend ambtenaar moet echter wachten op de mededeling van de procureur des Konings dat het aangewezen lijkt een administratieve geldboete op te leggen, alvorens hij/zij de procedure tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie opstart.

§4. Wanneer de procedure tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie wordt opgestart, wordt het volgende door middel van een aangetekende brief meegedeeld:

- de feiten en hun kwalificatie;

- dat de overtreder de mogelijkheid heeft om binnen de 15 dagen na de datum van kennisgeving zijn verweermiddelen door middel van een aangetekend schrijven uiteen te zetten, en hij/zij bij die gelegenheid het recht heeft om aan de sanctionerend ambtenaar te vragen om zijn verweer mondeling uiteen te zetten;

- dat de overtreder het recht heeft om zich te laten bijstaan of vertegenwoordigen door een raadsman;

- dat de overtreder het recht heeft om zijn dossier te raadplegen.

Een kopie van het proces-verbaal of van het bestuurlijk verslag wordt als bijlage bij de brief gevoegd.

Indien de overtreder een minderjarige betreft, worden tevens de ouders, voogden of personen die de hoede hebben over de minderjarige ingelicht door middel van een aangetekend schrijven evenals de stafhouder van de orde van advocaten met het oog op het ter beschikking stellen van een raadsman aan de minderjarige.

Artikel 9/2 - verweermiddelen

De overtreder kan bij aangetekende brief een verweerschrift indienen bij de sanctionerend ambtenaar met een eventueel verzoek tot mondelinge verdediging van zijn zaak, uiterlijk de vijftiende dag na de datum van de kennisgeving.

Het recht op een mondeling verweer is niet van toepassing indien de geldboete die kan worden opgelegd niet hoger is dan 70 euro.

De sanctionerend ambtenaar bepaalt de dag waarop de overtreder wordt uitgenodigd om de monde-linge verdediging van zijn zaak voor te dragen.

Van de hoorzitting wordt een verslag opgemaakt dat door de overtreder wordt ondertekend.

Artikel 9/3 – lokale bemiddeling.

In navolging van de Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en het Koninklijk besluit houdende de minimumvoorwaarden en modaliteiten voor de bemiddeling in kader van de Wet betreffende de Gemeentelijke Administratieve Sancties, wordt er samengewerkt met de stad Gent voor de toepassing van de bemiddeling voor meerderjarigen en minderjarigen.

Een toepassing van een herstelprestatie in het kader van lokale bemiddeling kan zijn, een onbetaalde prestatie onder toezicht van de gemeente of van een door de gemeente aangewezen bevoegde rechtspersoon en uitgevoerd ten behoeve van een gemeenschapsdienst of een publiekrechtelijke rechtspersoon, een stichting of een vereniging zonder winstgevend oogmerk die door de gemeente wordt aangewezen.

Artikel 9/4- Kennisgeving beslissing sanctionerend ambtenaar

De sanctionerend ambtenaar brengt zijn beslissing tot het opleggen van een administratieve sanctie bij aangetekende brief ter kennis van de overtreder. Indien de overtreder een minderjarige betreft, wordt tevens een afschrift van de beslissing per aangetekend schrijven aan de ouders, de  voogden of de personen die de minderjarige onder hun hoede hebben, evenals aan de raadsman van de minderjarige toegestuurd.

In deze brief worden de rechtsmiddelen vermeld. De sanctionerend ambtenaar kan een afschrift van zijn beslissing versturen naar elke belanghebbende partij die voorafgaandelijk hiertoe een schriftelijk en gemotiveerd verzoek heeft ingediend.

Artikel 9/5- Rechtsmiddelen

§1. De meerderjarige overtreder kan binnen een termijn van één maand vanaf de kennisgeving van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar, bij de politierechtbank bij verzoekschrift hoger beroep instellen tegen de beslissing van de sanctionerend ambtenaar.

De politierechter beoordeelt de wettigheid en de proportionaliteit van de opgelegde sanctie. Hij/zij kan de beslissing van de sanctionerend ambtenaar hetzij bevestigen, hetzij herzien. De politierechter doet, in het kader van een openbaar debat met uiteenzetting door alle partijen, uitspraak in eerste en laatste aanleg. Tegen deze beslissing staat geen hoger beroep open. Wel is cassatieberoep als buiten-gewoon rechtsmiddel mogelijk.

§2. De minderjarige overtreder kan binnen een termijn van één maand vanaf de kennisgeving van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar via een kosteloos verzoek bij de jeugdrechtbank hoger beroep instellen tegen de beslissing van de sanctionerend ambtenaar. Het beroep kan eveneens worden ingesteld door de vader, moeder, voogden of personen die de minderjarige onder hun hoede hebben. De jeugdrechtbank blijft bevoegd indien de overtreder meerderjarig is op het ogenblik van de uitspraak.

De jeugdrechtbank kan in de plaats van een administratieve geldboete een maatregel van bewaring, behoeding of opvoeding opleggen bepaald bij artikel 37 van de Wet van 19 juli 2013 tot wijziging van de Wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, het ten laste nemen van minderjarigen die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd en het herstel van de door dit feit veroorzaakte schade. In dit geval is artikel 60 van dezelfde wet van toepassing.

De beslissing van de jeugdrechter is niet vatbaar voor hoger beroep.

Wanneer de jeugdrechtbank echter beslist om de gemeentelijke administratieve sanctie te vervangen door een maatregel van bewaring, behoeding of opvoeding zoals bedoeld in artikel 37 van voormelde wet, is de beslissing wel vatbaar voor hoger beroep. In dit geval zijn de procedures bedoeld in voormelde wet van toepassing.

Artikel 9/6- Uitvoerbaarheid van de beslissing van de sanctionerend ambtenaar

De beslissing van de sanctionerend ambtenaar heeft uitvoerbare kracht na het verstrijken van een termijn van één maand vanaf haar kennisgeving, behoudens wanneer hoger beroep wordt ingesteld.

Artikel 9/7 - Inning van de geldboete

§1. De administratieve geldboetes worden geïnd ten voordele van de gemeente.

§2. De beslissing tot het opleggen van een administratieve geldboete heeft uitvoerbare kracht na het verstrijken van één maand vanaf de dag van de kennisgeving, behoudens wanneer hoger beroep wordt aangetekend overeenkomstig artikel 31 van de Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

Artikel 9/8- Onmiddellijke betaling van de administratieve geldboete

Personeelsleden van het operationele kader van de federale en lokale politie kunnen, onder de voorwaarden bepaald in hoofdstuk 5 van de wet van 24 juni 2013, voor natuurlijke personen die noch een woonplaats, noch een vaste verblijfplaats in België hebben, gebruikmaken van een onmiddellijke betaling van de administratieve geldboete.

Artikel 9/9- Verjaring van de geldboete

De administratieve geldboetes verjaren na 5 jaar te rekenen vanaf de datum waarop ze betaald moeten worden. Die termijn kan gestuit worden, hetzij zoals voorzien bij de artikelen 2244 en volgende van het burgerlijk wetboek, hetzij door een afstand van de verkregen verjaring.

Artikel 9/10 - Procedure voor het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie door het College van Burgemeester en Schepenen

§1. De sanctionerend ambtenaar ontvangt het proces-verbaal of het bestuurlijk verslag en stuurt dit door naar het College van Burgemeester en Schepenen in het geval de inbreuk betrekking heeft op een toelating of vergunning afgeleverd door het gemeentebestuur of betrekking heeft op een andere inbreuk die een vorm van overlast uitmaakt en die kan leiden tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie door het College van Burgemeester en Schepenen.

§2. Het College van Burgemeester en Schepenen kan slechts een sanctie opleggen nadat de overtreder met aangetekende brief een voorafgaande verwittiging heeft ontvangen.

Deze verwittiging bevat een uittreksel van het overtreden reglement of van de overtreden verordening. De verwittiging vermeldt verder dat wanneer de inbreuk wordt gehandhaafd of bij een volgende inbreuk, het College van Burgemeester en Schepenen, naargelang het geval, één van volgende gemeentelijke administratieve sancties zal opleggen: de administratieve schorsing of intrekking van een toelating of vergunning of de tijdelijke of definitieve sluiting van de instelling.

§3. In het geval na de voorafgaande schriftelijke verwittiging vaststaat op grond van een proces-verbaal of het bestuurlijk verslag, dat de inbreuk blijft bestaan of dat er een volgende zelfde inbreuk is, stuurt de sanctionerend ambtenaar een aangetekende brief aan de overtreder waarin hij/zij de feiten meedeelt die aanleiding geven tot het opstarten van de procedure met een afschrift van het proces-verbaal of het bestuurlijk verslag. Tevens wordt meegedeeld dat het College van Burgemeester en Schepenen een gemeentelijke administratieve sanctie zal opleggen en dat betrokkene binnen een termijn van 15 dagen na ontvangst van de aangetekende brief schriftelijk zijn verweermiddelen kan indienen met een eventueel verzoek tot mondelinge verdediging van zijn zaak voor het College van Burgemeester en Schepenen en dat hij/zij het recht heeft zich te laten bijstaan of vertegenwoordigen door een raadsman. Betrokkene heeft het recht zijn dossier in te zien. De hoorzitting wordt gehouden door het College van Burgemeester en Schepenen.

§4. Bij het bepalen van de sanctie houdt het College van Burgemeester en Schepenen rekening met de ernst van de inbreuk.

§5. De kennisgeving van de gemeentelijke administratieve sanctie opgelegd door het College van Burgemeester en Schepenen wordt ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de gemeentesecretaris en wordt bij aangetekende brief verstuurd naar de overtreder. Bij de kennisgeving worden de rechtsmiddelen en termijnen vermeld.

§6. Tegen de beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie kan een beroep tot schorsing of nietigverklaring worden ingesteld bij de Raad van State.

 

AFDELING 6: Opheffing politiereglementen

Artikel 10

Worden expliciet opgeheven op de dag van de inwerkingtreding van huidig reglement:

- politiereglement op het rein houden van de gemeente d.d. 29/10/1980;

- politiereglement op de bescherming van dieren d.d. 29/10/1980;

- politiereglement betreffende luidsprekers op de openbare weg d.d. 25/03/1981;

- politiereglement op het afvuren van vreugdeschoten d.d. 19/10/1982;

- politiereglement op het uitvliegen van duiven tijdens het vluchtseizoen d.d. 26/04/1989;

- politieverordening betreft het voederen van duiven op de openbare weg d.d. 28/03/1990;

- politieverordening op het snoeien van planten langs de openbare weg d.d. 27/11/1991;

- politiereglement aangaande het voeren van verkiezingspropaganda d.d. 10/03/1999;

- politiereglement op woonwagenbewoners d.d. 17/03/2004;

- politiereglement aangaande het aanbrengen van huisnummers in de gemeente Maldegem d.d. 22/01/2003;

- politiereglement betreffende gemeentelijke begraafplaatsen d.d. 26/03/2003.

Bepalingen van het huidig politiereglement gaan boven eender welke bepaling van enig vroeger gemeentelijk politiereglement zelfs al werd dit nu, of eerder, niet expliciet opgegeven.

 

HOOFDSTUK 2

OPENBARE RUST, VEILIGHEID EN OVERLAST

 

AFDELING 1: Definities

Artikel 11– Openbare plaats

§1. Voor de toepassing van onderhavig reglement, verstaat men onder «openbare plaats» :

 de openbare weg, te weten de wegen en doorgangen die in hoofdorde bestemd zijn voor alle verkeer van personen en voertuigen, met inbegrip van de bermen, voetpaden en de ruimten aangelegd als aanhorigheden van de verkeerswegen en voornamelijk bestemd voor het parkeren van voertuigen. De berm is de ruimte of het gedeelte van de weg dat niet in de rijweg begrepen is.

 de parken, openbare tuinen, pleinen en speelterreinen en alle stukken van de openbare plaats, buiten de openbare weg, die open staan voor het verkeer van personen en in hoofdorde bestemd zijn voor wandelen en ontspanning.

§2. Onder een «voor het publiek toegankelijke plaats» verstaat men in onderhavig reglement elke plaats waar andere personen dan de beheerder en de personen die er werkzaam zijn toegang hebben ofwel omdat ze geacht worden gewoonlijk toegang te hebben tot die plaats, ofwel omdat ze er toegelaten zijn zonder individueel te zijn uitgenodigd.

Artikel 12- Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 13 – Openbare bijeenkomst

Iedere bijeenkomst op een openbare plaats, zowel in open lucht (d.i. ook tent) als in een

overdekte plaats, waar iedereen kan aan deelnemen, al dan niet mits betalen van een

toegangsgeld.

Hieronder vallen:

– Fuif (georganiseerd in het kader van vermakelijkheden waar gewoonlijk muziek gespeeld

wordt en gedanst wordt);

– Muzikaal optreden met elektronisch versterkte muziek (waarbij een zanger of muziekgroep

optreedt voor publiek);

– Een georganiseerde samenscholing met als doel een overtuiging of een eis kenbaar te

maken.

 

AFDELING 2: Bijeenkomsten zoals bedoeld in artikel 26 van de grondwet

Onderafdeling 1: Openbare bijeenkomsten in open lucht

Artikel 14

Behoudens voorafgaande schriftelijke toelating van het College van Burgemeester en Schepenen

is het organiseren van iedere openbare bijeenkomst in open lucht, verboden.

Indien de organisatoren niet gekend zijn en niet kunnen geïdentificeerd worden en geen toelating

verleend werd door de het College van Burgemeester en Schepenen, kan een administratieve

sanctie opgelegd worden aan alle deelnemers.

Artikel 15

De toelating voor een openbare bijeenkomst, in open lucht zal schriftelijk, 6 weken op voorhand,

aangevraagd worden, tenzij de situatie een kortere termijn vereist wegens overmacht. Deze

aanvraag wordt gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen door middel van het

volledig ingevulde “aanvraagformulier fuiven en evenementen”.

Artikel 16

Het gemeentebestuur verbindt zich ertoe om binnen de maand na de aanvraag een schriftelijk

antwoord te melden aan de organisator.

Het inrichten van een openbare bijeenkomst, in open lucht waar ten minste 500 bezoekers worden

verwacht, moet worden voorafgegaan door een coördinatievergadering. Bij minder dan 500

bezoekers kan, indien het gemeentebestuur dit nodig acht, tevens een coördinatievergadering

ingelast worden.

Op deze coördinatievergadering zullen naast de organisator alle andere betrokken partners

aanwezig zijn. Een afgevaardigde van het College van Burgemeester en Schepenen zit de

vergadering voor.

De gemaakte afspraken worden geformaliseerd in een verslag, in de vorm van een overeenkomst

tussen enerzijds de bestuurlijke overheid en anderzijds de organisator.

Artikel 17

De organisator heeft de plicht al het mogelijke te doen opdat het ordelijk verloop van de

bijeenkomst gehandhaafd kan blijven, inzonderheid dient hij/zij zich te houden aan afspraken die

gemaakt zijn met het gemeentebestuur.

Artikel 18

Elke persoon die deelneemt aan een openbare bijeenkomst dient zich te gedragen naar de bevelen

van de plaatselijke politie die tot doel hebben de veiligheid of het gemak van doorgang te vrijwaren

of te herstellen.

Artikel 19

Het dragen van helmen of het geheel of gedeeltelijk bedekken van het gezicht, is gedurende iedere

openbare bijeenkomst verboden.

Artikel 20

Het is verboden, op enige wijze, een openbare bijeenkomst die voorafgaandelijk werd vergund en

die op de openbare plaats wordt georganiseerd, te onderbreken of op enige wijze te storen.

 

Onderafdeling 2: Openbare bijeenkomsten in een niet ingedeelde inrichting

Artikel 21

Het organiseren van een openbare bijeenkomst in een niet – ingedeelde inrichting dient 3 weken

op voorhand gemeld te worden aan het College van Burgemeester en Schepenen.

 

Onderafdeling 3: Bijeenkomst in een gemeentelijke zaal/infrastructuur

Artikel 22

Behoudens voorafgaande schriftelijke toelating van het College van Burgemeester en Schepenen

is het organiseren van een openbare of privatieve bijeenkomst in een gemeentelijke

zaal/infrastructuur verboden.

Indien de organisatoren niet gekend zijn en niet kunnen geïdentificeerd worden en geen toelating

verleend werd door het College van Burgemeester en Schepenen, kan een administratieve sanctie

opgelegd worden aan alle deelnemers.

Artikel 23

De toelating voor een openbare of privatieve bijeenkomst, in een gemeentelijke zaal/infrastructuur

zal schriftelijk, 6 weken op voorhand, aangevraagd worden, tenzij de situatie een kortere termijn

vereist wegens overmacht. Deze aanvraag wordt gericht aan het College van Burgemeester en

Schepenen door middel van het volledig ingevulde “aanvraagformulier fuiven en evenementen”. Artikel 24

Het Gemeentebestuur verbindt zich ertoe om binnen de maand na de aanvraag een schriftelijk

antwoord te melden aan de organisator.

Het inrichten van een openbare bijeenkomst, in een gemeentelijke zaal waar ten minste 500

bezoekers worden verwacht, moet worden voorafgegaan door een coördinatievergadering. Bij

minder dan 500 bezoekers kan, indien het gemeentebestuur dit nodig acht, tevens een

coördinatievergadering ingelast worden.

Op deze coördinatievergadering zullen naast de organisator alle andere betrokken partners

aanwezig zijn. Een afgevaardigde van het College van Burgemeester en Schepenen zit de

vergadering voor.

De gemaakte afspraken worden geformaliseerd in een verslag, in de vorm van een overeenkomst

tussen enerzijds de bestuurlijke overheid en anderzijds de organisator.

Artikel 25

De organisator heeft de plicht al het mogelijke te doen opdat het ordelijk verloop van de

bijeenkomst gehandhaafd kan blijven, inzonderheid dient hij/zij zich te houden aan afspraken die

gemaakt zijn met het gemeentebestuur.

Artikel 26

Elke persoon die deelneemt aan een openbaar bijeenkomst dient zich te gedragen naar de bevelen van de plaatselijke politie die tot doel hebben de veiligheid of het gemak van doorgang te vrijwaren of te herstellen.

Artikel 27

Het dragen van helmen of het geheel of gedeeltelijk bedekken van het gezicht, is gedurende iedere

openbare bijeenkomst verboden.

Artikel 28

Het is verboden, op enige wijze, een openbare bijeenkomst in een gemeentelijke

zaal/infrastructuur die voorafgaandelijk werd vergund en die op de openbare plaats wordt

georganiseerd, te onderbreken of op enige wijze te storen.

 

AFDELING 3: Veiligheid en doorgang op de openbare plaats

Onderafdeling 1: Algemene bepaling

Artikel 29– Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Onderafdeling 2: Hinderlijke en gevaarlijke voorwerpen

Artikel 30 – Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 31

De huurder of eigenaar van een gebouw mag de kelderingangen die wegens gedoogzaamheid in de voetpaden bestaan enkel openen gedurende de tijd dat hun opening nodig is voor het laden en het lossen.

Onderafdeling 3: Reinheid van de openbare plaats

Artikel 32

De hoofdbewoner, hoofdgebruiker, de bewoner van de benedenverdieping en, bij ontstentenis van deze, de eigenaar van ieder gebouw of ander onroerend goed moet instaan voor de reinheid van de aangelegde berm, het voetpad en de goot voor de eigendom dat hij/zij gebruikt of bewoont.

Is het een appartementsgebouw, dan berusten deze verplichtingen op degenen die op het gelijkvloers woonachtig zijn, of op de eerste verdieping, indien het gelijkvloers onbewoond is, tenzij het reglement van inwendige orde een andere verantwoordelijke daartoe heeft aangeduid.

Het is verboden op alle openbare plaatsen biociden te gebruiken.

Artikel 33

De huurder en desgevallend de eigenaar van een stuk grond palend aan een voetpad of verhoogde berm deel uitmakend van de openbare weg is verplicht dit voetpad of deze verhoogde berm te onderhouden, zodanig dat de voetgangers op geen enkele wijze gehinderd worden zelfs niet door onkruid of gewassen op dit voetpad of verhoogde berm.

Artikel 34

Werkzaamheden die stof of afval op de openbare plaats of de omringende eigendommen kunnen verspreiden mogen pas aangevat worden nadat er schermen aangebracht zijn.

Iedereen die, op om het even welke wijze, de openbare plaats heeft bevuild of laten bevuilen moet er voor zorgen dat deze onverwijld opnieuw gereinigd wordt.

Bij niet naleving zal mits aanmaning het reinigen ambtshalve en op kosten van de bevuiler en indien deze laatste niet gekend, de eigenaar, gebeuren.

Het is verboden afval, dat zich al dan niet op de straat bevindt, in de rioolroosters, in waterlopen of in de kunstmatige afvoerwegen voor hemelwater te brengen, zodat de goede werking ervan zou kunnen belemmerd of in gevaar gebracht worden.

 

Onderafdeling 4: Bestrijding van sneeuw en ijs en het betreden van ijs

Artikel 35

Het is verboden, behoudens toelating van de Burgemeester, op een openbare plaats :

 water te laten lopen of te doen lopen bij vriesweer of dreigende vorst;

 glijbanen te maken;

 sneeuw of ijs afkomstig van of uit de gebouwen of aanhorigheden ervan te werpen of neer te leggen;

 ijskegels aan de buitenkant van de daken te laten hangen.

Het is verboden zich op het ijs te begeven van kanalen, vijvers, beken, grachten en waterlopen, zonder toelating van de bevoegde overheden.

Artikel 36

Bij gladheid of sneeuwval is de hoofdbewoner, hoofdgebruiker, de bewoner van de benedenverdieping en, bij ontstentenis van deze, de eigenaar van ieder gebouw of stuk grond verplicht :

 sneeuw of ijs weg te ruimen van de voetpaden en stoepen die grenzen aan zijn gebouw of het perceel grond dat hij/zij bewoont, gebruikt of waarvan hij/zij eigenaar is, alsook dezelfde gedeelten te bestrooien met strooizout, zand, zaagsel of fijne as. In verkeersvrije straten en pleinen, of in straten waar geen trottoir is aangelegd, geldt deze verplichting over een breedte van 1 meter. In beide omstandigheden wordt de afstand gemeten vanaf de rooilijn of de gevel of in geval van aanwezige gelijkgrondse uitsprongen (o.a. terrassen, ...) vanaf de uiterste grens van deze uitsprongen;

 te zorgen dat de sneeuw of het ijs, bij het wegruimen, wordt gebracht op de uiterste rand van het voetpad of de stoep, derwijze dat er voor de voetgangers voldoende ruimte overblijft en er tevens voldoende openingen aanwezig zijn voor het afvloeien van het dooiwater. Tevens dienen de brandkranen en riooldeksels vrij te blijven. Bij een te smal voetpad of stoep zal de sneeuw of ijs op de weg opgehoopt worden, zo dicht mogelijk bij de boordsteen van het voetpad of de stoep maar op die wijze dat de greppels, riooldeksels, autobushaltes, rioolmonden en overige kunstwerken van openbaar nut vrij blijven.

 

Onderafdeling 5: Snoeien van planten die boven de openbare weg hangen

Artikel 37

De gebruiker of bij ontstentenis daarvan de eigenaar van een onroerend goed moet ervoor zorgen dat de planten op hun eigendom zodanig gesnoeid worden dat geen enkele tak ervan :

 over de rijbaan hangt op minder dan 4,50 meter boven de grond;

 over de gelijkgrondse berm of over het voetpad hangt op minder dan 2,5 meter boven de grond;

 de luchtleidingen van het laagspanningsnet en de openbare verlichting hindert;

 levende afsluitingen moeten op minimum 0,50 meter achter de perceelsgrens geplant worden en dienen gesnoeid te worden indien zij het voet- en/of fietspad belemmeren. Dode afsluitingen moeten volledig buiten de grens van het openbaar domein staan. Langs de verharde wegen mogen de hagen en het ondoorzichtig gedeelte van de dode afsluitingen langs de bolvormige kant van de onoverzichtelijke bochten slechts een maximum-hoogte van 1 meter bereiken. Deze hoogte wordt gemeten vanaf het peil van de rijweg.

 de stabiliteit van de installaties voor openbare verlichting in het gedrang brengt of het uitgestraalde licht ervan in belangrijke mate vermindert;

 enige belemmering betekent voor de leesbaarheid van de straatnaamborden of voor de doeltreffendheid van de openbare verlichting;

 het(de) huisnummer(s) bedekt.

 

Onderafdeling 6: Draden, toestellen en andere verbindingen

Artikel 38

Zonder voorafgaande en schriftelijke vergunning van de burgemeester is het verboden op of over de openbare plaats, draden, toestellen of andere verbindingen, uitgaande van privé-initiatief, aan te brengen.

 

AFDELING 4: Identificeerbaarheid

Onderafdeling 1: Algemene bepalingen

Artikel 39

Voor de toepassing van dit artikel wordt onder

- “het gelaat” verstaan :”het voorhoofd, de wangen, de ogen, de mond, de neus en de kin”.

- maskeren : is het bedekken van het gelaat of het onherkenbaar maken van het gelaat (bv. door het aanbrengen van verf, dragen van een nylonkous,...).

Artikel 40

Het maskeren van het gelaat is verboden op openbare plaatsen.

 

Onderafdeling 2: Carnaval en Halloween

Artikel 41

Het maskeren van het gelaat is toegestaan in het kader van Driekoningen, carnaval, viering van 100- dagen, Pasen, Halloween feesten, Sinterklaas, Kerstmis tot 24u.

Artikel 42

Het is tijdens carnavalsoptochten en andere openbare bijeenkomsten verboden computerconfetti en andere materialen bestaande uit kunststof (plastiek) te werpen of te bezitten, of spuitbussen met kleur- en scheerschuim, spuitbussen met kleurhaarlak, spuitserpentaires, dolle draad, schoensmeer of enig ander middel dat kwetsuren of schade kan veroorzaken aan personen of goederen, op de openbare plaats of in de openbare inrichtingen te gebruiken of bij zich te hebben.

Met computerconfetti wordt alleen de confetti bedoeld die uit afval van computerpapier vervaardigd is. Het is verboden confetti of slingerpapier in openbare plaatsen, waar dranken of eetwaren worden verbruikt te werpen of opgeraapte confetti of slingerpapier te werpen.

 

AFDELING 5: Bestrijding van de geluidshinder

Onderafdeling 1:  Geluidsoverlast

Artikel 43

Het is dag en nacht verboden geluid, gerucht of rumoer te veroorzaken zonder reden of zonder noodzaak als dat toe te schrijven is aan een gebrek aan vooruitzicht en voorzorg en de rust van de inwoners in het gedrang brengt. Het bewijs kan met alle mogelijke middelen geleverd worden.

Onder dag wordt verstaan de periode van 6u tot 22u.

 

Onderafdeling 2: Niet-hinderlijk geluid

Artikel 44

Een geluid wordt als niet-hinderlijk beschouwd wanneer dit het gevolg is van :

- werken aan de openbare weg of voor het aanleggen van openbare nutsvoorzieningen, uitgevoerd met toestemming van de daartoe bevoegde overheid of in opdracht van die overheid;

- werken van 7 uur tot 20 uur op werkdagen en van 8 uur tot 20 uur op zaterdagen die aan private eigendommen worden uitgevoerd, waarvoor de bevoegde overheid een vergunning heeft verleend, en van verbeterings-, verbouwings- of onderhoudswerken aan dergelijke eigendommen die zonder vergunning kunnen worden uitgevoerd, en waarbij de nodige voorzorgen worden getroffen om overdreven of niet noodzakelijk lawaai te voorkomen;

- werken of handelingen die dringend of zonder verder uitstel moeten worden uitgevoerd ter bescherming van personen of eigendommen, of ter voorkoming van rampen;

- een door het gemeentebestuur vergund bijeenkomst, voor zover de in de vergunning en afgesloten overeenkomst met het gemeentebestuur opgelegde voorwaarden worden nageleefd;

- spelende kinderen.

 

Onderafdeling 3: Geluidsinstallaties in en op de voertuigen

Artikel 45

Het is de bestuurder van een voertuig verboden elektronische versterkte muziek die hoorbaar is buiten het voertuig te produceren of toe te laten dat dergelijke muziek wordt geproduceerd. De overtredingen tegen deze bepaling, die aan boord van voertuigen worden begaan, worden verondersteld door de persoon op wiens naam het voertuig staat ingeschreven te zijn begaan, tot bewijs van het tegendeel.

Het is verboden voertuigen of hun toebehoren draaiende te houden terwijl het voertuig stilstaat, tenzij daartoe noodzaak is.

Het gebruik van voertuigen uitgerust met of voorzien van luidsprekers en bestemd voor het maken van reclame en propaganda is onderworpen aan de voorafgaande geschreven toelating van het college van burgemeester en schepenen.

 

Onderafdeling 4: Werktuigen aangedreven door ontploffings- of elektrische motoren

Artikel 46

Het gebruik in open lucht van alle werktuigen aangedreven door ontploffing- of elektrische motoren is verboden van 22.00 uur tot 6.00 uur. Tenzij een voorafgaande toelating werd bekomen van de burgmeester of het college van burgemeester en schepenen in het kader van bepaalde bouwwerkzaamheden. Op zondagen, evenals op wettelijke feestdagen is het gebruik van dergelijke toestellen eveneens verboden.

De verbodsbepalingen van dit artikel zijn echter niet van toepassing op land-, tuin- en bosbouwmachines, aangewend voor de normale exploitatie van het land-, tuin- en bosbouwbedrijf.

 

Onderafdeling 5: Speel-, sport of experimenteertuigen

Artikel 47

Het gebruik van speel-, sport- of experimenteertuigen aangedreven door verbrandingsmotoren en die niet kunnen worden aangezien als zijnde voertuigen te gebruiken in open lucht, is verboden, behoudens toelating van de burgemeester op openbare of private terreinen die gelegen zijn op minder dan 500 meter aan de rand van een woonwijk of woonkern of van stilte behoevende inrichtingen en parken.

 

Onderafdeling 6: Alarmkanonnen

Artikel 48

Zonder voorafgaande en schriftelijke toelating van de burgemeester of zijn gemachtigde is het verboden, op private of openbare eigendommen al dan niet automatische alarmkanonnen en gelijkaardige toestellen die gebruikt worden om vogels af te schrikken, te gebruiken.

Deze kanonnen mogen niet gebruikt worden op minder dan 100 meter van een woning of op minder dan 500 meter van een woonkern, tenzij het gebruik ervan gegrond is.

Het gebruik ervan is enkel toegelaten tussen 7.00 uur 's morgens en 20.00 uur 's avonds.

In de mate van het mogelijke dient de opening van het alarmkanon weg van de omliggende woning(en) of woonkern geplaatst te worden.

De ontploffingen mogen elkaar niet opvolgen met tussenpozen van minder dan 15 minuten.

De toelating wordt geschorst of ingetrokken indien een overtreding van dit reglement of het bestaan van overmatige hinder wordt vastgesteld.

Bij gebreke aan een machtiging, wordt bewarend beslag gelegd op het vogelschrikkanon en toebehoren door de politiediensten.

 

Onderafdeling 7: Verhuizingen

Artikel 49

Geen verhuizing mag plaatshebben tussen 22.00 uur en 06.00 uur tenzij bij dringende noodzakelijkheid en wanneer de lokale politie hiervan vooraf in kennis werd gesteld.

 

Onderafdeling 8: Geluid veroorzaakt door dieren

Artikel 50

Honden of andere dieren mogen geen abnormale hinder veroorzaken voor de buren door aanhoudend geblaf, geschreeuw, gekrijs of ander aanhoudend geluid.

De burgemeester kan de politieambtenaren laten overgaan tot de inbeslagname van de betrokken dieren en de plaatsing van het dier op kosten van de eigenaar of de houder ervan in een dierenasiel, zo de eigenaar of de houder van de dieren na de eerste waarschuwing geen passende maatregelen zou genomen hebben en de abnormale hinder zou aanhouden waarbij de openbare rust wordt verstoord.

 

Onderafdeling 9: Openbare bijeenkomsten in open lucht en in niet-ingedeelde inrichtingen

Artikel 51

Onverminderd de toepassing van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 betreffende het maximale geluidsniveau voor muziekactiviteiten is, behoudens voorafgaande en schriftelijke toelating van het College van Burgemeester en Schepenen overeenkomstig de bepalingen van hoofdstuk 5.32 en hoofdstuk 6.7 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 (versie d.d. 04/10/2014) houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem II), het spelen van elektronisch versterkte muziek en het gebruik van luidsprekers verboden tijdens festiviteiten, fuiven, manifestaties of elke andere openbare bijeenkomst in open lucht en/of in een voor publiek toegankelijke inrichting, andere dan een volgens Vlarem II ingedeelde inrichting.

Het college van Burgemeester en Schepenen legt de voorwaarden vast waaronder de toegelaten activiteit mag plaatshebben, waaronder het aanvangs- en het einduur en het maximale geluidsniveau van de geproduceerde muziek.

De eigenaar of uitbater van een publiektoegankelijke inrichting moet de nodige voorzorgsmaatregelen nemen opdat het lawaai veroorzaakt in zijn inrichting, de buurtbewoners niet zou storen.

De bewoners moeten ervoor zorgen dat muziek en andere geluiden voortgebracht in hun woning of aanhorigheden de buurtbewoners niet storen.

Een activiteit moet op minimaal 200 meter afstand georganiseerd worden van een stiltebehoevende inrichting zoals ziekenhuizen, scholen (gedurende de lesperiodes) en natuurreservaten.

De gevallen van geluidshinder afkomstig van niet-elektronisch versterkte muziek vallen onder de toepassing van de algemene bepalingen inzake geluidsoverlast (Artikel 43 van dit reglement).

Het college van Burgemeester en Schepenen kan bijkomende beperkingen of verplichtingen opleggen aan de organisator, zoals het gebruik van geluidsbegrenzers, het gebruik van meerdere geluids
kasten, het oriënteren van de geluidskasten naar het midden van de plaats waar de openbare bijeenkomst plaatsvindt (spreiding van het geluid), het laten uitvoeren van preventieve metingen door de gemachtigde instanties, het inlichten van de buurtbewoners aangaande de openbaar bijeenkomst ,….

Artikel 51/1

Indien de openbare rust verstoord wordt door gelijk welk geluid veroorzaakt in en/of vanuit lokalen toegankelijk voor het publiek, met inbegrip van het daaraan palende terras, dan kan de inrichting tijdelijk gesloten worden.

 

AFDELING 6: Dieren

Onderafdeling 1:  Algemene bepalingen

Artikel 52

De eigenaars, de bezitters of bewakers van honden en andere dieren moeten deze aangelijnd laten rondlopen op een openbare plaats. Deze verplichting geldt niet voor honden die gebruikt worden tijdens de jacht, die een kudde begeleiden, die onder toezicht rondlopen binnen de gemeentelijke hondenlosloopweide, die voor reddingsoperaties ingezet worden en voor politiehonden, blindengeleidehonden en assistentiehonden.

De bewaking dient zodanig te zijn dat de begeleider de hond of het dier elk ogenblik kan beletten om personen of dieren te intimideren of lastig te vallen, voertuigen te bespringen of private eigendommen te betreden.

Het is verboden honden of andere dieren te laten begeleiden door personen die het dier niet onder controle kunnen houden.

Het is verboden wilde of verwilderde duiven of verwilderde huisdieren (bv. zwerfkatten) te voederen.

Artikel 53

De eigenaar of de begeleider van de dieren die de openbare plaats vervuilen, is verplicht de openbare plaats op te kuisen.

Indien de overtreder de uitwerpselen niet verwijdert, worden de kosten voor het opruimen en reinigen door de gemeente aan de overtreder aangerekend.

Artikel 54

De eigenaar, bezitter, bewaker of houder van een dier dient ervoor te zorgen dat de afsluiting waardoor het dier van de openbare plaats gescheiden wordt, zich op elk moment in goede staat bevindt teneinde een uitbraak of schade te vermijden.

Artikel 55

Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 56

Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

 

Onderafdeling 2: Honden

Artikel 57 – Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 58 – Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 59

De eigenaar of begeleider van honden is ertoe gehouden:

 te beletten dat hun hond de parken en plantsoenen, de speelpleinen (indien toegelaten), de recreatiecentra, andere voor het publiek toegankelijke plaatsen, alsmede de voet- en fietspaden, de rijwegen, de wandelpaden en de bermen bevuilt;

 steeds in het bezit te zijn van voldoende zakjes voor het verwijderen van de uitwerpselen van zijn dier. Het (de) zakje(s) moet(en)op het eerste verzoek van de toezichthoudende ambtenaar worden getoond;

 altijd en overal, met uitzondering van speciaal aangelegde hondentoiletten, de uitwerpselen van de hond onmiddellijk te verwijderen met behulp van het daartoe bestemde zakje. Het zakje moet de uitwerpselen mag alleen worden gedeponeerd in de gemeentelijke vuilnisbakken of meegegeven worden met het huisvuil. Uitzondering aan deze verplichting wordt gemaakt voor slechtzienden en blinden met een blindengeleidehond en rolstoelgebruikers.

De bepalingen van dit artikel ontslaan de aangelanden evenwel niet van hun algemene verplichting de bepalingen inzake het rein houden van de gemeente na te leven.

 

Onderafdeling 3: Uitvliegen van duiven

Artikel 60

Het is verboden duiven die niet deelnemen aan prijsvluchten te laten uitvliegen tijdens het speelseizoen tussen 07.00 uur en 18.00 uur op zaterdagen en op zon- en feestdagen en vooraleer de prijsvluchten gesloten zijn.

Het speelseizoen begint de eerste zondag van april en eindigt de laatste zondag van oktober.

Zo de duiven niet gelost werden, gelden dezelfde voorschriften tot het sluiten van de prijskamp. In dit geval zijn de deelnemende duivenliefhebbers gehouden dit ruchtbaar te maken in de buurt van het duivenhok.

Artikel 61

Elke handeling die de liefhebber schade kan toebrengen of hem benadelen is verboden. Deze handelingen zijn o.a. slaan op allerlei voorwerpen, zwaaien met of uithangen van linnen of gelegenheidsvlaggen, uitgezonderd de nationale of andere vaandels die uithangen ter gelegenheid van bepaalde feestdagen of toegestane feesten, of die hangen aan openbare gebouwen, het plaatsen van molentjes en het oplaten van ballonnen in de nabijheid van duivenhokken.

 

Onderafdeling 4:  Exotische in het wild levende dieren

Artikel 62 - Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 63 - Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

 

Onderafdeling 5:  Circus met dieren

Artikel 63/1

Het is verboden met wilde dieren te werken in een circus.

Gedomesticeerde dieren zoals ganzen, eenden, hoenderachtigen, duiven, runderen, honden, katten,  Aziatische buffel, dromedarissen, kamelen, lama’s, geiten, paarden, pony’s, ezels, fretten, konijnen, schapen en varkens mogen gebruikt worden, mits aan de voorwaarden wordt voldaan van het KB van 2 september 2005 betreffende het welzijn van dieren gebruikt in circussen en rondreizende tentoonstellingen (gewijzigd bij KB van 26 april 2007).

 

AFDELING 7: Vuurwerk, wensballonnen, wapens en munitie

Artikel 64

Zowel op het openbaar domein als binnen private eigendommen is het verboden, zonder afbreuk te doen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen betreffende de jacht en het organiseren van schietoefeningen op schietstanden, zonder een voorafgaandelijke geschreven toelating van de burgemeester of zijn gemachtigde schietwapens af te schieten, afschieten van wapens met veren of perslucht,  paintball shooting, airsoft shooting, veldkanonnetjes in werking te zetten, vreugdeschoten te lossen of op het openbaar domein vuur te maken.

Het gebruik van wensballonnen of gelijkaardig is ten allen tijde verboden.

Artikel 64/1

§1. Het ontsteken van feestvuurwerk door particulieren is verboden.

Onder feestvuurwerk dient te worden verstaan: vuurwerk dat bestemd is voor gebruik door particulieren en in België vrij mag verkocht worden aan personen vanaf 16 jaar. Elk type feestvuurwerk bestemd voor particulieren is duidelijk gedefinieerd in hogere wetgeving.

 

§2. Het ontsteken van spektakelvuurwerk (en toebehoren) kan enkel toegelaten worden op voorwaarde dat een voorafgaande machtiging wordt aangevraagd aan het college van burgemeester en schepenen.

Wel is het vereist dat bij deze handelingen de gepaste veiligheidsmaatregelen worden genomen om het veroorzaken van schade of gevaar voor derden te vermijden.

Onder spektakelvuurwerk (en toebehoren) wordt verstaan: professioneel vuurwerk dat afgestoken wordt ter gelegenheid van bijeenkomsten. Een particulier mag geen spektakelvuurwerk bezitten.

Bij het afsteken van vuurwerk moet de hinder voor de buurt beperkt blijven.

Artikel 65

In het geval van een individuele vergunning dient de betrokkene, ten tijde van de activiteit drager te zijn van deze vergunning en dient hij/zij bovendien bij deze, op verzoek, aan ieder binnen deze regelgeving gemachtigd persoon te vertonen.

Artikel 66

Het is verboden aan minderjarigen beneden de leeftijd van zestien jaar te verkopen of uit te delen: knalbonbons, knalerwten, knalstenen, voetzoekers en ander vuurwerk die niet vallen onder de wet op de springstoffen van 28 mei 1956 en zijn latere wijzigingen.

Artikel 67

Vuurwerk dat gebruikt wordt of kennelijk bedoeld is om gebruikt te worden in strijd met bovenvermelde bepalingen wordt in beslag genomen.

 

AFDELING 8: Rondreizende woonwagenbewoners en kampeerders

Artikel 68

Behoudens vergunning vanwege de burgemeester, is het verboden op het hele grondgebied van de gemeente en op iedere plaats van de openbare ruimte langer dan 24 uur achtereen te verblijven of te slapen in een tent, wagen, een caravan of een daartoe ingericht voertuig, of er te kamperen.

Het is eveneens verboden meer dan 24 uur achtereen op een privéterrein te verblijven in een mobiel onderkomen zoals een woon- en aanhangwagen, een caravan of een mobilhome, behoudens vergunning.

Artikel 68/1

Uitzonderingen op artikel 68 zijn toegestaan voor:

 het verblijven op een locatie die als zone voor verblijfsrecreatie is ingekleurd;

 Het kamperen in een tent op de daartoe voorziene plaatsen op de bivakzone nabij het Speelbos te Kleit, wanneer betrokkene(n) zich voorafgaandelijk geregistreerd hebben via de reserveringsmodule, daartoe voorzien door de gemeente. Daarbij mag het maximum van 15 kampeerders, 3 tenten en 2 opeenvolgende overnachtingen niet overschreden worden. De betrokkenen dienen het bewijs van de registratie steeds bij zich te hebben en op verzoek te tonen.

 

Artikel 69

Het is verboden:

 een kermis of circusvoorstelling te organiseren of zich als foorkramer te vestigen op een voor het publiek toegankelijk privaat terrein zonder vergunning van de bevoegde overheid;

 een kermis- of circusattractie te installeren of de installatie ervan op te slaan buiten de voorziene plaatsen en data voor iedere kermis, foor of circus, alsook in de gevallen dat de overheid de intrekking van de concessie of de vergunning beveelt;

 voor de uitbaters hun voertuigen elders te plaatsen dan op de door het bestuur aangeduide plaatsen.

De kermis- en circusattracties en de voertuigen geplaatst in overtreding met onderhavige bepaling moeten verplaatst worden bij het eerste politiebevel.

Circusexploitanten die het dierenwelzijn niet garanderen, verliezen onmiddellijk hun vergunning.

Artikel 70

Het is kermis-, circusexploitanten en foorkramers in het bijzonder verboden groot en klein vee, almede  pluimvee, te houden op het terrein dat ze met woon- of kermiswagen bezetten, tenzij het terrein speciaal daartoe is uitgerust en uitgezonder trekdieren en dieren van het kermis- of circusbedrijf.

Artikel 71

De kermis- en circusexploitanten en woonwagenbewoners zijn verplicht:

- de plaats rond en onder de wagen zuiver te houden;

- zich van hun afval op wettige wijze te ontdoen;

- een doorgang van ten minste vier meter tussen de wagens te laten, die moeten toelaten eventuele tussenkomsten van de hulpverleners mogelijk te maken.

Artikel 72 - Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 73 - Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

 

AFDELING 9:  Voorkomen van ongevallen

Artikel 74

Het is verboden op een openbare plaats enig voorwerp te werpen of producten te verspreiden of te plaatsen waardoor dieren zouden gekwetst of bevuild worden, goederen beschadigd of bevuild worden of personen gekwetst of gehinderd worden.

Artikel 75

Het is verboden te klimmen op of over afsluitingen en kunstwerken of op plaatsen te komen waar dit volgens de opschriften verboden is. Het is eveneens verboden te klimmen op andere voorwerpen op een manier waarop men zichzelf of een ander effectief in gevaar brengt.

De (speel)toestellen ter beschikking gesteld van het publiek mogen niet ongepast gebruikt worden zodat de openbare veiligheid in het gedrang komt. De gemeente is niet aansprakelijk voor ongevallen te wijten aan het onoordeelkundig gebruik van speeltoestellen op een gemeentelijk speelterrein, noch voor het gebruik van dergelijke (speel)toestellen in tegenstrijd met de bepaling van onderhavig artikel.

Het is verboden om op de openbare plaats voorwerpen neer te werpen, te plaatsen of achter te laten, die door hun val of door ongezonde uitwasemingen kunnen schaden.

Artikel 76

Het is verboden de openbare veiligheid in het gedrang te brengen door bouwvalligheid, gebrek aan herstelling of onderhoud aan huizen of gebouwen, of door een belemmering of een uitgraving of enig ander werk op of nabij openbare straten, wegen, pleinen of banen, zonder de voorgeschreven of gebruikelijke voorzorgsmaatregelen of waarschuwingstekens.

De eigenaars van gebouwen zijn verplicht om gehoor te geven aan de aanmaning van de administratieve overheid om gebouwen die bouwvallig zijn, te herstellen of te slopen.

Artikel 77

De eigenaar moet gepaste feitelijke maatregelen nemen om de toegang tot onbezette gebouwen te verhinderen.

De eigenaar van een niet-bewoond of niet gebruikt gebouw is verplicht het op een zodanige wijze af te sluiten dat iedere toegangsmogelijkheid, zonder inbraak, onmogelijk wordt. Tevens dienen in deze gebouwen de gepaste maatregelen te worden genomen om de toegang voor huis- en knaagdieren, in het wild levende dieren en voor vogels via vensters, ramen, deuren keldergaten en riolen te voorkomen.

Artikel 78

Het is verboden op een openbare plaats voorwerpen te plaatsen of te bevestigen die, ingevolge een onvoldoende stevigheid, op de openbare weg kunnen vallen en daardoor de veiligheid of het gemak van doorgang in gevaar kunnen brengen of die door hun aard de openbare weg of de gebruikers ervan kunnen bevuilen.

Vlaggen en constructies mogen worden aangebracht mits de onderkant ervan ten minste drie meter van de grond verwijderd is. Zij dienen verder in overeenstemming te zijn met andere reglementaire bepalingen dienaangaande.

 

AFDELING 10:  Bediening van installaties van algemeen nut

Artikel 79

Personen die daar door het gemeentebestuur niet toe werden gemandateerd, mogen geen kranen van leidingen of kanaliseringen, schakelaars van de openbare verlichting, openbare uurwerken, signalisatieapparaten, elektriciteitskasten alsook uitrustingen voor telecommunicatie die zich bevinden op of onder de openbare weg of in openbare gebouwen bedienen.

Artikel 79/1

Iedere bedrieglijke hulpoproep of bedrieglijk gebruik van een praatpaal of signalisatietoestel bestemd om de veiligheid van de gebruikers te vrijwaren, is verboden.

 

AFDELING 11: Toebrengen van schade

Artikel 80

Het is verboden voorwerpen op iemand te werpen, die de persoon hinderen of bevuilen of op welke manier dan ook schade veroorzaken.

Artikel 81

Het is verboden stenen of andere harde lichamen, of andere voorwerpen die kunnen bevuilen of beschadigen, tegen voertuigen, huizen, gebouwen, afsluitingen of in tuinen en besloten erven te werpen.

Artikel 82

Met behoud van de toepassing van de bepalingen van Boek II, titel XI, hoofdstuk III, van het Strafwetboek is het verboden andermans roerende eigendommen opzettelijk te beschadigen of te vernielen.

Artikel 83

Het is verboden afsluitingen, van welk materialen dan ook gemaakt, opzettelijk te beschadigen.

Artikel 84

Het is verboden eigendommen en straatmeubilair te vernielen of met graffiti te bespuiten, tenzij het college uitdrukkelijk toelating geeft in het kader van een artistiek project.

Artikel 85

Het is verboden om andermans onroerende goederen opzettelijk te beschadigen.

Artikel 86

Het is verboden te vernielen, neer te halen, te verminken of te beschadigen:

 grafsteden, gedenktekens of grafstenen;

 monumenten, standbeelden of andere voorwerpen die tot algemeen nut of tot openbare versiering bestemd zijn en door de bevoegde overheid of met machtigingen zijn opgericht;

 monumenten, standbeelden, schilderijen of welke kunstvoorwerpen ook, die in kerken, tempels of andere openbare plaatsen zijn geplaatst.

Artikel 87

Het is verboden om kwaadwillig bomen om te hakken of zodanig af te snijden, te verminken of te  ontschorsen dat zij vergaan, of om enten te vernielen.

Artikel 88

Het is verboden om grachten geheel of ten dele te dempen, levende of dode hagen af te hakken of uit te rukken, landelijke of stedelijke afsluitingen, uit welke materialen ook gemaakt, te vernielen en ook om grenspalen, hoekbomen of andere bomen, geplant of erkend om de grenzen tussen verschillende erven te bepalen, te verplaatsen of te verwijderen.

 

AFDELING 12:  Opzettelijke slagen en verwondingen

Artikel 89

Het is verboden om opzettelijke slagen en verwondingen toe te brengen.

 

AFDELING 13: Diefstal

Artikel 90

Hij/zij die een zaak die hem niet toebehoort, bedrieglijk wegneemt, is schuldig aan diefstal.  Met diefstal wordt gelijkgesteld: het bedrieglijk wegnemen van andermans goed voor een kortstondig gebruik.

 

AFDELING 14:  Wildplassen

Artikel 91

Het is verboden te urineren of uitwerpselen achter te laten op een openbare plaats of in galerijen en passages op privé- gebied die voor het publiek toegankelijk zijn, elders dan in de daartoe bestemde plaatsen.

 

AFDELING 15:  Voeren van publiciteit – aanplakkingen – aanbrengen spandoeken en opschriften

Artikel 92

Het is verboden door aanplakking, beschildering, uitstrooiing of op enige andere wijze publicitaire teksten, propaganda of andere teksten, beelden of tekeningen op het openbaar domein aan te brengen, tenzij op plaatsen aangeduid door het College van Burgemeester en Schepenen.

Artikel 93

Aangebrachte publiciteit mag niet afgerukt, gescheurd, bevuild, noch onleesbaar gemaakt worden.

Artikel 94

Het overdekken van aanplakkingen is verboden tot zolang de datum van de gebeurtenis waarvoor de aanplakking dient niet is verstreken of tot zolang dat deze haar belang niet verloren heeft. Publiciteit wordt geacht haar belang te hebben verloren vanaf het ogenblik dat zij twee maanden is aangebracht of wanneer deze door weer- of andere omstandigheden in de tekst of in de voorstelling beschadigd is.

 

AFDELING 16:  Verkiezingspropaganda

Artikel 95

Veertig dagen voor de datum van een door of krachtens de wet voorziene verkiezing of volksraadpleging tot en met de dag van die verkiezing of volksraadpleging, is het verboden door aanplakking, beschildering, uitstrooiing of op andere wijze publicitaire teksten, propaganda of andere teksten, beelden of tekeningen aan te brengen, tenzij met voorafgaande en schriftelijke toelating van de eigenaar of de gebruiksgerechtigde.

Het gemeentebestuur stelt na de toekenning van de lijstnummers bij verkiezing of na het ter beschikking stellen aan de inwoners van de brochure bij volksraadpleging, aanplakborden ter beschikking van de in de kiesomschrijving ingediende lijsten bij verkiezingen en/of de verdedigers van de mogelijke antwoorden op de vragen bij volksraadpleging, op de door het gemeentebestuur voorziene plaatsen.

Elke hierboven bedoelde lijst bij verkiezing of elk mogelijk antwoord op de vragen bij volksraadpleging beschikt per bord over een vlakke oppervlakte van 2m² met dezelfde afmetingen en met een gelijke zichtbaarheid van op de openbare weg. De volgorde op de borden wordt bepaald van links naar rechts en naar volgorde van de lijstnummers bij verkiezing of aan de volgorde van de brochure bij volksraadpleging. Elke lijst of elk mogelijk antwoord plakt op deze borden uitsluitend op de met het lijstnummer gemarkeerde ruimte bij verkiezing of op de met het vraagnummer en het mogelijk antwoord gemarkeerde ruimte bij volksraadpleging.

De verkiezingspropaganda moet binnen de 2 weken na de datum van de verkiezing of volksraadpleging verwijderd zijn.

Het gemeentebestuur mag de officiële aanplakborden vroeger verwijderen.

Het gemeentebestuur zal de officiële aankondigingen bij verkiezing of volksraadpleging op het marktplein uithangen.

Artikel 96

Op de dag van de verkiezing of volksraadpleging is het verboden in een straal van 100 meter rond de ingang van kiesbureaus voertuigen en/of aanhangwagens voorzien van propaganda of publiciteit te plaatsen.

Artikel 97

Op de dag van de verkiezing of volksraadpleging is het verboden gebruik te maken van luidsprekers, toestellen of apparaten voor het verspreiden van propaganda of publiciteit.

In de periode bedoeld in art. 95 en onverminderd de eerste bepaling van dit artikel, is het gebruik van geluidsinstallaties enkel toegelaten op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur en voor zover men over een voorafgaande schriftelijke toelating van de burgemeester beschikt, onverminderd art. 45.

Artikel 98

In de periode bedoeld in art. 95 is het uitrijden van een aaneengesloten groep van ten minste tien voertuigen enkel toegelaten mits men over een voorafgaande schriftelijke toelating van de burgemeester beschikt.

Bij de organisatie van auto- en fietskaravanen moeten de deelnemers zich houden aan de verkeersregels (KB 1 december 1975). Bij de organisatie van een fietskaravaan moet in het bijzonder rekening gehouden worden met de bepalingen betreffende fietsers in groep (art. 43bis).

 

AFDELING 17: Lichtpollutie

Artikel 99

Het gebruik van lichtbronnen in open lucht is beperkt tot de noodwendigheden inzake uitbating en veiligheid. De verlichting is dermate geconcipieerd dat niet functionele lichtoverdracht naar de omgeving maximaal wordt beperkt. Het in de lucht projecteren van stilstaande of bewegende lichtstralen voor publicitaire, artistieke of ander doeleinden, is verboden. Mits een voorafgaande en schriftelijke toelating van de burgemeester kan hiervan worden afgeweken voor openbare bijeenkomsten.

Artikel 100

Deze bepalingen zijn niet van toepassing op :

 de openbare verlichting en de monumentenverlichting, geplaatst door of in opdracht van de overheden;

 de specifieke verlichting van sportterreinen;

 de wettelijke verplichte verlichting op voertuigen;

 de vergunde lichtreclames.

 

AFDELING 18:  Activiteiten op/of grenzend aan de openbare plaats

Onderafdeling 1a: Uitstallen van koopwaar door handelszaken

Artikel 101

De exploitant van een handelszaak mag geen uitstalinrichtingen van koopwaar en/of automaten plaatsen op de openbare plaats zonder voorafgaandelijke schriftelijke vergunning van het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 101/1

De uitstalinrichtingen (uitgezonderd automaten) mogen uitsluitend op de openbare plaats geplaatst worden overdag (d.w.z. tussen 6u en 22u), op de dagen waarop de achterliggende handelszaak geopend is, aan de straatzijde waar de betreffende handelszaak gelegen is en voor de gevel van de betreffende handelszaak.. Draagtoestellen (uitgezonderd automaten) mogen niet op de openbare plaats worden geplaatst of tegen de gevel bevestigd indien er geen waren op uitgestald zijn.

Artikel 101/2

De uitstalinrichtingen mogen slechts die oppervlakte innemen bepaald in de vergunning en ze moeten steeds voldoen aan de opgelegde voorwaarden bepaald in de vergunning.

Artikel 101/3

Tenzij anders bepaald in de vergunning, moeten de uitstalinrichtingen tegen de rooilijn geplaatst worden over een breedte die niet meer bedraagt dan de breedte van de bijbehorende handelszaak.

Artikel 101/4

De doorgang dient obstakelvrij en vrij van hoogteverschillen te zijn en moet minimaal voldoen aan de normen opgenomen in artikel 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997 houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.

Artikel 101/5

De uitstallingen moeten zorgvuldig onderhouden worden.

Artikel 101/6

De uitstallingen die in strijd met de vergunning zijn geplaatst of die zonder de vereiste vergunning zijn geplaatst, moeten op het eerste verzoek van de politie of van een gemachtigde ambtenaar verwijderd worden. Als op dat verzoek niet ingegaan wordt, kan ambtshalve worden overgegaan tot de verwijdering ervan, op kosten en risico van de overtreder.

 

Onderafdeling 1b: het plaatsen van fietsstallingen of fietsrekken op de openbare plaats bij een handelszaak

Artikel 101/7

De exploitant van een handelszaak mag geen fietsenstallingen of fietsrekken plaatsen op de openbare plaats zonder voorafgaandelijke schriftelijke vergunning van het college van burgemeester en schepenen.

De modaliteiten voor het bekomen van dergelijke vergunning zijn dezelfde als omschreven onder onderafdeling 1a, artikel 101/1 t.e.m. artikel 101/6

 

Onderafdeling 1c: Publiciteit, bekendmakingen, verfraaiing waarbij de openbare plaats wordt ingenomen door handelszaken.

Artikel 101/8

Er mogen geen voorzieningen of objecten op het openbaar domein geplaatst worden voor publiciteit, bekendmaking, verfraaiing, of niet-winstgevende doeleinden, zonder voorafgaandelijke schriftelijke melding aan het gemeentebestuur volgend de procedure vermeld op de gemeentelijke website.

Artikel 101/9

Dergelijke objecten mogen uitsluitend overdag (d.w.z. tussen 6u en 22u) geplaatst worden, op de dagen waarop de achterliggende handelszaak geopend is, aan de straatzijde waar de betreffende handelszaak gelegen is en voor de gevel van de betreffende handelszaak.

Artikel 101/10

De doorgang dient obstakelvrij en vrij van hoogteverschillen te zijn en moet minimaal voldoen aan de normen opgenomen in artikel 3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997 houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.

Artikel 101/11

De uitstallingen moeten zorgvuldig onderhouden worden.

Artikel 101/12

De objecten die niet conform zijn geplaatst, moeten op het eerste verzoek van de politie of van een gemachtigde ambtenaar verwijderd worden. Als op dat verzoek niet ingegaan wordt, kan ambtshalve worden overgegaan tot de verwijdering ervan, op kosten en risico van de overtreder.

 

Onderafdeling 2: Inzamelingen op de openbare weg

Artikel 102

Het is verboden op het openbaar domein en in voor het publiek toegankelijke plaatsen om het even welke inzamelingen te verrichten, inclusief de huis-aan-huis inzameling, zonder in het bezit te zijn van een geschreven vergunning. Indien men niet beschikt over een vergunning afgeleverd door een hogere autoriteit, kan een vergunning toegekend worden door de burgemeester of zijn gemachtigde. De burgemeester of zijn gemachtigde bepaalt gebeurlijk de voorwaarden die in acht dienen te worden genomen.  Verzoekers moeten hun aanvraag tot de vereiste vergunning richten tot de burgemeester minimum 2 weken voor de eerste inzameling.

Artikel 103

Het is de inzamelaars geboden deze geschreven vergunning, waarin duidelijk de redenen van hun activiteit en de eventuele voorwaarden worden bepaald, tijdens hun activiteiten bij zich te hebben en deze telkens spontaan te vertonen.

 

Onderafdeling 3: Straatoptredens

Artikel 104

Het is verboden om op de openbare plaats zang-, muziek- of andere voorstellingen te geven zonder voorafgaandelijke schriftelijke toelating van de burgemeester.

 

Onderafdeling 4: Skateboards

Artikel 105 –Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

 

Onderafdeling 5: Schaatsen op beken, vijvers en waterlopen

Artikel 105/1

Het is verboden zich op het ijs van de waterlopen en stilstaande waters te begeven.

Bij een voldoende ijsdikte kan de burgemeester, na technisch advies te hebben ingewonnen, een afwijking van dit verbod toestaan.

 

Onderafdeling 6: Bedelarij

Artikel 105/2

Het is op het ganse grondgebied verboden te bedelen op een agressieve manier, onder meer door het opdringerig aanklampen van voorbijgangers.

Artikel 105/3

Het is op het ganse grondgebied verboden bij het bedelen gebruik te maken van dieren.

Artikel 105/4

Het is op het ganse grondgebied verboden te bedelen op trottoirs waar de doorgang van voetgangers of de toegang naar gebouwen bemoeilijkt kan worden.

Artikel 105/5

Het is op het ganse grondgebied verboden te bedelen op de rijbaan of ten aanzien van de bestuurders of passagiers van voertuigen op de rijbaan, onder meer op of in de nabijheid van kruispunten.

Artikel 105/6

Het is op het ganse grondgebied verboden aan de deuren te bellen of te kloppen met het doel een aalmoes te bekomen.

 

AFDELING 19: Betreden van akkers

Artikel 106

Het is verboden, zonder daartoe gerechtigd te zijn, op andermans grond te komen of erover te gaan of dieren of vee erover te laten lopen vanaf de periode dat de grond is gereed gemaakt of bezaaid of beplant tot het ogenblik dat de veldvruchten geoogst zijn.

Artikel 107

Het is verboden veldvruchten of andere nuttige voortbrengsels van de bodem die nog niet geoogst zijn, te roven.

 

AFDELING 20: Drankslijterijen

Artikel 108

Het is de exploitant van een drankslijterij verboden een besluit van de burgemeester, waarbij met het oog op de vrijwaring van de openbare orde, de sluiting van zijn inrichting wordt bevolen, te overtreden.

De officier van bestuurlijke politie kan, na een eerste waarschuwing en tot de eerstvolgende ochtendopening, de voor het publiek toegankelijke gelegenheid sluiten, wanneer de uitbating ervan de openbare orde verstoort.

 

AFDELING 21: Verplichtingen opgelegd in geval van brand, overstroming en andere gevaren

Artikel 109  - Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 110  - Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 111 - Opgeheven bij gemeenteraadsbesluit dd. 18 december 2014

Artikel 112

De brandmonden gelegen in een openbare plaats, moeten steeds vrij blijven voor gebruik en gemakkelijk toegankelijk gehouden worden.

 

AFDELING 22: Nummering der gebouwen

Artikel 113

Elk gebouw dat bewoond is of bewoond kan worden moet voorzien zijn van een, enkel en alleen door de gemeenteoverheid toegekend, huisnummer. Ook bij gebouwen voor administratief, commercieel of industrieel gebruik moet een dergelijk huisnummer aangebracht worden, zelfs indien ze geen woning bevatten.

Artikel 114

Het huisnummer moet aangebracht worden op of bij het hoofdgebouw, bij de hoofdingang, zicht- en leesbaar vanaf de openbare weg. Wanneer een gebouw niet langs de openbare weg gelegen is moet bovendien een huisnummer aangebracht worden aan de hoofdingang of –toegang van de eigendom waarop het gebouw opgericht is.

 

AFDELING 23: Zwerfvuil, inzameling huishoudelijke afvalstoffen

Onderafdeling 1: Achterlaten van afval

Artikel 115

§1. Het is verboden in de openbare ruimte of op de onbebouwde gronden om het even welke voorwerpen, stoffen, materialen of afval te werpen, neer te leggen, achter te laten, te laten vloeien of terecht te laten komen die van die aard zijn om iemand te doen struikelen, of om de openbare ruimte of onbebouwde gronden te bevuilen, te beschadigen of onveilig te maken.

 

§2. Onder afval wordt verstaan:

 zwerfvuil (verpakkingen van snoep, snacks, sigaretten en drank, maar ook papier- en plasticafval, sigarettenpeuken, kauwgom, fruit- en groente afval, …);

 sluikstorten van huishoudelijk afval;

 het oneigenlijk gebruik van straatvuilbakjes voor huishoudelijk afval, ander dan afval afkomstig van ter plekke geconsumeerde producten.

§3. Iedereen die, op om het even welke wijze, de openbare ruimte heeft bevuild of laten bevuilen, moet ervoor zorgen dat deze onverwijld opnieuw proper gemaakt wordt. Indien men nalaat hieraan gevolg te geven, wordt ambtshalve overgegaan tot de reiniging op kosten en risico van de overtreder.

 

Onderafdeling 2: Inzameling huisvuil, papier, karton en PMD

Artikel 116

§1. Onder ‘huisvuil’ wordt verstaan: alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en de gelijkgestelde afvalstoffen die in de voorgeschreven recipiënt voor de huisvuilophaling kunnen geborgen worden, met uitzondering van papier, karton, textiel, glas, klein gevaarlijk afval (KGA), tuin- en groenafval, plastiek, metaal en drankkartons en andere selectief ingezamelde afvalstoffen.

§2. Onder ‘papier en karton’ wordt verstaan: alle kranten, reclamedrukwerk, tijdschriften, publicaties, schrijfpapier, kopieerpapier, computerpapier, boeken en papieren of kartonnen verpakkingen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en de gelijkgestelde afvalstoffen, met uitzondering van geolied papier of karton, papier met waslaag, carbonpapier, vervuild papier, vervuilde papieren en kartonnen verpakkingen, papieren voorwerpen waar kunststof of andere materialen in verwerkt zijn, kaarten met magneetbanden, behangpapier, cementzakken, meststofzakken en sproeistofzakken en dergelijke.

§3. Onder PMD (plastiek verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons) wordt verstaan :

 plastiek flessen en flacons van frisdrank, water, melk en detergenten

 plastiek schaaltjes, vlootjes en bakjes

 plastiek potjes en tubes

 plastiek folies en zakjes

 metalen blikjes (bussen) van frisdranken, water en bier

 conservenblikken

 spuitbussen van voedingswaren en cosmetica

 aluminiumschoteltjes, -bakjes en -zakjes

 metalen deksels en schroefdoppen van deze verpakkingen

 drankkartons van frisdrank, melk en soep

Het aangeboden PMD-afval mag geen KGA, glas, etensresten of andere afvalstoffen bevatten.

Artikel 117

Het huisvuil wordt eenmaal per week huis-aan-huis opgehaald langs de straten, wegen en pleinen waar de ophaling is ingericht, op de door het College van Burgemeester en Schepenen bepaalde dagen.

Huisvuil mag niet worden meegegeven met het grofvuil of een andere inzameling dan deze van huisvuil.

Huisvuil mag evenmin aangeboden worden op het recyclagepark.

Voor papier en karton en PMD wordt de huis-aan-huis inzameling tweewekelijks georganiseerd.

 

Artikel 118

§1.De verschillende afvalfracties moet aangeboden worden in de daarvoor voorziene zakken en/of recipiënten ten vroegste om 18 uur op de vooravond van de ophaling.

De inzameling start vanaf 6.00 uur ’s morgens. De aangeboden afvalstoffen moeten vóór de eerste passage van de ophaaldienst voor ophaling zijn aangeboden.

§2. De zakken en/of recipiënten moeten degelijk gesloten zijn, zodat ze hun inhoud niet verliezen en gemakkelijk hanteerbaar zijn. Het is verboden in de huisvuilzakken gelijk welke stof of gelijk welk voorwerp te bergen dat het personeel van de reinigingsdienst kan kwetsen of besmetten.

§3. Papier en karton dienen aangeboden te worden in papieren zakken, kartonnen dozen of voldoende samengebonden. Er moet voor gezorgd worden dat het papier niet kan wegwaaien en dat het door de ophalers op een vlotte en nette manier kan opgehaald worden.

§4. De inwoners moeten het afval goed zichtbaar aan de rand van het voetpad op de berm voor hun woning plaatsen. Het afval moet zodanig geplaatst worden dat het de weggebruiker niet hindert.

§5. Het afval dat door nalatigheid van de ophaler niet is opgehaald, mag na melding aan het meldpunt van IVM, maximaal 24 uur na de normale ophaaldag blijven staan.

§6. Buiten de bevoegde personen is het voor iedereen verboden grof huisvuil, metalen, papier, vuilniszakken, recipiënten en containers te doorzoeken, mee te nemen, te verplaatsen, te beschadigen of de inhoud ervan op de openbare ruimte te storten.

 

Onderafdeling 3: Inzameling grofvuil en asbestplaten en -leien

Artikel 119

§1. Onder grofvuil wordt verstaan: alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en de gelijkgestelde afvalstoffen die omwille van de omvang, de aard en/of het gewicht niet in het recipiënt voor de huisvuilophaling kunnen geborgen worden, met uitzondering van papier, karton, textiel, glas, KGA, GFT- en groenafval, plastiek-, metaal- en drankkartonverpakkingen (PMD), tapijten, matrassen, bouw- en sloopafval, ‘metalen gemengd’, autobanden, afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA), sanitaire toestellen, handels- en nijverheidsafval en andere selectief ingezamelde afvalstoffen.

§2. Onder asbestplaten en -leien wordt verstaan: alle asbest bevattende golfplaten en dakleien.

§3. Het grofvuil en de asbestplaten en -leien worden aan huis opgehaald, op afroep en tegen betaling. De inzameling wordt via de IVM geregeld. Wie grofvuil of asbestplaten en -leien wenst aan te bieden moet hiervoor eerst een afspraak maken met IVM. Het grofvuil en de asbestplaten en -leien kunnen ook worden aangeboden op het containerpark. Het herbruikbaar grofvuil kan worden aangeboden in het kringloopcentrum waarmee de gemeente een overeenkomst heeft afgesloten.

§4. Het grofvuil mag ten vroegste de avond vóór de ophaling na 16.00 uur op de openbare weg geplaatst worden. Het grofvuil moet aangeboden worden en zich bevinden ter hoogte van de woning van de betrokken inwoner, en op zodanige wijze geplaatst worden dat het verkeer hierdoor niet verhinderd of belemmerd wordt. De stukken moeten verhandelbaar zijn door 2 personen (dus max. 60 kg zwaar). Alle voorwerpen moeten zodanig verpakt worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de ophalers van de afvalstoffen en het totale volume van alle aangeboden voorwerpen samen, per ophaalpunt, is beperkt tot 3 m³.

§5. De asbestplaten en -leien moeten in een speciaal daarvoor voorziene asbestplaatzak of bigbag worden aangeboden aan de rand van (of op) de openbare weg. De aanbieder moet in het desbetreffende geval een inname openbaar domein aanvragen. Er mogen maximaal 2 asbestplaatzakken en/of bigbags worden aangeboden.

 

Onderafdeling 4: Selectieve inzameling

Artikel 120

Het is verboden afval dat niet overeenstemt met de bepalingen van selectieve inzameling te deponeren in een recipiënt bestemd voor selectieve inzameling. Het is verboden afval te werpen of achter te laten in en naast een recipiënt voor selectieve inzameling.

Artikel 121

§1. Glas moet volgens kleur in de verschillende openingen van de glascontainer gedeponeerd worden. Dit kan iedere dag tussen 8 uur ’s ochtends en 20 uur ’s avonds.

§2. Het is verboden glas of ander afval achter te laten naast de glasbol. Wanneer de glasbol vol is, moet het glas terug meegenomen worden of in een andere glasbol gedeponeerd worden.

Onderafdeling 5: Textielinzameling en inzameling andere afvalstoffen

Artikel 121/1

Behoudens goedkeuring door het College van Burgemeester en Schepenen, is de inzameling van textiel op alle openbare plaatsen en plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn (dus ook private plaatsen die toegankelijk zijn zoals parkings) verboden..

Artikel 121/2

Behoudens goedkeuring door het College van Burgemeester en Schepenen, is de inzameling van afvalstoffen die winst kunnen opleveren zoals papier en karton, frituurolie, oud ijzer, gsm’s, … (deze lijst is niet limitatief) op alle openbare plaatsen en plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn (dus ook private plaatsen die toegankelijk zijn zoals parkings) verboden.

 

AFDELING 24: Ordemaatregelen begraafplaatsen

Artikel 122

De gemeentelijke begraafplaatsen zijn voor het publiek toegankelijk:

- in de zomer met ingang van het zomeruur van 08.00u tot 22.00u.

- in de winter met ingang van het winteruur van 08.00u tot 18.00 u.

Afwijkingen kunnen worden toegestaan door de burgemeester, meer bepaald in de periode rond Allerheiligen.  Hieraan zal de nodige ruchtbaarheid gegeven worden.

Voor dienstnoodwendigheden kunnen de begraafplaatsen, tijdens de openingsuren, op bevel van de burgemeester tijdelijk voor het publiek gesloten worden.

Artikel 123

Op de begraafplaatsen zijn alle handelingen verboden waardoor de orde of de aan de overledenen verschuldigde eerbied wordt verstoord.

Het is in het bijzonder verboden :

 aanplakbrieven of opschriften aan te brengen, behoudens in de gevallen bepaald bij het decreet van 16 januari 2004 (en latere wijzigingen) of bij politieverordening;

 goederen te koop aan te bieden of zijn diensten aan te bieden;

 de grasperken en de aanplantingen van de begraafplaats en aanhorigheden te betreden of op welk wijze dan ook te beschadigen;

 om grafschennis te plegen, maar ook voorwerpen te ontvreemden, verplaatsen of beschadigen;

 de graftekens en alle hulde- en versieringsvoorwerpen op welke wijze ook te beschadigen;

 binnen de omheining van de begraafplaats en de aanhorigheden vuilnis en afval neer te leggen, tenzij op de daartoe bestemde plaatsen;

 op de begraafplaats of de aanhorigheden zich te gedragen op een wijze die met de ernst en de stilte der plaats en met de eerbied verschuldigd aan de overledenen niet overeenstemt;

 met voertuigen de begraafplaats binnen te rijden, tenzij om uitzonderlijke redenen en in uitzonderlijke gevallen onder toezicht van de door het college aangestelde personen;

 op de begraafplaatsen te fietsen;

 opschriften of grafschriften aan te brengen die de welvoeglijkheid, de orde aan de overledenen verschuldigde eerbied verstoren;

 verharde al of niet met steen of gras bedekte wegen om te woelen of te beplanten;

 gelijk welke daad te stellen, die de welvoeglijkheid van de plaats, de orde en de eerbied voor de overledenen stoort of kan storen.

Honden zijn toegelaten op de begraafplaats mits deze zijn aangelijnd conform artikel 52 en artikel 59 van dit reglement.

Artikel 124

Het plaatsen van graftekens en monumenten is onderworpen aan de reglementering opgenomen in het huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen en de lijkbezorging.

Bij niet-naleving ervan kan, na het verstrijken van de termijn van bekendmaking aan de nabestaanden heeft het gemeentebestuur de bevoegdheid om de grafzerk te verwijderen en de kosten te verhalen op de nabestaanden.

Artikel 125

Op zondagen, wettelijke en reglementaire feestdagen en vanaf de voorlaatste werkdag van oktober tot en met 2 november is het behoudens toestemming van de burgemeester, op de gemeentelijke begraafplaatsen verboden graftekens te plaatsen, bouw- en beplantings- of aanaardingswerk aan de graven uit te voeren.

De personen die ter gelegenheid van Allerheiligen bloemen wensen aan te brengen op de graven, mogen deze bloemen ten vroegste de dag na Allerheiligen wegnemen. Niet weggenomen bloempotten na 30 november zullen ambtswege worden verwijderd.

Artikel 126

Binnen de omheining van de gemeentelijke begraafplaats mag geen enkel materiaal achtergelaten worden en worden materialen geplaatst naarmate van de behoeften. De voor de graftekens bestemde stenen moeten langs alle zichtbare kanten afgewerkt en gekapt zijn en klaar om onmiddellijk geplaatst te worden. Indien een vaste bloembak deel uitmaakt van het grafteken op een grafkelder of urnenkelder dient deze zich binnen de vastgelegde maximumafmetingen van de concessie te bevinden zoals bepaald in het huishoudelijk reglement op begraafplaatsen en lijkbezorging.

 

AFDELING 25: Drankgelegenheden

Artikel 127

Iedere nieuwe uitbater dient zijn/haar intentie om een drankgelegenheid te openen of te heropenen kenbaar te maken aan de burgemeester via het aanvraagformulier dat op de website van de gemeente of bij de dienst lokale economie te vinden is. 

De aanvrager dient het formulier te naam- en dagtekenen, waarna het minstens twee maanden voor de (her)opening van de inrichting dient afgegeven of opgestuurd te worden naar de dienst lokale economie.

 

AFDELING 26: Gebruik en verkoop van alcohol

Artikel 128

Het is verboden om tussen 00.00 uur en 08.00 uur (gedistilleerde of gegiste dranken al dan niet in gemixte vorm) in de openbare plaats, buiten de terrassen en andere toegelaten plaatsen speciaal bestemd voor dit doel, alcoholhoudende dranken te gebruiken. Het bezit van geopende recipiënten die alcoholhoudende dranken bevatten worden gelijkgesteld met het gebruik beoogd in onderhavig artikel.

Artikel 129

De burgemeester kan de verantwoordelijke exploitanten of door hem aangestelde personen van inrichtingen, uitbatingen en aanhorigheden die al dan niet tegen betaling voor het publiek toegankelijk zijn, ook al is de toegang beperkt tot bepaalde categorieën van personen, verbieden om gedurende een bepaalde periode, alcoholhoudende dranken (gedistilleerde of gegiste dranken al dan niet in gemixte vorm) te verkopen en /of aan te bieden, zelfs gratis en in welke hoeveelheid ook, tenzij de consument na bestelling of aanbod bediend wordt binnenin de zaak of aanhorigheden (terras, tuin,...) en dit voor onmiddellijke consumptie aldaar.

Artikel 130

Een uitzondering op voorgaande artikelen kan door de burgemeester worden toegestaan aan de organisatoren van activiteiten waarbij de inname van een afgebakende zone van de openbare plaats voorafgaandelijk werd toegestaan. De uitzondering heeft enkel uitwerking binnen de toegestane afbakening van de openbare plaats.

 

AFDELING 27: Schadelijke middelen

Artikel 130/1

§1. Het is verboden om schadelijke middelen zoals lachgas te verhandelen of te bezitten indien de handel of het bezit gericht is op het oneigenlijk gebruik van het middel met als doel het bekomen van een roeseffect

§2. Onverminderd de gemeentelijke administratieve sancties en maatregelen zoals voorzien in deze verordening, kan de politie bij inbreuken op §1 van dit artikel de schadelijke middelen in beslag nemen.

 

AFDELING 28: De groene ruimte

Artikel 131

Onder groene ruimtes wordt verstaan: het geheel van openbare parken en bossen, groene zones langs spoor- en andere wegen, braakland, recreatiegebieden en begraafplaatsen.

Artikel 132

Behoudens dienstvoertuigen en hulpverleningsdiensten, mag geen enkel motorvoertuig in groene ruimten circuleren zonder de toelating van de burgemeester. De groene ruimten zijn verder alleen toegankelijk voor voetgangers, invalidenwagens, kinderwagens, aan de hand geleide fietsen en bromfietsen, al dan niet bereden kinderrijwielen van kinderen jonger dan 9 jaar, in de mate dat hun gedrag de veiligheid van de andere gebruikers niet in het gedrang brengt.

Ruiters of gespannen zijn niet toegestaan in de groene ruimten, tenzij anders aangeduid op de locatie of indien zij beschikken over een voorafgaande toelating van de burgemeester of het college van burgemeester en schepenen.

Artikel 133

Het is verboden vogels te vangen en hun nesten te vernielen en alle andere dieren die zich in de omgeving bevinden lastig te vallen.

Artikel 134

Het is verboden knoppen en bloemen of planten te verwijderen. Het is verboden bomen te verminken, schudden of ontschorsen; takken, bloemen of andere planten af te rukken of af te snijden; palen of andere voorwerpen voor de bescherming van aanplantingen uit te rukken; wegen en dreven te beschadigen; zich te begeven in bloemperken- en tapijten, ze te vernietigen of te beschadigen.

Artikel 135

De toegang tot grasperken is verboden voor alle personen en dieren wanneer dit verbod tot betreden wordt aangeduid door specifieke borden. De toegang tot grasperken is verboden voor alle voertuigen. Grasperken die door voertuigen mogen bereden worden zijn aangeduid door specifieke borden.

 

AFDELING 29: Plaatsverbod

Artikel 136

Het is verboden het plaatsverbod opgelegd door de burgemeester op basis van artikel 134 sexies van de Nieuwe Gemeentewet niet te respecteren.

 

AFDELING 30: Verkeer

Onderafdeling 1: Overtredingen van de eerste categorie

Artikel 137

Zijn overtredingen van de eerste categorie, bestraft met een administratieve geldboete of een onmiddellijke betaling zoals bepaald in artikel 2, §1 van het Koninklijk Besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen:

 

a

Binnen de woonerven en de erven, is het parkeren verboden, behalve:

22bis, 4°, a)

 

 - op de plaatsen die afgebakend zijn door wegmarkeringen of door een wegbedekking in een andere kleur en waar de letter "P" aangebracht is;             

 - op plaatsen waar een verkeersbord het toelaat. 

 

b

Op de openbare wegen voorzien van verhoogde inrichtingen, die aangekondigd zijn door de verkeersborden A14 en F87, of die op de kruispunten alleen aangekondigd zijn door de verkeersborden A14, of die gelegen zijn binnen een zone afgebakend door de verkeersborden F4a en F4b, is stilstaan en parkeren verboden op deze inrichtingen, behoudens plaatselijke reglementering

22ter.1, 3°

c

Voetgangers hebben toegang tot de voetgangerszone. In voetgangerszones is het parkeren verboden.

22sexies 1 en 2

d

Elk stilstaand of geparkeerd voertuig moet worden opgesteld rechts ten opzichte van zijn rijrichting.

23.1, 1°

 

Indien het een rijbaan is met éénrichtingsverkeer, mag het evenwel langs de ene of langs de andere kant opgesteld worden.

 

e

Elk stilstaand of geparkeerd voertuig moet worden opgesteld:

23.1, 2°

 

- buiten de rijbaan op de gelijkgrondse berm of, buiten de bebouwde kommen, op eender welke berm;

- indien het een berm betreft die de voetgangers moeten volgen, moet langs de buitenkant van de openbare weg een begaanbare strook van ten minste 1,50 meter breed vrijgelaten worden;

- indien de berm niet breed genoeg is, moet het voertuig gedeeltelijk op de berm en gedeeltelijk op de rijbaan opgesteld worden;

- indien er geen bruikbare berm is, moet het voertuig op de rijbaan opgesteld worden.

 

f

Elk voertuig dat volledig of ten dele op de rijbaan opgesteld is, moet geplaatst worden:

23.2, lid 1, 1° tot 3°

 

1° zover mogelijk van de aslijn van de rijbaan; 

2° evenwijdig met de rand van de rijbaan, behoudens bijzondere plaatsaanleg;

3° in één enkele file.

 

 

Motorfietsen zonder zijspan of aanhangwagen mogen evenwel haaks op de rand van de rijbaan parkeren voor zover zij daarbij de aangeduide parkeermarkering niet overschrijden.

23.2 lid 2°

 

g

Fietsen en tweewielige bromfietsen moeten buiten de rijbaan en de parkeerzones bedoeld in artikel 75.2 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg opgesteld worden zonder het verkeer van de andere weggebruikers te hinderen of onveilig te maken, behalve op plaatsen gesignaleerd zoals voorzien in artikel 70.2.1.3°. f van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

23.3

h

Motorfietsen mogen buiten de rijbaan en de parkeerzones bedoeld in artikel 75.2 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer van het gebruik van de openbare weg opgesteld worden zonder het verkeer van de andere weggebruikers te hinderen of onveilig te maken

23.4

 

i

Het is verboden een voertuig te laten stilstaan of te parkeren op elke plaats waar het duidelijk een gevaar zou kunnen betekenen voor de andere weggebruikers of waar het hun onnodig zou kunnen hinderen, inzonderheid:

24, lid 1, 2°, 4° en 7° tot 10°

 

- op 3 meter of meer doch op minder dan 5 meter van de plaats waar de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen verplicht zijn het fietspad te verlaten om op de rijbaan te rijden of de rijbaan te verlaten om op het fietspad te rijden;             

- op de rijbaan op 3 meter of meer doch op minder dan 5 meter voor de oversteekplaatsen voor voetgangers en de oversteekplaatsen voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen;

- in de nabijheid van de kruispunten, op minder dan 5 meter van de verlenging van de naastbijgelegen rand van de dwarsrijbaan, behoudens plaatselijke reglementering;             

- op minder dan 20 meter voor de verkeerslichten op de kruispunten, behoudens plaatselijke reglementering;             

- op minder dan 20 meter voor de verkeerslichten buiten de kruispunten behalve voor voertuigen waarvan de hoogte, lading inbegrepen, niet meer dan 1,65 m bedraagt, wanneer de onderkant van die verkeerslichten zich ten minste 2 meter boven de rijbaan bevindt;             

op minder dan 20 meter voor de verkeersborden behalve voor voertuigen waarvan de hoogte, lading inbegrepen, niet meer dan 1,65 m bedraagt, wanneer de onderkant van die verkeersborden zich ten minste 2 meter boven de rijbaan bevindt.             

 

j

Het is verboden een voertuig te parkeren:

25.1

 

- op minder dan 1 meter zowel voor als achter een ander stilstaand of geparkeerd voertuig en op elke plaats waar het voertuig het instappen in of het wegrijden van een ander voertuig zou verhinderen;

- op minder dan 15 meter aan weerszijden van een bord dat een autobus-, trolleybus- of tramhalte aanwijst;             

- voor de inrij van eigendommen, behalve de voertuigen waarvan het inschrijvingsteken leesbaar op die inrij is aangebracht;

- op elke plaats waar het voertuig de toegang tot buiten de rijbaan aangelegde parkeerplaatsen zou verhinderen;             

- buiten de bebouwde kommen op de rijbaan van een openbare weg waarop het verkeersbord B9 is aangebracht;             

- op de rijbaan wanneer deze verdeeld is in rijstroken, behalve op de plaatsen waar het verkeersbord E9a of E9b is aangebracht;

- op de rijbaan langs de gele onderbroken streep, bedoeld in artikel 75.1.2.° van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;             

- op rijbanen met tweerichtingsverkeer tegenover een ander stilstaand of geparkeerd voertuig, wanneer twee andere voertuigen daardoor elkaar moeilijk zouden kunnen kruisen;             

- op de middelste rijbaan van een openbare weg met drie rijbanen;

- buiten de bebouwde kommen, langs de linkerkant van een rijbaan van een openbare weg met twee rijbanen of op de middenberm die deze rijbanen scheidt.

1°, 2°, 3°, 5°, 8°, 9°, 10°, 11°, 12°, 13°

k

Het is verboden onjuiste aanduidingen op de schijf te laten verschijnen. De aanduidingen van de schijf mogen niet gewijzigd worden voordat het voertuig de parkeerplaats verlaten heeft.

27.1.3

 

l

Het is verboden op de openbare weg motorvoertuigen die niet meer kunnen rijden en aanhangwagens langer dan vierentwintig uur na elkaar te parkeren.

27.5.1

 

Binnen de bebouwde kommen is het verboden op de openbare weg auto's, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te parkeren, behalve op de plaatsen waar het verkeersbord E9a, E9c of E9d is aangebracht.

27.5.2

 

Het is verboden op de openbare weg reclamevoertuigen langer dan drie uur na elkaar te parkeren.

27.5.3

 

m

Het niet hebben aangebracht van de speciale kaart bedoeld in artikel 27.4.3 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg of het door artikel 27.4.1 van hetzelfde besluit hiermee gelijkgesteld document op de binnenkant van de voorruit of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het op een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap geparkeerde voertuig.

27bis

 

n

Het niet in acht nemen van het verkeersbord C3 wanneer deze inbreuken vastgesteld worden door automatisch werkende toestellen.

68.3

o

Het niet in acht nemen van het verkeersbord F 103 wanneer deze inbreuken vastgesteld worden door automatisch werkende toestellen.

68.3

 

p

Verkeersborden E1, E3, E5, E7 en van type E9 betreffende het stilstaan en het parkeren niet in acht nemen.

70.2.1

q

Het verkeersbord E11 niet in acht nemen.

70.3

r

Het stilstaan of parkeren is verboden op markeringen van verkeersgeleiders en verdrijvingsvlakken.

77.4

s

Het stilstaan of parkeren is verboden op witte markeringen bedoeld in artikel 77.5 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg die de plaatsen afbakenen waar de voertuigen moeten staan.

77.5

t

Het stilstaan of parkeren is verboden op de dambordmarkering die bestaat uit witte vierkanten die op de grond zijn aangebracht.

77.8

 

 

Onderafdeling 2: Overtredingen van de tweede categorie

Artikel 138

Zijn overtredingen van de tweede categorie, bestraft met een administratieve geldboete of een onmiddellijke betaling zoals bepaald in artikel 2, §2 van het Koninklijk Besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen:

 

a

Het is verboden een voertuig te laten stilstaan of te parkeren op elke plaats waar het duidelijk een gevaar zou kunnen betekenen voor de andere weggebruikers of waar het hun onnodig zou kunnen hinderen, inzonderheid:

24, lid 1, 1°, 2°, 4°, 5° en 6°

 

- op de trottoirs en, binnen de bebouwde kommen, op de verhoogde bermen, behoudens plaatselijke reglementering;              

- op de fietspaden en op minder dan 3 meter van de plaats waar de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen verplicht zijn het fietspad te verlaten om op de rijbaan te rijden of de rijbaan te verlaten om op het fietspad te rijden;              

- op de oversteekplaatsen voor voetgangers, op de oversteekplaatsen voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen en op de rijbaan op minder dan 3 meter voor deze oversteekplaatsen;              

- op de rijbaan in de onderbruggingen, in de tunnels en behoudens plaatselijke reglementering onder de bruggen;              

- op de rijbaan nabij de top van een helling en in een bocht wanneer de zichtbaarheid onvoldoende is.

 

c

Het is verboden een voertuig te parkeren:

25.1, 4°, 6°, 7°

 

- op de plaatsen waar de voetgangers en de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen op de rijbaan moeten komen om omheen een hindernis te gaan of te rijden;              

- op de plaatsen waar de doorgang van spoorvoertuigen zou belemmerd worden;  

- wanneer de vrije doorgang op de rijbaan minder dan 3 meter breed zou worden.

 

d

Het is verboden een voertuig te parkeren op de parkeerplaatsen gesignaleerd zoals voorzien in artikel 70.2.1.3°, c van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg behalve voor de voertuigen gebruikt door personen met een handicap die in het bezit zijn van een speciale kaart zoals bedoeld in artikel 27.4.1 of 27.4.3 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

25.1, 14°

 

Artikel 139

In geval van wijziging van het Koninklijk besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F 103, vastgesteld met automatisch werkende toestellen, geldt de aangepaste tekst van voornoemd Koninklijk besluit van 9 maart 2014, in afwachting van de aanpassing van de artikelen 137 en 138.

Artikel 140

Voor de identificatie van de overtreder gelden de artikelen 67bis en 67ter van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, en artikel 33 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Onderafdeling 3: Zone met beperkte parkeertijd (blauwe zone)

Artikel 141

§1. Elke bestuurder die, op een werkdag of op de dagen vermeld op de signalisatie, een auto, een vierwielige bromfiets, een driewieler met motor of een vierwieler met motor 248 parkeert in een zone met beperkte parkeertijd, moet op de binnenkant van de voorruit of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig een parkeerschijf aanbrengen, die overeenstemt met het model dat bepaald is door de Minister van Verkeerswezen.

Het betreft een gedepenaliseerde inbreuk (zie artikel 27.1.1 koninklijk besluit 1/12/1975).

Het begin en het einde van die zone worden aangeduid door een verkeersbord waaraan de zonale geldigheid wordt gegeven bedoeld in artikel 65.5 van het koninklijk besluit 1/12/1975 en die het verkeersbord E9a en de parkeerschijf weergeeft.

§2. De bestuurder moet de pijl van de parkeerschijf op het streepje plaatsen dat volgt op het tijdstip van aankomst.

Behalve wanneer bijzondere voorwaarden zijn aangebracht op de signalisatie, is het gebruik van de schijf voorgeschreven van 9 u. tot 18 u. op de werkdagen en voor een maximumduur van twee uren.

Het voertuig moet de parkeerplaats verlaten hebben uiterlijk bij het verstrijken van de vergunde parkeerduur.

§3. Bovenvermelde bepalingen gelden niet op de plaatsen waar één van de verkeersborden E9a tot E9g is aangebracht, tenzij deze aangevuld zijn met een onderbord waarop een parkeerschijf is afgebeeld.

§4. De beperkte parkeertijd, bedoeld in dit artikel (zie artikel 27.1 koninklijk besluit 1/12/1975) is niet van toepassing op de voertuigen die geparkeerd staan voor de inrij van eigendommen en waarvan het inschrijvingsteken van dit voertuig leesbaar op die inrij is aangebracht.

Artikel 142

Voor de identificatie van de overtreder gelden de artikelen 67bis en 67ter van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, en artikel 33 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

Artikel 143

Inbreuken op artikel 141 worden bestraft met een gemeentelijke administratieve geldboete van maximaal 175 of 350 euro, naargelang de overtreder minderjarig of meerderjarig is, tenzij het parkeren valt onder de toepassing van een concessieovereenkomst.

 

AFDELING 31: Protocolakkoorden

Artikel 144

De gemengde inbreuken voorzien in de politiereglementen of verordeningen van de Gemeente Maldegem worden behandeld conform het Protocolakkoord betreffende de gemeentelijke administratieve sancties in geval van gemengde inbreuken, afgesloten tussen de procureur des Konings en het college van burgemeester en schepenen op 16 november 2015, bekrachtigd door de gemeenteraad. Dit protocolakkoord leeft alle wettelijke bepalingen na die betrekking hebben op de procedures voorzien voor de overtreders en schendt de rechten van de overtreders niet.

Artikel 145

Het algemeen politiereglement betreffende gemeentelijke administratieve sancties van 29 augustus 2013 werd opgeheven bij besluit van de gemeenteraad van 18 december 2014.

 

Artikel 2:

§1. Het algemeen politiereglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286. §1. 1° van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

§2. Het algemeen politiereglement wordt eveneens bekendgemaakt overeenkomstig artikel 15 van de Wet van 24 juni 2013. Dat gebeurt door publicatie op de gemeentelijke website en via het gemeentelijk infoblad.

 

Artikel 3:

Dit gewijzigde algemeen politiereglement treedt in werking op 1 mei 2021.

 

Artikel 4

Een afschrift van dit besluit wordt gezonden aan:

          de Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen,

          het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen - Dienst Juridische aangelegenheden - Cel Administratieve Sancties,

          de Korpschef van de Lokale Politie Maldegem

          de Procureur des Konings te Gent

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

.

 

7.   GECOÖRDINEERD AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN EEN PARKEERPLAATS VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

            Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

          Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer

          Gecoördineerd aanvullend politiereglement op het wegverkeer houdende de invoer van een parkeerplaats voor personen met een beperking van 26 juni 2019.

 

Feiten

          De afdeling mobiliteit ontving een aanvraag om in de Donkstraat nabij de woning met nr. 122A een parkeerplaats voor personen met een beperking in te richten.

          Een tweede aanvraag die we ontvingen, betreft een verwijdering van een parkeerplaats voor personen met een beperking gelegen in Pieter Bladelinplein.

          In het overleg van 26 januari 2021 met de schepen van openbare werken en mobiliteit, de korpschef a.i., diensthoofd uitvoering en de afdeling mobiliteit werd beslist dat dergelijke aanvragen voortaan mede door de politie zouden worden beoordeeld.

 

Argumentatie

          Voorwaarden Ministeriële Omzendbrief van 3 april 2001

          Als een verminderde gezondheidstoestand aanleiding geeft tot beperkte of verminderde mobiliteitsmogelijkheden, dan kan een parkeerplaats voor personen met een beperking worden aangevraagd. Vooraleer een parkeerplaats voor personen met een beperking op het openbaar domein kan worden voorzien, dient te worden nagegaan of de aanvrager voldoet aan de volgende voorwaarden die opgenomen zijn in de Ministeriële Omzendbrief van 3 april 2001 betreffende het voorbehouden van een parkeerplaats voor personen met een beperking in de nabijheid van de woning of de werkplaats:

          in het bezit zijn van de speciale parkeerkaart;

          in het bezit zijn van een voertuig of vervoerd worden door iemand die bij hem / haar inwoont;

          de werk- of woonplaats beschikt niet over een garage of een privéparking die een vlotte toegankelijkheid waarborgt.

          Alle aanvragen werden afgetoetst aan bovenvermelde voorwaarden en beoordeeld door de politie. Hieruit kon het volgende worden geconcludeerd:

a)      Donkstraat 122A: De aanvrager voldoet aan de voorwaarden opgenomen in de Ministeriële Omzendbrief.

          Advies politie: Gunstig.

          Conclusie: Deze aanvraag wordt gunstig beoordeeld.

 

 

b)      Pieter Bladelinplein 6: Verwijderen van de parkeerplaats voor personen met een beperking.

          Historiek:

          Op vraag van een bewoner (Pieter Bladelinplein 6) werd een parkeerplaats voor personen met een beperking ingericht ter hoogte van diens woning. Deze persoon is inmiddels verhuisd.

          Heden: twee partijen:

          In Pieter Bladelinplein 2 woont een persoon met een parkeerkaart voor personen met een beperking. Op vraag van deze persoon werd een verplaatsing van de parkeerplaats onderzocht. Hij maakt momenteel geen gebruik van de parkeerplaats, omdat deze te ver gelegen zou zijn. Gezien de beperkte verplaatsingsafstand, werd deze aanvraag door het college van burgemeester en schepenen ongunstig beoordeeld.

          De nieuwe bewoners van Pieter Bladelinplein 6 zijn vragende partij om de parkeerplaats voor personen met een beperking te verwijderen, omdat:

          de parkeerplaats momenteel niet meer wordt gebruikt;

          er zo extra parkeergelegenheid wordt bij gecreëerd.

          Advies politie: Stelt voor om de parkeerplaats voor personen met een beperking te verwijderen om volgende redenen:

          Het gaat hier om een burengeschil;

          In de buurt liggen er nog 2 parkeerplaatsen voor personen met een beperking;

          De parkeerplaats wordt inderdaad niet gebruikt;

          Advies verkeerskundige: Gezien de bijzondere situatie hebben wij advies ingewonnen bij verkeerskundige Erik Caelen. Hij is geneigd om het advies van de politie te volgen.

          Conclusie: Het verwijderen van de parkeerplaats voor personen met een beperking wordt gunstig beoordeeld.

 

Adviezen

             Politie: verwerkt in de nota

Tussenkomst raadsleden

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) deelt mee dat de fractie Groen akkoord gaat met de parkeerplaatsen in de Donkstraat, maar vraagt waarom het bord weggenomen wordt op het Pieter Bladelinplein. Hij meent dat het praktischer is om het bord te verplaatsen naar huisnummer 2, waar de persoon woont die de vraag gesteld heeft. Een bord wegnemen terwijl daar iemand is, kan de Groen-fractie niet volgen, zij zullen zich hier dan ook voor onthouden. Raadslid Standaert vraagt te notuleren dat Groen wel voorstander is voor de parkeerplaats in de Donkstraat, maar niet kunnen volgen in het wegnemen van het bord op het Pieter Bladelinplein, het zou een kleine moeite zijn om het bord te verplaatsen.

 

Besluit

 

21 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

3 onthoudingen: Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement houdende de invoer van een parkeerplaats voor personen met een beperking goed.

 

Artikel 2:

De parkeerplaatsen voor personen met een beperking worden bijgevolg ingericht op volgende plaatsen:

 

Maldegem

Begijnewater

2 parkeerplaatsen op de parking van het rust- en verzorgingstehuis WZC Warmhof nr. 1

 

Bloemestraat

2 parkeerplaatsen op de voormalige parking Van Mullem (momenteel niet beschikbaar)

1 parkeerplaats op de parking van de gemeentelijke dienst infrastructuur

2 parkeerplaatsen op de parking sportterreinen De Waele

1 parkeerplaats ter hoogte van het kruispunt met de Noordstraat aan de zijde van de even huisnummers

 

Bogaardestraat

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 28

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 77A

 

Brielstraat

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 32 tijdelijk verplaatsen naar het appartementsgebouw nr. 24 tot het moment dat de garage in het appartementsgebouw toegankelijk is

 

Edestraat

1 parkeerplaats aan de overzijde van de woning nr. 21

 

Gasmeterstraat

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 10

 

Gidsenlaan

1 parkeerplaats ter hoogte van het zwembad

2 parkeerplaatsen op de parking van de jeugdlokalen

 

Gentse Steenweg

2 parkeerplaatsen op de parking van de jeugdherberg

 

Industrielaan

1 parkeerplaats op de parking van de Lokale Politie nr. 10

 

Kanunnik Andrieslaan

2 parkeerplaatsen op de parking Kanunnik Andries naast de woning nr. 7

Eerste parkeerplaats ter hoogte van de post

 

Katsweg

1 parkeerplaats rechtover de woning nr. 12

1 parkeerplaats rechtover de woning nr. 22

1 parkeerplaats rechtover de ingang van het kerkhof

 

Karreweg

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 17A

 

Kleine Warmestraat

2 parkeerplaatsen op de parking van het Voetbalstadion

 

Koningin Fabiolalaan

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 1

 

Lazarusbron

1 parkeerplaats op de parking van het OCMW

1 parkeerplaats ter hoogte van het gebouw nr. 8

 

Marktstraat - marktplein

1 parkeerplaats ter hoogte van de Residentie Ter Linde

1 parkeerplaats aan de ingang van de school Zusters Maricolen

1 parkeerplaats ter hoogte van de ingang van het gemeentehuis

 

Marktstraat

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 30

 

Mevrouw Courtmanslaan

5 parkeerplaatsen op de parking van het dienstencentrum Oud St.-Jozef nr. 92

2 parkeerplaatsen op de parking van het dienstencentrum Oud St.-Jozef ter hoogte van het nieuwe jeugdcentrum K-ba

1 parkeerplaats rechtover de woning nr. 95

 

Nieuwstraat

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 18

 

Noordstraat

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 30

 

Politiek Gevangenenlaan

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 19

 

Schouwburgplaats

1 parkeerplaats ter hoogte van de ingang van het postkantoor

 

Sporthal Meos

3 parkeerplaatsen ter hoogte van de ingang sporthal Meos

 

Stationsplein

1 parkeerplaats op de parking van het Stationsplein

 

Vakekerkweg

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 63 (middelste parkeerplaats)

 

Westeindestraat

1 parkeerplaats op de parking Westeinestraat ter hoogte van de inrit van deze parking

1 parkeerplaats op de parking Westeindestraat ter hoogte van de ingang van het Sint-Annapark

 

Adegem

Adegem-Dorp

1 parkeerplaats ter hoogte van de kerk

1 parkeerplaats ter hoogte van de bibliotheek

1 parkeerplaats op de parking gelegen achter de kinderopvang

2 parkeerplaatsen op de parking van het Cultureel Centrum CC Den Hoogen Pad

2 parkeerplaatsen op de parking van het kerkhof

1 parkeerplaats op de parking van het voormalige rusthuis

 

 

Staatsbaan

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 121

 

Zandakkers

1 parkeerplaats ter hoogte van de kinderopvang Zandloper

 

Kleit

Halledreef

1 parkeerplaats op de parking van de Mariagrot

 

Hogebranddreef

1 parkeerplaats op de parking van het voetbalstadion

 

Kleitkalseide

1 parkeerplaats ter hoogte van de kerk

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 109

 

Donk

Brezendedreef

1 parkeerplaats ter hoogte van de kerk

 

Donkstraat

1 parkeerplaats rechtover de woning nr. 112

1 parkeerplaats rechtover de woning nr. 122A

 

Paardekerkhof

1 parkeerplaats op de parking van zaal de Poermolen

 

Middelburg

Groene Markt

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 5

 

Kloosterstraat

1 parkeerplaats op de parking van de Kanunnik Andrieszaal

 

Middelburgse Kerkstraat

1 parkeerplaats rechtover de woning nr. 13 zodanig dat de garagepoort van de woning nr. 13 niet wordt gehinderd

 

Schorreweg

1 parkeerplaats op de parking van het voetbalterrein

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van het verkeersbord E9a, met het symbool voorzien in art. 70.2.1.3°c van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Het gecoördineerd aanvullend reglement houdende de invoer van een parkeerplaats voor personen met een beperking van 26 juni 2019 wordt opgeheven.

 

Artikel 4:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 5:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt een afschrift van dit besluit gezonden aan:

          De heer Procureur des Konings

          De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

8.   RENOVATIEDOSSIER REN09D SINT BARBARASTRAAT - VLIEGPLEIN - BLEKKERSGAT: GOEDKEURING WEGENIS

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt  bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          De wet van 17 juni 2016 betreffende overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten.

          De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten

          Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende de overheidsopdrachten.

          Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

          De beslissing van de Gemeenteraad van 17 december 2008, houdende de goedkeuring van de afsprakennota voor de ontwikkeling van een PRUP regionaal bedrijventerrein

          De projectnota bedrijvenpark Krommewege in het kader van module 14, zoals goedgekeurd door de regionale mobiliteitscommissie op 16 oktober 2017.

          De beslissing van de gemeenteraad van 21 december 2017, houdende goedkeuring van de grondverwervingen voor de ontsluiting van het bedrijvenpark ter hoogte van de Krommewege

          De beslissing van de Gemeenteraad van 22 februari 2019, houdende goedkeuring van de aanpassing bedrijventerrein wegenis fase 1 en fase 2.

          De beslissing van de Gemeenteraad van 27 maart 2019, houdende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst " transformatie en uitbreiding bedrijvenpark Maldegem", met inbegrip van de aansluiting op de gewestwegen N 9 en N 44.

          De beslissing van de Gemeenteraad van 26 november 2020, houdende goedkeuring van het wegenisdossier RENO-9A Krommewege - Lindestraat.

 

Feiten

          De eerstvolgende fase voor de reformatie van het bestaand bedrijventerrein behelst het deelproject REN09-D waarin de wegen Sint-Barbarastraat, Vliegplein en Blekkersgat in zijn opgenomen. Naast de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel wordt de bovenbouw van de weg vernieuwd in functie van het visiebeeld van het provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Krommewege.

          Voor de wegenstructuur van het bedrijventerrein werd een mobiliteitstraject doorlopen ((provinciale commissie verkeersveiligheid) PCV dossier + projectnota in het kader van module 14), de inrichtingsvereisten werden vastgelegd via diverse Gemeentelijke Begeleidings Comissies (GBC, nu projectstuurgroep PSG) en goedgekeurd in de Regionale Mobiliteits Commissie (RMC) op 16 oktober 2017.

          Zoals bepaald in de GBC en vastgelegd in de RMC gebeuren enkele grondige verkeerskundige wijzigingen op het bestaand bedrijventerrein welke dienden gevolgd te worden voor het ontwerp. Hier kan dan ook niet meer van worden afgeweken.

          De voornaamste ingrepen die van toepassing zijn:

          Hoofdstructuur en secundaire structuur bedrijventerrein

          De hoofdstructuur is de wegenis Krommewege (tussen N44 en Nijverheidslaan), Nijverheidslaan, Vliegplein (tussen Nijverheidslaan en Industrielaan) en Industrielaan zodoende het verkeer van het bedrijventerrein geconcentreerd is op de N44. De secundaire lussen zijn deze van de uitbreiding van het bedrijventerrein en het overig deel Krommewege/Vliegplein en zijtak Industrielaan.

         

          Kruispunt Vliegplein – Industrielaan – Sint-Barbarastraat – Oude Gentweg

          Het kruispunt wordt geknipt, Oude Gentweg en Sint-Barbarastraat worden afgescheiden van Industrielaan en Vliegplein

          Enkel inrijdend verkeer mogelijk van Sint-Barbarastraat naar Industrielaan/Vliegplein om bedrijven van de Sint-Barbarastraat die zich niet kunnen keren in de straat de mogelijkheid te geven weg te kunnen rijden via de slagboom

          Kruispunt Krommewege – Vliegplein – Ringbaan – Blekkersgat – Kallestraat

          Om vrachtverkeer via de lokale wegen te vermijden dienen portieken (hoogtebeperking) geplaatst moeten worden

 

Argumentatie

          De wegenis van de hoofdlus bestaat uit een betonweg, de secundaire lussen bestaat uit een asfaltverharding zodoende een duidelijk visueel onderscheid gecreëerd wordt tussen de hoofdstructuur en secundaire structuur. Op alle straten worden vrijliggende fietspaden voorzien, enkel op de plaatsen waar gescheiden fietspaden niet mogelijk zijn omwille van de beperking van de rooilijnbreedte zijn deze aanliggend verhoogd.

          Ter hoogte van de deelprojectgrenzen wordt een tijdelijke overgang voorzien naar de bestaande wegenis welke in de vervolgfasen dan hun definitieve inrichting krijgen

          Kruispunt Vliegplein – Industrielaan – Sint-Barbarastraat – Oude Gentweg

          Het kruispunt werd geknipt met doorsteekmogelijkheid met slagboom voor verkeer van noord naar zuid die verhoogd (maar wel overrijdbaar) aangelegd wordt.

          De nodige fietsoversteekplaatsen zijn voorzien

          Kruispunt Nijverheidslaan/Vliegplein

          De hoofdlus is een weg met voorrang, er zal dus geen voorrang van rechts zijn op dit kruispunt. De secundaire lus is immers ondergeschikt aan de hoofdlus.

          Zuidelijk deel Vliegplein wordt haaks aangetakt op de bocht Nijverheidslaan – Vliegplein. Voor uitzonderlijk verkeer, die moeite zou hebben om de flauwe bocht te nemen rechtdoor, is een overrijdbare zone voorzien

          Kruispunt Krommewege – Vliegplein – Ringbaan – Blekkersgat – Kallestraat

          De Ringbaan wordt haaks aangetakt op de bocht Krommewege – Vliegplein, het Blekkersgat wordt haaks aangetakt op de Ringbaan

          Ten behoeve van landbouwverkeer is de aantakking van Kallestraat vrij breed zodoende landbouwverkeer komende van Blekkersgat zich kunnen draaien naar de kallestraat

          De hoogtebegrenzer wordt geplaatst op de aantakking van Ringbaan met Krommewege – Vliegplein zodoende er op de andere lokale wegen nog steeds landbouwverkeer mogelijk is

          Het dubbelrichtingsfietspad van Kallestraat wordt opgesplitst ter hoogte van de aantakking Ringbaan met de nodige oversteekbewegingen voor de beide fietsrichtingen

          Na goedkeuring van het wegenisdossier kan het uitvoeringsdossier voor de aanleg worden voorbereid.

          Het studiebureau Arcadis, Koningsstraat 80 te 1000 Brussel stelde op 9 maart 2021 de plannen op voor het wegenistrace RENO09-D in de Sint Barbarastraat, Vliegplein en Blekkersgat.

          De kostprijs van het deelproject wordt in de raming dd. 5 maart 2021 geraamd op 3.222.678,42 euro (incl. BTW), waarvan 1.467.013,78 euro rioleringswerken (75 % subsidieerbaar), terwijl voor het resterende bedrag maximaal 60 % subsidie kan aangevraagd worden bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.

 

Adviezen

          Commissaris Van Hove - Politie - heeft enkele aandachtspunten overgemaakt inzake het ontwerp waar de nodige feedback voor werd voorzien

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-5-2-2-01

Actie-omschrijving: riolering nieuw en bestaand industrieterrein

Budgetverantwoordelijke: Vancanneyt Sander

beleidscode/Alg.rek

Budget MJP

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Resterend saldo na beslissing

IP-G165/227000

5.278.562 euro

5.278.562 euro

3.222.678,42 euro

waarvan 1.467.013,78 euro subsidieerbaar aan 75% (riolering)

overig bedrag maximaal 60% subsidie via VLAIO

2.055.883,58 euro

restsaldo op dit MJP is voor de uitvoering van de volgende deelfasen

Tussenkomsten

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) bedankt schepen Jason Van Landschoot (Open VLD) voor de dwarsprofielen in het dossier. Hij wacht op een commissie over het dossier. De uitwerking van het dossier, ook destijds van Krommewege, zijn grote dossiers waar ze een mooi project kunnen uitvoeren, dat in de projectnota voorbereid is door de vorige legislatuur, en waarin schepen Jason Van Landschoot (Open VLD) ook gesteund heeft. De positieve punten zijn voor fractie Groen: de gescheiden fietspaden en het weren van zwaar sluikverkeer richting Adegem dorp.

             Het negatieve punt dat fractie Groen niet kan steunen is de ontsluiting via de N9, de vrachtwagensluizen die vier jaar geweerd geweest zijn.

             Het raadslid heeft ook twee vragen:

             Wie krijgt er concreet doorgang met zwaar verkeer via de slagboom? De bedrijven?

             Bij de dwarsdoorsneden merkt hij op dat op de centrale hoofdstructuur, tussen fietspad en rijweg geen haagjes voorzien worden. Maar op de secundaire structuur wel. Is daar een specifieke reden voor. Het zou visueel een stukje extra veiligheid geven met haagjes.

             Schepen Jason Van Landschoot (Open VLD) antwoordt dat je onmogelijk kunt weten welke leverancier met welk voertuig gaat komen. Er rijden enorm veel vrachtwagens en er moet ook rekening worden gehouden met de hulpdiensten. Het zou een systeem worden dat automatisch opent bij nadering. Het gaat over een technisch systeem met een lus (openen bij nadering).

             Wat het de type dwarsprofielen betreft, antwoordt de schepen dat op bepaalde plaatsen hagen voorzien zijn, op andere plaatsen niet. Het heeft te maken met de beschikbare breedte op de weg. De bedoeling is om overal 3 meter 25 wegbreedte te hebben, de Sint-Barbarastraat zal op 3 meter zitten. Het fietspad zou 1 meter 75 breed moeten zijn. Dus soms moet er plaats gemaakt worden, en de haag dus weggelaten worden.

             Raadslid Standaert reageert hierop dat hij dacht dat er op het plan op beide dwarsprofielen telkens 80 centimeter is, waarbij op het ene een haagje staat, en op het andere gras. Hij vraagt aan schepen Van Landschoot om het nog eens te bekijken. Over het gedeelte van de slagboom, vraagt hij zich af of mensen die het toch riskeren om met zwaar verkeer door te rijden, toegang hebben tot het industrieterrein via deze weg. Of komt er een bord in de Sint-Barbarastraat?

             Schepen Van Landschoot antwoordt dat ze een wegbeeld gaan creëren zowel op de N9 als op de N44, dat het gevoel zal geven dat dat de hoofdweg is, zodanig dat die slagboom minder aantrekkelijk wordt.

             Raadslid Standaert (Groen) vindt het straf dat er opnieuw een ontsluiting bijkomt. Hij vraagt of dat zou voorgelegd zijn aan de hoofd-auditeur. Hij kan niet volgen dat er een mogelijkheid is om vrij te naderen aan de slagboom en zo vrije doorgang te hebben.

             Schepen Van Landschoot antwoordt dat je zit met een onaantrekkelijk beeld van een straat die een breedte zal hebben van 6 meter, met een sluiseffect waarbij je maar een smal stuk rijweg hebt met een slagboom voor, waar je sowieso moet stoppen en toegang moet krijgen. De regelmatige bezoeker van het bedrijventerrein, die gaat deze weg niet aantrekkelijk vinden. Moest je aan een gewoon kruispunt staan kun je gewoon binnen, terwijl je daar op een minder aantrekkelijk punt zit voor vrachtwagens. Je kunt er moeilijk een jetonautomaat zetten.

             Raadslid Standaert pleit voor het plaatsen van een bord 'uitgezonderd plaatselijk verkeer' aan de slagboom voor zwaar verkeer. Dan kan er nog eventueel een handhaving zijn.

             Schepen Van Landschoot zegt dat hij het zal laten onderzoeken.

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) vraagt om dit te notuleren.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het nieuwe wegenistracé RENO9-D voor de Sint Barbarastraat - Vliegplein - Blekkersgat goed, zoals opgemaakt door het studiebureau Arcadis, Koningsstraat 80 te 1000 Brussel op 9 maart 2021.

De kostprijs van het deelproject wordt dd. 5 maart 2021 geraamd op 3.222.678,42 euro (incl. BTW), waarvan 1.467.013,78 euro rioleringswerken (75 % subsidieerbaar), terwijl voor het resterende bedrag maximaal 60 % subsidie kan aangevraagd worden bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.

 

Artikel 2:

De gemeentelijke tussenkomst in het project wordt gefinancierd via het budget voorzien onder actienummer A-5-2-2-01 algemeen rekeningnummer 0310-00 227000 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

9.   GRONDVERWERVINGEN VOOR DE REALISATIE VAN DE ONTSLUITINGSWEGEN VAN HET BEDRIJVENTERREIN MALDEGEM - GOEDKEURING VAN DE AKTEN

 

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2008, houdende goedkeuring van de afspraken voor de ontwikkeling van een PRUP regionaal bedrijventerrein.

          De beslissing van de gemeenteraad van 21 december 2017, houdende goedkeuring van de grondverwervingen voor de ontsluiting van het bedrijvenpark ter hoogte van Krommewege.

          De beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2020, houdende goedkeuring van de éénzijdige verkoopbeloften voor de eerste 3 innames in het kader van de grondverwervingen Krommewege.

 

Feiten

          Het notariskantoor De Rop en Leroy werd door de gemeenteraad aangesteld in zitting van 19 februari 2020 aangesteld voor de opmaak en het verlijden van de grondverwervingsaktes.

          De corona pandemie en het opvragen van de notariële titels zorgden voor een vertraging in de administratieve voorbereiding van de akten.

 

Argumentatie

          Op 3 maart 2021 werd de ontwerpakte 2021 / dossier EG/03893-19 ontvangen vanwege het notariskantoor De Rop en Leroy, voor de aankoop van de innames 1, 2 en 3 langsheen de Krommewege ter hoogte van het kruispunt met de N 44 Aalterbaan, zoals aangegeven op het opmetingsplan van 23 november 2017 vanwege het studiebureau Arcadis:

 

Inname

kadastrale omschrijving (nieuw)

oppervlakte

verkopers

bedrag

1

1ste afdeling sectie C 342 P

22 m²

 

€ 210

2

1ste afdeling sectie C 283 N

6 m²

 

€ 1.900

3

1ste afdeling sectie C 284 E

35 m²

 

€ 10.800

 

          De grondverwervingen gebeuren om redenen van openbaar nut, namelijk om de verworven perceeltjes als deel van het gemeentelijk openbaar domein op te nemen in de ontsluitingswegen van het bedrijventerrein.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de ontwerpakte goed te keuren.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-5-2-2-01

Actie-omschrijving: Realisatie van een nieuw industrieterrein en optimalisatie van het huidige industrieterrein

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0510-00  2206000

560.000 euro

560.000 euro

12.910 euro

547.090 euro

 

Tussenkomsten

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte 2021 / dossier EG/03893-19 goed, zoals opgemaakt door het notariskantoor De Rop en Leroy, voor de aankoop van de innames 1, 2 en 3 langsheen de Krommewege ter hoogte van het kruispunt met de N 44 Aalterbaan, zoals aangegeven op het opmetingsplan van 23 november 2017 vanwege het studiebureau Arcadis:

 

Inname

kadastrale omschrijving (nieuw)

oppervlakte

verkopers

bedrag

1

1ste afdeling sectie C 342 P

22 m²

 

€ 210

2

1ste afdeling sectie C 283 N

6 m²

 

€ 1.900

3

1ste afdeling sectie C 284 E

35 m²

 

€ 10.800

 

Artikel 2:

De grondverwervingen gebeuren om redenen van openbaar nut, namelijk om de verworven perceeltjes als deel van het gemeentelijke openbare domein op te nemen in de ontsluitingswegen van het bedrijventerrein Maldegem.

 

Artikel 3:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd het gemeentebestuur te vertegenwoordigen bij het verlijden van de aankoopakte.

 

Artikel 4:

De uitgaven in verband met deze aankoop worden verrekend onder actie A-5-2-2-01 realisatie van een nieuw industrieterrein en optimalisatie van het huidige industrieterrein, algemeen rekeningnummer 0510-00  220600 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

10.  SPAM 18 - GRONDVERWERVINGEN - OVEREENKOMSTEN

 

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2019, houdende voorlopige van het Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) nr. 18 dossier, onteigening Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers.

          De beslissing van de gemeenteraad van 24 juni 2020, houdende goedkeuring van het grondinnemingsplan voor het tijdelijk gebruik van een terrein voor grondverbetering.

          De beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2020, houdende goedkeuring van een eerste reeks overeenkomsten aankoop, pachtafstand en ter beschikkingstelling gronden voor de realisatie van het Spam 18 dossier Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers,

 

Argumentatie

             Aan de gemeenteraad worden een tweede reeks overeenkomsten voorgelegd

 

Inname

kadaster

eigenaars

oppervlakte inname

kostprijs

037

5e afdeling sectie H nr. 530 K

 

20 m²

€ 12.344,90

038 - 067

5e afdeling sectie H nrs 530 H en 925 D

 

28 m² + 603 m² = 631 m²

€ 16.052,34

 

5e afdeling sectie H nr 539 E

 

afstand van plantrecht van 7 eiken

€ 1.824,98

039

5e afdeling sectie H nr. 537 B

 

afstand van plantrecht over 99 m met daarop 13 Canada populieren

€ 1.734,14

074

5e afdeling sectie H nr. 348 S

 

afstand van pachtovereenkomst en voorkooprecht

€ 7,80

079

5e afdeling sectie H nr. 540 F

 

ondergrondse inname van 11 m²

€ 47,93

 

             Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de overeenkomsten tot aankoop van grond en overname van plantrecht goed te keuren, zodat ze kunnen worden ondertekend door de burgemeester en de wnd. algemeen directeur.

             Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen

             De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: 3-02-01-05

Actie-omschrijving: Spam 18 B inname gronden

Budgetbeheerder: Vancanneyt Sander

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  220800

139.081 euro

132.867 euro

32.012,09 euro

100.854,91 euro

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende reeks overeenkomsten tot aankoop van grond en afstand van plantrecht goed, nodig voor de realisatie van het Spam 18 dossier rioleringswerken Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers.

 

Inname

kadaster

eigenaars

oppervlakte inname

kostprijs

 

037

5e afdeling sectie H nr. 530 K

 

20 m²

€ 12.344,90

038 - 067

5e afdeling sectie H nrs 530 H en 925 D

 

28 m² + 603 m² = 631 m²

€ 16.052,34

 

5e afdeling sectie H nr. 539 E

 

afstand van plantrecht van 7 eiken

€ 1.824,98

039

5e afdeling sectie H nr. 537 B

 

afstand van plantrecht over 99 m met daarop 13 canadapopulieren

€ 1.734,14

074

5e afdeling sectie H nr. 348 S

 

verzaken aan pachtovereenkomst en voorkooprecht 12 m²

€ 7,80

079

5e afdeling sectie H nr. 540 F

 

ondergrondse inname van 11 m²

€ 47.93

 

Artikel 2:

De vergoedingen, opgenomen in deze overeenkomsten, worden verrekend onder actie 3-02-01-05 relaisatie Spam 18 rioleringswerken Verbranden Bos - Kallestraat - Zandakkers, algemeen rekeningsnummer 0310-00 2208000 van de meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

Artikel 3:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de overeenkomsten te ondertekenen namens het Gemeentebestuur van Maldegem.

 

Artikel 4:

De overeenkomsten worden aansluitend overgemaakt aan de afdeling Vastgoedtransacties voor de opmaak van de authentieke akten.

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

11.  SPAM 18 - GRONDVERWERVINGEN - GOEDKEURING AKTEN

 

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2019, houdende voorlopige goedkeuring van het Spam 18 dossier onteigening Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers.

          De beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2020, houdende goedkeuring van de overeenkomsten voor aankoop, pachtafstand en ter beschikkingstelling van gronden in het kader van het Spam 18 dossier rioleringswerken Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers.

 

Argumentatie

             Pieter Verbeeck, Vlaams commissaris bij de afdeling Vastgoedtransacties, stelde 3 aankoopakten en 3 akten pachtafstand op aan de hand van de op 17 december goedgekeurde overeenkomsten.

 

dossiernr.

inname

kadastraal (nieuw)

naam

oppervlakte

bedrag

09754-005

071 - 073

5de afdeling sectie H 332 D P0000

 

5de afdeling sectie H 314 L 2 P0000

 

605 m² aankoop + 441 m² erfdienstbaarheidszone

en 360 m² aankoop + 214 m² erfdienstbaarheidszone

€ 8.868,48

09754-005A

071 - 073

5de afdeling sectie H 332 D P0000

5de afdeling sectie H 314 L 2 P0000

 

akte pachtbeëindiging 605 m² + 360 m²

€ 627,25

09754-006

072

5de afdeling sectie H 333 H P0000

 

106 m² aankoop en 109 m² erfdienstbaarheid

€ 1.000,09

09754-006A

072

5de afdeling sectie H 333 H P0000

 

akte pachtbeëindiging 106 m²

€ 68,90

09754-007

074

5de afdeling sectie H 348 T P0000

 

12 m² aankoop en 39 m² erfdienstbaarheidszone

€ 131,88

09754-007A

074

5de afdeling sectie H 348 T P0000

 

akte pachtbeëindiging 12 m²

€ 7,80

 

          De grondverwervingen gebeuren om redenen van openbaar nut, namelijk voor de realisatie van wegenis en rioleringswerken.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de ontwerpakten goed te keuren.

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: 3-02-01-05

Actie-omschrijving: Realisatie Spam 18 Verbranden Bos, Kallestraat Zandakkers, inname gronden

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  220800

139.081 euro

139.081 euro

10.704,4 euro

128.376,6 euro

 

 

BESLUIT:

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende ontwerpakten goed, zoals opgemaakt door dhr. Pieter Verbeeck, Vlaams commissaris bij de afdeling Vastgoedtransacties:

 

dossiernr.

Inname

kadastraal nr. (nieuw)

naam

oppervlakte

bedrag

09754-005

071 -073

5de afdeling sectie H 332 D P0000

 

5de afdeling sectie H 314 L 2 P0000

 

605 m² aankoop + 441 m² erfdienstbaarheidszone

en 360 m² aankoop + 214 m² erfdienstbaarheidszone

€ 8.868,48

09754-005A

071 - 073

5de afdeling sectie H 332 D P0000

 

5de afdeling sectie H 314 L 2 P0000

 

akte pachtbeëindiging 605 m² + 360 m²

€ 627,25

09754-006

072

5 de afdeling sectie H 333 H P0000

 

106 m² aankoop en 109 m² erfdienstbaarheid

€ 100,09

09754-006A

072

5 de afdeling sectie H 333 H P0000

 

akte pachtbeëindiging 106 m²

€ 68,90

09754-007

074

5de afdeling sectie H 348 T P0000

 

12 m² aankoop en 39 m² erfdienstbaarheidszone

€ 131,88

09754-007A

074

5de afdeling sectie H 348 T P0000

 

akte pachtbeëindiging 12 m²

€ 7,80

 

Artikel 2:

Deze aankopen geschieden om redenen van openbaar nut, namelijk de realisatie van wegenis en rioleringswerken.

 

Artikel 3:

De uitgaven in verband met deze aankopen worden verrekend onder actie 3-02-01-05 Spam 18 inname gronden, algemeen rekeningnummer 0310-00 220800 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

12.  SPAM 16 VOSSENHOL - GRONDVERWERVINGEN

 

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 26 januari 2020 houdende goedkeuring van het definitief ontwerp Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) 16 project rioleringswerken Vossenhol

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020, houdende goedkeuring van het Spam 16 project Rioleringswerken Vossenhol, goedkeuring van de onteigeningsplannen, de tabel der grondinnemingen en de projectnota.

 

Feiten

             De onderhandelaar van Aquafin kon ondertussen een eerste reeks verkoopbeloftes met de aangelanden van Francis de Meeuslaan, Schautenstraat en Bogaardestraat voorleggen

 

inname

kadaster (nieuw)

eigenaars

oppervlakte inname

kostprijs

002

2de afdeling sectie E nr. 44 C

 

620 m²

€ 5.403,30

019

3de afdeling sectie F nr. 168/2 A

 

121 m²

€ 1.129,51

021, 024, 025

3de afd, F, nr. 2027 A

3de afd. F nr. 2027 B

3de afd. F nr. 2027 C

 

117 m² + 92 m² + 123 m² = 332 m²

€ 3.143,38

 

Argumentatie

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de overeenkomsten tot aankoop van grond goed te keuren, zodat ze kunnen worden ondertekend door de burgemeester en de wnd. algemeen directeur.

          Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-3-2-1-09

Actie-omschrijving: Realisatie Spam 16 Vossenhol - inname gronden

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  220800

152.712 euro

152.712euro

9.676,19 euro

 143.035,81euro

 

 

BESLUIT:

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende reeks overeenkomsten tot aankoop van grond goed, nodig voor de realisatie van het Spam 16 dossier rioleringswerken Vossenhol:

 

Inname

kadaster (nieuw)

eigenaars

oppervlakte

inname

kostprijs

002

2de afdeling sectie E

nr. 44 C

 

620 m²

€ 5.403,30

019

3de afdeling sectie F nr. 1682/2 A

 

121 m²

€ 1.129,51

021,

024,

025

3de afd. F, nr. 2027 A

3de afd. F, nr. 2027 B

3de afd. F nr. 2027 C

 

117 m² + 92 m² + 123 m² = 332 m²

€ 3.143,38

 

Artikel 2:

De vergoedingen in verband met deze aankopen worden gefinancierd met kredieten voorzien onder actie A-3-2-1-9 Realisatie Spam 16 Vossenhol inname gronden, algemeen rekeningnummer 0310-00  220800 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

Artikel 3:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de koopovereenkomsten te ondertekenen en de gemeente te vertegenwoordigen bij het verlijden van de aankoopakten

 

Artikel 4:

De overeenkomsten worden overgemaakt aan de afdeling Vastgoedtransacties voor de opmaak van de authentieke akten.

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

13.  VERLENEN VAN EEN OPSTALRECHT IN LEESTJESWEG VOOR HET OPRICHTEN VAN EEN ELEKTRICITEITSCABINE

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 25 september 2019, in verband met het verlenen aan de intercommunale Imewo van opstalrecht voor elektriciteitscabiens in de Lindestraat en de Langeweg.

 

Feiten

            Na de goedkeuring door de gemeenteraad van het opstalrecht voor een plaatsvervangende grotere elektriciteitscabine in de Langeweg, bleek uit de ontwerpplannen van het Spam 11 - 13 rioleringsproject Middelburg dat ter hoogte van die locatie de nieuwe persleiding voor afvalwater zou passeren. De nieuwe cabine kon om veiligheidsredenen niet boven de persleiding worden geplaatst.

 

Argumentatie

          Daarom werd gezocht naar een nieuwe locatie en in onderling overleg met de nutsmaatschappij werd geopteerd voor de eerste bocht in de Leestjesweg.

          Gelet op het proces van opmeting dd. 12 maart 2021 vanwege het landmetersbureau Teccon te Zwijndrecht voor het netwerknummer 219484 dossiernummer 2020.27787 voor het lot 1 met een oppervlakte van 9,32 m².

          Door de intercommunale Imewo werd een overeenkomst tot vestigen van een opstalrecht opgemaakt voor het netwerk 219484, cabine Leestjesbrug, cabinenummer 3350.

          De opstalovereenkomst wordt aangegaan voor een periode van 50 jaar welke aanvangt op maart 2021 om te eindigen op maart 2071.

          Het opstalrecht wordt verleend mits een vergoeding van 250 €/m².

          Het gemeentebestuur dient ook de notaris aan te duiden, die dan kan instaan voor de schatting en de opmaak van de notariële aankoopakte.

          Voorgesteld wordt om het notariskantoor De Rop en Leroy, Edestraat 21 te Maldegem aan te duiden voor de schatting, de opmaak en het verlijden van de authentieke akte.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het perceel aan het gemeentelijke openbare domein te onttrekken en de ontwerpovereenkomst vanwege Imewo voor het dossier 219484 goed te keuren.

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord om het perceeltje langsheen de Leestjesweg, zoals aangeduid als lot 1 van 9,32 m² op het pv van opmeting van 12 maart 2021 van het studiebureau Teccon, te onttrekken aan het gemeentelijke openbare domein met het oog op het oprichten van de elektriciteitscabine Leestjesweg (netwerk 219484 - cabine 3350).

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met het verlenen van een opstalrecht voor een periode van 50 jaar vanaf maart 2021 aan de intercommunale Imewo, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle, mits een vergoeding van 250 euro/m², overeenkomstig de voorgelegde overeenkomst voor het netwerk 219484, cabinenaam Leentjesbrug, cabinenummer 3350 en het pv van opmeting van 12 maart 2021 van het studiebureau Teccon.

 

Artikel 3:

Het notariskantoor De Rop en Leroy, Edestraat 21 te 9990 Maldegem wordt aangeduid voor het opmaken van een schatting en de opmaak en het verlijden van de authentieke akte.

 

Artikel 4:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd om het gemeentebestuur te vertegenwoordigen bij de ondertekening van de overeenkomst en de authentieke akte voor dit dossier.

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

14.  INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - IMEWO - ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING AGENDA - MANDAAT VERTEGENWOORDIGER

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

            Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Feiten

            De gemeente Maldegem werd per aangetekend schrijven van 23 maart 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van Imewo die op 16 juni 2021 plaats heeft in 'Restaurant Renard', Dendermondsesteenweg 19 te 9080 Lochristi.

            De dagorde is als volgt samengesteld:

1. Kennisneming verslagen van Imewo van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020.

2. Goedkeuring van de jaarrekening van Imewo afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Imewo met betrekking tot het boekjaar 2020.

5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6. Statutaire benoemingen.

7. Statutaire mededelingen:

7.1 Actualisering van het register van de deelnemers

7.2 Kennisneming definitieve ruilverhouding toetreding Deinze

7.3 Definitieve creatie aandelen Apt n.a.v. kapitaalverhoging Publi-T.

            Aanduiding vertegenwoordiging voor deze vergadering : in de gemeenteraad van 27 februari 2019 werden de Hr. Jason Van Landschoot en de Hr. Danny Vannevel resp. aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van Imewo tot het einde van de legislatuur.

 

Argumentatie

            De gemeente Maldegem is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Imewo.

            Aan de gemeente werd per aangetekend schrijven brief van 23 maart jl. een dossier met documentatiestukken overgemaakt.

            De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

            Gezien we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, staat het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden. 

            Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op deze bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan eventueel overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

            De gemeenteraad is bevoegd voor de goedkeuring van de dagorde en het bepalen van het mandaat van de vertegenwoordigers.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de agenda van de Algemene Vergadering, tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Imewo d.d. 16 juni 2021:

1. Kennisneming verslagen van Imewo van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020.

2. Goedkeuring van de jaarrekening van Imewo afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Imewo met betrekking tot het boekjaar 2020.

5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6. Statutaire benoemingen.

7. Statutaire mededelingen:

7.1 Actualisering van het register van de deelnemers

7.2 Kennisneming definitieve ruilverhouding toetreding Deinze

7.3 Definitieve creatie aandelen Apt n.a.v. kapitaalverhoging Publi-T.

 

Artikel 2:

De vertegenwoordiger van de gemeente die  zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Algemene Vergadering, tevens jaarvergadering, van Imewo op 16 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden),wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van deze beslissing.

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer hiervan kennis te geven aan de opdrachthoudende vereniging Imewo, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

15.  INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - VENECO - ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING AGENDA - MANDAAT VERTEGENWOORDIGER

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid, en art. 436 met betrekking tot de onverenigbaarheden

            Artikel 33 § 5 van de gecoördineerde statuten van Veneco van 1 juli 2020 dat stelt dat de vertegenwoordiger voor de volledige duur van de legislatuur kan worden aangeduid, de concrete inhoud van het mandaat van de vertegenwoordiger daarentegen dient herhaald te worden voor elke Algemene Vergadering;

 

Feiten

            De gemeente Maldegem is vennoot van de intergemeentelijke Vereniging Veneco.

            Veneco deelde in een aangetekend schrijven dd. 19 maart 2021 mee de jaarvergadering 2021 te houden op 17 juni 2021 in kasteel te Lake te Zulte of, indien noodzakelijk, op digitale wijze.

            De dagorde is als volgt samengesteld:

1. Goedkeuring schriftelijke en digitale vergaderwijze wegens uitzonderlijke omstandigheden (indien noodzakelijk)

2. Akteneming/goedkeuring van verslag Buitengewone algemene vergadering 10-12-2020

3. Jaarverslag 2020 Raad van Bestuur

4. Balans, resultatenrekening, toelichting en verwerking van het resultaat

5.  Verslag van de commissaris

6.  Goedkeuring van het jaarverslag, de balans, de resultatenrekening, de toelichting en verwerking van het resultaat

7.  Verlenen van kwijting aan de bestuurders

8. Verlenen van kwijting aan de commissaris

9.  Toetreding tot Poolstok

10. Benoeming en desgevallend ontslag van bestuurders en deskundigen

            Voor de Algemene vergaderingen van Veneco werd in de gemeenteraad van 27 februari 2019 Mevr. Katleen De Kesel aangeduid als vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging Veneco, dit voor de volledige duur' van de legislatuur, Mevr. Annuska Van Hoorebeke werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

            De afgevaardigde mag geen lid zijn van de Raad van Bestuur.

 

Argumentatie

            Het is aangewezen dat de gemeente als houder van 139 aandelen deelneemt aan de jaarvergadering van de intergemeentelijke vereniging Veneco, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De agenda en elk van de afzonderlijke punten van de agenda van de Algemene Vergadering van de Intergemeentelijke Vereniging Veneco die plaatsvindt op 17 juni 2021 worden goedgekeurd:

1. Goedkeuring schriftelijke en digitale vergaderwijze wegens uitzonderlijke omstandigheden (indien noodzakelijk)

2.  Akteneming/goedkeuring verslag Buitengewone Algemene Vergadering 10-12-2020

3.  Jaarverslag 2020 Raad van Bestuur

4.  Balans, resultatenrekening, toelichting en verwerking van het resultaat

5. Verslag van de commissaris

6. Goedkeuring van het jaarverslag, de balans, de resultatenrekening, de toelichting en verwerking van het resultaat

7. Verlenen van kwijting aan de bestuurders

8. Verlenen van kwijting aan de commissaris

9. Toetreding tot Poolstok

10. Benoeming en desgevallend ontslag van bestuurders en deskundigen

 

Artikel 2:

Aan de vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem, houder van 139 aandelen, die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de Intergemeentelijke Vereniging Veneco die plaatsvindt op 17 juni 2021 om 18.00 u in ‘‘Kasteel Te Lake’ – Linkeroever 34 – 9870 Zulte - of digitaal - wordt het mandaat gegeven om,

 

Er aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen om de agendapunten van de Algemene Vergadering uit te voeren.

 

Deel te nemen aan elke latere algemene vergadering met dezelfde dagorde, in geval de op 17 juni 2021 geplande algemene vergadering niet rechtsgeldig zou kunnen beraadslagen en daarbij aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen om de agendapunten van de Algemene Vergadering te realiseren.”

 

Artikel 3:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van de hierbij genomen beslissingen en deze over te maken aan de toezichthoudende overheid en er kennis van te geven aan Veneco, ter attentie van mevrouw Veronique Verstraeten, Panhuisstraat 1, 9070 Destelbergen.

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

16.  TIJDELIJKE WIJZIGING VAN TERRASUITBREIDINGEN

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

            Publicatie ministerieel besluit van 14 april 2021 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

            Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010 tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is, wat betreft een tijdelijke regeling voor terrassen voor de horeca in het kader van het coronavirus

            Het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en zijn latere wijzigingen.

            Politiereglement dd. 23 februari 2017 betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein (zoals laatst gewijzigd) .

            Algemeen politiereglement dd. 18 december 2019

 

 

Feiten

          De politieverordening van de burgemeester van 12 juni 2020 tot het uitzonderlijk en tijdelijk toestaan van terrasuitbreidingen en verkeersvrije horecastraat in afwijking van het politiereglement betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein, gaf de lokale horeca de nodige ruimte om zich op een veilige manier  te herorganiseren en werd positief onthaald

          De Maldegemse horeca is vragende partij om terug de uitgebreide Covid19- terrassen en de marktterrassen te organiseren vanaf 1 mei tot en met 15 november 2021.

          Op voorstel van minister Demir besliste de Vlaamse Regering principieel dat horeca-uitbaters tot 31 maart 2022 geen omgevingsvergunning nodig hebben voor hun terrassen, al gelden wel een aantal voorwaarden. Met deze regeling krijgen gemeenten en horecaondernemers meer duidelijkheid. De VVSG drong al langer aan op een duidelijk kader voor de terrassen met het oog op de - hopelijk nakende - heropstart van de sector. De regeling wil het de gemeenten en de horeca-uitbaters makkelijker maken om in te spelen op  de mogelijkheden tijdens de coronacrisis. De omgevingsvergunning vervalt voor gesloten of overdekte terrassen of terrasconstructies bij bestaande horecazaken, mits aan volgende voorwaarden voldaan is:

          De terrasconstructie wordt geplaatst binnen een straal van 30 meter van de horecazaak

          De enige toegelaten verharding is de terrasconstructie zelf en de toegang ertoe

          Er is geen sprake van ontbossing, wijziging van vegetatie of kleine landschapselementen, een aanmerkelijke reliëfwijziging of een wijziging van waterlichamen

De vrijstelling wordt uitdrukkelijk gekaderd in de COVID-19-crisis en zou gelden tot en met 31 maart 2022. Het terras (en de toegang ertoe) moet verwijderd zijn vóór 1 mei 2022, tenzij het tegen dan vergund is of op een andere manier vrijgesteld is van vergunning (bv. door een aansluitende vrijstelling van 4 maal 30 dagen op basis van art. 7.2 van het vrijstellingsbesluit).

Deze vrijstelling van omgevingsvergunningsplicht betekent niet dat een horecaondernemer zo maar de openbare ruimte kan innemen. Gemeenten moeten nog steeds een toelating geven voor een privatieve inname van het openbaar domein. Zo kunnen gemeenten de vele aanvragen tot gebruik van de openbare ruimte nog steeds afwegen t.o.v. andere ruimtevragers (markten, verkeer, …).  Bovendien blijft andere regelgeving, zoals de verplichte obstakelvrije doorgang van 1,5 meter voor voetgangers, nog steeds gelden.

          In deze wijziging wordt enkel de organisatie van de tijdelijke uitgebreide terrassen geregeld  (= Covid19 -terrassen en marktterrassen ) voorgesteld. 

          Voor de eventuele organisatie van de Horecastraat in juli  en augustus en ter gelegenheid van Maldegem Kermis dienen nog enkele verkennende gesprekken gevoerd te worden met oa. de nachtwinkel en de horecazaken gelegen in de Horecastraat.

          Op 1 april 2021 was er een overleg met de klankbordgroep Horeca, zij gaven de volgende opmerkingen : De tijdelijke uitbreiding was een goede beslissing maar voor het comfort van de terrasbezoeker is het aangewezen dat : 

          er een mogelijkheid voor het plaatsen van mobiele terrasverwarmers kan voorzien worden.

          er een mogelijkheid is tot het plaatsen of hangen van mobiele verlichtingsonstructies vb guirlandes.  

          Horeca-uitbaters in onze gemeente moeten, net als vorig jaar, ook dit jaar geen terrasbelasting betalen. 

 

Argumentatie

             Het tijdelijk uitbreiden van de terrassen is een gunst van het gemeentebestuur ter ondersteuning van de lokale horeca. 

             Het is aangewezen terug een tijdelijke afwijking op het bestaande terrasreglement toe te staan in functie van de veiligheid van de horeca-bezoekers en de uitbater om hen zo het nodige perspectief te bieden zich te organiseren met het oog op de heropening van de horeca.    

             De richtlijnen opgelegd door de hogere overheid om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken blijven steeds van toepassing op de uitbating van de horecazaak.

             De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

             Advies korpschef : Binnen de zone van de uitbreiding: enkel tafels, stoelen, parasols en eventueel  verwarming en verlichting toelaten. Dus geen zitbanken, geen bloembakken, houten panelen e.d. 

          Dienst mobiliteit: In dergelijke materie volgen wij het standpunt van de politie en de dienst veiligheid.

          Brandweer: geen opmerkingen 

          Dienst omgeving: Een van de voorwaarden is dat de opstelling van het terras binnen een straal van 30m van de vergunde horecazaak wordt opgesteld. Dat betekent concreet dat in principe de terrassen aan de overkant van de straat, of voor een andere woning kunnen opgesteld worden. Misschien moet er daarom gewerkt worden met ‘akkoord’ van de eigenaar van de gevel waarvoor dit terras wordt geplaatst, of een andere manier van inspraak. Anderzijds als er in de vorige editie van de uitgebreide terrassen geen problemen waren, moet dit misschien nu ook niet verwacht worden.

Tussenkomsten

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             door schepen Peter Van Hecke (Open Vld)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1

De Gemeenteraad beslist om een tijdelijke wijziging op het politiereglement betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein, vastgesteld door de gemeenteraad op 23 februari 2017, gewijzigd door de gemeenteraad op 26 oktober 2017, goed te keuren waarbij een afwijkend

reglementair kader voor terrasvergunningen wordt vastgesteld voor:

-  Covid19- terras: Het toelaten van tijdelijke uitbreidingen van terrasconstructies op het openbaar

domein met uitzondering van de rijbaan.

-  Marktterras: Het toelaten van tijdelijke uitbreidingen van terrasconstructies op het openbaar domein

met uitzondering van de rijbaan tijdens de organisatie van de wekelijkse maandagmarkt.

 

Artikel 2: Voorwaarden Covid19- terras

Het toelaten van tijdelijke uitbreidingen van terrasconstructies op het openbaar domein met uitzondering van de rijbaan kan, mits voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

          Elke horecazaak kan een tijdelijk Covid19-terras verkrijgen op de stoep voorliggend en/of palend aan de voorgevel en/of zijgevel voor de horecazaak of voor die van een andere pand nabij de horecazaak, mits schriftelijke toelating van de eigenaar van dat pand.

          Een uitbreiding van het terras aan de overzijde van de straat of op een parkeerplaats wordt niet toegelaten omwille van de veiligheid.

          De toelating wordt verleend als de privatieve inname van het openbaar domein overeen stemt met de voorwaarden van de tijdelijke uitbreiding goedgekeurd in deze beslissing

          Het tijdelijk Covid19-terras mag enkel geplaatst worden op de wettelijke openingsdagen en openingsuren van de horecazaak.

          De 1,5 meter obstakelvrije doorgang voor voetgangers moet gegarandeerd blijven en deze terrassen moeten buiten de rijbaan worden opgesteld. ledere toegang naar bovengelegen woongelegenheden of kantoorruimtes moet over de volle lengte vrij blijven en dit met een breedte van het toegangsportaal en minimum 1,5 meter.

          De brandweer moet nog over voldoende manoeuvreerruimte beschikken voor het doen van interventies in de omliggende gebouwen. De uitbreiding moet tijdelijk verwijderd kunnen worden in functie van openbare wegwerkzaamheden en privatieve ingebruiknames openbaar domein.

          De uitbreiding is er enkel voor het plaatsen van losse elementen met name stoelen, tafels, parasols en eventueel eenvoudig verplaatsbare plantenbakken als afbakening van de uitbreiding, mobiele terrasverwarmers en verlichtingsconstructies onder de vorm van guirlandes maar geen terrasvloer, muziekinstallatie, extra bar. (deze opsomming is niet limitatief).

          Na sluitingstijd moeten alle stoelen, tafels en parasols netjes en opgestapeld worden binnen de zone van de tijdelijke uitbreiding.

          Mobiele terrasverwarmers en de verlichtingsconstructies dienen op een veilige plaats buiten de zone van de uitbreiding, niet toegankelijk voor het publiek, te worden opgeborgen. 

          Enkel het bestaande meubilair mag in de uitbreidingszone uitgestald worden in functie van de coronamaatregelen.  Parasols in de tijdelijke uitbreiding van het terras mogen afwijken van de uniformiteitsregels van het terrasreglement en mogen met reclame bedrukt zijn.

          De horecazaak moet in orde zijn met hun administratie ten aanzien van de gemeente en de regelgeving opgelegd door hogere overheid betreffende de uitbating van de horecazaak.

          Een aanvraag moet gebeuren bij de dienst lokale economie via het invullen van een kort meldingformulier. De aanvraag dient volgende aspecten te omvatten:

1) Aantal gewenste m² uitbreiding van de terrasoppervlakte op openbaar domein buiten de rijbaan.

2) Afbeelding van de gewenste plaats voor de tijdelijke terrasuitbreiding.

3) Aanduiding bergingszone tafels, stoelen en parasols

          Na ontvangst van de aanvraag voor uitbreiding van het terras op openbaar domein, wordt een controle gedaan door dienst lokale economie en wordt er een tijdelijke markering aangebracht waarbinnen de stoelen en tafels kunnen worden geplaatst.

          Elke uitzondering op de basisvoorwaarden moet vooraf aangevraagd worden aan het college van burgemeester en schepenen.

          lndien niet voldaan wordt aan de voorwaarden zoals hierboven opgesomd, zal de aanvrager aangemaand worden om de uitbreiding van het terras te verwijderen. lndien men dit nalaat dan kunnen de gemeentelijke diensten de betreffende terraselementen verwijderen op kosten van de aanvankelijke aanvrager.

 

Artikel 3: Voorwaarden marktterrassen:

Het toelaten van tijdelijke uitbreidingen van terrasconstructies op het openbaar domein met uitzondering van de rijbaan tijdens de organisatie van de wekelijkse maandagmarkt kan, mits voldaan wordt aan volgende voorwaarden:

          De 1,5 meter obstakelvrije doorgang voor voetgangers moet gegarandeerd blijven. ledere toegang naar bovengelegen woongelegenheden of kantoorruimtes moet over de volle lengte vrij blijven en dit met een breedte van het toegangsportaal en minimum 1,5 meter.

          De brandweer moet nog over voldoende manoeuvreerruimte beschikken voor het doen van interventies in de omliggende gebouwen.

          De uitbreiding is er enkel voor het plaatsen van losse elementen met name stoelen, tafels, parasols en eventueel eenvoudig verplaatsbare plantenbakken als afbakening van de uitbreiding, mobiele terrasverwarmers en verlichtingsconstructies onder de vorm van guirlandes maar geen terrasvloer, muziekinstallatie, extra bar. (deze opsomming is niet limitatief).

          Na sluitingstijd moeten alle stoelen, tafels en parasols netjes en opgestapeld worden binnen de zone van de tijdelijke uitbreiding.

          Mobiele terrasverwarmers en de verlichtingsconstructies dienen op een veilige plaats buiten de zone van de uitbreiding, niet toegankelijk voor het publiek, te worden opgeborgen. 

          Bij het opstellen van een marktterras tijdens de maandagmarkt dient rekening gehouden te worden met de opstelling van de marktkramen gedurende de duur van de markt. Na de markt dient deze tijdelijke marktterras-opstelling steeds verwijderd te worden of terug beperkt te worden tot het Covid19-terras of gewone terras.

          Alle stoelen, tafels, parasols en eventuele plantenbakken worden weggenomen en het openbaar domein dient in oorspronkelijke nette staat te worden achtergelaten.

          Er mogen extra stoelen en tafels worden geplaatst door de horecazaak mits het respecteren van de opgelegde normen van sociale afstand. Het plaatsen van extra stoelen wordt beperkt tot maximum 30 bijkomende stoelen per horecazaak bovenop het bestaande meubilair.

          Parasols op het marktterras mogen afwijken van de uniformiteitsregels van het terrasreglement en mogen met reclame bedrukt zijn.

          lndien niet voldaan wordt aan de voorwaarden zoals hierboven opgesomd, zal de uitbater van een marktterras aangemaand worden om de uitbreiding van het terras te verwijderen.  

          Indien men dit nalaat dan kunnen de gemeentelijke diensten de betreffende terraselementen verwijderen op kosten van de aanvankelijke aanvrager.

 

Artikel 4:

Deze tijdelijke beslissing is van toepassing vanaf 8 mei 2021 tot en met 15 november 2021.

 

Artikel 5:

Dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 6:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

17.  RETRIBUTIE- EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT SPEELPLEINWERKING EN GRABBELPAS EN REGLEMENT VERGOEDING VRIJWILLIGERS SPEELPLEINWERKING EN GRABBELPAS: WIJZIGING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

2° het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

          Het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid.

          De beslissing van de Gemeenteraad van 23 maart 2017 betreffende "aanpassing formulieren en proces in functie van een uniform en gecentraliseerd vrijwilligersbeleid".

          Het besluit van de burgemeester van 5 juni 2020 inzake maatregelen coronavirus COVID-19 inzake speelpleinwerking.

          De organisatienota Speelpleinwerking en Grabbelpas, goedgekeurd in het college van 13 april 2015.

 

Feiten

          De jeugddienst beschikt momenteel over één organisatienota voor de Speelpleinwerking en Grabbelpas, waarin zowel praktische als financiële info over deze werking staat vermeld, alsook een luik over de vrijwilligers (vergoeding, verzekering, geheimhoudingsplicht,...).

          Dit verouderde document werd tot op heden zonder opmerkingen enkel in het college goedgekeurd (laatste wijziging dateert van in 2015), maar dit moet in principe in de Gemeenteraad goedgekeurd worden aangezien het deels gaat over de financiële kant van de werking.

 

Argumentatie

          De jeugddienst stelt voor om de huidige organisatienota op te heffen en te vervangen door 3 korte en heldere reglementen:

          a. een huishoudelijk reglement, waarin de algemene regels en praktische afspraken betreffende de Speelpleinwerking en Grabbelpas staan vermeld.

          b. een retributiereglement, waarin alle financiële aspecten betreffende de Speelpleinwerking en Grabbelpas worden neergeschreven.

          c. een reglement voor uitbetaling van vrijwilligers Speelpleinwerking (gemeentelijk speelplein Adegem en Kleit, speelplein vzw Oranje) en Grabbelpas, omdat zij afwijken van de algemene vrijwilligersvergoedingen die van toepassing zijn in onze gemeente. De vrijwilligers van Speelplein en Grabbelpas worden namelijk vergoed op basis van animatoren met/zonder animatorattest en bijhorende vergoeding per dagdeel (conform beslissing GR 13/04/2017-zie bijlage).

 

          Voorstel van wijzigingen:

 

DEEL 1 RETRIBUTIEREGLEMENT SPEELPLEIN- EN GRABBELPASWERKING

          Art. 1 en 3: enkele verhogingen in prijs betreffende Speelpleinwerking traden tijdens de zomer van 2020 reeds in werking op basis van het burgemeesterbesluit van 05/06/2020. Deze prijzen zijn eveneens afgestemd op die van Speelpleinwerking Oranje. De bedragen dienen echter nog officieel te worden gewijzigd in het retributiereglement:

          Deelnameprijs voor Speelpleinwerking van 3 euro naar 4 euro per dagdeel

          prijs sjaaltje van 2,5 euro naar 3 euro

          Deelname vanaf het 3e kind binnen aan gezin aan 50% korting i.p.v. volledig gratis

          Art. 2: het voorstel om 10 euro aan te rekenen bij laattijdig afhalen van kinderen bij activiteiten vanaf ½ uur i.p.v. 1 uur (afstemming op "retributiereglement Initiatief Buitenschoolse Kinderopvang De Zandloper").

          Art. 5: opname van annulatievoorwaarden, die er vroeger nog niet in vermeld stonden:

          een activiteit van de Grabbelpaswerking kan door de deelnemer kosteloos geannuleerd worden tot 7 kalenderdagen na datum van inschrijving en minstens 14 dagen voorafgaand aan de startdatum van de activiteit. (afstemming op "retributiereglement voor sportactiviteiten georganiseerd door de sportdienst")

          Toevoeging dat er in uitzonderlijke situaties (vb. Corona) kan gevraagd worden om vooraf de aanwezigheden voor deelname aan Speelpleinwerking te registreren via ons digitaal platform. Bij annulatie zijn hier geen kosten aan verbonden.

          Art. 6: aanmaningskosten werden gewijzigd volgens de procedure die de financiële dienst hanteert.

          Art. 7: actuele info over UiTPAS Maldegem werd toegevoegd.

          Art. 8: de gegevens rond fiscale aftrekbaarheid werden aangepast (de leeftijd werd recentelijk verhoogd van 12 jaar naar 14 jaar).

 

DEEL 2 HUISHOUDELIJK REGLEMENT SPEELPLEIN- EN GRABBELPASWERKING

          Speelpleinwerking binnen een gemeentelijke structuur: deze info uit de organisatienota werd weggelaten wegens verouderde info die niet relevant is voor de ouders.

          Art. 4§1: vermelding van de afwijking dat er in uitzonderlijke situaties (vb. Corona) kan gevraagd worden om vooraf de aanwezigheden voor deelname aan Speelpleinwerking te registreren via ons digitaal platform.

          Art. 5: aanpassing openingsdagen en –uren Speelpleinwerking: van halve naar volle dagwerking.

          Aanvulling van mogelijkheid tot voor- en naopvang bij IBO Adegem voor Speelpleinwerking Adegem.

          Toevoeging art. 8 rond drank en voeding op Speelplein/Grabbelpas.

          Toevoeging art. 10 rond kledij, verloren en verboden voorwerpen.

          Art. 11 wijziging: voorstel om passage rond het inschakelen van politie bij laattijdig afhalen van kinderen te schrappen. Dit is voor kinderen een te drastische ingreep.

          Art. 12: de algemene inhoud van de verzekering blijven we vermelden, maar het type verzekeringsinstelling en het polisnummer werden verwijderd wegens niet relevant voor ouders.

          Art. 14: er werd een gedragscode voor de deelnemers toegevoegd.

 

DEEL 3 REGLEMENT VOOR UITBETALING VRIJWILLIGERS SPEELPLEINWERKING EN GRABBELPAS

          Volgende punten worden niet verder opgenomen uit de organisatienota:

          punt 3.4 verzekering

          punt 3.5 geheimhoudingsplicht

          Punt 3.6 wederzijdse rechten en plichten

       Reden: deze punten staan gebundeld in de informatienota en vrijwilligersovereenkomst, die                                    elke vrijwilliger in onze gemeente sowieso moet ondertekenen.

          Art. 1§1: voorstel van wijziging in de leeftijd om animator te worden in de Speelpleinwerking of Grabbelpas:

          huidige werking:

          jongeren die in het desbetreffende kalenderjaar 15 jaar zijn/worden, beschouwen we momenteel als hulpanimator. Dit houdt in dat ze onder begeleiding van ervaren animatoren mee leiding geven in de werking, zonder enige vorm van vrijwilligersvergoeding.

          Jongeren die vanaf het desbetreffende kalenderjaar 16 jaar zijn/worden, beschouwen we momenteel als volwaardige animator. Zij ontvangen een forfaitaire vrijwilligersvergoeding, waarbij het bedrag afhankelijk is van het feit of ze wel/niet in het bezit zijn van een animatorattest.

          voorstel voor toekomst: jongeren die de leeftijd van 15 jaar bereikt hebben én de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs hebben afgerond, de mogelijkheid geven om:

          ofwel reeds als volwaardige animatoren te fungeren. Zij ontvangen in dat geval een forfaitaire vrijwilligersvergoeding en kunnen hun stage bij de Speelpleinwerking en/of Grabbelpas opstarten wanneer ze een cursus hebben gevolgd. Als speelplein zetten we extra in op het onthaal, voldoende ondersteuning en coaching van jonge animatoren. We streven naar een gezond evenwicht tussen beginnende en ervaren animatoren.

          ofwel nog als lid in de tienergroep te blijven (enkel bij Speelpleinwerking Kleit; Speelpleinwerking Adegem en Grabbelpas staan open voor deelnemers t.e.m. 12 jaar), wanneer ze zich nog niet klaar zouden voelen om reeds als volwaardige animator leiding te geven (nog niet rijp, vrienden van hetzelfde geboortejaar die pas in najaar 15 worden en dus nog verplicht lid zijn,...)

          Redenen die dit voorstel motiveren:

          het decreet over attestering stelt dat men reeds op animatorcursus kan gaan op het moment dat hij/zij 15 jaar geworden is. Vroeger gold de regel dat dit pas kon in het jaar dat men 16 werd.

=> Dit betekent dat onze huidige manier van werken problemen geeft wanneer een 15jarige in het voorjaar cursus volgt en in datzelfde kalenderjaar stage wil lopen op de Speelpleinwerking/Grabbelpas. Volgens onze huidige organisatienota zou een animator nog geen forfaitaire vrijwilligersvergoeding kunnen ontvangen of stage kunnen lopen en daar wringt het schoentje.

Het attest krijgt de jongere pas na het volgen van de cursus, het slagen in de stage en deelname aan een terugkommoment en dit ten vroegste als men effectief 16 jaar is (kadervormingstraject).

          volgens de vrijwilligerswetgeving zou je in principe kinderen jonger dan 15 jaar als animator op het speelplein kunnen inschakelen. De arbeidswetgeving stelt echter dat kinderen die de leerplicht nog niet hebben volbracht (doordat ze nog maar 14 jaar zijn of hun 2de studiejaar middelbaar nog niet hebben afgerond) enkel occasioneel vrijwilligerswerk mogen doen (tijdens culturele, artistieke, opvoedkundige of wetenschappelijke activiteiten). Gaan ze toch op regelmatige basis als vrijwilliger aan de slag, dan is dit in strijd met de wet op kinderarbeid. Zij kunnen m.a.w. niet meedraaien als hulpanimator, zoals wij nu toepassen op het speelplein.

          we gaan steeds voor een maximale afstemming tussen de Speelpleinwerking van Kleit, Adegem en vzw Oranje. Bij vzw Oranje fungeren jongeren reeds als volwaardige animator en ontvangen ze een forfaitaire vrijwilligersvergoeding vanaf de dag dat ze 15 jaar worden. Dit willen we gelijk trekken. 

          Art. 1§3: het aantal wettelijke stage-uren na het volgen van een cursus werd aangepast van 60 uur naar 50 uur.

          Art. 2: er wordt een vermelding gemaakt van de tijdstippen waarop de forfaitaire vrijwilligersvergoedingen worden uitbetaald.

 

 

Adviezen

          Financiële dienst: de reglementen werden nagekeken en positief geadviseerd. De financiële dienst stelt voor om geen jaarlijkse indexering van de prijzen toe te voegen, maar eerder de tarieven binnen x aantal jaar in één keer te verhogen.

          Vlaamse Dienst Speelpleinwerking (VDS- koepelorganisatie Speelpleinwerking): De VDS sluit zich aan bij de gedachte die het Vlaams Steunpunt vrijwilligerswerk uitdraagt om jongeren pas vanaf 15 jaar toe te laten als vrijwilliger. De VDS heeft wel een genuanceerde mening naargelang de 15-jarige wel of niet op cursus animator is geweest.

          De VDS vindt dat 15-jarigen die hebben deelgenomen aan een cursus animator, hun stage moeten kunnen doen op het speelplein. De stage gebeurt namelijk best zo snel mogelijk na het volgen van de cursus. Zo kunnen zij de sessies gekregen op cursus omzetten in de praktijk om de verschillende competenties om animator te worden, te tonen en hun attest te behalen.

          Daarnaast vindt de VDS dat ook 15-jarigen die niet hebben deelgenomen aan een cursus animator, wel vrijwilligerswerk moeten kunnen doen op het speelplein. Weliswaar moet bij de samenstelling van het takenpakket én ook de ondersteuning gekeken worden naar de competenties van de persoon in kwestie.

          Jeugdraad: advies zie bijlage.

          Het is eveneens de bedoeling dat de beslissing rond de leeftijd van vrijwilligers in dialoog met de hoofdanimatoren van speelplein Kleit en Adegem verder praktisch wordt uitgewerkt. Zij werden hiervan reeds op de hoogte gesteld tijdens het hoofdanimatorenoverleg.

 

Financiële weerslag

          Tijdens de budgetbesprekingen van najaar 2020 werd reeds rekening gehouden met een mogelijke verlaging van de minimumleeftijd van animatoren naar 15 jaar. Het budget werd hiervoor opgetrokken van 45.058 euro in 2020 naar 54.558 euro vanaf 2021.

GBB-JGD / B.I. 0751-01 / A.R. 616300

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen), die een afzonderlijk stemming vraagt over artikel 2 betreffende het retributiereglement voor de speelplein- en grabbelpaswerking

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V) die zich aansluit bij de vraag voor een afzonderlijke stemming over artikel 2 betreffende het retributiereglement voor de speelplein- en grabbelpaswerking.

             door schepen Glenn Longeville (Open Vld).

             Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) deelt mee dat er afzonderlijk zal gestemd worden over artikel 2 betreffende het retributiereglement voor de speelplein- en grabbelpaswerking.

 

Besluit

 

over artikel 1 betreffende het huishoudelijk reglement van de speelplein- en grabbelpaswerking en artikel 3 betreffende reglement voor de vergoeding van vrijwilligers van Speelplein- en Grabbelpaswerking

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

over artikel 2 betreffende het retributiereglement van de speelplein- en grabbelpaswerking

17 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

8 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Leandra Decuyper, Dino Lateste en Stefaan Standaert

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat  akkoord met het huishoudelijk reglement Speelplein- en Grabbelpaswerking.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat akkoord met het retributiereglement Speelplein- en Grabbelpaswerking.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad gaat akkoord met het reglement voor de vergoeding van vrijwilligers van Speelplein- en Grabbelpaswerking.

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

18.  KERKFABRIEK SINT-ANTONIUS VAN PADUA (BALGERHOEKE-EEKLO) - ADVIES JAARREKENING 2020

 

 

22 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

3 onthoudingen: Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

 

 

De gemeenteraad verleent een gunstig advies aan de jaarrekening 2020 van de kerkfabriek van Sint-Antonius.

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

19.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

          Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

          Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

          Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

          Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

          Door de raadsleden werden volgende vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:

          Vraag van raadslid Valerie Taeldeman CD&V - Personeel

          Vraag van raadslid Annelies Lammertyn CD&V - Windturbineproject

          Vraag van raadslid Leandra Decuyper  CD&V - Mentaal welzijn jongeren

          Vraag van raadslid Leandra Decuyper CD&V - Ontmoetingscentrum Kleit

          Vraag van raadslid Timothy De Groote Vlaams Belang - Vrij Maldegem

          Vraag van raadsleden Standaert en Lateste Groen - Hanteren van voorwaarde betr politiek gerelateerd artikel in 'Vrij Maldegem'

          Vraag van raadslid Stefaan Standaert Groen inzake vertrek interim personeelsmanager TriFinance

          Vraag van raadslid Stefaan Standaert Groen inzake project Cultureel Centrum uit MJP 2020-2025

Bespreking

          De vragen van de raadsleden aan het college van burgemeester en schepenen worden beantwoord:

          Vraag van raadslid Valerie Taeldeman (CD&V) - Personeel
De vraag wordt beantwoord door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld).
 

          Vraag van raadslid Annelies Lammertyn (CD&V) - Windturbineproject
De vraag wordt beantwoord door schepen Nicole Maenhout (N-VA)
 

          Vraag van raadslid Leandra Decuyper (CD&V) - Mentaal welzijn jongeren
De vraag wordt beantwoord door schepen Marleen Van den Bussche (De Merlaan)
 

          Vraag van raadslid Leandra Decuyper (CD&V) - Ontmoetingscentrum Kleit
De vraag wordt beantwoord door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)
 

          Vraag van raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang) - Vrij Maldegem
Vraag van raadsleden Standaert en Lateste (Groen) - Hanteren van voorwaarde betr politiek gerelateerd artikel in 'Vrij Maldegem'
Raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang) en raadslid Dino Lateste (Groen) vragen om de antwoorden van de burgemeester te laten notuleren
 Vragen van raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang):

          Is dit interview deel van een door het gemeentebestuur aangeleverde teksten of is dit van de leverancier zijnde Vrij Maldegem?

          Was het college van burgemeester en schepenen op de hoogte van dit artikel voor de verschijning ervan? Indien ja, waarom hebben ze geen stappen ondernomen om dit niet te laten publiceren? Indien neen, heeft de burgemeester dan een politiek interview gegeven wetende dat dit gepubliceerd ging worden in het Vrij Maldegem?

          Waarom heeft de dienst communicatie dit artikel niet tegengehouden?

          Is er vanuit de diensten gemeld geweest aan het college en / of de burgemeester en / of Vrij Maldegem dat dit een overtreding was van het bestek?

          Welke gevolgen heeft dit voor de Co-creatie?

          Welke stappen zal het gemeentebestuur ondernemen om ervoor te zorgen dat zoiets in de toekomst niet meer kan gebeuren?

          Beseft het gemeentebestuur dat als er niet op gereageerd wordt, ze zichzelf blootstellen aan schadeclaims van andere partijen die niet zijn ingegaan op het bestek?

          Vragen van raadslid Dino Lateste (Groen):

          Draagt het voltallige college verantwoordelijkheid voor deze overtreding?

          Sprak u in naam van het voltallige college en in naam van alle coalitiepartners?

          Hoe wil het bestuur deze overtreding van de regels waar ze zichzelf zo aan vasthoudt, motiveren?

          Hoe wil het bestuur het interview als niet-politiek verantwoorden?

          Krijgt de Maldegemnaar in de toekomst opnieuw de kans om zijn mening te uiten over wat er in Maldegem gebeurd, over de  politiek in Maldegem?

          Wie bepaalt welke artikels en publicaties al dan niet opgenomen worden in het Vrij Maldegem, (Concrete procedure en concrete persoonvermelding)

          Burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) geeft als algemeen antwoord dat het artikel is ontstaan vanuit zijn rol als burgemeester, om de inwoners te informeren over het beleid van de gemeente Maldegem. Thema’s die daar onder andere instaan zijn : de impact van COVID op de gemeente, informatieverstrekking door de gemeente, de maatregelen die zullen genomen worden om COVID het hoofd te bieden, ruimtelijke ordening, cultuurbeleid, toerisme, …
Het is de plicht van een burgemeester om de inwoners te informeren, geenszins wordt in dit interview gesproken van partijpolitiek. Het artikel in kwestie is politiek neutraal en schendt de voorschriften van het bestek niet. Zowel het bestek en de regelgeving zoals onder andere opgenomen in het bestuursdecreet worden nageleefd. De procedure staat beschreven in het bestek. Daar staat alles in genotuleerd. Hij stelt voor als raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang) en raadslid Dino Lateste (Groen) hun individuele vragen beantwoord willen hebben, hij dat wil doen, maar de antwoorden staan in het bestek zelf.

          Raadslid Dino Lateste (Groen)  vraagt om deze vragen individueel te beantwoorden.

          Burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) beantwoordt de vragen van de raadsleden Timothy De Groote (Vlaams Belang) en Dino Lateste (Groen) als volgt:

          Is dit interview deel van door het gemeentebestuur aangeleverde teksten of is dit van de leverancier? Dit artikel is tot stand gekomen vanuit zijn rol als burgemeester om de inwoners te informeren over het beleid van de gemeente Maldegem.

          Was het college van burgemeester en schepenen op de hoogte van dit artikel voor de verschijning ervan? Dit artikel is tot stand gekomen vanuit zijn rol als burgemeester om de inwoners te informeren over het beleid van de gemeente Maldegem.

          Indien ja, waarom hebben ze geen stappen ondernomen om dit niet te laten publiceren, want het is duidelijk een inbreuk op de bepalingen van het bestek. Indien neen, heeft de burgemeester een politiek interview gegeven, wetende dat dit gepubliceerd wordt in Vrij Maldegem en zodoende het bestek geschonden werd door het gemeentebestuur of de leverancier?  Thema’s die worden aangeraakt in het artikel zijn onder andere: de impact van COVID op de gemeente, informatieverstrekking door de gemeente, de maatregelen die zullen genomen worden om COVID het hoofd te bieden, ruimtelijke ordening, cultuurbeleid, toerisme in Maldegem, … Het is de plicht van een burgemeester om de inwoners te informeren, geenszins wordt in dit interview gesproken van partij politiek. Het artikel in kwestie is politiek neutraal en schendt de voorschriften van het bestek niet.

          Moet ik verder doen, want vier is het antwoord precies hetzelfde als het antwoord op vraag drie. Ik kom tot allemaal. Timothy zijn vragen zijn ook een gedeeltelijk dezelfde als die van Dino, voor alle duidelijkheid.

          Waarom heeft de dienst communicatie dit artikel niet tegengehouden, enzoverder? Dat is precies hetzelfde antwoord: Thema’s die worden aangeraakt in het artikel zijn: de impact van COVID, enzoverder. Het artikel in kwestie is dus politiek neutraal en schendt de voorschriften van het bestek niet.

          Welke gevolgen heeft dit voor de Co-creatie? Precies hetzelfde antwoord: Thema’s die worden aangeraakt in het artikel, schendt de voorschriften van het bestek niet.

          Welke stappen zal de burgemeester ondernemen om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren? Geen, het bestek is niet geschonden.

          Beseft het gemeentebestuur dat hier, als hierop gereageerd wordt, politieke neutraliteit, tot het verbreken van de opdracht kan leiden? Zelfde antwoord: Thema’s die worden aangeraakt in het artikel zijn onder andere: de impact van COVID op de gemeente, informatie, enzoverder, enzoverder. Geenzins wordt in het betrokken interview gesproken over partij politiek. Het artikel in kwestie is politiek neutraal en schendt de voorschriften van het bestek niet.

          Draagt het voltallige college verantwoordelijkheid voor deze overtreding ? Er is geen overtreding, het bestek is niet geschonden.

          Sprak de burgemeester hier in naam van het voltallig college? Dit artikel is tot stand gekomen vanuit zijn rol als burgemeester om de inwoners te informeren over het beleid van de gemeente Maldegem.

          Hoe wil het bestuur deze overtreding van de regels waar het zelf zo aan vasthoudt, motiveren?

          Hoe wil het bestuur dit interview als niet-politiek verantwoorden? Dus intussen zijn er al een aantal antwoorden op de vraag van Dino, die hetzelfde antwoord hebben: Thema’s worden niet aangeraakt, het is niet partij politiek, kwestie is politiek neutraal en schendt de voorschriften van het bestek niet.

          Krijgt de Maldegemnaar opnieuw de kans, en dan zit ik volledig bij Dino. Opnieuw de kans om zijn mening te uiten over wat er in Maldegem gebeurd over de politiek in Maldegem? Het bestek is net zoals de regelgeving zoals opgenomen in het bestuursdecreet, wordt nageleefd, het college van burgemeester en schepenen gaat daar op toezien.

          Wie bepaalt welke artikels al dan niet opgenomen worden in Vrij Maldegem, graag  de concrete procedure? De procedure staat omschreven in het bestek. Daar staat ook in wie als ambtenaar bevoegd is. Ik denk dat ik alle vragen beantwoord heb.

          Raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang) stelt vast dat vraag 1 en vraag 2 niet zijn beantwoord. De vragen waren vooral heel simpel.

          Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) benadrukt dat alle vragen zijn beantwoord. Zoals raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang) gevraagd heeft, worden alle antwoorden genotuleerd.

 

          Vraag van raadslid Stefaan Standaert (Groen) inzake vertrek interim personeelsmanager TriFinance
De vraag wordt als beantwoord door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)
 

          Vraag van raadslid Stefaan Standaert (Groen) inzake project Cultureel Centrum uit MJP 2020-2025
De vraag wordt beantwoord door schepen Nicole Maenhout (N-VA).
 

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

20.  SCHORSING VAN DE ZITTING

 

 

 

 

Publicatiedatum: 11/06/2021