Zitting van 15 12 2022
OPENBARE ZITTING
1. MEDEDELINGEN
● Voorzitter Marten De Jaeger deelt mee dat schepen Danny Vannevel (N-VA) verontschuldigd is, en per mail de raadsleden bedankt voor het begrip en de hulp die hij tijdens de afgelopen gemeenteraadszitting ontvangen heeft.
● De ambtenaar voor lokale economie heeft het resultaat van de ondernemersbevraging ter beschikking gesteld aan de raadsleden en tevens werd de uitnodiging naar de nieuwjaarsreceptie van de gemeente aan de raadsleden overhandigd.
● Op vraag van raadslid Kiran Van Landschoot (Open Vld) wordt rechtgezet dat de diensten niet op zijn feedback wachtten omtrent het zorgparkeren. De politieke polemiek kan ondertussen ook beëindigd worden, vermits ondertussen een overleg heeft plaatsgevonden en het dossier zal verder positief gevolg krijgen.
● Schepen Peter Van Hecke (N-VA) deelt mee dat iedereen uitgenodigd wordt naar de voorstelling 'Wintergloed' die komende maandag om 18 u doorgaat aan de muziekacademie, de KuMa en de Kaba.
● In overeenstemming met artikel 332 §1 van het decreet over het lokaal bestuur wordt aan de gemeenteraad kennis gegeven van het besluit van de gouverneur van 24 november 2022 tot goedkeuring van de wijzigingen 3 (gewone dienst) en 4 (buitengewone dienst) van de begroting 2022 van de politiezone Maldegem, zoals vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 27 oktober 2022.
○ Brief van 24 november 2022 van de gouverneur: Bijzonder specifiek toezicht op de lokale politie - begrotingswijzigingen 3 & 4 - 2022
Evelien Van De Putte Cedric De Smet Koen Cromheecke Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Evelien Van De Putte Cedric De Smet Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Koenraad De Ceuninck Peter E. Van Hecke Peter Van Hecke Jan De Metsenaere Marten De Jaeger Stefaan Heyndrikx Cedric De Smet Bart Van Hulle Hilde Versluys Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Henk Deprest Nicole Maenhout Evelien Van De Putte Jason Van Landschoot Ineke Hebbrecht Cindy De Baets Eva Willems Anneke Gobeyn Leandra Decuyper Valerie Taeldeman Timothy De Groote Dino Lateste Wim Swyngedouw Christine Verplaetse Stefaan Standaert aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 15 12 2022
OPENBARE ZITTING
2. GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAMES VAN DE GEMEENTERAADSZITTINGEN VAN 18 EN 24 NOVEMBER 2022
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.
● Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.
Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.
Feiten
● De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.
● De audiovisuele opnames werden tijdens de zittingen van 18 en 24 november 2022 gelivestreamd en bleven sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be
● Er werden geen opmerkingen gemaakt en een aangepaste versie werd aan de raadsleden ter beschikking gesteld.
Besluit
26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt de notulen en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 18 november 2022 goed.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de nootulen en de audio-opname of audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 24 november goed.
Artikel 3:
De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.
Evelien Van De Putte Cedric De Smet Koen Cromheecke Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Evelien Van De Putte Cedric De Smet Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Henk Deprest Jason Van Landschoot Marten De Jaeger Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Peter Van Hecke Eva Willems Bart Van Hulle Stefaan Standaert Anneke Gobeyn Ineke Hebbrecht Leandra Decuyper Christine Verplaetse Timothy De Groote Hilde Versluys Valerie Taeldeman Evelien Van De Putte Cedric De Smet Kiran Van Landschoot Wim Swyngedouw Annelies Lammertyn Jan De Metsenaere Dino Lateste Peter E. Van Hecke Nicole Maenhout Koenraad De Ceuninck aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 15 12 2022
OPENBARE ZITTING
3. LOKALE POLITIE - VACANTVERKLARING HOOFDINSPECTEUR TEAMCHEF CONTACTTEAM
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● De wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.
● Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd, en al z'n latere wijzigingen.
● Het koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, hierna KB mobiliteit genoemd.
● Het koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.
● Het koninklijk besluit van 7 juni 2009 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.
● Het koninklijk besluit van 31 mei 2009 tot wijziging van de RPPol inzake de wervingsreserve in het raam van de mobiliteit.
● De ministeriële omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 houdende toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones (+ de aanvullingen GPI 15bis, 15 quater en 15 quinquies).
● De permanente nota van de federale politie, met kenmerk DGS/DSP/C-2011/22746, uitgegeven op 09 juni 2011, omtrent de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie - procedures en statutaire gevolgen.
● De beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 30 september 2020, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen op 3 november 2020.
● Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.
● De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.
Feiten
● Op de formatie van politie Maldegem staan 9 plaatsen hoofdinspecteur- 1 plaats werd nog niet open gesteld gelet op de bijzondere opdracht van een contractuele calog niveau B ( halftijds gedetacheerd vanuit de gemeente).
● De contractuele calog niveau B werkt sinds maart 2020 voltijds voor de gemeente en zal normaal niet meer terugkeren naar politie
● Er wordt gevraagd om een plaats hoofdinspecteur functie "teamchef contactteam" vacant te verklaren
● Het functieprofiel voor de functie teamchef contactteam werd opgemaakt en wordt in bijlage gevoegd.
● De procedure die zal gevolgd worden voor de vacantverklaring en voor het indienen van de kandidaturen, is deze conform de algemene regelgeving inzake de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie.
● De procedure die zal gevolgd worden voor het voeren van de selectie, is een gestructureerd interview door een selectiecommissie.
Argumentatie
● De operationele werking van de lokale politie Maldegem komt in het gedrang bij het niet volledig bestaffen van het kader.
● Op basis van de dienstnoodwendigheden de bezetting van deze functie verantwoord is.
Besluit
26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte
Artikel 1:
De gemeenteraad beslist om 1 voltijdse statutaire betrekking van hoofdinspecteur van de lokale politie Maldegem, vacant te verklaren in het kader van de mobiliteit van de geïntegreerde politie conform de hierboven bepaalde modaliteiten.
Artikel 2:
De functie die vacant wordt verklaard heeft het functieprofiel van teamchef contactteam
Artikel 3:
De functie is geen betrekking waaraan een voorrang is gekoppeld voor de oud-Brusselaars.
Artikel 4:
De functie is geen gespecialiseerde betrekking.
Artikel 5:
In de selectie van hoofdinspecteur teamchef contactteam wordt wel voorzien in een wervingsreserve die geldt voor een gelijkwaardige functionaliteit tot de datum van de volgende 2 mobiliteitscycli.
Artikel 6:
Volgende selectiemodaliteiten worden weerhouden:
- advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort.
Artikel 7:
De plaatselijke selectiecommissie wordt als volgt samengesteld:
Voorzitter: de korpschef
Leden:
- een officier van een korps van de lokale politie
- een personeelslid van het operationeel kader van de lokale politie met minstens de graad van hoofdinspecteur die over de bekwaamheden beschikt die voor deze functie vereist zijn
Secretaris: een personeelslid van het administratief en logistiek kader
Artikel 8:
Een afschrift van onderhavige beslissing zal aan de betrokken voornoemde diensten overgemaakt worden.
Evelien Van De Putte Cedric De Smet Koen Cromheecke Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Evelien Van De Putte Cedric De Smet Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Annelies Lammertyn Peter Van Hecke Peter E. Van Hecke Ineke Hebbrecht Jan De Metsenaere Dino Lateste Leandra Decuyper Marten De Jaeger Cedric De Smet Nicole Maenhout Stefaan Standaert Koenraad De Ceuninck Henk Deprest Jason Van Landschoot Eva Willems Cindy De Baets Wim Swyngedouw Stefaan Heyndrikx Christine Verplaetse Hilde Versluys Bart Van Hulle Kiran Van Landschoot Evelien Van De Putte Timothy De Groote aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 11 Goedgekeurd
Zitting van 15 12 2022
OPENBARE ZITTING
4. AANVULLENDE BELASTING OP DE PERSONENBELASTING: VERLENGING IN 2023
Juridische gronden
● Het Wetboek op de Inkomstenbelastingen 1992, artikels 464 tot en met 470/2.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan
● Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari 2012.
● Bijzondere wet betreffende de financiering van de Gemeenschappen en de Gewesten, artikel 5/3, § 2 tweede lid.
● De gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2021 betreffende de aanvullende belasting op de personenbelasting - verlenging in 2022.
Feiten
● Er wordt een aanvullende belasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 1 januari van het betreffende aanslagjaar.
● De belasting werd, voor het aanslagjaar 2022, vastgesteld op 6,9% van het volgens het Wetboek van Inkomstenbelastingen 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar. Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorafgaande jaar.
● De vestiging en de inning van gemeentelijke belasting zullen door het toedoen van het bestuur der directe belastingen geschieden, zoals bepaald in artikel 469 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen.
● Voor het aanslagjaar 2023 moet, voor deze belasting, opnieuw een beslissing genomen worden.
Argumentatie
● Er moet rekening gehouden worden met de financiële toestand van de gemeente.
Financiële weerslag
Budget is toereikend Actienr: GBB-FIN Actie-omschrijving: Aanvullende belasting op de personenbelasting | ||||
beleidscode/Alg.rek | Budget 2023 |
|
|
|
0020-00 / 730100 | 9.220.257,84 euro |
|
|
|
Tussenkomsten
● door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)
● door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)
Besluit
14 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
11 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte
1 onthouding: Timothy De Groote
Artikel 1:
Voor het aanslagjaar 2023 wordt een aanvullende belasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 1 januari van het aanslagjaar.
Artikel 2:
De belasting wordt gevestigd op 6,9% van de overeenkomstig artikel 466 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar. Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorafgaande jaar.
Artikel 3:
De vestiging en de inning van de gemeentelijke belasting zullen door het toedoen van het bestuur der directe belastingen geschieden, zoals bepaald in artikel 469 van het Wetboek der Inkomstenbelastingen.
Evelien Van De Putte Cedric De Smet Koen Cromheecke Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Evelien Van De Putte Cedric De Smet Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Cindy De Baets Bart Van Hulle Valerie Taeldeman Dino Lateste Peter E. Van Hecke Eva Willems Kiran Van Landschoot Nicole Maenhout Stefaan Standaert Peter Van Hecke Annelies Lammertyn Marten De Jaeger Wim Swyngedouw Jason Van Landschoot Stefaan Heyndrikx Jan De Metsenaere Leandra Decuyper Cedric De Smet Evelien Van De Putte Hilde Versluys Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Henk Deprest Christine Verplaetse Koenraad De Ceuninck Timothy De Groote aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 1 Goedgekeurd
Zitting van 15 12 2022
OPENBARE ZITTING
5. GEMEENTELIJKE OPCENTIEMEN OP DE ONROERENDE VOORHEFFING: VERLENGING IN 2023
Juridische gronden
• De Grondwet, artikel 170, §4.
• Het Wetboek op de Inkomstenbelastingen van 10 april 1992, artikel 464/1, 1°, artikel 471 tot en met 504.
• Decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit, titel 1 en 3, titel 2, hoofdstuk 1.
• Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
• Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
• Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.
• Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan
• De gemeenteraadsbeslissing van 16 december 2021 betreffende de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing.
Feiten
● Voor het aanslagjaar 2022 werden, ten behoeve van de gemeente, 1.039 opcentiemen op de onroerende voorheffing geheven.
● Aangezien deze opcentiemen slechts voor het aanslagjaar 2022 werden gestemd, moet voor het aanslagjaar 2023 opnieuw een beslissing genomen worden.
Argumentatie
● De financiële toestand van de gemeente.
Financiële weerslag
Budget is toereikend Actienr: GBB-FIN Actie-omschrijving: opcentiemen op de onroerende voorheffing Budgetbeheerder: Isabelle Dombret | ||||
Alg.rek/beleidscode | Budget 2023 |
|
|
|
0020-00 / 730 000 | 9.220.308,06 euro |
|
|
|
Tussenkomsten
● door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)
Besluit
25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte
1 stem tegen: Timothy De Groote
Artikel 1:
Voor het aanslagjaar 2023 worden ten behoeve van de gemeente 1.039 opcentiemen op de onroerende voorheffing geheven.
Artikel 2:
De vestiging en de inning van de gemeentebelasting gebeuren door toedoen van de Vlaamse Belastingdienst.
Evelien Van De Putte Cedric De Smet Koen Cromheecke Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Evelien Van De Putte Cedric De Smet Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Stefaan Standaert Eva Willems Evelien Van De Putte Stefaan Heyndrikx Anneke Gobeyn Koenraad De Ceuninck Leandra Decuyper Cindy De Baets Annelies Lammertyn Jan De Metsenaere Kiran Van Landschoot Jason Van Landschoot Henk Deprest Nicole Maenhout Cedric De Smet Christine Verplaetse Dino Lateste Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Bart Van Hulle Timothy De Groote Marten De Jaeger Valerie Taeldeman Hilde Versluys Peter E. Van Hecke Wim Swyngedouw aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 15 12 2022
OPENBARE ZITTING
6. RETRIBUTIE OP ADMINISTRATIEVE PRESTATIES: WIJZIGING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan
● Reglement Retributie op administratie prestaties goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 december 2019.
Feiten
● Het huidige reglement op administratieve prestaties werd hernomen, mits enkele toevoegingen, namelijk een retributie op voornaamswijziging en op het aanvragen van een nieuwe pin en pukcode voor de identiteitskaart aan het loket in het gemeentehuis.
● De bedragen zijn zoveel als mogelijk gericht op de retributies zoals in huidig reglement zijn vastgelegd (met inbegrip van de indexering).
Argumentatie
● De vergoeding staat in verhouding tot de kostprijs van de verleende dienst.
Besluit
26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte
Artikel 1:
De gemeenteraad stelt onderstaand reglement Retributie op administratieve prestaties vast.
RETRIBUTIE OP ADMINISTRATIEVE PRESTATIES
Artikel 1
Dit reglement is van toepassing vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025
Artikel 2
Er wordt ten voordele van de gemeente een retributie ingesteld voor administratieve prestaties zoals hierna bepaald:
I. Voor het nemen van fotokopieën:
a) Er kunnen enkel kopieën verstrekt worden van stukken van bestuurlijke aard of dienstig voor bestuurlijke handelingen en van stukken welke zich op de gemeente bevinden en waarvoor geen kopieverbod is. De openbaarheid daarvan wordt bepaald door hetzij de vigerende wetgeving, hetzij een beslissing terzake door de algemeen directeur.
b) Het retributiebedrag voor het nemen van één of meerdere fotokopieën wordt als volgt vastgelegd per aanvrager en dit per kopie
Zwart/Wit A4-formaat | Zwart/Wit A3-formaat | Kleur A-4 formaat | Kleur A3-formaat |
0,25 | 0,40 | 0,60 | 1,05 |
c) Dit bedrag is verschuldigd door iedereen die om een kopie verzoekt en bekomt.
d) Het verschuldigd bedrag wordt in de gemeentekas gestort; de kopieën worden pas afgegeven na betaling.
e) Volgende instellingen/organisaties/personen die om fotokopieën verzoeken, kunnen deze gratis bekomen indien deze bestemd zijn voor de eigen werking:
i. De erkende gemeentelijke adviesraden;
ii. Studiebureaus in het kader van hun opdracht voor de gemeente;
iii. De ambtenaren/medewerkers van andere Europese, federale, gewestelijke, provinciale of lokale/gemeentelijke overheden; alsook de daaraan gekoppelde departementen, afdelingen, agentschappen,…
iv. De raadsleden, leden van het schepencollege en medewerkers van het gemeentebestuur, OCMW, politiezone en autonoom gemeentebedrijf.
f) fotokopieën genomen in de gemeentelijke bibliotheek vallen onder het retributiereglement van de bibliotheek.
II. Voor het afgeven van een trouwboekje aan nieuwgehuwden of ontvangstbewijs van overeenkomst wettelijk samenwonen:
a) Het retributiebedrag is vastgelegd op 26,00 euro voor een trouwboekje of ontvangstbewijs van overeenkomst wettelijk samenwonen.
b) De retributie is verschuldigd door de persoon die het trouwboekje of ontvangstbewijs ontvangt.
III. Afleveren van een token:
a) Het retributiebedrag is vastgelegd op 13,00 euro per token per persoon.
b) De retributie is verschuldigd door de persoon die het token aanvraagt.
IV. Afleveren van een nieuwe pin & pukcode (aanvraag in het gemeentehuis):
a) Het retributiebedrag is vastgelegd op 10,00 euro per nieuwe pin & pukcode.
b) De retributie is verschuldigd door de persoon die de pin & pukcode aanvraagt.
c) De pin & pukcode kan ook rechtstreeks digitaal aangevraagd worden door de burger zelf, dan is dit kosteloos.
V. Voornaamswijziging
a) Het retributiebedrag is vastgelegd op 250 euro voor elke voornaamswijziging.
b) Er is geen retributiebedrag verschuldigd indien de voornaamswijziging aangevraagd wordt door een transgender.
VI. Afleveren van inlichtingen betreffende onroerende goederen:
a) Het retributiebedrag voor het afleveren van een uittreksel uit het vergunningenregister bedraagt 39,00 euro per kadastraal perceel.
b) Het retributiebedrag voor het afleveren van een uittreksel uit het plannenregister bedraagt 39,00 euro per kadastraal perceel.
c) Het retributiebedrag voor het afleveren van een stedenbouwkundig uittreksel (1) bedraagt 76,00 euro per kadastraal perceel.
d) Het retributiebedrag voor het afleveren van vastgoedinlichtingen (2) bedraagt 115,00 euro per kadastraal perceel.
e) De retributie is verschuldigd door de aanvrager van de inlichtingen.
VII. Voor het aanvragen van een hydraulisch advies aan Aquafin:
a) In het kader van aanvragen tot omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of aanvragen tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden zal een hydraulisch advies gevraagd worden aan Aquafin in volgende gevallen:
i. Verkavelingen, bouwprojecten en industrieterreinen met aanleg van nieuwe wegenis (vb.: bouwproject van diverse woningen met een private weg, verkavelingen met diverse loten met nieuwe wegenis, KMO-zone met diverse loodsen en wegen);
ii. Grote bouwprojecten met openbare ruimten of ruimten met openbaar karakter of grote verharde oppervlaktes (>1000m² totale oppervlakte volgens de aanstiplijst van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening);
iii. Industriegebouwen, zowel nieuwbouw als uitbreidingen (>500m² totale oppervlakte volgens de aanstiplijst van de gewestelijke stedenbouwkundige verordening).
b. Het college van burgemeester en schepen kan steeds gemotiveerd beslissen om andere aanvragen dan deze hoger vermeld aan Aquafin nv over te maken voor hydraulisch advies.
c. Het retributiebedrag bedraagt 1.916,00 euro voor de eerste dossierindiening en 639,00 euro voor elke herindiening om reden van vereiste aanpassingen aan het oorspronkelijk plan.
d. De retributie is verschuldigd door de aanvrager van de omgevingsvergunning.
VIII. Afschrift kiezerslijst:
Een retributiebedrag wordt vastgesteld op 39,00 euro voor de verkoop van een gedrukt afschrift, en van 26,00 euro voor een digitaal afschrift van de kiezerslijst, aan de politieke partijen en/of kandidaten.
Artikel 3
Indien een aanvraag aan meerdere van de hierboven vermelde criteria voldoet, zal het retributiebedrag de som zijn van alle afzonderlijke retributies die betrekking hebben op de aanvraag.
Artikel 4
De tarieven vermeld hierboven worden geïndexeerd als volgt :
De basistarieven zijn verbonden aan het gezondheidsindexcijfer van oktober 2022 (= aanvangsindex) en worden jaarlijks op 1 januari door het college van burgemeester en schepenen aangepast aan het gezondheidsindexcijfer van december ervoor (= nieuwe index), volgens volgende formule:
basisbedrag x nieuwe index = nieuw bedrag
aanvangsindex
Het nieuw bedrag (bekomen na indexatie) wordt afgerond als volgt :
Van 0 tot 0,99 euro : op dichtste veelvoud van 5 cent
Van 1 tot 19,99 euro : op dichtste veelvoud van 50 cent
Vanaf 20 euro : op dichtste veelvoud van één euro
Als twee veelvouden even dicht liggen, wordt het bedrag afgerond naar boven
Artikel 5
Het retributiereglement voor inningskosten van fiscale en niet-fiscale vorderingen zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 24 april 2019 is onverminderd van toepassing op alle vorderingen voortvloeiend uit dit retributiereglement.
Artikel 2:
Een afschrift van deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.
Evelien Van De Putte Cedric De Smet Koen Cromheecke Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Evelien Van De Putte Cedric De Smet Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Dino Lateste Ineke Hebbrecht Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Kiran Van Landschoot Stefaan Heyndrikx Cindy De Baets Hilde Versluys Henk Deprest Christine Verplaetse Stefaan Standaert Jason Van Landschoot Valerie Taeldeman Marten De Jaeger Jan De Metsenaere Cedric De Smet Peter Van Hecke Annelies Lammertyn Timothy De Groote Leandra Decuyper Evelien Van De Putte Wim Swyngedouw Eva Willems Nicole Maenhout Bart Van Hulle Koenraad De Ceuninck aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 15 12 2022
OPENBARE ZITTING
7. HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN LIJKBEZORGING - WIJZIGING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Het decreet van 28 oktober 2016 houdende wijziging van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
2° het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen
5° het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten
● De gemeenteraadsbeslissing van 30 oktober 2019 betreffende het gemeentelijk huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging
Feiten
● De volgende wijzigingen aan het huidig huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging zijn aangewezen:
○ Hoofdstuk I: begripsomschrijving:
■ Schrappen van termijnen in de algemene begripsomschrijving "concessie" omdat deze vermeld worden in art. 10
■ Toevoegen "voormalig" bij eeuwigdurende concessie omdat deze concessies omgezet zijn in 50-jarige concessies
■ Schrapping "hergebruik" omdat deze begripsomschrijving niet voorkomt in het reglement.
■ Toevoegen begripsomschrijving: hernieuwen van een concessie - meervoudige concessie - niet-geconcedeerde begravingen - oudstrijder - retroactieve thuisbewaring - verwaarlozing grafzerk
■ Toevoeging bij voortijdige beëindiging: 10-jarige grafrust
○ Hoofdstuk II: Algemeenheden:
Schrapping in artikel 2.3:"enkel op de begraafplaats van Maldegem-centrum is het plaatsen van nieuwe grafkelders mogelijk. Op de overige begraafplaatsen heeft het plaatsen van nieuwe kelders een uitdovend karakter.
Door de schrapping van dit item wordt het plaatsen van nieuwe kelders op alle gemeentelijke begraafplaatsen terug mogelijk.
Hierdoor voldoet men aan het gelijkheidsbeginsel zijnde het aanbieden van alle begrafenistypes op alle begraafplaatsen van de gemeente.
■ Schrapping in artikel 2.5: "een natuurlijke begraafplaats binnen de gemeente wordt onderzocht en zal opgenomen worden in een aanvullend reglement" Dit hoort niet thuis in een reglement, dit is een loutere intentieverklaring.
■ Wijziging in artikel 3.3: verwijziging naar art. 13 in plaats van art. 12
■ Toevoeging bij artikel 4: De begrafenisondernemer is bevoegd om de as uit te strooien op de strooiweide van de begraafplaats --> kostenbesparend.
■ Toevoeging bij artikel 5.1: "wettelijke" dagen waarop de administratieve diensten gesloten zijn.
■ Schrapping en toevoeging in artikel 7.5: het woord "niet" en niet-inwoners, zonder een vroegere inschrijving in één van de bevolkingsregisters kunnen begraven of uitgestrooid worden op de gemeentelijke begraafplaatsen mits betaling van een hoger tarief. Hiervoor worden speciale tarieven voorzien in het aangepaste retributiereglement.
■ Toevoeging in artikel 7.5
■ Toevoeging in artikel 8.1: de 10-jarige termijn ter vervanging van de begravingstermijn; dit ter verduidelijking.
■ Wijziging van 6 maanden in 1 jaar: termijn die aan belanghebbenden gegeven wordt voor het wegnemen van de graftekens
○ Hoofdstuk IV: Concessies
■ Toevoeging art. 10.1: .... en kunnen verlengd worden met één of meerdere periodes van minimum 15 jaar en maximum 25 jaar.
■ Toevoeging nieuw art. 12bis: Uitbreiding aantal stoffelijke resten in bestaande concessies.
● Uitzonderlijk kunnen bijkomende begunstigden aan een bestaande concessie worden toegevoegd. Deze toevoeging beperkt zich tot de bijzetting van stoffelijke resten in grafkelders:
● In een grafkelder van 2 personen (max. 3 stoffelijke resten):
○ 2 kisten + 1 asurne
○ 1 kist + 2 asurnen
○ 3 asurnen
● In een grafkelder van 3 personen (max. 4 stoffelijke resten):
○ 2 kisten + 2 asurnen
○ 1 kist + 3 asurnen
○ 3 kisten + 1 asurne
○ 4 asurnen
■ Verduidelijking bij artikel 15: Aantal jaren van de nieuwe concessietermijn die de lopende concessietermijn overschrijdt x het verschuldigd bedrag dat bij de totale termijn van de concessie hoort, gedeeld door het aantal jaren van de nieuwe concessietermijn.
■ Schrapping artikel 15.4: "Wanneer de concessie tijdens de periode van bewaring moet hernieuwd worden, zijn de modaliteiten van de hernieuwing van een concessie, opgenomen in het gemeentelijk huishoudelijk reglement van toepassing. Wanneer de concessie, tijdens de periode van bewaring, niet hernieuwd wordt, is deze vervallen" : Dit artikel slaat op de retroactieve thuisbewaring en staat reeds vermeld bij art. 17.2.1
■ Toevoeging art. 17.1: ... houdende wijziging van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging (ter verduidelijking)
■ Wijziging in art. 17.1: verwijzing naar de modaliteiten van artikel 16 in plaats van artikel 11
■ Vervanging in art. 17.2 "verlenging" door "hernieuwing"
■ Toevoeging art. 17.2: ... houdende wijziging van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging (ter verduidelijking)
■ Schrapping art. 19: Sterretjes weide: "een sterretjesweide is voorhanden op de begraafplaats van Adegem en Maldegem" herhaling van art. 2
○ Hoofdstuk V: Sluiting begraafplaats
■ art.20 "bekomen" vervangen door "verkrijgen"
○ Hoofdstuk VI: Percelen en grafmonumenten
■ Schrapping artikel 21.8: Beplanting, plantbakken of keien mogen vóór het lessenaardeksel geplaatst worden maar in geen geval eraan bevestigd worden. Dit werd geschrapt op vraag van de groendienst in het kader van de uniformiteit op de begraafplaats.
■ Artikel 22.4: samenvoegen van punt 3 en 4 in één omschrijving: urnennissen en urnenkelders.
■ Schrapping in Artikel 23.1: De ruimte tussen twee rug-aan-rug geplaatste monumenten moet vrij gehouden worden, er mag geen beplanting, bedekkingsmateriaal of enig ander voorwerp geplaatst worden. Dit werd geschrapt op vraag van de groendienst.
■ Verduidelijking in Art.23.2.2 omtrent de afmetingen op de begraafplaats in Kleit-nieuw: "Op de begraafplaats van Kleit-nieuw kan de afmeting van de betonnen urenenkelder afwijken van de standaard kunststofurnenkelder.
■ Wijzigen Art. 23.2.6: Bij inbreuk hierop worden de gedenkplaatjes ambtshalve verwijderd (correcte zinsbouw).
■ Wijzigen Art. 23.3.3: Bij inbreuk hierop worden de afdekplaatjes ambtshalve verwijderd (correcte zinsbouw).
■ Schrapping in Artikel 24.4: urnenveld
■ Wijziging in Artikel 24.4: termijn van 1 maand naar 1 week
■ Wijzigen Art. 26.2. Bij inbreuk hierop wordt de afdekplaats ambtshalve verwijderd (correcte zinsbouw).
■ In art. 28 vervangen van het woord "bekomen" door "verkrijgen"
■ Toevoegen in art. 28: ... "de kosten van de verplaatsing van de graftekens"
○ Hoofdstuk VII: Graven met lokaal historisch belang en peterschap
■ Toevoeging in Artikel 30.2: "te onderhouden".
○ Toevoeging hoofdstuk IXI: Uitbreiding aantal stoffelijke resten in bestaande concessies.
Argumentatie
● De wijzigingen en toevoegingen van nieuwe items in het huishoudelijk reglement zijn noodzakelijk en hebben een nefaste invloed op de retributie. Het reglement werd opgemaakt in samenwerking met de dienst burgerzaken, de dienst infrastructuur en de dienst financiën
Tussenkomsten
● door schepen Annelies Lammertyn (CD&V)
Besluit
26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte
Artikel 1
De gemeenteraad stelt het huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen en de lijkbezorging als volgt vast:
HOOFDSTUK I: BEGRIPSOMSCHRIJVING.
Begrafenis:
De lijkbezorging op de begraafplaats
Begraving:
Het begraven van stoffelijke overschotten, asurnen, verstrooien van as op de strooiweide
Bijzetting of bijbegraving:
Het begraven van een tweede of volgende lijk in een grafkelder, het plaatsen van een tweede of volgende asurn in een columbariumnis, een urnenzandgraf of een urnenkelder of het plaatsen van een asurn in een grafkelder of zandgraf.
Concessie:
Een concessie is een aangekochte rustplaats op het kerkhof. Dit kan gaan over een grondconcessie,columbariumconcessie of eventueel een urnenveldconcessie. Een concessie kan niet meer voor “eeuwig” worden aangegaan.
Hernieuwen van een concessie:
De concessie kan op uitdrukkelijke aanvraag voor een nieuwe periode worden hernieuwd naar aanleiding van elke nieuwe bijzetting in de concessie
Lijkwade:
Een lijkomhulsel dat in de plaats van een doodskist wordt gebruikt bij de lijkbezorging.
Meervoudige concessie:
De mogelijkheid bestaat om naast de gewone concessie, een concessie bij te kopen.
Niet-geconcedeerde begraving:
Begraving met een minimum grafduur van 10 jaar. Na 10 jaar heeft de gemeente het recht de stoffelijke resten te verwijderen. Een graf dat niet-geconcedeerd werd, kan ook niet verlengd worden.
Ontgraven of ontknekelen:
Een stoffelijk overschot weghalen uit een graf met de bedoeling het te herbegraven, te cremeren of in het geval van een asurne, te verstrooien
Ossuarium of knekelput:
Een verzamelgraf op het kerkhof waarin alle stoffelijke resten van overledenen samen worden begraven na ontgraving uit de graven waarvan de concessies zijn verstreken.
Oudstrijder:
Een veteraan, een soldaat die deelnam aan een oorlog
Peterschap:
Organisaties, personen of groepen kunnen het peterschap verwerven over een grafmonument. Ze verbinden zich ertoe het grafmonument te restaureren en te onderhouden. De gemeente Maldegem blijft eigenaar van het monument en het is niet mogelijk om er stoffelijke overschotten in te begraven.
Retroactieve thuisbewaring:
Nabestaanden kunnen vragen om een asurne die begraven is in een urnenveld of in een columbarium is bijgezet (tijdelijk) mee naar huis te nemen.
Ruimen van grafzerken:
Het wegnemen van zerken en gedenktekens
Sterretjesweide:
Plaats bestemd voor het herdenken en/of begraven van levenloos geboren kinderen ongeacht de duur van de zwangerschap.
Strooiweide:
Het perceel op de begraafplaatsen dat gebruikt wordt voor de uitstrooiing van de as.
Urnenkelder:
Een betonnen graf, waarvoor aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon een concessie is verleend tot het doen begraven van asurnen.
Urnennis of columbariumnis:
Een nis, waarvoor aan een natuurlijk persoon of rechtspersoon een concessie is verleend tot het plaatsen van asurnen.
Urnenzandgraf:
Een graf in volle grond, bestemd voor asurnen
Verlengen van een concessie:
Dit kan bij het einde van de concessie (zonder overlijden)
Verwaarlozing grafzerk:
Verwaarlozing staat vast als het graf doorlopend onzindelijk, door plantengroei overwoekerd, vervallen, ingestort of bouwvallig is. Die verwaarlozing wordt geconstateerd in een akte van de burgemeester die een jaar lang bij de ingang van de begraafplaats en bij het graf aangeplakt blijft.
Voormalig eeuwigdurende concessie:
Is een concessie voor onbeperkte duur die door de wetgeving van 20/07/1971 is omgezet in een concessie met een termijn van 50 jaar, gratis hernieuwbaar met 50 jaar.
Voortijdige beëindiging:
Bij een laatste bijbegraving vóór de effectieve vervaldatum van de concessie en de concessie looptijd bedraagt meer dan 10 jaar, kan gekozen worden voor afstand lees: voortijdige beëindiging van de concessie
Zandgraf:
Een graf in volle grond, bestemd voor kisten
Zone:
Ruimtelijke indeling op het kerkhof voor afbakening van de gratis grond, de concessies, het urnenveld, ….
HOOFDSTUK II: ALGEMEENHEDEN.
Artikel 1: Begraafplaats of kerkhof:
● Kerhof Maldegem-centrum (met hoofdingang Katsweg, en zij ingang via Kapelaanstraat)
● Kerkhof Adegem (Adegem Dorp)
● Kerkhof Kleit-oud (rond de kerk)
● Kerkhof Kleit-nieuw (Aalterbaan)
● Kerkhof Donk (Brezendedreef 8)
● Kerkhof Middelburg (Middelburgse Kerkstraat, rond de kerk)
Artikel 2: Lijkbezorging op de begraafplaatsen
● Een persoon wordt begraven in een kist of in een lijkwade. Een kist/lijkwade moet beantwoorden aan de voorwaarden bepaald in het uitvoeringsbesluit van 21/10/2005
● De begraafplaatsen van Kleit-Nieuw, Adegem, Maldegem-centrum, Donk en Middelburg zijn bestemd voor het begraven, plaatsen en bijzetten van personen (dit zowel in volle grond als in kelders) en voor het uitstrooien van de as.
● Op de begraafplaats van Adegem en Maldegem is een sterretjesweide voorzien.
Artikel 3: Toewijzing van de graven
● Behoudens de wettelijke bepalingen, voorzien in het decreet en in de lokale reglementering, is de manier van teraardebestelling, zoals vermeld bij de aangifte, definitief.
● De toewijzing van de graven (plaats en volgorde) gebeurt volgens plan in chronologische volgorde per type uitgevoerd. Dat plan wijst de percelen aan met de verschillende zones
● Het is niet mogelijk om een concessie te nemen zonder meteen effectief te begraven, tenzij bij meervoudige concessies (cfr. art.13)
Artikel 4: Beheer van de begraafplaatsen
Enkel de verantwoordelijke voor de begraafplaats is bevoegd om de as uit te strooien, de kist of de asurn in de grond, de grafkelder, de urnenkelder of de urnennis te plaatsen, een graf te delven voor begravingen of plaatsing in volle grond en deze terug te vullen, bestaande grafkelders en urnenkelders te openen en te sluiten, de urnennis te openen, de asurn te plaatsen en de urnennis af te sluiten.
De begrafenisondernemer is bevoegd om de as uit te strooien op de strooiweide van de begraafplaats.
Artikel 5: Aangifte overlijden & tijdstip van begraven
● Elk overlijden op het grondgebied van de gemeente dient binnen de 2 werkdagen aangegeven te worden aan de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand via het web-formulier op www.maldegem.be. De wettelijke dagen waarop de administratieve diensten gesloten zijn, worden niet meegeteld voor het berekenen van deze termijn.
● Bij het bezorgen van de stoffelijke overblijfselen op de begraafplaatsen moeten de gemeentelijke diensten ten minste 2 werkdagen vooraf op de hoogte gebracht worden of het gaat om een begraving, een plaatsing, een bijzetting of een uitstrooiing. Indien afgeweken wordt van de eerste keuze en de werkzaamheden zijn gestart, dan wordt een schadevergoeding aangerekend.
● De aangever(s) regelen met het gemeentebestuur de formaliteiten van de begrafenis. Bij ontstentenis hiervan neemt het gemeentebestuur zelf de nodige maatregelen op kosten van de nalatenschap.
● De begrafenis dient te gebeuren op een werkdag of op zaterdag tussen 10u ’s morgens en 17u ’s avonds
● Op wettelijke feestdagen zijn geen begravingen mogelijk:
1 januari, Paasmaandag, 1 mei, Hemelvaartsdag, Pinkstermaandag, 11 juli, 21 juli, 15 augustus, 1 en 2 november, 11 november, 15 november, 25 en 26 december.
● Tijdens de namiddag van 24 december en 31 december is er geen mogelijkheid tot begrafenis.
● Afwijkingen hiervan kunnen in uitzonderlijke omstandigheden (openbare gezondheid, veiligheid, openbare orde) toegestaan worden door de burgemeester.
● Het is verboden om meer dan 1 stoffelijk overschot in 1 graf te begraven.
Artikel 6: Aanwezigheid nabestaanden
De rouwenden kunnen bij het gehele verloop van de begrafenis aanwezig zijn. Een aanvraag hiertoe wordt minimum 2 dagen vóór de begraving bij de dienst burgerlijke stand ingediend.
Artikel 7: Bestemming
Op de begraafplaatsen van Groot-Maldegem worden begraven of uitgestrooid:
● personen welke op datum van hun overlijden ingeschreven waren in één van de bevolkingsregisters van Maldegem;
● menselijke lijken, ontdekt op het grondgebied van Maldegem;
● personen die de gemeente effectief bewonen, doch krachtens wettelijke bepalingen of internationale overeenkomsten vrijgesteld zijn van inschrijving in één van de bevolkingsregisters van Maldegem.
● personen die vroeger in één van de bevolkingsregisters van Maldegem waren ingeschreven en dit gedurende minstens 18 jaar
● Niet-inwoners, zonder een vroegere inschrijving in één van de bevolkingsregisters van de gemeente Maldegem, kunnen begraven of uitgestrooid worden op de gemeentelijke begraafplaatsen mits betaling van een hoger tarief (cfr. het retributiereglement)
HOOFDSTUK III: NIET-CONCEDEERDE BEGRAVINGEN.
Artikel 8: Grafrust
Een niet-geconcedeerd graf wordt voor een termijn van 10 jaar bewaard.
Wanneer niet-geconcedeerde gronden worden ontruimd, dan zal een afschrift van de beslissing tot ontruiming gedurende 1 jaar voor het vervallen van de 10-jarige termijn bekend gemaakt worden:
● aan het betrokken graf en/of in de nabijheid van het te ontruimen perceel.
● aan de ingang van de begraafplaats.
● Via de gemeentelijke website of de gemeentelijke infokanalen.
De belanghebbenden zullen, te rekenen vanaf de datum van de bekendmaking bedoeld in vorige alinea, beschikken over een termijn van 1 jaar om de graftekens weg te nemen.
Na die termijn worden zij van ambtswege verwijderd, en worden ze eigendom van de gemeente. Het college van burgemeester en schepenen beslist over de bestemming van deze materialen.
De omzetting van een niet-geconcedeerde begraving naar een geconcedeerde is uitgesloten.
Artikel 9: Retroactieve thuisbewaring
● De aanvraag tot retroactieve thuisbewaring van een asurne uit een niet-geconcedeerd perceel of nis, bij toepassing van artikel 24 en 24 bis, van het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, zoals tot op heden gewijzigd, moet schriftelijk worden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen door de overlevende echtgeno(o)t(e) of samenlevende partner en bloedverwanten eerste graad.
● De aanvraag tot retroactieve thuisbewaring kan ingediend worden tot zolang de procedure van ontruiming van de niet-geconcedeerde graven loopt.
● De plaats van bewaring of verstrooiing wordt in de aanvraag aangeduid.
● De aanvraag tot retroactieve thuisbewaring kan slechts éénmalig worden ingediend.
● De modaliteiten betreffende de ontgraving zijn van toepassing.
● Wanneer de thuisbewaring ophoudt, kan de as van de overledene uitgestrooid worden op de strooiweide van één van de gemeentelijke begraafplaatsen of kan de asurne terug worden bijgezet of begraven worden in een concessie op één van de gemeentelijke begraafplaatsen.
HOOFDSTUK IV: CONCESSIES.
Artikel 10: Het nemen van een concessie
● De concessies worden verleend voor 25 jaar en kunnen verlengd worden met één of meerdere periodes van minimum 15 jaar of maximum 25 jaar.
● De concessie gaat in vanaf de datum van begraving
● De concessies en de verlengingen worden toegestaan door het college van burgemeester en schepenen onder de voorwaarden vastgesteld in het gemeentelijk huishoudelijk reglement en het tariefreglement geldend op het ogenblik van de concessieaanvraag of de aanvraag tot verlenging.
● Bij aanvang van de concessie moet duidelijk zijn:
Wie de concessiehouder is
Wie zijn de begunstigden (naam van de begunstigden)
● De concessie wordt aangevraagd door het invullen van het daartoe bestemde formulier.
● Wijzigingen kunnen enkel gebeuren door de concessiehouder zelf. Bij overlijden van de concessiehouder kunnen de personen vernoemd in de concessie ook wijzigingen aanbrengen. De nominatief toegekende concessies kunnen enkel door de concessiehouder of zijn erfgenamen schriftelijk gewijzigd worden. De wijzigingen kunnen slechts gedaan worden ten aanzien van het aantal voorbehouden plaatsen.
Artikel 11: Machtiging
● Het college van burgemeester en schepenen wordt gemachtigd om de concessies te verlenen conform de modaliteiten van het huishoudelijk reglement en de tarieven voorzien in het tariefreglement betreffende de gemeentelijke begraafplaatsen.
● Het college van burgemeester en schepenen wordt tevens gemachtigd om de concessies te beëindigen bij toepassing van een procedure van verwaarlozing. Het College wordt hiertoe gemachtigd door de gemeenteraad.
Artikel 12 : Aantal personen in een concessie
● De concessie in volle grond wordt toegekend voor 2 personen. De concessie in volle grond kan uitbreiden naar een meervoudige concessie tot maximum 4 personen door de ruimte ernaast te reserveren. Voor de begraving van 3 en 4 personen in volle grond, bij toepassing van artikel 12, worden twee percelen van dezelfde grootte naast elkaar voorzien.
● De concessies in een columbariumnis en in het urnenveld worden toegekend voor 1, 2 of maximum 3 personen.
● De concessies in kelders worden toegekend voor 2 of 3 personen maar kunnen uitgebreid worden naar een meervoudige concessie tot maximum 6 personen door de ruimte ernaast te reserveren. Voor de begraving van 4,5 en 6 personen in een kelder, bij toepassing van artikel 13, worden twee percelen van dezelfde grootte naast elkaar voorzien.
Artikel 12bis:
● Uitzonderlijk kunnen bijkomende begunstigden aan een bestaande concessie worden toegevoegd.
Deze toevoeging beperkt zich tot de bijzetting van stoffelijke resten in grafkelders:
○ In een grafkelder van 2 personen (max. 3 stoffelijke resten):
■ 2 kisten + 1 asurne
■ 1 kist + 2 asurnen
■ 3 asurnen
○ In een grafkelder van 3 personen (max. 4 stoffelijke resten):
■ 2 kisten + 2 asurnen
■ 1 kist + 3 asurnen
■ 3 kisten + 1 asurne
■ 4 asurnen
Artikel 13: Meervoudige concessies
Er kunnen geen concessies verleend worden vóór het overlijden, behoudens in het kader van een meervoudige concessie, waarbij de eerste onmiddellijk benut wordt voor een overleden persoon en de resterende(n) voorbehouden worden aan:
● de overblijvende echtgenoot of echtgenote van de overledene
● de bloed- en aanverwanten 1e en 2 e graad van de overledene;
● een persoon die, op het ogenblik van het overlijden, met de overledene een feitelijk gezin vormde.
● een persoon, die voor het overlijden zijn wil tot samen begraving met de overledene schriftelijke te kennen heeft gegeven en die hiervoor een toestemming heeft verkregen van de concessiehouder.
Omtrent de samenwoonst dient de aanvrager van de concessie de nodige bewijsstukken voor te leggen.
Door het verlenen van een concessie vervreemdt het gemeentebestuur de grond of de columbariumnis niet. Zij verleent slechts een genot en gebruiksrecht met een speciale, tijdelijke en nominatieve bestemming.
Artikel 14: Verlengen van een concessie bij het einde van de concessie
● Een concessie kan altijd verlengd worden; voor 15 jaar of opnieuw voor 25 jaar vanaf de datum van de goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen.
● Een voormalig eeuwigdurende concessie kan kosteloos verlengd worden voor 50 jaar.
● De mogelijkheid tot verlenging wordt door middel van een akte van de burgemeester of zijn gemachtigde gedurende 1 jaar bekendgemaakt aan het betrokken graf en aan de ingang van de begraafplaats.
● Indien er geen aanvraag tot verlenging van de concessie is ingediend vóór de vervaldatum, vervalt de concessie.
Artikel 15: Hernieuwen van een concessie na bijzetting
● Op het ogenblik van een bijbegraving wordt de concessie ambtshalve hernieuwd met een termijn van 25 jaar, te rekenen vanaf de datum van de begraving.
● Voor de proportionele berekening van de prijs voor een ambtshalve hernieuwing van de concessie n.a.v. een bijzetting wordt volgende formule toegepast:
○ aantal jaren van de nieuwe concessietermijn die de lopende concessietermijn overschrijdt x het verschuldigd bedrag dat bij de totale termijn van de concessie hoort, gedeeld door het aantal jaren van de nieuwe concessietermijn
● De duur van de hernieuwing na bijzetting neemt een aanvang op de datum van het overlijden van diegenen die wordt bijgezet.
● Indien er geen bijbegraving gebeurt voor de effectieve vervaldatum van de concessie, moet de concessie expliciet hernieuwd worden. Indien geen aanvraag tot hernieuwing wordt ingediend, vervalt de concessie. Na het vervallen van de concessie wordt geen bijbegraving meer toegestaan.
Artikel 16: Voortijdige beëindiging
● Op schriftelijk verzoek van de concessiehouder of zijn erfgenamen, of bij ontstentenis hiervan, iedere belanghebbende, kan het college een concessie voortijdig beëindigen.
● Bij beëindiging op verzoek, kan de betaalde concessieprijs noch geheel, noch gedeeltelijk teruggevorderd worden.
● Vooraleer het college tot beëindiging overgaat, zal de vraag tot beëindiging worden aangeplakt gedurende 1 maand aan de ingang van de begraafplaats en aan de betrokken concessie, en zal, indien mogelijk, de concessiehouder schriftelijk in kennis worden gesteld. Bezwaren tegen een voortijdige beëindiging moeten schriftelijk worden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 17: Toepassing van artikel 24 en 24 bis van het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging.
● De retroactieve thuisbewaring is mogelijk in toepassing van art. 24 §1 4e en 24bis van het decreet van 16.01.2004, gewijzigd bij decreet van 09.12.2011.
● De aanvraag tot retroactieve thuisbewaring van een of meerdere asurnen uit een meervoudige concessie in het columbarium of het urnenveld moet per overledenen en schriftelijk worden aangevraagd bij het college van burgemeester en schepenen door de overlevende echtgeno(o)t(e) of samenlevende partner en de bloedverwanten eerste graad.
● De plaats van bewaring of verstrooiing wordt in de aanvraag aangeduid.
● De aanvraag tot retroactieve thuisbewaring kan ingediend worden tot zolang de termijn van de concessie loopt of tot zolang de procedure van de hernieuwing van de concessie loopt.
● De aanvraag tot retroactieve thuisbewaring kan slechts éénmaal worden ingediend.
● De aanvraag tot retroactieve thuisbewaring wordt gedurende een periode van 6 maanden afgekondigd aan de betrokken nis of aan het betrokken perceel.
● De modaliteiten betreffende de ontgraving zijn van toepassing.
● De geconcedeerde nis of perceel wordt gedurende een termijn van 2 jaar bewaard.
● De bewaringstermijn heeft geen invloed op de oorspronkelijk toegekende concessietermijn.
● Wanneer de thuisbewaring na de termijn van 2 jaar ophoudt, kan de as van de overledene uitgestrooid worden op de strooiweide van één van de gemeentelijke begraafplaatsen of kan de asurne terug worden bijgezet of begraven worden in een concessie op één van de gemeentelijke begraafplaatsen.
Artikel 17.1: Voortijdige beëindiging van de concessie bij toep. Art. 24 & 24bis houdende wijziging van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging.
● Wanneer op het ogenblik van de aanvraag tot retroactieve thuisbewaring, door de nabestaanden reeds gekozen wordt om de asurnen niet meer terug te brengen of wanneer door de nabestaanden gekozen wordt voor een asverstrooiing op een andere plaats dan de begraafplaats, dan worden de modaliteiten van artikel 16 van het gemeentelijk huishoudelijk reglement toegepast.
Artikel 17.2: Hernieuwing bij toep van Art. 24 & 24bis houdende de wijziging van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en lijkbezorging
● Wanneer de concessie tijdens de periode van bewaring moet hernieuwd worden, zijn de modaliteiten van de hernieuwing van een concessie, opgenomen in het gemeentelijk huishoudelijk reglement van toepassing. Wanneer de concessie, tijdens de periode van de bewaring, niet hernieuwd wordt, is deze vervallen.
Wanneer, na een termijn van twee jaar, de asurnen niet worden teruggebracht naar de begraafplaats, wordt de concessie ambtshalve opgeheven.
De betaalde concessieprijs kan noch geheel, noch gedeeltelijk teruggevorderd worden.
Artikel 18: Oudstrijders
● Voor oudstrijders die in een éénpersoonsgraf liggen, is geen concessie nodig. De éénpersoonsgraven van oudstrijders kunnen indien de gemeente dit opportuun acht en op kosten van de gemeente, verplaatst worden naar een andere plaats op dezelfde begraafplaats. Het gemeentebestuur staat in voor het onderhoud van deze graven..
● Het vaststellen van de lijst van reeds begraven oudstrijders is bevoegdheid van het college. Nabestaanden die een reeds begraven oudstrijder op de lijst willen laten plaatsen, dienen een bewijsstuk in te dienen bij de dienst burgerlijke stand.
● Indien nabestaanden van oud-strijders menen in aanmerking te komen voor de maatregelen beschreven in artikel 18 punt 1, dienen deze vóór de begrafenis een aanvraag te richten tot het college.
● Oudstrijders waarvoor de nabestaanden niet kiezen voor een éénpersoonsgraf, vallen onder de gewone concessiereglementering.
Artikel 19: Sterretjesweide
Deze wordt gratis ter beschikking gesteld voor het begraven van foetussen. Er wordt geen grafzerkje geplaatst; de in gebruik te nemen ruimte blijft beperkt tot het plaatsen van een monument van 25 op 25 op 25 cm.
HOOFDSTUK V: SLUITING VAN EEN BEGRAAFPLAATS.
Artikel 20: Sluiting begraafplaats
In geval van sluiting en/of wijziging van de bestemming van de begraafplaats kunnen de concessiehouders geen aanspraak maken op enige vergoeding. Zij hebben slechts recht op het bekomen van een perceel of nis van dezelfde afmetingen op een andere gemeentelijke begraafplaats, tot het einde van de concessietermijn. De eventuele kosten voor het overbrengen van de stoffelijke overschotten zijn ten laste van het gemeentebestuur. De kosten voor het overbrengen van de graftekens zijn ten laste van diegenen die de overbrenging hebben aangevraagd.
Het recht op het kosteloos verkrijgen van een nieuw perceel of nis is afhankelijk van het indienen van een aanvraag door enige belanghebbende, binnen een termijn van 1 jaar, volgend op de bekendmaking van de gemeenteraadsbeslissing tot sluiting.
HOOFDSTUK VI : PERCELEN EN GRAFMONUMENTEN.
Artikel 21: Algemeen
● Op het perceel, waarin een stoffelijk overschot of een asurne begraven werd in geconcedeerde grond, moet binnen het jaar na de datum van begraving, aanwezig zijn:
○ ofwel een afzoming, in duurzame materialen, van de grenslijnen van de grafconcessie;
○ ofwel een grafzerk waarop de naam, voornaam en de datum of het jaartal van geboorte en van overlijden van de aldaar begraven personen aangebracht worden.
● Op een geconcedeerd perceel van het urnenveld, moet uiterlijk binnen het jaar na de begraving, een afdekplaat geplaatst worden.
● Ingeval van bijbegraving moet na de begraving het perceel onverwijld in een ordentelijke staat gebracht worden en dienen de afzoming, de graftekens of de afdekplaten geplaatst binnen hogervermelde termijn.
● Indien binnen de voorziene termijn de plaatsing van de afzoming, de grafzerk of de afdekplaat niet is uitgevoerd, of indien tijdens de verdere duur van de concessie niet langer aan die voorwaarden voldaan is, kan dit aanleiding geven tot het treffen van dezelfde maatregelen als deze die ingevolge de wet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging zijn voorzien bij verwaarlozing van graven.
● Eenieder heeft het recht op het graf van een bloedverwant of vriend, uiterlijk binnen het jaar na de datum van de begraving, een grafmonument te plaatsen.
● Het gemeentebestuur kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor afwijkende maten. De grafmakers dienen ter plaatse de vaststelling van de metingen te doen.
● Bloemstukken op de strooiweide worden binnen de maand na de uitstrooiing verwijderd door de nabestaanden. Bij het ontbreken van de verwijdering 1 maand na de uitstrooiing worden de bloemen en bloemstukken eigendom van de gemeente en kunnen deze worden weggenomen door de diensten.
● Buiten de concessie mag geen ruimte ingenomen worden. Beplantingen, plantbakken of keien kunnen dus enkel geplaatst worden vóór het grafmonument indien het grafmonument niet de volledige concessie bedekt. Inbreuken hierop worden ambtshalve verwijderd. Het gemeentebestuur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade toegebracht aan de grafzerk hierdoor.
Artikel 22: Plaatsing en bijzetting van de asurnen:
● De afmetingen van de urnen moeten van die aard zijn dat zij in urnennissen & urnenkelders bijgezet kunnen worden in verhouding tot het aantal personen per concessie.
● Aan de plaatsing en bijzetting van de asurn worden de volgende voorwaarden gesteld:
● De urnennissen en urnenkelders kunnen maximaal 3 urnen van standaardformaat bevatten. Indien de nabestaanden kiezen voor een sierurne kan niet gegarandeerd worden dat er plaats is voor een tweede of derde urne.
● De asurnen dienen te worden vervaardigd uit materialen die uit oogpunt van hygiëne en stabiliteit verantwoord zijn.
● Nadat de asurne is bijgezet, wordt de nis/kelder/grond door de aangestelde van de gemeente afgesloten.
Artikel 23: Afmetingen & voorwaarden
Het plaatsen van graftekens en monumenten is onderworpen aan hieronder vermelde voorwaarden en afmetingen:
Artikel 23.1: Gedenkplaten geplaatst op een perceel bedoeld voor begraving in volle grond en in kelder:
● Maximum 2,30m lang en 90 cm breed
● Stevig geplaatst zijn en de basis mag niet dieper dan 5 cm onder het grondpeil worden aangebracht, behoudens de funderingspalen;
● Het grondvlak moet horizontaal geplaatst worden en in overeenstemming met de aangeduide lijnrichting;
● De horizontale afdekplaat moet de volledige oppervlakte van het graf bedekken.
● Vervaardigd zijn uit duurzame materialen;
● Maximum 1,50 m boven het grondpeil uitsteken
● Een nieuw te plaatsen monument volgt de achterlijn van de reeds eerder geplaatste grafmonumenten
Artikel 23.2: Gedenkplaten geplaatst op een perceel van het urnenveld
● 60 cm lang en 60 cm breed
● Op de begraafplaats van Kleit-nieuw kan de afmeting van de betonnen urnenkelder afwijken van de standaard kunststofurenkelder.
● Maximum 0,50cm hoog
● Te plaatsen achter de urnenkelder, niet vastgehecht aan het deksel
● De ruimte tussen twee monumenten van het urnenveld moet vrij gehouden worden, er mag geen beplanting, bedekkingsmateriaal of enig ander voorwerp worden geplaatst.
● Bij inbreuk hierop wordt de gedenkplaat ambtshalve verwijderd.
Artikel 23. 3: Afdekplaatjes urnennissen
● Op de afdekplaatjes mag een foto van de overledene aangebracht worden en een siervaasje met een maximum hoogte van 12cm. Het zicht van de omgevende nissen mag in geen geval belemmerd worden.
● Het is niet toegelaten om op of aan de nissen van het columbarium, op eigen initiatief, bloemen, foto’s sierstukken, constructies of andere versierselen te plaatsen of te hangen.
● Bij inbreuk hierop wordt de afdekplaat ambtshalve verwijderd.
Artikel 23.4: Naamplaatje gedenkzuil strooiweide
● Naamplaatjes op de herdenkingsmonument van de strooiweide kunnen worden aangebracht met volgende afmetingen: 15 cm lang, 6 cm hoog en max 0,50 cm dik.
● Het graveren en/of invullen van de naamplaatsjes is ten laste van de nabestaanden.
● De naamplaatjes mogen al dan niet voorzien zijn van een foto van de overledene.
● De naamplaatjes op de gedenkzuil worden gedurende een termijn van 10 jaar bewaard.
● Er worden geen blijvende ornamenten, bloembakken toegestaan op de strooiweide
Artikel 24: Verwijdering of herplaatsing grafmonumenten
● De verwijdering en de herplaatsing van de grafmonumenten en van de afdekplaten van het columbarium, naar aanleiding van een aanvraag tot retroactieve thuisbewaring, bij toepassing van artikel 24 en 24 bis, van het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, zoals tot op heden gewijzigd, gebeurt in opdracht en op kosten van de aanvrager van de thuisbewaring.
● Voor de verwijdering en de herplaatsing wordt een afspraak gemaakt met de dienst burgerlijke stand.
● De modaliteiten met betrekking tot de plaatsing van grafmonumenten zijn van toepassing.
● De herplaatsing van de afdekplaat en de herplaatsing van het monument moet binnen een termijn van 1 week worden uitgevoerd.
● De aanvrager van de retroactieve thuisbewaring is verantwoordelijk voor eventuele schade.
Artikel 25: Niet-weggenomen graftekens
Wanneer een begraving om gelijk welke reden ten einde loopt, worden de niet-weggenomen graftekens en de nog bestaande constructies eigendom van de gemeente. Het college van burgemeester en schepenen bepaalt de bestemming van de grafmonumenten.
Artikel 26: Herplaatsen afdekplaat
● Naar aanleiding van een bijzetting wordt de verwijdering en de herplaatsing van de afdekplaat van het urnenveld, concessie of niet-geconcedeerd graf geregeld door de nabestaanden. De kosten ter zake zijn ten laste van de aanvrager(s).
● Bij inbreuk hierop wordt de afdekplaat ambtshalve verwijderd.
Artikel 27: Opruiming
Van graven die eigendom geworden zijn van het gemeentebestuur, kunnen de grafmonumenten en gedenkstenen weggenomen worden. De nabestaanden hebben de mogelijkheid om kleine grafornamenten mee naar huis te nemen, tenzij het graf is opgenomen op de lijst van funerair erfgoed. Deze graven dienen in hun totaliteit bewaard te worden, met inbegrip van grafgiften, portretfoto’s,…
Artikel 28: Terugneming van een perceel of sluiting van een deel van de begraafplaats
In geval van terugneming van een perceel omwille van openbaar belang of dienstnoodwendigheden, kunnen de concessiehouders geen aanspraak maken op enige vergoeding. Zij hebben wel het recht op het kosteloos verkrijgen van een ander perceel of nis van dezelfde afmetingen op een ander deel van de begraafplaats, tot het einde van de concessietermijn. De kosten voor het overbrengen van de stoffelijke overschotten en de kosten van de verplaatsing van de graftekens zijn ten laste van het gemeentebestuur
HOOFDSTUK VII : GRAVEN MET LOKAAL HISTORISCH BELANG EN PETERSCHAP
Artikel 29: Opmaken van de lijst historisch belang
Het college van burgemeester en schepenen bepaalt autonoom welke graven van historisch belang zijn.
Deze grafmonumenten worden gedurende 50 jaar bewaard. De termijn is verlengbaar.
Het onderhoud is ten laste van het gemeentebestuur.
Het college kan zich ter zake laten adviseren door een werkgroep, samengesteld uit de burgemeester, de schepen van cultuur, en een afvaardiging van de dienst cultuur, de administratie van de begraafplaatsen en de desbetreffende dienst.
Artikel 30: Peterschap
● Eenieder kan een aanvraag indienen om het peterschap over een bepaald grafmonument te verwerven.
● Door de toekenning van het peterschap verbindt de aanvrager er zich toe om, gedurende een welbepaalde periode, een welbepaald grafmonument te behouden en te onderhouden. De aanvrager mag onderhouds- en restauratiewerken uitvoeren, zonder de oorspronkelijke staat van het grafmonument te wijzigen.
● Het gemeentebestuur blijft eigenaar van het grafmonument.
● Het peterschap kan enkel aangevraagd worden voor grafmonumenten die op de lijst van het funerair erfgoed staan.
● De aanvraag tot peterschap wordt schriftelijk ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, en moet gemotiveerd worden.
● Het college van burgemeester en schepenen kent het peterschap toe, na advies van de werkgroep, samengesteld uit de burgemeester, de schepen van cultuur, en een afvaardiging van de diensten cultuur, de administratie van de begraafplaatsen en de technische dienst en eventuele externe adviseurs.
● Voor het peterschap wordt een overeenkomst gesloten. Hierin worden de richtlijnen van de restauratie en het onderhoud van het grafmonument opgenomen, alsook de termijn van het peterschap.
● De aanvrager is aansprakelijk voor eventuele schade aan het grafmonument die, als gevolg van werken, in zijn of haar opdracht zijn uitgevoerd.
● De verwerving van het peterschap is gratis. De aanvrager kan geen aanspraak maken op vergoedingen of compensaties.
● Het peterschap kan bekend gemaakt worden aan het grafmonument, op de in de overeenkomst vastgestelde plaats, door middel van een plaatje.
HOOFDSTUK VIII: SLOTBEPALINGEN
Artikel 31
Alle niet in dit reglement voorziene gevallen worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen, in zoverre zij niet door een wet, besluit of decreet aan een andere overheid worden toegewezen.
Artikel 32
Elke bij hoogdringendheid genomen beslissing van de burgemeester wordt ter kennis gebracht van het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 33
Het huishoudelijk reglement van 30 oktober 2019 betreffende de gemeentelijke begraafplaatsen en de lijkbezorging wordt opgeheven en vervangen door bovenstaand reglement met ingang van 1 januari 2023.
Evelien Van De Putte Cedric De Smet Koen Cromheecke Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Evelien Van De Putte Cedric De Smet Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Peter E. Van Hecke Koenraad De Ceuninck Peter Van Hecke Stefaan Standaert Christine Verplaetse Henk Deprest Cindy De Baets Ineke Hebbrecht Evelien Van De Putte Valerie Taeldeman Stefaan Heyndrikx Nicole Maenhout Timothy De Groote Wim Swyngedouw Leandra Decuyper Kiran Van Landschoot Jason Van Landschoot Annelies Lammertyn Jan De Metsenaere Cedric De Smet Dino Lateste Bart Van Hulle Marten De Jaeger Anneke Gobeyn Eva Willems Hilde Versluys aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 15 12 2022
OPENBARE ZITTING
8. RETRIBUTIEREGLEMENT OP DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN: WIJZIGING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan
● De wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en lijkbezorging en latere wijzigingen.
● Het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging.
● Omzendbrief BA-2006/03 betreffende de toepassing van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging en de uitvoeringsbesluiten.
● Omzendbrief BB-2008/04 - wijziging van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, bij het decreet van 18 april 2008.
● Het tariefreglement op de gemeentelijke begraafplaatsen, zoals goedgekeurd in zitting van 18 december 2019.
● Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging goedgekeurd in zitting van 15 december 2022.
Feiten
● De toenemende prijsstijgingen op de begraafplaatsen: zijnde de toenemende aankoopkosten van kelders, personeelskosten, .... zorgen er voor dat we ook het retributiereglement dienen te herzien.
● Een aantal belangrijke items in het huishoudelijk reglement werden gewijzigd, dit heeft ook een invloed op het retributiereglement, bijkomende begunstigden aan een bestaande concessie toevoegen, het opnieuw invoeren van de plaatsing van grafkelders, niet-inwoners die geen 18 jaar inschrijving in de gemeente kunnen bewijzen kunnen vanaf nu ook begraven of uitgestrooid worden op de gemeentelijke begraafplaats.
Argumentatie
● Niet-inwoners (die geen 18 jaar inschrijving in de gemeente kunnen bewijzen) betalen het dubbel tarief voor alle begraaftypes met uitzondering van asverstrooiing. Hiervoor wordt 250 euro aangerekend.
● Retributie op het bekomen van een concessie in volle grond voor de duur van 25 jaar:
| Oude tarieven | Nieuwe tarieven |
Grondconcessie 1 of 2 kisten | 600 | 900 |
Grondconcessie 1 of 2 asurnen | 300 | 450 |
● Retributie op het bekomen van een concessie in kelder voor de duur van 25 jaar
| Oude tarieven | Nieuwe tarieven |
Grafkelder van 2 personen |
|
|
Grondconcessie | 600 | 900 |
Kelder | 450 | 675 |
Totaal | = 1.050 | = 1.575 |
|
|
|
Bijzetten 3de persoon | nvt | 420 |
|
|
|
Grafkelder van 3 personen |
|
|
Grondconcessie | 900 | 1.350 |
Kelder | 700 | 1.050 |
Totaal | = 1.600 | = 2.400 |
|
|
|
Bijzetten 4de persoon | nvt | 420 |
|
|
|
Urnenkelder van 2 personen |
|
|
Grondconcessie | 300 | 450 |
Kelder | 325 | 325 |
Totaal | = 625 | = 775 |
|
|
|
Urnenkelder van 3 personen |
|
|
Grondconcessie | 450 | 675 |
Kelder | 325 | 325 |
Totaal | = 775 | = 1.000 |
● Retributie op het bekomen van een columbariumnis voor de de duur van 25 jaar
| Oude tarieven | Nieuwe tarieven |
Aantal bijzettingen |
|
|
1 asurne | 375 | 475 |
2 asurnen | 450 | 575 |
3 asurnen | 525 | 675 |
● Verlenging van een concessie
Verlenging nav verval/beëindiging | Concessie in volle grond, urnenkelder, columbariumnis | Grafkelder | |||
| Oude tarieven | Nieuwe tarieven | Oude tarieven | Nieuwe tarieven | |
termijn 15 jaar
| 250 | 375 | 300 | 600 | |
termijn 25 jaar
| 450 | 675 | 450 | 900 | |
● Verlenging naar aanleiding van een bijbegraving ingeval de oorspronkelijke concessielooptijd geen 10 jaar meer is:
○ Dit bedrag wordt berekend: aantal jaren van de nieuwe concessietermijn die de lopende concessietermijn overschrijdt x het verschuldigd bedrag dat bij de totale termijn van de concessie hoort, gedeeld door het aantal jaren van de nieuwe concessietermijn.
● Voormalig artikel 8 (Het aantal plaatsen in een nis of in het urnenveld is beperkt tot maximaal 3 per concessie) wordt geschrapt omdat dit reeds duidelijk is in het huishoudelijk reglement.
Tussenkomsten
● door schepen Annelies Lammertyn (CD&V)
● door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)
Besluit
26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte
Artikel 1:
De gemeenteraad stelt onderstaand retributiereglement op de gemeentelijke begraafplaasten vast:
RETRIBUTIEREGLEMENT OP DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN
Artikel 1
Met ingang van 01/01/2023 en eindigend op 31/12/2025 is hierna vermeld reglement van toepassing.
Artikel 2
Retributie op het bekomen van een concessie in volle grond voor de duur van 25 jaar
Aantal kisten | Grondconcessie |
1 of 2 | € 900 |
Aantal asurnen | Grondconcessie |
1 of 2 | € 450 |
Artikel 3
Retributie op het bekomen van een concessie in kelder voor de duur van 25 jaar
Grafkelder van 2 personen | |
Grondconcessie | €900 |
Kelder | €675 |
| = €1575 |
Bijzetten 3de persoon | €420 |
| |
Grafkelder van 3 personen | |
Grondconsessie | €1350 |
Kelder | €1050 |
| = €2400 |
Bijzetten 4de persoon | €420 |
Urnenkelder van 2 personen | |
grondconcessie | €450 |
Kelder | €325 |
| = €775 |
Urnenkelder van 3 personen | |
grondconcessie | €675 |
Kelder | €325 |
| = €1000 |
Artikel 4
Retributie op het bekomen van een columbariumnis voor de de duur van 25 jaar
aantal bijzettingen | Kostprijs |
1 asurne | €475 |
2 asurnen | €575 |
3 asurnen | €675 |
Artikel 5
Verlenging van een concessie kan op nadrukkelijke vraag van iedere belanghebbende.
Met een termijn van 15 jaar: €375
Met een termijn van 25 jaar: €675
Met een termijn van 15 jaar: €600
Met een termijn van 25 jaar: €900
Dit bedrag wordt berekend: aantal jaren van de nieuwe concessietermijn die de lopende concessietermijn overschrijdt x het verschuldigd bedrag dat bij de totale termijn van de concessie hoort, gedeeld door het aantal jaren van de nieuwe concessietermijn
Artikel 6
Het eventueel aan te kopen gedenkplaatje voor de herdenkingszuil bedraagt 30 euro per stuk. De familie of de nabestaanden zorgen zelf voor de belettering.
Artikel 7
Voor de asverstrooiing in de Belgische territoriale zee, de asverstrooiing op een andere plaats dan de begraafplaats, de begraving van de as op een andere plaats dan de begraafplaats en de bewaring van de as op een andere plaats dan de begraafplaats is geen gemeentelijke retributie verschuldigd.
Artikel 8
Niet-inwoners betalen het dubbel tarief voor alle begraaftypes met uitzondering van asverstrooiing. Hiervoor wordt 250 euro aangerekend
Uitzondering: voor personen die vroeger in één van de bevolkingsregisters van Maldegem waren ingeschreven en dit gedurende minstens 18 jaar vermeerdert het bedrag van de concessie niet.
Artikel 9
De prijs van de concessie: wordt in consignatie gegeven aan de financieel directeur of aan zijn afgevaardigde bij het indienen van de aanvraag tot concessie of hernieuwing; wordt eigendom van de gemeente bij de kennisgeving van het besluit tot toekenning van de concessie of hernieuwing
Artikel 10
Het retributiereglement voor inningskosten van fiscale en niet fiscale vorderingen zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 24 april 2019 is onverminderd van toepassing op alle vorderingen voortvloeiend uit dit retributiereglement
Artikel 2:
Een afschrift van deze beslissing zal aan de toezichthoudende overheid overgemaakt worden.
Evelien Van De Putte Cedric De Smet Koen Cromheecke Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Evelien Van De Putte Cedric De Smet Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Koenraad De Ceuninck Peter E. Van Hecke Henk Deprest Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Eva Willems Ineke Hebbrecht Dino Lateste Peter Van Hecke Leandra Decuyper Cindy De Baets Annelies Lammertyn Wim Swyngedouw Jan De Metsenaere Marten De Jaeger Kiran Van Landschoot Evelien Van De Putte Cedric De Smet Christine Verplaetse Hilde Versluys Stefaan Heyndrikx Jason Van Landschoot Stefaan Standaert Bart Van Hulle Anneke Gobeyn Timothy De Groote aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 15 12 2022
OPENBARE ZITTING
9. BELASTING OP INRICHTINGEN WAAR PRODUCTEN OP BASIS VAN CANNABIS OF DERIVATEN VERKOCHT WORDEN: WIJZIGING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan
● Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari 2012.
● Het politiereglement voor CBD-, Vapor-shops en nachtwinkels
● Belasting op inrichtingen waar e-sigaretten en toebehoren of producten op basis van cannabis of derivaten verkocht worden, reglement goedgekeurd in zitting van 29 januari 2020
Feiten
● Er was reeds een belastingreglement Belastingen op inrichtingen waar e-sigaretten en toebehoren of producten op basis van cannabis of derivaten verkocht worden.
● De Hoge Gezondheidsraad erkende recent in haar nieuw advies dat vapen een hulpmiddel kan zijn om te stoppen met tabak en is het er unaniem over eens dat de e-sigaret minder schadelijk is dan klassieke tabakssigaretten. Naar aanleiding hiervan startte het Vlaams Instituut voor Gezond Leven (Vigez) ook een bewustmakingscampagne om vapen onder de aandacht te brengen als rookstopmiddel. De Hoge Gezondheidsraad wil de kans van volwassen rokers niet ontnemen om in contact te komen met de e-sigaret en beveelt aan om de verkoop van e-sigaretten voldoende beschikbaar te houden in laagdrempelige verkooppunten.
● Het lijkt wenselijk om het belastingreglement aan te passen en de inrichtingen waar e-sigaretten verkocht worden te schrappen uit het reglement.
Argumentatie
● De financiële toestand van de gemeente.
● Inrichtingen waar producten op basis van cannabis of derivaten verkocht worden (genaamd ‘CBD-shop’) brengen voor de gemeente bijkomende uitgaven met zich mee op vlak van veiligheid en reinheid zonder dat zij een bijdrage leveren voor de financiering van deze bijkomende uitgaven; daarom is het gerechtvaardigd een gedeelte van deze uitgaven te financieren door middel van een belastingreglement.
Adviezen
● Lokale economie: De huidige start- en jaarlijkse belasting op nachtwinkels, CBD- en Vaporshops hebben de bedoeling om een ontradend effect te hebben bij potentiële starters. De reactie van de klager bij de burgemeester (en die de aanleiding vormt voor de voorgestelde aanpassing) bewijst dat dit ontradend effect ook werkt! Is het dan zinvol om dit te schrappen?
● Akkoord dat er een zekere discrepantie is met de (kranten)winkels die rookwaren verkopen en niet onderworpen zijn aan deze heffing. En dat ook de Hoge Gezondheidsraad erkent dat dit een enerzijds-anderzijds verhaal is. Maar zijn CBD-shops en Vaporshops het soort handelszaken die we beogen in onze handelskernen? Gaan we hiermee de handelskernen aantrekkelijk maken en het lokaal kopen stimuleren? Is dit wat we verstaan onder een gevarieerd detailhandelsaanbod? Ik meen van niet. En zou daarom adviseren om de formuleringen in het bestaande belastingreglement (en haar ontradend effect) te behouden.
Tussenkomsten
● door raadslid Peter E. Van Hecke (onafhankelijk)
● door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)
Besluit
25 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte
1 onthouding: Timothy De Groote
Artikel 1:
De gemeenteraad stelt onderstaand reglement houdende het instellen van een gemeentebelasting op inrichtingen waar producten op basis van cannabis of derivaten verkocht worden vast:
Belastingen op inrichtingen waar producten op basis van cannabis of derivaten verkocht worden
Artikel 1: Definities
1) Voor de toepassing van het reglement, moet er onder inrichtingen waar producten op basis van cannabis of derivaten verkocht worden (genaamd ‘CBD-shop’) verstaan worden : iedere voor het publiek toegankelijke vestigingseenheid waar producten op basis van cannabis of derivaten verkocht worden onder de vorm van geneesmiddel, voedingsmiddel of supplement, cosmeticaproduct, dampvloeistof of e-sigaret met een lager gehalte dan 0.2% THC, met uitsluiting van apotheken.
2) Onder openingsbelasting wordt verstaan een éénmalige belasting verschuldigd bij elke opening van een nieuwe handelsactiviteit van een inrichting waar producten op basis van cannabis of derivaten verkocht worden.
Artikel 2: Heffingstermijn
Voor de aanslagjaren 2023 tot en met 2025 wordt er zowel een openingsbelasting als een jaarlijkse belasting geheven op inrichtingen waar producten op basis van cannabis of derivaten verkocht worden gelegen op het grondgebied van Maldegem.
Artikel 3: Belastingsplichtige
De belasting is verschuldigd door de uitbater van de inrichting waar producten op basis van cannabis of derivaten verkocht worden.
Artikel 4: Tarief
1) De openingsbelasting bedraagt: 6.000,00 euro per inrichting waar producten op basis van cannabis of derivaten verkocht worden
2) De jaarlijkse belasting bedraagt: 1.500,00 euro per inrichting waar producten op basis van cannabis of derivaten verkocht worden
3) De openingsbelasting en de jaarlijkse belasting zijn ondeelbaar. Zij zijn verschuldigd voor het ganse jaar, welke ook de aanvangs- of stopzettingsdatum van de economische activiteit of de wijziging van uitbating in het jaar is.
4) De jaarlijkse belasting gaat in vanaf het jaar dat volgt op het aanslagjaar waarvoor de openingsbelasting verschuldigd is, of bij gebreke hiervan vanaf de inwerkingtreding van huidig belastingreglement.
Artikel 5: Invordering middels kohier
De belasting wordt ingevorderd door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het College van Burgemeester en Schepenen.
Artikel 6: Aangifte
De uitbater van de inrichting is ertoe gehouden voorafgaandelijk aan elke economische activiteit aangifte hiervan te doen bij het Gemeentebestuur. Hij is verplicht alle nodige documenten en vergunningen voor te leggen op eerste verzoek van het Gemeentebestuur. Hij wordt eraan gehouden de eventuele controle van hun verklaring mogelijk te maken.
Teneinde de belasting te heffen, stuurt het Gemeentebestuur naar alle inrichtingen waar producten op basis van cannabis of derivaten verkocht worden in uitbating een aangifteformulier dat binnen de door het Gemeentebestuur vastgestelde periode behoorlijk dient ingevuld, ondertekend en teruggestuurd te worden.
Indien, om welke reden ook, de belastingplichtigen geen aangifteformulier ontvangen hebben, zijn deze jaarlijks ertoe gehouden vóór 1 maart van het belastingjaar op eigen initiatief het Gemeentebestuur te informeren.
Artikel 7: Wijziging of stopzetting
Een wijziging of stopzetting dient schriftelijk gemeld te worden aan het College van Burgemeester en Schepenen, Marktstraat 7 te 9990 Maldegem.
Artikel 8: Ambtshalve inkohiering
Bij gebrek aan aangifte binnen de in de in artikel 6 gestelde termijn, of in geval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte vanwege de belastingplichtige kan de belasting ambtshalve worden ingekohierd.
Vooraleer wordt overgegaan tot de ambtshalve vaststelling van de belastingaanslag, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.
De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van die betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.
Artikel 9
De belasting is betaalbaar binnen de twee maanden na het verzenden van het aanslagbiljet.
Artikel 10: Bezwaar indienen
De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het College van Burgemeester en Schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of van de kennisgeving van de aanslag.
Artikel 2:
Het reglement Belasting op inrichtingen waar e-sigaretten en toebehoren of producten op basis van cannabis of derivaten verkocht worden zoals goedgekeurd in zitting van 29 januari 2020 wordt opgeheven vanaf aanslagjaar 2023.
Artikel 3:
Een afschrift van deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.
Evelien Van De Putte Cedric De Smet Koen Cromheecke Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Evelien Van De Putte Cedric De Smet Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Stefaan Heyndrikx Christine Verplaetse Jason Van Landschoot Bart Van Hulle Henk Deprest Peter Van Hecke Anneke Gobeyn Cedric De Smet Ineke Hebbrecht Cindy De Baets Valerie Taeldeman Kiran Van Landschoot Wim Swyngedouw Evelien Van De Putte Nicole Maenhout Marten De Jaeger Timothy De Groote Eva Willems Hilde Versluys Annelies Lammertyn Leandra Decuyper Koenraad De Ceuninck Stefaan Standaert Jan De Metsenaere Peter E. Van Hecke Dino Lateste aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 15 12 2022
OPENBARE ZITTING
10. TIJDELIJKE MAATREGEL TIJDENS VERBOUWINGSWERKEN KANUNNIK ANDRIESZAAL MIDDELBURG EN DE POERMOLEN DONK: VASTSTELLEN AFWIJKING OP RETRIBUTIEREGLEMENTEN BETREFFENDE DE ZALEN VAN HET GEMEENSCHAPSCENTRUM EN ZAAL K-BA.
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
○ 2° het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen
○ 14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan
● Retributiereglement voor de polyvalente zaal K-BA in het nieuwe gebouw, Mevr. Courtmanslaan 82 van 23 november 2017.
● Huishoudelijk reglement voor de polyvalente zaal K-BA in het nieuwe gebouw, Mevr. Courtmanslaan 82 van 23 november 2017.
● Het retributiereglement op gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum van 29 juni 2017, gewijzigd door de gemeenteraad van 19 februari 2020.
● Het huishoudelijk reglement op gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum van 29 juni 2017, gewijzigd door de gemeenteraad van 19 februari 2020.
Feiten
● In 2023-2024 staan verbouwings- en renovatiewerken gepland aan 2 zalen van het gemeenschapscentrum: zaal Kanunnik Andries in Middelburg en De Poermolen in Donk.
● Tijdens deze werken zullen de zalen uiteraard niet bruikbaar zijn voor activiteiten.
Argumentatie
● Het schepencollege besprak in zitting van 10 en 17 oktober 2022 de mogelijkheid om de vaste gebruikers van zaal Kanunnik Andries en De Poermolen een alternatief te bieden voor hun zalen wanneer deze gerenoveerd worden.
● Zo zullen bepaalde andere gemeentelijke zalen voor de duur van de werken door deze gebruikers aan een voordelig tarief kunnen worden gehuurd. Uitgangspunt voor dit tarief zijn de prijzen die deze huurders normaal gezien voor zaal Kanunnik Andries of De Poermolen zouden betalen.
● Uitzonderingen:
○ In sommige gevallen mogen huurders gratis gebruik maken van De Poermolen of zaal Kanunnik Andries, maar gratis gebruik van K-BA is niet mogelijk omwille van de BTW-regeling.
○ Bij zaalhuur van K-BA voor repetitie / opbouw / afbouw zou voor huurders categorie 2 en categorie 3 de prijs met als uitgangspunt De Poermolen of zaal Kanunnik Andries duurder uitkomen dan de reguliere prijs. Voorstel is dan ook om dit voor hen op de reguliere prijs te behouden.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Financiële weerslag
● Minder opbrengsten uit zaalverhuur van de zalen van het gemeenschapscentrum.
Besluit
26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte
Artikel 1 - toepassingsgebied
De gemeenteraad beslist dat tijdens de renovatie-/verbouwingswerken aan zaal De Poermolen in Donk en zaal Kanunnik Andries in Middelburg een tijdelijke maatregel geldt die uitzonderingsgevallen beschrijft op onderstaande reglementen:
● Het retributiereglement op gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum van 29 juni 2017, gewijzigd door de gemeenteraad van 19 februari 2020.
● Retributiereglement voor de polyvalente zaal K-BA in het nieuwe gebouw, Mevr. Courtmanslaan 82 van 23 november 2017.
Artikel 2 – duur maatregel
De tijdelijke maatregel loopt gedurende de periode dat zaal De Poermolen in Donk en zaal Kanunnik Andries in Middelburg van het gemeenschapscentrum omwille van renovatie/verbouwingen niet beschikbaar zijn voor het publiek.
Artikel 3 – lijst van gebruikers die beroep kunnen doen op de tijdelijke maatregel
De tijdelijke maatregel geldt voor volgende lijst van huurders, die jaarlijks gebruik maken van de zalen:
● zaal Kanunnik Andries:
○ Bladelincomité
○ CD&V Maldegem
○ Dorpscomité Middelburg
○ Ferm Middelburg
○ Kerkfabriek Sint Petrus en Paulus
○ Okra Middelburg
○ Ouderraad De Ark II vestingsplaats Middelburg
○ NSB Middelburg
○ Levenslijn Team Damme
○ Wandelclub Roal Benti
● De Poermolen:
○ De Donkse Roodborst
○ Dorpsraad Maldegem-Donk
○ Feestcomité Donk
○ Femma Maldegem Donk
○ Ferm Maldegem Donk
○ Okra Trefpunt Donk
○ Bezemkot
○ Brandweerpost Maldegem / vzw De Vuurduivels
○ De Orde van d’Akkerleuzen
○ Landelijke Rijvereniging Sint Barbara
○ Levenslijn Team Damme
○ Maldegem Cycling Team
○ MC De Kleiduivels
○ Racing Team De Wielewaal
○ Pony Keuring Vervaeck Mario
○ Straatfeestcomité Pastoor de Swaeflaan
○ VH Racing Maldegem
○ Wandelclub Roal Benti
○ WTC Maldegem
Artikel 4 - tarieven
In Artikel 3 vermelde gebruikers kunnen in uitzondering op de geldende reglementen aan volgende tarieven gebruik maken van:
● Den Hoogen Pad
| categorie 0 bis | categorie 1 | categorie 2 | categorie 3 |
Vergaderzaal | 0 € | 5,5 € | 16,50 € | 22 € |
Cafetaria | 0 € | 11 € | 66 € | 88 € |
○ Bijzondere tarieven:
■ Bestuursvergaderingen zijn gratis voor categorie 1.
■ Huurders komen in aanmerking voor korting voor zover ze over een periode van twaalf opeenvolgende maanden voor eenzelfde niet-commerciële activiteit telkens dezelfde zaal gebruiken, en de zaal hiervoor in eenzelfde aanvraag wordt gereserveerd:
● 20% korting vanaf 20 verhuringen
● 30% korting vanaf 30 verhuringen
● 40% korting vanaf 40 verhuringen
● K-Ba
| categorie 0 bis | categorie 1 | categorie 2 | categorie 3 |
Activiteiten | 11 € | 11 € | 66 € | 88 € |
Repetitie / opbouw / afbouw | 11 € | 11 € | 33 € | 44 € |
○ Bijzondere tarieven:
■ Huurders komen in aanmerking voor korting voor zover ze over een periode van twaalf opeenvolgende maanden voor eenzelfde niet-commerciële activiteit telkens dezelfde zaal gebruiken, en de zaal hiervoor in eenzelfde aanvraag wordt gereserveerd:
● 20% korting vanaf 20 verhuringen
● 30% korting vanaf 30 verhuringen
● 40% korting vanaf 40 verhuringen
Artikel 5 - indexering
De onder Artikel 4 vermelde tarieven zijn verbonden aan het gezondheidsindexcijfer van oktober 2022 (= aanvangsindex) en worden jaarlijks op 1 januari door het College van Burgemeester en Schepenen aangepast aan het gezondheidsindexcijfer van oktober ervoor (= nieuwe index), volgens volgende formule : (basistarief x nieuwe index) / aanvangsindex = nieuw tarief
Het nieuwe bedrag (bekomen na indexatie) wordt afgerond als volgt :
○ van 0 tot 0,99 euro: op het dichtste veelvoud van 5 cent
○ van 1 tot 19,99 euro: op het dichtste veelvoud van 50 cent
○ vanaf 20 euro: op het dichtste veelvoud van één euro
Als twee veelvouden even dicht liggen, wordt het bedrag afgerond naar boven.
Artikel 6
De burgemeester maakt dit besluit bekend op de website van de gemeente overeenkomstig de artikelen 286 en 287 van het decreet over het lokaal bestuur. De burgemeester publiceert een geactualiseerde en gecoördineerde versie van de gewijzigde reglementen op de website van de gemeente overeenkomstig het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones.
Artikel 7
De gemeente brengt de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking van dit besluit overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur.
Evelien Van De Putte Cedric De Smet Koen Cromheecke Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Evelien Van De Putte Cedric De Smet Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Cedric De Smet Annelies Lammertyn Wim Swyngedouw Eva Willems Koenraad De Ceuninck Timothy De Groote Dino Lateste Nicole Maenhout Valerie Taeldeman Evelien Van De Putte Bart Van Hulle Jason Van Landschoot Peter Van Hecke Anneke Gobeyn Stefaan Standaert Stefaan Heyndrikx Christine Verplaetse Kiran Van Landschoot Hilde Versluys Jan De Metsenaere Leandra Decuyper Henk Deprest Ineke Hebbrecht Peter E. Van Hecke Marten De Jaeger Cindy De Baets aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 15 12 2022
OPENBARE ZITTING
11. RETRIBUTIEREGLEMENT VERKOOP ASBESTZAKKEN: VERLENGING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
○ Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan
● Het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid van 5 april 1995;
● Het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem II);
● Het decreet betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen van 23 december 2011 (Materialendecreet);
● Het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen van 17 februari 2012 (Vlarema);
● Het besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2018 inzake 'Actieplan asbestafbouw';
● Het Toetredingscontract 'asbestovereenkomst gemeenten 2018' afgesloten met de Vlaamse Regering op 17 september 2018;
● Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 24 oktober 2018 waarbij het asbestproject van IVM wordt goedgekeurd;
● Het retributiereglement verkoop asbestzakken zoals goedgekeurd in zitting van 18 december 2019.
Feiten
● Op 18 december 2019 werd het retributiereglement verkoop asbestzakken goedgekeurd. Dit reglement liep tot 31 maart 2022. Ondertussen worden nog steeds asbestzakken aangeboden,.
● IVM laat weten dat het huidige project kan verder lopen tot najaar 2023.
● Het reglement dient verlengd te worden.
● Het reglement wordt ook aangepast aan de huidige werkwijze.
Adviezen
● Het is noodzakelijk de aankoop en retributie voor de verkoop van de asbestzakken vast te leggen
Financiële weerslag
● De 2 soorten asbestplatenzakken, de bigbag, de kleine zakken en de veiligheidskits worden door IVM aangekocht in een globaal bestek ten behoeve van de deelnemende gemeenten.
● De gemeente koopt gedurende de projectperiode veiligheidskits (10 euro per stuk) aan bij IVM en stelt deze gratis ter beschikking van de inwoners (maximaal 2 kits per platenzak of bigbag). De gemeente financiert deze veiligheidskits met de subsidie die ze van OVAM ontvangt.
● De kleine asbestzakken (0,70 euro per stuk) worden gratis ter beschikking gesteld van de inwoners. De gemeente financiert deze aankoop met de subsidie die ze van OVAM ontvangt.
Besluit
26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte
Artikel 1:
De gemeenteraad stelt onderstaand retributiereglement houdende verkoop van asbestzakken vast:
RETRIBUTIEREGLEMENT VERKOOP VAN ASBESTZAKKEN
Artikel 1
§1. Voor een termijn die eindigt op 31 december 2023 wordt als volgt een retributie geheven op de verkoop van zakken voor de inzameling van asbest aan huis op afroep via IVM:
- een asbestplatenzak met een klein volume (± 220 cm lang x 100 cm x 30 cm): 30 euro
(met inbegrip van maximaal 2 veiligheidskits)
- een asbestplatenzak met een groot volume (± 310 cm lang x 110 cm x 30 cm): 30 euro
(met inbegrip van maximaal 2 veiligheidskits)
- een bigbag (1m³) voor asbestleien: 30 euro
(met inbegrip van maximaal 2 veiligheidskits)
§2. Er kunnen maximaal 2 asbestplaatzakken/bigbags per adres gekocht worden.
Artikel 2
Zakken voor de inzameling van kleine stukken asbest en platenzakken voor max. 3 asbestplaten, voor de aanlevering op het recyclagepark worden gratis ter beschikking gesteld aan de inwoners gedurende de projecttermijn die eindigt op 31 december 2023.
Artikel 3
De retributie vermeld in artikel 1 is verschuldigd door de persoon die, op uitdrukkelijk verzoek, de zakken wenst te ontvangen.
Artikel 4
De asbestplatenzakken en bigbags kunnen worden aangekocht aan het onthaal van de dienst infrastructuur, Bloemestraat 45.
Artikel 5
Een afschrift van het reglement wordt gezonden aan:
- OVAM
- IVM
Artikel 2:
Een afschrift van deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.
Evelien Van De Putte Cedric De Smet Koen Cromheecke Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Evelien Van De Putte Cedric De Smet Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Leandra Decuyper Stefaan Standaert Annelies Lammertyn Cedric De Smet Koenraad De Ceuninck Marten De Jaeger Nicole Maenhout Dino Lateste Peter E. Van Hecke Ineke Hebbrecht Jan De Metsenaere Peter Van Hecke Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Timothy De Groote Eva Willems Jason Van Landschoot Cindy De Baets Christine Verplaetse Henk Deprest Wim Swyngedouw Hilde Versluys Kiran Van Landschoot Evelien Van De Putte Stefaan Heyndrikx Bart Van Hulle aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Goedgekeurd
Zitting van 15 12 2022
OPENBARE ZITTING
12. ROOILIJNPLAN WEIDE - DEFINITIEVE VASTSTELLING
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, inz. de artikels 8 en 13 inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad
● De beslissing van de gemeenteraad van 16 september 2009, houdende goedkeuring van het strategisch plan afvalwater Maldegem (SPAM)
● De beslissing van het schepencollege van 11 februari 2013, houdende goedkeuring gunning door Aquafin nv van de studieopdracht voor het Spam 18 dossier rioleringswerken Verbranden Bos, Kallestraat en Weide aan het studiebureau Jonckheere BVBA.
● Bij brief van 21 november 2018 verleende de Vlaamse Milieumaatschappij een gewestbijdrage van 287.553,21 euro voor de rioleringswerken in de Weide.
● De beslissing van de gemeenteraad van 22 september 2022, houdende voorlopige vaststelling van het rooilijnplan voor de Weide
Feiten
● Tussen maandag 10 oktober en woensdag 9 november 2022 werd een openbaar onderzoek georganiseerd betreffende het op 22 september door de gemeenteraad voorlopig vastgestelde rooilijnplan MLD3015A - Spam 18 A voor de Weide.
● Het openbaar onderzoek werd bekendgemaakt overeenkomstig art. 21 van het decreet gemeentewegen, via aanplakking aan het gemeentehuis en aanplakking ter plaatse, een bericht op de gemeentelijke website en in het gemeentelijke infoblad, een bericht in het Belgisch Staatsblad, een afzonderlijke mededeling per beveiligde zending naar de woonplaats van de aanpalende eigenaars, een afzonderlijke mededeling aan de deputatie en het departement.
● De vaststellingen van de provinciale dienst Mobiliteit dd. 10 oktober 2022 luiden als volgt:
● 1. Het algemeen beland wordt niet geschonden: het verbindend karakter van de actuele gemeenteweg Weide blijft behouden
● 2. Het rooilijnplan is nodig voor de renovatie van de gemeenteweg en de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel. Door de rooilijn wordt de ligging en breedte van de openbare gemeenteweg eenduidig vastgelegd. Het voorstel werd afdoende gemotiveerd
● 3. De verkeersveiligheid wordt niet gewijzigd
● 4. De huidige gemeenteweg Weide is niet gemeenteoverschrijdend
● 5. de actuele verbindings- en ontsluitingsfunctie van de gemeenteweg wordt behouden en de behoeften van toekomstige generaties gevrijwaard.
● Bij brief dd. 10 oktober 2022 meldde de provinciale dienst mobiliteit ook dat aangezien het rooilijnplan enkel de lokale gemeenteweg Weide vermeldt, de deputatie geen formaal advies zal verstrekken.
● In de loop van het onderzoek werden per brief of e-mail in totaal 12 individuele of samengevoegde bezwaren of brieven met op- of aanmerkingen op het rooilijnplan ontvangen, sommige zowel per brief als per e-mail ingediend.
● Door het studiebureau Jonckheere werd een verslag ter bespreking en verwerking van de ontvangen bezwaren opgemaakt.
Argumentatie
● In de loop van het onderzoek ontvangen bezwaren:
● bezwaarschrift 1 - bezwaar ingediend op 24/10/2022
Voorgestelde rooilijn loopt door oprit - heraanleg oprit na de werken
● bezwaarschrift 2 - bezwaar ingediend op 27/10/22
We zullen niet meer voor onze oprit kunnen parkeren
● bezwaarschrift 3 - bezwaar ingediend op 03/11/2022
● betonplaten ter hoogte van oprit moeten behouden blijven
● Bezwaarschrift 4.1 - bezwaar ingediend op 03/11/2022
rooilijn loopt doorheen onze eigendom
vraag tot verplaatsing verlichtingspaal
● Bezwaarschrift 4.2 - bezwaar ingediend op 09/11/2022
wij hebben de grond van de straat moeten aankopen
● Bezwaarschrift 5 - bezwaar ingediend op 09/11/2022
● Wij hebben de grond van de straat moeten aankopen
● Bezwaarschrift 6 bezwaar ingediend op 31/10/2022
behoud huidige haag, akkoord met gratis grondafstand, regularisatie gratis grondafstand
● Bezwaarschrift 7 samen met 6 ingediend op 31/10/2022
akkoord met gratis grondafstand
● Bezwaarschrift 8 - bezwaar ingediend op 3/11/2022
bezwaar tegen mogelijke bijkomende bebouwing
● Bezwaarschrift 9 - bezwaar meermaals ingediend op 8/11/2022, 10/11/2022
bezwaar tegen afstand grond aan de overzijde van de straat behorende bij de huidige kadastrale percelen
● Bezwaarschrift 10 - bezwaar ingediend op 8/11/2022
akkoord om 1,5 m kosteloos af te staan, niet om 3 m af te staan.
vragen bijkomende openbare verlichting
● Bezwaarschrift 11 - bezwaar ingediend op 9/11/2022
geen sprake van 30 jarig openbaar gebruik van de zone tussen wegrand en afsluiting aangelande woningen
hoorrecht van de eigenaars
● Bezwaarschrift 12 - bezwaar ingediend op 9/11.2022
● ontwerp rooilijn houdt geen rekening met ontworpen nieuwe rooilijn op het verkavelingsplan van 1969
● Behandeling ingediende bezwaren
● Bezwaarschrift 1 – bezwaar ingediend op 24/10/2022:
● - Gezien de aanwezigheid van een nutsleiding in de knik van het perceel, is dit in openbaar gebruik en zal de ontworpen rooilijn daar worden behouden.
● - De klinkers van de private oprit zullen worden behouden tot de lijn waar ze aansluiten op de andere soort klinkers (de voorgestelde lijn dus). Die andere soort klinkers zullen worden vervangen door een nieuwe oprit in een materiaal die ook voor de andere opritten in de straat zal gebruikt worden, namelijk in waterpasserende betonstraatstenen om zo maximaal mogelijk in te zetten op infiltratie.
● - Andere omwonenden zullen, net zoals voor dit perceel, niet vergoed worden voor de grond die op vandaag de dag reeds in openbaar gebruik is.
● Bezwaarschrift 2 – bezwaar ingediend op 27/10/2022:
● De woning beschikt over een oprit waar meerdere auto's kunnen staan en een garage. Het lijkt ons dus niet noodzakelijk dat voor dit perceel ook nog eens parkeerplaats langs de straat wordt voorzien. Op de locatie van hnr.12 is het openbaar domein met de nu ontworpen rooilijn eigenlijk al te smal (nutsmaatschappijen zullen het moeilijk hebben om hierbinnen hun nutsleidingen aan te leggen) omdat we om de impact op deze percelen te minimaliseren de rooilijn zo hebben ingetekend dat de haag t.h.v de woning kan behouden worden. Deze smalle breedte van het openbaar domein ook nog eens toepassen t.h.v de oprit zal de kostbare ruimte voor de nutsleidingen verder minimaliseren en dus de aanleg van de nutsleidingen verder bemoeilijken.
● De ontworpen rooilijn volgt zoveel mogelijk de bestaande visuele rooilijn. Om deze reden werd de rooilijn aan de overzijde van hnr.16 ontworpen t.h.v de bestaande haag en t.h.v hnr.16 t.h.v de bestaande afsluiting. Aan de kant van hnr.16 is er weer zeer weinig ruimte naast de weg voor de nutsleidingen. Dat ze dus wat meer ruimte hebben aan de overzijde kan dit compenseren.
● Wij zien niet in hoe de ontworpen rooilijn door de inname van uw percelen andere percelen zou verrijken. Vandaag de dag ligt er in de Weide een voetweg die er voor zorgt dat alle percelen, gelegen langs die voetweg, recht hebben om via die voetweg hun perceel te ontsluiten. Het perceel dat gebruikt wordt als weide langs de “verspringing” van de rooilijn kan dus vandaag de dag zijn perceel reeds ontsluiten via die voetweg. De realisatie van de rooilijnen zoals op het rooilijnplan verandert hier dus niets aan.
● De grond die we nu aanduiden als openbaar domein (gelegen binnen getekende rooilijnen) wordt vandaag de dag ook al gebruikt als openbaar domein. Doordat we deze nu ook als volwaardig openbaar domein gaan uitrusten lijkt ons dit juist een meerwaarde voor het perceel. Tenslotte zouden kopers van het perceel die grond anders ook niet privaat mogen inrichten.
● Bezwaarschrift 3 - bezwaar ingediend op 03/11/2022:
● De ontworpen rooilijn is niet de rand van de ontworpen weg maar wel de rand van het ontworpen openbaar domein. Naast de weg is er namelijk nog ruimte nodig voor de aanleg van de nutsleidingen in de openbare zijberm. Het is goed dat we weten dat er zwaar verkeer zal passeren t.h.v deze opritten. Nu hadden we ontworpen dat de zijberm t.h.v de opritten verhard zou worden in waterpasserende betonstraatstenen maar dit materiaal is minder geschikt voor zwaar verkeer. We zullen daarom kijken om de zijberm t.h.v deze opritten te verharden in beton en deze verharding dan aan te sluiten op de bestaande betonplaten, dewelke zullen worden behouden.
● Bezwaarschrift 4
● 4.1 / Bezwaar ingediend op 03/11/2022:
● De rooilijn zoals deze nu is ingetekend stemt overeen met het meetplan dd.05/01/2011. De verlichtingspaal bevindt zich inderdaad op hun perceel. De huidige rooilijn valt samen met de afsluiting die in 2009 werd opgemeten.
● Ter info: Het argument dat een breder openbaar domein onveiliger zou zijn is niet volledig correct. Gezien de vele afsluitingen en hagen gelegen t.h.v de rand van het openbaar domein zorgt een grotere afstand tussen de rooilijn en de rijweg voor meer zichtbaarheid en dus ook meer veiligheid (je kan bij het wegrijden van de oprit de straat beter zien en t.h.v bochten kan je het verkeer in tegenrichting van verder zien aankomen).
● Fluvius voorziet nieuwe verlichtingspalen. Deze zullen ingepland worden binnen het openbaar domein (dus binnen de ontworpen rooilijnen).
● 4.2 /Bezwaar ingediend op 08/11/2022:
● De gemeente zal geen vergoeding geven voor grond die nu reeds gebruikt wordt als openbaar domein. Het opgemaakte rooilijnplan bevestigd juist de huidige toestand van de straat, namelijk dat deze als openbaar domein gebruikt wordt en dus ook zo beschouwd moet worden. De landmeter en notaris hebben bij de opmaak van het dossier waarmee u de gronden heeft aangekocht de verkeerde beslissing gemaakt van deze percelen in uw aankoop op te nemen. De percelen die nu openbaar gebruikt worden hadden eerder al moeten afgestaan worden aan de gemeente.
● Bezwaarschrift 5 – bezwaar ingediend op 08/11/2022:
● De gemeente zal geen vergoeding geven voor grond die nu reeds gebruikt wordt als openbaar domein. Het opgemaakte rooilijnplan bevestigd juist de huidige toestand van de straat, namelijk dat deze als openbaar domein gebruikt wordt en dus ook zo beschouwd moet worden. De landmeter en notaris hebben bij de opmaak van het dossier waarmee u de gronden heeft aangekocht de verkeerde beslissing gemaakt van deze percelen in uw aankoop op te nemen. De percelen die nu openbaar gebruikt worden hadden eerder al moeten afgestaan worden aan de gemeente.
● Bezwaarschrift 6 bezwaar ingediend op 31/10/2022:
● Aan voorwaarden 1 (haag behouden en indien beschadigd te vervangen door en op kosten van gemeente) en 3 (aktekosten voor opmaak gratis grondafstand ten koste van gemeente) kan worden voldaan.
● Wat voorwaarde 2 betreft zullen andere omwonenden, net zoals voor dit perceel, niet vergoed worden voor de grond die op vandaag de dag reeds in openbaar gebruik is.
● Bezwaarschrift 7 bezwaar ingediend op 31/10/2022:
● Idem punt 6
● De omschreven grens komt overeen met de ingetekende rooilijn.
● bezwaarschrift 8 bezwaar ingediend op 03/11/2022:
● Ter info: Deze opmerking betreft een stuk rooilijn dat niet is gelegen langs het perceel van de indiener van het bezwaar.
● Vandaag de dag ligt er in de Weide een voetweg die er voor zorgt dat alle percelen, gelegen langs die voetweg, recht hebben om via die voetweg hun perceel te ontsluiten. Het perceel dat gebruikt wordt als weide kan dus vandaag de dag zijn perceel reeds ontsluiten via die voetweg. De realisatie van de rooilijnen zoals op het rooilijnplan verandert hier dus niets aan. Zelfs als dit driehoekig stuk niet zou worden toegevoegd aan het openbaar domein kan het perceel van de weide mogelijks nog ontsluiten langs de grens met het perceel van hnr.22. Het wel of niet toepassen van de nieuwe rooilijn zal de mogelijkse verkaveling van het perceel van de weide dus niet kunnen verhinderen. De verkaveling van dit perceel kan wel niet gebeuren zonder akkoord van de gemeente en van de buurt. Het perceel ligt echter binnen woongebied met landelijk karakter (is al jaar en dag zo) en mag dus bebouwd worden. Dat dit perceel in de toekomst dus mogelijks zou bebouwd worden kon u bij de aankoop van uw woning geweten hebben.
● Bezwaarschrift 9 bezwaar ingediend op 08/11/2022:
●
● Op basis van de aangeleverde foto’s kunnen we akkoord gaan met het feit dat deze driehoek de voorbije 30 jaar bovengronds niet openbaar gebruikt werd. Waar er echter nutsleidingen aanwezig zijn is er wel sprake van 30 jaar publiek gebruik. We hebben het rooilijnplan aangepast zodat de zone, waar er geen nutsleidingen in aanwezig zijn (hieronder aangeduid in het geel), niet in het openbaar domein wordt opgenomen.
● De gemeente heeft deze zone echter wel nodig voor de aanleg van een wadi en stuw (in de bestaande gracht) en zouden dit stuk dus willen verwerven.
● De andere delen van de percelen worden publiek gebruikt en zullen dus wel worden opgenomen in het openbaar domein op het rooilijnplan.
● Ter info:
● - Vandaag de dag ligt er in de Weide een voetweg opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Adegem die er voor zorgt dat alle percelen, gelegen langs die voetweg, recht hebben om via die voetweg hun perceel te ontsluiten. Het perceel dat gebruikt wordt als weide heeft dus vandaag de dag het recht van zijn perceel te ontsluiten via die voetweg. De voetweg bevindt zich namelijk zoals hieronder weergeven langs de grens van zijn perceel.
● De realisatie van de rooilijnen zoals op het rooilijnplan en de eventuele aankoop van de geel aangeduide driehoek, verandert hier dus niets aan. Het wel of niet toepassen van de nieuwe rooilijn zal de mogelijkse verkaveling van het perceel van de weide dus niet kunnen verhinderen. De verkaveling van dit perceel kan wel niet gebeuren zonder akkoord van de gemeente en van de buurt. Het perceel ligt echter binnen woongebied met landelijk karakter (is al jaar en dag zo) en mag dus bebouwd worden.
● - De aangeleverde meetplannen doen geen uitspraak over het gebruik van de percelen maar enkel over de eigendomstoestand. Zoals we allemaal weten is de Weide volgens het kadaster en de bestaande meetplannen grotendeels privaat, wat niet overeenstemt met het eigenlijke gebruik van de straat. De intentie van de opmaak van het rooilijnplan is van deze "fout" te corrigeren.
● - De officieel private straat wordt al meer dan 30 jaar openbaar gebruikt tot de visuele grenzen. Deze 30 jaar openbaar gebruik is hier van toepassing aangezien:
● o er al zo lang ondergrondse nutsleidingen binnen deze zone aanwezig zijn
● o er doorgaand traag verkeer is (de straat loopt niet dood voor voetgangers en fietsers) en dus niet enkel lokaal verkeer
● o niet enkel de rijweg maar ook de bermen worden gebruikt door het verkeer (voor uitwijken bij tegenliggers, wandelaars, fietsers)
● Om deze reden werd bewust gekozen om de rooilijn te laten overeenstemmen met de feitelijke toestand en dus te leggen waar de visuele grenzen liggen. Dit is t.h.v:
● o De afsluitingen
● o Langs de buitenste rand (aan de straatkant) van de hagen (de hagen kunnen dus worden behouden)
● Deze grenzen werden vastgesteld op basis van de opgemeten toestand. Door initiatieven van de aangelanden kan het zijn dat deze niet meer overeenstemt met de huidige toestand. Zo werden sommige delen ingericht als privaat domein. Deze private inrichting neemt echter niet weg dat er nog steeds ondergrondse nutsleidingen in die zones aanwezig zijn waardoor die zones ook nog steeds openbaar gebruikt worden.
● Bezwaarschrift 10 bezwaar ingediend op 08/11/2022:
● - Andere omwonenden zullen, net zoals voor dit perceel, niet vergoed worden voor de grond die op vandaag de dag reeds in openbaar gebruik is.
● - De kosten voor de gratis grondafstand zullen ten laste genomen worden door de gemeente
● - Als we de rooilijn voorzien op 1.5m van de ontworpen rijweg loopt deze dwars door de zone die nu door jullie gebruikt wordt om langs de rijweg te parkeren. Wanneer deze half privaat wordt en half openbaar zal hier niet meer mogen geparkeerd worden. Indien we deze echter volledig in het openbaar domein opnemen (zoals nu op het rooilijnplan was voorzien) mag daar wel geparkeerd worden. Visueel behoort deze zone nu reeds tot het openbaar domein. De realisatie van de rooilijn zoals nu ontworpen bevestigd dus de huidige toestand.
● Ter info: de voorgestelde heraanleg van de bestaande inbuizing zou niet meer ruimte creëren voor de nutsleidingen.
● - Er werd reeds aan Fluvius doorgegeven dat een extra verlichtingspaal gewenst is op het einde van de straat. Dit zal dus normaal gezien door hen voorzien worden.
●
● Bezwaarschrift 11 bezwaar ingediend op 09/11/2022:
● - De paaltjes verhinderen het gebruik van de zijberm niet voor voetgangers en kunnen beschouwd worden als een afbakening van de rijweg om te verhinderen dat auto's in het gras zouden rijden. Visueel behoort deze zone tot het openbaar domein aangezien de haag een zeer duidelijke grens vormt tussen de groene zijberm en de voortuin. In deze zone bevinden zich trouwens ook nutsleidingen wat ook wijst op een publiek gebruik.
● - De officieel private straat wordt al meer dan 30 jaar openbaar gebruikt tot de visuele grenzen. Deze 30 jaar openbaar gebruik is hier van toepassing aangezien:
● o er al zo lang ondergrondse nutsleidingen binnen deze zone aanwezig zijn
● o er doorgaand traag verkeer is (de straat loopt niet dood voor voetgangers en fietsers) en dus niet enkel lokaal verkeer
● o niet enkel de rijweg maar ook de bermen worden gebruikt door het verkeer (voor uitwijken bij tegenliggers, wandelaars, fietsers)
● - Als we kijken naar de juridische grens is deze nog verder gelegen aangezien er op het verkavelingsplan was voorzien dat de voorste zone (nog voorbij haag die we nu hebben gebruikt als begrenzing) zou afgestaan worden aan het openbaar domein. Dat we de rooilijn voorzien t.h.v de haag is een toegeving van de gemeente om zo minder ongenoegen te veroorzaken bij de bewoners.
●
● Bezwaarschrift 12 bezwaar ingediend op 09/11/2022:
● - Het is niet omdat een berm onverhard is dat deze niet tot het openbaar domein kan behoren of openbaar gebruikt kan worden. Er is ook een duidelijke afscheiding van de tuin t.o.v. de berm door de aanwezige betonnen afsluiting. Er is niets aanwezig dat het verkeer (zowel autoverkeer als voetgangers en fietsers verhindert van deze zijberm te gebruiken.
● - De officieel private straat wordt al meer dan 30 jaar openbaar gebruikt tot de visuele grenzen. Deze 30 jaar openbaar gebruik is hier van toepassing aangezien:
● o er al zo lang ondergrondse nutsleidingen binnen deze zone aanwezig zijn
● o er doorgaand traag verkeer is (de straat loopt niet dood voor voetgangers en fietsers) en dus niet enkel lokaal verkeer
● o niet enkel de rijweg maar ook de bermen worden gebruikt door het verkeer (voor uitwijken bij tegenliggers, wandelaars, fietsers)
● - Bij de toelichting van het verkavelingsplan staat enkel dat "het wegontwerp ter studie is op het gemeentehuis". Er wordt niet gesproken over de ligging van de nieuwe rooilijn. De ingetekende ontworpen nieuwe rooilijn is dus wel degelijk van toepassing. In het uittreksel uit het register van de beslissingen van het schepencollege omtrent die verkavelingsvergunning werd uitdrukkelijk volgende vermeld: “In geen geval zullen beplantingen, afsluitingen of enige andere obstakels aangebracht worden in de zone gelegen tussen de huidige weg en de ontworpen rooilijn.”
●
● - Ter info: De bepaling van de rooilijn is niet enkel noodzakelijk voor de aanleg van de nieuwe riolering maar ook voor de aanleg van de nieuwe weg en de realisatie van een zone voor de nutsleidingen aan beide zijden van de rijweg (deze onder de rijweg leggen is namelijk niet wenselijk). De groene zijbermen zijn ook noodzakelijk voor de infiltratie van het water van de rijweg.
●
● Algemene samenvatting:
● De zones aangegeven op het voorlopig vastgestelde rooilijnplan zijn ofwel inbegrepen in het in de atlas der buurtwegen opgenomen tracé van de voetweg nr 58 Weide, of worden ofwel sinds meer dan 30 jaar gebruikt voor openbaar verkeer of gebruikt voor ondergrondse en bovengrondse nutsvoorzieningen.
● Enkel ter hoogte van Weide 23 A, kadastraal perceel 5 H 684 W ligt een driehoekige zone, gepland in het project rioleringswerken Weide voor een wadi, die deels buiten deze zone van openbaar gebruik ligt.
● Om die reden werd deze zone uit het definitieve ontwerp rooilijnplan voor de Weide gehaald.
● Gelet op het rooilijnplan MLD3015A/1.1.1 opgemaakt door het studiebureau Jonckheere op 25 november 2022.
● Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het rooilijnplan voor de Weide definitief vast te stellen
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Financiële weerslag
● Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025
Tussenkomsten
● door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)
● door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)
Besluit
15 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
11 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte
Artikel 1:
Behandeling ingediende bezwaren
Bezwaarschrift 1 – bezwaar ingediend op 24/10/2022:
- Gezien de aanwezigheid van een nutsleiding in de knik van het perceel, is dit in openbaar gebruik en zal de ontworpen rooilijn daar worden behouden.
- De klinkers van de private oprit zullen worden behouden tot de lijn waar ze aansluiten op de andere soort klinkers (de voorgestelde lijn dus). Die andere soort klinkers zullen worden vervangen door een nieuwe oprit in een materiaal die ook voor de andere opritten in de straat zal gebruikt worden, namelijk in waterpasserende betonstraatstenen om zo maximaal mogelijk in te zetten op infiltratie.
- Andere omwonenden zullen, net zoals voor dit perceel, niet vergoed worden voor de grond die op vandaag de dag reeds in openbaar gebruik is.
Bezwaarschrift 2 – bezwaar ingediend op 27/10/2022:
De woning beschikt over een oprit waar meerdere auto's kunnen staan en een garage. Het lijkt ons dus niet noodzakelijk dat voor dit perceel ook nog eens parkeerplaats langs de straat wordt voorzien. Op de locatie van hnr.12 is het openbaar domein met de nu ontworpen rooilijn eigenlijk al te smal (nutsmaatschappijen zullen het moeilijk hebben om hierbinnen hun nutsleidingen aan te leggen) omdat we om de impact op deze percelen te minimaliseren de rooilijn zo hebben ingetekend dat de haag t.h.v de woning kan behouden worden. Deze smalle breedte van het openbaar domein ook nog eens toepassen t.h.v de oprit zal de kostbare ruimte voor de nutsleidingen verder minimaliseren en dus de aanleg van de nutsleidingen verder bemoeilijken.
De ontworpen rooilijn volgt zoveel mogelijk de bestaande visuele rooilijn. Om deze reden werd de rooilijn aan de overzijde van hnr.16 ontworpen t.h.v de bestaande haag en t.h.v hnr.16 t.h.v de bestaande afsluiting. Aan de kant van hnr.16 is er weer zeer weinig ruimte naast de weg voor de nutsleidingen. Dat ze dus wat meer ruimte hebben aan de overzijde kan dit compenseren.
Wij zien niet in hoe de ontworpen rooilijn door de inname van uw percelen andere percelen zou verrijken. Vandaag de dag ligt er in de Weide een voetweg die er voor zorgt dat alle percelen, gelegen langs die voetweg, recht hebben om via die voetweg hun perceel te ontsluiten. Het perceel dat gebruikt wordt als weide langs de “verspringing” van de rooilijn kan dus vandaag de dag zijn perceel reeds ontsluiten via die voetweg. De realisatie van de rooilijnen zoals op het rooilijnplan verandert hier dus niets aan.
De grond die we nu aanduiden als openbaar domein (gelegen binnen getekende rooilijnen) wordt vandaag de dag ook al gebruikt als openbaar domein. Doordat we deze nu ook als volwaardig openbaar domein gaan uitrusten lijkt ons dit juist een meerwaarde voor het perceel. Tenslotte zouden kopers van het perceel die grond anders ook niet privaat mogen inrichten.
Bezwaarschrift 3 bezwaar ingediend op 03/11/2022:
De ontworpen rooilijn is niet de rand van de ontworpen weg maar wel de rand van het ontworpen openbaar domein. Naast de weg is er namelijk nog ruimte nodig voor de aanleg van de nutsleidingen in de openbare zijberm. Het is goed dat we weten dat er zwaar verkeer zal passeren t.h.v deze opritten. Nu hadden we ontworpen dat de zijberm t.h.v de opritten verhard zou worden in waterpasserende betonstraatstenen maar dit materiaal is minder geschikt voor zwaar verkeer. We zullen daarom kijken om de zijberm t.h.v deze opritten te verharden in beton en deze verharding dan aan te sluiten op de bestaande betonplaten, dewelke zullen worden behouden.
Bezwaarschrift 4
4.1 / Bezwaar ingediend op 03/11/2022:
De rooilijn zoals deze nu is ingetekend stemt overeen met het meetplan dd.05/01/2011. De verlichtingspaal bevindt zich inderdaad op hun perceel. De huidige rooilijn valt samen met de afsluiting die in 2009 werd opgemeten.
Ter info: Het argument dat een breder openbaar domein onveiliger zou zijn is niet volledig correct. Gezien de vele afsluitingen en hagen gelegen t.h.v de rand van het openbaar domein zorgt een grotere afstand tussen de rooilijn en de rijweg voor meer zichtbaarheid en dus ook meer veiligheid (je kan bij het wegrijden van de oprit de straat beter zien en t.h.v bochten kan je het verkeer in tegenrichting van verder zien aankomen).
Fluvius voorziet nieuwe verlichtingspalen. Deze zullen ingepland worden binnen het openbaar domein (dus binnen de ontworpen rooilijnen).
4.2 / Bezwaar ingediend op 08/11/2022:
De gemeente zal geen vergoeding geven voor grond die nu reeds gebruikt wordt als openbaar domein. Het opgemaakte rooilijnplan bevestigd juist de huidige toestand van de straat, namelijk dat deze als openbaar domein gebruikt wordt en dus ook zo beschouwd moet worden. De landmeter en notaris hebben bij de opmaak van het dossier waarmee u de gronden heeft aangekocht de verkeerde beslissing gemaakt van deze percelen in uw aankoop op te nemen. De percelen die nu openbaar gebruikt worden hadden eerder al moeten afgestaan worden aan de gemeente.
Bezwaarschrift 5 – bezwaar ingediend op 08/11/2022:
De gemeente zal geen vergoeding geven voor grond die nu reeds gebruikt wordt als openbaar domein. Het opgemaakte rooilijnplan bevestigd juist de huidige toestand van de straat, namelijk dat deze als openbaar domein gebruikt wordt en dus ook zo beschouwd moet worden. De landmeter en notaris hebben bij de opmaak van het dossier waarmee u de gronden heeft aangekocht de verkeerde beslissing gemaakt van deze percelen in uw aankoop op te nemen. De percelen die nu openbaar gebruikt worden hadden eerder al moeten afgestaan worden aan de gemeente.
Bezwaarschrift 6 bezwaar ingediend op 31/10/2022:
Aan voorwaarden 1 (haag behouden en indien beschadigd te vervangen door en op kosten van gemeente) en 3 (aktekosten voor opmaak gratis grondafstand ten koste van gemeente) kan worden voldaan.
Wat voorwaarde 2 betreft zullen andere omwonenden, net zoals voor dit perceel, niet vergoed worden voor de grond die op vandaag de dag reeds in openbaar gebruik is.
Bezwaarschrift 7 bezwaar ingediend op 31/10/2022:
Idem punt 6
De omschreven grens komt overeen met de ingetekende rooilijn.
bezwaarschrift 8 bezwaar ingediend op 03/11/2022:
Ter info: Deze opmerking betreft een stuk rooilijn dat niet is gelegen langs het perceel van de indiener van het bezwaar.
Vandaag de dag ligt er in de Weide een voetweg die er voor zorgt dat alle percelen, gelegen langs die voetweg, recht hebben om via die voetweg hun perceel te ontsluiten. Het perceel dat gebruikt wordt als weide kan dus vandaag de dag zijn perceel reeds ontsluiten via die voetweg. De realisatie van de rooilijnen zoals op het rooilijnplan verandert hier dus niets aan. Zelfs als dit driehoekig stuk niet zou worden toegevoegd aan het openbaar domein kan het perceel van de weide mogelijks nog ontsluiten langs de grens met het perceel van hnr.22. Het wel of niet toepassen van de nieuwe rooilijn zal de mogelijkse verkaveling van het perceel van de weide dus niet kunnen verhinderen. De verkaveling van dit perceel kan wel niet gebeuren zonder akkoord van de gemeente en van de buurt. Het perceel ligt echter binnen woongebied met landelijk karakter (is al jaar en dag zo) en mag dus bebouwd worden. Dat dit perceel in de toekomst dus mogelijks zou bebouwd worden kon u bij de aankoop van uw woning geweten hebben.
Bezwaarschrift 9 bezwaar ingediend op 08/11/2022:
Op basis van de aangeleverde foto’s kunnen we akkoord gaan met het feit dat deze driehoek de voorbije 30 jaar bovengronds niet openbaar gebruikt werd. Waar er echter nutsleidingen aanwezig zijn is er wel sprake van 30 jaar publiek gebruik. We hebben het rooilijnplan aangepast zodat de zone, waar er geen nutsleidingen in aanwezig zijn (hieronder aangeduid in het geel), niet in het openbaar domein wordt opgenomen.
De gemeente heeft deze zone echter wel nodig voor de aanleg van een wadi en stuw (in de bestaande gracht) en zouden dit stuk dus willen verwerven.
De andere delen van de percelen worden publiek gebruikt en zullen dus wel worden opgenomen in het openbaar domein op het rooilijnplan.
Ter info:
- Vandaag de dag ligt er in de Weide een voetweg opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Adegem die er voor zorgt dat alle percelen, gelegen langs die voetweg, recht hebben om via die voetweg hun perceel te ontsluiten. Het perceel dat gebruikt wordt als weide heeft dus vandaag de dag het recht van zijn perceel te ontsluiten via die voetweg. De voetweg bevindt zich namelijk zoals hieronder weergeven langs de grens van zijn perceel.
De realisatie van de rooilijnen zoals op het rooilijnplan en de eventuele aankoop van de geel aangeduide driehoek, verandert hier dus niets aan. Het wel of niet toepassen van de nieuwe rooilijn zal de mogelijkse verkaveling van het perceel van de weide dus niet kunnen verhinderen. De verkaveling van dit perceel kan wel niet gebeuren zonder akkoord van de gemeente en van de buurt. Het perceel ligt echter binnen woongebied met landelijk karakter (is al jaar en dag zo) en mag dus bebouwd worden.
- De aangeleverde meetplannen doen geen uitspraak over het gebruik van de percelen maar enkel over de eigendomstoestand. Zoals we allemaal weten is de Weide volgens het kadaster en de bestaande meetplannen grotendeels privaat, wat niet overeenstemt met het eigenlijke gebruik van de straat. De intentie van de opmaak van het rooilijnplan is van deze "fout" te corrigeren.
- De officieel private straat wordt al meer dan 30 jaar openbaar gebruikt tot de visuele grenzen. Deze 30 jaar openbaar gebruik is hier van toepassing aangezien:
o er al zo lang ondergrondse nutsleidingen binnen deze zone aanwezig zijn
o er doorgaand traag verkeer is (de straat loopt niet dood voor voetgangers en fietsers) en dus niet enkel lokaal verkeer
o niet enkel de rijweg maar ook de bermen worden gebruikt door het verkeer (voor uitwijken bij tegenliggers, wandelaars, fietsers)
Om deze reden werd bewust gekozen om de rooilijn te laten overeenstemmen met de feitelijke toestand en dus te leggen waar de visuele grenzen liggen. Dit is t.h.v:
o De afsluitingen
o Langs de buitenste rand (aan de straatkant) van de hagen (de hagen kunnen dus worden behouden)
Deze grenzen werden vastgesteld op basis van de opgemeten toestand. Door initiatieven van de aangelanden kan het zijn dat deze niet meer overeenstemt met de huidige toestand. Zo werden sommige delen ingericht als privaat domein. Deze private inrichting neemt echter niet weg dat er nog steeds ondergrondse nutsleidingen in die zones aanwezig zijn waardoor die zones ook nog steeds openbaar gebruikt worden.
Bezwaarschrift 10 bezwaar ingediend op 08/11/2022:
- Andere omwonenden zullen, net zoals voor dit perceel, niet vergoed worden voor de grond die op vandaag de dag reeds in openbaar gebruik is.
- De kosten voor de gratis grondafstand zullen ten laste genomen worden door de gemeente
- Als we de rooilijn voorzien op 1.5m van de ontworpen rijweg loopt deze dwars door de zone die nu door jullie gebruikt wordt om langs de rijweg te parkeren. Wanneer deze half privaat wordt en half openbaar zal hier niet meer mogen geparkeerd worden. Indien we deze echter volledig in het openbaar domein opnemen (zoals nu op het rooilijnplan was voorzien) mag daar wel geparkeerd worden. Visueel behoort deze zone nu reeds tot het openbaar domein. De realisatie van de rooilijn zoals nu ontworpen bevestigd dus de huidige toestand.
Ter info: de voorgestelde heraanleg van de bestaande inbuizing zou niet meer ruimte creëren voor de nutsleidingen.
- Er werd reeds aan Fluvius doorgegeven dat een extra verlichtingspaal gewenst is op het einde van de straat. Dit zal dus normaal gezien door hen voorzien worden.
Bezwaarschrift 11 bezwaar ingediend op 09/11/2022:
- De paaltjes verhinderen het gebruik van de zijberm niet voor voetgangers en kunnen beschouwd worden als een afbakening van de rijweg om te verhinderen dat auto's in het gras zouden rijden. Visueel behoort deze zone tot het openbaar domein aangezien de haag een zeer duidelijke grens vormt tussen de groene zijberm en de voortuin. In deze zone bevinden zich trouwens ook nutsleidingen wat ook wijst op een publiek gebruik.
- De officieel private straat wordt al meer dan 30 jaar openbaar gebruikt tot de visuele grenzen. Deze 30 jaar openbaar gebruik is hier van toepassing aangezien:
o er al zo lang ondergrondse nutsleidingen binnen deze zone aanwezig zijn
o er doorgaand traag verkeer is (de straat loopt niet dood voor voetgangers en fietsers) en dus niet enkel lokaal verkeer
o niet enkel de rijweg maar ook de bermen worden gebruikt door het verkeer (voor uitwijken bij tegenliggers, wandelaars, fietsers)
- Als we kijken naar de juridische grens is deze nog verder gelegen aangezien er op het verkavelingsplan was voorzien dat de voorste zone (nog voorbij haag die we nu hebben gebruikt als begrenzing) zou afgestaan worden aan het openbaar domein. Dat we de rooilijn voorzien t.h.v de haag is een toegeving van de gemeente om zo minder ongenoegen te veroorzaken bij de bewoners.
Bezwaarschrift 12 bezwaar ingediend op 09/11/2022:
- Het is niet omdat een berm onverhard is dat deze niet tot het openbaar domein kan behoren of openbaar gebruikt kan worden. Er is ook een duidelijke afscheiding van de tuin t.o.v. de berm door de aanwezige betonnen afsluiting. Er is niets aanwezig dat het verkeer (zowel autoverkeer als voetgangers en fietsers verhindert van deze zijberm te gebruiken.
- De officieel private straat wordt al meer dan 30 jaar openbaar gebruikt tot de visuele grenzen. Deze 30 jaar openbaar gebruik is hier van toepassing aangezien:
o er al zo lang ondergrondse nutsleidingen binnen deze zone aanwezig zijn
o er doorgaand traag verkeer is (de straat loopt niet dood voor voetgangers en fietsers) en dus niet enkel lokaal verkeer
o niet enkel de rijweg maar ook de bermen worden gebruikt door het verkeer (voor uitwijken bij tegenliggers, wandelaars, fietsers)
- Bij de toelichting van het verkavelingsplan staat enkel dat "het wegontwerp ter studie is op het gemeentehuis". Er wordt niet gesproken over de ligging van de nieuwe rooilijn. De ingetekende ontworpen nieuwe rooilijn is dus wel degelijk van toepassing. In het uittreksel uit het register van de beslissingen van het schepencollege omtrent die verkavelingsvergunning werd uitdrukkelijk volgende vermeld: “In geen geval zullen beplantingen, afsluitingen of enige andere obstakels aangebracht worden in de zone gelegen tussen de huidige weg en de ontworpen rooilijn.”
- Ter info: De bepaling van de rooilijn is niet enkel noodzakelijk voor de aanleg van de nieuwe riolering maar ook voor de aanleg van de nieuwe weg en de realisatie van een zone voor de nutsleidingen aan beide kanten van de rijweg (deze onder de rijweg leggen is namelijk niet wenselijk). De groene zijbermen zijn ook noodzakelijk voor de infiltratie van het water van de rijweg.
Artikel 2:
De gemeenteraad stelt het rooilijnplan voor de Weide MLD3015A/1.1.1., zoals opgemaakt door het studiebureau Jonckheere op 25 november 2022, definitief vast.
Artikel 3:
Het besluit van de gemeenteraad wordt bekendgemaakt overeenkomstig art. 18 van het decreet gemeentewegen.
Evelien Van De Putte Cedric De Smet Koen Cromheecke Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Evelien Van De Putte Cedric De Smet Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Cindy De Baets Eva Willems Christine Verplaetse Jason Van Landschoot Stefaan Standaert Marten De Jaeger Hilde Versluys Ineke Hebbrecht Wim Swyngedouw Leandra Decuyper Dino Lateste Peter Van Hecke Koenraad De Ceuninck Anneke Gobeyn Bart Van Hulle Kiran Van Landschoot Annelies Lammertyn Timothy De Groote Valerie Taeldeman Evelien Van De Putte Jan De Metsenaere Stefaan Heyndrikx Henk Deprest Cedric De Smet Peter E. Van Hecke Nicole Maenhout aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 15 12 2022
OPENBARE ZITTING
13. VERKAVELING KLEINE KATSWEG - TRACÉ DER WEGEN
26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 19 mei 2009 (VCRO), en latere aanpassingen
● Art.4.2.15. §1. Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor het verkavelen van een stuk grond een stuk grond verkavelen voor woningbouw of voor het opstellen van vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt. [...]
● Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden aangevraagd en verleend voor het verkavelen voor de aanleg en het bebouwen van terreinen voor andere functies.
● §2. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden.
● §3. De verkavelaar zorgt ervoor dat de in de verkaveling opgenomen loten kunnen aansluiten op alle voorzieningen van openbaar nut die vereist worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan. In voorkomend geval bepaalt de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op welke wijze in de nodige infrastructuur voor de nutsvoorzieningen wordt voorzien.
● Art. 4.2.17. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt als omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken, zoals in het bijzonder:
● 1° de aanleg van nieuwe verkeerswegen, of de tracéwijziging, verbreding of opheffing daarvan;
● 2° de wijziging van het reliëf van de bodem;
● 3° de ontbossing, met behoud van de toepassing van artikel 90bis van het Bosdecreet van 13 juni 1990;
● 4° het afbreken van constructies.
● Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt tevens als omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie, vermeld in artikel 9bis, § 7, en artikel 13, § 4 en § 5, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken.
● Het eerste en het tweede lid gelden als de vergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden voldoet aan de vereisten inzake ontvankelijkheid en volledigheid die gelden voor de aanvraag voor stedenbouwkundige handelingen of voor het wijzigen van de vegetatie.
● Het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, inz. art. 31:
● ls de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.
● Als dat nodig is, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie respectievelijk de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur.
● Het Gewestplan Eeklo-Aalter zoals goedgekeurd bij K.B. van 24 maart 1978.
● De vergunning van het schepencollege van 28 februari 2022, in het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2021148626 inzake de groepswoningbouw van 4 woningen en tuinbergingen met aanleg van openbaar domein ter hoogte van Kleine Katsweg 25A.
Feiten
● In de omgevingsvergunningsaanvraag voor de bouw van 4 woningen en tuinbergingen met aanleg van openbaar domein ter hoogte van Kleine Katsweg 25 A van
en het Buro Stiel BV, vergund op 28 februari 2022 was de aanleg van het openbaar domein voorzien.
● Er werd echter geen standpunt ingenomen door de gemeenteraad in de zaak der wegen.
● Teneinde de administratieve afhandeling van het dossier te vervolledigen wordt aan de gemeenteraad gevraagd het tracé der wegenis in het groepswoningbouwproject OMV_2021148626 goed te keuren.
● Gelet op het dossier zoals opgemaakt door het Buro Steil BV met het tracé der wegenis, het rooilijnplan, bestek en raming der werken van de groepswoningbouw verkaveling in de Kleine Katsweg 25 A.
● Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Financiële weerslag
● Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025
BESLUIT:
Artikel 1:
De gemeenteraad verleent haar goedkeuring aan de plannen voor het tracé en het technisch dossier van de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2021148626 (4 woningen en tuinbergingen met aanleg van openbaar domein) ter hoogte van Kleine Katsweg 25 A, zoals ingediend bij het Omgevingsloket door
en het Buro Stiel BV, ondernemingscentrum Roeselaere, Spanjestraat 141 te 8800 Roeselare.
Artikel 2:
De gemeenteraad legt de verkavelaar de verplichting op om op zijn kosten:
a) de infrastructuurwerken t.b.v. beide projecten uit te voeren conform de goedgekeurde plannen en het bestek van het dossier van het Buro Stiel BV, ondernemerscentrum Roeselare, Spanjestraat 141 te 8800 Roeselaere.
b) de verkaveling te voorzien van elektriciteit, openbare verlichting, aardgas, ICS-distributie en waterleiding en dit overeenkomstig de plannen en verordeningen opgemaakt door de maatschappijen die deze nutsvoorzieningen beheren. De verkavelaar zal de desbetreffende maatschappijen contacteren om de modaliteiten ter kennis te krijgen.
Artikel 3:
De verkavelaar kan pas over gaan tot het vervreemden van de loten uit de verkaveling(en) nadat hij een (verkoops)attest bekomen heeft van het college van burgemeester en schepenen, waarin het college van burgemeester en schepenen bevestigt dat de verkavelaar aan de hem opgelegde lasten (inzake uitvoering van de wegenis en nutsvoorzieningen) heeft voldaan.
Artikel 4:
De verkavelaar is er overeenkomstig artikel 75 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, toe gehouden op eerste verzoek van de gemeente aan de gemeente gratis, vrij en onbelast de eigendom over te dragen van de in de vergunningsaanvraag(en) vermelde openbare wegen, groene of verharde ruimten, openbare gebouwen, nutsvoorzieningen, of de gronden waarop die worden of zullen worden aangelegd alsmede van alle uitrustingen in goede staat.
De verkavelaar zal ook instaan voor de kosten van het verlijden van de akte inzake overdracht.
Evelien Van De Putte Cedric De Smet Koen Cromheecke Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Evelien Van De Putte Cedric De Smet Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Valerie Taeldeman Ineke Hebbrecht Peter Van Hecke Cedric De Smet Jan De Metsenaere Peter E. Van Hecke Anneke Gobeyn Marten De Jaeger Annelies Lammertyn Stefaan Standaert Koenraad De Ceuninck Dino Lateste Nicole Maenhout Leandra Decuyper Jason Van Landschoot Hilde Versluys Eva Willems Stefaan Heyndrikx Wim Swyngedouw Kiran Van Landschoot Evelien Van De Putte Henk Deprest Bart Van Hulle Christine Verplaetse Timothy De Groote Cindy De Baets aantal voorstanders: 14 , aantal onthouders: 12 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 15 12 2022
OPENBARE ZITTING
14. AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE AFBAKENING VAN DE BEBOUWDE KOMMEN
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988
● Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
● Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.
● Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.
● Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
● Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens
● Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer
● Politiereglement verbod voor vrachtwagens Kleine Bogaardestraat van 27 maart 1996
● Politiereglement houdende invoering plaatselijk verkeer in de Kleine Bogaardestraat (doodlopend deel begrepen tussen de Kleine Bogaardestraat en de Koningin Astridlaan) van 22 november 2000
● Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de afbakening van de bebouwde kommen van 23 juni 2022
Feiten
● De afdeling mobiliteit ontving reeds een aantal meldingen over (de verwarring omtrent) de verkeerssituatie in de Kleine Bogaardestraat. De snelheidslimiet bedraagt 70 km/u. Uit snelheidsmetingen blijkt dat die snelheid momenteel wordt gerespecteerd:
○ 85% van de bestuurders rijdt niet sneller dan 60 km/u richting N9
○ 85% van de bestuurders rijdt niet sneller dan 62 km/u richting Bogaardestraat
● De vraag die zich echter stelt, is of deze snelheidsbeperking wel volstaat voor een straat zoals de Kleine Bogaardestraat.
Argumentatie
● Het dossier Kleine Bogaardestraat werd reeds enkele malen besproken met de politie en de schepen. Het is in principe de bedoeling dat er een globale snelheidsvisie wordt opgemaakt voor het volledige grondgebied, op basis waarvan gaandeweg de knelpunten kunnen worden weggewerkt. In het meest recente mobiliteitsoverleg met politie en schepen (10 oktober 2022), werd groen licht gegeven om de uitbreiding van de bebouwde kom in de Kleine Bogaardestraat voor te leggen aan het college.
● Algemeen gezien is de verkeerssituatie in de Kleine Bogaardestraat niet reglementair/logisch. Een uitbreiding van de bebouwde kom in de Kleine Bogaardestraat is te verantwoorden op basis van volgende argumenten:
○ De huidige snelheidsbeperking is niet in overeenstemming met het wegbeeld:
■ Wegbeeld en rijbaanbreedte (5,65 meter) lenen zich eerder tot een snelheid van 50 km/u.
■ We kunnen stellen dat de Kleine Bogaardestraat, langs beide zijden voldoende en constant, bebouwd oogt.
■ Doorgaans wordt aanbevolen om fietssuggestiestroken slechts aan te brengen bij een maximumsnelheid van 50 km/u.
■ De eerder vermelde resultaten van de snelheidsmetingen ondersteunen deze stelling: de snelheid van het grootste deel van de bestuurders ligt nu al een stuk lager dan 70 km/u.
○ Een graduele afbouw van de snelheidsbeperking(en) geeft de bestuurder de kans om diens snelheid op een veilige manier te verlagen waar nodig:
■ Zandhoogte is een doodlopende woonwijk waar een maximumsnelheid van 30 km/u van toepassing is, die enkel bereikbaar is via de Kleine Bogaardestraat, op heden 70 km/u. Een overgang van 70, naar 50 en dan pas 30 km/u, verkleint die kloof geleidelijk aan.
■ De maximaal toegelaten snelheid op verhoogde inrichtingen is beperkt tot 30 km/u. Verhoogde inrichtingen (in het bijzonder deze in de Kleine Bogaardestraat) mogen logischerwijs dan ook slechts worden aangebracht bij een maximumsnelheid van 50 km/u. We kunnen dezelfde lijn in principe doortrekken voor de wegversmallingen met voorrangsregeling. De huidige borden 50 km/u net voor de verhoogde inrichtingen impliceren dit weliswaar, maar veroorzaken verwarring doordat ze behoorlijk dicht bij de verhoogde inrichtingen staan. Bovendien konden wij geen aanvullend reglement terugvinden met betrekking tot deze borden.
○ Samengevat kunnen we dus stellen dat de Kleine Bogaardestraat reeds voorzien is op een maximumsnelheid van 50 km/u, wat de ingreep relatief beperkt maakt.
● Naar aanleiding van de werken in het kader van SPAM 16 (Vossenhol) en de voorziene omleiding langsheen de Kleine Bogaardestraat, vindt de schepen van mobiliteit het aangewezen om de bebouwde kom toch reeds op korte termijn uit te breiden naar de Kleine Bogaardestraat.
● De uitbreiding van de bebouwde kom houdt in dat er borden dienen te worden verplaatst en bijgeplaatst. Dit betekent dus een aanpassing van het huidige aanvullend reglement. Om echter zo efficiënt en overzichtelijk mogelijk te werken, wordt het huidige aanvullend reglement van 23 juni 2022 opgeheven en vervangen door een nieuw aanvullend reglement.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
Adviezen
● Advies politie: gunstig
Tussenkomsten
● door raadslid Eva Willems (Open Vld)
● door schepen Nicole Maenhout (N-VA)
● door voorzitter Marten De Jaeger (CD&V)
● door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)
● door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)
Besluit
14 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet
12 onthoudingen: Jason Van Landschoot, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte
Artikel 1:
De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de afbakening van de bebouwde kommen goed.
Artikel 2:
De grenzen van de bebouwde kom in Maldegem-centrum worden als volgt vastgesteld:
Artikel 3:
De grenzen van de bebouwde kom in Adegem worden als volgt vastgesteld:
Artikel 4:
De grenzen van de bebouwde kom in Middelburg worden als volgt vastgesteld:
Artikel 5:
De grenzen van de bebouwde kom in Kleit worden als volgt vastgesteld:
Artikel 6:
De grenzen van de bebouwde kom in Donk worden als volgt vastgesteld:
Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F1a en F3a, zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.
Artikel 7:
Het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de afbakening van de bebouwde kommen van 23 juni 2022 wordt hierbij opgeheven.
Artikel 8:
Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.
Artikel 9:
Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.
Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:
● De heer Procureur des Konings
● De Zonechef van de Lokale Politie
Evelien Van De Putte Cedric De Smet Koen Cromheecke Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Evelien Van De Putte Cedric De Smet Wim Swyngedouw Peter Van Hecke Nicole Maenhout Marten De Jaeger Peter E. Van Hecke Stefaan Standaert Henk Deprest Timothy De Groote Dino Lateste Annelies Lammertyn Bart Van Hulle Jan De Metsenaere Cindy De Baets Stefaan Heyndrikx Leandra Decuyper Hilde Versluys Anneke Gobeyn Valerie Taeldeman Jason Van Landschoot Kiran Van Landschoot Ineke Hebbrecht Christine Verplaetse Eva Willems Koenraad De Ceuninck Hilde Versluys Timothy De Groote Stefaan Heyndrikx Eva Willems Jason Van Landschoot Valerie Taeldeman Cindy De Baets Wim Swyngedouw Koenraad De Ceuninck Nicole Maenhout Stefaan Standaert Bart Van Hulle Annelies Lammertyn Dino Lateste Leandra Decuyper Kiran Van Landschoot Evelien Van De Putte Christine Verplaetse Ineke Hebbrecht Cedric De Smet Henk Deprest Jan De Metsenaere Marten De Jaeger Anneke Gobeyn Peter E. Van Hecke Peter Van Hecke aantal voorstanders: 26 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 15 12 2022
OPENBARE ZITTING
15. PATRIMONIUM - TOESTAAN CONCESSIE BRUGWERING EDE - VERNIEUWING OVEREENKOMST
26 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Bart Van Hulle, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte
Juridische gronden
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.
● Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.
● Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.
● Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:
11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen
● Artikel 1712 burgerlijk Wetboek (De verhuring van de goederen van de Staat, van de gemeenten en van de openbare instellingen is aan bijzondere reglementen onderworpen.)
● De concessieovereenkomst dd. 27 december 2002 betreffende het gebruik van een doorgang inde brugwering van de Ede (waterloop 4.12), aan de woning gelegen Marktstraat 2 bis te 9990 Maldegem.
Feiten
● Op 27 december 2002 werd een concessieovereenkomst verleden tussen de gemeente Maldegem en betreffende het verlenen van een doorgang tot de kaaimuur die langs waterloop 4.12 (de Ede) loopt en het hiertoe aanbrengen van een opening in brugwering van de Ede.
● Deze concessie werd toegestaan tegen een jaarlijkse vergoeding van € 37.
● De concessie heeft een looptijd van 20 jaar, van 1 januari 2003 tot en met 31 december 2022.
Argumentatie
● Indien de concessiehouder de doorgang naar de kaaimuur wenst te behouden moet een nieuwe concessieovereenkomst afgesloten worden. (Verlenging is niet mogelijk, gezien een concessie steeds precair is.)
● De concessiehouder ( ) bevestigde de doorgang te willen behouden.
● Voor het afsluiten van een nieuwe concessie moet een nieuwe schatting gebeuren en moet een nieuw bodemattest aangevraagd worden.
● De kosten hiervoor zullen doorgerekend worden aan de concessiehouder
● De akte kan verleden worden door de burgemeester.
● Het nieuwe bodemattest werd ontvangen op 21 november en omvat geen gegevens.
● De nieuwe schatting voorziet in een concessieretributie van € 60/jaar
● De zwaartepunten van de concessie zijn:
- looptijd 20 jaar
- concessieretributie € 60/jaar
- de concessie is persoonlijk en dus niet overdraagbaar
- de doorgang mag enkel gebruikt worden voor personenverkeer
- de doorgang moet via een voldoende stevige en hoge poort, die steeds afgesloten blijft, behalve bij gebruik door de concessiehouder
- de poort mag het gebruik ovf het onderhoud van de Ede niet belemmeren
- de concessie is precair en kan dus steeds door de gemeente beëindigd worden.
● het nieuwe bodemattest werd ontvangen op 17 november en omvat geen gegevens.
● De nieuwe schatting voorziet in een concessieretributie van € 60/jaar
● Het toestaan van een nieuwe concessieovereenkomst is een bevoegdheid van de gemeenteraad.
● De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.
BESLUIT
Artikel 1:
De gemeenteraad gaat akkoord met het toestaan aan van een concessie van doorgang tot de kaaimuren van De Ede via een poort in de brugwering van waterloop 4.12 (de Ede) waar die grenst aan het kadastraal perceel Maldegem, 1ste afd, sie. G nr. 390 m; volgens de hierna vermelde voorwaarden:
"Concessieovereenkomst.
Voor de Heer Koenraad De Ceuninck, burgemeester van de gemeente Maldegem, handelend in naam en voor rekening van de gemeente Maldegem, overeenkomstig artikel 9 van de wet van 27 mei 1870;
Zijn verschenen:
voor de gemeente Maldegem, dhr. / mevr. ……………………. en dhr. Koen Cromheecke, respectievelijk schepen en algemeen directeur wnd. handelend in uitvoering van de gemeenteraadsbeslissing van 15 december 2022 betreffend ‘gemeentepatrimonium – concessie – principiële beslissing’, hierna ‘concessieverlener’ genoemd;
en
, hierna ‘ concessiehouder’ genoemd
Tussen concessieverlener en concessiehouder wordt het volgende overeengekomen :
De concessieverlener verleent, aan de concessiehouder die aanvaardt, een concessie van doorgang van het hierna beschreven goed tegen de hierna vermelde voorwaarden :
A. Voorwerp en doel van de concessie :
Deze concessieovereenkomst heeft tot doel de concessiehouder de mogelijkheid te geven, om als eigenaar van het perceel kadastraal gekend als Maldegem 1ste afdeling, sectie G nr. 390m, via een poort aan te brengen in de naburige brugwering van waterloop 4.12 (De Ede), toegang te laten nemen tot de kaaimuur die langsheen waterloop 4.12 loopt en die grenst aan het voornoemde kadastraal perceel
B. Aanduiding van het goed :
De brugwering over waterloop 4.12 (De Ede) aan de noordkant van de Westeindestraat (geen kadastrale gegevens bekend, grenzend aan het perceel kadastraal gekend als Maldegem, 1ste afdeling, sectie G, nr. 390m), in de staat waarin het zich bevindt, zonder enige waarborg wat betreft de goede staat van de constructiefouten of zichtbare of verborgen gebreken en met alle voordelige en/ of nadelige erfdienstbaarheden die kunnen bestaan.
C. Voorwaarden :
Art. 1 - De vergunning wordt verleend voor een duur van twintig (20) jaar, zonder toekenning van enig recht ten gunste van diegene die ze bekomt en zonder waarborg omtrent de duur van het gebruik.
Deze termijn van twintig jaar gaat in op 1 januari 2023 en eindigt dus op 31 december 2042.
Art. 2 - Deze concessieovereenkomst is persoonlijk ten voordele van de concessiehouder en is dus niet overdraagbaar, geheel noch gedeeltelijk, op de erfgenamen of andere rechtverkrijgenden van de concessiehouder.
Art. 3 - De doorgang tot de kademuur langsheen waterloop 4.12 via de aangebrachte poort mag enkel gebruikt worden voor personenverkeer.
Art. 4 - De concessiehouder zal alle bestaande en toekomstige voorschriften en voorwaarden die door de overheden zijn of zullen opgelegd worden aan het publiek met betrekking tot het gebruik van de doorgang van burgwering van waterloop 4.12, naleven.
Art. 5- De toegang zal enkel gebeuren via een in de bestaande brugwering aangebracht poortje.
Dit poortje moet voldoende stevig zijn en moet minstens even hoog zijn als de brugwering waarin het aangebracht wordt. Het moet bovendien steeds afgesloten blijven, behalve bij gebruik door de concessiehouder.
De stabiliteit en stevigheid van de brugwering mag door de plaatsing van deze poort geenszins in het gedrag komen.
Dit poortje mag door de vergunninghouder pas worden aangebracht na de voorafgaandelijke schriftelijke toelating van de concessieverlener en nadat de daartoe eventueel vereiste vergunningen verkregen werden.
Art. 6- De concessiehouder mag geen veranderingen aanbrengen aan het in concessie gegeven goed.
● Aldus mag de concessiehouder geen uithangborden en/ of reclamepanelen bevestigen aan het in concessie gegeven goed
● De concessiehouder mag geen enkele ruimtelijke constructie aanbrengen of – bevestigen aan het in concessie gegeven goed
● De concessiehouder mag onder geen enkel beding het normale gebruik van het in concessie gegeven goed belemmeren of onmogelijk maken. Het is de concessiehouder verboden elke handeling te stellen die de bestaande bestemming van het goed zou kunnen wijzigen.
● De concessiehouder mag op het in concessie gegeven goed geen goederen, verpakkingen, afval, enz. opslaan.
De concessieverlener behoudt zich hierbij het recht voor ten allen tijden en zonder enige schadeloosstelling alle wederrechtelijke aangebrachte constructies, opgeslagen goederen enz. te doen verwijderen op kosten en op risico van de concessiehouder.
Art. 7 - Indien de concessiehouder de opgelegde voorwaarden overtreedt, kunnen, zelfs van ambtswege, alle tegen hem nodige geoordeelde maatregelen genomen worden en worden de eventueel daaruit voortvloeiende kosten op de gewone wijze verhaald.
Art. 8 - Op elk ogenblik, zonder dat daartoe enige opzegging moet gegeven worden en zonder formaliteiten en zonder enig recht op vergoeding, heeft de concessieverlener het recht tijdelijk over het geheel of over een deel van het geconcesioneerde goed te beschikken: 1° om alle werken uit te voeren die hij nuttig acht, zoals het vullen van putten, het aanbrengen van kabels, enz….;
2° om, naar zijn goeddunken, elke constructie van welke aard ook, op te richten of te slopen:
3° om alle redenen waarover de concessieverlener alleen oordeelt
Art. 9 - Als de voorwaarden van deze vergunning naderhand onvoldoende worden geacht, moet de concessiehouder zich voegen naar al de andere voorwaarden die hem opgelegd worden, alsook naar de aanwijzingen die hem door de concessieverlener gegeven worden.
Art. 10 - Behalve wanneer een opzettelijke fout ten laste van de concessieverlener kan gelegd worden draagt alleen de concessiehouder, tot volledige ontlasting van de concessieverlener, die hij tegen alle eventueel verhaal vrijwaart, alle om het even welke schadelijke gevolgen, beschadigingen en/ of verlies voortspruitend uit ongevallen of ingevolge elke andere oorzaak, zelfs toevallige, die naar aanleiding van het uitoefenen van de vergunning mochten overkomen aan:
de concessieverlener en/of diens eigendom
de concessiehouder
derden.
Art. 11 - Betaalde concessievegoedingen blijven steeds verworven door de concessieverlener, ook als de concessie vroegtijdig beëindigd wordt.
Art. 12 - Als de concessiehouder de verbintenis hem door deze overeenkomst of door de wet opgelegd, niet naleeft, heeft de concessieverlener het recht, onverminderd zijn recht op schadevergoeding, de concessie als van rechtswege ontbonden te beschouwen, door het enkel feit van de niet-uitvoering of het verstrijken van de termijn, zonder ingebrekestelling en zonder andere formaliteiten dan de betekening van de ontbinding aan de concessiehouder.
D. Concessieretributie :
De concessieovereenkomst wordt toegestaan en aanvaard mits een jaarlijkse vergoeding van € 60
De concessieretributie wordt jaarlijks voor 1 januari op rekening nummer ………………. van het gemeentebestuur van Maldegem gestort en voor de eerste keer voor 1 januari 2023.
E. Bodemsaneringsdecreet :
De concessieverlener verklaart dat hij voor het sluiten de huidige overeenkomst een bodemattest aanvroeg bij de OVAM betreffende het in concessie gegeven goed en dat hij de concessiehouder in kennis heeft gesteld van de inhoud ervan.
De inhoud van dit attest, afgeleverd door OVAM op 10 november 2021 Luidt als volgt:
1 Kadastrale gegevens
datum : toestand op : 01.01.2022geen gegevens
afdeling : 43010 Maldegem 1 AFD
straat + nr.: Marktstraat
sectie : G
nummer : geen gegevens beschikbaar, zie plan in bijlage.
Verder ‘deze grond’ genoemd.
2 Inhoud van het Bodemattest
Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.
2.0 Extra informatie:
Meer informatie over de aanpak van PGFAS-verontreiniging en de stand van het onderzoek, en de bijhorende no regret-maatregelen vindt u op https://www. Vlannderen.be/pfas-vervuiling.
2.1 Informatie uit de gemeentelijke inventaris
De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.
2.2 Uitspraak over de bodemkwaliteit
Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.
2.3 Bijkomende adviezen en/of bepalingen
Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dienst er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.
Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten’.
De concessieverlener verklaart ook dat hij sinds de datum van het attest niet door de OVAM ambtshalve in kennis gesteld werd van enige wijziging van dit attest.
F. Slotbepalingen :
Kosten :
Alle kosten van deze concessieovereenkomst zijn voor rekening van de concessiehouder
Woonstkeuze:
Voor de uitvoering van deze concessieovereenkomst, doet de concessieverlener keuze van woonst op het gemeentehuis van Maldegem en de concessiehouder op zijn adres van woonplaats.
Waarvan akte.
Verleden te Maldegem, op ………….. in drie exemplaren waarvan één wordt overhandigd aan de concessiehouder, een aan de concessieverlener en één bestemd is voor de registratie."
Artikel 2:
Dhr. burgemeester wordt gemachtigd de akte te verlijden en de algemeen directeur wnd. en een lid van het schepencollege worden gemachtigd om de overeenkomst af te sluiten namens het gemeentebestuur.
Zitting van 15 12 2022
OPENBARE ZITTING
16. VRAGEN VAN RAADSLEDEN
Juridische gronden
● Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.
● Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.
● Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.
● Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.
Feiten
● Door de raadsleden werden geen vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend.