Notulen gemeenteraad van 27 10 2022

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter;

Koenraad De Ceuninck, Burgemeester;

Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Schepenen;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte, Raadsleden;

Koen Cromheecke, Algemeen directeur wn..

 

Verontschuldigd:

Bart Van Hulle, Raadslid;

 

Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   MEDEDELINGEN

 

                   Voorzitter Marten De Jaeger deelt mee dat raadslid Henk Deprest als fractieleider van Open Vld vervangen wordt door raadslid Wim Swyngedouw.

        De voorzitter deelt mee dat de vraag van raadslid Swyngedouw over de 75-jarige viering na de vorige zitting van de gemeenteraad uitgeklaard werd.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 22 SEPTEMBER 2022

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

        De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 22 september 2022 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 22 september 2022 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

3.   HET ALGEMEEN NOOD- EN INTERVENTIEPLAN (ANIP) VAN DE GEMEENTE MALDEGEM - AANVAARDING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt;

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad, en latere wijzigingen;

        De wet van 31 december 1963 betreffende de civiele bescherming, artikel 2ter, §1, tweede lid;

        De wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid;

        Het KB van 16 februari 2006 houdende het bijzonder en algemeen nood- en interventieplan;

        Het KB van 22 mei 2019 betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaal niveau, en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en - situaties, die een coördinatie of beheer op nationaal niveau vereisen;

        De ministeriële omzendbrief NPU-1 van 26 oktober 2006 betreffende de nood- en interventieplannen;

        De ministeriële omzendbrief NPU-2 van 30 maart 2009 betreffende het nood- en interventieplan van de provinciegouverneur;

        De ministeriële omzendbrief NPU-3 van 30 maart 2009 betreffende de goedkeuring van de provinciale nood- en interventieplannen;

        De ministeriële omzendbrief NPU-4 van 30 maart 2009 betreffende de disciplines;

 

Feiten en argumentatie

           Het gemeentelijk algemeen nood- en interventieplan (GANIP) is een beleidsplan dat in werking treedt na afkondiging van de gemeentelijke fase van het noodplan door de burgemeester.

           Elke gemeente is verplicht om een GANIP op de maken om de bevolking en het leefmilieu zo goed mogelijk te beschermen tegen en bij ernstige noodsituaties bijvoorbeeld hevige wateroverlast, een grote brand, een ontploffing, gifwolk, ...

           Het GANIP wordt opgemaakt enerzijds om aanwezige risico's preventief in te perken en incidenten te voorkomen, anderzijds om tijdens een noodsituatie en snelle en gecoördineerde hulpverlening mogelijk te maken.

           Er was nood aan een actualisatie van het GANIP van de gemeente Maldegem conform het nieuwe canvas "gemeentelijk ANIP".

           Het GANIP voor de gemeente Maldegem werd uitgewerkt samen met de verschillende disciplines brandweer, medische diensten, politie, logistiek en communicatie. De redactie ligt in handen van de noodplanningscoördinator.

           De gemeentelijke veiligheidscel heeft het ontwerp GANIP op datum van 3 oktober 2022 goedgekeurd.

           De algemeen directeur wnd. herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

Het geactualiseerde gemeentelijk algemeen nood- en interventieplan (GANIP) van de gemeente Maldegem, zoals in bijlage geviseerd aan deze beslissing, wordt door de gemeenteraad aanvaard.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing, samen met het GANIP en bijlagen wordt ter kennisname bezorgd aan de gouverneur van de provincie  Oost-Vlaanderen, Gouvernementstraat 1, 9000 Gent.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

4.   POLITIE- BEGROTINGSWIJZIGING 2022 NR. 3-4

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 42 § 1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus (WGP);

          Het koninklijk besluit van 5 september 2001 houdende het Algemeen Reglement op de boekhouding van de lokale Politie (ARPC);

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

 

 

Feiten

        De omzendbrief m.b.t. de begroting was nog niet verschenen bij de opmaak van de originele  begroting 2022. Maar omdat de gemeente niet wenste te werken met voorlopige twaalfden in 2021 werd toch besloten om de begroting al in oktober op de gemeenteraad te brengen zodat het Toezicht de begroting tijdig kan goedkeuren.

        Er werd een begrotingscommissie gehouden 27 september 2022

 

Argumentatie

        De politiebegroting werd opgemaakt op basis van het ontwerp van omzendbrief PLP61 (richtlijnen voor de politiebegroting 2022). De federale dotaties zijn ondertussen gekend.

        De commissie stelt vast dat zowel de ontvangsten als de uitgaven werden ingeschreven volgens de wettelijk voorziene verplichtingen en onderrichtingen.

 

Gewone dienst:

Wijzigingen uitgaven

        Personeel: de berekeningen werden gedaan overeenkomstig de bepalingen van de Mammoetwet voor zowel basisbezoldigingen als bijkomende vergoedingen. Voor het inschatten van de vergoedingen werd een simulatie uitgevoerd. De normale trapverhogingen in de loonschalen werden voorzien.

        Er werd rekening gehouden met een pensioenbijdrage van 34%

        Er werd rekening gehouden met de reeds geboekte lonen en de te verwachten loonkosten.

        Er werd rekening gehouden met 4 indexsprongen

        Er werd rekening gehouden met de halftijdse detachering van een niveau B beleid vanuit de gemeente naar de politie voor de volgende twee jaar.

        De kantoorbenodigdheden worden met 1.800 euro verhoogd voor de aankoop van een tweede toestel fietsregistratie voor de wijkpost.

        Het budget levering van gas en elektriciteit wordt opgetrokken in het kader van de extra energiekosten.

 

 

Wijzigingen ontvangsten

 

        Het overgedragen resultaat van 2021 t.b.v. 404.782 euro werd ingebracht en leidt tot een daling van de gemeentelijke dotatie

        Overdrachten: De gemeentelijke dotatie is de sluitpost tussen de ontvangsten en de uitgaven.

        Er werd rekening gehouden met de facturatie van gedetacheerde politiemedewerkers naar andere instanties.

        Alle te verwachten federale subsidies werden conform de recentelijk verschenen KB’s opgenomen. Hierdoor stijgen de federale subsidies met 210.316 euro.

 

 

Buitengewone dienst

In de buitengewone dienst zijn er voor 501.445 euro investeringen ingeschreven voor aankopen. Deze investeringen worden gefinancierd door een buitengewone toelage van het gemeentebestuur.

 

Volgend investeringskrediet wordt gewijzigd:

        Serverinfrastructuur: - 100.000 euro;

        Camera’s (mobiele, vaste en ANPR): - 30.000 euro.

 

 

Er wordt een algemeen gunstig advies verleend m.b.t. deze ontwerpbegroting.

 

 

Adviezen

        Positief advies van de begrotingscommissie op 27 september 2022

Tussenkomsten

        Voorzitter Marten De Jaeger (CD&V) merkt op dat het ontwerpbesluit in de artikelen 1 en 2 de begrotingswijzigingen 1 en 2 vermeldt, maar dat dit 3 en 4 moet zijn, zoals correct vermeld wordt in de titel van het besluit. Hij vraagt het akkoord van de raadsleden om dit aan te passen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De politiebegroting 2022 wordt overeenkomstig de wijziging nr. 3 (gewone dienst)  gewijzigd en vastgesteld volgens de hiernavolgende tabel (bedragen in Euro):

 

Gewone dienst

Ontvangsten

Uitgaven

geraamd resultaat eigen dienstjaar

toestand na wijziging nr. 1

4.983.991,93

5.388.774,02

-404.782,09

 

Het geraamd algemeen resultaat van de gewone dienst bedraagt 0,00 euro.

 

Artikel 2:

De politiebegroting 2022 wordt overeenkomstig de wijziging nr. 4 (buitengewone dienst)  gewijzigd en vastgesteld volgens de hiernavolgende tabel (bedragen in Euro):

 

Buitengewone dienst

Ontvangsten

Uitgaven

geraamd resultaat eigen dienstjaar

toestand na wijziging nr.2

479.105,79

492.899,97

-13.794,18

 

Het geraamd algemeen resultaat van de buitengewone dienst bedraagt 0,00 euro.

 

Artikel 3:

De begrotingswijzigingen zullen ter goedkeuring worden voorgelegd aan de toezicht houdende overheid namelijk Gouverneur van Oost-Vlaanderen.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

5.   POLITIE - BEGROTING 2023 - VASTSTELLING

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 42 § 1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus (WGP);

          Het koninklijk besluit van 5 september 2001 houdende het Algemeen Reglement op de boekhouding van de lokale Politie (ARPC);

          Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

 

Feiten

           De omzendbrief mbt de begroting was nog niet verschenen bij de opmaak van de originele begroting 2023. Maar omdat de gemeente niet wenst te werken met voorlopige twaalfden in 2022 werd toch besloten om de begroting al in oktober op de gemeenteraad te brengen zodat het Toezicht de begroting tijdig kan goedkeuren.

           Het college heeft positief advies verleent in haar zitting van 10 oktober 2022.

           In de begroting 2023 is er een gemeentelijke dotatie voor de gewone dienst ingeschreven van 3.337.918 euro en een gemeentelijke dotatie voor de buitengewone dienst van 120.000 euro.

 

Argumentatie

Gewone dienst:

uitgaven

        personeel: de berekeningen werden gedaan overeenkomstig de bepalingen van de Mammoetwet voor zowel basisbezoldigingen als bijkomende vergoedingen. Voor het inschatten van de vergoedingen werd een simulatie uitgevoerd.  De normale trapverhogingen in de loonschalen werden voorzien.   

        Er werd rekening gehouden met een pensioenbijdrage van 34%

        werkingskosten: geraamd op basis van historisch cijfermateriaal

        Er werd rekening gehouden met de correctie van het AIK

 

ontvangsten

        overdrachten: er is een federale dotatie ingeschreven op basis van de goedgekeurde bedragen voor dienstjaar 2022.  De gemeentelijke dotatie is de sluitpost tussen de ontvangsten en de uitgaven.

        schuld: Dit bedrag zijn de intresten op de rekening-courant en de bijdrage tengevolge van de eventuele overname van het ex-rijkswachtgebouw

        er werd rekening gehouden met de facturatie van werk uitgevoerd door politiemedewerkers ten voordele van anderen. 

 

Buitengewone dienst

        In de buitengewone dienst zijn er voor 120.000 euro investeringen ingeschreven voor aankopen. Deze investeringen worden gefinancierd door een buitengewone toelage van het gemeentebestuur. De investeringskredieten worden voorzien voor:

        Ergonomisch meubilair: 5.000 euro;

        Vervanging PC's en laptops: 15.000 euro;

        Serverinfrastructuur: 100.000 euro.

 

Argumentatie

        De financiering van de politiezone in 2023 betreft een gevraagde toelage gewone dienst van 3.337.918 euro. In de meerjarenplanaanpassing 3 2020-2025 van de gemeente Maldegem zal 450.000 euro afgetrokken worden om het effect van de begrotingswijzigingen van de politiezone Maldegem, die klassiek lager ligt, te verminderen. Dit brengt de ingeschreven toelage aan de polltiezone Maldegem in het MJPA 3 2020-2025 op 2.887.918 euro.

 

 

Adviezen

           De begrotingscommissie heeft op 27 september 2022 een positief advies verleend.

Tussenkomsten

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt de politiebegroting 2023 vast volgens de hiernavolgende tabel (bedragen in euro):

 

 

 

Artikel 2:

De politiebegroting 2023 zal ter goedkeuring toegezonden worden aan de Provincie gouverneur.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

6.   KERKFABRIEK SINT-ADRIANUS (ADEGEM) - BUDGETWIJZIGING 2022: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        9° - beslissingen die een wet, een decreet, of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt

        Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder:

        de artikelen 45 tot 50,  waarin het administratief toezicht op de budgetten van de kerkfabrieken wordt vastgelegd.

        het artikel 32 waarin het centraal kerkbestuur de bevoegdheid toegekend wordt voor het gecoördineerd indienen bij de gemeenteoverheid van de budgetten en budgetwijzigingen, en het meerjarenplan en meerjarenplanwijziging van de kerkfabrieken.

        de artikelen 33 en 33/1 betreffende het overleg tussen het centraal kerkbestuur en een afvaardiging van het college van burgemeester en schepenen.

        het artikel 52/1 betreffende de gemeentelijke verplichtingen op het vlak van de eventuele exploitatietekorten of bijdragen in de investeringen in de gebouwen van de eredienst

        de artikelen 57 tot 63 betreffende het administratief toezicht op de notulen en beslissingen van de kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur.

        Het kerkenbeleidsplan voor Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 september 2017.

        Het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek van Sint-Adrianus, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 18 december 2019.

        De wijzigingen van het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek van Sint-Adrianus, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 29 oktober 2020 en 28 oktober 2021.

 

Feiten

           Tijdens het overleg van 28 juni 2022 heeft het centraal kerkbestuur en het gemeentebestuur de budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Adrianus besproken en goedgekeurd.

           Op 6 augustus 2022 heeft de kerkfabriek van Adegem een budgetwijziging 2022 en meerjarenplanwijziging opgemaakt en ingediend bij het gemeentebestuur op 14 september 2022.

           Op 13 september 2022 heeft het bisdom gunstig advies verleend aan de budgetwijziging  2022 en de meerjarenplanwijziging.

 

Argumentatie

           De exploitatietoelage wordt verhoogd van €25.000 naar €32.138. Enkele geplande onderhoudswerken bleken duurder dan verwacht en ook de energiekosten zijn fors gestegen.

           Ook de investeringstoelage moet verhoogd worden van €75.446 naar €131.051,21. wegens de noodzakelijke aanpassingswerken aan de elektrische en beveiligingsinstallatie.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           gunstig

Tussenkomsten

        door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de budgetwijziging 2022 en de meerjarenplanwijziging goed.

 

Artikel 2:

Op basis van deze budgetwijziging  zal de gemeente voorzien in de volgende toelagen voor het dienstjaar 2022:

         exploitatietoelage: €32.138

        investeringstoelage: €131.051,21

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

7.   KERKFABRIEK SINT-ADRIANUS (ADEGEM) - BUDGET 2023 EN MEERJARENPLANWIJZIGING: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        9° - beslissingen die een wet, een decreet, of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt

        Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder:

        de artikelen 45 tot 50,  waarin het administratief toezicht op de budgetten van de kerkfabrieken wordt vastgelegd.

        het artikel 32 waarin het centraal kerkbestuur de bevoegdheid toegekend wordt voor het gecoördineerd indienen bij de gemeenteoverheid van de budgetten en budgetwijzigingen, en het meerjarenplan en meerjarenplanwijziging van de kerkfabrieken.

        de artikelen 33 en 33/1 betreffende het overleg tussen het centraal kerkbestuur en een afvaardiging van het college van burgemeester en schepenen.

        het artikel 52/1 betreffende de gemeentelijke verplichtingen op het vlak van de eventuele exploitatietekorten of bijdragen in de investeringen in de gebouwen van de eredienst

        de artikelen 57 tot 63 betreffende het administratief toezicht op de notulen en beslissingen van de kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur.

        Het kerkenbeleidsplan voor Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 september 2017.

        Het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek van Sint-Adrianus te Adegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 18 december 2019.

        De wijzigingen van het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek van Sint-Adrianus, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 29 oktober 2020 en 28 oktober 2021.

 

Feiten

           Tijdens het overleg 28 juni 2022 tussen het centraal kerkbestuur en het gemeentebestuur is het budget 2023 van de kerkfabriek Sint-Adrianus besproken en goedgekeurd.

           Op 6 augustus 2022 heeft de kerkfabriek Sint-Adrianus het budget 2023 opgemaakt en ingediend bij het gemeentebestuur op 14 september 2022.

           Op 13 september 2022 heeft het bisdom gunstig advies verleend aan het budget 2023 en de meerjarenplanwijziging.

 

Argumentatie

           Uit het budget 2023 en de meerjarenplanwijziging blijkt dat er door de gemeente toelagen moeten voorzien worden voor:

        exploitatie:

        2023: €36.896,82 (verhoging met €11.896,82)

        2024: €28.877 (verhoging met € 3.877)

        2025: €29.252 (verhoging met €4.252)

Voor 2023 houdt de kerkfabriek niet alleen rekening met de fel gestegen energiekosten, maar ook met het tijdelijk functioneren als vervangkerk voor Sint-Barbara (wegens verbouwingswerken)

        investeringen: €5.000 voor de opmaak van een studie in functie van een veiligheidsdossier rond de veiligheidsproblemen in de kerk en de restauratie van de kerktoren.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           gunstig

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het budget 2023 en de wijziging aan de meerjarenplanning goed.

 

Artikel 2:

Op basis van het budget 2023 en de meerjarenplanwijziging zal de gemeente voorzien in een exploitatie- en investeringstoelage;

        exploitatie

        2023: €36.896,82

        2024: €28.877

        2025: €29.252

        investeringen:

        2023: €5.000

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

8.   KERKFABRIEK SINT-JOZEF (DONK) - BUDGET 2023: AKTENAME

 

Juridische gronden

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        9° - beslissingen die een wet, een decreet, of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt

        Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder:

        de artikelen 45 tot 50,  waarin het administratief toezicht op de budgetten van de kerkfabrieken wordt vastgelegd.

        het artikel 32 waarin het centraal kerkbestuur de bevoegdheid toegekend wordt voor het gecoördineerd indienen bij de gemeenteoverheid van de budgetten en budgetwijzigingen, en het meerjarenplan en meerjarenplanwijziging van de kerkfabrieken.

        de artikelen 33 en 33/1 betreffende het overleg tussen het centraal kerkbestuur en een afvaardiging van het college van burgemeester en schepenen.

        het artikel 52/1 betreffende de gemeentelijke verplichtingen op het vlak van de eventuele exploitatietekorten of bijdragen in de investeringen in de gebouwen van de eredienst

        de artikelen 57 tot 63 betreffende het administratief toezicht op de notulen en beslissingen van de kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur.

        Het kerkenbeleidsplan voor Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 september 2017.

        Het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek van Sint-Jozef te Donk, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 18 december 2019.

        De wijzigingen 01 en 02 van het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek van Sint-Jozef te Donk, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 29 oktober 2020.

 

 

Feiten

        Op 16 juni 2022 heeft de kerkfabriek Sint-Jozef het budget 2023 opgemaakt en ingediend bij het gemeentebestuur.

        Tijdens het overleg 28 juni 2022 tussen het centraal kerkbestuur en het gemeentebestuur is het budget 2023 van de kerkfabriek Sint-Jozef besproken en goedgekeurd.

        Op 13 september 2022 heeft het erkend representatief orgaan (ic het bisdom) gunstig advies verleend aan het budget 2023 van de kerkfabriek Sint-Jozef.

 

Argumentatie

        Uit het budget 2023 blijkt dat er door de gemeente geen toelagen moeten voorzien worden, noch voor wat betreft de exploitatie, noch voor investeringen.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        gunstig

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt akte van het budget 2023, zoals opgesteld door de kerkfabriek Sint-Jozef te Donk.

 

Artikel 2:

Uit dit budget 2023 blijkt dat de gemeente Maldegem niet moet voorzien in een exploitatietoelage noch een investeringstoelage voor de kerkfabriek Sint-Jozef.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

9.   KERKFABRIEK SINT-VINCENTIUS A PAULO (KLEIT) - BUDGET 2023: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        9° - beslissingen die een we, een decreet, of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt

        Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder:

        de artikelen 45 tot 50, waarin het administratief toezicht op de budgetten van de kerkfabrieken wordt vastgelegd.

        het artikel 32 waarin het centraal kerkbestuur de bevoegdheid toegekend wordt voor het gecoördineerd indienen bij de gemeenteoverheid van de budgetten en budgetwijzigingen, en het meerjarenplan en meerjarenplanwijziging van de kerkfabrieken.

        de artikelen 33 en 33/1 betreffende het overleg tussen het centraal kerkbestuur en een afvaardiging van het college van burgemeester en schepenen.

        het artikel 52/1 betreffende de gemeentelijke verplichtingen op het vlak van de eventuele exploitatietekorten of bijdragen in de investeringen in de gebouwen van de eredienst

        de artikelen 57 tot 63 betreffende het administratief toezicht op de notulen en beslissingen van de kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur.

        Het kerkenbeleidsplan voor Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 september 2017.

        Het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek van Sint-Vincentius a Paulo te Kleit, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 18 december 2019.

 

Feiten

        Op 15 juni 2022 heeft de kerkfabriek van Sint-Vincentius a Paulo het budget 2023 opgemaakt en ingediend bij het gemeentebestuur.

        Tijdens het overleg van 28 juni 2022 tussen het centraal kerkbestuur en het gemeentebestuur is het budget 2023 besproken en goedgekeurd.

        Op 13 september 2022 heeft het erkend representatief orgaan (ic het bisdom) gunstig advies verleend aan het budget 2023 van de kerkfabriek Sint-Jozef.

 

Argumentatie

           Uit het budget blijkt dat de gemeente gevraagd wordt om een exploitatietoelage van €2.470 te voorzien voor het opkuisen van de 17e eeuwse kandelaars.Er wordt geen investeringstoelagen gevraagd.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           gunstig

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het budget 2023 goed, zoals opgesteld door de kerkfabriek van Sint-Vincentius a Paolo te Kleit.

 

Artikel 2:

De gemeente voorziet hierbij een exploitatietoelage van €2.470 voor de opkuis van de 17e eeuwse kandelaars in de kerk van Kleit.

 

Artikel 3:

Uit dit budget 2023 blijkt dat de gemeente Maldegem niet moet voorzien in een investeringstoelage voor de kerkfabriek Sint-Vincentius a Paolo.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

10.  KERKFABRIEK SINT-BARBARA TE MALDEGEM - BUDGETWIJZIGING 2022: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        9° - beslissingen die een wet, een decreet, of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt

        Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder:

        de artikelen 45 tot 50,  waarin het administratief toezicht op de budgetten van de kerkfabrieken wordt vastgelegd.

        het artikel 32 waarin het centraal kerkbestuur de bevoegdheid toegekend wordt voor het gecoördineerd indienen bij de gemeenteoverheid van de budgetten en budgetwijzigingen, en het meerjarenplan en meerjarenplanwijziging van de kerkfabrieken.

        de artikelen 33 en 33/1 betreffende het overleg tussen het centraal kerkbestuur en een afvaardiging van het college van burgemeester en schepenen.

        het artikel 52/1 betreffende de gemeentelijke verplichtingen op het vlak van de eventuele exploitatietekorten of bijdragen in de investeringen in de gebouwen van de eredienst

        de artikelen 57 tot 63 betreffende het administratief toezicht op de notulen en beslissingen van de kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur.

        Het kerkenbeleidsplan voor Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 september 2017.

        Het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek van Sint-Barbara, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 18 december 2019.

        De wijzigingen van het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek van Sint-Barbara, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 29 oktober 2020.

 

Feiten

           Op 14 september 2022 heeft de kerkfabriek van Maldegem de budgetwijziging 2022 en de meerjarenplanwijziging bezorgd aan het gemeentebestuur.

           Het laattijdig indienen van deze budgetwijziging is gerelateerd aan de vraag van het gemeentebestuur om een realistische planning op te maken voor de uitvoering van de werken in de komende maanden. Hierdoor dient ook de investeringstoelage verdeeld te worden over 2022 en 2023.

 

Argumentatie

           De exploitatietoelage wordt verhoogd van €59.123,62 naar €63.123,62 wegens de stijging van de energiekosten.

           De investeringstoelage dient eveneens verhoogd te worden van €141.386 naar €305.322,30.
Enerzijds was in het oorspronkelijke bedrag niet voorzien in het ereloon voor de architect (€13.612), anderzijds zijn de prijzen voor iinvesteringswerken fel gestegen.
Hierbij merken we ook op dat de subsidie (€158.221,21) vanwege het Agentschap Onroerend Erfgoed integraal is verschoven naar 2023, vermits het bedrag slechts wordt uitbetaald na de uitvoering van de werken.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        gunstig

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de budgetwijziging 2022 en de meerjarenplanwijziging goed.

 

Artikel 2:

Op basis van deze budgetwijziging zal de gemeente voorzien in de volgende toelagen voor het dienstjaar 2022:

        exploitatietoelage: €63.123,62

        investeringstoelage: €305.322,30

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

11.  KERKFABRIEK SINT-BARBARA (MALDEGEM) - BUDGET 2023 EN MEERJARENPLANWIJZIGING: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        9° - beslissingen die een wet, een decreet, of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt

        Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder:

        de artikelen 45 tot 50,  waarin het administratief toezicht op de budgetten van de kerkfabrieken wordt vastgelegd.

        het artikel 32 waarin het centraal kerkbestuur de bevoegdheid toegekend wordt voor het gecoördineerd indienen bij de gemeenteoverheid van de budgetten en budgetwijzigingen, en het meerjarenplan en meerjarenplanwijziging van de kerkfabrieken.

        de artikelen 33 en 33/1 betreffende het overleg tussen het centraal kerkbestuur en een afvaardiging van het college van burgemeester en schepenen.

        het artikel 52/1 betreffende de gemeentelijke verplichtingen op het vlak van de eventuele exploitatietekorten of bijdragen in de investeringen in de gebouwen van de eredienst

        de artikelen 57 tot 63 betreffende het administratief toezicht op de notulen en beslissingen van de kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur.

        Het kerkenbeleidsplan voor Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 september 2017.

        Het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek van Sint-Barbara te Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 18 december 2019.

        De wijzigingen 01 en 02 van het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek van Sint-Barbara, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 29 oktober 2020.

 

Feiten

        Tijdens het overleg 28 juni 2022 tussen het centraal kerkbestuur en het gemeentebestuur is het budget 2023 van de kerkfabriek Sint-Barbara besproken en goedgekeurd, mits een actualisering van de verdeling van de kredieten over de budgetjaren 2022 en 2023 conform een realistische planning van de uitvoering van de restauratiewerken, fase 1.

        Op 20 september 2022 heeft de kerkfabriek Sint-Barbara het budget 2023 opgemaakt en ingediend bij het gemeentebestuur.

        Het laattijdig indienen van deze budgetwijziging is gerelateerd aan de vraag van het gemeentebestuur om een realistische planning op te maken voor de uitvoering van de werken in de komende maanden. Hierdoor dient ook de investeringstoelage verdeeld te worden over 2022 en 2023.

 

Argumentatie

           Uit het budget 2023 en de hierbij horende meerjarenplanaanpassing blijkt dat er door de gemeente de volgende toelagen moeten voorzien worden:

        exploitatie:

        2023: €63.017,08, ic een verhoging met €3.661,08, ondermeer ingevolge een stijging van de energieprijzen.

        2024: €56.600 (voorlopig niet gewijzigd tov laatst gekende MJPA)

        2025: €56.400 (voorlopig niet gewijzigd tov laatst gekende MJPA)

        investeringen

        2023: €3.080,61
dit is het saldo tussen het resterende deel (perceel elektriciteit) van de investeringen voor de restauratiewerken, fase 1 (€161.301,82) en de door het Agentschap Onroerend Erfgoed toegekende subsidie (€158.221,21), die dus pas na de volledige uitvoering van de werken wordt uitbetaald.

 

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        gunstig

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het budget 2023 en de bijhorende meerjarenplanwijziging goed, zoals opgesteld door de kerkfabriek van Sint-Barbara te Maldegem.

 

Artikel 2:

Op de gemeentelijke meerjarenplanaanpassing worden hiervoor voor het dienstjaar 2023 volgende gemeentelijke toelagen voorzien:

        exploitatietoelage:€63.014,08

        investeringstoelage: €3.080,61

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

12.  KERKFABRIEK SINT-PETRUS EN PAULUS TE MIDDELBURG - GOEDKEURING BUDGETWIJZIGING 2022 EN MEERJARENPLANWIJZIGING

 

Juridische gronden

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        9° - beslissingen die een wet, een decreet, of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt

        Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder:

        de artikelen 45 tot 50,  waarin het administratief toezicht op de budgetten van de kerkfabrieken wordt vastgelegd.

        het artikel 32 waarin het centraal kerkbestuur de bevoegdheid toegekend wordt voor het gecoördineerd indienen bij de gemeenteoverheid van de budgetten en budgetwijzigingen, en het meerjarenplan en meerjarenplanwijziging van de kerkfabrieken.

        de artikelen 33 en 33/1 betreffende het overleg tussen het centraal kerkbestuur en een afvaardiging van het college van burgemeester en schepenen.

        het artikel 52/1 betreffende de gemeentelijke verplichtingen op het vlak van de eventuele exploitatietekorten of bijdragen in de investeringen in de gebouwen van de eredienst

        de artikelen 57 tot 63 betreffende het administratief toezicht op de notulen en beslissingen van de kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur.

        Het kerkenbeleidsplan voor Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 september 2017.

        Het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek van Sint-Petrus en Paulus te Middelburg, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 18 december 2019.

 

Feiten

        Op 27 juni 2022 heeft de kerkfabriek Sint-Petrus en Paulus de budgetwijziging 2022 en een meerjarenplanwijziging opgemaakt en ingediend bij het gemeentebestuur.

        Tijdens het overleg 28 juni 2022 tussen het centraal kerkbestuur en het gemeentebestuur is het budget 2023 van de kerkfabriek Sint-Petrus en Paulus besproken en goedgekeurd.

        Op 13 september 2022 heeft het erkend representatief orgaan (ic het bisdom) gunstig advies verleend aan het budget 2023 van de kerkfabriek Sint-Petrus en Paulus

 

Argumentatie

           Uit de budgetwijziging 2022 en de meerjarenplanwijziging blijkt dat er door de gemeente geen toelagen moeten voorzien worden, noch voor wat betreft de exploitatie, noch voor investeringen.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        gunstig

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de budgetwijziging 2022 en de meerjarenplanwijziging van de kerkfabriek van Middelburg goed.

 

Artikel 2:

Uit deze wijziging blijkt dat de gemeente Maldegem niet moet voorzien in een exploitatietoelage noch een investeringstoelage voor de kerkfabriek Sint-Petrus en Paulus.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

13.  KERKFABRIEK SINT-PETRUS EN PAULUS TE MIDDELBURG - BUDGET 2023: AKTENAME

 

Juridische gronden

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        9° - beslissingen die een wet, een decreet, of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt

        Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder:

        de artikelen 45 tot 50,  waarin het administratief toezicht op de budgetten van de kerkfabrieken wordt vastgelegd.

        het artikel 32 waarin het centraal kerkbestuur de bevoegdheid toegekend wordt voor het gecoördineerd indienen bij de gemeenteoverheid van de budgetten en budgetwijzigingen, en het meerjarenplan en meerjarenplanwijziging van de kerkfabrieken.

        de artikelen 33 en 33/1 betreffende het overleg tussen het centraal kerkbestuur en een afvaardiging van het college van burgemeester en schepenen.

        het artikel 52/1 betreffende de gemeentelijke verplichtingen op het vlak van de eventuele exploitatietekorten of bijdragen in de investeringen in de gebouwen van de eredienst

        de artikelen 57 tot 63 betreffende het administratief toezicht op de notulen en beslissingen van de kerkfabrieken en het centraal kerkbestuur.

        Het kerkenbeleidsplan voor Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28 september 2017.

        Het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek van Sint-Petrus en Paulus te Middelburg, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 18 december 2019.

 

Feiten

        Op 27 juni 2022 heeft de kerkfabriek Sint-Petrus en Paulus het budget 2023 opgemaakt en ingediend bij het gemeentebestuur.

        Tijdens het overleg 28 juni 2022 tussen het centraal kerkbestuur en het gemeentebestuur is het budget 2023 van de kerkfabriek Sint-Petrus en Paulus besproken en goedgekeurd.

        Op 13 september 2022 heeft het erkend representatief orgaan (ic het bisdom) gunstig advies verleend aan het budget 2023 van de kerkfabriek Sint-Petrus en Paulus

 

Argumentatie

        Uit het budget 2023 blijkt dat er door de gemeente geen toelagen moeten voorzien worden, noch voor wat betreft de exploitatie, noch voor investeringen.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        gunstig

 

Besluit

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt akte van het budget 2023, zoals opgesteld door de kerkfabriek Sint-Petrus en Paulus te Middelburg.

 

Artikel 2:

Uit dit budget 2023 blijkt dat de gemeente Maldegem niet moet voorzien in een exploitatietoelage noch een investeringstoelage voor de kerkfabriek Sint-Petrus en Paulus.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

14.  INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - IMEWO - BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERING - VASTSTELLING AGENDA & MANDAAT VERTEGENWOORDIGERS

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

  22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

        Artikel 432, alinea 3 van het decreet lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

        Het energiedecreet van 8 mei 2009

 

Feiten

           De gemeente Maldegem werd per aangetekend schrijven van 22 september 2022 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Imewo die op 22 december plaats heeft in Vinoscoop, Industrieweg 202 te 9000 Gent.

           De agenda is als volgt samengesteld:

  1. Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana). Zie de toelichtingsnota bij dit agendapunt alsook het agendapunt 2. Statutenwijzigingen, in het bijzonder de onderdelen 2.a, 2.b, 2.e, 2.f, 2.g, 2.i en 2.j ervan.
  2. Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:

 a. Wijziging van het voorwerp;

 b. Aanpassingen ingevolge het dossier Tramontana en de oprichting van NetCo BV en HoldCo BV van de bestaande artikelen 2bis, 3, 8, 9, 17, 25, 30 en 32 en de bijlagen 1, 2 en 3 en toevoeging van een artikel 37ter;

 c. Aanpassingen ingevolge de structuurwijzigingen (partiële splitsingen door overneming) van de bestaande artikelen 1 (naamswijziging), 8, 11, 12, 25, 26, 30, 35, 37, 37ter en de bijlagen 1 en 2 en schrapping van de bestaande bijlage 4;

 d. Aanpassingen ingevolge gewijzigde regelgeving en tekstuele correcties van de bestaande artikelen 2, 2bis, 3, 8, 9, 11, 17, 27, 30, 33 en 40 en de bijlagen 2 en 3;

 e. Bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV);

 f. Bijzonder verslag van de Commissaris opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid WVV;

 g. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de definitieve benaming van NetCo BV en HoldCo BV in de statuten in te schrijven;

 h. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren;

 i. Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen;

 j. Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot het agendapunt 2 vast te stellen.

  1. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T van de gemeente Jabbeke, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius West, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging):

 b. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen Ae, Ag, Apt en Apg à rato van 25 euro per eigen eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties.

 c. Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2025 van de aandelen Aek binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel.

 d. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Imewo kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

 e. Goedkeuring van:

 i. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Jabbeke, alsook haar aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius West, en haar aandeel Aek, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.

 ii. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.

 iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.

 f. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting voor de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Jabbeke vanaf 1 januari 2025.

 g. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:

 i.   De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 3.a vast te stellen;

 ii.  De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;

 iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;

 iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;

 v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;

 vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

  1. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeente Zelzate over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging):

 a. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.

 b. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen Ae, Ag, Apt en Apg à rato van 25 euro per eigen eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas).

 c. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Imewo kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

 d. Goedkeuring van:

 i.  De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeente Zelzate, en haar aandeel Ak’, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.

 ii.  De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.

 iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.

 e. Aanvaarding van de toetreding voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties (Publi-T) van de gemeente Zelzate vanaf 1 januari 2025.

 f. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:

 i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 5.a vast te stellen;

 ii. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;

 iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;

 iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;

 v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;

 vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

  1. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas) van de gemeente De Haan, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Gaselwest, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging):

 a. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.

 b. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen Ae, Ag, Apt en Apg à rato van 25 euro per eigen eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties.

 c. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.

 d. Goedkeuring van:

 i.  De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas) van de gemeente De Haan, en haar aandeel Ak, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.

 ii.  De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.

 iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.

 e. Aanvaarding van de toetreding voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas) van de gemeente De Haan vanaf 1 januari 2025.

 f. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:

 i.   De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 6.a vast te stellen;

 ii.  De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;

 iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;

 iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;

 v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;

 vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

  1. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 2, 3, 4, 5 en 6 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10 en 11 bij authentieke akte te doen vaststellen.
  2. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023.
  3. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.
  4. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap
  5. Statutaire benoemingen.
  6.  Statutaire mededelingen.

        Aanduiding vertegenwoordiging voor deze vergadering : in de gemeenteraad van 31 maart 2022 werden de Hr. Marten De Jaeger en dhr. Jan De Metsenaere resp. aangeduid als vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van Imewo tot het einde van de legislatuur.

 

Argumentatie

           De gemeente Maldegem is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Imewo.

           De agenda met documentatiestukken werd opgesteld door de Raad van Bestuur van Imewo dd. 9 september jl.

           Aan de gemeente werd per aangetekend schrijven brief van 22 september jl. de agenda en een dossier met documentatiestukken overgemaakt.

           De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

           Gezien we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, staat het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden. 

           Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op deze bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan eventueel overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

           Het eerste agendapunt handelt over de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (het dossier Tramontana).

           In het artikel 3.A.2 van de statuten van Imewo wordt in het voorwerp voorzien dat de Opdrachthoudende vereniging bevoegd is voor o.m. “het aanleggen, het exploiteren en het beschikbaar stellen van elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken”. 

           Gelet op het artikel 3.B van de statuten van de Opdrachthoudende vereniging Imewo waarin opgenomen is dat de Opdrachthoudende vereniging ten behoeve van haar deelnemers haar voorwerp ook mag verwezenlijken door samenwerking met andere rechtspersonen waar zij al dan niet kan in deelnemen met naleving van de bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur. 

           Imewo doet voor de uitvoering van haar activiteiten en de daarmee verband houdende openbaredienstverplichtingen een beroep op de exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv met zetel te Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle.

           Fluvius System Operator cv en Telenet BV hebben op 18 juli 2022 een bindend akkoord bereikt om samen het datanetwerk van de toekomst (met inbegrip van de fiber-to-the-home-technologie) in Vlaanderen te realiseren. De twee bedrijven zullen met dat doel een dochteronderneming (werknaam NetCo) uitbouwen die financieel en operationeel zelfstandig zal zijn.

           Het datanetwerk van de toekomst zal:

  - open zijn met niet-discriminerende toegangsvoorwaarden voor aanbieders van diensten,

  - ultraperformant zijn door hogere datasnelheden,

  - toegankelijk zijn voor alle Vlaamse gezinnen en bedrijven en dit zowel in stedelijke als in landelijke gebieden,

  - en met de laagst mogelijke kosten voor de samenleving worden uitgerold. 

           De gemeente is overtuigd dat de toegang van iedere burger en bedrijf tot kwaliteitsvolle en snelle dataverbindingen van cruciaal belang is.  De gemeente wenst op haar grondgebied maximaal in te zetten op het vlak van connectiviteit en het datanetwerk van de toekomst uit te bouwen via hoofdzakelijk een fiber-to-the-home-technologie.  De gemeente staat ten volle achter de ambitie om glasvezelconnectiviteit te voorzien zowel in stedelijk als in landelijk gebied en – waar dit niet mogelijk is – de huidige hybride glasvezel-coax-netwerkinfrastructuur van een upgrade te voorzien. 

           Deze doelstellingen kaderen binnen het algemeen en maatschappelijk belang aangezien het alle burgers en bedrijven van de gemeente aanbelangt.  De beslissing van de gemeente, in uitvoering van haar beleid en binnen haar autonome bevoegdheid, tot het uitbouwen van openbare elektronische-communicatienetwerken op haar grondgebied wordt gekwalificeerd als een taak van gemeentelijk belang.  De uitrol van het datanetwerk zal maximaal gebeuren in synergie met andere werken voor glasvezel en nutsvoorzieningen. Dergelijke beslissing laat het recht van de gemeente in haar hoedanigheid van domeinbeheerder onverlet om op verzoek van een derde partij de nodige domeintoelatingen toe te kennen.  Ook de keuze om vrij een dienstverlener als gemeente te kiezen blijft behouden. 

           Om deze openbare elektronische-communicatienetwerken aan te leggen, te exploiteren en beschikbaar te stellen wenst de gemeente een beroep te doen op de Opdrachthoudende vereniging Imewo, die door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv de vennootschappen NetCo en HoldCo mede zal uitbouwen.  In NetCo zullen de elektronische-communicatienetwerken (meer specifiek het bestaande HFC-netwerk en de overige glasvezelinfrastructuur) worden ingebracht.  Na de inbreng zal NetCo instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst.  De oprichting van HoldCo, waarin de aandelen NetCo worden ingebracht, biedt desgevallend en tussentijds mogelijkheden om een uitkering van cashmiddelen te kunnen voorzien voor de aandeelhouders. 

           Deze structuur en de centralisatie van deze netwerken in NetCo bieden de beste garanties voor de gemeente om deze doelstellingen te realiseren en zo voor iedereen in Vlaanderen een efficiënt, betaalbaar en toegankelijk datanetwerk van de toekomst mogelijk te maken. 

           De Raad van Bestuur van Imewo heeft, overeenkomstig de artikelen 12:10 en 12:93 e.v. van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, in zitting van 9 september ll. het voorstel tot inbreng van de bedrijfstak openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv opgesteld en goedgekeurd.  In dit inbrengverslag werden de voorafgaande besluitvormingsvereisten opgenomen die gelden als opschortende voorwaarden voor de realisatie van het dossier Tramontana. 

 

           Het tweede agendapunt omvat de voorgestelde statutenwijzigingen.

           Gelet op het feit dat aan het voorwerp wijzigingen worden aangebracht waarvoor de Raad van Bestuur, overeenkomstig het artikel 6:86 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, een omstandige verantwoording heeft opgemaakt.

           Gelet op het feit dat de voorgestelde statutenwijzigingen hun oorsprong vinden in meerdere domeinen. 

 

           DOSSIER TRAMONTANA

           De wijzigingen met betrekking tot het dossier Tramontana werden in geel gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen

           Ingevolge de door de Raad van Bestuur van Imewo besliste inbreng van bedrijfstak van de openbare elektronische-communicatienetwerken in Fluvius System Operator cv, zal Fluvius System Operator cv op haar beurt deze bedrijfstak inbrengen in de nieuw op te richten vennootschap NetCo die zal instaan voor de aanleg, het beheer, de exploitatie en het beschikbaar stellen van de hogervermelde ingebrachte netwerken alsook voor de uitrol van het datanetwerk van de toekomst. De Opdrachthoudende vereniging Imewo ontvangt daarvoor de daartoe uitgegeven aandelen K in Fluvius System Operator cv, waardoor de participatie van Imewo in de exploitatiemaatschappij wordt uitgebreid voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken. Aangezien er bij Imewo nog geen enkele deelnemer aangesloten is voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken zal gevraagd worden om één aandeel Ak te onderschrijven (voor vergoeding van de inbreng bedrijfstak ‘algemeen’).

           De wijzigingen aan de statuten met betrekking tot het dossier Tramontana betreffen in het bijzonder:

  - de verduidelijking dat het om ‘openbare’ elektronische-communicatienetwerken gaat;

  - de omschrijving van de vennootschappen NetCo en HoldCo;

  - de Gouden aandelen worden als definitie geschrapt vermits deze deel uitmaken van de inbreng bedrijfstak in Fluvius System Operator cv, maar behouden hun geldende rechten en aandelen Ate in hoofde van de steden/gemeenten van Imewo via Fluvius System Operator cv;

  - het schrappen van de Fluvius-NET-activiteit vermits deze vervat is in de inbreng van bedrijfstak;

  - aanpassingen aan de aandelen(categorieën), winstverdeling en stemrechten voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken zodat de deelnemers vergoed worden voor de algemene inbreng bedrijfstak;

  - het uitbreiden van de bevoegdheid in hoofde van de regionale bestuurscomités wat de adviesverlening betreft inzake de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;

  - een beperking inzake de stemrechten verbonden aan de aandelen Apt en Apg;

  - de regels die van toepassing zijn bij het beëindigen van de samenwerking voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken;

  - een actualisering van de bijlagen 1 en 2.

 

           DOSSIER STRUCTUURWIJZIGINGEN

           De wijzigingen met betrekking tot de structuurwijzigingen werden in blauw gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen.

           De Vlaamse Regering besliste bij decreet van 16 november 2018 houdende diverse bepalingen inzake energie (zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 14 december 2018) om het grondgebied van Vlaanderen op te delen in homogene lokale geografische aaneengesloten exploitatiegebieden voor elektriciteit en gas met als doel om zo de operationele efficiëntie te verhogen.

           In artikel 4.1.1 van het decreet houdende algemene bepalingen betreffende het energiebeleid van 8 mei 2009 (hierna het “Energiedecreet”) werden bijgevolg twee randvoorwaarden vastgelegd waarbinnen gemeenten kunnen kiezen voor een distributienetbeheerder, met name (i) dezelfde distributienetbeheerder voor gas en elektriciteit en (ii) aaneensluitende geografische gebieden met minstens 200.000 aangesloten afnemers.

           Overeenkomstig artikel 15.3.5/18 van het Energiedecreet hebben de distributienetbeheerders  momenteel tot en met 1 januari 2023 de tijd om te voldoen aan voormelde voorwaarden waarbij eventueel onderling gebieden kunnen worden uitgewisseld.

           Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur voorziet in het artikel 422 voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet zijn aangewezen als distributienetbeheerder, dat uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk is als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

           Om tot de vooropgestelde homogene gebieden te komen zal immers gebiedsuitwisseling nodig zijn.  Daarom heeft de Raad van Bestuur van Imewo in zitting van 9 september 2022:

  (i) een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en de aandelen in de cv Publi-T van de gemeenten Jabbeke, heden ressorterend onder Fluvius West, overgedragen worden aan de Opdrachthoudende vereniging Imewo;

  (ii) een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting, warmte en strategische participaties (Publi-T) van de gemeente Zelzate, heden ressorterend onder Fluvius Antwerpen, overgedragen worden aan de Opdrachthoudende vereniging Imewo;

  (iii) een voorstel van partiële splitsing opgesteld waarbij per 1 januari 2025 de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting en strategische participaties (Publi-T en Publigas) van de gemeente De Haan, heden ressorterend onder Gaselwest, overgedragen worden aan de Opdrachthoudende vereniging Imewo.

           Het gehele vermogen van deze activiteiten, die alle activa en passiva en alle rechten en plichten  omvat, zal overeenkomstig artikel 12:8 en volgende van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen overgaan naar de overnemende vereniging en dit vanaf 1 januari 2025. 

           De opschortende voorwaarden inzake de partiële splitsingen door overneming zijn opgenomen  in de respectievelijke voorstellen van partiële splitsing.  

           Er wordt geopteerd voor een voorlopige ruilverhouding gebaseerd op de gegevens per 31 december 2021.  Op basis van de definitieve cijfers per 31 december 2024 die geattesteerd zullen worden door de betrokken commissarissen, zal de definitieve ruilverhouding, bepaald aan de hand van de goedgekeurde ruilverhoudingsmethodiek met betrekking tot de cijfers van 31 december 2021 (voorlopige ruilverhouding), worden vastgelegd en verwerkt.  Deze werkwijze laat in de eerste plaats toe om met de meest geactualiseerde boekhoudkundige cijfers rekening te kunnen houden die zo dicht mogelijk aansluiten op de datum van 1 januari 2025, waarop genoemde partiële splitsingen binnen de onderscheiden Opdrachthoudende verenigingen boekhoudkundig, fiscaal en juridisch van kracht worden.

           Door deze partiële splitsingen zal voldaan worden aan de randvoorwaarden zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet en wordt de bereidwilligheid en het engagement van de steden/gemeenten en de distributienetbeheerders aangetoond om zich te conformeren aan de voorwaarden en ratio legis van het Energiedecreet, waarbij aan de distributienetbeheerders de mogelijkheid moet geboden worden om voor de concrete uitwerking van de transactie en de overeenkomstige gebiedsuitwisseling decretaal verlenging te krijgen tot 1 januari 2025, het begin van de volgende gewestelijke en gemeentelijke legislatuur.

           De wijzigingen aan de statuten met betrekking tot het dossier structuurwijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 betreffen in het bijzonder:

  - de naamswijziging van Imewo in Fluvius Imewo.

  - het schrappen van de bepalingen met betrekking tot de A’-aandelen en de bijlage 4 vermits vanaf 2025 uitsluitend het aandeel van elke gemeente binnen het eigen vermogen als verdeelcriterium in de winstverdeling zal gelden voor de activiteiten elektriciteit en gas. 

  - ter vrijwaring van de aan de betrokken gemeenten toekomende vergoeding van de inbreng bedrijfstak ‘algemeen’ voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken worden de statuten aangepast wat o.m. de aandelen, stemrechten en winstverdeling betreft. 

  - het aantal leden van de Raad van Bestuur wordt opgetrokken naar het decretaal voorziene aantal van 15.  Immers het Decreet (artikel 434) en de statuten voorzien dat ‘in geval van een significante wijziging in het werkingsgebied van de Opdrachthoudende vereniging, of ingeval de Opdrachthoudende vereniging betrokken is bij een fusie met andere Opdrachthoudende of dienstverlenende verenigingen, het maximaal aantal leden vijftien bedraagt’. 

  - de creatie van de aandelen Aek om het recht van de gemeente Jabbeke te garanderen als vergoeding voor de inbreng bedrijfstak ‘algemeen’ en de overeenstemmende aanpassing aan de stemrechten, de winstverdeling en de beëindigen van de samenwerking.

  - een actualisering van de bijlagen ingevolge de voorgestelde partiële splitsingen.

 

           OVERIGE WIJZIGINGEN

           De overige wijzigingen werden in groen gemarkeerd in het voorliggend ontwerp van statutenwijzigingen en zijn een gevolg van wijzigingen van regelgeving, het schrappen van de activiteiten Fluvius GIS en Center, het rechtzetten van materiële vergissingen, enz.

           Het betreft meer bepaald:

-  een actualisering van de van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het WVV en de omzendbrief KBBJ / ABB 2022 / 1 betreffende de toepassing van artikel 397, 2de lid van het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur;

  - de terminologische verfijning door de introductie van de term ‘distributienetwerken’ bij de activiteiten andere dan elektriciteit en gas;

  - de invoeging en/of actualisering van een aantal definities;

  - een verfijning in de aanhef van het voorwerp;

  - de schrapping van de nevenactiviteiten Fluvius GIS en Fluvius Center ingevolge het intern gevoerde kerntakendebat;

  - de schrapping van de openbaredienstverplichting voor de openbare verlichting ingevolge het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021;

  - de precisering dat voor de activiteit warmte de onderschrijving van één aandeel Aw volstaat;

  - de rechtzetting van de opsomming van de aandelen in artikel 25 en alsook van foutieve verwijzingen;

  - de precisering wat het beslissingsquorum op de algemene vergadering betreft;

  - de conformering aan het artikel 422 van het Decreet over het Lokaal Bestuur.

 

           Het derde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en de aandelen in de cv Publi-T van de gemeente Jabbeke van Fluvius West naar Imewo.

           Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dient de gemeente Jabbeke een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas.  Daarom stellen de raden van bestuur van Fluvius West en Imewo voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeente Jabbeke voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en de aandelen in de cv Publi-T uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West zal treden en haar aansluiting zal uitbreiden bij de Opdrachthoudende vereniging Imewo. Door deze partiële splitsing zal de gemeente Jabbeke de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

           Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

           Het vierde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van alle activiteiten van de gemeente Zelzate van Fluvius Antwerpen naar Imewo.

           Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen en meer specifiek, gelet op het feit dat eilandvorming naar de toekomst toe niet langer is toegestaan, dient de gemeente Zelzate voor haar gehele grondgebied een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas. Daarom stellen de raden van bestuur van Fluvius Antwerpen en Imewo voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeente Zelzate voor alle activiteiten uit de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen zal treden en zal toetreden tot de Opdrachthoudende vereniging Imewo. Door deze partiële splitsing zal de gemeente Zelzate de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

           Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

           Het vijfde agendapunt omvat de realisatie van de partiële splitsing door overneming van alle activiteiten van de gemeente De Haan van Gaselwest naar Imewo.

           Gelet op de uiteenzetting onder het punt van de structuurwijzigingen dient de gemeente De Haan een keuze te maken omtrent de distributienetbeheerder voor zowel elektriciteit als gas. Daarom stellen de raden van bestuur van Gaselwest en Imewo voor een partiële splitsing door overneming te realiseren waarbij de gemeente De Haan voor de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting en strategische participaties (Publi-T en Publigas) uit de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest zal treden en hiervoor zal toetreden bij de Opdrachthoudende vereniging Imewo. Door deze partiële splitsing zal de gemeente De Haan de randvoorwaarden, zoals opgelegd in het artikel 4.1.1 van het Energiedecreet, kunnen respecteren.

           Overeenkomstig het artikel 422 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur is, voor onder meer de Opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig artikel 4.1.1 van het Energiedecreet van 8 mei 2009 zijn aangewezen als distributienetbeheerder, uittreding ten gevolge van een gebiedsuitwisseling mogelijk als de gemeente en de betrokken Opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan.

 

           De gemeenteraad is bevoegd voor de goedkeuring van de dagorde en het bepalen van het mandaat van de vertegenwoordigers.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft zijn goedkeuring aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de  opdrachthoudende vereniging Imewo d.d. 22 december 2022:

  1. Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana). Zie de toelichtingsnota bij dit agendapunt alsook het agendapunt 2. Statutenwijzigingen, in het bijzonder de onderdelen 2.a, 2.b, 2.e, 2.f, 2.g, 2.i en 2.j ervan.
  2. Goedkeuring van de statutenwijzigingen, meer in het bijzonder wat betreft:

 a. Wijziging van het voorwerp;

 b. Aanpassingen ingevolge het dossier Tramontana en de oprichting van NetCo BV en HoldCo BV van de bestaande artikelen 2bis, 3, 8, 9, 17, 25, 30 en 32 en de bijlagen 1, 2 en 3 en toevoeging van een artikel 37ter;

 c. Aanpassingen ingevolge de structuurwijzigingen (partiële splitsingen door overneming) van de bestaande artikelen 1 (naamswijziging), 8, 11, 12, 25, 26, 30, 35, 37, 37ter en de bijlagen 1 en 2 en schrapping van de bestaande bijlage 4;

 d. Aanpassingen ingevolge gewijzigde regelgeving en tekstuele correcties van de bestaande artikelen 2, 2bis, 3, 8, 9, 11, 17, 27, 30, 33 en 40 en de bijlagen 2 en 3;

 e. Bijzonder verslag van de Raad van Bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV);

 f. Bijzonder verslag van de Commissaris opgesteld overeenkomstig artikel 6:87, tweede lid WVV;

 g. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de definitieve benaming van NetCo BV en HoldCo BV in de statuten in te schrijven;

 h. Verlenen van een machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met mogelijkheid van subdelegatie om de statuten inclusief de bijlagen te coördineren;

 i. Vaststelling van de opschortende voorwaarden met betrekking tot de statutenwijzigingen;

 j. Verlenen van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om de al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden met betrekking tot het agendapunt 2 vast te stellen.

  1. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T van de gemeente Jabbeke, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius West, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging):

 b. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen Ae, Ag, Apt en Apg à rato van 25 euro per eigen eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties.

 c. Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2025 van de aandelen Aek binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel.

 d. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Imewo kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

 e. Goedkeuring van:

 i. De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Jabbeke, alsook haar aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius West, en haar aandeel Aek, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.

 ii. De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.

 iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.

 f. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting voor de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Jabbeke vanaf 1 januari 2025.

 g. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:

 i.   De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 3.a vast te stellen;

 ii.  De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;

 iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;

 iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;

 v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;

 vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

  1. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeente Zelzate over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging):

 a. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.

 b. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen Ae, Ag, Apt en Apg à rato van 25 euro per eigen eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas).

 c. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025. De deelnemers kunnen één maand voor de Algemene Vergadering op de zetel van Imewo kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 12:59, 12:61 en 12:62 WVV en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

 d. Goedkeuring van:

 i.  De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeente Zelzate, en haar aandeel Ak’, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.

 ii.  De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.

 iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.

 e. Aanvaarding van de toetreding voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en Strategische Participaties (Publi-T) van de gemeente Zelzate vanaf 1 januari 2025.

 f. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:

 i. De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 5.a vast te stellen;

 ii. De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;

 iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;

 iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;

 v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;

 vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

  1. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas) van de gemeente De Haan, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Gaselwest, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging):

 a. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.

 b. Vaststelling van de omzetting per 1 januari 2025 van de aandelen Ae, Ag, Apt en Apg à rato van 25 euro per eigen eigenvermogenswaarde voor de activiteiten elektriciteit, aardgas en Strategische Participaties.

 c. Kennisneming van het splitsingsvoorstel (art. 12:59 WVV), van het omstandig verslag van de Raad van Bestuur (art. 12:61 WVV) en van de Commissaris (art. 12:62 WVV) met betrekking tot het voorstel tot partiële splitsing door overneming en van eventuele belangrijke wijzigingen in activa en passiva van het vermogen (art. 12:63 WVV), met juridische, boekhoudkundige en fiscale uitwerking van de partiële splitsing per 1 januari 2025.

 d. Goedkeuring van:

 i.  De partiële splitsing door overneming van de Opdrachthoudende vereniging Gaselwest (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas) van de gemeente De Haan, en haar aandeel Ak, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Imewo (overnemende vereniging) omvattende alle activa en passiva en alle rechten en plichten, niets uitgezonderd, noch voorbehouden, en dit op basis van een balans afgesloten op 31 december 2021, met inwerkingtreding per 1 januari 2025 en dit op basis van de ruilverhouding (voorlopige) van de balans afgesloten op 31 december 2021 en een definitieve ruilverhouding vastgesteld op de balans per 31 december 2024.

 ii.  De overeenkomstige wijzigingen aan het eigen vermogen.

 iii. De overeenkomstige wijzigingen aan het register van de deelnemers.

 e. Aanvaarding van de toetreding voor de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T en Publigas) van de gemeente De Haan vanaf 1 januari 2025.

 f. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machtiging naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de partiële splitsing en wijzigingen aan het eigen vermogen en inzonderheid verlening van machtiging aan de Raad van Bestuur met mogelijkheid tot subdelegatie om:

 i.   De al dan niet vervulling van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de partiële splitsing zoals vermeld onder punt 6.a vast te stellen;

 ii.  De verwezenlijking van de partiële splitsing vast te stellen;

 iii. Het overgedragen vermogen exact te beschrijven, en desgevallend de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie vrij te stellen van het nemen van een ambtshalve inschrijving;

 iv. De definitieve ruilverhouding in het kader van de partiële splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto actief-waarde van de partieel te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2024, berekend volgens de principes vastgelegd in het partiële splitsingsvoorstel en de bijzondere verslagen over het partiële splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2024;

 v. Daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;

 vi. Alle formaliteiten te vervullen met betrekking tot de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de Algemene Vergadering en de uitvoering van de partiële splitsing in de meest brede zin.

  1. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 2, 3, 4, 5 en 6 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10 en 11 bij authentieke akte te doen vaststellen.
  2. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023.
  3. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.
  4. (Neven)activiteiten – Aanvaarding wijziging deelnemerschap
  5. Statutaire benoemingen.

 11.  Statutaire mededelingen.

 

 

Artikel 2:

[dossier tramontana]

Zijn goedkeuring te geven aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Imewo aangaande het dossier Tramontana, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp, wat impliceert dat de gemeente geacht wordt aangesloten te zijn bij Imewo voor de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken.  Door deze goedkeuring verricht de gemeente haar beheersoverdracht met betrekking tot de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken (het aanleggen, exploiteren en het beschikbaar stellen van openbare elektronische-communicatienetwerken en installaties alsook voor het vervoer van signalen langs deze elektronische-communicatienetwerken in het kader van het voorwerp van de Opdrachthoudende vereniging) alsook de hiermee gepaard gaande inbreng overeenkomstig artikel 9 van de statuten.

Deze uitbreiding van de aansluiting van de gemeente/stad tot de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken bij de Opdrachthoudende verenging Imewo zal ter aanvaarding worden voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.

De gemeente zal na aanvaarding door de buitengewone algemene vergadering worden uitgenodigd om één aandeel Ak te onderschrijven ter waarde van 25 euro.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2023 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van het dossier Tramontana met het operationeel zijn van HoldCo en NetCo (cf. het inbrengverslag).

 

Artikel 3:

[DOSSIER TRAMONTANA]

Ingevolge de beslissing genomen in de artikelen 1 en 2 wordt de activiteit zoals omschreven in 3.A.2 van de statuten toevertrouwd aan de Opdrachthoudende vereniging Imewo die – door middel van haar exploitatiemaatschappij Fluvius System Operator cv – hiervoor een beroep zal doen op haar dochtervennootschap NetCo, wat mogelijk is overeenkomstig artikel 3.B van de statuten. 

 

Artikel 4:

[STRUCTUURWIJZIGINGEN]

Zijn goedkeuring te geven aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Imewo met betrekking tot de structuurwijzigingen, met inbegrip van de naamswijziging.

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2025 onder de opschortende voorwaarde van de effectieve realisatie van alle hiermee verband houdende partiële splitsingen.

 

Artikiel 5:

[OVERIGE WIJZIGINGEN]

Zijn goedkeuring te geven aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Imewo met betrekking tot de overige wijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp. 

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2022.

 

Artikel 6:

[PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS WEST NAAR IMEWO VOOR DE ACTIVITEITEN ELEKTRICITEIT, OPENBARE VERLICHTING EN DE AANDELEN IN DE CV PUBLI-T VAN DE GEMEENTE JABBEKE]

Zijn goedkeuring te geven aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius West / Imewo door overneming inzake de overgang van Fluvius West naar Imewo van de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en de aandelen in de cv Publi-T verbonden aan de gemeente Jabbeke.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Imewo wordt verzocht de uitbreiding van de aansluiting van de gemeente Jabbeke voor de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en de strategische participaties (Publi-T) van de gemeente Jabbeke te willen aanvaarden.

 

Artikel 7:

[PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN FLUVIUS ANTWERPEN NAAR IMEWO VOOR ALLE ACTIVITEITEN VAN DE GEMEENTE ZELZATE]

Zijn goedkeuring te geven aan het voorstel van partiële splitsing Fluvius Antwerpen / Imewo door overneming inzake de overgang van Fluvius Antwerpen naar Imewo van alle activiteiten verbonden aan de gemeente Zelzate.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Imewo wordt verzocht de toetreding van de gemeente Zelzate voor de activiteiten elektriciteit, gas, warmte, openbare verlichting en strategische participaties (Publi-T) te willen aanvaarden.

 

Artikel 8:

[PARTIËLE SPLITSING DOOR OVERNEMING VAN GASELWEST NAAR IMEWO VOOR ALLE ACTIVITEITEN VAN DE GEMEENTE DE HAAN]

Zijn goedkeuring te geven aan het voorstel van partiële splitsing Gaselwest / Imewo door overneming inzake de overgang van Gaselwest naar Imewo van alle activiteiten verbonden aan de gemeente De Haan.

De algemene vergadering in buitengewone zitting van Imewo wordt verzocht de toetreding van de gemeente De Haan voor de activiteiten elektriciteit, gas, openbare verlichting en strategische participaties (Publi-T en Publigas) te willen aanvaarden.

 

Artikel 9:

De betrokken Opdrachthoudende verenigingen te verzoeken om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.

 

 

Artikel 10:

De vertegenwoordiger van de gemeente die  zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Imewo op 22 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden),wordt opgedragen zijn / haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikel 1  tot en met 9 van deze gemeenteraadsbeslissing.

 

Artikel 11:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en met het onder meer hiervan kennisgeven aan de opdrachthoudende vereniging Imewo, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

15.  WIJZIGING RETRIBUTIEREGLEMENT FEEST- EN ANDER ONTLEENBAAR MATERIAAL

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          2° het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

          Het "Retributie- en huishoudelijk reglement op de ontlening van materiaal van de jeugddienst" zoals vastgesteld door de Gemeenteraad van 26 mei 2016 en zoals opgeheven door de gemeenteraad van 18 december 2019.

          Het "retributiereglement voor het ontlenen van feestmateriaal" zoals goedgekeurd door de Gemeenteraad 15 december 2016

          Het "retributiereglement voor het ontlenen van feest- en ander ontleenbaar materiaal" zoals goedgekeurd door de Gemeenteraad 23 juni 2022.

 

Feiten

        Er werd een nieuw retributiereglement voor het ontlenen van feest- en ander ontleenbaar materiaal goedgekeurd door de Gemeenteraad op 23 juni 2022. Het nieuwe reglement werd getest tijdens een proefperiode van 3 maanden, waarna een evaluatie diende plaats te vinden.

        Bij de evaluatie werd vastegesteld dat er nog een aantal zaken verfijnd en aangepast moeten worden, om zo te komen tot een vlotte uitrol van de uitleendienst.

 

Argumentatie

        Na 3 maanden werd een evaluatie gemaakt van het nieuwe reglement, waarna we volgende wijzigingen voorstellen:

        Aanpassing van de benaming van de categorieën van aanvragers:

        Op deze manier komen de categorieën overeen met degene in de uitleenmodule (recreatex), waar het materiaal effectief aangevraagd wordt.

        Aanpassing benaming "feestmateriaal" naar "evenementenmateriaal":

        De artikelgroepen feestmateriaal en fuifmateriaal lagen te dicht bijeen. Evenementenmateriaal is duidelijker naar de aanvrager toe.

        Aanpassing van de artikelgroepen:

        Evenementenmateriaal

        Fuifmateriaal

        Spelmateriaal

        Allerlei

        Aanpassing van het beschikbare materiaal:

        Weglaten van materiaal dat niet (meer) beschikbaar is, alsook toevoegen van extra materiaal.

        Toevoegen van prijzen voor het extra materiaal.

        Deze prijzen liggen in lijn met de prijzen van het ander materiaal.

 

           Er werd reeds in het vorige reglement een bepaling toegevoegd die de mogelijkheid tot wijzigen van de in het reglement opgenomen tarieven delegeert naar het College.

           Verder werd ook een delegatiebevoegdheid aan het college voorzien voor wat betreft het wijzigen van welke materialen ontleenbaar zijn. Graag vragen we dat deze laatste delegatiebevoegdheid, over het wijzigen van welke materialen ontleenbaar zijn, verleend wordt aan de dienst Evenementen en de Uitleendienst. Dit om niet telkens een aanpassing aan te vragen van het reglement wanneer er bepaalde materialen kapot zouden zijn of er nieuw materiaal beschikbaar zou zijn.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           De betrokken adviesraden werden geraadpleegd en hun aanvullingen en opmerkingen werden meegenomen bij de evaluatie van de proefperiode:

        Seniorenadviesraad:

        Aanpassing verwoording 1e categorie naar "De leden van de Maldegemse adviesraden, de per leefkern erkende dorpsraden en kermiscomités.", opdat dit ook betrekking heeft op de verenigingen die lid zijn van de adviesraad. -> Deze aanpassing werd gedaan.

        Jeugddienst:

        Laagdrempelige en duidelijke communicatie nodig over de uitleendienst. -> Dit werd reeds gecommuniceerd en zal bij wijziging van het reglement opnieuw gebeuren.

        Cultuurraad:

        prijzen zijn aan de hoge kant. -> We passen de prijzen voorlopig niet aan, maar kunnen deze later nog bijsturen indien nodig.

Tussenkomsten

           Schepen Peter Van Hecke (N-VA) licht het voorstel toe.

           Voorzitter Marten De Jaeger (CD&V) deelt mee dat door een administratieve vergissing het beslissend gedeelte twee maal vermeld werd in het ontwerp-besluit. Hij stelt voor om het één maal te schrappen en vraagt hierover het akkoord aan de gemeenteraad.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het retributiereglement voor het ontlenen van evenementen- en ander ontleenbaar materiaal vast als volgt:

 

ONTLENEN VAN EVENEMENTEN- EN ANDER ONTLEENBAAR MATERIAAL - RETRIBUTIEREGLEMENT

 

Artikel 1: Categorieën

Voor de toepassing van dit reglement wordt onderscheid gemaakt tussen volgende categorieën van aanvragers van evenementen- en ander ontleenbaar materiaal:

Categorie 0:

        De Gemeente Maldegem, het OCMW Maldegem, de politiezone Maldegem, de hulpverleningszone Meetjesland, AGB Maldegem, Zorgbedrijf Meetjesland, evenals de omliggende gemeenten van wie het gemeentebestuur eveneens gratis feestmateriaal kan ontlenen.

        De leden van de Maldegemse adviesraden, de Wijzeraad, de per leefkern erkende dorpsraden  en kermiscomités.

 

Categorie 1:

   De erkende Maldegemse verenigingen.

   De scholen (vertegenwoordigd door hun directie) en kerkbesturen Maldegem.

Categorie 2:

   De niet-erkende verenigingen, instellingen of diensten zonder winstoogmerk uit de gemeente Maldegem.

   Verenigingen, instellingen of diensten met een regionale werking, waar Maldegem bij aangesloten is.

Categorie 3 (komt niet in aanmerking):

   Scholen en verenigingen, instellingen of diensten zonder winstoogmerk van buiten de gemeente Maldegem.

Categorie 4 (komt niet in aanmerking):

   Privépersonen en instellingen met winstoogmerk.

 

Artikel 2: Tarieven

EVENEMENTENMATERIAAL

CAT. 0

CAT. 1

CAT. 2

Nadarhekken

Gratis

Gratis

1,50 €

Werfhekken (3.5mx2m)

Gratis

Gratis

11,00 €

Hekken op wieltjes

Gratis

 

 

Plooitafel

Gratis

Gratis

2,50 €

Plooibare receptietafel

Gratis

Gratis

9,00 €

Klapstoel

Gratis

Gratis

0,75 €

Rode partytent Maldegem

(3x4,5m)

Gratis

20,00 €

 

Podiumelement (2 m²)

Gratis

Gratis

17,00 €

Podiumtrap

Gratis

Gratis

5,00 €

Toogelement

Gratis

Gratis

11,50 €

Zittribune

Gratis

Gratis

225,00 €

Vuilnisbak

Gratis

Gratis

4,00 €

Vlaggenmast

Gratis

Gratis

3,00 €

Belgische vlag

Gratis

Gratis

3,50 €

Vlaamse leeuwvlag

Gratis

Gratis

3,50 €

Maldegemse vlag

Gratis

Gratis

3,50 €

Herbruikbare bekers

Gratis

 

 

Geluidsmeter

Gratis

Gratis

20,00 €

EHBO-koffer

Gratis

5,00 €

 

 


FUIFMATERIAAL

CAT. 0

Cat. 1

Cat. 2

LED bord: Welcome

Gratis

2,00 €

 

Partybal (40cm)

Gratis

2,00 €

 

Blacklight

Gratis

2,00 €

 

Mini flower

Gratis

2,00 €

 

Lichtkrans (8m)

Gratis

 

 

Muziekinstallatie

Gratis

50,00 €

 

Veiligheidshesje

Gratis

Gratis

 

Banner alcoholgebruik

Gratis

Gratis

Gratis

Valsgelddetector

Gratis

Gratis

5,00 €

Fuifbandjes (aankoop)

50,00 €

50,00 €

50,00 €

 

 

SPELMATERIAAL

CAT. 0

Cat. 1

Cat. 2

Balanceerschaal rechthoek (voor 2 personen)

Gratis

1,00 €

3,00 €

Loopstelten (1 paar)

Gratis

1,00 €

3,00 €

Jutezakken

Gratis

1,00 €

3,00 €

Eenwieler

Gratis

2,00 €

7,50 €

Kruiptunnel

Gratis

2,00 €

7,50 €

Kubbset

Gratis

2,00 €

6,00 €

Reuzedam

Gratis

2,00 €

6,00 €

Reuzeludo

Gratis

2,00 €

6,00 €

Reuze mens erger je niet

Gratis

2,00 €

6,00 €

Goocheldoos

Gratis

2,00 €

6,00 €

Hoedenkoffer

Gratis

2,00 €

6,00 €

 

ALLERLEI

CAT. 0

Cat. 1

Cat. 2

Boomblaster Radio

Gratis

2,00 €

 

Muziekinstrument: Keyboard

Gratis

1,00 €

3,00 €

Compressor

Gratis

0,50 €

 

Pomp

Gratis

2,00 €

 

Verlengkabel

Gratis

 

 

Grimeerkoffer

Gratis

2,00 €

7,50 €

Circuskoffer

Gratis

1,00 €

3,00 €

Bloemenkransen

Gratis

0,50 €

1,00 €

Megafoon

Gratis

2,00 €

 

 


Artikel 3: Tarieven bij verlenging

De vermelde tarieven gelden per week van 7 kalenderdagen, uitgezonderd transport. Indien het materiaal langer dan 7 kalenderdagen wordt ontleend, dienen de prijzen vermenigvuldigd te worden met een coëfficiënt:

weken van ontlening

coëfficiënt

2

1,5

3

2

4

2,5

5

3

6

3,5

7

4

8

4,5

9

5

10

5,5

 

Artikel 4: Transportkost

   Aanvragers van een beperkte hoeveelheid materiaal worden verzocht om via passend vervoer het materiaal zelf op te halen en in te staan voor transport heen en terug.

   De vaste transportkost wordt niet aangerekend indien een vereniging het gevraagde materiaal zelf komt ophalen bij de gemeentelijke diensten.

   Het College van Burgemeester en Schepenen kan hiervan afwijken, mits gemotiveerde aanvraag door de vereniging, voor activiteiten met een bijzonder karakter.

   Het geleverde materiaal wordt ter plaatse geposteerd en niet door de gemeentelijke diensten zelf verder opgesteld.

 

 

CAT. 0

Cat. 1

Cat. 2

Transport heen en terug

feestmateriaal

Gratis

110,00 euro

170,00 euro

 

Artikel 5: Vergoeding van schade, verlies, bevuiling, laattijdig of niet-terugbrengen

Beschadiging van het materiaal

Effectieve kosten herstelling

Onherstelbare beschadiging/verlies/niet-teruggebrachte materialen

De actuele aanschafwaarde om te vervangen

Niet tijdig teruggebrachte materialen

50 euro/dag

Vuil of niet correct gestapelde materialen

Werkingskosten voor reinigen en herstapelen te verrekenen aan de tarieven van het reglement uitvoeren van werken voor derden

 

Artikel 6: Indexering

De retributie (met eventueel ook bedrag schadevergoeding) dient betaald te worden op basis van een factuur, opgemaakt na het evenement.

De geïndexeerde tarieven zijn deze, geldig op het moment van opmaak van de factuur.

 

Deze tarieven worden geïndexeerd als volgt:

De basistarieven zijn verbonden aan het gezondheidsindexcijfer van oktober 2022 (= aanvangsindex) en worden jaarlijks op 1 januari door het College van Burgemeester en Schepenen aangepast aan het gezondheidsindexcijfer van oktober ervoor (= nieuwe index), volgens volgende formule :

basistarief x nieuwe index   = nieuw tarief
         aanvangsindex

Het nieuwe bedrag (bekomen na indexatie) wordt afgerond als volgt :

   van 0 tot 0,99 euro: op het dichtste veelvoud van 5 cent

   van 1 tot 19,99 euro: op het dichtste veelvoud van 50 cent

   vanaf 20 euro: op het dichtste veelvoud van één euro

Als twee veelvouden even dicht liggen, wordt het bedrag afgerond naar boven.

 

Artikel 7: Kosten debiteurenbeheer

Het retributiereglement voor inningskosten van fiscale en niet-fiscale vorderingen zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 24 april 2019 en alle daaropvolgende wijzigingen van dit reglement, is onverminderd van toepassing op alle vorderingen voortvloeiend uit dit retributiereglement.

 

Artikel 8: Inwerkingtreding retributiereglement

Het retributiereglement op het ontlenen van feestmateriaal van 23 juni 2022 wordt vanaf de inwerkingtreding van dit retributiereglement op 1 november opgeheven.

 

Artikel 9: Delegatie

De gemeenteraad delegeert aan het college van burgemeester en schepenen de bevoegdheid om wijzigingen aan de tarifering vast te stellen.

 

De gemeenteraad delegeert aan de dienst Evenementen en de Uitleendienst de bevoegdheid om wijzigingen aan het ontleenbaar materiaal vast te stellen.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

16.  SAMENWERKINGSOVEREENKOMST PROJECT 'DIGITALE BALIE'

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        5° het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

        Relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ van de Vlaamse Overheid en meer specifiek het  relanceproject Gemeente zonder gemeentehuis (subsidies om de lokale besturen te ondersteunen bij transformatieve ICT-gedreven veranderingsprocessen die een verbeterde en meer burgergerichte werking en dienstverlening voor ogen hebben).

        Collegebesluit dd 7 maart 2022 en 29 augustus 2022 waarin het college zich principieel akkoord verklaart met de verdere inzet op de samenwerking met andere steden en gemeenten in het kader van Gemeente Zonder Gemeentehuis.

 

Feiten

        Het project 'Digitale balie', in samenwerking met stad Gent en vele andere gemeenten werd in september 2022 ingediend voor de subsidieaanvraag. Zie bijlage voor de presentatie en de documenten voor de subsidieaanvraag.

        In december 2022 wordt het project al dan niet goedgekeurd.

        De looptijd van het project is 3 jaar, start 2023.

        Digitaal Vlaanderen stapt mee in het verhaal en zal de tool als een bouwsteen opnemen, zodat alle lokale besturen van Vlaanderen deze kunnen gebruiken. Op deze manier voorzien zij ook verder in het onderhoud van de tool.

 

Argumentatie

        Het project heeft veel kans op slagen en zal een grote meerwaarde hebben voor de dienstverlening in de toekomst zijn:

        Plaatsonafhankelijke burger:  De burger dient zich niet te verplaatsen naar een fysiek loket maar kan op eender welke locatie een videogesprek opstarten met de gemeente. Burgers die minder mobiel zijn, de tijd niet hebben om zich te verplaatsen, de privacy wensen van niet gezien te worden in het gemeentehuis/OCMW, in quarantaine zitten, … kunnen toch aanspraak maken op een vorm van dienstverlening waarbij er een warm contact is met een medewerker.

        Tijdsonafhankelijke burger: Gezien de dienstverlening plaatsonafhankelijk  is in het concept van de digitale balie zijn de openingsuren van een gemeentehuis niet meer bepalend in het verlenen van dienstverlening.

        Plaatsonafhankelijke ambtenaar: Net zoals de burger is ook de medewerker niet langer gebonden aan een fysiek loket. De medewerker is niet gebonden aan een vaste locatie. In tijden van stijgend telewerk is het mogelijk dat medewerkers van thuis uit de digitale balie bedienen. Het zorgt er ook voor dat minder mobiele medewerkers (quarantaine, gebroken been, medewerkers met een beperking) van thuis uit aan de slag kunnen. Op die manier is het niet ondenkbaar dat op termijn minder loketten nodig zijn.

        Tijdsonafhankelijke ambtenaar: Gezien de dienstverlening plaatsonafhankelijk  is in het concept van de digitale balie zijn de openingsuren van een gemeentehuis niet meer bepalend in het verlenen van dienstverlening. De mogelijkheid om ook buiten de openingsuren dienstverlening te voorzien is een vrije keuze waarover de beslissing bij de lokale besturen zelf ligt.

        De bijdrage van gemeente Maldegem bestaat uit:

        lid stuurgroep 33 mandagen (1 mandag/maand) => directeur Burger en Welzijn

        lid projectgroep 48 mandagen (1,5 mandag/maand) => diensthoofd burger en dienstverlening

        Testers 25 mandagen => meerdere medewerkers

        = 37.818 euro loonkosten

 

        De gemeenteraad dient de overeenkomst te bekrachtigen.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

           Raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld) vraagt om in het besluit op te nemen dat een evaluatie van het project zal uitgevoerd worden om na te gaan of het doel dat men voor ogen houdt, bereikt werd.

           Schepen Annelies Lammertyn (CD&V) antwoordt dat ze bereid is dit toe te voegen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met stad Gent i.h.k.v. gemeente zonder gemeentehuis 'digitale balie' goed.

 

Artikel 2:

Na de uitvoering van het project zal te gepasten tijde een evaluatie doorgaan om na te gaan of het beoogde doel bereikt werd.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

17.  HERZIENING VAN HET POP-UP HORECAREGLEMENT VAN 28 APRIL 2022

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

  het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

 

Feiten

           Op 28  april 2022 heeft de gemeenteraad een pop-up horecareglement goedgekeurd.

           Deze zomer zijn er drie pop-up zomerbars operationeel geweest in Maldegem.

           Op basis van de ervaringen ermee wordt nu het pop-up reglement geëvalueerd en bijgestuurd.

           Hiervoor zijn insteken gevraagd van de diensten ruimtelijke ordening, mobiliteit, milieu, veiligheid, politie en brandweer. Dit zijn ook de diensten die een advies verstrekken naar aanleiding van de aanvraag voor een tijdelijke drankvergunning voor een pop-up uitbating. Evenals de ervaringen van de ambtenaar lokale economie hiermee in andere gemeenten.

 

Wat zijn de voornaamste voorstellen van wijziging?

        Bij de definities wordt een definitie van ‘openbaar domein’ toegevoegd.

        Artikel 2 (‘de vergunning’) wordt herformuleerd. Er wordt verduidelijkt dat het om het verkrijgen van een tijdelijke drankvergunning (onder voorwaarden) gaat.

        De maximale termijn wordt op 120 kalenderdagen gehouden, naar analogie van de tijdelijke vrijstelling van functiewijziging voor een pand.

        Ook wordt naar de vrijstelling van omgevingsvergunning voor het oprichten van een constructies (kramen, tent, kiosk) verwezen.

        De aanvraag moet voortaan twee maanden voor de gewenste opening gebeuren. Want voor de verwerking van een aanvraag heeft de dienst lokale economie geen drie maanden nodig.

        De lijst van de toe te voegen documenten is verfijnd.

        Het principe werd toegevoegd van voorafgaandelijk advies door interne diensten, een voorafgaand plaatsbezoek, dat de afgeleverde drankvergunning altijd voor een bepaalde duur zal zijn evenals een evaluatie van het pop-up initiatief na beëindiging,

        De verduidelijking dat er minstens twee vaste sluitingsdagen per week moet zijn.

        Inzake geluidsnormen wordt er nu een onderscheid gemaakt tussen elektronisch versterkte muziek in openlucht of binnen waarbij buiten nog slechts maximaal 65 db(A) toegelaten is tegenover 85 db(A) in een akoestisch geïsoleerde binnenruimte.

        Ook werden bepalingen toegevoegd in verband met sanitair, hygiëne en afvalbeheer. En werden de bepalingen rond toegankelijkheid, parkeercapaciteit en inname openbaar domein verruimd.

        De algemene melding- en klachtenprocedure van de gemeente is ook op deze materie van toepassing. De buurtbevraging werd aangevuld met een verplichte bekendmaking.

        Politioneel optreden naar aanleiding van een klacht over bezwarende feiten gebeurt per definitie ten vroegste na opening van het initiatief. Klachten over de uitbating kunnen ten vroegste gemeld worden nà de start en na de feiten.

 

Argumentatie

        Er is het principe van vrijheid van ondernemen. Het komt niet een gemeentebestuur toe om concurrentiebeperkend op te treden. Maar zij kan wel beperkend optreden en voorwaarden stellen vanuit haar zorg voor de openbare orde, rust en veiligheid.

           De voorgestelde aanpassingen willen het reglement vooral vollediger maken. Omdat een aantal problematieken niet of nauwelijks aanbod kwamen in de huidige versie (hygiëne, afvalbeheer, brandveiligheid, parkeercapaciteit, nachtlawaai, het verstrekken van interne adviezen, plaatsbezoek, evaluatie, enz.).

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Het advies van de brandweer werd integraal verwerkt onder art 7.

           Advies van de dienst ruimtelijke ordening: Voor ons is het belangrijkste dat steeds getoetst wordt dat de pop-up op vlak van vergunningsplicht en bestemming mogelijk is. Er dient dus steeds advies gevraagd te worden aan de dienst Omgeving. Dit is opgenomen in het reglement zien we.

           Politie: Zeker goed initiatief om te voorzien in meer reglementering.

 

Financiële weerslag

        Geen. Het aanvragen en afleveren van een tijdelijke drankvergunning is gratis.

Tussenkomsten

           door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

           door raadslid Hilde Versluys (De Merlaan)

           door raadslid Peter E Van Hecke (Onafhankelijk)

           door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

           door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

           door schepen Stefaan Standaert (Groen)

           door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

 

Besluit

 

15 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

10 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

1 onthouding: Peter E. Van Hecke

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het aangepaste pop-up reglement goed met volgende nieuwe formulering:

 

GEMEENTE MALDEGEM – REGLEMENT POP-UP HORECA – AANGEPASTE VERSIE

 

Artikel 1 : Definities en toepassingsgebied

§1 Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder :

1° horeca pop-up : een commercieel initiatief voor de tijdelijke uitbating van een

horecazaak, op een locatie waarvan een vestigingseenheid werd geregistreerd of geregistreerd zou moeten zijn in de Kruispuntbank Ondernemingen;

Het commerciële aspect blijkt uit het feit dat deze activiteit (van beperkte duur) ingericht wordt door

een initiatiefnemer die begunstigde is van de opbrengst.

2° aanvrager : de initiatiefnemer voor de horeca pop-up;

3° omgevingsvergunning : een vergunning in de zin van het Decreet d.d. 25 april 2014

betreffende de omgevingsvergunning;

4° nevenactiviteit : een activiteit die gekoppeld is aan de horeca pop-up, maar geen deel

uitmaakt van de reguliere werking ervan, zoals bijvoorbeeld een markt of festival (niet limitatieve

 opsomming)

5° openbaar domein: Het geheel van lichamelijke goederen toebehorende aan de overheid die, ten

 gevolge een impliciete of expliciete beslissing van die overheid bestemd zijn tot gebruik van allen,

 zonder onderscheid van de persoon, zoals bijvoorbeeld de openbare wegen, de spoorwegen, de

 bevaarbare rivieren en de kanalen dienstig voor de scheepvaart of een ander gebruik van openbaar

 nut, de onbevaarbare waterlopen, met telkens hun aanhorigheden, de openbare parken en pleinen,

 de zeestranden en duinen.

 

§2 Maldegemse erkende verenigingen vallen buiten het toepassingsgebied van dit

reglement.

 

Artikel 2 : De vergunning

§1 Het verstrekken van een tijdelijke drankvergunning staat los van

andere toelatingen/vergunningen. Maar indien een pop-upinitiatief ruimtelijk gezien op de

voorgestelde locatie niet toelaatbaar is, dan kan er geen tijdelijke drankvergunning worden verstrekt.

 

§2 Het schepencollege kan een tijdelijke drankvergunning voor een pop-up horeca-uitbating

afleveren voor maximaal 120 kalenderdagen.

Deze termijn valt binnen de termijn in ruimtelijke ordening voor tijdelijke vrijstelling van

 functiewijziging van een pand nl: Een tijdelijke gebruikswijziging van een gebouw, met een maximale

 duur van vier keer dertig dagen per jaar is vrijgesteld van vergunning (art 7.3 BVR 16/07/2010

tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is).

De horeca-activiteit in het pand is echter ook in dat geval enkel mogelijk indien niet strijdig met de

 eventuele voorschriften van stedenbouwkundige verordeningen, ruimtelijke uitvoeringsplannen,

plannen van aanleg en minder dan 15 jaar oude verkavelingsvoorschriften (art 1.3 en 1.4 van het

vrijstellingenbesluit).

 

§3 Er is in principe ook voor het oprichten van een constructie een omgevingsvergunning nodig. Een

vrijstelling hiervan geldt enkel als er aan een aantal voorwaarden voldaan is:

 Het betreft de tijdelijke plaatsing van constructies (zoals een tribune, kramen, circustent,

muziekkiosk,…), op hetzelfde goed die worden opgericht waarbij de maximale duur van vier periodes

 van dertig aaneengesloten dagen per kalenderjaar niet wordt overschreden. Op de eerste

dag van de plaatsing van de constructie begint de periode van dertig dagen te lopen, ongeacht of de

constructie de volle dertig dagen geplaatst blijft. De periodes van dertig dagen kunnen

aaneengesloten zijn, maar overlappen elkaar niet. Maar ook dan geldt deze vrijstelling niet indien het

gaat over publiciteitsinrichtingen of voor tenten en mobilhomes op weiland in agrarisch gebied

(tenzij voor begeleide groepen kampeerders (jeugdbewegingen)).

 de plaatsing gebeurt niet in beschermd landschap, speciale beschermingszone of in een

ruimtelijk kwetsbaar gebied, met uitzondering van parkgebied;

 de constructies brengen de verwezenlijking van de algemene bestemming van het gebied

niet in het gedrang;

 de plaatsing gaat niet gepaard met een ontbossing, een wijziging van vegetatie of kleine

landschapselementen, een aanmerkelijke reliëfwijziging of een wijziging van waterlichamen;

 de plaatsing van de constructies wordt niet expliciet uitgesloten in de stedenbouwkundige

voorschriften die op die locatie van toepassing zijn.

 

 

Artikel 3 : Aanvraag

§1. Elke aanvraag voor een tijdelijke drankvergunning voor een horeca pop-up moet ten laatste

twee maanden vóór de aanvang van de geplande uitbatingsperiode worden ingediend bij de dienst

Lokale Economie van de gemeente, omdat de dienst hiervoor tot twee maanden verwerkingstijd 

nodig heeft.

 

De aanvraag bevat volgende documenten:

• Uittreksel uit KBO (registratie vestigingseenheid)

• moraliteitsattest < 3 mdn

• Aansprakelijkheidsverzekering brand- en ontploffing (indien van toepassing : gemiddelde bezetting >50 personen)

• Bewijs (brand)veiligheid

• Bewijs aangifte FAVV

• Gedetailleerd plan van de locatie en eventuele constructies, met aanduiding van de

parkeergelegenheid

 

De drankvergunning kan niet worden afgeleverd als niet alle bijlagen tijdig werden bezorgd aan de

bevoegde dienst.

De gemeente kan te allen tijde bij de aanvrager bijkomende documenten opvragen die

noodzakelijk worden geacht om de aanvraag te beoordelen.

 

§2 De Dienst Lokale Economie vraagt om bijkomend advies bij de Dienst Omgeving (functie- of

plaatsbestemming locatie/pand), de dienst mobiliteit (vrije doorgang, …), de

milieudienst (geluid, sanitair, afval,…), de politie (alcohol en drugs) en de brandweer

 (brandveiligheid). Hun adviezen worden opgenomen in de collegenota.

 

§3 Er wordt steeds in een voorafgaand plaatsbezoek voorzien voor de adviesverstrekkende diensten,

waarbij ten minste de brandweer aanwezig is.

 

§4 Na afloop van het pop-up initiatief zorgt de Dienst Lokale Economie voor een evaluatieverslag met

daarin minstens de bevindingen van de politie. Deze evaluatie wordt -bij een eventuele toekomstige

nieuwe aanvraag- voorgelegd aan het schepencollege en zal meespelen in de beoordeling van de

nieuwe aanvraag.

§5. Het college van burgemeester en schepenen kan de aanvraag voor de drankvergunning weigeren

of (voorwaardelijk) goedkeuren. Ze is steeds beperkt in de tijd (bepaalde duur).

 

De (voorwaardelijke) goedkeuring heeft betrekking op de tijdelijke drankvergunning en houdt

 geenszins enige andere goedkeuring in. De toepasselijke regelgeving geldt onverminderd, zodat de

(voorwaardelijke) goedkeuring steeds is  onder voorbehoud van eventuele andere noodzakelijke

 toelatingen.

Tevens is een afzonderlijke goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen nodig

 voor iedere nevenactiviteit. De aanvraag voor één of meerdere nevenactiviteiten moet minstens

zes weken voorafgaandelijk aan de nevenactiviteit worden ingediend bij het UiTloket van

de gemeente.

 

Artikel 4 : Sluitingsdagen en einduren

§1. De aanvrager geeft op voorhand twee verplichte vaste wekelijkse sluitingsdagen op.

 

§2 Van maandag tot donderdag en op zondag, mag een pop-up in een

akoestisch geïsoleerde  binnenruimte geopend zijn van 10 uur ’s morgens tot 23 uur ’s avonds. Op

vrijdag en zaterdag mag een pop-up in een akoestisch geïsoleerde  binnenruimte geopend zijn van 10

uur tot 24 uur.

 

§3 Een pop-up (deels) in openlucht mag geopend zijn van 10 uur ’s morgens tot 23.00u. ‘s avonds. De

muziek wordt uitgeschakeld ten laatste om 22.00u. Na 22.00u. mag geen drank (alcoholisch of niet-

alcoholisch) meer geschonken worden.

 

§4 Het schepencollege kan hierop gemotiveerd een uitzondering toestaan.

 

Artikel 5 : Geluidsnormen

§1 Intensiteit muziek in openlucht - Indien de locatie van de pop-up zich te

 velde, (deels) in openlucht (bvb zomerbar) of op het openbaar domein bevindt, is enkel muziek

toegestaan <65 dB(A).

Indien de kandidaat-uitbater occasioneel de intentie heeft om de geluidsnorm van <65 dB(A) te

overschrijden (bvb naar aanleiding van een optreden), dan moet hij/zij hiervoor een afzonderlijke

toelating aanvragen als evenement bij het UiTloket van de gemeente.

 

§2 Intensiteit muziek in akoestisch geïsoleerd gebouw - Indien de locatie van de pop-up zich in een

bestaand pand met horecabestemming (bvb leegstaand café) bevindt, is enkel muziek

toegestaan <85 dB(A).

Indien de kandidaat-uitbater occasioneel de intentie heeft om de geluidsnorm van <85 dB(A) te

overschrijden (bvb naar aanleiding van een optreden), dan moet hij/zij hiervoor een afzonderlijke

toelating aanvragen als evenement bij het UiTloket van de gemeente.

 

§3 Er mag geen nachtlawaai zijn tussen 22 uur en 06 uur, conform de bepalingen van het

desbetreffende politiereglement.

 

Artikel 6: Sanitair en hygiëne

Indien de locatie van de pop-up zich te velde, (deels) in openlucht (bvb zomerbar) of op het openbaar

 domein bevindt, dan moet de initiatiefnemer voorzien in voldoende openbaar sanitair en wettelijke

 afvoer. De kosten van gebruik, reiniging en onderhoud vallen ten laste van de initiatiefnemer.

 

Artikel 7 - Brandveiligheid

Indien er 50 of meer personen gelijktijdig aanwezig kunnen zijn binnen een gebouw, valt de activiteit

onder de richtlijnen van het ‘Gemeentelijk reglement houdende vaststelling van de minimumnormen

inzake brandpreventie met betrekking tot publiek toegankelijke inrichtingen’.

Onder de voorwaarde dat het gaat om activiteiten in openlucht en/of in open constructies van

beperkte oppervlakte (= minimum één gevel open en maximum 50m² publiek toegankelijk) kunnen

volgende beperkte eisen gelden:

 de uitbater is steeds verantwoordelijk voor brandveiligheid in zijn uitbating en houdt toezicht

op de toepassing van deze voorschriften;

 De elektrische installatie moet gekeurd zijn en afgestemd op de geïnstalleerde toestellen

voor de pop-up.

 Er dient minstens één brandblusser van één bluseenheid aanwezig te zijn; bij voorkeur

schuimblussers van 6L; met een keuring van minder dan één jaar oud. Deze dienen vlot bereikbaar,

oordeelkundig verdeeld en vast opgehangen te zijn.

 Brandbare decoratie en zon-of regenwering dienen slechts beperkt en oordeelkundig te

worden gebruikt, met aandacht voor de nabijheid van warmtebronnen.

 Een eventuele keuken is afgescheiden van het publiek, en veilig ingericht. Bij gebruik van

kooktoestellen dient een blusdeken aanwezig te zijn. Een frituurtoestel is stevig opgesteld en de

energietoevoer vlot bereikbaar.

 Eventuele verwarmingstoestellen zijn CE-gekeurd, zijn best vast geïnstalleerd, of hebben een

vaste doordachte plaats.

 Het gebruik van open vuur dient apart aangevraagd te worden.

 

Artikel 8: Afval

Indien de locatie van de pop-up zich te velde, (deels) in openlucht (bvb zomerbar) of op het openbaar

domein bevindt zorgt de initiatiefnemer voor een propere omgeving. De initiatiefnemer staat in voor

het sorteren van het afval en het tijdig klaarzetten voor afhaling. De kosten worden gedragen door

de initiatiefnemer.

 

 

Artikel 9 : Toegankelijkheid en parking

De initiatiefnemer is verplicht de vlotheid en veiligheid van de verkeersdoorstroom te onderzoeken

en in kaart te brengen. De initiatiefnemer neemt zelf initiatief om naast fietsstallingen ook in

parkeerplaatsen te voorzien, minstens gelijk aan ¼ van het gemiddeld aantal verwachte bezoekers

van de pop-up. De bewegwijzering van en naar de parking moet duidelijk en voldoende zichtbaar

aangeduid worden.

 

Artikel 10 : Inname openbaar domein

§1 Indien de locatie van de pop-up zich op het openbaar domein bevindt, dan bepaalt het college van

burgemeester en schepenen de afbakening van het te gebruiken domein evenals de

gebruiksmodaliteiten.

§2 Indien de locatie van de pop-up zich op het openbaar domein bevindt, zijn de kosten van

installatie en verbruik voor de initiatiefnemer.

§3 Bij inname van het openbaar domein dient na afloop van de vergunde periode alles

hersteld te worden in de oorspronkelijke staat. Schade aan het openbaar domein ten

gevolge van deze inname zal rechtstreeks vergoed worden aan het gemeentebestuur.

 

Artikel 11 : Bekendmaking

§1 Het voorwerp en een korte omschrijving van de aanvraag wordt binnen de tien dagen na het

indienen van de aanvraag op de gemeente toegelicht aan de

bewoners of handelaars in de onmiddellijke omgeving (in een straal van 200 m van de locatie van de

pop-up).

De in kennis gestelde buurtbewoners en handelaars hebben de mogelijkheid om binnen

een termijn van 14 dagen na deze kennisgeving hun opmerkingen of bezwaren over te

maken aan de dienst Lokale Economie.

Dit gebeurt via e-mail (lokale.economie@maldegem.be) of per gewone post (Lokale

Economie, Marktstraat 7, 9990 Maldegem). De ambtenaar voegt de ontvangen reacties toe aan het

dossier voor het schepencollege.

 

§2 De initiatiefnemer is verplicht de buurtbewoners (binnen een straal van 200 meter van de locatie

 van de pop-up) en het schepencollege schriftelijk te informeren omtrent het initiatief en de

openingsuren 14 dagen vóór de startdatum van het toegestane initiatief.

Indien in de loop van het initiatief bijkomende evenementen plaatsvinden, worden de

buurtbewoners (binnen een straal van 200 meter van de locatie van de pop-up) en het

schepencollege ook hierover 14 dagen op voorhand

schriftelijk geïnformeerd.

Het schrijven vermeld telkens tevens de contactpersoon / verantwoordelijke met vermelding van

gsm-nummer en eventuele bijkomende info.

 

De algemene meldingsmogelijkheid en klachtenprocedure van de gemeente Maldegem is ook hier

van toepassing.

 

Artikel 12: Controle

De initiatiefnemer moet er steeds voor zorgen dat de verkregen vergunning aanwezig is op de pop-

up locatie. De bevoegde ambtenaar (politie, brandweer of gemeentediensten) kan deze

 vergunning opvragen bij een controle.

 

Artikel 13: Slotbepalingen

§1. In geval van inbreuken op de bepalingen in dit reglement of niet-naleving van de

bepalingen en de opgelegde voorwaarden in het collegebesluit houdende de (voorwaardelijke)

goedkeuring voor de uitbating van de horeca pop-up, behoudt het college van burgemeester en

schepenen zich het recht voor om volgende sanctie te nemen : waarschuwing, tijdelijke opschorting

van de drankvergunning of definitieve intrekking van de drankvergunning.

 

§2. Wanneer een bepaling uit dit reglement strijdig zou zijn met hogere wetgeving, dan is die hogere

wetgeving van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

18.  ONTSLAG ALS LID VAN DE RAAD VAN BESTUUR VAN HET AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MALDEGEM (AGB): AKTENAME

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt;

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden;

          Artikel 235 § 2 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de leden van de Raad van Bestuur worden benoemd door de gemeenteraad.

          Artikel 6 van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem (AGB) betreffende de samenstelling van de Raad van Bestuur;

 

Feiten

        Op 5 oktober 2022 ontving het gemeentebestuur een brief van Bart Van Hulle waarbij hij meedeelt ontslag te nemen uit de Raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem.

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt akte van het ontslag van Bart Van Hulle als lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

19.  AANDUIDING VAN EEN OPVOLGEND LID IN DE RAAD VAN BESTUUR VAN HET AUTONOOM GEMEENTEBEDRIJF MALDEGEM (AGB)

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen;

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt;

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden;

          Artikel 235 § 2 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de leden van de Raad van Bestuur worden benoemd door de gemeenteraad.

          Artikel 6 van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem (AGB) betreffende de samenstelling van de Raad van Bestuur;

        De aktename door de gemeenteraad in zitting van heden van het ontslag van Bart Van Hulle als lid van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem.

 

Feiten

        Op 30 september 2022 ontving het gemeentebestuur een e-mail van dhr. Wim Swyngedouw waarbij hij - in overleg met de nieuwe voorzitter -  meedeelt dat hij Bart Van Hulle zal vervangen in de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad benoemt Wim Swyngedouw als lid van de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem namens Open Vld, in opvolging van Bart Van Hulle.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

20.  GECOÖRDINEERD AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN PARKEERPLAATSEN VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

 

Juridische gronden

      De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

      Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

      Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

      Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

        Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

      Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer

        Gecoördineerd aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van een parkeerplaats voor personen met een beperking van 29 april 2021

 

Feiten

  1. Marktzone - beperkt aanbod (in het bijzonder op marktdagen)

        De afdeling mobiliteit ontving een aantal vragen om het aanbod van parkeerplaatsen voor personen met een beperking uit te breiden, in eerste instantie tijdens marktdagen.

        Er werden voorstellen gedaan om enkele parkeerplaatsen (tijdelijk, enkel op maandagvoormiddag) voor te behouden voor personen met een beperking:

        De buitenste parkeervakken op de parking Sint-Annazwembad beschikken over extra uitstapruimte, en zouden dus in aanmerking komen voor een omvorming naar toegankelijke parkeerplaatsen;

        De parking achter het Sint-Annakasteel werd ook nog in beschouwing genomen.

        Na een gesprek met een melder, werd in samenspraak met de schepen echter besloten om op zoek te gaan naar een locatie waar permanente parkeerplaatsen voor personen met een beperking nabij de markt zouden kunnen worden voorzien.

 

  1. Koning Fabiolalaan - aanvraag bijkomende parkeerplaats

        Naar aanleiding van een vraag van de artsenpraktijk op de hoek Stationsstraat - Koningin Fabiolalaan, stelde de schepen voor om een extra parkeerplaats voor personen met een beperking te voorzien bij de bestaande parkeerplaats, gelegen langs de zuilengalerij van Koningin Fabiolalaan 1.

 

Argumentatie

  1. Marktzone - beperkt aanbod (in het bijzonder op marktdagen)

        De vraag is begrijpelijk:

        Tijdens de wekelijkse maandagmarkt zijn er 4 voorbehouden parkeerplaatsen tijdelijk ontoegankelijk door de opstelling van de markt (zie overzicht in bijlage 1).

        De kans is zeer reëel dat de parkeerruimte het dichtst bij de markt gelegen, het snelst volzet is, waardoor men nóg verder moet parkeren.

        Er diende te worden onderzocht om de permanente extra parkeerruimte voor personen met een beperking te voorzien op de parking Westeindestraat (onmiddellijk aan de toegang van de parking, naast de bestaande parkeerplaats voor personen met een beperking). Deze parkeerplaatsen liggen op een zeer beperkte afstand van de marktzone.

        Het voorstel zoals schetsmatig (op basis van metingen in GIS) weergegeven in bijlage 2:

        Naast de bestaande parkeerplaats voor personen met een beperking, kunnen nog 3 bijkomende parkeerplaatsen voor personen met een beperking worden aangelegd.

        Hiervoor dienen in totaal 4 standaardparkeerplaatsen te worden omgevormd om een inrijbreedte van ongeveer 3,50 meter per parkeerplaats te kunnen realiseren. De werkelijke breedte van de parkeerplaatsen zal bij benadering evenwel 3,35 meter zijn (door de hoek van ongeveer 18° ten opzichte van de parkeerweg), zoals bij de bestaande parkeerplaats ook het geval is.

        In de beschikbare ruimte, lijkt dit de best mogelijke oplossing te zijn, rekening houdend met de aanbevelingen opgenomen in het Vademecum voor Duurzaam Parkeerbeleid en het doel om zo weinig mogelijk aan reguliere parkeercapaciteit in te boeten.

        Enkel de eerste (= de bestaande) parkeerplaats is in klinkers aangelegd. De rest van de strook is in asfalt aangelegd. Tijdens het pijleroverleg uitvoering van 27 september 2022 werd dan ook voorgesteld om de logomarkering in thermoplast aan te leggen (in plaats van als signalisatietegel, zoals bij de eerste parkeerplaats het geval is). Enkel de verticale signalisatie heeft juridische waarde, dus de thermoplasten hebben geen prioriteit en kunnen eventueel ook op een later moment nog worden voorzien.

 

  1. Koningin Fabiolalaan - aanvraag bijkomende parkeerplaats (zie bijlage 2)

        Bedenkingen afdeling mobiliteit:

        Algemeen:

        Normaliter worden enkel aanvragen in beschouwing genomen voor parkeerplaatsen in de nabije omgeving van de woning/werkplaats van personen die in aanmerking komen volgens de voorwaarden opgenomen in de Ministeriële Omzendbrief van 3 april 2001.

        Bovendien wordt er op heden bij omgevingsvergunningsaanvragen algemeen gezien steeds gevraagd om voldoende maatregelen te treffen op eigen terrein om het openbaar domein zo weinig mogelijk te belasten.

        Dimensionering en beschikbare ruimte:

        Breedte strook: 3,10 meter

        Aanbevolen benodigde breedte: minimaal 4,00 meter (parkeren 2,50 meter, uitstapruimte 1,50 meter)

        De strook is gelijkgronds aangelegd. Op de strook zelf is er in principe, volgens de aanbevelingen in het Vademecum voor Duurzaam Parkeerbeleid, onvoldoende zijdelingse ruimte voor in- en uitstappen.

        De strook grenst rechtstreeks aan de zuilengalerij van Koningin Fabiolalaan 1. De scheiding wordt gevormd door een verhoogde borduur/trapformatie.

        Nu ligt er een effectief afgebakend vak op de strook. Als we louter werken met een scheidingslijn in de breedte, dan hebben de voertuigen in principe nog voldoende speling om wat meer op de rijbaan te parkeren (wat toegestaan is volgens de wegcode) voor meer comfort bij in- en uitstappen, zonder dat men buiten de afbakening van het vak parkeert.

        Lengte strook: 14,00 meter. We kiezen hierbij om 6,50 meter te voorzien voor het eerste vak (met sowieso obstakelvrije ruimte aan de achterzijde) en 7,50 meter voor het tweede vak (waarbij de achterzijde gehinderd zou kunnen worden door het achterliggende parkeervak).

        In de beschikbare ruimte, lijkt dit de best mogelijke oplossing te zijn, rekening houdend met de voorwaarden opgenomen in het Vademecum voor Duurzaam Parkeerbeleid.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomst raadsleden

        door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)

        door schepen Peter Van Hecke (N-VA)

        door schepen Stefaan Standaert (Groen)

        door schepen Danny Vannevel (N-VA)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de invoer van een parkeerplaats voor personen met een beperking goed.

 

Artikel 2:

De parkeerplaatsen voor personen met een beperking worden bijgevolg ingericht op volgende plaatsen:

 

Maldegem

Begijnewater

2 parkeerplaatsen op de parking van het rust- en verzorgingstehuis WZC Warmhof nr. 1

 

Bloemestraat

2 parkeerplaatsen op de voormalige parking Van Mullem (momenteel niet beschikbaar)

1 parkeerplaats op de parking van de gemeentelijke dienst infrastructuur

2 parkeerplaatsen op de parking sportterreinen De Waele

1 parkeerplaats ter hoogte van het kruispunt met de Noordstraat aan de zijde van de even huisnummers

 

Bogaardestraat

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 28

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 77A

 

Brielstraat

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 32 tijdelijk verplaatsen naar het appartementsgebouw nr. 24 tot het moment dat de garage in het appartementsgebouw toegankelijk is

 

Edestraat

1 parkeerplaats aan de overzijde van de woning nr. 21

 

Gasmeterstraat

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 10

 

Gidsenlaan

1 parkeerplaats ter hoogte van het zwembad

2 parkeerplaatsen op de parking van de jeugdlokalen

 

Gentse Steenweg

2 parkeerplaatsen op de parking van de jeugdherberg

 

 

Industrielaan

1 parkeerplaats op de parking van de Lokale Politie nr. 10

 

Kanunnik Andrieslaan

2 parkeerplaatsen op de parking Kanunnik Andries naast de woning nr. 7

Eerste parkeerplaats ter hoogte van de post

 

Katsweg

1 parkeerplaats rechtover de woning nr. 12

1 parkeerplaats rechtover de woning nr. 22

1 parkeerplaats rechtover de ingang van het kerkhof

 

Karreweg

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 17A

 

Kleine Warmestraat

2 parkeerplaatsen op de parking van het Voetbalstadion

 

Koningin Fabiolalaan

2 parkeerplaatsen ter hoogte van de zuilengalerij nr. 1

 

Lazarusbron

1 parkeerplaats op de parking van het OCMW

1 parkeerplaats ter hoogte van het gebouw nr. 8

 

Marktstraat - marktplein

1 parkeerplaats ter hoogte van de Residentie Ter Linde

1 parkeerplaats aan de ingang van de school Zusters Maricolen

1 parkeerplaats ter hoogte van de ingang van het gemeentehuis

 

Marktstraat

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 30

 

Mevrouw Courtmanslaan

5 parkeerplaatsen op de parking van het dienstencentrum Oud St.-Jozef nr. 92

2 parkeerplaatsen op de parking van het dienstencentrum Oud St.-Jozef ter hoogte van het nieuwe jeugdcentrum K-ba

1 parkeerplaats rechtover de woning nr. 95

 

Nieuwstraat

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 18

 

Noordstraat

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 30

 

Politiek Gevangenenlaan

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 19

 

Schouwburgplaats

1 parkeerplaats ter hoogte van de ingang van het postkantoor

 

 

Sporthal Meos

3 parkeerplaatsen ter hoogte van de ingang sporthal Meos

 

Stationsplein

1 parkeerplaats op de parking van het Stationsplein

 

Vakekerkweg

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 63 (middelste parkeerplaats)

 

Westeindestraat

4 parkeerplaatsen op de parking Westeinestraat ter hoogte van de inrit van deze parking

1 parkeerplaats op de parking Westeindestraat ter hoogte van de ingang van het Sint-Annapark

 

Adegem

Adegem-Dorp

1 parkeerplaats ter hoogte van de kerk

1 parkeerplaats ter hoogte van de bibliotheek

1 parkeerplaats op de parking gelegen achter de kinderopvang

2 parkeerplaatsen op de parking van het Cultureel Centrum CC Den Hoogen Pad

2 parkeerplaatsen op de parking van het kerkhof

1 parkeerplaats op de parking van het voormalige rusthuis

 

Staatsbaan

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 121

 

Zandakkers

1 parkeerplaats ter hoogte van de kinderopvang Zandloper

 

Kleit

Halledreef

1 parkeerplaats op de parking van de Mariagrot

 

Hogebranddreef

1 parkeerplaats op de parking van het voetbalstadion

 

Kleitkalseide

1 parkeerplaats ter hoogte van de kerk

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 109

 

Donk

Brezendedreef

1 parkeerplaats ter hoogte van de kerk

 

Donkstraat

1 parkeerplaats rechtover de woning nr. 112

1 parkeerplaats rechtover de woning nr. 122A

 

Paardekerkhof

1 parkeerplaats op de parking van zaal de Poermolen

 

Middelburg

Groene Markt

1 parkeerplaats ter hoogte van de woning nr. 5

 

Kloosterstraat

1 parkeerplaats op de parking van de Kanunnik Andrieszaal

 

Middelburgse Kerkstraat

1 parkeerplaats rechtover de woning nr. 13 zodanig dat de garagepoort van de woning nr. 13 niet wordt gehinderd

 

Schorreweg

1 parkeerplaats op de parking van het voetbalterrein

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van het verkeersbord E9a, met het symbool voorzien in art. 70.2.1.3°c van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.

Artikel 3:

Het gecoördineerd aanvullend reglement houdende de invoer van een parkeerplaats voor personen met een beperking van 29 april 2021 wordt opgeheven.

 

Artikel 4:

Dit reglement zal ter goedkeuring overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 5:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

21.  GRONDINNEMINGEN KROMMEWEGE - ONTEIGENING - VOORLOPIGE GOEDKEURING

 

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        De beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2008, houdende goedkeuring van de afsprakennota voor de ontwikkeling van een PRUP regionaal bedrijventerrein.

        De projectnota bedrijvenpark Krommewege in het kader van module 14, zoals goedgekeurd door de regionale mobiliteitscommissie op 16 oktober 2017.

        De beslissing van de gemeenteraad van 21 december 2017, houdende goedkeuring van de grondverwervingen voor de ontsluiting van het bedrijvenpark ter hoogte van de Krommewege

        De beslissing van de Gemeenteraad van 22 februari 2019, houdende goedkeuring van de aanpassing bedrijventerrein wegenis fase 1 en fase 2.

        De beslissing van de Gemeenteraad van 27 maart 2019, houdende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst " transformatie en uitbreiding bedrijvenpark Maldegem", met inbegrip van de aansluiting op de gewestwegen N 9 en N 44.

        De beslissing van de Gemeenteraad van 19 februari 2020, houdende goedkeuring van de éénzijdige verkoopbeloften voor de eerste 3 innames in het kader van de grondverwervingen Krommewege.

        De beslissing van de Gemeenteraad van 29 april 2021 houdende goedkeuring van de akte van deze grondverwervingen in de Krommewege.

        De beslissing van de Gemeenteraad van 26 november 2020, houdende goedkeuring van Reno 09A - Krommewege - Lindestraat - goedkeuring tracé.

        De beslissing van de Gemeenteraad van 29 april 2021, houdende goedkeuring van Reno 09 D bedrijventerrein - Goedkeuring wegenis.

        Artikel 16 van de Grondwet, dat stelt dat onteigening slechts mogelijk is ten algemene nutte;

        Artikel 1 van het Aanvullend protocol bij het Europees verdrag van de Rechten van de Mens, dat stelt dat onteigening slechts mogelijk is als dit noodzakelijk is.

        Het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017, en latere wijzigingen.

 

Argumentatie

        Voor de optimalisatie van de toegangen van het bestaande industrieterrein is het nodig om een aantal aanpassingen aan de wegen uit te voeren, die het noodzakelijk maken om bijkomende gronden aan te kopen.

        Het studiebureau Arcadis stelde op 23 november 2017 een grondverwervingsplan op voor de grondinnemingen ter hoogte van de Krommewege, voor de ontsluiting van het bedrijvenpark via de N 44.

        Voor de eerste 3 grondinnemingen kon ondertussen een akkoord bereikt worden met de respectieve eigenaars en wordt een aankoopakte ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

        Op een eerste overleg tussen de gemeentelijke administratie en de eigenaars van de firma Anhena BVBA, Koninginnelaan 15 bus 21 Knokke-Heist op 1 februari 2018, bleek dat zij niet akkoord gingen met het voorgestelde grondverwervingsplan.

        Zij vonden dat hun percelen erg werden benadeeld door de vorm van de inname, vroegen het rond punt op te schuiven naar het zuiden zodat het op andere percelen terechtkwam ofwel om een voorstel te doen om het volledige perceel aan te kopen.

        In de tussenliggende periode was er een aantal malen contact met vertegenwoordigers van de eigenaars in het kader van de behandeling van omgevingsvergunningsaanvragen voor de aanleg en uitbreiding van het bedrijventerrein en de daarvoor noodzakelijke wegeniswerken, maar er konden geen onderhandelingen in der minne tot aankoop worden opgestart.

 

        Omschrijving van te onteigenen onroerende goederen

nr. Inn.

Kadastrale omschrijving

oppervlakte

omschrijving

eigenaar

bovengrondse inname

4

1ste afdeling sectie C nr 298 D

4.149 m²

weiland

                      

                                              

                      

 

980 m²

5

1ste afdeling sectie C nr. 296 C

726 m²

bouwgrond

                                                                                              

74 m²

6

1ste afdeling sectie C 302 S

5.032 m²

nijverheidsgebouw

                                                                                              

28 m²

 

        De onteigenende instantie: Het Gemeentebestuur van Maldegem, Marktstraat 7 te 9990 Maldegem.

        De rechtsgrond van de onteigening: Het voorlopige en het definitieve onteigeningsbesluit van de gemeenteraad van Maldegem genomen op basis van artikel 6 1° van het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017 en latere wijzigingen.

        Het doel van de onteigening van algemeen nut is de transformatie en uitbreiding van het bedrijventerrein van Maldegem, zoals opgenomen in het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan "bedrijvenpark Krommewege" Maldegem en de in dit besluit bij de juridische gronden opgenomen projectnota's, samenwerkingsovereenkomsten met Veneco en het Vlaamse gewest en ondertussen goedgekeurde wegenis- en rioleringswerken in het kader van de realisatie van het bedrijventerrein.

        Aangezien het uit eerdere pogingen tot minnelijk overleg en het uit de dossiers van de omgevingsvergunningsaanvragen in verband met de te realiseren wegeniswerken bleek dat een voorafgaande minnelijke verwerving van een deel van de hierboven te vermelden innames niet mogelijk was, is het gemeentebestuur genoodzaakt de procedure tot onteigenen op te starten.

        De gemeenteraad duidt ook de afdeling Vastgoedtransacties te Gent aan? die over een minnelijke onderhandelingstermijn van 6 maanden (maximaal 1 jaar) beschikken, om alsnog een overeenkomst in der minne te bereiken met de betrokken eigenaars.

        Gelet op het onteigeningsplan en de projectnota

        De wnd. algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-5-2-2-01

Actie-omschrijving: Realisatie van een nieuw industrieterrein en optimalisatie van het huidige industrieterrein

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0510-00   2206000

560.000 euro

547.090 euro

 euro

 euro

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het onteigeningsplan en de projectnota voor de grondinnemingen ter hoogte van de Krommewege goed, zoals opgemaakt door het Studiebureau Arcadis, voor volgende te onteigenen onroerende goederen:

 

nr. Inn.

kadastrale omschrijving

oppervlakte

omschrijving

eigenaar

bovengrondse inname

4

1ste afdeling sectie C nr. 298 D

4.149 m²

weiland

                                                                                             

980 m²

5

1ste afdeling sectie C nr. 296 C

726 m²

bouwgrond

                                                                                              

74 m²

6

1ste afdeling sectie C nr 302 S

5.032 m²

nijverheidsgebouw

                                                                                              

28 m²

 

Artikel 2:

De onteigening wordt gerealiseerd om redenen van algemeen nut, namelijk de realisatie van de wegenis en rioleringswerken in de Krommewege en de Industrielaan in het kader van de renovatie en uitbreiding van het bedrijventerrein Maldegem.

 

Artikel 3:

Het Schepencollege wordt opgedragen een openbaar onderzoek te organiseren.

 

Artikel 4:

De realisatie van de grondverwervingen wordt opgedragen aan de Afdeling Vastgoedtransacties, Virginie Lovelinggebouw, Koningin Maria Hendrikaplein 70 te 9000 Gent.

 

Artikel 5:

De minnelijke onderhandelingstermijn wordt vastgesteld op 6 maanden.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

22.  SPAM 16 VOSSENHOL - RUILOVEREENKOMST GROND TER HOOGTE VAN SCHAUTENSTRAAT 248

 

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020 houdende goedkeuring van het definitief ontwerp van het Spam (strategisch plan  afvalwater Maldegem) nr. 16 project rioleringswerken Vossenhol.

          De beslissingen van de gemeenteraad van 28 april en 23 juni 2022, in verband met de aankoop door de gemeente van een perceeltje grond ter hoogte van Schautenstraat 248.

 

Argumentatie

           Het Gemeentebestuur van Maldegem kon op 17 september 2022  een ontwerp-ruilovereenkomst bereiken met                                                   ,                                 te                       .

           Daarbij wordt het recent aangekochte lot 1 van 48 m² grond voor de oprit van                              , afgebeeld op het plan 2014.023.0017.MAL vanwege het studiebureau Plan² bvba  geruild voor de inname 15 van 57 m², zoals aangeduid op het grondinnemingsplan MLD3019/3-5.2/5 van het studiebureau Sweco.

           De ruil gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk de realisatie van de wegen en roleringswerken van het Spam 16 project riolering Vossenhol.

           Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de ontwerp-ruilovereenkomst goed te keuren, zodat deze ook namens het gemeentebestuur kan ondertekend worden.

           Aansluitend kan dan een ruilakte worden verleden door de burgemeester.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr.: A-3-2-1-05

Actie-omschrijving: Grondverwervingen Spam 16 Vossenhol

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

 

Alg. rek/beleidscode

Budget 2022

saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

saldo na beslissing

0310-00 220800

260.406 euro

131.591 euro

 

 

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontwerp-ruilovereenkomst goed met                                                 , Schautenstraat 248 te 9990 Maldegem van 17 september 2022, inzake de ruil van 57 m² grond ofwel de inname 15 van het grondinnemingsplan MLD3019/3-5.2/5 van het studiebureau Sweco, voor 48 m² grond afgebeeld op het plan 2014.03.0017.MAL van het studiebureau Plan² bvba.

 

Artikel 2:

De eerste schepen en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de ruilovereenkomst te ondertekenen namens het Gemeentebestuur van Maldegem.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt de burgemeester aan voor de opmaak en het verlijden van de ruilakte. De eerste schepen en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de deze akte te ondertekenen namens het Gemeentebestuur van Maldegem.

 

Artikel 4:

De ruil geschiedt om redenen van openbaar nut, namelijk de realisatie van het Spam 16 project rioleringswerken Vossenhol.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

23.  SPAM 16 VOSSENHOL RUIL GROND ELEKTRICITEITSCABINE

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020, houdende goedkeuring van het definitief ontwerp van het Spam 16 project Rioleringswerken Vossenhol

           De beslissing van de gemeenteraad van 30 september 2021 houdende onder andere goedkeuring van de ontwerpakte voor de grondinnames 6 en 7 van het project

           De aankoopakte voor de innames 6 en 7 vanwege de Afdeling Vastgoedtransacties van 17 januari 2022, met repertoriumnummer 2022/0156 dossiernr. 10460-005.  

 

Feiten

           De intercommunale Imewo is eigenaar van het perceeltje Maldegem, 2de afdeling sectie E nummer 19 F waarop de oude metalen elektriciteitscabine ter hoogte van Francis de Meeuslaan 10 staat.

           Dit perceeltje valt binnen het nieuwe wegenistracé van de Francis de Meeuslaan en is ook te klein om een nieuwe cabine te voorzien.

           De gemeente kocht op 17 januari 2022 het perceel Maldegem, 2de afdeling, sectie E nummer 1612 A, waarop ook de nieuwe elektriciteitscabine op is voorzien, overeenkomstig het opmetingsplan van 18 maart 2022 vanwege landmeetbureau De Troyer bv. 

 

Argumentatie

           Door Fluvius werd een ontwerp ruilovereenkomst grond - gebouw opgemaakt voor de ruil van het Lot 1 uit het perceel 1612 A van 25,45 m² voor het kadastrale perceel 19 F van 22 m².

           Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de ontwerp ruilovereenkomst voor deze perceeltjes goed te keuren, zodat de Afdeling Vastgoedtransacties de ruilakte kan opmaken.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

        Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontwerp ruilovereenkomst grond - gebouw tussen Imewo / Fluvius en de gemeente Maldegem van het perceeltje Maldegem, 2de afdeling sectie E perceel 19 F voor het lot 1 uit het perceel Maldegem, 2de afdeling sectie E, lot 1 uit perceel 1612 A goed, voor het oprichten van een vervangende elektriciteitscabine.

 

Artikel 2:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de ruilovereenkomst te ondertekenen.

 

Artikel 3:

De authentieke akte zal verleden worden door de Afdeling Vastgoedtransacties.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

24.  AANPASSING ROOILIJN KLEINE BUURTSTRAAT - VOORLOPIGE GOEDKEURING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, inz. de artikels 8, 16, 17 en volgende  inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad.

        De beslissing van de gemeenteraad van 11 september 1974 houdende goedkeuring van het rooilijnplan voor de Kleine Buurtstraat, vastgesteld bij KB van 11 maart 1975.

 

Feiten

           Ter hoogte van de onbebouwde percelen werd het rooilijnplan voor de Kleine Buurtstraat door middel van een onteigeningsplan en grondaankopen in 1974 gerealiseerd.

           Het deel van de Kleine Buurtstraat met bestaande bebouwing werd niet in het grondinnemingsplan opgenomen.

 

Argumentatie

           Sinds 1974 werd het bestaande rooilijnplan niet verder gerealiseerd en was het een belemmering bij bouwaanvragen of verkoop van de aanpalende woningen.

           In de onmiddellijke nabijheid van de straat zijn er 2 evenwijdige verbindingswegen, namelijk de Noordstraat en de Oude Aardenburgse weg ten behoeve van doorgaand verkeer.

           In de Kleine Buurtstraat zelf werd éénrichtingsverkeer ingevoerd komende vanuit de Buurtstraat.

           Door de gewijzigde visie op de mobiliteit in woonwijken is er ook geen noodzaak meer om de Kleine Buurtstraat op een breedte van 12 m te realiseren.

           Door het studiebureau Plan² bvba, Nieuwebosstraat 4 te 9000 Gent werd onder het dossiernummer 2022.06.214.MAL een aanpassing aan het rooilijnplan voor de Kleine Buurtstraat opgemaakt.

           De nieuw voorgestelde wegbreedte wordt de huidige wegzone en de nieuwe rooilijn wordt ter hoogte van de aan de straat grenzende gevel van de woningen Buurtstraat 8 en 10 gelegd.

           Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de aanpassing aan de rooilijn van de Kleine Buurtstraat voorlopig vast te stellen en het college op te dragen een openbaar onderzoek naar bezwaren te organiseren.

           Op voorstel van het schepencollege.  

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

        Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt de aanpassing aan de rooilijn van de Kleine Buurtstraat, zoals opgenomen in het rooilijnplan 2022.06.214.MAL van 29 september 2022 van het studiebureau Plan² bvba, Nieuwebosstraat 4 te 9000 Gent, voorlopig vast.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt opgedragen om een openbaar onderzoek te organiseren, overeenkomstig art. 17 van het decreet van 3 mei 2019 op de gemeentewegen.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

25.  OPSTALOVEREENKOMST ELEKTRICITEITSCABINE KARREWEG

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

 

Feiten

        Op het kadastrale perceel Maldegem, 3de afdeling sectie H nummer 1257 F gelegen in de Karreweg en eigendom van de gemeente Maldegem, werd in 1937 een elektriciteitscabine gebouwd. 

 

Argumentatie

        Op het perceel dient een vervangende cabine te worden opgericht en het is daarom aangewezen dat er een nieuwe opstalovereenkomst met de gemeente Maldegem wordt afgesloten.

        Overeenkomstig de eerder afgesloten gelijkaardige overeenkomsten wordt door Imewo en de uitvoerende maatschappij Fluvius System Operator een opstalvergoeding voorgesteld van 250 €/m²  en een opstaltermijn van 50 jaar.

        Voor een perceel van 34 m² betekent dit een totale vergoeding van 8.500 euro.

        Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de opstalovereenkomst voor het perceel in de Karreweg goed te keuren alsook een notaris aan te stellen voor de opmaak en het verlijden van de authentieke akte.

        Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontwerp opstalovereenkomst met de intercommunale Imewo (Fluvius) voor het dossier NW:318740 voor het oprichten van een nieuwe elektriciteitscabine in de Karreweg op het perceel Maldegem, 3de afdeling sectie H perceelnummer 1257 F goed, met volgende basisgegevens:

- oppervlakte perceel +:- 34 m²

- termijn opstalrecht: 50 jaar

- éénmalige vergoeding: 250 €/m²

 

Artikel 2:

Het notariskantoor Julie Leroy, Edestraat 21 te 9990 Maldegem wordt aangeduid voor de opmaak en het verlijden van de authentieke verkoopsakte.

 

Artikel 3:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd om het gemeentebestuur te vertegenwoordigen bij het verlijden van de authentieke akte.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

26.  LOKALE POLITIE - VACANTVERKLARING INSPECTEUR INTERVENTIE

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        De wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.

        Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd, en al z'n latere wijzigingen.

        Het koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, hierna KB mobiliteit genoemd.

        Het koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

        Het koninklijk besluit van 7 juni 2009 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

        Het koninklijk besluit van 31 mei 2009 tot wijziging van de RPPol inzake de wervingsreserve in het raam van de mobiliteit.

        De ministeriële omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 houdende toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones (+ de aanvullingen GPI 15bis, 15 quater en 15 quinquies).

        De permanente nota van de federale politie, met kenmerk DGS/DSP/C-2011/22746, uitgegeven op 09 juni 2011, omtrent de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie - procedures en statutaire gevolgen.

        De beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 30 september 2020, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen op 3 november 2020.

        Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.

        De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.

 

Feiten

        Een inspecteur van interventie maakt uitgaande mobiliteit op 1 maart 2023 naar FGP Oost-Vlaanderen - operationele steun.

        Er wordt gevraagd om de functie inspecteur interventie nu vacant te verklaren zodat de in plaats stelling kan gebeuren met ingang op 1 mei 2023.

        Het functieprofiel voor de functie inspecteur medewerker interventie werd opgemaakt en wordt in bijlage gevoegd.

        De procedure die zal gevolgd worden voor de vacantverklaring en voor het indienen van de kandidaturen, is deze conform de algemene regelgeving inzake de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie.

        Indien er geen kandidaten worden gevonden/ geen kandidaten slagen in de mobiliteitsprocedure kiezen we ervoor om de vacature open te stellen in het systeem van laureaten ( personen die geslaagd zijn voor de toegangsproeven politie maar de opleiding nog moeten volgen) zoals voorzien in de vernieuwde rekruteringsprocedure.

        De procedure die zal gevolgd worden voor het voeren van de selectie, is een gestructureerd interview door een selectiecommissie.

 

Argumentatie

        De operationele werking van de lokale politie Maldegem komt in het gedrang bij het niet volledig bestaffen van het kader.

        Op basis van de dienstnoodwendigheden de bezetting van deze functie verantwoord is.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om 1 voltijdse statutaire betrekking van inspecteur interventie van de lokale politie Maldegem, vacant te verklaren  in het kader van de mobiliteit van de geïntegreerde politie conform de hierboven bepaalde modaliteiten.

 

Artikel 2:

De functie die vacant wordt verklaard heeft het functieprofiel van inspecteur medewerker interventie.

 

Artikel 3:

De functie is geen betrekking waaraan een voorrang is gekoppeld voor de oud-Brusselaars.

 

Artikel 4:

De functie is geen gespecialiseerde betrekking.

 

Artikel 5:

In de selectie van inspecteur medewerker interventie, wordt voorzien in een wervingsreserve die geldt voor een gelijkwaardige functionaliteit tot de datum van de volgende 2 mobiliteitscycli.

 

Artikel 6:

Volgende selectiemodaliteiten worden weerhouden:

 - advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort.

 

Artikel 7:

De plaatselijke selectiecommissie wordt als volgt samengesteld:

 

Voorzitter: de korpschef

 

Leden:

- een officier van een korps van de lokale politie

- een personeelslid van het operationeel kader van een korps van de lokale politie dat ten minste bekleed is met de graad die overeenstemt met de te begeven betrekking

 

Secretaris: een personeelslid van het administratief en logistiek kader

 

Artikel 8:

De gemeenteraad beslist dat de plaats mag worden opengesteld voor laureaten overeenkomstig het nieuw rekruteringssysteem indien er geen kandidaten zijn/ geen kandidaten slagen in mobiliteit.

 

Artikel 9:

De selectiecommissie voor laureaten wordt als volgt samengesteld:

 

Voorzitter: de korpschef

 

Bijzitters die:

- een aantoonbare beroepservaring hebben die relevant is voor de opdracht van de selectiecommissie

- minstens de graad van inspecteur hebben

 

De selectiecommissie dient steeds over een oneven aantal deelnemers te beschikken en over mannelijke en vrouwelijke leden te beschikken.

 

Artikel 10:

Een afschrift van onderhavige beslissing zal aan de betrokken voornoemde diensten overgemaakt worden.

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 27 10 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

27.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan) werden vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend tot duiding bij fietslease.

Bespreking

        De vraag van raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan) tot duiding van de fietslease wordt beantwoord

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

        door schepen Stefaan Standaert (Groen)

 

 

Publicatiedatum: 14/12/2022