Notulen gemeenteraad van 24 06 2021

 

Aanwezig:

Peter T. Van Hecke, Voorzitter;

Bart Van Hulle, Burgemeester;

Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville en Marleen Van den Bussche, Schepenen;

Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems, Raadsleden;

Koen Cromheecke, Algemeen directeur wn..

 

Verontschuldigd:

Annelies Lammertyn, Raadslid;

Vanaf punt 3 verlaat Katleen De Kesel, Raadslid de zitting omwille van een belangenconflict.

Vanaf punt 4 vervoegt Katleen De Kesel, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 9 vervoegt Marten De Jaeger, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 26 verlaat Annuska Van Hoorebeke, Raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

1.   MEDEDELINGEN

 

          Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) deelt mee dat raadslid Annelies Lammertyn (CD&V) verontschuldigd is.

          Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) stelt de vraag of alle fractieleiders terug kunnen stemmen als bij de vorige raden, namelijk per fractie. De voorzitter stelt voor alle duidelijkheid zijn vraag naar de Open-Vld fractie naar aanleiding van de vorige gemeenteraad, of de stem van de fractieleider geldt voor de voltallige fractie van de 9 fractieleden? Fractieleider Kiran Van Landschoot (Open-Vld) antwoordt dat dit niet het geval is, dat zijn stem geldt voor 8 fractieleden, m.n. iedereen in fractie Open-Vld-fractie met uitzondering van schepen Peter Van Hecke, die afzonderlijk stemt.

          Schepen Nicole Maenhout (N-VA) antwoordt op de vraag van raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V), gesteld in de vorige gemeenteraadszitting, Waarom de 200 euro van de adviezenraden moest teruggestort worden? Een aantal adviesraden hadden een voorschot op werkingskosten gevraagd. De financiële dienst heeft dit jaar de bewijsstukken hiervoor opgevraagd voor 2020. En bepaalde raden hadden het voorschot niet of niet volledig aangewend. Dus volgens het reglement zou men er van uitgaan dat dit dan dient terugbetaald te worden. Dit werd daarom gevraagd. Er is voor volgend college een nota in opmaak om dit geld te laten staan, als voorschot op 2021, en mits voorlegging van bewijzen van uitgaven, kan men een nieuw voorschot bekomen.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIO- OF AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 27 MEI 2021

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

          De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

          De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 27 mei 2021 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

          Er werd een opmerking gemaakt door raadslid Stefaan Standaert (Groen) betreffende zijn tussenkomst bij punt 16 'Wijziging reglement erkenning als Maldegemse vereniging' die ontbrak, hoewel het raadslid gevraagd had om die te notuleren. Een aangepaste versie werd aan de raadsleden ter beschikking gesteld.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen, aangepast op vraag van raadslid Stefaan Standaert (Groen) en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 27 mei 2021 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

Raadslid Katleen De Kesel verlaat de zitting en neemt niet deel aan de beraadslaging en de stemming van dit besluit overeenkomstig artikel 27 van het gemeentedecreet.

 

3.   PATRIMONIUM - DEEL TUIN PASTORIJ MALDEGEM - BEËINDIGING ERFPACHT - DEFINITIEVE BESLISSING

 

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

            De beslissing van de gemeenteraad van Maldegem dd. 28 april 2016 betreffende de ruil Dekenij versus Oud Stadhuis/perceel grond Kleitkalseide - goedkeuring akte

            De beslissing van de gemeenteraad van Maldegem dd. 28 april 2016 betreffende de erfpacht Dekenij - goedkeuring akte

            De authentieke akte 'Ruiling Dekenij versus Oud Stadhuis/perceel grond Kleitkalseide', verleden voor notaris Christian Vanhyfte op 11 mei 2016

            De authentieke akte 'Erfpacht Dekenij', verleden voor notaris Christian Vanhyfte op 11 mei 2016

            De beslissing van de gemeenteraad van Maldegem dd. 28 januari 2021 betreffende: "Patrimonium - deel tuin pastorij Maldegem - beëindiging erfpacht - principiële beslissing".

 

Feiten

            In een mail dd. 12 december vroeg notariskantoor Boone & De Jaeger of de gemeente akkoord kon gaan met de beëindiging van de erfpacht op een deel van het perceel gelegen Edestraat 31, Maldegem, 1ste afdeling sectie G, nr. 354d (tuin pastorie).

            In 2016 ging een ruilaktie door tussen de gemeente, waarbij de gemeente de eigendom van de pastorie en de pastorietuin afstond aan de kerkfabriek St-Barbara en in ruil het pand Marktstraat 40 (Oud Stadhuis) en een perceel in de Kleitkalseide verwierf.

            Tegelijk werd aan de gemeente een erfpacht toegestaan voor de pastorie en de pastorietuin. De gemeente betaalt hiervoor een canon van € 3.000/jaar, maar dit bedrag wordt telkens aangewend voor verbeteringswerken binnen in de pastorie.

            Op het ogenblik van de ruilaktie was het betrokken deeltje van de tuin van de pastorie al in bezit genomen door                                                                                        .                          , 9990 Maldegem.

            De toenmalige kerkfabriek gedoogde dit en er werden afspraken gemaakt om dit deeltje van de pastorietuin te verkopen aan                                                         .

            Het betreffende deel van het perceel heeft een oppervlakte van 119,49 m².

            Het is inderdaad zo dat in de afgelopen jaren bij verschillende gelegenheden gesteld werd door zowel de kerkfabriek als door de gemeente om wel degelijk een deel van de tuin aan                 

                   te verkopen.

            Dit blijkt o.m. uit de opmaak van een opmetingsplan van het te verkopen deel van de tuin in het voorjaar van 2016. Ook werd op het college van 21 maart 2016 principieel akkoord gegaan met de verkoop van een deel van de tuin aan                                        .

            In een vergadering met de kerkraad dd. 4 april 2016 werd dit besproken met de toenmalige kerkraad, dit werd ook uitdrukkelijk bevestigd door de kerkraad in een brief dd. 25 april 2016.. Bovendien werd toen ook beslist dat de kerkraad zelf voor de verkoop zou zorgen, dit mits het akkoord van het bisdom. Het akkoord van het bisdom blijkt o.m. uit een mail dd. 5 november 2018 waarin                                                 ,                                                        , verwijst naar de geplande verkoop van een deel van de tuin aan de buren.

            In een mail vanwege de kerkfabriek van 19 december 2018, gericht aan                            
                               , wordt bevestigd dat de verkoop zou kunnen plaatsvinden in het voorjaar van 2019.

            Er werd door de gemeente met het vorige kerkbestuur afgesproken dat het kerkbestuur het stukje tuin zou verkopen aan                                                             . De inkomsten van de verkoop van het perceeltje zouden dan aangewend worden voor de plaatsing van een carport.

            In 2019 veranderde het kerkbestuur evenwel van mening en werd de verkoop afgeblazen. Na een schrijven dd. 16 juli 2019 aan de kerkfabriek werd de verkoop weer op gang getrokken.

            De verkoop zou nu dus wel kunnen doorgaan, maar daarvoor moet de erfpacht voor een deel van het betrokken perceel beëindigd worden.

            Hiertoe werd door notaris Jean-Paul De Jaeger een ontwerpakte opgemaakt

 

Argumentatie

             Het ontwerp van de akte ter beëindiging van de erfpacht heeft betrekking op het perceel grond gelegen achter de woning Noordstraat 28, ten kadaster gekend als Edestraat 31+, thans kadastraal bekend als Maldegem, 1ste afdeling, sectie G, deel van nummer 354D POOOO, met een oppervlakte van 119, 49 m², met als toekomstig perceelidentificatienummer Maldegem, 1ste afdeling, sectie G nr. 354F POOOO

             De erfpacht wordt beëindigd in onderling akkoord,

             De erfpacht op het overblijvende deel van het perceel 254d blijft ongewijzigd behouden

             De gemeenteraad is bevoegd voor de definitieve beëindiging van de erfpacht voor een deel van het betrokken perceel/

             De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

BESLUIT:

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat definitief akkoord met het beëindigen van de erfpacht op een deel van het perceel grond gelegen achter de Noordstraat 28, ten kadaster gekend als Edestraat 31+, thans kadastraal bekend als Maldegem, 1ste afdeling, sectie G, deel van nummer 354D POOOO, met een oppervlakte van 119, 49 m², met als toekomstig perceelidentificatienummer Maldegem, 1ste afdeling, sectie G nr. 354F POOOO; volgens de hierna vermelde voorwaarden:

"Einde erfpacht Gemeente Maldegem/Kerkfabriek Sint-Barbara te Maldegem

HET JAAR TWEEDUIZEND EENENTWINTIG.

Op $.

Te $

Voor mij, Meester JEAN-PAUL DE JAEGER, geassocieerd notaris, te Sint-Laureins, Watervliet, vennoot van de associatie BOONE & DE JAEGER geassocieerde notarissen, met maatschappelijke zetel te 9900 Eeklo, Oostveldstraat 1A.

ZIJN VERSCHENEN:

 A/ KERKFABRIEK SINT-BARBARA, gevestigd te 9990 Maldegem, Deken de Fonteynestraat 3, met ondernemingsnummer 0211.294.209.

Hier vertegenwoordigd door:

- Haar voorzitter, mevrouw DE KESEL Katleen                          , geboren te                                 op
                           met identiteitskaartnummer                            en rijksregisternummer
                                       , wonend te                                                  . 

- Haar secretaris mevrouw VAN DEN ABEELE Anneke                        , geboren te                op        
          , met identiteitskaartnummer                          en rijksregisternummer                            , wonend te                                                      .

Handelend overeenkomstig de beslissing genomen door de Kerkraad van $, waarvan een kopie aan onderhavige akte wordt gehecht.

 Hierna genoemd “de eigenaar”.

 B/ GEMEENTEBESTUUR VAN MALDEGEM, gevestigd te 9990 Maldegem, Marktstraat 7, met ondernemingsnummer 0207.448.554.

 Hier vertegenwoordigd door:

 $

Handelend overeenkomstig de beslissing genomen door de Gemeenteraad van $ 2021, waarvan een kopie aan onderhavige akte wordt gehecht.

 Hierna genoemd “de erfpachter”.

 VOORAFGAANDELIJKE UITEENZETTING 

 Comparanten hebben mij notaris voorafgaandelijk uiteengezet hetgeen volgt:

 1) De comparant sub A/ verklaart dat zij eigenares is van volgend onroerend goed:

 43010: Gemeente MALDEGEM - eerste afdeling

Een perceel grond, gelegen achter de Noordstraat 28, ten kadaster gekend als Edestraat 31+, thans kadastraal bekend, sectie G, deel van nummer 354D P0000, met een oppervlakte volgens nagemelde meting van honderd negentien vierkante meter en negenenveertig vierkante decimeter (119,49 m²).

Met toekomstig perceel identificatienummer G 354F P0000 met een oppervlakte van honderd negentien vierkante meter (119 m²).

Meting:

Zoals voorschreven goed opgemeten werd en afgebeeld staat in gele kleur op een metingsplan opgemaakt door de heer Freddy De Keyser, CVBA ASSUPLAN, landmeter te Adegem, op 7 juli 2020.

Dit plan is opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 43010/10540 en alle partijen verklaren dat dit plan niet meer werd gewijzigd.

 Welk plan gehecht zal worden aan onderhavige akte.

OORSPRONG VAN EIGENDOM.

Voorschreven goed hoort toe aan Kerkfabriek Sint-Barbara, ingevolge ruiling onder grotere oppervlakte met de gemeente Maldegem, krachtens akte verleden voor meester Christian Vanhyfte, geassocieerd notaris te Maldegem, op 11 mei 2016, overgeschreven op het Kantoor Rechtszekerheid Gent 2 op 24 mei daarna, onder referte 68-T-24/05/2016-07378.

Krachtens akte verleden voor zelfde notaris Vanhyfte op 11 mei 2016, overgeschreven op het Kantoor Rechtszekerheid Gent 2 op 24 mei daarna, onder referte 68-T-24/05/2016-07380, heeft de Kerkfabriek Sint-Barbara het goed in erfpacht gegeven voor een periode van 30 jaar aan het Gemeentebestuur van Maldegem.

 2) Uit het voorgaande blijkt dat de comparant sub A/ thans eigenaar is en de comparant sub B/ de erfpachter is van voorbeschreven grond.

 BEEINDIGING VAN DE ERFPACHT

    Na deze voorafgaande uiteenzetting, verklaren de partijen volgende overeenkomst te hebben gesloten:

    1/ Dat de erfpacht op voorschreven goed in onderling akkoord wordt beëindigd met ingang van heden.

 Dat de erfpacht op het overblijvende gedeelte van perceel 354D P0000,  (tuin van de pastorij) behouden blijft voor een canon van 3.000,00 euro per jaar.

 2/  Dat zij elkaar hiervoor wederzijds geen enkele vergoeding verschuldigd zijn.

 3/ Dat de kosten van onderhavige akte ten laste vallen van $de eigenaar.

BEPALINGEN IN VERBAND MET DE BODEMTOESTAND:

De partijen erkennen dat de notaris hen gewezen heeft op de bepalingen van het Vlaams Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming de dato 27 oktober 2006 en het uitvoeringsbesluit van 14 december 2007.

1/ Comparanten verklaren dat er op de grond voorwerp van onderhavige akte bij hun weten geen inrichting gevestigd was of is, of geen activiteit wordt of werd gevoerd die opgenomen is in de lijst van risico-inrichtingen zoals bedoeld in het voormeld Bodemdecreet.

2/ De eigenaar legt het bodemattest voor dat betrekking heeft op hoger beschreven goed en dat door de OVAM werd afgeleverd op 20 oktober 2020, overeenkomstig artikel 101 van voormeld bodemdecreet.

De inhoud van het bodemattest luidt:

“(…)

2 INHOUD VAN HET BODEMATTEST

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.

2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

3 OPMERKINGEN

1 Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.

2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op http://www.ovam.be/disclaimer.

3 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.

(…)”

3/ De erfpachter verklaart met betrekking tot het voormelde goed geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de eigenaar of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

Voor zover voorgaande verklaring door de erfpachter ter goeder trouw afgelegd werd, neemt de eigenaar van de grond de risico’s van eventuele bodemverontreiniging en de schade zowel als de kosten die daaruit kunnen voortvloeien op zich en verklaart zij dat de erfpachter hiervoor tot geen vrijwaring zal zijn gehouden.

4/ De instrumenterende notaris vermeldt dat de bepalingen van hoofdstuk VIII van voormeld decreet, in de mate zoals hierboven vermeld, werden toegepast.

5/ De notaris wijst er op dat voormeld bodemattest geen waarborg geeft of het voormelde goed al dan niet aangetast is door bodem-verontreiniging en dat dit niet verhindert dat de regels voor het grondverzet onverkort van toepassing blijven.

Partijen verklaren op de hoogte te zijn van de mogelijkheid om een deskundigenverslag te laten opmaken tot vaststelling van eventuele vervuiling of bodemverontreiniging maar verklaren uitdrukkelijk geen deskundigenverslag te laten opmaken.

 ONTSLAG VAN AMBTSHALVE INSCHRIJVING

 De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukkelijk ontslagen enige ambtshalve inschrijving te nemen bij het overschrijven van deze akte.

BEVESTIGING VAN IDENTITEIT:

 De notaris bevestigt op zicht van officiële stukken door de wet vereist de juistheid en conformiteit van de identiteiten en de woonplaats van de partijen.

RECHT OP GESCHRIFTEN:

Het recht op geschriften geïnd en verschuldigd voor deze akte bedraagt vijftig euro (€ 50,00).

VERKLARINGEN INZAKE DE TEGENSTRIJDIGE BELANGEN EN ONEVENWICHTIGE BEDINGEN

De partijen erkennen er door de notaris over ingelicht te zijn dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman, in het bijzonder wanneer tegenstrijdige belangen of onevenwichtige bedingen worden vastgesteld.

Na toelichting van deze akte door de notaris verklaren zij dat zij alle daarin opgenomen bedingen voor evenwichtig houden en deze aanvaarden.

Zij verklaren tevens dat deze akte de juiste weergave is van hun overeenkomsten zelfs indien de bepalingen ervan zouden afwijken van deze vermeld in vorige of andere geschriften.

 LEZING VAN DE AKTE

 1. De comparanten erkennen ieder tijdig een ontwerp van onderhavige akte ontvangen te hebben.

 2. Onderhavige akte werd integraal voorgelezen voor wat betreft de vermeldingen bevat in artikel 12, alinea 1 en 2 van de Organieke Wet Notariaat.

 3. De gehele akte werd door mij notaris ten behoeve van de comparanten toegelicht.

WAARVAN AKTE.

Verleden te $ op de hierboven vermelde datum.

Na vervulling van alles wat hierboven staat, hebben de comparanten getekend met mij notaris."

 

Artikel 2:

Dhr. burgemeester en dhr. algemeen directeur worden gemachtigd om namens het gemeentebestuur de overeenkomst af te sluiten.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

4.   AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN VERKEERSMAATREGELEN IN DE BUURTSTRAAT

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

          Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen

          Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens

          Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

          Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

          Het politiereglement houdende de snelheidsbeperking in de Buurtstraat van 28 april 1993;

          Het politiereglement betreffende de afbakening van de bebouwde kom in Adegem 23 maart 2017.

 

Feiten

          We ontvangen regelmatig meldingen over de verkeersveiligheid in de Buurtstraat. De belangrijkste opmerkingen zijn:

          (Negeren van) maximumsnelheid van 70 km/u binnen de bebouwde kom;

          (Negeren van) voorrang van rechts;

          Onveilige oversteekbeweging.

          Een korte, algemene beschrijving van het grootste deel van de Buurtstraat:

          Rijbaan is vrij breed en relatief rechtlijnig ingericht;

          Tweezijdige, vrijliggende fietspaden, die doorlopen over de kruispunten;

          Voetpaden aan beide zijden;

          Bufferzone afwisselend:

          Verharde gelijkgrondse berm (parkeerfunctie);

          Groene berm met bomen.

          Vanaf de zone waarbinnen de kruispunten Valeer van Kerkhovelaan (zachte verbinding), 't Rivierenhof en Kleine Buurtstraat vallen:

          Wordt het fietspad, op de 3 plaatsen met inspringende huizen (huisnummers 9, 12 en 21) kortstondig aanliggend met de rijbaan, zonder schrikstrook;

          Blijft de maximumsnelheid desondanks 70 km/u.

 

Argumentatie

          In de afgelopen maanden hebben we in overleg met de korpschef a.i., schepen Van Landschoot en de dienst wegen en riolering, voorstellen voorbereid om de Buurtstraat verkeersveiliger te maken. Uiteindelijk werd voor de Buurtstraat tussen de Vakebuurtstraat en de Oude Aardenburgse Weg een finaal voorstel uitgewerkt, waarbij:

          De maximaal toegelaten snelheid wordt beperkt tot 50 km/u, zoals dat gebruikelijk is in een bebouwde kom; hiervoor is een wijziging van het politiereglement houdende de afbakening van de bebouwde kom (2017) en een opheffing van het politiereglement houdende de snelheidsbeperking in de Buurtstraat (1993) vereist en dienen de bestaande borden C43 '70 km/u' te worden verwijderd.

          De rijbaan wordt verdeeld in twee rijstroken door middel van een witte, onderbroken streep; deze maatregel dient te worden opgenomen in een nieuw aanvullend reglement.

          De rand van de rijbaan wordt aangeduid door middel van een witte, doorlopende streep; deze maatregel dient te worden opgenomen in een nieuw aanvullend reglement.

          De bestaande fietspaden, ter hoogte van de kruispunten, worden voorzien van een rode coating om de voorrang van de fietser in de verf te zetten; bij gebrek aan een reglement voor de huidige situatie (er werd geen aanvullend reglement teruggevonden door de afdeling mobiliteit), dient het volledige fietspad nog te worden opgenomen in een nieuw aanvullend reglement.

          De kruispunten worden bijkomend voorzien van attentieverhogende kruispuntmarkeringen, zoals het ‘vals plateau’ en de projecties van de voorrangsborden B17 ‘kruispunt met voorrang van rechts’. Deze markeringen dienen niet te worden opgenomen in een aanvullend reglement. 

          Er worden oversteekplaatsen voor fietsers ingericht op de volgende locaties:

          Zachte verbinding Adrialaan

          Zachte verbinding Valeer van Kerkhovelaan (westelijke zijde 't Rivierenhof)

          Kleine Buurtstraat (oostelijke zijde)

Deze maatregel dient te worden opgenomen in een nieuw aanvullend reglement.

          In het gedeelte in de omgeving van de kruispunten Valeer van Kerkhovelaan (zachte verbinding), 't Rivierenhof en Kleine Buurtstraat, worden nog bijkomende maatregelen getroffen:

          Ter hoogte van de 3 inspringende huizen worden beperkte asverschuivingen gerealiseerd om de schrikstrook voor het fietspad ten opzichte van de rijbaan te garanderen. Hierbij:

          Zal de rand van de rijbaan de schrikstrook volgen en dus zeer plaatselijk ongeveer een meter inspringen op de rijbaan;

          Zullen, rekening houdend met de aanwezige opritten, paaltjes worden geplaatst op de schrikstrook om de fietser bijkomend bescherming te bieden.

          In eerste instantie zullen enkel de rand van de rijbaan en de rijbaanverdeling worden doorgetrokken over de brug over de Ede. Om hier het wegbeeld eventueel bijkomend te versmallen, kunnen waar wenselijk en mogelijk, voorlopig bv. bloembakken of andere elementen worden geplaatst tussen het fietspad en de rand van de rijbaan.

          Aanvullend werd de suggestie geopperd om het wegbeeld visueel nog meer te versmallen door middel van bijkomende verticale groenelementen (bv. struiken) in de buffer tussen de rijbaan en de fietspaden.

 

Adviezen

          Advies politie: gunstig

Tussenkomst raadsleden

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement houdende de invoer van verkeersmaatregelen in de Buurtstraat goed.

 

Artikel 2: overlangse markeringen die de rijstroken aanduiden (rijbaanverdeling)

Op de volgende plaats worden overlangse markeringen aangebracht die de rijstroken aanduiden:

          Buurtstraat: vanaf het kruispunt met de Vakebuurtstraat tot het kruispunt met de Oude Aardenburgse Weg.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van overlangse wegmarkeringen zoals voorzien in artikel 72.3 van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3: aanduiding fietspad

In de Buurtstraat:

1)      Wordt een fietspad ingericht vanaf het kruispunt met de Vakebuurtstraat tot het kruispunt Oude Aardenburgse Weg.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van het verkeersbord D7, zoals voorzien in art. 69.3 van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.

 

2)      Zal het fietspad ter hoogte van de volgende kruispunten doorlopen en dus voorrang krijgen op het verkeer komende uit de zijtak:

a)      Mottedreef

b)      Ivo Vermeerschlaan

c)       't Rivierenhof

d)      Kleine Buurtstraat

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van twee evenwijdige witte onderbroken strepen die een fietspad aanduiden zoals voorzien in art. 74 van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 4: overlangse markeringen die de rand van de rijbaan aanduiden

Op de volgende plaats worden overlangse markeringen aangebracht die de rand van de rijbaan aanduiden:

          Buurtstraat: vanaf het kruispunt met de Vakebuurtstraat tot het kruispunt Oude Aardenburgse Weg.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van een brede witte doorlopende streep zoals voorzien in art. 75.1 van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 5: oversteekplaats fietsers

Op de volgende plaatsen worden oversteekplaatsen voor fietsers ingericht:

          Ter hoogte van de zachte verbinding met de Adrialaan

          Ter hoogte van de zachte verbinding met de Valeer van Kerkhovelaan

          Ter hoogte van het kruispunt met de Kleine Buurtstraat (oostelijke zijde)

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van twee onderbroken strepen gevormd door witte vierkanten of parallellogrammen, zoals voorzien in art. 76.4 van het KB van 1.12.1975 en het verkeersbord F50, zoals voorzien in art. 12.13bis van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 6:

Het politiereglement van 28 april 1993 houdende de snelheidsbeperking in de Buurtstraat wordt hierbij opgeheven.

Artikel 7:

Punt 35 ('Langs de volgende wegen wordt binnen deze bebouwde kom een snelheid toegelaten van 70 km/u: Buurtstraat') van artikel 2 van het politiereglement van 23 maart 2017 betreffende de afbakening van de bebouwde kom wordt opgeheven.

 

Artikel 8:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 9:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

          De heer Procureur des Konings

          De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

5.   ALGEMENE JAARVERGADERING ETHIASCO JUNI 2021: AANDUIDING VAN EEN VERTEGENWOORDIGER

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 6 van het koninklijk besluit nr. 4 van 9 april 2020, houdende diverse bepalingen inzake mede-eigendom en het vennootschaps- en verenigingsrecht in het kader van de strijd tegen de Covid-19 pandemie., nl. het houden van de gewone algemene jaarvergadering met behulp van de techniek om op afstand te stemmen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

          De statuten van de coöperatieve Vennootschap EthiasCo cvba, zoals vastgesteld op 27 december 2017.

 

Feiten

          Met schrijven van EthiasCo cvba van 29 april 2021 betreffende de gewone algemene jaarvergadering met behulp van techniek om op afstand te stemmen, wordt de gemeente uitgenodigd om voor deze vergadering een vertegenwoordiger aan te duiden. 

          Het stemformulier en de informatie over de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2020 zullen vanaf dinsdag 15 juni 2020 voor de vertegenwoordiger beschikbaar zijn op een internetplatform en de stemming moet uiterlijk woensdag 30 juni 2021 online gebeuren.

          Het aantal deelbewijzen/stemmen van het gemeentebestuur van Maldegem bedraagt 8.

 

Argumentatie

          De gemeente Maldegem is coöperant-lid van cvba EthaisCo (voorheen Ethias Gemeen Recht) en mag als dusdanig deelnemen aan de algemene vergadering.

          De agenda van de algemene vergadering, die digitaal gehouden wordt onder vorm van een stemming op afstand tussen 15 juni en 30 juni 2020 is:

1)      Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2020

2)      Goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2020 en bestemming van het resultaat

3)      Kwijting te verlenen aan de bestuurders voor hun mandaat

4)      Kwijting te verlenen aan de commissaris voor zijn opdracht

5)      Statutaire benoemingen

          Het gemeentebestuur kan zich laten vertegenwoordigen :

- ofwel door een lid van de bestuursorganen of van het personeel van het gemeentebestuur

- ofwel door een vertegenwoordiger van een ander aangesloten bestuur of instelling.

          Voor de algemene vergadering van EthiasCo van juni 2020 werd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2020 raadslid Kathleen De Kesel (N-VA) aangeduid als vertegenwoordiger en raadslid Peter T. Van Hecke (N-VA) als plaatsvervanger.

 

Besluit

 

20 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

5 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck en Leandra Decuyper

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging van EthiasCo cvba naar de gewone algemene jaarvergadering die dit jaar, vanwege de Covid-19 maatregelen, gehouden wordt met behulp van de techniek om op afstand te stemmen. Het aantal deelbewijzen, en dus stemmen, van het gemeentebestuur bedraagt 8.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van juni 2021:

1)      Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2020

2)      Goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2020 en bestemming van het resultaat

3)      Kwijting te verlenen aan de bestuurders voor hun mandaat

4)      Kwijting te verlenen aan de commissaris voor zijn opdracht

5)      Statutaire benoemingen

 

Artikel 3

Raadslid Katleen De Kesel met e-mailadres katleendekesel@maldegem.be, wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van EthiasCo cvba van juni 2021.

 

Artikel 4

Raadslid Peter T. Van Hecke met e-mailadres voorzitter@maldegem.be, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van EthiasCo cvba van juni 2021.

 

Artikel 5

Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan EthiasCo cvba op het adres algemene.vergadering@ethias.be.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

6.   GEMEENTELIJKE HOLDING NV IN VEREFFENING - ALGEMENE VERGADERING 30 JUNI 2021: KENNISNAME VAN DE AGENDA EN AANDUIDING VAN DE GEMEENTELIJKE VERTEGENWOORDIGER(S)

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Het KB nr. 4 van 9 april 2020 zoals verlengd door het KB van 28 april 2020.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

          Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

 

Feiten

          De gemeente is aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening en beschikt over volgende aandelen:

          Gewoon aandeel: 25.080

          Preferent aandeel A: 11.000

          Preferent aandeel B: 7.920

          De algemene vergadering zal niet fysiek plaatsvinden maar uitsluitend via videoconferentie.

          De agenda omvat volgende agendapunten:

1)      Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over het boekjaar 2020

2)      Bespreking van de jaarrekening over het boekjaar 2020 door de vereffenaars

3)      Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over het boekjaar 2020 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten

4)      Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over het boekjaar 2020

5)      Vraagstelling

Alle punten van de agenda worden louter ter kennisname meegedeeld aan de algemene vergadering. Zij worden niet ter stemming voorgelegd.

 

Argumentatie

          Het is daarom aangewezen dat de gemeente, als aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding NV in vereffening, vertegenwoordigd is op de algemene vergadering van aandeelhouders.

Tussenkomsten

          Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) deelt mee dat raadslid Annuska Van Hoorebeke voorgedragen wordt als vertegenwoordiger en schepen Marleen Van den Bussche als plaatsvervanger.

 

Besluit

 

20 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

5 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck en Leandra Decuyper

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van aandeelhouders van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening, die zal doorgaan op elektronische wijze op woensdag 30 juni 2021 om 14 u., met volgende agenda:

 

1)      Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over het boekjaar 2020

2)      Bespreking van de jaarrekening over het boekjaar 2020 door de vereffenaars

3)      Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over het boekjaar 2020 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten

4)      Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over het boekjaar 2020

5)      Vraagstelling

Alle punten van de agenda worden louter ter kennisname meegedeeld aan de algemene vergadering. Zij worden niet ter stemming voorgelegd.

 

Artikel 2:

Raadslid Annuska Van Hoorebeke, met e-mailadres annuskavanhoorebeke@maldegem.be, wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van 30 juni 2021 van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening.

 

Artikel 3:

Schepen Marleen Van den Bussche, met e-mailadres marleenvandenbussche@maldegem.be, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van 30 juni 2021 van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening.

 

Artikel 4:

De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de Algemene Vergadering van de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening op 30 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), wordt opgedragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 5:

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en dient onder meer kennis hiervan te geven door indiening van de ingevulde volmacht op volgend e-mailadres: avgh@quinz.be.

 

Artikel 6:

Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan de Gemeentelijke Holding NV - in vereffening op het e-mailadres avgh@quinz.be.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

7.   STRAATNAAMGEVING VERBINDING TUSSEN KERSELARE EN GENTWEG : PRINCIPIËLE BESLISSING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij de decreten van 1 juli 1987, 4 februari 1997 en 29 november 2002, in het bijzonder op artikel 5 juncto 4, 2° dat bepaalt dat het gemeentebestuur dat de namen van wegen en pleinen vaststelt of wijzigt advies vraagt aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding.

 

Feiten

          Ter hoogte van de overgang Appelboom – Kerselare loopt een naamloze straat vanaf Kerselare naar de Gentweg.

          De straat ontstond bij KB van 11 december 1970 uit de ruilverkaveling Adegem en werd toen weg nr 28 genoemd.

          Bij dezelfde ruilverkaveling werd ook de oude voetweg nr 67 “Molewegelken” afgeschaft. Die liep voor het eerste deel ter hoogte van het tracé van de nu naamloze straat.

          In deze straat staan geen woningen of verdere bebouwing.

 

Voorstellen

          Aan de gemeentelijke cultuuradviesraad, de heemkundige kring 'Het Ambacht' Maldegem en de archiefverantwoordelijke werden voorstellen gevraagd.

 Voorstel archiefverantwoordelijke :

          1e voorkeur: Molewegel

          Motivatie: Molewegel komt voor als toponiem op oude kaarten van Adegem, i.c. de Popp-kaart van 1856 (Molewegelken) en het landboek van Adegem van 1766 en deze naam wordt nog niet als straatnaam gebruikt. In het verleden werd ook al geopteerd om bestaande toponiemen in Adegem als straatnaam te bestendigen (Windvang, Peerenboom, Gouden Dries) dus ligt dit volledig in de lijn van eerdere toekenningen.

          2e voorkeur: Kerselarestraatje

 Voorstel cultuuradviesraad:

          1e voorkeur: Molewegel

          Motivatie: Deze naam komt op 2 oude kaarten voor.

          2e voorkeur: Kerselarestraatje

          Motivatie: Het voorstel is geïnspireerd door het nabijgelegen Hof ter Kerselare (object 94346 in inventaris onroerend goed), de aansluitende hoofdweg Kerselare en ook de nabijgelegen straat Appelboom. Het verkleinwoord wijst op de geringe breedte van de weg en het ondergeschikt belang/karakter tegenover de aanpalende hoofdweg, genaamd Kerselare.

 Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de naam 'Molewegel' toe te kennen.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

Aan de naamloze straat gelegen tussen Kerselare en de Gentweg wordt principieel de straatnaam 'Molewegel' toegekend.

 

Artikel 2:

De beslissing wordt aan het voorgeschreven openbaar onderzoek onderworpen en voor advies voorgelegd aan de gemeentelijke cultuuradviesraad.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

8.   STRAATNAAMGEVING AAN DE TOEKOMSTIGE VERBINDINGSWEG VAN DE WATERPOLDER ONDER DE N49 DAMME-MALDEGEM NAAR DE TRAMWEG/HOORNSTRAAT (IN DAMME): DEFINITIEVE BESLISSING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij de decreten van 1 juli 1987, 4 februari 1997 en 29 november 2002, in het bijzonder op artikel 5 juncto 4, 2° dat bepaalt dat het gemeentebestuur dat de namen van wegen en pleinen vaststelt of wijzigt, advies vraagt aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding.

          Het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2021 waarbij de naam 'Tunnelweg' werd toegekend aan de nieuw aan te leggen verbindingsweg van de Waterpolder onder de N49 Damme-Maldegem naar de Tramweg/Hoornstraat (in Damme).

 

Feiten

          Het studiebureau Tractebel maakt in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer Vlaanderen (AWV) de plannen op voor de aanleg van de toekomstige weginfrastructuur die zal aansluiten op de N49 Damme-Maldegem.

          Voor de opmaak van de rooilijnplannen vraagt het studiebureau Tractebel dat aan de toekomstige weginfrastructuur de straatnaam wordt toegekend.

          Over de principiële beslissing van de gemeenteraad van 25 maart 2021 werd advies gevraagd aan de gemeentelijke cultuuradviesraad en werd een openbaar onderzoek 'de commodo et incommodo' gevoerd. Uit het proces-verbaal betreffende het openbaar onderzoek blijkt dat geen bezwaren werden ingediend.

 

Advies cultuuradviesraad

          Maintjesweg. (zie advies met motivering in bijlage)

          Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de naam Tunnelweg definitief toe te kennen.

Tussenkomsten

          Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) deelt mee dat in de titel 'principiële beslissing' staat, maar dat dit 'definitieve beslissing' moet zijn, vermits de principiële beslissing al genomen werd in de gemeenteraadszitting van 25 maart 2021.

          door raadslid Anneke Gobeyn (CD&V)

          door raadslid Boudewijn De Schepper (CD&V)

          door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

          door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

8 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

Aan de weg die aangelegd wordt tussen de N49 Damme Middelburg, gelegen te Maldegem-Middelburg  wordt definitief de straatnaam 'Tunnelweg' toegekend.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de gemeentelijke diensten die het aanbelangt en aan:

- Proximus Atlas

- Fluvius, dienst studie en aanleg - dossieradministratie

- Ministerie van financiën, administratie van het kadaster

- Ministerie van financiën, federale overheidsdienst

- Bpost

- Hulpverleningszone Meetjesland, zonepost Maldegem

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

9.   OVERDRACHT IBO - OPSTART ONDERZOEK NAAR OVERNAMEMOGELIJKHEDEN

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Het Decreet van 3 mei 2019 houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten;

            Besluit van de Vlaamse Regering van 16 oktober 2020 over het lokaal beleid buitenschoolse opvang en activiteiten en overgangsbepalingen;

            Besluit van de Vlaamse Regering van 16 oktober 2020 tot toekenning van een kwaliteitslabel aan organisatoren van kleuteropvang;

            Besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 over erkenning, attest van toezicht en kwaliteitsbeleid voor buitenschoolse gezins- en groepsopvang;

            Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang;

            Het Decreet van 17 oktober 2003 over de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen;

            De beslissing van het college en burgemeester en schepenen in zitting van 31 mei 2021 waarbij principieel beslist werd tot het opstarten van een onderzoek naar de overnamemogelijkheden voor het gemeentelijk Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO) De Zandloper.

 

Feiten

            Sinds 1 april 2021 is de gemeentelijke kinderopvang Ukkie-Pukkie overgedragen aan een private partner.

            Een dergelijke overdracht wordt  ook overwogen voor het Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO) De Zandloper.

            De gemeente Maldegem is eigenaar van twee Initiatieven Buitenschoolse Opvang : De Zandloper Maldegem, gelegen Gidsenlaan 39, 9990 Maldegem en De Zandloper Adegem, gelegen Zandakkers 16, 9991 Adegem.

            Voor de procedure kan een zelfde stramien gevolgd worden als werd gevolgd bij de overdracht van de kinderopvang, met name via de organisatie van een gefaseerde procedure.

            Het college heeft principieel beslist om over te gaan tot de opstart van een onderzoek naar de overnamemogelijkheden voor het initiatief buitenschoolse opvang.

            Net zoals bij de overdracht van de kinderopvang kan opnieuw beroep gedaan worden op de juridische expertise van GD&A

            De vakorganisaties en het personeel van het Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO) De Zandloper werden op 1 juni 2021 van de intentie van het college op de hoogte gebracht.

 

Argumentatie

            Net als bij de kinderopvang kan men zich de vraag stellen of het zelf organiseren van een Initiatief Buitenschoolse Opvang, ook gelet op de kostprijs op jaarbasis (voor 2021 gebudgetteerd op 112.215 euro) , een kerntaak is van de gemeente.

            Bovendien heeft de overname van de kinderopvang aangetoond dat er andere spelers zijn op de markt die een vergelijkbare dienstverlening kunnen aanbieden waarbij ook het personeel er op vooruit gaat en de dienstverlening behouden blijft.

             De gemeenteraad dient zich uit te spreken over een aantal zaken.

             In de eerste plaats moet beslist worden over de samenstelling van de beoordelingscommissie. Het is deze commissie die zal moeten oordelen over de door de kandidaat-overnemers ingediende dossiers. Voorgesteld wordt om de beoordelingscommissie op dezelfde manier samen te stellen als in het dossier van de kinderopvang : de schepenen Nicole Maenhout en Marleen Van den Bussche, waarnemend algemeen directeur Koen Cromheecke en stafmedewerker Stefaan Vansteeland.

             In de tweede plaats dient de gemeenteraad zich uit te spreken over de leidraad. We vatten de belangrijkste zaken samen;

1/ inzake procedure en timing

◦ kandidaat-overnemers moeten uiterlijk op maandag 13 september om 11 uur een eerste

  voorstel indienen

◦ dit voorstel wordt nadien inhoudelijk beoordeeld door de beoordelingscommissie aan de

  hand van de opgestelde criteria en vervolgens een rangorde opmaken

◦ hierna kan onderhandeld worden met de best gerangschikte kandidaat of meerdere

  kandidaten

◦ met de voorkeursbieder worden nadien finale besprekingen gehouden

◦ daarna volgt een beslissing tot toewijzing

◦ gevolgd door het sluiten van een overeenkomst

◦ Streefdoel is de overdracht te realiseren tegen 01/01/2022

2/ inzake de beoordeling. Deze is gebaseerd op drie criteria

- betrouwbaarheids- en toelaatbaarheidsvoorwaarden

- gelijkheidscriteria om de financiële, economische en technische draagkracht van  

 de kandidaten te toetsen

- beoordelingscriteria

* visie op kwaliteit

* toekomstvisie

*  personeelsvoorwaarden en overname

* lokale verankering en netwerk

             Bij de opmaak van de leidraad stonden aan aantal in deze criteria verankerde voorwaarden voorop

      garanties voor een verdere kwaliteitsvolle werking

      garanties voor het behoud van een verankering in de twee leefkernen

   een gebruiksrecht op de gemeentelijke infrastructuur voor minimaal 2 jaar, eventueel verlengbaar

  overname van het voltallig personeel met verduidelijking inzake de toekomstige arbeidsvoorwaarden

             De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

             door raadslid Anneke Gobeyn (CD&V)

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

             door schepen Marleen Van den Bussche (De Merlaan)

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

9 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met het opstarten van een onderzoek naar de overnamemogelijkheden voor het gemeentelijk Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO) De Zandloper.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de daartoe opgemaakte leidraad goed, als volgt:

 

LEIDRAAD

AANGAANDE OVERDRACHT VAN HET INITIATIEF BUITENSCHOOLSE OPVANG (IBO)

DE ZANDLOPER VAN DE GEMEENTE MALDEGEM

 

Opdrachtgever:

De gemeente Maldegem 

 

Contactgegevens:

Dhr. Koenraad Cromheecke, waarnemend algemeen directeur, koen.cromheecke@maldegem.be

 

Uiterste datum voor de indiening van de Voorstellen:

13 september 2021

 

Inhoud

TITEL 1: Leidraad 3

1. Leeswijzer Leidraad 3

2. Definities 3

3. Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO) De Zandloper 4

3.1. Opvangplaatsen 4

3.2. Ligging 5

3.3. Gebouwen 6

4. Toepasselijke regelgeving 6

5. Administratieve bepalingen 7

6. Criteria 12

TITEL 2: Bijlagen 17

 

 

TITEL 1: Leidraad

 

1. Leeswijzer Leidraad

Deze Leidraad geeft toelichting bij de overdracht van het Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO) De Zandloper van de gemeente Maldegem, gelegen in twee deelkernen, met name in Adegem en Maldegem.

 

Met deze Leidraad nodigt de gemeente Maldegem (‘de publieke partner’) geïnteresseerde Kandidaten uit om een Voorstel in te dienen voor de overname van het Initiatief Buitenschoolse Opvang.

 

De Kandidaat aanvaardt door het indienen van een Voorstel onvoorwaardelijk de inhoud van deze Leidraad en de correctheid van de gevolgde procedure.

 

De Leidraad wordt uitsluitend verstrekt onder de in dit document genoemde voorwaarden.

 

De Leidraad is enkel uitgegeven om de geïnteresseerde Kandidaten de kans te geven deel te nemen aan deze marktraadpleging. Elk ander gebruik van deze Leidraad is dan ook strikt verboden, behoudens uitdrukkelijke schriftelijke toelating van de gemeente Maldegem.

 

De gemeente Maldegem behoudt zich het recht voor om in de loop van de procedure af te wijken van de bepalingen van deze Leidraad, zonder evenwel afbreuk te doen aan de toepassing van de beginselen van transparantie, objectiviteit en gelijke behandeling. De gemeente Maldegem zal dit enkel doen in de mate dit niet leidt tot concurrentievervalsing of discriminatie van de Kandidaten. Daartoe zullen de Kandidaten uitdrukkelijk gewezen worden op gebeurlijke afwijkingen, aanpassingen of aanvullingen.

De gemeente Maldegem zal op geen enkele wijze verantwoordelijk worden geacht voor kosten, uitgaven, verricht werk of inspanningen die door of namens een Kandidaat zijn geleverd in uitvoering van deze procedure, zelfs wanneer de procedure door de gemeente Maldegem wordt gewijzigd of beëindigd.

 

2.  Definities

Begrippen die in deze Leidraad met hoofdletter zijn geschreven, worden hieronder gedefinieerd.

 

 

Beslissing tot toewijzing 

De beslissing van de gemeente Maldegem om het initiatief buitenschoolse opvang (IBO) in Adegem en Maldegem aan één welbepaalde Kandidaat toe te wijzen.

 

 

Kandidaat 

De rechtspersoon of, indien het om een Samenwerkingsverband gaat, de rechtspersonen die overeenkomstig de voorschriften van deze Leidraad, een Voorstel hebben ingediend of wensen in te dienen.

 

Leidraad

 

Onderhavig document dat de keuze van de geïnteresseerde Kandidaten beheerst.

 

Overdracht van het Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO) van de gemeente Maldegem   

Voorwerp van de Leidraad waarbij de gemeente Maldegem de twee vestigingen uit de deelkernen Adegem en Maldegem, inclusief het personeel, overdraagt aan een Kandidaat.

 

Voorstel 

Het voorstel dat de Kandidaat indient in antwoord op deze Leidraad.

 

3. Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO) De Zandloper

De gemeente Maldegem wenst de exploitatie van het Initiatief Buitenschoolse Opvang (IBO) De Zandloper op lange termijn onverkort te bestendigen gelet op de demografische evoluties en de maatschappelijke noden.

Onderhavige procedure strekt er toe om een overnemer, die beschikt over een ruime ervaring inzake initiatieven buitenschoolse opvang, aan te duiden. Deze overnemer zal de nodige (financiële) garanties moeten bieden voor de toekomst van het gemeentelijk initiatief buitenschoolse opvang in de verschillende vestigingen. 

De overnemer wordt geacht over de nodige knowhow te beschikken voor de uitbating en het beheer van initiatieven buitenschoolse opvang. Hij dient de huidige twee opvanglocaties – lees vestigingen in de twee deelkernen – in zijn geheel over te nemen. Het personeel tewerkgesteld in het IBO wordt eveneens mee overgedragen met behoud van de bestaande tewerkstelling.

De buitenschoolse opvang is  momenteel geopend van 6u30 tot 9u00 en van 15u00 tot 18u30. Na overdracht dient de buitenschoolse opvang minimaal tussen deze uren geopend te zijn. De sluitingsdagen worden jaarlijks vastgelegd voor het komende jaar.

 

3.1. Opvangplaatsen

De buitenschoolse opvang IBO De Zandloper wordt georganiseerd op twee locaties, namelijk Adegem en Maldegem.

In totaal beschikt de gemeente Maldegem over volgende erkende en gesubsidieerde opvangplaatsen van het Vlaamse Agentschap Kind en Gezin met de volgende verdeling:

- De Zandloper Maldegem: maximum aantal kinderen tijdens het schooljaar : 15. Geen opvang tijdens de schoolvrije- en vakantiedagen : dan gaat de opvang door in IBO De Zandloper, Adegem;

- De Zandloper Adegem: maximum aantal plaatsen tijdens het schooljaar : 36, maximum aantal plaatsen tijdens vakantieperiodes : 70.

De gemeente wenst het aanbod van deze opvangplaatsen binnen het werkingsgebied van de gemeente te behouden, alsook bij voorkeur een aanbod in de 2 deelkernen/vestigingen, doch minstens een gespreid aanbod in de gemeente Maldegem. Evenwel kan het aanbod tussen de verschillende vestigingen worden verschoven. Alleszins dient de overnemer te waarborgen dat de kinderen die ingeschreven zijn vóór de overdracht van het initiatief buitenschoolse opvang, binnen de deelkern van hun keuze naar de opvang kunnen (blijven) gaan. De huidige inschrijvingen worden aldus mee overgedragen naar de overnemer.

De opvang staat open voor alle culturen, schoolnetten en overtuigingen, waardoor gelijke kansen voor alle gebruikers kunnen gegarandeerd worden. Er wordt voor gezorgd dat kinderen uit kansarme gezinnen in het IBO kunnen opgevangen worden.

 

3.2. Ligging

De gemeente Maldegem is eigenaar van twee initiatieven buitenschoolse opvang (IBO):

- De Zandloper Maldegem, gelegen Gidsenlaan 39 te 9990 Maldegem;

 

- De Zandloper Adegem, gelegen Zandakkers 16, 9991 Adegem.

 

3.3. Gebouwen

De gebouwen waar het Initiatief Buitenschoolse Opvang “De Zandloper” in gevestigd zijn, worden niet mee overgedragen. De gemeente opteert ervoor om de gebouwen voor minimaal 2 jaar, eventueel verlengbaar in onderling akkoord, ter beschikking te stellen aan de overnemer. De overnemer dient hiervoor geen vergoeding te betalen aan de gemeente, doch moet zelf in staan voor de kosten voor het onderhoud en de herstellingen van de schade die hij gedurende de terbeschikkingstelling veroorzaakt aan de gebouwen. De overnemer is gehouden tot alle kosten vereist voor de uitbating van het initiatief buitenschoolse opvang  (bijvoorbeeld – niet-limitatief: nutsvoorziening).

Bij een eventuele verlenging kan er een huurvergoeding gevraagd worden door de gemeente.

 

4. Toepasselijke regelgeving

Onderhavige procedure is niet onderworpen aan de reglementering inzake overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten.

Onderhavige procedure wordt wel gevoerd met toepassing van de beginselen van behoorlijk bestuur, transparantie, eerlijke mededinging en gelijkheid.

De reglementering van toepassing op de overdracht van het initiatief buitenschoolse opvang “De Zandloper” behelst onder meer, doch is niet beperkt tot :

- De Europese Richtlijn 2001/23/EG van de Raad van 12 maart 2001 inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten betreffende het behoud van de rechten van de werknemers bij overgang van ondernemingen, vestigingen of onderdelen van ondernemingen of vestigingen;

- Het Decreet over het Lokaal bestuur van 22 december 2017;

- Het Decreet van 3 mei 2019 houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten;

- Besluit van de Vlaamse Regering van 16 oktober 2020 over het lokaal beleid buitenschoolse opvang en activiteiten en overgangsbepalingen;

- Besluit van de Vlaamse Regering van 16 oktober 2020 tot toekenning van een kwaliteitslabel aan organisatoren van kleuteropvang;

- Besluit van de Vlaamse Regering van 16 mei 2014 over erkenning, attest van toezicht en kwaliteitsbeleid voor buitenschoolse gezins- en groepsopvang;

- Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2013 houdende het lokaal beleid kinderopvang;

- Het Decreet van 17 oktober 2003 over de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen;

- 

Elke Kandidaat wordt geacht bovenstaande reglementering te kennen en te aanvaarden.

 

5. Administratieve bepalingen

 

5.1. De organisatie van een gefaseerde procedure

De gemeente Maldegem beslist om de overdracht van het Initiatief Buitenschoolse Opvang “De Zandloper” toe te wijzen aan de Kandidaat die, rekening houdend met de in deze Leidraad vermelde criteria, het beste (eind-)Voorstel indient.

Ten einde het vlotte verloop van de procedure te bevorderen, wordt gekozen voor een gefaseerde procedure die als volgt wordt georganiseerd :

Stap 1: Publicatie van onderhavige Leidraad - Opvragen van een infodossier en mogelijkheid tot aanvragen van een plaatsbezoek - Indienen van een (eerste) Voorstel - Eventueel mondelinge toelichting van het (eerste) Voorstel

Door de bekendmaking van deze Leidraad wordt de markt geïnformeerd over het bestaan en de inhoud van onderliggende mogelijkheid tot overname van het gemeentelijk initiatief buitenschoolse opvang “De Zandloper”.

De gemeente Maldegem voorziet de mogelijkheid om een infodossier te verkrijgen. Het infodossier laat de Kandidaten toe om alle nuttige dossierstukken te bestuderen/intern te bespreken om dan gericht vragen te kunnen stellen. De gemeente Maldegem voorziet tevens de mogelijkheid om een plaatsbezoek aan te vragen, dit wel buiten de openingsuren of tijdens de sluiting van het opvanginitiatief.

Aan de geïnteresseerden wordt verzocht vooraf per e-mail (koen.cromheecke@maldegem.be) te melden of zij een infodossier wensen te verkrijgen en / of zij een plaatsbezoek wensen uit te voeren.

Alle geïnteresseerden dienen uiterlijk op maandag 13 september 2021 om 11 uur een (eerste) Voorstel in te dienen dat in ieder geval dient te beantwoorden aan de essentiële voorwaarden van deze Leidraad.

De gemeente Maldegem kan, doch is niet verplicht, aan de Kandidaten vragen om hun ingediend Voorstel mondeling te komen toelichten. Tijdens deze mondelinge toelichting zullen er nog geen onderhandelingen worden gevoerd en kunnen er aldus geen wijzigingen aan het Voorstel worden aangebracht.

Stap 2: Inhoudelijke beoordeling (eerste) Voorstellen - Eventuele onderhandelingen – Desgevallend indienen van een verbeterd Voorstel

De beoordelingscommissie zal de ingediende Voorstellen inhoudelijk beoordelen / vergelijken aan de hand van de criteria die worden omschreven in onderhavige Leidraad. De beoordelingscommissie zal op basis van deze beoordeling / vergelijking een (voorlopige) rangschikking opmaken van de ingediende (eerste) Voorstellen.

 

De beoordelingscommissie zal vervolgens beslissen of het (al dan niet) aangewezen is om (gelijktijdig / achtereenvolgens) te onderhandelen met (enkel) de best gerangschikte Kandidaat of met meerdere van de Kandidaten. De eventuele onderhandelingen zullen worden gevoerd aan de hand van het (eerste) Voorstel van de betreffende Kandidaat en deze Leidraad.

 

Aan de beoordelingscommissie wordt het recht voorbehouden om rechtstreeks, zonder onderhandelingen, de Voorkeursbieder aan te duiden op basis van de rangschikking van de eerste Voorstellen.

 

De Kandidaten kunnen na de onderhandelingen worden verzocht – rekening houdende met de eventuele onderhandelingen – om een verbeterd Voorstel in te dienen.

 

De beoordelingscommissie maakt op basis van de ingediende verbeterde Voorstellen een nieuwe rangschikking op aan de hand van de criteria. Op basis daarvan wordt door de stuurgroep de Voorkeursbieder aangeduid. De andere Kandidaten blijven in de “wachtkamer” zitten.

 

Stap 3: Finale besprekingen met de Voorkeursbieder

 

De gemeente Maldegem zal vervolgens met de Voorkeursbieder finale besprekingen opstarten.

 

Indien deze besprekingen niet leiden tot een volledige overeenstemming tussen partijen aangaande de modaliteiten van de overdracht van het Initiatief Buitenschoolse Opvang “De Zandloper”, dan kan de gemeente Maldegem met een andere Kandidaat finale besprekingen aanknopen.

 

De gemeente Maldegem kan voormeld principe meermaals toepassen, doch dient steeds rekening te houden met bovenvermelde rangschikking.

 

Stap 4: Beslissing tot toewijzing

 

Indien er tussen de gemeente Maldegem en de Voorkeursbieder volledige overeenstemming is aangaande de modaliteiten van de overdracht van het Initiatief Buitenschoolse Opvang “De Zandloper”, zal de gemeente Maldegem overgaan tot toewijzing.

 

De gemeente Maldegem stelt de Kandidaten op de hoogte van deze Beslissing tot toewijzing.

 

Stap 5: Sluiten van overname-overeenkomst

In overeenstemming met de onderhandelende modaliteiten zal een overeenkomst inzake de overdracht van het initiatief buitenschoolse opvang “De Zandloper”, worden opgesteld.

De overdracht van het initiatief buitenschoolse opvang “De Zandloper”, zal pas uitvoerbaar zijn op het ogenblik dat de overname-overeenkomst door zowel de gemeente Maldegem als de overnemer is ondertekend.  

De gemeente Maldegem streeft ernaar het initiatief buitenschoolse opvang “De Zandloper”, op 1 januari 2022 over te dragen. Deze timing is evenwel indicatief en bindt de gemeente niet.

Algemene opmerking

De gemeente Maldegem kan de procedure op ieder ogenblik (geheel of gedeeltelijk) stopzetten. De Kandidaten hebben in voorkomend geval geen enkel recht op enige vorm van schadevergoeding.

 

5.2. Communicatie

Alle communicatie met betrekking tot deze procedure dient de verwijzing “Initiatief Buitenschoolse Opvang “De Zandloper””, te vermelden.

 

Alle correspondentie dient aan de hierna vermelde contactpersoon te worden gericht :

 

De heer Koenraad Cromheecke

Algemeen Directeur, wnd.

koen.cromheecke@maldegem.be

 

Teneinde de communicatie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, wenst de gemeente Maldegem de communicatie met de Kandidaten via één contactpersoon te laten verlopen. De contactpersoon moet gemachtigd zijn om namens de Kandidaat op te treden. De naam, het adres, het telefoonnummer en het e-mailadres van de contactpersoon moet in het Voorstel worden vermeld.

 

5.3. Vragen en opmerkingen

Indien deze Leidraad volgens een Kandidaat leemten, onduidelijkheden en/of onjuistheden zou bevatten, dient deze dit kenbaar te maken aan de gemeente Maldegem in een ‘verzoek tot toelichting’ (Bijlage 2).

Dit ‘verzoek tot toelichting’ dient per mail gericht te worden aan de contactpersoon (e-mail : koen.cromheecke@maldegem.be) en aldaar toe te komen uiterlijk 15 kalenderdagen voorafgaand aan de uiterste datum voor de indiening van het Voorstel. Een verzoek tot toelichting dat ontvangen wordt na deze datum is steeds onontvankelijk en zal dus niet meer beantwoord worden.

Uitsluitend vragen of opmerkingen die een algemene draagwijdte hebben en die tot verdere verduidelijking van de bepalingen van de Leidraad aanleiding kunnen geven zullen door de gemeente Maldegem beantwoord worden.

Vragen of opmerkingen die verder gaan dan een algemene inhoudelijke verduidelijking of suggestie tot rechtzetting van een onjuistheid of opmerkingen die reeds een zeker bilateraal overleg of onderhandeling zouden impliceren aangaande de voorwaarden van de overdracht van het initiatief buitenschoolse opvang “De Zandloper”, worden niet beantwoord. De gemeente Maldegem beschikt ter zake over een discretionaire beoordelingsbevoegdheid.

De gemeente Maldegem zal het verzoek tot toelichting nauwkeurig onderzoeken en het antwoord samen met de vragen of opmerkingen (die letterlijk worden hernomen, zij het op geanonimiseerde wijze) op schrift stellen in een “nota van toelichting”, dewelke vervolgens aan alle geïnteresseerde die het infodossier hebben opgevraagd, gelijktijdig zal worden overgemaakt en dit uiterlijk op de 10de kalenderdag voorafgaand aan de uiterste datum voor de indiening van de Voorstellen. De “nota van toelichting” maakt integraal deel uit van deze Leidraad.

Het niet ontvangen van een verzoek tot toelichting binnen de vooropgestelde termijn wordt aanzien als de uitdrukkelijke bevestiging vanwege de Kandidaten dat de Leidraad geen enkele onduidelijkheid of onjuistheid bevat.

Na de indiening van het Voorstel opgemerkte onduidelijkheden of onjuistheden, die niet eerder werden kenbaar gemaakt in het bedoelde verzoek tot toelichting, blijven in ieder geval buiten beschouwing bij de beoordeling van de Voorstellen.

 

5.4. Samenstelling van het Voorstel

Op basis van de navolgende criteria moeten de Kandidaten afdoende aantonen dat zij geschikt zijn om het gemeentelijke het initiatief buitenschoolse opvang “De Zandloper”, over te nemen. 

 

Een Kandidaat is vrij om zich binnen de regels van de wet en de Leidraad als individuele rechtspersoon aan te melden, dan wel in de vorm van een samenwerkingsverband. Ieder lid dat deel uitmaakt van het samenwerkingsverband zal zich hoofdelijk en solidair jegens de gemeente Maldegem moeten verbinden.

 

Een rechtspersoon kan zich slechts éénmaal, alleen of in een samenwerkingsverband, als Kandidaat aanmelden.

 

5.5. Vormvereisten voor het Voorstel

Het Voorstel dient door de Kandidaat te worden opgemaakt in overeenstemming met de indeling en volgorde die in Bijlage 1 wordt vooropgesteld.

 

De gegevens dienen in het Voorstel door middel van tabbladen of anderszins eenduidig van elkaar te worden gescheiden. De op te geven informatie moet op een bondige en duidelijke manier worden gestructureerd.

 

Indien de Kandidaat een samenwerkingsverband uitmaakt, dienen voor wat betreft de betrouwbaarheids- en toelaatbaarheidscriteria, de  gegevens met betrekking tot ieder van de leden van het samenwerkingsverband te worden aangebracht. De Kandidaat zal in zijn Voorstel vermelden welke persoon als rechtsgeldig vertegenwoordiger van het samenwerkingsverband jegens de gemeente Maldegem zal optreden. De gemeente zal uitsluitend aan de desbetreffende persoon de kennisgevingen in het kader van de procedure verrichten.

 

Het Voorstel moet ondertekend zijn door de persoon die de Kandidaat kan verbinden. Indien de kandidaat een samenwerkingsverband is, dient het Voorstel te worden ondertekend door de rechtsgeldige vertegenwoordiger van elk lid van het samenwerkingsverband.

 

Het Voorstel moet rechtsgeldig zijn ondertekend en elke bladzijde moet worden geparafeerd. Het Voorstel moet in één origineel en één kopie bij de Opdrachtgever worden ingediend. Daarenboven dient ook een digitale kopie van het Voorstel op USB-stick te worden overgemaakt.

 

Het Voorstel en alle aanvullende stukken dienen in het Nederlands te worden opgesteld. Alle mededelingen en kennisgevingen (zowel mondeling als schriftelijk) tussen de Kandidaten en de gemeente Maldegem zullen in het Nederlands worden gevoerd.

 

De gemeente Maldegem behoudt zich het recht voor om van een Kandidaat nadere invulling of verduidelijking ten aanzien van de door hem ingediende stukken te verlangen.

 

5.6. Indiening van het Voorstel

Het Voorstel met de bijlagen wordt, onder definitief gesloten omslag, waarop uitdrukkelijk “Overdracht Initiatief Buitenschoolse Opvang “De Zandloper”,” vermeld wordt, aangetekend toegezonden of afgegeven tegen ontvangstbewijs bij de gemeente Maldegem op volgend adres:

 

Gemeentehuis Maldegem

Marktstraat 7

9990 Maldegem

T.a.v. dhr. Koenraad Cromheecke, algemeen directeur wnd.

 

 

De Voorstellen dienen uiterlijk op maandag 13 september 2021 om 11 uur ingediend te worden op bovenvermeld adres en bij bovenvermelde persoon.

 

De Kandidaten blijven gebonden door de inhoud van hun Voorstel gedurende een termijn van 365 kalenderdagen, ingaand op de dag volgend op voormelde uiterlijke datum voor indiening van het Voorstel.

 

5.7. Verklaringen van de Kandidaten

Door de indiening van het Voorstel, erkent de Kandidaat:

 

- Dat hij instemt met de bepalingen van deze procedure;

 

- Dat hij alle nuttige en nodige informatie heeft ontvangen zodat hij voldoende geïnformeerd een Voorstel kan indienen;

 

- Dat hij zich rekenschap heeft gegeven van alle bijzonderheden aan de overdracht van het gemeentelijke Initiatief Buitenschoolse Opvang “De Zandloper”,

 

- Dat hij geen handelingen heeft gesteld en/of overeenkomsten of afspraken heeft gemaakt die de normale mededingingsvoorwaarden kunnen vertekenen. De Voorstellen die met zodanige handeling, overeenkomst of afspraak zijn ingediend, zullen worden geweerd.

 

6. Criteria

 

6.1  Algemeen

De beoordeling van de Kandidaat en het ingediende Voorstel geschiedt op basis van de criteria zoals beschreven in dit hoofdstuk.

 

Volgende criteria worden gehanteerd:

 

- Betrouwbaarheids- en toelaatbaarheidsvoorwaarden: het niet voldoen aan deze voorwaarden kan tot uitsluiting leiden van de Kandidaat.

 

- Geschiktheidscriteria: deze criteria laten toe om zowel de financiële en economische draagkracht als de technische bekwaamheid van de Kandidaten te toetsen.

 

- Beoordelingscriteria: de Voorstellen zullen worden beoordeeld aan de hand van de hierna omschreven beoordelingscriteria.

 

De gemeente Maldegem behoudt zich het recht voor om gedurende de gehele beoordelingsprocedure tot op het ogenblik van de Beslissing tot toewijzing bijkomende documenten op te vragen inzake de betrouwbaarheids- en toelaatbaarheidsvoorwaarden en geschiktheidscriteria teneinde na te gaan of de Kandidaat nog altijd voldoet aan de betrouwbaarheids- en toelaatbaarheidsvoorwaarden en geschiktheidscriteria.

 

6.2 Betrouwbaarheidscriteria

Wanneer de Kandidaat een samenwerkingsverband is, geldt onderstaande voor elk van de rechtspersonen die deel uitmaken van het samenwerkingsverband.

 

De Kandidaat die verkeert in één van de volgende omstandigheden kan in elk stadium van de procedure worden uitgesloten :

 

- Bij een vonnis dat in kracht van gewijsde is gegaan, veroordeeld zijn voor een misdrijf dat de professionele integriteit aantast;

o Aan te leveren bewijsstukken: Uittreksel uit het strafregister van zowel de rechtspersoon als van de personen die lid zijn van het bestuurs-, leidinggevend of toezichthoudend orgaan van de rechtspersoon of van de personen die daarin vertegenwoordigings-, beslissings- of controlebevoegdheid hebben.

 

- Bij zijn beroepsuitoefening een ernstige fout hebben begaan, vastgesteld op elke grond die aannemelijk kan worden gemaakt;

o Aan te leveren bewijsstukken: Verklaring op eer.

 

- Niet voldaan hebben aan zijn verplichtingen inzake betaling van de bijdragen voor sociale zekerheid;

o Aan te leveren bewijsstukken: Verklaring op eer.

 

- Niet in orde zijn met de betaling van zijn belastingen overeenkomstig de Belgische wetgeving;

o Aan te leveren bewijsstukken: Verklaring op eer.

 

- Zich in ernstige mate schuldig hebben gemaakt aan het afleggen van valse verklaringen bij het verstrekken van inlichtingen.

o Aan te leveren bewijsstukken: Verklaring op eer.

 

- Zich in een situatie van belangenconflict bevindt, dat niet effectief kan worden verholpen;

o Aan te leveren bewijsstukken: Verklaring op eer.

 

 

6.3  Toelaatbaarheidsvoorwaarden

Wanneer de Kandidaat een samenwerkingsverband is, geldt onderstaande voor elk van de rechtspersonen die deel uitmaken van het samenwerkingsverband.

 

Om in aanmerking te worden genomen, moeten de Kandidaten aantonen dat ze voldoen aan volgende voorwaarden :

 

- De Kandidaat is een rechtspersoon. De Kandidaat moet zijn meest recente statuten toevoegen, alsook de actuele samenstelling van zijn organen (zoals gepubliceerd in de bijlage bij het Belgisch Staatsblad).

 

- De Kandidaat mag zich niet bevinden in een procedure tot ontbinding en/of een vereffening.

 

 Aan te leveren bewijsstukken : Verklaring op eer 

 

6.4 Geschiktheidscriteria

 

a) Financiële en economische draagkracht

 

De  Kandidaat dient een voldoende financiële en economische draagkracht aan te tonen voor de overname van het volledige gemeentelijke Initiatief Buitenschoolse Opvang “De Zandloper”, zijnde de twee opvanglocaties.

 

Daartoe voegt de Kandidaat de financiële jaarverslagen van de laatste drie (3) boekjaren, eventuele borgstellingen, … of andere bewijzen toe van zijn financiële en economische draagkracht.

 

De Kandidaat verklaart zich door het indienen van een Voorstel akkoord om desgewenst een antecedentenonderzoek door de gemeente Maldegem te ondergaan.

 

Indien de Kandidaat een Samenwerkingsverband betreft, dient minstens één van de leden van het Samenwerkingsverband te voldoen aan voormelde vereisten.

 

b) De technische bekwaamheid

 

De Kandidaat dient aan te tonen dat hij beschikt over een passende technische bekwaamheid voor de uitbating van het Initiatief Buitenschoolse Opvang “De Zandloper”.

 

De Kandidaat toont aan dat hij ervaring heeft inzake buitenschoolse opvang. Hiertoe bezorgt hij de hierna volgende referenties :

 

1. Ervaring met financieel gezonde en kwalitatieve uitbating van erkende initiatieven buitenschoolse opvang

 

De Kandidaat toont aan dat hij één of meerdere ekende initiatieven buitenschoolse opvang van in totaal minstens 20 opvangplaatsen, gedurende minstens drie (3) jaar beheert.

 

Hij dient hiertoe de erkenningen en de inspectieverslagen van de laatste drie (3) jaar bij te voegen. Hieruit moet blijken dat er geen ernstige tekortkomingen zijn die de verdere uitbating in de toekomst zouden kunnen verstoren.

 

Hij dient tevens aan te tonen dat de uitbating van deze initiatieven voor buitenschoolse opvang, alsook het geheel van de organisatie financieel gezond is en hij is vrij om bij zijn Voorstel andere documentatie te voegen waaruit een deugdelijke uitbating blijkt.

 

2. Personeelskwalificaties

 

De Kandidaat toont aan dat hij beschikt over inzetbare personeelsleden, die een ruime ervaring hebben in exploitatiemanagement voor initiatieven buitenschoolse opvang, alsook over kennis en beleidservaring beschikken inzake de effectieve uitbating van initiatieven buitenschoolse opvang op het niveau van het beheer en het dagelijks management.

 

Dit dient te gebeuren onder de vorm van een samenvattende lijst met vermelding van naam, diploma’s of getuigschriften, aantal jaren relevante beroepservaring en de voornaamste projecten waarin deze personen een verantwoordelijke functie hebben bekleed.

 

6.5  Beoordelingscriteria

De Opdrachtgever zal de ingediende Voorstellen beoordelen, vergelijken en rangschikken op basis van de hierna vermelde criteria:

 

1. Visie op kwaliteit     30 punten

2. Toekomstvisie - Plan van aanpak    30 punten

3. Personeelsvoorwaarden en - overname   35 punten

4. Lokale verankering en netwerk    15 punten

 

1. Visie op kwaliteit (30 punten)

 

De Kandidaat dient het kwaliteitshandboek, het opvangplan en het huishoudelijk reglement in te dienen, zoals de Kandidaat deze zou toepassen op het gemeentelijke initiatief buitenschoolse opvang.

 

De Kandidaat geeft duidelijk weer welke verschillen er zijn tussen het gewenst (nieuwe) kwaliteitshandboek, opvangplan, huishoudelijk reglement van de Kandidaat in vergelijking met het huidige geldende gemeentelijke kwaliteitshandboek, opvangplan, huishoudelijk reglement. De Kandidaat duidt kort waarom deze wijzigingen wenselijk zijn. De Kandidaat dient zowel zijn visie te geven als aan te tonen hoe deze concreet wordt toegepast, met voorbeelden vanuit de eigen praktijk (o.a. implementatie, kenbaar maken van wijzigingen,…)

 

2. Toekomstvisie – Plan van aanpak (30 punten)

 

De Kandidaat geeft in een gedetailleerde en overzichtelijke nota aan hoe hij de garantie zal bieden dat de vraag en het aanbod van gesubsidieerde opvangplaatsen in twee deelkernen van de gemeente Maldegem, op elkaar afgestemd blijven. De Kandidaat houdt hierbij rekening met de demografische en maatschappelijke evoluties in de gemeente.

 

De Kandidaat licht verder toe hoe de ontwikkeling van het gemeentelijke initiatief buitenschoolse opvang kadert binnen zijn eigen bedrijfsvisie en de strategische doelstellingen die zijn organisatie op korte, middellange en lange termijn nastreeft. 

 

De Kandidaat geeft zijn toekomstvisie aan inzake de huisvestiging van het Initiatief Buitenschoolse Opvang voor de komende 5 (vijf) jaar, rekening houdend met het gebruiksrecht op de gemeentelijke gebouwen voor minimaal  2 jaar, eventueel verlengbaar in onderling akkoord. De Kandidaat geeft ook aan in zijn toekomstvisie hoe hij rekening zal houden met de geografische spreiding.

 

3. Personeelsvoorwaarden en – overname (35 punten)

 

a) De gemeente Maldegem is op zoek naar een overnemende organisatie die voor zijn personeelsleden arbeidsvoorwaarden hanteert die zo dicht als mogelijk aanleunen bij de arbeidsvoorwaarden van de huidige personeelsleden. De rechtspositieregeling (RPR) van de gemeente Maldegem, zoals heden van toepassing op de personeelsleden van het gemeentelijke Initiatief Buitenschoolse Opvang “De Zandloper” wordt bij het infodossier gevoegd. De Kandidaat zal zijn eigen arbeidsvoorwaarden aan het Voorstel voegen, alsook een gemotiveerde nota waarin hij alle relevante verschillen met de arbeidsvoorwaarden van de huidige personeelsleden opsomt en toelicht.

 

b) De Kandidaat voegt een gemotiveerde nota toe aan zijn Voorstel waarin hij een plan van aanpak weergeeft betreffende de overname van de personeelsleden tewerkgesteld in het gemeentelijke Initiatief Buitenschoolse Opvang “De Zandloper”, hierbij rekening houdende met de volgende uitgangspunten van de gemeente Maldegem :

 

 de overnemer neemt het voltallig contractueel personeel van het gemeentelijke Initiatief

Buitenschoolse Opvang “De Zandloper” over;

 het personeel wordt overgenomen in een statuut conform de vigerende regelgeving.

 

De kandidaat geeft een duidelijke visie op het behoud van rechten van de contractuele personeelsleden overeenkomstig de Europese Richtlijn 2001/23 en de eventuele meerkost tussen hun statuut en het gemeentelijk statuut.

 

4. Lokale verankering en netwerk (15 punten)

 

De Kandidaat motiveert in een nota op welke manier hij is verankerd in de regio of welke motivatie hem drijft om zich in de regio Maldegem te engageren voor buitenschoolse kinderopvang. De Kandidaat beschrijft op welke manier hij de samenwerking en communicatie kan bevorderen op lokaal niveau en welke mogelijkheden hij kan bieden om het beleid inzake buitenschoolse kinderopvang op lokaal niveau op elkaar af te stemmen.  De Kandidaat geeft ook aan welke synergiën of schaalvoordelen hij ziet.

 

De Kandidaat beschrijft de nodige concrete sociale netwerken waarover hij beschikt om contacten aan te gaan met andere diensten en voorzieningen in de regio Maldegem.

 

TITEL 2: Bijlagen

 

Bijlage 1. Indieningsformulier

 

Bijlage 2. Verzoek tot toelichting

 

 

Artikel 3:

De gemeenteraad gaat akkoord met de door het College van Burgemeester en Schepenen voorgestelde samenstelling van de beoordelingscommissie die zal gevormd worden door de schepenen Nicole Maenhout, Marleen Van den Bussche en de ambtenaren Stefaan Vansteeland (hoofd personeel) en Koen Cromheecke (waarnemend algemeen directeur).

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

10.  LOKALE POLITIE - PRINCIPIËLE TOESTEMMING PLAATSEN EN GEBRUIKEN VAN CAMERA'S

 

Juridische gronden

 

  Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en Fundamentele vrijheden;

            Europese verordening nr. 2016/679 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG

            Europese Verordening nr. 2016/680 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door de bevoegde autoriteiten met het oog op voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen, en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van het kaderbesluit 2008/977/JBZ van de Raad (RGS)

            De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 De Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens

                               De Wet op het Politieambt van 5 augustus 1992

                               Wet van 21 maart 2018 tot wijziging van de wet op het politieambt om het gebruik van camera's door de politiediensten te regelen, en tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, van de wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid van 21 maart 2018

                               Koninklijk besluit van 8 mei 2018 betreffende de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's en betreffende het register van de beeldverwerkingsactiviteiten van bewakingscamera's

                               Koninklijk Besluit van 28 mei 2018 tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 10 februari 2008 tot vaststelling van de wijze waarop wordt aangegeven dat er camerabewaking plaatsvindt

                               Beslissing van het schepencollege van 23 november 2020 met betrekking tot visie inzet en gebruik camera's op de openbare weg

 

Feiten

            De  wet op het politieambt en haar uitvoeringsbesluiten reguleren de plaatsing en het gebruik van camera's door politiediensten.

            Art. 25/4 van de wet op het politieambt voorziet dat de gemeenteraad voorafgaandelijk haar principiële toestemming moet verlenen om politiediensten toe te laten de camera's te plaatsen en te gebruiken in niet-besloten plaatsen.

            De toestemmingsaanvraag in bijlage  preciseert overeenkomstig art. 25/4 van de wet op het politieambt het type camera, de doeleinden waarvoor de camera's zullen worden geïnstalleerd of gebruikt, evenals de gebruiksmodaliteiten ervan, en voor wat betreft de vaste camera's ook de plaats.

            De waarnemende korpschef vraagt toestemming voor het plaatsen en gebruiken van vaste  camera's ( 2 gericht Marktplein, 1 gericht Marktstraat en 1 gericht Sint-Annapark), 1 tijdelijk vaste camera ( camera op aanhangwagen om zichtbaar te worden geplaatst grondgebied bvb bij evenementen of plaatsen met overlast) en  4 vaste intelligente camera's ( Noordstraat thv kpt N49, rotonde N9 wegvak Koning Leopoldlaan, rotonde N9 wegvak Koningin Astridlaan en rotonde N9 wegvak Aalterbaan).

            Een effectbeoordeling inzake gegevensbescherming werd opgemaakt en wordt in bijlage toegevoegd.

 

 Argumentatie

             De politiezone zal deze camera's en de opnames ervan enkel gebruiken in uitvoering van opdrachten bestuurlijke en gerechtelijke politie zoals bepaald in de wet op het politieambt en mits de beperkingen die deze Wet oplegt.                                           

               De verwerking van deze beelden omvat volgende lokale doelstellingen:

- Criminaliteitsbestrijding: opsporen van daders en leveren van bewijsmateriaal

- Overlastbestrijding

- Evenementenbeheer

- Mobiliteit ( verkeersstromen, afsluiten bepaalde gebieden)

- Crowd Control

De camera's hebben ook een preventief effect.

             Er werden maatregelen genomen om de impact op de persoonlijke levenssfeer van de inwoners zo veel mogelijk te beperken.  Er is een effectbeoordeling opgemaakt en het advies van de functionaris van gegevensbescherming was gunstig.

             Er zal communicatie zijn naar de bevolking over de aanwezigheid van de camera's en de te nemen stappen bij problemen, vragen, klachten rond het gebruik van hun gegevens

             De plaatsing en het gebruik van de camera's draagt bij tot het verhogen van de veiligheid en leefbaarheid binnen het grondgebied

             De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

          Gunstig advies van de functionaris voor gegevensbescherming ( zie bijlage)

Tussenkomsten

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) diende volgend amendement in:

             Huidig artikel 1:
"De gemeenteraad geeft een principiële toestemming aan de politiezone Maldegem voor het plaatsen en het gebruiken van vaste ( intelligent en niet intelligent) camera's en een  tijdelijk vaste camera op het grondgebied Maldegem."
Vervangen door
Artikel 1:
"De gemeenteraad geeft aan de politiezone Maldegem toestemming voor het plaatsen en gebruiken van vaste camera's ( 2 gericht Marktplein, 1 gericht Marktstraat en 1 gericht Sint-Annapark), 1 tijdelijk vaste camera ( camera op aanhangwagen om zichtbaar te worden geplaatst op grondgebied Maldegem bij evenementen of plaatsen met overlast) en 4 vaste intelligente camera's ( Noordstraat thv kpt N49, rotonde N9 wegvak Koning Leopoldlaan, rotonde N9 wegvak Koningin Astridlaan en rotonde N9 wegvak Aalterbaan)".
Artikel 2 en 3 behouden

             Het raadslid wil motiveren waarom de fractie Groen dit nodig vindt en vraagt de notulering ervan: bij de inleiding die de korpschef gegeven heeft rond de camera’s tijdens de gemeenteraadscommissie, waren zijn eerste woorden: in Maldegem is het aangenaam wonen en leven; de criminaliteit in Maldegem ligt flink onder het Vlaamse gemiddelde.  Hij voegde daaraan toe dat het effect van camera’s op een verhoogd veiligheidsgevoel niet meteen aantoonbaar is en dat het soms eerder een omgekeerd effect heeft. Hij besloot dat een groot cameranetwerk niet wenselijk is in Maldegem en – dat vinden wij met Groen heel belangrijk - dat de aanwezigheid van agenten belangrijk blijft en is.  Met Groen hebben wij altijd een pleidooi gehouden om meer wijkagenten op straat te hebben.
Raadslid Standaert wil toch ook een stukje nuanceren: Groen zal meestemmen met wat er nu als besluit voorligt, maar wil vooral aansturen op een slim en gericht gebruik van de camera’s, met de nodige voorzichtigheid.  De tussenkomst van de korpschef heeft ons in die zin wel dat vertrouwen gegeven.  We willen nog opmerken dat er misschien toch aan gedacht moet worden om een vaste camera af en toe te verplaatsen.  Als je gericht wil werken en een aantal zaken wil bestrijden, dan ben je met een vaste camera niet zolang goed.

             Daarnaast wil raadslid Standaert nog twee opmerkingen maken:
De eerste is dat Groen betreurt dat er geen evaluatie geweest is van de huidige bestaande vaste camera.  Dit is beaamd geweest door de korpschef. De Groen-fractie heeft dit vroeger reeds gevraagd en vraagt nu opnieuw of er een jaarlijkse evaluatie van het nut van de camera’s kan gebeuren.
De tweede opmerking is dat in de visie rond de camera’s, de camera’s voor trajectcontrole gesneuveld zijn in de meerjarenplanning.  Groen blijft er voorstander van om die wel te installeren op lokale wegen die zich daartoe kunnen lenen en dan denken wij aan de weg naar Oedelem, de Speyestraat en de Buurtstraat.  Met verf alleen zal je immers geen lagere snelheid afdwingen.

             door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

             door raadslid Boudewijn De Schepper (CD&V)

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

             door raadslid Anneke Gobeyn (CD&V)

 

Besluit

 

1. over het amendement, ingediend door raadslid Stefaan Standaert (Groen):

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

2. over het geamendeerde besluit in zijn geheel:

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft aan de politiezone Maldegem toestemming voor het plaatsen en gebruiken van vaste camera's ( 2 gericht Marktplein, 1 gericht Marktstraat en 1 gericht Sint-Annapark), 1 tijdelijk vaste camera ( camera op aanhangwagen om zichtbaar te worden geplaatst op grondgebied Maldegem bij evenementen of plaatsen met overlast) en 4 vaste intelligente camera's ( Noordstraat thv kpt N49, rotonde N9 wegvak Koning Leopoldlaan, rotonde N9 wegvak Koningin Astridlaan en rotonde N9 wegvak Aalterbaan).

 

Artikel 2:

Deze toestemming wordt ter kennis gebracht aan de korpschef, die instaat voor het gebruik van de camera's op zichtbare wijze door de politiediensten conform de overeenkomstig wettelijke bepalingen. Deze toestemming wordt ter kennis gebracht aan de procureur des Konings.

 

Artikel 3:

De toestemming wordt openbaar gemaakt voor wat betreft de opdrachten van bestuurlijke politie. Dit besluit wordt bekendgemaakt op de gemeentelijke website.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

11.  LOKALE POLITIE - VACANTVERKLARING (INSPECTEUR VAN POLITIE - MEDEWERKER INTERVENTIE)

 

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          De wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.

          Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd, en al z'n latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, hierna KB mobiliteit genoemd.

          Het koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 7 juni 2009 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 31 mei 2009 tot wijziging van de RPPol inzake de wervingsreserve in het raam van de mobiliteit.

          De ministeriële omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 houdende toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones (+ de aanvullingen GPI 15bis, 15 quater en 15 quinquies).

          De permanente nota van de federale politie, met kenmerk DGS/DSP/C-2011/22746, uitgegeven op 09 juni 2011, omtrent de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie - procedures en statutaire gevolgen.

          De beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 30 september 2020, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen op 3 november 2020.

          Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.

          De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.

 

Feiten

          Inspecteur van politie, medewerker interventie,                       , maakt uitgaande mobiliteit.

          Er wordt gevraagd om de functie medewerker interventie nu vacant te verklaren zodat de in plaats stelling asap kan gebeuren.

          Het functieprofiel voor de functie medewerker interventie werd opgemaakt en wordt in bijlage gevoegd.

          De procedure die zal gevolgd worden voor de vacantverklaring en voor het indienen van de kandidaturen, is deze conform de algemene regelgeving inzake de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie.

          De procedure die zal gevolgd worden voor het voeren van de selectie, is een gestructureerd interview door een selectiecommissie.

 

Argumentatie

          De operationele werking van de lokale politie Maldegem komt in het gedrang bij het niet volledig bestaffen van het kader.

          Op basis van de dienstnoodwendigheden de bezetting van deze functie verantwoord is.

 

Tussenkomsten

          door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

          door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

          door raadslid Anneke Gobeyn (CD&V)

          door raadslid Stefaan Standaert (Groen-

 

 

BESLUIT:

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om 1 voltijdse statutaire betrekking van inspecteur van politie medewerker interventie, van de lokale politie Maldegem, vacant te verklaren  in het kader van de mobiliteit van de geïntegreerde politie conform de hierboven bepaalde modaliteiten.

 

Artikel 2:

De functie die vacant wordt verklaard heeft het functieprofiel van medewerker interventie.

 

Artikel 3:

De functie van inspecteur van politie medewerker interventie, is geen betrekking waaraan een voorrang is gekoppeld voor de oud-Brusselaars.

 

Artikel 4:

De functie van inspecteur van politie medewerker interventie, is geen gespecialiseerde betrekking.

 

Artikel 5:

In de selectie van inspecteur van politie medewerker interventie, wordt wel voorzien in een wervingsreserve die geldt voor een gelijkwaardige functionaliteit tot de datum van de volgende 2 mobiliteitscycli.

 

Artikel 6:

Volgende selectiemodaliteiten worden weerhouden:

 - advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort.

 

Artikel 7:

De plaatselijke selectiecommissie is nog nader samen te stellen

 

De korpschef kan overeenkomstig de beschikbaarheid van de leden van de selectiecommissie desnoods vervangers aanduiden.

 

Artikel 8:

Een afschrift van onderhavige beslissing zal aan de betrokken voornoemde diensten overgemaakt worden.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

12.  LOKALE POLITIE - VACANTVERKLARING COMMISSARIS VAN POLITIE - DIENSTHOOFD OPERATIES

 

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          De wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.

          Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd, en al z'n latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, hierna KB mobiliteit genoemd.

          Het koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 7 juni 2009 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 31 mei 2009 tot wijziging van de RPPol inzake de wervingsreserve in het raam van de mobiliteit.

          De ministeriële omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 houdende toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones (+ de aanvullingen GPI 15bis, 15 quater en 15 quinquies).

          De permanente nota van de federale politie, met kenmerk DGS/DSP/C-2011/22746, uitgegeven op 09 juni 2011, omtrent de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie - procedures en statutaire gevolgen.

          De beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 30 september 2020, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen op 3 november 2020.

          Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.

          De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.

 

Feiten

          Commissaris van politie, diensthoofd operaties,                          , maakt uitgaande mobiliteit.

          Er wordt gevraagd om de functie diensthoofd Operaties nu vacant te verklaren zodat de in plaats stelling zo snel mogelijk kan gebeuren.

          Het functieprofiel voor de functie diensthoofd Operaties werd opgemaakt en wordt in bijlage gevoegd.

          De procedure die zal gevolgd worden voor de vacantverklaring en voor het indienen van de kandidaturen, is deze conform de algemene regelgeving inzake de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie.

          De procedure die zal gevolgd worden voor het voeren van de selectie, is een gestructureerd interview door een selectiecommissie.

           

Argumentatie

          De operationele werking van de lokale politie Maldegem komt in het gedrang bij het niet volledig bestaffen van het kader.

          Op basis van de dienstnoodwendigheden de bezetting van deze functie verantwoord is.

 

BESLUIT:

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om 1 voltijdse statutaire betrekking van Commissaris van politie diensthoofd Operaties, van de lokale politie Maldegem, vacant te verklaren  in het kader van de mobiliteit van de geïntegreerde politie conform de hierboven bepaalde modaliteiten.

 

Artikel 2:

De functie die vacant wordt verklaard heeft het functieprofiel van diensthoofd Operaties.

 

Artikel 3:

De functie van Commissaris van politie diensthoofd Operaties, is geen betrekking waaraan een voorrang is gekoppeld voor de oud-Brusselaars.

 

Artikel 4:

De functie van Commissaris van politie diensthoofd Operaties, is geen gespecialiseerde betrekking.

 

Artikel 5:

In de selectie van Commissaris van politie diensthoofd Operaties, wordt wel voorzien in een wervingsreserve die geldt voor een gelijkwaardige functionaliteit tot de datum van de volgende 2 mobiliteitscycli.

 

Artikel 6:

Volgende selectiemodaliteiten worden weerhouden:

 - advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort.

 

Artikel 7:

De samenstelling van de plaatselijke selectiecommissie is nog nader te bepalen

 

De korpschef kan overeenkomstig de beschikbaarheid van de leden van de selectiecommissie desnoods vervangers aanduiden.

 

Artikel 8:

Een afschrift van onderhavige beslissing zal aan de betrokken voornoemde diensten overgemaakt worden.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

13.  LOKALE POLITIE - VACANTVERKLARING HOOFDINSPECTEUR TEAMCHEF INTERVENTIE

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          De wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.

          Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd, en al z'n latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, hierna KB mobiliteit genoemd.

          Het koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 7 juni 2009 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 31 mei 2009 tot wijziging van de RPPol inzake de wervingsreserve in het raam van de mobiliteit.

          De ministeriële omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 houdende toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones (+ de aanvullingen GPI 15bis, 15 quater en 15 quinquies).

          De permanente nota van de federale politie, met kenmerk DGS/DSP/C-2011/22746, uitgegeven op 09 juni 2011, omtrent de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie - procedures en statutaire gevolgen.

          De beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 30 september 2020, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen op 3 november 2020.

          Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.

          De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.

 

Feiten

          Een hoofdinspecteur, teamchef interventie, maakt uitgaande mobiliteit op 1 oktober 2021.

          Er wordt gevraagd om de functie teamchef interventie nu vacant te verklaren zodat de in plaats stelling kan gebeuren met ingang van 1 november 2021.

          Het functieprofiel voor de functie hoofdinspecteur teamchef interventie werd opgemaakt en wordt in bijlage gevoegd.

          De procedure die zal gevolgd worden voor de vacantverklaring en voor het indienen van de kandidaturen, is deze conform de algemene regelgeving inzake de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie.

          De procedure die zal gevolgd worden voor het voeren van de selectie, is een gestructureerd interview door een selectiecommissie.

           

Argumentatie

          De operationele werking van de lokale politie Maldegem komt in het gedrang bij het niet volledig bestaffen van het kader.

          Op basis van de dienstnoodwendigheden de bezetting van deze functie verantwoord is.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om 1 voltijdse statutaire betrekking van hoofdinspecteur teamchef interventie, van de lokale politie Maldegem, vacant te verklaren  in het kader van de mobiliteit van de geïntegreerde politie conform de hierboven bepaalde modaliteiten.

 

Artikel 2:

De functie die vacant wordt verklaard heeft het functieprofiel van hoofdinspecteur teamchef interventie.

 

Artikel 3:

De functie van hoofdinspecteur teamchef interventie, is geen betrekking waaraan een voorrang is gekoppeld voor de oud-Brusselaars.

 

Artikel 4:

De functie van hoofdinspecteur teamchef interventie, is geen gespecialiseerde betrekking.

 

Artikel 5:

In de selectie van hoofdinspecteur teamchef interventie wordt voorzien in een wervingsreserve die geldt voor een gelijkwaardige functionaliteit tot de datum van de volgende 2 mobiliteitscycli.

 

Artikel 6:

Volgende selectiemodaliteiten worden weerhouden:

 - advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort.

 

Artikel 7:

De plaatselijke selectiecommissie is nog nader te bepalen.

 

Artikel 8:

Een afschrift van onderhavige beslissing zal aan de betrokken voornoemde diensten overgemaakt worden.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

14.  SPAM 16 VOSSENHOL OVEREENKOMSTEN GRONDINNAMES

 

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020 houdende goedkeuring van het definitief ontwerp Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) nr. 16 project rioleringswerken Vossenhol.

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020, houdende goedkeuring van het Spam 16 project rioleringswerken Vossenhol, goedkeuring van de onteigeningsplannen, de tabel der grondinnemingen en de projectnota.

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 april 2021, houdende goedkeuring van een eerste reeks verkoopbeloftes

            De beslissing van de gemeenteraad van 27 mei 2021, houdende goedkeuring van een tweede reeks verkoopsbeloftes en overeenkomsten;

 

Argumentatie

             Het gemeentebestuur ontving de volgende verkoopbelofte in het kader van de rioleringswerken Vossenhol langsheen de Francis de Meeuslaan

Inname

kadaster

eigenaars

oppervlakte

kostprijs

008 en 009

Maldegem, 2de afdeling sectie E, nummer 13 C en 13 D

 

 

 

                  

223 m²

€ 1.943.45

 

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de verkoopbelofte goed te keuren, zodat ze kan worden ondertekend door de burgemeester en de wnd. algemeen directeur.

          Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-3-2-1-09

Actie-omschrijving: realisatie Spam 16 Vossenhol - Inname gronden

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  220800

152.712 euro

140.424,96 euro

1.943,45 euro

138.481,51 euro

 

 

Tussenkomsten

             door raadslid Leandra Decuyper (CD&V)

          door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

BESLUIT:

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende overeenkomst tot aankoop van grond goed, nodig voor de realisatie van het Spam 16 dossier rioleringswerken Vossenhol

 

Inname

kadaster

eigenaars

oppervlakte inname

kostprijs

008 en 009

2-de afdeling sectie E, nummer 13 C en 13 D

 

 

 

223 m²

€ 1.943,45

 

Artikel 2:

De vergoedingen in verband met deze aankopen worden gefinancierd met kredieten voorzien onder actie A-3-2-1-9 realisatie Spam 16 Vossenhol inname gronden, algemeen rekeningnummer 0310-00 220800 van de gemeentelijke meerjarenplanning

 

Artikel 3:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de koopovereenkomsten te ondertekenen namens het gemeentebestuur van Maldegem.

 

Artikel 4:

De overeenkomsten worden overgemaakt aan de afdeling vastgoedtransacties voor de opmaak van de authentieke akten.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

15.  SPAM 18 VERBRANDEN BOS, KALLESTRAAT EN ZANDAKKERS -RIOLERINGSWERKEN THV RINGBAAN - ONTEIGENING

 

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          Artikel 16 van de Grondwet, dat stelt dat onteigening slechts mogelijk is ten algemene nutte;

          Artikel 1 van het Aanvullend protocol bij het Europees verdrag van de Rechten van de Mens, dat stelt dat onteigening slechts mogelijk is als dit noodzakelijk is.

          Het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017

          De wet van 26 maart 1971 inzake de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging, en zijn latere wijzigingen

          Het Vlaams decreet betreffende integraal waterbeleid van 18 juli 2003

          Het Vlaamse decreet van 24 december 2004 met het oog op het behalen van de Europese doelstellingen voor de Kaderrichtlijn Water

          De Decreten van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en de handhaving van de omgevingsvergunning

          Het besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning

          Het besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende vaststelling van de regels met betrekking tot de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsplicht en de vaststelling van de zoneringsplannen, en latere wijzigingen

          De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, zoals goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 15 mei 2009, en latere wijzigingen

          Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater

          De beslissing van de Gemeenteraad van 16 september 2009, houdende goedkeuring van het strategisch plan afvalwater Maldegem (SPAM), met daarin onder meer het Spam 18 project rioleringswerken Verbranden Bos - Kallestraat - Weide

          De beslissing van de Gemeenteraad van 27 november 2019, houdende goedkeuring van het ontwerp rioleringswerken Spam 18, Verbranden Bos - Kallestraat en Zandakkers

          De beslissing van de Gemeenteraad van 18 december 2019, houdende voorlopige goedkeuring van de onteigeningsplannen met de bijhorende tabel der grondinnemingen en de projectnota voor de rioleringswerken in de Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers

          De beslissingen van de gemeenteraad van 12 december 2020, 29 april en 27 mei 2021, houdende goedkeuring van overeenkomsten voor grondinneming, pachtafstand en ter beschikkingstelling van gronden met het oog op de realisatie van het hierboven vermelde rioleringsproject.

 

Feiten

          Het grondinnemingsplan MLD 3015 Zandakkers en Ringbaan, Innemingen 70 t.e.m. 78 en 80, werd opgemaakt en laatst aangepast naar aanleiding van de uitwerking van het ontwerp op 6 november 2020 door het BV Studiebureau Jonckheere, Koningin Astridlaan 134/5 te 8200 Brugge.

 

Argumentatie

             De onderhandelaar van Aquafin bezocht ondertussen alle betrokken eigenaars en gebruikers van percelen te hoogte van het project met een voorstel tot aankoop in der minne.

             Voor de innames 075, 076, 077 en 078 kon hij een principieel akkoord bekomen van de meerderheid van de familie, maar één medeeigenaar wenste een merkelijk hogere aankoopprijs dan de schattingsprijs voor de percelen, zoals opgemaakt door de Afdeling Vastgoedtransacties.

             Er werden ondertussen nog een aantal bijkomende onderhandelingspogingen ondernomen, maar de betreffende mede-eigenaar wenst niet in te gaan op de aangeboden verkoopsovereenkomst.

             Omschrijving van te onteigenen goederen

 

nr. inname

Kadastrale omschrijving

oppervlakte

omschrijving

eigenaars

bovengrondse inname

erfdienstbaarheidszone

075

5de afdeling sectie H, nr. 340 D

5.395 m²

bouwland (landbouwzone)

-                                   
 

- ...................................
 

-                                   
 

- ...................................
 

- ................. .................
 

-                                   
 

-                                   
 

- .................. ................
 

 

383 m²

300 m²

076

5de afdeling, sectie H, nr. 340 C

1.668 m²

bouwland (woonuitbreidingsgebied)

idem inname 075

83 m²

62 m²

077

5de afdeling sectie H, nr 339 A

2.792 m²

bouwland (woonuitbreidingsgebied)

idem inname 075

202 m²

185 m²

078

5de afdeling sectie H, nr. 290 A

2.390 m²

weiland (woonuitbreidingsgebied)

idem inname 075

312 m²

127 m²

 

          De onteigenende instantie: Het Gemeentebestuur van Maldegem, Marktstraat 7 te 9990 Maldegem.

          De rechtsgrond van de onteigening: Het voorlopige en het definitieve onteigeningsbesluit van de gemeenteraad van Maldegem genomen op basis van artikel 6 1° van het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017 en latere wijzigingen.

          Het doel van de onteigening is de realisatie van de wegenis en rioleringswerken opgenomen in het Spam (strategisch plan afvalwater maldegem) nr 18 project rioleringswerken Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers.

          Aangezien het uit eerdere pogingen tot minnelijk overleg bleek dat een voorafgaande minnelijke verwerving van de hierboven vermelde innames niet mogelijk was, is het gemeentebestuur genoodzaakt de procedure tot onteigenen op te starten.

          De gemeenteraad duidt ook Aquafin nv en de afdeling Vastgoedtransacties te Gent aan die over een minnelijke onderhandelingstermijn van 2 maanden beschikken, om alsnog een overeenkomst in der minne te bereiken met de betrokken eigenaars.

          Gelet op het grondinnemingsplan en de projectnota

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: 3-02-01-05

Actie-omschrijving: Spam 18 B inname gronden

Budgetbeheerder: Vancanneyt Sander

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  220800

139.081 euro

100.854.91 euro

51.551,46 euro

 49.303,45 euro

 

 

BESLUIT:

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het grondinnemingsplan MLD 3015 Zandakkers en Ringbaan, innemingen 70 t.e.m. 78 en 80 voorlopig goed, zoals opgemaakt en laatst aangepast op 6 november 2020 door het BV Studiebureau Jonckheere, Koningin Astridlaan 134/5 te 8200 Brugge, voor volgende te onteigenen onroerende goederen:

 

nr. inname

kadastrale omschrijving

oppervlakte

omschrijving

eigenaars

bovengrondse inname

erfdienstbaarheidszone

075

5de afdeling sectie H, nr. 340 D

5.395 m²

bouwland (landbouwzone)

-                                 
 

- .................................
 

-                                 
 

- .................. ..............
 

- ................  ...............
 

- ................ ................
 

- ............... .................
 

- ................. ...............
 

 383 m²

300 m²

076

5de afdeling

sectie H, nr. 340 C

1.668 m²

bouwland (woonuitbreidingsgebied)

idem inname 075

83 m²

62 m²

077

5de afdeling sectie H nr. 339 A

2.792 m²

bouwland (woonuitbreidingsgebied)

idem inname 075

202 m²

185 m²

078

5de afdeling sectie H nr. 290 A

2.390 m²

weiland (woonuitbreidingsgebied)

idem inname 075

312 m²

127 m²

 

Artikel 2:

De onteigening wordt gerealiseerd om redenen van algemeen nut, namelijk de realisatie van het Spam 18 project wegenis en rioleringswerken Verbranden Bos, Kalllestraat en Zandakkers.

 

Artikel 3:

De uitgaven in verband met deze grondinnames worden verrekend onder actie 3-02-01-05 Spam 18 B inname gronden, algemeen rekeningnummer 0310-00 220800 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

Artikel 4:

Het Schepencollege wordt opgedragen een openbaar onderzoek te organiseren aangaande deze onteigening.

 

Artikel 5:

De realisatie van de grondverwervingen wordt opgedragen aan Aquafin nv en de Afdeling Vastgoedtransacties, Virginie Lovelinggebouw, Koningin Maria Hendrikaplein 70 te 9000 Gent.

 

Artikel 6:

De minnelijke onderhandelingstermijn wordt vastgesteld op 2 maanden.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

16.  GOEDKEURING SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VDAB, WELZIJNSBAND MEETJESLAND EN LOKAAL BESTUUR MALDEGEM - SAMEN STERK VOOR WERK

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

 het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

 

Feiten

          Het Vlaamse Regeerakkoord (legislatuur 2019-2024) wil de komende jaren minstens 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen. Een werkzaamheidsgraad van 80%  is hierbij het doel.

          Het doel bereiken kan door een versterkte samenwerking tussen VDAB en het lokaal bestuur.

          VDAB neemt hierin de regisseursrol op om samen de doelstellingen te realiseren.

          Een actieplan gebaseerd op analyse van de arbeidsmarkt is de leidraad om bovenstaand doel te bereiken.

          De socio-economische situatie in 2018 vertelt ons dat in het Meetjesland een werkzaamsheidsgraad is van 77.50%.

          3.5% van de 20 tot 64-jarigen, ook de potentiële beroepsbevolking genoemd, is op zoek naar werk. 19 % is niet-beroepsactief.

          De werkzaamheidsgraad bij laaggeschoolden bedraagt 54,3 % in 2019. Voor 55-plussers is dat 54.9% en personen niet geboren in de Europese Unie is dit 64.9%.

          45.8% van mensen met een beperking of ziekte is aan het werk.

          Door de coronacrisis daalde de werkzaamheidsgraad in Vlaanderen. Gedurende het jaar 2020 waren er heel wat schommelingen. Minimaal bedroeg de werkzaamheidsgraad 72,3 %.

          De werkloosheid steeg met 7,7 % sinds maart 2020 (begin pandemie) in regio Meetjesland.

          De jobratio (jobs per 100 inwoners op beroepsactieve leeftijd (15-64 jaar)) is 57.2 voor het Meetjesland.

 

Argumentatie

          Bepaalde doelgroepen in onze samenleving blijven structureel uitgesloten van evenredige deelname aan de arbeidsmarkt. De drempel naar werk/ activering voor deze personen is hoog.

          Hierdoor ontstaat het gevaar op een groeiende sociale ongelijkheid en verhoogd risico op uitval.

          Men streeft naar een coherent beleid waar krachten tussen het lokaal bestuur en VDAB gebundeld worden.

          Door in te zetten op drie centrale ambities - namelijk meer mensen aan de slag, sterke werkgeversbenadering en levenslang leren/ sterkere loopbaan binnen een stimuleren leerklimaat - kunnen we de werkzaamheidsgraad in het Meetjesland verhogen.

          Deze doelen werden omgezet in een actieplan. Het lokaal bestuur kan zelf aangeven welk "recept" haalbaar is binnen de gemeente. Tevens wordt er ook rekening gehouden met de nood vanuit de burger. Er zijn geen concrete verwachtingen, er is veel ruimte voor eigen invulling en uitwerking. Het is een samenwerkingsovereenkomst waarbij er gehamerd wordt op de beschikbaarheid en het engagement van alle partijen. Zo kan bijvoorbeeld aan VDAB gevraagd worden om een vorming in te richten voor schoolverlaters in Maldegem.

          De voorliggende samenwerkingsovereenkomst somt in deel I de algemene doelstellingen van dit project op. In deel II worden de algemene principes gedefinieerd die gelden voor alle steden en gemeenten binnen het Meetjesland. In deel III beschrijft men de gezamenlijke actiedomeinen zoals omschreven en vertaald in het actieplan (aparte bijlage). Dit plan wordt frequent geëvalueerd en om de 2 jaar geüpdatet. Deel IV en V van de samenwerkingsovereenkomst beschrijven de overlegstructuren en de duur (2021-2025) van de overeenkomst.

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

Er is geen financiële weerslag verbonden aan deze overeenkomst. Men streeft ernaar om zoveel mogelijk te realiseren binnen de operationele werkingen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst "Samen sterk voor werk" tussen lokale besturen regio Meetjesland, Welzijnsband Meetjesland en VDAB goed als volgt:

 

Samenwerkingsovereenkomst tussen de lokale besturen regio Meetjesland, Welzijnsband Meetjesland en VDAB

SAMEN STERK VOOR WERK!

Tussen

Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), met zetel te Keizerslaan 11, 1000 Brussel, vertegenwoordigd door de heer Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder en de heer Freddy Van Malderen, directeur VDAB Oost-Vlaanderen

 

en

 

het lokaal bestuur Aalter, vertegenwoordigd door burgemeester Pieter De Crem, en algemeen directeur Luc Jolie;

 

het lokaal bestuur Assenede, vertegenwoordigd door burgemeester Philippe De Coninck, en algemeen directeur Frederik Willems;

 

het lokaal bestuur Eeklo, vertegenwoordigd door burgemeester Luc Vandevelde en algemeen directeur Meike Van Grembergen;

 

het lokaal bestuur Evergem, vertegenwoordigd door burgemeester Joeri De Maertelaere, en algemeen directeur Danny Coene;

 

het lokaal bestuur Kaprijke, vertegenwoordigd door burgemeester Pieter Claeys, en algemeen directeur Karine Goegebeur;

 

het lokaal bestuur Lievegem, vertegenwoordigd door burgemeester Tony Vermeire, en algemeen directeur Eddy De Mits;

 

het lokaal bestuur Maldegem, vertegenwoordigd door burgemeester Bart Van Hulle, en waarnemend algemeen directeur Koen Cromheecke;

 

het lokaal bestuur Sint-Laureins, vertegenwoordigd door burgemeester Franki Van de Moere, en algemeen directeur Linda Turpyn;

 

het lokaal bestuur Wachtebeke, vertegenwoordigd door burgemeester Rudy Van Cronenburg, en waarnemend algemeen directeur Lise Gosseye;

 

het lokaal bestuur Zelzate, vertegenwoordigd door burgemeester Brent Meuleman, en waarnemend algemeen directeur Christine Coone;

 

en

 

Welzijnsband Meetjesland vertegenwoordigd door Maggy Van Belle, algemeen directeur;

 

wordt de volgende samenwerkingsovereenkomst gesloten:

 

Deel I. Algemene doelstelling

Het Vlaamse Regeerakkoord 2019-2024 wil de volgende jaren minstens 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen. Een werkzaamheidsgraad van 80% is het doel. In dat Vlaams Regeerakkoord wordt een versterkte samenwerking tussen VDAB met Lokale Besturen naar voor geschoven als één van de hefbomen in het bereiken van die ambitie. VDAB en de lokale besturen regio Meetjesland engageren zich om samen bij te dragen aan deze ambitie.

 

VDAB participeert in deze samenwerkingsovereenkomst binnen de beleidslijnen van het Vlaamse Regeerakkoord. VDAB wil ieder ondersteunen die werk heeft, geeft of zoekt. VDAB zal daarvoor:

          als regisseur en connector inspireren, proactief samenwerken en connecteren met een kwalitatief ecosysteem om samen de doelstellingen te realiseren;

          als dataregisseur een trusted advisor zijn voor burgers en ondernemingen, en inzichten halen uit elke samenwerking;

          als excellente dienstverlener focussen op kerntaken als inschatten, oriënteren, matchen en traject bepalen, en leren uit de resultaten.

 

De opdracht van de Lokale Besturen in het kader van het werkgelegenheidsbeleid kan als volgt geformuleerd worden: het beleid van lokale besturen, of intergemeentelijke samenwerkingsverbanden dat, aanvullend aan het Vlaamse beleid, inzet op een duurzame tewerkstelling van zoveel mogelijk burgers, met betrokkenheid van lokale partners en beleidsdomeinen (onderwijs, welzijn, jeugd, lokale economie, sociale economie,...), op maat van de lokale realiteit.

 

Welzijnsband Meetjesland heeft als doel de Meetjeslandse besturen te versterken en ondersteunen in hun welzijnsopdracht op het vlak van de realisatie van de sociale grondrechten van hun inwoners. We zetten in op een welzijnsgericht activeringsbeleid.

 

Welzijnsband Meetjesland neemt sinds 2020 de regierol sociale economie en werk op. Er worden binnen deze regierol enerzijds acties uitgevoerd met als doel om de competenties van werkzoekenden te versterken in functie van doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt. Anderzijds worden bijeenkomsten georganiseerd voor alle hulpverleners, maatwerkbedrijven, private werkgevers en structurele partners waarbij ontmoeting enerzijds en kennismaking met elkaars werking en aanbod anderzijds centraal staan. De transitie naar een duurzame en circulaire economie is één van de speerpunten in het beleid van de Vlaanderen. Vanuit deze ambitie wordt de komende jaren ingezet op tal van acties, waaronder het ondersteunen van lokale besturen bij de doorstroom naar lokale tewerkstelling.

 

We werken samen aan een duurzame tewerkstelling van zoveel mogelijk burgers, met betrokkenheid van lokale partners uit allerlei sectoren. Deze samenwerkingsovereenkomst beoogt een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie tussen de lokale besturen van het Meetjesland, Welzijnsband Meetjesland en VDAB Oost-Vlaanderen.

 

Er zijn drie centrale ambities:

1. Meer mensen aan de slag

2. Sterke werkgeversbenadering

3. Levenslang leren - sterkere loopbanen binnen een stimulerend leerklimaat

 

 

Deel II. Algemene principes voor een operationele werking

 

Er werden 10 samenwerkingsprincipes vastgelegd in overleg tussen VDAB, VVSG en afgevaardigden van lokale besturen. Ze worden als toetsingskader gehanteerd bij de opmaak van acties.

 

We plaatsen de burgers/inwoners centraal en geven deze ruimte om talenten en passies te

ontwikkelen in functie van een duurzame match op de arbeidsmarkt. Werkgevers creëren werk en

burgers zitten aan het stuur van hun loopbaan.

 

We werken aan meer eigenaarschap bij de organisaties en hun medewerkers. We nemen

initiatieven om de betrokkenheid van medewerkers bij deze samenwerking te verhogen

(verbeteracties met een resultaat- en doelgericht kader).

 

We bouwen onze samenwerking uit tot een solide organisatienetwerk, waarin elke partner de

eigenheid bewaart en waarin we informatie, middelen, activiteiten en competenties delen om samen

resultaten te boeken.

 

We werken vanuit een holistische visie op de ‘klant’ en stimuleren niet-beroepsactieven om

stappen te zetten naar de arbeidsmarkt.

 

Differentiatie in de samenwerking is een sleutel tot oplossingen op maat van doelgroepen en

werkingsgebieden (sociale groep, gemeenschap, wijk, gemeente, regio).

 

Door clustering van samenwerkende OCMW’s ondersteunen we de activeringsrol van OCMW’s en

vergemakkelijken we de samenwerking met VDAB. Tegelijkertijd bevorderen we de

intergemeentelijke samenwerking. De regie van de lokale besturen inzake lokale sociale economie

breiden we uit tot een regie ‘lokaal werkgelegenheidsbeleid’.

 

We werken aan betere gegevensuitwisseling zodat we de gebundelde informatie kunnen inzetten

ten gunste van de dienstverlening aan onze inwoners.

 

We maken elkaars dienstverlening meer toegankelijk en passen een ‘inclusie-toets’ toe zodat een

begeleidingsaanbod dat nu al door de andere partner(s) wordt geboden, beschikbaar komt voor

doelgroepen die daarvan vandaag nog geen gebruik van maken.

 

We maken de meerwaarde van de samenwerking zichtbaar voor gebruikers en medewerkers. We

tonen de voordelen van samenwerking.

 

Door de samenwerking ook meetbaar te maken, krijgen we zicht op de impact van de samenwerking.

 

 

Deel III. Streven naar zichtbare resultaten

 

De lokale besturen uit het Meetjesland, de Welzijnsband Meetjesland en VDAB hebben gezamenlijke acties bepaald waar ze met deze samenwerkingsovereenkomst het verschil in wil maken. Deze acties moeten zichtbare resultaten kennen voor de klanten (werkzoekenden, werkgevers, werknemers, burgers,...). Er zijn drie centrale ambities:

1. Meer mensen aan de slag

2. Sterke werkgeversbenadering

3. Levenslang leren - sterkere loopbanen binnen een stimulerend leerklimaat

 

In het actieplan lees je verdere concretisering. Het actieplan wordt om de 2 jaar geëvalueerd op de stuurgroep. De dashboardgegevens tonen de evolutie van verschillende indicatoren.

 

Elke stad / gemeente kenmerkt zich door eigen noden, ervaringen en expertise. Ook hiervoor kunnen binnen deze samenwerkingsovereenkomst acties opgezet worden. Initiatief kan zowel door het lokaal bestuur als VDAB genomen worden. We zien het actieplan als een flexibel document waar elke partner zich maximaal voor engageert, met begrip voor ieders nood en capaciteit.

 

 

Deel IV. Overlegstructuur en besluitvormingsproces

 

Stuurgroep

 

De stuurgroep is verantwoordelijk voor de opvolging van de samenwerkingsovereenkomst en voor de realisatie van het actieplan. Er worden onderling afspraken gemaakt wat betreft de inbreng en verantwoordelijkheid van elke partner. De stuurgroep komt hiervoor minstens 1 keer om de twee jaar samen. VDAB nodigt uit, en maakt samen met Welzijnsband Meetjesland de agenda op.

 

Voor VDAB: clustermanager, teamleider intensieve dienstverlening, netwerkmanager lokale besturen

 

Voor het Lokaal bestuur: minstens één afgevaardigde per bestuur of een afgevaardigde via Welzijnsband Meetjesland. Deze afgevaardigden kunnen zijn: afdelingshoofd mens & samenleving, afdelingshoofd opvoeding & onderwijs, leidinggevende team maatschappelijk activering, leidinggevende flankerend onderwijsbeleid, adviseur lokale economie en tewerkstelling, burgemeester en schepenen, coördinator team arbeidstrajectbegeleiding, ...

 

Voor Welzijnsband Meetjesland: coördinator team arbeidstrajectbegeleiding

 

Werkgroep samenwerkingsovereenkomst

 

Om de samenwerking voldoende te kunnen laten groeien en opvolgen is er minimaal 3 keer per jaar een operationeel overleg. Zo worden er snel en gericht operationele afspraken gemaakt. Ook is er ruimte om van elkaar te leren en tot de meest optimale begeleiding van onze gezamenlijke klanten te komen. VDAB nodigt uit en maakt samen met Welzijnsband Meetjesland de agenda op.

 

Voor VDAB: teamleider intensieve dienstverlening of andere sectorale teamleider, afhankelijk van de agenda kunnen experten, bemiddelaars, … aansluiten

 

Voor het Lokaal bestuur: deelnemers vanuit de werkgroep die vorm gaf aan de samenwerkingsovereenkomst , leidinggevende team maatschappelijk activering en flankerend onderwijsbeleid, adviseur lokale economie en tewerkstelling, afhankelijk van de agenda experten, trajectbegeleiders,.....

 

Voor Welzijnsband Meetjesland: coördinator team arbeidstrajectbegeleiding

 

 

Deel IV. Duur

 

Deze overeenkomst loopt tot en met 31 december 2025. Elk van de partijen heeft het recht de overeenkomst op te zeggen zonder dat dit in hoofde van de andere contractant eender welk recht doet ontstaan. Betwistingen die voortvloeien uit deze overeenkomst worden in onderling overleg afgehandeld en indien dit niet zou lukken, voorgelegd aan een door de partners aanvaarde bemiddelende instantie.

 

Deze overeenkomst gaat in op 1 september 2021.

 

Voor het lokaal bestuur van Aalter - Kris Ally, voorzitter gemeenteraad en Luc Jolie, algemeen directeur

 

Voor het lokaal bestuur van Assenede - burgemeester Philippe De Coninck

 

Voor het lokaal bestuur van Eeklo - Nicole De Munter, voorzitter gemeente- en ocmw-raad en Meike Van Grembergen, algemeen directeur

 

Voor het lokaal bestuur van Evergem - burgemeester Joeri De Martelaere en Danny Coene, algemeen directeur

 

Voor het lokaal bestuur van Kaprijke - Patrick Hugaert, voorzitter gemeenteraad en Karine Goegebeur, algemeen directeur

 

Voor het lokaal bestuur van Lievegem - Nicholas Spinel, voorzitter gemeenteraad en Eddy De Mits, algemeen directeur

 

Voor het lokaal bestuur van Maldegem - burgemeester Bart Van Hulle en Koen Cromheecke, waarnemend algemeen directeur

 

 

Voor het lokaal bestuur van Sint-Laureins - Jan Roets, voorzitter gemeenteraad

 

Voor het lokaal bestuur van Wachtebeke,

 

Voor het lokaal bestuur van Zelzate - burgemeester Brent Meuleman

 

Voor welzijnsband Meetjesland, mevrouw Maggy Van Belle, algemeen directeur

 

Voor VDAB, de heer Freddy Van Malderen, provinciaal directeur Oost-Vlaanderen

 

 

Bijlage: Actieplan

 

 

Artikel 2:

De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd de overeenkomst te ondertekenen namens gemeente Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

17.  TIJDELIJKE MAATREGEL OP DE TOEKENNING VAN SUBSIDIES AAN MALDEGEMSE JEUGD-, SPORT-, SENIOREN- EN CULTUURVERENIGINGEN - EXTRA SUBSIDIEBEDRAG

 

Juridische gronden

 Beslissing van de Vlaamse Regering van 2 juni 2020 om lokale besturen eenmalig 87,3 miljoen euro via het Vlaamse Noodfonds ter beschikking te stellen voor de jeugd-, sport- en cultuurverenigingen. Voor Maldegem komt dit neer op een bedrag van 242.382,60 euro.

 Het ministerieel besluit van 18 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken; zoals gewijzigd.

            De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

23°  het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies

            Het subsidiereglement basis- en werkingssubsidies specifiek voor cultuur erkende Maldegemse verenigingen, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 juni 2018.

            Het reglement kwaliteitsvolle sportclub, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 juni 2018.

            Het reglement kwaliteitsvolle jeugdsport, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 juni 2018.

            Het reglement voor de subsidiëring van de plaatselijke seniorenwerking, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 april 2005.

            Reglement voor de subsidiëring van het plaatselijk erkende jeugdwerk Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 29 oktober 2020.

            Tijdelijke maatregel op de toekenning van subsidies aan Maldegemse jeugd-, sport-, senioren- en cultuurverenigingen - bepalen subsidiebedrag voor de werkjaren 2019-2020 en 2020-2021, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 29 oktober 2020.

            Reglement erkenning als Maldegemse vereniging - wijziging (vanaf 1 september 2021), zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 mei 2021.

 

Feiten

            De Vlaamse overheid heeft in 2020 een eenmalige subsidie ter ondersteuning van de verenigingen toegekend aan de gemeente Maldegem ten bedrage van 242.383,00 euro. De Covid 19-crisis en de maatregelen ter bestrijding ervan hebben immers ook een impact op het verenigingsleven. Ten gevolge van de lockdown en de aanhoudende veiligheidsmaatregelen hebben al deze verenigingen anderhalf atypisch werkjaar achter de rug en kunnen ze alle steun goed gebruiken.

            Tijdens de collegebespreking van 21 december 2020 van de bijeenkomst van de Wijzeraad van 2 december 2020 werd principieel bepaald dat in elke leefkern gratis een gemeentelijke zaal zou moeten kunnen worden gebruikt zolang de coronamaatregelen gelden.

            Wat de zalen van het gemeenschapscentrum betreft, keurde het college in zitting van 8 februari 2021 een eerste voorstel principieel goed.

            Conform de regelgeving werd aansluitend de adviesprocedure doorlopen.

            Naar aanleiding van de collegebespreking van 22 maart 2021 van de uitgebrachte adviezen werd gesteld dat er een voorstel van maatregelen diende te worden uitgewerkt waarbij alle erkende Maldegemse verenigingen een bepaalde vorm van coronasteun zouden kunnen genieten.

            Sommige erkende verenigingen krijgen jaarlijks een gemeentelijke nominatieve toelage, ingeschreven op naam in het budget.

            Andere erkende verenigingen kunnen jaarlijks een subsidieaanvraag doen binnen het voor hun sector geldende subsidiereglement. Het toegekende subsidiebedrag is afhankelijk van een aantal criteria zoals ledenaantal, actieve werking en aantal activiteiten.

            Naar aanleiding van de coronasituatie werd door de gemeenteraad van 29 oktober 2020 een eerste tijdelijke maatregel goedgekeurd waarbij erkende Maldegemse jeugd-, sport-, senioren- en cultuurverenigingen voor het werkjaar 2020 en 2021 eenzelfde gemeentelijke subsidie ontvangen als in werkjaar 2019, tenzij zij hun werking ondertussen definitief hebben stopgezet.

            Conform deze maatregel werden (in 2020 en) in 2021 volgende bedragen uitbetaald:

sport: 62.488,34 euro

jeugd: 13.500,00 euro

cultuur: 18.587,46 euro

senioren: 2.196,00 euro

TOTAAL: 96.771,80 euro

            Door deze maatregel konden een aantal erkende verenigingen weliswaar geen subsidie genieten:

verenigingen die vanaf 2020 voor het eerst een subsidieaanvraag hadden kunnen doen;

verenigingen, die in 2019 geen subsidieaanvraag indienden, maar volgens de sectorale subsidiereglementen in 2020 en 2021 wel een aanvraag hadden kunnen indienen.

 

Argumentatie

          De covid 19-crisis en de maatregelen ter bestrijding ervan hebben ook een impact op het Maldegemse verenigingsleven.

          Ten gevolge van de lockdown en de aanhoudende veiligheidsmaatregelen hebben vele verenigingen financiële problemen.

          Als bijkomende subsidiemaatregel naar aanleiding van de aanhoudende coronacrisis is het voorstel als volgt:

          een eenmalige 100% extra subsidie voor de erkende cultuur-, jeugd-, senioren- en sportverenigingen, gelijk aan de reeds in 2021 uitbetaalde subsidie conform de gemeenteraadsbeslissing van 29 oktober 2020.

          een eenmalige extra toelage voor Katootje vzw van 800,00 euro en Oranje vzw van 800,00 euro.

          een eenmalige extra toelage van 7.500,00 euro voor de Raad van Elf om te verdelen aan de carnavalsverenigingen, die in financiële nood verkeren.

          erkende verenigingen, die geen subsidies hebben gekregen in 2020 en 2021 maar menen dat zij hiertoe wel in aanmerking komen volgens een van de vernoemde sectorale subsidiereglementen, en die per 1 september 2021 ook erkend zijn op basis van het erkenningsreglement gestemd op 27 mei 2021, kunnen voor het werkjaar 2021 vooralsnog subsidies aanvragen volgens de geldende subsidiereglementen voor sport-, jeugd-, cultuur- en seniorenverenigingen. Hun werking zal worden geëvalueerd op basis van het laatste regulier werkingsjaar, volgens de bewijsvoering zoals gevraagd in de sectorale subsidiereglementen.

 

Adviezen

          De Wijzeraad bracht per 26 februari 2021 gebundeld advies uit met volgende adviezen:

          Jeugdadviesraad (15/02/2021)

          Cultuuradviesraad (18/02/2021)

          Seniorenadviesraad (23/02/2021)

          Sportadviesraad (25/02/2021)

          De Economische Adviesraad bezorgde nog een advies na op 3 maart 2021.

 

Financiële weerslag

          extra subsidies: op basis van in 2021 uitbetaalde subsidies:

          sport: 62.488,34 euro

          jeugd: 13.500,00 euro

          cultuur: 18.587,46 euro

          senioren: 2.196,00 euro

          SUBTOTAAL: 96.771,80 euro

          extra subsidies:

          Katootje vzw: 800,00 euro

          Jeugdatelier Oranje vzw: 800,00 euro

          Raad van Elf: 7.500,00 euro

          SUBTOTAAL: 9.100,00 euro

          ALGEMEEN TOTAAL: 105.871,80 euro

          Dit budget kan komen van:

          94.196,85 euro: exploitatie (0111-01 GBB-FIN 616920)

          11.674,95 euro: subsidiereglement UiTPAS (0751-02 A-6-3-1-03  649000)

Tussenkomsten

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

             door raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V)

             door schepen Glenn Longeville (Open Vld)

             door schepen Marleen Van den Bussche (De Merlaan)

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang) wordt opgemerkt dat op de lijst verenigingen vermeld worden die gestopt zijn en ondertussen geen werking meer hebben. Het raadslid denkt dat dit zal moeten onderzocht worden.

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen) die erop wil wijzen dat, toen het reglement over de Uitpas en de koppeling ervan met het openstaan voor mensen met kansenpas gestemd werd, er in de nota niet vermeld werd welk geld besteed zou worden. Voor Groen is het duidelijk dat dit losstaat van elkaar en dat de coronasubsidies daar niet aan tegemoetkomen.

             door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

             Algemeen directeur wnd. Koen Cromheecke stelt als amendement voor om een artikel 4 toe te voegen aan het besluit, m.n. "De subsidies zullen pas toegekend worden nadat uit onderzoek blijkt dat de vereniging nog bestaat en een werking heeft.

             Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) vraagt de raad om eerst te stemmen over het amendement en vervolgens over het besluit in zijn geheel.

 

Besluit

 

over het amendement van de algemeen directeur wnd.

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

over het geamendeerde besluit in zijn geheel

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad kent aan de erkende cultuur-, jeugd-, senioren- en sportverenigingen volgende extra nominatieve subsidies voor 2021 toe, gelijk aan de reeds in 2021 uitbetaalde subsidies conform de gemeenteraadsbeslissing van 29 oktober 2020:

 

Artikel 2:

De gemeenteraad kent volgende extra nominatieve subsidies voor 2021 toe:

 

 

Artikel 3:

Erkende verenigingen, die geen subsidies hebben gekregen in 2020 en 2021 maar menen dat zij hiertoe wel in aanmerking komen volgens een van de vernoemde sectorale subsidiereglementen, en die per 1 september 2021 ook erkend zijn op basis van het erkenningsreglement gestemd op 27 mei 2021, kunnen voor 2021 vooralsnog subsidies aanvragen volgens de geldende subsidiereglementen voor sport-, jeugd-, cultuur- en seniorenverenigingen. Hun werking zal worden geëvalueerd op basis van het laatste regulier werkingsjaar, volgens de bewijsvoering zoals gevraagd in de sectorale subsidiereglementen.

 

Artikel 4:

De subsidies zullen pas worden toegekend nadat uit onderzoek blijkt dat de vereniging nog bestaat en een werking heeft.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

18.  RETRIBUTIEREGLEMENT OP HET GEBRUIK VAN DE ZALEN VAN HET

GEMEENSCHAPSCENTRUM: TIJDELIJKE VRIJSTELLING IN HET KADER VAN CORONASTEUNMAATREGELEN VERENIGINGEN

 

Juridische gronden

 Beslissing van de Vlaamse Regering van 2 juni 2020 om lokale besturen eenmalig 87,3 miljoen euro via het Vlaamse Noodfonds ter beschikking te stellen voor de jeugd-, sport- en cultuurverenigingen. Voor Maldegem komt dit neer op een bedrag van 242.382,60 euro.

 Het ministerieel besluit van 18 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken; zoals gewijzigd.

            De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

 het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

            Retributiereglement op gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum vastgesteld door de gemeenteraad op 19 februari 2020.

 

Feiten

            De Vlaamse overheid heeft in 2020 een eenmalige subsidie ter ondersteuning van de verenigingen toegekend aan de gemeente Maldegem ten bedrage van 242.383,00 euro. De Covid 19-crisis en de maatregelen ter bestrijding ervan hebben immers ook een impact op het verenigingsleven. Ten gevolge van de lockdown en de aanhoudende veiligheidsmaatregelen hebben al deze verenigingen anderhalf atypisch werkjaar achter de rug en kunnen ze alle steun goed gebruiken.

            Tijdens de collegebespreking van 21 december 2020 van de bijeenkomst van de Wijzeraad van 2 december 2020 werd principieel bepaald dat in elke leefkern gratis een gemeentelijke zaal zou moeten kunnen worden gebruikt zolang de coronamaatregelen gelden.

            Wat de zalen van het gemeenschapscentrum betreft, keurde het college in zitting van 8 februari 2021 een eerste voorstel principieel goed.

            Conform de regelgeving werd aansluitend de adviesprocedure doorlopen.

            Naar aanleiding van de collegebespreking van 22 maart 2021 van de uitgebrachte adviezen werd gesteld dat er een voorstel van maatregelen diende te worden uitgewerkt waarbij alle erkende Maldegemse verenigingen een bepaalde vorm van coronasteun zouden kunnen genieten.

 

Argumentatie

          De covid 19-crisis en de maatregelen ter bestrijding ervan hebben ook een impact op het Maldegemse verenigingsleven.

          Ten gevolge van de lockdown en de aanhoudende veiligheidsmaatregelen hebben vele verenigingen financiële problemen.

          Naast de bijkomende subsidiemaatregel naar aanleiding van de aanhoudende coronacrisis is het voorstel als volgt:

          Voor alle erkende verenigingen, die geen extra subsidie ontvangen via de bijkomende subsidiemaatregel van 24 juni 2021, zullen de zalen van het gemeenschapscentrum, zoals opgelijst in het retributiereglement van het gemeenschapscentrum, gratis ter beschikking gesteld worden voor occasionele activiteiten (dus niet voor repetitieve, terugkerende activiteiten, zoals repetities, lessenreeksen, …).

          Deze maatregel geldt voor activiteiten die doorgaan vanaf 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2022.

 

Adviezen

          De Wijzeraad bracht per 26 februari 2021 gebundeld advies uit met volgende adviezen:

          Jeugdadviesraad (15/02/2021)

          Cultuuradviesraad (18/02/2021)

          Seniorenadviesraad (23/02/2021)

          Sportadviesraad (25/02/2021)

          De Economische Adviesraad bezorgde nog een advies na op 3 maart 2021.

 

Financiële weerslag

          Minder opbrengsten uit de verhuur.

Tussenkomsten

             Raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V) denkt dat het woord “eindelijk” hier op zijn plaats is.  Hij herinnert aan de gemeenteraad van september vorig jaar waar hij het voorstel had neergelegd om te kijken in welke mate de gemeente kosteloos een zaal kon ter beschikking stellen van de Maldegemse verenigingen.  Dat was toen vooral ingegeven vanuit het feit dat ze op die manier hun bestuursvergaderingen konden organiseren en dat kosteloos en veilig konden doen in het kader van corona-maatregelen.
De gemeenteraad heeft dat toen unaniem goedgekeurd, op één iemand na. Het heeft uiteindelijk toch nog acht maanden geduurd vooraleer er iets op tafel ligt.  De tijdlijn in het dossier is een beetje vreemd, want opnieuw zit hier een advies van de Wijzeraad bij dat bij hoogdringendheid gevraagd was op 11 februari. Wat daar zo hoogdringend aan was in de winter, op het moment dat we in volle lockdown zaten, is mij niet zo duidelijk. Die hoogdringendheid ontgaat mij helemaal omdat het ondertussen juni is en de zomer al begonnen is en het punt nu pas op de gemeenteraad komt. Daar kunnen we nog allemaal mee leven. Waar we niet kunnen mee leven is met wat voorligt. We hebben vandaag al een aantal amendementen zien passeren en ik denk dat we hier vanuit CD&V niet anders kunnen dan opnieuw vragen om dit punt aan te passen.
Raadslid De Ceuninck begrijpt niet goed wat de bedoeling is van dit punt: in artikel 1 wordt gezegd dat alle erkende verenigingen ... , en dan komt het: “behalve alle erkende cultuur-, jeugd-, senioren- en sportverenigingen die reeds een extra subsidie ontvingen - dat is het punt dat we zonet gestemd hebben -  gratis gebruik kunnen maken van de zalen van het gemeenschapscentrum”.  En dan komt er nog een beperking: “… enkel voor occasionele activiteiten en dus niet voor repetitieve, terugkerende activiteiten, zoals lessenreeksen, …”
Dan is de vraag wie er dan nog overblijft.  Welke of hoe weinig verenigingen zullen nog gebruik kunnen maken van dit aanbod?
Het raadslid denkt dat, als we ons verenigingsleven graag zien en willen ondersteunen, we het gedeelte dat tussen de haakjes staat, nl. “behalve alle erkende cultuur-, jeugd-, senioren- en sportverenigingen die reeds …. enz”, moeten weghalen uit het besluit, want anders stemmen we eigenlijk een lege doos en schotelen we hen een dode mus voor waar ze niets mee zijn.
Hetzelfde geldt voor artikel 2: daar stelt de CD&V-fractie voor om enkel het woord “occasionele” weg te laten, nl. bij “maatregel geldt voor die occasionele activiteiten die doorgaan vanaf …”.   Haal daar het woord “occasionele” uit en je krijgt al een heel andere ondersteuning naar het verenigingsleven.
De CD&V-fractie begrijpt dat dit beperkt is in tijd, nl. van 1 juli 2021 tot eind juni volgend jaar.  Je kan zoiets ook niet eeuwig doen, maar dekomende maanden zullen cruciaal zijn voor het verenigingsleven. Ze gaan allemaal na de zomer een heropstart organiseren van hun activiteiten.  Het is het uitgerekende moment om de verenigingen ernstig te nemen en hen op die manier te gaan ondersteunen.  Het zou een mooi signaal zijn als de gemeenteraad dit unaniem zou goedkeuren. Alle raadsleden zijn wel in een vereniging actief.  Als het besluit goedgekeurd wordt zoals het nu voorligt, hoe gaan de raadsleden dat in hun vereniging uitleggen?  Want dan zullen de meeste verenigingen immers geen gebruik kunnen maken van deze maatregel.  In ieder geval niet alle verenigingen die zijn aangesloten bij de cultuurraad, jeugdraad, seniorenraad én alle sportverenigingen. Die worden nu uitgesloten op het basis van het artikel zoals het nu voorligt.
Vandaar de vraag van CD&V om dit artikel te amenderen, om een aantal dingen te schrappen, nl.  het gedeelte tussen de komma’s en finaal op einde van artikel 1 vanaf opnieuw de komma: “enkel voor occasionele…”; en in artikel 2 het woord “occasioneel”.

             Raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang) heeft dezelfde insteek als raadslid Koenraad De Ceuninck.  Als het voorgaande agendapunt goedgekeurd wordt en dan dit, dan gaan er niet veel verenigingen zijn die er gebruik kunnen van maken. Het raadslid verschilt van mening over het occasioneel gebruik omdat hij vindt dat het niet moet gebruikt worden voor verenigingen om evenementen te organiseren en daar winsten uit te gaan puren. Hij weet dat het een gunstmaatregel van de gemeente is die toelaat aan de verenigingen om te vergaderen en beperkt activiteiten te organiseren. Hij wil alleen artikel 1 aanpassen en dat is niet zo moeilijk.  In het huidig artikel 1 staat dat de gemeenteraad beslist dat alle erkende verenigingen ... , behalve alle erkende cultuur-, jeugd-, senioren- en sportverenigingen die reeds een extra subsidie ontvingen, gratis gebruik kunnen maken van de zalen van het gemeenschapscentrum … enkel voor occasionele activiteiten, dus niet voor repetitieve, terugkerende activiteiten, zoals repetities en lessenreeksen, …” Dit zou raadslid De Groote vervangen door: “De gemeenteraad beslist dat alle erkende verenigingen gratis gebruik kunnen maken van de zalen van het gemeenschapscentrum ...” Art 2, 3 en 4 zou hij niet wijzigen, maar het staat de CD&V volgens hem natuurlijk wel vrij om een amendement in te dienen op artikel 2.

             Schepen Nicole Maenhout (N-VA) antwoordt dat alle erkende verenigingen al gratis de zalen kunnen huren voor bestuursvergaderingen; daar wordt volop gebruik van gemaakt.   Dus ook cultuur-, jeugd-, senioren- en sportverenigingen kunnen gratis een zaal huren voor bestuursvergaderingen; dat staat zo in het retributiereglement.  Verenigingen die subsidies krijgen, kunnen dan eigenlijk ook een zaal voor bestuursvergaderingen hebben. Daar zitten we een op andere piste.  Het is de bedoeling dat erkende verenigingen zonder subsidies ook zalen kunnen huren voor activiteiten waarmee ze geld kunnen inzamelen. Dat was de bedoeling. De schepen denkt dat ze op een andere piste zitten.

             Raadslid Koenraad De Ceuninck meent dat het zou toch prachtig zijn dat dit aangevuld wordt met activiteiten.  Verenigingen organiseren toch activiteiten om mensen samen te brengen, voor het sociale aspect , maar zeker ook om geld in het laatje te brengen.  Het zou toch een schitterende ondersteuning zijn vanuit het gemeentebestuur als de gemeenteraad zou zeggen: “Voor het komende jaar gaan we de gemeentelijke zalen gratis ter beschikking stellen van jullie werking.”
Raadslid De Ceuninck neemt niets terug van het amendement dat hij wil indienen.  Het amendement van Timothy komt in de geest op ongeveer hetzelfde neer. Bestuursvergaderingen zijn één ding, maar verenigingen doen wel meer dan alleen vergaderen.

             Schepen Nicole Maenhout (N-VA) antwoordt dat erkende verenigingen meer betalen voor grote zalen, maar voor kleine zalen veel minder.  Het is een verschil van visie.

             Raadslid Koenraad De Ceuninck antwoordt: "Als ze dan toch niet veel betalen, laat ons het dan dit jaar kosteloos doen.  Dat zou een prachtig signaal zijn vanuit het gemeentebestuur. En dat we dat beperken tot een jaar, alle begrip daarvoor."

             Raadslid Dino Lateste (Groen) kan de redenering van beide collega’s volgen, ook van de kant van Groen.  Het gaat hier vooral over het ter beschikking stellen van zalen voor vergaderingen.   Maar voor zover hij weet, zijn er het afgelopen jaar veel vergaderingen digitaal of helemaal niet doorgegaan.  Op zich is het gratis ter beschikking van zalen voor vergaderingen voor Groen een goede zaak, maar dat mag wat hen betreft ook gelden voor andere activiteiten dan vergaderingen, in de mate van het mogelijke dat het logistiek en organisatorisch haalbaar is. Waar Groen meer problemen mee heeft, is dat het coronafonds daarvoor zal aangewend worden. Dat is iets dat ook opgemerkt werd door alle adviesraden.

 

Besluit

 

over het eerste amendement ingediend door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

10 stemmen voor: Peter E. Van Hecke, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

16 stemmen tegen: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

 

 

over het tweede amendement ingediend door raadslid Koenraad De Ceunicnk (CD&V)

9 stemmen voor: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

17 stemmen tegen: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

 

 

over het niet-geamendeerde besluit zoals het aanvankelijk voorlag, in zijn geheel

17 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

9 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist dat alle erkende verenigingen, behalve alle erkende cultuur-, jeugd-, senioren- en sportverenigingen die reeds een extra subsidie ontvangen hebben (conform beslissing gemeenteraad 24 juni 2021), gratis gebruik kunnen maken van de zalen van het gemeenschapscentrum Den Hoogen Pad (zalen Den Hoogen Pad, zaal De Kesel, polyvalente zaal Kanunnik Andries, zalen De Poermolen), enkel voor occasionele activiteiten (dus niet voor repetitieve, terugkerende activiteiten, zoals repetities, lessenreeksen, …)

 

Artikel 2:

Deze maatregel geldt voor die occasionele activiteiten die doorgaan vanaf 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2022.

 

Artikel 3:

De burgemeester maakt dit besluit bekend op de website van de gemeente overeenkomstig de artikelen 286 en 287 van het decreet over het lokaal bestuur.

De burgemeester publiceert een geactualiseerde en gecoördineerde versie van de gewijzigde reglementen op de website van de gemeente overeenkomstig het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones.

 

Artikel 4:

De gemeente brengt de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking van dit besluit overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

19.  VASTSTELLING REKENING 2020 POLITIEZONE MALDEGEM

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

 Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 De wet van 7 december 1998 houdende organisatie van de geïntegreerde politie (WGP), gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid artikel 77 en 78 inzake de goedkeuring door de Gouverneur;

            Het koninklijk besluit van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie, inzonderheid artikel 66 tot 72, gewijzigd door het koninklijk besluit van 25 april 2004 en gewijzigd door het koninklijk besluit van 24 januari 2006

            De Nieuwe gemeentewet (NGW) via artikel 33 en 34 van het WGP, inzake de kas verificatie (artikel 131 NGW) en artikel 240 dat stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het goedkeuren van de jaarrekening.

            De omzendbrieven PLP 33 en 8bis betreffende de jaarrekening 2002 van de politiezones;

            De omzendbrief PLP 59 betreffende de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting voor 2020 ten behoeve van de politiezones.

 

Feiten

          De bijzonder rekenplichtige heeft de jaarrekening opgesteld.

          Q&A bedrijfsrevisoren hebben deze gecontroleerd.

          Het verslag van de jaarrekening 2020 werd toegevoegd in bijlage.

          Het College heeft op 07 juni 2021 positief advies verleend.

 

Argumentatie

          De jaarrekening geeft een waar en getrouw beeld van de financiële toestand van de politiezone en de erin opgenomen opbrengsten, kosten, ontvangsten en uitgaven zijn wettelijk en regelmatig.

          Uit de jaarrekening 2020 blijkt dat de politiezone Maldegem financieel gezond is.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De begrotingsrekening van de politiezone Maldegem over het dienstjaar 2020 wordt als volgt vastgesteld :

 

 

 

Artikel 2 :

De politierekening dienstjaar 2020 zal toegezonden worden aan de Heer Provinciegouverneur en de  minister van Binnenlandse zaken

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

20.  AGB JAARREKENING 2020 - ADVIES

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

            Artikel 40 § 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden

            De goedkeuring van de oprichting en de statuten van het autonoom gemeentebedrijf Maldegem door de Vlaamse regering dd. 12/7/04;

            De bepalingen van de statuten, inzonderheid artikel 18

            Artikel 235 stelt dat de gemeenteraad jaarlijks beslist over de aan de bestuurders te verlenen kwijting na goedkeuring van de jaarrekening.

            Artikel 241 samen met  artikel 260-261 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin bepaald wordt dat de jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.

            Artikel 241 samen met artikel 262 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin bepaald wordt dat de toezichthoudende overheid de jaarrekening goedkeurt.

            Artikel 243 § 1 De Raad van bestuur spreekt zich uit over de vaststelling van de jaarrekening voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

            Artikel 243 § 2 de gemeenteraad brengt advies uit bij de jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf.

 

 

Feiten

            De jaarrekening werd vastgesteld door de Raad van Bestuur op 27 april 2021.

            De jaarrekening heeft een budgettair resultaat van het boekjaar t.b.v. -75.480,27 euro en een gecumuleerd budgettair resultaat van 241.494,03 euro.

            De autofinancieringsmarge bedraagt -112.537,29 euro.

            Uit de statuten blijkt dat de winst van het boekjaar moet uitgekeerd worden als dividend:

Overschot van het boekjaar: 205.724,88 euro

Overgedragen verlies vorig boekjaar -67.806,20 euro

Dividend uit te keren: 137.918,68

 

Argumentatie

            De jaarrekening geeft een waar en getrouw beeld van de financiële toestand van het AGB en de erin opgenomen opbrengsten, kosten, ontvangsten en uitgaven zijn wettelijk en regelmatig.

            De jaarrekening werd gecontroleerd door Q&A.

            Een positief advies van de gemeenteraad over de jaarrekening verleent kwijting van het beheer van de algemeen directeur; de financieel directeur en van de door de algemeen directeur aangestelde rekenplichtigen en de budgethouders, voor zover de ware toestand niet werd verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening.

            Uit de jaarrekening 2020 blijkt dat het AGB Maldegem financieel gezond is.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2020 van het AGB Maldegem.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad geeft positief advies over de jaarrekening 2020 van het AGB Maldegem.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem.

 

Artikel 4:

De gemeenteraad stelt de uitkering van een dividend van 137.918,68 euro vast van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem aan Gemeentebestuur Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

21.  VASTSTELLING JAARREKENING 2020 GEMEENTE MALDEGEM

 

Juridische gronden

          Artikel 28, § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december waarin wordt bepaald dat over dit punt in openbare zitting wordt vergaderd.

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 41 §2 3° stellende dat de gemeenteraad de jaarrekening vaststelt en artikel 78 4° stellende dat de raad voor maatschappelijk welzijn de jaarrekening vaststelt.

          Het lokaal bestuur van 22 december, artikel 595 stelt dat de jaarrekening wordt vastgesteld door de gemeenteraad en deze van het OCMW door de raad voor Maatschappelijk Welzijn. Daarna keurt de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid.

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december, titel 4 hoofdstuk 1 afdeling 5 bepaalt de delen van de jaarrekening. De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft. 

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 262 stelt dat de toezichthoudende overheid de jaarrekening goedkeurt op voorwaarde dat:

1° aan de raadsleden in het beleidsrapport alle noodzakelijke informatie ter beschikking is gesteld om met kennis van zaken een beslissing te nemen;

2° de jaarrekening juist en volledig is en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;

3° het beleidsrapport dat aan de raadsleden is bezorgd overeenstemt met de digitale rapportering die daarover aan de Vlaamse Regering is bezorgd met toepassing van artikel 250;

4° de algemene en de budgettaire boekhouding op elkaar aansluiten.

          Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden naar de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn binnen een termijn van honderdvijftig dagen wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren

          Het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, inzonderheid hoofdstuk 4 betreffende de jaarrekening.

          Het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 en latere wijzigingen tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

          Het gemeenteraadsbesluit van  17 december 2020 betreffende de goedkeuring van het meerjarenplanaanpassing 1 2020-2025.

          Het collegebesluit van 14 april 2020  betreffende het vaststellen van de waarderingsregels.

          Het positief advies van het college van 31 mei 2021 betreffende het resultaat van de rekening 2020.

 

Feiten

          De jaarrekening is geconsolideerd voor gemeente en OCMW. Er is één financieel evenwicht. Alleen het rapport J3 geeft de realisatie van de kredieten per entiteit weer. De vaststelling van de rapporten gebeurt door zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, voor hun deel van de kredieten, en daarna keurt de Gemeenteraad ook nog eens het deel van het OCMW goed.

          De jaarrekening bestaat uit:

          de beleidsevaluatie van de jaarrekening die het beleid weergeeft dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn gedurende het boekjaar hebben gevoerd en dat de beleidsdoelstellingen en de mate waarin waarin ze zijn bereikt evalueert.

          de financiële nota van de jaarrekening die de financiële gevolgen van het gevoerde beleid weergeeft.

          de toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van jaarrekening die relevant zijn voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze bevat minstens informatie over de schulden en de financiële risico's.

          De documentatie bij de jaarrekening bevat minstens

          het overzicht van alle beleidsdoelstellingen die in de jaarrekening zijn opgenomen, met de bijbehorende actieplannen en acties, telkens met de bijbehorende ontvangsten en uitgaven,

          een overzicht, per boekjaar, van de toegestane werkings- en investeringssubsidies;

          per beleidsdomein, het overzicht van de beleidsvelden die er deel van uitmaken;

          een overzicht van de verbonden entiteiten, waarmee alle entiteiten worden bedoeld waarvoor het bestuur de wettelijke, statutaire of feitelijke verplichting heeft om rechtstreeks of onrechtstreeks tussen te komen in verliezen of tekorten;

          een overzicht van de personeelsinzet;

          een overzicht van de jaarlijkse opbrengst van elke door het bestuur geheven belastingsoort.

          Overzicht van de investeringen

          Rapportage van de financieel directeur inzake VISUM

          Rapportage van de financieel directeur inzake debiteurenbeheer

          Het gecumuleerde budgettaire resultaat wordt vastgesteld op 14.160.483euro.

          De autofinancieringsmarge bedraagt 4.773.402 euro.

 

Argumentatie

          De jaarrekening geeft een waar en getrouw beeld van de financiële toestand van de gemeente en het OCMW en de erin opgenomen opbrengsten, kosten, ontvangsten en uitgaven zijn wettelijk en regelmatig.

          De jaarrekening werd gecontroleerd door Q&A.

          De definitieve vaststelling van de jaarrekening door de gemeenteraad houdt van rechtswege kwijting in van het beheer van de algemeen directeur, de financieel directeur en van de door de  algemeen directeur aangestelde rekenplichtigen en de budgethouders, voorzover de ware toestand niet werd verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening.

 

 

 

Uit de jaarrekening 2020 blijkt dat Maldegem financieel gezond is.

De schuld van de gemeente en het OCMW is met 14,3 miljoen historisch laag. De openstaande schuld per inwoner is 592 euro/inwoner. Ter vergelijking de gemiddelde schuldgraad van alle Vlaamse gemeenten en OCMW’s was 1.270 euro in 2019.

De covid-19 crisis was ook, en is nog steeds, voelbaar in de gemeente en het OCMW. Er werd minder ontvangen uit de werking van de diensten, maar ook minder uitgegeven. Daarnaast werden er veel subsidies ontvangen, waardoor de netto impact voor het boekjaar 2020 positief was. In 2021 zijn er evenwel nog heel wat extra uitgaven, en ook weer minder ontvangsten uit de normale werking van de diensten. De situatie wordt nauw opgevolgd.

Er werd in 2020 in 37,1 miljoen euro ontvangen. Dit is 0,2 miljoen minder dan gebudgetteerd en een lichte daling in vergelijking met 2019. Ruim 43% van die ontvangsten komen uit belastingen en 38% uit ontvangen subsidies.

Dit geld werd gebruikt om de uitgaven te betalen van de gemeente en het OCMW, voor een totaalbedrag van 35,4 miljoen euro. Er is 4,6 miljoen minder uitgegeven dan gebudgetteerd, maar ook 0,4 miljoen euro minder dan in 2019. De daling is komt van minder uitgaven in exploitatie.

Het lokaal bestuur investeerde in 2020 ruim 4,5 miljoen euro. Ter vergelijking in 2019 werd er voor 4,2 miljoen euro geïnvesteerd. De belangrijkste investeringen waren:

                      Rioleringswerken

                      Onderhoud van wegen

                      Aanpassingswerken aan gebouwen

                      Aankoop van voertuigen voor de diensten

                      Beveiligen overweg staatsbaan

                      Aankoop grond voor jeugdsite

Ruim 57% van de exploitatie uitgaven zijn personeelsuitgaven, dit voor 261 voltijdse equivalenten. De gemeente en het OCMW dragen bij in de werking van o.a. Politie, Brandweer, Zorgbedrijf, de afvalverwerkingsmaatschappij IVM en vele andere instellingen en verenigingen. In 2020 werd er 4,8 miljoen euro uitgegeven aan werkingsbijdragen voor instellingen en verenigingen. 

Zo is er een resultaat van 1,6 miljoen euro voor boekjaar 2020. Samen met de resultaten van vorige boekjaren komen we op een gecumuleerd resultaat van 14,2 miljoen.

Tussenkomsten

          door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

          door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

          door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

          door schepen Marleen Van den Bussche (De Merlaan)

          door schepen Glenn Longeville (Open Vld)

          door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

          door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

          door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de vaststelling van de jaarrekening 2020 van gemeente goed met een gecumuleerd budgettair resultaat van 14.160.483 euro en een autofinancieringsmarge van 4.773.402 euro.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2020 vast met een positief boekhoudkundig resultaat van 2.315.472  euro en een balanstotaal van 106.216.859 euro.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad neemt kennis van de rapporten in het deel documentatie.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

22.  SCHORSING VAN DE ZITTING

 

Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) deelt mee dat de gemeenteraadszitting geschorst wordt om 22:18 uur, waarna wordt overgegaan tot de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Na de behandeling van alle punten van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn, wordt de gemeenteraadszitting hernomen om 22:34 uur.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

23.  GOEDKEURING JAARREKENING 2020 OCMW

 

Juridische gronden

          Artikel 28, § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december waarin wordt bepaald dat over dit punt in openbare zitting wordt vergaderd.

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 41 §2 3° stellende dat de gemeenteraad de jaarrekening vaststelt en artikel 78 4° stellende dat de raad voor maatschappelijk welzijn de jaarrekening vaststelt.

          Het lokaal bestuur van 22 december, artikel 595 stelt dat de jaarrekening wordt vastgesteld door de gemeenteraad en deze van het OCMW door de raad voor Maatschappelijk Welzijn. Daarna keurt de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid.

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december, titel 4 hoofdstuk 1 afdeling 5 bepaalt de delen van de jaarrekening. De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft. 

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 262 stelt dat de toezichthoudende overheid de jaarrekening goedkeurt op voorwaarde dat:

1° aan de raadsleden in het beleidsrapport alle noodzakelijke informatie ter beschikking is gesteld om met kennis van zaken een beslissing te nemen;

2° de jaarrekening juist en volledig is en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;

3° het beleidsrapport dat aan de raadsleden is bezorgd overeenstemt met de digitale rapportering die daarover aan de Vlaamse Regering is bezorgd met toepassing van artikel 250;

4° de algemene en de budgettaire boekhouding op elkaar aansluiten.

          Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden naar de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn binnen een termijn van honderdvijftig dagen wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren

          Het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, inzonderheid hoofdstuk 4 betreffende de jaarrekening.

          Het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 en latere wijzigingen tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

          Het gemeenteraadsbesluit van 17 december 2020 betreffende de goedkeuring van het meerjarenplanaanpassing nr. 1 2020-2025.

          Het collegebesluit van 14 april 2020  betreffende het vaststellen van de waarderingsregels.

          Positief advies van het college in haar zitting van 31 mei 2021.

 

Feiten

          De jaarrekening 2020 van de gemeente werd vastgesteld door de gemeenteraad op 24 juni 2021.

          De jaarrekening van het OCMW werd vastgesteld door de raad voor maatschappelijk Welzijn op 24 juni 2021.

          De gemeenteraad dient de jaarrekening van het OCMW goed te keuren. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid.

 

Argumentatie

          De jaarrekening geeft een waar en getrouw beeld van de financiële toestand van de gemeente en het OCMW en de erin opgenomen opbrengsten, kosten, ontvangsten en uitgaven zijn wettelijk en regelmatig.

          De jaarrekening werd gecontroleerd door Q&A.

          De definitieve vaststelling van de jaarrekening door de gemeenteraad houdt van rechtswege kwijting in van het beheer van de algemeen directeur, de financieel directeur en van de door de  algemeen directeur aangestelde rekenplichtigen en de budgethouders, voorzover de ware toestand niet werd verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de vaststelling van de jaarrekening 2020 van het OCMW goed met een gecumuleerd budgettair resultaat van 14.160.483 euro en een autofinancieringsmarge van 4.773.402 euro.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2020 vast met een positief boekhoudkundig resultaat van 2.315.472  euro en een balanstotaal van 106.216.859 euro.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad neemt kennis van de rapporten in het deel documentatie.

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

24.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

          Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

          Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

          Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

          Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

          Door de raadsleden werden volgende vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:

          Vraag van raadslid T De Groote Vlaams Belang - Vaccinatieboom

          Vraag van raadslid S Standaert Groen  - Annulatiekost Vaccinatieboom

          Vraag van raadslid D Lateste Groen - Waarom geen promotie voor Windweekend 12-13 juni?

          Vraag van raadslid S Standaert Groen - Renovatie deel Stationsstraat

          Vraag van raadslid Dino Lateste Groen -  Plannen ivm kandidaatstelling Landschapspark Drongengoed in combinatie met Bulskampveld

Bespreking

          De vragen van de raadsleden aan het college van burgemeester en schepenen worden beantwoord:

          Vraag van raadslid D Lateste (Groen) - Waarom geen promotie voor Windweekend 12-13 juni?
door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

          Vraag van raadslid Dino Lateste (Groen) -  Plannen ivm kandidaatstelling Landschapspark Drongengoed in combinatie met Bulskampveld
door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

          Vraag van raadslid T De Groote (Vlaams Belang) - Vaccinatieboom:
Vraag van raadslid S Standaert (Groen)  - Annulatiekost Vaccinatieboom
door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

          Vraag van raadslid S Standaert (Groen) - Renovatie deel Stationsstraat
door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

 

Publicatiedatum: 11/10/2021