Notulen gemeenteraad van 22 09 2022

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter;

Koenraad De Ceuninck, Burgemeester;

Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Schepenen;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte, Raadsleden;

Koen Cromheecke, Algemeen directeur wn..

 

Verontschuldigd:

Bart Van Hulle, Raadslid;

Vanaf punt 2 vervoegt Dino Lateste, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 2 vervoegt Christine Verplaetse, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 2 vervoegt Stefaan Heyndrikx, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 4 vervoegt Anneke Gobeyn, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 6 vervoegt Hilde Versluys, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 28 verlaat Annelies Lammertyn, Schepen de zitting omwille van een belangenconflict.

Vanaf punt 29 vervoegt Annelies Lammertyn, Schepen de zitting.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   EEDAFLEGGING VAN DE BENOEMDE BURGEMEESTER: AKTENAME

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 58 §1, vijfde lid van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, gewijzigd door het decreet van 16 juli 2021 tot wijziging van diverse decreten, wat betreft versterking van de lokale democratie, dat bepaalt dat de benoemde burgemeester de volgende eed aflegt in handen van de voorzitter van de gemeenteraad: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

        De aktename door de gemeenteraad van 10 februari 2022 van de aanduiding en de eedaflegging van de aangewezen burgemeester, dhr. Koenraad De Ceuninck.

        De aktename door de gemeenteraad van 28 april 2022 van het ministerieel besluit van 31 maart 2022 houdende de benoeming Koenraad De Ceuninck tot burgemeester van de gemeente Maldegem.

 

Feiten

        Met het oog op zijn aanduiding als benoemd burgemeester wordt Koenraad de Ceuninck uitgenodigd om de volgende eed als burgemeester af te leggen in handen van de voorzitter van de gemeenteraad:
"Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen."

        Betreffende het vervullen van deze formaliteit wordt een afzonderlijke akte opgemaakt.

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt akte van de eedaflegging van de benoemde burgemeester, dhr. Koenraad De Ceuninck, in handen van de voorzitter van de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

3.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 23 JUNI 2022

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

        De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 23 juni 2022 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de aaudiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 23 juni 2022 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

4.   BESLISSING TOT HET VERSTREKKEN VAN ADVIES BETREFFENDE HET PLAATSEN VAN ÉÉN OF MEERDERE BEWAKINGSCAMERA'S DOOR EEN BEDRIJF OP EEN NIET-BESLOTEN PLAATS TER HOOGTE VAN BOGAARDESTRAAT 168, MALDEGEM

 

 

25 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's en latere wijzigingen.

        artikel 5 §1 De beslissing tot het plaatsen van een of meer vaste bewakingscamera's in een niet-besloten plaats wordt genomen door de verantwoordelijke voor de verwerking. De verantwoordelijke voor de verwerking bedoeld in het eerste lid kan alleen maar een openbare overheid zijn.

        artikel 5 §2 de in §1 bedoelde beslissing wordt genomen nadat de gemeenteraad van de gemeente waar de plaats zich bevindt, een positief advies heeft gegeven. De gemeenteraad verstrekt zijn advies na voorafgaandelijk de korpschef van de politiezone waar de plaats zich bevindt te hebben geraadpleegd. Wanneer de betrokken niet-besloten plaats een autosnelweg is of een andere weg waarvoor een andere openbare overheid dan de gemeente verantwoordelijk is, wordt het positief advies van de gemeenteraad van de gemeente waar de plaats zich bevindt niet gevraagd. Enkel de betrokken politiedienst wordt geraadpleegd, voorafgaandelijk aan de plaatsing.

        Koninklijk besluit betreffende de aangiften van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's en betreffende het register van de beeldverwerkingsactiviteiten van bewakingscamera's van 8 mei 2018.

        artikel 5 §1 Wanneer de aangifte een niet-besloten plaats betreft, wordt de datum van het positief advies van de bevoegde gemeenteraad eveneens vermeld, alsook de geldigheidsduur ervan, indien het gaat over tijdelijke bewakingscamera’s of mobiele bewakingscamera’s voor nummerplaatherkenning, behalve in de gevallen bedoeld in de artikelen 5 § 2, 3de lid, en 5, § 2/1, 7de lid, van de wet van 21 maart 2007.

 

Feiten

        Op 25 juli 2022 ontving de dienst veiligheid een aanvraag van                       , CMC Claeys BV, Vlienderhaag 2, 8340 Damme, tot advies voor het plaatsen van bewakingscamera's op hun privaat terrein langsheen Bogaardestraat 168, 9990 Maldegem.

        Het betreft één camera opgesteld in de omgeving van de toegangsdeur die de voorzijde van de gevel en de aanpalende haakse private parkeervakken filmt en één camera buiten die de toegang tot iets dieper gelegen bedrijfspoort en toegangsdeur filmt.

        Doel van de camerabewaking is om het gebouw / terrein te beveiligen tegen diefstal.

 

Argumentatie

        Het betreft een zoals in de wet omschreven 'niet-besloten plaats': elke plaats die niet door een omsluiting is afgebakend en vrij toegankelijk is voor het publiek.

        Het betreft vaste bewakingscamera's die de bewaking en het toezicht van de plaatsen tot doel heeft en dat hiervoor beelden verwerkt.

        De gemeenteraad dient een positief advies te geven na voorafgaandelijk de korpschef van de politiezone waar de plaats zich bevindt te hebben geraadpleegd.

        Op 25 juli 2022 werd het advies van de waarnemend korpschef 1e CP Van Hove ontvangen.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

        Advies waarnemend korpschef (zie bijlage):
« ... Begaven ons ter plaatse op 25/07/2022 en stelden vast dat het een bedrijfsgebouw betreft dat wordt gehuurd door CMC Claeys BV met zetel de 8340 Damme. Het bedrijfsgebouw is gelegen in het kleine bedrijvencomplex SOBEMAI langsheen de Bogaardestraat. Het betreft een doodlopend straatje met een 5-tal bedrijfsgebouwen. Er is geen doorgaand verkeer. Er zijn geen private woningen... »

« ... De camera's hebben de bedoeling om 'te bewaken' nl. om misdrijven en overlast te voorkomen. In dit geval gaat het om de bewaking van een deel van het gebouw (voorgevel) en de aanpalende private parking (langs de voorgevel) waarop de bedrijfsvoertuigen en/of voertuigen van personeel worden gesteld.
Hebben wat betreft het proportionalitetsbeginsel geen opmerkingen. Uiteindelijk gaat het enkel om bewaking van eigen terrein. De camera wordt niet gericht op de openbare weg of op de eigendom van buren.

        Rekening houdend met voorgaande adviseren wij GUNSTIG. Vanzelfsprekend dient aanvrager rekening te houden met de voorschriften voorwerp uitmakend van vermelde wetgeving. ...»

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist een positief advies te verstrekken aan CMC Claeys BV, Vlienderhaag 2, 8340 Damme voor het plaatsen van bewakingscamera's op het niet-besloten terrein van hun bedrijfsgebouw gelegen te Bogaardestraat 168, 9990 Maldegem.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt aan de aanvrager toegezonden.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

5.   VACANTVERKLARING FUNCTIE ALGEMEEN DIRECTEUR

 

 

25 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Juridische gronden

        Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 589§3;

        Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en latere wijzigingen;

        Gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2016, en latere wijzigingen, waarbij de rechtspositieregeling voor het statutaire en contractuele personeel van de gemeente Maldegem wordt vastgesteld.

 

Feiten

           De functie van Algemeen Directeur wordt waarnemend ingevuld;

           De gemeenteraad stelt de functiebeschrijving voor Algemeen Directeur vast (cf RPR, art 29);

           De gemeenteraad is volgens het Decreet Lokaal Bestuur bevoegd om de functie van Algemeen Directeur vacant te verklaren (art 40-41);

           Voor de aanwerving van een Algemeen Directeur dienen de testen te worden afgenomen door een erkend extern selectiekantoor (RPR, art 31§2);

           De selectiejury wordt geleid door een voorzitter die wordt bijgestaan door een secretaris intern aan het bestuur, die niet deelneemt aan de eigenlijke selectieactiviteiten (RPR, art 17).

 

Argumentatie

           De functiebeschrijving voor Algemeen Directeur is toegevoegd als bijlage.

           De vacante functie van algemeen directeur is in te vullen via een vergelijkende aanwervingsprocedure;

           Om de kwaliteit en de objectiviteit van de selectieprocedure te garanderen, zal gewerkt worden via Poolstok (zie art 20 BVR RPR) - samenwerkingsvoorstel met projectnummer 40471 met als dienstverlener Search&Selection;

           Voor deze functie is het aangewezen dat de kandidaten over vier jaar relevante beroepservaring beschikken en wel meer specifiek vier jaar hiërarchische leidinggevende ervaring op managementniveau in een functie met beleidsverantwoordelijkheid;

           Deze bijzondere aanwervingsvoorwaarde is niet opgenomen in de RPR van Gemeentebestuur Maldegem maar aan de vakbonden is een protocol van akkoord gevraagd tot toevoeging van de bijzondere aanwervingsvoorwaarde voor de functie van Algemene Directeur. De vakbonden hebben hiervoor per mail hun akkoord gegeven;

           De algemene toelatingsvoorwaarden om toegang te hebben tot de functie van Algemeen Directeur zijn: 

        een gedrag vertonen dat in overeenstemming is met de eisen van de functie waarvoor ze solliciteren (aan te tonen aan de hand van een uittreksel van het strafregister dat niet ouder is dan drie maanden);

        Belg zijn;

        de burgerlijke en politieke rechten genieten;

        Medisch geschikt zijn voor de uit te oefenen functie, in overeenstemming met de wetgeving betreffende het welzijn van het personeelslid bij de uitvoering van hun werk. De medische geschiktheid van de kandidaat moet vaststaan op het ogenblik bepaald in de wetgeving betreffende het welzijn van de werknemers op het werk.

           Voor kandidaten via aanwerving zijn de voorwaarden de volgende:

        Houder zijn van een diploma dat toegang geeft tot niveau A (ofwel een masterdiploma, ofwel een diploma van het universitair onderwijs of een diploma van het hoger onderwijs van twee cycli die gelijkgesteld werd met universitair onderwijs);

        vier jaar relevante beroepservaring beschikken, meer specifiek vier jaar hiërarchische leidinggevende ervaring op managementniveau in een functie met beleidsverantwoordelijkheid.

           De voormalige titularissen van het ambt van secretaris bij de gemeente of het OCMW die in hun bestuur niet zijn aangesteld als algemeen directeur, worden tot en met 31 december 2023 geacht te voldoen aan de aanwervingsvoorwaarden die door de gemeenteraad worden vastgesteld voor de functie van algemeen directeur (artikel 589 § 3 Decreet Lokaal bestuur).

           De selectiecommissie bestaat uit ten minste drie leden. Ten minste één derde van de leden zijn extern aan het eigen lokaal bestuur. De voorzitter wordt bijgestaan door een secretaris intern aan het bestuur, die verder niet deelneemt aan de selectieactiviteiten. Tot de selectiecommissie behoren een deskundige inzake personeelsselectie, personeelsleden van andere overheden en personen extern aan de gemeente die wegens hun professionele activiteit en specialisatie daartoe geschikt worden bevonden. De leden van de selectiecommissie zijn:

        Prof. Dr. Herwig Reynaert (Professor Bestuurskunde UGent, voorzitter),

        de heer Jan Compernol (algemeen directeur Oostkamp);

        mevrouw Nele De Cleen (algemeen directeur Temse);

        mevrouw Myra Vandekerckhove (senior consultant Search&Selection);

        de heer Bert Buffel (Diensthoofd Personeel wnd of zijn vervanger, intern secretaris).

 

           De kandidaturen worden voor de start van de procedure bekrachtigd door het college van burgemeester en schepenen.

        De selectieprocedure bestaat uit drie onderdelen voor de kandidaten die instromen via werving.

           De kandidaten die als voormalig titularis van het ambt van secretaris bij gemeente of OCMW instromen, zijn vrijgesteld van de reguliere selectieprocedure, maar worden na de reguliere procedure in het verder traject opgenomen voor een bijkomende proef.

 

           De reguliere selectie bestaat uit:

        Deel 1: verkennend gesprek

In dit verkennend gesprek wordt ingegaan op de motivatie, de inpasbaarheid in de context en inzicht in de functie, kennis en inzicht in de werking van een lokaal bestuur en drie competenties (zie onderstaand lijstje). Het verkennend gesprek wordt afgenomen door een jury die bestaat uit minstens een consultant van een extern selectiebureau. De behaalde punten van het verkennend gesprek tellen mee voor 30 % van de gehele selectieprocedure. Om geslaagd te zijn, moet de kandidaat 50% van de punten behalen om toegelaten te worden tot het assessment.

 

Criteria verkennend gesprek algemeen directeur

Motivatie

Inpasbaarheid in de context, inzicht in de functie

Kennis/inzicht in werken binnen een lokaal bestuur

Communiceren

Resultaatsgerichtheid

Richting geven

 

        Deel 2: assessment center/ test managements- en leiderschapscapaciteiten

Tijdens het assessment center worden zeven competenties (zie onderstaand lijstje) getoetst die gelinkt zijn aan de functiebeschrijving. Tijdens het assessment center wordt de kandidaat beoordeeld door twee verschillende assessoren die daarvoor een geïntegreerde set van technieken gebruikt. Dit gedeelte resulteert in een beschrijvend rapport met een advies ‘niet geschikt’, ‘geschikt’ of ‘geheel geschikt’. Het assessment is eliminerend: kandidaten dienen minstens een advies ‘geschikt’ te behalen om te worden toegelaten tot het jurygesprek.

 

Criteria (gedragscompetenties) algemeen directeur

Verantwoordelijkheid nemen

Samenwerken

Visie

Resultaatgerichtheid

Richting geven

Klantgerichtheid

Plannen en organiseren

 

        Deel 3: jurygesprek

Dit gedeelte bestaat uit een competentiegericht interview, vergezeld van een presentatieoefening (managementcase) waarin de overeenstemming van het profiel van de kandidaat met de vereisten van de functie getoetst wordt (resultaatsgebieden zoals opgesomd in het functieprofiel en competenties opgelijst hieronder). Het jurygesprek wordt afgenomen door de leden van de jury.

De behaalde punten van het jurygesprek tellen mee voor 70 % van de gehele selectieprocedure (de punten worden verrekend naar 70%).

 

Criteria jurygesprek algemeen directeur

Overtuigen

Netwerken

Visie

Beslissen

Richting geven

Klantgerichtheid

 

 

           De kandidaten moeten 50 % van de punten behalen op elk onderdeel (deel 1 en deel 3) en 60% van de punten in het totaal (som punten verkennend gesprek en jurygesprek). De kandidaten dienen ook minstens het advies ‘geschikt’ te behalen bij het assessment om opgenomen te worden in de wevingsreserve.

 

           Voor zij-instromers bepaalt artikel 589§3 van het decreet lokaal bestuur dat tot en met 31 december 2023, de secretaris die niet werd aangesteld als algemeen directeur wordt geacht te voldoen aan de aanwervingsvoorwaarden voor de functie van algemeen directeur;

        Als er zich geen kandidaat (of kandidaten) heeft (hebben) aangemeld die zich beroept (beroepen) op de overgangsbepaling als secretaris met toepassing van artikel 589§3 van het DLB kan de gemeenteraad de algemeen directeur aanstellen die als eerst gerangschikte uit de vergelijkende aanwervingsprocedure gekomen is;

        Wanneer er zich één of meerdere kandidaten hebben aangemeld die vrijgesteld zijn van het doorlopen van de selectieprocedure met toepassing van artikel 589§3 van het DLB, kan de gemeenteraad de algemeen directeur aanstellen op basis van een systematische vergelijking van titels en verdiensten van de eerste gerangschikte kandidaat in de selectieprocedure, enerzijds, en vrijgestelde kandidaten, anderzijds, in het licht van de functiebeschrijving met functieprofiel en competentievereisten;

        In voorkomend geval wordt een bijkomende proef georganiseerd om de titels en verdiensten van de geschikte kandidaten beter te kunnen peilen en de systematische vergelijking van titels en verdiensten te ondersteunen door middel van een management case/presentatieopdracht en een individueel gestructureerd gesprek tussen enerzijds de jury en anderzijds de vrijgestelden en de laureaat van de reguliere selectieprocedure. De management case/presentatieopdracht en het gestructureerd gesprek worden beoordeeld op basis van de criteria (competenties zoals opgelijst in het vastgelegde functieprofiel van algemeen directeur en in onderstaand schema).

 

Competenties voor gestructureerd gesprek

Samenwerken

Beslissen

Visie

Richting geven

Overtuigen

 

           Per kandidaat wordt een verslag opgemaakt met daarin per gedragscompetentie die in het gestructureerd gesprek zijn bevraagd (zie lijstje hierboven):

        Een schaalscore waarbij volgende scores worden onderscheiden:

        1: De kandidaat laat deze titel en verdienstelijkheid in voldoende mate blijken, al zijn nog ontwikkelingsmogelijkheden zichtbaar;

        2: De kandidaat laat deze titel en verdienstelijkheid in ruim voldoende mate blijken;

        3: De kandidaat geeft op een uitstekende wijze blijk van deze titel en verdienstelijkheid

        Een uitgebreide kwalitatieve beschrijving van de verschillende vaststellingen die gedaan werden.

           Het extern selectiekantoor (Search&Selection) wordt belast met het uitvoeren van de vergelijking van titels en verdiensten en het formuleren van een voorstel van vergelijking. Het extern selectiekantoor heeft een voorbereidende en adviserende rol en dit document moet aldus zo beschouwd worden. De beslissingsbevoegdheid ligt bij de gemeenteraad.

           Indien de titels en verdiensten van de eerste gerangschikte kandidaat uit de selectieprocedure het best beoordeeld worden doch deze kandidaat de functie van algemeen directeur niet wenst op te nemen, de titels en verdiensten van de tweede gerangschikte kandidaat uit de selectieprocedure worden vergeleken met de titels en verdiensten van de vrijgestelde kandidaten enz.;

           Er is een proeftijd voorzien van 12 maanden (zie art. 42 RPR)

           Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de algemeen directeur vergoed zal worden aan 130 % van het loon dat werd vastgesteld voor de functie van secretaris;

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

BESLUIT:

 

Artikel 1: De gemeenteraad verklaart de statutaire functie van algemeen directeur vacant vanaf 30 september 2022. Deze statutaire functie zal ingevuld worden via een vergelijkende aanwervingsprocedure.

 

Artikel 2: Het samenwerkingsvoorstel van Poolstok/40471 van de selectieprocedure voor de aanleg van een aanwervings- en bevorderingsreserve voor de statutaire functie van algemeen directeur wordt goedgekeurd. De selectie wordt volledig uitbesteed aan Poolstok, dat daarvoor het extern selectiebureau Search&Selection zal aanstellen dat de selectie zal uitvoeren in overeenstemming met de rechtspositieregeling en met de opdracht zoals omschreven in onderhavig besluit en in het samenwerkingsvoorstel.

 

Artikel 3: De gemeenteraad keurt de functiebeschrijving van algemeen directeur goed.

 

Artikel 4: De algemene en de functie specifieke selectievoorwaarden voor de statutaire functie van algemeen directeur worden vastgesteld als volgt:

 

  1. Algemene toelatingsvoorwaarden:

        een gedrag vertonen dat in overeenstemming is met de eisen van de functie waarvoor ze solliciteren (aan te tonen aan de hand van een uittreksel van het strafregister dat niet ouder is dan drie maanden);

        Belg zijn;

        de burgerlijke en politieke rechten genieten;

        Medisch geschikt zijn voor de uit te oefenen functie, in overeenstemming met de wetgeving betreffende het welzijn van het personeelslid bij de uitvoering van hun werk. De medische geschiktheid van de kandidaat moet vaststaan op het ogenblik bepaald in de wetgeving betreffende het welzijn van de werknemers op het werk.

 

  1. Aanwervingsvoorwaarden voor kandidaten via de aanwervingsprocedure:

        Houder zijn van een diploma dat toegang geeft tot niveau A (ofwel een masterdiploma, ofwel een diploma van het universitair onderwijs of een diploma van het hoger onderwijs van twee cycli die gelijkgesteld werd met universitair onderwijs);

 

        vier jaar relevante beroepservaring beschikken, meer specifiek vier jaar hiërarchische leidinggevende ervaring op managementniveau in een functie met beleidsverantwoordelijkheid.

 

  1. De voormalige titularissen van het ambt van secretaris bij de gemeente of het OCMW die in hun bestuur niet zijn aangesteld als algemeen directeur, worden tot en met 31 december 2023 geacht te voldoen aan de aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden die door de gemeenteraad worden vastgesteld voor de functie van algemeen directeur (artikel 589 § 3 Decreet Lokaal bestuur).

 

Artikel 5: De selectiecommissie wordt als volgt samengesteld:

                                             (Professor Bestuurskunde UGent, voorzitter),

                                         (algemeen directeur Oostkamp);

                                            (algemeen directeur Temse);

                                                  (senior consultant Search&Selection);

                                     (Diensthoofd Personeel wnd of zijn vervanger, intern secretaris).

De selectiecommissie staat in voor de volledige selectieprocedure.

 

Artikel 6: De selectieprocedure voor de aanleg van een wervingsreserve van een algemeen directeur wordt goedgekeurd als volgt:

        Deel 1: verkennend gesprek

In dit verkennend gesprek wordt ingegaan op de motivatie, de inpasbaarheid in de context en het inzicht in de functie, kennis en inzicht in de werken binnen een lokaal bestuur en drie competenties (zie onderstaand lijstje). Het verkennend gesprek wordt afgenomen door een jury die bestaat uit minstens een consultant van een extern selectiebureau. De behaalde punten van het verkennend gesprek tellen mee voor 30 % van de gehele selectieprocedure. Om geslaagd te zijn, moet de kandidaat 50% van de punten behalen om toegelaten te worden tot het assessment.

 

criteria verkennend gesprek algemeen directeur

Motivatie

Inpasbaarheid in de context, inzicht in de functie

Kennis/inzicht in werken binnen een lokaal bestuur

Communiceren

Resultaatsgerichtheid

Richting geven

 

        Deel 2: assessment center/ test managements- en leiderschapscapaciteiten

Tijdens het assessment center worden zeven competenties (zie onderstaand lijstje) getoetst die gelinkt zijn aan de functiebeschrijving. Tijdens het assessment center wordt de kandidaat beoordeeld door twee verschillende assessoren die daarvoor een geïntegreerde set van technieken gebruikt. Dit gedeelte resulteert in een beschrijvend rapport met een advies ‘niet geschikt’, ‘geschikt’ of ‘geheel geschikt’. Het assessment is eliminerend: kandidaten dienen minstens een advies ‘geschikt’ te behalen om te worden toegelaten tot het jurygesprek.

 

Criteria (gedragscompetenties) algemeen directeur

Verantwoordelijkheid nemen

Samenwerken

Visie

Resultaatgerichtheid

Richting geven

Klantgerichtheid

Plannen en organiseren

 

        Deel 3: jurygesprek

Dit gedeelte bestaat uit een competentiegericht interview, vergezeld van een presentatieoefening (managementcase) waarin de overeenstemming van het profiel van de kandidaat met de vereisten van de functie getoetst wordt (resultaatsgebieden zoals opgesomd in het functieprofiel en gedragscompetenties zoals opgelijst hieronder). Het jurygesprek wordt afgenomen door de leden van de jury.

De behaalde punten van het jurygesprek tellen mee voor 70 % van de gehele selectieprocedure (de punten worden verrekend).

 

criteria jurygesprek algemeen directeur

Overtuigen

Netwerken

Visie

Beslissen

Richting geven

Klantgerichtheid

 

        De kandidaten moeten 50 % van de punten moet behalen op elk onderdeel (deel 1 en deel 3) en 60% van de punten in het totaal (som punten verkennend gesprek en jurygesprek). De kandidaten dienen ook minstens het advies ‘geschikt’ te behalen bij het assessment om opgenomen te worden in de wevingsreserve.

 

Artikel 7: Voor zij-instromers bepaalt artikel 589§3 van het decreet lokaal bestuur dat tot en met 31 december 2023, de secretaris die niet werd aangesteld als algemeen directeur wordt geacht te voldoen aan de aanwervingsvoorwaarden voor de functie van algemeen directeur;

        Als er zich geen kandidaat (of kandidaten) heeft (hebben) aangemeld die zich beroept (beroepen) op de overgangsbepaling als secretaris met toepassing van artikel 589§3 van het DLB kan de gemeenteraad de algemeen directeur aanstellen die als eerst gerangschikte uit de vergelijkende aanwervingsprocedure gekomen is;

        Wanneer er zich één of meerdere kandidaten hebben aangemeld die vrijgesteld zijn van het doorlopen van de selectieprocedure met toepassing van artikel 589§3 van het DLB, kan de gemeenteraad de algemeen directeur aanstellen op basis van een systematische vergelijking van titels en verdiensten van de eerste gerangschikte kandidaat in de selectieprocedure, enerzijds, en vrijgestelde kandidaten, anderzijds, in het licht van de functiebeschrijving met functieprofiel en competentievereisten;

        In voorkomend geval wordt een bijkomende proef georganiseerd om de titels en verdiensten van de geschikte kandidaten beter te kunnen peilen en de systematische vergelijking van titels en verdiensten te ondersteunen door middel van een management case/presentatieopdracht en een individueel gestructureerd gesprek tussen enerzijds de jury en anderzijds de vrijgestelden en de laureaat van de reguliere selectieprocedure. De management case/presentatieopdracht en het gestructureerd gesprek worden beoordeeld op basis van de criteria de competenties beschreven in het vastgelegde functieprofiel van algemeen directeur (en meer specifiek die competenties opgelijst in onderstaand schema).

 

Competenties voor gestructureerd gesprek

Samenwerken

Beslissen

Visie

Richting geven

Overtuigen

 

        Per kandidaat wordt een verslag opgemaakt met daarin per gedragscompetentie beschreven in bovenstaande matrix:

Een schaalscore waarbij volgende scores worden onderscheiden:

1: De kandidaat laat deze titel en verdienstelijkheid in voldoende mate blijken, al zijn nog ontwikkelingsmogelijkheden zichtbaar;

2: De kandidaat laat deze titel en verdienstelijkheid in ruim voldoende mate blijken;

3: De kandidaat geeft op een uitstekende wijze blijk van deze titel en verdienstelijkheid

Een uitgebreide kwalitatieve beschrijving van de verschillende vaststellingen die gedaan werden.

 

Artikel 8: De wervingsreserve wordt voor 3 jaar vastgesteld. Deze kan nog verlengd worden voor maximum 2 jaar.

 

Artikel 9: Er is een proeftijd voorzien van 12 maanden (zie rechtspostieregeling art 42).

 

Artikel 10: Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de Algemeen directeur vergoed zal worden aan 130 % van het loon dat werd vastgesteld voor de functie van secretaris.

 

Artikel 11: Het college van burgemeester en schepenen zal de beslissingen nemen betreffende de geldigheid van de kandidaturen. Het eindverslag proces-verbaal zal worden vastgesteld door de gemeenteraad.

 

Artikel 12: De burgemeester neemt dit besluit op in de lijst met de besluiten van de gemeenteraad, die hij via de webtoepassing van de gemeente bekend maakt, overeenkomstig artikel 285 §1,1° DLB.

De bekendmaking van deze lijst gebeurt binnen tien dagen nadat de besluiten genomen zijn, met vermelding van de datum waarop ze via de webtoepassing worden bekendgemaakt, overeenkomstig artikel 287, eerste lid DLB.

Op dezelfde dag brengt de gemeenteoverheid ook de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking ervan op de webtoepassing, overeenkomstig artikel 330, eerste lid DLB.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

6.   OPVOLGINGSRAPPORTERING 2022: AKTENAME

 

Juridische gronden

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 263 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd. Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

 

Feiten

        De opvolgingsrapportering vergelijkt het gerealiseerde beleid van het lopende jaar met het geplande. Het rapport geeft aan de raadsleden de mogelijkheden om op te volgen hoe ver het staat met de uitvoering van beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties die in het meerjarenplan zijn opgenomen.

        Elk jaar moet ten laatste in september een opvolgingsrapportering voor de raad ter beschikking zijn. Deze bevat minstens volgende elementen:

        Een stand van zaken van de prioritaire actieplannen van het meerjarenplan;

        Een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;

        In voorkomend geval, de wijzigingen en assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;

        In voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.

        De rapportering voorziet ook een rapportering van de financieel directeur.

        De rapportering bevat ook veel statistieken inzake de dagelijkse werking van de diensten.

        De opvolgingsrapporting is te raadplegen  https://maldegem.begrotingsapp.be/ - gebruikersnaam: Maldegem - wachtwoord: Maldegem9990

Tussenkomsten

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering die betrekking heeft op het eerste semester van het boekjaar 2022.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

7.   TIJDELIJKE MAATREGEL OP DE TOEKENNING VAN SUBSIDIES AAN MALDEGEMSE JEUGD-, SPORT-, SENIOREN- EN CULTUURVERENIGINGEN VOOR WERKJAAR 2021 - 2022: VERLENGING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        23°  het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

        Het reglement voor de subsidiëring van de plaatselijke seniorenwerking, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 april 2005.

        Het subsidiereglement jeugdwerk Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 mei 2014.

        Het subsidiereglement basis- en werkingssubsidies specifiek voor cultuur erkende Maldegemse verenigingen, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 juni 2018.

        Het reglement kwaliteitsvolle sportclub, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 juni 2018.

        Het reglement kwaliteitsvolle jeugdsport, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 juni 2018.

        Tijdelijke maatregel op de toekenning van subsidies aan Maldegemse jeugd-, sport-, senioren- en cultuurverenigingen - bepalen subsidiebedrag voor de werkjaren 2019-2020 en 2020-2021, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 29 oktober 2020.

 

Feiten

        Sommige verenigingen krijgen een nominatieve gemeentelijke subsidie, ingeschreven op naam in het budget. Anderen krijgen een subsidie op basis van een algemeen subsidiereglement

        De bestaande subsidiereglementen voor de erkende jeugd-, sport-, senioren- en cultuurverenigingen voorzien dat zij jaarlijks een subsidieaanvraag kunnen indienen. Het toegekende subsidiebedrag is afhankelijk van een aantal criteria zoals ledenaantal, actieve werking en aantal activiteiten.

        Ten gevolge van de coronacrisis konden al deze verenigingen pas in het voorjaar 2022 terug de draad oppikken en hebben zij bijgevolg opnieuw een a-typisch werkjaar 2021-2022 achter de rug dat niet representatief is voor de berekening van het subsidiebedrag.

        De subsidies voor het voorbije werkjaar toekennen op basis van de vigerende reglementen is dan ook nog niet mogelijk.

 

Argumentatie

        Voorgesteld wordt om voor de werkjaar 2021-2022 eenzelfde subsidiebedrag toe te kennen zoals voor de werkjaren 2019-2020 en 2020-2021. En dit aan dezelfde verenigingen, tenzij deze hun werking ondertussen definitief stopgezet hebben.

        De criteria en de puntentoekenning, die normaal bepalend zijn voor de hoogte van het subsidiebedrag, zouden voor het werkjaar 2021-2022 niet van toepassing zijn.

        In bijlage de reeds uitbetaalde subsidies 2020-2021 en een raming van de uit te betalen subsidies voor het werkjaar 2021-2022.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

        door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

        door schepen Annelies Lammertyn (CD&V)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de vraag tot verlenging van de tijdelijke maatregel  op de toekenning van de niet-nominatieve subsidies aan de erkende Maldegemse jeugd-, sport-, senioren- en cultuurverenigingen goed en dit voor werkjaar 2021-2022 om zo uitzondering op onderstaande reglementen toe te staan:

 

        Het reglement voor de subsidiëring van de plaatselijke seniorenwerking, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 april 2005.

        Het subsidiereglement jeugdwerk Maldegem, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 mei 2014.

        Het subsidiereglement basis- en werkingssubsidies specifiek voor cultuur erkende Maldegemse verenigingen, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 juni 2018.

        Het reglement kwaliteitsvolle sportclub, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 juni 2018.

        Het reglement kwaliteitsvolle jeugdsport, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 juni 2018.

 

Artikel 2:

De erkende verenigingen in de categorieën jeugd, sport, senioren en cultuur, die in 2018-2019 een gemeentelijke subsidie ontvangen hebben op basis van één van de in artikel 1 vernoemde reglementen en die op heden nog steeds bestaan en erkend zijn, ontvangen eenzelfde subsidiebedrag voor het werkjaar 2021-2022 zoals in het werkjaar 2018-2019 het geval was.

De criteria en de puntentoekenning, die normaal bepalend zijn voor de hoogte van het subsidiebedrag in de in artikel 1 vernoemde reglementen, zijn in deze niet van toepassing.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

8.   ADVIES OMTRENT DE TE VORMEN WOONMAATSCHAPPIJ IN HET WERKINGSGEBIED GENT-MEETJESLAND

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd: 22°              de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

         Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.

         Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.

         De Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW)

         Het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW)

 

Feiten

        In het traject naar het vormen van een eengemaakte woonmaatschappij voor het werkingsgebied tegen 1 januari 2023, kunnen sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM's), die er pas tegen 30 juni 2023 zullen in slagen om aan alle voorwaarden tot erkenning als woonmaatschappij te voldoen, een verlenging van hun erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij tot 30 juni 2023 bekomen.

        Om die verlenging als sociale huisvestingsmaatschappij te bekomen moeten zij een aanvraag indienen bij het agentschap Wonen-Vlaanderen.

        Bij die aanvraag moet de aanvragende sociale huisvestingsmaatschappij aantonen dat ze zich uiterlijk op 30 juni 2023 zal kunnen omvormen tot woonmaatschappij, mede ondersteund door een stappenplan en een advies van de lokale besturen uit het werkingsgebied (art 223, §2, 2de lid van het BVR van 17/12/2022 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen).

        Op korte termijn zal ook een erkenningsaanvraag als woonmaatschappij moeten worden ingediend.

        Daarvoor is eveneens een advies vereist van de gemeenteraad omtrent de lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering (art. 4.98 §1 3°, punt k van het BVCW van 2021).

        Op basis van het stappenplan is al geheel duidelijk welke SHM’s uit het werkingsgebied zich zullen omvormen tot de unieke woonmaatschappij Gent-Meetjesland, vandaar kan ontworpen artikel 3 van deze beslissing meteen ook dienstig zijn voor het verplichte advies van de gemeenteraad bij de erkenningsaanvraag als woonmaatschappij, die binnen enkele maanden kan worden verwacht.

        In de brief dd. 13 juni 2022 die wij ontvingen van de sociale huisvestingsmaatschappijen Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen en cvba Wonen wordt gevraagd om – i.f.v. hun aanvraag tot tijdelijke verlening van de erkenning als SHM die ze uiterlijk op 30 september 2022 moeten indienen – spoedig een advies uit te brengen over het traject dat zij willen doorlopen.

 

Argumentatie

           De gemeenteraad adviseerde op 28 oktober 2021 het werkingsgebied voor de nieuwe woonmaatschappij gunstig. Op 4 februari 2022 werden de besluiten van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de werkingsgebieden goedgekeurd. De gemeenten Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate vormen het werkingsgebied Gent-Meetjesland.

           De SHM's in ons werkingsgebied bevinden zich in een situatie waarbij een omvorming tot woonmaatschappij in 2022 technisch/ organisatorisch wordt nagestreefd maar moeilijk haalbaar is. De omvorming zou wel haalbaar zijn tegen eind juni 2023. Omwille van deze reden wensen ze een tijdelijke verlenging van de erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij aan te vragen. Aan de gemeenten uit het werkingsgebied wordt gevraagd hiertoe een gunstig advies te geven om hun verlengingsaanvraag te vervolledigen.

           Daarnaast is een advies van de lokale besturen vereist in het kader van een erkenningsaanvraag voor de woonmaatschappij zelf. Het is mogelijk om door goedkeuring van artikel 3 die voorzien is in deze beslissing, om alvast vast te stellen dat de woonmaatschappij voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering zal zorgen.

           In bijlage zijn de intentieverklaringen en de presentatie n.a.v. het burgemeestersoverleg terug te vinden.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

        Schepen Stefaan Standaert (Groen) licht het punt toe.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de aanvraag tot verlenging van de erkenning van de sociale huisvestingsmaatschappijen Meetjeslandse Bouwmaatschappij voor Volkswoningen en cvba Wonen tot en met 30 juni 2023.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad geeft als advies aan de Vlaamse Regering dat het bij voormelde aanvraag gevoegde stappenplan naar de woonmaatschappij voldoet aan de doelstellingen van de gemeente.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad stelt in het kader van de procedure vermeld in artikel 4.98 §1 tweede lid, 2°, punt k van het BVCW van 2021 vast dat de aldus te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering.

 

Artikel 4:

Deze beslissing wordt aan de aanvrager bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

9.   HET LOKAAL ENERGIE- EN KLIMAATPACT 2.0: ONDERTEKENING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

        2° het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

        5° het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

        13° het inrichten van adviesraden en overlegstructuren

        17° het aangaan van dadingen

        22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

        23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies

        Gelet op de internationale conferentie inzake milieu en ontwikkeling gehouden in Rio de Janeiro in 1992 en het internationaal verdrag van Kyoto van 1997 met betrekking tot het nemen van maatregelen ter bescherming van het klimaat en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen

        Gelet op het ondertekenen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York in 2015 aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken

        Gelet op het ondertekenen door de gemeente Maldegem van het Burgemeestersconvenant 2030, aangaande de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

        Gelet op het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030

        Gelet op het Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024

        Gelet op het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse Regering en de Vlaamse steden en gemeenten van 4 juni 2021 aangaande het verbintenissen engagement inzake de algemenen engagementen en de vier werven behoudend 16 specifieke doelstellingen. Ter goedkeuring beslist op de gemeenteraad van 28 oktober 2021

        Gelet op het ‘FIT for 55’-pakket van de Europese Commissie waardoor Europese regelgeving in overeenstemming wordt gebracht met de doelstelling van de Europese Unie om in 2030 de netto-uitstoot van broeikasgassen met ten minste 55% te verminderen ten opzichte van 1990. Met als gevolg de visienota van de Vlaamse Regering van 5 november 2021 ‘Bijkomende maatregelen Klimaat’ met een extra pakket aan maatregelen voor een reductie van 40% broeikasgasuitstoot (ten opzichte van 2005) voor de sectoren transport, bouw, landbouw, afval en industrie.

 

 

Feiten

           Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact sinds 2021 de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 (LEKP 2.0) geeft een vervolg aan het Lokaal Energie en Klimaatpact van 2021 en bevat een aanscherping van de klimaatambities die in LEKP 1.0 werden vooropgesteld. Dit in lijn met de verscherpte Europese klimaatdoelstellingen vermeld in het Fit for 55-pakket.

           Het LEKP 2.0 volgt dezelfde principes als het LEKP 1.0. Twee van de vier concrete en herkenbare werven werden uitgebreid (zie hieronder) naar aanleiding van de reeds vermelde aanscherping op Europees niveau. Er wordt hierbij verder ingezet op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen geven aan om naast de reeds bestaande engagementen verder werk te maken van de aangescherpte engagementen zoals hieronder vermeld:

        Lokale besturen engageren zich om:

        De doelstelling m.b.t. CO2-reductie voor eigen gebouwen en technische infrastructuur wordt verhoogd van -40% naar -55% CO2-emissies tegen 2030. De scope van deze doelstelling voor CO2-reductie wordt daarnaast uitgebreid naar eigen mobiliteit;

        De primaire energiebesparingsdoelstelling wordt aangescherpt naar -3% per jaar vanaf 2023;

        Geen principiële schepencollege- of gemeenteraadsbeslissing meer te nemen m.b.t. lokale heffingen op elektriciteitsmasten en sleuven van ELIA;

        Aanpassingen in de streefdoelen onder de 4 werven:

        Nieuwe uitdaging onder werf 2:

        25 fossielvrije renovaties onder de 50 collectieve renovaties per 1.000 wooneenheden tegen 2030.

        De inwoners van 50 per 1.000 wooneenheden worden uitgenodigd voor een klimaattafel ter bespreking van een wijkgerichte aanpak voor einde 2024

        Nieuwe uitdaging onder werf 3

        1,5 in plaats van 1 (semi-) publieke laadequivalenten per 100 inwoners (99.000 laadpunten (CPE)) tegen 2030.

        De Vlaamse overheid engageert zich tot:

        Territoriaal coördinatorschap door Vlaanderen (VR 2022 2502) voor het Europese Burgemeestersconvenant om o.a. technische en strategische bijstand aan ondertekende gemeenten te verlenen voor de ontwikkeling, uitvoering en monitoring van hun actieplannen voor duurzame energie en klimaat (SECAPS);

        Het faciliteren van praktijkoplossingen voor een kwalitatieve ruimtelijke implementatie van het LEKP, het benutten van de synergiën tussen de 4 werven en via een werkplatform met 2.0-ondertekenaars gedetecteerde drempels oppakken. De Vlaamse Regering engageert zich voor een frequente opvolging (minstens jaarlijks) per bevoegd beleidsdomein;

        In plaats van een apart sloopbeleidsplan, kan de renovatiedoelstelling (residentieel en niet-residentieel) worden voorbereid door een geïntegreerde lange termijn lokale renovatiestrategie. Het Netwerk Klimaat van VVSG zal hier een ondersteunende start-analyse voor laten opmaken (timing: begin 2023);

        Verder bouwend op de start-analyse van het Netwerk Klimaat wordt een ‘Wijkrenovatietool’ aangeboden aan lokale besturen en hun partners om collectieve renovatietrajecten data-gestuurd te concretiseren en op te volgen t.e.m. uitvoering. Deze tool kan een handig instrument zijn om de klimaattafels wijkgericht te organiseren;

        Versterking van de basisfinanciering van energiehuizen;

        De invoering van de ‘Mijn VerbouwPremie’ en de ‘Mijn VerbouwLening’  en de versterking van het noodkoopfonds. Zo wordt er gestreefd naar een evenwichtige mix van het activeren van privaat kapitaal door financieringsinstrumenten (premies (waaronder de EPC-labelpremie) en langlopende leningen met incentives voor diepgaande renovaties via het renteloze renovatiekrediet (via banken) of de energielening+ (via energiehuizen)), ontzorging (door energiehuizen en BENOvatiecoaches) en verplichtingen (zoals de niet-residentiële renovatieverplichting vanaf 1/1/22 en residentiële renovatieverplichting vanaf 1/1/23, publieke en overheidsgebouwen moeten een minimaal EPC-label behalen tegen 2028 en alle niet-residentiële gebouwen tegen 2030 );

        Blijvend in te zetten op het ondersteunen van de lokale besturen bij het realiseren van state of the art fietsinfrastructuur;

        De noodzaak voor een taxshift tussen de energievectoren (elektriciteitsfactuur verlichten door kosten door te schuiven naar fossiele energiedragers) heeft de Vlaamse Regering principieel ondersteund. Eerste stappen hiertoe zijn ondernomen (opkoop groenestroomcertificaten bij de netbeheerders, schrappen kost openbare verlichting, vergoeding REG-premies via de Vlaamse Veerkrachtmiddelen en de kost voor de minimale levering aardgas). Het blijft desalniettemin de expliciete ambitie van minister Zuhal Demir, en de voltallige Vlaamse Regering, om de inspanningen continu verder te zetten zodat er zoveel mogelijk bijkomende kosten uit de elektriciteitsfactuur worden gehaald. De Vlaamse Regering stelt voor om in samenwerking met de Federale overheid een samenwerkingsovereenkomst uit te werken om een sociaal rechtvaardige taksshift door te voeren van elektriciteit naar de verschillende fossiele energiedragers waarbij gemiddeld de energiekost van huishoudens en ondernemingen niet stijgt. Hierbij wordt gedacht aan oplossingen, zoals een uitzondering op de non bis in idem-wet. Een precedent hiervan vinden we terug in de gehanteerde methode voor de minerale olie. Hiervoor zal overleg worden opgestart met het federale beleidsniveau en rekening gehouden worden met Europese beleidsinitiatieven. VVSG zal frequent op de hoogte worden gehouden. Het is ook in dit kader dat aan de lokale besturen gevraagd wordt de heffing op de ELIA-elektriciteitsmasten af te bouwen, gezien hierdoor ook de elektriciteitsfactuur verlicht wordt met 11 miljoen euro per jaar;

        Een eenmalige additionele budgettaire impuls voor LEKP 2.0 ondertekenaars van 22,5 miljoen euro voor de aangescherpte ambities van LEKP 2.0 te ondersteunen tijdens deze legislatuur. Deze middelen worden verdeeld als volgt: 8,75 miljoen euro voor 2022, 8,75 miljoen euro voor 2023 en 5 miljoen euro voor 2024. Deze engagementen kunnen binnen de perken van de daarvoor op de begroting van de Vlaamse Gemeenschap voorziene en beschikbare middelen en kunnen aangepast worden in functie van het algemeen begrotingsbeleid.

        Door de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact geeft de gemeente Maldegem aan actie te ondernemen om de doelstellingen zoals hierboven vermeldt in LEKP 1.0 met de wijzigingen met betrekking tot Werf 2 en Werf 3.

 

 

Argumentatie

           Overwegende dat de gemeente Maldegem het Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0 ondertekende op 28 oktober 2021

           Wanneer de gemeente het Vlaams energie- en klimaatpact ondertekent, wordt jaarlijks een algemene werkingssubsidie ter beschikking gesteld om het gemeentelijk energie- en klimaatbeleid kracht bij te zetten met als doel de energietransitie en klimaatadaptatie een merkbare versnelling hoger te schakelen.

           De gemeente wordt bij de uitvoering van acties binnen de vier werven door diverse partners ondersteund. Door samenwerking met verschillende actoren kan de gemeente met de nodige ontzorging in één klap grote stappen vooruit zetten:

        Veneco klimaatregio:

        Katalysator voor energie- en klimaatacties:

Het regionetwerk heeft als doel om diverse actoren in directe verbinding te stellen met elkaar: lokale besturen onderling, VVSG, Provincie Oost-Vlaanderen, Fluvius, VEB, Regionaal landschap, woonorganisaties, Energiehuis Veneco, burgercoöperaties,…Het regionetwerk biedt het platform bij uitstek waar gemeente zich kunnen laven aan een bron van informatie en inspiratie om hun engagement binnen het Klimaatpact na te streven.

        Regisseur en facilitator van regionale energie- en klimaatprojecten:

Vanuit de regiowerking zullen elk jaar meerdere projecten worden gelanceerd, waar de gemeente kan instappen. De projecten die Veneco opstart:

        vinden in eerste instantie hun oorsprong in de lokale klimaatactieplannen (SECAP’s)

        kaderen steeds binnen 1 van de 4 werven binnen het Pact

        worden besproken binnen het regionetwerk, gaan van start bij voldoende draagvlak

        zorgen voor efficiëntiewinst en ontzorging van de gemeente

        hebben steeds een meetbare CO2-impact binnen de gemeente en de ruimere regio

 

        Energiehuis Veneco zet volop in op Werf 2 door:

        het verder uitbouwen van de woon- en energieloketten met professionele adviseurs

        realisatie van een mobiel loket voor een activerende wijkdynamiek rond renovatie

        het doorlopend organiseren van groepsaankopen voor energetische ingrepen

 

        VVSG-netwerk Klimaat:

        experten werken bepaalde thema’s, studies en projecten uit (bv. Warmtezoneringskaart voor elke gemeente individueel beschikbaar in najaar 2021).

        praktijkendatabank waar gemeenten kant-en-klare acties kunnen uithalen.

        opzetten van consortia en opschaling nog meer impact te realiseren op het terrein.

 

        Provincie Oost-Vlaanderen:

        Via het omgevingscontract worden tal van projecten aangeboden die kaderen binnen de vier werven van het Pact.

 

        Vlaams kader energiegemeenschappen:

        De Vlaamse Regering voorziet dit najaar in de uitvoeringsbesluiten in navolging van het decreet rond energiegemeenschappen en energiedelen. Hierna kan dit concept volop in de praktijk worden uitgerold. Dit betekent een enorme opportuniteit i.f.v. het maximaal benutten van het potentieel hernieuwbare energie in de gemeente

 

        Fluvius:

        Omschakeling openbare verlichting naar LED

        ESCO-aanbod voor verduurzaming van gemeentelijke gebouwen

 

        VEB:

        Raamcontracten voor verduurzaming van gemeentelijke gebouwen

        Ondersteuning bij de vormgeving van een gemeentelijke vastgoedstrategie

 

        Regionale landschappen:

        Vergroening en ontharding

 

        Burger- energiecoöperaties:

        Opzetten van hernieuwbare energieprojecten met burgerparticipatie

           De gemeente is vrij om projecten en klimaatacties te kiezen zolang ze bijdragen aan de doelstellingen van het Pact.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

           Advies dienst Omgeving - Milieu: Gunstig advies. Om het klimaatpact te ondertekenen moeten er nog geen concrete acties voorgesteld worden, deze kunnen in een latere fase gerapporteerd worden. Aangezien de revisie van het klimaatmitigatieplan nog in opmaak is zullen er nog acties/projecten voortvloeien vanuit deze plannen, die kunnen bijdragen aan het klimaatpact. De doelstellingen zijn bepaald voor Vlaanderen, als gemeente worden we niet aangesproken op het niet behalen van een doelstelling op gemeentelijk niveau. Verschillende projecten waar reeds voorbereidingen voor getroffen zijn zoals aanplanten van bomen, onthaastingszone's,... kaderen al in dit klimaatpact. Door het ondertekenen van het pact zal de gemeente financiële steun krijgen om deze projecten te cofinancieren. 

 

 

Financiële weerslag

 

        Bedrag

        24.870.000 euro voor het LEKP 1.0

        8.750.000 euro voor het LEKP 2.0

Beide verdeeld als trekkingsrechten op basis van de inwonersaantallen (4/5) en de criteria van het gemeentefonds (1/5) (zie infra: bijlage 3 bij het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juli 2022)

        De definitieve bedragen, op basis van het aantal deelnemende gemeenten, worden uiterlijk 16 januari 2023 bekendgemaakt.

        Naast de toegekende algemene werkingssubsidie, dient 50% cofinanciering vanuit de gemeente aangetoond te worden. Deze cofinanciering kan bestaan uit personeelskosten, investeringskosten, werkingskosten of andere vormen van subsidie (bv. uit Europese projecten, Energieambassadeurs,…).

Tussenkomsten

        Schepen Stefaan Standaert (Groen) licht het punt toe.

        door raadslid Henk Deprest (Open Vld)

        door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

        door raadslid Jan De Metsenaere (N-VA)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.0 te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

10.  PLAATSEN VAN LED-BORDEN VOOR PUBLIEKE EN PRIVATE BERICHTGEVING: BEPALING VAN DE CONTRACTVOORWAARDEN VOOR HET VERLENEN VAN EEN CONCESSIERECHT

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

  11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        Artikel 1101 e.v. en artikel 1712  van het Burgerlijk Wetboek waarin wordt bepaald dat de verhuring van goederen van de gemeenten aan bijzondere reglementen onderworpen is.

        Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten

        De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 5 september 2022 betreffende het gebruik van LED-borden om de visuele communicatie in het straatbeeld te bevorderen.

 

 

Feiten

        De gemeente Maldegem verleent, onder de vorm van een concessieovereenkomst, de mogelijkheid tot het exploiteren van een domeinconcessie van het in concessie gegeven deel van het openbaar domein waarop LED-borden worden geplaatst met het oog op de publieke en private uitbating van deze LED-borden.

        Het college besloot principieel om volgende locaties te voorzien voor de plaatsing van LED-borden:

        Brugse Steenweg, net voorbij huisnummer 162, richting Maldegem-centrum, ter vervanging van de huidige evenementenborden op die locatie.

        Mevr. Courtmanslaan, in de zone tussen de K-ba en het lokaal dienstencentrum Oud St. Jozef.

 

Argumentatie

           De toewijzing van de concessie tot uitbating zal gebeuren na een bekendmaking van de concessievoorwaarden en een oproep tot offertes. De algemene en bijzondere voorwaarden zoals vermeld in de bijgevoegde concessieovereenkomst zijn een essentieel onderdeel van de concessie. Als gunningscriteria gelden de beoordeling van zichtbaarheid van de boodschappen (20%), de kwaliteit van de schermen (50%) alsook de gebruiksvriendelijkheid van het Content Management System (30%). Door het indienen van een offerte verklaart de kandidaat zich akkoord met alle onderdelen van de concessieovereenkomst.

           De zwaartepunten van de concessieovereenkomst zijn:

        de concessie omvat zowel de concessie over het deel van het openbaar domein waar de                              LED-borden geplaatst worden als de uitbating van de LED-borden

        de overeenkomst wordt toegestaan voor een termijn van 9 jaar, driemaal verlengbaar voor twee jaar.

        de concessievergoeding bedraagt € 1/jaar

        de zendtijd op de borden wordt 50/50 verdeeld over de gemeente en de private partner

        de private boodschappen op de borden mogen geen politiek of levensbeschouwelijk karakter hebben en mogen geen aantasting zijn van de goede zeden. De publicitaire boodschappen mogen verder niet strijdig zijn met het gevoerde beleid van het Bestuur of op verzet stuiten van de Jury voor ethische praktijken inzake reclame.

        de concessionaris staat in voor het onderhoud van de borden en is verantwoordelijk voor eventuele schade die zou voortkomen uit de plaatsing van de borden.

        het bestuur verbindt er zich toe geen concurrentieel concept van LED-borden van derden te plaatsen binnen de gemeentegrenzen voor de duur van de overeenkomst. Ook komen de bekabeling en het elektriciteitsverbruik van de borden ten laste van het bestuur.

        Er werden twee adviezen toegevoegd (zie bijlage): positief advies van de dienst communicatie en negatief advies van de politie.

        De keuze voor beide locaties is weloverwogen:

        Het wegbeeld op beide locaties is duidelijk en recht.

        Het LED-bord in de Brugse Steenweg bevindt zich op een locatie waar momenteel reeds een evenementenbord staat.

        Het LED-bord in de Mevr. Courtmanslaan bevindt zich binnen de bebouwde kom, waar een lagere snelheid wordt gehanteerd. In de uitgestrekte zone langs de berm bevinden zich bezienswaardigheden zoals kunstwerken van de Kunstacademie.

        In de concessievoorwaarden zijn, in het kader van verkeersveiligheid en lichthinder, technische bepalingen omtrent lichtsterkte en -lichtintensiteit opgenomen.

        Ook in andere steden en gemeenten worden digitale schermen geplaatst langs wegen om voorbijgangers te informeren.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: 2022/A-1-4-1-01

Actie-omschrijving: Plaatsen digitale informatieborden

Budgetverantwoordelijke: Isabel Rys

beleidsitem/Alg.rek

Budget 2022

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0119-02/225000

 

euro

0 euro

0 euro

0 euro

Tussenkomsten

        Schepen Annelies Lammertyn (CD&V) licht het punt toe.

        Burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V) licht de verleende adviezen toe.

        door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De voorwaarden waartegen de concessie zal worden verleend voor het plaatsen van LED-borden voor publieke en private berichtgeving zoals vermeld in onderstaande overeenkomst, worden goedgekeurd:

 

 

 

CONCESSIEVOORWAARDEN

 

Motivering :

De gemeente Maldegem verleent, onder de vorm van een concessieovereenkomst, de mogelijkheid tot het exploiteren van een domeinconcessie van het in concessie gegeven deel van het openbaar domein waarop LED-borden worden geplaatst met het oog op de publieke en private uitbating van deze LED-borden.

 

De toewijzing van de concessie tot uitbating zal gebeuren na een bekendmaking van de concessievoorwaarden en een oproep tot kandidaten. De algemene en bijzondere voorwaarden zoals vermeld in de bijgevoegde concessieovereenkomst zijn een essentieel onderdeel van de concessie. Als gunningscriteria gelden de beoordeling van zichtbaarheid van de boodschappen (20%), de kwaliteit van de schermen (50%) alsook de gebruiksvriendelijkheid van het Content Management System (30%). Door het indienen van een offerte verklaart de kandidaat zich akkoord met alle onderdelen van de concessieovereenkomst.

 

Voorwaarden tot deelname aan de mededinging

        Natuurlijke personen

 

Natuurlijke personen die aan de bieding voor het bekomen van de concessie deelnemen zullen, vóór de toewijzing, volgende stukken dienen voor te leggen:

 

        Recent bewijs van goed gedrag en zeden met vermelding van de nationaliteit

        Eventueel een uittreksel uit het Handelsregister

 

        Rechtspersonen

 

Rechtspersonen die aan de bieding voor het bekomen van de concessie deelnemen zullen, naast de voormelde stukken van de zaakvoerder als natuurlijk persoon, ook volgende stukken voorleggen:

 

        Afschrift van de stichtingsakte en eventuele wijzigingen

        Opgave van de samenstelling van de raad van bestuur

 

        Verschillende personen

 

Indien verschillende personen, zowel natuurlijke als rechtspersonen, gezamenlijk aan de bieding deelnemen, moeten de voormelde documenten voor iedere persoon worden ingediend en de inschrijving door iedereen worden ondertekend. Door de deelname aan de bieding zijn zij hoofdelijk onder elkaar en ondeelbaar tussen hun rechtsopvolgers gehouden tot alle verplichtingen voorkomend uit de concessie. Ze duiden de perso(o)n(en) onder hen aan die de vereniging zal of zullen vertegenwoordigen bij de concessiegever.

 

Gunningscriteria

Bij de beoordeling voor het afsluiten van een concessieovereenkomst tussen de gemeente als concessiegever en de te weerhouden kandidaat worden volgende gunningcriteria voorop gesteld:

 

        zichtbaarheid van de boodschappen (20%)

        de kwaliteit van de schermen (50%)

        de gebruiksvriendelijkheid van het Content Management System (30%).

 

De kandidaat zal bij zijn offerte een verantwoording voegen waarbij aangetoond wordt welke led-borden worden aangeboden in relatie tot artikel 7.3 van de Concessieovereenkomst.

 

De toewijzing zal geschieden aan de kandidaat met de hoogste score gelet op de gunningscriteria en dit na vergelijking van de offertes van de verschillende kandidaten.

 

Inhoud van de offerte

De kandidaat dient volgende documenten te voegen:

 

        het correct invullen van het inschrijvingsformulier

        met toevoeging van de gevraagde stukken

 

Wijze van indienen offerte

De inschrijving tot het bekomen van de concessie dient uiterlijk op [datum en uur] per e-mail verzonden te worden naar volgend mailadres: [mailadres]. Het moment van het registreren van de e-mail op voormeld adres geldt als criterium ter beoordeling van het tijdig indienen van de inschrijving.

 

De offerte van de kandidaat die niet overeenstemt met de voorwaarden van de concessie, de vereiste gegevens niet vermeldt of een voorbehoud inhoudt omtrent de algemene en bijzondere voorwaarden van de concessie, of die de nodige bekwaamheidsbewijzen niet kan leveren, kan op grond van onregelmatigheid worden afgewezen.

  1. Opening van de offertes

 

Er zal geen openingszitting voorzien worden voor de opening van de offertes.

 

  1. Gestanddoeningstermijn

 

De kandidaten blijven gebonden op grond van hun inschrijving, gedurende een termijn van 120 kalenderdagen, ingaande op de dag volgend op de dag van de vastgestelde datum van de opening van de biedingen.

 

 

 

 

  1. Toewijzing

 

Bij het beoordelen van de kandidaturen mogen er geen tegen- aanwijzingen van morele en/of financiële moeilijkheden uit het verleden blijken. Het college van burgemeester en schepenen heeft het recht dit te controleren en dit mits afdoende motivering als uitsluitingscriterium te gebruiken.

 

De toewijzing gebeurt door het college van burgemeester en schepenen na opening en vergelijking aan de hand van voormelde gunningscriteria van de ingekomen offertes waarbij het zich het recht voorbehoudt:

 

        onder de ingediende inschrijvingen deze niet te weerhouden die niet de gevraagde stukken en/of gegevens bevatten

        eventueel de concessie niet toe te wijzen

 

De gekozen kandidaat zal per aangetekend schrijven worden verwittigd van de toewijzing en worden uitgenodigd tot de ondertekening van de concessieovereenkomst. De niet-gekozen of niet-weerhouden kandidaten worden eveneens op de hoogte gesteld.

 

  1. Bijlagen

 

Als bijlagen aan deze concessievoorwaarden worden gevoegd:

 

 A. Offerteformulier

 B. Concessieovereenkomst

 

 

BIJLAGE A: OFFERTEFORMULIER

 

Belangrijk: dit formulier dient volledig te worden ingevuld en ondertekend door de inschrijver. Het totale offertebedrag moet zowel in cijfers als voluit geschreven worden opgegeven.

 

Natuurlijke persoon

Ondergetekende (naam en voornaam): 
Hoedanigheid of beroep:

Nationaliteit:
Woonplaats (volledig adres):

 

Telefoon:
GSM:
Fax:
E-mail:
Contactpersoon:

 

Ofwel (1)

 

Rechtspersoon
De vennootschap (benaming, rechtsvorm):

Nationaliteit:

met zetel te (volledig adres):

 

Telefoon: /
GSM:

Fax: /
E-mail:
Contactpersoon:

 

vertegenwoordigd door de ondergetekende(n):

(De gemachtigden voegen bij hun offerte de authentieke of onderhandse akte waaruit hun bevoegdheid blijkt of een gewaarmerkt afschrift van hun volmacht; zij kunnen zich ook beperken tot een verwijzing naar het nr. van de bijlage van het Belgisch Staatsblad waarin hun bevoegdheden zijn bekendgemaakt.)

 

Ofwel (1)

 

Tijdelijke vereniging

De ondergetekenden die zich tijdelijk hebben verenigd voor deze aanneming (naam, voornaam hoedanigheid nationaliteit, voorlopige zetel):

 

 

 

verklaart kennis te hebben genomen van de voorwaarden tot het bekomen van de concessie voor het plaatsen van LED-borden met het oog op de publieke en private uitbating van deze LED-borden, door de gemeenteraad goedgekeurd in de zitting van 22 september 2022.

 

voegt hierbij als bijlagen de vermelde documenten waarvan sprake is in:

 

        ‘Voorwaarden tot deelname aan de mededinging’

        ‘Gunningscriteria’

 

Gedaan te........................, op ..................

 

 

Naam en handtekening,

 

 

 

    BIJLAGE B: CONCESSIEOVEREENKOMST

 

TUSSEN:

 

Gemeentebestuur Maldegem

Hierna  ‘Bestuur’ genoemd.

 

EN:

 

[GEGEVENS TOEGEWEZEN INSCHRIJVER]

Hierna de ‘Concessionaris’ genoemd.

 

NA VOORAFGAANDELIJK TE HEBBEN UITEENGEZET:

Onderhavige overeenkomst regelt zowel het aspect van de domeinconcessie van het in concessie gegeven deel van het openbaar domein waarop de LED-borden worden geplaatst alsook de verhouding tussen het Bestuur en de Concessionaris omtrent de publieke en private uitbating van de LED-borden.

IS OVEREENGEKOMEN ALS VOLGT:

 

  1. Voorwerp en beschrijving van de goederen

1.1

Onderhavige overeenkomst regelt zowel het aspect van de domeinconcessie van het in concessie gegeven deel van het openbaar domein waarop de LED-borden worden geplaatst alsook de verhouding tussen het Bestuur en de Concessionaris omtrent de publieke en private uitbating van de LED-borden.

 

1.2

De volgende voorwaarden hebben betrekking op [beschrijving goed], gelegen te [adres] en gekadastreerd als [kadastrale omschrijving].

 

1.3

De onder artikel 1.2. vermelde inplantingsplaatsen kunnen - voor zover de noodzaak aangetoond wordt - gewijzigd worden zulks na voorafgaandelijk schriftelijke toelating van het Bestuur. Deze inplantingsplaatsen kunnen eveneens gewijzigd worden door het vervangen van reeds bestaande, niet-digitale borden, voor zover de Concessionaris hiertoe een schriftelijke toestemming van de derde kan voorleggen en voor zover de plaatsen gelegen zijn op het openbaar domein van het Bestuur en na uitdrukkelijke toestemming van het Bestuur.

  1. Staat van het goed

De Concessionaris moet de grond die in concessie gegeven wordt, bezichtigen, akkoord gaan met de staat waarin ze zich bevinden en ze als zodanig aanvaarden. Bij het verkrijgen van de concessie moet hij er zich toe verbinden de goederen bij het einde van de overeenkomst in dezelfde staat of beter achter te laten met uitzondering van de normale slijtage waarvoor de concessionaris niet aansprakelijk is.

 

Bij de inwerkingtreding en bij het einde van de concessieovereenkomst wordt in aanwezigheid van beide partijen en op tegensprekelijke wijze een staat van bevinding en een inventaris opgemaakt. Beide documenten zullen een integrerend bestanddeel uitmaken van de concessieovereenkomst (zie bijlage  van onderhavige overeenkomst).

  1. Bestemming

3.1

De concessie wordt uitsluitend toegestaan voor de volgende bestemmingen:

 

        het plaatsen, onderhouden en exploiteren van videoborden voor het aanbrengen van publieke en commerciële boodschappen door de concessionaris op de in artikel 1 omschreven delen van het grondgebied van het Bestuur, volgens de plannen en de technische beschrijving in bijlage  van onderhavige overeenkomst.

 

3.2

De Concessionaris verbindt er zich toe de aldus bepaalde bestemming van de goederen te eerbiedigen. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het Bestuur mag geen wijziging van de bestemming van de in concessie gegeven goederen gebeuren.

 

  1. Duur van de overeenkomst

De concessie wordt toegestaan voor een termijn van 9 jaar. Zij neemt een aanvang op […] en eindigt op  […]. De concessie is daarna 3 keer voor telkens 2 jaar verlengbaar volgens dezelfde voorwaarden, indien ze drie maanden voor de overeengekomen einddatum niet wordt opgezegd bij middels van een aangetekende zending.

De concessionaris kan de concessie te allen tijde opzeggen mits het in acht nemen van een opzegperiode van drie maanden. De opzegging moet gebeuren met een aangetekende brief. De datum van afgifte op de post is bepalend voor het ingaan van de opzegtermijn.

 

  1. Concessievergoeding

De concessievergoeding is minimum vastgesteld op 1 euro per jaar, en wordt bij aanvang van de overeenkomst volledig betaald voor de duurtijd van 9 jaar.

 

De vergoeding moet, op basis van een factuur, door de concessionaris vóór de vijfde januari van jaar gestort worden op het rekeningnummer […] van het Bestuur, met vermelding van begrotingsartikel […], en ‘concessievergoeding […].

 

Bij niet-tijdige betaling van de concessievergoeding brengt het achterstallige bedrag van rechtswege intresten op voor een bedrag van de wettelijke intrestvoet, te rekenen vanaf de vervaldag van de termijn tot aan de dag van de betaling en dit zonder ingebrekestelling en onverminderd het recht van het bestuur om de gerechtelijke ontbinding van de concessie te vorderen.

  1. Zendtijd en boodschappen

De zendtijd wordt tussen de partijen volledig evenredig verdeeld, zijnde 50 % toegewezen tijd aan publieke boodschappen voor het Bestuur en 50 % zendtijd voorbehouden voor commerciële boodschappen in te vullen door de Concessionaris. De schermen zullen uitzenden van 6.00 uur ‘s morgens tot 22.00 uur ‘s avonds. Hierbij worden alternerend 6 seconden gemeentelijke informatie afgewisseld met 6 seconden commerciële info.

 

 

De Concessionaris beslist vrij over de wijze waarop ze haar voorbehouden tijd voor publicitaire doeleinden aanwendt. De exploitatie door de Concessionaris mag evenwel geen politiek of levensbeschouwelijk karakter hebben en mag evenmin een aantasting vormen aan de goede zeden. Tevens mogen de publicitaire boodschappen niet strijdig zijn met het gevoerde beleid van het Bestuur of op verzet stuiten van de Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame. De exploitatie door de Concessionaris wordt beperkt tot (rechts-)personen beschikkende over een inschrijving bij de Kruispuntbank der Ondernemingen en waarvan de exploitatiezetel zich bevindt op het grondgebied van de gemeente Maldegem. Hiervan kan maar afgeweken worden in het enkele geval door een derde (rechts-)personen beschikkende over een inschrijving bij de Kruispuntbank der Ondernemingen en waarvan de exploitatiezetel zich niet bevindt op het grondgebied van de gemeente Maldegem voor zover er op het grondgebied van de gemeente Maldegem geen vergelijkbare exploitatie geschiedt of wanneer de aanwezige vergelijkbare exploitatie op het grondgebied van gemeente Maldegem  niet wenst in te gaan op het voorstel van zendtijd uitgaande van de Concessionaris.

 

Het Bestuur beslist vrij over de wijze waarop ze haar voorbehouden tijd voor openbare doeleinden aanwendt.

Deze mogen echter niet in concurrentie gaan met de commerciële activiteiten van de Concessionaris.De boodschappen zullen steeds binnen de 24 uren na aanvraag daartoe op de videoschermen verschijnen, uitgezonderd in duidelijke crisissituaties, waarin het Bestuur de boodschappen steeds onmiddellijk kunnen laten verschijnen.

 

Indien het Bestuur met het oog op de publicatie van haar publieke boodschappen een beroep wil doen op de Concessionaris om deze boodschappen in een professionele lay-out te publiceren, zal daartoe telkens een afzonderlijke dienstenovereenkomst worden afgesloten.

 

 

 

 

  1. Technische specificaties

7.1

De videoborden blijven voor de duur van de overeenkomst eigendom van de Concessionaris.

 

De videoborden voldoen aan de in artikel 7.3 juncto bijlage 2 aan deze overeenkomst bepaalde technische specificaties, en ze voldoen aan alle wettelijke voorschriften. De te plaatsen videoborden worden geplaatst volgens de regels van de kunst en voldoen aan alle voorwaarden van deskundige plaatsing.

 

7.2

De videoborden hebben één enkele zijde voor het aanbrengen van gemeentelijke communicatie, aangeleverd door de communicatiedienst van het bestuur in afwisseling met publiciteit.

 

In totaal zijn er twee Led-schermen voorzien, uitgevoerd in twee enkelzijdige opstellingen, geplaatst tegen een ronde staander en geplaatst op een betonfundatie dienstdoende als fundering (contragewicht).

 

7.3

 

  1. Zichtbaarheid van de boodschap

De schermen worden geplaatst op openbaar domein en moeten bestand zijn tegen mogelijke negatieve omgevingsfactoren. Zowel de schermen, de behuizing en de volledige draagconstructie moeten bestand zijn tegen mechanische belasting, allerlei weersomstandigheden, UV-straling, zout water en zuren.

De schermen mogen tegelijk geen negatieve invloed hebben op de verschillende weggebruikers, zowel in vorm als in lichtsterkte. Het scherm moet bijgevolg uitgerust zijn met een automatisch helderheidssysteem dat de helderheid aanpast op basis van het omgevingslicht (geen verblindend beeld bij schemering of ’s nachts). De schermen moeten daarnaast ook voldoende zichtbaarheid garanderen bij hevig invallend zonlicht.

De infoborden moeten geschikt zijn voor het verspreiden van informatie via kleurenbeelden. De inschrijver moet minimaal voldoen aan volgende kenmerken:

 

        Aantal borden: 2

        Netto oppervlakte minimaal 3m² en maximaal 5m²

        Reële pixelafstand: minimaal 10mm ( p 10 )

        De gebruikte leds zijn hoogkwalitatief (enkel SMD-kwaliteit), hebben een hoge helderheid en een lange levensduur (minimum 100.000 branduren)

        De aangeboden displays moeten verbeterbaar zijn. De ombouw naar een betere resolutie moet mogelijk zijn door uitsluitend de led-modules te vervangen. De voorkeur gaat uit naar een bord in landscapeformaat op een vaste constructie

        Behuizing in aluminium in nog te bepalen kleur

        Onderhoud van de borden via front maintenance

        Plaatsing paal en borden is inbegrepen in de offerteprijs

        De aanbieder voorziet jaarlijks onderhoud en reiniging

 

 

 

 

  1. Specificaties schermen

 

  1. Type schermen

De aangeboden schermen zijn van het type LED (True) color en hebben een exacte netto 17:9 breedbeeldverhouding.

Zelfs geringe afwijkingen van de netto 17:9 breedbeeldverhouding worden niet toegestaan.

De Led-schermen moeten daarnaast minimaal voldoen aan de volgende specificaties:

        Beeldformaat 120 inch.

        Minimale resolutie van het display bedraagt 240 x 450 = 108.000 beeldpunten.

        Beeldverhouding 17:9 strikt te respecteren!

        Hartafstand pixel-pixel (pixel pitch): minimaal 12 mm.

        Type Led 3 in 1 SMD.

        Lichtsterkte > 6.500 NIT (cd/M2).

        Aantal kleuren: > 16,7 miljoen.

        Zichthoek horizontaal/verticaal 120°.

        Interface DVI.

        Aansturing via Player PC aan te leveren door de concessionaris

 

Inschrijvingen die afwijken, voorbehouden en varianten van de hierboven gestelde strikte voorwaarden worden niet in overweging genomen.

 

  1. True Color

 

Alle borden zijn van het type True Color:

        Aantal kleuren: 256 voor rood, 256 voor groen, 256 voor blauw

        Kleurdiepte: 256 × 256 × 256 = 16.777.216 (24 bit)

        Interne kleurdiepte: 68.719.476.736 (36 bit

 

  1. Kast en kastprofiel

 

De kast wordt vervaardigd uit een dubbelwandig aluminium design profiel, gepoederlakt in een RAL-kleur naar keuze, volgens de qualicoat norm.

        Poedersoort : polyester.

        Laagdikte : 60 tot 80 micrometer.

        Hechting : volgens NEN 5337.

        Kleur : RAL naar keuze .

        De deklaag van een partij moet gelijkmatig van  kleur en glans zijn.

        Glans : glansmeting volgens ISO 2813.

        Hardheid : volgens NEN-ISO 2815.

 

 

De kast is vervaardigd uit een dubbelwandig aluminium profiel. Met het oog op een maximale stabiliteit en stijfheid van de constructie schrijft het bestek een extrusieprofiel voor. De kast is voorzien van een aluminium achterwand welke is vervaardigd uit één geheel. Zogenaamde modulaire samenvoegingen zijn niet toegestaan. Op de achterwand zijn de voorzieningen getroffen voor de kastventilatie en de filterinstallatie. De hoekverbindingen van de kast dienen gelast te zijn en voorzien van een afdichting om het insijpelen van vocht tegen te gaan.

Aan de voorzijde is een scharnierend kader voorzien (aluminium extrusieprofiel) met gasdrukveren waarin een gelaagd glazen front is gemonteerd. Het gelaagd glazen front bestaat uit gelaagd glas 6.6.2 waarbij het UV licht voor quasi 100% wordt gefilterd. Dit zorgt ervoor dat de versnelde veroudering van Led’s door UV-licht tegen wordt gehouden. Het front is daarnaast voorzien van een zwarte uitkadering omwille van een beter contrast.

De kast en het glazen front vormen als het ware één geheel, losse voorzetramen zijn niet toegestaan. In gesloten toestand moet er sprake zijn van een gesloten structuur waarbinnen een volledige klimaat controle mogelijk is. Het front scharniert over de volle breedte van de bovenzijde, het gebruik van lossen scharnieren is gezien de kans op slijtage en lekkage niet toegestaan.

Ter voorkoming van het insijpelen van vocht is er tussen het front en de kast vervaardigd uit extrusieprofiel,  een rubber afdichting geplaatst. De kast dient zodanig van opbouw te zijn dat ter voorkoming van slijtage van de Led’s een volledige klimaatcontrole mogelijk is.

De kast dient voorzien te zijn van een actieve ventilatie welke aanwezig dient te zijn op zowel de voedingen als op de gehele kast, beide afzonderlijk van elkaar. Gecompartimenteerde ventilatie is gezien het risico op een ongelijkmatige koeling van de Led’s niet toegestaan.

De maximaal toegelaten IP norm bedraagt voorzijde IP 65 achterzijde IP 54.

Ten behoeve van de ventilatie van de kast zijn verwisselbare stoffilters aangebracht, een voorbeeld dient gevoegd te worden bij de inschrijving. 

Ter ondersteuning van de klimaat controle waaronder de vorming van condens, is er aan de onderzijde van het glazen front ( binnenzijde kast ) over de volle breedte een verwarmingslint aangebracht dat indien nodig, automatisch in werking treedt.

De kast is aan de achterzijde voorzien van voldoende stevig montagebeugels om geplaatst te worden tegen een door de leverancier te plaatsen ronde staander met technisch luik voorzien van een veiligheidsslot.

Alle voorzieningen waaronder player pc, UMTS router, aan/uit schakelaar en overige zijn ingebouwd in de paal respectievelijk het display en van buitenaf niet toegankelijk voor onbevoegde. Hiertoe is de installatie uitgerust met een veiligheidsslot en voorzien van een meerpuntssluiting.

De player PC is door concessionaris in te bouwen.

Op straffe van nietigheid dient de inschrijver een staal van de extrusieprofielen (inclusief scharnierconstructie) te voegen bij zijn inschrijving.

 

 

 

  1. LED’s

 

De gebruikte Led’s zijn hoogkwalitatief en hebben een hoge helderheid (perfect leesbaar in volle zon en een lange levensduur (minimum 100.000 branduren)). Er wordt gegarandeerd dat voor elk display, Led’s uit één BIN of RANK worden gebruikt.

 

  1. Resolutie / Evolutiviteit

 

Het aangeboden systeem dient over de mogelijkheid te beschikken om op termijn omgebouwd te worden naar een nog hogere beeldkwaliteit zonder dat het daarbij noodzakelijk is de kast, voedingen, sturingen enz. te vervangen. Het Upgraden van de borden moet gebeuren door uitsluitend de Led-printen te vervangen met hergebruik van de bestaande kast, constructie en overige onderdelen (voeding, stuurprinten, bekabeling).

 

  1. Connectoren

 

Alle data en voedingsverbindingen gebeuren door middel van trilling bestendige connectoren conform UL 940-normering betreffende brandveiligheid.

 

  1. Automatische dimfunctie

 

Automatische dimsturing: De intensiteit van de Led’s wordt geregeld in functie van het omgevingslicht. De dimmer is uitgerust met een vertragende werking waardoor bijvoorbeeld de koplampen van een passerend voertuig geen invloed hebben op de helderheid van het LED- scherm.

 

  1. DVI Dimfunctie

 

De informatieborden zijn bovendien uitgerust met een DVI dimsysteem. Deze functie elimineert het hinderlijke oplichten bij het wisselen van donkere naar lichte beeld volledig.

 

  1. EMC-Normering

 

De LED – displays voldoen aan de strengste eisen van de EMC normering. De complete displays zijn zo opgebouwd dat de waardes van o.a. uitstraling ruim binnen de EMC normen vallen.

 

  1. Overvoltage protection

 

De informatieborden dienen voorzien te zijn van gestabiliseerde voedingen, een netfilter met ferrietkernen. De gestabiliseerde voedingen zijn uitgerust met een overvoltage protection waarbij ze uitschakelen bij een overspanning.

 

 

 

 

 

  1. Klimaatregeling

 

De gehele installatie dient te worden gekoeld door een ventilatiesysteem met een regelbaar debiet. Er dienst een verwarmingselement te zijn voorzien over de volle breedte van het glazen front zodat er geen condensvorming op kan treden en er tevens rekening houdt met de vochtigheidsdrempel en temperatuurwaarde teneinde de elektronica te beschermen en blijvende schade te vermijden. De klimaatregeling dient van op afstand (via het internet) aangestuurd te worden. De klimaatsturing dient mogelijkheid te hebben om de saturatie van de filters te indiceren.

 

  1. Pixeltest

 

Er dient een mogelijkheid te bestaan om op afstand (via internet) de werking van elke individuele pixel te controleren. Deze controle dient mogelijk te zijn door een grafische weergave op de controle pc waarbij de status van elke pixel in een beeld is af te lezen.

 

  1. Ronde paal

 

De Led-schermen zullen tegen een door de opdrachtnemer te vervaardigen en te leveren ronde paal worden geplaatst. De paal is vervaardigd uit staal en voorzien van een technisch luik. De stalen structuur dient te worden gepoedercoat in een nader te bepalen RAL kleur.  Het geheel is voorzien van een voetplaat welke op een betonfundatie gemonteerd kan worden.

 

  1. Betonfundatie

 

De ronde paal wordt geplaatst op een betonfundatie die dienstdoet als fundering. De betonfundatie wordt door de concessionaris eenvoudig geplaatst op een vlakke bodem en is voorzien van passende voorzieningen voor het doorvoeren van bekabeling. Na plaatsing voorzien de diensten van de gemeente in het opnieuw aanbrengen van straat- of grondwerk over de fundatie.

 

  1. Montage en operationeel opleveren

 

De displays dienen gemonteerd te worden tegen een ronde staander geplaatst op een betonfundatie.

Het Bestuur voorziet in het ter beschikking stellen van een vlakke ondergrond waarop de installatie geplaatst kan worden. Centraal gepositioneerd op het plaatsingsvlak voorziet het Bestuur in een elektriciteitsvoorziening (= voedingskabel). De Concessionaris voorziet in de plaatsing van de volledige installatie evenals de operationele oplevering en het onderhoud ervan. De keuring van de elektrische installatie maakt eveneens deel uit van de opdracht, met dien verstande dat het Bestuur verantwoordelijk is voor eventueel noodzakelijke aanpassingen aan de stroomtoevoer. De verantwoordelijkheid van de Concessionaris beperkt zich tot de door hen te bouwen en te plaatsen installatie.

 

 

  1. Aansturing

 

De aansturing gebeurt door middel van een door de Concessionaris te voorziene draadloze verbinding via 4G waarbij de opdrachtnemer ook de nodige simkaarten met data abonnement voorziet.

 

  1. Gebruiksvriendelijk Content Management System

De Concessionaris toont aan de hand van een demo de gebruiksvriendelijkheid van de programmatiesoftware aan. Hiervoor kan een bijlage toegevoegd worden met printscreens van de verschillende stappen, van input van de boodschap, toevoegen van afbeelding, tot het eindresultaat op het scherm.

Verder voldoet het CMS aan volgende vereisten:

        vanop op verschillende locaties en door verschillende mensen online gebruikt worden

        de Concessionaris is eigenaar van het aangeboden Content Management System

 

toepassing van huisstijl mogelijk zodat alle boodschappen van de gemeentediensten in dezelfde uniforme layout (via templates) worden getoond.

 

Dit softwarepakket moet het Bestuur onder meer de mogelijkheid bieden om de borden tijdens crisissituaties over te nemen om zo op een snelle en doeltreffende manier te communiceren met de inwoners en bezoekers van het Bestuur.

 

  1. Verbintenissen van de Concessionaris

8.1

De Concessionaris zal op haar kosten instaan voor het periodiek reinigen en het periodiek onderhouden van de videoborden. Hiertoe zal het Bestuur toelating geven aan de Concessionaris belast met deze werken, daar waar mogelijk, gratis het nodig  water af te nemen van het gemeentenet.

 

8.2

De concessionaris staat in voor het graven van het gat, waarin de videoborden zullen geplaatst worden, tot op een diepte van 80 cm, zodoende dat de betonnen sokkel hierin kan geplaatst worden. Deze betonnen sokkel wordt ook geplaatst door de concessionaris. Deze betonnen sokkel wordt bij het einde van de overeenkomst, na opzegging of na aflopen van de termijn, volledig verwijderd door de concessionaris. Het hierdoor ontstane gat wordt terug opgevuld met aarde.

 

8.3

De kosten van vervanging van de bestanddelen van installaties die zouden beschadigd worden, na ongeval of vandalisme, of om welke reden ook, zullen gedragen worden door de Concessionaris. De Concessionaris zal elk vervolg behouden tegen de aanrichters van eventuele schade.

 

8.4

In de gevallen dat de overeenkomst ophoudt te bestaan zal de Concessionaris verplicht zijn om uiterlijk binnen de 2 maanden na het einde van de overeenkomst haar video-borden terug te nemen. Na verloop van deze termijn zal het Bestuur ambtshalve overgaan voor rekening van de Concessionaris tot algehele verwijdering.

 

8.5

De Concessionaris verbindt er zich toe elke publiciteit, aanplakbrief of opschrift, vreemd van de hare, te verwijderen in de  kortst mogelijke tijd.

 

8.6

De Concessionaris is verantwoordelijk zowel tegenover het Bestuur als tegenover derden voor alle schade of ongevallen die zouden kunnen voorvallen, ongeacht de oorzaak.

 

Met het oog op de burgerlijke aansprakelijkheid en het dekken van alle mogelijke schade aan derden dient door de Concessionaris een globale verzekeringspolis onderschreven, van dewelke een afschrift dient overgemaakt te  worden aan het Bestuur. Op eenvoudige vraag van het Bestuur moet de Concessionaris doen blijken dat zij de desbetreffende premies betaald heeft.

 

8.7

De Concessionaris mag geen werken uitvoeren op het perceel waarvoor een omgevingsvergunning of andere bestuurlijke vergunning nodig is, zonder dat hij deze vergunning verkregen heeft. De Concessiehouder, en hij alleen, staat in voor het bekomen van de vereiste vergunningen. Het Bestuur draagt terzake geen enkele verantwoordelijkheid.

  1. Verbintenissen van het Bestuur

9.1

Het Bestuur verbindt er zich toe om geen soortgelijk concept van LED-borden van derden ofwel via een concessieovereenkomst, ofwel via een huurovereenkomst ofwel via welke overeenkomst dan ook te plaatsen of te laten plaatsen op eigendommen binnen de gemeentegrenzen voor de duur van deze overeenkomst en voor de duur van de stilzwijgende verlengingen ervan. Onder ‘soortgelijk concept’ dient te worden verstaan het door het Bestuur (laten) exploiteren van publieke en private uitbating met publiciteit van LED-borden (zie artikel 6). Valt niet onder ‘soortgelijk concept’: het plaatsen van LED-borden voor andere doeleinden. Het Bestuur zal zich volledig onthouden om in concurrentie te gaan met de commerciële activiteiten van de Concessionaris, behoudens na schriftelijke goedkeuring van de Concessionaris. Het Bestuur verleent aldus exclusiviteit aan de Concessionaris om deze en soortgelijke concepten van LED-borden te exploiteren, bij gebreke waaraan de Concessionaris het recht heeft om onderhavige overeenkomst te ontbinden, met recht op volledige schadevergoeding.

 

9.2

Het Bestuur staat in voor de bekabeling en de aansluiting van elektriciteit waarvoor zij ook de gebruikskosten draagt.

 

9.3

Het Bestuur verbindt er zich toe geen enkele wijziging te brengen aan de installaties zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de Concessionaris die er eigenaar van blijft.

 

9.4

Het Bestuur verbindt er zich toe geen enkel reclamemiddel, behoudens de bestaande, op de openbare weg te plaatsen, dat  het  zicht  op een bord kan belemmeren of schaden. De toegang tot de kasten moet steeds vrij blijven.

 

9.5

Geen enkele standplaatsvergoeding voor voetpad, huur, belasting zal door het Bestuur mogen geëist worden van de Concessionaris omwille van de publicitaire uitbating van de videoborden.

 

 

9.6

Het Bestuur zal in geen geval de videoborden mogen vervangen, veranderen of verplaatsen. Enkel de Concessionaris, daar deze eigenaar is, heeft hiertoe het recht.

 

9.7

Indien de verplaatsing van een of meerdere installaties om veiligheidsredenen, openbare werken, of gelijk welke reden noodzakelijk is, zal de Concessionaris moeten overgaan tot het wegnemen en herplaatsen hiervan. Het  verzoek gebeurt minstens vier weken op voorhand en de kosten zijn voor de Concessionaris. De nieuwe gekozen plaats zal bepaald worden voor de wegname van het te verplaatsen materiaal. In elk geval zal de nieuw gekozen plaats dezelfde waarde moeten hebben als de eerst gekozen plaats.

 

  1. Bijzondere bepalingen

10.1

Het Bestuur of zijn afgevaardigde is steeds gerechtigd om zich in de geconcedeerde lgronden te begeven om er controle uit te oefenen op de stipte eerbiediging van de bepalingen van de afgesloten concessieovereenkomst.

 

 

10.2

Het is de Concessionaris verboden de concessie geheel of gedeeltelijk over te dragen, aan derden toe te vertrouwen of af te staan of het goed met enige hypotheek te bezwaren.

 

10.3

Alle en gelijk welke, huidige belastingen en taksen, inclusief de onroerende voorheffing, die door de staat, het gewest, de provincie, de gemeente of eventueel andere autoriteiten en instellingen geheven worden of zullen worden met betrekking tot de in concessie gegeven ruimten, hun bezetting of de activiteiten die er door de concessionaris worden uitgeoefend, zijn ten laste van de gemeente.

  1. Domeinconcessie

Beide partijen moeten erkennen :

 

        dat de concessieovereenkomst geen handelshuurovereenkomst betreft;

        dat de concessieovereenkomst geen concessieovereenkomst van bouwwerken betreft;

        dat er bij de beëindiging van de overeenkomst geen uitwinnings- of andere vergoeding zal worden toegekend.

 

 

  1. Pacht, vruchtgebruik, gebruik en huur

Het Bestuur zorgt er voor dat het perceel uiterlijk op het ogenblik van de inwerkingtreding van de concessieovereenkomst vrij is van pacht, vruchtgebruik, gebruik of huur.

 

 

  1. Bodemattest

Het Bestuur vraagt een bodemattest aan en voert desgevallend op haar kosten  een oriënterend bodemonderzoek uit voor aanvang van deze concessieovereenkomst. In elk geval mag het bodemattest bij aanvang van de concessie niet ouder zijn dan 6 maanden.

 

Het Bestuur erkent dat hij de Concessiehouder in kennis heeft gesteld van de inhoud van het bodemattest inzake het perceel kadastraal gekend voornoemd in artikel 1.2.

 

Een kopie van het bodemattest wordt als bijlage aan deze concessieovereenkomst gehecht en zal er integraal deel van uitmaken. (bijlage )

 

Bij het einde van de concessieovereenkomst zal de Concessiehouder aan de Concessiegever een bodemattest afleveren dat op dat moment niet ouder is dan 6 maanden. De Concessiehouder voert hiervoor en op zijn kosten (minstens) een oriënterend bodemonderzoek uit.

 

  1. Onteigening

Bij enige onteigening ten algemene nutte, verbindt het Bestuur zich er uitdrukkelijk toe om de Concessiehouder hiervan onmiddellijk te verwittigen, zodat hij zijn rechten kan doen gelden ten opzichte van de onteigenende overheid.

 

Bij onteigening zal de Concessionaris moeten overgaan tot het wegnemen en herplaatsen hiervan. Het verzoek gebeurt minstens vier weken op voorhand, deelt de nieuw gekozen plaats mee en de kosten zijn voor de Concessionaris. De nieuwe gekozen plaats zal bepaald worden voor de wegname van het te verplaatsen materiaal. In elk geval zal de nieuw gekozen plaats dezelfde waarde moeten hebben als de eerst gekozen plaats.

 

  1. Verbreking van de overeenkomst

 

15.1

Het Bestuur heeft steeds het recht eenzijdig, van rechtswege en zonder dat enige opzeg of schadeloosstelling vereist is, de concessie te verbreken indien het openbaar belang dit zou eisen of indien de concessionaris in gebreke zou blijven de voorwaarden van de concessieovereenkomst na te leven.

 

Worden inzonderheid beschouwd als redenen tot verbreking van de overeenkomst :

        niet-betaling van verschuldigde bedragen (zowel concessievergoeding, als voorgestelde investeringen)

        slecht onderhoud van de geconcedeerde goederen

        faling/faillissement van de concessionaris of overlijden van de concessionaris

        nalatigheid in de uitbating.

 

Deze opsomming is niet limitatief.

 

Ingeval van zware en herhaalde tekortkomingen vanwege de Concessionaris aan de verplichtingen die voortspruiten uit huidige overeenkomst, na door het Bestuur in gebreke te zijn gesteld bij aangetekend schrijven tegen ontvangstbewijs en zonder effect gebleven binnen een termijn van 30 dagen.

 

Enkel in deze gevallen zal de opzegging geen aanleiding geven tot betaling van een vergoeding aan de Concessiehouder behoudens bewezen schade aan het Bestuur en zal de Concessionaris binnen de 30 dagen overgaan tot algehele verwijdering van de borden.

 

Nochtans zullen deze schikkingen niet gelden ingeval de tekortkomingen vreemd zijn aan de Concessionaris (overmacht, weeromstandigheden, enz.), in welk geval de Concessionaris binnen de korst mogelijke termijn de exploitatie opnieuw zal verzekeren.

 

15.2

Indien tijdens de duur van huidig contract, de publicitaire uitbating van de installaties van de Concessionaris onmogelijk zou worden, of in waarde zou verminderen, door factoren vreemd aan de Concessionaris (minder  zichtbaarheid, gedeeltelijke of totale afwezigheid van verlichting,...) of indien nieuwe wets- of fiscale bepalingen de huidige handelsvoorwaarden of financiële uitbating door de Concessionaris zouden wijzigen, heeft de Concessionaris het recht om:

        de herziening van de voorwaarden van de huidige overeenkomst aan te vragen aan het Bestuur;

        teneinde de uitwerking ervan te beperken, het aantal videoborden naar haar goeddunken te verminderen;

        het contract volledig op te zeggen, waarbij de Concessionaris een vergoeding van de niet-afgeschreven kosten kan opeisen ingeval het Bestuur een (pest-)belasting invoert die (on-)rechtstreeks het voorwerp van deze Concessie viseert.

 

 

 

15.3

In andere gevallen dan opgesomd in artikel 14.1 dient de verbreking minimum 6 maanden op voorhand te worden betekend.

 

15.4

De Concessiehouder heeft ten allen tijde het recht om eenzijdig, van rechtswege en zonder dat enige opzeg noch schadeloosstelling vereist is, de concessieovereenkomst te verbreken.

  1. Beëindiging van de overeenkomst

Deze concessieovereenkomst wordt beëindigd zoals bepaald in artikel 4.

  1. Registratie

Eventuele kosten van zegels en registratie van de concessieovereenkomst zijn ten laste van de Concessionaris.

 

 

  1. Volledige overeenkomst

De overeenkomst drukt volledig de wil uit van de Partijen en vervangt alle vorige overeenkomsten, afspraken en besprekingen, zowel schriftelijk als mondeling, tussen de partijen, hun aangestelden en hun adviseurs met betrekking tot het voorwerp van de Overeenkomst.

  1. Nietigheid

Indien één of meerdere bepalingen van de overeenkomst nietig zouden dienen te worden verklaard of onuitvoerbaar zouden worden omwille van een wetswijziging of van een andere reden, zal hierdoor de wettelijkheid, geldigheid en het uitvoerbare en afdwingbare karakter van de overige bepalingen van het desbetreffende artikel van de overeenkomst en van de overeenkomst in zijn geheel, voor zover deze nog enige uitwerking of bestaansgrond hebben, niet worden aangetast. De partijen verbinden er zich toe om in de mate van wat wettelijk mogelijk is, de ongeldige bepalingen te vervangen door een nieuwe bepaling die overeenstemt met de doelstellingen en keuzes van de overeenkomst.

  1. Titels

De omschrijvingen of titels van de verschillende artikelen van de overeenkomst zijn enkel toegevoegd om duidelijkheid van de tekst te bevorderen en kunnen in geen geval worden beschouwd als een wezenlijk deel van de Overeenkomst of als houden ze enige definitie, beperking of afbakening in van het toepassingsgebied of het doel van het specifieke artikel of paragraaf waarnaar ze verwijzen.

  1. Woonstkeuze

Alle mededelingen die noodzakelijk zijn in het kader van de overeenkomt zullen worden gedaan per kennisgeving aan de adressen vermeld bij de aanhef van de overeenkomst.

 

Elke adreswijziging zal aan de andere partij per kennisgeving worden meegedeeld.

  1. Verzaking

Verzuim of vertraging in de uitoefening door een van de partijen van enig recht uit deze concessieovereenkomst houdt geen verzaking aan dat recht in, en evenmin zal enige gedeeltelijke uitoefening van zulk recht de verdere uitoefening van dit recht of de uitoefening van elk ander recht uitsluiten.

 

De rechten die uitdrukkelijk voorzien zijn in deze concessieovereenkomst zijn cumulatief en sluiten geen andere wettelijk voorziene rechten uit tenzij in deze concessieovereenkomst anders bepaald.

  1. Toepasselijk recht

 

De overeenkomst wordt beheerst door het Belgisch recht.

  1. Geschillenbeslechting

Partijen komen hierbij overeen om eventuele geschillen eerst en vooral onderling te zullen regelen op een informele wijze en hierbij de grootst mogelijke discretie indachtig te zullen zijn

 

Indien de voormelde informele regeling niet tot een oplossing komt, zal het geschil worden voorgelegd aan de gewone rechtbanken. De rechtbanken en hoven van het gerechtelijk arrondissement van Limburg, afdeling Tongeren zijn uitsluitend bevoegd om kennis te nemen van ieder geschil dat uit deze overeenkomst voortvloeit of die ermee verband houdt en dat niet wordt opgelost conform de voormelde informele procedure.

 

Vooraleer een geschil aan de bevoegde rechtbank voor te leggen, verbinden partijen zich ertoe te goeder trouw en met in acht name van de redelijke belangen van de andere partij te onderhandelen met het oog op een minnelijke regeling.

 

Daartoe zal de eisende partij de andere partij bij aangetekend schrijven kennis geven van de aard van het geschil en de mogelijke oplossingen.

 

  1. Opschortende voorwaarde

Deze overeenkomst wordt aangegaan onder de volgende opschortende voorwaarde:

 

        Het verkrijgen van een definitieve en uitvoerbare omgevingsvergunning afgeleverd in laatste administratieve aanleg.

 

 

Opgemaakt te [plaats] in 2 exemplaren op [datum], waarvan elke partij erkent er één ontvangen te hebben.

 

 

 

De Algemeen Directeur       De Burgemeester

 

 

 

 

BIJLAGEN

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

11.  AFBAKENING VAN DE KERNWINKELGEBIEDEN IN MALDEGEM- EN ADEGEM-CENTRUM

 

Juridische gronden

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarbij volgens art.56 het schepencollege bevoegd is voor de opmaak van een visienota. En de gemeenteraad op basis van art.40 bevoegd is voor de vaststelling van die visienota.

        Besluit college van burgemeester en schepenen van 12 november 2019.

        Voorstel afbakening kernwinkelgebieden zoals opgemaakt door Idea Consult en aangenomen door  het schepencollege op 9 juli 2019.

        Collegebespreking op 13 juni 2022 met de vraag om het voorstel breed te bevragen.

        Collegebesluit van 8 augustus 2022 tot voorlopige vaststelling, in afwachting van een gemeenteraadsbesluit.

 

Feiten

        Een gemeentebestuur kan diverse maatregelen nemen om de handel- en horeca-activiteit in haar centrum te stimuleren. Sommige maatregelen zijn in eigen beheer (bvb een aantrekkelijker inrichting van het openbaar domein). Andere zijn ontradend (leegstandsheffing) of stimulerend (premies en begeleiding).

        Al deze maatregelen hebben tot doel om in de handelskern een beleveniskern te ontwikkelen waarbij een aanbod aan handel, horeca, administratieve voorzieningen, groene rustpunten, cultuur en vrije tijd elkaar versterken en een zekere dynamiek ontwikkelen die deze kern aantrekkelijk maakt voor inwoners, bezoekers en recreanten.

        Na afbakening kan een bestuur flankerende maatregelen nemen die enkel gelden binnen dit kerngebied (en niet erbuiten), ten einde de economische activiteit te stimuleren specifiek in dit kerngebied en vanuit een streven om de concentratie aan handel-en horecazaken binnen het kerngebied te doen toenemen (en minder verspreid over het hele grondgebied).

        In Maldegem is een formele afbakening van het kernwinkelgebied door de gemeenteraad tot op heden nog niet gebeurd. Maar is wel het voorbereidend werk hiervoor reeds gebeurd.

        Concreet heeft het extern bureau Idea Consult een Strategisch Commercieel Plan voor Maldegem opgesteld met daarin een voorstel van kernafbakening. In januari 2019 werd dit afgetoetst met de economische raad. Het volledige plan werd opgeleverd in juni 2019. Het voorstel van afbakening van de handelskern werd toen vanuit de administratie enkele keren geagendeerd op de gemeenteraad, maar telkens verdaagd en uiteindelijk van de agenda gehaald.

        Het toenmalige voorstel blijft nog steeds actueel en grosso modo bruikbaar. Door de kern te laten doorlopen doorheen de hele Nieuwstraat en het Stationsplein wordt de link gemaakt met de handelskilometer.

        Nieuwstraat, Markt en Marktstraat worden daarbij aanzien als de kern binnen de kern.

        Daarnaast wordt ook een gedeelte van Adegem-dorp meegenomen als kernwinkelgebied in Adegem. Niet onlogisch, gezien de handelsactiviteit die er is en de aangroei van de bevolking en de woonentiteiten in Adegem.

        Voorgesteld wordt om, in afwijking van de eerdere collegebeslissing van 12 november 2019 de afbakening van de Handelskilometer nu niet mee te nemen in dit besluit.

        Het schepencollege heeft de kernafbakening bij besluit vastgelegd, in afwachting van bekrachtiging door de gemeenteraad. De bekrachtiging door de gemeenteraad maakt dat de afbakening breder gedragen is en het debat breder gevoerd. Maar voor de subsidieaanvraag is dit geen vereiste (beslissing college volstaat).

        Een kernafbakening (beleveniskern) is geen versteend gegeven en evolueert mee in de tijd, in functie van de ruimtelijke ontwikkeling en dynamiek. Het kan bijgevolg nadien steeds aangepast worden. Een kernafbakening is soms een vereiste bij bepaalde Vlaio-subsidiemogelijkheden.

        Op vraag van het schepencollege werd  het voorstel breed bevraagd. Op maandag 27 juni is er een overlegmoment doorgegaan met de horeca, op dinsdag 28 juni met de economische adviesraad en op 5 juli met de handelaars. Hun opmerkingen werden teruggekoppeld naar het college.

        Het horeca-overleg kon zich vinden in het voorstel van kernafbakening. Maar stelde voor om de Noordstraat niet te stoppen bij de Bloemestraat, maar pas bij de Gidsenlaan. Concreet worden er zo nog een feestzaal, bakkerij, kledingzaak, woondecoratiezaak en een pittazaak meegenomen. Of zelfs om de Noordstraat door te trekken tot aan de buurtstraat (en de frituur, slagerij, kapper en fietsenzaak mee te nemen)

        Ook de economische adviesraad kon zich vinden in het voorstel van kernafbakening en adviseerde formeel positief. Wat Adegem-Dorp betreft is het voorstel de straat Adegem-Dorp, van aan de Adegemse Kerkstraat tot aan huisnummer 64 (Crelan). De vergadering kon zich hierin vinden, maar zou ook het begin van de Adegemse Kerkstraat en de Schoolstraat meenemen. Concreet wordt zo een frituur, een keurslager, een bakkerij en een kapsalon meegenomen in het verhaal.

        Ook het handelaarsoverleg kon zich vinden in het voorstel van kernafbakening. Ze wees erop hoe de Noordstraat geëvolueerd is van winkelstraat naar residentiële straat (veel appartementen), hoe door het eenrichtingsverkeer de nog aanwezige handel moeilijk bereikbaar is (qua parkeergelegenheid (zeker als er een feest is bij De Baere) en dat dit tij nog moeilijk te keren valt. Er waren zowel voor- als tegenstanders om de Noordstaat verder (dan de Bloemestraat) mee te nemen in de kernafbakening.

 

Argumentatie

        Maldegem-Centrum: De handelskern werd in het Idea Consult voorstel opgedeeld in twee gordels.

        1e gordel: de eerste gordel kan aanschouwd worden als het primaire handelsgedeelte van het Centrum, de kern binnen de kern als het ware. Het omvat naast de markt ook de volledige Marktstraat en de Nieuwstraat (tot aan rondpunt),

        2e gordel: De tweede gordel vormt in het Idea Consult voorstel, samen met de eerste gordel, de volledige handelskern en bestaat uit enkele straten die grenzen aan de eerste gordel: (gedeelte van) de Westeindestraat (tot aan de Vakekernweg) en Vakekerkweg (tot aan het ronde punt zwembad); de Nieuwstraat van het rondpunt tot het Stationsplein; het Stationsplein; Noordstraat tot aan de Bloemestraat, Kanunnik Andrieslaan, Boudewijn Lippenslaan. Ook de verbindende straten tussen de Boudewijn Lippenslaan en de Marktstraat met de Stationsstraat tot aan de Brielstraat en verder van het Stationsplein tot aan het ronde punt Martens en de Schouwburgplaats.

 

        In afwijking op het Idea Consultvoorstel wordt voorgesteld om de eerste gordel (de kern binnen de kern) te vormen met de Markt, de Marktstraat en de volledige Nieuwstraat (ook het gedeelte van aan het ronde punt tot aan het Stationsplein). De overige vernoemde (delen van) straten vormen dan de tweede gordel, met die nuance dat het stuk Westeindestraat zou lopen van aan de Markt tot aan de Bogaardestraat (en niet tot aan de Vakekerkweg). Dat de Noordstraat zou doorlopen tot aan de Gidsenlaan. En dat de Mevr. Courtmanslaan (tot aan de Katsweg) niet wordt meegenomen in de kernafbakening (wat aanvankelijk wel werd voorgesteld).

        Adegem: De straat Adegem-Dorp van aan de Adegemse Kerkstraat tot aan huisnummer 64. Mits de aanvulling dat De Adegemse Kerkstraat tot aan huisnummer 5 en de Schoolstraat tot aan huisnummer 5 worden meegenomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Kaart en voorstel Idea Consult)

 

 

 

Adviezen

        Lokale economie: Kan zich vinden in de gemaakte opmerkingen. Alleen was de Noordstraat vroeger de hoofdwinkelstraat, tegenwoordig is dit de Nieuwstraat. Is het wel zinvol om de Noordstraat zo ver mee te nemen? Anderzijds zal de Noordstraat over enkele jaren de enige invalsweg zijn, komende van de N49/E34 en kan de Noordstraat mee een visitekaartje zijn bij het binnenrijden van Maldegem. De motivatie van de vraagstellers leek er echter vooral op gericht dat de kerstverlichting dan in de Noordstraat zou doorlopen tot aan de Gidsenlaan. En om de Noordstraat aantrekkelijker te maken met meer groene accenten.

        Afbakening is nuttig in functie van ondersteunende of ontradende beleidsmaatregelen in het afgebakend gebied of eventueel de opmaak van een planologisch instrument inzake detailhandel.

 

Financiële weerslag

        Aan de kernafbakening zijn geen kosten verbonden.

        De factuur voor de opmaak van het Strategisch Commercieel Plan (25 500 euro) werd reeds in 2019 vereffend.

Tussenkomsten

           door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

           door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

           door raadslid Peter E. Van Hecke (Onafhankelijk)

           door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

           door schepen Stefaan Standaert (Groen)

           door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

           Voorzitter Marten De Jaeger (CD&V) deelt mee dat in de tekst van het ontwerpbesluit de 'Kleine Bogaardestraat' vermeld wordt, waar dit 'Bogaardestraat' moet zijn. De tekst zal aangepast worden zodat het besluit correct is.

 

Besluit

 

14 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

11 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

1 onthouding: Peter E. Van Hecke

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad besluit om het kernwinkelgebied (ook beleveniskern genoemd) in Maldegem-Centrum als volgt af te bakenen: Markt; Marktstraat; Nieuwstraat; Stationsplein; Boudewijn Lippenslaan; Westeindestraat tot aan de Bogaardestraat; Vakekerkweg tot aan het ronde punt (zwembad); Stationsstraat tot aan de Brielstraat en Stationsstraat van aan het Stationsplein tot aan het ronde punt Martens; Schouwburgplaats en de Noordstraat tot aan de Gidsenlaan.

 

De Markt; de volledige Marktstraat en de volledige Nieuwstraat vormen daarbij de kern binnen de kern (eerste gordel).

 

Artikel 2

De gemeenteraad besluit om het kernwinkelgebied in Adegem-Centrum als volgt af te bakenen: De straat Adegem-Dorp van aan de Adegemse Kerkstraat tot aan huisnummer 64, met daaraan gekoppeld de Adegemse Kerkstraat tot en met huisnummer 5 en de Schoolstraat tot en met huisnummer 5.

 

Artikel 3

De gemeenteraad beslist om de Handelskilometer nu nog niet op te nemen in de afbakening.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

12.  STRAATNAAMWIJZIGING VAN HET GEDEELTE VAN DE RINGBAAN TUSSEN VLIEGPLEIN EN ZANDAKKERS IN DE UITBREIDING VAN HET INDUSTRIETERREIN NAAR ROOTWEG: DEFINITIEVE BESLISSING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij de decreten van 1 juli 1987, 4 februari 1997 en 29 november 2002, in het bijzonder op artikel 4 betreffende het wijzigen van de namen van wegen en pleinen.

        Het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2021 houdende de principiële toekenning van volgende straatnamen in de uitbreiding van de industriezone Maldegem:

 straat A: Vlaskote

 straat B: Rootweg

 straat C: Liviastraat

 straat D: Roterij

        Het besluit van de gemeenteraad van 27 mei 2021 houdende de definitieve toekenning van volgende straatnamen binnen de uitbreiding van het bedrijventerrein Maldegem:

 straat A: Vlaskote

 straat B: Rootweg

 straat C: Liviastraat

 straat D: Roterij

        Het besluit van de gemeenteraad van 28 april 2022 houdende de straatnaamgeving in de uitbreiding van het industrieterrein: wijziging van de ligging, waarbij o.m. beslist werd om aan het deel van de Rootweg tussen Vliegplein en Zandakkers de naam Rootweg werd toegekend. Deze straatnaamwijziging van Ringbaan naar Rootweg betreft een principiële beslissing, die aan een openbaar onderzoek de commodo et incommodo dient onderworpen te worden.

 

Feiten

        Betreffende de principiële beslissing om de naam van het deel van de Ringbaan tussen Vliegplein en Zandakkers te wijzigen naar Rootweg, werd een openbaar onderzoek 'de commodo et incommodo' gevoerd en werd het advies van de cultuuradviesraad gevraagd.

 

Advies

        In haar advies van 31 juli 2022 keurt de cultuuradviesraad het voorstel goed.

        Uit het proces verbaal van 5 augustus 2022, waarvan het college kennis nam in zitting van 22 augustus 2022, blijkt dat geen bezwaren werden ingediend.

     De algemeen directeur wijst op alle feitelijke en juridische bepalingen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De straatnaam van het deel van de Ringbaan gelegen tussen Vliegplein en Zandakkers, wordt definitief gewijzigd naar Rootweg, zoals aangeduid op onderstaand plan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de gemeentelijke diensten die het aanbelangt en aan:

- Proximus Atlas

- Fluvius, dienst studie en aanleg - dossieradministratie

- Ministerie van financiën, administratie van het kadaster

- Ministerie van financiën, federale overheidsdienst

- Bpost

- Hulpverleningszone Meetjesland, zonepost Maldegem

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

13.  NAAMGEVING AAN HET NIEUWE FIETSPAD TUSSEN KERKHOF ADEGEM EN VLIEGPLEIN: PRINCIPIËLE BESLISSING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij de decreten van 1 juli 1987, 4 februari 1997 en 29 november 2002, in het bijzonder op artikel 5 juncto 4, 2° dat bepaalt dat het gemeentebestuur dat de namen van wegen en pleinen vaststelt of wijzigt, advies vraagt aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding.
Het decreet is in principe niet van toepassing op fietspaden, maar wordt hier vermeld omwille van de gelijkaardigheid van de beslissing.

        De beslissing van de Gemeenteraad van 17 december 2008, houdende de goedkeuring van de afsprakennota voor de ontwikkeling van een PRUP regionaal bedrijventerrein.

 

Feiten

        Het PRUP Regionaal bedrijventerrein werd ondertussen gerealiseerd en de straatnamen werden toegekend.

 

Motivering

        Door de gemeentelijke cultuuradviesraad werd voorgesteld om aan het nieuwe fietspad gelegen van het kerkhof van Adegem naar de straat Vliegplein de naam 'Populierken' of 'Populierendreef' toe te kennen. De benaming verwijst naar de toestand vóór de onteingening van het gebied in 1941 toen daar een aantal huizen stonden die de benaming 't Populierken kregen.

        De cultuuradviesraad geeft verder nog mee dat de naamgeving aan voetwegen vroeger eerder regel dan uitzondering. Het geven van namen aan fietspaden zou de kans bieden om linken te maken met de rijke geschiedenis van onze gemeente.

 

Advies dienst Wegen en Riolering

        Het is geen slecht idee om dit fietspad van een naam te voorzien, omdat het om een “los” fietspad gaat, los dus van enige andere trage/ openbare weg (met straatnaam).

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

Aan het nieuw aangelegde fietspad gelegen tussen het kerkhof van Adegem en de straat Vliegplein wordt principieel de naam 't Populierken' toegekend.

 

Artikel 2:

De beslissing wordt aan het openbaar onderzoek onderworpen en voor definitief advies voorgelegd aan de gemeentelijke cultuuradviesraad, naar analogie met de procedure voor de straatnaamgevingen.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

14.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN EEN EENRICHTINGVERKEER IN DE ELISABETHSTRAAT, IN DE LUS TER HOOGTE VAN DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATS: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

      De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

      Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

      Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

      Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

        Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

      Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer

        De beslissing van het college van 26 maart 2017 houdende nieuwbouw van een appartementsgebouw met 21 sociale huurappartementen en ondergrondse parkeergarage voor 16 wagens

        De beslissing van het college van 15 oktober 2019 houdende OMV_2019202 houdende het bouwen van appartementsgebouw met 21 woongelegenheden en ondergrondse parkeergarage voor 16 wagens

        De beslissing van het college van 16 mei 2022 betreffende het toekennen van huisnummers en hernummering in Adegem-Dorp

 

Feiten

        Het bouwproject van de Sociale Huisvestigingsmaatschappij Volkshaard, zal toegankelijk zijn via de site CC Den Hoogen Pad en de gemeentelijke begraafplaats. Om die reden dient de parking te worden omgevormd tot een officiële straat. In zitting van 16 mei 2022 werd aan dit deel van Adegem-Dorp de nieuwe straatnaam Elisabethstraat toegekend.

        Bij de initiële omgevingsvergunning, werd als last aan de vergunninghouder opgelegd om de verkeerstechnische ingrepen en alle andere nutsvoorzieningen te dragen. Voor de omvorming van parking naar een officiële straat zijn immers aanpassingen nodig aan de bestaande wegenis.

        Op 28 mei 2018 heeft de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen het studiebureau Goegebeur – Van den Bulcke aangesteld voor het ontwerp en de opvolging van de uitvoering.

 

Argumentatie

        Daar de huidige inrichting van de Elisabethstraat niet voorzien is op frequent gebruik (woonverkeer, verschillende diensten ...), zijn enkele aanpassingen noodzakelijk (zie plan in bijlage 1):

        Invoer eenrichtingslus ter hoogte van de gemeentelijke begraafplaats.

        Om draaicirkels voor grote voertuigen haalbaar te maken, dienen de kruispunten waar nodig te worden aangepast. De kosten hiervoor worden verhaald op de bouwheer.

        Door de aanleg van de toegangsweg naar het bouwproject, dienen enkele parkeerplaatsen te worden verwijderd. Ter compensatie worden deze op een andere locatie op de parking gerealiseerd (zie plan in bijlage 1).

        Op 26 juni 2022 werd het plan besproken met de betrokken instanties, waaronder de bouwheer.

        De invoer van een eenrichtingsverkeer en de te plaatsen signalisatie dienen in een aanvullend reglement te worden opgenomen. Ter hoogte van de ontsluiting van het bouwproject wordt het verkeersbord D1 (met gebogen pijl) met onderbord M2 op privaat terrein geplaatst.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

        door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)

        door raadslid Dino Lateste (Groen)

        door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

        door schepen Danny Vannevel (N-VA)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de invoer van een eenrichtingsverkeer in de Elisabethstraat, in de lus ter hoogte van de gemeentelijke begraafplaats, goed.

 

Artikel 2:

In de volgende straat wordt een eenrichtingsverkeer ingevoerd:

        Elisabethstraat: de lus ter hoogte van de gemeentelijke begraafplaats

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F19 met onderborden M4, C1 en D1 met onderborden M2 zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Dit reglement zal ter goedkeuring overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 4:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

15.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN EEN SNELHEIDSBEPERKING IN HET DEEL KALLESTRAAT TUSSEN VERBRANDEN BOS EN KALLESTRAAT: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

          Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

        Politiereglement beperking toegangswegen tot industrieterrein voor vrachtwagens van 8 juli 1992

        Politiereglement invoering 'plaatselijk verkeer' in de Zandakkers van 1 april 1998

        Politiereglement houdende instellen snelheidsbeperking langs de Verbranden Bos van 20 maart 2002

        Politiereglement houdende instellen snelheidsbeperking langs Verbranden Bos van 29 oktober 2008

        Politiereglement tot invoer voorrangsregeling verkeerskussens Verbranden Bos van 24 november 2010

        Beslissing van de gemeenteraad van 4 november 2013 - snelheidsregime op gemeentewegen

        Beslissing van de gemeenteraad van 27 november 2019 SPAM 18 - Verbranden Bos - Kallestraat - ontwerp

        Beslissing van het college van 26 oktober 2020 OMV 2020280 - Kallestraat - Verbranden Bos - Zandakkers - SPAM 18

        Beslissing van het college van 8 februari 2021 wegen- en rioleringswerken Verbranden Bos - Kallestraat (SPAM 18): goedkeuring gunning

        Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van een zonale snelheidsbeperking tot 50 km/u in het bedrijventerrein van 23 juni 2022

 

Feiten

        In Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers werd een nieuw gescheiden rioleringsstelsel in kader van het SPAM 18 aangelegd. Van de gelegenheid werd gebruikgemaakt om de weginrichting aan te pakken. De gemeenteraad gaf in zitting van 27 november 2019 hiervoor haar goedkeuring.

 

        In deze nota worden de volgende zaken behandeld:

        Aanpassen snelheidsregime in het deel Kallestraat tussen Verbranden Bos en Kallestraat;

        Fietssuggestiestroken in het deel Kallestraat tussen Verbranden Bos en Kallestraat.

 

        Verkeersmaatregelen in de andere straten worden behandeld in een apart reglement, namelijk het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van verkeersmaatregelen in Verbranden Bos en deel Kallestraat tussen Verbranden Bos en Krommewege en het deel Kallestraat tussen Verbranden Bos en Blekkersgat.

 

 

 

Argumentatie

        Ten gevolge van deze wegeniswerken, dient er nieuwe signalisatie te worden geplaatst en dienen er nieuwe markeringen te worden aangebracht, conform het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.

 

        Om zo efficiënt en overzichtelijk mogelijk te werken, kiezen we ervoor om de bestaande aanvullende reglementen op te heffen waar nodig en nieuwe aanvullende reglementen op te maken.

 

        De maximaal toegelaten snelheid in Kallestraat tussen Verbranden Bos en Kallestraat bedraagt momenteel 70 km/u. Verschillende factoren tonen aan dat het aangewezen zou zijn om de snelheid in de eerder vermelde straat te verlagen van 70 naar 50 km/u:

        De inrichting van de weg:

        Smal wegprofiel;

        Bebouwingsdichtheid;

        Fietssuggestiestroken (voorwaarden Vademecum Fietsvoorzieningen: aanbevolen deze enkel aan te brengen bij een maximale snelheidsbeperking van 50 km/u of minder).

        Bovendien ligt de straat ingesloten in straten waar een snelheidsbeperking van 50 km/u geldt. Door hier een snelheidsbeperking van 50 km/u in te voeren, wordt er uniformiteit en een logische continuïteit gecreëerd in de snelheidsregimes.

 

        Fietssuggestiestroken dienen niet in een aanvullend reglement te worden opgenomen.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de invoer van een snelheidsbeperking in het deel Kallestraat tussen Verbranden Bos en Kallestraat goed.

 

Artikel 2:

Op de volgende wegen is het verboden te rijden aan een hogere snelheid dan 50 km/u:

        Het deel Kallestraat tussen Verbranden Bos en Kallestraat

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van verkeersborden C43 zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 4:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

16.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN VERKEERSMAATREGELEN IN VERBRANDEN BOS EN HET DEEL KALLESTRAAT TUSSEN VERBRANDEN BOS EN KROMMEWEGE EN HET DEEL KALLESTRAAT TUSSEN VERBRANDEN BOS EN BLEKKERSGAT: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

          Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

        Politiereglement beperking toegangswegen tot industrieterrein voor vrachtwagens van 8 juli 1992

        Politiereglement invoering 'plaatselijk verkeer' in de Zandakkers van 1 april 1998

        Politiereglement houdende instellen snelheidsbeperking langs de Verbranden Bos van 20 maart 2002

        Politiereglement houdende instellen snelheidsbeperking langs Verbranden Bos van 29 oktober 2008

        Politiereglement tot invoer voorrangsregeling verkeerskussens Verbranden Bos van 24 november 2010

        Beslissing van de gemeenteraad van 4 november 2013 - snelheidsregime op gemeentewegen

        Beslissing van de gemeenteraad van 27 november 2019 SPAM 18 - Verbranden Bos - Kallestraat - ontwerp

        Beslissing van het college van 26 oktober 2020 OMV 2020280 - Kallestraat - Verbranden Bos - Zandakkers - SPAM 18

        Beslissing van het college van 8 februari 2021 wegen- en rioleringswerken Verbranden Bos - Kallestraat (SPAM 18): goedkeuring gunning

        Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van een zonale snelheidsbeperking tot 50 km/u in het bedrijventerrein van 23 juni 2022

 

Feiten

        In Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers werd een nieuw gescheiden rioleringsstelsel in kader van het SPAM 18 aangelegd. Van de gelegenheid werd gebruikgemaakt om de weginrichting aan te pakken. De gemeenteraad gaf in zitting van 27 november 2019 hiervoor haar goedkeuring.

 

        In dit reglement worden de volgende zaken behandeld:

        Stilstaan- en parkeerverbod in Verbranden Bos, vanaf de oprit woning Kallestraat nr. 65;

        Stilstaan- en parkeerverbod in deel Kallestraat tussen Verbranden Bos en Blekkersgat, ter hoogte van Kallestraat nr. 66;

        Een dubbelrichtingsfietspad in Verbranden Bos en in het deel Kallestraat tussen Verbranden Bos en Krommewege;

        Fietsoversteekplaats in Kallestraat ter hoogte van het kruispunt met Krommewege;

        Doorlopende fietspaden op kruispunten.

        Voorzien van logomarkeringen (B17), accentmarkeringen (fietspad rode kleur) en attentieverhogende kruispuntmarkeringen (vals plateau op het kruispunt Verbranden Bos - Kallestraat).

 

        Verkeersmaatregelen in het deel Kallestraat tussen Verbranden Bos en Kallestraat worden in een apart reglement, namelijk het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van een snelheidsbeperking in het deel Kallestraat tussen Verbranden Bos en Kallestraat.

 

 

Argumentatie

        Ten gevolge van deze wegeniswerken, dient er nieuwe signalisatie te worden geplaatst en dienen er nieuwe markeringen te worden aangebracht, conform het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.

 

        Om zo efficiënt en overzichtelijk mogelijk te werken, kiezen we ervoor om de bestaande aanvullende reglementen op te heffen waar nodig en nieuwe aanvullende reglementen op te maken.

 

        Hieronder volgt een overzicht van de maatregelen die in 1 nieuw overkoepelend aanvullend reglement worden opgenomen (zie signalisatieplannen in bijlage):

        Snelheid Verbranden Bos

        Snelheidsbeperking 50 km/u blijft behouden. Uit nazicht hebben we vastgesteld dat de snelheidsbeperking van 70 km/u langs de Verbranden Bos niet werd opgeheven bij het instellen van de snelheidsbeperking van 50 km/u (PR 29 oktober 2008). Aangezien de snelheidsbeperking van 70 km/u niet meer van toepassing is, wordt het reglement van 20 maart 2002 opgeheven.

 

        Stilstaan- en parkeerverbod:

        Op volgende locaties werd er een infiltriatiekoffer voorzien in de berm en is het bijgevolg noodzakelijk om het stilstaan en parkeren te verbieden, om het risico op verzakkingen te vermijden:

        Verbranden Bos, vanaf de oprit woning Kallestraat nr. 65;

        Deel Kallestraat tussen Verbranden Bos en Blekkersgat, ter hoogte van Kallestraat nr. 66.

 

        Voorrangsregelingen:

        De asverschuivingen verdwijnen. Om die reden dienen de voorrangsregelingen die hierop betrekking hebben, te worden opgeheven (PR  24 november 2010).

 

        Fietsvoorzieningen Verbranden Bos en deel Kallestraat tussen Verbranden Bos en Krommewege:

        Er wordt een dubbelrichtingsfietspad voorzien;

        Doorlopende fietspaden over de kruispunten (wordt in rode kleur voorzien, inclusief markeringspijlen);

        Fietsoversteekplaatsen (mag niet in rode kleur worden voorzien).

 

        De volgende maatregelen dienen niet in een aanvullend reglement te worden opgenomen:

        Markeringspijlen, accentmarkeringen, logomarkeringen, attentieverhogende markeringen en B17-signalisatie.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de invoer van verkeersmaatregelen in Verbranden Bos en het deel Kallestraat tussen Verbranden Bos en Krommewege en het deel Kallestraat tussen Verbranden Bos en Blekkersgat goed.

  

Artikel 2: stilstaan- en parkeerverbod

Op de volgende plaatsen wordt het stilstaan en parkeren verboden:

        Verbranden Bos:

        Zijde pare huisnummers:

        Vanaf de oprit woning Kallestraat nr. 65;

 

        Kallestraat, deel tussen Verbranden Bos en Blekkersgat:

        Zijde pare huisnummers:

        Ter hoogte van Kallestraat nr. 66

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden E3 zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3: fietsvoorzieningen

1) Aanduiding fietspad:

        Op volgende wegen wordt er een dubbelrichtingsfietspad voorzien:

        Verbranden Bos;

        Deel Kallestraat tussen Verbranden Bos en Krommewege

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden D7 met onderborden M16 zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

 

2) Oversteekplaatsen fietsers:

        Op de volgende plaats worden oversteekplaatsen voor fietsers ingericht:

        Kallestraat ter hoogte van het kruispunt Krommewege;

        Verbranden Bos ter hoogte van Dischwegel.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F50 en door middel van twee onderbroken strepen gevormd door witte vierkanten of parallellogrammen zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

3) Doorlopende fietspaden over kruispunten:

        Het fietspad in Verbranden Bos zal ter hoogte van de volgende kruispunten doorlopen en dus voorrang krijgen op het verkeer komende uit:

        Kallestraat (kruispunt Kallestraat - Verbranden Bos);

        Gouden Dries;

        De weg ter hoogte van nr. 23 die de toegang verleent tot de achterliggende woningen nrs. 19 en 21.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van twee evenwijdige witte onderbroken strepen die een fietspad aanduiden zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 4:

Het politiereglement houdende instellen snelheidsbeperking langs de Verbranden Bos van 20 maart 2002 wordt hierbij opgeheven.

Artikel 5:

Politiereglement tot invoer voorrangsregeling verkeerskussens Verbranden Bos van 24 november 2010 wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 6:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 7:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

17.  AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN VERKEERSMAATREGELEN IN DE OUDE STAATSBAAN EN (DE AANSLUITINGEN MET) OMLIGGENDE STRATEN, MOERWEGE, OUDE WEG, STRIEPE, ZIJTAK OUDE STAATSBAAN, DR. HERREBAUTLAAN, CROONESTRAAT, LOSKAAI EN VAARTKANT: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

          Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

        Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

        Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

        Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

        Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

        Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer;

        Gemeentelijk aanvullend reglement van 26 juni 1980

        Aanvullend politiereglement inzake verkeer op gemeentewegen van 2 juli 1986

        Politiereglement houdende beperking voor vrachtwagens in de Oude Staatsbaan (deel begrepen tussen de Oude Weg en de Oude Staatsbaan) van 22 november 2000

        Aanvullende reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van een stilstaan- en parkeerverbod in de Oude Staatsbaan ter hoogte van de spoorwegovergang van 29 april 2020

        Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de afbakening van de bebouwde kommen van 23 juni 2022

 

Feiten

        De Oude Staatsbaan is op heden de laatste straat gelegen binnen de bebouwde kom, waar de snelheid nog beperkt is tot maximum 70 km/u.

 

        Een algemene beschrijving van de bestaande wegindeling en verkeersregeling in de Oude Staatsbaan:

        Rijbaan is relatief breed en rechtlijnig ingericht;

        Behoorlijk smalle, tweezijdige, aanliggende fietspaden die doorlopen over de kruispunten;

        Behoorlijk smalle voetpaden;

        Parkeren op gelijkgrondse berm (afwisselend verhard/onverhard);

        Voorrangsweg;

        Spoorwegovergang werd inmiddels voorzien van Velostrail, maar het fietspad ligt nog steeds in die mate aangelegd, dat de overweg in principe onder een hoek van 90° dient te worden gekruist.

 

        In de loop van 2021, werd de eerste stap gezet om de laatste uitzonderingen van 70 km/u binnen de bebouwde kom af te schaffen. De eerste straat waarmee aan de slag werd gegaan, was de Buurtstraat. Er werd een belijningsproject opgestart om de snelheidsreductie naar 50 km/u visueel kracht bij te zetten. In het voorjaar van 2022 werden de markeringswerken voltooid. Er werd een gewenningsperiode ingelast, waarbij de bestuurders werden geïnformeerd en gesensibiliseerd, aan de hand van respectievelijk de ledkarren van politie en de (mobiele) snelheidsindicator. De evaluatie van de getroffen maatregelen was algemeen gezien gunstig.

 

        Eind 2021 werd een gelijkaardig belijningsproject opgestart voor de Oude Staatsbaan. Na een aantal overleggen met de korpschef a.i. van de politie, de bevoegde schepen(en) en de coördinator wegen en riolering en een adviesronde (zie o.a. advies politie bij 'Adviezen') op het voorgestelde plan, werd door de coördinator wegen en riolering een finaal plan uitgewerkt en uiteindelijk in uitvoering gebracht. Naast markeringswerken, omvatten de werkzaamheden ook:

        Vervanging verscheidene betonplaten van het fietspad;

        Vernieuwing toplaag asfalt, waarbij het fietspad ook wordt overlaagd voor extra fietscomfort (naadloze aansluiting).

 

        De werken werden inmiddels aangevat en het einde van de werken is voorzien op 14 oktober 2022, onder voorbehoud van gunstige werk- en weersomstandigheden.

 

Argumentatie

        Ten gevolge van deze wegeniswerken, dient er nieuwe signalisatie te worden geplaatst en dienen er nieuwe markeringen te worden aangebracht, conform het KB van 1 december 1975 houdende Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.

 

        Om zo efficiënt en overzichtelijk mogelijk te werken, kiezen we ervoor om de bestaande aanvullende reglementen op te heffen en, waar nodig, nieuwe aanvullende reglementen op te maken. Een aantal verkeersmaatregelen, werden in het verleden niet gereglementeerd.

 

        Hieronder volgen de te treffen verkeersmaatregelen die worden opgenomen in 1 nieuw overkoepelend aanvullend reglement:

        Aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de invoer van verkeersmaatregelen in de Oude Staatsbaan en (de aansluitingen met) omliggende straten, Moerwege, Oude Weg, Striepe, zijtak Oude Staatsbaan, Dr. Herrebautlaan, Croonestraat, Loskaai en Vaartkant

        Snelheid Oude Staatsbaan:

        De maximaal toegelaten snelheid wordt beperkt tot 50 km/u, zoals dat gebruikelijk is in een bebouwde kom; hiervoor is een wijziging van het aanvullend reglement op het wegverkeer betreffende de afbakening van de bebouwde kommen (2022) vereist. De bestaande borden C43 '70 km/u' dienen te worden verwijderd.

        Uit nazicht hebben we vastgesteld dat de snelheidsbeperking van 60 km/u langs de Oude Staatsbaan niet werd opgeheven bij het instellen van de snelheidsbeperking van 70 km/u (PR 16 april 2003). Aangezien de snelheidsbeperking van 60 km/u niet meer van toepassing is, wordt artikel 4 van het reglement van 26 juni 1980 opgeheven.

 

        Voorrangsregeling:

        De hoofdas van de Oude Staatsbaan heeft voorrang op de aantakkende straten. De nodige signalisatie hiervoor was reeds aanwezig.

 

        Rijbaanverdeling:

        In de hoofdas van de Oude Staatsbaan, wordt de rijbaan verdeeld in twee rijstroken door middel van een witte onderbroken streep.

        In de Oude Weg wordt, in de aanloop naar het kruispunt Oude Staatsbaan, een beperkte rijbaanverdeling aangebracht om het verkeer meer te kanaliseren, te beginnen met een witte onderbroken streep, die ter hoogte van het kruispunt overgaat in een witte doorlopende streep.

 

        Rand van de rijbaan:

        De rand van de rijbaan wordt aangeduid door middel van witte doorlopende strepen. Deze worden slechts onderbroken ter hoogte van de zijstraten.

 

        Markeringen van verkeersgeleiders of verdrijvingsvlakken:

        Om het verkeer beter te kanaliseren, worden verkeersgeleiders voorzien in:

        De Oude Weg (ter hoogte van het kruispunt met de hoofdas van de Oude Staatsbaan). Het ruime kruispunt wordt hierdoor meer vernauwd.

        Dr. Herrebautlaan (ter hoogte van het kruispunt met de hoofdas van de Oude Staatsbaan). Het ruime kruispunt wordt hierdoor meer vernauwd.

        In de Dr. Herrebautlaan was er reeds een (fysieke) verkeersgeleider aanwezig in het midden van de rijbaan, ter hoogte van het kruispunt met de Oude Staatsbaan.

 

        Fietsvoorzieningen:

        Fietspad langs de beide zijden van de rijbaan langsheen de volledige hoofdas van de Oude Staatsbaan;

        Doorlopende fietspaden over de kruispunten (worden bijkomend in rode kleur voorzien);

        Fietsoversteekplaats in Loskaai (mag niet in een rode kleur worden voorzien).

 

        De volgende maatregelen dienen niet in een aanvullend reglement te worden opgenomen:

        Markeringspijlen, accentmarkeringen, logomarkeringen, attentieverhogende markeringen.

 

        Het is aangewezen om na de uitvoering de nieuwe situatie te evalueren aan de hand van observaties,  snelheidsmetingen en eventueel handhaving. Flankerende maatregelen zoals de (mobiele) snelheidsindicator en de ledkarren van politie, zijn voornamelijk in het begin raadzaam om de bestuurder bijkomend te wijzen op de gewijzigde verkeerssituatie en te sensibiliseren om de snelheid aan te passen.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

        door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)

        door schepen Danny Vannevel (N-VA)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement betreffende de invoer van verkeersmaatregelen in de Oude Staatsbaan en (de aansluitingen met) omliggende straten, Moerwege, Oude Weg, Striepe, zijtak Oude Staatsbaan, Dr. Herrebautlaan, Croonestraat, Loskaai en Vaartkant goed.

 

Artikel 2: overlangse markeringen die de rijstroken aanduiden (rijbaanverdeling)

Op de volgende plaatsen worden overlangse markeringen aangebracht die de rijstroken aanduiden:

        Oude Staatsbaan: volledige hoofdas vanaf het kruispunt N9 (Staatsbaan) - Moerwege tot het kruispunt Loskaai - Vaartkant.

        Oude Weg: in de aanloop naar het kruispunt met de Oude Staatsbaan wordt een beperkte onderbroken witte streep aangebracht die ter hoogte van het kruispunt overgaat in een doorlopende witte streep.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van overlangse wegmarkeringen zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3: fietsvoorzieningen

1. Aanduiding fietspad:

        In de Oude Staatsbaan wordt langs beide zijden van de rijbaan een fietspad ingericht vanaf het kruispunt N9 (Staatsbaan) - Moerwege tot het kruispunt Loskaai - Vaartkant.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van twee evenwijdige witte onderbroken strepen die een fietspad aanduiden, zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de politie van het Wegverkeer.

 

2. Doorlopende fietspaden over kruispunten:

        Het fietspad in de Oude Staatsbaan zal ter hoogte van de volgende kruispunten doorlopen en dus voorrang krijgen op het verkeer komende uit:

        Moerwege

        Oude Weg

        Striepe

        Oude Staatsbaan (zijtak)

        Dr. Herrebautlaan

        Croonestraat

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van twee evenwijdige witte onderbroken strepen die een fietspad aanduiden zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

3. Oversteekplaats voor fietsers:

        Op de volgende plaats wordt een oversteekplaats voor fietsers ingericht:

        Loskaai: ter hoogte van het kruispunt met de Oude Staatsbaan.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F50 en door middel van twee onderbroken strepen gevormd door witte vierkanten of parallellogrammen zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

4. Verplichting om voorrang te verlenen:

        Ter hoogte van de fietsoversteekplaats in Loskaai wordt bijkomend verduidelijkt dat het verkeer op de rijbaan voorrang heeft.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden B1 en de bijhorende dwarsstreep gevormd door witte driehoeken zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 4: overlangse markeringen die de rand van de rijbaan aanduiden

Op de volgende plaats worden overlangse markeringen aangebracht die de rand van de rijbaan aanduiden:

        Oude Staatsbaan: volledige hoofdas vanaf het kruispunt N9 (Staatsbaan) - Moerwege tot het kruispunt Loskaai - Vaartkant.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van een brede witte doorlopende streep zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 5: markering van verkeersgeleiders en verdrijvingsvlakken op de grond

Op de volgende plaats worden verkeersgeleiders voorzien:

        Aan de langgerekte zijde van het kruispunt met de Oude Weg, aan weerszijden van de oprit van woning nr. 22, om het kruispunt te vernauwen.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van witte evenwijdige schuine strepen zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Op de volgende plaats worden verkeersgeleiders voorzien:

        Dokter Herrebautlaan, ter hoogte van het kruispunt met de Oude Staatsbaan:

        Aan weerszijden van de weg om het kruispunt te vernauwen.

        1 in het midden van de rijbaan.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van witte evenwijdige schuine strepen en verkeersborden D1 zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 6: voorangsregeling

Het verkeer op de hoofdas van de Oude Staatsbaan, heeft voorrang op het verkeer komende uit de zijstraten.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van verkeersborden B15 in de Oude Staatsbaan en verkeersborden B1 en de bijhorende dwarsstreep gevormd door witte driehoeken in de zijstraten zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 7:

Artikel 2 ('Overlangse markeringen die de rijbanen aanduiden') van het politiereglement van 2 juli 1986 inzake verkeer op gemeentewegen wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 8:

Artikel 4 (snelheidsbeperking 60 km/u) van hoofdstuk 1 ('verboden en beperkt verkeer') van het gemeentelijk aanvullend politiereglement van 26 juni 1980 wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 9:

Punt 49 ('Langs de volgende wegen wordt binnen deze bebouwde kom een snelheid toegelaten van 70 km/u: Oude Staatsbaan') van artikel 2 van het aanvullend reglement betreffende de afbakening van de bebouwde kom van 23 juni 2022 wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 10:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 11:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

        De heer Procureur des Konings

        De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

18.  WINDTURBINEPROJECT MALDEGEM EXTENSIE 2 - BOUWEN MIDDENSPANNINGSCABINE BROEKHUIZESTRAAT: TECHNISCH DOSSIER

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 19 mei 2009 (VCRO), en latere aanpassingen

        Art.4.2.15. §1. Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor het verkavelen van een stuk grond  een stuk grond verkavelen voor woningbouw of voor het opstellen van vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt. [...]

        Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden aangevraagd en verleend voor het verkavelen voor de aanleg en het bebouwen van terreinen voor andere functies.

        §2. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden.

        §3. De verkavelaar zorgt ervoor dat de in de verkaveling opgenomen loten kunnen aansluiten op alle voorzieningen van openbaar nut die vereist worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan. In voorkomend geval bepaalt de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op welke wijze in de nodige infrastructuur voor de nutsvoorzieningen wordt voorzien.

        Art. 4.2.17. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt als omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken, zoals in het bijzonder:

        1° de aanleg van nieuwe verkeerswegen, of de tracéwijziging, verbreding of opheffing daarvan;

        2° de wijziging van het reliëf van de bodem;

        3° de ontbossing, met behoud van de toepassing van artikel 90bis van het Bosdecreet van 13 juni 1990;

        4° het afbreken van constructies.

        Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt tevens als omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie, vermeld in artikel 9bis, § 7, en artikel 13, § 4 en § 5, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken.

        Het eerste en het tweede lid gelden als de vergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden voldoet aan de vereisten inzake ontvankelijkheid en volledigheid die gelden voor de aanvraag voor stedenbouwkundige handelingen of voor het wijzigen van de vegetatie.

        Het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, inz. art. 31:

        Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

        Als dat nodig is, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie respectievelijk de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur.

        Het Gewestplan Eeklo-Aalter zoals goedgekeurd bij K.B. van 24 maart 1978

        Het Prup Windlandschap Eeklo - Maldegem, zoals vastgesteld door de provincieraad op 17 december 2014 en gedeeltelijk goedgekeurd door de minister op 29 april 2015

 

 

Feiten

           Engie Electrabel wenst het windturbineproject Maldegem extensie 2 (1 windmolen) te realiseren langsheen de Broekhuizestraat (buurtweg 42)

           Teneinde de aansluiting van de windturbine op het lokale distributienet te realiseren, voorziet het project eveneens in de bouw van één elektrische middenspanningscabine en bijbehorende kabel.

           Kadastraal loopt het project (cabine + kabel)  ter hoogte van de percelen Maldegem, 1ste afdeling sectie B nrs 434, 440, 441, 442, 443, 449, 450 en 451.

 

Argumentatie

           De omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022000505 van Engie Electrabel voorziet onder meer in de verharding van het laatste deel van de Broekhuizestraat over een lengte van 292 m en een breedte van 4,5 m in steenslag, en de aanleg van een middenspanningskabel.

           De aangevraagde werken blijven binnen de wettelijke breedte van de Broekhuizestraat, zoals oorspronkelijk vastgelegd in de atlas der buurtwegen van maldegem voor de buurtweg 42.

           Gelet op het unieke landelijke karakter van deze doodlopende zandweg tussen landbouwpercelen wordt voorgesteld om niet akkoord te gaan met de aangevraagde verharding met steenslag ervan.   

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent geen goedkeuring aan het technische dossier met bijhorende plannen voor het tracé langsheen de Broekhuizestraat van het windturbineproject maldegem extensie 2,  ter hoogte van de percelen Maldegem, 1ste afdeling sectie B nrs 434, 440, 441, 442, 443, 449, 450 en 451, zoals opgenomen in de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022000505 op naam van Engie Electrabel. De bestaande onverharde landweg mag omwille van het unieke landelijke karakter van de omgeving niet met steenslag worden verhard.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de aanvrager en de dienst ruimtelijke ordening.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

19.  GRONDVERWERVING VOOR DE REALISATIE VAN SPAM 16 VOSSENHOL: GOEDKEURING VAN DE OVEREENKOMST

 

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Juridische gronden

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020 houdende goedkeuring van het Spam 16 project rioleringswerken Vossenhol, goedkeuring van de onteigeningsplannen, de tabel der grondinnemingen en de projectnota.

 

Argumentatie

        Het gemeentebestuur ontving volgende verkoopbelofte in het kader van de rioleringswerken Spam 16 Vossenhol in de Bogaardestraat, Schautenstraat en Francis de Meeuslaan.

 

Inname

kadastraal

eigenaar

oppervlakte inname

kostprijs (€)

026 en 027

Maldegem, 3de afdeling sectie F nrs. 116 R en 116 N

                              

88 m²

21.554

 

        Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de verkoopsbelofte goed te keuren, zodat ze kan worden ondertekend door de burgemeester en de wnd. algemeen directeur.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A 3-2-1-05

Actie-omschrijving: Spam 16 Vossenhol - inname gronden

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2022

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00 220800

260.406 euro

238.528 euro

21.554 euro

216.974 euro

 

BESLUIT:

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende overeenkomst tot aankoop van grond goed, nodig voor de realisatie van het Spam 16 dossier rioleringswerken Vossenhol:

 

Inname

kadastraal

eigenaars

oppervlakte inname

kostprijs (€)

026 en 027

3de afdeling sectie F nrs. 116 R en 116 N

                              

88 m²

21.554

  

Artikel 2:

De grondverwervingen gebeuren om reden van openbaar nut, namelijk de uitvoering van wegenis en rioleringswerken.

 

Artikel 3:

De vergoedingen in verband met deze aankoop worden gefinancierd met kredieten voorzien onder actie A 3-2-1-05 realisatie Spam 16 Vossenhol inname gronden, algemeen rekeningnummer 0310-00 220800 van de gemeentelijke meerjarenplanning.

 

Artikel 4:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de koopovereenkomsten te ondertekenen namens het Gemeentebestuur van Maldegem.

 

Artikel 5:

De overeenkomst wordt overgemaakt aan de afdeling vastgoedtransacties voor de opmaak van de authentieke akte.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

20.  RUILOVEREENKOMST GROND BLOEMENDAELELAAN - BLOEMESTRAAT MET FLUVIUS: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 14 september 2011, houdende goedkeuring van de kosteloze afstand van perceeltjes grond voor het oprichten van elektriciteitscabines. 

 

Feiten

          De gemeente kocht in 1999 het perceel grond gelegen achter de gebouwen van Bloemestraat 45 - Bloemendaelelaan 4 dat aansluitend werd ingericht als parkeerzone.

          In het kader van de heraanleg van de Bloemestraat werd door Fluvius een gascabine geplaatst aan de zijde Bloemestraat en werd een grotere nieuwe elektriciteitscabine geplaatst zijde Bloemendaelelaan 4.

 

Argumentatie

          In zitting van 14 september 2011 ging de gemeenteraad akkoord om de perceeltjes grond waarop deze installaties stonden (grootte volgens meting gascabine 16 m², elektriciteitscabine 27,5 m²) kosteloos af te staan aan Imewo - Fluvius.

          Ter hoogte van Bloemendalelaan 4 ligt ook nog het kadastrale perceel Maldegem, 1-ste afdeling sectie B nummer 1525 A, met een kadastrale oppervlakte van 24 m², eigendom van Imewo, waar de vroegere elektriciteitscabine op stond.

          Omdat de overdracht van de percelen ondertussen nog steeds niet via een notariële akte is geregeld, werd door de gemeentelijke administratie voorgesteld om de perceeltjes te ruilen.

          Fluvius stelde daarvoor een ontwerp ruilovereenkomst op.

          De betrokken perceeltjes zullen voor het verlijden van de notariële akte definitief worden opgemeten in opdracht van Imewo - Fluvius.   

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de ontwerp ruilovereenkomst grond - grond (Maldegem, Bloemendaelleaan - ref. NW 209212) goed te keuren.

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

          Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontwerp ruilovereenkomst grond - grond (Maldegem, Bloemendaelleaan - ref. NW 209212) tussen Imewo / Fluvius en de gemeente Maldegem goed.

 

Artikel 2:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de ontwerp ruilovereenkomst te ondertekenen.

 

Artikel 3:

De authentieke akte zal verleden worden voor de notariskantoren Vanhyfte - Vandevelde of Julie Leroy.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

21.  FIBERKLAAR - VESTIGING VAN EEN OPSTALRECHT VOOR DE BOUW VAN EEN STURINGSCABINE: GOEDKEURING VAN DE OVEREENKOMST

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 16 december 2021, houdende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met Fiberklaar voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk in Maldegem

          De beslissing van het schepencollege van 16 mei 2022, houdende principieel akkoord locaties voor sturing van het Fiberklaar glasvezelnetwerk

 

Argumentatie

          Voor de sturing van het Fiberklaar glasvezelnetwerk in Maldegem worden door Fiberklaar 3 locaties voor een POP (point of presence) container, maw een sturingscabine, 3 locaties vooropgesteld.

          Twee daarvan, ter hoogte van Staatsbaan 1 en Oude Gentweg 11 /B . Koning Leopoldlaan komen op grond van het Vlaamse gewest.

          Fiberklaar wenst ook een sturingscabine te voorzien op de parking achter de brandweerkazerne, Bloemendaelelaan 4, achter de elektriciteitscabine.

          Fiberklaar NV, Raymonde de Larochelaan 13 te 9051 Gent (ondernemingsnummer (0)760.540.475, stelde een overeenkomst op ter vestiging van een recht van opstal voor 99 jaar, voor een perceel van ongeveer 30 m², mits een éénmalige vergoeding van 6.000 euro.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de overeenkomst ter vestiging van een recht van opstal voor de Fiberklaar sturingscabine ter hoogte van Bloemendaelelaan 4 goed te keuren.   

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de overeenkomst goed met Fiberklaar NV, Raymonde de Larochelaan 13 te 9051 Gent (ondernemingsnummer (0)760.540.475, ter vestiging van een recht van opstal voor de bouw van een Fiberklaar POP sturingscabine ter hoogte van Bloemendaelelaan 4, met volgende modaliteiten:

- in te nemen oppervlakte: maximaal 30 m²

- maximale duur recht van opstal: 99 jaar

- éénmalige vergoeding: 6.000 euro 

 

Artikel 2:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de overeenkomst te ondertekenen namens het Gemeentebestuur van Maldegem.

 

Artikel 3:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan Fiberklaar NV.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

22.  AANSLUITEN MIDDELBURG OP RWZI MALDEGEM: GOEDKEURING VAN HET TRACÉ VAN DE WEGENIS

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          De wet van 26 maart 1971 inzake de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging, en zijn latere wijzigingen

          Het Vlaams decreet betreffende integraal waterbeleid van 18 juli 2003

          Het Vlaamse decreet van 24 december 2004 met het oog op het behalen van de Europese doelstellingen voor de Kaderrichtlijn Water

          De Decreten van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en de handhaving van de omgevingsvergunning

          Het besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning

          Het besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende vaststelling van de regels met betrekking tot de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsplicht en de vaststelling van de zoneringsplannen, en latere wijzigingen

          De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, zoals goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 15 mei 2009, en latere wijzigingen

          Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater

          Ministerieel besluit betreffende de toekenning van een gewestbijdrage aan de Gemeente Maldegem voor de werkzaamheden "Aansluiting groene clusters Middelburg deel Drukriolering Waterpolder en Langeweg" met projectnummer O217020 van 3 mei 2018.

          Ministerieel besluit betreffende de toekenning van een gewestbijdrage aan de Gemeente Maldegem voor de werkzaamheden "Afkoppeling groene clusters Middelburg + Paddepoelestraat en Rokalseidestraat" met projectnummer O217016 van 3 mei 2018.

          Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 en latere wijzigingen, inz. art. 12 § 2 inzake de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg. 

          Het omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 en latere wijzigingen, inz. art. 31 in verband met de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg in het kader van een omgevingsvergunningsaanvraag.

          De beslissing van de Gemeenteraad van 16 september 2009, houdende goedkeuring van het strategisch plan afvalwater Maldegem (SPAM), met daarin onder meer volgende projecten:

          Spam 11: uitbreiding KWZI Middelburg

          Spam 13: Gravitaire riolering Middelburg

          De beslissing van de Gemeenteraad van 28 januari 2021, houdende voorlopige vaststelling van het rooilijnplan voor de Waterpolder.

          De beslissing van de Gemeenteraad van 28 januari 2021, houdende goedkeuring van het tracé van de wegenis van het Spam 13 project Middelburg.

 

Argumentatie

 

                                  Aquafin nv diende een omgevingsvergunningsaanvraag in bij het Omgevingsloket Vlaanderen  voor de realisatie van het project "Aansluiting Middelburg op de RWZI Maldegem".

                                  Aangezien het project wijzigingen aan gemeentewegen omvat, dient de gemeenteraad zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, in de loop van de behandeling van de aanvraag.

          De ontwerpplannen voor de wegenis- en rioleringswerken van het projectnummer 22710 - 0217016 - 0217020 "Aansluiting Middelburg op de RWZI Maldegem" werden opgemaakt door het studiebureau Sweco, vestiging Kortrijk, Engelse Wandeling 70 te 8510 Kortrijk Marke op 17 december 2020.

          De uitbreiding van het gravitaire rioleringsstelsel in de Waterpolder en de Langeweg en de aansluiting van het rioleringsstelsel van Middelburg op de zuiveringsinstallatie van Aquafin in de Krielstraat en een gravitaire uitbreiding van omvat werken in de Waterpolder, Langeweg, Leestjesweg, Margaretha Van De Vaghevierelaan, Kasteelstraat, Meulekreek, Kloosterstraat, Schorreweg, Eedschenkerkwegel, Waaktdijk, Dijkstraat, Paddepoelestraat, Paddepoeleweg, en Rokalseidestraat.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het nieuwe tracé van de betrokken wegen goed te keuren.

 

 

Financiële weerslag

 

Actienr: A-3-2-1-05

actie-omschrijving: Realisatie SPAM 13 (gravitaire riolering Middelburg).

Budgetverantwoordelijke: Vancanneyt Sander

beleidscode/Alg.rek

Budget MJP

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00/227000

1.534.562 euro (2022)

+ 1.534.562 (2023)

1.534.562 euro (2022) + 1.534.562 (2023)

3.069.124 euro

 

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het tracé van de wegenis goed in het kader van het project "Aansluiting Middelburg op de RWZI Maldegem" , zoals voorzien in de ontwerpplannen voor de wegenis- en rioleringswerken van het projectnummer 22710 - 0217016 - 0217020 zoals opgemaakt door het studiebureau Sweco, vestiging Kortrijk, Engelse Wandeling 70 te 8510 Kortrijk Marke op 17 december 2020.

 

Artikel 2:

De gemeentelijke tussenkomst in het project wordt gefinancierd via het budget voorzien onder actienummer A-3-2-1-05 Spam 11 - 13 Middelburg, algemeen rekeningnummer 0310-00 227000.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

23.  KOSTELOZE OVERNAME WEG VERBRANDEN BOS 23: GOEDKEURING VAN DE AKTE

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 30 september 2021, houdende goedkeuring van de kosteloze overname van een ontsluitingsweg ter hoogte van Verbranden Bos 23.

 

Argumentatie

          Ter hoogte van Verbranden Bos 23 ligt een private weg die gebruikt wordt voor de ontsluiting van de woningen Verbranden Bos 17, 19 en 21.

          De weg maakte deel uit van het perceel kadastraal gekend Maldegem, 5de afdeling Adegem, sectie H nr. 733/02/c/ex, en werd door toedoen van de betrokkenen verhard met betonstraatstenen op een stevige fundering, over een breedte van 3 m en een lengte van 60 m.

          Alle nutsleidingen voor de achtergelegen woningen (gescheiden RWA (regenweerafvoer)- en DWA (droog weder afvoer) rioleringsstelsel, openbare waterleiding, bovengronds elektriciteitsnet, TV-distributienet en aardgas) zijn aanwezig.

          De dienst Vastgoedtransacties stelde een ontwerpakte kosteloze afstand op met dossiernr. 13629-001, voor de overname van 297,5 m² grond van het perceel met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer Maldegem , 5-de afdeling (Adegem)  sectie H 733/55 F POOOO.

          Het perceel staat afgebeeld op het proces verbaal van opmeting dd. 16 december 2021 van landmeter Freddy De Keyser van cvba Assuplan.

          Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

 

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de akte van kosteloze grondafstand goed, zoals opgemaakt door de dienst Vastgoedtransacties met dossiernr. 13629-001, voor de overname van 297,5 m² grond van het perceel met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer Maldegem , 5-de afdeling (Adegem)  sectie H 733/55 F POOOO, en afgebeeld op het proces verbaal van opmeting dd. 16 december 2021 van landmeter Freddy De Keyser van cvba Assuplan.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de dienst Vastgoedtransacties.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

24.  WEGENIS BROUWERSHOEK: AKKOORD MET DE KOSTELOZE OVERNAME

 

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

De beslissing van de gemeenteraad van 27 juni 2012, houdende goedkeuring van het tracé van de wegenis van de verkaveling van de firma Verhelst in de Kleine Moerwege.

 

Argumentatie

De voorziene infrastructuurwerken in de verkaveling Brouwershoek werden gerealiseerd door aannemer NV Tavernier in opdracht van de firma NV Verhelst.

Op 23 maart 2022 werd de aanleg van het voetpad als laatste deelproject definitief opgeleverd.

Het proces van opmeting van het toekomstige openbare domein werd opgemaakt op 25 april 2022 door cvba Assuplan, Adegem-dorp 17 te 9991 Maldegem.

De overdracht omvat het perceel Maldegem, 5de afdeling sectie A deel van nr. 597/T/ex, nieuw gereserveerd perceelnummer 597 W P0000, met een oppervlakte van 735,93 m², eigendom van                                   ,                                         te                    en                              ,                                    te                    .

Door het notariskantoor Frank Desmet, Pastoor De Nevestraat 37 te 9900 Eeklo werd een ontwerpakte van kosteloze overdracht opgemaakt.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de kosteloze overname van het toekomstige openbare domein in de verkaveling Brouwershoek en de voorgelegde ontwerpakte.

De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

Geen financiële weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

BESLUIT:

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de kosteloze overname van de wegenis in de verkaveling Brouwershoek van de NV Verhelst. De overdracht omvat het kadastrale perceel Maldegem, 5de afdeling Adegem 1, sectie A, gereserveerd perceelnummer 597 W P0000, eigendom van                                 ,                                    te                         en                                 ,                                   , met een oppervlakte van 735,93 m² zoals aangeduid op het proces verbaal van opmeting van 25 april 2022 vanwege cvba Assuplan.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt het ontwerp van kosteloze overnameakte van de wegenis van de Brouwershoek goed, zoals opgemaakt door het notariskantoor Frank Desmet.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt de burgemeester en de wnd. algemeen directeur aan om het gemeentebestuur te vertegenwoordigen bij de opmaak en het verlijden van de overnameakte.

 

Artikel 4:

De overname gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk de integratie van dit perceel in het gemeentelijke openbare domein.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

25.  VERKAVELING DE GEUZEN: AKKOORD MET DE KOSTELOZE OVERNAME VAN DE WEGENIS

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

            De beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2014, houdende goedkeuring van het tracé van de verkaveling van Ascot Belgium en Novus in de Hillestraat.

 

Argumentatie

          De voorziene openbare infrastructuur in de verkaveling De Geuzen (wegen, fiets- en wandelpaden en groenzone) werd gerealiseerd door aannemer De Witte Aannemingen BVBA in opdracht van Recon Bouw NV.

          De overdracht vanwege NV Ascot Belgium NV, Oude Weg 39 te 9991 Maldegem (Adegem) omvat de huidige percelen 5de afdeling sectie H nummers 1152 L van 252 m² (wadi) en 1152 P van 6.722 m² (wegenis en groen) zoals aangeduid op het verzamelmeetplan dd. 7 februari 2017 van landmeter Koen Jonckheere (Studiebureau Jonckheere BVBA).

          Door het notariskantoor Bernard Van der Auwermeulen, Zomerlaan 31/0001 te 9930 Lievegem werd onder het dossiernummer D20229081-88-ED  een ontwerpakte kosteloze overdracht opgemaakt.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met deze kosteloze overdracht van deze infrastructuur om ze op te nemen in het openbare domein van de gemeente en de voorgelegde ontwerpakte goed te keuren.

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

          Geen financiële weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de kosteloze overname van de wegenis, fiets- en wandelpaden en groen in de verkaveling De Geuzen van de NV Ascot Belgium. De overname omvat de huidige percelen 5de afdeling sectie H nummers 1152 L van 252 m² (wadi) en 1152 P van 6.722 m² (wegenis en groen) zoals aangeduid op het verzamelmeetplan dd. 7 februari 2017 van landmeter Koen Jonckheere (Studiebureau Jonckheere BVBA).

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte kosteloze grondafstand door de NV Ascot Belgium aan de gemeente Maldegem goed, zoals opgemaakt door het notariskantoor Bernard Van der Auwermeulen onder het dossiernummer D20229081-88-ED.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad duidt de burgemeester en de wnd. algemeen directeur aan om het gemeentebestuur te vertegenwoordigen bij de opmaak en het verlijden van de overnameakte.

 

Artikel 4:

De overname gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk de integratie van deze percelen in het gemeentelijke openbare domein.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

26.  KOSTELOZE OVERNAME VOETPAD OUDE AARDENBURGSE WEG: GOEDKEURING VAN DE AKTE

 

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 26 mei 1967, houdende goedkeuring van het rooilijnplan van een deel van de buurtweg nr. 6 Oude Aardenburgse Weg - verlenging Gidsenlaan.

          De beslissing van de gemeenteraad van 27 mei 2021, houdende goedkeuring van de kosteloze overname van grond voor het aanleg van het voetpad ter hoogte van Oude Aardenburgse Weg 17 en 19.

 

Argumentatie

        In het kader van een nieuwbouwproject ging                                    ,                                    te                                akkoord met de kosteloze grondafstand van 50,31 m² grond, gelegen voor de rooilijn ter hoogte van Oude Aardenburgse weg 17 en 19.

        De overdracht omvat het perceel Maldegem, 3de afdeling sectie H met gereserveerd perceelsidentificatienummer 2041D P0000.

        Vlaams commissaris Jeroen De Corte bij de afdeling Vastgoedtransacties stelde onder het dossiernummer 12889-001 een ontwerpakte van kosteloze grondafstand op.

        Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de ontwerpakte goed te keuren.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

        Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

BESLUIT:

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte van kosteloze grondafstand goed, zoals opgemaakt door de afdeling Vastgoedtransacties met dossiernummer 12889-001, voor de overname van 50,31 m² grond met gereserveerd persceelsidentificatienummer 3de afdeling sectie H nr. 2041D P0000, gelegen voor de rooilijn ter hoogte van Oude Aardenburgse weg 17 en 19.

 

Artikel 2:

De overdracht gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk om het perceeltje op te nemen in de gemeentelijke openbare wegenis.

 

Artikel 3:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de afdeling Vastgoedtransacties.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

27.  ROOILIJN WATERPOLDER - AANPASSING: VOORLOPIGE VASTSTELLING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, inzonderheid artikel 8, dat aangeeft dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen of verplaatsen zonder voorafgaande goedkeuring vanwege de gemeenteraad en artikel 11, dat stelt dat gemeenten de ligging en breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vastleggen in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.

        De beslissing van de Bestendige Deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen van 25 september 1953, houdende goedkeuring van de rooilijn van de Waterpolder, overeenkomstig het plan voorgelegd aan de gemeenteraad van Middelburg op 13 november 1952 en 12 juni 1953.

        De beslissing van de gemeenteraad van 29 juni 2017, houdende goedkeuring van de lokaal pact gebruiksovereenkomst voor o.m. het Spam 13 project sanering Middelburg

        De beslissing van het schepencollege van 9 november 2020, houdende aanstelling van het studiebureau Sweco, met vestiging te Kortrijk, Engelse Wandeling 70 te 8510 Kortrijk Marke voor de opmaak van een rooilijnplan voor de Waterpolder.

        De beslissing van de gemeenteraad van 28 januari 2021, houdende goedkeuring van de aanpassing van de rooilijn van de Waterpolder.

            

Argumentatie

        In het kader van het Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) nr 13 project sanering riolering Middelburg zijn een aantal grondinnemingen nodig voor de realisatie van de rioleringswerken.

        Het is uit oogpunt van ruimtelijke ordening aangewezen om te beschikken over goede rooilijnplannen.

        Gelet op de hierboven vermelde grondinnemingen langsheen de Waterpolder is het nodig om ook de nieuwe rooilijn op basis van de meest actuele meetgegevens vast te leggen.

        Het eerste ontwerp rooilijnplan voor de Waterpolder (Middelburg MLD 3024 projectnummer 08870313 werd opgesteld door het studiebureau Sweco, op 2 december 2020 en voorlopig goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 januari 2021.

        Tijdens de uitwerking van de voor het project noodzakelijke grondinnemingen werd vastgesteld dat ter hoogte van Waterpolder 19 een gemetselde portiek en afsluiting door het rooilijnplan werd getroffen.

        Gelet op het ontwerp rooilijnplan voor de Waterpolder van 1 februari 2022, zoals opgesteld door het studiebureau Sweco, Elfjuliestraat 43 te 9000 Gent.

        Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit ontwerp rooilijnplan voorlopig vast te stellen en het college van burgemeester op te dragen gedurende dertig dagen een openbaar onderzoek te houden, zoals aangegeven in artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het ontwerp  rooilijnplan voor de Waterpolder (projectnummer 08870313), zoals opgemaakt door het studiebureau Sweco, Elfjuliestraat 43 te 9000 Gent op 1 februari 2022, voorlopig vast.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt opgedragen een openbaar onderzoek te organiseren, overeenkomstig artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 op de gemeentewegen.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

Schepen Annelies Lammertyn verlaat de zitting en neemt niet deel aan de beraadslaging en de stemming van dit besluit overeenkomstig artikel 27 van het gemeentedecreet.

 

28.  ROOILIJNPLAN VOOR DE WEIDE - VOORLOPIGE VASTSTELLING

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, inz. de artikels 8 en 13 inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad

          De beslissing van de gemeenteraad van 16 september 2009, houdende goedkeuring van het strategisch plan afvalwater Maldegem (SPAM)

          De beslissing van het schepencollege van 11 februari 2013, houdende goedkeuring gunning door Aquafin nv van de studieopdracht voor het Spam 18 dossier rioleringswerken Verbranden Bos, Kallestraat en Weide aan het studiebureau Jonckheere BVBA.

          Bij brief van 21 november 2018 verleende de Vlaamse Milieumaatschappij een gewestbijdrage van 287.553,21 euro voor de rioleringswerken in de Weide.

 

Argumentatie

           Langsheen de voetweg nr 58 Weide, met een wettelijke breedte volgens de atlas der buurtwegen van Adegem van 1,60 m, werden ondertussen al bijna 50 woningen gebouwd.

           Het gemeentebestuur wenst de straat te renoveren en te voorzien van een gescheiden rioleringsstelsel.

           Om deze werken te kunnen realiseren is het aangewezen dat er een rooilijnplan wordt goedgekeurd.

           Gelet op het rooilijnplan voor de Weide van 11 februari 2022, zoals opgemaakt door het studiebureau NV Jonckheere, Torhoutse Steenweg 378 C te 8200 Brugge.

           Gelet op de nota's vanwege het studiebureau met bijkomende motivering voor het goedkeuren van een rooilijnplan.

           Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het rooilijnplan voorlopig vast te stellen, zodat een openbaar onderzoek naar bezwaren kan worden opgestart. 

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

           door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld)

           door schepen Danny Vannevel (N-VA)

           door voorzitter Marten De Jaeger (CD&V)

           door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

Besluit

 

15 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

7 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Eva Willems, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

3 onthoudingen: Christine Verplaetse, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan voor de Weide van 11 februari 2022, zoals opgemaakt door het studiebureau NV Jonckheere, Torhoutse Steenweg 378 C te 8200 Brugge, voorlopig vast.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt opgedragen een openbaar onderzoek te organiseren, overeenkomstig art. 17 van het decreet van 3 mei 2019 op de gemeentewegen.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

29.  OVERNAME BOMEN EN PLANTRECHT WALEWEG: GOEDKEURING VAN DE AKTE

 

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

        Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019

        De beslissing van 30 september 2021, houdende goedkeuring van de overname van bomen en plantrecht in de Waleweg.

 

Feiten

        In 2020 realiseerde De Watergroep een uitbreiding van het drinkwaternet aan de oostelijke zijde van de Waleweg, om bij calamiteiten de drinkwatervoorziening te kunnen garanderen in de zone Waleweg, Broekelken en Deisterweg.

        Omdat in de Waleweg aan weerszijden volgroeide populierenrijen in de smalle wegberm stonden, die ingevolge het plantrecht langsheen voormalige buurtwegen aan de aangelande grondeigenaars toebehoorden, was het noodzakelijk voor de gemeente om zowel de bomen als het plantrecht over te nemen.

 

Argumentatie

        Ook met                                                                                       , de eigenaars van het perceel Maldegem, 1ste afdeling sectie B nr. 1714 gelegen aan de westelijke zijde van de Waleweg kon een overeenkomst inzake de overname van de bomen en het plantrecht worden bereikt, die door de gemeenteraad in zitting van 30 september 2021 werd goedgekeurd.

                                      , Vlaams commissaris bij de afdeling vastgoedtransacties, stelde een ontwerp akte van kosteloze afstand van plantrecht voor dit perceel op, met dossiernummer 13333-001.

        Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze ontwerpakte goed te keuren.

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

        Geen financiële weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

BESLUIT:

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontwerp akte van kosteloze afstand van plantrecht, met dossiernummer 13333-001 goed, zoals opgemaakt door                              van de Afdeling Vastgoedtransacties, voor het perceel Maldegem, 1ste afdeling Adegem, sectie B nummer 1714 langsheen de Waleweg.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de Afdeling Vastgoedtransacties.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

30.  VRIJWILLIGE SAMENSMELTING TUSSEN DE POLITIEZONE MALDEGEM (5424) EN DE POLITIEZONE AALTER (5423)

 

Juridische gronden

          De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus en in het bijzonder artikel 9, 91/2, 91/3, 91/6 en 257 quinquies/4.

          De nieuwe gemeentewet artikel 135§2;

          De wet van 30 december 2009 houdende diverse bepalingen betreffende Justitie;

          De ministeriële omzendbrief van 31 maart 2010 inzake de mogelijkheid tot schaalvergroting van de politiezones;

 

Feiten

           Het college van de politiezone Maldegem heeft op 4 juli 2022 de intentie geuit tot vrijwillige fusie met de politiezone Aalter.

           Het college van de politiezone Aalter heeft op 8 augustus 2022 de intentie geuit tot vrijwillige fusie met de politiezone Maldegem.

           Om vrijwillige samensmelting van bestaande politiezones toe te laten werd de wet op de geïntegreerde politie gewijzigd door de wet 'diverse bepalingen' van 30 december 2009 waardoor de gemeente - of politieraden van de betrokken politiezones gezamenlijk een aanvraag kunnen indienen tot vrijwillige samensmelting van politiezones bij de minister van Binnenlandse Zaken en Justitie.

 

Argumentatie

           De gemeenten Maldegem en Aalter streven beiden in hun beleidsplannen naar een veilige en leefbare lokale gemeenschap. Eén van de fundamenten hiervoor is het voorzien in een kwaliteitsvolle basispolitiezorg tegen een maatschappelijk verantwoorde kostprijs;

           De federale regering is vragende partij voor grotere politiezones;

           De administratieve overheden van de gemeente Aalter en de gemeente Maldegem willen kwalitatieve basispolitiezorg blijven aanbieden aan de inwoners van hun grondgebied;

           De hoofddoelstelling van het fusieproject wordt "het aanbieden van meer en beter blauw";

           De integratie van politiewerking levert een aantal schaalvoordelen op en draagt bij tot een politiewerking op maat van elke gemeente en een politie dicht bij de mensen;

           De vrijwillige samensmelting tussen de politiezone Maldegem en de politiezone Aalter is een formalisering van de nauwe en goede samenwerking;

           De vrijwillige samensmelting moet leiden tot een efficiëntere en betere dienstverlening die op geen enkele wijze mag afnemen tegenover de huidige toestand;

           De vrijwillige samensmelting moet op termijn leiden tot een uniforme dienstverlening voor de volledig nieuwe politiezone;

           Beide administratieve overheden hechten een bijzonder belang aan de lokale verankering van de politiezorg via een versterkte, goed uitgebouwde wijkwerking vanuit twee locaties;

           De vrijwillige samensmelting moet leiden tot een efficiënter aankoop- en personeelsbeleid en het vergroten van de innovatiekracht van de organisatie;

           De administratieve overheden wensen te groeien naar een optimale personeelsformatie om aan de vooropgestelde dienstverlening en de noodzakelijke ondersteuning te kunnen voldoen;

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

Tussenkomsten

           door raadslid Henk Deprest (Open Vld)

           door raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

           door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

           door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

           door burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

           door schepen Peter T Van Hecke (N-VA)

 

Besluit

 

15 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Peter E. Van Hecke, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Jan De Metsenaere, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

11 stemmen tegen: Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit om over te gaan tot de vrijwillige samensmelting van de politiezone Maldegem (5424) en de politiezone Aalter (5423) tot één politiezone, met het oog op het duurzaam verwezenlijken van een nog betere basispolitiezorg.

 

Artikel 2:

Dit besluit krijgt slechts uitwerking voor zover de gemeenteraad van de gemeente Aalter eveneens haar definitieve goedkeuring geeft voor de vrijwillige samensmelting van de politiezones Aalter (5423) en Maldegem (5424).

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

31.  LOKALE POLITIE - INSTAPPEN PROCUREMENT OVERHEIDSOPDRACHTEN MAALTIJDCHEQUES

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        De wetgeving op de overheidsopdrachten, inzonderheid de wet van 17 juni 2016, art. 2,6° en art. 47.

        De wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van de natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in een openbare zitting wordt behandeld.

 

Feiten

        Vanaf 1 november 2022 hebben alle personeelsleden binnen de geïntegreerde politie recht op maaltijdcheques ingevolge het sectoraal akkoord van 2017-2018.

        Het systeem van de maaltijdvergoedingen wordt uitdovend: de personeelsleden die momenteel van het systeem van maaltijdvergoedingen genieten kunnen kiezen om dit systeem te behouden in plaats van de maaltijdcheques maar nieuwe personeelsleden krijgen automatisch maaltijdcheques.

        Er is een meerjarige raamovereenkomst van diensten voor het aanmaken, verdelen en beheren van elektronische maaltijdcheques die maandelijks worden toegekend aan de personeelsleden van de Geïntegreerde Politie, gestructureerd op twee niveaus (Procurement nr 2022 R3 082 dd 28 december 2021);

      De aanbestedende overheid (in casu de Federale Politie) heeft beslist om deze opdracht toe te kennen aan de firma Edenred Belgium NV.

 

Argumentatie

           De Federale Politie treedt op als aankoopcentrale ten voordele van de lokale politiezones en de lokale zones zijn vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren;

           Onze politiezone maakt voor de registratie van de prestaties gebruik van de toepassing “Galop” en er is voorzien dat volgende gegevens automatisch vanuit Galop kunnen worden doorgestuurd:
    Naar de leverancier (Edenred): de persoonsgegevens voor de aanmaak van de kaarten en gebruikersaccounts alsook het maandelijks aantal toe te kennen maaltijdcheques voor elk personeelslid;
    Naar het SSGPI: de nodige gegevens voor verrekening bij de maandelijkse wedde van de persoonlijke bijdrage voor de toegekende maaltijdcheques.

           Het automatisch doorsturen van deze gegevens bespaart de politiezone tijd en voorkomt fouten.

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord dat de politiezone instapt in het meerjarig raamcontract van de Federale Politie 2022 R3 082 met Edenred Belgium NV inzake het aanmaken, verdelen en beheren van elektronische maltijdcheques.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

32.  LOKALE POLITIE - VACANTVERKLARING INSPECTEUR MEDEWERKER CONTACTTEAM

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        De wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.

        Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd, en al z'n latere wijzigingen.

        Het koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, hierna KB mobiliteit genoemd.

        Het koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

        Het koninklijk besluit van 7 juni 2009 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

        Het koninklijk besluit van 31 mei 2009 tot wijziging van de RPPol inzake de wervingsreserve in het raam van de mobiliteit.

        De ministeriële omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 houdende toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones (+ de aanvullingen GPI 15bis, 15 quater en 15 quinquies).

        De permanente nota van de federale politie, met kenmerk DGS/DSP/C-2011/22746, uitgegeven op 09 juni 2011, omtrent de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie - procedures en statutaire gevolgen.

        De beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 30 september 2020, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen op 3 november 2020.

        Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.

        De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.

 

Feiten

        Een inspecteur medewerker contactteam maakt interne mobiliteit naar het team recherche op 1 september 2022.

        Er wordt gevraagd om de functie inspecteur medewerker contactteam nu vacant te verklaren zodat de in plaats stelling kan gebeuren met ingang van 1 januari 2023.

        Het functieprofiel voor de functie inspecteur medewerker contactteam werd opgemaakt en wordt in bijlage gevoegd.

        De procedure die zal gevolgd worden voor de vacantverklaring en voor het indienen van de kandidaturen, is deze conform de algemene regelgeving inzake de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie.

        De procedure die zal gevolgd worden voor het voeren van de selectie, is een gestructureerd interview door een selectiecommissie.

 

Argumentatie

        De operationele werking van de lokale politie Maldegem komt in het gedrang bij het niet volledig bestaffen van het kader.

        Op basis van de dienstnoodwendigheden de bezetting van deze functie verantwoord is.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Nicole Maenhout, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om 1 voltijdse statutaire betrekking van inspecteur medewerker contactteam van de lokale politie Maldegem, vacant te verklaren  in het kader van de mobiliteit van de geïntegreerde politie conform de hierboven bepaalde modaliteiten.

 

Artikel 2:

De functie die vacant wordt verklaard heeft het functieprofiel van medewerker contactteam.

 

Artikel 3:

De functie van inspecteur medewerker contactteam is geen betrekking waaraan een voorrang is gekoppeld voor de oud-Brusselaars.

 

Artikel 4:

De functie van inspecteur medewerker contactteam, is geen gespecialiseerde betrekking.

 

Artikel 5:

In de selectie van inspecteur medewerker contactteam, wordt voorzien in een wervingsreserve die geldt voor een gelijkwaardige functionaliteit tot de datum van de volgende 2 mobiliteitscycli.

 

Artikel 6:

Volgende selectiemodaliteiten worden weerhouden:

 - advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort.

 

Artikel 7:

De plaatselijke selectiecommissie wordt als volgt samengesteld:

 

Voorzitter: de korpschef

 

Leden:

- een officier van de lokale politie

- een personeelslid van het operationeel kader met minstens de graad van inspecteur

 

Secretaris: een personeelslid van het administratief en logistiek kader

 

Artikel 8:

Een afschrift van onderhavige beslissing zal aan de betrokken voornoemde diensten overgemaakt worden.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022
Overzicht punten

 

Zitting van 22 09 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

 

33.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werden volgende vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:

        raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) - Onderhoudswerken wegenis asfalt

        raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) - Kruispunt Noordstraat - Marktstraat

        raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld) - Pop up

        raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld) - 75 jaar Timmerman

        raadslid Cindy De Baets (Open Vld) - IJskraam

        raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) - Parkeren Canadezenlaan

Bespreking

Door de raadsleden werden volgende vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:

        raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) - Onderhoudswerken wegenis asfalt

        De vraag wordt beantwoord door schepen Danny Vannevel (N-VA)

        raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) - Kruispunt Noordstraat - Marktstraat

        De vraag wordt beantwoord door schepen Danny Vannevel (N-VA)

        raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld) - Pop up

        De vraag wordt beantwoord door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

        raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld) - 75 jaar Timmerman

        De vraag wordt beantwoord door schepen Peter T. Van Hecke (N-VA) en burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

        raadslid Cindy De Baets (Open Vld) - IJskraam

        De vraag wordt beantwoord door schepen Annelies Lammertyn (CD&V)

        raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) - Parkeren Canadezenlaan

        De vraag wordt beantwoord door schepen Danny Vannevel (N-VA)

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2022