Notulen gemeenteraad van 30 09 2020

 

Aanwezig:

Peter T. Van Hecke, Voorzitter;

Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville en Marleen Van den Bussche, Schepenen;

Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote, Raadsleden;

Tijs Van Vynckt, Algemeen directeur.

 

Verontschuldigd:

Bart Van Hulle, Burgemeester;

 

Vanaf punt 14 verlaat Stefaan Standaert, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 16 vervoegt Stefaan Standaert, Raadslid de zitting.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

1.   MEDEDELINGEN

 

De gemeenteraad houdt één minuut stilte naar aanleiding van het overlijden van dhr. Antoon De Keyser, gewezen OCMW-raadslid.

          De voorzitter verontschuldigd Bart Van Hulle, burgemeester en feliciteert hem met zijn aanstelling in het Vlaams parlement.

          De vergaderingen van de gemeenteraad zullen hierdoor aangepast worden naar donderdag, de data van de gemeenteraadscommissies zullen zo spoedig mogelijk aan de raadsleden meegedeeld worden.

          In overeenstemming met artikel 333 van het decreet over het lokaal bestuur wordt aan de gemeenteraad kennis gegeven van het besluit van de gouverneur van 21 september 2020 houdende de klacht ingediend door raadslid Valerie Taeldeman tegen de gemeenteraadsbeslissing van 24 juni 2020 houdende het opstarten van een onderzoek naar de overnamemogelijkheden van de gemeentelijke kinderdagverblijven.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIO- OF AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 26 AUGUSTUS 2020

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

          De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

          De audio of audiovisuele opname 26 augustus 2020 werd eerstdaags na de zitting en uiterlijk acht dagen voor de dag van de vergadering van heden gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

          Er werden geen opmerkingen gemaakt.

Tussenkomsten

          door raadslid Marten De Jaeger (CD&V)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 26 augustus goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

3.   BESLUIT VAN DE BURGEMEESTER, GENOMEN ALS MAATREGELEN IN HET KADER VAN HET CORONAVIRUS COVID-19: BEKRACHTIGING

 

Juridische gronden

          Artikel 133 van de Nieuwe Gemeentewet (NGW):

De burgemeester is belast met de uitvoering van de wetten, de decreten, de ordonnanties, de verordeningen en de besluiten van de Staat, de Gewesten, de Gemeenschappen, de Gemeenschapscommissies, de provincieraad en de bestendige deputatie van de provincieraad, tenzij zulks uitdrukkelijk aan het college van burgemeester en schepenen of aan de gemeenteraad is opgedragen.

Hij is in het bijzonder belast met de uitvoering van de politiewetten, de politiedecreten, de politieordonnanties, de politieverordeningen en de politiebesluiten. ...

Onverminderd de bevoegdheden van de Minister van Binnenlandse Zaken, van de voorzitter van de Regering en van de bevoegde gemeentelijke instellingen, is de burgemeester de verantwoordelijke overheid inzake de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente.

          Art. 133bis (NGW):

Zonder op enige wijze afbreuk te kunnen doen aan de aan de burgemeester toegekende bevoegdheden, heeft de gemeenteraad het recht geïnformeerd te worden door de burgemeester over de wijze waarop deze de bevoegdheden uitoefent die hem zijn verleend krachtens artikel 133, tweede en derde lid, en de artikelen 42, 43 en 45 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus. In de ééngemeentezone wordt dit recht uitgebreid tot de bevoegdheden die de burgemeester zijn verleend krachtens artikel 45 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.

Zonder op enige wijze afbreuk te kunnen doen aan de aan de burgemeester toegekende bevoegdheden, heeft de gemeenteraad het recht geïnformeerd te worden door de burgemeester over de wijze waarop deze de bevoegdheden uitoefent die hem zijn verleend krachtens de artikelen 107, 153 en 181 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

          Artikel 134, §1 NGW:
In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

          Artikel 135 §2, 5° NGW:

          De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

          Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

          5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

          De besluiten van de nationale veiligheidsraad, genomen in het kader van de coronacrisis COVID-19.

          Het ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende de afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19, en de latere ministeriële besluiten, genomen in het kader van de crisis coronavirus COVID-19.

          Het ministerieel besluit van 30 mei 2020 ter wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus covid-19 te beperken.

          Artikel 28 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) dat bepaalt dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn, behalve als:

1)het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken.

2)de gemeenteraad (of de raad voor maatschappelijk welzijn) met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

          Artikel 37 §2 juncto artikel 28 §1 DLB dat bepaalt dat de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies openbaar zijn.

          Artikel 40 §1 (DLB) dat bepaalt dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden van gemeentelijk belang.

          De besluiten van de provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen van 11 en 18 maart 2020 met maatregelen met betrekking tot het tegengaan van verdere verspreiding van het coronavirus.

          Het besluit van de burgemeester van 12 juni 2020: Politieverordening tot het uitzonderlijk en tijdelijk toestaan van terrasuitbreidingen en verkeersvrije horecastraat in afwijking van het politiereglement betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein.

          Het besluit van de burgemeester van 27 augustus 2020: Wijziging politieverordening 12 juni 2020 met betrekking tot horecastraat en terrasuitbreidingen nav COVID-19.

          Het besluit van de burgemeester van 22 september 2020: Vergaderingen van de bestuursorganen tijdens de coronacrisis.

 

Feiten

          In België, zowel als in veel andere landen binnen Europa en daarbuiten worden maatregelen genomen om de verspreiding van het COVID-19 virus (coronavirus) in te dijken en tevens om het sociaal en economisch leven zo kwaliteitsvol mogelijk verder te zetten onder de aanwezigheid van het coronavirus.

          De gemeentelijke veiligheidscel kwam op 11, 13, 16, 18, 20, 23, 27 maart en 3, 10 en 17, 28 april, 5, 8 en 15, 20, 26 mei, 5, 12, 19, 30 juni, 24 juli, 5 augustus 2020 bijeen om de maatregelen te bespreken die nodig zijn om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en om de maatregelen te bespreken die kunnen versoepeld worden teneinde het sociaal en economisch leven met aanwezigheid van corona verder te zetten.

 

Argumentatie

          Op 5 juni 2020 besliste de minister van Binnenlandse Zaken dat de horecazaken, onder voorwaarden, opnieuw open mogen vanaf 8 juni 2020.

          Het COVID-19-virus en de strijd tegen de verdere verspreiding hiervan, is een onvoorziene gebeurtenis, zoals vermeld in artikel 134, §1 NGW.

          Op vraag van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers heeft het Agentschap Binnenlands Bestuur in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) een kader ontwikkeld voor vergaderingen van lokale bestuursorganen vanaf september. Het nieuwe kader en de bijhorende richtlijnen geeft aan op welke wijze de vergaderingen van lokale bestuursorganen kunnen plaatsvinden tijdens de federale fase ter bestrijding van het coronavirus Covid-19. Dit kader komt in de plaats van de eerdere richtlijnen die gepubliceerd zijn op de webtoepassing van het Agentschap Binnenlands Bestuur en kan afhankelijk van de gezondheidsevolutie worden aangepast.

          Via ministerieel besluit van 13 maart 2020 is de federale fase van het nationaal noodplan betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19 afgekondigd. De federale overheid moest toen dringende maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Die uitzonderlijke situatie rechtvaardigde het om van de normale vergaderwijze af te wijken. In die omstandigheden kon het lokaal bestuur via een burgemeestersbesluit (politieverordening) een andere vergaderwijze vastleggen.

          Sommige lokale besturen kozen voor een virtuele vergadering, sommige gingen voor andere mogelijkheden zoals een fysieke vergadering zonder toegang voor publiek, vergaderen op een andere locatie om de social distancing te garanderen of vergaderen via e-mail.

          De burgemeester van Maldegem koos voor de vergaderingen van gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en gemeenteraadscommissies voor het digitaal vergaderplatform Webex, met streaming en het publiceren van de opname kortdaags na de zitting op de gemeentelijke website., zodat de openbaarheid van de vergaderingen zo goed mogelijk benaderd werd.

          De richtlijnen van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) over vergaderingen van bestuursorganen van lokale besturen in de coronacrisis zijn een dynamisch gegeven. De richtlijnen worden afgestemd op de evolutie van de opgelegde maatregelen. Daarbij staat centraal dat bij elke vorm van vergaderen, de democratische waarborgen uit de regelgeving zoals tegensprekelijk debat, openbaarheid van de vergadering of correct verloop van beraadslaging en stemming verzekerd worden.

          In de gewone vergaderlocatie, de raadzaal in het gemeentehuis, is het niet mogelijk om, met inachtneming van de social distancing, evenveel publiek toe te laten als gebruikelijk aanwezig is bij de vergaderingen van de raden.

          Een burgemeestersbesluit is dan ook noodzakelijk vermits, omwille van de social distancing slechts een beperkt aantal bezoekers kan worden toegelaten. De burgemeester heeft de bevoegdheid om het bezoekersaantal te beperken op grond van zijn bevoegdheid om de openbare orde en de volksgezondheid te beschermen (artikels 134, § 1 en 135, § 2 Nieuwe Gemeentewet).

          Naast de regels van social distancing is het belangrijk om de geldende richtlijnen rond hygiëne op te leggen.

          Het algemeen principe is dat de gemeenteraad bevoegd is voor het opmaken van politieverordeningen en de burgemeester belast is met de uitvoering ervan.

Echter, in uitzonderlijke, hoogdringende omstandigheden, zoals naar aanleiding van de maatregelen die dienden genomen te worden om het coronavirus in te dijken, kon de burgemeester politieverordeningen maken in plaats van de gemeenteraad.

          De burgemeester volgt de instructies van de hogere overheid (het Agentschap Zorg en Gezondheid, het Agentschap Onderwijs en de wnd. gouverneur).

          In navolging van de richtlijnen van de waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen heeft de burgemeester een besluit genomen zonder de gemeenteraadszitting af te wachten, omwille van het dringend karakter van deze maatregelen.

          Het burgemeesterbesluit van 12 juni 2020: Politieverordening tot het uitzonderlijk en tijdelijk toestaan van terrasuitbreidingen en verkeersvrije horecastraat in afwijking van het politiereglement betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein, diende dringend genomen te worden, teneinde zo spoedig mogelijk het sociaal en economisch leven te normaliseren.
Dit burgemeesterbesluit was geldig tot en met 31 augustus, maar ondertussen zijn de specifieke coronamaatregelen voor de horeca nog niet veranderd en werden de voorbije weken gunstig geëvalueerd. De burgemeester heeft daarom op 27 augustus beslist om de COVID-19 terrasuitbreidingen evenals de mogelijkheid tot het plaatsen van marktterrassen verder te laten lopen tot het einde van het terrasseizoen op 15 november 2020 onder dezelfde voorwaarden als opgenomen in de politieverordening van 12 juni 2020.

          Het besluit van de burgemeester van 22 september 2020: Vergaderingen van de bestuursorganen tijdens de coronacrisis, heft de burgemeesterbesluiten van 17 april en 18 mei die bepaalden dat de vergaderingen via digitaal platform zouden doorgaan, op en voldoet aan de nieuwe richtlijnen van ABB.

          Aan de gemeenteraad wordt nu gevraagd om de beslissingen, genomen door de burgemeester op 27 augustus 2020 en op 22 september 2020, te bekrachtigen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad bekrachtigt volgende besluit van de burgemeester:

          Besluit van 27 augustus 2020: Wijziging politieverordening van 12 juni 2020 met betrekking tot horecastraat en terrasuitbreidingen nav COVID-19.

          Besluit van 22 september 2020: Vergaderingen van de bestuursorganen tijdens de coronacrisis.

 

Artikel 2

De in artikel 1 vermelde besluiten van de burgemeester worden tesamen met onderhavige beslissing ter bekrachtiging ervan, bezorgd aan de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen, dienst veiligheid, via het e-mailadres: veiligheid.ovl@ibz.fgov.be.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

4.   AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN EEN OVERSTEEKPLAATS VOOR VOETGANGERS IN DE GIDSENLAAN THV NR. 41 EN NR. 110

 

Juridische gronden

          Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

            Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

            Ministeriële Omzendbrief van 7 mei 2002 betreffende oversteekplaats voor voetgangers

            Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

            Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

            Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer.

 

 

Feiten

          Vanuit de buurt werd de vraag gesteld om ter hoogte van de verhoogde inrichting gelegen in de Gidsenlaan een oversteekplaats voor voetgangers in te richten, omdat er op deze locatie veel oversteekbewegingen plaatsvinden.  

          De Gidsenlaan is een lokale weg type II binnen de bebouwde kom en heeft een snelheidsbeperking van maximum 50 km/u.

          Voetgangersoversteekvoorzieningen moeten in het algemeen voldoen aan een aantal vereisten op het gebied van veiligheid en comfort.

          In de ministeriële omzendbrief van 7 mei 2002 betreffende oversteekplaatsen voor voetgangers (zie bijlage) zijn enkele veiligheidsvoorschriften opgenomen voor de wegbeheerder:

          Oversteekplaatsen die een probleem kunnen vormen moeten worden verwijderd indien het niet mogelijk is de geschikte veiligheidsvoorzieningen te vinden.

          Oversteekplaatsen die een probleem kunnen vormen (...) geven de voetgangers immers een vals gevoel van veiligheid en ze zijn een valstrik voor de bestuurders die dergelijke, niet beschermde infrastructuur, niet verwachten op die plaatsen.

          Bovendien dienen de oversteekvoorzieningen, volgens het Vademecum Voetgangersvoorzieningen, samen met het netwerk van voetpaden en voetgangersgebieden een samenhangend geheel te vormen, die de voetganger in staat stelt om alle functionele verplaatsingen op een veilige en directe manier te doen.

 

Argumentatie

          In de Gidsenlaan ter hoogte van de verhoogde inrichting bevindt zich een toegang naar het park en de kinderopvang. Deze toegang loopt dwars door het park richting het centrum en wordt dus veelvuldig gebruikt hetzij door schoolgaande kinderen, ouders die hun kinderen naar de kinderopvang of het speelplein brengen, hetzij door wandelaars en mensen die het park willen bezoeken. Dit resulteert in heel wat oversteekbewegingen in de Gidsenlaan.

          De aanleg van een oversteekplaats voor voetgangers biedt de mogelijkheid om op een veilige manier de Gidsenlaan te kruisen. Daarnaast zijn de voetgangers ook juridisch beschermd.

          De oversteekplaats wordt ingericht op de plaats waar de zichtbaarheid het grootst is, meer bepaald op de verhoogde inrichting (zie plan in bijlage). Voor de voetgangers en het andere verkeer zal het duidelijk zijn dat er op deze locatie kan worden overgestoken.

          Om een oversteekplaats voor voetgangers op de rijbaan te signaleren waar de hoogste toegelaten snelheid niet hoger is dan 50km/uur, wordt het verkeersbord F49 (aanwijzigingsbord - oversteekplaats voor voetgangers -zie afbeelding in bijlage) in plaats van het verkeersbord A21 (gevaarsbord - oversteekplaats voor voetgangers - zie afbeelding in bijlage) gebruikt. Volgens de plaatsingsvoorwaarden opgenomen in de code van de wegbeheerder wordt het verkeersbord F49 niet geplaatst aan de oversteekplaatsen voor voetgangers aan de kruispunten of aan de oversteekplaatsen voor voetgangers die beschermd worden door driekleurige verkeerslichten. De oversteekplaats voor voetgangers zal worden afgebakend door witte banden, evenwijdig met de as van de rijbaan (artikel 76.3 van het KB van 1.12.1975).

          In de Gidsenlaan zijn er aan de beide zijden voetpaden voorzien. De locatie voldoet dus aan de voorwaarden opgenomen in de Ministeriële Omzendbrief van 7 mei 2002.

          Dergelijke maatregelen dienen te worden bestendigd in een aanvullend reglement.

 

 

Adviezen

 

          Advies politie: geen opmerkingen

Tussenkomsten

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement houdende de invoer van een oversteekplaats voor voetgangers in de Gidsenlaan ter hoogte van nr. 41 en nr. 110 goed.

 

Artikel 2:

Op de volgende plaats wordt een oversteekplaats voor voetgangers afgebakend:

- Gidsenlaan: ter hoogte van nr. 41 en nr. 110

 

Deze maatregel zal worden aangeduid zoals bepaald in art. 76.3, zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 4:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt een afschrift van dit besluit gezonden aan:

          De heer Procureur des Konings

          De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

5.   SAMENSTELLING GEMEENTERAADSCOMMISSIES - WIJZIGING

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 37 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 aangaande de oprichting van commissies.

            Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 30 tot en met 36 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld in zitting van 25 september 2019.

            Het gemeenteraadsbesluit van 27 november 2019: Samenstelling gemeenteraadscommissies.

 

Feiten

            Overeenkomstig artikel 30 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad geldt volgende zetelverdeling in de commissies:

Open Vld: 2 zetels

N-VA: 2 zetels

De Merlaan: 2 zetels

CD&V: 2 zetels

Groen: 1 zetel

Vlaams Belang: 1 zetel

            Tenzij het gaat om een lijst waaraan maar één zetel in de commissie is toegewezen, worden er kandidaat-leden van verschillend geslacht voorgedragen.

            Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt van meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

            Door de N-VA-fractie werd op 17 september 2020 een nieuwe voordrachtakte ingediend, met het verzoek de samenstelling van de commissie 'Persoonsgebonden Zaken' te wijzigen.

Voor de commissie persoonsgebonden zaken:

             Aangeduide leden door GR 27 november 2019: voor N-VA: Peter Van Hecke, Katleen De Kesel

             Voorgedragen leden in de voordrachtakte van 18 augustus 2020: voor N-VA: Peter Van Hecke en Danny Vannevel

 

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt de gemeenteraadscommissies opnieuw vast als volgt:

            De commissie persoonsgebonden zaken wordt samengesteld uit volgende gemeenteraadsleden:

             Open Vld: Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke

             N-VA: Peter Van Hecke, Danny Vannevel

             De Merlaan: Geert De Roo, Christine Verplaetse

             CD&V: Anneke Gobeyn, Marten De Jaeger

             Groen: Dino Lateste

             Vlaams Belang: Timothy De Groote

 

            De commissie grondgebonden zaken wordt samengesteld uit volgende gemeenteraadsleden:

             Open Vld: Kiran Van Landschoot, Henk Deprest

             N-VA: Peter Van Hecke, Katleen De Kesel

             De Merlaan: Geert De Roo, Christine Verplaetse

             CD&V: Leandra Decuyper, Boudewijn De Schepper

             Groen: Stefaan Standaert

             Vlaams Belang: Timothy De Groote

 

            De commissie algemene zaken en financiën wordt samengesteld uit volgende gemeenteraadsleden:

             Open Vld: Wim Swyngedouw, Annuska Van Hoorebeke

             N-VA: Peter Van Hecke, Katleen De Kesel

             De Merlaan: Geert De Roo, Christine Verplaetse

             CD&V: Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck

             Groen: Stefaan Standaert

             Vlaams Belang: Timothy De Groote

 

Artikel 2:

De voorzitter van de gemeenteraad is voorzitter van elke gemeenteraadscommissie.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

6.   AANSTELLING OMGEVINGSAMBTENAAR

 

Juridische gronden

          Artikel 28 § 1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 42 § 1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

          Het besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en haar bijlagen.

          Beslissing van het schepencollege van 6 februari 2017 om uitstel te vragen tot 1 juni 2017 om over te gaan tot de omgevingsvergunning.

          Beslissing van de gemeenteraad van 30 mei 2017 met betrekking tot de aanwijzing van gemeentelijke omgevingsambtenaren.

          Beslissing van de gemeenteraad van 27 september 2018 met betrekking tot de aanwijzing van gemeentelijke omgevingsambtenaren

 

Feiten

          Volgens het omgevingsdecreet moet elke gemeente minstens 1 gemeentelijke omgevingsambtenaar, of een groep van ambtenaren, hebben die voldoende kennis heeft over zowel ruimtelijke ordening als milieu.

          Van de destijds aangestelde omgevingsambtenaren zijn Birgitte De Bruyne en Franky Vandycke in dienst.

          De gemeenteraad kan andere ambtenaren als omgevingsambtenaar aanwijzen als deze voldoen aan de voorwaarden van artikel 143 van het uitvoeringsbesluit van 27 november 2015.

          De aanwijzing gebeurt op basis van diploma en voldoende jaren relevante beroepservaring.

          Fien Devuyst komt momenteel in aanmerking om als omgevingsambtenaar aangewezen te worden. Aangezien ze sinds 2 juli 2020 over 2 jaar beroepservaring beschikt in het behandelen van de omgevingsvergunningsaanvragen.

          De aanwijzing als omgevingsambtenaar komt bij een uitdiensttreding automatisch te vervallen.

 

Financiële weerslag

          Deze beslissing heeft geen invloed op het gemeentelijk budget.

Tussenkomsten

             door raadslid Leandra Decuyper (CD&V)

             door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad wijst Fien Devuyst met onmiddellijke ingang aan als gemeentelijk omgevingsambtenaar.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

7.   GOEDKEURING OVERDRACHTSAKTE TOT KOSTELOZE OVERDRACHT VAN OCMW-GROND AAN DE GEMEENTE MALDEGEM

 

 

26 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Juridische gronden

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald art 28 waardoor dit punt in openbare zitting wordt behandeld en art 41 11°dat de bevoegdheid tot het stellen van daden van beschikking van onroerende goederen voorbehouden laat aan de gemeenteraad.

            De omzendbrief BB 2019/03 van 3 mei 2019 betreffende de vervreemding van onroerende goederen door provincies, gemeenten en OCMW's.

            Het decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse vastgoedcodex en haar uitvoeringsbesluit van eveneens 19 december 2014

            Het ministerieel besluit van de Vlaamse minister van begroting, financiën en energie van 12 januari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse commissarissen.

            Art. 161, 2° van het Wetboek van registratie- hypotheek- en griffierechten.

            De principiële goedkeuring tot kosteloze overdracht door de raad voor maatschappelijk welzijn in haar zitting van 3 juli 2018.

          De principiële goedkeuring tot kosteloze overdracht door de gemeenteraad in haar zitting van 27 september en 22 november 2018.

 

Feiten

Er zijn drie stukken grond waarvan het OCMW actueel eigenaar is. Het betreft de volgende drie loten grond :

1/ De verbindingsweg en parking aan wzc Warmhof. Volgens plan (zie bijlage) Lot 2, blauw ingekleurd en 7 564 m² gelegen te Maldegem, eerste afdeling, sectie B met  nummer 1734 B P0000 evenals Lot 4 grijs ingekleurd en 120 m², gelegen te Maldegem, eerste afdeling, sectie B met nummer 1734 D P0000.

Dit lot is in 2017 niet in erfpacht gegeven aan het Zorgbedrijf Meetjesland omdat het toen reeds aangewezen leek om het om het kosteloos over te dragen aan de Gemeente Maldegem.

2/ Een gedeelte van de parking, palend aan de pastorijwoning te Adegem, Adegem-Dorp 16, volgens plan (zie bijlage) Lot C, groen ingekleurd en 361 m², gelegen te Adegem, vijfde afdeling, sectie H met nummer 1165 C P0000.

Dit lot maakt deel uit van een stuk dat destijds werd  aangekocht door het OCMW om voldoende tuin te hebben bij de pastorijwoning. Er stond daar toen een houten chalet op. Nu maakt dit deel uit van de aanpalende parking die onderhouden wordt door de gemeente Maldegem.

3/ De parking en toegangsweg en begroeiing, gelegen in de Mevouw Courtmanslaan 86 en 92, gelegen achter Blok B en Oud St Jozef. Volgens plan (zie bijlage) Lot  B, lichtgoen ingekleurd ( zonder het in erfpacht gegeven KUMA-gedeelte Lot A) en 6082m², gelegen te Maldegem, eerste afdeling, sectie B en met nummer 1554h2 P0000.

De parking wordt gemengd gebruikt door OCMW en gemeente.

 

Argumentatie

             Het lijkt aangewezen dat het OCMW deze drie loten kosteloos zou overdragen aan de gemeente Maldegem, die reeds feitelijk instaat voor het onderhoud (zout strooien, onkruid verdelgen, herstellingen wegdek,..).

             De consequentie van de overdracht naar publiek domein is dat dit een (rand-)parking wordt voor iedereen en niet specifiek voor bezoekers of personeel van oud St Jozef of wzc Warmhof.

             De raad voor maatschappelijk welzijn (op 3 juli 2018)  en de gemeenteraad (op 22 november 2018) hebben reeds eerder hun principiële goedkeuring gegeven voor de kosteloze grondoverdracht.

             De akte werd ondertussen opgesteld door de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid, die nu aan beide raden wordt voorgelegd, ter goedkeuring.

             Dat dit zolang geduurd heeft, heeft te maken met de langdurige ziekte van de dossierbeheerder
(                    ) op de afdeling Vastgoedtransacties evenals het feit dat er eerst nog een hypothecaire inschrijving door de gemeente lastens het OCMW op het onroerend goed gelegen in Adegem-Dorp 16 moest worden doorgehaald.

 

Financiële weerslag

Het gaat om een kosteloze overdracht. Ook de registratie zal kosteloos zijn, aangezien de overgedragen delen zullen worden opgenomen in de openbare wegenis.

 

Tussenkomsten

          Door algemeen directeur Tijs Van Vynckt wordt meegedeeld dat in het besluit dient toegevoegd te worden dat de goedkeuring geldt onder voorbehoud van goedkeuring door de raad voor maatschappelijk welzijn, vermits de akte tot kosteloze overdracht ook door de raad voor maatschappelijk welzijn dient goedgekeurd te worden.

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de kosteloze overdracht van volgende stukken door OCMW Maldegem aan de gemeente Maldegem :

1/ De verbindingsweg en parking aan wzc Warmhof. Volgens plan (zie bijlage) Lot 2, blauw ingekleurd en 7 564 m² gelegen te Maldegem, eerste afdeling, sectie B met nummer 1734 B P0000 evenals Lot 4 grijs ingekleurd  en 120m², gelegen te Maldegem, eerste afdeling sectie B met nummer 1734 D P0000

2/ Een gedeelte van de parking, palend aan de pastorijwoning te Adegem, Adegem-Dorp 16, volgens plan (zie bijlage) Lot C, groen ingekleurd en 361 m², gelegen te Adegem, vijfde afdeling, sectie H

met nummer 1165 C P0000

3/ De parking en toegangsweg en begroeiing, gelegen in de Mevouw Courtmanslaan 86 en 92, gelegen achter Blok B en Oud St Jozef. Volgens plan (zie bijlage) Lot B, lichtgoen ingekleurd( zonder het in erfpacht gegeven KUMA-gedeelte Lot A) en 6082m², gelegen te Maldegem, eerste afdeling, sectie B met nummer 1554h2 P0000?

 

en verleent - onder voorbehoud van goedkeuring van de overdrachtsakte door de raad voor maatschappelijk welzijn - haar akkoord aan de overdrachtsakte met volgende formulering:

 

 

AKTE AANKOOP ONROEREND GOED

 

Op                                                                         tweeduizendtwintig.

Zijn voor mij,                            , Vlaams commissaris bij de afdeling Vastgoedtransacties, verschenen:

1) Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Maldegem, met administratieve zetel te Lazarusbron ZN, 9990 Maldegem, met ondernemingsnummer BE0212.195.418, hier vertegenwoordigd door:

-de Voorzitter van de gemeenteraad, mijnheer VAN HECKE Peter          , geboren te                op
                               , rijksregisternummer                         ,wonende te 9990 Maldegem,                 
                                .

-haar Algemeen Directeur, mijnheer VAN VYNCKT Tijs              , geboren te             op                , rijksregisternummer                             , wonende te                          ,                                             

Hier optredende ter uitvoering van het OCMW raadsbesluit van 30 september 2020.

waarvan een éénsluidend uittreksel hieraan gehecht zal blijven, en dat de ondergetekende Vlaamse commissaris bevestigt dat dit besluit uitvoerbaar is ingevolge het verstrijken van de termijn waarbinnen het door de toezichthoudende overheden kan worden  vernietigd.

Hierna verder genoemd  "de overdrager".

2)  De gemeente Maldegem, met administratieve zetel te Marktstraat 7, 9990 Maldegem, ondernemingsnummer BE0207.448.554,  hier vertegenwoordigd door                           , Vlaamse commissaris, krachtens:

a)Het decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse Vastgoedcodex (bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 12 januari 2015), waarbij de bevoegdheid van de Vlaamse commissarissen  werd vastgelegd tot het uitvoeren van bepaalde vermogensrechtelijke verrichtingen in naam en voor rekening van het Vlaamse Gewest, de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse gemeenschaps- en gewestinstellingen en bepaalde entiteiten;

b)Het Besluit van de Vlaamse Regering van 19 december 2014 houdende de uitvoering van het decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse Vastgoedcodex (bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 16 januari 2015), houdende machtiging tot aanwijzing van de Vlaamse commissarissen en tot regeling van de werkwijze van het decreet van 19 december 2014;

c)Het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Begroting, Financiën en Energie van 12 januari 2015, tot aanwijzing van de Vlaamse Commissarissen, vermeld in het decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse Vastgoedcodex. 

Hier optredende ter uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van 30 september 2020 waarvan een voor éénsluidend verklaard uittreksel hieraan gehecht zal blijven, en dat de ondergetekende Vlaamse commissaris bevestigt dat dit besluit uitvoerbaar is ingevolge het verstrijken van de termijn waarbinnen het door de toezichthoudende overheden kan worden vernietigd.

   Hierna verder genoemd  "de verkrijger".

VERKOOP

De overdrager verklaart het hierna beschreven goed te verkopen tegen de hierna vermelde voorwaarden, aan de verkrijger die aanvaardt:

AANDUIDING VAN HET GOED

1. Geografische en kadastrale beschrijving

GEMEENTE MALDEGEM  - EERSTE AFDELING

GOED 1:

De verbindingsweg en parking aan WZC Warmhof, op en met grond, groot volgens hierna vermelde opmeting vijfenzeventig are vierenzestig centiare (  75  a 64 ca) te nemen uit de volgende percelen:

GEMEENTE MALDEGEM  - EERSTE AFDELING:

- Een perceel grond met aanhorigheden, , gelegen Gentsesteenweg ,  gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger , sectie B  nummer 1558 B P0000  met een oppervlakte volgens kadaster van zes are drieënnegentig centiare ( 6 a 93 ca).

- Een  perceel grond met aanhorigheden, gelegen Gentsesteenweg, , gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger , sectie B nummer 1562 K P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van vijftien are zesentachtig centiare ( 15 a 86 ca).

- Een perceel grond met aanhorigheden, gelegen Begijnewater, , gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger , sectie B nummer 1562 E 2 P0000 .

- Een perceel grond met aanhorigheden , gelegen Kleine Warme,  gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger , sectie B nummer 1557 F P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van dertien are vierennegentig centiare ( 13 a 94 ca).

- Een perceel grond met aanhorigheden  , gelegen Kleine Warme,  gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger , sectie B nummer 1557 E P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van vier are negenentachtig centiare ( 4 a 89 ca).

- Een perceel grond met aanhorigheden,  gelegen Gentsesteenweg , gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger , sectie B  nummer 1558 A P0000  met een oppervlakte volgens kadaster van negen are ( 9 a 00 ca).

- Een perceel grond met aanhorigheden,  gelegen Begijnwater 2 ,  gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger , sectie B  nummer 1568 B P0000  met een oppervlakte volgens kadaster van twee hectare drieëntwintig are eenenzeventig centiare ( 2 ha 23 a 71 ca).

Met één gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer 

B 1734 B P0000.

GOED 2:

Een gedeelte van de parking , palende aan de pastorijwoning te Adgem, Adegem-Dorp, groot volgens de hierna vermelde opmeting drie are eenenzestig centiare ( 3 a 61 ca), te nemen uit de volgende percelen:

GEMEENTE MALDEGEM  - VIJFDE AFDELING  (Adegem)

- Een perceel grond met aanhorigheden,  gelegen Adegem-Dorp 16 ,  rusthuis, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger , sectie H  nummer 84 B  P0000  met een oppervlakte volgens kadaster van dertien are negentig centiare ( 13 a 90 ca).

- Een perceel grond met aanhorigheden,  gelegen Adegem-Dorp 16, rusthuis, gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger , sectie H  nummer 106 F P0000  met een oppervlakte volgens kadaster van tien are zesenveertig centiare ( 10 a 46 ca).

Met één gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer H 1165 C P0000.

GOED 3:

De parking en toegangsweg en begroeiing, gelegen in de Mevrouw Courtmanslaan 86 en 92, gelegen achter Blok B en Oud Sint-Jozef, groot volgens de hierna vermelde opmeting zestig are tweeentachtig centiare ( 60 a 82 ca) , te nemen uit de volgende percelen:

GEMEENTE MALDEGEM  - EERSTE AFDELING

Een perceel grond met aanhorigheden,  gelegen Mevr. Courtmanslaan  , gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger, sectie B  nummer 1554 D 2 P0000  met een oppervlakte volgens kadaster van dertien are zestien centiare ( 13 a 16 ca).

GEMEENTE MALDEGEM  - EERSTE AFDELING

Een perceel grond met aanhorigheden,  gelegen Mevr. Courtmanslaan  92 , gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger , sectie B  nummer 1554 E 2 P0000  met een oppervlakte volgens kadaster van vijftig are ( 50 a).

Met één gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer  B 1554 H 2  P0000.

GOED 4:

De verbindingsweg en parking aan WZC Warmhof, op en met grond, groot volgens hierna vermelde opmeting één  are twintig centiare (  1 a 20 ca ) te nemen uit de volgende percelen:

GEMEENTE MALDEGEM  - EERSTE AFDELING:

- Een perceel grond met aanhorigheden, , gelegen Gentsesteenweg ,   gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger , sectie B  nummer 1558 B P0000  met een oppervlakte volgens kadaster van zes are drieënnegentig centiare ( 6 a 93 ca).

- Een  perceel grond met aanhorigheden, gelegen Gentsesteenweg, , gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger , sectie B nummer 1562 K P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van vijftien are zesentachtig centiare ( 15 a 86 ca).

- Een perceel grond met aanhorigheden, gelegen Begijnewater, , gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger , sectie B nummer 1562 E 2 P0000 .

- Een perceel grond met aanhorigheden , gelegen Kleine Warme,  gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger , sectie B nummer 1557 F P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van dertien are vierennegentig centiare ( 13 a 94 ca).

- Een perceel grond met aanhorigheden  , gelegen Kleine Warme,  gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger , sectie B nummer 1557 E P0000 met een oppervlakte volgens kadaster van vier are negenentachtig centiare ( 4 a 89 ca).

- Een perceel grond met aanhorigheden,  gelegen Gentsesteenweg , gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger , sectie E  nummer 1558 A P0000  met een oppervlakte volgens kadaster van negen are ( 9 a 00 ca).

- Een perceel grond met aanhorigheden,  gelegen Begijnwater 2 ,  gekadastreerd volgens recent uittreksel uit de kadastrale legger , sectie B  nummer 1568 B P0000  met een oppervlakte volgens kadaster van twee hectare drieëntwintig are eenenzeventig centiare ( 2 ha 23 a 71 ca).

Met één gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer 

B 1734 D P0000.

Hierna genoemd “het goed”.

Plan

Dit goed staat afgebeeld als :

-Goed 1: lot nummer  2 op het opmetingsplan , opgemaakt door  Plan 2 te 2200 Herentals, Kapucijnenstraat 16, op datum van 26 juni 2017. plan waarvan de partijen verklaren kennis te hebben genomen.

-Goed 2: lot nummer  C op het opmetingsplan , opgemaakt door  Plan 2 te 2200 Herentals, Kapucijnenstraat 16, op datum van 21 juni 2017. plan waarvan de partijen verklaren kennis te hebben genomen.

-Goed 3: lot nummer  B op het opmetingsplan , opgemaakt door  Plan 2 te 2200 Herentals, Kapucijnenstraat 16, op datum van 25 juni 2018. plan waarvan de partijen verklaren kennis te hebben genomen.

-Goed 4: lot nummer  4 op het opmetingsplan , opgemaakt door  Plan 2 te 2200 Herentals, Kapucijnenstraat 16, op datum van 26 juni 2017. plan waarvan de partijen verklaren kennis te hebben genomen.

Er wordt toepassing gevraagd van artikel 1, vierde lid, van de Hypotheekwet. Dit plan is opgenomen in de databank van plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder referte 43010-10400 ( goederen nummers 1 en 4), 43010-10469 ( goed nummer 2) en 43010-10414 ( goed nummer 3) en met gereserveerd individueel perceelsidentificatienummer B 1554 H 2 P0000, H 1165 C P0000,  B 1734 B P0000 en B 1734 D P0000.

Dit plan en de referte zijn tot op heden ongewijzigd gebleven.

2. Eigendomstitel

Het goed behoort voor de geheelheid in volle eigendom toe aan de overdrager om het verkregen te hebben als volgt:

-perceel sectie B nummers 1558 B ,  1557 E,  1558 A en 1562 K: om het verkregen te hebben bij akte aankoop onder grotere oppervlakte jegens de deelgenoten          , akte verleden voor notaris Christian Vanhyfte te Maldegem op 21.01.2004. Deze akte werd overgeschreven op het bevoegde kantoor op 10 maart 2004, formaliteitsrelaas 68-T-10/03/2004-02650.

-perceel sectie B nummers 1557 F en 1562 E: om het verkregen te hebben jegens                 en echtgenote                         , bij akte aankoop verleden voor een commissaris van het Eerste Aankoopcomité te Gent op 21 juni 1996. Deze akte werd overgeschreven op het bevoegde kantoor op 19 juli 1996, boek 6600 nummer 1.

-perceel B 1568 B: om het verkregen te hebben jegens                     en consoorten, bij akte aankoop, verleden voor                     , commissaris aankoopcomité Gent 1 op 13.10.1994. Deze akte werd overgeschreven op het bevoegde kantoor op 31 oktober  1994, formaliteitsrelaas boek 6053, nummer 2.

-percelen  B 1554 D2 en 1554 E 2  :eigenaar sedert meer dan 30 jaar( alsdus vermeld in een leasingakte, verleden voor de Voorzitter OCMW Maldegem op 29.01.1993).

-percelen H 84 B en H 106 F:

-deels om het verkregen te hebben jegens de deelgenoten                , bij akte aankoop verleden voor notaris Christian Vanhyfte te Maldegem op 23 december 2014.  Deze akte werd overgeschreven op het bevoegde kantoor op 13 januari 2015, formaliteitsrelaas 68-T-13/01/2015-00673.

-deels  om het verkregen te hebben jegens de VZW Vereniging der Parochiale Werken van de Sint-Adrianusparochie Adegem bij akte aankoop verleden voor notaris Christian Vanhyfte te Maldegem op 15 juni 2012. Deze akte werd overgeschreven op het bevoegde kantoor op 18 juni 2012, formaliteitsrelaas 68-T-18/06/2012-08671.

-perceel H nummer 84: bij akte verleden voor de heer Johan De Roo, burgemeester van de gemeente Maldegem op 5 maart 2012, werd een recht van erfpacht toegestaan voor 33 jaar  door het gemeentebestuur van Maldegem in het voordeel van het OCMW Maldegem.  Deze akte werd overgeschreven op het bevoegde kantoor op 6 maart 2012, met formaliteitsrelaas 68-T-06/03/2012-03265.

De verkrijger stelt zich met deze oorsprong van eigendom tevreden en vraagt van de overdrager geen andere titels dan een uitgifte van deze akte.

DOEL VAN DE AANKOOP

De overdracht geschiedt voor openbaar nut, namelijk voor de opname van de wegenis en aanhorigheden in het openbaar domein van de gemeente Maldegem.

VOORWAARDEN

Deze overdracht wordt verder gedaan en aanvaard onder de volgende voorwaarden:

1. Hypothecaire toestand

Het goed wordt voor vrij, zuiver en niet bezwaard met enige schuld, hypotheek, voorrecht, in- of bezwarende overschrijvingen en andere bezwarende kantmeldingen.

Pandwet

Na ingelicht te zijn geweest door de instrumenterende ambtenaar over de Pandwet van 11 juli 2013, verklaart de overdrager dat :

- er zich in of op het overgedragen goed geen roerende goederen bevinden die deel uitmaken van deze overdracht en die belast zijn met een pandrecht of die het voorwerp uitmaken van een eigendomsvoorbehoud.

- er evenmin goederen werden geïncorporeerd in het overgedragen goed, die belast zijn met een pandrecht of die het voorwerp uitmaken van een eigendomsvoorbehoud.

2. Gebreken - Oppervlakte

De verkrijger zal het goed nemen in zijn huidige staat zonder aanspraak te kunnen maken jegens de overdrager op enige vergoeding of vermindering van de hierna vastgestelde prijs, noch wegens gebreken aan de grond of aan de ondergrond (dit alles onverminderd hetgeen hierna vermeld onder de rubriek "Bodemdecreet"), noch wegens afwijking in de hoger aangeduide oppervlakte. Elk verschil tussen deze oppervlakte en de werkelijke, al overtrof het één twintigste, zal ten voordele of ten nadele van de verkrijger blijven, zonder verhaal tegen de overdrager.

Het goed wordt overgedragen met al zijn zichtbare en verborgen gebreken, zonder dat de overdrager tot vrijwaring zou gehouden zijn.

De verkrijger zal geen enkele vergoeding mogen eisen wegens vergissing in benaming, beschrijving en ligging.

3. Erfdienstbaarheden

Het goed wordt overgedragen met al zijn lijdende en heersende, voortdurende en niet voortdurende, zicht- en niet zichtbare erfdienstbaarheden, waarmee het belast of bevoordeeld zou kunnen zijn en met alle rechten en verplichtingen die voortvloeien uit het bestaan van boven  en ondergrondse leidingen. Het staat de verkrijger vrij zich tegen de nadelige te verzetten en de voordelige in zijn voordeel te doen gelden, doch dit alles voor eigen rekening en op eigen risico, zonder tussenkomst van de overdrager te kunnen eisen.

De overdrager verklaart zelf geen erfdienstbaarheden te hebben gevestigd in het voor- of nadeel van het voorschreven goed en geen kennis te hebben van erfdienstbaarheden, andere dan de wettelijke.

Volgens het hierna vermeld inlichtingenblad van de gemeente Maldegem  zijn de  percelen  sectie B  nummers 1557 E, 1557 F, 1558 B, 1562 E 2 en  1562 K,1568 B   belast met een erfdienstbare strook langs waterlopen van tweede en derde categorie ten behoeve van ruimingswerken ( wetgeving 28.12.1967).

De verkrijger wordt gesubrogeerd in de rechten en verplichtingen vervat in hogervermelde bepalingen, voor zover deze nog van toepassing zijn en betrekking hebben op het voorschreven goed, zonder dat onderhavige clausule meer rechten kan verlenen aan derden dan deze die voortspruiten uit regelmatige en niet-verjaarde titels of uit de wet.

4. Boven- en ondergrondse leidingen

De aandacht van de verkrijger wordt erop gevestigd dat zich allerhande leidingen en installaties die toebehoren aan verschillende nutsmaatschappijen op het voorschreven goed kunnen bevinden. . Alle installaties en leidingen die zich thans in het goed zouden bevinden en niet aan de overdrager toebehoren maken geen deel uit van deze overdracht en worden voorbehouden aan wie er recht zou op hebben. In voorkomend geval treedt de verkrijger in alle rechten en verplichtingen voortspruitend uit deze toelatingen of vergunningen. De verkrijger dient zich te verstaan met de maatschappijen of besturen die eigenaar zijn van deze leidingen en installaties, indien een verplaatsing ervan noodzakelijk is. De overdrager kan in geen geval aangesproken worden voor de onkosten, schadeloosstellingen en verplichtingen die zouden voortvloeien uit de verplaatsing of wegneming.

5. Afsluitingen op grenslijn

Het goed wordt tevens overgedragen met alle rechten en verplichtingen inzake eventuele gemene muren, hagen of andere afsluitingen, die de scheiding uitmaken tussen het voorschreven goed en de aanpalende eigendommen.

6. Stedenbouw – Ruimtelijke Ordening

Uit 1) een stedenbouwkundig uittreksel en een inlichtingenformulier afgeleverd minder dan een jaar vanaf heden, door de Gemeente Maldegem  van  24 april 2020 , die de verkrijger erkent voorafgaandelijk dezer te hebben ontvangen, 2) de verklaringen van de overdrager 3) het hypothecair getuigschrift en 4) de raadpleging van het e-voorkooploket, blijkt het volgende:

Perceel B 1558 B :

-Het goed is gelegen in het gewestplan ‘Eeklo-Aalter’,  goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 24 maart 1978, met als bestemming : onbepaald.

-Het goed is gelegen in een bijzonder plan van aanleg, met naam: BPA nummer  3 Lazarusbron, plannummer 2.24_5_1, bij MB de dato 06.04.2001, met bestemming:

-Art.4: Zone voor open bebouwing

-Art.5: Zone voor voortuinen

-Art.6: Zone voor koeren en hovingen

-Art.9: zone voor wegen en daarbij bijhorende ruimten.

-Het goed is gelegen in een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, met naam: Windlandschap Eeklo-Maldegem, plannummer 2.13_84_1, definitief vastgesteld op 17 december 2014, definitief goedgekeurd op 29 april 2015.

-Voor dit goed werd een bouwvergunning of omgevingsvergunning afgeleverd voor het bouwen van 15 bejaardenwoning dd 13/06/2005 op naam van OCMW Maldegem, gemeentelijk dossiernummer 12064.

-Perceel B 1557 E:

-Het goed is gelegen in het gewestplan ‘Eeklo-Aalter’,  goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 24 maart 1978, met als bestemming : onbepaald.

-Het goed is gelegen in een bijzonder plan van aanleg, met naam: BPA nr 3 Lazarusbron, plannummer 2.24_5_1, bij MB de dato 06.04.2001, met bestemming:

-Art.4: Zone voor open bebouwing

-Art.5: Zone voor voortuinen

-Art.6: Zone voor koeren en hovingen

-Art.7: Zone voor groen met openbaar karakter

-Het goed is gelegen in een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, met naam: Windlandschap Eeklo-Maldegem, plannummer 2.13_84_1, definitief goedgekeurd op 29 april 2015.

-Voor dit goed werd een bouwvergunning of omgevingsvergunning afgeleverd voor het bouwen van 15 bejaardenwoning dd 13/06/2005 op naam van OCMW Maldegem, gemeentelijk dossiernummer 12064.

-Perceel B 1557 F:

-Het goed is gelegen in het gewestplan ‘Eeklo-Aalter’,  goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 24 maart 1978, met als bestemming : onbepaald.

-Het goed is gelegen in een bijzonder plan van aanleg, met naam: BPA nr 3 Lazarusbron, plannummer 2.24_5_1, bij MB de dato 06.04.2001, met bestemming:

-Art.1: Zone voor gemeenschapsvoorzieningen

-Art.7: Zone voor groen met openbaar karakter

-Art.8: Zone voor hoogstammige bomen

-Art.9: Zone voor wegen en daarbij horende ruimten.

-Art.11: Zone voor parking, toegangswegen en groen met openbaar karakter

-Het goed is gelegen in een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, met naam: Windlandschap Eeklo-Maldegem, plannummer 2.13_84_1, definitief vastgesteld op 17 december 2014, definitief goedgekeurd op 29 april 2015.

-Voor dit goed werd een bouwvergunning of omgevingsvergunning afgeleverd voor het bouwen van 15 bejaardenwoning dd 13/06/2005 op naam van OCMW Maldegem, gemeentelijk dossiernummer 12064; voor het bouwen van een nieuw rustoord, vergund door Stedenbouw op 1 december 2003 met gemeentelijk dossiernummer 11400  en voor het bouwen van een tuinberging en containerparkje, vergund door stedenbouw op 6 december 2005 met gemeentelijk dossiernummer 12194.

-Perceel B 1558 A:

-Het goed is gelegen in het gewestplan ‘Eeklo-Aalter’,  goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 24 maart 1978, met als bestemming : onbepaald.

-Het goed is gelegen in een bijzonder plan van aanleg, met naam: BPA nr 3 Lazarusbron, plannummer 2.24_5_1, bij MB de dato 06.04.2001, met bestemming:

-Art.4: Zone voor open bebouwing

-Art.5: Zone voor voortuinen

-Art.6: Zone voor koeren en hovingen

-Het goed is gelegen in een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, met naam: Windlandschap Eeklo-Maldegem, plannummer 2.13_84_1, definitief vastgesteld op 17 december 2014, definitief goedgekeurd op 29 april 2015.

-Voor dit goed werd een bouwvergunning of omgevingsvergunning afgeleverd voor het bouwen van 15 bejaardenwoning dd 13/06/2005 op naam van OCMW Maldegem, gemeentelijk dossiernummer 12064.

-    Perceel B 1562 E 2:

-Het goed is gelegen in het gewestplan ‘Eeklo-Aalter’,  goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 24 maart 1978, met als bestemming : onbepaald.

-Het goed is gelegen in een bijzonder plan van aanleg, met naam: BPA nr 3 Lazarusbron, plannummer 2.24_5_1, bij MB de dato 06.04.2001, met bestemming:

-Art.6: Zone voor koeren en hovingen

-Art.7: Zone voor groen met openbaar karakter

-Art.9: Zone voor wegen en daarbij horende ruimten

-Het goed is gelegen in een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, met naam: Windlandschap Eeklo-Maldegem, plannummer 2.13_84_1, definitief vastgesteld op 17 december 2014, definitief goedgekeurd op 29 april 2015.

-Voor dit goed werd een bouwvergunning of omgevingsvergunning afgeleverd voor het bouwen van 15 bejaardenwoning dd 13/06/2005 op naam van OCMW Maldegem, gemeentelijk dossiernummer 12064.

-PERCEEL H 84 B :

-Het goed is gelegen in het gewestplan ‘Eeklo-Aalter’,  goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 24 maart 1978, met als bestemming : woonuitbreidingsgebied .

-Het goed is gelegen in een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, met naam: Windlandschap Eeklo-Maldegem, plannummer 2.13_84_1, definitief vastgesteld op 17 december 2014, definitief goedgekeurd op 29 april 2015.

-Het goed wordt getroffen door een rooilijn, rooilijnplan voetweg nr. 55, definitief goedgekeurd gemeenteraad 27 april 2017, bevestigd bij deputatiebesluit 24 augustus 2017.

-Voor het perceel H 84 B werden de volgende bouwvergunningen afgeleverd:

-1) verbouwen van een pastorie op datum van 16.03.1984, dossiernr 4959

-2) nieuwbouw en verbouwen pastorie op datum van 15.03.2012, dossiernr 15239

-3) nieuwbouw en verbouwing van pastoriewoning( 2 bijkomende serviceflats tot een geheel van een serviceflatgebouw met dienstverlening met 12 serviceflats) op datum van  21.08.2012, dossiernr 15438.

-PERCEEL H 106 F  :

-Het goed is gelegen in het gewestplan ‘Eeklo-Aalter’, goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 24 maart 1978, met als bestemming :  woonuitbreidingsgebied .

-Het goed is gelegen in een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, met naam: Windlandschap Eeklo-Maldegem, plannummer 2.13_84_1, definitief vastgesteld op 17 december 2014, definitief goedgekeurd op 29 april 2015.

-Voor het perceel H 106 F  werden de volgende bouwvergunningen afgeleverd:

-1) uitbreiding parochiezaal  op datum van 07.04.1986, dossiernr 5439

-2) verharding van de parking op datum van 02.10.2006, dossiernr 12534.

-3) nieuwbouw en verbouwing van pastoriewoning (2 bijkomende serviceflats tot een geheel van een serviceflatgebouw met dienstverlening met 12 serviceflats) op datum van 21.08.2012, dossiernr 15438.

-PERCEEL B 1562 K:

-Het goed is gelegen in het gewestplan ‘Eeklo-Aalter’,  goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 24 maart 1978, met als bestemming : onbepaald.

-Het goed is gelegen in een bijzonder plan van aanleg, met naam: BPA nr 3 Lazarusbron, plannummer 2.24_5_1, bij MB de dato 06.04.2001, met bestemming:

-Art.4: Zone voor open bebouwing

-Art.5: Zone voor voortuinen

-Art.6: Zone voor koeren en hovingen

-Art.9: wegenis en daarbij horende ruimten.

-Zone voor groen met openbaar karakter.

-Het goed is gelegen in een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, met naam: Windlandschap Eeklo-Maldegem, plannummer 2.13_84_1, definitief vastgesteld op 17 december 2014, definitief goedgekeurd op 29 april 2015.

-Voor dit goed werd een bouwvergunning of omgevingsvergunning afgeleverd voor het bouwen van 15 bejaardenwoning dd.13/06/2005 op naam van OCMW Maldegem, gemeentelijk dossiernummer 12064.

-PERCEEL B 1554 E 2:

-Het goed is gelegen in het gewestplan ‘Eeklo-Aalter’,  goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 24 maart 1978, met als bestemming : gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen

-Het goed is gelegen in een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, met naam: Windlandschap Eeklo-Maldegem, plannummer 2.13_84_1, definitief vastgesteld op 17 december 2014, definitief goedgekeurd op 29 april 2015.

-Voor dit goed werd een bouwvergunning of omgevingsvergunning afgeleverd voor het bouwen van 15 bejaardenwoning dd.13/06/2005 op naam van OCMW Maldegem; voor het bouwen van een nieuw rustoord op datum van 01.12.2003 en voor het bouwen van tuinberging en containerparkje op datum van 06.12.2005.

-Voor het perceel B 1554 E 2 werden de volgende bouwvergunningen afgeleverd:

-1) Uitbreiden van het bejaardentehuis  op datum van 22.05.1978,dossiernr 3418

-2) Bouwen van burelen op datum van 08.09.1980, dossiernr 4177

-3) Wegen-en rioleringswerken in functie van  een woningcomplex met dienstverlening te Maldegem op datum van 18.05.1992, dossiernr 7275

-4) Herinrichten van de zitzaal  op datum van 19.06.1992, dossiernr 7332

-5) Art.127: herbestemming van het rustoord Sint-Jozef op datum van 19.11.2008, dossiernr 13695

-6) Omgevingsaanleg (uitbreiding) rustoord Oud -St Jozef op datum van 19.10.2010, dossiernr 14653

-7) Voorzieningen van fietsstallingen, wadi-waterbekken, kiss & ride-zone en aanpassing van parking op datum van  13.02.2012, dossiernr 15221.

-PERCEEL B 1554 D2:

-Het goed is gelegen in het gewestplan ‘Eeklo-Aalter’, plannummer , goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 24 maart 1978, met als bestemming : gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen

-Het goed is gelegen in een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, met naam: Windlandschap Eeklo-Maldegem, plannummer 2.13_84_1, definitief vastgesteld op 17 december 2014, definitief goedgekeurd op 29 april 2015.

-Voor het perceel B 1554 D 2  werden de volgende bouwvergunningen afgeleverd:

-1) Uitbreiden van het bejaardentehuis op datum van  22.05.1978, dossiernr 3418

-2) Bouwen van burelen op datum van 08.09.1980, dossiernr 4177

-3) Wegen-en rioleringswerken i.f.v. een woningcomplex met dienstverlening te Maldegem op datum van 18.05.1992, dossiernr 7275

-4) Herinrichten van de zitzaal  op datum van 19.06.1992, dossiernr 7332

-5) Art.127: herbestemming van het rustoord Sint-Jozef op datum van 19.11.2008, dossiernr 13695

-6) Omgevingsaanleg (uitbreiding) rustoord Oud -St Jozef op datum van 19.10.2010, dossiernr 14653

-7) Voorzieningen van fietsstallingen, wadi-waterbekken, kiss & ride-zone en aanpassing van parking op datum van 13.02.2012, dossiernr 15221

-8) Verbouwing en uitbreiding van de kunstacademie met een jeugdcentrum te Maldegem op datum van 20.07.2015, dossiernr 16762.

-PERCEEL B 1568 B:

-Het goed is gelegen in het gewestplan ‘Eeklo-Aalter’, plannummer , goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 24 maart 1978, met als bestemming : onbepaald

-Het goed is gelegen in een bijzonder plan van aanleg, met naam: BPA nr 3 Lazarusbron, plannummer 2.24_5_1, bij MB de dato 06.04.2001, met bestemming:

-Art.1: Zone voor gemeenschapsvoorzieningen

-Art.7: Zone voor groen met openbaar karakter

-Art.9: Zone voor wegen en daarbij horende ruimten

-Art.11: Parking , toegangswegen en groen met openbaar karakter

-Het goed is gelegen in een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, met naam: Windlandschap Eeklo-Maldegem, plannummer 2.13_84_1, definitief goedgekeurd op 29 april 2015

Voor dit goed werd een bouwvergunning of omgevingsvergunning afgeleverd voor het bouwen van 15 bejaardenwoningen  dd.13/06/2005 op naam van OCMW Maldegem, gemeentelijk dossiernummer 12064; voor het bouwen van een nieuw rustoord, vergund door Stedenbouw op 1 december 2003 met gemeentelijk dossiernummer 11400  en voor het bouwen van een tuinberging en containerparkje, vergund door stedenbouw op 6 december 2005 met gemeentelijk dossiernummer 12194, en voor het oprichten van tuinhuis op datum van 22.09.2014 met dossiernummer 16692 en voor het bouwen van 35 serviceflats vergund op 6 april 2006 met dossiernr 12466.

Voor alle percelen:

-het goed niet het voorwerp uitmaakt van een maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV van de Vlaamse codex Ruimtelijke Ordening, en er geen procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is.

-Op het goed is geen recht van voorkoop op basis van artikel 2.4.1 van de Vlaamse codex Ruimtelijke Ordening of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten van toepassing.

-Op het goed is geen verkavelingsvergunning van toepassing.

-Het goed maakt niet het voorwerp uit van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.

De overdrager verklaart dat het voorschreven goed bij zijn weten niet valt onder de wetgeving op de ruilverkaveling, niet het voorwerp uitmaakt van een planbatenheffing.

De overdrager verklaart geen kennis te hebben van enige stedenbouwkundige overtreding met betrekking tot het voorschreven goed, en voor alle constructies door hem opgericht, een stedenbouwkundige vergunning te hebben bekomen en dat al deze constructies conform die vergunning werden opgericht.

Ondergetekende instrumenterende ambtenaar deelt mee dat geen constructies, werken of handelingen vermeld in artikel 4.2.1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, mogen worden opgericht of uitgevoerd op voorschreven goed zolang er geen stedenbouwkundige vergunning is verkregen; in bepaalde gevallen is de vergunningsplicht vervangen door een meldingsplicht.

De overdrager verklaart bij gebrek aan een stedenbouwkundige vergunning of een stedenbouwkundig attest dat laat voorzien dat dergelijke vergunning zou kunnen verkregen worden, geen zekerheid te kunnen geven omtrent de mogelijk om op de niet bebouwde delen van het goed te bouwen of daarop enige vaste of verplaatsbare inrichting op te stellen die voor bewoning kan worden gebruikt.

Voor zover niet zou voldaan geweest zijn aan de informatieverplichtingen van de Codex verklaart de verkrijger uitdrukkelijk te verzaken aan iedere vordering wegens miskenning hiervan.

7. Erfgoed

De overdrager verklaart dat het goed:

-niet voorkomt op een (voor)ontwerplijst van voor bescherming vatbare monumenten, stads- en dorpsgezichten, landschappen of archeologische patrimonia, noch het voorwerp is van een dergelijk voorlopig of definitief beschermingsbesluit en zij terzake geen bericht hebben ontvangen.

-niet opgenomen is op een vastgestelde inventaris.

8. Bodemdecreet 

1) De overdrager verklaart dat, bij zijn weten, het goed geen risicogrond is, zoals bedoeld in het Bodemdecreet. De instrumenterende ambtenaar bevestigt dat uit een schrijven van 24 april 2020 van de Gemeente Maldegem blijkt dat zover bekend:

- er met betrekking tot het goed geen milieuvergunningen afgeleverd werden of milieuvermeldingen ontvangen werden, behoudens:

-voor het perceel B 1562 E 2: ARAB-vergunning door het schepencollege op 8 oktober 1990 voor een mestveebedrijf.

-voor het perceel B 1568 B: de volgende aktenames zijn bekend:

-beslissing schepencollege 9 mei 2005: melding van een tijdelijke inrichting voor de bouw van het OCMW rusthuis.

-beslissing  schepencollege  23 mei 2005: betreft een bejaardentehuis.

-beslissing schepencollege 26 februari 2007: betreft een tijdelijke inrichtingen voor de bouw van 35 serviceflats voor het OCMW.

- er op het goed geen overtredingen op milieuvergunningreglemen-teringen werden vastgesteld inzake niet gemelde of vergunde inrichtingen;

- er geen inrichting gevestigd is of was met risico voor bodemver-ontreiniging (inrichtingen opgenomen in bijlage 1 bij VLAREBO en bijlage 1 van Vlarem 1 (kolom 8), behalve:

-op het perceel B 1554 E 2 en 1554 D 2: OVAM bodemattesten met referenties A:20120283318R:20120282108 dd 3.7.2012 + vervallen aktename d.d. 6.3.1989 voor het stapelen van stookolie in 2 reservoirs van elk 7.500 liter. + Besluit Bestendige Deputatie van 7 april 2016 voor het exploiteren van een kunstacademie, jeugdmuziekschool en feestzaal.

2) De overdrager  doet opmerken dat bovenstaande overeenkomst niet moet aanzien worden als een “overdracht van gronden” overeenkomstig artikel 18 van het Bodemdecreet.

De onteigenaar verklaart dat hij voor het verlijden van deze authentieke akte een bodemattest heeft aangevraagd bij de OVAM voor dit perceel, overeenkomstig artikel 119 van het Bodemdecreet, attest waarvan hij kennis heeft genomen.

3) De inhoud van de   bodemattesten, die door de OVAM werden   afgeleverd op 9 augustus  2018 en 7 november 2018, luidt  telkens als volgt:

"De OVAM beschikt voor deze grond niet over relevante gegevens met betrekking tot de bodemkwaliteit.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.”

4) De overdrager verklaart met betrekking tot het voorschreven goed zelf geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de verkrijger of aan derden, of die aanleiding kan geven tot saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

Ingevolge artikel 119 van het Bodemdecreet vervalt een eventuele bestaande saneringsplicht voor die bodemverontreiniging op het ogenblik van de onteigening. De verkrijger wordt bijgevolg sanering- plichtig voor eventuele bodemverontreiniging op het ogenblik van de onteigening. Dit is niet het geval als er vóór de onteigening vrijstelling van saneringsplicht werd bekomen voor die bodemverontreiniging.

Voor de bodemverontreiniging, vermeld in het tweede lid van artikel 119 van het Bodemdecreet, die op het ogenblik van de onteigening niet in het Grondeninformatieregister opgenomen is, ontstaat de saneringsplicht of wordt de saneringsplicht gevestigd na de onteigening overeenkomstig artikel 9 en 11 of artikel 19 en 22 van het Bodemdecreet.

5) Overeenkomstig artikel 119 bis van het Bodemdecreet kan de onteigenende overheid op eigen kosten een bodemonderzoek uitvoeren.

6) Ondergetekende instrumenterende ambtenaar bevestigt dat de verplichtingen door het bodemdecreet opgelegd met betrekking tot het verlijden van de authentieke akte werden nageleefd, waarbij de verkrijger wordt gewezen op het feit dat het voorliggende bodemattest geen enkele garantie inhoudt met betrekking tot het al dan niet zuiver zijn van de bodem en dat de regels inzake het grondverzet onverminderd van toepassing blijven.

9. Voorkoop- of voorkeurrecht - Recht van wederinkoop

De overdrager verklaart dat voorschreven goed niet het voorwerp uitmaakt van een conventioneel voorkoop- of voorkeurrecht, of recht van wederinkoop.

De overdrager verklaart dat het goed niet onderworpen is aan enig wettelijk recht van voorkoop of recht van wederinkoop.

10. Bosdecreet

Na voorlezing door de ondergetekende instrumenterende ambtenaar van artikel 3 van het Bosdecreet, hebben partijen bevestigd dat het bij deze overgedragen goed NIET onder de voorschriften valt van het Bosdecreet van 13 juni 1990, meermaals gewijzigd.

11. Watertoets - risicozone voor overstromingen

a)Integraal waterbeleid

Overeenkomstig artikel 17bis van het Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid en na opzoekingen op de door de overheid ter beschikking gestelde digitale kaarten deelt de instrumenterende ambtenaar mee en verklaart de overdrager dat, bij zijn weten, het overgedragen goed:

- niet volledig of gedeeltelijk gelegen is in mogelijk en/of effectief overstromingsgevoelig gebied zoals vastgesteld door de Vlaamse Regering.

- niet volledig of gedeeltelijk gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of afgebakende oeverzone.

b)Landverzekeringsovereenkomst

Overeenkomstig artikel 129 van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen, verklaart de instrumenterende ambtenaar dat het goed niet volledig of gedeeltelijk gelegen is in een risicozone voor overstromingen.

 

EIGENDOM - GENOT - BELASTINGEN

1. Eigendom   Genot

De verkrijger heeft de volle eigendom en het genot van het voorschreven goed vanaf heden.

De overdrager verklaart dat het voorschreven goed niet verhuurd is en dat derden hierop geen gebruiksrecht kunnen doen gelden.

2. Lasten

De verkrijger zal de onroerende voorheffing en de andere belastingen die betrekking hebben op het goed te zijnen laste nemen vanaf één januari aanstaande. Er wordt uitdrukkelijk overeengekomen dat de overdrager de volledige onroerende voorheffing zal dragen en betalen met betrekking tot het goed voor wat betreft het lopende jaar, en dat hij zich ervan zal onthouden er teruggave van te vragen om welke reden ook.

De overdrager verklaart geen achterstallige gemeentebelastingen en/of verhaalbelastingen te hebben.

VERGOEDING.

De overdracht wordt kosteloos toegestaan en aanvaard.

 

FISCALE VERKLARINGEN

Registratierechten

Kosteloze Registratie

Hierbij verzoekt de verkrijger om de kosteloze registratie in toepassing van artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit.

Bijlage:

Hierbij verzoekt de verkrijger om de kosteloze registratie in toepassing van artikel 161,2° van het Wetboek der Registratie-, Hypotheek- en Griffierechten.

De verkrijger verklaart dat de overdracht geschiedt voor algemeen nut,  zoals hierboven voormeld.

 

SLOTBEPALINGEN

1. Het bevoegde kantoor van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt bij deze uitdrukkelijk ontslagen enige ambtshalve inschrijving te nemen, om gelijk welke reden, bij de overschrijving van een uitgifte van deze akte.

2. Alle kosten van deze akte zijn voor rekening van de verkrijger.

3. Voor de uitvoering van deze akte, doen partijen keuze van woonst op hun zetel respectievelijk adres.

4. De instrumenterende ambtenaar bevestigt dat de identiteit van de vertegenwoordigers van de overdrager haar werd aangetoond aan de hand van hogervermelde bewijskrachtige identiteitsbewijzen.

5. De overdrager verklaart volledig rechtsbekwaam te zijn en dus :

- geen bijstand nodig te hebben van een bewindvoerder, gerechtelijk raadsman of curator;

- niet te vallen onder toepassing van de wet op de collectieve schuldenregeling;

- niet in staat van faillissement, kennelijk onvermogen of onbekwaamheid te verkeren.

6. De overdrager bevestigt dat de instrumenterende ambtenaar hem naar behoren heeft ingelicht over de rechten, plichten en lasten die uit onderhavige akte voortvloeien en hem op onpartijdige wijze raad heeft verstrekt.

7. De overdrager erkent een ontwerp van onderhavige akte ontvangen te hebben minstens vijf werkdagen voor het verlijden van de akte. De akte werd integraal voorgelezen voor wat betreft de vermeldingen aangaande de identiteitsgegevens van de instrumenterende ambtenaar en de overdrager, de datum en plaats van het verlijden van de akte en van de wijzigingen die werden aangebracht aan het vooraf meegedeelde ontwerp. De gehele akte werd door de instrumenterende ambtenaar ten behoeve van de overdrager toegelicht. De overdrager verklaart na gemelde voorlezing en toelichting de akte volledig en grondig begrepen te hebben en er geen verdere uitleg meer over te wensen.

WAARVAN AKTE

Verleden te  Maldegem  op datum zoals hierboven vermeld.

Na vervulling van alles wat hierboven staat, heeft de overdrager, vertegenwoordigd zoals gezegd, getekend met ons, instrumenterend ambtenaar.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

8.   SCHENKING AUDIOVISUEEL MATERIAAL DOOR CULTUURADVIESRAAD

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd: 12° het definitief aanvaarden van schenkingen en het aanvaarden van legaten.

            Opheffing door de gemeenteraad van 18 december 2019 van het retributiereglement uitleenbaar materiaal jeugddienst.

Feiten

            Via hun brief van 17 augustus 2020 liet de cultuuradviesraad weten dat het dagelijks bestuur in vergadering van 14 augustus 2020 besliste om volgend audiovisueel materiaal aan het gemeentebestuur te willen schenken:

1 spiegelbeeldscherm op statief (1,62 m x 2,13 m);

1 projectiescherm op statief (1,62 m x 2,13 m)

1 video-/dataprojector voor korte afstand Sanyo 2700 Lumen

1 laptop Acer in draagtas

1 Smart TV-scherm 127,5/50’’ met statief en beschermkoffer

1 luidspreker 2 boxen/50 watte op statief + 1 micro

1 hoofdmicrofoon met draagbare stemversterker

1 toneelspot met staander

            Vele jaren investeerde de cultuuradviesraad in de aanschaf van audio- en projectiemateriaal om zo het verenigingsleven te ondersteunen. Er werd gretig gebruik gemaakt van deze dienstverlening.

            De hoeveelheid materiaal is ondertussen zo omvangrijk dat het niet langer haalbaar is om dit particulier op te slaan. Omdat de gemeente Maldegem reeds over een uitleendienst beschikt is het voor de cultuurraad dan ook de beste oplossing om van daaruit de verdeling van het audiovisueel materiaal te coördineren. 

 

Argumentatie

             Per 1 januari 2020 werd de werking met uitleenbaar materiaal via de jeugddienst - de zgn. uitleendienst - stop gezet. Er wordt wel nog steeds in beperkte mate audiovisueel materiaal ter beschikking gesteld/ ontleend via de jeugdraad, dit in coördinatie van de jeugddienst. Dit materiaal van de jeugdraad zou eventueel kunnen worden aangevuld met het nog bruikbaar materiaal van de cultuuradviesraad.

             Een deel van het geschonken materiaal zal wellicht te verouderd zijn om nog te worden uitgeleend. Dit materiaal zou dan gebruikt kunnen worden voor reserveonderdelen of ter herstelling van materiaal van de uitleendienst van de jeugdraad of zelfs van de dienst informatica. Wat totaal niet meer bruikbaar is, kan dan finaal worden afgevoerd naar het recyclagepark.

             De cultuurdienst heeft in ieder geval geenszins de ambitie om hiertoe een eigen uitleendienst op te starten. Ze beschikt hiervoor noch over voldoende opslagruimte noch over het personeel om dit op te volgen.

 

Adviezen

             Jeugddienst:
De jeugddienst is akkoord met het voorstel van de cultuurdienst om het audiovisueel materiaal van de jeugdraad aan te vullen met het nog bruikbaar materiaal van de cultuuradviesraad en het geschonken materiaal, dat desgevallend te verouderd is om nog te worden uitgeleend, te gebruiken voor reserveonderdelen of ter herstelling van materiaal van de jeugdraad.  .

             Dienst informatica:
Het is geen probleem om te checken welke materialen nog kunnen herbruikt worden en welke té verouderd zijn om nog te worden uitgeleend. 

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de schenking van audiovisueel materiaal door de cultuuradviesraad te aanvaarden.

 

Artikel 2:

De aanvaarding van deze schenking doet op geen enkele wijze enig recht of voordeel ontstaan voor de schenker t.a.v. de gemeente Maldegem, niet nu en niet in de toekomst.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

9.   GEDEELTELIJKE AFSCHAFFING EN VERPLAATSING VOETWEG NR 55 DEN HOOGEN PAD - DEFINITIEVE VASTSTELLING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 4 april 2014 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot de ruimtelijke ordening en het grond- en pandenbeleid.

          Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, inzonderheid artikel 8, dat aangeeft dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen of verplaatsen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad en artikel 11, dat stelt dat gemeenten de ligging en breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vastleggen in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.

          Het koninklijk besluit van 24 maart 1978, houdende de definitieve vaststelling van het gewestplan Eeklo - Aalter.

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 april 2020, houdende voorlopige vaststelling van de plannen, voor de gedeeltelijke afschaffing en verplaatsing van voetweg nr 55 Den Hoogen Pad.

 

Feiten

            Het studiebureau Arcadis stelde op 23 oktober 2019 de plannen op, voor de gedeeltelijke afschaffing en gedeeltelijke verplaatsing van de voetweg nr 55 in de zone tussen de begraafplaats van Adegem en de N 9 Staatsbaan.

 

Argumentatie

          Tussen 27 juli en 26 augustus 2020 werden deze plannen gedurende 30 dagen onderworpen aan een openbaar onderzoek.

          Alle betrokken aangelanden werden per aangetekend schrijven in kennis gesteld van het onderzoek.

          Er werd geen advies ontvangen vanwege de Deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen, zodat aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

          Uit het proces verbaal van sluiting van het onderzoek bleek dat er geen bezwaren tegen de voorgestelde afschaffing en verplaatsing werden ingediend.

Tussenkomsten

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) wenst het stemgedrag van zijn fractie te motiveren. Groen heeft zich bij dit punt steeds onthouden, vermits het onduidelijk is of privégronden zouden ontsluiten op die voetweg die behouden blijft. De Groen-fractie vindt het precair om de voetweg, die bovendien in een bufferzone gelegen is, als ontsluiting te gebruiken. Na dit herhaaldelijk te vragen werd hen bevestigd dat er slechts één ontsluiting is die vastgelegd werd in een akte van erfdienstbaarheid bij verkoop van gronden aan Veneco voor het industrieterrein.
De groen-fractie kan zich hierin schikken maar vraagt aan het bestuur om aan de eigenaar heel duidelijk te communiceren en hij vraagt hierbij ook wat het standpunt van het bestuur is over de mogelijkheden op een voetweg binnen een bufferzone en wat de wettelijke mogelijkheden en beperkingen zijn. Raadslid Standaert vraagt om dit concreet te omschrijven, ook ten aanzien van de eigenaar en om handhaving te voorzien en erop toe te zien dat daar geen vrachtverkeer toegelaten wordt want die weg is daar helemaal niet voor bedoeld en ook niet voor aangelegd.

             Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) beantwoordt de vraag.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt de plannen voor de gedeeltelijke afschaffing en gedeeltelijke verplaatsing van voetweg nr 55, zoals opgemaakt door het studiebureau Arcadis op 23 oktober 2019, definitief vast.

 

Artikel 2:

Het besluit tot vaststelling wordt door het college overeenkomstig de bepalingen van het decreet op de gemeentewegen van 3 mei 2019 bekendgemaakt aan alle betrokkenen.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

10.  ROOILIJN VERBRANDEN BOS, KALLESTRAAT, ZANDAKKERS -DEFINITIEVE VASTSTELLING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 4 april 2014 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot de ruimtelijke ordening en het grond- en pandenbeleid.

          Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, inzonderheid artikel 8, dat aangeeft dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen of verplaatsen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad en artikel 11, dat stelt dat gemeenten de ligging en breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vastleggen in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.

          Het koninklijk besluit van 24 maart 1978, houdende de definitieve vaststelling van het gewestplan Eeklo - Aalter.

          De beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2019, houdende voorlopige goedkeuring van de onteigeningen nodig voor het Spam nr. 18 wegenis- en rioleringsdossier Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers.

          De beslissing van de gemeenteraad van  27 mei 2020, houdende voorlopige goedkeuring van het rooilijnplan MLD 3015 voor de Verbranden Bos, de Kallestraat en Zandakkers.

 

Feiten

          Het studiebureau Jonckheere BVBA, Koningin Astridlaan 134/5 te 8200 Brugge, stelde op 22 april 2020 een ontwerp rooilijnplan op voor Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers.

 

Argumentatie

          Tussen 27 juli en 26 augustus 2020 werd het rooilijnplan onderworpen aan een openbaar onderzoek, met aanschrijving van alle aangelanden.

          Gelijktijdig liep ook het openbaar onderzoek aangaande de omgevingsvergunning van het rioleringsproject in deze straten.

          In zitting van 27 augustus 2020 verleende de Deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen een gunstig advies aangaande het rooilijnplan.

          Op 27 augustus 2020 werd bij de opmaak van het proces verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek vastgesteld dat er 5 bezwaren werden ingediend.

          Geen enkel van deze bezwaren gaan over het voorgestelde rooilijnplan.

          De bezwaren gaan allemaal over de realisatie en de uitwerking van het geplande rioleringsproject in deze straten, en worden dan ook in het kader van de omgevingsvergunning voor het project behandeld.

          Aan de gemeenteraad wordt daarom gevraagd het rooilijnplan MLD 3015 voor de Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers definitief vast te stellen.

Tussenkomsten

             door raadslid Annelies Lammertyn (CD&V)

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) en algemeen directeur Tijs Van Vynckt beantwoorden de vragen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan MLD 3015 voor de Verbranden Bos, de Kallestraat en Zandakkers, zoals opgemaakt door het studiebureau Jonckheere BVBA, Koningin Astridlaan 134/5 te 8200 Brugge op 22 april 2020, definitief vast.

 

Artikel 2:

Het besluit tot vaststelling wordt door het college overeenkomstig de bepalingen van het decreet op de gemeentewegen van 3 mei 2019 bekendgemaakt aan alle betrokkenen.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

11.  ROOILIJNPLAN KLEINE BOGAARDESTRAAT 65 - 81 - DEFINITIEVE GOEDKEURING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 4 april 2014 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot de ruimtelijke ordening en het grond- en pandenbeleid.

          Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, inzonderheid artikel 8, dat aangeeft dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen of verplaatsen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad en artikel 11, dat stelt dat gemeenten de ligging en breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vastleggen in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.

          Het koninklijk besluit van 24 maart 1978, houdende de definitieve vaststelling van het gewestplan Eeklo - Aalter.

          Het gemeenteraadsbesluit van 19 februari 2020, houdende voorlopige vaststelling van het rooilijnplan - plan grondafstand verkaveling Kleine Bogaardestraat 65 - 81.

 

Argumentatie

          Tussen maandag 27 juli en woensdag 26 augustus 2020 werd het rooilijnplan - plan grondafstand voor de verkaveling tussen Kleine Bogaardestraat 65 en 81 gedurende 30 dagen aan een openbaar onderzoek onderworpen.

          Alle betrokken aangelanden werden aangetekend in kennis gesteld van het onderzoek.

          In zitting van 27 augustus 2020 verleende de Deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen een gunstig advies aangaande het rooilijnplan.

          Op 27 augustus 2020 werd bij de opmaak van het proces verbaal van sluiting van het onderzoek vastgesteld, dat er geen bezwaren tegen het rooilijnplan werden ingediend.

          Aan de gemeenteraad wordt daarom gevraagd het het rooilijnplan - plan grondafstand van de verkaveling Kleine Bogaardestraat 65 - 81 definitief vast te stellen.

Tussenkomsten

             door raadslid Annelies Lammertyn (CD&V)

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het rooilijnplan van de weg in de verkaveling tussen Kleine Bogaardestraat 65 en 81, zoals opgemaakt door het studiebureau Plan² bvba, Nieuwebosstraat 4 te 9000 Gent op 7 januari 2020, definitief vast.

 

Artikel 2:

Het besluit tot vaststelling wordt door het college overeenkomstig de bepalingen van het decreet op  de gemeentewegen van 3 mei 2019 bekendgemaakt aan alle betrokkenen.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

12.  UITBREIDINGSZONE BEDRIJVENTERREIN AANLEG GROENBUFFERS EN AANVULLENDE PADEN - DEFINITIEVE VASTSTELLING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 4 april 2014 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot de ruimtelijke ordening en het grond- en pandenbeleid.

          Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, inzonderheid artikel 8, dat aangeeft dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen of verplaatsen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad en artikel 11, dat stelt dat gemeenten de ligging en breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vastleggen in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.

          Het koninklijk besluit van 24 maart 1978, houdende de definitieve vaststelling van het gewestplan Eeklo - Aalter.

          De beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2019, houdende gedeeltelijke goedkeuring van de groenbuffers en aanvullende paden in de uitbreidingszone van het bedrijventerrein

 

Feiten

          Gelet op het plan vanwege de intergemeentelijke vereniging Veneco dd. 12 juli 2019 voor de aanleg van groenbuffers en aanvullende paden in de uitbreidingszone van het bedrijventerrein Maldegem, waarbij door de gemeenteraad in zitting van 18 december 2019 de aanleg van de nieuwe voetweg/ontsluitingsweg werd beperkt tot een breedte van 2 m.

 

Argumentatie

          Tussen 27 juli en 26 augustus 2020 werden deze plannen gedurende 30 dagen onderworpen aan een openbaar onderzoek.

          Alle betrokken aangelanden werden per aangetekend schrijven in kennis gesteld van het onderzoek.

          Er werd geen advies ontvangen vanwege de Deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen, zodat aan de adviesvereiste mag worden voorbijgegaan.

          Uit het proces verbaal van sluiting van het onderzoek bleek dat er geen bezwaren tegen de voorgestelde afschaffing en verplaatsing werden ingediend.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt het plan vanwege de intergemeentelijke vereniging Veneco dd. 12 juli 2019 voor de aanleg van groenbuffers en aanvullende paden in de uitbreidingszone van het bedrijventerrein Maldegem, waarbij door de gemeenteraad in zitting van 18 december 2019 de aanleg van de nieuwe voetweg/ontsluitingsweg werd beperkt tot een breedte van 2 m, definitief vast.

 

Artikel 2:

Het besluit tot vaststelling wordt door het college overeenkomstig de bepalingen van het decreet opd e gemeentewegen van 3 mei 2019 bekendgemaakt aan alle betrokkenen.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

13.  PATRIMONIUM - ONDERWIJS - KADEROVEREENKOMST VKOM-INSTITUUT ZUSTERS MARICOLEN

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

            De beslissing van de gemeenteraad van 28 juni 2018 betreffende: "patrimonium - overeenkomst samenwerking VKOM/Maricolen Maldgem DBFM-bouwproject", waarin de gemeente Maldegem zich er toe verbindt om de aansluiting van het DBFM project van de school Maricolen op het openbaar domein te realiseren dmv een voetgangers- / fietsbrug over de Ede en het realiseren van een tweede uitweg voor de semi-publieke parking voor de aanleg van een weg tussen deze parking en de Brielstraat. In ruil wordt de parking deels voor het publiek toegankelijk.

 

Feiten

            De afgelopen maanden werd onderhandeld met de vzw VKOM / school Maricolen over een overeenkomst waarin vastgelegd wordt dat de gemeente de parking Brielstraat uitbreidt en heraanlegt en een tweede uitweg aanlegt (& financiert) en waarbij:

1. de parking ter beschikking gesteld wordt tegen een symbolische vergoeding;

2. de gemeente het permanent gebruik krijgt van een 40-tal parkeerplaatsen, het gebruik krijgt van een 70-tal parkeerplaatsen buiten de schooluren en tijdens de weekends en vakanties en waarbij de gemeente buiten de schooluren gebruik kan maken van de sportinfrastructuur en zaalinfrastructuur van de school;

3. inzake het gebruik van de parking de zone van de ong. 40 permanent te gebruiken parkeerplaatsen duidelijk wordt afgebakend, zodat deze niet ingenomen wordt door het personeel van de Maricolen.

            De gemeente verbond hieraan bovendien volgende verdere voorwaarden :

- de gemeente krijgt een voorkooprecht, in geval van een eventuele verkoop van de school of van de betreffende gebouwen, op de schoolgebouwen gelegen langsheen de Nieuwstraat en de gebouwen op de hoek met de Markt/Marktstraat.

- er wordt een afspraak gemaakt rond het gebruik van de binnentuin (kloostertuin) van het gebouw Markt 15, hierbij kan vertrokken worden van de afspraken die hieromtrent eind 2016 gemaakt werden.

- er wordt doorgang verleend voor niet-gemotoriseerde weggebruikers naar de parking via de groencorridor langs de Ede.

- er wordt doorgang verleend voor niet-gemotoriseerde weggebruikers, tussen de parking en de Nieuwstraat. De toegang tot de Nieuwstraat wordt gerealiseerd zoals omschreven in artikel 5.1 van het ontwerp van stedenbouwkundige voorschriften van het RUP Hof ter Ede, en dit uiterlijk 3 jaar na de eerste in gebruikname van de nieuwe schoolgebouwen.

- voor het gebruik van de sport- vergader- of zaalinfrastructuur van de school worden de tarieven gelijkgeschakeld met deze die de gemeente toepast voor haar zalen en sportinfrastructuur.

- de huidige site van de kleuterschool wordt na de geplande herinrichting als groenzone ook publiek toegankelijk.

            UItgaande van deze krachtlijnen werd, in samenspraak met de vzw VKOM een ontwerp van overeenkomst opgemaakt.

            Het betreft een kaderovereenkomst waarin de belangrijkste voorwaarden en principes van samenwerking vastgelegd worden, omtrent een aantal zaken is een verdere uitwerking in afzonderlijke deelovereenkomsten met meer gedetailleerde afspraken nodig.

            Het ontwerp van overeenkomst werd goedgekeurd door de raad van Bestuur van vzw VKOM.

 

Argumentatie

            De kaderovereenkomst omvat de principes die eerder al in het college werden vastgelegd.

            De krachtlijnen van de overeenkomst zijn de volgende:

          In art. 1 wordt de realisatie van een tweede ontsluitingsweg en van het aanleggen van bijkomend deel van de parking Brielstraat besproken.
Dit artikel omvat ook het principe van eht afsluiten van een zakelijk recht tegen een symbolische vergoeding en voor een duur van tenminste 50 jaar.
Verder wordt hierin het permanent aan de gemeente ter beschikking stellen van 40 afgebakende parkeerplaatsen afgesproken en wordt het gebruik van de overige parkeerplaatsen buiten de schooluren afgesproken.

    In art. 2 wordt het voorkooprecht van de gemeente op de schoolgebouwen langsheen de Nieuwstraat en aan de hoek met het Marktplein vastgelegd. Dit moet verder uitgewerkt worden in een afzonderlijke overeenkomst.

       Artikel 3 beschrijft het gebruik van de binnentuin van het Klooster.Volgende voorwaarden worden hierbij opgenomen:

         de binnentuin wordt overdag een semi-publieke ruimte, maar het hekken wordt 's avonds gesloten en 's morgens terug geopend. (Over de bediening van het hekken zullen praktische afspraken gemaakt moeten worden).

         de gemeente onderhoudt het gazon van de binnentuin en plaats eventueel een zitbank

         de zone blijft eigendom van de vzw Gesticht Zusters Maricolen Maldegem

         hieromtrent wordt een afzonderlijke overeenkomst afgesloten.

       In artikel 4 wordt het verlenen van doorgang voor niet-gemotoriseerde weggebruikers naar de parking via de groencorridor langs De Ede beschreven. Hierbij zou de gemeente dan instaan voor de aanleg van de doorgang tussen de parking en de aan te leggen voetgangers-/ fietsersbrug over de Ede. Hierbij wordt voorzien om deze weg te voorzien van verlichting en deze op te nemen in het openbaar domein. De toegangsweg wordt mee opgenomen worden in de langdurige overeenkomst voor de parking.

       Ook in artikel 4 wordt de doorgang voorzien tussen de parking en de Nieuwstraat, aan te leggen binnen de drie jaar na de eerste in gebruikname van de nieuwe schoolgebouwen. Ook deze weg wordt voorzien van verlichting, wordt opgenomen in het openbaar domein en wordt mee opgenomen in de langdurige overeenkomst voor de parking.

       Verder wordt in artikel 5 het gebruik van de sport- vergader of zaalinfrastructuur van de school afgesproken.

Hierbij gaat VKOM akkoord met de gelijkschakeling van de tarieven die de gemeente toepast voor haar zalen en sportinfrastructuur, dit echter in zoverre deze tarieven kostendekkend zijn. Hierover zal terug een nadere overeenkomst afgesloten moeten worden. Ook wordt onderzocht of dit in het AGB kan opgenomen worden.

       Tenslotte gaat de Raad van bestuur ook akkoord om de site van de huidige kleuterschool ook publiek te maken na de herinrichting als groenzone. Voorwaarden hierbij zijn dat deze zone zal gebruikt worden als speelplaats voor de school en voor recreatieve sportvelden. De zone wordt dan ook slechts publiek buiten de schooluren en tijdens weekends en schoolvakanties. Verder wordt de zone 's nachts afgesloten. De zone wordt onderhouden door de gemeente. De gemeente plaatst buitenmeubilair en openbare verlichting langs de Ede. Ook hiervoor wordt een afzonderlijke gebruiksovereenkomst afgesloten.

       Artikelen 7 & 8 zijn twee artikelen die de goede uitvoering van de overeenkomst moeten verzekeren

            Het is aangewezen om de verdere uitwerking van deze principes niet in de hoofdovereenkomst op te nemen, maar om hieromtrent afzonderlijke overeenkomsten opstellen waarin precieze en gedetailleerde afspraken gemaakt kunnen worden

            Door de goedkeuring van deze overeenkomst kan een meerwaarde gerealiseerd worden voor zowel de gemeente als de school. Met het oog op de verdere ontwikkeling van het centrum en op het maximaal gebruiken  van gemeenschappelijke infrastructuur en schoolinfrastructuur.

            Deze overeenkomst moet goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de "kaderovereenkomst voor langlopende samenwerking" tussen de vzw VKOM, de vzw Gesticht Zusters Maricolen Maldegem in vereffening en de gemeente Maldegem goed.

De overeenkomst luidt als volgt:.

 

KADEROVEREENKOMST VOOR LANGLOPENDE SAMENWERKING

 

Tussen enerzijds

De VZW Vrij Katholiek Onderwijs Maldegem, afgekort VKOM,  Marktstraat 15, 9990 Maldegem, Ondernemingsnummer: 425.500.891, vertegenwoordigd door mevrouw Nicole De Smet, voorzitter en de heer Laurent Osaer, secretaris;

erfpachtnemer

hierna genoemd "VKOM",

en

vzw Gesticht Zusters Maricolen Maldegem in vereffening, Marktstraat 15, 9990 Maldegem

Ondernemingsnummer 0409 689 396

vertegenwoordigd door Willy Mortier, vereffenaar  Paepestraat 4, 9850 Nevele,

rjjksregisternummerr 52.06.05-365.37

eigenaar en erfpachtgever

hierna genoemd "de eigenaar”,

en anderzijds

De gemeente Maldegem, Marktstraat 7 te 9990 Maldegem vertegenwoordigd door de heer. Bart Van Hulle, burgemeester en de heer Tijs Van Vynckt, algemeen directeur:

hierna genoemd "de Gemeente",

Verder gezamenlijk “partijen” genoemd,

 

Overwegende dat VKOM, in het kader van een DBFM-project, een nieuw schoolgebouw wenst te realiseren gesitueerd tussen de Markt, de Nieuwstraat, de Brielstraat en de waterloop de Ede te Maldegem.

Hiertoe werd door VKOM een masterplan uitgewerkt.

Het gebied waarin het nieuwe schoolgebouw gerealiseerd zal worden maakt deel uit van het RUP Hof ter Ede, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van (21) augustus 2020 (in werking getreden op (4) september2020.

 

Wordt het volgende overeengekomen:

 

Art. 1:

1. De gemeente verbindt er zich toe een tweede ontsluitingsweg en een bijkomend deel aan de parking Brielstraat aan te leggen, dit in overeenstemming met artikel 4 van de samenwerkingsovereenkomst VKOM/Maricolen en gemeente Maldegem zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van Maldegem in zitting van 28 juni 2018, in bijlage bij deze overeenkomst gevoegd.

2. De gemeente verzekert de uitbreiding van de huidige autoparking (76 parkeerplaatsen) tot ten minste 110 parkeerplaatsen en verzekert de aanleg van een tweede ontsluiting van deze parking naar de Brielstraat. Deze uitweg zal zich situeren aan het westelijke einde van de parking op een perceel grond gekend als Maldegem, 2de afdeling, sectie D deel van 238/M P00000

3. De percelen waarop het parkeerterrein en de tweede ontsluitingsweg naar De Brielstraat aangelegd worden, worden ter beschikking gesteld van de gemeente door middel van een zakelijk recht (opstalrecht of erfpachtovereenkomst) tegen een symbolische vergoeding en voor een ononderbroken duur van tenminste 50 jaar. De aldus ter beschikking van de gemeente gestelde terreinen worden deel van het openbaar domein.

4. Op de parking worden ten minste 40 parkeerplaatsen permanent ter beschikking gesteld van de gemeente. De gemeente krijgt bovendien het gebruik van de volledige parking buiten de schooluren, tijdens de weekends en tijdens de schoolvakanties. De zone van ten minste 40 parkeerplaatsen die voor permanent publiek gebruik bestemd wordt, wordt duidelijk afgebakend van de overige parkeerzone, die tijdens de schooluren en schooldagen voorbehouden wordt voor het gebruik door het personeel van de school Maricolen. De voor permanent publiek gebruik bestemde parkeerzone wordt hierbij duidelijk afgebakend, zodat deze niet gebruikt wordt door het personeel van de school Maricolen.

 

Art. 2:

De gemeente krijgt een voorkooprecht op de schoolgebouwen gelegen langsheen de Nieuwstraat en de gebouwen op de hoek met de Markt/Marktstraat, in geval van een eventuele verkoop van de school of van de betreffende gebouwen. Dit voorkooprecht wordt vastgelegd in een afzonderlijke overeenkomst met de precieze aanduiding van de gebouwen die aan het voorkooprecht onderworpen zijn.

 

Art. 3:

De gemeente krijgt voor onbepaalde duur het gebruik van de binnentuin van het Klooster (Markt 15)

- de binnentuin wordt overdag een semi-publieke ruimte, maar het hekken wordt iedere avond gesloten en 's morgens terug geopend.

- de gemeente onderhoudt het gazon van de binnentuin en plaats een zitbank in de binnentuin

- de zone blijft eigendom van de vzw Gesticht Zusters Maricolen Maldegem

- Er wordt een afzonderlijke gebruiksovereenkomst afgesloten over het gebruik, het onderhoud en de inrichting van de binnentuin en over het afsluiten en openen van de binnentuin.

 

Art. 4:

1. Er wordt een doorgang gecreëerd voor niet-gemotoriseerd verkeer vanaf de Markt naar de parking Brielstraat (en omgekeerd) via de groencorridor langs De Ede.

De gemeente verzekert hierbij de aanleg van de doorgang tussen de parking en de aan te leggen voetgangers-/fietsersbrug over de Ede. Deze weg wordt voorzien van openbare verlichting en wordt opgenomen in het openbaar domein. Deze toegangsweg wordt mee opgenomen worden in het zakelijk recht zoals beschreven in artikel 1.3 van deze overeenkomst.

2. Er wordt een doorgang gecreëerd voor niet-gemotoriseerd verkeer vanaf de Nieuwstraat naar de parking Brielstraat (en omgekeerd) via de terreinen van de school Maricolen.

VKOM verzekert de aanleg van deze doorgang, in overeenstemming met de desbetreffende bepalingen in de stedenbouwkundige voorschriften van het RUP hof ter Ede ( art. 5.1)

De ingebruikname van deze doorgang gebeurt binnen de drie jaar na de eerste in gebruik name van de nieuwe schoolgebouwen van de school Maricolen.

Deze weg wordt voorzien van openbare verlichting en wordt opgenomen in het openbaar domein. Deze toegangsweg wordt mee opgenomen in het zakelijk recht zoals beschreven in artikel 1.3 van deze overeenkomst.

 

Art. 5:

VKOM gaat akkoord met het gebruik buiten de schooluren door de gemeente van de sport- vergader of zaalinfrastructuur van de school.

VKOM gaat akkoord met de gelijkschakeling van de tarieven voor het gebruik van de schoolinfrastructuur met de tarieven die de gemeente toepast voor haar eigen zalen en sportinfrastructuur, dit echter in zoverre  deze tarieven kostendekkend zijn.

Hieromtrent wordt een afzonderlijke gebruiksovereenkomst afgesloten, die de betroffen infrastructuur beschrijft, de toepasselijke tarieven vastlegt en die nadere gebruiksafspraken vastlegt omtrent o.m. verzekering, schade tijdens gebruik, reiniging na gebruik, enz….

Er wordt onderzocht in hoe verre het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem een rol kan spelen bij het gebruik van de infrastructuur.

 

Art. 6:

VKOM gaat akkoord om de site van de huidige kleuterschool ook publiek te maken na de herinrichting als groenzone.

Deze zone wordt ook gebruikt als speelplaats voor de school en voor recreatieve sportvelden. Deze zone wordt dan ook slechts publiek gemaakt buiten de schooluren en tijdens weekends en schoolvakanties.

Deze zone 's wordt nachts afgesloten.

De gemeente staat in voor het onderhoud van deze zone en voor het plaatsen van het nodige buitenmeubilair. De gemeente plaatst ook openbare verlichting in deze zone, m.n. langs de Ede.

De zone blijft eigendom van de vzw Gesticht Zusters Maricolen Maldegem

Er wordt een afzonderlijke gebruiksovereenkomst afgesloten over het gebruik, het onderhoud en de inrichting van de zone en over het afsluiten en openen van de zone.

 

Art. 7:

Partijen streven de uitvoering van deze overeenkomst in de beste verstandhouding na.

Als er zich bij de uitvoering van deze overeenkomst omstandigheden voordoen die niet in de overeenkomst voorzien zijn, dan zullen partijen zich inspannen om, in de geest van deze kaderovereenkomst, en onderling overleg een evenwichtige oplossing te bereiken.

Zo nodig doen partijen op gemeenschappelijke kosten een beroep op een gezamenlijk aan te duiden erkend bemiddelaar.

 

Art. 8 :

Op huidige overeenkomst is uitsluitend het Belgisch recht van toepassing.

Alle betwistingen díe zouden rijzen met betrekking tot de uitvoering van deze overeenkomst worden uitsluitend voorgelegd aan de Hoven en Rechtbanken te Gent

 

 

Aldus opgemaakt te Maldegem, in twee exemplaren, waarvan elke partij verklaart er één ontvangen te hebben, op …………………………2020

 

Artikel 2:

De algemeen directeur en de voorzitter van de gemeenteraad worden gemachtigd om deze kaderovereenkomst te ondertekenen namens de gemeente Maldegem."

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

Raadslid Stefaan Standaert verlaat de zitting.

 

14.  ONDERWIJS - KUNSTACADEMIE MALDEGEM - SCHOOLJAAR 2020-2021- TOEKENNING NIET-GESUBSIDIEERDE UREN

 

Juridische gronden

            De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

            Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Het decreet betreffend het deeltijds kunstonderwijs dd. 28 februari 2018, zoals gewijzigd;

 

Feiten

            De tellingen van de leerlingen in de KuMa geeft aanleiding tot een gesubsidieerd urenpakket van 130 uur (82 uur 1ste, 2de en 3de graad, 48u. 4de graad en specialisatie)

            Er worden echter 146 lesuren ingericht in de KuMa, dit is een tekort van 16 uur.

            Deze 16 uur kunnen als volgt aangevuld worden :

- 4 u. extra gesubsidieerd als overgangsmaatregel na opstart nieuwe structuur decreet DKO 2018.

- 12u. niet-gesubsidieerd voor de inrichting van de lesuren in Aalter (2u.), Beernem (2u.), Ruiselede (4uur) en Sint-Laureins (4u.) De kostprijs van deze uren wordt volledig doorgerekend aan Aalter, Beernem, Ruiselede en Sint-Laureins. Deze kostprijs moet evenwel voorzien worden in ons budget, de uren worden nl. geprefinancierd door Maldegem, de werkelijke kostprijs wordt dan gefactureerd aan de andere gemeenten.

            Aldus kan het volledige lesprogramma in de Kuma georganiseerd worden. De directeur van de Kuma vraagt aldus om een niet-gesubsidieerd urenpakket van 12uur te voorzien voor komend schooljaar (2 uur Aalter, 2 uur Beernem, 4 uur Ruiselede, 4 uur Sint-Laureins )

 

Argumentatie

            De uren in Aalter, Beernem, Ruiselede en Sint-Laureins zijn noodzakelijk voor de opstart van de verschillende richtingen in deze academies. Deze uren worden volledig aangerekend aan de resp. schoolbesturen.

            De kostprijs voor één bijkomend uur/jaar bedraagt ongeveer. € 1.750. De definitieve kostprijs is nu nog moeilijk in te schatten, gezien dit afhangt van wie de uren effectief invult en hoeveel anciënniteit die heeft. Aldus zou de maximale totale kostprijs op € 21.000 komen. Dit bedrag zal volledig gefactureerd worden aan Beernem en Aalter.

            Vorig schooljaar werden 15 bijkomende niet- gesubsidieerde uren gevraagd, (12u. voor de afdelingen in de Kuma in de andere gemeenten en 3 uur voor voor Maldegem)

            Het totaal aantal door de gemeente te subsidiëren uren daalt dus en wordt volledig doorgefactureerd aan Aalter, Beernem, Ruiselede en Sint-Laureins. Het aantal uur dat de gemeente zelf moet dragen daalt dus van 3 u. naar 0 u.

            Voor 2020 is nog voldoende budget voorzien, het nodige budget voor 2021 moet in het budget van volgend jaar voorzien worden.

 

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad kent aan de gemeentelijke Kunstacademie voor de periode van 1 september 2020 tot 30 juni 2021 12 bijkomende lestijden toe ten laste van de gemeente. Deze lestijden worden aangewend in de 1ste, 2de en 3de graad van onze gemeentelijke Kunstacademie te Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

Raadslid Stefaan Standaert verlaat de zitting.

 

15.  DECREET BETREFFENDE HET INDIVIDUEEL BEZOLDIGD PERSONENVERVOER - GEDEELTELIJKE VRIJSTELLING WERKJAAR 2020

 

Juridische gronden

Artikelen 41, 162 en 170 §4 Grondwet.

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

2° het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

Het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.

Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende de openbaarheid van bestuur;

Decreet betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg dd. 20 april 2001.

 

Feiten

            De Vlaamse overheid besliste op 17 juli 2020 over het decreet over tijdelijke noodmaatregelen voor het individueel bezoldigd personenvervoer naar aanleiding van de coronacrisis, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 22 juli 2020.

            Artikel 1: Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

            Artikel 2: De gemeenten kunnen in het kader van de maatregelen die ze uitwerken om de impact van COVID-19 op de sector van het individueel bezoldigd personenvervoer te beperken en rekening houdend met de tijdelijke inactiviteit of de verminderde activiteit van de onderneming, beslissen  om:

1° in afwijking van artikel 8, §3, van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel               bezoldigd personenvervoer, een volledige of gedeeltelijke vrijstelling of teruggave toe te staan van de retributie die de vergunninghouder moet betalen voor het werkjaar waarin de civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid is uitgeroepen;

2° in afwijking van artikel 49, §4, van het decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg, zoals dat van kracht was tot 1 januari 2020, een volledige of gedeeltelijke vrijstelling of teruggave toe te staan van de belasting die de vergunninghouder moet betalen met toepassing van artikel 43 van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer, voor het aanslagjaar waarin de civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid is uitgeroepen.

De gemeente bepaalt op welke manier de vergunninghouder het recht op een vrijstelling of teruggave van de retributie of belasting kan doen gelden.

            Artikel 3: Er is geen interest verschuldigd op de belastingen die met toepassing van dit decreet worden terugbetaald.

            Om rekening te houden met de tijdelijke inactiviteit of de verminderde activiteit van de onderneming, kunnen de gemeenten op basis van dit decreet beslissen om een volledige of gedeeltelijke vrijstelling of teruggave toe te staan van de retributie of belasting die de vergunninghouder moet betalen voor het werkjaar 2020.

 

Argumentatie

             Jaarlijks wordt een belasting geïnd op de exploitatie van diensten voor het verhuur van voertuigen met bestuurder (taxi's). Deze belasting wordt geïnd op basis van het decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: GBB-FIN

Actie-omschrijving: belasting op taxidiensten

Budgetbeheerder:

Alg.rek/beleidscode

 

Budget 2020

Na beslissing

 

 

734140 /0020-00

4.500,00 euro

2.250,00 euro

 

 

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist in afwijking van artikel 49, §4, van het decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg, zoals dat van kracht was tot 1 januari 2020, een vrijstelling van 50% toe te staan van de belasting die de vergunninghouder moet betalen met toepassing van artikel 43 van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer, voor het aanslagjaar waarin de civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid is uitgeroepen, zijnde aanslagjaar 2020.

 

Artikel 2:

Dit besluit wordt bekendgemaakt op de gemeentelijke webtoepassing, met vermelding van zowel de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing bekendgemaakt werd.

De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking van het besluit op de webtoepassing van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

16.  REGLEMENT BESTEDING CONSUMPTIEBUDGET

 

Juridische gronden

          Besluit Vlaamse Regering 10 juli 2020  tot toekenning van een specifieke subsidie aan de Vlaamse gemeenten, OCMW's en de Vlaamse Gemeenschapscommissie ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 

Feiten

          De Vlaamse overheid kent aan de lokale besturen een consumptiebudget voor kwetsbare huishoudens toe, aan de hand van voucherbonnen, uit te geven in de lokale economie.

          Voor onze gemeente bedraagt deze subsidie 38.943,37 euro.

          Gemeenten die wensen gebruik te maken van deze subsidie moeten deze voor eind september aanvragen. Aan het Agentschap Binnenlands Bestuur werd ondertussen een uitzondering gevraagd en verkregen zodat de aanvraag ook na 30 september 2020 nog kan ingediend worden, mits goedkeuring door de gemeenteraad.

          Artikel 2 en 3 van het besluit van 10 juli 2020 bepalen de voorwaarden waaraan een lokaal bestuur moet voldoen om deze subsidie te kunnen aanvragen en ontvangen:

          Het lokaal bestuur dient tijdig een correcte en volledige aanvraag in.

          Het lokaal bestuur beschikt over een bestaand of nieuw lokaal waardebonnensysteem.

          In dat systeem wordt in een extra consumptiebudget voorzien voor kwetsbare doelgroepen, die verkeren in financiële armoede of die ten gevolge van COVID-19 in financiële armoede dreigen terecht te komen. Bestaande systemen van waardebonnen of voordeelpassen zoals de Uitpas en Paspartoe (VGC) komen ook in aanmerking.

          Het waardebonnensysteem kan een samenwerking zijn tussen gemeenten en OCMW’s, al dan niet in een specifiek samenwerkingsverband, zoals intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, welzijnsverenigingen, autonome gemeentebedrijven, enz.

          De Vlaamse gemeenten of OCMW’s definiëren en motiveren de afbakening van de kwetsbare doelgroepen en lokale handelszaken op basis van de plaatselijke noden. Zij kunnen die immers het beste inschatten. De gemeenten en OCMW’s nemen hun definitie en motivatie op in een raadsbesluit.

          Dit consumptiebudget kan gebruikt worden in lokale handelszaken of organisaties, zoals kledingwinkels, voedingswinkels, horeca, winkels voor educatief schoolmateriaal, en bij organisaties voor bijvoorbeeld culturele evenementen, vrijetijdsbesteding, enz.

          Naast een aantal uitkeringsgerechtigde categorieën zoals personen met een leefloon of gelijkgestelde steun, personen met een handicap (IVT) of met een inkomensgarantie voor ouderen of een gewaarborgd inkomen voor ouderen, kunnen ook mensen met een laag loon of een laag pensioen of personen die nu al aanvullende steun krijgen, in aanmerking komen.

          Het lokaal bestuur bepaalt de waarde van de bonnen, de geldigheidsduur, de wijze van toekenning en het gebruik en de validering van de bonnen. De bonnen moeten wel worden ingewisseld bij het lokale bestuur tussen 1 juni 2020 en 31 december 2021.

          Een eerste schijf zal, bij goedkeuring, uitbetaald worden eind dit jaar (90 procent). het saldo wordt ten laatste op 31 december 2022 uitbetaald.

          Er dient gerapporteerd te worden bij het agentschap Binnenlands Bestuur.

          De waardebonnen mogen ingewisseld worden tussen 1 juni 2020 en 31 december 2021.

 

Argumentatie

          Aanvankelijk werden de mogelijkheden onderzocht om de middelen aan te wenden voor de inrichting van een sociale superette en de aankoop van voedingsmiddelen die dan met kortingtarief in de superette zouden verkocht worden. Uit het antwoord dat we inmiddels ontvingen van het agentschap binnenlands bestuur blijkt ondertussen dat de middelen hiervoor niet kunnen aangewend worden.

          De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurde in zitting van 26 augustus reeds een reglement coronasteun goed. Dit reglement voorziet de toekenning van een steun aan kwetsbare inwoners wiens inkomen zich onder het referentiebudget bevindt.

          De toekenning van deze steun is mogelijk tot uiterlijk eind 2020.

          Na bespreking met het college van burgemeester en schepenen wordt voorgesteld om vanaf januari 2021 een steun via consumptiebonnen te voorzien. Deze steun kan een verderzetting zijn van de eerder toegekende coronasteun waarbij de tussenkomst die tot eind dit jaar toegekend wordt als coronasteun omgezet wordt in de maandelijkse toekenning van consumptiebonnen ter waarde van 50 of 30 euro per gezinslid (afhankelijk van de doelgroep).

          Het bestaande systeem van de M-bon kan hiervoor gebruikt worden.

          Het college van burgemeester en schepenen besliste om bij de bespreking op 8 september 2020 een beperking inzake de besteding van de bonnen op te leggen waardoor het gebruiken van de bonnen in de horeca zou uitgesloten worden.

          Het ontwerpreglement werd rekening houdend met bovenstaande en rekening houdende met de opmerkingen van de financieel directeur aangepast tot de versie die nu voorligt.

 

Adviezen

          Het ontwerpreglement werd ondertussen voor advies overgemaakt aan het agentschap binnenlands bestuur.

          Een gunstig advies werd verleend. Wel moet samen met de aanvraag ook het door de RMW goedgekeurde reglement coronasteun doorgestuurd worden aangezien in dit reglement de doelgroep van de gerechtigden afgebakend wordt.

 

Financiële weerslag

Actie moet voorzien worden, beschikbaar budget 38.943,37 euro

Tussenkomsten

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement besteding consumptiebudget, goed als volgt:

 

Reglement besteding consumptiebudget

 

Artikel 1

Naar aanleiding van de coronacrisis geeft het gemeentebestuur ter ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen en van de lokale economie een waardebon uit. Deze bon krijgt de naam consumptiebon.

Dit reglement regelt de uitgifte en bijbehorende modaliteiten van de consumptiebon.

 

Artikel 2

§1 Onder kwetsbare doelgroepen worden begrepen:

       De in de loop van de maand december 2020 gerechtigden op de vereenvoudigde coronasteun zoals bedoeld in het reglement goedgekeurd door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn in zitting van 26 augustus 2020,

 

met name de inwoners die voldoen aan de volgende voorwaarden:

1)   inwoner zijn van Maldegem of er hun gewoonlijke verblijfplaats hebben,

2)    hoogstens één bescheiden woning in eigendom hebben waarvan het niet geïndexeerd kadastraal inkomen niet meer bedraagt dan 745 euro en waarvoor nog een hypothecaire lening lopend is,

3)   behoren tot één van de volgende categorieën:

 

gerechtigd zijn op de verhoogde tegemoetkoming in het kader van de ziekte- en invaliditeitsverzekering of aan de voorwaarden voor toekenning van de verhoogde tegemoetkoming voldoen;

 

in budgetbeheer of budgetbegeleiding zijn bij het OCMW van Maldegem of toegelaten zijn tot de collectieve schuldenregeling bij een erkend schuldbemiddelaar;

 

een leefloon of equivalent leefloon genieten.

 

Zijn uitgesloten van de toekenning van de vereenvoudigde coronasteun:

 

de gerechtigden op de aanvullende steun zoals bepaald in het reglement aanvullende steun zoals vastgesteld in de Raad voor Maatschappelijk Welzijn in zitting van 25/09/2018;

 

de bewoners van één van de lokale opvanginitiatieven van het OCMW van Maldegem;

 

inwoners die een inkomen genieten hoger dan het vastgestelde referentiebudget zoals berekend via de budgetcalculator van Cebud.

 

       De inwoners die op uiterlijk 31 december voldeden aan de voorwaarden voor toekenning van een vereenvoudigde coronasteun zoals bedoeld in het reglement goedgekeurd door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn in zitting van 26 augustus 2020.

 

§2 de in §1 bedoelde gerechtigden kunnen uitgesloten worden van de verdere toekenning van een consumptiebon als blijkt dat aan de voorwaarden voor de toekenning van de vereenvoudigde coronasteun zoals bedoeld in het reglement goedgekeurd door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn in zitting van 26 augustus 2020 niet langer is voldaan.

 

§3 Onder handelszaken of organisaties worden begrepen:

          handelszaken, ondernemingen of organisaties die ingeschreven zijn in de kruispuntbank voor ondernemingen op het ogenblik van de registratie in artikel 8;

          en dit in zoverre zij meewerken aan het systeem van de M-bon en waarvan de lijst terug te vinden is op https://m-bon.be/handelaars

 

§4 De handelszaak of organisatie moet haar vestiging hebben op het grondgebied van de gemeente Maldegem. Voor het gebruik van de consumptiebon worden horecazaken uitgesloten.

 

Artikel 3

De consumptiebon  heeft een waarde van 10 euro.

De waarde van het toe te kennen bedrag aan consumptiebonnen stemt overeen met

   het bedrag van de in december 2020 uitbetaalde vereenvoudigde coronasteun;

       Het bedrag van de vereenvoudigde coronasteun waarop men op 31 december 2020 gerechtigd zou geweest zijn.

 

Artikel 4

De consumptiebon heeft een geldigheidsduur van twaalf maanden vanaf de datum van uitgifte. De vervaldatum wordt op de bon vermeld. Vervallen bonnen kunnen niet worden omgeruild en evenmin worden aanvaard door de aangesloten handelszaken of organisaties.

De consumptiebon is inwisselbaar aan toonder voor de tegenwaarde van de gedane aankopen van goederen of diensten. Hij is niet inwisselbaar voor contanten of een ander betaalmiddel, zelfs niet gedeeltelijk, noch bij het gemeentebestuur noch bij de aangesloten handelszaken of organisaties. De aangesloten handelszaak of organisatie mag geen contanten teruggeven, indien de waarde van het aangekochte product of de verstrekte dienst lager zou zijn dan de waarde van de consumptiebon.

De consumptiebon dient in één keer volledig gebruikt te worden en kan niet gebruikt worden voor verschillende aankopen bij verschillende aangesloten handelszaken of organisaties.

 

Artikel 5

Elke consumptiebon heeft een unieke identificatiecode.

De consumptiebon wordt niet vervangen in geval van verlies, diefstal of beschadiging.

 

Artikel 6

Elke  inwoner van Maldegem die op de eerste van de maand waarin de consumptiebon wordt uitgegeven, is ingeschreven in de gemeentelijke bevolkingsregisters en die behoort tot een kwetsbare doelgroep, vermeld in artikel 2, ontvangt M-bonnen ter waarde van 50 of 30 euro per maand.

De consumptiebonnen worden maandelijks toegekend, vanaf januari tot december 2021.

De consumptiebonnen aan de kwetsbare doelgroepen worden automatisch toegekend in opdracht van het gemeentebestuur, door het OCMW van Maldegem.

De bonnen kunnen aan de kwetsbare doelgroepen verdeeld worden, hetzij

            door het versturen van de bonnen per reguliere briefwisseling,

            door middel van digitale verzending,

            door afhaling of andere.

De bonnen kunnen niet worden verkocht aan derden.

 

Artikel 7

Het gemeentebestuur en OCMW dragen alle kosten voor het invoeren van de consumptiebon zoals het drukken van de bon, publiciteit, affiches, raamstickers, ….

Er worden geen kosten aangerekend aan de aangesloten handelszaken of organisaties.

 

Artikel 8

De (M-)consumptiebon kan enkel bij handelszaken of organisaties, zoals vermeld onder artikel 2, die ook de gemeentelijke M-bon aanvaarden ingewisseld worden.

De lijst met aangesloten handelszaken en organisaties wordt bekend gemaakt op de gemeentelijke website www.maldegem.be: https://m-bon.be/handelaars.

 

De aangeslotenen gaan er mee akkoord dat de verwijzing naar én de gegevens van hun handelszaak worden bekend gemaakt op de gemeentelijke website.

 

Artikel 9

De handelszaak of onderneming valideert zelf de consumptiebon digitaal via het online platform codekassa.unigift.be. Gevalideerde bonnen worden uitbetaald door het gemeentebestuur op het door de handelszaak of organisatie opgegeven bankrekeningnummer.

De ondernemer dient de ingeruilde consumptiebon onmiddellijk bij afgifte te ontwaarden in het digitaal platform en dit binnen de geldigheidstermijn vermeld op de consumptiebon. Na het verstrijken van deze geldigheidstermijn vervalt het recht op terugbetaling.

 

Artikel 10

Het gemeentebestuur of OCMW kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de kwaliteit van de producten of diensten die werden geleverd na betaling met de consumptiebon, noch aangesproken worden tot voldoening van de rechten voorzien in de artikelen 1649bis-octies van het Burgerlijk Wetboek. 

 

Artikel 11

In geval van betwistingen of discussies over de toepassing van het reglement neemt het college van burgemeester en schepenen / vast bureau een gemotiveerde beslissing.

 

Artikel 12

Deze beslissing wordt kenbaar gemaakt op de gemeentelijke website.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

17.  MEERJARENPLAN 2020 - OPVOLGINGSRAPPORTERING EN RAPPORT FINANCIEEL DIRECTEUR - AKTENAME

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 263 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn bepalen wanneer hen een opvolgingsrapportering, met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan, wordt voorgelegd. Er wordt minstens voor het einde van het derde kwartaal een opvolgingsrapportering over het eerste semester van het boekjaar voorgelegd.

            Artikel 176 decreet Lokaal bestuur stelt dat de financieel directeur rapporteert in volle onafhankelijkheid over de volgende aangelegenheden aan de gemeenteraad, aan de raad voor maatschappelijk welzijn, aan het college van burgemeester en schepenen, en aan het vast bureau:

                        de vervulling van de opdrachten,

            de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole van de beslissingen van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn met budgettaire en financiële impact, overeenkomstig de voorwaarden, vermeld in artikel 266 en 267;

            het debiteurenbeheer, in het bijzonder de invordering van de fiscale en niet-fiscale ontvangsten en het verlenen van kwijting.

                        2° de thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose, de beheerscontrole en de evolutie van de budgetten;

                        3° de financiële risico's.

 

 

Feiten

            In het verleden moesten raadsleden zich meerdere keren per jaar uitspreken over bijsturingen van de planning, in de vorm van een budgetwijziging en/of aanpassing van het meerjarenplan. In het kader van BBC 2020 werd het budget als afzonderlijk beleidsrapport afgeschaft en verplicht de regelgever voortaan de verplichte rapportering aan de raad. De verplichte rapportering aan de raad of de opvolgingsrapportering vergelijkt het gerealiseerde beleid van het lopende jaar met het geplande. Het rapport geeft aan de raadsleden de mogelijkheid om op te volgen hoe ver het staat met de uitvoering van beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties die in het meerjarenplan zijn opgenomen.

            Elk jaar moet ten laatste in september een opvolgingsrapportering voor de raad ter beschikking zijn. Deze bevat minstens volgende elementen:

Een stand van zaken van de prioritaire actieplannen van het meerjarenplan;

Een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar;

In voorkomend geval, de wijzigingen en assumpties die gekozen werden bij de opmaak van het meerjarenplan of de aanpassing ervan;

In voorkomend geval, de wijzigingen in de financiële risico's.

De bundel voorziet ook een rapportering van de financieel directeur.

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

             door schepen Marleen Van den Bussche (De Merlaan)

             door raadslid Marten De Jaeger (CD&V)

             Aan de raadsleden wordt meegedeeld dat op pagina 43 in de opvolgingsrapportering een fout dient verbeterd te worden, m.n. bij de raming van de extra uitgaven zoals de aankoop van mondmaskers, plexi schermen en andere beschermingsmiddelen voor het personeel ... moet een bedrag van € 381.000 vermeld worden ipv € 421.  Een aangepast document van de opvolgingsrapportering wordt aan het besluit toegevoegd.

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van opvolgingsrapportering en het rapport van de financieel directeur die betrekking heeft op het eerste semester van het boekjaar en het meerjarenplan 2020.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

18.  LOKALE POLITIE - VASTSTELLEN VAN DE FORMATIE VAN HET OPERATIONEEL EN VAN HET ADMINISTRATIEF EN LOGISTIEK PERSONEEL VAN DE PZ MALDEGEM

 

Juridische gronden

          Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin bepaald wordt dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          De wet van 7 december 1998 en zijn wijzigingen, tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, hierna WGP genoemd.

          Artikel 38 van de WGP

Voor elke politiezone bepaalt de Koning het minimaal effectief van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de lokale politie, rekening houdend met de specifieke kenmerken van die zone.

          Artikel 47 van de WGP

De gemeenteraad of de politieraad bepaalt de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van het lokaal politiekorps, overeenkomstig de door de Koning vastgestelde minimumnormen.

          Het koninklijk besluit van 05 september 2001 houdende het minimaal effectief van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de lokale politie.

          Artikel 1 van het koninklijk besluit van 05 september 2001 houdende het minimaal effectief van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de lokale politie

De formatie van het operationeel personeel van het lokaal politiekorps wordt door de gemeenteraad of de politieraad bepaald, overeenkomstig de minimumnormen vastgelegd in bijlage 1 van dit besluit. Voor Politiezone Maldegem werd dit minimaal effectief vastgelegd op 41 effectieven.

          Artikel 2 van het koninklijk besluit van 05 september 2001 houdende het minimaal effectief van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de lokale politie

De formatie van het administratief en logistiek personeel van het lokaal politiekorps wordt door de gemeenteraad of de politieraad bepaald, overeenkomstig de minimumnormen vastgelegd in bijlage 2 van dit besluit.  Voor Politiezone Maldegem werd dit minimaal effectief vastgelegd op 3 effectieven.

          Het koninklijk besluit van 7 december 2001 tot vaststelling van de formatienormen van de personeelsleden van de lokale politie.

          Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.

          De artikelen 85 en 86 van de wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.

          De omzendbrief BA/2001/16 van 7 december 2001 houdende de financiële gevolgen van de aanpassing van de personeelsformatie.

          De beslissing van de gemeenteraad van 20 december 2001 houdende vastlegging van de formatie van het operationeel personeel van de lokale politie Maldegem, waarin het effectief personeelskader voor de politiezone wordt vastgelegd.

          De beslissing van de gemeenteraad van 20 februari 2002 houdende vastlegging van de nieuwe formatie van het operationeel kader van de lokale politie Maldegem.

          De beslissing van de gemeenteraad van 25 januari 2006 houdende vaststelling van de nieuwe formatie van het operationeel en administratief en logistiek kader van de lokale politie Maldegem.

          De beslissing van de gemeenteraad van 17 mei 2006 houdende vaststelling van de nieuwe formatie van het operationeel en administratief en logistiek kader van de lokale politie Maldegem.

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 oktober 2008, houdende vaststelling van de nieuwe formatie van het operationeel en administratief en logistiek kader van de lokale politie Maldegem.

          De beslissing van de gemeenteraad van 28 oktober 2009, houdende vaststelling van de nieuwe formatie van het operationeel en administratief en logistiek kader van de lokale politie Maldegem.

          De beslissing van de gemeenteraad van 24 november 2010, houdende vaststelling van de nieuwe formatie van het operationeel en administratief en logistiek kader van de lokale politie Maldegem.

          De beslissing van de gemeenteraad van 27 mei 2014, houdende vaststelling van de nieuwe formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de lokale politie Maldegem.

          De beslissing van de gemeenteraad van 25 juni 2015, houdende vaststelling van de nieuwe formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de lokale politie Maldegem.

          De beslissing van de gemeenteraad van 25 september 2019, houdende vaststelling van de nieuwe formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de lokale politie Maldegem.

          De mededeling in het college van 8 juni 2015 waarbij 1 plaats hoofdinspecteur van politie voorlopig niet wordt ingevuld, gezien bijzondere opdracht voor een CALog niveau B (contractueel).

 

Feiten

          Op 25 september 2019 werd de formatie uitgebreid omdat meerdere inspecteurs deelnamen aan een traject van sociale promotie waardoor ze niet konden worden ingezet binnen de dienst en ook niet vervangen konden worden. Teneinde een goede bezetting binnen de dienst te garanderen en vervanging mogelijk te maken werd de formatie uitgebreid met 2 inspecteurs.

 

Argumentatie

          Het basiskader werd op 25 september 2019 enkel uitgebreid om de vervanging van de  inspecteurs die deelnamen aan de sociale promotie mogelijk te maken en op deze manier een goede bezetting binnen de dienst te garanderen.

          De vervroegde vervangingen hebben ondertussen plaatsgevonden en de trajecten sociale promotie werden ondertussen succesvol beëindigd waardoor de nood voor 2 extra plaatsen basiskader wegvalt.

          Alle plaatsen op de formatie dienen financieel te worden voorzien in de begroting waardoor de 2 extra plaatsen basiskader voor een onnodige belasting van onze begroting zorgt.

          Wij stellen voor om deze twee extra gecrëerde plaatsen basiskader te schrappen uit de formatie en terug te vallen op 34 inspecteurs zoals voor de wijziging van 25 september 2019.

Tussenkomsten

          door raadslid Dino Lateste (Groen)

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt de formatie van  het operationeel en administratief en logistiek kader van de lokale politie Maldegem als volgt vast :

 

OPERATIONEEL KADER

          1  hoofdcommissaris - korpschef

          2  commissarissen

          9  hoofdinspecteurs (1)

          34 inspecteurs (2)

          0 agenten

 

(1) waarvan 1 hoofdinspecteur wordt geblokkeerd gedurende de looptijd van de bijzondere opdracht van een contractuele CALog niveau B.

(2) waarvan één betrekking door een agent van politie wordt geblokkeerd. Deze blokkering wordt pas opgegeven bij mobiliteit of neerlegging door de houder van het ambt van agent van politie. 

 

 

ADMINISTRATIEF KADER

          1 niveau A, klasse 2

          2 niveau B, respectievelijk:

- 1 consulent

- 1 ICT-consulent

          6 niveau C, assistenten (3) (4):

 

(3) waarvan 1 betrekking geblokkeerd wordt door een statutair niveau D. Deze blokkering wordt pas opgegeven bij mobiliteit of neerlegging door betrokkene.

(4) waarvan 1 betrekking geblokkeerd wordt door een halftijdse geregulariseerde gesco contractueel niveau D.

 

CONTRACTUELEN

          2 niveau D, respectievelijk:

- 2 halftijdse contractuele arbeiders

- 1 voltijdse contractuele arbeider

 

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt aan de bevoegde overheden en diensten overgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

19.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

          Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

          Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

          Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

          Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

          Volgende vragen werden ingediend om te worden behandeld in de openbare zitting van de gemeenteraad:

          Vraag raadslid Standaert - Hoogspanningslijn ten zuiden van onze gemeente lijn nr 150.005 en 150.006

          Vraag raadslid Standaert - Tevredenheidsmeting bij personeel gemeente en OCMW

          Vraag raadslid Taeldeman - Personeelsbeleid

Bespreking

          Vraag van raadslid Stefaan Standaert (Groen): Hoogspanningslijn ten zuiden van onze gemeente lijn nr 150.005 en 150.006

De vraag wordt beantwoord door schepen Rudi De Smet (N-VA)

          Vraag raadslid Stefaan Standaert (Groen): Tevredenheidsmeting bij personeel gemeente en OCMW

Vraag raadslid Valerie Taeldeman (CD&V): Personeelsbeleid

De vragen worden beantwoord door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

20.  TOEGEVOEGD PUNT DOOR RAADSLID KOENRAAD DE CEUNINCK (CD&V): CORONAPROOF VERGADEREN

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 21 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld in zitting van 25 september 2019 bepaald dat elk raadslid de mogelijkheid heeft een punt aan de agenda toe te voegen.

 

Feiten

            Op 25 september ll. ontving algemeen directeur Tijs Van Vynckt volgend toegelicht voorstel van beslissing van raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V)

"Feiten

       Zoals u allen ongetwijfeld weet heeft de Corona-crisis de werking van het verenigingsleven ernstig verstoord. Tal van activiteiten konden niet doorgaan, acties werden geannuleerd en online vergaderen werd het nieuwe normaal. Toch is het niet wenselijk dat we dat laatste blijven doen. Mensen zijn en blijven sociale wezens en elkaar ontmoeten maakt deel uit van ons DNA.

Het feit dat we nog steeds (en vermoedelijk nog een hele tijd) afstand moeten houden van elkaar maakt het organiseren van fysieke bijeenkomsten wel tot een hele uitdaging. Voor veel verenigingen is het niet haalbaar om op een corona-veilige manier te vergaderen, omdat ze daar de plaats niet voor hebben in hun eigen accommodatie, voor zover ze die al zouden hebben.

 

Argumentatie

Als concrete maatregel om het Maldegemse verenigingsleven te ondersteunen zou het dan ook goed zijn dat de gemeente het initiatief neemt om verenigingen actief bij te staan om hun werking terug op te starten. Door hen (bij voorkeur kosteloos) een zaal ter beschikking te stellen waar op een veilige manier kan worden vergaderd, met respect voor de corona maatregelen, kunnen verenigingen alvast hun gewone bestuursvergaderingen terug opstarten.

Die zaal zou gebruikt kunnen worden door alle Maldegemse verenigingen, adviesraden, buurt- of feestcomités, enz. om hun bestuursvergaderingen in te laten doorgaan.

Door een vaste locatie (bijvoorbeeld de K-Ba) aan te bieden moet er niet voortdurend met tafels en stoelen gezeuld worden, wat in ieders voordeel is.

De gemeente werkt op die manier aan een heel concrete ondersteuning van het rijke verenigingsleven in onze gemeente, zonder dat dit veel geld hoeft de kosten.

Voor de verenigingen zal dit een belangrijke stimulans vormen om hun werking terug op gang te brengen, na de lange periode van stilstand die er geweest is ten gevolge van de corona-crisis.

 

Financiële weerslag

Dit hoeft voor de gemeente absoluut niet veel te kosten. We hebben ongetwijfeld wel ergens een zaal staan die hiervoor in aanmerking komt en die op een eenvoudige manier kan worden klaargemaakt om veilig te vergaderen.

 

Besluit

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om een gemeentelijke zaal kosteloos ter beschikking te stellen aan de Maldegemse verenigingen, adviesraden, buurt- en feestcomités om op een veilige manier te kunnen vergaderen, dit zolang de corona-crisis duurt. "

 

Tussenkomst raadsleden

             door raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V)

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

             door raadslid Marten De Jaeger (CD&V)

             door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

             door schepen Peter Van Hecke (Open Vld)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

1 stem tegen: Peter T. Van Hecke

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van raadslid De Ceuninck om een gemeentelijke zaal kosteloos ter beschikking te stellen aan de Maldegemse verenigingen, adviesraden, buurt- en feestcomités om op een veilige manier te kunnen vergaderen, dit zolang de corona-crisis duurt.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 30 09 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting.

 

21.  TOEGEVOEGD PUNT DOOR RAADSLEDEN LEANDRA DECUYPER (CD&V) EN DINO LATESTE (GROEN): VERDELING MIDDELEN VLAAMS NOODFONDS

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 21 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 3 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld in zitting van 25 september 2019 bepaald dat elk raadslid de mogelijkheid heeft een punt aan de agenda toe te voegen.

 

Feiten

            Op 25 september ll. ontvingen algemeen directeur Tijs Van Vynckt en voorzitter Peter Van Hecke volgend toegelicht voorstel van beslissing van de raadsleden Leandra Decuyper (CD&V) Dino Lateste (Groen).

"Verdeling middelen uit Vlaams Noodfonds voor cultuur, sport en jeugd

Feiten

1)                     De Vlaamse regering besliste op 2 juni 2020 - geconcretiseerd bij decreet van 19 juni 2020 - om 87,3 miljoen euro ter beschikking te stellen van lokale besturen naar aanleiding van de COVID-19-pandemie. Deze middelen zijn - zo blijkt althans uit de bewoordingen van het decreet van 19 juni 2020 tot het nemen van dringende maatregelen met betrekking tot de noodfondsen voor cultuur, jeugd, sport, media en de lokale besturen, en met betrekking tot de armoedebestrijding naar aanleiding van de COVID-19-pandemie en de memorie van toelichting bij het decreet - bestemd om terecht te komen bij verenigingen uit de culturele sector, de jeugdsector en sportsector, die door de coronacrisis zwaar getroffen worden.

Van die 87,3 miljoen euro wordt een bedrag van 242.382,60 euro ter beschikking gesteld aan de gemeente Maldegem.

2)       Met het oog op de verdeling van deze middelen maakten de gemeentelijke vrijetijdsdiensten een nota op voor het college van burgemeester en schepenen met daarin een aantal concrete voorstellen voor tegemoetkomingen aan verenigingen en het verenigingsleven.

3)                     In reactie op een schriftelijke vraag van raadslid Leandra Decuyper stelde schepen Longeville tijdens de gemeenteraad van 24 juni 2020 dat voor de verdeling van deze middelen een reglement zou opgemaakt worden.

4)                     Het college van burgemeester en schepenen besliste evenwel anders in het college van burgemeester en schepenen van 30 juni 2020. Het college besliste om – zonder nadere toelichting - de kredieten van het Vlaams Noodfonds ‘zoveel als mogelijk te gebruiken voor de duurzame investeringen als ondersteuning van de vrijetijdssector als integrale sector, en dus niet zozeer in de ondersteuning van de individuele verenigingen.’

5)                     Met brief van 15 juli 2020 protesteerde de Maldegemse cultuurraad tegen deze beslissing van het college en wees zij erop dat de middelen van de Vlaamse regering niet in de algemene kas van de gemeente mogen terechtkomen, maar wel bij de lokale verenigingen.

6)                     Het standpunt van het college van burgemeester en schepenen van 30 juni 2020 werd middels brief van 29 juli 2020 gecommuniceerd naar de voorzitters en secretarissen van de gemeentelijke adviesvragen met het verzoek om hierover uiterlijk 31 augustus 2020 advies te verstrekken.

7)                     Op de gemeenteraad van 30 augustus 2020 bevestigde schepen Longeville in reactie op de schriftelijke vragen van Leandra Decuyper en Dino Lateste dat de middelen uit het Vlaams Noodfonds niet verdeeld zouden worden onder de vele verenigingen die Maldegem rijk is, maar wel zal besteed worden aan duurzame projecten in de vrijetijdssector.

8)                     Inmiddels hebben de gemeentelijke adviesraden op 20 september 2020 een gemeenschappelijk persbericht de wereld ingestuurd om de middelen uit het Vlaams Noodfonds alsnog te verdelen onder de verenigingen, met ingesloten een oplijsting van de impact van de coronacrisis op hun werking.

 

Argumentatie

Overwegende dat het opzet van het decreet van 19 juni 2020 tot het nemen van dringende maatregelen met betrekking tot de noodfondsen voor cultuur, jeugd, sport, media en de lokale besturen, en met betrekking tot de armoedebestrijding naar aanleiding van de COVID-19-pandemie duidelijk.

Overwegende dat de middelen uit het Vlaams Noodfonds bestemd zijn om terecht te komen bij lokale verenigingen.

Overwegende dat in het Meerjarenplan 2020-2025 de beleidsdoelstelling actie 2025-6-1 met als doelstelling Maldegem levendig te houden opgenomen is.

Overwegende dat Maldegem een enorm bloeiend verenigingsleven kent dat meer dan zijn steentje bijdraagt aan het sociale netwerk in alle dorpskernen, grote en kleine.

Overwegende dat de talrijke verenigingen hun inkomsten drastisch zien terugvallen door de coronacrisis die het verenigingen onmogelijk gemaakt heeft – en ook nu nog in bepaalde gevallen – onmogelijk maakt om hun normale opbrengstactiviteiten te organiseren.

Overwegende dat veel verenigingen hun werking ondertussen zo goed en zo kwaad als mogelijk terug hebben opgestart, met dien verstande dat vaak extra kosten gemaakt worden om de veiligheid en gezondheid van hun leden te bewerkstelligen

Overwegende dat duurzame investeringen niet tegemoetkomen aan de werkelijke en hedendaagse noden van de verenigingen.

Overwegende dat dit ook uitdrukkelijk onderschreven wordt door de verenigingen, bij monde van het gemeenschappelijk persbericht van de gemeentelijke adviesraden.

Overwegende dat talrijke steden en gemeenten in Vlaanderen reeds initiatieven genomen hebben om de hen toegewezen middelen uit het Vlaams Noodfonds aan te wenden om verenigingen in hun ‘coronanoden’ financieel te ondersteunen

Overwegende dat deze steden en gemeenten als een voorbeeld en als inspiratiebron kunnen gebruikt worden voor de opmaak van een Maldegems reglement.

Overwegende dat het zinvol is om de gemeentelijke adviesraden, gezien hun kennis ter zake, te betrekken bij de opmaak van een Maldegems reglement ter verdeling van de middelen uit het Vlaams Noodfonds.

 

Voorstel van beslissing

Art. 1. De gemeenteraad beslist tot de opmaak van een gemeentelijk reglement ter verdeling van de middelen uit het Vlaams Noodfonds ten bedrage van 242382,60 euro ten bate van de noden van de lokale verenigingen.

Art. 2. De gemeentelijke vrijetijdsdiensten doen het nodige om op relatief korte termijn een voorstel van gemeentelijk reglement ter verdeling van de middelen uit het Vlaams Noodfonds op te maken.

Het voorstel van reglement wordt op haar beurt voorgelegd voor advies aan de gemeentelijke adviesraden."

Tussenkomst raadsleden

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             door raadslid Leandra Decuyper (CD&V)

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang) dient volgend amendement in:
"Artikel 1. De gemeenteraad beslist een werkgroep samen te stellen die advies zal verlenen aan het gemeentebestuur voor de verdeling van de middelen uit het Noodfonds ten belope van 242 382,60 euro.
Artikel 2. Deze werkgroep bestaat uit de Schepenen met de bevoegdheden sport, jeugd en cultuur, een vertegenwoordiger van iedere in de gemeenteraad vertegenwoordigde fractie alsook uit een vertegenwoordiger uit elke gemeentelijke adviesraad die bij dit overleg betrokken wil zijn.
Artikel 3. Deze werkgroep zal een verslag opstellen en voorstellen formuleren naar het gemeentebestuur en gemeenteraad toe om vast te stellen hoe de middelen uit het noodfonds best worden aangewend."

             Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) vraagt de raadsleden om eerst te stemmen over het amendement en vervolgens over het voorstel van de raadsleden Decuyper en Lateste.

 

Besluit

 

over het amendement van raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

1 stem voor: Timothy De Groote

25 stemmen tegen: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Danny Vannevel

 

 

over het ingediende voorstel

9 stemmen voor: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste en Stefaan Standaert

16 stemmen tegen: Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Danny Vannevel

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat niet akkoord met het voorstel van de raadsleden Decuyper (CD&V) en Lateste (Groen) tot de opmaak van een gemeentelijk reglement ter verdeling van de middelen uit het Vlaams Noodfonds ten bedrage van 242382,60 euro ten bate van de noden van de lokale verenigingen.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat niet akkoord met het voorstel van de vermelde raadsleden dat stelt dat gemeentelijke vrijetijdsdiensten het nodige doen om op relatief korte termijn een voorstel van gemeentelijk reglement ter verdeling van de middelen uit het Vlaams Noodfonds op te maken en om het voorstel van reglement op haar beurt voor te leggen voor advies aan de gemeentelijke adviesraden.

 

 

Publicatiedatum: 04/11/2020