Notulen gemeenteraad van 26 11 2020

 

Aanwezig:

Peter T. Van Hecke, Voorzitter;

Bart Van Hulle, Burgemeester;

Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville en Marleen Van den Bussche, Schepenen;

Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems, Raadsleden;

Tijs Van Vynckt, Algemeen directeur.

 

Vanaf punt 3 vervoegt Marten De Jaeger, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 15 verlaat Peter E. Van Hecke, Schepen de zitting omwille van een belangenconflict.

Vanaf punt 16 vervoegt Peter E. Van Hecke, Schepen de zitting.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Marten De Jaeger verlaat de zitting.

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Marten De Jaeger verlaat de zitting.

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE LIVESTREAMOPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 29 OKTOBER 2020

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

          De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

          De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 29 oktober 2020 gelivestreamd en werd sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

          Er werd een opmerking ingediend bij de algemeen directeur en een aangepaste aangepaste versie van de notulen wordt aan de raadsleden ter beschikking gesteld.

Tussenkomst raadsleden

          Algemeen directeur Tijs Van Vynckt deelt mee dat schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) opmerkte dat hij bij de behandeling van punt 46. "Retributie op de inname van het openbaar domein voor bouw- en andere werken" in de gemeenteraadszitting van 29 oktober 2020 meedeelde dat het afhalen van borden voor particulieren gratis was.
De opmerking van schepen Van Landschoot wordt in de notulen van de zitting van 29 oktober toegevoegd en het besluit zal hernomen worden in de gemeenteraadszitting van 17 december met de wijziging die door schepen Van Landschoot meegedeeld werd.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen, aangevuld met de opmerking van schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) bij punt 46, en de audiovisuele livestreamopname van de zitting van de gemeenteraad van 29 oktober 2020 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

3.   INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - IVM - (BUITENGEWONE) - ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING AGENDA - VASTSTELLING MANDAAT VERTEGENWOORDIGERS-

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22°de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

            De statuten van IVM, zoals vastgesteld door de buitengewone algemene vergadering dd. 12 december 2018, inz. artikel 30 bis

 

Feiten

            In een aangetekend schrijven dd. 23 oktober jl. deelt IVM mee dat een (buitengewone) algemene vergadering wordt georganiseerd op 9 december 2020 om 19.00u. via Microsoft Teams en Livestream.

            De dagorde werd door de Raad van Bestuur van IVM van 9 december 2020 als volgt samengesteld:

1.Activiteiten en strategieën voor volgend boekjaar (2021) - bespreking.

2.Begroting IVM 2021 - goedkeuring

3.Impact Coronacrisis op werking IVM- bespreking.

4.Warmtelevering - stand van zaken.

5.Aanstelling plaatsvervangend vertegenwooridger raad van bestuur Lievegem - beslissing.

6.Varia

            Aanduiding vertegenwoordiging : in de gemeenteraad van 27 februari 2019 werden de Hr. R. De Smet, Mevr. A. van Hoorebeke en de Hr. J. Van Landschoot als vertegenwoordigers aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van IVM voor de huidige legislatuur, de Heren G. De Roo, D. Vannevel en Mevr. C. Verplaetse werden aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger

            Bij beslissing van de gemeenteraad van Maldegem van 27 februari 2019 werd de Hr. Peter T. Van Hecke voorgedragen als bestuurder bij IVM, hij werd door de algemene vergadering van IVM van 20 maart 2019 benoemd als bestuurder.

 

Argumentatie

            Het is aangewezen dat de gemeente als deelnemer in de intergemeentelijke opdrachthoudende Vereniging voor huisvuilverwerking Meetjesland (IVM) aanwezig is op de algemene vergadering van IVM, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door voorzitter Peter Van Hecke (N-VA-

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de agenda van de algemene vergadering van IVM van 9 december 2020 en de afzonderlijke agendapunten die dit vereisen, goed :

1.Activiteiten en strategieën voor volgend boekjaar (2021) - bespreking.

2.Begroting IVM 2021 - goedkeuring

3.Impact coronacrisis op werking IVM 2021 - goedkeuring.

4.Warmetlevering - stand van zaken.

5.Aanstelling plaatsvervangend vertegenwooridger raad van bestuur Lievegem - beslissing.

6.Varia

 

Artikel 2:

De vertegenwoordigers of plaatsvervangende vertegenwoordigers van de gemeente te mandateren om op de algemene vergadering van IVM van 9 december 2020 hun stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in de gemeenteraad van heden inzake deze aangelegenheid en verder al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Artikel 3:

In toepassing van artikel 30bis van de statuten van IVM, worden de stemmen van de gemeente (23.689 stemmen) waarover iedere vertegenwoordiger voor dit mandaat beschikt, evenredig verdeeld onder de verschillende vertegenwoordigers die aan de algemene vergadering van IVM van 9 december 2020 deelnemen

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

4.   INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - VENECO - (BUITENGEWONE) ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING AGENDA - MANDAAT VERTEGENWOORDIGERS

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22°de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid, en art. 436 met betrekking tot de onverenigbaarheden

Artikel 33 § 5 van de gecoördineerde statuten van Veneco van 1 juli 2020 dat stelt dat de vertegenwoordiger voor de volledige duur van de legislatuur kan worden aangeduid, de concrete inhoud van het mandaat van de vertegenwoordiger daarentegen dient herhaald te worden voor elke Algemene Vergadering;

 

 

 

Feiten

             De gemeente Maldegem is vennoot van de intergemeentelijke vereniging Veneco.

Veneco deelde in een aangetekend schrijven dd. 23 oktober 2019 mee de buitengewone algemene vergadering 2020 te houden op 10 december ek. om 18.00u. in Brouwerij Huyghe te Melle of, indien noodzakelijk, op digitale wijze.

De dagorde is als volgt samengesteld:

1.Goedkeuring schriftelijke en digitale vergaderwijze wegens uitzonderlijke omstandigheden (indien noodzakelijk)

2.Akteneming/goedkeuring van verslag 60ste Jaarvergadering dd. 11-06-2020

3.Goedkeuring werkprogramma en begroting 2021

4.Toetreding nieuwe vennoten

            OCMW Kaprijke

            OCMW Lochristi

            OCMW Melle

            OCMW Sint-Laureins

            OCMW Zelzate

            OCMW Zulte

            Politiezone Deinze – Zulte – Lievegem

            Politiezone Puyenbroeck

            Welzijnsband Meetjesland

5.Aanstellen vertegenwoordiger Algemene Vergadering Solva

6.Benoeming en desgevallend ontslag van bestuurders en deskundigen

Voor de Algemene vergaderingen van Veneco werd in de gemeenteraad van 27 februari 2019 Mevr. Katleen De Kesel aangeduid als vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging Veneco, dit voor de volledige duur' van de legislatuur, mevr. Annuska Van Hoorebeke werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

            De afgevaardigde mag geen lid zijn van de Raad van Bestuur.

 

Argumentatie

          Het is aangewezen dat de gemeente als houder van 139 aandelen deelneemt aan de jaarvergadering van de intergemeentelijke vereniging Veneco, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

             door schepen Peter Van Hecke (Open Vld)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De agenda en elk van de afzonderlijke punten van de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de Intergemeentelijke Vereniging Veneco die plaatsvindt op 10 december 2020 worden goedgekeurd:

1.Goedkeuring schriftelijke en digitale vergaderwijze wegens uitzonderlijke omstandigheden (indien noodzakelijk)

2.Akteneming/goedkeuring van verslag 60ste Jaarvergadering dd. 11-06-2020

3.Goedkeuring werkprogramma en begroting 2021

4.Toetreding nieuwe vennoten

-OCMW Kaprijke

-OCMW Lochristi

-OCMW Melle

-OCMW Sint-Laureins

-OCMW Zelzate

-OCMW Zulte

-Politiezone Deinze – Zulte – Lievegem

-Politiezone Puyenbroeck

-Welzijnsband Meetjesland

5.Aanstellen vertegenwoordiger Algemene Vergadering Solva

6.Benoeming en desgevallend ontslag van bestuurders en deskundigen

 

Artikel 2.

Aan de vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem, houder van 139 aandelen, die zal deelnemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de Intergemeentelijke Vereniging Veneco die plaatsvindt op 10 december 2020 om 18.00 u in ‘‘Brouwerij Huyghe’ – Geraardsbergsesteenweg 4/B – 9090 Melle - of digitaal - wordt het mandaat gegeven om,

 

Er aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen om de agendapunten van de Algemene Vergadering uit te voeren.

 

Deel te nemen aan elke latere algemene vergadering met dezelfde dagorde, in geval de op 10 december 2020 geplande algemene vergadering niet rechtsgeldig zou kunnen beraadslagen en daarbij aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen om de agendapunten van de Algemene Vergadering te realiseren.”

 

Artikel 3.

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van de hierbij genomen beslissingen en deze over te maken aan de toezichthoudende overheid en er kennis van te geven aan Veneco, ter attentie van mevrouw Veronique Verstraeten, Panhuisstraat 1, 9070 Destelbergen.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

5.   EERSTELIJNSZONE VZW ZORGRAAD WEST-MEETJESLAND - GOEDKEURING SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

          Artikel 392 van het DLB bepaalt dat twee of meer gemeenten een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid kunnen vormen om, zonder beheersoverdracht, een welbepaald project van gemeentelijk belang te verwezenlijken. Overwegende dat het samenwerkingsverband andere overheden dan gemeenten als deelnemer mag hebben krachtens art. 392, vierde lid DLB en zich dan “interbestuurlijk samenwerkingsverband” mag noemen.

          Het Koninklijk besluit van 22 mei 2019 betreffende de lokale noodplanning.

          Het “Draaiboek Schakelzorgcentra” van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid, gepubliceerd op www.zorg-en-gezondheid.be.

          Het decreet van 26 april 2019 op de organisatie van de eerstelijnszorg.

          Besluit van de Vlaamse Regering 17.05.2019 tot erkenning en subsidiëring van de zorgraden en houdende inwerkingtreding van het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders.

          Besluit van de Vlaamse Regering 26.06.2020 tot toekenning van een subsidie aan de zorgraden in het kader van de bestrijding van de Covid-19-pandemie.

 

Feiten

          Eerstelijnszones zijn opgericht om het werk van zorg- en hulpverleners en lokale overheden beter op elkaar af te stemmen. Het doel is een effectieve en kwalitatieve eerstelijnszorg waar de burger centraal staat en die toegankelijk is voor iedereen.

          Een eerstelijnszone is een

          geografisch afgebakend gebied;

          gevormd door 1 of meerdere gemeenten;

          aangestuurd door een zorgraad.

 

          In Vlaanderen zijn sedert 1 juli 2020 60 zorgraden erkend. Zij worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. In het Meetjesland zijn er twee zorgraden actief, nl. West-Meetjesland (Lievegem, Maldegem en Aalter) en Oost-Meetjesland (Zelzate, Eeklo, Sint-Laureins, Assenede, Evergem en Kaprijke). De Zorgraden van beide eerstelijnszones werken heel nauw samen. In elke Zorgraad zitten er gemandateerden van en voor de lokale besturen:

          Algemene vergadering: alle geïnteresseerde eerstelijnszorgverleners en welzijnsdiensten kunnen lid worden en deelnemen aan deze vergadering. Deze vergadering komt éénmaal per jaar samen. 

          Bestuursorgaan: is decretaal onderverdeeld in clusters en bevat 6 vertegenwoordigers in de cluster lokale besturen, 6 personen voor de cluster welzijn, 6 deelnemers voor de cluster gezondheidszorg en 4 optionele partners. Voor Maldegem werden Koen Cromheecke en Kiran Van Landschoot als vertegenwoordigers aangeduid door de gemeenteraad in zitting van 24 april 2019.

          Dagelijks bestuur: neemt alle dagelijkse beslissingen en bestaat uit een vertegenwoordiging van het bestuursorgaan:

Zorgraad West-Meetjesland: Elke Vastiau (voorzitter), Danny Sagaert (penningmeester), Sofie Van Kerckvoorde (ondervoorzitter) en Ineke Poelman (secretaris).

 

Argumentatie

          Beide Zorgraden hebben een werkingsbudget gekregen van 65.814,90 euro (Oost) en 47.160,80 (West). Hiermee worden sinds 1 juli 2020 3 stafmedewerkers vergoed en worden de actieplannen rond de prioritaire taken uitgewerkt en uitgevoerd.

 

          Wat zijn nu, volgens het decreet, de prioritaire taken van de Zorgraad?

          De zorgraad van een eerstelijnszone heeft heel wat taken. Vijf daarvan zijn prioritair:

          Afstemming organiseren tussen de zorgaanbieders onderling, tussen de zorgaanbieders en andere organisaties, diensten en personen met een meer gespecialiseerd zorgaanbod, alsook tussen de zorgaanbieders en de personen met een zorg- en ondersteuningsnood, mantelzorgers en vrijwilligers;

          Het stimuleren van de interdisciplinaire samenwerking, waaronder ook gegevensdeling, tussen de zorgaanbieders binnen de eerstelijnszones;

          Kringwerking stimuleren: het ondersteunen van verenigingen die alle vrijwillig toegetreden zorgaanbieders groeperen die binnen een eerstelijnszone hun beroepsactiviteit uitoefenen;

          Het ondersteunen van de ontwikkeling van het geïntegreerd breed onthaal (GBO), voor wat betreft de afstemming en samenwerking met zorgaanbieders en het realiseren van een maximale rechtentoekenning en toegang tot diensten en voorzieningen;

          Het aanleveren van gegevens voor de Sociale Kaart.

 

          Ten gevolge van de coronacrisis hebben alle Zorgraden bijkomende opdrachten gekregen van de Vlaamse overheid. In de beginfase van de crisis waren beide Zorgraden in oprichting, dus nog niet erkend en gesubsidieerd. De Zorgraden beschikten toen ook niet over stafmedewerkers om deze opdrachten uit te voeren. De toekomstige leden van de Zorgraden hebben deze taken, zonder enige vorm van vergoeding, opgenomen naast hun werkzaamheden als zorg- of hulpverlener.

          In de maand april zijn beide Zorgraden betrokken geweest bij de voorbereiding van het Schakelzorgcentrum Sanapolis in Sijsele. De vraag naar de Zorgraden was vooral het bemannen van dit centrum met eerstelijnsdiensten en vrijwilligers, zoals verpleegkundigen, artsen, maatschappelijk werkers, verzorgenden en logistiek. Eens het duidelijker werd dat er op vele plaatsen geen nood was aan een extra beddenhuis is er een volgende opdracht toegekend, nl. het inventariseren van vragen en noden in voorzieningen (woon- en zorgcentra, instellingen voor personen met een handicap ...), want zij stonden toen enorm onder druk. Ook deze opdracht is ter harte genomen door leden van de Zorgraden in oprichting en dit in samenwerking met de aangestelde noodplanningscoördinator.

 

          Ondertussen zijn we een heel eind verder in de crisis en heeft de overheid nog een aantal nieuwe opdrachten en functies geïntroduceerd waarbij het verlenen van advies en het inschakelen van expertise vanuit de eerste lijn voorop staat bij het beheersen van lokale uitbraken. Er werd gevraagd om per eerstelijnszone een COVID-19-team op te richten. De Vlaamse overheid heeft 15.000 euro per eerstelijnszone vrijgemaakt voor de werking van dit COVID-19-team. Dit is een groep van verschillende zorg- en hulpverleners uit diverse disciplines die zich vanuit hun expertise samen buigen over hoe deze crisis lokaal op een gedragen manier kan aangepakt worden. Het team bestaat naast de teamleaders, i.c. de stafmedewerkers Griet De Paepe en Stien Van Laere en de medische SPOC (mSPOC) dokter Alain Van Hevele uit Laurens De Cleyn, Sofie Van Kerckvoorde, Ineke Poelman, Tommy Sierens, Dirk Van Damme, Nancy Sturtewagen, Francoise Vercruysse, An De Caluwe, Petra Van Damme, Kurt Sercu en Bernard Brondel.

 

          Teamleaders:  zij volgen de coronacijfers op via de Zorgatlas. De teamleaders zijn dagelijks van 8.00 u tot 20.00 u bereikbaar voor vragen met betrekking tot de Zorgatlas en voor vragen bij lokale uitbraken.

          mSPOC: heeft toegang tot de individuele patiëntengegevens van de Zorgatlas. De medische expert kan de patiëntgegevens gericht delen met andere zorgprofessionals met een medisch beroepsgeheim, zoals de psycholoog, de maatschappelijk werker, medische profielen vanuit het lokale bestuur met het oog op het bestrijden van uitbraken. De medische expert mag deze gegevens vanuit het medisch geheim in principe niet structureel delen met een burgemeester. Het lokaal bestuur kan wel gericht gegevens krijgen, bv. om hulp te bieden aan een patiënt of bij het sociaal begeleiden van een isolatie.

 

          Het COVID-19-team moet zich buigen over verschillende thema’s:

          sensibilisering van de bevolking;

          beschermingsmateriaal;

          wat te doen bij een lokale uitbraak;

          de vragen en noden verder opvolgen van voorzieningen;

          de opvolging van kwetsbare groepen.

 

          Voor de opvolging van kwetsbare personen is er een draaiboek uitgewerkt dat past binnen scenario 2, het scenario dat tijdens het burgemeestersoverleg van 11 augustus 2020 goedgekeurd werd. Hierbij zal een pool van huisbezoekers opgericht worden, bij voorkeur maatschappelijk werkers van de sociale diensten van het OCMW, CAW en de diensten voor maatschappelijk werk van de mutualiteiten (DMW). De spilfiguur is de huisarts die kan aangeven wanneer we te maken hebben met een kwetsbaar persoon en er een huisbezoeker ingezet moet worden. Het stappenplan vindt u ook als bijlage en is recent aan de medewerkers van het OCMW, CAW en DMW en de huisartsenkringen bezorgd. De Zorgraden ontvangen elk 93.000 euro om de mSPOC te vergoeden en om de meest kwetsbaren extra te ondersteunen door de pool van huisbezoekers. Binnen de Zorgraden wordt er momenteel gezocht naar een coördinator die de verbinding moet maken tussen de pool van huisbezoekers, de huisartsen en de mSPOC. Er wordt ook per Zorgraad een Field Agent van de Vlaamse overheid ter beschikking gesteld voor maximum 38u per week. Deze persoon zal samen met de coördinator een tandem vormen tussen de lokale en Vlaamse contact- en brontracing. In het kader van scenario 2 vraagt de Vlaamse overheid dat een samenwerkingsovereenkomst afgesloten wordt tussen de lokale besturen en beide Zorgraden. Deze ligt ter goedkeuring voor.

 

          De namen van vrijgestelde medewerkers voor huisbezoeken of eventuele vrijwilligers die deel uitmaken van de pool huisbezoekers zullen later door de deelnemende gemeenten worden ingevuld op de samenwerkingsovereenkomst. Er wordt door de Zorgraad gevraagd dat elke gemeente minimaal 4 uur per week hiervoor een maatschappelijk werker vrijstelt. Om dit praktisch te organiseren is het aangewezen om alle maatschappelijk werkers van de sociale dienst op te geven als kandidaat-huisbezoeker. Zij zullen een vertrouwelijkheidsverklaring moeten ondertekenen.

          Deze samenwerkingsovereenkomst wordt ook voorgelegd ter ondertekening aan het CAW en aan de ziekenfondsen.

 

Financiële weerslag

          De zorgraden worden gesubsidieerd door de Vlaamse Regering in het kader van hun contact- en bronopsporing ter bestrijding van de covid 19-pandemie.

Tussenkomsten

             door raadslid Anneke Gobeyn (CD&V)

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met vzw Zorgraad West-Meetjesland principieel goed met volgende formulering:

 

 

Samenwerkingsovereenkomst

Tussen

Vzw Zorgraad West-Meetjesland, met maatschappelijke zetel te Oostveldstraat 91 te Eeklo en met ondernemingsnummer 0474.576.426 en vertegenwoordigd door Elke Vastiau, voorzitter.

en

gemeente Lievegem, vertegenwoordigd door burgemeester Tony Vermeire en algemeen directeur Eddy De Mits

en

gemeente Maldegem vertegenwoordigd door burgemeester Bart Van Hulle en algemeen directeur Thijs Van Vynckt

en

gemeente Aalter vertegenwoordigd door burgemeester Karel De Crem en algemeen directeur Luc Jolie

en

Centrum Algemeen Welzijnswerk Oost-Vlaanderen VZW met maatschappelijke zetel te Visserij 153, 9000 Gent en met ondernemingsnummer 0508.774.601 en vertegenwoordigd door Frances Van Belle, teamverantwoordelijke

en

CM Midden-Vlaanderen, ziekenfonds, met maatschappelijke zetel te Martelaarslaan 17, 9000 Gent en met ondernemingsnummer 0874.853.490 en vertegenwoordigd door Fobe Nancy, directeur Gezondheid Welzijn en Participatie

en

Bond Moyson Oost-Vlaanderen, ziekenfonds, met maatschappelijke zetel te Tramstraat 69 9052 Zwijnaarde en met ondernemingsnummer 0411.716.696 en vertegenwoordigd door Willockx Sarah, provinciaal secretaris

en

Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen, ziekenfonds, met maatschappelijke zetel Statieplein 12, 9300 Aalst en met ondernemingsnummer 0418.99.418 en vertegenwoordigd door van Moer Veronique, manager Vlaamse materies.

en

LM Oost-Vlaanderen, ziekenfonds, met maatschappelijke zetel te Brabantdam 109, 9000 Gent en met ondernemingsnummer 0411.775.886 en vertegenwoordigd door De Waele Cathy, algemeen directeur

en

Partena, ziekenfonds, met maatschappelijke zetel te Sluisweg 2 bus 1 9000 Gent en met ondernemingsnummer 0411 696 011 en vertegenwoordigd door Staessen Joeri, directeur

 

(Deze organisaties behoren tot het brede werkveld van de ELZ waarin de zorgraad ressorteert: CAW, DMW mutualiteiten, diensten voor gezinszorgzorg, diensten voor thuisverpleegkunde, Riso, verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers ,…)

 

Hierna genoemd: de ondertekende partijen

 

 

Deze samenwerkingsovereenkomst wordt opgesteld met het oog op het ontvangen van subsidies in het kader van het ‘Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een subsidie aan de zorgraden om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken’. 

 

 

 

ONDERWERP VAN DE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

 

Deze overeenkomst wordt afgesloten om tegemoet te komen aan de verplichting uit het Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een subsidie aan de zorgraden om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken. Artikel 2 van dit besluit stelt dat in de schoot van de zorgraden een pool van huisbezoekers moet opgericht worden waarmee de 3 in het BVR omschreven rollen of taken kunnen uitgevoerd worden, m.n.:

          COVID-coaching: het voorbereiden van de burger op een contact vanuit het (centrale) callcenter evenals het ondersteunen van de burger in zelfisolatie,

          complexe contactopsporing: het inventariseren van de verschillende contacten van een indexpatiënt in een complexe situatie (bv. evenement, horeca),

          bronopsporing: het leggen van verbanden waardoor ogenschijnlijk ad random besmettingen tot één en dezelfde bron kunnen worden teruggebracht (bv. één bedrijf).

 

De overeenkomst richt zich specifiek naar volgende afspraken :

          de organisatie en coördinatie van de pool huisbezoekers : wie neemt hierbinnen welke rol op en welke aandeel van de voorziene subsidie wordt hiervoor ter beschikking gesteld ;

          deelname aan de pool huisbezoekers : per organisatie wordt bepaald wie ze als huisbezoeker voor welk aandeel (uitgedrukt in delen van ½ werkdag) ter beschikking kunnen stellen van de pool huisbezoekers.

 

 

ORGANISATIE EN COÖRDINATIE VAN DE POOL HUISBEZOEKERS

De pool huisbezoekers wordt ingericht binnen het COVID-19 team van de zorgraad. In het kader van deze samenwerkingsovereenkomst worden de nodige afspraken gemaakt om te bepalen door wie de organisatie en coördinatie van de pool huisbezoekers wordt uitgevoerd.  Deze taken kunnen worden opgenomen door medewerkers van de zorgraad, één of meer lokale besturen of een organisatie binnen het werkingsgebied van de eerstelijnszone.

Hieronder volgt een opsomming van te voorziene organisatie- en coördinatietaken:

(in deze lijst kunnen volgens afspraak taken toegevoegd of geschrapt worden)

          Centraal aanspreekpunt zijn voor huisartsen m.b.t. (potentieel) complexe casussen n.a.v. contactonderzoek en quarantainemaatregelen, wat betreft de niet-medische aspecten

          Organisatie pool huisbezoekers

          Samenstelling pool

          Opleiding organiseren

          Beheer persoonlijke beschermingsmaterialen 

          Coördinatie opdrachten pool huisbezoekers 

          Triage inkomende dossiers huisartsen, i.s.m. medisch expert

          Inschakelen huisbezoekers (planning)

          Organiseren bereikbaarheid + permanentie pool huisbezoekers

          Aansturing pool huisbezoekers

          Ondersteunen en coachen huisbezoekers

          Evt. complexe dossiers mee opnemen (vb. opname nodig) 

          Capteren opleidingsnoden 

          Evt. intervisie organiseren

          Brugfunctie verzorgen tussen de huisbezoekers  en de toegewezen lokale field agent

          Vanuit de helikopterview die men op eerstelijnszoneniveau heeft signaalfunctie opnemen (knelpunten, opportuniteiten, prioriteiten…)

          M.b.t. de lokale situatie: t.a.v. lokale besturen

          M.b.t. de eerstelijnszone: t.a.v. de zorgraad

          M.b.t. vraag en aanbod lokaal of bovenlokaal

 

De hierboven genoemde organisatie- en coördinatietaken zullen worden opgenomen door VZW Zorgraad West-Meetjesland – Oostveldstraat 91 9900 Eeklo

 

(naam en adresgegevens van de organisatie(s) en/of het/de loka(a)l(e) bestu(u)r(en) die deze taken zullen opnemen, indien mogelijk met naam en voornaam van de persoon die hiervoor worden aangewezen)

 

De beschikbare middelen voor deze taak die in het kader van het bovengenoemde BVR worden toegewezen aan de zorgraad, zullen als volgt worden verdeeld tussen bovengenoemde organisatie(s) en/of loka(a)l(e) bestu(u)r(en)

 

DEELNAME AAN DE POOL HUISBEZOEKERS

 

De pool huisbezoekers wordt samengesteld uit ervaren mensen.  De voorkeur gaat uit naar mensen met een zorg- of welzijnsprofiel bv.:

          maatschappelijk werkers van de lokale besturen (OCMW), of voorzieningen werkzaam in de eerstelijnszone (CAW, Dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds , Dienst voor Gezinszorg, CGG…)

          lokale buurtwerkers

          straathoekwerkers

Ook vrijwilligers kunnen deel uitmaken van de pool huisbezoekers op voorwaarde dat ze beschikken over dezelfde competenties en kwalificaties als de beroepsprofielen.

 

Competenties waarover de huisbezoekers dienen te beschikken zijn o.m.

          outreachend te werken

          zorg- en ondersteuningsnoden in te schatten o.b.v. vraagverheldering gepast door te verwijzen

         

De verwachte kennis en vaardigheden:

          kennis van de sociale kaart - zowel het aanbod aan vrijwilligerswerk als het professionele het zorgaanbod - van het werkingsgebied

          motiverende gesprekvoering kunnen voeren

          oplossingsgericht zijn

          empathisch zijn

         

De huisbezoekers worden binnen hun organisatie voor een aangeduid deel van hun tijd vrijgesteld om bij te dragen aan de uit te voeren huisbezoeken.  De minimale voorziene vrijstelling is 1 dagdeel (4 uren) per week.  In het kader van deze samenwerkingsovereenkomst worden de taken die worden uitgevoerd als huisbezoeker beschouwd als behorende tot het reguliere takenpakket van de beroepskracht.  Er wordt hiervoor dus geen aparte vergoeding voorzien.  Indien er omwille van de epidemiologische situatie geen nood is aan de inzet van (een deel van) de voorziene huisbezoekers, blijven deze medewerkers uiteraard binnen hun eigen organisatie prestaties leveren.  Huisbezoekers blijven onder de aansturing, aansprakelijkheid en verzekering van hun respectieve werkgevers vallen. 

 

(Geef in onderstaande tabel – per huisbezoeker – op welke organisatie haar/hem vrijstelt en het aantal uren waarvoor de huisbezoeker inzetbaar is voor de pool)

 

Naam en voornaam huisbezoekerTewerkstellende organisatie#uren inzetbaar

 

 

 

 

 

 

 

Voor de vrijwilligers die deel uitmaken van de pool huisbezoekers wordt hieronder bepaald welke organisatie deze vrijwilligers inschrijft in de vrijwilligersverzekering en welke organisatie de vrijwilligersvergoeding uitbetaalt.

 

Naam en voornaam vrijwilligerOrganisatie die vrijwilliger inschrijft en vrijwilligersvergoeding uitbetaalt#uren inzetbaar

 

 

 

 

 

 

DUUR VAN DEZE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

Deze overeenkomst wordt aangegaan voor bepaalde tijd beginnend bij de ondertekening van deze overeenkomst en uiterlijk eindigend op 31 juli 2021.

 

Opgesteld in 2 exemplaren, ondertekend te Eeklo op 13/10/20, waarvan elke ondertekende partij verklaart er één ontvangen te hebben. Eén exemplaar wordt toegestuurd aan het Agentschap Zorg en Gezondheid om te voldoen aan de subsidievoorwaarde in het kader van het voornoemde BVR

 

VOOR AKKOORD

 

Voor VZW Zorgraad West-Meetjesland

Vastiau Elke, voorzitter

 

Voor Aalter

De Crem Karel, burgemeester

 

Voor Lievegem

Vermeire Tony, burgemeester

 

Voor Maldegem

Van Hulle Bart, burgemeester

 

Voor CAW

Frances Van Belle, teamverantwoordelijke

 

Voor CM Midden-Vlaanderen

Nancy Fobe, directeur Gezondheid, welzijn en participatie

 

Voor LM Oost-Vlaanderen

De Waele Cathy, algemeen directeur

 

Voor Bond Moyson Oost-Vlaanderen

Sarah Willockx, provinciaal secretaris

 

Voor Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen

Van Moer Veronique, manager Vlaamse materies

 

 

Artikel 2

De namen van vrijgestelde medewerkers voor huisbezoeken of eventuele vrijwilligers die deel uitmaken van de pool huisbezoekers zullen later door de deelnemende gemeenten worden ingevuld.

 

Artikel 3

De gemeente Maldegem zal in totaal maximaal 4 uur per week hiervoor een maatschappelijk werker vrijstellen. Alle maatschappelijk werkers van de sociale dienst worden opgegeven als kandidaat-huisbezoeker.

 

Artikel 4

Burgemeester Bart Van Hulle krijgt het mandaat om namens de gemeente Maldegem de definitieve samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

6.   AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER HOUDENDE HET INRICHTEN VAN EEN WOONERF IN ADEGEM-DORP OMGEVING HOOGEN PAD

 

Juridische gronden

          Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

            Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

            Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

            Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

            Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer.

            Beslissing college van burgemeester en schepenen van 19 oktober 2020 betreffende de invoer van verkeersmaatregelen Adegem-Dorp omgeving Hoogen Pad

 

Feiten

          Naar aanleiding van de verkeersonveilige situaties aan de achterzijde van school VBS De Papaver, gevestigd in Adegem-Dorp, nam de directie mevr. Annelies Lammertyn contact op met de schepen van Openbare Werken om deze problematiek te melden.

          Op donderdag 4 september 2020 vond een overleg plaats met de directie van de school VBS De Papaver, schepen van Openbare Werken en de dienst omgeving - afdeling mobiliteit.

          Om tegemoet te komen aan de veiligheidseisen en noden in tijden van Covid-19 heeft het schoolbestuur meerdere in- en uitgangen gecreëerd. Ook aan de achterzijde van het schoolgebouw (zijde CC Den Hoogen Pad) werden extra in- en uitgangen gecreëerd. De verkeersonveilige situaties spelen zich voornamelijk af aan de achterzijde van het schoolgebouw.

          Op donderdag 10 september 2020 werd bovenstaande afgetoetst bij de 1ste Commissaris / Korpschef ad interim Francis Van Hove.

 

Argumentatie

             Omdat veel kinderen op een korte tijdspanne gelijktijdig aankomen of vertrekken, zijn er soms gevaarlijke piekmomenten. Ouders parkeren hun voertuig op de parking gelegen aan Den Hoogen Pad of het kerkhof en gaan te voet verder naar de ingang van de school. Ouders en kinderen stappen op de rijbaan, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Om de voetgangers juridisch te beschermen, wordt geopteerd om een woonerf in voeren (zie inplantingsplan 1 in de bijlage).

 

             Voorstel invoer woonerf

             Het voorstel zou zijn om het gebied gelegen aan de achterzijde van het schoolgebouw het statuut woonerf toe te kennen. Dit om enerzijds de rechten van de weggebruiker te garanderen en anderzijds om de voetgangers en de fietsers meer beweegruimte te geven, teneinde de veiligheid kan worden gegarandeerd.

 

             Wat is een woonerf?

             Een woonerf is een zone van één of meerdere speciaal ingerichte openbare wegen waarvan de toegangen aangeduid zijn met de verkeersborden F12a en de uitgangen met de verkeersborden F12b (zie afbeelding 2 en signalisatieplan in de bijlage).

 

             In een woonerf zijn speciale verkeersregels van toepassing. Deze staan bepaald in artikel 22bis van het KB van 1 december 1975 (wegcode):

             De voetgangers mogen de ganse breedte van de openbare weg gebruiken;

             De bestuurders mogen de voetgangers niet in gevaar brengen en ze niet hinderen; zo nodig moeten zij stoppen. Zij moeten bovendien dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van kinderen;

             De snelheid is beperkt tot 20km/uur;

             Het parkeren is verboden, behalve:

             op de plaatsen die zijn afgebakend door wegmarkeringen of door een wegbedekking

in een ander kleur en waar de letter P aangebracht is;

             op plaatsen waar een verkeersbord het toelaat.

 

             Inrichten woonerf

             De toe- en uitgangen van het woonerf moeten herkenbaar worden gemaakt. Het woonerf wordt aan elke ingang en uitgang respectievelijk voorzien van de verkeersborden F12a en F12b. Bijkomend dient het specifieke karakter van het woonerf bij een eerste oogopslag duidelijk worden.

             De weg mag niet worden verdeeld in een rijbaan en een trottoir, aangezien alle weggebruikers de gehele breedte van de beschikbare ruimte mogen gebruiken.

             De plaatsen die worden voorbehouden voor het parkeren worden, in principe, afgebakend door witte markeringen of door een wegbedekking in een ander kleur. Bovendien moet op elke plaats de letter 'P' worden aangebracht op de grond, dit in een hoek van de parkeerplaats. Uitzonderlijk kunnen de borden E9a en E9b worden aangebracht om een parking te signaleren of een parkeerplaats te reserveren.

             Opmerking: gelet op de huidige inrichting van Adegem-Dorp omgeving Hoogen Pad  leent dit gebied zich ertoe om te worden gesignaleerd als woonerf. De reguliere parkeerplaatsen zijn reeds afgebakend. Per parkeerplaats dient er nog bijkomend een letter 'P' te worden aangebracht.

 

             Een tweede problematiek die werd aangekaart situeert zich op de zijtak van Adegem-Dorp richting de achterzijde van het schoolgebouw De Papaver (zie foto 1 in de bijlage). Veel ouders willen hun kinderen zo dicht mogelijk bij de poort ophalen of afzetten en maken dan ook gebruik van de nabijgelegen parkeerplaatsen gelegen aan de achterzijde van het schoolgebouw. Bij het in- en uitrijden van deze parkeerplaatsen kruist de wagen de zone waar de fietser rijdt, waardoor de kans op een botsing tussen auto's en fietsers zeer groot is.  Om deze conflicten te vermijden wordt geopteerd om er een schoolstraat in te voeren. Deze maatregel wordt in een tijdelijke politieverordening opgenomen, zodat alle betrokkenen voldoende de tijd hebben om zich aan te passen aan de nieuwe situaties en er de voor- en nadelen objectief te analyseren.

 

             Plaatsbezoek 11 september 2020

             Vooraleer maatregelen te treffen, is het aangewezen om de situatie ter plaatse te observeren. Dit plaatsbezoek werd ingeplant op vrijdag 11 september 2020. Hieronder volgen de bevindingen van de 1ste Commissaris / Korpschef:

             "Heb vanmorgen tussen 0800 en 0830 u in burger toezicht uitgeoefend aan de achterzijde van de school.

             25 auto’s naar parking kerkhof;

             31 auto’s naar parking CC;

             1 voertuig is langs de weg gestopt om kind te laten uitstappen (geen parkeren);

             Vanaf 0810 u was vrijwilliger aanwezig om toezicht te houden op weg naar parking schoolpersoneel; heb er vanaf dan niemand meer zien inrijden;

             Geen gevaarlijke situaties opgemerkt; alles verliep rustig en overzichtelijk;

Wel de vaststelling dat ouders en kinderen meestal op de rijbaan lopen. Kan juridisch
probleem geven in geval van een ongeval.   Voetgangers zouden er namelijk in de begaanbare berm moeten lopen.

             In het algemeen dus een luxesituatie.  Er zijn weinig scholen die zoveel ruimte rondom hebben, en al zeker wat parkeerruimte betreft.  

             Op basis van wat ik vanmorgen heb vastgesteld, zou ik aan huidige parkeerregeling niets veranderen.   Beide parkings dus blijven gebruiken.

             Momenteel ligt het gebied in zone 30.   Als we het juridisch willen onderbouwen in het voordeel van de kinderen zouden we van die zone een woonerf kunnen maken.   Laat toe dat voetgangers de rijbaan mogen volgen.   Dan wordt het ook automatisch verboden om langs de rijbaan te parkeren.   En de snelheid wordt verlaagd naar 20.     Maar dit is zeker niet dringend omdat het risico op ongevallen daar erg laag ligt.

             Indien het de bedoeling is om bij aanvang en sluiten van de school het verkeer te weren in het specifiek straatje, behoort de 'schoolstraat' tot de mogelijkheden."

 

             Het voorstel werd afgetoetst met de directie van De Papaver en goed bevonden.

Tussenkomst raadsleden

             Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) licht het punt toe.

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement houdende het inrichten van een woonerf in Adegem-Dorp omgeving Hoogen Pad goed.

 

Artikel 2:

Het woonerf wordt als volgt afgebakend (zie plan in de bijlage):

          vanaf de toegang tot het terrein Hoogen Pad ter hoogte van de voetweg 54

          vanaf de grens voetweg 55 ter hoogte van de toegangsweg naar de school De Papaver

          vanaf Lekvijverswegel

          vanaf de verbinding tussen Staatsbaan nr. 72 – 74 en nr. 76 – 80 ( voetweg 54)

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F12a en F12b zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Op elke afgebakende parkeerplaats dient een aanduiding 'P' te worden aangebracht zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 4:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 5:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

          De heer Procureur des Konings

          De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

7.   VERBINDINGSPAD SCHOOL ADEGEM-DORP: CORRECTIE

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

          De beslissing van de gemeenteraad van 24 juni 2020, houdende goedkeuring van de overeenkomst voor het verbindingspad ter hoogte van de school Adegem-dorp.

 

Argumentatie

          Na het overmaken van de overeenkomst aan de school bleek dat in het originele artikel 4, zoals overgemaakt aan de gemeente, een tikfout geslopen was:

          artikel 4. Ontwikkelingsplannen school

          Partij 2 (het gemeentebestuur van maldegem) verbindt er zich om geen enkel initiatief met betrekking tot de grondstrook en de verbindingsweg te nemen die de toekomstige ontwikkelingsplannen van de school kan hypothekeren. Elk voornemen dat een impact kan hebben op de ontwikkelingsplannen van de school wordt voorafgaand ter goedkeuring voorgelegd aan partij 2 (moet zijn partij 1 = het schoolcomité Adegem en Kleit) en zal - zo nodig - het voorwerp uitmaken van een addendum bij huidige overeenkomst.

            Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze wijziging aan artikel 4 goed te keuren.

Tussenkomsten

             Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) licht het punt toe.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad wijzigt het artikel 4 van de overeenkomst tussen de Vrije Basissschool De Papaver en het Gemeentebestuur van Maldegem, zoals goedgekeurd in zitting van 24 juni 2020 als volgt:

Artikel 4. Ontwikkelingsplannen school

Partij 2 (het Gemeentebestuur van Maldegem) verbindt er zich om geen enkel initiatief met betrekking tot de grondstrook en de verbindingsweg te nemen die de toekomstige ontwikkelingsplannen van de school kan hypothekeren. Elk voornemen dat een impact kan hebben op de ontwikkelingsplannen van de school wordt voorafgaand ter goedkeuring voorgelegd aan partij 1 (vzw het schoolcomité Adegem en Kleit) en zal - zo nodig - het voorwerp uitmaken van een addendum bij huidige overeenkomst.

 

Artikel 2:

De gewijzigde overeenkomst wordt ter ondertekening voorgelegd aan de vzw Schoolcomité Adegem-Kleit.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

8.   VASTSTELLING TIJDELIJK EN EENMALIG REGLEMENT WINTERTERRASSEN IN AFWIJKING VAN HET ALGEMEEN TERRASREGLEMENT

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

            Het politiereglement betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein, zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 29 april 2020.

 

Feiten

            Er is een algemeen terrasreglement dat stelt dat seizoenterrassen moeten weggenomen zijn tussen 16 november en 14 maart.

            Meerdere uitbaters vragen nu (n.a.v. de coronacrisis) om een winterterras te mogen opzetten (o.a. 't Wit Peird, den Ossekop, 't Smoske, La Doce vita,...)

            Het lijkt aangewezen om een algemeen kader op te maken voor al deze aanvragen, bij wijze van eenmalige en tijdelijke uitzondering (tot 15 maart 2021) op het algemeen terrasreglement.

            Het ontwerp van tijdelijk reglement voorziet in volgende bepalingen:

Alle horecazaken in Maldegem komen in aanmerking en kunnen een aanvraag doen.

Eén zijde moet open blijven en de constructie mag niet verankerd zijn in het openbaar domein om te vermijden dat het een vaste constructie zou worden, waarvoor er een omgevingsvergunning zou moeten afgeleverd worden.

Wanneer er gewerkt wordt met een tent moet deze solide zijn, doorzichtige zijwanden hebben en het moet een doek van het type M2 of A2 zijn (moeilijk brandbaar).

Er mag geen verankering zijn op het openbaar domein (werken met gewichten of verankeren aan de zijwanden).

Commerciële reclame op de afdekking is niet toegelaten.

Er is geen kleurvereiste.

De opgelegde covid19-bestrijdingsmaatregelen voor de horeca moeten ook op het winterterras strikt opgevolgd worden.

Terrassen mogen niet verder gebruikt worden na sluitingsuur.

De obstakelvrije doorgang ten behoeve van passanten, bezoekers en hulpdiensten moet gevrijwaard blijven (1,5 m op voetpad en 4 m op straat).

Tent of tentzeil van >50 m² moet extern gekeurd worden met opgave van de maximale windbelasting.

Gemakkelijk brandbare materialen mogen niet gebruikt worden als afscherming of versiering.

Verticaal hangende doeken mogen het zicht op of het gebruik van een uitgang of deur niet belemmeren.

Bij aangekondigd stormweer moeten losse elementen verwijderd worden en het terras desnoods tijdelijk gedemonteerd.

Eventuele verwarmingselementen moeten vast gemonteerd zijn en gekeurd.

Er moeten voldoende blusmiddelen zijn, in overleg met de brandweer.

Indien de elektrische installatie aangepast werd, moet ze opnieuw extern worden gekeurd.

Politiereglementen blijven van toepassing.

De uitbater moet diens verzekeringsmaatschappij op de hoogte stellen van het winterterras.

            Een aanvraag wordt schriftelijk gedaan via de dienst lokale economie. Het schepencollege beslist, na advies van brandweer en politie.

            Voor dergelijk terras wordt geen retributie of belasting opgelegd. Het bestaande belastingreglement op de inname van het openbaar domein door terrassen, vastgesteld door de gemeenteraad op 18 december 2019 en gewijzigd op 24 juni 2020 zal met het oog op een gelijke behandeling met de houders van een jaarterras worden aangepast in de eerstvolgende gemeenteraadszitting.

 

Argumentatie

             Ook de Maldegemse horeca heeft omzetverlies geleden ten gevolge van de COVID19-crisis. Daarenboven maakt het coronavirus buiten veel minder kans dan binnen in een gebouw. Dit verantwoordt het eenmalig en tijdelijk toestaan van de mogelijkheid aan de Maldegemse horecazaken om een winterterras te plaatsen gedurende komende wintermaanden.

             Normering van dergelijke initiatieven op het vlak van brandveiligheid, mobiliteit en covid-maatregelen is nodig.

             Een algemeen kader biedt garantie op een gelijke behandeling van iedere aanvraag.

             Door te werken met een voorafgaande aanvraag kan dergelijk initiatief tijdig gestuurd worden vanuit de diensten in functie van de veiligheid vooraleer een uitbater kosten maakt en het terras effectief opgesteld wordt.

Tussenkomsten

             Schepen Peter Van Hecke (Open Vld) licht het punt toe.

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit om eenmalig en uiterlijk tot 15 maart 2021 winterterrassen toe te laten, in afwijking van het algemeen politiereglement betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein en in toepassing van een reglement winterterras in Maldegem winter 2020-2021 met goedkeuring van volgende formulering:

 

 

Reglement tijdelijke winterterrassen in Maldegem (winter 2020-2021)

 

Toepassingsgebied

 

Artikel 1:

Deze regeling is eenmalig en tijdelijk, tot en met 15 maart 2021 en van toepassing op de horecazaken in Maldegem.

 

Artikel 2:

De bepalingen van dit reglement maken tijdelijk een uitzondering op de bepalingen van het algemeen politiereglement betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein van de gemeente Maldegem.

 

Algemene bepalingen

 

Artikel 3:

Het plaatsen van een winterterras is onderworpen aan een voorafgaande vergunning van het college van burgemeester en schepenen voor zover aan de voorwaarden van dit reglement wordt voldaan.

 

Artikel 4:

Het vergunde terras is een uitbreiding van de verbruiksoppervlakte van de horecazaak. Het organiseren van andere activiteiten (bijvoorbeeld barbecue, plaatsen van tap, …) is verboden binnen het vergunde winterterras. Indien deze activiteiten echter georganiseerd worden naar aanleiding van een jubileum van de horecazaak of van sociaal-culturele aard zijn kan de schriftelijke en voorafgaande toelating gevraagd worden aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 5:

Binnen de vergunde oppervlakte is het verboden obstakels te plaatsen die niet onmiddellijk door het personeel kunnen worden verplaatst en hierdoor hinder kunnen betekenen voor politie of hulpdiensten in geval van een gevaarsituatie.

 

Er mag geen enkele vorm van elektronisch versterkte muziek of geluid worden geproduceerd op de terrassen, behoudens toelating.

 

Het plaatsen van verlichtingselementen op de terrassen kan worden toegelaten op voorwaarde dat het verlichtingsniveau laag gehouden wordt en geconcentreerd is op de terraszone zelf (dit om lichtpollutie tegen te gaan).

 

Op de winterterrassen geldt er geen kleurbeperking.

 

Artikel 6:

Elke uitbater en elke verantwoordelijke van een horecazaak is verplicht het trottoir voor zijn inrichting rein te houden en dit over de volledige lengte van de inrichting.

 

Het gedeelte van het openbaar domein dat ingenomen wordt door het terras van de horecazaak dient steeds rein gehouden te worden.

 

De vergunde terrasoppervlakte dient gereinigd te zijn bij het sluiten van de horecazaak. Het reinigen dient

zodanig te gebeuren dat afval (bijvoorbeeld sigarettenpeuken, glasbreuk …) niet in de riolering terechtkomt.

 

Terrasvergunning

 

Artikel 7:

De uitbater van de horecazaak dient een aanvraag in bij de dienst lokale economie aan de hand van een daartoe voorzien aanvraagformulier.

 

De aanvraag is slechts ontvankelijk indien deze een foto van de plaatsgesteldheid en een plan bevat waarop volgende informatie wordt aangeduid:

          breedte van de gevel;

          breedte van het trottoir of het gedeelte van de straat dat als zodanig moet worden beschouwd;

          alle hindernissen aangebracht in een zone van minimum 2 meter rond de gevraagde oppervlakte. Onder hindernissen wordt verstaan: alle vaste elementen in de zin van boordstenen, trottoirkasten van nutsmaatschappijen, verlichtingspalen, signalisatiepalen, en andere;

          alle afmetingen van het terras en de juiste inplanting ervan, rekening houdend met de voorschriften in dit reglement;

          aanduiding van alle voorwerpen die geplaatst zullen worden binnen de gevraagde oppervlakte en hun afmetingen met in een aparte bijlage een uitvoerige beschrijving van de te plaatsen materialen (zeil, tent, windscherm, verwarmingselementen, parasols met of zonder elektrische verwarming …). Het is in ieder geval verboden constructies te plaatsen waarvoor een omgevingsvergunning vereist is.

          nodige keuringsattesten voor de materialen (bv. tentzeil en verwarmingsevenementen) zoals omschreven in dit reglement.

 

Artikel 8:

De vergunning kan enkel aangevraagd worden voor de ruimte gelegen voor de betrokken horecazaak en uitsluitend door de uitbater van de betrokken horecazaak. Alleen de producten die normaal in de zaak worden verkocht, mogen er verkocht worden.

 

Bij uitzondering kan de vergunning aangevraagd worden voor een bijkomend terras gelegen voor het aanpalende eigendom mits het schriftelijk akkoord van de eigenaar en/of huurder van dit aanpalend eigendom. Dit akkoord kan voorwaarden vermelden (bijvoorbeeld periode van de dag, in te nemen oppervlakte, duurtijd van de toestemming), maar mag geen huurprijs of een gelijkaardige vergoeding omvatten.

 

Artikel 9:

Het college van burgemeester en schepenen wint voorafgaand aan zijn beslissing, het advies in van de politie en de brandweer en neemt zijn beslissing op basis van dit verleende advies.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan op basis van het verleende advies door de politie en de brandweer de vergunning verlenen, de vergunning weigeren of aan de vergunning voorwaarden verbinden.

 

Indien er voorwaarden aan de vergunning verbonden worden, dient de aanvrager van de vergunning deze strikt na te leven

 

Artikel 10:

Iedere vergunning voor een winterterras is tijdelijk en herroepbaar.

 

De vergunning wordt verleend voor een duur die aanvangt op datum van publicatie en eindigt op 15 maart 2021 of op een eerdere door het college van burgemeester en schepenen te bepalen datum.

 

Artikel 11:

Het verlenen van een vergunning legt geen enkele verplichting, noch aansprakelijkheid bij de gemeente in verband met het behoeden van de op het openbaar domein geplaatste voorwerpen.

 

Het weigeren van de vergunning of het verbinden van voorwaarden aan de vergunning doet geen enkel recht op terugbetaling van gemaakte kosten of op een vergoeding, onder welke vorm dan ook, in hoofde van de aanvrager ontstaan.

 

Artikel 12:

In geval van gevaar en voor de doorgang van politie- en/of hulpdiensten of bij maatregelen van openbare veiligheid moet het terras onmiddellijk worden weggenomen door de uitbater of het personeel en dit op het eerste verzoek van de politie of de aanwezige verantwoordelijke van de hulpdiensten.

 

In geval van de uitvoering van werken op het openbaar domein kan de vergunning tijdelijk worden ingetrokken door het college van burgemeester en schepenen. De vergunninghouder dient in dat geval het terras onmiddellijk te ontruimen.

 

Zowel bij de intrekking of de wijziging van de vergunning als bij het tijdelijk wegnemen van het terras heeft de vergunninghouder geen enkel recht op een vergoeding onder welke vorm dan ook.

 

Artikel 13:

Bij het einde van de duur van de vergunning dient het openbaar domein volledig ontruimd te worden door de vergunninghouder. Tenzij de terrasuitbater beschikt over een geldige seizoens- of jaarterrasvergunning conform het gemeentelijk terrasreglement, zullen bij gebreke van ontruiming de gemeentediensten het openbaar domein ontruimen en de kosten daarvan verhalen op de vergunninghouder.

 

Algemene voorwaarden

 

Artikel 14:

Er mag slechts een oppervlakte worden ingenomen binnen de afmetingen van de vergunning.

 

Zo de ingenomen oppervlakte groter is dan deze vergund door het college van burgemeester en schepenen of indien geen vergunning werd afgeleverd, kan de politie de ontruiming onmiddellijk laten uitvoeren. De kosten hiervan komen ten laste van de uitbater.

 

Artikel 15:

Voor het winterterras vergund op openbaar domein, valt de openings- en sluitingstijd samen met de openings- en sluitingstijd van de horecazaak.

 

In alle gevallen kunnen gegronde klachten, na onderzoek van de politie die advies geeft, leiden tot de intrekking van de vergunning of tot een beperking van de openingstijden.

 

Het (tijdelijk) sluiten van de zaak betekend ook het (tijdelijk) sluiten van het terras.

 

Artikel 16:

De houder van de vergunning blijft verantwoordelijk voor alle schade en ongevallen aan derden of aan het openbaar domein, die het gevolg zouden zijn van het plaatsen van het terras, de stand of de uitstalling.

 

Artikel 17:

De horecauitbater dient zowel bij de opbouw als tijdens de uitbating van het winterterras, de vigerende regelgeving inzake politie en brandweer na te leven.

 

Artikel 18:

§1. De 1,5 meter obstakelvrije doorgang voor voetgangers moet ten allen tijde worden gevrijwaard.

§2. Iedere toegang naar bovengelegen woongelegenheden of kantoorruimtes moet over de volle lengte vrij blijven en dit met een breedte van het toegangsportaal en minimum 1,5

meter.

§3. Een winterterras is enkel toelaatbaar indien daardoor noch de evacuatie, noch de veiligheid van personen, noch de interventie van de hulpdiensten in het gedrang komt.

 

Artikel 19:

Het aantal toegelaten personen, het aantal uitgangen en de aanduiding van de uitgangen en nooduitgangen wordt bepaald conform het gemeentelijk reglement brandveiligheid voor publiek toegankelijke inrichtingen.

 

De aanduiding van de uitgangen en nooduitgangen dient te voldoen aan de bepalingen betreffende de veiligheids- en gezondheidssignalering op het werk. Deze pictogrammen moeten vanuit alle hoeken van de inrichting goed zichtbaar zijn. De pictogrammen moeten verlicht worden door de normale verlichting en door de veiligheidsverlichting

 

Plaatsing en vasthechting

 

Artikel 20:

Meubilair moet op zodanige wijze worden geplaatst dat het onmiddellijk verwijderd kan worden in geval van noodsituaties of in geval van gevaar voor de openbare orde

 

Artikel 21:

Verankering in het openbaar domein is niet toegelaten. Voor de veiligheid moet er gewerkt worden met voldoende gewichten of met verankering aan de bestaande vergunde afsluiting.

 

Het plaatsen van horizontale of verticale constructies, die niet onmiddellijk verwijderd kunnen worden in geval van noodsituaties of verstoring van de openbare orde zijn tevens verboden, tenzij uitdrukkelijk toegestaan in de terrasvergunning. De kosten voor verwijdering zijn ten laste van de vergunninghouder.

 

Artikel 22:

Indien er een tent of tentzeil van meer dan 50 m² geplaatst wordt moet deze gekeurd worden door een erkend organisme in functie van de stabiliteit. De maximale windbelasting van de tent dient schriftelijk bevestigd te worden.

 

Artikel 23:

Indien het winterterras groter is dan 50m² moeten de bekledingsmaterialen van vloeren, wanden en plafonds voldoen aan de bijlage 5 van de basisnormen voor preventie van brand en ontploffing zoals bepaald in het KB van 7 juli 1994 en haar latere wijzigingen.

 

Artikel 24:

Bij (aangekondigd) stormweer moeten losse terraselementen verwijderd worden en het terras nagekeken worden op zijn stormbestendigheid en desnoods gedemonteerd en veilig opgeborgen.

 

Verwarming

 

Artikel 25:

Eventuele verwarmelementen moeten aan de volgende normen voldoen:

          Ze zijn gekeurd. Een geldig keuringsattest kan worden voorgelegd.

          Ze zijn vast opgesteld en bevestigd op hittebestendig materiaal. Verplaatsbare verwarmingstoestellen of houders met vloeibaar gemaakte petroleumgassen zijn niet toegestaan.

          De verwarmingstoestellen zijn opgesteld op een voldoende afstand van brandbare stoffen en materialen.

 

Brandveiligheid

 

Artikel 26:

Gemakkelijk brandbare materialen zoals karton, doeken, rietmatten, kunststoffen e.a. mogen niet als wand- of plafondbekleding of als versiering aangebracht worden. Verticaal hangende doeken mogen geen deur of uitgang aan het zicht onttrekken of het gebruik ervan bemoeilijken.

 

Artikel 27:

De uitbater zorgt voor voldoende gekeurde blusmiddelen, in overleg met de brandweer. Deze zijn gebruiksklaar en bereikbaar voor de medewerkers die ze ook weten te hanteren.

 

Artikel 28:

Indien er veranderingen of uitbreidingen zijn gebeurd aan de elektrische installatie of de veiligheidsinrichting, moet er een nieuw keuringsattest worden voorgelegd, na controle door een externe dienst voor technische controle.

 

Artikel 29:

Alle geldende veiligheidsvoorschriften en politiereglementen blijven van toepassing, ook op het terras. De opsomming in dit reglement is niet limitatief.

 

Overdekking

Artikel 30:

De zone tussen de windschermen en de zonneluifel(s) of parasol(s) kan extra afgesloten worden met zijflappen aan de vergunde zonneluifel(s) of parasol(s) die aansluiten op de windschermen of op de grond (zonder verankering). De voorzijde van het terras, parallel aan de gevel dient volledig open te blijven.

 

Artikel 31:

Er kan ook gewerkt worden met een tent, op voorwaarde dat de zijwanden voldoende doorzichtig zijn en dat de politie geen negatief advies verleent in het kader van mogelijke belemmeringen van de zichtbaarheid inzake mobiliteit. De tent moet solide en strak zijn en normaal winterweer aankunnen.

 

Lichte partytenten zijn niet toegelaten.

 

Het tentzeil moet vervaardigd zijn in moeilijk ontvlambaar materiaal (attest voor te leggen voor type M2 of A2).

 

Artikel 32:

De terrasoverdekking mag in geen geval vastgehecht worden aan het openbaar domein en één zijde van het terras moet open blijven.

 

In geval van gevaar en voor de doorgang van politie- en/of hulpdiensten of bij maatregelen van openbare veiligheid moet de luifel onmiddellijk worden opgerold door de uitbater of het personeel en dit op het eerste verzoek van de politie of de aanwezige verantwoordelijke van de hulpdiensten.

 

Inwerkingtreding

 

Artikel 33:

Dit reglement treedt in werking op de datum van publicatie ervan en is van toepassing tot en met 15 maart 2021.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

9.   LOKALE POLITIE - VACANTVERKLARING VAN 2 INSPECTEURS VAN POLITIE (MEDEWERKER INTERVENTIE)

 

Juridische gronden

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          De wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.

          Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd, en al z'n latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, hierna KB mobiliteit genoemd.

          Het koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 7 juni 2009 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 31 mei 2009 tot wijziging van de RPPol inzake de wervingsreserve in het raam van de mobiliteit.

          De ministeriële omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 houdende toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones (+ de aanvullingen GPI 15bis, 15 quater en 15 quinquies).

          De permanente nota van de federale politie, met kenmerk DGS/DSP/C-2011/22746, uitgegeven op 09 juni 2011, omtrent de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie - procedures en statutaire gevolgen.

          De beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 25 september 2019, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de heer Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen op 28 oktober 2019.

          Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.

          De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen

 

Feiten

          Een inspecteur van politie, medewerker interventie, die deelgenomen heeft aan de sociale promotie van agent naar inspecteur, maakt uitgaande mobiliteit op 01 oktober 2020.

          Een inspecteur van politie, medewerker interventie, maakt uitgaande mobiliteit op 01 januari 2020.

          Er wordt gevraagd om de functie inspecteur van politie, medewerker interventie nu 2 keer vacant te verklaren zodat de in plaats stellingen kunnen gebeuren met ingang van 1 maart 2020.

          Het functieprofiel voor de functie inspecteur van politie, medewerker interventie werd opgemaakt en wordt in bijlage gevoegd.

          De procedure die zal gevolgd worden voor de vacantverklaring en voor het indienen van de kandidaturen, is deze conform de algemene regelgeving inzake de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie.

          De procedure die zal gevolgd worden voor het voeren van de selectie, is een gestructureerd interview door een selectiecommissie.

 

Argumentatie

          De operationele werking van de lokale politie Maldegem komt in het gedrang bij het niet volledig bestaffen van het kader.

          Op basis van de dienstnoodwendigheden de bezetting van deze functies verantwoord is.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om 2 voltijdse statutaire betrekkingen van inspecteur van politie medewerker interventie, van de lokale politie Maldegem, vacant te verklaren  in het kader van de mobiliteit van de geïntegreerde politie conform de hierboven bepaalde modaliteiten.

 

Artikel 2:

De functie die vacant wordt verklaard heeft het functieprofiel van medewerker interventie.

 

Artikel 3:

De functie van inspecteur van politie medewerker interventie, is geen betrekking waaraan een voorrang is gekoppeld voor de oud-Brusselaars.

 

Artikel 4:

De functie van inspecteur van politie medewerker interventie, is geen gespecialiseerde betrekking.

 

Artikel 5:

In de selectie van inspecteur van politie medewerker interventie, wordt voorzien in een wervingsreserve die geldt voor een gelijkwaardige functionaliteit tot de datum van de volgende 2 mobiliteitscycli.

 

Artikel 6:

Volgende selectiemodaliteiten worden weerhouden:

- advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort.

 

Artikel 7:

De plaatselijke selectiecommissie is nog nader te bepalen

 

De korpschef kan overeenkomstig de beschikbaarheid van de leden van de selectiecommissie desnoods vervangers aanduiden.

 

Artikel 8:

Een afschrift van onderhavige beslissing zal aan de betrokken voornoemde diensten overgemaakt worden.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

10.  GECORO- SAMENSTELLING - BENOEMING SECRETARIS

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

Artikel 28 § 1 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 §1 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 40 §3 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 41 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

13°het inrichten van adviesraden en overlegstructuren

Artikel 304 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 dat de algemene voorwaarden bepaalt waaronder een gemeentelijke adviesraad kan worden opgericht.

Artikel 1.3.3, §3 van de Vlaamse Codex Ruimtelijk Ordening dat de benoeming door de gemeenteraad regelt van de leden van de GECORO

Artikel 1.3.3, § 6 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening dat stelt dat de regelingen inzake evenwichtige vertegenwoordiging van vrouwen en mannen, vermeld in artikel 304 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, van overeenkomstige toepassing zijn op de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening.

Het Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening van 19 mei 2000

De gemeenteraadsbeslissing van 25 september 2019 waarbij de GECORO werd samengesteld.

De beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen dd. 9 november 2020 betreffende de voordracht van Fien Devuyst, omgevingsambtenaar bij gemeentebestuur Maldegem, als vaste secretaris van de Gecoro Maldegem

 

Feiten

          De secretaris van de Gecoro Maldegem mevr. Anneleen De Ruyck diende haar ontslag in als personeelslid van de gemeente Maldegem en als secretaris van de Gecoro Maldegem.

 

Argumentatie

          Er moet een nieuwe secretaris van de Gecoro voorgedragen worden.

          In overeenstemming met art. 1.3.3, §3 van de Vlaamse Codex Ruimtelijk Ordening benoemt de gemeenteraad de vaste secretaris van de Gecoro, op voordracht van het college van burgemeester en schepenen.

          In de zitting van 9 november 2020 besloot het College van Burgemeester en Schepenen mevrouw Fien Devuyst, omgevingsambtenaar bij het gemeentebestuur van Maldegem, voor te dragen als secretaris van de Gecoro Maldegem.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de voordracht van het college van burgemeester en schepenen inzake aanduiding van de vaste secretaris van de GECORO goed en duidt mevrouw Fien Devuyst aan als vaste secretaris van de GECORO.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

11.  BEKRACHTIGING HUISHOUDELIJK REGLEMENT WIJZERAAD

 

 

Het agendapunt wordt verdaagd.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

12.  VERKAVELING OUDE GENTWEG - GOEDKEURING VAN HET TRACÉ VAN DE WEG

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden

          De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 19 mei 2009 (VCRO), en latere aanpassingen

          Art.4.2.15. §1. Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor het verkavelen van een stuk grond  een stuk grond verkavelen voor woningbouw of voor het opstellen van vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt. [...]

          Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden aangevraagd en verleend voor het verkavelen voor de aanleg en het bebouwen van terreinen voor andere functies.

          §2. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden.

          §3. De verkavelaar zorgt ervoor dat de in de verkaveling opgenomen loten kunnen aansluiten op alle voorzieningen van openbaar nut die vereist worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan. In voorkomend geval bepaalt de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op welke wijze in de nodige infrastructuur voor de nutsvoorzieningen wordt voorzien.

          Art. 4.2.17. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt als omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken, zoals in het bijzonder:

          1° de aanleg van nieuwe verkeerswegen, of de tracéwijziging, verbreding of opheffing daarvan;

          2° de wijziging van het reliëf van de bodem;

          3° de ontbossing, met behoud van de toepassing van artikel 90bis van het Bosdecreet van 13 juni 1990;

          4° het afbreken van constructies.

          Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt tevens als omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie, vermeld in artikel 9bis, § 7, en artikel 13, § 4 en § 5, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken.

          Het eerste en het tweede lid gelden als de vergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden voldoet aan de vereisten inzake ontvankelijkheid en volledigheid die gelden voor de aanvraag voor stedenbouwkundige handelingen of voor het wijzigen van de vegetatie.

          Het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, inz. art. 31:

          Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

          Als dat nodig is, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie respectievelijk de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur.

          Het Gewestplan Eeklo-Aalter zoals goedgekeurd bij K.B. van 24 maart 1978

 

Feiten

          Door NOVUS nv, Scheepsdalelaan 60, 8000 Brugge werd een aanvraag omgevingsvergunning ingediend tot het verkavelen in 13 loten van een terrein met adres 9990 Maldegem, Oude Gentweg en met als kadastrale omschrijving MALDEGEM Afdeling 1 sectie C nr. 21F (VKA 2020-7)

          De voorliggende aanvraag betreft het verkavelen van de percelen waarbij binnen het woongebied  een nieuwe straat wordt gerealiseerd,

          De geplande wegenis wordt voor het eerste deel gerealiseerd in KWS-verharding. Het tweede deel is voorzien van waterdoorlatende betonstraatstenen (grijs). Ten noorden in de verkaveling wordt een karrenspoor voorzien door middel van twee stroken met een breedte van 80cm in beton.

          Binnen de verkaveling wordt centraal een plein ingericht als manoeuvreerruimte voor de carports. Langs de oostelijke grens wordt een groenzone voorzien waarin een wadi wordt aangelegd. Voor deze gemeenschappelijke groenzone wordt een extensief beheer nagestreefd

          Op het plan grondafstand staat vermeld wat afgestaan zal worden aan openbaar domein. De toevoeging van wegenis en groenzone aan de gemeente Maldegem (zogenaamde kosteloze grondafstand) is noodzakelijk gelet de mogelijks toekomstige invulling van de aanpalende grond (cf. advies dienst mobiliteit op IVO: ontsluiting van bijkomende ontwikkelingen zullen in de toekomst dienen te gebeuren via de nieuw aan te leggen weg van het voorliggend project) en de gezamelijke groenzone dienstig voor zowel de nieuwe als de bestaande omgeving (cf. onder meer voor Wijkcomité Kattenhoek). Er dient wel een extensief beheer van de groenzone nagestreefd te worden. Aangezien er een nieuwe gemeenteweg wordt aangelegd, wordt tevens een rooilijnplan toegevoegd aan de aanvraag conform art. 12§2 van het Gemeentewegendecreet.

          Op 22 september 2020 werd door het schepencollege beslist om het aangevraagde wijzigingsverzoek toe te staan. De aanvrager, Novus, heeft een wijzigingsverzoek ingediend om tegemoet te komen aan de opmerkingen in het advies van de dienst infrastructuur.

          De grootste aanpassing is het wijzigingen van de voorschriften met betrekking tot het niet verharden in de voor- en zijtuinstroken (Verkavelingsvoorschriften 22 en 25)

          De aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek dat plaats vond van 11 mei 2020 tot en met 9 juni 2020. Daarbij werden geen bezwaren ingediend. Het tweede openbaar onderzoek (naar aanleiding van het wijzigingsverzoek) liep van 7 oktober 2020 tot 5 november 2020 Tijdens dit openbaar onderzoek werden opnieuw geen bezwaarschriften ingediend.

          De dienst infrastructuur heeft over de geplande werken op 6 oktober 2020 een voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht over het ontwerp van de werken;

Hieronder het advies betreffende de wegenis:

          Verharde oppervlakten zoals voetpaden, parkings en inritten worden bij voorkeur aangelegd in waterdoorlatende materialen op een waterdoorlatende fundering of dienen af te wateren naar de onverharde randzones en niet naar de riolering. De overige verharde oppervlakte dient te worden gecompenseerd door een infiltratievoorziening (gracht, wadi, ondergrondse infiltratievoorziening) gedimensioneerd volgens de GSV (afhankelijk van de grootte van de wegenis en het aantal kavels). Enkel wanneer infiltratie verboden is, of wanneer aangetoond wordt dat infiltratie onmogelijk is, kan hiervan afgeweken worden en mag hemelwater gebufferd en vertraagd afgevoerd worden. Afgaande op het Provinciaal beleidskader voor wateradviezen is infiltratie echter verplicht en is het perceel gelegen in een klasse 2 op de indicatieve normenkaart waarbij het infiltratievolume dat moet gerealiseerd worden 330m³/ha bedraagt. Het is aangewezen infiltratieproeven uit te voeren en de grondwaterstand te bepalen zodoende de infiltratievoorziening goed kan afgestemd worden.

          De infiltratievoorziening wordt bij voorkeur bovengronds aangelegd, op een zo natuurlijk mogelijke manier (gracht of wadi). Bij een ondergrondse infiltratievoorziening zijn de controlemogelijkheden beperkt. Het hemelwater dat naar een ondergrondse infiltratievoorziening wordt geleid, dient om deze reden voorgefilterd te worden. Een bovengrondse voorziening geniet daarom altijd de voorkeur boven een ondergrondse voorziening.

          Voor bronbemalingen moet voldaan worden aan de sectorale voorschriften voor subrubriek 53.2 (art. 5.53.6.1.1 van Vlarem II; de lozing van bemalingswater moet voldoen aan art. 6.2.2.1.2 § 5 van Vlarem II;

          Elke verkaveling met wegenis en riolering wordt onderworpen aan een hydraulisch advies door Aquafin waarbij het rioleringsstelsel en de hydraulische berekening wordt nagezien. In een pre-advies werd een ongunstig advies afgeleverd, de plannen werden aangepast en opnieuw onderworpen aan een hydraulisch advies. Het project werd op volgende punten positief aangepast:

- Er werd een gravitaire noodoverlaat voorzien voor het pompstation (met een diameter van 250 mm). Er werd ook een hydraulische berekening toegevoegd voor het voorziene pompstation waarin de specificaties van het pompstation worden uitgewerkt.

- Het U-vormige bekken werd verwijderd uit het project.

- De voorgestelde ophogingen zijn behoorlijk verminderd al is er nog steeds sprake van een beperkte reliëfveranderingen. Er kan hiermee akkoord gegaan worden.

 

Met volgende punten werd er geen rekening gehouden:

- De helling van DWA streng D1-D2 werd niet aangepast (ondanks de suggestie deze aan te passen naar 10 mm/m). Een onderhoudsprogramma blijft dus vereist voor deze streng. → helling werd aangepast in het wijzigingsverzoek

 

          Verder nog een algemene opmerking:

In de hydraulische nota volgend op de verordening hemelwater wordt het infiltratieoppervlak van de wadi’s berekend. In puntje 5.2 wordt het gerealiseerde infiltratieoppervlak berekend en hierbij wordt de oppervlakte van de bodem van de wadi meegerekend als infiltrerende oppervlakte. Conform de gewestelijke stedenbouwkundige verordening (GSV) is het niet toegestaan deze bodem mee te rekenen omdat deze kan toeslibben. Enkel de taluds mogen in rekening gebracht worden:

Wanneer deze oppervlaktes in mindering gebracht worden komt het benodigde infiltratieoppervlakte min of meer overeen met het benodigde infiltratieoppervlakte en is nog steeds voldaan aan de GSV en de eisen van de provincie Oost-Vlaanderen ivm buffering en infiltratie.

Wanneer deze oppervlaktes in mindering gebracht worden komt het benodigde infiltratieoppervlakte min of meer overeen met het benodigde infiltratieoppervlakte en is nog steeds voldaan aan de GSV en de eisen van de provincie Oost-Vlaanderen ivm buffering en infiltratie.

 

          De dienst mobiliteit heeft over de geplande werken op 6 oktober 2020 ongunstig advies uitgebracht omwille van het kruiwagenpad bij lot 5 dat te smal is (0,75m in plaats van 1,5m)

Hieronder het gunstig advies betreffende de wegenis:

          Er worden voor dit project voldoende parkeervoorzieningen getroffen.

Draaicirkels

          Uit intern overleg is gebleken dat de draaicirkels voldoende zijn.

Woonerf

          Volgens bijgevoegd plan wordt de wegenis ingericht als woonerf. De invoer van een woonerf betekent dat er enkel binnen de afgebakende parkeervakken mag worden geparkeerd. Parkeren voor een oprit wordt dus niet toegelaten. Richtlijnen rond de inrichting van een woonerf zijn terug te vinden in de wegcode en de richtlijnen van BIVV (VIAS Institute).

          De nodige signalisatie ter aanduiding van het woonerf dient conform de wegcode te worden geplaatst.

Ontsluiting

          Voor het project wordt er een nieuwe weg aangelegd die aantakt op de Oude Gentweg.

          De nieuw weg zou een breedte kennen van 5,50 meter, wat voldoende is voor kruisend verkeer.

          Loten 1 t.e.m.7 zijn enkel bereikbaar via een karrenspoor.

          Indien er in de toekomst bijkomende ontwikkelingen zouden worden voorzien, dient de ontsluiting via de nieuw aan te leggen weg van voorliggend project te gebeuren. Bijkomende ontsluitingen worden in de Oude Gentweg niet toegelaten.

Huisvuilophaling

          Aan de voorzijde van het project (Oude Gentweg) wordt een ruimte voorzien voor de huisvuilzakken. Indien er wordt beslist om het project over te dragen aan de gemeente, is deze ruimte niet meer noodzakelijk.

Brievenbusgeheel

          Indien het project volledig in privé-eigendom blijft, dient er aan de voorzijde van het project een brievenbusgeheel te worden voorzien. Het brievenbusgeheel mag het zicht niet belemmeren.

 

 

          De groendienst heeft over de geplande werken op 5 oktober 2020 een ongunstig advies uitgebracht.

Hieronder het advies betreffende de wegenis:

          In de verkaveling wordt veel verharding voorzien, deels om de draaibeweging van zwaar verkeer mogelijk te maken. Indien de aanvulling op perceel 21E wordt gerealiseerd zal de draaibeweging ter hoogte van de splitsing kunnen worden voorzien en is de verharding van 12 meter breedte ter hoogte van carport 19 overbodig. In het kader van het Decreet Integraal Waterbeleid en algemeen streven om verhardingen te reduceren stellen we ons vragen of de aanvraag van een goede ruimtelijke ordening getuigt. Eventueel kunnen de carports dichter bij de loten 10-13 worden geplaatst (bv. op 7 meter) en de vrijgekomen ruimte ter hoogte van de carports bij lot 7 worden gevoegd. De draaibeweging dient dan wel aan de toekomstige splitsing te gebeuren.

          Aanvullend hieraan stellen we ons vragen bij de noodzaak van een voetpad langs een doodlopende straat van deze omvang. Ook langs de Oude Gentweg is geen voetpad voorzien. We zijn dan ook van oordeel dat alle verkeer op de weg kan gebeuren, eventueel op een niet verharde, verhoogde berm. We adviseren dan ook om het voetpad niet aan te leggen en te vervangen door een verhoogde, ingezaaide berm, eventueel met aanplant van een kleinere boomsoort.

 

          De Brandweerzone Meetjesland bracht op 31 maart 2020 een voorwaardelijk gunstig advies uit. Op 7 oktober 2020 werd bevestigd dat hetzelfde advies nog van kracht is, rekening houdende met het wijzigingsverzoek

          het profiel “Tweesporenpad” dient breder te zijn om een vrachtwagen toe te laten

 

          Het advies van de Brandweerzone Meetjesland wordt bijgetreden. In het kader van een verhuis en dergelijke dient het tweesporenpad toegankelijk te zijn voor vrachtwagens. Daarom moet het tweesporenpad verbreed worden. Ook het advies van de groendienst inzake voetpaden wordt bijgetreden. In de Oude Gentweg is er ook geen voetpad. Aangezien het geheel wordt ingericht als een woonerf is de toegelaten snelheid 20km/u. Bovendien mogen de voetgangers in een woonerf de volledige breedte van de openbare weg gebruiken. Daardoor is de aanleg van een voetpad minder noodzakelijk. Op de plaats van de voetpaden kan een verhoogde, ingezaaide berm ingericht worden. Deze berm dient verhoogd te zijn, opdat men er niet op kan parkeren. Door het inrichten van een verhoogde, ingezaaide berm krijgt ook de verkaveling een meer groen karakter. Beide adviezen worden opgenomen in de voorwaarden.

 

 

Adviezen

          Het hydraulisch advies van 10 april 2020

          Het advies van Agentschap Natuur en Bos van 27 april 2020

          Het advies van de groendienst van 5 oktober 2020

          Het advies van de dienst mobiliteit van 6 oktober 2020

          Het advies van de dienst infrastructuur van 6 oktober 2020

          Het advies van Brandweerzone Meetjesland - Hulpverleningszone Meetjesland van

          31 maart 2020

          Het advies van Fluvius van 20 oktober 2020

          De archeologienota ID 11392

Tussenkomsten

          door raadslid Leandra Decuyper (CD&V)

          door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

          door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

          door schepen Nicole Maenhout (N-VA): De schepen deelt mee dat in de voorwaarden dient opgenomen te worden dat de fietsenstalling overdekt moet zijn.

          Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) vraagt de stemming over dit amendement dat voorgesteld wordt door schepen Maenhout.

 

Besluit

 

over het amendement

19 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

8 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper en Timothy De Groote

 

 

17 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

3 stemmen tegen: Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

7 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger en Leandra Decuyper

 

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het tracé goed van de wegenis, op voorwaarde dat het 'tweesporenpad' breder wordt aangelegd, dat de voetpaden vervangen worden door ingezaaide, verhoogde bermen eventueel met aanplant van kleinere straatbomen en dat de fietsenstalling overdekt wordt, in de verkaveling van NV Novus, Scheepsdalelaan 60, 8000 Brugge voor een terrein met adres 9990 Maldegem Oude Gentweg, met kadastrale gegevens: Afdeling 1 sectie C nr. 21F (VKA 2020-7)

 

Artikel 2:

De gemeenteraad legt de verkavelaar de verplichting op om op zijn kosten:

a) de wegenis en rioleringswerken uit te voeren conform de goedgekeurde plannen en het bestek van het dossier van het studiebureau Jonckheere BV inclusief de bijhorende adviezen van de gemeentelijke diensten.

b) de verkaveling te voorzien van elektriciteit, openbare verlichting, aardgas, ICS-distributie en waterleiding en dit overeenkomstig de plannen en verordeningen opgemaakt door de maatschappijen die deze nutsvoorzieningen beheren. De verkavelaar zal de desbetreffende maatschappijen contacteren om de modaliteiten ter kennis te krijgen.

 

Artikel 3:

De verkavelaar kan pas over gaan tot het vervreemden van de loten uit de verkaveling nadat hij een (verkoops)attest bekomen heeft van het college van burgemeester en schepenen, waarin het college van burgemeester en schepenen bevestigt dat de verkavelaar aan de hem opgelegde lasten (inzake uitvoering van de wegenis en nutsvoorzieningen) heeft voldaan.

 

Artikel 4:

De verkavelaar is er overeenkomstig artikel 75 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, toe gehouden op eerste verzoek van de gemeente aan de gemeente gratis, vrij en onbelast de eigendom over te dragen van de in de vergunningsaanvraag vermelde openbare wegen, groene of verharde ruimten, openbare gebouwen, nutsvoorzieningen, of de gronden waarop die worden of zullen worden aangelegd alsmede van alle uitrustingen in goede staat.

De verkavelaar zal ook instaan voor de kosten van het verlijden van de akte inzake overdracht.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

13.  RENOVATIEDOSSIER 09-A KROMMEWEGE - LINDESTRAAT: GOEDKEURING TRACÉ

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          De wet van 15 juni 2006 betreffende overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen.

          De projectnota bedrijvenpark Krommewege in het kader van module 14, zoals goedgekeurd door de regionale mobiliteitscommissie op 16 oktober 2017.

          De beslissing van de gemeenteraad van 21 december 2017, houdende goedkeuring van de grondverwervingen voor de ontsluiting van het bedrijvenpark ter hoogte van de Krommewege

          De beslissing van de Gemeenteraad van 22 februari 2019, houdende goedkeuring van de aanpassing bedrijventerrein wegenis fase 1 en fase 2.

          De beslissing van de Gemeenteraad van 27 maart 2019, houdende goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst " transformatie en uitbreiding bedrijvenpark Maldegem", met inbegrip van de aansluiting op de gewestwegen N 9 en N 44.

 

Feiten

          De uitbreiding en reformatie van het bestaand bedrijventerrein wordt uitgevoerd in verschillende deelfases.

          Nadat de werken voor de uitbreiding van het bedrijventerrein op het terrein in september van start gingen, wordt de eerstvolgende deelfase opgestart.

 

Argumentatie

          Deze fase bevindt zich langsheen de Krommewege tussen de Industrielaan (incl. kruispunt) en het Vliegplein (excl. kruispunt) met voorziene uitvoering 2021-2022.

          De wegenis wordt aangepast conform de projectnota en het PRUP bedrijventerrein.

          Het deelproject REN09-A Krommewege omvat naast de aanleg van een gescheiden stelsel de realisatie van een rondpunt op het kruispunt Industrielaan-Krommewege, het realiseren van de nieuwe wegenisstructuur met de hoofdlus van het rondpunt tot aan de Nijverheidslaan en de secundaire lus tussen Nijverheidslaan en Vliegplein, er wordt ook voorzien in de aanleg van gescheiden fietspaden. Het deel Lindestraat tussen de Krommewege en de Pot- en Zuidhoutstraat wordt eveneens voorzien van een gescheiden stelsel, de wegenis wordt er deels verbreed om de bedrijfstoegangen beter bereikbaar te maken.

          Voor de aanleg van het rondpunt zijn 2 innames noodzakelijk, de onderhandelingen in der minne zijn opgestart.

          Het dossier werd opgemaakt voor goedkeuring tracé door de gemeenteraad zodoende de omgevingsaanvraag kan voorbereid worden

          Het studiebureau Arcadis, Koningsstraat 80 te 1000 Brussel stelde op 1 september 2020 de plannen op voor het nieuwe wegenistracé RENO9-A in de Krommewege, tussen het kruispunt met de N 44 Aalterbaan en Blekkersgat en het stukje Lindestraat tot de Pot en Zuidhoutstraat (projectnr. B00113-000714).

          De kostprijs van het project wordt geraamd op 2.806.166,00 euro (incl. BTW)

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-5-2-2-01

            Actie-omschrijving: Realisatie van een nieuw industrieterrein en optimalisatie van het huidig industrieterrein.

 

Budgetbeheerder: Vancanneyt sander

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021 - 2022

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  227000

3.173.467  euro

3.173.467 euro

2.806.166 euro

367.301 euro

Tussenkomsten

             door raadslid Valerie (CD&V)

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het nieuwe wegenistracé RENO9-A (projectnr. B00113-000714), voor de Krommewege, tussen het kruispunt met de N 44 Aalterbaan en Blekkersgat en voor het stukje Lindestraat tot de Pot en Zuidhoutstraat, goed, zoals opgemaakt door het studiebureau Arcadis, Koningsstraat 80 te 1000 Brussel op 1 september 2020, met een geraamde kostprijs van 2.806.166,00 euro (incl. BTW).

 

Artikel 2:

De gemeentelijke tussenkomst in het project wordt gefinancierd via het budget voorzien onder actienummer A-5-2-2-01 algemeen rekeningnummer 0310-00  227000 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

14.  OVERNAME BOMEN EN PLANTRECHT WALEWEG

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11°het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

          De beslissing van het schepencollege van 19 oktober 2020, in verband met de kosteloze overname van een bomenrij langsheen de Waleweg.

 

Feiten

          De Watergroep heeft dit jaar een dossier opgestart, om bij calamiteiten de drinkwatervoorziening te garanderen in Adegem, in de zone Waleweg, Broekelken en Deisterweg.

          Bij uitvoering bleek dit praktisch onmogelijk, omdat in de Waleweg vanaf de oprit naar het voetbalveld tot het huisnummer 30 aan weerszijden van de smalle wegbermen volgroeide populierenrijen staan.

          De Watergroep vroeg daarom om de bomen te vellen en een heraanplant te voorzien.

          Aangezien de Waleweg een voormalige buurtweg is, waar dus het plantrecht van de aangelande eigenaars van toepassing is, zijn de bomen aan de oostelijke zijde van de Waleweg, op de percelen Maldegem, 5de afdeling, sectie A nummers 837 V, 837 W en 830 M2 eigendom van de sociale huisvestingsmaatschappij Kleine Landeigendom Het Volk cv.

          Bij brief van 7 oktober 2020 vraagt de sociale huisvestingsmaatschappij aan de gemeente de bomenrij over te nemen en gaat ze aldus ook akkoord het plantrecht af te staan.

 

Argumentatie

          Aangezien het plantrecht een accessorium, of bijkomend recht is van het eigendomsrecht van een onroerend goed, behoort de behandeling ervan tot de bevoegdheid van de gemeenteraad en is voor de overname van het plantrecht een authentieke akte vereist.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de afdeling Vastgoedtransacties, VAC Virginie Loveling, Kon. Maria Hendrikaplein 70 te 9000 Gent aan te stellen voor de opmaak van akte afstand plantrecht.

Tussenkomsten

             door raadslid Boudewijn De Schepper (CD&V)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de kosteloze overname van het plantrecht en de wassende bomen langsheen de Waleweg en het Broekelken, ter hoogte van de percelen Maldegem, 5de afdeling sectie A nrs. 837V, 837 W en 830 M², eigendom van de sociale huisvestingsmaatschappijen gehuisvest p.a. Ravensteinstraat 12 te 9000 Gent.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt de Afdeling Vastgoedtransacties, VAC Virginie Lovelingsgebouw, Kon. Maria Hendrikaplein 70 te 9000 Gent aan voor de opmaak en het verlijden van de authentieke akte.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Schepen Peter E. Van Hecke verlaat de zitting en neemt niet deel aan de beraadslaging en de stemming van dit besluit overeenkomstig artikel 27 van het gemeentedecreet.

 

15.  VERZOEKSCHRIFT ERKENNING DREEF NABIJ BLOEMESTRAAT ALS GEMEENTEWEG

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, inz.  artikel 13 § 2:
De gemeenteraad die op eigen initiatief of op grond van een verzoekschrift vaststelt dat een grondstrook gedurende de voorbije dertig jaar door het publiek gebruik werd, belast het college met de opmaak van een rooilijnplan, en met de vrijwaring en het beheer van de weg, overeenkomstig de in dit decreet opgenomen instrumenten en handhavingsbevoegdheden. De vaststelling van een dertigjarig gebruik door het publiek heeft van rechtswege de vestiging van een publiek recht van doorgang tot gevolg.

          Vermelding van de erfdienstbaarheid in de akte van 15 mei 1888 van notaris Wallyn.

          De gemeenteraadsbeslissing van 14 maart 2001, houdende principiële goedkeuring overname eerste deel dreef na infrastructuurwerken (verkaveling niet uitgevoerd).

          De bouwvergunning vanwege de deputatie van 29 november 2012 voor 7 woningen vooraan in de dreef.

          De verkavelingsvergunning vanwege de deputatie van 1 maart 2018 aan Ascot Projects nv.

 

Feiten

          Het ganse gebied tussen de Noordstraat, Bloemestraat, Molenberg en Kleine Warmestraat was in de 19-de eeuw eigendom van de Burgerlijke Godshuizen van Brugge (een rechtsvoorganger van het OCMW van Brugge)

          Bij de verkoop van een aantal bouwpercelen langsheen de Noordstraat in 1888 door de Burgerlijke Godshuizen, verkregen de kopers van deze loten een uitweg achteraan hun eigendom over een dreef tot aan de Noordstraat.

          Deze onverharde weg wordt sindsdien als servitudeweg gebruikt door de aanpalende eigendommen en loopt tussen de Bloemestraat en de Noordstraat.

          In het verleden waren er zowel vragen vanwege aangelanden aan de gemeente om herstellingswerken aan de weg uit te voeren (opvullen putten), als vragen van de gemeente aan de eigenaars om de weg kosteloos aan de gemeente af te staan.

          Sinds de verkoop van de weg en de aanpalende gronden ongeveer 15 jaar terug, plaatste de nieuwe eigenaar aanduidingsborden private weg, enkel toegelaten voor aangelanden.

          Deze beslissing werd niet aangevochten voor de bevoegde rechter, noch door de aangelanden, noch door het gemeentebestuur.

          De zijde Noordstraat ligt volgens het gewestplan van 1978 in de bouwzone, de zijde sportpark in recreatiegebied.

          Een aangelande van de dreef vroeg met zijn brief van 6 juli 2020 de behandeling door de gemeenteraad aan van het statuut van de dreef nabij de Bloemestraat, overeenkomstig artikel 13 § 2 van het decreet gemeentewegen.

          Een e-mailbericht van 13 september 2020 aan het Agentschap Binnenlands Bestuur vermeldt dat er straatverlichting is langsheen de dreef (2 straatlichten op het bovengronds elektriciteitsnet), dat er huisvuilophaling gebeurt en dat er een voorrang van rechtsregeling werd ingevoerd bij de aansluiting van de dreef aan de Bloemestraat.

          In art. 13 §3 van het decreet gemeentewegen wordt vermeld: Voor de toepassing van paragraaf 2 kan eenieder een verzoekschrift indienen bij de voorzitter van de gemeenteraad of het college van burgemeester en schepenen. Dat verzoekschrift wordt schriftelijk ingediend, en bevat een toelichting en de nodige bewijsmiddelen over het dertigjarig gebruik door het publiek.

          Het verzoekschrift bevat verder een toelichting maar slechts zeer summiere bewijsmiddelen.

1) Er wordt verwezen naar de akte dd. 15 mei 1888 waarin een erfdienstbaarheid ten voordele van de aangelanden-kopers van percelen tussen de dreef en de Noordstraat wordt beschreven. er wordt echter geen uittreksel van de erfdienstbaarheden toegevoegd.

2) Hij verwijst naar een antwoord van de gemeenteadministratie van 24 juni 2020 op een vorige vraag tot erkenning, waarin o.m. staat dat er minimaal publiek doorgaand verkeer is van de dreef.

 

Argumentatie

          De private eigenaar van een deel van de dreef heeft vlak na zijn aankoop (omstreeks jaar 2005) borden "private weg, toegang enkel voor aangelanden" geplaatst. Tegen de toenmalige plaatsing van de borden is geen procedure opgestart voor de bevoegde rechter, noch door de aangelanden, noch door het gemeentebestuur.

          De private eigenaar gedoogt sindsdien beperkt doorgaand verkeer (fietsers, voetgangers,..) , maar staat op zijn rechten als private eigenaar van de weg.

          Er worden geen bewijzen (getuigenissen van gebruikers van de weg, foto's,..) aangeleverd dat de voorbije 30 jaar, dus tot op heden, onbelemmerd vrij verkeer langsheen deze dienstweg mogelijk was.

          Wat de voorrang van rechtsregeling betreft, dient opgemerkt dat deze verkeersregeling overeenkomstig het KB 1 december 1975 en latere wijzigingen echter los staat van het statuut van een weg. Ze werd ingevoerd op advies van de lokale politie, ter voorkoming van verkeersongevallen.

          Wat betreft de 2 straatlichten dient opgemerkt dat op de 5 palen van het bovengronds elektriciteitsnet van Fluvius ten behoeve van de 2 oorspronkelijke woningen langs de dreef in het verre verleden 2 verlichtingsarmaturen zijn geplaatst door de nutsmaatschappij. Dit kan niet worden beschouwd als het voorzien van openbare verlichting langsheen de weg.

          De erkenning van een weg heeft voor de gemeente ook een belangrijke financiële weerslag: er dient een rooilijnplan èn een grondinnemingsplan voor de weg worden opgemaakt, de erkende weg moet worden gevrijwaard (verwijderen borden private weg, eventueel opstart juridische procedure tot vrijmaken), en de weg moet door de gemeente worden beheerd en onderhouden.

          De belangrijkste afweging voor de gemeenteraad is als de erkenning van deze weg tussen Bloemestraat en Noordstraat als gemeenteweg werkelijk belangrijk is of in de toekomst belangrijk kan worden voor de mobiliteit van het publiek tussen Bloemestraat en Noordstraat, of enkel een belang heeft voor de aangelanden van de weg.

 

Adviezen

          De indiener van het verzoekschrift toont niet aan dat er de voorbije dertig jaar en tot op heden publiek gebruik mogelijk was van de bedoelde weg. (er staan al meer dan 10 jaar aan weerszijden borden private weg - enkel aangelanden).

          De bedoelde weg staat in principe alleen open voor privaat verkeer, dit is verkeer dat specifiek bestemd is voor de aangelanden op grond van het eigendomsrecht, een erfdienstbaarheid van dorogang, een recht van uitweg, Ook de verkeersbewegingen van bezoekers van de aangelanden, gezinsleden, familieleden, vrienden en kennissen, postbodes, ruimingsdiensten, aannemers,..ressorteren onder het privaat verkeer.

Tussenkomsten

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) deelt mee dat Groen het voorstel van het bestuur zal steunen, meer bepaald omwille van het feit dat het om een complexe situatie gaat die meer inhoudt dan bijvoorbeeld het vullen van putten mocht dit een gemeenteweg worden. Het gaat hierbij ook om de mogelijke ontwikkeling van bijkomende kavels, zoals er reeds tegen de Bloemestraat ontwikkeld zijn. Groen heeft daar niets tegen maar stelt daarbij wel vragen, zoals o.m. wie de weg zal aanleggen. Het raadslid vindt niet dat de gemeente dat op zich moet nemen en door dit nu als een gemeenteweg te erkennen, zou het kunnen dat de gemeente dan wel de kosten moet dragen.
Ook de mobiliteit moet daar duidelijker worden. Ontsluiting kan niet enkel via de Bloemestraat.
Tot slot wijst raadslid Standaert erop dat Groen met het vorig bestuur heel veel energie heeft gestoken om tot een totaalplan te komen voor die omgeving en voor de dreef. Ook de ontwikkeling en de ontsluiting van sportpark De Waele speelde daarin een rol en maakte er deel van uit.
Groen steunt dus het bestuur in dit besluit maar roept het bestuur ook op vooral om te werken aan een mooi en kwaliteitsvol totaalplan voor die omgeving.

             Raadslid Marten De Jaeger (CD&V) deelt mee dat CD&V zich zal onthouden, en dit om dezelfde redenen als die raadslid Standaert heeft aangehaald Maar vooral omdat het gaat over private rechten die tegenover publieke rechten geplaatst worden, wensen zij geen standpunt in te nemen. CD&V is wel van oordeel dat dit zou moeten kaderen in een geheel van een planmatige benadering waarbij een oplossing gegeven wordt, niet alleen voor de aangelanden, maar ook voor de ontsluiting van het achterliggend sportpark.

 

Besluit

 

19 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

7 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger en Leandra Decuyper

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt vast dat in het verzoekschrift vanwege de aangelande inwoner van 6 juli 2020, niet wordt bewezen dat de bedoelde dreef tussen Bloemestraat en Noordstraat de voorbije 30 jaar en tot op heden, vrij door het publiek werd gebruikt.

 

Artikel 2:

Er kan op grond van dertigjarig gebruik geen publiek recht van doorgang langsheen de dreef nabij de Bloemestraat worden gevestigd.

 

Artikel 3:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de indiener van het verzoekschrift en het Agentschap Binnenlands bestuur.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

16.  KENNISNAME VAN DE BEGROTING 2021 VAN DE HULPVERLENINGSZONE MEETJESLAND EN GOEDKEURING VAN DE GEMEENTELIJKE DOTATIE

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            De wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

            Artikel 68 stelt dat de gemeentelijke dotatie wordt ingeschreven in de uitgaven van elke gemeentebegroting. Zij wordt ten minste in twaalfden uitbetaald. De dotaties van de gemeenten van de zone worden jaarlijks vastgelegd door de zoneraad op basis van een akkoord, bereikt tussen de verschillende betrokken gemeenteraden. Het akkoord wordt bereikt ten laatste op 1 november van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor de dotatie bestemd is.

            Het gemeenteraadsbesluit van 22 november 2018 inzake de goedkeuring van de zonale verdeelsleutel.

            Het zoneraadbesluit van 21 oktober 2020 inzake vaststellen van de gemeentelijke dotaties 2021.

            Het zoneraadbesluit van 21 oktober 2020 inzake het goedkeuren van het meerjarenbeleidsplan 2021-2025.

 

Feiten

            Er werd een informatievergadering georganiseerd op 16 september 2020 met de algemeen directeurs en de financieel directeurs van de gemeenten van zone Meetjesland;

            De zoneraad heeft in haar zitting van 16 oktober 2020 de begroting 2021 vastgesteld zoals in bijlage.

 

Argumentatie

             De dotaties per gemeente worden berekend op basis van de zonale verdeelsleutel. Voor de gemeente Maldegem is deze 26,06%.

             De dotatie voor de gewone dienst bedraagt 677.367,95 euro, de dotatie voor de buitengewone dienst bedraagt 226.779,92 euro.

             In bijlage kan een toelichting teruggevonden worden.

 

Tussenkomst raadsleden

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de begroting 2021 van de Hulpverleningszone Meetjesland.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de dotatie t.b.v. 677.367,95 euro voor de gewone dienst van de begroting 2021 goed.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de dotatie t.b.v. 226.779,92 euro voor de buitengewone dienst van de begroting 2021 goed.

 

Artikel 4:

Afschrift van dit besluit zal ter kennisgeving aan de voorzitter van de zoneraad en aan de Gouverneur van de Provincie toegezonden worden.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

17.  KENNISNAME VAN HET MEERJARENBELEIDSPLAN 2021-2025 VAN DE HULPVERLENINGSZONE MEETJESLAND

 

Juridische gronden

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 86 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid dat stelt dat de begroting van de zone wordt opgemaakt door het college en goedgekeurd door de raad, overeenkomstig de minimale budgettaire normen, vastgelegd door de Koning bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad.

          Artikel 23 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid dat stelt dat elke zone een meerjarenbeleidsplan opstelt dat rekening houdt met de bestaande situatie en de  risicoanalyse. Dit plan wordt opgesteld voor een duur van zes jaar en is vatbaar voor aanpassingen. Indien, wanneer het meerjarenbeleidsplan voor de eerste keer wordt opgesteld, de resterende duur van de ambtstermijn van de zonale adviseurs minder dan zes jaar bedraagt, wordt het plan opgesteld voor de resterende looptijd.  Het meerjarenbeleidsplan bevat een gemeentelijk luik en een zonaal luik met de doelstellingen inzake civiele veiligheid. De zoneraad keurt het meerjarenbeleidsplan goed. Het gemeentelijk luik van het meerjarenbeleidsplan wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraden van de zone. De jaarlijkse actieplannen worden ter advies voorgelegd aan de gemeenteraden van de zone.

          Koninklijk besluit van 24 april 2014 tot vaststelling van de minimale inhoud en de structuur van het meerjarenbeleidsplan van de hulpverleningszones.

          Het zoneraadsbesluit van 21 oktober 2020 inzake de goedkeuring van het meerjarenbeleidsplan.

 

 

Feiten

          Het meerjarenbeleidsplan werd voorgesteld op de informatievergadering van 16/09/2020.

          Het meerjarenbeleidsplan werd vastgesteld door de zoneraad in haar zitting van 21/10/2020.

 

Argumentatie

          De brandweerhervorming die op 1 januari 2015 van start gaat, beoogt een schaalvergroting en een betere samenwerking tussen de verschillende bestaande brandweerdiensten.

          De presentatie in bijlage kan meer toelichting geven omtrent het financieel luik van het meerjarenbeleidsplan.

          Het plan omvat blijkens het KB van 24.04.2014 tot vaststelling van de minimale inhoud en de structuur van het meerjarenbeleidsplan van de hulpverleningszones enkel een gemeentelijk luik als de projecten/het beleid van de zone een bijzondere impact hebben op een gemeente ten opzicht van de andere gemeenten van de zone. Het voorgelegde meerjarenbeleidsplan bevat voor gemeente Maldegem geen gemeentelijk luik.

          Het meerjarenbeleidsplan in bijlage kan meer duiding geven.

          De dotatie is berekend op basis van de zonale verdeelsleutel. Er werd een dotatie berekend voor de gewone en de buitengewone dienst:

 

 

 

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het meerjarenbeleidsplan 2021-2025 van Hulpverleningszone Meetjesland.

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

18.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

          Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

          Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

          Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

          Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

          Door de raadsleden werden volgende vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:

          Vraag van raadslid De Ceuninck (CD&V) - Landschapskrant RLM

          Vraag van raadslid De Ceuninck (CD&V) - Uitleg bij bestek co-creatie wekelijkse krant met focus op Maldegem

          Vraag van raadslid Taeldeman (CD&V) - 1 jaar woonloket Maldegem

          Vraag van raadslid Gobeyn (CD&V) - Overname kinderdagverblijven Ukkie Pukkie

          Vraag van raadslid Gobeyn (CD&V) - kasteelsite Middelburg

          Vraag van raadslid Standaert (Groen) - fietsleasing voor lokale besturen

          Vraag van raadslid Lateste (Groen) - beplanting langsheen vrije bermen

          Vraag van raadslid Decuyper (CD&V) - Sint-Vincentiuskring Kleit

          Vraag van raadslid Lammertyn (CD&V) - personeel extra stimuli

Bespreking

          De vragen aan het college van burgemeester en schepenen worden beantwoord:

          Vraag van raadslid De Ceuninck (CD&V) - Landschapskrant RLM:

          De vraag wordt beantwoord door schepen Rudi De Smet (Open Vld)
 

          Vraag van raadslid De Ceuninck (CD&V) - Uitleg bij bestek co-creatie wekelijkse krant met focus op Maldegem

          De vraag wordt beantwoord door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)
 

          Vraag van raadslid Taeldeman (CD&V) - 1 jaar woonloket Maldegem

          De vraag wordt beantwoord door schepen Nicole Maenhout (N-VA)
 

          Vraag van raadslid Gobeyn (CD&V) - Overname kinderdagverblijven Ukkie Pukkie

          De vraag wordt beantwoord door schepen Nicole Maenhout (N-VA)
 

          Vraag van raadslid Gobeyn (CD&V) - kasteelsite Middelburg

          De vraag wordt beantwoord door schepen Peter Van Hecke (Open Vld)
 

          Vraag van raadslid Standaert (Groen) - fietsleasing voor lokale besturen

          De vraag wordt beantwoord door schepen Rudi De Smet (N-VA)
 

          Vraag van raadslid Lateste (Groen) - beplanting langsheen vrije bermen

          De vraag wordt beantwoord door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)
 

          Vraag van raadslid Decuyper (CD&V) - Sint-Vincentiuskring Kleit

          De vraag wordt beantwoord door schepen Nicole Maenhout (N-VA)
 

          Vraag van raadslid Lammertyn (CD&V) - personeel extra stimuli

          De vraag wordt beantwoord door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 26 11 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

19.  TOEGEVOEGD PUNT DOOR DE RAADSLEDEN VALERIE TAELDEMAN (CD&V) EN STEFAAN STANDAERT (GROEN): AANSTELLING VAN DE EXTERNE PREVENTIEDIENST VOOR DE OPMAAK VAN EEN ACTIEPLAN NA DE TEVREDENHEIDSMETING BIJ HET PERSONEEL (2020) EN VOOR BEGELEIDING VAN DE DIALOOG VAN HET BESTUUR MET HET PERSONEEL

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 21 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat gemeenteraadsleden uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten kunnen toevoegen aan de agenda. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 

Feiten

            Door de raadsleden Valerie Taeldeman (CD&V) en Stefaan Standaert (Groen) werd volgend gezamenlijk agendapunt ingediend met een toegelicht voorstel van beslissing:
"Aanstelling van externe preventiedienst voor opmaak actieplan na tevredenheidsmeting personeel (2020) en voor begeleiding dialoog bestuur met personeel

Juridische gronden

             De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

             Artikel 21 van het decreet  over het lokaal bestuur 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

             Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn, behalve als:              1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken.

             2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

             Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            

 

Feiten

             Tijdens de laatste twee weken van juni 2020 werd een tevredenheidsmeting uitgevoerd bij het personeel. Het resultaat werd in september aan het bestuur voorgesteld.

             Uit het resultaat van de tevredenheidsmeting blijkt mede dat het bestuur zélf een immense rol speelt in de slechte scores binnen onze gemeente (vergeleken met de gemiddelde score in België). Dit blijkt onder meer uit de volgende vaststellingen en vermelde beweringen:

             Het bestuur toont te weinig respect voor het personeel

             Er is een gebrek aan communicatie en vertrouwen tussen bestuur en personeel

             Het bestuur heeft te weinig kennis en te weinig inzicht in het takenpakket van de diensten

             Het bestuur toont te weinig waardering voor het personeel

             De waarden van de gemeente moeten ook op het bestuur van toepassing zijn

             Het personeel krijgt te weinig kansen van het bestuur waardoor veel personeelsleden gedemotiveerd zijn

             De tevredenheidsmeting toont een zeer ernstige vertrouwensbreuk tussen bestuur en personeel.

             Het bestuur ontkent zijn verantwoordelijkheid.

             Het bestuur acht de algemeen directeur verantwoordelijk voor het gevoerde personeelsbeleid en de huidige situatie van wantrouwen en ontevredenheid.

             Tot op heden is het bestuur de communicatie met het personeel nog niet rechtstreeks aangegaan.

             Zowel het bestuur als de algemeen directeur hebben een advocaat aangesteld inzake hun onderlinge verhoudingen.

 

          Argumentatie

          Deze tevredenheidsmeting is een degelijk instrument om de werking van onze gemeente kwaliteitsvol aan te sturen. Het concrete resultaat van deze meting bevat cruciale en frappante informatie. De sombere en negatieve teneur inzake de beleving bij het personeel tav de houding en daden van het bestuur is opvallend in dit rapport. Deze beleving staat in schril contrast met de vaststelling dat er bij ons personeel heel wat mooie sterktes aanwezig zijn.

          De beleving van ‘onwelzijn’ bij het personeel - ten aanzien van het bestuur – die in de tevredenheidsmeting duidelijk gesteld wordt, is zeer ernstig te nemen. Te meer omdat uit de meting eveneens blijkt dat het personeel zelf gepassioneerd is door hun werk, dat er een grote verbondenheid is tussen het personeel, dat de meesten een goede relatie hebben met hun leidinggevende en dat er veel expertise en talent aanwezig is bij de personeelsleden. Deze sterktes mogen niet verloren gaan.

          Er zal ongetwijfeld een antwoord komen op intern organisatorisch vlak om de tevredenheidsresultaten te verbeteren.

          Er is sprake van een vertrouwenscrisis tussen personeel en bestuur. Er is sprake van een conflict tussen personeel en bestuur. Er is sprake van ‘onwelzijn op het werk’. Deze situatie mag niet blijven aanslepen en is zo ernstig dat een externe begeleiding zich opdringt.

          De externe preventiedienst van de gemeente Maldegem is goed geplaatst om de opdracht uit te voeren om deze situatie, mede op basis van de tevredenheidsmeting, te analyseren en aan te pakken. Ten einde de goede werking van de gemeentelijke diensten te vrijwaren. Ten einde het ‘welzijn op het werk’ te herstellen.

 

Besluit

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om de opdracht te geven aan de externe preventiedienst om een actieplan op te maken op basis van de gevoerde tevredenheidsmeting personeel (2020).

 

Artikel 2:

Het bestuur neemt het initiatief om onder begeleiding van de externe preventiedienst de dialoog aan te gaan met het personeel over de gevoerde tevredenheidsmeting personeel (2020)."

Tussenkomsten

             De raadsleden Valerie Taeldeman (CD&V) en Stefaan Standaert (Groen) lichten hun gezamenlijk voorstel toe.

             Burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld) verduidelijkt het standpunt van de meerderheid.

 

Besluit

 

10 stemmen voor: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

17 stemmen tegen: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat niet akkoord met het voorstel van de raadsleden Valerie Taeldeman (CD&V) en Stefaan Standaert (Groen) om opdracht te geven aan de externe preventiedienst om een actieplan op te maken op basis van de gevoerde tevredenheidsmeting personeel (2020).

 

Artikel 2:

De gemeenteraad gaat niet akkoord met het voorstel van vermelde raadsleden dat het bestuur het initiatief neemt om onder begeleiding van de externe preventiedienst de dialoog aan te gaan met het personeel over de gevoerde tevredenheidsmeting personeel (2020).

 

 

Publicatiedatum: 21/12/2020