Notulen gemeenteraad van 27 05 2021

 

Aanwezig:

Peter T. Van Hecke, Voorzitter;

Bart Van Hulle, Burgemeester;

Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville en Marleen Van den Bussche, Schepenen;

Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems, Raadsleden;

Koen Cromheecke, Algemeen directeur wn..

 

Verontschuldigd:

Peter E. Van Hecke, Schepen;

Vanaf punt 2 vervoegt Leandra Decuyper, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 13 verlaat Bart Van Hulle, Burgemeester de zitting omwille van een belangenconflict.

Vanaf punt 14 vervoegt Bart Van Hulle, Burgemeester de zitting.

Vanaf punt 19 verlaat Valerie Taeldeman, Raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

.

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 29 APRIL 2021

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

          De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

          De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 29 april 2021 gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

          Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 29 april 2021 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

3.   POLITIE: SAMENWERKINGSOVEREENKOMST VOOR HET GEBRUIK VAN AANVULLEND NIET-GECERTIFICEERD SOCIAAL TOLKEN EN VERTALEN

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

 het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

 

Feiten

          De afgelopen jaren heeft de politiezone al enkele keren beroep gedaan op de vertalers/tolken van  de vzw Brussel Onthaal om te kunnen communiceren met anderstalige burgers (onder andere in het kader van slachtofferbejegening).

          Er wordt enkel beroep gedaan op de vzw Brussel onthaal voor niet-officiële vertalingen.

 

Argumentatie

          Deze samenwerkingsovereenkomst biedt de politie de mogelijkheid om in de toekomst verder beroep te kunnen blijven doen op niet gecertificeerd-tolken van vzw Brussel Onthaal om te kunnen communiceren met anderstalige burgers.

 

Financiële weerslag

 

Post 330/124-06. Budget 2021: 12.674,56 Nog beschikbaar budget 2021: 12.674,56

 

Er is geen vaste kost verbonden aan deze samenwerking. Enkel gepresteerde diensten worden gefactureerd. Aanbod werd vorige jaren maar enkele keren per jaar benut. Zou budgettair geen probleem mogen vormen.

 

Tarieven 2021:

 

Activiteit

Vergoeding

Vervoerskost

Annulatievergoeding

Tolken ter plaatse

20 euro/uur en 5 euro/ begonnen kwartier

0.35 euro/km heen en terug of ticket openbaar vervoer

Gereserveerd tijd

Webcamtolken

20 euro/uur en 5 euro/ begonnen kwartier

Niet van toepassing

Gereserveerde tijd

Telefoontolken

15 euro/ 20 minuten

Niet van toepassing

5 euro

Schriftelijk vertalen

23 euro/pagina (=400 woorden)

Niet van toepassing

Niet van toepassing

Revisie

17euro/pagina (=400 woorden)

Niet van toepassing

Niet van toepassing

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst voor het gebruik van aanvullend niet gecertificeerd sociaal tolken en vertalen met vzw Brussel Onthaal,  zoals hierna bijgevoegd, goed:

 

"Deze samenwerkingsovereenkomst (de “Samenwerkingsovereenkomst”) wordt afgesloten:

TUSSEN:

1) Brussel Onthaal, een vereniging zonder winstoogmerk met zetel te Sainctelettesquare 12/3 te 1000 Brussel, ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen met het Ondernemingsnummer 420.809.259 (RPR Brussel) en rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Robert Pleysier, voorzitter,

Hierna de “Dienstverlener” genoemd.

EN:

2) De gemeente Maldegem optredend voor de politiezone Maldegem met zetel te 9990 Maldegem, Industrielaan 10, ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen met Ondernemingsnummer

0862.898.241;

Rechtsgeldig vertegenwoordigd door:

Bart van Hulle en Koen Cromheecke

Burgemeester en Waarnemend Algemeen Directeur;

Hierna de “Voorziening” genoemd.

De Dienstverlener en de Voorziening worden hierna individueel een “Partij” en gezamenlijk de “Partijen” genoemd.

PREAMBULE

(A) De Dienstverlener heeft een dienstverlening inzake aanvullend niet- gecertificeerd sociaal tolken en sociaal vertalen in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad en Vlaanderen. Dit in het kader van het Decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaams Integratie- en Inburgeringsbeleid (het “Decreet”).

(B) De Voorziening is een voorziening, organisatie of openbaar bestuur in de zin van artikel 42 van het Decreet.

(C) De Voorziening wenst beroep te doen op de Dienstverlener voor het leveren van aanvullend niet-gecertificeerde sociaal tolk- en vertaalopdrachten.

(D) Deze Samenwerkingsovereenkomst bevat de algemene principes.

(E) Deze Samenwerkingsovereenkomst vervangt alle andere mogelijke overeenkomsten betreffende aanvullend niet-gecertificeerd sociaal tolken en vertalen tussen de Voorziening en de Dienstverlener.

WORDT OVEREENGEKOMEN ALS VOLGT:

Artikel 1 – Aanvullend niet-gecertificeerd sociaal tolken en vertalen ingebed in een breder taalbeleid

Een professioneel, kwaliteitsvol uitgebouwd aanbod sociaal tolken en vertalen kan ondersteuning bieden in de communicatie met een anderstalig cliënteel. Het kan een hulp zijn voor wie het Nederlands (nog) niet (voldoende) beheerst, om de weg te vinden naar deze Voorzieningen. Het biedt ondersteuning aan de Voorzieningen om de kwaliteit van het aanbod – ook naar een divers publiek – te handhaven. Maar ook niet-gecertificeerd sociaal tolken en vertalen is niet het antwoord op élk communicatieprobleem. De Voorziening engageert zich bij afsluiten van deze Samenwerkingsovereenkomst tot het efficiënt en effectief inzetten van het aanvullend niet-gecertificeerd sociaal tolken en vertalen als onderdeel van een ruimer taalbeleid.

Artikel 2 - Omschrijving van de diensten

2.1. De Dienstverlener verstrekt volgende aanvullende diensten in het tweetalig Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaanderen:

 Niet-gecertificeerd sociaal telefoontolken

 Niet-gecertificeerd sociaal webcamtolken

 Niet- gecertificeerd sociaal tolken ter plaatse

 Niet- gecertificeerd sociaal vertalen

2.2. De Dienstverlener levert aanvullend niet-gecertificeerde sociaal tolken en vertalers aan de Voorziening in het kader van hun sociale en administratieve dienstverlening en/of psychosociale of medische dienstverlening.

2.3. De Voorziening mag het aanvullend niet-gecertificeerd sociaal tolken en vertalen niet inzetten bij interventies met een commercieel, politiek of religieus oogmerk.

2.4. Niet-gecertificeerd sociaal tolken en vertalen gebeurt niet enkel van en naar het Nederlands en de vreemde taal.

2.5. De opdrachten worden uitgevoerd door niet-gecertificeerde (opgeleide) sociaal tolken en vertalers.

Artikel 3 - Duurtijd

3.1. Deze Samenwerkingsovereenkomst gaat in op datum van ondertekening en wordt aangegaan voor onbepaalde duur.

3.2. Elke Partij heeft het recht de Samenwerkingsovereenkomst op elk ogenblik op te zeggen rekening houdend met een opzegperiode van één maand. Deze stopzetting van de Samenwerkingsovereenkomst gebeurt per e-mail met ontvangstbevestiging.

3.3. Elke Partij kan de Samenwerkingsovereenkomst zonder opzegging of vergoeding beëindigen, wanneer uitzonderlijke omstandigheden elke verdere professionele samenwerking tussen de Voorziening en de Dienstverlener definitief onmogelijk maken of wanneer een andere Partij ernstig aan haar verplichtingen tekortkomt.

Artikel 4 - Uitvoering

4.1. De Dienstverlener verbindt zich ertoe de in artikel 2 omschreven diensten te presteren en zich daartoe naar beste vermogen in te spannen.

4.2. De Voorziening respecteert de algemene gedragsregels voor een correcte en efficiënte inzet van aanvullend niet-gecertificeerd sociaal tolken en vertalen, en stelt alles in het werk om de Dienstverlener toe te laten de diensten op normale wijze te presteren. De Voorziening zal hierbij het afsprakenkader opgenomen in bijlage 1 (het “Afsprakenkader”) en de deontologische code opgenomen in bijlage 2 (de “Deontologische Code”) nauwgezet naleven. De Voorziening zal verder haar medewerkers die beroep doen op de dienstverlening op de hoogte brengen van het Afsprakenkader en de Deontologische Code.

4.3. De Voorziening zal de tolkprestatie steeds valideren. Indien de Voorziening nalaat dit te doen, wordt de tolkprestatie beschouwd als volbracht, en zal deze aan de niet- gecertificeerde sociaal tolk worden vergoed.

4.4. De Partijen verbinden zich er uitdrukkelijk toe om deze Samenwerkingsovereenkomst uit te voeren in overeenstemming met de relevante toepasselijke wetten en normen van welke aard ook.

Artikel 5 - Personeel, aangestelde en onderaannemers

5.1. De Dienstverlener kan voor de uitoefening van de diensten beroep doen op en opdrachten geven aan de door hen geselecteerde en/of aangestelde personen.

5.2. De met de opdracht belaste personen zullen enkel een overeenkomst hebben met de Dienstverlener. Zij zullen op generlei wijze kunnen worden beschouwd als werknemers van de Voorziening en hun relatie met de Voorziening zal geenszins kunnen worden beschouwd als een arbeidsovereenkomst.

5.3. De Dienstverlener verbindt er zich toe om voor de uitvoering van de overeengekomen aanvullende opdrachten opgeleide personen in te zetten.

5.4. De Partijen zullen er zich uitdrukkelijk van onthouden om ook maar enig gedeelte van het gezag over het personeel van een andere Partij uit te oefenen.

Artikel 6 - Geheimhouding van vertrouwelijke informatie

6.1. Partijen verbinden zich ertoe alle informatie waarvan zij kennis krijgen tijdens de uitvoering van deze Samenwerkingsovereenkomst geheim te houden.

6.2. Alle informatie met betrekking tot de activiteiten van de Partijen, valt onder deze geheimhoudingsverplichting, tenzij deze informatie toegankelijk was voor het publiek op het ogenblik waarop een Partij de informatie vernam.

Artikel 7 - Volume van de prestaties

7.1. Partijen maken geen raming van het volume van de diensten die de Dienstverlener zal verstrekken aan de Voorziening.

7.2. De Voorziening doet beroep op de diensten van de Dienstverlener telkens wanneer dit nodig is.

Artikel 8 - Vergoeding en facturatie

8.1. De Voorziening is de Dienstverlener de vergoeding verschuldigd opgenomen in dit artikel, tenzij hiervoor beroep kan worden gedaan op een subsidie of andere toelage.

8.2. De niet-gecertificeerde sociaal tolk wordt vergoed volgens het gekozen statuut (vrijwilliger, zelfstandige, zelfstandige in bijberoep, Smart,Tentoo, PWA).

 Voor het sociaal tolken ter plaatse is er een minimum forfait van 20 € voor het eerste uur en vanaf het tweede uur is er een bijkomende tolkkost per begonnen kwartier.

De verplaatsingskosten van de niet-gecertificeerde sociaal tolk worden vergoed volgens het wettelijk barema voor verplaatsing met auto of fiets, als de sociaal tolk van buiten Brussel in Brussel tolkt of als de sociaal tolk van Brussel buiten Brussel tolkt. Verplaatsingen met het openbaar vervoer worden vergoed aan de reële kostprijs van het vervoersbewijs.

 Voor het telefoontolken is er een minimum forfait voor maximaal 20 minuten. Na 20 minuten wordt een tweede opdracht aangerekend.

8.3. De niet-gecertificeerde sociaal vertaler:

Enkel informatieve documenten zullen door de Dienstverlener behandeld worden voor een vertaling. De vraag naar een beëdigde vertaling van een document wordt door de Dienstverlener doorverwezen naar een extern netwerk van beëdigde vertalers:

www.lextra-lingua.be

www.bbvt.be

De kostprijs van de sociaal vertaling wordt berekend op basis van de aangeleverde brontekst.

De vergoeding voor de vertaling en de revisie wordt berekend per bladzijde (= 400 woorden).

8.4. Alle kosten eigen aan het presteren van de diensten zijn inbegrepen in de vergoedingen.

8.5. Facturatiesysteem en te volgen procedure wordt geregeld in het Afsprakenkader van de Dienstverlener.

8.6. De vergoedingen zijn terug te vinden op de website: www.sociaalvertaalbureau.be (voorzieningen)

Artikel 9 - Annulaties

9.1. Door de Voorziening

 Voor opdrachten gepland op een werkdag volgend op een werkdag, die worden geannuleerd minder van 24 uur voor het tijdstip van uitvoering, wordt de gereserveerde tijd aangerekend. Indien de sociaal tolk reeds onderweg was naar de opdrachten, wordt ook de afgelegde afstand of de kost voor het openbaar vervoer vergoed.

 Voor opdrachten gepland op de eerste werkdag na het weekend of een feestdag, die worden geannuleerd nà 16 uur op de laatste werkdag vóór het weekend of de feestdag, wordt de gereserveerde tijd aangerekend. Indien de sociaal tolk reeds onderweg was naar de opdrachten, wordt ook de afgelegde afstand of de kost voor het openbaar vervoer vergoed.

 Vertalingen die worden geannuleerd nadat de sociaal vertaler de opdracht reeds aanvatte, worden aangerekend à rato van het reeds vertaalde deel.

9.2. Door de Dienstverlener of de sociaal Tolk/Vertaler

 Tolkopdrachten die laattijdig door de Dienstverlener worden geannuleerd kunnen eventueel door een gratis tolkprestatie per telefoon (met een maximum van 20 min.) worden gecompenseerd.

 Deze zelfde compensatieregeling is ook geldig voor opdrachten die minder dan 24 uur voor het tijdstip van uitvoering worden geannuleerd door de sociaal tolk. Frequentie van annulatie wordt consequent gemonitord en kan aanleiding geven tot tijdelijke of definitieve stopzetting van de samenwerking met de sociaal tolk.

 Er is geen compensatieregeling voor een vertaalopdracht die na aanvaarding wordt geannuleerd door de sociaal vertaler. Frequentie van annulatie wordt consequent gemonitord en kan aanleiding geven tot tijdelijke of definitieve stopzetting van samenwerking met de sociaal vertaler.

Artikel 10 - Aansprakelijkheid

10.1. Zoals omschreven in artikel 4.1., vormt de verbintenis van de Dienstverlener een inspanningsverbintenis. Deze kan nooit aansprakelijk worden gesteld voor onrechtstreekse schade, gevolgschade of gederfde winst. Hun maximale mogelijke aansprakelijkheid zal steeds beperkt zijn tot de vergoeding uitbetaald aan de Dienstverlener voor de verleende diensten.

Artikel 11 - Toepasselijk recht en bevoegde rechtbank

11.1. Onderhavige Kaderovereenkomst is onderworpen aan het Belgisch recht.

11.2. Elk geschil dat naar aanleiding van de uitvoering of de beëindiging van deze Samenwerkingsovereenkomst tussen partijen ontstaat, behoort tot de uitsluitende bevoegdheid van de Nederlandstalige rechtbanken van Brussel."

 

Artikel 2:

De betalingen zullen gebeuren met het krediet ingeschreven in het budget 2021 op het artikel 330/124-06 van de gewone dienst.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad machtigt de burgemeester en de waarnemend algemeen directeur om deze overeenkomst te tekenen.

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

4.   AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER HOUDENDE DE INVOER VAN EEN ZONE 30 IN HET CENTRUM VAN DONK

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

            Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen

Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens

Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

          Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer

          Politiereglement houdende invoeren zone 30 in het centrum van Donk van 4 november 2013.

 

Feiten

          We stellen, op basis van verscheidene meldingen, vast dat er een algemeen gevoel van onveiligheid op de openbare weg leeft onder de bewoners van de Heirweg en de Donkstraat, ondanks tal van eerdere inspanningen om de weggebruikers aan te moedigen tot veilig rijgedrag.

 

          Een aantal melders stelt de vraag om de zone 30 uit te breiden in het centrum van Donk, meer specifiek om in de Heirweg het bord te plaatsen ter hoogte van de snelheidsindicator.

 

Argumentatie

          Hoewel de korpschef a.i. aangeeft dat het opschuiven van de zone 30 een straat niet zomaar objectief veiliger maakt, werd in overleg met de betrokken diensten (22 maart 2021) akkoord gegaan met het uitbreiden van de zone 30, ten minste tot aan de grens van de dorpskernvernieuwing van 2013 (scheiding asfalt en platines). Een logische keuze, omdat de grens van de dorpskernvernieuwing van nature een poorteffect creëert, een duidelijke wijziging in het wegbeeld die de aandacht van de bestuurder nog meer vestigt op het binnenrijden van de zone 30.

 

          De volledige zone 30 in het centrum van Donk werd onder de loep genomen. In het voorstel in bijlage 1.1:

          Wordt op twee locaties de grens van de zone 30 uitgebreid tot de dorpskernvernieuwing:

          Heirweg: huisnummer 57

          Brezendedreef: grens bebouwde kom (kerkhof)

          Blijft op één locatie de grens van de zone 30 behouden (reeds gelegen op grens dorpskernvernieuwing):

          Donkstraat: kruispunt Ziltedreef

          Blijft op twee locaties de grens van de zone 30 behouden, ondanks ligging buiten de zone van de dorpskernvernieuwing:

          Paardekerkhof: kruispunt Arnold Van Maldegemlaan

          Pastoor De Swaeflaan: huisnummer 4

 

          De korpschef a.i. en schepen Van Landschoot hebben zich akkoord verklaard met dit finale voorstel. 

 

          Voor deze wijziging van de afbakening van de zone 30, wordt het bestaande politiereglement houdende invoeren zone 30 in het centrum van Donk van 4 november 2013, opgeheven. Een nieuw aanvullend reglement houdende de invoer van een zone 30 in het centrum van Donk, wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad.

 

Adviezen

          Advies politie: "Voor mij ok. X-aantal inwoners zullen daar nog hun eigen mening over hebben. Dus commentaar zal er nog wel zijn. Maar keuzes zijn op basis van het wegbeeld perfect te motiveren. Bij de nieuwe opstelling kan het bord zone 30 dat nu opgesteld staat begin Paardekerkhof (schoolomgeving), gezien vanuit de richting Heirweg, nog worden verwijderd."

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement houdende de invoer van een zone 30 in het centrum van Donk goed.

 

Artikel 2:

In het centrum van Donk wordt de zone 30 als volgt afgebakend:

          Heirweg

Ter hoogte van huisnummer 57

          Pastoor De Swaeflaan

Ter hoogte van huisnummer 4

          Paardekerhof

Vanaf het kruispunt met de Arnold Van Maldegemlaan

          Donkstraat

Vanaf het kruispunt met de Ziltedreef

          Brezendedreef

Ter hoogte van de grens van de bebouwde kom (bij begraafplaats)

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden F4a en F4b zoals voorzien in het artikel 71.2 zoals voorzien in het KB van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer.

 

Artikel 3:

Het politiereglement houdende invoeren zone 30 in het centrum van Donk van 4 november 2013, wordt opgeheven.

 

Artikel 4:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 5:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt een afschrift van dit besluit gezonden aan:

          De heer Procureur des Konings

          De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

5.   PATRIMONIUM - AANKOOP KLEITKALSEIDE 111-115 - DEFINITIEVE BESLISSING

 

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2020 betreffende: 'Patrimonium - aankoop Kleitkalseide113-115 - principiële beslissing.'

 

Feiten

          De gemeente heeft de opportuniteit om de gronden gelegen Kleitkalseide 111-115, 9990 Maldegem aan te kopen.

          Deze gronden zijn kadastraal gekend als Maldegem, 2de afdeling, sectie D, delen van nr. 1166a3 en van nr. 1166t2, de grondoppervlakte van de percelen bedraagt 2.795m².

          In zitting van 17 december 2020 werd principieel beslist deze gronden aan te kopen tegen een bedrag van ten hoogste € 380.000.

          In zitting van 11 januari 2021 werden Notariskantoor De Rop - Leroy aangesteld om de akte voor de aankoop op te maken.•

 

Argumentatie

          De zwaartepunten van deze akte zijn de volgende:

- de gemeente koopt de gronden gelegen Kleitkalseide 111-115, kadastraal gekend als Maldegem, 2de afdeling, sectie D, delen van nr. 1166a3 en van nr. 1166t2, met een oppervlakte van in totaal 2.795m² aan van                                                          voor een oppervlakte van 1.137,96 m² (deel van 1166a3) en van besloten vennootschap P&A Projects voor een oppervlakte van 1.657,23 m² (deel van 1166t2)

- de verkoopprijs bedraag in totaal € 380.000, i.e. € 154.203,19 t.a.v                                                      en € 225.296,81 t.a.v. bv P&A projects).

- de grond wordt gekocht vrij van hypotheek en onbezwaard met enig huurrecht of voorkooprecht.

          De gemeente kan in principe maximum de prijs betalen zoals deze werd vastgesteld door de door de gemeente aangestelde landmeter, i.e. € 321.400.

          Er bestaat echter een aanzienlijk verschil tussen de schatting (€ 321.400) en de vraagprijs (€ 380.000). (€ 58.600, ong. 15%).

          Het is evenwel toegelaten om af te wijken van een schattingsverslag, mits hiervoor een grondige motivering wordt opgegeven in het licht van het algemeen belang en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Hierbij moeten voornamelijk het motiveringsbeginsel en de zuinigheidsplicht als beginselen van behoorlijk bestuur in acht genomen te worden;

          Volgende redenen rechtvaardigen in dit geval een afwijking van de schattingsprijs.

- de ideale ligging van de grond in kwestie naast andere gemeentelijke eigendommen; en

- de potentiële/toekomstige bestemming van algemeen nut.

          De betreffende gronden liggen naast sporthal De Berken en grenzen ook aan het kerkhof te Kleit, gemeentelijke eigendommen. Aldus doet zich een unieke opportuniteit voor voor de gemeente om haar eigendom aaneensluitend uit te breiden.

          Dit geeft de gemeente meteen een grote flexibiliteit om deze gronden samen met de aangrenzende terreinen gelegen achter sporthal De Berken te gaan bestemmen voor algemeen nut. Aldus overstijgt deze geplande aankoop  het louter verwerven van bijkomende gronden, maar zal dit een meerwaarde voor de ganse Kleitse gemeenschap gaan betekenen.

          De schatter stelde bovendien dat de ingesloten ligging een minwaarde rechtvaardigd t.a.v. de normale eenheidsprijs. Deze minwaarde valt weg t.a.v. de gemeente, gezien voor de gemeente deze gronden niet ingesloten liggen, deze zijn namelijk te bereiken via de aangrenzende gemeentelijke eigendommen.

          Ook de minwaarde van de ligging aan een drukke gewestweg moet t.a.v. de gemeente geschrapt worden. Deze minwaarde zou nl. voornamelijk een rol spelen als het te verwerven gebied ontwikkeld zou worden als woongebied. gezien de gemeente een bestemming van algemeen nut zal nastreven zal dit een ondergeschikte rol spelen en kan deze minwaarde aldus geschrapt worden.

          Rekening houdende met deze schrapping van de minwaarden, de unieke mogelijkheid die zich aanbiedt voor de gemeente, de ligging aanpalend aan andere gemeentelijke eigendommen, de geplande bestemming van algemeen nut en het mogelijke belang van deze aankoop voor de lokale gemeenschap is de afwijking van de schattingsprijs verantwoord

          De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking mbt de onroerende goederen van de gemeente.

 

Financiële weerslag

 

Actienr:2020/A-6-1-8-01

actie-omschrijving: Opwaarderen centrum en deelkernen

Algemene rekening/beleidscode

0119-00/221000

 

Budget 2021

Saldo budget

Nodig budget

2.000.000 euro

2.000.000euro

380.000 euro

 

Tussenkomsten

          door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat definitief akkoord met de aankoop van de gronden gelegen Kleitkalseide 111-115, kadastraal gekend als Maldegem, 2de afdeling, sectie D, delen van nr. 1166a3 en van nr. 1166t2, met een oppervlakte van in totaal 2.795m²; van .                                                            voor een oppervlakte van 1.137,96 m² (deel van 1166a3) en van besloten vennootschap P&A Projects voor een oppervlakte van 1.657,23 m² (deel van 1166t2); volgens de voorwaarden opgenomen in het hierna volgende ontwerp van verkoopakte, opgemaakt door notaris Julie Leroy, notaris te Maldegem:

VERKOOP

 

BV P&A PROJECTS

aan

GEMEENTE MALDEGEM

2021/

dossier

EG/03893-020

Het jaar tweeduizend eenentwintig. Op *.

Voor mij, meester JULIE LEROY, geassocieerd notaris met standplaats te Maldegem, die haar ambt uitoefent in de vennootschap “De Rop + Leroy, geasso-cieerde notarissen” BV met zetel in het Vlaams Gewest te 9990 Maldegem, Ede-straat 21, met tussenkomst van meester *ANNELIES WYLLEMAN, notaris te Sleidinge (Evergem), en met zetel van de besloten vennootschap “WYLLEMAN-VAN de KEERE-VAN MAELZAEKE, Geassocieerde Notarissen” te Sleidinge (Ever-gem), Sleidinge-Dorp 102, en met tussenkomst van BART DE JAEGER, geassocieerd notaris, te Eeklo, vennoot van de associatie BOONE & DE JAEGER geas-socieerde notarissen, met maatschappelijke zetel te 9900 Eeklo, Oostveldstraat 1/A, die de akte bijwonen door middel van video-conferentie.

ZIJN VERSCHENEN:

1/ a)                                                                            , geboren te                       op                       , [Rijksregister nummer                            ],                                                                                   
                           , wonend te                             ,                                .

            verklaart               verklaring van wettelijk samenwonen te hebben afgelegd.

b)                                                   , geboren te                        op                                 , [Rijksregister nummer                           ], echtgenoot van                                              , wonend te                           ,
                                   .

                 verklaart               te zijn te                     op                                                                   
                                                                                                                                                        .

        verklaart verder geen enkele akte van wijziging, vereffening of verklaring aangaande zijn huwelijkse voorwaarden verleden te hebben.

Hierna samen genoemd "de verkopers sub 1".

Volmacht BNN

Voornoemde                                              en                                       , beiden voornoemd, hier niet in persoon aanwezig, maar deelnemend aan het verlijden van de akte op afstand, via videoconferentie, vanuit het kantoor van notaris Annelies Wylleman, voornoemd, en vertegenwoordigd door de notarieel medewerkster van voornoemde notaris Leroy, zijnde mevrouw                                               , geboren te                  op                        , [Rijksregister nummer                   ], wonende te                        ,                           
                         , ingevolge volmacht verleden voor voornoemde notaris Annelies Wylleman, op heden, voorafgaandelijk deze akte, waarvan een afschrift aan deze akte wordt gevoegd ter overschrijving op het bevoegde Kantoor Rechtszekerheid Gent 2.

Akte verkoop - pagina 2

2/ De besloten vennootschap “P&A PROJECTS”, met zetel te 9991 Mal-degem (Adegem), Vliegplein 2, Ingeschreven in het rechtspersonenregister te Gent, afdeling Gent, met ondernemingsnummer 0401.004.928.

Opgericht als een vennootschap onder gemeenschappelijke naam, onder de benaming ‘AANNEMERSBEDRIJF GEBROEDERS BORGONJON VGN’, bij onderhandse akte opgemaakt te Maldegem (Adegem) op 4 maart 1960, gepubliceerd in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 18 maart daarna, onder nummer 4497, ondermeer gewijzigd krachtens akte verleden voor notaris Luc Van Damme te Lochristi, op 17 maart 1987, gepubliceerd in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van 4 april daarna, onder nummer 870404-301, inhoudende omvorming en naamswijziging in besloten vennootschap met beperkte aansprakelijk-heid “BOUWWERKEN BORGONJON” en krachtens akte verleden voor notaris Jozef Dauwe te Eeklo, op 22 september 2010, gepubliceerd in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 21 oktober daarna, onder nummer 10154968, inhoudende naamswijziging in de huidige naam “P&A PROJECTS”, en voor het laatst krachtens proces-verbaal van buitengewone algemene vergadering opgesteld door notaris Bart De Jaeger te Sint-Laureins (Watervliet) op 14 november 2019, gepubliceerd zoals voormeld op 19 november daarna, onder nummer 19343955.

Alhier vertegenwoordigd door haar niet-statutair bestuurder, de heer BORGONJON Peter, geboren te * op 12 januari 1970, [Rijksregister nummer 70.01.12-243.01], wonende te 9991 Maldegem (Adegem), Molenstraat 21, daartoe benoemd bij beslissing van de laatst voormelde buitengewone algemene vergade-ring de dato 14 november 2019, bekendgemaakt als voormeld.

Hierna genoemd "de verkoper sub 2".

Volmacht BNN

Voornoemde heer BORGONJON Peter, voornoemd, hier niet in persoon aanwezig, maar deelnemend aan het verlijden van de akte op afstand, via video-conferentie, vanuit het kantoor van notaris Bart De Jaeger, voornoemd, en vertegenwoordigd door de notarieel medewerkster van voornoemde notaris Leroy, zijn-de mevrouw GABRIËL Eline Lorène Willy, geboren te Eeklo op 25 april 1991, [Rijksregister nummer 91.04.25-246.70], wonende te 9990 Maldegem, Rozenlaan 23, ingevolge volmacht verleden voor voornoemde notaris Bart De Jaeger, op heden, voorafgaandelijk deze akte, waarvan een afschrift aan deze akte wordt gevoegd ter overschrijving op het bevoegde Kantoor Rechtszekerheid Gent 2.

Hierna allen samen genoemd "DE VERKOPERS".

TER ENE ZIJDE

EN:

3/ De GEMEENTE MALDEGEM, met administratieve zetel te 9990 Maldegem, Marktstraat 7, en ondernemingsnummer 0207.448.554, hier vertegenwoordigd overeenkomstig artikel 182 van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 door:

1) De burgemeester:

De heer VAN HULLE Bart                         , geboren te               op                        , [Rijksregister nummer                        ], wonende te 9990 Maldegem,                                                 , en

2) De waarnemend algemeen directeur:

De heer CROMHEECKE Koen, geboren te                   op                              , [Rijksregister nummer                                 
                               ], wonende te                          ,                             .

Akte verkoop - pagina 3

Beiden gemachtigd bij beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2020 en van * 2021, van welke beraadslaging een gelijkvormig afschrift aan deze akte zal gehecht blijven.

Hierna genoemd "DE KOPER".

TER ANDERE ZIJDE

Die mij verklaren volgende overeenkomst gesloten te hebben:

Partij ter ene zijde verkoopt aan partij ter andere zijde, die aanvaardt, volgende onroerende goederen:

BESCHRIJVING VAN DE GOEDEREN

1 GEMEENTE MALDEGEM, tweede afdeling, Kleitkalseide 111-113

Een perceel grond, gelegen zoals voormeld, kadastraal bekend volgens titel sectie D, deel van nummers 1166/V/2, 1166/S/2 en 1166/R/2 en volgens recent kadastraal uittreksel sectie D, deel van nummer 1166/A/3 P0001, met een oppervlakte volgens nagemelde meting van duizend honderd zevenendertig komma zesennegentig vierkante meter (1.137,96m2).

Voormelde eigendom kreeg in het kader van de prekadastratie als toekom-stig perceelsidentificatienummer toegekend: D 1166 B 3 P0000.

GRONDPLAN

Voormeld perceel is aangeduid in rood omrande kleur als “Lot 1” op een grondplan opgemaakt door beëdigd landmeter-expert Arthur Standaert te 9950 Lievegem, Weststraat 118, op 14 januari 2021.

Dit plan is opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 43502-10396 en werd sindsdien niet meer gewijzigd.

Dit grondplan zal – na door partijen en ondergetekende notaris “ne va-rietur” te zijn getekend – aan deze akte worden gehecht. Partijen vragen toepas-sing van artikel 26, 3e lid, 2° Wetboek Registratierechten en van artikel 1, 4e lid Hypotheekwet.

OORSPRONG VAN EIGENDOM

Voormeld goed behoort onder grotere oppervlakte toe                                                      , voor wat betreft de blote eigendom, om het te zijn geschonken door zijn ouders te weten                                    en zijn echtgenote                                      , voornoemd, zich het vruchtgebruik voorbehoudend, blijkens akte schenking verleden voor notaris Christian Vanhyfte te Maldegem op 6 mei 2005, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Gent op * daar-na, onder formaliteitsnummer 68-T-*.

Wijlen                                        , voornoemd, is overleden te                     op                     .

De koper zal zich met deze eigendomsaanhaling dienen te vergenoegen en van de verkopers geen andere titels kunnen eisen dan een afschrift van huidige akte.

2 GEMEENTE MALDEGEM, tweede afdeling, Kleitkalseide 115

Een perceel grond, gelegen zoals voormeld, kadastraal bekend volgens titel en recent kadastraal uittreksel sectie D, deel van nummer 1166/T/2 P0000, met een oppervlakte volgens nagemelde meting van duizend zeshonderd zevenenvijftig komma drieëntwintig vierkante meter (1.657,23m2).

Voormelde eigendom kreeg in het kader van de prekadastratie als toekom-

Akte verkoop - pagina 4

stig perceelsidentificatienummer toegekend: D 1166 C 3 P0000.

GRONDPLAN

Voormeld perceel is aangeduid in blauw omrande kleur als “Lot 2” op voormeld grondplan opgemaakt door voornoemd beëdigd landmeter-expert Arthur Standaert op 14 januari 2021.

OORSPRONG VAN EIGENDOM

Voormeld goed behoort toe aan de besloten vennootschap “P&A PROJECTS”, voornoemde verkoper sub 2., om het onder grotere oppervlakte te hebben verkregen ingevolge akte aankoop verleden voor geassocieerd notaris Bart De Jaeger te Sint-Laureins (Watervliet) met tussenkomst van geassocieerd notaris Philippe Vanlatum te Beernem (Oedelem) op 6 maart 2020, overgeschreven op het Kantoor Rechtszekerheid Gent 2 op 13 maart daarna, onder formaliteits-nummer 68-T-13/03/2020-03369, jegens a)                                                                     , weduwnaar van                                                 , b)                                                   , echtgenoot van                                                             en c)                       
                                                             , e                                                         , allen te                   .

De koper zal zich met deze eigendomsaanhaling dienen te vergenoegen en van de verkopers geen andere titels kunnen eisen dan een afschrift van huidige akte.

SPLITSINGSFORMALITEIT

Ondergetekende notaris verklaart dat zij, bij toepassing van artikel 5.2.2. van de nieuwe Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, de gemeente Maldegem, bij schrijven daterende van 19 april 2021, op de hoogte gebracht heeft van deze splitsing. *De gemeente Maldegem heeft geantwoord bij schrijven van * mei 2021 luidend als volgt: “Besluit: *”. *De gemeente Maldegem heeft niet geantwoord binnen de wettelijke ter-mijn van twintig (20) dagen. Partijen verklaren kennis te hebben van voormeld schrijven van * 2021 en verklaren hierbij uitdrukkelijk ondergetekende notaris te ontslaan van alle ver-antwoordelijkheid en aansprakelijkheid dienaangaande.

ALGEMENE VOORWAARDEN

HYPOTHECAIRE STAAT

Voorschreven goederen worden verkocht voor vrij en zuiver van alle hypotheek, voorrecht, ontbindende vordering en recht van genotspand.

De verkopers verklaren dienaangaande, op vraag van de instrumenterende notaris, geen enkel document te hebben ondertekend voor het verlijden dezer van hypotheekvestiging of volmacht tot hypothekeren en ook geen weet te hebben van enige procedure die de vervreemding van de hiervoor beschreven goederen zou kunnen belasten.

LASTEN EN VOORWAARDEN

Partijen verklaren dat tegenwoordige verkoop wordt gesloten onder de volgende lasten en voorwaarden:

1/ Eigendom – Genot – Vrije Beschikking

De koper verkrijgt de eigendom, het genot en de vrije beschikking van de verkochte goederen vanaf heden.

Akte verkoop - pagina 5

Alle belastingen en taksen op de verkochte goederen geheven of te heffen zijn ten laste van de koper vanaf heden.

Aangaande de voorliggende straat of het voetpad verklaren de verkopers verder dat er geen verhaalbelastingen verschuldigd zijn. Mochten deze toch bestaan, dan zullen zij ze ten hunne laste nemen voor de tot op heden uitgevoerde infrastructuurwerken.

2/ Staat van de goederen

De koper zal de goederen aanvaarden in de staat waarin ze zich thans bevinden en onder meer, zonder waarborg van maat of oppervlakte al bedragen de verschillen één/twintigste of meer; zonder waarborg betreffende zichtbare of on-zichtbare gebreken, zowel van de constructies, de grond als de ondergrond; met alle erfdienstbaarheden en alle eventuele gemeenschappen. Hij zal zich rechtstreeks moeten verstaan met de aanpalende eigenaars voor wat betreft de regeling van de gemeenheden zonder tussenkomst van de verkopers noch verhaal tegen hen.

De verkopers verklaren geen verborgen gebreken te kennen.

De verkopers verklaren geen kennis te hebben van erfdienstbaarheden en er zelf geen te hebben gevestigd, behoudens hetgeen hierna vermeld.

De koper verklaart te zullen uitwegen over eigen aanpalende gemeentelijke eigendommen.

De verkopers verklaren dat er op heden geen enkel geschil bestaat met aangrenzende of naburige eigendommen of de gebruikers of bewoners ervan of dat er geen andere juridische procedures betreffende de bij deze verkochte goederen lopende zijn.

3/ Publiciteitspanelen

De verkopers verklaren dat de verkochte goederen niet het voorwerp uit-maken van een overeenkomst betreffende de publiciteitspanelen en dat zij met niemand een beding van voorkeur tot aankoop hebben afgesloten.

4/ Kosten

De kosten, rechten, erelonen en de Belasting op Toegevoegde Waarde in verband met deze verkoop, zijn ten laste van de koper, evenals de kosten die be-trekking hebben op de leveringsplicht en kosten van opmeting en plan.

RUIMTELIJKE ORDENING – STEDENBOUWKUNDIGE EN

ANDERE VOORSCHRIFTEN

1/ Ondergetekende notaris minuuthouder vermeldt en informeert, met toepassing van artikel 5.2.1. §1 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, zoals eveneens blijkt uit de stedenbouwkundige uittreksels die werden verleend door de gemeente Maldegem op 29 maart 2021:

1° dat voor de onroerende goederen geen stedenbouwkundige vergunnin-gen of omgevingsvergunningen voor stedenbouwkundige handelingen zijn uitge-reikt, met uitzondering van voor wat betreft voorschreven goed sub 1:

- vergunning voor het verbouwen van een woning de dato 21 mei 1984, met gemeentelijk dossiernummer 5027;

- vergunning voor het verbouwen van een woning de dato 5 september 1988, met gemeentelijk dossiernummer 6101;

- vergunning voor het wijzigen van bestemming van een handelspand naar woning de dato 14 september 2015, met gemeentelijk dossiernummer 17128;

Akte verkoop - pagina 6

Constructies opgericht voor negenentwintig maart negentienhonderd tweeenzestig of voor de definitieve vaststelling van het gewestplan, worden vermoed vergund te zijn;

2° dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van de onroerende goederen volgens het plannenregister (gewestplan Eeklo-Aalter goedge-keurd de dato 24 maart 1978), en volgens de brieven van de Gemeente Maldegem de dato 29 maart 2021 “woongebied” is;

3° dat, zoals blijkt uit het hypothecair getuigschriften en de verklaring van de verkopers, de onroerende goederen niet het voorwerp uitmaken van een maat-regel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV (zijnde een rechterlijke of bestuur-lijke maatregel volgens de artikelen 5.2.1, 5.2.5 en 5.2.6 VCRO) en geen procedu-re voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;

4° dat op het onroerend goed geen voorkooprecht van toepassing is zoals vermeld in artikel 2.4.1 VCRO of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;

5° dat er voor de onroerende goederen geen verkavelingsvergunning of omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is;

6° dat voorschreven goederen niet het voorwerp uitmaken van een aan-duiding als watergevoelig openruimtegebied conform artikel 5.6.8. §1 van de Co-dex;

7° dat de onroerende goederen niet het voorwerp uitmaken van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.

Enkel voor het geval dat de onderhandse overeenkomsten die tussen par-tijen werden gesloten omtrent voormelde goederen niet beantwoorden aan de voorschriften van artikel 5.2.5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, heeft ondergetekende instrumenterende notaris partijen gewezen op de artikels 5.2.5 (de informatieplicht bij het sluiten van overeenkomsten), 6.1.1, eerste lid, 4° (strafsancties bij inbreuken op de informatieplicht) en 6.3.1 (mogelijkheid vordering tot vernietiging en schadevergoeding) van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. De koper verklaart overeenkomstig voormeld artikel 6.3.1, tweede lid dergelijke vordering tot vernietiging niet te willen inroepen, daar de koper thans in het bezit is van alle door voormelde Codex opgelegde informatie. De koper ver-klaart uitdrukkelijk te verzaken aan de vordering tot nietigverklaring op basis van een inbreuk op de informatieplicht.

De koper verklaart dat hij een kopij van de stedenbouwkundige uittreksels heeft ontvangen, die niet meer dan één jaar voor vandaag werden verleend.

Ondergetekende notaris wijst de partijen daarnaast op de inhoud van artikel 4.2.1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, houdende de vergunningsplichtige handelingen.

2/ In haar schrijven van 29 maart 2021 gericht aan de geassocieerde notarissen De Rop en Leroy, liet de gemeente Maldegem onder meer nog letterlijk het volgende weten:

- voor wat betreft voorschreven goed sub 1.:

“- Voormeld goed is gelegen in het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Windlandschap Eeklo-Maldegem, definitief vastgesteld op 17 december 2014;

- Het onroerend goed is gelegen in een beschermingszone rond een water-wingebied voor oppervlaktewater van het drinkwaterproductiecentrum van Klui-zen;

Akte verkoop - pagina 7

- Het onroerend goed bevindt zich in een zuiveringszone van het type: cen-traal gebied;

- Het onroerend goed bevindt zich in mogelijk overstromingsgevoelig gebied;

- Langs of op het onroerend goed ligt een privégracht.”

- voor wat betreft voorschreven goed sub 2.:

“- Voormeld goed is gelegen in het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Windlandschap Eeklo-Maldegem, definitief vastgesteld op 17 december 2014;

- Het onroerend goed is gelegen in een beschermingszone rond een water-wingebied voor oppervlaktewater van het drinkwaterproductiecentrum van Klui-zen;

- Het onroerend goed bevindt zich in een zuiveringszone van het type: cen-traal gebied;

- Het onroerend goed is opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister sinds 4/1/2021;

- Voor zover bekend is het onroerend goed opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed: Dorpshuis (14/9/2009);

- Langs of op het onroerend goed ligt een privégracht.”

De koper erkent van ondergetekende notaris een kopie van voormelde brieven ontvangen te hebben, er kennis van genomen te hebben en ondergetekende notaris ervan te ontslaan om deze hier in hun geheel op te nemen.

3/ Onroerend erfgoed

De verkopers verklaren dat er hen voor de verkochte goederen geen voor-ontwerp of ontwerp van lijst van de voor bescherming vatbare monumenten, landschappen en stads- of dorpsgezichten werd betekend, noch een besluit houdende definitieve bescherming of klassering en dat zij evenmin weet hebben van enig voornemen daartoe vanwege de overheid.

De verkopers verklaren dat de verkochte goederen niet zijn opgenomen in de landschapsatlas, noch in de inventaris archeologische zones, de inventaris bouwkundig erfgoed, de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde of de inventaris van historische tuinen en parken, behoudens hetgeen hierna vermeld aangaande voorschreven goed sub 2. De verkopers verklaren hierover nooit enige betekening of kennisgeving te hebben ontvangen.

De verkoper sub 2. verklaart dat voorschreven goed sub 2. (in zijn geheel) echter wel opgenomen is in de inventaris bouwkundig erfgoed genaamd “Dorps-huis” (ID: 53961) vastgesteld bij besluit van 28 november 2014 (ID: 5825) en als erfgoedobject genaamd “Dorpswoning” bouwkundig element (ID: 50577).

Ondergetekende instrumenterende notaris wijst de koper op de rechtgevol-gen die aan deze opname verbonden zijn en verwijst hierbij naar hoofdstuk 4 van het Onroerenderfgoeddecreet.

De koper verklaart dat hij op de hoogte is van voormelde opname.

4/ De verkopers verklaren dat de verkochte goederen met geen enkel voorkooprecht, voorkeurrecht, recht van wederinkoop of optie tot aankoop zijn bezwaard.

5/ De verkopers verklaren verder voor alle eventueel door hen opgerichte constructies de nodige bouwtoelatingen te hebben verkregen. De verkopers ver-klaren geen kennis te hebben van stedenbouwkundige misdrijven van vóór zij eigenaars waren.

De koper zal zich moeten schikken naar alle wetten en besluiten van de bevoegde overheden met het oog op gebeurlijke onteigening, rooilijn, urbanisatie

Akte verkoop - pagina 8

of bouwvergunning zonder voor verlies of onbruikbaarheid van de grond, voor weigering van bouwtoelating of anderszins enig verhaal tegen de verkopers te kunnen uitoefenen, of hun tussenkomst of waarborg te kunnen inroepen.

6/ KLIM (Federaal Kabels en Leidingen Informatie Meldpunt)

De verkopers verklaren geen kennis te hebben van het feit dat gemelde goederen gelegen zijn in de directe nabijheid van transportinstallaties van gevaarlijke producten via leidingen of bovengrondse en ondergrondse hoogspanningslijnen.

De koper verklaart kennis te hebben van de noodzaak om op de website https://www.klim-cicc.be na te gaan of er zich op voorschreven goederen ondergrondse gasleidingen of andere leidingen bevinden, in het bijzonder voorafgaand aan de uitvoering van werken betreffende voorschreven goederen.

BIJZONDERE WETTEN EN REGLEMENTEN

A. Het natuurlijk milieu en het natuurbehoud

De verkopers verklaren dat de verkochte goederen niet zijn gelegen binnen:

- een Vlaams ecologisch netwerk (VEN),

- een Vlaams erkend natuurreservaat en hun uitbreidingsperimeter gele-gen binnen de groen- en bosgebieden, de bosuitbreidingsgebieden of het Vlaams ecologisch netwerk;

- een door de Vlaamse regering afgebakende perimeter binnen de groen- en bosgebieden gelegen binnen het integraal verwevings- en ondersteunend netwerk (IVON);

- de afbakening van een natuurinrichtingsproject.

Bijgevolg is het voorkooprecht natuur niet van toepassing.

B. Vlaamse Codex Wonen

De verkopers verklaren geen kennis te hebben dat de goederen voorwerp van huidige verkoop vallen onder toepassing van artikel 5.76 en volgende van de Vlaamse Codex Wonen, dat luidt als volgt:

“§1. De VMSW, de sociale huisvestingsmaatschappijen, Het Vlaams Woningfonds, de sociale verhuurkantoren, de gemeenten en de openbare centra van maatschappelijk welzijn beschikken over een recht van voorkoop op de woningen waaraan ze renovatie-, verbeterings- of aanpassingswerkzaamheden hebben uit-gevoerd met toepassing van artikel 18, §2 en 90.

Onverminderd het eerste lid, krijgen het Vlaams Woningfonds, Vlabinvest apb, de sociale huisvestingsmaatschappijen binnen hun werkgebied, en de ge-meenten op hun grondgebied, een recht van voorkoop op:

1° een woning die is opgenomen in het leegstandsregister, vermeld in artikel 2.2.6 van het decreet Grond- en Pandenbeleid, of op een van de lijsten van de inventaris, bedoeld in artikel 28, §1, van het Heffingsdecreet;

2° de woning, bedoeld in artikel 19, die niet werd gesloopt binnen de door de Vlaamse Regering bepaalde termijn;

3° een perceel, bestemd voor woningbouw, dat gelegen is in een door de Vlaamse Regering te bepalen bijzonder gebied.

(…)

Van het recht van voorkoop zijn uitgesloten:

1° de woningen die deel uitmaken van een gebouw met meerdere woningen, waarbij de verkoop mede-eigendom over gemeenschappelijke delen doet ontstaan;

2° afzonderlijke garages;

Akte verkoop - pagina 9

3° afzonderlijke loten van een goedgekeurde verkaveling die niet in zijn ge-heel wordt verkocht;

4° de aankoop van een eerste woning of een perceel bestemd voor woning-bouw door een of meer natuurlijke personen, op voorwaarde dat deze verkrijgers geen andere woning of ander perceel bestemd voor woningbouw volledig in volle eigendom of volledig in vruchtgebruik hebben, op de dag van het sluiten van de overeenkomst tot koop.

De Vlaamse Regering kan uitzonderingen vaststellen op de in het vierde lid bepaalde uitsluitingen van het recht van voorkoop.

(…)”

De verkopers bevestigen dat:

- aan de verkochte goederen geen renovatie- verbeterings- of aanpassingswerkzaamheden werden uitgevoerd;

- de verkopers door voornoemde instanties niet schriftelijk in kennis zijn gesteld van de verwerving van het sociaal beheersrecht.

- de verkochte goederen niet zijn gelegen in een door de Vlaamse regering bijzonder erkend woningbouwgebied of woonvernieuwingsgebied.

Bijgevolg is het voorkooprecht voorgeschreven in de Vlaamse Codex Wonen niet van toepassing.

BIJZONDERE VOORWAARDEN IN DE EIGENDOMSTITELS

1/ De eigendomstitel van de verkopers sub 1., te weten de akte schenking verleden voor notaris Christian Vanhyfte te Maldegem op 6 mei 2005, overgeschreven als voormeld, vermeldt letterlijk het volgende:

“2. Er wordt alhier de begiftigden ter kennis gebracht dat bovenberoepen akte verdeling verleden door notaris Camiel Vanhyfte te Maldegem op negentien mei negentienhonderd zeventig, volgende bijzondere voorwaarden herneemt vervat in de akte verdeling verleden door notaris Hippoliet Vermast te Maldegem op ne-gentien augustus negentienhonderd zesentwintig, waarvan de tekst letterlijk luidt als volgt:

Bizonder besprek. De deelgenoten verklaren kennis genomen te hebben der bijzondere bespreken aangaande uitwegen en afwateringen betrekkelijk de goederen hiervoren beschreven onder nummers zes en twaalf, en wel namentlijk zooals deze beschreven zijn in eene akte verleden voor den ondergeteekenden no-taris in date van negenden augustus negentien honderd twintig.”

2/ De eigendomstitel van de verkoper sub 2, te weten de akte verleden voor geassocieerd notaris Bart De Jaeger te Sint-Laureins (Watervliet) met tussenkomst van geassocieerd notaris Philippe Vanlatum te Beernem (Oedelem) op 6 maart 2020, overgeschreven als voormeld, vermeldt letterlijk het volgende:

“Er wordt alhier verwezen naar voormelde akte verleden voor notaris Francine Maeyens te Knesselare op 11 september 1997, overgeschreven als voormeld :

“BIJZONDERE VOORWAARDEN - ERFDIENSTBAARHEDEN:

De strook grond op hogergemeld grondplan afgelijnd onder ABCD behelst de juiste afmetingen van de in vorige titelen beschreven erfdienstbaarheid van uitweg, gemeen- schappelijk en te paard gelegen op kavels één en twee, de eigenaars van kavel twee zijnde de consoorten Snoeck-Van de Bussche, verschijners sub 3.

Alle betrokken partijen bevestigen het eeuwigdurend en onvergeld voortbestaan van deze uitweg voor alle doeleinden van de beide erven.”

De koper wordt in de plaats gesteld van de verkopers in al hun rechten en verplichtingen die uit deze bedingen voortspruiten, voor zover zij nog van toepas-

Akte verkoop - pagina 10

sing zijn en de bij deze verkochte goederen aanbelangen.

WATERPARAGRAAF

Partijen worden gewezen op het bestaan enerzijds van mogelijk of effectief overstromingsgevoelige gebieden en van afgebakende overstromingsgebieden en oeverzones (DIW) en anderzijds van risicozones voor overstromingen met gevolgen op het vlak van de mogelijkheid tot en de kost van de dekking van het risico op waterschade in dergelijke zones.

In toepassing van artikel 1.3.3.3.2 § 1 van het decreet betreffende het integraal waterbeleid van 18 juli 2003, gecoördineerd op 15 juni 2018, wijst de nota-ris de koper er op dat de verkochte goederen:

- geheel niet gelegen zijn in mogelijk of effectief overstromingsgevoelig gebied zoals vastgesteld door de Vlaamse regering, behoudens het perceel 1166/A/3 P0000 hetwelk deels gelegen is in mogelijk overstromingsgevoelig ge-bied;

- geheel niet gelegen zijn in een afgebakend overstromingsgebied of afgebakende oeverzone zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;

- geheel niet gelegen zijn in een risicozone voor overstromingen;

- gelegen is in van nature overstroombaar gebied, overstroombaar vanuit de waterloop.

STOOKOLIETANK

De verkopers verklaren dat er zich geen ondergrondse of bovengrondse stookolietank bevindt op voormelde goederen.

BODEMDECREET

De partijen bevestigen dat de instrumenterende notaris hen toelichting heeft verstrekt over het Decreet betreffende de Bodemsanering en de Bodembescherming de dato zevenentwintig oktober tweeduizend en zes, hierna genoemd "Bodemdecreet", en zijn uitvoeringsbesluiten.

1/ De verkopers verklaren dat er op de gronden die het voorwerp zijn van onderhavige akte, bij hun weten geen inrichting gevestigd is of was, of geen activiteit wordt of werd uitgevoerd die opgenomen is in de lijst van inrichtingen en activiteiten die bodemverontreiniging kunnen veroorzaken, zoals bedoeld in artikel 6 van het Bodemdecreet.

2/ De verkopers leggen de bodemattesten voor die betrekking hebben op de hierbij verkochte goederen en die werden afgeleverd door de OVAM op 26 maart 2021.

De inhoud van deze bodemattesten is gelijk en luidt telkens als volgt:

“2 INHOUD VAN HET BODEMATTEST

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.1 INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2 UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontreiniging voorkomt.

2.3 BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m3 een technisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

3 OPMERKINGEN

Akte verkoop - pagina 11

1 Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.

2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt, vindt u op www.ovam.be/disclaimer.

3 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.

te Mechelen, 26.03.2021”

De comparanten verklaren dat de koper, in tegenstrijd met wat bepaald wordt in artikel 101 § 1 en 2 van het voormeld Decreet, niet op de hoogte werd gebracht van de inhoud van de bodemattesten voor het afsluiten van de initiële overeenkomsten.

De koper verklaart evenwel dat hij op de hoogte werd gebracht van de in-houd van deze bodemattesten voor de ondertekening van de onderhavige notariele akte.

De koper bevestigt dat hij ervan op de hoogte is dat hij de nietigheid kan vorderen van een overdracht die plaatsvond zonder dat alle bepalingen uit het bedoelde artikel 101 werden nageleefd.

De koper verklaart uitdrukkelijk de vroeger afgesloten overeenkomsten te bevestigen en onherroepelijk te verzaken aan alle vorderingen tot nietigheid die hij zou kunnen laten gelden op grond van artikel 116 § 1 van genoemd Decreet met betrekking tot onderhavige verkoop.

Ingevolge artikel 117 bodemdecreet verklaart de instrumenterende notaris dat de bepalingen van het hoofdstuk VIII van het bodemdecreet inzake over-dracht werden toegepast. De koper verklaart hiervan op de hoogte te zijn ge-bracht.

De notaris wijst de kopende partij er verder nog op dat:

- genoemde attesten geen garantie inhouden met betrekking tot het al dan niet zuiver zijn van de bodem;

- dat de regels inzake het grondverzet (Hoofdstuk XIII van genoemd decreet) onverminderd van toepassing blijven.

3/ De verkopers verklaren met betrekking tot de verkochte goederen geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de koper of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

PRIJS – BETALING - KWIJTING

KOOPPRIJS.

Partijen verklaren dat tegenwoordige verkoop wordt gesloten mits de koop-prijs van:

Voor wat betreft voorschreven goed sub 1:

HONDERD VIERENVIJFTIGDUIZEND ZEVENHONDERD EN DRIE EURO NEGENTIEN CENT (€ 154.703,19)

De koper verklaart dat voormelde verkoopprijs, ten bedrage van honderd vierenvijftigduizend zevenhonderd en drie euro negentien cent (€ 154.703,19), verhoogd met het aandeel in de onroerende voorheffing en de kosten, werd betaald, via overschrijving van de rekening met nummer * bij * naar de derdenrekening van notariskantoor DE ROP + LEROY, met nummer BE62 7360 0469 4561 bij KBC Bank, waarvan kwijting.

Akte verkoop - pagina 12

De verkopers sub 1 verklaren voormelde verkoopprijs te hebben ontvangen, waarover kwijting.

Voor wat betreft voorschreven goed sub 2:

TWEEHONDERD VIJFENTWINTIGDUIZEND TWEEHONDERD ZESENNEGENTIG EURO EENENTACHTIG CENT (€ 225.296,81)

De koper verklaart dat voormelde verkoopprijs, ten bedrage van tweehonderd vijfentwintigduizend tweehonderd zesennegentig euro eenentachtig cent (€ 225.296,81), verhoogd met het aandeel in de onroerende voorheffing en de kos-ten, werd betaald, via overschrijving van de rekening met nummer * bij * naar de derdenrekening van notariskantoor DE ROP + LEROY, met nummer BE62 7360 0469 4561 bij KBC Bank, waarvan kwijting.

De verkoper sub 2 verklaart voormelde verkoopprijs te hebben ontvangen, waarover kwijting.

ONTSLAG INSCHRIJVING.

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt er uitdrukkelijk van ontslagen uit hoofde dezer enige ambtshalve inschrijving te nemen.

OMBUDSMAN

De notaris vestigt de aandacht van de ondergetekenden van huidige akte erop dat er een ombudsman bestaat voor het notariaat, welke kan gecontacteerd worden op volgende website: www.ombudsnotaris.be.

BURGERSTAND.

Conform de Organieke Wet Notariaat bevestigt ondergetekende notaris de partijen te kennen of hun identiteit te hebben nagezien aan de hand van de identiteitskaarten en/of opzoekingen in het rijksregister.

Overeenkomstig de Hypotheekwet waarmerkt ondergetekende instrumenterende notaris betreffende de bij deze akte betrokken partijen:

a) voor de natuurlijke personen: de namen, voornamen, geboorteplaatsen en -data op basis van de registers van de burgerlijke stand en/of hun trouwboekje;

b) voor de rechtspersonen: de naam, de rechtsvorm, de zetel, de datum van oprichting en het BTW-nummer of rijksidentificatienummer.

De partijen verklaren op de hoogte te zijn dat hun rijksregisternummers in deze akte worden vermeld.

FISCALE VERKLARINGEN

REGISTRATIEBELASTING

a) Prijsbewimpeling.

Er wordt lezing gegeven aan partijen van artikel 3.4.7.0.6 en 3.18.0.0.14 Vlaamse Codex Fiscaliteit houdende beteugeling van de prijsbewimpelingen.

b) Tarief.

KOPER

Kosteloze Registratie - Rechten op geschriften

Teneinde te kunnen genieten van de vrijstelling van registratierechten en zegelrechten en dit in toepassing van artikel 2.9.6.0.3 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit, verklaart de koper, vertegenwoordigd als voormeld, dat onderhavige aan-koop een overdracht in der minne ten algemenen nutte betreft.

Overeenkomstig artikel 21, 1° van de wet van 19 mei 2010 is de koper te-

Akte verkoop - pagina 13

vens vrijgesteld van het recht op geschriften.

VERKOPERS

De verkopers erkennen uitdrukkelijk van ondergetekende notaris alle in-lichtingen te hebben verkregen omtrent de mogelijkheid tot een eventuele terug-gave van registratierechten bij wederverkoop en omtrent de mogelijkheid tot een eventuele meeneembaarheid van de registratierechten, overeenkomstig de artike-len 3.6.0.0.6, §2 en 3.6.0.0.6, §3 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit. De verkopers verklaren uitdrukkelijk hiervan géén gebruik te kunnen maken naar aanleiding van deze akte.

c) Volmacht.

Partijen geven tevens volmacht aan de instrumenterende notaris om alle eventuele bijkomende fiscale verklaringen te doen met betrekking tot deze akte en dit overeenkomstig artikel 3.13.1.2.1 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit, als-mede alle bijkomende verklaringen te doen in het kader van de regelgeving van de hypotheekwet.

MEERWAARDEBELASTING

Ondergetekende notaris heeft ondermeer de partijen ingelicht omtrent de wetgeving van de directe belastingen op de meerwaarde.

De verkopers verklaren voor de eventuele meerwaardebelasting rijksinwoner te zijn. De koper verbindt zich de verkopers mede in zake te roepen bij een eventuele vaststelling bij een tekortschatting.

AFSCHRIFT AKTE

Elke partij verzoekt de instrumenterende notaris om na vervulling van de vereiste formaliteiten het afschrift van de akte elektronisch door te sturen op het door hen bezorgde emailadres.

De instrumenterende notaris wijst elke partij er op dat hem/haar op diens eerste verzoek een eensluidend afschrift op papier kan bezorgd worden en dat deze akte tevens te raadplegen is op http://www.myminfin.be en via www.notaris.be – link “mijn notariële akten”.

SLOTBEPALINGEN.

1. De partijen verklaren volledig rechtsbekwaam te zijn en niet in staat van faillissement of onbekwaamheid te verkeren, noch een gerechtelijk akkoord aan-gevraagd te hebben en niet te vallen onder de toepassing van de collectieve schuldenregeling.

2. De comparanten erkennen dat hen door de notaris gewezen werd op het recht dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman, in het bijzonder wanneer tegenstrijdige belangen of onevenwichtige belangen worden vastgesteld.

DRAAGWIJDTE VAN AUTHENTIEKE AKTE

Partijen verklaren en bevestigen uitdrukkelijk dat onderhavige akte de juiste en definitieve weergave is van de bedoeling en onderlinge overeenkomsten van partijen zelfs indien de bedingen en voorwaarden van de akte zouden afwijken van of zelfs onverenigbaar zouden zijn met deze vermeld in de voorafgaande overeenkomst(en).

LEZING.

1. Een ontwerp van onderhavige akte werd verstuurd aan de verschijners bij mailbericht van * april 2021. De verschijners erkennen dit ontwerp ontvangen te hebben, minstens vijf werkdagen voor het verlijden van de akte.

2. Onderhavige akte werd integraal voorgelezen voor wat betreft de vermel-

Akte verkoop - pagina 14

dingen bevat in artikel 12, alinea's 1 en 2 van de Organieke Wet Notariaat, even-als de wijzigingen die werden aangebracht aan het vooraf medegedeelde ontwerp van akte.

3. De gehele akte werd door de instrumenterende notaris ten behoeve van de verschijners toegelicht.

WAARVAN AKTE.

Gedaan en verleden te Maldegem, in het kantoor.

Na vervulling van alles wat hierboven staat, hebben de verschijners, aanwezig en/of vertegenwoordigd zoals voormeld, met mij notaris getekend.

 

Artikel 2:

Het College wordt opdracht gegeven het dossier verder samen te stellen en dhr burgemeester en dhr. algemeen directeur worden de gemachtigd de akte te ondertekenen namens de gemeente."

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

6.   PATRIMONIUM - AANKOOP WESTEINDESTRAAT 18 - DEFINITIEVE BESLISSING

 

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

2 onthoudingen: Dino Lateste en Stefaan Standaert

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2020 betreffende: 'Patrimonium - aankoop Westeindestraat 18 - principiële beslissing.'

 

Feiten

          De gemeente heeft de opportuniteit om de woning gelegen Westeindestraat 18, 9990 Maldegem aan te kopen.

          Het perceel is kadastraal gekend als Maldegem, 2de afdeling, sectie D, nr. 132w, de grondoppervlakte bedraagt 80 m²

          In zitting van 17 december 2021 werd principieel beslist deze woning aan te kopen tegen een bedrag van ten hoogste € 140.000.

          In zitting van 11 januari 2021 werden geassocieerde notarissen Vanhyfte-Vandevelde aangesteld om de akte voor de aankoop op te maken.•

 

Argumentatie

          De zwaartepunten van deze akte zijn de volgende:

- de gemeente koopt de woning Westeindestraat 18, kadastraal gekend als Maldegem, 2de afdeling, sectie D, nr. 132w, met een grondoppervlakte van 80 m², aan                             
                                             .

- de verkoopprijs bedraag € 140.000.

- de grond wordt gekocht vrij en onbezwaard met enig huurrecht of voorkooprecht.

          De gemeente kan in principe maximum de prijs betalen zoals deze werd vastgesteld door de door de gemeente aangestelde landmeter, i.e. € 115.800.

          Er bestaat echter een verschil tussen de schatting (€ 115.800) en de vraagprijs (€ 140.000). (€ 24.200, ong. 17%).

          Het is evenwel toegelaten om af te wijken van een schattingsverslag, mits hiervoor een grondige motivering wordt opgegeven in het licht van het algemeen belang en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Hierbij moeten voornamelijk het motiveringsbeginsel en de zuinigheidsplicht als beginselen van behoorlijk bestuur in acht genomen worden.

          Volgende redenen rechtvaardigen in dit geval een afwijking van de schattingsprijs.

- de ligging van de woning in kwestie naast de toekomstige ontsluiting naar Hof ter Ede

- de potentiële/toekomstige bestemming van algemeen nut.

          De woning ligt naast de toekomstige ontsluitingsweg die een deel van Hof ter Ede verbindt met de Westeindestraat. Deze toekomstige ontsluitingsweg vormt ook een noodzakelijke schakel in de verbinding voor voetgangers en fietsers van het noordelijke deel van de gemeente naar de schoolcampus Maricolen en de Brielstraat/Weggevoerdenlaan. Aldus doet zich een unieke opportuniteit voor voor de gemeente om een goede en veilige aansluiting van Hof ter Ede op de Westeindestraat te verzekeren.

          De gemeente kocht met het oog hierop in 2018 al de woning Westeindestraat 22.

          De aankoop van de woning verzekert een aaneengesloten open ruimte van ong. 15 meter, zodat een comfortabele en veilige ontsluiting voor alle weggebruikers kan verzekerd worden.

          Door de aankoop wordt de optimale bereikbaarheid van de publieke gedeelten van Hof ter Ede en van de schoolcampus Maricolen verzekerd.

          Het creëren van een bredere ontsluiting verzekert bovendien ook een rustiger en duidelijker straatbeeld, wat de verkeersveilgheid, zeker van zwakke wegebruikers ten goede komt.

          Rechtover de woning Westeindestraat 18 bevindt zich de toegangsweg tot de parking Belfius-St.-Annazwembad. ook hier ontstaat dus de mogelijkheid om een duidelijker straatbeeld en een veiligere en vlottere verkeersafhandeling voor alle weggebruikers te verzekeren.

          Rekening houdende met de unieke mogelijkheid die zich aanbiedt voor de gemeente, de ligging aan de ontsluiting van de publiek gedeelten van Hof ter Ede op de Westeindestraat en de geplande bestemming van algemeen nut is de afwijking van de schattingsprijs verantwoord.

          De gemeenteraad is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking mbt de onroerende goederen van de gemeente.

 

Financiële weerslag

 

Actienr: 2020/A-6-1-8-01/

actie-omschrijving: Opwaarderen centrum en deelkernen

 

0119-00/221000

Budget 2021

Saldo budget

Nodig budget

2.000.000 euro

1.620.000 euro

140.000 euro

 

Tussenkomsten

          Raadslid Dino Lateste (Groen) merkt op dat de fractie Groen op de gemeenteraad van december is tussengekomen op dit punt, en zich heeft onthouden. Het zou niet zijn omdat daar ruimte ontstaat, maar meer bepaald door problemen voor fietsers. In de bijlage is te lezen dat deze toekomstige ontsluitingsweg, die een deel van Hof ter Ede moet verbinden met de Westeindestraat, een noodzakelijke schakel zou vormen met het noorden van Maldegem. Als je gaat kijken naar de parking, kun je zien dat woning 18 of die toekomstige ontsluitingsweg uitkomt op de parking. Raadslid Lateste vraagt of de fietsers over de parking zullen gestuurd worden. Hij zou graag iets meer informatie krijgen, over de situatie momenteel. Voor fractie Groen is de bestaande verbinding naar het noorden toe, zijnde vanuit het park rechtstreeks voor de building, weliswaar zonder de onlangs voorgestelde wijzigingen, maar dat is teruggeroepen, waarvoor dank. Kan er enige toelichting gegeven worden over de fiets-as?

          Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) antwoordt hierop dat dit een verwijzing is. In het meerjarenplan is te lezen dat er plannen zijn rond de Westeindestraat, wat ook in de vorige legislatuur ter sprake kwam. Dat wordt nu meegenomen in de eerste ontwerpplannen die in opmaak zijn. Daar wordt nu de eerste hand aan gelegd. Maar het biedt wel een opportuniteit, zeker voor de fietser, omwille van de verbreding die zeker een positief effect zal hebben. Maar de detailuitwerking en hoe ze dit kunnen inkaderen komt later terug. Eenmaal het plan van de Westeindestraat zal voorgesteld worden, komt men hierop terug.

          Raadslid Dino Lateste (Groen) antwoordt dat ze niet tegen de plannen zijn, maar dat de Groen-fractie zich zal onthouden vanwege het gebrek aan informatie.

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat definitief akkoord met de aankoop aan                                                   
                             van het woonhuis gelegen te Maldegem, Westeindestraat 18, kadastraal gekend als Maldegem, 2de afdeling, sectie D, nr. 132w met een oppervlakte van 80 m², volgens de voorwaarden opgenomen in het hierna volgende ontwerp van verkoopakte, opgemaakt door notaris Christian Vanhyfte, notaris te Maldegem:

Dossier: 22123238

HEDEN,

Voor mij, CHRISTIAN VANHYFTE, geassocieerd notaris met standplaats te Maldegem die zijn ambt uitoefent in de vennootschap “Vanhyfte-Vandevelde, geassocieerde notarissen” BV met zetel te 9990 Maldegem, Westeindestraat 30-32 bus 32.

Zijn verschenen :

ENERZIJDS:

                                                                       [IK                                ] [RR                           ], geboren te
                   op                          , en zijn echtgenote                                                                         
                [IK                       ] [                             ], geboren te                 op                         , 
wonende te                                    ,                               .

Welke verklaren en bevestigen dat zij gehuwd zijn onder het wettelijk stelsel in-gevolge huwelijkscontract verleden door notaris Camiel Vanhyfte te Maldegem op 23 september 1986 en dat zij bij akten respectievelijk verleden door notaris Jean-Paul De Jaeger te Watervliet op 16 maart 2015 en door notaris Thibault Van Belle te Zomergem op 20 augustus 2018, telkens een wijziging aan hun huwelijksvermogensstelsel hebben aangebracht, zonder echter het stelsel zelf te hebben gewijzigd.

Hierna genoemd "de verkopers”.

ANDERZIJDS:

De GEMEENTE MALDEGEM, waarvan de burelen gevestigd zijn te 9990 Mal-degem, Markt 7, met ondernemingsnummer 0207.448.554.

Alhier vertegenwoordigd door :

1. De heer VAN HULLE Bart                          [IK                        ] [                   ], geboren te                 op                    
                          , wonende te 9990 Maldegem,                                   Burgemeester.

2. De heer CROMHEECKE Koen [IK                                ] [RR                          ], geboren te * op         
                              , wonende te                            ,                                    , Waarnemend Algemeen Directeur.

Daartoe behoorlijk gemachtigd ingevolge de beslissingen van de Gemeente-raad genomen op 17 december 2020 en op 11 januari 2021, waarvan een eens-luidend afschrift aan deze akte zal gehecht blijven, doch niet ter registratie zal aangeboden worden.

Deze beslissing is definitief geworden ten gevolge van het verstrijken van de termijn waarover de voogdijoverheid van de Provincie Oost-Vlaanderen beschikt om de uitvoering ervan op te schorten of er de vernietiging van uit te spreken.

Hierna genoemd “de koopster”.

De verkopers verklaren te verkopen, af te staan en over te dragen onder de waarborg als naar rechte en voor vrij, zuiver en onbelast van alle hypothecaire inschrijvingen, voorrechten of beletselen hoegenaamd aan de koopster die aanvaardt, volgend onroerend goed:

BESCHRIJVING VAN HET EIGENDOM.

GEMEENTE MALDEGEM - TWEEDE AFDELING

Een woonhuis met afhankelijkheden en grond, gestaan en gelegen te Malde-gem, Westeindestraat 18, bekend te kadaster sectie D, volgens titel nummer 132/W en volgens de huidige kadastrale legger nummer 132 W P0000, groot volgens titel en kadaster tachtig vierkante meter (80 m2).

OORSPRONG VAN EIGENDOM.

Voorschreven goed behoort toe in volle eigendom aan                                                           en zijn echtgenote,                                          om het verkre-gen te hebben ingevolge aankoop ervan gedaan jegens                               te Maldegem, blijkens akte verleden door notaris Kathleen De Rop te Maldegem op 24 mei 2004, overgeschreven op het alsdan tweede hypotheek-kantoor te Gent op 15 juli daarna, onder nummer 68-T-15/07/2004-08097.

                                                verkregen voorschreven onroerend goed, samen met nog een ander onroerend goed, in volle eigendom, blijkens akte verleden door notaris Jean Vermast, destijds te Maldegem, op 24 mei 1960, overgeschreven zoals voren op 24 juni daarna, boek 2612 nummer 27, doordat:

a)                                          , weduwe van wijlen                                   te Mal-degem, zuiver en eenvoudig verzaakt heeft aan haar recht van vruchtgebruik, slaande op voorschreven onroerend goed en

b)                                                     voornoemd en                                                            , al hun onverdeelde gerechtigheden en aandelen welke zij gezamenlijk bezaten in voorschreven onroerend goed, hetzij dertien/zestienden in volle ei-gendom, afgestaan hebben aan mevrouw                                 ; de overige drie/zestienden behoorden reeds toe aan                                        .

De koopster zal zich tevreden stellen met de hierboven vermelde oorsprong van eigendom en zal geen andere titel kunnen eisen dan een afschrift van huidige akte.

ALGEMENE VOORWAARDEN.

De koopster treedt van het door haar aangekochte goed in volle eigendom, ge-not en vrij gebruik te rekenen vanaf heden, aangezien de verkopers verklaren dat het goed vrij is van enig huurrecht.

Voorschreven goed zal aan de koopster overgaan met al zijn afhankelijkheden en zoals hetzelfde aan de verkopers toebehoort zonder enige uitzondering noch voorbehoud.

De koopster moet de verplichtingen van de verkopers betreffende de betaling van de onroerende voorheffing en alle andere openbare belastingen, en alle andere belastingen betreffende het verkochte goed te rekenen vanaf heden trouw nakomen en voorschreven goed aanvaarden in zijn tegenwoordige staat van herstelling, ligging en oppervlakte, met alle eventuele zichtbare en verbor-gen gebreken van de grond, de ondergrond, de gebouwen en de installaties, met al de voor- en nadelige, zo zicht- als onzichtbare, voortdurende en niet-voortdurende erfdienstbaarheden en mandeligheden die eraan kunnen kleven, zonder ooit uit hoofde van verschil in de maat welkdanig het ook moge wezen, vergissingen in de opgave van de kadastrale sectie en nummers en de opper-vlakte, zelfs al bedraagt het verschil één/twintigste of meer, of de beschrijving van het goed tegen de verkopers enige aanspraak te kunnen maken, en de koopster verklaart voorschreven goed wel te kennen en er geen verdere be-schrijving van te verlangen.

Voorschreven onroerend goed wordt tevens verkocht met alle rechten en vorde-ringen die kunnen voortvloeien uit de tienjarige aansprakelijkheid van architec-ten en aannemers.

Bovendien verklaren de verkopers het aandeel in de onroerende voorheffing 2021, ten bedrage van # euro # cent op heden ontvangen te hebben uit han-den van de koopster.

Waarvan kwijtschrift.

De tellers en leidingen welke zich in het bij deze verkochte goed zouden bevin-den en welke aan derden of aan de vergunninghoudende maatschappij zou-den toebehoren, maken geen deel uit van deze verkoop.

Betreffende de brandverzekering van de gebouwen verklaren de verkopers dat het bij deze verkochte goed verzekerd is en de koopster verklaart zelf voor de verzekering tegen alle risico's te zullen zorgen en vanaf heden alle schikkingen dienaangaande te nemen.

Alle kosten en rechten dezer en degene eruit voortspruitende, zijn ten laste van de koopster, met inbegrip van de kost van de leveringsplicht. Gezien de koopster kan genieten van kosteloze registratie, zoals hierna vermeld, dient hiervoor geen last geschat te worden.

BIJZONDERE VOORWAARDEN.

Er wordt alhier de koopster ter kennis gebracht dat bovenberoepen akte verkoop verleden door notaris Kathleen De Rop te Maldegem op 24 mei 2004, volgende bijzondere voorwaarden bevat, waarvan de tekst letterlijk luidt als volgt :

“ERFDIENSTBAARHEDEN/BIJZONDERE BESPREKEN

In de akte verleden voor notaris Jean Vermast, destijds te Maldegem, op vieren-twintig mei negentienhonderd zestig, waarbij de verkoper in deze, zijnde Me-vrouw Vyncke Jeanne, onder andere voorschreven onroerend goed verkreeg, staat letterlijk:

“In de akte verkoop verleden voor Notaris Govaert, hierboven vermeld van de vijfde april negentienhonderd zesentwintig, is bedongen geworden, hetgeen volgt, alhier letterlijk overgeschreven:

“”Er wordt alhier uitdrukkelijk onder partijen besproken: dat alle thans bestaande muren tusschen het hierverkochte goed en den eigendom van                                voornoemd gemeen zijn voor hunne geheelheid.

“”Dat het hier verkochte goed eeuwig en onvergeld uitweg zal genieten, voor het gebruiken van zijnen tuin, ten minstens koste en schade langs den westkant van den eigendom van genoemde Maria De Clerck.

“”De koper zal moeten gedoogen dat alle water komende van den eigendom van genoemde                         
                             , over zijn erve zal geleid worden naar den steenweg van Brugge naar Gent.”””

De koopster zal, alleen door de daad van onderhavige akte, in de plaats gesteld worden in alle rechten en verplichtingen van de verkopers.

De koopster verbindt zich zelfde voorwaarden te zullen naleven en eerbiedigen voor zover ze nog van toepassing zijn en de naleving en uitvoering ervan te zul-len opleggen aan haar rechtsverkrijgers uit welken hoofde ook.

PANDWET.

Na ingelicht te zijn geweest door de werkende notaris over de Pandwet van 11 juli 2013, verklaren de verkopers dat:

- er zich in of op het verkochte goed geen roerende goederen bevinden die deel uitmaken van deze verkoop en die belast zijn met een pandrecht of die het voorwerp uitmaken van een eigendomsvoorbehoud;

- er evenmin goederen werden geïncorporeerd in het verkochte goed, die belast zijn met een pandrecht of die het voorwerp uitmaken van een eigendomsvoor-behoud.

STEDENBOUWKUNDIGE BEPALINGEN.

1. De werkende notaris vermeldt en informeert, met toepassing van artikel 5.2.1. Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, zoals eveneens blijkt uit het steden-bouwkundig uittreksel afgeleverd door de gemeente Maldegem op 25 februari 2021:

1° dat voor het onroerend goed geen stedenbouwkundige vergunningen of om-gevingsvergunningen voor stedenbouwkundige handelingen zijn opgenomen in het vergunningenregister van de gemeente Maldegem.

Constructies opgericht vóór negenentwintig maart negentienhonderd tweeën-zestig of vóór de definitieve vaststelling van het gewestplan, worden vermoed vergund te zijn.

2° dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het goed volgens het plannenregister “woongebieden” is.

In het plannenregister staat onder meer vermeld:

“1.3 Provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen

Naam  Windlandschap Eeklo - Maldegem

Type oorspronkelijk plan

Datum goedkeuring 2015-04-29

Processtap Besluit tot Goedkeuring”

1.4 Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen

Naam      RUP Hof ter Ede

Type      oorspronkelijk plan

Datum goedkeuring    2020-08-21

Processtap     Definitief vastgesteld”

3° dat, zoals blijkt uit het hypothecair getuigschrift en de verklaring van de ver-kopers, het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV (zijnde een rechterlijke of bestuurlijke maatregel) en geen procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is.

4° dat er op het onroerend goed geen voorkooprecht rust, vermeld in artikel 2.4.1 VCRO of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe pro-jecten; 

5° dat voor het onroerend goed geen verkavelingsvergunning of omgevingsver-gunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is;

6° dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeurbesluit of een projectbesluit.

De koopster verklaart dat zij betreffende het goed een stedenbouwkundig uit-treksel heeft ontvangen afgeleverd door de gemeente Maldegem de dato 25 fe-bruari 2021.

2. De werkende notaris wijst de comparanten op artikel 4.2.1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. Deze bepaling omschrijft de vergunningsplichtige handelingen.

3. De verkopers verklaren uitdrukkelijk bij deze dat voor de onbebouwde gedeel-ten van bovenbeschreven bij deze verkochte goed geen stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen of een stedenbouwkundig attest werd afgeleverd en er geen verzekering kan wor-den gegeven omtrent de mogelijkheid om op de onbebouwde gedeelten van voorschreven goed te bouwen of daarop enige vaste of verplaatsbare inrichting op te stellen die voor bewoning kan worden gebruikt.

Bovendien zal geen bouwwerk noch enige vaste of verplaatsbare inrichting die voor bewoning kan worden gebruikt, mogen worden opgericht op het goed waarop de akte betrekking heeft, zolang de stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen niet is verkregen.

De verkopers verklaren tevens:

- geen weet te hebben van enige bouwovertreding met betrekking tot voorschre-ven goed en voor alle constructies door hen opgericht een stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen te hebben bekomen en dat al deze constructies conform deze stedenbouwkundi-ge vergunning of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen werden opgericht;

- geen kennis te hebben van enige planbatenheffing;

- dat voorschreven goed niet het voorwerp uitmaakt van enig voornemen tot onteigening.

4. De comparanten verklaren een kopie ontvangen te hebben van het schrijven van de gemeente Maldegem van 25 februari 2021, betreffende voorschreven goed, waarin onder meer opgenomen is:

“BESCHERMING ONROEREND ERFGOED

Voor zover bekend is het onroerend goed:

(…)

- opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed  JA

Dorpshuis (14/9/2009)

(…)

WEGEN, WATERLOPEN EN ERFDIENSTBAARHEDEN

Er is een gemeentelijk/gewestelijk rooilijnplan van toepassing  JA

Het onroerend goed is bezwaard door een rooilijn  NEE”

ROOILIJN

De verkopers verklaren dat het verkochte goed niet bezwaard is met een rooilijn.

BODEMDECREET.

1. De verkopers verklaren dat er op voorschreven goed bij hun weten geen in-richting gevestigd is of was, of geen activiteit wordt of werd uitgeoefend, die voorkomt op de lijst van activiteiten en inrichtingen die de bodemverontreiniging kunnen veroorzaken, zoals bepaald in artikel 6 van het Decreet betreffende de bodemsanering en de bodembescherming.

2. De verkopers verklaren dat de koopster vóór het sluiten van onderhavige overeenkomst op de hoogte is gebracht van de inhoud van het bodemattest dat betrekking heeft op het bij deze verkochte goed en dat werd afgeleverd door “OVAM” op 25 februari 2021, en waarvan de tekst luidt als volgt:

“1 KADASTRALE GEGEVENS

Verder “deze grond” genoemd.

2 INHOUD VAN HET BODEMATTEST

Deze grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.1. INFORMATIE UIT DE GEMEENTELIJKE INVENTARIS

De OVAM heeft geen aanwijzingen dat deze grond een risicogrond is.

2.2. UITSPRAAK OVER DE BODEMKWALITEIT

Er zijn geen aanwijzingen bij de OVAM dat op deze grond een bodemverontrei-niging voorkomt.

2.3. BIJKOMENDE ADVIEZEN EN/OF BEPALINGEN

Er zijn geen gebruiksadviezen of gebruiksbeperkingen van toepassing op deze grond. Voor grondverzet dient er pas vanaf een volume van 250m³ een tech-nisch verslag opgemaakt te worden.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

3 OPMERKINGEN

1 Voor meer informatie: www.ovam.be/bodemattest.

2 Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt vindt u op http://www.ovam.be/disclaimer.

3 De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.

te Mechelen, 25.02.2021”.

De koopster verklaart dat zij vóór de ondertekening van onderhavige akte in het bezit gesteld is van een kopie van zelfde bodemattest.

3. De verkopers verklaren met betrekking tot het verkochte goed geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de koopster of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

Voor zover voorgaande verklaring door de verkopers te goeder trouw afgelegd werd neemt de koopster de risico's van eventuele bodemverontreiniging en de schade zowel als de kosten die daaruit kunnen voortvloeien op zich en verklaart zij dat de verkopers hiervoor tot geen vrijwaring zullen gehouden zijn.

De werkende notaris bevestigt dat alle bepalingen van “Hoofdstuk VIII : over-drachten” van het decreet op bodemsanering en bodembescherming werden toegepast.

De notaris wijst de koopster er echter op dat :

- dit geen enkele garantie inhoudt met betrekking tot het al dan niet zuiver zijn van de bodem;

- dit niet verhindert dat de regels met betrekking tot het grondverzet (Hoofdstuk XIII van zelfde decreet) onverminderd van toepassing blijven.

ONROERENDERFGOEDDECREET.

De verkopers verklaren dat het verkochte goed is opgenomen in de inventaris van bouwkundig erfgoed (Dorpshuis, aanduidingsobject ID 66430), maar niet in de landschapsatlas, noch de inventaris archeologische zones, de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde of de inventaris van historische tui-nen en parken.

Zij verklaren bovendien geen kennis te hebben genomen dat het verkochte goed erkend werd als monument noch als stads- of dorpsgezicht.

Zij verklaren hierover nooit enige betekening of kennisgeving te hebben ont-vangen.

Ondergetekende notaris bevestigt dat dit ook niet blijkt uit een opzoeking in de databank die door het Agentschap Onroerend Erfgoed digitaal beschikbaar werd gesteld.

Ondergetekende notaris wijst de koopster op de rechtsgevolgen die verbonden zijn aan de opname in deze inventaris door te verwijzen naar hoofdstuk 4 van het Onroerenderfgoeddecreet en naar www.onroerenderfgoed.be.

VOORKOOP - WEDERINKOOP - BEHEERSRECHT.

In verband met voorschreven goed verklaren de verkopers dat bij hun weten er op heden :

1. Geen voorkooprecht is ten voordele van de Vlaamse Landmaatschappij, of ten voordele van een pachter.

2. Geen conventioneel voorkooprecht bestaat, of door hen werd toegestaan, ook niet in eventuele huurcontracten.

3. Het goed niet onder het sociaal beheersrecht valt dat van rechtswege toekomt aan de bevoegde gemeente, O.C.M.W, of sociale woonorganisatie in het kader van artikel 5.82 en verder van de Vlaamse Codex Wonen.

4. Geen recht van wederinkoop bestaat bij toepassing van artikel 5.92 van de Vlaamse Codex Wonen.

Bovendien verklaren de verkopers er geen kennis van te hebben dat voorschre-ven goed valt onder de toepassing van artikel 5.76 van de Vlaamse Codex Wo-nen, waarvan de tekst luidt als volgt:

“Artikel 5.76.

§1. De initiatiefnemer die met toepassing van artikel 3.30, §2, of artikel 5.85, §1, tweede lid, renovatie-, verbeterings- of aanpassingswerkzaamheden uitgevoerd heeft aan een woning, beschikt over een recht van voorkoop op die woning gedu-rende de duur van de renovatieovereenkomst of het sociaal beheersrecht.

Onverminderd het eerste lid, krijgen het VWF, Vlabinvest apb, de sociale huis-vestingsmaatschappijen binnen hun werkgebied, en de gemeenten op hun grondgebied, een recht van voorkoop op:

1° een woning die opgenomen is in het leegstandsregister, vermeld in boek 2, deel 2, titel 3, in het register van verwaarloosde gebouwen en woningen, vermeld in artikel 2.15, of in de inventaris;

2° de woning, bedoeld in artikel 3.31, die niet werd gesloopt binnen de door de Vlaamse Regering bepaalde termijn;

3° een perceel, bestemd voor woningbouw, dat gelegen is in een door de Vlaam-se Regering te bepalen bijzonder gebied.

Het voorkooprecht geldt niet als een sociale huisvestingsmaatschappij verkoopt of als in uitvoering van het gemeentelijk actieprogramma, vermeld in artikel 2.6, een grond wordt verkocht met het oog op de verwezenlijking van een sociaal woonaanbod. Bij verkoop door een titularis van het voorkooprecht hebben alleen de conform artikel 5.80, eerste lid, hoger in rangorde staande titularissen van het voorkooprecht een voorkooprecht.

§2. Van het recht van voorkoop zijn uitgesloten:

1° de woningen die deel uitmaken van een gebouw met meerdere woningen, waarbij de verkoop mede-eigendom over gemeenschappelijke delen doet ont-staan;

2° afzonderlijke garages en staanplaatsen voor fietsen en motorrijtuigen;

3° afzonderlijke loten van een goedgekeurde verkaveling die niet in zijn geheel wordt verkocht;

4° de aankoop van een woning of een perceel bestemd voor woningbouw door een of meer natuurlijke personen, op voorwaarde dat deze verkrijgers geen ande-re woning of ander perceel bestemd voor woningbouw volledig in volle eigendom of volledig in vruchtgebruik hebben, op de dag van het sluiten van de overeen-komst tot koop. De Vlaamse Regering kan uitzonderingen vaststellen op de in het eerste lid bepaalde uitsluitingen van het recht van voorkoop.”

NATUURBEHOUD.

De verkopers verklaren er geen kennis van te hebben dat voorschreven goed valt onder de toepassing van artikel 37, paragraaf 1, eerste lid van het Decreet van éénentwintig oktober negentienhonderd zevenennegentig, betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, waarvan de tekst luidt als volgt:

“Het Vlaams Gewest heeft het recht van voorkoop bij verkoop van onroerende goederen :

1. In het VEN, met uitzondering van de onroerende goederen uitgesloten door de Vlaamse regering.

2. In de natuurreservaten en hun uitbreidingsperimeter gelegen binnen de groen- en bosgebieden, de bosuitbreidingsgebieden of het VEN, zoals bepaald in artikel 33, derde lid.

3. In een door de Vlaamse regering afgebakende perimeter binnen de groen- en bosgebieden gelegen binnen het IVON.

4. In de afbakening van een natuurinrichtingsproject.”

LEEGSTAND/VERWAARLOZING.

In het schrijven van de gemeente Maldegem aangaande de stedenbouwkundi-ge bepalingen de dato 25 februari 2021, staat dienaangaande het volgende vermeld:

“HUISTVESTING, GROND- EN PANDENBELEID EN ECONOMIE

Het onroerend goed is opgenomen in:

- het gemeentelijk leegstandsregister  NEE

(…)

- de inventaris van ongeschikte of onbewoonbare gebouwen  NEE”

WONINGKWALITEIT.

In toepassing van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2019 betref-fende de woningkwaliteitsbewaking geldt bij elke overdracht van een zakelijk recht op een roerend of onroerend goed sinds 1 januari 2021 een verplichte consultatie van het register van herstelvorderingen, uit te voeren door de nota-ris.

Volgens de opzoeking die de instrumenterende notaris op 13 april 2021 heeft gedaan in voormeld register van herstelvorderingen blijkt dat het verkochte goed niet opgenomen is in dit register.

OVERSTROMINGSGEBIED.

Na raadpleging van de website www.waterinfo.be wijst de werkende notaris de koopster er op dat het verkochte goed :

- geheel niet gelegen is in mogelijk of effectief overstromingsgevoelig gebied zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;

- geheel niet gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of afgebaken-de oeverzone zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;

- geheel niet gelegen is in een risicozone voor overstromingen.

BOSDECREET VAN DERTIEN JUNI NEGENTIENHONDERD NEGENTIG.

Nadat de werkende notaris de partijen kennis gegeven heeft van de bepalingen van het Bosdecreet, hebben de partijen verklaard dat dit decreet op voorschre-ven goed niet van toepassing is, vermits zij daaromtrent geen enkele briefwisse-ling hebben ontvangen.

CONTROLE VAN DE ELEKTRISCHE INSTALLATIE.

De verkopers en de koopster verklaren overeengekomen te zijn geen controle-onderzoek in de zin van artikel 276 bis van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties van tien maart negentienhonderd éénentachtig te laten uitvoeren omdat de koopster het gebouw gaat afbreken.

De koopster erkent ervan op de hoogte te zijn dat zij de Algemene Directie Energie, Afdeling Infrastructuur (FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, Algemene Directie Energie, Afdeling Infrastructuur, City Atrium, Voor-uitgangstraat 50 te 1000 Brussel) hiervan schriftelijk op de hoogte moet bren-gen.

De koopster verklaart tevens te weten dat de nieuwe elektrische installatie slechts in gebruik zal kunnen genomen worden na een positief keuringsverslag door een erkend organisme.

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT.

Een geldig energieprestatiecertificaat werd opgemaakt met betrekking tot het on-roerend goed, voorwerp van huidige verkoop, door de heer Maxim Van Hecke te 9990 Maldegem, Jef Tinellaan 35, energiedeskundige, gedateerd op 25 april 2021 met vermelding van unieke code 20210425-0002406348-RES-1.

De verkopers en de koopster verklaren uitdrukkelijk dat de koopster vóór het ver-lijden van huidige akte op de hoogte werd gebracht van het bestaan en de in-houd van dit energieprestatiecertificaat.

Het origineel van dit certificaat wordt heden door de verkopers aan de koopster overhandigd.

KLIM (Federaal Kabels en Leidingen Informatie Meldpunt).

De verkopers verklaren kennis te hebben van het feit dat gemeld goed gelegen is in de directe nabijheid van transportinstallaties van gevaarlijke producten via leidingen of bovengrondse en ondergrondse hoogspanningslijnen.

De koopster verklaart kennis te hebben van de noodzaak om op de website https://www.klim-cicc.be na te gaan of zich op voorschreven goed ondergrondse gasleidingen of andere leidingen bevinden, in het bijzonder voorafgaand aan de uitvoering van werken betreffende voorschreven goed.

Er wordt alhier de koopster ter kennis gebracht dat Elia bij haar schrijven van 25 februari 2021 dienaangaande het volgende heeft meegedeeld:

“Omschrijving:-

Plaats:

Maldegem: Westeindestraat 18

Onze ELIA-installaties:

Hoogspanningskabels

36kV 36078 Eeklo Pokmoer – Sysele: 36 kV folio 65-66

Geachte mevrouw,

Naar aanleiding van uw aanvraag via klim van 25 februari 2021, kunnen wij u melden dat op vermeld adres geen ondergrondse inneming door Elia van toe-passing is.

In het aangrenzend openbaar domein bevinden zich wel ondergrondse hoog-spanningskabels.

Teneinde de veiligheid van personen, de continuïteit van de elektriciteitsvoorzie-ningen en de vrijwaring van alle betrokken installaties te garanderen, dient men in de onmiddellijke omgeving van onze installaties enkele wettelijke bepalingen in acht te nemen. Wij vestigen tevens uw aandacht op de bijgevoegde richtlijnen, die u moeten onze plannen juist te interpreteren.”

De koopster verklaart een kopie ontvangen te hebben van voormeld schrijven van Elia van 25 februari 2021, evenals van de bijgevoegde veiligheidsvoor-schriften.

STOOKOLIETANK.

De verkopers verklaren dat in het verkochte goed noch een ondergrondse noch een bovengrondse stookolietank aanwezig is.

VERWARMINGSAUDIT.

Partijen werden gewezen op het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het onderhoud en het nazicht van stooktoestellen voor de verwarming van ge-bouwen of voor de aanmaak van warm verbruikswater die gevoed worden met stookolie of gas (vanaf 20 Kw of meer) alsook de toestellen met vaste brandstof-fen (geen minimumvermogen).

GROENE STROOMCERTIFICATEN - ZONNEPANELEN

De verkopers verklaren dat op en in het verkochte goed geen zonnepanelen aanwezig zijn.

ROOKMELDERS

De notaris wijst de koopster en de verkopers er op dat in het Vlaamse Gewest vanaf 1 januari 2020 een verplichting heerst voor de installatie van optische rookmelders in alle woningen, in alle verkochte nieuwbouwwoningen en in alle woningen waaraan renovatiewerken worden uitgevoerd waarvoor een steden-bouwkundige vergunning vereist is en waarvoor de stedenbouwkundige ver-gunning wordt aangevraagd na de inwerkingtreding van dit decreet, en in alle private/sociale verhuurde woningen waarvoor een nieuw huurcontract wordt afgesloten na de inwerkingtreding van dit decreet, alsook in alle woningen waarop een bijzondere sociale lening van toepassing is en waarvan de krediet-akte na de inwerkingtreding van dit decreet wordt verleden.

De notaris informeert de partijen dat de Vlaamse Regering de wijze van plaat-sing van de rookmelders, het aantal rookmelders en de locaties van plaatsing bepaalt en dat zij zich hieromtrent dienen te informeren.

POSTINTERVENTIEDOSSIER.

Na door de werkende  notaris  te zijn  ondervraagd over  het bestaan van een postinterventiedossier, hebben de verkopers verklaard dat zij aan het voormeld goed geen werken hebben uitgevoerd die onder het toepassingsgebied vallen van het Koninklijk Besluit van vijfentwintig januari tweeduizend en één betref-fende de tijdelijke of mobiele werkplaatsen.

PRIJS EN KWIJTSCHRIFT.

Daarenboven verklaren partijen deze koop gesloten en aanvaard te hebben voor en mits de voorname koopsom van HONDERDVEERTIGDUIZEND EURO (€ 140.000,00).

Welke som de verkopers erkennen ontvangen te hebben uit handen van de koopster bij het verlijden dezer bij middel van

Waarvan kwijtschrift, dienende voor dubbel met alle andere.

De koopster verklaart en stelt zich garant, zowel tegenover de verkopers als tegenover hun raadgevers, dat de gelden die zij voor de aankoop bestemt, haar rechtmatig toebehoren, hun oorsprong niet hebben in, noch de opbrengst zijn van enig misdrijf, van welke aard dan ook, noch de opbrengst of het resultaat vormen van enige witwaspraktijk.

De koopster verklaart volledig op de hoogte te zijn van de bepalingen van de wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld.

De koopster verklaart inzonderheid en stelt zich garant, zowel tegenover de ve-kopers als tegenover hun raadgevers, dat de voormelde gelden niet verworven werden met activiteiten als bedoeld in artikel 505 van het Strafwetboek, dat de aankoop niet kadert in de omzetting of overdracht van geld of activa met de bedoeling de illegale herkomst ervan te verbergen of te verdoezelen of een persoon die betrokken is bij een misdrijf waaruit die gelden of deze activa voortkomen, te helpen ontkomen aan de rechtsgevolgen van zijn daden, dat de aan-koop niet kadert in het verhelen of verhullen van de aard, oorsprong, vindplaats, vervreemding, verplaatsing of eigendom van geld of activa waarvan men de il-legale herkomst kent, dat de gelden of activa waarmee de aankoop wordt gefinancierd, geen illegale herkomst hebben, dat zij geen gebruik maakt van valse namen of valse hoedanigheden, en dat zij geen kunstgrepen heeft aangewend om te doen geloven aan het bestaan van valse ondernemingen of van een denkbeeldig krediet, noch op enige andere wijze misbruik maakt van het ver-trouwen van de verkopers of hun raadgevers.

ONTSLAG VAN AMBTSHALVE INSCHRIJVING.

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt uitdrukke-lijk ontslagen enige inschrijving van ambtshalve te nemen bij het overschrijven van deze akte.

TEKORTSCHATTING.

De koopster wordt ingelicht door de notaris dat iedere koper ook de bijrechten en boeten moet betalen, die het gevolg kunnen zijn van een eventuele tekortschat-ting door de Vlaamse Belastingdienst.

VERKLARING VOOR HET HEFFEN VAN REGISTRATIERECHTEN.

Prijsbewimpeling

Ondergetekende notaris heeft partijen gewezen op de artikelen 3.4.7.0.6  en 3.18.0.0.14 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit omtrent de belastingverhoging van 100% van de aanvullende rechten inzake de registratiebelasting in geval van bewimpeling over de prijs en de lasten of de overeengekomen waarde waarbij deze belastingverhoging verschuldigd is door elk van de contracterende partijen en zij elk hoofdelijk gehouden zijn tot de betaling van de belastingver-hoging.

De artikelen 3.4.7.0.6 en 3.8.0.0.14 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit luiden let-terlijk als volgt:

Art. 3.4.7.0.6 VCF: “Inzake de registratiebelasting worden de aanvullende rechten die ingevolge een tekortschatting of om een andere reden betaald zijn, aangere-kend op de aanvullende rechten die ingevolge prijsbewimpeling verschuldigd zijn.”

Artikel 3.18.0.0.14 VCF: “Een belastingverhoging van 100% van de aanvullende rechten inzake de registratiebelasting is in de volgende gevallen verschuldigd door elk van de contracterende partijen:

1° in geval van bewimpeling over de prijs en de lasten of de overeengekomen waarde;

2° als de overeenkomst, vastgesteld in een akte, niet diegene is door de partijen is gesloten, of als de akte betreffende een overeenkomst, vermeld in artikel 19, eerste lid, 2° of 5°, van het federale Wetboek van registratie-, hypotheek- en grif-fierechten, onvolledig of onjuist is, met dien verstande dat ze al de bestanddelen van de overeenkomst niet weergeeft.

Voor de gevallen, vermeld in het eerste lid, zijnde partijen hoofdelijk gehouden tot de betaling van de belastingverhoging.”

VERKLARINGEN.

A. INZAKE REGISTRATIERECHTEN.

Kosteloze registratie.

Verschijners verzoeken om kosteloze registratie van onderhavige akte, over-eenkomstig artikel 2.9.6.0.3, 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit (ex artikel 161,2°van het Wetboek van de Registratie-, hypotheek- en griffierechten), ge-zien onderhavige overdracht geschiedt om reden van openbaar nut.

B. Alle verschijnende partijen verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stel-len van de bij deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet het voorwerp te zijn van enige maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou kunnen roepen zoals faillissement, collectieve schuldenregeling, gerechtelijk akkoord, aanstelling bewindvoerder of andere maatregelen met gelijkaardige gevolgen.

VOLMACHT.

Partijen geven hierbij volmacht aan de werkende notaris om alle eventuele bij-komende fiscale verklaringen te doen met betrekking tot deze akte en dit over-eenkomstig artikel 3.13.1.2.1. van de Vlaamse Codex Fiscaliteit, alsmede alle bijkomende verklaringen te doen in het kader van de regelgeving van de hypo-theekwet.

VERWIJZING NAAR VROEGER VERLEDEN AKTEN.

Voor het geval er in onderhavige akte wordt verwezen naar een vroeger verle-den akte, in de zin van artikel 19 alinea 3 van de Organieke Wet Notariaat, in het bijzonder naar de akte verkoop verleden door notaris Kathleen De Rop te Maldegem op 24 mei 2004, verklaren de partijen dat zij bevestigen dat beide ak-ten één geheel vormen om samen als authentieke akte te gelden.

AFSCHRIFT AKTE.

De koopster verzoeken de instrumenterende notaris om na vervulling van de vereiste formaliteiten het afschrift van de akte elektronisch door te sturen op volgend e-mailadres: ***********

De instrumenterende notaris wijst de koopster er op dat haar op diens eerste verzoek een eensluidend afschrift op papier kan bezorgd worden en dat deze akte tevens te raadplegen is op http://www.myminfin.be en via NABAN op http://www.notaris.be/notariele-akten/mijn-akten.

RECHT OP GESCHRIFTEN.

Vrijgesteld conform artikel 21,1° Wetboek diverse rechten en taksen.

SLOTBEPALINGEN.

1. De werkende notaris bevestigt :

a) Dat de identiteit van de natuurlijke personen hem werd aangetoond aan de hand van hogervermelde bewijskrachtige identiteitsbewijzen.

b) Om te voldoen aan de verplichtingen opgelegd door de Hypotheekwet, en op zicht van uittreksels uit de registers van de burgerlijke stand dat de namen, voornamen, datum en plaats van geboorte van de natuurlijke personen over-eenkomen met onderhavige vermelding.

c) Dat de rechtspersoonlijkheid van de koopster alhier gewaarmerkt wordt door de werkende notaris volgens de officiële stukken door de wet vereist.

2. De comparanten verklaren door de werkende notaris ingelicht te zijn geweest over de draagwijdte van artikel negen, paragraaf één, tweede lid van de wet van het notarisambt dat luidt als volgt :

“Wanneer een notaris tegenstrijdige belangen of de aanwezigheid van on-evenwichtige bedingen vaststelt, vestigt hij hierop de aandacht van de partijen en deelt hen mee dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman. De notaris maakt hiervan melding in de notariële akte.”

Goedgekeurd de doorhaling van … nietig(e) woord(en), … nietig(e) lijn(en), … nietig(e) cij-fer(s), … nietig(e) letter(s), … nie-tig(e) getal(len) en … blanco ruimte(n) in deze.

3. De comparanten verklaren een ontwerp van onderhavige akte te hebben ont-vangen vóór het verlijden van deze akte.

Onderhavige akte werd integraal voorgelezen en de gehele akte werd door ons notaris ten behoeve van de comparanten toegelicht.

4. Partijen verklaren en bevestigen uitdrukkelijk dat onderhavige akte de juiste en definitieve weergave is van de bedoeling en onderlinge overeenkomst van partijen zelfs indien de bedingen en voorwaarden van de akte zouden afwijken van of zelfs onverenigbaar zouden zijn met deze vermeld in de voorafgaande overeenkomst(en).

WAARVAN AKTE.

Verleden te Maldegem.

En na vervulling van al wat voorafgaat hebben de comparanten, handelend en vertegenwoordigd zoals voorzegd, met ons, geassocieerd notaris, getekend.

 

Artikel 2:

Het College wordt opdracht gegeven het dossier verder samen te stellen en dhr burgemeester en dhr. algemeen directeur worden gemachtigd de akte te ondertekenen namens de gemeente."

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

7.   STRAATNAAMGEVING BINNEN DE UITBREIDING VAN DE INDUSTRIEZONE: DEFINITIEVE BESLISSING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij de decreten van 1 juli 1987, 4 februari 1997 en 29 november 2002, in het bijzonder op artikel 5 juncto 4, 2° dat bepaalt dat het gemeentebestuur dat de namen van wegen en pleinen vaststelt of wijzigt advies vraagt aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding.

          De onderrichtingen van de heer gouverneur van Oost-Vlaanderen, inzonderheid de omzendbrieven van 26 september 1979, 17 maart 1982 en 20 november 1984

          De beslissing van de Gemeenteraad van 17 december 2008, houdende de goedkeuring van de afsprakennota voor de ontwikkeling van een PRUP regionaal bedrijventerrein.

          Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 25 februari 2021 waarbij aan de nieuw aangelegde straten binnen de uitbreiding van het bedrijventerrein, gelegen te Maldegem principieel de straatnamen 'Vlaskote, Rootweg, Liviastraat en Roterij' werden toegekend.

 

Feiten

          Voor de straatnaam 'Liviastraat' werd door een raadslid verduidelijking en oorsprong gevraagd.
Volgende verduidelijking werd meegedeeld door de economische adviesraad:
Livia is de enige term die niet direct gelinkt is aan de vlasindustrie.

Deze benaming vindt zijn oorsprong enerzijds bij de oude romeinen als naam van de echtgenote van Keizer Augustus, zij stond symbool voor "trouwe adviseur, ambitie, ondernemerschap". En anderzijds is Livia ook het platform van Unizo voor vrouwelijke ondernemers.

          Aangaande de principiële beslissing van de gemeenteraad van 25 februari 2021 werd van 9 maart 2021 tot en met 8 april 2021 een openbaar onderzoek 'de commodo et incommodo' gevoerd en werd het definitief advies van de cultuuradviesraad gevraagd.

          Uit het proces-verbaal betreffende het gehouden openbaar onderzoek blijkt dat geen bezwaren werden ingediend.

 

Advies cultuuradviesraad betreffende de principiële beslissing van de gemeenteraad in zitting van 25 februari 2021 en in afwijking van de principiële beslissing:

          Straat A: VLASKOT

Geïnspireerd op een artikel over de vlasnijverheid in Adegem in het Jaarboek 2009 van heemkundige kring Het Ambacht Maldegem. De vlashandel van Leopold Stockman was gevestigd op de locatie waar nu de sporthal Atletico staat.

          Straat B: CAMPAGNE

Heemkundige kring Het Ambacht Maldegem verwijst naar de wijknaam De Campagne, terug te vinden op een Poppkaart van omstreeks 1850.

De wijk lag vlakbij het uitgestrekte terrein waarop het toekomstige industrieterrein zal ontwikkeld worden.

          Straat C: DUINPAN

Verwijst naar het archeologisch onderzoek op het industrieterrein. Eén van de meest markante ontdekkingen zijn de restanten van een zoetwaterplas of -meertje dat zich 14.500-13.000 jaar geleden vlakbij de dekzandrug Maldegem-Stekene situeerde. Dit duidde prof. Philippe Crombé tijdens zijn lezing 'Het verdwenen meren- en duinenlandschap van het Meetjesland' (https://www.youtube.com/watch?v=48oPXfMDfzI)

          Straat D: PAALGAT (Paalgatlaan of -straat)

Verwijst naar het archeologisch onderzoek dat de jongste maanden op de site werd uitgevoerd. Dat bracht een schat aan gegevens over de geschiedenis van onze gemeente aan het licht. Opmerkelijk waren de sporen van bewoning die teruggaan tot de Midden Bronstijd, concreet op het gedeelte van het industrieterrein dat uitgeeft op het Vliegplein. Het aantal bloot gelegde paalgaten is indrukwekkend.

Een paalgat is een kuil waarin een paal werd geplaatst. In de archeologie zijn paalgaten herkenbaar als ronde of rechthoekige verkleuringen in de bodem.

 

Voorstel college van burgemeester en schepenen

          Het college stelt voor om de straatnamen 'Vlaskote', 'Rootweg', 'Liviastraat' en 'Roterij', zoals beslist in de principiële beslissing van de gemeenteraad van 25 februari ll., definitief toe te kennen aan de straten A, B, C en D in de uitbreiding van het bedrijventerrein.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

Aan de nieuw aangelegde straten binnen de uitbreiding van het bedrijventerrein, gelegen te Maldegem worden definitief de volgende straatnamen toegekend:

          Straat A: Vlaskote

          Straat B: Rootweg

          Straat C: Liviastraat

          Straat D: Roterij

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de gemeentelijke diensten die het aanbelangt en aan:

- Proximus Atlas

- Fluvius, dienst studie en aanleg - dossieradministratie

- Ministerie van financiën, administratie van het kadaster

- Ministerie van financiën, federale overheidsdienst

- Bpost

- Hulpverleningszone Meetjesland, zonepost Maldegem

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

8.   STRAATNAAMGEVING 'KLEINE KATTENHOEK' IN DE VERKAVELING NABIJ DE OUDE GENTWEG: DEFINITIEVE BESLISSING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen, gewijzigd bij de decreten van 1 juli 1987, 4 februari 1997 en 29 november 2002, in het bijzonder op artikel 5 juncto 4, 2° dat bepaalt dat het gemeentebestuur dat de namen van wegen en pleinen vaststelt of wijzigt advies vraagt aan de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding.

          Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 26 november 2020 waarbij het tracé van de nieuwe wegenis in de verkaveling nabij de Oude Gentweg, gelegen te Maldegem goedgekeurd werd.

          Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 25 februari 2021 waarbij aan de nieuw aangelegde straat binnen de verkaveling nabij de Oude Gentweg, gelegen te Maldegem principieel de straatnaam 'Kattenhoek' werd toegekend.

 

Feiten

          Aangaande de principiële beslissing van de gemeenteraad van 25 februari 2021 werd van 9 maart 2021 tot en met 8 april 2021 een openbaar onderzoek 'de commodo et incommodo' gevoerd en werd het definitief advies van de cultuuradviesraad gevraagd.

          Uit het proces-verbaal betreffende het gehouden openbaar onderzoek blijkt dat geen bezwaren werden ingediend.

 

Advies cultuuradviesraad

          Kleine Kattenhoek: deze benaming naar analogie met heel wat andere straten waar Klein in voorkomt: Kleine Bogaardestraat, Kleine Buurstraat, Kleine Lievevrouwdreef, Kleine Moerwege, Kleine Warmestraat en Kleine Bloemestraat.

          Motivatie benaming “Kattenhoek” : dit is de lokale (en volkse) benaming van de omgeving. Er is geen straatnaam waarin Kattenhoek komt, er is echter wel de Kattenwegel die enkel toegankelijk is voor fietsers en voetgangers.

          Argumentatie rond de toevoeging van “Klein” aan Kattenhoek is omdat het niet uitgesloten is dat er in de toekomst nog verkavelingen in de wijk van de Kattenhoek kunnen plaats hebben. Aldus wordt een differentiatie in de benamingen in de wijk Kattenhoek voorzien.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

Aan de nieuw aangelegde straat in de verkaveling gelegen nabij de Oude Gentweg, te Maldegem wordt definitief de straatnaam 'Kleine Kattenhoek' toegekend.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de gemeentelijke diensten die het aanbelangt en aan:

- Proximus Atlas

- Fluvius, dienst studie en aanleg - dossieradministratie

- Ministerie van financiën, administratie van het kadaster

- Ministerie van financiën, federale overheidsdienst

- Bpost

- Hulpverleningszone Meetjesland, zonepost Maldegem

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

9.   INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - IVM - ALGEMENE VERGADERING - GOEDKEURING AGENDA - MANDAAT VERTEGENWOORDIGERS

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22°  de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

          De statuten van IVM, zoals vastgesteld door de buitengewone algemene vergadering dd. 12 december 2018, inz. artikel 30 bis

 

Feiten

          In een aangetekend schrijven dd. 23 april 2021. deelt IVM mee dat een algemene vergadering wordt georganiseerd op 9 juni 2021 om 19.00u. via digitale Microsoft Teams-vergadering en via livestream. dit aangetekend schrijven omvat ook de uitnodiging tot de algemene vergadering, de agenda en de informatie bij de agendapunten, uitgez. de informatie bij punt 3.

          In een aangetekend schrijven dd. 28 april 2021. deelt IVM de informatie inz. punt 3 van de algemene vergadering van 9 juni mee

          De dagorde werd door de Raad van Bestuur van IVM van 6 april 2021 als volgt samengesteld:

1. Jaarverslag/verslag raad van bestuur 2020 over de werking van de intergemeentelijke vereniging.

2. Verslag van de raad van bestuur m.b.t. de jaarrekening 2020.

3. Verslag van de commissaris.

4. Goedkeuring jaarrekening per 31 december 2020.

5. Verlenen van kwijting aan de bestuurders.

6. Verlenen van kwijting aan de commissaris.

7. Aanstelling plaatsvervangend vertegenwoordiger raad van bestuur (Deinze)

8. Varia.

          Aanduiding vertegenwoordiging : in de gemeenteraad van 27 februari 2019 werden de Hr. R. De Smet, Mevr. A. van Hoorebeke en de Hr. J. Van Landschoot als vertegenwoordigers aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van IVM voor de huidige legislatuur, de Heren G. De Roo, D. Vannevel en Mevr. C. Verplaetse werden aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger

          Bij beslissing van de gemeenteraad van Maldegem van 27 februari 2019 werd de Hr. Peter T. Van Hecke voorgedragen als bestuurder bij IVM. Hij werd op de algemen vergadering van 20 maart 2019 benoemd als bestuurder bij IVM.

 

Argumentatie

          Het is aangewezen dat de gemeente als deelnemer in de intergemeentelijke opdrachthoudende Vereniging voor huisvuilverwerking Meetjesland (IVM) aanwezig is op de algemene vergadering van IVM, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

Goedkeuring te geven aan de agenda van de algemene vergadering van IVM van 9 juni 2021 en aan de afzonderlijke agendapunten die dit vereisen:

1. Jaarverslag/verslag raad van bestuur 2020 over de werking van de intergemeentelijke vereniging.

2. Verslag van de raad van bestuur m.b.t. de jaarrekening 2020.

3. Verslag van de commissaris.

4. Goedkeuring jaarrekening per 31 december 2020.

5. Verlenen van kwijting aan de bestuurders.

6. Verlenen van kwijting aan de commissaris.

7. Aanstelling plaatsvervangend vertegenwoordiger raad van bestuur (Deinze).

8. Coronacrisis – impact op IVM.

9. Varia.

 

Artikel 2:

De vertegenwoordigers of plaatsvervangende vertegenwoordigers van de gemeente te mandateren om op de algemene vergadering van IVM van 9 juni 2021 hun stemgedrag af te stemmen op de beslissing genomen in de gemeenteraad van heden inzake onderhavige aangelegenheid en verder al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Artikel 3:

In toepassing van artikel 30bis van de statuten van IVM, worden de stemmen van de gemeente (23.689 stemmen) waarover iedere vertegenwoordiger voor dit mandaat beschikt, evenredig verdeeld onder de verschillende vertegenwoordigers die aan de algemene vergadering van IVM van 9 juni 2021 deelnemen."

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

10.  KOSTELOZE OVERNAME GROND VOOR AANLEG VOETPAD OUDE AARDENBURGSE WEG

 

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 26 mei 1967, houdende goedkeuring van het rooilijnplan van een deel van buurtweg nr 6 Oude Aardenburgse Weg - verlenging Gidsenlaan.

          De beslissingen van de gemeenteraad van 22 december 2004, 27 mei 2014 en 30 mei 2017, in verband met de kosteloze overname van perceeltjes grond langsheen dit deel van de Oude Aardenburgse Weg, voor de realisatie van de hierboven vermelde rooilijn.

 

Argumentatie

          Het gemeentebestuur ontving een brief dd. 7 april 2021 waarbij                                 ,                   
                                 te                               akkoord gaat met de kosteloze grondafstand van 50,31 m² grond gelegen voor de rooilijn van                                                ter hoogte van de                 
                                .

          Dit perceeltje grond, deel uitmakende van de percelen Maldegem, 3de afdeling sectie H, nrs. 1141 K en 1132 E, staat aangegeven als het lot 11 op het proces verbaal van afbakening opgemaakt op 30 maart 2021 door landmeter-expert Siska Depuydt - Vandecasteele.

             Het kan door de gemeente als voetpad aangelegd worden.

             De overname gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk om de grond op te nemen in het gemeentelijke openbare domein.

             Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om akkoord te gaan met de kosteloze overname van het perceeltje grond en de afdeling Vastgoedtransacties, Koningin Maria Hendrikaplein 70 bus 10 te 9000 Gent aan te stellen voor de opmaak en het verlijden van de overnameakte.

De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met de kosteloze overname van het perceeltje grond van 50,31 m² gelegen voor de rooilijn ter hoogte van de Oude Aardenburgse Weg 17 en 19, deel uitmakende van de percelen kadastraal gekend als Maldegem, 3de afdeling sectie H nrs 1141 K en 1132 E, aangeduid als het lot 11 op het proces verbaal van afbakening van 30 maart 2021 van landmeter Siska-Depuydt - Vandecasteele.

 

Artikel 2:

De overname gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk om te perceeltje op te nemen in de gemeentelijke openbare wegenis.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad stelt de afdeling Vastgoedtransacties, Koningin Maria hendrikaplein 70 bus 10 te 9000 Gent aan voor de opmaak en het verlijden van de overnameakte.

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

11.  OVERNAME IVONNE DE SMETLAAN - AKTE

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 22 december 2010, houdende goedkeuring van het tracé van de wegenis, riolering, voetpaden, opritten, groenvoorzieningen, nutsvoorzieningen en infrastructuur in de geplande verkaveling in de Adegemse Kerkstraat.

          De beslissing van de gemeenteraad van 30 mei 2012, houdende toekenning van de straatnaam Ivonne De Smetlaan aan deze verkaveling.

          De beslissing van het schepencollege van 12 januari 2015 houdende goedkeuring van het pv van definitieve oplevering van de wegenis en rioleringswerken in de verkaveling Adegemse Kerkstraat.

          De beslissing van het schepencollege van 14 juli 2020 houdende goedkeuring van het pv van voorlopige oplevering van de voetpaden en de opritten in de verkaveling Ivonne De Smetlaan

 

Argumentatie

          Bij brief van 15 april 2021 vanwege het notariskantoor Bernard Vanderplaetsen & Erika Redel, Grote Baan 222 te 9920 Lievegem werd de ontwerpakte grondafstand NV Huysman Promoties e.a. - Gemeente Maldegem met referentie 4324/GRO aan het gemeentebestuur overgemaakt.

          De firma's NV Huysman Promoties en NV Huysman Bouw gaan daarin akkoord met de kosteloze grondafstand van het tracé van de Ivonne De Smetlaan aan de gemeente Maldegem.

          Het betreft de loten 1 en 2 zoals aangegeven op het grondplan opgemaakt door dhr. Dominique Goegebeur op 8 juli 2020 met een oppervlakte van respectievelijk 2.550,16 m² (gereserveerd perceelsidentificatienummer Maldegem, 5de afdeling Adegem, sectie H nr. 1178 AP0000 en 462,81 m² (gereserveerd perceelsidentificatienummer Maldegem, 5de afdeling Adegem, sectue H nr. 1178 BP0000)

          De overdracht geschiedt om redenen van openbaar nut, namelijk om deze gronden op te nemen in het gemeentelijke openbare domein.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de ontwerpakte goed te keuren en de burgemeester en de wnd. algemeen directeur te machtigen het gemeentebestuur te vertegenwoordigen bij het verlijden van de overdrachtsakte.

          Op voordracht van het college van burgemeester en schepenen.

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

          Gunstig advies van de schepen van openbare werken

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte grondafstand NV Huysman Promoties en nv Huysman Bouw aan de Gemeente Maldegem, met referentie 4324/GRO goed, inzake de kosteloze grondafstand van de wegzate van de Ivonne De Smetlaan, zoals opgemaakt door het notariskantoor Bernard Vanderplaetsen & Erika Redel.

 

Artikel 2:

De overname van de percelen, beschreven onder de loten 1 en 2 op het grondplan opgemaakt door landmeter-expert Dominique Goegebeur op 8 juli 2020, gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk om deze op te nemen in de gemeentelijke openbare wegen.

 

Artikel 3:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de akte te ondertekenen namens het gemeentebestuur Maldegem.

 

Artikel 4:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan het notariskantoor.

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

12.  SPAM 16 VOSSENHOL - OVEREENKOMSTEN GRONDINNAMES

 

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 26 januari 2020 houdende goedkeuring van het definitief ontwerp Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) nr. 16 project rioleringswerken Vossenhol.

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020, houdende goedkeuring van het Spam 16 project rioleringswerken Vossenhol, goedkeuring van de onteigeningsplannen, de tabel der grondinnemingen en de projectnota.

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 april 2021, houdende goedkeuring van een eerste reeks verkoopbeloftes

 

Argumentatie

            De onderhandelaar van Aquafin kon ondertussen een tweede reeks verkoopsbeloftes en overeenkomsten pachtafstand afsluiten:

 

Inname

kadaster

eigenaars

oppervlakte inname

kostprijs

022

3de afdeling sectie F nr. 166/02

                                                    

 

 

 

113 m²

€ 1.059,80

023

3de afdeling sectie F nr. 165/03

                                                    

 

 

 

 

110 m²

€ 1033,65

019, 020, 021, 024,025, 022, 023

diverse percelen

diverse eigenaars

afstand van pacht vanwege

                                                     

 

 

 

796 m²

€ 517,4

 

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de verkoopsbeloftes en de overeenkomsten tot afstand van pacht goed te keuren, zodat ze kunnen worden ondertekend door de burgemeester en de wnd. algemeen directeur.

          Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen.

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-3-2-1-09

Actie-omschrijving: realisatie Spam 16 Vossenhol - inname gronden

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  220800

152.712 euro

143.035,81 euro

2.610,85 euro

140.424,96 euro

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende reeks verkoopsbeloften en overeenkomsten voor afstand van pacht goed, nodig voor de realisatie van het Spam 16 dossier rioleringswerken Vossenhol:

 

Inname

kadaster

eigenaars

oppervlakte inname

kostprijs

022

3de afdeling sectie F nr. 166/02

 

 

 

 

113 m²

€ 1.059,80

023

3de afdeling sectie F nr. 165/03

 

 

 

 

 

 

110 m²

€ 1.033,65

019, 020, 021, 024, 025, 022, 023

diverse percelen

diverse eigenaars

afstand van pacht vanwege

 

 

 

796 m²

€ 517,4

 

Artikel 2:

De vergoedingen in verband met deze aankopen worden gefinancierd met kredieten voorzien onder actie A-3-2-1-9 Realisatie Spam 16 Vossenhol inname gronden, algemeen rekeningnummer 0310-00 220800 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

Artikel 3:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de koop- en pachtafstandovereenkomsten te ondertekenen en de gemeente te vertegenwoordigen bij het verlijden van de respectieve authentieke akten.

 

Artikel 4:

De overeenkomsten worden overgemaakt aan de afdeling Vastgoedtransacties voor de opmaak van de authentieke akten.

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Burgemeester Bart Van Hulle verlaat de zitting en neemt niet deel aan de beraadslaging en de stemming van dit besluit overeenkomstig artikel 27 van het gemeentedecreet.

.

 

13.  SPAM 18 GRONDVERWERVINGEN VERBRANDEN BOS - OVEREENKOMSTEN GRONDVERWERVING - GOEDKEURING

 

 

25 stemmen voor: Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11° het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2019, houdende voorlopige van het Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) nr. 18 dossier, onteigening Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers.

          De beslissing van de gemeenteraad van 24 juni 2020, houdende goedkeuring van het grondinnemingsplan voor het tijdelijk gebruik van een terrein voor grondverbetering.

          De beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2020, houdende goedkeuring van een eerste reeks overeenkomsten aankoop, pachtafstand en ter beschikkingstelling gronden voor de realisatie van het Spam 18 dossier Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers,

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 april 2021, houdende goedkeuring van een tweede reeks overeenkomsten aankoop en afstand van plantrecht nodig voor de realisering van het Spam 18 rioleringsdossier.

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 april 2021, houdende goedkeuring van een eerste reeks akten in verband met deze overeenkomsten.

 

Argumentatie

             Aan de gemeenteraad wordt een derde reeks overeenkomsten voorgelegd.

 

Inname

kadaster

eigenaars

oppervlakte inname

kostprijs

066

5e afdeling sectie H nr. 926 D

 

 

 

 

1.735 m²

€ 14.889,77

 

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de overeenkomst tot aankoop van grond goed te keuren, zodat ze kunnen worden ondertekend door de burgemeester en de WND. algemeen directeur.

          Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: 3-02-01-05

Actie-omschrijving: Spam 18 B rioleringswerken Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  220800

139.081 euro

100.854,91 euro

14.889,77 euro

85.965,14 euro

 

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt volgende overeenkomst tot aankoop van grond goed, nodig voor de realisatie van het Spam 18 dossier rioleringswerken Verbranden Bos, Kallestraat en Zandakkers

 

Inname

kadaster

eigenaars

oppervlakte inname

kostprijs

066

5e afdeling sectie H nr. 926 D

 

 

 

 

1.735 m²

€ 14.899,77

 

Artikel 2:

De vergoedingen, opgenomen in deze overeenkomst, worden verrekend onder actie 3-02-01-05 realisatie Spam 18 rioleringswerken Verbranden Bos - Kallestraat - Zandakkers, algemeen rekeningsnummer 0310-00 2208000 van de meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

Artikel 3:

De burgemeester en de wnd. algemeen directeur worden gemachtigd de overeenkomsten te ondertekenen namens het Gemeentebestuur van Maldegem.

 

Artikel 4:

De overeenkomsten worden aansluitend overgemaakt aan de afdeling Vastgoedtransacties voor de opmaak van de authentieke akten.

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

14.  ONDERWIJS - INTERGEMEENTELIJK SAMENWERKINGSVERBAND ACADEMIE MUZIEK WOORD DANS - GOEDKEURING JAARVERSLAG 2020

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22° de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

          De gemeenteraadsbeslissing van 29 juni 2011 betreffende de oprichting van een interlokale vereniging Academie Muziek, Woord & Dans en betreffende de goedkeuring van de statuten en het huishoudelijk reglement van deze vereniging

          Artikel 7 van de statuten van de Interlokale vereniging Academie Muziek, Woord & Dans, waarin o.m. gesteld wordt dat het jaarverslag met een ontwerpjaarrekening jaarlijks door de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten moet voorgelegd worden ter goedkeuring.

          Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, in het bijzonder art. 395§2 waarin gesteld wordt dat de rekeningen van interlokale verenigingen ter goedkeuring voorgelegd worden aan de raden van de deelnemende gemeenten.

 

Feiten

          Het jaarverslag 2020 van de Interlokale Vereniging voor Muziek, Woord & Dans van de Academie Aalter werd gepresenteerd op het beheerscomité van de interlokale vereniging op 16 maart 2020.

          Het jaarverslag 2020 van de interlokale vereniging rapporteert over volgende aspecten:

- de schoolwerking wordt in kaart gebracht: muziek- woord- en danskriebels; alternatieve leercontext; specialisaties; pedagogische coördinatie; toonmomenten; schoolprojecten; promoshow; overzicht van de gevolgde navorming binnen het team;

- de schoolbevolking wordt in beeld gebracht: officieel aantal leerlingen; leerlingen aan 50 en 70 %; leerlingentelling Aalter en vestgingsplaatsen; doorstroomcijfers tussen de verschillende graden;

- den overzicht van het personeel van het vorige schooljaar (2019-2020) en de in- en uitdiensttredingen ten opzichte van het huidige schooljaar;

- het instrumentarium wordt toegelicht: hoeveel instrumenten worden verhuurd;

- de resultaten het verkennend onderzoek door Inspectie Onderwijs;

- het financieel verslag met de verdeelsleutel voor de werkingskosten en de toezichtskosten; de afrekening voor 2020.

 

Argumentatie

          De goedkeuring van het jaarverslag van de Interlokale Vereniging voor Muziek, Woord & Dans van de Academie Aalter, dat het financieel verslag omvat is een bevoegdheid van de gemeenteraad.

          Dit jaarverslag werd besproken en goedgekeurd op het beheerscomité van de Interlokale Vereniging AMWD dd. 16 maart 2021.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het jaarverslag 2020, waarvan het financieel verslag 2020 deel uitmaakt, van de interlokale vereniging 'Academie voor Muziek, Woord en Dans Aalter', goed.

 

Artikel 2:

Deze beslissing wordt toegestuurd aan het secretariaat van de interlokale vereniging 'Academie voor Muziek, Woord en Dans Aalter".

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

15.  JAARREKENING ILV BURENSPORTDIENST MEETJESLAND 2020: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 395 § 2 van het decreet over het lokaal bestuur waarin wordt bepaald dat de rekeningen van de interlokale vereniging ter goedkeuring voorgelegd worden aan de raden van de deelnemende gemeenten

            Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

 5°het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

 

Feiten

            De gemeente Maldegem maakt samen met de gemeenten Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, St-Laureins en Zelzate deel uit van de Interlokale Vereniging ILV Meetjeslandse Burensportdienst waarbij de gemeente Lievegem als beherende gemeente optreedt.

            De algemene vergadering van het beheerscomité ging door op 2 maart 2021 waarbij overeenkomstig artikel 8 van de statuten :

het programma en de begroting voor het volgende werkjaar werd goedgekeurd;

het jaarverslag werd goedgekeurd;

de jaarrekening voorlopig werd vastgesteld

 

Argumentatie

             De statuten betreffende de goedkeuring van de rekeningen en bestemming van het resultaat, waarin gestipuleerd is dat de rekening van de interlokale vereniging jaarlijks moet ter goedkeuring aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten voorgelegd worden.

             Het gegeven van de jaarrekening is pas goedgekeurd indien de gewone meerderheid van de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten ze goedkeurt.

             In artikel 16 van de statuten staat gestipuleerd dat samen met de rekening, ook het jaarverslag ter goedkeuring moet voorgelegd worden aan de deelnemende gemeenten.

             De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

             In de algemene vergadering van ILV Burensportdienst Meetjesland waren schepen Glenn Longeville, voorzitter sportadviesraad Monique Devreese en diensthoofd sportdienst Jeroen Calsijn aanwezig.

 

Financiële weerslag

          Jaarlijks lidgeld ten bedrage van 400 euro.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2020 en het bijhorend jaarverslag van de Interlokale Vereniging "Burensportdienst Meetjesland" goed.

 

Artikel 2:

Dit besluit zal overgemaakt worden aan de beherende gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

16.  WIJZIGING REGLEMENT ERKENNING ALS MALDEGEMSE VERENIGING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder:

          Artikel 28 § 1 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 40 §3 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

          Artikel 41 2° waarin wordt bepaald dat het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen niet aan het college van burgemeester en schepenen kan worden toevertrouwd.

          Artikel 41 13° waarin wordt bepaald dat de bevoegdheid om adviesraden en overlegstructuren in te richten niet aan het college van burgemeester en schepenen kan worden toevertrouwd.

          Artikel 56 § 1 waarin wordt bepaald dat het college van burgemeester en schepenen de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voorbereidt.

          Het Cultuurpactdecreet van 28 januari 1974, waarbij de gemeentebesturen een beroep moeten doen op bestaande of op te richten organen en structuren met het oog op inspraak en advies van de gebruikersgroeperingen en de ideologische en filosofische strekkingen bij de voorbereiding en de uitvoering van het cultuurbeleid.

          Artikel 4, 1° tot en met 10° van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen, met uitzondering van 7° (jeugdbeleid) en 9° (sport).

          De decreten van 6 juli 2012 betreffende het Lokaal Cultuur-, Jeugd- en Sportbeleid.

          De gemeenteraadsbeslissing van 4 april 2020 houdende de goedkeuring van het reglement reglement Wijzeraad en adviesraden.

          De door de gemeenteraad goedgekeurde statuten van de respectievelijke sectorale raden.

          Het reglement erkenning als Maldegemse vereniging of specifiek Maldegemse vereniging goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 juni 2015 en de verlenging en afwijking op artikel 6 § 1 van dit reglement, goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 december 2019.

 

Feiten

          In het kader van de meerjarenplanning wordt de gemeentelijke ondersteuning van de Maldegemse verenigingen in al zijn facetten geëvalueerd. Het herwerken van het erkenningsreglement voor verenigingen is hierin een eerste stap.

          Op 25 januari 2021 was het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord met het ontwerpreglement voor de erkenning van Maldegemse verenigingen.

          Conform de regelgeving werd aansluitend de adviesprocedure doorlopen:

          Op 2 februari 2021 werd via de Wijzeraad aan alle adviesraden per hoogdringendheid advies gevraagd betreffende dit ontwerpreglement met de bedoeling het reglement ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad van 25 maart 2021. De deadline voor advies was 26 februari 2021.

          De Wijzeraad ontving adviezen van de volgende adviesraden:

          Landbouwadviesraad (8/02/2021)

          Cultuuradviesraad (10/02//2021)

          Mondiale adviesraad (11/02/2021)

          Seniorenadviesraad (14/02/2021)

          Sportadviesraad (14/02/2021)

          Jeugdadviesraad (15/02/2021)

          De terugkoppeling van de uitgebrachte adviezen en de verwerking ervan gebeurde tijdens de collegezitting van 10 mei 2021.

 

Argumentatie

          Het nieuwe erkenningsreglement is van toepassing op de plaatselijke vrijwilligersverenigingen, verenigingen voor en door vrijwilligers, die vrijetijdsactiviteiten organiseren voor hun leden en/ of breder publiek. Verenigingen, die een bepaalde activiteit op bedrijfsmatige of beroepsmatige wijze uitoefenen, komen niet in aanmerking voor erkenning via dit reglement.

          De belangrijkste wijziging betreft verder de erkenningsaanvraagprocedure. Deze wordt in dit reglement herleid tot één stap: een vereniging vraagt voortaan de erkenning aan als Maldegemse cultuur-, jeugd-, sport-, seniorenvereniging of niet-gespecifieerde verenging. Voorheen moest een vereniging eerst erkenning aanvragen als Maldegemse verenging en vervolgens (desgewenst) als specifieke Maldegemse verenging.

          Naast de aanvraagprocedure legt het reglement het verdere kader in functie van de erkenning als Maldegemse vereniging vast via:

          een aantal definities

          de voorwaarden en voordelen

          de duur van de erkenning

          wanneer de erkenning wordt stop gezet

          en een voorrangsregeling

          Het reglement treedt in werking per 1 september 2021. Hiertoe is er een  overgangsbepaling.

          De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Adviezen

          Naast het advies van de Wijzeraad werd ook het advies van advocatenkantoor GD&A ingewonnen en meegenomen in het verwerkingsdocument.

Tussenkomsten

             Raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V) geeft aan dat verenigingen in de gemeente Maldegem, één van de spillen zijn, naast inwoners, scholen, bedrijven. Hij denkt dat het absoluut de taak is van het gemeentebestuur om het verenigingsleven te ondersteunen waar mogelijk. Fractie CD&V heeft een vraag in verband met de financiële context. Vanuit de adviesraden ontstaan er bedenkingen bij het feit dat men vanuit die verenigingen ook een aantal financiële gegevens zou moeten aanleveren. Hij kan zich mooi aansluiten bij wat iemand van de jeugdraad geschreven heeft: welke meerwaarde gaat dit geven, bij het ondersteunen en of het erkennen van een jeugdvereniging, is er dan geen vertrouwen? De tekst zoals hij nu voorligt, vindt de fractie CD&V, biedt ruimte voor interpretatie. “College van Burgemeester en Schepenen houdt zich het recht voor om documenten op te vragen, die nuttig zijn om te oordelen of de vereniging aan de erkenningsvoorwaarden voldoen. ”Daar blijft de deur toch een stuk openstaan. Je kunt daar een heel brede invulling aan geven, de vraag is dus over welke documenten het dan precies gaat? Raadslid De Ceuninck vraagt verduidelijking over de gegevens die een vereniging zal moeten inleveren, om al dan niet een erkenning te krijgen als Maldegemse vereniging? De CD&V-fractie stelt de vraag ook omdat ze vernomen hebben dat de adviesraden, die toch het verlengstuk zijn van de erkende verenigingen, ook stavingsdocumenten moeten aanleveren aan het gemeentebestuur voor het bedrag dat ze krijgen als werkingskost, met name die 200 euro. Maar zo is er nu een Maldegemse adviesraad die dat bedrag voor 2020 moet terugbetalen omdat ze niet voldoende stavingsdocumenten kan voorleggen voor 2020. Het was een uitzonderlijk jaar, door de coronasituatie heeft die bepaalde adviezenraad die normaal wel ook eigen initiatieven ontwikkelt, niets kunnen doen. Sta ons toe om te zeggen dat we dat toch wel een beetje straf vinden voor maar 200 euro, dan een terugvordering vragen. Gelet op het feit dat het een heel bijzonder jaar is geweest, zowel voor de verenigingen als voor de adviezenraden, vindt CD&V dat jammer, en het getuigt toch wel een beetje van gebrek aan vertrouwen, zoals de jeugdraad ook al schreef, en eigenlijk ook een beetje gebrek aan liefde voor het verenigingsleven en de adviezenraden die het verlengde zijn van die verenigingen. Dus vanuit die context komt de vraag. De vraag is dus heel concreet: Welke documenten zullen er finaal moeten voorgelegd worden, en welke niet, want het document zoals het nu voorligt, is volgens raadslid De Ceuninck niet heel duidelijk.

 

             Schepen Nicole Maenhout (N-VA) bedankt raadslid De Ceuninck voor de bezorgdheid. Op de website kunnen al de gegevens ingevuld worden, en worden de documenten vermeld die opgevraagd zullen worden. Bijvoorbeeld: als de bankgegevens worden opgevraagd voor subsidies te storten, dan is het leuk als het dossier volledig is want als een vereniging geen bankgegevens geeft, kan er geen subsidie gestort worden. Of bijvoorbeeld als er enige discussie of onduidelijkheid is of de verzekering wel of niet genomen is. Dit is niet ingrijpend toe naar de verenigingen om die documenten op te vragen. Dat is het recht om duidelijkheid te scheppen op de aanvragen. Volgens de schepen is het niets om bezorgd over te zijn. En betreffende die 200 euro van de adviesraad die teruggevraagd werd, daarover was de schepen niet op de hoogte, maar ze belooft om het uit te zoeken.

 

             Raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V) zegt dat het goed is dat het uitgezocht wordt en noteert dat het saldo dat op een rekening van een erkende vereniging staat, niet zal worden opgevraagd, maar wel het feit dat ze een verzekering hebben en de bankgegevens.

             Schepen Nicole Maenhout (N-VA) zegt dat dit gewoon ter verduidelijking als er onduidelijkheden zijn.

 

             Raadslid Dino Lateste (Groen) sluit hier verder op aan. Er is niets mis met het herbekijken van zaken om te zien of er eventueel ruimte is voor verbeteringen of vereenvoudigingen. Hij dringt er wel op aan dat dat dan samen gebeurt met de verenigingen en de adviezenraden, en dat dit gebeurt met wat meer respect. Hij mist dat toch wel, hij heeft dat in het verleden nog al eens opgemerkt. Die opmerking komt niet alleen van hem persoonlijk, maar ook van een aantal verenigingen waarmee hij in contact staat. Over het document zelf merkt de Groen-fractie op dat bepaald wordt dat de helft van de leden inwoner moeten zijn van Maldegem. Dat is misschien een goede zaak, maar een aantal verenigingen zijn toch wel voldoende verankerd in Maldegem, zij stellen voor om die ook een kans te geven. Verder staat in het reglement bij de voordelen: inspraak via één of meerdere van de adviesraden. Raadslid Lateste hoopt luidop voor de zoveelste keer dat de adviezenraden en de verenigingen die ze vertegenwoordigen, eindelijk eens serieus genomen worden, want tot nu toe is dat absoluut niet het geval. Van inspraak of ‘serieus genomen worden’ is totaal geen sprake. In tegendeel, je kan – volgens raadslid Lateste - bijna spreken van een soort desinteresse en helaas ja, soms zelfs letterlijk de afwezigheid van het college. In de opmerkingen van de adviezenraden zelf, viel op dat het bestuur overal de financiële gegevens opvraagt. Hij stelt hier toch zeker een vaagheid vast. Over de classificatie van de verenigingen zelf, zijn de categorieën cultuur, sport, jeugd / senioren, duidelijk. Maar de indeling ‘niet gespecifieerde’ vindt de Groen-fractie bijvoorbeeld een vereniging als de Noord-Zuid werking, of de welzijnswerking, een beetje verzuipen in de massa. Ze vrezen dat deze werkingen in de vergeetput zal terechtkomen en ze hopen dat dit ook nog een beetje kan verduidelijkt worden. Raadslid Lateste vindt het persoonlijk toch wel straf dat in zo’n materie een advocatenbureau moet ingeschakeld worden. Hij heeft niks tegen advocaten, maar stelt de vraag of het echt nodig is om voor zoiets een advocatenbureau in te schakelen? Zijn de opmerkingen die vanuit de adviezenraden zelf komen niet duidelijk genoeg? Het raadslid denkt dat in die verenigingen vaak specialisten te vinden zijn. En tot slot stelt raadslid Lateste nog een vraag in de marge. Hij vindt het merkwaardig dat verenigingen of adviezenraden die een verduidelijking vragen, tergend lang moeten wachten op een antwoord. Anderzijds verwacht het college dat dit agendapunt bij hoogdringendheid zou behandeld worden in februari. En dat leverde bij sommige raden toch wel problemen op. De Groen-fractie zal dus tegenstemmen.

 

             Schepen Nicole Maenhout (N-VA) antwoordt dat het bewijs geleverd is, dat er wel geluisterd wordt naar de Wijzeraad en de adviesraden, want het banksaldo is er uit gehaald. Over de opmerking van de niet gespecifieerde verenigingen, antwoordt de schepen dat het niet de bedoeling was dat Noord-Zuid daar niet apart bij staat. Zij denkt ook niet dat de werking daarvan zal afhangen, iedere vereniging zal met respect behandeld worden. Over het inschakelen van advocaten antwoordt de schepen dat dat gedaan wordt gewoonweg naar discussies toe, om zeker te zijn dat de teksten goed geformuleerd zijn.

 

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)
 

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen) vult aan dat de tekst ook nog een betere ordening vraagt. Zo wordt onder de acht opgesomde voorwaarden in artikel 2 §1 nog een paragraaf vermeld waarin staat dat verenigingen die aangesloten zijn bij een door de Vlaamse regering erkende federatie, automatisch erkend worden. Het is niet duidelijk of die verenigingen dan nog aan voorwaarden moeten voldoen of niet. Aan sommige van de acht opgesomde voorwaarden zullen ze waarschijnlijk wel nog moeten voldoen? en andere niet meer? Wij vinden daarom de tekst onvoldoende en zullen daarom tegenstemmen en vraagt om nog een terugkoppeling te doen naar de Wijzeraad en naar de adviesraden.
 

             door raadslid Wim Swyngedouw (Open Vld)

             door raadslid Kiran Van Landschoot (Open Vld)

             Schepen Nicole Maenhout (N-VA) beantwoordt de resterende vragen en opmerkingen.

 

Besluit

 

16 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

3 stemmen tegen: Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

7 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger en Leandra Decuyper

 

 

Dit reglement is van toepassing op de plaatselijke verenigingen, met als doel hen een aantal ondersteuningsvoordelen te bieden, mits zij voldoen aan de voorwaarden in dit reglement.

 

Artikel 1: definities

 

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

 

Vereniging: een groepering van natuurlijke personen (mensen) of rechtspersonen (bijvoorbeeld ondernemingen) die georganiseerd en vrijwillig samenwerken of samenkomen rond een bepaald, gemeenschappelijk, belangeloos doel en dit zonder handels-, bedrijfs- of beroepsoogmerk. Dat wil niet zeggen dat er geen winst gemaakt mag worden, maar deze moet ingezet worden voor het doel van de vereniging, kennisdeling of liefdadigheid.

 

Een vereniging wordt gevormd door haar leden (natuurlijke personen of rechtspersonen). Zij zijn lid omdat zij het doel steunen, of minimaal een van de doelen. De leden betalen meestal lidgeld om de vereniging draaiend te houden.

 

Een vereniging heeft een bestuur, vaak uit de leden gekozen. Zij zijn belast met de dagelijkse gang van zaken. Het bestuur bestaat ten minste uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.

 

Er zijn twee groepen van verenigingen:

- Verenigingen zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een feitelijke vereniging.

- Verenigingen met rechtspersoonlijkheid, zoals een VZW.

 

Zetel: het adres waarop de rechtspersoon zijn hoofdzetel heeft

 

Secretariaat: het post-/ correspondentieadres van de feitelijke vereniging

 

Cultuurvereniging: dit is een vrijetijdsvereniging met als primaire doelstelling activiteiten te organiseren op het vlak van:

- amateuristische en actieve kunstbeoefening, podiumkunsten en cultuurcreatie,

- sociaal-cultureel werk,

- culturele vrijetijdsbesteding,

- cultureel erfgoed.

 

Jeugdvereniging: dit is een vrijetijdsvereniging, die zich specifiek richt tot kinderen en jongeren, en een regelmatige werking heeft die voldoet aan de definitie jeugdwerk volgens het decreet van vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid.

 

Sportvereniging/ sportclub: dit is een vrijetijdsvereniging met als primaire doelstelling het actief beoefenen van sport (= activiteiten individueel of in groepsverband met een competitief of recreatief karakter en waarbij fysieke inspanning centraal staat). Vaak gaat het om personen die eenzelfde sport beoefenen of die nauw betrokken zijn bij diezelfde sport. Er bestaan echter ook omnisportverenigingen, waarbij meerdere sporten tegelijk worden beoefend. Soms richten sportverenigingen zich ook op een bepaalde doelgroep, zoals bij een studentensportvereniging.

 

Seniorenvereniging: dit is een vrijetijdsvereniging met (sociaal-culturele) activiteiten die zich toespitsen op de doelgroep van de senioren.

 

Niet-gespecifieerde vereniging: dit is een vrijetijdsvereniging die niet in aanmerking genomen kan worden als een cultuur-, jeugd-, sport- of seniorenvereniging.

 

Beroepsvereniging: dit is een vereniging die instaat voor de studie, de bescherming en de ontwikkeling van de beroepsbelangen van haar leden. Ze mag zelf geen beroep uitoefenen of handel drijven.

 

Bevoegde dienst: de dienst wiens werking het dichtst aansluit bij de hoofdactiviteit van de vereniging. Het centraal aanspreekpunt is het UiTloket.

 

Artikel 2: voorwaarden en voordelen

 

§ 1 - VOORWAARDEN

 

Om voor erkenning in aanmerking te komen dient de vereniging aan te tonen dat ze voor wat haar samenstelling en activiteiten betreft, voldoende ingebed is in de gemeente Maldegem en voldoet aan volgende voorwaarden:

 

1. De zetel/ het secretariaat bevindt zich op het grondgebied van Maldegem.

 

2. De vereniging heeft een autonoom bestuur van minimum 3 personen.

 

3. De vereniging beschikt over minstens 10 leden.

 

4. Minstens de helft van de leden zijn inwoner van Maldegem.

 

5. Het merendeel van de activiteiten vindt plaats in Maldegem.

 

6. De vereniging kan minstens zes maanden actieve werking aantonen, met regelmaat en organiseert minstens 1 maal per jaar een activiteit voor een breder publiek.

 

7. De vereniging heeft een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor haar vrijwilligers, al dan niet via een koepelorganisatie of via de gratis vrijwilligersverzekering van de Vlaamse Overheid.

 

8. De vereniging sluit geen leden uit op basis van hun ras, geslacht, leeftijd, huidskleur, taal, gezondheid, geloof, afkomst, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, geldbezit, een fysieke eigenschap of draagt geen ideologie uit die uitsluiting uit de maatschappij om deze kenmerken verdedigt.

 

Het schepencollege kan een uitzondering toestaan op deze voorwaarden mits grondige motivering door de vereniging.

 

Verenigingen die aangesloten zijn bij een door de Vlaamse regering erkende federatie of koepelorganisatie worden automatisch erkend. Zij moeten de lokale erkenning nog wel aanvragen zoals verder beschreven om geregistreerd te kunnen worden en om inspraak en subsidiëring te kunnen bekomen.

 

Politieke partijen en hun jongerenwerking, vakbonden, mutualiteiten en beroepsverenigingen kunnen erkend worden als Maldegemse vereniging, maar niet gesubsidieerd worden.

 

Het gemeentebestuur zal verenigingen voor een goed doel evenals de organisatoren van traditioneel grote evenementen ondersteunen via een afzonderlijke convenant, waarbij deze verenigingen een vzw-vorm moeten aannemen. Dit ontslaat deze verenigingen niet van de vereiste om een aanvraag tot erkenning in te dienen. De gemeente sluit enkel met een erkende vereniging een convenant af.

 

§ 2 – VOORDELEN

 

Enkel een erkende Maldegemse vereniging kan in aanmerking komen voor:

 

1. inspraak via één of meerdere van de adviesraden indien de statuten van die adviesraad dit toelaten;

 

2. subsidiëring, mits voldaan wordt aan de betreffende subsidiereglementen (voor erkende cultuur-, jeugd-, sport- en seniorenverenigingen en jubilerende verenigingen);

 

3. voordelige tarieven bij huren van infrastructuur van gemeente, AGB en OCMW (binnen de voorwaarden van de betreffende zaalretributiereglementen);

 

4. ontlenen van gemeentelijk feestmateriaal (binnen de voorwaarden van het uitleenreglement);

 

5. publicatie van haar activiteiten in het gemeentelijk informatieblad en www.UiTinmaldegem.be door zelf de activiteitengegevens in te voeren in de UiTdatabank;

 

6. publicatie van haar contactgegevens en website op de gemeentelijke website, na overleg met de dienst communicatie.

 

Artikel 3: aanvraagprocedure

 

1. De vereniging vraagt de erkenning aan bij het college van burgemeester en schepenen op het daartoe bestemde aanvraagformulier, dat beschikbaar is op www.maldegem.be.

 

2. Het college van burgemeester en schepenen houdt zich het recht voor om documenten op te vragen die nuttig zijn om te oordelen of de vereniging aan de erkenningsvoorwaarden voldoet.

 

3. In de aanvraag geeft de vereniging ook aan tot welk van de volgende categorieën de vereniging ze zich rekent:

- cultuur

- sport

- jeugd

- senioren

- niet-gespecifieerd (geen van bovenstaande categorieën)

Noot: Je kan slechts een erkenning krijgen in één van bovenstaande categorieën. Je kan wel een deel van je werking afsplitsen met een apart bestuur en werking, en deze dan laten erkennen binnen een andere categorie.

 

4. De aanvraag wordt ter advies aan de bevoegde dienst voorgelegd waarna het college van burgemeester en schepenen beslist over de erkenning. Het college brengt de vereniging op de hoogte van zijn beslissing, bij weigering met een motivatie.

 

5. Bij niet-erkenning kan de procedure door de aanvragende vereniging eventueel opnieuw worden opgestart, met een aangepast aanvraagdossier.

 

6. Een vereniging kan te allen tijde een erkenningsaanvraag indienen.

 

7. Wijzigingen in de gegevens van de erkenningsaanvraag worden schriftelijk doorgegeven aan het UiTloket.

 

Artikel 4: duur van de erkenning

 

De erkenning wordt verleend voor de duur van een beleidscyclus. Het gemeentebestuur kan te allen tijde een controle uitvoeren, om te bekijken of nog wordt voldaan aan alle voorwaarden.

 

In het laatste jaar van de beleidscyclus ontvangen alle erkende verenigingen een schrijven van het gemeentebestuur om de erkenning te hernieuwen.

 

De erkende verenigingen die geen subsidie aanvragen zullen jaarlijks een update van hun gegevens en hun activiteitenverslag voorleggen als het gemeentebestuur hen hierom verzoekt..

 

Artikel 5: stopzetting van de erkenning

 

De erkenning stopt onmiddellijk:

- als de vereniging haar werking stopzet.

- als de vereniging bij controle niet meer blijkt te voldoen aan de voorwaarden.

- als de vereniging bewust foutieve gegevens bezorgde aan het gemeentebestuur.

 

Elke bevoegde adviesraad kan het college van burgemeester en schepenen gemotiveerd adviseren omtrent eventuele intrekkingen van erkenning.

 

Het college van burgemeester en schepenen beslist over de intrekking van de erkenning van de vereniging na advies van de bevoegde adviesraad en brengt de vereniging op de hoogte van zijn beslissing, met een motivatie.

 

Artikel 6: voorrang

 

Bij tegenspraak met andere gemeentelijke reglementen omtrent Maldegemse erkende verenigingen, is dit reglement bij voorrang van toepassing.

 

Artikel 7: inwerkingtreding en overgangsbepaling

 

Dit reglement treedt in werking op 1 september 2021.

 

Alle op 27 mei 2021 erkende verenigingen dienen zich tegen die datum van inwerkingtreding te schikken naar de erkenningsvoorwaarden in dit reglement en de erkenningsaanvraagprocedure opnieuw te hebben doorlopen. Voor verenigingen, die dit niet doen, vervalt de erkenning.

 

Alle andere verenigingen kunnen vanaf de inwerkingtreding van dit reglement erkenning aanvragen.

 

Artikel 8: opheffing

Het reglement erkenning als Maldegemse vereniging of specifiek Maldegemse vereniging goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 juni 2015 en de verlenging en afwijking op artikel 6 § 1 van dit reglement, goedgekeurd door de gemeenteraad van 18 december 2019, worden opgeheven met ingang van 1 september 2021.

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

17.  DECREET BETREFFENDE HET INDIVIDUEEL BEZOLDIGD PERSONENVERVOER: GEDEELTELIJKE VRIJSTELLING 2021

 

Juridische gronden

 De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

 Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

 Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

 het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

            Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen.

            Het bestuursdecreet van 7 december 2018 betreffende de openbaarheid van bestuur.

            Decreet over het individueel bezoldigd personenvervoer (taxidecreet) dd. 29 maart 2019.

            De Vlaamse overheid besliste op 17 juli 2020 over het decreet over tijdelijke noodmaatregelen voor het individueel bezoldigd personenvervoer naar aanleiding van de coronacrisis.

            Artikel 1: Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

            Artikel 2: De gemeenten kunnen in het kader van de maatregelen die ze uitwerken om de impact van COVID-19 op de sector van het individueel bezoldigd personenvervoer te beperken en rekening houdend met de tijdelijke inactiviteit of de verminderde activiteit van de onderneming, beslissen  om:

 1° in afwijking van artikel 8, §3, van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer, een volledige of gedeeltelijke vrijstelling of teruggave toe te staan van de retributie die de vergunninghouder moet betalen voor het werkjaar waarin de civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid is uitgeroepen;

2° in afwijking van artikel 49, §4, van het decreet van 20 april 2001 betreffende de organisatie van het personenvervoer over de weg, zoals dat van kracht was tot 1 januari 2020, een volledige of gedeeltelijke vrijstelling of teruggave toe te staan van de belasting die de vergunninghouder moet betalen met toepassing van artikel 43 van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer, voor het aanslagjaar waarin de civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid is uitgeroepen.

            De gemeente bepaalt op welke manier de vergunninghouder het recht op een vrijstelling of teruggave van de retributie of belasting kan doen gelden.

            Artikel 3: Er is geen interest verschuldigd op de belastingen die met toepassing van dit decreet worden terugbetaald.

 

Feiten

            Om rekening te houden met de tijdelijke inactiviteit of de verminderde activiteit van de onderneming, kunnen de gemeenten op basis van dit decreet beslissen om een volledige of gedeeltelijke vrijstelling of teruggave toe te staan van de retributie of belasting die de vergunninghouder moet betalen voor het werkjaar 2020.

            Het nooddecreet bepaalt geen concrete einddatum (einde van de maatregelen), en kan dus ook gelden voor de belasting of retributie van 2021.

 

Argumentatie

          Jaarlijks wordt een retributie geïnd op de exploitatie van diensten voor het verhuur van voertuigen met bestuurder (taxi's). Deze retributie wordt geïnd op basis van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer.

          Gemeenten moeten geen retributiereglement opmaken voor de inning van de retributie voor de vergunning en voor de bestuurderspas. De Vlaamse regelgeving bevat hiertoe al een voldoende basis.

          De geïndexeerde bedragen van de retributies worden aangepast volgens de schommelingen van het indexcijfer van de consumptieprijzen (zie art. 8 van het taxidecreet).

          De retributie voor de taxivoertuigen bedraagt voor 2021 dus 351,44 euro = 350 x (109,49 / 109,04)

 

Adviezen

          Er wordt voorgesteld om een vrijstelling van 50% toe te staan voor de retributie die de  vergunninghouder moet betalen. Het bedrag per vergunning komt zo op 175,72 euro.

          Ter info: voor 2020 waren er 12 vergunningen voor gemeente Maldegem.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: GBB-FIN

Actie-omschrijving: belasting op taxidiensten

Budgetbeheerder: financieel directeur

Alg.rek/beleidscode

 

Budget 2021

Saldo na beslissing

 

 

734140 / 0020-00

4.500,00 euro

2.250,00 euro

 

 

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist in afwijking van artikel 8, §3, van het decreet van 29 maart 2019 betreffende het individueel bezoldigd personenvervoer, zoals van kracht vanaf 1 januari 2020, een vrijstelling van 50% toe te staan voor de retributie die de vergunninghouder moet betalen voor het werkjaar waarin de civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid is ingeroepen, zijnde aanslagjaar 2021.

 

Artikel 2:

Dit besluit wordt bekendgemaakt op de gemeentelijke webtoepassing, met vermelding van zowel de datum waarop het werd aangenomen als de datum waarop het op de webtoepassing bekendgemaakt werd.

De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking van het besluit op de webtoepassing van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 27 05 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

.

 

18.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

          Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

          Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

          Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

          Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

          Door de raadsleden werden volgende vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:

1)      Vraag van raadslid Dino Lateste Groen - steun aan verenigingsleven nav corona stavaza

2)      Vraag van raadslid Dino Lateste Groen - water- en klimaatplan stavaza

3)      Vraag van raadslid Leandra Decuyper CD&V - bouwcode

4)      Vraag van raadslid Leandra Decuyper CD&V - jeugdwerking

5)      Vraag van raadslid Anneke Gobeyn CD&V - kinepolis

6)      Vraag van raaddslid Stefaan Standaert Groen - vacantverklaring van de functie algemeen directeur

7)      Vraag van raadslid Stefaan Standaert Groen - schadeclaim van VBS De Kleiheuvel in het asbestdossier Kleit

8)      Vraag van raadslid Stefaan Standaert Groen - vertrek interim personeelsmanager Trifinance

Bespreking

          De vragen van de raadsleden aan het college van burgemeester en schepenen worden beantwoord:

1)      Vraag van raadslid Dino Lateste (Groen) - steun aan verenigingsleven nav corona stavaza.
Schepen Nicole Maenhout (N-VA) beantwoordt de vraag.
 

2)      Vraag van raadslid Dino Lateste (Groen) - water- en klimaatplan stavaza.
Schepen Rudi De Smet (N-VA) beantwoordt de vraag.
 

3)      Vraag van raadslid Leandra Decuyper (CD&V) - bouwcode.
Schepen Nicole Maenhout (N-VA) beantwoordt de vraag.
Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) doet een aanvullende mededeling.
 

4)      Vraag van raadslid Leandra Decuyper (CD&V) - jeugdwerking.
Schepen Glenn Longeville (Open Vld) beantwoordt de vraag.
 

5)      Vraag van raadslid Anneke Gobeyn (CD&V) - kinepolis.
Schepen Glenn Longeville (Open Vld) beantwoordt de vraag.

 

6)      Vraag van raaddslid Stefaan Standaert (Groen) - vacantverklaring van de functie algemeen directeur.
Burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld) beantwoordt de vraag.
 

7)      Vraag van raadslid Stefaan Standaert (Groen) - schadeclaim van VBS De Kleiheuvel in het asbestdossier Kleit.
Burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld) beantwoordt de vraag.
 

8)      Vraag van raadslid Stefaan Standaert (Groen) - vertrek interim personeelsmanager Trifinance.

Burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld) beantwoordt de vraag.

 

 

Publicatiedatum: 05/07/2021