Notulen gemeenteraad van 28 01 2021

 

Aanwezig:

Peter T. Van Hecke, Voorzitter;

Bart Van Hulle, Burgemeester;

Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville en Marleen Van den Bussche, Schepenen;

Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems, Raadsleden;

Steven De Jaeger, Algemeen directeur wn..

 

Verontschuldigd:

Tijs Van Vynckt, Algemeen directeur.

 

Vanaf punt 9 verlaat Katleen De Kesel, Raadslid de zitting omwille van een belangenconflict.

Vanaf punt 10 vervoegt Katleen De Kesel, Raadslid de zitting.

 

Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIO- OF AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 17 DECEMBER 2020

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

          De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

          De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 17 december gelivestreamd en bleef sindsdien gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

          Door raadslid Marten De Jaeger (CD&V) werd gevraagd om in de notulen op te nemen dat hij in de geheime zitting het standpunt van de CD&V-fractie heeft verduidelijkt en toegelicht. Een aangepaste versie wordt aan de raadsleden ter beschikking gesteld.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 17 december 2020 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

3.   WIJZIGING VAN DE RPR (RECHTSPOSITIEREGELING) VAN HET PERSONEEL VAN DE GEMEENTE MALDEGEM

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur / gemeentedecreet

            Het besluit van de Vlaamse regering dd. 7 december 2007, zoals gewijzigd, waarbij de rechtspositieregeling van het gemeente- en provinciepersoneel wordt vastgesteld

            Het besluit van de Vlaamse regering dd. 2 december 2016, betreffende de wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse regering dd. 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel

            Het gemeenteraadsbesluit dd. 14 december 2016 e.v., waarbij de rechtspositieregeling van de gemeente Maldegem wordt vastgesteld

            Bespreking in het college van 22 september 2020 en 7 december 2020 in verband met het verlof op 24 en 31 december in de namiddag, voor de rest van de legislatuur

 

 

Feiten

            In de bespreking in het college van 22 september 2020 werd gevraagd om voor de rest van de legislatuur op 24 en 31 december in de namiddag, collectief verlof vast te leggen voor alle diensten.

            Dit werd voorgelegd in het bijzonder onderhandelingscomité van 12 november 2020 en ongunstig geadviseerd.

            In de bespreking in het college van 7 december 2020 werd vastgehouden aan het collectief verlof op 24 en 31 december in de namiddag, voor de rest van de legislatuur.

            Daarom het voorstel om de RPR als volgt aan te vullen :
hoofdstuk II. De jaarlijkse vakantiedagen, art. 228 § 3. :
Voor de rest van de legislatuur (2021-2024) wordt op 24 december in de namiddag en op 31 december in de namiddag collectief verlof vastgelegd.

 

Argumentatie

            Op 24 december en op 31 december in de namiddag willen vele personeelsleden verlof opnemen. Als er op die momenten permanentie zou moeten zijn, is het voor sommige diensten moeilijk om hierin te kunnen voorzien.

            Daarom werd het voorstel gedaan om op 24 en 31 december in de namiddag verlof voor iedereen vast te leggen. Op die manier kan ruim vooraf gecommuniceerd worden naar het publiek dat alle diensten op die 2 namiddagen gesloten zijn en moeten er geen afspraken rond permanentie gemaakt worden.

            Als dit ruim op voorhand gecommuniceerd wordt aan het personeel, ligt dit verlof op deze 2 namiddagen van bij het begin van het jaar vast en is er geen kans dat personeelsleden niet meer voldoende verlof zouden hebben om op deze 2 middagen thuis te kunnen blijven.

Tussenkomsten

             Raadslid Anneke Gobeyn (CD&V) is verwonderd dat het bestuur de vrijheid van de personeelsleden om zelf het verlof te kiezen, met deze beslissing beperkt. Ook dat het om twee halve dagen gaat en niet om ganse dagen, maakt dat een werknemer daar weinig of niets aan heeft. Het raadslid begrijpt dat het bestuur deze maatregel neemt om heel wat personeelsleden die thuis willen blijven, deze kans te geven. Zij meent evenwel dat personeelsleden die die dag niet thuis wensen te zijn, zinvol werk kunnen verrichten ook als de dienstverlening gesloten is. Zij stelt voor om de werknemers zelf te laten kiezen en te communiceren naar de bevolking dat de diensten gesloten zijn.

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) deelt mee dat zij het bestuur wel kunnen volgen dat er op die namiddagen collectief verlof opgenomen wordt. Er wordt gekozen voor de duidelijkheid van de organisatie, het is op die manier ook correct voor de burger dat de diensten gesloten zijn en het is ook correct voor de eenduidigheid van afwezigheid van het personeel zelf.

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

             door burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld)

             door schepen Rudi De Smet (N-VA)

 

Besluit

 

19 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

8 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad besluit om in de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeente Maldegem het artikel 228 als volgt aan te vullen :

§ 3. Voor de rest van de legislatuur (2021-2024) wordt op 24 december in de namiddag en op 31 december in de namiddag collectief verlof vastgelegd.

 

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

4.   LOKALE POLITIE - VACANTVERKLARING INSPECTEUR VAN POLITIE (MEDEWERKER INTERVENTIE)

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          De wet van 07 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, hierna WGP genoemd.

          Het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd, en al z'n latere wijzigingen.

          Het koninklijk besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake de mobiliteit van het personeel van de politiediensten, hierna KB mobiliteit genoemd.

          Het koninklijk besluit van 20 december 2005 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 7 juni 2009 tot wijziging van verschillende teksten betreffende de rechtspositie van het personeel van de politiediensten.

          Het koninklijk besluit van 31 mei 2009 tot wijziging van de RPPol inzake de wervingsreserve in het raam van de mobiliteit.

          De ministeriële omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2002 houdende toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones (+ de aanvullingen GPI 15bis, 15 quater en 15 quinquies).

          De permanente nota van de federale politie, met kenmerk DGS/DSP/C-2011/22746, uitgegeven op 09 juni 2011, omtrent de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie - procedures en statutaire gevolgen.

          De beslissing van de gemeenteraad, genomen in zitting van 30 september 2020, houdende het vaststellen van de formatie van het operationeel en van het administratief en logistiek personeel van de PZ Maldegem, goedgekeurd door de heer Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen op 03 november 2020.

          Het decreet van de Vlaamse Raad van 28 april 1993, gewijzigd door het decreet van 15 juli 2002, houdende regeling voor het Vlaams Gewest van het administratief toezicht op de gemeenten.

          De artikelen 85 en 86 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, houdende algemeen administratief toezicht op de overige handelingen van de gemeentelijke instellingen.

 

Feiten

          Een inspecteur van politie - medewerker interventie, maakt interne mobiliteit naar de lokale recherche op 1 maart 2021.

          Er wordt gevraagd om de functie medewerker interventie nu vacant te verklaren zodat de in plaats stelling kan gebeuren met ingang van 1 juli 2021.

          Het functieprofiel voor de functie medewerker interventie werd opgemaakt en wordt in bijlage gevoegd.

          De procedure die zal gevolgd worden voor de vacantverklaring en voor het indienen van de kandidaturen, is deze conform de algemene regelgeving inzake de mobiliteit en aanwerving van het personeel van de geïntegreerde politie.

          De ontvankelijke kandidaturen zullen naar inhoud beoordeeld worden en de vacature zal uiteindelijk toegewezen worden aan de hand van "het inwinnen van het advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort."

 

Argumentatie

          De operationele werking van de lokale politie Maldegem komt in het gedrang bij het niet volledig bestaffen van het kader.

          Op basis van de dienstnoodwendigheden de bezetting van deze functie verantwoord is.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om één voltijdse statutaire betrekking van inspecteur van politie - medewerker interventie, van de lokale politie Maldegem, vacant te verklaren  in het kader van de mobiliteit van de geïntegreerde politie conform de hierboven bepaalde modaliteiten.

 

Artikel 2:

De functie die vacant wordt verklaard heeft het functieprofiel van inspecteur van politie - medewerker interventie.

 

Artikel 3:

De functie van inspecteur van politie - medewerker interventie, is geen betrekking waaraan een voorrang is gekoppeld voor de oud-Brusselaars.

 

Artikel 4:

De functie van inspecteur van politie - medewerker interventie, is geen gespecialiseerde betrekking.

 

Artikel 5:

In de selectie van inspecteur van politie - medewerker interventie, wordt wel voorzien in een wervingsreserve die geldt voor een gelijkwaardige functionaliteit tot de datum van de volgende 2 mobiliteitscycli.

 

Artikel 6:

Volgende selectiemodaliteiten worden weerhouden:

- advies van een selectiecommissie die alle in aanmerking komende kandidaten hoort.

 

Artikel 7:

De plaatselijke selectiecommissie moet nog nader samengesteld worden.

 

De korpschef kan overeenkomstig de beschikbaarheid van de leden van de selectiecommissie desnoods vervangers aanduiden.

 

Artikel 8:

Een afschrift van onderhavige beslissing zal aan de betrokken voornoemde diensten overgemaakt worden.

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

5.   AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN EEN RIJBAANVERDELING IN DE OUDE GENTWEG

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

            Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

          Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer

 

Feiten

          De afdeling mobiliteit ontving een melding van een inwoner van de gemeente Maldegem inzake de gevaarlijke bocht in de Oude Gentweg gelegen tussen de spoorwegovergang en de N9 (zie foto's  in de bijlage).

          Volgens de melder is er door de ligging van de bocht geen zicht op het aankomende verkeer, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Aanvullend wordt er in de berm geparkeerd, waardoor er geen uitwijkmogelijkheden zijn. Om de verkeersveiligheid op deze locatie te verbeteren, wordt de vraag gesteld of er maatregelen kunnen worden getroffen. 

          Bovenstaande problematiek werd afgetoetst met de 1ste Commissaris/Korpschef ad interim Francis Van Hove en het diensthoofd infrastructuur.

 

Argumentatie

          Tijdens het intern overleg van 24 november 2020 kon worden geconcludeerd dat de opmerking van de melder terecht was, dat door de ligging van de bocht het zicht op het aankomende verkeer (in de beide richtingen) zeer gering is.

          Om de veiligheid op deze locatie te bevorderen, wordt het volgende voorgesteld:

          Signalisatie ter aanduiding van de bocht in de beide richtingen (gevaarsborden A1a en A1b) (zie afbeelding in de bijlage);

          De rijbaan verdelen in rijstroken door middel van een onderbroken witte streep. Het visueel aanduiden van het midden van de rijbaan benadrukt de bocht en stuurt bestuurders naar de eigen rijstrook. Weggebruikers zullen dus minder snel geneigd zijn om de binnenbocht te nemen en dus ook meer geneigd zijn af te remmen voor de bocht. Er mag niet op de rijbaan worden geparkeerd, als deze in rijstroken is verdeeld. Op de berm wordt dit wel toegelaten, maar in dit specifieke geval kan er geen vrije doorgang van 1,50 meter worden gevrijwaard.

          Deze maatregel (rijbaanverdeling) dient in een aanvullend reglement te worden opgenomen. De gevaarsborden dienen niet te worden gereglementeerd.

 

Adviezen

          Advies politie: gunstig

Tussenkomst raadsleden

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement houdende de invoer van een rijbaanverdeling in de Oude Gentweg goed.

 

Artikel 2:

Op volgende plaats worden overlangse markeringen aangebracht die de rijstroken aanduiden in de Oude Gentweg:

          Onderbroken streep vanaf de scheidingslijn tussen de woningen met huisnummer 6A en 6B tot en met de scheidingslijn tussen de woningen met huisnummers 7E en 7D (zie plan in de bijlage).

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van overlangse wegmarkeringen voorzien in art. 72.3 van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 4:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

          De heer Procureur des Konings

          De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

6.   AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN EEN SCHOOLSTRAAT OP DE ZIJTAK VAN ADEGEM-DORP RICHTING DE ACHTERZIJDE VAN DE SCHOOL DE PAPAVER

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

          Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

          Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

          Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer.

          Tijdelijke politieverordening houdende de invoer van een schoolstraat op de zijtak van Adegem-Dorp richting de achterzijde van de school De Papaver vanaf 9 november 2020 gedurende een periode van 2 maanden.

 

Feiten

          Naar aanleiding van de verkeersonveilige situaties aan de achterzijde van de school VBS De Papaver gevestigd in Adegem-Dorp, heeft het college van burgemeester en schepenen beslist, om de zijtak van Adegem-Dorp (achterzijde school De Papaver), bij wijze van proef, in te richten als een schoolstraat. 

          De proefopstelling ging na de herfstvakantie in en loopt tot midden januari 2021.

          Het project werd intussen geëvalueerd.  

 

Argumentatie

          De bedoeling van een schoolstraat is om de verkeerchaos ter hoogte van de school te beperken bij het begin en einde van de schooldag. De omgeving wordt rustiger en bijgevolg dus ook een pak veiliger.

          Om de proefperiode te evalueren, zijn er observaties gebeurd door de politie. Ook bij de directie van de school werd gepeild of de schoolstraat als een goed (en dus voort te zetten) systeem wordt ervaren. Op basis van de resultaten kan worden aangenomen dat de schoolstraat als een goed systeem wordt beschouwd.

          Zoals hoger aangegeven heeft de schoolstraat een positief effect in kader van de verkeersveiligheid. Om die reden stellen wij voor om de proefopstelling definitief te bestendigen. Het bestendigen van de maatregel dient in een aanvullend reglement te worden opgenomen. De invoer van de schoolstraat geldt als één van de maatregelen in kader van een verkeersveilige schoolomgeving. 

          De school blijft verantwoordelijk voor het plaatsen en weghalen van de verkeersborden. 

 

Adviezen

          Advies politie: de politie heeft een positief advies over dit dossier gegeven.

          Advies school De Papaver:

          'We kunnen voor de schoolstraat spreken van een succes. Het zorgt voor een ideale situatie op de achterliggende site van de school net voor en net na schooltijd  : voetgangers en fietsers kunnen er veilig de school verlaten. Onze fietsende kinderen en ouders zijn weg voor alle wagens naar huis vertrekken. Ouders maken goed gebruik van de parking aan cc Den hoogen pad en aan het kerkhof. Elke ochtend en avond is er ook een vrijwilliger die toezicht houdt.'

Tussenkomst raadsleden

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) vraagt naar het totaalplan omtrent de verkeersveiligheid rond de school 'De Papaver' en vraagt of het mogelijk is om een schoolstraat op privaat terrein aan te leggen. Het raadslid deelt eveneens mee dat fractie Groen dit project zal ondersteunen, maar geeft er de voorkeur aan om aan de achterzijde van de school geen auto's meer toe te laten. Dit zou nog veiliger zijn en zou werkbesparend zijn, daar er dan geen nadarhekkens meer dienen geplaatst te worden.

             Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) beantwoordt de vraag.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement houdende de invoer van een schoolstraat op de zijtak van Adegem-Dorp richting de achterzijde van de school De Papaver goed.

 

Artikel 2:

Op de volgende plaats wordt een schoolstraat ingevoerd:

          zijstraat Adegem-Dorp richting de achterzijde van het schoolgebouw VBS De Papaver

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van het verkeersbord C3 met onderbord schoolstraat en uitgezonderd hulpdiensten en de uren van de schoolstraat zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Deze maatregel zal gelden op schooldagen op:

          Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 8.00 uur - 8.30 uur en 15.30 uur - 16.00 uur;

          Woensdag tussen 8.00 uur - 8.30 uur en tussen 11.45 - 12.15 uur.

Het schoolbestuur VBS De Papaver zal instaan voor de plaatsing en de verwijdering van de verkeerstekens.

 

Artikel 3:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 4:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

          De heer Procureur des Konings

          De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

7.   AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN VERKEERSMAATREGELEN IN DE SPEYESTRAAT

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

            Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

            Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

            Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens
Hierin worden de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

            Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

            Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

            Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer.

          Politiereglement betreffende het aanbrengen van overlangse markeringen in de Speyestraat in de bocht ter hoogte van de Bremstraat van 30 oktober 1996

          Politiereglement tot invoer tonnagebeperking Speyestraat van 22 december 2010

          Politiereglement betreffende de afbakening van de bebouwde kom in Maldegem van 23 maart 2017

          Nota aan het college van burgemeester en schepenen van 8 september 2020 betreffende verkeersveilige maatregelen Speyestraat

 

Feiten

          Het college van burgemeester en schepenen ging in zitting van 8 september 2020 (zie nota in de bijlage) akkoord om in de Speyestraat verkeersmaatregelen in te voeren, zodoende worden de automobilisten gestimuleerd om de snelheidsbeperking van 50 km/u te respecteren.

          Hiernavolgend de te nemen verkeersmaatregelen (zie plan in de bijlage):

          Overlangse markeringen die de rijstroken aanduiden (rijbaanverdeling);

          Overlangse markeringen die een fietspad aanduiden;

          De brede witte doorlopende streep die de denkbeeldige rand van de rijbaan aanduidt;

          De markeringen van verkeersgeleiders of verdrijvingsvlakken.

 

Argumentatie

          Het is aangewezen om na de uitvoering de nieuwe situatie te evalueren aan de hand van snelheidsmetingen.

          Dergelijke maatregelen dienen te worden vastgelegd in een aanvullend reglement.

 

Adviezen

          Advies politie : geen opmerkingen

Tussenkomst raadsleden

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het reglement houdende de invoer van verkeersmaatregelen in de Speyestraat goed.

 

Artikel 2: overlangse markeringen die de rijstroken aanduiden (rijbaanverdeling)

Op de volgende plaats worden overlangse markeringen aangebracht die de rijstroken aanduiden:

          Speyestraat: vanaf het kruispunt met de Aalterbaan (N44a) tot en met het kruispunt met de Bogaardestraat.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van overlangse wegmarkeringen zoals voorzien in art. 72.3 van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3: overlangse markeringen die een fietspad aanduiden

In de Speyestraat, vanaf het kruispunt met de Aalterbaan (N44a) tot en met het kruispunt met de Bogaardestraat, wordt een fietspad ingericht, langs beide zijden van de rijbaan.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van twee evenwijdige witte onderbroken strepen die een fietspad aanduiden zoals voorzien in art. 74 van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 4: aanduiding denkbeeldige rand van de rijbaan

In de Speyestraat, vanaf het kruispunt met de Aalterbaan (N44a) tot en met het kruispunt met de Bogaardestraat, wordt de denkbeeldige rand van de rijbaan aangeduid.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van een brede witte doorlopende streep zoals voorzien in art. 75.2 van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 5: markeringen van verkeersgeleiders en verdrijvingsvlakken op de grond

In de Bremstraat, ter hoogte van het kruispunt met de Speyestraat, worden twee verkeersgeleiders ingericht:

          1 in het midden van de rijbaan;

          1 aan de langgerekte zijde van het kruispunt (zijde even huisnummers)

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van witte evenwijdige schuine strepen zoals voorzien in art. 77.4 van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 6:

Artikel 2 (overlangse markeringen die de rijstroken aanduiden) van het politiereglement houdende de invoer van een oversteekplaats voor voetgangers in de Marktstraat ter hoogte van het kruispunt met de Boudewijn Lippensstraat en het aanbrengen van overlangse markeringen in de Speystraat in de bocht ter hoogte van de Bremstraat van 30 oktober 1996 wordt hierbij opgeheven.

 

Artikel 7:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 8:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

          De heer Procureur des Konings

          De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

8.   PATRIMONIUM - CONCESSIE DOORGANG SINT-ANNAPARK - DEFINITIEVE BESLISSING

 

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11°het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

            Artikel 1712 Burgerlijk Wetboek (De verhuring van de goederen van de Staat, van de gemeenten en van de openbare instellingen is aan bijzondere reglementen onderworpen.)

            De gemeenteraadsbeslissing dd. 17 december 2020 betreffende 'gemeentepatrimonium - concessie doorgang St-Annapark - principiële beslissing.'

 

Feiten

            In een mailbericht dd. 16 november 2020 vragen de                                                            ,   om            
                                                            hen een concessie toe te staan waarbij ze via een poort langs hun achtertuin toegang zouden krijgen tot het St-Annapark.

            In zitting van 17 december jl. ging de gemeenteraad principieel akkoord met het toestaan van deze concessie

            Om de concessievergoeding te kunnen bepalen werd een schatting gemaakt. De concessievergoeding wordt geschat op € 50/jaar.

            Een ontwerp van concessieovereenkomst werd opgesteld.

 

Argumentatie

            De krachtlijnen van de overeenkomst zijn de volgende :

- duurtijd 25 jaar

- concessievergoeding : € 50/jaar

- toegang tot het park via een afsluitbare poort met een breedte van max. 90 cm.

- enkel toegang voor voetgangers

            De overeenkomst kan verleden worden door de burgemeester.

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met het toestaan aan ...............................................................,
                                            van een concessie van toegang tot en doorgang op het perceel gelegen te Maldegem, 1ste afdeling, sie. G, nr. 423/k, deel uitmakend van het Sint-Annapark , volgens de hiernavolgende voorwaarden :

 

"Voor de Heer Bart Van Hulle, burgemeester van de gemeente Maldegem, handelend in naam en voor rekening van de gemeente Maldegem, overeenkomstig artikel 9 van de wet van 27 mei 1870;

zijn verschenen :

voor de gemeente Maldegem, Mevr. Nicole Maenhout en ......................................, respectievelijk 1ste Schepen en algemeen directeur, handelend in uitvoering van de gemeenteraadsbeslissing van ……………………………………………….betreffende ‘gemeentepatrimonium – concessie – definitieve beslissing’, hierna ‘concessieverlener’ genoemd;

en

                                       , geboren te ……………..op ……………….. en                                        , geboren te …………….. op …………………., beiden wonende te                                    , hierna ‘concessiehouder’ genoemd.

Tussen concessieverlener en concessiehouder wordt het volgende overeengekomen :

De concessieverlener verleent, aan de concessiehouder die aanvaardt, een concessie voor het nemen van een toegang tot het park via een poortje tegen de hierna vermelde voorwaarden :

 

A.Voorwerp en doel van de concessie :

Deze concessieovereenkomst heeft tot doel de concessiehouder de mogelijkheid te geven, om als eigenaar van het perceel kadastraal gekend als Maldegem 1ste afdeling, sectie G nr. 436/f, zijnde de eigendom gelegen Noordstraat nr. 74-76, via een poortje een toegang te laten nemen tot het hierna beschreven aanpalend gemeentelijk openbaar domein.

 

B.Aanduiding van het goed :

het perceel kadastraal gekend als Maldegem 1ste afdeling, sie. G nr. 423/k, behorend tot het gemeentelijk openbaar domein (Sint-Annapark), in de staat waarin het zich bevindt, zonder enige waarborg wat betreft de goede staat van de constructies, constructiefouten of zichtbare of verborgen gebreken en met alle voordelige en/ of nadelige erfdienstbaarheden die kunnen bestaan; en grenzend aan de voornoemde kadastrale percelen

 

C.Voorwaarden :

Art. 1 -De vergunning wordt verleend voor een duur van vijfentwintig (25) jaar, zonder toekenning van enig recht ten gunste van diegene die ze bekomt en zonder waarborg omtrent de duur van het gebruik.

Deze termijn van vijfentwintig jaar gaat in op 1 februari 2021 en eindigt dus op 31 januari 2046.

Art. 2 -Deze concessieovereenkomst is persoonlijk ten voordele van de concessiehouder en is dus niet overdraagbaar, geheel noch gedeeltelijk, op de erfgenamen of andere rechtverkrijgenden van de concessiehouder.

Art. 3 -De toegang tot het park mag enkel gebeuren via een poort. Deze toegang mag enkel gebruikt worden voor voetgangersverkeer.

Het park mag onder geen enkel beding gebruikt worden om als doorgang te dienen voor gemotoriseerde voertuigen tot het eigendom van de vergunninghouder.

De toegang tot het park  moet afsluitbaar zijn en mag ten hoogste een doorgang met een breedte van 90 centimeter toelaten..

Naast de in deze concessieovereenkomst toegestane toegang mogen geen andere doorgangen, hekkens, openingen enz… van het perceel kadastraal gekend als Maldegem 1ste afdeling, sectie G nr. 436/f naar het perceel kadastraal gekend als Maldegem 1ste afdeling, sie. G nr. 423/k aangebracht worden of in stand gehouden worden. Eventuele andere doorgangen, uitgangen, hekkens, openingen moeten dus permanent afgesloten en verwijderd worden.

Art. 4 -De concessiehouder zal alle bestaande en toekomstige voorschriften en voorwaarden die door de overheden zijn of zullen opgelegd worden aan het publiek met betrekking tot het gebruik van het voornoemde perceel, naleven.

Art. 5 -De toegang moet afgesloten worden door een poort.

De door deze poort afgesloten toegang mag een breedte van niet meer dan 90 centimeter hebben.

Deze poort moet voldoende stevig zijn.

De poort moet permanent en op voldoende stevige wijze verankerd worden in de muur op de grens van betrokken percelen.

De aangebrachte poort mag op geen enkele wijze de veiligheid van de gebruikers van het gemeentelijk domein in het gedrang brengen.

De poort mag door de vergunninghouder pas worden aangebracht nadat de daartoe eventueel vereiste (bouw)vergunning(en) verkregen werden.

Art. 6 -De concessiehouder mag geen veranderingen aanbrengen aan het in concessie gegeven goed.

-Aldus mag de concessiehouder geen uithangborden en/ of reklamepanelen bevestigen op het in concessie gegeven goed

-De concessiehouder mag onder geen enkel beding het normale gebruik van het in concessie gegeven goed belemmeren of onmogelijk maken. Het is de concessiehouder verboden elke handeling te stellen die de bestaande bestemming van het goed zou kunnen wijzigen.

-De concessiehouder mag op het in concessie gegeven goed geen goederen, verpakkingen, afval, enz. opslaan.

De concessieverlener behoudt zich hierbij het recht voor te allen tijden en zonder enige schadeloosstelling alle wederrechtelijk aangebrachte constructies, opgeslagen goederen enz. te doen verwijderen op kosten en op risico van de concessiehouder.

Art. 7 -Indien de concessiehouder de opgelegde voorwaarden overtreedt, kunnen, zelfs van ambtswege, alle tegen hem nodige geoordeelde maatregelen genomen worden en worden de eventueel daaruit voortvloeiende kosten op de gewone wijze verhaald.

Art. 8 -Op elk ogenblik, zonder dat daartoe enige opzegging moet gegeven worden en zonder formaliteit en zonder enig recht op vergoeding, heeft de concessieverlener het recht tijdelijk over het geheel of over een deel van het in concessie gegeven goed te beschikken :

1° om alle werken uit te voeren die hij nuttig acht, zoals het vullen van putten, het aanbrengen van kabels, enz…;

2° om, naar goeddunken, elke constructie van welke aard ook op te richten of te slopen;

3° om alle redenen waarover de concessieverlener alleen oordeelt

Art. 9 -Als de voorwaarden van deze vergunning naderhand onvoldoende worden geacht, moet de concessiehouder zich voegen naar alle andere voorwaarden die hem opgelegd worden, alsook naar de aanwijzingen die hem door de concessieverlener gegeven worden.

Art. 10 -Behalve wanneer een opzettelijke fout ten laste van de concessieverlener kan gelegd worden draagt alleen de concessiehouder, tot volledige ontlasting van de concessieverlener, die hij tegen alle eventueel verhaal vrijwaart, alle om het even welke schadelijke gevolgen, beschadigingen en/ of verlies voortspruitend uit ongevallen of ingevolge elke andere oorzaak, zelfs toevallige, die naar aanleiding van het uitoefenen van de vergunning mochten overkomen aan:

-de concessieverlener en/ of diens eigendom

-de concessiehouder

-derden.

Art. 11 -Betaalde concessievergoedingen blijven steeds verworven door de concessieverlener, ook indien de concessie vroegtijdig beëindigd wordt.

Art. 12 -Als de concessiehouder de verbintenissen hem door deze overeenkomst of door de wet opgelegd, niet naleeft, heeft de concessieverlener het recht, onverminderd zijn recht op schadevergoeding, de concessie als van rechtswege ontbonden te beschouwen, door het enkel feit van de niet-uitvoering of het verstrijken van de termijn, zonder ingebrekestelling en zonder andere formaliteiten dan de betekening van de ontbinding aan de concessiehouder.

 

D. Concessieretributie :

De concessieovereenkomst wordt toegestaan en aanvaard mits een jaarlijkse vergoeding van € 50 (vijftig Euro). De concessieretributie wordt jaarlijks voor 1 februari op rekening nummer BE54 0910 0030 7597 van het gemeentebestuur van Maldegem gestort en voor de eerste keer voor 1 maart 2021.

 

E. Bodemdecreet :

De concessieverlener verklaart dat hij voor het sluiten van de huidige overeenkomst een bodemattest aanvroeg bij de OVAM betreffende het in concessie gegeven goed en dat hij de concessiehouder in kennis heeft gesteld van de inhoud ervan.

De inhoud van dit attest, afgeleverd door de OVAM op 7 januari 2021 luidt als volgt :

‘Voor dit kadastraal perceel zijn geen gegevens beschikbaar in het register van verontreinigde gronden omdat er geen gegevens beschikbaar zijn bij de OVAM.

De concessieverlener verklaart ook dat hij sinds de datum van het attest niet door de OVAM ambtshalve in kennis gesteld werd van enige wijziging van dit attest.

 

F. Slotbepalingen :

Kosten :

Alle kosten van deze concessieovereenkomst zijn voor rekening van de concessiehouder.

 

Woonstkeuze :

Voor de uitvoering van deze concessieovereenkomst, doet de concessieverlener keuze van woonst op het gemeentehuis van Maldegem en de concessiehouder op zijn adres van woonplaats.

 

Waarvan akte.

Verleden te Maldegem, op ………….. 2021, in drie exemplaren, waarvan één wordt overhandigd aan de concessiehouder, een aan de concessieverlener en één bestemd is voor de registratie."

 

Artikel 2:

De Heer burgemeester wordt gemachtigd de akte te verlijden en Mevrouw de eerste schepen en de algemeen directeur worden gemachtigd om namens het gemeentebestuur de overeenkomst af te sluiten.

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Katleen De Kesel verlaat de zitting en neemt niet deel aan de beraadslaging en de stemming van dit besluit overeenkomstig artikel 27 van het gemeentedecreet.

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

9.   PATRIMONIUM - DEEL TUIN PASTORIJ MALDEGEM - BEËINDIGING ERFPACHT - PRINCIPIËLE BESLISSING

 

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11°het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

            De beslissing van de gemeenteraad van Maldegem dd. 28 april 2016 betreffende de ruil Dekenij versus Oud Stadhuis/perceel grond Kleitkalseide - goedkeuring akte

            De beslissing van de gemeenteraad van Maldegem dd. 28 april 2016 betreffende de erfpacht Dekenij - goedkeuring akte

            De authentieke akte 'Ruiling Dekenij versus Oud Stadhuis/perceel grond Kleitkalseide', verleden voor notaris Christian Vanhyfte op 11 mei 2016

            De authentieke akte 'Erfpacht Dekenij', verleden voor notaris Christian Vanhyfte op 11 mei 2016

 

Feiten

            In een mail dd. 12 december vraagt notariskantoor Boone & De Jaeger of de gemeente akkoord kan gaan met de beëindiging van de erfpacht op een deel van het perceel gelegen Edestraat 31, Maldegem, 1ste afdeling sectie G, nr. 354d (tuin pastorie).

            In 2016 ging een ruilaktie door tussen de gemeente, waarbij de gemeente de eigendom van de pastorie en de pastorietuin afstond aan de kerkfabriek St-Barbara en in ruil het pand Marktstraat 40 (Oud Stadhuis) en een perceel in de Kleitkalseide verwierf.

            Tegelijk werd aan de gemeente een erfpacht toegestaan voor de pastorie en de pastorietuin. De gemeente betaalt hiervoor een canon van € 3.000/jaar, maar dit bedrag wordt telkens aangewend voor verbeteringswerken binnen in de pastorie.

            Op het ogenblik van de ruilaktie was het betrokken deeltje van de tuin van de pastorie al in bezit genomen door                                               en                                 .                             , 9990 Maldegem.

            De toenmalige kerkfabriek gedoogde dit en er werden afspraken gemaakt om dit deeltje van de pastorietuin te verkopen aan                                              .

            Het betreffende deel van het perceel heeft een oppervlakte van 119,49 m².

            Het is inderdaad zo dat in de afgelopen jaren bij verschillende gelegenheden gesteld werd door zowel de kerkfabriek als door de gemeente om wel degelijk een deel van de tuin aan                  
                  te verkopen.

            Dit blijkt o.m. uit de opmaak van een opmetingsplan van het te verkopen deel van de tuin in het voorjaar van 2016. Ook werd op het college van 21 maart 2016 principieel akkoord gegaan met de verkoop van een deel van de tuin aan                                      .

            In een vergadering met de kerkraad dd. 4 april 2016 werd dit besproken met de toenmalige kerkraad, dit werd ook uitdrukkelijk bevestigd door de kerkraad in een brief dd. 25 april 2016.. Bovendien werd toen ook beslist dat de kerkraad zelf voor de verkoop zou zorgen, dit mits het akkoord van het bisdom. Het akkoord van het bisdom blijkt o.m. uit een mail dd. 5 november 2018 waarin de Heer Albert Van de Kerkhove, bisschoppelijk vicaris Bisdom Gent, verwijst naar de geplande verkoop van een deel van de tuin aan de buren.

            In een mail vanwege de kerkfabriek van 19 december 2018, gericht aan                                ,
                                                    wordt bevestigd dat de verkoop zou kunnen plaatsvinden in het voorjaar van 2019.

            Er werd door de gemeente met het vorige kerkbestuur afgesproken dat het kerkbestuur het stukje tuin zou verkopen aan                                                            . De inkomsten van de verkoop van het perceeltje zouden dan aangewend worden voor de plaatsing van een carport.

            In 2019 veranderde het kerkbestuur evenwel van mening en werd de verkoop afgeblazen. Na een schrijven dd. 16 juli 2019 aan de kerkfabriek werd de verkoop weer op gang getrokken.

            De verkoop zou nu dus wel kunnen doorgaan, maar daarvoor moet de erfpacht voor een deel van het betrokken perceel beëindigd worden.

 

Argumentatie

             De erfpachtovereenkomst loopt tot 11 mei 2046.

             De erfpachtovereenkomst kan beëindigd worden (voor het deel dat te verkopen is, voor de rest van de pastorietuin blijft de erfpachtovereenkomst wel gewoon doorlopen) in wederzijds akkoord. Hiervoor moet dan wel een nieuwe authentieke akte opgesteld worden.

             De eerste stap hierin is het nemen van een principiële beslissing door de gemeenteraad.

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met het beëindigen van de erfpacht op een deel van het perceel (opp. 119,49 m²) gelegen Edestraat 31, Maldegem, 1ste afdeling sectie G, nr. 354d (tuin pastorie).

 

Artikel 2:

De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht het dossier verder samen te stellen ten einde de gedeeltelijke beëindiging van de erfpachtovereenkomst te realiseren.

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

10.  STRAATNAAMGEVING IN DE VERKAVELING NABIJ DE DOORNSTRAAT - HOGEBRANDDREEF: DEFINITIEVE BESLISSING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

          De onderrichtingen van de heer gouverneur van Oost-Vlaanderen, inzonderheid de omzendbrieven van 26 september 1979, 17 maart 1982 en 20 november 1984.

          Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 26 augustus 2020 waarbij het tracé van de nieuwe wegenis in de verkaveling nabij Doornstraat - Hoge Branddreef te Maldegem goedgekeurd werd.

          Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 29 oktober 2020 waarbij aan de nieuw aangelegde straat binnen voormelde verkaveling principieel de straatnaam 'Sompelken' werd toegekend.

 

Feiten

          Aangaande de principiële beslissing van de gemeenteraad van 29 oktober 2020 werd van 12 november 2020 tot en met 21 december 2020 een openbaar onderzoek 'de commodo et incommodo' gevoerd en werd het definitief advies van de cultuurraad gevraagd.

          Uit het proces-verbaal betreffende het gehouden openbaar onderzoek blijkt dat geen bezwaren werden ingediend.

 

Adviezen

          Advies cultuurraad over de principiële beslissing tot straatnaamgeving 'Sompelken': positief.

          Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om definitief de naam "Sompelken" toe te kennen.

Tussenkomsten

          door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

10 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

Aan de nieuw aangelegde straat in de verkaveling nabij Doornstraat - Hogebranddreef wordt definitief de straatnaam "Sompelken" toegekend.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de gemeentelijke diensten die het aanbelangt en aan:

- Proximus Atlas

- Fluvius, dienst studie en aanleg - dossieradministratie

- Ministerie van financiën, administratie van het kadaster

- Ministerie van financiën, federale overheidsdienst

- Bpost

- Hulpverleningszone Meetjesland, zonepost Maldegem

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

11.  STRAATNAAMGEVING IN DE VERKAVELING NABIJ DE DONKSTRAAT: DEFINITIEVE BESLISSING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

          De onderrichtingen van de heer gouverneur van Oost-Vlaanderen, inzonderheid de omzendbrieven van 26 september 1979, 17 maart 1982 en 20 november 1984.

          Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 26 augustus 2020 waarbij het tracé van de nieuwe wegenis in de verkaveling te Maldegem nabij de Donkstraat goedgekeurd werd.

          Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 29 oktober 2020 waarbij aan de nieuw aangelegde straat in de vermelde verkaveling principieel de straatnaam 'Sint-Janshof' werd toegekend.

 

Feiten

          Aangaande de principiële beslissing van de gemeenteraad van 29 oktober 2020 werd van 12 november 2020 tot en met 11 december 2020 een openbaar onderzoek 'de commodo et incommodo' gevoerd en werd het definitief advies van de cultuurraad gevraagd.

          Uit het proces-verbaal betreffende het gehouden openbaar onderzoek blijkt dat geen bezwaren werden ingediend.

 

Adviezen

          Advies cultuurraad aangaande de principiële beslissing 'Sint-Janshof': positief

          Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de naam 'Sint-Janshof' definitief toe te kennen.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

Aan de nieuw aangelegde straat in de verkaveling nabij de Donkstraat, wordt definitief de straatnaam "Sint-Janshof" toegekend.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan de gemeentelijke diensten die het aanbelangt en aan:

- Proximus Atlas

- Fluvius, dienst studie en aanleg - dossieradministratie

- Ministerie van financiën, administratie van het kadaster

- Ministerie van financiën, federale overheidsdienst

- Bpost

- Hulpverleningszone Meetjesland, zonepost Maldegem

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

12.  GOEDKEURING DIERENWELZIJNSPLAN

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 

Feiten

          Dierenwelzijn is een onderdeel van de dagelijkse gang van zaken bij burgers. Het is belangrijk om hier als gemeente aandacht aan te schenken.

          Op Vlaams niveau wordt een nieuwe beleidsplan in zake dierenwelzijn opgesteld in het komende  jaar. Dat laatste dateert al van 1986 en is toe aan vernieuwing.

          De gemeente is begaan met de dieren in Maldegem. Daarom werd in de strategische meerjarenplanning geschreven dat in deze legislatuur een dierenwelzijnsplan zou opgemaakt worden.

          Het dierenwelzijnsplan, in bijlage toegevoegd, omvat alle informatie en vragen/antwoorden met betrekking tot alle dieren in de gemeente.

          Het dierenwelzijnsplan toont aan wat de gemeente reeds doet in functie van het dierenwelzijn, zoals het zwerfkattenbeleid, samenwerking met Rato vzw voor rattenbestrijding, samenwerking met het dierenasiel Gent, de hondenlosloopweide, ...

          Toekomstige acties in het kader van dierenwelzijn kunnen aan dit plan toegevoegd worden. Bijvoorbeeld de verdere sensibilisering rond sterilisatie/castratie van katten en het chippen ervan.

          De visualisatie en opmaak van het dierenwelzijnsplan op de gemeentelijke website zal in samenspraak met de dienst communicatie bekeken worden in het voorjaar 2021.

 

Argumentatie

          Alle informatie omtrent dieren die momenteel terug te vinden is op de website staat op verschillende pagina's. In het voorjaar 2021 zal de dienst Omgeving, in samenwerking met de dienst Communicatie, 1 webpagina voorzien rond "Dierenwelzijn" zodat alles gestructureerd terug te vinden is.

          Hierop zal alle informatie en meest gestelde vragen/antwoorden terug te vinden zijn. Het maakt het overzichtelijk voor de burger om informatie terug te vinden. Dit resulteert in een transparante werking.

          Het dierenwelzijnsplan, zoals voorgesteld in bijlage, zal ook in pdf-vorm te downloaden zijn op de website.

 

Adviezen

          Het advies van de dienst Omgeving over het dierenwelzijnsplan is gunstig. Het is een basisplan dat volgens de toekomstige noden en regelgeving(en) aangepast kan worden.

Tussenkomsten

             door schepen Rudi De Smet (N-VA)

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

             Raadslid Dino Lateste (Groen) deelt mee dat fractie Groen het goed vindt om het onderwerp 'dierenwelzijn' opnieuw aandacht te geven, maar mist in het plan verduidelijking omtrent de  werking op lokaal gebied. Naar biodiversiteit toe kan er nog heel wat gedaan worden. Het raadslid merkt ook op dat het ongepast is om in een gemeentelijk document een foto te plaatsen van een huidig schepen.

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

2 onthoudingen: Dino Lateste en Stefaan Standaert

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het dierenwelzijnsplan, zoals in bijlage bij de besluit toegevoegd, goed.

 

Artikel 2:

Het dierenwelzijnsplan zal op de gemeentelijke website kenbaar gemaakt worden. Hiervoor wordt 1 overzichtspagina aangemaakt waarop alle info omtrent dieren en het dierenwelzijnsplan terug te vinden is.

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

13.  ROOILIJN BUURTWEG NR 4 BOGAARDESTRAAT WIJZIGING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, inzonderheid artikel 8, dat aangeeft dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen of verplaatsen zonder voorafgaande goedkeuring vanwege de gemeenteraad en artikel 11, dat stelt dat gemeenten de ligging en breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vastleggen in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.

          De beslissing van de gemeenteraad van 8 februari 1962, houdende goedkeuring van het rooilijnplan van buurtweg nr 4 Bogaardestraat

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020, houdende goedkeuring van het Spam 16 Rioleringsproject Vossenhol, de bijhorende onteigeningsplannen, de tabel der grondinnemingen en de projectnota.

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 april 2020, houdende voorlopige vaststelling van de voorgestelde wijzigingen aan de rooilijn van de buurtweg nr 4 Bogaardestraat, Schautenstraat en Francis de Meeuslaan.

          Het advies van de Deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen van 27 augustus 2020.

 

Argumentatie

          Door de geplande grondinnemingen langsheen de Bogaardestraat, de Schautenstraat en de Francis de Meeuslaan, o.m. voor de aanleg van afgescheiden fietspaden, wijzigt de in 1962 goedgekeurde grens openbaar/privé eigendom langsheen de buurtweg.

          De vorige rooilijn werd door middel van een onteigeningsdossier in de periode 1970 - 1973 volledig verwezenlijkt

          De plannen goedgekeurd door de gemeenteraad op 29 april 2020 werden tussen 27 juli en 27 augustus 2020 onderworpen aan een openbaar onderzoek, waarbij geen bezwaren werden ontvangen.

          De Deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen adviseerde de voorlopig vastgestelde rooilijnplannen voor de Bogaardestraat, de Schautenstraat en de Francis de Meeuslaan op 27 augustus 2020 negatief wegens het ontbreken van essentiële gegevens op de rooilijnplannen zoals de actuele eigendomssituatie van de weg en de naam van de eigenaars van de getroffen kadastrale percelen en onroerende goederen. Ook werd gevraagd coördinaten en wegbreedtes op de plannen te vermelden en andere lijntypes te gebruiken.

          Door het studiebureau Sweco, met vestigingte  Kortrijk, Engelse Wandeling 70 te 8510 Kortrijk Marke  werden daarom op 19 november 2020 aangepaste ontwerp rooilijnplannen MLD3019/3-5.1/3 (Francis de Meeuslaan), MLD 3019/3-5.2/3 (Schautenstraat) en MLD 3019/3-5.3/3 (Bogaardestraat) opgemaakt.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze ontwerp rooilijnplannen voorlopig vast te stellen en het college van burgemeester en schepenen op te dragen gedurende dertig dagen een openbaar onderzoek te houden, zoals aangegeven in artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 van de gemeentewegen.

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt de aangepaste ontwerp rooilijnplannen MLD3019/3-5.1/3 (Francis de Meeuslaan), MLD 3019/3-5.2/3 (Schautenstraat) en MLD 3019/3-5.3/3 (Bogaardestraat), zoals opgemaakt op 19 november 2020 door het studiebureau Sweco, met vestiging te Kortrijk, Engelse Wandeling 70 te 8510 Kortrijk Marke , voorlopig vast.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt opgedragen een openbaar onderzoek te organiseren, overeenkomstig artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 op de gemeentewegen.

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

14.  SPAM13 - GOEDKEURING TRACÉ WEGENIS

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11°het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          Artikel 16 van de Grondwet, dat stelt dat onteigening slechts mogelijk is ten algemene nutte;

          Artikel 1 van het Aanvullend protocol bij het Europees verdrag van de Rechten van de Mens, dat stelt dat onteigening slechts mogelijk is als dit noodzakelijk is.

          Het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017

          De wet van 26 maart 1971 inzake de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging, en zijn latere wijzigingen

          Het Vlaams decreet betreffende integraal waterbeleid van 18 juli 2003

          Het Vlaamse decreet van 24 december 2004 met het oog op het behalen van de Europese doelstellingen voor de Kaderrichtlijn Water

          De Decreten van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en de handhaving van de omgevingsvergunning

          Het besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning

          Het besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende vaststelling van de regels met betrekking tot de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsplicht en de vaststelling van de zoneringsplannen, en latere wijzigingen

          De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, zoals goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 15 mei 2009, en latere wijzigingen

          Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater

          Ministerieel besluit betreffende de toekenning van een gewestbijdrage aan de Gemeente Maldegem voor de werkzaamheden "Aansluiting groene clusters Middelburg deel Drukriolering Waterpolder en Langeweg" met projectnummer O217020 van 3 mei 2018.

          Ministerieel besluit betreffende de toekenning van een gewestbijdrage aan de Gemeente Maldegem voor de werkzaamheden "Afkoppeling groene clusters Middelburg + Paddepoelestraat en Rokalseidestraat" met projectnummer O217016 van 3 mei 2018.

          De beslissing van de Gemeenteraad van 16 september 2009, houdende goedkeuring van het strategisch plan afvalwater Maldegem (SPAM), met daarin onder meer volgende projecten:

          Spam 11: uitbreiding KWZI Middelburg

          Spam 13: Gravitaire riolering Middelburg

          De beslissing van de Gemeenteraad van 28 januari 2021, houdende voorlopige vaststelling van het rooilijnplan voor de Waterpolder.

 

Argumentatie

          De ontwerpplannen voor de wegenis- en rioleringswerken van het projectnummer 22710 - 0217016 - 0217020 "Aansluiting Middelburg op de RWZI Maldegem" werden opgemaakt door het studiebureau Sweco, vestiging Kortrijk, Engelse Wandeling 70 te 8510 Kortrik Marke op 17 december 2020.

          De uitbreiding van het gravitaire rioleringsstelsel in de Waterpolder en de Langeweg en de aansluiting van het rioleringsstelsel van Middelburg op de zuiveringsinstallatie van Aquafin in de Krielstraat en een gravitaire uitbreiding van omvat werken in de Waterpolder, Langeweg, Leestjesweg, Margaretha Van De Vaghevierelaan, Kasteelstraat, Meulekreek, Kloosterstraat, Schorreweg, Eedschenkerkwegel, Waaktdijk, Dijkstraat, Paddepoelestraat, Paddepoeleweg, en Rokalseidestraat.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het nieuwe tracé van de betrokken wegen goed te keuren zodat het studiebureau de omgevingsaanvraag voor het project kan voorbereiden en indienen voor realisatie van het project in 2022 zoals voorzien in het meerjarenplan.

 

Financiële weerslag

 

Actienr: A-3-2-1-01

actie-omschrijving: Realisatie SPAM 13 (gravitaire riolering Middelburg).

Budgetverantwoordelijke: Vancanneyt Sander

beleidscode/Alg.rek

Budget MJP

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00/227000

2.686.230 euro

2.686.230 euro

2.686.230 euro

2.686.230 euro

Tussenkomsten

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) vraagt om dit punt te verdagen omwille van het feit dat de fractie vindt dat omtrent dergelijke grote projecten een gemeenteraadscommissie dient georganiseerd te worden. Hij is ook van mening dat het dossier onvolledig is. De wegprofielen ontbraken in het dossier, deze werden opgevraagd en werden pas daags voor de gemeenteraad bezorgd aan de fractie. Hoewel ze het project genegen zijn, zal Groen zich onthouden wegens het ontbreken van de afmetingen op de plannen, de onduidelijkheid van de wegprofielen en het feit dat er geen commissie en geen bewonersvergadering georganiseerd is.

             Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) antwoordt dat in 2015 het eerste plan werd opgemaakt, op 3 april 2017 werd een voorontwerp voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen, op 3 mei 2018 werd de goedkeuring door de Vlaamse Milieumaatschappij ontvangen en er werd in de beleidscommissie 2 maal een uitgebreide bespreking georganiseerd onder andere omtrent het fietstraject. Alle raadsleden werden ook uitgenodigd om samen met het studiebureau en Aquafin de plannen te bekijken op 15 september 2020.

             Raadslid Anneke Gobeyn (CD&V) deelt mee dat op 15 september 2020, plan 8.32 van de Kasteelstraat ontbrak en dit blijkt nu een volledig nieuw plan te zijn.

             Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) vraagt de raadsleden om eerst te stemmen over de verdaging van het punt.

             Raadslid Marten De Jaeger (CD&V) deelt mee dat het punt voor de CD&V-fractie niet volledig dient verdaagd te worden, maar hij vraagt wel dat de schepen eerst zou antwoorden op de vraag van raadslid Gobeyn, vermits de fractie het punt enkel voor wat betreft dit plan wel zou willen verdagen.

             Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) verduidelijkt dat de bewoners van de Kloosterstraat aangaven dat er te weinig parkeermogelijkheid is in deze straat en het is dan ook hun idee dat op 15 september 2020 geopperd werd om de noodzaak van de bushalte te bekijken en de vraag om eventueel extra parkeergelegenheid te voorzien aan de Kasteelstraat. Op vraag van de mensen werden 12 bijkomende parkeerplaatsen voorzien.

             Raadslid Anneke Gobeyn (CD&V) antwoordt dat er werd afgesproken de plannen op te maken en een samenkomst te organiseren om deze te bekijken. Dit is niet gebeurd, de bewoners van de Kasteelstraat zijn hiervan niet op de hoogte gesteld.

             Nadat beslist werd om het punt niet te verdagen, vraagt raadslid Anneke Gobeyn (CD&V) om volgende tussenkomst te notuleren: Het raadslid bedankt de schepen en de mensen die de vergadering belegd hebben voor de tijd die in het dossier geïnvesteerd werd.

1) Het dossier is een totaalproject geworden, waarbij de persleiding van de vroegere waterzuivering naar de waterzuivering in Maldegem één groot project geworden is. Op de vergadering van de Polder werd gezegd dat deze persleiding niet meer zou doorgaan. Op de technische dienst is men van mening dat de persleiding onder het kanaal er wel nog komt. Wat is de stand van zaken hierover?

2) Het Fortunepad dat gebruikt wordt als werfpad, ligt momenteel heel slecht. Wordt de herstelling van het Fortunepad na de werken ingepland en is dit al opgenomen in de begroting?

3) Wat is de timing van de werken? De gemeente gaat werken aan de Waterpolder. Tegelijk zal men beginnen aan de werken van Damme naar de kanalen voor de heraanleg van de N49 en blijkbaar zouden tegelijk ook werken doorgaan in Sint-Rita - Moerkerke. Het raadslid vreest voor de bereikbaarheid wanneer al deze werken tegelijk doorgaan en vraagt om dit op te nemen als aandachtspunt.

4) Betreft het plan 8.32 vraagt raadslid Gobeyn dat de betrokken inwoners dit samen met de schepen zouden kunnen bekijken en bespreken, want o.m. de parkeerplaatsen lijken haar zeer gevaarlijk en moeten opnieuw bekeken worden, ook omwille van een bestaande poort.

             Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) beantwoordt de vragen.

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) vraagt toelichting over de uitwijkzones die op een plan ingetekend zijn op de Waterpolder. Op één van de dwarsprofielen van  Waterpolder staan parkeersplaatsen dwars op de Waterpolder. Wordt dit niet uitgevoerd? Het raadslid vindt het verder ook bizar dat de mensen in de Kloosterstraat niet op de hoogte zijn van de parkeergelegenheden die de toegang tot hun achtertuinen zullen belemmeren en vraagt tot slot of het fietspad Fortunepad zal heraangelegd woren en in welke materie.
Raadslid Standaert (Groen) benadrukt nogmaals dat de Groen-fractie het project zeer genegen is maar betreurt dat de rol van de gemeenteraadsleden afgekalfd wordt en dat een dergelijk groot dossier niet in een commissie behandeld wordt.

             Schepen Jason (Open Vld) beantwoordt de vragen.

 

Besluit

 

Over de verdaging van het punt

2 stemmen voor: Dino Lateste en Stefaan Standaert

24 stemmen tegen: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

over het punt zelf

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

2 onthoudingen: Dino Lateste en Stefaan Standaert

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het tracé van de wegenis goed, zoals voorzien in de ontwerpplannen voor de wegenis- en rioleringswerken van het projectnummer 22710 - 0217016 - 0217020 "Aansluiting Middelburg op de RWZI Maldegem", opgemaakt door het studiebureau Sweco, vestiging Kortrijk, Engelse Wandeling 70 te 8510 Kortrijk - Marke op 17 december 2020.

 

Artikel 2:

De gemeentelijke tussenkomst in het project wordt gefinancierd via het budget voorzien onder actienummer A-3-2-1-01, realisatie Spam 13,  algemeen rekeningnummer 0310-00  227000 van de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025.

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

15.  ROOILIJN WATERPOLDER - WIJZIGING - VOORLOPIGE VASTSTELLING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, inzonderheid artikel 8, dat aangeeft dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen of verplaatsen zonder voorafgaande goedkeuring vanwege de gemeenteraad en artikel 11, dat stelt dat gemeenten de ligging en breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vastleggen in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.

          De beslissing van de Bestendige Deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen van 25 september 1953, houdende goedkeuring van de rooilijn van de Waterpolder, overeenkomstig het plan voorgelegd aan de gemeenteraad van Middelburg op 13 november 1952 en 12 juni 1953.

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 juni 2017, houdende goedkeuring van de lokaal pact gebruiksovereenkomst voor o.m. het Spam 13 project sanering Middelburg

          De beslissing van het schepencollege van 9 november 2020, houdende aanstelling van het studiebureau Sweco, met vestiging te Kortrijk, Engelse Wandeling 70 te 8510 Kortrijk Marke voor de opmaak van een rooilijnplan voor de Waterpolder.

 

Argumentatie

          In het kader van het Spam (strategisch plan afvalwater Maldegem) nr 13 project sanering riolering Middelburg zijn een aantal grondinnemingen nodig voor de realisatie van de rioleringswerken.

          Het is uit oogpunt van ruimtelijke ordening aangewezen om te beschikken over goede rooilijnplannen.

          Gelet op de hierboven vermelde grondinnemingen langsheen de Waterpolder is het nodig om ook de nieuwe rooilijn op basis van de meest actuele meetgegevens vast te leggen.

          Het studiebureau Sweco, met vestiging te Kortrijk, Engelse Wandeling 70 te 8510 Kortrijk Marke  stelde op 2 december 2020 het rooilijnplan voor de Waterpolder (Middelburg MLD 3024 projectnummer 08870313 op, voor de voorgestelde wijzigingen van de rooilijn.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd dit ontwerp rooilijnplan voorlopig vast te stellen en het college van burgemeester op te dragen gedurende dertig dagen een openbaar onderzoek te houden, zoals aangegeven in artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt de wijziging van het rooilijnplan voor de Waterpolder (Middelburg MLD 3024 projectnummer 08870313, zoals opgemaakt door het studiebureau Sweco, met vestiging te Kortrijk, Engelse Wandeling 70 te 8510 Kortrjik Marke  op 2 december 2020, voorlopig vast.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt opgedragen een openbaar onderzoek te organiseren, overeenkomstig artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 op de gemeentewegen.

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

16.  SPAM13 - MIDDELBURG - WATERPOLDER - VERBINTENISSEN VAN DE GEMEENTERAAD IN HET KADER VAN DE SUBSIDIEAANVRAAG VOOR FIETSPADEN GELEGEN OP HET BOVENLOKAAL FUNCTIONEEL FIETSROUTENETWERK

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            De beslissing van de Gemeenteraad van 28 januari 2021 houdende de goedkeuring van het ontwerp van het SPAM 13 (Strategisch Plan Afvalwater Maldegem) project Aansluiting Middelburg op de RWZI Maldegem

            Het Reglement van de Provincieraad van 29 april 2020 met betrekking tot het toekennen van subsidies voor de aanleg en herinrichting van fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (Fietsfonds)

 

Feiten

            Fietspaden langsheen de Waterpolder zijn gelegen op het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF) welke in aanmerking kunnen komen voor maximaal 100% subsidie.

            Voor het fietspadtraject werd een startnota en projectnota opgemaakt conform de vereisten voor subsidiëring. De projectnota werd door de Regionale Mobiliteits Commissie (RMC) goedgekeurd op 8 oktober 2018.

            De subsidie werd geraamd op € 326.981,60 excl. BTW

            Om in aanmerking te komen voor subsidiëring dient het gemeentebestuur een aantal voorwaarden te vervullen, zoals de goedkeuring van het ontwerp van de wegeniswerken en de verbintenissen, zoals opgegeven in artikel 7 van het subsidiereglement in bijlage.

            Deze voorwaarden zijn:

1)                     alle maatregelen te treffen om het onderhoud van de fietsvoorzieningen te garanderen;

2)                     publiciteit te voeren omtrent deze werken, zowel op de werf als via verschillende kanalen (gemeentelijk infoblad, gemeentelijke website, in de media, …) en hierbij steeds melding te maken van de steun die hij daarvoor ontvangt van de Provincie Oost-Vlaanderen (inclusief toevoeging van het logo);

3)                     alle externe communicatie verstuurd door de aanvrager (vb. bewonersbrief, gemeentelijk infoblad) voorafgaand aan de publicatie voor te leggen aan de Provincie Oost-Vlaanderen;

4)                     bij kunstwerken en aanleg of verbetering van fietspaden een werfbord te plaatsen met het logo van de subsidiërende overhe(i)d(en);

5)                     de Provincie Oost-Vlaanderen voorafgaand de aanvang der werken te melden;

6)                     elke daartoe gemachtigde afgevaardigde van de Provincie de toestemming te geven om ter plaatse het gebruik van de toegekende subsidie te controleren, toegang tot de werf te verlenen en deel te nemen aan werfvergaderingen;

7)                     voor kunstwerken en aanleg of verbetering van fietspaden de Provincie Oost-Vlaanderen 10 werkdagen voorafgaand aan het einde van de werken en van de mogelijke openstelling voor de gebruikers op de hoogte te brengen. De aanvrager en de Provincie Oost-Vlaanderen beslissen in onderling overleg over de wijze waarop de opening wordt gecommuniceerd (bv persbericht, officieel infietsen, …);

8)                     de bestemming van de werken waarvoor een subsidie wenst bekomen te worden in het kader van onderhavig reglement niet te wijzigen zonder de toelating van de deputatie;

9)                     medewerking te verlenen aan de plaatsing van de Provinciale signalisatie van het functionele fietsnetwerk.

Tussenkomsten

             door raadslid Anneke Gobeyn (CD&V)

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord om voor de aanleg van de fietsinfrastructuur begrepen in het SPAM13 project, een subsidieaanvraag in te dienen bij het provinciebestuur Oost-Vlaanderen, in het kader van de aanleg en herinrichting op het bovenlokaal fietsroutenetwerk (fietsfonds).

 

Artikel 2:

De Gemeenteraad verbindt er zich toe:

1)                     alle maatregelen te treffen om het onderhoud van de fietsvoorzieningen te garanderen;

2)                     publiciteit te voeren omtrent deze werken, zowel op de werf als via verschillende kanalen (gemeentelijk infoblad, gemeentelijke website, in de media, …) en hierbij steeds melding te maken van de steun die hij daarvoor ontvangt van de Provincie Oost-Vlaanderen (inclusief toevoeging van het logo);

3)                     alle externe communicatie verstuurd door de aanvrager (vb. bewonersbrief, gemeentelijk infoblad) voorafgaand aan de publicatie voor te leggen aan de Provincie Oost-Vlaanderen;

4)                     bij kunstwerken en aanleg of verbetering van fietspaden een werfbord te plaatsen met het logo van de subsidiërende overhe(i)d(en);

5)                     de Provincie Oost-Vlaanderen voorafgaand de aanvang der werken te melden;

6)                     elke daartoe gemachtigde afgevaardigde van de Provincie de toestemming te geven om ter plaatse het gebruik van de toegekende subsidie te controleren, toegang tot de werf te verlenen en deel te nemen aan werfvergaderingen;

7)                     voor kunstwerken en aanleg of verbetering van fietspaden de Provincie Oost-Vlaanderen 10 werkdagen voorafgaand aan het einde van de werken en van de mogelijke openstelling voor de gebruikers op de hoogte te brengen. De aanvrager en de Provincie Oost-Vlaanderen beslissen in onderling overleg over de wijze waarop de opening wordt gecommuniceerd (bv persbericht, officieel infietsen, …);

8)                     de bestemming van de werken waarvoor een subsidie wenst bekomen te worden in het kader van onderhavig reglement niet te wijzigen zonder de toelating van de deputatie;

9)                     medewerking te verlenen aan de plaatsing van de Provinciale signalisatie van het functionele fietsnetwerk.

 

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit en het bijhorende aanvraagdossier wordt overgemaakt aan het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen.

 

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

17.  GRONDINNEMINGEN WATERPOLDER - LANGEWEG - LEESTJESWEG - VOORLOPIGE GOEDKEURING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11°het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          Artikel 16 van de Grondwet, dat stelt dat onteigening slechts mogelijk is ten algemene nutte;

          Artikel 1 van het Aanvullend protocol bij het Europees verdrag van de Rechten van de Mens, dat stelt dat onteigening slechts mogelijk is als dit noodzakelijk is.

          Het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017

          De wet van 26 maart 1971 inzake de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging, en zijn latere wijzigingen

          Het Vlaams decreet betreffende integraal waterbeleid van 18 juli 2003

          Het Vlaamse decreet van 24 december 2004 met het oog op het behalen van de Europese doelstellingen voor de Kaderrichtlijn Water

          De Decreten van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en de handhaving van de omgevingsvergunning

          Het besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning

          Het besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende vaststelling van de regels met betrekking tot de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsplicht en de vaststelling van de zoneringsplannen, en latere wijzigingen

          De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, zoals goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 15 mei 2009, en latere wijzigingen

          Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater

          De beslissing van de Gemeenteraad van 16 september 2009, houdende goedkeuring van het strategisch plan afvalwater Maldegem (SPAM), met daarin onder meer het Spam 13 project rioleringswerken Middelburg

          De beslissing van de Gemeenteraad van 28 januari 2021, houdende voorlopige vaststelling van het rooilijnplan voor de Waterpolder.

 

Feiten

          In het kader van het Spam nr 13 project sanering riolering Middelburg zijn een aantal grondinnemingen nodig voor de realisatie van de rioleringswerken.

          Het studiebureau Sweco, met vestiging te Kortrijk, Engelse Wandeling 70 te 8510 Kortrijk Marke stelde op 1 juli 2020 2020 de grondinnemingsplannen en de tabel der grondinnemingen op voor de realisatie van het nieuwe rooilijnplan voor de Waterpolder (Middelburg).

 

Argumentatie

          In totaal worden voor het Spam 13 project 16 grondinnames voorzien, waarvan 12 langsheen de Waterpolder en 4 innames ter hoogte van de Lange Weg.

          In eerste instantie zal worden geprobeerd alle nodige percelen voor de realisatie van het project in der minne ter verwerven.

          De grondverwervingen zijn nodig om de door het Vlaamse gewest in de hoger vermelde reglementering opgelegde bijkomende regenwaterbuffering in het kader van het grondwaterherstel te creëren alsook ter voorkoming van wateroverlast.

          De realisatie van het project is in uitvoering van de geldende rioleringswetgeving vanwege de Vlaamse Milieumaatschappij gebonden aan een strikt tijdschema, waardoor bij een laattijdige uitvoering een deel van de toegezegde gewestsubsidies zouden kunnen wegvallen.

          Het niet halen door België van de doelstellingen van de Europese kaderrichtlijn Water kan in de toekomst ook aanleiding geven tot Europese financiële sancties.

          De verworven percelen worden opgenomen in het gemeentelijke openbare domein.

          In de gemeentelijke meerjarenplanning zijn voldoende kredieten kredieten voorzien om de grondverwervingen te kunnen realiseren.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: A-3-2-1-01

Actie-omschrijving: Spam 11 - 13 verwerving gronden

Budgetbeheerder: Vancanneyt Sander

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  227000

100.000 euro

100.000 euro

euro

euro

 

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de grondinnemingsplannen en de tabel der grondinnemingen goed, nodig voor de realisatie van het nieuwe rooilijnplan voor de Waterpolder (Middelburg) zoals opgesteld door het studiebureau Sweco, met vestiging te Kortrijk, Engelse Wandeling 70 te 8510 Kortrijk Marke  op 1 juli 2020, in het kader van het Spam rioleringsproject "Sanering riolering Middelburg".

 

Artikel 2:

De grondinnemingen worden gerealiseerd om redenen van algemeen nut, zijnde de uitvoering van wegenis en rioleringswerken voor de aansluiting van het rioleringsstelsel van Middelburg op de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Aquafin in de Krielstraat te maldegem.

 

Artikel 3:

Het schepencollege wordt opgedragen een openbaar onderzoek te organiseren.

 

Artikel 4:

De realisatie van de grondverwervingen wordt opgedragen aan de afdeling Vastgoedtransacties, Virginie Lovelinggebouw, Koningin Maria Hendrikaplein 70 te 9000 Gent of een notaris aangesteld door de gemeente, in overleg met Aquafin nv, Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar.

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

18.  RETRIBUTIEREGLEMENT GEBRUIK RECYCLAGEPARK: WIJZIGING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          14° het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

          Het materialendecreet en het Vlaams Reglement voor duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA)

          Beslissing gemeenteraad van 18 december 2019 houdende retributiereglement gebruik recyclagepark: wijziging

 

Feiten

          Tussen beheersorganisme Valumat, OVAM, VVSG en Interafval was overleg aan de gang over de samenwerkingsovereenkomst en het lastenboek (te gebruiken door lokale besturen) voor de aanvaardingsplicht van matrassen.

          Oorspronkelijk was het bedoeling om vanaf 1 januari 2021 te starten, maar de gesprekken verlopen verre van vlot, zodat nog niet alles rond was.

          Op bevel van minister Demir moest vanaf 1 januari 2021 de inzameling wel gratis gebeuren op de recyclageparken. Wie een nieuwe matras koopt zal een milieubijdrage voor de verwerking van de oude matras moeten betalen.

          De milieubijdrage mag maximum 17 euro bedragen, afhankelijk van de grootte van de matras.

          Verder zullen sommige verkopers van matrassen ook gratis de oude matras aanvaarden wanneer de klant bij hen een nieuwe aankoopt.

          Het gemeentebestuur werd van de verplichting tot gratis inzameling van matrassen op 16 december 2020 op de hoogte gesteld.

 

Argumentatie

          De gemeente was verplicht om vanaf 1 januari 2021 alle matrassen gratis te aanvaarden. Zowel de droge / niet kapotte die kunnen verwerkt worden als de natte/kapotte matrassen die tot het grof vuil zullen behoren.

          Volgens artikel 1 van het retributiereglement voor gebruik van het recyclagepark vallen de matrassen onder grofvuil en dient daarvoor een tarief van € 25/m³ betaald te worden.

          Dit zal dus moeten aangepast worden door de verplichte gratis inzameling van de matrassen.

          Om praktische redenen dient de inzamelcontainer momenteel op de betaalzone te blijven staan. De matrassen worden echter wel sinds 1 januari 2021 gratis aanvaard.

 

Adviezen

          Vanuit de dienst omgeving - milieu kan gunstig advies uitgebracht worden voor de aanpassing van het retributiereglement.

          Punt §1 A) van artikel 1 van het retributiereglement moet als volgt worden aangepast:
van:

A) Aan een tarief van € 0/m³ (gratis): de volgende productgroep:

Groen (gras, takken, snoeihout, boomwortels, groenafval)

naar:

A) Aan een tarief van € 0/m³ (gratis): de volgende productgroepen:

Groen (gras, takken, snoeihout, boomwortels, groenafval)

Grofvuil (zijnde enkel de matrassen)

          Punt §1 C) van artikel 1 van het retributiereglement moet als volgt worden aangepast:

van:

C) Aan een tarief van € 25/m³: de volgende 3 productgroepen:

Grofvuil (brandbaar restafval groter dan 50cm, tapijten, matrassen)

Bouwafval / Stortfractie (gyproc, kalk, ytong, grond, roofing, asbestcementplaten, lavabo’s, wc-potten)

Landbouwfolie (veegschoon landbouwplastiekfolie)

naar:

C) Aan een tarief van € 25/m³: de volgende 3 productgroepen:

Grofvuil (brandbaar restafval groter dan 50cm, tapijten)

Bouwafval / Stortfractie (gyproc, kalk, ytong, grond, roofing, asbestcementplaten, lavabo’s, wc-potten)

Landbouwfolie (veegschoon landbouwplastiekfolie)

 

Financiële weerslag

          Door de verplichte gratis inzameling van de matrassen op het recyclagepark zullen er minder inkomsten zijn. Er wordt geschat dat dit rond € 2000 zal zijn.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de aanpassing van het retributiereglement voor gebruik van het recyclagepark van 18 december 2019 als volgt goed:

 

Punt §1 A) van artikel 1 van het retributiereglement wordt vervangen door:

A) Aan een tarief van € 0/m³ (gratis): de volgende productgroepen:

Groen (gras, takken, snoeihout, boomwortels, groenafval)

Grofvuil (zijnde enkel de matrassen)

 

Punt §1 C) van artikel 1 van het retributiereglement wordt vervangen door:

C) Aan een tarief van € 25/m³: de volgende 3 productgroepen:

Grofvuil (brandbaar restafval groter dan 50cm, tapijten)

Bouwafval / Stortfractie (gyproc, kalk, ytong, grond, roofing, asbestcementplaten, lavabo’s, wc-potten)

Landbouwfolie (veegschoon landbouwplastiekfolie)

 

Artikel 2:

Onderhavig reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

19.  ZORGBEDRIJF: KENNISNAME MEERJARENPLANAANPASSING 2 2020-2025

 

Juridische gronden

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet betreffende het lokaal bestuur dd. 22.12.2017 en inzonderheid op art. 475 en volgende betreffende de welzijnsverenigingen;

          De statuten van het Zorgbedrijf Meetjesland, vereniging van de OCMW's van Evergem, Maldegem en Deinze,, zoals opgenomen in de notariële akte ondertekend op 20.10.2016, en zoals gewijzigd bij notariële akte dd. 19.12.2018 en inzonderheid art. 14 dat de bevoegdheid tot het goedkeuren van het meerjarenplan van het Zorgbedrijf Meetjesland toewijst aan de Algemene Vergadering en art. 23;

          Het huishoudelijk reglement van de beraadslagende organen van het Zorgbedrijf Meetjesland;

          De beheersovereenkomst tussen het Zorgbedrijf Meetjesland en de OCMW’s van Evergem, Maldegem en Deinze, afgesloten op 22.05.2017 en zoals aangevuld bij addendum dd. 01.06.2018;

          Het meerjarenplan 2020-2025 goedgekeurd door de algemene vergadering op 18 december 2019.

          De meerjarenplanaanpassing 2 2020-2025 werd goedgekeurd door de algemene vergadering op 16 december 2020.

 

Feiten

          De 2de herziening van het meerjarenplan van het Zorgbedrijf werd goedgekeurd door de algemene vergadering.

          De gemeenteraad dient enkel kennis te nemen.

 

Argumentatie

          De gevraagde dotaties zijn conform de ingeschreven dotaties in het laatst goedgekeurde meerjarenplan van de gemeente en het OCMW Maldegem.

 

Tussenkomsten

          door raadslid Anneke Gobeyn (CD&V)

          door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

          door schepen Marleen Van den Bussche (De Merlaan)

          door raadslid Annuska Van Hoorebeke (Open Vld)

 

Besluit

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de meerjarenplanaanpassing nr. 2 2020-2025 van het zorgbedrijf Meetjesland.

 

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

20.  OOSTKUSTPOLDER - GOEDKEURING VAN DE RAMING VOOR DE ONDERHOUDSWERKEN AAN WATERLOPEN VAN 3-DE CATEGORIE VOOR 2021

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          De wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen, en latere wijzigingen.

          De wet van 3 juni 1957 betreffende de Polders, inz. op art. 80.

          Het decreet van 18 juni 2003 op het integraal waterbeleid en latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.

 

Feiten

          Overeenkomstig artikel 7 van de wet betreffende de onbevaarbare waterlopen, laatst gewijzigd bij decreet van 26 april 2019, behoort de bevoegdheid voor het beheer van onbevaarbare waterlopen van de derde categorie, gelegen binnen het gebied van de polders en de wateringen, tot deze respectievelijke polders en wateringen.

 

Argumentatie

          Het bestuur van de Oostkustpolder stelde op 19 november 2020 de raming op voor de onderhoudswerken aan de waterlopen van de 3de categorie op het grondgebied van Maldegem voor het werkingsjaar 2021, met een totaal geraamde kostprijs van 4.391,82 euro

          Voor 2020 bedroeg deze raming 4.695,93 euro.

          De voorbije jaren bleek dat de effectief door de Oostkustpolder aangerekende onderhoudskosten slechts 50 % bedroegen van de vooropgestelde ramingen. Deze kosten worden vaak ook pas het volgende boekjaar aangerekend.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: GBB-GRD

Actie-omschrijving: Polders en wateringen

Budgetbeheerder: Nico Willemarck

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  649300

5.000 euro

5.000 euro

5.000 euro

0 euro

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de raming voor 2021 goed, voor de onderhoudswerken aan de waterlopen van de 3de categorie, gelegen in Maldegem binnen de gebiedsomschrijving van de Oostkustpolder, met een totaal geraamde kostprijs van 4.391,82 euro, zoals opgemaakt op 19 november 2020.

 

Artikel 2:

De nodige kredieten voor deze onderhoudswerken worden voorzien onder actie GBB-GRD, algemeen rekeningnummer 0319-00 649300 van de gemeentelijke meerjarenplanning.

 

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt samen met de goedgekeurde raming overgemaakt aan het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen.

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

21.  POLDER VAN MALDEGEM - GOEDKEURING VAN DE RAMING VAN DE ONDERHOUDSWERKEN AAN WATERLOPEN VAN 3-DE CATEGORIE VOOR 2021

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          De wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen, en latere wijzigingen.

          De wet van 3 juni 1957 betreffende de Polders, inz. op art. 80.

          Het decreet van 18 juni 2003 op het integraal waterbeleid en latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.

 

Feiten

 

          Overeenkomstig artikel 7 van de wet betreffende de onbevaarbare waterlopen, laatst gewijzigd bij decreet van 26 april 2019, behoort de bevoegdheid voor het beheer van onbevaarbare waterlopen van de derde categorie, gelegen binnen het gebied van de polders en de wateringen, tot deze respectievelijke polders en wateringen.

 

Argumentatie

          Het bestuur van de Polder Van Maldegem stelde op 18 november 2020 de raming op voor de onderhoudswerken aan de waterlopen van de 3de categorie in Maldegem voor het werkingsjaar 2021, met een totaal geraamde kostprijs van 70.080,70 euro.

          Voor 2020 bedroeg de raming 66.455,30 euro, waarvan ondertussen 47.342,27 euro werd aangerekend.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: GBB-GRD

Actie-omschrijving: Polders en wateringen

Budgetbeheerder: Nico Willemarck

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  649300

70.081 euro

70.081 euro

70.081 euro

0 euro

 

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de raming voor 2021 goed, voor de onderhoudswerken aan de waterlopen van de 3de categorie, gelegen binnen de gebiedsomschrijving van de Polder van Maldegem, met een totaal geraamde kostprijs van 70.080,70 euro, zoals opgemaakt op 18 november 2020.

 

Artikel 2:

De nodige kredieten voor deze onderhoudswerken worden voorzien onder actie GBB-GRD, algemeen rekeningnummer 0319-00 649300 van de gemeentelijke meerjarenplanning.

 

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt samen met de goedgekeurde raming overgemaakt aan het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen.

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

22.  WATERING VAN DE WAGEMAKERSTROOM - ONDERHOUDSWERKEN AAN WATERLOPEN VAN DE 3-DE CATEGORIE - RAMING 2021

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          De wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen, en latere wijzigingen.

          De wet van 5 juli 1956 betreffende de Wateringen, inz. op art. 80.

          Het decreet van 18 juni 2003 op het integraal waterbeleid en latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten.

 

Feiten

            Overeenkomstig artikel 7 van de wet betreffende de onbevaarbare waterlopen, laatst gewijzigd bij decreet van 26 april 2019, behoort de bevoegdheid voor het beheer van onbevaarbare waterlopen van de derde categorie, gelegen binnen het gebied van de polders en de wateringen, tot deze respectievelijke polders en wateringen.

 

Argumentatie

          Het bestuur van de Watering van de Wagemakersstroom stelde op 23 november 2020 de voorlopige raming op voor de onderhoudswerken aan de waterlopen van de 3de categorie in Maldegem voor het werkingsjaar 2020, met een totaal geraamde kostprijs van 36.982,00 euro.

          Dit is dezelfde geraamde kostprijs als voor 2020.

          De voorbije jaren bleek dat de effectief door de polders en watering aangerekende onderhoudskosten, behoudens noodgevallen, lager liggen dan de vooropgestelde ramingen. Deze kosten worden vaak ook pas het volgende boekjaar aangerekend

          In 2020 werd tot op heden 14.295,65 euro effectief aangerekend voor de onderhoudskosten in de watering.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: GBB-GRD

Actie-omschrijving: Polders en Wateringen

Budgetbeheerder: Nico Willemarck

Alg.rek/beleidscode

Budget 2021

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00   649300

65.000 euro

65.000 euro

36.982 euro

euro

 

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel, Timothy De Groote en Eva Willems

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de raming voor 2021 goed, voor de onderhoudswerken aan de waterlopen van de 3de categorie, gelegen in Maldegem binnen de gebiedsomschrijving van de Watering van de Wagemakersstroom, met een totaal geraamde kostprijs van 36.982,00 euro, zoals opgemaakt op 23 november 2020.

 

Artikel 2:

De nodige kredieten voor deze onderhoudswerken worden voorzien onder actie GBB-GRD, algemeen rekeningnummer 0319-00 649300 van de gemeentelijke meerjarenplanning.

 

Artikel 3:

Een afschrift van dit besluit wordt samen met de goedgekeurde raming overgemaakt aan het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen.

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

23.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

          Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

          Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

          Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

          Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

          Door de raadsleden werden volgende vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:

          Vraag  door raadslid Dino Lateste - Steun aan verenigingen nav corona stavaza

          Vraag  door raadslid Dino Lateste - toegang tot zwembad

          Vraag door raadslid Dino Lateste - servicepunten voor fietsers

          Vraag door raadslid Dino Lateste - Problematiek wegbermen Blekkersgat - Onderdijke ea

          Vraag door raadslid Annelies Lammertyn - Toekomstvisie CC Den Hoogen Pad

          Vraag door raadslid Koenraad De Ceuninck - Vrij Maldegem

          Vraag door raadslid Stefaan Standaert - directeursfunctie stavaza aanwerving en waarneming van de functie

Bespreking

          De vragen aan het college van burgemeester en schepenen worden beantwoord:

          Vraag  door raadslid Dino Lateste - Steun aan verenigingen nav corona stavaza

          Schepen Nicole Maenhout (N-VA) beantwoordt de vraag.

          Vraag  door raadslid Dino Lateste - toegang tot zwembad

          Schepen Peter Van Hecke (Open Vld) beantwoordt de vraag.

          Vraag door raadslid Dino Lateste - servicepunten voor fietsers

          Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) beantwoordt de vraag.

          Vraag door raadslid Dino Lateste - Problematiek wegbermen Blekkersgat - Onderdijke ea

          Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) beantwoordt de vraag.

          Vraag door raadslid Annelies Lammertyn - Toekomstvisie CC Den Hoogen Pad

          Schepen Nicole Maenhout (N-VA) beantwoordt de vraag.

          Vraag door raadslid Koenraad De Ceuninck - Vrij Maldegem

          Burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld) beantwoordt de vraag.

          Vraag door raadslid Stefaan Standaert - directeursfunctie stavaza aanwerving en waarneming van de functie

          Burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld) beantwoordt de vraag.

 

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 28 01 2021

 

OPENBARE ZITTING

 

Algemeen directeur Tijs Van Vynckt verlaat de zitting.

 

24.  WIJZIGING VOORWAARDE INZAKE NEUTRALITEIT VRIJ MALDEGEM

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 21 van het decreet  over het lokaal bestuur 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn, behalve als:

                        1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken.

                        2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

            Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

 

Feiten

            Door raadslid Stefaan Standaert (Groen) werd onderstaand voorstel van besluit ingediend:
TITEL VAN VOORSTEL DOOR RAADSLID Stefaan Standaert: wijziging voorwaarde inzake neutraliteit ‘Vrij Maldegem’, co-creatie Gemeente Maldegem en dr. Van Hoestenberghe

Juridische gronden

             De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

             Artikel 21 van het decreet  over het lokaal bestuur 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

             Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn, behalve als:

             1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken.

             2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

             Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Feiten

             In het bestek opgemaakt voor de toewijs inzake de co-creatie van het nieuwe gemeentelijke infoblad staat te lezen bij de ‘technische bepalingen’: ‘ De krant dient neutraal te zijn. De krant mag daarom geen brieven, artikels of advertenties publiceren die politiek getint zijn. Ook artikels, advertenties of andere items van seksueel getinte aard of items die aanzetten tot haat, antisemitisme of racistische uitlatingen zijn verboden.’

             De toewijs van de cocreatie gebeurde aan drukkerij Van Hoestenberghe. In de concrete uitwerking wordt het vroegere weekblad Vrij Maldegem omgevormd tot een gemeentelijk infoblad in co-creatie. Hierbij behoudt de privé-partner zijn eigen luik binnen de krant.

             Voorheen besteedde dit weekblad altijd reeds aandacht aan politieke inhoud en journalistiek. Deze insteek van vrije meningsuiting verdwijnt in dit lokale weekblad door toedoen van een openbaar bestuur, zijnde het gemeentebestuur van Maldegem.

             Persvrijheid en vrije meningsuiting zijn belangrijke rechten die opgenomen zijn in onze Grondwet (artikel 19 en 25).

Argumentatie

             ‘Vrij Maldegem’ is een lokaal weekblad en kan beschouwd worden als een belangrijke speler in de Maldegems pers. Persvrijheid dient gerespecteerd te worden, ook in een co-creatie tussen publieke en private sector.

             Het is totaal ongepast dat een openbaar bestuur de persvrijheid aan banden legt door middel van een voorwaarde in een bestek voor een project tot samenwerking. Bovendien worden aan de privépartner, in het voorstel tot samenwerking, mooie financiële en profileringskansen geboden. Op die manier wordt persvrijheid uitgespeeld tav andere belangrijke aspecten zoals economische en publicitaire.

             Ook de Maldegemnaar maakte soms gebruik van het ‘Vrij Maldegem’ om zijn mening te uiten. Het is niet aan het bestuur om deze mogelijkheid te schrappen, integendeel.

             In de voorwaarde (zie feiten punt 1), opgenomen in het bestek, wordt het publiceren van politieke items en artikels, in hetzelfde rijtje gezet als items van seksueel getinte aard of items die aanzetten tot haat en antisemitische en  racistische uitlatingen!

             De grondslag van het bestaan van verschillende politieke partijen ligt ondermeer  in het bestaan van het recht op vrije meningsuiting.

             Een openbaar bestuur dient mede de behoeder te zijn van de vrije meningsuiting en van de persvrijheid.

             Journalistiek, pers kan op verschillende manieren politiek neutraal zijn. Het weren van politieke items en andere is slechts één invulling daarvan. Het is niet aan het openbaar bestuur om deze laatste, bekrompen invulling eenzijdig op te leggen.

             Journalistiek kent zijn eigen deontologische regels inzake ‘politieke neutraliteit’.

Adviezen

             Het ware gewenst om in deze materie ook de Maldegemse burger te raadplegen.

Financiële weerslag

Bijlagen

             Het bestek ‘Co-creatie wekelijkse krant met focus op Maldegem’

Besluit

Artikel 1:

De gemeenteraad wijzigt de technische bepaling inzake de inhoud van de cocreatie gemeentelijk infoblad ‘Vrij Maldegem’. Met name wordt de zinsnede     ‘De krant dient neutraal te zijn. De krant mag daarom geen brieven, artikels of advertenties publiceren die politiek getint zijn.’      vervangen door de zinsnede     ‘De krant dient journalistiek-politiek neutraal te zijn.’

Tussenkomsten

       Raadslid Stefaan Standaert (Groen) licht toe dat hij een amendement op zijn voorstel heeft ingediend. De bedoeling is niet om het bestek te wijzigen, maar wel om een inhoudelijk debat te hebben over persvrijheid en vrije meningsuiting bij de samenwerking met de privé pers. In zijn oorspronkelijk voorstel werd te veel verwezen naar het bestek, wat niet zijn bedoeling was, vermits dit een materie voor het college is. In het ingediende amendement benadrukt het raadslid de betekenis van een persuitgave.

Het raadslid stelt voor volgend amendement goed te keuren:
"schrapping van voorgelegd artikel 1

en vervangen door:

Artikel 1

In het kader van het behoeden van de persvrijheid en vrije meningsuiting neemt de gemeenteraad principieel het standpunt in dat het begrip 'politieke neutraliteit' van een persuitgave (in een samenwerking met de gemeentelijke overheid) inhoudt dat deze journalistiek politiek neutraal dient te zijn.

Artikel 2

De gemeenteraad vraagt het college om dit principiële standpunt te hanteren in de co-creatie gemeente - drukkerij Van Hoestenberghe."

        Raadslid Timothy De Groote komt tussen namens Vlaams Belang.

          Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) vraagt de raadsleden om eerst te stemmen over het amendement en vervolgens over het voorstel zelf.

          Betreffende het voorstel zelf beaamt voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) de visie van raadslid Standaert (Groen) dat dit geen bevoegdheid is voor de gemeenteraad.

 

Besluit

 

over het amendement

10 stemmen voor: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

17 stemmen tegen: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

 

 

over het voorstel zoals ingediend

9 stemmen voor: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste en Stefaan Standaert

17 stemmen tegen: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Rudiger De Smet, Peter E. Van Hecke, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Eva Willems

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad verklaart zich niet bevoegd om het voorstel betreffende het wijzigen van de technische bepaling inzake de inhoud van de cocreatie gemeentelijk infoblad ‘Vrij Maldegem’, te behandelen. De zinsnede     ‘De krant dient neutraal te zijn. De krant mag daarom geen brieven, artikels of advertenties publiceren die politiek getint zijn.’  wordt derhalve niet vervangen door de zinsnede     ‘De krant dient journalistiek-politiek neutraal te zijn.’

 

 

Publicatiedatum: 04/03/2021