Notulen gemeenteraad van 29 04 2020

Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

1.   MEDEDELINGEN

 

 

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

2.   BESLUIT VAN DE BURGEMEESTER ALS MAATREGELEN TEGEN DE VERSPREIDING VAN HET CORONAVIRUS COVID-19: ORGANISATIE VAN DE VERGADERINGEN VAN GEMEENTERAAD, RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN EN GEMEENTERAADSCOMMISSIES VIA DIGITAAL VERGADERPLATFORM: BEKRACHTIGING

 

Juridische gronden

          Artikel 133, lid 2 en artikel 135 §2,5° van de Nieuwe Gemeentewet (NGW) dat stelt dat de gemeente passende maatregelen kan nemen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en de nodige hulp kan verstrekken om ze te doen ophouden.

          Artikel 134, §1 NGW:
In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder  verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

          Artikel 135 §2 NGW:

          De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

          Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

          5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

          Het ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende de afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19.

          Het ministerieel besluit van 13 maart 2020 –  houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

          Het ministerieel besluit van 18 maart 2020 – Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

          Het ministerieel besluit van 23 maart 2020 – Ministerieel besluit houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

          Het ministerieel besluit van 3 april 2020 – Ministerieel besluit houdende wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

          Het ministerieel besluit van 17 april 2020 – Ministerieel besluit houdende wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

          De maatregelen ter zake zoals afgekondigd door de federale veiligheidscel op 12, 17, 27 maart en 15 april 2020 en bekrachtigd bij ministerieel besluit op 13 en 18 maart, 3 en 17 april 2020.

          Het advies van 12 maart 2020 van de "Risk Assessment Group” en van de “Risk Management Group” waarin wetenschappelijke gebaseerde aanbevelingen worden geformuleerd.

          De aanbevelingen na bijeenkomsten van de Nationale Veiligheidsraad van 12, 17, 27 maart en 15 april 2020.

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB), in het bijzonder de artikels 28 en 41.

          Het besluit van de provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen van 11 en van 18 maart 2020 met maatregelen met betrekking tot het tegengaan van verdere verspreiding van het coronavirus.

          De burgemeestersbesluiten van 12, 13, 14, 16, 17, 20 en 22 maart 2020 houdende het opleggen van passende maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, in het bijzonder het besluit van 17 maart 2020 houdende de afschaffing van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn op 25 maart 2020.

          Het besluit van de burgemeester van 17 april 2020 houdende het opleggen van maatregelen om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 tegen te gaan: de organisatie van de vergaderingen van gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn en gemeenteraadscommissies via digitaal vergaderplatform.

 

Feiten

          Het COVID-19 virus (coronavirus) verspreidt zich binnen Europa en België.

Alle supranationale gezondheidsorganisaties ondersteunen de introductie van de social distancing maatregelen die in verschillende landen genomen worden.

          Op 11 maart 2020 ging een burgemeestersoverleg door met de waarnemend gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen over de maatregelen met betrekking tot het tegengaan van de verdere verspreiding van het coronavirus.

          De gemeentelijke veiligheidscel kwam op 11, 13, 16, 18, 20, 23, 27 maart en 3, 10 e, 17 april 2020 bijeen om de maatregelen te bespreken die nodig zijn om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 

Argumentatie

          Het COVID-19-virus en de strijd tegen de verdere verspreiding hiervan, is een onvoorziene gebeurtenis, zoals vermeld in artikel 134, §1 NGW.

          Het algemeen principe is dat de gemeenteraad bevoegd is voor het opmaken van politieverordeningen en de burgemeester belast is met de uitvoering ervan.

Echter, in uitzonderlijke, hoogdringende omstandigheden, zoals naar aanleiding van de maatregelen die dienden genomen te worden om het coronavirus in te dijken, kon de burgemeester politieverordeningen maken in plaats van de gemeenteraad.

Het is belangrijk om aandachtig te zijn voor kwetsbare risicogroepen.

Om zoveel als mogelijk te vermijden dat het gezondheidszorgsysteem dermate onder druk komt te staan dat de noodzakelijke zorgverlening in het gedrang komt, dringen zich maatregelen op om de verspreiding van het COVID-19 (coronavirus) te beperken.  De maatregelen die vormen van “social distancing" opleggen zijn middelen om het contact tussen de besmette en niet-besmette personen te verminderen en hebben als doel om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken of te vertragen.

De burgemeester volgt de instructies van de hogere overheid, m.n. het Agentschap Zorg en Gezondheid, het Agentschap Onderwijs en de wnd. gouverneur). Door voorzorgsmaatregelen te nemen, willen we alle burgers en in het bijzonder de risicogroepen (ouderen en mensen met een reeds verzwakte weerstand of gezondheid) zo goed als mogelijk beschermen.

          Omdat een gemeenteraadszitting, een zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn of een gemeenteraadscommissie niet kunnen georganiseerd worden met in acht neming van de maatregelen van 'social distancing', heeft de burgemeester op 17 april ll. beslist om de vergaderingen van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraadscommissies te organiseren via een platform voor digitaal vergaderen. Aan de gemeenteraad wordt nu gevraagd om deze maatregelen te bekrachtigen.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van de burgemeester van 17 april 2020: Maatregelen coronavirus Covid-19 - organisatie van de vergaderingen via digitaal vergaderplatform.

 

Artikel 2:

Teneinde de vergaderingen van raden die via het digitaal vergaderplatform verlopen, gedisciplineerd te laten verlopen, zullen de raadsleden volgende afspraken respecteren:

          De raadsleden openen de vergadering ongeveer 15 minuten, voorafgaand aan de aanvang van de vergadering

          Bij het begin van de vergadering worden door de voorzitter de micro’s van alle deelnemers uitgeschakeld

          Een raadslid die aan het woord wenst te komen, steekt een virtuele hand op (dit is een symbooltje dat zichtbaar is naast de naam van het raadslid en dat wijzigt van zwart naar blauw wanneer het aangevinkt wordt)

          De voorzitter verleent mondeling het woord aan het raadslid, dat vervolgens zijn/haar microfoon activeert en bij het slot van zijn/haar betoog de microfoon terug deactiveert en het handje afvinkt.

          Om te stemmen over een punt zal de voorzitter de stemming openen, vervolgens tijd geven aan de raadsleden om te stemmen en de stemming sluiten.  De uitslag van de stemming zal door de voorzitter meegedeeld worden.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

3.   BESLUITEN VAN DE BURGEMEESTER, GENOMEN ALS MAATREGELEN OM DE VERDERE VERSPREIDING VAN HET COVID-19 VIRUS (CORONA) TE BEPERKEN: BEKRACHTIGING

 

Juridische gronden

          Het verdrag betreffende de werking van de Europese unie van 26 oktober 2012, dat de Europese basisvrijheid van vrij verkeer van personen waarborgt, in het bijzonder op artikel 45, §3, b dat stelt dat de lidstaten gerechtvaardigde beperkingen kunnen opleggen op dit recht uit hoofde van de openbare orde, de openbare veiligheid en de volksgezondheid.

          Artikel 133, lid 2 en artikel 135 §2,5° van de Nieuwe Gemeentewet (NGW) dat stelt dat de gemeente passende maatregelen kan nemen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en de nodige hulp kan verstrekken om ze te doen ophouden.

          Artikel 134, §1 NGW:
In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder  verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

          Artikel 135 §2 NGW:

          De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

          Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

          5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

          Het ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende de afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19.

          Het ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

          Het ministerieel besluit van 18 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

          Het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

          Het ministerieel besluit van 3 april 2020 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

          Het ministerieel besluit van 17 april 2020 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

          De maatregelen ter zake zoals afgekondigd door de federale veiligheidscel op 12  en 17 maart 2020 en bekrachtigd bij ministerieel besluit op 13 en 18 maart.

          Het advies van 12 maart 2020 van de "Risk Assessment Group” en van de “Risk Management Group” waarin wetenschappelijke gebaseerde aanbevelingen worden geformuleerd.

          De aanbevelingen na bijeenkomsten van de Nationale Veiligheidsraad van 12 maart 2020 en 17 maart 2020.

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB), in het bijzonder de artikels 28 en 41.

          Het besluit van de provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen van 11 en van 18 maart 2020 met maatregelen met betrekking tot het tegengaan van verdere verspreiding van het coronavirus.

          De burgemeestersbesluiten van 12, 13, 14, 16, 17, 20 en 22 maart 2020 houdende het opleggen van passende maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 

Feiten

          Het COVID-19 virus (coronavirus) verspreidt zich binnen Europa en België.

Alle supranationale gezondheidsorganisaties ondersteunen de introductie van de social distancing maatregelen die in verschillende landen genomen worden.

          Op 11 maart 2020 ging een burgemeestersoverleg door met de waarnemend gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen over de maatregelen met betrekking tot het tegengaan van de verdere verspreiding van het coronavirus.

          De gemeentelijke veiligheidscel kwam op 11, 13, 16, 18, 20, 23, 27 maart en 3, 10 en 17 april 2020 bijeen om de maatregelen te bespreken die nodig zijn om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 

 

Argumentatie

          Het COVID-19-virus en de strijd tegen de verdere verspreiding hiervan, is een onvoorziene gebeurtenis, zoals vermeld in artikel 134, §1 NGW.

          Het algemeen principe is dat de gemeenteraad bevoegd is voor het opmaken van politieverordeningen en de burgemeester belast is met de uitvoering ervan.

Echter, in uitzonderlijke, hoogdringende omstandigheden, zoals naar aanleiding van de maatregelen die dienden genomen te worden om het coronavirus in te dijken, kon de burgemeester politieverordeningen maken in plaats van de gemeenteraad.

Het is belangrijk om aandachtig te zijn voor kwetsbare risicogroepen.

Om zoveel als mogelijk te vermijden dat het gezondheidszorgsysteem dermate onder druk komt te staan dat de noodzakelijke zorgverlening in het gedrang komt, dringen zich maatregelen op om de verspreiding van het COVID-19 (coronavirus) te beperken.  De maatregelen die vormen van “social distancing" opleggen zijn middelen om het contact tussen de besmette en niet-besmette personen te verminderen en hebben als doel om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken of te vertragen.

          Ondanks de maatregelen tot reeds genomen zijn, blijft het COVID-19 (coronavirus) zich verder verspreiden en blijft het aantal besmettingen dagelijks toenemen. De burgemeester ziet zich daarom genoodzaakt om bijkomende maatregelen te nemen teneinde de verspreiding van het COVID-19 (coronavirus) op het grondgebied van de gemeente Maldegem tegen te gaan en in de mate van het mogelijke in te perken.

          De uitzonderlijkheid en hoogdringendheid maken bijkomende maatregelen noodzakelijk zijn om de openbare veiligheid en gezondheid te herstellen.

De burgemeester volgt de instructies van de hogere overheid (het Agentschap Zorg en Gezondheid, het Agentschap Onderwijs en de wnd. gouverneur). Door voorzorgsmaatregelen te nemen, willen we de risicogroep (ouderen en mensen met een reeds verzwakte weerstand of gezondheid) zo goed als mogelijk beschermen.

          In navolging van de richtlijnen van de waarnemend gouverneur Oost-Vlaanderen heeft de burgemeester besluiten genomen zonder de gemeenteraadszitting af te wachten, omwille van het dringend karakter van deze maatregelen. Aan de gemeenteraad wordt nu gevraagd om deze maatregelen te bekrachtigen.

Tussenkomsten

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt volgende besluiten van de burgemeester:

          Besluit van de burgemeester van 12 maart 2020: Maatregelen coronavirus Covid-19 (1)

          Besluit van de burgemeester van 13 maart 2020: Maatregelen coronavirus Covid-19 (2)

          Besluit van de burgemeester van 14 maart 2020: Gedeeltelijke opheffing van maatregelen

          Besluit van de burgemeester van 16 maart 2020: Maatregelen coronavirus Covid-19 (3)

          Besluit van de burgemeester van 17 maart 2020: Afgelasting gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn van 25 maart 2020

          Besluit van de burgemeester van 20 maart 2020: Maatregelen Drongengoed

          Besluit van de burgemeester van 22 maart 2020: Maatregelen coronavirus Covid-19 - grenzen

en beslist dat hun uitvoering voor onbepaalde tijd dient verder gezet te worden, tot ze door de burgemeester opgeheven worden.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

4.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIO-OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 19 FEBRUARI 2020

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

          De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

          De audio-opnames werden per agendapunt uiterlijk acht dagen voor de dag van de vergadering gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad'.

          Er werden geen opmerkingen gemaakt.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audio-opname van de zitting van de gemeenteraad van 19 februari 2020 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

5.   INTERCOMMUNALE VENECO - ALGEMENE VERGADERING: GOEDKEURING VAN DE AGENDA EN MANDAAT AAN DE VERTEGENWOORDIGER

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22°de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

            De gecoördineerde statuten van Veneco, zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering dd. 6 december 2018; in het bijzonder op art. 33§5 dat stelt dat de vertegenwoordiger voor de volledige duur van de legislatuur kan worden aangeduid, de concrete inhoud van het mandaat van de vertegenwoordiger daarentegen dient herhaald te worden voor elke Algemene Vergadering.

 

Feiten

            De gemeente Maldegem is vennoot van de intergemeentelijke Vereniging Veneco.

            Veneco deelde in een aangetekend schrijven dd. 20 februari 2020 mee de Algemene vergadering 2020 te houden op 11 juni ek. om 18.00u. in Brouwerij Huyghe te Melle.

            De dagorde is als volgt samengesteld:

1.Akteneming/goedkeuring verslag buitengewone algemene vergadering dd. 12 december 2019.

2.Jaarverslag 2019 Raad van bestuur

3.Balans, resultatenrekening, toelichting en verwerking van het resultaat

4.Verslag van de Commissaris

5.Goedkeuring van het jaarverslag, de balans, de resultatenrekening, de toelichting en de verwerking van het resultaat

6.Goedkeuren statutenwijziging, die na goedkeuring door de Vlaamse Regering of het verstrijken van de goedkeuringstermijn uitwerking zal vinden met ingang van 1 juli 2020

7.Goedkeuring toetreding nieuwe vennoten (Cultuuregio Leie Schelde; OCMW Assenede; Solva

8.Verlenen van kwijting aan de bestuurders

9.Verlenen van kwijting aan de commissaris

10.Aanstellen commissies

11.Benoeming en desgevallend ontslag van bestuurders en deskundigen

            Voor de Algemene vergaderingen van Veneco werd in de gemeenteraad van 27 februari 2019 Mevr. Katleen De Kesel aangeduid als vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van de intergemeentelijke vereniging Veneco, dit voor de volledige duur' van de legislatuur, Mevr. Annuska Van Hoorebeke werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

            De afgevaardigde mag geen lid zijn van de Raad van Bestuur.

            Er vinden op 18 en 24 maart informatievergaderingen plaats voor de vennoten in Lievegem en Destelbergen

 

Argumentatie

            Het is aangewezen dat de gemeente als houder van 167 aandelen deelneemt aan de jaarvergadering van de intergemeentelijke vereniging Veneco, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De agenda en elk van de afzonderlijke punten van de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de Intergemeentelijke Vereniging Veneco die plaatsvindt op 11 juni 2020 worden goedgekeurd:

1.Akteneming/goedkeuring verslag buitengewone algemene vergadering dd. 12 december 2019.

2.Jaarverslag 2019 Raad van bestuur

3.Balans, resultatenrekening, toelichting en verwerking van het resultaat

4.Verslag van de Commissaris

5.Goedkeuring van het jaarverslag, de balans, de resultatenrekening, de toelichting en de verwerking van het resultaat

6.Goedkeuren statutenwijziging, die na goedkeuring door de Vlaamse Regering of het verstrijken van de goedkeuringstermijn uitwerking zal vinden met ingang van 1 juli 2020

7.Goedkeuring toetreding nieuwe vennoten (Cultuuregio Leie Schelde; OCMW Assenede; Solva)

8.Verlenen van kwijting aan de bestuurders

9.Verlenen van kwijting aan de commissaris

10.Aanstellen commissies

11.Benoeming en desgevallend ontslag van bestuurders en deskundigen

 

Artikel 2.

Aan de vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem, houder van 167 aandelen, die zal deelnemen aan de  Algemene Vergadering van de Intergemeentelijke Vereniging Veneco die plaatsvindt op 11 juni 2020 om 18.00u. in Brouwerij Huyghe - Geraardbergsesteenweg 4B - 9090 Melle, wordt het mandaat gegeven om,

Er aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen om de agendapunten van de Buitengewone Algemene Vergadering uit te voeren.

Deel te nemen aan elke latere Buitengewone Algemene Vergadering met dezelfde dagorde, in geval de op 11 juni 2020 geplande Algemene Vergadering niet rechtsgeldig zou kunnen beraadslagen en daarbij aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten te ondertekenen en in het algemeen, het nodige te doen om de agendapunten van de Buitengewone Algemene Vergadering te realiseren.”

 

Artikel 3.

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van de hierbij genomen beslissingen en deze over te maken aan de toezichthoudende overheid en er kennis van te geven aan Veneco, ter attentie van mevrouw Veronique Verstraeten, Panhuisstraat 1, 9070 Destelbergen.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

6.   INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - ZEFIER - ALGEMENE VERGADERING

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22°de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking

            Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, ihb art. 396 t.e.m. 464 betreffende de samenwerkingsverbanden met rechtspersoonlijkheid.

            De wet van 21 december 1994 betreffende sociale en diverse bepalingen, ihb artikel 180 betreffende de participatie van gemeenten in bedrijven voor productie, vervoer en distributie van energie.

            De statuten van cvba Zefier, ihb de artikelen 26, 27 & 28 betreffende de werking van de algemene vergadering

 

Feiten

            De gemeente is vennoot van de cvba Zefier.

            Per e-mailbericht van 17 maart jl. deelt Zefier mee dat een algemene vergadering wordt georganiseerd op 11 juni 2020 om 14.00u. in de Faculty Club te Leuven.

            De dagorde is als volgt samengesteld:

1.Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2019;

2.Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2019;

3.Goedkeuring van de jaarrekening 2019 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);

4.Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor;

5.Kennisname en bespreking van het bijzonder verslag van de raad van bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 5:102 WVV;

6.Besluit tot machtiging van de raad van bestuur om over te gaan tot uitgifte van nieuwe aandelen die niet evenredig aan het aantal uitgegeven aandelen binnen elke soort (rekeningsector) gebeurt; en

7.Volmacht.

            Aanduiding vertegenwoordiging : in de gemeenteraad van 27 maart 2019 werd Mevr. A. van Hoorebeke aangeduid om deel te nemen aan de algemene vergaderingen van Zefier voor de huidige legislatuur, de Heer P.T. van Hecke werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Argumentatie

            Het is aangewezen dat de gemeente als vennoot in de cvba Zefier aanwezig is op de algemene vergadering van Zefier, dit met het oog op deelname aan alle beraadslagingen en stemmingen, de goedkeuring van alle voorstellen met betrekking tot de agenda, de ondertekening van alle akten, stukken, notulen, aanwezigheidslijsten en in het algemeen, het nodige te doen.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

Na onderzoek van de documenten die bij de oproeping gevoegd zijn, geeft de gemeenteraad goedkeuring aan de dagorde en alle afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van de cvba Zefier van 11 juni 2020, zijnde:

1.Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2019;

2.Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2019;

3.Goedkeuring van de jaarrekening 2019 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);

4.Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor;

5.Kennisname en bespreking van het bijzonder verslag van de raad van bestuur opgesteld overeenkomstig artikel 5:102 WVV;

6.Besluit tot machtiging van de raad van bestuur om over te gaan tot uitgifte van nieuwe aandelen die niet evenredig aan het aantal uitgegeven aandelen binnen elke soort (rekeningsector) gebeurt; en

7.Volmacht.

 

Artikel 2:

Aan de vertegenwoordiger van de gemeente Maldegem wordt mandaat verleend om op de algemene vergadering van de cvba Zefier op 11 juni 2020:

- aan alle beraadslagingen en stemmingen deel te nemen, alle voorstellen met betrekking tot de agenda goed te keuren, alle akten, stukken, notulen ,aanwezigheidslijsten te ondertekenen in het algemeen het nodig te doen en te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

- deel te nemen aan elke latere algemene vergadering met dezelfde dagorde in geval de eerste algemene vergadering niet rechtsgeldig zou kunnen beraadslagen.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

7.   INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKINGSVERBANDEN - IMEWO - ALGEMENE VERGADERING

 

 

Dit punt wordt verdaagd.

 

Reden: Het dossier is niet volledig.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

8.   AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN EEN STILSTAAN- EN PARKEERVERBOD IN DE OUDE STAATSBAAN TER HOOGTE VAN DE SPOORWEGOVERGANG

 

Juridische gronden

          Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

            Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976
Hierin worden de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

            Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

            Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

            Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer.

 

Feiten

          Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat de signalisatie ter hoogte van de spoorwegovergang gelegen in de Oude Staatsbaan, niet altijd zichtbaar is door geparkeerde voertuigen (zie foto 1 in de bijlage). In het kader van de verkeersveiligheid is het noodzakelijk dat de verkeersborden te allen tijde zichtbaar zijn voor de weggebruikers op wie ze betrekking hebben.

          Om de veiligheid voor de zachte weggebruikers ter hoogte van de overwegen gelegen in de Gentse Steenweg en de Oude Staatsbaan te verhogen, werden er in de periode februari - maart 2020 infrastructurele maatregelen ingepland (aanbrengen velostrail). De werken aan de overweg in de Oude Staatsbaan werden inmiddels afgerond. De werken aan de overweg in de Gentse Steenweg zijn gestart op 9 maart 2020 en zijn ondertussen ook afgerond.

          Het is verboden een voertuig te laten stilstaan of te laten parkeren op elke plaats waar het duidelijk een gevaar zou kunnen betekenen voor de andere weggebruikers of waar het hen onnodig zou kunnen hinderen, inzonderheid op minder dan 20 meter voor de verkeerslichten buiten de kruispunten. Hieronder vallen ook de verkeersknipperlichten aan overwegen.

          Daarnaast stelt zich het probleem dat geparkeerde voertuigen tussen de verkeerslichten in geparkeerd staan, waardoor het signaal niet kan worden waargenomen bij het oprijden van de rijbaan.

 

Argumentatie

          Verkeerslichten en verkeersborden dienen te allen tijde zichtbaar te zijn voor de weggebruikers op wie ze betrekking hebben. Ondanks dat een stilstaan- en parkeerverbod (althans vóór de verkeersknipperlichten) een bevestiging zou betekenen van de wegcode, lijkt het aangewezen om dit verbod nogmaals te accentueren door middel van signalisatie. Tevens stelt zich het probleem dat geparkeerde voertuigen tussen de verkeerslichten in geparkeerd staan, waardoor het signaal niet kan worden waargenomen bij het oprijden van de rijbaan.

Omwille van bovenstaande redenen wordt het stilstaan en parkeren verboden op de volgende locaties (zie inplantingsplan in bijlage 3):

          Zijde pare nummers, rijrichting Balgerhoeke:

Vanaf het kruispunt Oude Weg (28 meter voor het verkeersknipperlicht) tot aan verlichtingspaal met nummer 10;

          Zijde onpare nummers, rijrichting Adegem:

Vanaf ongeveer 20 meter voor het verkeersknipperlicht (net voor de oprit van de woning met huisnummer 45) tot aan de betonnen omheining net voorbij de oprit van de woning met huisnummer 37.

          Bijkomend werd door de dienst mobiliteit opgemerkt dat er ter hoogte van de spoorwegovergang te veel verkeersborden op één paal werden bevestigd (zie foto 1 in de bijlage). De veelheid aan verkeersborden zijn voor de weggebruikers vaak verwarrend en onduidelijk. Om die reden stelt de dienst mobiliteit voor om de verkeersborden te herschikken.

          De invoer van een stilstaan- en parkeerverbod dient in een aanvullend reglement te worden opgenomen.

          Dit besluit is een eerste besluit rond deze materie. Er zullen in de toekomst bijkomende besluiten volgen voor gelijkaardige situaties.

 

Adviezen

          Advies mobiliteit: gunstig

Tussenkomst raadsleden

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             door schepen Jason Van Landschoot (Open Vld)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullend reglement op het wegverkeer houdende de invoer van een stilstaan- en parkeerverbod in de Oude Staatsbaan ter hoogte van de spoorwegovergang goed.

 

Artikel 2:

Op de volgende plaatsen wordt het stilstaan en parkeren verboden:

          Oude Staatsbaan:

          Zijde pare huisnummers:

          Vanaf het kruispunt met de Oude Weg tot en met de verlichtingspaal nr. 10

          Zijde onpare huisnummers:

          Vanaf voor de oprit van de woning met het huisnummer 45 tot en met de betonnen omheining net voorbij de oprit van de woning met het huisnummer 37.

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van de verkeersborden E3 zoals voorzien in het artikel 70.2.1.1° van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Dit reglement zal ter kennisgeving worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 4:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt een afschrift van dit besluit gezonden aan:

          De heer Procureur des Konings

          De Zonechef van de Lokale Politie

          Vzw Stoomcentrum

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

9.   AANPASSING HUISHOUDELIJK REGLEMENT INITIATIEF BUITENSCHOOLSE OPVANG (IBO)

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

            Het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid.

            De beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2019 inzake de strategische meerjarenplanning 2020-2025, meer bepaald 6-01-06-03: inzetten op een ruimer vrijetijdsaanbod na school.

            Het Decreet houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten, bekrachtigd door de Vlaamse regering op 3 mei 2019 en verschenen in het Belgisch Staatsblad op 27 juni 2019.

 

Feiten

          Het college van burgemeester en schepenen nam in zitting van 4 februari 2020 een standpunt in over de organisatie van de zomerwerking. Enerzijds werd beslist om de organisatie van de speelpleinwerking uit te breiden van halve dagen naar volle dagen en anderzijds werd de doelgroep van de IBO voor deze zomer beperkt tot kinderen van 2,5 tot 6 jaar.

          De organisatie van een speelpleinwerking nieuwe stijl en het beperken van de doelgroep voor de buitenschoolse opvang tijdens de grote vakantie veronderstelt een aanpassing van het huishoudelijk reglement IBO. Omdat deze aanpassing in sommige gevallen in het nadeel kan zijn van de gebruikers moet deze aanpassing minimaal twee maanden voor het ingaan van de nieuwe regeling kenbaar gemaakt worden aan de gebruikers, dus voor eind april 2020.

 

Argumentatie

             De wijzigingen die voorliggen gaan in essentie om het beperken van de doelgroep voor het IBO tijdens de grote vakantie tot kleuters van eerste tot en met derde kleuterklas en kinderen die pas in de loop van dit jaar de leeftijd van 6 jaar zullen bereikt hebben. De instroomleeftijd naar kleuterklas is immers variabel en op deze jonge leeftijd zijn er nog een aantal kinderen die niet of onvoldoende rijp zijn.

             De voorrangsregeling zoals die voorzien was/is in het bestaande reglement blijft behouden. (voorrangsregeling: art.2.2.2.1. en 2.2.2.2.: voor gewoontegebruikers en kinderen uit de leeftijd van 2,5 tot 6 jaar)  Deze voorrangsregeling voor de jongste doelgroep is decretaal voorzien en valt te verdedigen vanuit het standpunt dat ouders van kinderen van minder dan 4 jaar alleen IBO hebben als mogelijkheid voor vakantie-opvang. Ouders van kinderen van 4 tot en met 6 jaar kunnen kiezen voor speelpleinwerking en/of IBO.

 

             Bij de aanpassing van het huidige huishoudelijk reglement wordt ook de wijze van verplaatsing in Adegem voorgelegd ter aanpassing. De verwijzing naar de elektrische bolderkar (hierna stint)  en de elektrische trein worden geschrapt en vervangen door een aangepast vervoersmiddel. (artikel 2.7.1). Deze Stint mag immers voorlopig nog niet opnieuw gebruikt worden. (Hij is 10 cm te breed om toegelaten te worden tot de openbare weg en er bestaan in België verder geen veiligheidsvoorschriften). Door te werken met een 'aangepast vervoersmiddel' kan gewerkt worden met de elektrische trein of een ander alternatief.

 

Tussenkomsten

             door raadslid Annelies Lammertyn (CD&V)

             Schepen Nicole Maenhout (Open Vld) antwoordt.

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             Schepen Glenn Longeville (Open Vld) antwoordt.

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

             Schepen Nicole Maenhout (Open Vld) antwoordt.

 

Besluit

 

20 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

7 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger en Leandra Decuyper

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad wijzigt het huishoudelijk reglement van 'Initiatief Buitenschoolse Opvang De Zandloper en stelt het gewijzigde reglement vast als volgt:

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

INITIATIEF BUITENSCHOOLSE OPVANG DE ZANDLOPER

 

Inhoud

 

1ALGEMENE INFORMATIE

1.1 Organisator2

1.2Kinderopvanglocaties en verantwoordelijke2

1.3Telefoon in geval van nood3

1.4Kind en Gezin3

 

2HET BELEID

2.1De aangeboden kinderopvang3

2.1.1Het pedagogisch beleid3

2.1.2Afspraken over eten4

2.1.3Afspraken over verzorging4

2.1.4Afspraken mbt huiswerk4

2.1.5Afspraken foto’s in de opvang4

2.1.6Afspraken over opvolging van de kinderen4

2.2 Inschrijving en opname

2.2.1Inschrijving en voorrangsregeling tijdens het schooljaar5

2.2.2Inschrijving en voorrangsregeling tijdens een vakantieperiode5

2.2.2.1Regeling tijdens krokus-en paasvakantie en herfst- en kerstvakantie5

2.2.2.2Regeling tijdens de grote vakantie6

2.3Wanneer breng en haal je jouw kind7

2.3.1Breng- en haalmomenten7

2.3.2Personen die je kind kunnen afhalen7

2.3.3 Zelfstandig de opvang verlaten of aankomen op de opvang7

2.3.4Echtscheidingen en nieuw samengestelde gezinnen7

2.4Ziekte of ongeval van een kind8

2.5Medicatie8

2.6Kledij en verzorging9

2.7De veiligheid9

2.7.1Afspraken over verplaatsing9

 

3RECHT VAN HET GEZIN

3.1Ouders mogen altijd binnen10

3.2Je mag een klacht uiten10

3.3Respect voor de privacy en bescherming van de persoonlijke levenssfeer11

 

4ANDERE DOCUMENTEN

4.1Verzekeringen11

4.2Inlichtingenfiche en aanwezigheidsregister11

4.3Kwaliteitshandboek12

 

5 WIJZIGINGEN IN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT

 

6 TOT SLOT

 

 

1ALGEMENE INFORMATIE

 

1.1Organisator

Gemeentebestuur Maldegem is de organisator van de hieronder opgesomde kinderopvanglocaties. De contactpersonen zijn de burgemeester en de bevoegde schepen. Zij zijn te bereiken na afspraak. Hun gegevens worden vermeld in bijlage.

 

Rechtsvorm: Gemeentebestuur

Ondernemingsnummer: 0207.448.554

Adres: Marktstraat 7

9990 Maldegem

Telefoon: 050/72.89.30

E-mail: college@maldegem.be

Website: www.maldegem.be

 

1.2Kinderopvanglocaties en verantwoordelijke

De dagelijkse leiding is in handen van de verantwoordelijke Inge Caene. Als leidinggevenden coördineert zij de werking van de kinderopvang. De verantwoordelijke is te bereiken in IBO Adegem, hetzij op vastgestelde uren en/of dagen, hetzij op afspraak. Dit kan telefonisch, per mail of door een bezoek ter plaatse.  De gegevens worden in bijlage vermeld. 

 

Bij tijdelijke afwezigheid van de leidinggevende kunnen ouders terecht bij de kinderbegeleiders of bij de organisator, de burgemeester en/of de bevoegde schepen.

 

De buitenschoolse opvang IBO De Zandloper wordt georganiseerd op twee locaties, namelijk Adegem en Maldegem.

 

Naam: IBO De Zandloper Adegem

Adres: Zandakkers 16

9991 Maldegem

Telefoon:050/71.58.45

E-mail:ibo@maldegem.be

Website:www.maldegem.be/ibo/

Maximum aantal kinderen tijdens het schooljaar : 36

Maximum aantal kinderen tijdens vakantieperiodes : 70

 

Naam: IBO De Zandloper Maldegem

Adres: Gidsenlaan 39

9990 Maldegem

Telefoon:050/72.89.75

E-mail:ibo@maldegem.be

Website:www.maldegem.be/ibo/

Maximum aantal kinderen tijdens het schooljaar : 15

Géén opvang tijdens de schoolvrije- en vakantiedagen: dan gaat de opvang door in IBO De Zandloper Adegem.

 

IBO De Zandloper is elke schooldag open van 6u30 tot 9u en van 15u tot 18u30, op woensdagnamiddag zijn we open van 11u30 tot 18u30.

 

Op schoolvrije- en vakantiedagen van Maldegemse scholen is IBO De Zandloper Adegem doorlopend open van 6u30-18u30.  Breng de opvang tijdig op de hoogte indien u opvang wenst op een schoolvrije dag.

 

De kinderopvanglocaties zijn gesloten op feestdagen.  Het IBO maakt jaarlijks, uiterlijk op 31 december, de vakantiedata/sluitingsdata van volgend jaar bekend, via een schriftelijke mededeling of per mail.  Een eerste sluitingsdag valt ten vroegste één maand nadat je deze brief of mail kreeg.  U kunt deze sluitingsdagen (evenals boekingsdagen) terugvinden op de gemeentelijke website : www.maldegem.be/ibo/   De lijst met de sluitingsdagen en de vakantieperiodes is steeds beschikbaar op het bureau van de verantwoordelijke.

 

Extra sluitingsdagen kunnen worden vastgelegd en worden, behoudens overmacht, minstens één maand op voorhand meegedeeld in een brief of per mail. 

 

1.3Telefoon in geval van nood

In geval van nood kan je de lokale politie opbellen op het nummer 112 als de opvang gesloten is, dit is  voor 6u30  ’s morgens en na 18u30 ’s avonds, in het weekend en op sluitingsdagen. Zij zullen contact opnemen met de ambtenaar noodplanning wanneer er zich een crisis voordoet.

Bel dit nummer enkel in uitzonderlijke noodgevallen.

 

1.4Kind en Gezin

Gemeentebestuur Maldegem heeft een vergunning voor de kinderopvanglocaties en voldoet aan de wettelijke voorwaarden die de overheid stelt.

 

Naam: Kind en Gezin

Adres: Hallepoortlaan 27

1060 Brussel

Telefoon: 078/15.01.00

E-mail: info@kindengezin.be

Website: http://www.kindengezin.be/formulieren/contact.jsp

 

2HET BELEID

 

2.1De aangeboden kinderopvang

IBO De Zandloper staat open voor alle kinderen vanaf 2,5 jaar die naar school gaan in onze gemeente of die in de gemeente Maldegem wonen, dit tot einde lagere school. Enkel tijdens de grote vakantie staat het aanbod enkel open voor peuters die gestart zijn op school tot en met derde kleuterklas.

 

De opvang staat open voor alle culturen, schoolnetten en overtuigingen, waardoor we gelijke kansen voor alle gebruikers kunnen garanderen. We zorgen ervoor dat kinderen uit kansarme gezinnen in het IBO kunnen opgevangen worden.

 

Een kind kan niet opgevangen worden in de buitenschoolse opvang als hij voor de betreffende vakantieperiode nog niet naar school ging.  Dan dient nog beroep gedaan worden op het kinderdagverblijf, onthaalouder,..

 

2.1.1Het pedagogisch beleid

De werking van onze opvang vertrekt vanuit een pedagogische beleid dat gedragen wordt door iedere medewerker. Het pedagogisch beleid is een leidraad en houvast in de dagelijkse werking en steunt op acht pijlers:

1. Non-discriminatie: Het is onze bedoeling elk kind, waar en hoe het ook geboren is of opgroeit, zoveel mogelijk kansen te bieden zonder een onderscheid te maken in leeftijd of geslacht; in ideologische, filosofische of godsdienstige overtuiging; in ras of geaardheid of in (vermogens)toestand van de betrokkene. Van daaruit hebben wij respect voor de menselijke waardigheid en diversiteit in onze opvang.

2. Warmte en geborgenheid: Wij willen elk kind met de nodige aandacht, liefde, warmte en geborgenheid omringen zodat het zich thuis voelt in de opvang.

3. Ontwikkeling en zelfredzaamheid: We streven op alle vlakken naar optimale ontplooiing door de ontwikkeling en zelfredzaamheid van de kinderen te stimuleren. Elk kind krijgt de kans om zijn talenten te ontwikkelen.

4. Keuzevrijheid: De opvang in grote groepen wordt vermeden.  Kinderen worden opgesplitst in subgroepen.   We werken regelmatig met leeftijdsgemengde groepen omdat dit de sociale ontplooiing van de kinderen ten goede komt.  We willen een gevarieerd spelaanbod aanbieden waarbij keuzevrijheid belangrijk is.

Er is spelmateriaal aanwezig in de opvang zowel voor kleuters, als voor de kinderen uit de lagere school.

We verwachten dat kinderen zorg dragen voor dit materiaal.  Wie opzettelijk iets vernielt, moet dit vergoeden.  U wordt als ouder van dergelijke incidenten op de hoogte gebracht.  Wie wil spelen moet ook opruimen ! Het spelmateriaal heeft in de opvang een vaste opbergplaats en dit in doorzichtige bakken. Op die manier is het aanbod voor de kinderen ook visueel zichtbaar.

5. Veiligheid en structuur: De Zandloper heeft als hoofddoel de kinderen goed en wel op te vangen en te verzorgen volgens een bepaalde structuur in een veilige omgeving en een kindvriendelijke infrastructuur.

6. Eigenheid van de kinderen: In de opvang moet elk kind zich goed voelen. Het welbevinden en de betrokkenheid van zowel kinderen als ouders dragen we hoog in het vaandel. De eigenheid van elk kind wordt gerespecteerd.

7. Zorg individualiseren: We spelen in op de individuele behoeften van het kind en houden rekening

met wat elk kind nodig heeft. 

8. Samenwerking met de ouders: Omdat je als ouder je kind het best kent en zijn belangrijkste vertrouwensfiguur bent, hechten wij veel belang aan onze samenwerking. Jouw ervaring en kennis is nodig om ons aanbod af te stemmen op de eigenheid van je kind. De ouders worden daarom nauw bij het opvanggebeuren betrokken in een persoonlijke en vertrouwelijke sfeer. Er zijn verschillende momenten van informatieoverdracht, bevragen van meningen, wensen en overleg.

 

Voor meer informatie over het gevoerde pedagogische beleid en de wijze waarop dit pedagogisch klimaat wordt aangeboden in de opvang, kan je steeds terecht bij de kinderbegeleiders of de verantwoordelijke.

Je kan ook steeds een kijkje nemen in het kwaliteitshandboek bij de verantwoordelijke.

 

2.1.2Afspraken over eten

Het ontbijt : Je kind eet bij voorkeur een ontbijt thuis.  In overleg met de verantwoordelijke kan het ook een meegebracht ontbijt in de opvang eten, dit  bij voorkeur voor 7u30.

 

Het middagmaal : Op woensdagen, schoolvrije – en vakantiedagen brengt je kind boterhammen mee en iets om te drinken. In het IBO wordt géén eten opgewarmd.

 

Tussendoortjes : Tijdens vakantiedagen kan om 9u30 en 15u30 een tussendoortje (iets om te eten en om te drinken) worden genuttigd. Dit dienen de ouders zelf mee te geven.  Naschools krijgen kinderen ook de mogelijkheid om een eigen meegebracht vieruurtje op te eten.

 

Kinderen mogen doorlopend water drinken, we vragen géén frisdrank of snoep mee te geven.

 

Heeft je kind een allergie voor bepaalde voedingstoffen – ook al wordt er vanuit het IBO geen voeding meer aangeboden – is het toch belangrijk dat we dit duidelijk weten.  Dit vooral in kader van een activiteit met voeding of bij een traktatie voor een verjaardag of een andere gelegenheid.

 

2.1.3Afspraken over verzorging

Is uw kindje nog niet volledig zindelijk, voorzie het dan van voldoende reservekledij.  We vragen ook vriendelijk om alle reservekledij van de opvang, na gebruik te wassen en terug te bezorgen..

 

We vinden het ook een zaak van de ouders om hun verantwoordelijkheid te nemen en de elementaire hygiëne te waarborgen bij hun kinderen.

 

Kinderen komen spelen! Voorzie gemakkelijke kledij die tegen een stootje kunnen en vuil mogen worden.

Denk eraan om kledij, boekentas, brooddoos….te naamtekenen. Zo raakt alles vlugger terug bij zijn oorspronkelijke eigenaar.

 

2.1.4Afspraken mbt het huiswerk

In de opvang is er een aparte ruimte voorzien om het huiswerk te maken.  Dit gebeurt onder toezicht van een kinderbegeleider.  Het is echter niet de bedoeling dat het huiswerk door de begeleiding wordt verbeterd.  Evenmin kunnen zij professionele hulp aanbieden bij vragen of moeilijkheden..  Daarom wordt aan de ouders gevraagd het gemaakte huiswerk steeds na te zien.  Wie zich tijdens de huiswerkbegeleiding niet kan gedragen of steeds de anderen stoort, wordt verwijderd en dient zijn huistaak thuis te maken.

 

2.1.5 Afspraken foto’s in de opvang

Soms worden er foto’s van de kinderen genomen tijdens activiteiten, uitstappen,…

Deze foto’s worden gebruikt voor publicatie in o.a. de gemeentelijke infokrant, een folder,...

Ouders kunnen weigeren om hun kind te laten fotograferen en/of filmen.  Wij vragen ouders uitdrukkelijk dit duidelijk te vermelden op de schriftelijke overeenkomst.

 

2.1.6Afspraken over opvolging van de kinderen

Wij observeren de kinderen tijdens de eet-, de rust-, vrije en aangeboden spelmomenten… en bespreken dit op team. Daarnaast brengen we ook het welbevinden en de betrokkenheid van de kinderen in kaart aan de hand van het zelfevaluatie-instrument van kinderen in de groepsopvang. Zo volgen we hun ontwikkeling op en weten we of je kind zich goed voelt. Als we denken dat jouw kind het moeilijk heeft met een bepaald aspect van de ontwikkeling, dan zeggen we dat en bekijken we in overleg hoe we dit verder samen kunnen aanpakken.

 

 

2.2Inschrijving en opname

 

2.2.1 Inschrijving en voorrangsregeling tijdens schooljaar

 

Inschrijving-opmaak dossier

Je maakt een afspraak met de verantwoordelijke voor een intake gesprek. Ondertussen kan je als ouder de nodige inschrijvingsdocumenten (inlichtingenfiche en schriftelijke overeenkomst) invullen via de gemeentelijke website. Verder dien je ook jezelf en je kind(eren) éénmalig online te registreren via www.maldegem.be/webshop.

Enkel wanneer deze documenten ingevuld zijn en je langs kwam voor een intake gesprek kan je kind gebruik maken van de opvang.

Tijdens het intake gesprek wordt het huishoudelijk reglement en schriftelijke overeenkomst besproken en ondertekend. Er wordt een rondleiding verzorgd in de opvang waarbij de ouders en het kind kennis maken met de infrastructuur en de teamleden die op dat moment aanwezig zijn.

 

Wachtlijst

Nieuwe inschrijvingen worden toegelaten zolang de maximaal toegelaten capaciteit niet gehaald wordt.  Als er geen vrije plaats is en je kindje niet onmiddellijk kan worden ingeschreven, wordt je opvangvraag op de wachtlijst genoteerd.  Op deze wachtlijst worden de ouders in volgorde van aanmelding genoteerd.

 

Wanneer er een plaats vrijkomt en er zijn meerdere vragen naar opvang wordt de volgorde van de wachtlijst gerespecteerd, met in acht name dat broers/zusjes van kinderen die reeds naar De Zandloper komen voorrang hebben op andere kinderen.  Van deze volgorde kan eventueel afgeweken worden al naar gelang eventuele dagdelen die vrij komen en die tegemoet komen aan een bepaalde vraag.

 

Afwezigheden

Wanneer je kind niet naar de opvang komt tijdens het schooljaar, moet je op voorhand verwittigen.

Dit om onnodig zoekwerk en tijd te verliezen op school door het zoeken naar een kind dat uiteindelijk al

werd afgehaald.

 

2.2.2 Inschrijving en voorrangsregeling tijdens een vakantieperiode

 

2.2.2.1.Regeling tijdens krokus- en paasvakantie en herfst- en kerstvakantie

IBO De Zandloper Adegem biedt tijdens deze vakanties opvang aan voor kinderen

-vanaf de peuterklas(die gestart zijn op school) tot einde lagere school

-kinderen dienen ofwel naar school te gaan in onze gemeente of die in de gemeente Maldegem te wonen.

 

Boekingen tijdens krokus- en paasvakantie en herfst- en kerstvakantie :

Tijdens deze vakanties kan er geboekt worden met voorrangsregeling : dit betekent dat er reeds de vrijdag voorafgaand op de zaterdag van 6u30-18u30 geboekt kan worden.  Wordt er niet voldaan aan deze voorrangsregel dan kan er pas vanaf de zaterdag om 9uur, dit zolang de maximaal toegelaten capaciteit niet gehaald wordt, geboekt worden.

 

Voorrangsregeling tijdens krokus- en paasvakantie en herfst- en kersvakantie:

Peuters die gestart zijn op school tot en met derde kleuterklas

voorrang wordt gegeven aan gewoonte-gebruikers.

Je bent een gewoonte-gebruiker als je kind minstens één keer per week naar de opvang komt tijdens het schooljaar. Dit wil zeggen indien je kind één keer per week naar de opvang komt, maar je deze opvang vaak afgebeld hebt, dat je niet meer voldoet aan deze voorwaarde.

Deze voorrangsregeling is enkel de dag voor de start van de boeking geldig, dit vanaf 6u30 tot 18u30

 

2.2.2.2.Regeling tijdens de grote vakantie

IBO De Zandloper Adegem biedt tijdens deze vakantie enkel opvang aan :

Peuters die gestart zijn op school tot en met derde kleuterklas – alle oudere kinderen kunnen terecht in de speelpleinwerking.

 

Binnen de kleutergroep kunnen er volgende keuzes gemaakt worden :

*voor kinderen tem 3 jaar kan je enkel opvang kiezen in IBO De Zandloper

voormiddag IBO De Zandloper  en/of

namiddag IBO De Zandloper

*voor kinderen die in het huidig jaar 4 jaar worden of ouder en nog kleuter zijn kunnen volgende keuzes gemaakt worden :              voormiddag IBO De Zandloper en/of

namiddag IBO De Zandloper

en volgens keuze kan dit gecombineerd worden met de speelpleinwerking

voormiddag speelplein en/of

namiddag speelplein

 

IBO De Zandloper biedt ook voor de start van de speelpleinwerking of na het einde van de speelpleinwerking opvang aan.  Dit wordt verrekend volgens begonnen half uur idem als tijdens schooljaar en dient niet geboekt te worden. 

 

Om te boeken tijdens de grote vakantie in IBO De Zandloper Adegem gaat dit dus over de leeftijdsgroep die allemaal tot de voorrangsgroep behoren, er wordt bijgevolg géén dag vooraf gestart met de boekingen.  De boekingen gaan door op de zaterdag vanaf 9uur via www.maldegem.be/webshop.

 

Opvangplan tijdens een vakantieperiode

Voorwaarden voor elke inschrijving/reservering:

-Administratief dossier moet volledig in orde zijn !

-De inschrijving gebeurt door de ouders zelf (geen familie, vrienden)

-U hebt geen openstaande facturen

-De reservatie gebeurt volgens de geldende voorrangsregels

 

Tijdens de vakantieopvang vragen we om vooraf een plaats te reserveren voor die dagen waarop je kind nood heeft aan opvang.  Een maand voorafgaande de te boeken vakanties ontvangen alle ouders van de ingeschreven kinderen in de opvang een uitnodiging tot boeken via brief of mail. Hierin wordt de datum waarop de boekingen starten duidelijk vermeld.  Ouders van wie de kinderen een voorrangsregel hebben, kunnen een dag eerder boeken (uitgezonderd voor de grote vakantie dan gaat de start van de boekingen door op zaterdag vanaf 9uur). De boekingsdata zullen analoog verlopen met de boekingsdata van de sportkampen. Op deze manier kan u als ouder een hele vakantie voor uw kind boeken binnen hetzelfde programma en op dezelfde datum. 

 

De inschrijvingsprocedure tijdens een vakantieperiode

Tijdens vakantieperiodes dienen de gewenste opvangdagen vooraf online geboekt te worden. Deze procedure verloopt als volgt :

de inschrijving gebeurt via de website van de gemeente www.maldegem.be/webshop

u ontvangt via mail een bewijs van inschrijving.  Zodra u dit bewijs hebt ontvangen, is de

opvangplaats definitief.  Alleen dit bewijs telt als inschrijving.  Het is dan ook belangrijk dat u dit bewijs goed bijhoudt zodat u dit bij eventuele betwisting kan voorleggen.

 

Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om na te gaan of ze een bevestiging van inschrijving al dan niet ontvangen hebben.

De boekingen voor de vakantieperiodes zijn bindend en kunnen enkel geldig geannuleerd worden indien aan volgende voorwaarde voldaan wordt :

je bezorgt een attest van ziekte van het ingeschreven kind

Dit attest bereikt de IBO binnen de 5 werkdagen te rekenen vanaf de eerste dag van afwezigheid en de annulatie spreekt voor de periode zoals vermeld wordt op het attest van ziekte

Indien de annulatievoorwaarde niet is vervuld, wordt de dag(en) aangerekend als boete zoals gereserveerd werd. Uitzonderlijke vragen ivm annulatie kunnen voorgelegd worden aan het College.

2.3Wanneer breng en haal je jouw kind

 

2.3.1 Breng- en haalmomenten

De ouders zijn verplicht hun kinderen te begeleiden tot in het lokaal van de opvang.  Op het einde van de dag wordt aan de ouders gevraagd om de genoten prestaties na registratie goed te keuren.

De aanwezigheid van kinderen wordt op ieder moment van de dag bijgehouden in een aanwezigheidsprogramma.  Dit programma dient als basis voor de facturatie.

 

Als ouder heb je toegang tot alle lokalen waar je kind verblijft.  Binnen de afgesproken dag- en uurregeling mag je je kind op elk moment brengen of afhalen.

 

Tijdens de breng- en haalmomenten kan je (schriftelijk of mondeling) informatie uitwisselen met de kinderbegeleiders of de leidinggevende.

 

Het is noodzakelijk dat je de openingstijden van de opvang respecteert. Aangezien wij om 18u30 sluiten, is het van belang om je kind ten laatste vijf minuten voor sluitingstijd af te halen zodat er nog tijd is om informatie uit te wisselen. Bij laattijdige afhaling krijg je eerst een verwittiging en bij verdere vaststelling van misbruik wordt een boete aangerekend van €10 per begonnen half uur. Bij herhaaldelijk laattijdig afhalen zullen wij je vragen om een andere oplossing te zoeken. Indien je niet meewerkt, kan dit leiden tot het beëindigen van de opvang.

 

Kan je je kind niet afhalen voor sluitingstijd?  En kan je niemand contacteren om je kind voor jou op te halen? Bel dan naar de kinderopvanglocatie waar je kind verblijft. We zoeken dan samen een oplossing.

 

2.3.2 Personen die je kind kunnen afhalen

Er worden duidelijke afspraken gemaakt in verband met de personen aan wie het kind bij afhaling mag worden toevertrouwd en de regeling die getroffen wordt in het geval iemand anders het kind komt afhalen. Enkel de personen van wie de naam op de inlichtingenfiche staat, mogen je kind in de opvang komen halen. Als er toch een andere persoon je kind komt afhalen, verwittig je steeds schriftelijk  de kinderbegeleiders of de verantwoordelijke en geef je door wie je kind komt afhalen en wanneer (documenten hiervoor zijn aanwezig in de opvang).  Indien het kind niet kan afgehaald worden door de ouders of de personen aan wie het kind bij afhaling mag worden toevertrouwd of indien wij de ouders of contactpersonen niet kunnen bereiken, wordt de politie ingeschakeld.

 

Het kind wordt door ons nooit meegegeven met een vreemde persoon.  De identiteit van de persoon die het kind komt ophalen kan gevraagd en genoteerd worden.

 

2.3.3 Zelfstandig de opvang verlaten of aankomen op de opvang

Wanneer je kind zelfstandig naar de opvanglocatie komt, bezorg je hiervoor een schriftelijke toestemming aan de verantwoordelijke.

Wanneer je toelaat dat je kind de opvanglocatie zelfstandig verlaat, dan bezorg je hiervoor eveneens een schriftelijke toestemming aan de verantwoordelijke of vul je dit onder het luikje toestemming voor het zelfstandig verlaten van de opvang bij de schriftelijk overeenkomst in.

Je kind is zo verzekerd voor lichamelijke ongevallen op de kortste weg van en naar de opvanglocatie.

Je kan enkel gebruik maken van deze verzekering als je kind de kortste weg volgt, anders komt de verzekering niet tussen voor eventuele vergoedingen.

 

2.3.4 Echtscheiding en nieuw samengestelde gezinnen

Kinderen van gescheiden ouders vormen zeker geen uitzondering.  Zowel kinderen als ouders kunnen door een moeilijke periode gaan.  Ouders komen dan wel eens met hun zorgen bij de opvang terecht.  Soms zijn ze het vertrouwen in de andere ouders kwijt en vrezen ze voor het welzijn van hun kind.  Als er tussen de ouders geen goede verstandhouding is of geen duidelijke afspraken bestaan, kan een kinderbegeleider in de opvang tussen twee vuren komen te staan.  Vooral in de beginperiode is er heel wat verwarring mogelijk.

 

Bij een echtscheiding hanteren wij steeds onderstaande principes:

-Zo lang de ouders samenwonen, hebben ze beiden alle rechten en alle plichten van ouders. Ze kunnen dus allebei het kind afhalen.

-Zonder rechterlijke uitspraak met een verblijfs- of omgangsregeling staan beide ouders op gelijke voet.

-Wanneer een ouder een kind naar de opvang brengt met het uitdrukkelijke verzoek het kind niet mee te geven aan de andere ouder, moet de opvang nagaan of er een rechterlijke uitspraak met een verblijfs- of omgangsregeling is. Als er zo’n regeling is, mag de andere ouder het kind alleen ophalen op de momenten waarop het kind bij hem/haar verblijft of wanneer hij/zij omgangsrecht heeft. Als zo’n regeling ontbreekt, kan de opvang niet weigeren het kind aan de andere ouder mee te geven. Wij zullen dan wel contact opnemen met de ouder die het kind gebracht heeft, wanneer de andere ouder het kind komt opeisen.

-Voor het aanvechten van de verblijfs- of omgangsregeling moet de ouder zich tot de rechtbank wenden. De kinderopvang volgt de rechterlijke uitspraak totdat er eventueel een andere regeling in een nieuw vonnis is vastgelegd.

-Wanneer de ouders gescheiden zijn en ze allebei het kind brengen of halen, dienen er twee schriftelijke overeenkomsten te worden opgemaakt.

-Omwille van veiligheidsredenen en privacy worden in principe geen details doorgegeven over de uren en dagen dat de kinderen aanwezig zijn in de opvang. Enkel op uitdrukkelijke vraag van de rechtbank kunnen administratieve gegevens worden doorgegeven. De kinderopvang is bereid om in te gaan op (ernstige) vragen van de ouders indien de kinderen worden afgehaald. De werking mag echter niet worden verstoord door het constant opbellen of aanspreken van de begeleidsters. Wij zullen steeds de noodzakelijke informatie aan de ouders doorgeven die betrekking heeft op het welzijn en de gezondheid van de kinderen. De dagelijkse dingen worden besproken met de ouder die de kinderen komt afhalen.

 

2.4Ziekte of ongeval van een kind

Is je kind ziek? Dan kan je kind niet in de opvang terecht. Zoek best vooraf een oplossing voor als je kind onverwacht ziek wordt. Een ziek kind heeft namelijk extra zorgen nodig die het niet kan krijgen in de opvang. Bovendien kan een ziek kind ook andere kinderen ziek maken. Voor de opvang van zieke kinderen kan je meestal terecht bij je ziekenfonds.

 

Meld alle medische problemen van je kind die we niet kunnen zien.  Zeker als we extra moeten opletten of er een gevaar kan zijn naar anderen. 

Is er een besmettelijke ziekte in de opvang ?  Dan verwittigt de opvang jou.  Om de privacy van de ouders en het kind te beschermen, zijn deze waarschuwingen anoniem.

 

Wordt je kind tijdens de dag ziek of heeft het een ongeval voor?  Dan belt de verantwoordelijke of één van de kinderbegeleiders je op. Samen maken jullie dan afspraken over de zorg van je kind. Soms moet je je kind zo snel mogelijk ophalen. Ben je niet bereikbaar? Dan bellen we één van de vertrouwenspersonen of je huisarts. In dit verband is het van belang dat ouders wijzigingen in verband met adres, telefoon of werkgever onmiddellijk doorgeven zodat de ouders te allen tijde bereikbaar zijn.

 

In bepaalde gevallen, wanneer het (levens)noodzakelijk is, zullen we onmiddellijk een arts en/of de hulpdiensten oproepen.  Wanneer dit zou gebeuren, brengen we je zo snel mogelijk op de hoogte.

In ernstige gevallen verwittigen we de hulpdienst en/of wordt je kind naar het ziekenhuis gebracht.  In de meeste gevallen is dit AZ Alma (Ringlaan 15, 9900 Eeklo)

Wanneer het kind het IBO moet verlaten met de hulpdiensten wordt er indien mogelijk iemand van het IBO meegestuurd, dit om het kind voldoende te kunnen gerust stellen en begeleiden.  Indien mogelijk wordt uw kind begeleid door de leidinggevende, indien dit op dat moment niet mogelijk is, wordt er een kinderbegeleider van dienst meegestuurd. 

 

Je betaalt voor alle kosten voor medische hulp die de kinderopvang maakt, behalve bij een ongeval.

 

Heeft je kind luisjes ? Dan kan je kind niet in de opvang terecht.  Luisjes zijn erg besmettelijk.

Zijn er luisjes vastgesteld in de opvang ? Dan verwittigt de opvang jou – er wordt een infoberichtje uitgehangen aan de inkomdeur. Ouders dienen het nodige te ondernemen om de luisjes of de neten te verwijderen bij het kind.  Indien blijkt dat het kind niet behandeld werd, en het kind verder met luisjes en neten naar de opvang komt, dan heeft de verantwoordelijke het recht om het kind te weigeren tot er geen luisjes of neten meer gevonden worden bij het kind.

 

2.5Medicatie

In principe wordt géén medicatie toegediend in de kinderopvang. Vraag daarom aan je arts om medicatie voor te schrijven die je zelf ‘s morgens en ’s avonds kan toedienen. De opvang geeft enkel medicatie als het echt nodig is en als het haalbaar is binnen de werking. We vragen om het steeds te melden wanneer je kind medicatie krijgt. 

 

Moet de opvang toch medicatie geven? Dan kan dat enkel op voorschrift van een arts of apotheker. Vraag daarom een attest aan de arts/apotheker en geef dit aan de kinderbegeleider. Op dit attest staat:

-naam van de medicatie

-naam of stempel van de arts/apotheker

-naam van het kind

-datum van aflevering en vervaldatum

-dosering en wijze van toediening

-wijze van bewaren

-einddatum en duur van de behandeling

 

2.6Kledij en verzorging

Voor de opvang op vakantiedagen trek je je kind gemakkelijke speelkledij en stevig schoeisel aan.

 

Om verloren voorwerpen te vermijden vragen we om jassen, boekentassen, brooddozen en andere voorwerpen te naamtekenen.  Gevonden voorwerpen kan je ophalen in het IBO tijdens de openingsuren.

 

Binnen de opvang wordt er geen verzorging toegepast in het kader van wassen en kleden van kinderen.  De kinderen dienen klaar voor school bij ons aan te komen.

 

Persoonlijke materialen vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de opvang.  GSM’s, mp3spelers,… passen niet in de opvang.

 

2.7De veiligheid

IBO De Zandloper zorgt voor een veilige opvang. Met een risico-analyse schatten we risico’s in en trachten we deze te voorkomen en weg te werken. De kinderopvang volgt de regels over brandveiligheid, voedselveiligheid, veilige speeltoestellen en speelterreinen…

 

De opvang is voorbereid op gevaar. Wij beschikken over een crisishandboek met een aantal procedures en actiekaarten die de stappen en de manier van communiceren vastleggen in geval van crisis. De crisis wordt zo snel mogelijk aan Kind en Gezin gemeld.

 

Grensoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd en bij inbreuk wordt snel opgetreden. Hiervoor voeren wij een preventief beleid en wordt een plan van aanpak door alle medewerkers onderschreven. Onder grensoverschrijdend gedrag verstaan wij ‘een situatie waarin een kind in relatie tot een persoon die aanwezig is in de kinderopvang, slachtoffer is of dreigt te worden van bedreigingen of geweld’. Elk signaal en/of vermoeden van grensoverschrijdend gedrag ten aanzien van een kind in de kinderopvang kan gemeld worden aan de verantwoordelijke. Elke melding wordt ernstig genomen, onderzocht en opgevolgd.

 

We zorgen voor een veilige toegang en voorkomen zo dat er iemand ongemerkt de kinderopvang binnenkomt. Mogen wij dan ook vragen je steeds aan te melden via het aanbelsysteem en bij het binnenkomen en weggaan de deur altijd goed te sluiten.

 

2.7.1Afspraken over verplaatsing

De verplaatsingen van en naar de school gebeuren op een veilige wijze en onder gepaste begeleiding van een ‘gemachtigd toezichthouder’.

’s Morgens wordt uw kindje van de opvang naar school gebracht.  Na schooltijd halen wij uw kindje op aan school en brengen het naar de opvang.  In onze locatie in Maldegem worden de kinderen te voet begeleid op het traject tussen school en IBO. In onze locatie in Adegem wordt het transport traject tussen school en de opvang afgelegd met een aangepast vervoersmiddel of bij overmacht te voet.

 

Daar wij het belangrijk vinden om voldoende toezicht te kunnen houden op de aanwezige kinderen tijdens het brengen/afhalen van school, vragen we om geen andere vervoersmiddelen mee te geven aan de kinderen (fiets, step, rolschaatsen,…)  Dit kan uitzonderlijk als de kinderen dergelijk vervoersmiddel nodig hebben op school.  Maar ook hier vragen we u vriendelijk om dit zelf op school te bezorgen en af te halen.

 

Indien een kind zijn fiets nodig heeft als vervoer van of naar huis kan dit enkel wanneer hierover een afspraak is geregeld met de kinderbegeleiders. Zij overleggen met de ouders of zij het kind rijp genoeg vinden. 

 

3RECHT VAN HET GEZIN

 

Als ouder ben je de eerste opvoeder. We respecteren je waarden, wensen en verwachtingen en houden hier in de mate van het mogelijke rekening mee. Als kinderopvang willen wij helpen in de opvoeding van jouw kind. De ouders en de kinderopvang zijn partners in de opvoeding en daarom pogen we een vertrouwensrelatie op te bouwen. Het is van belang dat je alle inlichtingen geeft die nodig zijn om de opvang af te stemmen op de individuele noden van je kind. Wij streven er naar om de ouders zo veel mogelijk te betrekken bij de opvang.

 

IBO De Zandloper is open en wil met je praten :

- info over hoe we werken (huishoudelijk reglement, website…)

- info over de erkenningbeslissing

Met elke ouder maken wij een

- schriftelijke overeenkomst over de opvang van je kind

- inlichtingenfiche met alles over de gezondheid van je kind

Wij informeren je graag over de opvang van jouw kind, door:

-dagelijkse korte gesprekken bij het brengen en halen

-de kans om te praten met kinderbegeleiders en verantwoordelijke

 

Jaarlijks wordt er ook een ouderavond georganiseerd waarop we een vormingsmoment voorzien. Bij deze gelegenheid zijn de kinderbegeleiders en de verantwoordelijke aanwezig en heb je de kans om met hen te praten.

 

We willen ook weten of je tevreden bent over onze opvang. Daarom vragen we of je een vragenlijst invult. Als we jouw verwachtingen, opmerkingen en voorstellen kennen, kunnen wij inspelen op je behoeften en kunnen wij bijgevolg onze werking verbeteren. De tevredenheidsmeting gebeurt bij voorkeur via mail, zo niet wordt de vragenlijst op papier bezorgd.

 

3.1Ouders mogen altijd binnen

Tijdens de openingsuren heb je als ouder toegang tot alle lokalen waar de kinderen worden opgevangen.

 

3.2Je mag een klacht uiten

Heb je bedenkingen of opmerkingen? Bespreek ze dan met de kinderbegeleiders of de verantwoordelijke. Je kan ervoor kiezen om dit telefonisch, tijdens een bezoek of via mail te melden. Samen zoeken we naar een oplossing.

 

Indien je niet tevreden bent met de oplossing, kan je ook een klacht indienen. Je kan je klacht in een brief/klachtenkaart bezorgen aan de verantwoordelijke of de organisator. Elke klacht wordt discreet en efficiënt geregistreerd, behandeld en beantwoord.

 

Ben je niet tevreden over hoe we je vraag of klacht behandelden? Meld dit dan aan de Klachtendienst van Kind en Gezin. Je kan dit per brief doen naar Klachtendienst, Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel; per mail via klachtendienst@kindengezin.be of telefonisch op het nummer 02/533.14.14.

 

 

3.3Respect voor de privacy en bescherming van de persoonlijke levenssfeer

Bij de inschrijving en tijdens de opvang heeft de opvang info nodig over jou en jouw kind. Het gaat om administratieve gegevens van je kind, jezelf, je gezin, gegevens nodig voor de toewijzing van een plaats en relevante sociale of medische gegevens. Deze gegevens worden vernietigd zodra ze niet meer noodzakelijk zijn.

 

Je hebt toegang tot de info van je kind, jezelf of je gezin en je kan vragen er iets aan te verbeteren. De organisator van de kinderopvang waarborgt de veiligheid en het vertrouwelijk karakter van deze info.

 

In de kinderopvang worden op geregelde tijdstippen foto’s genomen van de kinderen. Deze foto’s kunnen we uithangen, publiceren of op de website plaatsen. Wij vragen jouw toestemming voor het gebruik van deze beelden. Je mag dat weigeren.

 

 

4ANDERE DOCUMENTEN

 

4.1Verzekeringen

IBO De Zandloper is verzekerd voor de burgerlijke aansprakelijkheid voor de medewerkers en de kinderen en voor lichamelijke ongevallen van de kinderen op de momenten dat het kind onder het toezicht van de kinderopvang staat. Verplaatsingen vallen onder de verzekering, stoffelijke schade niet.

 

Aangifte van schade of ongeval moet binnen de 24 uur na het ongeval bij de verantwoordelijke gebeuren, zodat de verantwoordelijke de aangifte kan overmaken aan de desbetreffende dienst verzekeringen op het gemeentehuis. De aangifte van de schadegevallen wordt deels ingevuld door de ouders, deels door de kinderopvang. De polissen kan je inkijken bij de verantwoordelijke.

 

De organisator is tevens verzekerd voor de gebouwen en de brandveiligheid is volledig geregeld volgens de vooropgestelde norm.

 

Verzekeringsmaatschappij:AXA

Adres:Vorstlaan 25

1170 Brussel

Polisnummers:010.730.430.306 verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen              010.730.430.026 brandpolis en materiële schade

 

De organisator kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor beschadiging of diefstal van persoonlijke voorwerpen van het kind. Waardevolle zaken laat je dus beter thuis. Zo kan je beschadiging of verlies voorkomen.

 

4.2Inlichtingenfiche en het aanwezigheidsregister

Voor elk opgevangen kind wordt er online een registratie aangemaakt.  Dit is belangrijk voor de veiligheid van elk kind.   De inhoud van de registratie omvat :

- de identificatiegegevens van het kind en de ouders

- de bereikbaarheidsgegevens van de ouders en de behandelende arts

- de specifieke aandachtspunten over de gezondheid en de manier van omgaan met het kind

- de personen die het kind mogen ophalen

Zorg ervoor dat de registratiegegevens over je kind altijd juist zijn. Geef veranderingen in de gegevens over de gezondheid van je kind, jouw contactgegevens of de huisarts onmiddellijk door.

U kan dit altijd doen via de website van de gemeente www.maldegem.be/webshop

 

Wij vragen je toestemming om deze persoonlijke gegevens te verwerken in het kader van het naleven van de vergunningsvoorwaarden. Wij garanderen een zorgvuldige omgang met de registratiegegevens.

 

De registratiegegevens kan alleen, en op elk moment, geraadpleegd worden door:

-de organisator als het echt noodzakelijk is

-de verantwoordelijke

-de kinderbegeleider die het kind begeleidt

-de toezichthouders voor controle op de naleving van de vergunningsvoorwaarden (Zorginspectie)

-Kind en Gezin

-jou, voor de gegevens over jezelf en je kind

 

De organisator voorziet een aanwezigheidsregister. Daarin staat voor elk kind het uur van aankomst en vertrek per dag. Het brengen en ophalen van je kind wordt geregistreerd door de begeleider aan het onthaal. Je bevestigt maandelijks de aanwezigheid van je kind via het betalen van de factuur.

Indien je niet akkoord gaat met de opgeschreven aanwezigheden, dan kan je dit melden aan de verantwoordelijke.

 

Om het dossier te vervolledigen dient u een samenstelling van gezin aan te vragen bij de dienst bevolking van uw gemeentebestuur.

 

4.3Kwaliteitshandboek

IBO De Zandloper heeft een kwaliteitshandboek. Dit handboek beschrijft hoe we werken. Je vindt er onze doelstellingen voor het pedagogisch beleid in terug, onze visie met betrekking tot de betrokkenheid van ouders, onze klachtenprocedure, onze werkwijzen, onze organisatiestructuur,... Je kan het kwaliteitshandboek inkijken indien je dit wenst.

 

5WIJZIGINGEN IN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT

 

Elke verandering aan het huishoudelijk reglement melden we schriftelijk minstens twee maanden vóór de aanpassing. Elke verandering moet je als ouder(s) ondertekenen voor ontvangst en kennisname.

Je hebt het recht om binnen twee maanden na kennisname van een aanpassing in je nadeel de schriftelijke overeenkomst op te zeggen zonder enige schade- of opzegvergoeding, mits het respecteren van een opzegtermijn van één maand.

 

6TOT SLOT

Dit huishoudelijk reglement werd op 29 april 2020 goedgekeurd door de gemeenteraad volgens de op dat moment geldende regelgeving en richtlijnen van Kind en Gezin.  Alle regels over kinderopvang vind je op www.kindengezin.be.

 

 

Artikel 2:

Dit reglement treedt in werking op 1 juli 2020.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

10.  AANPASSING POLITIEREGLEMENT BETREFFENDE HET OPSTELLEN VAN TERRASSEN OP HET OPENBAAR DOMEIN

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

          14°het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

          Het politiereglement betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein zoals laatst gewijzigd door de gemeenteraad van 26 oktober 2017.

 

Feiten

          Het politiereglement betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein dateert van 2017. Naar aanleiding van een evaluatie van het reglement wordt voorgesteld enkele wijzigingen van het reglement ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Argumentatie

          Volgende wijzigingen worden voorgesteld:

          Artikel 1 punt 5. Terrascherm: een paneel om het terras af te schermen, wordt gewijzigd in: een verticale constructie, wand of plantenbak die een terras afbakent en die bescherming biedt tegen wind, lawaai en/ of passerend verkeer.

          Artikel 1 punt 6. Gesloten terras:<... Dit betreft een vaste constructie aangebouwd aan de voorgevel en/of zijgevel van de horecazaak. ... > de wijziging omvat de verduidelijking zijgevel en voorgevel conform de definities artikel 1 punt 13 en 14 die worden toegevoegd (zie verder)

          Artikel 1 punt 9. wordt aangevuld als volgt : Obstakelvrije doorgang: <... de doorgang heeft een vrije doorgangsbreedte van 1,50 meter, een vrije doorgangshoogte van 2,20 meter en is drempelloos....>

          Artikel 1 wordt tevens aangevuld met de definitie van "voorgevel" en "zijgevel" ter verduidelijking:

          punt 13 Voorgevel: de voorgevel is de buitenmuur van een gebouw, het van buitenaf zichtbare deel van de muur waar de hoofdingang tot de horecazaak zich bevindt.

          punt 14 Zijgevel: de zijgevel is de buitenmuur aan de zijkant van een gebouw. Het van buitenaf zichtbare deel van de muur waar de hoofdingang tot de horecazaak zich niet bevindt.

          Artikel 4§2. wordt gewijzigd in die zin dat terrassen moeten beperkt blijven tot de gevelbreedte van de voorgevel en/of de zijgevel van de horecazaak en de minimumdiepte van het terras is 1 meter.

          Artikel 4 §3. wordt gewijzigd in die zin dat het plaatsen van een terras nog steeds mogelijk blijft, maar dat dit een uitdrukkelijke afwijking van de regel betreft na toestemming van het college van burgemeester en schepenen. Dit wordt als volgt geformuleerd:

          De terrassen mogen in regel niet worden geplaatst op een parkeerplaats, behoudens uitdrukkelijke afwijking, toegestaan door het college van burgemeester en schepenen op basis van een gemotiveerde aanvraag tot afwijking. Indien toegestaan wordt het terras geplaatst op één of meerdere parkeerplaatsen die deels binnen de gevelbreedte van de voorgevel en/of de zijgevel van de horecazaak waarbij het terras hoort gelegen zijn.

          Artikel 4§4. wordt gewijzigd in die zin dat plaatsen van een terras voorliggend en palend aan de voorgevel en/of de zijgevel van een ander pand nabij de horecazaak mogelijk wordt. Dit wordt als volgt geformuleerd:

          <Indien de aanvraag het plaatsen van een terras betreft voorliggend en palend aan de voorgevel en/of zijgevel van een ander pand nabij een horecazaak, dan dient de motivatie een schriftelijke toelating van de eigenaar van dat pand te bevatten. Bij verandering van deze naburige eigenaar moet er opnieuw schriftelijke toestemming gegeven worden en vervalt de eerder verleende toelating van het gemeentebestuur tot het nieuwe akkoord met de aanpalende derde werd bekomen...>

          Artikel 6 betreffende de terrasschermen wordt meer gespecificeerd als volgt:

          §1. <... De terrasschermen kunnen uit ondoorzichtig materiaal bestaan tot op een hoogte van maximaal 1,20 meter boven het peil van het openbaar domein. Daarboven dient steeds in doorzichtig (niet mat) materiaal gewerkt te worden. ...>

          §3. wordt toegevoegd: De verschillende elementen van het terrasscherm moeten aan elkaar en aan de grond bevestigd worden zodat zij een stevig geheel vormen.

          Artikel 8 betreffende de terrasvloer daarbij wordt het woordje 'houten' geschrapt zodanig dat ook het gebruik van een terrasvloer uit andere materialen kan worden toegestaan. Daarnaast wordt aan dit artikel een alinea toegevoegd conform het handboek voor toegankelijke publieke gebouwen met name:

          <...Indien er een hoogteverschil is van meer dan 2 cm, moet er ter hoogte van de toegang een hellend vlak voorzien worden, waarbij de hellingsgraad maximaal 10% is. Dit hellend vlak moet conform artikel 6§2 van dit terrasreglement voorzien worden binnen de vergunde terrasconstructie.>

          Artikel 14 puntje B daar worden de voorbeelden weggelaten en blijft staan:

          Alle installaties voor het bereiden van eten of schenken van dranken zijn niet toegelaten. Deze installaties kunnen aangevraagd worden in functie van tijdelijke evenementen door middel van een evenementenaanvraag.

          Artikel 15 en 16 betreffende de bijkomende bepalingen voor zone 2 en het beschermd dorpsgezicht daarbij worden er RAL codes toegevoegd die overeenkomstig zijn aan de NCS codes aangezien de RAL codes frequenter gebruikt worden in de verkoop van verven en parasols/zonneschermen. Dit zal duidelijker zijn voor de aanvragers.

          Artikel 15§1. Terrasschermen van halfopen terrassen van horecazaken binnen zone 2 moeten steeds reclame-vrij zijn en moeten dezelfde kleur hebben, meer bepaald: NCS code S7000-N of RAL 4500 (donkergrijs). ..>

          Artikel 15§2. Terrasschermen van gesloten terrassen van horecazaken binnen zone 2 moeten steeds reclame-vrij zijn en moeten dezelfde kleur hebben, meer bepaald: NCS code S7000-N of RAL 4500 (donkergrijs). ...>

          Artikel 16: <... De parasols en zonneschermen dienen in zone 2 eenzelfde kleur te hebben, meer bepaald: NCS code 1404-Y51R of RAL code 9001 of 1013 (crèmewit) ...>

          Artikel 21§2 wordt aangevuld als volgt; <De terrasvergunning vervalt van rechtswege:... c. bij stopzetting of overname van de activiteit van de vergunninghouder. ...>

          Artikel 23 punt 2 plattegrond: daarin wordt het woord 'gevel' vervangen door 'de voorgevel en/of zijgevel conform de toegevoegde definities in artikel 1 van het reglement.

          Artikel 27: aangezien in artikel 28 reeds staat dat de vergunninghouder steeds verantwoordelijk blijft voor een correcte plaatsing van de vergunde terrasconstructie, kan de zin in alinea 2 van artikel 27 'De vergunninghouder staat steeds in voor de correcte plaatsing van van het terras' worden geschrapt.

          Artikel 29: wordt opgesplitst in 2 paragrafen waarbij een §2. wordt toegevoegd om terrassen die zonder voorafgaande vergunning worden geplaatst te kunnen handhaven.

          §2. Indien er een terras geplaatst werd op het openbaar domein zonder schriftelijke voorafgaande vergunning van het college, dan zal er, na het eerste verzoek van het gemeentebestuur, overgegaan kunnen worden tot de verwijdering van de terrasconstructie door de gemeentediensten, waarbij alle kosten (werkuren, transport, opslag, ...) ten laste vallen van de overtreder.

          Artikel 33 met de overgangsbepalingen wordt geschrapt aangezien de periode voor toepassing van deze bepalingen afgelopen is. Alle terrasaanvragen die nu worden ingediend moeten voldoen aan het huidige reglement. Bijgevolg worden de slotbepalingen hernummerd.

          In artikel 35 worden de data van wijzigingen van het terrasreglement door de gemeenteraad toegevoegd.

Tussenkomsten

             door algemeen directeur Tijs Van Vynckt

             door raadslid Marten De Jaeger (CD&V)

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door raadslid Katleen De Kesel (N-VA)

             Schepen Peter Van Hecke (Open Vld) antwoordt.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1 :

De gemeenteraad keurt een wijziging van het politiereglement betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein goed als volgt :

 

Politiereglement betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein

 

1.Definities

 

Artikel 1

          Openbaar domein: elk domein van de gemeente Maldegem dat hetzij bestemd is voor het publiek, hetzij voor de uitoefening van een openbare dienst of voor het behartigen van een openbare noodwendigheid, zoals de openbare wegen- en pleininfrastructuur met mogelijk toebehoren, beheerd door het gemeentebestuur.

          Terrasconstructie: elke ingebruikname van het openbaar domein door natuurlijke personen of rechtspersonen, die als uitbreiding van een horeca-uitbating dient, bestaande uit zowel vaste als losse elementen, zoals windschermen, allerhande meubilair, parasols, … zonder dat deze opsomming als limitatief mag aanzien worden.

          Horecazaak: een handelszaak met een reglementaire verbruikszaal waarbij een hoofdactiviteit bestaat uit de verkoop van voeding en drank om ter plaatse te consumeren (broodjeszaak, ijssalon, tearoom, restaurant, café, …)

          Terrasreglement: politiereglement betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein.

          Terrasscherm: een verticale constructie, wand of plantenbak die een terras afbakent en die bescherming biedt tegen wind, lawaai en/ of passerend verkeer.

          Gesloten terras: een terrasconstructie waarbij zowel de voorkant, bovenkant als zijkant gesloten zijn. Dit betreft een vaste constructie aangebouwd aan de voorgevel en/of de zijgevel van de horecazaak.

          Halfopen terras: een terrasconstructie waarbij minstens 1 zijde (deels) wordt afgesloten met terrasschermen

          Open terras: een terras zonder terrasschermen dat enkel benut wordt voor het plaatsen van meubilair.

          Obstakelvrije doorgang: vrije doorgang die gemeten wordt vanaf de boordsteen, de grens van de openbare weg of vanaf iedere mogelijke hindernis op het trottoir (parkeermeter, boom, verlichtingspaal, fietsrek, ...) tot aan de dichtste rand van de terrasconstructie. De doorgang heeft een vrije doorgangsbreedte van 1,50 meter, een vrije doorgangshoogte van 2,20 meter en is drempelloos.

Indien deze doorgang zich situeert tussen terrasconstructie en horecazaak dan dient ook deze volledig obstakelvrij te zijn. Dit obstakelvrij heeft niet enkel betrekking op permanente/vaste obstructies maar ook op tijdelijke/losse obstructies.

Langsheen een terras waarvoor een afwijking werd gevraagd (cfr. art 4 §4 van dit reglement) dient ook steeds rekening gehouden te worden met deze minstens 1,5 meter brede obstakelvrije doorgang en dit over de volledige lengte van de doorgang (rekening houdende met het bestaande straatmeubilair, verkeersborden, fietsbeugels, …).

          Jaarterras: een terras dat het ganse jaar door blijft staan.

          Seizoensterras: een terras dat blijft staan voor de periode van 15 maart tot en met 15 november.

          Beschermd dorpsgezicht: de zone zoals bepaald in het Koninklijk Besluit van 10 februari 1981 houdende het besluit tot bescherming als dorpsgezicht van de Sint-Barbarakerk met haar omgeving.

          Voorgevel: de voorgevel is de buitenmuur van een gebouw, het van buitenaf zichtbare deel van de muur waar de hoofdingang tot de horecazaak zich bevindt.

          Zijgevel: de zijgevel is de buitenmuur aan de zijkant van een gebouw. Het van buitenaf zichtbare deel van de muur waar de hoofdingang tot de horecazaak zich niet bevindt.

 

2.Toepassingsgebied

 

Artikel 2

Dit reglement is van toepassing op alle terrasconstructies op het openbaar domein op het grondgebied van de gemeente Maldegem.

 

3.Zonering

 

Artikel 3

Zone 1: Kerkplein en Deken De Fonteynestraat – zone waar geen terrasconstructies mogelijk zijn.

Zone 2: Maldegem centrum zoals aangeduid op het plan.

 

          Noordstraat van de Marktstraat tot aan de Bloemestraat

          Edestraat volledig

          Marktstraat volledig

          Westeindestraat van het Sint- Annakasteel tot aan de Vakekerkweg

          Nieuwstraat volledig

          Boudewijn Lippensstraat volledig

          Stationsstraat van de Marktstraat tot aan de spoorweg

          Schouwburgplaats volledig

          Mevrouw Courtmanslaan van de Noordstraat tot aan de Kanunnik Andrieslaan

          Kanunnik Andrieslaan  volledig

          39e Linielaan volledig

          Brielstraat van de Stationsstraat tot aan de Nieuwstraat

          Stationsplein van de Stationsstraat tot aan de Nieuwstraat

 

In deze zone zijn er specifieke beperkingen wat terrasconstructies betreft. Deze worden verder in dit reglement toegelicht als zijnde ‘specifieke bijkomende bepalingen voor afgebakende zone 2 Maldegem centrum’.

 

Zone 3: Alles buiten zone 1 en 2

 

4.Terrasconstructies

 

4.1.Algemene bepalingen

 

Artikel 4

§1. Terrasconstructies zoals bepaald in dit reglement kunnen zijn van het open, halfopen of gesloten type.

§2. De terrassen moeten beperkt blijven tot de gevelbreedte van de voorgevel en/of de zijgevel van de horecazaak en de minimumdiepte van het terras is 1 meter.

§3. De terrassen mogen in regel niet worden geplaatst op een parkeerplaats, behoudens uitdrukkelijke afwijking, toegestaan door het college van burgemeester en schepenen op basis van een gemotiveerde aanvraag tot afwijking. Indien toegestaan, wordt het terras geplaatst op één of meerdere parkeerplaatsen die deels binnen de gevelbreedte van de voorgevel en/of de zijgevel van de horecazaak waarbij het terras hoort gelegen zijn.

§4. Indien de aanvraag het plaatsen van een terras betreft voorliggend en palend aan de voorgevel en/of de zijgevel van een ander pand nabij de horecazaak, dan dient de motivatie een schriftelijke toelating van de eigenaar van dat pand te bevatten. Bij verandering van naburige eigenaar moet er opnieuw schriftelijke toestemming gegeven worden en vervalt de eerder verleende toelating van het gemeentebestuur tot het nieuwe akkoord met de aanpalende derde werd bekomen.

Er dient ook bij het terras waarvoor de afwijking gevraagd wordt, rekening gehouden te worden met een obstakelvrije doorgang langsheen het terras.

Het college zal bij het beoordelen van de aanvraag rekening houden met de openbare veiligheid, het straatbeeld en de goede plaatselijke ordening.

 

Artikel 5

§1. De 1,5 meter obstakelvrije doorgang voor voetgangers moet ten allen tijde worden gevrijwaard.

§2. Iedere toegang naar bovengelegen woongelegenheden of kantoorruimtes moet over de volle lengte vrij blijven en dit met een breedte van het toegangsportaal en minimum 1,5 meter.

 

Artikel 6

§1. Terrasschermen moeten volledig voorzien zijn binnen de vergunde oppervlakte (incl. steunelementen, voet, …). De terrasschermen kunnen uit ondoorzichtig materiaal bestaan tot op een hoogte van maximaal 1,20 meter boven het peil van het openbaar domein. Daarboven dient steeds in doorzichtig (niet mat) materiaal gewerkt te worden. De terrasschermen zijn maximaal 1,80 meter hoog.

§2. Alle voorzieningen om het terras te betreden, zoals trappen en rolstoelhellingen, moeten binnen de vergunde terrasconstructie worden voorzien.

§3. De verschillende elementen van het terrasscherm moeten aan elkaar en aan de grond bevestigd worden zodat zij een stevig geheel vormen.

 

Artikel 7

Het is verboden om andere dan demonteerbare materialen te gebruiken. De constructie moet steeds op een eenvoudige wijze kunnen worden verwijderd.

 

Artikel 8

Er kan gewerkt worden met een stabiele, veilige en gemakkelijk wegneembare terrasvloer welke maximaal 10 cm boven het niveau van het voetpad – of wanneer er geen voetpad is – boven het niveau van het openbaar domein komt te liggen.

Indien er een hoogteverschil is van meer dan 2 cm, moet er ter hoogte van de toegang een hellend vlak voorzien worden, waarbij hellingsgraad maximaal 10% is. Dit hellend vlak moet conform artikel 6§2 van dit terrasreglement voorzien worden binnen de vergunde terrascontructie.

 

Artikel 9

Het plaatsen van zonneluifels kan enkel toegelaten worden bij terrasconstructies die aansluiten aan de voorgevel en/of de zijgevel, op voorwaarde dat:

- Deze opgebouwd wordt uit een inschuifbaar/inklapbaar of oprolbaar zeildoek;

- Het laagste punt van het zonneluifel bevindt zich minimum 2,20 meter boven de terrasvloer;

- De maximale uitval van de luifel mag nooit meer bedragen dan de toegestane terraszone.

 

Artikel 10

Parasols zullen in open stand nooit verder reiken dan de toegestane terraszone. De obstakelvrije hoogte van 2,20 meter moet steeds gevrijwaard worden.

 

Artikel 11

Dakpanelen van gesloten terrassen mogen niet verder komen dan de terraszone.

De deur van een gesloten terras mag niet naar buiten opendraaien.

 

Artikel 12

Het plaatsen van verlichtingselementen op de terrassen kan worden toegelaten op voorwaarde dat het verlichtingsniveau laag gehouden wordt en geconcentreerd is op de terraszone zelf (dit om lichtpollutie tegen te gaan).

 

Artikel 13

Verwarmingstoestellen moeten op minstens 1 meter van brandbare stoffen en materialen opgesteld staan of er zodanig van afgezonderd zijn dat brandgevaar of aanraking voorkomen wordt.

De verwarmingstoestellen moeten stabiel binnen de terraszone opgesteld worden.

Geldige keuringsattesten waaruit blijkt dat de verwarmingstoestellen goedgekeurd zijn door een onafhankelijk keuringsmechanisme moeten te allen tijde ter plaatse voorgelegd kunnen worden.

Het is verboden om kabels en andere nutsvoorzieningen op of over de openbare weg te laten lopen.

 

Artikel 14

Zijn niet toegestaan als terrasinrichting:

a) Het gebruik van alle vormen van audio- en visuele installaties op terrassen is verboden. Deze installaties kunnen aangevraagd worden in functie van tijdelijke evenementen door middel van een evenementenaanvraag.

b) Alle installaties voor het bereiden van eten of schenken van dranken zijn niet toegelaten. Deze installaties kunnen aangevraagd worden in functie van tijdelijke evenementen door middel van een evenementenaanvraag.

 

4.2. Specifieke bijkomende bepalingen voor zone 2 en het beschermd dorpsgezicht

 

Artikel 15

§1. Terrasschermen van halfopen terrassen van horecazaken binnen zone 2 moeten steeds reclame-vrij zijn en moeten dezelfde kleur hebben, meer bepaald: NCS code S7000-N of RAL 4500 (donkergrijs).

Het is mogelijk enkele tinten af te wijken van deze kleurcode na grondige motivatie en goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen, voor zover dit binnen de grijstinten blijft.

 

§2. Terrasschermen van gesloten terrassen binnen zone 2 moeten steeds reclame-vrij zijn en moeten dezelfde kleur hebben, meer bepaald: NCS code S7000-N of RAL 4500 (donkergrijs).

Het is mogelijk enkele tinten af te wijken van deze kleurcode na grondige motivatie en goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen, voor zover dit binnen de grijstinten blijft.

 

§3. Terrassen die binnen het beschermd dorpsgezicht gelegen zijn dienen uitgevoerd te worden conform de erfgoedtoets die volgt uit de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning/

omgevingsvergunning.

 

Artikel 16

Parasols en zonneschermen zijn steeds reclame-vrij. Uitzondering wordt gemaakt voor zaakgebonden reclame of een logo op de neerhangende parasol-/ zonneschermboord die maximum 20 cm hoog mag zijn.

De parasols en zonneschermen dienen in zone 2 eenzelfde kleur te hebben, meer bepaald: NCS code 1404-Y51R of RAL code 9001 of 1013 (crèmewit)

Het is mogelijk enkele tinten af te wijken van deze kleurcode na grondige motivatie en goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen, voor zover dit binnen de crèmetinten blijft.

 

5.Vergunningen

5.1.Algemeen

Artikel 17

Het plaatsen van een terrasconstructie op het openbaar domein is verboden, tenzij daartoe een schriftelijke en voorafgaande vergunning van het college van burgemeester en schepenen werd afgeleverd, hierna genoemd: de terrasvergunning.

 

Artikel 18

De terrasvergunning kan worden aangevraagd voor een jaarterras of een seizoensterras.

 

Artikel 19

§1. De terrasvergunning wordt verleend aan de exploitant van een horecazaak en is strikt persoonlijk en plaatsgebonden. De terrasvergunning is niet overdraagbaar aan derden. Elke nieuwe exploitant moet een nieuwe aanvraag indienen.

§2. Elke wijziging ten opzichte van de afgeleverde terrasvergunning vereist een nieuwe aanvraag.

 

Artikel 20

§1. De terrasvergunning wordt bij beslissing van het college van burgemeester en schepenen verleend voor de duur van maximaal 5 jaar.

§2. Uiterlijk 30 kalenderdagen vooraleer de lopende terrasvergunning komt te vervallen, kan de exploitant een aanvraag doen voor de verlenging van de terrasvergunning. Indien de exploitant hierbij aantoont dat de terrasconstructie onveranderd is sinds de oorspronkelijke aanvraag, kan het college van burgemeester en schepenen de terrasvergunning met maximaal 5 jaar verlengen.

 

Artikel 21

§1 Bij stopzetting van de activiteiten dient de vergunninghouder dit te melden aan het college van burgemeester en schepenen. Deze melding kan gebeuren via de gemeentelijke website via het e-loket ‘melding stopzetting’. Dit aanvraagformulier kan ook ingevuld afgegeven worden aan het onthaal van de gemeente (tegen ontvangstbewijs) of aangetekend verzonden worden aan het college van burgemeester en schepenen.

 

§2 De terrasvergunning vervalt van rechtswege:

a. Wanneer de erin vermelde termijn is verstreken.

b. Bij functiewijziging van de horecazaak.

c. Bij stopzetting of overname van de activiteit van de vergunninghouder.

d. Bij elke wijziging ten opzichte van de afgeleverde terrasvergunning.

 

§3. Bij stopzetting van de activiteiten of verval van de terrasvergunning dient de terrasconstructie direct verwijderd te worden en dient het openbaar domein hersteld te worden in toestand zoals deze was voor de ingebruikname door de terrasconstructie.

 

Artikel 22

In geval van onvoorziene omstandigheden, zoals wegenwerken of werken aan de nutsleidingen tijdens de toegestane periode van terrasconstructie, dient de vergunninghouder op het eerste schriftelijk verzoek van het gemeentebestuur de aangebrachte constructies direct te verwijderen (hij of zij kan hierbij geen schadeclaims stellen ten laste van het gemeentebestuur). Indien de vergunninghouder dit niet doet, zal er aan de gemeentediensten het bevel gegeven worden om dit te doen. Alle kosten vallen ten laste van de overtreder.

 

5.2.Aanvraag terrasvergunning

 

Artikel 23

Het aanvraagdossier bestaat minstens uit volgende documenten:

1. Een correct en volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier (het ‘aanvraagformulier terrasvergunning’ is terug te vinden op de gemeentelijke website)

2. Plattegrond: dit plan omvat minstens:

a.Een aanduiding van de voorgevel en/of de zijgevel van de horecazaak met de breedte van deze voorgevel en/of zijgevel.

b.De terrasconstructie met afmetingen van de volledige terrasconstructie (buitenmaten)

c.De breedte van het openbaar domein (met onderscheid tussen voetpad, fietspad, parkeerstrook, …) en de aanduiding van eventuele aanwezige infrastructuur (verlichtingspaal, vuilnisbak, bloembak, fietsrek, …)

d.Een aanduiding van de 1,5 meter obstakelvrije doorgang

e.Een aanduiding en beschrijving van eventuele verlichtingselementen/ verwarmingselementen op de terrasconstructie.

3. Indien met een terrasoverdekking wordt gewerkt, dient de vrije hoogte onder de uitgeschoven overdekking vermeld te worden.

4. Drie verschillende kleurenfoto’s van de plaats van de terrasconstructie; deze dienen een beeld te geven op de horecazaak in combinatie met het voorliggend openbaar domein.

5. Indien met terrasschermen wordt gewerkt, dient een plan toegevoegd te worden waarop de hoogte, de vorm, het materiaalgebruik, de kleur en eventuele belettering of affichering van deze schermen wordt aangegeven.

6. Indien het een gesloten terras betreft dienen aanzichten van alle gevels en het dak met vermelding van afmetingen, kleur, belettering, affichering en materiaalgebruik aan het dossier toegevoegd te worden.

 

Een aanvraagdossier dat niet voldoet aan deze dossiersamenstelling zal als onvolledig teruggezonden worden naar de aanvrager.

 

Artikel 24

De aanvraag wordt minstens 30 kalenderdagen voor de gewenste ingebruikname van het terras ingediend.

 

Artikel 25

Een terrasvergunning kan aangevraagd worden op volgende manieren:

- via het e-loket op de gemeentelijke website;

- een aanvraagdossier (papieren versie) in 2 exemplaren af te geven aan het onthaal van de gemeente (tegen ontvangstbewijs);

- een aanvraagdossier (papieren versie) in 2 exemplaren aangetekend te verzenden aan het college van burgemeester en schepenen.

 

6.Aansprakelijkheid

Artikel 26

De terrasvergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van andere vergunningen of machtigingen (op vlak van ruimtelijke ordening, drankvergunning, …).

 

Artikel 27

§1. Het verlenen van een terrasvergunning legt geen enkele verplichting, noch aansprakelijkheid bij de gemeente in verband met het behoeden van de op het openbaar domein geplaatste voorwerpen.

§2. Schade aan de elementen van de terrasconstructie door externe omstandigheden of door de weersomstandigheden zijn ten laste van de vergunninghouder.

§3. Het dient duidelijk te zijn dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor gebeurlijke ongevallen op deze terrasconstructies: de horeca- uitbater dient in te staan voor de veiligheid op de terrasconstructie.

§4. De houder van de terrasvergunning blijft verantwoordelijk voor alle schade en ongevallen aan derde of aan het openbaar domein, die het gevolg zouden zijn van het plaatsen van een terras, stand of uitstalling.

§5. De vergunninghouder staat in voor degelijk onderhoud, als een goede huisvader, van het openbaar domein dat door de terrasconstructie wordt ingenomen. Indien beschadigingen worden vastgesteld van het openbaar domein, zullen de herstellingen gebeuren door de gemeente die het domein beheert en op kosten van de vergunninghouder.

Artikel 28

De vergunninghouder blijft steeds verantwoordelijk voor een correcte plaatsing van de vergunde terrasconstructie.

Indien hij niet aan deze verplichting voldoet kan het gemeentebestuur overgaan tot ontruiming van het terras. De kosten hiervan komen ten laste van de vergunninghouder.

 

7.Strafbepalingen

Artikel 29

§1. Bij het niet- naleven van de vergunningsvoorwaarden kan het college van burgemeester en schepenen – ook na een eerste schriftelijke verwittiging door het gemeentebestuur (aangetekend of tegen ontvangstbewijs) – de terrasvergunning schorsen of intrekken. Hierop dient de terrasconstructie onmiddellijk verwijderd te worden.

§2. Indien er een terras geplaatst werd op het openbaar domein zonder schriftelijke voorafgaande vergunning van het college, dan zal er, na het eerste verzoek van het gemeentebestuur overgegaan kunnen worden tot de verwijdering van de terrasconstructie door de gemeentediensten, waarbij alle kosten (werkuren, transport, opslag,…)  ten laste vallen van de overtreder.

 

Artikel 30

§1. Indien een vergunninghouder na een eerste verzoek (per aangetekend schrijven of tegen ontvangstbewijs) van het gemeentebestuur:

- of de verwijdering van de terrasconstructie niet uitvoert;

- of na verwijdering van de terrasconstructie het openbaar domein niet ordelijk en opgekuist achterlaat (in de toestand waarin het zich bevond voor de ingebruikname);

- of beschadigingen aan het openbaar domein als gevolg van het plaatsen van een terras- constructie niet of onvoldoende herstelt;

kan het college van burgemeester en schepenen overgaan tot de intrekking van de afgegeven terrasvergunning voor zover dit nog niet gebeurd was.

 

§2. Indien de vergunninghouder dan nog niet (binnen de door het college gestelde termijn) voldoet aan hoger vermeld verzoek, zal aan de gemeentediensten het bevel gegeven worden om dit te doen. Daarbij vallen alle kosten (werkuren, transport, opslag, ...) ten laste van de overtreder. De kosten zullen aangerekend worden volgens de tarieven vastgesteld in het belastingsreglement voor het uitvoeren van werken voor rekening van derden. Voor werken waarvan de kosten-aanrekening niet in bedoeld belastingsreglement is voorzien, zal het college de kosten aanrekenen op basis van de kostprijs van de geleverde materialen, gebruikte voer- en werktuigen en de gepresteerde werkuren. De herstellingskosten zullen door de financieel beheerder van de gemeente ingevorderd worden onmiddellijk na voltooiing van de werken.

 

§3. Het weggenomen materiaal wordt door de gemeente bijgehouden voor een periode van maximaal zes maanden en wordt ter beschikking gesteld nadat de overtreder de kosten voor ophaling en het bijhouden heeft betaald.

Het materiaal wordt teruggegeven in de staat waarin het zich bevindt, zonder dat de gemeente aansprakelijk kan worden gesteld voor eventuele beschadigingen.

Na bovenvermelde periode wordt het weggenomen materiaal automatisch eigendom van de gemeente. Ook bij niet-afhaling van het weggenomen materiaal binnen de periode van zes maanden blijven de kosten voor ophaling en bewaring (en indien nodig verwerking) echter verschuldigd.

 

Artikel 31

Ongeacht alle andere mogelijke sancties worden de overtredingen van de bepalingen van dit politiereglement bestraft  met een gemeentelijke administratieve sanctie overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties:

- Een administratieve geldboete die maximaal 350,00 euro bedraagt;

- De administratieve schorsing van de verleende terrasvergunning;

- De tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van de inrichting.

 

8.Belasting of retributie

Artikel 32

Het plaatsen van terrassen en andere voorwerpen op het openbaar domein wordt onderworpen aan het betalen van een belasting of retributie. Deze materie wordt geregeld in afzonderlijke reglementen.

 

9. Slotbepalingen

Artikel 33

Het Algemeen Politiereglement Maldegem dd. 18 december 2014 (gemeentelijk administratief sanctie reglement) op de openbare rust, veiligheid en overlast is onverminderd van toepassing op de horecaterrassen welke onder de toepassing van dit reglement vallen.

 

Artikel 34

Dit politiereglement heft het bestaande politiereglement betreffende de wijze van ingebruikname van het openbaar domein, met het oog op het plaatsen van terrasconstructie zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 23 februari 2011 op.

 

Artikel 35

Dit reglement treedt in werking op 1 maart 2017 en werd gewijzigd door de gemeenteraad op:

- 26 oktober 2017

- 29 april 2020

 

 

Artikel2 :

Het gewijzigd reglement gaat in voege op 1 mei 2020.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

11.  CONVENANT SAMENWERKING GEMEENTEBESTUUR - VZW  VERENIGDE HANDELAARS MALDEGEM CENTRUM (VHMC) 2020

 

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

De gemeenteraad keurt het convenant tussen de gemeente Maldegem en de vzw VHMC goed en machtigt de burgemeester en de algemeen directeur om deze te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

12.  KADEROVEREENKOMST FLUVIUS DUURZAME GEBOUWEN: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

          De beslissing van de gemeenteraad van 10 juni 2010, houdende de goedkeuring van de kaderovereenkomst met betrekking tot het leveren van energiediensten voor lokale besturen.

          De beslissing van de gemeenteraad van 27 september 2018, houdende goedkeuring van het addendum van de kaderovereenkomst energiediensten lokale besturen.

 

Feiten

          In 2010 sloot de gemeente Maldegem een kaderovereenkomst met Imewo - Eandis voor het leveren van energiediensten. De energiediensten zijn gebaseerd op het besluit van de Vlaamse Regering van 2 maart 2007 inzake de openbare dienstverplichtingen ter bevordering van het rationeel energieverbruik.

          Omwille van het aflopen van de vorige overeenkomst en de fusie tussen Eandis en Infrax, waaruit Fluvius ontstond, wordt nu vanaf 1 januari 2020 een nieuwe kaderovereenkomst aangeboden.

 

Argumentatie

          De energiediensten gebeuren op basis van een beheersoverdracht. De gemeente die erop beroep doet is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren. Voor de energiediensten wordt gehandeld binnen het kader van de wetgeving overheidsopdrachten.

          In het verleden werd de kaderovereenkomst gebruikt voor de renovatie van de stookplaats van zaal De Berken, voor de globale energie audit van de openbare bibliotheek, de snelle energieaudit voor de krachtbal van Donk, de renovatie van de verwarming en ventilatie het Sint Annazwembad (HVAC), de studie van de verwarming van het vroegere Blok D aan de Kuma, de energiescan van het politiegebouw en de studie voor het plaatsen van zonnepanelen op de daken van gemeentegebouwen.

          De ondertekening van de kaderovereenkomst verplicht het lokaal bestuur tot geen enkel exclusief engagement. Indien men in de toekomst een projectovereenkomst wil aangaan, is een goedgekeurde kaderovereenkomst wel een vereiste.

          In de nieuwe kaderovereenkomst wordt ook het dataverkeer met betrekking tot data van digitale meters voor de energiemanagementssoftware (huidige E-lyse) geregeld. De ondertekening van de kaderovereenkomst is dus eveneens een vereiste om de energiemanagementssoftware met data verder te gebruiken.

          De overeenkomst geldt vanaf de ondertekening voor een onbepaalde termijn, maar kan door beide partijen jaarlijks stopgezet worden, mits een aangetekend schrijven ten minste drie kalendermaanden voor het einde van het lopende jaar.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de hiernavolgende kaderovereenkomst Fluvius Duurzame gebouwen, af te sluiten tussen het Gemeentebestuur van Maldegem en de intercommunale Imewo, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle, goed.

 

KADEROVEREENKOMST Fluvius Duurzame gebouwen

 

Tussen

 

Gemeentebestuur van Maldegem

 

Marktstraat 7

 

9990 Maldegem

 

vertegenwoordigd door (naam en functie)

 

 

hierna genoemd "het Lokaal Bestuur"

 

en

 

Imewo, opdrachthoudende vereniging/coöperatieve intercommunale vereniging, Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle

 

met ondernemingsnummer 0.215.362.368

 

vertegenwoordigd  door

 

Tom Ceuppens

 

Directeur Klantendienst

 

hierna genoemd "de DNB"

 

De DNB treedt op via Fluvius System Operator cvba (Brusselsesteenweg 199, 8-9090 Melle,

 

www.fluvius.be, Tel.: 078 35 35 34, BTW BE 0477.445.084, RPR Gent, afdeling Gent), optredend in naam en voor rekening van de DNB.

 

Wordt overeengekomen  wat volgt:

 

Artikel 1 - Voorwerp

 

Ieder Lokaal Bestuur kan een verzoek richten aan de DNB om een aanbod te formuleren voor ondersteuning bij de planning en/of implementatie van het lokale energiebeleid.

 

De DNB creëert op zelfstandige wijze een aanbod inzake het organiseren van ondersteuningsactiviteiten gericht op energiebesparingen en van de daadoe dienende investeringen op niveau van (hernieuwbare) energie en energie-efficiëntie (hierna "energiediensten" genoemd) ten behoeve van het Lokaal Bestuur in haar streven naar een optimale energiebeheersing in haar patrimonium.

 

Wanneer het Lokaal Bestuur dit aanbod aanvaardt, realiseert zij een beheersoverdracht aan de DNB voor dit aanbod en dit volgens de toepasselijke statutaire bepalingen van de DNB, De bepalingen van deze overeenkomst vormen het kader waarbinnen deze beheersoverdracht door de DNB wordt uitgevoerd,

 

Om de energiediensten te organiseren zal de DNB de hiervoor noodzakelijke overheidsopdrachten uitschrijven, gunnen en toewijzen aan (een) kandida(a)t(en), hierna opdrachtnemer(s) genoemd, en toezien op de uitvoering van deze energiediensten door de opdrachtnemer(s), dit alles binnen de grenzen van de hierna beschreven modaliteiten.

 

Ingeval het geformuleerde aanbod niet aansluit bij de verwachtingen van het Lokaal Bestuur, volstaat het dat deze het aanbod niet aanvaardt opdat deze de realisatie van het project autonoom kan afhandelen.

 

Deze kaderovereenkomst  heeft als referentienummer MALD-G-RC-20-20-001 en werd opgemaakt op 06/01/2020.

 

Artikel 2 - Werkwiize

 

Het aanbod van de DNB is gericht op het opzetten van een energiezorgsysteem, wat omvat:

-  Het ter beschikking stellen van een energiemanagementsoftware met bijhorende exploitatie

 

o Het patrimonium van het Lokaal Bestuur zal hierin worden aangemaakt waarbij het energieverbruik ervan zal worden opgevolgd. De DNB importeert de (meter)data waarover zij reeds zelf beschikt in de software. De DNB kan een aanbod formuleren voor bijkomende submetering en specifieke datalogging. De DNB beheert de data en rappofteeft hierover aan het Lokaal bestuur. Deze kaderovereenkomst geldt ook als datacontract, dat het gebruik regelt van de meetgegevens.

 

- Het formuleren van energie-advies

o Op eenvoudig verzoek van het Lokaal Bestuur maakt de DNB een projectvoorstel (gebouw) of energiezorgplan (volledig patrimonium) op. Het resultaat van dit projectvoorstel omvat een raming van de vooropgestelde investering en de verwachte impact op de energiekosten.

 

Het aanbod van de DNB kan verder bestaan uit het volgende:

- loutere consultancy-dienstverlening

- het ontwerpen, aankopen en coördineren  van een individuele of globale investering of projectaanpak, financiering, onderhoud•

Op basis van het energie-advies kan het Lokaal Bestuur beslissen om op één of meerdere van deze werkwijzen uit het aanbod in te gaan.

 

Afhankelijk van het soort werkwijze, zal een afzonderlijke studie-, project- en/of

onderhoudsovereenkomst (hierna in het algemeen 'specifieke overeenkomsten'genoemd) worden gesloten tussen de DNB en het Lokaal Bestuur, welke telkens kadert binnen deze overeenkomst. Deze specifieke overeenkomsten worden beheerst door de bepalingen van deze kaderovereenkomst, tenzij de specifieke overeen komst hiervan uitdrukkelijk afwijkt.

 

Vóór het bepalen van het aanbod zal de DNB eerst nagaan wat de globale behoeften zijn van de lokale besturen en of er een voldoende aantal lokale besturen interesse vedoont. In bevestigend geval zal de

DNB op de markt een opdracht uitschrijven voor het leveren van de energiediensten en dit in

 

overeenstemming met de wet op de overheidsopdrachten (WOO). Dit zal telkens gebeuren op basis van een lastenboek dat door de DNB wordt opgesteld,

 

Artikel 3 - Duurtijd van de overeenkomst

 

Deze kaderovereenkomst treedt in werking na ondertekening van dit contract en geldt voor onbepaalde duur.

 

Artikel 4 - Verplichtinqen van de DNB

 

De DNB voert haar verbintenissen uit als een goede huisvader en in overeenstemming met de bepalingen van deze kaderovereenkomst, de ter zake toepasselijke wettelijke voorschriften en de bepalingen hieromtrent in de specifieke overeenkomsten die in navolging van deze kaderovereenkomst worden gesloten.

 

De DNB is verantwoordelijk voor de naleving van de wettelijke bepalingen (o,a, inzake veiligheid en gezondheid) betreffende de aspecten van de uitvoering van een proJect, in die mate dat de naleving ervan inherent is aan de uitvoering van taken die in het takenpakket van de DNB zijn voorzien. Het Lokaal Bestuur blijft als enige verantwoordelijk voor de naleving van de wettelijke bepalingen (o.a. inzake veiligheid en gezondheid) betreffende die aspecten van de uitvoering van een project op de locatie, waarvan de naleving niet inherent is aan de uitvoering van taken die in het takenpakket van de DNB of de opdrachtnemer zijn voorzien. Zo draagt de DNB o.m. geen verantwoordelijkheid voor de verwijdering of bestrijding van gevaar voor de gezondheid, voor de veiligheid of voor enige andere overtreding voortvloeiende uit de activiteiten van het Lokaal Bestuur op de locatie of enige andere werkzaamheden die door personen welke geen personeelsleden van de DNB, of Fluvius zijn, worden uitgevoerd, inclusief het Lokaal Bestuur zelf, diens aannemers of onderaannemers aangesteld buiten het kader van deze projectovereenkomst, diens huurders of bezoekers.

 

De verplichtingen van de DNB, afhankelijk van de kenmerken van de specifieke overeenkomst, kunnen ondermeer bestaan uit een of meer van volgende taken;

In de fase van onder meer het ontwerp en de opmaak van het bestek

 

- het uitwerken van een bijzonder lastenboek omvattende onder meer een precisering van de te gebruiken materialen, de uitvoeringswijze en alle voorwaarden inzake uitvoering, controle, proeven, e.d.m.;

het vervolledigen van de definitieve tekeningen tot bestektekeningen die voldoende informatie en gegevens omvatten voor de prijsvorming door de betreffende (onder)aannemers (opdrachtnemers) en die ten aanzien van deze laatsten kunnen worden gehanteerd als contractueel document cq. aannemingsdocument;

het uitwerken van een nauwkeurige en gedetailleerde werkomschrijving van de te realiseren

elementen, die kunnen worden gehanteerd als contractueel document cq. aannemingsdocument.

het beogen van een optimaal evenwicht tussen de economische kost, de duurzaamheid en het

energetische aspect van het project binnen het gevraagde comfortniveau

In de fase van de overheidsopdracht

- het voorbereiden van de overheidsopdracht, met inbegrip van het opmaken de opdrachtdocumenten;

- het selecteren van de (onder)aannemers die zullen worden uitgenodigd om op de overheidsopdracht in te schrijven;

verzending van de opdrachtdocumenten aan de geselecteerde (onder)aannemers;

het onderzoeken van de uitgebrachte offertes inzake hun compatibiliteit met de opdrachtdocumenten

en het gunnen van de opdracht aan de opdrachtnemer; (het lokaal bestuur wordt hierover

geinformeerd)

- het voeren van besprekingen met de betrokken (onder)aannemers omtrent de prijsvorming;

-het voorbereiden van de ontwerpovereenkomst en de contractuele documenten cq. aannemingsdocumenten;

 

- de eindcontrole op de definitieve prijs en de bijhorende stukken;

In de fase van uitvoering

- het uitwerken van alle vereiste uitvoeringsdocumenten die de (onder)aannemers moeten toelaten de hen opgedragen werken uit te voeren;

- het nazicht en de controle van de door de (onder)aannemers te leveren tekeningen, werkschema's en berekeningen;

- de leiding over de uitvoering van de desbetreffende werken, desgevallend in samenspraak met de architect en de werfleiding;

de keuze van bouwstoffen en fabrikanten;

het geven van instructies inzake de verwerking en de montage van de verschillende

structuurelementen;

het houden van het toezicht op de uitvoering van de werken, in het bijzonder inzake de

compatibiliteit van de uitvoeringen met het bestek;

het beoordelen van meer en minder werk en het verwerken van wijzigingen aan de studies, tekeningen en beschrijvingen ingevolge programmawijzigingen en -aanvullingen; Indien er

meerwerken nodig zijn zal de DNB het Lokaal Bestuur informeren en consulteren.

het voeren van de nodige administratie;

het onderzoeken van de verslagen over de proeven en testen van materiaal en materieel, met interpretatie van en opmerkingen op de bekomen resultaten;

op het einde van de werken, nazicht van de tekeningen zoals uitgevoerd en van de voorschriften inzake onderhoud die de (onder)aannemers dienen te leveren;

het controleren van de eindafrekening;

het controleren van de revisietekeningen van de (onder)aannemers;

het verlenen van de voorlopige oplevering door : (i) het geheel van de uitvoering te controleren; (ii) het programma van de proeven en testen te bepalen; (iii) de goede uitvoering van de proeven en testen te controleren en de resultaten ervan nazien; (iv) een verslag van de voorlopige oplevering of weigering ervan aan het Lokaal Bestuur te bezorgen;

het verlenen van de definitieve oplevering door: (i) voorafgaand aan de definitieve oplevering het

geheel van de uitvoering te controleren; (ii) een verslag van de definitieve oplevering of weigering

ervan aan het Lokaal Bestuur te bezorgen.

de DNB (i) neemt deel aan studie-, werf- en andere vergaderingen, (ii) beslist tijdens deze vergaderingen onder meer over het respecteren van de budgettering, de uitvoeringstermijn, de conforme uitvoering en de inpassing van het installatieopzet in het ontwerp en (iii) ontwikkelt alle nodige initiatieven, overeenkomstig de regels van de kunst en het goed vakmanschap, nodig voor

een efficiënte uitvoering van zijn verbintenissen.

 

Artikel 5 - Verplichtinqen van het Lokaal Bestuur

 

Het Lokaal Bestuur verbindt er zich toe aan de DNB, en op diens eerste verzoek alle noodzakelijke en/of nuttige inlichtingen te verschaffen voor de uitvoering van zijn verbintenissen.

 

Het Lokaal Besturur verleent het mandaat aan de DNB om de verbruik- en facturatiegegevens inzake elektriciteit, gas, warmte, stookolie en water voor het Patrimonium bij de leveranciers van het Lokaal Bestuur op te vragen. Desgevallend zal het Lokaal Bestuur, op eerste verzoek hiertoe van de DNB, een schriftelijke bevestiging van dit mandaat bezorgen aan de DNB opdat deze de hierboven vermelde gegevens en informatie rechtstreeks bij de betrokken leveranciers kan opvragen.

 

Het brandverslag dient ter beschikking gesteld te worden aan de DNB. Indien er geen brandverslag bestaat dient het Lokaal Bestuur hierover advies te vragen aan de lokale brandweer.

 

Het Lokaal bestuur dient de asbestinventaris ter beschikking te stellen. Wanneer er een vermoeden is van asbesthoudende materialen en dit is niet opgenomen in de asbestinventaris van het Lokaal bestuur, wordt door het Lokaal bestuur het initiatief genomen inzake de controle hiervan door een staalname en labo-onderzoek.

 

Artikel 6 - Prijs

 

De prijs voor de geleverde ondersteuningsactiviteiten wordt bepaald in de specifieke overeenkomsten en omvat - onverminderd andere bepalingen hieromtrent in de specifieke overeenkomst:

prijs aangerekend door de opdrachtnemer

vergoeding DNB (administratieve kost voor de opmaak van lastenboeken,  werfbezoeken,

projectbeheer,...): deze vergoeding wordt per project bepaald in de specifieke overeenkomst die in navolging hiervan wordt afgesloten.

(facultatief) studie- en consultancykosten

investeringskosten (indien niet opgenomen via de opdrachtnemer)

licenties

eventuele meerkost indien vereist omwille van aanwezigheid gevaarlijke stoffen (bv. verwijdering

asbest, ...)

 

De betaling gebeurt overeenkomstig artikel 11 van deze kaderovereenkomst.

 

Artikel 8 - Aansprakeliikheid

 

De DNB is niet aansprakelijk voor eventuele insolvabiliteit of wanprestatie van de opdrachtnemer die in opdracht van de DNB betrokken is bij een project. In dit laatste geval verbindt de DNB er zich wel toe de nodige inspanningen te leveren om de contractuele aansprakelijkheidsverplichtingen tot schadeloosstelling die de opdrachtnemer t.a.v. het Lokaal Bestuur heeft, te doen nakomen ten behoeve van het Lokaal Bestuur. Hetzelfde geldt wat de verplichtingen van de opdrachtnemer inzake productaansprakelijkheid betreft. De DNB is gerechtigd, en wordt de nodige procuratie verleend op eenvoudig verzoelç om in naam en voor rekening van het Lokaal Bestuur, zelf de verdediging in rechte en daarbuiten te voeren en eventuele schikkingen te regelen betreffende eventuele vorderingen tegen de opdrachtnemer of andere derden.

 

Ingeval van faillissement, gerechtelijke reorganisatie, .... van de opdrachtnemer, kan de DNB, binnen het kader vastgesteld door de wet- en regelgeving overheidsopdrachten, de voortzetting van de studie-, project- of onderhoudsopdracht toevertrouwen aan een andere opdrachtnemer. Eventuele hieruit volgende meerkosten worden, in de mate van het mogelijke, verhaald op de eerstgenoemde opdrachtnemer, Bij gebreke aan volledig verhaal, komen de resterende schade en meerkosten geheel voor rekening van het Lokaal Bestuur.

 

In geval van buitencontractuele fout of nalatigheid van een opdrachtnemer die schade veroorzaakt aan het Lokaal Bestuur, zal het Lokaal Bestuur zijn rechten zelf rechtstreeks uitoefenen ten aanzien van de veroorzaker van de schade.

 

De DNB kan enkel aansprakelijk gesteld worden voor opzet en grove schuld.

 

De DNB is in geen enkel geval aansprakelijk op grond van onderhavig artikel of anderszins op grond van deze overeenkomst of specifieke overeenkomst voor bijzonder, immateriële, indirecte, incidentele, strafrechtelijke, morele of andere gevolgschade, waaronder mede begrepen commercieel verlies, verlies van gebruik of winst, ongeacht de oorzaak ervan/ zelfs als de DNB of haar aangestelden op de hoogte gesteld zijn van de mogelijkheid van dergelijke schade. In ieder geval, behoudens ingeval van moedwillig wangedrag of grof verzuim, is de totale aansprakelijkheid van de DNB voor één en alle vorderingen, verliezen of onkosten voortvloeiend uit deze overeenkomst of specifieke overeenkomsten, ongeacht of ze gebaseerd zijn op contract, vrijwaring of elke andere vorm van aansprakelijkheid, beperkt tot het bedrag van de verzekeringspolis, of de totale vergoeding die bepaald is in deze of specifieke overeenkomsten indien deze minder is.

 

De DNB heeft geen uitstaans met het personeel en anderen aangesteld door het Lokaal Bestuur, en evenmin met enige andere derden, en kan derhalve niet gehouden zijn tot supervisie van hen of tot vergoeding van enige schade welke zij zouden veroorzaken.

Indien het lastenboek zoals vermeld in art, 4 bepaalde verbintenissen voor de opdrachtnemer uitsluit dan zijn deze ook uitgesloten voor de DNB, tenzij anders bepaald in deze overeenkomst of de specifieke overeenkomsten.

 

Artikel 9 - Overmacht

 

Er is sprake van overmacht als onvoorzienbare en onoverkomelijke omstandigheden zich voordoen die een van de beide paftijen verhinderen geheel of gedeeltelijk aan haar verplichtingen te voldoen.

 

Worden met name als gevallen van overmacht beschouwd: arbeidsconflicten, brand, mobilisatie, oorlog, epidemie, opeisingen, opstand, beperking van het energieverbruik faillissement van de opdrachtnemer en andere gevallen zoals vermeld in adikel 62 van het KB van 14 januari 2013 betreffende de uitvoering van overheidsopdrachten/ enz. op voorwaarde dat deze omstandigheden onafhankelijk zijn van de wil van de partijen.

Worden daarentegen met name niet als gevallen van overmacht beschouwd: het intrekken, wijzigen, niet verlengen van overheidsvergunningen, gerechtelijke verzegelingen of enige andere omstandigheid die te wijten is aan de onachtzaamheid of een fout van de erdoor getroffen partij.

 

Het geval van overmacht bevrijdt de DNB of het Lokaal Bestuur voor de duur ervan van die verplichtingen waarvan de goede uitvoering wordt verhinderd, zonder dat de wederpartij enige schadevergoeding kan vorderen ten welke titel ook en voor welke schade dan ook. Voor alle duidelijkheid bepalen partijen hierbij expliciet dat het Lokaal Bestuur door een geval van overmacht niet zal bevrijd zijn van zijn verplichting tot het betalen van het bedrag dat betrekking heeft op werken, diensten of leveringen die zijn uitgevoerd voordat de situatie van overmacht zich heeft voorgedaan.

 

Te dien einde, dient de partij die zich wenst te beroepen op een geval van overmacht de andere partij daarvan per een aangetekende brief en uiterlijk binnen de twee werkdagen na het zich voordoen van het geval van overmacht in kennis te stellen.

 

Ingeval de overmacht langer dan 1 maand duurt te rekenen vanaf de dag van het versturen van de in de vorige alinea bedoelde aangetekende brief heeft elke partij het recht deze kaderovereenkomst zonder schadevergoeding op te zeggen.

 

De opzegging wordt pas effectief nadat de andere partij er per aangetekende brief met ontvangstbewijs van in kennis gesteld werd en vanaf de dag volgend op de ontvangst ervan.

 

Artikel 10 - Verzekering

 

De DNB bevestigt te beschikken over toereikende verzekeringspolissen (o.a, ABR en/of BA) voor de duur van deze kaderovereenkomst die haar aansprakelijkheid dekt voor lichamelijke, materiële en immateriële schade toegebracht aan het Lokaal Bestuur of de opdrachtnemer en derden ingevolge zijn doen of nalaten en dat van zijn personeel in uitvoering van deze kaderovereenkomst en de specifieke overeenkomsten.

 

Het Lokaal Bestuur zorgt voor een afdoende brandverzekering voor de gebouwen die het voorwerp uitmaken van een specifieke overeenkomst.

 

Artikel 11- Betalinq

 

Indien de partijen een financieringsovereenkomst sluiten n.a.v. een studie-, project- en/of onderhoudsovereenkomst, komt de prijs van de specifieke overeenkomst ten laste van deze financiering. De DNB zal de financiering aanwenden ter voldoening van de facturen, na redelijke controle op hun gegrondheid en correctheid.

 

Bij gebreke aan financieringsovereenkomst, betaalt het Lokaal Bestuur de prijs in één keer, tenzij anders overeengekomen wordt:

 

Facturen zijn betaalbaar binnen de 60 kalenderdagen na de factuurdatum.

 

Eventueel protest van de factuur dient binnen de 14 werkdagen na ontvangst ervan schriftelijk en met een gedetailleerde omschrijving van het protest te worden bezorgd aan de DNB. Het protest ontslaat het Lokaal Bestuur niet van zijn plicht tot betaling van het niet-betwiste gedeelte.

 

Indien de factuur niet is betaald op de vervaldatum wordt een herinnering verstuurd.

 

Bij niet-betaling mag de DNB zijn prestaties opschorten na het Lokaal Bestuur te hebben verwittigd per aangetekende brief. Dit ontslaat het Lokaal Bestuur geenszins van het betalen van de facturen. Als het Lokaal Bestuur in gebreke van betaling blijft, kan de DNB het bedrag gerechtelijk laten invorderen.

 

Indien de DNB middelen voorziet onder de vorm van een investeringsfonds, trekkingsrechten, financiële tegemoetkomingen, dividenden of andere vormen en het Lokaal Bestuur voldoet aan de voonwaarden daartoe, kan gebruik gemaakt worden van deze middelen voor de betaling van onbetaalde facturen waarvan de betalingstermijn is verstreken.

 

De DNB heeft een inningsmandaat verleend aan Fluvius System Operator wba, dat in naam en voor rekening van de DNB zal optreden in de uitvoering van deze overeenkomst.

 

Artikel 12 - Confidentialiteit

 

Beide partijen bewaren de confidentialiteit  omtrent de Vertrouwelijke Informatie.

Onder "Vertrouwelijke informatie" wordt verstaan, alle informatie - onder welke vorm ook - die afkomstig is van één van beide partijen, hun filialen, of van met de partijen verbonden vennootschappen en/of entiteiten, zowel de huidige als de toekomstige en die niet openbaar bekend is. Deze Vertrouwelijke Informatie omvat minstens het volgende, doch is niet beperkt tot navolgende opsomming: technische informatie, prijsinformatie,..

 

Wordt uitdrukkelijk niet als Vertrouwelijke Informatie beschouwd, de informatie:

(i) die openbaar is gemaakt of in het publiek domein is gevallen zonder inbreuk op de bepalingen van deze overeenkomst;

(ii) die rechtmatig werd bekomen van een derde die niet is gebonden door een verplichting tot

confidentialiteit;

(iii) die in het kader van een geschillenregeling, van een arbitrale of gerechtelijke procedure, of overeenkomstig een wet, decreet of reglement moeten worden vrijgegeven door één van de partijen;

(iv) die op totaal onafhankelijke wijze door een partij is ontwikkeld of ontdekt, mits dit door de partij die zich erop beroept onomstotelijk kan worden aangetoond;

 

Beide partijen verbinden zich ertoe:

 

noch rechtstreeks, noch onrechtstreeks, de Vertrouwelijke Informatie of materiaal aan derden te tonen, er ruchtbaarheid aan te geven of over te maken tenzij na voorafgaande, schriftelijke toestemming van de andere partij, die deze toestemming te allen tijde kan weigeren;

 

het nodige te doen om binnen haar eigen onderneming enkel toegang te verlenen tot de

Vertrouwelijke Informatie van de andere partij aan die werknemers die de Informatie nodig hebben om hun opdracht in het kader van de doelstellingen van deze kaderovereenkomst tot een goed einde te brengen;

 

alle nuttige maatregelen te nemen om de naleving van deze confidentialiteitsverbintenis door deze werknemers te verzekeren;

zich ervan te onthouden om deze Informatie rechtstreeks of onrechtstreek te gebruiken voor andere

doeleinden dan deze vermeld in het kader van deze kaderovereenkomst of de specifieke

overeenkomsten;

 

de Vertrouwelijke Informatie te beschermen en alle nodige voorzorgen te nemen om de Informatie te beschermen tegen diefstal, enige onrechtmatige reproductie of verspreiding;

alle Vertrouwelijke Informatie aan de andere partij terug te bezorgen na beëindiging van deze

kaderovereenkomst.

 

Ingevolge huidige confidentialiteitsbepaling kent elke partij het recht toe aan de andere partij om de aan hen meegedeelde Vertrouwelijke Informatie te gebruiken in het kader van deze kaderovereenkomst en de daaruit voortvloeiende specifieke overeenkomsten, en enkel tijdens de duur van deze kaderovereenkomst. Deze bepaling kan niet geïnterpreteerd worden als het toekennen van enig eigendomsrecht, enig zakelijk, intellectueel of gebruiksrecht op de meegedeelde Vertrouwelijke Informatie. De meegedeelde Vertrouwelijke Informatie kan niet worden aangewend voor commercieel gebruik noch kan deze Vertrouwelijke Informatie geïncorporeerd worden in of gecombineerd worden met producten of diensten op enigerlei wijze die de eigendoms- of gebruikrechten van de andere partij schendt.

 

Deze confidentialiteitsbepaling belet partijen niet om aan hun raadslieden, verzekeraars/ accountants/ financiers er revisoren inzage te geven in de Vertrouwelijke Informatie in de mate dezen zich tot dezelfde confidentialiteitsplicht verbinden,

 

Deze confidentialiteitsbepaling neemt een aanvang bij de ondertekening van deze kaderovereenkomst met dien verstande dat reeds eerder meegedeelde Informatie impliciet aan deze bepaling onderworpen is, Deze bepaling geldt tot vijf jaar na beëindiging van deze kaderovereenkomst,

 

Artikel 13 - Mandaat voor databeheer

 

Het Lokaal Bestuur geeft, als mandaatgever, aan de DNB, als volmachtdrager, mandaat om

 

- om Meetgegevens te verkrijgen via een door de Distributienetbeheerder beschikbaar gesteld kanaal en toegezonden te krijgen voor de Toegangspunten (aangeduid aan de hand van het EAN-nummer, waarop de Distributienetbeheerder de Meetgegevens opneemt;

 

- de volmachtdrager zal de Distributienetbeheerder onmiddellijk in kennis stellen van de beëindiging of herroeping van dit mandaat door de volmachtgever;

 

De Toegangspunten (voor data spreken we van Datadienstenpunten) waarop dit mandaat betrekking heeft, betreffen elektriciteits- en/of gasaansluitingen van gebouwen en/of installaties die de Distributienetgebruiker bezit of gebruikt in het door de Distributienetbeheerder bediend gebied. De actuele lijst van Toegangspunten is voor het Lokaal Bestuur beschikbaar in de  energiemanagementsoftware zoals vermeld in art. 2. De lijst met identificatie van de betreffende Toegangspunten is niet exhaustief en kan derhalve door de volmachtgever steeds worden aangepast in geval van verhuizing, nieuwe aansluiting, verzwaring, bijkomende nieuwe exploitatiezetel, enz.

 

Dit mandaat is intuitu personae/ en maximaal voor de duur van het Datacontract tussen de volmachtgever en de volmachtdrager waarbij de volmachtgever aan de volmachtdrager gevraagd heeft de Gegevens te verzamelen en te verwerken. De volmacht wordt overgedragen naar de nieuwe rechtspersoon bij opslorping van de volmachtdrager door deze nieuwe rechtspersoon, of bij fusie met een andere rechtspersoon.

 

Dit mandaat is niet-exclusief

 

Het mandaat betreft de opvraging van de Gegevens door middel van een structurele uitwisseling door middel van een applicatie van de Distributienetbeheerder, al dan niet gecombineerd met een Mandaat om lokaal een gebruikerspoort door de Distributienetbeheerder te laten openstellen.

 

Het komt aan de volmachtdrager toe om de Distributienetbeheerder op de hoogte te stellen van de intrekking of beëindiging van het verstrekte mandaat.

 

De volmachtdrager zal op voldoende duidelijke wijze kennis geven van zijn mandaat door mededeling aan de Distributienetbeheerder van het bestaan ervan. De uitwisseling van de Gegevens verbonden aan het Mandaat verschilt al naargelang de gebruikte applicatie om de Meetgegevens ter beschikking te stellen. De procedures die passen bij de desbetreffende applicaties moeten gevolgd worden.

 

Huidig mandaat geeft tevens op een ondubbelzinnige wijze aan de volmachtdrager de toestemming om persoonsgegevens over de afname en/of injectie of productie van elektriciteit en/of gas, die de volmachtgevers betreffen en beschermd zijn door de wet van B december 1992 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer (van natuurlijke personen) ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens/ evenals, voor zover nodig, de Gegevens die niet direct of indirect kunnen verbonden worden met uitsluitend de volmachtgever(s), te verzamelen b'¡de Distributienetbeheerder en te verwerken.

 

Fluvius System Operator CVBA heeft voor de DNB een verantwoordelijke aangesteld die fungeed als aanspreekpunt voor de verwerking van persoonsgegevens. Deze verantwoordelijke is bereikbaar via een

brief gericht aan Fluvius CVBA, t.a.v. de Functionaris voor Gegevensbescherming (DPO),

Brusselsesteenweg199, 9090 Melle of via e-mail (privacv@fluvius.be).

 

De volmachtdrager erkent het bestaan van een recht van de volmachtgever om zich kosteloos tegen de voorgenomen verwerking van hem betreffende persoonsgegevens te verzetten, indien deze verwerking verricht wordt met het oog op direct marketing.

 

Deze toestemming is beperkt tot de volmachtdrager zelf als verantwoordelijke voor de verwerking evenals de door hem aangestelde verwerker, en is beperkt in de tijd tot de duur van de huidig mandaat en tot de duur van het Datacontract tussen de volmachtgever en de volmachtdrager waarin de volmachtgever aan de volmachtdrager heeft gevraagd de Gegevens te verzamelen en te verwerken.

 

Overeenkomstig de wettelijke regeling is dit mandaat ad nutum intrekbaar, onverminderd het recht van de volmachtdrager op vergoeding van de geleverde en aanvaarde prestaties overeenkomstig de overeengekomen tarieven.

 

Artikel 14 - Intellectuele eiqendom

 

De intellectuele en industriële eigendomsrechten met betrekking tot o.a. tekeningen, modellen, literaire werken en/of documenten (opgeslagen op bestendige wijze of in machinetaal), rapporten, software en databanken, evenals de methodes, kennis, concepten en andere ontwikkelingen waarvan elke partij eigenaar of licentiehouder is, zullen die partij als eigenaar of licentiehouder  blijven toebehoren. Alle intellectuele eigendomsrechten die voortvloeien uit een wijziging of aanpassing van de intellectuele eigendom van een paftij behoren automatisch aan de DNB of de opdrachtnemer toe.

Elke partij verbindt zich ertoe elke wijziging of aanpassing nauwkeurig te documenteren.

 

De intellectuele en industriële eigendomsrechten met betrekking tot o.a. tekeningen, modellen, literaire werken en/of documenten (opgeslagen op bestendige wijze of in machinetaal), rapporten, software en databanken, evenals de methodes, kennis, concepten en andere ontwikkelingen, die in het kader van de uitvoering van de overeenkomst of de daaruit voortvloeiende overeenkomsten gecreëerd worden (hierna 'specifiekeontwikkelingen'genaamd), behoren vanaf hun ontstaan onmiddellijk in volle en exclusieve eigendom aan de DNB toe.

 

Voor zover nodig, teneinde het Lokaal Bestuur toe te laten de 'specifieke ontwikkelingen' te gebruiken, aan te passen/ te (laten) onderhouden (door derden) en/of te reproduceren, verbindt de DNB zich ertoe , en/of maakt deze zich sterk, om het Lokaal Bestuur, zowel wat de eigen intellectuele en industriële eigendomsrechten van de DNB betreft die gebruikt werden in het kader van de uitvoering van de opdracht en/of nodig zijn teneinde de 'specifieke ontwikkelingen' te gebruiken, aan te passen, te (laten) onderhouden (door derden) en/of te reproduceren, als wat de 'specifieke ontwikkelingen' betreft, een niet-exclusieve, overdraagbare, wereldwijde, onherroepelijke (tijdens en na de opdracht) en voor sublicentie vatbare licentie toe te kennen voor de duur van de wettelijke bescherming van de intellectuele eigendomsrechten (en met een minimum van 70 jaar) met het oog op gebruik, wijziging, onderhoud, vertaling, ontwikkeling en reproductie. Deze toekenning gebeurt tegen een vergoeding die in onderling overleg tussen de patijen wordt bepaald. Partijen kunnen overeenkomen dat die vergoeding begrepen is in de kostprijs van deze kaderovereenkomst.

 

Het Lokaal Bestuur onthoudt zich ervan de 'specifieke ontwikkelingen' op om het even welke wijze te gebruiken voor andere doeleinden dan de uitvoering van deze opdracht zonder de voorafgaande, schriftelijke en uitdrukkelijke toestemming van de DNB; zij zal er voor zorgen dat haar werknemers, aangestelden en onderaannemers eveneens aan deze verplichting worden onderworpen.

 

De DNB vrijwaart het Lokaal Bestuur tegen elke vordering tegen het Lokaal Bestuur ingesteld op grond van inbreuk of vermeende inbreuk op enig intellectueel eigendomsrecht wegens de uitvoering van de diensten opgesomd in deze overeenkomst, mits de DNB van dergelijke vordering onmiddellijk op de hoogte wordt gesteld, en tijdig de bevoegdheid, informatie en hulp krijgt voor het voeren van de verdediging inzake het desbetreffende rechtsgeding of gerechtelijke procedure. Indien de diensten, of een deel daarvan, tengevolge van een dergelijk rechtsgeding of gerechtelijke procedure worden beschouwd als een inbreuk of het Lokaal Bestuur het gebruik ervan wordt verboden, zal de DNB naar eigen goeddunken en voor eigen rekening:

 

Voor het Lokaal Bestuur het recht verwerven de diensten te blijven gebruiken, of;

De diensten vervangen met vrijwel gelijke diensten die geen inbreuk vormen;

Of de diensten zo aanpassen dat ze niet langer een inbreuk vormen.

 

Artikel 15 - Beëindiging en ontbinding

 

Beëindiging van de kaderovereenkomst:

 

Elke partij kan een einde stellen aan onderhavige overeenkomst, met uitwerking vanaf 1 januari van het eerstvolgend kalenderjaar, mits schriftelijke kennisgeving per aangetekend schrijven met bericht van ontvangst aan de andere partij ten laatste drie kalendermaanden vóór het einde van het lopende kalenderjaar.

 

In zulk geval van beëindiging blijft elke partij onverminderd en onvoorwaardelijk ertoe gehouden al zijn verplichtingen die uit onderhavige kaderovereenkomst voortvloeien tijdig en volledig uit te voeren en te blijven uitvoeren met betrekking tot het volledige kalenderjaar op het einde waarvan het mandaat een einde neemt, zonder tussentijdse onderbreking.

 

Ingeval van lopende specifieke overeenkomsten op het ogenblik van de beëindiging van deze kaderovereenkomst, blijven de bepalingen van de kaderovereenkomst onverkort van toepassing voor de resterende duur van de betreffende specifieke overeenkomst.

 

Deze kaderovereenkomst wordt van rechtswege beëindigd bij de ontbinding van de rechtspersoon, bij onbekwaamheid en ook bij kennelijk onvermogen of faillissement.

 

Beëindiging van de specifieke overeenkomst:

 

l. Beëindiging door het Lokaal Bestuur:

 

Het Lokaal Bestuur kan de specifieke overeenkomst opzeggen

 

ingeval van overmacht conform artikel 9 van deze kaderovereenkomst; of

indien het Lokaal Bestuur de DNB ernstige schending van de specifieke overeenkomst heeft gemeld en de DNB heeft nagelaten maatregelen te nemen deze schending binnen 14 dagen na de datum van de melding te herstellen; of

ingeval van faillissement, gerechtelijke reorganisatie, .... van de DNB.

 

2. Beëindiging door de DNB

 

De DNB kan de specifieke overeenkomst opzeggen

 

ingeval van overmacht conform artikel 9 van deze kaderovereenkomst; of

ingeval van niet betaling door het Lokaal Bestuur meer dan 1 kalendermaand na daartoe te zijn aangemaand door de DNB overeenkomstig artikel 11 van deze kaderovereenkomst; of

indien de DNB het Lokaal Bestuur een andere schending door het Lokaal Bestuur van deze kaderovereenkomst heeft gemeld, die een nadelige invloed heeft op de uitvoering door de DNB van haar verplichtingen ingevolge de specifieke overeenkomst, en het Lokaal Bestuur de schending niet binnen 14 kalenderdagen vanaf de melding heeft hersteld; of

ingeval van faillissement, gerechtelijke reorganisatie, ..., van het Lokaal Bestuur; of

 

3. Betaling na beëindiging

 

Na beëindiging van deze kaderovereenkomst en/of specifieke overeenkomst overeenkomstig punt I of 2, zal het Lokaal Bestuur onmiddellijk alle aan de DNB verschuldigde bedragen voldoen met betrekking tot de uitvoering door de DNB tot en met de datum van het einde van de kaderovereenkomst en/of specifieke overeenkomst, inclusief betaling van ieder aanvullend werk dat door de DNB is uitgevoerd op verzoek van het Lokaal Bestuur na beëindiging en betaling van de bestelde apparatuur en het materiaal. De DNB zal alle in zijn bezit zijnde documenten en bescheiden die hij in uitvoering van deze kaderovereenkomst en/of specifieke overeenkomst heeft ontvangen, onmiddellijk terug bezorgen zonder dat de DNB gerechtigd is om enig zulk document te behouden.

 

Artikel 16 - Geschillen

 

 

Deze kaderovereenkomst en de specifieke overeenkomsten gesloten ter uitvoering ervan worden

beheerst door Belgisch recht.

 

Partijen zijn ertoe gehouden de overeenkomst te goeder trouw uit te voeren, rekening houdend met hun wederzijdse belangen, Vooraleer een dispuut aan een rechtbank voor te leggen, verbinden partijen er zich toe te goeder trouw en met inachtname van de redelijke belangen van de andere partij te onderhandelen met het oog op een minnelijke regeling.

 

De rechtbanken van het arrondissement waarin het Lokaal Bestuur gelegen is, zijn bevoegd.

 

Artikel 17 - Geldigheid van de voorwaarden

 

Indien enige bepaling uit deze kaderovereenkomst onwettig, ongeldig of onuitvoerbaar wordt verklaard, zal dit de geldigheid en uitvoerbaarheid van de overige bepalingen uit deze kaderovereenkomst niet aantasten en zullen partijen zich inspannen om onmiddellijk en te goeder trouw een geldige, wettige en uitvoerbare clausule met hetzelfde economisch effect en die zo nauw mogelijk aansluit bij de bedoeling van partijen overeen te komen.

 

Artikel 18 - Wijziging regelgeving

 

De DNB kan niet aansprakelijk gesteld worden voor alle wijzigingen die zij aan deze kaderovereenkomst dient aan te brengen, inclusief de gebeurlijke stopzetting ervan/ als gevolg van wijzigingen waaraan zij door wetgevende of regulatoire instellingen zou worden onderworpen. Ingeval van wijziging van de toepasselijke wet - of regelgeving, stelt de DNB te goeder trouw de wijzigingen voor die aan deze kaderovereenkomst en de specifieke overeenkomsten moeten worden aangebracht teneinde deze hiermee in overeenstemming te brengen en het economisch evenwicht van deze kaderovereenkomst en specifieke overeenkomsten maximaal te vrijwaren. Indien partijen niet akkoord gaan over de voorgestelde wijziging, wordt deze kaderovereenkomst beëindigd en worden de resterende bedragen in één keer opeisbaar,

 

Artikel 19 - Contactpersonen

 

Volgende contactpersonen treden op namens de partijen. Zij zijn bevoegd om beslissingen te nemen in het kader van deze kaderovereenkomst en de specifieke overeenkomsten.

 

 

Voor het Lokaal Bestuur:

 

 

 

Voor de DNB

 

Savat Johan

Klantendienst  - Key Accounts

Brusselsesteenweg 199

9090 Melle

Telefoon09 263 7958

Email: johan.savat@fluvius.be

 

Artikel 20 - Ondertekening van de kaderovereenkomst

 

Ondertekening in 2 exemplaren te Maldegem op _ I _ l_ waarvan elke partij erkent haar origineel exemplaar te hebben ontvangen.

 

Voor het Lokaal Bestuur

 

 

Voornaam + Naam

 

Functie

•Voor de DNB

•Tom CeuppensFrank Vanbrabant

•Directeur KlantendienstCEO

 

 

Artikel 2:

De gemeenteraad machtigt de burgemeester en de algemeen directeur om de kaderovereenkomst Fluvius Duurzame gebouwen te ondertekenen namens het Gemeentebestuur van Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

13.  ERFPACHTOVEREENKOMST ELEKTRICITEITSCABINE: GOEDKEURING VAN DE AKTE

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11°het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          De beslissing van de gemeenteraad van 22 oktober 2015, houdende goedkeuring van de erfpachtovereenkomst met de intercommunale Imewo voor een perceeltje grond op het kerkplein Maldegem voor het plaatsen van een elektriciteitscabine.

 

Feiten

          De verouderde metalen elektriciteitscabine ter hoogte van de Sint Barbarakerk moet omwille van de ARAB veiligheidsnormen vervangen worden door een grotere betreedbare cabine, terwijl ook de technische installaties ervan worden vernieuwd.

          Gelet op het statuut beschermd dorpsgezicht werd door Imewo gekozen voor een prefab beton structuur bekleed met zwarte baksteenstrips en een zadeldak met zwarte natuurleien.

          Voor het ter beschikking stellen van 9,32 m² grond voor deze cabine gaf het gemeentebestuur de voorkeur aan een erfpachtregeling van 50 jaar, in overeenstemming met de verwachte levensduur van zowel het gebouw als de technische installatie.

 

Argumentatie

          Het notariskantoor Vanhyfte - Vandevelde stelde de ontwerpakte 21519670-1 op in verband met deze erfpachtovereenkomst, mits een éénmalige vergoeding van 932 euro.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze ontwerpakte goed te keuren

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte van het dossier 21519670-1 goed, zoals opgesteld door het notariskantoor Vanhyfte - Vandevelde, inzake de erfpachtovereenkomst van 50 jaar, met een éénmalige vergoeding van 932 euro, voor 9,32 m² grond voor het oprichten van een elektriciteitscabine ter hoogte van het kerkplein Maldegem.

 

Artikel 2:

De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd om de gemeente Maldegem te vertegenwoordigen bij het verlijden van de authentieke akte.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

14.  GEDEELTELIJKE AFSCHAFFING EN VERPLAATSING VOETWEG NR 55 DEN HOOGEN PAD: VOORLOPIGE VASTSTELLING VAN DE PLANNEN

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

10°beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt

          Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, inzonderheid artikel 8, dat aangeeft dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.

          De beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2019, houdende gedeeltelijke goedkeuring van de uitbreidingszone bedrijventerrein - Aanleg groenbuffers en aanvullende paden.

 

Feiten

          De voetweg nr 55 Den Hoogen Pad staat opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van Adegem als verbindingsweg tussen Adegem en Maldegem.

          Hij vertrekt ter hoogte van de kerk van Adegem, loopt naast het cultureel centrum Den Hoogen Pad en de begraafplaats van Adegem en dan verder achter de woningen langs de Staatsbaan richting Maldegem, waar hij eindigt vlak voorbij de spooorwegovergang in de Gentse Steenweg.

 

Argumentatie

          Het gedeelte van de voetweg voorbij de begraafplaats is de voorbije decennia in onbruik geraakt en op het terrein praktisch verdwenen.

          In het kader van de uitbreiding van het bedrijventerrein wordt een deel van de voetweg verbreed tot 2 m en verplaatst zodat hij kan worden opgenomen in de groenbuffer omheen het bedrijventerrein.

          Het laatste deel van de voetweg, dat door de nieuw aan te leggen wegen en paden in de uitbreiding van het bedrijventerrein niet meer nodig is, kan dan worden afgeschaft.

          Gelet op plannen horende bij de aanvraag tot gedeeltelijke afschaffing en gedeeltelijke verplaatsing van voetweg nr 55 te Maldegem, zoals opgemaakt door het studiebureau Arcadis op 23 oktober 2019.

 

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

2 onthoudingen: Dino Lateste en Stefaan Standaert

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt de plannen, horende bij de aanvraag tot gedeeltelijke afschaffing en gedeeltelijke verplaatsing van voetweg nr 55 te Maldegem, zoals opgemaakt door het studiebureau Arcadis op 23 oktober 2019, voorlopig vast.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepen wordt opgedragen een openbaar onderzoek te organiseren, overeenkomstig de artikels 17 en 21 van het decreet van 3 mei 2019 op de gemeentewegen.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

15.  KROMMEWEGE 31 G - AANVRAAG AANLEG PARKING - DE BREE SOLUTIONS

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 19 mei 2009 (VCRO), en latere aanpassingen

          Het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, inz. art. 31:

          Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

          Als dat nodig is, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie respectievelijk de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur.

          Het Gewestplan Eeklo-Aalter zoals goedgekeurd bij K.B. van 24 maart 1978

          Het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan Krommewege, zoals vastgesteld bij MB van 4 augustus 2009 (RP213/43010/1011)

 

Feiten

          De firma De Bree Solutions, Krommewege 31 G te 9990 Maldegem diende als klasse 1 bedrijf een omgevingsvergunningsaanvraag in bij de provincie Oost Vlaanderen voor de aanleg van een parking langsheen de Krommewege.

          Op 20 februari 2020 werd de aanvraag OMV 2019-482 door de provincie volledig verklaard.

          Binnen de 60 dagen dient de gemeenteraad een beslissing te treffen over de zaak der wegen.

 

Argumentatie

          De huidige parking voor personenvoertuigen van De Bree Solutions voorziet 7 parkeervakken op grasdallen in de langsrichting.

          De firma wil de parkeervakken schuin draaien zodat er meer voertuigen kunnen parkeren.

          Het parkeerterrein met een voorziene lengte van 60 m komt tussen 1,70 en 2,70 m breedte op de gemeentelijke wegberm te liggen. Een oppervlakte van minstens 120 m² openbaar domein van de Krommewege wordt ingenomen.

          Daarom dient de gemeenteraad voorafgaand aan de beslissing over de omgevingsvergunning, een beslissing te treffen over de aanleg of wijziging van een gemeenteweg.

          De aanleg van een deel van het parkeerterrein op de gemeentelijke wegberm is echter strijdig met de voorgestelde inrichting van de weg volgens de toelichtingsnota bij het hierbovenvermelde PRUP Krommewege van 4 augustus 2009, waarbij de weg Krommewege aangestipt is als een centrale verzameweg, met een voorgesteld wegprofiel : rijweg (2 vakken, minimaal 6 m), aan weerszijden fietspaden (2 x 1,75 m) . De fietspaden dienen minimaal aanliggend verhoogd te zijn en indien mogelijk fysiek gescheiden van de rijbaan.

          Deze inrichting met verhoogde fietspaden is nodig rekening houdend met het vrachtverkeer voor het bedrijventerrein, komende van en rijdend naar de N 44, en het gebruik ook door fietsers van deze weg.

          Dit deel van de Krommewege werd op vraag van de gemeente voorzien op het lokaal functioneel fietsnetwerk.

          Dit betekent dat de aanleg van fietspaden ook in aanmerking komt voor 40 % subsidie vanwege de provincie Oost-Vlaanderen.

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat niet akkoord met de aanleg van een parking op gemeentelijk openbaar domein van de buurtweg Krommewege ter hoogte van Krommewege 31 G, zoals voorzien in de omgevingsvergunningsaanvraag OMV 2019-482 van de firma De Bree Solutions, Krommewege 31 G te 9990 Maldegem bij de provincie Oost Vlaanderen, aangezien de voorgestelde aanleg het voorzien van een afgescheiden fietspad op de wegberm onmogelijk maakt en dus strijdig is met de inrichtingsmaatregelen voor de centrale verzamelweg Krommewege, zoals opgenomen in het PRUP Krommewege, goedgekeurd bij MB van 4 augustus 2009.

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing wordt overgemaakt aan de provincie Oost-Vlaanderen voor verder gevolg.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

16.  VERBINDINGSPAD EN COMPOSTPAVILJOEN SCHOOL ADEGEM-DORP: GOEDKEURING VAN DE OVEREENKOMST

 

 

Dit punt wordt verdaagd.

 

Reden: Het dossier dient in een ruimere context bekeken te worden en het college wenst een overleg te organiseren vooraleer een beslissing te nemen.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

17.  OUDE MOLENWEG - OVERNAME PERCEELTJE GROND - GOEDKEURING VAN DE AKTE

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11°het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen.

          De beslissing van de gemeenteraad van 30 oktober 2019, houdende principiële goedkeuring van de kosteloze overname van een perceeltje grond in de Oude Molenweg.

 

Argumentatie

          De overname van het perceeltje grond, kadastraal gekend Maldegem, 1ste afdeling sectie C, nummer 135 A3, gelegen in de Oude Molenweg ter hoogte van de doorsteek van de Crommewegewatergang gebeurt om redenen van openbaar nut, namelijk om dit perceel en de onderliggende regenwaterafvoerleiding, te integreren in het gemeentelijke openbare domein.

          Vlaams commissaris Lydia De Cremer van de Afdeling Vastgoedtransacties Gent stelde de ontwerpakte met dossiernummer 09667-001 op voor deze overdracht.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de ontwerpakte goed te keuren.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de ontwerpakte met dossiernummer 09667-001, zoals opgemaakt door de Afdeling Vastgoedtransacties Gent, voor de kosteloze overname van het perceeltje grond, kadastraal gekend Maldegem, 1ste afdeling sectie C, nummer 135 A3, gelegen in de Oude Molenweg ter hoogte van de doorsteek van de Crommewegewatergang, goed.

 

Artikel 2:

Een afschrift van de beslissing wordt overgemaakt aan de Afdeling Vastgoedtransacties Gent voor de verdere realisatie van de overdracht.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

18.  ROOILIJN BUURTWEG NR 4 - BOGAARDESTRAAT - SCHAUTENSTRAAT - FRANCIS DE MEEUSLAAN - WIJZIGINGEN

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, inzonderheid artikel 8, dat aangeeft dat niemand een gemeenteweg kan aanleggen, wijzigen of verplaatsen zonder voorafgaande goedkeuring vanwege de gemeenteraad en artikel 11, dat stelt dat gemeenten de ligging en breedte van de gemeentewegen op hun grondgebied vastleggen in gemeentelijke rooilijnplannen, ongeacht de eigenaar van de grond.

          De beslissing van de gemeenteraad van 8 februari 1962, houdende goedkeuring van het rooilijnplan van buurtweg nr 4 Bogaardestraat

          De beslissing van de gemeenteraad van 29 januari 2020, houdende goedkeuring van het Spam 16 Rioleringsproject Vossenhol, de bijhorende onteigeningsplannen, de tabel der grondinnemingen en de projectnota. 

 

Argumentatie

          Door de geplande grondinnemingen langsheen de Bogaardestraat, de Schautenstraat en de Francis de Meeuslaan, o.m. voor de aanleg van afgescheiden fietspaden, wijzigt de in 1962 goedgekeurde grens openbaar/privé eigendom langsheen de buurtweg.

          Het is daarom noodzakelijk dat ook het rooilijnplan van de weg wordt aangepast aan de gewijzigde situatie.

          Door het studiebureau Sweco, p/a Herkenrodesingel 8 B, bus 3.01 te 3500 Hasselt werden daarom op 3 maart 2020 de ontwerp rooilijnplannen MLD3019/3-5.1/3 (Francis de Meeuslaan), MLD 3019/3-5.2/3 (Schautenstraat) en MLD 3019/3-5.3/3 (Bogaardestraat) opgemaakt.

          Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze ontwerp rooilijnplannen voorlopig vast te stellen en het college van burgemeester en schepenen op te dragen gedurende dertig dagen een openbaar onderzoek te houden, zoals aangegeven in artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 van de gemeentewegen. 

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt de ontwerp rooilijnplannen MLD3019/3-5.1/3 (Francis de Meeuslaan), MLD 3019/3-5.2/3 (Schautenstraat) en MLD 3019/3-5.3/3 (Bogaardestraat), zoals opgemaakt door het studiebureau Sweco, p/a Herkenrodesingel 8 B, bus 3.01 te 3500 Hasselt op 3 maart 2020, voorlopig vast.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen wordt opgedragen een openbaar onderzoek te organisren, overeenkomstig artikel 17 van het decreet van 3 mei 2019 op de gemeentewegen.

 

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

19.  RETRIBUTIEREGLEMENT ASBESTCONTAINER VOOR INZAMELING BIJ LAND- EN TUINBOUWERS

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          14°het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

          Het besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne (Vlarem II).

          Het decreet betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen van 23 december 2011 (Materialendecreet).

          Het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen van 17 februari 2012 (Vlarema).

          Het besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2018 inzake 'Actieplan asbestafbouw'.

          Het Toetredingscontract 'asbestovereenkomst gemeenten 2018' afgesloten met de Vlaamse Regering op 17 september 2018.

          Het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 24 oktober 2018 waarbij het asbestproject van IVM wordt goedgekeurd.

          Het besluit van de gemeenteraad van 18 december 2019 betreffende de verkoop van asbestzakken voor particulieren.

 

Feiten

          Via onze intercommunale IVM is het project rond asbestinzameling bij particulieren opgestart sinds 1 februari 2020.

          IVM wenst vanaf mei 2020 een sensibiliserend asbestproject op te starten inzake de ophaling van asbestcementgolfplaten bij land- en tuinbouwers.

          Het asbestproject is enkel bedoeld voor de land- en tuinbouwer met een landbouwnummer bij het Departement Landbouw en Visserij en met exploitatieadres in Maldegem.

          Het is de bedoeling dat het project, net als dat voor de particulieren, loopt tot 31 maart 2022. Maar het project kan nog verlengd worden.

          In de periode van het asbestproject kan de land- of tuinbouwer per exploitatieadres maximum 2 containers met een inhoud van 15 m³ aanvragen. Hiervoor moet € 170 per container worden betaald. In de prijs zit ook 2 PBM-paketten. (PBM = Persoonlijk Bescherming Materiaal).

          De procedure ziet er als volgt uit:

          De land- of tuinbouwer dient zijn aanvraag bij de gemeente in.

          De gemeente controleert of de aanvraag voldoet aan de voorwaarden en ontvangt na goedkeuring op haar rekening het bedrag voor 1 of 2 containers.

          De gemeente bezorgt de PBM-pakketten aan de land- of tuinbouwer

          De aanvraag wordt doorgestuurd naar IVM. Zij doen de verdere opvolging: contact met ophaler, opmaak verwerkingsattesten, opmaak overzicht naar gemeente.

          IVM bezorgt de gemeente de afrekeningsfactuur. Deze zal maximaal € 170/container bedragen.

 

Argumentatie

          Het project werd via IVM ingediend bij OVAM voor subsidie, waardoor een container aan de prijs van €170 kan worden aangeboden. In de prijs zit het plaatsen en ophalen van de container en de verwerking van de ingezamelde asbest.

          De deelnemende land- of tuinbouwer ontvangt ook instructies om correct met het asbesthoudend materiaal om te gaan.

          Via dit project wenst IVM en de gemeente ook een oplossing te bieden voor asbestverwijdering bij land- en tuinbouwers.

          Voor grotere hoeveelheden dient men beroep te doen op de private markt.

 

Adviezen

          Via IVM werd het project voorgesteld aan de landbouwsector. Dit werd positief onthaald.

          Het project kadert ook in de afbouw/verwijdering van asbest tegen 2040 (besluit Vlaamse Regering).

 

Financiële weerslag

          Het project heeft geen financiële kost voor de gemeente.

De land- of tuinbouwer betaalt € 170 per container (max. 2 stuks).

IVM bezorgt na verwerking van het asbest aan de gemeente de afrekeningsfactuur. Deze zal maximaal € 170 per container bedragen.

Tussenkomsten

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt onderstaand retributiereglement houdende asbestcontainers voor land- en tuinbouwers vast:

 

RETRIBUTIEREGLEMENT VERKOOP VAN ASBESTCONTAINERS

 

Artikel 1

§1. Voor een termijn die eindigt op 31 maart 2022 wordt als volgt een retributie geheven op asbestcontainers die geleverd worden in functie van de bronophaling van asbestcementgolfplaten bij land- en tuinbouwers via het project van IVM:

- 170 euro per asbestcontainer

 

§2. Er kunnen maximaal 2 asbestcontainers per exploitatieadres gedurende de volledige periode van het IVM project gekocht worden.

 

Artikel 2

De aanvraag van de asbestcontainers, voor de bronophaling van asbestcementplaten, is voorbehouden aan de land- en tuinbouwer met landbouwnummer bij het Departement Landbouw en Visserij en met exploitatieadres in Maldegem.

 

Artikel 3

De retributie vermeld in artikel 1 is verschuldigd door de persoon die, op uitdrukkelijk verzoek, de container(s) wenst te ontvangen, en dit na goedkeuring van de aanvraag.

 

Artikel 4

Een afschrift van het reglement wordt gezonden aan:

- OVAM

- IVM

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

20.  GOEDKEURING REGLEMENT 'DEN HOOGEN PAD - TICKETPRIJZEN GEMEENTELIJKE VOORSTELLINGEN'

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

het vaststellen van gemeentelijke reglementen en het bepalen van straffen en administratieve sancties op de overtreding van die reglementen

14°het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

                               Het reglement 'Den Hoogen Pad - ticketprijzen gemeentelijke programmatie', goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 april 2017.

 

Feiten

            De gemeentelijke programmatie van Den Hoogen Pad omvat elk seizoen 3 onderdelen:

een avond- en familieprogrammatie

een schoolprogrammatie

een maandelijkse jeugdfilm

            Op vraag van het college werd het huidige retributiereglement voor ticketprijzen door de cultuurdienst herbekeken en afgetoetst aan de prijssetting van omliggende centra. In samenwerking met het programmatiecomité van Den Hoogen Pad werd een voorstel tot herziening van het reglement uitgewerkt.

            Dit voorstel voor het berekenen van de ticketprijzen werd vervolgens voor principiële goedkeuring voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen in zitting van 18 februari 2020.

            Op 28 februari 2020 werd hieromtrent advies gevraagd aan het bevoegde adviesorgaan, de cultuurraad.

            Tijdens de collegebespreking van 14 april 2020 werd beslist om ook de bestaande  annuleringsmodaliteiten toe te voegen aan dit reglement. De cultuurraad werd hierin om bijkomend advies gevraagd.

 

Argumentatie

             Volgende zaken worden gewijzigd ten opzichte van het eerdere reglement:

             Avond- en familieprogrammatie:

             Optrekken van de minimumprijs en maximumprijs van een ticket.

             Vereenvoudigen van het aantal uitzonderingen op de formule die gebruikt wordt om de basisprijs te bepalen:

De formule geldt dan voor alle voorstellingen voor staand (max. 600 personen) of zittend op tribune en stoelen (max. 450 personen) publiek. Enige uitzonderingen:

             als de artiest contractueel een bepaalde ticketprijs oplegt.

             als de zaalopstelling beperkt wordt tot 280 personen (= opstelling met tafels en stoelen of opstelling met tribune en statafels): dan wordt de formule aangepast tot 'totale kostprijs (zonder eventueel partagebedrag) gedeeld door 180 toeschouwers = basisprijs'.

             Optrekken van de minimumleeftijd voor seniorenkorting van 55- naar 65-plus.

             Lezingen: een lezing is volledig anders dan een voorstelling. Voorstel is hiervoor te werken met vaste prijzen: 12 euro basisprijs en aan de kassa, 10 euro voor de verschillende kortingstarieven.

             Schoolprogrammatie:

             Een zeer belangrijk aspect van het cultuuraanbod is de cultuureducatie: kinderen al van jongs af aan vertrouwd maken met verschillende vormen van theater. Omwille van de maximumfacturen waar de scholen rekening mee moeten houden, worden de ticketprijzen voor schoolprogrammatie door cultuur- en gemeenschapscentra bewust laag gehouden.

             Er wordt nu een kleine prijsstijging voorgesteld. Hiermee zitten we ongeveer in dezelfde prijssetting als omliggende centra (CC De Herbakker hanteert bijvoorbeeld 5 euro voor leerlingen van de kleuterklassen en lagere school en 7 euro voor leerlingen van middelbare scholen).

             van 4 euro naar 5 euro voor leerlingen uit de kleuterklas en lager onderwijs

             van 5 euro naar 6 euro voor leerlingen uit het secundair onderwijs.

          De ticketprijs voor de jeugdfilm is al jaren 2 euro, voorstel is om deze prijs op te trekken naar 3 euro.

          De modaliteiten omtrent annulering van tickets, voorheen jaarlijks opgenomen in de programmabrochure en de schoolbrochure, werden in Artikel 8 toegevoegd aan het reglement.

          Bepaalde zinsconstructies werden aangepast om de leesbaarheid van het reglement te bevorderen.

 

Adviezen

             Adviezen cultuurraad:

             Advies van 17 maart 2020 = positief

             Aanvullend advies van 13 april 2020 naar aanleiding van het voorstel tot toevoegen van de annuleringsmodaliteiten aan het reglement = positief, met aanhalen van een minderheidsstandpunt betreffende de annuleringsvoorwaarden voor scholen: één bestuurslid is van oordeel dat de scholen geen kosten mogen aangerekend worden wanneer zij zelf annuleren.

Tussenkomsten

             door raadslid Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

Besluit

 

20 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

7 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger en Leandra Decuyper

 

 

Artikel 1

De tarieven in dit reglement zijn van toepassing vanaf de gemeentelijke programmatie seizoen 2020-2021. Dit reglement vervangt vanaf dan het eerdere reglement van 27 april 2017.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad besluit om de basisprijs van de voorstellingen binnen de avond- en familieprogrammatie in Den Hoogen Pad, dit is de voorverkoopprijs, te berekenen aan de hand van volgende formule:

 

Totale kostprijs voorstelling (zonder eventueel partagebedrag) gedeeld door 250 toeschouwers  =  basisprijs. De minimumprijs bedraagt daarbij 14 euro en de maximumprijs 30 euro in voorverkoop.

 

Op deze formule gelden volgende uitzonderingen:

          Indien er contractueel een bepaalde minimum- of maximumprijs wordt opgelegd, dan worden de met de formule berekende prijzen indien nodig opgetrokken / aangepast tot aan deze gevraagde prijzen.

          Voor voorstellingen waarbij het publieksaantal beperkt wordt tot 280 toeschouwers, wordt  de formule ‘Totale kostprijs (zonder eventueel partagebedrag) gedeeld door 180 toeschouwers = basisprijs’.

 

Artikel 3:

De andere ticketformules voor de avond- en familieprogrammatie worden als volgt bepaald op basis van de basisprijs (Artikel 1):

Aan de kassabasisprijs + 3 euro

Klein abonnementbasisprijs – 1 euro

 (KABO = 3 of 4 voorstellingen uit het aanbod)

65-plussersbasisprijs – 1 euro

Groot abonnement basisprijs – 3 euro

(GABO = 5 of meer voorstellingen uit het aanbod)

-26-jarigenbasisprijs – 3 euro

Verenigingentariefbasisprijs – 4 euro (= aankoopprijs,

verkoopprijs is minimaal de GABO-prijs)

 

Artikel 4:

Voor lezingen binnen de avondprogrammatie geldt een basisprijs en aan de kassa-prijs van 12 euro en één kortingtarief van 10 euro (dit geldt voor KABO, GABO, 65-plussers, -26-jarigen en verenigingentarief).

 

Artikel 5:

Bij de familievoorstelling(en) geldt de familiekaart:

          de ticketprijs voor (groot)ouders wordt berekend volgens Artikel 1 en 2.

          de eigen (klein)kinderen tot 14 jaar hebben gratis toegang.

 

Artikel 6:

Bij voorstellingen op locatie in andere cultuurhuizen wordt de doorverkoopprijs vast gelegd in afspraak met het andere cultuurhuis.

 

Artikel 7:

Voor de dagprogrammatie worden volgende prijzen vastgelegd:

          Schoolvoorstellingen:

          5 euro per kleuter en leerling van het lager onderwijs

          6 euro per leerling van het middelbaar onderwijs

          Begeleidende leerkrachten krijgen gratis toegang

          Workshops gekoppeld aan familievoorstellingen:

          5 euro per kleuter en leerling van het lager onderwijs

          6 euro per leerling van het middelbaar onderwijs

          Begeleidende leerkrachten krijgen gratis toegang

          Jeugdfilms vanaf september 2020: 3 euro per ticket.

 

Artikel 8:

Verkochte tickets voor avond- en familievoorstellingen en jeugdfilms worden niet terug betaald.

Uitzonderingen:

          Indien Gemeentebestuur Maldegem zich genoodzaakt ziet een voorstelling te annuleren, dan worden de ticketkopers zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht en terugbetaald.

          Indien Gemeentebestuur Maldegem zich genoodzaakt ziet een voorstelling te verplaatsen naar een andere datum, dan worden de ticketkopers zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht en blijft het ticket geldig. Wie op de nieuwe datum niet aanwezig kan zijn, krijgt zijn ticket terug betaald.

 

Bij schoolvoorstellingen geldt volgend principe:

          Indien een school een bevestigde inschrijving meer dan een maand voor de voorstelling annuleert, dan wordt 50% van het bedrag aangerekend.

          Indien een school minder dan een maand op voorhand annuleert, dan wordt het volledige bedrag aangerekend.

          Op de dag van de voorstelling respecteren we een marge tot 10% minder aanwezigen op het opgegeven aantal leerlingen, omdat ze ziek of geldig afwezig kunnen zijn en moet er bijgevolg voor hen geen ticket betaald worden. In de mate deze afwezigheid echter meer dan 10% bedraagt, dan worden voor dat meer-percentage de tickets wél aangerekend.

          Indien Gemeentebestuur Maldegem zich genoodzaakt ziet een voorstelling te annuleren, dan worden de ingeschreven scholen zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht en ontvangt de school geen factuur.

Eventuele extra bijkomende eigen kosten die al gemaakt werden door de school (bijvoorbeeld inhuur bus), zijn niet de verantwoordelijkheid van Gemeentebestuur Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

21.  KUMA - INTERLOKALE VERENIGING KUMA MALDEGEM-RUISELEDE: BESLISSING TOT OPRICHTING, GOEDKEURING VAN DE STATUTEN EN VAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT

 

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

De gemeenteraad gaat akkoord met het oprichten van een interlokale vereniging 'KuMa Maldegem-Ruiselede', samen met het gemeentebestuur Ruiselede. De desbetreffende statuten en het betreffende huishoudelijk reglement. worden goedgekeurd.

De effectieve oprichting van de interlokale vereniging 'KuMa Maldegem-Ruiselede' gebeurt onder opschortende voorwaarde van de goedkeuring door het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

22.  KUMA - INTERLOKALE VERENIGING KUMA MALDEGEM - SINT-LAUREINS: BESLISSING TOT OPRICHTING, GOEDKEURING VAN DE STATUTEN EN VAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT

 

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

De gemeenteraad gaat akkoord met het oprichten van een interlokale vereniging 'KuMa Maldegem-Sint-Laureins', samen met het gemeentebestuur Sint-Laureins. De desbetreffende statuten en het betreffende huishoudelijk reglement. worden goedgekeurd.

De effectieve oprichting van de interlokale vereniging 'KuMa Maldegem-Sint-Laureins' gebeurt onder opschortende voorwaarde van de goedkeuring door het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

23.  CONVENANT KATOOTJE: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.

          De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

          Het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid.

          De beslissing van de Gemeenteraad van 18 december 2019 inzake de strategische meerjarenplanning 2020-2025.

          De beslissing van de Gemeenteraad van 18 december 2019 inzake de gemeentebegroting 2020.

 

Feiten

          In bijlage vindt u de convenant voor de Maldegemse jeugdvereniging Katootje voor de periode 2020-2025, gelijklopend met de duur van het Strategisch Meerjarenplan.

          Dit bedrag dient gebruikt te worden voor de ondersteuning van de jeugdwerking en de uitbouw van activiteiten voor het Donkse jongerenpubliek. De werking van Katootje bestaat hoofdzakelijk uit amateuristische kunstbeoefening. Op de tweede plaats biedt Katootje ook activiteiten aan die kans bieden tot ontmoeting, spel, vorming en creatieve activiteiten.

          Voor de uitbetaling dient Katootje ieder jaar voor 31 maart een jaarverslag en een financieel verslag met balans over het voorgaande jaar voor te leggen waarin blijkt dat de vereniging voldoet aan de geldende voorwaarden.

 

Argumentatie

          Inhoudelijk zijn er geen ingrijpende wijzigingen aangebracht aan de convenant.

          De namen werden aangepast aan de nieuwe bestuurssituatie.

          De jaarlijkse subsidie in de convenant werd verhoogd van 750 euro naar 800 euro. In het verleden kreeg Katootje 750 euro via convenant en 50 euro apart gestort in het kader van sensibilisering rond afval. Deze extra toelage van 50 euro werd enkele jaren geleden in het leven geroepen, ter vervanging van de gratis container waar jeugdverenigingen vroeger beroep op konden doen bij een grote kuis van hun lokalen. Deze bedragen worden nu samengevoegd in de convenant.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de convenant voor de Maldegemse jeugdvereniging Katootje voor de periode 2020-2025 goed.

 

Convenant ‘werkingssubsidie’ tussen Gemeentebestuur Maldegem en Katootje 2020-2025

 

 

Tussen de ondergetekenden:

enerzijds het Gemeentebestuur van Maldegem, Marktstraat 7, 9990 Maldegem, vertegenwoordigd door Dhr. Burgemeester B. Van Hulle en Dhr. Algemeen Directeur T. Van Vynckt, en anderzijds de vzw Donkse Klopperdans, afdeling jeugdvereniging Katootje, P. De Swaeflaan 45, 9990 Maldegem, vertegenwoordigd door Dhr. L. Verplancke, voorzitter en Mevr. Jasmien Vanhecke, wordt het volgende overeengekomen:

 

Artikel 1

Het Gemeentebestuur van Maldegem kent de jeugdvereniging Katootje een tegemoetkoming in de werkingskosten toe voor een jaarlijks bedrag van € 800 voor de periode van 1 januari 2020 tot het einde van het Strategisch Meerjarenplan, zijnde 31 december 2025. Dit bedrag dient gebruikt te worden voor de ondersteuning van de jeugdwerking en de uitbouw van activiteiten voor het Donkse jongerenpubliek. De werking van Katootje bestaat hoofdzakelijk uit amateuristische kunstbeoefening, op de tweede plaats biedt Katootje ook activiteiten aan die kans bieden tot ontmoeting, spel, vorming en creatieve activiteiten.

 

Artikel 2

De betaling zal gebeuren na goedkeuring van de gemeentebegroting via storting op rekeningnummer van Katootje. Voor de uitbetaling dient Katootje ieder jaar voor 31 maart een jaarverslag en een financieel verslag met balans over het voorgaande jaar voor te leggen waaruit blijkt dat de vereniging voldoet aan de geldende voorwaarden van de gemeente Maldegem, zoals beschreven in het reglement voor de erkenning en subsidiëring van het plaatselijk jeugdwerk te Maldegem.

 

Artikel 3

Bovenop deze voorwaarden dient Katootje te voldoen aan de volgende voorwaarden:

          De werking van Katootje bestaat hoofdzakelijk uit ontspannende activiteiten voor kinderen en jongeren waarbij de nadruk ligt op het aanbrengen van Vlaamse volkscultuur en het aanleren en uitvoeren van Vlaamse volksdansen.

          Daarnaast organiseert Katootje per jaar minstens 5 (al dan niet betalende) activiteiten voor de Donkse jeugd. De activiteiten dienen te voldoen aan Afdeling 2, Artikel 6, 3de paragraaf van het reglement op de erkenning en subsidiëring van het plaatselijk jeugdwerk te Maldegem.

          Jaarlijks organiseert Katootje een Volksdansinstuif

          Indien dit gevraagd wordt, werkt Katootje minstens 1 maal per jaar belangeloos mee aan een gemeentelijke organisatie zoals Kom op tegen Kanker, 11.11.11, Buitenspeeldag, Grabbelpas,…

 

Aldus opgemaakt te Maldegem op 31 maart 2020, in twee exemplaren, waarna aan ieder van de contracterende partijen een exemplaar werd overhandigd.

 

Namens het Gemeentebestuur Maldegem,

 

De Algemeen Directeur,De Burgemeester,

 

 

 

 

Tijs Van VyncktBart Van Hulle

 

 

Namens Katootje,

 

De Vertegenwoordiger,De Voorzitter,

 

 

 

 

 

Jasmien VanheckeLuc Verplancke

 

 

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

24.  JAARREKENING ILV BURENSPORTDIENST MEETJESLAND 2019

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

 

Feiten

            De gemeente Maldegem maakt samen met de gemeenten Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, St-Laureins en Zelzate deel uit van de Interlokale Vereniging ILV Meetjeslandse Burensportdienst waarbij de gemeente Lievegem als beherende gemeente optreedt.

            De algemene vergadering van het beheerscomité ging door op 3 maart 2020 waarbij overeenkomstig artikel 8 van de statuten :

             het programma en de begroting voor het volgende werkjaar werd goedgekeurd;

             het jaarverslag werd goedgekeurd;

             de jaarrekening voorlopig werd vastgesteld

 

Argumentatie

             De statuten betreffende de goedkeuring van de rekeningen en bestemming van het resultaat, waarin gestipuleerd is dat de rekening van de interlokale vereniging jaarlijks moet ter goedkeuring aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten voorgelegd worden.

             Het gegeven van de jaarrekening is pas goedgekeurd indien de gewone meerderheid van de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten ze goedkeurt.

             In artikel 16 van de statuten staat gestipuleerd dat samen met de rekening, ook het jaarverslag ter goedkeuring moet voorgelegd worden aan de deelnemende gemeenten.

 

Adviezen

             In de algemene vergadering van ILV Burensportdienst Meetjesland waren plaatsvervanger voor vertegenwoordiging ILV Danny Vannevel en diensthoofd sportdienst Jeroen Calsijn aanwezig.

 

Financiële weerslag

Jaarlijks lidgeld ten bedrage van 400 euro.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2019 en het bijhorend jaarverslag van de Interlokale Vereniging "Burensportdienst Meetjesland" goed.

 

Artikel 2:

Dit besluit zal overgemaakt worden aan de beherende gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

25.  KERKFABRIEK SINT-ADRIANUS (ADEGEM) - ADVIES JAARREKENING 2019

 

Juridische gronden

            De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

            Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

9)      beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt

          het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, waar in het artikel 55, §2 bepaald wordt dat de rekeningen van de kerkraden onderworpen zijn aan het advies van de gemeenteraad.

 

Feiten

            Op 22 januari 2020 keurde de kerkraad van Sint-Adrianus de jaarrekening 2019 goed en bezorgde deze jaarrekening op 29 januari 2020 aan het centraal kerkbestuur, dat instaat voor het gecoördineerd indienen bij het gemeentebestuur van de jaarrekeningen van de ondergeschikte kerkfabrieken.

            Op 3 maart 2020 bezorgde het centraal kerkbestuur van Maldegem de jaarrekening 2019 van de kerkfabriek Sint-Adrianus aan ons gemeentebestuur.

 

Argumentatie

             Deze jaarrekening vertoont een exploitatieoverschot van 3.356,45 euro

             De exploitatietoelage voor het jaar 2019 bedraagt 19.376,29 euro en overschrijdt daarmee niet de raming van de exploitatietoelage, zoals in de strategische meerjarenplanning 2014-2019 vastgelegd op 19.376,29 euro.

 

Adviezen

             gunstig

Tussenkomst raadsleden

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) en raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang) delen mee dat hun fracties zich zullen onthouden bij de stemming vanwege een principieel bezwaar tegen de vermenging van kerk en staat.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Danny Vannevel

3 onthoudingen: Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent een gunstig advies aan de jaarrekening 2019 van de kerkfabriek van Sint-Adrianus (Adegem).

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

26.  KERKFABRIEK SINT-BARBARA - ADVIES JAARREKENING 2019

 

Juridische gronden

            De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

            Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

9)      beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt

          het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, waar in het artikel 55, §2 bepaald wordt dat de rekeningen van de kerkraden onderworpen zijn aan het advies van de gemeenteraad.

 

Feiten

            Op 13 januari 2020 keurde de kerkraad van Sint-Barbara de jaarrekening 2019 goed en bezorgde deze jaarrekening aan het centraal kerkbestuur, dat instaat voor het gecoördineerd indienen bij het gemeentebestuur van de jaarrekeningen van de ondergeschikte kerkbesturen.

            Op 3 maart 2020 bezorgde het Centraal Kerkbestuur de jaarrekening 2019 van de kerkfabriek van Sint-Barbara aan ons gemeentebestuur.

 

Argumentatie

             Deze jaarrekening vertoont een exploitatieoverschot van 20.195,24 euro

             De exploitatietoelage voor het jaar 2019 bedraagt 29.246,06 euro en overschrijdt daarmee niet de raming van de exploitatietoelage, zoals in de strategische meerjarenplanning 2014-2019 vastgelegd op 29.246,06 euro.

 

Adviezen

             gunstig

 

Tussenkomst raadsleden

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) en raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang) delen mee dat hun fracties zich zullen onthouden bij de stemming vanwege een principieel bezwaar tegen de vermenging van kerk en staat.

 

Besluit

 

23 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse en Danny Vannevel

3 onthoudingen: Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent een gunstig advies aan de jaarrekening 2019 van de kerkfabriek van Sint-Barbara.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

27.  KERKFABRIEK SINT-JOZEF (DONK) - ADVIES JAARREKENING 2019

 

Juridische gronden

            De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

            Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

9)      beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt

          het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, waar in het artikel 55, §2 bepaald wordt dat de rekeningen van de kerkraden onderworpen zijn aan het advies van de gemeenteraad.

 

Feiten

            Op 16 januari 2020 keurde de kerkraad van Sint-Jozef de jaarrekening 2019 goed en bezorgde deze jaarrekening aan het centraal kerkbestuur, dat instaat voor het gecoördineerd indienen bij het gemeentebestuur van de jaarrekeningen van de ondergeschikte kerkbesturen.

            Op 3 maart 2020 bezorgde het centraal kerkbestuur de jaarrekening 2019 van de kerkraad van Sint-Jozef aan ons gemeentebestuur.

 

Argumentatie

             Deze jaarrekening vertoont een exploitatieoverschot van 19.753,82 euro

             De exploitatietoelage voor het jaar 2019 bedraagt 0 euro en overschrijdt daarmee niet de raming van de exploitatietoelage, zoals in de strategische meerjarenplanning 2014-2019 vastgelegd op 8.520,00 euro.

 

Adviezen

             gunstig

 

Tussenkomst raadsleden

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) en raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang) delen mee dat hun fracties zich zullen onthouden bij de stemming vanwege een principieel bezwaar tegen de vermenging van kerk en staat.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Danny Vannevel

3 onthoudingen: Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent een gunstig advies aan de jaarrekening 2019 van de kerkfabriek van Sint-Jozef.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

28.  KERKFABRIEK HH PETRUS EN PAULUS (MIDDELBURG) - ADVIES JAARREKENING 2019

 

Juridische gronden

            De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

            Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

9)      beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt

          het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, waar in het artikel 55, §2 bepaald wordt dat de rekeningen van de kerkraden onderworpen zijn aan het advies van de gemeenteraad.

 

Feiten

            Op 7 januari 2020 keurde de kerkraad van HH Petrus en Paulus de jaarrekening 2019 goed en bezorgde deze jaarrekening op 21 januari 2020 aan het centraal kerkbestuur, dat instaat voor het gecoördineerd indienen bij het gemeentebestuur van de jaarrekeningen van de ondergeschikte kerkbesturen.

            Op 3 maart 2020 bezorgde het centraal kerkbestuur de jaarrekening 2019 van de kerkraad van HH Petrus en Paulus aan ons gemeentebestuur.

 

Argumentatie

             Deze jaarrekening vertoont een exploitatieoverschot van 8.236,84 euro

             De exploitatietoelage voor het jaar 2019 bedraagt 0 euro en overschrijdt daarmee niet de raming van de exploitatietoelage, zoals in de strategische meerjarenplanning 2014-2019 vastgelegd op 0 euro.

 

Adviezen

             gunstig

 

Tussenkomst raadsleden

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) en raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang) delen mee dat hun fracties zich zullen onthouden bij de stemming vanwege een principieel bezwaar tegen de vermenging van kerk en staat.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Danny Vannevel

3 onthoudingen: Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent een gunstig advies aan de jaarrekening 2019 van de kerkfabriek van HH Petrus en Paulus.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

29.  KERKFABRIEK SINT-VINCENTIUS A PAULO (KLEIT) - ADVIES JAARREKENING 2019

 

Juridische gronden

            De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

            Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

9)      beslissingen die een wet, een decreet of een uitvoeringsbesluit uitdrukkelijk aan de gemeenteraad voorbehoudt

          het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, waar in het artikel 55, §2 bepaald wordt dat de rekeningen van de kerkraden onderworpen zijn aan het advies van de gemeenteraad.

 

Feiten

            Op 28 januari 2020 keurde de kerkraad van Sint-Vincentius a Paulo de jaarrekening 2019 goed en bezorgde deze jaarrekening op 29 januari 2020 aan het centraal kerkbestuur, dat instaat voor het gecoördineerd indienen bij het gemeentebestuur van de jaarrekeningen van de ondergeschikte kerkbesturen.

            Op 3 maart 2020 bezorgde het centraal kerkbestuur de jaarrekening 2019 van de kerkraad van Sint-Vincentius a Paulo aan ons gemeentebestuur.

 

Argumentatie

             Deze jaarrekening vertoont een exploitatieoverschot van 31.192,10 euro

             De exploitatietoelage voor het jaar 2019 bedraagt 18.228,59 euro en overschrijdt daarmee niet de raming van de exploitatietoelage, zoals in de strategische meerjarenplanning 2014-2019 vastgelegd op 20.874,00 euro.

 

Adviezen

             gunstig

 

Tussenkomst raadsleden

             Raadslid Stefaan Standaert (Groen) en raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang) delen mee dat hun fracties zich zullen onthouden bij de stemming vanwege een principieel bezwaar tegen de vermenging van kerk en staat.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Danny Vannevel

3 onthoudingen: Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent een gunstig advies aan de jaarrekening 2019 van de kerkfabriek van Sint-Vincentius a Paulo.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

30.  TOEPASSING DEONTOLOGISCHE CODE RAADSLID

 

 

17 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Danny Vannevel

8 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper en Timothy De Groote

2 onthoudingen: Dino Lateste en Stefaan Standaert

 

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 1° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in de besloten zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 39 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin bepaald wordt dat de gemeenteraad een deontologische code aanneemt.

            De gemeenteraadsbeslissing van 4 april 2017  waarbij de deontologische code voor de lokale mandataris werd vastgesteld. 

 

Feiten

            In een mail van 24 juni 2019 meldt                                         dat de Dijkstraat dient te worden gemaaid

            Bij nazicht blijkt dat deze werken reeds werden uitgevoerd deels door de eigen dienst, deels door het Agentschap voor Waterwegen en Zeekanalen.

            Het maaien van de wegbermen gebeuren in Middelburg deels door de eigen dienst (Leestjesweg, Gravinne, M. van de Vagevierelaan, Verloren Kreek en Warande) en deel extern (firma De Witte) : Schorreweg, Waterpolder, Lange Weg en resterend Dijkstraat. Dit jaar was er voor het eerst opgenomen in het bestek dat de aannemer diende te maaien voor Middelburg kermis.

 

                                                   contacteerde vervolgens teamleider, dienst infrastructuur,            
                   , op haar GSM met de vraag om de hoofdwegen naar het dorp (Waterpolder, Dijkstraat, Schorreweg) te maaien. De teamleider heeft toen de aannemer gebeld met de vraag om te gaan maaien in Middelburg. De aannemer heeft hier gevolg aan gegeven en zich verplaatst van Moerhuyze naar Middelburg.

            Op een Facebookpost van 5 juli 2019 plaatste                               volgend bericht : "Beste
                                    , deze morgen heb ik naar de gemeentelijke dienst gebeld omdat de kanten van de weg in ons dorp nog niet gemaaid waren en me dit beloofd was tegen Middelburg kermis. De dienst heeft onmiddellijk de aannemer gebeld en deze gaat dit oplossen voor ons. Komen vandaag dus nog maaien zodat ons dorpje er piekfijn bij ligt voor het komende kermisweekend...."  Dit Facebookbericht werd opgepikt binnen de groendienst en veroorzaakte deining. De arbeiders waren immers al heel de week bezig met het opnetten van Middelburg. Het dorp van Middelburg lag al vrijdagmorgen proper, enkel de wegberm langs de Waterpolder en Schorreweg moesten nog worden gemaaid.

            Teamleider                                  heeft het raadslid gecontacteerd met de vraag om deze Facebookpost te verwijderen. Het raadslid heeft hier gevolg aan gegeven. 

 

            Overeenkomstig artikel 4 van de deontologische code voor de lokale mandataris maakt eenieder die geconfronteerd wordt met een gedrag of houding van een lokale mandataris die kennelijk strijdig is met de deontologische code melding hiervan bij de gemeentesecretaris. De gemeentesecretaris stelt de gemeenteraad hiervan de gemeenteraad in kennis op de eerstvolgende zitting.

            De gemeenteraad dient de melding te onderzoeken en zich te beraden over de gegrondheid van de melding. De gemeenteraad oordeelt uiterlijk in de eerstvolgende zitting over de gegrond verklaarde melding/klacht en de gemeenteraad vergadert met gesloten deuren, tenzij de betrokken mandataris de openbaarheid vraagt. 

 

Argumentatie

             In artikel 2 van de deontologische code wordt gesteld dat het raadslid bij zijn optreden op en buiten het lokale bestuursniveau te allen tijde en principieel voorrang geeft aan het algemeen belang boven het particuliere belang en dat hij zijn mandaat op een integere wijze uitvoert.

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de melding met betrekking tot de facebookpost van                        
                     .

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 29 04 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

31.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

          Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

          Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

          Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

          Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

Door de raadsleden werden volgende vragen ingediend:

1.Raadslid Dino Lateste (Groen):  Duiding over de heropstart van de gemeentescholen.

2.Raadslid Dino Lateste (Groen): Stand van zaken betreffende het klimaatplan.

3.Raadslid Dino Lateste (Groen): standpunt van het college inzake het vrijwaren van open ruimtes.

4.Raadslid Stefaan Standaert (Groen): aanvullende voorstellen bij het voorzien in mondmaskers voor de Maldegemse inwoners.

Notulen

De vragen ingediend door de raadsleden worden beantwoord:

1.Raadslid Dino Lateste (Groen):  Duiding over de heropstart van de gemeentescholen.
Schepen Glenn Longeville (Open Vld) beantwoordt de vraag.

2.Raadslid Dino Lateste (Groen): Stand van zaken betreffende het klimaatplan.
Schepen Rudi De Smet (N-VA) geeft een stand van zaken betreffende het klimaatactieplan:

3.Raadslid Dino Lateste (Groen): Standpunt van het college inzake het vrijwaren van open ruimtes.
Schepen Nicole Maenhout (N-VA) beantwoordt de vraag.

4.Raadslid Stefaan Standaert (Groen): aanvullende voorstellen bij het voorzien in mondmaskers voor de Maldegemse inwoners.
Burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld) beantwoordt de vraag.

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2020