Notulen gemeenteraad van 31 08 2023

 

Aanwezig:

Marten De Jaeger, Voorzitter;

Koenraad De Ceuninck, Burgemeester;

Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Danny Vannevel en Valerie Taeldeman, Schepenen;

Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte, Raadsleden;

Britt Schouppe, Algemeen directeur.

 

Verontschuldigd:

Nicole Maenhout, Schepen;

Bart Van Hulle en Henk Deprest, Raadsleden;

Vanaf punt 3 verlaat Leandra Decuyper, Raadslid de zitting omwille van een belangenconflict.

Vanaf punt 3 verlaat Evelien Van De Putte, Raadslid de zitting omwille van een belangenconflict.

Vanaf punt 4 vervoegt Leandra Decuyper, Raadslid de zitting.

Vanaf punt 4 vervoegt Evelien Van De Putte, Raadslid de zitting.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 31 08 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

1.   MEDEDELINGEN

 

                   In overeenstemming met artikel 262, §1 van het decreet over het lokaal bestuur wordt aan de gemeenteraad kennis gegeven van het besluit van de gouverneur van 18 juli 2023 houdende de goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2022 van de gemeente en het OCMW.

        Brief van 18 juli 2023 van ABB aan gemeente: kennisgeving besluit gouverneur

        Bijlage: Besluit van de gouverneur van 18 juli 2023.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 31 08 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 22 JUNI 2023

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

        De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

        De audiovisuele opname werd tijdens de zitting van 22 juni 2023 gelivestreamd en bleef vanaf 23 juni gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

        Er werden geen opmerkingen gemaakt en een aangepaste versie werd aan de raadsleden ter beschikking gesteld.

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 22 juni 2023 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 31 08 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

Raadslid Leandra Decuyper verlaat de zitting en neemt niet deel aan de beraadslaging en de stemming van dit besluit overeenkomstig artikel 27 van het gemeentedecreet.

Raadslid Evelien Van De Putte verlaat de zitting en neemt niet deel aan de beraadslaging en de stemming van dit besluit overeenkomstig artikel 27 van het gemeentedecreet.

 

3.   VERKAVELING DOORNSTRAAT - SOMPELKEN: GOEDKEURING  TRACÉ DER WEGEN

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41, 9° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor de uitdrukkelijk aan haar voorbehouden bevoegdheden.

        De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 19 mei 2009 (VCRO), en latere aanpassingen

        Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen (decreet gemeentewegen), in het bijzonder artikel 12, §2 dat voorziet dat de aanleg van een gemeenteweg met toepassing van artikel 31 van het omgevingsvergunningsdecreet opgenomen kan worden in een vergunningsaanvraag voor stedenbouwkundige handelingen.

        Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (omgevingsvergunningsdecreet), in het bijzonder artikel 31, §1 dat voorziet dat de gemeenteraad beslist over de aanleg van een gemeenteweg en zich uitspreekt over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en de eventuele opname ervan in het openbaar domein.

        De beslissing van de gemeenteraad van 26 augustus 2020, houdende goedkeuring van het tracé van de wegenis in de verkaveling Hogebranddreef.

        De beslissing van de gemeenteraad van 28 januari 2021, houdende goedkeuring van de nieuwe straatnaam 'Sompelken".

 

Feiten

           Op 13 januari 2023 werd door de firma Bouwkantoor Danneels, Sint Baafskerkstraat 1 te 8200 Brugge een omgevingsvergunningsaanvraag OMV-2022170331 ingediend voor de bouw van 50 woningen, waaronder 10 bescheiden woningen, in het binnengebied tussen Doornstraat en Hogebrandreef, op de kadastrale percelen Maldegem, 2de afdeling sectie D, nrs. 1301 G, 1292 F2, 1298 H2, 1295, 1294 A, 1294 D en 1294 E en 1292 K3  

 

Argumentatie

           Het project voorziet in het aanleggen van nieuwe infrastructuur en groenbeleving met het oog op de geconcentreerde realisatie in één werf van 50 woningen, waaronder 12 in open bebouwing, 28 in halfopen bebouwing en 10 in gesloten bebouwing.

           Het rooilijnplan en het plan grondafstand, alsook het technische dossier (bestek, raming) voor de infrastructuurwerken op het toekomstige openbare domein werd opgemaakt door het studieburo Goegebeur, Kestelstraat 2 te 9880 Aalter op 10 januari 2023.

           Tussen 6 april en 5 mei 2023 werd een eerste onderzoek naar bezwaren georganiseerd aangaande het nieuwe verkavelingsontwerp en daarop werden 15 bezwaren ingediend.

           Het openbare onderzoek werd om administratieve redenen hernomen tussen 9 juni en 8 juli 2023. In de loop van dit definitieve onderzoek werden 2 bezwaarschriften ingediend.

           De bezwaren worden behandeld in het kader van de verdere afhandeling van de omgevingsvergunningsaanvraag.

           Deze bezwaren hebben geen weerslag op het voorgelegde wegenisdossier.

           Bijkomende voorwaarden door het college ter goedkeuring voorgesteld aan de gemeenteraad:

           1) De firma Bouwkantoor Danneels dient een mobiliteits- en verkeersveiligheidsantwoord te bieden ter hoogte van het kruispunt Doornstraat - Kleitkalseide.

           2) Het tracé wordt goedgekeurd onder de opschortende voorwaarde dat de verkavelaar een omgevingsvergunning verkrijgt voor het voorgestelde project  

           De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Financiële weerslag

        Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

Besluit

 

20 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht en Cedric De Smet

2 onthoudingen: Peter E. Van Hecke en Kiran Van Landschoot

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de bezwaren en opmerkingen ontvangen tijdens het openbaar onderzoek en besluit dat deze bezwaren en opmerkingen geen betrekking hebben op de zaak van de wegen waardoor de gemeenteraad niet bevoegd is deze te behandelen.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad verleent haar goedkeuring aan het rooilijnplan en het technisch dossier, zoals opgemaakt door het studieburo Goegebeur op 10 januari 2023, voor de verkaveling van het Bouwkantoor Danneels, Sint Baafskerkstaat 1 te 8200 Brugge langsheen de Doornstraat (toekomstig Sompelken), mits de bijkomende voorwaarden:

1) De firma Bouwkantoor Danneels dient een mobiliteits- en verkeersveiligheidsantwoord te bieden ter hoogte van het kruispunt Doornstraat - Kleitkalseide.

2) Het tracé wordt goedgekeurd onder de opschortende voorwaarde dat de verkavelaar een omgevingsvergunning verkrijgt voor het voorgestelde project

 

Artikel 3:

De gemeenteraad legt de verkavelaars de verplichting op om op hun kosten:

a) de wegenis en rioleringswerken uit te voeren conform de goedgekeurde plannen en het bestek van het dossier van het studieburo Goegebeur.

b) de verkaveling te voorzien van elektriciteit, openbare verlichting, aardgas, ICS-distributie en waterleiding en dit overeenkomstig de plannen en verordeningen opgemaakt door de maatschappijen die deze nutsvoorzieningen beheren. De verkavelaar zal de desbetreffende maatschappijen contacteren om de modaliteiten ter kennis te krijgen.

 

Artikel 4:

De verkavelaar kan pas over gaan tot het vervreemden van de loten uit de verkaveling nadat hij een (verkoops)attest bekomen heeft van het college van burgemeester en schepenen, waarin het college van burgemeester en schepenen bevestigt dat de verkavelaar aan de hem opgelegde lasten (inzake uitvoering van de wegenis en nutsvoorzieningen) heeft voldaan.

 

Artikel 5:

De verkavelaar is er overeenkomstig artikel 75 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, toe gehouden op eerste verzoek van de gemeente aan de gemeente gratis, vrij en onbelast de eigendom over te dragen van de in de vergunningsaanvraag vermelde openbare wegen, groene of verharde ruimten, openbare gebouwen, nutsvoorzieningen, of de gronden waarop die worden of zullen worden aangelegd alsmede van alle uitrustingen in goede staat.

De verkavelaar zal ook instaan voor de kosten van het verlijden van de akte inzake overdracht.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 31 08 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

4.   VERKAVELING TER HOOGTE VAN KLEINE KATSWEG (MELKERIJ) - ROOILIJNPLAN EN TECHNISCH DOSSIER: WEIGERING

 

 

21 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

3 onthoudingen: Christine Verplaetse, Hilde Versluys en Stefaan Heyndrikx

 

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 41, 9° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad bevoegd is voor de uitdrukkelijk aan haar voorbehouden bevoegdheden.

        De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 19 mei 2009 (VCRO), en latere aanpassingen

        Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen (decreet gemeentewegen), in het bijzonder artikel 12, §2 dat voorziet dat de aanleg van een gemeenteweg met toepassing van artikel 31 van het omgevingsvergunningsdecreet opgenomen kan worden in een vergunningsaanvraag voor stedenbouwkundige handelingen.

        Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (omgevingsvergunningsdecreet), in het bijzonder artikel 31, §1 dat voorziet dat de gemeenteraad beslist over de aanleg van een gemeenteweg en zich uitspreekt over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en de eventuele opname ervan in het openbaar domein.

        De beslissing van de gemeenteraad van 24 november 2022, houdende weigering van goedkeuring van het rooilijnplan en het technisch dossier voor de groepswoningbouw van 17 woningen en tuinbergingen ter hoogte van Kleine Katsweg 27 (OMV_2022058204).

        De beslissing van de gemeenteraad van 15 december 2022, houdende goedkeuring van het tracé en het technisch dossier van de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2021148626 (4 woningen en tuinbergingen met aanleg van openbaar domein) ter hoogte van Kleine Katsweg 25 A.

 

Feiten

        Op 10 februari 2023 werd door dhr. Bram Jonckheere een gewijzigde omgevingsvergunningsaanvraag ingediend bij het omgevingsloket Vlaanderen (OMV-2023011214) voor de bouw van 12 woningen en tuinbergingen met aanleg openbaar domein in een groepswoningbouwproject.

         Op 24 maart 2023 werd een gewijzigde projectinhoud V2 integraal aanvaard.

         Met voorliggende aanvraag wordt naast de bouw van 12 woningen tevens voorzien in een nieuwe ontsluitingsweg die aantakt op de bestaande aansluiting die eerder vanuit de Melkerij en de Kleine Katsweg werd voorzien. Hiervoor worden de nodige infrastructuurwerken aangevraagd, met name de aanleg van deze nieuwe gemeenteweg, een groenzone, nutsleidingen en een gescheiden rioleringsstelsel. Er wordt aan de aanvraag een wegenisdossier toegevoegd, met daarin ook een rooilijnplan begrepen.

         De projectzone is gelegen te Maldegem op een fietsafstand van het centrum. De projectzone wordt begrensd in het noorden door de Kleine Katsweg, waarlangs de ontsluiting van dit nieuwe project wordt voorzien. In het oosten wordt het projectgebied begrensd door een fietspad langsheen de N44 richting de Gentse Steenweg. De Kleine Katsweg waarlangs de ontsluiting voorzien is, loopt dood op deze N44 waarlangs enkel een fietsverbinding naar de Gentse Steenweg is voorzien. 

        Het projectgebied van de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2023011214 omvat de percelen die kadastraal gekend zijn als Maldegem, 1e afdeling, sectie B, nummers 1587C en 1578T en deel van nummers 1583Y en 1585A2. 

        Het rooilijnplan - plan grondafstand en het technische dossier voor de infrastructuurwerken op het openbare domein werden op 6 februari 2023 opgemaakt door het Buro Stiel BV, Meensesteenweg 411 te 8800 Roeselare. 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

Argumentatie

        Overeenkomstig artikel 12, §2 van het decreet gemeentewegen kan de aanleg van een gemeenteweg met toepassing van artikel 31 van het omgevingsvergunningsdecreet opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Dit op voorwaarde dat een rooilijnplan aan het aanvraagdossier wordt toegevoegd dat voldoet aan de vereisten zoals gesteld voor gemeentelijke rooilijnplannen. 

        De aanvrager maakt gebruik van deze geïntegreerde vergunningsprocedure om naast de stedenbouwkundige handelingen (groepswoningbouw 12 woningen) ook de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg aan te vragen. Deze nieuwe weg kwalificeert als een gemeenteweg in de zin van het Decreet Gemeentewegen, reden waarom de gemeenteraad hiervoor bevoegd is. 

        Het aanvraagdossier bevat een rooilijnplan waarop de nieuwe rooilijnen worden aangeduid. Echter vereist artikel 16 van het decreet gemeentewegen dat naast de actuele en toekomstige rooilijnen het rooilijnplan ook een kadastrale tabel der getroffen percelen moet omvatten, alsook de naam van de eigenaars die getroffen zijn door de nieuwe rooilijnen. Bijkomend wordt vereist dat de berekening van de eventuele waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden als gevolg van de aanleg van een gemeenteweg, op het rooilijnplan wordt vermeld. Deze gegevens blijken te ontbreken, reden waarom het rooilijnplan hieraan niet voldoet.

        Vervolgens bepaalt artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de aanleg van een gemeenteweg, zoals hier voorzien wordt. Hetgeen impliceert dat de gemeenteraad zich uitspreekt over de ligging, breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en de eventuele opname in het openbaar domein.

        Wat dit laatste betreft wordt de kosteloze overdracht voorzien, waartoe een belofte van kosteloze grondafstand wordt toegevoegd. Voor nieuwe gemeentewegen is een overdracht naar het openbaar domein inderdaad aangewezen, zodat dit de gewenste realisatiewijze vormt.

        Voor de beoordeling van de overige aspecten omtrent de zaak der wegen, dienen de doelstellingen en principes uit artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen voor ogen gehouden te worden. Deze luiden als volgt:

        Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

        Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;

2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.”

 

        Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.”

        Het is in het licht van deze principes en doelstellingen dat de beoogde aanleg van een nieuwe gemeenteweg zal worden onderzocht. Daarbij geldt overeenkomstig artikel 32, §2 omgevingsvergunningsdecreet dat een vergunning voor aanvragen die een wijziging aan het gemeentelijk wegennet voorzien, slechts verleend kan worden na de goedkeuring hiervan door de gemeenteraad. 

        De bevoegdheid van de gemeenteraad moet daarbij onderscheiden worden van deze van de vergunningverlenende overheid, hier het college van burgemeester en schepenen. Dit in die zin dat deze bevoegdheid zich beperkt tot hetgeen hierboven uiteen gezet is, zonder zich te kunnen uitspreken over de vergunningsaanvraag en -aspecten zelf.

        De bezwaarschriften die betrekking hebben op de zaak van de wegen, zullen gemotiveerd behandeld worden. Wanneer de gemeenteraad zich dient uit te spreken over de “zaak der wegen”, spreekt zij zich uit over de ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg, alsook over de eventuele opname in het openbaar domein. Dit impliceert dat de gemeenteraad niet enkel beslist over het tracé, maar ook over de keuze van wegverharding en bestrating, weguitrusting en nutsleidingen, aanleg van trottoirs, etc… 

 

Openbaar onderzoek

Doorheen het openbaar onderzoek dat plaatsvond van 3 april 2023 tot en met 2 mei 2023 werden tien bezwaarschriften ontvangen, waarvan door de gemeenteraad kennis wordt genomen. Deze bezwaarschriften hadden allemaal een gelijkende inhoud; In zoverre deze betrekking hebben op aspecten met betrekking tot de gevraagde gemeenteweg, worden deze behandeld als volgt:

Verkeersveiligheid

De bezwaarindieners menen dat de ontsluiting die via de Kleine Katsweg voorzien wordt, tot onveilige situaties zal leiden. Hiervoor wordt verwezen naar het doodlopende karakter van deze straat, waarbij veel zwakke weggebruikers hiervan gebruik maken om het fietspad naar de Gentse Steenweg te gebruiken.

Met de bezwaarindieners moet worden vastgesteld dat de Kleine Katsweg een zeer beperkte breedte kent, met onvoldoende uitrusting (betonplaten). Gezien de gemeenteraad bevoegd is voor de zaak der wegen, dient de invloed van het aangevraagde op de ontsluitingsmogelijkheden en verkeersveiligheid te worden beoordeeld. Gelet op de beperkte aard van de verkozen ontsluitingsweg, met een bijkomende verlenging en belasting van de Kleine Katsweg aan het doodlopende uiteinde, moet worden vastgesteld dat de bestaande Kleine Katsweg hiervoor onvoldoende uitgerust is. In dat opzicht wordt een bijkomende ontsluiting, vanuit verkeersveiligheidsoverwegingen, niet aangewezen geacht.

Verkeerstoename

De bezwaarindieners vrezen een enorme verkeerstoename, gezien er voor één ontsluitingsweg via de Kleine Katsweg wordt geopteerd. Ook ontbreekt een mobiliteitsstudie hieromtrent.

Gelet op de grootteorde van het project bestaat geen wettelijke verplichting om een mobiliteitsstudie toe te voegen aan het aanvraagdossier. Wel komt het de gemeenteraad toe om, vanuit een belangenafweging van de verschillende behoeften, de beoogde wijziging aan het weggenet te beoordelen. Vastgesteld dient daarbij dat een enkele ontsluiting via de Kleine Katsweg inderdaad niet aangewezen is, gelet op de beperkte kenmerken van deze laatste.

In zoverre bezwaarindieners bezwaren formuleren met betrekking tot overige hinderaspecten zoals de watergevoeligheid van het gebied, de leefbaarheid van de omgeving of de rust komt het aan de vergunningverlenende overheid om deze te beoordelen.

Besloten dient zodoende dat de aangevraagde aanleg van een nieuwe gemeenteweg en het daartoe bijgevoegde rooilijnplan, niet kan worden goedgekeurd. Dit enerzijds vanwege het ontbreken van de nodige informatie op het rooilijnplan zelf, doch anderzijds tevens gezien de verkozen bijkomende ontsluiting via de Kleine Katsweg onvoldoende geschikt wordt bevonden. Daarnaast dient het project in zijn geheel behandeld te worden voor wat het volledige restgebied van het woonuitbreidingsgebied betreft.

 

Financiële weerslag

Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

BESLUIT

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de bezwaren en opmerkingen ontvangen tijdens het openbaar onderzoek en besluit deze voor wat de zaak van de wegen betreft ontvankelijk en deels gegrond te verklaren.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad weigert haar goedkeuring van het rooilijnplan en het technisch dossier van de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2023011214 (groepswoningbouwproject 12 woningen) ter hoogte van Kleine Katsweg 27, zoals ingediend bij het Omgevingsloket door                                ,                                                              en                                    ,                                                     .

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 31 08 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

5.   OMVORMING N 49 - DEEL 2: GOEDKEURING VAN HET TRACÉ DER WEGEN

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

        Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden

        De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 19 mei 2009 (VCRO) en latere aanpassingen.

        Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 en latere wijzigingen, inz. art. 12 § 2 inzake de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg. 

        Het omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014 en latere wijzigingen, inz. art. 31 in verband met de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg in het kader van een omgevingsvergunningsaanvraag.

        Het besluit van de gemeenteraad van 31 maart 2022, houdende omvorming N 49 - deel 1 - Tracé gemeentewegen.

 

Feiten

        Er werd op 24 februari 2023 door het Agentschap en Verkeer West-Vlaanderen, een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor de ombouw van N49 tot autosnelweg A11, Project Damme – Maldegem, Aanbesteding 2.

 

        De vergunningsaanvraag werd ontvankelijk en volledig verklaard op 9 juni 2023, waarna van 23 juni tot 22 juli 2023 een openbaar onderzoek werd georganiseerd.

 

        Eerder werd een aanvraag ingediend door Tractebel Engineering, in opdracht van het Agentschap en Verkeer West-Vlaanderen, een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor de ombouw van N49 tot autosnelweg A11, Project Damme – Maldegem, Aanbesteding 1.

 

        Dit kaderend binnen hetzelfde overkoepelend project van de omvorming van de N49 tot autosnelweg. Vanwege de omvang van het project wordt dit opgesplitst in 3 aanbestedingen:

 

        aanbesteding 1 (AB1): Damweg tot talud bruggen Leopoldkanaal;

        aanbesteding 2 (AB2): bruggen Leopoldkanaal tot Passiedreef/Vakebuurtstraat;

        aanbesteding 3 (AB3): Passiedreef/Vakebuurtstraat tot Oude Aardenburgse Weg.

 

        Voor aanbesteding 1 werd reeds een omgevingsvergunning verkregen (OMV_2020120254).

 

        Thans wordt met voorliggende aanvraag voorzien in het omvormen van de N49 tot autosnelweg met behoud van een 2x2 wegprofiel, de aanleg van parallelwegen voor de ontsluiting van aangelanden en woonkernen, de bouw van drie bruggen over het Schipdonk- en Leopoldkanaal, de aanleg van grachten voor afwatering (inclusief alle bijhorende constructies) en de aanleg van ecoduikers (met loopplanken) ter hoogte van de Donksebeek.

 

        Daarnaast wordt eveneens voorzien in het vellen van bomen, het aansluiten van de bestaande gemeentewegen op de nieuwe infrastructuur, het inzaaien van grasland en wegbermen alsook de aanleg van plaatselijke RWA-Riolering.

 

        Aan de aanvraag wordt een wegenisdossier toegevoegd voor de aanleg van parallelwegen alsook het aansluiten van deze nieuwe, en bestaande gemeentewegen op de gewijzigde infrastructuur.

        De projectzone is gelegen enerzijds de Damme in de provincie West-Vlaanderen en anderzijds op het grondgebied van de gemeente Maldegem in de provincie Oost-Vlaanderen, betreffende het gedeelte van de N49 gelegen tussen de Natiënlaan 6A te Damme en het kruispunt van de N49 met de Passiedreef/Vakebuurtstraat in Maldegem.

 

        Doorheen de projectzone is het Schipdonk- en het Leopoldkanaal gelegen, waarbij de bestaande bruggen vernieuwd worden, met een afzonderlijke constructie per rijrichting met de constructie van een derde brug voor de parallelweg in het oosten van de N49.

 

        Het projectgebied van de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022158175 omvat de percelen die kadastraal gekend zijn als:

        Stad Damme, afdeling Moerkerke, sectie B;

        Stad Damme, afdeling Moerkerke, sectie C;

        Gemeente Maldegem, afdeling Middelburg, sectie A;

        Gemeente Maldegem, afdeling 3, sectie I.

 

Argumentatie

        Overeenkomstig artikel 12, §2 van het decreet gemeentewegen kan de aanleg van een gemeenteweg, of de opheffing van een gemeenteweg, met toepassing van artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen.

 

        Dit op voorwaarde dat het aanvraagdossier een rooilijnplan bevat dat voldoet aan de vereisten van artikel 16, §2 en 3, van het Decreet Gemeentewegen of een grafisch plan dat voldoet aan de vereisten van artikel 20, §2 en §3 van het Decreet Gemeentewegen.

 

        De aanvrager maakt gebruik van deze geïntegreerde vergunningsprocedure om naast de omvorming van de N49 tot autosnelweg, eveneens te voorzien in de aanleg van een nieuwe parallelweg, aanpassingen aan de bestaande gemeentewegen en de opheffing van enkele (oudere) gemeentewegen zoals nog opgenomen in de Atlas der Buurtwegen van 1841.

 

        Daartoe wordt in de omgevingsvergunningsaanvraag voorzien in de aanpassing van diverse gemeentewegen met het oog op de aansluiting daarvan op de nieuwe parallelstructuur en zodanig ook het supprimeren van de lokale gemeentewegen. Zo worden het aantal oversteken en het aantal aansluitingen op de N49 beperkt tot het minimum om de verkeersveiligheid te waarborgen.

 

        Echter lopen deze gemeentewegen over het grondgebied van de gemeente Maldegem als het grondgebied van de gemeente Damme, waardoor beide gemeenten bevoegd zijn voor het gedeelte van de betrokken gemeentewegen die zij onder hun beheer hebben.

 

        Voor wat betreft Maldegem zijn dit:

 

        De gemeenteweg Polderken – gedeelte gelegen ten oosten van de N49:

        De nieuwe gemeenteweg Koning Albertlaan;

        De gemeenteweg Langeweg;

        De gemeenteweg Rokalseidestraat – gedeelte gelegen ten oosten van de N49;

        De gemeenteweg Brieversweg – gedeelte gelegen ten oosten van de N49;

        De gemeenteweg Oostdreef;

        De gemeenteweg Passiedreef;

        De gemeenteweg Vakebuurtstraat;

 

        De nieuw aan te leggen parallelweg genaamd de Koning Albertlaan, ten zuiden van de rotonde ter hoogte van de Waterpolder, kwalificeert als een gemeenteweg, gelet op het openbaar gebruik dat deze weg zal kennen. Gelet op het gemeenteoverschrijdend element is de gemeenteraad slechts bevoegd zich uit te spreken over het gedeelte gelegen op het grondgebied van de gemeente Maldegem, beperkende  tot het gedeelte vanaf de kruising van de Koning Albertlaan en Zoetendale, tot aan de kruising met de Vakebuurtstraat.

 

        Voor de aanleg van de Koning Albertlaan als nieuwe parallelweg wordt eveneens voorzien in de oprichting van een nieuwe brug behorende tot de bevoegdheid van het Agentschap Wegen en Verkeer. De Koning Albertlaan zal ingericht worden met een 2x1 profiel met een wegenisbreedte van 6,10 meter (3,05 meter per rijstrook), twee kantstroken van 0,50 meter, met een zijberm langsheen de zijde grensen aan de N49 ten belope van een breedte van 2,50 meter.

 

        Langsheen de andere zijde wordt voorzien in een tussenberm van 1,50 meter waarnaast een dubbelrichtingsfietspad voorzien wordt met een breedte van 1,75 meter conform het geldende fietsvademecum, gevolgd door nog een zijberm van  2 meter.

 

        Het totale profiel komt zo op een breedte van 15,85 meter, waarbij de rijstroken aangelegd worden in een hellingsgraad van 2,50% om afwatering te voorzien naar beide zijden van de wegenis, waarbij tevens het fietspad aangelegd wordt in een hellingsgraad van 2,50%.

 

        Langs oostelijke zijde wordt een gracht aangelegd die lokaal gedempt wordt met inbuizingen, diameter 400 millimeter, en met de constructie van kopmuren en een overwelving, zodanig de omringende percelen kunnen ontsluiten naar deze parallelweg. De gracht watert af richting het Leopold- en Schipdonkkanaal.

 

        Onderdoor de Koning Albertlaan, oostelijk van de N49 ter hoogte van de Brieversweg, loopt de waterloop 0404a onderdoor deze gemeentewegen. Met de vergunningsaanvraag, en het wegenisontwerp, wordt voorzien in de constructie van een nieuwe kopmuur met het lokaal herprofileren van de gracht na inkorting ervan.

 

        Ook worden nieuwe kokers aangelegd, twee met een profiel van 2m x 1m, en een koker met profiel 2m x 2m.

 

        De Koning Albertlaan wordt nogmaals doorkruist door een waterloop, ditmaal de Donksebeek, met de constructie van een ecoduiker. Tevens worden drie RWA-kokers aangelegd, waarbij een koker met dimensies 3m x 1,5m aangelegd wordt onder de Koning Albertlaan. Ter hoogte van de landbouwontsluitingsweg westelijk wordt eveneens voorzien in de aanleg van een koker met dimensies 3m x 1,5m.

 

        Ook de waterloop 404b doorkruist de Koning Albertlaan en de westelijke landbouwontsluitingsweg op deze locatie, waarbij de aanleg van vier inbuizingen met diameter van 900 millimeter worden voorzien, met een aan te leggen onder de Koning Albertlaan en een onder de westelijke ontsluitingsweg.

 

        Naast de aanleg van een nieuwe parallelweg, wordt tevens voorzien in een aanpassing van de Langeweg waarbij een gedeelte van de bestaande rooilijn, zoals opgenomen in de Atlas der Buurtwegen als buurtweg met nr. 5, opgeheven wordt zoals weergegeven op het toegevoegde grafisch plan met nr. 11194300bis.

 

        De Langeweg wordt heraangelegd in nieuwe asfaltverharding in 2x1 profiel en met een gewijzigd tracé in asfaltverharding, met een wegenisbreedte van 3,50 meter, een hellingspercentage van 2,50% richting de langsgracht aan noordelijke zijde, waartussen nog een zijberm gelegen is van 1,50 meter met een hellingspercentage van 5%, grasdallen aan weerszijden ten belope van een breedte van 50 centimeter, met aan zuidelijke zijde een zijberm aangelegd onder een hellingsgraad van 5% richting de N49.

 

        Aan zuidelijke zijde wordt een gracht voorzien die beperkt ingebuisd wordt met de aanleg van kopmuren.  Deze gracht zal afwateren richting de Waterpolder.

 

        De aanpassingen aan de gemeenteweg Polderken bestaan erin dat een gedeelte van de bestaande rooilijn, zoals opgenomen in de Atlas der Buurtwegen als buurtweg met nr. 2, opgeheven wordt zoals weergegeven op het toegevoegde grafisch plan met nr. 11194300bis. Daarbij wordt voorzien in de heraanleg in asfaltverharding, met een gewijzigd tracé met een wegenisbreedte van 3,50 meter aangelegd onder een hellingsgraad van 2,50% richting de langsgracht gelegen in oostelijke richting, met grasdallen aan weerszijden ten belope van elk 40 centimeter, met zijbermen van 1,50 meter aangelegd onder een helling van 5%.

 

        De Rokalseidestraat wordt heraangelegd, waarbij ook het gedeelte dat onder de brug van de N49 loopt, heraangelegd wordt. Echter is de gemeenteraad van Maldegem niet bevoegd voor dit gedeelte.

 

        De gemeenteraad is echter wel bevoegd om zich uit te spreken over het gedeelte van de Rokalseidestraat gelegen ten oosten van de N49, net voorbij het fietspad dat met rode paintcoating aangebracht wordt op de asfaltverharding.

 

        De aanpassingen aan de Rokalseidestraat bestaan in een aanpassing van het wegenistracé en een aanpassing van de wegenisbreedte naar een wegprofiel van 4 meter, aangelegd in een hellingsgraad van 2,50% richting het Schipdonkkanaal ter afwatering. Er worden eveneens grasdallen aangelegd met een breedte van 40 centimeter langs weerszijden van het tracé.

 

        De Brieversweg wordt eveneens grondig onder handen genomen met een doortrekking, tracéwijziging, gedeeltelijke opheffing en een nieuw 2x1 wegenisprofiel. Echter behoort deze gemeenteweg tot de bevoegdheid van zowel de gemeenteraad van Damme als de gemeenteraad van Maldegem.

 

        In dat opzicht spreekt de gemeenteraad van Maldegem zich enkel uit over het gedeelte waarover zij bevoegdheid heeft, waaronder de gedeeltelijke opheffing van buurtweg nr. 28 zoals vastgelegd in het gevoegde plan met nr. 11194300bis.

 

        De Brieversweg wordt verlengd en doorgetrokken, waarbij zij thans niet langer zal aantakken op de N49, maar in de plaats via een lusbeweging onderdoor de N49 zo zal aansluiten op de parallelweg Koning Albertlaan via de Zoetendale.

 

        De gemeenteraad van Maldegem is enkel bevoegd voor het gedeelte van de Brieversweg gelegen vanaf de rode paintcoating oostelijk van de N49, tot aan de aansluiting van de Brieversweg op de Zoetendale.

 

        De Brieversweg wordt aangelegd in een wegenisbreedte van 3,50 meter, met een hellingsgraad van 2,50%. Er worden grasdallen voorzien langs weerszijden met een breedte van 50 centimeter , waarbij de twee zijbermen met een breedte van 1,50 meter aangelegd worden in en hellingsgraad van 5% weg van de wegenis. Oostelijk van de N49 is dit ingericht om af te hellen naar beide zijden van de wegenis en zijbermen, zodanig de afwatering langs beide kanten van de zijbermen kan verlopen.

 

        Ook wordt er een langsgracht aangelegd, met kopmuren en overwelvingen zodanig de aanliggende percelen ontsloten kunnen worden. De inbuizingen worden voorzien met een diameter van 400 mm.

 

        De aanpassingen aan de Zoetendale bestaan erin dat de gemeenteweg aangesloten wordt op de nieuwe parellelweg, de Koning Albertlaan, en zorgt voor de verbinding tussen de verlengde Brieversweg en de parellelweg in een 2x1 profiel.

 

        Zoetendale wordt ingericht met een wegenisbreedte van 4 meter in asfalt, met weerlangse grasdallen van 40 centimeter breed en zijbermen van 1, 50 meter. De wegenis zelf wordt ingericht onder een hellingsgraad van 2,50 % waarbij elke rijstrook naar zijn respectievelijke kant afhelt naar de zijbermen, die zelf aangelegd worden in een hellingsgraad van 5%.

        Zij wordt eveneens uitgerust, dit ter hoogte van de aansluiting op de parellelweg Koning Albertlaan, met een fietsoversteek in dubbele richting, aangeduid in een rode paintcoating. Liggend na deze rode paintcoating wordt de aanwezig gracht ingedempt, door een inbuizing met een diameter van 700 mm en met de constructie van twee kopmuren.

        De aanpassingen aan de Oostdreef zijn van die aard dat zij zal gaan aansluiten op de westelijke landbouwontsluitingsweg en niet langer zal aantakken op de N49.

 

        Tot slot wordt westelijk van de N49 een landbouwontsluitingsweg aangelegd, lopend vanaf de Brieversweg tot aan de Passiedreef, doch wordt daar reeds een begin van verbinding voorzien, die in een latere fase definitief gemaakt zal worden.

 

        Deze wegenis wordt beheerd door zowel de gemeente Damme als de gemeente Maldegem, waarbij de gemeente Damme het beheer op zich neemt tot aan de gemeentegrens met Maldegem, waarna de gemeente Maldegem het beheer overneemt tot aan de aansluiting van deze ontsluitingsweg op de Passiedreef, waarbij de uiteindelijke finale uitsluiting vorm zal krijgen in de navolgende omgevingsvergunningsaanvraag voor aanbesteding 3.

 

        Deze landbouwontsluitingsweg wordt aangelegd in grindgazon met een wegenistracé met een breedte van 3,50 meter met zijdelingse bermen langs weerszijden ten belope van een breedte van 1,50 meter.

 

        Tot slot wordt een gedeelte van de Passiedreef/Vakebuurtstraat reeds opgeheven enerzijds om reeds de voorbereidende handelingen te stellen voor de verdere ontwikkeling van het project, met het oog op fase 3. Anderzijds wordt er ter plaatse gedurende de werkzaamheden voorzien in de aanleg van tijdelijke verharding, waardoor de gemeenteweg feitelijk tijdelijk in onbruik komt en het kruispunt afgesloten blijft gedurende werkzaamheden.

 

        De parallelweg Koning Albertstraat wordt nog niet volledig doorgetrokken naar de Vakebuurtstraat, aangezien dit pas in fase 3 zal gebeuren, rede waartoe de wegenis nog niet afgewerkt is. In de overgangsperiode naar  fase 3 zal er tussen de Koning Albertstraat en de Vakebuurtstraat voorzien worden in een feitelijke verbinding, zodanig er nog enige vorm van ontsluiting mogelijk is.

 

        De aanleg van een gemeenteweg en wijzigingen aan bestaande gemeentewegen kunnen met toepassing van artikel 31 van het omgevingsvergunningsdecreet opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen. Dit op voorwaarde dat een rooilijnplan aan het aanvraagdossier wordt toegevoegd dat voldoet aan de vereisten zoals gesteld voor gemeentelijke rooilijnplannen.

 

        Bij het aanvraagdossier worden twee plannen gevoegd met nr. 11194400 en nr. 11194300 waarop de uiterste grens van het openbaar domein aangegeven wordt en waarop de nieuwe grenzen waar te nemen zijn, inclusief de rooilijnen van de buurtwegen die opgeheven worden. Dit plan voldoet aan de vereisten van artikel 16 van het Decreet Gemeentewegen.

 

        Bij het aanvraagdossier worden eveneens twee grafische plannen gevoegd met nr. 11194400bis en nr. 11194300bis waarop de opheffing weergegeven wordt van volgende buurtwegen:

 

        Een gedeeltelijke opheffing van de gemeenteweg Langeweg – Buurtweg nr. 5;

        Een gedeeltelijke opheffing van de gemeenteweg Polderken – Buurtweg nr. 2;

        Een gedeeltelijke opheffing van de gemeenteweg Brieversweg – Buurtweg nr. 28;

        Een gedeelte van de Rokalseidestraat – Voetweg met nr. 27;

        Een gedeelte van Passiedreef/Vakebuurtstraat – Buurtweg nr. 5

 

        De grafische plannen voldoen aan de bepalingen van artikel 20, §2 en §3 van het Decreet Gemeentewegen, doordat de op te heffen rooilijn aangeduid wordt met de aanduiding van de kadastrale informatie en totale oppervlakte die opgeheven wordt.

 

        Vervolgens bepaalt artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet dat de gemeenteraad bevoegd is om te beslissen over de aanleg van een gemeenteweg, zoals hier voorzien wordt. Hetgeen impliceert dat de gemeenteraad zich uitspreekt over de ligging, breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en de eventuele opname in het openbaar domein.

 

        Voor de beoordeling van de overige aspecten omtrent de zaak der wegen, dienen de doelstellingen en principes uit artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen voor ogen gehouden te worden.  

 

        Overeenkomstig artikel 3 van het Decreet Gemeentewegen wordt het doel nagestreefd om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Daartoe voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, onder meer gericht op:

        1° de uitbouw van een veiligheid wegennet op lokaal niveau;

        2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak. 

 

        Overeenkomstig artikel 4 van het Decreet Gemeentewegen wordt bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

        1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

        2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

        3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

        4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

        5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

        Het is in het licht van deze principes en doelstellingen dat de beoogde aanleg, wijziging(en) en opheffing van een (nieuwe) gemeenteweg zal worden onderzocht. Daarbij geldt overeenkomstig artikel 32, §2 omgevingsvergunningsdecreet dat een vergunning voor aanvragen die een wijziging aan het gemeentelijk wegennet voorzien, slechts verleend kan worden na de goedkeuring hiervan door de gemeenteraad.

 

        De bevoegdheid van de gemeenteraad moet daarbij onderscheiden worden van deze van de vergunningverlenende overheid, hier het college van burgemeester en schepenen. Dit in die zin dat deze bevoegdheid zich beperkt tot hetgeen hierboven uiteengezet is, zonder zich te kunnen uitspreken over de vergunningsaanvraag en -aspecten zelf.

 

        De gemeenteraad is echter wel bevoegd zich uit te spreken over nutsleidingen en de waterhuishouding die betrekking heeft op de wegenis. De voorziene wijzigingen aan het lokaal wegennet trachten , waar mogelijk, de verharding te beperken tot het noodzakelijke waarbij voldoende aandacht uitgegaan is naar voldoende zijbermen en de aanleg van grasdallen.

 

        De afwatering en buffering van de wegenis wordt voldoende en afdoende gegarandeerd door de aanleg van grachten, het voorzien van een helling met afwatering, door de lokale aanleg van riolering en overlopen, alsook door waar mogelijk te kiezen voor infiltratiemogelijkheden zoals door de aanleg van grasdallen.

 

        Betreffende de nutsleidingen worden deze aangelegd onder de wegenis waar mogelijk, en in de zones bestemd voor de aanleg van nutsleidingen.

 

        Binnen het project worden graslanden en grasbermen aangeplant door middel van zadenmengsels voor bloemenrijk grasland. Daarbij wordt tevens de waterinfiltratie en waterbuffering van het gebied verzekerd, zoals ook blijkt uit de hydraulische nota die deel uitmaakt van de omgevingsvergunningsaanvraag.

 

        Bovendien wordt er ook aandacht besteed aan het aanplanten van bomen, dit langszijde de nieuwe wegenisinfrastructuur op de plaatsen zoals deze aangeduid worden op het wegenisontwerp zoals vervat in de inplantingsplannen en grondplannen van de omgevingsvergunningsaanvraag.

 

        Zowel tussen de N49 en de oostelijke parallelweg als tussen de N49 en de westelijke parallelweg worden bomen aangeplant.

 

        Overeenkomstig art. 4, 1° Decreet Gemeentewegen dient elke wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg ingegeven te zijn van motieven die het algemeen belang raken en die betrekking hebben op een goed doordacht ruimtelijk lokaal wegennet.

 

        De wijzigingen aan de bestaande gemeentewegen, de aanleg van de nieuwe parallelinfrastructuur en het opheffen van enkele gedeelten van bestaande buurtwegen is ingegeven vanuit de noodzaak om de bestaande kruispunten op de N49 te supprimeren vanuit de verkeersveiligheid, met daarbij het lokaal verkeer te voorzien van een afgescheiden infrastructuur zodanig de ontsluiting, verbinding en verkeersveiligheid van het lokaal verkeer te garanderen.

 

        De N49 wordt momenteel gebruikt door diverse verkeersdeelnemers waaronder landbouwvoertuigen, auto’s, vrachtwagenverkeer alsook fietsers. Door de aanwezigheid van gemengd verkeer en de aanwezigheid van diverse kruispunten zonder lichtenregeling, leidt dit tot een onveilige verkeersafwikkeling met ook de nodige hindernissen en vertragingen met aldus een niet-efficiënte verkeersafwikkeling tot gevolg.

 

        De N49 wordt in zijn bestaande toestand geconfronteerd met een verkeersonveiligheid doordat enerzijds de bestuurders bruusk moeten afremmen ter hoogte van de aansluitingen op de N49, maar anderzijds ook doordat deze inslagbewegingen, en oversteken, zelf leiden tot gevaarlijke situaties. Dit ook reeds aangegeven in het Mobiliteitsplan van de gemeente Maldegem waar deze verkeersonveiligheid langsheen de N49 behoort tot een van de doelstellingen van de gemeente om hieraan verbetering te brengen.

 

        Met de nieuwe parallelstructuur en aanpassingen van de bestaande gemeentewegen wordt een verkeersveilige verkeersafwikkeling gecreëerd dat ervoor zorgt dat het bestaande gemengd verkeer, afgescheiden kan afwikkelen met geen conflictsituaties tot gevolg. De gevaarlijke aansluitingen en oversteken op de N49 worden gesupprimeerd, waarbij de nieuwe weginfrastructuur voorziet in voldoende zichtbaarheid, voldoende bereikbaarheid en voldoende duidelijkheid.

 

        Ook worden het aantal fietsoversteken geminderd doordat voorzien wordt in een dubbelrichtingsfietspad, ingericht volgens de principes van het fietsvademecum, waarbij het fietsverkeer over een vlotte verbinding zal beschikken. Vervolgens kan

 

        Zo kan middels de parallelstructuur van de Koning-Albertlaan van de Vakebuurtstraat tot aan de Rokalseidestraat op een verkeersveilige wijze het dubbelrichtingsfietspad gebruikt worden met enkele oversteken ter hoogte van de wegen die aansluiten op de Koning Albertlaan, waarbij voldoende verkeerstekens aangebracht zullen worden en de fietsoversteek in een rode paintocating aangeduid wordt op het asfalt, zodanig het voor alle verkeersgebruikers duidelijk en voorzienbaar is.

 

        Dit ter verbetering en aanpassing van de huidige fietsinfrastructuur die nog steeds gelegen is op de N49 zonder fysieke afscherming. Door te voorzien in deze afgescheiden verkeersafwikkeling voor fietsers wordt rekening gehouden met de opname van de Rokalseidestraat in het fietsnetwerk West-Vlaanderen, waarbij voorzien wordt in een goed uitgeruste en veilige fietsverbinding, in lijn met het fietsvadamecum.

 

        Bovendien ligt er een fietsknooppunt, met nummer 63, ter hoogte van de Brieversweg en de Rokalseidestraat, ter hoogte van de bruggen over het Leopold- en Schipdonkkanaal.

 

        Overeenkomstig art. 4, 2° Decreet Gemeentewegen is elke wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg een uitzondering, die gemotiveerd dient te worden.

 

        Blijkens de memorie van toelichting bij het Decreet Gemeentewegen werd deze motiveringsverplichting in het leven geroepen, met het oog op de bescherming van de trage wegen, d.w.z. de wegen niet hoofdzakelijk bestemd voor gemotoriseerd verkeer, in het bijzonder de oude voetwegen opgenomen in de atlas der buurtwegen.

 

        Hierbij wenste de decreetgever de ondoordachte opheffing van zulke trage wegen tegen te gaan, gezien hun belangrijke maatschappelijke en mobiliteitsfunctie.

 

        Echter moet in voorliggend geval worden vastgesteld dat de meeste verbindingen die opgeheven worden, of gewijzigd worden, niet kwalificeren als een trage weg. Niettemin is de Rokalseidestraat in de Atlas der Buurtwegen opgenomen als een voetweg, doch wordt deze gedeeltelijk opgeheven omdat de huidige ligging van de voetweg, ingetekend op de Atlas der Buurtwegen tussen het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal, niet langer overeenstemt met de feitelijke ligging.

 

        Bovendien is de opheffing nodig om het wegenistracé gewijzigd aan te leggen met een aanpassing van het wegprofiel en de weguitrusting. Dit geldt eveneens voor de Langeweg, Polderken, Brieversweg en de Passiedreef/Vakebuurtstraat.

 

        Deze worden allen gedeeltelijk opgeheven omdat hun huidige tracé, zoals bij de Langeweg en Polderken, niet langer overeenstemt met het tracé waarvoor zij ingetekend staan op de Atlas der Buurtwegen. Wat de Brieversweg en de Passiedreef/Vakebuurtstraat betreft, worden deze gedeeltelijk opgeheven vanuit de noodzaak om het tracé aan te passen aan de aanleg van een nieuwe parallelstructuur ter ontsluiting van de lokale gemeentewegen en het voorzien van een verkeersveilig afgescheiden wegennet.

 

        Zodoende dient ook de Oostdreef niet langer aan te sluiten op de N49 maar op de parallelstructuur die westelijk van de N49 voorzien wordt.

 

        Overeenkomstig de memorie van toelichting van het Decreet Gemeentewegen is het opheffen van gemeentewegen de uitzondering, doch is dit in voorliggend geval het geval. Er is immers geen enkele mogelijkheid om de buurtwegen te behouden zoals zij ingeschreven staan in de Atlas der Buurtwegen, omdat zij op heden vervangen worden door een nieuwe – veiligere – infrastructuur. Een behoud is niet mogelijk omdat de N49, die omgebouwd wordt naar een autosnelweg, deze tracés doorkruist en zij in essentie onbruikbaar worden.

 

        Bovendien werd tevens uitvoerig onderzoek gedaan naar alternatieven betreffende het inrichten van een parallelstructuur, doch werd voorliggende mogelijkheid finaal weerhouden gelet de verkeersveiligheid het beste gegarandeerd kon worden in deze variant.

 

        De voorziene opheffingen en wijzigingen zijn vereist om een verkeersveilige infrastructuur te voorzien met afgescheiden wegverkeer. De voorgenomen wijzigingen en opheffingen zijn verantwoord.

 

        Overeenkomstig art. 4, 3° Decreet Gemeentewegen, dient bij de beslissingen omtrent de wijzigingen aan het gemeentelijk wegennet steeds de verkeersveiligheid in aanmerking te worden genomen.

 

        De voorziene aanleg van de Koning Albertlaan als nieuwe gemeenteweg is ingegeven vanuit de noodzaak om te beschikken over een parallelweg die het lokaal verkeer, waaronder landbouwvoertuigen, verkeersveilig en afgescheiden van de N49 moet afwikkelen. De verbinding tussen de gemeente Damme en gemeente Maldegem wordt zo ook veilig vormgegeven, met een verbindende functie voor een bovenlokale ontsluiting naar de complexen Westkapelle en Maldegem.

 

        Deze nieuwe gemeenteweg wordt voldoende breed voorzien en voldoende uitgerust, met een veilig dubbelrichtingsfietspad voor fietsers, waarbij de kruispunten met deze parallelweg, te Zoetendale en de Vakebuurtstraat op een verkeersveilige wijze ingericht worden.

 

        Het fietspad wordt voldoende duidelijk aangeduid, er worden de vereiste wegmarkeringen aangebracht en de zichtbaarheid op aankomend verkeer is voldoende ruim, waarbij niet voorzien wordt in te scherpe bochten die de verkeersveiligheid in het gedrang zouden kunnen brengen.

 

        De Rokalseidestraat wordt voorzien van een voldoende breedte wegenis om te kunnen dienen als een voldoende uitgerust onderdeel van het functioneel fietsroutenetwerk, waarbij de nodige breedte voorzien wordt. Er worden geen scherpe bochten voorzien, en bovendien wordt de zichtbaarheid niet in het gedrang gebracht, waardoor de verkeersveiligheid bevorderd wordt.

 

        Zoetendale takt aan op enerzijds de Brieversweg en anderzijds de Koning Albertlaan en vervult zo, gedeeltelijk, een verbindende functie tussen beiden, naast een ontsluitende functie voor de omringende percelen.  Zij wordt voorzien van een voldoende breedte wegenis, met een duidelijke aanduiding van de fietsoversteek ter hoogte van de aansluiting op de Koning Albertlaan, zodanig de verkeersveiligheid gegarandeerd kan worden en de zwakke weggebruikers voldoende zichtbaar zijn.

 

        De aanpassingen zijn erop gericht om de druk weg te nemen van het lokaal verkeer dat de aansluiting zoekt met de N49, waarbij de bedoeling erin bestaat dit te gaan verhinderen, gelet de N49 thans een autosnelweg zal uitmaken met een snelheidsregime van 120 km/u. Kruisingen, aansluitingen en oversteken dienen zoveel mogelijk vermeden te worden.

 

        Op de parallelweg Koning Albertlaan zal een snelheidsregime van 70 km/u gelden, waarbij de wegenis met rijstroken van 3,05 meter ruim voldoende is om dit toe te laten. Het dubbelrichtingsfietspad wordt ook voldoende ruim afzonderlijk aangelegd.

 

        De overige wegen, de Langeweg, Polderken, Brieversweg, Zoetendale, Rokalseidestraat, worden voorzien van een snelheidsregime van 50km/u binnen de projectzone en 70 km/u buiten de projectzone, zodanig de aansluiting op de parallelweg veilig kan verlopen en niet bruusk – zoals op heden het geval is – van 90 km/u naar een stilstand gegaan wordt.

 

        Door de vermindering van de rijsnelheid ten opzichte van de bestaande toestand, door de opsplitsing in een snelheidsregime van 50 km/u binnen de projectzone behoudens de Koning Albertlaan waarop een snelheidsregime van 70 km/u toepasselijk is, is ervoor geopteerd om geen openbare verlichting aan te leggen.

 

        Doordat de wegprofielen bestaan uit tracés met geen scherpe bochten en er voldoende wegmarkeringen op de baan aangebracht zijn, inclusief een fietspad dat afzonderlijk aangelegd wordt, komt de zichtbaarheid niet in het gedrang door het gebrek aan openbare verlichting. De benodigde vrije ruimte wordt voorzien aan de kruisingen met de parallelweg zodanig de zichtbaarheid geen obstakel vormt.

 

        Aan westelijke/noordelijke zijde van de Brieversweg wordt een trottoirrand, en paaltjes, aangelegd zodat het verkeer dat gebruikmaakt van de Brieversweg niet ongewenst terechtkomt op de Rokalseidestraat. Immers is deze laatste bestemd voor zwakke weggebruikers, fietsers/voetgangers, en dienstverkeer dat van deze weg gebruik moet maken voor bv. onderhoudswerkzaamheden.

 

        Op de overige kanaalpaden, Polderken bijvoorbeeld, is in principe een gemengd verkeer mogelijk door enerzijds zwakke weggebruikers en anderzijds dienstverkeer/landbouwvoertuigen, doch is de wegenis voldoende breed, met een feitelijke wegenisbreedte van 4,30 meter waarbij de grasdallen langs weerszijden gebruikt kunnen worden om uit te wijken indien dit nodig zou zijn.

 

        Overeenkomstig artikel 4, 4° van het Gemeentewegendecreet dient zo nodig de wijziging aan het gemeentelijk wegennet te worden beoordeeld in grensoverschrijdend perspectief.

 

        Diverse gemeentewegen in voorliggende aanvraag, waaronder de Brieversweg, de Koning Albertlaan, de Rokalseidestraat, Polderken, hebben een gemeentegrensoverschrijdend effect aangezien deze gemeentewegen doorlopen onder het beheer van de gemeente Damme.

 

        Gelet op het wegenisontwerp en het technisch dossier kan afgeleid wordt dat de voorziene structuur behorende tot de bevoegdheid van de gemeenteraad van de gemeente Maldegem, veilig en vlot aansluit op de infrastructuur die voorzien zal worden op het grondgebied van de gemeente Damme.

 

        Er wordt geen hinder verwacht, in tegendeel wordt het tegenovergestelde verwacht en zullen de voorziene wijzigingen er net voor zorgen dat de lokale dorpen beter kunnen ontsluiten richting Damme of Maldegem, en waarbij de bovenlokale verbinding tussen Westkapelle en Maldegem bevorderd wordt.

 

        De verbinding tussen de gemeenten Damme en Maldegem wordt versterkt, waarbij de verkeersafwikkeling vlotten en veiliger zal verlopen door de afgescheiden weginfrastructuur die voorzien wordt.

 

        Als zodanig wordt enkel een positieve impact verwacht op de verkeersafwikkeling en verbinding tussen de gemeente Damme en de gemeente Maldegem.

 

        Overeenkomstig artikel 4, 5° van het Gemeentewegendecreet dient rekening gehouden te worden met de actuele functie van de gemeenteweg(en), zonder hierbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij dienen de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen worden.

 

        De voorziene wijzigingen, opheffingen en de aanleg van een nieuwe parallelstructuur, komen tegemoet aan de veiligheid en het comfort van de weggebruikers, doordat de onveilige kruisingen en aansluitingen op de N49 vervangen worden door een afgescheiden infrastructuurnetwerk dat veilig ingericht is en voorzien wordt van duurzaam materiaal.

 

        De voorziene herinrichting komt ook tegemoet aan de duurzame ontwikkeling voor toekomstige generaties waarbij verplaatsingen per fiets gestimuleerd worden, gelet voorzien wordt in een afgescheiden fietspad dat over alle nodige voorzieningen beschikt en vervolgens een veilige aansluiting biedt op het aanwezige fietsknooppunt met nr. 63 of het functioneel fietsroutenetwerk.

 

        De actuele functie van de gewijzigde gemeentewegen, Langeweg, Polderken, Zoetendale, Oostdreef, Brieversweg, Passiedreef/Vakebuurtstraat, bestaat in een samenloop van enerzijds een verbindende functie met de achtergelegen gemeentewegen, anderzijds in een ontsluitende functie voor de aanwezige percelen en tot slot ook in een toegangsfunctie voor landbouwvoertuigen zodanig zij hun landbouwgronden kunnen bereiken.

 

        Deze functies worden behouden en waar mogelijk verder uitgebouwd op verkeersveilige wijze, zodanig de functies verzoend worden met elkaar op een duurzame wijze aangezien de aanpassingen aan het wegennet van die aard zijn dat conflictsituaties vermeden worden, een veilige infrastructuur voorzien wordt en waarbij deze aangelegd worden in een duurzame verharding.

 

        Overeenkomstig de voorgaande motieven voldoen de aanpassingen aan het lokaal wegennet aan de principes en doelstellingen van artikel 3 en 4 van het Decreet Gemeentewegen.

 

        Aanvullend passen de wijzigingen binnen het Mobiliteitsplan en de wens om de verkeersleefbaarheid; de verkeersveiligheid en de toegankelijkheid voor het verkeer te bevorderen. Belangrijk is dat voorliggende aanpassingen, in lijn met het Mobiliteitsplan, oog hebben voor de fietsers en landbouwvoertuigen, waarbij de bestaande barrièrewerking tegengegaan wordt en de verkeersveiligheid hoog gedragen wordt.

 

        Met voorliggende wijzigingen wordt aangesloten bij de omvorming van de N49 tot autosnelweg, waarbij de bereikbaarheid, veiligheid en doorwaadbaarheid van het gebied gevrijwaard wordt door de voorziene aanpassingen aan het lokaal wegennet.

 

        Het Mobiliteitsplan zelf voorziet immers in de aanbeveling van parallelwegen indien de N49 omgevormd zou worden naar een autosnelweg, dit ter inspiratie uit de streefbeeldstudie van de N49 die opgesteld werd.

 

        De algemeen directeur herinnert aan alle feitelijke en wettelijke bepalingen.

 

        Openbaar onderzoek

Tijdens het openbaar onderzoek dat georganiseerd werd van 23 juni 2023 tot 22 juli 2023, werd er één bezwaarschrift ingediend.

 

        Dit bezwaar heeft geen betrekking op de zaak der wegen, en wordt als zodanig niet behandeld door de gemeenteraad binnen haar beslissing over de zaak van de wegen.

 

Adviezen

        Er werden geen adviezen ontvangen, specifiek met betrekking tot de zaak van de wegen.

 

 

Financiële weerslag

        Geen weerslag op de gemeentelijke meerjarenplanning 2020 - 2025

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de bezwaren en opmerkingen ontvangen tijdens het openbaar onderzoek en besluit dat deze bezwaren en opmerkingen geen betrekking hebben op de zaak van de wegen waardoor de gemeenteraad niet bevoegd is deze te behandelen.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de zaak van de wegen, met inbegrip van de ligging, breedte en uitrusting van de in de aanvraag begrepen gemeentewegen, goed.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad keurt de rooilijnplannen met nr. 11194400 en nr. 11194300  en de grafische plannen met nr. 11194400bis en nr. 11194300bis, zoals toegevoegd aan de vergunningsaanvraag, goed.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 31 08 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

6.   LOKALE POLITIE - TOEKENNING VAN EEN PROVISIE VOOR GERINGE UITGAVEN

 

Juridische gronden

        Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus

          Koninklijk besluit van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie

          Artikel 34 ter van de wet op de geïntegreerde politiedienst bepaalt:

 §1. De betaling van uitgaven die strikt noodzakelijk zijn voor de goede werking van de lokale politie mag worden verricht door personeelsleden van de zone die de raad daartoe aanstelt.

De raad bepaalt het bedrag van de provisie die aan bedoelde personeelsleden wordt toegekend en het maximale bedrag per uitgave.

  De bijzonder rekenplichtige overhandigt de provisie tegen ontvangstbewijs aan de

  aangestelde personeelsleden, die hiervoor persoonlijk verantwoordelijk zijn.

 §2. De regelmatige uitgaven, verricht met de overeenkomstig §1 toegekende provisies, worden aan het personeelslid, belast met het beheer van de provisie, terugbetaald na voorlegging van een uitbetalingsaanvraag, die periodiek en uiterlijk op 31 december van het jaar waarop de gedane betalingen betrekking hebben, bij het college ingediend wordt. Voor elk begrotingskrediet wordt een afzonderlijke aanvraag opgemaakt. Deze aanvragen worden met het oog op de controle van hun regelmatigheid aan de bijzondere rekenplichtige overhandigd. Ze zijn gestaafd door voor voldaan ondertekende facturen, kwitanties of ontvangstbewijzen, opgesteld door de schuldeisers. De aanvragen maken het voorwerp uit van een vastlegging en aanrekening op het passende begrotingskrediet en worden gevoegd bij het betalingsbevel dat met het oog op de aanvulling van de provisie moet opgemaakt worden. Wanneer de houder van een provisie hiervan ontlast wordt, betaalt hij de provisie terug aan de bijzondere rekenplichtige.

 

Feiten

        Personeelsleden die een provisie ter beschikking krijgen, mogen die enkel gebruiken als de betaling samenvalt met de ontvangen prestatie.

        Volgende regels dienen in ahct genomen te worden

        De kasuitgaven worden op het ogenblik dat er cash geld wordt uitgegeven, genoteerd in het kasboek.

        Bij overdracht van deze kas wordt er steeds afgerekend bij de bijzonder rekenplichtige.

        De bewijsstukken van kasuitgaven worden overgemaakt aan de boekhouding voor verwerking in kasverrichtingen.

        Het is niet toegelaten met het geld bewaard in de kas:

        Kredieten toe te staan aan personeel, andere diensten of derden

        samen met andere geldmiddelen in dezelfde kas te bewaren

        aankopen voor de dienst voor te schieten

        Het is verboden geld op een persoonlijke rekening of een rekening die niet op naam van de politiezone staat of op een andere plek dan op de dienst of de financiële dienst te bewaren, ook voor een beperkte termijn.

        Elk tekort toe te schrijven aan diefstal of verlies wordt onverwijld aan de bijzonder rekenplichtige gemeld. Onmiddellijk wordt in voorkomend geval overgegaan tot verificatie van de kas van het betrokken personeelslid. Elk vastgesteld kasverschil moet onmiddellijk aan de bijzonder rekenplichtige meegedeeld worden, die de verder te volgen procedure bepaalt. In elk geval zal er bovendien onmiddellijk aangifte gedaan worden bij de politie.

        Bij niet-aanvaarding van verlies ingevolge aansprakelijkheid van het betrokken personeelslid moet het verlies door het personeelslid worden vereffend.

        Op elk ogenblik kan tot verificatie van de kas worden overgegaan.

        Provisies kunnen ter beschikking gesteld worden onder volgende voorwaarden:

        De provisies kunnen enkel worden aangewend voor werkingskosten

        De provisies worden tegen ontvangstbewijs ter beschikking gesteld

        De personeelsleden zijn persoonlijk verantwoordelijk voor het beheer ervan

        Voorafgaand aan de terbeschikkingstelling van een tweede provisie moet een gedetailleerde opgave van de uitgaven ten laste van de vorige provisie aan de financiële dienst worden voorgelegd, samen met de nodige bewijsstukken van deze uitgaven. De uitgaven worden geregistreerd in een met de financieel beheerder afgesproken kasboekhouding

        Op 31 december wordt een afrekening gemaakt van het saldo van de kas

 

        De ter beschikking gestelde gelden worden hoofdzakelijk gebruikt voor representatiekosten en kleine aankopen zoals:

        Dranken, broodjes en versnaperingen bij vergaderingen

        Relatiegeschenken

        Carwash van de wagens

        Kleine aankopen voor de technische dienst bv.: kabelgoot, spuitverf, breekmes, ...

 

Besluit

 

24 stemmen voor: Marten De Jaeger, Koenraad De Ceuninck, Peter T. Van Hecke, Stefaan Standaert, Annelies Lammertyn, Danny Vannevel, Valerie Taeldeman, Anneke Gobeyn, Jason Van Landschoot, Peter E. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Kiran Van Landschoot, Christine Verplaetse, Timothy De Groote, Jan De Metsenaere, Eva Willems, Hilde Versluys, Stefaan Heyndrikx, Cindy De Baets, Ineke Hebbrecht, Cedric De Smet en Evelien Van De Putte

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt een kasprovisie van 500 euro ter beschikking van Nadja Polon, Intern preventieadviseur bij de lokale politie (Team Personeel en Logistiek), dit tot 31 december 2023.

 

Artikel 2:

Volgende regels moeten in acht worden genomen:

        De kasuitgaven worden op het ogenblik dat er cash geld wordt uitgegeven, genoteerd in het kasboek.

        Bij overdracht van deze kas wordt er steeds afgerekend bij de bijzonder rekenplichtige.

        De bewijsstukken van kasuitgaven worden overgemaakt aan de boekhouding voor verwerking in kasverrichtingen.

        Het is niet toegelaten met het geld bewaard in de kas:

        Kredieten toe te staan aan personeel, andere diensten of derden

        samen met andere geldmiddelen in dezelfde kas te bewaren

        aankopen voor de dienst voor te schieten

        Het is verboden geld op een persoonlijke rekening of een rekening die niet op naam van de politiezone staat of op een andere plek dan op de dienst of de financiële dienst te bewaren, ook voor een beperkte termijn.

        Elk tekort toe te schrijven aan diefstal of verlies wordt onverwijld aan de bijzonder rekenplichtige gemeld. Onmiddellijk wordt in voorkomend geval overgegaan tot verificatie van de kas van het betrokken personeelslid. Elk vastgesteld kasverschil moet onmiddellijk aan de bijzonder rekenplichtige meegedeeld worden, die de verder te volgen procedure bepaalt. In elk geval zal er bovendien onmiddellijk aangifte gedaan worden bij de politie.

        Bij niet-aanvaarding van verlies ingevolge aansprakelijkheid van het betrokken personeelslid moet het verlies door het personeelslid worden vereffend.

        Op elk ogenblik kan tot verificatie van de kas worden overgegaan.

 

Provisies kunnen ter beschikking gesteld worden onder volgende voorwaarden:

        De provisies kunnen enkel worden aangewend voor werkingskosten

        De provisies worden tegen ontvangstbewijs ter beschikking gesteld

        De personeelsleden zijn persoonlijk verantwoordelijk voor het beheer ervan

        Voorafgaand aan de terbeschikkingstelling van een tweede provisie moet een gedetailleerde opgave van de uitgaven ten laste van de vorige provisie aan de financiële dienst worden voorgelegd, samen met de nodige bewijsstukken van deze uitgaven. De uitgaven worden geregistreerd in een met de financieel beheerder afgesproken kasboekhouding

        Op 31 december wordt een afrekening gemaakt van het saldo van de kas.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 31 08 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

7.   TOEGEVOEGD PUNT DOOR RAADSLID JASON VAN LANDSCHOOT (OPEN VLD): "ADEGEM VOOR ADEGEM" - GRONDEN VK ADEGEM

 

Juridische gronden

        De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 21 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

        Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

        Artikel 4 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld in zitting van 28 april 2022, bepaalt dat elk raadslid de mogelijkheid heeft een punt aan de agenda toe te voegen. Het punt moet uiterlijk vijf dagen voor de vergadering overgemaakt worden aan de algemeen directeur of aan degene die hem vervangt en aan de voorzitter van de raad. Het punt dient vergezeld te gaan van een toegelicht voorstel van beslissing.

 

Feiten

           Door raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) werd volgend toegelicht voorstel van beslissing ingediend:

“ADEGEM VOOR ADEGEM” – GRONDEN VK ADEGEM

Juridische gronden

           De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

           Artikel 21 van het decreet over het lokaal bestuur 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat gemeenteraadsleden uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda kunnen toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

           Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn, behalve als:              1° het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken.

           2° de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

           Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Feiten

           In 2021 kocht het Gemeentebestuur de terreinen de voetbalterreinen en toegangsweg aan.

           De gronden liggen langsheen de Waleweg te Adegem. Kadastraal gekend als Maldegem 5de afdeling sectie A, Nr: 830P, 830 N2, 803C,801a, 800a en 799P

Argumentatie

           Op 29 juni 2023 kwam er actie en petitie “Adem voor Adegem” waarbij de Adegemnaar duidelijk liet merken dat ze waarde hechten aan de mogelijkheden aldaar.  Deze actie werd gestart als protest tegen de mogelijke verkoop van deze gronden

           De burgemeester verklaarde in verschillende kranten dat de verkoop van de gronden “VK ADEGEM” niet aan de orde is en de Adegemnaren op beide oren mogen slapen.

           Op de commissievergadering waarbij de meerjarenplanaanpassing 3 2020-2025 werd voorgesteld was echter te lezen bij hoofdstuk 5: Assumpties en grondslagen – investering ontvangsten door verkoop: “verkoop: gronden VK ADEGEM in 2024 voor een bedrag van 1,3 miljoen Euro”

           In de meerjarenplanaanpassing 3 2020 – 2025 zelf staat letterlijk hetzelfde te lezen.

           Als er volgens de burgemeester geen sprake is om de site van VK Adegem te verkopen waarom krijgen we dit te lezen op een commissievergadering en in de meerjarenplanaanpassing 3 2020-2025 die trouwens goedgekeurd werd door de meerderheidspartijen op de gemeenteraad.

           Aangezien er volgens de  burgemeester geen sprake is van verkoop vragen dan ook de schrapping van de 1,3 miljoen euro bij de eerstvolgende MJPL aanpassing.

Adviezen

           Openbare verklaringen van de Burgemeester

Financiële weerslag

           -1,3 miljoen Euro uit ontvangsten te halen

Bijlagen

 

Besluit

Artikel 1:

De Gemeenteraad gaat akkoord om de gronden niet te verkopen of te vervreemden.

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de schrapping van 1,3 Miljoen Euro bij de eerstvolgende MJPL aanpassing goed.

( Verkoop van de gronden “VK Adegem” gelegen langsheen de Waleweg te Adegem

Kadastraal gekend als Maldegem 5de afdeling sectie A, Nr: 830P, 830 N2, 803C,801a, 800a en 799P

Tussenkomsten

           Raadslid Jason Van Landschoot (Open VLD) licht zijn voorstel toe.

           Burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

           Schepen Stefaan Standaert (Groen)

           schepen Peter Van Hecke (N-VA)

           schepen Annelies Lammertyn (CD&V)

           raadslid Stefaan Heyndrikx (De Merlaan)

           raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

           Raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld), indiener van het toegevoegd punt vraagt ter zitting om de stemming in te trekken

 

Besluit

 

De stemming over het punt werd - op voorstel van de indiener, raadslid Jason Van Landschoot, ingetrokken.

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2023
Overzicht punten

 

Zitting van 31 08 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

 

8.   VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

        Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

        Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

        Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

        Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

        Door de raadsleden werden volgende vragen aan het college van burgemeester en schepenen ingediend:

        Vraag van raadslid Kiran Van Landschoot - vallen om Aziatische hoornaar te vangen in Maldegem

        Vraag van raadslid Jason Van Landschoot - straatverlichting

Bespreking

        De vragen van de raadsleden aan het college van burgemeester en schepenen worden beantwoord:

        Vraag van raadslid Kiran Van Landschoot (onafhankelijke) - vallen om Aziatische hoornaar te vangen in Maldegem
door schepen Stefaan Standaert (Groen)

        Vraag van raadslid Jason Van Landschoot (Open Vld) - straatverlichting
door schepen Danny Vannevel (N-VA) en burgemeester Koenraad De Ceuninck (CD&V)

 

 

Publicatiedatum: 12/10/2023