Notulen gemeenteraad van 24 06 2020

Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

1.   MEDEDELINGEN

 

Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) deelt de volgorde van de vergaderingen mee, waarbij de gemeenteraadszitting zal onderbroken worden voor de behandeling van de raad voor maatschappelijk welzijn en nadien zal hernomen worden.

          Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) deelt mee dat de raadszitting, wegens de maatregelen die noodzakelijk zijn om het coronavirus in te dijken, georganiseerd wordt via het platform voor digitaal vergaderen Webex. Hij rekent op het gezond verstand en de verantwoordelijkheidszin van ieder raadslid en deelt mee dat er administratieve en informatica-ondersteuning aanwezig is om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen.

          Algemeen directeur Tijs Van Vynckt deelt mee dat de vergadering niet gelivestreamd wordt, maar wel gestreamd. Om het openbaar karakter van de raad voor maatschappelijk welzijn zo goed mogelijk te benaderen zal de opname eerstdaags op de website gepubliceerd worden.

          Algemeen directeur Tijs Van Vynckt deelt mee dat de wnd. gouverneur van Oost-Vlaanderen het collegebesluit van 20 december 2020 inzake de weigering van de reservatie van een concessie voor grond en kelder voor 2 personen op het kerkhof van Middelburg heeft vernietigd.
De waarnemend gouverneur heeft geoordeeld dat het gemeentelijk reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging van 5 december 2007 diende toegepast te worden. Dit reglement voorziet in de mogelijkheid van reservatie van een kelder of nis vóór het overlijden van één van de begunstigden. Op het ogenblik van de aanvraag waren nog grafkelders ter beschikking voor twee personen en voor drie personen, waardoor de wnd. gouverneur concludeert dat de gemeente wel degelijk in de mogelijkheid was om in te gaan op het verzoek van de aanvrager.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

2.   GOEDKEURING NOTULEN EN AUDIOVISUELE OPNAME VAN DE GEMEENTERAADSZITTING VAN 27 MEI 2020

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28, §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 32 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat bepaalt dat behalve in spoedeisende gevallen de notulen van de vorige vergadering ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking worden gesteld van de gemeenteraadsleden en dat het huishoudelijk reglement de wijze bepaalt waarop de notulen ter beschikking worden gesteld.

Dat verder bepaalt dat elk gemeenteraadslid het recht heeft om tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast en dat ook nog verduidelijkt dat als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, de notulen als goedgekeurd beschouwd worden.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het gemeenteraadsbesluit van 27 februari 2019 waarbij beslist wordt het zittingsverslag te vervangen door een audio- of een audiovisuele opname.

 

Feiten

          De notulen werden ten minste acht dagen voor de dag van de vergadering ter beschikking gesteld van de gemeenteraad.

          De audiovisuele opname werd eerstdaags na de vergadering van 27 mei en uiterlijk acht dagen voor de dag van de vergadering van heden gepubliceerd op de gemeentelijke website onder 'Vergaderingen gemeenteraad': zie https://web-maldegem.streamovations.be

          Raadslid Stefaan Standaert (Groen) merkte op dat in de notulen bij punt 17 over de organisatie van een referendum over de bouw van een nieuw cultureel centrum, de stemming fout stond (de twee raadsleden van Groen stemden voor het voorstel) en dat het besluit fout is.
Bij controle van de notulering bleek dat de stemming inderdaad fout stond maar dat het besluit zelf wel correct is, vermits de stemming over het voorstel een verwerping opleverde. De stemming wordt aangepast (2 stemmen voor: Dino Lateste en Stefaan Standaert) en er wordt toegevoegd 'over het voorstel van raadslid Standaert'. Het besluit blijft zoals het was.
Een aangepaste versie wordt aan de raadsleden ter beschikking gesteld.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de notulen, mits aanpassing conform de opmerking van raadslid Stefaan Standaert (Groen) en de audiovisuele opname van de zitting van de gemeenteraad van 27 mei 2020 goed.

 

Artikel 2:

De voorzitter en de algemeen directeur worden gemandateerd om de notulen na deze goedkeuring te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Punt bijlagen/links Audiovisuele opname gemeenteraad 27 mei 2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

3.   BESLUITEN VAN DE BURGEMEESTER, GENOMEN ALS MAATREGELEN IN HET KADER VAN HET CORONAVIRUS COVID-19: BEKRACHTIGING

 

Juridische gronden

          Het verdrag betreffende de werking van de Europese unie van 26 oktober 2012, dat de Europese basisvrijheid van vrij verkeer van personen waarborgt, in het bijzonder op artikel 45, §3, b dat stelt dat de lidstaten gerechtvaardigde beperkingen kunnen opleggen op dit recht uit hoofde van de openbare orde, de openbare veiligheid en de volksgezondheid.

          De wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968

          Artikel 133 van de Nieuwe Gemeentewet (NGW) dat stelt dat de burgemeester in het bijzonder belast is met de uitvoering van de politiewetten, de politiedecreten, de politieordonnanties, de politieverordeningen en de politiebesluiten. Onverminderd de bevoegdheden van de Minister van Binnenlandse Zaken, van de gouverneur en van de bevoegde gemeentelijke instellingen, is de burgemeester de verantwoordelijke overheid inzake de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente.

          Artikel 133bis (NGW) bepaalt dat de gemeenteraad het recht heeft geïnformeerd te worden door de burgemeester over de wijze waarop deze  de bevoegdheden uitoefent die hem zijn verleend krachtens artikel 133 (NGW).

          Artikel 134, §1 NGW: In geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners, kan de burgemeester politieverordeningen maken, onder verplichting om daarvan onverwijld aan de gemeenteraad kennis te geven, met opgave van de redenen waarom hij heeft gemeend zich niet tot de raad te moeten wenden. Die verordeningen vervallen dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet worden bekrachtigd.

          Artikel 135 §2, 5° NGW:

          De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

          Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd :

          5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;

          Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, en latere wijzigingen;

          De besluiten van de nationale veiligheidsraad, genomen in het kader van de coronacrisis COVID-19.

          Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens, en latere wijzigingen.

          Het ministerieel rondschrijven van 14 november 1977 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens.

          Het ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende de afkondiging van de federale fase betreffende de coördinatie en het beheer van de crisis coronavirus COVID-19, en de latere ministeriële besluiten, genomen in het kader van de crisis coronavirus COVID-19.

          Het ministerieel besluit van 30 mei 2020 ter wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus covid-19 te beperken.

          Artikel 28 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 (DLB) dat bepaalt dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 40 §1 (DLB) dat bepaalt dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden van gemeentelijk belang.

          De besluiten van de provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen van 11 en 18 maart 2020 met maatregelen met betrekking tot het tegengaan van verdere verspreiding van het coronavirus.

          Het burgemeesterbesluit van 22 maart om de grensovergangen met Nederland af te sluiten.

          Het besluit van de burgemeester van 1 juni 2020: Maatregelen coronavirus Covid 19: Heropening van de grensovergangen met Nederland - opheffen burgemeesterbesluit van 22 maart 2020.

          Het besluit van de burgemeester van 5 juni 2020: Maatregelen coronavirus Covid 19 inzake speelpleinwerking.

          Het besluit van de burgemeester van 12 juni 2020: Politieverordening tot het uitzonderlijk en tijdelijk toestaan van terrasuitbreidingen en verkeersvrije horecastraat in afwijking van het politiereglement betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein.

 

Feiten

          De maatregelen om de verspreiding van het COVID-19 virus (coronavirus) in te dijken, worden zowel in België als in veel andere landen binnen Europa, versoepeld.

          De nationale veiligheidsraad adviseert o.m. om jeugd- en sportkampen en speelpleinwerking opnieuw toe te laten in de zomervakantie en om de grensovergangen opnieuw te openen, mits het in acht nemen van veiligheidsmaatregelen.

          De gemeentelijke veiligheidscel kwam op 11, 13, 16, 18, 20, 23, 27 maart en 3, 10 en 17, 28 april, 5, 8 en 15, 20, 26 mei, 5 en 12 juni 2020 bijeen om de maatregelen te bespreken die nodig zijn om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en om de maatregelen te bespreken die kunnen versoepeld worden teneinde het sociaal en economisch leven geleidelijk her op te starten.

 

Argumentatie

          Het is in Maldegem mogelijk om speelpleinwerking te organiseren met in achtname van veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

          Op 5 juni 2020 besliste de minister van Binnenlandse Zaken dat de horecazaken, onder voorwaarden, opnieuw open mogen vanaf 8 juni 2020.

          Het COVID-19-virus en de strijd tegen de verdere verspreiding hiervan, is een onvoorziene gebeurtenis, zoals vermeld in artikel 134, §1 NGW.

          Het algemeen principe is dat de gemeenteraad bevoegd is voor het opmaken van politieverordeningen en de burgemeester belast is met de uitvoering ervan.

Echter, in uitzonderlijke, hoogdringende omstandigheden, zoals naar aanleiding van de maatregelen die dienden genomen te worden om het coronavirus in te dijken, kon de burgemeester politieverordeningen maken in plaats van de gemeenteraad.

          De burgemeester volgt de instructies van de hogere overheid (het Agentschap Zorg en Gezondheid, het Agentschap Onderwijs en de wnd. gouverneur).

          Vanaf de inwerkingtreding van het ministerieel besluit van 30 mei 2020 voormeld, kunnen de grensovergangen met onmiddellijke ingang heropend worden om familieleden te zien en om te winkelen, mits stipte naleving van de social distancingmaatregelen. In Maldege gaat het over de grensovergangen aan de Aardenburgkalseide, Rentestraat en Fortuinstraat.

          In navolging van de richtlijnen van de waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen heeft de burgemeester besluiten genomen zonder de gemeenteraadszitting af te wachten, omwille van het dringend karakter van deze maatregelen.

          Het besluit van de burgemeester van 1 juni 2020 'Maatregelen coronavirus Covid 19: Heropening van de grensovergangen met Nederland - opheffen burgemeesterbesluit van 22 maart 2020' werd bij hoogdringendheid genomen, teneinde zo spoedig mogelijk het sociaal en economisch leven te normaliseren.

          Het burgemeesterbesluit van 5 juni 2020: Maatregelen coronavirus Covid 19 inzake speelpleinwerking diende dringend genomen te worden, teneinde tijdig met de voorbereidingen van de speelpleinwerkingen te kunnen starten.

          Het burgemeesterbesluit van 12 juni 2020: Politieverordening tot het uitzonderlijk en tijdelijk toestaan van terrasuitbreidingen en verkeersvrije horecastraat in afwijking van het politiereglement betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein, diende dringend genomen te worden, teneinde zo spoedig mogelijk het sociaal en economisch leven te normaliseren.

          Aan de gemeenteraad wordt nu gevraagd om deze maatregelen, genomen door de burgemeester op 1 juni, 5 juni en 12 juni 2020 te bekrachtigen.

Tussenkomsten

          door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

2 stemmen tegen: Dino Lateste en Stefaan Standaert

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad bekrachtigt volgende besluiten van de burgemeester:

          Besluit van de burgemeester van 1 juni 2020: Maatregelen coronavirus Covid 19 inzake het heropenen van de grensovergangen met Nederland.

          Besluit van de burgemeester van 5 juni 2020: Maatregelen coronavirus Covid 19 inzake speelpleinwerking.

          Besluit van de burgemeester van 12 juni 2020: Politieverordening terrasuitbreidingen en verkeersvrije horecastraat n.a.v. Covid-19

 

Artikel 2

De in artikel 1 vermelde besluiten van de burgemeester word(en) tesamen met onderhavige beslissing ter bekrachtiging ervan, bezorgd aan de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen, dienst veiligheid, via het e-mailadres: veiligheid.ovl@ibz.fgov.be.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

4.   AANVULLEND REGLEMENT OP HET WEGVERKEER BETREFFENDE DE INVOER VAN PARKEERMAATREGELEN IN DE SINT-BARBARASTRAAT TER HOOGTE VAN HET WINKELCOMPLEX NR. 19 - 25

 

Juridische gronden

          Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik op de openbare weg en latere wijzigingen
Hierin worden de verkeersregels bepaald en de betekenis van verkeersborden- en markering.

          Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976
Hierin worden de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens bepaald.

          Het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

          Decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens

          Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende het toezicht op aanvullende reglementen op het wegverkeer.

 

Feiten

          De dienst mobiliteit ontving een melding van de politie betreffende de beperkte zichtbaarheid op het aankomende verkeer bij het verlaten van de parking van het winkelcomplex gelegen te Sint-Barbarastraat 19-25. Het zicht wordt beperkt door in de berm geparkeerde voertuigen.

 

          De vraag wordt gesteld om ter hoogte van deze in- en uitrit een parkeerverbod in te stellen, zodat enerzijds het zicht op het aankomende verkeer verhoogd en anderzijds het parkeren in de berm wordt verhinderd.

 

Argumentatie

          Om het parkeren ter hoogte van de in- en uitrit van het winkelcomplex te verhinderen, werden reeds een 3-tal bomen aangeplant met boomsteunen (zie foto 1 in de bijlage). Desondanks deze ingreep blijft men er parkeren.

 

          De dienst mobiliteit heeft de situatie ter plaatse bekeken en stelde de volgende zaken vast:

          Voor de komst van het winkelcomplex stonden er op deze locatie enkele eengezinswoningen die via de Sint-Barbarastraat ontsloten. Om de opritten op het openbaar domein destijds te accentueren, werden deze in een ander soort klinker aangelegd (zie foto 2 in de bijlage). Ondanks de sloop van deze eengezinswoningen bleven de klinkers van de opritten ongewijzigd. Dit kan verwarring veroorzaken bij de invoer van een parkeerreglementering. De vraag werd reeds gesteld om de parkeerstrook met eenzelfde materie aan te leggen.

 

          De dienst mobiliteit stelt het volgende voor:

          Maatregel 1:

          Het is aangewezen om het parkeren ter hoogte van het winkelcomplex uitsluitend toe te laten binnen de afgebakende parkeervakken en uitsluitend toe te laten voor motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbelgebruik en minibussen. Er wordt voor gekozen om op deze locatie enkel personenvoertuigen te laten parkeren om de zichtbaarheid ter hoogte van de in- en uitrit niet al te veel te beperken (zie inplantingsplan en signalisatieplan in de bijlage).

 

          Maatregel 2:

          Op de plaatsen waar het niet wenselijk is te parkeren, dient een parkeerverbod te worden ingevoerd (zie inplantingsplan en signalisatieplan in de bijlage).

          De invoer van een parkeerverbod zorgt ervoor dat enerzijds het parkeren in de berm wordt ontraden en anderzijds dat het zicht op het verkeer in de Sint-Barbarastraat bij het verlaten van de parking wordt verhoogd. Dit zorgt er ook voor dat er minder conflicten zullen optreden met het verkeer in de Sint-Barbarastraat komende van de N9.

 

          Dergelijke maatregelen dienen in een aanvullend reglement te worden opgenomen.

 

          Naar uniformiteit toe is het aangewezen om ook het parkeren aan de overzijde van het winkelcomplex te regelen, maar hiertoe dient er nog onderzoek te gebeuren naar vergunningen en dergelijke. Omwille van de verkeersveiligheid is het van groot belang dat het parkeren aan de zijde van het winkelcomplex zo snel mogelijk wordt geregeld. Het is immers zo dat de zichtbaarheid op het aankomende verkeer komende van het winkelcomplex zeer beperkt is.

 

Adviezen

          Advies politie: gunstig

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het aanvullende reglement houdende de invoer van parkeermaatregelen in de Sint-Barbarastraat ter hoogte van het winkelcomplex nr.19-25 goed.

 

Artikel 2:

Op de volgende plaats wordt het parkeren uitsluitend toegestaan binnen de afgebakende parkeervakken en dit voor motorfietsen, personenauto's, auto's voor dubbelgebruik en minibussen.

          Sint-Barbarastraat

          zijde van de oneven huisnummers:

          Vanaf de N9 tot en met de woning nr. 27

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van het verkeersbord E9b zoals voorzien in het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 3:

Op de plaatsen waar het niet wenselijk is te parkeren, dient een parkeerverbod te worden ingevoerd:

          Sint-Barbarastraat:

          Komende van de N9

          Vanaf de verkeerslichten tot en met het eerste afgebakende parkeervak

          Net voor de in- en uitrit van het winkelcomplex: strook met een lengte van 17 meter

 

Deze maatregel zal ter kennis worden gebracht door middel van het verkeersbord E1 zoals voorzien in het artikel 70.2.1.1° van het KB van 1.12.1975 houdende Algemeen Reglement op de Politie van het Wegverkeer.

 

Artikel 4:

Dit reglement zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Artikel 5:

Afschrift van deze beslissing zal bij toepassing van art. 119 bis van de nieuwe gemeentewet binnen de gestelde termijnen toegestuurd worden aan de bestendige deputatie van de provincieraad, de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en de griffie van de politierechtbank.

 

Tevens wordt er een afschrift van dit besluit gezonden aan:

          De heer Procureur des Konings

          De Zonechef van de Lokale Politie

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

5.   SINT-VINCENTIUSKRING KLEIT - ERFPACHT - PRINCIPIËLE BESLISSING

 

Juridische gronden

            De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

            Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

11°het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

            De Wet van 10 januari 1824 over het recht van erfpacht.

 

Feiten

            De kerkfabriek van de parochie Sint-Vincentius a Paulo te Kleit is eigenaar van de percelen Maldegem 2de afdeling, perceelsnummers D1277V2 en D1277H2.

            Op deze percelen bevinden zich

de Sint-Vincentiuskring

een elektriciteitscabine (Fluvius)

             Het grootste perceel bedraagt 902m². Op dit perceel is er parkeerplaats voorzien evenals de gemeenschapsruimte, de 'Sint-Vincentiuskring'

Volgens de kadastrale gegevens wordt de aard van het perceel D1277V2 omschreven als 'feestzaal'.

Het gebouw is in slechte staat en moet ofwel gerenoveerd worden, ofwel gesloopt én terug opgebouwd.

De kerkfabriek, hierin gesteund door het verenigingsleven van Kleit, wenst de Sint-Vincentiuskring te behouden als accomodatie ten behoeve van het lokale verenigingsleven en trefpunt voor ontmoeting in Kleit.

Uit de notulen van 4 december 2019, agendapunt 4, blijkt dat de kerkfabriek bereid is om deze locatie via een erfpachtregeling ter beschikking te stellen aan de gemeente, voor zover de doelstelling en de bestaande functies worden gerespecteerd.

Uit dezelfde notulen blijkt ook dat de kerkfabriek de erfpachter de toelating wenst te geven een nieuwe gemeenschapszaal te bouwen ter vervanging van de huidige.

             Het perceel voor de elektriciteitscabine bedraagt momenteel 5m².

             Voor dit perceel werd een opstalrecht toegekend aan IMEWO.

 

Argumentatie

             Het gemeentebestuur wenst in elke dorpskern te voorzien in een ontmoetingspunt. Binnen deze beleidsvisie kan de Sint-Vincentiuskring worden ingepast.

             Ondermeer uit de notulen van de kerkraad van 4 december 2019 blijkt dat de kerkfabriek en het gemeentebestuur eenzelfde visie delen om te voorzien in een gemeenschapsruimte te Kleit, en dat dit beter kan gerealiseerd worden op de percelen van waar nu de Sint-Vincentiuskring is gehuisvest, dan in de kerk.

             Voor het bestuur is dit een opportuniteit om te investeren in de renovatie of zelfs volledige heropbouw van de Sint-Vincentiuskring, conform de doelstelling en het behoud van minimaal de huidige functie van de Sint-Vincentiuskring.

             Hiervoor lijkt een langlopende erfpachtovereenkomst voor de maximale duur van 99 jaar aangewezen tegen de prijs van een nog af te spreken, niet-commerciële canon.

             De huidige elektriciteitscabine voldoet niet meer aan het ARAB. Fluvius gaf al enkele keren te kennen dat de huidige elektriciteitscabine (bouwjaar 1970) moet vervangen worden door een grotere elektriciteitscabine, wat dus inhoudt dat het grootste perceel met enkele vierkante meters zal worden verkleind.

             Omtrent de opstalrechten voor deze elektriciteitscabine zal onderhandeld worden met alle betrokken partijen.

 

Besluit

 

eenparig

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat principieel akkoord met het in erfpacht nemen van de percelen te Maldegem-Kleit, 2de afdeling, perceelsnummers D1277V2 en D1277H2, omvattende respectievelijk een parkeerplaats en gemeenschapsruimte, en een elektriciteitscabine (opstalrecht).

 

Artikel 2:

De gemeenteraad geeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht het dossier verder samen te stellen ten einde de erfpachtovereenkomst te realiseren.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

6.   ALGEMENE JAARVERGADERING ETHIASCO JUNI 2020: AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER(S) EN VASTSTELLEN VAN HET MANDAAT

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 6 van het koninklijk besluit nr. 4 van 9 april 2020, houdende diverse bepalingen inzake mede-eigendom en het vennootschaps- en verenigingsrecht in het kader van de strijd tegen de Covid-19 pandemie., nl. het houden van de gewone algemene jaarvergadering met behulp van de techniek om op afstand te stemmen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017  waarin wordt bepaald dat de vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.

          Artikel 34, 2° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de stemming in de gemeenteraad geheim is, wanneer wordt gestemd over het aanwijzen van de ... vertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de gemeente in ...de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

22°de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden, vermeld in deel 3, titel 3 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

          De statuten van de coöperatieve Vennootschap EthiasCo cvba, zoals vastgesteld op 27 december 2017.

 

Feiten

          Met schrijven van EthiasCo cvba van 29 april 2020 betreffende de gewone algemene jaarvergadering met behulp van techniek om op afstand te stemmen, wordt de gemeente uitgenodigd om voor deze vergadering een vertegenwoordiger aan te duiden. 

          Het stemformulier en de informatie over de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2019 zullen vanaf maandag 15 juni 2020 voor de vertegenwoordiger beschikbaar zijn op een internetplatform en de stemming moet uiterlijk dinsdag 30 juni online gebeuren.

          Het aantal deelbewijzen/stemmen van het gemeentebestuur van Maldegem bedraagt 8.

 

Argumentatie

          De gemeente Maldegem is coöperant-lid van cvba EthaisCo (voorheen Ethias Gemeen Recht) en mag als dusdanig deelnemen aan de algemene vergadering.

          De agenda van de algemene vergadering, die digitaal gehouden wordt onder vorm van een stemming op afstand tussen 15 juni en 30 juni 2020 is:

1)      Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2019

2)      Goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2019 en bestemming van het resultaat

3)      Kwijting te verlenen aan de bestuurders voor hun mandaat

4)      Kwijting te verlenen aan de commissaris voor zijn opdracht

5)      Mandaat van de commissaris.

          Het gemeentebestuur kan zich laten vertegenwoordigen :

- ofwel door een lid van de bestuursorganen of van het personeel van het gemeentebestuur

- ofwel door een vertegenwoordiger van een ander aangesloten bestuur of instelling.

          De gemeenteraad heeft in de huidige legislatuur nog geen vertegenwoordiger aangeduid voor de algemene vergaderingen van EthiasCo.

Tussenkomsten

          Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) deelt mee dat het college raadslid Katleen De Kesel (N-VA) voordraagt als vertegenwoordiger en raadslid Peter T. Van Hecke (N-VA) als plaatsvervanger.

 

Besluit

 

20 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

7 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger en Leandra Decuyper

 

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de uitnodiging van EthiasCo cvba naar de gewone algemene jaarvergadering die dit jaar, vanwege de Covid-19 maatregelen, gehouden wordt met behulp van de techniek om op afstand te stemmen. Het aantal deelbewijzen, en dus stemmen, van het gemeentebestuur bedraagt 8.

 

Artikel 2

De agenda van de algemene vergadering, die digitaal gehouden wordt onder vorm van een stemming op afstand tussen 15 juni en 30 juni 2020 en de individuele agendapunten die dit vereisen, worden goedgekeurd:

1)      Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2019

2)      Goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2019 en bestemming van het resultaat

3)      Kwijting te verlenen aan de bestuurders voor hun mandaat

4)      Kwijting te verlenen aan de commissaris voor zijn opdracht

5)      Mandaat van de commissaris.

 

Artikel 3

Raadslid Katleen De Kesel, met e-mailadres katleendekesel@maldegem.be, wordt aangeduid als effectief vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van EthiasCo cvba.

 

Artikel 4

Raadslid Peter T. Van Hecke, met e-mailadres voorzitter@maldegem.be, wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van EthiasCo cvba.

 

Artikel 5

Aan de aangeduide vertegenwoordigers wordt opdracht gegeven hun stemgedrag af te stemmen op de beslissing van de gemeenteraad betreffende de agendapunten in zitting van heden.

 

Artikel 6

Afschrift van dit besluit wordt toegezonden aan EthiasCo cvba op het adres algemene.vergadering@ethias.be.

 

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

7.   WIJZIGING STATUTEN AGB - TOEVOEGING DIGITALE ZITTING DIRECTIECOMITÉ EN RAAD VAN BESTUUR

 

Juridische gronden

          Het besluit van de Vlaamse regering dd. 12 juli 2004 waarbij de oprichting en de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem goedgekeurd werden.

          Art. 233 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende wijzigingen in de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf, dat vermeldt dat de wijziging in de statuten aangebracht worden bij beslissing van de gemeenteraad op voorstel of advies van de Raad van Bestuur van het AGB.

          Artikel 232, 4° van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat stelt dat de vergaderwijze vermeld wordt in de statuten.

          Artikel 236 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat stelt dat de raad van bestuur bevoegdheden kan toevertrouwen aan een directiecomité of een gedelegeerd bestuurder en dat de raad van bestuur dit directiecomité of gedelegeerd bestuurder benoemt.

          De statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem, goedgekeurd door de gemeenteraad in de zitting van 27 maart 2019.

          Het besluit van de Raad van Bestuur van het AGB in zitting van 25 mei 2020, houdende het organiseren van digitale vergaderingen.

 

Feiten

          Het directiecomité wordt bijeengeroepen wanneer de belangen van het AGB dit vereisen.
Echter is het niet altijd evident om facturen tijdig te betalen indien er geen directiecomité op korte termijn gepland is. Facturen waarvan het bedrag hoger is dan € 8500 exclusief BTW vallen niet onder de bevoegdheid van de algemeen directeur.

          Momenteel dient er via mailverkeer toestemming gevraagd te worden aan de leden van het directiecomité om tot de betaling van een factuur met een hoger bedrag dan € 8500 exclusief BTW te kunnen overgaan.

 

Argumentatie

          Zowel voor de vergaderingen van het directiecomité als voor de vergaderingen van de Raad van Bestuur kan het aangewezen zijn een digitale vergadering (met digitaal stemmen maar zonder overleg) of een digitaal overleg via een vergaderplatform voor online vergaderen te organiseren wanneer een fysieke vergadering door omstandigheden of door de dringendheid van de te behandelen agendapunten niet mogelijk is.

          Door een digitale vergadering of een digitaal overleg via een vergaderplatform voor online vergaderen van het directiecomité mogelijk te maken, kunnen de betalingen van facturen van meer dan € 8500 exclusief BTW, vlotter verlopen.

          De organisatie van de vergaderingen van de Raad van Bestuur via een vergaderplatform voor online vergaderen, maakt het mogelijk om de vergaderingen van de Raad van Bestuur te laten doorgaan wanneer dit fysiek niet mogelijk of onveilig zou zijn door omstandigheden, zoals o.m. nu het geval is door de maatregelen die opgelegd worden om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.

          Hiervoor dient in artikel 9 en artikel 18 te worden toegevoegd dat kan worden vergaderd via digitaal platform indien de omstandigheden dit zouden vereisen.

          Tevens dienen volgende hoofdstukken toegevoegd te worden aan de statuten van het AGB :
 

HOOFDSTUK III – DIGITALE ZITTING VAN HET DIRECTIECOMITE

 

          Art. 23 Bijeenroeping van een digitaal directiecomité

          De voorzitter van het directiecomité van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem kan oproepen tot het houden van een digitaal directiecomité op de dagen en uren die hij/zij bepaalt.

          De agenda vermeldt uitdrukkelijk dat het ofwel gaat om een digitale zitting (Dit is een zitting waarbij digitaal gestemd wordt in de gewone vergadermodule van meeting.moible) dan wel om een overleg via een vergaderplatform voor online vergaderen (Dit is een zitting met overleg en stemmingen via een digitaal platform).

 

          Art. 24 Wijze van vergaderen

 

§1 - Voor de digitale zitting loggen de leden van het directiecomité in via meeting.mobile binnen een vooraf door het directiecomité bepaald tijdsvenster van twee werkdagen.  Binnen dit tijdsvenster moeten de leden van het directiecomité hun stemmingen in meeting.mobile ingeven.

 

Na het verstrijken van de termijn voor het inloggen, wordt nagegaan hoeveel leden van het directiecomité  hebben ingelogd.  Alleen in het geval de meerderheid van de leden van het directiecomité heeft ingelogd, wordt de inlogsessie beschouwd als een zitting van het directiecomité.

 

§2 - Voor de zittingen die georganiseerd worden via digitaal platform voor online vergaderen, loggen de leden bij de aanvang van de vergadering in via de link die toegevoegd wordt in de uitnodigingsmail, waarna het overleg en de stemmingen geleid worden door de voorzitter.

 

          Art. 25 Stemmingen

          Elk lid van het directiecomité heeft één stem.

          Een beslissing is slechts geldig genomen wanneer zij genomen wordt met de volstrekte meerderheid van de stemmen van de leden.

          Van zodra een lid van het directiecomité in meeting.mobile aangeeft dat het een punt ter bespreking wil stellen, wordt dit punt verdaagd naar een volgende zitting van het directiecomité.

          Indien een lid van het directiecomité geen punten ter bespreking stelt vóór het verstrijken van het vooraf bepaalde tijdsvenster, wordt het geacht zijn goedkeuring te hebben verleend voor de geagendeerde punten.

 

          Art. 26 Notulen

          De notulen vermelden uitdrukkelijk dat het gaat om een digitaal directiecomité.

 

 

HOOFDSTUK IV – DIGITALE ZITTING VAN DE RAAD VAN BESTUUR

 

          Art. 27 Bijeenroeping van een digitale zitting van de raad van bestuur

 

          De voorzitter van de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem kan oproepen tot het houden van vergadering van de Raad van Bestuur op de dagen en uren die hij/zij bepaalt, via een digitaal platform voor online vergaderen.

           

          De agenda vermeldt uitdrukkelijk dat het gaat om een overleg via een vergaderplatform voor online vergaderen (Dit is een zitting met overleg en stemmingen via een digitaal platform). De agenda wordt in dat geval verstuurd via e-mail die een link bevat voor het inloggen in de vergadering.

 

          Art. 28 Wijze van vergaderen

 

Voor de zittingen die georganiseerd worden via digitaal platform voor online vergaderen, loggen de leden bij de aanvang van de vergadering in via de link die toegevoegd wordt in de uitnodigingsmail, waarna het overleg en de stemmingen geleid worden door de voorzitter.

 

          Art. 29 Stemmingen

          Elk lid van de Raad van Bestuur heeft één stem.

          Een beslissing is slechts geldig genomen wanneer zij genomen wordt met de volstrekte meerderheid van de stemmen van de leden.

 

          Art. 30 Notulen

De notulen vermelden uitdrukkelijk dat het gaat om een vergadering van de Raad van Bestuur die gehouden wordt via een digitaal overlegplatform voor online vergaderen.

Tussenkomsten

             Algemeen directeur Tijs Van Vynckt licht toe dat aan de gemeenteraad gevraagd wordt om akkoord te gaan met de wijziging van de statuten van het AGB, zoals door het AGB beslist, maar dat tevens aan het AGB de vraag wordt gesteld om hierbij toe te voegen dat de leden van het directiecomité enkel zitpenningen ontvangen voor het bijwonen van de zittingen met overleg en voor vergaderingen waarbij enkel digitaal gestemd wordt (zonder overleg) geen presentiegeld toe te kennen.

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

2 stemmen tegen: Dino Lateste en Stefaan Standaert

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad beslist om het wijzigen van de statuten van het Autonoom Gemeentebedrijf goed te keuren als volgt:

 

          Artikel 9: Toevoeging in het eerste lid: Indien de omstandigheden dit zouden vereisen kan er ook via een digitaal platform worden vergaderd.

 

          Artikel 18: Toevoeging in het eerste lid: Indien de omstandigheden dit zouden vereisen kan er ook via een digitaal platform worden vergaderd.

 

          Toevoeging van HOOFDSTUK III – DIGITALE ZITTING VAN HET DIRECTIECOMITE

 

          Art. 23 Bijeenroeping van een digitaal directiecomité

          De voorzitter van het directiecomité van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem kan oproepen tot het houden van een digitaal directiecomité op de dagen en uren die hij/zij bepaalt.

          De agenda vermeldt uitdrukkelijk dat het ofwel gaat om een digitale zitting (Dit is een zitting waarbij digitaal gestemd wordt in de gewone vergadermodule van meeting.mobile) dan wel om een overleg via een vergaderplatform voor online vergaderen (Dit is een zitting met overleg en stemmingen via een digitaal platform).

 

          Art. 24 Wijze van vergaderen

 

§1 - Voor de digitale zitting loggen de leden van het directiecomité in via meeting.mobile binnen een vooraf door het directiecomité bepaald tijdsvenster van twee werkdagen.  Binnen dit tijdsvenster moeten de leden van het directiecomité hun stemmingen in meeting.mobile ingeven.

 

Na het verstrijken van de termijn voor het inloggen, wordt nagegaan hoeveel leden van het directiecomité  hebben ingelogd.  Alleen in het geval de meerderheid van de leden van het directiecomité heeft ingelogd, wordt de inlogsessie beschouwd als een zitting van het directiecomité.

 

§2 - Voor de zittingen die georganiseerd worden via digitaal platform voor online vergaderen, loggen de leden bij de aanvang van de vergadering in via de link die toegevoegd wordt in de uitnodigingsmail, waarna het overleg en de stemmingen geleid worden door de voorzitter.

 

          Art. 25 Stemmingen

          Elk lid van het directiecomité heeft één stem.

          Een beslissing is slechts geldig genomen wanneer zij genomen wordt met de volstrekte meerderheid van de stemmen van de leden.

          Van zodra een lid van het directiecomité in meeting.mobile aangeeft dat het een punt ter bespreking wil stellen, wordt dit punt verdaagd naar een volgende zitting van het directiecomité.

          Indien een lid van het directiecomité geen punten ter bespreking stelt vóór het verstrijken van het vooraf bepaalde tijdsvenster, wordt het geacht zijn goedkeuring te hebben verleend voor de geagendeerde punten.

 

          Art. 26 Notulen

          De notulen vermelden uitdrukkelijk dat het gaat om een digitaal directiecomité.

 

 

          Toevoeging van HOOFDSTUK IV – DIGITALE ZITTING VAN DE RAAD VAN BESTUUR

 

          Art. 27 Bijeenroeping van een digitale zitting van de raad van bestuur

 

          De voorzitter van de Raad van Bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem kan oproepen tot het houden van vergadering van de Raad van Bestuur op de dagen en uren die hij/zij bepaalt, via een digitaal platform voor online vergaderen.

 

          De agenda vermeldt uitdrukkelijk dat het gaat om een overleg via een vergaderplatform voor online vergaderen (Dit is een zitting met overleg en stemmingen via een digitaal platform). De agenda wordt in dat geval verstuurd via e-mail die een link bevat voor het inloggen in de vergadering.

 

          Art. 28 Wijze van vergaderen

 

Voor de zittingen die georganiseerd worden via digitaal platform voor online vergaderen, loggen de leden bij de aanvang van de vergadering in via de link die toegevoegd wordt in de uitnodigingsmail, waarna het overleg en de stemmingen geleid worden door de voorzitter.

 

          Art. 29 Stemmingen

          Elk lid van de Raad van Bestuur heeft één stem.

          Een beslissing is slechts geldig genomen wanneer zij genomen wordt met de volstrekte meerderheid van de stemmen van de leden.

 

          Art. 30 Notulen

          De notulen vermelden uitdrukkelijk dat het gaat om een vergadering van de Raad van Bestuur die gehouden wordt via een digitaal overlegplatform voor online vergaderen.

 

Artikel 2

De gemeenteraad vraagt aan het Autonoom Gemeentebedrijf om artikel 22 van de statuten te wijzigen als volgt:

De leden van het directiecomité ontvangen voor het bijwonen van de zittingen met overleg een presentiegeld ten bedrage van …

Voor vergaderingen waarbij enkel digitaal gestemd wordt (zonder overleg) wordt geen presentiegeld toegekend.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

8.   REGLEMENT KINDEROPVANGTOELAGE: VASTSTELLING

 

Juridische gronden

          Artikel 37 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad commissies kan oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden.  De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.

          Artikel 28 §1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat  vergaderingen van de gemeenteraad openbaar zijn.  Dit artikel is eveneens van toepassing op de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies.

          De artikelen 30 tot en met 35 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, laatst gewijzigd in zitting van de gemeenteraad van 27 februari 2019.

 

Feiten

          Het college van burgemeester en schepenen wenst een kinderopvangtoelage in te voeren, enerzijds om private initiatieven die niet kunnen rekenen op subsidiëring van de hogere overheid te ondersteunen in hun werking, anderzijds om de toeleiding naar kwalitatieve kinderopvang voor de Maldegemnaars te ondersteunen.

          Het voorbije jaar werden er al een aantal initiatieven genomen zoals het intekenen op de kinderopvangzoeker en het ter beschikking stellen van deze applicatie voor kinderopvanginitiatieven en Maldegemnaars.

          Volgens de laatste beschikbare cijfers waren er in 2019 in onze gemeente 52,43 opvangplaatsen per 100 kinderen in de leeftijdsgroep van 0-3 jaar. Onze gemeente scoort daarmee weliswaar boven het landelijk gemiddelde (45 per 100 kinderen), anderzijds betekent dit dat opvangplaatsen in onze gemeente bij een volgende uitbreidingsronde voor subsidiëring de eerstkomende jaren niet in aanmerking zullen komen voor betoelaging.

 

Argumentatie

 

          Diverse studies wijzen uit dat de behoefte aan kinderopvang mag geraamd worden op 65 plaatsen per 100 kinderen in de leeftijd van 0-3 jaar

          Maldegem kent een sterke groei inzake bewonersaantallen, ook van jonge gezinnen

          Diverse studies onderstrepen het belang van voldoende kinderopvang, onder meer als instrument in de strijd tegen kinderarmoede.

          In 2018 werd het gebruik én de behoefte aan kinderopvang bij ouders met jonge kinderen (3 maanden tot 3 jaar) onderzocht in het Vlaams Gewest door HIVA - KU Leuven.

          Uit dit onderzoek komt naar voor dat 87 procent van de niet-schoolgaande kinderen wordt opgevangen in een groepsopvang, individuele opvang, bij grootouders of andere familieleden of vrienden. 13 procent werd niet opgevangen, noch in de formele, noch in de informele opvang.

          Van de gezinnen gaf 37,7% aan dat dit een bewuste keuze is, met het oog op het welzijn van hun kind. 23,4% van de niet-schoolgaande kinderen werd niet opgevangen in de formele opvang.

          De meeste ouders (58,2%) combineerden formele opvang met informele opvang. Gemiddeld gaan kinderen 3,6 dagen per week naar de formele opvang (meestal op dinsdag en donderdag), terwijl de grootouders (of andere familieleden of vrienden) gemiddeld 1,7 dagen per week voor de kinderen zorgen (meestal op woensdag en vrijdag).

          De meest aangehaalde reden waarom ouders gebruik maken van opvang is omdat ze willen blijven werken. Uit dit onderzoek kwam ook duidelijk naar voren dat het regelmatig gebruik van opvang hoger ligt als de moeder werkt dan als de moeder niet werkt. Kansarme gezinnen en gezinnen met een moeder van niet-Belgische origine maakten, net zoals in voorgaande studies in 2009 en 2013, minder gebruik van opvang.

          Tot slot, 8,31% (14.831 kinderen) had midden 2018 een onvervulde behoefte aan formele opvang. Gemiddeld genomen bedroeg deze onvervulde behoefte 2,6 dagen per week. Dit komt neer op een totale nood van ongeveer 38.354 extra opvangdagen in de formele opvang.

Tussenkomsten

          door raadslid Annelies Lammertyn (CD&V)

          door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

          door raadslid Dino Lateste (Groen)

          door schepen Nicole Maenhout (N-VA)

 

Besluit

 

25 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

2 onthoudingen: Dino Lateste en Stefaan Standaert

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad geeft goedkeuring voor de invoering van een kinderopvangtoelage

 

Artikel 2:

De gemeenteraad bepaalt het reglement als volgt

 

REGLEMENT KINDEROPVANGTOELAGE

 

HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN

 

Artikel 1. Definities

 

Decreet kinderopvang: het decreet van 20 april 2012 houdende de organisatie van kinderopvang van baby’s en peuters.

 

Gezinsopvang: een initiatief met maximum 8 kinderen van 0 tot 3 jaar, met een vergunning “kinderopvang voor baby’s en peuters” uitgereikt door Kind en Gezin.

 

Groepsopvang: een initiatief van minstens 9 kinderen van 0 tot 3 jaar, met een vergunning “kinderopvang voor baby’s en peuters” uitgereikt door Kind en Gezin.

 

Kindplaatsen: het aantal kindplaatsen vermeld op de vergunning van Kind en Gezin.

 

Opvangdag: als hele opvangdag wordt beschouwd elke dag opvang van minstens 5 uur, als halve opvangdag wordt beschouwd elke opvangdag van minstens 3 uur en maximaal 4,59 uur

 

Opvangplan: het overzicht waarin wordt afgesproken tussen ouder en kinderopvang, wanneer het kind naar de opvanglocatie zal komen.

 

Opstartdatum: de datum die Kind en Gezin registreert als startdatum van de kinderopvang

 

Reguliere kinderopvang: opvang die :

-minstens 220 dagen per jaar open is op die locaties waarvoor het initiatief de financiële ondersteuning aanvraagt

-minstens 10 uur per dag ononderbroken open is tussen 6 uur en 20 uur;

en:

-kinderen opvangt van 0 tot uiterlijk 3 jaar of de leeftijd waarop het kind voor het eerst naar school gaat en openstaat voor zowel baby’s als peuters

 

Subsidiebesluit Kinderopvang: het Besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 houdende de subsidies en de eraan gekoppelde voorwaarden voor de realisatie van specifieke dienstverlening door gezinsopvang en groepsopvang van baby’s en peuters.

 

Trappen 0, 1, 2, 3: het niveau van de subsidies van Kind en Gezin. De trap geeft de soort en de hoeveelheid subsidies aan die het initiatief ontvangt van Kind en Gezin.

o Trap 0 : ontvangt noch basissubsidie, noch subsidie voor inkomenstarief noch plussubsidie van Kind en Gezin.

o Trap 1 : ontvangt enkel basissubsidie

o Trap 2B: ontvangt basissubsidie, en subsidie voor inkomenstarief van het laagste subsidieniveau

o Trap 2A, ontvangt basissubsidie, en subsidie voor inkomenstarief van het hoogste subsidieniveau.

o Trap 3 : ontvangt basissubsidie, subsidie voor inkomenstarief en plussubsidie

 

Vergunning: de vergunning “kinderopvang voor baby’s en peuters” die een initiatief nodig heeft om kinderopvang te mogen inrichten overeenkomstig het decreet Kinderopvang en dewelke wordt uitgereikt door Kind en Gezin.

 

Artikel 2. Doel van dit reglement

 

Dit reglement heeft tot doel de groeps- en gezinsopvang voor 0 tot 3-jarigen zowel kwantitatief als kwalitatief te stimuleren door het toekennen van een kinderopvangtoelage aan ouders die gebruik maken van een opvang die maximaal enkel de basissubsidie ontvangt.

 

Artikel 3. Cumulatieve toekenningsvoorwaarden voor de toelage

 

§1 De toelage kan enkel verstrekt worden aan ouders die gebruik maken van een kinderopvang die geregistreerd werd bij de gemeente Maldegem en door de gemeente erkend wordt als kinderopvang waarvan de gebruikers aanspraak kunnen maken op de kinderopvangtoelage.

 

§2 De toelage kan enkel verstrekt worden aan ouders die voldoen aan de verder in dit reglement opgenomen voorwaarden.

 

§3 De toelage kan jaarlijks toegekend worden voor maximaal 20 opvangplaatsen waarbij de chronologische volgorde van aanvraag bepalend is voor de bepaling van de rangorde van toekenning.

 

HOOFDSTUK 2: Voorwaarden voor registratie en erkenning van kinderopvanginitiatieven in het kader van de gemeentelijke kinderopvangtoelage.

 

Artikel 4. Inzake subsidiëring

 

§ 1 Reguliere kinderopvanginitiatieven voor groepsopvang trappen 0 + 1  en gezinsopvang trap 0 + 1 kunnen geregistreerd en erkend worden als kinderopvang waarvan de gebruikers recht kunnen openen op een kinderopvangtoelage mits;

-het initiatief beschikt over een vergunning van Kind en Gezin;

-de werking van de opvang niet strijdig is met:

ode vergunning van Kind en Gezin

ohet Decreet Kinderopvang

ohet Subsidiebesluit Kinderopvang

-gevestigd is op het grondgebied van de gemeente Maldegem;

-openstaat voor alle kinderen van 3 maanden  tot 3 jaar

 

§ 2 Het aanvragen van een registratie impliceert een bereidheid tot samenwerken met de gemeente Maldegem. Dit houdt onder meer in :

-instappen in de kinderopvangzoeker;

-deelnemen aan het overleg voor de zelfstandige opvang georganiseerd door en vanuit het Huis van het Kind van de gemeente Maldegem;

-melden aan Huis van het Kind indien er een negatief inspectieverslag is gekomen of het initiatief in handhaving is;

-melding maken van incidenten, waarbij politieoptreden noodzakelijk was;

-mee instappen in de gemeentelijke communicatiestrategie, waaronder het publiceren van de beschikbare vrije plaatsen in de betoelaagde kinderopvang

-minstens 1 x per jaar deelnemen aan een relevante vorming rond kinderopvang 0 tot 3 jaar. Indien het gaat om een vorming georganiseerd door een andere organisatie dan de gemeente Maldegem dient dit bewezen te worden met vormingsattest met vermelding van de datum;

 

§3 De aanvraag tot registratie en erkenning wordt digitaal ingediend en kan enkel ingediend worden via de in bijlage opgenomen bepalingen. Alle communicatie en opvolging gebeurt via het Huis van het Kind of de daartoe door het College van Burgemeester en Schepenen aangeduide dienst.

 

§4 Een kinderopvang georganiseerd door een bedrijf voor haar werknemers, de zgn. ‘bedrijfscrèche’ , komt niet in aanmerking voor een registratie zoals bedoeld in §1 van dit artikel.

 

§5 Een kinderopvanginitiatief dat verder geregistreerd en erkend wenst te blijven moet bij elke oproep van de overheid tot bijkomende subsidiëring een aanvraag indienen en moet hiervan ook de bewijsstukken over maken aan de gemeente Maldegem telkens daarom gevraagd wordt.

 

§6 Het kinderopvanginitiatief moet de gemeente Maldegem binnen de 10 werkdagen op de hoogte brengen van een eventuele wijziging in de subsidiëring door de hogere overheid of een andere instantie van het door haar georganiseerde initiatief

 

Artikel 5. Digitale aanvraag

 

De aanvraag tot erkenning en registratie zoals bedoeld in art. 4 gebeurt digitaal en kan enkel ingediend worden via de in bijlage opgenomen bepalingen. Alle communicatie en opvolging gebeurt via het Huis van het Kind of de daartoe door het College van Burgemeester en Schepenen aangeduide dienst.

 

§ 1. De verplicht in te vullen gegevens omvatten:

 

1.1. de identiteit, het adres, en het telefoonnummer van de aanvrager, en van het initiatief alsook de verdere noodzakelijke contactgegevens zoals het eamailadres;

1.2. indien de aanvrager een rechtspersoon is, de identiteit, het adres en het telefoonnummer van de contactpersoon ;

1.3. informatie over de beheersvorm, de structuur, het doel en de werking van de organisatie;

1.4. het inschrijvingsnummer in de KBO

 

§2  Verplicht in te dienen documenten:

 

1. kopie van de vergunning kinderopvang voor baby’s en peuters uitgereikt door Kind en Gezin;

2. huishoudelijk reglement met vermelding van de opvangprijs

 

§ 3 Verplicht in te dienen gegevens en documenten (afhankelijk van de rechtsvorm van het initiatief):

 

3.1 Rechtspersoon:

 

3.1.1. een verwijzing naar de publicatiedatum van de geldende statuten in het Belgisch Staatsblad;

3.1.2. de identiteit, het adres en het telefoonnummer van de namens de rechtspersoon gemandateerde bestuurder, die de aanvraag ook ondertekent en de gegevens van de contactpersoon

3.1.3. aanvullende boekhoudkundige stukken kunnen, indien het college van burgemeester en schepenen noodzakelijk acht, opgevraagd worden

 

3.2 Natuurlijk persoon:

 

3.2.1. de identiteit, het adres en het telefoonnummer van de aanvrager, die de aanvraag ondertekent en persoonlijk verantwoordelijk is voor de aanvraag en de verdere opvolging

3.2.2. aanvullende boekhoudkundige stukken kunnen, indien het college van burgemeester en schepenen noodzakelijk acht, opgevraagd worden

 

Artikel 6. Volledigheid van de aanvraag

 

1. Een aanvraagdossier is volledig indien het tijdig, digitaal en met alle gevraagde documenten is ingediend. Indien het dossier onvolledig is, verwittigt de gemeente Maldegem de aanvrager per email. Het dossier moet binnen de maand na de verwittiging door de gemeente Maldegem vervolledigd worden.

 

De aanvrager kan uitstel aanvragen van maximum 1 maand voor het indienen van ontbrekende bewijsstukken, met een duidelijke motivatie.

 

2. Zodra het dossier volledig is, krijgt de aanvrager een bevestiging van volledigheid op datum, en gaat de administratie van de gemeente Maldegem over tot inhoudelijk onderzoek van de aanvraag.

 

 

Artikel 7.  Onderzoek en beslissing

Het college van burgemeester en schepenen beslist binnen de twee maanden na bevestiging van volledigheid van de aanvraag over de registratie en erkenning van het kinderopvanginitiatief zoals bedoeld in art. 3 §1.

 

HOOFDSTUK 3 DE KINDEROPVANGTOELAGE

 

Artikel 8. Voorwaarden van toepassing op aanvragers van de kinderopvangtoelage

§ 1 De aanvraag voor de toelage gebeurt door de ouders of opvoeders van het kind.

 

§2 Komen in aanmerking voor de toekenning van de toelage: kinderen van ouders die aan de volgende voorwaarden voldoen:

 

1. Minstens één van de ouders van het opgevangen kind is gedomicilieerd en verblijft hoofdzakelijk in de gemeente Maldegem.

 

Indien het kind hoofdzakelijk verblijft bij een andere opvoeder dan de ouders, kan de toelage verstrekt worden indien:

1.1.deze opvoerder gedomicilieerd is in Maldegem en er daadwerkelijk en hoofdzakelijk verblijft;

1.2. het kind er verblijft omwille van een beslissing van het comité bijzondere jeugdzorg of de jeugdrechtbank of er een procedure is opgestart om een dergelijke beslissing te bekomen

 

2.De ouder heeft een schriftelijke overeenkomst met het kinderopvanginitiatief voor de opvang van het kind. Deze schriftelijke overeenkomst bevat onder meer een opvangplan.

 

3.Enkel opvang voor kinderen van 0 tot 3 jaar tot de dag dat ze naar school gaan, komt in aanmerking voor de kinderopvangtoelage.

 

Artikel 9. Aanvraag

 

1.De ouder/opvoeder die gebruik maakt van een groeps- of gezinsopvang die de toelage aanvraagt dient zich éénmalig te registreren bij de gemeente Maldegem zoals bepaald in bijlage. Men kan zich registreren vóór men een schriftelijke overeenkomst tekent met de groeps- of gezinsopvang.

 

2. De verplicht in te vullen gegevens en documenten bij registratie omvatten:

2.1.naam, adres, telefoonnummer en rijksregisternummer van de ouders of van de opvoeder waar het kind hoofdzakelijk verblijft

2.2. naam, geboortedatum en rijksregisternummer van het kind

2.3. startdatum van de opvang

2.4. het opvangplan voor het kind

2.5. kopie van het attest inkomenstarief, te bekomen via https://mijn.kindengezin.be, minstens geldig vanaf de startdatum van de opvang. Het attest inkomenstarief vervalt steeds op de laatste dag van het kalenderjaar. De ouder zorgt steeds dat de gemeente in het bezit is van een geldig attest inkomenstarief.

2.6. als het kind niet verblijft bij de ouders: beslissing van de jeugdrechter of van het comité voor bijzondere jeugdzorg waaruit blijkt dat het kind hoofdzakelijk verblijft bij een andere opvoeder dan de ouders, of een bewijs dat de procedure voor een dergelijke beslissing is opgestart (bijvoorbeeld een PV)

2.7. rekeningnummer waarop de toelage moet gestort worden

 

HOOFDSTUK 4 BEREKENING EN UITBETALING VAN DE TOELAGE

 

Artikel 10 Berekening van de toelage

 

1.Per kind wordt het bedrag van de toelage als volgt berekend:

 

1.1. het dagtarief, van waaruit de bijpassing wordt berekend, bedraagt maximum 29,51 euro (noot: indexeerbaar bedrag);

1.2. het bedrag van de toelage is het verschil tussen het door de kinderopvang aangerekende dagtarief exclusief extra forfaitaire kosten en het bedrag dat de ouder zou betalen in de inkomensgerelateerde opvang, verhoogd met het bedrag van de kinderopvangtoeslag, met een maximum van 3 euro per voltijdse dag per kind en van 1,5 euro per halftijdse dag per kind

1.3. een ouder/opvoeder betaalt minstens het bedrag dat hij zou betalen in de inkomensgerelateerde opvang;

1.4. Indien een kind meer dagen aanwezig is dan in het opvangplan voorzien is, wordt voor die dagen geen toelage betaald.

 

2.Indien het opvangplan van een kind tijdelijk of definitief wijzigt, moeten de ouders of opvoeder dit zo snel mogelijk doorgeven, zodat het bedrag van de toelage kan worden herberekend.

 

Artikel 11. Procedure en uitbetaling van de kinderopvangtoelage

 

1.De gemeente betaalt per kwartaal, na voorlegging van de facturen en het betalingsbewijs van de bedoelde facturen,  het bedrag van de verschuldigde kinderopvangtoelage uit aan de ouder(s) of opvoeder

2.De eerste uitbetaling gebeurt ten vroegste aan het begin van de eerstvolgende maand na toekenning van de toelage door het college van burgemeester en schepenen. Alle prestaties worden verrekend vanaf de startdatum vermeld op de aanvraag, of vanaf de datum dat de ouders zich daarna registreerden.

3.Wanneer ouders zich op een later tijdstip registreren dan de startdatum vermeld op de aanvraag van het kinderdagverblijf,

o geldt de startdatum van opvang indien voor die maand de kinderopvangtoelage nog niet werd uitbetaald.

o Werd de maand reeds afgesloten en de kinderopvangtoelage uitbetaald, dan kan de ouder genieten van de kinderopvangtoelage vanaf het begin van de eerstvolgende maand.

 

HOOFDSTUK 5 SLOTBEPALINGEN

 

Artikel 11. Inwerkingtreding

 

Dit reglement treedt in werking op 1 september 2020

 

Artikel 12. Jaarlijkse budgettering

 

De gemeente Maldegem voorziet jaarlijks een budget. De aanvragen worden behandeld in volgorde van aanvraagdatum. De toelagen worden maar verstrekt in zoverre in hetzelfde jaar als de aanvraag nog budget beschikbaar is.

 

Artikel 13. Evaluatie van de kinderopvangtoelage

 

De bedragen van de toelagen worden jaarlijks herbekeken in functie van beschikbare budgetten, evaluatie van kinderopvangbehoeften en actuele beleidsrichtlijnen van de gemeente Maldegem.

 

Artikel 14. Toepasselijke wetgeving

 

1. Voor zover er in dit reglement niet van wordt afgeweken, de wet van 14 november 1983 over de controle en de aanwending van sommige toelagen;

2. voor zover er in dit reglement niet van wordt afgeweken, het algemeen reglement op de toelagen, goedgekeurd in de gemeenteraad van 18 december 2006, jaarnummer 2730 ;

3. het Decreet Kinderopvang en de bijhorende uitvoeringsbesluiten;

4. het besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 houdende de subsidies en de eraan gekoppelde voorwaarden voor de realisatie van specifieke dienstverlening door gezinsopvang en groepsopvang van baby’s en peuters.

 

Artikel 15. Interpretatie van het reglement

 

Het college van burgemeester en schepenen beslist over alle niet uitdrukkelijk in het reglement voorziene gevallen en kan afwijken van de voorwaarden vervat in dit reglement in zoverre er aan de algemene doelstelling van het reglement voldaan wordt.

 

Artikel 16. Vrijwaringsclausule

 

Ieder die een toelage van de gemeente Maldegem ontvangt of rechtstreeks of onrechtstreeks gebruik maakt van gemeentelijke infrastructuur, neemt het engagement op zich om op een constructieve manier mee te werken aan de opbouw van een gemeente waarin burgers zonder onderscheid, met respect voor elkaar, harmonieus samen leven. Uiteraard betekent dit de volstrekte naleving van de wetten van het Belgische volk en het Europees Verdrag ter bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden.

De toelage of infrastructuur aanwenden op een wijze die in strijd is met het engagement leidt steeds tot sancties zoals:

1. weigeren of terugvorderen van de gehele of een deel van de toelage;

2. éénzijdig beëindigen van de samenwerking;

3. verhuurverbod in alle stedelijke centra;

4. weigering logistieke ondersteuning.

 

De gemeente kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de schade die geleden wordt naar aanleiding

van de opgelegde sancties.

 

Artikel 17. Bevoegde rechtbank

 

Bij betwisting over de interpretatie en/of toepassing van dit reglement zijn de rechtbanken van Gent bevoegd.

 

Artikel 18. Bevoegdheid college

Het college is bevoegd om de maximale dagprijs die een groepsopvang mag vragen om in aanmerking te komen voor de toelage, de toegestane prijsstijging en de uitvoeringsmodaliteiten te wijzigen.

 

Artikel 19. Beëindiging van de toekenning van de toelage

 

1. Indien het contract tussen de ouder en de groepsopvang wordt stopgezet, vervalt automatisch de toelage voor die ouder.

 

2. Indien de werking van een opvanginitiatief stopt, vervalt de toelage. De kinderopvangtoelage kan niet automatisch worden meegenomen naar een ander kinderdagverblijf van dezelfde eigenaar.

 

3. Bij overname van een groepsopvang dient de nieuwe eigenaar binnen de maand na de overname de erkenning en registratie opnieuw aan te vragen. Als startdatum voor de toelage wordt de datum van de overname vermeld op het aanvraagdossier.

 

4. De uitbetaling van de toelage voor een bepaald kind stopt indien het kind deeltijds of voltijds naar school gaat.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

9.   OPSTARTEN VAN EEN ONDERZOEK NAAR DE OVERNAMEMOGELIJKHEDEN VOOR DE GEMEENTELIJKE KINDERDAGVERBLIJVEN

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Het decreet van 20 april 2012 houdende de organisatie van kinderopvang van baby's en peuters.

          Besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 behoudende de vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor gezins- en groepsopvang van baby's en peuters.

 

Feiten

          BDO werd aangesteld door het college van burgemeester en schepenen om de gemeente te begeleiden bij het onderzoek naar de mogelijkheden tot overname van de gemeentelijke kinderdagverblijven.

          GD&A zorgt voor het juridisch advies

          Door GD&A en BDO werd op het college van 7 januari 2020 een eerste toelichting gegeven.

          Nadien waren er twee bijeenkomsten met BDO en GD&A enerzijds en gemeente Maldegem anderzijds. Voor de gemeente namen aan dit overleg deel de schepenen Nicole Maenhout en Marleen Van den Bussche en afdelingshoofd Koen Cromheecke.

          Op een eerste overleg van 15 mei 2020 werd de verdere planning besproken en werden afspraken gemaakt voor een volgend overleg

          Op het tweede overleg werd het volgende besproken:

          de opmaak van het informatiedossiers

          de opmaak van de door de gemeenteraad goed te keuren leidraad

          de samenstelling van de beoordelingscommissie

          de verdere timing en afspraken inzake communicatie

 

Argumentatie

          De gemeenteraad dient zich uit te spreken over een aantal zaken

          In de eerste plaats over de samenstelling van de beoordelingscommissie. Het is deze commissie die zal moeten oordelen over de door de kandidaat-overnemers ingediende dossiers. Voorgesteld wordt om de beoordelingscommissie als volgt samen te stellen: de schepenen Nicole Maenhout en Marleen Van den Bussche, afdelingshoofd Koen Cromheecke en verantwoordelijke personeelsdienst Stefaan Vansteeland.

          In de tweede plaats dient de gemeenteraad zich uit te spreken over de leidraad. We vatten de belangrijkste zaken samen;

1/ inzake procedure en timing

◦ kandidaat-overnemers moeten uiterlijk op vrijdag 11 september om 11 uur een eerste voorstel indienen

◦ dit voorstel wordt nadien inhoudelijk beoordeeld door de beoordelingscommissie aan de hand van de opgestelde criteria en vervolgens een rangorde opmaken

◦ hierna kan onderhandeld worden met de best gerangschikte kandidaat of meerdere kandidaten

◦ met de voorkeursbieder worden nadien finale besprekingen gehouden

◦ daarna volgt een beslissing tot toewijzing

◦ gevolgd door het sluiten van een overeenkomst

◦ Streefdoel is de overdracht te realiseren tegen 01/01/2021

2/ inzake de beoordeling. Deze is gebaseerd op drie criteria

-betrouwbaarheids- en toelaatbaarheidsvoorwaarden

-gelijkheidscriteria om de financiële, economische en technische draagkracht van de kandidaten te toetsen

-beoordelingscriteria

          visie op kwaliteit

          toekomstvisie

          personeelsvoorwaarden en overname

          lokale verankering en netwerk

          Bij de opmaak van de leidraad stonden aan aantal in deze criteria verankerde voorwaarden voorop

          garanties voor een verdere kwaliteitsvolle werking

          garanties voor het behoud van een verankering in de drie leefkernen

          een gebruiksrecht op de gemeentelijke infrastructuur voor maximaal 3 jaar

          overname van het voltallig personeel met verduidelijking inzake de toekomstige arbeidsvoorwaarden

Tussenkomsten

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             door raadslid Timothy De Groote (Vlaams Belang)

             door raadslid Valerie Taeldeman (CD&V), fractieleider Marten De Jaeger vraagt om de tussenkomst te notuleren:
"Collega’s,

             Een gemeente besturen betekent keuzes maken. En een nieuw bestuur brengt nieuwe keuzes en een nieuwe cultuur met zich mee. Voor onze gemeente Maldegem gaat de intrede van het nieuwe bestuur gepaard met het invoeren van de bedrijfscultuur: enkel nog oog voor rendabiliteit en efficiëntiewinsten.

             De NV Maldegem heeft na het afstoten van gemeentelijke basisschool de Kruipuit opnieuw een drastische keuze gemaakt: kinderopvang wordt niet langer beschouwd als een kerntaak. Kinderopvang wordt beschouwd als een boekhoudkundige operatie: men telt de lonen op van het personeel en men beschouwt dit als een verliespost. Onze fractie beschouwt kinderopvang en onderwijs wel als een kerntaak en daarom beschouwen wij kinderopvang als een investering, als een dienstverlening en niet als een verliespost.

             In 1987 nam het gemeentebestuur haar verantwoordelijkheid op om te investeren in kinderopvang. Maldegem was een gemeente met weinig opvangplaatsen en het bestuur was van oordeel dat kinderopvang een noodzakelijke dienstverlening was. Door de jaren heen heeft de gemeente haar regierol op vlak van kinderopvang verder uitgebouwd en namen tal van onthaalouders en private kinderdagverblijven het initiatief om ook in Maldegem kwalitatieve kinderopvang uit te bouwen. Door deze goede wisselwerking en door de mix van gemeentelijke en private initiatieven zijn we nu een gemeente met 333 kinderopvangplaatsen.

             Het beleidsplan van het nieuwe bestuur heeft de mond vol van hippe communicatie en inspraak. Het regent persberichten van het nieuwe bestuur maar meestal is uw communicatie éénrichtingsverkeer: tal van aankondigingen zijn niet in overleg gebeurd. Op maandagavond 15 juni wordt het personeel van de gemeentelijke kinderopvang samengeroepen en wordt hen koudweg medegedeeld dat de 3 kinderdagverblijven zullen overdragen worden. Nochtans is een fundamenteel element van elk beleid participatie en consultatie. Waarom heeft dit bestuur er niet voor gekozen om in gesprek te gaan met het personeel? Waarom werd er niet samen gezocht naar een aantal pistes uit de audit om een aantal kosten te drukken? Het personeel heeft geen enkele kans gekregen want op dinsdag 16 juni moest de agenda van de gemeenteraad de deur uit met op de dagorde de overname van de kinderverblijven. Op vlak van participatie en consultatie: een staaltje van zeer onhippe communicatie. We hadden al een paar communicatieve blunders achter de rug zoals de bekendmaking van het afstoten van de Kruipuit en het overhevelen van de opvang in Adegem-dorp naar de Zandakkers maar deze communicatie is een dieptepunt.

             U maakt een kille optelsom van de lonen zonder te weten wie deze kinderverzorgsters zijn, zonder te weten wat deze mensen al jarenlang elke dag doen, zonder te weten hoe deze kinderdagverblijven er vanbinnen uitzien want in de audit kunnen we allemaal lezen dat het personeel aangeeft dat ze het afgelopen jaar met moeite iemand gezien of gesproken hebben van het nieuwe bestuur.

             Het gaat dus over keuzes die dit nieuwe bestuur maakt. Keuzes waar wij niet achter staan.

             Ik had het al over jullie keuze voor rendabiliteit en efficiëntie. Privatisering is altijd één van de eerste maatregelen die sommige politici naar voor schuiven als er moet bespaard worden. En laat dit nu het meest bizarre zijn: dit bestuur wil niet besparen maar wil vooral lenen en uitgeven. Dus ook hier maakt het bestuur een duidelijke keuze: massaal lenen voor prestigeprojecten. Onder het motto van ‘Make Maldegem great again’ worden we wekelijks overstelpt met nieuwe ideeën.  Zo is er de voorbije week gekozen voor stoelen geïnspireerd op een park in Parijs, over een 5-daagse drive-in van 36.500 euro in de Toscaanse velden, over een culturele hotspot van 20 miljoen euro en over een treinverbinding naar Gent.

             Het getuigt toch allemaal van een zekere hoogmoed en deze week las ik op sociale media dat veel Maldegemnaren zich- samen met ons - ernstig de vraag stellen over wie dat allemaal gaat betalen? Als we de aangekondigde projecten allemaal optellen dan staan we de komende maanden voor een ernstige bijsturing van de begroting, van de meerjarenplanning.

             Het is onze taak om vanuit onze oppositierol uw keuzes te controleren, er vragen bij te stellen en voorstellen over te maken.

             We hebben de leidraad tot overname grondig gelezen en hebben de volgende 5 vragen, bedenkingen en suggesties:

1.Het personeel. Via Europese regelgeving en CAO’s is het zo dat het opgebouwde statuut van het personeel moet gegarandeerd blijven door de nieuwe overnemer voor maximum 1 jaar. Cruciale vraag is dus: wat zal er met het personeel gebeuren na 1 jaar? Het personeel stelt zich terecht grote vragen. Werken voor de gemeente was voor vele kinderverzorgsters een bewuste keuze. De gemeente is of was voor hen een stabiele werkgever. Deze zekerheid, deze stabiliteit komt nu op losse schroeven te staan. Met de CD&V pleiten we voor een maximale rechtszekerheid voor het personeel en hoe kan de gemeente daarvoor zorgen? Volgens ons zijn er mogelijkheden: ofwel door de gemeentelijke kinderdagverblijven op te nemen in het Zorgbedrijf Meetjesland ofwel door jaarlijks te voorzien in een dotatie sociaal passief. Het gebeurt zo bij het overgedragen personeel van het Zorgbedrijf Meetjesland dus waarom zou deze keuze ook nu niet gemaakt worden voor het personeel van de gemeentelijke opvang? Daarom pleiten wij voor een bijkomende passage in de leidraad tot overname gebaseerd op artikel 31 uit de statuten van Zorgbedrijf. Een jaarlijkse dotatie zou maximaal de opgebouwde rechten van de kinderverzorgsters kunnen garanderen. Is het college bereid om ofwel de kinderdagverblijven over te hevelen naar het Zorgbedrijf of om de leidraad tot overname aan te vullen met een passage over het sociaal passief?

2.De gebouwen. Er wordt in de leidraad gesproken van een gratis gebruiksrecht van de 3 gebouwen voor maximaal 3 jaar. Wat er na deze 3 jaar zal gebeuren staat nergens beschreven. Wij zijn van oordeel dat er geen garanties staan in de leidraad omtrent het behoud van de 3 locaties in de 3 leefkernen na het verloop van 3 jaar.

3.Jullie halen nu publiekelijk de juridische procedure aan, aangespannen door een particuliere uitbater van een kinderopvang in onze gemeente waarbij gesproken wordt over oneerlijke concurrentie. Als kers op de taart krijgt het voormalig bestuur onder leiding van voormalig burgemeester Marleen Van den Bussche in Taptoe een sneer van de huidige burgemeester dat zij destijds deze juridische procedure niet ernstig heeft genomen.

Ik vind deze uitspraak ongehoord en ongezien. Er is destijds een advocaat aangesteld om de belangen van de gemeente in deze zaak ernstig te verdedigen en in 2018 zijn er 48 collegenota’s opgemaakt. Dan nog beweren dat deze zaak niet ernstig werd genomen vind ik een brug te ver. Hoeveel keer gaan coalitiepartners N-VA en Merlaan zich nog publiekelijk laten vernederen door de Open VLD? Hoeveel bevoegdheden van 1ste schepen Nicole Maenhout gaan nog verder uitgehold worden? Met dergelijke populistische interviews is het Calimero-gehalte hoog: het is weer allemaal de schuld van een ander. Nochtans heeft Dhr Swyngedouw op de gemeenteraadscommissie duidelijk en helder gezegd dat het afstoten van de kinderopvang een principiële keuze was, al bij aanvang van het nieuwe bestuur. Wat gaan jullie eigenlijk doen als een particulier morgen aanhaalt dat hij minder gemeentelijke belastingen wil betalen omdat hij geen gebruik maakt van het zwembad, van de sporthal of van de bibliotheek? Gaan jullie deze publieke diensten dan ook op de helling zetten? Of als iemand het Zorgbedrijf dagvaart omwille van andere tarieven en andere ondersteuning in een publiek WZC dan in een privaat WZC? Recht uw rug. Een lokaal bestuur mag nog steeds autonoom beslissen om te investeren in haar dienstverlening.

4.De snelheid van de marktbevraging. Tegen 11 september moeten kandidaat-overnemers zich aanmelden met een dossier die getuigt van financiële slagkracht, van ervaring, van behoud van de opvang op de 3 locaties voor 3 jaar en van garanties voor het personeel. Net voor de verlofperiode zal de leidraad gelanceerd worden. Op de gemeenteraadscommissie waren de leden van het college er vrij zeker van dat er kandidaten zullen zijn. Graag willen wij weten als er voorafgaand aan de opmaak van de leidraad al gesprekken gevoerd zijn met potentiële overnemers?

5.Tenslotte vragen wij ons af hoe jullie in de toekomst de regierol op vlak van kinderopvang verder gaan opnemen? Wat is jullie visie eigenlijk op kinderopvang? Er is het lokaal overleg kinderopvang dat aangestuurd moet worden vanuit de gemeente. Hoeveel keer is dit overleg het voorbije jaar samengekomen? Waarom werd aan dit lokaal overleg geen advies gevraagd? Welke acties heeft het Huis van het Kind het voorbije jaar al genomen op vlak van kinderopvang? Als lokaal bestuur zijn we regisseur van het lokale beleid kinderopvang: waar zitten de noden? Wat is de stand van zaken van de wachtlijsten? Is er een vraag naar flexibele opvang? Is er een vraag voor noodopvang? Ik zou graag eens weten hoe jullie deze belangrijke regierol gaan opnemen.

             Met CD&V Maldegem vragen wij aan de gemeenteraad om te zoeken naar oplossingen (zoals de piste van het Zorgbedrijf Meetjesland), we vragen om deze leidraad niet goed te keuren, om het gesprek aan te gaan en om ons personeel en de 3 gemeentelijke kinderdagverblijven voluit te verdedigen want besef goed dat het personeel steeds fier was om te mogen werken voor de gemeente en dat door jullie drastische keuze het personeel voor een onvoldongen feit en een omslag in hun leven staat. Tenslotte wil ik pleiten voor een ernstig kerntakendebat. Een debat die tot op vandaag niet gevoerd werd en waardoor de maatschappelijke visie of de fundamenten van jullie beleid totaal onduidelijk is. Door het aanhouden van jullie verborgen agenda zijn we dan ook zeer ongerust wat de volgende gemeentelijke dienstverlening zal zijn die op de kapblok wordt gelegd. "

             Schepen Nicole Maenhout (N-VA) beantwoordt de gestelde vragen.

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Danny Vannevel

10 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord met het opstarten van een onderzoek naar de overnamemogelijkheden voor de gemeentelijke kinderdagverblijven.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad keurt de daartoe opgemaakte leidraad goed, als volgt:

LEIDRAAD AANGAANDE OVERDRACHT VAN DE GEMEENTELIJKE KINDERDAGVERBLIJVEN UKKIE-PUKKIE VAN DE GEMEENTE MALDEGEM

 

Opdrachtgever:

De gemeente Maldegem 

 

Contactgegevens:

Dhr. Koenraad Cromheecke, diensthoofd burger en welzijn, koen.cromheecke@maldegem.be

 

Uiterste datum voor de indiening van de Voorstellen:

Vrijdag 11 september 2020 om 11u

 

Inhoud

TITEL 1: Leidraad3

1.Leeswijzer Leidraad3

2. Definities3

3.Omschrijving van de opdracht4

3.1.Gemeentelijke kinderdagverblijven Ukkie-Pukkie4

3.2.Opvangplaatsen6

3.3.Gebouwen6

4.Toepasselijke regelgeving6

5.Administratieve bepalingen7

6.Criteria11

TITEL 2: Bijlagen16

 

TITEL 1: Leidraad

1.Leeswijzer Leidraad

Deze Leidraad geeft toelichting bij de overdracht van de kinderdagverblijven van de gemeente Maldegem, gelegen in de drie deelkernen, met name in Kleit, Adegem en Maldegem.

 

Met deze Leidraad nodigt de gemeente Maldegem (‘de publieke partner’) geïnteresseerde Kandidaten uit om een Voorstel in te dienen voor de overname van de kinderdagverblijven.

 

De Kandidaat aanvaardt door het indienen van een Voorstel onvoorwaardelijk de inhoud van deze Leidraad en de correctheid van de gevolgde procedure.

 

De Leidraad wordt uitsluitend verstrekt onder de in dit document genoemde voorwaarden.

 

De Leidraad is enkel uitgegeven om de geïnteresseerde Kandidaten de kans te geven deel te nemen aan deze marktraadpleging. Elk ander gebruik van deze Leidraad is dan ook strikt verboden, behoudens uitdrukkelijke schriftelijke toelating van de gemeente Maldegem.

 

De gemeente Maldegem behoudt zich het recht voor om in de loop van de procedure af te wijken van de bepalingen van deze Leidraad, zonder evenwel afbreuk te doen aan de toepassing van de beginselen van transparantie, objectiviteit en gelijke behandeling. De gemeente Maldegem zal dit enkel doen in de mate dit niet leidt tot concurrentievervalsing of discriminatie van de Kandidaten. Daartoe zullen de Kandidaten uitdrukkelijk gewezen worden op gebeurlijke afwijkingen, aanpassingen of aanvullingen.

De gemeente Maldegem zal op geen enkele wijze verantwoordelijk worden geacht voor kosten, uitgaven, verricht werk of inspanningen die door of namens een Kandidaat zijn geleverd in uitvoering van deze procedure, zelfs wanneer de procedure door de gemeente Maldegem wordt gewijzigd of beëindigd.

2. Definities

Begrippen die in deze Leidraad met hoofdletter zijn geschreven, worden hieronder gedefinieerd.

 

Beslissing tot toewijzing

De beslissing van de gemeente Maldegem om de kinderdagverblijven in Kleit, Adegem en Maldegem aan één welbepaalde Kandidaat toe te wijzen.

 

Kandidaat

De rechtspersoon of, indien het om een Samenwerkingsverband gaat, de rechtspersonen die overeenkomstig de voorschriften van deze Leidraad, een Voorstel hebben ingediend of wensen in te dienen.

 

Leidraad

Onderhavig document dat de keuze van de geïnteresseerde Kandidaten beheerst.

 

Overdracht van de kinderdagverblijven van de gemeente Maldegem 

Voorwerp van de Leidraad waarbij de gemeente Maldegem de drie kinderdagverblijven uit de deelkernen, zijnde in Kleit, Adegem en Maldegem, inclusief het personeel, overdraagt aan een Kandidaat.

 

Voorstel

Het voorstel dat de Kandidaat indient in antwoord op deze Leidraad.

 

3.Gemeentelijke kinderdagverblijven Ukkie-Pukkie

De gemeente Maldegem wenst de exploitatie van de kinderdagverblijven Ukkie-Pukkie op lange termijn onverkort te bestendigen gelet op de demografische evoluties en de maatschappelijke noden.

Onderhavige procedure strekt er toe om een overnemer, die beschikt over een ruime ervaring inzake kinderdagverblijven, aan te duiden. Deze overnemer zal de nodige (financiële) garanties moeten bieden voor de toekomst van de gemeentelijke kinderdagverblijven in de verschillende vestigingen. 

De overnemer wordt geacht over de nodige knowhow te beschikken voor de uitbating en het beheer van kinderdagverblijven. Hij dient de huidige drie opvanglocaties – lees vestigingen in de drie deelkernen – in zijn geheel over te nemen. Het personeel tewerkgesteld in de kinderdagverblijven wordt eveneens mee overgedragen met behoud van de bestaande tewerkstelling.

De kinderdagverblijven zijn momenteel geopend van 7u tot 18u. Na overdracht dienen de kinderdagverblijven minimaal tussen deze uren geopend te zijn. Momenteel zijn er geen collectieve sluitingen. De gemeente zou dit graag zo behouden, alleszins dient er ten alle tijden minstens één van de drie vestigingen in Maldegem open te zijn en mag een sluiting niet langer dan twee (2) opeenvolgende weken duren.

3.1.Opvangplaatsen

In totaal beschikt de gemeente Maldegem over 71 vergunde en gesubsidieerde opvangplaatsen van het Vlaamse Agentschap Kind en Gezin met de volgende verdeling:

-Ukkie-Pukkie Maldegem: 24 plaatsen;

-Ukkie-Pukkie Kleit: 25 plaatsen;

-Ukkie-Pukkie Adegem: 22 plaatsen.

De gemeente wenst het aanbod van deze opvangplaatsen binnen het werkingsgebied van de gemeente te behouden, alsook een aanbod in de 3 deelkernen/vestigingen. Evenwel kan het aanbod tussende verschillende vestigingen worden verschoven. Alleszins dient de overnemer te waarborgen dat de kinderen die ingeschreven zijn vóór de overdracht van de kinderdagverblijven, binnen de deelkern van hun keuze naar de opvang kunnen (blijven) gaan. De huidige inschrijvingen worden aldus mee overgedragen naar de overnemer.

Het sociaal karakter van de kinderdagverblijven moet worden behouden. De gesubsidieerde opvangplaatsen worden aangeboden volgens inkomenstarief, zoals vastgelegd door Kind en Gezin. Volgens de regelgeving van Kind en Gezin dient er ook een bepaalde bezettingsgraad te worden voorbehouden aan kinderen die tot een voorrangsgroep (alleenstaanden, gezinnen met een laag inkomen, pleegkinderen, ….) behoren.

3.2.Ligging

De gemeente Maldegem is eigenaar van drie kinderdagverblijven:

-Ukkie-Pukkie Maldegem, gelegen Gidsenlaan 39 te 9990 Maldegem;

 

-Ukkie-Pukkie Kleit, gelegen Kleitkalseide 109 te 9990 Maldegem;

 

-Ukkie-Pukkie Adegem, gelegen Adegem-dorp 14 te 9991 Adegem. De uitbating verloopt momenteel in containers die door de gemeente worden gehuurd.

 

3.3.Gebouwen

De gebouwen waar de kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie” in gevestigd zijn, worden niet mee overgedragen. De gemeente opteert ervoor om de gebouwen voor maximum 3 jaar ter beschikking te stellen aan de overnemer. De overnemer dient hiervoor geen vergoeding te betalen aan de gemeente, doch moet zelf in staan voor de kosten voor het onderhoud en de herstellingen van de schade die hij gedurende de terbeschikkingstelling veroorzaakt aan de gebouwen. De overnemer is gehouden tot alle kosten vereist voor de uitbating van de kinderdagverblijven (bijvoorbeeld – niet-limitatief: nutsvoorziening). Voor de vestiging te Adegem is de overnemer gehouden tot betaling van de huurprijs van de container.

4.Toepasselijke regelgeving

Onderhavige procedure is niet onderworpen aan de reglementering inzake overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten.

Onderhavige procedure wordt wel gevoerd met toepassing van de beginselen van behoorlijk bestuur, transparantie, eerlijke mededinging en gelijkheid.

De reglementering van toepassing op de overdracht van de gemeentelijke kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie” behelst onder meer, doch is niet beperkt tot :

-De Europese Richtlijn 2001/23/EG van de Raad van 12 maart 2001 inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten betreffende het behoud van de rechten van de werknemers bij overgang van ondernemingen, vestigingen of onderdelen van ondernemingen of vestigingen;

-Het Decreet over het Lokaal bestuur van 22 december 2017;

-Het Decreet van 20 april 2020 over kinderopvang van baby’s en peuters, en haar wijzigings- en uitvoeringsbesluiten;

-Het Decreet van 17 oktober 2003 over de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen;

-

Elke Kandidaat wordt geacht bovenstaande reglementering te kennen en te aanvaarden.

 

5.Administratieve bepalingen

5.1.De organisatie van een gefaseerde procedure

 

De gemeente Maldegem beslist om de overdracht van de gemeentelijke kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie” toe te wijzen aan de Kandidaat die, rekening houdend met de in deze Leidraad vermelde criteria, het beste (eind-)Voorstel indient.

Ten einde het vlotte verloop van de procedure te bevorderen, wordt gekozen voor een gefaseerde procedure die als volgt wordt georganiseerd :

Stap 1: Publicatie van onderhavige Leidraad - Opvragen van een infodossier en mogelijkheid tot aanvragen van een plaatsbezoek - Indienen van een (eerste) Voorstel - Eventueel mondelinge toelichting van het (eerste) Voorstel

Door de bekendmaking van deze Leidraad wordt de markt geïnformeerd over het bestaan en de inhoud van onderliggende mogelijkheid tot overname van de gemeentelijke kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie”.

De gemeente Maldegem voorziet de mogelijkheid om een infodossier te verkrijgen. Het infodossier laat de Kandidaten toe om alle nuttige dossierstukken te bestuderen/intern te bespreken om dan gericht vragen te kunnen stellen. De gemeente Maldegem voorziet tevens de mogelijkheid om een plaatsbezoek aan te vragen, ditwel buiten de openingsuren of tijdens de sluiting van de kinderdagverblijven.

Aan de geïnteresseerden wordt verzocht vooraf per e-mail (koen.cromheecke@maldegem.be) te melden of zij een infodossier wensen te verkrijgen en / of zij een plaatsbezoek wensen uit te voeren.

Alle geïnteresseerden dienen uiterlijk op vrijdag 11 september 2020 om 11 uur een (eerste) Voorstel in te dienen dat in ieder geval dient te beantwoorden aan de essentiële voorwaarden van deze Leidraad.

De gemeente Maldegem kan, doch is niet verplicht, aan de Kandidaten vragen om hun ingediend Voorstel mondeling te komen toelichten. Tijdens deze mondelinge toelichting zullen er nog geen onderhandelingen worden gevoerd en kunnen er aldus geen wijzigingen aan het Voorstel worden aangebracht.

Stap 2: Inhoudelijke beoordeling (eerste) Voorstellen - Eventuele onderhandelingen – Desgevallend indienen van een verbeterd Voorstel

De beoordelingscommissie zal de ingediende Voorstellen inhoudelijk beoordelen / vergelijken aan de hand van de criteria die worden omschreven in onderhavige Leidraad. De beoordelingscommissie zal op basis van deze beoordeling / vergelijking een (voorlopige) rangschikking opmaken van de ingediende (eerste) Voorstellen.

 

De beoordelingscommissie zal vervolgens beslissen of het (al dan niet) aangewezen is om (gelijktijdig / achtereenvolgens) te onderhandelen met (enkel) de best gerangschikte Kandidaat of met meerdere van de Kandidaten. De eventuele onderhandelingen zullen worden gevoerd aan de hand van het (eerste) Voorstel van de betreffende Kandidaat en deze Leidraad.

 

Aan de beoordelingscommissie wordt het recht voorbehouden om rechtstreeks, zonder onderhandelingen, de Voorkeursbieder aan te duiden op basis van de rangschikking van de eerste Voorstellen.

 

De Kandidaten kunnen na de onderhandelingen worden verzocht – rekening houdende met de eventuele onderhandelingen – om een verbeterd Voorstel in te dienen.

 

De beoordelingscommissie maakt op basis van de ingediende verbeterde Voorstellen een nieuwe rangschikking op aan de hand van de criteria. Op basis daarvan wordt door de stuurgroep de Voorkeursbieder aangeduid. De andere Kandidaten blijven in de “wachtkamer” zitten.

 

Stap 3: Finale besprekingen met de Voorkeursbieder

 

De gemeente Maldegem zal vervolgens met de Voorkeursbieder finale besprekingen opstarten.

 

Indien deze besprekingen niet leiden tot een volledige overeenstemming tussen partijen aangaande de modaliteiten van de overdracht van de gemeentelijke kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie”, dan kan de gemeente Maldegem met een andere Kandidaat finale besprekingen aanknopen.

 

De gemeente Maldegem kan voormeld principe meermaals toepassen, doch dient steeds rekening te houden met bovenvermelde rangschikking.

 

Stap 4: Beslissing tot toewijzing

 

Indien er tussen de gemeente Maldegem en de Voorkeursbieder volledige overeenstemming is aangaande de modaliteiten van de overdracht van de gemeentelijke kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie”, zal de gemeente Maldegem overgaan tot toewijzing.

 

De gemeente Maldegem stelt de Kandidaten op de hoogte van deze Beslissing tot toewijzing.

 

Stap 5: Sluiten van overname-overeenkomst

In overeenstemming met de onderhandelende modaliteiten zal een overeenkomst inzake de overdracht van de gemeentelijke kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie” worden opgesteld.

De overdracht van de gemeentelijke kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie” zal pas uitvoerbaar zijn op het ogenblik dat de overname-overeenkomst door zowel de gemeente Maldegem als de overnemer is ondertekend.  

De gemeente Maldegem streeft ernaar de kinderdagverblijven op 1 januari 2021 over te dragen. Deze timing is evenwel indicatief en bindt de gemeente niet.

Algemene opmerking

De gemeente Maldegem kan de procedure op ieder ogenblik (geheel of gedeeltelijk) stopzetten. De Kandidaten hebben in voorkomend geval geen enkel recht op enige vorm van schadevergoeding.

 

5.2.Communicatie

 

Alle communicatie met betrekking tot deze procedure dient de verwijzing “Overdracht Kinderdagverblijven Ukkie-Pukkie” te vermelden.

 

Alle correspondentie dient aan de hierna vermelde contactpersoon te worden gericht :

 

De heer Koenraad Cromheecke

Diensthoofd burger en welzijn

koen.cromheecke@maldegem.be

 

Teneinde de communicatie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, wenst de gemeente Maldegem de communicatie met de Kandidaten via één contactpersoon te laten verlopen. De contactpersoon moet gemachtigd zijn om namens de Kandidaat op te treden. De naam, het adres, het telefoonnummer en het e-mailadres van de contactpersoon moet in het Voorstel worden vermeld.

 

5.3.Vragen en opmerkingen

 

Indien deze Leidraad volgens een Kandidaat leemten, onduidelijkheden en/of onjuistheden zou bevatten, dient deze dit kenbaar te maken aan de gemeente Maldegem in een ‘verzoek tot toelichting’ (Bijlage 2).

Dit ‘verzoek tot toelichting’ dient per mail gericht te worden aan de contactpersoon (e-mail : koen.cromheecke@maldegem.be) en aldaar toe te komen uiterlijk 15 kalenderdagen voorafgaand aan de uiterste datum voor de indiening van het Voorstel. Een verzoek tot toelichting dat ontvangen wordt na deze datum is steeds onontvankelijk en zal dus niet meer beantwoord worden.

Uitsluitend vragen of opmerkingen die een algemene draagwijdte hebben en die tot verdere verduidelijking van de bepalingen van de Leidraad aanleiding kunnen geven zullen door de gemeente Maldegem beantwoord worden.

Vragen of opmerkingen die verder gaan dan een algemene inhoudelijke verduidelijking of suggestie tot rechtzetting van een onjuistheid of opmerkingen die reeds een zeker bilateraal overleg of onderhandeling zouden impliceren aangaande de voorwaarden van de overdracht van de gemeentelijke kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie” worden niet beantwoord. De gemeente Maldegem beschikt ter zake over een discretionaire beoordelingsbevoegdheid.

De gemeente Maldegem zal het verzoek tot toelichting nauwkeurig onderzoeken en het antwoord samen met de vragen of opmerkingen (die letterlijk worden hernomen, zij het op geanonimiseerde wijze) op schrift stellen in een “nota van toelichting”, dewelke vervolgens aan alle geïnteresseerde die het infodossier hebben opgevraagd, gelijktijdig zal worden overgemaakt en dit uiterlijk op de 10de kalenderdag voorafgaand aan de uiterste datum voor de indiening van de Voorstellen. De “nota van toelichting” maakt integraal deel uit van deze Leidraad.

Het niet ontvangen van een verzoek tot toelichting binnen de vooropgestelde termijn wordt aanzien als de uitdrukkelijke bevestiging vanwege de Kandidaten dat de Leidraad geen enkele onduidelijkheid of onjuistheid bevat.

Na de indiening van het Voorstel opgemerkte onduidelijkheden of onjuistheden, die niet eerder werden kenbaar gemaakt in het bedoelde verzoek tot toelichting, blijven in ieder geval buiten beschouwing bij de beoordeling van de Voorstellen.

 

5.4.Samenstelling van het Voorstel

 

Op basis van de navolgende criteria moeten de Kandidaten afdoende aantonen dat zij geschikt zijn om de gemeentelijke kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie” over te dragen. 

 

Een Kandidaat is vrij om zich binnen de regels van de wet en de Leidraad als individuele rechtspersoon aan te melden, dan wel in de vorm van een samenwerkingsverband. Ieder lid dat deel uitmaakt van het samenwerkingsverband zal zich hoofdelijk en solidair jegens de gemeente Maldegem  moeten verbinden.

 

Een rechtspersoon kan zich slechts éénmaal, alleen of in een samenwerkingsverband, als Kandidaat aanmelden.

 

5.5.Vormvereisten voor het Voorstel

 

Het Voorstel dient door de Kandidaat te worden opgemaakt in overeenstemming met de indeling en volgorde die in Bijlage 1 wordt vooropgesteld.

 

De gegevens dienen in het Voorstel door middel van tabbladen of anderszins eenduidig van elkaar te worden gescheiden. De op te geven informatie moet op een bondige en duidelijke manier worden gestructureerd.

 

Indien de Kandidaat een samenwerkingsverband uitmaakt, dienen voor wat betreft de betrouwbaarheids- en toelaatbaarheidscriteria, de  gegevens met betrekking tot ieder van de leden van het samenwerkingsverband te worden aangebracht. De Kandidaat zal in zijn Voorstel vermelden welke persoon als rechtsgeldig vertegenwoordiger van het samenwerkingsverband jegens de gemeente Maldegem zal optreden. De gemeente zal uitsluitend aan de desbetreffende persoon de kennisgevingen in het kader van de procedure verrichten.

 

Het Voorstel moet ondertekend zijn door de persoon die de Kandidaat kan verbinden. Indien de kandidaat een samenwerkingsverband is, dient het Voorstel te worden ondertekend door de rechtsgeldige vertegenwoordiger van elk lid van het samenwerkingsverband.

 

Het Voorstel moet rechtsgeldig zijn ondertekend en elke bladzijde moet worden geparafeerd. Het Voorstel moet in één origineel en één kopie bij de Opdrachtgever worden ingediend. Daarenboven dient ook een digitale kopie van het Voorstel op USB-stick te worden overgemaakt.

 

Het Voorstel en alle aanvullende stukken dienen in het Nederlands te worden opgesteld. Alle mededelingen en kennisgevingen (zowel mondeling als schriftelijk) tussen de Kandidaten en de gemeente Maldegem zullen in het Nederlands worden gevoerd.

 

De gemeente Maldegem behoudt zich het recht voor om van een Kandidaat nadere invulling of verduidelijking ten aanzien van de door hem ingediende stukken te verlangen.

 

5.6.Indiening van het Voorstel

 

Het Voorstel met de bijlagen wordt, onder definitief gesloten omslag, waarop uitdrukkelijk “Overdracht Kinderdagverblijven Ukkie-Pukkie” vermeld wordt, aangetekend toegezonden of afgegeven tegen ontvangstbewijs bij de gemeente Maldegem op volgend adres:

 

Gemeentehuis Maldegem

Marktstraat 7

9990 Maldegem

T.a.v. dhr. Koenraad Cromheecke, diensthoofd burger en welzijn

 

De Voorstellen dienen uiterlijk op vrijdag 11 september om 11 uur ingediend te worden op bovenvermeld adres en bij bovenvermelde persoon.

 

De Kandidaten blijven gebonden door de inhoud van hun Voorstel gedurende een termijn van 365 kalenderdagen, ingaand op de dag volgend op voormelde uiterlijke datum voor indiening van het Voorstel.

 

5.7.Verklaringen van de Kandidaten

 

Door de indiening van het Voorstel, erkent de Kandidaat:

 

-Dat hij instemt met de bepalingen van deze procedure;

 

-Dat hij alle nuttige en nodige informatie heeft ontvangen zodat hij voldoende geïnformeerd een Voorstel kan indienen;

 

-Dat hij zich rekenschap heeft gegeven van alle bijzonderheden aan de overdracht van de gemeentelijke kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie”;

 

-Dat hij geen handelingen heeft gesteld en/of overeenkomsten of afspraken heeft gemaakt die de normale mededingingsvoorwaarden kunnen vertekenen. De Voorstellen die met zodanige handeling, overeenkomst of afspraak zijn ingediend, zullen worden geweerd.

6.Criteria

6.1 Algemeen

 

De beoordeling van de Kandidaat en het ingediende Voorstel geschiedt op basis van de criteria zoals beschreven in dit hoofdstuk.

 

Volgende criteria worden gehanteerd:

 

-Betrouwbaarheids- en toelaatbaarheidsvoorwaarden: het niet voldoen aan deze voorwaarden kan tot uitsluiting leiden van de Kandidaat.

 

-Geschiktheidscriteria: deze criteria laten toe om zowel de financiële en economische draagkracht als de technische bekwaamheid van de Kandidaten te toetsen.

 

-Beoordelingscriteria: de Voorstellen zullen worden beoordeeld aan de hand van de hierna omschreven beoordelingscriteria.

 

De gemeente Maldegem behoudt zich het recht voor om gedurende de gehele beoordelingsprocedure tot op het ogenblik van de Beslissing tot toewijzing bijkomende documenten op te vragen inzake de betrouwbaarheids- en toelaatbaarheidsvoorwaarden en geschiktheidscriteria teneinde na te gaan of de Kandidaat nog altijd voldoet aan de betrouwbaarheids- en toelaatbaarheidsvoorwaarden en geschiktheidscriteria.

 

6.2Betrouwbaarheidscriteria

 

Wanneer de Kandidaat een samenwerkingsverband is, geldt onderstaande voor elk van de rechtspersonen die deel uitmaken van het samenwerkingsverband.

 

De Kandidaat die verkeert in één van de volgende omstandigheden kan in elk stadium van de procedure worden uitgesloten :

 

-Bij een vonnis dat in kracht van gewijsde is gegaan, veroordeeld zijn voor een misdrijf dat de professionele integriteit aantast;

oAan te leveren bewijsstukken: Uittreksel uit het strafregister van zowel de rechtspersoon als van de personen die lid zijn van het bestuurs-, leidinggevend of toezichthoudend orgaan van de rechtspersoon of van de personen die daarin vertegenwoordigings-, beslissings- of controlebevoegdheid hebben.

 

-Bij zijn beroepsuitoefening een ernstige fout hebben begaan, vastgesteld op elke grond die aannemelijk kan worden gemaakt;

oAan te leveren bewijsstukken: Verklaring op eer.

 

-Niet voldaan hebben aan zijn verplichtingen inzake betaling van de bijdragen voor sociale zekerheid;

oAan te leveren bewijsstukken: Verklaring op eer.

 

-Niet in orde zijn met de betaling van zijn belastingen overeenkomstig de Belgische wetgeving;

oAan te leveren bewijsstukken: Verklaring op eer.

 

-Zich in ernstige mate schuldig hebben gemaakt aan het afleggen van valse verklaringen bij het verstrekken van inlichtingen.

oAan te leveren bewijsstukken: Verklaring op eer.

 

-Zich in een situatie van belangenconflict bevindt, dat niet effectief kan worden verholpen;

oAan te leveren bewijsstukken: Verklaring op eer.

 

6.3 Toelaatbaarheidsvoorwaarden

 

Wanneer de Kandidaat een samenwerkingsverband is, geldt onderstaande voor elk van de rechtspersonen die deel uitmaken van het samenwerkingsverband.

 

Om in aanmerking te worden genomen, moeten de Kandidaten aantonen dat ze voldoen aan volgende voorwaarden :

 

-De Kandidaat is een rechtspersoon. De Kandidaat moet zijn meest recente statuten toevoegen, alsook de actuele samenstelling van zijn organen (zoals gepubliceerd in de bijlage bij het Belgisch Staatsblad).

 

-De Kandidaat mag zich niet bevinden in een procedure tot ontbinding en/of een vereffening. Daartoe wordt een verklaring op eer toegevoegd.

 

6.4Geschiktheidscriteria

 

a)Financiële en economische draagkracht

 

De  Kandidaat dient een voldoende financiële en economische draagkracht aan te tonen voor de overname van de volledige gemeentelijke kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie”, zijnde de drie opvanglocaties.

 

Daartoe voegt de Kandidaat de financiële jaarverslagen van de laatste drie (3) boekjaren, eventuele borgstellingen, … of andere bewijzen toe van zijn financiële en economische draagkracht.

 

De Kandidaat verklaart zich door het indienen van een Voorstel akkoord om desgewenst een antecedentenonderzoek door de gemeente Maldegem te ondergaan.

 

Indien de Kandidaat een Samenwerkingsverband betreft, dient minstens één van de leden van het Samenwerkingsverband te voldoen aan voormelde vereisten.

 

b)De technische bekwaamheid

 

De Kandidaat dient aan te tonen dat hij beschikt over een passende technische bekwaamheid voor de uitbating van de kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie”.

 

De Kandidaat toont aan dat hij ervaring heeft inzake kinderdagverblijven. Hiertoe bezorgt hij de hierna volgende referenties :

 

1.Ervaring met financieel gezonde en kwalitatieve uitbating van vergunde kinderdagverblijven

 

De Kandidaat toont aan dat hij één of meerdere vergunde kinderdagverblijven van in totaal minstens 71 (eenenzeventig) opvangplaatsen, gedurende minstens drie (3) jaar beheert.

 

Hij dient hiertoe de vergunningen en de inspectieverslagen van de laatste drie (3) jaar bij te voegen. Hieruit moet blijken dat er geen ernstige tekortkomingen zijn die de verdere uitbating in de toekomst zouden kunnen verstoren.

 

Hij dient tevens aan te tonen dat de uitbating van deze kinderdagverblijven, alsook het geheel van de organisatie financieel gezond is en hij is vrij om bij zijn Voorstel andere documentatie te voegen waaruit een deugdelijke uitbating blijkt.

 

2.Personeelskwalificaties

 

De Kandidaat toont aan dat hij beschikt over inzetbare personeelsleden, die een ruime ervaring hebben in exploitatiemanagement voor kinderdagverblijven, alsook over kennis en beleidservaring beschikken inzake de effectieve uitbating van kinderdagverblijven op het niveau van het beheer en het dagelijks management.

 

Dit dient te gebeuren onder de vorm van een samenvattende lijst met vermelding van naam, diploma’s of getuigschriften, aantal jaren relevante beroepservaring en de voornaamste projecten waarin deze personen een verantwoordelijke functie hebben bekleed.

 

6.5 Beoordelingscriteria

 

De Opdrachtgever zal de ingediende Voorstellen beoordelen, vergelijken en rangschikken op basis van de hierna vermelde criteria:

 

1.Visie op kwaliteit30 punten

2.Toekomstvisie - Plan van aanpak 30 punten

3.Personeelsvoorwaarden en - overname35 punten

4.Lokale verankering en netwerk15 punten

 

1.Visie op kwaliteit (30 punten)

 

De Kandidaat dient het kwaliteitshandboek, het opvangplan en het huishoudelijk reglement in te dienen, zoals de Kandidaat deze zou toepassen op de gemeentelijke kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie”.

 

De Kandidaat dient zowel zijn visie te geven als aan te tonen hoe deze concreet wordt toegepast, met voorbeelden vanuit de eigen praktijk.

 

2.Toekomstvisie – Plan van aanpak (30 punten)

 

De Kandidaat geeft in een gedetailleerde en overzichtelijke nota aan hoe hij de garantie zal bieden dat de vraag en het aanbod van gesubsidieerde opvangplaatsen in de drie deelkernen van de gemeente Maldegem, op elkaar afgestemd blijven. De Kandidaat houdt hierbij rekening met de demografische en maatschappelijke evoluties in de gemeente.

 

De Kandidaat licht verder toe hoe de ontwikkeling van de gemeentelijke kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie” kadert binnen zijn eigen bedrijfsvisie en de strategische doelstellingen die zijn organisatie op korte, middellange en lange termijn nastreeft. 

 

De Kandidaat geeft zijn toekomstvisie aan inzake de huisvestiging van de kinderopvang voor de komende 5 (vijf) jaar, rekening houdend met het gebruiksrecht op de gemeentelijke gebouwen voor maximaal 3 jaar.

 

3.Personeelsvoorwaarden en – overname (35 punten)

 

a)De gemeente Maldegem is op zoek naar een overnemende organisatie die voor zijn personeelsleden arbeidsvoorwaarden hanteert die zo dicht als mogelijk aanleunen bij de arbeidsvoorwaarden van de huidige personeelsleden. De rechtspositieregeling (RPR) van de gemeente Maldegem, zoals heden van toepassing op de personeelsleden van de gemeentelijke kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie”, wordt bij het infodossier gevoegd. De Kandidaat zal zijn eigen arbeidsvoorwaarden aan het Voorstel voegen, alsook een gemotiveerde nota waarin hij alle relevante verschillen met de arbeidsvoorwaarden van de huidige personeelsleden opsomt en toelicht.

 

b)De Kandidaat voegt een gemotiveerde nota toe aan zijn Voorstel waarin hij een plan van aanpak weergeeft betreffende de overname van de personeelsleden tewerkgesteld in de gemeentelijke kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie”, hierbij rekening houdende met de volgende uitgangspunten van de gemeente Maldegem :

 

de overnemer neemt het voltallig contractueel personeel van de gemeentelijke kinderdagverblijven “Ukkie-Pukkie” over;

de gemeente Maldegem stelt het statutair personeelslid ter beschikking aan de overnemer;

het personeel wordt overgenomen in een statuut conform de vigerende regelgeving.

 

4.Lokale verankering en netwerk (15 punten)

 

De Kandidaat motiveert in een nota op welke manier hij is verankerd in de regio of welke motivatie hem drijft om zich in de regio Maldegem te engageren voor kinderopvang. De Kandidaat beschrijft op welke manier hij de samenwerking en communicatie kan bevorderen op lokaal niveau en welke mogelijkheden hij kan bieden om het kinderopvangbeleid op lokaal niveau op elkaar af te stemmen.

 

De Kandidaat beschrijft de nodige concrete sociale netwerken waarover hij beschikt om contacten aan te gaan met andere diensten en voorzieningen in de regio Maldegem.

 

TITEL 2: Bijlagen

 

Bijlage 1. Indieningsformulier

 

Bijlage 2. Verzoek tot toelichting

 

 

Artikel 3:

De gemeenteraad gaat akkoord met de door het College van Burgemeester en Schepenen voorgestelde samenstelling van de beoordelingscommissie die zal gevormd worden door de schepenen Nicole Maenhout, Marleen Van den Bussche en de ambtenaren Stefaan Vansteeland hoofd personeel) en Koen Cromheecke (afdelingshoofd burger en welzijn).

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

10.  BELASTING OP DE INNAME VAN HET OPENBAAR DOMEIN DOOR TERRASSEN: WIJZIGING

 

Juridische gronden

Artikel 170§4 van de Grondwet

            De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

14°het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

            De Wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.

            Het KB van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten.

            Het politiereglement betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein van 29 april 2020.

            Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen.

            Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

            Artikel 4, § 1, eerste lid, 1° van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid .

            Ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

            Het belastingreglement op de inname van het openbaar domein door terrassen, goedgekeurd in zitting van 18 december 2019.

 

Feiten

            Het reglement belasting op de inname van het openbaar domein door terrassen werd in 2019 gestemd voor de aanslagjaren 2020 tot en met 2025.

            Sinds 12 maart 2020 zijn de maatregelen die genomen zijn door de Nationale Veiligheidsraad steeds strikter geworden, met een aanzienlijke impact op onze maatschappij en economie. Meerdere ondernemers werden verplicht om hun activiteiten stop te zetten of zien in deze tijd hun inkomsten sterk teruglopen. Zo ook de horeca.

            De Vlaamse Regering roept de lokale besturen op om erover te waken dat de belastingplichtigen op hun grondgebied minder belastingen moeten betalen op activiteiten waarop ze door de crisis financieel al zwaar inleveren.

            Er wordt voorgesteld om het reglement opnieuw te stemmen, maar te laten ingaan vanaf aanslagjaar 2021 ipv aanslagjaar 2020.

            Artikel 12 met verwijzing naar het W.I.B. wordt geschrapt, op vraag van het agentschap binnenlands bestuur.

 

Argumentatie

            Heel wat horecazaken te Maldegen kampen door de quarantainemaatregelen met zware omzetverliezen.

            Met dit besluit komt de gemeente tegemoet aan de oproep van de Vlaamse Regering om de lokale belastingreglementen te herzien opdat de belastingplichtigen op het grondgebied minder belastingen moeten betalen op activiteiten waarop ze door de crisis financieel al zwaar inleveren.

            De financiën van de gemeente kunnen de tijdelijke minderontvangsten door deze tegemoetkomingen opvangen.

            Het is billijk dat (rechts)personen die een toelating krijgen om een deel van de openbare weg privatief in gebruik te nemen hiervoor een bijdrage leveren via een belasting.

            De plaatsing van een terras betekent een uitbreiding van een handelszaak en een vergroting van hun exploitatiemogelijkheden.

            De tarieven zijn afhankelijk van de soort terrasconstructie en de duur van de inname.

Tussenkomsten

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt onderstaand reglement houdende het instellen van een gemeentebelasting op de inname van het openbaar domein door terrassen vast:

 

BELASTING OP DE INNAME VAN HET OPENBAAR DOMEIN DOOR TERRASSEN

 

Artikel 1:

Voor de aanslagjaren 2021 tot en met 2025 wordt, ten behoeve van de gemeente Maldegem, een belasting geheven op de privatieve ingebruikneming van het openbaar domein door terrassen.

 

Artikel 2 Definitie:

Terras: elke inname van het openbaar domein door natuurlijke personen of rechtspersonen, die als uitbreiding van een horeca-uitbating dient, bestaande uit zowel vaste als losse elementen, zoals windschermen, allerhande meubilair, parasols,… zonder dat deze opsomming als limitatief mag aanzien worden.

 

Artikel 3 Belastingplichtige:

De belasting is verschuldigd door de vergunningsplichtige of uitbater van de horecazaak waar het terras werd geplaatst.

 

Artikel 4 Berekeningsgrondslag en tarief:

De belasting is ondeelbaar en verschuldigd op basis van de oppervlakte, de duur (seizoenterras of jaarterras) en de soort constructie (open/halfopen of gesloten) van de inname zoals bepaald in de terrasvergunning.

 

Als ingenomen oppervlakte wordt in eerste orde het aantal m² genomen dat is vermeld in de terrasvergunning. Indien een grotere oppervlakte wordt vastgesteld, dan wordt bij de berekening van de belasting de oppervlakte in aanmerking genomen die in het betreffend proces-verbaal staat vermeld.

 

Elke breuk van een m² geldt als een volle eenheid. Elke begonnen periode wordt beschouwd als een volledige.

 

We onderscheiden 4 categorieën van terrassen:

 

A. Seizoenterras – open/halfopen:

- Periode : van 15/03 tot en met 15/11

- Bedrag : 8 maanden x € 3,00/m² = € 24,00/m²

B. Seizoenterras – gesloten:

- Periode : van 15/03 tot en met 15/11

- Bedrag : 8 maanden x € 6,00/m² = € 48,00/m²

C. Jaarterras – open/halfopen

- Periode : van 01/01 tot en met 31/12

- Bedrag : 12 maanden x € 3,00/m² = € 36,00/m²

D. Jaarterras – gesloten

- Periode : van 01/01 tot en met 31/12

- Bedrag : 12 maanden x € 6,00/m² = € 72,00/m²

 

Artikel 5 Vrijstellingen:

§1. De evenemententerrassen worden vrijgesteld van de belasting, zijnde de tijdelijke terrassen met stoelen, tafels en parasols die ter gelegenheid van een evenement worden geplaatst voor de duur van het evenement met een maximum van 1 week.

Deze terrassen moeten aangevraagd worden bij het UIT-loket en goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen.

§2. De overnemer van een bestaande exploitatie met vergund terras is vrijgesteld van de belasting in het jaar van de overname.

 

Artikel 6 Wijze van inning:

De gemeente Maldegem vestigt de belasting door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 7 Aangifteplicht:

De belastingplichtige moet ten laatste voor 31 december van het jaar voorafgaand aan het aanslagjaar aangifte doen door middel van het bekomen van een terrasvergunning zoals bepaald in artikelen 17, 18, 19, 20, 23, 24 en 25 van het politiereglement betreffende het opstellen van terrassen op het openbaar domein.

 

De belastingplichtige is vrijgesteld van aangifteplicht indien hij voor het vorig aanslagjaar werd aangeslagen en de belastbare toestand ongewijzigd is gebleven.

 

Artikel 8 Procedure van ambtshalve vaststelling:

Bij gebrek aan aangifte binnen de in de in artikel 7 gestelde termijn, of in geval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte vanwege de belastingplichtige, kan de belasting ambtshalve worden ingekohierd.

 

Vooraleer wordt overgegaan tot de ambtshalve vaststelling van de belastingaanslag, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.

 

De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van die betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

 

Artikel 9 Belastingverhoging:

De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met 10 % van de belasting en bedraagt minimum 24 euro en maximum 250 euro. In geen geval mag het verhoogd recht het dubbele van de verschuldigde belasting overschrijden. Het bedrag van deze verhoging wordt ook ingekohierd.

 

Artikel 10 Betaaltermijn:

De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na verzending van het aanslagbiljet.

 

Artikel 11 Bezwaarprocedure:

De belastingschuldige kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het College van Burgemeester en Schepenen.

Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn en op straffe van verval worden ingediend binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag.

 

Het wordt gedagtekend en ondertekend door de eiser of zijn vertegenwoordiger en vermeldt:

1° de naam, hoedanigheid, het adres of de zetel van de belastingplichtige ten laste van wie de belasting gevestigd wordt;

2° het voorwerp van het bezwaarschrift en een opgave van de feiten en middelen.

 

Het vermeldt eveneens of de belastingplichtige wenst gehoord te worden.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad trekt het reglement Belasting op de inname van het openbaar domein door terrassen gestemd op 18 december 2019 in.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

11.  RUP HOF TER EDE - DEFINITIEVE VASTSTELLING ONTWERP

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          De Vlaamse Codex ruimtelijke ordening dd. 15 mei 2009, zoals gewijzigd (in het bijzonder art. 2.2.1 tot en met 2.2.25).

          Het besluit van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen dd. 17 februari 2017.

          Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan voor Maldegem, goedgekeurd doro de bestendige Deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen op 29 maart 2007.

          Het besluit van het college van burgemeester en schepenen dd. 17 december 2018 betreffende de scopingnota van het RUP Hof ter Ede.

          Het besluit van het college van burgemeester en schepenen dd. 16 april 2019 betreffende het voorontwerp van het RUP Hof ter Ede.

          Het besluit van het college van burgemeester en schepenen dd. 9 juli 2019 betreffende de kennisname van het verslag van het infomoment omtrent RUP Hof ter Ede.

          De beslissing van de gemeenteraad van 30 oktober 2019 betreffende de voorlopige vaststelling van het ontwerp van RUP Hof ter Ede.

 

Feiten

            Momenteel is de procedure lopende voor de opmaak van het RUP 'Hof ter Ede'.

            Een startnota met de beschrijving en de verduidelijking van de doelstellingen van het RUP, met een afbakening van de gebieden waarop het RUP betrekking heeft; een beschrijving van voor- & nadelen van het mogelijke RUP, de relatie met het ruimtelijk structuurplan, de mogelijke effecten ervan,... werd opgesteld.

            Vervolgens werd van 14 mei 2018 tot 15 juli 2018 het 1ste participatiemoment waarin het publiek geraadpleegd wordt georganiseerd en gebeurde een adviesvraag over de startnota aan de verschillende adviesinstanties.

            De volgende stap was de opmaak van de scopingnota. Hierbij werden de adviezen en inspraakreacties na het 1ste participatiemoment verwerkt. De scopingnota werd, samen met een geactualiseerde procesnota, gepubliceerd in het digitaal platform stedenbouwkundige informatie.

            Daarna werd het voorontwerp van het RUP vastgesteld door het college.

            Dit voorontwerp omvat een verordenend deel , nl. het voorontwerp stedenbouwkundige voorschriften en een niet-verordenend deel, m.n. het voorontwerp van toelichtingsnota.

            Verder omvat het voorontwerp een ortho-foto (luchtfoto in verticaal perspectief) van het plangebied, het ontwerp van de bestaande en juridische toestand (plan met contour van het RUP en van het BPA nr5. Hof ter Ede) en een voorontwerp van grafisch plan, waarin de verschillende zones binnen de contour van het RUP ingekleurd zijn.

            Na de vaststelling van dit voorontwerp door het college werd op 19 juni 2019 een plenaire vergadering georganiseerd waarbij de verschillende adviesinstaties bevraagd werden over het voorontwerp.

            Vervolgens werd nagegaan of een milieu effecten rapport (plan-MER) moet opgesteld worden. (Bij het Vlaamse dept. Omgeving, afd. gebiedsontwikkeling, omgevingsplanning en -projecten, dienst milieueffectenrapportage); Daarna kan dan de gemeenteraad overgaan tot het vaststellen van het ontwerp van RUP.

            Op 30 oktober 2019 stelde de gemeenteraad het ontwerp van RUP hof ter Ede voorlopig vast.

            Dit voorlopig vastgestelde ontwerp van RUP omvat de toelichtingsnota, de stedenbouwkundige voorschriften, het plan met de bestaande en juridische toestand, het grafisch register plancompensatie en het grafisch plan en orthofoto.

            Dit ontwerp van het RUP Hof ter Ede werd onderworpen aan een openbaar onderzoek overeenkomstig de bepalingen van art. 2.2.21 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

            Het openbaar onderzoek startte op 25 november 2019, na publicatie in het Belgisch Staatsblad op 18 november 2019, en liep tot 24 januari 2020.

            Tijdens het openbaar onderzoek werden 3 adviezen en 17 bezwaarschriften regelmatig ingediend.

            Aan de Gecoro werd gevraagd om advies uit te brengen over de bezwaarschriften. De Gecoro besprak de bezwaarschriften tijdens haar vergadering van 14 mei en bracht een definitief advies uit.

          Het advies aan de Gecoro stelt nog volgende wijziging voor aan het voorontwerp:

          De Gecoro bespreekt de bezwaarschriften aan de hand van de nota opgemaakt door het studiebureau Anthea. De Gecoro sluit zich aan bij de analyse en weerlegging van de bezwaarschriften, behoudens voor wat volgt:

          B2: de Gecoro stelt dat het juridisch karakter van de weg dient uitgeklaard te worden

          B3:

          het aanleggen van infrastructuur dient ook opgenomen te worden in het globaal inrichtingsplan,

          er is geen globaal inrichtingsplan nodig bij de herbouw, verbouw, uitbreiding van constructies, voor zover er geen bijkomende woongelenheden gecreëerd worden (muv zorgwonen),

          B6, 2°: De bezorgdheid ivm de vijf bouwlagen situeert zich enkel ter hoogte van art. 2 zone B.

De Gecoro geeft daartoe volgende aanpassing:

- De 45°-regel wordt toegepast tov de percelen langsheen de Bogaardestraat en de Westeindestraat (want een deel van die zone paalt ook aan percelen gelegen langsheen de Westeindestraat).

- Tov de overige percelen worden de regels van de goede ruimtelijke ordening toegepast. (Dus ook t.o.v. de bebouwing in de Haringrokerij. Gelet op de aanwezigheid van een straat tussen de woningen van de Haringrokerij en de oriëntatie tov de bebouwing in de Haringrokerij (NO), dient de 45°-regel niet verplicht te worden opgelegd).

            De definitieve vaststelling van het RUP moet gebeuren uiterlijk 180 dagen na het einde van het openbaar onderzoek, dit is dus voor 22 juli 2020.

 

Argumentatie

            Het plangebied van het RUP Hof ter Ede is gelegen in het centrum van Maldegem. Het gebied was quasi volledig opgenomen in het BPA nr. 5 'Hof ter Ede', goedgekeurd bij Ministerieel Besluit van 8 juli 2008.

            Het plangebied kende de laatste jaren echter een grote dynamiek waarbij verschillende woonprojecten gerealiseerd werden en worden. Bovendien wordt een verdere belangrijke ontwikkeling in het gebied verwacht door de toekomstige realisatie van het scholenbouwproject van het Instituut Zusters Maricolen.

            Gezien de visie opgenomen in het BPA gedateerd is en niet meer aangepast is aan een hedendaagse ruimtelijke en planologische visie is het opstellen van dit nieuwe ruimtelijke uitvoeringsplan noodzakelijk.

            In overeenstemming met art. 2.1.19 van de Codex RuimtelijkeOrdening kan de gemeente gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen opmaken en herzien ter uitvoering van het gemeentelijke ruimtelijke structuurplan.

            Het gemeentelijke ruimtelijk structuurplan voor Maldegem werd goedgekeurd door de Bestendige Deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen op 29 maart 2007. Het RUP 4 'Hof ter Ede' is als project niet opgenomen binnen de bindende bepalingen van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan, maar kadert wel binnen de bindende en richtinggevende bepalingen. Het betreffende plangebied werd nl. aangegeven binnen het GRS als mogelijk ontwikkelingszone voor kernversterking.

            De realisatie van het RUP Hof ter Ede wordt gedocumenteerd in een procesnota waarin de verschillende processtappen in het kader van de totstandkoming van het RUP opgenomen zijn. Dit document omvat ook de verschillende adviezen die omtrent het RUP uitgebracht zijn ter gelegenheid van de eerste adviesaanvraag aan de verschillende adviserende instanties, van de eerste publieke raadpleging en ter gelegenheid van de plenaire vergadering dd. 19 juni 2019.

            Alle tot nu toe genomen processtappen in het kader van de totstandkoming van dit RUP werden gepubliceerd in het Digitaal Loket Stedenbouwkundige Informatie.

            Op 12 augustus 2019 werd aan het Departement Omgeving, Afd. Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplannen en -projecten, Team Mer gevraagd of een milieu effecten rapport (plan-MER), moet opgesteld worden voor het voorgenomen RUP Hof ter Ede. Op 17 september 2019 werd de beslissing van het Departement Omgeving tot ontheffing van de plan-Mer plicht ontvangen.

            Het ontwerp van het grafisch plan omvat de indeling van het RUP in verschillende zones die elk aan afzonderlijke stedenbouwkundige voorschriften onderworpen zijn. Deze verschillende zones zijn :

- de zone voor eengezinswoningen, ten noorden van de Ede

- de zone voor meergezinswoningen ten noorden van de Ede

- de projectzone voor woningbouw ten zuiden van de Ede

- de zone voor gemeenschapsvoorzieningen ten zuiden van de Ede (incl. zone voor nabestemming voor centrumfuncties).

- de zone voor centrumfuncties langsheen de Nieuwstraat

- de zone voor beekbegeleidned groen langsheen de Ede.

            Het ontwerp van toelichtingsnota sluit nauw aan bij en bouwt verder op de startnota en scopingsnota. Naast de omschrijving van het plangebied, het juridisch kader, de visie en de effectenbeoordeling wordt verder toelichting gegeven bij de verschillende zones die opgenomen zijn in het grafisch plan, worden op te heffen voorschriften (gewestplan, B.P.A nr. 5 Hof ter Ede), wordt een ruimtebalans  (welke bestemmingscategorie neemt welk deel van de oppervlakte van het RUP in ? ) opgenomen en wordt een register van potentiële planbaten en planschade opgenomen

            Het ontwerp van stedenbouwkundige voorschriften geeft voor alle verschillende zones van het RUP de specifieke bestemmingsvoorschriften en de inrichtingsvoorschriften weer.

            Deze worden telkens ingedeeld in een verordenend deel met concrete stedenbouwkundige voorschriften en in een richtinggevend deel met een toelichting.

            Voor elk van de zones worden bestemmingsvoorschriften en inrichtingsvoorschriften gegeven.

            De bestemmingsvoorschirften omvatten telkens de hoofdbestemming van de betrokken zone met een eventuele nevenbestemming.

            De inrichtingsvoorschriften omvatten de algemene bouwvoorschriften, inplantingsvoorschriften, maximale terreinbezetting en verhardingsgraad, toegestane bouwhoogtes en dakvormen, de mogelijkheid tot het oprichten van bijgebouwen en carports, de voorschriften mbt erfscheidingen, parkeren, .....

            Voor elke onderscheiden zone worden deze aangepast aan de behoeften voor de zone waarbij maximaal gestreefd wordt naar een ruimtelijke verantwoord gebruik van de beschikbare ruimte.

            HIerbij wordt voor elke zone een goede leefbaarheid en goed nabuurschap nagestreefd, waarbij een optimale bezonning en privacy van het eigen perceel en de aanpalende percelen nagestreefd en waarbij , terwijl de bestemming van de zone ook ingevuld kan worden.

            Bij de inrichting van elke zone moet dan ook rekening gehouden worden met het optimaal functioneren van de zone volgens haar bestemming, waarbij de nodige aandacht gegeven wordt aan een zuinig en duurzaam ruimtegebruik,

            Het college van burgemeester en schepenen nam in zitting van 9 juni jl. kennis van het advies van de Gecoro uitgebracht op 14 mei 2020, samen met de gebundelde adviezen, opmerkingen en bezwaren die geuit zijn tijdens de periode van openbaar onderzoek, overeenkomstig de bepalingen van artikel 2.2.21 van de Vlaamse codex Ruimtelijke ordening.

            Het college sloot zich aldus aan bij de "Nota: RUP Hof ter Ede - verwerking openbaar onderzoek" en bij het advies van de Gecoro, dd. 14 mei 2020, dit laatste evenwel behalve voor wat betreft punten B3 en B6, 2° van het advies.

            Het college mag nl. steeds afwijken van het advies van de Gecoro, dit mits het eventuele afwijkingen voldoende motiveert. Aldus kan volgende motivatie aangehaald worden voor punt B3:

- De essentie van het advies van de Gecoro wordt wel degelijk gevolgd door op het perceel van de bezwaarindiener wiens bezwaar de grondslag van de wijziging was, toch de versmalde zone voor beekbegeleidend groen - zoals voorgesteld door de Gecoro - te voorzien. Aldus wordt de woning op het betreffende perceel niet zonevreemd.

- Voor de rest van de zone van het beekbegeleidend groen is de terugkeer naar de bredere zone de bevestiging van het door de gemeenteraad van 30 oktober 2019 unaniem goedgekeurde voorontwerp en dit verhindert niet de ontwikkeling van de overige zones van het RUP.

- Door deze zone terug te verbreden wordt de functie van de Ede en het oevergroen als blauw-groene ruggegraat van het gebied bevestigd en versterkt en wordt de aantrekkelijkheid van het gebeid als woon- en recreatiezone verder versterkt, terwijl toch de functies van de overige zones van het RUP volledig behouden blijven.

            Voor punt B6, 2° wordt volgende motivatie aangehaald:

- Inzake de inplantingsvoorschriften is het noodzakelijk om binnen eenzelfde zone een zekere mate van consistentie na te streven. Zo is ook voor de deelzone A van artikel 2 - zone voor meergezinswoningen - aangegeven dat de inplanting van de gebouwen vrij is, met dien verstande dat de inplanting op een ruimtelijk verantwoorde manier gebeurt, waarbij geen buitensporige hinder ontstaat  Het is dan ook aangewezen dezelfde voorschriften te gebruiken voor de deelzone B van artikel 2.

- De momenteel in het ontwerp van stedenbouwkundige voorschriften opgenomen omschrijving garandeert al een optimale inplanting. Als verordenende tekst is in art. 2.7 nl. opgenomen:

"De inplanting van het gebouw(en) is vrij, met dien verstande dat de inplanting op een

ruimtelijk verantwoorde manier gebeurt waarbij geen buitensporige hinder ontstaat.

Efficiënt ruimtegebruik dient zoveel mogelijk nagestreefd te worden.

Bij de inrichting van betreffende zone moet minstens worden voldaan aan volgende

kwaliteitseisen:

- Oriëntatie;

- Het optimaal functioneren van de zone;

- Een optimale integratie van de infrastructuur, overgang en afwerking naar de

beekvallei;

- Een zuinig en compact ruimtegebruik binnen de zone;

- Aandacht voor veiligheid en overzichtelijkheid;

- Een kwalitatief en hoogwaardig materiaalgebruik binnen de zone;

- Technisch noodwendigheden en randvoorwaarden."

Dit wordt nog verder uitgewerkt in de toelichting bij art. 2.7:

"Ruimtelijk verantwoord: men dient goed nabuurschap en optimale bezonning en privacy voor het eigen perceel als dat van de aanpalende percelen na te streven.

Buitensporige hinder kan ondermeer ontstaan als gevolg van:

- Overmatige slagschaduw, waardoor bezonning van de omliggende percelen grotendeels verhinderd wordt;

- Schending van de privacy, indien de inkijk in tuin of woning dermate groot is dat er van privacy geen sprake meer is;

- Geluidshinder, geurhinder of stofhinder veroorzaakt door activiteiten die de leefbaarheid van de woonomgeving drastisch naar beneden haalt."

- Aldus blijven voldoende garanties voor een kwalitatief versterkte en verantwoorde inplanting behouden zonder de nood aan een 45°-regel.

- De toepassing van een 45°-regel zou de architecturale vrijheid van een eventuele ontwikkeling in dit gebied te zeer beperken. De betreffende zone sluit direct aan op de Markt en zal ook zeer zichtbaar zijn van op de Markt; en vanuit de onmiddellijke omgeving. Een gebouw dat op die plaats opgetrokken wordt zal in hoge mate het gezicht van de gemeente mee bepalen. Vandaar dat een hoge mate van architecturale vrijheid, weliswaar steeds in combinatie met de al voorziene inplantingsvoorschriften, hierbij wenselijk is.

- Bovendien wordt de impact van een eventuele 5de verdieping al zwaar verzacht door het feit dat ze teruggetrokken ligt t.a.v. de 4de verdieping en door de het voorstel om deze verdieping te beperken tot max. 50% van de bebouwde oppervlakte.

- tenslotte zal de gemeente als vergunninggever steeds overgaan tot het beoordelen en motiveren van een goede inpassing en een optimale leefbaarheid bij eventuele vergunningsaanvragen voor dit gebied.

            De laatste stap in de tot standkoming van het RUP is de definitieve vaststelling door de gemeenteraad.

Tussenkomsten

             door schepen Nicole Maenhout (N-VA) die de voorgestelde wijzigingen toelicht

             door raadslid Leandra Decuyper (CD&V)

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door algemeen directeur Tijs Van Vynckt die een toevoeging in artikel 2 toelicht

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van het advies van de Gecoro uitgebracht op 14 mei 2020, samen met de gebundelde adviezen, opmerkingen en bezwaren die geuit zijn tijdens de periode van openbaar onderzoek, overeenkomstig de bepalingen van artikel 2.2.21 van de Vlaamse codex Ruimtelijke ordening.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Hof ter Ede, bestand ui het grafisch plan, het grafisch register plancompensatie, de stedenbouwkundige voorschriften en een toelichtingsnota met bijlages definitief vast. Hierbij wordt voor wat betreft de vaststelling van de zone voor beekbegeleidend groen (in groen aangeduid op het grafisch plan, opgenomen als art. 6 in de stedenbouwkundige voorschriften) teruggekeerd naar de zone zoals ze vastgesteld werd bij de voorlopige vaststelling van het ontwerp RUP Hof ter Ede, goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 30 oktober 2019, met uitzondering van het perceel Maldegem, 2de afdeling, sectie D, nr. 58L5, waarbij de breedte van de zone voor beekbegeleidend groen teruggebracht wordt tot 5 meter, zodat de woning op dit perceel niet zonevreemd wordt. De hierbij specifiek voor deze zone toepasselijke grafische weergaves en bepalingen opgenomen in het grafisch plan, het grafisch register plancompensatie, de stedenbouwkundige voorschriften en de toelichtingsnota worden conform deze wijziging aangepast.

 

Artikel 3:

Een exemplaar van het van gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Hof ter Ede wordt opgeladen in het DSI-platform voor digitale uitwisseling en ter beschikking gesteld van de deputatie, het departement Omgeving en de Vlaamse Regering, overeenkomstig de bepalingen van art. 2.2.21 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

12.  VERKAVELING GOTJENSSTRAAT - GOEDKEURING TRACÉ WEG

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 19 mei 2009 (VCRO), en latere aanpassingen

          Art.4.2.15. §1. Niemand mag zonder voorafgaande omgevingsvergunning voor het verkavelen van een stuk grond  een stuk grond verkavelen voor woningbouw of voor het opstellen van vaste of verplaatsbare constructies die voor bewoning kunnen worden gebruikt. [...]

          Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden kan worden aangevraagd en verleend voor het verkavelen voor de aanleg en het bebouwen van terreinen voor andere functies.

          §2. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden.

          §3. De verkavelaar zorgt ervoor dat de in de verkaveling opgenomen loten kunnen aansluiten op alle voorzieningen van openbaar nut die vereist worden door het vergunningverlenende bestuursorgaan. In voorkomend geval bepaalt de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden op welke wijze in de nodige infrastructuur voor de nutsvoorzieningen wordt voorzien.

          Art. 4.2.17. Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt als omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken, zoals in het bijzonder:

          1° de aanleg van nieuwe verkeerswegen, of de tracéwijziging, verbreding of opheffing daarvan;

          2° de wijziging van het reliëf van de bodem;

          3° de ontbossing, met behoud van de toepassing van artikel 90bis van het Bosdecreet van 13 juni 1990;

          4° het afbreken van constructies.

          Een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden geldt tevens als omgevingsvergunning voor het wijzigen van de vegetatie, vermeld in artikel 9bis, § 7, en artikel 13, § 4 en § 5, van het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, wat betreft alle handelingen die zijn opgenomen in de vergunning en die de verkaveling bouwrijp maken.

          Het eerste en het tweede lid gelden als de vergunningsaanvraag voor het verkavelen van gronden voldoet aan de vereisten inzake ontvankelijkheid en volledigheid die gelden voor de aanvraag voor stedenbouwkundige handelingen of voor het wijzigen van de vegetatie.

          Het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, inz. art. 31:

          Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

          Als dat nodig is, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie respectievelijk de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur.

          Het Gewestplan Eeklo-Aalter zoals goedgekeurd bij K.B. van 24 maart 1978

 

Feiten

          Op 17 december 2019 werd een omgevingsvergunningsaanvraag ontvangen in het omgevingsloket: projectnummer OMV_2019155675, vanwege de bedrijven Daneels development, Sint Baafskerkstraat 1 te 8200 Brugge en JPB Building, Hoogveldstraat 7 te 8020 Oostkamp.

          De bouwstart van de nieuwbouwwoningen wordt uitgesteld totdat een gescheiden rioleringsstelsel in de Gotjensstraat is voorzien (Spam 16 rioleringswerken Vossenhol), zodat de DWA-afvoer (afvalwater) niet in open grachten terecht komt. Dit werd door NV Danneels Development bevestigd op 11 juni 2020 (zie bijlage).

 

Argumentatie

          De aanvraag heeft betrekking op het verkavelen van gronden gelegen te Gotjesstraat 3 C, 5 en 7 en  Schautenstraat 131, 131 A en 139 te 9990 Maldegem en kadastraal gekend Maldegem, 3de afdeling sectie F, nummers 407 B, 411, 412, 413, 414, 415 L, 415 K 416, 417 en 419. Meer specifiek gaat het om een verkavelingsaanvraag voor 21 kavels voor open, halfopen en gesloten bebouwing met inbegrip van wegenis-, riolering- en groenaanleg.

          Tussen 31 januari 2020 tot 29 februari 2020 werd een openbaar onderzoek georganiseerd naar aanleiding van deze verkavelingsaanvraag

          In totaal werden 35 schriftelijke bezwaarschriften ingediend. Een bezwaar werd 52 keer ingediend.(behandeling bezwaarschriften zie bijlage)

 

Adviezen

          Het advies van Fluvius (03/02/2020) is strikt te volgen:

          Verplichting tot aanleg naar en in de verkaveling, op kosten van de verkavelaar, van het elektriciteits- en gasdistributienet.

          Het openbaar verlichtingsnet dient uitgebreid te worden.

          De oprichting van een distributiecabine voor elektriciteit is nodig voor deze verkaveling. Men dient de benodigde grond kosteloos afstaan aan de distributienetbeheerder, die de kosten voor de oprichting van de cabine(s) ten laste neemt.  De afmetingen van deze grond bedragen (benaderend) 5 x 6 meter per cabine.

 

          Het advies van de Brandweerzone Meetjesland – Hulpverleningszone Meetjesland (25/01/2020) is strikt te volgen

          gunstig mits rekening wordt gehouden met voorgaande voorschriften. (zie advies)

          Er wordt voldaan aan de minimale draaicirkel met straal 11m aan de binnenkant en 15m aan de buitenkant. De openbare parkeerplaats dichtst gelegen bij lot 12, ligt binnen de keerbewegingen van de Brandweerwagen. Om die reden dienen de 5 gebundelde parkeerplaatsen meer naar het noorden te worden opgeschoven (richting lot 13).

          Er wordt voorkeur gegeven aan bovengrondse hydranten.

          De voorziene toegangswegen dienen aangelegd te zijn op het ogenblik van de ingebruikname van de gronden. Alvorens men start met de bouw van de eerste woning moet de verkavelaar een controlebezoek vragen aan de brandweer teneinde na te kunnen gaan of de gestelde voorwaarden en opmerkingen zijn uitgevoerd.

 

             Het advies van de dienst infrastructuur (04/02/2020) is strikt te volgen:

             Het verkavelingsplan en grondafstandsplan dient te worden aangepast op basis van de goedgekeurde grondinnameplannen en erfdienstbaarheidsstrook van SPAM 16 (GR 9/01/2020) t.h.v. lot 21. Deze aangepaste plannen moeten vooraf aan de werken worden worden voorgelegd en goedgekeurd door de dienst infrastructuur.

             Voorwaarden inzake hydraulisch advies:

             De werken moeten worden uitgevoerd volgens standaardbestek 250 en de algemene wijzigingen en aanvullingen van Aquafin aan het standaardbestek 250

             Voor het ontwerp van het pompstation wordt een richtlijn, meetstaat, bestek en bijlagen ter beschikking gesteld

             Deze dienen te worden opgevraagd bij riolering.ovl@dewatergroep.be Het onderhoud van pompstations in de periode tussen voorlopige oplevering en definitieve oplevering gebeurt door Aquafin.

             De PLC van pompstations moet aangekocht en geplaatst worden door Watergroep.

             De hydraulische structuren moeten goed bereikbaar zijn.

             Het bemalingswater moet bij voorkeur geloosd worden op een gracht of RWA-leiding. Indien het bemalingswater wordt geloosd op een afvalwaterleiding moet er een vergunning aangevraagd worden op de site van aquafin bij technische partners.

             Aandacht voor typedetail grachten: inkalven vermijden, het ruimen moet mogelijks zijn ondanks de beschoeiing.

             Alle leidingen moeten op waterdichtheid beproefd worden, tenzij ze waterdoorlatend zijn.Volgende aspecten m.b.t. de uitvoering van de verkaveling dienen te worden nageleefd: 1 maand voor aanvang van de werken wordt een uitnodiging voor een startvergadering gestuurd naar riolering.ovl@dewatergroep.be o Het technisch dossier van het PS moet overgemaakt worden aan  riolering.ovl@dewatergroep.be. Zij zorgen ervoor dit terecht komt bij de projectmanager elektromechanica ter controle.

             Aan het einde der werken dienen volgende voorwaarden worden nageleefd:

             De verkavelaar maakt aan het einde der werken de datum van rondgang der werken en volgende zaken over aan de toezichter en aan gemeente Maldegem

             Overzichtlijst Technische fiches + Technische fiches

             Overzichtlijst van proeven + Proefverslagen

             Huis- en kolkaansluitingsfiches

             Asbuiltplan

             Aquadatafiches

             Het opleveringsdossier EM (inhoud zie ontwerprichtlijn pompstation) => er moet een papieren versie aan de team coördinator (TC) bij de overdracht bezorgd worden.

             Voorwaarden inzake bronbemaling

             voor bronbemalingen moet voldaan worden aan de sectorale voorschriften voor subrubriek 53.2 (art. 5.53.6.1.1 van Vlarem II; de lozing van bemalingswater moet voldoen aan art. 6.2.2.1.2 § 5 van Vlarem II;

             Voorwaarden inzake de wegenis

             Aanpassing materialisatie plein

             Aanpassing breedte toegangspaadjes naar plein zodoende de minimale breedte van 1,5m wordt gehaald

             verwijderen bomen tussen de twee toegangspaadjes of voorzien van wortelgeleidingssysteem voor deze bomen

             Voorwaarden inzake lastenboek en meetstaat

             As-builtdossier minimaal conform bijlage

             Lastenboek en meetstaat aan te passen aan standaardbestek voor de wegenbouw versie 4.1

 

             Het advies van de dienst mobiliteit (28/05/2020) is strikt te volgen:

             De haakse parkeerplaatsen kennen een minimumbreedte van 2,50 meter en een minimumlengte van 5 meter

             De manoeuvreerruimte dient minimum 6 meter te bedragen;

             De nodige signalisatie ter aanduiding van het woonerf en het eenrichtingsverkeer dient te worden voorzien conform het KB van 1 december 1975;

 

             Het advies van de groendienst (23/01/2020) is strikt te volgen:

             Proberen om de 21 aanwezige hoogstammige knotwilgen te verplanten in de centrale groenzone. Indien dit op een oordeelkundige manier gebeurt moet dit gelet op de grondwatertoestand van het terrein mogelijk zijn.

             De aanleg van de grasdallen moet oordeelkundig gebeuren zodat de doorlaatbaarheid en doorworteling van de constructie gegarandeerd kan worden.

 

             Het advies van Agentschap Natuur en Bos (17/02/2020): is strikt te volgen:

             De vergunning wordt verleend op grond van artikel 90bis, §5, derde lid, van het Bosdecreet en onder de voorwaarden zoals opgenomen in het hierbij gevoegde compensatieformulier met kenmerk: 19-212738.

             De te ontbossen oppervlakte bedraagt 450 m². Deze oppervlakte valt niet meer onder het toepassingsgebied van het Bosdecreet.

             Alle van nature in het wild levende vogelsoorten en vleermuizen zijn beschermd in het Vlaamse Gewest op basis van het Soortenbesluit van 15 mei 2009. De bescherming heeft onder meer betrekking op de nesten van de vogels en de rustplaatsen van de vleermuizen (artikel 14 van het Soortenbesluit). Bij het uitvoeren van werken in de periode 1 maart tot 1 juli moet men er zich - vóór men overgaat tot de uitvoering van de werken - van vergewissen dat geen nesten van beschermde vogelsoorten beschadigd, weggenomen of vernield worden. Bij het werken aan (oude) constructies of het kappen van bomen dient men na te gaan vóór de werken beginnen of vleermuizen aanwezig zijn. Als nesten of rustplaatsen in het gedrang komen, dient u contact op te nemen met het Agentschap voor Natuur en Bos via het algemeen e-mail adres van AVES.

Tussenkomsten

             door raadslid Leandra Decuyper (CD&V)

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             Schepen Nicole Maenhout (N-VA) antwoordt.

 

Besluit

 

17 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Danny Vannevel

9 stemmen tegen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper, Dino Lateste en Stefaan Standaert

1 onthouding: Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad verleent haar goedkeuring, mits de parkeerplaatsen tussen lot 12 en 13 meer naar het noorden opschuiven, aan het plan voor het tracé en het technisch dossier van de verkavelingsaanvraag OMV_2019155675, zoals ingediend op 17 december 2019 door bedrijven Daneels development, Sint Baafskerkstraat 1 te 8200 Brugge en JPB Building, Hoogveldstraat 7 te 8020 Oostkamp, en aangevuld met de adviezen van de verschillende adviesinstanties in dit project, voor het verkavelen van gronden gelegen te Gotjesstraat 3 C, 5 en 7 en Schautenstraat 131, 131 A en 139 te 9990 Maldegem, kadastraal gekend Maldegem, 3de afdeling sectie F, nummers 407 B, 411, 412, 413, 414, 415 L, 415 K, 416, 417 en 419.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad legt de verkavelaar de verplichting op om op zijn kosten:

a) de wegenis en rioleringswerken uit te voeren conform de goedgekeurde plannen en het bestek van het dossier van het studiebureau Goegebeur, Herbakkersplein 5 te 9900 Eeklo. inclusief de adviezen van de dienst infrastructuur van 4 februari 2020, dienst mobiliteit van 28 mei 2020, de groendienst van 23 januari 2020 en het Agentschap Natuur en Bos van 17 februari 2020.

b) de verkaveling te voorzien van elektriciteit, openbare verlichting, aardgas, ICS-distributie en waterleiding en dit overeenkomstig de plannen en verordeningen opgemaakt door de maatschappijen die deze nutsvoorzieningen beheren. De verkavelaar zal de desbetreffende maatschappijen contacteren om de modaliteiten ter kennis te krijgen.

 

Artikel 3:

De verkavelaar kan pas over gaan tot het vervreemden van de loten uit de verkaveling nadat hij een (verkoops)attest bekomen heeft van het college van burgemeester en schepenen, waarin het college van burgemeester en schepenen bevestigt dat de verkavelaar aan de hem opgelegde lasten (inzake uitvoering van de wegenis en nutsvoorzieningen) heeft voldaan.

 

Artikel 4:

De verkavelaar is er overeenkomstig artikel 75 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, toe gehouden op eerste verzoek van de gemeente aan de gemeente gratis, vrij en onbelast de eigendom over te dragen van de in de vergunningsaanvraag vermelde openbare wegen, groene of verharde ruimten, openbare gebouwen, nutsvoorzieningen, of de gronden waarop die worden of zullen worden aangelegd alsmede van alle uitrustingen in goede staat.

De verkavelaar zal ook instaan voor de kosten van het verlijden van de akte inzake overdracht.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

13.  SPAM 18: GOEDKEURING VAN HET GRONDINNEMINGSPLAN VOOR HET TIJDELIJK GEBRUIK VAN EEN TERREIN VOOR GRONDVERBETERING

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

          11°het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen

          Artikel 16 van de Grondwet, dat stelt dat onteigening slechts mogelijk is ten algemene nutte;

          Artikel 1 van het Aanvullend protocol bij het Europees verdrag van de Rechten van de Mens, dat stelt dat onteigening slechts mogelijk is als dit noodzakelijk is.

          Het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017

          De wet van 26 maart 1971 inzake de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging, en zijn latere wijzigingen

          Het Vlaams decreet betreffende integraal waterbeleid van 18 juli 2003

          Het Vlaamse decreet van 24 december 2004 met het oog op het behalen van de Europese doelstellingen voor de Kaderrichtlijn Water

          De Decreten van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en de handhaving van de omgevingsvergunning

          Het besluit van de Vlaamse regering van 6 februari 1991 houdende vaststelling van het Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning

          Het besluit van de Vlaamse regering van 10 maart 2006 houdende vaststelling van de regels met betrekking tot de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsplicht en de vaststelling van de zoneringsplannen, en latere wijzigingen

          De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, zoals goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 15 mei 2009, en latere wijzigingen

          Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater

          De beslissing van de Gemeenteraad van 16 september 2009, houdende goedkeuring van het strategisch plan afvalwater Maldegem (SPAM), met daarin onder meer het Spam 18 project rioleringswerken Verbranden Bos - kallestraat - Weide

          De beslissing van de Gemeenteraad van 27 november 2019, houdende goedkeuring van het ontwerp rioleringswerken Spam 18, Verbranden Bos - Kallestraat

          De beslissing van de gemeenteraad van 18 december 2019, houdende voorlopige goedkeuring van het onteigeningsplan en de tabel der grondinnemingen, in verband met het Spam 18 rioleringsproject.

 

Argumentatie

          Naast de hierboven vermelde grondaankopen is er voor het rioleringsproject SPAM18B: Verbranden Bos, Kallestraat, Zandakkers tijdelijk ook een terrein voor grondverbetering nodig.

          Een terrein voor grondverbetering wordt gebruikt tijdens de duur van de werken voor het verbeteren van grond (mengen/stabiliseren/zeven) en tussentijdse opslag van grond.

          Dit is geen werfdepot voor stokkering van materiaal en/of terrein voor breekinstallaties waar de aannemer zelf in dient te voorzien.

          De criteria voor de locatie van een terrein voor grondverbetering zijn de volgende:

          2500m² op 1 kadastraal nummer

          Maximaal op 1km van de werfzone

          Voorkeur weiland of akker

          Op minimaal 250m van de woningen

          Gelet op de criteria komt hiervoor enkel de Gentweg in aanmerking in het verlengde van Blekkersgat. De overige wegen op 1km afstand liggen namelijk te dicht bij woningen.

          De percelen die door het studiebureau en Aquafin na overleg met de betrokken eigenaars worden vooropgesteld zijn gelegen langs de Gentweg (5de afdeling sectie H nummers 1032 B en 1033 A en eigendom van dhr. en mevr. Antoon Verwilst - Sesselle Linda, wonende Blekkersgat 1 te 9991 Maldegem.

          De vereisten voor de aanleg van een terrein voor grondverbetering zijn eveneens reglementair vastgelegd alsook het achterlaten van het terrein na de werken.

          Ter informatieve titel worden deze hieronder weergegeven:

          Inrichting van het terrein moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

          Het terrein moet volledig afgesloten worden met herashekken en poort met slot.

          De teelaarde (min 30 cm) dient afgegraven te worden en rondom het terrein gelegd te worden als buffer. De teelaarde moet afgeschermd worden met een onkruidwerend doek/geotextiel voor onkruid te vermijden.

          Een zandlaag te voorzien, hierboven de geotextiel met daarboven de steenslagfundering zodat nadien alles in 1 geheel weggenomen kan worden tot op origineel niveau

          Stofhinder vermijden door verplicht plaatsen van sproei-installaties

          De grondmenginstallatie dient een afgesloten systeem te zijn.

          Vrachtvervoer afdekken en/of vochtig houden.

          Het achterlaten van het terrein dient als volgt te gebeuren:

          afwerken bij droog weer en als de grond droog is

          geotextiel en bovenlaag verwijderen + zeven

          diepwoelen tot 50 cm diep

          steenfrees verplicht gebruiken. Wanneer er bij het diepwoelen stenen uit de ondergrond vrijkomen, is de overtopfrees een ideale oplossing om het terrein steenvrij af te leveren.

          het terrein moet zaaiklaar zijn

          Het gaat om tijdelijk gebruik en een tijdelijk inname waar een vergoeding na onderhandeling zal worden bepaald.

 

          De onderhandelingen voor het terrein voor grondverbetering kunnen rechtstreeks via Aquafin verlopen, zonder enige tussenkomst door de afdeling vastgoedtransacties. Het betreft hier enkel een tijdelijk gebruik van het terrein waarvoor geen akte verleden moet worden en bijgevolg geen schattingsverslag afgeleverd moet worden.

          Aquafin stelt voor dat zij hun standaardovereenkomst en tarieven gebruiken voor het regelen van dit terrein voor grondverbetering.

          Aan de eigenaar: 0,50 euro/m² per jaar

          Aan de gebruiker: vergoedingen cultuur- en structuurschade cfr. overeenkomstprotocol boerenbond.

 

          Omdat het tijdelijk gebruik van een perceel grond voor grondverbetering niet opgenomen is in het onteigeningsdossier, dient dit alsnog ter goedkeuring aan de gemeenteraad te worden voorgelegd.

          Het studiebureau Jonckheere, Koningin Astridlaan 134/5 te 8200 Brugge stelde op 8 juni 2020 het grondinnemingsplan MLD3015-1-3-5.5 op voor dit terrein voor grondverbetering.

 

Financiële weerslag

 

Budget is toereikend

Actienr: 3-02-01-04

Actie-omschrijving: realisatie Spam 18 B Verbranden Bos - Kallestraat - Zandakkers

Budgetbeheerder: Sander Vancanneyt

Alg.rek/beleidscode

Budget 2020

Saldo bij opmaak nota

Nodig budget bij beslissing

Saldo na beslissing

0310-00  220800

465.000 euro

465.000 euro

euro

euro

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt het grondinnemingsplan MLD3015-1-3-5.5 voor het tijdelijk gebruik van een terrein voor grondverbetering in het kader van het Spam 18 project Verbranden Bos, Kallestraat - Zandakkers voorlopig goed, zoals opgemaakt door het studiebureau Jonckheere, Koningin Astridlaan 134/5 te 8200 Brugge op 8 juni 2020.

 

Artikel 2:

De realisatie van deze tijdelijke ingebruikname wordt opgedragen aan Aquafin nv, Dijkstraat 8 te 2630 Aartselaar, overeenkomstig de geldende bepalingen en tarieven van het protocol Aquafin - Boerenbond.

 

Artikel 3:

Het schepencollege wordt opgedragen een openbaar onderzoek te organiseren.

 

Artikel 4:

In geval geen minnelijke overeenkomst voor het tijdelijk gebruik van een perceel grond kan worden bereikt zal de tijdelijke ingebruikname worden gerealiseerd door een onteigening om redenen van algemeen nut, teneinde het Spam 18 B rioleringsproject Verbranden Bos, kallestraat en Zandakkers te kunnen realiseren.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

14.  CONVENANT ORANJE VZW: GOEDKEURING

 

Juridische gronden

          De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

          Het decreet van 6 juli 2012 houdende de ondersteuning en stimulering van het lokaal jeugdbeleid.

          De beslissing van de Gemeenteraad van 18 december 2019 inzake de strategische meerjarenplanning 2020-2025.

          De beslissing van de Gemeenteraad van 18 december inzake de gemeentebegroting 2020.

 

Feiten

          Onze traditionele jeugdbewegingen krijgen ondersteuning via het subsidiereglement jeugdwerk, zij krijgen werkings- en kampsubsidies. De niet-traditionele jeugdwerkingen die eveneens actief zijn in Maldegem en een werking tot stand brengen, worden vergoed via convenant. Vzw Oranje is hier een voorbeeld van.

          Ondersteuning vzw Oranje tijdens legislatuur 2014-2019 door gemeentebestuur Maldegem:

          Vzw Oranje kon er sinds 2014 op rekenen dat het gemeentebestuur instaat voor de vergoeding van haar animatoren voor de speelpleinwerking in de zomervakantie, volgens de geldende tarieven:

          10 euro per dagdeel voor animatoren zonder attest

          20 euro per dagdeel voor animatoren met attest

          25 euro per dagdeel voor hoofdanimatoren met attest

          Hierbij wordt rekening gehouden met de maximum bedragen van forfaitaire vergoeding, die zijn vastgelegd in de vrijwilligerswet van 3 juli 2005 en jaarlijks worden geïndexeerd. Jaarlijks werd er een bedrag voorzien van 17.832 euro om animatoren te vergoeden voor 6 weken van volle dagen speelpleinwerking. Dit was een bewuste keuze van het vorige bestuur om de vergoedingen van animatoren van gemeentelijke speelpleinwerking en die van vzw Oranje gelijk te trekken. Onze personeelsdienst staat in voor de verwerking van de gegevens en de uitbetaling.

          Ondersteuning van een administratieve jobstudent die gedurende de zomervakantie 10 dagen wordt te werk gesteld op de speelpleinwerking van vzw Oranje.

          Vzw Oranje kon rekenen op gratis logistieke ondersteuning voor de organisatie van haar speelpleinwerking (tafels, stoelen, vuilnisbakken, podiumelementen,...)

          Vzw Oranje kon genieten van een jaarlijkse werkingssubsidie van 2.500 euro, afgesproken volgens convenant (zie bijlage). Hiervoor dient vzw Oranje jaarlijks voor 31 maart een jaarverslag en een financieel verslag met balans over het voorgaande jaar voor te leggen waaruit blijkt dat de vereniging voldoet aan de geldende voorwaarden, zoals beschreven in de convenant. Dit bedrag dient te worden gebruikt voor de ondersteuning van het jeugdwerk en de uitbouw van activiteiten voor kinderen en jongeren met een beperking in het algemeen (vb. werking Volt, vakantiereizen, clubwerking, initiatieven i.h.k.v. vrijetijdszorg, inzetten op sensibiliseren,...), en het organiseren van 6 weken speelpleinwerking in de zomervakantie te Maldegem in het bijzonder.

          Ondersteuning vzw Oranje tijdens legislatuur 2020-2025:

          Tijdens de collegezitting van 16 januari 2020 met de coördinatoren van vzw Oranje werd op vraag van het college, die maximaal wenst in te zetten op speelpleinwerking, beslist om ook de speelpleinwerking van vzw Oranje uit te breiden naar 8 weken werking vanaf zomer 2020. Dit komt op een extra kost van 6.000 euro om de animatoren van vzw Oranje te vergoeden. Totaal budget op jaarbasis voor animatorenvergoeding vzw Oranje: 23.832 euro. Onze personeelsdienst staat in voor de verwerking van de gegevens en de uitbetaling.

          Ondersteuning van een administratieve jobstudent die gedurende de zomervakantie 10 dagen wordt tewerk gesteld op de speelpleinwerking van vzw Oranje is terug voorzien.

          Vzw Oranje kan rekenen op gratis logistieke ondersteuning voor de organisatie van haar speelpleinwerking (tafels, stoelen, vuilnisbakken, podiumelementen,...)

          De jaarlijkse werkingssubsidie van 2.500 euro staat eveneens begroot in het Strategisch Meerjarenplan 2020-2025.

          Vzw Oranje geeft aan dat ze een jeugdbeweging onder de noemer "Jeugdatelier" wensen uit te bouwen in onze gemeente. Ze zijn van plan om hiermee te starten in september 2020, dit tweewekelijks op zaterdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur. In afwachting van de bouw van de nieuwe jeugdsite, kunnen ze in tussentijd normaliter terecht in lokalen van de Maricolen, hoewel dit niet evident is wegens erg beperkte speel- en opbergruimte.

          In de toekomst is er de intentie om op kamp te gaan met hun leden. De periode en/of het aantal dagen zijn nog niet concreet.

 

Argumentatie

          Er dient een vernieuwde convenant te worden opgesteld tussen het gemeentebestuur en vzw Oranje voor de periode 2020-2025. Een geactualiseerd voorstel, dat in onderling overleg werd opgesteld tussen vzw Oranje en diensthoofd Vrije Tijd (m.u.v. voorstel bedrag extra subsidie, dit werd in overleg met de jeugddienst en schepen opgemaakt), is te raadplegen in bijlage. Inhoudelijk zijn er verschillende wijzigingen/aanvullingen ten opzichte van vorige convenant, zodat de wederzijdse verwachtingen en verplichtingen concreter worden afgebakend in de toekomst:

          artikel 2:

          aanpassing van 6 weken naar 8 weken speelpleinwerking

          aanvulling dat vzw Oranje een jaarlijkse subsidie ontvangt voor het organiseren van een inclusieve jeugdbeweging, Jeugdatelier genaamd.

 

Aangezien vzw Oranje reeds betoelaagd wordt via een convenant, leek het ons logisch om het bedrag van de convenant te verhogen voor de extra werking van het Jeugdatelier, dit met 800 euro. Aangezien zij niet zijn aangesloten bij een landelijke koepelvereniging (vzw Oranje is Vlaams erkend jeugdwerk), kunnen zij namelijk niet ressorteren onder de categorie van de werkingssubsidies van de klassieke jeugdbewegingen (zie artikel 14 subsidiereglement).

Motivatie voor het voorstel van bedrag:

We hebben de werking van Jeugdatelier Oranje afgetoetst met de andere Maldegemse jeugdwerkingen.  De gemiddelde subsidie aan de Maldegemse jeugdbewegingen bedroeg voor het werkjaar 2018-2019 gemiddeld 1.100 euro (meer specifiek: KSA 966,07 euro, chiro PAO 854,56 euro, Chiro Vannoes 1.803,01 euro, KLJ 696,36 euro, Gidsen 1.179,99 euro). De jeugdvereniging Katootje, die eveneens wordt gesubsidieerd via convenant, ontvangt jaarlijks 800 euro voor haar werking die tweewekelijks doorgaat.

We maakten daarnaast de vergelijking met andere gemeenten, die Jeugdatelier Oranje wel beiden behandelen zoals de klassieke jeugdbewegingen in het subsidiereglement:

          werkings- en kampsubsidie voor Jeugdatelier Oranje in Oostkamp: bedroeg de laatste 5 jaar samen gemiddeld 2652,26 euro (we kregen geen uitgesplitste cijfers).

          werkings- en kampsubsidie voor Jeugdatelier Oranje in Beernem: 2.938,06 euro (965,32 euro kampsubsidie + 1.759,04 euro werkingssubsidie + 213,70 euro subsidie voor propere jeugdlokalen)

Het meest eerlijke is om hetzelfde bedrag als Katootje te hanteren. Oranje krijgt hiernaast nog andere financiële tegemoetkomingen vanuit het lokale bestuur voor de ondersteuning van haar speelpleinwerking en anderzijds voor de uitbouw van activiteiten voor kinderen en jongeren met een beperking in het algemeen.

          artikel 3: jaarlijks wordt er minimaal 1 overleg gepland tussen vzw Oranje en de jeugddienst om de zomer af te stemmen. Dit overleg vindt al jaren spontaan plaats, maar stond nog niet beschreven in de convenant.

          artikel 4: extra toevoeging rond toegankelijkheid.

          artikel 5: verduidelijking rond hun werking op Maldegems grondgebied.

          artikel 6: voorstel is om de afspraak rond de ouderbijdrage op te nemen in de convenant. Er werd afgesproken dat we voor zowel de gemeentelijke speelpleinwerking als die van vzw Oranje de prijs per dagdeel vanaf zomervakantie 2020 optrekken van 3 euro naar 4 euro.

          artikel 7: tijdens het college van 4 februari 2020 werd de overeenkomst gesloten met vzw Oranje dat ook zij 8 volle weken speelpleinwerking organiseren vanaf zomer 2020 in Maldegem. Het lokaal bestuur staat in voor de extra animatorenkost van 6.000 euro, wat ons op een totale jaarlijkse animatorenkost brengt van 23.832 euro voor de organisatie van speelpleinwerking Oranje.

          artikel 8bis: we maken een opsplitsing in de rapportage:

          ten laatste 30 september conform de klassieke jeugdbewegingen) voor haar Jeugdatelier

          ten laatste 31 maart voor de speelpleinwerking en andere projectwerking

Nadeel: vzw Oranje dient 2x per jaar verantwoording af te leggen aan de jeugddienst. Dit kan slechts een kleine moeite betekenen tegenover de financiële return die ze krijgen.

We kunnen hen echter moeilijk laten rapporteren over het Jeugdatelier eind maart, want dan zouden ze moeten evalueren over 2 halve werkjaren, nl. de periode maart-juni en vervolgens de periode september-maart. Voor de jeugddienst is dit geen extra werklast, zij verwerken sowieso eind maart en eind september de subsidies van het Maldegemse jeugdwerk. In plaats van 1 groter subsidiedossier te behandelen zou dit nu opgesplitst worden in 2 beknoptere documenten. De geldende voorwaarden staan omschreven in hoofdstuk 4 "variajeugdverenigingen" van het reglement voor de erkenning en subsidiëring van het plaatselijk jeugdwerk te Maldegem (zie bijlage).

          artikel 10: wederzijdse afspraken rond de logistieke en administratieve ondersteuning worden opgelijst.

          artikel 11: in de vorige convenant stonden nog geen afspraken rond publiciteit, wat deze keer wel wordt opgenomen.

          artikel 12: aanvulling dat indien bij de controle van het werkings- en financieel verslag vastgesteld wordt dat de werkingssubsidie niet volledig werd aangewend ter verwezenlijking van het doel zoals opgenomen in deze overeenkomst, vzw Oranje het verschil terug dient te storten aan het gemeentebestuur.

 

          Mochten zij later effectief plannen hebben om op kamp te gaan met hun leden, kan er dan bekeken worden of er al dan niet een extra financiële toelage mogelijk is. 

Tussenkomsten

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             Schepen Glenn Longeville (Open Vld) antwoordt.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de convenant "werkingssubsidie en Jeugdatelier" voor vzw Oranje voor de periode 2020-2025 goed.

 

Convenant ‘werkingssubsidie en Jeugdatelier’ tussen Gemeentebestuur Maldegem en vzw Oranje 2020-2025

 

Tussen de ondergetekenden:

Enerzijds:

Het Gemeentebestuur Maldegem, Marktstraat 7, vertegenwoordigd door:

Dhr. Peter T. Van Hecke, Voorzitter Gemeenteraad,

Dhr Tijs Van Vynckt, Algemeen directeur

handelend en bedingend in naam en voor rekening van Maldegem, in uitvoering van de beslissing van de Gemeenteraad, genomen in de zitting van 24/06/2020.

en anderzijds:

Vzw Oranje Jeugdwerk, met zetel te Brugge,Peterseliestraat 100, vertegenwoordigd door:

Dhr. Bert Putman, Algemeen directeur

Mevr. Katelijne Risteyn, Coördinator vzw oranje jeugdwerk.

 

Art 1: Algemene principes

Maldegem geeft, onder verder omschreven voorwaarden, ondersteuning aan vzw Oranje Jeugdwerk voor de organisatie van een inclusieve jeugdwerkingen alsook voor ontmoetingsactiviteiten voor volwassenen met een beperking. Deze jeugd- en volwassenwerkingen maken deel uit van een inclusief vrijetijdsaanbod in Maldegem, die door de jeugddienst wordt ondersteund.Om de leesbaarheid van de tekst te garanderen gebruiken we Oranje in plaats van de term vzw oranje jeugdwerk.

 

Art 2: Financiële ondersteuning

Het Gemeentebestuur kent Oranje aan de ene kant een tegemoetkoming in de werkingskosten toe voor een jaarlijks bedrag van € 2.500 voor de periode van 1 januari 2020 tot het einde van het Strategisch Meerjarenplan 2020-2025, zijnde 31 december 2025. Dit bedrag dient te worden gebruikt voor de ondersteuning van het jeugdwerk en de uitbouw van activiteiten voor kinderen en jongeren met een beperking in het algemeen, en het organiseren van 8 weken speelpleinwerking in de zomervakantie te Maldegem in het bijzonder.

Daarnaast ontvangt Oranje een jaarlijkse subsidie van € 800 voor het organiseren van een inclusieve jeugdbeweging, Jeugdatelier genaamd. Het subsidiebedrag wordt gebruikt voor de uitbouw van een jeugdwerkaanbod tijdens het jaar, dat tweewekelijks zal doorgaan op het grondgebied van Maldegem. Deze afspraak geldt eveneens voor de periode van 1 januari 2020 tot het einde van het Strategisch Meerjarenplan 2020-2025, zijnde 31 december 2025.

 

Art 3: Afstemmingsoverleg

Oranje en de Jeugddienst engageren zich ertoe om jaarlijks een afstemmingsoverleg in te plannen, zodoende de (speelplein)werking voldoende op elkaar af te stemmen qua openingsmomenten, daguitstappen, visie, vrijwilligersbeleid, locaties, …

 

Art 4:Toegankelijkheid

Iedereen is welkom, maar Oranje kan kinderen, jongeren of volwassenen tijdelijk of definitief de toegang weigeren wanneer deze grensoverschrijdend en/of onhandelbaar gedrag stellen of wanneer

Convenant ‘werkingssubsidie en Jeugdatelier’ tussen

Gemeentebestuur Maldegem en vzw Oranje jeugdwerk 2020-2025

het aantal deelnemende kinderen, jongeren en volwassenen de draagkracht van de werking overschrijdt. Dit laatste wordt steeds in onderling overleg met de jeugddienst besproken.

 

Art 5: Activiteiten

Oranje engageert zich om tijdens de zomervakantie spelactiviteiten op te zetten voor kinderen en jongeren met een beperking, welke ook de aard van beperking is. Het wil in eerste instantie spelkansen aanbieden aan alle kinderen, daarnaast willen ze ook gezinsondersteunend en integratiebevorderend werken.

Er wordt met een open speelaanbod gewerkt, dit biedt kinderen de meeste kansen tot het ervaren van vrijheid, interesse, comfort en uitdaging. Er is nood aan een evenwicht tussen ‘play’ en ‘game’. Het ‘zitten en toekijken’ naar kinderen verdwijnt dan ook. Oranje beslist zelf of kinderen, gezien hun specifiek profiel en ondersteuningsnood, verplicht zijn om deel te nemen aan deze geplande activiteiten of als kinderen ook gewoon ‘vrij’ kunnen spelen. Binnen de vakantiewerkingen wordt er gewerkt met een spel- en animatie aanbod op maat van de leeftijd en de eventuele beperking. Hiervoor wordt er met verschillende leeftijdsgroepen en individuele begeleidingen gewerkt.

Voor het organiseren van het Jeugdatelier worden dezelfde principes als hierboven omschreven,

gehanteerd.

Vanaf 16 jaar kunnen jongeren met een beperking deelnemen aan de activiteiten van de clubwerking en minivoetbal die georganiseerd worden in Maldegem (2 maal per maand op zaterdag).

Naast de vrijetijdswerkingen zijn er nog initiatieven waar mensen van Maldegem regelmatig gebruik van maken, zijnde een uitgebreide sociale dienstverlening, individuele vrijetijdsbemiddeling, VOLT, Hotel O’mer enz.

Oranje wil in Maldegem ook werk maken van sensibilisering. Op regelmatige basis zullen zij bv. de scholen uit Maldegem laten proeven van het thema 'personen met een beperking'. Tevens zullen zij het reguliere jeugdwerk sensibiliseren rond dit thema.

Oranje is ook een informatiepunt waar iedereen terecht kan met vragen rond het thema 'personen met een beperking' in de regio Meetjesland en dus ook voor iedereen uit Maldegem.

 

Art 6: (Ouder)bijdrage speelpleinwerking

De bijdragen van de speelpleinwerking van Oranje worden steeds gelijkgeschakeld met de bijdragen van de speelpleinwerking van Maldegem. De bijdrage bedraagt voor één kind € 8 per dag of € 4 per halve dag. Vanaf het derde kind van eenzelfde gezin, wordt de helft van de prijs betaald.

 

Art 7: Animatoren speelpleinwerking

Daarnaast kan Oranje er op rekenen dat het gemeentebestuur instaat voor de vergoeding van haar animatoren van de speelpleinwerking in Maldegem, dit volgens de geldende tarieven: € 10 per dagdeel voor animatoren zonder attest, € 20 per dagdeel van animatoren met attest en € 25 voor hoofdanimatoren met attest. Hierbij wordt rekening gehouden met de maximumbedragen van forfaitaire vergoeding, die zijn vastgelegd in de vrijwilligerswet van 3 juli 2005 en jaarlijks worden geïndexeerd. Op jaarbasis wordt er een budget voorzien van € 23.832 voor vergoeding van vrijwilligers.

Oranje maakt voor iedere animator afzonderlijk een informatienota en vrijwilligersovereenkomst op, waarvan een kopie wordt bezorgd aan de jeugddienst. Daarnaast wordt maandelijks per animator een formulier 'forfaitaire kostenvergoeding vrijwilligerswerk' opgemaakt en deze worden doorgegeven aan de jeugddienst, ten laatste op de 3e dag van de daaropvolgende maand. Voor de 15de kalenderdag van deze maand worden de kostenvergoedingen van de vrijwilligers verwerkt en uitbetaald door de personeelsdienst.

 

Art 8: Uitbetaling

De subsidiebedragen worden uitbetaald na goedkeuring van de gemeentebegroting.

Het basisbedrag van € 2.500 en het subsidiebedrag van € 800 voor het Jeugdatelier worden via storting uitbetaald op het rekeningnummer van vzw oranje jeugdwerk BE29 7775 9834 3364

 

Art 8 bis: Rapportering

Voor de uitbetaling van de € 2.500 werkingssubsidie dient Oranje ieder jaar voor 31 maart een jaarverslag en een financieel verslag met balans over het voorgaande kalenderjaar voor te leggen waaruit blijkt dat de vereniging voldoet aan de geldende voorwaarden van de gemeente Maldegem, zoals beschreven in het reglement voor de erkenning en subsidiëring van het plaatselijk jeugdwerk te Maldegem.

Voor de uitbetaling van de € 800 subsidie voor hun Jeugdatelier dient Oranje ieder jaar voor 30 september een jaarverslag en een financieel verslag met balans over het voorgaande kalenderjaar voor te leggen waaruit blijkt dat de vereniging voldoet aan de geldende voorwaarden van de gemeente Maldegem, zoals beschreven in het reglement voor de erkenning en subsidiëring van het plaatselijk jeugdwerk te Maldegem.

Bovenop deze voorwaarden dient Oranje te voldoen aan de voorwaarde om minstens 1 maal per jaar belangeloos mee te werken aan een gemeentelijke organisatie zoals de 11.11.11 actie, Buitenspeeldag, Dag Van De Jeugdbeweging,…

 

Art 9: Jaarwerking

Voor alle (hoofd)animatoren en jobstudenten van Oranje wordt een jaarwerking georganiseerd, waarop ontspannende en teambuildende activiteiten worden aangeboden. Hiernaast wordt bij de start en het einde van elke vakantieperiode vindt een voorbereidings- en evaluatiemoment met de (hoofd-)animatoren en jobstudenten plaats. Tijdens de vakanties vinden er wekelijks voorbereidings- en evaluatiemomenten plaats.

 

Art 10: Logistieke en administratieve ondersteuning

Oranje kan via de uitleendienst gratis de gewenste tafels, stoelen, banken en nadars (indien tijdig gereserveerd en voorradig) aanvragen voor de organisatie van haar speelpleinwerking. Daarnaast kan men rekenen op lokalen van de gemeente om haar speelpleinwerking te garanderen.

Tijdens de zomervakantie wordt een administratieve jobstudent van de gemeente aangesteld om 10 dagen (73,6 uur) te ondersteunen op het speelplein.

 

Art 11: Publiciteit

Oranje vermeldt in alle publicaties (nieuwsbrieven, website, drukwerk…) betreffende de onderdelen in artikel 1 het logo van de gemeente.

De informatie over de inclusieve vrijetijdsinitiatieven van Oranje wordt mee opgenomen in de promotie van Maldegem. Deze publicaties maken vermelding van het logo en inclusief karakter van Oranje, met als doel duidelijk te maken aan de Maldegemnaar dat alle kinderen en jongeren en volwassenen met een beperking terecht kunnen bij de bovenomschreven vrijetijdsinitiatieven.

 

Art 12: Terugvordering en aanpassing subsidiebedrag

Indien na controle van het werkings- en financieel verslag vastgesteld wordt dat de werkingssubsidie niet volledig werd aangewend ter verwezenlijking van het doel zoals opgenomen in deze overeenkomst, dient Oranje het verschil terug te storten aan het Gemeentebestuur.

 

Art 13: Duur overeenkomst

Deze overeenkomst geldt tot en met 31/12/2025. Onverminderd de mogelijkheid om ze – in onderling akkoord – te wijzigen, eerder te beëindigen, al dan niet gewijzigd te verlengen, of te vervangen door een nieuwe overeenkomst.

 

Aldus opgemaakt, in tweevoud, te Maldegem op 24/06/2020 waarvan één exemplaar voor ieder van

beide partijen.

 

Namens het Gemeentebestuur Maldegem,

 

 

 

 

 

Tijs Van VyncktPeter T. Van Hecke,

Algemeen DirecteurVoorzitter Gemeenteraad

 

 

Namens vzw Oranje,

 

 

 

 

Katelijne Risteyn Bert Putman Coördinator

Coördinator vzw Oranje JeugdwerkAlgemeen Directeur vzw Oranje

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

15.  GEBRUIK GEMEENTELIJKE ZALEN - VRIJSTELLING RETRIBUTIE

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

14°het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

            Decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

            Besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones.

            Artikel 1 van het ministerieel besluit van 18 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken (quarantainemaatregelen, dit MB werd opgeheven door het MB van 23 maart 2020 maar kan eventueel behouden blijven als de gemeenteraad vrijstellingen en belastingverminderingen wil differentiëren).

            Artikel 4, § 1, eerste lid, 1° van het decreet van 20 maart 2020 over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid (afbakening periode van civiele noodsituatie).

            Ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken (opheffing MB van 18 maart 2020, uitbreiding quarantainemaatregelen).

            De beslissing van de gemeenteraad van 29 juni 2017 betreffende de aanpassing van het retributiereglement van sporthal De Berken

            De beslissing van de gemeenteraad van 19 februari 2020 betreffende de aanpassing van het retributiereglement op het gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum.

            De beslising van het college van burgemeester en schepenen dd. 16 juni 2020  betreffende 'Gebruik gemeentelijke zalen - vrijstelling retributie.'

 

Feiten

            In het kader van de heropstart van de scholen na de lock-down maken een aantal Maldegemse scholen gebruik van gemeentelijke lokalen voor de organisatie van het onderwijs.

            Het gaat hierbij ondermeer om volgende scholen :

- Vrije basisschool De Papaver voor gebruik van gemeenschapscentrum Den Hogen Pad als leslokaal/ opvanglokaal bij de heropstart van de school na de lockdown.

- Vrije basisschool de Kleiheuvel voor gebruik van de sporthal de Berken voor de opvang van de scholieren.

            Dit gebruik loopt tot uiterlijk 30 juni

 

Argumentatie

            Door de covid-19 maatregelen is het voor scholen moeilijk om hun activiteiten terug op te starten met in acht neming van alle afstands- en contactregels. Hierdoor ontstaat in de scholen dikwijls een groot plaatsgebrek.

            De gemeente kan de noden van de school lenigen door de ter beschikking stelling van gemeentelijke zalen (sportzalen, gemeenschapszalen, vergaderzalen, enz...)

            Gezien het verzekeren van het onderwijs een taak van het hoogste maatschappelijk belang is, is het aangewezen de scholen geen vergoeding aan te rekenen voor het ter beschikking stellen van deze lokalen, zolang de Covid-19 maatregelen op de scholen van toepassing zijn.

            In principe kan een wijziging aan een retributierglement niet retroactief toegepast worden.

            Zowel het retributiereglement betreffende sporthal De Berken als het retributiereglement op het gebruik van de zalen van het gemeenschapscentrum bevatten echter volgend artikel (resp. artikel 8 & 10): "De gemeenteraad delegeert aan het college van burgemeester en schepenen de opdracht om wijzigingen aan het tarief (en de waarborgen) vast te stellen".

            In een mail dd. 8 juni jl. vanwege het team fiscaliteit ABB wordt wel gesteld dat, aangezien er in de verschillende retributiereglementen "verhuur" een delegatiebepaling inzake wijzigen van de tarieven naar het CBS is voorzien, er inderdaad door het CBS kan beslist worden om het tarief voor de categorie waar oa. de scholen van Maldegem worden gerangschikt, tijdens deze coronaperiode op nul te zetten.

            Probleem hierbij is echter dat de scholen al vanaf 18 mei 2020 bepaalde zalen gebruiken, waardoor de betreffende collegebeslissing retroactief zou moeten worden genomen.

            Wijzigingen van retributies en indirecte belastingen kunnen immers ten vroegste toegepast worden op nieuwe prestaties, nieuwe feiten of gebeurtenissen vanaf de inwerkingtreding en bekendmaking van het nieuwe of gewijzigde reglement.

            Met terugwerkende kracht bestaande retributiereglementen aanpassen om de scholen tijdelijk vrij te stellen tijdens deze coronaperiode, kan dus in principe niet.

            Gezien de uitzonderlijke omstandigheden, zo stelt ABB, is evenwel een éénmalige retroactieve beslissing door het college mogelijk, mits deze zo spoedig mogelijk door de gemeenteraad bekrachtigd wordt.

            Een beslissing hieromtrent werd genomen in het college van 16 juni jl. Deze beslisisng moet aldus bekrachtigd worden door de gemeenteraad.

 

Tussenkomsten

             door raadslid Dino Lateste (Groen)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen dd. 16 juni jl. houdende:

"Artikel 1:

Scholen gevestigd op het grondgebied van Maldegem die voor het inrichten van klassen, klasgebonden activiteiten en/ of examens gebruik wensen te maken van het gemeenschapscentrum Den Hoogen Pad of sportzaal de Berken worden voor de bepaling van het op hen toepasselijke tarief tijdelijk uit categorie 1 geschrapt en toegevoegd aan categorie 0 (gratis gebruik).

 

Artikel 2:

Deze maatregel gaat in op 15 mei 2020 en duurt tot uiterlijk 30 juni 2020.

 

Artikel 3:

De burgemeester maakt dit besluit bekend op de website van de gemeente overeenkomstig de artikelen 286 en 287 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

De burgemeester publiceert een geactualiseerde en gecoördineerde versie van de gewijzigde reglementen op de website van de gemeente overeenkomstig het Besluit van de Vlaamse Regering van 20 april 2018 betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal bestuur worden bijgehouden in het register en betreffende de raadpleegbaarheid van de besluiten van de politiezones en hulpverleningszones.

 

Artikel 4:

De gemeente brengt de toezichthoudende overheid op de hoogte van de bekendmaking van dit besluit overeenkomstig artikel 330 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 5:

Dit besluit wordt in de eerstkomende zitting van de gemeenteraad ter bekrachtiging voorgelegd".

 

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

16.  VERBINDINGSPAD EN COMPOSTPAVILJOEN SCHOOL ADEGEM-DORP: GOEDKEURING VAN DE OVEREENKOMST

 

Juridische gronden

          De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

          Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

          Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

          Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

 

Feiten

          SV 2014104: aanleg centrale composteerplaats vergund op 26 mei 2014.

          OMV 2019-281 voor aanleg verbindingspad en verplaatsen compostpaviljoen ter hoogte van de school De Papaver: ingetrokken

          bezwaar van de school over de plaats van het compostpaviljoen

          geen consensus over het statuut van de verbindingsweg

          In het college van burgemeester en schepenen van 25 juni 2019 werd beslist om de firma Rotsart bvba, aan te stellen voor het onderhoudscontract van het verbindingspad De Papaver De aanleg van het pad wordt geraamd op 4.364,41 euro + 21% BTW = 5.281 euro (zie bijlage)

          Dinsdag 14 januari 2020 heeft de directie van de school De Papaver, Annelies Lammertyn samen gezeten met de dienst infrastructuur en dienst omgeving. Het volgende voorstel werd uitgewerkt:

          Er zou een nieuwe toegangspoort komen aan de achterzijde van de school.

          Het nieuwe verbindingspad (3m breed en 10m lang) wordt zuidwaarts aangelegd naar de bestaande parking. Het pad gaat niet meer richting het noorden aangezien er conflicten worden verwacht met de nieuwe uitweg van de ontwikkeling van Brody. (door de bijkomende uitweg van Brody ontstaat een kruispunt met 4 (uit)wegen).

          Daardoor kan het compostpaviljoen op dezelfde plaats blijven. Het wordt wel in de lengte ingekort en breder gemaakt.

          De school wenst de weg niet over te dragen aangezien dit toekomstige uitbreidingen van de school (ten vroegste 2028) zou verhinderen. Daarom werd een voorstel van een overeenkomst opgemaakt (zie bijlage). De ontwerp overeenkomst werd reeds goedgekeurd door de directie van de school.

 

Adviezen

          dienst omgeving:
Aangezien de poort een nieuwe plaats krijgt en de huidige verdwijnt, kan het aanleggen van de verharding onder 'strikt noodzakelijke toegang' beschouwd worden. Dit is een handeling vrijgesteld van vergunning. De veranderingen aan het compostpaviljoen zijn ook beperkt waardoor dit zonder vergunning kan uitgevoerd worden.

          dienst infrastructuur:
Wat betreft het materiaalgebruik: opteren voor een uitvoering in betonklinkers (comfortabel, duurzaam,…). De latere opbraak van dit materiaal vormt geen probleem en de klinkers kunnen gerecupereerd worden.

De verplaatsing van het compostpaviljoen gebeurt in eigen regie en zal geen meerkost met zich meebrengen.

Volgens het ontwerp van overeenkomst (zie bijlage) zal het pad onderhouden worden door de gemeente

          Dienst mobiliteit:
Deze actie wordt gekaderd in het actieplan veilige schoolomgevingen.  In het verleden werden reeds maatregelen getroffen in de volgende schoolomgevingen:

          Kleit De Kleiheuvel: creatie wachtzone voor ouders door middel van beplanting- aanpassen borduren en het verhogen van de visibiliteit door het plaatsen van octopuspalen en beugels

          Donk De Parel: ordenen parkeren, verhogen visibiliteit door het plaatsen van octopuspalen en beugels.

          in het centrum: de school De Driesprong: de creatie van een pad en een doorgang van de parking Oud Sint-Jozef naar de speelplaats van de school.

          Adegem De Kruipuit: switch fietspad en parkeervakken om de veiligheid van de fietsers te garanderen.

          In het meerjarenplan is elk jaar €15.000 voorzien om bijkomende maatregelen te nemen aan o.a. de volgende schoolomgevingen:

          Mottedreef De Rakkertjes: de visibiliteit verhogen van de school in de Mottedreef door middel van octopuspalen en beugels en het aanleggen van een zebrapad

          Donk De Parel: bijkomende zebrapaden aanleggen in de schoolomgeving en het nog meer accentueren van het voetpad

          Adegem De Papaver:de verhoging van de verkeersveiligheid in de schoolomgeving onder andere door het parkeren te spreiden, ook naar de achterzijde van de school dat aantakt op het voetpad dat onderwerp is van deze nota.  Het volwaardig inrichten van Adegem-Dorp richting CC Den Hoogen Pad met aandacht voor de zachte weggebruiker.  Verdere analyse van nodige maatregelen zullen nog gebeuren samen met de school

          Analyse andere schoolomgevingen in samenwerking met de lokale politie en de schooldirecties.

 

          Specifiek op de huidige situatie en na overleg ter plaatse met de directrice van De Papaver op 20 mei 2020 stelt de dienst mobiliteit volgende aanpassingen aan de verkeerssituatie in de schoolomgeving voor:

          1) parkeerplaatsen direct achteraan de school worden enkel toegelaten voor personeel van maandag tot vrijdag van 8u. tot 18u. : dit zal ook zo met een bord aangeduid worden bij het begin van de wegel naar de parking.

          Doordat de leerkrachten door de school zullen aangespoord worden om zich te parkeren achteraan de school zal het conflict met kinderen die de school verlaten bij de nieuwe toegang verminderd worden.

          De school voorziet in een begeleide rij van kinderen naar de parking van Den Hoogen Pad (rechterdeel, dichtst bij N9) waar ouders kunnen wachten op hun kinderen.

          Het zou dus ook de bedoeling zijn dat er een bord gehangen wordt op de paal die je ziet als je met de wagen naar de parking van de Hoogen Pad rijdt.  Die paal staat pal op het kruispunt van de parking.  Het bord zou vermelden “Ophalen kinderen →”.

          2)  Ouders die zich parkeren op parking achter Ukkie Pukkie kunnen de kinderen afhalen aan de rode poort vooraan de school.  Ook hier wordt toezicht voorzien door de school.

          3) het advies van de dienst mobiliteit is om de parkeervakken in de wegel naast de apotheek weg te nemen omdat fietsers via die kant toegang nemen naar de school. Hier kan een verbod worden ingesteld “uitgezonderd plaatselijk verkeer” gezien de aanwezige uitritten van woningen.

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door raadslid Annelies Lammertyn (CD&V)

             Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) antwoordt.

 

Besluit

 

26 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de onderstaande overeenkomst tussen de Vrije Basisschool De Papaver en het gemeentebestuur van Maldegem, voor de aanleg van een pad aan de achterzijde van de school Adegem-Dorp 16A, zoals aangeduid op het bijgevoegde plan, goed.

 

Overeenkomst inzake de aanleg van een verbindingspad ter hoogte van Adegem-dorp.

 

Afgesloten tussen:

 

Partij 1:

De vereniging zonder winstoogmerk "SCHOOLCOMITÉ ADEGEM EN KLEIT", met maatschappelijke zetel te 9991 Maldegem (Adegem), Adegem-Dorp 16 A, RPR Gent, afdeling Gent, met ondernemingsnummer 0435.004.616.

De vereniging werd opgericht onder de naam “Schoolcomité Adegem” blijkens onderhandse akte van 2 februari 1988, bekendgemaakt in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 31 maart daarna, onder nummer 4598/88, waarvan de statuten werden gewijzigd blijkens onderhandse akte van 24 oktober 2004, bekendgemaakt in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 27 december daarna, onder nummer 0179884 en voor het laatst blijkens beslissing genomen op de algemene vergadering van 28 oktober 2004, bekendgemaakt in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 27 december daarna, onder nummer 04179884.

De naam van de vereniging werd gewijzigd in “Schoolcomité Adegem en Kleit” blijkens algemene vergadering van 13 november 2006, bekendgemaakt in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad van 14 december daarna, onder nummer 0187167.

Alhier vertegenwoordigd door :

Mevrouw GANTOIS Veronique RR 660211-06238 IK 592-8662947-55, geboren te Ieper op 11 februari 1966, wonende te 9990 Maldegem, Torredreef 5.

Handelend in haar hoedanigheid van voorzitter.

 

 

Partij 2:

Het Gemeentebestuur van Maldegem,  per adres Marktstraat 7 te 9990 Maldegem, openbare dienst,

Hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Bart Van Hulle, RR 650125-44580 IK 592-7411023-13, burgemeester en Tijs van Vynckt, RR 810110-04307 IK 592-7956420-76, algemeen directeur, daartoe gemachtigd bij besluit van de gemeenteraad van …………

 

Hierna gezamenlijk aangeduid als de ‘Partijen’.

 

WORDT UITEENGEZET WAT VOLGT:

 

Partijen wensen tijdelijk - en in afwachting van de ontwikkelingsplannen van de school - een veilige verbinding te creëren voor voetgangers tussen voetweg nr. 55 Den Hoogen Pad en Adegem-Dorp.

 

Verder beogen Partijen middels huidige overeenkomst een oplossing te bieden voor het compostpaviljoen.

 

WORDT OVEREENGEKOMEN WAT VOLGT:

 

Artikel 1. Kosteloze terbeschikkingstelling

Partij 1 verbindt er zich toe om gedurende de duurtijd van huidige overeenkomst kosteloos de grondstrook, zoals aangeduid op het plan in bijlage, ter beschikking te stellen van Partij 2 en dit teneinde er een veilige verbinding voor voetgangers tussen voetweg nr. 55 Den Hoogen Pad en Adegem-Dorp te realiseren.

 

Artikel 2. Aanleg en onderhoud van de veilige verbindingsweg

De veilige verbinding zal gerealiseerd worden middels de aanleg van een verbindingsweg in grijze betonstraatstenen. Deze verbindingsweg zal over de ganse lengte een breedte hebben van 3 meter.

 

Partij 2 staat in voor de aanleg, de uitrusting met eventueel verlichting of andere toebehoren, alsook voor het onderhoud van de verbindingsweg.

 

Artikel 3. Herstel in de oorspronkelijke toestand

Bij het einde van de overeenkomst, staat Partij 2 in voor de opbraak van de aangebrachte infrastructuur en het herstel van de grondstrook in de oorspronkelijke toestand.

 

Partij 2 verbindt er zich toe om de grondstrook in zijn oorspronkelijke toestand te herstellen binnen een termijn van 6 maanden na de beëindiging van huidige overeenkomst.

 

Bij gebreke aan herstel in de oorspronkelijke toestand binnen een termijn van 6 maanden na het beëindigen van huidige overeenkomst, vermag Partij 1 over te gaan tot herstel in de oorspronkelijke toestand. De kosten voor de opbraak en het herstel vermogen alsdan verhaald te worden op Partij 2.

 

Artikel 4. Ontwikkelingsplannen school

Partij 2 verbindt er zich om geen enkel initiatief met betrekking tot de grondstrook en verbindingsweg te nemen die de toekomstige ontwikkelingsplannen van de school kan hypothekeren. Elk voornemen dat een impact kan hebben op de ontwikkelingsplannen van de school wordt voorafgaand ter goedkeuring voorgelegd aan Partij 2 en zal – zo nodig – het voorwerp uitmaken van een addendum bij huidige overeenkomst.

 

Artikel 5. Compostpaviljoen

Partij 2 ziet af van een realisatie van een compostpaviljoen op de eigendom van de school. Partij 2 zal een compostpaviljoen realiseren op eigen gronden of op gronden die haar door een derde ter beschikking gesteld worden.

 

Artikel 6. Inwerkingtreding en uitvoering

Huidige overeenkomst treedt in werking op datum van ondertekening door Partijen, zij het onder opschortende voorwaarde van goedkeuring van huidige overeenkomst door de gemeenteraad van de gemeente Maldegem.

 

De Partijen voeren huidige overeenkomst ter goeder trouw uit.

 

Artikel 7. Einde van de overeenkomst

Huidige overeenkomst loopt in eerste instantie tot en met 31 december 2025.

Vanaf 31 december 2025 kan de overeenkomst door elk van beide Partijen opgezegd worden mits aangetekend schrijven of betekening aan het adres van de andere partij en mits inachtname van een opzegtermijn van 6 maanden.

Bij gebreke aan vroegtijdige opzeg van de overeenkomst, wordt de overeenkomst in alle geval geacht te zijn beëindigd op 1 februari 2050, zijnde ruim voor het bereiken van de datum van de 30-jarige verjaring.

 

Artikel 8. Volledigheid en wijziging

Deze overeenkomst omvat volledig hetgeen tussen Partijen is overeengekomen en heeft voorrang op iedere voorafgaande schriftelijke of mondelinge, uitdrukkelijke of impliciete overeenkomst of afspraak in welke vorm ook met betrekking tot hetgeen hiervoor uiteengezet werd.

 

Elke wijziging of aanvulling van huidige overeenkomst gebeurt uitsluitend schriftelijken mits akkoord van beide Partijen.

 

Indien één of meerdere van de bepalingen van deze overeenkomst onwettig of ongeoorloofd zou worden bevonden, dan vervalt huidige overeenkomst en wordt deze ontbonden ex tunc zonder schadevergoeding.

 

Artikel 9. Toepasselijk recht

Deze overeenkomst wordt beheerst en zal geïnterpreteerd worden naar Belgisch recht.

In geval van betwistingen met betrekking tot deze overeenkomst en de uitvoering daarvan zullen Partijen op ernstige wijze proberen om tot een minnelijke schikking te komen.

 

Indien niettegenstaande dergelijke inspanningen geen minnelijke schikking kan worden bereikt, zal elk geschil voortvloeiend uit deze overeenkomst tot de exclusieve bevoegdheid van de hoven en rechtbanken bevoegd voor het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, behoren.

 

Artikel 10. Bijlagen die integraal deel uitmaken van deze overeenkomst

 

Bijlage 1. Plan met aanduiding grondstrook die ter beschikking gesteld wordt

 

Deze overeenkomst werd opgemaakt te Maldegem op datum ......., in 2 originelen, waarvan elke Partij erkent 1 exemplaar te hebben ontvangen

 

 

Te Maldegem Datum:

Voor de Gemeente Maldegemvoor Vrije Basisschool De Papaver

 

Tijs Van VyncktBart Van HulleVeronique Gantois

Algemeen DirecteurBurgemeestervoorzitter van de vzw Schoolcomité Adegem -                                                                                     Kleit

 

Artikel 2:

De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd deze overeenkomst te ondertekenen namens het gemeentebestuur.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

17.  RETRIBUTIEREGLEMENT KUNSTACADEMIE MALDEGEM - WIJZIGING

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 40 § 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

14°het vaststellen van gemeentebelastingen en het vaststellen van de machtiging tot het heffen van de retributies en de voorwaarden ervan

            Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen en latere wijzigingen.

            De gecoördineerde omzendbrief omtrent de gemeentefiscaliteit KB/ABB  2019/2

            De gemeenteraadsbeslissingen van 20 december 2013, 18 december 2014, 24 maart 2016 en 18 december 2019 betreffende respectievelijk : 'Kuma - retributiereglement inschrijvingen en dagreizen'; 'Kuma - retributiereglement inschrijvingen en dagreizen - wijziging'; 'KuMa - retributiereglement uitschrijvingen en dagreizen'.; 'Retributiereglement Kunstacademie Maldegem (KuMa) wijziging'.

 

Feiten

            Er zijn momenteel een aantal leerlingen in de Kuma die inschrijven in meer dan één optie in de 4de graad-volwassenen en specialisatie-opleidingen.

            De opbrengst van deze inschrijvingen moet niet naar het departement onderwijs doorgestort worden, dit gezien dergelijke tweede inschrijvingen door volwassenen niet meetellen voor het bepalen van de gesubsidieerde leraarsuren.

            Momenteel is voor een dergelijke inschrijving geen inschrijvingsgeld, noch een retributie verschuldigd.

            De leerlingen van de KuMa betalen voor een eerste inschrijving jaarlijks een inschrijvingsgeld. dit inschrijvingsgeld verschilt naargelang de leeftijd:

- -18 jaar:€ 68, verminderd tarief € 43

- 18-24 jaar:€ 134

- + 24 jaar:€ 318; verminderd tarief € 134 (leerlingen kunstgeschiedenis: € 60)

 

Argumentatie

            Leerlingen die tijdens éénzelfde schooljaar een tweede inschrijving nemen in de 4de graad-volwassenen en specialisatie-opleidingen maken ook voor de tweede inschrijving gebruik van de middelen van de KuMa,

            Een dergelijke tweede inschrijving geeft geen aanleiding tot bijkomende werkingsmiddelen vanwege het departement onderwijs, er worden ook geen bijkomende gesubsidieerde lestijden voor toegekend.

            Aldus genereren tweede inschrijvers geen werkingsmiddelen of lestijden voor de KuMa, terwijl ze wel op dezelfde wijze gebruik maken van het onderwijs,de infrastructuur, de materialen, enz....

            De enige mogelijkheid om toch een financiële bijdrage van de tweede inschrijvers in de 4de graad-volwassenen en specialisatie-opleidingen te ontvangen is het opleggen van een retributie.

            Het is aangewezen een retributie op te leggen gelijk aan het inschrijvingsgeld volwassenen dat momenteel opgelegd wordt voor een eerste inschrijving in de Kuma, m.n. € 318 (of € 134 voor het verminderd tarief, dat toegepast wordt voor bv. leefloners, werklozen, ....).

            Een retributie vereist dat het gebruikerstarief steeds op redelijke wijze wordt afgestemd op de globale kostprijs van de genoten overheidsprestatie, wat hier het geval is, gezien een tweede inschrijving geen bijkomende werkingsmiddelen of leraarsuren meebrengt voor de academie terwijl wel op dezelfde wijze als voor een eerste inschrijving onverminderd gebruik gemaakt wordt van het onderwijs, de infrastructuur en de werking van de KuMa.

 

Tussenkomsten

             door raadslid Marten De Jaeger (CD&V)

 

Besluit

 

19 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel en Danny Vannevel

8 onthoudingen: Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Leandra Decuyper en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad stelt onderstaand reglement vast:

 

"Retributiereglement op in- en/of uitschrijving en studiereizen in het Deeltijds Kunstonderwijs, Kunstacademie Maldegem

 

Artikel 1: inschrijving

Met ingang van schooljaar 2020-2021 wordt een retributie gevestigd bij de inschrijving van een leerling in het Deeltijds Kunst Onderwijs, Kunstacademie Maldegem. De retributie wordt geheven als kostendeelname in de werkingskosten aangerekend ten behoeve van de school.

 

Artikel 2:

De retributie wordt vanaf het schooljaar 2020-2021 vastgelegd op € 13 voor alle leerlingen van de KuMa.

 

Artikel 3:

De retributie is verschuldigd op het ogenblik van de inschrijving en wordt samen met het wettelijk vastgestelde inschrijvingsgeld aangerekend.

 

Artikel 4: uitschrijving

Er wordt een retributie gevestigd bij de uitschrijving van een leerling uit het Deeltijds Kunst Onderwijs, Kunstacademie Maldegem. De retributie wordt geheven als kostendeelname in de administratiekosten die een uitschrijving met zich mee brengt.

 

Artikel 5:

De retributie wordt vastgelegd op € 30 voor alle leerlingen van de KuMa.

 

Artikel 6:

De retributie is verschuldigd op het ogenblik van de uitschrijving.

 

Artikel 7: dagreizen

Er wordt een retributie gevestigd op dagreizen georganiseerd door de KuMa in het kader van haar onderwijsopdracht. De retributie wordt geheven als kostendeelname in de vervoerkosten voor de dagreizen.

 

Artikel 8:

De retributie wordt vastgelegd op :

- De totale kostprijs (vervoerkost, verzekering, begeleiding, etc…, telkens incl. BTW) van de dagreis gedeeld door het aantal deelnemers aan de dagreis die op het ogenblik van de dagreis 18 jaar of ouder zijn. Deze retributie wordt geheven t.a.v. alle deelnemers aan de dagreis, ongeacht of ze leerling van de KuMa zijn of niet.

De retributie bedraagt maximum € 30.

 

Artikel 9: tweede inschrijving

Er wordt een retributie gevestigd op de tweede inschrijving in de KuMa tijdens éénzelfde schooljaar van leerlingen van de KuMa in de 4de graad-volwassenen en specialisatie-opleidingen.

Deze retributie wordt vastgelegd op € 318. Voor de leerlingen die in aanmerking komen voor het verminderd tarief wordt de retributie vastgelegd op € 134.

 

Artikel 10:

De hierbovenvermelde basistarieven worden als volgt geïndexeerd :

De basistarieven zijn verbonden aan het gezondheidsindexcijfer van oktober 2019 (= aanvangsindex) en worden jaarlijks op 1 januari door het college van burgemeester en schepenen aangepast aan het gezondheidsindexcijfer van de voorafgaande maand oktober (= nieuwe index), volgens volgende formule :

basisbedrag x nieuwe index  = nieuw tarief

aanvangsindex

Het aldus verkregen tarief wordt afgerond op het dichtste veelvoud van € 1.

Als twee veelvouden even dicht liggen, wordt het bedrag afgerond naar boven.

 

Artikel 11:

Het retributiereglement voor inningskosten van fiscale en niet-fiscale vorderingen zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 24 april 2019 is onverminderd van toepassing op alle vorderingen voortvloeiend uit dit retributiereglement.

 

Artikel 12:

Artikel 177 van het decreet lokaal bestuur voorziet in de mogelijkheid om een dwangbevel uit te vaardigen met het oog op de invordering van onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen. Bij betwisting kan het gemeentebestuur zich tot de burgerlijke rechtbank wenden om de retributie in te vorderen.

 

Artikel 13:

Het reglement KuMa - inschrijvingsgeld & Dagreizen zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 18 december 2019, wordt opgeheven en vervangen door huidig reglement. Dit reglement treedt in werking op 1 juli 2020."

 

 

Artikel 2:

Een afschrift van deze beslissing zal ter kennisgeving worden overgemaakt aan de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

18.  PROJECT KETENAANPAK INTRAFAMILIAAL GEWELD: BESLISSING TOT TOETREDING

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat volgende bevoegdheden niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd:

het goedkeuren van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten

 

Feiten

          De ketenaanpak intrafamiliaal geweld (IFG) is een intensieve samenwerking tussen hulpverleners, politiemensen en parketmagistraten voor complexe en chronische situaties van gezingsgeweld (accent op partnergeweld met kindermishandeling).

          Volgende organisaties werken samen onder leiding van de coördinatoren van de afdeling Justitiehuizen van het Vlaams departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin:

- Centrum Algemeen Welzijnswerk Oost-Vlaanderen

- Kind en Gezin

- Agentschap Jongerenwelzijn regio Oost-Vlaanderen

- Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Oost-Vlaanderen

- Centrum Geestelijke Gezondheidszorg

- Justitiehuis Gent, Dendermonde en Oudenaarde

- Politie

- Parket Oost-Vlaanderen

- Stad/ OCMW

          Volgende doelgroepen komen in aanmerking:

Enkele complexe situaties van gezinsgeweld komen in aanmerking: eer moet sprake zijn van meervoudige problemen in verschillende levensdomeinen, wat een afgestemde aanpak van welzijns-, gezondheidsactoren, politie en justitie vereist. Als er een perspectieloze, vastlopende hulpverlening of moeizame opstart van gerechtelijke of bestuurlijke maatregelen is, kan er aangemeld worden bij de ketenaanpak.

          Doel en werkwijze van de ketenaanpak IFG:

Twee keer per maand worden in het VAC te Gent multidisciplinaire dossierbehandelingstafels georganiseerd, waarop de situaties besproken worden door vaste leden van de 8 organisaties.

          Doel is geweld in al zijn vormen stoppen, voorkomen dat geweld zich opnieuw herhaalt en de beschermede factoren (alles wat goed gaat in een gezin) versterken.

- We brengen alle relevante informatie samen met medeweten van de cliënt

- Vaste medewerkers van de verschillende organisaties brengen hun expertise in

- We maken 1 plan van aanpak op voor het hele gezin met concrete acties

- We stellen een casusregisseur aan die de uitvoering van het plan bewaakt en opvolgt.

- Veiligheid van alle gezinsleden is in elke stap een prioriteit.

          Geleidelijk aan zullen alle 60 gemeenten van Oost-Vlaanderen de expertise van de ketenaanpak kunnen gebruiken om complex en aanslepend IFG te stoppen.

          Op 9 maart 2020 was er hierover een overleg met de betrokken dienst, de voorzitter en de politie.

 

Tussenkomsten

             door raadslid Stefaan Standaert (Groen)

             door schepen Marleen Van den Bussche (De Merlaan)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad gaat akkoord om toe te treden tot het project ketenaanpak intrafamiliaal geweld.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

19.  SCHORSING VAN DE ZITTING

 

Voorzitter Peter Van Hecke (N-VA) deelt mee dat de gemeenteraadszitting geschorst wordt om 21.34 uur, waarna wordt overgegaan tot de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Na de behandeling van alle punten van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn, wordt de gemeenteraadszitting hernomen om 21.52 uur.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

20.  GOEDKEURING JAARREKENING 2019 OCMW

 

Juridische gronden

          Artikel 28, § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december waarin wordt bepaald dat over dit punt in openbare zitting wordt vergaderd.

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 41 §2 3° stellende dat de gemeenteraad de jaarrekening vaststelt en artikel 78 4° stellende dat de raad voor maatschappelijk welzijn de jaarrekening vaststelt.

          Het lokaal bestuur van 22 december, artikel 595 stelt dat de jaarrekening over 2019 wordt vastgesteld door de gemeenteraad en deze van het OCMW door de raad voor Maatschappelijk Welzijn. Daarna keurt de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid.

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december, titel 4 hoofdstuk 1 afdeling 5 bepaalt de delen van de jaarrekening. De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft. 

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 262 stelt dat de toezichthoudende overheid de jaarrekening goedkeurt op voorwaarde dat:

1° aan de raadsleden in het beleidsrapport alle noodzakelijke informatie ter beschikking is gesteld om met kennis van zaken een beslissing te nemen;

2° de jaarrekening juist en volledig is en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;

3° het beleidsrapport dat aan de raadsleden is bezorgd overeenstemt met de digitale rapportering die daarover aan de Vlaamse Regering is bezorgd met toepassing van artikel 250;

4° de algemene en de budgettaire boekhouding op elkaar aansluiten.

          Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden naar de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn binnen een termijn van honderdvijftig dagen wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren

          Het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, inzonderheid hoofdstuk 4 betreffende de jaarrekening.

          Het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 en latere wijzigingen tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

          Het gemeenteraadsbesluit van  18 december 2019 betreffende de goedkeuring van het meerjarenplanaanpassing 2019.

          Het collegebesluit van 14 april 2020  betreffende het vaststellen van de waarderingsregels.

          Het positief advies van het college van 9 juni 2020 betreffende het resultaat van de rekening 2019.

 

Feiten

          Gemeenteraad heeft het deel van de jaarrekening 2019 van de gemeente Maldegem vastgesteld op 24 juni 2020.

          De raad voor maatschappelijk welzijn heeft het deel van de jaarrekening 2019 van het OCMW vastgesteld op 24 juni 2020.

          Daarna moet de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goedkeuren. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid.

          Het gecumuleerde budgettaire resultaat wordt vastgesteld op 12.511.074,61euro.

          De autofinancieringsmarge 4.011.635,89 euro en is 2.674.251 euro beter dan verwacht.

 

Argumentatie

          De jaarrekening geeft een waar en getrouw beeld van de financiële toestand van de gemeente en het OCMW en de erin opgenomen opbrengsten, kosten, ontvangsten en uitgaven zijn wettelijk en regelmatig.

          De definitieve vaststelling van de jaarrekening door de gemeenteraad houdt van rechtswege kwijting in van het beheer van de algemeen directeur, de financieel directeur en van de door de  algemeen directeur aangestelde rekenplichtigen en de budgethouders, voorzover de ware toestand niet werd verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening.

 

 

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de vaststelling van de jaarrekening 2019 van het OCMW goed met een gecumuleerd budgettair resultaat van 12.511.074,61 euro en een autofinancieringsmarge van 4.011.635,89 euro.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2019 vast met een positief boekhoudkundig resultaat van 1.361.745,91  euro en een balanstotaal van 103.404.467,81 euro.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad neemt kennis van de rapporten in het deel documentatie.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

21.  VASTSTELLING JAARREKENING 2019 GEMEENTE MALDEGEM

 

Juridische gronden

          Artikel 28, § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december waarin wordt bepaald dat over dit punt in openbare zitting wordt vergaderd.

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 41 §2 3° stellende dat de gemeenteraad de jaarrekening vaststelt en artikel 78 4° stellende dat de raad voor maatschappelijk welzijn de jaarrekening vaststelt.

          Het lokaal bestuur van 22 december, artikel 595 stelt dat de jaarrekening over 2019 wordt vastgesteld door de gemeenteraad en deze van het OCMW door de raad voor Maatschappelijk Welzijn. Daarna keurt de gemeenteraad het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed. Daardoor stelt de gemeenteraad de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast en kan de gemeente ze voor goedkeuring bezorgen aan de toezichthoudende overheid.

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december, titel 4 hoofdstuk 1 afdeling 5 bepaalt de delen van de jaarrekening. De jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft. 

          Het decreet lokaal bestuur van 22 december, artikel 262 stelt dat de toezichthoudende overheid de jaarrekening goedkeurt op voorwaarde dat:

1° aan de raadsleden in het beleidsrapport alle noodzakelijke informatie ter beschikking is gesteld om met kennis van zaken een beslissing te nemen;

2° de jaarrekening juist en volledig is en een waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn;

3° het beleidsrapport dat aan de raadsleden is bezorgd overeenstemt met de digitale rapportering die daarover aan de Vlaamse Regering is bezorgd met toepassing van artikel 250;

4° de algemene en de budgettaire boekhouding op elkaar aansluiten.

          Als de toezichthoudende overheid geen besluit heeft verzonden naar de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn binnen een termijn van honderdvijftig dagen wordt ze geacht de jaarrekening goed te keuren

          Het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, inzonderheid hoofdstuk 4 betreffende de jaarrekening.

          Het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 en latere wijzigingen tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

          Het gemeenteraadsbesluit van  18 december 2019 betreffende de goedkeuring van het meerjarenplanaanpassing 2019.

          Het collegebesluit van 14 april 2020  betreffende het vaststellen van de waarderingsregels.

          Het positief advies van het college van 9 juni 2020 betreffende het resultaat van de rekening 2019.

 

Feiten

          Maldegem is één van de lokale besturen die al in 2019 startte met de nieuwe BBC-regels.

          Bijzonder is dat de gemeente en het OCMW geen afzonderlijke planningsdocumenten meer opmaken. Het éénjarige meerjarenplan voor 2019 is  een gezamenlijk beleidsrapport waarin de beleidsdoelstellingen en ramingen van zowel de gemeente als van het OCMW opgenomen worden. De Jaarrekening 2019 is dan ook een geïntegreerde jaarrekening voor de 2 entiteiten samen.

          Er is één financieel evenwicht. Alleen het rapport J3 geeft de realisatie van de kredieten per entiteit weer. De vaststelling van de rapporten gebeurt door zowel de Gemeenteraad als de Raad voor Maatschappelijk Welzijn, voor hun deel van de kredieten, en daarna keurt de Gemeenteraad ook nog eens het deel van het OCMW goed.

          De jaarrekening bestaat uit:

          de beleidsevaluatie van de jaarrekening die het beleid weergeeft dat de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn gedurende het boekjaar hebben gevoerd en dat de beleidsdoelstellingen en de mate waarin waarin ze zijn bereikt evalueert.

          de financiële nota van de jaarrekening die de financiële gevolgen van het gevoerde beleid weergeeft.

          de toelichting van de jaarrekening bevat alle informatie over de verrichtingen in het ontwerp van jaarrekening die relevant zijn voor de raadsleden om met kennis van zaken een beslissing te kunnen nemen. Ze bevat minstens informatie over de schulden en de financiële risico's.

          De documentatie bij de jaarrekening bevat minstens

          het overzicht van alle beleidsdoelstellingen die in de jaarrekening zijn opgenomen, met de bijbehorende actieplannen en acties, telkens met de bijbehorende ontvangsten en uitgaven,

          een overzicht, per boekjaar, van de toegestane werkings- en investeringssubsidies;

          per beleidsdomein, het overzicht van de beleidsvelden die er deel van uitmaken;

          een overzicht van de verbonden entiteiten, waarmee alle entiteiten worden bedoeld waarvoor het bestuur de wettelijke, statutaire of feitelijke verplichting heeft om rechtstreeks of onrechtstreeks tussen te komen in verliezen of tekorten;

          een overzicht van de personeelsinzet;

          een overzicht van de jaarlijkse opbrengst van elke door het bestuur geheven belastingsoort.

          Overzicht van de investeringen

          Rapportage van de financieel directeur inzake VISUM

          Rapportage van de financieel directeur inzake debiteurenbeheer

          Het gecumuleerde budgettaire resultaat wordt vastgesteld op 12.511.074,61euro.

          De autofinancieringsmarge bedraagt 4.011.635,89 euro en is 2.674.251 euro beter dan verwacht.

 

Argumentatie

          De jaarrekening geeft een waar en getrouw beeld van de financiële toestand van de gemeente en het OCMW en de erin opgenomen opbrengsten, kosten, ontvangsten en uitgaven zijn wettelijk en regelmatig.

          De jaarrekening werd gecontroleerd door Q&A.

          De definitieve vaststelling van de jaarrekening door de gemeenteraad houdt van rechtswege kwijting in van het beheer van de algemeen directeur, de financieel directeur en van de door de  algemeen directeur aangestelde rekenplichtigen en de budgethouders, voorzover de ware toestand niet werd verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening.

 

 

          De rekening 2019, opgemaakt volgens de nieuwe regels van de Beleids- en BeheersCyclus (BBC2020), sluit het boekjaar af met een dubbel financieel evenwicht:

          een positief gecumuleerd resultaat van 12,5 miljoen euro;

          een positieve autofinancieringsmarge van 4 miljoen euro

 

          Uit de jaarrekening 2019 blijkt dat Maldegem financieel gezond is.

          De schuld van de gemeente en het OCMW is met 14,9 miljoen historisch laag. De openstaande schuld per inwoner is 587 euro/inwoner. Ter vergelijking de gemiddelde schuldgraad van alle Vlaamse gemeenten en OCMW’s was 1.192 euro in 2018.

          Er werd in 2019 in 37,5 miljoen euro ontvangen. Dit is 1 miljoen meer dan gebudgetteerd (36,5 miljoen) en een lichte stijging in vergelijking met 2018. Ruim 44% van die ontvangsten komen uit belastingen en 35% uit ontvangen subsidies.

          Dit geld werd gebruikt om de uitgaven te betalen van de gemeente en het OCMW, voor een totaalbedrag van 35,9 miljoen euro. Er is 3,3 miljoen minder uitgegeven dan gebudgetteerd (39,2 miljoen), maar ook 0,6 miljoen euro minder dan in 2018. De daling is het gevolg van minder investeringsuitgaven en minder aflossingen van leningen.

          Het lokaal bestuur investeerde in 2019 ruim 4,2 miljoen euro. Ter vergelijking: in 2018 werd er voor 4,6 miljoen euro geïnvesteerd. De belangrijkste investeringen waren:

          Rioleringswerken

          Investeringen Zorgbedrijf Meetjesland

          Onderhoud van wegen

          Aanpassingswerken aan gebouwen

          Aankoop van voertuigen voor de diensten

          Omgevingswerken school Kleit en School Kruipuit

          Aanleg parking zwembad

          Ruim 48% van de uitgaven zijn personeelsuitgaven, dit voor 279 voltijds equivalenten. De gemeente en het OCMW dragen bij in de werking van o.a. Politie, Brandweer, Zorgbedrijf, de afvalverwerkingsmaatschappij IVM en vele andere instellingen en verenigingen. In 2019 werd er 4,9 miljoen euro uitgegeven aan werkingsbijdragen voor instellingen en verenigingen. 

          Zo is er een resultaat van 1,6 miljoen euro voor boekjaar 2019. Samen met de resultaten van vorige boekjaren komen we op een gecumuleerd resultaat van 12,5 miljoen.

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de vaststelling van de jaarrekening 2019 van gemeente goed met een gecumuleerd budgettair resultaat van 12.511.074,61 euro en een autofinancieringsmarge van 4.011.635,89 euro.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad stelt de jaarrekening 2019 vast met een positief boekhoudkundig resultaat van 1.361.745,91  euro en een balanstotaal van 103.404.467,81 euro.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad neemt kennis van de rapporten in het deel documentatie.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

22.  AGB JAARREKENING 2019 - ADVIES

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

            Artikel 28 § 1 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

            Artikel 40 § 2 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden

            De goedkeuring van de oprichting en de statuten van het autonoom gemeentebedrijf Maldegem door de Vlaamse regering dd. 12/7/04;

            De bepalingen van de statuten, inzonderheid artikel 18

            Artikel 235 stelt dat de gemeenteraad jaarlijks beslist over de aan de bestuurders te verlenen kwijting na goedkeuring van de jaarrekening.

            Artikel 241 samen met artikel 260-261 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin bepaald wordt dat de jaarrekening bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.

            Artikel 241 samen met artikel 262 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin bepaald wordt dat de toezichthoudende overheid de jaarrekening goedkeurt.

            Artikel 243 § 1 De Raad van bestuur spreekt zich uit over de vaststelling van de jaarrekening voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

            Artikel 243 § 2 de gemeenteraad brengt advies uit bij de jaarrekening van het autonoom gemeentebedrijf.

 

 

Feiten

            De jaarrekening werd vastgesteld door de Raad van Bestuur op 25 mei 2020.

            De BBC jaarrekening 2019 heeft een budgettair resultaat van het boekjaar van -129.700,24 euro.

            De jaarrekening afgesloten volgens de wetgeving op vennootschappen heeft een balanstotaal van 7.090.428,47 euro en een tekort van het boekjaar van 31.704,69 euro

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2019 van het AGB Maldegem.

 

Artikel 2:

De gemeenteraad geeft positief advies over de jaarrekening 2019 van het AGB Maldegem.

 

Artikel 3:

De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders van het Autonoom Gemeentebedrijf Maldegem.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

23.  VASTSTELLING REKENING 2019 POLITIEZONE MALDEGEM

 

Juridische gronden

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen.

Artikel 28 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 40 § 1 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

De wet van 7 december 1998 houdende organisatie van de geïntegreerde politie (WGP), gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid artikel 77 en 78 inzake de goedkeuring door de Gouverneur;

            Het koninklijk besluit van 5 september 2001 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de lokale politie, inzonderheid artikel 66 tot 72, gewijzigd door het koninklijk besluit van 25 april 2004 en gewijzigd door het koninklijk besluit van 24 januari 2006

            De Nieuwe gemeentewet (NGW) via artikel 33 en 34 van het WGP, inzake de kas verificatie (artikel 131 NGW) en artikel 240 dat stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het goedkeuren van de jaarrekening.

            De omzendbrieven PLP 33 en 8bis betreffende de jaarrekening 2002 van de politiezones;

            De omzendbrief PLP 54 betreffende de onderrichtingen voor het opstellen van de politiebegroting voor 2019 ten behoeve van de politiezones.

 

Feiten

          De bijzonder rekenplichtige heeft de jaarrekening opgesteld.

          Q&A bedrijfsrevisoren hebben deze gecontroleerd.

          Het College heeft op 31 maart 2020 positief advies verleent.

Tussenkomsten

          door raadslid Stefaan Standaert (Groen): Hij herhaalt zijn eerdere vragen naar meer aandacht voor de Wijkwerking. Volgens het raadslid gaan er nu meer middelen naar interventie en wordt meer voor interventie gekozen ten nadele van de Wijkwerking.

          door raadslid Marten De Jaeger (CD&V)

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De begrotingsrekening van de politiezone Maldegem over het dienstjaar 2019 wordt als volgt vastgesteld :

 

 

 

Artikel 2 :

De politierekening dienstjaar 2019 zal toegezonden worden aan de Heer Provinciegouverneur en de  minister van Binnenlandse zaken

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

24.  POLITIE- BEGROTINGSWIJZIGING 2020 NR. 1-2

 

Juridische gronden

Artikel 28 § 1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 waarin wordt bepaald dat dit punt in openbare zitting behandeld wordt.

Artikel 42 § 1 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005 waarin wordt bepaald dat de gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de gemeentelijke aangelegenheden.

            De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus (WGP);

            Het koninklijk besluit van 5 september 2001 houdende het Algemeen Reglement op de boekhouding van de lokale Politie (ARPC);

            De begroting 2020 werd vastgesteld tijdens de gemeenteraad in haar zitting van oktober 2019

 

Feiten

          De omzendbrief mbt de begroting was nog niet verschenen bij de opmaak van de originele  begroting 2020. Maar omdat de gemeente niet wenste te werken met voorlopige twaalfden in 2020 werd toch besloten om de begroting al in oktober op de gemeenteraad te brengen zodat het Toezicht de begroting tijdig kan goedkeuren.

          Er werd een begrotingscommissie gehouden 04 juni 2020

 

Argumentatie

 

De politiebegroting werd opgemaakt op basis van het ontwerp van omzendbrief PLP59 (richtlijnen voor de politiebegroting 2020). De federale dotaties zijn ondertussen gekend.

De commissie stelt vast dat zowel de ontvangsten als de uitgaven werden ingeschreven volgens de wettelijk voorziene verplichtingen en onder

richtingen.

 

Gewone dienst:

uitgaven

          Kleine verhoging omwille van verhoging van de kredieten voor kledij aangezien er meer personeel is en een stijging van technische benodigdheden en receptiekosten.

 

Ontvangsten

 

          Federale subsidies: het verkeersveiligheidsfonds van 2015 mag verhoogd worden tot 130.103,24 euro.

 

Buitengewone dienst

In de buitengewone dienst is er een verhoging voorzie van 47.075 euro, dit voor investeringen die vorig jaar niet konden worden uitgevoerd en voor een aantal nieuwe vragen m.b.t. investeringen (was en droogmachine, laptop, vervanging oude computer, nieuwe harde schijven voor de recherche, software tacograaf, ...). Deze investeringen worden gefinancierd door een buitengewone toelage van het gemeentebestuurd.

 

Adviezen

          Positief advies van de begrotingscommissie op 04 juni 2020

 

Besluit

 

27 stemmen voor: Bart Van Hulle, Nicole Maenhout, Peter E. Van Hecke, Rudiger De Smet, Jason Van Landschoot, Glenn Longeville, Marleen Van den Bussche, Geert De Roo, Boudewijn De Schepper, Anneke Gobeyn, Valerie Taeldeman, Annelies Lammertyn, Koenraad De Ceuninck, Marten De Jaeger, Peter T. Van Hecke, Wim Swyngedouw, Leandra Decuyper, Dino Lateste, Stefaan Standaert, Kiran Van Landschoot, Annuska Van Hoorebeke, Henk Deprest, Raf Pauwels, Christine Verplaetse, Katleen De Kesel, Danny Vannevel en Timothy De Groote

 

 

Artikel 1:

De politiebegroting 2020 wordt overeenkomstig de wijziging nr. 1 (gewone dienst)  gewijzigd en vastgesteld volgens de hiernavolgende tabel (bedragen in Euro):

 

Gewone dienst

Ontvangsten

Uitgaven

geraamd resultaat eigen dienstjaar

toestand na wijziging nr. 1

4.923.237,02

5.130.841,12

-207.604,10

 

Het geraamd algemeen resultaat van de gewone dienst bedraagt 0,00 euro.

 

Artikel 2:

De politiebegroting 2020 wordt overeenkomstig de wijziging nr. 2 (buitengewone dienst)  gewijzigd en vastgesteld volgens de hiernavolgende tabel (bedragen in Euro):

 

Buitengewone dienst

Ontvangsten

Uitgaven

geraamd resultaat eigen dienstjaar

toestand na wijziging nr.2

68.718,55

52.075,00

16.643,55

 

Het geraamd algemeen resultaat van de buitengewone dienst bedraagt 0,00 euro.

 

Artikel 3:

De begrotingswijzigingen zullen ter goedkeuring worden voorgelegd aan de toezicht houdende overheid namelijk Gouverneur van Oost-Vlaanderen.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 24 06 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

25.  VRAGEN VAN RAADSLEDEN

 

Juridische gronden

          Artikel 21 Decreet Lokaal Bestuur:
Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk 5 dagen voor de vergadering punten aan de agenda toevoegen.  Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

          Artikel 38, 5° Decreet Lokaal Bestuur:
De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad en waarin minstens bepalingen worden opgenomen over:
5° de voorwaarden waaronder de gemeenteraadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

          Artikel 278 §1 Decreet Lokaal Bestuur:
De notulen van de vergaderingen van raad voor maatschappelijk welzijn vermelden ... alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat is gegeven aan de punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

          Artikel 7 van het Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de OCMW-raad, vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 september 2019, waarin de voorwaarden waaronder de raadsleden hun recht uitoefenen om aan de burgemeester en aan het college van burgemeester en schepenen vragen te stellen, zijn opgenomen.

 

Feiten

          Volgende vragen werden ingediend door de raadsleden:

          Vraag raadslid Leandra Decuyper (CD&V): Stand van zaken bouwpauze

          Vraag raadslid Valerie Taeldeman (CD&V): Bijkomende windturbines

          Vraag raadslid Valerie Taeldeman (CD&V): Fietssnelweg F42

          Vraag raadslid Valerie Taeldeman (CD&V): Premie hemelwater infiltratie groendak

          Vraag  raadslid Dino Lateste (Groen): Hemelwaterplan

          Vraag raadslid Stefaan Standaert (Groen): Gevolgen van terechtwijzing door toezichhoudende overheid inzake uitgave sprookje

          Vraag raadslid Anneke Gobeyn (CD&V): Subsidies Vlaamse Gemeenschap voor lokale sport-, cultuur- en jeugdverenigingen

          Vraag raadslid Anneke Gobeyn (CD&V): Middelburg - verkoop bezoekerscentrum en stavaza dorpspunt

Bespreking

          De vragen, ingediend door de raadsleden om te worden behandeld tijdens de vergadering van de gemeenteraad, worden beantwoord:

          Vraag raadslid Leandra Decuyper (CD&V): Stand van zaken bouwpauze
Schepen Nicole Maenhout (N-VA) beantwoordt de vraag.

 

          Vraag raadslid Valerie Taeldeman (CD&V): Bijkomende windturbines
Schepen Nicole Maenhout (N-VA) beantwoordt de vraag.

 

          Vraag raadslid Valerie Taeldeman (CD&V): Fietssnelweg F42
Schepen Jason Van Landschoot (Open Vld) beantwoordt de vraag.

 

          Vraag raadslid Valerie Taeldeman (CD&V): Premie hemelwater infiltratie groendak
Schepen Rudi De Smet (N-VA) beantwoordt de vraag.

 

          Vraag  raadslid Dino Lateste (Groen): Hemelwaterplan
Schepen Rudi De Smet (N-VA) beantwoordt de vraag.

 

          Vraag raadslid Stefaan Standaert (Groen): Gevolgen van terechtwijzing door toezichhoudende overheid inzake uitgave sprookje
Burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld) beantwoordt de vraag.

 

          Vraag raadslid Anneke Gobeyn (CD&V): Subsidies Vlaamse Gemeenschap voor lokale sport-, cultuur- en jeugdverenigingen
Schepen Glenn Longeville (Open Vld) beantwoordt de vraag.

 

          Vraag raadslid Anneke Gobeyn (CD&V): Middelburg - verkoop bezoekerscentrum en stavaza dorpspunt
Schepen Peter E. Van Hecke (Open Vld) beantwoordt de vraag.

 

 

Publicatiedatum: 28/08/2020